Tech blog

Meghalt a világ legidősebb bloggere

2008. július 14., 12:23 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Szombaton 108 éves korában elhunyt Olive Riley, a világ legidősebb bloggere. Az 1899-ben született ausztrál nő tavaly februárban indította (most éppen nem elérhető) blogját, azóta több mint hetven bejegyzést írt. A legutolsó postot június 26-án írta egy szanatóriumból: beszámolt arról, hogy sokat köhög, és hogy a szomszédos ágyon fekvő beteg egyik látogatójával együtt elénekeltek egy dalt. Rileynek rokonai mellett több ezer netes rajongója volt - az egyik dédunokája, Darren Stone szerint az idős hölgy élvezte, hogy blogja révén híressé vált, és a blogolás frissen tartotta az elméjét. A nőről egy dokumentumfilm is készült, ennek részletei a YouTube-ra is felkerültek. Idős korban blogolni egyébként nem egyedi jelenség, a világ legöregebb bloggerei közül néhány az Indexnek is adott interjút.

A Doom alkotója is a konzolok felé fordul

2008. július 14., 11:44 Módosítva: 2009.02.07 11:01

John Carmack, az idGames atyaúristene, a Doom- és a Quake-sorozat szellemi atyja, a játékipar élő legendája szerint nem csinálhatják tovább, hogy csak a pc-s piacra fejlesztenek játékokat. A mester ezt a Shacknewsnak adott, hétvégén megjelent interjújában fejtette ki. Kiemelte, hogy a Quake-szerű lövöldözős játékok (first person shooterek, fps-ek) igazi platformja a pc, már csak az egeres-billentyűs irányítás miatt is, és továbbra is készítenek csúcskategóriás játékokat erre a platformra, de a vállalat működését már nem lehet csupán erre alapozni. A cégnél korábban az volt a gyakorlat, hogy a pc-s sikereket kiadták külsősöknek, hogy készítsenek konzolos átiratokat - az interjú most azt sejteti, hogy az idGames saját kezébe veszi konzolos játékait.

Kijavítottak egy 33 éves Unix-bugot

2008. július 14., 10:58 Módosítva: 2009.02.13 17:09

Egy OpenBSD-fejlesztő olyan bugot, vagyis programhibát talált, amit a Unix 1975-ben, az AT&T munkatársai által készített verziójáig vissza tudott követni – írja a Computerworld. Az OpenBSD a Berkeley Software Distribution (BSD) nevű, Unix-alapú operációs rendszer egy nyílt forráskódú variációja, ezen dolgozott a holland Otto Moerbeek, amikor felfedezte a hibát. A bug csak Sparc64-rendszereken jön elő, és azt eredményezi, hogy nagyobb C++ programok fordítása néha hibaüzenettel elszáll. A jelenség oka a fordításkor használt YACC segédszoftver egy hibája, amit még az AT&T-nél fejlesztettek – a bug már a Unix hatodik, 1975-ös Unix-verzióban is megtalálható volt. Moerbeek bravúrja nem egyedi: májusban Marc Balmer, egy svájci fejlesztő talált egy 25 éves bugot, amit mindegyik BSD-leszármazott tartalmazott, így a Mac OS X is.

A Windows XP eladásait nem zavarja, hogy már nem lehet kapni

2008. július 11., 12:55 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Microsoft július elsejével beszüntette a Xindows XP árusítását, és kizárólag a Vistára koncentrál az operációs rendszerek piacán. Ez nem igazán látszik meg az eladási listákon, a raktárakban maradt készletek ugyanúgy fogynak mint eddig, sőt. Az amerikai Amazon bestsellerlistáján az XP két verziója a 13. és 14. helyen áll, míg a Vista legjobban fogyó változata az 59. (Igaz, minden előre összerakott windowsos konfiguráción Vista van, így azokhoz nem kell külön dobozos oprendszert venni.) Azért nem kell különösebben szomorkodnia a Microsoftnak, hiszen a toplistát élén az Office 2007 Home and Student verziója vezeti az Office 2008 for Mac előtt.

 

Máris feltörték iPhone 3G-t

2008. július 11., 12:32 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Már a megjelenés napján feltörték a hackerek a 3G-s iPhone szoftverét, és függetlenítették az exkluzív szolgáltató hálózatától. Az elkövető iPhone Dev Team csapat azt ígéri, hamarosan publikussá teszi a törőprogramot – bár ez a törés messze nem olyan jelentőségű, mint az első iPhone-nál volt. Egyrészt a telefon premierje most egyszerre történt egy rakás országban, így a függetlenített darabok felvevőpiaca sokkal kisebb, másrészt nem lehet szerződés nélkül megvásárolni (illetve néhány országban igen, de lehetetlenül drágán). Így még ha technikailag megoldható is, hogy más szolgáltatóval használjuk a telefont, mindenképpen fizetnünk kell az előfizetési díjat az adott ország hivatalos szolgáltatójának is, míg le nem jár a hűségnyilatkozat ideje.

Svájc a spammerek elsőszámú célpontja

2008. július 11., 12:18 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Message Labs friss felmérése szerint júniusban az internet levélforgalmának 76,5 százaléka volt spam, minden 134 emailből egyben vírus volt, és 277 levélre jutott egy adathalász próbálkozás. A spammerek kedvenc témái az olimpia és a kínai földrengések voltak, illetve egy kamu szexvideó, ami Barack Obamáról ígért kompromittáló felvételeket.

A spammerek kedvenc célpontja Svájc, ahol a levélforgalom 84,8 százaléka spam, aztán Hongkong következik, és Franciaország, 82,6, illetve 82,1 százalékkal. Meglepő, de az USA bőven a világátlag alatt maradt, 68.8 százalékos aránnyal.

Automatikusan települ a Windows XP SP3

2008. július 11., 07:35 Módosítva: 2010.06.01 08:53

A Microsoft magyar idő szerint csütörtök este tette elérhetővé a Windows XP harmadik szervizcsomagját (SP3) az automatikus frissítés szolgáltatáson keresztül. Ez azt jelenti, hogy azokra az XP-s számítógépekre, amelyeken ez be van kapcsolva, az elkövetkező napokban le fog töltődni a méretes patch – de természetesen ha valaki nem kér belőle, blokkolhatja a telepítést.

A szoftvervállalat a szokásoknak megfelelően a nyugdíjazásra ítélt, de makacsul életképesnek bizonyuló operációs rendszer utolsó szervizcsomagját is több hullámban, fokozatosan kezdte terjeszteni. Először a pc-gyártók juthattak hozzá, majd felkerült a hivatalos letöltőközpontba és a Windows Update szolgáltatásra, ahonnan manuálisan volt telepíthető. Az utolsó stáció az automatikus frissítésként való közzététel, amelynek az eredeti tervek szerint éppen egy hónappal ezelőtt kellett volna megtörténnie.

Csakhogy a terjesztés korántsem volt zökkenőmentes, többször is el kellett halasztani a kiadást. Április végén, az utolsó pillanatban derült ki, hogy a pakk inkompatibilis a Microsoft Dynamics Retail Management System (RMS) kis- és középvállalatoknak készített ellátásilánc-kezelő alkalmazással – ráadásul a Windows Vista SP1-et is érinti ez a hiba. Ezért a szoftvervállalat elhalasztotta az XP SP3 kiadását, és ideiglenesen leállította a Vista SP1 terjesztését is.

Miután elkészült a szűrő, amely megakadályozta, hogy a szervizcsomag feltelepüljön a Dynamics RMS-t futtató számítógépekre, végre felkerült a szoftver a letöltőközpontba és a Windows Update-re, de hamarosan egy újabb hibára derült fény: az AMD processzoros gépeket használók egy részének azzal kellett szembesülniük, hogy az SP3 telepítését követően a rendszerük vagy nem indul el, vagy folyamatosan újraindítja magát. Ezért a Microsoft egy újabb szűrőt készített, amely blokkolta a szervizcsomag telepítését az AMD-s számítógépeken. Azóta az inkompatibilitási hibát egy patchben javították, amelynek – ha az automatikus frissítés be van kapcsolva – ma már ott kell lennie az érintett rendszereken.

E problémák miatt az SP3 csak most, az eredeti menetrendhez képest egy hónapos késéssel válik elérhetővé automatikus frissítésként. Ha valaki valamilyen oknál fogva még most sem akarja telepíteni, használhatja a Windows Service Pack Blocker Toolkitet. Ez csak az automatikus frissítést akadályozza meg, ha a felhasználó a maga tölti le vagy lemezen megrendeli a frissítést, természetesen telepítheti azt. (IT.café).

Megjelent az iTunes 7.7

2008. július 10., 15:08 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Mától letölthető az iTunes 7.7-es verziója, természetesen ingyen. A médiakezelő és –letöltő programnak ez a verziója már támogatja a 3G-s iPhone-t, ezért fontos a hír. A mezei iPhone és iPod Touch 2.0-ás rendszer kezeléséhez is ez a nagyjából 50 megabájtos szoftver szükséges.

(via Engadget)

A nap kreténsége: csuklóra égetett Pac-Man

2008. július 10., 14:16 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A geekek fanatizmusának nincs határa. Láttunk már olyat, hogy egy virtuális hátasért valaki a fenekére tetováltatott egy szöveget, de a lézeres gravírozógéppel előállított „body mod” bennünket is meglepett. A géppel emblémákat szoktak égetni bőr- és fémfelületekre, szóval valószínűleg elég fájdalmas, ha az ember a lézer alá tartja a kezét. Néhány őrült mégis megteszi ezt a lenti videóban, csak hogy beszerezzen egy csuklóra égetett Pac-Mant vagy egy űrlényt a Space Invadersből, ami még csak nem is néz ki jól.

(via Instructables via Gizmodo)

Kiszivárgott a Rock Band 2 dallistája

2008. július 10., 12:26 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Bár hivatalosan még nem erősítették meg, hogy milyen dalokat lehet majd lejátszani az MTV Games ősszel megjelenő rockbandaszimulátorában, a Rock Band 2-ben, egy YouTube-ra felekerült videónak köszönhetően gyakorlatilag már nyilvános a számlista. A videóban a játék menüjét látjuk, amint a különböző nehézségi fokozatokat végiglapozva felvillannak a dalok címei. Az együttesek neve nem látható, de a legtöbb számról könnyű kitalálni, hogy ki játssza (minden dal eredeti felvételben kerül a játékba). A Rock The Casbah például egészen biztosan a Clash-é, de megtaláljuk a listában Alanis Morisette-től a You Oughta Know-t, az I Wanna Be Sedatedet a Ramones-tól, a Chop Suey-t a System of a Downtól és az Ace of Spadest a Motörheadtől (a teljes lista itt található).

A Rock Band 2 először Xbox 360-ra jelenik meg szeptemberben, év végéig pedig PlayStation 2-re, PlayStation 3-ra és Wii-re is kijön. A játékot az a Harmonix cég fejleszti, ami a nagy rivális Guitar Hero-sorozat első két részét készítette.

Hivatalos árak a filléres laptopra

2008. július 10., 07:44 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Egyre több Asus Eee laptop van piacon, jelentkezzen, aki még tudja követni az eseményeket, és tisztában van azzal, melyik sorozatszám mit takar pontosan. Elég ránézni az Engadget táblázatára, hogy kiderüljön, a távol-keleti cég annyiféle filléres, de drága laptopot árul, amennyivel egy kisebb cégnek a teljes termékpalettáját le lehetne fedni, és az árak kilengéséről is valami hasonló jut eszünkbe.

A táblázatból kiderül, hogy a briteknél a legolcsóbb modell, a Celeronos 904-es 269 fontba (80 ezer forintba), az atomos 300 fontba (90 ezer forintba), az atomos, 10 colos, 40 gigabájtos ssd-vel szerelt linuxos modell 369 fontba (110 ezer forintba), az atomos 10 colos, 80 gigabájtos merevlemezzel szerelt windowsos gép 349 fontba (102 ezer forintba) kerül. Már elnézést, de ki mondta, hogy filléres?
 

A Vistát még a Windows 98 is lenyomja

2008. július 9., 12:25 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Idén tízéves a Microsoft első olyan Windows-verziója, amit ha nem is feltétlenül szeretett meg mindenki, de általában megbékéltek vele a felhasználók: a Windows 98. A PC Pitstop ebből a jeles alkalomból összemérte a lassan nyugdíjas korba lépő rendszer sebességét a hasonlóan népszerűvé lett utód Windows XP-vel és a Vistával. A tesztgép egy 2,8 GHz-es P4 volt, 512 mega memóriával, és egy Nvidia Ti4400-as grafikus kártyával (vagyis nem éppen egy csúcskonfiguráció, de elméletileg a Vistának simán el kéne futnia rajta). Az eredmények elég meglepőek, a tesztek nagy részében a két öreg, az XP és a 98 küzdött az első helyért, a modern Vista pedig messze lemaradt. A teljes eredménylistát itt lehet végigböngészni.

Kétmilliárd dollárért lesz energiatakarékos város New York

2008. július 9., 11:39 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Kilenc éven át tartó, összesen 2,3 milliárd dolláros befektetéssel járó projektet indított el New York polgármestere, hogy energiatakarékosabbá és környezetkímélőbbé változzon a város. A teljes városi közvilágítást energiatakarékos világítótestekkel szerelik fel, minden rendőr- és tűzoltóautó környezetbarát hibridmeghajtást kap, és az összes városi hivatal fűtését és légkondicionálását zöld technológia fogja működtetni. A városi vezetés által üzemeltetett épületek, közművek energiafogyasztása ma évi egymilliárd dollárba kerül, és a teljes New York-i fogyasztás 6,5 százalékát adja ki.

Minden Flickr-felhasználó meggazdagodhat

2008. július 9., 11:28 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Yahoo, a világ legnépszerűbb fotómegosztó oldalának, a Flickrnek a gazdája megállapodást kötött az egyik legnagyobb fotóügynökséggel, a Getty Images céggel arról, hogy az ügynökség ügyfelei ezentúl a Flickr fotóit is megvásárolhatják. Egy ügynökségtől vásárolt profi fotó ára 30 dollártól akár 200 ezerig terjedhet a minőségtől, a tartalmától és a felhasználás jellegétől függően, amiből a fotós általában 20-40 százalék jutalékot tehet zsebre. Hogy ezek a számok hogyan fognak alakulni a Flickr esetében, egyelőre nem tudni, de ha a rendszer elkezd működni, simán előfordulhat, hogy egy menő magazin egy zsák pénzzel bejelentkezik a fotómegosztóra feltett egyik képünkért.

Hétéves játék a toplista élén

2008. július 8., 11:46 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Valami nagyon nem egészséges a pécés játékpiacon, ezt folyamatosan érezhetjük, mióta a bestsellerlisták dobogós helyeit úgy 2004 óta folyamatosan a World of Warcraft és a Sims 2 foglalja el. Egy friss felmérés, ami kizárólag az online vásárlásokra koncentrál, most újabb fura tünetet mutat: Amerikában egy hétéves játék, a Diablo 2 gyűjteményes kiadása ugrott az élre, miután egy hete bejelentették, hogy készül a harmadik epizód az eddig 18,5 millió példányban elkelt fantasy akció-szerepjátékból. Európában még minden a régi, a Sims 2 IKEA Home Stuff nevű kiegészítője vezet.




 

Hello Kitty vírusirtó

2008. július 8., 10:59 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Mai "akkor most elgondolkodunkazon, hová is tart az emberiség" pillanatunk következik, és az azt ihlető kép egyenesen Kínából, illetve a Kitty Hell blogról: a Hello Kitty franchise alatt árult vírusirtó és tűzfal. Nyilván ilyen pécékhez ajánlják.

Itt a 400 gigabájtos blu-ray lemez

2008. július 8., 10:49 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Pioneer bemutatta az első 16 rétegű, 400 gigabájt adat tárolására alkalmas blu-ray lemez prototípusát. A lemez egyelőre csak olvasható verzióban létezik, és nem tiszta az sem, hogy működik-e a normál, egy- vagy kétrétegű lemezekhez tervezett olvasókkal. A nagy trükk az új lemezben az, hogy az egyes rétegeken az adatok at úgy helyezik el, hogy az azokat kiolvasó lézer könnyen át tudjon haladni a rétegen, egy mélyebben elhelyezkedő adatért.

 

Már rendelhető a szupervékony laptop

2008. július 8., 06:41 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Úgy néz ki, a júniusi bemutató után lassan megvásárolható lesz a Voodoo ENVY 133, mert most már elfogadják a telefonos megrendeléseket. Felszereltségtől és festéstől függően 2100-3400 dollárt (310-500 ezer forintot) kell majd fizetni érte, bár az még nem derült ki, mikor kerül sor a szállításra.



A HP pár évvel ezelőtt vásárolta meg a Voodoo-t, azóta ez a részleg foglalkozik a vállalat játékosoknak meg juppiknak szánt termékeivel.

Az ENVY133 pont megfelel az aktuális trendeknek, például vékony, alig 1,8 centi magas, miközben a MacBook Air legvastagabb pontján megközelíti a 2 centit.

A laptopból kiszedhető az elem, az ethernetet a tápba köthetjük bele, ami azonnal felveszi a kapcsolatot a számítógéppel, és wireless küldi tovább az adatokat.

A gépben 1,8 gigahertzes processzor, 2 gigabájt memória és X3100-as grafikus mag van.

Újabb atomos netbook az Egyesült Királyságban

2008. július 7., 12:43 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A hazai Electro World áruházak tulajdonosa, a DSG International plc által üzemeltetett brit informatikai áruházlánc számítógépe az MSI Wind újracsomagolt változata. Az 1,6-os Atom processzor mellett 1 gigabájt DDR2 memóriát és egy 80 gigabájtos merevlemezt tartalmaz, melyen a gyártó és a Microsoft jóvoltából, előretelepített Windows XP található. Az 1,12 kilós noteszgépet 10,2 colos kijelzővel látták el, és a kötelező elemnek számító beépített wifi- (802.11b/g), Ethernet- és Bluetooth-csatoló mellé egy 1,3 megapixeles webkamerát is beszereltek. A PC World olcsó noteszgépének ára a megjelenéskor 280 angol font körül várható, így előreláthatóan valamivel olcsóbb lesz, mint a nagyjából ugyanezen paraméterekkel rendelkező MSI Wind U100. (IT.café)

Nem követte áttérési hullám a Firefox 3 kiadását

2008. július 7., 12:41 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Noha a kiadását hatalmas felhajtás és egy világcsúcs-beállítás is kísérte, nem mondhatjuk, hogy a Firefox 3 egyik napról a másikra meghódította volna a magyar internetezők számítógépeit. De még ha a tömeges áttérés el is maradt, a nemzetközi átlagnál azért gyorsabb ütemben frissítünk.

A Gemius SA internetes piackutató adatai szerint a megjelenését követő két hétben a nyílt forrású böngésző új verzióját a hazai felhasználók 5,8 százaléka telepítette. Az áttérők nagyrészt a Firefox 2-ről frissítettek, de – legalábbis a számok szerint – voltak olyanok is, akik a Microsoft Internet Explorert cserélték le.

Ez sokkal gyorsabb terjedési tempó, mint amivel például az Internet Explorer 7 indított, amely 2006 októberében jelent meg önálló változatban, majd néhány hónap múlva a Windows Vistában integrált böngészőként. Ennek a verziónak – a Gemius statisztikája szerint – öt hónapra volt szüksége az 5,8 százalékos részesedés eléréséhez itthon.

Nemzetközi szinten az átállás az új Firefox-verzióra valamivel lassabb, mint nálunk. A Net Applications adatai szerint a megjelenés utáni második hét végére körülbelül 4,41 százalékos volt a Firefox 3 részesedése világviszonylatban. Igaz, Magyarországon a Mozilla böngészője amúgy is kedveltebb az átlagnál: míg a világon a program részesedése 19 százalék körül van, addig nálunk közel 40 százalékos. (IT.café)

Dellt vett Dell

2008. július 7., 12:38 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Michael Dell, a Dell alapítója és jelenlegi elnök-vezérigazgatója közel 100 millió dollár értékben vásárolt az általa vezetett vállalat részvényeiből. A jelentések szerint a négy és félmillió részvényt három tranzakció során szerezte meg június 27-e és július 1-je között. A felvásárlásnak köszönhetően a cégalapító részesedése 9-ről 11 százalékra emelkedett, ami 250 millió Dell-papírnak felel meg.

A cég részvényeinek árfolyama – bár tavasz óta enyhén emelkedett – közel jár az ötéves mélyponthoz. A körülbelül 46,1 milliárd dollárt érő amerikai vállalat papírjait a szerdai zárást követően 22,7 dolláros árfolyamon jegyezték. (IT.café)

Google Earth hologram

2008. július 4., 14:50 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A nap legcsodálatosabb kütyüje következik, amit az UbiqWindow nevű cég gyúrt össze hologramból és mozgásérzékelő szenzorokból. A cucc a monitorunkról tud bármilyen képet kivetíteni (háromdimenziósnak tűnik, de valójában nem az), a mozgásérzékelők pedig úgy vannak bekalibrálva, mintha mintha egy érintőképernyő lebegne előttünk. Ha nem lenne teljesen tiszta a dolog, íme a demó, főszerepben a Google Earth:

 


Holographic Google Earth from Nicolas Loeillot on Vimeo.

Százmillióért vesz keresőt a Microsoft

2008. július 4., 14:40 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Microsoftnak nem jött össze a Yahoo bekebelezése, de nem adja fel a terveit a keresőpiac megkaparintására. Új felvásárlási áldozatuk a Powerset, amit mi is teszteltünk, de nem voltunk különösebben elájulva tőle. A Powerset nagy újdonsága az, hogy teljes, kerek mondatokban lehet feltenni neki kérdéseket, amiket a rendszer elemez, és az alapján adja a találatokat. Az ötlet ígéretes, a megvalósítás egyelőre nem, mindenesetre ez 100 millió dollárt ért a Microsoftnak a hírek szerint.

Jön fel a Vista, de még mindig nincs sehol

2008. július 4., 14:25 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Net Applications legújabb felmérése szerint továbbra is nyomasztó a Windows fölénye az operációs rendszerek piacán. 40 ezer weboldal látogatóinak statisztikája alapján a Microsoft rendszereit közel 91 százalék használja, a Mac OS-é majdnem 8 százalék, a Linux egy százalék alatti eredménnyel a harmadik, utána pedig az iPhone és a Playstation3 következik 0,16 és 0,03 százalékos adatokkal.

A Windowson belül továbbra is az XP a legelterjedtebb 71 százalékkal, a Vista 16 százalékon áll, és még mindig nem tűnt el a Windows 2000 sem, a maga 2 százalékával. A tavaly ilyenkori adatokhoz képest a Vista produkálta a legnagyobb növekedést, több mint két és félszeresre növelbe a bázisát, a Mac OS csupán egyharmaddal tudott növekedni.

2007-ben sem győzte le a játékipar Hollywoodot

2008. július 4., 14:09 Módosítva: 2010.06.20 19:50

Ezeréves közhely, hogy a játékipar lenyomja Hollywoodot, de az igazságtartalma csak annyi, hogy a statisztikák ügyes manipulálásával mindent, és annak az ellenkezőjét is be lehet bizonyítani. Az NPD Group tavalyi amerikai adatai is ezt támasztják alá: a teljes játékipar (játékok, konzolok, hardveres kiegészítők) forgalma 18,8 milliárd dollár volt, míg a filmiparé 33 milliárd. Viszont ebből a mozijegyekből származó bevétel csak 9,6 milliárd, tehát azt valóban legyőzte a hardverekkel együtt számolt játékpiac. A maradék több mint húszmilliárdot a filmeknél a dvd-eladások és -kölcsönzés tette ki, ráaádsul teljesen fair csak akkor lenne az összehasonlítás, ha a dvd-lejátszók és házimozik forgalmát is belevennénk az összegbe.

Egy másik érdekes összehasonlítás a dvd-s szoftvereladásoké a játékokkal, ahol előbbi a maga 16 milliárdos forgalmával látszólag szintén lemarad, de persze itt megint csalt egy kicsit a másik oldal a hardvereladásokkal.

Képek az új Radeonról

2008. július 3., 14:59 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Most, hogy nemsokára piacra kerül az Nvidia 200-as sorozata, ideje, hogy kapjunk valamit az ellenfélből, a brutális szörnynek ígérkező, augusztusban érkező Radeon HD 4870 X2-ből is. Legalább egy fotót. A kártyára két darab RV770-es grafikus mag és 2 gigabájtnyi GDDR5 kerül, amit a világ leggyorsabb memóriájának neveznek. A képen azonban még csak egy gigabájt memória látható. Az AMD augusztusban kezdi el szállítani partnereinek a 4870 X2-est, és körülbelül 500 dollárért adja majd tovább.

Képek a kijelzővel egybeépített asztali Eee modellről

2008. július 3., 14:52 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A hordozható Eee PC különféle változatai és az asztali Eee Box után hamarosan piacra kerülhet az Asus kis fogyasztású és visszafogott árú számítógépcsaládjának legújabb tagja, az ugyancsak asztalra szánt, de már a kijelzőpanelt is magában foglaló Eee Monitor. A várhatóan Intel Atom processzor köré épülő rendszerrel kapcsolatban egyelőre főként találgatások láttak napvilágot, biztos információt csak a gyári fotók hordoznak, írta meg a Prohardver.

Ezek szerint a gép elég sok USB porttal rendelkezik, hátul négy, oldalt, a memóriakártya-olvasó alatt pedig még kettő található. A hátsó csatlakozósoron van modem és Ethernet interfész, továbbá három audioport is, külső megjelenítő számára kínált kimenetet viszont hiába keresünk. A több lap által is 19 hüvelyk körülire becsült kijelző alá Denon hangszórók kerülnek, fölötte pedig webkamera és mikrofon látható. A bizonyos részletekben érezhetően az Apple iMac által inspirált számítógép kezdőára egyes spekulációk szerint nagyjából 500 dollár lehet.

Bajok az Nvidiánál

2008. július 3., 14:47 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az eredetileg prognosztizáltnál kisebb bevételre számít az Nvidia a július 27-ével végződő második pénzügyi negyedévben, írta meg az IT.café. Májusban még 1,1 milliárd dollárral kalkuláltak, ezt azonban most 875–950 millió dollárra mérsékelték, amivel párhuzamosan csökkent a várható nyereség is. Az okokat Jen-Hsun Huang, a vállalat elnök-vezérigazgatója a fogyasztói piac gyenge forgalmára, az újabb csipsetek gyártásának csúszására, valamint a grafikus processzorok kényszerű árcsökkentésére vezette vissza, amit főként az AMD RV770-es GPU-jára épülő videokártyák június végi megjelenése tett szükségessé.

Az Nvidiának emellett egy másik problémával is szembe kell néznie, amit noteszgépekbe illő grafikus processzorok, csipsetek meghibásodásai okoznak. A gyártó egyelőre nem szolgált pontos információval, mely lapkákról van szó, illetve ezeket milyen notebookokba építették be, csak a hiba jellegéről adott felvilágosítást. Eszerint a nem megfelelő tokozás nem képes elviselni a folyamatosan változó hőterhelést, végül az anyagfáradás miatt működésképtelenné válik a csip. Az Nvidia a notebookgyártókkal együttműködve első lépésben olyan meghajtószoftvereket ad ki, melyek hamarabb bekapcsolják a hűtőventilátorokat, így csökkentik a chipek hőterhelését. Emellett a vállalat mintegy 150–200 millió dolláros költségre számít az érintett termékek garanciális javításai miatt.

A bejelentésekre a tőzsde érzékenyen reagált, az Nvidia papírjai hirtelen mintegy 20 százalékot vesztettek értékükből, vagyis 14 dollárra zuhantak. Időközben az árfolyam visszaállt a korábbi, 18 dollár fölötti értékre, bár volt már ennél sokkal jobb is; a cég részvényei idén – egy tavaszi hullámvölgyet leszámítva – végig 20 dollár fölött forogtak, a június elején bekövetkező trendfordulóra, az azóta szinte egyhuzamban csökkenő árfolyamra azonban még nem sikerült gyógyírt találni.

A Spore Creature Creator a legsikeresebb pc-s játék

2008. július 2., 15:11 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Hol van még a Spóra megjelenése, és máris a legsikeresebb pc-s program lett. Bár a végleges verzió csak szeptemberben érkezik, az NPD szerint a június 21-ével végződő hetet a játékhoz készült lényszerkesztő program vezette a pc-s mezőnyben. A program lenyomta az összes Sims 2-t, meg World Of Warcraftot (a tízes lista hat helyezettjét ez a két játék valamelyik verziója adta), és egy hét alatt összesen egymillió lényt készítettek és osztottak meg a júzerek. Persze nem mindegyik mestermű, de néha a természet is téved.

Erősödött tavalyhoz képest az AMD

2008. július 2., 13:53 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az idei első naptári negyedévben tovább növelte részesedését a mikroprocesszorok piacát magasan vezető Intel – derül ki az iSuppli tegnap publikált adataiból. A Santa Clara-i csipgyártó árbevétel – tehát nem a forgalmazott darabszám – alapján a globális piac 79,7 százalékát mondhatja magáénak, miután 1,2 százalékponttal növelte befolyását a megelőző negyedév óta.

Az Intel egyértelműen legnagyobb riválisától, az Advanced Micro Devicestól (AMD) lopott részesedést, melynek piacrésze ugyanebben az időszakban 1,1 százalékponttal, 13 százalékra húzódott vissza. A fennmaradó 7,3 százalékon a kisebb processzorgyártók osztoznak. Fontos kiemelni, hogy az iSuppli statisztikája a teljes mikroprocesszor-piacra vonatkozik, nemcsak az x86-os (vagy PC-kompatibilis) csipekre, hanem a RISC- és egyéb architektúrákra is.

Az elemzők ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy az egy évvel ezelőtti helyzethez képest javított az AMD, amely éves szinten 2,1 százalékponttal növelte részesedését, miközben az Intelé ugyanebben az időszakban 0,7 százalékponttal csökkent. Az iSuppli megjegyzi, hogy az első negyedév az egész pc-piac számára biztatóan alakult. A januártól március végéig tartó időszakban világszerte 69,9 millió számítógépet adtak el a gyártók, ez 12,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A növekedés javarészt a notebookok iránti erős keresletnek volt köszönhető: az eladások ebben a termékkörben több mint 30 százalékkal bővültek egy év alatt, miközben az asztali gépek piaca gyakorlatilag stagnált. Az egészséges kereslet hozzájárult ahhoz, hogy az első trimeszterben sem az Intelnél, sem az AMD-nél nem estek vissza az eladási átlagárak, ami egyben a két gyártó közti árháború enyhülését is jelzi. (IT.café)