Szeptember 14-én mutatkozik be az iPhone 13

2021. szeptember 8., 09:55 Módosítva: 2021.09.15 12:58
2772
Megvan a dátum, szeptember 14-én mutatja be az Apple idei iPhone-szériáját. Az Apple Parkból közvetített virtuális esemény magyar idő szerint 19 órakor kezdődik, és várhatóan másfél-két órán át tart majd.

Az Apple várhatóan négy új iPhone okostelefont, egy új fülhallgatót, új okosórát és talán egy frissített iPad Mini táblagépet fog bemutatni; az új termékekről eddig kiszivárgott információkról ebben a cikkben szedtünk össze mindent.

Amellett, hogy új eszközök mutatkoznak be, melyek várhatóan idén még az ősszel a boltokba is kerülnek, a tradíciókhoz hűen a szeptember 14-i bemutató végével lesz elérhető az iOS 15- és az iPadOS 15-rendszerfrissítés az almás készülékek tulajdonosainak. Az új rendszer azonban nem tartalmazza minden újdonságát, melyet a WWDC során bemutattak, a közös streamelésre alkalmas SharePlay például biztosan csak egy későbbi verziófrissítéssel érkezik majd – írja a Verge.

Tovább

Jönnek a hét évig támogatott mobilok?

2021. szeptember 8., 09:48 Módosítva: 2021.09.08 18:11
206

Németország amellett lobbizik, hogy az Európai Unió szabályai alapján hét évig kötelező legyen a mobiltelefonok szoftveres támogatása és alkatrészellátásának biztosítása. Ha sikerrel járnak, adott esetben többszörösére nőhet egy eszköz élettartama.

Az Apple iPhone-jainak operációs rendszere általában öt évig frissül (bizonyos esetekben tovább). Az androidos telefonok jellemzően két évig kapnak frissítéseket.

Tovább

Júliusban új dobogóst köszöntött a kínai mobilpiac

2021. szeptember 4., 14:55 Módosítva: 2021.09.04 21:14
6
Durva hullámvasutazás után visszatért a harmadik helyre a Honor a kínai mobilpiacon, maga mögé utasítva a Xiaomit és az Apple-t is a júliusi eladásokban.

A 2020 júliusában még a kínai piac 16,7 százalékát uralta a Honor a hazai piacnak, 2021 áprilisára viszont már csupán 3 százalékot birtokolt. A kínai piacon azóta megjelent a Honor 50 és bemutatkozott a Magic 3 széria is, melyeknek köszönhetően a Honor idén júliusban 4 millió készülékkel a hazai piac harmadik helyére ugrott, írja a China Daily és a GSM Arena a Cinno Research kutatása alapján.

A Honor előtt a Vivo áll második helyen 5,3 millió eladott készülékkel, az aranyérmes pedig az Oppo 5,6 millió eladott mobillal. A Honor mögött negyedik a Xiaomi 3,9 millió eladott készülékkel és ötödik az Apple 3 millióval. Utóbbi azért is érdekes, mert az Apple lassan egy éve adott ki utoljára új készüléket, az idei iPhone-jait valószínűleg szeptemberben fogja bemutatni és piacra dobni.

Tovább

Műholdon keresztül csak segítséget hívhat az új iPhone

2021. szeptember 4., 05:58 Módosítva: 2021.09.15 12:58
16

Várhatóan a 2021-es iPhone-ok egyik nagy dobása lesz, hogy alacsony pályás műholdak (LEO műholdak) segítségével is lehet majd rajta hívásokat indítani, üzeneteket küldeni és fogadni. A Ming-Chi Kuo által megszellőztetett pletykáról és a LEO műholdakat használó telefonok működési mikéntjéről ebben a cikkben írtunk.

Kuo jelentésére reagálva a Bloomberg Apple-specialistája, Mark Gurman – aki nemrég egy hosszú listát közölt arról, mit várhatunk az Apple-től idén ősszel – pontosított. Gurman szerint az Apple a műholdas fejlesztést egyelőre balesetekben és más krízishelyzetekben használható mentőövként tervezi bevezetni. A kliensoldali hardver már készen állhat, a szolgáltatás azonban csak jövőre élesedhet, elsőként a szöveges segélykérő üzenetekkel.

Tovább

Műholdas kapcsolatra is képes lehet az új iPhone

2021. augusztus 31., 11:49 Módosítva: 2021.09.15 12:58
2

A legmegbízhatóbbnak tartott Apple-elemző, Ming-Chi Kuo szerint az idei új iPhone-ok képesek lesznek lefedettség nélkül is hívásokat bonyolítani vagy üzeneteket küldeni és fogadni. Ezt az Apple úgy érheti el, hogy készülékeik alacsony Föld körüli pályán (Low Earth Orbit, LEO) keringő műholdakhoz csatlakoznak majd.

Az alacsony pályás műholdak (LEO műholdak) a bolygó felszínétől minimum 160, maximum 2000 kilométeres magasságban keringenek, magasság függvényében 88 és 127 perces keringési idővel. Az ilyen műholdak előnye, hogy gyorsabb jelterjedési időt biztosítanak, olcsóbban üzemeltethetők és pályára állíthatók, mint például geostacionárius pályán keringő társaik. Hátrányuk azonban, hogy globális szolgáltatáshoz rengeteg eszközre van szükség, mivel egy műhold önmagában kis területet képes lefedni. Emellett pedig gyorsabban amortizálódnak is, a légkör fékező hatása miatt élettartamuk rövidebb.

Globális telefonszolgáltatást nyújtó műholdas távközlési szolgáltatás például a Motorola által életre hívott Iridium, Elon Musk Starlinkje, az Orbcomm, vagy a Loral és a Qualcomm 1991-ben indított közös projektje, a Globalstar. A MacRumors szerint az Apple a Qualcomm fejlesztette X60-as modemet épít az új iPhone-okba, ezek segítségével pedig az almás telefonok képesek lesznek a Globalstar hálózatán keresztül is kapcsolatra és kommunikációra.

Kuo magyarázata szerint ehhez a hálózatüzemeltetők Globalstarral való együttműködése szükséges. Az elemző szerint a legegyszerűbb, várható forgatókönyv, ha a szolgáltatók partnerhálózatként kezelik a Globalstar földi és alacsony pályás hálózatát, így az új iPhone-ok bármilyen extra díj vagy szerződés nélkül váltanak majd a LEO-kapcsolatra, amennyiben elvesztik a földi hálózat biztosította jeleket. Az elemző szerint ezzel a költségek is eloszlanának, éppen ezért nem lenne szükség a felhasználóknak egyéni szerződésre és előfizetésre a Globalstarnál.

Tovább

Mimikával is irányítható lesz az új Android

2021. augusztus 31., 10:47 Módosítva: 2021.08.31 13:40
21
A fogyatékkal élők számára kínált akadálymentesítő funkciók közé érkezik az arc gesztusaival történő parancsbevitel.

Az Android 12 idén ősszel jelenik meg, elsőként a Google saját okostelefonjain, a Pixeleken, ezt követően pedig idővel a többi gyártó Android operációs rendszert használó telefonjain is. A béta már több mobilon elérhető, legfrissebb verziójában (béta 12.0.0) pedig korábban nem látott funkciók jelentek meg.

A fogyatékkal élők telefonhasználatát megkönnyítő Android akadálymentesítő csomag (Android Accessibility Suite) program részeként, az operációs rendszerbe építve ugyanis a korábbi képernyőolvasó, kapcsolóalapú bevitel és hangalapú bevitel mellett megjelent Camera Switches néven egy újdonság, amely lehetővé teszi, hogy a telefon előlapi kameráját használva a készülék rendszere a felhasználók arcának változásaira reagálva végezzen el bizonyos parancsokat.

Tovább

Kivégzi a Mi márkát a Xiaomi

2021. augusztus 30., 17:29 Módosítva: 2021.08.31 12:26
25

Változtat termékeinek nevén a világ jelenleg legnagyobb telefongyártója, a kínai Xiaomi. Az eddigi Mi névvel brandingelt készülékek ezentúl egyszerűen Xiaomik lesznek, erősítette meg az XDA Developers által elsőként megírt értesülést a cég szóvivője.

A változás viszonylag hamar, még 2021 harmadik negyedévében megtörténik, így aki a Xiaomi Mi 11-es széria okostelefonjai körül szeretne venni, annak egyszerűbb lesz Xiaomi 11-ként keresni a készüléket.

Tovább

Eltávolítja a reklámokat saját programjaiból telefonjain a Samsung

2021. augusztus 23., 07:19 Módosítva: 2021.08.24 10:39
64

Eltávolítja az alapértelmezett alkalmazásokból a reklámokat mobiltelefonjain a Samsung. A vállalat az Időjárás, a Témák és a Galaxy Áruházzal, illetve a hazánkban nem elérhető Samsung Payjel kezdi a takarítást.

Az androidos okostelefonok piacán talán az egyik legidegesítőbb jelenség, amikor egy gyártó az alapértelmezettként telepített szoftvereket is telenyomja reklámmal. A gyártók olcsó készülékein még talán elfogadható ez, de amikor egy olyan mobilon ugrik fel reklám, amiért félmillió forintot is elkérnek, az – mondhatni – vérlázító. A dél-koreai Samsung reagált a kritikákra, eltávolítja saját fejlesztésű programjai jelentős részéből ezeket a hirdetéseket – írja az Android Authority.

Tovább

Újabb saját mobilt mutatott be a Google

2021. augusztus 21., 10:03 Módosítva: 2021.08.21 17:36
7

Egy teljesen random időpontban, augusztus 17-én a Google bejelentette, hogy augusztus 26-án megjelenik legújabb okostelefonja, a Google Pixel 5A. A mobil megjelenése azért kifejezetten vicces, mert ez az a telefon, amelyről márciusban a cég azt mondta, fejlesztés alatt áll, majd úgy tűnt, hogy elkaszálták, aztán még áprilisban hivatalosan tagadták, hogy leálltak volna a fejlesztéssel, de szóltak, hogy csak az USA és Japán kap majd a mobilból.

blog Pixel 5a 5G Cases Likely Lime.max-1000x1000.png
Fotó: Google

Így a nemzetközi elérhetőség kérdésére a szomorú válasz továbbra is az, hogy csak az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban lesz kapható a Pixel 5A, mely a Pixel 4A 5G helyét veszi át a termékpalettán. Ez azért bosszantó, mert papíron még ha unalmas frissítés is például egy szó szerint félbehajtható telefonhoz képest a Pixel, az 5A tűnik a legjobb mobilnak a Google által az elmúlt két évben gyártott és kínált eszközök közül.

Tovább

Prémiummobilokkal tér vissza Európába a Honor

2021. augusztus 12., 18:53 Módosítva: 2021.08.13 09:36
5
Megtartotta első globális készülékpremierjét a Huawei házon belüli márkájaként indult, majd az amerikai szankciók következtében az anyacégtől elszakadó és 2020 novembere óta önálló cégként működő Honor.

A Magic 3-széria három prémiumkategóriás készüléket foglal magában, amelyek papíron mindent tudnak, amit egy csúcsmodelltől elvárhat az ember, árazásuk azonban kérdésessé teheti sorsukat az öreg kontinensen, ahol eddig a Honor a kedvező áron jó teljesítményt kínáló telefonjaival ért el sikereket. Az új készülékek megjelenése arra enged következtetni, hogy a Honor megcélozta a Huawei elvesztett helyét a nemzetközi piacon.

Event Photo#2.png
Fotó: Honor

Keményen érintette a Honort is a Trump által bevezetett kereskedelmi embargó, amely elvágta a céget a Google-től és több kritikus hardverkomponenstől is. Ebből itt, Európában sokat nem érzékelhettek a vásárlók, például mindössze egy Honor telefon jött a magyar piacra a Google szolgáltatáscsomagja helyett a Huawei fejlesztette HMS-keretrendszerrel, hordozható kiegészítőit pedig továbbra is árulta a cég. A kínai piacon azonban durván nagyot zuhant a Honor részesedése, a 2020 júliusában még 16,7 százalékos piaci részesedéssel bíró cég 2021 áprilisában csak három százalékot tudhatott magáénak. Idén júniusban a kínai piacon megjelent a Honor 50, ezzel sikerült durván két hónap alatt visszakapaszkodnia a cégnek oda, ahol egy éve állt, Kínában jelenleg a mobilpiac 14,6 százalékát tudhatja magáénak a fiatalnak is mondható gyártó. A Honor 50 egy felső középkategóriás készüléknek számít, Európában várhatóan még idén elérhető lesz.

Azon kívül érkezik még az augusztus 12-én bemutatott Honor Magic 3. Hogy pontosan mikor, azt erről sem tudni, a gyártó ugyanis nem közölt pontos dátumot, csak annyit mondott, hogy valamikor később 2021 folyamán. A Honor 50-es és Magic 3-as szériája is visszakapta a Google-t, így minden úgy működik majd rajtuk, mint az amerikai embargó előtt.

Tovább

Költöztetőapplikáció segíti az iPhone-ról Androidra váltást

2021. augusztus 6., 09:35 Módosítva: 2021.08.06 12:52
616

Switch to Android néven új applikációt készíthet a Google, amely megkönnyítené és felgyorsítaná az iPhone-ról a zöld robotos készülékekre történő átköltözést. Az új app állítólag a letöltött alkalmazások átvitelére is képes lenne az eddigiekkel ellentétben.

A 9to5 Google talált rá a nemrég külön alkalmazásként a Play Store-ba felkerült Adat-helyreállító eszköz 1.0.382048734-es verziójának kódjában, hogy a program helyenként Switch to Android néven hivatkozik magára.

Tovább

Saját tervezésű rendszerchipre áll át a Google Pixel

2021. augusztus 5., 14:04 Módosítva: 2021.08.05 16:10
21
A keresőóriás szoftverek mellett jó ideje jelen van a hardverek piacán is, idén ősszel pedig fontos lépést tesznek előre a házon belül készült hardverekkel.

A Google, miután kukázta az anno magyar piacon is elérhető Nexus vonalat, a saját márkás okostelefonjait Pixel néven kezdte el piacra dobni. Ha nem hallott még róluk, azért lehet, mert a Pixelek itthon nincsenek se szolgáltatói, se hivatalos viszonteladói forgalomban és a Google saját áruházán keresztül sem beszerezhetők.

image.png
Fotó: Google

Pedig fontos készülékekről van szó, a cég ezeken keresztül mutatja meg saját vízióját az Androidról, az új rendszerek is mindig ezeken jelennek meg először és egy Pixel segítségével tapasztalható meg a legjobban, miként látja a Google az okostelefonok világát.

Tovább

Első helyen Európában a Xiaomi

2021. augusztus 4., 18:21 Módosítva: 2021.08.05 15:50
63
Második a Samsung, harmadik az Apple.

Azután, hogy a globális piacon behozta a Samsungot és lenyomta az Apple-t, Európában megszerezte a piacvezető helyet a mobilpiacon 2021 második negyedévében a kínai Xiaomi. Az egész mobilpiac 14 százalékos növekedést tudhat magáénak, amit az elemzők a 2020-as járvány és lezárások utáni nyitásnak és gazdasági újraindulásnak tudnak be.

A Xiaomi 12,7 millió eladott készüléket számolhat, ez 67,1 százalékos növekedés az előző évhez képest. Mögötte második helyen az eddig piacvezető Samsung áll, a dél-koreai óriás 12 millió mobilt adott el az öreg kontinensen, ez hétszázalékos visszaesés 2020-hoz viszonyítva. Harmadik helyen stabilan ott az Apple, az iPhone 12 szériák első piacon töltött évük felénél is kelendők, erről tanúskodik a 9,6 millió leszállított almás telefon és a 15,7 százalékos növekedés is.

Tovább

Ha nagyon régi androidos telefonja van, ideje lecserélnie

2021. augusztus 2., 09:59 Módosítva: 2021.08.02 19:53
20

A Google megszünteti a támogatást az Android 2.3.7-es és az annál régebbi rendszerekre, biztonsági okokra hivatkozva.

Érdemes leszögezni az elején, hogy tényleg csak a nagyon régi androidos készülékeket érinti a dolog. Az Android 2.3 (Gingerbread) 2010 decemberében mutatkozott be először, utolsó verziófrissítését is tíz éve, 2011 szeptemberében kapta.

Tovább

Kijöttek a Huawei új csúcsmobiljai, de van egy kis bökkenő

2021. augusztus 1., 17:49 Módosítva: 2021.08.02 13:04
357
Bemutatkoztak a Huawei idei első csúcstelefonjai. A P50-nek és a P50 Prónak azonban a szankciók miatt már nemcsak a Google-keretrendszertől, de az 5G modemektől is el kellett búcsúznia.

Július 29-én bemutatkozott Kínában a Huawei legújabb csúcstelefon-szériája, a P50, viszont az amerikai kereskedelmi szankciók miatt egyik készülék sem 5G-képes, és a processzorok terén is variálnia kellett a kínai high tech cégnek.

A Huawei P50 szériája két csúcskategóriás telefont jelent, a P50 és a P50 Pro készüléket. Mindkét mobiltelefon az elérhető legerősebb SoC-ből kapott, a Snapdragon 888 dolgozik a házban, viszont az Amerikai Egyesült Államok által bevezetett tiltások miatt egyik verzió sem használhatta a Qualcomm 5G-s modemét, így mindkét csúcskészülék maximum 4G-s adatátvitelre képes.

Tovább

Kitiltja a sugar daddy appokat a Google az Androidról

2021. július 30., 17:25 Módosítva: 2021.08.03 14:18
143

Frissítette a Play Store irányelveit a Google, amelyben az új hirdetési azonosítások bevezetése mellett leírja, hogy szeptember elsejétől a kompenzáció fejében nyújtott szexuális szolgáltatások (sugar dating) keresésére szolgáló programok is felkerülnek a tiltott szexuális tartalmú appok közé, így tiltva lesznek az alkalmazásboltban.

Mi a sugar dating? Olyan üzleti alapú viszony keresése, amelyben az idősebb és tehetősebb fél (férfi esetén sugar daddy, nő esetén sugar mommy) anyagi támogatást nyújt a fiatalabb félnek (nő esetén ő a sugar baby, férfi esetén sugar boy) a találkozásokért cserébe, amelyek szabadidős tevékenységet és közös megegyezés alapján szexuális együttlétet jelentenek. Korábban az Index a magyar Puncs.hu indulása kapcsán ebben a cikkbenfoglalkozott a témával. A téma iránt érdeklődőknek érdemes lehet megismerkednie a Pécsi Tudományegyetem kutatóinak 2018-as munkájával.
Tovább

Jön a mágneses vezeték nélküli töltés androidhoz is

2021. július 28., 19:58 Módosítva: 2021.07.29 08:42
Vége az Apple egyeduralmának!

Elsőként a Realme készíti el és dobja piacra saját, az Apple MagSafe technológiájához hasonló megoldását – írja a GSM Arena a gyártótól kapott exkluzív anyagokra hivatkozva.

MagSafe.gif
Fotó: Giphy.com

A kínai BBK Electronics-konglomerátumhoz tartozó Realme saját mágneses töltőjét MagDart névre keresztelte, az első készülék pedig a hamarosan bemutatkozó Realme Flash lesz, amely támogatni fogja a technológiát. Igaz, az Apple töltője is képes energiát átadni androidos eszközöknek, ha azok támogatják a QI-szabványú töltést.

Tovább

Roberto Carlos is megpróbálta szétrúgni a legújabb strapamobilt

2021. július 27., 16:21 Módosítva: 2021.07.27 18:59
4

A brazil focilegendával, Roberto Carlosszal és banánrúgásként elhíresült lövésével reklámozza a HMD Global tulajdonában álló Nokia legújabb okostelefonját, a strapamobil XR20-at.

A mobil bemutató videójában Carlos és a női világbajnok freestyler, Lisa Zimouche játszanak egy lebetonozott focipályán pár XR20-as készülékkel, melyeknek elvileg semmi baja nem lesz a dekázástól, a kivédett szabadoktól és a jeges vízbe ejtéstől sem.

Tovább

Irtózik a tömegtől? Segít a Google!

2021. július 25., 17:28 Módosítva: 2021.07.26 05:24
19

Bővebb információk a járatokról, járatonként a zsúfoltsági adatokról és virtuális visszatekintés arról, hogy mikor merre jártunk.

Összesen száz ország több mint tízezer közlekedési szolgáltatójával dolgozik együtt a Google, hogy segítse a korlátozások után a normálisra visszaálló élet során az utasokat abban, hogy elkerüljék a tömeget, és biztonságosan ingázhassanak.

Tovább

A kameraszenzorokon élesedik ki a kínai mobilgyártók versenye

2021. július 23., 14:34 Módosítva: 2021.07.24 16:39
Általánossá válhatnak a gigászi méretű szenzorok az okostelefonokban, aminek a felhasználók és a Sony is nagyon örülhetnek. Előbbiek azért, mert jobb fotóik lesznek, utóbbi pedig azért, mert szinte minden mobilgyártó tőlük vásárol kameraszenzort a csúcskategóriában.

Három gyártó, három készülék, melyek mindegyike a „mobilfotózás új korszakának” megnyitását ígéri valamilyen módon a felhasználóknak. Egyelőre nem tudni, hogy felér-e a teljesítmény a hangzatos marketinghez, az viszont biztos, hogy a technikai háttér érdekes.

Elsőként a ZTE újít majd, július 27-én mutatják be az Axon 30 5G készüléket. A gyártó jelenleg az egyetlen, akinek kínálatában olyan készülék van, melynek kijelzője alá integrálták az előlapi kamerát. Az Axon 30 5G lehet a második ilyen mobil, ebben továbbfejlesztett szelfikamera kaphat helyet, mely javítani hivatott az első generáció elég gyatra képalkotó minőségét.

Tovább

Az idei iPhone megkaphatja az Always On kijelzőt

2021. július 22., 10:45 Módosítva: 2021.09.15 12:58
118

A Bloomberg jelentette, hogy az Apple idén ősszel megjelenő iPhone-jai lehetnek az elsők, melyek az Always On Display (AOD) funkcióval lesznek szerelve. Ha minden igaz, az Apple Watch okosórákban megismert mindig éber kijelzőhöz hasonlót kaphatnak a cég mobiltelefonjai.

iPhone 12
iPhone 12
Fotó: Brendon Thorne / Bloomberg / Getty Images Hungary

Az Always On kijelző egyáltalán nem újdonság az almáskerten kívül, az androidos mobilok között elterjedt funkcióról van szó. Elsőként még a Nokia vezette be 2009-ben az N86-os Symbian-rendszerű készülékén, majd implementálta 2010-ben a többi AMOLED-panellel szerelt Symbian-mobilba (Nokia N8, C7, C06-01 és E7). Innentől kezdve standard funkcióvá vált a Nokia készülékeiben, az összes Windows Phone-rendszert futtató mobilban is megjelent 2013-tól.

Tovább

Úgy tűnik, vége a Galaxy Note-nak

2021. július 21., 14:14 Módosítva: 2021.07.22 09:49
256
Tíz év és tizenhat készülék után jöhet el a búcsú ideje.

Úgy tűnik, végleg búcsúzik a  phablet kategóriát megteremtő Samsung Galaxy Note széria tíz év és tizenhat fajta készülék után.

Tavaly év végén már írtunk arról , hogy az idei év lehet az első 2011 óta, amikor nem bővül új taggal a Galaxy Note mobilok családja, s a széria beolvad a Galaxy S, illetve az új, hajlítható készülékeket magába foglaló Galaxy Z típusok közé.

A pletykák igaznak bizonyultak, az  S21 Ultra  már képes kezelni az S Pen névre hallgató kapacitív érintőceruzát. Igaz, itt nincs dedikált hely a készülék házában a ceruzának, egy külön tokot kell hozzá vennünk, ha folyton magunkkal szeretnénk hurcolni anélkül, hogy elhagynánk.

Tovább

Már a Xiaomi a második legnagyobb okostelefon-gyártó

2021. július 19., 09:07 Módosítva: 2021.07.19 16:25

Történetének során először csípte meg globálisan a második helyet a telefongyártók listáján a Xiaomi. A 2021-es második pénzügyi negyedév során április elseje és június harmincadika között 17 százalékos piaci részesedést és 83 százalékos növekedést tudhatott magáénak a leszállított készülékek tekintetében.

A Canalys piaci elemző által kiadott jelentés szerint a Samsung továbbra is dominálja a mobilpiacot, mögötte azonban nagyon szorosan megjelent a Xiaomi is. Harmadikként az Apple van jelen, a negyedik és ötödik pozíciót pedig egy-egy BBK Electronics-márka, az Oppo és a Vivo foglalják el a vezető márkák között. Az öt topmárka a teljes piac 70 százalékát tudhatja magáénak. 

Tovább

Megjött az Apple új mágneses külső aksija

2021. július 15., 16:37 Módosítva: 2021.07.15 21:53

MagSafe akkumulátor néven dobott piacra egy új kiegészítőt az iPhone 12 mobilokhoz az Apple. Ez a gyártó MagSafe technológiáját használó extrák közül az első olyan, ami tölteni is tudja a telefont.

Az iPhone 12 széria minden modelljével, így a Minivel, a Próval és a Pro Maxszal is kompatibilis a külső akku, ami a készülékek hátuljára tapad a mágneses MagSafe csatlakozón keresztül és vezeték nélkül tölti a készüléket.

Az iPhone 12 széria, hátul a MagSafe akkumulátor kiegészítővel
Az iPhone 12 széria, hátul a MagSafe akkumulátor kiegészítővel
Fotó: Apple
Tovább

Ilyen lehet a következő mobilja

2021. július 15., 12:49 Módosítva: 2021.07.15 17:13

Augusztus közepétől beindulnak a gyártók, és egymás hegyén-hátán tartják a nyár végén és ősszel megjelenő termékeik bemutatóját. 

A sort a OnePlus nyitja majd a Nord 2 premierjével, a kínai céget a Samsung követi az augusztus 11-én tartott Unpacked eseménnyel, de a Huawei és az Apple újdonságairól is van hír, illetve az is biztos, hogy hamarosan megtartja önálló cégként első nemzetközi bemutatóját a Honor.

Kijelzőbe integrált kamera szabadalmát védette le a Huawei

Jelenleg a ZTE az egyetlen gyártó, amely olyan mobilt árul, melynek szelfikamerája a kijelzőbe van integrálva. Melléjük hamarosan beszállhat a Huawei is a Let's Go Digital által megszerzett információk szerint.

A kínai óriásvállalat várhatóan egy középkategóriás készülékben dobja először piacra technológiáját, melyet a Kínai Nemzeti Szellemi Tulajdoni Hivatalnál már le is védettek. Arról, hogy a kínai mobilpiacon kívül máshol megjelenik-e majd a készülék, egyelőre még nincsenek információk, de nagy összegben nem érné meg rá fogadni.

Tovább

Továbbra sem titkosítja minden üzenetét a Facebook Messenger

2021. július 14., 05:53 Módosítva: 2021.07.15 06:08

Míg a Facebook által birtokolt WhatsApp évek óta végpontok közötti titkosítást használ alapértelmezetten, addig a világszinten 1,3 milliárd felhasználóval rendelkező Messenger ezt nem teszi meg, és úgy tűnik, egy ideig még nem is fogja.

A végpontok közötti titkosítást használó alkalmazások az üzeneteket, legyen az szöveg, fotó, videó vagy bármilyen dokumentum, a küldő és fogadó felek között olyan kulcsokkal zárják le, melyekhez a beszélgetés résztvevőin kívül másnak, még az alkalmazásnak sincs hozzáférése. Így elkerülhető, hogy az üzeneteket illetéktelenek – köztük a szoftvert fejlesztő cég – elfogják és ellenünk felhasználják, vagy adatainkat pénzért eladják. A végpontok közötti titkosítást használó appok között ott van az Apple iMessage, a WhatsApp, a Telegram és a Signal is például, a Facebook Messenger azonban továbbra is kimarad a listáról, pedig 2019-ben már azt ígérte a közösségi óriás, hogy a WhatsApp által használt módszert bevezeti a Messengerben is.

Tovább

Most letesztelheti, vízálló-e a mobilja

2021. július 9., 21:51 Módosítva: 2021.07.10 14:51
Bár a gyártók szeretik reklámjaikban hangoztatni, hogy készülékük vízálló, nem árt kicsit jobban utánanézni, mielőtt úszni indulunk a Balatonba telefonunkkal!

Nagy figyelmet kapott a héten egy új applikáció, mely a telefonok beépített barométerét használva megmondja, vízálló-e (még) mobilunk.

A Water Resistance Tester névre keresztelt app a Google Play Store-ból tölthető le (itt) és Android rendszeren működik. Mielőtt mindent feltennénk az applikáció által biztosított mérésre és úszni indulnánk telefonnal, ne felejtsük el, hogy a legtöbb csúcsmobil és pár középkategóriás készülék, mely IP-védettséggel bír és a gyártók szívesen nevezik „vízállónak” őket, nem arra valók, hogy a medencében úszkáljunk velük!

Honnan tudhatom, hogy bírja-e a vizet a mobilom?

Első lépésként ne higgyünk a marketingnek! Attól, hogy a reklámban a tóparton fotózgatják a pancsoló gyerekeket szüleik a telefonnal, attól a mobil nem lesz vízálló. Vásárlás előtt – vagy után – érdemes keresni egy hivatalos vízállósági elismervényt a dobozon vagy a leíráson (ez lesz az IP szabvány) és nézzük meg a garancialevélen, hogy az vízkárra kiterjed-e (szomorú, de legtöbb esetben nem).

MI AZ AZ IP SZABVÁNY?

A név a Nemzetközi Védelmi Jelölés angol megfelelőjéből származik (International Protection Marking), az IPXX formátumban pedig az első szám a szilárd, a második a folyékony anyagokkal szembeni ellenállást jelenti.

A mobilok esetén a drágább készülékek – például az olyan csúcsmobilok, mint az iPhone-ok vagy a Samsung Galaxy S-ek – jellemzően IP68 védelmet kapnak, de kiesnek a kalapból a mozgó alkatrészekkel szerelt, például szétnyitható mobilok.

Tovább

Hamarosan búcsúzik az APK formátum a Google Play-ből

2021. július 9., 14:30 Módosítva: 2021.07.10 13:06
2

Augusztustól megváltoztatja szabályzatát és az alkalmazásfeltöltés kritériumait a Google Play Store, ennek értelmében pedig elállnak az eddig használt APK formátumtól és kötelezik a fejlesztőket a 2018-ban bemutatott AAB vagyis Android App Bundle kiterjesztés használatára.

Az Android App Bundle a 2018-as Google I/O konferencián debütált és azóta is használható, több nagy fejlesztő is ebben a kiterjesztésben töltötte már fel appját a Play Store-ba, például az Airbnb, a Clash of Clans, a Dropbox, a Doulingo és a Netflix is használja.

Tovább

Menekülnek a hirdetők az iPhone-ról

2021. július 8., 16:40 Módosítva: 2021.07.09 06:04
1118
Az Android-rendszerbe tolják át a pénzt, amit eddig az iPhone-on költöttek.

Olyan jól sikerült az Apple iOS 14.5-tel bevezetett követésblokkolója, hogy a cégeknek nem éri meg az iPhone-on hirdetni, mert reklámjaik nem jutnak el a felhasználók hetven százalékához.

GettyImages-846142340
Fotó: Justin Sullivan / Getty Images Hungary

Az Apple az iOS 14.5 megjelenésével, április 26-án kapcsolta be az iPhone-okon a Beállításokban Adatvédelem – Követés menüpont alatt található funkciót. Ezzel a cupertinói cég engedélyezi felhasználói számára, hogy választhassanak, akarják-e engedélyezni a telefonjukra telepített alkalmazásoknak, hogy azok az alkalmazásokon kívül végzett internetes tevékenységüket kövessék és ezek alapján személyre szabott hirdetési profilt hozzanak létre róluk, vagy megtiltják ezt.
A követés rendszerszinten letiltható, de ha ezt nem teszi meg az iPhone-tulaj, az alkalmazásoknak kötelezően egyesével is rá kell kérdezniük az előbb leírt folyamat engedélyezésére.

Tovább

Telefonból kirepülő szelfikamera, jöhet?

2021. július 7., 21:26 Módosítva: 2021.07.08 09:06
Aprócska drónba tennék a mobil kameráját. Lehetne vele szelfizni vagy a szomszéd után kémkedni, amíg a szél el nem fújja.

A kínai BBK Electronics konglomerátumhoz tartozó Vivo nevű cég nyújtott be egy szabadalmat, melyet a LetsGoDigital vett észre. A 2021. július elsején nyilvánosságra hozott dokumentumban egy tradicionális készülék tervei láthatók, melynek teteje eltávolítható és onnan egy miniatűr drón húzható elő.

Teljesen normális mobilnak néz ki a terveken a készülék, elejét nagy méretű kijelző tölti ki, jobb oldalán kikapcsoló és hangerőszabályzó gombok láthatók. Teteje azonban mozog, egy négy propellerrel ellátott drón húzható ki onnan.

Tovább