Még mindig nem a legfrissebb Android a legelterjedtebb

2014. június 5., 14:44 Módosítva: 2014.06.05 18:29
3

A Google frissítette, hogy hányan használják az Android különböző verzióit. Nem meglepő módon a Jelly Bean tartja első helyét, bár az újabb KitKat erőteljesen növöget.

A KitKat aránya az Androidot használók körében most először lett két számjegyű, egészen pontosan 13,6 százalék használja 4.4-et. Csak ez a változat tudott növekedni az elmúlt időszakban, az összes többi veszített népszerűségéből.

Még a magasan a legnépszerűbb Jelly Bean is hátrébb szorult, de azért nem kell aggódnia a maga 58,4 százalékával. Az Ice Cream Sandwichet és a Gingerbreadet 14,9-14,9 százalék használja, Honeycomb már nem mérhető, a nagyon régi Froyo azonban még tartja magát a maga 0,8 százalékával.

Az adatokból arra következtethetünk, hogy idén már nem lesz KitKat-vezetés a piacon annak ellenére, hogy ebben a hónapban egészen jelentős volt a legújabb verziónak a térnyerése.

Az is valószínű, hogy előbb bejelentik a KitKat utódját, mint hogy az a vezető helyre kerülne. De ez nem annyira meglepő, a korábbi változatokkal ugyanez történt, kell egy kis idő, míg a gyártók átállnak az Android legújabb változatára, és ahhoz is kell idő, hogy a régi készülékek lecserélődjenek. Az új verziók ugyanis általában csak a legújabb készülékeken működnek, néhány éves mobilokra már ki sem adják a frissítést.

Júliustól 61 forint lesz egy megabájt adat

2014. június 5., 12:17 Módosítva: 2014.06.05 16:19
17

Július elsején tovább csökken a roaming ára az Európai Unió területén, és már nemcsak a telefonálásnak és üzenetküldésnek van elfogadható ára, hanem a mobilnetezésnek is. Az EU 2007 nyara óta szabályozza a mobilozás árát, és azóta a kimenő hívások percdíja - mai árfolyamon számolva - nagyjából 90 forinttal, a bejövő hívásoké 57 forinttal, a kimenő sms ára majdnem a felére, az adatforgalom díja pedig a harmadára csökkent. Ha az uniós beavatkozás előtti állapotot vizsgálnánk, még nagyobb lenne az árazuhanás mértéke.

Tovább

Magyarország régiós rekorder a mobilneten

2014. június 3., 19:17 Módosítva: 2014.06.04 07:42
24

Elkészült az Ericsson legfrissebb mobilitási jelentése, amely látleletet ad nekünk a globális mobilipar fejlődéséről, és megjósolja a várható fejlődést. 2014 első negyedévében már 6,8 milliárd mobil előfizetés volt világszerte , és az eladott mobilok 50-65 százaléka okostelefon volt.

Ázsia a növekedés motorja, az első negyedében létrejött 120 millió új előfizetés több mint ötven százalékát öt távol-keleti országban, Indiában, Kínában, Indonéziában, Thaiföldön és Bangladesben kötötték meg.

 2015-ben több előfizetés lesz, mint földlakó
Tovább

Megmentő érkezett a Microsofthoz

2014. június 2., 18:57 Módosítva: 2014.06.06 08:47
391

Fontos jelzést adott le a Microsoft a mobilozóknak arról, hogy nála egy új operációs rendszer bevezetése nem jelent egyet a készülékcserével. A most piacra kerülő Lumia 630 egy belépő szintű, alsó középkategóriás készülék, ezen próbálhatjuk ki először a tavasszal bemutatott Windows Phone 8.1-et, ami a Microsoft legújabb, okostelefonokon futó rendszere. A cég azt is garantálta, hogy az eddig piacra dobott WP8-as mobilokra is fel tudjuk majd telepíteni a frissítést, ezek kiadása a nyár folyamán várható.

A Microsoft fő riválisának tekintett Apple teljesen másképp működik: mindig a legmodernebb hardveren mutatja be az új iOS-t. Ha az Apple szoftvereinek és hardvereinek tökéletes összhangját keressük, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. A frissebb rendszerverziók korábbi modelleken is futnak, de azoknál már nincs olyan nagy összhang. Mindig sokan panaszkodnak a készülékek lassulására, és bizonyos funkciók a régi mobilokon egyszerűen nem működnek. A legutóbbi verzió, az iOS 7 bevezetése az átlagosnál is zajosabb volt, mert a rendszer kinézete és működése is más lett, ami nem tetszett mindenkinek.

Tovább

Saját operációs rendszert tesz a mobilokra a Samsung

2014. június 2., 09:33 Módosítva: 2014.06.02 22:39
199

Miután már kipróbálták a fényképezőgépekben és okosórákban, a Samsung úgy döntött, a mobilokra is Tizen operációs rendszert tesz. A Samsung Z lesz az első telefon, amelyen a cég saját fejlesztésű rendszere fog futni a megszokott Android helyett.

A Samsung célja, hogy ez legyen a harmadik pillér az Android és a Windows Phone mellett a mobil operációs rendszerek között. A Z-t a Samsung prémium telefonnak szánja, de a specifikációk alapján azért messze van ettől.

A négymagos 2,3 GHz-es processzor még meg is felel a követelményeknek, de a 720p-s AMOLED kijelző már nem. Ezen kívül nyolc megapixeles kamerát tettek bele és mint a Galaxy S5-ben, ebben is van ujjlenyomatolvasó szenzor.

Miért erőlteti a Samsung a nyílt forráskódú Tizent? Állítólag jobban kezeli a memóriát és gyorsabban áll fel a telefon. Ezek az előnyök, de egyelőre számtalan hátránya is van a rendszernek. Ezek közül a legfontosabb, hogy nem lehet rá androidos alkalmazásokat telepíteni.

Elsőként Oroszországban kezdik el árusítani a harmadik negyedévben, csak ezután jön a többi piac. Ezen kívül San Franciscóban, a Tizen fejlesztői konferencián is bemutatják majd a Z-t.

Minden, amit tudni akart az iPhone 6-ról, de sosem merte megkérdezni

2014. június 1., 08:22 Módosítva: 2014.06.24 09:07
3982

Az, hogy az iPhone 6-tal az Apple-nek muszáj nagyot villantania, mert már nagyon a nyakára nőtt a konkurencia, nem egy kimondott újdonság, ez megy már legalább 2-3 éve. A cég azóta sorra erőszakolja meg a Steve Jobs által lefektetett alapelveket, először az iPhone 5-tel megnövelte a méretet (Jobs szerint a képátló 3,5 hüvelyknek rendeltetett az idők végezetéig), tavaly pedig azt a blaszfémiát is elkövette, hogy két verziót adott ki a telefonból, és a fekete-fehér sablont is eldobta, színes műanyaggal az olcsó 5C-ben és ízléstelen aranyszínnel az 5S-ben. Akárhogy is, a dolog működik: az Apple ugyan feleannyi telefont ad el, mint a nagy vetélytárs Samsung, de ezzel ugyanannyi bevételt és kétszer annyi profitot generál, mint a koreaiak. És bár az idei modellről szokás szerint hivatalosan semmit nem lehet tudni, hogy, hogy nem, a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy látatlanban is elsöprő az érdeklődés utána, még iPhone-mércével mérve is. Hát akkor lássuk, mi lesz az almás logó mögött idén.

Tovább

Idén is nagyot nő az okostelefonok piaca

2014. május 29., 14:08 Módosítva: 2014.05.29 23:51
5

Az IDC előrejelzése szerint az év végére az eladott okostelefonok száma elérheti az 1,2 milliárd darabot. Ez óriási, 23,1 százalékos növekedés a tavaly év végihez képest.

Az Android tovább folytatja térnyerését, a 80,2 százalékát tudhatja magáénak, ami idén 997,7 millió eladott darabot jelenthet. Az iOS 14,8 százalékos piaci részt érhet el, a Windows Phone pedig csupán 3,5 százalékot. Még a BlackBerry érhet el értékelhető részesedést a maga 0,8 százalékával a többi rendszer összesen 0,7 százalékos részesedéssel bír majd.

Ha a közeli jövőbe nézünk, azt látjuk, hogy a Windows Phone megerősödhet. Az IDC előrejelzései szerint 2018-ra már 6,4 százalékos részesedést mondhat magáénak. Növekedésének áldozatai az Android és az iOS lesznek. Ekkorra szinte teljesen eltűnik a BlackBerry, de erősödhetnek az ismeretlen kicsik. Attól azért nem kell tartani, hogy az Android egyeduralmát bármi is megtörné.

A mostani növekedés oka a fejlődő piacok, India, Indonézia és Oroszország. Ezeken a piacokon egyértelműen az olcsóbb okostelefonok a sikeresek és a drága iPhone-ok nem rúghatnak labdába. Az itt eladott mobilok többsége kétszáz dollár alatti árkategóriában van.

Lézerrel céloz és ököllel lő az LG G3

2014. május 28., 18:47 Módosítva: 2015.01.20 15:51
199

Utolsóként mutatta be az LG a 2014-es évre szánt csúcstelefonját: már a HTC One M8, Sony Xperia Z2, Samsung Galaxy S5 és Huawei P7 is megérkezett a boltokba. Az LG azonban még így is tudott új dolgokat mutatni, amiket más telefonokban még nem láttunk. Persze a koreai cég vezetői a londoni sajtóbemutatón úgy mutatták be a G3-at, mintha megszámlálhatatlan újítás lenne benne, de mi csak hat igazán fontosat találtunk.

Tovább

Feltörték az Iphone-ok lopásvédelmét

2014. május 22., 16:41 Módosítva: 2014.05.23 08:49
503

Hekkereknek sikerült megkerülniük az Apple Activation Lock nevű védelmét, amit azért épített a szoftverekbe, hogy a lopott készülékeket ne lehessen használni. A cég minden egyes telefont és tabletet hozzárendelt az új tulajdonoshoz, de ez csak azután történhet meg, hogy a régi tulajdonos kijelentkezett.

Ha ilyen nem volt, tipikusan, például amikor ellopták az Iphone-t, nem lehetett rendesen használni a hardvert, mert az eredeti tulajdonos átvehette az irányítást a szoftver felett: például lezárhatta azt.

Tovább

Tesztelik a Buxát

2014. május 19., 13:32 Módosítva: 2014.07.15 10:58
77

Zárkörű bétában már tesztelik a Buxát, egy magyar mobilfizetési megoldást, amellyel a felhasználók okostelefonnal tudnak fizetni egymásank. Az alkalmazás Androidon és iOS-en is működik, nem kell hozzá bankszámla vagy bankkártya. Leszámítva, hogy valahonnan át kell utalni a pénzt az alkalmazásra.

Tovább

A két évvel ezelőtti csúcsmobilok szintjén áll az G2 mini

2014. május 17., 07:47 Módosítva: 2014.05.17 18:18
48

Megnyerően pici dobozban érkezett az LG jelenlegi csúcstelefonjának olcsóbb, kissé lebutítottabb változata, az LG G2 mini. Kibontva teljesen megnyert magának a dizájn, amely szinte lekoppintotta a G2 megjelenését, de kisebb méretével egyből belopta magát a szívembe.

Kézbe véve sem csalódtam, rendkívül könnyű, emiatt néha úgy érzem, mintha valami játéktelefon van a kezemben. De ezt betudom annak, hogy a közelmúltban öt hüvelykesnél kisebb mobil nem volt a kezemben, így értelemszerűen ezek nehezebbek is voltak. A váz teljes egészében műanyag, elől és oldalt nincsenek fizikai gombok, a G2-vel bevezetett hátlapon lévő gombbal kell mindent megoldani. Ez a megoldás már a G2-nél is nagyon tetszett, most sem csalódtam - jól működik.

Tovább

Most ütött el egy köcsög robogós, LOL

2014. május 16., 17:57 Módosítva: 2014.05.17 21:15
10

Évek óta fejleszti az Egyesült Államok szövetségi hírközlési hatósága (FCC) a szöveges üzenetben leadható segélykérő rendszert, amit nemrég elkezdtek tesztelni néhány vidéki körzetben.

Bődületes hülyeségnek tűnhet, pedig lehetnek olyan szituációk, amikor

  • elveszítjük a beszédképességünket,
  • eleve néma a segélykérő,
  • túl nagy a zaj,
  • vagy jobb nem megszólalni, ha életben akarunk maradni.

Azokon a területeken, ahol nem aktiválták a szolgáltatást, az sms-ek egyszerűen visszapattannak a 911-ről. A FCC a nagy többségnek azt javasolta, hogy továbbra is inkább telefonhívással próbálják jelezni a bajt, még akkor is, ha lehete sms-t küldeni.

Az FFC az év végéig országosan be akarja vezetni az sms-alapú segélyhívást. Kíváncsian várjuk a teszt eredményeit, különös tekintettel arra, hogy vajon milyen következtetés vonnak le a diszpécserek egy üzenet végére beszúrt LOL-ból, és hogyan értelmezik majd a betűkből és számokból álló rövidítéseket.

Sms-rekord: 26 szó 18,19 másodperc alatt

2014. május 16., 14:02 Módosítva: 2014.05.16 19:12
10

A világ leggyorsabb sms-ezője egy New Yorkban élő 17 éves brazil fiú. Marcel Fernandes Filho 26 szót vitt be hibátlanul 18,19 másodperc alatt, megdöntve a korábbi 18,44 másodperces Guinness-rekordot.

Az angol mondat nem is volt olyan egyszerű, sok volt benne a hosszú és bonyolult szó, egyáltalán nem tartalmazott rövidítéseket. Így hangzott: “The razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality they seldom attack a human.”

A rekordot egy Samsung Galaxy S4-gyel állították fel. Miért ilyen jó Filho az üzenetküldésben? Villódzó kijelzője miatt szétverte a számítógépét, és ezután mindenre az iPhone-ját kellett használnia.

Nevetségesen olcsó a kínai iPad mini-klón

2014. május 15., 16:32 Módosítva: 2014.05.15 22:01
9

Az Apple ismertsége és minőségi hardverei garantálják, hogy akinek tetszik az iOS, az úgyis eredeti iPadet fog venni és nem holmi utánzatot. Neki fontos a márka. Az Android-rajongók táborában azonban már nem ilyen egyértelmű a helyzet.

Tovább

Ebben a ruhában minden telefon buta

2014. május 15., 16:02 Módosítva: 2014.05.15 17:26
56

Nehéz ellenállni, ha megrezdül a zsebünkben a telefon, és ha egyszer a kezeink közé kerül, akkor már nincs megállás. Aki szeretne inkább megint a jelenlévő barátaira figyelni, és nem az internetes hírcunamira, az most már egy új ruhával is elejét veheti a kütyünyomkodásnak.

Tovább

Félszemű buta fotómodell a HTC One Mini 2

2014. május 15., 13:59 Módosítva: 2014.05.16 13:50
10

Nagyon bejött nekünk a HTC One M8 okostelefon, de a 250 ezer forintos árcédula láttán lefagyott az arcunkról a mosoly. Sejteni lehetett, hogy a tajvani gyártó elő fog rukkolni egy mini változattal, és már csak az volt a kérdés, hogy a highend szegmensben marad-e, mint a Sony az Xperia Z1 Compacttal, amely kisebb mérete ellenére ugyanolyan okos és drága, mint a péklapát méretű Z1. 

HTC One mini 2 6V Gunmetal
Fotó: HTC Corporation
Tovább

Az iPhone 6 felbontása: 1706×960 pixel

2014. május 15., 11:45 Módosítva: 2014.05.16 07:18
95

Készül az Apple iPhone 6, és folyamatosan szivárognak az információk az új készülékekről. Azt ugyanis már régóta pletykálják, hogy nem is egy, hanem rögtön két új méretben is kapható lesz az Apple népszerű okostelefonja. A kisebbik változat 4,7 colos, a nagyobbik pedig 5,5 colos kijelzővel lesz felszerelve.

Tovább

Mégis agydaganatunk lesz a mobiltól?

2014. május 14., 20:24 Módosítva: 2014.05.15 11:35
95

Megjelent egy újabb tanulmány arról, hogy a gyakori mobiltelefonálás növelheti egyes agydaganatok kockázatát. Ez alapján a mobiltelefonok egészségkárosító hatása nagyobb, mint eddig vélték, amennyiben havonta 15 óránál többet használjuk beszélgetésre a készüléket - írja az MTI.

Ez havi 900 perc, ami több mint hatszorosa a magyar átlagnak. Egy lakosra nagyjából havi 150 perc jut a KSH adatai alapján.

Akik havonta 15 óránál többet telefonáltak mobil készülékükkel a vizsgált ötéves időszakban, azoknál az agydaganat két formájának, a gliómának és az agyhártyadaganatnak a kockázata kétszeresére-háromszorosára nőtt - derült ki az Occupational and Environmental Medicine című szaklapban megjelent tanulmányból. Az agydaganatok glióma elnevezésű típusa lehet jóindulatú és rosszindulatú is. A mobiltelefont gyakran használóknál a - legtöbbször jóindulatú - agyhártyadaganat kockázata is fokozódott.

Eredményünk megerősítette a hasonló nemzetközi kutatások adatait – hangsúlyozta Isabelle Baldi, a bordeaux-i Közegészségügyi és Fejlesztési Intézet (Isped) munkatársa. 

A kutatás szépséghibája, hogy a 2004 és 2006 közötti franciaországi mobilhasználat hatásait vizsgálták, márpedig azóta jelentősen csökkent a készülékek által kibocsátot sugárzás. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy éppen ezen időszak után futott fel a mobilinternetezés, tehát ideje lenne ismét elvégezni egy vizsgálatot, amely nemcsak a telefonálás, hanem az álladó adatkapcsolat hatásait is elemzi.

Bővül a Nokia hazai fejlesztőközpontja

2014. május 14., 15:40 Módosítva: 2014.05.14 19:11
282

A Nokia hárommilliárd forintos beruházással fejleszti a budapesti k+f központját, ahol 150 szoftverfejlesztő mérnökkel fogják növelni a létszámot. A bővítéshez a magyar állam 211 millió forintos vissza nem térítendő támogatást biztosít – írja az MTI. Ésik Róbert, a Nokia Networks üzletág magyarországi ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a vállalat 5 éves garanciát vállal a létrehozott munkahelyekre.

A budapesti részleg eddig is a Nokia egyik legnagyobb globális technológiai központja volt, és a jövőben a szerepe tovább erősödik. A Nokia magyarországi részlege a vállalat networks üzletágát képviseli. Ez az üzletág a cégcsoport tavalyi több mint 12 milliárd eurós árbevételéhez 11,2 milliárd euróval járult hozzá.

Ésik Róbert azzal indokolta a bővítést, hogy Magyarország kiváló helyszín a szellemi termékek, például a szoftverek előállítására, mert sok a kiváló szaktudású és kreatív gondolkodású mérnök. Hazánk ráadásul versenyképes árszínvonalat biztosít, és mindez garancia a hosszú távú jelenlétre.

A Nokia 1998-ban 20 fővel kezdte meg itt a kutatás-fejlesztési tevékenységét, ma pedig már 1200 munkavállalója van. A mostani bővítéshez a cég internetes toborzási kampányt indít a fiatal tehetségek felkutatására.

Androidon is futnak az iOS-appok

2014. május 14., 12:08 Módosítva: 2014.07.29 10:52
200

Végre egyesülhet az az Apple és a Google világa, már ami az iOS-re és az Androidra megírt alkalmazásokat illeti. A Columbia Egyetem informatikus hallgatói kifejlesztettek Androidra egy Cider nevű eszközt, amely azt hazudja az Apple eszközeire megírt appoknak, hogy egy iOS operációs rendszeren futnak.

Tovább

A Motorola megölné a butatelefont

2014. május 13., 20:35 Módosítva: 2014.05.14 11:31
11

Ennyi volt, a butatelefonoknak végük. A Google szárnyai alatt dolgozó Motorola ugyanis elhatározta, hogy még egyet belerúg a döglődő technikába, és piacra dobja a 129 dolláros Moto E okostelefont. Ez átszámítva és áfával megtoldva nagyjából 35 ezer forintra jön ki, tehát az alsó szegmensbe tartozik a készülék.

A legfrissebb Android 4.4.2 fut rajta, a kijelzője 4,3 colos és 540×960 pixeles, és 1,2 GHz-es kétmagos processzor dolgozik benne egy Adreno 302-es grafikus csippel kisegítve. Az 1 GB RAM egész jó egy olcsó alapkészülékhez, a 4 GB tárhely kicsit szűkös, úgyhogy a leendő júzerek biztosan elköltenek majd még néhány tucat dollárt egy memóriakártyára.

A Motorola aktuális slágertelefonja, a körülbelül hatvanezer forintért beszerezhető Moto G pedig kap egy frissítést, megjelenik az LTE-s változata is, ami 219 dollárba fog kerülni. Az eredeti 3G-s verzió ára marad 179 dollár.

Ül, olvas, kussol!

2014. május 12., 14:20 Módosítva: 2014.05.12 19:29
101

Több száz megabites letöltési sebességet ígér a Telekom a mobilhálózatán, a Telenornál pedig már most is 150 megabiten szörfölhetünk a legnagyobb Hipernet díjcsomaggal. A folyamatos fejlesztéseknek hála, az adattovábbításnak egyre olcsóbbá, a webnek egyre szabadabbá, elérhetőbbé kellene válnia. Mégis meg kell kongatni a vészharangot, mert ugyanazok a cégek, amelyek 8-10 évvel ezelőtt (a csúfos WAP-korszakban) túlárazott gagyival öntötték el a világot, most megint megpróbálják uralmuk alá hajtani a tartalomipart. De a webes óriásokkal kapcsolatban se legyenek kétségeink: a Facebook és a Google is arra hajt, hogy ami a weben történik, abban nekik is mindenképpen legyen részük.

Merüljön el velünk a szép új világban, ahol mások mondják meg, milyen tartalmakat fogyasszunk.

Tovább

8 megapixellel vág arcon a Huawei

2014. május 8., 15:09 Módosítva: 2014.05.25 10:56
34

Néhány héten belül kapható lesz a szolgáltatóknál és a boltokban a Huawei Ascend P7 okostelefon, a kínai gyártó legújabb csúcskészüléke, amellyel elsősorban a divatra fogékony réteget akarják megszólítani. Közülük is legalább 10 milliót, ennyit terveznek eladni belőle, ami elég szép ambíció, tekintve hogy az előd P6-ból csak körülbelül 4 millió fogyott.

Tovább

Hangulatos csirkeaprítás zöld fényben

2014. május 7., 16:38 Módosítva: 2014.05.08 08:06
57

Már nem csak milliomosoknak lehet digitálisan vezérelt lakásuk, mert a bluetooth terjedésével egyre több távirányítós lakberendezési eszköz, kiegészítő jelenik meg a boltokban. A legegyszerűbb néhány hangulatfénnyel kezdeni, mert az nem olyan drága, és a lakást sem kell szétfúrni miatta. A magyar fejlesztésű LiteClick izzóját és led-szalagját próbáltuk ki.

Amíg a százwattos izzók uralták a terepet, a lakás megvilágítását egyszerűen ki tudtuk alakítani. Elég volt becsavarni egy-két fényszórót a plafon közepére, és a sarokban megbújó pókok is megvakultak. A halogének és ledek azonban fokozatosan átalakítják a lakberendezési szokásokat, a központi fényforrást kiválthatjuk több, különböző fényerejű és típusú lámpával.

A Liteclick ledjeit tesztelve hamar kiderült, hogy világítás átalakítása nem is olyan egyszerű feladat. Hetekig azon vaciláltam, hova rakjam a tesztlámpákat, mert a méteres led-szalag hosszabb volt a könyvespolcnál, az E27-es foglalatú izzó pedig nem igazán vált be a konyhában, a kopasztott csirke semmivel sem volt szebb zöld fényben, mint normál megvilágításnál. Végül a kredenc alja és egy használaton kívüli olvasólámpa lett a távirányítós fények helye.

teardown orig.png

A fényerő sem számít igazán, mert ezek egyfajta modern gyertyaként, hangulatvilágításként funkcionálnak. Tévézés vagy vacsorázás közben nincs szükség ennél erősebb megvilágításra.

Legyen vörös!

Az izzókat vezérlő LiteClick alkalmazás most Androidon érhető el és iOS-en; a Blackberry és Windows Phone verzión még dolgoznak. Az izzó és a led-szalag tudása néhány szóban összefoglalható: a mobilos appban kiválasztott színben és fényerővel tudnak világítani. Válogathatunk színskála és RGB-csúszkák segítségével, fehér fény esetén be tudjuk állítani a színhőmérsékletet. Egyetlen különlegesebb színbeállítási mód van, amikor az izzó és a led-szalag magától végigszalad a színskálán.

Sok más hasonló izzóval szemben nincs szükség központi vezérlő egységre, mert minden tudás az izzókban, illetve a ledszalag vezérlőegységében van. A telefon közvetlenül, egyszerre több fényforrással kommunikál, és ezzel a módszerrel is megoldható, hogy az izzók egyforma színben világítsanak.

Zölden világít a zöld kredenc, középen a ledszalag vezérlőegységével
Zölden világít a zöld kredenc, középen a ledszalag vezérlőegységével



A LiteClick app pár máspdperc alatt megtalálja a közelünkben lévő izzókat, és be kell jelölnünk, hogy melyiket akarjuk irányítani. A rendszer különlegessége, hogy nemcsak a bluetooth 4.0 szabványt ismeri, hanem a régebbi, és emiatt több okostelefonban megtalálható bluetooth 2.1-et is. A teszt során kiderült, hogy a telefonok csak korlátozott számú bluetooth eszközt kezelnek. Amikor egy karórával és egy hangszóróval is a mobilunkhoz csatlakoztunk, akkor már nem tudtunk egyszerre két lámpát vezérelni.

lite



Az alkalmazás egyszerű, csak a színeket tudja állítani, nem kezd villogni egy bejövő hívásra. De ez talán jobb is így. Semmi szükségünk nincs még egy olyan eszközre, amely elvégzendő feladatokkal, bejövő információkkal zaklat minket. Bőven elég, ha egy lámpa szépen világít.

Érkeznek a 20 dolláros okostelefonok

2014. május 7., 16:30 Módosítva: 2014.05.08 08:49
32

Bár az okostelefonok forradalmát az iPhone megjelenése robbantotta ki, most már nem az Apple harcol a frontvonalon. A mobilipar legfontosabb eseményei ugyanis rég nem a csúcskategóriában történnek, hanem a legalsó árkategóriában, ahol több milliárd ember vár arra, hogy a tenyeréből is elérje az internetet.

A processzorok fejlődésének köszönhetően most ott tartunk, hogy amiért 2007-ben még 600 dollárt kellett kifizetni (ennyibe került az első iPhone), azt pár hónapon belül 20 dollárért is megvehetjük. Forintban talán még jobban érezhető a különbség: 130 ezer forintról 4500 alá csökkent az ár.

Az okostelefonok processzorait fejlesztő ARM szerint az Androidot futtatni tudó, egymagos Cortex A5 rendszercsipekre épülő mobilok ára 20 dollárnál éri el a padlót, és ez néhány hónapon belül megtörténik. A gyártási költségek miatt az ár ennél lejjebb már nem mehet, vagy csak úgy, hogy a gyártó vállalja a veszteséget.

A Cortex A5 gyorsabb, mint az első iPhone ARM11-es processzora. Az eredeti iPhone nagyon messze van attól, amit egy mai hightech okostelefonban megkapunk, de már ez a hétéves technikai is bőven elég volt a webböngészéshez, emailezéshez, navigációhoz.

Az ARM szerint akkorára nő majd az okostelefonok piaca, hogy 2018-ban már egymilliárd belépő szintű, 150 dollárnál olcsóbb készüléket fognak eladni minden egyes évben.

Megnézné Messi bombagólját 3 pixelen?

2014. május 7., 11:14 Módosítva: 2014.05.07 15:53
12

Mától indul a TV GO, amellyel a Telekom tévés ügyfelei, legyenek akár kábeltévés vagy iptv-előfizetők, az országban bárhol, bármilyen eszközön ingyen követhetik tizenhat tévécsatorna élő adását. A távközlési cég új szolgáltatása eleinte androidos tableteken és okostelefonokon, valamint laptopokon vehető igénybe (elvileg 11-kor jelenik meg az app a Play Store kínálatában), de pár napon belül az Apple eszközeire is megjelenik a hozzáférést biztosító lejátszó. 

Az ingyenesség persze úgy értendő, hogy a tévécsatornákért nem kell fizetni. Az adatforgalomért viszont igen, úgyhogy aki nem akarja egy futballmérkőzéssel elégetni a teljes havi adatkeretét, az jobban teszi, ha wifire csatlakozik. Vagy laptoppal vezetékre, az mégiscsak stabilabb, így nem fogjuk anyázva felrúgni a gépet, amikor elkezd akadozni a kapcsolat és lemaradunk a gólról. 

A TV GO alkalmazásba a meglévő Telekom-azonosítóval kell bejelentkezni. Eleinte vevőcsalogató üzemmódban működik a mobilos tévé, tehát akár olyan csatornákhoz is hozzáférhet az ügyfél, amely nincs benne a tévés díjcsomagjában. A kezdeti csatornakínálat a későbbiekben bővülni fog a Telekom ígérete szerint, és az a cél, hogy a mobil appon elérhető tartalom pontosan tükrözze a tévés díjcsomag tartalmát. 

Most az ATV, Hír TV, M1, M2, Duna, Duna World, MTV Europe, LifeNetwork, Ozone Network, Sport 1, Story 4, Story 5, TV2 és RTL Klub, Viasat 3 és Viasat 6 adása fogható. 

A szolgáltatás egyik fő előnye, hogy segítségével már a Bajnokok Ligája május 24-i döntője, később pedig a futball-világbajnokság mérkőzései is követhetők lesznek. 

A Telekom-féle TV GO erős konkurenciát teremt a Telenor által korábban bevezetett MyTV-nek, amelynek a kínálata pár ezer forintos havidíjért vehető igénybe, és jelenleg hiányzik a felhozatalból a sport.

Egy napig ingyen lesz a mobilnet

2014. május 6., 15:09 Módosítva: 2014.05.07 08:44
559

A Telenor mindegyik előfizetője korlátlanul használhatja a mobilinternetet május 10-én, ami egy szombati munkanap (május másodikát, a négy napos hosszú hétvége péntekét dolgozzuk le aznap). A mobilszolgáltató ezzel az akcióval rugalmas munkavégzést akarja népszerűsíteni, hiszen minél több cégnél lehet távolról dolgozni, annál többen vesznek majd mobilnetes hozzáférést.

Apró betűs: Az adatforgalmi korlát eltörlése minden lakossági és üzleti előfizetésre érvényes, internet, Deezer és MyTV használatra, belföldön. Az adatforgalom-számlálást 2014. május 10. 00:00:00-23:59:59-ig érvényesíti a Telenor. Az akcióban kijelölt időszakban és feltételek mellett forgalmazott adatmennyiség nem adódik hozzá az előfizetéshez tartozó adat kerethez, a korlátlan adatmennyiséget az adott tarifacsomaggal elérhető sávszélességgel veheti igénybe minden előfizető, a Telenor sávszélesség-korlátozást nem alkalmaz.

Tovább

Mindenkivel trollkodik a Nokia

2014. május 6., 10:11 Módosítva: 2014.05.07 10:33
267

Színes bóvlitelefonnak néz ki a Nokia X, pedig a mobilozás kezdeti korszakát meghatározó vállalatnak ez az utolsó izgalmas fejlesztése, mielőtt végleg beolvad a Microsoftba, és a neve is eltűnik a készülékekről. A finn társaság mindig is szeretett furcsa dolgokkal kísérletezni, gondoljunk csak a levél és rúzs alakú telefonokra, vagy a Linux alapú Meego operációs rendszerre, ami furcsa tableteken futott. Szerencsére a végére is tartogattak egy ötletet: a Nokia X úgy kombinálja a Google kedvencének számító Androidot a Microsoft szolgáltatásaival, hogy az igazából senkinek se legyen túl jó. Egyetlen dologban vagyuk száz százalékig biztosak: aki jót akar magának, az inkább eredeti androidos vagy  Windows Phone 8-as mobilt választ.

A Google megszívta

A Nokia X okostelefon Androidra épül, de a cég csak az alaprendszert vette át, a Google szolgáltatásai nélkül. Ez azt jelenti, hogy a Nokia X mobilon nem érjük el a Play Áruházat, a Google Térképet, a Chrome böngészőt és a Google többi appját. Ezeket a Nokia és a Microsoft alkalmazásai helyettesítik.

Az Androidra kiadott appokat a fejlesztők kis módosítással át tudják vinni a Nokia Áruházba. Ezt sokan már megtették, így a Nokia X-en is elérhetők olyan népszerű appok, mint az Astro fájlkezelő, a Viber és a Skype, a Swiftkey billentyűzet és a Plants vs. Zombies 2, hogy csak néhány ismert nevet említsünk. A Google tehát meg lett fosztva a reklámfogyasztó felhasználóktól, valamint a fizetős appok árából levont részesedéstől is.

Tovább

Nem lesz több Nexus mobil

2014. április 30., 14:59 Módosítva: 2014.05.06 09:29
44

Teljesen átalakulhat a Google mobilos stratégiája, új információk kerültek nyilvánosságra a már emlegetett Android Silver projektről. Ezentúl nem lesznek Nexus készülékek, amelyeken a Google gyakorlatilag megmutatta, hogy mire képes az Android.

Ehelyett a csúcskategóriás Silver mobilok veszik át a helyüket. A Google nagy erőkkel készül a változás bejelentésére és népszerűsítésére, hiszen a Nexusok már megtalálták helyüket a piacon, most egy teljesen új márkát kell bevezetniük.

Még egy változással jár az új mobilok bevezetése, a Google sokkal jobban kézben tartja majd a szoftvereket a kiválasztott készülékeken. Ez azt is jelenti, hogy megbízhatóbbá válnak az alkalmazások, mert jobban ellenőrzik a külső fejlesztők által készített appokat. Az Android Silver készülékeken konzisztensebb felhasználó élményt ígérnek.

A programban valószínűleg részt vesz az LG és a Motorola, az első mobilok jövőre jelennének meg. A Samsungot, HTC-t és Sonyt még győzködni kell. Ugyanakkor az is igaz, hogy utóbbi három cégnek van Google Play Edition telefonja. Ha hasonlítani kellene valamihez az Android Silver mobilokat, akkor ezekhez lehetne.

A Google igénye, hogy újrapozicionálja magát a mobilpiacon a csúcskategóriás készülékek között már korábban megjelent. Az idei csúcstelefonoknál, a HTC One és a Samsung Galaxy S5 készülékeknél már megjelent a Powered by Android felirat. A hírek szerint a Google tárgyalt is a Samsunggal arról, hogy kissé fogja vissza az Android átalakítását.

A Google most nagyjából egymilliárd dollárt akar arra költeni, hogy a mobilgyártók meglépjék ezt a változást. Az Android Silver elsősorban az Egyesült Államokat és más fejlett piacokat venne célba, a boltokon belül külön Google-pult árusítaná a készülékeket. Az egyetlen kérdés, hogy mihez kezd a Google a középkategóriás piaccal, amelyben jókora űrt hagynak a kivonuló Nexusok – legalábbis ami az árat illeti. Melyik cég fogja átvenni a helyüket?

A Microsoft kimaxolja a szelfimobilt

2014. április 28., 16:02 Módosítva: 2014.06.06 08:47
8

A Microsoft hatalomátvétele utáni egyik első Windows Phone 8.1-es mobil az elülső kamerára fog koncentrálni. Ugye ezek azok a kamerák, amelyeket eddig leginkább önarcképek készítésére lehetett használni.

A Superman fedőnevű mobilnak öt megapixeles lesz ez a kamerája. Nem teljesen egyértelmű, hogy a Microsoft a tökéletes szelfimobilt szeretné-e megalkotni, vagy más célja van vele.

De tény, hogy a piaci trendek inkább 1-2 megapixeles kamerákat szokta a telefon előlapjára tenni. Eddig a HTC One M8 volt olyan bátor, hogy öt megapixeles kamerát tett előre.

A 4,7 hüvelykes kijelzővel bíró Superman valószínűleg az év vége körül kerül a polcokra. Ezzel párhuzamosan a Microsoft a Windows 8.1 frissítésen is dolgozik, amelyek valószínűleg az új készülékekkel együtt jelenik majd meg, ahogy eddig is. A hírek szerint a Goldfinger nevű mobil lesz az, amelyiken bemutatják, mint tud az új operációs rendszer.