A Facebookkal tárgyalt a BlackBerry

2013.10.30. 11:52

A BlackBerry vezetői Kaliforniába utaztak a múlt héten, hogy a Facebook döntéshozóival találkozzanak. Azt persze senki nem tudja, hogy miről tárgyaltak, de ügyhöz közel álló azt mondta a Wall Street Journalnak, hogy lehetséges felvásárlásról esett szó. A két cég szóvivője persze nem nyilatkozott az ügyben, így biztosat nem tudni az ügyben.

A találkozó mindenesetre felerősíti azokat a spekulációkat, hogy a Facebook saját okostelefonján dolgozik. A közösségi oldal az elmúlt években különös figyelmet fordított a mobilhasználók felé. Nem véletlenül, reklámbevételének majdnem fele vezeték nélküli készülékekről jött.

Ehhez azonban a hardvergyártókra kellett támaszkodnia, hogy megfelelő szoftvereket fejlesszenek, amelynek segítségével elég adatot tudtak begyűjteni a felhasználókról. A BlackBerry felvásárlásával a Facebook megszabadulhatna az efféle kötöttségektől és közvetlenül ajánlhatna mobilokat a felhasználóinak.

A Wall Street Journal okoskodása szerint ennél persze nehezebb dolga lenne a Facebooknak, hiszen egy megtépázott márkanevet kellene helyrehozni. Nem véletlen, hogy a BlackBerry nemrég azt a döntést hozta, hogy nem hirdeti tovább népszerűtlennek bizonyult mobiljait, inkább a kormányzati és üzleti felhasználókra összpontosít.

A Facebook a BlackBerry meglévő eszközeit és erőforrásait felhasználva akár teljesen új saját márkás mobilt is fejleszthet. Ennek némileg ellentmond, hogy Mark Zuckerberg már sokszor nyilatkozta azt, hogy nem akarnak saját mobilt, mert az rossz stratégia. Inkább együttműködésre törekedett a gyártókkal a cég a múltban is.

Bárki érdeklődik a BlackBerry iránt, számos részleget kell átnéznie. Vonzó lehet, hogy a mobilgyártónak 2,6 milliárd dollár készpénze van és nincs adóssága. Egy Facebookhoz hasonló cégnek leginkább a szabadalmak lehetnek érdekesek, amelyek között számos hálózatbiztonsági és okostelefonokkal kapcsolatos van. Elemzők egy- és hárommilliárd dollár közé teszik ezek értékét.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM