Tech blog

Sokáig bírja az iPhone

2007. június 19., 14:13 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Ahogy közeledik az iPhone európai premierje, úgy kerül napvilágra egyre több információ a termékről. Hétfőn a Reauter's közölte, hogy 8 órás beszélgetési időre képes a készülék, ami tényleg sok a jelenleg kapható mobiltelefonokhoz értékeihez képest. Ugyancsak innen származik az az információ, hogy egy töltéssel 6 óra folyamatos internetezést is el lehet érni az eszközzel, ha pedig zenehallgatásra használjuk, akkor 24 órán keresztül képes egyhuzamban működni az iPhone, írta meg a Mobilaréna.



Az európai forgalmazás kapcsán viszont felröppentek olyan pletykák, hogy a szolgáltatók nem biztos, hogy felveszik a kínálatba az iPhone-t, ugyanis az Apple olyan feltételeket szab és olyan arrogáns stílusban kommunikál, hogy még az sem billenti helyre a mérleget, hogy a készülék igen nagy érdeklődésre tarthatna számot. Az Intomobile szerint Steve Jobs számára most válik világossá, hogy az USA határain kívül korántsem olyan nagy a befolyása, mint azt korábban képzelhette, így lehet, hogy Európában csak kártyafüggetlen iPhone kerül majd forgalomba.

2060-ban jön világvége

2007. június 19., 11:35 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Sir Isaac Newton sokoldalú személyiség volt: felfedezte a gravitáció törvényeit, leírta a bolygók mozgását, fejével almákat gyűjtött, de ez mind semmi ahhoz képest, hogy meghatározta az Apokalipszis pontos dátumát is. A jeruzsálemi Héber Egyetemen őrzött, és most nyilvánosságra került 1704-es levélből kiderül, hogy Newton 2060-ra tette a világvégét. A híres fizikus szerint a nagy esemény előtt "elpusztulnak a bűnös nemzetek, vége lesz a sírásnak és a szenvedésnek, a zsidók visszatérnek a fogságból, és ismét létrehozzák virágzó és örök királyságukat", írta meg az Inforádió. Newton nem fizikai modellekre alapozta a dátumot, hanem a Bibliát tanulmányozva jutott a vészjósló következtetésre.

Halál az egérre!

2007. június 19., 07:13 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Megjelent a Novint Falcon 3D, írta meg a Gizmodo. A készüléknek egy évvel korábban kellett volna piacra kerülnie, de a lényeg, hogy már szállítják. A játékok irányítását segítő eszközt eredetileg még fogorvosi oktatáshoz, és geológiai kutatásokhoz fejlesztették, ezek meg köztudottan rokonterületek az firs person shooterekkel. A Youtube-os videóból nem derül ki egyértelműen, hogy miként működik a 190 dolláros eszköz, az viszont biztos, hogy használható Half Life 2 alatt is, és hogy a force feedbacknek, valamint a térbeli mozgásnak hála életszerűbb játékélményt kínál. Amint tudjuk, beszerezzük, és megmondjuk, milyen.

Az Amazonas hosszabb a Nílusnál?

2007. június 18., 15:34 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Brazil Geográfiai és Statisztikai Intézet munkatársai szerint máris ténynek tekinthető, hogy nem a Nílus, hanem az Amazonas a világ leghosszabb folyója. További izgalmak egy kattintásnyira.

Kitüntették a web atyját

2007. június 18., 14:04 Módosítva: 2009.02.07 11:01

És ha már a techrovat hatáskörébe tartozó celebeknél tartunk: Tim Berners-Lee megkapta a brit Érdemrendet (reméljük, jól fordítjuk azt, hogy Order of Merit). Az 1902-ben alapított kitüntetés az egyik legrangosabb elismerés az országban, amit politikusok, tudósok és művészek egyaránt megkaphatnak. Berners-Lee előtt olyan nagy nevek gyarapították a kitüntetettek névsorát, mint Churchill, Graham Greene és Teréz anya.

Kevin Spacey Berners-Lee volt az, aki a kilencvenes évek elején néhány kollégájával a CERN-ben megalkotta az internetet és az első weboldalt, ma pedig a világháló standardjait felügyelő World Wide Web Consortiumot (W3C) igazgatja. Nem ez az első elismerése a koronától: a királynő 2004-ben lovaggá ütötte.

Szakadt zseni a metrón

2007. június 18., 13:43 Módosítva: 2010.03.26 09:47

Egyik kedvenc oldalunkon, az englishrussia.comon találtunk néhány fotót Grigorij Perelman orosz matematikusról, amint éppen a szentpétervári metrón utazik és két megálló között bizonyára évtizedes matematikai problémákat old meg fejben. Az úriember először akkor vált a mainstream médiában is híressé, amikor néhány évvel ezelőtt bizonyította a világ hét legnehezebb matematikai kérdése között számon tartott Poincaré-sejtést, másodszor pedig akkor, amikor visszautasította a bizonyításáért járó egymillió dollárt. A képeket nézve az őrültzseni-divat nyári slágere a kopott zakó, a tornacipő és a körömrágás lesz.

Összeomolhat az internet az adatforgalom alatt?

2007. június 18., 13:05 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Lassan két évtizede exponenciálisan nő az internet adatforgalma. Meddig bírhatja ezt a hálózati hardver? - teszik fel a vészjósló kérdést ugyanazok a szakértők, akik már az mp3 és a Bittorrent elterjedésekor is az internet összeomlásával riogattak. Részletek itt.

Befejezték a negyedik űrsétát az Atlantis űrhajósai

2007. június 18., 13:03 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Sikeresen végrehajtotta negyedik, egyben az STS-117 kódjelű misszió utolsó űrsétáját az Atlantisi űrrepülőgép legénységének két tagja - jelentette közép-európai idő szerint hétfő hajnalban az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. Patrick Forrester és Steven Swanson a 6 óra 29 percig tartó űrséta során minden kitűzött feladatot elvégzett. Az asztronauták üzembe helyezték azt a 73 méter hosszú napelemtáblát, amelyet az Atlantis szállított a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az új rendszer 20 kilowattal növeli az ISS áramellátását. Ezen kívül az Unity amerikai modulon elhelyeztek egy információs kábelt, valamint egy GPS-antennát. Ez utóbbi az űrtörmelékek elkerülését segíti. A földi irányítóközpont jelentése szerint továbbra is rendben működik az a két orosz számítógép, amely a múlt héten mondta fel a szolgálatot, majd az űrhajósok megjavították azokat.

[via MTI]

Mellfogdosással irányítható játék

2007. június 18., 11:51 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Wireden találtuk az Intimate Controllers nevű remek találmányt, ami összemossa a video- és az előjáték fogalmának határait. A kütyü, ami tulajdonképpen egy játékkontroller-érzékelőkkel ellátott fehérnemű, a New York University egyik hallgatója, Jennifer Chowdhury diplomamunkája. A szerkezet lenti videóban prezentált működési elve roppant egyszerű: a játékot irányító érzékelők erogén zónáknál helyezkednek el, a játékosok ezeket megtapizva játszhatnak - hogy egymással vagy egymás ellen, innentől már nézőpont kérdése (a lényeg jobb minőségben itt). Szerintünk ez az igazi kooperatív multiplayer, egyben újabb bizonyítéka annak, hogy a geekek a legjobb szeretők.

Chowdhury szerint az Intimate Controllersszel Pongot és egyéb egyszerű játékokat is lehet irányítani, de a spéci alsóneműk elsődleges célja a párkapcsolat megerősítése. „Bármi, ami arra ösztönöz egy párt, hogy több időt töltsön együtt vagy új élményeket szerezzen, jó a kapcsolatnak” - fogalmazott a feltaláló. Egyébként nem ez az első szexuális kütyü, ami az egyetemről került ki. A Talk2Me fantázianevű, hangra gerjedő (és gerjesztő) vibrátort is az NYU-n álmodták meg, készítői azóta már kereskedelmi forgalomba hozták találmányukat.

Bocsánatot kér a Sony a templomi mészárlásért

2007. június 18., 11:26 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az anglikán egyház meg akarta akadályozni Resistance: Fall of Man című játék forgalmazását, mert nem tetszett neki, hogy a játékosoknak egy brit templom hasonmásában kell lemészárolniuk gusztustalan szörnyeket. Bővebben itt.

Netes támadások miatt háborognak a német tanárok

2007. június 18., 10:40 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Németországban a tartományi kulturális miniszterek konferenciája is foglalkozik azzal, hogy a világhálón egyre durvább támadások érik a tanárokat. A bajor közszolgálati rádió és televízió honlapja részletez néhány esetet: egyes diákok a legolvasottabb német újság, a Bild Zeitung egyik oldalát lemásolva fiktív bulvároldalt készítettek, és a lap címoldalán egy bizonyos tanárt a gyermekek megbecstelenítőjeként mutattak be. Más oktatókat pornóoldalakra helyeznek el vagy kivégzéseket ábrázoló képeket készítenek róluk.

Hergen Kicker, a Bajor Filológus Szövetség szóvivője szerint a tanároknak ugyan el kell viselniük a kritikát, de nem engedhető meg, hogy a becsületükbe gázoljanak, hiszen nekik is megvannak a személyiségi jogaik. Több tanár is azzal a kéréssel fordult már az érintett internetes oldalak fenntartóihoz, hogy távolítsák el az inkriminált részeket a világhálóról, de ez nem mindig sikerült. Nem szüntették meg például azt az oldalt, ahol kölni diákok osztályozzák tanáraikat és megjegyzéseket írnak munkájukról.

A spickmich.de-n 80 ezer diák regisztrált. Az oldal társtulajdonosa, Tino Kellner szerint a diákok igazságosak, így a jó tanárok jó jegyeket kapnak, a rosszak pedig rossz jegyeket érdemelnek. Ha egy tanár csak a legrosszabb jegyet kapja (ami Németországban az ötös), akkor igazán elgondolkodhat, hogyan végzi a munkáját - nyilatkozta Kellner. A tartományi miniszterek konferenciáján nem ez lesz az egyetlen téma, a tanárok túlterheltségéről is tárgyalnak, jogászok pedig arról biztosították a pedagógusokat, hogy fellépnek az internetes molesztálásokkal szemben.

[via MTI]

Háromszáz millió éves fakövület

2007. június 18., 10:30 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Közel 300 millió éves, 16,8 méter kerületű fakövületet talált egy évvel ezelőtt Sevilla közelében a spanyolországi Guadalquivir hidrográfiai társasága. Azóta a szakemberek megvizsgálták és kiszabadították a földből a leletet, kutatásaik eredményét az El País című spanyol lap közölte.

A primitív fenyők családjához tartozó fát egy nagy esőzés okozta sár- és kőlavina temette maga alá. A szakértők szerint ritka, hogy ilyen hosszú fatörzsek egyben megmaradnak. Németországban és Görögországban találtak ugyan hasonló fakövületeket, de jelenleg a sevillai a legnagyobb. Fosszilizálódása azonban nem volt egyenletes, egy része elszenesedett. A sárban, amely a fát eltemette, vulkáni hamut is felfedeztek, valamint félméteres kis fákat, rengeteg levelet, továbbá puhatestű állatok megkövesedett maradványait.

A fát hamarosan a cordobai botanikus kertbe, az úgynevezett „Kőerdőbe” szállítják. A szállításhoz a fát több részre vágják, majd a botanikus kertben újraegyesítik és kémiai eljárásokkal megerősítik. A művelet kb. 18-30 ezer euróba kerül.

[via MTI]

Folytatódik a Wii diadalmenete

2007. június 18., 05:52 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A Wii sikeresebb Japánban, mint a PS3, felmérésünk szerint Magyarországon is jobban áll a konzol, de nincs ez máshogy az Egyesült Államokban sem, ahol az NPD szerint 338 ezer Wii-t adtak el májusban. Az Xbox 360 ugyanebben a hónapban 155 ezres eredményt tudott felmutatni, míg a PS3 megállt 82 ezernél.



A piacktató felhívja a figyelmet arra, hogy a Sony áprilisban is hasonló eredményt ért el, míg a Nintendo hat százalékos, a Microsoft 11 százalékos csökkenést volt kénytelen elkönyvelni. Azért még így is óriási a lemaradás, nem csoda, hogy a Sony árcsökkentésen töri a fejét.

A japán céget azért megnyugtathatja, hogy a PS2 még mindig jobban szerepel az amerikai piacon, mint az X360, 188 ezer ment el belőle, ami három százalékos csökkenés áprilishoz képest. Még jobban szerepel a PSP, amiből húsz százalékos emelkedés mellett 221 ezer darabot sikerült értékesíteni, de a kézikonzol közvetlen ellenfele már a Nindendo DS: abból viszont 423 ezer darab ment el májusban.

A nexgenwars szerint összesítettben még mindig az Xbox 360 vezet az újgenerációs konzolok piacán 11 millió eladott példánnyal, a Wii egy éves hátránya ellenére 7,6 milliónál tart, míg a PS3 utolsó, 3,3 millióval.

Gigantikus robotkar

2007. június 16., 06:54 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Lassan megvalósulnak a rémálmaink, legalábbis az Engadget szerint óriási robotok miatt szoktunk nyugtalanul forgolódni az ágyban. Mindenesetre Németországban elkészült a valaha gyártott legerősebb robotkar. A kevéssé félelmetes nevű Kuka Roboter legújabb szerkezete a vállalat szerint a legerősebb és leggyorsabb konstrukció a világon. A KR 1000 Titan képes egymaga 1000 kilogrammot felemelni akár 3,2 méteres magasságba is. Az erőkifejtésben kilenc motor van a kar segítségére, így a Titan annyi munkát tud elvégezni, amennyihez korábban két robotkar kellett. A gyártó szerint az új robottal gyorsabb és gazdaságosabb lesz az autógyártás is, persze csak addig, amíg egy rendszerhiba folytán ki nem tör a szerelőcsarnokból az óriási kar, hogy megsemmisítse a világot.

Megkezdődött az Atlantis űrhajósainak harmadik űrsétája

2007. június 15., 23:59 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A harmadik űrséta fő feladata az űrsikló hőszigetelő-rétegén keletkezett rés kijavítása. James Reilly és Danny Olivas űrsétáját hat és fél órásra tervezik. Reilly a Nemzetközi Űrállomás (ISS) robotkarján a hajtóműveknél a felszálláskor aerodimanikus erők hatására levált szigetelőhab-darabkát illeszti vissza a helyére, ezután Danny Olivas a mintegy 10 centiméter hosszú szigetelőanyag-darabot sebészkapcsokkal rögzíti, majd tűvel visszavarrja. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakértői attól tartanak, hogy a visszatéréskor a magas hőmérséklet hatására a szigetelőhab-réteg alatti grafitréteg megrongálódhat. A NASA két nappal, június 21-ig meghosszabbított az űrsikló küldetését a hiba kijavítása érdekében.
forrás: mti

Európában is lesz űrturizmus

2007. június 15., 14:00 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Ötvenmillió forintért öt percet kínál az EADS a világűrben, az első utazásra 2012-ben kerülhet sor. Az űrrepülő hagyományos hajtóművekkel száll majd fel, ezek juttatják el 12 kilométeres magasságba. Itt bekapcsolnak a rakéták, 80 másodperc alatt 60 kilométerig viszik fel a járművet, és ezzel a lendülettel, meghajtás nélkül elérik majd el a 100 kilométeres magasságot. Cikk itt, sok képpel.

Megjelent a Nobel-díjas Oláh György könyve

2007. június 15., 13:29 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Kőolaj és földgáz után: A metanolgazdaság címmel magyarul is megjelent Oláh György, Alain Goeppert és G.K. Surya Prakash közös könyve, amelyben arról írnak, hogy a klímaváltozásért és a globális felmelegedésért okolható szén-dioxidot hogyan lehet energiatermelésre használni. A magyar származású Oláh György a pozitív töltésű szénatomokkal végzett kutatásaiért 1994-ben Nobel-díjat kapott. A tudós kötetét pénteken mutatták be a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában.

Zombikkal harcol az FBI

2007. június 15., 12:57 Módosítva: 2009.06.19 12:14
Mindenre elszánt zombik fenyegetik az amerikai nemzet biztonságát, és már csak az FBI veheti fel a harcot a több mint egymillió főből álló hordával, írja a BBC. Az FBI kiberbűnözési szakértőik megpróbálják felkeresni a zombikat, hogy elmagyarázzák miként védhetik meg a mások életét is megkeserítő kórságtól.

A BBC cikke persze nem a fekete mágiáról szól, hanem a sötét lelkű hekkerekről, akik különféle digitális kártevőkkel fertőzik meg a számítógépeket, hogy azokat távolról tudják irányítani. A zombi gépek segítségével általában spameket terjesztenek és weboldalakat törnek fel.

Itt a Safari 3.0.1 béta

2007. június 15., 10:47 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Három nappal a hibákkal és biztonsági résekkel teli Safari 3.0 béta kiadása után elkészült a böngésző új változata, a 3.0.1 béta. Természetesen a windowsos változatról van szó, és némelyik hiba segítségével a gonosz hekkerek akár kártékony kódokat lefuttathattak volna a Safarin keresztül. A biztonsági réseket betömte az Apple, tehát aki eddig nem merte kipróbálni a Safarit, most nyugodtabban megteheti. Letöltés itt.


Ismeretlen alakok a Vista hologramjában

2007. június 15., 10:30 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Három furcsa alak próbálja elrettenteni a hamisítókat a Windows Vista lemásolásától. A rejtélyes trió fotóját a telepítő dvd hologramjában fedezte fel valaki, akinek nyilvánvalóan nagyon sok szabadideje lehetett. Kiderült, hogy a milliméteres fényképen nem a szoftverrendőrség emberei láthatók, hanem a hologram összeállítói. A Microsoft szerint a kép csak azért oda, hogy ezzel is megnehezítsék a dvd lemásolását.



Közeli fotó a következő lapon.
Tovább

Tigerből Leopard

2007. június 15., 07:11 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Pár napja mutatták be utoljára, a legtöbben máris a gépükön szeretnék tudni a Mac OS X Leopardot. Abban a többség egyetért, hogy az aktuális verzió, a Tiger nagyobb előrelépést jelentett két évvel ezelőtt, mint most a Leopard, de a megújult külső sokaknak tetszik, ráadásul a nem falrengető, de szimpatikus új funkciókat is sokan kipróbálnák. Utóbbira még várni kell, előbbi megoldható. A beszeljukMacen keresztül jutottunk el wyctim blogjára, ahol szép kis leírást találhatunk a Mac OS X moddolására. Azt átalakulás két szimpla lépésből áll: le kell tölteni a Leoprard Vistát idéző füves hátterét, aztán egy programot, ami átlátszóvá teszi a menüsort. Ettől még nem lesz csillogós a dock, sem 3D-s, ahogy a Stacks nevű rendszerező-izé sem jelenik meg hirtelen alul, de kipróbáltuk, és állíthatjuk, hogy egy lépéssel már most közelebb kerülhet az októberben debütáló operációs rendszerhez, aki akar.

Több számítógép elromlott a Nemzetközi Űrállomáson

2007. június 14., 16:18 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Több fontos számítógép felmondta a szolgálatot a Nemzetközi Űrállomás orosz szekciójában; a hibák kijavítása meghosszabbíthatja az Atlantis űrsikló küldetését. Az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA közölte, hogy az asztronauták a rendszerek felélesztésén fáradoznak. Három, vezérlési és ellenőrzési feladatokat ellátó számítógép ment tönkre szerdán, amikor az űrhajósok hozzákezdtek egy napelemszárnypár behúzásához. Az elromlott gépek felügyelik egyebek között az oxigénszintet, a páratartalmat és a vízfeldolgozást a Föld körül keringő laboratóriumban. (via MTI)

Kicsi a nyereség az Apple TV-n?

2007. június 14., 12:08 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az iSuppli elemzője szerint csak alacsony profittal számolhat az Apple a nemrég bevezetett set-top boxon: miközben 299 dollárért értékesítik, 237 dollárba kerül az előállítása, leszámítva a dobozolás és szállítás költségeit, meg a marketingkiadásokat. Ezek alapján még az sem elképzelhetetlen, hogy az Apple veszteséggel árulja a terméket, ami nem is lehetetlen: felszereltségéhez képest kimondottan versenyképes a termék ára (inkább a szoftveres háttéren múlik, hogy a gép butább az elvárhatónál). Elemzők szerint az Apple célja a piacszerzés lehet, ezért elfogadja, hogy minimális a haszon, miközben az iPodra vonatkozó ötven százalékos profit biztosítja a megfelelő bevételeket.

Klikkeljen Magyarországért VIII.

2007. június 14., 11:57 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A második fordulóban ötödikek, a harmadikban másodikak lettünk, a negyediket meg megnyertük. De mi lesz az ötödikben? A nagy klikkelős háború legújabb fordulójában is a japánok küzdenek a magyarokkal, a jelenlegi állás szerint 480 millió kattintás áll szemben 460 millióval, a mi javunkra. Közben Tajvan erős hajrával feljött a harmadik helyre, letaszítva ezzel Chilét a dobogóról, ami megint csak nekünk jó hír: az összesítettben ugyanis előttünk van a dél-amerikai ország, minél rosszabbul szerepel, annál nagyobb az esélyünk megelőzni a spanyol-ajkúakat a végső harcban. Akinek fogalma sincs arról, hogy mi ez az egész, az a magyar főhadiszálláson tájékozódhat.

Több processzor, kevesebbért

2007. június 14., 11:46 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Idén a globális csipeladás csupán 1,8 százalékkal bővül, jóval lassabban a korábban becsült tíz százalékos növekedéshez képest, aminek az a kiváltó oka, hogy csökken a termék ára a vezető piacokon - közölte a SIA (Semiconductor Industry Association), amely 1977 óta képviseli az amerikai félvezető-gyártókat.
Tovább

Óriási szárnyas dinót találtak

2007. június 14., 11:36 Módosítva: 2018.01.17 11:12
Szokatlanul nagy szárnyas dinoszaurusz csontvázmaradványára bukkantak Kínában, s a szakemberek szerint az állat egy eddig ismeretlen faj - olvasható a Nature című amerikai tudományos folyóirat legutóbbi számában.

A nyolc méter hosszú és két embernyi magas tollas, csőrös, de repülni nem tudó dinóra Belső-Mongóliában, a kínai-mongol határon, Erenhot közelében találtak rá még 2005 áprilisában, azon a környéken, amelyet dinóvárosnak neveznek, mert olyan sok a megkövesedett maradvány arrafelé.

A Gigantoraptor erlianensisnek elkeresztelt tollas dinó mérete azért meglepő, mert a legtöbb elmélet szeriont a húsevő dinoszauruszok minél madárszerűbbekké váltak, annál kisebbek lettek. Más tollas dinók súlya alig éri el a 40 kilót, ez a példány azonban 35-ször nehezebb volt náluk, vagyis 1,4 tonnát nyomott. Ráadásul a pompás példány, amely mintegy 85 millió éve élt, egészen fiatalon, 11 évesen pusztult el, tehát kifejlett egyedként még hatalmasabb lehetett volna.

Az eddig ismert legnehezebb szárnyas dinó, Stirton mennydörgésmadara fél tonnát nyomott, és Ausztráliában élt 6 millió évvel ezelőtt. (via MTI)

Hasselhoff örökre a csúcson

2007. június 14., 10:55 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Egyáltalán nem új, ráadásul a szó szoros értelmében nincs is köze a tudomány is technika világához, de a mai csütörtökhöz valahogy hozzátartozik David „The Hoff” Hasselhoff Jump in my car című dala. A mester tavaly készítette el a felvételt, amiben ott van mellette állandó segítőtársa, az ezúttal jobbkormányos KITT is. A fekete autó személyében megtaláljuk az informatikai kötődést, és a videóból is kiderül, hogy egy fejlett számítógép bármikor képes megoldást nyújtani magánéleti problémáinkra. Aki esetleg nem ismerné a dalt, annak elmondjuk, hogy a szöveg a szokásosnál is fontosabb, meg hogy a Wikipedia szerint Hasselhoff paródiának szánta a Jump in my cart, amiért az 55 éves legenda megérdemli, hogy imádjuk. Akinek meg Hasselhoffból sosem elég, az nézze meg a másik klasszikust, a Hooked on a feelinget, akit meg nem érdekelnek az ilyen baromságok, az meg keressen tovább, van szó bőven áramkörökről meg hegesedő műanyagokról is a blogban.

Készül a mindenek felett álló szuperszámítógép

2007. június 14., 10:52 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Már két és fél éve vezette a világ csúcsszámítógépeinek ranglistáját az NEC Earth Simulator névre keresztelt rendszere, amikor 2004 szeptemberében az IBM a Blue Gene/L-lel beelőzte. A Top500-as listán – melyet a tudományos számításokat szimuláló Linpack benchmarkkal mért eredmények alapján a Mannheimi és a Tennessee-i Egyetem, valamint az amerikai Lawrence Berkeley National Laboratory munkatársai állítanak össze – azóta még hátrébb kényszerült a japán klaszter, miközben az IBM csodamasinája még inkább elhúzott a mezőnytől.


Az IBM Blue Gene/L egy részlete (Fotó: IBM)

A japánok a trónfosztást nem hagyják szó nélkül. Az ország oktatási, kulturális, tudományos és technológiai minisztériuma már 2005-ben bejelentette azt a programot, amelynek célja egy olyan szuperszámítógép megalkotása, amely földbe döngöli a Blue Gene/L-t. Egészen pontosan 10 billiárd másodpercenként elvégzett műveletet tűztek ki célul (ez ugye 10 petaflops), tehát az IBM gépénél 36-szor nagyobb teljesítményre lesz képes.

A cél a világ legerősebb szuperszámítógépének megépítése 2011-ig. Amint a Nikkei szerdai híradásából kiderül, a szaktárca a Riken Kutatóintézeten keresztül az NEC-t, a Hitachit és a Fujitsut bízta meg a feladattal. Korábban az első kettő párosa és a Fujitsu még versenytársakként pályáztak a projektre, most mégis együtt fognak működni. A minisztérium 115 milliárd jennel – körülbelül 710 millió euróval – támogatja az ambiciózus vállalkozást.

A petaflopsos teljesítmény elérésén mások is dolgoznak. Az IBM és a Cray párosa az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma számára épít ilyen rendszert, míg Kínában a Lenovo dolgozik egy hasonló projekten. Mindegyik versengő fél 2010 környékére lőtte be a monstre rendszerek üzembe állítását. (via IT.news)

Videokártyákat is gyártana az Intel?

2007. június 14., 10:40 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A DigiTimes információi szerint az Intel a Computexen több videokártya-gyártót is tájékoztatott a grafikus kártyák piacára történő belépési szándékáról. Bár a tervek állítólag még nem nyertek határozott körvonalakat, az tudható, hogy az Intel asztali pc-kbe való, a GeForce-okkal és a Radeonokkal konkuráló videokártyákat tervez. Az útitervet és a majdani termékek specifikációit várhatóan ez év utolsó negyedéig pontosítják. Kezdetben a várakozások szerint középkategóriás, 300 dollár körüli kártyákat dobna piacra a vállalat – ha minden rendben zajlik, erre 2008 második negyedévében kerülhet sor.
Tovább

Itt a Doom 3 motor utódja

2007. június 13., 16:28 Módosítva: 2009.02.07 11:01

John Carmack játékipari félisten, és a világ legismertebb játékprogramozója az Apple WWDC 2007 rendezvényén mutatta be legújabb grafikus motorját, ami egylőre az id Tech 5 névre hallgat. Sajnos egyelőre csak egy gyalázatos minőségű kézikamerás felvétel van róla, de a látvány így is földbedöngölő.

A rövidke jelenetben összesen 20 GB-nyi textúra borítja a 3D-s objektumokat, és mindössze tíz napba került a grafikusoknak összedobni.