György
12 °C
23 °C

Tanulni is segít az Android

2011. 10. 06. 15:09
Sok tanár nem szeretne bedrótozva tanítani, de már megjelentek a katedrán a digitális bennszülöttek, akik számítógépet, tabletet vagy mobilt is bevetnek a tanórákon. A szerdán megtartott Telenor Android Workshop előadói mobilos oktatóeszközöket mutattak be, amelyekkel szórakoztatóbban lehet edzeni a diákok agysejtjeit.

A magyar valóság az, hogy még a gépek is hiányoznak a termekből, és nagyon messze vagyunk még attól, hogy a diákok mobilra vagy tabletre jegyzeteljenek, mondta Koren Balázs, aki civilben tanár és a Goldenblog-győztes Android Portal blog szerzője. Ebből a szerencsés egybeesésből a diákok is profitálnak, mert a hírportálnak kipróbálásra küldött kütyüket ők is megismerhetik.

Tanórán általában tilos a mobilozás, de Koren Balázs úgy látja, jobb lenne inkább használni ezeket az eszközöket. Nagyon sok matekos szoftver van, a Math Formulary például a függvénytáblázatot helyettesíti, és annyi extra előnye van, hogy a diák kénytelen megismerkedni az egyenletek angol nevével is.

A Math Attack inkább alsósoknak hasznos, a felhasználók egyszerű műveleteket – osztást, kivonást, összeadást – gyakorolhatnak vele. A Math Maniac ugyanezt tudja, de színesebb a kezelőfelülete és szórakoztatóbb feladatokkal edzi az agysejteket. Koren Balázs válogatásába még a Slice it is belefért, ami szerintem inkább játék, mint oktatóprogram, de az is biztos, hogy geometriai tudás nélkül lehetetlen végigmenni a pályákon.

Végül egy addiktív, felnőtteket is simán magába szippantó programot mutatott be Koren Balázs: a MathDoku hasonlít a Sudokura, de többet kell agyalni a megoldáson.

Jönnek az appok

Most kevés a magyar nyelvű mobilos app, amin az Egyszervolt.hu és a Breona fejlesztőcsapata már belevágtak a fejlesztésbe, és hamarosan két szoftverük is megjelenik az Android Marketen, valamivel később pedig az iPhone App Store-ban is.

A meseportálnak több mint száz számítógépes oktatószoftvere van, ezek közül a 20-30 legnépszerűbbet szeretnénk átültetni a mobilra – mondta Pintér R. Róbert, az Egyszervolt.hu tulajdonos-igazgatója. Lesznek ingyenes változatok, de a teljes verzió pénzbe kerül majd. A cég nem csak a kis méretű magyar piacon akar megjelenni, ezért mindegyik app elérhető lesz angol, francia és olasz nyelven is.

Y U no speak english?

Az angol appok letöltése sem okozhat gondot, mert a British Council segítségével játékosan tanulhatjuk meg a nyelvet. A brit kulturális intézetnek négy androidos szoftvere van. A Learn English Elementary húsz, egyenként húszperces hanganyagában Tess és Ravi beszélget fociról, zenéről és más aktuális témákról. A Johnny Grammar's Quizmasterben nyelvtani kvízek vannak, a Big City Small World egy angol nyelvű audio szappanopera, amelyben egyszerre olvashatjuk és hallgathatjuk a szöveget. A Wordshake pedig egy játék, amelyben a megjelenített 16 betűből kell minél több angol szót kirakni, mielőtt lejár az idő.

Hozzászólások (5)

 • butcher__2011.10.06 16:08:09

  Sajnos nagyon kicsi a hazai piac ahhoz hogy megérje magyarítani az appokat... De persze dicséretes hogy van aki szán rá időt.

 • mrsomeonenoone2011.10.06 17:14:12

  Szerintem nem is kellene az oktatóprogramokat magyarra fordítani, mivel manapság rendkívül fontos az angol ismerete, és ahogy a cikk is említi ez motiváció a tanulásra. Ha valaki nem tud angolul, akkor például az interneten található információk nagyrészéből ki is zárta magát kapásból. A google translate pedig nem ugyanaz, mint tudni angolul. Mikor én diák voltam, még a windows sem volt magyarra fordítva, de épp ezért könnyebb volt nyelvet tanulni, és nem is haltam bele...

 • Pootj2011.10.06 20:38:50

  Ez a nagy angol mánia a nyelv halála. Meg lehet nézni a holland nyelvet, amin kultúra (értsd regény, vers, dalszöveg stb.) már alig akad. Két generáció és kihal.
  Én nem szeretném, ha fordítások hiányában még jobban sorvadna a magyar. Elég nagy baj az is, hogy nincs magyar nyelvű műszaki könyvkiadás. Ami pedig a nyelv halálának egyik első jele...
  Arról nem is beszélve, hogy a gyereknek először az anyanyelvén kéne megtanulnia. Teljesen felesleges pénzkidobás az oviangol és társai. Ha kell, nyelvi környezetben egy normális ember fél év alatt bepótolja azt, amit előtte évekig sulykoltak belé.

 • Mirrmurr2011.10.07 09:13:03

  Telenoros cikk témobilos szélessávú eszközök támogatásával. Ez az egészséges piaci együttműködés!

 • Easy Rider2011.10.13 12:50:11

  Van magyar magyar, oktatáshoz kapcsolódó app a Marketen. Az a neve hogy MobilKresz :) De erről itt egy szó sem esett :(