Az elmúlt hónapok legfontosabb frissítése érkezett meg az iPhone-okra

január 23., 12:27 Módosítva: 2024.01.23 21:06

Heteken át tartó tesztfázis után végre minden felhasználó számára elérhetővé vált az iOS 17 harmadik nagy frissítése, ami régóta beharangozott funkciók mellett egy rendkívül fontos újítást is hozott az iPhone-okra.

A frissítést követően végre elérhetővé váltak a kollaboratív lejátszási listák az Apple Musicon belül, illetve egy új háttérkép is érkezett az amerikai Black History Month miatt.

Ami azonban még ennél is fontosabb, az az, hogy az iOS 17.3-mal debütált a Stolen Device Protection opció, minek köszönhetően növelhető a készülék védelme az illetéktelen behatolókkal szemben. Ha a beállításokban aktiváljuk az opciót, bizonyos műveletek elvégzéséhez például az iPhone mindenképp Touch ID- vagy Face ID-azonosítást fog kérni jelkód helyett.

Tovább

Rég okozott telefon ilyen kellemes meglepetést

január 23., 05:54 Módosítva: 2024.01.24 06:24

Bár a Xiaomi tavaly még azt ígérte, hogy finomítani fognak a Redmi telefonok 2024-es palettáján a jobb átláthatóság érdekében, úgy tűnik, erről teljesen megfeledkeztek, a hét elején ugyanis egy zsáknyi új Redmi Note zúdult az EU-ba, ezzel együtt pedig a magyarországi felhasználókra is. Az egyébként elérhető öt modellből idehaza négy lesz hozzáférhető – ezek a Redmi Note 13, Redmi Note 13 5G, Redmi Note 13 Pro 5G és a Redmi Note 13 Pro+ 5G nevekre hallgatnak majd.

Az új készülékek a tavalyi modellekhez képest némileg finomított külsőt és belsőt kaptak, a pozicionálás tekintetében azonban továbbra sem történt változás, az új Redmi Note-ok is lefedik a teljes középkategóriás skálát, kezdve a 90 ezer forintos Redmi Note 13-tól egészen a 200 ezres Redmi Note 13 Pro+ 5G-ig – de ne szaladjunk ennyire előre. Ahogy egy évvel ezelőtt, úgy idén is lehetőségünk adódott még a megjelenés előtt kipróbálni az új szériát – pontosabban a majdnem minden hájjal megkent Redmi Note 13 Prót, ami talán első és második pillantásra is az idei telefoncsalád legjobb ár-érték arányú tagja.

A készülék egy, a tavalyi modellhez hasonló fehér dobozban érkezik, ami – szemben az Apple vagy a Samsung „környezetbarát” lépéseivel –  egyáltalán nem kicsi és tele van kiegészítővel. Ennek köszönhetően nemcsak egy 67 wattos hálózati adaptert és egy USB-C-s adatkábelt találunk a készülék és a kötelező papírmunka mellett, hanem még egy jó minőségű, Redmi márkás sötétszürke telefontokot is – a pluszvédelemről tehát egyáltalán nem kell gondoskodni, főleg, hogy a kijelzőn is fóliát találunk.

Tovább

Ledobta a bombát a Samsung, megérkeztek az új Galaxy telefonok

január 17., 18:59 Módosítva: 2024.01.18 15:17
36

Hosszú várakozás után január 17-én kora este hivatalosan is leleplezte a Samsung a Galaxy S24, Galaxy S24+ és Galaxy S24 Ultra telefonokat, melyek – ahogy azt várni lehetett – teljesen új szférát nyitnak az okostelefonok világában, köszönhetően új, a mesterséges intelligenciára építő fejlesztéseiknek. A San Joséban tatott bemutató magyarországi idő szerint 19 órakor kezdődött, az Indexnek azonban lehetősége volt még azelőtt kézbe venni az új készülékeket.

A szivárogtatásoknak megfelelően a készülékek új, szögletesebb külsőt kaptak. A változás leginkább a Galaxy S24 és Galaxy S24+ esetében a legszembetűnőbb – a mobilok fogása sokkal kényelmesebb lett, a keret pedig még a korábbinál is vékonyabb. Mindez a Galaxy S24 Ultrára is igaz, ez a mobil azonban a korábbi alumínium helyett – az iPhone 15 Próhoz hasonlóan – már titánvázat kapott. A készülék belsejében a Qualcomm-féle Snapdragon 8 Gen 3-as lapka ketyeg – annak is a Galaxy-mobilokra optimalizált, magasabb órajelű változata – így a teljesítményre semmiképp sem lehet majd panasz. Visszalépés, hogy a két alapmodell idén már nem kapta meg a Snapdragon chipet, helyette a Samsung saját fejlesztésű Exynos 2400-as lapkája található meg a Galaxy S24-ben és Galaxy S24+-ban, elkeseredésre azonban egyelőre nincs ok – az előzetes tesztek alapján minimális az elmaradás a teljesítményben. 

Az igazi újdonságokat azonban nem ezek jelentik, hanem a Galaxy AI integrálása, ami tulajdonképpen a One UI 6.1-es szoftveres felület teljes egészére kihat, ezzel átszabva a felhasználói élményt. Mutatjuk, mit érdemes előzetesen tudni az új, Galaxy S24-es készülékekről.

Tovább

Nem szórakozott az Asus, igazi szörnyeteget kreáltak

január 16., 10:01 Módosítva: 2024.01.16 17:21
4

Egy pillanatra sem pihen meg a tajvani Asus, folyamatosan újabb és újabb termékeket adnak ki. Bár ha rájuk gondolunk, elsőként a laptopjaik juthatnak eszünkbe, a vállalat már régóta nyit más területek felé is – tavaly például bemutatták első hordozható konzoljukat, a ROG Allyt, amit egyszerűen imádtunk, emellett azonban a telefonok piacán is próbálnak maradandót alkotni.

Jelenleg két fő termékvonalon mozognak. Az első a Zenfone, ami a hétköznapi felhasználókat célozza meg – a legfrissebb kiadás, a Zenfone 10 nálunk is járt, a kompakt mobil pedig szinte azonnal le is vett minket a lábunkról. A második termékcsalád a ROG Phone, ami elsősorban a gamereknek készült – legalábbis eddig, a készülékcsalád ugyanis a nyolcadik szériával mintha kicsit átalakult volna. Az első ROG Phone még 2018-ban jelent meg, egyetlen célja pedig az volt, hogy a játékosok mindent megkapjanak, amire szükségük lehet egy ilyen mobilban, szépen lassan azonban rá kellett jönnie az Asusnak, hogy emellett nem árt, ha más területeken is remek a készülékük. Nem sokkal később tehát elkezdett a mobilcsalád fejlődni, minek köszönhetően a ROG Phone 8 és a ROG Phone 8 Pro már nem csak a játékosok számára lehet remek választás – sőt.

A készülékek végre egy minden eddiginél letisztultabb – de a ROG jegyeit megtartó – dizájnt kaptak, sokkal jobbak lettek a kamerák és tulajdonképpen minden, ami eddig visszatarthatta az átlagfelhasználót a szériától. Az Asus új mobiljára tehát nehéz rosszat mondani, ettől függetlenül persze nem lett a végletekig tökéletes készülék. Mutatjuk, mit tud az Asus ROG Phone 8 Pro.

Tovább

A csapból is ez a telefon fog folyni a következő hónapokban

január 12., 11:26 Módosítva: 2024.01.13 11:48
10

Az új év egyet jelent azzal is, hogy a Samsung mellett a Honor is belekezd a készülékdömpingbe, a vállalat ugyanis rendre az év első felében mutatja be a Magic-széria legújabb tagjait. Tavaly például a barcelonai MWC keretein belül leplezték le Európán belül a Magic5-ös szériát, előtte azonban már piacra dobták a család legolcsóbb tagját, a Magic5 Lite-ot, ami az operátoroknál szinte azonnal közönségkedvenc lett.

Mivel a stratégia bevált, a Honor ezúttal sem változtatott azon. Ennek megfelelően azt, hogy a nagy tesókat – tehát a Magic6-ot és a Magic6 Prót – mikor és milyen körülmények között jelentik be, hivatalosan még nem tudni, a kis tesóról azonban már most lerántotta a leplet a vállalat. A Magic6 Lite pontosan ugyanazt viszi tovább, amit az előd elkezdett, összességében pedig egy kifejezetten jó készülék lett, egyedül az ára az, ami aggodalomra adhat okot.

A vállalattól legutóbb a Honor 90-es készüléket teszteltük, amelynek doboza indokolatlanul nagy volt – főleg azt figyelembe véve, hogy sem hálózati adapter, sem szilikontok nem járt már a telefonhoz. Ezt a problémát most orvosolta a Honor a Magic6 Lite csomagolásával – no nem azzal, hogy az említett kiegészítőket visszapakolták a dobozba, hanem azzal, hogy kevesebb mint a felére csökkentették annak méretét.

A hófehér tárolóban tehát magán a készüléken és egy USB-A–USB-C típusú töltőkábelen kívül nem találunk semmit, ami manapság már egyáltalán nem meglepő, az Apple 2020-as húzásának köszönhetően mára ugyanis ez lett a sztenderd, így ez egy érthető húzás volt a Honortól. Az azonban már korántsem érthető, hogy miért USB-A típusú kábelt csomagolnak a készülék mellé, mikor az összes többi gyártó USB-C-s adapterekkel operál már – ettől azonban szintén el lehet tekinteni, magát a készüléket ugyanis olyan kábellel tölti, amilyennel csak szeretné. Mutatjuk, hogy mit érdemes tudni a Honor legújabb dobásáról, a Magic6 Lite-ról.

Tovább

Új strapatelefont és tabletet villantott a Samsung

január 11., 08:14 Módosítva: 2024.01.11 15:03
15

Tovább dübörög a Las Vegas-i 2024-es CES, melynek keretén belül a panelek mellett most egy telefont és egy tabletet is bemutatott a dél-koreai Samsung a Galaxy Xcover7 és a galaxy Tab Active5 személyében.

A vállalat elmondása szerint az üzleti célokra, valamint rendkívüli kihívást jelentő – sokoldalúságot, optimalizálást és biztonságot igénylő – terepmunkákhoz tervezett új eszközök katonai tanúsítványt is kaptak, tartós kialakításukkal és modern 5G-hálózati hozzáférésükkel pedig megbízható és erőteljes teljesítményt nyújthatnak akár zord körülmények között is.

Mindkét készülék 5G-hálózati kapcsolattal, hálózathoz való hozzáférési lehetőséggel, továbbfejlesztett mobilprocesszor-teljesítménnyel és megnövelt memóriával fokozza a hordozhatóság élményét. Az XCover7 új, nagy teljesítményű kamerával, még nagyobb kijelzővel és felbontással, a Tab Active5 pedig cserélhető akkumulátorral rendelkezik.

Tovább

Nagyobb kijelzővel és egy új gombbal támadnak az idei iPhone-ok

január 6., 09:10 Módosítva: 2024.01.07 06:20
41

Ugyan dátumozásnál még reflexből 2023-at írunk, ez egyáltalán nem érdekli a techvilág szivárogtatóit, azok ugyanis ezúttal is páros lábbal rúgták ránk az ajtót. Ezúttal az Apple készülékei, pontosabban az év második felében, vélhetően szeptemberben debütáló iPhone 16 Pro és iPhone 16 Pro Max került a középpontba, a vállalatnak ugyanis hamarosan véglegesítenie kell a mobilok dizájnját – ez pedig egyben azzal is jár, hogy drasztikusan megnő a szivárogtatások száma.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, a tavaly debütáló iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max teljesen új szintre emelték az Apple mobilcsaládját: a titánváz, a kijelző körüli vékonyabb keret és a minden korábbinál erősebb A17 Pro chip olyan szentháromsággá alakult, amivel talán csak a Samsung idei csúcskészüléke tud majd szembeszállni – az Apple azonban ennek ellenére nem vesz vissza a tempóból.

Bár korábban azt hihettük, hogy az iPhone 16-os készülékek csak ráncfelvarrások lesznek a 15-ös szériához képest, a legfrissebb pletykák alapján ez egyáltalán nem így lesz. Amennyiben hihetünk a szivárogtatóknak, akkor az iPhone 16 Pro és iPhone 16 Pro Max nagyobb kijelzővel kerül majd a boltok polcaira, emellett pedig egy teljesen új gomb is helyet kap a készülékek jobb oldalán – de ne szaladjunk ennyire előre. Mutatjuk, eddig mit lehet tudni az Apple idei mobilfelhozataláról.

Tovább

Forradalmat hozhatnak az okostelefonok piacára az új Samsung mobilok

január 5., 10:00 Módosítva: 2024.01.06 10:20
19

Kifejezetten erősen indul 2024 a techvilág szempontjából. Nemcsak a Las Vegas-i CES startol el napokon belül, de a dél-koreai Samsung is nagy bejelentésre készül, a napokban ugyanis kiküldték a hivatalos meghívókat az év első Galaxy Unpacked eseményére, amit magyarországi idő szerint január 17-én este hét órától lehet majd figyelemmel követni a vállalat YouTube-csatornáján.

A bemutató otthona ezúttal Dél-Korea helyett a kaliforniai San José lett, mely egyenesen a Szilícium-völgy közepében található. A helyválasztás persze nem véletlen: a Samsung a bemutató előzetesével nyilvánvalóvá tette, hogy valami forradalmira készülnek, a bemutatott készülékek pedig erősen alapoznak majd a vállalat saját fejlesztésű mesterséges intelligenciájára.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, a Samsung még a 2023-as év vége felé leplezte le saját generatív MI-jét, ami a Samsung Gauss nevet kapta. A Samsung Research által fejlesztett MI három különböző eszközből épül fel, ezek a Samsung Gauss Language, a Samsung Gauss Code és a Samsung Gauss Image elnevezésekre hallgatnak. A jelek szerint ezek mindegyike fellelhető lesz majd a Galaxy S24-es mobilokban, ezek mellett azonban bőven szolgálnak még újdonságokkal is a készülékek. Mutatjuk, hogy nem hivatalos források szerint mire érdemes számítani az új, MI-vel megerősített mobilokkal kapcsolatban.

Tovább

Frissítést kaptak az iPhone-ok, ennek sokan örülni fognak

2023. december 20., 16:07 Módosítva: 2023.12.21 14:36
12

A hét elején hivatalosan is kiadta a nemrégiben megjelent – és számos új funkciót hozó – iOS 17.2 javított verzióját, az iOS 17.2.1-et az Apple, ami biztonsági foltozások és apróbb hibajavítások mellett egy fontos „újítást” is tartalmaz. 

Ugyan a frissítés leírása a különféle nyelveken elérhető változatok többségében csak azt említi meg, hogy az iOS 17.2.1 stabilizálja a teljesítményt és biztonsági kockázatokat foltoz, a kínai változatban arról is szó esik, hogy az új verzió stabilizálja az iPhone-ok energiafogyasztását, ezzel némileg növelve az üzemidőt. Amire nagy szükség van, az iOS 17 ugyanis nem éppen a legkegyesebb a készülékekhez ebből a szempontból.

Így tud frissíteni iOS 17.2.1-re

Mivel a frissítés már elérhető, annak telepítéséhez nem kell mást tennie, mint megnyitni a Beállításokat, majd az Általános, ezek után pedig a Szoftverfrissítés menüpontra koppintania, ahol rövid várakozás után már meg is kell jelennie az iOS 17.2.1-nek. A frissítés mérete készülékektől függően pár száz megabyte lesz, így különösebb táhelyigénnyel az nem rendelkezik.

Nem árt azonban, ha a frissítés előtt készít egy biztonsági mentést az esetleges adatvesztések elkerülése érdekében, amire ugyan rendkívül csekély az esély, mégis jobb félni, mint megijedni. A letöltés után következik a telepítés, amely az eddigi tapasztalatok alapján körülbelül 10-15 percet vesz igénybe. Ez idő alatt nem tudja majd készülékét használni, így célszerűbb lehet a telepítés később opciót választani – ekkor a rendszer az éjszaka folyamán fog frissülni, miközben ön alszik.

Tovább

Ezek voltak az év legjobb okostelefonjai

2023. december 19., 14:11 Módosítva: 2023.12.19 21:17
43

Kevesebb mint két hét múlva végleg a hátunk mögött hagyjuk 2023-at, ami technológiai szempontból talán az elmúlt évek egyik legizgalmasabbja volt. Már az év első napjától kezdve tarolt a mesterséges intelligencia, mindenki számára hozzáférhetővé vált a ChatGPT, a Bing AI és társaik. Mindezek mellett azonban mobilos fronton sem lazsáltak a gyártók: a Samsung februárban szó szerint ránk rúgta az ajtót a Galaxy S23-as telefonokkal, de ahogy az várható volt, a Honor, a Huawei, a Xiaomi, az Asus, a Motorola és persze az Apple is új készülékekkel állt elő.

Alábbi cikkünkben azt gyűjtöttük össze, hogy az elmúlt hónapokban mely készülékek hagyták bennünk a legnagyobb nyomot – legyen szó akár egy több százezres csúcskészülékről, vagy egy megfizethetőbb, középkategóriás modellről. Azt persze, hogy valójában melyik a legjobb mobil az adott kategóriában, szinte lehetetlen megmondani, hiszen mindenki más szempontok alapján értékel. Értelemszerűen azt figyelembe véve, hogy számára mi a prioritás, legyen szó üzemidőről, teljesítményről, kamerás képességekről vagy éppen a strapabírósságról.

Mindezek ellenére megpróbáltunk a lehető legobjektívebben a témához állni, és azt megnézni, hogy összességében mely telefonok azok, amikkel kapcsolatban a legvalószínűtlenebb a csalódás esélye. Mutatjuk az Index 2023-as telefonos toplistáját.

Tovább

Megjelent az új iOS, mutatjuk a végső újdonságokat

2023. december 13., 12:07 Módosítva: 2023.12.14 12:26
97

Hónapokon át tartó tesztidőszak után megérkezett a felhasználókhoz az iOS 17.2, az idén szeptemberben megjelent 17-es főverzió második nagyobb kiadása, ami számos új funkció mellett fontos biztonsági réseket is foltoz – mutatunk mindent, ami az új verzióval érkezik az iPhone-okra.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, az új verzió egyik legnagyobb újdonsága a Napló app, amit az Apple még a 2023-as júniusi WWDC-n harangozott be – érkezéséig azonban mostanáig várni kellett. Az alkalmazás automatikusan települ a frissítéssel, így azt külön nem kell letöltenie, ha azonban úgy érzi, nincs rá szüksége, minden következmény nélkül törölheti. Az app – ahogy azt a neve is sejteti – egy olyan intuitív naplóalkalmazás, ami az eszközön lévő mesterséges intelligenciának köszönhetően elemzi, hogy mit csinált a nap folyamán.

A nap végén a Napló értesítést küld, hogy összegezze, mi történt a nap folyamán, ehhez azonban segítséget ad – megmutatja, milyen fotókat készítettünk, hol jártunk, milyen zenéket hallgattunk, vagy éppen azt, hogy kivel beszélgettünk. Az Apple azok után kezdte el az alkalmazás fejlesztését, hogy bizonyítottá vált, a naplóírás nagyban hozzájárulhat a kiegyensúlyozott mentális egészséghez.

Tovább

Kipróbáltuk az év legjobb androidos alkalmazásait

2023. december 9., 10:29 Módosítva: 2023.12.10 06:37
43

Akárcsak az Apple-féle App Store szerkesztősége, úgy a Google Play alkalmazásáruház vezetősége is megválasztotta a 2023-as év legjobb appjait és játékait – amiket ki is próbáltunk. A lista ráadásul jóval bővebb lett, mint a konkurenciánál, a Google ugyanis nem csak az év mobilos játékát választotta meg, hanem szinte minden műfajban díjazott egy alkotást.

A munkám egyik legjobb része, hogy láthatom, milyen sokféleképpen hat a Play Áruház az emberekre világszerte – akár arról van szó, hogy a felhasználók felfedezik az új, trendi alkalmazásokat, akár arról, hogy a fejlesztők megalkotják azt a játékot, amelyről évek óta álmodtak. Hogy támogassuk ezt az egész közösséget, idén rengeteg fejlesztést hajtottunk végre a Play Áruházban. Például még könnyebbé tettük a Play kínálatának felfedezését, beleértve a különböző eszköztípusokat, például a viselhető eszközöket, az összecsukható eszközöket és a táblagépeket használók számára

fogalmazott Sam Bright, a Google Play alelnöke és vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a Play csak akkor sikeres, ha a fejlesztőik is azok, így annak érdekében is rengeteget tettek, hogy segítsék őket üzletük fejlesztésében.

Többek között olyan eszközöket vezettünk be, amelyek segítségével könnyebben felfedezhetővé tehetik alkalmazásaikat, bevételt generálhatnak és védhetik a felhasználók adatvédelmét. Csodálatos volt látni, ahogy a fejlesztők megmutatták kreativitásukat és tartalmakat hoztak létre, amelyeket az emberek szeretnek a Play-en. Ma az ő sikerüket ünnepeljük a Google Play Best of 2023 díjjal, amely a Play legjobb alkalmazásainak, játékainak és könyveinek összefoglalója

– mondta.

Érdekesség, hogy az idei trendek tükrözése érdekében a Google olyan kategóriákat is bevezetett idén, amikkel a legújabb technológiákat használó alkalmazásokat (például „A legjobb AI-jal” és „A legjobb játék egy jó cél érdekében”), valamint az eszközök széles skáláján jól működő élményeket (például „A legjobb több eszközön is használható alkalmazás és játék” és „A legjobb PC-s Google Play-játék”) ismerik el. Mutatjuk, mely appok jeleskedtek.

Tovább

Hamarabb jöhet az iPhone forradalma, mint gondolná

2023. december 7., 11:38 Módosítva: 2023.12.08 09:47
91

Bár időtálló külsejének köszönhetően még ma is egy modern készüléknek néz ki, bőven több mint hat éve már, hogy az Apple bemutatta az első, Face ID-val szerelt telefonját, az iPhone X-et. Az iPhone jubileumi, tizedik születésnapját ünneplő készülék – innen az elnevezés is, az X a római tízest jelöli – egy teljesen új jövőképet állított fel az Apple előtt, amit a vállalat azóta is követ.

Nem titok, hogy az Apple célja egy olyan készülék létrehozása, amelynek előlapját csak egy tökéletesen szimmetrikus kijelző fedi, amibe semmi sem zavar bele. Az első lépés ennek eléréséhez a Home gomb selejtezése volt, aminek köszönhetően már a készülék aljáig le tudott nyúlni a kijelző. A mobil tetejénél azonban már jóval nehezebb dolga van az Apple-nek – bár szépen lassan itt is el fogják érni, amit szeretnének.

Az iPhone X az első generációs Notchcsal debütált, ami magába foglalta a Face ID működtetéséhez szükséges teljes TrueDepth kamerarendszert, illetve a hangszórót is. Szépnek nem volt mondható, hiszen meglehetősen nagy volt – de legalább tette a dolgát. Ezt váltotta az iPhone 13-akban egy második generációs, kisebb kiadás, az iPhone 14 Próban pedig debütált a ma is használatos Dynamic Island, amely a TrueDepth kamerarendszer bizonyos elemeit (például a közelségérzékelőt) már a kijelző alá rejtette. A Dynamic Island ráadásul nemcsak kisebb, de praktikusabb is lett, az Apple ugyanis egy teljes szoftveres felületet épített a pirula alakú kivágás köré.

Tovább

Kipróbáltuk az év legjobb iPhone-os alkalmazásait

2023. december 5., 15:14 Módosítva: 2023.12.06 12:34
38

Kicsivel több mint egy hete már, hogy az Apple hivatalosan is leleplezte a 2023-as év legjobb App Store-os alkalmazásait. Az óriásvállalat 14 olyan alkalmazást választott ki, amik elmondásuk szerint lehetővé tették a felhasználók számára, hogy kibontakoztassák kreativitásukat, új világokat fedezzenek fel és szórakozzanak a családdal, a barátokkal, vagy akár önmagukban.

A győztesek között a világ minden tájáról akadnak alkalmazásfejlesztők, így a lista nemcsak az alkalmazások tematikája, hanem a fejlesztésért felelős stúdiók szempontjából is rendkívül diverz lett – jó látni, hogy nem csak Amerikában gondolkodik az Apple.

Inspiráló látni, hogy a fejlesztők továbbra is hihetetlen alkalmazásokat és játékokat készítenek, amelyek újradefiniálják a körülöttünk lévő világot. Az idei győztesek tökéletes példák arra, hogy a fejlesztők számára szinte határtalan a lehetőségek száma ahhoz, hogy életre keltsék elképzeléseiket, mindezzel céltudatos küldetéssel rendelkező alkalmazásokat és játékokat hozva létre

fogalmazott Tim Cook, az Apple vezérigazgatója.

Az App Store csapata első körben 40 alkalmazást választott ki, ezek közül szavazták meg azt a 14 iPhone-os, iPades, Apple Watch-os, Apple TV-s és maces appot és játékot, amit végül díjjal illettek – alábbi cikkünkben elsősorban az iPhone-os győztesekkel fogunk foglalkozni, amelyekből szerencsére többet is ki tudtunk próbálni.

Tovább

Újabb részletek derültek ki a Samsung következő nagy dobásáról

2023. december 3., 15:24 Módosítva: 2023.12.03 18:01
1

A Samsung az elmúlt években egy minden korábbinál egységesebb dizájnnyelvezetet alakított ki, ami az összes új telefonjukban visszaköszön – többek között ennek köszönhető az, hogy egy laikus számára szinte teljesen megkülönböztethetetlenné váltak készülékeik.

A tavasszal debütáló Galaxy A54 kinézete már ennek alapján lett megtervezve, a jövőre érkező utód pedig a jelek szerint ugyancsak hasonlóan fog kinézni; szerencsére azonban itt-ott találkozhatunk majd újításokkal.

A Samsung 2024-ben érkező középkategóriás készülékéről több információ is kiszivárgott az elmúlt hetekben, ezek alapján pedig többen is 3D-s modelleket készítettek, hogy megmutassák, hogyan nézhet majd ki az új mobil. Mutatjuk, mire érdemes számítani a Galaxy A55 kapcsán, amelyről most először jelentek meg fotók a közösségi médiában. 

Tovább

Fontos frissítés érkezett az iPhone-okra

2023. december 3., 09:12 Módosítva: 2023.12.04 10:06
33

Megjelent az iOS 17 legújabb verziója, az iOS 17.1.2, emellett pedig a macOS Sonoma 14.1.2-es verzióját is kiküldte a készülékekre az Apple.

A frissítést egy fontos biztonsági foltozásként írja le az óriásvállalat, így annak telepítése mindenképp ajánlott. Az iOS új verziója a november 7-én megjelent iOS 17.1.1-et követi, amely a BMW-tulajdonosoknak hozott jó híreket, végre ismét használhatóvá váltak az autóikban található vezeték nélküli töltők az iPhone-okkal.

Az Apple mindezek mellett már javában dolgozik a következő verzión is.

Tovább

Szinte minden infó kiszivárgott a Galaxy S24-ről, igazi szörnyeteg lesz az új csúcsmobil

2023. november 26., 06:11 Módosítva: 2023.11.27 11:37
45

Számos szivárogtatás után úgy néz ki, elértünk arra a pontra, ahol már minden fontos információ nyilvánosságra került a Samsung következő nagy dobásáról. Ahogy azt megszokhattuk a dél-koreai vállalattól, a Galaxy S24-es mobilok ezúttal is a csúcsok csúcsát fogják képviselni, az elődökhöz képest pedig nemcsak a dizájn frissül, hanem egy manapság nagyon fontos területen is újítani fog a vállalat.

Egy jelentés szerint a Samsung 2024. január 17-én, a kaliforniai San Joséban, az Egyesült Államokban fogja megrendezni következő Unpacked eseményét, itt fogják leleplezni a Galaxy S24-et, a Galaxy S24+-t és a Galaxy S24 Ultrát. Ugyanezen információforrás szerint az előrendelés egy nappal később, január 18-án kezdődhet, a készülékek pedig valamikor január 26. és január 30. között kerülhetnek fel a boltok polcaira – tehát közel egy hónappal korábban, mint azt korábban megszokhattuk.

A készülékek árazása az egyetlen olyan pont, amivel kapcsolatban kevesebb információval rendelkeznek a bennfentesek, ez azonban még jó hír is lehet.

Mindez azt jelentheti, hogy a Samsung nem tervez az előző generációkhoz képest (nagyot) változtatni az árazáson, a Galaxy S24 tehát 899, a Galaxy S24+ pedig 999 dolláros ajánlott fogyasztói áron kerülhet a vásárlókhoz. Az S24 Ultra ezúttal is feláras készülék lesz, ezért 1199 dollárt kérhet el a vállalat. De mit tudnak majd az új mobilok? Mutatjuk!

Tovább

Kevesen ismerik ezt az iPhone-trükköt, pedig új szintre emeli a mobilhasználatot

2023. november 25., 08:07 Módosítva: 2023.11.26 13:30
28

Az elmúlt években egyre több testreszabhatósági lehetőséget nyitott meg az iOS-en belül az Apple, olyanokat is, amikről korábban azt hittük, soha nem lesznek elérhetők az iPhone-okon. Elég, ha csak az alkalmazáskönyvtárra gondolunk, amelynek köszönhetően (végre) nem kell minden egyes letöltött appot kitűznünk a kezdőképernyőre – de a widgetek érkezése is hasonlóan újszerűnek ható változtatásnak tűnt.

Az iOS 16 mindezt egy teljesen új szintre emelte, a zárképernyőt ugyanis ebben a verzióban teljesen áttervezte az Apple. Többek között lehetővé tették, hogy a felhasználók megváltoztassák az óra számtípusát, valamint végre ide is kitűzhetővé váltak a widgetek, amiért éveken át könyörögtek a felhasználók. Az arra kvalifikált háttérképek emellett egy eddig még nem látott háromdimenziós effektust is kaptak, és az értesítési rendszert is átdolgozta a vállalat.

Utóbbit elmondásuk szerint azért tették, hogy letisztultabbá tegyék a zárképernyőt és rendezettebbé az értesítéseket – előbbit meglehet, hogy sikerült is elérniük, utóbbit azonban aligha. Mint ismeretes, az újabb iOS-eken már a kijelző alján jelennek meg a friss értesítések, alapesetben azonban csak egyet látunk ezekből. Ahhoz, hogy a többit is megnézhessük, először felfelé kell legyintenünk, ami egyesek számára zavaró lehet, mivel nem elég csak rápillantani a telefonra ahhoz, hogy egyből láthassuk, mi történik éppen.

Tovább

Közkedvelt funkciót dob a kukába az Apple

2023. november 24., 13:49 Módosítva: 2023.11.24 19:56
1
Az iPhone 16-os családban sem tér vissza a Touch ID nevű ujjlenyomat-hitelesítési technológia, ami egy új jelentés szerint maga a technológia végét is jelenti.

Egy informátor szerint (aki korábban helyesen jósolta meg, hogy az  iPhone 14-ek  A16 Bionic helyett A15 Bionic chipekkel érkeznek majd) az Apple leállította a Touch ID működéséhez szükséges chipek gyártását, a megmaradt készleteket a harmadik generációs iPhone SE mobilokban használják fel.

Tovább

Egyetlen telefongyártó tudott csak növekedést elérni Európában az idén

2023. november 24., 12:58 Módosítva: 2023.11.24 16:25
5

A Counterpoint Research Market Monitor Service közzétette legfrissebb jelentését, miszerint az európai okostelefon-szállítások 11 százalékkal csökkentek 2023 harmadik negyedévében az előző év ezen időszakában mért eladásokhoz képest. A legtöbb gyártó ehhez hasonló visszaesést könyvelhetett el, egy azonban a negatív adatok ellenére is képes volt növekedni.

A nyugat-európai eladások nyolc százalékkal csökkentek, ami enyhe felüdülés az előző év 14 százalékos visszaeséséhez képest, Kelet-Európában azonban már nem volt ennyire felhőtlen a helyzet – itt 15 százalékos csökkenést mértek az eladásokban; vélhetően a gazdasági és geopolitikai nehézségek miatt.

A teljes piacot kommentálva Harshit Rastogi kutatási elemző elmondta: „2023 harmadik negyedévében 2011 óta a legalacsonyabb volt az okostelefon-szállítások száma a harmadik negyedévben. Néhány gyártónak azonban sikerült megvetnie a lábát a piacon, például a Transsion-márkáknak, a TECNO-nak és az Infinixnek (különösen Oroszországban), míg a HONOR Nyugat-Európában teljesít meglepően jól” – fogalmazott.

Tovább

Így nézhet ki az új iPhone SE

2023. november 19., 11:20 Módosítva: 2023.11.20 12:32
22

Igaz, hosszú hónapokig úgy tűnhetett, hogy az Apple teljesen felhagy az iPhone SE jelzésű mobilok fejlesztésével és gyártásával, most mégis úgy néz ki, hogy van fény az alagút végén. A legfrissebb pletykák szerint a vállalat már gőzerőkkel dolgozik a negyedik generációs SE-n, ami akár már jövő tavasszal a boltok polcaira kerülhet.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, annak hátterében, hogy az Apple egy időre letett az olcsó iPhone-ról az állt, hogy annak eladásai visszaestek – a problémát azonban nem a vásárlókban kellett keresni, hanem magában a vállalatban. A harmadik generációs iPhone SE ugyanis egy frissített chipen keresztül jóformán semmi újítást nem hozott az elődhöz képest – úgy, hogy mindeközben drágább is lett.

Mindennek köszönhetően az Apple összeszedte magát, és a legfrissebb információk szerint az eddigi legjobb iPhone SE-t dobhatják piacra a következő hónapokban, ami minden téren újítani fog az elődhöz képest. Mutatjuk, mit lehet eddig az új telefonról tudni.

Tovább

Hatalmas frissítést kaphatnak jövőre az iPhone-ok

2023. november 17., 20:48 Módosítva: 2023.11.18 11:19

Fél évvel ezelőtt még arról szóltak a hírek, hogy az iOS 17 minden korábbinál nagyobb frissítést hoz majd az iPhone-okra, a 2023-as WWDC-n azonban nagyon hamar kiderült, hogy ez egyáltalán nem így lesz. Az új verzió végül szeptemberben rajtolt el, és ugyan bőven hozott új funkciókat, igazi áttörést egyik területen sem ért el. Többek között ennek köszönhető az is, hogy a felhasználók máris ráuntak az újdonságokra, a jelek szerint pedig maga az Apple is érzi, hogy jövőre tényleg nagyot kell villantania.

A bloomberges Mark Gurman szerint az Apple felső vezetése „ambiciózusnak és meggyőzőnek” bélyegezte a következő operációs rendszert, amely több jelentős új funkciót és dizájnfrissítést is tartalmaz majd – annak ellenére is, hogy Craig Federighi, az Apple szoftverfejlesztésért felelős vezető alelnöke befagyasztotta az iOS 18-cal kapcsolatos fejlesztői munkálatokat.

A döntés hátterében állítólag az áll, hogy Federighi megelégelte, hogy az iOS 17 tele van kisebb-nagyobb bugokkal (szoftveres hibákkal), így a fejlesztésért felelős csapat jelentős részét arra kérte fel, hogy inkább a szoftver optimalizálásán dolgozzanak. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy az iOS 18 ne lenne teletömve újdonságokkal, különböző, komoly tapasztalatokkal rendelkező források, köztük Ming-Chi Kuo, Jeff Pu és a The Information is azt állítja, hogy az Apple tetemes összegeket költ a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztéseikre, amelyek nagy része már a 2024-es WWDC-n debütálhat.

Tovább

Van, amikor jobb ötlet használt telefont venni

2023. november 15., 07:06 Módosítva: 2023.11.15 21:57

Az ünnepi időszakhoz – és persze a fekete péntekhez – közeledve egyre több embernek fordul meg a fejében, hogy egy új telefonnal, tablettel, esetleg okosórával lepje meg szerettét, vagy esetleg saját magát; a legújabb készülékek ára azonban az egekben van. Mint arról korábban az Index is beszámolt, egy új iPhone 15-öt például 400 ezer forinttól lehet beszerezni, de ha Pro modellre vágyik, már félmilliós kezdőárra kell számítania, ami valljuk be, tetemes mennyiségű pénz, főleg a jelenlegi gazdasági helyzetben.

De mit tehet az, aki ezek ellenére is új telefont szeretne magának? – adódhat a kérdés. Nos, az egyik opció, hogy lejjebb ad az illető és olyan új készülékek között kezd el nézelődni, amik kedvezőbb árral rendelkeznek, vagy használt készülék vásárlására adja a fejét. Utóbbi sokak számára rémisztő lehet – nem véletlenül. Az olyan ellenőrizetlen oldalakon, mint például a Facebook Marketplace, az esetek többségében nem cégektől, hanem magánemberektől vásárolunk, így ott vághatnak át minket, ahol csak hagyjuk.

Könnyen megeshet, hogy hibás készüléket vásárolunk, amit az első napokban lehet, hogy észre sem veszünk – aztán amikor reklamálnánk az illetőnél, akitől a mobilt vettük, annak már csak a hűlt helyét találjuk. Az ilyen és ehhez hasonló rémtörténetek természetes, hogy számos embert elijesztenek a használt mobilok vásárlásától, a helyzet azonban nem ennyire fekete és fehér, szerencsére.

Tovább

Megoldhatja az iPhone-ok egyik legnagyobb problémáját az Apple

2023. november 13., 16:51 Módosítva: 2023.11.14 14:49

A 2007-es debütálás óta nem telt el olyan év, hogy ne jelent volna meg egy új iPhone, az Apple-nek azonban több mint 15 év sem volt elég ahhoz, hogy legyőzzék legnagyobb ellenségüket, az üzemidőt.

Ugyan az iPhone 11-es és iPhone 13-as szériával sikerült nagyot alkotniuk, az újabb mobilok a jelek szerint ismét kezdenek visszaesni az átlagosnak mondható képernyőidő kategóriájába – annak ellenére, hogy a telefonokba kerülő chipek és kijelzők minden korábbinál energiatakarékosabbak.

Maguk az akkumulátorok ugyanis nem sokat fejlődtek az elmúlt időszakban, a jelek szerint azonban az Apple készen áll arra, hogy ezen a területen is áttörést érjen el.

Tovább

Az Apple chipjeit is lekörözi a Snapdragon 8 Gen 3

2023. november 4., 14:33 Módosítva: 2023.11.05 10:59
33

Ahogy az várható volt, az ősz idén is kifejezetten érdekesen alakult a mobilos világban. Több gyártó, köztük az Apple, a Xiaomi és a OnePlus is új telefonokat mutatott be, míg a Qualcomm a legújabb chipjükkel, a Snapdragon 8 Gen 3-mal villogott, ami a jövőre megjelenő csúcskategóriás telefonok első számú lapkája lesz.

Mint ismeretes, az Apple még szeptemberben leplezte le legújabb chipjét, az A17 Prót, ami a vállalat első olyan, iPhone-okba szánt lapkája lett, ami megkapta a „Pro” jelzőt. Újdonság volt még, hogy az A17 Pro az előd 4 nanométeres gyártástechnológiája helyett már 3 nanométeren készült, aminek köszönhetően sokkal több tranzisztort tudtak a chipbe pakolni.

Az eredmény egy olyan lapka lett, ami a legfrissebb beszámolók szerint például játszi könnyedséggel futtat olyan játékokat, amiket korábban csak gamer számítógépek vagy konzolok voltak képesek futtatni. Mindeközben azonban a Qualcomm sem unatkozott: legújabb chipjük, a Snapdragon 8 Gen 3 elképesztő teljesítménnyel rendelkezik, ami bizonyos benchmark programokban még az Apple-féle A17 Prót is elveri.

Tovább

Megérkezett az Android 14 a Samsung telefonokra

2023. november 2., 06:15 Módosítva: 2023.11.02 13:02
18

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az androidos telefonok továbbra is rendkívül szegmentáltak abból a szempontból, hogy milyen szoftver fut rajtuk. A Google minden évben rendre kiadja a legújabb Android-verziót, azt azonban a legrosszabb esetben van, hogy a gyártók hónapokig nem küldik ki saját készülékeikre.

Nos, a Samsung egyáltalán nem tartozik ide, a dél-koreai gyártó ugyanis még annak ellenére is kiküldte Galaxy S23-as telefonjaira az Android 14-et – és vele együtt a One UI 6.0-t –, hogy a Google közel 1,5 hónapot csúszott a végleges verzió kiadásával.

A Samsung ezzel már-már az Apple nyomába lépett, ilyen hamar még egyszer sem érkezett meg egy adott főverzió a gyártó készülékeire. Ez egyébként abszolút bizakodásra ad okot: könnyen megeshet, hogy még idén megérkezik minden arra jogosult Galaxy mobilra az Android 14.

Tovább

Olyan videókat csinál majd az új Samsung csúcsmobil, amitől leesik az álla

2023. november 1., 20:02 Módosítva: 2023.11.02 13:08
51

Ugyan a megjelenésig még több mint három hónap van, a Samsung következő generációs csúcskészülékeiről már most meglehetősen sokat tudni. A legfrissebb értesülések szerint a készülékek új dizájnt kapnak, a két alapmodell például a korábbi lekerekített alumíniumkeret helyett az iPhone-ok kialakítását idéző szögletes kialakítással érkezik majd.

Mondhatni az is biztosra vehető, hogy a készülékek belsejében a Qualcomm-féle Snapdragon 8 Gen 3-as lapka fog ketyegni, abban azonban már nincs egyetértés, hogy ez mindenhol így lesz-e. Mint ismeretes, a Samsung idén szakított a hagyományaival, és minden egyes Galaxy S23-as mobilt Snapdragon chippel szereltek, amit hatalmas örömmel fogadtak a rajongók, korábban ugyanis bizonyos régiókba – többek között Európába is – a Samsung saját fejlesztésű Exynos lapkáival érkeztek a telefonok, amelyek teljesítménye nem érte el a snapdragonos modellekét.

Idén megeshet, hogy a Samsung visszatér ehhez a szokásához, bennfentesek szerint Európába Exynos 2400-as lapkával fog érkezni a széria, ami már most kiverte a biztosítékot egyeseknél. Szerencse, hogy a Samsung több területen is kárpótolni készül, az S24-es mobilok két szegmensben is nagyot mutathatnak.

Tovább

Máris készülőben az iOS új verziója

2023. október 29., 17:33 Módosítva: 2023.10.30 07:31
5

Még egy hete sincs, hogy az Apple kiadta az iOS 17.1-et, máris megérkezett a fejlesztőkhöz az aktuális főverzió legújabb kiadása, az iOS 17.2. A frissítés számos olyan újdonságot tartalmaz, amit az Apple már a júniusi WWDC-n beharangozott, azok azonban nem készültek el az iOS 17 szeptemberi rajtjára; mutatjuk, melyek ezek. 

Az iOS 17.2 legnagyobb újdonsága a Journal alkalmazás megérkezése, melyről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben. Röviden és tömören az app egy olyan okosnapló, ami az eszközön lévő mesterséges intelligenciának köszönhetően elemzi, hogy mit csináltunk, merre jártunk egy adott nap, aminek végén megkér minket arra, hogy összegezzük, mit csináltunk. 

Az Apple azok után kezdte el az alkalmazást fejlesztését, hogy bizonyítottá vált, a naplóírás nagyban hozzájárulhat a kiegyensúlyozott mentális egészséghez.

Tovább

Egy halom vírusos androidos appot találtak, azonnal törölje őket

2023. október 29., 12:41 Módosítva: 2023.10.30 10:27
66

A Dr. Web elemzői októberben is közzétették havi jelentésüket a Google Play Store-ban fellelhető vírusos androidos alkalmazásokról – amelyekből ezúttal is számos akadt.

Különösen érdekesnek bizonyult az alábbi négy AdWare-játék, amelyek a telepítés után úgy rejtőznek el, hogy az ikonjukat a Google Chrome-éra cserélik, vagy egy teljesen átlátszóra, azt az érzetet keltve, mintha az applikáció végül fel sem került volna a telefonra.

  • Super Skibydi Killer – 1 000 000 letöltés
  • Agent Shooter – 500 000 letöltés
  • Rainbow Stretch – 50 000 letöltés
  • Rubber Punch 3D – 500 000 letöltés

Ezzel szemben települnek azok az alkalmazások, amelyek a háttérben folyamatosan futnak, és véletlenszerűen hirdetéseket jelenítenek meg, ezzel bevételt termelve a fejlesztőknek – írja a Bleeping Computer.

Tovább

Hajlik, mint egy kígyó a Motorola új telefonja

2023. október 28., 11:52 Módosítva: 2023.10.29 11:01
110

A legtöbb ember manapság már folyamatosan magánál hordja a telefonját, de vajon hajlandó lenne azt a csuklóján is viselni? A Motorola szerint lenne erre igény, legújabb koncepciótelefonjuk ugyanis pontosan erre képes: akárcsak egy kígyó, rátekeredik a felhasználó csuklójára vagy karjára.

A Motorola a héten megrendezett Lenovo Tech World keretein belül mutatta be az új készüléket, ami szinte azonnal letarolta az internetet – ehhez hasonlót ugyanis nem mindennap látni. A vállalat beszámolója szerint a telefon egy „adaptív kijelzős koncepció”, amely „a felhasználók igényeitől függően különböző formákba hajlítható és alakítható”.

Lapos állapotban a telefon 6,9 hüvelykes képernyőjén „teljes Android-élmény fut”. Önállóan álló helyzetbe összehajtva a telefon „a teljes Android egy kompaktabb formáját” futtatja egy 4,6 hüvelykes kijelzőn. Emellett azonban természetesen a csuklóra is felcsapható, mint egy (nagyon nagy) óra vagy karperec.

Tovább