Tech blog

Meghalt a Polaroid fotótechnika

2008. február 12., 17:10 Módosítva: 2009.02.07 11:01
1

A Polaroid bezárja két amerikai és egy mexikói gyárát, 70 év után felhagyva az azonnal kész fényképek technológiájával. "Bezárjuk a norwoodi gyárat, és beszüntetjük a termelést a walthami üzemben is" - közölte Kyle MacDonald, a vállalat polaroidrészlegének alelnöke a Boston Globe című napilappal. A két amerikai gyár az Egyesült Államok északkeleti részében fekvő Boston közelében működik.

A Polaroid 150 munkahelyet szüntet meg az Egyesült Államokban, főként concordi központjában. A fénykorban - 1978-ban - a cégnek még közel 21 ezer alkalmazottja volt. A norwoodi és walthami üzem nagyméretű filmeket gyártott profik számára. A cég Mexikóban is készített filmeket, valamint csomagolóanyagokat Hollandiában. E két utóbbi vállalat idén szintén bezár a Boston Globe szerint, így összesen 450 munkahely szűnik meg a cégnél. A Polaroid egy külső cégnek adja el a technológiát, ez az egyetlen esély arra, hogy a polaroidkedvelők továbbra is hódolhassanak szenvedélyüknek, mivel a cég készletei jövőre kifogynak. A vállalat tavaly csendben már felhagyott a polaroidtechnológiával működő gépek gyártásával.

Tovább

Orvosi rehabilitáció Wii-vel

2008. február 11., 17:19 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az ABC News érdekes cikket közölt arról, hogy több amerikai kórház is használja már a betegek fizikai rehabilitációjában a Nintendo hadonászós konzolját, a Wii-t. Az ötlet, hogy az unalmas és fájdalmas gyakorlatokat játékkal dobják fel, növelve a motivációt, nem új: korábban mi is beszámoltunk arról, hogy hasonló, kifejezetten egészségügyi célú magyar fejlesztésről is tudunk. Az érdekesség itt az, hogy egy családbarát játékkonzol talált utat a gyógyászatba. A jelenséget máris elnevezték wiihabilitációnak, és több kórház is jelezte, hogy bevezeti a konzolt néhány rehabilitációs gyakorlatba. Kíváncsian várjuk a Nintendo reagál-e a nyilvánvaló keresletre néhány célalkalmazással.

Robotépítő verseny indul tavasszal

2008. február 11., 15:33 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az Oktopusz Alapítvány és a Jövő Háza Központ Kht a Lego Hungária Kft-vel együttműködve március elején oktatási célú robotépítő versenyt indít, a hozzá kapcsolódó képzéssel és kiállítással együtt. A versenyben induló csapatok a 2007-ben innovációs díjjal kitüntetett Lego Mindstorms NXT robotépítő készletet használhatják majd. Három kategóriában lehet nevezni: középiskolák, informatikai vállalkozások és egyéb tevékenységet végző vállalkozások jelentkezhetnek négyfős csapatokkal.

A vállalkozások a több tízezer forintos nevezési díjért két NXT-készletet kapnak. Az egyikkel saját cégük nevezhet a játékra, a másikat vagy egy általuk választott iskolának adományozzák, vagy ha nincs preferált iskolájuk, akkor a szervezőkre bízzák, akik kisorsolják a játékra jelentkező iskolák között. Ilyen módon az iskolák ingyenesen juthatnak hozzá a Lego csúcsrobotjához és a verseny során elkészülő versenymunkák dokumentációi alapján elkészített oktatási anyaghoz és tudásbázishoz.

Az összes pályaművet a Jövő Házában, egy futurisztikus kiállítás keretében mutatják majd be május és augusztus között. Az érdeklődők ezalatt megtekinthetik és ki is próbálhatják a robotokat. A kiállítás után az összes robot, a teljes oktatási anyag, valamint a játék során született egyedi megoldások dokumentációi mind a magyar középiskolákba kerülnek. További infók a verseny honlapján.

Gigantikus kék halál Vegasban

2008. február 11., 10:20 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A The Daily WTF csodás felvételt mutatott be egy amatőr fotós, bizonyos Christopher Kimbell üdülési képeiből. A fotókon a Las Vegas-i Paris Hotel egyik reklámkijelzője látható, amin éppen a Windows produkál grandiózus méretű kék halált. Nem új a poén, mert reptéri, pályaudvari monitorokon, nyilvános információs rendszereken bizonyára mindenki látott már ilyet, de az emeletes lefagyás azért méretei miatt postot ér. További képek itt.

 

 

Készül az Apple-konzol?

2008. február 11., 07:27 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Nincsenek kémfotók, vagy kipróbálható gépek, sem bejelentések, persze ez nem is furcsa: az Apple rendszerint nem szivárogtat ki semmit, csak megjelenik Steve Jobs a színpadon, és bemutatja az évekig titokban fejlesztett kütyüt. Az Appleblog szerint egy fehér konzol lehet a következő nagy dobás. Mindenesetre a kaliforniai cég az amerikai szabadalmi jogokkal és védjegyekkel foglalkozó szervezettől, az USPTO-tó azt kérte, hogy másik vállalat ne használhassa a márkanevet konzolokhoz, kézi eszközökhöz, videójátékokhoz. Ezek alapján persze gondolhatnánk arra is, hogy a vállalat csak nem akarja, hogy más húzzon hasznot az Apple-névből, mindenesetre gyanús, hogy a lépésre pont most szánta el magát. Nem sokkal azután, hogy beadott egy videójátékkal kapcsolatos szabadalmat.

Elkészült a térddinamó

2008. február 8., 14:48 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Kanadai kutatók biomechanikus dinamót fejlesztettek ki, amely a gyaloglás közben felszabaduló energiát hasznosítja. A térdre szerelhető dinamó működési elve ugyanaz, mint a fékezéskor keletkező energiát árammá alakító hibrid motoroké. A lépés utolsó fázisában, a láb előrelendülését fékező automatikus mozdulat során felszabadult energiát hasznosítja. Egy percnyi sétával annyi áramot termel, amennyivel 30 percig működik egy mobiltelefon.

A készülék úgy néz ki, mint a térdizületi sérüléseknél alkalmazott ortopédiai eszköz, oldalán egy apró generátorral. A Simon-Fraser Egyetemen, Burnabyben végzett tesztek eredménye szerint az energiamérlege pozitív, azaz egy watt áram előállítása egy wattnál kevesebb energiabefektetést igényel, míg például a kézzel hajtott kurblis generátoroknál egy a hathoz az arány. A szerkezet hátránya, hogy elég ormótlan és viszonylag nehéz, a súlya 1,6 kilogramm. A továbbfejlesztett változat azonban sokkal könnyebb és praktikusabb lesz, ígéri Max Donelan, a kutatócsoport vezetője.

Az újgenerációs térddinamót kirándulók vagy katonák is használhatják majd, például mobiltelefon vagy hordozható GPS-készülék feltöltésére. Ha sikerül miniatürizálni, akkor az emberi szervezetbe is beültethetik akár. Így nem kéne műteni azokat, akiknek a szívritmus-szabályozójában vagy az inzulinadagolójában lemerült az akkumulátor. Néhány perc séta is elég lenne a feltöltéshez. (mti)

Webes nagyágyúk támogatják a közös jelszót

2008. február 8., 14:20 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A Google, a Yahoo, az IBM, a Microsoft és a VeriSign is csatlakozott az OpenID Foundation igazgatótanácsához, és ennek segítségével a szervezet nagyobb támogatást tud majd szerezni a megoldásához. Az OpenID arra lesz jó, hogy egyetlen regisztrált felhasználónévvel és jelszóval bármely másik tag szolgáltatásai elérhető legyen. A projekt legfőbb célkitűzése, hogy az internetezőknek csak egyetlen jelszót kelljen megjegyezniük. Még persze sok problémát meg kell oldani, az OpenID által használt kód e-kereskedelmi tranzakciók védelmére nem alkalmas.

Fejlessze vissza gépét!

2008. február 8., 07:18 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Eladtak belőle sok milliót, ennek ellenére a júzerek jelentős része nem akar megbarátkozni vele: a Windows Vista valahogy nem nyerte el a júzerek és a cégek tetszését. Ennek csak részben lehetnek az okai a gyenge driverek, sokkal inkább arról van szó, hogy az SP2-es XP a mai napig jó operációs rendszer, és az emberek nem tudják, miért kellene váltaniuk. A jelenség olyan méreteket öltött, hogy az NEC vállalta: 7 fontért, 2500 forintért cserébe segítenek létrehozni egy XP-partíció a vistás merevlemezen, hogy akinek ahhoz van kedve, az a korábbi operációs rendszert indíthassa el. Nincs ebben semmi különös, de azért az mégiscsak ritkaság, hogy az emberek egy korábbi termékért akarjanak fizetni, amikor birtokukban van az évekig fejlesztett újabb.

Egye erősebb az Asus

2008. február 7., 14:52 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Tovább erősödött a tajvani Asus. A teljes notebookpiacon a hetedik legnagyobb gyártó lett 2007 utolsó negyedévében, az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát is magába foglaló régióban meg a hatodik helyen végzett. A világpiacon 30 százalékkal több laptopot adtak el, mint egy évvel korábban, az Asus 60 százalékkal tudta növelni eladásait. Régiónkban 66 százalékos volt a növekedés, az Asus viszont 104 százalékig jutott. Magyarországon csak 18 százalékkal nőtt a piac, amihez képest még mindig erős a tajvani gyártó 36 százalékos növekedése (ezzel a harmadik helyen áll a cég a hazai laptop-eladásokban).

Jól áll a Sony

2008. február 7., 12:59 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A Wall Street Journal szerint a Sony adta el a legtöbb tévét az Egyesült Államokban az ünnepi szezonban. A vállalat még elég gyengén kezdte az évet, mert a digitális lcd-kínálata nem volt kielégítő, 2007 végére azonban 12,8 százalékos piaci részesedést szerzett meg, ami az első helyhez volt elég. A világszerte piacvezető Samsung második lett az októbertől decemberig tartó negyedévben.

Kevesebb iPod fogy a vártnál

2008. február 7., 10:25 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az FBR Research elemzőjének jelentése szerint az Apple csökkentette a hordozható gépekre vonatkozó megrendeléseit, ez a második alkalom rövid időn belül, hogy a vállalat ilyen lépésre szánta el magát. Eredetileg úgy tervezték, hogy az erős, karácsonyt is magába foglaló negyedév után ötven százalékos lesz az iPodok és az iPhone-ok forgalmának a visszaesése, amit most körülbelül hatvan százalékosra módosított a vállalat. De baj van a Macintoshokkal is: most már ötven százalékos gyengülés várnak az Apple-nél a MacBook esetében az eredetileg tervezett 35 százalék helyett, írta meg Craig Berger.

Arról ugyanakkor nem szól az elemzés, hogy a 16 gigabájtos iPhone és a 32 gigabájtos iPod touch megjelenése milyen hatással lesz az eladásokra, ahogy az sem derül ki, hogy a MacBook gyengülése mennyiben köszönhető a MacBook Air megjelenésének.

Fillérekért a hddvd

2008. február 7., 07:24 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Miközben a bluray soha nem látott szárnyalásba kezdett, a hddvd meg gyakorlatilag a lassú halálra készül a Warner döntése után, a Microsoft csökkentette az Xbox 360 mellé adott hddvd-olvasó árát. Lehet, hogy ki akarja árulni a készleteket. Mindenesetre a lejátszó 130 dollárba, 23 ezer forintba kerül mostantól, ráadásul jár mellé a King Kong, és öt további ingyenes hddvd-film is, szóval a készülék árát gyakorlatilag mozikban visszakapja az ember. A jelenlegi helyzetben mégsem állítjuk, hogy ez jó vétel lenne.

Hány oldal van az interneten?

2008. február 6., 15:07 Módosítva: 2009.02.07 11:01
1

A Netcraft legutóbbi felmérése (2008. januári adatok) szerint kicsivel több mint 155 millió, pontosan 155 583 825 darab. Egy hónap alatt 354 ezer új oldal született, ami meglepően alacsony szám, főleg annak tüksében, hogy tavaly decemberben 5,4 millióval gyarapodott az oldalak száma.

A felmérés kitér arra is (sőt, valójában ez a lényege), hogy milyen szoftver fut az egyes webszervereken: magabiztosan vezet az Apache, 50 százalék feletti részesedéssel, a Microsoft-féle IIS 35 százalékkal a második, a Google GFE-je 5 százalékot bír, a lista többi tagja pedig már egy százalék alatt van.

Feltörték a pornó-YouTube-ot

2008. február 6., 10:37 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A magát török szájberterroristának nevező NetDevilz hackercsapat feltörte az internet legnagyobb pornóvideó-megosztó oldalát - jelentette a Radar Online. A YouTube-hoz hasonló beágyazott videókat tartalmazó RedTube az Alexa statisztikái szerint az egész internet 68. legnagyobb forgalmú oldala (ami persze messze nem szentírás, de egy top100-as Alexa-helyezés annyit biztosan megmutat, hogy jó nagy a forgalma az adott oldalnak). A hackerek egy "No Porn!" üzenetre cserélték le a nyitóoldalt, és állítólag egy olyan hibát kihasználva vették át a hatalmat az oldalon, ami több száz hasonló videómegosztó oldal kódjában is benne lehet.

Megmozdult a MySpace

2008. február 6., 10:17 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Pontosan kilenc hónappal azután, hogy a Facebook megnyitotta a programozási felületét a nép előtt, és ezzel egy csapásra a legtrendibb közösségi oldallá vált, a nagy rivális MySpace is bejelentette ugyanezt. A MySpace Developer Platform kompatibilis a Google-féle OpenSocial platformmal, és a programozóknak egy hónapjuk van ismerkedni a rendszerrel, mielőtt március elején élesedik az egész, és a MySpace-tagok elkezdhetik használni a többiek által írt programokat.

Kéretlen levelekben kérik adónk 1%-át non-profit szervezetek

2008. február 5., 15:18 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Magyarországon immár 1997 óta lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó bevallásakor, hogy az állam a befizetett összeg 1%-át mire fordítsa, pontosabban: melyik civil, non-profit szervezet számlájára utalja át. Az 1%-okért évek óta óriási harc folyik, hiszen a teljes keret ebben az évben eléri a 26 milliárd forintot, ám az elmúlt év statisztikája alapján csak minden második adózó nyilatkozik érdemben adója 1%-áról. A civil szervezetek leggyakrabban társadalmi célú hirdetésekben kérik az adózók felajánlását – ám ezt csak a kevesek engedhetik meg maguknak, a médiumok hirdetési árai magasak.

Akinek nem futja hirdetésekre, az honlapja, vagy egyéb megjelenési felületén kérheti adónk 1%-át, ám élelmes civilek újabban spamekkel bombázzák a lakosságot, amelyben négy, „közkedvelt” területen (gyermek-, környezet-, állat- és egészségvédelmi) működő civil szervezeteket ajánlanak az adóbevallásukat kitöltők figyelmébe.

Tovább

Dániából tiltják a Pirate Bay svéd fájlcserélő elérését

2008. február 5., 14:12 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Egy dán bíróság utasította a dániai székhelyű Tele2 internetszolgáltatót, hogy akadályozza meg felhasználóinak a The Pirate Bay svéd fájlcserélő oldalhoz való hozzáférést - adta hírül a dániai Computerworld számítástechnikai magazin. A Computerworld honlapján megjelent közlés szerint a bíróság a nemzetközi lemezipari szövetség (IFPI) kérésére utasította az észak-európai ország legjelentősebb internetszolgáltatóját a fájlcserélő oldalhoz való hozzáférés megakadályozására. Az internetszolgáltató elfogadta a bíróság határozatát, remélik, hogy a döntéshez más szolgáltatók is önként csatlakoznak - olvasható az IFPI dániai honlapján. A korlátozás egy újabb csapást jelent a P2P fájlcserélő oldal üzemeltetőinek, akik ellen egy svéd ügyész a múlt héten emelt vádat, állítása szerint a The Pirate Bay csapata több millió felhasználónak segített a szerzői jogok megsértésében. A 2004 óta üzemelő, világszerte mintegy 10-15 millió internetezőt vonzó fájlcserélő oldalon keresztül a felhasználók filmeket, zenéket és más szerzői jogi védelem alá eső műveket oszthatnak meg egymással. Az oldalt kiszolgáló szervereket 2006. május 31-én a svéd rendőrség lefoglalta. Nem sokkal később a "kalózöböl" már új helyről volt elérhető. (forrás: MTI)

Itt a benzinkutas robot

2008. február 5., 12:40 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Benzinkutas-feladatokat ellátó, tankolni képes robotot mutattak be holland feltalálók egy északnyugat-hollandiai, emmeloordi töltőállomásnál. Mint a holland iparszövetség internetes újságja, a zibb.nl jelentette, világelső szerkezetről van szó. Két holland cég, a Rotec Engineering és az N. Van Staveren hároméves intenzív kutatómunkával fejlesztette ki a találmányt, amelynek prototípusa 75 ezer euróba kerül. A hagyományos benzinkútra szerelt robotkar a beletáplált számtalan autótípus bármelyikén képes megtalálni az üzemanyagtartály nyílását. A tanksapkáról és más ismertetőjelekből általában azt is azonosítja, hogy milyen benzint kell az autóba tölteni - e ponton mindazonáltal az autós beavatkozhat tevékenységébe, és maga választhatja ki a kívánt üzemanyagtípust.

A robotkar a sapkát letekeri, a tankolást elvégzi, majd a tank tetejét visszacsavarja. Fizetni is lehetséges a robotnál - derül ki a sajtójelentésekből. A találmánynak olyan autósok számára lehet különösen haszna, akiknek nehézséget okoz kiszállniuk a kocsiból, például fogyatékossággal élnek. A robotkaros benzinkutak létesítését a gazdasági minisztérium is támogatja Hollandiában, így a közeljövőben várhatóan számos állomást felszerelnek ilyen alkalmatossággal. A feltalálók hisznek abban, hogy a szerkezetre külföldi megrendelések is érkeznek majd. (forrás: MTI)

Konzolháború Japánban: jön az olcsó Xbox

2008. február 5., 08:02 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Microsoft olcsóbban fogja adni az Xbox 360 játékkonzolokat a japán piacon, közölte hétfőn a cég sajtóközleményében. Március 6-tól 260 dollárnak megfelelő jenbe fog kerülni a fapados verzió, ez nagyjából ötödével kevesebb, mint a mostani ár (Amerikában most 280 dollár a legolcsóbb Xbox 360). A Microsoft nehezen érvényesül Japánban a hazai pályán előnyt élvező Nintendo Wii és Sony PlayStation 3 mellett, ez magyarázhatja az akciót. Pontos számot nem mondott a cég sajtósa, de korábban többször elismerték, hogy nem fogy jól a konzol az országban. A tokiói Enterbrain kiadó, amely figyeli a helyi eladásokat, viszont közölt egy lesújtó adatot: szerintük 257 800 darab Xbox 360 talált gazdára az országban, ahol 130 millióan élnek.

Világszerte egyébként a hivatalos adat szerint 17,7 millió Xbox 360-at adtak el eddig, amire az egy éves hátránnyal induló Wii máris rávert több mint 20 millió eladott konzollal (ebből több mint 5 milliót Japánban értékesítettek). A számok azonban csalókák: elemzők szerint egy átlagos játékos sokkal több programot vesz meg Xbox 360-ra, mint a Wii-re, szóval szoftverben még bőven a Microsoft erősebb. A Sony harmadik helye viszont nehezen vitatható: PlayStation 3-ból 10,5 milliót adtak el eddig, ebből 1,2 milliót Japánban.

A 210 ezer forintos játék

2008. február 4., 17:17 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A The Inquirer értetlenkedve fedezte fel, hogy az eBayen (vagy ahogy a lap nevezi, az „idióták Mekkájában”) valaki 1217 dollárt, vagyis több mint 210 ezer forintot fizetett egy ősrégi, bontatlan SNES-játékért. Az internetes árverés győztese egy zsírúj Chrono Triggerrel lett gazdagabb: a játékot a Final Fantasy sorozatról híres Square fejlesztette és adta ki még 1995-ben, a számítógépes szerepjátékok között igazi ritkaságnak számít. Ezzel együtt is irreálisan magas az ár, hasonlóan régi cuccokat dedikálva is a töredékért lehet megszerezni az eBayen.

Így néz ki a MacBook Air belülről

2008. február 4., 13:10 Módosítva: 2009.08.03 17:31

Különösebb kommentár nem szükséges ehhez: az egy online szaküzlet szétkapta a zsírúj MacBook Air laptopot, mint foxi a lábtörlőt. Mint sejteni lehetett, a konstruktőrök minden köbmillimétert gondosan kihasználva rakták össze a vékonyka kütyüt, a kijelző például csak három milliméter vastag. További részletek itt, a kicsomagolástól az utolsó csavarig.

Videó a jövő csodafegyveréről

2008. február 4., 12:46 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Kicsit későn vettük észre, de azért blogban a helye: az amerikai haditengerészet múlt csütörtökön új fegyvert tesztelt, amivel a hadihajókon levő lövegeket szeretnék majd lecserélni. A futurisztikus szerkezet nem kémiai úton, robbanással gyorsítja gyilkos sebességűre lövedékét, hanem elektromágneses energiát használ. Az energiafegyver - amit megrögzött Quake-játékosok máris railgunként emlegetnek – lőtávolsága 370 kilométer, a hangsebesség hétszeresével küldi útjára lövedékét, ami becsapódáskor még mindig a hangsebesség ötszörösével száguld. (Összehasonlításként: a haditengerészet egyik jelenleg rendszeresített lövege, az MK 45 nagyjából 37 kilométerre lő el.)

A tesztről videó is készült, speciális kamerákkal vettek fel, ahogy a fegyver simán átlyukaszt egy sor fémkonténert. A sikeres teszt után a program vezetője, Elizabeth D’Andrea azt is megjegyezte, hogy ez a fegyver biztonságosabb, mint robbanótöltetes társai, mert ezt használva nem kell robbanószert tárolni a hajókon. A haditengerészet 2018-ig még fejleszti a prototípust, szóval a lenti videón még csak az első bizonytalan lépések láthatók. És hogy mi a szervezet motivációja? Ezt Gary Roughead admirális fogalmazta meg frappánsan: „Soha nem akarom fair küzdelembe küldeni a katonáinkat. Azt akarom, hogy mindig náluk legyen az előny.”

A Yahoo nem fekszik le a Microsoftnak

2008. február 3., 15:27 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Legalábbis nem az első randin. Nagyjából így fordíthatjuk hétköznapi nyelvre azt a sajtóközleményt, amit a pénteki 46 milliárd dolláros (ki sem merjük számolni, mennyi lehet ez forintban, autópálya-kilométerben vagy vizitdíjban) felvásárlási ajánlatára válaszul adott ki a Yahoo vezetősége. Nagyjából annyi áll benne, hogy mérlegelik az ajánlatot a saját hosszú távú stratégiájuk tükrében, és ez bizony eltarthat egy darabig.

A SanDisk 32 gigabájtos SD-kártyát készített

2008. február 1., 12:50 Módosítva: 2010.06.25 13:21

Hatvanezer forintért valószínűleg kevesen vásárolnak majd 32 gigabájtos SDHC memóriakártyát a SanDisktól, hiszen ennyi pénzért már akár laptopot is lehet venni. Az áprilisban piacra kerülő kártya ugyanakkor éppen az Asus Eee laptophoz lehet jó kiegésztő, amely háttértárban nem túl erős. Körülbelül harmincezer forintba kerül majd a SanDisk 16 gigabájtos kártyája. Mindkét memória az Ultra II termékcsaládba tartozik, azaz 15 mbps a legnagyobb olvasási és írási sebességük.


 


Felfújható egér

2008. február 1., 10:05 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A kép magáért beszél, jobboldalt a lapos verzió, baloldalt amit telefújtak levegővel. Utazás közben elsőrangú kellék, amit begyűrhetünk a gumimatrac meg a sátor közé, nincs súlya, nem foglal helyet, csak egy felfújható számítógép hiányzik mellőle. Arról semmit nem ír az Engadget, hogy mennyire használható az eszköz, de amint tudjuk, kipróbáljuk.

Elrontotta az Xboxot, meghalt

2008. február 1., 09:52 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Elítéltek egy philadelphiai férfit, amiért az megölte 17 hónapos lányát. A 27 éves Tyrone Spellman azért haragudott meg lányára, Alayiah-ra, mert az fellökte az Xboxát. "Azt hittem, elrontotta" - magyarázta a férfi. 

Az eset annyira felidegesítette a férfit, hogy megölte a lányát, majd megpróbálta úgy elhelyezni a holttestet, hogy a szakértők balesetre gyanakodjanak. A vizsgálatok során azonban kiderült, hogy a kislány több, fejre mért ütést szenvedett. A bizonyítékok hatására az apa bevallotta, hogy Alayiah nem esett ki az ágyból, hanem ő ölte meg. A férfit 47 év börtönre ítélték.

Böngésző a tévé távirányítójában

2008. január 31., 22:09 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Hasznosak a programozható távirányítók, különösen kényelmesek a színes kijelzővel felszerelt profibb típusok. Először egy iPaq zsebszámítógéppel vezéreltem a házimozit, majd egy sokkal kényelmesebben használható Logitech Harmony került a kezeim közé. Világító gomjaival sötétben is könnyen kezlehető, és ha kiválasztom a zenehallgatás menüpontot, automatikusan elndítja a dvd-lejátszót meg az erősítőt.

Ezen azonban jócskán túltesz a nemrég bemutatott tvCompass SR 1500 Digital Media Remote nevű eszköz. Egyrészt van benne wifi, így a hálózatra csatlakozva magától le tudja tölteni a legfrissebb készülékadatokat, és automatikusa beállítja magát. De ez még mind semmi. Windows fut rajta. Van benne PayPal. Letölti a műsorújságot. Öt és fél centiméteres színes kijelzője pedig nem csak dísznek van rajta, hanem azért, hogy kényelmesen tudjunk böngészni a wapon, meg tudjuk nézni kedvenc blogjainkat.

Egyetlen dolog nem hiányzik belőle: a telefon. Pedig azt is biztosan bele lehetne építeni. Nagyon várom, hogy kipróbálhassam.

Szolnokon gyorsít az Externet

2008. január 31., 15:52 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A nemrég két riválisát is felvásárló Externet bejelentette, hogy Szolnokon hurokátvétellel is biztosít internetszolgáltatást, tehát az előfizetők vonala az Externet saját eszközeire csatlakoznak. A cég azt írja, hogy ezzel stabilabb és nagyobb letöltési sebességet tud biztosítani a telefonközpontjához közeli területen. A szolgáltató eszközei akár SDSL (szimmetrikus DSL), 25 megabites VDSL (Very High Speed DSL), illetve telefonszolgáltatások nyújtására is alkalmasak.

Vándorútra indul a MacBook Air processzora

2008. január 31., 14:56 Módosítva: 2009.02.07 11:01


Úgy néz ki, az Intel új processzora rövidesen már nem lesz annyira speciális: a belsejét tekintve hagyományos Core 2-es, kiépítése szempontjából viszont különleges MacBook Air-csip rövidesen konkurens termékekben is megjelenhet. Az Apple laptopjához tervezett apró processzor az Engadget szerint pc-khez is megrendelhető lesz, ezek is 1,6 vagy 1,8 gigahertzesek lesznek, ahogy a 60 százalékos méretcsökkentés és a valamivel szerényebb fogyasztás is jellemző lesz rájuk. Mivel az Intel májusban elkezdeni szállítani a 45 nanométeres Montevina-platformot, a 65 nanométeres csip csak rövid ideig nyújthat előnyöket.

Okosabb lett a magyar szótár a Firefoxban

2008. január 31., 13:11 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Sok hibája volt a Firefoxhoz és a Thunderbirdhöz az addons.mozilla.org oldalról letölthető magyar helyesírás-ellenőrzőnek, amely többek között nem ismerte fel az összetett szavakat és az igekötős igéket. Tegnap azonban frissítették a szótárat: mostantól a javított változat érhető el a hivatalos szótároldalon.
Tovább