Rudolf
5 °C
14 °C

A mobil, ami csak telefonálásra való

2012. 04. 23. 09:23

Külsőre olyan, mintha tizenöt évvel ezelőttről maradt volna itt – egészen a bekapcsolásáig, akkor ugyanis kiderül, hogy valami másról van szó. A Panasonic időseknek ajánlott mobilja, a KX-TU301 sok olyan extrát tartalmaz, amely megkönnyíti a használatot olyan felhasználóknak is, akik rosszul látnak vagy rosszul hallanak.

pana3

A telefon külseje is árulkodó nagy gombjaival, amiket könnyű megnyomni. Kijelzője színes, de nem viszik túlzásba a színeket (128*160-as kijelzőn nehéz is lenne), a lényeg, hogy jól lehessen látni a betűket és számokat. A kijelzőn megjelenő karakterek viszonylag nagyok. Első használatkor kevés dolgot kell beállítani, a nyelvet (amely automatikusan a magyarra ugrik), a dátumot, az időt és máris használatra kész a mobil.

Alapból hangosra van állítva a készülék, hogy a rosszabbul hallóknak se kelljen ezzel bajlódni és bárhonnan meghallhassák, ha cseng a telefon. Ezen kívül a beszélgetés hangereje is kellően hangos ahhoz, hogy mindenki hallja, amit a vonal másik végén mondanak.

pana2

A készülék menüje nagyon egyszerű, csak a legalapvetőbb funkciókat pakolták a telefonba, mint a telefonkönyv, üzenetküldés, híváslista, beállítások, óra/dátum beállítása és eszközök. Az Eszközök menüpont alatt is csak a SIM-kártyával kapcsolatos beállítások találhatók. Nincsenek rajta játékok, színes háttérképek, egyéb alkalmazások, melyek amúgy elengedhetetlen részei egy mai átlagos mobilnak.

A mobillal nem lehet internetezni, nincs rajta bluetooh, infra, wap vagy bármi hasonló funkció. Nincs a telefonban kamera, nem lehet rajta képeket nézegetni. Ez tényleg arra való, hogy telefonáljanak és üzeneteket küldjenek rajta. Zseblámpája azért van, de ez akár érthető is lehet, ha azt nézzük, hogy a sötétben be sem kell kapcsolni a mobilt, a telefon oldalán van egy nagy gomb, azt kell megnyomni és máris felvillan a lámpa.

pana1

A mobil egyik legfontosabb funkciója a hátulján lévő hatalmas vörös gomb, ami egy segélyhívó. Hozzá lehet rendelni egy személyt, akit egy gombnyomással fel lehet hívni, ha erre szükség van. Olyat is be lehet állítani, hogy öt különböző telefonszámot hívogasson egymás után, amíg valamelyik fel nem veszi – tehát akár több családtagot, esetleg orvos telefonszámát is be lehet programozni.

Bár nagymama-telefonnak nevezik, a készülék nem az ötvenes-hatvanas generációnak készült, hanem az idősebbeknek, akik már nemcsak az unokákkal, hanem a dédunokákkal szeretnék tartani a kapcsolatot telefonon vagy sms-ben és már nem tudják használni az érintőképernyős csodamasinákat.

Hozzászólások (57)

 • Atro2012.04.23 09:40:33

  Eléggé fapados. :)

 • mufflinca2012.04.23 09:47:43

  Gondolom egy vagyonba kerül... Pedig jó lenne egy olyan telefon nekem, fiatalként is, amivel lehet telefonálni. Nem szeretem a mai csilli-villi szutykokat!

 • Flúgatlan2012.04.23 09:48:24

  A célnak tökéletesen megfelel a leírás alapján.

  2-3 éve sokat kerestem ilyesmit egy idős rokonnak, akkor alig lehetett találni. Ma már szerencsére választék is van ebből a kategóriából.

 • domel2012.04.23 09:49:47

  ...és bonyolult ahhoz képest, hogy az öregek még abban a pár beállítási lehetőségben is el tudnak keveredni

 • tetra2012.04.23 09:51:12

  muff: igazi egyéniség vagy, gondolom tévét se nézel.

  Amúgy arra pont jó, amire mondják: öregeknek elektronyos zsinór. Jó kis célszerszám, tetszik az ötlet, csak nem látom benne a hosszú távú perspektívát. Azért 30-40 évig még szükség lehet ilyenre.

 • zlaboncz (ZLC)2012.04.23 09:52:51

  Hát, ilyen készülékeket már évek óta lehet kapni, olcsóbbat, drágábbat, legalább ennyit azok is tudnak. MyPhone ~9000 Ft-tól, Emporia kicsit drágábban. Szerintem jobb a kialakításuk, képernyőjük is (sima mono LCD, napfényben is jól látható)
  Z.

 • Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer2012.04.23 09:54:36

  3-4 évente kijön valaki ilyen telefonnal. Eddig még mindegyik megbukott.

 • pumajoe2012.04.23 09:54:38

  Picit megkesett a cikk....
  Egyebkent 20 e Ft.

 • artifex2012.04.23 09:55:19

  mufflinca: 20e forint

  [link]

  [link]

 • Λατζκα2012.04.23 09:56:08

  @tetra: "...csak nem látom benne a hosszú távú perspektívát..."
  Pedig hosszú távon mindenkinek ez a perspektíva. Nem egy szép perspektíva, de hát az öregség sem az...

 • johevi2012.04.23 09:56:10

  Nekem Nokiám van, és azzal sem lehet netezni. nem is akarok. Netezni gépen vagy laptopon kell. Manapság mindennek kell mindent csinálni? Navigáció képet nézeget, telefon videót vesz fel, lassan a mosógépnek is lesz USB csatlakozója, hogy a digitális kijelzőn szegény mosónő addig is tudja a Született feleségeket nézni.

 • Idet2012.04.23 10:11:44

  Végre! Telefon telefonáláshoz! Remélem, nem túlságosan drága, én is szeretnék ilyet. Még innen vagyok a nyugdíjon, de azt a nézetet vallom, hogy a telefont telefonálásra kell használni, és kész. Otthon internetezek, nézek TV-t stb., nyugodt körülmények között. Nem fogok két villamos között e-mailezni, az tuti.
  Csatlakozom Johevihez!

 • ZBR2012.04.23 10:13:05

  Nem értem, hogy mi ebben a hírérték.

 • Hentes22012.04.23 10:22:16

  johevi: Ha nem is a klasszikus USB csatlakozóval, de tíz éve van lehetőség kapcsolódni a mosógéphez, igaz egyenlőre módosítani a mosási folyamatokon és szervíz céllal lehet.

  Nekem tetszik ez a telefon, a nagymamámnak rögtön jöhet is egy.
  Egy olyan funkció lenne jó még egy ilyen telefonba, hogy a használója ne csak fixen a konyhaszekrény sarkán tudja tárolni, hanem mobiltelefonként akár el is tudja vinni magával ha éppen vásárolni megy vagy sétálni.
  Tíz év alatt sem sikerült teljesen elérnem a mamámnál, hogy magához vegye és úgy használja. Tisztára mintha vezetékes telefon lenne. A telefonnak ott a helye a konyhaszekrény sarkán, így persze nem tud segítséget kérni mikor elesik, vagy rosszul van, mert az nem az othonka zsebbében van, hanem az elérhetetlen szekrényen.
  Na mindegy, ez nem a telefon hibája...

  Hentes

 • ekat2012.04.23 10:25:23

  Bár én nem vagyok már fiatal (48), ennek ellenére vígan használok mindent, de én is úgy gondolom, hogy sem netezni, sem tévét nézni nem a telefonomon akarok. Netezni még a tévén is kényelmetlen, pedig billentyűzetet is vettünk hozzá, tévét meg inkább és nagyképernyőn, és ha lehet, HD-ben nézek. (Mint ahogy zenét is inkább HIFI cuccon hallgatok, mint egy kis szar hangszórón.) A telefonon telefonálni és SMS-ezni akarok, fényképezési lehetőséggel, és ennyi. Ja és a speciális igényem 2 SIM-kártya volt, hogy ne kelljen két készüléket hurcolásznom, úgyhogy ezeknek megfelelő mobilom van.

 • aföldönnemalien2012.04.23 10:29:41

  Ez nem újdonság, éppen 5 hónapja cikkezett róla a mobilaréna, abból a cikkből több minden kiderül. Az ára jelenleg is 20000 körül van, amit én soknak tartok a fillérés hardvert és a hibáit figyelembe véve.

 • Yvanhoe2012.04.23 10:44:52

  A MyPhone bemondja a számot miközben nyomkodod a telefonszámot !!Van rajta zseblámpa , vészgomb ..... Mindent tud amit ez csak mono a kijelzője !

 • pingvinmadár2012.04.23 10:47:00

  Nem értem, ha tényleg nagyiknak szánták:
  - akkor minek van rajta ilyen apró kijelző
  - menüt egyébként sem tud értelmezni/látni egy 80 éves néni
  - a menü vezérlő nyilak egy idős néni számára teljesen használhatatlanok
  - a nyomógombok túl közel vannak egymáshoz
  - stb

  Szerintem egy teljesen hagyományos régi telefonkagyló design kéne, egyetlenegy gombbal, vészhívásra.

 • pumajoe2012.04.23 10:49:49

  @Hentes2
  "Egy olyan funkció lenne jó még egy ilyen telefonba, hogy a használója ne csak fixen a konyhaszekrény sarkán tudja tárolni, hanem mobiltelefonként akár el is tudja vinni magával ha éppen vásárolni megy vagy sétálni."
  Ez kerlek egy ilyen telefon. Ez egy igazi mobil, csak a toltesehez van egy dokkolo.

 • hoppá rézimi2012.04.23 10:54:38

  Még most sem sikerült megoldani, pedig a recept egyszerű:

  - Nagy gombok nagy betűkkel. Igen, ennél nagyobb.
  - Kijelzőn ikonok helyett nagy betűk.
  - Csak telefonkönyv és SMS funció, semmi több (nincs csengőhang választás, meg óra, meg a többi, az idősebbek számára haszontalan funkció).

  Hát, ennyi lenne... de nem megy, mert plusz 10%-os eladást várva beletesznek pár, idős fejjel bonyolultnak ható -tehát felesleges- fícsört.

 • vidékitapló2012.04.23 10:55:11

  A médiamárktban a pénztár mellett az ömlesztett vasketrecben ilyenek vannak háromezerért. Mi ebben a hír? Kábé huszadik mobilom után ami fél után beszart vettem egy ócsóketrecest. Ez is kezd beszarni 1 év után, de kit érdekel...

 • Szabványok2012.04.23 10:56:31

  Nem tetszik.
  86 éves apósomnak vettem egy ilyet Karácsonyra. Az előző Nokia 3310-ének sokkal logikusabb, egyszerűbb volt a kezelése. Nem szerintem, szerinte.

  Például abban magyar szövegek voltak. Ebben pedig képrejtvények vannak. Megkérdezte, hogy a mi a fenéért van a hátán eldugva egy gomb, amin egy nyíl megy egy emberbe? Elsőre az "Irány a férfi WC" jutott az eszébe. Vajon ez mit jelenthet? Ez lenne az a gomb, amit évente egyszer használ?
  Egy 86 éves ember magyarul tud, de nem olyan jók képrejtvényfejtésben. Azt, hogy például fenn is látható második képen, mit is jelent egy zárható koffer szerű valami, azt nem tudja kitalálni. Vagy mit jelent az a képrejvény, amikor a telefon hallgatójába(!) megy egy nyíl és a mikrofonjából(!) jön ki. Fordított üzemmód?
  Javaslatom: az idősebbekkel beszéljünk magyarul (vagy angolul, stb.), ne képrejtvényeket adjunk nekik! A képrejtvények maradjanak meg a könyvek, olvasás nélkül felnőtt generációknak.

 • tikfa'722012.04.23 11:01:57

  pingvinmadár hozzászólásával nagyon egyetértek.
  Ez a tipikus esete, amikor normális környezettanulmány nélkül egy maganer rosszul valósít meg egy valós problémát.

  Ha új a dolog már nem tudják befogadni, hiába pl egyszerűbb.

  Az én faterom 82 és sajnos annyira hozzá van szokva a régi mobiljához, hogy amikor le akartuk cserélni egy érintő kijelzősre, ugyanis ott a képernyőre kirax 4 ikont amit használnak, sms, hívás személyenként és csak megérinti, akkor az lett az eredmény,
  sajnos nem tudják megjegyezni közelebb a nyolcvanhoz, hiába sokkal egyszerűbb egy kívülállónak, inkább a régin pötyögi az smst, ami sokkal kuszább.

  Szerintem egy idősebbnek sincs bonyolultabb mobilja mint a képen, nem látom a tényleges innovációt a piros gombon kívül.

 • rszarvas2012.04.23 11:16:06

  Szuper, eltűnt a kommentem.
  Összefoglalom mégegyszer:
  - Az időseknek nem kell telefonkönyv, a telefonaszámok füzetben vannak
  - Az időseknek nem kell híváslista
  - Az időseknek nem kellenek képrejtvényes menük, amúgy semmilyen menü nem kell, mert csak sikítófrászt kapnak tőle. Az ilyen menüt, amit egyszer fog csak használni az unoka az első bekapcsoláskor, és a büdös életben soha többet, a burkolat alá kellene rejteni.
  - Az időseknek kell 10 gomb a számoknak és egy gomb, amivel felveszik és leteszik a telefont. Se *, se # se informatikai előképzettséget igénylő ikonokat ábrázoló gombok.
  - Az időseknek nagy kijelző és nagy gombok kellenek. Ezek nem azok. A Panasonicnál nem láttak még 75 éves parasztbácsit a hatalmas ujjaival
  - Az idősek nagy részének sms sem kell. A gondolkodásmódjuk fényévekre van attól, hogy ha 3× megnyomja as 8-ast, v betű lesz belőle.
  Ébresztő, kedves kocka mérnökök! Mielőtt nekiállnék AutoCad-del megtervezni egy telefont az időseknek, tán elutaznék az irodámból Mari nénihez, és megkérdezném, milyen legyen egy ilyen telefon. Ilyen kutatás nyilván nem volt, vagy a megkérdeezettek 50 alattiak voltak.

 • ramona2012.04.23 11:17:12

  Hála Isten, egy olyan telefon, ami tényleg telefon !
  Aki csak telefonálni akart, azt eddig kényszeritették a sok kütyű megvételére....amit nem is használt !

 • balambher2012.04.23 11:19:10

  Nem értem a sok kommentet. Ez a cikk nyilvánvalóan nem a hírértéke miatt íródott, hanem bújtatott(?) reklám.
  Amúgy egyetértek azokkal, akik olyan telefonokat kedvelnek, amelyek telefonálásra valók. Az ilyen mondatok elég mulatságosak, mint ami a cikkben is szerepel: "Nincsenek rajta játékok, színes háttérképek, egyéb alkalmazások, melyek amúgy elengedhetetlen részei egy mai átlagos mobilnak." Miért lenne elengedhetetlen része? Rengeteg olyan ember van, aki bőven megelégedne egy olyan telefonnal, amivel csak telefonálni, meg SMS-t írni lehet, de azt lehessen egyszerűen, és főképp a telefon ne 2 évig bírja, hanem 15-ig. Anyám 3310-ével is csak annyi a bajom, hogy kicsit nehézkes a menü-kezelése, de az is csak mai szemmel.

 • Zeracoke2012.04.23 11:25:40

  A nagy piros gombot egy idős ember nem fogja magyarázat nélkül megnyomni, a végén még kilövi a szudáni atomot...
  @szabványok: ámen
  @ekat: persze meg tudom érteni ezt a hozzáálást is. Időseknek ez a telefon pont megfelel, csak a megvalósítás katasztrófa. OFF: De téged nem értelek: Inkább töltöm a családommal az időt, amit otthon a gépre pazarolnék. Út közben elintézem a mailjeimet; nem tévedek el, navigáljon csak, minthogy a nagy térképpel a kezemben karambolozzak; csináljon jó fotókat, mert annyival kevesebb kütyüt kell magammal hordani; és azonosítsa a rádióban hallott zenét is ha már itt tartunk, meg reggel az újság helyett kényelmesen a kezemből olvasom a híreket, vagy felolvassa, hangoskönyvet hallgatok róla, és azt a szerencsétlen excel táblát is meg tudom vele nyitni út közben... szóval: napi 4 órát spórolok vele és otthon nyugodtabban lehetek több időt.

  Ja meg "voltmárilyen"

 • Tony Almeida2012.04.23 11:26:47

  20k HUF-ért nem kimondottan akcijós!

  Anyósomnak egyébként Emporia Talk-ot vettünk, nagyon könnyene megtanulta kezelni.

 • ZZ2012.04.23 11:35:09

  Nem vízálló, tölteni kell rendszeresen, sérülékeny... stb. Nem jó irány. PR cikk feleslegesen.

 • Szabványok2012.04.23 11:36:24

  Nem írja a cikk az egyetlen jó dolgot benne. Azt, hogy olyan töltő van hozzá, ami egyben asztali tartó. Most már csak az a kérdés, mennyire okos a töltési algoritmus, hogyan fogja elviselni, hogy napi 16 órát az asztalon a töltőben áll a telefon.

  Amúgy meg ez tényleg nem nagypapatelefon, hanem egy buta unokatelefon. Tudás kell annyi hozzá, mint egy modern telefonhoz, viszont szolgáltatása a töredéke. Pl. mi a fenéért nincs rajta egy jókora, egyértelmű (szöveges) HELP gomb? Olvasni még tudnak az idősek, csak épp elfelejtik, hogy mikor mit csinál a C/ piros feliratú billentyű. Ők ahhoz szoktak, hogy van egy ki-bekapcsoló a gépeken, amivel ki és be lehet kapcsolni egy készüléket.

 • excedrin22012.04.23 11:48:57

  NOKIA 3310 -- ÖRÖK DARAB!

 • radio1112012.04.23 12:06:24

  20 rugóért lehet kapni pl V....one 858-at amiben van iránytű, GPS, 3G, Wifi, BT meg még mittudomén mi, lejátszik Youtube videót (ahhoz képest, hogy gyenge vas egész rendesen) zenét, rádiót, meg annyi ingyenes app van hozzá a marketen, hogy végignézni is fárasztó. Ehhez képest egy ilyen fapados "senior mobil" 20-ért elég húzós. De az alapfunkciós mobil nem rosz ötlet.
  Ha már alapfunkciósról beszélünk igazán kihozhatnának egy "iparálló" mobilt ami ténylegesen víz és ütésálló és csak az alapokat tudja. A cápa ericsson óta nem igazán volt ilyen mobil, csak próbálkoztak valami hasonlóval.

 • zlaboncz (ZLC)2012.04.23 12:12:47

  @ZZ: MyPhone 5300 Forte. ~17e, ütés és vízálló, ló méretű gombokkal és mono LCD-vel.

  @Tony Almeida: 20k-ért kimondottan drága, fele áron jobb (értsd jobban összeválogatott tudású) készüléket kapsz.

  Z.

 • Hepci2012.04.23 12:14:21

  Mi ebben az innováció? Ez egy 10-15 évvel ezelőtti alsó-középkategóriás telefon kópiája, némi színnel a kijelzőn.
  Pont ilyet használok ma is: Siemens A 50. :)

 • zlaboncz (ZLC)2012.04.23 12:20:45

  @Hepci: Próbáld azt odaadni egy nagypapának a nagy és érzeketlen ujjaihoz. Azt még én sem tudom rendesen használni. És azt is nézd meg, hogy hogyan fogja látni a kijelzőt.

  Ennek a célcsoportnak nem egyszerűen egy butafon kell, hanem speciálisan nekik tervezett készülék. Nagy méretű, nagyon határozott nyomáspontú billentyűzet. Nagy méretű, lehetőleg nem színes kijelző, ami nem csak fizikailag nagy, hanem a megjelenített betűk mérete is sokkal nagyobb (nekik írt szoftver) Sokkal erősebbb hangszóró és rezgő motor, hogy valóban megérezzék/meghallják, ha csörög.

  @radio 111: fölösleges egy olcsó okostelefonhoz hasonlítani, lásd feljebb. A sokkal "fejlettebb" készüléket úgy vágná oda a nagypapi 10 perc után, hogy csak úgy csattanna. Teljesen más szegmens...

  Z.

 • multi842012.04.23 12:31:48

  nekem ilyen kéne holott 30 sem vagyok csak telefon only, kell a f...nak minden szír szar, nah de 20 ezerért???? 6 nagyon max. 10 ezert hajlandó lennék adni érte de 20 körül már lehet venni mást is még akkor is ha nem használom akkor is jobban megéri a plusz funkciók. Nagyon mellé löttek ezzel az árral...

 • Hepci2012.04.23 12:34:33

  @zlaboncz: persze, a Siemens nem való öregeknek, de ez a Panasonic is még tele van egy halom felesleges gombbal és funkcióval (a kijelző szerintem pont elég). Felvesz-letesz gombok (esetleg egy gomb), meg a 10 szám, a lehető legnagyobb méretben, és slussz.
  Menü nem kell semmi, telefonszámjegyzék és betű dettó.

 • radio1112012.04.23 12:38:04

  @zlaboncz
  csak azt "sérelmezem", hogy jóval kevesebb és olcsóbb alkatrészből összerakott (nincs drága kijelző, GPS, 3G,BT, Wifi stb modul benne) telefonért ugyanazt az árat nem restellik elkérni. Közben pedig "butatelefonokat" 5e körül is mérnek már, egy olyan jellegűt kellene kicsit tovább butítani.

 • fda2012.04.23 13:17:26

  Meglátjátok, egyszer még feltalálja valaki a bluetooth, tempomat és motoros ablakemelő nélküli 8-szelepes autókat is, és elkezdi egy modern autó áráért kínálni.
  Időseknek.

  (Egyébként bár semmi új nincs benne, nem rosszak ezek a telefonok, mondjuk max 5ezerért.)

 • zlaboncz (ZLC)2012.04.23 13:33:04

  @Hepci: Ebben egyetértünk, ez a Pana különösen gyengén sikerült.

  @radio11: Szerintem egy készülék nem ezektől az extráktól lesz drága vagy olcsó, ezeket már hegyekben gyártják, fillérekért. Azért is kerülnek ezek többe, mert sokkal kisebb szériában gyártják őket, mint az olcsó okostelefonokat.

  Attól, hogy nem színes a kijelző, még lehet drága, egy mono LCD is igen sokba tud kerülni. (A Panába - a képek alapján - igencsak gyenge színes kijelzőt tettek) Egy jó minőségű billentyűzet is lehet drágább, mint egy szutyok érintőkijelző. Tehát attól, hogy egyszerű a telefon, még nem feltétlenül lesz olcsó. A valódi 5e forintos butatelefonok meg olyan minőségűek is, viszont óriási mennyiségben nyxomják ki őket a "fejlődő piacok"-ra... (Mintha erre lenne a legnagyobb szükség)

  Z.

 • GoreX2012.04.23 13:33:16

  Kicsit szomorú vagyok ezen a cikken, legalább 10-15 nagymama-telefon van a piacon már évek óta, csak nem tudnak róla az emberek.
  Példaként a Veletech2012 rendezvényen is legalább 2-3 cég nagymama telefonjait lehetett megnézni (ott volt magyar cég gyártmánya is).
  Panasonic kedvelő vagyok, de legyünk már tárgyilagosak és körültekintőek.

 • meszi2012.04.23 14:12:53

  Szerintem meg menjen a faszomba az összes ecetszagú nyugger. A faszér nem lehet adaptálódni bazmeg?! Elbutult,ellustult konzervkomcsi az összes, képtelen az életre, 30 éve nyugdíjba van, nem csinál semmit azt csodálkozik, ha leamortizálódik testileg-szellemileg egyaránt! Csak forog körbe-körbe mint egy légy aminek kitépték a szárnyait. Egy kibaszott vízfej a nyuggertársadalom a maga 3 millió tagjával, de nem baj vegyük csak a hátunkra őket amikor így is kézenállunk a szarban. A sok-sok támogatás kell nekik, meg tiszteljük a koruk miatt, meg gyártsunk nekik spéci telefont, hogy érezzék: ők még valakik. Röhej. Adják alájuk a lovat és elhitetik velük, hogy érnek valamit, aztán persze egyre több és több kell a szocializmus langymeleg húgyában áztatott seggüknek. Egy nagy lófaszt. Ha lenne eszünk rég leszarnánk a kiscekkeres réteget és csak előre néznénk. Hagyni kéne őket talpra állni saját erőből , aztán ha nem megy, akkor nem megy. Ilyen egyszerű.

 • d.j2012.04.23 14:53:08

  meszi: Hogy te mekkora gyökér vagy. Te sosem fogsz megöregedni, mert ilyen hozzáállással agyon fognak verni, remélem.

 • szobakutty2012.04.23 14:56:42

  jajdejó hogy már megin' magmondták vagy öten hogy mit nem KELL tudnia egy telefonnak, olyan rossz lenne a világ megmondóemberek nélkül...

 • atila682012.04.23 16:16:19

  Kicsit megkésett a cikk, jó ideje kaphatóak ilyen telefonok.
  A vészhívó gomb a hátulján nekem új, de talán a legfontosabb tulajdonsága amiért érdemes a nagyi kezébe adni.

 • Mizar2012.04.23 16:19:30

  d.j

  Ez a barom egy potenciális gyilkos.
  A rendőrség felfigyelhetne az ilyenekre.

 • johevi2012.04.23 16:30:58

  Ha az alján lenne egy kiskés gyógyszert is tudna vágni, ezen kívül egy érzékelő kiállhatna belőle, így telefonálás közben fülhőmérőként is lehetne használni. Ezek az igazi nyugdíjas extrák.

 • cso zsi2012.04.23 17:26:44

  Mennyi idős az "idős"?
  Ha nyugdíjas, akkor rögtön hülye is?
  Tény, hogy vannak olyan emberek, akiket elkerült a technika, de ne feledjük, hogy egy ma 80 éves ember 40 éve még feleannyi volt. :)))
  Márpedig 40 évvel ezelőtt is voltak technikai újdonságok, amik azóta életünk szerves részévé váltak. Mobilt is itt-ott 20 éve használunk.
  Ez a készülék alig több, mint a gyártó vonalas szolgáltatókhoz szánt zsinórnélküli telefonja. Az ikonos megoldás baromság, de a zsinórnélküliken is jelen van pár éve. A mobilokon meg tán az első színes kijelző óta.

 • Advocatus Diaboli2012.04.23 17:36:19

  Na végre, egy TELEFONt csináltak a sok csicsás fostalicska "okostelefon" után. Ez azt tudja, amit egy telefonnak tudnia kell. Már régen meg kellett volna csinálni. Ha ez ráadásul még Nokia is lenne, és lehetne a telefonkönyvét PC-vel szerkeszteni, azonnal megvenném még én is, pedig tőlem azért nem idegen az informatika, a mobiltelefon, a számítógép világa. Utálom a sok mindenféle telefonnak nevzett csicsás szarokat. Amikor az előző telefonom tönkrement, bementem a Nokiához, (mert csak a kártyafüggetlen telefon jó, szolgáltatótól nem veszünk lockolt, butított telefont) azt mondtam: kérek egy telefont, a legegyszerűbbet adja, csak tudjam PC-vel szerkeszteni a tel. könyvét. Erre adott egy C2-01-et, és MAXIMÁLISAN MEG VAGYOK VELE ELÉGEDVE.
  (Csak annyit, hogy mobil telefóniával, híradástechnikával, riasztókkal, számítástechnikával, videorendszerekkel foglalkozó vállakozó vagyok.)
  Ha a jó öreg Nokia 6310i újra kapható lenne és létezne színes kijelzővel, hogy azért egy rihes MMS-t tudjon fogadni, nekem az életbe' jobb telefon nem kellene!!!

 • Advocatus Diaboli2012.04.23 17:40:38

  meszi: nemes egyszerűséggel csak annyit, egyszer mindenki megöregszik, aki pedig nem akar megöregedni, az akassza fel magát!

 • Gergő772012.04.23 17:41:26

  cso zsi:

  igen ám, de akik lépést tudnak tartani a technikával, már rég vettek maguknak okostelefont vagy legalább butatelefont. De még mindig van egy szegmens, amit sehogy nem bír meghódítani a mobilbiznisz: azok, akiknek csak olyan telefon lenne jó, ami pont olyan és úgy is működik, mint a vezetékes, csak nincs drótja. Ezt nem bírják sehogy sem kiizzadni a gyártók magukból, nem bírják ki, hogy ne rakjanak bele pár alapnak gondolt funkciót, amiknek "köszönhetően" már ki is estek a szegmensből. Ahogy ez a Panasonic is.

 • Mizar2012.04.23 17:56:30

  Advocatus Diaboli

  Az ún. "okos telefon" valójában mikroszámítógép, amivel azért lehet telefonálni is.
  Talán ez a legelhanyagolhatóbb funkciója.

 • Androsz2012.04.23 19:39:30

  Én sem vénember vagyok, és én tartom karban a számítógépemet is, de nekem sem kell mai, divatos okostelefon, állandóan frissítendő, csupa lyuk, csupa hiba oprendszerrel, mindenféle szarral, maszatos és kopott érintőképernyővel. Telefonálni telefonnal szeretek. A mostani telefonom is ilyen. Telefon, SMS, címlista, ez egy telefon. Tartozhatnak hozzá extrák, amelynek a megoldása cseppet sem komplikált, és már teljesen bejáratott dolgok, például névhez, csoporthoz köthető csengőhang, esetleg valamilyen jelzőábra. De nem kötelező. A mostani telefonomban van kamera, ami csak azért hasznos, mert ha valamiért kell, egy koccanás vagy efféle miatt, akkor jó, ha van. Az internetet szándékosan lekapcsoltam róla, nehogy felkapcsolódjon, mert aztán felzabálja az összes pénzemet, mire észbe kapok.

  Az a lényeg, hogy legyen választék. Ne legyen kötelező mindig mindenkinek a divatos ketyeréket vásárolnia. Aki telefonálni akar, telefont is vehessen. A nagy betűk hasznosak, mert bizony már az én szemem sem elég jó, és ez igen bosszantó dolog tud lenni, ezért terveztem magamnak névhez köthető, egyszerű ábrákat. De ha nagy betűk is vannak, ez sem kell. Újságot pedig olvasson a ketyeréjén az, akinek pedig arra van szüksége. Egyszerű dolog ez.

 • IT-JohnSmith2012.04.23 19:47:52

  Valóban szar a célra ez a telefon, ami kell:
  - Nagy gombok, távol egymástól!
  - 4 oldalú menü gomb felejtős!!! Nem tudják használni. Menü felejtős
  - Csak számok elég!
  - Nagy betűk 1 soros kijelző erős kontraszttal - színes kijelző tök felesleges Sárga / Fekete monochrom
  - SMS felesleges (inkább olcsó hívások kellenének)
  - Gyors hívó gomb oké
  - Esetleg egy gomb LED elemlámpának
  - Rikító szín - hogy megtalálják könnyen

  Extra:
  - Esetleg spéci hanghívás, ha messze a teló és baj van... magyarul egy név bekalibrál egy szóra és azt hívja kihangosítva kiabálásra, kurva erős hangszóróval és érzékeny mikrofonnal - esetleg egy csuklópántos nyomógomb vészhívásra, ha az előző nem megy.

  Oszt vennék mint a cukrot.

 • Jolka402012.04.23 20:58:36

  Mikortól lehet megvásárolni és hol?

 • Mizar2012.04.23 21:16:04

  Androsz

  Én 55 vagyok. Igaz, hogy csak egy ZTE Bladem van, de nagyon megszerettem -az SPB shellel gyors mint a villám.
  Egy AKG fejhallgatóval csodásan szól, jól fut rajta az IGO 8, szuper rajta a csillagászati program -hasznos az égi tájékozódáshoz, no és persze ingyen telefonálok vele mint IP telefon bárhová a Világon.

  Bárcsak lett volna ilyesmi harminc évvel ezelőtt!

 • gasoline2012.04.24 04:51:46

  A jó ötlet ellenére bukásra van ítélve egy aprócska körülmény miatt. A nagymamák ideális célközönségét jelentik a családban eldobott (újra cserélt) telefonoknak. Nagymamáknak senki nem vesz telefont, legfőképp mert az illető következő saját telefonváltásának a jóindulatú ideológiája veszne el azzal...

Bababarát szállások

Pihenjen együtt a család! Szállások 4 700 Ft / fő / éjtől

Szegeden nyaralok az idén!

Szegedi élménybeszámolóddal most egy családi nyaralást nyerhetsz!