Több népszerű Samsung telefonra is frissítés került

2023. február 15., 17:44 Módosítva: 2023.02.16 08:09

A Samsung bejelentette, hogy a Galaxy S23 szériával egyidejűleg bemutatott One UI 5.1 szoftverfrissítést számos korábbi készülékére is kiterjeszti, így a Galaxy S22, S21 és S20 széria, valamint a Galaxy Z Fold4 és Z Flip4 okostelefonok esetében is elérhetővé válik.

A One UI 5.1 frissítésnek köszönhetően a felhasználók egy vizuálisan még vonzóbb kezelőfelülettel és számos új funkcióval találkozhatnak, amelyek több lehetőséget biztosítanak a kreativitás kifejezésére, miközben a kényelmesebb felhasználói élmény érdekében még inkább személyre szabhatóbbá válnak az eszközök.

A One UI 5.1 a legújabb bizonyítéka a Samsung elkötelezettségének, miszerint vállalatunk számára fontos, hogy a Galaxy-felhasználók a lehető legrövidebb időn belül érhessék el az újításokat

– mondta Janghyun Yoon, a Samsung szoftverekért felelős csapatának vezetője és alelnöke, aki később hozzátette, hogy az elmúlt hetekben szorosan együttműködtek szolgáltatóikkal és partnereikkel annak érdekében, hogy a Galaxy S23 széria bemutatását követő néhány héten belül világszerte elérhető legyen a One UI 5.1 szoftverfrissítés számos Galaxy okostelefonon és tableten.

Tovább

Nem vicc, tényleg elkészült a Coca-Cola-telefon

2023. február 15., 05:57 Módosítva: 2023.02.16 06:01

A különböző techóriások körében egyáltalán nem ritkaság, hogy bizonyos, már korábban bemutatott készülékeiket új kollaborációval teszik még hívogatóbbá a vásárlók számára. A dél-koreai Samsung például készített már hivatalos Vasember-mobilt, mely a Galaxy S6 Edge-ként látta meg a napvilágot – egy évvel később pedig Batman-tematikájú készüléket is a piacra dobtak, mely a Galaxy S7 Edge egyik limitált kiadása volt.

A márka mára felhagyott ezekkel a kollaborációkkal, legutóbb a Thom Browne divatmárkával álltak össze, melynek keretén belül egész kollekciót piacra dobtak, azóta azonban nem sokat hallani ehhez hasonló együttműködések felől. A túloldalon az Apple sem unatkozik, és bár igaz, hogy nem az iPhone-okat, hanem az Apple Watchokat látják el egy-egy plusz márkajelzéssel (Nike és Hermés Edition), az ilyen kollaborációkra ezen a területen is meglehetősen nagy a kereslet.

Ha azonban igazán egyedi mobilokról szeretnénk beszélni, szinte csak a kínai Realme jöhet szóba, amely az évek alatt tökélyre fejlesztette, hogyan is kell mutatnia egy igazi, limitált kiadású mobilnak.

Tovább

Brutális árral és teljesítménnyel érkeznek az új S-szériás Samsung mobilok

2023. február 1., 19:01 Módosítva: 2023.02.02 14:54
173

Hosszas várakozás után február elsején végre bemutatta új, csúcskategóriás készülékeit a Samsung – név szerint a Galaxy S23-at, a Galaxy S23+-t és a Galaxy S23 Ultrát. Nem titok, hogy néhány nappal ezelőtt már lehetőségünk volt közelebbről is szemügyre venni a mobilokat, így hát nézzük meg, mivel kecsegtetnek a dél-koreai gyártó újdonsült ékszerei.

A készülékek egyértelműen az előző generáció dizájnvonalát viszik tovább, itt-ott kisebb nagyobb ráncfelvarrásokkal. Ezek közül a legszembetűnőbb a két alapmodell, az S23 és az S23+ kameraszigetének átdolgozása, a Samsung két év után elhagyta ugyanis a lencséket körülölelő szigetet, azok most már az S22 és S23 Ultrához hasonlóan önmagukban emelkednek ki a hátlapi mattított üvegborításból.

A Galaxy S23 megjelenésében szinte a megszólalásig hasonlít elődjére, a legszembetűnőbb változás a korábban is említett hátlapi kamerasziget újradolgozásában figyelhető meg. Ennek függvényében a kijelző egy 6,1 hüvelykes, 1080×2340 pixel felbontású, 120 hertzes képfrissítésre képes, Dynamic AMOLED 2X panel maradt, mely támogatja a HDR 10+ szabványt és a mindig ébren technológiát is. Újdonság, hogy az elő- és a hátlapot is a Corning Gorilla Glass Victus 2 üveg védi, amelyről korábban itt az Indexen is beszámoltunk.

Tovább

Ekkor mutatja be következő nagy dobását a Honor

2023. január 30., 12:20 Módosítva: 2023.01.31 06:40
35

Vészesen közeleg a barcelonai Mobile World Congress – vagy röviden csak MWC – időpontja, ahol a legnagyobb telefongyártók idén is leleplezik új készülékeiket – a Samsung és az Apple kivételével, előbbi ugyanis február elsején, míg utóbbi csak valamikor szeptemberben fogja ezt megtenni – a Honor azonban úgy döntött, hogy kivár, és az MWC-n dobja le a bombát.

Mint az a kiküldött meghívókból kiderült, a kínai Honor a barcelonai MWC keretein belül rántja le a leplet új, csúcskategóriás készülékeikről, méghozzá február 27-én, magyarországi idő szerint 13 óra 30 perckor.

Tovább

Nem biztos, hogy örülni fog az Android 14 újításának

2023. január 28., 06:26 Módosítva: 2023.01.28 17:35
25

A Google Playre vonatkozó irányelvek már évek óta elvárják az Android-fejlesztőktől az alkalmazások folyamatosan frissítését, hogy az appok a platform legújabb funkcióit és biztonsági intézkedéseit használhassák. A Google éppen januárban adta ki új irányelveit, mely szerint alkalmazásboltjába a jövőben már nem lehet bármilyen alkalmazást feltölteni: annak minimum az Android 12-es rendszert kell támogatnia.

Eddig ezek a minimális, API-szintű követelmények csak a Google Play-be szánt alkalmazásokra vonatkoztak, ami azt jelentette, hogy amennyiben egy fejlesztő egy régebbi verzióra szeretett volna alkalmazást fejleszteni, ezt minden további nélkül megtehette, és egyszerűen megkérhette felhasználóit, hogy manuálisan töltsék le az APK-fájlt.

Hasonlóképpen, ha egy Android-alkalmazást nem frissítettek az irányelvek változása óta, a Play Áruház ettől függetlenül továbbra is elérhetővé tette az alkalmazást azoknak, akik már egyszer telepítették azt – ez azonban a jövőben már nem így lesz, sőt mi több, a Google több területen is bekeményített.

Tovább

Kiderült, mely alkalmazások merítik a legjobban telefonja akkumulátorát

2023. január 27., 08:06 Módosítva: 2023.01.28 06:28
15

A mai szupererős és meglehetősen vékony, néhány esetben pedig már összehajtható okostelefonoknak köszönhetően kifejezetten produktívak lehetünk a mindennapok során, egészen addig, míg egy merülőfélben lévő akkumulátor keresztbe nem tesz a számításainknak – ekkor ugyanis elszabadulhat a pokol.

Azt, hogy a készülék meddig bírja egy töltéssel, számtalan tényező befolyásolja, kezdve az akkumulátor méretétől a mobilon futó rendszeren át, egészen addig, hogy milyen alkalmazások vannak rá telepítve. Korábban már megnéztük, hogy rendszerszinten milyen változtatásokat tehet a hosszabb üzemidő érdekében, egy felmérésnek köszönhetően pedig most az is kiderült, hogy mely appok terhelik meg leginkább okostelefonunkat.

Mint azt már bizonyára ön is észrevette, manapság már mindenre talál egy alkalmazást, az App Store és a Google Play appok millióival van feltöltve, melyek között természetesen játékokat is találhatunk. Nem meglepő módon aktív használat közben ezek merítik a legjobban a készülékeket, hiszen a játékok veszik leginkább igénybe a telefonok grafikus chipjeit. De mi a helyzet a hétköznapok során használt többi appal?

Tovább

Ezekkel újíthat a következő iOS

2023. január 26., 10:35 Módosítva: 2023.01.26 21:34
6

Bár az új rendszer leleplezése még meglehetősen messze van – azt leghamarabb júniusban, a 2023-as Worldwide Developer Conference-en (WWDC) jelenthetik be –, a pletykáknak és a szivárogtatásoknak nem lehet gátat szabni.

Miután a tavalyi frissítés, az iOS 16 meglehetősen szignifikáns ráncfelvarrás lett, talán az tűnhet a leglogikusabb döntésnek, hogy az Apple az iOS 17-tel kicsit leveszi a lábát a gázról, a jelek szerint ez pedig így is történik – az idei szoftververzió korántsem tartogat annyi újdonságot magában, mint elődje, ettől függetlenül mindenképp érdemes lesz rá várni.

Az aktuális pletykák szerint az almás cég egyébként ezt a verziót is fejlesztésekkel csordulásig megpakolt frissítésként szerette volna kiadni, a vállalat saját gyártású kiterjesztettvalóság-szemüvegének fejlesztése miatt azonban újra kellett gondolniuk a stratégiát. Ennek köszönhető az, hogy a jelentősebb fejlesztések nagy része valószínűsíthetően át lett tolva a következő évre, tehát az iOS 18-ba. De akkor mivel szolgál az iOS 17? Ennek jártunk utána.

Tovább

Most frissítse telefonját, fontos hibákat javít az új iOS!

2023. január 24., 12:59 Módosítva: 2023.01.25 07:59
19

Több héten át tartó bétatesztelés után magyarországi idő szerint hétfő este megjelent az iOS 16.3, az Apple mobilos operációs rendszerének legújabb változata, mely néhány új funkció mellett számos hibajavítást is kínál.

Az új frissítést már tűkön ülve várták a rajongók, az iOS 16.2 ugyanis nem éppen a stabilitásáról híresült el. Több zavaró hiba (bug) mellett többek között az akkumulátoridőre is panaszkodtak a felhasználók, most azonban úgy néz ki, az új verzió mindezt orvosolja.

Tovább

Kiszivárgott, hogyan nézhet ki az iPhone 15

2023. január 22., 10:34 Módosítva: 2023.01.23 10:43
208

Bár még csak néhány hete, hogy átléptünk a 2023-as évbe, a különböző techfórumok már most a következő iPhone-ról szóló pletykáktól izzanak.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, az Apple-nek meglehetősen nagy tervei vannak a 15-ös széria tagjaival, azzal kapcsolatban azonban továbbra sincs egyetértés a szivárogtatók között, hogy pontosan milyen modellekből fog állni a felhozatal.

Ami biztos, hogy érkezni fog egy iPhone 15 és egy iPhone 15 Plus is, melyek az idei 14-es széria alapmodelljeinek utódjai lesznek, kisebb ráncfelvarrásokkal – a 14 Pro és 14 Pro Max utódjait azonban egyelőre homály fedi. A pletykák korábban arról szóltak, hogy a Pro Max modellt az almás cég idén lecseréli egy Ultra fantázianevű készülékre, mely nemcsak nevében, hanem specifikációiban is eltért volna az iPhone 15 Prótól – rozsdamentes acél helyett például titántokot kapott volna – a legfrissebb jelentések szerint azonban ez nem így lesz.

Tovább

Ezekkel készülhet a Samsung a februári nagy bejelentésére

2023. január 16., 07:53 Módosítva: 2023.01.16 16:11
16

Kevesebb mint egy hónap múlva a Samsung lerántja a leplet új, csúcskategóriás mobiljairól, az esemény dátumához közeledve pedig a pletykák és a szivárogtatások is kezdenek megszaporodni.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, hosszas várakozás után a múlt héten végre kiderült, hogy a Samsung mikor leplezi le csúcskategóriás készülékcsaládjának új generációját, a dél-koreai vállalat ráadásul három év után ismételten egy élő eseménnyel jelentkezik. A nagy nap február 1-je lesz, magyar idő szerint este hétkor kezdődik a nagyszabású bemutató, aminek középpontjában egyértelműen a Galaxy S23-as család tagjai fognak állni.

De mit lehet tudni jelenleg ezekről a mobilokról, illetve jelent-e be a telefonokon kívül mást is majd a Samsung? Többek között ezeknek is utánajárunk alábbi cikkünkben.

Tovább

Nem akármilyen telefont villantott a Lenovo

2023. január 12., 11:51 Módosítva: 2023.01.13 12:12
22

Igaznak bizonyultak a múlt év végén felbukkanó pletykák, miszerint a Lenovo titokban egy teljesen új, csúcskategóriás mobilon dolgozik. Akkoriban ugyan sok minden nem derült ki a készülékről annak dizájnját leszámítva, a 2023-as Consumer Electronics Show-n, vagy röviden CES-en, azonban teljes egészében felfedte magát a készülék.

2022 Bronco BasicPack Carbon-Black Pdp-Hero-e1672860007676.png
Fotó: Lenovo

Mint kiderült, az új mobil a ThinkPhone by Motorola nevet viseli majd, hiszen azt a Lenovo tulajdonában lévő Motorola fogja gyártani  ezek mellett azonban a névválasztásban többé-kevésbé az is szerepet játszhatott, hogy míg a mobilos piacon a Lenovo név kvázi idegennek számít, addig a Motorola már jó néhány dolgot letett az asztalra.

Tovább

Nagy a baj a Google-nél

2023. január 12., 06:04 Módosítva: 2023.01.12 15:09
35

Ugyan még csak néhány hónapja, hogy a Google piacra dobta legújabb okostelefonjait, a felhasználók máris olyan jelenségeket kezdtek el tapasztalni, melyek többévnyi használat után sem kellene hogy megjelenjenek.

Természetesen a Pixel 7-ről és a Pixel 7 Próról van szó, az amerikai gyártó csúcskészülékeiről, melyek egyébként rendkívül kiemelkedő telefonok lettek – olyannyira, hogy 2022-es összeállításunkban fel is kerültek az év legjobb telefonjait összegző listára – most azonban úgy tűnik, mégis homokszem kerülhetett a gépezetbe.

GettyImages-1240608050 (1)
Fotó: Bloomberg / Getty Images Hungary

A Pixel-tulajdonosok az elmúlt hetekben valósággal elárasztották a Twittert és a Redditet olyan posztokkal és képekkel, melyekben új telefonjuk hátlapi, teljesen összetört kamerarendszerét mutatják. Az első néhány esetben persze mindenki arra gondolt, hogy néhány ügyetlen felhasználó próbál a közösségi oldalakon lejárató kampányt indítani, majd ezzel ingyenes cserét kikönyörögni a Google-től – a napok és hetek múlásával azonban egyre egyértelműbbé vált, hogy minden bizonnyal egy gyártási problémáról van szó, mely számtalan készüléket érint.

Tovább

Újabb részletek derültek ki az iPhone 15-ről

2023. január 9., 13:17 Módosítva: 2023.01.10 10:08
9

Bár az Apple jelentős fejlesztéseket kínált a nemrég megjelent iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max készülékekben, a hagyományos iPhone 14 és iPhone 14 Plus csak kisebb fejlesztéseket hozott.

A készülékek nagyrészt megegyeznek a 2021-es iPhone 13-as modellekkel, így a tavalyi modellek korántsem bizonyulnak jó vételnek, főleg, hogy az Apple a 13-as szériát is a palettában tartotta egy, az alapárnál kedvezőbb árcédulával. Idén azonban már nagyobb lehet az előrelépés, a legfrissebb pletykák szerint ugyanis az alapmodellek is megkaphatják a jelenleg csak Pro modellekre korlátozott 48 megapixeles főkamerát.

Jeff Pu, a Haitong Intl Tech Research elemzője szerint az iPhone 15 és iPhone 15 Plus továbbra is két kamerával lesz szerelve, ezek közül a széles látószögű szenzor azonban már 48 megapixeles lesz, fogalmaz az XDA Developers.

Tovább

Kiakasztotta felhasználóit az Apple

2023. január 6., 06:12 Módosítva: 2023.01.07 10:23
24

Nem várt lépésre szánta el magát az Apple, márciustól ugyanis globálisan árat emelnek, amire már jó ideje nem volt példa  főleg nem az év ezen szakaszában. A drágulás elsősorban a gyártó szervizeit fogja érinteni, azon belül is a régebbi iPhone-okon végzett akkumulátorcseréket.

Mint az az Apple közleményéből kiderült, az iPhone 12 és 13 család tagjainak akkumulátorcseréje március 1-től 20 dollárral fog többe kerülni, amennyiben a készülékeken nincs aktív AppleCare+ biztosítás – ez esetben ugyanis a javítás és a csere továbbra is teljesen ingyenes marad. Az áremelés meglehetősen szignifikánsnak mondható, korábban ugyanis csak 69 dollárt kért el érte az almás cég, míg márciustól a javítás már 89 dollárba fog fájni a felhasználóknak.

Az iPhone-ok mellett több „régebbi” iPad akkumulátorcseréjének is nő a költsége, szintén 20 dollárral. Az érintett modellek között ott vannak a 12,9 hüvelykes, ötödik generációs és régebbi iPad Prók, a 11 hüvelykes, harmadik generációs és régebbi iPad Prók, a 10,5 és 9,7 hüvelykes iPad Prók, a hatodik generációnál régebbi iPad minik és az ötödik generációnál régebbi iPad Airek. Az iPad Air negyedik generációs akkumulátorának cseréje például jelenleg 99 dollárba kerül, március 1-től azonban már 119 dollárt kell fizetni érte.

Tovább

Január 1-től közel 50 telefonon elérhetetlenné válik a WhatsApp

2022. december 31., 10:02 Módosítva: 2023.01.01 12:26
78

A WhatsApp meglehetősen gyakran kap frissítéseket, melyekkel időnként a régebbi készülékek már nem feltétlenül tudnak lépést tartani.

Mindezek mellett pedig a fejlesztők helyzetét is érdemes figyelembe venni, nekik ugyanis minden egyes támogatott készülékre optimalizálniuk kell bizonyos frissítéseket, ez pedig sem a befektetett idő, sem pedig az energia tekintetében nem térül meg, ha egyes mobilokat már csak pár ezren használnak aktívan.

Mint arra a GizChina is felhívta a figyelmet, pontosan ez a helyzet áll most a fenn a Mark Zuckerberg által vezetett Meta alá tartozó WhatsApp háza táján is – az alkalmazás január 1-től ugyanis 49 készüléken már nem fog elindulni. Az érintett gyártók készülékeinek halmaza egyébként meglehetősen változatos, találunk a listán iPhone-okat, de Samsung, Huawei és LG okostelefonokat is.

Tovább

Brutális chip kerülhet a jövő évi iPhone-okba

2022. december 30., 09:06 Módosítva: 2022.12.30 16:40
5

Alig egy héttel ezelőtt robbant be a hír, miszerint az Apple egy következő generációs GPU-n dolgozott az iPhone 14 Pro számára, de a fejlesztés végső fázisaiban egy olyan tervezési hibát találtak, mely miatt mindenképp el kellett vetniük a terveket.

A jelentés szerint a mérnökök „túl ambiciózusak” voltak az új funkciók hozzáadásával kapcsolatban, így a prototípusok sokkal nagyobb teljesítményfelvételt mutattak, mint amire a szimulált becslések alapján számítottak. A gyakorlatban mindez azt jelentette, hogy a chip a vártnál sokkal jobban igénybe vette az akkumulátort, így az üzemidő drasztikusan csökkent, huzamosabb használat után pedig termikus problémák is felmerültek.

Ezek után nem meglepő, hogy az Apple egy az egyben kukázta a papíron sugárkövetésre (Ray Tracingre) is képes grafikus egység A16-os terveit, annak lehetőségét azonban egyáltalán nem zárták ki, hogy azok egy következő generációban ne térhetnének vissza.

Tovább

Hivatalos promóciós képeken láthatók a Samsung jövő évi csúcskészülékei

2022. december 28., 13:15 Módosítva: 2022.12.28 20:32
8

A Samsung várhatóan a jövő év első heteiben dobja piacra a Galaxy S23 termékcsaládot, a bemutatóhoz közeledve pedig napról napra egyre több pletyka és szivárogtatás lát napvilágot. Nemrégiben például az új mobilok akkumulátorkapacitásáról szólt a fáma, amelyekről kiderül, hogy némileg nagyobbak lesznek az S22-es család tagjaihoz viszonyítva.

A Samsung Galaxy S23 várhatóan 3900 mAh-s akkumulátort kap 25 W-os gyorstöltéssel, ami az S22 3700 mAh-s cellájához képest egy nem túl nagy, de értékelendő előrelépés. A Galaxy S23+ szintén 200 mAh-s bővítést kap, így 4700 mAh-s akkumulátora lesz, 45 W-os gyorstöltéssel – míg a Galaxy S23 Ultra 5000 mAh-s akkumulátort és 45 W-os gyorstöltést kap, amit a Samsung már 2020 eleje óta alkalmaz az Ultra készülékeiben.

Ezek mellett a napokban néhány hivatalos(nak tűnő) promóciós kép is kiszivárgott a készülékekről, amelyeken teljesen pompájukban láthatjuk a Galaxy S23-as család három új készülékét.

Tovább

Továbbra sem adja fel saját chipjeinek fejlesztését a Samsung

2022. december 28., 09:21 Módosítva: 2022.12.28 13:14

A Samsung új csúcsmobiljának bejelentéséhez közeledve az látszik, hogy egyaránt a szakma és a szivárogtatók is egyetértenek abban, hogy a dél-koreai gyártó jövőre felhagy saját fejlesztésű, csúcskategóriás Exynos lapkái gyártásával, miután azok rendre alulteljesítettek.

A chipekkel korábban bizonyos (például az európai régióba, így a hazai piacra is szánt) Galaxy S szériás készülékeket szerelték, ezek teljesítménye azonban nem egyezett meg az amerikai modellekével, ahol a mobilok általában a Qualcomm-féle Snapdragon chipek legújabb változatával voltak szerelve.

A probléma már évek óta fennáll, jövőre azonban úgy néz ki, hogy már nem kell emiatt aggódnunk, a tervek alapján a Samsung ugyanis mindhárom S23-as készülékét Snapdragon 8 Gen 2-es SoC-vel szereli. Ezek alapján mindenki jogosan feltételezte azt, hogy a gyártó egy időre egyben fel is hagy saját lapkái fejlesztésével, egy twitteres szivárogtató szerint azonban erről szó sincs, az Exynos 2300-as chipek élnek és virulnak.

Tovább

Semmiképp se nyissa meg, ha ilyen netflixes SMS-t kap

2022. december 26., 11:07 Módosítva: 2022.12.27 11:02
84

Ha átverésről és etikátlan pénzszerzési lehetőségről van szó, a rosszakarók nem ismernek határokat, így még az ünnepek alatt is próbálkoznak.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, nemrégiben olyan SMS-eket kezdtek el küldözgetni, melyekben arra hívják fel a gyanútlan áldozatok figyelmét, hogy rendelt csomagjuk kézbesítése meghiúsult. Az üzenetben az is szerepel, hogy az ismételt küldést egy kétes eredetű linkre kattintva kezdeményezheti a rendelő, rákattintva azonban egy adathalász oldal nyílik meg, ahol bankkártyaadatainkat szeretnék a csalók megszerezni.

Most pedig egy újabb változat is felütötte a fejét, méghozzá egy manapság szintén népszerű topikra fókuszálva: a Netflixre.

Tovább

Kiderült, melyik a legjobb telefonos asszisztens

2022. december 26., 10:01 Módosítva: 2022.12.26 18:31
31

A különböző gyártók évről évre egyre nagyobb versenyt vívnak a felhasználók kegyeinek elnyeréséért – nemcsak az okostelefonok ár-érték aránya, hanem például az olyan extra szolgáltatások terén is, mint a különböző okos asszisztensek.

Ezeket a felhasználók vagy imádják és szinte mindennap használják, vagy egyszerűen a hátuk közepére sem kívánják, azt azonban hiba lenne kijelenteni, hogy jelenlétük fölösleges, hiszen folyamatosan fejlődnek.

Többek között ezt hivatott letesztelni Marques Brawnlee is, a YouTube talán legismertebb teches arca, aki a saját maga által felállított éves hagyományoknak megfelelve idén is egymásnak eresztette az Apple-féle Sirit, az Amazon-féle Alexát, a Samsung-féle Bixbyt, valamint a Google egyszerűen csak Asszisztens névre keresztelt fejlesztését.

Tovább

Nehéz ellenállni az év legjobb telefonjának

2022. december 20., 15:08 Módosítva: 2022.12.21 15:23
41

Semmi kétség, hosszú év áll mögöttünk, amely technológiai bejelentésektől sem volt mentes. Ahogy várható volt, többek között új csúcsmodellel rukkolt elő a Samsung, a Honor, a Huawei, a Xiaomi, a Google és az Apple is, a verseny pedig meglehetősen nagy lett a gyártók között – nemcsak abban a tekintetben, hogy milyen készüléket tudnak összerakni, hanem abban is, hogy milyen áron tudják a fogyasztók elé rakni, idén ugyanis talán minden eddiginél nagyobb jelentőséggel bírt a techcuccok árazása.

Azt persze lehetetlen meghatározni, hogy idén melyik gyártó készítette el a legjobb telefont, hiszen mindenkinek egyéni preferenciái vannak, amelyek megléte (vagy éppen hiánya) azonnali vásárlásra (vagy kukázásra) ösztönözheti a felhasználót. Mi azonban most mégis megpróbáltuk összeszedni, melyek lehetnek azok a telefonok, amelyek a lehető legszélesebb felhasználói kört képesek kiszolgálni úgy, hogy mellette minden más kategóriában is szinte a csúcsot képviselik.

Alábbi válogatásunkat úgy próbáltuk összeállítani, hogy az egyaránt a gyártók, valamint a szoftveres és a felhasználási területek terén is változatos legyen.

Tovább

Újabb Samsung mobilok kaptak frissítést

2022. december 16., 05:44 Módosítva: 2022.12.16 15:08

Bár a Samsung készüléklistája már-már végtelennek tűnhet, a dél-koreai gyártó mégis remekül halad az a OneUI 5.0-ás felülettel rendelkező Android 13-as frissítések kiadásával.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, a gyártó még az év októberében kezdte el kiküldeni az új frissítéseket, először az aktuális csúcsmodellekre, mint például a Galaxy S22 Ultrára és a Galaxy Fold 4-re, majd szépen lassan közép-felső kategóriás készülékeikre is becsúszott az új szoftver.

A dömping azonban a napokban sem állt meg, a héten ugyanis még több Galaxy mobilra befutott az Android 13, köztük sokak kedvencére is, a Galaxy A71 5G-s változatára is. Ezek mellett a Galaxy Tab S7 FE, illetve a Galaxy S10 Lite tulajdonosok is örülhetnek, igaz, utóbbi készülékre bizony piacokon már korábban is telepíthető volt a frissítés, hívja fel a figyelmet a SamMobile.

Tovább

Most frissítsen, régóta várt funkció érkezett az iPhone-okba

2022. december 15., 14:49 Módosítva: 2022.12.16 12:54
14

Többheti béta-tesztelés után a hét elején végre megjelent az iOS 16 legújabb verziója, a 16.2, amely több biztonsági foltozás mellett több új funkciót is hozott, elsősorban az újabb iPhone-ok tulajdonosai számára.

A frissítés többek között tartalmazza a teljesen új, Freeform nevezetű alkalmazást, amely egyaránt elérhető iPadekre és iPhone-okra is. Az új applikáció lényege, hogy egy végtelenül bővíthető digitális vászont kínálva a lehető legkevésbé szabjon határt a kreativitásnak, emellett pedig akár egyszerre többen is dolgozhatnak benne, így csoportmunkák esetében is remek megoldás lehet.

Újdonság még az Apple Music Sing nevezetű funkciója, amely gombnyomásra tünteti el a vokált a különböző dalokról, így azokra bármikor rá lehet énekelni – például egy karaokeest folyamán. 

Tovább

Milliókat vert át egy androidos alkalmazás

2022. december 9., 13:25 Módosítva: 2022.12.10 12:43
118

Az év végéhez közeledve sem nyugszanak a rosszakarók, nemrégiben ugyanis újabb androidos malware, adathalász és adware alkalmazások szivárogtak be a Google Play áruházba, melyek a friss információk alapján több mint kétmillió embert csaptak be.

Az alkalmazásokat, melyek a legtöbb esetben hasznos segédprogramoknak és rendszeroptimalizálóknak adják ki magukat, a Dr. Web vírusirtó fedezte fel, amelynek fejlesztői rájöttek, az appok valójában különböző teljesítményproblémák, túlcsorgó hirdetések és a felhasználói élmény romlásának forrásai lehetnek. Az egyik ilyen app a TubeBox volt, mely a cikk írásának pillanatában még elérhető volt a Google Playen.

A TubeBox pénzjutalmat ígér az alkalmazásban található videók és hirdetések megtekintéséért, nem meglepő módon azonban nem tartja be az ígéretét – írja a Bleeping Computer. Az alkalmazásban szinte eleve lehetetlen elérni addig a pontig, ahol a reklámok megnézése utáni jutalmunkat begyűjthetnénk, az ugyanis folyamatosan összeomlik, ha azonban valamilyen úton-módon mégis sikerül valakinek elérni a jutalomgyűjtő oldalt, az különböző, értelmezhetetlen hibákat kezd el megjeleníteni.

Tovább

Samsung és LG telefonok millióit törhették fel

2022. december 8., 14:13 Módosítva: 2022.12.08 21:24

A közelmúltban egy jelentős biztonsági rés felfedezésének következtében számos androidos gyártó tanúsítványa került nyilvánosságra, aminek következtében világszerte több millió androidos okostelefon lett rosszindulatú szoftverekkel szembeni veszélyeknek kitéve.

A szivárgásról elsőként egy, a Google-nél dolgozó, rosszindulatú szoftverekkel foglalkozó mérnök, Lukasz Siewierski számolt be. A keresőóriás androidos biztonsági csapata szerint számos gyártó, köztük a Samsung, az LG és a MediaTek alkalmazás-aláírási tanúsítványai is rossz kezekbe kerültek, így a hackerek számára egyszerűvé vált a vírusos alkalmazások telepítése a készülékekre – számolt be a GizChina.

Az alkalmazások aláírásai az Androidot futtató okostelefonok kritikus biztonsági egységei, éppen ezért ezt mindig, minden körülmények között titokban kell tartani, hiszen a rendszer ennek segítségével tud megbizonyosodni arról, hogy az esetleges alkalmazásfrissítések az eredeti gyártótól származnak-e.

Tovább

Kétméteres zakózást is kibírnak majd a jövő csúcsmobiljai

2022. december 7., 07:38 Módosítva: 2022.12.07 14:26

Mondanunk sem kell, hogy az okostelefonok az évek során egyre nagyobbak és nagyobbak lettek, mely a felhasználók számára bizonyos esetekben pozitívum lehetett, az olyan vállalatok számára azonban, mint például a Corning, egy kifejezetten nagy, megoldásra váró problémát jelentett. Minél nagyobb ugyanis a képernyő átlója, annál nagyobb terhelés éri az üveget, amikor véletlenül elejti mobilját és az teljes súlyával becsapódik a földre.

Ez az egyik legfőbb oka annak, hogy a mobilokat borító üvegeket folyamatosan fejleszteni kell, hogy az lépést tudjon tartani az okostelefonok tervezésében bekövetkező változásokkal is. A Corning néhány évvel ezelőtt mutatta be a Gorilla Glass Victust, melynek utódja, a Victus Plus 2021-ben mutatkozott be, most pedig elérkezett az idő az új generáció felfedésére is.

Az előző formulák már remekül megállták a helyüket, ha például szőnyegre, aszfaltra vagy éppen csempére ejtettük a készülékünket, egy mumusa azonban továbbra is volt – méghozzá a beton. Ez a kavicsokból, homokból, cementből és vízből álló egyveleg ugyanis szilárd, és egyébként folyékony formájában is a mai okostelefonok egyik legnagyobb ellensége, a belőle kiálló apró kis részecskék sok esetben ugyanis egyetlen pontban koncentrálják az ütközés teljes erejét, minek az eredménye a legtöbb esetben egy teljes katasztrófa lesz.

Tovább

Életet mentett az iPhone-ok új funkciója

2022. december 5., 07:05 Módosítva: 2022.12.05 21:54

Kevesebb mint egy hónappal az aktiválása után máris bizonyított az Apple új, életmentő funkciója, melynek köszönhetően a felhasználók olyan területeken is indíthatnak segélyhívást, ahol semmilyen térerő nincs.

A műholdas vészhelyzeti SOS-funkció elsőként Alaszkában bizonyított, ahol egy férfi életét menthette meg. December 1-jén hajnalban az alaszkai mentőszolgálatok arról kaptak riasztást, hogy egy férfi egy hideg, távoli helyen útközben elakadt. Mivel semmilyen kapcsolat nem állt rendelkezésére, a férfi aktiválta a műholdas SOS-funkciót az iPhone 14-es készülékén, hogy értesítse a hatóságokat a helyzetéről.

A mentő- és kutatócsapatok a beérkező földrajzi adatokat felhasználva indultak a bajba jutott nyomába, akit sikeresen megmentettek – annak ellenére, hogy a terület, ahonnan a riasztás érkezett, a szolgáltatás határán volt: az Apple szerint ugyanis a műholdas kapcsolat nem működik megfelelően a 62°-os szélességi kör feletti helyeken, például Kanada és Alaszka északi részeinél, számolt be a MacRumors.

Tovább

Régóta várt funkció kerülhet a Samsung új csúcsmobiljaiba

2022. december 4., 05:41 Módosítva: 2022.12.05 06:47
43

Az év végéhez közeledve egyre több és egyre pontosabb szivárogtatás lát napvilágot a Samsung új, csúcskategóriás készülékeivel kapcsolatban, mely nem meglepő, a mobilokat ugyanis január végén leplezheti le a dél-koreai gyártó, egy február eleji megjelenési dátummal egybekötve.

Az már szinte biztos, hogy a Samsung három mobillal készül, név szerint az S23-mal, az S23+-szal, és a minden hájjal megkent S23 Ultrával, mely, akár csak az előd, szintén egy, a készülékházba helyezhető érintőceruza társaságában fog a boltok polcaira kerülni. Az, hogy a mobilok hogyan nézhetnek ki, egy a szivárogtatásokra alapozó renderképnek köszönhetően már ki is derült, pontosan úgy, mint az, hogy milyen chip fogja a készülékeket hajtani.

Bár korábban még arról írtunk, hogy az európai régióba kerülő modellek idén is a bizonyos esetekben gyengébben teljesítő, a Samsung gondozásában lévő Exynos 2300-as chipekkel lesznek szerelve (a Sanpdragon legújabb SoC-jával szemben), a legfrissebb híresztelések már közel sem erről szólnak. Kiderülni látszik ugyanis, hogy jövőre mindhárom S23-as szériás mobil az új, Snapdragon 8 Gen 2 chippel érkezik majd, azonban annak sem a bárki számára hozzáférhető, hanem az eggyel erősebb, kifejezetten ezekbe a mobilokba tervezett változatával – így teljesítmény tekintetében biztosan nem lesz okunk a panaszra. Minderre lehet garancia az is, hogy az Android 13-as alapokra épülő OneUI 5.0-as frissítés kifejezetten jóra sikerült, mely a jelenlegi generációs Samsung-mobilok többségére már most is telepíthető. 

Tovább

Kiszivárgott, milyen dizájnnal érkezik a következő iPhone

2022. november 28., 08:22 Módosítva: 2022.11.29 09:07
33

Alig több mint két hónapja, hogy az Apple bemutatta legújabb, iPhone 14-es termékcsaládját, a pletykák máris a következő generációs készülékekről szólnak, nevezetesen az iPhone 15-ről, és még inkább az iPhone 15 Ultráról – a kaliforniai cég a jelek szerint ugyanis kicsit változtat készülékeinek elnevezésén.

Pontosan úgy, ahogy korábban, az Apple 2023 őszén is négy telefon dobhat majd piacra: az iPhone 15-öt, az iPhone 15 Plust, az iPhone 15 Prót (ezek nevei maradnak változatlanok), illetve az iPhone 15 Ultrát, mely a korábbi Pro Max modellek utódja lenne. Az Ultra elnevezés nem idegen az Apple termékpalettáján, így nevezték el többek között az ez év márciusában leleplezett legerősebb M1-es chipjüket, és az extrém sportolóknak tervezett Apple Watch is ezt az utónevet viseli, így különösebben nem lenne meglepő a változtatás.

A nagyobb képet nézve azonban felettébb érdekes, hogy az almás cég egy olyan nevet választana csúcskategóriás készülékéhez, mely megnevezéssel a konkurencia (például a Samsung) már évek óta árulja készülékeit  a Galaxy S családban 2020 óta találhatók meg az „Ultra” jelzésű, csúcskategóriás mobilok.

Tovább

Újabb alkalmazásokat tiltott a Google, azonnal törölje őket a telefonjáról

2022. november 26., 11:32 Módosítva: 2022.11.27 17:16

Mindegyik alkalmazásboltnak megvan a saját maga előnye és hátránya is, a Google Playre például sokkal egyszerűbb feltölteni saját fejlesztésű alkalmazásunkat, mint például az Apple-féle AppStore-ba, ennek köszönhetően a kínálat is változatosabb – cserébe azonban sokkal szemfülesebbnek is kell lennünk, hiszen bármikor beleszaladhatunk egy-egy káros alkalmazásba.

Ilyenből pedig manapság meglepően sok van, mint arról nemrégiben az Index is beszámolt, a Google nem kevesebb, mint 16 alkalmazást tiltott ki alkalmazásáruházából a hónap elején a McAfee antivírus-programokkal és számítógépes biztonsági rendszerekkel foglalkozó cég figyelmeztetésének köszönhetően; most pedig újabb négy appot tiltott a Google Playből a keresőóriás.

A leleplezésért ezúttal a Malwarebytes biztonsági szakértői felelnek. A Malwarebytes Corporation Inc. elsősorban egy olyan szkennert fejleszt, amely ellenőrzi és eltávolítja a rosszindulatú szoftvereket, beleértve a szélhámos biztonsági szoftvereket, a reklámprogramokat és a kémprogramokat is. Különlegessége, hogy a Malwarebytes batch módban vizsgál ahelyett, hogy az összes megnyitott fájlt szemlézné, csökkentve az interferenciát, ha egy másik, igény szerinti kártevőirtó szoftver is fut a számítógépen.

Tovább