Friss kommentek

Az abszolút netsemlegességet el kell felejteni

július 21., 11:18 Módosítva: 2017-07-21 18:33
226
Fölösleges a több száz megabites mobilnetes hozzáférés, és a netsemlegesség koncepcióját is teljesen át kell gondolni – ezekről beszélgettünk Vittorio Colaóval, a Vodafone globális vezérigazgatójával. Cégének világszerte közel félmilliárd fizető ügyfele van, egyedül a kínai állami tulajdonban lévő China Mobile nagyobb náluk ügyfélszám alapján.

Azt mondják, hogy ha pár évente ellátogat egy országba, akkor ott gondok vannak. Magyarországon jó ideje nem járt. Ezek szerint itt minden rendben van?

Igen, igazából nem is kéne idejönnöm, mert amióta legutóbb itt jártam, a harmadik helyről a másodikra kerültünk a piacon az ügyfélszolgáltatásokból származó árbevétel tekintetében, és a legjobbak között vagyunk az ügyfélértékelés alapján. Tegnap meglátogattam egy üzletet, ahol olyan jók voltak az ügyfelek visszajelzései, amilyet egész életemben nem láttam. Ez alapján elképzelhető, hogy a következő tíz évben sem kell majd visszajönnöm.

Mi hozta mégis ide?

Kicsit bűntudatom volt, mert valójában az elmúlt időszakban már kétszer megpróbáltam ideutazni, de ezeket a találkozókat el kellett napolni. És itt van Alex Froment-Curtil, aki hat hónapja kapta meg a kinevezését a Vodafone Magyarország vezérigazgatójaként, én pedig általában két-három hónapon belül meglátogatom azt az országot, ahol új vezető kerül a csapat élére. Ez mostanáig elmaradt.

Tovább

Az új Nokia 3310 helyett inkább ezt nézze meg!

július 21., 10:12 Módosítva: 2017-07-22 12:37
141

A finn HMD Global minden szemgolyót magára irányított a felújított Nokia 3310 modellel, de a régire nem sokban hasonlító készüléket pofátlanul magas, körülbelül 18 ezer forintos áron dobta piacra.

Tovább

Magyaroknak óriási szívás okosórát nyomkodni

július 21., 10:12 Módosítva: 2017-07-21 16:05
2

Vannak emberek, akiknek nagyon hiányzott az életükből, hogy nevetségesen kicsi és kerek kijelzőn nyomkodhassanak virtuális billentyűzetet, nagy szerencséjükre az Android okosórákra kiadott Wear 2.0-s szoftvere pótolta ezt a hiányosságot.

Kisebb hibákkal.

Már megint a magyarokat tépi a balsors
Tovább

Megvédik az Androidot a rosszindulatú appoktól

július 20., 10:27 Módosítva: 2017-07-20 13:09
1

Erősebb védelmi rendszert épít ki a Google az Androidon, hogy a felhasználók elkerülhessék a megtévesztő és káros alkalmazásokat. A Play Áruházban fokozatosan elérhetővé váló Play Protect rendszer azokat az appokat is megvizsgálja, amelyek külső forrásból kerültek fel a mobilra.

Tovább

Maradandó nyoma is lesz a vizes vb-nek

július 18., 06:17 Módosítva: 2017-07-18 16:25
2

Akadnak előnyei is a vizes vb-nek, bár ez szabad szemmel csak akkor látható, ha a szemgolyóinkat a mobil kijelzőjére tapasztjuk sebességmérés közben. A Telekom azt írja, hogy a bajnokság helyszínei közelében és a közlekedési csomópontoknál az állomásain 375 Mbps átvitelt engedélyezett, így az ilyen sebességű állomásainkat száma közel ötvenre nőtt. Azt írják, hogy ezek maradandó fejlesztések, szóval nem fognak lassítani, miután véget ért a vb.

Tovább

Érkezik a V30, az LG idei csúcsmobilja

július 13., 10:56 Módosítva: 2017-07-13 18:16
5

Nagyon úgy tűnik, hogy az LG ezúttal európai premieren mutatja be a csúcskategóriás V-sorozat új tagját, a V30-at. A nemzetközi sajtó képviselői ugyanis már kaptak meghívókat egy augusztus 31-én Berlinben megrendezésre kerülő eseményre. Ez egy nappal a német fővárosban megrendezett IFA kiállítás megnyitója előtt lesz.

Tovább

Láttunk már jól működő digitális bérletet

július 12., 16:45 Módosítva: 2017-07-21 17:30
172

A tervek szerint még a héten elindul a BKK digitális jegyértékesítési rendszere, azaz mostantól online vehetünk magunknak jegyeket és bérleteket. Úgy tudjuk, hogy a modern digitális jegyek használatához nethozzáférés és mobil kell majd, és persze előzetes regisztráció. Ezzel kapcsolatban sok kérdés felmerült, például mi lesz, ha esetleg összeomlik az online rendszer, és nem jelenik meg a mobilon a bérlet?

Külföldön már láttunk jó néhány digitális, vagy legalább részben digitális megoldást, de az olvasóink segítségét is igénybe vennénk, hogy még többet megismerjünk, úgyhogy bátran írjanak, ha mostanában nem lyukasztottak jegyet, csak lazán lehúzzák a csipkártyájukat a beléptetőkapunál. Főleg az érdekel minket, hogy milyen kényelmi megoldásokat találtak ki más városokban, és milyen extra előnyökkel jár a modern közlekedési jegyek használata.

Tovább

Pánikhangulat van az iPhone 8 tervezőinél

július 12., 13:04 Módosítva: 2017-07-13 09:43
63

A tizedik évfordulóra megjelenő iPhone 8 újdonságai közül jó néhánynak a bevezetése későbbi időpontra csúszhat a legfrissebb jelentések alapján, mert a mérnököknek váratlan problémákkal kell szembenézniük. A Fast Company egyenesen arról ír, hogy pánikhangulat uralkodik a készüléken dolgozó mérnöki és tervezői csapatok körében.

Tovább

Van már aksi nélkül működő mobil

július 10., 16:30 Módosítva: 2017-07-11 11:29
218

Egyetemi kutatók megépítettek egy akkumulátor nélkül működő mobiltelefont, és tudtak telefonálni is vele. A Washington Egyetem mérnökei által létrehozott primitív eszköznek nincs kijelzője, csak gombjai, és úgy alakították ki, hogy csak pár mikrowattot fogyasszon.

batt
Fotó: Washington Egyetem
Tovább

Holografikus kijelzővel jön a mozitelefon

július 10., 12:27 Módosítva: 2017-07-10 16:16
17

A filmiparban használt húszmillió forintos profi kameráiról ismert RED bejelentette, hogy belép a mobilok piacára. A Hydrogen One nevű eszközön Android fut.

5,7 colos holografikus kijelzőjén szemüveg nélkül is látható lesz a 3D tartalom

Ez kicsit megkésett lépésnek tűnik, a 3D hanyatló népszerűségét és a VR előre törését látva, arról nem beszélve, hogy az LG-nél már láttunk hasonló mobilt, évekkel ezelőtt, és az sem aratott túl nagy sikert.  

Tovább

Aranyozott Nokia 3310 örökíti meg Putyin és Trump találkozóját

július 10., 09:24 Módosítva: 2017-07-10 14:13
9

Sokan szeretnek tárgyi emlékeket eltenni a történelmi események tiszteletére, de a napilapok raktározása ma már nem elég trendi, ezért egy orosz cég kitalálta, hogy telefontokba vési bele a múltat. A Caviar nevű vállalat legfrissebb kreálmánya

egy aranyberakásos Nokia 3310, Donald Trump amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök portréival.

Aki megveszi ezt a mobilt, garantáltan emlékezni fog rá, mert a közel hétszázezer forintos árával elég nagy lyukat üt a bankszámlán.   

Tovább

Erős karakter a Blackberry KeyOne

július 8., 22:49 Módosítva: 2017-07-10 07:24
74

Egész jó dolgok is kisülhetnek abból, ahogy a TCL belevágott a valódi Blackberry mobilok gyártásába. Igen, tudom, a kínai mobilcég már piacra dobott pár DTEK nevű készüléket Androiddal és a Blackberry szoftvereivel, de ezek csak meglévő modellek utánlövései és/vagy tök unalmasak. A nemrég piacra dobott KeyOne mobilnak viszont van karaktere, és nemcsak arra gondolok, hogy a betűket valódi gombokkal tudjuk bepötyögni, hanem hogy egy téma, a produktivitás köré húzták fel az egészet.

Tovább

Senki nem tudja, mikor jön az anti-iPhone

július 7., 13:18 Módosítva: 2017-07-11 09:59
6

Andy Rubin, az Android egyik megalkotója még márciusban jelezte, hogy titkos projekten dolgozik: saját okostelefont fejleszt Essential nevű cégével. Májusban aztán be is mutatta az anti-iPhone-t, közeli megjelenést ígérve.

Tovább

Megint csúcskamerákat tesz mobiljaiba a Nokia

július 6., 15:38 Módosítva: 2017-07-06 20:53
2

A Nokia mobiljai régebben kameráikról is híresek voltak. Most megint régi partnerével, a Zeiss gyártóval szövetkezik, hogy visszahozzák a régi dicsőséget.

Tovább

Nézz a szemembe, felvétel készül!

július 5., 16:04 Módosítva: 2017-10-24 11:22
52

Mobilja már mindenkinek van, ezért a Szilícium-völgy vállalkozói egy ideje a következő nagy dobást keresik. Jó iránynak tűnt például a szemüvegek okosítása, de a Google ebbe belebukott, és a gyártók dögunalmas ipari alkalmazásokban találtak menedéket. Akar valaki raktárkészletezősdit játszani? Na ugye.

Aztán jött a Snap, a tinik százmillióit megmozgató csevegőapp, és a sok milliárd dollárt érő cég hekkerei kitalálták, hogy a szemüvegnek egyáltalán nem kell okosnak lennie. Bőven elég az is, hogy menő.

Ez a Spectacles, a bazári fényjáték közben videót készítő szemüveg
Tovább

Teljesen megújul a Vodafone alkalmazása

július 4., 09:18 Módosítva: 2017-07-04 14:53
139

Megjelent a Vodafone vadiúj alkalmazása, és ez alighanem fontos hír az ügyfeleknek, mert az elmúlt hetekben, hónapokban többször kaptunk megkeresést azzal kapcsolatban, hogy az app nem igazán működik. Megjelenése után a régi appot lezárják, és abban egy átirányító felület jelenik meg, hogy mindenki töltse le az újat. (iOS, Android)

Mint megtudtuk, a Vodafone tavaly nyáron rájött, hogy a korábbi app, amellyel az ügyfelek lekérhetik a használati adatokat és befizethetik a számlájukat, műszaki szempontból zsákutca. Ráadásul lassú is volt, mert minden szolgáltatói alrendszerből külön-külön kérdezte le az információkat.

Az új app nemcsak szebb, ahogy a fotón is jól látható, de a mögötte rejlő programkód is okosabb lett. Az applikáció mögé betettek egy köztes rendszert, hogy felgyorsítsák az adatok lekérését, és úgy alakították ki a felületet, hogy azon később új tartalmak is meg tudjanak jelenni - mondta Szőke József, a Vodafone ügyfélérték-menedzsment igazgatója.

Tovább

Sokan hiába egyeztették az adataikat, így is kikapcsolták a telefonjukat

július 3., 23:48 Módosítva: 2017-07-04 17:24
25

Július elsejéig kaptak időt a feltöltőkártyás telefonnal rendelkezők, hogy elvégezzék a kötelező adategyeztetést a szolgáltatójuknál.

Az elektronikus hírközlésről szóló törvény tavaly novemberi módosítása szerint ugyanis a feltöltőkártyás mobilok szerződéseit csak ebben az esetben lehet meghosszabbítani.

Most, hogy megtörtént a Hír TV arról készített riportot, hogy nem ment teljesen zökkenőmentesen az átállás, és voltak olyanok, akiknek az adategyeztetés ellenére is kikapcsolták a kártyákat.

Tovább

Netezünk vígan, aztán egyszer csak megáll

június 29., 16:55 Módosítva: 2017-07-03 11:28
78

Vajon megint azzal kell szembesülni, hogy ami ingyenes, annak olyan is a minősége? Berlini tesztünkre rengeteg levelet kaptuk a külföldön élő olvasóinktól, és az Európát bejáró indexes kollégák is jelentettek a tapasztalataikról.

Tovább

Fényes hátlappal újít a Honor 9

június 27., 21:08 Módosítva: 2017-06-28 11:37
2

A Honor márka reklámszlogenjében az áll, hogy bátornak kell lenni, és a cég támogat is néhány extrémsportoló csapatot, de az igazán nagy bátorság ahhoz kell, hogy George Zhao cégvezér Berlinben a színpadra álljon, a nemzetközi sajtó előtt, és több mint húsz percen át a hátlapon megcsillanó fényről beszéljen.

Tovább

Ez neked roaming???

június 26., 10:20 Módosítva: 2017-06-27 10:59
457

Dübörög a digitális jólét, már a kerítés is megabitekből van, de a határ túloldalán azért akadnak még furcsa dolgok. Hiába intézte el az Európai Unió, hogy az egész területén úgy tudjunk mobilnetezni, mintha otthon, a négy fal között csinálnánk, Berlinben néha csak pislogtam a homokórázó böngészőre.

Tovább

Rátettük a kezünket a OnePlus 5-re

június 22., 10:32 Módosítva: 2017-06-23 06:18
243
Elutaztunk Berlinbe, hogy a kevés európai bemutató egyik helyszínén megnézzük, hogyan rajonganak az emberek a kínai OnePlus mobilokért. Elmondhatjuk, hogy nagyon: több százan álltak sorba a bolt előtt. Az új modell nagyon jól sikerült, végre szuper a kamerája is, és megmaradt rajta a puritán és könnyen kiismerhető Android, kevés egyedi extrával.

Kedd éjjel hivatalosan is bemutatták a OnePlus 5 mobilt, és szerda reggel 9-kor már elkezdett kígyózni a sor a berlini Budapester straße 44. alatt található Bikini House bevásárlóközpontban. A kínai márka legelvetemültebb rajongói képesek voltak 9 órán át, egészen este hatig a bolt bejárata előtt szobrozni, hogy a németek közt elsőként vehessék meg a megfizethető árú szupermobilt.

Tovább

Megérkezett a OnePlus 5 csúcsmobil

június 21., 10:12 Módosítva: 2017-06-22 09:06
41

Sorozatos pletykák és szivárgások után a OnePlus végre hivatalosan is bejelentette a sokak által várt új csúcsmobilját, a OnePlus 5-öt – írja a 9To5Google.

Ahogy már a korábban kiadott képekből is látszott, a mobil dizájnjában sok hasonlóságot mutat az iPhone 7 Plusszal, bár apróbb különbségek azért vannak, például a laposabb oldalak és a hangsúlyosabban kerekített hátlap. A lényeg viszont úgyis az, ami belülre került.

Tovább

Megfizethető lett a minőség a Motorolánál

június 20., 23:33 Módosítva: 2017-07-12 14:24
700

Normális áron is találunk jó minőségű okostelefont, a napokban boltokba kerülő Moto G5 és G5 Plus például nagyon rendben van. Mindkét készülék elég stabil alapokra épül, a letisztult Android kevésbé hozza zavarba a kezdő felhasználókat, és találunk prémium mobilokra jellemző extrákat. A gyors ujjlenyomat-olvasó, a viszonylag jól fotózó kamera és a fémház elfeledteti velünk, hogy árban bőven százezer forint alatt járunk – a G5 ára most 55 ezer forinttól, a G5 Plus nagyjából nyolcvanezertől indul a hazai boltokban.

Tovább

Nyomás alatt erősödött a HTC

június 18., 19:09 Módosítva: 2017-06-19 09:02
68
Meglátogattuk Tajvanban azt a gyárat, ahol sok száz robot rakja össze a HTC okostelefonjait, hogy azok a lehető legjobb minőségben kerüljenek a kezeink közé. A mobilgyártónak az elmúlt években sok nehézséggel kellett szembenéznie, csökkentek az eladásai és a nyeresége is, nem tudott feltörni a legnagyobbak közé. Innovációval próbálnak visszatérni, és unalmasnak látják, hogy a mobilok minden évben csak nagyobbak és gyorsabbak lesznek.

Tajpej központjából autóval nagyjából egy órányira van Taojüan városa, ahol a HTC gyára is megtalálható sok más üzem mellett. Külön városként van nyilvántartva, de ezek mind a Tajpej-Taojüan-Keelung nevű terület részei, ahol nagyjából 9,2 millió ember él, a tajvani népességnek több mint egyharmada. A városok közti összeköttetés olyan szoros, hogy igazából kényelmesebb lett volna a Tajpej alatt átszáguldó szupergyors vonattal utazni, az ugyanis húsz perc alatt megteszi ugyanezt a távot.

A HTC üzeme megtévesztő, és ha a pesti Váci úton látnánk ugyanezt az épületet, akkor menő irodaháznak gondolnánk. A szigorúan ellenőrzött kapunál azért már sejteni lehet, hogy odabent nem csak papírmunka folyik. Ahhoz viszont el kell jutni a bejáratig, hogy a tenyérnyi logóból végre kiderüljön, melyik cég központja ez.

Odabent rögtön elkérnek minden fényképezőgépet, mielőtt belépnénk a gyártócsarnokba, mert tilos fotózni. Köpeny és védősapka felhúzása után a harmadik emeleten kezdünk, ahol több száz robotkar forgolódik szorgosan, és alig látni embereket. Megbabonázó a robotok összehangolt mozgása, ahogy egyik helyről a másikra rakják át a szerelendő egységeket. Az ott elhelyezett zöld és piros színű nyomógombok egyértelművé teszik, hogy ezekben a blokkokban korábban emberek dolgoztak, hiszen egy robotkarnak nyilvánvalóan nem kell mechanikus gombokat nyomkodnia.

Tovább

Ledéren villant az Alcatel A5

június 17., 16:30 Módosítva: 2017-06-18 13:32
33

Nyakunkon a nyár, és ezzel egy csapásra megváltoznak a tinédzserek mobilokkal kapcsolatos elvárásai, hiszen mostantól az idejük 100 százalékát iskolán kívül töltik. A balatoni és/vagy medencés partik résztvevői nyilvánvalóan arra vágynak, hogy a mobil

 • legyen vízálló,
 • éjjel-nappal működjön aksiról,
 • nehezen törjön szét.

Nekem ilyesmik jutottak eszembe, de biztosan arról van szó, hogy már tök öreg vagyok a bulizáshoz. Az Alcatelnek ugyanis egészen más jutott az eszébe. A patinás francia márkanevet használó kínai gyártó azt találta ki, hogy a fiatalos mobil

 • legyen olcsó,
 • a szemünkbe tudjon villantani,
 • és villogjon a hátlapja.
2017-06-16 09 31 12 done.gif

Hát jó, akkor villogjon. Ezzel az újítással az idei nyárra bedobott A5 mobil az utcadiszkózást járatja csúcsra, azaz a mobil pöttöm hangszórójából kiáramló hangrezgéseket hasonló minőségű fényjelenségek kísérik. 

Tovább

Világbajnok kamerával jött a HTC U11

június 14., 16:17 Módosítva: 2017-06-15 09:35
38

Ahogy az autógyártók különleges életérzést próbálnak kelteni bennünk a zoomorf lámpatestekkel és más látványelemekkel, úgy küzdenek a mára éretté vált mobilipar szereplői, hogy a tök ugyanolyan alkatrészekből összeállított, sablonos formájú telefonok pár egyedi részletével felkeltsék a vevők érdeklődését.

Mindig az a kérdés, hogy a parasztvakítást milyen arányban vegyítik hasznos újításokkal.

Mindkét kategóriával bőven találkoztunk az idén megjelent mobilokban, és ezalól a HTC U11 sem kivétel.

Tovább

Megérkezett a Blackberry KeyOne

június 14., 11:41 Módosítva: 2017-06-15 07:39
301

Szerdától kapható hazánkban a Blackberry KeyOne okostelefon, amit hosszú hónapok óta várnak a márka rajongói. A barcelonai mobilkongresszuson tavasszal bemutatott készüléket a kínai TCL gyártja, akit idehaza elsősorban az Alcatel márkanéven piacra dobott mobiljairól ismerhetünk, míg a kanadai Blackberry a mutatós logóján kívül a spéci billentyűzetet, szoftvereket, valamint a a biztonságos gyártás ismereteit adja a nemzetközi koprodukcióhoz.

Tovább

Lesz néhány menő újítás az iOS 11-ben

június 9., 22:21 Módosítva: 2017-06-27 13:05
3
Az Apple a nemrég megrendezett WWDC konferencián bemutatta az iOS 11 újításait. Ezekből válogattuk ki a legjobbakat.

Az egyik legfontosabb változást az jelenti, hogy az iPadeken megjelenik egy újfajta, személyre szabható dokkoló, amely nagyon hasonlít a MacOS dokkolójára. Ezen lehet majd elhelyezni a leggyakrabban használt appok indítóikonját. A Control Center is megújul, a mostani kétoldalas menü helyett egy kijelzőre kerül minden vezérlőeszköz. Állítólag a hang- és fényerőt állító csúszkákat is könnyebb lesz használni.

Tovább

Az első hivatalos kép a OnePlus 5-ről

június 9., 16:33 Módosítva: 2017-06-10 15:55
20

A OnePlus alig pár napja jelentette be, hogy június 20-án érkezik a legújabb csúcsmobiljuk, a kínai cég már ki is adott egy hivatalos képet a OnePlus 5-ről. Ennek alighanem az az oka, hogy több kiszivárgó kép alapján az internetezők az iPhone 7 Plus dizájnjának másolásával vádolták meg a céget, így kiadtak egy olyan fotót, ahol szerintük látszik a markáns különbség – jegyzi meg az Engadget.

Mint ahogy azt is megjegyzi a lap, hogy bár abból a szemszögből, amelyből a hivatalos kép készült, valóban vannak eltérések, azért a hasonlóság még így is szembetűnő – na nem mintha olyan iszonyatosan nagy mozgástere lenne manapság a mobilgyártóknak formaterv terén. A kínai csúcsmobil úgyis a brutális teljesítményért elkért aránylat baráti árral akarja majd megkülönböztetni magát, ahogy a cég korábbi készülékei is.

Azt már maga a cég is elárulta, hogy a OnePlus 5 Snapdragon 835-ös csipet kapott, és a napokban az is kiszivárgott, hogy ehhez meglehetősen baráti méretű, 8GB RAM társult. Ami még biztos a képek alapján is, hogy vízszintesen elhelyezett dupla kamera került a hátlapra.

Na és mennyire hasonlít az iPhone-ra?

 • 2325
  Pont annyira, mint bármelyik másik mobil.
 • 1915
  Pontosan úgy néz ki.
 • 1410
  Az iPhone hasonlított már előre a OnePlus 5-re.
 • 497
  Semennyire.
Tovább

Dupla kamerát kaphat a Samsung Note 8

június 8., 11:23 Módosítva: 2017-06-08 13:14
2

A hírek szerint dupla hátlapi kamerát fog kapni a Samsung ősszel várható legújabb csúcsmobilja, a Galaxy Note 8 – írja a ZDNet egy dél-koreai médiajelentés alapján, amely a névtelen samsungos forrásra hivatkozik. Ha ez az információ igaznak bizonyul, a Note 8 lesz a Samsung első dupla kamerás mobilja.

Tovább