Hat év alatt rájött a T-Mobile, hogy az sms elavult

2015.07.23. 11:14

Innovációs sikersztorit láthatunk az Atlanti-óceán túloldalán: az amerikai T-Mobile bevezeti az Advanced Messaging nevű szolgáltatást, amivel a távközlési hálózaton lebonyolított kommunikáció jobban fog hasonlítani az online üzenetküldő appokra, mint arra a 

  • korlátolt,
  • drága,
  • túlbonyolított és
  • primitív

technológiára, amit sms-nek nevezünk.

Jól mutatja a Deutsche Telekom innovációs lendületét, modern szemléletét (a német társaság a T-Mobile USA tulajdonosa), hogy szinte napra pontosan hat éve mutattam be az Indexen a Rich Communications Suite (RCS) technológiát, amire a T-Mobile az új üzenetküldő rendszerét építi, ami már akkor is 10 éves lemaradásban volt a webes megoldásokhoz képest. Nem is tudom, tapsoljunk? Küldjünk nekik virágot?

Amíg a Telekomnál aludtak, addig világszerte népszerűvé vált a Skype, Viber, WhatsApp, Facebook Messenger, Jott, Snapchat, Line, Hangouts, Telegram, és biztosan kihagytam pár olyan hálózatot, amelyen sokkal emberibb, barátságosabb üzeneteket válthatunk egymással, mint a múlt századi távirat száraz puritánságával rendelkező sms-ben.

Volt a távközlésnek egy érdekes próbálkozása az mms-sel, de aki belőtte a multimédiás üzenetek árát, az valahol félúton lehetett a felelőtlen hibbantság és a közveszélyes őrület között.  

Az internetes protokollt használó RCS olyan extrákat tud, mint az állapotjelzés (elfoglalt, távol, szabad), a korlátlan üzenetküldés, a valós idejű csevegés (tehát látszik, hogy a másik éppen gépel), csoportos csevegés, fájlmegosztás, koordináták megosztása, videohívás, nemzetközi telefonhívás és üzenetküldés extra díjak nélkül. Vagyis pont úgy működik, mint minden más az interneten, és megfelel a modern kommunikációs megoldásokkal szemben támasztott elvárásainknak.

Mivel a mobilcégek nem álltak az RCS mögé, a mobilok sem úgy érkeznek hozzánk, hogy alapból kezelni tudják ezeket az új szolgáltatásokat. A T-Mobile USA eleinte csak a Samsung Galaxy Grand Prime néven piacra dobott mobilon indítja el a fejlett üzenetküldést, és ígéretet tett arra, hogy a Galaxy S5 és S6 mobilokon is aktiválni fogja.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM