Tech blog

Csökkenő profit az Intelnél

2008. április 15., 23:11 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Nyeresége csökkenését jelentette az első negyedről a világ elsőszámú csipgyártója, az Intel. Adózott eredeménye 1,44 milliárd dollárra - részvényenként 25 centre - esett, az egy évvel korábbi 1,64 milliárd dollárról, részvényenként 28 centről. A cég éves bevételei az időszakban 9,67 milliárd dollárra nőttek az egy évvel korábbi 8,85 milliárdról.


Az elemzők részvényeként 28 centes eredményt és 9,26 milliárd dolláros bevételt vártak. A cég második negyedéves bevételeit a 9,0-9,6 milliárd dolláros sávban valószínűsíti. Tavaly egész évben adózott eredménye 7 milliárd dollár lett, 38 százalékkal több a 2006-osnál, az üzemi eredmény 45 százalékkal 8,2 milliárd dollárra nőtt, a bevétel 8 százalékkal 38,3 milliárd dollárra emelkedett. (mti)

No és mennyit keresnek a Google-programozók?

2008. április 15., 13:53 Módosítva: 2013.10.09 09:33
Úgy látszik, ma „ki mennyit keres”-nap van a techblogon, de nem mehetünk el szó nélkül a játékfejlesztő-fizetések után a Cherry AV értesülései mellett sem a Google-kóderek keresetéről.
Az indeed.com álláskereső szerint a legtöbbet a Google New York-i irodája ajánlja, évi 242 ezer dollárt, Chicagóban 222 ezret, Kaliforniában 197 ezret, Phoenixben pedig 174 ezret tesz zsebre a cég egy programozója. Állítólag az elmúlt pár évben a másfélszeresére emelkedett a cégnél a programozók átlagfizetése.
 
A fizetési csekk és a részvényopciók (ami miatt a Google-nél több mint ezer alkalmazottnak van legalább ötmillió dolláros vagyona) mellett a cég olyan extra juttatásokat is ad, mint az oktatásra fordítható évi 8000 dollár; 2000 dollár jutalom annak, akinek az ajánlásával felvettek egy új alkalmazottat, és az bevált; vagy 5000 dolláros segítség a jogi költségekre, ha egy alkalmazott gyereket akar örökbe fogadni.

Mennyit keresnek a játékfejlesztők?

2008. április 15., 13:19 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A Game Developer magazin felmérésében közel ötezer, az amerikai videojáték-iparban dolgozó ember válaszai alapján derült ki, mennyit is lehet keresni azzal, amit minden játékos a világ legjobb munkájának gondol.
 
Az eredmény szerint az átlagfizetés 2007-ben évi 73 600 dollár volt. A legjobban a projektvezetők és marketingesek keresnek, itt 101 848 az átlag, aztán a programozók jönnek 83 383 dollárral. A grafikusoknál 66 594 az átlagfizetés, a játéktervezőknél 63 649, a legkevesebbet pedig a teszterek tehetnek zsebre, 39 063 dollárt.
 

Erősebb lett a legkönnyebb laptop

2008. április 15., 07:26 Módosítva: 2009.02.07 11:01


Már mi is kipróbáltuk a Toshiba szuperkönnyű laptopját, igaz, abban még merevlemez volt, a memória-alapú háttértárolóval, ssd-vel szerelt gépről csak elképzeléseink lehettek. Most már ki sem nagyon próbálhatjuk, mert a 64 gigabájtos ssd-t a Toshiba 128 gigabájtosra cserélte: így fejlődik és lesz olcsóbb a technológia. De kicserélték a csipet is, az 1,2 gigahertzes ultraalacsony-fogyasztású Core 2 Duót 1,33 gigaherzes modell váltotta, a kijelző viszont maradt 12,1 colos, 1280x800-as felbontású, a grafikus mag meg a jól megismert (és soha meg nem szeretett, csak elfogadott) GMA 950-es. A gépekre Vista Business Edition kerül, az árról azonban még nem sokat lehet tudni. Az biztos, hogy a mostani modell ára ssd-vel bőven 700 ezer forint fölött van.

Netes pornó vakoknak

2008. április 14., 14:03 Módosítva: 2009.09.23 14:53

Egy amerikai nonprofit szervezet, a cambridge-i Porn for Blind olyan weboldalt üzemeltet, amelyen a neten elérhető pornóoldalak előzeteseiről gyűjtenek hangfájlokat a látássérültek számára. Az ABC News megszólaltatta az oldal egyik alapítóját, aki Elmerként mutatkozott be a lapnak. Elmer elmondta, hogy a több mint egy éve működő oldalt csak idén áprilisban fedezték fel igazán a netezők, közülük sokan azt hitték, hogy áprilisi tréfáról van szó. A honlapra egy e célra létrehozott felületen bárki készíthet mp3-at, a szabályok egyszerűek: egy létező pornóoldal valamelyik előzetes videóját kell minél plasztikusabban elmagyarázni. Jelenleg csak huszonegy leírás található a csökkentlátásúak miatt végtelenül egyszerű dizájnú az oldalon, de Elmer szerint ez hamarosan sokkal több lesz, miután csak az elmúlt három napban 50 ezren nézték meg az oldalt.

Az ABC News újságírója is kipróbálta a szolgáltatást, a huszonegy mp3-ból kettőt ő készített. Mint írja, nem is olyan egyszerű alámondásban elmagyarázni, hogy a videón éppen hogyan bonyolódnak egymásba a hölgyek és urak, főleg úgy, ha az ember az eredeti videó hosszához akar igazodni. Az újságíró azt is megjegyzi, hogy az mp3-ak a létrehozás után két másodpercen belül megjelentek, ami arra utal, hogy az oldal készítői nem nagyon építettek ellenőrzést a szolgáltatásba. Így elvileg tele lehet szemetelni az oldalt rosszul sikerült felvételekkel vagy bármilyen offtopic tartalommal – mi ebben a projekt halálát látjuk. Mindenesetre a kezdeményezés érdekes, és az ABC-s kolléga (sőt, kollegina) jó munkát végzett (ő készítette a straightboysf***ing.com-os mp3-akat), ékes angolsággal magyarázza el, hogy a videóban szereplő lány melle természetes, melltartója C-s és valószínűleg fut vagy pilatesre jár. És később, az akció elmagyarázása közben egyszer sem mondja ki az f-betűs szót (csak amikor az inkriminált oldal nevét említi).

Okoskabát bicikliseknek

2008. április 14., 13:18 Módosítva: 2010.04.19 11:58

A fékezést, a gyorsulást és a kanyarodást is jelző kerékpáros kabátot talált fel egy Londonban tanuló formatervező-szakos amerikai. Michael Cheng szerette volna biztonságban érezni magát biciklizés közben a brit főváros veszélyes utcáin. "A londoni éjszakában próbáltam ki a prototípust, egy 10 fontos, egyszerű esődzsekit, amire ledeket szereltem" - mondta a Middlesex Egyetem hallgatója. "Az autósok rögtön óvatosabbak lettek, lassabban előztek és több helyet hagytak". Az anorák hátára szerelt apró lámpák egy gyorsulásmérőből érkező információk alapján pirosan villognak, amikor a biciklis fékez, és zöldre váltanak, amikor a bringa gyorsul. A Reactive fantázianevű dzseki ujjain is vannak ledek, ezek akkor kapcsolnak, be, amikor viselője a karjával jelzi, hogy kanyarodni készül.

A The Times munkatársa ment néhány tesztkört az XL méretű esődzsekiben. Beszámolója szerint a hátuljában tekergő vezetékek, a sok kapcsoló és a 20 lámpácska miatt a Reactive olyan, mint egy karácsonyfa és egy öngyilkos merénylő bombával kitömött kabátjának a keresztezése. "Ez még csak a tanulmányverzió" - reagált Chen az újságíró megjegyzésére. "Fejlesztem tovább. A vezetékek a ruha anyagába integrálva futnak majd, az elektronikát pedig gyufásdoboz-méretűre kicsinyítem." A Reactive elnyerte a formatervező diákoknak kiírt hatezer fontos (1,8 millió forint) James Dyson nemzetközi dizájndíjat. A döntőbe jutott 14 pályamunka között volt tartásjavító alsónadrág és a belekerült anyagok összetételét elemző vécé is.

(MTI)

Vita a tömegközlekedés közbeni mobilozásról Ausztriában

2008. április 14., 10:52 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Heves vita folyik Ausztriában arról, hogy létesítsenek-e mobilmentes zónákat a tömegközlekedési eszközökön: vannak, aki lelkesen pártolják az elképzelést, akadnak olyanok, akik csak korlátozott tilalmat tartanak megvalósíthatónak, mások alkotmányellenesnek vélik az ötletet. A javaslat mögött az a megfontolás áll, hogy a mobilok és az mp3-lejátszók betiltásával biztosítani lehessen a többi utas nyugalmát, vagy legalábbis csökkenteni az amúgy is magas zajszintet a tömegközlekedési eszközökön.

Jelenleg kísérleti jelleggel a salzburgi helyiérdekű vasútjáratokon van érvényben részleges tilalom, felemás eredménnyel. A szerelvények utolsó kocsijának ablakán keresztben áthúzott mobilkészüléket ábrázoló fotóplakátok hirdetik a nyugalmi zónát, amelynek lényege, hogy mobilt és lejátszókat lehet ugyan használni, de csak csökkentett hangerővel. A két hónapja zajló kísérletet a nagyközönség egy része eddig kedvezően fogadta, mások viszont fel sem figyeltek rá. A gyorsvasútjáratokon szolgálatot teljesítő alkalmazottak legnagyobb kifogása az, hogy a tilalom betartása nehezen ellenőrizhető, és nincs kellő kényszerítő eszköz a kezükben.

A salzburgi autóbuszokon egyelőre semmiféle korlátozás nincs, a városi közlekedési vállalat vezetője úgy gondolja, addig nem is lenne értelme, amíg a tilalom nem országos szintű. A grazi polgármester másként látja. Április 16-án ő maga fogja kiragasztani az első plakátokat az autóbuszok és villamosok ablakaira. A tilalom azonban nem teljes: lehet használni a készülékeket, csak éppen nem beszélgetésre. Az osztrák Mobilkommunikációs Fórum (FMK) elveti a tilalom bármilyen változatát. Vezetője szerint a tájékozódás és az egymással való érintkezés alapjog. Inkább olyan felvilágosító kampányt tartana célravezetőnek, amely a józan belátásra apellál.

A politikai pártok között sincs egyetértés. A kormánykoalícióban részt vevő szociáldemokraták (SPÖ) elutasítják a tilalmat. Josef Kalina SPÖ-ügyvezető anakronisztikusnak nevezte a grazi polgármester tervét. Megítélése szerint ráadásul a mobilhasználat tilalma alkotmányos jogokba ütközik. Úgy gondolja, hogy az emberek civilizált viselkedésén, egymás iránti megértésén és a kölcsönös odafigyelésen van a lényeg: oly módon kell igénybe venni a kommunikációs eszközöket, hogy azzal ne zavarjuk a környezetünket. A Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) ugyancsak a tilalom ellen ágál. A Zöldek ezzel szemben már jelezték, hogy törvénytervezet óhajtanak benyújtani a parlamentben mobilmentes zónák létrehozására a helyiérdekű vasútszerelvényeken. A bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien szóvivője elmondta, hogy a metróvonalakon tetemes költséggel építették ki a zavartalan mobilhasználatot biztosító hálózatot, ezért a legcsekélyebb okát sem látják a tiltásnak.

(MTI)

Csökkent a Philips az első negyedévi eredménye

2008. április 14., 10:22 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A holland Philips - a legnagyobb európai fogyasztói elektronikai gyártó és a világ legnagyobb fényforrásgyártója - hétfőn a vártnál nagyobb első negyedévi adózott eredménycsökkenésről számolt be elsősorban amiatt, mert mérséklődött televíziós készülékeinek az eladása. A cég üzemi eredménye 265 millió euróra hanyatlott az egy évvel korábbi 370 millió euróról. A szakértők 306 millió euróra számítottak. A Philips adózott eredménye 219 millió euróra csökkent az egy évvel korábbi 875 millió euróról és elmaradt a szakértők által várt 273 millió eurótól. Az egy évvel korábbi adat tartalmazta azt a 733 millió eurót, amennyiért értékesítette részesedését a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM) cégben. Az amszterdami székhelyű vállalat első negyedévi eladása 5,93 milliárd euróról 5,96 milliárd euróra bővült, ami megegyezett az elemzői becslésekkel. A Philips árfolyama idén eddig 18 százalékkal csökkent, pénteken 23,90 eurón zárt.

(MTI)

Az összeomlás szélén áll a Windows Vista

2008. április 11., 14:24 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Radikális változásokra van szükség a Microsoftnál, ha a szoftvergyártó életben akar maradni, jelentette be csütörtökön a Gartner piackutató cég két elemzője, Michael Silver és Neil MacDonald. Ők úgy látják, hogy a Windows Vista kezd összeomlani, a vállalatok nagyon lassan kezdik használni - majdnem másfél évvel ezelőtt debütált a Vista , és még mindig csak cégek 6 százaléka használja. Magyarán a váltás évekig tart, és csak a csúcskategóriás számítógépek tudják igazán kihasználni az előnyeit, írja a TechCrunch.

Komoly gond, hogy az újdonságokra fogékony felhasználóknak a böngésző fontosabb, mint az operációs rendszer. Még ha tökéletes lenne is a Vista, akkor se nagyon számítana, de ráadásul még csak nem is tökéletes. A Microsoftnak azonban nagyon is számít, hogy mi van a Vistával, hiszen csak a Windowsszal évi 15 milliárd dollár bevételt szerez. Enélkül a pénz nélkül nehezen tudna életben maradni.  Ezért akarja a szoftvergyártó megvenni a Yahoo-t, írja a TechCrunch, az online hirdetési bevételek ugyanis hosszú távon biztosíthatják a jövőjét.

A kábeltévések tiltakoznak az internetadó ellen

2008. április 11., 13:57 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A kábeltelevíziós szolgáltatók szervezetei tiltakoznak az internetelérésekre kivetett kulturális járulék és digitálistévé-adó terve ellen, közölte a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség, illetve a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség pénteken az MTI-vel. A közlemény szerint a két szövetség kifogásolja, hogy a parlament költségvetési bizottsága előzetes szakmai egyeztetést nélkülözve olyan javaslatot fogadott el, amely a digitális írástudatlanság leküzdésének segítése helyett valójában hátráltatná azt, hogy a lakosság minél szélesebb körben hozzájuthasson az esélyegyenlőséget és magasabb életminőséget biztosító technológiai újításokhoz.

A közlemény szerint az információs társadalom fejlesztése és kiszélesítése iránt elkötelezett kábeles szolgáltatók abban bíznak, hogy a parlamenti képviselők is belátják: a digitális írástudás elterjesztése, a korszerű elektronikus szolgáltatások elérhetővé tétele az ország és az egész társadalom közös érdeke. Ezt a célt pedig semmilyen módon nem szolgálja további információtechnológiai járulékok és adók kivetése.

A több mint 400 kábeles távközlési szolgáltatót, köztük több mint száz internetszolgáltatót képviselő kábeltelevíziós szakmai érdekképviseletek közölték: elfogadhatatlannak tartják azt a törvényjavaslatot, amely adójellegű kulturális járulékkal sújtaná az internet-szolgáltatást és a digitális műsorvevő készülékeket (set-top-boxokat). (mti)

Gyorsan nő az internetezők száma Ukrajnában

2008. április 11., 12:11 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Egy év alatt 75 százalékkal nőtt az internetezők száma Ukrajnában, idén márciusban 8,3 millió ügyfelet jegyeztek a szolgáltatók.Az internet gyors terjedése ellenére a 46 milliós lakosságú Ukrajnában még korlátozott a szélessávú hozzáférés a világhálóhoz. A múlt év végén a felhasználók kevesebb mint 10 százalékának, mintegy 730 ezer előfizetőnek volt széles sávú internetkapcsolata, jelentette pénteken a kijevi liga.net internetes gazdasági hírügynökség.

Az internet elterjedtségében igen nagyok a régiók közötti különbségek. Kijevre és környékére jut a felhasználók közel 60 százaléka, miközben a világhálóval leggyengébben átszőtt nyugat-ukrajnai Csernyivci megyére az előfizetőknek mindössze 0,13 százaléka jut. Hat iparilag fejlett megyében és a Krímben található az internetezők 30 százaléka, a fennmaradó 10 százalékon 19 megye osztozik. (mti)

Itt a PS3-laptop

2008. április 11., 07:53 Módosítva: 2009.02.07 11:01


Itt volt az ideje, mert Wii-laptop már van, az Xbox 360-laptop kész őskövület, csak az volt a kérdés, mikor készül el a PS3 hordozható verziója. Pontosan másfél évé, ennyi idő alatt sikerül összefaragni a készüléket. Az alapot a 60 gigabájtos merevlemezzel szerelt PlayStation adja, kijelzője 17 colos, 720p-felbontású, van rajta billentyűzet, hangszóró, fülhallgató-bekimenet. A gép 43x35x8 centis, súlya 7,2 kiló, szóval nem könnyű. Ja, és akinek kell, megszerezheti: az Engadget elárverezi jótékony célokra, részletek itt.

Multitask

2008. április 10., 14:37 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Miután a Gizmodo blogban egymásnak feszült a pécés és a maces társadalom multisak ügyben (azon versengtek, kinek a gépe tud több alkalmazást futtatni párhuzamosan), most a linuxosok is beszálltak a versenybe. A Vista 108 alkalmazást tudott kezelni egyszerre (és csak 30 százalékosan terhelte le ezzel a processzort), a Mac OSX pedig 150-et. És most itt a válasz a Linuxtól, és az új rekord: 165 párhuzamosan futó program:

 

Minden eddiginél veszélyesebb zombihálózatot találtak a neten

2008. április 10., 07:41 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Damballa biztonságtechnikai cég szakértői fedezték fel a Kraken zombihálózatot, ami már most kétszer akkora, mint a hírhedt Storm botnet a fénykorában (bár a Storm valódi méretére elég eltérő becslések léteznek, a Damballa speciel 200 ezer gépre tartja). Ráadásul a középkori tengerészlegendák víziszörnyéről elnevezett hálózat agresszívan nő, a hónap végére megmásfélszerezheti a méretét. A nyomozás egyelőre annyit derített ki, hogy az irányító szerverek Oroszországban, Franciaországban és Amerikában vannak, és a rendszer érzékenyen reagál a betolakodókra: a francia szerverek azonnal kikapcsoltak, ahogy a vírusirtó szakemberek megpróbáltak belépni a fertőzött gépekre. A Kraken vírusa nem használ újszerű technikákat, és a botnet által terjesztett spam (amiből jelenleg napi félmilliót küld szét, de a kapacitása sokkal többre is elég lenne) is a szokásos: online szerencsejátékot, gyógyszereket, pénzügyi befektetéseket reklámoz - a legfőbb gond az, hogy egyelőre nem ismerik fel - illetve csak gyanús fájlként hívják fel rá a figyelmet az antivírus szoftverek.

Stephen King az erőszakos játékok betiltása ellen

2008. április 9., 21:58 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Stephen King horrorszerző szerint nem lenne demokratikus, ha betiltanák az erőszakos videojátékokat, mert nem a politikusok, hanem a szülők feladata felügyelni a gyermekek szórakozását. King nem rajong a videojátékokért, mégis kiakadt, amikor meghallotta, hogy Massachusetts államban csak 18 évesnél idősebbeknek engedélyeznék az erőszakos videojátékok vásárlását, írta a Yahoo News.

Az Egyesült Államokban, Nagy Britanniában és Ausztráliában az elmúlt hónapokban friss téma az erőszakos videojátékok betiltása. A brit hatóságok tavaly be is tiltották az esztelen öldöklésről szóló Manhunt 2 nevű játékot. A híres horrorszerző úgy látja, hogy
ezek a játékok csak a társadalmunkban amúgy is jelen lévő erőszakot tükrözik. Arra is rámutatott, hogy eddig is besorolták a videojátékokat korosztályok szerint, ezért a tiltásnak semmi értelme. Ha a fiatalok nagyon akarnak egy nem nekik való játékot, úgyis megszerzik.

Magyar céget vett a Yahoo

2008. április 9., 14:17 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A Yahoo online birodalom tagja ezentúl a magyar Tensa R&D cég, ami leginkább az IndexTools webanalitikai technológiáról volt ismert (a hasonló név ellenére incs köze az Index.hu-hoz). A felvásárlás még az idei első üzleti negyedévben befejeződik, és a Yahoo bevetheti az online hirdetési kampányok szervezésében a magyar fejlesztésű szoftvereket.

Sosem volt még ekkora a Google előnye

2008. április 9., 11:50 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Hitwise márciusi forgalmi statisztikái szerint a Google soha nem látott előnnyel vezeti a keresőmotorok népszerűségi versenyét Amerikában, ahol már a piac kétharmadát uralja (tavaly ilyenkor 64 százalékos volt az aránya). A Yahoo 20 százalékkal áll a második helyen, az MSN Search 5,25 százalékon áll (egy év alatt 9-ről zuhant vissza ide), az Ask.com pedig 4 százalékot bír felmutatni.

Érdekes még a keresések téma szerinti toplistája, ahol az egészségügyi témák vezetnek, aztán az utazás, a vásárlás, és csak utánuk a hírek és a szórakozás. 

A Dell is minilaptopot gyárt

2008. április 9., 11:49 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Mindenkit elkapott az Eee-láz, lassan nem lesz olyan gyártó a piacon, amelyik nem dobott még piacra kicsi, lassú és olcsónak tűnő laptopot. A következő versenyző a Dell lehet, a Compal Electronics szerint legalábbis azt tervezi Amerika legnagyobb pc-gyártója, hogy belép a versenybe. A hírek szerint júniusban jelenhet meg a gép, várhatóan 500 dollárba kerül majd és 8,9 colos lesz a kijelzője. Egyébként pont ekkor kerül piacra az Intel új csipje, az elképesztően alacsony fogyasztású, de elfogadható teljesítményt nyújtó Atom, szóval lehet tippelni, hogy mi lesz a laptopban.

5 gigahertzcel támad az IBM

2008. április 9., 11:34 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Miközben az iparág többnyire 2-3 gigahertzes csipekkel dolgozik, az IBM 5 gigahertzes processzort dobott piacra. A Power6-alapú Unix szerverekben 32 darab kétmagos, 5 gigahertzes csip van, és elképesztő teljesítményt nyújtanak.

Az IBM egy sajtótájékoztató keretein belül mutatta be a rendszert San Franciscóban a szakmának és az újságíróknak. Aki akar magának egyet, május hatodikától veheti meg, az órajel 4,2 és 5 gigahertz között mozog, és összesen 4 terabájt ddr2 memória fér a gépbe, pontosabban az 595-ös rendszerbe. Az IBM teljesítményadatokat is nyilvánosságra hozott, a cég szerint kétszer, háromszor gyorsabb a Power6-os, mint az Intel Itanium vagy a Sun SPARC, persze nyilván a versenytársak is tudnának olyan eredményeket prezentálni, amiben a saját rendszerük a legjobb, hiszen az órajel nem minden.

Az 575-ös felépítése, célközönsége kissé különbözik, ebbe 256 gigabájt memória és 16 darab 4,7 gigahertzes csip fér, a rendszer összteljesítménye az IBM szerint eléri a 600 gigaflopsot (a leggyorsabb négymagos pc-processzorok, az Intel Quadok 30 gigaflopsot hoznak).

Minden az egyben tévé

2008. április 9., 11:01 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Új tévéket hozott forgalomba Japánban a Toshiba. A készülékekbe mindent belezsúfoltak, amire szükség lehet. Több verzió készül a REGZA LCD-ből, a ZH500-as a csúcsmodell és 52 colos, valamint 46 colos kivitelben kerül a boltokba. Lesz benne 4 hdmi-bemenet, három ethernet, kettő usb, bluetooth, firewire, sd-bemenet, dvd-író, amivel a 300 gigabájtos merevlemezre kiírt filmeket égethetjük lemezbe (hddvd-t valószínűleg már nem, blurayt még nem akartak belerakni). Lesznek kisebb, 42, 37 és 32 colos verziók is, az ár 1560 és 5850 dollár közt mozog majd, amikor a tévék áprilisban a piacra kerülnek.

Csúszik lefelé az AMD

2008. április 8., 12:52 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Azt eddig is lehetett sejteni, hogy az AMD megszabadul néhány munkásától, de az AP hírei szerint közel kétszer annyi dolgozót rúgnak ki, mint amennyiről eddig szó volt. Várhatóan minden tizedik alkalmazottat elbocsátják, ami a 16 ezres létszámot figyelembe véve azt jelenti, hogy 1600 ember kerül az utcára 2008 harmadik negyedévében. A cég ráadásul azt is bejelentette, hogy eredménye rosszabb lesz a vártnál (pedig eleve nem vártak sokat), köszönhetően az iparág általánosan gyenge teljesítményének.

Jön a HP Eee-ölője

2008. április 8., 12:34 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Úgy néz ki, igazak azok a pletykák, amik mára ígérték a HP minigépét, mert az Engadget szerint az Amazonon már felbukkant a 2133-as hirdetése. Az umpc a hírek szerint 1 gigahertzes processzorral, 4 gigabájtos memóriaalapú-háttértárral és SuSE Linuxszal érkezik, bár ezeket az információkat eddig még nem erősítette meg a HP. Persze egy üres Amazon-oldal, ár nélkül még nem bizonyítja a laptop létezését, de az biztos, hogy a felépítésében az Asus Eee-re erősen emlékeztető gép rövidesen a boltokba kerül.

A Sony ráhajt a bluray-piacra

2008. április 7., 15:43 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Sony év végéig a bluray-hardverek piacán 50 százalékos részesedést akar elérni – jelentette ki Ryoji Chubachi, a cég egyik igazgatója egy tajpeji sajtótájékoztatón. A japán vállalat jelenleg 20 százalékos részesedéssel bír, szóval a cél igen merész. A Sony a beépített bluray-felvevővel rendelkező hdtv-kkel, az utóbbi időben fellendülő PlayStation 3-eladásokkal és más bluray-lejátszós hardverekkel (például a Vaio laptopokkal) kívánja összehozni a hiányzó 30 százalékot. Nem lehetetlen, hogy ez sikerül neki: egy elemző szerint év végéig világszerte 29,4 millió háztartásban lesz bluray-lejátszó, ezek túlnyomó része PS3 lesz.

Padlón az Nvidia-részvények

2008. április 7., 14:34 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az AP szerint utóbbi három hónapban 40 százalékkal esett az Nvidia részvényeinek árfolyama. A cég részvényei egyébként is igen változékonynak számítanak, az utóbbi 12 hónapban 17,31 és 39, 67 dollár között ingadozott az árfolyam. Egyedül múlt pénteken 4,3 százalékos (86 centes) volt az esés, akkor 19,11 dolláron állapodott meg az árfolyam. A nagy ingadozások oka az asztali pc-k eladásának lelassulása (a cég eladásainak közel 50 százaléka innen jön), a nagy rivális Intel és AMD megerősödése (aminek köszönhetően az Nvidia piaci részesedése 33,9 százalékról 31,8 százalékra esett a félvezetőpiacon), illetve az Nvidia költségeinek növekedése. A MarketWatch szerint a cég eladásai nem voltak rosszak az utolsó negyedévben (sőt, magasabbak voltak a vártnál), de a kiadások 16 százalékkal nőttek az elmúlt negyedévhez képest, és még nagyobb növekedésre lehet számítani ebben a negyedévben.

Nyugtató hatásúak a videojátékok?

2008. április 7., 13:10 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Régi vita, hogy a videojátékokban megjelenő erőszaktól a játékos is erőszakosabb lesz. Az intuitíve igaznak tűnő feltevést sokan cáfolták már, a Middlesexi Egyetem pszichológusainak nemrég közzétett eredménye pedig egyenesen az ellenkezőjét állítja: a brit tudósok szerint nyugtató hatásúak a videojátékok. A pszichológusok kutatásukkal egyébként arra keresték a választ, milyen tényezőktől fordulhat a virtuális agresszió valóságosba. Jane Barnett és kutatócsoportja 292, 12 és 83 év közötti férfit és nőt vizsgált, akik a World of Warcrafttel játszottak. A játékosokkal egy kérdőívet tölttettek ki, ami a személyiségüket valamint az agresszióhoz való hozzáállásukat firtatta, majd miután a játékosok két órát töltöttek a World of Warcraft előtt, megismételték a tesztet. Általánosságban a válaszolók nyugodtabbak voltak játék után, de nemtől, kortól és személyiségtől függően voltak kisebb különbségek. Barnett szerint további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy az eredményt biztosan igazolni tudják. Mi mindenesetre elképzeltük, ahogy a körzeti orvos a napi nyugtató helyett felír a betegnek háromszor egy óra Warcraftet.

2,6 millióért kelt el a pizza.com név

2008. április 6., 11:54 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A 43 éves Chris Clark 1994-ben, az internet hajnalán jegyeztette be a pizza.com címet, amit 14 éven keresztül tartott fenn, évi 20 dollárért. A címen igazi oldalt soha nem tartott fenn, csak hirdetéseket a véletlenül odakeveredő látogatók miatt.
 
Mr. Clark akkor határozta el, hogy eladja a domainnevet, amikor megtudta, hogy a vodka.com címért valaki 3 millió dollárt fizetett 2006-ban. Az online aukció száz dollárról indult, és néhány hét múlva 2,6 milliónál ért véget. A vevő egyelőre titokban tartja a kilétét.

Több mint 300 ezer .eu címet regisztráltak

2008. április 4., 15:02 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Több mint 300 ezer .eu kiterjesztésű honlapot és portált regisztráltak 2007-ben, és ezzel ez az európai identitást tükröző kiterjesztés - bevezetésének második évfordulójára - Európában a negyedik, a világon a kilencedik legnépszerűbb kiterjesztés lett. Az .eu kiterjesztést 2005 decemberben nyitották meg az előjogosultak számára, majd 2006. áprilistól adtak lehetőséget arra, hogy bárki ezt válassza, akinek székhelye vagy lakcíme az Európai Unió területén van.

Jelenleg 2,8 millió .eu kiterjesztéssel ellátott internetes címet tartanak nyilván. Az első évben természetes módon tapasztalt hatalmas kezdeti ugrás után a tavalyi, 300 ezer új regisztráció mindenképpen azt mutatja, hogy a .eu kiterjesztés gyökeret ver a köztudatban, és cégek, intézmények, egyesülések, de akár magánszemélyek is szívesen választják az olyan régi, bevett kiterjesztések helyett, mint amilyen például a .com, a .net, az .org vagy akár a nemzeti kiterjesztések. Az első évi előfizetések 80 százalékát megújították a második évre is, ami szintén a megszilárdulás jele.

Tovább

Két évet kapott a Windows XP

2008. április 4., 14:11 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A Microsoft eredetileg azt tervezte, hogy júniusban leveszi a boltok polcairól a Windows XP operációs rendszert, csakhogy az elmúlt hónapokban igen népszerűek lettek az olcsó számítógépek, amelyek képtelenek Vistát futtatni. Ilyen gép például az Asus Eee és az Intel Classmate PC. A szoftvergyártó úgy döntött, hogy ezeken a számítógépeken még két évig, 2010 júniusáig biztosan kapható lesz az XP Home változata. Egyébként eddig is úgy volt, hogy a fejlődő országok hozzájuthattak volna még az XP-hez, de meglepő módon a fent említett olcsó számítógépek a fejlett országokban kelendőek.

Megnézhetők a nagyobb felbontású YouTube-videók

2008. április 4., 12:41 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Novemberben jelentette be a YouTube, hogy jobb hangminőségű és nagyobb felbontású videókkal kezd kísérletezni. Némelyik videó már most megnézhető nagyobb felbontásban, és ehhez csak egy rövid kódot kell beszúrni a videó URL-je mögé. A LifeHacker blog szerint a &fmt=6 hozzáadásával 448x336 pixelre nő a felbontás a szokványos 320x240-ről, míg a &fmt=18 hozzáadásával 480x360 felbontású, mp4 formátumú verziót kaphat a néző. A blog szerint egy Firefoxhoz készült kiterjesztéssel is növelhető a felbontás.

Itt a Classmate 2

2008. április 3., 12:59 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az Intel bemutatta a Classmate PC, az oktatási célokra szánt olcsó laptop legújabb verzióját, ami elsősorban a kijelző méretében különbözik a korábbi géptől. Ez is a 900 megahertzes elképesztően alacsony fogyasztású Celeron M-processzorra épül, fél gigabájt memória és Intel 915GMS csipszet került bele. A korábbi modellbe 1 vagy 2 gigabájt, ebbe 4 gigabájt háttértár került, de választható helyette 30 gigabájtos merevlemez is. Alapból 7 colos, 800x480-as kijelzővel árulják, de választható 9 colos, ugyanekkora felbontású panellel is, ahogy kérhet mellé a vásárló 0,3 megapixeles webkamerát is.