Tanulni is segít az Android

2011.10.06. 15:09
Sok tanár nem szeretne bedrótozva tanítani, de már megjelentek a katedrán a digitális bennszülöttek, akik számítógépet, tabletet vagy mobilt is bevetnek a tanórákon. A szerdán megtartott Telenor Android Workshop előadói mobilos oktatóeszközöket mutattak be, amelyekkel szórakoztatóbban lehet edzeni a diákok agysejtjeit.

A magyar valóság az, hogy még a gépek is hiányoznak a termekből, és nagyon messze vagyunk még attól, hogy a diákok mobilra vagy tabletre jegyzeteljenek, mondta Koren Balázs, aki civilben tanár és a Goldenblog-győztes Android Portal blog szerzője. Ebből a szerencsés egybeesésből a diákok is profitálnak, mert a hírportálnak kipróbálásra küldött kütyüket ők is megismerhetik.

Tanórán általában tilos a mobilozás, de Koren Balázs úgy látja, jobb lenne inkább használni ezeket az eszközöket. Nagyon sok matekos szoftver van, a Math Formulary például a függvénytáblázatot helyettesíti, és annyi extra előnye van, hogy a diák kénytelen megismerkedni az egyenletek angol nevével is.

A Math Attack inkább alsósoknak hasznos, a felhasználók egyszerű műveleteket – osztást, kivonást, összeadást – gyakorolhatnak vele. A Math Maniac ugyanezt tudja, de színesebb a kezelőfelülete és szórakoztatóbb feladatokkal edzi az agysejteket. Koren Balázs válogatásába még a Slice it is belefért, ami szerintem inkább játék, mint oktatóprogram, de az is biztos, hogy geometriai tudás nélkül lehetetlen végigmenni a pályákon.

Végül egy addiktív, felnőtteket is simán magába szippantó programot mutatott be Koren Balázs: a MathDoku hasonlít a Sudokura, de többet kell agyalni a megoldáson.

Jönnek az appok

Most kevés a magyar nyelvű mobilos app, amin az Egyszervolt.hu és a Breona fejlesztőcsapata már belevágtak a fejlesztésbe, és hamarosan két szoftverük is megjelenik az Android Marketen, valamivel később pedig az iPhone App Store-ban is.

A meseportálnak több mint száz számítógépes oktatószoftvere van, ezek közül a 20-30 legnépszerűbbet szeretnénk átültetni a mobilra – mondta Pintér R. Róbert, az Egyszervolt.hu tulajdonos-igazgatója. Lesznek ingyenes változatok, de a teljes verzió pénzbe kerül majd. A cég nem csak a kis méretű magyar piacon akar megjelenni, ezért mindegyik app elérhető lesz angol, francia és olasz nyelven is.

Y U no speak english?

Az angol appok letöltése sem okozhat gondot, mert a British Council segítségével játékosan tanulhatjuk meg a nyelvet. A brit kulturális intézetnek négy androidos szoftvere van. A Learn English Elementary húsz, egyenként húszperces hanganyagában Tess és Ravi beszélget fociról, zenéről és más aktuális témákról. A Johnny Grammar's Quizmasterben nyelvtani kvízek vannak, a Big City Small World egy angol nyelvű audio szappanopera, amelyben egyszerre olvashatjuk és hallgathatjuk a szöveget. A Wordshake pedig egy játék, amelyben a megjelenített 16 betűből kell minél több angol szót kirakni, mielőtt lejár az idő.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!