Minek második kijelző egy mobilra?

2016.02.25. 16:30
Hány kijelző és hány kamera kell egy mobilnak? Nem, nem egy vicc kezdődik ezzel, az LG V10-nek ugyanis két kijelzője és három kamerája van. Teszteltük az LG egyik legújabb mobilját.

Amikor bemutatnak egy új csúcskategóriás okostelefont, a legnagyobb újdonság a teljesítményben szokott lenni, a csúcstelefonok esetleg kapnak egy nagyobb kijelzőt vagy jobb kamerát. Igazi újdonságokat ritkán fejlesztenek.

Ilyen újdonság volt például az LG-nél a hátlapon lévő gomb, amellyel egy időben megszűntek a fizikai gombok a G-szérián. De ilyen volt az iPhone-nál a nyomásra érzékeny kijelző is, amely az egér jobb klikkjének felel meg bizonyos alkalmazásoknál. És talán ilyen az LG egyik újabb ötlete, a második kijelző a mobilokon.

Amikor először hallottam, hogy kétkijelzős mobilt mutat be az LG, nem nagyon tudtam elképzelni, hogy hol lehet a második kijelző. A hátulján? Kihajtható lesz? Aztán láttam néhány videót a pici csíkról a mobil tetején, és túlzásnak éreztem, hogy kétkijelzősnek nevezik a V10-es mobilt.

Amikor végre Magyarországon is megjelent a mobil, és ki tudtam próbálni, akkor értettem meg igazán, hogy miért ez a neve. Szinte azonnal megszerettem, hogy folyamatosan be van kapcsolva, és látom a legfontosabb információkat.

A második kijelző egy nagyon vékony csík a mobil kijelzője felett. Ez állandóan bekapcsolt állapotban van, mutatja az órát, a töltöttséget és a legfontosabb értesítéseket, például ha új üzenetet, emailt kapunk. Mindig az adott alkalmazáshoz illő információt kapjuk, ha például a kamerát megnyitva innen választhatjuk ki a különböző beállításokat.

A leggyakrabban használt alkalmazásokat is odatehetjük, de irányíthatjuk innen a zenét, megjeleníthetjük a naptárban soron következő találkozók időpontját is. Számtalan lehetőségünk van a használatára. Ez a második kijelző nem teljes fényerővel ég, ha ki van kapcsolva a kijelző, halványan jeleníti meg a kért információt.

Ennek számos előnye van, többek között az okostelefonok egyik legnagyobb kihívására, a napi töltésre is választ adhat. Nem azt mondom ezzel, hogy eléri a régi, kis kijelzős, nem okosmobilok egyhetes üzemidejét, de megnövelheti azzal, hogy nem kapcsoljuk be minden egyes alkalommal a nagy kijelzőt, amikor valamilyen értesítést kapunk. Igaz, a V10 akkumulátora így sem bírta tovább, mint egy átlagos okostelefon. Talán majd a következő modell.

Ami még szokatlan a V10-ben, hogy két előlapi kamerája van. Még nem jöttem rá, hogy tényleg fontos újítás-e – de lehet, az a gond, hogy nagyon ritkán készítek szelfiket. De erről később.

Mielőtt továbbmennénk a mobil belső tulajdonságainak bemutatásával, kissé visszatérek a dizájnra, mert fontos a teljes képhez. A V10 hatalmas, már-már a phablet (félig mobil, félig tablet) kategóriába tartozik 5,7 hüvelykes kijelzőjével. Hátlapja bőrhatású anyagból készült, és bár nem tagadhatja műanyag jellegét, arra jó, hogy nem csúszik ki a telefon a kezünkből. Ez kevés csúcskategóriás készülékről mondható el, még az iPhone és a Galaxy felső kategóriás modelljeivel is folyton vigyázni kell, de az LG G4-ese is a csúszósabb kategóriába tartozott.

A V10-en nincsenek fizikai gombok a hátlapit leszámítva, ez ma már védjegye lett az LG-nek. Amúgy is annyira megszoktam ezt, hogy amikor tesztkészüléket kapok tőlük, régi ismerősként üdvözlöm ezt a gombot. A tesztek végeztével pedig néhány napig simogatom a hüvelykujjammal a saját mobilom hátlapját. A V10-en erre a gombra tették a manapság szinte elmaradhatatlan ujjlenyomat-olvasót is.

A mobil teljesítményébe nem mennék bele nagyon mélyen, a Qualcomm MSM8992 Snapdragon 808 processzor megteszi a magáét. Egy hétig nyúztam a mobilt és nem panaszkodtam, gyorsnak, gördülékenynek találtam a működését. Nagyjából olyannak, amilyet egy jó telefontól el is várok.

A mobilnak cserélhető az akkumulátora és bár egyre kevesebben kapják fel a fejüket erre, van egy réteg, amely kifejezetten érzékeny arra, ha nincs meg ez a lehetősége. Pozitív, hogy bővíthető microSD-vel, bár alapból elég nagy tárhellyel adják a mobilt, 32/64 gigabájtos változatokban lehet megvenni.

A kamerákról már előzetesen nagyon jókat írt a szaksajtó, és nem véletlenül. A hátlapi kamera kiemelkedik a mezőnyből, nagyon gyors, és részletgazdag képeket lehet vele lőni. A mozgó tárgyakkal akadnak néha gondok, de a rossz fényviszonyokba nem tört bele a kamera bicskája.

A két előlapi kamerának az a magyarázata, hogy az egyikkel közeli, a másikkal széles látószögű képet lehet készíteni. Ez utóbbi akkor lehet jó, amikor fontos a háttér, amely előtt a szelfit készítjük. Vagy egyszerűen többedmagunkról készítünk szelfit. Értelemszerűen ezekkel a kamerákkal nem olyan minőségűek a képek, mint a másikkal, de ez az ára a szelfizésnek. A két kamera egyelőre feleslegesnek tűnik, az egyhetes tesztidőszak alatt egyszer sem használtam az előlapi kamerát (azt kivéve természetesen, amikor kipróbáltam, milyen képeket csinál).

Összességében a V10 jó, de korántsem olcsó mobil, itthon a 32 gigabájtos változat 180-200 ezer forint körül kapható majd kártyafüggetlenül. A második kijelző és a pluszkamera mind emeli a mobil árát. Egyértelműen nem a széles tömegeknek készült, hanem egy meghatározott réteget akartak megcélozni vele. Azokat, akik használják a mobilok kameráit, szeretnek olyan új dolgokat kipróbálni, mint egy kétkijelzős mobil, és ezt meg is tudják fizetni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!