Tech blog

Képek az űrből

2007. október 29., 07:29 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A NASA jó szokásához híven most is kipakolt pár remek fotót az aktuális küldetésről. Most végre megtudhatjuk, milyen a Harmony-modul belülről.


Tovább

Phenomra várva

2007. október 27., 15:40 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az otthoni gépépítők kedvezően fogadták az AMD szeptember második felében bemutatott, tuningra csábító Athlon 64 X2 5000+ Black Edition processzorát. A tajvani alaplapgyártók szerint ugyanakkor mindez cseppet sem élénkítette fel az AMD processzorait fogadó alaplapok iránti keresletet.
Tovább

Meghalt Arthur Kornberg, a DNS szintézisének felfedezője

2007. október 27., 13:49 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Nyolcvankilenc éves korában a kaliforniai Stanford egyetem kórházában szombatra virradóra elhunyt Arthur Kornberg professzor, 1959 orvosi Nobel-díjasa, a DNS szintézisének felfedezője. A brooklyni születésű Kornberg volt az, aki felfedezte azokat az enzimeket, amelyek a DNS-molekulákat építik fel a sejten belül. A folyamatot polimerázisnak nevezte el. Severo Ochoa spanyol orvossal közösen végzett kutatásai, amelyért együttesen vehették át a legmagasabb nemzetközi tudományos elismerést, fontos lépést jelentettek a genetika fejlődésében, lehetőséget biztosítottak később a génmanipulációs törekvéseknek, ugyanakkor számos olyan gyógyszer kikísérletezését is segítették, amelyekkel napjainkban rákbetegségeket és vírusfertőzéseket gyógyítanak.   Arthur Kornberg számos könyvben osztotta meg tapasztalatait a világgal. 1989-ben jelent meg tudományos memoárja, Az enzimek szeretete. egy biokémikus odüsszeiája (For the Love of Enzymes: The Odyssey of a Biochemist) címmel. Legújabb műve, a gyermekeknek szóló Csíratörténetek (Germ Stories) novemberben kerül az olvasókhoz.    Kornberg szenvedélyét örökölte egyik fia, dr. Roger Kornberg, aki 2006-ben kémiai Nobel-díjat nyert a ribonukleinsavat (RNS) alkotó enzimekről folytatott kutatásaiért.

Nemzetközi projekt a 10. századi magyarok régészeti kutatására

2007. október 27., 13:24 Módosítva: 2009.02.07 11:01
15
Német, szlovák és magyar intézetek közös munkába kezdenek a 10-11-ik századi magyarországi régészeti emlékanyag kutatására. A Römisch-Germanisches Zentralmuseum (Mainz), a Magyar és a Szlovák Tudományos Akadémia régészeti intézetei (Budapest, Nyitra), valamint a Magyar Nemzeti Múzeum projektjének két fő célkitűzése a Kárpát-medencei pénzzel keltezett sírleletek teljes felgyűjtése (mintegy 100 sír) és a zempléni (Zemplín, Szlovákia) honfoglalás kori vezéri sír újrafeldolgozása. Az első anyaggyűjtés a bizánci, nyugat-európai és arab pénzekre fog támaszkodni, e munkától a 10. századi hagyaték időrendjének pontosabb meghatározását lehet várni. A második olyan részletelemzésekre terjed majd ki, amik nem kerültek bele az eredeti közleménybe (1973); egyúttal a leleteket a mainzi múzeumban újra restaurálják és technológiai és metallográfiai vizsgálatokat végeznek el rajtuk. A projekt keretében jelenik majd meg a 11-12. századi magyar királyok (Szent István — II. Béla) pénzeit tartalmazó több mint 1500 sírt feldolgozó, már előkészületben levő monográfia is. A 3 évig tartó munkát a német fél finanszírozza. Nemzetközi együttműködés a honfoglalás kori régészet kutatásában először fordul elő, aminek a tudományon túlmutató nagy jelentőségét mindenki föl tudja mérni.

Cápa a folyóban

2007. október 27., 09:25 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Szokatlan zsákmányt emelt ki az Eufrátesz folyóból egy iraki halász: kétméteres cápát, amely tengeri állat lévén nem élte túl az édesvizű folyóban tett "öngyilkos" kirándulást. A fehércápa súlya mintegy 110 kiló volt, és a torkolattól mintegy 150 kilométerre, csütörtökön került a halász hálójába al-Fadajlíja település közelében.



A cápa tetemét Násziríja városban kiállították. A helyi tudományos szakértők szerint először fordul elő, hogy ez a fajta ilyen messze felúszott az édesvizű folyón, holott különben az erősen sós és mély vizek lakója.

A tengeri ragadozó egy másik fajtája, a bikacápa viszont képes egy ideig meglenni sós víz nélkül, és előfordult, hogy a másik nagy iraki folyóban, a Tigrisben fürdőzőket támadott meg - még a főváros, Bagdad magasságában is. Azaz több száz kilométerre a tengertől. (MTI)

A Discovery legénysége kiemelte a Harmony modult

2007. október 27., 00:13 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Discovery amerikai űrsikló legénysége pénteken kiemelte az űrrepülőgép raktéréből a Harmony modult, írja az MTI. A berendezés felszerelésével 18 százalékkal, majdnem 35 köbméterrel nő majd a Nemzetközi Űrállomás (ISS) űrhajósainak lehetséges mozgástere. A 14 naposra tervezett űrutazás első jelentősebb feladatát Scott Parazynski és Douglas Wheelock hajtotta végre. Az űrállomás robotkarja segítségével kiemelték a 14 tonnás berendezést az űrsikló rakteréből, és elhelyezték az űrállomás orosz és amerikai szektorát összekötő Unity dokkolóegységénél.

 

A Harmony a későbbiekben az űrállomásra érkező Colombus európai és Kibo japán tudományos kutatóegységek „kikötője” is lesz. A 7 méter hosszú és 4 és fél méter széles Harmony az egyik lépés afelé, hogy az ISS jelenlegi háromfős személyzetének a létszámát megduplázzák. A Discovery űrhajósainak másik fontos feladata az lesz, hogy végleges pozíciójába helyezzék át a P6 jelű, 18 tonna tömegű napelemes rendszert.

 

Hét kínai készül űrturistának

2007. október 26., 16:49 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Kínában hat férfi és egy nő szeretne az Egyesült Államokból 2009-ben induló első kereskedelmi űrhajó utasa lenni.

A Peking Csenpao kínai napilap pénteki számában megjelent hírek szerint a hét űrhajósjelölt a Richard Branson brit milliárdos tulajdonában lévő Virgin Galactic űrutazási vállalat SpaceShipTwo nevű űrrepülőjével utazna.

A vállalat honlapján közzétett információk szerint a repülés előkészületei jól haladnak és a 200 ezer dolláros (35 millió forintos) jegyeket már le lehet foglalni. A kisebb magánrepülőhöz hasonlítható űrjármű hagyományos repülőtérről indulna és mintegy 100 kilométeres magasságba vinné fel a vastag pénztárcájú turistákat.

(MTI)

Milliárdos pert nyert az Origo

2007. október 26., 16:07 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A [origo] Média és Kommunikációs Zrt., a T-Online Magyarország tartalomszolgáltatási területének jogutódja, magyarán az Origo hírportál megnyerte az OrigoApro.hu Kft.-vel szembeni védjegybitorlási pert.

A Fővárosi Bíróság elsőfokú ítélete után most másodfokon és jogerősen is elutasították az OrigoApro keresetét; a cég 19 milliárd forintos kártérítést, plusz az origóapró, origóautó és origóállás védjegyek elvételét követelte a portáltól. Ehelyett most ők fizethetik az 1,3 milliós perköltséget.

Az OrigoApro a cégalapítással kapcsolatos aktivitáson kívül nem végzett semmilyen, piacra lépésre utaló tevékenységet az elmúlt évben, az említett doménnevekhez tartozó oldalakon is csak az "under construction" felirat fogadta a látogatókat.

Túl bonyolult a klíma a jósláshoz

2007. október 26., 11:30 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Egy tanulmány megállapította, hogy hiába készülnek tanulmányok a klímaváltozásról, ha modellek - akármilyen átfogóak is - nem tudják elég pontosan megjósolni, hogy miként  melegszik majd fel a bolygónk. A New Scientist tudományos lapban publikált elemzés fókuszában egy jóslat állt, amely arról szól, hogy mennyivel lesz melegebb, ha az ipari forradalom előtti széndioxid-szint kétszeresét elérjük. A legpontosabb jóslat 2-4,5 Celsius fokos növekedést tart valószínűnek, de van egy kis esély arra, hogy 8 fokkal lesz melegebb.

A döntéshozók elsősorban ezért vannak gondban, mert az elmúlt húsz évben nem lett precízebb a jóslat. Azt már sikerült kideríteni, hogy az emberiség okozza a felmelegedést, de azt nem, hogy pontosan milyen meleg lesz.

A cikk szerint nem valószínű, hogy valaha pontosabbak lesznek a jóslatok, mert nagyon összetett a rendszer. Például ha eltűnik a hóréteg, akkor kevesebb napfény verődik vissza, tehát még jobban felmelegszik a talaj, ugyanakkor nemrég arról is megjelent egy tanulmány, hogy a klímaváltozás miatt a magashegységek csúcsainál az elmúlt években nem visszahúzódott, hanem éppenséggel vastagodott a jégréteg.

Erősödött a Microsoft

2007. október 26., 09:42 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A Wall Street várakozásait felülmúlva teljesített a Microsoft a szeptember végén lezárult első üzleti negyedévében. Profitjának 23 százalékos növekedését a Halo 3 videojátéknak, illetve a Windows operációs rendszernek és az Office 2007 irodai szoftvernek köszönheti. A befektetők örültek a hírnek, és a cég részvényáfolyama 11 százalékot erősödött. A szeptember végi negyedévben 4,29 milliárd dolláros profitot könyvelhetett el a szoftvergyártó, míg egy évvel korábban be kellett érnie a szerényebb 3,48 milliárdos profittal. A Microsoft forgalma éves viszonylatban 27 százalékkal nőtt, 10,81 milliárd dollárról 13,76 milliárdra.

Mindenkit beperel a SanDisk

2007. október 26., 08:08 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Huszonöt riválisát perli be szabadalombitorlás miatt a SanDisk. Az amerikai cég azt állítja, hogy e cégek a flashmemóriát használó termékeikkel, például a zenelejátszókkal és usb memóriákkal sértik meg néhány szabadalmát. A chipgyártó az amerikai kereskedelmi szövetségénél is panaszt nyújtott be, azt kérve, hogy tiltsák be e cégek termékeinek importját. A tiltásnak igen komoly hatása lenne, hiszen közeleg a karácsonyi vásárlási szezon. A per kiterjed a tárolókban, digitális kamerákban, mobiltelefonokban és más egyéb kütyüben használt memóriákra, és az ügyben érintett a dél-koreai LG, a tajvani Apacer (az Acer érdekeltsége), a japán Buffalo és a kaliforniai Kingston Technology is.

Szeretik a filléres laptopot

2007. október 26., 07:36 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Csak jönnek lassan a hírek. Pár napja került nyilvánosságra az a teljesen használhatatlan információ, hogy miként fogyott az Asus Eee az első percekben, aztán kiderült, hogy még idén jön egy windowsos verzió, most meg egy alapos teszt jelent meg. A szerzőknek alapvetően nagyon tetszett a készülék, és láthatóan elfogadták a nyilvánvaló problémákat az alacsony ár és az apró méret miatt. A negatívumok közt emlegették, hogy a webkamera a driverek érkezéséig nem használható videocsetre, hogy nehéz az eszközhöz új alkalmazásokat találni, és hogy az Eee nem támogatja a mobil szélessávot. Ezzel szemben a gép használata rendkívül egyszerű, nincs súlya, értékes szoftverek vannak rajta, ügyesen felismeri a rácsatlakoztatott eszközöket és nagyon jó teljesítményt ad az alacsony ár ellenére. Sokkal több a LAPTOP Magazine-on.

Megtalálták a derűlátás agyi alapját

2007. október 25., 19:21 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Amerikai kutatók azonosították azt az agyrészt, amely az optimista gondolatok megjelenésekor fokozott aktivitást mutat. A középagy kis elülső része (rACC) egyértelműen aktivizálódik, amikor az ember kellemes gondolatokat táplál a jövőt illetően. Sőt, minél optimistábbak voltak a kísérleti alanyok, ez az agyrészük annál világosabban jelent meg a képernyőn a mágneses rezonanciavizsgálatok (MRI) során. Az is kiderült, hogy depresszióban szenvedő emberek esetében ez az agyrész rosszul működik. A kutatás során azt is megfigyelték, hogy az emberek a kellemes eseményeket időben közelibbnek gondolták és élénkebben emlékeztek azokra, mint a kellemetlenekre, még akkor is, ha ennek nem volt ésszerű alapja. (mti)

Összekapcsolódott a Discovery a Nemzetközi Űrállomással

2007. október 25., 19:16 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Rendben összekapcsolódott csütörtök délután a Discovery amerikai űrrepülőgép a Nemzetközi Űrállomással (ISS). A 320 kilométer magasságban végrehajtott dokkolás előtt a Discovery, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) biztonsági szabályzatának megfelelően, az űrállomás előtt hosszanti tengelye körül fordulatot tett, hogy az ISS-en tartózkodó űrhajósok le tudják fényképezni az űrrepülőgép belülről nem látható részeit. A képeket a földi irányítóközpontban tüzetesen megvizsgálják, hogy megállapítsák, történt-e az indításkor olyan mérvű kár, amely a visszatéréskor veszélyeztetné az űreszköz hővédő pajzsának épségét.


A kikötést követően, miután a Discovery hétfős legénysége átkúszott az űrállomásra, Pamela Melroy, az űrsikló női parancsnoka és Peggy Whitson, az ISS ugyancsak női parancsnoka üdvözölte egymást. Az űrhajózás történetében most először fordul elő, hogy mindkét űreszközön nő a parancsnok. Peggy Whitson egyébként tengerészszokás szerint egy hajóharang megkongatásával üdvözölte a háromtagú ISS-legénység nevében az űrhajóstársakat.

A Discovery november 4-ig tartó küldetése során az asztronauták ötször lépnek ki a világűrbe szerelési munkák elvégzésére. Legfontosabb feladatuk a Harmony nevű, olasz gyártmányú modul elhelyezése lesz az ISS külső burkán. A Harmony a későbbiekben az űrállomásra érkező Colombus európai és Kibo japán tudományos kutatóegységek "kikötője" is lesz.

A 7 méter hosszú és 4 és fél méter széles Harmony helyére illesztésével az űrhajósok lehetséges mozgástere is majdnem 35 köbméterrel megnövekszik, ami az egyik lépés afelé, hogy az ISS jelenlegi háromfős személyzetének a létszámát megduplázzák. Az űrhajósok másik fontos feladata az lesz, hogy végleges pozíciójába helyezzék át a P6 jelű, 18 tonna tömegű napelemes rendszert.

Negyedmilliárd dollárt fizet az Intel a Transmetának

2007. október 25., 14:50 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Tegnap majdnem megnégyszereződött a processzorüzletből két évvel ezelőtt kiszállt és azóta technológiái licenceiből élő Transmeta részvényeinek árfolyama. Ennek oka az volt, hogy nyilvánosságra került: a vállalat peren kívüli megegyezéssel zárta le szabadalmi vitáját az Intellel.
Tovább

Olcsóért a hddvd-t

2007. október 25., 14:44 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Amikor megjelent az első hddvd-lejátszó, kábé 500 dollárba került. Persze nem Magyarországon, és bár sokan sajnálnának közel 100 ezer forintot adni azért, hogy nagyfelbontásban nézhessék a filmeket, még mindig ez volt a legolcsóbb választás. A bluray-lejátszók ugyanis kétszer ennyibe kerültek, de amit például mi teszteltünk, azt már csak 400 ezer forintért lehetett hazavinni.

Na, úgy néz ki, az újgenerációs olvasók is a hétköznapok részeivé válnak, az amerikai Wal-Martban ugyanis 199 dollárért, kevesebb, mint 40 ezer forintért árulják a készülékeket, és nem valami noname márkáról van szó, a lejátszókat a Toshiba, a szabvány atyja gyártja. Az persze kizárt dolog, hogy itthon is meg lehessen venni a közeljövőben ilyen olcsón a készüléket, de a leárazás jól mutatja a trendeket: három-négy éve még egy dvd-lejátszóért kértek ennyit. Most már csak azt lenne jó tudni, melyiket érdemes venni: hddvd-t vagy blurayt?

Tévézni is lehet a Nintendo DS-sel

2007. október 25., 14:32 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Amikor először teszteltük, pont az ilyen kiegészítőket hiányoltuk a készülékből, aztán közben a piac bebizonyította, hogy tévézés meg zenehallgatás nélkül is jó termék a DS, mert eddig kábé kétszer annyi fogyott belőle, mint a sokkal fejlettebb Sony PSP-ből (pont ugyanaz a helyzet, mint a Wii-PS3 párharcnál). Mostantól viszont digitális tévéadásokat is lehet fogni a kütyüvel, legalábbis Japánban az 1seg nevű szolgáltatónak hála. Alakul a kis dög.

India is beadta a derekát

2007. október 25., 09:08 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Ugye nem is olyan régen sokkolt India azzal a világot, hogy 10 dollárért tervez piacra dobni egy számítógépet. Úgy látszik, hogy közben kiderült: amit ki tud hozni 1900 forintból, az sokkal inkább egy napelemes számológép, mint egy laptop, éppen ezért India úgy döntött, hogy rendel párat a száz dolláros kétszáz dolláros laptopból. Egyelőre csak 22 gépet kértek, ezek egy kis iskolában kezdik meg a tesztüzemet, de ha beválnak, újabbakat rendel az ország.

Ma jön a Leopard

2007. október 25., 09:02 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A világ szerencsésebb részein már tesztelték a Mac OS X Leopardot, mi meg még  csak a tesztlemezt  várjuk, hogy feltelepíthessük az operációs rendszert. Amíg unottan nézegetjük a mától ódivatú Tigert, a Gizmodo összegyűjtötte a teszteket, amik többnyire pozitívan vélekednek a hónapokat késő rendszerről, bár elismerik, hogy a Leopard nem forradalmi, csak hozza az elvárható újításokat. Aki nem tudja kivárni az Index tesztjét (lassan mi is közéjük tartozunk), az olvassa el a külföldi sajtó lelkendezését. Egyébként az Engadget is összegyűjtötte az írásokat.

Ikrek

2007. október 25., 08:52 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Aki meg tudja mondani, hogy mi a különbség a két hivatalos reklámfotó között, azt leszámítva, hogy az egyiken a 2. generációs iPod nano, a másikon meg a Sony DSC-T2 szerepel, az mondja el nekünk, meg az Engadgetnek is. Mert mi sem értjük, ők sem értik.
 

Kevesebb szén-dioxidot nyelnek el a tengerek

2007. október 25., 08:16 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Egyre kevesebb szén-dioxidot nyelnek el a világ óceánjai, ami gyorsíthatja a globális felmelegedést, mutatták ki brit szakemberek. A tízéves vizsgálat eredménye szerint az Atlanti-óceán északi részének szén-dioxid-elnyelése az 1990-es évek közepe és 2002-2005 között - a kutatók legnagyobb megdöbbenésére - a felére csökkent.
Tovább

A Microsoft nem küzd tovább az Unióval

2007. október 24., 19:12 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Szerdán bejelentette a Microsoft, hogy nem pereskedik tovább az Unióval, inkább elfogadja annak 2004-es trösztellenes határozatát. A világ legnagyobb szoftvergyártója több százmillió dollárt bukott a perben, amelynek részint az volt a célja, hogy az IBM, Novell és Oracle szerverszoftverei gördülékenyen együttműködhessenek a Windows operációs rendszerrel. Ehhez a Microsoftnak meg nyilvánosságra kellett hoznia a Windows bizonyos műszaki paramétereit. A szoftvercég egyébként már 2006 októberében befizette a 280 millió eurós büntetést.

A Microsoft azt is vállalta, hogy a nyílt forráskódot fejlesztők könnyebben elérhetik majd a Windowszal való együttműködéshez szükséges kódokat.

Hová lett Mona Lisa szemöldöke?

2007. október 24., 14:59 Módosítva: 2009.02.07 11:01
1

Mona Lisa hiányzó szemöldökének és szempilláinak titkát kutatja egy francia feltaláló. Pascal Cotte párizsi mérnöknek nagy felbontóképességű digitális szkennerrel sikerült a festmény mélyére hatolnia, és feltárni a firenzei kereskedőfeleség XVI. képmásának múltját.

Cotte szerint a Leonardo da Vinci festményén látható hölgynek eredetileg volt szemöldöke és szempillája is: az általa készített 240 megapixeles szkennelt képen felfedezhetők Mona Lisa bal szemöldökének nyomai, amit egy hajdani restaurálás tüntetett el.

Tovább

Operációs rendszerek háborúja rendszámtáblákon

2007. október 24., 11:55 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Angliában új front nyílt az operációs rendszerek háborújában. A brit Ebayen szinte egyszerre tűnt fel a L1NUX és a W1NNT rendszám egy-egy árverésen (utóbbi gazdája jól be is szólogat az előbbinek), és most a vastag pénztárcájú geekek egymást licitálják felül, hogy az ő autójukra kerüljön a hovatartozásukat hirdető tábla. A linuxos verzió licitje jelenleg 5300, a windowsos 1500 angol fontnál tart (1,9 millió, illetve 540 ezer HUF). A nap tippje: a V1STA rendszám még nincs beregisztrálva, és a brit hatóság csak 130 fontot kér érte...

Valami bűzlik Dániában

2007. október 24., 11:03 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Bár hivatalos bejelentés még nem volt, egyre több forrás erősíti meg, hogy Dániában az internetezők megadóztatására készülnek - cserébe mindenféle illegális zeneletöltés és megosztás felett szemet húnyna a törvény. A terv havi 16 eurós adóról szól, amit a helyi zenekiadó-szövetség, az International Federation of Phonogram and Videogram Producers dán verziója támogat.

Japán verseny vékony kijelzőkkel

2007. október 24., 10:37 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Két japán cég is azzal kürtölte tele ma reggel a világot, hogy a világ legvékonyabb kijelzőjét építették meg.

A Hitachi az lcd tévék területén döntött rekordot 35 milliméter vastag új modelljével, ami egyébként 42 collos, 120 Hz-es, és 1080p-s HD felbontást bír, és Japánban éppen karácsony előtt kerül a boltokba 430 ezer jen áron (670 ezer HUF).

A Sharp egy mobilkészülékekbe szánt 2,2 collos lcd-kijelzővel próbál meg überelni, ami mindössze 0,68 mm vastag, 240*320-as felbontást produkál 8 ms válaszidő és 2000:1 kontrasztarány mellett.

Megjelent az új Xbox360

2007. október 24., 07:36 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Elkezdték árusítani az új Xbox360-at, az Arcade modellt, ami a kezdetek óta kapható Core-t váltja. Ez a verzió hdmi-kimenettel van felszerelve (ami jó képminőséget biztosít), és 256 megabájt memória van benne, hogy legyen hova elmenteni az adatokat, állásokat. A géphez öt játékot csomagolnak, ezek közt van a Pac-Mac Championship Edition.



A Microsoft családközpontú modellnek nevezi az új gépet, ezért lehetővé tette, hogy a (Magyarországon hivatalosan nem működő) online rendszeren keresztül több mint száz tematikus tévéműsort tölthessenek le a júzerek, például a Bolondos dallamok egyes részeit, ilyesmit. A modell az Egyesült Államokban 280 dollárba kerül, a jelentős áresés tehát elmaradt. Igaz, amikor a Halo3-nak hála soha nem látott magasságokba tört az Xbxo360 eladása, akkor nincs is szükség nagy árcsökkentésre.

Nobel-díjas elmélet segíti a BitTorrentet

2007. október 20., 15:13 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Még egy hete sincs, hogy három amerikai közgazdász Nobel-díjat kapott a mechanizmustervezés elméletének kidolgozásáért, és a teória máris a népszerű fájlcserélő hálózatban valósul meg. Dr. Johan Pouwelse, a holland Dwelft Egyetem kutatója a Bottorrent alapjain nyugvó kísérleti fájlcserélő hálózatba, a Triblerbe építi be a díjnyertes elmélet algoritmusait. Reményei szerint a rendszer ettől gyorsabb lesz, az emberek több tartalmat fognak megosztani másokkal, és egyszerűbb lesz rábukkanni az igazi ritkaságokra is a hálózatban.

Hogy ez a gyakorlatban hogyan működik, és a közgazdaságtant forradalmasító, az optimális erőforrás-elhelyezésről, hatékony kereskedelmi-szabályozási mechanizmusok meghatározásáról szóló elmélet miként is dolgozik a BitTorrentbem arról a prof Torrentfreaknek adott interjújából sem derül ki sok konkrétum, de a Tribler oldalán utánajárhatunk az elméleti alapoknak.

Can't touch this!

2007. október 20., 13:15 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Minden idők leghülyébb iPhone-kiegészítőjére bukkantunk a Phone Fingers nevű osztrák cég oldalán: a cucc gyakorlatilag egy ujjra húzható óvszer, ami megvédi az érintőképernyőt az ujjlenyomatoktól. Egy huszonötös csomag fekete színben, négyféle méretben csupán tíz euro plusz postaköltség. És itt van akció közben is:

 

Kilenc emelet magas mesterséges tornádó

2007. október 20., 09:47 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A stuttgarti Mercedes-Benz múzeumban hozták létre német tudósok a világ legnagyobb mesterséges tornádóját. A forgószél 34 és fél méter magas volt, és az épület speciális tűzoltórendszerével gerjesztették, ami 144 szívócsövön keresztül próbálja tűz esetén a füstöt kiszippantani a múzeum termeiből. A rekordkísérletnél persze nem gyújtottak fel semmit, még a Guinness Book jelen levő képviselőinek kedvéért sem: egy koncerteken használatos füstgép szolgáltatta a látványhoz a füstöt, ami a rendszer egy kilenc emelet magas forgószéllé alakított, amiben 28 tonna levegő száguldott körbe-körbe.

Képek a nem mindennapi látványosságról a Spiegel online oldalán.