Friss kommentek

Bankkártyaként is működik majd az új iPhone

tegnap, 12:14

Az Apple új okostelefonja fizetőeszközként is használható lesz. A kiszivárgott hírek szerint a cég a Visa, Mastercard és American Express kártyaszolgáltatókkal egyaránt megegyezett abban, hogy az általuk üzemeltetett terminálok az iPhone 6-ba szerelt NFC-alapú megoldást is felismerik majd. Magyarán az iPhone is úgy működik majd, mint most a PayPass kártyák, illetve azok az androidos okostelefonok, amelyek a MobilTárca egyesület hazai mobilfizetési tesztjében vettek részt. Természetesen sem az Apple, sem a kártyaüzemeltető cégek nem kommentálták az értesüléseket.

12 hozzászólás Tovább

Megmutatjuk az ősz slágerkütyüit

augusztus 31., 12:35

Okostelefont, tabletet vagy számítógépet venne? Ne tegye! Nyakunkon az ősz legnagyobb technológiai rendezvénye, a berlini IFA 2014, ahol az év végi bevásárlási szezon legmenőbb cuccait mutatják be. Ha nem az androidos és windowsos eszközökkel érzi jól magát, akkor is botorság lenne most pénzt költeni, mert az Apple közvetlenül az IFA után tartja meg a bemutatóját, ott fog bemutatkozni az iPhone 6 és talán egy okosóra is.

Az IFA sokszínű kavalkádjában is könnyű megtalálni a legizgalmasabb kütyüket. Lesz itt Samsung Galaxy Note 4, tollat kezelő LG G3, Sony Xperia Z3 és egy vízálló minitablet, okosórák az Asustól, Samsungtól és LG-től, új Nokia (vagy inkább Microsoft?) Lumiák, és az Ascend Mate 7 a Huaweitől.

Számítógép, mint szenzáció? Utoljára talán 2008-ban láttunk olyat. Az IFA mára kissé átalakult a tévék, pécék, bizarr perifériák, mosogatógépek és söröző németek lakossági showjából. A drága sör és a háztartási gépek még megvannak, de az IFA-t nyugodtan hívhatnánk őszi mobilkongresszusnak is, annyira hangsúlyosak a hordozható kütyük. Ezen nem kell csodálkozni: az asztali pécék és laptopok piacának zsugorodása csak azért lassult le idén (az IDC piakutató szerint nagyjából 3,7 százalékra), mert népszerűek az olcsó, Chrome OS alapú gépek, és az emberek elkezdték lecserélni a Windows XP-t.

És akkor jöjjenek a legjobban várt újdonságok:

7 hozzászólás Tovább

740 milliós befektetést kapott a Mobilengine

augusztus 28., 09:16

Egy összegben kapott 740 millió forintot a miskolci központú Mobilengine, és a Valor Capital Kockázati Tőkealap-kezelő már át is utalta a cég számlájára a pénzt. A befektetés európai uniós támogatást is tartalmaz az Új Széchenyi Kockázati Tőke Program keretéből.

A Mobilengine rendszere digitális űrlapokat tartalmaz, a munkafolyamatok menedzselését segíti, és elsősorban terepen dolgozók tudják használni. Például kórházi alkalmazottak, kamionsofőrök és utazó ügynökök. A londoni mentőszolgálat két hete kötött szerződést velük, így ezentúl több ezer londoni mentőautóban a Mobilengine alkalmazása fog futni.

Szólj hozzá! Tovább

A Telenor megmagyarázza a bizonyítványát

augusztus 27., 16:52

Mondhatjuk úgy is, hogy egy kicsit kibújt a szög a zsákból, amikor a Telenor a legnagyobb jószándékkal sajtótájékoztatót tartott az ügyfélpanaszok kezeléséről, a mobilhálózati problémák kezeléséről és az új bázisállomások helyének tervezéséről. Arra a kérdésre, hogy miként viszonyulnak a HetNet típusú hálózatokhoz, vagyis alkalmaznak-e különböző méretű cellákat (amikkel jobban lefedhető egy terület), azt a választ kaptuk, hogy a makrocellákat szeretik. Ezt úgy is lehet értelmezni, hogy minél olcsóbban, nagyobb területet lefedő egységekkel akarják megúszni a hálózat fejlesztését.

Ha ehhez hozzáteszünk egy kis matekot, amiben az áll, hogy

  • tavaly 155 milliárd forint árbevételen 28 miliárd adózott eredményük volt,
  • ugyanakkor 4 év alatt csak 30 milliárdot költöttek hálózatfejlesztésre,
  • és a következő néhány évben is csak további 10 milliárdot  fognak költeni,

akkor az ember csak arra tud gondolni, hogy az éves nyereségből biztosan jutna néhány milliárd forinttal több az új bázisállomásokra, hogy nőjön a lefedettség és megbízhatóbb legyen a szolgáltatás.

24 hozzászólás Tovább

Már kapható a 7500 forintos okostelefon

augusztus 27., 11:01

Egy igen olcsó telefonnal indítja piaci támadását a Firefox OS a több mint egymilliárd lakosú Indiában: a Mozilla bejelentette, hogy Indiában megkezdték annak az olcsó, Firefox OS-t futtató telefonnak az árusítását, melytől azt remélik, hogy meghódítja magának a szubkontinens piacát.

10 hozzászólás Tovább

Mobilnetezésben is az amerikaiak jártak jól?

augusztus 26., 13:55

Hogy a francba lehet az, hogy az amerikai haverom két hónapig nyaral Európában, végig teljesen ingyen mobilnetezhet, naponta tíz képet tud feltölteni az Instagramra, nem szakad le a Facebookról, mert az adatroaming benne van a díjcsomagjában? - tette fel a kérdést a főnököm. Erre muszáj válaszolni, mert egészen biztos, hogy olvasóink is otthagytak a hazai szolgáltatójuknál legalább pár száz, ha nem pár ezer forintot, csak mert egy kicsit ránéztek az internetre külföldön.

Mennyi pénzt költött idén nyáron adatroamingra?

33 hozzászólás Tovább

Drágább lehet az iPhone 6

augusztus 25., 18:48

Sokan várják izgatottan az iPhone 6-ot, de eddig csak az okostelefon hardveres újdonságairól volt szó, egy igen lényeges tulajdonságáról nem: a várható áráról. Pedig azt mondják, hogy ez lesz az eddigi legdrágább iPhone, a kártyafüggetlen változata akár 800 dollárba is kerülhet a 
Techradar hírportál szerint. Az iPhone 5S most 650 dollárba kerül előfizetés nélkül.

Azt még korábban, áprilisban mondta Peter Misek, a Jeffries elemzőcég munkatársa, hogy az Apple a mobilszolgáltatókkal tárgyal az árak 100 dollárral való megemeléséről. Így az Egyesült Államokban az iPhone 6 előfizetéssel és hűségnyilatkozattal várhatóan 300 dollárba kerülne.

6 hozzászólás Tovább

LMP lehet az új Android neve

augusztus 25., 15:24

Az Android 4.4-es verziójára, a KitKatre először Key Lime Pie-ként (ami egy amerikai sütemény), rövidítve KLP-ként hivatkoztak a fejlesztők. Az Android Police szerint a Google tartja magát a szokáshoz, és a korábban bemutatott Android L verzió a Lemon Meringue Pie (citromos pite) nevet kapja, ami rövidítve LMP.

2 hozzászólás Tovább

Megismertük a magyar mobilnet titkait

augusztus 18., 11:28

Látszólag minden rendben van a magyar mobilnettel, és ezt nem a hasunkra ütve mondjuk, hanem miután végigvezettünk kétezer kilométert és az ország negyven helyszínén, az összes megyében megmértük a Telenor, a Telekom és a Vodafone hálózatát. Mindegyik szolgáltatónál a legjobb internetes csomagra fizettünk elő és három Samsung Galaxy S5 mobilt használtunk, mert ezek 150 megabit per másodperces letöltési sebességet bírnak. Elvileg semmi sem korlátozott minket, hogy elérjük a lehető legnagyobb sebességeket.

A méréseket a Speedtest.net alkalmazással végeztük el, és az appot fejlesztő Ookla is összeállított egy országos toplistát a szolgáltatókról. Ez azonban torz eredmény, mert nem derül ki, hogy a felhasználók mire fizettek elő és milyen eszközöket használnak. Nemcsak a díjcsomagok korlátozott sebessége, de még egy ócska otthoni wifi router is befolyásolja az adatátvitelt. Mi ezért jártuk végig az országot a leggyorsabb hozzáférést biztosító előfizetésekkel és a legmodernebb eszközökkel. 

Versenyünk győztese:

A Telenor. És a Telekom. De az is lehet, hogy mégis inkább a Vodafone. Ez nagyon bonyolult, úgyhogy máris elmagyarázzuk, hogy mi a helyzet.

60 hozzászólás Tovább

Felcsút: nagyvárosi szinten a mobilnet

augusztus 14., 15:43

Egy átlagos kétezer fős faluban úgy ahogy eldöcög a mobilnet, de ahol a helyi stadionban kétszer elfér a teljes lakosság, ott a szélessávot és muszáj túlméretezni. Nem meglepő módon a stadion és az erdő közötti parkolóban is elég jó a hálózat átviteli sebessége. 

Szólj hozzá! Tovább

Székesfehérvár: hasítanak a pingek

augusztus 14., 14:25

Székesfehérvár az utolsó nagyváros a túrán, amit meglátogatunk, de nem az utolsó település, úgyhogy nem itt fogjuk megkoronázni a tesztsorozat győztesét. 

Szólj hozzá! Tovább

Veszprém: mindent beleadott a Telekom

augusztus 14., 11:46

Egy hajszálon múlott, hogy minden tekintetben a Telekom legyen a legjobb Veszprémben. Az viszont egyértelmű, hogy itt nem a Telenor nyert; válaszidőben és feltöltésben is rosszabb.

Szólj hozzá! Tovább

Pápa: megnyikkant a Telenor

augusztus 14., 11:30

A szakadó eső nem kedvez a mobilozásnak, de a Telekom működésén ez egyáltalán nem látszik. A Vodafon és a Telenor csak köhög.

1 hozzászólás Tovább

Közel a győzelemhez a Telenor

augusztus 14., 10:19

Több mint harminc települést bejártunk, az ország háromnegyede mögöttünk van, és már most látszik, hogy ki fog a leggyorsabb mobilnetes szolgáltatóként a dobogó tetejére állni.

Most már tényleg csak azt várjuk a Telenortól, hogy mutasson nekünk egy kereken száz megabites letöltési sebességet, mert szinte biztos, hogy tud ilyent. A mérések tizede 90 megabit fölötti volt, ami pontosan háromszor gyorsabb, mint az otthoni vezetékes netünk. Külső kerület, kertváros, ott nem húznak ki a lakásokig gigabites optikát. Persze azt is látjuk, hogy a Telenor volt a legrosszabb vidéken, a puszta közepén.  

A Telenornál

  • leggyorsabb letöltés: 96,56 Mbps
  • leglassabb letöltés: 0,26 Mbps
  • leggyorsabb feltöltés: 40,30 Mbps
  • leglassabb feltöltés: 0,03 Mbps
  • Legnagyobb válaszidő: 258 ms
  • Legkisebb válaszidő: 29 ms
9 hozzászólás Tovább

Győr: felfelé Telekom, lefelé Telenor

augusztus 14., 09:07

Kiránduláshoz és hétköznapokra különböző cipőt húzunk, de hogy más mobilnetet használjuk fel- és letöltésre? Őrültség lenne. 

Győr Telekom Telenor Vodafone
Letöltés 34,69 Mbps 73,45 Mbps 7,06 Mbps
Feltöltés 20,08 Mbps 8,29 Mbps 1,68 Mbps
Ping 41,66 ms 56 ms 46,66 ms
Szólj hozzá!

Sopron

augusztus 14., 06:40
Sopron Telekom Telenor Vodafone
Letöltés 12,95 Mbps 18,39 Mbps 7,8 Mbps
Feltöltés 2,01 Mbps 3,44 Mbps 0,45 Mbps
Ping 42,33 ms 77 ms 212,33 ms
1 hozzászólás

Körmend

augusztus 13., 22:56
Körmend Telekom Telenor Vodafone
Letöltés 18,9 Mbps 23,05Mbps 15,91 Mbps
Feltöltés 3,52 Mbps 2,76 Mbps 1,78 Mbps
Ping 44,33 ms 57,66 ms 81,66 ms
Szólj hozzá! Tovább

Szombathely

augusztus 13., 22:53
Szombathely Telekom Telenor Vodafone
Letöltés 38,87 Mbps 41,98 Mbps 15,36 Mbps
Feltöltés 15,81 Mbps 4,27 Mbps 3,70 Mbps
Ping 44 ms 48 ms 50 ms
Szólj hozzá! Tovább

Mobilneten nem bajnok Zalaegerszeg

augusztus 13., 17:02

Gól! A Vodafone normális válaszidővel! Gól! A Telekom megverte a Telenort! 

A ZTE stadionjánál volt a zalaegerszegi mérkőzés, mert ahol akár 15 ezer mobilozó is megjelenhet, ott biztosan nem fukarkodnak a lefedettséggel. Az eddigiekhez viszonyítva nem vagyunk elájulva a szolgáltatók teljesítményétől, de még így nemzetközileg erősnek számít ez az eredmény, szemben azzal, amit a stadionokon belül tudnak felmutatni a futballistáink.   

Szólj hozzá! Tovább

Nagykanizsa: közel az 1000-es csúcs

augusztus 13., 15:23

A Vodafone most alkotta a legnagyobbat, de ennek egyáltalán nem kell örülni: az egyik mérésnél a válaszidő 861 ezredmásodperc volt, vagyis majdnem egy teljes másodpercet várt az okostelefon, hogy végre visszajöjjön valami adat a Speedtest.net szerveréről. Sokkal jobb lenne egy ezres rekord megabitekben, de ilyen letöltési sebesség csak a jövőbeni 5G hálózatokon lesz. 

1 hozzászólás Tovább

Balatonputypuruttyon 1/100 megabitek suhannak

augusztus 13., 14:03

Tulajdonképpen tök mindegy, hogy pontosan hol járunk: bármely kevésbé ismert és nem túl nagy faluban a normális letöltési sebesség századát kapjuk, és ezeken a településeken már annak is örülni kell, ha egyáltalán tudunk telefonálni. Az előszoba sarkából, ha megfelelő magasságban és szögben tartjuk a készüléket.

A lassú a net miatt sok online szolgáltatás nem működik, és ennek igen jó oka van: a szerverek nem tudnak kiszolgálni korlátlan számú felhasználót. Amíg egy lassú netkapcsolatról bejelentkező júzer elvégezé a feladatait, ugyanannyi idő alatt több gyors kapcsolatú júzer kéréseit (Facebook-fal frissítése, becsekkolás, emailek és hírek letöltése) tudja teljesíteni a szerver. A cégek pedig abban érdekeltek, hogy sok boldog felhasználójuk legyen. Két szolgáltató egyáltalán nem tudott kapcsolódni a Speedtestre, a Telenor is csak nagyon lomhán.

 

4 hozzászólás Tovább

200 megabit a Balatonnál

augusztus 13., 12:29

Bocsánat, erről most hazudtunk minden hullámhosszon, de mit tegyen az ember, amikor éppen Balatonőszödön jár? A Speedtest alkalmazás azonban nem csal: a Telenor és a Vodafone netszolgáltatása úgy szétesett, mint a baloldali összefogás, csak a telekomadókkal leginkább megsanyargatott Telekom ad minimális 4G-t.

A feltöltési sebesség mindegyik társaságnál különösen rossz, ami nagyon gyanús. Talán ezért, hogy nehezebben szivárogjon ki innen bármilyen videó- vagy  hangfájl.

2 hozzászólás Tovább

Kaposvár: látunk valaha 100 megabitet?

augusztus 13., 11:01

Messze vagyunk ettől a rekordtól, de 90 megabit fölötti értékeket már többször is mértünk. A túra eddigi rekordja 96,56 megabit, így a 100 sem tűnik lehetetlennek. Bár a Telenornál a szerződésünk csak 60 megabitre szól, az ennél másfélszer magasabb eredményekre az lehet a magyarázat, hogy a társaság weboldala szerint a Hipernet Pro a 150 megabitet is tudja. 

Szólj hozzá! Tovább

Szigetvár

augusztus 13., 09:58

Néha egészen furcsa dolgok vannak a városok központjában, pontosabban azon a helyen, ahol a navigációs szoftver szerint a város központja van. Persze jó kérdés, hogy mit nevezünk városközpontnak? Azt a helyet, ahová a legtöbb ember jár? Mert akkor a teszkó-spár-lidl aranyháromszöge simán belefér. Ezzel a külföldi turista is jól jár: olcsón vehet parizert és még ingyen parkolóhelyet is talál.  

Szólj hozzá! Tovább

Pécs: arat a Telenor

augusztus 13., 08:40

Négy év után is vannak nyomai annak, hogy Pécs az EU kulturális fővárosa volt:  a hostelben megszervezett nemzetközi koncert után az utcai Youtube-diszkóhoz stabil megabiteket adnak a szolgáltatók, de gyanús, hogy a Vodafone nagy válaszideje némiképp lassította a keresést.

Szólj hozzá! Tovább

Szekszárd: pincehűvös megabitek

augusztus 12., 19:31
Szekszárd Telekom Telenor Vodafone
Letöltés 19,49 Mbps 18,71 Mbps 15,53 Mbps
Feltöltés 3,43 Mbps 1,61 Mbps 3,36 Mbps
Ping 54,33 ms 63,66 ms 52,66 ms
Szólj hozzá! Tovább

Megpingeltük Paksot - láncreakció

augusztus 12., 19:30

Pakson a hálózatok tulajdonságai mellett az derült ki, hogy mi a leglényegesebb különbség egy Google vagy Bing Térkép, illetve egy komolyabb autós navigációs szoftver között. Amíg az okostelefonokon futó térképek csak A-ból B-be tudnak útvonalakat ajánlani, egy jó autós navi köztes pontot is fel tud venni. Ha például Dunaföldvár felől megyünk - esetünkben - Szekszárd felé, és közben beiktatunk egy útvonalkérést egy benzinkúthoz - például Pakson -, akkor nem a cég módosul, csak az útvonal. A legjobb az egészben, hogy az általunk kipróbált beépített navigációt a budapesti NNG készítette.

2 hozzászólás Tovább

Dunaföldvár felé, félúton

augusztus 12., 19:02

Mentem hűtlen nehéz fejjel, mint a ballagó katona, izé, szóval áttörtünk a Dunántúlra, és megtettük az út felét, több mint ezer kilométert. Ennyi idő alatt aludtunk összesen 8-9 órát, a maradékot pedig - vasárnap délután 5 óta - nagyjából végig az autóban töltöttük.

1 hozzászólás Tovább

Pusztába kiáltott Youtube

augusztus 12., 15:35

Az 52-es út három dologra jó: menni, meghalni, kurvázni. Mi pedig csak menni akartunk, Dunaföldvár felé, de a Kunsági Nemzeti Park táblájánál meggondoltuk magunkat, mégiscsak félrehúzódtunk. Nem a védett pillangók miatt, hanem hogy egy komolyabb próbát tegyünk a mobilhálózatokkal.

Kaptunk ugyanis kritikákat. Tök jó, hogy végigmérjük az egész országot, de mi a francot csináljon az ember az elméleti maximumokkal meg az általunk néhány helyen megmért sebességgel, ha az a rohadt Youtube nem képes menet közben betöltődni, vagy ha el is kezd lejátszani egy klipet, akkor megakad a közepénél.

Úgyhogy fogtuk a három mobilt, beállítottuk ugyanarra a félórás videoklipre, amit garantáltan soha nem játszottunk le egyik mobilon sem. Pillanatok alatt megnyomtuk mindegyiken a play gombot, láttuk ahogy a kijelző tartalma átvált a videók listájáról a lejátszóra, majd tövig nyomtuk a gázpedált és sikító kerekekkel elindultunk. Mint írtam, nemcsak kurvázni, meghalni sem akartunk az 52-esen, és gázfröccs nélkül nem lehet besorolni a száguldó kamionok közé. A saját egykettes Opel Corscámmal valószínűleg ott aludtam volna, de ebben a kölcsön Mazdában bőven van erő, kettesben kihúzza kilencvenig, hármasban már büntet a rendőr.

5 hozzászólás Tovább

Szolnok tényleg a Telekomé?

augusztus 12., 11:58

Már öt éve itt fut a Telekom nagyszabású kísérleti projektje, a T-City és a Home Lab, amelyben máshol még nem bevezetett újdonságokat tesztelnek. Például van elektronikus tömegközlekedési bérlet, diákkártya, IP-videó a sportcsarnokban, virtuális idegenvezető. A MobilTárca okostelefonba épített pénztárcájába is először itt kerülhet be a virtuális bérlet. Magyarán a Telekom nagyon sok olyan szolgáltatást, tartalmat bevezetett, amellyel az okostelefon hasznosabbá válik. Letöltési sebességben is első.

Meglepetés: a Vodafone kivételesen egyszer sem produkált három számjegyű pinget!

3 hozzászólás Tovább