Friss kommentek

Ez a következő lépés a 3D nyomtatásban

március 27., 10:36 Módosítva: 2015-03-27 15:08:26
324
5 hozzászólás

Felkapott téma a tárgyak nyomtatása, de ma még nem tudunk átugrani a szomszéd Pistikéhez, aki pár éve még zsebpénzért írta a lewarezolt dvd-ket, hogy ugyan, legyen oly szíves, printelje már ki a vécédeszka alátámasztó műanyagját, mert az eredeti szétrepedt alattunk. A nyomtatók olcsók, a tervezőszoftverek viszont drágák és bonyolultak.

5 hozzászólás Tovább

Instant klasszikus lett a Galaxy S6 Edge

március 20., 15:17 Módosítva: 2015-05-13 14:01:11
737
75 hozzászólás

Klasszikus Ferrarikon vannak olyan ívek, amiket évtizedekkel később is felidéznek egy-egy új modellben. A mobiliparban a Samsung Galaxy S6 Edge válhat klasszikussá, extravagáns formáját 2035-ben is érdemes lesz újra elővenni, és akkor is ugyanilyen futurisztikus hatású lesz, mint most.

Ordít a telefonról, hogy egy profi formatervező keze munkája,  és nem egy Excel-táblázatból jött ki, hogy mit kell összerakni.

A korábbi Galaxy S-eken sokkal inkább az látszott, hogy a Samsung éppen milyen új szolgáltatásokat akar lenyomni a vevők torkán. Úgy látszik, ösztönzőleg hatott a Samsungra a csökkenő nyeresége, a felhasználók kritikája, és hogy az ősellenség Apple eközben dömperrel hordta haza a pénzt.

Rengeteg változás történt a tavalyi S5-höz képest. Eltűnt a gagyi műanyag hátlap, helyette elöl és hátul is karcálló Gorilla Glass 4 üveg a borítás. A hófehér hátlap gyönyörű, a darabokból kirakott iPhone 6 elbújhat mellette. Szemből még lenyűgözőbb a látvány, a két oldalon hátrafelé görbülő üveg miatt úgy jelennek meg a weboldalak, mintha egy fényes papírra nyomtatott drága magazint tartanánk a kezükben. A felbontás is elég jó, 2560x1440 pixelt zsúfoltak össze az 5,1 colos képátlójú AMOLED panelen.

75 hozzászólás Tovább

Egy megabitben elfér a távközlés jövője

március 19., 21:18 Módosítva: 2015-04-14 11:06:17
281
55 hozzászólás
Hipergyors mobilnet kéne? Mit szólna inkább egyetlen árva megabithez? Az idén márciusban bevezetett UPC Freedom mobilinternetes csomagok nagy letöltési sebességet nem ígérnek, de korlátlan az adatforgalom, nyugodtan felhívhatjuk a nagyit Skype-on, és a szanaszét filterezett trappistás szendvics is biztosan eljut az instagramos rajongókhoz.

Több mint egy évtizede tesztelgetjük a hazai mobilnetet, és független mérések is alátámasztják, hogy a mai magyar 4G hálózatok a minőségük alapján a világ élvonalában vannak. Dél-Korea, a tejjel-mézzel folyó internetkánaán éppen csak megelőz minket sebességben, és a lefedettségre sem lehet sok panaszunk.

Ennek azonban el is kérik az árát, és a szolgáltatók mindig igyekeznek minket a legdrágább csomagok felé terelni. Vagy esetenként egyenesen kényszeríteni, például azzal, hogy az alapcsomagokban letiltják az online telefonok és üzenetküldő appok használatát.

55 hozzászólás Tovább

Jöhet az átalánydíjas mobiltelefonálás

március 18., 10:39 Módosítva: 2015-03-19 08:53:14
765
28 hozzászólás
Eddig azért volt nehezebb korlátlan telefonálást lehetővé tevő tarifákat kínálni, mert nagyon magasak voltak a végződtetési díjak, amit a hívó telefonszám szolgáltatója fizet ki a hívott szolgáltatónak minden egyes perc után. A hírközlési hatóság most beavatkozott.

A szolgáltatóknál kiverte a biztosítékot a hívásvégződtetési díj szabályozása

- mondta Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke. Ennek a nagykereskedelmi tarifának a szabályozását azonban egy uniós irányelv teszi kötelezővé, és már többször beavatkozott a hatóság. Ezt a mi érdekünkben teszi, mert ezzel az eszközzel tudja elérni, hogy csökkenjenek a percdíjaink.

28 hozzászólás Tovább

Skype és Snapchat is lesz a Vodánál

március 17., 13:33 Módosítva: 2015-04-03 10:59:07
9
4 hozzászólás

Mindenki imádja a Hangoutsot, a Snapchatet, a Facebook Messengert, a WhatsAppot és a Skype-ot, hiszen a fene akar az üzenetekért és a lebeszélt percekért fizetni, a távközlési cégek pedig utálják ezeket a szolgáltatásokat, mert ők pont a percekért és üzenetekért szeretnének pénzt kérni.

4 hozzászólás Tovább

Ez a tablet is jó lesz valamire

március 16., 21:51 Módosítva: 2015-03-17 13:57:55
181
51 hozzászólás
Világmárkák uralják a tabletek piacát, de úgy tűnik, a végzetük elkerülhetetlen. Kína ugyanis milliószámra ontja magából a hardvert, és lehetőséget ad a kisebb európai forgalmazóknak, hogy saját márkanévvel, extra szolgáltatásokat kínálva keljenek versenyre egymással és a globális cégekkel. Teszteltük a tabletek új hullámát.

Évek óta ott vannak a boltokban az olcsó androidos tabletek, amelyek igazából nem jók túl sok mindenre. Elavult processzorral, pocsék kijelzővel és kevés memóriával vannak ellátva, ami igencsak behatárolja a képességeiket. Talán egy weboldalt meg tudunk nyitni, jó esetben. Már ezt a jelenséget is szörnyülködve néztük, úgyhogy amikor a Microsoft bemutatta a kínai gyártó partnereit, először csak arra tudtunk gondolni, hogy most aztán a Windows is elmerül a gagyi hardverek förtelmes posványában.

51 hozzászólás Tovább

Androidon és iOS-en is lesz Microsoft Cortana

március 15., 16:23 Módosítva: 2015-04-05 09:54:11
10
6 hozzászólás

A Microsoft teljes erőbedobással küzd a Google és az Apple ellen. A Reuters hírügynökség úgy tudja, hogy a Windows Phone és Windows 10 rendszerekbe beépített Cortana személyi asszisztens Androidon és iOS-en is meg fog jelenni külön alkalmazásként.

A Microsoft már dolgozik a Cortana fejlettebb verzióján is, amely meg fogja érteni az emailek tartalmát. Ennek a technológiának központi szerepe lesz a Cortana őszre elkészülő frissítésében - mondta Eric Horvitz, a Microsoft Research vezetője.

6 hozzászólás Tovább

Világszinten jók vagyunk 4G-ben

március 15., 10:42 Módosítva: 2015-03-16 09:15:51
29
11 hozzászólás

Több mint százhúsz 4G LTE hálózat működik világszerte, és ezek minőségéről gyűjtött adatokat az OpenSignal nevű app, több mint 11 millió felhasználó segítségével. Az erről készült jelentés a 2014 novembere és 2015 januárja közötti időszakban mért letöltési sebességet, valamint a 4G hálózaton töltött időt mutatja be.

Az OpenSignal egyedi módszere a 4G-n töltött idő vizsgálata, és azért ezt nézik a földrajzi lefedettség helyett, mert jobban megmutatja a felhasználói élményt. A 4G-vel való lefedettség szerintük csak ott fontos, ahol az emberek használják is a mobilnetet, hiszen nem létfontosságú szolgáltatásokat tesz elérhetővé (szemben a 2G GSM-mel, melynek egyebek mellett a 112-es segélyhívószámhoz is állandó hozzáférést kell biztosítania).

Nem meglepő módon a Dél-Koreai mobilhálózatok a legjobbak a világon, kitűnő lefedettséget és sebességet biztosítva, de Magyarország sem szégyenkezhet, hiszen több szempontból is benne vagyunk a top 10-ben. Sebességben ráadásul ott vagyunk rögtön Dél-Korea mögött.

11 hozzászólás

Korlátlan mobilnetet ad a UPC

március 10., 10:52 Módosítva: 2015-03-10 18:33:21
14
13 hozzászólás

A UPC már tavaly ősszel elindított egyfajta mobilnetes hozzáférést az előfizetők wifijére épülő Wi-Free szolgáltatással, de hiába van a rendszerében 300 000 hotspot, a lefedettség így is eléggé foltszerű. A tesztünkben is kissé megbízhatatlannak bizonyuló wifis szolgáltatás mellé most egy új díjcsomagot is bevezet a kábelszolgáltató, és ezúttal már a rendes mobilnetre, a Vodafone hálózatára tudnak csatlakozni az előfizetői. 

13 hozzászólás Tovább

Miért megy át a csirke az úton?

március 9., 14:40 Módosítva: 2015-03-09 18:55:42
4
0 hozzászólás

Pár hete megkérdezte a lányom, pontosabban rámírt chaten, és egy iOS-es rendszerüzenetben is figyelmeztetett rá, hogy szeretné letölteni a Crossy Road nevű játékot, mert látta a barátainál, és tetszik neki. Miért is ne, hiszen pont olyan, mint a Frogger, amivel húsz évvel ezelőtt játszottam a Commodore 64-en.

Ma viszont már arról számol be a Polygon videojátékos portál, hogy ez a játékot 50 milliószor töltötték le, és eddig  10 millió dollárt, azaz nagyjából kétmilliárd forintot termelt a fejlesztőinek.

Szólj hozzá! Tovább

Kerek telefont mutattak be. Tényleg

március 7., 09:59 Módosítva: 2015-03-08 07:56:58
281
0 hozzászólás

Japánban már az év végétől kapni lehet majd a Runcible nevű telefont, aminek legfontosabb tulajdonsága, hogy kerek, illetve hogy a hátlapját valódi fából faragják ki.

Fotó: cnet.com

A Firefox OS-t futtató telefon nagyjából 600 dollárnyi japán pénzért adják majd. Van egy érdekes gondolatmeneti bukfenc a tervezők logikájában, akik talán az okosóra-hájpot próbálják meglovagolni egy telefonnal, amit elsősorban az idő kijelzésére alkalmas eszközként definiálnak.

A Cnet már tesztelhette is a telefont a barcelonai mobilkongresszuson. Látták, hogy fut rajta minden, ami fontos (Facebook, Twitter, Instagram), és fotózás közben is kipróbálták az eszközt. Itt volt egy érdekes funkció: a zoomoláshoz nem a képernyőt kell összecsípnünk az ujjainkkal, hanem a telefont magát kell elforgatnunk, ahogy azt egy igazi objektív zoomjával is tennénk. További érdekesség, hogy a készített fotók is kör alakúak lesznek.

Ez azért is előnyös... Illetve nem, ez tulajdonképpen kizárólag azért előnyös, mert a telefon kijelzője is teljesen kerek, vagyis a gyártó nem egy ügyesen letakart, de négyszögletű kijelzőt tett a kerek telefonba.

Bár elsőre nem sok mindent lehet elmondani arról, miért is jó egy ilyen nehezen megfogható, furcsa formájú tárgyat telefonként használni, az tény, hogy a Runcible elég nagy feltűnést keltett a bemutató után – bár ez valószínűleg sokkal inkább annak szól, hogy ki tudja, hány éve ez az első formaterv, ami szakítani mer az okostelefon-piacot uraló lekerekített téglalapokkal.

Szólj hozzá!

Azt a mindenit, mi lesz itt 4 év múlva!

március 6., 06:58 Módosítva: 2015-03-18 16:14:42
56
2 hozzászólás

A barcelonai mobilkongresszuson második éve gyűjtik össze a legjobb startupokat a 4YFN rendezvényen, hogy összekössék őket lehetséges befektetőkkel. A név a "4 years from now" rövidítése, ami arra utal, hogy ezek a kezdő fejlesztőcsapatok valószínűleg 4 év múlva lesznek életerős vállalkozások, ha menet közben nem esik szét a csapat.

2 hozzászólás Tovább

Európába jön a Xiaomi, de nem úgy

március 5., 12:56 Módosítva: 2015-03-05 18:10:17
2
6 hozzászólás

A Xiaomi szerdán a barcelonai mobilkongresszuson jelentette be, hogy még idén megnyitja az Európából is elérhető online boltját. Telefonokat viszont továbbra sem fognak még árulni Ázsián kívül. Ehelyett mindenféle kiegészítőt lehet majd venni, például fitneszkarkötőt, fejhallgatót meg külső akkut.

6 hozzászólás Tovább

Zsebesek és prostituáltak vetnek árnyékot Barcelonára

március 4., 22:28 Módosítva: 2015-03-05 09:43:42
9
1 hozzászólás

Digitális adataink védelmére többféle megoldást láttunk Barcelonában, de a tolvajok fővárosának tartott település utcáin a legnagyobb odafigyeléssel sem könnyű vigyázni az értékeinkre. Idén csak az általunk ismert magyaroktól több százezer forint értékben vettek el telefont, órát, úgyhogy elképzelni sem merjük, hogy a mobilkongresszus több tízezer látogatója közül mennyien járnak pórul.

1 hozzászólás Tovább

Az Apple beelőzte a Samsungot

március 4., 13:11 Módosítva: 2015-03-04 16:12:44
6
4 hozzászólás

A tavalyi év végére az Apple átvette a vezetést a mobilpiacon, miután a telefonok eladásában az utolsó negyedévben legyűrte a 2011 óta vezető Samsungot. Az első helyhez 74,83 millió okostelefont adtak el világszerte, szemben a nagy rivális 73,03 milliójával.

4 hozzászólás Tovább

Egyre többen netezünk mobilról

március 4., 11:36 Módosítva: 2015-03-04 14:12:15
2
0 hozzászólás

A felnőtt magyar internetezők 62 százaléka használ okostelefont az eNet és a Telekom januári felmérése szerint. Ez 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban, az okostelefon-használók számának dinamikus növekedése pedig egyúttal gyorsítja a mobilinternet terjedését is – írja az MTI.

Szólj hozzá! Tovább

Nem fogunk rosszabbul járni, mint a németek

március 3., 19:34 Módosítva: 2015-03-04 12:25:48
16
0 hozzászólás
Olcsóbbak lesznek a 4G-s telefonok, már 5G-hez is van kis túlzással mobilnak mondható valami, és az okosórába épített pénztárcával elkerülhetjük a pincérekkel való társalgást.

A gyártóknak van energiájuk, jó készülékekkel jöttek ki, de forradalmi változások nem történtek - mondta Chris Mattheisen, a Magyar Telekom vezére, a vállalat barcelonai sajtóbeszélgetésén. Szerinte nincs már messze az 4G/LTE-s készülékek 40 dolláros álomhatára sem, amit Jon Fedrik Baksaas, a GSMA iparági szövetség elnöke említett meg, amikor Mark Zuckerberg Facebook-vezérrel beszélgetett.

Szólj hozzá! Tovább

Zuckerberggel csalogatják a mobilnetre a fejlődő világot

március 2., 20:06 Módosítva: 2015-03-17 11:42:28
8
0 hozzászólás

Ez nagyon hülyén fog hangzani, de a fejlődő világban Mark Zuckerberg a mobilszolgáltatók cukrosbácsija, és arra használják az általa vezetett Facebookot, hogy mindenkit rászoktassanak a netezésre. A barcelonai Mobil Világkongresszus (MWC) első napját lezáró beszélgetésen néhány sikersztorit mutattak be arról, hogy a Facebookkal közösen dolgozó mobilcégek miként tudták jelentősen megnövelni az előfizetőik számát.  

Szólj hozzá! Tovább

6 milliárd euróból épít IP-hálózatot a Telekom

március 2., 16:50 Módosítva: 2015-03-03 08:32:06
79
3 hozzászólás

A Deutsche Telekom (DT) több mint 6 milliárd eurós hálózatbővítést hajt végre 2018-ig, a fejlesztés eredményeként a csoporthoz tartozó összes vállalatánál IP (Internet Protocol) technológiájú hálózatot épít ki, és az összes hálózatot képes lesz központilag vezérelni – közölte a DT leányvállalata, a Magyar Telekom hétfőn az MTI-vel.

3 hozzászólás Tovább

Űrtechnikával megy háborúba a Samsung

március 2., 09:01 Módosítva: 2015-03-18 16:14:43
118
16 hozzászólás

Lekerekített oldalú téglatestek még soha nem néztek ki annyira jól, mint amiket a Samsung tolt a szemeink elé Barcelonában. JK Shin, a cég mobilipari főgóréja nem szerénykedett, hanem páros lábbal rugdosta az Apple-t, ahol csak érte: szarabb a kamerájuk, elhajlik a telefonjuk, és az örökkévalóságig tart feltölteni az akkut.

Kicsit sajnáltam, hogy a végén nem csúszott át a bemutató egy őrült rave-partiba, mert a hozzávalók megvoltak: gigantikus kijelzők, színpad, hightech cuccok mindenfelé, és világítós karkötőket is kiosztottak a látogatóknak, olyanokat, amilyenekkel az atomhülyére szétcsúszott partizók szoktak csápolni, amikor a dídzsé végre ledobja a basszust.

16 hozzászólás Tovább

A Microsoft bemutatója nyitja a mobilkiállítást

március 1., 13:21 Módosítva: 2015-03-15 09:34:26
320
0 hozzászólás

Mit mutat be a mobilgyártóvá vált szoftvercég? Percről percre tudósítunk.

Szólj hozzá!

Barcelona most a világ közepe

február 28., 17:57 Módosítva: 2015-03-01 08:59:23
161
7 hozzászólás

A tavaszi időjárás is jó indok lenne, hogy Barcelonában töltsük el március első hetét, hiszen nagyjából tíz fokkal melegebb van, mint Budapesten, és ilyenkor már ki szoktak ülni a helyiek a tengerpartra, lábat lógatni a kicsit még hűvös vízbe. Mi viszont nem ezért jöttünk ide, hanem mert itt lesz a Mobile World Congress (MWC), a világ egyik legnagyobb technológiai hacacáréja.

Szombaton már szörfösök vetették be magukat a hullámok közé
Szombaton már szörfösök vetették be magukat a hullámok közé

Hogy milyen komoly a mobilipari szövetség, a GSMA által megszervezett éves kongresszus mögött, többek közt abból látszik, hogy

  • három nappal a hivatalos kezdés előtt, péntek reggel fel tudtam venni a belépőmet a reptérre kiköltöztetett jókora pultnál. Ehhez csak a GSMA mobilalkalmazásába letöltött QR-kódomat és igazolványt kellett felmutatni.
  •  
  • a reptéren senki sem mászott az arcomra, hogy elvinne a városba ócsón, és különben is, vannak a GSMA-nak saját kisbuszai 
  • a kiállításhoz adnak egyedi feliratú, négy napra szóló tömegközlekedési bérletet. Az már tényleg csak hab a tortán, hogy a nyakbaakasztós belépő műanyag tokjában külön hely van a bérletnek.
  • több helyen találkozhatunk Barcelonában a GSMA jellegzetes pirosába öltözött segítőkkel.

Ez nem ment mindig ilyen flottul, de az elmúlt kilenc évben volt idő kitapasztalni, hogy miként kell megszervezni egy ilyen gigantikus világrendezvényt.

Egyébként nem csak kütyük vannak itt, és amíg tátott szájjal bámulunk a mobilokra és okosórákra, több tízezer cégvezető szakmai előadásokon koptatja majd a bársonyborítású székeket. Beszélgetnek a jövő 5G hálózatáról, a dolgok internetéről, mobilvásárlásról, valamint a rém unalmasnak tűnő spektrumpolitikáról, ami valahol ezért mégiscsak fontos. Akkor lesz nekünk olcsó és jól működő mobilnetünk, ha ezt jól csinálják.

7 hozzászólás Tovább

Mégse törte fel a SIM kártyákat az NSA a gyártó szerint

február 25., 16:07 Módosítva: 2015-04-06 17:37:39
3
0 hozzászólás

Ahogy mi is megírtuk múlt héten, a legutóbbi Snowden-szivárogtatás szerint az amerikai és a brit kémügynökség betört a SIM kártyákat gyártó Gemalto számítógépes rendszerébe. A holland központú multi azonnali vizsgálatot ígért, és most ki is adtak egy közleményt ennek eredményéről.

A cég megerősítette, hogy 2010-ben és 2011-ben támadások érték a rendszerét, és valószínűnek tartják, hogy valóban az NSA és a GCHQ állt az akciók mögött. Cáfolták viszont, hogy a támadók ellopták volna a SIM kártyák titkosítási kulcsait.

Szólj hozzá! Tovább

Továbbra is az Android és az iOS uralja a mobilpiacot

február 25., 13:28 Módosítva: 2015-02-25 15:54:47
3
4 hozzászólás

Az Android és az iOS tavaly szinte teljesen kiszorította a többi szereplőt a mobil operációs rendszerek piacáról – írja az MTI International Data Corporation (IDC) negyedéves felmérése alapján.

A piackutató adatai szerint az Androidos és iOS-es készülékek a piac 96,3 százalékát adták 2014-ben és 93,8 százalékát 2013-ban. A tavalyi negyedik negyedévben a két operációs rendszer együttesen a piac 96,5 százalékát tette ki, 2013 negyedik negyedévében pedig 95,6 százalékát.

4 hozzászólás Tovább

Ingyenes, 8 millió mobilozónak jó lesz, mi az?

február 25., 12:24 Módosítva: 2015-02-26 01:16:51
805
18 hozzászólás

Tavaly év végén kezdett tárgyalni arról a Telekom és a Telenor, hogy a legutóbbi frekvenciapályázaton elnyert 800 MHz-es frekvenciáikat közösen használják ki, és most a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is rábólintott a két cég kölcsönös haszonbérletére. 

18 hozzászólás Tovább

Itt a biztos védelem a lehallgatás ellen

február 25., 08:58 Módosítva: 2015-02-26 10:09:22
691
76 hozzászólás

Ennél jobb időpontban nem törhetett ki a mobiltelefonok lehallgatásával kapcsolatos globális botrány, melyben kiderült, hogy a SIM-kártyákat titkosító kulcsokat elvitték a gyártó Gemalto szervereiről. A magyar Secfone ugyanis kedden nyitotta meg a budapesti Mamut bevásárlóközpontban az első üzletét, ahol kőkemény hardveres titkosítással ellátott telefonszolgáltatást árulnak. Ez ugyanaz a technika, amit a cég hadseregeknek is elad.

Azért nyitott a Secfone a vállalati előfizetők felé, mert a katonaságok száma véges, viszont sok milió cégvezetőnek van szüksége megbízható titkosításra, hogy ne kerüljenek illetéktelen kezekbe az üzleti információik. A mindenről precíz kimutatást vezető németeknek ezt a problémát számokban is ki tudják fejezni: Németország gazdasága évente 50 milliárd euró kárt szenved az ipari kémkedés miatt.

76 hozzászólás Tovább

Erre vár, mióta a gyerek állandóan a tableten lóg

február 24., 20:26 Módosítva: 2015-02-26 10:43:21
575
17 hozzászólás
Szakemberek sora figyelmeztet arra, hogy nem feltétlenül a legjobb ötlet odaadni a tabletet a gyereknek, mert lehet, hogy végre ki tudunk porszívózni, de közben ki tudja, milyen horror helyre jut el a gyerek az interneten. Van egy egész sor program persze, amit feltelepíthetünk, hogy védjük a csemetét, de a legjobban a gyári megoldások működnek. Olyanok, amik eddig a Youtube-nál nem nagyon voltak, most azonban lesznek: itt a Youtube Kids, a gyerekeknek szóló videós app.

Essünk túl a kötelező körökön: nagyon csábító, nagyon egyszerű, mégis talán szerencsésebb elkerülni, hogy a 2–8 éves gyerekünk huzamosabb időt töltsön el a telefonunkat nyomkodva. Most, hogy ezt leírtuk, jöhet az őszinteség, hiszen valószínűleg nem véletlen, hogy a Youtube-on százmilliós nézettséggel pörögnek a gyerekeknek szánt videók. Társaságban persze mindenki tagadja, de tény, hogy nagyon kevesen vannak azok a hippik, akik nem tolták még oda a kütyüt a gyereknek, hogy nézze csak a Youtube-ot, amíg fő az ebéd vagy végeznek az ablakmosással.

Nekem két gyerekem van, egy öt- és egy kétéves, mindketten elég profi youtube-ozók. Nem vagyok rá büszke, időnként komolyan el is határozzuk magunkat a feleségemmel, hogy na, mostantól már csak hétvégén van egy-egy óra, meg egyébként is, fiam, nincs Nexus, nagyapádéknál is inkább a macskát kergesd, ne az iPadet nyomogasd.

Aztán mindig közbejön valami, adót kell bevallani, vagy épp egy hét fekvőgipsz egy durva esés után, és hát hogy máshogy lehet egy helyben tartani egy ötévest, aki egy idő után megunja a színezést, a legót, és még nem elég ügyes a Call of Dutyhoz? Igen, a Youtube-bal.

Hát ezt meg hol tanulta?

Persze nagyon nem mindegy, mit néz a gyerek. Annyira nem, hogy ha démonizált videólejátszót ügyesen adagoljuk, hirtelen feltűnik, hogy a kétéves gyerek angolul számol visszafelé, ismeri a cirill betűket (van abban valami csodálatos, amikor a gyerek ragyogó szemmel mondja, hogy tvjordij znyak), és a Queen legnagyobb rajongója lett. Ez is a saját családomból hozott példa, bár tény, hogy időnként becsúszik fél óra kindertojás-nyitogatós videó is, és csak az nyugtat meg, hogy így legalább tudom, hogy jön össze az ilyeneknek a százmilliós nézettség.

A lényeg, hogy a Youtube-ot korábban igen nehezen lehetett telefonon vagy tableten úgy beállítani, hogy a gyerekek ne fussanak bele valami nem nekik való tartalomba. Most az mindegy, hogy ez a korai Michael Jackson vagy a Happy Tree Friends („apa, a szarvasnak eltört a szeme”), a kifejezetten 18+-os videókon kívül szinte mindent feldobott a kereső, aminek köze lehetett az épp nézett filmhez.

A most kiadott, Youtube Kids (YK) azonban fordít a szemléleten, és csak kifejezetten gyerekeknek szánt tartalmat játszik le. A negyven megabájtos program lényege, hogy a legnépszerűbb, az elmúlt években már igazoltan gyerekbarát csatornák tartalmát ajánlja fel, és a kereső is a minősített tartalomban keres.

17 hozzászólás Tovább

Kiszivárgott a HTC új csúcskészüléke

február 22., 19:13 Módosítva: 2015-02-23 14:15:57
480
25 hozzászólás

Egy hét múlva kezdődik a barcelonai Mobile World Congress, a világ legnagyobb éves expója mobilkommunikációs témában. Valószínűleg első nap előtt gyakorlatilag minden fontos információ eljut majd a sajtónak (már csak azért is, mert a show előtti napokon lesznek sajtótájékoztatók is), most éppen a HTC szivárogtatott egyet.

A német Mobilegeeks portál tett ki hivatalosnak tűnő fotókat és részleteket a tajvani cég új csúcskészülékéről, a HTC ONE M9-ről. A mobilban 2 gigahertzes, nyolcmagos Snapdragon 810 processzor ketyeg majd, lesz még benne 3 gigabájt memória, 32 gigás háttértár, microSD olvasó, NFC, elöl 4, hátul 20 megapixeles kamera. Az oprendszer az Android 5.0-ás változata lesz (Lollipop).

A telefon 5 hüvelykes, 1080p-s kijelzővel virít, ami ma már szinte átlagosnak tekinthető – emlékeznek, amikor a cég még Titannak nevezte el a 4,7 collos modelljét, mert annyira nagynak számított? –, és 2900 mAh-s aksin szívja majd magába az elektromos életerőt. Nagyjából 15 dekás és egy centi vastag lesz, amivel kicsit dundi a piacon. A képek tanúsága szerint ezüstös-aranyos és matt fekete változatban lesz elérhető, a portál szerint Németországban 749 euró (230 ezer forint) lesz a bevezető ára a március 1-jén debütáló kütyünek.

Az MWC-n egyébként mi is ott leszünk, a helyszínről tudósítunk, és igyekszünk majd a One M9-et is megtapizni.

25 hozzászólás

Minden telefonbeszélgetésről tudnak a kémek

február 20., 12:03 Módosítva: 2015-02-21 11:36:51
861
37 hozzászólás

Amerikai és brit kémügynökségek betörtek a SIM kártyákat gyártó Gemalto számítógépes rendszerébe, és ellopták onnan a mobilos kommunikáció titkosítására használt kulcsokat. Erről az Intercept című lap írt, aminek Glenn Greenwald az egyik alapító főszerkesztője, a Snowden-botrány egyik kulcsfigurája.

Az amerikai NSA és a brit GCHQ által közösen véghez vitt támadásra egy 2010-es keltezésű, Snowden által kiszivárogtatott dokumentum mutat rá. Ebből az is kiderül, hogy a kémek a hang- és adatkommunikációt egyaránt le tudják hallgatni.

A Gemalto feltörése azért különösen súlyos, mert ez a multinacionális, hollandiai központú cég évente körülbelül 2 milliárd SIM kártyát bocsát ki a világ 450 mobilszolgáltatójának.

37 hozzászólás Tovább

Kamera már van a moduláris mobilhoz

február 17., 10:40 Módosítva: 2015-02-17 14:38:50
61
1 hozzászólás

Amíg a Google igyekszik véglegesíteni a Project Ara nevű moduláris okostelefont, a partnerei is keményen dolgoznak a cserélhető alkatrészek előállításán. A Project Ara telefonok különlegessége, hogy az alkatrészeket mi tudjuk összeválogatni és felpattintani egy különleges kialakítású vázra.

1 hozzászólás Tovább