Tech blog

Nehéz a YouTube-ra reklámot eladni

2008. július 23., 11:05 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A YouTube a világ legnépszerűbb videómegosztója, és egyben az egész internet egyik legnagyobb forgalmú oldala (az Alexa statisztikája szerint a harmadik a Yahoo és a Google mögött). Ehhez képest elég meglepő Brian Cusack nyilatkozata (ő a Google hirdetési osztályának egyik vezetője), ami szerint nem könnyű a YouTube oldalait hirdetési felületként értékesíteni: a rendszerben levő videók mindössze 3 százaléka mellett van valemilyen reklám. Cusack szerint a hirdetők nem igazán tudnak mit kezdeni a YouTube-ban, és kihasználni az elsöprő népszerűségét, így inkább konzervatívabb felületek, mint a tévé felé fordulnak.

A YouTube a tervek szerint 2008-ban 200 millió dolláros hirdetési bevételt fog termelni.

GPS-es játékok a Sony PSP-hez

2008. július 23., 07:57 Módosítva: 2009.02.07 11:01

John Koller, a PSP marketingvezetője elejtett egy félmondatot, amiből kiderült, hogy meglehetősen izgalmas idők várnak a Sony kézikütyüjére. A szakember elmondta, hogy a konzolhoz rövidesen megjelenő GPS-kiegészítő új lehetőségeket ad a fejlesztők kezébe, elkészülhetnek végre azok a játékok, amik kihasználják a globális helymeghatározó nyújtotta lehetőségeket. Koller nyilatkozatában utalt arra, hogy a Sony saját fejlesztői már el is kezdték a munkát, úgyhogy 2009-ben piacra kerülhetnek az első GPS-es játékok. Részletekről még nincs hír, de azért könnyű elképzelni, milyen érdekes szoftverek készülhetnek, ha a kalandot 20 ezer kilométeres magasságban keringő műholdak segítik.

Vírusrekordok 2008-ból

2008. július 22., 14:10 Módosítva: 2009.11.04 10:35

A Panda Security összesítést adott közre azokról a 2008 első felében pusztító számítógépes vírusokról, amelyek valamilyen szempontból kiemelkedtek a tömegből. A leginkább hatásvadásznak a MalwareProtector2008 és az AdvancedXpFixer bizonyultak: ez a két adware digitális kártevőkkel árasztja el a gépet: a képernyőn megjelenő csótányok látványosan elkezdik felzabálni a Windows asztalt és mindent, ami látható. A reklámprogramok így próbálják meggyőzni az áldozatokat egy álvíruskereső megvételéről.

A legdurvább adatrabló a PGPCoder.E volt, ez a ransomware egy rendkívül hatékony algoritmussal kódol bizonyos, a merevlemezen lévő fájlokat, hogy aztán váltságdíjat követelhessen a felhasználótól. A leginformatívabb a Romeo.C, amelynek írói úgy gondolták, adnak valamit a fertőzésért cserébe: a vírus hírgyűjtő programként is funkcionál. A legmorbidabb vírus minden bizonnyal a FakeDeath.A volt: ez a féreg megpróbálta elhitetni, hogy Fidel Castro meghalt, pontosan akkor, amikor ez a téma a leginkább aktuális volt. A leghangosabb vírusnak a BeepBeep.A-t kiáltották ki (valahányszor a felhasználó hozzá akar férni a Windows vagy a System könyvtárakhoz, hangosan sípol), a leginkább régimódinak pedig a RenameLoi.A-t, amit futtatáskor nem csinál különösebb kárt, csak nagy zajjal a Végítéletre hívja fel a figyelmet.

Jön a 15 gombos billentyűzet

2008. július 22., 12:13 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az orosz Art Lebegyev az Optimus Maximus billentyűzet fejlesztőjeként vált híressé: a szakember olyan álombillentyűzetet készített, amelynek minden gombján egy 48*48 pixeles, 65 ezer színből dolgozó kijelző látható. A kijelzőkben szerves fénykibocsátós diódák (OLED-ek) találhatók, ami most még igen drága technológia, ennek köszönhetően a billentyűzet ára csillagászati, több mint 1500 dollár. Lebegyev most bejelentett egy kevesebb billentyűt tartalmazó, tehát minden bizonnyal olcsóbb modellt, az Optimus Pultiust. A Maximus 113 gombjával ellentétben a Pultiuson csak 15 gomb található, ezek ugyanúgy konfigurálhatók, mint a nagytestvér gombjai, és a Pultius más billentyűzettel is együttműködik. A billentyűzetet 2008 végén vagy 2009 elején kezdik árulni, egyelőre még nem tudni, hogy mennyibe fog kerülni.

Hogyan kapjuk vissza a laptoppal vett Vista árát?

2008. július 22., 11:44 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Egy hawaii júzer addig bombázta levelekkel és emailekkel a HP-t, amíg visszakapta a vadonatúj laptopjához csapott Windows Vista árát. Amióta (néhány olcsólaptopos konstrukció kivételével) hivatalosan nem lehet XP-t venni, a vásárlóknak nincs túl sok választásuk, ha laptopot vesznek: az esetek többségében Vista jár a géphez. Egy HP notebookot vásárló vevőnek ez nem tetszett, és úgy döntött, hogy a végfelhasználói licencszerződésre hivatkozva megpróbálja visszakérni az általa nem kívánt Vista árát. A szerződés ugyanis kimondja, hogy ha a júzer nem ért egyet a benne foglaltakkal, „lépjen kapcsolatba a gyártóval és éljen visszatérítési igénnyel”. Emberünk ezt megtette, és több napi levelezés és telefonálgatás után kapott egy 200 dolláros csekket, ami nem rossz eredmény, ha azt nézzük, hogy 240 dollár a Vista bolti ára (a laptopot egyébként 600 dollárért vette a felhasználó). A procedúra részletes leírása itt található.

Szervert olcsón

2008. július 22., 07:23 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Meglepő megoldással állt elő a Bytemark: a cég legújabb szerverében ugyanis nem valamilyen brutális processzor, hanem egy apró laptopokhoz és olcsó asztali gépekhez szánt csip dolgozik. Egy Atom.

Az Intel közelmúltban bemutatott processzora elsősorban alacsony fogyasztásával tűnik ki, hiszen csak 4-5 wattot fűt el, miközben a hagyományos asztali csipek ennek a tízszeresét is felveszik. Teljesítményben viszont nem nyújtanak sokat, a Bytemark szerverébe épített 1,6 gigahertzes verzió például körülbelül egy 900 megahertzes Pentium M sebességét hozza.

A vállalat elsősorban olcsó, belépő-szintű Linux-szervernek szánja a gépet, ami ugyan "HD TV lejátszásra nem alkalmas", de valamire biztos jó. Az nem derül ki a Register cikkéből, hogy pontosan mire lehetne használni egy ilyen gépet, de az biztos, hogy az egyszerű processzor önmagában nem akadály, hiszen a világ legerősebb szuperszámítógépeiben dolgozó IBM-csipek is rendkívül egyszerűek, olcsók. Persze azok százezres nagyságrendben dolgoznak együtt, az Atom meg egyedül van.

Azért nem teljesen, mert kap 2 gigabájt memóriát és 100 gigabájtos merevlemezt is a vásárló, bérlő, 45 fontért, 13 ezer forintért havonta.

Szárnyal az Asus az európai piacon

2008. július 21., 17:17 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az Asus második negyedéves piaci részesedésével több mint kétszeresen felülmúlta tavalyi eredményét az európai piacon. A cégnek 2007-ben a pc-s piac 2,8 százalékával kellett megelégednie, idén azonban hat százalékot tudhatott magáénak. Forgalmazott termékekben kifejezve ez 1,3 millió darab kiszállított gép a tavalyi félmillióval szemben. Az Asus ezzel az európai pc-gyártók között az ötödik helyre ugrott előre, és a negyedik legsikeresebb laptopgyártó lett.

A piacvezető egyébként a HP (19,4 százalék a tavalyi 18,8-ról) és az Acer – ez utóbbi 12-ről 15,7 százalékra növelte részesedését. A bronzérmes a Dell (12,4 százaléka nagyjából ugyanennyi volt tavaly), negyedik helyen pedig a Toshiba áll (6,3 százalékra ugrott 4,5-ről). Az Asus eredménye elsősorban sikeres olcsólaptopjának, az Eee PC-nek köszönhető. A teljes európai piac egyébként 24,5 százalékkal hízott: míg tavaly második negyedévben 17,62 millió gépet adtak el, idén 21,95-öt. A növekedés természetesen a laptopeladásoknak köszönhető, a szegmens eredménye 53 százalékkal nőtt.

A Facebook beperelte német riválisát

2008. július 21., 12:43 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az egyik legnépszerűbb közösségi oldal, a Facebook tulajdonosai a kaliforniai bíróságon beperelték a StudiVZ nevű német site-ot. A StudiVZ a legsikeresebb social network oldal Németországban, több mint 10 millió felhasználója van. A Facebook azt állítja a keresetben, hogy a StudiVZ alkotói gyakorlatilag lemásolták a Facebook kinézetét és szolgáltatásait (például az üzenőfalat), és a két oldal között csak apró különbségek vannak, például a StudiVZ dizájnja a piros színt használja, míg a Facebooké a kéket. Szó mi szó, egy profil a StudiVZ-ben nagyon emlékeztet a Facebookos profiloldalra. A Facebooknak egyébként március óta német nyelvű verziója is létezik, nyilván ezért akarják megállítani a StudiVZ-t.

A Wii összehozza a családot

2008. július 21., 12:02 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Elég könnyű belátni, hogy a Wii a leginkább családbarát konzol, de a GfK NOP piackutató cégnek a józan paraszti ész nem volt elég, kutatással igazolta a tézist. A cég 464, legalább 16 éves embert kérdezett meg, és 83 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy a Wii jót tesz a családi közös programoknak. A PS3-mal kapcsolatban csak 52 százalékuk gondolkozott így, és csak 49 százalékuk szerint családbarát konzol az Xbox 360. A Wii tulajdonosok 46 százaléka szerint előfordul már vele, hogy gyerekével vagy valamelyik szülőjével együtt játszott a konzollal, a PS3-nál csak 21 százalék volt ez az arány. A Wii-sek 43 százaléka a párjával együtt is szokott játszani, míg az Xbox 360-tulajdonosoknak csak 27 százaléka tesz így.

Gólszegény volt a robotfoci világbajnokság

2008. július 18., 17:08 Módosítva: 2009.03.06 15:33

Mindössze két gól a kínai robotfutball-világbajnokság összesített mérlege két nappal a torna vége előtt. A hatvan centiméter magas, kétlábú robotokból álló csapatok nem is annyira egymással, hanem inkább az állandó technikai problémákkal küzdenek. A Robocup csoportmérkőzései többnyire gól nélkül végződnek, a továbbjutókat ezért pontozásos rendszer alapján választják ki. Egy pont jár, ha a robotok legalább egy pillanatra meg tudnak mozdulni, és két pont, ha a játékosok egyenes vonalú egyenletes mozgást végeznek. Labdaérintésért három pont jár, és négy pontot ér, ha a robot az ellenfél kapuja felé rúgja a labdát. A kedden kezdődött ötnapos tornán mostanáig csak az ausztrál Numanoids csatárai találtak a hálóba, kétszer is, de az egyik öngól volt. A robotfocisták rögtön tönkremehetnek, ha elesnek, és minden mozdulatot külön be kell programozni. A német Nao Team szerint egyetlen cselt több ezer programutasítás alapján képes csak végrehajtani egy válogatott focirobot.

A Sanghaj térségében fekvő Szucsouba 30 országból érkeztek csapatok. A résztvevők többsége egyetemi kutató vagy diák, és mind maguk tervezik és építik meg a játékosokat. A csapatok legalább 2 és maximum 6 robotból állnak, a pálya kicsinyített. A robotoknak önállóan kell mozogniuk, a távirányítás tilos. A világbajnokságot 1993 óta rendezik meg azzal a céllal, hogy fejlesszék a mesterséges intelligenciát és a robotikát. (mti)

Mp3-at fertőz meg egy új féreg

2008. július 18., 15:51 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Zeneletöltőket vesz célba egy új féreg, amely asf (advanced systems format) médiafájlokban terjed. A Kaspersky Labs szakértői szerint a fertőzési módszer régóta ismert, de most először látják élesben működni. Az asf a Microsoft konténerformátuma, audio és video folyamokat és egyéb tartalmakat csomagol egybe. Amikor a júzer megnyit egy fertőzött fájlt, megnyílik az Internet Explorer, betölt egy fertőző weboldalt, amely arra kéri a júzert, hogy töltsön le egy kódolót. Ezzel persze nem kódoló, hanem egy trójai települ fel a júzer számítógépére, amellyel a pécé hekkerek által irányított zombivá válik.

A kártevő emellett megkeresi a fertőzött számítógépen az mp3-akat, átkódolja wma formátumba, és azokat is becsomagolja fertőzött asf-fájlba. A fájlok .mp3 kiterjesztése viszont nem változik, így a fehasználók nem veszik észre rögtön a változást.

Milliókat fizethet a SCO

2008. július 18., 15:19 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A linuxosok biztosan emlékeznek az SCO-ügyre, amikor a hárombetűs cég megpróbált beperelni mindenkit, akinek csak egy halvány kis köze is van a Unixhoz, illetve a nyílt forráskódú Linuxhoz. Az ügyet elbukta, mert a Novell elég keményen ellenállt, és kiderült, hogy a forráskód nem a SCO tulajdona. A legfrissebb hír, hogy egy bírósági böntés rételmében a SCO-nak kell 2,5 millió dollárt fizetnie a Novellnek, mert jogosulatlanul kért pénzt a Unix felhasználóitól.

Haldoklik a számítógépes egér?

2008. július 18., 14:40 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Most még szinte mindenki egérrel irányítja a kurzort, de a Gartner piacelemző cég szerint három-öt éven belül eltűnik az egér az asztalokról. Helyette kézmodulatokkal és arcfelismerő programok segítségével navigálunk majd a kijelzőn. Ugyanakkor a BBC cikke arra is felhívja a figyelmet, hogy a világ nagy részének csak valamikor a jövőben lesz számítógépe, és nyilván nem a legfejlettebb, agyhullámok érzékelésén alapuló csúcstechnológiával irányítják majd egyszerű kis pécéiket, hanem a jól bevált egérrel. Tehát korai még temetni az egeret.

Annyiban talán igaza van az elemzőcégnek, hogy a multimédiás központként használt, plazmatévére kötött számítógépek, illetve a laptopok esetében nem az egér a legpraktikusabb irányítóeszköz. Steve Prentice elemző szerint a billentyűzet marad, csak a billentyűzet-egér kombináció lesz a múlté.

Szerintem a lustaság menti majd meg az egeret. Elég fárasztó lesz karral hadonászva vagy vadul bólogatva elindítani egy mozifilmet, ha ezt most néhány gombnyomással megtehetjük a távirányítóval, és nem hiszem, hogy egy érintőkijelzőt tapogatva kényelmesebb képet szerkeszteni, mint egérrel. Most egyetlen csuklózmodulattal átvihetjük az egérmutatót a kijelző egyik sarkából a másikba, és közben meg sem kell mozdítani a karunkat.

Magyar győztes a Cisco nemzetközi versenyén

2008. július 17., 16:41 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Bessenyei Csilla lett a Cisco NetRiders nevű nemzetközi verseny öt győztesének egyike. A versenyt az interneten rendezték meg 24 ország 70 hallgatójának részvételével. Az öt első helyezett egy szilícium-völgyi tanulmányúton vehet részt. A versenyzőknek a nap folyamán számos különböző feladatot kellett teljesíteniük, ezek között szerepeltek műszaki témájú feleletválasztós kérdések, gyakorlati útválasztási konfigurációk és egy technikai támogatást kérő, szimulált telefonhívás. A verseny öt legjobbja között a verseny szervezői nem állítottak fel rangsort, ők mindannyian az amerikai tanulmányúton vehetnek részt.

A húszéves Bessenyei Csilla a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnök-informatikus hallgatója, két éve vesz részt a Cisco Hálózati Akadémia tanfolyamain, és reményei szerint a hálózati informatikai szektorban helyezkedhet majd el.

Huszonnégy kiberbűnözőt fogtak el Romániában

2008. július 17., 16:37 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Interneten tevékenykedő bűnbandát fogott el a román rendőrség. A csoportnek főleg külföldi áldozatai voltak, akiket összesen körülbelül 400 ezer euróval károsítottak meg. Lenyúlták a személyes adataikat, kártyaadataikat, aukciókon vertek át embereket. A román rendőrség az FBI-jal is együtműködött az akció során.

Szép lányokat keresnek a World Cyber Games 2008 döntőjére

2008. július 17., 16:05 Módosítva: 2010.04.13 15:03

Profi játékosok és szép lányok kerestetnek a World Cyber Games 2008 magyarországi selejtezőjére és a World Cyber Girls szépségversenyre. A világ legnagyobb videojáték-versenyét idén Kölnben rendezik meg, amelyre azok a magyar játékosok jutnak ki, akik a legjobban teljesítenek a magyarországi selejtezőn a meghirdetett öt - Command and Conquer 3: Kane's Wrath, FIFA 08, StarCraft: Brood War, WarCraft III: The Frozen Throne, Guitar Hero III: Legends of Rock - játékkategóriában.

Nevezni a verseny napjáig, azaz augusztus 31-ig lehet a hu.worldcybergames.com honlapon. A selejtező a Jövő Házában lesz - adta hírül a világfesztiválon való magyar részvételt szponzoráló Samsung Electronics Magyar Zrt. A World Cyber Girls szépségversenyre a www.worldcybergirls.com weboldalon nevezhetnek azok a lányok, akik nem csupán külsejükkel hódítanak, hanem a videojátékok terén is megállják a helyüket. A legjobbak pénzjutalomban részesülnek.

Tavaly jól teljesítettek a magyar fiatalok a World Cyber Games 2007-en. A világdöntőn 74 ország mintegy 700 játékosa képviselte hazáját. Magyarország négyfős csapattal - Agárdi Péter, Délceg Máté, Redwing Donát, Zentai György - vett részt a küzdelmekben. A magyarok közül a legjobb eredményt Zentai György érte el, aki a Comand and Conquer nevű játékban a legjobb 16 közé került, míg Redwing Donát az első 32 között végzett.

A World Cyber Gamest 2001-ben azzal a céllal hívták életre, hogy a közös játék segítségével erősítse a világ népei közötti megértést. A versenyt azóta minden évben megrendezik. A résztvevők közül sokan már ismerősként köszönnek egymásra, mások a világdöntőn találkoznak először személyesen, bár virtuálisan már rég ismerik egymást. (mti)

Harminc hónapot kapott a spamelő

2008. július 17., 15:43 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Amerikában egy 27 éves spamelőt 30 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, mert négy hónap alatt rengeteg reklámlevelet zúdított az AOL előfizetőire. Adam Vitale emellett 180 000 dollár kártérítést fizethet. Vitale és partnere, Todd Moeller spamszolgáltatást próbált eladni másnak, de jól letartóztatták őket, derül ki a 2006 májusában lejegyzett vádiratból. A páros negyedmillió spamot küldött ki 1,2 millió emailcímre. A spamek fejlécét meghamisították, és különböző szerverek segítségével próbálták elejteni a nyomaikat, sikertelenül. Moeller 27 hónapot kapott, és 183 000 dollárt fizethet kártérítésként.

Valódi légkondi lesz a számítógépben

2008. július 17., 11:32 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Hamarosan megvalósulhat sokak álma, a légkondicionált számítógép. Az Indiana állambeli Purdue Egyetem munkatársai kifejlesztették azt a hűtési technikát, amely a gépek minden egyes chipjének - még a legnagyobb teljesítményűeknek is - keletkező hőjét képes elvezetni.

Rendszerükben folyékony anyag (hidrofluor-szénhidrogén - HFC) kering, amelyet a chipek belsejében kiképzett csatornácskákba vezetnek. Az elv hasonlít azokhoz az eljárásokhoz, amelyeket radarokhoz és a legmodernebb, lézeres fegyverekhez fejlesztettek ki. A hőtermelés helyén a folyékony HFC gőzzé válik, ezzel lehűti a mikroprocesszor felületét. Ezután az anyag egy másik csatornába kerül, ahol ismét folyékony halmazállapotúvá válik, hogy aztán visszatérhessen a hűtendő felületre.

A fejlesztői csoport egyik tagja, Issam Mudawar szerint ezzel a technikával elérhető, hogy bármely komputer belső hőmérséklete ne haladja meg a 125 Celsius-fokos határértéket. Ráadásul ez az ötletes technika az egyetlen, amely megoldja a mindeddig kivitelezhetetlent: képes a chipek által termelt hő következtében túlmelegedő processzorok hűtésére. A számítógépek számára nagy veszélyt jelent a belső hőmérséklet emelkedése, mivel hatására sérülhetnek a mikroáramkörök, és ezáltal az egész rendszer tönkremehet. (mti)

Jönnek a műanyagtranzisztorok

2008. július 17., 07:40 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Közel az idő, hogy műanyag helyettesíti a szilíciumot a tranzisztorok alapanyagaként, az újítás valóságos forradalmat hozhat az elektronikai iparba. Marianna Korzov és David Andelman, a Tel-Avivi Egyetem, valamint Rafi Sikler, a Ben Gurion Egyetem munkatársai a Physics című folyóiratban jelentették meg az új anyaggal kapcsolatos elemzésüket. Eszerint az áramot vezető műanyagok iránti kereslet lélegzetelállító ütemben növekszik a közeljövőben, a becslések szerint piaca 15,5 milliárd dolláros forgalmat elérve megtízszereződik 2014-re.

Hosszú ideig a műanyagra mint ideális szigetelőre, vagyis az áramot jól vezetni képtelen anyagra gondoltak, míg a hetvenes években végzett néhány kísérlet bebizonyította, hogy bizonyos körülmények között kiváló vezetők is lehetnek. Ezután több mint harminc évnyi technológiai fejlődésre volt szükség ahhoz, hogy a kísérlet eredményét fel is használhassák flexibilis kijelzők, magas minőségű vagy éppen mindössze egy centiméter vastagságú televíziók gyártására.

A bionika is igényt tarthat a különleges tulajdonsággal rendelkező plasztikra: segítségével olyan robotok állíthatók elő, amelyeknek speciális műanyagból készült bőre az emberi tapintáshoz hasonlóan működhet. „Arra számíthatunk, hogy ezek az anyagok lassacskán átveszik a szilícium és a fém szerepét, és ezzel egészen új technológiai lehetőségek nyílnak meg előttünk” - írják az elemzők.

(MTI)

Albán hackerek támadják Montenegrót

2008. július 16., 14:41 Módosítva: 2009.03.25 13:49

A montenegrói légitársaságot két napon át támadó albán hackerek szerdán megbénították az eseményről tudósító újság internetes oldalát is. A podgoricai Vijesti szerdán technikai okok miatt elérhetetlen volt az interneten. Ez azután következett be, hogy valakik a reggeli órákban törölték az oldal tartalmát, és vörös alapon fekete sast ábrázoló albán zászlót tettek a helyére.

A montenegrói főváros legnépszerűbb lapja kedden jelentette, hogy egy magát Kosova Hackers Groupnak nevező koszovói albán társaság órákra elfoglalta a montenegrói állami légitársaság internetes oldalát, és albán zászlót tett ki rá. Aki felkereste az oldalt, a fekete sas nézése közben albán népzenét hallhatott. A támadás egy nappal később is megismétlődött, és albán nyelvű szöveges üzenettel is kiegészült: "Isten áldja az albán földet és népét! Egységet akarunk".

A hackerek az albán címert is feltették a Montenegro Airlines oldalára, és mellékeltek még egy nevet - Albanian Hacker 4Ever (albán hacker mindörökké) -, amelyről nem tudni, hogy együttműködő csoportot jelöl-e, vagy a koszovóiak második azonosítóként használják. (MTI)

A brit cégek háromnegyede tiltja az üzenetküldő programokat

2008. július 16., 11:41 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A brit cégek nagy részénél tilos az MSN, a GTalk, at AOL Instant Messenger és hasonló azonnali üzenetküldő szolgáltatások használata a céges hálózaton, derült ki a ProcessOne elemzőcég felméréséből. A rendszergazdák és IT-biztonságtechnikai szakértők elsöprő többsége, 88 százalék gondolja úgy hogy ezek a programok biztonsági kockázatot jelenthetnek, főleg a bizalmas céges információk kiszivárgása miatt; 74 százalék pedig egészen addig megy, hogy be is tiltja ezek használatát.

Mindenki YouTube-ot néz

2008. július 16., 11:19 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A ComScore piackutató cég legfrissebb felmérése szerint minden eddiginél népszerűbben a videómegosztó oldalak a neten. Csak Amerikában egyetlen hónap alatt 12 milliárd online videót néztek meg a netezők, ami csaknem másfélszeres emelkedés az egy évvel ezelőtti adathoz képest. Az amerikai internetezők háromnegyede, 142 millió ember nézett meg legalább egy online videót a vizsgált időszakban, az átlagos júzer havi fogyasztása 85 videó volt, összesen 228 percben.

Az óriási érdeklődést kiszolgáló oldalak között a YouTube az első, több mint a piac egyharmadát uralja, aztán a MySpace beépített videómegosztója következik 6 százalékkal. A Yahoo, a Microsoft és a Viacom hiába küzd, 2-3 százalékos részesedéssel követi csak a két nagyot. A toplista tizedik helyére futott be a Hulu online tévé, aminek a 7 ezrelékes eredménye talán kevésnek tűnhet elsőre, de valójában ez is havi 88 millió videót jelent.

E3: az első nagy bejelentések

2008. július 16., 10:48 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Jó nagy arcraeséssel kezdődött az idei E3 a Halo-rajongók számára. Amikor véget ért a napok óta zajló visszaszámlálás a játék fejlesztőjének weboldalán, a várva várt bombahír helyett egy szűkszavú közlemény jelent meg, miszerint bocs, de a kiadónk úgy döntött, még ne mutassuk meg, mi lesz a nagy meglepetés. Azért persze volt jó néhány nagy bejelentés is, amiket szokás szerint videókkal tálalunk.

 

Kezdetnek mindjárt ott van minden first person shooterek öregapja, a Wolfenstein, ami újabb folytatást kap, a sztori a szokásos sci-fibe oltott nácis-világmegmentős, de a trailer sajnos elég semmitmondó.

 

Szintén nem mutat sokat magából a Playstation elmúlt éveinek egyik legnagyobb slágere a görög mitológiát szézezer liter vérrel nyakonöntő akciójáték, a God of War harmadik része, de itt legalább azt lehet tudni, hogy valamikor 2009-ben jelenik meg, kizárólag PS3-ra.

 

I am alive, vagyis életben vagyok - ez a Ubisoft meglepetésjátékának címe, amiben egy földrengés után egy lerombolt nagyvárosban kell valahogy túlélnünk. Igen hangulatosnak tűnik, bár az még nem látszik belőle, hogy a kalandjátákok vagy az akció irányába hajlik el inkább.

 

Wii Music, a Nintendo válasza a Guitar Herora és a Rock Bandre, negyven választható hangszerrel és nagyzenekarral; némi szépséghiba, hogy mindegyik hangszert ugyanaz a Wii-távirányító jelképez, nem kapunk élethű hangszer-kontrollereket.

 

A Singularity a Quake 4 fejlesztőinek új játéka lesz, sci-fi akció félresikerült tudományos kísérlettel, gravitációs anomáliával, idegen lényekkel; nem túl eredeti, de attól még lehet jó.

 

És a végére a legújabb Spore-előzetes, minden különösebb kommentár nélkül.

 

Az Intelt nem zavarja a lassuló gazdaság

2008. július 16., 07:28 Módosítva: 2009.02.07 11:01

1,6 milliárd dolláros nyereséggel zárta az Intel az elmúlt pénzügyi negyedévet, lepipálva az egy évvel ezelőtti 1,3 milliárdos eredményét, és a tőzsdei elemzők előzetes becsléseit egyaránt. A cég forgalma annak ellenére növekedett, hogy az amerikai gazdaság egyre inkább lassul; ezt leginkább az olcsó laptopok, illetve az azokat hajtó processzorok iránti érdeklődésnek köszönheti, illetve a legfőbb rivális AMD gyengélkedésének. Az Intel teljes forgalma a negyedév alatt 9,5 milliárd dollár volt, ezzel már a processzorpiac 80 százalékát uralja, több mint négyszeresen túlnőve az AMD-n, ami a grafikus csipek világa felé próbál menekülni szorult helyzetéből. A helyzet kezd kritikussá válni: a cég az elmúlt másfél évben négymilliárd dollárnyi veszteséget halmozott fel. Persze az Intelnél sem megy minden ideálisan: a jelenlegi 82 ezer alkalmazott csaknem húszezerrel kevesebb a két évvel ezelőtti létszámnál.

E3: videók nyitás előtt

2008. július 15., 11:53 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Magyar idő szerint ma késő délután nyitja meg a kapuit az idei E3 kiállítás, de a türelmetlenebb kiadók már az éjjel kidobtak pár videót a netre az új játékaikból, hogy legyen addig is min csámcsogni. Egész jónak tűnik a felhozatal, pedig még igazán nem is láttunk semmit.

Tovább

Tilos a macska- és kutyabunda-kereskedés az eBayen

2008. július 15., 09:43 Módosítva: 2009.02.07 11:01

geszter: zsomi
 

Állatvédő szervezetek nyomására betiltják a macska- és a kutyabunda forgalmazását az eBay internetes aukciós oldalon. A tilalom hétfőn lépett érvénybe, egyelőre a német, az osztrák és a svájci eBay-portálon. Nemsokára a francia, az olasz, a spanyol és más európai nemzeti eBay-oldalokon sem lehet majd a háziállatokról lenyúzott szőrmével kereskedni, míg a brit eBay-en ez már jó ideje tilos. "Reméljük, hogy világszerte sokan fogják követni az eBay lépését" - nyilatkozott Peter Pueschel, a Nemzetközi Állatjóléti Alapítvány (IFAW) programvezetője. A szervezet szerint a prémesállat-tenyésztés visszaszorításával párhuzamosan szőrmeipari alapanyaggá lépett elő a macskák és a kutyák bundája, a nyúlprémes vagy vidraszőrmés bundaként forgalmazott drága kabátokat így sok esetben illegálisan leölt és megnyúzott macskák vagy kutyák szőre díszíti. "Ki akarjuk szorítani az ilyen alapanyagot kínáló kereskedőket a piacterünkről" - nyilatkozott Alexander Witt, a német eBay szóvivője, aki szerint az eBay "őshazájában", az Egyesült Államokban is hasonló lépést fontolgatnak. "Van szó erről, döntés viszont még nincsen" - mondta Witt. Élő állatra egyébként eddig sem lehetett licitálni egy nemzeti eBay-portálon sem, a növényekre pedig a helyi törvényeknek megfelelően más-más szabályok vonatkoznak. (via MTI, foto: Cukiság blog)

Az Electronic Arts átmegy eredetibe

2008. július 15., 07:12 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Tavaly mindenki gúnyosan mosolygott a játékipar nagy futószalaggyárosán, az Electronic Artson, amikor bejelentették, hogy a folytatások és filmátiratok helyett (vagy inkább mellett) ráfekszenek az eredeti ötleteken alapuló játékok gyártására. Az idei E3 meglepő módon igazolni látszik ezt az ígéretet, végre olyan játékokkal is előáll a legnagyobb független játékkiadó, aminek nem sorszámmal vagy évszámmal végződik a címe.

 

Tovább

Gátlások nélkül nyomul az Xbox

2008. július 15., 06:51 Módosítva: 2009.03.13 12:03

A Microsoft sajtókonferenciája vezette fel az idei Los Angeles-i videojáték-kiállítást (a Sony és a Nintendo ma követi őket). A Microsoft alaposan odacsapott mindenkinek, idei produkciójuk nagyjábl arról szól, hogy eddig más platformokról ismert játékokat csábítanak át Xbox360-ra. Annyira ez áll a figyelem középpontjában, hogy a pécés játékokat, és a Games for Windows programot eddig szinte teljesen elhanyagolni látszanak.

Tovább

Két év börtönt kapott egy kínai hacker

2008. július 14., 15:09 Módosítva: 2009.03.25 13:49

Jang Litao valószínűleg a világtörténelem legbénább bűnözőinek egyike. A 23 éves kínai fiatalember az ország déli részén dolgozott egy számítástechnikai vállalatnál, amíg egy szép napon fel nem törte a Vöröskereszt honlapját. Litao az oldalon adományokat kezdett gyűjteni földrengéskárosultak megsegítésére, és a saját számlaszámát adta meg a kamu adománygyűjtő felhívásban. Ezután a szervezet rendszergazdáinak dolgát megnehezítendő egy vírussal sikeresen blokkolta az oldalt, ami ezután 27 órán keresztül nem volt elérhető. Litao így végül egy árva jüant nem gyűjtött, a számlaszáma alapján viszont pillanatok alatt megtalálta a rendőrség. Csalás miatt kellett bíróság elé állnia, ahol két év börtönre és 5000 jüanos (körülbelül 100 ezer forintos) pénzbüntetésre ítélték.

Jön a 60 gigabájtos Xbox

2008. július 14., 13:53 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Microsoft megerősítette, amit már hetek óta pletykáltak a játékiparban: az Xbox 360 konzolt 60 gigabájtos merevlemezzel is meg lehet majd vásárolni. Az új modell egy hónap múlva jelenik meg, egyelőre csak az amerikai és kanadai piacon, 349 dolláros bevezető áron. Mivel a jelenlegi 20 gigabájtos modell ára most éppen ennyi, ez csökkenni fog, a cég szerint 299 dollárra. A 120 gigabájtos (Elite) verziót továbbra is 449 dollárért lehet majd megkapni, és a merevlemez nélküli (Arcade) Xbox ára sem csökken, 279 dollár marad.