Friss kommentek

A mobilos adatforgalom fele reklám

március 30., 19:29 Módosítva: 2016-03-31 13:02:32
12
14 hozzászólás

Az  Enders Analysis jelentése szerint a mobilos hirdetések vihetik el a felhasználók adatforgalmának nagy részét: méréseik alátámasztják a korábban inkább a levegőben logó 10-50 százalékos tippeket. 

Az Enders kis mintán végzett kísérletet: nyolc weboldalt töltöttek be, több népszerű híroldalról van szó, ehhez Iphone 6-os gyári böngészőnek adták ki magukat. A weboldalukat betöltötték önmagukban, majd a reklámok blokkolásával, végül a Javascriptet is kikapcsolva, aztán összehasonlították az eredményeket.

14 hozzászólás Tovább

Sopronban lehalt a Telekom

március 30., 12:00 Módosítva: 2016-03-30 14:05:11
10
3 hozzászólás

Olvasóink levelei és a Telekom Facebook-oldala szerint Sopronban és a környéken (például Fertőszentmiklóson) leállt a cég több szolgáltatása is. Nem lehet hívásokat indítani és fogadni, de többen azt is jelezték, hogy nem megy a tévé és az internet sem.

3 hozzászólás Tovább

Egyszerű linkektől fagynak le az appok iPhone-on

március 29., 13:15 Módosítva: 2016-03-30 07:31:34
24
5 hozzászólás

Sokan panaszkodnak mostanában arra, hogy az iOS-en összeomlanak a programok, amikor ráböknek egy linkre. Az Apple is elismerte a problémát, már dolgozik a javításon, és egyelőre annyit lehet tenni, hogy újratelepítjük a hibásan működő appokat, és reménykedünk a változásban.

5 hozzászólás Tovább

Beindult a nagyüzemi lájkvadászat az Instagramon

március 29., 09:31 Módosítva: 2016-03-29 18:43:24
5
8 hozzászólás

Értelmetlen lájkvadász képekkel telt meg az Instagram, miután a közösségi képmegosztó portál közölte, hogy algoritmusok fogja sorrendbe rendezni a hírcsatornákban megjelenő képeket. Főleg az Instragramon nyomuló márkák és más profi felhasználók aggódnak, hogy eltűnnek a nézők szemei elől, ezért kérnek meg mindenkit, hogy ugyan nyomjanak már rá a "követem" feliratú gombra.

8 hozzászólás Tovább

Sötétben is jól lő a Lenovo szelfibajnoka

március 25., 14:52 Módosítva: 2016-03-25 17:32:23
3
2 hozzászólás

Pont így néz ki egy unalmasan átlagos, középkategóriás okostelefon. Ez volt az első, és a második gondolatunk is, amikor kézbe vettük és elkezdtük használni a Lenovo Vibe S1 Lite készüléket.

Már maga a név is középszerűséget sugall, hiszen eleve a fél tucat különböző modellből álló Vibe sorozat közepes képességű S1 tagjának az olcsósított, Lite verziójáról van szó. Az ötcolos full hd kijelző és a kellemes tapintású, domború, matt fehér színű hátlap hozza a klasszikus okostelefon formát, a nyolcmagos MediaTek processzor 2 GB RAM-mal stabil színvonalat képvisel, hogy egy mára klasszikussá vált tesztet idézzünk. 

2 hozzászólás Tovább

Közepes mobilok egy kiemelkedő tulajdonsággal

március 23., 07:10 Módosítva: 2016-03-23 14:14:20
12
5 hozzászólás

Szeretne jó kamerát a mobiljába, de nem érdekli a kijelző minősége? Vagy pont fordítva, a legújabb kijelzőt szeretné, de soha nem fényképez, így nem is érdekli a kamera? Az LG olyan telefonokat dob most piacra, amelyek középkategóriásak, de van egy prémium minőségű alkatrészük.

LG X series
5 hozzászólás Tovább

Rozsdás vasra épül az oktatás

március 22., 15:18 Módosítva: 2016-04-05 15:35:37
128
36 hozzászólás
Az iskolákban elavultak a számítógépek, lassú az internet, és így nem lehet modern eszközökre építeni az oktatást. A netkapcsolatokat kormányzat elkezdte feltuningolni, de az eszközpark frissítése még várat magára. Az így keletkezett űrt többen is megpróbálják betölteni, talán abban bízva, hogy sikerül majd elcsípni egy kövérebb állami megrendelést. Egyelőre annyi biztos, hogy az okostelefonok, tabletek és számítógépek iskolai bevezetését nagyon alaposan elő kell készíteni.

Nagy mértékben rontja a diákok későbbi munkavállalási esélyeit az iskolák elöregedett digitális eszközparkja, a számítógépek túlnyomó többsége 3-6 éves, de ennél jóval régebbi hardverrel is találkozhatunk, amelyek múzeumba valók, nem iskolákba. Az oktatási intézmények finanszírozási gondjai itt is megjelennek, nem megoldott a gépek rendszeres karbantartása, frissítése.

Vannak gondok az interneteléréssel is, de ezt megoldják, az intézmények 100 megabites hozzáférést kapnak. Az eszközpark frissítéséről ennyi jót sem mondhatunk, ezt a témát óvatosabban kezeli a kormány. Ha nem változik semmi,

az eszközök hamarosan használhatatlanná válnak.
36 hozzászólás Tovább

Az Apple ott csökkentett méretet, ahol kell

március 21., 20:57 Módosítva: 2016-03-23 10:05:35
997
70 hozzászólás
Tim Cook hétfőn színpadra állt, hogy bemutassa a világnak az új iPhone SE okostelefont és az iPad Pro tablet 9,7 colos változatát. A kijelzők mérete csökkent, csúcstechnikából több lett, de az ár igazából egy centit sem mozdult lefelé. A kaliforniai cég ezekkel a kütyükkel fog idén pofátlanul pénzt keresni.

Nagyon csalódottak lehetnek, akik egy igazán olcsó iPhone megjelenésére számítottak az Apple március 21-i bemutatóján, mert az árak nem igazán változtak. (Percről percre tudósításunkat itt olvashatja vissza.)

A frissen piacra dobott iPhone SE ára itthon 160 ezer forintról indul, de tapasztalatból mondjuk, hogy nem igazán éri meg a 16 GB-os változatra hajtani, amikor a Facebook és a Messenger appok közösen akár 1 GB-ot is elfoglalhatnak a tárterületből, és akkor még egyetlen kiváló fotót sem készítettünk. A 64 GB-os változat ára pedig már csak egy hajszállal marad el a 200 ezer forinttól. 

70 hozzászólás Tovább

Kisebb iPhone és iPad érkezik

március 21., 17:44 Módosítva: 2016-03-21 21:00:00
128
0 hozzászólás

Rengetegen várják az Apple márciusi nagy bejelentését, mert végre megjelenhet egy kezelhető méretű iPhone, és a tollal használható iPad Pro kisebb változata. Kövesse a tudósításunkat!

Szólj hozzá!

Rossz ötlet kilőni a futó appokat egy merülő telefonon

március 16., 09:21 Módosítva: 2016-03-16 20:04:00
226
0 hozzászólás

Merül a telefonja, néhány százalék van már csak, de létfontosságú lenne, hogy a készülék bekapcsolva maradjon? A legtöbben ilyenkor gyorsan nekilátnak kilőni minden feleslegesnek gondolt programot, hogy azok se fogyasszák a maradék energiát. A baj csak az, hogy sajnos a dolog nem működik, sőt, a hozzáértők szerint még ronthatunk is a helyzeten.

A múlt héten az Apple és a Google is megerősítette, hogy az alkalmazások bezárása semmit sem javít az akkumulátor üzemidején. Sőt, Hiroshi Lockheimer, az Android vezető fejlesztőmérnöke szerint a sokak által tisztítókúra-szerűen alkalmazott alkalmazás-kilövés még ronthat is a helyzeten.

Röviden a lényeg: hagyjon fel az alkalmazások kikapcsolgatásával, mert nem segít, sőt, ha olyan appot lő ki, amelyre a gép szerint szükség van, akkor a folyamatos, automatikus újraindítás miatt még ronthat is a helyzeten.

A Wired összefoglalója szerint ahhoz, hogy ezt megértsük, kicsit bele kell menni abba, hogy is működnek a mobil operációs rendszerek.

Szólj hozzá! Tovább

Szépen búcsúzunk a Lumiáktól

március 16., 07:04 Módosítva: 2016-03-17 07:18:28
86
51 hozzászólás

Egyszerű, szép, vékony és olcsó – ez az új, 650-es számú Lumia, amire a Microsoft a legolcsóbb műanyagok helyett stílusosabb burkolatot rakott, így a mobil nagyobb eséllyel kelti fel a céges vevők érdeklődését. Ez a középkategóriás készülék bennünk a Samsung Galaxy A3-at idézte fel, az is hasonló céllal jött létre. Kicsit zavarba is jöttünk ettől a dizájntól, mert a hazai kínálatban 74 ezer forintért kapható Lumia 650 sokkal szebb, mint a kétszer drágább Lumia 950, a Microsoft csúcskategóriás mobilja.

51 hozzászólás Tovább

Elkészítettük a forradalmi Bem appot

március 15., 16:59 Módosítva: 2016-03-16 11:54:22
29
0 hozzászólás
Megpróbáltunk egy hülye viccre építve fél nap alatt appot írni az Androidra, és az eredmény annyira jó lett, hogy a szoftvertervező grafikusok biztosan sírva fakadnak a látványtól. Bemutatjuk a programozáshoz vezető útat.

Most igazán forradalmi a hangulat a programozás körül, és ha nemzethalált nem is vizionálnak a kódolásügyi megmondóemberek, mi is megírtuk, hogy súlyos gazdasági lemaradás lehet abból, hogy a sehonnai bitang honfitársaink nem a billentyűzet fölött domborulnak. Ennél jobb alkalmat nehezen találtunk volna, hogy megvalósítsuk évek óta dédelgetett szóviccünket álmunkat, a Bem appot.

Szólj hozzá! Tovább

Programhiba miatt gyorsulhat az Iphone

március 11., 13:19 Módosítva: 2016-03-11 23:38:20
91
0 hozzászólás

Érdekes trükkel lehet gyorsítani, vagy legalábbis érzésre gyorsabbá tenni az iOS újabb változatait futtató eszközöket: ki kell kapcsolni a programok megnyitását kísérő áttűnési effektet.

Az áttűnési effekt tulajdonképpen egy animáció: az iOS tervezői szerint jobban néz ki, ha minden megnyitáskor úgy nézne ki, mintha a program ráhajtódna a képernyőre, mint egy lap, vagy épp az indítási ikonból nőne ki ahelyett, hogy egyszerűen megjelenne. Az effekt azonban megnöveli az alkalmazások indulási idejét, hiszen nem azonnal, az ikon megérintése után indul el, amit szeretnénk, hanem előtte még feltűnősködik egyet.

Az effekt bizonyos fokig visszavethető a beállítások között, de ez nem megszünteti, csak minimalizálja a képi hatást. A 9to5Mac pár napja videón mutatta be, hogy lehet mégis szinte teljesen kikapcsolni az áttűnést: egy programhiba segítségével.

Az AssistiveTouch nevű funkció bekapcsolása, és az ennek működését jelző ikon jobb alsó sarokba húzása után kell párszor, jó ritmusban belépni a Spotlight keresőbe, majd kilépni onnan. Értelme nem sok van, de a beszámolók szerint ez valamiért azt eredményezi, hogy az áttűnési effekt eltűnik, és hirtelen sokkal gyorsabbnak tűnik a telefon.

Szólj hozzá!

Megvan, mikor jöhet a ráncfelvarrt iPhone

március 10., 19:55 Módosítva: 2016-03-17 13:24:09
16
1 hozzászólás

Az Apple kiküldte a sajtómeghívókat a következő eseményére, ahol bejelent valamit, amit még titkol, de ahogy az lenni szokott, már rengeteg információ kiszivárgott arról, hogy mit is dobhatnak most piacra. A meghívókból mindenesetre azt már tudjuk, hogy március 21-én mutathatják be az új termékeiket. Jöhet az iPhone 5 felújított SE nevű változata, egy új iPad és egy új Apple Watch. 

1 hozzászólás Tovább

Nem szobadísz, igásló

március 4., 21:43 Módosítva: 2016-03-07 15:20:45
291
35 hozzászólás
A Thinkpad X1 Yoga jelenleg a Lenovo egyik legjobb gépe. Az elsősorban üzleti felhasználókat célzó laptop-tablet hibridet még januárban mutatták be a La Vegas-i CES-en, de a február végi barcelonai Mobil Világkongresszuson is az egyik legsűrűbben körbeállt eszköz volt a Lenovo standjánál. Stílszerűen a barcelonai úton teszteltem, hogy ha már munkára szánják, tényleg élesben nyúzhassam. Van ennél szebb gép, az biztos, olcsóbb meg pláne – de dolgozni, azt tényleg nagyon lehet vele. Persze félmilliós ár felett ez a minimum.

A gépei elnevezésével a Lenovo nem kifejezetten könnyíti meg a felhasználó dolgát. A tesztelt hibridet Thinkpad X1 Yogának hívják, ehhez képest a cég laptopjai között találni olyat, ami Thinkpad, de nem Yoga; van olyan, ami Yoga, de nem Thinkpad; de van Thinkpad Yoga-vonal is, ami nem X1. És ezek még csak a laptopok, a tabletek között is akad külön Yoga, és külön Thinkpad is. Érdemesebb az X1 mentén elindulni, ehhez az üzleti szériához tartozik most többféle eszköz is:

  • Az alap az X1 Carbon, ennek a negyedik generációja fut éppen, és egy sima laptopról van szó.
  • A másik véglet az X1 Tablet, ez egy különálló táblagép, amely felcsatolható billentyűzettel laptoppá alakítható.
  • A számunkra most érdekes X1 Yoga a kettő közötti hibrid, gyakorlatilag a Carbon laptop Yogával megbolondított, összevissza hajtogatható változata.
35 hozzászólás Tovább

Ébred az Erő a Samsungban

március 3., 15:52 Módosítva: 2016-05-26 09:22:29
470
58 hozzászólás

Néha egészen apró dolgokon múlik, hogy mitől lesz az egyik okostelefon sokkal jobb a többinél. A Samsung Galaxy S7 Edge esetében ez a kijelző, és nem a hajlított szélei miatt, és nem is mert úgy néz ki az egész készülék, mintha egy űrbéli civilizáció termékét tartanánk a kezünkben.

A szerves fénykibocsátó dióda, vagyis az OLED tehet az egészről. A Samsung által alkalmazott OLED-panel elképesztően vékony, élénkebbek a színei, jobb a betekintési szöge, fényesebb és kontrasztosabb az LCD-nél. Röviden összefoglalva:

jó ránézni.

Az akkuhasználatot is befolyásolja, hogy az OLED-nek akkor is alacsony a fogyasztása, ha csak egy pillanatra rá akarunk nézni az órára. Normális esetben ehhez be kell kapcsolni a kijelzőt, a Samsungé azonban folyamatosan be van kapcsolva. Ehhez az OLED-en csak az óra pixeleit kell bekapcsolni, csak azok világítanak, ez eredményezi az energiatakarékos működést. LCD kijelzővel, amilyen az iPhone-okban és sok más mobilban van, ezt nem lehet ilyen jól megoldani.

58 hozzászólás Tovább

Hanggal fizethetünk a kasszánál

március 3., 09:26 Módosítva: 2016-03-03 11:49:43
6
0 hozzászólás

Újfajta fizetési és hitelesítési megoldást tesztel a Google, hogy érintős bankkártya nélkül, néhány betű kimondásával tudjunk vásárolni a boltokban. A Hands Free néven futó pilot projektben a  San Francisco környékén élők vehetnek részt, és iOS-t vagy Androidot futtató készülék szükséges hozzá.

A vásárlások során előre meg kell mondani a projektben részt vevő boltok kasszásának, hogy mobillal történik a fizetés, de innentől már elég bemondani a nevünk kezdőbetűit.

Szólj hozzá! Tovább

Napi Apple-pletyka: jön az iPhone Pro

március 1., 09:31 Módosítva: 2016-03-01 18:21:21
24
4 hozzászólás

Bár az új iPhone-ok bejelentése csak ősszel várható, szokás szerint már most számos pletyka kering róla. Arról már korábban keringtek hírek, hogy az Apple egyszerre két iPhone 7 Plus verzión is dolgozik, most pedig egy kínai oldal szerint a dupla kamerás változat az iPhone Pro nevet kaphatja.

4 hozzászólás Tovább

Vízórával és villanykapcsolóval is gyógyíthatunk

február 27., 14:07 Módosítva: 2016-02-28 01:15:11
26
0 hozzászólás

Egy ékszer is tud életet menteni, ha az elegánsan csillogó felszín alá okos elektronikát rejtenek. A ZTE nem egy közismert név az ékszeriparban, de a kínai mobilgyártónak van egy gyűrűje, amire érdemes felfigyelni.

ZTE-Icharming-smart-ring-6-unique-function-silver-and-zircon-int

Az iCharming Ring beépített mozgásérzékelője a napi lépéseinket is számolja, és az ezüst foglalatba helyezett színes cirkonkristály megvilágításával értesít minket a bejövő üzenetekről, de a legérdekesebb funkciója a vészriasztás, amikor egy speciális mozdulatsort érzékelve azonnal elküldi a koordinátáinkat az általunk előre megadott címre.

A láthatatlan elektronika, az észrevehetetlen monitorozás egyre felkapottabb fejlesztesi irány a fitnesziparban és a gyógyászatban

- mondta Christopher James egészségügyi mérnök professzor a Warwick Egyetemről, akivel a barcelonai mobilkongresszuson beszélgettünk. Szerinte az elmúlt 10-15 évben furcsa otthoni orvosi műszerek jelentek meg, és mire a piacra kerültek, elavultak. Az okostelefonban és a hozzá kapcsolódó eszközökben viszont rengeteg kiaknázatlan lehetőség van. A legnagyobb előny talán az, hogy úgy lehet odafigyelni a segítséget igénylő emberekre, hogy nagyrészt önálló életet tudnak élni, nem kell folyamatosan másra támaszkodniuk.

Szólj hozzá! Tovább

Ezek a legjobb mobilok idén

február 26., 13:36 Módosítva: 2016-02-27 14:10:55
572
27 hozzászólás

Véget ért a Mobil Világkongresszus, és ahogy a szervező GSMA szövetség megszavazta a show és az elmúlt év legjobbjait, úgy mi is összeállítottuk a toplistánkat a Barcelonában látottak alapján.

27 hozzászólás Tovább

Júniusban jön a OnePlus 3

február 26., 06:50 Módosítva: 2016-02-26 18:05:05
8
0 hozzászólás

Várhatóan a második negyedév végén érkezik a OnePlus 3. Ezt Carl Pei, a hirtelen nagyon népszerűvé vált kínai mobilgyártó társalapítója jelentette be egy CNET-nek adott interjúban. Ez lesz a cég negyedik modellje, egyben az új csúcskészülékük. Sokat még nem róla tudni, de Pei annyit már elárult, hogy új dizájnt kap.

Szólj hozzá! Tovább

Minek második kijelző egy mobilra?

február 25., 16:30 Módosítva: 2016-02-26 15:57:39
131
0 hozzászólás
Hány kijelző és hány kamera kell egy mobilnak? Nem, nem egy vicc kezdődik ezzel, az LG V10-nek ugyanis két kijelzője és három kamerája van. Teszteltük az LG egyik legújabb mobilját.

Amikor bemutatnak egy új csúcskategóriás okostelefont, a legnagyobb újdonság a teljesítményben szokott lenni, a csúcstelefonok esetleg kapnak egy nagyobb kijelzőt vagy jobb kamerát. Igazi újdonságokat ritkán fejlesztenek.

Szólj hozzá! Tovább

Bemutatták a Xiaomi új csúcsmobilját is

február 25., 15:24 Módosítva: 2016-05-26 09:15:59
102
28 hozzászólás

A kínai Xiaomi bemutatta a legújabb zászlóshajóját, az Mi 5-öt szerdán, a barcelonai Mobil Világkongressszuson.

Az 5,15 hüvelykes telefon a  Qualcomm  legújabb és eddigi legerősebb  Snapdragon  820-as processzorát kapta, akárcsak a Samsung és az LG napokban bejelentett csúcsmodelljei. Emellett akár 4GB RAM-mal és 128GB belső tárhellyel is választható, illetve 3000 milliamperórás akkut és 16 megapixeles hátsó kamerát kapott.

28 hozzászólás Tovább

Hatalmas mobil eszközt csomagoltak ki Barcelonában

február 24., 17:36 Módosítva: 2016-02-25 12:39:43
149
7 hozzászólás

Könnyen használható menü, négy kamera, hét colos kijelző, térképek és közösségi appok - ez a felsorolás akár egy okostelefonra is illene, de a barcelonai mobilkongresszuson bemutatott kicsomagolós reklámvideón nem egy új mobil látható, hanem a Nissan Leaf.

Hiába, a mobilitásnak ez a két eszköze, az autó és az okostelefon ma már szoros kapcsolatban él. Bár a Nissan csak a reklámlehetőséget használta ki a mobilipari szakkiállításon, sok más cég a műszaki fejlesztéseit is részletesen bemutatta.

Egyre közelebb vagyunk az önvezető autók megjelenéséhez, de az csak a jéghegy csúcsa, hogy az autó kormányozni tudják magukat

– mondta Derek Aberle, a Qualcomm vezérigazgatója, az MWC-n tartott nyitóbeszédében. Ezt a céget a mobilokba épített processzorairól ismerjük, de jó rálátásuk van az járműiparra is, hiszen már több mint 340 millió csipet szállítottak le az autógyártóknak.

A legmenőbb eszközeiket Lewis Hamilton F1-es autójába építik be, de a csúcsmobilokban idén debütált Snapdragon 820 processzor speciális változatát hamarosan a családi autókban is megtaláljuk, mert brutális erő kell ahhoz, hogy a fedélzeti rendszer értelmezni tudja a szóban kiadott utasításainkat. 

7 hozzászólás Tovább

Tarthatatlan, hogy az első iPad óta minden tablet egyforma

február 24., 12:18 Módosítva: 2016-02-25 10:47:23
3
14 hozzászólás

A tabletpiac jelenéről és jövőjéről beszéltek a Lenovo vezetői Barcelonában, a Mobil Világkongresszuson. Jeff Meredith, a cég tabletrészleget vezető alelnöke szerint a tabletek terén még az utóbbi években is masszív növekedés volt látható, de tavaly először ez a szegmens is lassulni kezdett.

14 hozzászólás Tovább

Megszűnik a Tesco Mobile

február 24., 09:02 Módosítva: 2016-02-24 17:30:54
165
30 hozzászólás

A Magyar Idők információi szerint a Tesco és a Vodafone közös, saját, 31-es előhívóval is rendelkező Tesco Mobile nevű mobiltelefon-szolgáltatás megszűnik, az előfizetők és az ügyfelek áprilistól a Vodafone-hoz kerülnek át.

Április elsejétől már új előfizetést sem lehet kötni, április 5-től a szolgáltatás átadásáig nem lehet majd egyenleget feltölteni a már élő feltöltőkártyás számokhoz sem. Az átadás elméletileg április 16-ig tart majd. A telefonszámok változatlanok maradnak, a Vodafone az átállást követően SMS-ben tájékoztatja az előfizetőket

A tarifák tekintetében is lesz változás, bár egyes tarifák elérhetők maradnak, más lehetőségek megszűnnek. A Clubcard és az Ingyenpercek opció megszűnik, de a roaming kedvezmények mellett a Dupla és a Kedvenc tarifa is megmarad.

A Tesco Mobile 2012. március elsején indult, az akkori nyilatkozatok szerint jó másfél milliós előfizetői bázisra számítottak, és meghatározó szereplővé váltak volna annak ellenére, hogy ötödikként érkeztek a piacra (a negyedik a Lidl mobilszolgáltatása volt).

30 hozzászólás

A mobilszám szeretne az új aláírás lenni

február 24., 07:04 Módosítva: 2016-02-25 08:51:24
15
4 hozzászólás
A digitális identitás biztonságáról tartott előadásokat több prominens cég vezére kedd reggel a barcelonai Mobil Világkongresszuson (MWC). A közös pont, hogy a Dolgok Internete mindenki szerint úgy tör fel, mint a talajvíz, ami persze szuper, csak közben mindenki attól tart, hogy ha nem figyelünk, minden elönt a biztonsági réseken beömlő hekkeráradat.

A biztonság és adatvédelem kérdéséhez mindenki a maga módján közelít: a csipgyártó megbízhatóbb hardverben, a biometriával foglalkozó cég az átverhetetlen arcfelismerésben, a Telenor a mobilszám globális digitális kulccsá avanzsálásában, a csetalkalmazás pedig az erős titkosításban látja a biztonságos jövőt, na meg a növekedési lehetőséget.

4 hozzászólás Tovább

A Google és a Lenovo körbetangózta a katalán múzeumot

február 23., 14:04 Módosítva: 2016-02-24 08:04:25
47
2 hozzászólás
Biztos vagyok benne, hogy egyetlen mobiltechnológiai kiállítás közönsége se keringett még soha olyan lelkesen egy múzeum termeiben, mint hétfő este Barcelonában. Most se az volt ennek az oka, hogy a sok geek besokallt az új telefonoktól és elindult inkább kulturálódni, hanem hogy a Google és a Lenovo a Katalán Nemzeti Múzeumban demózta a közös projektjét, a Project Tangót.

Maga a Google már néhány éve dolgozik a térfelismeréssel és kiterjesztett valósággal kapcsolatos technológián, de januárban a Las Vegas-i CES-en bejelentették, hogy ehhez a Lenovo fog piacképes terméket fejleszteni. Ez várhatóan egy lapátméretű okostelefon lesz, és júniusban érkezik, de addig is a két cég egy közös tabletes demón mutatta be, hogyan is működik és mire jó egy tangós eszköz. A bemutatót egyébként Johnny Lee vezette fel, aki a Project Tango vezére a Google-nél, de korábban a Microsoft Kinectje mellett is bábáskodott.

2 hozzászólás Tovább

Az emberek birkák: ingyen wifiért cserébe mindenre hajlandóak vagyunk

február 23., 10:26 Módosítva: 2016-02-26 16:14:19
247
19 hozzászólás

Hiába lehet folyamatosan arról olvasni, mennyire veszélyes, ha a legalapvetőbb számítógépes és internetes biztonsági alapelveket sem tartjuk be, újabb és újabb kísérletek bizonyítják, hogy az emberek naiv idióták.

Az Avast IT-biztonsági cég egy friss kísérletben a barcelonai reptéren állított nem túl szofisztikált csapdát: jelszó nélkül elérhető wifi-hálózatokat használtak, olyan nevekkel, mint „Starbucks”, „Airport_Free_Wifi_AENA” vagy „MWC Free WiFi”. Az eredmény megdöbbentő:

négy óra alatt kétezren csatlakoztak, vagyis ennyien sétáltak bele a csapdába.

A kutatók azért pont Barcelonát választották, mert most tartják a városban a Mobil Világkongresszus nevű óriási eseményt. Sokan kifejezetten emiatt érkeznek a városba, de természetesen sok a turista is a környéken. A lényeg, hogy az Avast szakemberei játszva szerezhettek volna személyes adatokat is, de most megelégedtek azzal, hogy kigyűjtsék, ki milyen internetes oldalt nézett meg, illetve néha azt is meg tudták nézni, hogy az adott telefonra vagy tabletre milyen alkalmazásokat telepítettek a tulajdonosok.

A jelenség nem furcsa, teljesen átlagos dolog, hogy ha ingyenes wifit találunk valahol, ahol pár percnél több időt töltünk el, akkor mindenféle védelem nélkül csatlakozunk rá, függetlenül attól, hogy egy fogorvosi váróról, egy gyorsétteremről vagy bármilyen más, alkalmi szolgáltatóról van szó. Az Avast arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy ha ezt tesszük, mindenképpen próbáljuk meg a böngészést és a kapcsolatot biztonságossá tevő alkalmazásokkal védeni magunkat és az adatainkat, és ha lehet, ne ilyen nyílt hálózatokon keresztül intézzünk a netes banki ügyeinket.

19 hozzászólás

A Telekom feltalálta a szolgáltatók Whatsappját

február 22., 17:06 Módosítva: 2016-02-23 15:01:51
69
9 hozzászólás

A távközlési cégek nagyon megrémültek, hogy a webes vállalatok elhappolják előlük az ügyfeleket, hiszen az online csevegőhálózatok és netes telefonok minden létező eszközön működnek, nem függnek a SIM-kártyától. Nem is a távközlési cégeknek van több mint egymilliárd ügyfelük, hanem a Facebooknak meg a Google-nek.

A Deutsche Telekom túllépett ezen a ijedtségen, és Barcelonában bejelentette az Immmr nevű szolgáltatást, amivel ugyanazt tudják nyújtani, mint a Whatsapp.

Az Immmr tulajdonképpen egy virtuális telefonszolgáltatás, mellyel a telefonszámunkra érkező hanghívásainkat, sms-einket és videohívásainkat is mindig magunknál tudhatjuk, függetlenül attól, hogy nálunk van-e a mobilunk, vagy sem. A legjobb az egészben, hogy az Immmr tesztje

Magyarországon lesz.

Meg Szlovákiában, de ennyire ne vesszünk el a részletekben.

9 hozzászólás Tovább