Tech blog

Hegesedik a műanyag

2007. június 13., 14:01 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az Illinois Egyetem kutatói olyan műanyagot állítottak elő, ami az emberi bőr öngyógyító folyamatát, a hegesedést képes utánozni - jelentette az MTI. Az eljárás két elem kölcsönhatásán alapul: az anyag belső mikrocsatornáiban kapszulákban tárolódó anyag sérülés hatására az összetört kapszulákból a felszínre kerül, és az oda előzetesen felvitt katalizátoranyag beindítja a "hegesedés" reakcióját.

Az anyagot ipari borításokban, például a repülőgép- és autóiparban használhatják, de az optika és az elektronika terén is jelentős potenciáélt látnak benne a kifejlesztői. Kézzelfogható hasznosításként elég ha belegondolunk például abba, hogy egy öngyógyító anyaggal bevolt gépkocsit nem kell többé minden karcolás után újrafényezni.

Halászok lopták el az internetet Vietnamban

2007. június 13., 11:04 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Kis híján elvágták az interneten a világtól Vietnamot azok a halászok, akik az elmúlt napokban összesen 43 kilométernyi tenger alatti száloptikás kábelt szedtek fel, és adtak el fémhulladékként.

A vietnami kormány nemrég engedélyezte, hogy a hetvenes években a háborúban az ameriakiak által lefektetett, azóta használaton kívüli tenger alatti vezetékeket bárki begyűjtse. Mivel ezek a kábelek rézalapúak, és jó pénzt érnek, a halászok rögtön lecsaptak a lehetőségre, és gyakorlatilag minden tenger alatti kábelt felszednek - többek között most a Thaiföld és Hongkong felé vezető internetes gerincvezetéket is.

A vezetékeket üzemeltető, és most több millió dolláros kárt szenvedett szingapúri cégek nyomására a vietnami kormány visszavonta az általános kábelfelszedési engedélyt.

Vektorfizika a gyakorlatban

2007. június 13., 10:47 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Mi történik, ha egy százkilométeres sebességgel haladó autóból hátrafelé kidobunk egy baseball-labdát, szintén százkilométeres sebességgel? A külső szemlélő számára a labdának egy helyben kellene maradnia, majd lepottyannia, hiszen a vízszintes sebességvektorok pont lenullázzák egymást. Egy japán ismeretterjesztő tévéműsor úgy gondolta, kipróbálja a dolgot a gyakorlatban is:

Napelemes sörgyár Texasban

2007. június 13., 10:25 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Amerika egyik legnagyobb szabású napenergia-kísérletébe vág bele a Pearl Brewery sörgyár a cég legrégebbi, 1883 óta működő sörfőzdéjének felújításával. Az épület tetejére 67 ezer négyzetláb (kb. 6200 négyzetméter) felületen kerülnek napelemek; az általuk termelt energia a sörfőzde szükségleteinek egynegyedét fogja fedezni, az átalakítás pedig mindössze 1,35 millió dollárba kerül.

Újabb nagyüzemi spammer a rács mögött

2007. június 13., 10:12 Módosítva: 2009.02.07 11:01
11 év börtönt és negyedmillió dolláros büntetést kapott levélszemét terjesztéséért egy New York-i férfi. Egyetlen esetet sikerült rábizonyítani, amikor 2005 áprilisa és augusztusa között heti 1,2 millió AOL-felhasználót bombázott kéretlen reklámlevelekkel. Adam Vitale szeptember 13-án vonul be a börtönbe.

Mégsem olyan gyors a Safari

2007. június 13., 10:02 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Bár Steve Jobs azzal harangozta be az Apple windowsosított böngészőjét, hogy sebességben simán állva hagyja az Internet Explorert és a Firefoxot, az első tesztek azt mutatják, hogy ez nem teljesen igaz.

A Wired tesztjében ajaxos alkalmazásokkal jól megtömött oldalakon mérte a három böngésző sebességét, konkrétan a Google Calendar és a Gmail oldalainak betöltési idejét hasonlította össze. Az eredmény: továbbra is a Firefox a leggyorsabb (na ja, ha az Operát nem is vették be a versenybe...), a Safari pedig általában még az Explorernél is lassabb.

További kellemetlen hír, hogy a már megjelenés napján vagy féltucat biztonsági rést fedeztek fel az Apple böngészőjében.

A geek ventilátor

2007. június 13., 09:52 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Mit tegyen az egyszeri geek ebben a dög melegben, ha történetesen légkondi nélküli helységben kell tartózkodnia? Kavarja a levegőt egy ilyen csodával! A cuccban 5 MB memória tárolja a legfeljebb 128 fázisból álló animációkat, amiket a ventilátor lapátjain elhelyezett 42 LED játszik le. A pécéhez soros porton csatlakozik, így magunk is fabrikálhatunk új látványeffekteket. Mindössze 389.99$-ért beszerezhető (kb. 75 ezer forint), a hülyének is megéri.

Élőszereplős tetris

2007. június 13., 07:48 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Azt állítani, hogy a japánok minden hülyeségre képesek különösen rasszista kijelentésnek minősül, ráadásul a szájberháború után, aminek során a magyar kattintók nemes ellenfelet ismertek meg az ázsiai harcosokban, még udvariatlanság is lenne ilyesmit mondani, úgyhogy kommentár nélkül: Japánban kitalálták az élőszereplős tetrist.



A játék úgy működik, mint a zseniális eredeti, meg kell találni a formák harmóniáját, hogy a különböző geometriai alakzatok tökéletesen passzoljanak egymásba. A probléma csak az, hogy az egyik geometriai alakzat egy ember, a másik meg egyáltalán nem kompatibilis semmivel, ami 30 centinél magasabb. A videón is látható, hogy a feladat sikeres teljesítéséhez össze kell menni, vagy spárgázni kell, még az a legszerencsésebb, akinek csak tigrisbukfencet kell prezentálnia pármillió néző előtt. Aki elrontja a mozdulatsort, azt a támadó fal beletolja a vízbe.

Egyébként akármekkora hülyeség, nyári gyerektáborokban simán a legnagyobb sztár lenne a szerkezet, sőt, követeljük is a licensz azonnali beszerzését. (via Plastik)

Az ókori Rómát mutatja be a világ legnagyobb 3D szimulációja

2007. június 12., 16:27 Módosítva: 2009.02.07 11:01
1

A világ legnagyobb számítógépes szimulációjában az ókori Róma hétezer épületét készíti el egy nemzetközi, építészekből és régészekből álló kutatócsoport. A Virginai Egyetem összefogásában 10 éve dolgoznak a Rome Reborn (újjászületett Róma) elnevezésű szimuláción, amelyben a látogató úgy sétálhat, mintha az ókori Róma utcáit róná, írja a BBC. Harminc épületet teljes egészében, belső díszítésekkel, freskókkal együtt rekonstruálnak, például a Kolosszeumot és a Szenátust. A projekt weboldalán olvasható ismertetés szerint a szimuláció az ókori Róma fejlődését mutatja be a késő Bronz-kortól a középkor elejéig.

Egereken már működik a rizsből készített koleragyógyszer

2007. június 12., 15:17 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Japán tudósok szájon át alkalmazható koleragyógyszert fejlesztettek, amelynek hordozóanyaga a rizs egyik proteinje. Egyelőre még csak egereken próbálták ki, de teljes sikerrel. A Tokiói Egyetem munkatársai rámutattak, hogy az új gyógyszernek alapvetően két nagy előnye van más koleravakcinákkal szemben. Egyrészt nem igényel hűtést, ami azért életbevágó, mert a harmadik világban, ahol a legégetőbb a szükség koleragyógyszerekre, a hűtés megfizethetetlenül drága, másrészt a szájon át történő alkalmazhatóság jóval nagyobb biztonságot és sterilitást jelent.

A rizs proteinje lehetővé teszi, hogy a hatóanyag ne a gyomorban oldódjon fel, hanem a bélrendszerben, vagyis ott, ahol immunreakciót kell kiváltania, hogy a szervezet leküzdhesse a betegséget. A kolera akut bélrendszeri fertőzés, amelyet a Vibrio cholerae elnevezésű baktérium okoz. A következő lépésben a kutatók főemlősökön tesztelik az új készítményt, ám hogy emberen mikor próbálhatják ki, még nem tudni. Mindenesetre az ötlet más betegségekkel szemben kifejlesztendő gyógyszereknél is kiaknázható - hangsúlyozzák a kutatók -, mivel a rizsprotein más vakcináknak, így például az anthrax, az influenza vagy akár a HIV elleni szereknek is hasznos hordozója lehet. (via MTI)

Szerdától Xbox Live Arcade-on a csodálatos Prince of Persia

2007. június 12., 12:28 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az örökzöld Prince of Persia 1989-es, Jordan Mechner dizájnolta verziója kerül a boltokba szerdán az Egyesült Államokban. A Gameloft fejlesztésében készülő Prince of Persia Classic teljesen új az animációk, a grafika és a fényeffektek segítségével, illetve több benne az ellenség, a rejtvény és a csapda is, írja a Wired. Az új generációs remakeben három játéklehetőség közül választhatunk: a normál módban a játékot olyan gyorsan kell befejezni, ahogy csak lehetséges, a Time Attack (időtámadás) módban szintén a gyorsaság számít, de ha 60 perc alatt nem végez a gémer, kezdheti az egészet elölről. A Survival (túlélő) módban 60 perc áll rendelkezésre és még újra sem lehet kezdeni. 

Sikítanak az idegsejtek?

2007. június 12., 11:40 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Már a középiskolában megtanítják az embernek, hogy az idegsejtekben elektromos jel szállítja az információt, azt azonban senki sem tudja pontosan, hogy az érzéstelenítők miként akadályozzák meg a jelek átvitelét. Két tudós szerint igazából semmit sem tudunk az idegek működéséről. Részletek ebben a cikkben.

Sikeresen befejezték az első űrsétát az Atlantis űrhajósai

2007. június 12., 10:16 Módosítva: 2009.02.07 11:01

 


 

Magyar idő szerint kedd hajnalra sikeresen befejezte első űrsétáját az Atlantis két asztronautája, a NASA két nappal meghosszabbította az űrrepülőgép küldetését. Jim Relly és John Olivas hat és fél órán át dolgozott a világűrben és működőképes állapotba helyezte a napelemek új szelvényét, amelyet az Atlantis szállított a Nemzetközi Űrállomásra. A 14 méter hosszú, 16 tonna tömegű alumíniumszelvény értéke 367 millió dollár. A berendezést a hétfő reggeli órákban az ISS robotkarja segítségével emelték ki az űrsiklóból és rögzítették a rendeltetési helyén. Üzembe helyezése után 14 kilowattal nő a napelemek teljesítménye. A két űrhajós lefektette az új szelvényt az űrállomás rendszerével összekötő elektromos kábeleket, eltávolította a berendezést szállításkor rögzítő elemek maradványait, és előkészítette a napelemek új paneleinek automatikus kinyílását, amelyre a tervek szerint kedden kerül sor.

Tovább

Windowsra fejleszt az Apple

2007. június 11., 20:56 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Hát, túlzás lenne azt állítani, hogy az Apple újradefiniálta volna az operációs rendszer fogalmát. A hétfőn megtartott konferencián Steve Jobs bemutatta a Mac OS X Leopard főbb újdonságait, és bár akad köztük pár kifejezetten szórakoztató megoldás is, senki nem gyújtotta fel magát örömében.



A szoftver kezelőfelületén dolgoztak egy kicsit, a menüsor átlátszó lett, a dock látványosabbá vált, és megjelent a Stacks, ami az ikonok rendszerezésében segíti majd a júzereket. Átalakult a Finder, mostantól leginkább az iTunesra emlékeztet a Mac OS X egyik leggyakrabban látott felülete. A Spotlight segítségével mostantól másik Macen és a szerveren is lehet keresni, a beépített Clover Flow meg abban segít, hogy úgy lapozgassunk a programok, fájlok között, akár a könyvek lapjaiban. A most bemutatott Quick Look az állomány megnyitása nélkül mutatja meg annak tartalmát akár teljes képernyős méretben is. Az operációs rendszer 64 bites (is) lesz, ami Steve Jobs szerint jelentős gyorsulást is hozhat, és része lesz a Core Animation, aminek segítségével könnyedén készíthet bárki animációkat a Leopardhoz.

Az új Mac OS X beépített Bootcamppel érkezik (eddig 2,5 millióan töltötték le a Windows futtatását lehetővé tevő programcsomagot), meg a Spaces néven már megismert funkcióval, ami több asztal párhuzamos létrehozását teszi lehetővé. A Dashboard Webclick funkciójával widgetet készíthetünk bármelyik weboldal bármelyik részéből, és mint azt már tudni lehetett, látványosabb lesz az iChat videója is. Végére maradt a Time Machine, a Leopardban bemutatkozó adatmentő, aminek segítségével egyszerűen hozhatók vissza a korábban törölt fájlok, csak nem árt hozzá egy külső merevlemez.

A One more thing az a hír volt, hogy az Apple kiadja böngészőjét Windowsra is. Steve Jobs szerint a Safari részesedése eléri az öt százalékot (fogalmunk sincs, hol találta ezt az adatot, lehet, hogy csak Cupertinóra vonatkozik), úgyhogy ideje tovább erősödni, a program 3-as verziója ezért XP-n és Vistán is fut majd, Jobs szerint gyorsabban, mint az Internet Explorer vagy a Firefox.



Azért maradt idő egy poénra is, az Apple vezetője elmondta, hogy a Leopard öt verzióban kerül októberben a boltokba, a Basic verziót 129 dollár lesz, a Premium 129 dollár, a Businest 129 dollárért lehet elvinni, az Enterprise 129 dodóért lesz beszerezhető, míg az Ultimate verzióért 129 dolcsit kér az Apple, ami nyílván fricska a Microsoftnak. Ha nem lenne világos: az új OS X-ből csak egyetlen verzió készül majd.

Most már az is biztos, hogy az iPhone június 29-én a boltokba kerül, és mától meg lehet rendelni a társaság telefonját. Az egész esemény fent van az Engadgeten, mi is onnan olvasgattuk az okosságokat.

Simonyi átlagos sugárdózist kapott

2007. június 11., 16:07 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Átlagos mennyiségű, tizenöt mellkasi röntgenfelvételnek megfelelő sugárdózist kapott Charles Simonyi, amíg a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodott - közölte Apáthy István, a KFKI Atomenergia Kutatóintézet munkatársa az MTI-vel. A szakember, aki a Pille elnevezésű sugárdózismérő főkonstruktőre, a Pille mérési adatainak kiértékelése után nyilatkozott. Az eszközzel a Nemzetközi Űrállomást és az űrhajósokat érő sugárterhelést lehet mérni - mindez azért fontos, mert a kozmonauták sokkal nagyobb sugárzásnak vannak kitéve az űrben, mint a Földön.

A dózismérő lelke egy speciális kristály, amely elnyeli a sugárzási energiát, majd későbbi hevítésre fényt bocsát ki. Minél nagyobb a sugárterhelés, annál intenzívebb a kibocsátott fény. A hevítést és fénymérést a leolvasó berendezés végzi, amely már a dózisértékeket jelzi ki. A mérések bebizonyították, hogy a sugárterhelés a hálóhelyen a legnagyobb, ahol csupán az űrállomás fala védi a kozmonautákat. Apáthy szerint Charles Simonyival az űrrepülése alatt semmiféle eget rengető dolog nem történt, nem volt napkitörés, akkora dózist kapott, amilyent normál körülmények között az asztronauták ennyi idő alatt kapnak.

[via MTI]

Bővült a T-Mobile szélessávú 3G/HSDPA hálózata

2007. június 11., 15:59 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Újabb 14 városban, összesen már 41 településen érhető el a T-Mobile szélessávú 3G/HSDPA hálózata. Az eddigieken túl Budakeszin, Balatonszéplakon, Kaposváron, Nyíregyházán, Székesfehérváron, Szombathelyen, Taksonyban, Tihanyban, Salgótarjánban, Szekszárdon, Zalaegerszegen, Ürömön, Dunakeszin és Veresegyházán is lehet T-Mobile szélessávon netezni.

Halászati tilalom fűrészhalakra

2007. június 11., 15:01 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét felügyelő szervezet, a CITES olyan egyezményt írt alá, ami véget vet az egyik legszebb tengeri állat, a fűrészes rájaként is emlegetett fűrészhal kereskedelmének (illetve a feketepiacra szorítja azt). A testalkatukat tekintve leginkább a cápákra emlékeztető állatok fején hosszúkés fűrészes nyúlvány található, amiért akár 1200-1400 dollárt is hajlandók megadni ugyanazok, akik tigrispéniszért meg orrszarvúszarvért is képesek pénzt adni. A Greenpeace illetékese a BBC-nek nyilatkozva örült a CITES döntésének, bár megjegyezte, szégyen, hogy a szervezet csak akkor lép, amikor a fűrészhal már több partról is eltűnt és a kihalás szélére sodródott. Egyetértünk.

A Google rosszul vigyáz a titkainkra

2007. június 11., 14:29 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Google visszaél a felhasználói adataival, nem létezik nála titoktartás, és nem tiszteli a magánélet szentségét - állítja egy brit emberi jogi szervezet. A Privacy Internationalnek nem ez az első kirohanása a kereső ellen, amely a Microsoftot sejti az ügy hátterében. Részletek itt.

Külföldön folytatná a botrányhős őssejtkutató

2007. június 11., 14:00 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A dél-koreai Huang Vu Szuk, a világ egyik leghírhedtebb őssejtkutatója szöuli kormányforrás szerint Thaiföldön tartózkodik, hogy egy nemzetközi kutatásban való részvételről tárgyaljon. A tudós kutatási engedélyét hazájában tavaly bevonták, és megtiltották neki, hogy emberi petesejtekkel kísérletezzen, ezért keresi a lehetőségeit külföldön.

A kutató eleinte nemzeti hősnek számított, szaklapok vizionálták, hogy gyógyíthatatlan betegségek válhatnak gyógyíthatóvá. De hamis kutatási eredmények közzététele, petesejtek beszerzése közben elkövetett etikai vétségek, továbbá állami, illetve magánpénzekkel történt visszaélés miatt jelenleg eljárás folyik ellene (az előbbiért akár 10 év, az utóbbiért pedig akár 3 év börtönbüntetést is kaphat). A botrány miatt a dél-koreai tudósoknak csak elvetélt emberi petesejtek felhasználását engedélyezik őssejtkutatásra.

[via MTI]

Hír az űrből

2007. június 11., 13:37 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Van néhány, például az Atlantis már bedokkolt a Nemzetközi Űrállomásra, és az űrhajósok hamarosan megkezdik az új napelemek felszerelését. Friss hír az is, amit a Magyar Csillagászati Egyesület hírportálján találtunk: a Titánon folyékony metán formálja a felszínt. Végül, egy rövid MTI-hír is bekerült ma a rovatba egy óriáscsillagról.

A joint jó a bőrnek

2007. június 11., 11:57 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Német kutatók szerint a marihuána aktív hatóanyaga, a THC (tetrahydrocannabinol) képes mérsékelni az allergiás bőrreakciókat, valamint az asztma és az ekcéma tüneteit is. A Bonni Egyetem munkatársai a THC természetes és szintetikus változatát tesztelték egereken, írja a New Scientist. Amikor a kutatócsoport 30 mikrogramm szintetikus THC-t juttatott az állatok fülébe, a mesterségesen előidézett bőrallergia a felére csökkent. A kutatók reményei szerint a THC-ra alapozva hamarosan új gyógyszerek fejleszthetők, ám a tudósok hangsúlyozottan figyelmeztették az embereket, hogy ne végezzenek öngyógyítást füves cigikkel.

[via MTI]

A legjobb pixelcsajok

2007. június 11., 10:34 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A GT toplistáival általában egyetértünk, de a játéktörténelem legemlékezetesebb csajaiból azért a lentinél jobb válogatást is ki lehetett volna hozni. Például mit keres ez a robot az első helyen? Miért nincs a listában Kate Archer a No One Lives Foreverből? Hol vannak a Final Fantasy-szereplők? És Zelda tényleg nem maradandóbb élmény, mint ez a vámpíros tucatmarhaság, amiből Uwe Boll készített filmet? Szóval vannak itt komoly kifogások, de azért szép, hogy Daphne bekerült a Dragon?s Lairból, a Dead or Alive-ból nekünk is Christie a kedvencünk, és elismerjük, hogy tényleg nagyon dögös, amikor lakkozott körmű női ujjak csavarnak fel egy hangtompítót.

Veszélyben Scott antarktiszi kunyhója

2007. június 11., 10:03 Módosítva: 2012.07.24 11:04

Felkerült a világ száz legveszélyeztetettebb műemléke közé az a fakunyhó, amelyet Robert Falcon Scott brit felfedező épített 1911-ben később végzetesnek bizonyult antarktiszi expedíciója egyik állomásán. A veszélyeztetett műemlékek védelmére létesült nemzetközi alapítvány (World Monuments Fund, WM) közlése szerint a kunyhóra a klímaváltozás jelenti a legnagyobb veszélyt. Az antarktiszi Evans fokon létesített építmény ugyanis fából készült, és az elmúlt csaknem száz év során a zord sarki hidegben folyamatosan fagyott állapotban volt. A déli sark térségét is érintő felmelegedés miatt azonban az antarktiszi jégtakaró is olvad, a kunyhó eddig fagyott deszkái pedig lassan rothadni kezdenek.

Hasonló sors vár azokra a használati tárgyakra is, amelyek Scott és társainak halála után is a kunyhóban és környékén maradtak. Az új-zélandi kormány becslései szerint az építmény és a benne lévő tárgyak konzerválása és megóvása mintegy 6,7 millió dollárba (1 milliárd 270 millió forintba) kerülne.

Scott és négy társa 1912. január 16-án érte el a Déli-sarkot, vetélytársa, a vele egy időben elindult norvég Roald Amundsen és csapata azonban már előző év december 14-én kitűzte a norvég lobogót a Sarkon. A csalódott és halálosan kimerült Scott és emberei a Déli-sarkról visszafelé tartva vesztették életüket.

[via MTI]

A világ legmagasabb weboldala

2007. június 9., 07:36 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az értelmetlen fejlesztéseknek is vannak fokozatai. Van például a zenélő mosógép, ami akkora baromság, hogy lehetetlen komolyan venni. De akad olyan is, ami annyira grandiózus, olyan nagystílű ökörség, hogy a júzer megáll egy pillanatra, és elcsodálkozik. Ilyen a világ legmagasabb weboldala is. A Worlds Highest Website saját bevallása szerint jelenleg 18,9 kilométer magas, ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk, az viszont biztos, hogy rémisztően hosszú. Az oldal több szempontból is szimpatikus, egyrészt tud magyarul, másrészt nem a Firefoxot, vagy az Operát, hanem az Explorert részesíti hátrányos megkülönböztetésben, csak a Microsoft böngészőjével nem lehet használni a felvonót, ami fénysebességgel szállítja az olvasót a weblap aljára. A készítők szerint a rekord valójában egy css-kísérlet, kíváncsian várjuk a tanulságokat. Addig is le lehet mérni, hogy milyen gyorsan tudunk szkrollozni, saját eredményünket nagyjából két méter per szekundumra tesszük, ami kényelmes sétatempó. Ha ezzel a sebességgel elindulnánk, nagyjából három óra alatt jutnánk az oldal aljára. Inkább a felvonót használtuk.

Maróth Miklós az International Union of Academies elnöke

2007. június 8., 14:40 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Információnk szerint Maróth Miklós, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa lett az International Union of Academies elnöke. Maróth Miklós az MTA-ELTE Ókortudományi Kutatócsoport vezetője, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, 1995-ben választották az MTA levelező tagjává.   Tanulmányai részben az ókortudomány, részben az arabisztika kérdéseivel foglalkoznak, ő fedezte fel az arab irodalom jelenleg ismert legrégibb emlékét. Az Academia Europaea elnökségi tagja; megkapta a Magyar Művészeti Akadémia aranyérmét (1997), Pest Megye Tudományos Díját (1996), és a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét (1998).

A Pannon üdvözli az Európai Unió új roamingtarifáit

2007. június 8., 14:39 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Mi pedig üdvözöljük a Pannon sajtóközleményét, amelyből nem derül ki, hogy pontosan mikor vezetik be az új tarifákat. Persze az uniós szabályozás még elég új, és idő kell az új hívásdíjak kitalálásához. (Az Európai Parlament ugyanis csak a maximumot határozta meg: 0,49 euró hívás, 0,24 euró hívásfogadás esetén.)

„Azt szeretnénk, hogy előfizetőink minél hamarabb élvezzék a szabályozás előnyeit, ezért a törvény által előírt határidő előtt, minden ügyfelünknek, ráadásul automatikusan, előzetes regisztráció és az egy hónapos aktiválási idő nélkül vezetjük be az Európai Unió új  roaming tarifáit” – jelentette be Ove Fredheim, a Pannon vezérigazgatója.

Nemzetközi díjat kapott a Sulinet tudásbázisa

2007. június 8., 14:15 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A Sulinet Digitális Tudásbázis (SDT) a digitális pedagógia szakmai, módszertani és tartalmi támogatását valósítja meg 2004 szeptembere óta. A tudásbázisban jelenleg több mint 11 ezer tanórai foglalkozásnyi tananyag és kiegészítő gyűjtemény van; egy vagy több tanórát felölelő foglalkozások, otthoni elsajátításra készült anyagok, valamint 5-45 perces elektronikus blokkok, amelyekkel kiegészíthető a hagyományos tanítás. Az oktatási tárca közleménye szerint az STD a Comenius EduMedia-díjat nyerte el. Ezt a kitüntetést 1995-ben hozta létre a GPI (Gesellschaft für Pedagogik und Information e. V.), a 40 éve multimédiával, képzési technológiával és médiadidaktikával foglalkozó tudományos szervezet. 1997 óta nemcsak németországi, hanem más európai cégeket is értékelnek.

Rovarkiállítás a Tropicariumban

2007. június 8., 12:21 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az amazonasi esőerdő óriás és színpompás bogaraiból, lepkéiből, valamint a Dráva-part rovaraiból nyílik kiállítás a budapesti Tropicarium különtermében június 12-én, kedden. A vándorkiállítás anyagát Sár József és Szirtes Bálint, rovarkutató gyűjtötte és állította össze. A rovarok között igazi különlegességek, például hangyász álböde, remete bogár is látható, de bizonyára sokakat lenyűgöz majd a trópusi tájak rovarvilága, vagy a madárpókok látványa is. A kiállítást gazdag hang- és képanyag, valamint "brazil-sarok" színesíti, ahol dél-amerikai tárgyak, indián eszközök, termések, emlős- és madár preparátumok, fotók, érmék, térképek láthatók. (via MTI)

Nő a szerverek áramfogyasztása

2007. június 8., 11:49 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Nemcsak nagy az adatközpontok áramfogyasztása, de a közeljövőben nem is igazán várható csökkenés, derül ki az American Power Conversion (APC) sajtóközleményéből. Az IDC előrejelzése szerint 2010-ben a meglévő szerverek hűtésére és energiaellátására 70 százalékkal többet költünk majd, mint az új szerverek beszerzésére. A jövőben több szerverre és processzorra, nagyobb hálózati és adattárolási kapacitásra lesz szükség, ezért az adatközpontoknak teljesen át kell majd alakulniuk, hogy megfeleljenek az új igényeknek. Szarka Attila, az APC rendszermérnöke ugyanakkor azt mondja, hogy középtávon is olcsóbb lehet teljesen új adatközpontokat építtetni, mint a meglévő, hagyományos módszerekkel épülteket átszervezni.

Mivel az adatközpontok folyamatos bővítése drága, érdemes lesz azonos alapterületen nagyobb számítástechnikai kapacitást biztosítani, a nagyobb teljesítménysűrűség azonban túlmelegedési problémákhoz vezethet, ezért javítani kell a hűtési módszereket. Az APC szerint többek között meg kell akadályozni a hideg és meleg levegő keveredését, növelni kell a hűtési hatásfokot, és a rendszernek széles körben menedzselhetőnek kell lennie, prediktív hibaelhárítási lehetőségekkel.

Megjelent a Firefox 3 fejlesztői verziója

2007. június 8., 11:04 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A Mozilla kiadta a Firefox 3 Alpha 5 verzióját Gran Paradiso kódnéven. A legnagyobb újdonság a Places nevű modul, amely a könyjelzőket, rss-csatornákat és előzményeket kezeli. A Places egyébként a Firefox Alpha 1-ben is megjelent, de végül mégsem aktiválták a funkciót. A Gran Paradiso még olyan korai változat, amelyet egyáltalán nem érdemes feltelepíteni. Csak fejlesztőknek való. Azért sem érdemes kipróbálni, mert automatikusan átveszi a Firefox 2 helyét. Ugyanakkor nem töri le a Firefox 2-t, tehát a Gran Paradiso minimális kockázattal feltelepíthető és eltávolítható. Új még a Javascript alapú jelszómenedzser, és kijavítottak néhány hibát a Gecko 1.9 renderelő motorban.