Tech blog

Megvédi a gyermekeket a Facebook

2008. május 9., 15:13 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A közösségi portál megállapodott az amerikai hatóságokkal a szexuális bűnözők kiszűrését és a kiskorú felhasználók hatékonyabb védelmét szolgáló újítások bevezetéséről. A több mint negyven pontból álló megállapodást a hetvenmillió felhasználót kiszolgáló Facebook vezetői, 49 szövetségi állam és a főváros, Washington legfőbb államügyészei írták alá. A portál egyebek között vállalta, hogy kitiltja a szexuális bűncselekményekért elítélt személyeket és kigyomlálja a vérfertőzéssel, pedofíliával és más szexuális bűncselekményekkel kapcsolatos tartalmakat az oldalakról. A kiskorú felhasználók automatikus figyelmeztetést kapnak, ha ismerkedés közben olyan helyzetbe kerülnek, amelyben a személyes adataik felnőttek tudomására juthatnak. A felnőttként regisztrált felhasználók továbbá nem "fiatalkorúsíthatják" magukat, azaz nem írhatják a profiljukra, hogy 18 éven aluliak.

A Facebook a nem gyereknek való termékeket is igyekszik távol tartani a kiskorú felhasználóktól; az egyik új szabály például arról rendelkezik, hogy dohány- vagy alkoholreklám nem kerülhet kiskorú szeme elé a portálon.

Az amerikai hatóságok szerint a MySpace, a Facebook és más közösségi portálok új vadászterületet nyitottak meg a szexuális bűnözők előtt, ahol a lebukás veszélye nélkül hazudhatnak az életkorukról, és fiatalokat csalogathatnak magukhoz. A társasági oldalak a gyerekeknek is lehetőséget adnak kortársaik, iskolatársaik gyötrésére, szekálására (bullying). A vonatkozó kutatások szerint ez utóbbi fordul elő gyakrabban.

Tovább

Felnőttnek való játék csak személyivel

2008. május 9., 14:57 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Amerikában komolyan meg akarják védeni a gyermekeket az erőszakos játékoktól, egy törvénytervezet legalábbis azt javasolja, hogy csak a vásárló korának megállapítása után lehessen eladni nagykorúaknak vagy felnőtteknek szánt játékokat. Aki kiskorúnak ad el nem neki való játékot, akár ötezer dollárra is büntethető lenne a szigorú törvény értelmében. A tervezetet egyébként Jim Matheson és Lee Terry republikánus képviselők nyújtották be. Azt is szeretnék elérni, hogy a videojátékokat forgalmazó boltokban rendesen elmagyarázzák a vásárlóknak a játékipar által is támogatott Entertainment Software Ratings Board (ESRB) korhatár-kategóriák jelentését. Egy M-es besorolású játékot például 17 éves vagy idősebb gyermekeknek, az AO (adult only) kategóriát azonban csak 18 évesnél idősebbeknek ajánlják, mert ez utóbbi játékokban szexjelenet lehet, vagy sok-sok erőszak.

Cellen alapuló grafikus mag a Toshiba lapopjában

2008. május 9., 14:39 Módosítva: 2009.02.07 11:01
SpursEngine elnevezésű grafikus csippel szereli fel a Toshiba néhány idén megjelenő laptopját. A csip azért különleges, mert ugyanarra a technológiára épül, mint a PlayStation 3 konzol Cell processzora. A SpursEngine SE1000 csip multimédiás laptopokban jelenik meg. A Toshiba egyébként 2007 szeptemberében jelentette be az SE1000-et, és idén áprilisban mutatta be a technológiát. Az SE1000-ben négy SPE mag van, amíg a Cellben nyolc ilyen mag kezeli a vektoros adatokat, amelyeket még egy központi mag is kiegészít.

Mire jó ennyi grafikus mag? A Toshiba valószínűleg nem a játékosokat veszi célba, nekik ott van a PS3. Sokkal inkább azok élvezhetik az SE1000 előnyeit, akik a laptopjukon akarnak 1080p - full hd - videókat vágni, kódolni. A Toshiba pár megállapodást kötött a Cyberlink, Leadtek és Corel cégekkel, hogy videolejátszó szoftvereikban támogassák a csipet.

Az Xbox a sikeresebb GTA-konzol

2008. május 9., 07:27 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A konzolgyártók folyton megpróbálják egymáshoz mérni magukat, most épp a GTA IV-eladásokkal mutatják erejüket. Mert az ugye nem mindegy, hogy melyik platformon fogy jobban a játék.

A Sony csak annyit jelentett be, hogy az első napon jól teljesített a játék PS3-as verziója, a Microsoft legújabb közleményéből az is kiderült, hogy miért: mert az első hét összesített adatai alapján az összes doboz 60 százalékát az Xbox 360-as verziók adták ki. Ez persze győzelemnek tűnik, de ha figyelembe vesszük, hogy az egy évvel (sőt, Európában másféllel) később debütált  PS3-ból 13 millió, az Xboxból meg kábé 19 millió fogyott eddig, akkor pont ugyanezt az arányszámot kapjuk. Tehát ugyanannyira hozta lázba mindkét platform rajongóit a játék. Hatmilliós első heti eladással ez persze azt jelenti, hogy nagyon, hiszen minden ötödig gamer vett a GTA IV-ből, és ez a szám még bőven nőni fog.

Egyébként a Sonynak nincs sok oka a panaszra: ha figyelembe vesszük, hogy a Microsoft 50 milliót fizetett a Rockstarnak azért, hogy az ősszel érkező kiegészítő-küldetések csak Xbox 360-ra jelenjenek meg, akkor az a csoda, hogy a PS3-as GTA-ból arányaiban nem fogyott kevesebb.

A Yahoo után a Facebook felé kacsintgat a Microsoft

2008. május 8., 16:56 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A Wall Street Journal értesülései szerint a Microsoft a kudarcba fulladt Yahoo-felvásárlás után a Facebookra vetné ki a hálóját. Tavaly októberben a cég már belevásárolt a legmenőbb, és 70 millió aktív taggal az egyik legnagyobb közösségi oldalnak számító Facebookba. Az akkori, 240 millió dolláros üzlet a teljes oldalt 15 milliárdra árazta be.
 
Ahogyan a Yahoo bekebelezése, ez az üzlet is főleg az online hirdetési piacon való terjeszkedésről szólna, csak míg a Yahoo a hirdetéskiszolgálás területén jeleskedett, a Facebook az internet egyik legértékesebb reklámfelületét adja.
 
A hír megszellőztetésére pozitívan reagált a tőzsde, a Microsoft részvényárfolyama (ami a Yahoo-fél kötélhúzás hónapjai alatt szinte végig süllyedt) 5 százalékot emelkedett.

Epilepsziásokat szivatnak a hackerek

2008. május 8., 16:34 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Beteges hackertámadás áldozatául esett az Epilepsy Foundation alapítvány weboldala. Az epilepsziásoknak segítő szervezet fórumait a hackerek egy biztonsági hibát kihasználva több száz villódzó-vibráló képpel szórták tele, illetve ilyen képeket tartalmazó oldalakra irányították át a látogatókat. Az éles, villogó fények az arra hajlamosaknál epilepsziás rohamot idézhetnek elő, és egy ilyen jellegű oldal fórumait nyilván túlnyomórészt arra hajlamosak látogatják.
 
Az oldal üzemeltetői azóta eltávolították a képeket, és befoltozták a biztonsági rést, az elkövetők után pedig az FBI nyomoz. Egyelőre egyetlen esetben sem derült ki, hogy a hackerek akciója miatt kapott volna egy látogató rohamot.
 

Microsoftos rendszer lesz a Hyundai és a Kai autókban

2008. május 8., 14:06 Módosítva: 2009.02.07 11:01

2010-től a Microsoft Automotive Platform fut majd a Hyundai Kia Automotive Group autóin, jelentette be a két cég csütörtökön. A technológia segítségével az utasok könnyebben ráköthetik a zenelejátszóikat és mobiljaikat az autójukra, és a kütyüket hangutasításokkal irányíthatják. A Cnet egyelőre nem tudta kideríteni, hogy mely modellekben várható az új rendszer megjelenése. A Microsoft és a Hyundai Kia közti stratégiai megállapoás részeként egy fejlesztési központot is létrehoznak Koreában, amelyben a koreai kormány lesz a szoftvercég partnere.

Élen az online utaztatás

2008. május 8., 13:52 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A hagyományos utazási irodák mellett egyre inkább előre törnek az online utaztatók, az emberek gyűjtőportálokon keresnek információkat az utazásaik megszervezéséhez. Az Index.hu tulajdonában lévő C-Travel.hu utazási iroda szerint ezt a tendenciát igazolja az is, hogy a Business Traveller olvasói a C-Travel.hu-t választották a legjobb magyar utazásszervezőnek, a második helyen a Neckermann, a harmadikon pedig a Vista utazási iroda végzett.

A C-Travel.hu adatai alapján az online utazási irodák térhódításának, így a könnyebb elérhetőségnek és kereshetőségnek köszönhetően az utazók ma már jóval korábban kezdik nyaralásaik megszervezését, mint néhány évvel ezelőtt. Az idén várhatóan tovább emelkedik a Bulgáriába utazók száma, Horvátország mellett pedig egyre népszerűbb célországnak számít Montenegró és Szlovénia. Megfigyelhető továbbá, hogy az egzotikus országokra vonatkozó kereslet nyáron sem csökkent a 2007-es téli adatokhoz viszonyítva.

A belföldi ajánlatkérésekből kimutatható, hogy az egyre jobb minőséget képviselő wellness szállodákba irányuló forgalom folyamatosan nő, amelyet az idei évben is túlnyomó részt az üdülési csekk forgalom generál várhatóan. (mti)

Megnövelt hálózati teljesítmény mélyreható csomagvizsgálattal

2008. május 8., 13:48 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A biztonságos hálózati megoldásokat szállító Sonicwall bejelentette, hogy elérhető a Re-assembly Free Deep Packet Inspection 8, azaz az újbóli összeállítás nélküli mélyreható csomagvizsgálati megoldás új verziója. A forradalmi vizsgálati eszköz, melyet a SonicWALL NSA többmagos architektúrájához optimalizáltak, a rendszeradminisztrátorok számára mélyebb betekintést tesz lehetővé a kimenő, illetve a bejövő hálózati tartalmakba egyaránt, anélkül, hogy választaniuk kellene a biztonság és a teljesítmény között. Mindez egyre fontosabb kérdéssé válik a Web 2.0-ás alkalmazások térnyerésével párhuzamosan az üzleti környezetekben, mely új típusú fenyegetéseket, valamint a sávszélesség fokozott terheltségét eredményezi.

Egymilliárd dollár interneten rendelt pizzákból

2008. május 8., 13:38 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Egészen meglepő, hogy milyen cégek tudnak megélni az internet segítségével, persze főleg azokban az országokban láthatunk ilyen sikertörténeteket, ahol az internet terjedését nem fékezik, hanem inkább gyorsítják. Amerikában a Papa John pizzérialánc a napokban jelentette be, hogy eddig egymilliárd dollár bevételt szerzett online megrendelésekből. Hét évvel ezelőtt indították el a netes megrendelést,2001-ben 20,4 millió dollár, 2007-ben 400 millió dollár bevételük jött az éhes internetezőktől.

A CNN cikke szerint nagy a verseny a fogyasztókért,  a rivális pizzázók új szolgáltatásokkal próbálják magukhoz csábítani a vevőket. A Dominos Pizza nemrég egy Pizza Tracker szolgáltatást vezetett be, amellyel a vevők nyomon követhetik, hogy hol tart a megrendelésük - még a kemencében sül a tészta, vagy már úton van-e. Az ügyfeleik akár mobilról is rendelhetnek a weben.

A Pizza Hut azt mondta az amerikai újságnak, hogy az online megrendelései hatszorosára nőttek az elmúlt három évben. Náluk sms-ben és wapon is lehet rendelni, és hamarosan bemutatnak egy úgynevezett widgetet - minialkalmazást - amellyel az ügyfelek egy gombnyomással rendelhetnek pizzát.

Jön a 12 magos processzor

2008. május 8., 07:53 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az AMD közzétette útitervét, amiből kiderül, hogy a vállalat jövőre dobja piacra első hatmagos szerverprocesszorát, 2010-ben meg megérkezhet az első 12 magos csip. Ezek már a vállalat következő generációs platformját, a Maranellót használják majd.

A jövő év második felében érkező hatmagosok jelenlegi kódneve Istanbul, ezek 45 nanométeres gyártástechnológiával készülnek, és a jelenlegi Socket 1207-es platformba illeszkednek. "A már létező csipszetet, memóriarendszereket és hűtést használják majd", mondta Randy Allen, a vállalat szakembere. Mindezt azért, hogy az ügyfelek könnyen bővíthessék majd a rendszereiket.

Ugyanez igaz az AMD első 45 nanométeres processzorára, a Shanghai-ra, ami 2008 második felében érkezik. Nemcsak a gyártástechnológia lesz finomabb, a változtatásnak hála a harmad szintű gyorsítótár méretét is megnövelik 2-ről 6 megabájtosra.

Peter Gabrielt ellopták az internetről

2008. május 7., 15:58 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Kellemetlen meglepetés érte a Genesis egykori énekesének rajongóit: a petergabriel.com oldal hétfő reggeltől egészen ma délelőttig nem volt elérhető. Ez önmagában még nem lett volna érdekes, az azóta minimálformában újra élő oldal magyarázata azonban mégis hírré teszi: eszerint hétfőn hajnalmab betörés történt az adatközpontban, ahol az oldalt kiszolgáló szerverek voltak, és egyszerűen ellopták a gépeket, amin az oldal kódja és adatbázisa volt. A site szolgáltatásainak nagy része azóta sem megy.

Mp3-nak álcázza magát a vírus

2008. május 7., 15:04 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A magát médiafájlnak mutató rosszindulatú program ötlete nem új, régóta terjednek már fájlcserélő hálózatokon ilyen módszerrel trójaiak (sőt, az összeesküvés-elméletek szerint a zenekiadók kezdték el terjeszteni őket, hogy elvegyék a felhasználók kedvét a fájlcseréléstől). Most azonban soha nem látott méretű trójaihullám borította el az internetet a McAfee jelentése szerint.
A cég vírusirtói néhány nap alatt 360 ezer példányban fogták meg a „preview-t-3545425-changing times earth wind.mp3” és „t-3545425-just got lucky.mp3” neveken terjedő hamis mp3-akat, amelyek, amelyek a Mirar és NetNucleus trójai programokat telepítik a felhasználó gépére. Az elmúlt 24 órában a céghez beérkezett vírusriasztások egyharmadát az mp3-trójaiak okozták.

IsoHunt: Bocs, mi csak keresőmotor vagyunk

2008. május 7., 14:44 Módosítva: 2009.02.16 12:30
Két éve zajlik az amerikai hanglemezkiadók szövetségének pere a legnagyobb torrentoldalak ellen. A Torrentspy vesztett, a Pirate Bay üzemeltetőit egy másik perben börtönnel fenyegetik, egy harmadik közkervelt oldal, az isoHunt azonban most visszavág, és nem hagyja magát. Beadványukban azzal védekeznek, hogy ők csak egy egyszerű keresőmotor, semmilyen jogsértő tartalmat nem tárolnak a szervereik, arról pedig igazán nem tehetnek, hogy a keresőjükkel olyan tartalmakra is rá lehet bukkanni, amelyek szerzői jogokat sértenek. Vagy ha a bíróság úgy látja, hogy mégis tehetnek erről, akkor legyenek szívesek a Google-t, a Yahoo-t és az összes többi keresőt is megbüntetni, mert azokkal is lehet az interneten olyasmiket találni, amiket nem önszántából tett fel oda a jogtulajdonos.
 
A RIAA az egyik legrégebbi fájlcserélő-perre, az MGM vs Grokster ügyre hivatkozik precedensként, ahol a bíróság kimondta, hogy a fájlcserélő készítője és üzemeltetője bűnös, mert olyan eszközt tart fenn, amivel jogsértő tartalmak letöltését segíti elő. Az isoHunt szerint ők kizárólag a kereséssel foglalkoznak, linkeket adnak a felhasználónak, a letöltésekhez pedig semmi közük.

Hatékonyak a bannerek

2008. május 7., 10:04 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A Szonda Ipsos legfrissebb online reklám hatásmérési eredményei azt mutatják, hogy hatékony hirdetési médium az internet.

A március havi internetes reklámkampányok közül legjobban a jelzáloghitelek teljesítettek. Az FHB és a Raiffeisen Bank kampányát egyaránt az internetezők 70 százaléka látta.
Alig marad el ettől az eredménytől a Budapest Bank Prémium Betét bannerhirdetésének hatékonysága. A Raiffeisen reklámhadjáratának nemcsak az észlelése volt magas, de az internetezők több mint fele azonosítani is tudta a hirdetőt. A hirdetés észlelői között pedig mintegy 80 százalékos volt ez az arány.
A Szonda Ipsos idén januárban új hatásmérési kutatást indított az online reklámkampányok területén. A havi rendszerességű vizsgálat keretében 12 online kampány hatásmérését végzik el az intézet munkatársai, de ez a szám tetszőlegesen bővíthető. A mintavétel egy folyamatosan karbantartott 10000 fős online panelből történik.

(MTI)

Gyorsabb lett az Intel grafikus magja

2008. május 7., 07:31 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az Intel integrált grafikus magjai már a kezdetek óta képesek lennének a DirectX 10-es játékok futtatására, de csak a most megjelent Vista-driverekkel engedélyezte a gyártó ezt a funkciót. A frissítés érinti a GM965-ös és G35 Express alaplapi csipszeteket is, aminek főleg a laptoptulajdonosok örülhetnek majd, hiszen elvileg gyorsulhatnak a 3100-as grafikus magok. Elvileg, mert gyakorlatilag alig jó valamire a frissítés. Hiába lett ugyanis DirectX 10-kompatibilis az Intel, ha a feladat annyira megterheli a grafikus magot, hogy az eredmény csak állóképekben mérhető. Az Nvidia gyorsan ki is próbálta, mire jó a konkurens gpu, de a gyártó nem talált egyetlen olyan játékot sem, ami akár csak 1280x1024-es felbontásban is öt képkockánál többet produkált volna másodpercenként.  Itt vannak az adatok:

  • Call of Juarez @ 1280 x 1024, no AA/AF -- 1.8 fps
  • Crysis @ 1280 x 1024, no AA/AF -- 4.4 fps
  • World in Conflict @ 1280 x 1024, no AA/AF -- 5 fps
  • BioShock @ 1280 x 1024, no AA/AF -- 3.7 fps
  • Company of Heroes @ 1280 x 1024, no AA/AF -- 3.6 fps

A Microsoft többet kaszál a GTA IV-en

2008. május 6., 14:09 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az Microsofttól származó információk is megerősítik, hogy komoly esélye van az egy hete megjelent „gengszterszimulátornak”, a Grand Theft Auto-sorozat negyedik (voltaképpen sorrendben a hatodik) részének arra, hogy megdöntse az eddigi eladási és bevételi rekordokat. A játék egyszerre jelent meg Xbox 360 és PlayStation 3 platformokra, és bár eladási adatokat egyelőre sem a szoftvert kiadó Take-Two Interactive, sem a piackutatók nem produkáltak, a redmondiak már most állítják, jó kétszer annyi fogy az xboxos változatból, mint a playstationos verzióból.
Tovább

Jönnek a nagyobb szilíciumszeletek

2008. május 6., 13:42 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az Intel, a Samsung és a TSMC bejelentették, hogy a jövőben közösen támogatják az egész iparágat érintő, 450 milliméteres szilíciumostyákra (wafer) történő áttérést. Ez a változás teszi majd lehetővé a félvezetőipar folyamatos növekedését, és segít abban, hogy a piaci szereplők továbbra is hatékonyan állíthassák elő termékeiket.

A tervek szerint a tesztek 2012-ig befejeződnek, az átállás rögtön meg is kezdődik. A kitűzött időpontig a vállalatok közösen lépnek fel annak érdekében, hogy az összes szükséges alkotóelem, infrastruktúra és fejlesztés készen álljon a váltásra.

A nagyobb waferek használata segíti a félvezető termékek olcsóbb előállítását. A 450 milliméteres waferek szilíciumfelülete és a rajtuk található csipek száma kétszer annyi, mint amennyi 300 milliméteres szilíciumostyákon található. Nemcsak az egy csip előállítására jutó költség csökken a nagyobb ostyáknak köszönhetően, hanem az erőforrások felhasználása is hatékonyabbá válik. A 200 milliméteres technológiát felváltó 300 milliméteres ostyahasználat például segített csökkenteni a légszennyezést, a globális felmelegedést előidéző gázkibocsátást és a vízfelhasználást. A 450-es szilíciumszeletek további csökkenést jelentenek majd.

Tíz euró az íreknél a hddvd

2008. május 6., 11:56 Módosítva: 2009.02.07 11:01
És mi még azt hittük, hogy 50 dollárért már olcsó volt. Hát nem, a nemrég elpusztult hddvd-t most olyan áron lehet megkapni, hogy még annak is megéri megvenni, akinek se Xboxa, se lemeze, egyszerűen csak kedvezményes árú papírnehezékre van szüksége. A lassan semmire sem jó kiegészítőt ugyanis 10 euróért, 2600 forintért lehet megvásárolni a Microsoft konzoljához, amihez ráadásul még egy távirányító is jár.

Nehézsúlyú laptop az Alienware-től

2008. május 6., 11:32 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Ez a gyártó mindig valami brutális hardvert pakol a gépeibe, főleg erről híres. Meg hogy pofás házat tervez a konfigurációk mellé, ami az 51 m15x esetében is igaz, a laptop ugyanis exkluzív külsőt kapott. Persze úgyis az a lényeg, ami belül van, és az nem semmi: a 45 nanométeres, Core 2-es, 2,8 gigahertzes Extreme processzor, a Geforce 8800M GTX és a 4 gigabájt memória gondoskodik arról, hogy még a Chrysis is jól fusson a laptopon. Arról nem szólnak a hírek, hogy játék futtatása közben meddig bírja a gép akkumulátora, de a Spore-t biztos nem tudjuk majd végigjátszani rajta. Mindenesetre a rendszer automatikusan vált az integrált grafikus mag és a Geforce között, attól függően, hogy melyikre van szükség, hagyományos használat mellett tehát akár órákig is életképes maradhat a közel ezer fontba kerülő 51 m15x.

Egyetemistáknak hirdet modellezőversenyt a Google

2008. május 5., 16:49 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Google 2008-ban nemzetközi szinten is meghirdette "Modellezd le egyetemed" nevű versenyét, ahol a feladat nem egy makett összerakása, hanem valamely felsőoktatási intézmény épületének és udvarának virtuális felépítése a Google Sketchup tervezőprogram segítségével – írja a cég sajtóközleménye. A versenyre, amelynek honlapja francia, német, spanyol, olasz és japán nyelven is elérhető, idén tavasszal a világ minden tájáról jelentkezhetnek az egyetemek, főiskolák tanulói.

A feladat három részből áll: az iskola épületeinek és udvarának lemodellezése a Google SketchUp segítségével, a campus helyének meghatározása a Google Earth-ben, és a versenyre való nevezés, amit a versenymunka a Google 3D Warehouse-ba (a SketchUp-ban készített tervek és modellek gyűjteményébe) való leadásával lehet megtenni. A versenyben legjobbnak bizonyuló csapatok tagjai és a legrátermettebb egyéni indulók (legfeljebb 30 fő) Apple iPod Touch készüléket, Nintendo Wii játékkonzolt, Google pólót és sapkát nyernek.

A versenyen bárki indulhat, akár csapatban, akár egyedül, aki valamilyen felsőoktatási intézmény tanulója. A modellek benyújtásának határideje: 2008. június 1. A résztvevők csatlakozhatnak a Google Competition Group fórumhoz, ahol megbeszélhetik a versennyel kapcsolatban felmerülő kérdéseiket, ötleteiket és problémáikat.

Még mindig nem fogy a bluray

2008. május 5., 07:54 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Meglepő dolog történt. A szakma és a legtöbb elemző arra gyanakodott, hogy az újgenerációs adattárolók térhódítását a formátumháború késlelteti. Logikus gondolat volt, hiszen a felhasználók nem akartak sem bluray- sem hddvd-meghajtót vásárolni, hátha az elbukik a harcban. Akik a Toshiba-készülékét választották, most saját bőrükön érzik a korai döntés hátrányait: a hddvd halott, a formátum támogatása megszűnt, semmilyen új tartalom nem jelenik meg a meghajtóra.

Mindenki arra számított, hogy a formátumháború lezárulta után megtáltosodnak a bluray eladásai, éppen ezért meglepő, hogy statisztikailag alig kimutatható a változás. Az NPD piacelemző szerint a forgalom csak két százalékkal nőtt februárról márciusra, miközben negyven százalékkal csökkent januárról februárra, tehát még az év eleji keresletet sem sikerült elérni. A Sony és a szabvány többi támogatója most kénytelen lesz új bűnbakot keresni, mert a formátumháború már nem akadályozza a forgalmat, az meg biztos, hogy szükség van az új adattárolóra: aki próbált már nagyobb lcd-n nézni dvd-t, ismeri a korlátokat. Márpedig az amerikai piacon terjednek ezek a tévék, piaca tehát lenne a bluraynek.

Wifis óra

2008. április 30., 15:16 Módosítva: 2009.02.07 11:01


Nem tűnik túlságosan életképes megoldásnak a wifis óra, de azért vannak benne tartalékok. Mert ugye lassan minden okosmobilba, kütyübe beleépítik a wifit, azok meg úgyis tudják, hogy van-e hálózat vagy nincs, ráadásul a nagy gomb a kijelző alatt sem túl díszes, de ha valaki nem akarja folyton elővenni a zsebéből a telefont, hogy ellenőrizze, mi a helyzet, jól jöhet ez az óra is. A szerkezet 40 dollárba, kevesebb, mint 6500 forintba kerül, úgyhogy joggal merül fel a kérdés: ha szíjjal, kijelzővel, mindennel együtt ilyen olcsón kijön a kütyü, akkor miért nincs tényleg minden hordozható izében wifi?

Az AMD a Pumában bízik

2008. április 30., 08:21 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Bár a legtöbben már temetik az AMD-t, és azt gondolják, hogy az Intel a Core 2-essel, pláne az idén érkező Nehalemmel kiheverhetetlen csapást mért a kisebbik gyártóra, az még bőven mutat életjeleket. Kiderült, hogy az idén nyáron érkező mobilplatform, a Puma elég nagy támogatottságot élvez a gyártók részéről: közel száz laptopba kerül majd bele, ami kétszer olyan széles kínálatot jelent, mint amilyennel az előd büszkélkedhetett. Az AMD szerint sokakat érdekel a Puma Hybrid Graphics-mód, aminek az a lényege, hogy a rendszer pillanatok alatt képes váltani az erősebb Radeon HD3400 és az integrált grafikus mag között, attól függően, hogy teljesítményre vagy alacsony fogyasztásra van szükség. Érdekes lesz látni, hogyan teljesít a Puma az Intel Atom és a VIA Isaiah ellen.

Átdrótozza magát Yahoo

2008. április 29., 17:38 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Teljesen átalakítja magát a Yahoo, és a felhasználói hamarosan egy helyen megtalálhatják az összes általuk használt szolgáltatást, és mindent egy helyen menedzselhessenek. A webes cég abban reménykedik, hogy a szájt hatalmas közösségi hálózattá alakul át, ahol a Yahoo-júzerek könnyen kommunikálhatnak egymással. A projekt másik célja, hogy a külső webes fejlesztők könnyen hozzáférjenek a Yahoo adataihoz és szolgáltatásaihoz.

Kompatibilitási zűr az AMD-nél

2008. április 29., 16:58 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az AMD elismerte, hogy kompatibilitási problémákkal kellett szembenéznie a négymagos Phenom csipek bevezetésekor. A csúcskategóriás 9750 és 9850 kódszámú Phenom processzorok nem működnek a 780G csipkészletes alaplapokkal, néhányan azonban ezt nem tudták, és nem a megfelelő alaplapba dugták be az új Phenomot, amely 790-es csipkészletet igényel.

Ötszörösére nőtt a Virusbuster eredménye

2008. április 29., 16:10 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A VirusBuster 615 millió forint árbevételt ért el tavaly, az adózás előtti eredménye pedig 110 millió forint volt. 2008-ban a társaság 700 millió forint bevételt tervez. A magyar tulajdonban lévő cég illetékese az MTI érdeklődésére közölte: a tavalyi bevétel kisebb ugyan mint a 2006. évi 625,3 millió forint, ám az adózott eredmény több mint ötszörösére nőtt.

Az elmúlt évben a társaság egyértelműen érzékelte, hogy a magyar és régiós piacra is hatott a világgazdasági helyzet. A vállalatok elsősorban azokat a kiadásaikat próbálták csökkenteni, melyek közvetlenül nem járulnak hozzá nyereségességük növekedéséhez. Mivel azonban az informatikai biztonság növelése fontos, ezt az IT-szergmenst kisebb mértékben érintették a negatív folyamatok. Persze ezeket a kiadásokat is visszafogták a cégek. A körülbelül hatvan főt foglalkoztató VirusBuster közölte, hogy csak akkor tudja árbevételét növelni, ha  új piacokon is meg tud jelenni. (mti)

Megnyílt a londoni büntetőbíróság online archívuma

2008. április 29., 11:10 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Megnyílt a híres londoni büntetőbíróság, az Old Bailey online archívuma: a törvényszék nem kevesebb mint 210 ezer, 1674 és 1913 közötti dokumentumát digitalizálta és tette fel a világhálóra. Az oldalon több mint 120 millió szó és 195 ezer kép várja az érdeklődőket. Az egyszerű köztörvényes bűnügyek mellett, számos hírhedt bűneset részletei is ismertté válnak. Idetartozik Oscar Wilde 1895-ös, a maga korában nagy visszhangot keltett pere, amelyben a híres írót homoszexualitás címén ítélték el (rabsága idején született leghíresebb verse, A readingi fegyház balladája), valamint Hawley Harvey Crippen doktor ügye, akit 1910-ben felakasztottak, mert megölte feleségét, holttestét a kertben ásta el, majd szeretőjével tengerésznek öltözve akartak elmenekülni. (Ez utóbbi bűnesetet dolgozta fel Alfred Hitchcock a Hátsó ablak című krimijében.)

A vádlottak között akadnak ír terroristák, vonatrablók és a nők választójogaiért harcoló 20. század eleji szüfrazsettek is. Részletes életrajzokat közöl továbbá a webhely arról a mintegy 3000 férfiról és nőről, akiket az Old Bailey-ben hozott ítélet nyomán a hírhedt Tyburn vesztőhelyen kivégeztek. Segítséget nyújt azoknak is, akik szeretnék megtudni, hogy őseik között voltak-e bűnözők: Joan Brewer kutató például így értesült arról, hogy férjének üknagyanyját, Phoebe Douglast ruhalopásért egy ausztráliai fegyenctelepre szállították 1829-ben.

(MTI)

Továbbra is Kína és Oroszország a kalózkodás melegágya

2008. április 28., 15:23 Módosítva: 2009.02.16 12:30
Megjelent az amerikai kormány megbízásából készülő Special 301 nevű, kalózszoftverekkel, másolt zenékkel-filmekkel, és más hamisított termékekkel foglalkozó jelentés idei verziója.
  
Sok változás a tavalyi helyzethez képest nincs: továbbra is Kína és Oroszország számít a szellemi javak legnagyobb hamisítójának, az első vonalban ott van még Argentína, Chile, India, Izrael, Pakisztán, Thaiföld és Venezuela. Magyarországot a harmadik osztályba sorolja a tanulmány.
 
A legsúlyosabb problémák között sorolja fel a jelentés a Pirate Bay torrentoldalt, az orosz Allofmp3 zeneboltot és a kínai Baidu mp3-keresőmotort.

Mindenki odavan a GTA4-ért

2008. április 28., 10:57 Módosítva: 2010.07.21 17:59

Ma éjfélkor nyitnak a világ játékboltjai, és elindul hódító útjára az év legnagyobb várakozással övezett videojátéka, a Grand Theft Auto 4. A legnagyobb játékmagazinok teszterei egyöntetűen el vannak ájulva a játéktól, az eddig megjelent kritikák nagy része maximális pontszámmal illette. 10/10-es értékelést kapott a világ legnagyobb példányszámú játékmagazinjában, a Game Informerben (16 év alatt 12 játék kapott ilyet eddig), az IGN-nél (itt 1999-ben volt utoljára 10-est kapott játék), a hírhedten sznob Eurogamernél is. A brit Computer and Video Games viszont 9,5-re büntette, ez eddig a legalacsonyabb pontszám.

Ma estétől az Indexen is GTA4-különkiadás lesz!