Ultrahangos tok látássérülteknek

2014. március 19., 08:42 Módosítva: 2014.03.19 11:30
30

Vakoknak és látássérülteknek készített különleges tokot a Samsung. A Galaxy Core Advance mobilhoz megvehető Ultrasonic Cover két méteres távolságig érzékeli a felhasználó előtt felbukkanó akadályokat, hanggal és rezgéssel figyelmeztet is azok jelenlétére.

US4

A tokon számos nyomógomb is van, amiket könnyebb kitapintani, mint az érintéssel működőket.

A látássérülteknek készült egy szkennelőállvány is, amellyel viszonylag egyszerűen a készülék kamerája elé tudunk helyezni nyomtatott anyagokat. A készülék egy karakterfelismerő (OCR) alkalmazás bevetésével hangosan felolvassa a papír tartalmát.

Heteken belül indul az iPhone 6 gyártása

2014. március 18., 15:09 Módosítva: 2014.03.19 10:21
36

Az Apple egyik kínai partnere, a Pegatron újabb területeket nyitott meg a gyárában és munkásokat toboroz, derül ki a Reuters által is közölt hírből, amit egy kínai weboldalról vett át a hírügynökség. A gyártás állítólag a második negyedévben indul. A Pegatron nem az Apple egyedüli partnere, állítólag a Foxconn gyárában készül majd a legtöbb iPhone 6.

Mint minden egyes iPhone megjelenése előtt, most is tele van a web a készülék tulajdonságaival kapcsolatos pletykákkal. Sokan úgy vélik, hogy nagyobb lesz a kijelzője, a hírekben 4,7 és 5,7 hüvelykes méret is megjelent, ami azt jelentené, hogy az Apple is belépne a félig tablet, félig telefon phabletek piacára.

Az is felmerült, hogy az iPhone 6 rengeteg szenzorral lesz telepakolva: a készülékkel légnyomást, páratartalmat és hőmérsékletet is tudunk majd mérni. Akárcsak az egy évvel ezelőtt megjelent Samsung Galaxy S4-gyel. Ez ma már nem olyan meglepő, az Apple jó ideje nem az élen halad, hanem a többi gyártó nyomában halad, ami az új funkciók bevezetését illeti.

Olcsóbb az iPhone 5C

Az Apple a héten egy hivatalos bejelentést is tett: nagyobb európai országokban elérhetővé tette egy 8 gigabájtos iPhone 5C-t, amely körülbelül 15 ezer forinttal olcsóbb a 16 gigabájtos verziónál. Hogy ez a minimális árcsökkentés képes lesz-e felpörgetni a most szerényen teljesítő 5C iránti igényt, az igencsak kérdéses. A készülék kicsiny belső tárhelye reflektorfénybe helyezi azt a problémát, hogy a hasonló kategóriájú androidos készülékekkel szemben az iPhone nem bővíthető microSD kártyával.

Az Apple a legolcsóbb nagyméretű iPadet is lecserélte: eddig a 9,7 colos tablet második verziója volt kapható 400 dollárért, mostantól azonban a nagyobb felbontású (Retina) kijelzővel felszerelt iPad 4 kerül ennyibe. Ezekben a modellekben 16 gigabájtos tárhely van, és természetesen a csak wifis verzió kerül 400 dollárba, a mobilnetesért 530 dollárt kérnek.

Amikor az állam menti meg a mobilozókat

2014. március 18., 09:06 Módosítva: 2014.03.18 13:30
7

Világszerte felmerült állami berkekben, hogy heterogén hálózati eszközökkel építsenek alapszolgáltatásokat nyújtó mobilhálózatot. Ez megakadályozná a leállásokat, és biztosítaná az online szolgáltatások folyamatos elérhetőségét.

Mentőövnek készült

A heterogén hálózat fogalmával többször találkoztunk már a távközlési kiállításokon, de az ide tartozó eszközök alapvetően azért készültek el, hogy a mobilszolgáltatók le tudják venni a terhelés egy részét a hálózatuk fő elemeiről. Ehhez többféle eszköz áll a rendelkezésükre, például kisebb cellák, amelyek egy szűkebb területen, például egy zsúfolt megállóban biztosítanak hozzáférést a mobilozóknak. Ezzel csökkentik a nagyobb területet lefedő bázisállomások terheltségét. De ide tartoznak a szolgáltatók által kontrollált wifi hotspotok is, amelyekre a mobilok észrevétlenül rá tudnak csatlakozni, és ezáltal csökken a mobilhálózat terhelése. A wifi által használt frekvencia ingyenes, míg a mobilhálózat frekvenciakészlete szűkös és  drága is.

De már nemcsak mobilszolgáltatók, hanem államok is gondolkoznak egy heterogén infrastruktúra kiépítésén, hogy azzal minimális szintű szolgáltatást tudjanak garantálni a lakosságnak. Hollandia is foglalkozott az ötlettel, hogy automatikus roamingot tudjon nyújtani a hálózatról leszakadó mobilozóknak. Az ötletelést a holland Vodafone hálózatának 2012-es, több napig tartó leállása indította be. Nem lennénk meglepve, ha a hírünk a magyar mobilozókat is telibe találná, miután múlt héten kicsit megzuttyant a Magyar Telekom hálózata.

A Telekom leállása során több olvasónk arra panaszkodott, hogy internet nélkül nem tud elintézni bizonyos határidős ügyeket. Éppen az a lényeg, ami miatt az államnak megéri beszállni. Egyre több közszolgáltatás fut az interneten, és nem szabadna előfordulnia, hogy azokhoz nem fér hozzá a lakosság.

Ugyanakkor azt is tisztán kell látni, hogy amit a magyar állam a legutóbbi frekvenciatenderen próbált megvalósítani, az egyáltalán nem erről szólt. Azon a tenderen egy erős állami (és feltehetően kormányzati) kötelékekkel rendelkező, negyedik piaci szereplőt akartak létrehozni, amely nem a mobilozók mentőöve lett volna, hanem a három meglévő mobilcég mindenre elszánt versenytársa. 

Egyébként nem a Magyar Telekom hálózatának megakadása miatt került elő az állami mobilhálózat témája, hanem mert Szingapúrban a 2015-től induló Infocomm Media Masterplan nevű stratégia részeként egy ilyen rendszer kiépítésén is elgondolkoztak. Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy nem egy zárt ajtók mögött eldöntött határozatról, hanem egy megvitatásra bedobott ötletről van szó, amit Yaacob Ibrahim informatikai miniszter vitt a szingapúri parlament elé. A Masterplan 14 tagú bizottságának ezen kívül még számos ötlete van arra, hogy a következő évtizedben milyen informatikai eszközökkel növeljék nemzetük társadalmi fejlődését és üzleti versenyképességét. Ami már most is a világ élvonalában van.

Terepen is bizonyított a Windows 8 Pro

2014. március 17., 22:08 Módosítva: 2014.04.07 16:11
67

Most már ezt is tudjuk, miután a barcelonai mobilkongresszusra nem vittünk mást magunkkal, csak két tabletet, két okostelefont és néhány egyszerű kiegészítőt. Felvételeink a Lumia 1020 extrém felbontású kamerájával készültek, beszélgetéseket péklapát méretű Sony Xperia Z1-en jegyzeteltük le, és a nap végén egy Thinkpad Tablet 8-on szerkesztettük meg a cikkeket. Volt nálunk egy Sony Tap 11 is, de annak marginális szerep jutott, és mindjárt az is kiderül, hogy miért.

Tovább

Mi értelme a hajlított mobilnak?

2014. március 13., 00:16 Módosítva: 2018.07.18 21:14
393

Évek óta pletykálnak a hajlékony kijelzőkről, hajlított telefonokról, az elmúlt néhány év mindig azzal kezdődött, hogy az lesz az áttörés, amikor tényleg piacra dobnak egy hajlított kijelzős mobilt. A hajlított kijelzőn van a lényeg, mert ott még nem tart a technológia, hogy valóban hajlékony is legyen az a kijelző. Csak egy kicsit, de erre visszatérünk később.

Az LG és a Samsung voltak azok a cégek a nagyobb mobilgyártók közül, amelyek meglépték ezt, és megalkották a hajlított kijelzős eszközt, nagyjából egy időben mutatták be a két mobilt.

Az LG G Flex fantázianevű mobilra mindenki döbbenten pillant. Aki még nem látott hathüvelykes mobilt, azért. Aki már látott, az az enyhén ívelt formára csodálkozik rá.

Tovább

Bemutatkozik Google Glass és Galaxy S5

2014. március 10., 22:16 Módosítva: 2014.03.10 22:27
11

A Telenor március 12-én este 6-tól, a budapesti Millenáris központban tartja meg idei első okosakadémiáját, amelyen a dolgok internete lesz a fő téma. Az okostelefonokról és alkalmazásokról szóló előadásokon látható és kipróbálható lesz a Google Glass okosszemüveg, és a vadonatúj Samsung Galaxy S5 okostelefon is bemutatkozik.

A kiállítási területen számos gyártó felsorakoztatja a februári Mobil Világkongresszuson leleplezett újdonságait, várhatóan az Alcatel, a Huawei, az LG, a Samsung, a Sony és a ZTE termékei lesznek láthatók.

Bodnár Csaba, a Mobilaréna szakújságírója az okosórákról tart előadást. Moós Gergely, a Dagadt Köcsög blog szerzője a sportolás során használható szenzorokat és egyéb okos eszközöket mutatja be. A Momentán Társulat pedig megkísérli átültetni a mai világba a márciusi forradalmat, azt a kérdést körbejárva, hogy mi lett volna, ha Petőfiék már mobil eszközön kommunikáltak volna.

Megakadt a Magyar Telekom hálózata

2014. március 10., 20:54 Módosítva: 2014.03.11 13:34
2584

A hétfő esti csúcsidőszak valószínűleg nem a legszerencsésebb időpont egy hálózati kimaradásra, a Magyar Telekomnak azonban sikerült kifognia ezt az időszakot, amikor a legtöbb ember tévét nézne, rokonokkal telefonálna vagy az interneten fogyasztná a cuki cicás képeket. Fel is robbant a Telekom Facebook-oldala, amelyen az ügyfelek percenként üzennek valami kedveset a cégnek.

A Magyar Telekom közölte, hogy hétfő este 8 óta a mobil szolgáltatásban, az IPTV és internet szolgáltatásban országosan problémát tapasztalhatnak az előfizető. A szolgáltatások bizonytalanul működnek, és nem érintenek mindenkit. A társaság arra figyelmeztetett, hogy a call centerben a ügyfelek hívásai miatt a várakozási idő jelentősen megnövekedett. A kimaradást azonban már nem szükséges jelezni az ügyfélszolgálaton, mert a Telekom tud róla, és a kijavítása folyamatban van.

Az internetes adatforgalmat kezelő BIX grafikonján is látszik a hiba. Azon a szakaszon, ahol normális esetben még növekedne a forgalom, gyorsan alábukik a görbe. Ugyanakkor az is látszik, hogy a hiba nem érint mindenkit: nem esett nullára a mutató. Megnyugtató, hogy már némi növekedést is látunk, tehát kezd helyreállni a kapcsolat.

Képernyőfotó 2014-03-10 - 20.57.02.png

A hiba kivizsgálása és javítása folyamatban. A Telekom ügyfelei megértését és türelmét kéri.

Félmilliárdért vett telefonszámot egy arab

2014. március 10., 18:14 Módosítva: 2014.03.10 18:14
276

Egy arab üzletember 7,8 millió dirhamot (478 millió forintot) fizetett a 050 7777777 hívószámért, amely iránt sokan mások is érdeklődtek. A szombat este, egy dubaji és egy abu-dzabi luxusszállodában megtartott szimultán aukción tíz különleges hívószámot árvereztek el - írja az MTI. Az Etisalat mobilszolgáltató jótékony célra ajánlja fel az aukció 13,55 millió dirhamos (830 millió forint) bevételének egy részét.

A feltűnő vagy könnyen megjegyezhető telefonszámok és rendszámtáblák státusszimbólumnak számítanak a Perzsa (Arab)-öböl dúsgazdag országaiban. Szaid Abdel Ghaffar Csuri abu-dzabi üzletember 2008-ban hárommilliárd forintnak megfelelő összeget fizetett az "1" jelzésű rendszámtábláért.

A győztes licitálók két évre nyerték el a vágyott telefonszámok használati jogát. Az aranyáron vásárolt telefonszámokhoz előfizetői csomag is tartozik. Az emirátusi hatóságok ugyanakkor néhány nappal az árverés előtt figyelmeztették a potenciális vevőket, hogy az állam bármikor megváltoztathatja a telefonszámokat vagy az előhívókat.

Máris lassul a tabletek terjedése

2014. március 7., 17:03 Módosítva: 2014.05.29 13:51
5

Lassuló növekedést jósolnak a piackutatók a tabletek piacán. Az IDC szerint idén csak 19,3 százalékos bővülés várható a 2013-as eladásokhoz képest, amely 51,6 százalékkal haladta meg a 2012-es forgalmat. Ennyi volt, csak úri hóbort volt az egész? A pécé visszajön a sírból?

Szó sincs ilyesmiről, az elemzők két kiemelt okot találtak. A tavalyi növekedés nagy részét a névtelen gyártók által piacra dobott, rendkívül olcsó tabletek generálták, de az emberek már nem találják ezeket igazán vonzónak. A harmatgyenge processzorral és elavult Androiddal felszerelt noname gépeket idén nehezebb lesz eladni, ha hihetünk az IDC gurujainak. De az is csökkenti a keresletet, hogy aki már vett magának tabletet, és teljesen boldog vele, az nem akarja máris lecserélni egy újabbra. 

Tovább

Nagyot nőtt a mobilnetes adatforgalom

2014. március 6., 15:15 Módosítva: 2014.03.06 15:33
6

Az Ericsson friss mobilos jelentése szerint a mobil adatátviteli előfizetések száma gyorsan nő, ezzel folyamatosan nő az adatforgalom, sőt az egyes előfizetésekre is egyre több adathasználat jellemző. Az adatok szerint 2013 harmadik és negyedik negyedéve között az adatátviteli forgalom 15 százalékkal nőtt, bár a növekedés a piacok és szolgáltatók szerint eléggé eltérő. A méréseket az Ericsson több éve végzi, kereskedelmi hálózatok jelentős méretű bázisának bevonásával, amelyek együttesen a világ összes térségét lefedik. 

Tovább

Díjmentes Evernote-jegyzet a Telekomnál

2014. március 5., 15:28 Módosítva: 2014.03.05 16:15
3

A Magyar Telekom a barcelonai mobilkongresszuson fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy ők akarják megmutatni a felhasználóknak, melyek a legjobb mobilos appok. A beszélgetésen elhangzott az Evernote jegyzetmenedzselő app neve is, amit a mobilszolgáltató, úgy látszik, elég jónak tart ahhoz, hogy bevegye a kínálatába.

Most a távközlési cég belföldi előfizetői fél évig ingyen használhatják az Evernote Premium szolgáltatást, ami egyébként havi 5 euróba kerülne. Az Evernote Premium annyival nyújt többet az ingyenes változatnál, hogy a felhasználók meg tudják osztani egymással a jegyzeteiket és havonta akár 1 gigabájtnyi adatot is feltölthetnek.

Az Evernote a jegyzeteinkről mentést készít a felhőbe, és az adatainkat gyakorlatilag minden platformon meg tudjuk jeleníteni a kliensekkel. Van alkalmazásuk Androidra, iOS-re,  Windows Phone-ra, Mac OS X-re és Windows 8-ra is. Az Evernote multifunkciós app: gyorsan össze tudunk dobni vele egy bevásárlólistát, jegyzeteink tartalmában kereshetünk, a böngészőbe épülő modullal pedig egy gombnyomással elmenthetjük magunknak az érdekes cikkeket.

A szerdai bejelentésnek annyi előzménye volt, hogy az anyacég Deutsche Telekom is hasonló konstrukcióban kínál Evernote Premium hozzáférést a német előfizetőknek.

Magyar titkosítás véd a lehallgatástól

2014. március 3., 14:51 Módosítva: 2014.03.03 15:27
107

Népszerű téma a titkosítás, amióta Edward Snowden leleplezte az amerikai nemzetbiztonsági szolgálat lehallgatási módszereit, és Barcelonában a mobilkongresszuson is volt néhány ezzel kapcsolatos megoldás. A tudósítók többsége a Blackphone nevű kütyüre vetette rá magát, mert mindenkit vonzanak az új okostelefonok, pedig ott volt a kiállításon a Navayo évek óta működő megoldása is, amit már most is világszerte számos kormány és hadsereg használ.

Korlátozott forgalom

A spanyol Geeksphone által gyártott Blackphone pont úgy néz ki, mint egy átlagos androidos készülék, de rátelepítettek egy speciális, biztonságosabb PrivateOS nevű rendszert, amit a gyártó és az amerikai Silent Circle nevű titkosítócég frissítget, a mobilszolgáltató kiiktatásával. A PrivateOS a telepített alkalmazások hozzáférési engedélyeinek kezelésével csökkenti minimálisra az adatok kiszivárgását. Emellett a Blackphone vevői 2 évre szóló előfizetést kapnak a Silent Circle titkosított kommunikációs szolgáltatására, a Spideroak tárhelyszolgáltatásra és a Disconnect VPN-re.

Két gond van a Blackphone készülékkel: az egyik az, hogy amerikai technológia. A Snowden által kirobbantott botrány egyik hozadéka, hogy kevesebben akarnak amerikai titkosítási megoldást venni. Ahogy a kínai, orosz és izraeli megoldások sem túl kelendőek, különösképpen nem azon országok köreiben, ahol pont az említett országok kémjeit szeretnék távol tartani. Az is hátránya, hogy csak egyetlen készülék, és nem biztos, hogy mindegyik cég Androidon akar működni; sokan igényelnének hasonló biztonságot Blacberryn vagy más rendszereken.

Tovább

Jönnek a két oprendszeres mobilok

2014. március 3., 11:14 Módosítva: 2014.03.03 11:14
23

A pc-gyártók egyre jobban támogatják azokat a készülékeket, amelyeken Android és Windows is van. Úgy tűnik, lassan a mobilgyártók is ráállnak erre az útra, hasonló készülékek megjelenése várható idén.

A Microsoft nemrég egy indiai gyártóval kötött szövetséget, a Karbonn Mobiles hamarosan Windows Phone alapú telefonokat kezd árulni, de még idén szeretne olyan mobilt is gyártani, amely az Androidot és a Windows Phone-t is támogatja.

Az nem teljesen világos, mi lenne az előnye a kettős rendszernek, hiszen a két operációs rendszer egymástól függetlenül működik. A célközönség azonban egyértelműen a profi, hozzáértőbb felhasználók.

A Microsoft már egy ideje lobbizik azért, hogy a gyártók fejlesszenek olyan készülékeket, amelyeken mindkét operációs rendszer futhat. A hírek szerint korábban a HTC-t próbálták rávenni erre. A terv az lett volna, hogy az androidos mobilokra alternatívaként kerüljön fel a Windows Phone is.

Rubik-négyzetből lesz a telefon

2014. március 3., 09:14 Módosítva: 2014.03.10 13:52
93

A belgiumi Hasselt Egyetem egy munkacsoportja olyan mobiltelefon-forma kidolgozásába kezdett bele, ami megoldhatja a folyamatos dizájnproblémákat. Az elképzelés lényege, hogy a telefon külső váza folyamatosan változtatja a formáját aszerint, hogy épp mire szeretnénk használni a készüléket. A készítők szerint a Rubik-féle bűvös négyzet volt az ihlető: a Paddle nevű szerkezet nyolc négyzet formájú darabból áll össze, amikből tetszőleges formákat hajtogathatunk.

A Paddle prototípusa 15 formát tud, de ez a szám folyamatosan növekszik, mondja Raf Ramakers, a kutatócsoport egy tagja. „Ha teljesen széthajtogatjuk, akkora, mint egy iPad, ha összehajtogatjuk, akkora, mint egy iPhone.”

A működés egyelőre külső segítséggel lehetséges csak. A Paddle felületére végül egy projektor vetíti ki a tartalmat, vagyis aktív kijelzőt még nem sikerült hajtogatható állapotba hozni. A működéshez a Paddle-re szerelt infravörös jelölőket nyolc darab infravörös kamera követi, így határozzák meg például a felhasználó ujjainak mozgását is, illetve a Paddle térben betöltött helyzetét és aktuális formáját is. Természetesen az, hogy a készülék egyelőre külső eszközökre szorul, komoly akadálya a piaci bevezetésnek és a mindennapi használatnak, de a kutatók szerint megoldható a rendszer egybeszerelése.

Hivatalosan is jön a G2 mini

2014. február 21., 15:55 Módosítva: 2014.05.16 13:50
3

Az LG hivatalosan is bejelentette, hogy hamarosan megjelenik mostani csúcsmobiljának kisebb változata, a G2 mini. Bár mini névre hallgat, a mobil egyáltalán nem lesz kicsi 4,7 hüvelykes kijelzőjével.

Külső megjelenésében nem sokban tér el elődjétől, ugyanúgy hátul lesz a navigáláshoz szükséges gombja. A G2 minivel a középkategóriát célozzák meg, négymagos lesz a processzora, 2440mAh-es az akkumulátora.

A G2 mini számos modellje lesz elérhető, lesz például két SIM-kártyás változata is, négy különféle színben kapható majd, lesz csak 3G-s, de lesz LTE-s verziója is. Jövő hónaptól kerül a boltok polcaira világszerte.

Az LG lépése követi a más gyártók által már kitaposott utat, a Samsung és a HTC is sorra adja ki csúcstelefonjainak mini modelljeit. Ezek megjelenésükben hasonlítanak a csúcsmobilhoz, de annál kevesebbet tudnak, és nem utolsósorban olcsóbbak is.

Nekem volt már mindenem, úgyhogy mindet utálom

2014. február 20., 16:44 Módosítva: 2014.03.03 10:50
785

Kisregényt tudnánk írni az emberek és a mobilok kapcsolatáról, de a sztori nem lenne túl vidám. Előző cikkünkben arról faggattuk olvasóinkat, hogy mit találnak rossznak, és mit jónak a mobiltelefonjukban, és összesen húszezer szóban fogalmazták meg tapasztalataikat. A több száz emailből és hozzászólásból kigyűjtöttük a tanulságokat, és megkérdeztünk távközlési szakértőket is, hogy milyen folyamatokat látnak a mobilok piacán.

Alsó és középkategóriás telefonokkal bele sem érdemes vágni, csak szívás az egész. Lassú, mint egy teknős, lefagy, rendszerint akkor, amikor nagy szükség lenne rá.

Többen írták ugyanezt, legyen szó akár ZTE Blade III-ről, Samsung Ace-ről vagy más hasonló, olcsóbb és kevésbé erős készülékről. A mobilszolgáltatók szakértői szerint másfél-két évvel ezelőtt még a 60 ezer forintos androidos mobilok voltak a legkelendőbbek, de az emberek mára rájöttek, hogy az olcsó készülékek túl nagy kompromisszummal járnak. Amikor felrakják a huszadik appot, rájönnek, hogy gyorsan lemerül, megtelik, elkezd rosszul viselkedni. Az igazi okostelefon-élményhez mélyebbre kell nyúlni a pénztárcában.

Előző telefonom Galaxy Ace volt. Egy hulladék az, nem telefon. Fő baja, hogy kevés a hardvere, ezért minden akadozott rajta. Viszont ami nagyon sokat segített neki, az a hard reset félévente. Nem mondom, hogy utána jó telefon lett, de mindenesetre használható volt.

Az a félelmetes és szomorú, hogy a 100 ezer forint alatti kategórában nemigen van hibátlan telefon. Az e feletti kategóriából nekünk még nem volt, de az észrevételeket olvasva nem is lesz, mert ablakon kidobott pénz, a csúcsmodellek is gyermekbetegségekkel küzdenek.

Van egy rossz hírünk: ugyanez a folyamat fog lezajlani a tabletek piacán. Tavaly év végén százezer tabletet adtak el, ám ezeknek a legnagyobb része a legalsó árkategóriából kerül ki. Ami természetesen minőségben sem jelent semmi jót.

Tovább

Így ne legyen seggfej okosszemüvegben

2014. február 19., 10:43 Módosítva: 2014.02.25 17:10
6

Tavaly nagy meglepetés volt a Google Glass bejelentése, de ma már nem az a kérdés, hogy az okosszemüveg hasznos eszköz lesz-e. Sokkal inkább az foglalkoztatja a keresőcéget, hogy végre elfogadottá tegye ezt az új platformot. Ehhez pedig meg kell tanítani az embereket a Glass helyes használatára.

A nemrég megjelent etikettben nagyjából mindent megtalálunk ahhoz, hogy ismerőseink ne tekintsenek minket seggfejnek (angolul: glasshole-nak), csak mert egy kamerával és kijelzővel felszerelt kütyüt hordunk a fejünkön. Persze a leírást muszáj volt átszabni, mert a Google sok esetben a Glass tulajdonosát tekinti szenvedő alanynak, amikor sokkal inkább a környezetében lévőknek okozhat fejfájást a kamerás eszköz jelenléte.

Ezt nem szabad:

  • Ne nézzünk pornót, ne olvassunk regényt! A Glass használatához jobbra felfelé kell néznünk, ami pont úgy néz ki, mintha fennakadtak volna a szemeink. Ne nézzük a Glasst perceken át, mert a szemüveget arra találták ki, hogy gyorsan elérjünk vele információkat, és azonnal folytatni tudjuk, amit addig csináltunk.  
  • Extrém sportolás – csak ésszel. Nem biztos, hogy jó ötlet vízisízés vagy ökölvívás közben okosszemüveget hordani. Hacsak nem az a cél, hogy ellenfelünk egy jobbegyenessel beültesse az agyunkba a csúcstechnikás eszközt.
  • Kerüljük azokat a helyeket, ahová az emberek romantikázni járnak, vagy legalább tegyük el a szemüveget! Itt a Google – teljesen érthetetlen módon – azért javasolja a Glass elrejtését, hogy a a viselője a saját romantikus vacsorája közben elkerülje a szemüveg iránt érdeklődő kérdéseket. Mintha nem az lenne a fő probléma, hogy mások romantikus vacsoráját zavarhatja a fejen hordott szemüveg. Senki nem akar kamerák kereszttüzében édelegni a párjával.
  • Ahol tilos kamerát használni, ott a Glass is tiltott eszköz. Ahol ki kell kapcsolni a telefont, ott a Glassnak sincs helye a fejen. Ez eléggé egyértelmű.
  • Ne használd ki a kamera helyzeti előnyét. A Google annyira jólelkű, hogy csak az jutott eszébe, hogy milyen érdekes perspektívából készíthetünk fotókat, és meg sem említi azt, hogy a nők 

Ezt szabad:

  • Fedezzük fel a világot. Keressünk útvonalat, új éttermeket a Glass segítségével. Oké, lapozzunk, ez egyértelmű és unalmas is.
  • Használjuk a Glass hangvezérlését. A Google szerint az okosszemüveget golfozás, főzés vagy más olyan tevékenység közben érdemes használni, amikor mindkét kezünk foglalt. Bármennyire igaz ez a szexre is, az nem tartozik a Glass felhasználási területei közé.
  • Kérjünk engedélyt a használatára. A barátoktól is, mert ezzel talán meggyőzhetők, hogy nem kell idegenkedni a szemüvegtől. 
  • Kapcsoljuk be a képernyőzárat. A jelszó megakadályozza, hogy mások használják a Glassunkat, és hozzáférjenek a titkos felvételeinkhez. A Glassen tárolt fájlok távolról törölhetők.

Komáromban készül az androidos Nokia

2014. február 18., 14:32 Módosítva: 2014.02.18 14:32
127

A Tech2 kütyüportál értesülése szerint a Nokia komáromi gyárában pár hete elkezdték gyártani a vállalat első androidos okostelefonját, amit hivatalosan csak jövő hétfőn, a barcelonai mobilkiállításon fognak leleplezni. A portálnak nyilatkozó informátorok azt is megerősítették, hogy a mobil pontosan olyan, mint ami kiszivárgott képeken is látható.

Egyben azt is elmondták a tech2-nek, hogy a telefonra a Nokia saját indítómenüt és szoftverboltot telepít a készülékre, és az interfész a Windows Phone csempevilágát idézi majd.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a Nokia melyik kiváló márkanevét alkalmazza majd. Az Ovit sajnos már nem alkalmazza, de a Here Áruházzal még betöltheti azt a piaci űrt, amit angol nyelvterületen a Samsung a fergeteges S Voice-szal ural.

A Samsung kiröhögte az Androidot

2014. február 18., 13:38 Módosítva: 2017.01.16 10:35
25

Az Android fejlesztését Andy Rubin 2003 októberében indította el, amikor még nem voltak modern okostelefonok, vagy ami volt, arra kínszenvedés volt appokat írni. A Nokiára megírt programok nagy eséllyel nem futott egy Samsungon vagy egy Motorolán, úgyhogy minden egyes készülékre külön-külön verziót kellett kiadni. Ezen a helyzeten akart változtatni Rubin, de egy év alatt kifutott a pénzből, úgyhogy nekiállt befektetőket keresni.

Az akkori piaci erőviszonyok miatt Andy Rubin először a Samsungot kereste meg, hiszen a dél-koreai cég egyre nagyobb volt, de még nem tudta legyőzni a toronymagasan piacvezető Nokiát. Az Android projekt mind a nyolc mérnöke Szöulba utazott, hogy meggyőzzék a Samsung igazgatóit, érdemes pénzt fektetni az új operációs rendszer fejlesztésébe.

Legnagyobb meglepetésükre a 20 fős vezetői zsűri egyáltalán nem lelekesedett, nem is tettek fel kérdéseket. Végül a kínos csöndet egy még kínosabb kérdéssel törték meg: „Milyen hadsereg fogja ezt elkészíteni? Hat embered van. Talán be vagy állva?” – idézte fel a történteket Rubin, hozzátéve, hogy gyakorlatilag kiröhögték a tárgyalóból. Két hét múlva felvásárolta őket a Google 50 millió dollárért, a folytatást pedig mindenki ismeri.

Az is hozzátartozik a történethez, hogy a Google mindig is vevő volt az őrült ötletekre, fejlődő cégként volt lehetősége kockáztatni, a Samsung pedig olyan kész terméket keresett, amivel azonnal harcba tudott volna szállni az okostelefonok piacán. Persze az Android a legjobb kezekbe került, és a Google szolgáltatásai, a profi terképek, a nagy tárhelyű Gmail, az online irodai appok, a képmegosztás és Youtube nélkül nem állt volna össze olyan rendszerré, mint amilyennek most ismerjük.   

Kici, óccó, Zopo

2014. február 18., 11:13 Módosítva: 2014.08.22 09:20
804

Lassan hat éve már, hogy bojkottálni próbáltuk a Kínából áradó árudömpinget, de már akkor is csak félsikereket tudtunk elérni. Ennek fordítottját tudtuk most kipróbálni: milyen az, amikor nem csak mondjuk, hogy „de hát minek vennél drágát, mikor amúgy is minden kínai”, hanem ki is próbáljuk, mit tud egy telefon, amikor nem nyugati gyártók fizetik a munkásokat a sencseni szalagok mellett.

zopo
Fotó: Twitter

A magyar forgalmazó jóvoltálából három telefont is kaptunk a Zopo márkanevű telefonból. A magyarul nem túl szerencsésen hangzó márka világszinten nem ismeretlen, a Wikipédia tanúsága szerint a 2012-ben alapított kínai ZOPO Mobile volt az első szemüvegmentes 3D-élményt adó, dual SIM-es okostelefon, aztán elsőként vezették be a Sailfish nevű mobilos oprendszert Indiában.

Ezek mondjuk a leghosszabb fogmosás és a „legnagyobb dőlésszögben egykerekű biciklizés hónaljvakarás közben” jellegű Guinness-rekordokra emlékeztető adatok, de tény, hogy nem kezdő gyártóval van dolgunk, ami abból él, hogy egymás mellé legózza a híres márkák sorozatgyártásából megmaradt alkatrészeket. Bár a legújabb telefonjuk nemzetközi megjelenését bejelentő plakátot nem sikerült a kínai sztereotípiákra ráerősítő nyelvtani hiba nélkül lehozni.

Tovább

1500 százalékkal nőtt az adatroaming

2014. február 17., 16:31 Módosítva: 2014.02.17 16:31
12

Az Európai Bizottság számításai szerint az európai mobiltávközlési szolgáltatók 300 millió előfizetéstől esnek el a magas roamingdíjak miatt, és ez az üzletpolitika más vállalkozásokat is hátrányos helyzetbe hoz. A bizottság megrendelésére készült tanulmány megállapította:

  • a mobilozók 47 százaléka nem használja a mobilinternetet más uniós tagállamban
  • emailt tízből csak egy előfizető kezeli külföldön is az otthon megszokott módon
  • az utazók 28 százaléka külföldön kikapcsolja a mobilját
  • milliók állnak át a szöveges üzenetek használatára a telefonbeszélgetések helyett

Már ez is hatalmas javulást mutat a díjkorlát bevezetésének 2008-as kezdete előtti helyzethez képest. Azóta a hívások és a szöveges üzenetek díja 80 százalékkal csökkent, az adatroaming-díjak pedig egyes esetekben akár 91 százalékkal is alacsonyabbak lettek – írja az MTI. A csökkenő díjaknak köszönhetően 2008 óta az EU-ban megdöbbentő mértékben, 1500 százalékkal nőtt az adatroaming-használat.

„Megdöbbentem az adatok láttán. A felmérés megerősíti, hogy be kell fejeznünk a megkezdett munkát és fel kell számolnunk a roamingdíjakat. A fogyasztók extrém módon korlátozzák telefonhasználatukat, ez pedig a vállalatok számára is rossz hír" - kommentálta a tanulmányt Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke.

Miközben a felhasználók a saját hazájukban egyre jobban kihasználják a mobilinternetet, sokuk külföldön tudatosan nem vesz igénybe távközlési szolgáltatásokat. Ez nemcsak a szolgáltatók számára jelent bevételkiesést, hanem a telefonos alkalmazások fejlesztőinek is. A tét óriási,  éppen a napokban jelent meg egy tanulmány arról, hogy az EU kimagaslóan jó az appok fejlesztésében. Az alkalmazásfejlesztés tavaly egymillió fejlesztőnek, illetve ehhez kapcsolódva körülbelül 800 ezer embernek adott munkát, a vásárlók és a hirdetők pedig 6,1 milliárd eurót költöttek el appokra. Ha folytatódnak a trendek, akkor 2018-ban közvetlenül 2,7 millió, közvetetten 2,1 millió embernek ad majd megélhetést az appok ipara, és a kapcsolódó kiadásokkal együtt 63 milliárd dolláros éves árbevételt generálnak majd az alkalmazások.

Nem csoda, hogy az EU fel akarja számolni a roamindíjakat, hogy ezzel is elősegítse az appok használatát. A Behálózott Kontinens (Connected Continent) bizottsági jogszabály-javaslat az Európai Unió jogalkotóira (az Európai Parlamentre és a Tanácsra) a telefonhívások és az internethasználat egységes piacának megteremtését bízza feladatként. A cél az, hogy legkésőbb 2016-ban a szolgáltatók belföldi díjszabást alkalmazzanak az egész unió területén.

Hatalmas erőgép lesz a Galaxy S5

2014. február 13., 08:06 Módosítva: 2014.04.03 10:23
2181

A Samsung két hét múlva mutatja be a legújabb csúcstelefonját, a Galaxy S5-öt. A tervek szerint február 24-én lesz egy nagyszabású esemény a barcelonai mobilkongresszuson, a legnagyobb mobilos szakma kiállításon.

samsung-galaxy-s5-concept-1

Ahogy az lenni szokott, ilyenkorra már nagyjából ismerjük a mobil paramétereit, és ilyentájt szoktak megjelenni az első jó minőségű fényképek a termékről. Ez most sincs másként, ezúttal egy holland szakújságnak sikerült szereznie néhány fotót a mobil csomagolásáról. Nem magáról a mobilról, de a dobozon lévő képekből pontosan kiderül, milyen lesz a dizájn.

Ezen felül még a pontos specifikációra is fény derült. Hatalmas és nagyon erős gép lesz, de nagyjából ezt is vártuk. Kijelzője nagyobb lesz a mostaninál, 5,25 hüvelykes méretével a legnagyobb mobilok között lesz. Egy-két éve még phableteknek hívtuk az ekkora készülékeket, úgy tűnik, ez a kategória kezd kikopni.

Super Amoled kijelzőjének felbontása 2K-s lesz, ami jelenleg az egyik a legjobb a piacon. Négymagos processzora 2,5 gigahertzes, 3 gigabájt RAM kerül bele. tesznek még bele egy húsz megapixeles kamerát és egy két megapixeles előlapi kamerát is. Akkumulátora 3000 mAh-es, és természetesen támogatja a 4G LTE hálózatot.

Nem lesz játékkonzol a mobilból

2014. február 11., 17:40 Módosítva: 2014.04.04 12:01
34

Nagyon jó játékok vannak okostelefonra, és nem az aktuális időelcsesző slágertermékre gondolunk, mint a Flappy Bird, hanem a mobilra átírt klasszikusokra. Leesik az állunk az Androidon futó Need for Speed vagy GTA San Andreas látványos 3D grafikájától, de a játékélmény meg sem közelíti mindazt, amit a konzollal vagy pécével élünk át. A billentyűzet WASD gombjait és a konzol irányítóját pattanásig feszült idegekkel, teljes erőbedobással püföljük és csavarjuk, mintha izmaink erején is múlna, hogy le tudjuk-e küzdeni a legszemetebb főszörnyeket. A mobilokkal nem tehetjük meg ugyanezt, az érintőkijelzőt csak óvatosan szabad simogatni, mert a kijelző széttörne egy erősebb mozdulattól.

Hogy ne menjen tönkre a mobil, és mégis konzolszerű legyen a játékélmény, külső hardveres irányítóval kell kiegészíteni a készüléket. A Sony mobilokhoz pár másodperc alatt hozzáköthető a Playstation 3 Dualshock Sixaxis nevű kontrollere, de azt otthoni használatra tervezték, kb. annyira könnyű becsúsztatni a zsebünkbe, mint egy díjnyertes méretű krumplit. A Samsung azonban kimondottan a mobilozóknak, az androidos Galaxy telefonokhoz készített egy EI-GP20 nevű bluetooth kontrollert, ami szépen belesimul a tenyerünkbe, és még egy kihúzható rugós mechanizmus is van rajta, hogy hozzá tudjuk rögzíteni a mobilunkat. Így biztosan nem ejtjük le a telefont a játék hevében.

Tovább

Androiddal újít a Nokia

2014. február 11., 13:43 Módosítva: 2014.02.11 14:00
323

Váratlan fordulat a Nokia történetében, hogy a Microsoft tulajdonába kerülő mobilgyártó a február 24-én kezdődő barcelonai mobilkiállításon Androidot futtató okostelefonokat mutat be. A készülékeken módosított operációs rendszer lesz, ami tele lesz a Nokia és a Microsoft saját online szolgáltatásaival.

Ha rosszindulatúak akarunk lenni, akkor ezzel a húzással a két cég elismeri, hogy kudarcot vallottak a mobiliparban, hiszen egyelőre nagyon szerény a Windows Phone piaci részesedése. A Windows Phone lassú terjedésének azonban nemcsak a rendszertől való idegenkedés az oka. A Microsoft olyan magas hardverkövetelményeket határozott meg, hogy emiatt a Windows Phone nem tudott nagyon olcsó készülékeken megjelenni. Ez tehát üzleti szempontból valóban bukás, de a márka imidzse és a felhasználók szempontjából (nem kapjuk meg ócska hardveren) nem feltétlenül az.

Tovább

Itt gyűlölje a mobilját!

2014. február 10., 17:06 Módosítva: 2014.10.28 15:22
450

Gyorsan lemerül.

Feladatokat kezel, irányít, oktat, és akár életet is menthet. Sehová nem indulunk el mobiltelefon nélkül, mert ez korunk legfontosabb használati tárgya. Úgyhogy amikor le kell cserélni a régit, egy idegőrlő folyamat veszi kezdetét. Elég szép lesz? Bírja az akkuja? Tudom majd kezelni? És ha a nyúl megrágja, vagy a bringáról lerepülve szikrázó csíkot húz az aszfalton, azt bírja majd?

RONDA! Mindegyik, kivétel nélkül. 

Aztán a tesztek elolvasása, bolti nyomkodás, haverok tanácsa alapján megveszünk valamit, és pár hónap múlva ilyen sérülések lesznek rajta:

szkreccs

Vagy olyan brutális védelmet építünk rá, mintha az autónkat háromlepedőnyi fóliába bugyoláltuk volna be:

Közben nosztalgiával gondolunk vissza a butatelefonunkra, ami egy hét alatt merült le, és ha átmentünk rajta a Suzukival, csak le kellett porolni.

Elejtettem a Nokiámat

Tényleg lehetetlen már jó mobilt venni?

Nem az Android nyíltsága, az iOS egyszerűsége vagy a Windows Phone szépsége a fontos, hanem hogy a legegyszerűbb feladatokkal is szívunk nap mint nap. Ez azonban olyan téma, amiről kevés ismeretünk van. A gyártóknak és a mobilszolgáltatóknak nem ez a kedvenc témájuk, és nem akarnak olyanokat a fülünkbe súgni, hogy mi a leggyakoribb hiba, ahogy azt sem, hogy melyek a legnépszerűbb és melyek a legfölöslegesebb funkciók.

Éppen ezért olvasóinktól szeretnénk megtudni: mit szeretnek és mit gyűlölnek a mobiljukban?

Küldjenek nekünk sztorikat a cikk alatt kommentben, emailben (erre a címre). Jöhetnek képek a lefagyó szoftverekről, furcsa hibaüzenetekről, meglepő sérülésekről. A kijelző összetörése például eléggé általános jelenség, de ha Jézus vagy Stephen Hawking képét rajzolják ki a repedések, az mindenképpen jöhet! Érdekelnek azok a trükkök és appok is, amiket kimondottan hasznosnak tartanak, némi magyarázattal, hogy miért azok.

Aztán levonjuk a tanulságokat, megkérdezünk szakértőket, és persze körülnézünk Barcelonában a mobilkongresszuson, hátha idén végre megtaláljuk a Tökéletes Telefont.

Tovább

Elkészült a japán iPhone

2014. február 10., 10:17 Módosítva: 2014.02.10 15:52
148

Semmi sem jelezheti pontosabban a japán elektronikai ipar lemaradását a dél-koreai mögött, mint az a tény, hogy a Sony négy év késéssel tudta legyártani az iPhone klónját. Lassan véget ér az Apple és a Samsung között évek óta dúló pereskedés, amelyben a dél-koreai céget több százmillió dollár kártérítés megfizetésére kötelezték az Apple szabadalmainak megsértése miatt, erre a Sony váratlanul felébredt a Csipkerózsika-álomból, és piacra dobott egy iPhone 4-szerű okostelefont. De nem olyan pislogósan ébredt fel, mint aki azt sem tudja, hol van, hanem mint akibe intravénásan belepumpáltak tíz gramm tiszta koffeint.

Az Xperia Z1 Compact kézbe fogva, érzésre nagyon iPhone-szerű, főleg a fémkeret miatt, de a kinézete miatt az Apple valószínűleg nem fogja leperelni a cégről az utolsó selyemkimonót is. A Z1 Compact ahhoz túl jól sikerült, sok mindenben különbözik, és tudásával el is veri amerikai riválisát.

Mint a vízfolyás

Tovább

A Windows 8 a mobilitás ellenszéruma

2014. február 7., 00:43 Módosítva: 2014.04.07 16:11
6

A Windows 8 rendszert már sokféle gépen teszteltük, és most azért került elő újra, mert megjelentek a boltokban az Intel Bay Trail processzorokra épülő tabletek. Ezek a korábbi Atom processzoroknál kicsit erősebbek, de ez nem megy az üzemidő rovására. Nemrég járt nálunk egy Lenovo Miix 2, de muszáj volt még egy kört futni a Toshibával, mert az ő gépükben HDMI kimenet is található, tehát azt rá tudjuk kötni az irodai monitorra. Ez van a gépben:

  • Operációs rendszer: Windows 8 Pro
  • Intel Atom Z3740 processzor, 1.33 GHz
  • 2 GB RAM
  • 32 GB háttértár
  • Fő kamera: 8 megapixel, 1080p
  • Második kamera: 2 megapixel
  • Extrák: microSD foglalat, microHDMI
  • Akkuról ennyit bír: körülbelül 8,5 óra

Mitől Toshiba?

„Igen, az a jellegtelen, teknő formájú műanyag hátlap jó lesz, és maradjunk a szürkénél, az mindenhez passzol. Csak legyen már valami a webshop kínálatában” – gondolhatta a Toshiba illetékes munkatársa, miközben rábólintott a tervekre. Az Encore olyan, mintha a termékmenedzser csukott szemmel rábökött volna egy referenciadizájnra valamelyik kínai beszállító katalógusában. Nincs a gépben semmiféle karakter, vagy olyan extra, amit a Toshibával tudnánk azonosítani. Ha nem a japán cég neve lenne rányomtatva az előlapra, hanem mondjuk Acer, Asus, Fujitsu vagy Dell, azt is elhinnénk.

Tovább

Kezdünk rákapni a mobilinternetre

2014. február 6., 16:22 Módosítva: 2014.02.06 16:22
5

Észak-Amerikában egy év alatt a majdnem a kétszeresére nőtt a mobilnetezők átlagos adatforgalma, és havi 1,38 gigabájttal a világ vezető régiójává váltak, derül ki a Cisco friss kutatásából. A toplistán Japán az első helyezett havi 1,87 gigabájtos átlaggal, őket az USA követi 1,41 gigával, majd Dél-Korea jön 1,25-tel. Ezek szerint a világ legfejlettebb digitális társadalmának tartott Dél-Korea alig jobb a magyar Telenor ügyfeleinél, akik havonta 1,22 gigabájt adatot forgalmaznak fejenként és átlagosan.

A Cisco adatsorából az is látszik, hogy a 2013 decemberi magyar átlag 0,99 GB nemcsak a régióban őrülten kimagasló, de még Nyugat-Európa is irigykedve nézhet ránk. Lehet, hogy érdemes lenne hazánk országimázsában ilyen részletekre is kitérni, nehogy már azt higgyék, hogy itt csak olcsó sörök, szélsőséges tahók meg zsíros kaják vannak.

screen-shot-2014-02-04-at-11-10-37-pm.png

Tavaly állítólag a kezdő mobilnetezők miatt esett vissza az átlagos forgalom. Sokan eleinte csak kisebb adatfogalmú díjcsomagra fizetnek elő, és ahogy megtapasztalják a mobilnet hasznosságát, úgy váltanak több gigabájtos hozzáférésre.   

Képernyőfotó 2014-02-06 - 14.06.55.png

A mobilinternet piacán történt fordulatot a Kutatócentrum adatai is megerősítik: reprezentatív felmérésük szerint a 18-59 éves internetezők körében többségbe kerültek az okostelefonok a hagyományos készülékekkel szemben. 2013 végén a mobilok 56 százaléka volt okos. Ennél is nagyobb mértékben befolyásolhatja a mobilnetes adatforgalmat a tabletek terjedése. Tavaly már a lakosság 17 százalékának volt ilyen készüléke. Az sajnos nem derül ki, hogy ezen belül mekkora az aránya a saját SIM-kártyával mobilnetre csatlakozó tableteknek.

Az Index látogatási statisztikája azt mutatja, hogy tavaly majdnem duplájára nőtt okostelefonról böngésző olvasók száma. 2013 elején portálunk forgalmának 16-18 százaléka jött mobilról, ma már körülbelül 30 százaléka. A tableteknél másfélszeres volt a bővülés, de ilyen eszközökről ma még sokkal kevesebben olvasnak minket, mint amennyien okostelefonról. 

Új Lumiát ad használt iPhone-ért a Microsoft

2014. február 6., 12:18 Módosítva: 2014.02.06 12:18
85

A Microsoft nagyon szeretné, ha a felhasználók lecserélnék más operációs rendszerű mobiljaikat, és áttérnének Windows Phone-ra. Ennek érdekében már korábban is hajlandóak voltak mindenféle áldozatra, még pénzt is fizettek azoknak, akik leadják iPadjeiket, iPhone-jaikat és csúcskategóriás androidos mobiljaikat.

A cég nem adja fel, legújabb akciójában terméket ad termékért. A felhasználók bevihetik iPhone 4, iPhone 4s vagy Galaxy2 mobiljaikat és Lumia 1020-at vagy Lumia 1520-at kapnak helyette. Azért érdekes ez az akció, mert nem a legújabb telefonokat kéri be a Microsoft, hanem néhány éves készülékekért hajlandó új Lumiákat adni.

Az akció egy hónapig, március 2-ig érvényes, vagy ameddig a készlet tart. Van még néhány feltétel, például a leadott mobilnak működőképesnek kell lennie, nem lehet törött, repedt kijelzős, jelszóval védett és az eredeti töltőt is mellékelni kell. És persze csak az Egyesült Államokban vagy Kanadában érvényes az ajánlat.

Régebbi készülékeket is be lehet cserélni, de ilyenkor alsóbb kategóriás Lumiát kapnak a felhasználók. Nem rossz stratégia a Microsofttól, világosan mutatja, mennyire szeretnének új felhasználókat magukhoz kötni és nem riadnak vissza a legvadabb ötletektől sem ennek érdekében.

Az Apple feltámasztja az iPhone 4-et

2014. február 6., 09:08 Módosítva: 2014.02.13 09:21
1026

Az Apple megint gyártani kezdi a korábban már a piacról kivont iPhone 4-et. A hírek szerint három óriási, fejlődő piacon szeretné megint bevezetni a régebbi típust, ezek India, Indonézia és Brazília. Az iPhone 4-et már szeptember óta nem lehet kapni, a gyártását is régen leállították már.

A lépéssel az Apple gyakorlatilag beismeri, hogy nem úgy sikerült az olcsónak mondott iPhone 5c bevezetése, mint azt szerették volna. Nem adtak el annyit belőle, mint tervezték. Persze az olcsóság relatív, hiszen az iPhone 5c jó 150 dollárral drágább, mint például a Google csúcsmobilja, a Nexus 5.

Nem egyszerű okostelefonokat árulni a fejlődő piacokon, itt nem annyira elterjedt a két éves hűségnyilatkozat, amivel  olcsóbban adhatók az egyébként drága mobilok. Az itt élők általában kénytelenek kifizetni a teljes árat. Az Apple nulla százalékos kamattal is próbálkozott és visszavásárlási modelleket is alkotott, de ez sem segített.

Az iPhone 5c ezt a problémát oldotta volna meg, egy teljesen új modellt adott volna a régiek áráért. De a fejlődő országokban az olcsónak mondott iPhone is drágának bizonyult. Meglepő módon sokkal jobban fogott a tényleg drágának számító iPhone 5s. Ezzel a helyzettel szeretett volna valamit kezdeni az Apple.

Az indiai piac amúgy is nagyon fontos, a felmérések szerint 2014-ben 225 millió okostelefont fognak itt eladni, ezek 92 százaléka első alkalommal vesz okostelefont. Érthető. hogy az Apple sem akar kimaradni ebből. Az iPhone 4-et állítólag 320 dollár körüli áron lehet majd megvásárolni az említett országokban. Ez már versenyképesnek mondható egy okostelefonért, bár az androidos okostelefonok még ennél is olcsóbbak még a nagyobb gyártóktól is, mint a Samsung vagy az LG.