Konrád, Tivadar
7 °C
17 °C

Androiddal pörög a Telenor

2010. 12. 03. 10:30

Csillagos ötöst érdemel a Telenor csütörtöki rendezvénye, amelyen a mobilcég az Androidot népszerűsítette. December elsején indult a Telenor androidos reklámkampánya, amiben persze nagy szerepe volt annak is, hogy egyedül náluk nem jelenik meg idén az iPhone 4. Muszáj volt felmutatni valamit, ami hasonlóan vonzó.

Nagyon jól látja a Telenor, hogy nem elég bedobni két akciós high-end készüléket. Bár a HTC Desire és a Samsung Galaxy S is elég jó ahhoz, hogy az iPhone 4 riválisai legyenek, egy kis extra tartalommal jobban lehet hatni a vevőkre. A mobilcég pedig eltalálta az öntömjénezés és a hasznos tartalom ideális arányát.

Digitális kofák

Teljesen normális, hogy a Telenor rendezvényén többször is végig kellett nézni a hétköznapi emberekkel forgatott reklámfilmjeket. Persze ez az átlagemberes sztori nagyon nem újdonság, fél évvel ezelőtt ugyanezt a játszotta el a Telenorról mesterségesen leválasztott Djuice is, nem túl ügyesen. Az agyhorpasztó reklámblokk után szerencsére egy hosszabb tartalmi szekció következett, és hiteles szakértők mutatták meg, hogy mivel lehet felturbózni az Androidot.

Az eseményre csupán húsz ember jutott be a Telenor több mint tízezer twitteres és facebookos követőjéből, és néhányan kínos kérdéseket tettek fel arról, hogy mi a búbánatra elég a havi 500 megabájtos adatcsomag. Az előadók - köztük Szabó "Hírbehozó" Gergely ex-indexes, és Dojcsák Dániel HWSW-s kolléga - elmondták, hogy a probléma jól kezelhető. Óvatosan kell fészbúkozni (túl sok a fotó), nem szabad sok videót le- és feltölteni, valamint érdemes feltelepíteni a 3G Watchdog nevű programot, amely nyomon követi az adatforgalmat.

Ezen kívül megismertem a Where's My Droid nevű programot, amivel lekérdezhető az elvesztett mobil földrajzi koordinátája, a budapesti közlekedést segítő SmartCity-t, és sorra került a hívásblokkoló Mr. Number Call Block, amellyel akár az összes 70-es számot letilthatjuk, ha arra van kedvünk. A vonalzóként használatható Smart Ruler inkább vicces, mint hasznos, az viszont még jól jöhet, hogy az Unified Remote segítségével a neten távirányíthatjuk az otthoni pc-t. A Photoshop Express az ismert képmanipulátor program lebutított verziója, csak egyszerűbb effektek vannak benne.

Egyedül a játékos szekció nem mutatott sok újdonságot. Az Angry Birdsről valószínűleg már az is hallott, aki életében nem látott okostelefont, és nem volt szó a Gameloft játékairól, amelyek ugyan pénzbe kerülnek, viszont igen komoly 3d grafikájúak (Assassin's Creed, Hawx, Asphalt). Ráadásul nem gond, hogy Magyarországon nincs fizetős Android Market, mert a játékok megvehetők a fejlesztőcég portálján.

A Telenor a szoftverfejlesztésben is részt akar venni. Androidea néven ötletpályázatot hirdetett, és a cég Facebook-oldalán beérkező javaslatok közül a három legjobbat megvalósítják.

Távoktatás

Jó kezdeményezés a Telenor rendezvénye, mert a vállalatnak is előnyös, ha az ügyfelei jobban értenek a készülékükhöz. Egy műszaki cég támogasson rászorulókat, sportolókat és zenészeket, de emellett ne feledkezzen meg az ügyfeleiről sem, és legyen képes bemutatni, hogy mi értelme van a modern technológiának. Mindent összegezve elmondható, hogy aki amatőr Android-használóként tévedt a Telenor rendezvényére, az másfél óra alatt elég jó kiképzést kapott.

Hozzászólások (37)

 • waterphone2010.12.03 10:57:06

  Nagyszerű, és örömteli.
  Készülék kínálatban még fejlődnie kell a Telenornak.
  Bár a karácsonyi akcióban már történtek apró lépések, de az androidos kínálat még bőven fejleszthető volna.

 • shampiongomba2010.12.03 11:27:07

  Telenor a feltöltőkártyás telefonokesetében nagyon el van szállva. T-nél és vodánál is jó akciók szoktak lenni, mig telenornál semmi, ők úgy látszik inkább az előfizetéses ügyfelekre gyúrnak.

 • GaZso2010.12.03 11:55:52

  Egy hónapja lettem telenoros megint. Már akkor mondtam az ügyintéző hölgynek, hogy 200MB mobilnet kétezerért igencsak drága. Azóta másnak is feltünhetett, bár ennyi pénzért 1GB-ot is adhatnának.
  Aki most köt előfizetést az kap 30 napig mobilnetet (nálam 200MB volt, most már lehet, hogy 500 MB-t). Írja fel, hogy mikor lesz vége a 30 napnak, mert csak a lejárat után fél nappal kap sms-t a promóciós időszak lejártáról és közben ketyeg a 13Ft/10kB-os csomag. Nekem így sikerült 9 MB-ot forgalmazni ca. 12.000 Ft-ért!

 • JohnHenry2010.12.03 11:57:24

  "Jó kezdeményezés a Telenor rendezvénye, mert a vállalatnak is előnyös, ha az ügyfelei jobban értenek a készülékükhöz."

  az újságíróknak tartottak egy pr-rendezvényt, az ügyfél továbbra is le van...

 • strogg2010.12.03 12:03:10

  GaZso
  1000 huf/1GB ez alatt inkább wifire vadászom...

 • Csaggasz2010.12.03 12:04:28

  @JohnHenry az újságírók a gyors prezentáció és pár szendivcs után elhúztak, Tóth Balázs maradt ott egyedül, hogy végigézze a műsort az ügyfelekkel együtt.

 • kőporosvazelin2010.12.03 12:11:27

  'Az eseményre csupán húsz ember jutott be a Telenor több mint tízezer twitteres és facebookos követőjéből,'

  'Mindent összegezve elmondható, hogy aki amatőr Android-használóként tévedt a Telenor rendezvényére, az másfél óra alatt elég jó kiképzést kapott.'
  mind a 20 ember?
  ez aztán a tömeg

  'Jó kezdeményezés a Telenor rendezvénye, mert a vállalatnak is előnyös, ha az ügyfelei jobban értenek a készülékükhöz.'

  mondjuk egy vállalatnál jobb esetben nem csak 20-an dolgoznak.
  Lehet, hog yén vagyok a hülye, de lehet, hogy a cikkíró

 • A Hannibal Lektűr-attitűd2010.12.03 12:33:58

  "Csillagos ötöst érdemel a Telenor csütörtöki rendezvénye"

  és

  "A cikk T-Mobile szélessávú eszközök segítségével készült. (x)"

  klassz+++++:)

 • Quarius_2010.12.03 12:59:07

  Bár én annyiból szerencsés helyzetben vok, hogy otthon és egyetemen is van Wifi, de így nekem kö9nnyedén elég a 100 megás csomag is. Letölteni szigorúan Wifiről töltök le, netről oldalakat nyitok meg, meg kipróbáltam a GPS-t. Amúgy mostmár ha átléped a 100 megát, akkor sem kell fizetned csak csökkentik a sebességet. Nekem ez így jelenleg megfelel, bár tény, h nem egy világbajnok ajánlat.

 • Ödönke2010.12.03 13:21:42

  Szóval az van, hogy amíg a Telenor nem képes egy értelmesen működő hálózatot, értelmes üzleti tarifákat, normális készülékeket forgalmazni (sajnálom, nekem IPhone kell), addig csak kényszerből használom.
  Ha az edge internetet ők jó minőségnek gondolják (Budapest), akkor kicsit el vannak tévedve. És ezen egy baromi drága, ám teljesen felesleges PR esemény se segít. Tessék normális minőségben, áron és rugalmassággal szolgáltatni, és akkor nem csökken az előfizetők száma (ahogy ez most éppen történik).

 • A Hannibal Lektűr-attitűd2010.12.03 13:24:50

  Dugeon Hunter androidra ingyen és legálisan:
  [link]

 • nyuzella.2010.12.03 13:35:52

  Micsoda cikk ez kéremszépen.
  Ma egyébként a belvárosban sétálgatva csak androidos telefonokat láttam a nemtudom hány négyzetméteres óriásplakátokon a westendnél is meg a nyugati téren.Jó lesz ez ;)
  Addig is itt egy tök jó Androidos blog:
  [link]

 • readya2010.12.03 14:10:26

  Ödönke

  Fogalom nélkül fikázol. Ott sem voltál, ez nem PR rendezvény volt. A többi szavad szóra sem érdemes.

 • Kiszámoló2010.12.03 14:21:32

  sampiongomba, egész konkrétan a pannonnál két év előfizetéssel annyi, vgay kicsit drágább a telefon, mint a Saturn/Media/Samsung és Nokia márkaboltokban.

  Kártyás előfizetéssel meg sokkal drágábban adják.

  Érdemes bemenni mondjuk a Westendbe a Telenorhoz, aztán mindjárt mellette a Samsungba és a Mediába.

  De legalább kapsz hozzá ajándékba SIM-lockot :-)

 • Ödönke2010.12.03 14:26:09

  readya: Hanem mi?

 • tothbalazs2010.12.03 14:45:09

  Ödönke: volt egy sajtótájékozatató, utána 20 ember kérdéseire válaszoltak. Természetesen kell jó internet, kell jó készülék, de ettől függetlenül kellenek ilyen események is. 20 ember nem nagy tömeg, de készült felvétel, amit gondolom majd feltolnak a Telenor fészbúkjára, és megnézheti mindenki. Az lenne ideális, ha meetupként rendszeresítenék az eseményt.

 • atleta.hu2010.12.03 14:50:43

  Annyira azert nem mondanam, hogy porognek az androiddal. Ugyanaz a kinalat, mint egy honapja. A keszuleklistaban pl. nincs olyan opcio amikor keszuleket valasztasz, hogy androidos telefonok. Lehet gyarto szerint valasztani es lehet ugy altalaban okostelokat. Persze mas ooprendszer szerint sem, de azok nagyon nagy reszben gyartohoz kotottek.

  A masik dolog, hogy ugyan rendesen beestek a felsobb kategorias keszulekek arai a meg esszeru (nem tul draga) elofizetesek mellett, de amig egy honapja minden androidos telot Mobil kvartett csomaggal (ill. ahhoz kapcsolodo tarifahuseggel) lehetett megvenni, addig most ezekkel egyaltalan nem, csak az osszes tobbivel. Ez meg azert erdekes, mert a mobil kvartett az kb. az egyetlen ertelmes valasztas egy okoselo melle: lebeszelheto percek mellett van hozza benne foglalt SMS es internet forgalom. (Mint ahogy az iphone-os tarifacsomagokban is.) Na, most ha jol emlekszem, akkor egy keszulek kivetelevel (mar amiket neztem) mindnel csak lebeszelheto percek, meg mindenfele egyeb rafinalt tarifak vanak (X db. hivas, meg hasonlo hulyesegek). Ami azt jelenti, hogy agy veszel melle egy 500 vagy 1000Ft-os mobil internet elofizetest, vagy a gatyad is ramegy meg az email olvasgatasra is. A havi 1000Ft plusz, az meg az egy ev alatt 12000, a keszulek arak meg kb. egy huszast estek. Latszolag...

 • atleta.hu2010.12.03 14:54:48

  Ja... es ekozben a Vodanal van Androidos Huawei 30000-ert kartyas csomagban, ami igen jo ar-ertek aranyu keszuleknek tunt egeszen addig, amig egy haver nem szolt, hogy a T-nel van hasonlo konstrukcioban egy ZTE telo (szinten Android 2.1) 36-ert kapacitiv 480x800-as, 3.5"-os amoled kijelzovel (a huawei rezisztiv, 240x320, 2.8").

  A kinaiak az android segitsegevel szepen zsebre fogjak tenni a piacot.

 • Etniez2010.12.03 15:41:00

  Samsung Galaxy S-t próbáltam, hát az odabaszott. Iphone? Nevetséges, menni fog a levesbe, akárcsak a többi I. Ez nem flame kezdeméyn, ez tény. A túlárazott mp3 lejátszójuk is eltűnt, az Iphone is elfog. Közel nem tud annyit, amennyit elkérnek érte.

 • phaidros2010.12.03 15:52:18

  Etniez : a Galaxy S alapállapotban sehova sem basz oda. Csak lagfixszel és custom kernellel... de akkor tényleg odabasz. :)

 • Kala Pál2010.12.03 16:44:45

  A Telenornál sztem is nagyon gyenge a készülék felhozatal.
  Szinte csak Samsung meg Nokia készülék kapható náluk!
  Semmi jó akciójuk nincs..régi darabok árulnak nevetséges áron!

 • díjhitelező2010.12.03 16:54:19

  Nemtom itt egyesek minek okoskodnak... Az iphone túlárazott cucc. Ez tény. De nagyon-nagyon jó!
  De az android is nagyon jó! Én tapasztalatból mondom, mindkettő van...
  Ennek a iphone6android vitának kb annyi értelme van mint az xbox/ps3 vitának. Mindkettő jó! Mindenki azt veszi, amelyiket akarja.
  A mobilnet tényleg pofátlanul drága itthon... A Telenornak pedig szar a szélessávja. Mos'télleg, 2010 Budapest II.-ik kerület és edge? Ráadásul ennyiért? Na menjenek a f@aszomba!

 • xtibi2010.12.03 18:07:04

  Nem Iphone kérdés, hogy egy kórházban egyik oldalamon Voda, másikon T logós telefonnal vidáman csevegnek, mikor a Telenornak még oplogónyi ereje sincs. Persze lehetett volna lifttől, hegyen át rengeteg példa itt.
  A lefedettség nem oprendszer és kaszni vagy telefonmárka kérdése. Hja, ha már Android, akkor a készülékkínálat se ártana, ha tükrözné a választást.

 • Strabo2010.12.03 18:39:48

  Kell a jó hírverés ahhoz, hogy a jól megtervezett és elindított ügyfélcsepegtetés zökkenő mentesen és feltűnés nélkül lefolyjon a Vodafone felé, mivel a Telenor tervezi a kivonulást!

 • citydevil2010.12.03 18:42:08

  Én ehhez annyit fűznék hozzá,hogy 8 éve Vodafoneos voltam.5 éve költöztem Dunakeszire.Ahol lakom NINCS vétele a Vodának.Évekig ment a vita emiatt.Végül kivizsgálták és igazat adtak nekem.A fél lakópark az ablakban telefonál,mert a lakásban elmegy a vétel.A T-vel ugyanez a gond.Ismerősök,akik járnak hozzánk nem tudnak csak az erkélyen telefonálni.Egyedül a Telenor az,amit itt használni tudok.Azóta csak a fűrdőkádban fetrengve vagyok hajlandó telefonálni.Télen nem kellemes nyitott ablakban lógni.Lehet máshol más szolgáltató nyújt normálisabb szolgáltatást,de itt a Telenor mindenkit überel.

 • basaja2010.12.03 19:31:18

  GaZso!
  Én a Vodánál korlátlanul netezek 500 pénzért/hó...az állítólagos lassítás pedig észrevehetetlen...

 • Modor Tibi2010.12.03 20:44:34

  Eleinte én is keveselltem a havi 500 megányi korlátot, de még a 200-at se lépem túl. Ha van otthon/munkahelyen normális neted, még youtube-ozással - rádiózással is azért kitartóan kell nyomni, hogy túllépd a keretet.

  Kivéve persze, ha ragaszkodsz a képek megjelenítéséhez, és nem jó az Opera Mini mobilverziója :)

 • bcisco2010.12.03 21:13:35

  Mikor lesznek olyan árak, mint Ausztriában?
  13€-ért 1000 perc beszélgetést + 1000SMS-t és 2GB internet adadatforgalmat adnak (telering.at)! Hol vagyunk még ettől!?

 • bcisco2010.12.03 21:17:26

  Ja,és 2 éves hűséggel ingyen kapsz Samsung galaxy 3-at vagy Sony X8-at!

 • a rettegett drótos2010.12.03 21:42:03

  Na az androidos pörgésüket simán prezentálhatják a galaxy s hivatalos froyo frissítésénél.

 • SÜN2010.12.03 21:45:58

  inkább meg kéne próbálni rendbebaszni a hálózatot h lehessen telefonálni

 • The Persuaders2010.12.03 22:30:12

  egy ideje pannonos vagyok, nem toom meddig még.
  csak két ár:
  [link]

  vs

  [link]

 • earlyrat2010.12.03 23:15:30

  telenor nem valami jó. té és voda szép lassan megeszi őket.

 • bigpopper2010.12.03 23:15:59

  már rég leléptem pannontól.szaros htc-t senki nem vesz már ...

 • ビンセント・ベガ2010.12.03 23:27:26

  atleta.hu: T-s ZTE Blade kijelzője nem amoled, de ne mond el senkinek. Amúgy ár/érték arányban remek kis telefon. Kár hogy az angoloknál ugyanezen áron tényleg amoleddel meg kétszer annyi RAM-mal adják.

 • dark future2010.12.04 00:31:00

  pannonos vagyok, bp-en sok helyen nincs 3g, sőt időnként a beszélgetés is akadozik/megszakad (főleg épületen belül). a panonos készülékek meg vagy gagyik vagy drágák. nemrég vettem inkább egy független lg gt540-et, aztán ha lejárt a hűség, szevasz tavasz...

 • Walgoo2010.12.04 10:04:52

  Van valakinek tapasztalat Samsung Galaxy-val az ingyenes tőzsdei árfolyamokat közlő Mobil Broker alkalmazásról? Nem iPhone-osról hanem mobilwebesről.
  iPhone 3 G-st használok, de szeretnék venni az Androidról hallott csodák miatt egy Samsung Galaxy-t.

Május 1. hosszú hétvége

Hamarosan itt a 4 napos hétvége, foglaljon szállást 5 625 Ft / fő / éjtől

Aki a hasát szereti, Máltán boldog lesz

Ahol aranyló erődvárosok és nyúlpörkölt várja.