Friss kommentek

Világsiker lehet a magyar mobiltárca

július 3., 12:51

Egy évvel a tesztüzem elindítása után bevezetésre kész az okostelefonokba épített bankkártya - jelentette be Pukler Gábor, a MobilTárca Szövetség elnöke a szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján, melyen kétszer több előadó volt, mint amennyi  érdeklődő újságíró. A tesztek alapján úgy becsülik, országszerte akár 400 ezer embert is érdekelhet a szolgáltatás, amit mostanáig csak a kísérlet pár ezer résztvevője tudott kipróbálni.

Az aktív tesztelők egy év alatt 41 ezerszer vásároltak az okostelefonjuk segítségével, 4 ezerszer gyűjtöttek be hűségpontokat, és összesen 120 millió forintot költöttek. A Paypass rendszert működtető Mastercard nemzetközi hátterének fontosságát bizonyítja, hogy a résztvevők Magyarországon kívül 20 más országban is vásároltak mobillal. Hiszen ahol lehet Paypass bankkártyával fizetni, ott a mobil is működik.

Így működik a mobilos vásárlás

A mobillal úgy kell fizetni a kasszáknál, mint amikor hagyományos PayPass bankkártyát használunk, tehát csak oda kell tartani a műanyag kártyát vagy az okostelefont a terminálhoz, és néhány másodperc alatt megtörténik a fizetés. A MobilTárca megoldásában a bankkártyát egy szoftver helyettesíti, és az okostelefon a rövid hatótávolságú rádiós csip (NFC) segítségével tud kapcsolatba lépni a pénztárgép leolvasójával.
31 hozzászólás Tovább

Papírkupacot imitál az Android 5.0

július 2., 00:34

Ritkán kezdődik azzal egy cikk megírása, hogy parancssorban kell kódot futtatni, de amikor így van, akkor csak a szopás van vele. Most is ez történt velünk a nemrég bemutatott Android 5.0 L telepítése közben, és a Google foghíjas útmutatója sem segített rajtunk, csak rögtönzéssel tudtuk rátenni a szoftvert a Nexus 7 tabletünkre. Nem a Google-t hibáztatjuk, hiszen a mostani kiadást csak a fejlesztőknek szánta, akiknek a kisujjukban van minden trükk. Szóval aki a kisujjával csak a fejét vakargatná egy hibaüzenet láttán, az ne vágjon bele.

Anyagból van, igen azt hazudták

Sundar Pichai, az Androidot fejlesztő részleg vezetője azt mondta a szerdai bemutatón, hogy az 5.0 a rendszer eddigi legnagyobb frissítése. Amellett, hogy a fejlesztők ötezer új módszerrel tudnak hozzáférni a rendszer beépített eszközeihez (vagyis ennyi új API, programozási interfész lesz), teljesen átalakul a grafikus kezelőfelület is.

44 hozzászólás Tovább

A Galaxy S5 miniben is lesz ujjlenyomatolvasó

július 1., 14:45

A Samsung újra csökkenti zászlóshajó androidos telefonjának méretét: a Galaxy S5 mini 4,5 hüvelykes (720x1280) kijelzővel érkezik, ami kicsivel nagyobb, mint az előző, 4,3 hüvelykes  Galaxy S4 mini.

s5mini
Galaxy S5 mini

Ugyan a cég mini jelzővel illeti, de a specifikációkon is változtattak: gyengébb processzor és kevesebb ram fér bele, sőt, kidobták az S5 16 megapixeles kameráját is, ebbe a verzióba csak 8 megapixel fért.

4 hozzászólás Tovább

Mától olcsóbban telefonálhat külföldről

július 1., 10:35

A három nagy hazai mobilszolgáltató kihirdette a július elsejétől érvényes roamingdíjakat, vagyis a külföldi mobiltelefon-használat pluszköltségeit. A változtatást az Európai Unió szabályzata írja elő. Az EU 2007 nyara óta szabályozza a mobilozás árát, és azóta a kimenő hívások percdíja – mai árfolyamon számolva – nagyjából 90 forinttal, a bejövő hívásoké 57 forinttal, a kimenő sms ára majdnem a felére, az adatforgalom díja pedig a harmadára csökkent. Ha az uniós beavatkozás előtti állapotot vizsgálnánk, még nagyobb lenne az árzuhanás mértéke.

2014 júliusától a június 5-én meghatározott díjak érvényesek, ezek szerint hívásindítás legfeljebb 19, a fogadás pedig 5 eurocentbe kerül majd, míg az sms ára 6 centre csökken, az adatroaming ára megabájtonként 20 eurócentre (61 forint) mérséklődik.

A Telenor, a Telekom és a Vodafone új árszabása ennek megfelelően a korábbinál olcsóbb, 74,40 forintos hívásindítási és 19,50 hívásfogadási díjat kér majd percenként. Szöveges üzenetet 23,5 forintért küldhetünk, az mms 78,33 forint.

A mobilinternet roamingdíja is mérséklődött, az egyes díjzónában, vagyis az EU területén ez 71–79 forint lesz megabájtonként szolgáltatótól függően, illetve aszerint, hogy számlás vagy kártyás ügyfélről van szó. A szolgáltatók csomagajánlatait használva még ezt az árat is csökkenthetjük, így utazás előtt érdemes átböngészni a három cég oldalait.

Az árak nagyjából 310 forintos euróárfolyammal jönnek ki, természetesen akkor, ha a 27 százalékos áfát is rászámoljuk a forgalmi díjakra.

Szólj hozzá!

Kanadában startol el a magyar fotós app

június 26., 12:02

Két évvel ezelőtt az év alkalmazásának választották meg a Smartmobil konferencián, idén pedig 72 millió forintos kockázati tőkével indulhat el világhódító útjára a Genio Studio képválogató alkalmazása, a Sortpad.

Az iOS-re telepíthető alkalmazás segítségével percek alatt szét tudjuk válogatni a telefonnak készített fényképeinket. A gyorsaságot a "húzd és dobd" megoldás biztosítja, ugyanis a kijelző közepén megjelenő fotókat egyszerűen csak a kijelző megfelelő oldalára kell húzni. (itt letölthető)

Szólj hozzá! Tovább

Androidra fejleszt a Nokia egyik csoportja

június 20., 00:39

A Nokia már egy ideje fenntartott egy technológiai csoportot, amely független volt a Microsoftnak eladott telefonos részlegtől, és most ez lett a cég saját startupja. Az első projektjük pedig egy Androidra telepíthető szoftverindító menü, a béta fejlettségi szinten lévő Z Launcher.

Annyiban szokatlan az új menü működése, hogy nem ikonok közt kell navigálni, hanem elegendő rárajzolni a kijelzőre egy betűt, és máris megjelenik a kijelzőn egy appokból és névjegyekből álló lista. Brook Eaton, a Nokia termékmenedzsere a Verge-nek elmondta, a kutatóik  azt látták, hogy a rengeteg app használata komoly rendszerezési problémákat okoz, és a mappák nem kínálnak túl jó megoldást.

5 hozzászólás Tovább

Az Amazon bemutatta saját okostelefonját

június 18., 21:21

Jeff Bezos, az Amazon alapítója és vezérigazgatója bemutatta a cég első okostelefonját. A Fire Phone-ról régóta szóltak már a pletykák, és logikus is volt, hogy a Kindle e-könyv-olvasó és a Kindle Fire tabletek után az okostelefonok világába vezessen az online áruház következő lépése. A Fire Phone technikai specifikációiban elmarad a műfaj királyainak számító Apple és a Samsung csúcskészülékeitől: a képernyője 4,7 hüvelykes, full hd felbontású, egy négymagos, 2,2 GHz-es processzor, 2 gigabájt memória, és egy 13 megapixeles kamera van benne. ha ez nem is a legjobbakkal helyezi egy ligába, a készüléket, de azért korrekt, van benne lóerő. A nyers erőn felül azonban az Amazon egy rakás egészen egyedi érdekességet is bepakolt a telefonba.

Az egyik ilyen a telefon sarkaiba épített négy infravörös kamera, amivel a felhasználó fejmozgását tudja követni a készülék, és hozzá igazítani a képet. Ez jó például arra jó, hogy navigációnál a térképet a júzer tekintete után tudja forgatni, de 3d-effektekre is képes. Hogy ebből mit hoznak elő az alkalmazások fejlesztői, az majd kiderül. Az viszont igazi trollmágnes, hogy az Amazon nagylelkűen végtelen tárhelyet ajánl fel ingyen a Fire Phone-nal készített fotók számára, biztosan lesz pár tréfás kedvű felhasználó, aki próbára teszi ezt az ígéretet, és éjjel-nappal fényképezni és archiválni fog vele.

A telefon legizgalmasabb képessége a Firefly nevű rendszer, amiről jó előre le kell szögezni, hogy Magyarországon egyelőre nem lesz elérhető, ugyanis az itthon egyelőre nem futó Amazon Prime szolgáltatáshoz kapcsolódik (ez a rendszer 80 dolláros éves díj fejében ingyenes, 2 nap alatt garantált házhoz szállítűst ad minden amazonos rendelésre). A Firefly röviden azt tudja, hogy a kamerán keresztül gyakorlatilag bármilyen, kereskedelmi forgalomban kapható terméket felismer, és egy gombnyomással már meg is rendelhetjük az Amazon Prime-on. Bezos ígérete szerint a rendszer 100 millió féle terméket tud azonosítani. Ebbe beleértendők például zenék és filmek is. És ha valami véletlenül nem működne, ott van segíteni a MayDay, a cég napi 24 órában működő ügyfélszolgálata.

A Fire Phone-on az Android-alapú saját Amazon-operációsrendszer, a Fire OS fog futni, első körben csak Amerikában, az AT&T szolgáltatónál lesz kapható, 199 dollárért (45 ezer forint), két éves hűségszerződéssel.

16 hozzászólás

Egyre több az okostelefonos internetező

június 17., 09:11

A Gemius felmérése szerint a magyar internetfelhasználók 57 százaléka rendelkezett okostelefonnal 2014 januárjában. Az okostelefon-tulajdonosok 29 százaléka még viszonylag friss a csoportban, nekik alig egy éve van ilyen telefonjuk. A veteránok aránya igen magas, 43 százalék már legalább 2 éves tapasztalattal rendelkezik.

Szólj hozzá! Tovább

Előretelepített kémprogram a kínai telefonon

június 16., 14:07

Nemcsak a gyengébb minőség miatt kell vigyázni a kínai okostelefonokkal, a gyártók üzletpolitikája sem felel meg az európai irányelveknek: a Samsung Galaxy S4-re hasonlító, de annak töredékébe kerülő kínai Star N9500 beépített kémprogrammal került a boltokba.  A kártevőt a G Data szakembere, Christian Geschkat fedezte fel. Most először derült ki, hogy egy gyártó fertőzött készülékeket szállít.

5 hozzászólás Tovább

Ezzel vonul harcba a Samsung az iPad ellen

június 13., 12:28

Tucatnyi különféle tabletet gyárt a Samsung, de egyik sem mondható igazán csúcsmodellnek, de mindegyikben van valami, amiben jobb a többinél, a riválisoknál. A dél-koreai cég azonban változtatni akar ezen, mégpedig a bemutatásával, ami úgy néz ki, mintha a péklapát nagyságú Galaxy S okostelefon tepsi méretűvé kinyújtott változata lenne.   

21 hozzászólás Tovább

Szuperolcsó mobilokat dob piacra a Mozilla

június 12., 16:02

Még az idén elérhetőek lesznek Indiában és Indonéziában a 25 dolláros okostelefonok, amelyeken Firefox OS fut. Ezt maga a Mozilla vezetője jelentette be.

A Mozilla az okostelefonok alsó kategóriáját célozta meg operációs rendszerével, nem is lesznek több száz dollárra kerülő mobiljaik. A Google és az Apple legújabb versenytársaként céljuk, hogy a fejlődő piacon szerezzenek részesedést.

A cég eddig négy gyártóval és öt szolgáltatóval kötött megállapodást, hogy Európában és Latin-Amerikában is árulja a mobilokat. A gyártók között van a ZTE és az LG, a szolgáltatók között pedig megtaláljuk a Telefónicát, Deutsche Telekomot és América Móvilt.

Ezekben a régiókban még hatvan dollár felett vannak az árak, ami ugye magas az ázsiai fejlődő országok lakóinak. Éppen ezért a lehető legalacsonyabban próbálják árulni az új készülékeket. A cég a kínai Spreadtrum Communications segítségével tud most 25 dolláros mobilokat gyártatni.

A Mozilla arra számít, hogy még idén tízmillió mobilt adnak el. Jelenleg egymillió telefonon fut a Firefox operációs rendszer.

Szólj hozzá!

Lopásgátlót tesz mobiljába az LG

június 12., 10:13

A mobiltelefonok könnyű célpontjai a tolvajoknak, hiszen egy-egy okostelefont nem könnyű beazonosítani, könnyen tovább lehet adni. A különböző mobilgyártók már régóta keresik a problémára a megoldást.

Az LG most a McAfee biztonságtechnikai céggel szövetkezik, hogy a legújabb csúcstelefonját valahogyan megnehezítsék a lopást. A dél-koreai cég nemrég mutatta be a G3 csúcskészüléket és mivel nem olcsó, szeretnék megóvni vásárlóikat a veszteségtől.

A mobilon van egy Kill Switch nevű alkalmazás, amellyel minden tartalamat le lehet törölni, ha a felhasználó elveszti vagy ellopják tőle a mobilt. De ez nem elég. A mobilokra a McAfee Mobile Security alkalmazást is ráteszik. Ez egyrészt vírustámadás elleni védelmet nyújt, menti az adatokat, távoli elérést és zárolást biztosít, valamint mindent lehet törölni a mobilról. Van egy plusz funkciója is, kijelzőzárjával megakadályozza, hogy visszaállítsák a gyári állapotot, rootolják, feltörjék a készüléket. Így a tolvajok nem tudják eladni, hiszen ki venné meg a használhatatlan telefont.

Szólj hozzá!

Ingyenes lett a Swiftkey

június 11., 13:07

Az Android egyik legnépszerűbb és legjobb virtuális billentyűzete a Swiftkey, és mostantól fizetni sem kell érte. Természetesen a fejlesztőknek azután is szükségük lesz bevételre, ezt a letölthető extra tartalmak árából fogják biztosítani maguknak.

11 hozzászólás Tovább

Lenyűgöző hajlítható kijelző a Nokiától

június 11., 10:56

Egészen meglepő újítással, összehajtható kijelzőkkel állt elő a Nokia egy akadémiai konferencián. A San Diegóban múlt héten megrendezett Society for Information Display (SID) 2014 konferencián a Nokia két nagy felbontású oled-kijelző prototípusát mutatta be.

Az elsőt a Nokia könyvszerű kijelzőnek hívja, mert két rétegben hajtható össze. A másodikat három rétegben lehet összehajtani. Mindkét kijelző 5,9 colos és 1280×720 pixel felbontású.

Nokia-flexible-3
Fotó: techon.nikkeibp.co.jp

Lenyűgöző látvány, hogy 2 milliméteres sugárban hajlik meg a kijelző, tehát a rétegei majdnem összeérnek. Ez sokkal komolyabb dolog, mint a Samsung és az LG enyhén meghajlított kijelzői. A Nokia azt állítja, hogy a paneleket legfeljebb százezerszer lehet összehajtani, utána tönkremennek.

Egyetlen nagyon lényeges információ nem derült ki a konferencián: hogy a Nokia, miután lepasszolta a mobilgyártói üzletágát a Microsoftnak, mihez akar kezdeni a kijelzővel, mikor és hogyan tervezi piacra dobni.

17 hozzászólás

Hazudik rólunk az Apple iOS 8

június 11., 09:13

Bekapcsolva hagyott wifivel nemcsak annak az esélyét növeljük, hogy néha elcsípünk egy-egy ingyenes és nyitott hotspotot, hanem annak is, hogy a kereskedők, marketingcégek és kormányzati ügynökségek folyamatosan ismerjék a tartózkodási helyünket.

Vannak kifejezetten erre szakosodott cégek is, mint például a bevásárlóközpontoknak dolgozó Euclid Analytics, amelyek még a készülékünk típusát is feljegyzik, valamint az eszközünk egyedi hálózati azonosítóját, amely Media Access Control (MAC) cím néven ismert.

Ez a MAC-cím egy egyedi hexadecimális számsor, amit az általunk használt hálózati eszközök be tudnak olvasni. Az Apple azonban nem szereti segíteni a felhasználókat nyomon követő reklámcégeket, és az ősszel elérhetővé váló iOS 8 operációs rendszerben egy újabb megoldást vezet be, hogy megzavarja a tevékenységüket. Egy programozó arra jött rá, az iPhone-ra és iPadre készülő új rendszer véletlenszerű MAC-címet használ, amikor környékbeli hálózatokat keres.

Ezzel az Apple megakadályozza, hogy cégek kémkedjenek utánunk, hiszen nem tudják majd, hogy ugyanaz az eszköz lépett fel a hálózatukra többször is. Az Apple egyébként korábban is blokkolta a MAC-cím elérését a felhasználói privacy érdekében. Az iOS 7 rendszeren nem jelenhetnek meg olyan alkalmazások, amelyek ezzel az azonosítóval követik nyomon a júzereket.

8 hozzászólás

Kinect lesz a Microsoft mobiljaiban

június 10., 13:30

A Kinectéhez hasonló funkciók kerülhetnek a Microsoft következő csúcstelefonjába, ami most McLaren kódnéven ismert. Annak nem lenne sok értelme, ha a telefontól távol, a beépített kamera előtt kellene ugrálnunk és hadonásznunk, ezért a Microsoft inkább a kijelzőbe épít olyan szenzorokat, amelyek a felület megérintése enélkül is érzékelik mozdulatainkat.

A Verge úgy tudja, hogy a cég által 3D Touch vagy Real Motion néven emlegetett megoldást még a Nokia fejlesztette ki az elmúlt években. A McLaren valószínűleg a Lumia 1020 utódja lesz, hasonlóan púpos háttal, profi kamerával.

Szólj hozzá! Tovább

Ezekkel a kütyükkel érdemes belevágni a nyárba

június 8., 16:40

Megelőzés

Nyaralás előtt vegyünk egy csomag vastagabb anyagú, simítózáras tasakot, amelyekben meg tudjuk óvni elázó dolgainkat a portól és a vízcseppektől. Ha eddig nem volt, most érdemes szerezni az okostelefonhoz védőtokot és kijelzőfóliát. Utóbbiból a matt lesz jó, mert erős napsütésben sem csillog.

31 hozzászólás Tovább

Szépen fejlődnek a kínai mobilok

június 8., 08:56

Mostanáig kevés kínai mobilgyártó tudta bebizonyítani, hogy nemcsak olcsó bérgyártásban és hightechnek kinéző elektronikai hulladék termelésében jó, hanem képes megtervezni, összerakni és rengeteg vevőhöz eljuttatni egy-egy okostelefont. A Huawei közéjük tartozik, és az Ascend P7 a soron következő jelöltje a piac letartolására. Csupán a piacot kell pontosan definiálni.

15 hozzászólás Tovább

Lehallgatásokról beszélt a Vodafone

június 6., 13:35

A világ egyik legnagyobb mobilszolgáltatója elhatározta, hogy megtöri a csendet a kormányzati ügynökségek lehallgatási tevékenységével kapcsolatban. A Vodafone globális központja pénteken fogja kiadni az első jelentését arról, hogy az államok miként monitorozzák az emberek beszélgetéseit, miként gyűjtenek adatokat a tartózkodási helyükről a mobilszolgáltatók segítségével.

40 hozzászólás Tovább

Árat csökkent a Microsoft

június 6., 09:59

A vásárlók arra számíthatnak, hogy a közeljövőben 200 dollár alá esik a Microsoft okostelefonjainak ára. Nick Parker, a cég alelnöke szerint erre azért van szükség, hogy versenyképesebbek legyenek a versenytársaknál.

Az áresés a tabletekre is vonatkozik, számos 7, 8 és 10 hüvelykes termék ára lesz versenyképes a piacon. Tavaly még hármassal, négyessel és ötössel kezdődtek a termékek árai, idén egyessel kezdődnek a legolcsóbbak.

Az áresés egyértelműen annak köszönhető, hogy a Microsoft jókora szeletet szeretne kihasítani magának az okostelefonok piacáról. A piacvezető ugye a Google az androidos készülékekkel, a mobil- és a tabletpiacon is messze megelőzi versenytársait.

Ezt jórészt annak köszönheti, hogy ingyen adja a szoftvert a gyártóknak. A Microsoft szoftverfejlesztő cégként hagyományosan pénzt kért a gyártóktól az operációs rendszerért, de idén először ingyenessé tette a Windows használatát a 9 hüvelykesnél kisebb eszközökre.

Szólj hozzá!

Még mindig nem a legfrissebb Android a legelterjedtebb

június 5., 14:44

A Google frissítette, hogy hányan használják az Android különböző verzióit. Nem meglepő módon a Jelly Bean tartja első helyét, bár az újabb KitKat erőteljesen növöget.

A KitKat aránya az Androidot használók körében most először lett két számjegyű, egészen pontosan 13,6 százalék használja 4.4-et. Csak ez a változat tudott növekedni az elmúlt időszakban, az összes többi veszített népszerűségéből.

Még a magasan a legnépszerűbb Jelly Bean is hátrébb szorult, de azért nem kell aggódnia a maga 58,4 százalékával. Az Ice Cream Sandwichet és a Gingerbreadet 14,9-14,9 százalék használja, Honeycomb már nem mérhető, a nagyon régi Froyo azonban még tartja magát a maga 0,8 százalékával.

Az adatokból arra következtethetünk, hogy idén már nem lesz KitKat-vezetés a piacon annak ellenére, hogy ebben a hónapban egészen jelentős volt a legújabb verziónak a térnyerése.

Az is valószínű, hogy előbb bejelentik a KitKat utódját, mint hogy az a vezető helyre kerülne. De ez nem annyira meglepő, a korábbi változatokkal ugyanez történt, kell egy kis idő, míg a gyártók átállnak az Android legújabb változatára, és ahhoz is kell idő, hogy a régi készülékek lecserélődjenek. Az új verziók ugyanis általában csak a legújabb készülékeken működnek, néhány éves mobilokra már ki sem adják a frissítést.

Szólj hozzá!

Júliustól 61 forint lesz egy megabájt adat

június 5., 12:17

Július elsején tovább csökken a roaming ára az Európai Unió területén, és már nemcsak a telefonálásnak és üzenetküldésnek van elfogadható ára, hanem a mobilnetezésnek is. Az EU 2007 nyara óta szabályozza a mobilozás árát, és azóta a kimenő hívások percdíja - mai árfolyamon számolva - nagyjából 90 forinttal, a bejövő hívásoké 57 forinttal, a kimenő sms ára majdnem a felére, az adatforgalom díja pedig a harmadára csökkent. Ha az uniós beavatkozás előtti állapotot vizsgálnánk, még nagyobb lenne az árazuhanás mértéke.

15 hozzászólás Tovább

Magyarország régiós rekorder a mobilneten

június 3., 19:17

Elkészült az Ericsson legfrissebb mobilitási jelentése, amely látleletet ad nekünk a globális mobilipar fejlődéséről, és megjósolja a várható fejlődést. 2014 első negyedévében már 6,8 milliárd mobil előfizetés volt világszerte , és az eladott mobilok 50-65 százaléka okostelefon volt.

Ázsia a növekedés motorja, az első negyedében létrejött 120 millió új előfizetés több mint ötven százalékát öt távol-keleti országban, Indiában, Kínában, Indonéziában, Thaiföldön és Bangladesben kötötték meg.

 2015-ben több előfizetés lesz, mint földlakó
2 hozzászólás Tovább

Megmentő érkezett a Microsofthoz

június 2., 18:57

Fontos jelzést adott le a Microsoft a mobilozóknak arról, hogy nála egy új operációs rendszer bevezetése nem jelent egyet a készülékcserével. A most piacra kerülő Lumia 630 egy belépő szintű, alsó középkategóriás készülék, ezen próbálhatjuk ki először a tavasszal bemutatott Windows Phone 8.1-et, ami a Microsoft legújabb, okostelefonokon futó rendszere. A cég azt is garantálta, hogy az eddig piacra dobott WP8-as mobilokra is fel tudjuk majd telepíteni a frissítést, ezek kiadása a nyár folyamán várható.

A Microsoft fő riválisának tekintett Apple teljesen másképp működik: mindig a legmodernebb hardveren mutatja be az új iOS-t. Ha az Apple szoftvereinek és hardvereinek tökéletes összhangját keressük, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. A frissebb rendszerverziók korábbi modelleken is futnak, de azoknál már nincs olyan nagy összhang. Mindig sokan panaszkodnak a készülékek lassulására, és bizonyos funkciók a régi mobilokon egyszerűen nem működnek. A legutóbbi verzió, az iOS 7 bevezetése az átlagosnál is zajosabb volt, mert a rendszer kinézete és működése is más lett, ami nem tetszett mindenkinek.

69 hozzászólás Tovább

Saját operációs rendszert tesz a mobilokra a Samsung

június 2., 09:33

Miután már kipróbálták a fényképezőgépekben és okosórákban, a Samsung úgy döntött, a mobilokra is Tizen operációs rendszert tesz. A Samsung Z lesz az első telefon, amelyen a cég saját fejlesztésű rendszere fog futni a megszokott Android helyett.

A Samsung célja, hogy ez legyen a harmadik pillér az Android és a Windows Phone mellett a mobil operációs rendszerek között. A Z-t a Samsung prémium telefonnak szánja, de a specifikációk alapján azért messze van ettől.

A négymagos 2,3 GHz-es processzor még meg is felel a követelményeknek, de a 720p-s AMOLED kijelző már nem. Ezen kívül nyolc megapixeles kamerát tettek bele és mint a Galaxy S5-ben, ebben is van ujjlenyomatolvasó szenzor.

Miért erőlteti a Samsung a nyílt forráskódú Tizent? Állítólag jobban kezeli a memóriát és gyorsabban áll fel a telefon. Ezek az előnyök, de egyelőre számtalan hátránya is van a rendszernek. Ezek közül a legfontosabb, hogy nem lehet rá androidos alkalmazásokat telepíteni.

Elsőként Oroszországban kezdik el árusítani a harmadik negyedévben, csak ezután jön a többi piac. Ezen kívül San Franciscóban, a Tizen fejlesztői konferencián is bemutatják majd a Z-t.

Szólj hozzá!

Minden, amit tudni akart az iPhone 6-ról, de sosem merte megkérdezni

június 1., 08:22

Az, hogy az iPhone 6-tal az Apple-nek muszáj nagyot villantania, mert már nagyon a nyakára nőtt a konkurencia, nem egy kimondott újdonság, ez megy már legalább 2-3 éve. A cég azóta sorra erőszakolja meg a Steve Jobs által lefektetett alapelveket, először az iPhone 5-tel megnövelte a méretet (Jobs szerint a képátló 3,5 hüvelyknek rendeltetett az idők végezetéig), tavaly pedig azt a blaszfémiát is elkövette, hogy két verziót adott ki a telefonból, és a fekete-fehér sablont is eldobta, színes műanyaggal az olcsó 5C-ben és ízléstelen aranyszínnel az 5S-ben. Akárhogy is, a dolog működik: az Apple ugyan feleannyi telefont ad el, mint a nagy vetélytárs Samsung, de ezzel ugyanannyi bevételt és kétszer annyi profitot generál, mint a koreaiak. És bár az idei modellről szokás szerint hivatalosan semmit nem lehet tudni, hogy, hogy nem, a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy látatlanban is elsöprő az érdeklődés utána, még iPhone-mércével mérve is. Hát akkor lássuk, mi lesz az almás logó mögött idén.

Szólj hozzá! Tovább

Idén is nagyot nő az okostelefonok piaca

május 29., 14:08

Az IDC előrejelzése szerint az év végére az eladott okostelefonok száma elérheti az 1,2 milliárd darabot. Ez óriási, 23,1 százalékos növekedés a tavaly év végihez képest.

Az Android tovább folytatja térnyerését, a 80,2 százalékát tudhatja magáénak, ami idén 997,7 millió eladott darabot jelenthet. Az iOS 14,8 százalékos piaci részt érhet el, a Windows Phone pedig csupán 3,5 százalékot. Még a BlackBerry érhet el értékelhető részesedést a maga 0,8 százalékával a többi rendszer összesen 0,7 százalékos részesedéssel bír majd.

Ha a közeli jövőbe nézünk, azt látjuk, hogy a Windows Phone megerősödhet. Az IDC előrejelzései szerint 2018-ra már 6,4 százalékos részesedést mondhat magáénak. Növekedésének áldozatai az Android és az iOS lesznek. Ekkorra szinte teljesen eltűnik a BlackBerry, de erősödhetnek az ismeretlen kicsik. Attól azért nem kell tartani, hogy az Android egyeduralmát bármi is megtörné.

A mostani növekedés oka a fejlődő piacok, India, Indonézia és Oroszország. Ezeken a piacokon egyértelműen az olcsóbb okostelefonok a sikeresek és a drága iPhone-ok nem rúghatnak labdába. Az itt eladott mobilok többsége kétszáz dollár alatti árkategóriában van.

Szólj hozzá!

Lézerrel céloz és ököllel lő az LG G3

május 28., 18:47

Utolsóként mutatta be az LG a 2014-es évre szánt csúcstelefonját: már a HTC One M8, Sony Xperia Z2, Samsung Galaxy S5 és Huawei P7 is megérkezett a boltokba. Az LG azonban még így is tudott új dolgokat mutatni, amiket más telefonokban még nem láttunk. Persze a koreai cég vezetői a londoni sajtóbemutatón úgy mutatták be a G3-at, mintha megszámlálhatatlan újítás lenne benne, de mi csak hat igazán fontosat találtunk.

31 hozzászólás Tovább

Feltörték az Iphone-ok lopásvédelmét

május 22., 16:41

Hekkereknek sikerült megkerülniük az Apple Activation Lock nevű védelmét, amit azért épített a szoftverekbe, hogy a lopott készülékeket ne lehessen használni. A cég minden egyes telefont és tabletet hozzárendelt az új tulajdonoshoz, de ez csak azután történhet meg, hogy a régi tulajdonos kijelentkezett.

Ha ilyen nem volt, tipikusan, például amikor ellopták az Iphone-t, nem lehetett rendesen használni a hardvert, mert az eredeti tulajdonos átvehette az irányítást a szoftver felett: például lezárhatta azt.

15 hozzászólás Tovább

Tesztelik a Buxát

május 19., 13:32

Zárkörű bétában már tesztelik a Buxát, egy magyar mobilfizetési megoldást, amellyel a felhasználók okostelefonnal tudnak fizetni egymásank. Az alkalmazás Androidon és iOS-en is működik, nem kell hozzá bankszámla vagy bankkártya. Leszámítva, hogy valahonnan át kell utalni a pénzt az alkalmazásra.

7 hozzászólás Tovább