A Microsoft bemutatója nyitja a mobilkiállítást

GettyImages 464929578
2015.03.03. 13:15

A Microsoft sajtótájékoztatójával kezdjük Barcelonában a Mobil Világkongresszus első napját. A nulladik napon a HTC One M9 és a Samsung Galaxy S6-ok, két őrülten jó okostelefon mutatkozott be, valamint egy rakás okosóra és fitneszkarkötő. Az LG és az Acer most csak a középkategóriát erősítette.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Ericssonnál láttam az eddigi legmenőbb mobilos demót: egy Svédországban lévő, 4G hálózatra kötött markológépet irányíthattam Barcelonából, és egy Oculus Rift VR-sisakkal pontosan azt láttam és hallottam, amit a gép fülkéjében ülve láttam volna. Annyira élethű volt a kép- és a hang, hogy úgy éreztem, mintha még meg is rázkódn a gép munka közben. A joystick segítségével könnyen felkaptam és odébb dobtam egy adag földet.

    Ezzel a módszerrel a legveszélyesebb helyekre is be lehet küldeni a gépeket.

  • Telefonálni még nem lehet vele, a zsebünkben sem fér el, de egyelőre nem is ez a cél - csak a hálózatot tesztelik vele. Az 5G szabványosítása 2017-ben indul, 2019-ben véglegesítik. Most elkezdenek mérni ezzel a kültéri eszközzel, hogy legyenek pontos adataik, amikor érvelni kell a szabványosítás során. 

    Ez az eszköz 15 GHz-es tartományban működik, 400 MHz széles sávban, és 0.2 ms a válaszidő. Annyira érzékeny az eszköz a külső hatásokra, hogy amikor az antenna elé tettem a kezem, nagyjából egy gigabitet csökkent az átviteli sebesség.

  • A Wired magazin újságírója, Jessi Hempel fogja kifaggatni Mark Zuckerberget a mobilipari terveikről, amit mindenki élőben akar látni. Egy órás sorban állás következik, remélem megéri. Körülbelül ötszázan állhatnak előttem.

  • A Deutsche Telekom a mobilkongresszuson bejelentette, hogy hazánkban indítja el az új kísérleti tévészolgáltatásait. A videotéka már tavasszal kap egy kifinomult ajánlórendszert, amely a magyar Gravitytől kivált, tévés és videós tartalmakra fókuszáló ImpressTV fejlesztésére épül. Az első tesztekből az jött ki, hogy akinél bekötötték a felhasználó filmnézési szokásait alapul vevő ajánlásokat, azok akár 10 százalékkal is többet tévéztek. Az ingyenes és fizetős tartalmak fogyasztása egyaránt nőtt.

    A másik nagy újdonság az online játékszolgáltatás, ami azt jelenti, hogy a pc-s játékok egy szerveren futnak, az előfizetőnek pedig csak egy kontrollert kell rákötnie a set top boxra, hogy játszani tudjon. A szolgáltatás a G-Cluster szerverfarmjára épül, amelyben az Nvidia csipjei dolgoznak. A kínálatban több mint 150 játék lesz.

  • Mi lehet izgalmasabb a távközlési ipar hatósági szabályozásánál? - tettem fel a kérdést magamban, amikor már tíz perce ez volt a téma a Telekom sajtótájékoztatóján. Csak 173 fokkal kellett jobbra fordulni, hogy az SK Telekom standján megpillantsam ezt a robotot, amely viszonylag jól követte a mellette álló férfi lassú mozdulatait.

  • Online játékok, adatelemzésen alapuló műsorajánlás, és felhőalapú VPN lesz bevezetve hazánkban. Hamarosan jövök a részletekkel.

  • A D-link tárgyalójában bujkált, autóba szerelhető LTE-routernek álcázva.

    Ők most a lakásokban használható szenzorokra fókuszálnak, mert a távközlési cégek állítólag meg vannak veszve ezekért a kütyükért. Mindenért lelkesednek, ami távolról is menedzselhető, és el lehet kérni érte havi néhány száz forintot, mert ezekkel a szolgáltatásokkal tudják megkülönböztetni magukat a riválisoktól. A megabitek eladása már nem túl nagy biznisz.

  • Éveken át hallgattuk az ígéreteket, és most végre valósággá vált az Ubuntu telefonja. A Meizu hardvere elég jó, szép és nagy a kijelző, de az nem túl biztató, hogy a Linux 1.0-hoz hasonlították. Olyan értelemben, hogy ebben még bőven lehetnek hibák. Ubuntu- és úgy általában Linux-rajongóknak kötelező, különösképp a fejlesztőknek, akik írhatnak maguknak szoftvereket a telefonra.

  • Nem viccelek, itt ugyanis cégvezetők ezrei beszélik meg, hogy milyen routereket, mobilokat és bázisállomásokat fognak letesztelni vagy esetleg többezres mennyiségben megrendelni. Simán el lehet csípni olyan beszélgetéseket is, amiben arról van szó, hogy „a másik beszállító” túl drágán adott túl keveset, és van-e jobb ajánlatuk.

  • Tíz felhasználó csatlakozhat erre a 4G/LTE hotspotra, és az usb portról még egy eszközt tudunk tölteni

  • A kiállítók standjain a saját operatőrjeik is ott vannak, gyűjtik a visszajelzéseket. Én meg egy percben elmondtam nekik bele a kamerába, hogy miért cool és awesome, hogy a Ford elektromos bringákat gyárt. 

  • A mode:me még csak egy kísérlet a Fordnál, amelyben a térbeli mobilitást kombinálták a mobiltechnológiával. A telefont nem is kell elővenni tekerés közben, mert a bringa össze van vele kötve bluetoothon. A kormánynak az az oldala rezdül meg, amerre a háttérben futó navigációs app szerint fordulnunk kell. A hátulra beépített ultrahangos szenzor pedig a közeledő autókat érzékeli, ilyenkor a kormány mindkét fele rezeg.

  • Na jó, igazából csak azt tesztelem, hogyan lehet egy szem mobil eszközzel fotós bejegyzést tölteni a hírfolyamba. Hát így.

  • Most vagy az van, hogy sikeres volt a Lenovo projektoros tabletje, vagy pedig arról van szó, hogy a kivetítős megoldás senkit sem érdekel, és a Lenovo egy különálló projektorban próbálja elszórni az alkatrészeket, nehogy azok a nyakán maradjanak. Bármi is az igazság, ezzel az 50 lumenes kivetítővel, amit mobilokkal, tabletekkel és laptopokkal tudunk összekötni, sikeresen alulmúlták a tabletbe épített projektor minőségét.

  • A Sony Xperia Z4 tablet elég jó lett: könnyű, vékony, jó érzés a kézben tartani, és persze vízálló is. Erre a Sony fogja magát, és legyárt hozzá egy szörnyű billentyűzetet, ami rosszabb, mint amilyet a legolcsóbb és legsilányabb netbookokon láthattunk.

    sa

  •  A Microsoft Keyboard egy összecsukható billentyűzet, saját akkuval. Két eszközzel tudjuk egyszerre használni, egy gombbal tudunk átváltani egyikről a másikra, és van a jobb fölső sarokban még egy gomb, amivel azt tudjuk megmondani, hogy Androidot, iOS-t vagy Windows használunk-e éppen. Szép a Microsofttól, hogy a hardvereit sem köti egy platformhoz. 

    Elfér az öltönyzsebben

  • A Microsoft óriási árversenyt indít a mobilok piacán, és az összes létező szolgáltatását a készülékek mögé rakja, hogy vonzó legyen az ajánlata. A Lumia 640 legolcsóbb változata 150 euróba fog kerülni, és lesz egy nagyobb, 5,7 colos kijelzőjű 640 XL-es modell is, amit legolcsóbban 190 euróért kapunk meg.

    A telefonhoz jár egy éves Office 365-előfizetés, amivel még egy eszközre fel lehet telepíteni az Office programcsomagot. Kapnak a vevők 1 terabájt tárhelyet, és még havonta 60 perc külső hálózatokba menő Skype-telefonhívást is. 

  • A Microsoft Windows 10 egyik újítása, hogy univerzális appok futnak majd rajta, amelyeknek ugyanaz a programkódjuk a mobilon és a számítógépeken is. Ez nemcsak a fejlesztőknek lesz jó, hanem nekünk, felhasználóknak is, mert a különböző gépeken nagyon hasonló élményben lesz részünk.

    A Térkép mobilon és Surface tableten is ugyanúgy jelenítette meg a keresett étteremmel kapcsolatos információkat, és automatikusan le is mentette a linket a Cortana személyi asszisztens memóriájába, hogy amikor könnyen megtaláljuk az információt. 

  • 2,8 millióan szálltak be a Windows 10 tesztelésébe, ennyien segítik az új operációs rendszer fejlesztését.

    Kis és közepes vállalatoknak indítanak olyan szolgáltatást az AT&T-vel, ami lehetővé teszi a hívások, sms-ek, üzenetek és minden egyéb tartalom elérését.  

    Bemutatták a Lumia 640-et, amiben van 4G/LTE kapcsolat, 2500 mAh-ás akku, 8 megapixeles vaku automatikus HDR-rel, és lesz egy illetve két SIM kártyás változata is. A Stephen Elop, a mobilos részleg vezetője elmondta, keményen dolgoznak azon, hogy minden újabb 8.1-es Lumiára fel lehessen majd rakni a Windows Phone 10-et is, és még sok eszközt bemutatnak idén.

  • Képzeljék el az a jelenetet, hogy a több ezer fős előadóteremben két férfi egy bazi nagy bőrönddel odagurul az üléssor széléhez, elővesznek belőle egy óriási háromlábú kameraállványt, több laptopot, majd a végén rárögzítenek az állványra egy vékony okostelefont. Most mondja azt valaki, hogy nem hasznosak ezek az eszközök! Simán helyettesíteni tudnak egy többkilós profi kamerát.

    A spanyol kollégák egyébként élő videós közvetítést készítettek, és simán elzavarták a fenébe a biztonsági őrt, aki rájuk szólt, hogy nem ott kellene felállítani az állványt. Egyszerűen megmondták neki, hogy maradjon csöndben, mert zavarja a közvetítést. (A fotó még a Samsung bemutatóján készült.)

    A tudósítók munkáját sok mindennel lehet segíteni, és idén igazán sokat tettek értünk a cégek. Több bemutatón volt konnektor az ülések alatt, hogy ne merüljenek le a kütyük, és elég sokan húztak ki vezetékes hálózatot minden egyes székhez, hogy csökkentsék a wifi terheltségét. Kár, hogy ez csak most jutott eszükbe, amikor a világ kezd átállni a tabletekre és okostelefonokra, és az újságírók nagy része szupervékony laptopokat (oké, mondjuk ki: a többség Macbook Airt) használ. Ezekben az eszközökben ugyanis nincs vezetékes hálózati csatoló.

  • A Microsoft korán kezdi a napot, 8:30-kor tart sajtótájékoztatót. Mivel külön felhívták a figyelmemet arra, hogy a kapuk egyébként már 7:30-kor kinyitnak, és érkezési sorrendben adnak helyet az érdeklődőknek, kijöttem nyitásra. 

     Már ott is vagyok a Microsoft standján.

  • A Samsung S6 Edge lenyűgöző telefon, sokkal szebb, mint bármely másik okostelefon, amit a kezembe vehettem. Elöl és hátul is üveg borítja, a legújabb Gorilla Glass 4, ami 800 fokon hajlítanak meg, hogy felvegye ezt a különleges formát. Olyan ez a telefon, mint a legdrágább luxuslimuzin, amiket válogatott alapanyagokból építenek meg, de azoknak a gyártói örülnek, ha eladnak pár száz darabot. Ebből a telefonból azonban több millió kerül majd a zsebekbe. Akár a farzsebekbe is, mert JK Shin cégvezér szerint ez erős konstrukció, hogy telefon nem fog úgy elhajlani, mint az iPhone 6.

    Az viszont meglepő, hogy a két készülék élein, amit fémmel borítottak be, az iPhone 6 formavilága köszön vissza. Még a fém részek között műanyag elválasztó is nagyon hasonlít az Apple által használtra. 

    Amilyen lendületes és hangulatos volt a cégvezetők előadása, olyan morcos és szigorú volt telefonra vigyázó hosztesz. Az egyik telefonnak mindig a kezében kellett lenni, a másikért pedig szépen türelmesen sorba álltunk. Ez azt eredményezte, hogy amíg valaki éppen fogdosta a mobilt, addig öt-hat fotós próbált képeket lőni, persze a legelőnytelenebb irányokból.

    S6 Edge még egyszer

    DSC00597
  • Érdekes érzés megfogni a készülék peremét

    Komoly technika van az első kamerában

    Aranyos csillogás

  • A legnagyobb kapacitású 128 gigabájtos.

  • Egyszerű filozófiát követett a Samsung az új Galaxy S6 megalkotásakor:

    relentless innovation

    – mondta JK Shin, a dél-koreai cég vezetője.

    Ez a cég egyik kedvenc játéka, hogy kitalál ilyen varázsszavakat. Volt itt már seamless experience is, hogy csak egy példát említsek.

    Ahogy az korábban kiszivárgott, az S6-nak két változata van: a normál és a hajlított kijelzőjű.

    Beépített vezeték nélküli töltő van bennük, és sokkal jobban kiáll a kamera lencséje, mint az iPhone 6-nak. Ennél is fontosabb a digitális fényképezővel kapcsolatban, hogy mindkettő elég fényérzékeny (f1.9), és a felbontás is jó: 16, illetve 5 megapixelesek. A Samsung előadói folyamatosan az iPhone 6-ot támadják, kihangsúlyozva, hogy mennyivel jobb a kamerájuk.

    Teljesen átalakították a felhasználói interfészt. A félreérthető ikonokat szövegre cserélték, kidobtak sok menüpontot, átláthatóbbá tették az egész rendszert.

    Minden másnál gyorsabban tölthető akkut építettek a telefonokba: 10 perc alatt fel tudjuk tölteni annyira, hogy 4 órán át használni tudjuk, és feleannyi idő alatt feltöltjük, mint egy iPhone 6-ot. Raktak a telefonokba egy teljesen új tárolót, amely az SSD és eMMC tárolók képességeit kombinálja, a RAM-ot 80 százalékkal felgyorsították, a kijelző pedig 5,1 colos és négyszeres hd felbontású.