Tech blog

Acer: Csalódtunk a Vistában

2007. július 24., 06:26 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Szokatlan szókimondással támadta a Microsoft új operációs rendszerét az Acer elnöke. Gianfranco Lanci a Financial Times Deutschland-nak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy „az egész iparág csalódott a Windows Vistában.” A világ negyedik legnagyobb pc-gyártóját iránytó olaszt elsősorban az zavarja, hogy az új termék – ellentétben a korábbi Windowsokkal – alig járult hozzá a számítógép-értékesítés fellendítéséhez. „És ez a második félévben sem fog változni” – jósolja pesszimistán Lanci.

 

Domináns részesedéssel rendelkezik az operációs rendszerek piacán a Windows, az asztali és noteszgépek szegmensében 90 százalék fölötti az elterjedtsége. A pc-gyártók nem véletlenül reménykedtek abban, hogy az új Windows megjelenése felfrissíti a piacot ez azonban elmaradt. És bár a személyi számítógépek iránti kereslet erős, szakértők szerint ez más tényezőknek köszönhető. „Nem gondolom, hogy bárki is a Vista miatt venne új számítógépet” – mondja Lanci, aki szerint az új operációs rendszer nem volt kiforrott a megjelenésekor.

 

A Microsoft viszont elégedett a Vista forgalmával. Bill Gates május közepén jelentette be, hogy közel 40 millió Vista-licencet értékesített addig a vállalat, ez pedig majdnem kétszerese a Windows XP első féléves eladási adatainak. A Microsoft-elnök külön kiemelte, hogy a több szolgáltatást kínáló Vista-verziókat keresik a felhasználók, ezek teszik ki a teljes forgalom 78 százalékát. Elemzők ugyanakkor már korábban rámutattak arra, hogy az összehasonlítás a 2001-ben piacra dobott Windows XP számaival nem teljesen fair. Nem szabad ugyanis elfeledkezni arról, hogy az XP megjelenése óta a pc-piac majdnem a duplájára nőtt.

Egy biztos: a régebbi Windows iránt is van kereslet. A nagy pc-gyártók közül elsőként a Dell jelentette be még áprilisban, hogy a vásárlók kérését meghallgatva egyes új modelleken opcióként biztosítja az előtelepített Windows XP választásának lehetőségét a Vista helyett. (via IT.news)

 

Űrsétán az ISS űrhajósai

2007. július 23., 16:16 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Többórás űrsétát kezdett hétfőn egy orosz és egy amerikai űrhajós. A Nemzetközi Űrállomás (ISS) személyzetének két tagja, az orosz Fjodor Jurcsihin és az amerikai Clayton Anderson már fel is szerelt egy új videokamera-állványt az űrállomás külső falára. A régi állvány eltávolítása és az új felszerelése egyórás munkájába került a két űrhajósnak. Egy elektromos blokk megtisztítása, a dokkolószerkezet átvizsgálása és megtisztítása, valamint egy már szükségtelenné vált ammóniatartály leszerelése vár még a két űrhajósra az űrséta során. A hűtőszekrény nagyságú ammóniatartály az ISS hőszabályozó rendszerének része volt az űrállomás működésének kezdeti szakaszában. A lecsavarozás után az űrhajósok egyszerűen eldobják az űrben ezt a tartályt. Az ISS harmadik űrhajósa, az orosz Oleg Kotov az űrállomásról irányítja társainak munkáját a hat és fél órásra tervezett bevetés alatt.

[via MTI]

Magyarok a legrangosabb számítógépes animációs fesztiválon

2007. július 23., 15:51 Módosítva: 2010.11.03 16:48
1
Idén augusztus ötödike és hetedike között rendezik meg San Diegóban a legrangosabb számítógépes animációs filmfesztivált, a Siggraphot. A  rendezvényen A több ezer nevező munkáinak csak töredékét mutatják be, a legjobbnak ítélt animációt pedig automatikusan kvalifikálják az Oscar-díjra a legjobb animációs rövidfilm kategóriában. Magyar induló is bekerült a fesztivál programjába: a Conspiracy nevű democsapat Chaos Theory című animációjának így az Oscar-jelölésre is van esélye. Igaz, az esély jóformán csak matematikai, mivel az animáció olyan neves indulókkal versenyez, mint a Pókember 3, a 300, a World of Warcraft vagy a Half Life 2 animációs jelenetei.

A Chaos Theory fiatal alkotói (Buza Barna, Szabó Zoltán és Szelei Kis Gergely) a több millió dolláros költségvetéssel és hatalmas számítógépparkkal gazdálkodó professzionális animációs cégekkel szemben animációjukat szabadidejükben, otthoni számítógépekkel készítették. A Chaos Theory további különlegessége, hogy az alkalmazott speciális technikának köszönhetőn az alkotás mérete mindössze 64 kilobyte, így bárki megtekintheti egy otthoni középkategóriás pc-n.



A Chaos Theory már begyűjtött néhány elismerést: az animáció az Aniboom fesztivál kísérleti film kategóriájának illetve a Scene.org Awards Best 64kB Intro kategóriájának győztese, továbbá M. Tóth Géza Maestro című Oscarra jelölt kisfilmjével együtt vett részt a Nemo filmfesztiválon. Ezeken kívül a Prix Ars Electronica fesztiválon különdíjban részesült. Ugyanakkor nem ez az első magyar animáció, ami a Siggraphon indult: tavaly a Digic Pictures egy számítógépes játékhoz készített rövidfilmje képviselte hazánkat.

Az E3 legjobbjai

2007. július 23., 11:19 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A legjelentősebb játékipari expo, az E3 átszabását nemcsak az mutatja, hogy már nem engednek be akárkit, és a show helyét átvették a szakmai prezentációk, hanem az is, hogy idén a játékkritikusok nem választották meg az expo legjobb játékait. Szerencsére neves szaklapok és szakportálok életben tartják a régi hagyományt, az IGN szép hosszú, 9 oldalra tördelt cikkben emlékezett meg a legígéretesebb programokról.

A legjobb akciójáték az Assassin’s Creed lett, amiről korábban már mi is áradoztunk, a legjobb shooter a Call of Duty 4. A platform- és kalandjátékok között a Nintendo-sztárok arattak, az új Zelda-, illetve Mario-program. A legjobb autóverseny a Burnout Paradise, a legjobb szerepjáték a Fallout 3, a legjobb stratégia a World in Conflict lett. A pc-s piac döglődésének újabb biztos jele, hogy egyedül ez utóbbi kategóriában nyert pc-s játék. Az expo pc-s játékának egyébként a Bioshockot válaszották, a legjobb konzolos cím a Fallout 3 lett, és a fődíjat is ez utóbbi vitte el. Minden idők egyik legjobb szerepjátékának folytatása valóban nagy dobásnak ígérkezik, a lenti trailerből pedig kitűnik, hogy a fejlesztők hűek maradtak az első rész posztapokaliptikus környezetének hangulatához.

Antik fallosztrónust találtak Bulgáriában

2007. július 23., 10:50 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Négy lábon álló fallosztrónust találtak a régészek a dél-bulgáriai Kardzsali közelében található Perperikon trák szentély romjainál - írja a Novinite.com szófiai hírügynökség. Nikolaj Ovcsarov, a bolgár régészcsoport vezetője úgy véli, hogy a trónszék közepéből fölfelé meredő fallosz a szent házasságba való bevezetést jelképezte. A lelet a XIV. századból származik. A perperikoni ásatáson találtak egy aranypénzt is, amely feltehetően egy bizánci császáré volt, valamint kisebb kerámiafigurákat. Perperikon városa körülbelül i.e. 5000 óta volt lakott, a közelben található Tatul falunál lévő Orpheus szentély története i.e. 6000-re nyúlik vissza, azaz régebbi, mint a gízai piramisok.

[via MTI]

2010-ben jön az új Windows

2007. július 23., 08:08 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A Microsoft termékeit forgalmazó vállalatoknak tartott találkozón kiszivárogtatták a Windows következő változatának tervezett megjelenési időpontját és kódnevét. Az információk szerint a tavaly ősszel bevezetett Vista utódjának munkaneve Windows 7, és körülbelül 3 év múlva, 2010-ben tervezik piacra dobni. A bemutatón teljes, 32 és 64 bites változatban megjelenő operációs rendszerként emlegették a 7-es verziót, de felmerült egy előfizetéses modell bevezetése is.

A Cnet elemzője szerint nem meglepő a Microsoft mostani bejelentése, mivel korábban sokat kritizálták a redmondi céget a Vistával kapcsolatos késedelmek miatt. A név és a dátum felfedése csak a kezdeti lépés, valószínűleg arról van szó, hogy a Windows 7 nagybani felhasználóit komolyan be akarják vonni a fejlesztési folyamatba. (via IT.news)

Egy csinos kínai nő a legsikeresebb blogger

2007. július 22., 07:30 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Egy kínai szinésznő, Hszü Csing-lej (Xu Jinglei) a világ legolvasottabb bloggere, mivel oldalát 600 nap alatt százmillió ember nézte meg – jelentette be a Beijing News.

Különösen érdekes, hogy ezt a kimagasló eredményt nem bulvárhírekkel, szexszel vagy sikamlós történetek mesélésével érte el, hanem mindössze mindennapi életéről és munkájáról írt. A százmilliomodik kattintást július 12-én regisztrálták a blogszolgáltatónál, a roppant népszerű www.sina.com.cn oldalt működtető vállalkozásnál. Hszü 2005 októberében kezdte el internetes naplóját, s azóta már, 2006 márciusában, könyv alakban is megjelentek bejegyzései.

A 33 éves színésznő – akire a nagy nyilvánosság a San Sebastianban, 2004-ben megrendezett filmfesztiválon figyelt fel – az örömteli esemény megünneplésére meghívta 20 fanatikus rajongóját is. A százmillió kattintás hírére az azóta eltelt időszakban további kétmillió oldalletöltés jegyzett Hszü blogja – nyilatkozta a sina.com.cn egy munkatársa, majd hozzátette, hogy a második helyezett, a Han Han nevű kínai író is hamarosan átlépi a bűvös százmilliós határt. (via IT.news)

Genetikai védelem a rák és az öregedés ellen

2007. július 20., 16:11 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Spanyol kutatók szerint a p53 elnevezésű gén véd a rák ellen és az öregedést is lassítja. A spanyol országos rákkutató központ munkatársai olyan egerekkel végezték el kísérleteiket, amelyeket genetikailag kezeltek, hogy a p53-as génből legyen egy másolat is a szervezetükben. Ezeknél az egereknél figyelték meg a p53-as gén kettős hatását. A kísérleti egerek átlagosan 16 százalékkal tovább éltek. "Mindenki egyetért abban, hogy az öregedést a hibás sejtek felhalmozódása idézi elő, és a p53-as gén pontosan úgy lassítja az öregedést, ahogyan megelőzi a rákot, azaz olyan protein termelődését váltja ki, amely megsemmisíti a rákos sejteket" - mondta Manuel Serrano, a kutatás egyik résztvevője. A p53-as gén szerepe régóta ismertes, és mint Serrano mondta, erre a tudásra alapozták a kutatást, amikor első ízben vizsgálták egy rákellenes gén hatását az öregedés folyamatára.

Magukról küldenek szexképet a fiatalok

2007. július 20., 16:02 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az amerikai fiatalok 4 százaléka simán küld magáról szexképet az interneten, derül ki az

Eltűnt és Kizsákmányolt Gyermekek Országos Központja (NCMEC) által támogatott kutatásból. A 65 megkérdezett fiatalból csupán egy mondta azt, hogy hajlandó szexképet küldeni magáról az interneten, de ha ezt az arányt a világhálót használó sok millió fiatalra vetítik, akkor a kutatók szerint aggasztó jelenségről van szó. A feldolgozott adatok ráadásul a 2005 márciusától júniusáig tartó időszakból származnak, ezért valószínű, hogy a 4 százalékos arány azóta még emelkedett. A szakemberek szerint a fiatalok és a kiskorúak nem is tudják, hogy a fotók milyen villámgyorsan terjedhetnek az interneten, miként többnyire azt sem feltételezik, hogy a képet kérő személy a fotót elküldi máshova is. Arra sem gondolnak, hogy kiskorú személyről szexképet feltenni a netre bűncselekmény, a képet kérő és küldő részéről egyaránt. A legfontosabb, hogy a szülők világosítsák fel gyermekeiket az internet efféle veszélyeiről. A probléma egyik fő oka, hogy az emberek - fiatalok, idősebbek egyaránt - a virtuális világban olyan dolgokra is hajlandóak, amelyeket a valóságban határozottan elutasítanának. (MTI)

Itt az olcsó nyomtatható napcella

2007. július 20., 15:43 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Rugalmas máanyag lapokra rányomtatható vagy ráfesthető olcsó napcelláket fejlesztettek ki a New Jersey-i műegyetem kutatói. A Slashdot bejegyzése szerint a technológiával a jövőben az emberek maguk is legyárthatják majd a napelemeket, és azokat feltűzhetik a házuk falára. A kutatócsoport nanocsöveket kombinált nanoméretű golyócskákkal (buckyball nevű fullerénekkel).

Újabb óriásbukta az AMD-nél

2007. július 20., 11:26 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A processzorpiacon örök második AMD 13 százalékkal, 1,38 milliárd dollárra növelte árbevételét, és ezzel meglepte az elemzőket. Azzal viszont nem, hogy újabb gigantikus, 600 millió dolláros veszteséget jelentett a negyedévre. (Az első negyedévet a sunnyvale-i vállalat 611 millió dollár mínusszal zárta, míg egy éve még 88,9 millió dolláros profitot ért el.)
Tovább

Legyűrte az olcsóbb PS3 az Xbox 360-at

2007. július 20., 11:24 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Sikeres volt a Sony száz dolláros árcsökkentése, múlt héten Amerikában több Playstation 3 fogyott, mint amennyi Xbox 360. A július 14-vel végződő héten negyvenegyezer PS3, harmincötezer Xbox 360 talált gazdára. Persze a Nintendo Wii még mindig sokkal sikeresebb mindkettőnél: több mint hetvenötezer hadonászós konzol kelt el. A Sony előrelépése igen jelentős, hiszen az árcsökkentést megelőző héten feleannyi, csupán 17 770 PlayStation 3-at tudott eladni. A pozitív hatás azonban nem lesz túl tartós, mert a Sony a hónap végétől nem forgalmazza a hatvan gigabájtos modellt, így elvész a kedvezmény.

Pornót néznek a százdolláros laptopon

2007. július 20., 10:33 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Pornográf oldalakon szörföznek a nigériai gyerekek az amerikai segélyszervezettől ajándékba kapott laptopokon. A Nigériai Hírügynökség (NAN) riportere látta, hogy néhány diák a laptopon pornográf képeket tárolt. "Az abujai alsó tagozatos diákok oktatásának elősegítésére tett fáradozások kudarcba fulladtak, miután a gyerekek szabadon böngészhetnek a felnőtteknek szánt szexuális tartalmú oldalak között" - közölte a NAN.

A százdolláros laptopot kifejlesztő One Laptop Per Child (OLPC) alapítvány képviselője azt nyilatkozta, hogy mostantól kezdve a laptopokat tartalomszűrővel látják el. (MTI)

Gyártják a repülő autót

2007. július 20., 07:24 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Húszmillió forintért bárki vehet magának repülő autót, a Moller International ugyanis megkezdte az M200G gyártását. A szokatlan jármű három méter magasan repül, nyolcvan kilométer per óra a legnagyobb sebessége, és nem kell hozzá különleges jogosítvány, az Egyesült Államokban legalábbis nem az autók vagy a repülőgépek közé sorolták be, hanem játékszernek tekintik.



A képen az M200X látható próbarepülés közben. A most gyártani kezdett M200G hajtóműve árától függően 90-125 ezer dollárba kerül majd. Sajnos a vállalat sajtóközleménye arról nem ír, hogy mekkora távolságot lehet vele megtenni, és egy lyen szerkezettel kínos lehet egy tó vagy egy mocsár közepén landolni. A Moller egyébként több furcsa repülő szerkezettel kísérletezik.

Tovább

Megszűnik a Linuxvilág

2007. július 20., 06:05 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Mivel a lapnak nyolc év alatt nem sikerült akkora olvasóközönséget toboroznia, amely hosszú távon el tudta volna tartani, a Kiskapu Kiadó úgy döntött, hogy befejezi a Linuxvilág magazin kiadását. Amint a linuxos szaklap honlapján olvasható: a kiadó éveken át bízott abban, hogy idővel kialakul egy nagyobb olvasói bázis, amely tud és akar is egy ilyen nyomtatott termékért fizetni. „Ez az áttörés azonban eddig nem következett be”, a „karitatív tevékenység” pedig nem volt tovább folytatható.

A Linuxvilág magazint 1999-ben alapította Szy György, a Kiskapu Kiadó tulajdonosa azzal a céllal, hogy a magyar linuxos közösségnek is legyen olyan fóruma, ahol anyanyelvén olvashat nyílt forrású szoftverek fejlesztésével és használatával kapcsolatos információkat. A lap – amelynek első száma 2000 novemberében jelent meg – kezdetben jobbára az amerikai Linux Journal cikkeinek fordítását közölte, de hamar megjelentek benne magyar szerzők írásai is. 2005-ben jött el az az idő, amikor egyes lapszámok már kizárólag eredeti írásokkal jelentek meg – áll a bejelentésben. A Linuxvilág 8 évfolyamában 78 szám, azokban pedig körülbelül 1500 cikk jelent meg.

A kiadó az újabb számokhoz leadott és elfogadott anyagokat nem fogja közölni, a már megjelent írásokat viszont a weboldalon hozzáférhetővé teszi (javarészt az anyagok már ma is elérhetők). Az előfizetőket levélben tájékoztatják majd a lap megszűnéséről, és arról, hogy milyen konstrukcióban igényelhetik vissza az időarányos előfizetési díjat. (via IT.news)

Megtalálták az infarktus genetikai okait

2007. július 19., 15:36 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A szívinfarktus kockázatát megduplázza a gének bizonyos variációja, de az egészséges életmód továbbra is a legjobb a megelőzéshez, számoltak be a szívinfarktus genetikai okait felfedező tudósok Bonnban, a Nemzeti Genomkutató Hálózat. A kutatók a DNS több olyan szakaszát azonosították, amelyben a gének jelentősen növelik a szívhalál esélyét.

Német, francia és brit kutatók háromezer beteg és 4500 egészséges személy adatait elemezték, ez volt az eddigi legszélesebb körű vizsgálat ezen a területen. A kutatás során az infarktus és a koszorúerek megbetegedéseinek rizikójára összpontosítottak.

"Összesen a kromoszómák hét olyan genetikai variánsát találtuk meg, amelyek húsz-harminc százalékkal növelik az infarktus esélyét" - mondta Heribert Schunkert professzor, a Schleswig-Holstein-i Egyetem klinikájának vezetője. Egy kromoszóma esetében olyan génvariánsra bukkantak, amely megkétszerezi a veszélyt.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a genetikai kockázatot tovább növeli a túlsúly és a magas vérnyomás, vagyis a betegséget nem kizárólag a gének határozzák meg. Az egészséges életmód továbbra is nagyon hatásos megelőzési módszer. (via MTI)

Az EU a fájlcserélők mellé állt

2007. július 19., 12:12 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az Európai Bíróság állásfoglalása szerint a lemezkiadók és a filmstúdiók, illetve az őket képviselő szervezetek nem követelhetik az internetszolgáltatóktól az illegális fájlcserével gyanúsított előfizetők adatainak kiadását. Mint Juliane Kokott főtanácsnok rámutatott: az európai jog – bár büntetőügyekben előírja – polgári ügyekben határozottan nem támogatja az internetes forgalomra vonatkozó személyes adatok átadását.
Tovább

A Hp maradt a legnagyobb pc-gyártó

2007. július 19., 12:04 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Erős második negyedéven van túl a pc-piac, derül ki a meghatározó piackutató cégek jelentéséből. Az IDC adatai szerint az áprilistól június végéig tartó időszakban világszerte 58,5 millió személyi számítógép fogyott, 12,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. (A más módszertannal dolgozó Gartner valamivel több, 61,1 millió pc-t számolt össze, és 11,7 százaléknyi éves bővülést mért.)
Tovább

Drágul az űrturizmus

2007. július 19., 11:58 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Simonyit meg a többiek még 20-25 millió dollárból lőtték ki az űrbe. Az orosz Szojuz-űrhajókkal végrehajtott utazások ára nagyjából stabilan tartotta magát az utóbbi években, a gyenge dollár azonban megdrágítja a milliomosok utazását. Öt évvel ezelőtt még 32 rubelt ért egy dollár, ma már csak 25-öt, így az átváltás után komoly különbségek adódnak. Az ABC News szerint akik 2008-2009-ben jutnak fel az űrbe, nem ússzák már meg ilyen olcsón a turistáskodást. Akinek nincs felesleges 30-40 millió dollárja, az már ne is jelentkezzen a Space Adventuresnél, mert úgysem fogják elvinni.

Kisebb iPhone szeptemberben?

2007. július 19., 11:37 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az már kiderült, hogy az Apple benyújtott egy olyan szabadalmat, ami az iPod Nano-ra emlékeztet, csak telefonszerűbb, erről írt a Mobilaréna is. A tajvani Digitimes viszont tudni véli, hogy a szintén tajvani Wintek cég máris kapott megrendelést az Apple-től egy újabb adag kijelző legyártására, amely viszont kisebb, mint az eddigiek. A hírek szerint a próbaszéria előállítása már meg is történt, a napokban indulhat a sorozatgyártás, ami elemzők szerint szeptemberi debütálást jelenthet, egyesek már az árát is belőtték 250 és 300 dollár közé.

 

Tudjuk azt is, hogy szintén szeptemberre ígérte az Apple az iPhone európai változatának debütálását, ám jelen pillanatban úgy tűnik, hogy a fent részletezett információk egy egyszerűbb iPhone képét vetítik előre, amely elérhetőbbé teheti az Apple életérzést a fejlődő országok piacain is, de ez már csupán spekuláció. (via Mobilarena)

Japánban is bukás a PS3

2007. július 19., 07:27 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Nem mindenhol megy rosszul a Sonynak: Japánban például több PlayStation 3-at, mint Xbox 360-at vettek, ami jó. Az Enterbrain magazin felmérése szerint a csak 2006 vége óta kapható konzolból több fogyott, mint a 2005-ben piacra került Xbox-ból, ami okot adhatna a bizakodásra, ha nem ismernénk a számokat: a Sony játékgépéből egymillió fogyott Japánban, konkurenséből 420 ezer, ami a piac sajátosságait figyelembe véve megdöbbentően apró különbség. Hiába, hogy az X360 előnye közel egy év, hiába, hogy még így is lemaradt, a 2:1-es arány elképesztően rossz ahhoz képest, hogy Japánban hagyományosan utálják az amerikai játékgépet, és oltárokat emelnek a PlayStationöknek.



A rekordot ott is a Wii tartja, a hadonászós játékgépből 2,9 millió fogyott július elejéig. A Register megjegyzi, hogy ha a PS3 kettő az egy arányban győzte le az X360-at, akkor ez az arány hét az egyhez a Wii esetében. Így kell szerepelnie Japánban egy japán játékgépnek.

Mivel a PlayStation sehol sem fogy igazán, a Sony megpróbálja felkelteni az érdeklődést. Az amerikai piacon 20 gigabájttal nagyobb vincseszterrel és száz dolláros árcsökkentéssel próbálkoznak, Európa persze megint szív. Nem elég, hogy az árfolyamok miatt eleve 35 százalékkal többe kerül a kontinensen a játékgép, itt még árcsökkentés sem lesz, merthogy a Sony szerint ennek a piacnak nem alacsony árakra, hanem extraszolgáltatásokra van szüksége. Éppen ezért az Inquier szerint elképzelhető egy 120 gigabájtos modell bevezetése, ami valóban sokkal izgalmasabb, mint egy 100 eurós árcsökkentés.

Akarsz a GTA4-ben szerepelni?

2007. július 18., 15:38 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Itt a soha vissza nem térő alkalom belekerülni a videojáték-történelembe! A Rockstar fejlesztőcsapat akciója mindenkinek megadja az esélyt, hogy szerepeljen a Grand Theft Auto negyedik részében, mint a játékban hallható egyik rádió betelefonáló hallgatója. További tudnivalók errefelé (a lényeg hogy fel kell hívni egy számot, a rögzítőre rámondani a szövegünket, és ha szerencsénk van, azt visszahallhatjuk majd a játékban, és elmondhatjuk magunkról, hogy hozzájárultunk 2007 valószínűleg legnagyobb sikerű és legbotrányosabb játékának elkészüléséhez), ráadásnak pedig egy kis ízelítő a játékból, a legutóbbi előzetes mozi:

 

Jön az algahajtású repülőgép

2007. július 18., 15:20 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A Boeing repülőgépgyár, az Air New Zealand légitársaság és a bioüzemanyagokkal foglalkozó Aquaflow Bionomic Corporation új-zélandi cég olyan új repülőgép-üzemanyaggal kísérletezik, amit környezetbarát módon algák állítanak elő fotoszintézis útján, szén-dioxidot kivonva a levegőből. A tesztekben egy átalakított Boeing 747-400-as gép vesz részt, és jelenleg a bioüzemagyag fagyáspontja okozza a legtöbb fejtörést a kutatóknak. David Daggett, a Boeing technológiai igazgatója elmondta a kísérletekkel kapcsolatban, hogy 34 ezer négyzetkilométernyi algafarm annyi bioüzemanyagot lenne képes előállítani, ami a teljes repülőgépipar nettó széndioxid-kibocsátását nullára csökkentené.

A webkettő legalja

2007. július 18., 11:41 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A webkettes név- és logógenerátor után itt a webes önirónia újabb szép példája: a Read/WriteWeb toplistába gyűjtötte az internet legborzasztóbb, kimondhatatlan, vagy félreértelmezhető névvel megvert oldalait. Íme a lista, minden különösebb kommentár nélkül (némi angoltudás nyilván kell, hogy megértsük, miért is rossz az adott név):

1. Fairtilizer

2. Profilactic

3. gravee

4. LicketyShip

5. Oyogi

6. Layoffspace

7. iStalkr

8. Agester

9. hoooka

10. Qoop

Az internet miatt lesz terhes a kínai tinilányok fele

2007. július 18., 11:16 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Legalábbis ezt állítja a Sanghaj városában üzemelő, teherbe esett lányok telefonos lelkisegély-szolgálatát felügyelő Dr. Zhang Zhengrong. A doktor felmérése szerint az elmúlt két évben beérkezett hívások 46 százaléka olyan leányanyáktól jött, akik a gyermekük apját az interneten ismerték meg. A statisztika kitér arra is, hogy a kínai középiskolások mindössze 8 százaléka beszélt a szüleivel a szexről, 79 százalékuk pedig az internetről szerezte be az ilyen irányú elméleti ismereteit.

"Az apák többsége eltűnt, miután tudomást szerzett a terhességről, és sok olyan lány is volt, aki még az apa nevét sem ismerte." - háborgott a China Dailynek adott interjújában Dr. Zhang , aki az internet ellenőrzésének és cenzúrájának további erősítésében látja a helyzet megoldását.

Bittorrenten az új Harry Potter könyv

2007. július 18., 10:50 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Három nappal a megjelenés előtt felkerült a fájlcserélő hálózatokra a hetedik, és egyben befejező Harry Potter regény, a Deathly Hallows amerikai verziója. A könyv oldalait egyenként fotózták le, valószínűleg még a nyomdában, minden bizonnyal egy kamerás mobillal. A torrentoldalak fórumain sokan panaszkodnak a gyenge minőség miatt, sok oldal nehezen, vagy egyáltalán nem olvasható egy kis Photoshop-rásegítés nélkül. A könyv először a Demonoid torrentkereső oldalon tűnt fel magyar idő szerint tegnap késő este, aztán a Mininován, és bár mindkét oldalról hamarosan eltávolították a moderátorok, a terjedését nem lehetett megállítani.

És igen, kiderül belőle, hogy mi történik a 704. oldalon. De nem áruljuk el.

Két év múlva a kínaiak lesznek legtöbben az interneten

2007. július 18., 10:17 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Pew Internet tanulmánya szerint 2009-re Kína beéri az USA-t az internetezők számában. Jelenleg 137 millióra becsülik a kínai internetezők táborát, és 165 millióra az amerikaiakét, azonban Kínában ez a szám egyre gyorsabban növekszik (tavaly már 23 százalék volt a bővülés üteme).

Itt a pdf spam

2007. július 18., 10:08 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A spamszűrők fejlesztői és egyéb online biztonságtechnikai cégek büszkén jelentik, hogy végre visszaszorulóban van a kép-alapú spam, ami 2006 óta a levélszemét küldőinek kedvenc fegyvere volt a szűrőprogramok ellen. A kép-spam járvány csúcspontján, idén januárban az összes levélszemét 52 százaléka ezzel a technikával élt, ami a legújabb felmérések szerint júliusra 38 százalékra csökkent.

Most, hogy a védelmi vonalak felkészültek a levél mellé csatolt, általában jpg kép formájában küldött kéretlen reklám felismerésére, a spammerek új fronton támadnak: pdf formátumban csatolják a reklámjaikat a levélhez, amit a szűrőprogramok egyelőre nem ismernek fel. Az első ilyet június közepén észlelték: egy német eredetű, részvényvásárlásra buzdító levél volt, ami 400 millió példányban esett be a világ email-fiókjaiba (eredményes is volt a kampány, a cég papírjai a szokásosnál 20 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolítottak aznap, a spam mögött állók szépen kereshettek a tőzsdei spekulációval), ma pedig máris az internet napi ötmilliárdos spamtermésének 4 százalékát teszi ki a pdf-alapú levélszemét.

Cserebere a játékipar csúcsán

2007. július 18., 09:50 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Leköszönt a posztjáról a Microsoft játékdivíziójának első embere, Peter Moore, aki 2003 óta egyengette az Xbox útját a konzolok világában, és próbált életet lehelni a Games for Windows programmal a pécés játékiparba. Mr. Moore a legnagyobb független játékkiadóhoz, az Electronic Artshoz igazol, ahol a valószínűtlenül sikeres sportjátékokat futószalagon gyártó EA Sports részleg vezetője lesz. A helyét a Microsoftnál az a Don Mattrick foglalja el, aki - meglepetés! - korábban másfél évtizedig éppen az Electronic Arts elnöki székében ült.

A játékosok máris azon csámcsognak, mi lesz Moore híres Halo 2- és GTA4-tetoválásaival, amikkel a slágerjátékok hivatalos bejelentéseit illusztrálta sajtótájékoztatókon.

Leleplezték a jövő mobilprocesszorát

2007. július 18., 06:39 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Alig pár napja mutatták be a legújabb Core 2 Duókat, az Intel máris a következő generációról beszél. A most leleplezett csipek már az ősszel érkező Penryn-családba tartoznak, azaz mindegyik 45 nanométeres csíkszélességgel készül, szemben a ma használt 65 nanométerrel. Az átállás alacsonyabb gyártásköltséget és nagyobb órajel elérését teszi lehetővé az Intel számára.

Az új csipek ugyanúgy 800 megahertzes rendszerbuszt használnak, mint a két napja bemutatott verziók, a gyártó nem akarja az 1066 vagy az 1333 megahertzet bevezetni a mobilszegmensbe. A 2,1 és a 2,4 gigahertzes verziókban 3 megabájt másodszintű gyorsítótár lesz, a 2,5 és a 2,6 gigahertzesekbe 6 megabájt kerül, ami másfélszer több az első gépem rendszermemóriájánál (1993, DX2-66).

Az Extreme verzió órajele 2,6 gigahertzről 2,8 gigahertzre nő, ebben nem lesz szorzózár, tehát szabadon lehet majd gyilkolni magasabb frekvencián is a csipet. A 45 nanométeres gyártástechnológia alapján az új modellel jóval magasabb órajel lesz majd elérhető, mint a mostani, 65 nanométeres verzióval.

A csipekre várhatóan 2008 elejéig kell várni.