Friss kommentek

Egy videón az összes Iphone hardvertesztje

2014. szeptember 23., 10:32 Módosítva: 2014-09-23 16:52:38
32
0 hozzászólás

Nem sok értelme van, ha az ember épp a vásárláson gondolkozik, de technikatörténelmi szempontból nagyon érdekes: egy tesztelő egymás mellé rakta az összes eddig megjelent iPhone-változatot, és lefuttatott pár, a hardver erejét megmutató tesztet.

Na, semmi komolyra nem kell gondolni. Először kikapcsolta őket, itt még az összes telefon nagyjából egy sebességgel működött, függetlenül attól, hogy a 2007-es eredeti telefonról, vagy az idei legfrissebb, hatos modellről van szó. A bekapcsolásnál már vannak érdekességek. Természetesen az újabb modellek térnek magukhoz először, aztán a régebbiek, de ami furcsa: a 2010-es iPhone 4 az, ami a leglassabban éri el a használhatóságot. A videó készítője szerint ez valószínűleg azért van, mert a telefonon az iOS operációs rendszer hetes változata van, ami bár fut a nem neki tervezett hardveren, azért kell neki idő, mire összeszedi magát.

A hardveres mérésen sincs sok meglepő: a pontszámok alapján 5 év alatt tízszer erősebbek lettek a telefonok, a 2009 előtt kiadott 3G és 2G modelleken pedig nem is fut a szoftver, ami mérni tudná az összetevők teljesítményét. A sima pontszámoknál jobb mutató a böngészőteszt: a telefonok ugyanazt az oldalt nagyjából a megjelenésük sorrendjében töltik be. Azért legközelebb, mikor a lassú telefonja miatt idegeskedik, jusson eszébe, hogy mennyit is vártunk öt éve ugyanarra az oldalra. Másodperceket.

Szólj hozzá!

Cukisággal száll ringbe az iPhone 6

2014. szeptember 22., 11:02 Módosítva: 2014-09-23 11:11:28
505
85 hozzászólás
Néhány országban már kapható az Apple új okostelefonja, és minden szakértő újabb eladási rekordokra számít. Év végéig akár 50 millió is fogyhat belőle, ha a gyárak tartani tudják a lépést. Egy napunk volt megnézni, hogy mitől olyan nagy durranás a gigantikus méretű iPhone 6. Van benne néhány egyedi újítás, a kamerája például egészen zseniális, de még mindig volt mit lemásolni az Androidról.

Egyetlen videóval össze tudom foglalni, hogy miért menőbb az iPhone 6 a többi okostelefonnál. Az öveket kérjük becsatolni, mert napokon belül ilyenekkel lesz tele az internet: 

Háziállat + lassított felvétel = cukiság × 1000000000

Aki nem lát tovább a termékleírásoknál, annak az iPhone 6 kamerája teljesen hétköznapinak tűnhet, hiszen csak 8 megapixeles, miközben vannak már 20 és 40 megás okostelefonok is. Mégis ez az egyik legjobb kamera, amit okostelefonban megkaphatunk, mert

 • csak 8 megapixeles, ami kisebb fájlméretet eredményez 
 • gyorsan fókuszál a speciális „fókuszpixelek” segítségével
 • 1080p módban 60 képkockát vesz fel másodpercenként
 • kisebb felbontásnál van lassabb felvétel, 240 fps-ben
 • gyorsított (time lapse) felvétel
 • szoftveres képstabilizátor

Röviden összefoglalva: az Apple olyan dolgokat tett a kamerába, amelyek jól működnek, szórakoztatók és hasznosak. Persze az iPhone 6-ban van még más is, nem csak a kamerája jó.

Hat alma s

Mindenki nagyobb okostelefonokat akar, és a mai 5-6 colos mobilok közt az iPhone 5S már picikének számít. Ennek is 4 colosra nyúlt a kijelzője az eredeti 3,5-ről, és ezt még nagyjából átérjük a hüvelykujjunkkal. De a teljes kijelző összetapizásánál sokkal jobb dolog nagyban látni a filmeket és a fotókat, és minél nagyobb helyen terül el a virtuális klaviatúra, annál ritkábban hibázunk. Az sem utolsó szempont, hogy a gigantikus mobilokba nagyobb akkut tudnak beszerelni.

Muszáj volt követni a trendeket, ezért lett a nőtt meg iPhone 6 és 6 Plus a korábbi modellekhez képest. Nálunk az iPhone 6 járt, amely a méret miatt fanyalgók szívéhez közelebb áll, csupán 4,7 colos. Ebbe 1810 mAh-s akku fér bele, ami kevésnek tűnhet más telefonok 2000-3000 mAh-s akkujához képest. Az Apple ugyan az alaposan összehangolt hardver-szoftver kombinációról híres, azt azért a röpke egynapos teszten is észrevettük, hogy a kamerázás akkugyilkos tevékenység, a cukiságot sem szabad túladagolni. 

Az iPhone 6 formája, ahogy azt az Apple-től megszokhattuk, szinte hibátlan. Finoman lekerekített, vékony és könnyű. Kényelmes a fogása, nem bántja úgy a tenyerünket, mint az iPhone 5 élesebb pereme, és a fémház alkotóelemei hajszálpontosan illeszkednek egymáshoz. Nem véletlenül mondjuk, hogy szinte tökéletes: a hátlapon lévő műanyag csíkok rondák. Ezekre az antennák miatt volt szükség, és egyedül annak örülhetünk, hogy elfedi majd őket a tok.

Az is furcsa, hogy a hátsó kamera lencséje kiáll, mert emiatt hülyén billeg az asztalra lerakott készülék, és elég kellemetlen érzés, hogy az egyik legfontosabb alkatrészből lett támaszték. Nem mondjuk el még egyszer: tokba kell tenni. Nem is valószínű, hogy bárki pőrén hagyná a 200 ezer forintos okostelefont. 

85 hozzászólás Tovább

Beköszönt az aranykor a mobilneten

2014. szeptember 21., 16:45 Módosítva: 2014-09-24 13:29:51
335
22 hozzászólás
Százmilliárdos bevételt hoz az államkasszának az eddig kihasználatlan, vagy éppen másra használt frekvenciák eladása. Az biztos, hogy a lefedettség javulni fog, mert ez a pályázat egyik alapfeltétele, és elméletileg az árak is csökkenhetnek. Ennek viszont feltételei is vannak.

Már szeptember végén kihirdetheti a hírközlési hatóság a nyár elején elindított frekvenciapályázat eredményét, amivel az állam legalább 105 milliárd forintos bevételt szerez. A mobilfrekvenciák eladása az elmúlt évtized egyik legnagyobb kudarca, mindegyik politikai oldalnak volt kudarcba fulladt tendere. Nekünk, mobilozóknak ez azért szívás, mert olyan erőforrás állt teljesen kihasználatlanul, ami teljesen kimeríthetetlen. Ha viszont kihasználják, az mindenkinek jó. Az állam gazdagodik, a mobilszolgáltatók pedig nagyobb területet tudnak lefedni, gyorsabb mobilnetes elérést tudnak biztosítani.

Az eladásra kínált frekvenciákért négyen indultak, a Vodafone, a Telenor és a Telekom mellett még a Digi nyújtott be ajánlatot. Azt még nem tudjuk, hogy a romániai központú Digi a mobilszolgáltatói versenybe is beszállna-e. Az is előfordulhat, hogy hogy csak rádiós szélessávú gerinchálózatot építene a 26 GHz-es frekvenciatartományban. A cégek az eredményhirdetésig nem nyilatkozhatnak.

Lövésünk sincs, hogy mi a helyzet

A mobilszolgáltatások fejlődését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság havonta kiadott gyorsjelentésével lehet nyomon követni. Nem ez a világ legizgalmasabb dolga, adatok egymás hegyén hátán, de amikor hiányzik, akkor nagyon. Utoljára februárban jött ilyen jelentés, ezért most nem tudjuk megmondani, hogy mi történt az elmúlt fél évben. Talán drámaian csökkent az előfizetők száma, de óriási fellendülés is történhetett.

22 hozzászólás Tovább

Végre iPhone-on is ad 4G-t a Telenor

2014. szeptember 18., 15:12 Módosítva: 2014-09-19 11:26:23
20
5 hozzászólás

A Telenor bevallása szerint eddig sok panasz érkezett hozzá amiatt, hogy az iPhone 5-öt vagy 5S-t használó ügyfelei nem tudtak fellépni a szupergyors 4G LTE hálózatukra. Úgy tudjuk, az Apple kekeckedett a szolgáltatóval, amely most nem hivatalos iPhone-forgalmazó.

ios8 lte.png

Mint a Telenor weboldalán lévő készülékbeállításoknál is látható, az iPhone legfrissebb operációs rendszerén, az iOS 8-on már manuálisan is be tudjuk kapcsolni az LTE-t. Persze megfelelő díjcsomagra is szükség van, ha igénybe akarjuk venni a negyedik generációs hálózatot.

Ez a változás is arra utal, hogy a Telenor hamarosan hivatalos Apple-forgalmazóvá válik. Az iPhone 6-ok bemutatója napján több forrásból tudomásunkra jutott, hogy az új okostelefonok meg fognak jelenni a cég kínálatában.

Ezt azonban a Telenor munkatársai nem tudták megerősíteni, mert a köztudottan szigorú feltételeket szabó Apple minden partnerének lakatot tesz a szájára.

5 hozzászólás

Tárgyak internetéről mesél a Telenor

2014. szeptember 17., 10:19 Módosítva: 2015-04-14 11:06:19
6
1 hozzászólás

Gyorsan lecsapott a szeptember elején megrendezett berlini IFA kiállítás fő témájára a Telenor: a mai Okostelefon Akadémia témája az dolgok internete lesz, és úgy tudjuk, a Samsung pár hete bemutatott újdonságai is láthatók lesznek a rendezvényen. Az előadások és az új kütyük a budapesti Millenáris központ D épületében lesznek láthatók este 6 és 9:30 között, a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Az előadások:

 • Dojcsák Dániel, Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ): az „Internet of things” (IoT) téma tágabb értelmezése, kezdete és jelene, valamint egy elképzelhető jövőkép;
 • Lőwy András, BlueBulb: az otthonok automatizálása;
 • Földesi Erzsébet, Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont (ETIKK): fogyatékkal élőknek szóló eszközök;
 • Mobilaréna hírportál: beszámoló a berlini IFA kiállításról.

Az Okostelefon Akadémia kiállítási területén az Alcatel, LG, Nokia Microsoft, Samsung, Sony és a ZTE okostelefonjaival és kiegészítőivel, valamint a BlueBulb bluetoothos izzóival, a FreeDee 3D-nyomtatóival, az iExpert, az MTA SZTAKI és a Loxvill okosotthon-megoldásaival ismerkedhetnek meg a látogatók.

1 hozzászólás

Mire jó a korlátlan sms?

2014. szeptember 17., 09:16 Módosítva: 2014-09-17 16:43:47
9
20 hozzászólás

Vasárnap délben mindenki nyugalomra és egy kiadós ebédre vágyik, még akkor is, amikor éppen a város legjobb pizzázóját próbálná ki, ami csordulásig tömve van vendégekkel. Pont így jártunk San Francisco olasz negyedében, a pizzasütő világbajnokságokon tucatnyi érmet elnyerő Tony's Pizza Napoletana vendéglőben: a bejáratnál közölték, hogy leghamarabb 30-40 perc múlva tudnak leültetni minket egy asztalhoz. Persze itt nem ért véget a történet.     

20 hozzászólás Tovább

Négymilliónál is több ment el az új iPhone-ból

2014. szeptember 16., 09:16 Módosítva: 2014-09-19 12:24:59
12
0 hozzászólás

A szeptember kilencedikén bejelentett, új iPhone-modellekre 24 óra alatt négymilliónál is több előrendelés érkezett be a cég online boltjain keresztül, jelentette be még hétfőn az Apple. Ennek alapján könnyen lehet, hogy a cég 38 éves történelmének legdurvább nyitása jöhet össze, idén decemberig pedig világszerte mindenhol árulni kezdik a telefont.

Összehasonlításul: két éve, az iPhone 5 kétmillió előrendelést kapott 24 óra alatt, és az első hétvégén ötmillió darabot adtak el belőle. Tavaly, amikor szintén két modellt, az 5c-t és az 5s-et dobták piacra, 9 millió fogyott az első pár napban.

Az Apple az új, nagyobb kijelzős 6 és 6 Plus modellekből a hírek szerint 70-80 millió darabot gyártat le az év végéig. Ez 30-40 százalékkal több, mint amennyit a tavalyi modellekből rendeltek ugyanennyi idő alatt. Ez a többlet sem segített viszont azon a tényen, hogy a megrendelők szó szerint elkapkodták a telefonokat: az előrendelésben megvásárolható készlet alig néhány óra alatt elfogyott az összes olyan országban, ahol erre lehetőség volt. A kezdő készletek kimerítésére a 2011-es, 4s jelű modellnek 22 órára, a 2010-es, sima iPhone 4-nek pedig 20 órára volt szüksége.

A telefonokat szeptember 19-től lehet átvenni az USA-ban, az Apple külön készletekkel készül azoknak, akik személyesen, valamelyik boltjukban szeretnék megvásárolni a készüléket (bár azt javasolják, hogy aki biztosra akar menni, az menjen minél korábban).

Az iPhone telefonok alkotják az Apple termékpalettájának legfontosabb részét, a cég darabszámra ezekből ad el a legtöbbet, és a legnagyobb nyeresége is ezeken a készülékeken keresztül képződik. Egyrészt a telefonok önmagukban is nyereségesek, de a rajtuk keresztül megvásárolt alkalmazásokból is rengeteg pénz folyik be.

Az iPhone 6 és 6 Plus modelleket szeptember 19-én kezdik el forgalmazni, először az USA, Ausztrália, Kanada, Franciaország, Németország, Hongkong, Japán, Puerto Rico, Szingapúr és az Egyesült Királyság területén, ehhez jön majd hozzá szeptember 26-tól még 20 piac, köztük számos nyugat-európai ország, Törökország, Katar, illetve Oroszország. Hazánkban elméletileg még idén elérhetővé válnak a telefonok, a pletykák szerint legkorábban októberben.

Szólj hozzá!

Három óra alatt elfogyott a tepsi-iPhone

2014. szeptember 12., 18:13 Módosítva: 2014-09-13 21:22:26
1211
0 hozzászólás

Lehet viccelődni azon, hogy az Apple kétéves késéssel fedezte fel, hogy az emberek szeretik a nagy képernyős tepsifonokat, hivatalos nevükön phableteket, de arra azért talán még ők sem számítottak, hogy a szeptember kilencedikén bejelentett, 5,5 hüvelykes képernyőjű iPhone 6 Plusból 3 és fél óra alatt annyit rendelnek meg az amerikaiak, hogy

 • átmenetileg ledöglik a cég internetes boltja
 • 3 óra alatt előrendelésben elfogy az összes.

A kisebb, de az átlagos iPhone-oknál még így is jóval nagyobb, 4,7 hüvelykes kijelzővel szerelt sima 6-os iPhone-készleteket nem rabolták le az újdonságra éhes vásárlók, így egyelőre úgy tűnik, nem hiba, hogy az Apple is próbál harapni egyet a nagy kijelzős telefonok piacából.

A népszerűbb készülék az USA-ban most 3-4 hetes várakozási idővel rendelhető, azok, akiknek összejött az előrendelés, szeptember 19-én vehetik át a telefonjukat. A 16, 64 és 128 gigabájtos háttértárral szerelt iPhone 6 Plus 299, 399 és 499 dolláros áron volt kapható, ha az ember kétéves hűségnyilatkozatot is kötött valamelyik mobilszolgáltatóval. Aki kártyafüggetlen készüléket szeretett volna venni, az a tárhely méretétől függően 749, 849 vagy 949 dollárt hagyott ott az Apple-nél.

A telefon itthon elméletileg még idén kapható lesz bizonyos szolgáltatóknál, mármint ha az Apple képes lesz az igényeknek megfelelő mennyiséget legyártani a világ egyéb részeinek.

Szólj hozzá!

Elektrosokkal élesztik újra a pc-t

2014. szeptember 9., 22:28 Módosítva: 2014-09-10 14:09:10
109
14 hozzászólás
Az Intel eddig nem ért el nagy sikereket a hordozható eszközök piacán, hiszen évente több milliárd okostelefont és tabletet adnak el a rivális ARM csipjeivel, miközben a pc és a laptop lassú haláltáncot jár. A csipgyártó kedden megnyitott fejlesztői fórumán azonban már láthatók voltak azok az újítások, amikkel a vállalat meg tudja majd erősíteni a pozícióját. A mobil ránézésre megmondja a tárgyak méretét, a számítógépet pedig egyáltalán nem kell majd vezetékre kötni.

Januárban még csak almodoztunk arról a jövőről, amit kedden már élő bemutatón láthattunk San Franciscóban, az Intel Developer Forum rendezvényen. A csipgyártó óriás a jövőre megjelenő processzorait demózta egy prototípus laptopon, ami lazán lejátssza a 4K felbontású videókat és kevesebb áramot fogyaszt, mint a most kapható rendszerek. Az új csiparchitektúra kódneve Skylake, és 14 nanométer széles 3D tranzisztorokból van összerakva.

Ebben a demóban nem a 4K felbontás volt a leglátványosabb, a színpadtól közvetlen közelében ülve sem látszott semmi a képminőségből. Nem is erről álmodoztunk januában, amikor a Las Vegasban végigjártuk a CES csarnokait, hanem a teljesen drótnélküli számítógépről, ami az Intelnek köszönhetően hamarosan valósággá válik.

A demón fogták ezt a Skylake alapú laptopot, letették egy asztalra, és a kijelző képe azonnal megjelent az ott álló külső kijelzőn. A perifériák és külső adattárolók is automatikusan csatlakoztak, és amikor egy kicsit odébb húzták a gépet, az asztallapba beépített drótnélküli töltő fölé, a laptop külső áramforrásra csatlakozott. Bízunk benne, hogy a bemutatott megoldások alaptertozékok lesznek minden laptopban, és akkor jó sok madzagtól megszabadulhatunk.

Már a laptop is szimpatikus, de ha kivennénk belőle a kijelzőt, az akkut és a billentyűzetet, akkor kapnánk egy olyan számítógépet, amit elég letenni az asztalra, és máris működik. Drótok kibogozása és dugdosása nélkül. Szerintem jövőre számíthatunk ilyen eszközök megjelenésére, mert Brian Krzanich, az Intel vezérigazgatója nagyjából ezekben látja a jövőt: nyitóbeszédében elmondta, hogy az emberek nem akarnak vezetékeket, a jelszavakat is utálják. A vállalat a fentieken túl még a természetes interfészekre fog koncentrálni, hogy hangutasításokkal és vizuális jelekkel (arcfelismeréssel és kézzel mutatott parancsokkal) tudjuk irányítani az eszközeinket. Ha úgy vesszük, a kamera és a mikrofon is vezeték nélküli interfészek.

14 hozzászólás Tovább

Az Apple beállt a sorba

2014. szeptember 9., 22:19 Módosítva: 2014-09-10 15:20:52
884
31 hozzászólás
Nem döngölte a földbe a közönséget az, amit az Apple mutatott, pedig bőven látszik, hogy a cég alaposan átgondolt stratégiával áll a jövő elé. Tényleg kevés a két új telefon, az okosóra és a forradalmi fizetési megoldás, vagy a piac várakozásai túlzóak?

Idegesen reagált az Apple árfolyama a magyar idő szerint kedd este tartott bemutatóra, amin a cég a közeljövőben piacra dobott termékeit mutatta be. Ez tulajdonképpen három fontos részre osztható. Van új

 • iPhone, pontosabban kettő is, egy kicsit és egy sokkal nagyobb változat. Új processzor, új formaterv, új operációs rendszerrel, új, jobb kamerával.
 • fizetési megoldás, az Apple Pay. Az NFC-t használó alkalmazásba elég bevinni a kártyaadatokat, aztán fizetésnél csak odatartani a telefont a pénztárhoz, a többit elintézi az ujjlenyomat-olvasó. A kártyaadatok nem nyilvánosak, az eladó csak egy eldobható kódot lát.
 • okosóra is, Apple Watch néven. Aki arra számított, hogy most megtudja, miért kellene megint órát hordania, az csalódott, az Apple csak a felhasználói felületet egyszerűsítette, méghozzá úgy, hogy tekerhető gombot tett a se nem szép, se nem csúnya óra oldalára.

A három termék egyenként is komoly előrelépés. A iPhone 6 és 6 Plus az eddig megszokottnál jóval nagyobb képátlójú készülékek lesznek, az 5,5 hüvelykes 6 Plus igazából már egy kis iPad Mini, ami a cég legkisebb tabletje. Az új processzor mellett barométer került a készülékbe, ami a sportolásnál jöhet jól, és a mozgásérzékelésért felelős processzor is megújult. A bemutatón egy nagyon szép grafikájú játékkal mutatták be, hogy a telefonokban bőven van erő, és az akkumulátorok üzemideje is nőtt, bizonyos esetekben akár a korábbi időtartam másfél-kétszeresét is el lehet majd érni, legalábbis a gyártó adatai szerint.

31 hozzászólás Tovább

Vagy a világ borul, vagy az Apple

2014. szeptember 9., 18:51 Módosítva: 2014-09-19 13:27:28
440
0 hozzászólás

Az Apple a magyar idő szerint kedd este tartott sajtótájékoztatón tulajdonképpen hozott mindent, amit előzetesen vártak tőle. Van új:

 • iPhone, pontosabban kettő is, egy kicsit és egy sokkal nagyobb változat. Új processzor, új formaterv, új operációs rendszerrel, új, jobb kamerával.
 • fizetési megoldás, az Apple Pay. Az NFC-t használó alkalmazásba elég bevinni a kártyaadatokat, aztán fizetésnél csak odatartani a telefont a pénztárhoz, a többit elintézi az ujjlenyomat-olvasó. A kártyaadatok nem nyilvánosak, az eladó csak egy eldobható kódot lát.
 • okosóra is, Apple Watch néven. Aki arra számított, hogy most megtudja, miért kellene megint órát hordania, az csalódott,  az Apple csak a felhasználói felületet egyszerűsítette, méghozzá úgy, hogy tekerhető gombot tett a se nem szép, se nem csúnya óra oldalára.

Az eseményről adott élő közvetítésünk itt kezdődik. A sajtótájékoztató közben már véget ért, hamarosan egy új cikkben foglaljuk össze a legfontosabbakat. Addig olvassák el, milyen volt mindez élményszerűen.

Szólj hozzá! Tovább

Váratlanul az élre törtek az óriásmobilok

2014. szeptember 4., 13:52 Módosítva: 2014-09-24 15:05:28
31
19 hozzászólás

Sokkoló előrejelzést tett közzé a globális informatikai piacot elemző IDC: idén többen vesznek okostelefon-tablet hibridet, mint amennyien laptopot. A phablet néven ismert, általunk csak péklapátként emlegetett termékkategóriának két lényeges tulajdonsága van. Olyan okostelefonok, amelyeknek a kijelzője

 • 5,5 colnál nagyobb, de
 • 7 colnál kisebb.

Az IDC szerint ezek az óriástelefonok jövőre már a tableteknél is népszerűbbek lesznek. A kutatócég táblázatából kiderül, hogy az asztali és a hordozható számítógépek egyre jelentéktelenebbek lesznek, és a nagyméretű tabletek piaci részesedése is csökken.

Ami elfér az ember zsebében, azt el is lehet adni.
19 hozzászólás Tovább

Ha lassú a neted, toldd meg egy BC4358-cal

2014. szeptember 4., 13:12 Módosítva: 2014-09-04 17:16:52
22
6 hozzászólás

Hiába képes a legújabb, 802.11ac szabványú wifi akár gigabites sebességre is, megfelelő csipek hiányában a mobileszközeink gyakran nem tudják kihasználni az egyre nagyobb kapacitást.

Ezen akar most változtatni a Broadcom. A cég olyan új csipet tervez piacra dobni, amely a wifi router és a telefon vagy tablet közötti kapcsolat sebességét 650 megabitesre tornássza fel.

6 hozzászólás Tovább

Orosz és francia videón az új iPhone

2014. szeptember 2., 16:13 Módosítva: 2014-09-02 23:46:21
253
15 hozzászólás

Már csak egy hetet kell várni arra, hogy egészen biztos, első kézből szerzett marketingdumába csomagolva tudjunk meg mindent az Apple új telefonjáról, így érthető, hogy egyre jobb minőségű, de továbbra is megerősítetlen szivárogtatások érkeznek. Most például két videó is felkerült a netre az állítólagos iPhone 6-ról.

Az első egy orosz felhasználó 3,5 perces videója a 4,7 hüvelykes változatról, ami részletesen bemutatja az új készüléket, még a belsejébe is belenézhetünk. Látszik a kamera új lencsekialakítása, és hogy úgy általában jóval vékonyabb és kerekdedebb lett a telefon, kicsit az első generációs iPhone-okat idézve. A videó orosz nyelvű, de szerencsére van hozzá angol felirat is. Persze ha egyiket sem érti, de érdekli a telefon, akkor is érdemes megnézni, mert végre kiderül, hogy fest majd egy átlagos méretű tenyérben az eddig megszokottnál jóval nagyobb iPhone.

A második videót egy francia oldal tette ki, ez a méretesebb, 5,5 hüvelykes képátlójú iPhone 6-ot mutatja be. A videó készítői az állítják, hogy ezt a változatot iPhone Airként hozzák majd forgalomba. Ezen a videón viszont csak egy hátlapot látunk.

15 hozzászólás

Napijeggyel netezhetünk az USA-ban

2014. szeptember 2., 15:25 Módosítva: 2014-09-02 16:18:53
2
0 hozzászólás

Nagy felelőtlenség az Egyesült Államokban rányomni a mobil tárcsázógombjára, ha a magyar előfizetésünket használjuk, mert az uniós tarifák sokszorosát kell kifizetnünk. A Vodafone ügyfeleinek például a hívásindítás 699 forintba, a havásfogadás 249 forintba, egy sms pedig 209 forintba kerül.

Szeptember elsejétől 2015. január 31-ig azonban már az USA területén is működik a Vodafone kiegészítő napijegye, amivel naponta egy ezresért a magyarországi percdíjakkal, a hazai mobilnetes adatcsomagunkat fogyasztva tudunk mobilozni. 

Szólj hozzá! Tovább

Titokzatos áladótornyokat találtak az USA-ban

2014. szeptember 2., 13:34 Módosítva: 2014-09-03 09:57:59
375
9 hozzászólás

Átlagos mobiltelefonos adótoronynak tűnő, de valójában masszív lehallgatásra használható tornyokat fedezett fel egy biztonságos telefonokat kínáló cég. Összesen 17 olyan adótornyot találtak az USA-ban, ami a telefonba épített, a más hálózatokkal történő kommunikációt segítő csipek segítségével akár a beszélgetések lehallgatására, vagy kémszoftver telepítésére is alkalmasak lehetnek.

A tornyokat a CryptoPhone 500-as készülék használói szúrták ki. Először csak az lett gyanús, hogy a kivételesen biztonságos beállítások mellett használt androidos készülékek tűzfala óránként 80-90 olyan támadást regisztrált, amit a felhasználók nem tudtak mihez kötni. A kutatás végül a titokzatos tornyokhoz vezette a szakembereket. A tornyok valamennyire szabványos adótoronyként is működnek, de valójában főleg a megfigyelés és a lehallgatás a fő céljuk. Hagyományos telefonokkal ki sem lehet mutatni a különbséget, csak a speciálisan felkészített, megerősített (hardened) készülékek látják a problémát.

Les Goldsmith, a speciális telefonokat gyártó ESD nevű cég munkatársa elmondta, hogy az amerikai lakosság általában nem is gondolja, hány hasonló veszéllyel élnek együtt. „Egy vásárlónk Floridából utazott Észak-Karolinába, és útközben nyolc különböző ilyen próbálkozást jegyzett fel a telefonja. Egy forrás még a Las Vegas-i South Point Casino tetején is volt.”

Goldsmith szerint gyanús, hogy bár nem lehet tudni, ki működteti a tornyokat, az gyanús, hogy egy részük katonai épületek tetején lett kiépítve. A támadók nem az elsődleges operációs rendszert támadják, hanem egy köztes réteget, ami az operációs rendszer és a hálózat között közvetít. A szakember szerint több olyan szerkezet is létezik, ami lehetővé teszi az ilyen hekkelést, de ezek egyike sem olcsó, bár ismer olyat, ami 100 ezer dollár, vagyis 23 millió forint alatt marad. A hasonló készülékeket a neten is árulják, a VME Dominatort például itt lehet megvenni, ha valaki mások beszélgetését és szöveges üzeneteit szeretné lenyúlni.

Természetesen nem lehetetlen, hogy az egész felfedezés nem több egy jól felépített marketingfogásnál, hiszen a Cryptophone 500 sem olcsó, a gyártó 3500 dollárt, vagyis 800 ezer forintot kér a speciálisan felkészített Samsung Galaxy SIII-ért.

9 hozzászólás

Jön az ultraolcsó, mégsem gagyi Android

2014. szeptember 2., 10:17 Módosítva: 2014-09-03 09:29:44
18
23 hozzászólás

Újra feltalálja az olcsó telefonokat a Google, és mindezt indiai gyártókkal karöltve teszi. Az Android One elnevezésű projektről nem először esik szó, de a Google most küldte szét a meghívókat, melyekben szeptember 15-ére ígéri a nagy bejelentést.

23 hozzászólás Tovább

Bankkártyaként is működik majd az új iPhone

2014. szeptember 1., 12:14 Módosítva: 2014-09-01 17:43:32
57
12 hozzászólás

Az Apple új okostelefonja fizetőeszközként is használható lesz. A kiszivárgott hírek szerint a cég a Visa, Mastercard és American Express kártyaszolgáltatókkal egyaránt megegyezett abban, hogy az általuk üzemeltetett terminálok az iPhone 6-ba szerelt NFC-alapú megoldást is felismerik majd. Magyarán az iPhone is úgy működik majd, mint most a PayPass kártyák, illetve azok az androidos okostelefonok, amelyek a MobilTárca egyesület hazai mobilfizetési tesztjében vettek részt. Természetesen sem az Apple, sem a kártyaüzemeltető cégek nem kommentálták az értesüléseket.

12 hozzászólás Tovább

Megmutatjuk az ősz slágerkütyüit

2014. augusztus 31., 12:35 Módosítva: 2014-09-19 13:27:40
248
7 hozzászólás

Okostelefont, tabletet vagy számítógépet venne? Ne tegye! Nyakunkon az ősz legnagyobb technológiai rendezvénye, a berlini IFA 2014, ahol az év végi bevásárlási szezon legmenőbb cuccait mutatják be. Ha nem az androidos és windowsos eszközökkel érzi jól magát, akkor is botorság lenne most pénzt költeni, mert az Apple közvetlenül az IFA után tartja meg a bemutatóját, ott fog bemutatkozni az iPhone 6 és talán egy okosóra is.

Az IFA sokszínű kavalkádjában is könnyű megtalálni a legizgalmasabb kütyüket. Lesz itt Samsung Galaxy Note 4, tollat kezelő LG G3, Sony Xperia Z3 és egy vízálló minitablet, okosórák az Asustól, Samsungtól és LG-től, új Nokia (vagy inkább Microsoft?) Lumiák, és az Ascend Mate 7 a Huaweitől.

Számítógép, mint szenzáció? Utoljára talán 2008-ban láttunk olyat. Az IFA mára kissé átalakult a tévék, pécék, bizarr perifériák, mosogatógépek és söröző németek lakossági showjából. A drága sör és a háztartási gépek még megvannak, de az IFA-t nyugodtan hívhatnánk őszi mobilkongresszusnak is, annyira hangsúlyosak a hordozható kütyük. Ezen nem kell csodálkozni: az asztali pécék és laptopok piacának zsugorodása csak azért lassult le idén (az IDC piakutató szerint nagyjából 3,7 százalékra), mert népszerűek az olcsó, Chrome OS alapú gépek, és az emberek elkezdték lecserélni a Windows XP-t.

És akkor jöjjenek a legjobban várt újdonságok:

7 hozzászólás Tovább

740 milliós befektetést kapott a Mobilengine

2014. augusztus 28., 09:16 Módosítva: 2014-08-28 14:24:06
465
0 hozzászólás

Egy összegben kapott 740 millió forintot a miskolci központú Mobilengine, és a Valor Capital Kockázati Tőkealap-kezelő már át is utalta a cég számlájára a pénzt. A befektetés európai uniós támogatást is tartalmaz az Új Széchenyi Kockázati Tőke Program keretéből.

A Mobilengine rendszere digitális űrlapokat tartalmaz, a munkafolyamatok menedzselését segíti, és elsősorban terepen dolgozók tudják használni. Például kórházi alkalmazottak, kamionsofőrök és utazó ügynökök. A londoni mentőszolgálat két hete kötött szerződést velük, így ezentúl több ezer londoni mentőautóban a Mobilengine alkalmazása fog futni.

Szólj hozzá! Tovább

A Telenor megmagyarázza a bizonyítványát

2014. augusztus 27., 16:52 Módosítva: 2014-10-16 15:48:14
159
26 hozzászólás

Mondhatjuk úgy is, hogy egy kicsit kibújt a szög a zsákból, amikor a Telenor a legnagyobb jószándékkal sajtótájékoztatót tartott az ügyfélpanaszok kezeléséről, a mobilhálózati problémák kezeléséről és az új bázisállomások helyének tervezéséről. Arra a kérdésre, hogy miként viszonyulnak a HetNet típusú hálózatokhoz, vagyis alkalmaznak-e különböző méretű cellákat (amikkel jobban lefedhető egy terület), azt a választ kaptuk, hogy a makrocellákat szeretik. Ezt úgy is lehet értelmezni, hogy minél olcsóbban, nagyobb területet lefedő egységekkel akarják megúszni a hálózat fejlesztését.

Ha ehhez hozzáteszünk egy kis matekot, amiben az áll, hogy

 • tavaly 155 milliárd forint árbevételen 28 miliárd adózott eredményük volt,
 • ugyanakkor 4 év alatt csak 30 milliárdot költöttek hálózatfejlesztésre,
 • és a következő néhány évben is csak további 10 milliárdot  fognak költeni,

akkor az ember csak arra tud gondolni, hogy az éves nyereségből biztosan jutna néhány milliárd forinttal több az új bázisállomásokra, hogy nőjön a lefedettség és megbízhatóbb legyen a szolgáltatás.

26 hozzászólás Tovább

Már kapható a 7500 forintos okostelefon

2014. augusztus 27., 11:01 Módosítva: 2014-08-28 00:59:43
43
10 hozzászólás

Egy igen olcsó telefonnal indítja piaci támadását a Firefox OS a több mint egymilliárd lakosú Indiában: a Mozilla bejelentette, hogy Indiában megkezdték annak az olcsó, Firefox OS-t futtató telefonnak az árusítását, melytől azt remélik, hogy meghódítja magának a szubkontinens piacát.

10 hozzászólás Tovább

Mobilnetezésben is az amerikaiak jártak jól?

2014. augusztus 26., 13:55 Módosítva: 2014-08-27 11:17:14
353
34 hozzászólás

Hogy a francba lehet az, hogy az amerikai haverom két hónapig nyaral Európában, végig teljesen ingyen mobilnetezhet, naponta tíz képet tud feltölteni az Instagramra, nem szakad le a Facebookról, mert az adatroaming benne van a díjcsomagjában? - tette fel a kérdést a főnököm. Erre muszáj válaszolni, mert egészen biztos, hogy olvasóink is otthagytak a hazai szolgáltatójuknál legalább pár száz, ha nem pár ezer forintot, csak mert egy kicsit ránéztek az internetre külföldön.

Mennyi pénzt költött idén nyáron adatroamingra?

 • 7576
  Semennyit, külföldön kikapcsolom az adatot, és csak wifizek
 • 375
  Pár száz forintot
 • 1649
  Ezres nagyságrendben
 • 665
  Tízezreket
 • 1333
  Hú bazmeg
34 hozzászólás Tovább

Drágább lehet az iPhone 6

2014. augusztus 25., 18:48 Módosítva: 2014-08-26 10:06:26
13
6 hozzászólás

Sokan várják izgatottan az iPhone 6-ot, de eddig csak az okostelefon hardveres újdonságairól volt szó, egy igen lényeges tulajdonságáról nem: a várható áráról. Pedig azt mondják, hogy ez lesz az eddigi legdrágább iPhone, a kártyafüggetlen változata akár 800 dollárba is kerülhet a 
Techradar hírportál szerint. Az iPhone 5S most 650 dollárba kerül előfizetés nélkül.

Azt még korábban, áprilisban mondta Peter Misek, a Jeffries elemzőcég munkatársa, hogy az Apple a mobilszolgáltatókkal tárgyal az árak 100 dollárral való megemeléséről. Így az Egyesült Államokban az iPhone 6 előfizetéssel és hűségnyilatkozattal várhatóan 300 dollárba kerülne.

6 hozzászólás Tovább

LMP lehet az új Android neve

2014. augusztus 25., 15:24 Módosítva: 2014-08-25 21:23:58
11
2 hozzászólás

Az Android 4.4-es verziójára, a KitKatre először Key Lime Pie-ként (ami egy amerikai sütemény), rövidítve KLP-ként hivatkoztak a fejlesztők. Az Android Police szerint a Google tartja magát a szokáshoz, és a korábban bemutatott Android L verzió a Lemon Meringue Pie (citromos pite) nevet kapja, ami rövidítve LMP.

2 hozzászólás Tovább

Megismertük a magyar mobilnet titkait

2014. augusztus 18., 11:28 Módosítva: 2014-08-19 11:29:50
632
61 hozzászólás

Látszólag minden rendben van a magyar mobilnettel, és ezt nem a hasunkra ütve mondjuk, hanem miután végigvezettünk kétezer kilométert és az ország negyven helyszínén, az összes megyében megmértük a Telenor, a Telekom és a Vodafone hálózatát. Mindegyik szolgáltatónál a legjobb internetes csomagra fizettünk elő és három Samsung Galaxy S5 mobilt használtunk, mert ezek 150 megabit per másodperces letöltési sebességet bírnak. Elvileg semmi sem korlátozott minket, hogy elérjük a lehető legnagyobb sebességeket.

A méréseket a Speedtest.net alkalmazással végeztük el, és az appot fejlesztő Ookla is összeállított egy országos toplistát a szolgáltatókról. Ez azonban torz eredmény, mert nem derül ki, hogy a felhasználók mire fizettek elő és milyen eszközöket használnak. Nemcsak a díjcsomagok korlátozott sebessége, de még egy ócska otthoni wifi router is befolyásolja az adatátvitelt. Mi ezért jártuk végig az országot a leggyorsabb hozzáférést biztosító előfizetésekkel és a legmodernebb eszközökkel. 

Versenyünk győztese:

A Telenor. És a Telekom. De az is lehet, hogy mégis inkább a Vodafone. Ez nagyon bonyolult, úgyhogy máris elmagyarázzuk, hogy mi a helyzet.

61 hozzászólás Tovább

Felcsút: nagyvárosi szinten a mobilnet

2014. augusztus 14., 15:43 Módosítva: 2014-08-14 15:43:55
1
0 hozzászólás

Egy átlagos kétezer fős faluban úgy ahogy eldöcög a mobilnet, de ahol a helyi stadionban kétszer elfér a teljes lakosság, ott a szélessávot és muszáj túlméretezni. Nem meglepő módon a stadion és az erdő közötti parkolóban is elég jó a hálózat átviteli sebessége. 

Szólj hozzá! Tovább

Székesfehérvár: hasítanak a pingek

2014. augusztus 14., 14:25 Módosítva: 2014-08-14 14:25:41
3
0 hozzászólás

Székesfehérvár az utolsó nagyváros a túrán, amit meglátogatunk, de nem az utolsó település, úgyhogy nem itt fogjuk megkoronázni a tesztsorozat győztesét. 

Szólj hozzá! Tovább

Veszprém: mindent beleadott a Telekom

2014. augusztus 14., 11:46 Módosítva: 2014-08-14 11:46:11
2
0 hozzászólás

Egy hajszálon múlott, hogy minden tekintetben a Telekom legyen a legjobb Veszprémben. Az viszont egyértelmű, hogy itt nem a Telenor nyert; válaszidőben és feltöltésben is rosszabb.

Szólj hozzá! Tovább

Pápa: megnyikkant a Telenor

2014. augusztus 14., 11:30 Módosítva: 2014-08-14 11:30:55
2
1 hozzászólás

A szakadó eső nem kedvez a mobilozásnak, de a Telekom működésén ez egyáltalán nem látszik. A Vodafon és a Telenor csak köhög.

1 hozzászólás Tovább