Tech blog

Bemutatták az Intel csúcsprocesszorát

2008. április 3., 07:40 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Javában folyik az Intel Developer Forum Kínában, ilyenkor szokás bemutatni a következő 12 hónap legnagyobb dobásait. Most például egy Nehalem processzort demóztak, ez lesz a jelenlegi processzorcsalád, a Core 2-es utóda, és integrált memóriavezérlőtől, integrált grafikus magon át Hyper-threadingen át mindent kínál.


Ráadásul a jelek szerint jó fél évvel a megjelenése előtt már bőven működőképes a csip, legalábbis egy verzió belőle biztosan. Az IDF-en bemutatott Nehalem 3,2 gigahertzes és négymagos, ráadásul a HT-nek hála nyolcmagosnak látja a rendszer. Az Engadget szerint az áramkör nagyjából harminc százalékkal lesz gyorsabb azonos fogyasztás mellett, mint a Core 2-esek, ami szerveralkalmazások alatt kétség kívül igaz, év végére kiderül, hogy ebből mit érzünk majd az otthoni gépekben.

A Blizzardé volt a legjobb áprilisi tréfa

2008. április 2., 17:00 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A játékiparban régi hagyomány, hogy április elsején a fejlesztők vicces álhíreket közölnek. A Duke Nukem Forevert fejlesztő 3D Realms a játék új képeivel tréfált, a Digital Eel pedig egy évvel ezelőtti időpontra jelentett be játékot. A NetDevil fejlesztőcég azt jelentette be, hogy NetAngelre változtatják a nevüket, a Spore készítői pedig a SporeDate nevű randiszimulátorról adtak ki sajtóközleményt. Az online szerepjátékok fejlesztői új fajokkal vicceltek: a Lord of the Ring Online rajongói csirkeszörnyeken nevethettek, az Age of Conanban pedig megjelentek az elfek.

A szakportálok és blogok is kitettek magukért. Bejelentették a Diablo III-at, megtudhattuk, hogy a GTA4-ben lesz maszturbálás, és láthattunk macskáknak készülő videojátékot. Voltak, akik rengeteg munkával vicces videókat hoztak össze, hogy hitelesebbé tegyék a tréfájukat. A ThinkGeek egy Wii-re készülő pisilőszimulátorról közölt hírt, a MyGameTrailers pedig az Assassin’s Creed és Metal Gear Solid 4 sajátos keverékét mutatta be. Mind közül az IGN mozis oldalának híre volt a leghihetőbb: a Legend of Zelda készülő filmváltozatának trailere igen szép volt ahhoz képest, hogy kamu. A filmekkel egyébként a Movieset blog is viccelt: megtudhattuk, hogy a játékok borzalmas filmes feldolgozásairól ismert Uwe Boll (többek között a Bloodrayne-ről és a Dungeon Siege-ről készített filmeket) legközelebb a hetvenes évek teniszjátékáról, a Pongról forgat majd.

Mint a legtöbb évben, idén is a Blizzard vitte a prímet az erős mezőnyben, több áprilisi tréfát elsütöttek, mindet igen igényesen tálalva. A World of Warcraft rajongói egy új játszható kasztot, a bárdot kapták, aki (Guitar Hero-szerűen vívja harcait), a Starcraft 2 oldalán pedig egy új tengerészgyalogos, a taureen jelent meg (a bikafejű faj a Warcraft világáról lehet ismerős). A legzseniálisabb azonban a World of Warcraft konzolos verziójának bejelentése volt, érdemes megnézni itt a trailert, illetve az előzetes képeket és konceptrajzokat.

Egyre több hotelszobában van konzol

2008. április 2., 10:57 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Egyre több amerikai szállodalánc szereli fel játékkonzollal a szobáit, a közösségi helyiségeket vagy akár a konditermeit - írja az ABC News. A cikkben több hoteltulajdonos is a családi játékok áldásos hatásairól beszél, név szerint az Xboxot és a Wiit említik, illetve az ezekre készült Guitar Hero 3-at és a Wii játékosokat megmozgató sportjátékait. A nyilatkozók külön kiemelték, hogy ezek a családi játékok áthidalják a generációs szakadékokat, és idősebbek is szívesen játszanak akár egy gitárszimulátorral is. Mi üdvözöljük a kezdeményezést, bár valószínűleg nem mostanában ér majd el Magyarországra.

A bluray és az X360

2008. április 1., 12:08 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Miután a hddvd meghalt, várható volt, hogy bluray kerül az Xbox 360-ba, úgyhogy nincsen semmi meglepő a most terjedő pletykában: a DigiTimes iparági forrásokra hivatkozva arról ír, hogy a Lite-On 2008-tól szállítja az olvasókat a Microsoftnak. Ezek már az új, kisebb, 210 watt helyett csak 170 wattot zabáló Xbox 360-akba kerülnek, amik 2008 második felében kerülnek piacra. Csak kapkodjuk a fejünket.

Rick Astley lenyomta a YouTube-ot

2008. április 1., 11:28 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A YouTube áprilisi tréfaként rickrollozta a főoldalára kikerült összes videót: bárhová kattintunk a Featured Videos szekcióban, Rick Astley ezeréves diszkóslágerét, a Never Gonna Give You Up videoklipjét játssza le az oldal.
 
A rickrolling lassan egy éves internetes tréfa: a lényege, hogy a Rick Astley-számot minél meglepőbb környezetben prezentálja ember. A leghíresebb rickrollozást a szcientológia egyház ellen tüntető Project Chanology kezdeményezés weboldalán követték el néhány hónapja, de előfordult már élő rickrolling is, az amerikai egyetemi női kosárlabda-bajnokság egyik meccsén.

Megtévesztő reklámért büntették meg az Ezphone telefonkártyák forgalmazóját

2008. március 31., 16:06 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Megtévesztően reklámozta 2007-ben az EzPhone Next telefonkártyákat a TeleFound Kft. – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal, és százezer forintra büntette a céget.
A behívós telefonkártyák esetében a fogyasztó meghatározott összegért vásárol egy telefonkártyát, amely fizikailag egy bankkártyára hasonlít. A kártyán lévő összeg a szolgáltató által meghatározott díjszabás szerint beszélhető le. A fogyasztó a megadott behívószámot egy előfizetői vagy nyilvános telefonról hívja fel, egy kapcsolóközpont fogadja a hívást. A gépi operátor elkéri a kártya PIN-kódját, majd a fogyasztó beütheti a hívni kívánt telefonszámot.
 
Az eljárás azért indult, mert a TeleFound 2007-ben a behívós telefonkártyáinak euróban és forintban meghatározott percdíját a Magyar Nemzeti Bank 2006. október 4-i euró középárfolyamára alapozva hirdette. A hirdetésekben kiemelten (egyes reklámokban esetében nem is a forint, hanem az eurocent percdíjakra helyezve a hangsúlyt) szerepeltette az egyes országokba irányuló hívásdíjakat, emellett apró betűmérettel közölte, hogy a percdíjak tájékoztató jellegűek. 2007-ben viszont a középárfolyam lényegesen alacsonyabb volt a gyakorlati árfolyamnál, így a percdíjak a valóságban magasabban voltak, mint a reklámokban közölt összegek.

Jön a 128 gigás flash memória

2008. március 31., 12:40 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Nyolc éve minden évben megduplázódik a flash memóriák kapacitása, ahogy egyre sűrűbben tudják a gyártók az áramkör felületére elhelyezni az adattároló cellákat. A Samsung most bejelentette, hogy elkészült a világ első 64 gigabites NAND memóriacsipjével, amit akár 16 rétegben tudnak majd használni, 30 nanométeres gyártástechnológia mellett. Így 2009-ben jöhetnek az első 64 gigabájtos, később pedig a 128 gigabájtos flash memóriák.

Fillérekbe kerül az Atom az Intelnek

2008. március 31., 08:03 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Ezek az új processzorok ugye azért nagyszerűek, mert viszonylag alacsony fogyasztás mellett kínálnak elfogadható teljesítményt. Másfélszer gyorsabbak, mint elődeik, vagy ha úgy tetszik: hozzák egy körülbelül egy gigahertzes Pentium III-as teljesítményét, miközben csak 2-3 wattot fogyasztanak, szóval végre versenyképesek lehetnek a mobileszközök.

De van más előnyük is, legalábbis a Tom's Hardware szerint, aminek információit az Engadget is ismertette: a lap megbízható forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a csip gyártása, csomagolása és szállítása együttesen sem kerül 6-8 dollárnál többe az Intelnek. Eközben 30 dollárért árulják majd a processzorokat, szóval nem kis haszonra számíthat a gyártó. Így már érthető, miért nevezte az Intel a Pentium óta legfontosabb terméknek még tavaly nyáron az Atomot.

Bocsánatkérés

2008. március 30., 10:31 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Kedves olvasóink, a február 22-iki, web2.0-ról szóló kérdőívünkben a válaszadók, amennyiben megadták emailcímüket, Samsung monitor sorsolásán vehettek részt. Sajnos a cikk végéről lemaradt az egyébként szokásos felirat, amely arról tájékoztatott, hogy a címeket a sorsolás után a Samsung marketingcélokra (hírlevelek küldése) használhatja. A hibáért elnézést kérünk, a Samsung a továbbiakban eltekint a címlista felhasználásától.

Google csak 18 éven felülieknek

2008. március 28., 16:50 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az Apple tegnapi licenc-bakija után most a Google felhasználói szerződésében találtak egy vicces kitételt a Cnet bloggerei. A szövegben az áll, hogy csak az jogosult a Google szolgáltatásainak használatára, akinek az életkora lehetővé teszi, hogy szerződéses viszonyba lépjen a céggel. Csakhogy az USA összes államában a szerződéskötéshez szükséges a 18. életév betöltése - így papíron a 18 alattiak nem használhatnak se Google-t, se YouTube-ot, se semmit, amihez a Google-nek köze van.

A magyar jog szerencsére a kiskorú, így jogilag korlátozottan cselekvőképes személyeknek is megengedi, hogy "megköthetik a mindennapi élet szokásos szükségleteinek fedezése körébe tartozó kisebb jelentőségű szerződéseket". Fellélegezhetünk.

Hongkongi milliárdos vette meg a Facebook 0,8 százalékát

2008. március 28., 13:17 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Microsoft emlékezetes 240 millió dolláros befektetése után (ami a teljes Facebookot 15 milliárd dollárra értékelte) most újabb apró szelet kelt el a világ legtrendibb közösségi oldalából. A vevő a hongkongi milliárdos Li Ka-shing, a legutóbbi Forbes-toplista szerint a világ 11. leggazdagabb embere, és Ázsia legbefolyásosabb befektetője. A cég 0,8 százaléknyi részéért 120 milliót tett le az asztalra az üzletember, ami pontosan ugyanazt az árfolyamot jelenti, mint amin a Microsoft kapta a maga Facebook-morzsáját anno.

(via Reuters)

Hülyét csinál magából az Apple

2008. március 27., 17:20 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az Apple Software Update sürgős frissítésként tölti le a Safari 3.1 böngészőt a Windowst futtató számítógépekre, csakhogy a végfelhasználói szerződés szerint a böngészőt egyszerre csak egy Apple márkájú gépre lehet telepíteni. Tehát aki nem Macre telepíti a böngészőt, megsérti az Apple licencét.


A gond csak az, hogy az iTunes zenelejátszó és Quicktime médialejátszó is feltelepíti a windowsos számítógépekre az Apple Software Update nevű segédprogramot, amellyel e két szoftver legújabb változatai könnyen letölthetők. Ez a program viszont még akkor is sürgős frissítésként érzékeli a Safari legújabb változatát, ha a felhasználó egyébként még sohasem használta a böngészőt. Az Update automatikusan bepipálja a Safarit, mint telepítendő frissítést, és az Apple a kéretlen szoftvertelepítéssel saját licencét sérti meg. A Register szerint ennek nem lehetnek jogi következményei, hiszen betarthatatlanok a feltételek.

Az Apple viszont hülyét csinál magából, és az új Safariban még súlyos biztonsági hibák is vannak.

A Macbookot utánozza az Asus Eee

2008. március 27., 16:50 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Amerikai kommunikációs hatóság alaposan megnézte az Asus Eee PC 900 laptopot, és nem talált benne sem wimaxot, sem műholdas navigációs rendszert, sem érintőkijelzőt. Tehát az erről szóló pletykák úgy tűnik teljesen alaptelenok voltak. Azonban így is van benne érdekes újítás, a Macbook Airben megjelent, két ujjal kezelhető tapipad, amelyen éppen úgy lehet zoomolni és gördíteni, mint az Apple számítógépein. Forrás: Gizmodo


Megint versenyezhetnek az unokák és a nagyszülők

2008. március 27., 16:31 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Nagyszülők az unokájukkal együtt egy csapatként szerezhetik meg idén is az immár nyolcadik alkalommal megrendezendő Unoka-Nagyszülő Informatikai Verseny értékes fődíjait. A megmérettetés május 25-én lesz Budapesten a Kempelen Farkas Hallgatói és Információs Központ épületében (1088 Reviczky u. 6.). A versenyre minden 5 éves vagy annál idősebb, de 14. életévét még be nem töltött gyermek jelentkezhet párban a legalább 50 éves nagymamájával vagy nagypapájával közösen. A páros idősebb tagja lehet dédnagyszülő is.

A jelentkezők első feladata a regisztráció, amelyre csak az interneten van lehetőség, a szervező Informatikai Érdekegyeztető Fórum weboldalán. A helyszínen minden páros egy szaktanárok által összeállított feladatsort kap, amelynek megoldására egy óra áll rendelkezésre. A versenyzők értékes fődíjakat nyerhetnek, illetve mindenki megkapja a verseny névre szóló emléklapját - tájékoztatta a távirati irodát Dombi Gábor, az Informatikai Érdekegyeztető Fórum főtitkára.

A verseny idén új aktualitást is kapott azzal, hogy 2008-ban az Európai Unió meghirdette az e-Inclusion, be part of it! (e-társadalmi befogadás, légy a részese!) kampányt. Ez a kormányokat, szervezeteket ösztönzi: tegyenek hatásos lépéseket azért, hogy a hátrányos helyzetűek is hozzáférjenek az internet előnyeihez. A programhoz Magyarország a tagállamok közül elsőként csatlakozott. Magyar civil szervezetek és vállalkozások közösen hirdették meg az e-Befogadás, 2008 Magyarország mozgalmat, amelyhez szervesen kapcsolódik az Unoka-Nagyszülő Informatikai Verseny. (mti)

Tavaly 20 százalékkal nőtt az Ericsson bevétele

2008. március 27., 12:39 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az Ericsson Magyarország 47 milliárd forint bevételt ért el tavaly, ami 20 százalékkal több az egy évvel korábbinál - mondta Éry Gábor, a cég vezérigazgatója csütörtökön. Hasonlóan nagy mértékben nőtt a cég alkalmazottjainak száma, a jelenleg több mint ezer főt foglalkoztató társaság tavaly 250-el bővítette létszámát. Az új alkalmazottak többségét a kutatás-fejlesztés (K+F) területére vették fel. A cégen belül most 550-en a K+F-területen dolgoznak, 250-en globális szolgáltatásokat végeznek, és nagyjából 200-an intézik az üzleti ügyeket.

Az Ericsson a magyar piacon a GSM-hálózatokat tekintve közel 40 százalékos, míg a harmadik generációs mobil hálózatokat (3G) esetében 73 százalékos a részesedése. Ezen túlmenően a vállalat szállította a magyar internetes adsl-hálózatok 45 százalékát. Éry Gábor az idei év kapcsán elmondta, hogy nagyobb létszámbővítés nem várható, és a bevétel kis mértékű növekedésére számítanak, mivel nehéz egy olyan piacon növekedni, ahol gazdasági növekedés (GDP) 1 százalék körüli. (mti)

Elindult az ingyenes online Photoshop

2008. március 27., 11:30 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A világ talán legnépszerűbb képszerkesztő szoftverét gyártó Adobe tegnap beszállt a webes versenybe is: elindították a Photoshop már korábban beharangozott online változatát, az ingyenesen használható Photoshop Express nyilvános béta-verzióját.

A kezdeményezés hátterében az áll, hogy az Adobe vezetői úgy vélik: az új, interneten felnőtt generáció felé kell nyitniuk, és a nagy szoftvercégek (Google, Microsoft, Yahoo, a közösségi oldalak) mintáját követve az online használható alkalmazások jelentik a közeljövő legfontosabb technológiai és piaci trendjét. De ez csak a tömeges felhasználást érinti, mivel – mint a bejelentés kapcsán is hangsúlyozták – a szakemberek számára továbbra is a hagyományos képszerkesztőt fejlesztik tovább.

A Photoshop Express tiszta webes szolgáltatás – futtatásához a Flash Player 9 szükséges –, bármilyen számítógéppel, bármilyen operációs rendszerrel használható, és az azonosító és a jelszó birtokában a regisztrált felhasználó bárhonnan bejelentkezhet, használhatja fiókját, az ott tárolt anyagokat – így ez a szolgáltatás is beletartozik a mindinkább terjedő „software as a service”, illetve „cloud computing” néven emlegetett trendbe, amely elképzelések esetében a program és a feldolgozott tartalom is egy távoli szerveren található, a felhasználó gyakorlatilag terminálként használja a saját gépét (a Google legtöbb alkalmazása is ilyen).

Képmegosztó, képtároló, illetve -szerkesztő webes szolgáltatások természetesen eddig is léteztek az interneten szép számmal, ám ezeknek komoly konkurenciát jelenthet a hatalmas presztízzsel, szaktudással és tőkével rendelkező Adobe – akiknek a képszerkesztőjét (leginkább illegálisan) rengetegen használják világszerte. A cég vezetői azt sem tagadják, hogy a Photoshop Express egyben marketingjük része is, s remélik, hogy a kedvező tapasztalatok után mind többen fogják megvásárolni a Photoshop dobozos verzióit is.

De hiába a nagy név, azért a Photoshop Express sorsa még nem dőlt el – habár sok érv szól mellettük. A desktopverzióhoz képest természetesen igencsak keveset tud az online változat: mindössze 17 szerkesztési menüpontot tartalmaz, az alapokat (élesítés, forgatás, vágás, szövegbevitel stb.). A szolgáltatáshoz 2 gigabájt tárhely tartozik. a feltöltött képeket könyvtárakba lehet rendezni, s természetesen meg lehet osztani őket. Ezek olyan funkciók, amelyet a legtöbb népszerű, hasonló szolgáltatás kínáló vállalkozás (például a Picnic vagy a FotoFlexer) kínál, ám az valószínűnek tűnik – hiszen le is írják, hogy a felhasználók visszajelzései nyomán kívánják továbbfejleszteni a Photoshop Expresst –, hogy az Adobe ezt csak kezdetnek szánja, s folyamatosan bővítik majd a lehetőségeket.

A regisztrációnál egyelőre még csak az Egyesült Államok szerepel, mint választható ország, de ez nem jelent akadályt a sikeres feliratkozás végrehajtásánál. (Az is apró szépséghiba még, hogy a regisztrációnál, illetve a bejelentkezésnél nem lehet begépelni a kukacot, másolni kell. (IT.café)

Nem biztonságos a PS3?

2008. március 27., 07:47 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A pontos részletek még nem ismertek, de az Engadget tokiói részlege szerint a Sony egy rakás biztonsági rést fedezett fel a PlayStation Networkon. A lap szerint a lyukak lehetővé teszik a támadónak, hogy belepiszkáljon a hozzáférésünkbe, megnézze személyes adatainkat, sőt, még a jelszavunkat is megváltoztathatja. A felhasználók bankkártyája ugyanakkor nincs veszélyben az Engadget szerint.

update: a Sony közleménye szerint a hibát azóta javították, de minden júzernek érdemes ellenőriznie a hozzáférését. Amennyiben nem tud belépni, lehet, hogy megváltoztatták a jelszavát, éppen ezért érdemes végigjárnia a "reset password" lépéseit. Aki illetéktelen  behatolást észlelt,  az itt keressen segítséget.

Imax filmek mobilon

2008. március 26., 16:19 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A kanadai Northstar médiacég megvette az Imaxtól 21 filmjének tévés és mobiltelefonos terjesztési jogait - írja a Hollywood Reporter. A 22*16 méteres vászonra megálmodott, speciális technikával felvett nagyfelbontású filmeket eredetileg csak Imax-mozik játszották, de egy ideje lehet kapni őket DVD-n és blu-ray lemezen is. Hogy a kanadaiaknak mik a terveik a filmekkel, illetve ki fogja észrevenni a telefon képernyőjén a több száz négyzetméteres kijelzőre tervezett látvány részleteit, arról egyelőre nem nyilatkoztak.

Feloszlik a hírhedt vírusíró csapat

2008. március 26., 12:55 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Bejelentette feloszlását az A29 név alatt működő vírusíró brigád. Ha hinni lehet a hivatalos visszavonulást bejelentő közleményének, a felhasználói közösség fellélegezhet. A meglehetősen kreatív és innovatív A29 tagjaihoz fűződik például a symbianos mobiltelefonokat fertőző hírhedt Cabir, továbbá az első Pocket PC-s károkozó, a Duts, az NTFS állományrendszer Alternate Data Streams képességeit elsőként kihasználó Stream, valamint a Windows és Linux alatt is fertőző Lindose nevű számítógépes kártevők elkészítése.

Gyorsítja-e a játékokat az SP1?

2008. március 26., 12:20 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A bit-tech.net teszterei ijesztően alaposan járták körül a témát, és miután nyúzták az SP1-gyel felturbózott Vista alatt a Crysist, a Call of Duty 4-et, a Bioshockot, a World in Conflictot, a Supreme Commandert, a Quake Warst és az Obliviont, arra jutottak, hogy a válasz: nem. Legalábbis nem észrevehetően. Sőt, akadtak olyan játékok és beállítások, amikor SP1 mellett éppen hogy csökkent (szintén alig észlelhetően) a teljesítmény. Konkrét mérési eredmények és rengeteg grafikon itt.

Levírusozta a Safarit a Mozilla

2008. március 26., 12:10 Módosítva: 2009.02.25 16:00
John Lilly, a Firefox böngésző mögött álló Mozilla alapítvány vezetője keresetlen szavakkal méltatta az Apple agresszív marketingjét, amit a Safari pécés verziója mögé tesz a cég. Konkrétan az nem tetszett neki, hogy az iTunes és a QuickTime a frissítésként felajánlja a felhasználónak, hogy letölti neki a böngészőt is. Sőt, a szokásos frissítések között alapban letöltésre bejelöltként mutatja a Safarit, és ha valakinek nem kell, kézzel ki kell vennie a kijelölt programok közül. Lilly szerint az Apple ezzel viselkedéssel a vírusok és már kártékony programok határmezsgyéjére tévedt.

Érintőkijelzős Eee?

2008. március 26., 07:10 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Bár az Asus tagadja, és több elemző is kétségbe vonja, mégis az a pletyka terjed, hogy a következő generációs Eee-be érintésérzékeny kijelző kerül. Ha nem is mindegyik modellben, de opcióként megjelenhet a szolgáltatás, legalábbis ezt terjesztik az érintésérzékeny bizniszben utazó gyártók. A funkció állítólag csak tíz dollár pluszba kerülnek gépenként az Asusnak, ami nem sok, főleg, hogy az eredetileg 200 dollárosnak hirdetett laptop második generációja már amúgy is 400-500 dollárba fog kerülni.

Lézerre cseréli a drótot a Sun

2008. március 25., 12:19 Módosítva: 2009.02.07 11:01

44 millió dolláros szerződést kötött a Pentagon és a Sun Microsystems, egy olyan kísérleti technológia kidolgozására, amiben egy áramkörön a csipek nem vezetékeken keresztül kommunikálnak egymással, hanem lézerrel.

A szilíciumfotonikának nevezett technológia a szuperszámítógépek megbízhatóságát emelné nagyságrendekkel, ahol esetenként több ezer processzor cserél adatokat egymással működés közben. Itt egyetlen vezeték megsérülése (ami pár nanométeres csíkszélesség mellett simán előfordulhat) kiüt egy csomó processzort a rendszerből. Emellett a sebességet is korlátozzák a vezetékek.

(via New York Times)

Okosabb lett a PS3

2008. március 25., 10:17 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Elérhető, letölthető a PS3 Firmware 2.2, ami a játékgép képességeit fejleszti. Elsősorban mint bluray-lejátszó lesz használhatóbb a konzol, mert a frissítés bluray 2.0-kompatibilissé tesz azt. Mostantól mindenki kedvére tölthet le filmeket a PS3-ra, már a megadott helyekről.

Jön a Rock Band Wii-re

2008. március 25., 10:12 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Most, hogy már minden létező platformra megjelent, kiderült, hogy mikor érkezik meg Wii-re a Rock Band: június 22-én és 170 dollárba fog kerülni. A special editionhöz jár majd a játék, a dobok, a gitár és a mikrofon. A szoftver mellé 63 dalt ad a Harmonix, viszont nem lesznek letölthető dalok, amíg a Wii online képességei nem érik el a kívánt minőséget, állítja a kiadó. Mivel erre az elmúlt másfél évben nem került sor, érdemesebb elfogadni, hogy a wii-s verzióhoz csak ez a 63 dal lesz.

15 év fejlesztés után célegyenesben a Wine

2008. március 21., 16:47 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Idén júniusban megjelenik a világ egyetlen számítógépes programja, ami még a Duke Nukem Forevernél is hosszabb ideig készült!

A Wine egy olyan szoftver, ami windowsos programok futtatását teszi lehetővé más operációs rendszerek, például Linux vagy MacOS alatt. A programban már csak néhány hiba vár kijavításra, és az első publikus változat (0.0.1 volt a verziószáma) kiadásának 15. évfordulóján, 2008 június 6-án tervezik megjelentetni a fejlesztők a végleges verziót.

Itt a végleges pécés Safari

2008. március 21., 10:46 Módosítva: 2009.02.25 16:00
Kilenc hónappal az első béta után az Apple előállt a Macintosh gépek hagyományos böngészője, a Safari végleges pécés verziójával. A bétával nekünk anno az volt a tapasztalatunk, hogy gyors ugyan, de roppant instabil, a véglegesről egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy rémületesen gyors, a fürgének tartott Opera beszívott lajhárnak tűnik mellette. Letöltés erre!

Drága iPodhoz ingyen iTunes jár?

2008. március 20., 09:55 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Régóta pletykálják már, hogy az Apple valamiféle átalánydíjas rendszert akar bevezetni az iTuneson, ahol egy állandó havi előfizetési díj fejében korlátlanul tölthetne le a felhasználó zenéket magának. A Financial Times értesülései szerint a terv megvalósítása célegyenesbe ért, és havidíj helyett az Apple az iPodok és iPhone-ok árába építené be a korlátlan letöltés árát. Vagyis ha drágábban veszem meg a lejátszómat, ingyen tölthetek rá zenéket. Az Apple még nem kommentálta a hírt.
 
Hasonló kezdeményezés indult nemrég Kanadában, ahol az internet-előfizetéshez csapott öt dollár ellenében tennének legálissá minden zeneletöltést a neten.

12 ezer lencse a 3d-s szuperkamerában

2008. március 20., 07:33 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Egy átlagos fényképezőgépben egy objektív van, és kétdimenziós képeket készít. Két objektívvel már háromdimenziós képet tudunk alkotni, ahogyan az agyunk is a két szemünk által látott képekből állítja össze a térbeli képet. A Stanford egyetem kutatói viszont olyan kamerát készítettek, amiben 12 616 miniatűr objektívlencse gondoskodik a háromdimenziós, minden képzeletet felülmúlóan részletes képért.

Bár az egyes lencsék mindössze 256 pixelnyi képrészletet rögzítenek, a kamera egy gigapixel felbontásnak megfelelő részletességű képeket képes produkálni. Várhatóan az orvostudományban fogják elsősorban használni, illetve robotok érzékelőrendszereiben. A tökéletes 3d-hatásról az gondoskodik, hogy a sok lencsének köszönhetően a lefényképezett objektum minden pontját legalább négy lencse látja, így pontosan kiszámolható, hogy az milyen messze van a kamerától.

Jön a Sims 3

2008. március 19., 15:13 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az Electronic Arts ma fellőtte a Sims 3 weboldalát, és ezzel hivatalossá vált, hogy készül a döbbenetesen sikeres (március végére várják a százmilliomodik eladott darabot a sorozatból) játék harmadik része. A hangsúly marad a hétköznapi élet szimulálásán, a nagy újítás, hogy most már nem csak a simek otthonát láthatjuk, hanem az egész várost ahol laknak, követhetjük őket munkába, vásárolni és szórakozni. Plusz az eddiginél sokkal bonyolultabb személyisége lesz minden egyes szereplőnek. Az előzetes képek nem néznek ki sokkal jobban a négyéves Sims 2-nél, valószínűleg arra hajtanak a fejlesztők, hogy gyengébb gépeken is fusson majd a játék. A megjelenés 2009-ben esedékes.