Tech blog

Megsérült az Endeavour hőpajzsa

2007. augusztus 11., 07:06 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A felszálláskor megsérült az Endeavour űrrepülőgép hőpajzsa - közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA helyi idő szerint pénteken. A sérülést azután állapították meg, hogy az űrsikló pénteken kikötött a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

Az Endeavour alsó részén, a hőpajzs egyik csempéjén keletkezett sérülést feltehetően az indulás után a külső üzemanyag-tartályról levált jégdarab okozhatta, de egyelőre nem tudni, mekkora a kár - mondta John Shannon, a NASA repülési igazgatója sajtótájékoztatóján.

Shannon közölte: ha a sérülés túl nagy, az űrhajósoknak űrsétán ki kell majd javítaniuk. Már vasárnap kamera segítségével felmérik a rongálódás mértékét - tette hozzá.

A radarfelvételek elemzése arra enged következtetni, hogy az egyik törmelék, amely az indítás után 58 másodperccel vált le a külső üzemanyagtartályról és nekiütődött az űrrepülőgép hasának, feltehetően jégdarab volt és nem hőszigetelőhab-darab, amely jóval könnyebb, mint a jég - mondta el a repülési igazgató.

Az összekapcsolódás előtt az űrállomás legénysége által készített felvételeken az Endeavour hőpajzsának egyik csempéjén 19 négyzetméteres barázda látható. A mérnökök szerint egy jégdarab a becsapódáskor megrongálta a csempét, a csempe darabjai pedig megkarcolták a mögötte lévő csempéket - mondta Shannon.

Vasárnap az űrhajósok többek között az űrállomás robotkarjára szerelt lézeres műszer segítségével megvizsgálják az űrrepülőgépet, hogy pontosan megállapítsák a barázda nagyságát és mélységét.

A NASA jelentős módosításokat hajtott végre az űrsiklók külső üzemanyag-tartályán a Columbia 2003. februári katasztrófája után, amelyet a tartályról levált, mintegy 700 grammos habdarabka okozott, megsértve az űrrepülőgép hővédő pajzsát. A Columbia emiatt a légkörbe visszatérve felrobbant, a hétfős legénység életét vesztette. (via MTI)

Jön a fizetős Gmail

2007. augusztus 10., 14:00 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Nem kell megijedni, nem a népszerű webes levelezőrendszer alapszolgáltatása lesz pénzes ezentúl, csak az, ha a jelenlegi 2,8 gigabájtnyi tárhelyünknél többet szeretnénk. Az árlista: 6 giga évi 20 dollárért, 25 giga 75-ért, 100 giga 250-ért, és 250 giga egy ötszázasért. Itt lehet az ingyenes verzióról áttérni a fizetősre.

Egyébként meg kinek nem elég 2,8 giga tárhely egy levelezőrendszerhez...?

Aknakereső méhek

2007. augusztus 10., 13:44 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Méheket tanít aknák felismerésére Nikola Kezic, a zágrábi egyetem agrárprofesszora - jelentette az MTI. 1999 óta zajlanak már kutatások szerte a világban, amelyek azt próbálják elérni, hogy a méhek felismerjék a robbanóanyagok szagát, és így segítsenek a háborús övezetekben a taposóaknák felderítésében és hatástalanításában. Az első amerikai kutatások méheket használtak, de a kísérletek félsikernek bizonyultak: a környezeti tényezők nagymértékben befolyásolták a rovarok teljesítményét. A berlini egyetem kutatója, Torsten Meiers darazsakkal kísérletezett - állítása szerint tíz perc alatt be lehet tanítani őket robbbanóanyagok keresésére. A párizsi Charles de Gaulle repülőtéren a csomagokba rejtett robbanú szerkezetek megtalálására treníroztak méheket 2004-ben.

A professzor kutatása sokat segíthet a Horvátországban a délszláv háború idejéről megmaradt, a mai napig aktív taposóaknák ártalmatlanításában. Becslések szerint a háború alatt hárommillió aknát telepítettek, amiből még több százezer ma is a földben van.

Aszteroidapusztító atomrakétát épít a NASA

2007. augusztus 10., 11:48 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az Engadget beszámolója szerint a NASA olyan űrjárművet épít, ami hat darab, egyenként 1,2 megatonnás nukleáris robbanófejjel van felszerelve. A cél a Föld pályájához vesélyesen közel merészkedő aszteroidák eltérítése - ilyen legközelebb 2029 áprilisában esedékes, amikor a 99942 Apophis nevű égitest olyan közel fog elhaladni bolygónk mellett, hogy akár össze is ütközhet velünk (a csillagászok 1:45000 esélyt adnak erre jelenleg).

A fejlesztés alatt álló rakéták képesek lesznek egy Apophis méretű (nagyjából 250 méter) objektumot elréríteni a pályájáról. A robbanással nem az aszteroidát célozzák meg, hiszen annak elpusztítása és a maradványok további sorsa elég kiszámíthatatlan - ehelyett az égitest közvetlen közelében időzítik a robbanást, hogy kibillentsék azt a pályájáról.

Tévedésből letörölte a saját blogját a Google

2007. augusztus 10., 11:30 Módosítva: 2009.02.07 11:01
1
Négány óráig nem volt elérhető a Google egyik saját hivatalos blogja, a Custom Search. Mint utóbb kiderült, az automata spamfigyelő rendszer szűrőjén akadt fenn a blog: a kommentekben található sok URL miatt került a spammergyanús oldalak listájára, majd miután a blog szerkesztői nem vették észre az erről küldött figyelmeztető levelet, annak rendje és módja szerint törölték az oldalt. Néhány óra múlva aztán minden visszaállt a régi kerékvágásba, a blog azóta is rendesen üzemel. 

Optimus Prime, a pécé

2007. augusztus 10., 11:02 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Ha hiszik, ha nem, a képen egy pécé házát látják. A készítője 300 óra munkát tett bele, hogy aztán fölényesen megnyerje a Quake-játékosok nagy éves összejövetelén, a QuakeConon a házbarkácsolók versenyét. A 180 centi magas, Transformer-hősbe oltott pécé tökéletesen működik, a képen pont nem látszik, de az öve magasságában van a beépített LCD monitor. A verseny további résztvevőiről képek itt.

Rekordot döntött a Halo 3

2007. augusztus 10., 10:37 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Mivel még majdnem másfél hónap van az Xbox legnagyobb húzónevének számító játék új részének megjelenéséig, egyelőre a legtöbb előrendeléssel rendelkező videojáték kategóriában sikerült bekerülnie a Guinness Bookba. Master Chief, a szuperkatona kalandjainak befejező (?) epizódját eddig egymillióan rendelték elő. A limitált példányszámú Legendary Edition (130 dollár; a normál kiadás 60) már elővételben elfogyott. Megjelenés szeptember 25-én, addig is itt a legutóbbi előzetes mozi:

 

Három kisebb darabka ütközött az Endeavournek

2007. augusztus 10., 08:08 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A felszállás után az Endeavour külső üzemanyagtartályáról levált három kisebb habdarabka ütközött az amerikai űrsiklónak, de ez feltehetően nem okozott jelentősebb károkat - közölte helyi idő szerint csütörtökön az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egyik illetékese. Összesen kilenc habdarabka vált le az üzemanyagtartályról a felszállás első perceiben, és talán három ütközött az űrrepülőgépnek - közölte John Shannon, a misszió vezetője. Hozzátette: egyik sem volt olyan nagy, hogy komoly károkat okozott volna. Mint mondta, a Nemzetközi Űrállomással (ISS) való pénteki összekapcsolódáskor pontosan kiderül, hogy megrongálódott-e az űrsikló.

Az összekapcsolódás előtt az űrrepülőgép a hasával az űrállomás felé fordul, hogy az ISS legénysége felvételeket készíthessen a hővédő pajzs csempéiről. A Columbia űrsikló 2003. február 1-jei katasztrófája óta rutinszerűen végzik el ezt a vizsgálatot. A Columbia felszálláskor az üzemanyagtartályról levált több mint 700 grammos szigetelőhab-darab megrongálta az űrsikló hővédő pajzsát, amely a légkörbe visszatérve megsemmisült.

Az Endeavour közép-európai idő szerint csütörtökre virradóra indult a floridai Kennedy űrrepülőtérről a Nemzetközi Űrállomásra fedélzetén hét űrhajóssal, közöttük Barbara Morgan tanárnővel, a Challenger 1986. évi katasztrófájában életét vesztette Christa McAuliffe tartalékával. Morgan Tracy Caldwell-el, majd Rick Mastracchióval közösen irányította azt a robotkart, amelynek segítségével az űrsikló felszálláskor elszenvedett esetleges sérüléseit vizsgálták. (via MTI)

Új AdServer az Adverticumnál

2007. augusztus 9., 17:47 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az Adverticum Zrt. online hirdetéskiszolgáló programja – amely havonta mintegy 12 milliárd internetes hirdetés megjelenését és az azok nyomán bekövetkező kattintásokat, vásárlói akciókat menedzseli – megújult, és új szoftver veszi át a közel tízéves rendszer feladatait. A bejelentett Adverticum AdServer NG legfőbb újdonsága, hogy egy szabványos interfészen keresztül önálló alkalmazások csatlakoztathatók a hirdetéskiszolgáló maghoz, és így az elszámolási moduloktól kezdve a hirdetés hatékonyságának elemzéséig szinte minden irányban és tetszőleges mértékben, gyorsan és rugalmasan kiterjeszthető a rendszer. Ez az online tartalomszolgáltatók, a hirdetők és az ügynökségek számára mindenekelőtt azt jelenti, hogy rendkívül hatékonyan lehet alkalmazkodni a gyorsan bővülő online hirdetési piac változásaihoz, miközben az elszámolásban, a hirdetések hatékonyságának elemzésében a piac minden szereplőjét egyre pontosabb és látványosabb kimutatások segítik.

Mégsem voltak piásak az űrhajósok?

2007. augusztus 9., 13:15 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az NASA áttekintette az elmúlt 10 év űrrepüléseinek dokumentációját, és nem talált bizonyítékot. A vizsgálat annak a vádnak az alátámasztására folyt, amely szerint űrhajósok ittas állapotban szálltak be valamelyik űrrepülőgépbe és a Szojuz orosz űrhajóba - közölte szerdán, az Endeavour űrrepülőgép elindítása után az amerikai űrhajózási hivatal vezetője.
Tovább

Gyorsul a dvd

2007. augusztus 9., 11:58 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A cd-vel is úgy kezdődött, hogy az első írók még csak egy óra alatt tudták feltölteni a lemezeket, ráadásul akkor még olyan nagy biznisz volt a cd-írás, hogy az okosabb kereskedők 1500 forintot kértek lemezenként. Aztán pár év alatt megjelent az 52-szeres modell, az írás tartott másfél percig, a diszk párszáz forintba került, csak a dvd-írók megjelenésével merült fel újra a kérdés, hogy mennyit kell várni a műveletre. Eltelt megint pár év, most már ezek a lemezek is pillanatok alatt elkészülnek.


A Sony két írót dobott most piacra, ezeknek hússzoros az elméleti maximális sebességük, már ha találunk hozzá megfelelő lemezeket. Mondjuk a hússzoros dvd-író másodpercenként 27 megabájtot ír meg, tehát egy cd-nyi anyagot 23 másodperc alatt visz fel a lemezre, míg egy hússzoros cd-írónak ugyanez 3,5 percbe kerülne.

Az ide-csatolós DRU-840A, illetve az usb-s DRX-840U is két megabájtos puffert kapott, az első modell már megvásárolható az Egyesült Államokban, ára 70 dollár, kevesebb, mint 14 ezer forint. (via Prohardver)

Piacon a világ leggyorsabb processzora

2007. augusztus 9., 07:45 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Miközben az Apple főleg asztali gépeinek csiszolásával volt elfoglalva, a Sun bemutatta az "elérhető leggyorsabb, illetve leghatékonyabb energiafelhasználású szerverprocesszort", az UltraSPARC T2-t. Az első teszteket még nem független vállalatok végezték, azokat a Sun hozta nyilvánosságra, de ezek alapján a nyolcmagos, egyszerre 64 utasításszálat kezelő processzornak nincs párja. A Niagara 2 kódnéven futó csip egyszerre akár 64 operációs rendszert képes futtatni, hazudik, aki azt állítja, nem ez volt gyerekkora álma. Szerverkörnyezetben mindenesetre elképesztő lehetőségeket nyújt a csip, aminek a Xeonokkal, Opteronokkal, és Power6-osokkal kell megküzdenie. A processzor órajele 900 megahertz és 1,4 gigahertz között mozog. (via Prohardver)

Olcsóbb X360, okosabb PS3

2007. augusztus 9., 07:20 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Sun-processzort kevesebb átlagember vesz, mint ahányan képesek megtanulni a tökéletes holland kiejtést, a konzolpiac változásai azonban már sokakat lelkesítenek, hát most ott sincs unalom. Már kapható a 80 gigabjtos merevlemezzel szerelt PS3, ez annyiba, 600 dollárba kerül, mint korábban a 60 gigabájtos modell. Annak 500 dollárra esett az ára, de amint elfogynak a készletek, eltűnik a típus. Ennél érdekesebb, hogy a Microsoft csökkentette az Xbox 360 árát. Sejteni lehetett, hogy készül valami, a konzolt már nyereségesen gyártja a redmondi cég, az eladások viszont csökkentek, mi sem egyszerűbb ilyenkor, mint egy jó kis árcsökkentés. A 20 gigabájtos merevlemezzel kínálj modell ára 400 dollárról 350 dollárra csökken, a vincseszter nélküli változat 300 dollár helyett 280-ba kerül, a fekete csúcsmodell 479 dollár helyett 449-ért vihető el. Az Egyesült Államokban, merthogy Európát a Sony és a Microsoft is elfelejtette.

Új iMac az Apple-től

2007. augusztus 9., 07:18 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Ahhoz képest, hogy nyár van, egész lendületes változások jellemzik a hardveripart: két napon belül több olyan bejelentésre is sor került, amiről korábban csak a pletykalapok írtak. Az új iMacről például már legalább egy éve hallani, aztán a forradalmi átalakulás valahogy mindig elmaradt. Most is, de tény, hogy a lapos modell 2004-es bemutatkozása óta nem változott ilyen sokat az iMac külseje. A pletykáknak megfelelően a 17 colos modellt kinyírták, a 20-as és a 24-es kétszáz dollárral olcsóbb lett, a fehér dizájnt felváltotta a fekete-alumínium, és belül is erősebb lett a gép. Legújabb Core 2-es generáció került bele, akár 2,8 gigahertzes processzorral, meg az örök ígéret is, a bizonyítással még mindig adós új Radeon-sorozat, igaz, csak a HD2400-as vagy HD2600-as modell. Frissült a Mac mini is, gyorsabb processzor és több memória került az apróságokba.

A legjobb zenék cápaszexhez

2007. augusztus 8., 13:51 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A német állatkertek és akváriumok régóta keveslik a fogságban tartott cápák szaporulatát, ezért egy hónappal ezelőtt kísérletbe fogtak: zenével próbálják a ragadozókat párzásra bíztatni. Az MTI jelentése szerint a kísérlet sikeres volt, olyannyira, hogy az állatok gondozói összeállították a cápaszex-slágerlistát azokból a számokból, amelyek leginkább beindítják az állatokat.

Cépakörökben a legerotikusabb zenének ezek szerint a Salt n Pepa hip-hop triótól a Push it című szám bizonyult, a második helyen Joe Cocker végzett a You Can Leave Your Hat Onnal (erre vetkőzik Kim Basinger a Kilenc és fél hétben), aztán James Last és a Love Boat, Justin Timberlake és a Rock Your Body, majd a reggae-klasszikus No Woman No Cry következik Bob Marleytől.

Száz dollárért hekkelik hálózatfüggetlenre az iPhone-t

2007. augusztus 8., 13:15 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A Gizmodo értesülései szerint hackerek megoldották az iPhone és az AT&T hálózata közötti, felbonthatatlannak szánt kapocs szétszakítását, és szűk száz dollárért árulják a telefon hálózatfüggetlenné alakítását - így azt lehet Eupában is használni. A módszer egyelőre hardveres, és elég bonyolult, de állítólag már dolgoznak a szoftveres megoldáson is.

A Marsra megy a Marsbéli krónikák

2007. augusztus 8., 12:55 Módosítva: 2014.08.07 17:35

Carl Sagan, Arthur C. Clarke, és H.G. Wells művei mellett Ray Bradbury Marsbéli krónikák című regénye is ott van azon a dvd-lemezen, amit a hamarosan induló Phoenix visz majd a vörös bolygóra, és hagy ott a felszínen az üzenetképpen az esetleg később arrajáróknak. A speciálisan kezelt lemez ötszáz éven át bírja ki a Mars mostoha időjárési körülményeit, és másfél gigabájt adatot tartalmaz: regényeket, novellákat, rádiójátékokat és festményeket, amelyek valamilyen módon mind kapcsolódnak a bolygóhoz.

Ez egyébként a lemez második példánya, az eredetit az orosz Mars 96 expedíció vitte volna a Marsra, de az űrjármű a stratot követően lezuhant, így a digitális könyvtás a Csendes-óceán mélyére süllyedt.

Hétmilliárdba kerülnek Amerikának a vírusok

2007. augusztus 8., 11:46 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A Consumer Reports felmérése szerint az amerikai internetezőknek két év alatt hétmilliárd dollárnyi kárt okoztak a vírusok, kémprogramok és adathalászok. A tanulmány szerint a felhasználók 38 százalékának volt vírusfertőzése (ez szinte pontosan egybevág azzal a 33 százalékkal, akik nem használnak vírusirtót és tűzfalat), és 1,8 millió amerikai cserélte le a számítógépét 2005 óta vírusfertőzés miatt. A netezők 8 százaléka esett áldozatául adathalászoknak, akik átlagosan 200 dollárnyi kárt okoztak nekik. A legmegdöbbentőbb adat talán az, hogy Amerikában havi 650 ezer felhasználó vásárol valamilyen spamben hirdetett terméket.

Legógitár virtuális rocksztároknak

2007. augusztus 8., 11:04 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Nemrég mi is teszteltük a zseniális gitározós játékot, a Guitar Hero 2-t, amihez most egészen extrém kiegészítőt fabrikált egy rajongó: egy működő, a játék minden funkcióját ellátó gitárt - LEGO-kockákból. Különös előnye, hogy ha a játék hevében Pete Townshend módjára rögtönzött gitárpusztító performance-t rendezünk, az építőkockákból újra összerakhatjuk a hangszert. Galéria itt.

Mérgező hidegháborús emlék az Északi-sarkon

2007. augusztus 7., 17:14 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A vártnál sokkal nagyobb környezetszennyezést okoznak a hidegháború idején telepített amerikai-kanadai radarállomások az Északi-sarkon. Súlyosan mérgező anyagok - például arzén vagy az úgynevezett PCB-t, poli-klórozott bifelint tartalmazó vegyületek - kerültek nagy tömegben a környezetbe az elavult radarberendezésekből, a régimódi generátorokból és a lepusztult épületekről málló speciális álcázó festékből, írja az MTI. Az állomások felszámolása és a környezeti rehabilitáció ezért 2008 helyett várhatóan csak 2013-ban fejeződhet be. A radarokat még az ötvenes évek végén telepítettek kanadai területen az Északi-sarkon. A 70. szélességi kör mentén épült 63 állomás a szovjet légitámadás elhárítására kifejlesztett távolsági korai előrejelző rendszer (DEW) része volt. Csak jóval a Szovjetunió felbomlása után, 1993-ban határozták el, hogy felszámolják a hálózatot. Az amerikai és kanadai hatóságok között azonban évtizedes vita kerekedett a leszerelés és a kárelhárítás költségeinek megosztásáról, így aztán csak 2003-ban indult el a munka. Az inuit eszkimók lakta Nunavut autonóm régióban épült radarállomások egyharmadához még hozzá sem nyúltak, mire kiderült, hogy a vártnál nagyobb környezeti károkra kell számítani. (via MTI)

Bemutatkozik az első magyar hidrogénüzemű busz

2007. augusztus 7., 14:47 Módosítva: 2009.02.07 11:01
2

Az amerikai tulajdonban lévő Quantum Energy Kft. a jövő tavasszal tervezi az első magyar hidrogénbusz bemutatókörútját. A társaság szélenergiából állít elő villamos energiát és vizet bont le hidrogénre és oxigénre. Az első buszt szeptemberben állítja össze a Quantum Energy Kft. leányvállalata. Ebbe a járműbe a Siemens elektromotorját, valamint a Quantum anyacég hidrogénmotorját és speciális tartályait építik. A belső égésű hidrogénmotor működteti azt a generátort, amely az elektromotort és lényegében a járművet üzemelteti. A gépjárműből vízgőz távozik, ami nem jár károsanyag-kibocsátással.

Tovább

Linuxos laptopot ad ki a Lenovo

2007. augusztus 7., 13:29 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A világ legnagyobb pc-gyártója, a Lenovo linuxos laptopok gyártásába kezd. Az év végén kerül forgalomba a linuxos Lenovo gép, amihez a szoftvert a Novell szállítja. Korábban a Dell jelentette be, hogy Linux OS-sel felszerelt pc-k forgalmazásába kezd. A számítógép-használók körülbelül hat százaléka linuxos, körülbelül ugyanannyian, mint akik Macintosht használnak, írja a BBC.

Rajzolj kutatót!

2007. augusztus 7., 12:08 Módosítva: 2009.09.23 15:10

Rajzolj kutatót! címmel diákoknak hirdetett pályázatot a Tempus Közalapítvány. A Tempus Közalapítvány második alkalommal pályázott sikeresen az Európai Bizottságnál a Kutatók Éjszakája programjának magyarországi megrendezésére. A szeptember 28-i esemény egyik eleme a rajzverseny is. Az Európa-szerte népszerű kezdeményezés célja, hogy az embereket közelebb hozza a tudományhoz, és ezzel együtt növelje a tudományos karrier vonzerejét a fiatalok körében. Kedvcsinálóként az Index Tech-rovata is rajzolt néhány, eltérően értelmezett kutatót.

Tovább

Elkészült a világ legnagyobb fényképe

2007. augusztus 7., 11:49 Módosítva: 2009.02.07 11:01
1

Elkészült a világ legnagyobb fényképe a világ legnagyobb kamerájával. A fényképezőgép korábban repülőtéri hangár volt egy kaliforniai légitámaszponton. A 10-szer 34 méteres fehér muszlin anyagra készített fekete-fehér képen a már régen kiürített El Toro katonai repülőtér kifutópályái, az irányítótorony, pálmafák és egy mobil vécé látható.

Tovább

Oroszok a Holdon?

2007. augusztus 6., 15:14 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Éveken belül a Holdra léphet az első orosz űrhajós - jelentette hétfőn az Interfax orosz hírügynökség. A Roszkozmosz orosz űrkutatási ügynökség az élesedő űrverseny miatt gyorsítja fel a Hold-programot. Az ambiciózus amerikai, kínai és indiai tervek hallatán "arra jutottunk, hogy veszélyes lenne, ha lemaradnánk" - nyilatkozott Alekszej Krasznov, az ügynökség személyzettel bonyolított űrutazásokért felelős vezetője. Krasznov azt is elmondta, hogy jövőre valószínűleg útnak indulhat az első orosz űrturista. "Több fizetőképes jelentkezőnk is van, akik semmiben nem maradnak el a külföldi pályázóktól" - hangsúlyozta a szakember. A civil turisták eddig az orosz Szojuz űrhajókon jutottak a világűrbe, de az utakat az amerikai Space Adventures nevű cég szervezte.


[via MTI]

Egy hacker névjegye

2007. augusztus 6., 13:50 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A ma reggeli digg-hullámot meglovagolva és az uborkaszezon előtt tisztelegve álljon itt az egyik leghíresebb (tehát nem feltétlenül a legjobb) hacker, Kevin Mitnick névjegye. A hacker vicces, kipattintható álkulcskészlettel kombinált, fémből készült névjegyét a flickr-en találták meg szemfüles netezők. A kommentezők között hamar megjelent egy bennfentes, és kiderült, hogy Mitnick egy Melvin nevű hacker ötletét nyúlta le (Melvin áldásával). A fém névjegykártyákat egyébként ez a cég gyártja, darabját több mint 300 forintért.


Videó a repülő csészealjról

2007. augusztus 6., 13:28 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Amikor pár hete írtunk arról, hogy gyártják a csészealj alakú repülő autót, több kommentező kacsának gondolta a postot. Pedig az első olvasásra valóban hihetetlen hír igaz, már végleges ára is van a repülő kütyünek: 132 ezer dollár (kb. 24 millió forint). A jármű óránként 80 kilométeres sebesség elérésére képes több mint 10 méteres magasságban - írja az MTI a Corriere della Sera lapot idézve.


A nyolc erős hajtóművel rendelkező bizarr szerkezet nagysága egy kisebb teherautónak felel meg és képes akár egy magas épület tetejére is leszállni. A cég már kétszáz próbarepülést végzett a meglehetősen prózai M200G névre keresztelt járművel. A csészealjat a Moller International nevű amerikai cég névadója és alapítója, Paul Moller feltaláló tervezte. A vállalat már is azt mérlegeli, milyen célokra lehet majd használni a kütyüt. Szóba jöhet a határellenőrzés, mivel az M200G-ről magasra emelkedve jól belátni a terepet, vagy bármiféle más funkció, amelynél előnyt jelent, ha a jármű nincs az úthoz kötve. Az alábbi videón meg lehet tekinteni az M200G-t működés közben, bár az a daru újabb gyanakvásra adhat okot. [Update: a daru biztonsági okok miatt van ott, mi voltunk hülyék/paranoidok.]


Összekapcsolódott a Progressz az űrállomással

2007. augusztus 6., 09:07 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Progressz M-61 orosz teherűrhajó vasárnap este összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással - közölte a Moszkva melletti repülésirányító központ. A teherűrhajó több mint 2,5 fél tonnás rakományt - élelmiszert, vizet, oxigént, üzemanyagot és különböző berendezéseket - szállított az ISS-re. Az űrállomáson jelenleg a tizenötödik legénység dolgozik: Fjodor Jurcsisin és Oleg Kotov orosz, valamint Clayton Anderson amerikai űrhajós.


A Progressz M-61-et csütörtökön indították a kazahsztáni Bajkonurban lévő űrrepülőtérről, és vasárnap este kapcsolódott össze az ISS Pirsz moduljával. A teherűrhajó új számítógépeket is szállított, miután júniusban az űrállomás orosz szektorában meghibásodott a központi számítógép, és rövid időre leálltak az oxigénellátást és az űrállomás iránytartását biztosító komputerek. A hibát kijavították, a számítógépek azóta kifogástalanul működnek. A problémát feltehetően az új napelemek elektromos kábelei okozta statikus elektromosság váltotta ki.


A Progressz M-61 érkezésével az űrállomás valamennyi dokkolóállása foglalt. A Zvezda modulhoz a májusban indított Progressz M-60 teherűrhajó, a Zarja modulhoz pedig a legénység "mentőcsónakja", a Szojuz TMA-10 űrhajó kapcsolódik, amellyel Jurcsisin és Kotov az űrállomásra érkezett.

[via MTI]

Németországban épülhet Európa legnagyobb naperőműve

2007. augusztus 6., 09:00 Módosítva: 2009.07.07 17:33

Németországban, Brandenburg tartomány déli részén épülhet meg a világ egyik legnagyobb naperőműve. A tervek szerint a létesítmény legnagyobb teljesítménye 50 megawatt, alapterülete 300 hektár lesz, amiből a modulok 142 hektárt foglalnak el - írta a német Der Tagesspiegel szombati számában. Ha elkészül, jóval túlszárnyalhatja a jelenlegi legnagyobb ilyen létesítményt. A 12 megawattos mostani csúcstartó is Németországban található, a bajorországi Würzburg mellett 4500 háztartást lát el elektromos árammal. Lipcse közelében várhatóan 2009-re készül el egy 40 megawattosra tervezett naperőmű. A világ legnagyobb naperőműve ugyanakkor a Kaliforniában épülő napelemfarm lesz, ha 2011-ben elkészül.


A brandenburgi erőmű egy használaton kívüli katonai gyakorlóterén épülne. Ha a beruházók minden szükséges engedélyt megkapnak, a jövő év elején megkezdődhetnek a munkálatok, és várhatóan 2009-ben be is fejeződnek. A hasznosításhoz a területet meg kell tisztítani a nagy számban hátramaradt fel nem robbant lövedékektől és vegyi szennyezéstől. A környezetbarát naperőmű üzembe lépésével egy év alatt közel 50 ezer tonna szén-dioxiddal kevesebb jutna a légkörbe.

[via MTI]

Autóvá alakítható repülő készül

2007. augusztus 4., 19:13 Módosítva: 2009.08.05 16:00
Rengeteg időt és pénzt spórolhatunk meg, ha a város határán egyszerűen felszállunk, és a zsúfolt sztráda helyett a levegőben tesszük meg az utat az Isztriáig. Ez nem csak álom, már készülnek a felhajtható szárnnyal felszerelt autó-repülőgép hibridek. Az alábbi képen látható Transition nevű repülőautót az MIT végzősei által alapított Terrafugia Inc. fejleszti. Még csak egy parányi modellt készítettek, de azt állítják, hogy jövőre bemutatják az életnagyságú változatot, sőt, már 2009-ben elkezdik gyártani a jövő autóját. Videó a Cneten.