Tech blog

A tengerek melegedése fokozza a hurrikánokat

2007. július 30., 14:02 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Régi feltételezést erősített meg brit tudósok Philosophical Transactions of the Royal Society című szaklapban közölt tanulmánya, írja a BBC. A kutatók a 1900-ig visszamenően vizsgálták a feljegyzett hurrikánok számát és erősségét, és arra jutottak, hogy a melegedő tengervíz és a klímaváltozás egyéb hatásai (például a szélirányok megváltozása) fokozzák a hurrikánokat. A tudósok szerint az utóbbi évszázad során megduplázódott a hurrikánok száma, a legjelentősebb növekedés az utóbbi két évtizedben történt. A tanulmány szerzői úgy vélik, az ember okozta klímaváltozás is felelőssé tehető a jelenségért. Ezzel ellentmondanak azoknak a kollégáiknak, akik szerint a hurrikánok számának és intenzitásának változása természetes ciklusok szerint történik.

A dohányzás merevedési zavart okozhat

2007. július 30., 12:19 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Tulane Egyetem kutatói Dr. Jiang He professzor vezetésével megállapították, hogy a dohányzás növeli a merevedési zavar kialakulásának kockázatát, valamint azt, hogy ez a hatás annál erősebb, minél több cigarettát szív el valaki naponta. A tudósok 7684, 35 és 74 év közötti kínai férfi közreműködésével 2000 és 2001 között végezték a felmérést, aminek kiértékelését most fejezték be. A kutatók a kapott adatok statisztikai elemzése során megállapították, hogy a merevedési zavar kialakulásának esélye és a naponta elszívott cigaretta mennyisége között igen erős kapcsolat van, melyet a cukorbetegség tovább erősíthet. Bár a merevedési zavar nem életet veszélyeztető állapot, komolyan rontja az életminőséget. A kutatók szerint a dohányzás ellen küzdő kampányok esetében jól lehetne használni eme tény hangoztatását is.

[via Medipress]

Vegyen négymagos laptopot!

2007. július 30., 06:00 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Végre eljött ez is, megelőzve a világ legsósabb krémesét meg a legkeményebb lírai dallamát: rövidesen megvásárolható lesz a mindenféle elektronikai csúcstechnikával telezsúfolt laptop. Hogy az Eurocom D900C Phantom-X mennyire lesz könnyű, majd kiderült, egy viszont biztos: ez a világ első négymagos hordozható gépe. Választható processzor a 2,66 gigahertzes Q6700-as is, ami szerény 95 wattot eszik a gyártó szerint, ötször annyit, mint egy hagyományos laptop. Aztán lehet még tovább növelni az őrületet két Geforce 7950 GTX-szel, négy gigabájt memóriával, meg három darab, 250 gigabájtos merevlemezzel, talán a Windows még képes lesz bejelentkezni, mielőtt lemerülne a gép. Persze akinek csak a teljesítmény fontos, az tényleg nem talál a D900C-nél jobb gépet, mi csak néhány dolgot kattintottunk be a cég honlapján, mégis 6358 dollárig, kábé 1,2 millió forintig jutottunk. 

Ismét kazettás Walkman a Sonytól

2007. július 28., 21:53 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Szeptembertől egy különleges Walkmant tesz elérhetővé Európában a Sony. A GV-HD700E jelű készülékkel normál, illetve nagy felbontású videókat tartalmazó kazetták nézhetők vissza, de a készülék számos további képrögzítési és lejátszási lehetőséget is biztosít.

 

A HDV és MiniDV kazettákra (akár LP, akár SP üzemmódban rögzített) anyagokat elsődlegesen egy 7 hüvelykes, 16:10 képarányú, 800x480 pixel felbontású kijelzőn lehet megtekinteni. Az eszköz támogatja az xvYCC szabványra alapozó x.v.Colour technológiát, amely az sRGB színteret 80 százalékkal bővíti ki. Ez persze kevésbé a beépített kijelzőn, mint inkább a rákapcsolt tévén mutatkozhat meg igazán; a készülék a kazettáról, illetve a FireWire (i.Link) bemenetről nyert színinformációkat egyaránt képes továbbítani digitális kimenetein.

 

Interfészek tekintetében nem áll rosszul a gép: HDV és DV jelforrás számára egy FireWire (i.Link) bemenet, analóg jelforrások számára egy S-Video csatlakozó és sztereó audiobemenet áll rendelkezésre. Fel is lehet venni mindegyikből, mégpedig maximum 1080i felbontásban. A kimeneti oldalon a FireWire (i.Link), a HDMI és egy kombinált AV-csatlakozó mellett komponens kimenetet találunk. A beépített hangszórók vagy a tévé helyett a jack aljzatba dugott fejhallgatón is megszólalhat a hang; a kazettáról visszajátszott videókból pedig Memory Stick kártyára lehet menteni pillanatképeket.

 

A kijelző többféle beállítási sémáját tudja eltárolni a felhasználó, akinek a gombok egy részét is módjában áll programozni, így sokféle funkciót (például keresést, zoomot, indexelést stb.) igényei szerint vezérelhet. A GV-HD700E a Sony InfoLithium L és M sorozatú akkumulátoraival kompatibilis. Kábelek, adapterek, tápegység mellé távirányító is kerül a dobozába. A készülék tervezett árát egyelőre nem közölte a gyártó. (via Prohardver)

 

A SpaceShipTwo részegysége robbant fel a sivatagban

2007. július 28., 07:48 Módosítva: 2010.03.23 14:09

A SpaceShip Two lenne az első polgári űrrepülő, ami fizető utasokat vinne a világűrbe. Elődje, a SpacaShipOne már bizonyított: 2004 őszén a civil repülés történetében elsőként juttatott fel az űrbe, majd hozott vissza onnan egy pilótát, így adta magát, hogy ez a gép szolgáljon az első menetrendszerinti járat alapjaként. A SpaceShipTwo azonban még fel sem szállt, egyik fontos részegysége máris embert ölt.


Három ember vesztette életét, és hárman súlyosan megsebesültek csütörtökön a kaliforniai Mojave-sivatagban egy repülőtéren, mikor felrobbant az eszköz egyik tesztelés alatt álló rakétája. A három áldozat a Scaled Composites LLC alkalmazottja volt, ez a cég felelős a repülő kifejlesztéséért.


A rakéta egy olyan repülőtéren robbant fel, ahol Burt Rutan amerikai mérnök már évek óta kísérletezett a világűrbe alkalmas hordozóeszközök kifejlesztésével, a SpaceShipOne is itt készült évekkel ezelőtt. Rutan egyébként otthonosan mozog az új technológiák fejlesztésében, ő tervezte meg az első olyan repülőt is, ami megállás vagy tankolás nélkül körberepülte a földet. A mostani vállalkozás ugyanakkor a legnagyobb, hiszen a SpaceShipTwo-nak egy olyan megbízható szerkezetnek kell lennie, ami üzembiztosan, szinte menetrendszerűen szállít nem kiképzett utasokat a világűrbe.


A megyei tűzoltóság szerint a robbanással kisebb mennyiségű mérgező anyag is került a levegőbe. Burt Rutan a baleset időpontjában nem tartózkodott a helyszínen, a hír hallatán azonnal a repülőtérre sietett. A beszámolók szerint érzelmileg mélyen érintette, hogy elvesztette három kollégáját, többször elakadt a hangja, miközben újságírókkal beszélgetett.


A Virgin Galactic a SpaceShipOne sikerén felbuzdulva választotta partneréül a Scaled Composites LLC-t, amikor civil űrrepülésre alkalmas eszközt keresett. A tervek szerint 2009-től évente 500 utast juttat majd el a súlytalanságba a SpaceShipTwo. A gép nem egyedül jut majd fel, a kezdőmagasság elérésében egy hordozórepülő lesz a segítségére. A Virgin Galactic hat percet kínál az űrben fejenként 200 ezer dollárért, kevesebb, mint 40 millió forintért.


A vállalat azt tervezi, hogy a közeljövőben hotelt létesít a világűrben, amit a SpaceShip valamelyik utódjával lehet majd elérni. Minden csak azon múlik, hogy mennyire kapkodják majd el a jegyeket, mennyire lesz sikeres a nem túl szerencsésen induló vállalkozás.

Versenyellenes magatartással vádolják az Intelt

2007. július 27., 15:50 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az Európai Bizottság figyelmeztette a világ legnagyobb processzorgyártóját, hogy az EU területén álljon le az AMD-vel szembeni versenyellenes magatartással. Az Európai Bizottság szerint az Intel jelentős árengedményt ad a számítógépgyártóknak, ha csak tőle vásárolnak processzort, és többször fizetett azért egy-egy gyártónak, hogy elhalassza az AMD-processzorral készült gépek árusítását. A szervergyártóknak az Intel átlagban költség alatti áron kínált processzorokat.

Ezek a cselekmények mind az AMD piaci kiszorítására irányulnak, és egy átfogó versenyellenes stratégia részei, olvasható az Euórpai Bizottság pénteken kiadott közleményében. Az Intelnek tíz hete van a válaszra, és ha az EU vádjai igazolódnak, akkor felszólíthatja a céget a visszaélés beszüntetésére, és meg is bírságolhatja - ami ellen bírósághoz lehet fellebbezni.

Az AMD 2005-ben és a tavalyi év nagy részében még piacot szerzett az Inteltől, de tavaly év végén az Intel új processzorokkal jelent meg, és csökkentette régebbi modelljei árát. Tavaly év végén az AMD világpiaci részaránya 25 százalékos volt, jelenleg a 19 százalékot sem éri el.

Péntek a rendszergazdák napja

2007. július 27., 11:50 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Július utolsó péntekén ünnepli a világ a Rendszergazdák Megbecsülésének Nemzetközi Napját (System Administrator Appreciation Day). Rengeteg rendszergazda van, hiszen ők működtetik a szervereinket, telepítik a telefonjainkat és wifi routereinket, ők szűrik ki a spamet a levelezésünkből. Az egypontnullás júzerek őket szidák, ha valami nem működik. Persze a rendszergazdák szívesen segítenek, ha belassul a BitTorrent, ha eltűnt a Start Menüből a Word ikonja, vagy ha össze kell rakni egy szétrugdosott gépet. Ezért ünnepeljük ma őket.

A rendszergazdák megbecsülésének legegyszerűbb módja, hogy ma egész egyszerűen békén hagyja őket. Semmiképpen ne kérdezze meg például, mit jelent a "Start" ikon a desktop bal alsó sarkában, hogyan lehet "kukacot" csinálni, mi az a "pixel" és mit jelent az, hogy "devnull". Ha pedig hirtelen elszáll a prezentáció, amelyen két hete dolgozik, és a helyén csak kék alapon fehér betűket lát, kapcsolja ki a gépét, hagyja el munkahelyét és szerezze be a sysadminday.com-on felsorolt ajándékok egyikét:


- Csokis süti
- Házimozirendszer
- Fehér LED-es zseblámpa
- Zöld színű lézerpointer (nem piros, zöld!)
- mp3-as lejátszó (lehetőleg iPod)
- BlackBerry pda
- Sony PSP
- Swingline márkájú tűzőgép
- Dvd-lejátszó
- Távirányítású autó
- Lazy-Boy szék

Lecsatolnák a Mozilláról a Thunderbirdöt

2007. július 27., 11:30 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A Firefox böngészőt fejlesztő Mozilla Foundation bejelentette, hogy valamilyen módon megszabadulna a Thunderbird emailklienstől. A PcWorld cikke szerint a Thunderbirdöt eddig is kevésbé támogatták, mint a Firefoxot. Az alapítvány többféle megoldást lát a problémára, például lehet, hogy a Thunderbirdöt külön alapítványba szervezik,  vagy az is lehet, hogy ezentúl a közösségre bízzák a fejlesztését.

Linux a globális felmelegedés ellen

2007. július 27., 10:49 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az Intel kiadott egy PowerTOP nevű segédprogramot, amellyel megkereshetők a legtöbb energiát használó szoftverek. Roppant hasznos megoldás azoknak, akik hosszabb ideig életben akarják tartani a laptopjukat, vagy azoknak, akik szerint néhány energiaigényes program kilövésével lassítható a globális felmelegedés.

Hatvanmillió Windows Vista fut

2007. július 27., 10:01 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A Microsoft elárulta, hogy a január 30 óta hatvanmillió Windows Vistát futtató számítógépet szállított le. Ebbe nincsenek benne a nagyvállalatoknak leszállított 42 millió mennyiségi licenc. Korábban annyit lehetett tudni, hogy az első hónapban negyvenmillió, az első száz napon pedig negyvenmillió Vista kelt el. Kevin Turner ügyvezető igazgató szerint Oroszország és Brazília gyors növekedése miatt egy év múlva már több mint egymilliárd számítógépen fut majd Windows oprendszer. Az elmúlt üzleti évben 15 milliárd dollárt söpört be a Microsoft csak a Windows XP-vel és a Vistával.

Windows alapú tetoválás a bicepszen

2007. július 27., 09:36 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Egy férfi igen kifinomult módszerrel nevezte el Kék Halálnak izmos jobb karját: rátetováltatta a Windows 98 híres hibaüzenetét.

Gigantikus agyarakat találtak

2007. július 27., 06:50 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Öt méter hosszú és egy tonna súlyú az a masztodonagyar, amelyet Görögország északi részén találtak. A hárommillió éves fosszíliákra egy nemzetközi kutatócsoport bukkant.



Az észak-görög régió, Makedónia Grevena nevű városa mellett talált maradványok a világ eddigi legnagyobb agyarai: más masztodon-fosszíliákkal együtt kerültek elő a görög és holland archeológusok által végzett ásatásokon. A masztodon az elefánthoz hasonló, de annál sokkal nagyobb állat volt, amely az egész Földön elterjedt.

"Rendkívüli leletről van szó" - mondta a régészek képviselője, miután felfedezték az összesen két tonna súlyú agyarakat. Megkövesedett lábszárcsontokat és fogakat is találtak a helyszínen.

Becslések szerint az egykori állat három és fél méter magas lehetett, súlya pedig meghaladhatta a hat tonnát. A régészcsoport 1998-ban már talált hasonló méretű, bár némileg kisebb agyarakat. (via MTI)

Szokatlanul nagy ókori fürdőkomplexum Rómában

2007. július 26., 15:10 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Egy rendkívül jó állapotban fennmaradt, a II. századból származó hatalmas fürdőkomplexumra bukkantak Rómában amerikai régészek. A kéthektáros fürdő valószínűleg egy korabeli patrícius, egy bizonyos Quintus Servilius Pudens - Hadrianus császár barátja - többszintes rezidenciájának a része volt.

A Villa delle Vignacce parkban több mint két hónapja folyó feltárás során gazdagon díszített termek, boltívek, pompás mozaikpadlók, márvány illemhelyiségek és egy kezdetleges fűtési rendszer maradványaira bukkantak a kutatók. A felfedezett fürdő szokatlanul nagy alapterületű, ám a régészek egyelőre nem tudják, hogy nyilvános fürdőként működött-e vagy a tulajdonos kiváltságos vendégei számára volt fenntartva.

A római hatóságok egyelőre nem határoztak arról, hogy a frissen felfedezett ókori rom látogatható lesz-e a nagyközönség számára.

Az ókori Rómában nagy kultúrája volt a rituális fürdőzésnek, amelynek során a fürdőzők váltakozó hőmérsékletű termek egész során sétáltak keresztül, és hol hideg-, hol forróvizes medencékben mártóztak meg. A közfürdők látogatása nemcsak a pihenést és a test méregtelenítését szolgálta, hanem társasági esemény is volt. (via MTI)

Botrány: játék készül Uwe Boll filmjéből

2007. július 26., 14:49 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Uwe Boll nem arról híres, hogy rossz filmeket készít. A német származású rendező attól ismert, hogy a filmtörténelem legszínvonaltalanabb munkáit adta ki a keze közül, amit kollégái még kivágni is szégyellnének a filmből, abból ő egészestét mozit rendez. Mindenesetre a fickó az Imdb mindig idők legrosszabb 100-as rangsorának legjobb helyeit lefoglalta magának. A számítógépes játékokat adaptáló rendezőnek legalább van öniróniája: nemrég kihívta kritikusait egy bokszmeccsre, mondván, kiüti az agyukat, akkor majd megszeretik a filmjeit. Amennyire tudjuk, Uwe megvert mindenkit, viszont azóta is utálják a kritikusok.


BloodRayne

De nem emiatt kerül be a Techblogba a rendező, hanem mert a világ kifordult önmagából: számítógépes játékot készítenek Boll új filmjéből. A House of the Dead, az Alone int he Dark és a BloodRayne feldolgozása után most a német mester ad valamit a játékvilágnak, a 2008-ben érkező, vietnami tematikájú filmből számítógépes játék is készül. A first-person shooter-stílusú játék Xbox 360-ra és pc-re is megjelenik majd, és tökéletesen átadja majd azt a klausztrofóbiás élményt, amit a dzsungelharcosok élnek át. Muhahahahaha.

Európában is erős az Acer

2007. július 26., 13:27 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az idei második negyedévben 17,5 millió személyi számítógép fogyott az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát is magában foglaló régióban, áll az IDC friss piaci jelentésében. Az elsősorban a notebookeladások fellendülésének betudható növekedés az egy évvel korábbi számokhoz képest 13,5 százalék volt. Az első negyedévesnél azonban csupán 2,4 százalékkal alakultak jobban az eladások.

A notebookok iránti erős keresletből a Hewlett-Packard és az Acer profitált leginkább: e két vállalat nőtt a leggyorsabban az elmúlt évben. A Dell forgalma gyakorlatilag stagnált, a Fujitsu Siemens pedig rontott is az értékesítési mutatóin, aminek köszönhetően az Acer veszélyesen felzárkózott a Dell mögé. A rangsor alakulását az alábbi táblázat mutatja. A Lenovo és az Asus a hatodik és a hetedik helyet foglalja el. (via IT.news)

  Darabszám (ezer) Részesedés Változás*
Hewlett-Packard 3300 18,8% 29,1%
Dell 2145 12,2% 0,2%
Acer 2110 12,0% 36,3%
Fujitsu Siemens 1047 6,0% -0,6%
Toshiba 800 4,6% 18,7%
Egyéb gyártók 8163 46,5% 8,9%
Teljes piac 17 566 100,0% 13,5%

* 2006 második negyedévéhez képest

A gép hülyébb pókerjátékos, mint az ember

2007. július 26., 13:16 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Szoros csatában, de legyőzte a számítógépet Phil Laak és Ali Eslami, a világ legjobb pókerezőinek két tagja. A szerencse teljes kizárásával lezajlott csata a nyomtatott áramkör diadalával indult. A játék negyedénél kezdték el az emberi játékosok kiismerni a gép blöffölési stílusát, így nagyon kemény csatában ugyan, de legyőzték a szoftvert. A versenyzőket meglepte a gép sebessége, és beismerték, hogy nagyon kimerültek a játékban.

Két éve még sikerült megvernie a legerősebb pókerprogramot Phil Laaknak, de a mostani ember-gép pókercsatának már nem volt egyértelmű esélyese. A szoftver oldalán Neumann János és John Nash játékelmélete emelte a tétet a vancouveri mesterségesintelligencia-kutató szervezet éves konferenciáján.

Phil Laak és Ali Eslami (előbbi a nem hivatalos világbajnokságnak tekintett World Poker Tour Invitational 2004-es nyertese) a kanadai University of Alberta egyetemen fejlesztett pókerprogrammal csapott össze.

 

Laak két éve egy Las Vegas-i gálameccsen már legyőzte az akkori legfejlettebb pókerprogramot; saját becslése szerint öt százalékkal volt jobb a Poker Probot nevű szoftvernél, de nagy előnyt jelentett számára, hogy az éles meccs előtt játszottak néhány bemelegítő kört is, ami alatt meg tudta figyelni a program játékstílusát.


A kétnapos esemény alatt Laak és Eslami összesen kétezer leosztást játszott a gép ellen, az első ötszázig úgy tűnt, veszteni fognak. A szerencsefaktor kiiktatása végett csak Laak meccsein kaptak véletlenszerű lapokat a játékosok, Eslamiéknál pontosan a másik meccs leosztásainak tükörképe került a kezekbe: tehát ha Laak erős lapokat kapott, Eslami ellenfelének is az jutott. További izgalmas részletek az emberek és a gépek háborújáról az Indexen.

Szétlopják a NASA-t

2007. július 26., 11:38 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az elmúlt évtizedben 94 millió dollárnyi alkatrészt, felszerelést, számítógépet loptak el a NASA-tól. A most nyilvánosságra került vizsgálat szerint súlyos hiányosságok vannak a biztonsági rendszerben, az űrkutatási hivatal egyszerűen képtelen nyomon követni a saját cuccait. A 4265 dolláros laptop ellopásával vádolt alkalmazott például azt jelentette, hogy a gépet a Nemzetközi Űrállomáson használták, de elromlott, ezért kidobták a világűrbe elégni. Aztán csoda, ha lezuhan ez-az.

Titkok a processzorok intim szférájából

2007. július 26., 09:49 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A processzortervezés olyan rejtélyes dolog, hogy az ember hajlandó azt hinni, a tervezőmérnökök csak beleszórnak egy rakás ötletet a dobozba, jól összerázzák, aztán kiesik a Core 2 Duo. Az IT.News interjút készített Fischer Erikkel, a Sun Microsystems Kft. műszaki igazgatójával, akit érdekel az ilyesmi, az egészen intim részleteket tudhat meg a processzorok lelkivilágáról. Például hogy mindegyik hibás. Igen, amelyik az ön gépében üzemel, az is.

A Vista lassan utoléri a Mac OS-t

2007. július 26., 09:19 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Lassan, de biztosan növekszik a Windows Vista felhasználói tábora, ez derül ki a webes statisztikákat készítő, negyvenezer oldal adatait elemző Net Applications adataiból. A Microsoft új operációs rendszerét a megjelenését követő ötödik hónapban, június végén az internetezők 4,52 százaléka használta, miközben a Mac OS részesedése hat százalék volt (ezen belül a PowerPC-s rendszerek aránya 3,52, az inteleseké 2,48 százalék). Egy hónappal korábban a Vista 3,74 százalékon állt.


Forrás: Net Applications

A domináns operációs rendszer 82 százalékos részesedéssel továbbra is a Windows XP, amelynek szerepe persze folyamatosan csökken. Igaz, csak rendkívül lassan, akárcsak a mára már csupán marginális jelenléttel rendelkező Windows 98 és 2000 operációs rendszereké.

A Microsoft a múlt héten mérsékelte a Vista terjedésével kapcsolatos várakozásait: a most kezdődő pénzügyi évben a Vista részesedését a Windows-eladásokból 78 százalék körül várják, szemben a korábbi 85 százalékos prognózissal. (via IT.News)

A Nintendo mindent vitt

2007. július 26., 09:06 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A megjelenése óta a Wii a bajnok, az Xbox 360-ból folyamatosan kevesebb fogy, ami érthető, a konzol egy évvel korábban piacra került, de a Nintendóval egyszerre startolt, félistenként tisztelt PS3 is alaposan le van maradva. Az NPD piacelemző szerint a trendek júniusban is folytatódtak. Az egész iparág örülhet, hiszen tavaly júniushoz képest 31 százalékot nőtt a piac, akkor 4,25 milliárd dolláros forgalmat könyvelhettek el a gyártók, most 6,1 milliárdost. Ezen belül a hardvereladások növekedtek leginkább, 71 százalékkal egy év alatt, így most már 2,3 milliárdos bevétellel büszkélkedhetnek a gyártók, a játékok forgalma is erősödött, igaz, kevésbé.


Forrás: NPD

Hogy a Nintendónak jól megy, az nemcsak a Wii sikere, hanem a hordozható játékgépeké, a DS-eké is. Ja, meg persze a játékoké: a viszonylag szerény költségvetéssel fejlesztett nintendós játékok adtak az elmúlt időszak húsz legsikeresebb játékából kilencet, vagy: tízből hatot. Ezeken a szoftvereken többnyire óriási a haszon, ami most még nagy darabszámmal is párosul (ráadásul a Nintendo a három nagyból egyedüliként az első perctől nyereséggel árulja játékgépét). Ezek után nem csoda, hogy a gyártó egy évvel ezelőtti 15 millárd jenes negyedéves profitja ötszörösre, 80 milliárd jenre (670 millió dollárra) nőtt, a forgalom 131 milliárd jenről ugrott 340 milliárdra.


Forrás: NPD

A társaság kapitalizációja az elmúlt évben közel megháromszorozódott.

Az eltűnt iPhone nyomában

2007. július 26., 08:13 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Ahogy azt várni lehetett, erős negyedévet zárt az Apple. A társaság profitja 818 millió dollárra hízott, ami 73 százalékos erősödés az egy évvel ezelőtti adathoz képest úgy, hogy a negyedben alig mutatott be új terméket a gyártó: a számítógépeken csak minimális módosításokat hajtott végre, az iPodok nem változtak, az Apple TV nem rengette meg a világot, az iPhone meg csak a negyed utolsó két napján került a boltokba. Persze az egy évvel ezelőtti állapothoz képest a teljes géppark lecserélődött, például Intel-processzor került az összes Macbe.




A bevételek 24 százalékkal növekedtek, a tavalyi 4,37 milliárdos forgalmat idén 5,4 milliárdos követte. A Mac-eladások 33 százalékkal erősödtek, ezen belül a hordozható gépek iránti érdeklődés 79 százalékkal nőtt. iPodból is többet adtak el, a tavalyi 8,1 millió után idén már 9,8 milliót, bár a csökkenő árak miatt a bevételek már nem ugrottak meg ennyire: 1,57 milliárd dollár jött a zenelejátszókból az 1,5 milliárd után.

Persze tudjuk, aki csak kicsit is nyomon követte az elmúlt hetek eseményeit, arra kíváncsi, hogy mi van az iPhone-nal.
Tovább

Jön a 15 gigabites wifi

2007. július 25., 12:18 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az eddigi megszokott adatátviteli sebességeket messze lepipáló vezeték nélküli hálózati szabványt dolgozotak ki a Georgia Electronic Design Center munkatársai. A rendszer optimális esetben másodpercenként 15 gigabites sebességre képes (ezzel a sebességgel egy dvd-nyiadat letöltése nagyjából három és fél másodpercet vesz igénybe). Az optimális eset maximálisan egyméteres távolságot jelent, két méterről már csak 10 Gbps, öt méteren pedig 5 Gbps. A 60 GHz-es frekvencián dolgozó rendszer egyelőre nagyon érzékeny a fizikai akadályokra, a mindössze 10 milliwatt energiával sugárzott a legvékonyabb anyagokat sem képes átvinni. A rendszer a jövőre megjelenő 802.11n wifi-szabványbe még semmiképpen nem kerül bele, a cél ehelyett a még kidolgozás alatt álló 802.15.3C wireless PAN (Personal Area Network) szabvány.

Vírus-legek, 2007. június

2007. július 25., 11:52 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A neves online biztonságtechnikai szakemberek által vezetett Viruslist blog közzétette a neten terjedő vírusok legfrissebb toplistáját. A 2007 júniusi adatok szerint...

...a leggyakoribb vírus az Email-Worm.Win32.NetSky.q; a vírusos emailek 16 százaléka ezt a kártevőt hordozta.

...a legkisebb a  Trojan.BAT.DelTree.d; 14 bájt az egész, viszont a "kicsi a bors, de erős" mozgalom jegyében kíméletlenül letöröl mindent a megfertőzött gépről.

...a legnagyobb a Trojan-Spy.Win32Banbra.ha; közel 30 megabájtos mérete az álcázás része, ugyanis videofájlnak adja ki magát, és így terjed fájlcserélő hálózatokon.

...a legszaporábbb a Trojan-Downloader.Win32.Agent, aminek egy hónap alatt nem kevesebb mint 501 új variációja bukkant fel.

...a legparanoiásabb a Backdoor.Win32.Amutius.143, ami nyolc különféle tömörítő és álcázó algoritmus segítséégével próbál elbújni a vírusirtók elől

Lopással vádolják a Facebookot

2007. július 25., 11:35 Módosítva: 2011.04.12 12:36

Perrel fenyegetőznek az egyik pici (70 ezer felhasználóval bíró) amerikai kapcsolatépító szájt, a ConnectU alapítói a közösségi oldalak egyik nagyágyúja, a 31 millió felhasználóval büszkélkedő Facebook ellen. A ConnectU-t futtató testvérpár, Cameron és Tyler Winklevoss 2002-ben a Facebookot létrehozó Mark Zuckerberg egyetemi szobatársa volt, és közösen kezdtek bele egy egyetemistákat összefogó online hálózat, a Harvard Connection megalkotásába. A projekt végül sosem fejeződött be, a három programozó leállamvizsgázott, maga mögött hagyta az egyetemet - majd 2004 februárjában elindult az egyetemistákat megcélzó közösségi szájt Facebook, aztán májusban az ugyanezzel próbálkozó ConnectU is. Hogy ki lopott kitől ötletet, azt a bostoni bíróság fogja eldönteni.

Privát űrséta turistáknak

2007. július 25., 11:18 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Pár napja már megírtuk, hogy drágul az űrturizmus, most azonban jó hírünk van Charles Simonyi követői számára: az űrturitmus szervezésével foglalkozó Space Adventures cég felvette az űrsétát is az ISS űrállomáson töltött nyaralás fakultatív programjai közé. A másfél órás séta 15 millió dollárral toldja meg a számlát. A következő űrturista, Daisuke Enomoto japán üzletember, aki szeptember közepén indul a tíznapos útra, még nem próbálja ki az űrsétát - saját bevallása szerint azért, mert nem akarja végigszenvedni a 90 perces sétáért a 190 órás felkészítő tréninget, ami egyébként egy hónappal hosszabbítaná meg az űrutazás előtti földi felkészítés idejét.

Az éjszakai baglyok antiszociálisak?

2007. július 24., 17:14 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Egy új tanulmány szerint azok a serdülő gyerekek, akik a nappallal szemben az éjszakai tevékenykedést részesítik előnyben, gyakran antiszociálisak. A Pennsylvania Egyetem kutatói Dr. Elizabeth J. Susman vezetésével végezték a kutatást, írja a Medipress. Az alvástípus és az antiszociális magatartás közötti kapcsolatot 111, 8-13 éves gyermek részvételével mérték fel. Az alanyok kortizol hormonszintjét viszonyították viselkedésükhez. A kortizol egyfajta stresszhormon, melynek a napi bioritmus szabályozásában tulajdonítanak szerepet. Normális esetben a kortizol szint reggel, a felkelés után a legmagasabb, és a délutáni, valamint az esti órákban a legalacsonyabb.

Azoknál a fiúknál, akiknek kortizol szintje a nap folyamán állandóan magas volt. kortársaikhoz képest gyakrabban fordultak elő magatartásproblémák. Ez az összefüggés a lányoknál nem állt fenn. A kutatók szerint már korábbi tanulmányok is rámutattak a kortizol hormonszint rendellenességei és a kóros depresszió közötti kapcsolatra. Ez a mostani felmérés pedig megerősítette az eredményeket.

Így néz ki a világ első bionikus keze

2007. július 24., 16:17 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A páciens agya és izmai által irányított új pótkéz pohár, pecabot és ajtókilincs fogására is alkalmas, valamint tulajdonosa számára a számítógépes egér használatát is lehetővé teszi.

 A végtag csonkjához rögzített i-Limb nevű pótkéz érzékelői az idegingerületek és az izommozgás jelzéseit veszik figyelembe a mozgás irányításához. A robotkezet a skóciai Touch Bionics cég fejlesztette ki és hétfőn mutatták be New Yorkban. (via MTI)

Magzatból klónoztak nyulat Kínában

2007. július 24., 14:12 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A világon elsőként sikerült a kínai szakembereknek olyan nyulat klónozniuk, amelyhez az örökítő anyagot magzati sejtekből nyerték. A klónozott nőstény nyúl februárban született 60 grammal, azóta normálisan fejlődik egy sanghaji nyúlfarmon - jelentette a China Daily angol nyelvű kínai napilap. Az 1996-ban született Dolly nevű birka volt az első ivartalan szaporítással született állat. A tudósok azóta számtalan állatot, köztük egereket és szarvasmarhákat is klónoztak már. Malajziában a kipusztulás szélén álló kérgesteknősöket is ezzel az eljárással próbálják megmenteni. Francia tudósok 2002-ben a világon elsőként klónoztak nyulat, amelyhez egy felnőtt nőstény nyúlból vettek ki sejteket. A kínai nyúl azonban más módszerrel, magzatból származó úgynevezett fibroblast sejtek (kötőszöveti sejtek fiatal alakjának) felhasználásával jött létre. "A kínai klónozási kutatások világviszonylatban is haladó szintre emelkedtek" - mondta Vang Hung-kuang, a kínai tudományos és műszaki minisztérium biotechnológiai fejlesztési központjának igazgatója. "A világ legnevesebb laboratóriumaiban kifejlesztett klónozási technológiák közül szinte mindet alkalmazni tudjuk, azonban nincsenek a mostani nyúlhoz hasonló, egyedülálló teremtményeink" - tette hozzá Vang. (via MTI)

Elindul a 100 dolláros laptopok tömeggyártása

2007. július 24., 12:39 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A „százdolláros laptopot” darabonként 175 dollárért értékesítő One Laptop Per Child nonprofit szervezet hárommillió darab számítógépre kapott megrendelést, ami elegendő ahhoz, hogy tömegtermelésbe kezdjen. Az olcsó laptopokat fejlődő országok gyermekeinek gyártó cég vezetője az ABC News-nak elmondta, tajföldi, líbiai, uruguayi megrendelések teszik lehetővé, hogy nagy mennyiség előállításába kezdjenek. A gépet nyílt forráskódú, Linux operációs rendszerrel, vezeték nélküli hálózattal szerelik fel, napfényben nem tükröződő monitorral látják el. A program 2005-ben, Nicholas Negroponte, az MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatói kezdeményezésére indult.

A dinoszauruszok fokozatosan szorították ki az őseiket

2007. július 24., 10:17 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Évmilliókon át együtt éltek a dinoszauruszok azokkal a fajokkal, amelyektől származtak - mutatta ki most először egy újabb, kövületek alapján készült tanulmány, ami hétfőn jelent meg a Science folyóiratban. A dinoszauruszok a triászban (235-200 millió évvel ezelőtt) jelentek meg, hogy a jura korban (20-120 millió évvel ezelőtt) uralják a Földet. "Eddig az őslénykutatók úgy gondolták, hogy a dinoszauruszok ősei, amelyek képtelenek voltak túlélni ez utóbbiak megjelentését, jóval korábban kihaltak" - fejtette ki Kevin Padian, a berkeleyi Kaliforniai Egyetem biológiaprofesszora és az egyetem őslénytani múzeumának konzervátora. "A jelek immár arra engednek következtetni, hogy a dinoszauruszok 15-20 millió évig, sőt tovább fej-fej mellett éltek az őseikkel" - tette hozzá Padian professzor. A következtetést a tudósok arra a leletre alapozzák, amelyet az új-mexikói sivatagban, Hayden Quarrynél talált a Kaliforniai Egyetem, az Amerikai Nemzeti Természettudományi Múzeum és a chicagói Field Museum őslénykutató csoportja. Az Új-Mexikóban talált kövületek között a tudósok a dinoszauruszok eddig ismeretlen ősére találtak, amelyet Dromomeron romerinek neveztek el. Illusztrációnkon látható, hogy nézett ki. A lelet 235 millió éves. A tanulmány két fő társszerzője, Randall Irmis és Sterling Nesbitt szerint az új csontok révén következetéseket lehet levonni a dinoszauruszok őseinek evolúciójával, a dinoszaurusszá válás átmeneti időszakával és a különböző dinoszaurusz fajok kialakulásával kapcsolatban. (via MTI)