Tech blog

Már megint rákot okoz a mobil

2007. december 10., 10:15 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Újabb összefüggést látnak bizonyítottnak a tudósok a mobiltelefon és a rák között. Ezúttal izraeli kutatók állítják, hogy a mobilok által kibocsátott mikrohullámú elektromágneses sugárzás növeli a nyálmirigyrák kockázatát. A kutatók az American Journal of Epidemiology nevű szaklap decemberi számában megjelent tanulmánya szerint a mirigyek rosszindulatú daganatos elváltozásának kockázata közel 50 százalékkal nagyobb a havonta 22 óránál többet mobilozók körében. A kockázat ennél is nagyobb, ha mindig ugyanazzal a füllel használják a készüléket, illetve nem használnak fülhallgatót.

[via MTI]

Szíriában betiltották a Facebookot

2007. december 8., 12:02 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A szíriai hatóságok letiltották a Facebook elérését az országban. A népszerű közösségi oldalt azért blokkolják, mert attól tartanak, hogy azon keresztül izraeliek szivárognának be a tisztán szír online közösségekbe.

A muszlim hétvége miatt az illetékesek nem elérhetők, de több forrás is megerősítette, hogy a zsidó beszivárgástól való félelem a tiltás oka. Szíriában mindennapos az olyan weboldalak cenzúrázása vagy letiltása, amelyek kritizálják Bashar Assad kormányát.

Megint elhalasztották az Atlantis startját

2007. december 8., 07:54 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az amerikai űrkutatási hivatal pénteken ismét úgy döntött, elhalasztja az Atlantis űrsikló fellövését. Az űreszközt legkorábban vasárnap indíthatják útnak a Nemzetközi Űrállomásra. Az űrrepülőgép eredetileg csütörtökre kitűzött indítását műszaki okokból - a külső üzemanyagtartály szintjelző érzékelőinek meghibásodása miatt - előbb péntekre, majd szombatra halasztották.

A floridai Kennedy Űrközpont szóvivője helyi idő szerint pénteken közölte: az Atlantis vasárnap délután negyed négy (közép-európai idő szerint este negyed tíz) után hat perccel indul a világűrbe.

Tizenöt milliárd dollár az Apple tartaléka

2007. december 7., 17:24 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Irdatlan nagy készpénztartalékon ül az Apple, és még senki sem tudja, hogy mire akarja felhasználni. A Fortune írt egy nagy elemzést a témáról, amelyben részvény-visszavásárlás, felvásárlások, új irodaház építése szerepenek, mint költési lehetőségek. Az biztos, hogy nem jó ennyi készpénzen ülni, mert a széf bizony nem termel újabb zöldhasúakat.

Kipróbálható a Vista első javításcsomagja

2007. december 7., 16:15 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Egyelőre rendkívül kevés embert érint, ennek ellenére fontos hír, hogy hamarosan elkészül a Windows Vista első átfogó javítócsomagja. Fejlesztők már le is tölthetik a kiadásra jelölt (RC1) változatát, amennyiben van hozzáférésük a Microsoft Connect szájthoz. A Vista Service Pack 1 két lépésben jelenik meg: az x86 és x64 verziók angol, francia, spanyol, német és japán nyelvű változata jövő februárban jelenik meg, a többi nyelven 8-12 héttel később adják ki.

Hegedűn játszik a Toyota robotja

2007. december 7., 15:43 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A komolyzene egyike azoknak a dolgoknak, amit semmiképpen nem bíznék robotokra, a japán Toyota mérnökei azonban nem így gondolták, és készítettek egy emberszabású hegedűművészt, amely mechanikus ujjaival elég ügyesen húzza a nótát. A cég korábban  trombitán játszó robotot mutatott be, valószínűleg nem kell sokat várnunk arra, hogy összejöjjön egy teljes zenekar. A Toyota elnöke, Kacuaki Vatanabe azt mondta, hogy a következő években a robotika a Toyota egyik fő üzletévé válik. A robotokat kórházakban tesztelik majd, és a társaság abban reménykedik, hogy 2010-ben már piacra dobhatják a segítőtársként működő robotokat.

Zajos adatok a hálón - Verbatim NAS teszt

2007. december 7., 11:09 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A Verbatim neve összefonódik az adattárolással, nekem azon belül is a zajosan kerregő flopimeghajtók jutnak először eszembe, hiszen úgy tizenöt évvel ezelőtt többnyire e cég lemezein vittem haza minden mozdítható adatot az iskolai számítógépről. Nyilván meg is sértettem a szerzői jogi törvényeket. A cég azóta is követi a trendeket, vannak Verbatim cd-k, dvd-k, és a cég kínálatában megjelentek a tömör műanyagnál valamivel bonyolultabb szerkezetek is. Ilyen például e teszt alanya, az 500 gigabájtos SmartDisk. A brutális adattároló usb-n közvetlenül a számítógépre dugható, pár másodperc után megjelenik külső merevlemezként, de akár hálózatra is köthető, ami sok szempontból előnyösebb választás.


A SmartDisk ugyanis két szituációban bizonyult hasznosnak. Egyrészt akkor, amikor több száz gigabájtnyi adattal megtömve, kikapcsolt állapotban hevert az asztalomon. Az áramtalanított eszköz ugyanis nemcsak csendes, de az is biztos, hogy egy kósza feszültségingadozás (mondjuk amikor villám csap a házba) nem terheli túl az áramköreit, és garantáltan nem sérülnek az adatok. A második szituációnál - amikor működik az adattároló - nagyon fontos fizikailag elhatárolni minden élőlénytől, mert rettentően zajos. Ez tervezési hiba, sokan beleesnek: mivel a merevlemezt tároló (ronda) műanyag ház keskeny, a ventillátornak veszettül gyorsan kell forognia, hogy elvezesse a forró levegőt. Ha nagyobb lenne a doboz és a ventillátor nem zümmögne úgy, mint régen a flopimeghajtók, az adattárolót nem kellene száműzni a sufniba. Szerencsére a NAS hálózaton át, böngészőből konfigurálható, nem is kell a közelébe menni.

Minden laptopot Tajvan gyárt

2007. december 7., 07:53 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A Displaysearch piackutató cég szerint a világ laptopjainak túlnyomó többségét tajvani cégek gyártják. Az eddig is viszonylag ismert volt, hogy a hordozható gépeket főleg megbízott partnerek gyártják: a HP-nek, a Dellnek, az Acernek, az Apple-nek nincsenek saját üzemeik, a gyártást kiadják az arra szakosodott cégeknek, például az Quanta-nak, a Compalnak, a Wistronnak. A Sony, a Toshiba, és a Fujitsu ugyan még próbálkozik a házi gyártással, de a harmadik negyedévben legyártott 29 millió laptop 89 százalékát már ezek a tajvani cégek készítették. Főleg Kínában.

Holdfénykollektor az arizonai sivatagban

2007. december 6., 15:05 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Holdfénykollektor az arizonai sivatagban Holdfénykollektort állított fel az arizonai sivatagban egy amerikai házaspár a saját pénzéből, és már több mint ezer ember zarándokolt oda gyógyulás reményében. Richard Chapin és neje kétmillió dollárt költött a világ első holdfénykollektorára, amely öt emelet magas, 25 tonna, és összesen nyolcvannégy, tükörrel ellátott lap borítja, ezek segítségével a berendezés egy pontra koncentrálja a holdsugarakat.

 
Tovább

Várhatóan útnak indul az Atlantis űrsikló

2007. december 6., 14:54 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Csütörtökön közép-európai idő szerint nem sokkal éjfél előtt kell a Cape Canaveral-i támaszpontról az űrbe emelkednie az Atlantis űrsiklónak, fedélzetén hét űrhajóssal, köztük egy franciával és egy némettel. Céljuk a Nemzetközi Űrállomás elérése. Poggyászuk az európai Kolumbusz laboratórium, a modul a tervek szerint vasárnap kapcsolódik az űrállomáshoz. A laboratóriumban egyebek között biológiai kísérleteket végeznek, vizsgálják majd a folyadékok viselkedését a súlytalanság állapotában. Az űrlaboratóriumban végzendő kísérleteket a München melletti Oberpfaffenhofenben működő irányító központ koordinálja. (MTI)

Bolygópusztító gépet mindenkinek!

2007. december 6., 10:35 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Mindig a legjobb gépekről marad le Magyarország. Tudjuk, kicsi piac, nem is fizetőképes, talán ha ötöt tudnának eladni a nem különösebben praktikus, ám annál mutatósabb konfigurációkból, de attól még sajnáljuk, hogy 2025-nél előbb valószínűleg nem jut el hozzánk a HP Blackbird 002, miközben külföldön már tesztelték is, sokadszorra.



A masszív gyilkológépre emlékeztető házba 3,33 gigahertzre tuningolt Core 2 Quad került, meg 2 gigabájt memória, van benne egy villámgyors, 160 gigabájtos Raptor merevlemez, meg egy nem annyira gyors, de nagy 750-es Seagate. A grafikai megjelenítésről két Geforce 8800 Ultra gondoskodik, persze nem gondoljuk, hogy ezen már normális sebességgel futna a Crysis. A csúcsgép 5800 dollárba kerül, és nagymértékben hozzájárul a bolygó totális pusztulásához, nem viccből építettek bele 1100 wattos tápot.

Steampunk Laptop

2007. december 6., 10:17 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Nem vagyunk biztosak abban, hogy ennek a gépnek a hátán fog majd kezet egymással a ma és a tegnap embere, de attól még kimondottan szórakoztató ilyen semmire sem jó marhaságokkal találkozni. A viktoriánus gépeknek egyébként nagy múltja van, a Google egy rakás találatot ad ki, viszont a Datamacer steampunk laptopja megy a legtovább a korok és a műfajok keverésében. A készítő oldalán elhelyezett videóból kiderül, hogy a gépet úgy kell felhúzni, a kikapcsoláshoz meg egy madártollat kell használni. Linux és Windows is fut rajta, van benne optikai olvasó meg lánc, wifi-kártya meg fogaskerék. Nem is ember, aki nem akar ilyet.

Megint örülhet Negroponte

2007. december 6., 09:57 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Elképesztő hatalmunk van, mióta megírtuk, hogy pusztulásra van ítélve, feltámadni látszik az OLPC-projekt. Ma születetteknek: ez a száz kétszáz dolláros laptop fedőneve, amit egyébként arra találtak ki, hogy tudást vigyen a szegényeknek, akik viszont csak pornót néznek rajta. A közelmúltban befutott egy 260 ezres meg egy 50 ezres megrendelés, ezekhez képest nem sok, de említésre méltó a mostani 15 ezres. A vásárló az alabamai Birmingham, a laptopokat a helyi diákok kapják majd meg, hogy korszerű eszközökkel szerezzék meg a jövő tudását. A diákok április 15-e után juthatnak hozzá a gépekhez.

Jönnek a mobil Penrynek

2007. december 6., 07:38 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Ha lehet hinni a pletykáknak (én hiszek), akkor rövidesen piacra kerülnek a 45 nanométeres csíkszélességgel készülő mobilprocesszorok.  Persze annak is lehetett örülni, hogy az asztali Intel Penrynek 20 százalékkal kevesebbet fogyasztanak elődeiknél, de hát elsősorban egy laptopban örül az ember annak, ha a processzor lassabban zabálja a telepeket. Mert elsősorban laptopokban vannak telepek. Az Engadget a DailyTechre hivatkozva arról ír, hogy január hatodikán jelennek meg az új processzorok. A csúcsverzió 2,8 gigahertzes lesz és 150 ezer forintba kerül majd, a hat megabájt gyorsítótárral szerelt csipből lesz még 2,6 és 2,5 gigahertzes verzió. A hírek szerint lesz néhány 3 megabájtos modell is, a 2,4 gigahertzes verzió nagyjából 40 ezer forintos, a 2,1-es 36 ezer forintos áron kerülhet a partnerekhez.

Jönnek a világ legjobb kalandjátékai iPhone-ra

2007. december 5., 15:33 Módosítva: 2009.07.23 16:15
1
Jövőre megnyílik az iPhone programozói felülete a külső fejlesztések előtt - és mi lehetne ideálisabb alkalmazás egy érintőképernyős kütyün, mint a kilencvenes évek klasszikus point'n'click kalandjátékai? A Scumm VM motort - amire többek között a Monkey Island, a Maniac Mansion, és az Indiana Jones játékok épültek - máris sikerült iPhone (és iPod Touch) alá átírni. A már működő játékok listája itt olvasható, vágjuk szorgalmasan a centit az iPhone megnyitásának napjáig!

Magyar amatőr csillagászé a nap képe a NASA-nál

2007. december 5., 15:17 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Egy magyar amatőr csillagász, Ladányi Tamás fotóját választották be a NASA illetékesei az űrkutatási hivatal weboldalán a Nap fotója rovat mai kiadásába. A kép a Holmes-üstökös kitörését örökíti meg.

Letölthető az új Winamp bétája

2007. december 5., 08:00 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Aki nem a Winamppal kezdte mp3-as pályafutását, az valószínűleg még túl fiatal. A kultikus lejátszóprogram 1998-ban bemutatott második verziója szinte az összes számítógépre felkerült, majdnem mindent tudott, amire akkoriban az emberiségnek szüksége volt, és azt se felejtem el soha, amit a 2001-ben bemutatott MilkDrop plugin váltott ki belőlünk: hogy a fenébe lehet egy pár kilobájtos vizualizációs program ennyire okos? A Winamp közben tovább fejlődött, és bár az iPodoknak hála előre tört az iTunes is, akinek volt pc-je az ezredfordulón, sosem felejti el a lejátszót. Az ötödik verzió 2003-ban jelent meg, ennek készült el most a frissített, 5.51-es verziójú bétája. Az IT.news szerint az átdolgozott Winamp elsősorban megbízhatóbb lett, kapott néhány kényelmi szolgáltatást, és jobban elviseli majd a Windows Vistát is. Letölthető innen.

Felravatalozták az MTA-ban Kosáry Domokost

2007. december 4., 16:09 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Széchenyi-nagydíjas történészt, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egykori elnökét a tudós társaság székházának aulájában ravatalozták fel december negyedikén, ahol tisztelői, munkatársai, barátai és tanítványai vehetnek búcsút az életének 95. évében, november 15-én elhunyt tudóstól.

Kosáry Domokos

 

Genetikai vizsgálattal a migrén ellen

2007. december 4., 16:03 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A rohamszerűen jelentkező, féloldali fejfájásos roham, a migrén egyik ritka, ám súlyos formájától szenvedő embereken segíthet a genetikai tesztelés. A migrén SHM rövidítésű altípusa az agy motoros központjának zavarából adódó féloldali gyengeséggel jár együtt. A hollandiai Leideni Egyetem orvosi központjában működő kutatócsoport az érintettek családi génjeit vizsgálva állapította meg, hogy a migrén e formájának genetikai háttere van. A Reutersnek nyilatkozó Michael D. Ferrari szerint ezekben a családokban sokszor nem tapasztalható a betegség halmozódása, ennek ellenére találtak a kórral összefüggő, a nemzedékekben továbbadott géneket. Ferrari és csoportja 39 SHM típusú migréntől szenvedő nőt és férfit vizsgált, akiknek családjában nem fordult elő másnál a betegség. A betegek három olyan génjének mutációit keresték, melyeket a családi halmozódású fejfájásrohamokban már korábban azonosítottak. A vizsgálat betegek 18 %-nál megtalálták a három gén valamelyik változatát. Ferrari szerint az SHM-es betegeket először általában epilepsziával, stroke-kal vagy más rendellenességgel diagnosztizálják, és ennek megfelelően kezdik el kezelésüket. Ez jobb esetben nem eredményes, rosszabb esetben kárt is okozhat a páciensnek a gyógyszerek mellékhatásai miatt. Ezért lenne fontos a féloldali gyengeséggel járó migrének jelentkezésekor elvégezni a három szóbajöhető génre a genetikai tesztelést, amellyel megelőzhetnék a felesleges kezeléseket és az időnként ártalmas gyógyszerezést. (forrás: MTI)

Nem hisznek Darwinnak az amerikaiak

2007. december 4., 13:06 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Érdekes eredményeket hozott a Harris közvélemény-kutató intézet felmérése, amiben 2500 amerikai felnőttet véleményét kérték ki hitbeli kérdésekben.

Amerika rendkívül vallásos, derült ki a válaszokból: a megkérdezettek 82 százaléka vallotta, hogy hisz Istenben. Érdekes módon a mennyországban csak 79, míg az ördög és a pokol létezésében csupán 62 százalék hisz. Darwin evolúció-elméletét mindössze 42 százalék vélte igaznak, ami alig több az ufókban (35%), illetve a boszorkányokban (31%) hívők arányánál.

Az iPhone lenyomja a Windows Mobile-t

2007. december 4., 10:19 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Megjelent a Net Applications legújabb felmérése az internetezők által használt operációs rendszerekről. Az élmezőnyben nincsenek túl nagy meglepetések: a Windows XP dominál 78 százalékkal, a Vista közelít a tízszázalékos részesedéshez, aztán a MacOS jön, majd a régebbi Windows-verziók, és a Linux - utóbbi már egy százalék alatt.

Az izgalmasabb adatok a lista aljáról jönnek, az ezrelékes részesedések világából (amik persze a világ összes netezőjére vetítve mindjárt sokkal kevésbé tűnnek jelentéktelennek). A nem-pécé alapú interneterlérések között az iPhone vezet 0,09 százalékos aránnyal, megelőzve a Windows Mobile-t, a Playstation3-at, a PSP-z, a Symbiant, a Wii-t és a Nokia-féle Series60-t. Ha az iPhone és az iPod Touch eredményeit összeadjuk, azt kapjuk, hogy minden ezredik oldalletöltés a weben egy Apple hordozható kütyüre történik.

Fizetnek a Wikipedia szerzőinek

2007. december 4., 09:55 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Egy amerikai üzletember 20 ezer dolláros adományát arra fordítja az ingyenes online enciklopédiát működtető alapítvány, hogy némi készpénzzel megköszönje a Wikipedia bejegyzéseit megalkotó önkéntesek munkáját. Az első menetben a szócikkek illusztrátorait lepik meg egy-egy jelképes 40 dolláros csekkel, de a jövőben várható hogy ezt kiterjesztik a legszorgalmasabb írókra is. Már ha továbbra is beesnek hasonló adományok az alapítvány bankszámlájára.

Aranyszínű Zune

2007. december 4., 07:24 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Csak tíz-tíz darabot gyártanak az aranyszínű Zune 2-ből, lesz 8 gigabájtos és 80 gigabájtos verzió is. A készülékek jövő szombattól kaphatók, persze nem Magyarországon, mert itt még az alapmodelleket sem lehet hivatalosan megvásárolni (persze mi is hozzájutottunk valahogy a készülékhez, amikor teszteltük). A speciális Zune 2 viszont csak Seattle-ben lesz megvásárolható, és az is biztos, hogy nem lesz olcsó. A Gizmodo felhívja arra a figyelmet, hogy olyan címkék mellett, mint limitált széria, arany, egy a tízből, semmi nem szokott kevésbe kerülni. Mindenesetre arra biztos jó a készülék, hogy erősítse a Zune kontúrjait, hogy az emberek jobban meg tudják különböztetni az iPodtól.

Ötven éves az első atomjégtörő

2007. december 3., 16:38 Módosítva: 2009.02.07 11:01
2

Ötven éve, 1957. december 5-én készült el a Szovjetunióban a világ első atomjégtörő-hajója, a Lenin. Az atombombák elkészülte után a nukleáris energia más irányú felhasználása került előtérbe. Felépültek az első atomerőművek, majd az atomreaktorokat tengeralattjárókon és jégtörőhajókon alkalmazták, amelyek így hosszú időn át üzemanyag-felvétel nélkül működhettek. A Lenin hossza 134 méter, legnagyobb szélessége 27,6 méter, merülése 9,2 méter, hajtóműveinek teljesítménye 44 ezer lóerő volt, menet közben két méter vastagságú jeget tudott áttörni. Minden jégtörők atyja három, egyenként 90 MW termikus teljesítményű nyomottvizes reaktorral rendelkezett, az 5 százalékos dúsítású urán-oxid "üzemanyagot" kétévente kellett benne cserélni. A jégpáncélt törve a hajó 18 csomós, egyébként 40 csomós sebességgel tudott haladni.


Tovább

Milliárdos fúzió a játékiparban

2007. december 3., 14:18 Módosítva: 2012.05.11 12:06

18,9 milliárd dollár értékű tranzakciót ütöttek nyélbe a játékpiacon, az üzlet szereplői az Activision játékkiadó és a Blizzard tulajdonosa, a francia Vivendi médiacsoport. Utóbbi gyakorlatilag megvette az előbbit, legalábbis erre utal az, hogy az újonnan létrejött, a Activision Blizzard nevű cégben a Vivendi a fő részvényes. Az új cég alaptőkéjébe az Activision egymilliárd dollárt tett be, a Blizzard kétszer ennyit, a cég vezetője viszont Bob Kotick, az Activision jelenlegi CEO-ja lett. Az érintettek reményei szerint a világ legsikeresebb játékkiadóját hozzák létre. Erre minden esély megvan, hiszen a Blizzard olyan sikereket tudhat maga mögött, mint a Diablo-sorozat, a Starcraft és a World of Warcraft, az Activision büszkeségei között pedig olyan neveket találunk, mint a Guitar Hero III, a Call of Duty és rengeteg sikerfilm-átirat. (A legnépszerűbb magyar WoW-oldal itt ír az ügyletről, a hivatalos sajtóközlemény itt található.)


Elkészült az önhangoló gitár

2007. december 3., 12:36 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az elektromos gitárkészítés egyik úttörőjének számító amerikai Gibson cég tokiói kirendeltségén japán újságíróknak már bemutatták az új robotgitárt, amelyet a Gibson a német Tronical céggel együttműködésben fejlesztett ki. A világ első önhangoló gitárjának processzora a lejátszott hang magasságának fölismerése után automatikusan, pillanatok alatt behangolja a hangszert. A Gibson Les Paul Blue Silverburst modelljét 2007. december 7-től kezdik árusítani világszerte 1880 euróért (kb. 476 ezer forintért). (Lásd még a kütyüről a midi.blog.hu bejegyzését.)



[kép és szöveg: MTI]

Esőcsináló gépet gyártana egy ausztrál

2007. december 3., 12:08 Módosítva: 2015.06.05 12:17

Napi vad fejlesztésről szóló hírünk következik: az ausztráliai Queenslandi Egyetem kutatója, Jurg Keller szeretne lenni az első ember, aki esőt tud varázsolni tiszta égbolton. Keller úgy akar esőfelhőket létrehozni, hogy ionokat generál az atmoszférában (ezek ugyebár olyan atomok vagy molekulák, amelyekből hiányzik egy elektron). A módszer teljesen új, eddig különleges sókkal próbálták a felhőkben már jelenlévő esőcseppeket egyesíteni. Egy ilyen technológiát már alkalmaznak is erre Ausztráliában és a Közel-Kelet néhány országában, de az eredmények csekélyek.


„A levegő ionizálása egy földre helyezett készüléken keresztül történik, amely arra ösztönzi az atmoszférában természetes módon jelen lévő vízpára molekuláit, hogy egyesüljenek és ebből felhők keletkezzenek" - magyarázta Keller. A tudósok és a meteorológusok kételkednek a módszer hatékonyságában. Roelof Bruintjes atmoszféra-fizikus szerint óvatosan kell bánni a levegő ionizálásával, mert keveset tudunk róla elméleti téren és következményeit illetően is. Úgy véli, mivel egyébként is lehetetlen ionizálni nagy területen, a kísérletek nem hozhatnak nagy eredményeket. Keller egyébként az ausztrál kormánytól 10 millió dollárt kapott támogatásként. Az ország nagy részét évek óta súlyos szárazság sújtja.


[via MTI]

SSD a merevlemez ellen

2007. december 3., 07:35 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A merevlemezekről azt biztosan el lehet mondani, hogy nem laptopokba valók, mert nehezek, sokat fogyasztanak, és főleg mert nem elég megbízhatók egy olyan számítógépben, amit össze-vissza cipelget az ember. Éppen ezért sokan megörültek az ssd-knek, a memóriaalapú háttértáraknak, az meg már csak bónusz volt, hogy bizonyos esetekben sokkal gyorsabb az új adattároló, mint a régebbi. Például a rendszer betöltése esetén. Volt már pár küzdelem, most két Sony TZ91-est hasonlítottak össze, az egyikben 200 gigabájtos merevlemez, a másikban 64 gigabájtos ssd dolgozott, nem nehéz kitalálni, hogy melyik győzött. Most már csak azt kéne megnyugtatóan tisztázni, hogy milyen hosszan lesz megbízható társ az ssd, illetve hogy meddig kell 200 ezer forintot ráfizetni a 200 gigás vinyóval szerelt gépre, hogy kapjunk egy 64 gigabájtos ssd-st.

Jön a Geforce 9-es

2007. december 2., 07:47 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Úgy néz ki, hogy rövidesen piacra kerülhet a Geforce sorozat kilencedik generációja. Az Engadget a tajvani DigiTimesra hivatkozva arról ír, hogy az új gpu 2008 februárjában mutatkozhat be, szóval már az ajtón kopog. A 65 nanométeres gyártástechnológiával készülő csipek támogatják a DirectX 10.1-et, és a Shader Model 4.1-et, ami élethűbb megjelenítést tesz lehetővé, kár, hogy a szoftvergyártók egyelőre nem nagyon látnak fantáziát a frissített szabványokban, de legalábbis nem fejlesztenek rájuk. A középkategóriás kártya ugyanakkor már 55 nanométeren készül, ami különösen gazdaságos gyártást tesz lehetővé, erre a kártyára viszont nyárig kell várni. Nagy nyomás persze nincs az Nvidián, a 8-as sorozat csúcskártyájára az Atinak máig nincs megsemmisítő erejű válasza, ráadásul a gyártó jelentősen növelte piaci részesedését is az elmúlt időszakban.

Megjelent a Wii Fit

2007. december 1., 07:37 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Boltokba kerül Japánban a főleg lábmozgásra kihegyezett Wii Fit. A kütyü 75 dollárba, azaz kevesebb, mint 15 ezer forintba kerül, és lehet vele aerobicozni, síelni, jógázni, focizni, úgy látszik, a Nintendo egy évvel a Wii piacra dobása után megint meg akarja mozgatni az elhízott világot. Mondjuk ha rendesen működik a kütyü, a jógáért már önmagában megéri kipróbálni, tekintettel a tanfolyamok árára, persze a gép mellé nem jár elmélyülten mantrázó jógi. Magyarországra tavasszal érkezik meg a Fit, bár sem a dátumról, sem az árról, sem semmiről nincs pontos információnk.