Orosz és francia videón az új iPhone

2014. szeptember 2., 16:13 Módosítva: 2014.09.02 23:46
253

Már csak egy hetet kell várni arra, hogy egészen biztos, első kézből szerzett marketingdumába csomagolva tudjunk meg mindent az Apple új telefonjáról, így érthető, hogy egyre jobb minőségű, de továbbra is megerősítetlen szivárogtatások érkeznek. Most például két videó is felkerült a netre az állítólagos iPhone 6-ról.

Az első egy orosz felhasználó 3,5 perces videója a 4,7 hüvelykes változatról, ami részletesen bemutatja az új készüléket, még a belsejébe is belenézhetünk. Látszik a kamera új lencsekialakítása, és hogy úgy általában jóval vékonyabb és kerekdedebb lett a telefon, kicsit az első generációs iPhone-okat idézve. A videó orosz nyelvű, de szerencsére van hozzá angol felirat is. Persze ha egyiket sem érti, de érdekli a telefon, akkor is érdemes megnézni, mert végre kiderül, hogy fest majd egy átlagos méretű tenyérben az eddig megszokottnál jóval nagyobb iPhone.

A második videót egy francia oldal tette ki, ez a méretesebb, 5,5 hüvelykes képátlójú iPhone 6-ot mutatja be. A videó készítői az állítják, hogy ezt a változatot iPhone Airként hozzák majd forgalomba. Ezen a videón viszont csak egy hátlapot látunk.

Napijeggyel netezhetünk az USA-ban

2014. szeptember 2., 15:25 Módosítva: 2014.09.02 16:18
2

Nagy felelőtlenség az Egyesült Államokban rányomni a mobil tárcsázógombjára, ha a magyar előfizetésünket használjuk, mert az uniós tarifák sokszorosát kell kifizetnünk. A Vodafone ügyfeleinek például a hívásindítás 699 forintba, a havásfogadás 249 forintba, egy sms pedig 209 forintba kerül.

Szeptember elsejétől 2015. január 31-ig azonban már az USA területén is működik a Vodafone kiegészítő napijegye, amivel naponta egy ezresért a magyarországi percdíjakkal, a hazai mobilnetes adatcsomagunkat fogyasztva tudunk mobilozni. 

Tovább

Titokzatos áladótornyokat találtak az USA-ban

2014. szeptember 2., 13:34 Módosítva: 2014.09.03 09:57
375

Átlagos mobiltelefonos adótoronynak tűnő, de valójában masszív lehallgatásra használható tornyokat fedezett fel egy biztonságos telefonokat kínáló cég. Összesen 17 olyan adótornyot találtak az USA-ban, ami a telefonba épített, a más hálózatokkal történő kommunikációt segítő csipek segítségével akár a beszélgetések lehallgatására, vagy kémszoftver telepítésére is alkalmasak lehetnek.

A tornyokat a CryptoPhone 500-as készülék használói szúrták ki. Először csak az lett gyanús, hogy a kivételesen biztonságos beállítások mellett használt androidos készülékek tűzfala óránként 80-90 olyan támadást regisztrált, amit a felhasználók nem tudtak mihez kötni. A kutatás végül a titokzatos tornyokhoz vezette a szakembereket. A tornyok valamennyire szabványos adótoronyként is működnek, de valójában főleg a megfigyelés és a lehallgatás a fő céljuk. Hagyományos telefonokkal ki sem lehet mutatni a különbséget, csak a speciálisan felkészített, megerősített (hardened) készülékek látják a problémát.

Les Goldsmith, a speciális telefonokat gyártó ESD nevű cég munkatársa elmondta, hogy az amerikai lakosság általában nem is gondolja, hány hasonló veszéllyel élnek együtt. „Egy vásárlónk Floridából utazott Észak-Karolinába, és útközben nyolc különböző ilyen próbálkozást jegyzett fel a telefonja. Egy forrás még a Las Vegas-i South Point Casino tetején is volt.”

Goldsmith szerint gyanús, hogy bár nem lehet tudni, ki működteti a tornyokat, az gyanús, hogy egy részük katonai épületek tetején lett kiépítve. A támadók nem az elsődleges operációs rendszert támadják, hanem egy köztes réteget, ami az operációs rendszer és a hálózat között közvetít. A szakember szerint több olyan szerkezet is létezik, ami lehetővé teszi az ilyen hekkelést, de ezek egyike sem olcsó, bár ismer olyat, ami 100 ezer dollár, vagyis 23 millió forint alatt marad. A hasonló készülékeket a neten is árulják, a VME Dominatort például itt lehet megvenni, ha valaki mások beszélgetését és szöveges üzeneteit szeretné lenyúlni.

Természetesen nem lehetetlen, hogy az egész felfedezés nem több egy jól felépített marketingfogásnál, hiszen a Cryptophone 500 sem olcsó, a gyártó 3500 dollárt, vagyis 800 ezer forintot kér a speciálisan felkészített Samsung Galaxy SIII-ért.

Jön az ultraolcsó, mégsem gagyi Android

2014. szeptember 2., 10:17 Módosítva: 2014.09.03 09:29
18

Újra feltalálja az olcsó telefonokat a Google, és mindezt indiai gyártókkal karöltve teszi. Az Android One elnevezésű projektről nem először esik szó, de a Google most küldte szét a meghívókat, melyekben szeptember 15-ére ígéri a nagy bejelentést.

Tovább

Bankkártyaként is működik majd az új iPhone

2014. szeptember 1., 12:14 Módosítva: 2014.09.01 17:43
56

Az Apple új okostelefonja fizetőeszközként is használható lesz. A kiszivárgott hírek szerint a cég a Visa, Mastercard és American Express kártyaszolgáltatókkal egyaránt megegyezett abban, hogy az általuk üzemeltetett terminálok az iPhone 6-ba szerelt NFC-alapú megoldást is felismerik majd. Magyarán az iPhone is úgy működik majd, mint most a PayPass kártyák, illetve azok az androidos okostelefonok, amelyek a MobilTárca egyesület hazai mobilfizetési tesztjében vettek részt. Természetesen sem az Apple, sem a kártyaüzemeltető cégek nem kommentálták az értesüléseket.

Tovább

Megmutatjuk az ősz slágerkütyüit

2014. augusztus 31., 12:35 Módosítva: 2014.09.19 13:27
248

Okostelefont, tabletet vagy számítógépet venne? Ne tegye! Nyakunkon az ősz legnagyobb technológiai rendezvénye, a berlini IFA 2014, ahol az év végi bevásárlási szezon legmenőbb cuccait mutatják be. Ha nem az androidos és windowsos eszközökkel érzi jól magát, akkor is botorság lenne most pénzt költeni, mert az Apple közvetlenül az IFA után tartja meg a bemutatóját, ott fog bemutatkozni az iPhone 6 és talán egy okosóra is.

Az IFA sokszínű kavalkádjában is könnyű megtalálni a legizgalmasabb kütyüket. Lesz itt Samsung Galaxy Note 4, tollat kezelő LG G3, Sony Xperia Z3 és egy vízálló minitablet, okosórák az Asustól, Samsungtól és LG-től, új Nokia (vagy inkább Microsoft?) Lumiák, és az Ascend Mate 7 a Huaweitől.

Számítógép, mint szenzáció? Utoljára talán 2008-ban láttunk olyat. Az IFA mára kissé átalakult a tévék, pécék, bizarr perifériák, mosogatógépek és söröző németek lakossági showjából. A drága sör és a háztartási gépek még megvannak, de az IFA-t nyugodtan hívhatnánk őszi mobilkongresszusnak is, annyira hangsúlyosak a hordozható kütyük. Ezen nem kell csodálkozni: az asztali pécék és laptopok piacának zsugorodása csak azért lassult le idén (az IDC piakutató szerint nagyjából 3,7 százalékra), mert népszerűek az olcsó, Chrome OS alapú gépek, és az emberek elkezdték lecserélni a Windows XP-t.

És akkor jöjjenek a legjobban várt újdonságok:

Tovább

740 milliós befektetést kapott a Mobilengine

2014. augusztus 28., 09:16 Módosítva: 2014.08.28 14:24
460

Egy összegben kapott 740 millió forintot a miskolci központú Mobilengine, és a Valor Capital Kockázati Tőkealap-kezelő már át is utalta a cég számlájára a pénzt. A befektetés európai uniós támogatást is tartalmaz az Új Széchenyi Kockázati Tőke Program keretéből.

A Mobilengine rendszere digitális űrlapokat tartalmaz, a munkafolyamatok menedzselését segíti, és elsősorban terepen dolgozók tudják használni. Például kórházi alkalmazottak, kamionsofőrök és utazó ügynökök. A londoni mentőszolgálat két hete kötött szerződést velük, így ezentúl több ezer londoni mentőautóban a Mobilengine alkalmazása fog futni.

Tovább

A Telenor megmagyarázza a bizonyítványát

2014. augusztus 27., 16:52 Módosítva: 2014.10.16 15:48
159

Mondhatjuk úgy is, hogy egy kicsit kibújt a szög a zsákból, amikor a Telenor a legnagyobb jószándékkal sajtótájékoztatót tartott az ügyfélpanaszok kezeléséről, a mobilhálózati problémák kezeléséről és az új bázisállomások helyének tervezéséről. Arra a kérdésre, hogy miként viszonyulnak a HetNet típusú hálózatokhoz, vagyis alkalmaznak-e különböző méretű cellákat (amikkel jobban lefedhető egy terület), azt a választ kaptuk, hogy a makrocellákat szeretik. Ezt úgy is lehet értelmezni, hogy minél olcsóbban, nagyobb területet lefedő egységekkel akarják megúszni a hálózat fejlesztését.

Ha ehhez hozzáteszünk egy kis matekot, amiben az áll, hogy

  • tavaly 155 milliárd forint árbevételen 28 miliárd adózott eredményük volt,
  • ugyanakkor 4 év alatt csak 30 milliárdot költöttek hálózatfejlesztésre,
  • és a következő néhány évben is csak további 10 milliárdot  fognak költeni,

akkor az ember csak arra tud gondolni, hogy az éves nyereségből biztosan jutna néhány milliárd forinttal több az új bázisállomásokra, hogy nőjön a lefedettség és megbízhatóbb legyen a szolgáltatás.

Tovább

Már kapható a 7500 forintos okostelefon

2014. augusztus 27., 11:01 Módosítva: 2014.08.28 00:59
43

Egy igen olcsó telefonnal indítja piaci támadását a Firefox OS a több mint egymilliárd lakosú Indiában: a Mozilla bejelentette, hogy Indiában megkezdték annak az olcsó, Firefox OS-t futtató telefonnak az árusítását, melytől azt remélik, hogy meghódítja magának a szubkontinens piacát.

Tovább

Mobilnetezésben is az amerikaiak jártak jól?

2014. augusztus 26., 13:55 Módosítva: 2014.08.27 11:17
353

Hogy a francba lehet az, hogy az amerikai haverom két hónapig nyaral Európában, végig teljesen ingyen mobilnetezhet, naponta tíz képet tud feltölteni az Instagramra, nem szakad le a Facebookról, mert az adatroaming benne van a díjcsomagjában? - tette fel a kérdést a főnököm. Erre muszáj válaszolni, mert egészen biztos, hogy olvasóink is otthagytak a hazai szolgáltatójuknál legalább pár száz, ha nem pár ezer forintot, csak mert egy kicsit ránéztek az internetre külföldön.

Mennyi pénzt költött idén nyáron adatroamingra?

Tovább

Drágább lehet az iPhone 6

2014. augusztus 25., 18:48 Módosítva: 2014.08.26 10:06
13

Sokan várják izgatottan az iPhone 6-ot, de eddig csak az okostelefon hardveres újdonságairól volt szó, egy igen lényeges tulajdonságáról nem: a várható áráról. Pedig azt mondják, hogy ez lesz az eddigi legdrágább iPhone, a kártyafüggetlen változata akár 800 dollárba is kerülhet a 
Techradar hírportál szerint. Az iPhone 5S most 650 dollárba kerül előfizetés nélkül.

Azt még korábban, áprilisban mondta Peter Misek, a Jeffries elemzőcég munkatársa, hogy az Apple a mobilszolgáltatókkal tárgyal az árak 100 dollárral való megemeléséről. Így az Egyesült Államokban az iPhone 6 előfizetéssel és hűségnyilatkozattal várhatóan 300 dollárba kerülne.

Tovább

LMP lehet az új Android neve

2014. augusztus 25., 15:24 Módosítva: 2014.08.25 21:23
11

Az Android 4.4-es verziójára, a KitKatre először Key Lime Pie-ként (ami egy amerikai sütemény), rövidítve KLP-ként hivatkoztak a fejlesztők. Az Android Police szerint a Google tartja magát a szokáshoz, és a korábban bemutatott Android L verzió a Lemon Meringue Pie (citromos pite) nevet kapja, ami rövidítve LMP.

Tovább

Megismertük a magyar mobilnet titkait

2014. augusztus 18., 11:28 Módosítva: 2014.08.19 11:29
630

Látszólag minden rendben van a magyar mobilnettel, és ezt nem a hasunkra ütve mondjuk, hanem miután végigvezettünk kétezer kilométert és az ország negyven helyszínén, az összes megyében megmértük a Telenor, a Telekom és a Vodafone hálózatát. Mindegyik szolgáltatónál a legjobb internetes csomagra fizettünk elő és három Samsung Galaxy S5 mobilt használtunk, mert ezek 150 megabit per másodperces letöltési sebességet bírnak. Elvileg semmi sem korlátozott minket, hogy elérjük a lehető legnagyobb sebességeket.

A méréseket a Speedtest.net alkalmazással végeztük el, és az appot fejlesztő Ookla is összeállított egy országos toplistát a szolgáltatókról. Ez azonban torz eredmény, mert nem derül ki, hogy a felhasználók mire fizettek elő és milyen eszközöket használnak. Nemcsak a díjcsomagok korlátozott sebessége, de még egy ócska otthoni wifi router is befolyásolja az adatátvitelt. Mi ezért jártuk végig az országot a leggyorsabb hozzáférést biztosító előfizetésekkel és a legmodernebb eszközökkel. 

Versenyünk győztese:

A Telenor. És a Telekom. De az is lehet, hogy mégis inkább a Vodafone. Ez nagyon bonyolult, úgyhogy máris elmagyarázzuk, hogy mi a helyzet.

Tovább

Felcsút: nagyvárosi szinten a mobilnet

2014. augusztus 14., 15:43 Módosítva: 2014.08.14 15:43
1

Egy átlagos kétezer fős faluban úgy ahogy eldöcög a mobilnet, de ahol a helyi stadionban kétszer elfér a teljes lakosság, ott a szélessávot és muszáj túlméretezni. Nem meglepő módon a stadion és az erdő közötti parkolóban is elég jó a hálózat átviteli sebessége. 

Tovább

Székesfehérvár: hasítanak a pingek

2014. augusztus 14., 14:25 Módosítva: 2014.08.14 14:25
3

Székesfehérvár az utolsó nagyváros a túrán, amit meglátogatunk, de nem az utolsó település, úgyhogy nem itt fogjuk megkoronázni a tesztsorozat győztesét. 

Tovább

Veszprém: mindent beleadott a Telekom

2014. augusztus 14., 11:46 Módosítva: 2014.08.14 11:46
2

Egy hajszálon múlott, hogy minden tekintetben a Telekom legyen a legjobb Veszprémben. Az viszont egyértelmű, hogy itt nem a Telenor nyert; válaszidőben és feltöltésben is rosszabb.

Tovább

Pápa: megnyikkant a Telenor

2014. augusztus 14., 11:30 Módosítva: 2014.08.14 11:30
2

A szakadó eső nem kedvez a mobilozásnak, de a Telekom működésén ez egyáltalán nem látszik. A Vodafon és a Telenor csak köhög.

Tovább

Közel a győzelemhez a Telenor

2014. augusztus 14., 10:19 Módosítva: 2014.08.14 10:19
25

Több mint harminc települést bejártunk, az ország háromnegyede mögöttünk van, és már most látszik, hogy ki fog a leggyorsabb mobilnetes szolgáltatóként a dobogó tetejére állni.

Most már tényleg csak azt várjuk a Telenortól, hogy mutasson nekünk egy kereken száz megabites letöltési sebességet, mert szinte biztos, hogy tud ilyent. A mérések tizede 90 megabit fölötti volt, ami pontosan háromszor gyorsabb, mint az otthoni vezetékes netünk. Külső kerület, kertváros, ott nem húznak ki a lakásokig gigabites optikát. Persze azt is látjuk, hogy a Telenor volt a legrosszabb vidéken, a puszta közepén.  

A Telenornál

  • leggyorsabb letöltés: 96,56 Mbps
  • leglassabb letöltés: 0,26 Mbps
  • leggyorsabb feltöltés: 40,30 Mbps
  • leglassabb feltöltés: 0,03 Mbps
  • Legnagyobb válaszidő: 258 ms
  • Legkisebb válaszidő: 29 ms
Tovább

Győr: felfelé Telekom, lefelé Telenor

2014. augusztus 14., 09:07 Módosítva: 2014.08.14 09:07
2

Kiránduláshoz és hétköznapokra különböző cipőt húzunk, de hogy más mobilnetet használjuk fel- és letöltésre? Őrültség lenne. 

Győr Telekom Telenor Vodafone
Letöltés 34,69 Mbps 73,45 Mbps 7,06 Mbps
Feltöltés 20,08 Mbps 8,29 Mbps 1,68 Mbps
Ping 41,66 ms 56 ms 46,66 ms

Sopron

2014. augusztus 14., 06:40 Módosítva: 2014.08.14 06:40
2
Sopron Telekom Telenor Vodafone
Letöltés 12,95 Mbps 18,39 Mbps 7,8 Mbps
Feltöltés 2,01 Mbps 3,44 Mbps 0,45 Mbps
Ping 42,33 ms 77 ms 212,33 ms

Körmend

2014. augusztus 13., 22:56 Módosítva: 2014.08.13 22:57
2
Körmend Telekom Telenor Vodafone
Letöltés 18,9 Mbps 23,05Mbps 15,91 Mbps
Feltöltés 3,52 Mbps 2,76 Mbps 1,78 Mbps
Ping 44,33 ms 57,66 ms 81,66 ms

Szombathely

2014. augusztus 13., 22:53 Módosítva: 2014.08.13 22:53
1
Szombathely Telekom Telenor Vodafone
Letöltés 38,87 Mbps 41,98 Mbps 15,36 Mbps
Feltöltés 15,81 Mbps 4,27 Mbps 3,70 Mbps
Ping 44 ms 48 ms 50 ms

Mobilneten nem bajnok Zalaegerszeg

2014. augusztus 13., 17:02 Módosítva: 2014.08.13 17:02
5

Gól! A Vodafone normális válaszidővel! Gól! A Telekom megverte a Telenort! 

A ZTE stadionjánál volt a zalaegerszegi mérkőzés, mert ahol akár 15 ezer mobilozó is megjelenhet, ott biztosan nem fukarkodnak a lefedettséggel. Az eddigiekhez viszonyítva nem vagyunk elájulva a szolgáltatók teljesítményétől, de még így nemzetközileg erősnek számít ez az eredmény, szemben azzal, amit a stadionokon belül tudnak felmutatni a futballistáink.   

Tovább

Nagykanizsa: közel az 1000-es csúcs

2014. augusztus 13., 15:23 Módosítva: 2014.08.13 15:23
1

A Vodafone most alkotta a legnagyobbat, de ennek egyáltalán nem kell örülni: az egyik mérésnél a válaszidő 861 ezredmásodperc volt, vagyis majdnem egy teljes másodpercet várt az okostelefon, hogy végre visszajöjjön valami adat a Speedtest.net szerveréről. Sokkal jobb lenne egy ezres rekord megabitekben, de ilyen letöltési sebesség csak a jövőbeni 5G hálózatokon lesz. 

Tovább

Balatonputypuruttyon 1/100 megabitek suhannak

2014. augusztus 13., 14:03 Módosítva: 2014.08.13 14:08
2

Tulajdonképpen tök mindegy, hogy pontosan hol járunk: bármely kevésbé ismert és nem túl nagy faluban a normális letöltési sebesség századát kapjuk, és ezeken a településeken már annak is örülni kell, ha egyáltalán tudunk telefonálni. Az előszoba sarkából, ha megfelelő magasságban és szögben tartjuk a készüléket.

A lassú a net miatt sok online szolgáltatás nem működik, és ennek igen jó oka van: a szerverek nem tudnak kiszolgálni korlátlan számú felhasználót. Amíg egy lassú netkapcsolatról bejelentkező júzer elvégezé a feladatait, ugyanannyi idő alatt több gyors kapcsolatú júzer kéréseit (Facebook-fal frissítése, becsekkolás, emailek és hírek letöltése) tudja teljesíteni a szerver. A cégek pedig abban érdekeltek, hogy sok boldog felhasználójuk legyen. Két szolgáltató egyáltalán nem tudott kapcsolódni a Speedtestre, a Telenor is csak nagyon lomhán.

 

Tovább

200 megabit a Balatonnál

2014. augusztus 13., 12:29 Módosítva: 2014.08.13 13:44
4

Bocsánat, erről most hazudtunk minden hullámhosszon, de mit tegyen az ember, amikor éppen Balatonőszödön jár? A Speedtest alkalmazás azonban nem csal: a Telenor és a Vodafone netszolgáltatása úgy szétesett, mint a baloldali összefogás, csak a telekomadókkal leginkább megsanyargatott Telekom ad minimális 4G-t.

A feltöltési sebesség mindegyik társaságnál különösen rossz, ami nagyon gyanús. Talán ezért, hogy nehezebben szivárogjon ki innen bármilyen videó- vagy  hangfájl.

Tovább

Kaposvár: látunk valaha 100 megabitet?

2014. augusztus 13., 11:01 Módosítva: 2015.10.08 08:41
2

Messze vagyunk ettől a rekordtól, de 90 megabit fölötti értékeket már többször is mértünk. A túra eddigi rekordja 96,56 megabit, így a 100 sem tűnik lehetetlennek. Bár a Telenornál a szerződésünk csak 60 megabitre szól, az ennél másfélszer magasabb eredményekre az lehet a magyarázat, hogy a társaság weboldala szerint a Hipernet Pro a 150 megabitet is tudja. 

Tovább

Szigetvár

2014. augusztus 13., 09:58 Módosítva: 2014.08.13 10:43
6

Néha egészen furcsa dolgok vannak a városok központjában, pontosabban azon a helyen, ahol a navigációs szoftver szerint a város központja van. Persze jó kérdés, hogy mit nevezünk városközpontnak? Azt a helyet, ahová a legtöbb ember jár? Mert akkor a teszkó-spár-lidl aranyháromszöge simán belefér. Ezzel a külföldi turista is jól jár: olcsón vehet parizert és még ingyen parkolóhelyet is talál.  

Tovább

Pécs: arat a Telenor

2014. augusztus 13., 08:40 Módosítva: 2014.08.13 08:40
4

Négy év után is vannak nyomai annak, hogy Pécs az EU kulturális fővárosa volt:  a hostelben megszervezett nemzetközi koncert után az utcai Youtube-diszkóhoz stabil megabiteket adnak a szolgáltatók, de gyanús, hogy a Vodafone nagy válaszideje némiképp lassította a keresést.

Tovább

Szekszárd: pincehűvös megabitek

2014. augusztus 12., 19:31 Módosítva: 2014.08.12 19:31
1
Szekszárd Telekom Telenor Vodafone
Letöltés 19,49 Mbps 18,71 Mbps 15,53 Mbps
Feltöltés 3,43 Mbps 1,61 Mbps 3,36 Mbps
Ping 54,33 ms 63,66 ms 52,66 ms
Tovább