Mobilszolgáltatás indul angliai magyaroknak

2014. december 13., 10:41 Módosítva: 2014.12.14 11:10
1673

Az Egyesült Királyságban élő magyaroknak indít mobilszolgáltatást NordTelekom Mobile néven NordTelekom. A pénteken indult szolgáltatásssal az Angliában élő több százezer magyar mobilja olcsón, vezetékes tarifával érhető el Magyarországról, miközben a hívott félnél nincs költség. A NordTelekom Mobile kártyájához angol és magyar telefonszám is tartozik.

Tovább

Nagy dobásra készül a Telenor

2014. december 5., 11:07 Módosítva: 2014.12.19 12:12
25

Pénteken sajtótájékoztatót akart tartani az éppen most 20 éves Telenor, azzal a csábító sztorival, hogy belépnek egy új gazdasági területre, egy másik iparágba. 

Tudtad, hogy a Toyota első terméke 1926-ban egy automata szövőszék volt?

Hallottál már arról, hogy az 1923-ban alapított Hasbro kezdetben textilmaradványok értékesítésével foglalkozott?

Tudtad, hogy a Samsung saját márkás tésztával és élelmiszerboltokkal kezdte üzleti tevékenységét 1938-ban?

– írja a meghívójuk. A pénteki rendezvényt azonban reggel elhalasztották, alig néhány órával a kezdete előtt, ami még rejtélyesebbé teszi az ügyet. Nagyon ritkán fordul elő ilyesmi egy ilyen nagy cégnél. Az is szokatlan, hogy hiába próbáltuk faggatni őket, a titoktartási nyilatkozatra hivatkoztak, hogy arról aztán egy mukkot sem mondanak, hogy mi a bejelentés tárgya.

Tovább

A Telekom 300 megabit sebességű mobiltechnológiát tesztel

2014. december 3., 16:30 Módosítva: 2014.12.03 22:01
12

A Magyar Telekom élő hálózatán teszteli az LTE-Advanced mobiltechnológiát, a vállalat néhány budapesti állomásán bekapcsolt szolgáltatás 300 megabites másodpercenkénti elméleti maximális letöltési sebességet tesz lehetővé - közölte a vállalat szerdán az MTI-vel.

A Magyar Telekom az Ericssonnal közösen ez év áprilisában, Magyarországon elsőként mutatta be a negyedik generációs mobiltechnológia (4G/LTE) továbbfejlesztett változata, az LTE-Advanced hálózat teljesítményét és a használatában rejlő lehetőségeket. A további tapasztalatszerzés érdekében a napokban néhány állomáson bekapcsolta ezt a szolgáltatást, amely a cég négy budapesti telephelyének körzetében, a XI. kerületben található Infopark szinte teljes területén, illetve a Magyar Telekom Krisztina körúti székházában működik.

A közleményben emlékeztetnek, hogy a Telekom jelenleg a 4G hálózatának kiterjesztésén dolgozik, a jövő év elejére az ország lakosságának 80, jövő év végére pedig 93 százaléka számára válik elérhetővé a 4G mobilinternet szolgáltatás. A közlemény szerint jelenleg 75 százalékos a Telekom 4G kültéri - lakosságra vetített - országos lefedettsége.

A társaság októberben 53-ról 73 százalékosra bővítette 4G mobilinternet hálózatát a tenderen elnyert frekvenciák használatba vételét követően. Ezzel egyidejűleg  az elérhető maximumra, másodpercenként 150 megabitre növelte a 4G névleges - díjcsomagtól és készüléktől függő - letöltési sebességét.

Ingyen internet lesz a Combinón

2014. december 2., 13:55 Módosítva: 2014.12.02 17:47
698

Az éjszaka közepén hazatántorgó részegek nemcsak óbégatni tudnak majd a Combinókon, hanem akár internetezni is. A BKK ugyanis azt írja a Facebook-oldalán, hogy elkezdte wifivel felszerelni a nagykörúti járatokat, és 2015 elején végez a munkával.

Kicsit kételkedünk abban, hogy ez valóban hasznos lesz-e, mert a MÁV néhány járatán is van ingyen wifi, és teljesen használhatatlan. Valószínűleg azért, mert túl sok utas akar rácsatlakozni, és nem túl nagy a sávszélesség.

Hogy elkerüljük az adatforgalmi dugót, azt javasoljuk a BKK-nak, hogy vezessen be legalább két újfajta kombinált bérletet, és csak az férjen hozzá a wifihez, aki fizetett is érte egy jelképes összeget.

  • Geek bérlet: utazás + wifi + a Combino műszaki rajza
  • Hipszter bérlet: utazás + wifi + Bubi + Starbucks-kupon

Ha van még ötlete más bérlettípusokra, írja meg hozzászólásban!

Így készítsen mobiltokot fél perc alatt

2014. december 1., 14:18 Módosítva: 2014.12.02 14:51
1273

Gyorsan készíthetünk egy tokot a karácsonyi akcióban megvett mobilhoz, és csak egy 40 forintos lufi kell hozzá – derült ki egy Youtube-on terjedő videóból, amit gyorsan reprodukáltunk. Az is kiderült, hogy a művelethez némi türelem és bátorság is kell, mert nem biztos, hogy elsőre sikerül. Üvegborítású készülékkel ne próbálja ki, mert eltörhet, amikor egy sikertelen próbálkozásnál odacsapja az asztalhoz! 

Bármennyire is praktikusnak tűnik a lufiborítás, ez valójában csak annyira véd, mint a teszkós nejlonzacskó az AIDS ellen. Ha el akarjuk kerülni a zúzódásokat, akkor vegyünk olyan tokot, amit az adott készülékhez igazítottak. A lufiborítás ugyanis

  • eltakarja a kamerát,
  • nehezebben találjuk meg a gombokat,
  • befedi a mikrofonok és a hangszórók nyílását,
  • túl vékony ahhoz, hogy hárítsa a koccanásokat.

Persze a lufi jobb játék, mint a Kínában fröccsöntött gumitokok. 

Telefonnal fizethetnek a Telekom ügyfelei

2014. november 26., 11:38 Módosítva: 2014.11.26 16:41
54

Műszaki szempontból már a nyáron bevezetésre kész volt az okostelefonokba épített bankkártya, de majdnem fél évet kellett várni arra, hogy a sikeres tesztüzem után nyilvánosan is elérhetővé tegyék az új szolgáltatást. Úgy látszik nem volt egyszerű tisztázni, hogy a résztvevő partnerek mekkora részesedést kapjanak a telefonnal intézett pénzügyi tranzakciókból. Most elindul ugyan a MobilTárca, de egyelőre csak azok vehetik igénybe, akik a Telekomnak és az OTP-nek is ügyfelei. A Vodafone azt ígéri, hogy 2015 elején indítja el a saját mobilos pénztárcáját.

Így működik a mobilos vásárlás

A MobilTárca alkalmazását okostelefonokra tudjuk feltelepíteni, ez oldja meg a bankkártyák, hűségkártyák és belépőjegyek tárolását. Használatához le kell cserélni (ingyen) a SIM-kártyákat, mert ezen az új lapkán található meg az a csip, amely az adataink biztonságos tárolásáért felel. Amikor a telefonra telepített virtuális kártyával fizetünk, azt ugyanúgy kell használni, mint hagyományos PayPass bankkártyákat: oda kell tartani a terminálhoz, és néhány másodperc alatt megtörténik a tranzakció. 

Tovább

Év végén 71 milió iPhone-t adnak el

2014. november 24., 15:59 Módosítva: 2014.11.24 17:06
6

A szeptemberben megjelent iPhone 6 és 6 Plus okostelefonok őrült tempóban fogynak, ha hihetünk az elemzőknek. A KGI-nek dolgozó Ming-Chi Kuo, aki az eddigi pontos előrejelzéseivel szerzett magának hírnevet, 2014 utolsó negyedévére az eladások 82 százalékos fellendülését jósolta. 

Tovább

Durván túlbecsülték a Galaxy S5 sikerét

2014. november 24., 14:49 Módosítva: 2014.11.25 08:22
31

Egy, a Wall Street Journalben megjelent elemzés szerint a Samsung Galaxy S5-ből sokkal kevesebbet adtak el, mint amennyire a dél-koreai cég számított. Az üzleti napilap szerint a bemutatót követő első három hónapban csupán 12 millió S5 fogyott, ami körülbelül 4 millióval kevesebb, mint amennyi S4-et adtak el ugyanennyi idő alatt.

Kínában állítólag 50 százalékkal csökkentek az eladások, és mindenhol máshol vesztett népszerűségéből a Samsung. A legnagyobb piacok közül csak az Egyesült Államok volt a kivétel, ahol még nőtt is az eladott darabszám.

A Samsung nagy raktárkészletet halmozott fel, és többet kellett költenie reklámra, hogy meg tudjon szabadulni a készülékektől. A Samsungnál csökkent a mobilos részleg nyeresége, ami arra sarkallta a céget, hogy átalakítsa a működését. A vezérigazgatói szinten is komoly változások várhatók. A WSJ szerint a mobilos részleget vezető JK Shin feladatai is máshoz kerülhetnek.

Leállt a Vodafone mobilhálózata

2014. november 20., 14:36 Módosítva: 2018.07.04 23:03
28

Több olvasónk is írta, hogy kicsit olyan, mintha a Vodafone ma délután kettő körül az azonnali kivonulás mellett döntött volna, azóta ugyanis nem elérhető a cég szolgáltatása. Az olvasók szerint az egész országban nincs Vodafone-hálózat, kivéve Pécsen. Azóta többen azt is jelezték, hogy helyreállt a kapcsolat. 

Kerestük a cég sajtóosztályát az üggyel kapcsolatban. Először telefonon, aztán észbe kaptunk, és írtunk emailt, ha jön válasz, azonnal megírjuk.

Frissítés: „A Vodafone sajtóosztályán elmondták, hogy csütörtökön technikai probléma miatt 14.07-14:35 között hálózati leállás volt tapasztalható.  A Vodafone szakemberei a hibát elhárították. A Vodafone elnézést kér az érintett ügyfeleitől a kellemetlenségért.”

Bukás lesz a Google Glass?

2014. november 16., 13:46 Módosítva: 2015.01.22 10:49
12

Két és fél éve mutatták be a Google okosszemüvegét, de a lakosságnak szánt olcsóbb változata azóta sem készült el. Most 2015-ös megjelenésről beszélnek, és már az is felmerült, hogy nem lesz ebből az egészből semmi sem.

A fejre erősíthető eszköznek, amiben kamera és kijelző van, elég rossz a híre. Több helyen már a megjelenése előtt betiltották a használatát, mert túl könnyen lehet vele észrevétlenül fotózni, és a viselőit egyszerűen leseggfejezték (az angol Glasshole szóval). Mintha különösen nagy lakossági igény se lenne rá. Az okosórák egy kicsit nagyobb lendülettel fejlődnek, és a gyártók inkább ezekre fókuszálnak, nem a szemüvegekre. 

Tovább

4 millió pixelt raktak 4 colos kijelzőre

2014. november 12., 17:40 Módosítva: 2015.05.12 09:14
53

Már a mobilok full hd kijelzőjén sem látjuk jól a pixeleket, de ez nem akadályozta meg a Sharp mérnökeit abban, hogy csökkentsék a képpontok méretét. A japán cég bemutatott egy 4,1 colos és 2560×1600 felbontású lcd panelt, melynek a képsűrűsége 736 ppi (pixel per inch). Az iPhone 6 Plus képsűrűsége ennek szinte csak a fele, 401 ppi. A Sharp a saját korábbi rekordját is jócskán megdöntötte, mert ezzel a technológiával eddig csak 500 ppi-s panelt tudott gyártani.

ppi

Ez még nem 4K felbontás, de a Sharp azt állítja, hogy ezen a panelen éppen olyan sűrűn vannak a pixelek, mint egy 6 colos és 4K felbontású kijelzőn, tehát ugyanolyan fenomenális élmény lesz ránézni. Ez már olyan felbontás, amire könnyen rámondjuk, hogy a rajta megjelenő kép valósághű.

3
Fotó: Nikkei Technology

Már csak egy jó felvételt kell szerezni, hogy olyan valóságot lássunk magunk előtt, amit szeretünk.

Megint itt a legjobb iPad, kár, hogy bárki kettétörheti

2014. november 12., 11:38 Módosítva: 2015.01.19 12:19
66
Az iPad Air 2 tulajdonképpen unalmas termék, mert ugyanazt az élményt nyújtja, mint az első változat. De ez még semmi, az Apple újdonságként próbál eladni olyan alkatrészeket, amiket már a tavalyi iPhone 5S-ben is láttunk. Aztán mégis, amikor a kezünkbe vesszük az új iPadet, akkor már nem nagyon akarjuk lerakni. Hogy mi az, amit elhallgatott a többi tesztelő? Olvasson tovább!

Könnyű az Apple kütyüiről írni, mert mire eljut hozzánk egy példány, addigra az egész angolszász sajtó végez a tesztekkel, és meg tudjuk nézni, hogy mások mit tapasztaltak. Az a szerencsénk, hogy ezek a tesztek unalmasak, és az iPad Air 2-ről is nagyjából mindenki ugyanazt írja:

  • Gyorsabb, laposabb és könnyebb a tavalyi változatnál. Hogy egészen pontosak legyünk, az előző Airnél 1,4 mm-rel laposabb, 32 grammal könnyebb, és úgy 40 százalékkal gyorsabb. Azt kevesen fejtik ki, hogy az Apple grafikus rendszere, a Metal hatása miben mutatkozik meg. Kapaszkodjanak meg! A bugyuta játékokban van árnyéka a félcentis pálmafának, és szebben hullámzik a víz. Őrület. Emellett még a grafikus programok is gyorsabban lefuttatják a képmódosító effekteket. 
  • Van benne TouchID ujjlenyomat-olvasó. Ezzel tényleg kényelmesebb feloldani a tablet kijelzőzárját, mert nem kell az egyik kezünkkel elereszteni a kávát, és úgy bepötyögni (mindenki szeme láttára) a számkódunkat. Ráadásul az Apple megoldását appok is használni tudják, például az Evernote és a Lastpass alkalmazásába is be tudunk lépni egy érintéssel. Arról bezzeg senki sem ír, hogy a TouchID tavaly volt újdonság, amikor az iPhone 5S-ben megjelent. 
gifiii.gif
  • iOS 8 fut rajta, ami nagyon izgalmas hír, még csak négyszer írtunk erről az operációs rendszerről. Aki ezekről lemaradt, annak összefoglaljuk a lényeget: az iPhone, iPad és Mac most már annyira össze van drótozva, hogy ha csöng a telefonunk, akkor erről azonnal értesítést kapunk a tableten és a Mac gépen is (feltéve, hogy ugyanazon a wifin lóg mindegyik). A hívásokat ezeken is tudjuk fogadni, tehát akár az iPad Air 2 hangszórójával és mikrofonjával is tudunk telefonálni. Emellett még a másik Apple-kütyün elkezdett doksik és emailek szerkesztését át tudjuk venni az iPaden.  
  • Ez az eddigi legjobb iPad. Hiszen minden új iPad az eddigi legjobb iPad. Az lenne az igazi világszenzáció, ha az Apple végre piacra dobná minden idők legrosszabb iPadjét.
Tovább

Döcögve indul a UPC ingyenes wifije

2014. november 11., 19:15 Módosítva: 2014.11.12 11:15
440
Országszerte kétszázezer wifi hotspotot kapcsolt be a UPC, melyekre ingyen felcsatlakozhat, aki már előfizetett a cégnél kábel- vagy mobilinternetre. A szolgáltatás izgalmas, van benne potenciál, de ezzel a nyakunkba zúdult egy rakás rádiós eszköz, amelyek elfoglalják a szabadon felhasználható frekvenciákat. Megmondjuk, hogyan védekezzen.

Több százezer UPC kábelmodemen automatikusan elérhetővé vált egy Wi-Free nevű hotspot, amit a UPC, mint a modem tulajdonosa indított el. A szolgáltatás csak azoknál érhető el, akiknél már lecserélték a modemet wifisre. Ugyanazzal a My UPC azonosítónkkal három eszközünk tud Wi-Free hálózatokra csatlakozni. A legnagyobb letöltési sebesség 2,5 Mbps, míg a feltöltés csupán 0,5 Mbps, tehát az ingyenes hotspotokat csak emailezésre, csevegésre vagy böngészésre érdemes használni.

Kérdéses, hogy egyáltalán érdemes-e még használni. Kalandosan kezdődött a hétfőn bejelentett UPC Wi-Free szolgáltatás tesztje kedd reggel. Én emailben az Index levlistájára:

Akinek van wifis UPC kábelmodemje, és a napokban kapott név/jelszó párost emailben, kölcsön tudná adni ma délelőttre? Most. A Margit híd megállóig jöttem, hogy találjak egy Wi-Free hotspotot, nem tudok rá belépni, és kicsit hideg van ahhoz, hogy itt szobrozzak egész délelőtt.

Nem én válaszlevélben:

image

Végül kaptam egy név és jelszó párost, de az sem volt nagyobb segítség, és a szerencsétlen elveszett majmon legalább lehetett röhögni. A jelszó azért kellett, mert enélkül nem lehet belépni a Wi-Free hálózatra, és akkor kell megadni, amikor a mobil eszközünk fellép egy ilyen hotspotra (részletes útmutató van a UPC oldalán). Elég egyszer bejelentkezni, mert a telefonunk megjegyzi az adatokat, és később a UPC összes ilyen nevű hotspotját használni tudjuk. Elméletileg. Mi sem iPaden, sem Androidon nem tudtunk bejelentkezni, és a folyamat elkeserítően hosszú ideig tartott. Az biztos, hogy a jelszó stimmelt, hiszen a UPC maga küldte ki emailben, az alábbi megjegyzéssel:

Örömünkre szolgál, hogy internet-előfizető ügyfelünkként Önt is a UPC Wi-Free szolgáltatás felhasználói között üdvözölhetjük!

Tovább

Itt az első nem Nokia Lumia

2014. november 11., 10:10 Módosítva: 2014.11.11 19:24
33
Lumia-535-with-cover

A Microsoft hivatalosan bemutatta az első olyan Lumia telefont, aminek a nevéből már hiányozni fog a Nokia szó. A Lumia 535 nevű készülék ránézésre nem nagyon különbözik a korábban megjelent, még a finn gyártó márkanevével fémjelzett telefonoktól, de ez az első, hogy már csak a Microsoft neve és logója van a levehető hátlapon.

A Lumia 535 olcsó, de sokoldalú telefonnak tűnik, 5 hüvelykes, 960*540-es felbontású kijelzővel szerelik, ami mögött 1,2 gigahertzes processzor dolgozik majd 1 gigabájt RAM-mal, ami pont a duplája a korábbi, hasonló készüléknek, a Lumia 630-nak. Az előlapi és a hátlapi kamera egyaránt 5 megapixeles lesz, a telefon két SIM kártyát kezel majd egyszerre, gyárilag a Windows 8.1 fut majd rajta, és a tervek szerint 130-140 dollár, vagyis 32-35 ezer forint körül árulják majd.

A bökkenő (és erre már a dual SIM-nél lehetett számítani), hogy a hírek szerint a telefont elsősorban a kínai, majd később a kelet-ázsiai piacra szánják, amerikai vagy európai premierről egyelőre nincs szó.

Mobilszolgáltatást indít a UPC

2014. november 10., 12:44 Módosítva: 2014.11.11 08:51
1295

A régióban először nálunk indít mobilszolgáltatást a UPC, és van az ajánlatuknak néhány érdekes eleme. Az már a hétfői sajtótájékoztató előtt kiszivárgott, hogy 200 000 hotspotból álló közösségi wifi-szolgáltatást indítanak, melyre az ügyfeleik bárhol ingyen rácsatlakozhatnak. Emellett, a korábbi mobilnetes ajánlatukat kiegészítve, teljes körű mobilszolgáltatást indítanak, lebeszélhető percekkel, sms-ekkel és mobilinternettel. A számlát az UPC állítja ki, de a hálózatot a Vodafone működteti.

Tovább

Érkezik az első Microsoft Lumia

2014. november 7., 15:28 Módosítva: 2014.11.08 09:49
22

Új korszakába lép a Microsoft a jövő héten, amikor várhatóan megjelenik az első, saját néven kiadott Lumia okostelefon. A mobilgyártói részleg mostanra levetette a finnekre utaló jeleket: a Lumiákra feltelepített szoftverekből szép lassan kivették a Nokia nevét, az átvett irodákra felkerült a Microsoft logója, és egy ideje már a Microsoft Devices küldi ki a tesztelésre kölcsönadott mobilokat.

November 11-én egészen biztosan egy új készüléket mutat be a Microsoft.

Képernyőfotó 2014-11-07 - 15.14.37.png

A képen látható, hogy narancssárga színű a készülék. Egy korábban kikerült képen, melyen egy Microsoft-logós mobil látható hátulról, ugyanez a szín látható. A Microsoft azt is elárulta már, hogy lesznek Microsoft néven piacra dobott készülékei, de az olcsóbb modellek egyelőre megtartják a Nokia márkanevet.

Ezektől az appoktól lassul le az Android

2014. november 7., 12:45 Módosítva: 2017.10.31 09:05
193

A világ egyik legnépszerűbb alkalmazása a Facebook, de a közösségi portál egy kevésbé dicsekednivaló listán is előkelő helyen végzett. Ez az app terheli le a ugyanis legjobban az okostelefonok processzorát, derült ki az AVG felméréséből. Az anonimizált adatok az AVG appjából származnak, amit világszerte több mint egymillióan használnak.

Kiderült, hogy a mobilgyártók által előre telepített alkalmazásokkal is lehetnek problémák . A Samsung három versenyzővel is bejutott az akkut leginkább lemerítő appok közé. Nem meglepő, hogy az emberek nem kérnek ezekből az extrákból. 

Az AVG összeállításában a játékok külön toplistát kaptak, és azon a King szoftvercég a király, tízből négy akkuzabáló app az övék. 

Tovább

Mobilokon ingyenes lett a Microsoft Office

2014. november 6., 17:02 Módosítva: 2014.11.07 08:01
525

Belevaló cégvezető ez a Satya Nadella, mert amióta ő vezeti a Microsoftot, a szoftvercég rendszeresen meglepetéseket okoz. Csütörtökön például azt jelentették be, hogy iOS-en és Androidon teljesen ingyenes lesz az Office irodai programcsomag, tehát a Word, Excel és Powerpoint használatához nem lesz szükség Office 365 előfizetésre sem. Sőt, ha mégis úgy döntünk, hogy a felhőben akarjuk tárolni a dokumentumokat, akkor akár Dropboxra is menthetünk, nem kell a Microsoft felhőjét választani.

Tovább

Olcsó az a mobilhálózat, ami nincs is

2014. november 5., 10:12 Módosítva: 2014.11.05 12:23
20

Sokan próbálják összehasonlítani a magyar mobilszolgáltatók árait a külföldiekével, de az árlistákból sok lényeges részlet kimarad. Például az, hogy a milyen a mobilhálózat minősége.

A brit lapok arról írnak, hogy az ország területének ötödén teljesen megbízhatatlan a mobilhálózatok működése, és nagyjából egymillió ember nem tud rendesen telefonálni. A helyzet olyan súlyos, hogy már a brit kormány is lépéseket fontolgat. Arra akarják kényszeríteni a mobilszolgáltatókat, hogy találjanak megoldást erre a problémára.

Tovább

Elindult a filmkölcsönzés Androidon

2014. november 4., 22:08 Módosítva: 2014.11.05 10:53
20

Androidon megjelentek a filmek is a Google Play Áruház kínálatában, jelezte egy olvasónk, de a Nexus 5 telefonján egyik sem volt megvehető. Egy androidos tableten mi is ugyanezt tapasztaltuk, de egyszer csak felbukkant egy kérdés, hogy elfogadjuk-e a használati feltételeket, és ezután máris megjelentek a filmek alatt az árak.

Tovább

Látott már 300 elhajlott iPhone 6-ot?

2014. november 4., 13:15 Módosítva: 2014.11.05 06:41
1037

Mi nem láttunk, pedig a tesztre kölcsönkapott iPhone 6 Plus mindig a zsebünkben volt. Mindez nem jelenti azt, hogy a péklapát méretű telefonok nagyobb erőhatásra ne tudnának meghajlani, amint az alábbi videón is látható.

Miután az egész amerikai teches sajtó rávetette magát a hajlékony iPhone 6 témájára, az Apple azt kommunikálta, hogy nagyon ritkán történik ilyen, és ők csupán kilenc esetről tudnak. A feldühödött vevők azonban túljártak az Apple eszén, és a múlt hónapban létrehozták a One out of nine (Egy a kilencből) című weboldalt, ahol azóta is gyűlnek a sérült iPhone-okat dokumentáló képek.

Sajnos a másik botrány, ami arról szólt, hogy a kijelző és a fémház közötti résbe beakad az emberek haja, végül nem lett ennyire ismert. Pedig el sem tudunk képzeni jobb szórakozást, mint hogy kitépett szőrcsomókkal díszített mobilokat nézegessünk.

Itt a HP fapados okosórája

2014. november 3., 12:39 Módosítva: 2014.11.04 07:44
20

Érintőkijelző helyett hagyományos nyomógombokkal tudjuk vezérelni a HP Chronowing okosórát. A pc-gyártó vállalat Michael Bastian amerikai divattervezőt kérte fel, hogy készítse el az órát, ami jobban hasonlít a hagyományos időmérőkre, mint a Google és az Apple által megtervezett futurisztikus eszközök.

Ebben is van kijelző, egy fekete-fehér lcd, amely a telefonra beérkező üzenetekről, emailekről, közelgő eseményekről és telefonhívásokról értesíti a felhasználót. A külön keretben lévő mutatós óra alatt az aktuális időjárás és hőmérséklet látható, de ott akár sportcsapatok eredményei is megjeleníthetők.

A drágább verzió, krokodilbőr szíjjal és zafírüveg előlappal 650 dollárba kerül, de a legolcsóbb változata már 350 dollárért vihető. 

hp-mb-chronowing-1177x785

Nem is vagyunk biztosak abban, hogy Bastian óráját joggal hívjuk okosórának, hiszen nem számolja a lépéseinket, nem méri a pulzusunkat, és appokat sem tudunk futtatni rajta. Tulajdonképpen csak egy drága pittyegő, ami arrra hívja fel a figyelmünket, hogy érdemes lenne ránézni a telefonunkra. De ezt legalább stílusosan teszi.

A legjobb Samsung telefonnak tollas a háta

2014. november 1., 21:35 Módosítva: 2014.11.02 23:13
619
Tudják, Dél-Koreában ki a phabletek, vagyis a vágódeszka méretű telefonok célközönsége? A nők. És tudják, miért? Mert nekik alapértelmezésben van valami táskájuk, amibe belefér egy 15 centi magas és 8 centi széles telefon. Vagyis a Samsung legjobb, legerősebb és legszebb telefonját a nőknek tervezték.

A Samsung Note sorozata a hatalmas telefonokról szól, és ezen az idei IFA-n bejelentett Note 4 sem változtat. Az első dolog, amit erről a telefonról tudni kell, hogy tizennégy és fél centis képernyőátlós, óriási, egy kézzel kezelhetetlen készülékről van szó. A második dolog, amit erről a telefonról tudni kell, hogy pillanatnyilag a telefonos piac egyik legjobb készüléke, és ezt úgy mondom, hogy az általában használt Galaxy S3-as telefonomat jobban utálom, mint az átlag angol Attilát, Isten ostorát.

A Note 4 tulajdonképpen minden jellemzőjében a maximumot hozza. Az óriási kijelző 2560 ×1440-es, QuadHD-s febontású, Super AMOLED-es csoda, amin túlzás nélkül bármit és bárhol lehet csinálni. Filmet nézni tűző napsütésben, könyvet olvasni a gyerek altatása közben, netezni, sőt, még dolgozni is, de erről majd később. Most szaladjunk végig azon, hogy négymagos, 2,7 gigahertzes processzor, 3 giga RAM, 32 giga háttértár, 4K-s videó, ujjlenyomat-olvasó, pulzusmérő, tényleg: ami csak eszünkbe jut, amikor kekeckedni akarunk egy telefonnal, hogy na, na és az van benne? Van. Ebben tényleg minden van.

Tovább

Egyre nagyobb a Sony vesztesége

2014. október 31., 13:53 Módosítva: 2014.10.31 17:57
6

A japán Sony nagyvállalat vesztesége 136 milliárd japán jenre nőtt 2014 harmadik negyedévében az egy évvel korábbi harmadik negyedéves 19,6 milliárd jenes veszteségről – írja az MTI. Egy dollár 112 jen, egy jen 2,19 forint.

Tovább

iPhone 6 Plus: zsákutcába ért az Apple

2014. október 31., 00:42 Módosítva: 2015.01.19 12:19
840
Megőrül a világ az óriásmobilokért, és az iPhone 6 Plus megjelenésével megint aktuálissá vált a kérdés: iOS, vagy Android? Az Apple legnagyobb mobilját próbáltuk ki, és mellé tettünk egy LG G3-at.

Csütörtök éjfél után már kapható a magyar boltokban a zsírúj iPhone, és most két nagyon eltérő modell közül lehet választani. A sima iPhone 6 kijelzője 4,7 colos, azt egy hónapja leteszteltük, míg az iPhone 6 Plus egy 5,5 colos péklapát, amit most mutatunk be. Nem egyedül teszteltük, hanem kerestünk hozzá egy riválist, mert az óriásmobilok piacát eddig az Android uralta.

Tovább

Zöld utat kapott a negyedik mobilszolgáltató

2014. október 30., 17:26 Módosítva: 2015.06.11 14:01
37

A Digi Kft. átvette a hang- és adatátvitelre is alkalmas frekvenciák használatához és hálózatok üzemeltetéséhez szükséges rádióengedélyt, miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) október 16-án aláírta a céggel a hatósági szerződést - közölte az NMHH csütörtökön honlapján.

A Digi Kft. az 1800 megahertzes (MHz) frekvenciatartományban 10 MHz-nyi blokk használati jogát nyerte el húsz évre 10 milliárd forintért az NMHH pályázatán.

A szolgáltató október 21-én kapta meg a frekvenciakijelölést, amely alapján az elnyert frekvenciatartományban hang- és adatszolgáltatásra is alkalmas rádióhálózatot telepíthet. A Digi az október 29-én az NMHH-tól átvett rádióengedély birtokában az eddigi három mobilhálózat mellett egy új, negyedik hálózat üzemeltetésére szerzett jogot.

A közlemény szerint a Digi az elnyert frekvenciasávon versenyképes hang- és adatszolgáltatást nyújtó, országos, megbízható hálózat létrehozását kezdi meg.

A közleményben idézik Ryszka Sambor ügyvezető igazgatót, aki az engedély átvételekor elmondta, hogy a társaság célja "a kezdetektől alkalmazott stratégia követése: minőségi szolgáltatás nyújtása fogyasztóbarát árakon." Szavai szerint az új szolgáltatásoknál a legmodernebb technológiát alkalmazva az adatkapcsolat akár 40 megabit/másodperces is lehet majd. A cég, a hosszú távú megtérülésre alapozva, stabilan tartható kedvező árakat kíván kialakítani.

Az NMHH a közleményben hangsúlyozza: a nemzetközi példák is azt mutatják, hogy egy új belépő mobilizálja, felpezsdíti a piacot, fokozza az árversenyt, és új szolgáltatások megjelenését generálja. A szolgáltatók és a szolgáltatások sokszínűsége hozzájárul a fogyasztói jólét és a magyarországi vállalkozások versenyképességének növeléséhez, a fogyasztókért folytatott piaci verseny pedig a szolgáltatások árának csökkenését is eredményezheti.

"Az NMHH és a magyar fogyasztói közösség számára is kiemelten fontos, hogy tovább nőjön az adat- és infokommunikációs szolgáltatások hozzáférhetősége, amely biztosítja az információs javakhoz való egyenlő hozzáférés lehetőségét" - olvasható a hatóság közleményében.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság összesen 130,6 milliárd forintért értékesítette szélessávú mobil-adatforgalomra alkalmas frekvenciakészletét a májusban kiírt pályázaton, amelynek nyerteseit szeptember 29-én hirdették ki. A Digi Kft. mellett a Magyar Telekom három frekvenciacsomagra nyert használati jogosultságot, összesen 58,65 milliárd forintért, a Telenor egy frekvenciacsomagot kapott 31,725 milliárd forintért, a Vodafone két frekvenciacsomagot nyert el 30,225 milliárd forintért. A szolgáltatók 2034-ig jogosultak használni a frekvenciákat.

A Telekom elsőként vette át október 17-én a szükséges engedélyeket, és másnap már használatba is vette az elnyert frekvenciákat.

A másik két szolgáltatóval, a Telenorral és a Vodafone-nal még folynak az egyeztetések.

A hatóságnak a pályázati eredmény közzétételétől számítva 50 napja vanszerződést kötni a nyertes szolgáltatókkal.

15 perc alatt tölt fel a Motorola Droid Turbo

2014. október 29., 10:49 Módosítva: 2014.10.29 17:55
90

Az új Droid Turbót közösen fejlesztette ki a Verzion amerikai mobilszolgáltató és a Motorola. Van néhány elég jól hangzó fejlesztés benne. Az egyik a 3900 milliamperórás akkumulátor, amely egyetlen töltéssel 48 óráig bírja. Ráadásul a „Turbo Charging” funkció mindössze 15 perc töltéssel nyolc órára tölti fel a telefont.

droid-inline1
Tovább

Ennyibe fog fájni az új Iphone itthon

2014. október 24., 11:56 Módosítva: 2014.10.25 12:33
581

Kártyafüggetlenül elképesztően drága az Apple új telefonja nálunk, szerződésekkel már lehet egy kicsit variálni, de így sem lesz egy olcsó mulatság.

Tovább

Viszlát, Nokia, és kösz a telefonokat!

2014. október 22., 16:01 Módosítva: 2014.10.23 14:58
197

Most tényleg véget ér egy korszak. A Microsoft hivatalossá tette: elhagyja a Nokia nevét az új telefonjaiból. Az ezután érkező készülékeket innentől Microsoft Lumiának fogják hívni. Nem tűnik el ugyanakkor teljesen a név. A cég többi részlege, amelyeket a Microsoft nem vett meg, továbbra is Nokiaként fog működni.

A Microsoft még áprilisban vásárolta fel a finn cég nagy múltú mobilrészlegét 7,2 milliárd dollárért (1,74 billió forintért). Elvileg tíz évig lett volna joguk használni a márkanevet a mobiljaikkal, de már korábban elkezdtek apránként eltávolodni tőle, hogy most teljesen el is hagyják.

Egyébként is nagy átalakulások mennek végbe a Microsoftnál az utóbbi időben. Steve Ballmert februárban Satya Nadella (leánykori nevén Székelyné Nádas Gyula) váltotta a vezérigazgatói poszton, igyekeznek nagyobb hangsúlyt fektetni a mobil platformokra (legutóbb például egy új videóüzenet-küldő appal), és gőzerővel folyik a Windows 10 fejlesztése is, amellyel hosszú idő után akár a csúcsra is visszatérhetnek. Mindeközben pedig júliusban 18 ezer alkalmazottat bocsátottak el a cégtől, akik nagy részét, 12 500 főt éppen a Nokiától vettek át a felvásárláskor.

Kíváncsi, mennyi adót mobilnetezett össze? Már van rá app!

2014. október 22., 10:00 Módosítva: 2014.10.23 15:55
215

Hamar reagáltak a programozók az internetadó bejelentésére: már hajnalban megjelent a Google Play alkalmazásboltjában az első olyan okostelefonos app, ami a mobilnetes és wifis adatforgalmat tartja számon, és valós időben számolja ki belőle, mennyi adót kéne fizetni utána. Az app Androidos készülékeken fut, itt érhető el és ingyenes - már ha nem számolunk azzal, hogy a mérete kb. fél megabájt, aminek a letöltése kn. 7 fillér internetadót fog majd maga után vonni.

Androidon azért különösen érdekes a dolog, mivel a mobilos operációs rendszeren az az alapbeállítás, hogy automatikusan frissíti az összes alkalmazásunkat, amiből új verzió jelent meg, vagy valamilyen javítócsomag érkezett hozzá - és ezzel tulajdonképpen a hátunk mögött generál adatforgalmat. A Google-nél az ezzel járó potenciális kellemetlenségeket azzal védték ki, hogy csak akkor tesz ilyet a rendszer, ha wifire csatlakozik. Így ugyebár nem fogyasztja a mobilnetünk adatforgalmát, a wifi meg ingyen van. Ingyen. Haha.

ado