Tech blog

Szárnyal a Blackberry

2010. december 17., 15:01 Módosítva: 2011.01.14 15:27

Rekordforgalomról számolt be a Blackberry okostelefonok gyártója, a RIM cég a novemberben véget ért negyedévre. 14,2 millió készüléket adtak el, vagyis ha kicsivel is, de megelőzték az Apple-t, aminek 14,1 millió iPhone-t sikerült eladnia ezalatt. Ezzel a Blackberry már egymás után a második negyedévben előzi meg az iPhone-t.

Bár a számok szépek, a forgalom (5,1 milliárd dollár), és a nyereség (911 millió) is növekedést mutat, valójában a Blackberry-használók körét csak kis mértékben sikerült növelni a cégnek, az eladott telefonok nagy része régi Blackberry-modellek cseréjeként kelt el, a Blackberry Internet Service szolgáltatáshot mindössze 600 ezer új felhasználó csatlakozott a negyedév alatt.

3,7 milliárd dollárt ér a Twitter

2010. december 16., 15:04 Módosítva: 2010.12.16 15:04

A pletykák szerint hetek óta licitháborút folytatott a legnagyobb amerikai és orosz technológiai tőkebefektetőcég a Twitter felvásárlásáért - azonban most úgy tűnik, mindketten veszítettek, a Twitter elutasítja a vételi ajánlatokat, cáfolja a tőzsdei bevezetés szintén régóta keringő hírét, és egy 200 milliós tőkebefektetéssel oldja meg pénzügyi problémáit.

A befektető a kaliforniai Kleiner Perkins Caufield & Byers cég (az említett licitálás amerikai résztvevője), ami olyan internetes cégek indulását segítette némi részesedésért cserébe tőkével, mint a Google, az Amazon, az AOL, vagy a Zynga. Ezzel a befektetéssel a Twitter 2007-es indulása óta a cégbe pumpált külső tőke 360 millió dollárra emelkedett.

A befektetés a Twitter értékét 3,7 milliárd dollárra teszi. Ez a legutóbbi tőkebefektetéskor, 15 hónapja mmég egymilliárd volt, ami megmagyarázza, miért próbálkozik olyan hevesen minden nagy technológiai cég és befektető a felvásárlással.

Megjelent az Opera 11

2010. december 16., 14:01 Módosítva: 2011.01.04 14:45
1

A legfontosabb a böngésző funkcióinak repertoárját bővítő (a riválisoknál már jó ideje elérhető) kiterjesztések támogatása. Az Opera kiterjesztései a W3C Widget specifikációra épülnek, írni ilyeneket a norvég programozók fejlesztői felületének és szabványos webes technológiáknak (például HTML5 és JavaScript) felhasználásával lehet. A kiegészítők, akárcsak a konkurens programokban, az Operában is egy kattintással telepíthetők, a kódok minőségét és biztonságosságát a cég azok publikálása előtt minden esetben ellenőrzi.

Átalakították a böngésző címsávját is. Ebben mostantól nem látszanak a protokollokat jelző (http, https stb.) rövidítések, ezek helyett színkódolással jelzi a szoftver, hogy biztonságos, standard vagy veszélyes weboldalon járunk-e. Szintén új, hogy a Google keresési javaslatai gépelés közben megjelennek.

Új funkció a Tab stacking, a lapok csoportba rendezésének lehetősége, illetve a felhasználóbarátabbá tett egérgesztusok, azaz az egér jobb gombjának nyomva tartása mellett egérmozgással végrehajtható vezérlés.

A böngésző legújabb verziója letölthető Windows, Mac OS és Linux platformokra az Opera weboldaláról.

A klímaváltozással eltolódik a kétéltűek szaporodási időszaka

2010. december 15., 13:04 Módosítva: 2010.12.15 13:04

A Proceedings of the Royal Society B című tudományos folyóiratban megjelent cikkük az első bizonyíték arra, hogy az éghajlatváltozás befolyásolja a kétéltűek reprodukcióját. A kutatók megállapítása szerint két faj őszi szaporodása későbbre tolódott, két másik faj téli nemzőidőszaka viszont korábbra került, mint a megelőző években. Hat további béka- és varangyfaj esetében nem találtak szignifikáns változást.

"Harminc évnyi adatot elemeztünk ki tíz kétéltűfaj szaporodási időszakára vonatkozóan. Feltártuk a késleltetett szaporodás első klímaváltozással összefüggésbe hozható bizonyítékát" - hangsúlyozták a cikkben. A reprodukciós időszak változásának üteme a leggyorsabbak közé tartozik, amelyet valaha kimutattak bármilyen ökológiai eseményről.

A szaporodási időszak eltolódása az átlagos éjszakai hőmérséklet 1,2 Celsius-fokos emelkedése mellett ment végbe. Az eredmények rávilágítanak a kétéltűek környezeti változásokra való érzékenységére, és aggodalomra adnak okot a folytatódó felmelegedés fényében. Hasonló kutatások korábban kimutatták, hogy egyes észak-amerikai és európai madárfajok északabbra húzódtak a felmelegedés miatt.

123456 a leggyakoribb jelszó a Gawkeren

2010. december 14., 15:13 Módosítva: 2011.02.17 10:52
66

A Gawker blogbirodalom adatbázisát feltörő hekkerek még a betörés napján, vasárnap közzétették az ellopott adatbázist fájlcserélő hálózatokon. Az emailcímeket és jelszavakat tartalmazó csomag természetesen titkosított volt, de a könnyen visszafejthető (rövid, értelmes szavakból álló) jelszavakból 190 ezret sikerült megfejteni.

A statisztika szerint leggyakrabban használt jelszó a Gawker blogjain az "123456", ezt követi a "password", az "12345678", a "qwerty", és az "abc123". A toplistán szerepelnek még a gawkeres blogok nevei (gizmodo, lifehacker, kotaku), gyakori keresztnevek, és olyan szavak, mint a baseball, starwars, cheese (sajt), monkey (majom), sunshine (napsütés), és whatever (tökmindegy). Meglepő módon nem került be a top10-be az angol nyelv talán legismertebb két kifejezése, az iloveyou (szeretlek), és a fuckyou (általános káromkodás, ízlés szerint sokféleképpen fordítható az ilyen téren sokkal gazdagabb magyarra).

Közös lcd-gyárat épít az Apple és a Toshiba

2010. december 14., 10:11 Módosítva: 2010.12.14 10:11

A Toshiba és az Apple közös lcd-gyártó üzem építését jelentette be Japánban. A gyár 1,19 milliárd dolláros befektetésből épül fel, a munka 2011 elején kezdődik, és a tervek szerint jövő ősszel már beindul a termelés is a gyárban, ami a Toshiba lcd-gyártó kapacitását a duplájára emeli.

Az üzem kizárólag az Apple számára fog nagy felbontású kijelzőket gyártani, valószínűleg a hatodik generációs, 2012-ben bemutatkozó iPhone-nal kezdve. A cégnek szüksége is van újabb lcd-forrásokra, mert a telefonok és táblagépek gyártásánál ez a szűk keresztmetszet, és emiatt akadozik az ellátás iPhone-ból és iPadból mostanában is. Az Apple-nek ugyan több éves szerződése van az LG-vel a kijelzők gyártására, a koreai cég nem bírja kapacitással a megrendeléseket.

Egymilliárdot fizet a Dell, hogy bekerüljön a felhőbe

2010. december 14., 08:56 Módosítva: 2010.12.14 08:56

A Dell és a Compellent Technologies megállapodtak, hogy a szerveriparban is jelentős szereplőnek számító Dell 960 millió dollárnyi készpénz kifizetése után beolvasztja a tárolóüzletben fontos tényezőként számon tartott Compellentet, és így megtartja esélyeit a mind szélesebb piacot kínáló cloud computing terén a versenytársakkal, például a HP-val és az IBM-mel szemben.

A két cég tárgyalásairól már a múlt héten szivárogtak ki információk, és az is bizonyosra vehető volt, hogy egyezségre jutnak, miután a Dell néhány hónapja alulmaradt egy hasonló ügyletben (a 3PAR tárolócég felvásárlása kapcsán) a HP-val szemben. A felvásárlással a Dell a kis és közepes vállalkozások számára tud majd új lehetőségeket kínálni, és ez illeszkedik abba a stratégiába, ami szerint a Dell középtávon a vállalati szektor egyik legerősebb informatikai szolgáltatója akar lenni.

Magyarországon is elérhető a Google Instant mobilon

2010. december 11., 09:52 Módosítva: 2010.12.11 09:52

A Google Instant mostantól Magyarországon is működik mobiltelefonokon is. Az Instant béta verzióját novemberben jelentette be a Google és mára több, mint 30 nyelven érhető el 40 országban. Az Android 2.2+ vagy iOS4 rendszerű készülékekkel rendelkező felhasználókat mobil böngészőjük a google.com-ról a google.hu oldalra irányítja, ahol a Google Instant linkre kattintva aktiválható a funkció.

Lehalt a T-Mobile 3G-hálózata

2010. december 9., 15:27 Módosítva: 2010.12.09 17:50
932

Twitterezők az ország több pontjáról jelezték, hogy leállt a T-Mobile 3G-hálózatán a netszolgáltatás. Egyelőre nincs hivatalos információnk arról, hogy mennyi felhasználót érint a probléma. Egy olvasónk informatikusoktól úgy tudja, országos szintű a hiba, de ezt még nem erősítette meg a T-Mobile. A legfrissebb olvasói levelek szerint a 2G-hálózaton is gond lehet, valaki ezen sem tud hívást kezdeményezni.

A T-Mobile közölte, hogy a hiba főleg az adatszolgáltatást érinti, és részben a hangszolgáltatást is. Az okot vizsgálják, és közleményükben kérik az ügyfelek türelmét és megértését. A cég két órával cikkünk megjelenése után kiadott közleménye szerint a hibát még mindig keresik, de az már nem érinti a hang- és az sms-szolgáltatást. Akadozhat viszont a 1430-as ügyfélszolgálati szám elérése.

Az MTI nem megnevezett forrásra hivatkozva azt írja, hogy a szélvihar megrongált egy átjátszótornyot, ez okozza a meghibásodást.

A helyzet vészesen hasonlít a tavalyira, amikor akadozott a mobilszolgáltatás. Távközlési szakértőktől tudjuk, hogy tavaly hamarabb megoldható lett volna a probléma, ha az emberek újraindítják a készüléküket. Most több helyről azt a visszajelzést kaptuk, hogy ez a módszer most nem működik. Egy olvasó szerint érdemes átállítani a készüléket 3G-módról GSM-re, azaz 2G-re.

Cikkünket folyamatosan frissítjük, amint megtudunk valamit.

40 gigabites vonalat kapnak a kutatók

2010. december 9., 13:13 Módosítva: 2010.12.09 13:13
3

Új generációs optikai hálózatot fejlesztett ki a NIIF Intézet, és ezzel elérhetővé vált Magyarországon az úgynevezett hibrid adathálózat, amelynek révén a hazai felsőoktatás és kutatás informatikai háttere világszínvonalúvá vált.

Magyarország legkorszerűbb és legnagyobb teljesítményű optikai hálózata többéves kutatómunkával, világviszonylatban is a leghaladóbb technológiák alkalmazásával valósult meg. A NIIF Intézet 20 éve végzi a magyar felsőoktatás, kutatás és közgyűjteményi hálózat informatikai hátterének fejlesztését és működtetését. A mostani fejlesztés a HBONE+ nevű, átfogó elektronikus infrastruktúra fejlesztési projekt része, amelyet az NIIF Intézet 2009-2011 között valósít meg, az Új Magyarország Fejlesztési Terv által támogatott projektek keretében, európai uniós források bevonásával. A hibrid hálózati fejlesztés a teljes HBONE+ projekt 4,2 milliárd forintos költségének mintegy felét teszi ki.

A fejlesztéssel a magyarországi felsőoktatási és kutatási informatikai háttér nemzetközi összehasonlításban is jelentős lehetőségekhez jut. A hálózat ugyanis a legkorszerűbb technológia alkalmazásával teszi elérhetővé a hazai kutatók, közgyűjtemények, egyetemi oktatók és hallgatók számára az egész világ kutatóit összekötő GÉANT rendszer elérését. Így hozzáférést biztosít a nagy értékű kutatási erőforrásokhoz, kísérleti eszközökhöz, szuperszámítógépes kapacitásokhoz, a kutatási információk adattáraihoz, a távoli kutatási együttműködés eszközeihez, sőt a világ különböző részein található egyedi nagyberendezésekhez is.

A fejlesztésnek köszönhetően Közép-Kelet-Európában elsőként Magyarországon alkalmazható a 40 Gbps sávszélességű technológia, 2011-től pedig a 100 Gbps technológiák, illetve az integrált menedzsmentet megkönnyítő IPoDWDM technológiák tesztelésére is lehetőség nyílik.

Mostantól NNG a Nav N Go

2010. december 8., 11:40 Módosítva: 2013.03.25 16:32

2009-ben és 2010-ben az iGO My way Navigációt fejlesztő vállalat jelentős változásokon ment keresztül az iGO My way átfogó márka lett a vállalat termékei és fejlesztései számára. A 2004-ben alapított Nav N Go Kft. NNG Kft.-re változtatta a nevét. A névváltozás egy közel kétéves folyamat eredménye, amely során a vállalat az autóipar számára kínált szoftverek és webszolgáltatások fejlesztésére helyezte a hangsúlyt. A vállalat korábbi weboldala, a Navngo.com hamarosan megszűnik, helyette a megújult Igomyway.com szolgál majd hivatalos weboldalként.

A Marvel Entertainment a Zen Stúdiót választotta

2010. december 8., 11:34 Módosítva: 2010.12.08 11:34
4

Egy magyar játékkiadó is tagja lett annak a szűk szakmai elitnek, mely a Marvel Entertainment képregényhőseinek számítógépes átiratát készítheti el. A magyar Zen Stúdió első nemzetközi sikerét 2005-ben érte el, ekkor jelent meg a kizárólag digitális formában terjesztett Pinball FX, mely közel 2 milliós rajongótáborával a világ egyik legnépszerűbb alkalmi játéka volt a Microsoft online játékértékesítő hálózatában. Ekkor figyelt fel rá a több mint 8000 képregényhős kiadási jogaival rendelkező Marvel Entertainment. A több mint másfél évig tartó fejlesztés során a Zen Stúdió a Marvel Entertainmenttel szorosan együttműködve dolgozott azon, hogy a Marvel Pinballban megjelenő szuperhősök még a legkritikusabb képregényrajongók tetszését is elnyerjék. Ez nem pusztán a karakterek megjelenésére, de a játékban megvalósuló viselkedésükre, valamint a hangulatot tovább fokozó zene- és hangeffektusokra is vonatkozik. A legapróbb részletekig kidolgozott játékkörnyezetet jól jellemzi, hogy a Zen Stúdió fejlesztésében szereplő hősök - Pókember, Rozsomák, Vasember és Penge - a Marvel karakterek eredeti hangján szólalnak meg.

Egymillió fölött a Samsung Galaxy Tab

2010. december 7., 11:30 Módosítva: 2010.12.08 11:19

A Samsung bejelentette, hogy alig két hónap alatt elérte az egymilliós darabszámos a Galaxy Tab. Az iPad legkomolyabb ellenfelét november közepén kezdték el árulni a négy legnagyobb amerikai mobilszolgáltatónál, ami elég nagy lökést adott a keresletnek.

Az iPad valamivel jobban startolt anak ellenére, hogy csak egyetlen piacon lehetett kapni: egy hónap alatt adtak el egymilliót az Apple tabletjéből az áprilisi amerikai start után, és a havi egymilliós darabszámot többé-kevésbé őszig tartani tudták (már a világpiac bevonásával).

Azt nem lehet tudni, hogy az egymillió Tabból mennyit adtak el az amerikai piacon, elemzők szerint ugyanakkor az iPad már nyolcmilliós darabszámnál tarthat, így az továbbra is uralja a világpiacot. Az viszont most már biztosnak tűnik, hogy a Samsung dominálja az androidos tabletmezőnyt, és a Galaxy Tab az iPad egyetlen fajsúlyos ellenfele.

Vége a pc-korszaknak?

2010. december 7., 11:20 Módosítva: 2010.12.07 11:20
12

Az IDC piacelemző szerint közeleg a pc-korszak vége, amennyiben a tabletek és okostelefonok piaca rövidesen nagyobb lesz a számítógépekénél. A várakozások szerint a hatalomátvételre 2012-ben kerül sor.

Az IDC szerint persze növekedni fognak a pc-eladások is, de kevésbé jelentős mértékben. Éppen ezért 2011-ben már várhatóan 377 millió alkalmazás-alapú eszközt adnak el, míg 402 millió pc-t, aztán 2012-ben az okosmobilok és tabletek száma 462 millióra nő, míg a számítógépek csak 448 millióig jutnak.

Az IDC elemzője ugyanakkor fontosnak tartotta elmondani, hogy ezek az eszközök nem helyettesítik a pc-ket, csak kiegészítik azokat.

Igazi tűzrókákat fogadott örökbe a Mozilla

2010. december 7., 11:04 Módosítva: 2010.12.07 11:04
2

Új kampányt indított a Mozilla: a hivatalos blogban a múlt héten jelentették be, hogy örökbe fogadják a knoxville-i állatkert két nőstény vörös panda kölykét, vagyis két olyan állatot, melyekről az egyik eredetlegenda szerint az alapítvány népszerű böngészője a nevét kapta (angolul a vörös panda: firefox).

Az Ázsia középső részén élő vörös panda (vörös macskamedve) a világ egyik veszélyeztetett állatfaja, és ezt a tényt a Mozilla ki is használja, amikor párhuzamot vonnak a az ökoszisztéma fenntartására tett erőfeszítések, illetve a nyílt forrás segítségével megőrzendő egészséges gazdasági környezet között.

A kis állatok élete néhány hónapig hat kamera segítségével élő adásban is követhető, emellett az e célból elkészített weboldalon névadó pályázatot is meghirdettek.

Adatbázishiba miatt áll a Tumblr

2010. december 6., 10:47 Módosítva: 2012.04.17 19:43
58

Fél napja áll a népszerű nemzetközi mikroblogplatform, amelyet világszerte naponta 4,6 millióan látogatnak. A Tumblr közölte, hogy az adatbázis hibája miatt áll a szolgáltatás, és keresik a megoldást.

Az elkeseredett mikroblogolók fórumokon panaszkodnak. Egyikük napokig szerkesztette a blogbejegyzését, amit most nem tud publikálni. A When Tumblr Is Down portálon különböző javaslatok jelentek meg arról, hogy mit tegyenek a Tumblr felhasználói. Például azt javasolják, hogy kapcsolják be a tévét, olvassák a Wikipediát, vagy írják meg a házi feladatukat. A legtöbb internetező most szembesül azzal, hogy eddig nem is hallott a Tumblr-ről.

tumbli.png

Klánok háborúja?

Egyesek arra gyanakodnak, hogy a 4chan áll a leállás mögött, hiszen a mémgyár júzerei november elején hadat üzentek a Tumblr-nek. Azt kifogásolják a 4chan tagjai, hogy a tumblerezők rendszeresen lenyúlják az ötleteiket, és nem közlik a bejegyzéseik forrását.

Egyelőre nem tudni, hogy történt-e bármilyen komoly adatvesztés, és hogy a szolgáltatás mikor lesz újra elérhető. A Tumblr azért népszerű blogplatform, mert a felhasználók viszonylag gyorsan tudnak vele szöveget, képet, videót és hangot megosztani.

Twitterren keresik a lopott autókat

2010. december 2., 09:42 Módosítva: 2010.12.02 09:42

Az elképzelés szerint a lopott autók színét, felépítését, gyártási évét, típusát és rendszámát teszik közzé a legfeljebb 140 karakteres üzenetek továbbítására alkalmas oldalon. Annak, aki az adatokra kíváncsi, a Get your car back (Szerezd vissza a kocsidat) nevű csatornára kell feliratkoznia.

A rendőrség szerint az intézkedésre azért van szükség, mert a tavalyi 8,46-ról idén átlagosan 9,9-re emelkedett a naponta eltűnt járművek száma, és Seattle környékéről októberben már több mint 3000 autót kötöttek el.

A keresett autók adatai közvetlenül a bejelentés után kerülnek fel a mikroblogra, a rendőrök azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy aki lopott autót vél felfedezni, csak a 911-et hívja és semmi esetre se próbáljon közbelépni.

Net a Lufthansa gépein

2010. december 1., 16:36 Módosítva: 2010.12.01 16:36
7

A Lufthansa újra biztosít egyes hosszútávú repülőjáratain műholdas internetszolgáltatást. A német légitársaság a lehetőséget először az észak-amerikai útvonalakon vezeti be, majd 2011 végéig fokozatosan szinte valamennyi tengerentúli járaton elérhető lesz a fedélzeti internet – közölték.

A FlyNet néven futó szolgáltatást wifis számítógéppel vagy okostelefonnal lehet használni, jövő tavasztól pedig a GSM- és GPRS-képes telefonokkal is lehet majd kommunikálni (sms-t fogadni és küldeni, illetve egyéb adatforgalmat bonyolítani). Az internetszolgáltatás a következőképpen működik: a megfelelő készülék a böngésző megnyitása után automatikusan a Lufthansa FlyNet oldalára navigál, ahol friss híreket olvashatnak az utasok, ingyen. Erről az oldalról lehet a Deutsche Telekom által biztosított internet-hozzáférést megvásárolni.

A szolgáltató az oldalon tájékoztat a különböző számlázási és fizetési lehetőségről, így akár hitelkártyával, akár roamingpartner segítségével vagy a Miles & More kártya pontjaival is lehet majd fizetni. Egyórányi online csatlakozás ára 10,95 euró vagy 3500 mérföld, a 24 órás kapcsolódás ára pedig 19,95 euró vagy 7000 mérföld. A 24 órás opcióval az utasok a Lufthansa valamennyi internetet biztosító gépén átszállás után is internetezhetnek, illetve leszállás után a társaság reptéri váróiban is. A bevezető promóció részeként a FlyNet-képes gépeken 2011. január 31-ig ingyenes a szolgáltatás.

A Lufthansa 2003. január 15-én indította el a világ első, széles sávú internet-hozzáférést kínáló, menetrend szerinti repülőjáratát. A WLAN-alapú kapcsolat népszerű és megbízható is volt a 2004 májusa és 2006 vége közötti időszakban, de a társaság akkori partnere, a Connexion by Boeing pénzügyi okokra hivatkozva megszüntette a szolgáltatást.

Akkor 69 nagy távolságú járaton volt elérhető a FlyNet, amelyet havonta 30 ezer felhasználó vett igénybe. A most bevezetett szolgáltatás technológiáját a Panasonic Avionics biztosítja, az Exconnect – a Boeing korábbi megoldásához hasonlóan – Ku frekvenciasávon működő, kétirányú műholdas kapcsolatot biztosít a repülőgépeken.

Négyszázmilliós informatikai fejlesztés szombathelyi iskolákban

2010. december 1., 08:26 Módosítva: 2010.12.01 08:26

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázatán 364 millió forintos támogatást nyert el a város, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által kiírt pályázaton pedig 38 millió forint támogatáshoz jutott - részletezte.

A normatív támogatásból 28 városi oktatási intézmény informatikai fejlesztése valósulhat meg - fűzte hozzá.

A pályázat előkészítésekor felmérték a városi oktatási intézmények informatikai ellátottságát, ennek eredményeként 23 általános és középiskolában szerelnek be új informatikai eszközöket, többek között 726 asztali számítógépet, 196 "tantermi csomagot", vagyis interaktív táblát, notebookot, projektort, digitális oktatási anyagokat tartalmazó csomagot.

Négy nagyothalló-, nyolc gyengénlátó-, egy vak-, valamint 28 mozgássérültcsomag is segíti majd a sérült diákokat a tanulásban. Az informatikai eszközökre közbeszerzést írnak ki, a fejlesztés várhatóan 2011 közepére valósulhat meg.

A Samsung lenyomta az Electroluxot Szolnokban

2010. december 1., 08:24 Módosítva: 2010.12.01 08:24
5

A Samsung magyar cége eddig azért nem szerepelt a megyei iparkamara és a regionális adóhatóság által évente közösen összeállított listán, mert székhelyeként a fővárost tartották nyilván. Tavaly azonban központja a jászfényszarui gyár mellé települt, így eredményeit már a megyében vették számba, és azonnal a lista élére került - tette hozzá a gazdasági szakember.

A híradástechnikai berendezéseket előállító dél-korai világcég magyarországi leányvállalatának tavalyi nettó árbevétele meghaladta a 782 milliárd forintot, ebből az export 573 milliárd forintot tett ki. A fehérárukat gyártó, svéd tulajdonú jászberényi Electrolux nettó árbevételként a 2008. évinél kevesebb, kereken 196 milliárd forintot könyvelhetett el, exportértékesítése - 148 milliárd forint - is kisebb a tavalyelőttinél.

A TOP 50-es lista első tízes csoportjában a harmadik helytől már lényegesen megcsappan a nettó árbevétel nagysága, a 3. és 10. hely között viszont öt magyar társaság - a Jász-Plasztik Kft., három Coop-cég és a Szatmári Kft. - is megtalálható. A megye félszáz legnagyobb cége közé kerüléséhez tavaly minimum 2,7 milliárd nettó árbevétel kellett elérni, 2008-ban még ennél többre, 3,4 milliárd forint volt szükség.

Közlekedést szervez a Xerox

2010. november 29., 11:52 Módosítva: 2010.11.29 11:52

A dokumentumkezeléstől távol álló feladatot kapott a Xerox, miután Cleveland vezetői a cégre bízták a város közlekedésfelügyeleti rendszerének üzemeltetését. A vállalat a szabálysértéseket azonosítja a köztéri kamerák felvételein, kiveti a büntetéseket, illetve a rendelkezésre álló adatok alapján javaslatokat is tesz a közlekedésbiztonság javítására, többek közt a jelzőlámpák jobb időzítésére.

A Xerox egyébként készült is az ilyen feladatokra: 2009-ben felvásárolta az Affiliated Computer Servicest (ACS), a világ legnagyobb üzletifolyamat-szolgáltatásokat kínáló társaságát 6,4 milliárd dollárért. Az ACS számos területen jelen volt, többek közt a közlekedési szektorban (évi 3 milliárd útdíj feldolgozás), és az egészségügyben is, így a cég megvásárlása nagyban segítette a Xeroxot a clevelandi pályázat elnyerésében.

A vállalat fő termékköre azonban továbbra is a nyomtatás, a másolás és dokumentumkezelés lesz, amik az éves forgalom 46 százalékát teszik ki. A berendezésekből származó bevételek 12 százalékkal növekedtek az idei második negyedévben, ami egyrészt a színes, többfunkciós készülékek iránti érdeklődés növekedésével, másrészt a világ fejlődő régióinak forgalmi élénkülésével magyarázható. Az IDC friss felmérése szerint a világ összes nyomtatott oldalának 50 százalékát Xerox berendezéseken készítik.

Fellőttek egy netszolgáltató műholdat

2010. november 29., 11:34 Módosítva: 2010.11.29 11:34

A ritkán lakott területek internetes kapcsolattal való ellátásának egyik módja lehet a műholdas kommunikáció, mely korlátaiból eredően nem nyújthat teljes körű és végleges megoldást, de a semminél jobb – már persze ha nem olyan drága az előfizetés, hogy az már értelmetlenné teszi a használatát.

Ennek a törekvésnek az egyik példája az egy év késéssel pénteken felbocsátott műhold, a Hylas 1 (Highly Adaptable Satellite), ami jó esetben maximálisan 10 Mb/s sebességet (minimálisan 2 Mb/s-ot) képes biztosítani körülbelül 350 ezer európai előfizetőnek.

A brit kormány azért üdvözli lelkesen a Hylas 1-et, mivel ez a műhold, illetve a következő, sokat segíthet azon törekvésében, hogy a ritkán lakott területek lakói is garantáltan hozzáférjenek az internethez egy minimális színvonalon (Nagy-Britanniában 2015-ig szeretnék elérni, hogy mindenki elérhessen egy legalább 2 Mb/s sebességű kapcsolatot).

A ritkán lakott területek internetes ellátottsága egyre égetőbb az egész világon: azokon a helyeken, ahol a magas népsűrűség miatt gazdaságos a hálózatok kiépítése, a szolgáltatók gőzerővel ruháznak be, és egyre magasabb színvonalú szolgáltatásokat kínálnak, ám a számukra veszteségesen fejleszthető területek iránt nem érdeklődnek, ezért folyamatosan nyílik az internetolló, holott az egyre inkább digitalizálódó gazdaság és társadalom igényli azt, hogy mindenki hozzáférjen valamilyen széles sávú kapcsolathoz.

Két lehetőség van, az egyik: a gazdaságosságra törekvő magáncégek húzódzkodnak a vidéki befektetésektől, ezért itt a közösségnek (ez lehet az állam is, de nem feltétlenül) kell végrehajtania a beruházásokat. A másik az, hogy alternatív megoldásokat keresnek, ilyen például a műholdas net, ám ezek üzemeltetése olyan drága, hogy bár hozzáférhető lesz a pusztában is az internet, de olyan áron, hogy az már bőségesen megsérti az esélyegyenlőség elvét. Az összes többi megoldás e kettő kombinációja, de az nyilvánvaló, hogy ha zárni akarjuk az ollót – hacsak nem történik időközben valami forradalmi technológiai áttörés – akkor közösségi közreműködésre van szükség.

Ugyanakkor az is valószínű, hogy tökéletes esélyegyenlőséget teremteni nagyon nehéz, inkább lehetetlen. A Hylas 1 például olyan területeken segíthet – ilyen persze Európában nincs túl sok – ahol borzasztóan alacsony a népsűrűség. Az Avanti mindenesetre bizakodó, 2012-ben egy újabb műholdat, a Hylas 2-t is fel akarják bocsátani, sőt később még többet is.

Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a műholdas net sosem lesz olyan olcsó, mint a kábeles, ezen kívül a nagy távolság miatt a késleltetési időt nem lehet kiküszöbölni, és ezért alapból hátrányban vannak az ilyen megoldások, még akkor is, ha sikerül az árakat lejjebb szorítani. A helyük meglesz, de szinte biztos, hogy csak nagyon speciális igényeket tudnak kiszolgálni, akkor jönnek a képbe, ha az adott helyen már semmi más megoldás nem alkalmazható.

Nem bírjuk ki az ünnepeket email nélkül

2010. november 26., 14:43 Módosítva: 2010.11.26 14:43

Egy 2179 fővel végzett közvéleménykutatásban a megkérdezettek 59 százaléka mondta azt, hogy az ünnepek alatt is figyeli a munkahelyi postafiókját, 55 százalék minden nap ránéz a szabadsága alatt, 28 százalék pedig naponta többször is. A leggyakoribb indok az, hogy az illető szeretne képben maradni a munkahelyi ügyekkel kapcsolatban, hogy a szabadság végén simább legyen a visszarázkódás a munkába.

Azok közül, akik a szabadságuk alatt munkahelyi emailt kaptak, feltűnően sokan (41 százalék) mondták azt, hogy a levél idegesítette őket. A 18 és 34 év közöttieknél ez az arány még nagyobb volt. Ez azt mutatja, hogy ugyan nehezen szakadunk el a munkahelyünktől a szabadság alatt, azt hajlamosak vagyunk sérétésnek vanni, ha a munkahelyünk is nehezen szakad el tőlünk.

A HP telkére költözik be az Apple

2010. november 26., 14:01 Módosítva: 2013.10.14 10:02

Az Apple vásárolja meg a Hewlwtt-Packard pár hónapja eladósorban levő, 400 ezer négyzetméteres telkét irodaházastul Cupertinóban. A HP húsz évig használta a helyet, és nyáron költöztette ki belőle az alkalmazottait, amikor a cég összevont több divíziót a közeli Palo Altoba. Az Apple számára a hely ideális, hiszen alig öt perces autóútra van a cég főhadiszállásától.

A vásárlással az Apple Cupertino legnagyobb ingatlantulajdonosa lesz (57 irodaházuk van a városban), az új telkes a szomszédban levő, 2006-ban megvett, 200 ezer négyzetméteres komplexumához fogja hozzácsapni. Az árról nem nyilatkoznak az érintettek, de a pletykák szerint a HP 300 millió dollárért árulta a telket.

7000 milliárdból ad mindenkinek szélessávot Ausztrália

2010. november 26., 12:05 Módosítva: 2010.11.26 12:05

Az ausztrál kongresszus szorosan ugyan (30:28 arányban), de megszavazta az ország internetellátását nagyságrendekkel javító csomagot, amiben 36 milliárd ausztrál dollárért (7100 milliárd forint) húznak ki üvegszálas kábeleket, és viszik el mindenhová a szélessávú netelérést.

Az internettel kapcsolatos ígéretek a választásokat szeptemberben minimális előnnyel megnyerő Munkáspárt kampányában központi elemek voltak.

Richard Branson is iPadre tervezi digitális magazinját

2010. november 25., 13:30 Módosítva: 2011.02.03 14:55

Richard Branson angol üzletember is az Apple táblagépére, az iPadre tervezi első digitális magazinját. A sajtó képviselőihez eljuttatott meghívó szerint az angol üzletember csütörtöki amerikai bemutatóján egy iPadekre szánt "projektet" kíván ismertetni. A bejelentés nem sokkal azután látott napvilágot, hogy Rupert Murdoch médiamágnás hamarosan elindítja a táblagépekre tervezett első fizetős magazinját. A CNN internetes kiadása szerint a The Daily című új médiavállalkozás újságírói gárdáját már össze is válogatták. Branson a New York-i eseményre szóló meghívóban szórakozással, utazással, üzlettel, divattal és a nemzetközi kultúrával kapcsolatos bejelentést ígér. Richard Branson, a Virgin üzleti birodalom alapítójának vagyonát - a The Sunday Times által a leggazdagabb ezer britről évente közzétett lista szerint - 2,6 milliárd fontra (851 milliárd forintra) taksálják.

Ismét elhalasztották a Discovery indítását

2010. november 24., 23:45 Módosítva: 2010.11.24 23:45

Ismét elhalasztották a Discovery amerikai űrrepülőgép indítását, amelyet többszöri halasztás után december 3-ra tűztek ki - jelentette be szerdán az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

Az új startidőpont december 17. és 20. között lesz. Az újabb halasztás oka az, hogy a mérnökök egyelőre nem tudták megállapítani a külső üzemanyagtartályon keletkezett repedések okát. Ezeket a november 5-re tervezett start hidrogénszivárgás miatti elhalasztását követően észlelték.

Korábban kedvezőtlen időjárási viszonyok és különböző műszaki problémák miatt nem indították el a Discoveryt.

A Facebooké lehet a face szó

2010. november 24., 15:06 Módosítva: 2010.12.01 15:36
109

Ha teljesít néhány feltételt, a Facebooké lehet a face előtag, vagyis ezentúl a közösségi oldal engedélye nélkül senki nem használhatja ezt. Az amerikai szabadalmi hivatal előzetes engedélyt küldött a Facebooknak.

Az Egyesült Államokban a valamilyen szót levédőnek bizonyítania kell, hogy használja azt a szót önmagában is. Most ugye a book szóval használja a face szót a Facebook. A cégnek ki kell fizetnie az eljárás díját is három hónapon belül. A mostani engedély telekommunikációs eszközöknél lesz használható - ha övék lesz a szabadalom, akkor más cégek nem használhatnak Face-szel kezdődő márkaneveket szolgáltatásaikhoz.

Egymillió eladott Optimus One

2010. november 22., 14:45 Módosítva: 2010.11.22 14:45

Az LG Electronics Optimus One névre keresztelt okostelefonja a megjelenéstől számított 40 napon belül elérte az egymillió eladott darabszámot világszerte. Ezzel az európai, ázsiai és óceániai országok nagy részében, és az Egyesült Államokban is kapható Optimus One a cég történetében leggyorsabban lépte át az egymilliós határt. Az Android 2.2 Froyo operációs rendszerrel kínált, és a Google Mobile Services alkalmazásokra optimalizált LG Optimus One az első okostelefont vásárlók körében aratott sikert. Az LG Optimus One novembertől kapható itthon.

A T-Home kínálatában is elérhető az Xbox LIVE szolgáltatás

2010. november 22., 10:58 Módosítva: 2011.01.26 11:49
2

November 10-től Magyarországon is elérhetővé vált az Xbox 360 konzol online rendszere, az Xbox LIVE szolgáltatás, amely mostantól a T-Home ajánlataiban is megtalálható.

Az XboxLIVE szolgáltatással előfizetési díj nélkül személyes profil készíthető, amely a játékos nevét (Gamertag) és az őt megtestesítő figurát (Avatar) tartalmazza. Ezen kívül fényképek megosztására, az Xbox LIVE Piactéren (Marketplace) való böngészésre, játékdemók letöltésére, az Xbox LIVE Arany tagsággal együtt multiplayer módban történő játékra vagy a Video Kinect segítségével video- beszélgetésre is alkalmas. A T-Home – a Digitális Otthon kínálatában megtalálható szolgáltatásain belül – a meglévő Xbox 360 Elite FIFA VB és Családi csomagokat váltja le az új Xbox Exkluzív Gamer és Xbox LIVE + Kinect ajánlatokkal. Az új csomagokat a korábbi ajánlathoz hasonlóan meghatározott T-Home és T-Mobile havidíjas internet- előfizetések mellé lehet megvásárolni.