Emma
10 °C
19 °C

Élet telefon nélkül: nyugodtabb vagyok

2012. 05. 20. 20:04
Egy hete nincs SIM-kártya a mobilomban, amivel azt tesztelem, hogy miként lehet majd telefonadótól mentes életet élni, ha a kormány bevezeti az új adónemet. A kezdeti időszak olyan volt, mint egy nyaralás, amin rögtön megbetegszik az ember. Jó érzés volt, hogy senki sem zavarja meg a munkámat, de végig aggódtam, hogy milyen hívásokról maradok le. Élménybeszámoló az első hétről, és tanácsok az internetes telefonáláshoz.

A mobilcégek a telefonadóról szóló törvénytervezet megjelenése után nekifeszültek a gazdasági tárcának (NGM), miután látták, hogy a korábban megbeszéltekkel ellentétben nem az előfizetők, hanem a szolgáltatók lesznek az adó alanyai. A Telenor azzal rukkolt elő, hogy ő bizony áthárítja az adó terheit az előfizetőkre, míg a Vodafone a beruházások csökkenését jósolja. Közben a mobilcégek lobbiznak az érdekünkben, hogy havi 700 helyett csak 400 forint legyen ez előfizetőkre kivetett sarc.

Előfizető nem kapcsolható

Ebben a bizonytalan környezetben folytattam a telefonmentes élet tesztelését, ami a vártnál nehezebb volt. A Vodafone sajtószóvivője elsőként jelezte, nem ér el a Skype-on, ami nem fricska volt a részéről. A menzán nem volt wifi, és így hiába volt nálam a SIM-kártyától megfosztott mobilom, ebédidőben a Skype csak az irodában hagyott laptopon csörgött. Nem baj, legalább nyugodtan tudtam étkezni, és egy órával később cseten megbeszéltük a dolgot.

01
Ezt használomFotó: Huszti István

Az első napon nem tudtam uralkodni magamon, három hívásra elpazaroltam 0,995 eurót, de azóta egy fillért sem költöttem. Ezt ellensúlyozza, hogy a héten körülbelül 38-40 percnyi ingyenes beszélgetésem volt, azt pedig képtelenség kiszámolni, mennyit percdíjat spóroltam meg emailekkel, online csevegéssel. Ráadásul nemcsak a költésemet fogtam vissza, hanem még gazdagabb is lettem nyolcvan olvasói javaslattal, hogy miként kellene ingyen telefonálnom.

A rakparton száguldó 86-os buszon fel sem tűnt, hogy mobilneten telefonálva magyarázom a főnökömnek, miért érek be később. Jó volt a Skype minősége, csak a főnököm zsörtölődött kicsit, de ahhoz már hozzászoktam. A mobilneten futó Skype-hoz jó készülék kell, a HTC One S például gond nélkül vitte a hívásokat, míg a szuperolcsó Huawei Ascend Y200 néha üresjáratban is leesett az internetes telefonhálózatról. Az elérhetetlen mobil semmit sem ér, ezért a Huaweit inkább hanyagoltam. Persze a Skype vezetékes netre kötött laptopon, headsettel volt a legjobb.

Fogalmam sincs, hogy az elmúlt héten mennyien nem tudtak elérni, de nem is érdekel, mert a nap 16 órájában emailkliens közelében vagyok, a címem pedig nyilvánosan elérhető az Index impresszumában. Az mondjuk hamar kiderült, hogy nem mindegyik sajtószóvivő látta a cikkemet, és hogy teljesen rá vannak gyógyulva a telefonra. Képesek felhívni azért, hogy megkaptam-e az emailjüket, és vannak olyan furfangosak, hogy a kollégáimon keresztül próbálnak elérni. Ahelyett, hogy küldenének még egy emailt, ami ingyen van.

Majd visszahív, ha akar

De térjünk rá az olvasói levelekre. A jó tanácsok mellett a felszínre került a telefongyűlölők összes indulata, mint az alábbi, szó szerint idézett levélben:

A családunkban már évek óta sikerrel működik egy általam felállított szabály-együttes.

1.) A mobiltelefon kizárólag vészhelyzetek elhárítására szolgál.

2.) Abban a kivételes esetben, amikor valami azonnal továbbítandó, sürgős hír adódik, mobiltelefonon csakis a konkrét hírt közöljük tőmondatok formájában.

3.) Minden más esetben megvárjuk, míg mások hívnak, ha nincs annyi eszük, hogy ne dőljenek be a szolgáltatók pénzelvonási hadműveleteinek.

4.) SMS-t csak korlátolt agyú, buta emberek küldenek azért, hogy másokat zaklassanak.

Nos ezzel a módszerrel több legyet is lehet ütni 1 csapásra. Egyfelől, minden este van miről beszélgetnünk egymással, és a megspórolt összegből egy-egy jobb üveg borra is futja. Másfelől, egész nap tehetjük, amit akarunk, nem kell folyton a mobiltelefonon lógnunk, ugyanis egy idő után a barátaink, ismerőseink is tisztelni fogják azt, hogy mi nem telefonon keresztül éljük az életünket.

Hát így is lehet, de ilyen ultraracionális gondolkodásmóddal valószínűleg születni kell, nem lehet csak úgy rátévedni erre a szigorú léptekkel kitaposott ösvényre. Mások inkább csak elszabotálják a telefonálást, mint az alábbi olvasónk:

Bevezettem (anélkül hogy bárkinek szóltam volna) azt, hogy nem hívok vissza senkit. Van 2-3 ismerősöm, akik előszeretettel megcsörgetnek, egyszerűen nem hívom őket vissza. Ha fontos, vagy rászánják a hívásdíjat, vagy írnak mailt. Nem hívom vissza a nem fogadott hívásokat sem, majd csörög még egyszer. Akivel lehet, Viberen beszélek, azon az sms is ingyen van, és nekem valamivel kényelmesebb, mint a Skype.

Ez egy kicsit puhább megoldás, de a telefonadó elkerülését megoldja. A fent említett Viber mobilos telefonkliensét sokan ajánlották a Skype helyett, és valóban egyszerűbben aktiválható. Megadjuk a telefonszámunkat, majd az sms-ben megérkező kóddal aktiváljuk a mobilra telepített appot. Ezzel a szoftverrel most még csak iPhone-on és Androidon tudunk telefonálni, a Windows Phone-on és Blackberryn elérhető béta verziók még csak üzeneteket küldenek.

A Viber azonban csalóka, a telefonomon például felhasználók listáján megjelent a feleségem száma is, pedig én magam töröltem a mobiljáról a szoftvert, amikor kiderült, hogy az lefagy és megakadályozza a telefonálást. Jó tudni, hogy a Viber hónapokig megőrzi az adatainkat, még akkor is, ha töröltük a programot. A fagyást egyébként egy gyenge androidos készüléken tapasztaltam, erősebb telefonokon, mint például iPhone 4-en és a HTC One S-en nem volt problémám vele.

Nagyon sokan említettek különféle internetes telefonszolgáltatókat (VoIP), köztük a Voip-a-lot, Rynga, Actionvoip és a SmartVoip nevűeket, amikben az a közös, hogy vagy a Betamax/Dellmont cégekhez tartoznak, több tucat más márkanévvel együtt. Árulkodó jel az is, hogy a szolgáltatások ugyanazokkal a Finarea által gyártott kliensekkel érhetők el. Ezek a cégek ingyenes helyi és olcsó nemzetközi hívást kínálnak, de nagyon oda kell figyelni rá, hogy miként használjuk.

A SmartVoip például a használati feltételek közt leírja, hogy változhatnak az árai. Egy blog szerint az Indiába irányuló hívások percdíja korábban 0,005 cent volt, de ezt szép csendben a kétszeresére emelték, most 0,011 a tarifa. Érdemes rendszeresen ellenőrizni a percdíjakat, illetve az egyenleg fogyását. Persze így is alig néhány forintos a hívás, és csak a fél-egy másodperces késleltetést kell elviselnünk telefonálás közben.

Más fórumon a Betamax/Dellmont számlázási problémáiról írnak, ezért érdemes bankkártya helyett PayPal segítségével feltölteni az egyenleget, nehogy hekkerek lopják el a kártyaszámunkat. Emellett csak a hivatalos kliensben bízzunk meg, mert egy hamis vagy vírusos programmal könnyen póruljárhatunk, ha az titokban elkezd emelt díjas számokat hívogatni.

Txt rulz 4 eva !!4!

A telefon pótlásánál sokkal egyszerűbb a sms kiváltása. Az a tervem nem jött be, hogy keresek egy központi felületet, amin koordinálhatom az eseményeket. Telefonhálózat csak egyféle van és mindenki ugyanúgy telefonál, a szoftvereknél sokkal változatosabb felhasználói szokások alakulnak ki. Van, akivel Skype-on mindig csak csevegek, mással Google Talkon vagy Facebookon tudok érintkezni.

Mindegyik szöveges csethálózat ilyen: legyen szó akár a többféle rendszeren elérhető WhatsAppról, a Microsoft Live Messengerről és az üzleti felhasználóik körében terjedő Lyncről, a Blackberry fizetős csevegőhálózatáról vagy az Apple Facetime-ról, mindegyik csak egy szűkebb csoportot köt össze. Azokat, akinek tetszik az adott szoftver és megfelelő operációs rendszer futtatnak.

Reszkess, Matáv!

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter múlt héten egy előadásában azt mondta, kell a tehetség és a kreativitás, ezért úgy döntöttem, hogy a teszt következő hetében alaposabban megnézem a hazai innovatív VoIP-szolgáltatók kínálatát, és közben – egy olvasónk tanácsát követve – elindítom a saját VoIP szerveremet. Találkozunk egy hét múlva.

Hozzászólások (58)

 • Környezettudatos2012.05.20 20:34:37

  Egy hozadéka lesz ennek a marhaságnak, amit matolcsy kiagyalt(?), mégpedig az, hogy az emberek végre a lényegre fognak szorítkozni telefonálás közben.

 • Shagrath2012.05.20 20:45:05

  kivetnek minden szar adót és ez minden csak -1,3%-os gdp-re elég, akkor elég nagy a gáz....

 • entomi2012.05.20 20:45:39

  Nem igazán vág ide de például Bill Murray-nek nincs ügynöke,egy üzenetrögzítőn lehet elérni bármilyen ajánlattal. Elmondása szerint eddig egy szerepajánlatot sajnál amiről emiatt lemaradt / Little Miss Sunshine/.

 • Zsírfeka2012.05.20 20:48:57

  nem, lesz több hozadéka:
  -aki mobilt vásárolt, díjcsomag hűségnyilatkozattal tette, megszívta, mert mobilnetet használ majd és a kihasználatlan díjcsomagot csak fizeti...ki szívta meg? a user!
  visszaesnek a használati díjak, ami miatt a mobilcégek fognak magyarázkodni az anyavállalatnál, akik majd jól kitalálnak valamit :D

 • berma2012.05.20 20:52:12

  Lehet, hogy én vagyok a hülye, de ha kivetted a simkártyádat a mobilodból akkor hogyan mobilnetezel?

 • Mr. Teddy2012.05.20 20:56:16

  Szerintem semmi nem fog megváltozni. Elején még az emberek beszélnek az adóról, kicsit hőzöngenek, hogy még egy adó, ej aj ujj... Aztán megy az élet tovább.
  Ugyan annyit fogunk beszélni mobilon, akik tájékozottak az alternatív lehetőségről, azok már rég átálltak sms-ről whatsappra, hívásról viberre.

 • rex2012.05.20 20:58:43

  Nem veszek szolgáltatótól telefont, és nem írok alá semmilyen hü(lye)ségnyilatkozatot. Mégis jól elvagyok. ;)

 • east692012.05.20 21:04:30

  A Betamax számlázáshoz egy pozitív eset: (Voipcheap.com)
  Egy kb 12€-s feltöltésem után nem indult újra az ingyenes 90 napos időszak.
  Írtam nekik és azonnal jóváírtak 1€-t. Pedig a töredékét sem beszéltem le...

 • pneumónia2012.05.20 21:06:30

  Mindenhová freewifi és Viber!!

  [link]

 • ptk3392012.05.20 21:21:07

  Birom basszus, hogy macbook proval meg HTC mobillal kell kivaltani a mobilt 2 forint/perc miatt. Realis!

 • Gsnake2012.05.20 21:24:03

  berma: mint írta már az előzőben is és most is: WiFi

 • LouiS2012.05.20 21:35:16

  Matolcsy és a haverjai bekaphatják. Kurvára nem fog összejönni a várt adó ebből a sarcból.

 • raymundka2012.05.20 21:43:40

  Én már hosszabb ideje használom a Ryngá-t. Mobiltól és PC-ről is. A hangminőség elég jó, a hívott félnél.kiírja azt a számot amit megadsz. Fillérekért telefonálok. Hátránya, hogy nem lehet hívószámot venni mint a Skype-nál.

 • raymundka2012.05.20 21:47:33

  Én már hosszabb ideje használom a Ryngá-t. Mobiltól és PC-ről is. A hangminőség elég jó, a hívott félnél.kiírja azt a számot amit megadsz. Fillérekért telefonálok. Hátránya, hogy nem lehet hívószámot venni mint a Skype-nál.

 • Spenc2012.05.20 21:49:08

  Következő a véleményem: sikeres ember nem lehet, aki a telefonszámláján akar spórolni, meg ilyeneket ír hogy majd a hülyék keresik...annyit kell szakítani, amennyinél nem fog feltűnni egy 10k-s telefon számla...ennyi.Tudom, mennyek a picsába meg ilyenek, de ha valakit érdekel, ÖNERŐBŐL állok jól, nem vagyok se kormány ember se senki, csak egy "proli" aki használja az eszét, így nem kell azzal foglalkozzon, hogy milyen drága a mobil számla...Én spec HÍVÁSRA is használom, nem is keveset, bár mellette megy a chat meg a mail is, viszont egy milla feletti vagy esetenként nagyobb boltot tető alá hozni úgy, hogy "majd hívnak"...ehhh vicces na

 • raymundka2012.05.20 21:49:13

  bocs ez kétszer ment el.

 • tede2012.05.20 21:55:28

  a szolgáltatók attól ronyóznak, hogy begőzölnek most sokan és ha csak annyit megtesznek, hogy utánanéznek a meglevő csomagonak, máris több forinttal olcsóbban tudnak telefonálni (a szolgáltató profitjának a kárára).

  Nagyon sok olyan lusta, nemtörődöm ember van aki horror előfizetéseket és percdíjakat is kifizet, sokszor 9-10 éves csomagokra, mert nem néztek soha utána a lehetőségeknek.

  Ha csak a fele ezeknek csomagot vált, már megüti a szolgáltató profitját keményen.

 • AczélGyuribácsi2012.05.20 22:15:10

  Egyszerű, 1 forintos butatelefon + egy alacsony költségű díjcsomag!
  Ha figyelembe vesszük a szerző szokásos elborultan trendi készülékmámorát, akkor azon szörnyek (iPhone meg hasonló szarságok) árából vagy egy évtizedig beszélgethetek a 700 forintnyi havisarcból!

  A szerzőnek meg megint lement a redőny az értelmén...
  Az érintettek 99%-a nem vesz magának Apple baromságokat, az érintettek 99%-a nem fog laptopon telefonálni, nem vesz üzleti célú mobilt. Az pedig egyenesen nevetséges, hogy sok százeres készülékek tulajdonosai "forintokon" spórolnak...

 • Szergej32012.05.20 22:17:07

  Mobilnet a képen látható (telenor) mobilnet->WiFi routeren keresztül működik nála,, ha jól veszem le a képekből.
  másrészről a 30 forintos percdíjak mellett 2 forint/perc emelés kit érdekel? Aki meg ezer perceket beszél azt vagy fizesse a cége ha munkaügy(akkor is ha addig 0ft-os volt), vagy növesszen agyat.
  A mobilnet meg alap dolog (bár a hibajavítók még nem ismerik a szót), ismerősökkel 1.facebook 2.email 3.skype/TS3 4.telefon az elérési sorrend

  Ui: A Viber egy szar.

 • Strega2012.05.20 22:28:27

  Ezt a blogot miért is a T-mobile támogatja? :)

 • scs_2012.05.20 22:38:42

  asszem nekem 6 forintos a percdíjam. na ennek elég nagy százaléke a 2 forint...

 • k_huszar2012.05.20 23:18:42

  [link]
  ott van egy viop-os cikk ... elolvasni, megemeszteni ...

  regi az otlet, de 'hatha valaki nem ismeri'
  ha mar mobil, akkor (csaknem) minden okostelefonra van kliens, ha meg szobatelefon, akkor relative olcsoert lehet vasat is venni ...
  es nem nehez magyar szolgaltatot sem szerezni ...
  (nem is beszelve kisceges telefonokrol, stb ...)

 • v2peti2012.05.20 23:21:34

  Romhányi József annó kitalálta az újmagyart (MZ/X ugyebár). Ez az sms-eknél, a korlátozott karaktermennyiség, és a billenytyűkoptatási lustaság miatt bejött. Most ugyanez fog bejönni szóban is.
  Megtan az emb újmagy besz. És akk rövben fogj elmond amt gond.

 • Kara kán2012.05.20 23:26:26

  Én tudok olyan megoldást, hogy kb. max. 10 ezer forintos beruházással annyit beszélsz a barátoddal/-nőddel INGYEN, amennyit nem szégyellsz.
  Feltétel, hogy kb. max. 10 km-re lakjatok egymástól.
  Nem mondom meg, hogy mi az.

 • maestro752012.05.20 23:40:44

  www.imo.im

  Egységes felület, amin koordinálni lehet a dolgokat. Tudja a skype-t, facebookot, google talk-ot, msn-t stb.

  Hajrá! :)

 • magyar ember teli szájjal2012.05.20 23:49:55

  Akinek havi 800 ft bárminemű gondolkodni valót jelent, az bizony lúzer. Mehet a sok frusztrált jobbikos vagy szakszervetis közé a tüntire.

 • cimet2012.05.21 00:55:19

  @ Kara kán:
  Volán-bérlet
  :-)

 • hagyma2012.05.21 00:59:02

  na ezek a baromsagok
  kiprobalom, hogy lehet -e meinimal berbol megelni es majd elmondom
  meg l;ehet-e mobil nelkul elni
  elmondom hulyegyerek, hogy utcan is lehet elni, nezzel szet
  meg hajlektalan szallon
  meg lehet bazmeg nyomorban a ciganytelepen
  ezekre a helyekre kuldenem az indexeseket hogyvoltozni kb 1 evre
  utana irhatjak a sztorikat

  /amugy nekem sincs most eppen mobilom, es meg sem esik be az eso
  de csak azert nincs mert nem akarom...
  understand a kulonbseg bazmeg?/

  otthon meg azert a legdragabb a mobil a vilagon, mert bolondok lesznek olcsobban a dni ha a legcsorobb barom-allat is megveszi es fizeti, ha telik ra he nem

  amen

 • Gergo102012.05.21 01:00:19

  Egyetertek, hogy eleg rohejes aki ilyen eszkozokkel maszkal (iPhone, macbook, stb) utana meg veri a nyalat a 700 forint korul. Sajnalom, de semmi ertelme a cikknek.

 • Bélabáttya2012.05.21 02:06:36

  Aszem, vagyunk páran, akik előbb költenek el pártízezret a saját kényelmükre, mint az ötletszerű adókra. Akkor is, ha így többet fizet be az áfán, mint esetleg töbévnyi telefonálással.

  Telefont előbb-utóbb cserél az ember, ha meg eljött az ideje, akkor már érdemes Skype (Viber, voip, egyéb) használatára alkalmast keríteni. Ha van laptopja, tabletje, netán a szgép előtt ül egyébként is, akkor meg használja csak ki azokat a lehetőségeket amiket lehet.

  Annak a hozzászólónak, aki a telefontarifák átnézést emlegette, viszont hatalmas igazsága van, ahogy annak is, aki szerint kell az a telcsi a munkához, hívás nélkül nem lehet megrendelést szerezni. Egy bizonyos szint fölött mindegy, alatta meg pláne, ott jövedelem így se, úgy se lesz belőle, az meg eleve jó érzés, ha az ember az államon spórolhat...

 • Bélabáttya2012.05.21 02:09:33

  Sokaknak eleve már megvan az iPhone/Android/tablet/laptop/PC, illetve akármilyen összeállításuk. Még esetleg a jövedelmük is olyan is, hogy nem vágná őket földhöz az a kis adócska. Ez még baromira nem jelenti azt, hogy szeretnének csak azért plusz, ötletszerű adót fizetni, mert azt valaki kitalálja.

 • Darkcomet2012.05.21 07:47:39

  Én Fring párti vagyok. Szinte minden okostelefon platformra van kliens porgram belőle, üzenet küldésre és videó hivasrazus alkalmas, akár egyszerre több partnerrel is. És baráti áron lehet vonalas meg mobilhívást vásárolni tőlük.

 • art672012.05.21 09:56:44

  Szeretem, amikor valakinek a látóköre véget ér a légkondicionált irodájának a falánál. Ezúton hívnám fel a figyelmet, hogy az ország lakosságának nagyobb része nem ilyen helyeken végzi a munkáját. Most nem sorolnám fel a foglalkozásokat, ahol nem tudsz laptopot cipelni megaddal. Másfelől mutassa meg valaki azt mobilinternet csomagot, ami mobiltelefonon elfogadható áron tisztességes (értsd: valóban használható) adatmennyiséget ad. (Ausztriában 1000 perc beszélgetés, 1000 SMS, korlátlan internet 7,50 Euro)

 • uki2012.05.21 10:35:42

  Leeshetne mar a sok okoskodonak hogy ez egy kiserlet! Nem a szerzo akarja megsporolni a lovet, hanem csak kiptobalja balha hogy meglehet-e.

 • Ident_2012.05.21 11:16:31

  @uki
  nem esik le nekik, mint ahogy az sem, hogy a kísérlet alatt a kommentelők adhatnak tanácsokát is, ahogy az a cikkben is le van írva. Én pl. rengeteget használom a TeamSpeak 3-at, előtte a Ventrilo-t, az előtt a Skype-ot, még korábban pedig az MSN voip-ját. Otthon pl. baromi egyszerű akármilyen nethez felpakolni egy TS szervert, sávszéltől függően 5-15 Ember is beszélgethet rajta egymással. Sajnos tényleg drága még a mobilnet itthon amihez járna mondjuk 10 GB adatforgalom, a szolgáltatók is csak a facebookig látnak, amihez elég a havi 100 MB (ergo rá vannak sokan ezáltal kényszerítve a fb használatára), egy korlátlan kábel vagy dsl vonalat nem tud még kiváltani a mobilnet sajnos, pedig az infrastruktúra adott lenne hozzá már rengeteg helyen... HSPA-t használok vidéken, ráadásul nem megyeszékhelyen. Mivel keveset vagyok itthon, így választottam egy számomra megfelelő mobilt (xperia mini pro) és ehhez egy olyan csomagot ami havi 1 GB-os, de ez sokszor kevés. kiegészítő csomagban pedig szintén drága a plusz adatforgalom: +500 MB 1000 Ft, +1 GB 1500 Ft. Telefonálásra eddig se sokat használtam, de nincs olyan csomag amivel bekapcsolva merném hagyni az adatforgalmat az állandó szinkronizálás végett, csak ha már lement az 1 GB. Nincs túlforgalom után + díj, de az meg 16 Kb/sec, amivel a legtöbb esetben "timed out" :(

 • Ident_2012.05.21 11:20:27

  Amúgy kedves Balázs, valóban ki kellene próbálni olyan alternatívákat is, amik "gyengébb" készülékekkel is használhatóak, talán "élet szagúbb" lenne a kísérlet :)

 • kkkchris2012.05.21 11:46:48

  Ident_: +1
  hát igen elég necces amikor írja hogy a Samun akadozik a Skype de egy HTC One X-en már észre sem veszi a főnöke a különbséget. Ki az akit földhözver havi 700Ft és egy ~150ezres telefonnal szaladgál??? (nekem is van mindenféle ilyen kütyüm, és nem két fillér) Ráadásként, ennyire veri a nyálát mindenki ezen a két forinton közben meg a percdíja az egeket verdesi amiben a +2Ft sokat nem számít, illetve elkölti havonta ennek megfelelő összeget olyanra amire semmi szüksége nincs (pl nem járok minden nap autóval/kevésbé nyomom neki, vagy ... dohányzás?).

  Nem mellesleg ha veszteségesek lennének ezek a cégek akkor majd ráérnék őket sajnálni de amíg a Telenor bejelenti hogy ő bizony áthárít, miközben csökken a részesedése, akkor egy kicsit kilóg a lóláb.. Nem akar több előfizetőt? Vagy - nincs itt semmiféle verseny.

  A szolgáltatást meg a koncessziós szerződés szerint nem szüneteltethetik ilyen módon. 900MHz/stb zavarása is bűncselekmény kategória.

  Másik: kicsit vizsálódhatnának a hatóságok hogy milyen a különféle előfizetői kategória percdíjai mert az üzleti szférában olyan pofátlanul alacsonyak a percdíjak összehasonlítva a lakosságival, hogy _hihetetlen_. Átalánydíjak (nemcsak flottán belül), etc... Ez simán keresztfinanszírozásban áll a lakossági percdíjakból.

 • nelek2012.05.21 11:50:39

  A kísérlet arról szólt, hogy hogyan lehet kikerülni az adót és nem arról, hogy van-e az egésznek értelme. A fentiek alapján, nyilván nincs.

 • apd2012.05.21 12:14:47

  Már most nem azért, de szerintem égtelen nagy baromság ez az egész teszt, vagy cikk, még annyi relevanciája sincs, mint a meg lehet e élni 48.000 Forintból címűnek.
  Eleve aki Macbookkal, iPhone-val, iPaddel és ehhez hasonló termékekkel rendelkezik, annak meglátásom szerint édes mindegy az a havi 700 Forint. Természetesen ez igaz a kategória más gyártói által kiadott termékekre is.

  Továbbá, ha valakinek már tellik mobilinternetre, ami azért lássuk be, drága itthon, abban az esetben ha tényleg szeretnénk valami értelmeset kezdeni vele, és nem bash.hu szintű oldalakat nézegetni.

  Harmadrészt meg, eleve szerintem már az a probléma, hogy mindenki okostelefonnal mászkál, ami abból áll, hogy pl. ül 10 ember a metrón egymás mellett, minden második kezében van egy ilyen sz@r és nyomkodja mint egy idióta, köszönhetően az internetelérésnek és a belőle fakadó, végelenül fölösleges applikációknak.

  Szerintem az a legkevesebb ha valaki manapság telefonál, vagy elérhető telefonon, sokkal aggasztóbb ennél az, hogy az internetelérés miatt bármikor kvázi ingyen elérhető.

  Tehát szerintem ezt az egész úgynevezett "felmérést" diszkréten hagyni kéne a p*csába, és valami értelmesebbel foglalkozni, mert kár a virtuális hasábokat erre pazarolni.

 • apd2012.05.21 12:17:07

  *második bekezdés:

  Továbbá, ha valakinek már tellik mobilinternetre, ami azért lássuk be, drága itthon, abban az esetben eleve kifizet egy csomó pénzt, ami szintén fölösleges, inkább már érdemesebb a telefonadót lenyelni. Nem elhanyagolható tény mellesleg hogyha tényleg szeretnénk valami értelmeset kezdeni vele, és nem bash.hu szintű oldalakat nézegetni, már súlyos pénzeket kell kifizetni érte.

 • MocsokMike2012.05.21 12:38:59

  Aztán nehogy az legyen a vége, hogy erre hivatkozva kivetik majd az internetadót. :(

 • dukeekud2012.05.21 12:47:32

  Mindenki elmehet a picsaba, aki a 700 forint miatt rinyal. Ez olyan jelentektelen osszeg, hogy ennyit barki tisztesegbol magatol is befizethetne, hogy orszag helyezete javuljon. Nevetseges azt latni, hogy emberek az utcan, buszon, villamos 20-30 perces TELJESEN ertelmetlen felesleges "beszelgeteseket" folytatnak az evente cserelt, tobb szaz ezer forintos divat telefonjukon, es kozben meg picsonganak a 700 forint miatt. Hat bazmeg az ilyen idiotakkal nem 700 hanem havi 70 ezret fizetetnek.
  Amig van arra penz, hogy a 8 eves hulyegyerek a buszon harom sorral hatrebb ulo masik hulyevel beszeljen mobilon, addig ne okozon mar problemat 700 forintot befizetese.

 • dukeekud2012.05.21 12:59:18

  A szolgaltatok meg tenyleg menjek a K.annyukba . Europaban nalunk a legdragabb a mobil telefonalas, de lehet hogy az egesz vilagon. Ezert nem hinnem, hogy barmilyen problemat is jelentene nekik kifizetni azt a 2 forintot percenkent. Akarhogy rinyalnak az emberek, es a szolgaltatok, ebben a rendszerben van meg tartalek. Akinek van penze, ilyen felesleges luxus szorakozasra, mint a mobil telefonalgatas, annak legyen penze arra is, hogy orszag erdekebe adott fizesen.

 • phaszfej2012.05.21 13:07:32

  Nincsen mobilod, buzi-e vagy?

 • apd2012.05.21 13:20:23

  dekeekud is right!

 • kkkchris2012.05.21 13:38:05

  dukeedud:
  rendszerben tartalék: rinyál a Telenor közben az adózás előtti eredménye harmincpár mrd Ftra vetítve 9mrd Ft. Azért aránynak ez nem rossz..

  mellesleg én szívesebben veszem a fogyasztásra tevődő adókat mint a jövedelmit. ha én nem fogyasztok, mert tartalékolok akkor ne is adóztassanak. fizesse az az adót aki hitelt vesz fel azért hogy a gyerekének iPhone-ja legyen (nem egyedi eset!). Illetve az a sok hülye szülő akik miatt az osztályokban az a gyerek van kiközösítve akinek nem ilyen kategóriájú telefonja van.

 • nlght842012.05.21 13:51:56

  tudtátok hogy az sms valódi költsége a szolgáltató számára kb. 1 ft, mert az sms elvileg szerviz üzenet volt és később rájöttek, hogy odafér 160 karakter, amit odaadhatunk a népnek is, persze 30+ ft áron, csak 30-szoros haszon van rajta...

 • kkkchris2012.05.21 13:56:20

  night84: amíg nem volt triviális hogy az embereknek SMS küldésére alkalmas telefonja van (90-es évek közepe környékén) addig ingyen volt az SMS legalábbis a volt Pannonnál biztosan.

 • quadriga2012.05.21 14:21:17

  dukeekud:

  Amikor már az n+1-ik ( N>15 ) adó jön, még ha az 700ft/hó is, add csak szépen össze, s gondolkodj el....
  Legközelebb kapsz 1 sms-t a következő szöveggel:

  Önnek új adója érkezett !. Kérem fizessen havi újabb 500,-ft-ot pld. levegőhasználatért...
  S ennek még sajnos nincs vége..( i.t.d. )

 • sanyix2012.05.21 14:42:39

  nem egy sokkoló dolog ez a kis adó ez a világ legdrágább mobilhívásai mellett.

  De vissza fogom fogni magam, máson beszélgetek, csak azért hogy ez a szar tolvaj, maffiaállam ne kapjon semmit. Majd akkor fizetek, ha fejlődik az ország, várhatok normális szociális juttatásokat(nem hitelből és nem ígérgetésből, mert a mostani fiataloknak is mondják hogy fizessen nyugdíjjárulékot, és lesz nyugdíja, amikor nyilvánvaló hogy ilyen állammal lófaszt sem fognak kapni, nem nyugdíjat..), tehát röviden ha azt látom hogy nem simicskák, puchlacik, csányisanyik, leisztingerek, meg 386 semmirekellő, semmihez sem értő (csak lopáshoz) tetvekhez megy az adó, akkor MAJD nem fogok megpróbálni elkerülni minden adót(aminek a mai neve inkább államilag támogatott LOPÁS)...

 • MocsokMike2012.05.21 17:04:31

  sanyix: ha mindenki így áll hozzá, az sem jó. Én inkább leszek "balfék", aki befizeti az adóját (amit lenyúlnak a korrupt politikusok), de legalább nem az én hibám lesz, ha ennek ellenére csődbe megy az ország.

 • mono-, duo-, und polizei2012.05.21 22:12:40

  kkkchris: ezzel, leginkább az utolsó kitétellel beletenyereltél a lényegbe: kicsit vizsálódhatnának a hatóságok hogy milyen a különféle előfizetői kategória percdíjai mert az üzleti szférában olyan pofátlanul alacsonyak a percdíjak összehasonlítva a lakosságival, hogy _hihetetlen_. Átalánydíjak (nemcsak flottán belül), etc... Ez simán keresztfinanszírozásban áll a lakossági percdíjakból.
  A keresztfinanszírozás min. pofátlanság, de lehet, hogy törvénytelen is(?). Valamiért ezt nem szuttyongatják hatóságosdit játszóink.Ez van a kábeltévés csomagoknál is. Azért fizetsz egy csomó szir-szarm senkit nem érdeklő csatornáért, mert ha nem tennéd (kényszerítenek rá), akkor úgymond qrva drága lenne a sokakakat érdeklő csatorna ára. Egyénileg meg nem és nem válogathatod össze, mi kell neked. Próbálja ezt egy vegyesboltos eljátszani: csak akkor 400 Ft a kenyér kilója, ha lzacot és büdös sajtot is veszel, csomagban.Gratulálok Agyarország.

 • apd2012.05.22 09:04:55

  hú Sanyi te milyen egy p*cs vagy...

  ha nem fizetsz adót akkor mégis milyen alapon akarsz te fejlődést? az ilye buzeránsok miatt tartunk itt b+...

 • DRuNKeN_MaSTeR2012.05.22 09:42:27

  Pár alapszabály, amihez nem kell 1 hónapos "teszt", csak egy kis józan ész:

  - nem hívok vissza SENKIT, ha fontos volt, akkor hív még egyszer
  - elsősorban SMS-t írok, ezzel 2 legyet ütök 1 csapásra: 1) az SMS-t, akkor olvassa a másik fél, amikor ráér és szintén akkor válaszol rá, ergo nem zavartam. 2) 160 karakterben a lényeget el lehet mondani, főleg olyan ismerősöknél hatásos, akiről tudom, hogy 10 perc alatt nem úszok meg egy telefonbeszélgetést (ha meg visszaírás helyett visszahív, akkor az ő számlája ketyeg).
  - a családban már évekkel ezelőtt (kb. 2004-ben) bevezettem a Dellmont/Betamax-féle VoIP-telefonálást, VoipCheapCom és FreeCall kliensekkel. 90 napig ingyen hívjuk a rokonokat vezetékesen, utána meg bagóért... A 15EUR feltöltés kb. fél év alatt szokott elfogyni. Annyit megér.

  De a legfontosabb, amivel elkerültem a telefonadót (és minden egyéb marhaságot, amit kitaláltak nekünk): kiköltöztem Németországba és családlátogatáson kívül már haza sem nézek.

 • KafiGeki2012.05.22 12:45:14

  Ez az egész egy k*szott szélmalomharc. Ha megkerülöd az egyik adót, bevezetnek még egyet, és így tovább..azt a költségvetési lyukat ígyis-úgyis betömködik, és nem a saját zsebükből, ez nyilvánvaló. A multik is plusszal zárják az évet még most a válság idején is..ezeken kellene elgondolkozni, nem azon, hogy kerüljem meg a telefonadót..szájat tépni lehet a végtelenségig, szerintem észrevettétek, hogy egymáson kívül senkit nem érdekel a véleményünk! Mert ez itt most úgy működik kicsiny parlamentünkben, mint a vicces de igaz mondásban. A vélemény olyan mint a segglyuk, mindenkinek van 1, de senkit nem érdekel a másiké!

 • Ident_2012.06.04 14:34:45

  @apd
  pedig egyszerű a képlet, addig kerüli az adót, amíg még nem jön a kormány esze és az át nem vált a szakértők által sokat hangoztatott többkulcsos adóra, csökkenti a levonásokat (egy start munkás bruttója 71800 Ft, amiből a nettója 47000 Ft, azaz levonnak tőle 25800 Ft-ot, ami cirka 40%!) és még lehetne sorolni. ez a kormány nem ért a gazdasághoz, mint ahogy én sem, de én legalább meghallgatom azokat, akik igen...

Féltve őrzött Puglia

Dél-Olaszországi kalandozások 125 500 Ft / fő / 7 éjtől

Aki a hasát szereti, Máltán boldog lesz

Ahol aranyló erődvárosok és nyúlpörkölt várja.