Videón az olcsó iPhone 5C

2013. augusztus 26., 14:47 Módosítva: 2013.08.28 10:18
128

Az Apple szeptember 10-én mutatja be az új iPhone 5S okostelefont, és emellett piacra dob egy olcsóbb változatot is iPhone 5C néven. Utóbbiról, pontosabban annak színes hátlapjairól megjelent egy egészen jó minőségű videó is.

A filmen látottak megfelelnek a korábban kiszivárgott pletykáknak. Ha valóban ilyen sokféle színben lesz kapható az iPhone 5C, akkor ez nem egy tipikus Apple-mobil lesz, hiszen eddig a legtöbb iPhone kiváló minőségű anyagokból készült, nem olcsó műanyagból. Persze voltak már hasonló termékek az Apple életében, az iMac gépek is különböző színben voltak kaphatók.

Ezekkel az olcsó és színes készülékekkel az Apple nagyobb csapást mérhet a Nokiára és a Microsoftra, hiszen a páros hasonlóan sokszínű portfolióval rendelkezik, igaz a finn gyártónak kicsit változatosabb a kínálata, többféle áron kínál okostelefonokat.

Sebességet vált az új iPhone

2013. augusztus 26., 09:44 Módosítva: 2013.08.26 14:41
13

Újabb részletek derültek ki a hamarosan bemutatásra kerülő Apple iPhone 5S okostelefonról. Az egyik ilyen pletyka szerint a készülék A7 típusú processzora marad kétmagos, mint az A6 nevű elődje, de 31 százalékkal gyorsabb lesz. Ennél azonban sokkal nagyobb előrelépést jelenthet, hogy állítólag már 64 bites lesz a processzor.

A 9to5 Mac híroldal több független forrásból is hírt szerzett arról, hogy az iPhone 5S néhány prototípusában 64 bites processzor van. Ami persze csak annyit jelent, hogy az Apple valóban kísérletezik a megoldással, egyáltalán nem biztos, hogy azt fel is használja a következő készülékben. A hírek szerint a 64 bitre való átállás a grafikus hatások megjelenítését segíti majd.

Már korábban kiderült, hogy az iPhone 5S felismeri majd a felhasználó ujjlenyomatát, amivel a készüléklopásokat szeretnék megakadályozni. Ez az azonosítási módszer lehet az alapja egy telefonba épített fizetési megoldásnak is. Emellett az iPhone 5S-ben különálló csip foglalkozik a mozgás érzékelésével.

Elbukott a linuxos csodatelefon

2013. augusztus 22., 15:58 Módosítva: 2013.09.17 14:55
74

Egy hónapja indult el az Ubuntu Edge linuxos okostelefon közösségi finanszírozási kampánya az Indiegogo portálon. A kezdeményezést óriási médiafigyelem övezte, az ígéretek ugyanis egy olyan készülék képét vetítették előre, ami tényleg minden mai okostelefont leköröz tudásban és teljesítményben - ráadásul az ingyenes és nyílt Linux operációs rendszerrel.

Az Edge a tervek szerint a legmodernebb négymagos processzort kapta volna, és monitorra kötve teljes értékű számítógépként használhatta volna a gazdája. Az ígéretek között szerepelt még 128 gigabájtos tárhelyet 4 GB RAM, 4G-kapcsolat, NFC és Bluetooth 4.0, szilíciumanódos akku, és zafírüveges kijelző. Összességében egy középkategóriás notebooknak felelt volna meg az Edge, amit egyébként zsebre is lehet vágni, és telefonálni rajta. Még egy tartalék Android is futott volna rajta,hogy ne legyen gond az alkalmazás-felhozatallal. Mindezt 600 dollárért igencsak jól hangzott.

A gyártás megkezdéséhez 32 millió dollárt akart az Ubuntu Linux fejlesztője, a Canonical cég összekalapozni a neten. A gyűjtés egészen bíztatóan indult, egy nap után már 3,2 milliónál járt a számláló. A lelkesedés azonban lassan elfogyott, és 12 millió dollárig jutott csak el a gyűjtés az egy hónapos határidő leteltekor. Ez is rengeteg pénz, ennél többet még soha senki nem hozott össze crowdsourcing oldalon folytatott kampánnyal (az eddigi rekordot bő tízmillióval a Pebble okosóra tartotta), de mivel a kitűzött célt nem sikerült elérni, az adományozók és kisbefektetők számláiról az ilyen oldalak szabályainak megfelelően végül nem is vonják le a pénzt, a Canonical egy centet sem lát a 12 millió dollárból.

ubuntu-edge.png

A cég vezetője, a linuxos körökben vallásos áhítattal övezett Mark Shuttleworth egykori űrturista a Guardiannek azt mondta, a kudarc semmiképpen nem jelenti az Ubuntu Edge végét, több nagy amerikai mobilszolgáltató, és távol-keleti gyártó is érdeklődik a projekt iránt, amivel akár a mobilos piac 25 százalékát is meghódíthatják Shuttleworth merész álmai szerint.

Eladó a BlackBerry

2013. augusztus 12., 15:46 Módosítva: 2013.08.13 15:41
166

A BlackBerry bejelentette, hogy új tulajdonost keres, vagy olyan szövetségest, akivel ki tudják húzni a céget a gödörből. A cég vezető testülete létrehozott egy bizottságot, amelynek célja, hogy kialakítsa a cég megmentéséhez követendő stratégiát. A cél természetesen a BlackBerry 10 fejlődése lenne, ehhez keresnek valamilyen megoldást.

A testület bármilyen alternatívát hajlandó megvitatni, ebbe beletartozik a szövetséges, stratégiai parter keresése vagy akár a cég eladása is. Thorsten Heins, a BlackBerry ügyvezetője mindehhez hozzátette, hogy továbbra is bíznak a BlackBerry 10-ben. Amíg a bizottság a megoldást keresi a problémákra, folytatódik az eddigi stratégia, tovább próbálnak faragni a költségeken, népszerűsíteni a BlackBerry 10-et.

A BlackBerrynek (korábban Research In Motion, RIM) nem ment jól az elmúlt években, az iPhone előtti idők legnépszerűbb okostelefonjának gyártói későn kaptak észbe, hogy a piac elszáguldott mellettük. A kanadai cég egy ideig domináns szereplő volt az okostelefonok piacán, de az Apple és a Samsung nemcsak gyorsan felzárkózott, de el is húztak el mellette, és most már ők uralják ezt az iparágat. A BlackBerry mobiljaival nem tudja kielégíteni a vásárlói igényeket, veszteséges a működése. Az eladásáról, és az esetleges vevőkről (általában a Microsoft merül fel első tippként) régóta pletykálnak már. A cég tőzsdei értéke jelenleg 5,5 milliárd dollár körül jár.

Robert Downey Jr. lesz a HTC arca

2013. augusztus 12., 11:34 Módosítva: 2013.09.01 11:24
40

Világméretű kampányt indít a HTC mobilgyártó cég Here's to Change szlogennel. A kampány arca Robert Downey Jr. lesz, aki kétéves szerződést írt alá a céggel. Ezalatt hirdetésekben szerepel majd, de a kampány kreatív tervezésében is részt vesz.

A nemzetközi kampány a hírek szerint egymilliárd dolláros költségvetésű lesz, és két-három évig tart majd. A HTC reméli, hogy a színész segít felpörgetni az eladásokat. A tajvani cégnek igencsak szüksége van erre, mert manapság szinte a túlélésért küzd: másfél éve folyamatosan esnek a bevételei. A vállalat néhány éve még az élmezőnybe tartozott az okostelefon-piacon, de mostanra sokat vesztett a jelentőségéből.

Ezzel kell belevágni a mobilnetezésbe

2013. augusztus 10., 19:28 Módosítva: 2017.12.11 08:58
256

Nyáron elméletileg növekednie kellene a mobilnetes forgalomnak, hiszen hosszabb időt tudunk a szabadban tölteni, és ott is időnként szükség lehet a telefonunkra. Mégis csökkent hazánkban a mobilinternet átlagos kihasználtsága, júniusban az előfizetők már csak 0,89 gigabájtnyi adatot forgalmaztak, szemben a tavaly év végi 1,05-1,08 gigabájttal. A mobilnetezéshez elengedhetetlen a jó tarifacsomag, de talán ennél is fontosabb ismerni a legjobb appokat.

Ebben a cikkben olvasóink tanácsai alapján gyűjtöttük össze a legjobb alkalmazásokat. Korábbi írásunkban közölt felhívásunkra sokan azt is elárulták, milyen szituációkban volt hasznos a mobilnet. Például amikor a lakásszövetkezeti gyűlésen rögtön ellenőrizni tudták egy felújítási munkára pályázó cég állításait, az idézett uniós támogatások valódiságát. Vagy amikor egy idegen városban olyan éttermet keresünk, amit a helyiek is kedvelnek, akkor érdemes a neten leadott szavazataik alapján választani. Ezzel a módszerrel turistacsapdák is könnyen elkerülhetők.

Tovább

Nyomasztóan uralkodik az Android

2013. augusztus 8., 11:36 Módosítva: 2013.08.11 10:33
41

236 millió okostelefont adtak el a világon 2013 második pénzügyi negyedévében – derült ki az IDC piackutató friss jelentéséből. Ez  meredek emelkedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest, amikor ez a szám még csak 150 millió volt. A számok az iOS-t futtató készülékek, vagyis az iPhone-család visszaesését mutatják, miközben az Android magabiztosan tör előre, és lassan az egész piacot felfalja. Tavaly ilyenkor három hónap alatt 26 millió iPhone-t adtak el és 108 millió androidos mobilt, idén az Apple 31 millióig tudott növekedni, az Android 187 millióra ugrott. Nem csoda, hogy a tavalyi piaci részesedések (69% Android, 17% iOS) még inkább eltolódtak, és már hatszoros a Google operációs rendszerének fölénye: 79 százalék 13 ellenében.

A Windows Phone és a Blackberry éppen csak látszik a statisztikákban, 3-4 százalékos piaci részesedéssel – bár a Windows legalább növekedni tud, idén már 8,7 millió okostelefont adtak el a Microsoft operációs rendszerével.

Az Android uralkodása elsősorban a Samsung diadalmenetének köszönhető, a dél-koreai cég adta el messze a legtöbb okostelefont a negyedévben, 73 milliót. Tízmillió fölött volt még az androidos gyártók között az LG, a Lenovo, a Huawei és a ZTE. Tanulságos látni, hogy a mobilpiac egykori toronymagas piacvezetője, a Nokia alig 7 milliót tudott csak ezalatt felmutatni. Legalább ennyire érdekes az is, hogy a Samsung ugyan egy év alatt a másfélszeresére növelte az eladásait, ezt a növekedési ütemet mind a négy említett távol-keleti gyártó lepipálja, az LG és a Lenovo 100 százalék feletti növekedést mutatott fel.

Az elemzés megjegyzi, hogy az Apple piaci részesedése az iPhone termékciklusának megfelelően hullámzik, és mindig év végén ugrik meg, amikor megjelenik az új verzió a telefonból. Az eredményeket az is torzíthatja, hogy a felmérés éppen a Samsung számára a legkedvezőbb időpontban készült, éppen azután, hogy a Galaxy S4 okostelefon megjelent és letarolta a piacot.

Nagy kaland mobillal fizetni a kasszánál

2013. augusztus 6., 12:35 Módosítva: 2013.12.03 10:20
63

Tesztjeink többsége rutinfeladat: megnyomkodunk egy kütyüt, és leírjuk, hogy milyen volt. De az okostelefonba épített pénztárca kipróbálása nem az egyszerű feladatok közé tartozik. Egy olyan rendszerről van szó, ami a telefonba integrálja a bankkártyánkat, és amikor a kasszánál fizetünk, akkor nem a plasztiklapot nyomjuk az eladó kezébe, hanem mi magunk odatartjuk a telefont a banki terminálhoz, és a megfelelő alkalmazásban tárolt kártyánkról veszik le a pénzünket.

Ideális esetben legalábbis ez történik.

Már a boltba belépve tudtam, hogy ez nem egy átlagos vásárlás lesz. A biztonsági őr kiszemelt magának, persze én is ezt tettem volna a helyében, ha meglátok egy rikító sárga gatyába és metálos pólóba öltözött sihedert, aki összevissza bolyong az üzletben. Fokozta a hangulatot, hogy egy i-szo-nyú lassú néni miatt tízfősre duzzadt a kasszánál a sor, amit egy dobozos sört szorongató alkesz néha halk bazmeggel kommentált, miközben kigombolt inggel lihegett mögöttem a hőségtől.

És akkor én itt magyarázzam el, hogy nincs kártya, mobiltelefonommal fogok fizetni.

Tovább

Megint iPhone-gyilkost kiáltanak

2013. augusztus 2., 14:07 Módosítva: 2013.08.02 14:07
84

Megnyugtató érzés, hogy a világ legjobb koponyáit foglalkoztató Google nem a gigahertzek és számának agyatlan növelésében látja a jövőt. Csütörtökön megjelent a keresőcég tulajdonában levő Motorola legújabb csúcskészüléke, az USA-ban kétszáz dollárba kerülő Moto X mobil, ami nem egyszerűen az iPhone 5 legnagyobb riválisa lesz. Ebben a maroknyi hardverben minden benne van, amit az Apple életfelfogásának az ellentéte.

Az iPhone kontrollált kinézetével szemben a Motorola a színek és anyagok kétezer különféle variációját kínálja, tehát úgy lehet valakinek egyedi a telefonja, hogy emiatt nem kell eltérő képességű modellt választania. Az is érdekes, hogy a legújabb és legerősebb négymagos processzorok helyett egy elég jó minőségűnek számító, kétmagos és 1,7 gigahertzes Snapdragon Krait került a telefonba, amit egy négymagos Adreno 320 grafikus csippel és 2 gigabájt RAM-mal egészítettek ki. Ezen kívül újdonság még a különálló hangfelismerő csip, és egy másik, amelyik a szenzorokat vezérli. Így ezeken a feladatokon nem a fő processzor dolgozik, hanem alacsonyabb fogyasztású célhardverek.

Tovább

Rekordidő alatt törték föl az IOS-t

2013. augusztus 2., 10:21 Módosítva: 2013.10.29 12:06
74

A Black Hat hekkerkonferencia egyik, csütörtökön tartott előadásán három, a Georgiai Műszaki Egyetemen tanuló hekker mutatta be, hogy egy átalakított töltővel és egy normális alkalmazásnak álcázott malware-rel hogy lehet egy perc alatt feltörni a régebbi szoftvereket futtató Iphone-okat és Ipadeket.

Tovább

Hatvanezerért már elég okos a mobil

2013. július 27., 00:38 Módosítva: 2014.12.02 09:38
38

Alcatel OneTouch Star

Két SIM-kártyás, belépő szintű Alcatel-mobil. A kisebb kijelzős készülékek közül való, de ezt nem egyáltalán bántam. Dizájnja prémium modellt sejtet, jól simul a kézbe, kényelmes a fogása, nincs olyan érzésünk, hogy bármelyik pillanatban eltörhet. Látszik, hogy nem ezen spórolt az Alcatel. A trendeknek megfelelően az előlapon nincsenek fizikai gombok, ezek a készülék oldalára szorultak és csak a legszükségesebbeket tették rá a tervezők.

A telefon meglepően jól teljesít ahhoz képest, hogy az olcsóbbak körül való. Kétmagos, 1 GHz-es processzorával megbízhatóan és gyorsan lehet internetezni, nincs az a véget nem érő várakozás, amit az egy-két évvel ezelőtti alsó kategóriás mobiloknál voltunk kénytelenek elviselni. Kijelzőjének felbontása alacsony, ennek megfelelően a képminősége nem közelíti meg a csúcskategóriás konkurensek kijelzőit, ugyanakkor a színek szépek és a kisebb kijelző miatt az összhatás is teljesen rendben van.

A készülékre Andorid 4.1-et, alias Jelly Beant tettek, ez ugyan nem a legújabb Android, de teljesen megfelel a célnak, még mindig meg lehet vásárolni olyan telefonokat, amelyeken ennél is régebbi operációs rendszer fut. Öt megapixeles kamerájával elfogadható képeket lehet készíteni, amelyeket megoszthatunk a közösségi oldalakon. Nem ezeket a fotókat fogjuk eltenni a családi albumba, de a mobilos képek nem is erre valók. Ledes vaku is van rajta, és 720p-s videókat tudunk vele készíteni.

Belső memóriája 4 gigabájt, de ez szerencsére bővíthető microSD-vel egészen 32 gigabájtig. Azoknak ajánljuk, akik a legalapvetőbb szolgáltatásokat szeretnék használni okostelefonjukon. A legjobb ár/érték arányú készülék az utóbbi hónapokból.

Nokia Lumia 520

A Nokia Lumia 520 a finnek ötödik Win Phone 8-as mobilja, követi a Lumia sorozat korábbi darabjainak dizájnját: szép színek, könnyed ívek jellemzik. A tetszetős külső láttán nem is értem, a többi gyártó miért ragaszkodik a fekete és szürke színekhez. Az 520-as legnagyobb versenytársa szintén Nokia-gyártmány, mégpedig a 620-as. Windows Phone 8 operációs rendszerű telefonokból nem nagy a tolongás ebben a kategóriában.

A telefont kényelmes kézben tartani, olcsósága ellenére anyagában nem marad el a drágább Nokia-készülékektől, négyhüvelykes kijelzője is hozza azt, amit a kategóriában hozni kell. Nem a legszebbek a színek és fények a 800*480 pixeles kijelzőn, de még megnézhető egy-egy rövidebb videó rajta. A kijelző egyébként nagyon érzékeny, reszponzivitása olyan, mintha egy felsőkategóriás mobilt nyomkodnánk.

Manapság már szinte szokatlannak tűnik, hogy levehető a hátlapja és kivehető akkumulátora mellé kell betenni a SIM-kártyát, hiszen az okostelefonok többségének nem cserélhető az akkumulátora. Ide kell tenni a microSD-kártyát is, amivel a telefon belső tárhelye bővíthető: a 8 gigabájtos beépített tárhely akár 64 gigabájtos kártyával is kiegészíthető, ez még a legdrágább vetélytársaknál is figyelemreméltó funkció, pedig ez egy alsó kategóriás készülék.

A Lumia 520 jól összerakott, gyors készülék, apró hiányosságai ellenére mindent tud, amit egy okostelefontól elvárunk. A negatívumok közé sorolhatjuk, hogy nincs benne vaku, LTE és NFC, de utóbbit az alsó kategóriában még nem is várjuk el egyelőre. Windows Phone 8 operációs rendszerű okostelefonokból még nincsen sok, a felhasználók gyakran azért nem vesznek ilyen mobilt, mert nem tudják, tetszik-e nekik. Az 520 tehát azoknak is ajánlott, akik viszonylag rizikómentesen (vagyis olcsón) kipróbálnának egy új operációs rendszert.

Huawei Ascend G510

A kínai gyártó tavalyi slágerének, a G300-nak az utódja, ami jó néhány tulajdonságában kiemelkedik a középmezőnyből. Ez szó szerint is érthető, hiszen a G510 elég nagy a 4,5 hüvelykes kijelző miatt. A megnövekedett méret a szemünk kényeztetése mellett egyéb előnyökkel is jár: nagyobb akku fért bele, amivel kibír egy napot a telefon. Ez persze attól függ, hogy milyen gyakran internetezünk és játszunk vele, hiszen a nagyméretű kijelzőknél (különösen ennél az IPS-paneles Huaweinél) a megvilágítás igencsak meríti az akkut. Van a nagy méretnek hátránya is: kicsit nehezebb lett a készülék, de még így is éppen elviselhető a súlya.

Dizájnversenyen nem indítanám G510-et, fekete műanyag burkolata a húsz évvel ezelőtt használt kétkazettás magnómra emlékeztet, amit már akkor sem tartottam szépnek. A főmenüben tetszik, hogy a widgetek ilyen szorosan összeérnek; egy okostelefonban nem azt tartom fontosnak, hogy jól látsszon a háttérkép, hanem hogy a miniprogramokon megjelenő információkat hunyorítás nélkül el tudjam olvasni. A Huawei menüjében az is jó, hogy minden programindító ikon rögtön a főmenüben elérhető, tehát nem kell egy különálló menübe belépni, hogy elérjük az összes appot.

Fényképezője nem csúcsminőségű, de pont megfelel arra, hogy Facebookra feltöltendő képeket gyártsunk vele. A ledes vaku sok mindenre nem jó, hacsak nem a sötétben akarjuk megtalálni a kulcsunkat a zseblámpa funkcióval, vagy csak az a célunk, hogy valakinek jól a szemébe villantsunk.

Bár a G510-nek elméletileg egy kicsit erősebb a processzora, mint a többinek, ez egyáltalán nem érezhető. Nem mondanám kellemetlenül lassúnak, de nem is érezhetők azok a plusz megahertzek. Belső tárhelye ugyan 4 gigabájtos, de ebből csak 1,97 giga áll a felhasználó rendelkezésére, és 0,95 jut alkalmazások telepítésére. Érdemes bele memóriakártyát tenni, főleg akkor, ha szeretnénk rá mp3-akat másolni, fényképeket és videókat készíteni, esetleg sok appot telepítenénk, amelyek akár pár száz megabájtosak is lehetnek.

Ez is egy jól összerakott mobil, teljesen átlagos kinézettel. Nagy kijelzője miatt azoknak ajánljuk, akik nem akarják mindenből a legjobbat, és nem lógnak állandóan a mobilneten, legfeljebb csevegnek néha. A nagyobb kijelző pedig egyértelműen előnyös mindazoknak, akik egy kicsit rosszabbul látnak.

   Alcatel OneTouch Star  Nokia Lumia 520  Huawei Ascend G510
Méret 117,9x60,8x9,7 mm 119,9x64x9,9 mm 134x67x9.9 mm
Súly 119,5 g 124 g 150 g
Kijelző 480x800 pixel, 4 hüvelyk 480x800 pixel, 4 hüvelyk 480x854 pixel, 4,5 hüvelyk
Belső tárhely 4 GB 8 GB 4 GB
Kamera 5 MP 5 MP 5 MP
Oprendszer Android 4.1 (Jelly Bean) Microsoft Windows Phone 8 Android 4.1 (Jelly Bean)
Processzor Dual-core 1 GHz Dual-core 1 GHz Dual-core 1,2 GHz
Akkumulátor Li-Ion 1500 mAh Li-Ion 1430 mAh Li-Ion 1700 mAh

Egyre több okostelefont adnak el

2013. július 26., 14:40 Módosítva: 2013.07.26 14:40
3

A második negyedévben az előzetes adatok alapján tovább gyorsult a világpiaci mobiltelefon- és okostelefon-értékesítések növekedési üteme - közölte pénteken az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat.

Tovább

Óriástelefonokkal kínoztuk a zsebeinket

2013. július 26., 13:44 Módosítva: 2013.07.31 16:39
47

Hét éve, a 3G bevezetése óta keresem azt a mobilnetes eszközt, amivel értelmesen el lehet tölteni napi 3 órát a BKV járatain, és igazán nem nagyok az elvárásaim. Az akku ne merüljön le pár óra alatt, kényelmesen lehessen olvasni a híreket és írni a maileket.

A szoftverrel nincs is különösebb probléma. Ma már olyat is névjegykártyára mernek nyomtatni, hogy UX-dizájner, ami elsőre legalább akkora kamunak tűnik, mint a higiéniai menedzser. Pedig ezeknek az UX-eseknek köszönhető, hogy végre nincsenek mákszem méretű betűk, átláthatatlan menüstruktúrák, amik évekig mérgezték a mobilozók életét. Minden letisztult, egyszerű és szép. Mint egy fényesre suvickolt klotyó. Mert bármilyen csilivili az interfész, az alatta levő hardverrel még sok gond van.

Amikor az ember reggel 9-kor úgy ül le az irodai számítógépéhez, hogy a mobil akkuja 50 százalékon áll, akkor rögtön borul a bili, és ordas hazugságnak tűnik minden, amit a gyártók az élettartamról mondanak. Ugye milyen szép a kevlárból, polikarbonátból vagy ekevasból megformált készülékház, ami szépen belesimul a tenyérbe? Meg persze a kijelző is karcolhatatlan (nem az) és a DTS hang is valósághű (nem az). Azt vernék nagy dobra, hogy ha mindez igaz lenne, akkor is csak fél napig élvezhetnénk, és pont a spéci dizájn miatt nem tudjuk nagyobbra lecserélni az akkut.

Mindenből nagyobb

Itt jönnek a képbe az óriásmobilok. Az akku szempontjából jó ez az új trend, hogy elkezdtek péklapát méretű mobilokat gyártani. Az elektronika ezekben sem nagyobb, viszont az óriási kijelző mögött van hely a nagyobb kapacitású akkunak. Bár a tenyérnyi kijelzők háttérvilágítása pusztítja az energiát, a tapasztalat azt mutatja, hogy a mérettel sokkal többet nyerünk, mint amennyit veszítünk.

Tovább

Mindent tudunk az új Nexus 7-ről

2013. július 24., 11:16 Módosítva: 2013.07.24 20:24
21
1484847cv2a
Fotó: Bestbuy / Google

A Google szerda este valószínűleg bemutatja a továbbfejlesztett Nexus 7 tabletet, amit az Android Police szakportálnak sikerült megszereznie és kipróbálnia. A korábban kiszivárgott pletykák egy része pontos volt, de néhány jóslat nem vált valóra. Például nem lesz benne 4 gigabájt RAM, ennek a felével meg kell elégedniük a leendő felhasználóknak.

Jelentősen megnő a kijelző felbontása, 1920x1200 pixelre, ami nagyszerűen mutat majd a kis gépen. Természetesen a full hd tartalmak lejátszásához komoly teljesítmény kell: a feladatokat négymagos és 1,5 gigahertzes Snapdragon S4 Pro processzor, valamint egy Adreno 320 grafikus csip végzi el.

Tovább

Nagyra nőtt a Nokia a Lumia 625-tel

2013. július 23., 16:35 Módosítva: 2013.07.23 16:35
19

A Nokia kedden bemutatta eddigi legnagyobb okostelefonját, a 4,7 hüvelykes kijelzővel érkező Lumia 625-öt. A kijelző felbontása azonban maradt 480x800 pixeles, ami ekkora kijelzőn igen alacsonynak számít; hasonló mobilokon a 720x1280 pixel sem ritka.

700-1-nokia lumia 625 range
Fotó: Nokia

Más tulajdonságai alapján sem mondhatjuk azt, hogy ez lesz a Nokia vezető modellje: a kétmagos és 1,2 gigahertzes processzor, 512 megabájt RAM, 8 gigás tárhely és 5 megapixeles kamera leginkább a középkategóriában jellemző. Az akku azonban egész nagy, 2000 milliamperórával segíti kibekkelni a napot lemerülés nélkül, és a tárhelyet akár 64 gigabájtos memóriakártyával is bővíteni tudjuk.

700-1-nokia-lumia-625 hero
Fotó: Nokia

Mindezt nem is megfizethetetlen áron kínálják, a szeptemberben megjelenő mobil adók és szolgáltatói kedvezmények nélkül 220 euróba kerül majd.

Mindent verni fog az Ubuntu okostelefonja

2013. július 23., 10:36 Módosítva: 2013.07.23 11:52
367

Közösségi finanszírozással készül el az Ubuntu Linux fejlesztésével foglalkozó Canonical első saját okostelefonja, amivel a cég egyenesen a csúcskategóriát célozza meg. Az Indiegogo portálon gyűjtenek pénzt a gyártásra, és egy hónap alatt 32 millió dollárnak kell összejönnie, hogy elkezdjék a projektet.

Nagyon úgy tűnik, hogy össze fog jönni a kívánt összeg, hiszen hétfő este még körülbelül 300 ezer dollárnál állt a mutató, de mostanra már begyűjtöttek 3,2 milliót, és zárásig harminc nap van hátra. Az első ötezer darabot 600 dollárért lehetett megvenni, de ezek gyorsan elfogytak, a többi 830 dollárba kerül. Mivel összesen 40 000 okostelefont gyártanak le, ez jóval exkluzívabb készülék lesz, mint mondjuk az iPhone, amiből negyedévente milliókat adnak el.

Tovább

Veszélyben 750 millió SIM-kártya

2013. július 22., 15:50 Módosítva: 2013.07.22 15:50
15

A mobilhálózaton a SIM-kártya végzi el a felhasználó azonosítását, ezért különösen fontos, hogy biztonságban legyenek a rajta tárolt adatok. Egy kutató azonban rájött, hogy a ma használt SIM-kártyák közt is számos olyan van, amit a hekkerek távolról megtámadhatnak. A hiba oka egy elavult rejtjelezési módszer, a DES (Data Encription Standard), amit sok gyártó már kivont a forgalomból.

Karsten Nohl, a német Security Research Labs alapítója arra jött rá, hogy egy hamis szolgáltatói üzenet elküldésével olyan automatikus válaszüzenet kérhető, amely felfedi a SIM-kártya 56 bites titkosítókulcsát. Ezt lemásolva Nohl vírust tudott telepíteni a SIM-re, és ellophatta a készülék tulajdonosának a személyazonosságát - megnézhette az üzeneteit, sőt vásárolhatott is az előfizetésének a terhére. Ez az egész művelet csupán két perc munkát igényel és egy teljesen átlagos pc-t.

Tovább

25 milliós büntetést kapott a Vodafone

2013. július 19., 11:36 Módosítva: 2013.10.10 13:26
40

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Vodafone 2012. májusában és júniusában futott két reklámkampányban is megtévesztette az ügyfeleit, és emiatt 25 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte a társaságot.

A „Feltöltés jutalompercekkel” kampányban minden 2000 forint feletti egyenlegfeltöltést követően három jutalom közül választhattak az ügyfelek (Jutalom Percek, Jutalom SMS vagy Jutalom Net). A kedvezmény része volt továbbá, hogy minél nagyobb összeggel töltötték fel a kártyájukat, annál nagyobb jutalmat kaptak. A fogyasztók figyelmét azonban nem hívták fel arra, hogy az ingyenes perceket csak hálózaton belüli, belföldi és csak hétvégi időszakban történő, normál díjas hívásokra lehet felhasználni. Ráadásul a szolgáltatást csak regisztrációt követően lehetett igénybe venni.

A vállalat a „BlackBerry kampány” keretében is ingyenes perceket kínált: 200, illetve 500 perc bónuszt kínált azoknak a fogyasztóknak, akik meghatározott számlacsomagra (Mátrix 3, Mátrix 5) fizettek elő. Arról azonban nem tájékoztatták megfelelő módon a fogyasztókat, hogy az ingyenes percek csak belföldi, hálózaton belüli normál díjas hívásokra érvényesek, így a fogyasztó azt gondolhatta, hogy korlátozás nélkül felhasználható bónusz perceket kap.

A 25 milliós bírság összegének megállapításánál súlyosító körülmény volt, hogy a Vodafone már többször megtévesztette a fogyasztókat.

Van remény a Nokia megmenekülésére

2013. július 18., 16:01 Módosítva: 2013.07.19 09:12
37

Egyetlen kérdés foglalkoztatja most a mobilipar szereplőit: vajon a Windows Phone lesz a harmadik nagy platform, vagy a Blackberry? A legutóbbi negyedévben igencsak a Microsoft felé dőlt a mérleg, köszönhetően a Nokia sikerének, de ezzel még nincs lejátszva a mérkőzés.

Merész húzás volt 2011-ben Stephen Elop vezérigazgatótól, hogy a még szinte szűznek mondható Windows Phone rendszerre tette fel az összes tétet. A Nokia első embere nemrég megmagyarázta a döntés hátterét: ők már akkor látták, hogy az Androidra építő gyártók közül egy fog kiemelkedni - ez most a Samsung, ami szinte minden profitot bezsebel, a többiek pedig szerény maradékon osztozkodnak.

Az tény, hogy a Nokia most a Windows Phone segítségével markánsan meg tudja magát különböztetni a többi gyártótól, de így sem mondható sikeresnek. A csütörtökön közzétett negyedéves jelentésében 5,69 milliárd eurós forgalom áll, ami jócskán elmarad a tavalyi 7,5 milliárdtól, és az elemzők által várt 6,4 milliárdot sem közelíti meg. Bár a vesztesége 278 millió euróra csökkent a tavalyi 1,5 milliárdról, a készpénztartaléka is visszaesett 4,1 milliárd euróra az előző negyedévi 4,5 milliárdról.

Tovább

Oroszország beintett az Apple-nek

2013. július 17., 13:27 Módosítva: 2013.07.17 13:34
53

Egyre jobb üzlet Oroszországban mobiltelefont árulni, ahol 180 millió előfizető van, és a piac 80 százalékát uraló három nagy mobilszolgáltatóúgy döntött, nem fogalmazza tovább az iPhone-t.

Ez a helyzet a független kereskedőknek kedvez, hiszen szó sincs arról, hogy az emberek már ne kedvelnék az Apple mobilját. Az iPhone népszerűségét mutatja, hogy amikor tavaly megjelent az ötös verzió, Moszkva és Szentpétervár feketepiacain 3700 dollárért árulták darabját a helyi gazdagoknak.

Köztudott, hogy az Apple kemény feltételeket szab a vele üzletelő mobilszolgáltatóknak, akiknek minden évben előre vállalniuk kell adott mennyiségű iPhone megvásárlását. Oroszországban azonban a hatóságok is szigorúbb feltételeket szabnak, például nem lehetséges beépíteni a telefon árát az előfizetésbe, ezért a szolgálatók nem tudnak olcsó vagy akár ingyen telefont adni az ügyfeleiknek.

Az adók miatt a márkaboltokban is drágábbak a készülékek: azért az iPhone 5-ért, ami az USA-ban 649 dollárba kerülne, az oroszoknak az áfa, vámok és egyéb díjak miatt 918 dollárnak megfelelő rubelt kell letenniük az asztalra.

Így tudják olcsón lehallgatni a mobilokat

2013. július 16., 14:09 Módosítva: 2013.07.16 18:32
211

Az amerikai hírszerzés lehallgatási botránya ráirányította a figyelmet a különböző kémkedési technikákra, amelyekkel a szakértők nyomon követhetik életünk digitális lenyomatait. Mind közül a legizgalmasabb a mobilok lehallgatása, főleg miután egy hekkercsoport bebizonyította, nemcsak a hárombetűs állami hatóságok képesek erre, hanem szinte bárki.

Tom Ritter, az iSEC Partners biztonsági tanácsadócég munkatársa nagyonlátványos bemutatót tartott az amerikai sajtónak a szóban forgó kémeszközről: amikor az újságírónő belépett a találkozónak helyet adó hotelszobába, már ott virított a telefonszáma a számítógép kijelzőjén, és a szakértők készen álltak arra, hogy lehallgassák minden telefonhívását. Amit meg is tettek.

Az a legszebb az egészben, hogy a hekkeléshez szükséges egyetlen különleges hardver egy teljesen hétköznapi femtocella, amit 250 dollárért bárki megvehet a Best Buy áruházban. Ez a femtocella eredetileg azt a célt szolgálja, hogy aki magas építésű házban vagy civilizációtól távoli tanyán él, az a segítségével javítani tudja a mobilhálózati lefedettséget. A kütyü gyakorlatilag egy miniatűr bázisállomás, amit az ember a saját vezetékes internetelérésére köt rá. A közelben tartózkodó mobiltelefonok pedig ezen keresztül bonyolítják le a hívásokat, küldik az adatokat.

Ezen az eszközön kívül ingyenes szoftverek kellenek a hekkeléshez, valamint némi szakismeret, aminek az értékét nehéz lenne dollárban kifejezni. Ritter szerint a módszerrel rögzíteni tudják a telefonhívásokat, a szöveges és képes üzeneteket, és ha valaki belép a mobilbank oldalára, elvileg a belépőnév és jelszó is lenyúlható.

Az iSEC csak a Verizon amerikai mobilszolgáltató femtocellájával próbálta ki a módszert, és a társaság azt állítja, hogy egy távolról telepített szoftverfrissítéssel mindegyik ilyen eszközön betömte a biztonsági rést. Azok a femtocellák, amelyeken letiltják a frissítést, nem léphetnek fel a Verizon hálózatára, közölte a cég, de Ritterék mégis le tudták hallgatni a beszélgetést a bemutató során.

Ritter hamarosan a DefCon hekkertalálkozón is részletesen bemutatja a módszerét. Az előadás biztosan népszerű lesz, mert a szakértők régóta gyanakodva néznek a femtocellákra. A normál méretű bázisállomásokat kerítéssel védik, nehezen megközelíthetők. Ezzel szemben a femtocellákkal mindenki odaállhat a mobilhálózatok kapujába, aminek így már csak a kulcsát kell megtalálni.

Szerényen lángol a Firefox OS

2013. július 16., 00:53 Módosítva: 2013.08.13 10:25
72

Mennyibe fog ez kerülni, hatezer forintba? – tette fel a kérdést fejlesztő kollégám a Geeksphone Keon láttán, kimondatlanul is utalva a olcsó hatású műanyag burkolatra, de elég nagyot tévedett, mert a Firefox OS-t futtató mobil ennél húszezer forinttal drágább. Legalábbis ez a kártyafüggetlen, fejlesztőknek szánt verzió, amit a gyártó 91 euróért árult, amíg a nagy érdeklődés miatt ki nem fogyott a készletből. A Geeksphone Keon nevű mobilt a Telenortól kaptuk, a szolgáltató rendkívüli lelkesedéssel támogat mindent, ami nem iPhone. A komolyabb hardverrel felszerelt, szintén fejlesztőknek szánt Geeksphone Peaket is kölcsönkaptuk, valamint az Alcatel Onetouch Fire-t, ami legjobb tudomásunk szerint bekerül majd a szolgáltatók kínálatába.

Kis lángon

Tesztünk alapvetően a Firefox OS-ről szól, de néhány mondat erejéig muszáj kitérni a hardverre, mert az igencsak meghatározza a felhasználói élményt. A kisebb méretű Keon kijelzője éppen akkora, mint az első iPhone-é: 3,5 hüvelykes és 320×480 pixel felbontású. Processzora valamivel modernebb, de az 1 gigahertz három évvel ezelőtt számított csúcstechnikának. De nehogy azt higgyük, hogy a Keon hozza egy hároméves csúcskategóriás mobil teljesítményét! Erről szó sincs, a Samsung Galaxy S még ma is jobb felhasználói élményt nyújt, mint a Keon, ami valószínűleg az erősebb grafikus csipnek köszönhető. A Keonnal egy kategóriába tartozik az Alcatel Onetouch Fire, szintén 1 gigahertzes procival, de feleannyi memóriával: ebben csak 256 megabájt RAM van.

Sajnos még a Peaknél sem éreztük elég erősnek a hardvert, pedig abban már kétmagos és 1,2 gigahertzes csip, 512 megabájt RAM, és 4,3 hüvelykes qHD, azaz 960×540 pixeles kijelző van. A telefonok kamerája éppen olyan minőségű képeket produkál, amik a mobilweben még elmennek.

Tovább

Gyilkolt a töltőre kötött iPhone 5

2013. július 15., 12:45 Módosítva: 2013.07.17 13:15
49

Az Apple teljes vizsálatot ígért az iPhone 5 használata közben halálos áramütést szenvedő fiatal kínai nő ügyében. Az okostelefon konnektrorra volt kötve, amikor a 23 éves légiutaskísérő felvette a telefonját, hogy fogadni tudjon egy hívást, írja a Xinhua hírügynökség.

Az információ forrása a Weibo nevű mikroblog-szolgáltatás, ami a nyugati országokban népszerű Twitter kínai klónja. Az esetről szóló bejegyzés szerint az elhunyt családja nem kártérítést akar, csak a problémára akarja felhívni a figyelmet. A nő tavaly decemberben vette a telefont, amit a tartozékaival együtt átadtak a rendőrségnek..

A Weibot elárasztották a halálesettel kapcsolatos bejegyzések, ezek többségében a mikroblogolók arra hívják fel ismerőseik figyelmét, hogy semmiképpen se telefonáljanak, miközben töltik készülékük akkuját.

Hongkongban hivatalos felhívást is kiadtak a készülékek helyes használatáról. Johnny Szin Kin-on professzor a Hongkongi Műszaki Egyetemtől azt nyilatkozta, hogy mindegyik elektronikus eszköz használata kockázatos, ha az be van dugva a konnektorba, és teljesen mindegy, hogy egy villanyborotváról vagy egy telefonról van-e szó.

Kamerával térhet vissza a csúcsra a Nokia

2013. július 11., 20:44 Módosítva: 2013.08.16 11:52
208

A Nokia csütörtökön bemutatta a Lumia 1020 nevű okostelefonját, így a néhány éve még piacvezető finn gyártó végre fel tud mutatni egy olyan csúcskategóriás mobilt, amit az összes riválisa megirigyelhet. A készülék lökést adhat a Windows Phone 8-nak, amire nagy szüksége van a Microsoftnak, ha jelentősebb piaci részesedést akar szerezni a Google Android és az Apple iOS ellen vívott harcban.

A Lumia 1020 kamerája 41 megapixeles szenzorral készíti a képeket, és a riválisok ennek még csak a közelébe sem érnek. Ehhez tartozik még egy képstabilizátor, magyarán a lencse aprócska kis rugókkal van felfüggesztve, és ez nagy segítséget nyújt, amikor sötétben akarunk fotózni. De ha szükség van extra fényforrásra, akkor a beépített xenon vakut is használhatjuk, ami sokkal jobban teljesít, mint a a mobilok többségén megtalálható ledek.

A Nokia a weboldalán egy rakás fotót is közzétett, ami a Lumia 1020-al készült, érdemes megnézni közülük a legnagyobb felbontásúakat.

Tovább

112 milliárd forintért hirdet a Google?

2013. július 11., 14:36 Módosítva: 2013.07.11 14:36

Úgy tűnik nagyon komoly szerepet szán a Google az idén nyáron, vagy legkésőbb ősszel megjelenő Moto X okostelefonnak. A Wall Street Journal üzleti napilap úgy tudja, a keresőcég 500 millió dollárt, azaz körülbelül 112 milliárd forintot költene a készülék globális reklámkampányára. Ezzel a marketingbüdzsével a cég egy csapásra a Samsung és az Apple ligájába kerülne.

Ennek valószínűleg a mobilszolgáltatók örülnének a legjobban, mert elegük van abból, hogy csak a fenti két cég uralja a mobilipart. Másrészt azonban a felhasználók is jól járnának, ha a Google olyan készüléket dobna piacra, amin csak az Android alapszoftverei találhatók meg. A szolgáltatók és a gyártók extra szoftverei néha fölöslegesek és meggátolják a legfrissebb Android-verzió telepítését.

Tovább

Ajánlókkal bővült a Google Térkép

2013. július 10., 13:56 Módosítva: 2013.07.10 13:56
2

A Google májusban mutatta be az Android beépített térképének új változatát, ami most elkezdett megjelenni a készülékeken. Teljesen átalakult a kezelőfelület, de a motorháztető alatt is nagy változások vannak: a térkép dinamikusan újratervezi az útvonalat, ha valamilyen változás következik be, és kiemelt szerepet kapnak az ajánlók, hogy a felhasználók könnyen megtalálják a jó éttermeket és más érdekes helyeket.

Mivel világszerte több százmillióan használnak androidos okostelefonokat és tableteket, hetekig is eltarthat, amíg mindenkihez eljut a frissítés a Google Play szoftverbolton keresztül. Egyébként legalább 4.0.3-as verziójú Androidot igényel az új térkép, tehát a régebbi telefonok már nem kapják meg ezt a verziót. (Aki nem bír várni, az a saját felelősségére letöltheti a telepítőkészletetaz Android Police oldaláról.)

Tovább

Mindegyik autóba kerülhet kivetítős gps

2013. július 9., 17:28 Módosítva: 2013.07.09 17:28
298

Évtizedek óta vannak olyan navigációs rendszerek, amelyek a szélvédőre vetítik az utasításokat, és ennek hála a sofőrnek egy pillanatra sem kell levennie a szemeit az útról. A Garmin azonban úgy gondolta, hogyvan itt még betömetlen piaci rés, ezért bemutatott egy új kivetítőt (idegen nevén HUD, azaz head-up display), amely állítólag részletesebb információkat közöl, mint a rivális kütyük.

A Garmin HUD bluetooth kapcsolaton köthető össze az iOS-es, androidos és WP 8-as mobilokon futó Streetpilot és Navigon alkalmazásokkal, és a szélvédőre felvitt áttetsző filmre tudja kivetíteni a fordulásokat jelző nyilakat, a következő forduló távolságát, a jármű sebességét, az adott útszakaszon érvényes sebességhatárt, valamint az úticél elérésének várható idejét.

Azt állítja a Garmin, hogy a 130 dollárba kerülő egység magától alkalmazkodik a fényviszonyokhoz, és ennek köszönhetően tűző napsütésben éppúgy láthatók a kivetített információk, mint az éjszaka közepén. A kütyü idén nyáron kerül a boltokba.

41 megapixellel támad a Nokia Lumia 1020

2013. július 9., 11:02 Módosítva: 2013.07.09 12:43
82

Már csak néhány napot kell várni a Nokia Lumia 1020 bemutatójára, amiről a Windows Phone Central szakportál sok izgalmas részletet kiderített. A finn gyártó csúcskategóriás telefonjának hátlapján hatalmas kitüremkedés jelzi, hogy nem szokványos fényképező van benne.

A Nokia sem próbálta leplezni, hogy a tavaly piacra dobott PureView 808 brutálisan jó kameráját kapja meg a Windows Phone 8-at futtató mobil. Az amerikai újságíróknak kiküldött meghívóban az áll, 41 millió oka van annak, hogy megjelenjenek a New York-i rendezvényen, és éppen ennyi pixeles a telefon kamerájának a szenzora.

nokia-41-million

Hogy mennyire jó ez a fényképező, azt a tavalyi berlini IFA kütyükiállításon tapasztaltuk meg, a gigantikus show-t ugyanis a 41 megapixeles kamerával felszerelt PureView 808-cal jártuk végig, és kiváló fotókat készítettünk. A kinagyított fotókon még a piszok is látszott a bemutatott kütyüt tartó hosztesz körme alatt - ezektől a mocskos részletektől persze megkíméltük a kedves olvasóinkat. A PureView 808-at viszont egy pillanatig nem használnánk, mert azon Symbian rendszer fut, ami igencsak elavult a Windows Phone-hoz képest.

Tovább

Komolyan nem kell a mobilra internet?

2013. július 6., 13:36 Módosítva: 2013.07.23 11:19
129

A végtelenségig lehetne vitatkozni arról, hazánkban mennyire drága a mobilinternet, de az a szomorú helyzet, hogy ez szinte senkit sem érdekel. A hírközlési hatóság (NMHH) kutatása alapján sokkal nagyobb gond az, hogy az emberek szerint felesleges mobil eszközzel az internetre csatlakozni. A hatóság megrendelésére készült közvélemény-kutatása azt hozta ki, hogy az emberek alig 8,4 százaléka sokallja a mobilinternet árát, míg 46 százalék azt válaszolta, hogy vezetékes netszolgáltatót használ, és ez így pont jó is neki.

 

Ehhez csapjuk még hozzá azt a további 4,6 százalékot, aki a felmérés szerint nem tudja, hogy mire jó a mobilnet, és így az jön ki, hogy az emberek több mint fele nem látja előnyét a hordozható internetelérésnek. Hogy miért nem, arról fogalmunk sincs, mert saját 6-7 évnyi tapasztalatunk ennek az ellenkezőjét bizonyítja. Nemcsak a netfüggő média világában, de a magánéletünkben is komoly használt vesszük a folyamatos hozzáférésnek. Ehhez nem is kell havonta több gigabájt adatforgalmat generálni, de azt is látjuk, hogy a díjcsomagok kicsit alulméretezettek.

Tovább

Elindult a mobiltárca tesztje

2013. július 4., 15:34 Módosítva: 2013.08.02 10:22
107

Csütörtökön hivatalosan is elindult a mobiltárca hat hónapig tartó tesztje, amiben kétezren vesznek részt. A résztvevők a telefonjuk segítségével fizethetnek azoknál a kasszáknál, amelyek már fel vannak szerelve érintésmentes PayPass banki terminállal. A SuperShop kedvezménypontjaikat is a mobiljukon gyűjthetik. A mobilos rendszer például abban nyújt többet egy hagyományos bankkártyáknál, hogy a felhasználó bármikor le tudja kérdezni az egyenlegét. Persze az is fontos, hogy kevesebb kártyát kell magunkkal hordanunk a pénztárcánkban, ha a plasztiklapokat felváltják a szoftveres megoldások.

Tovább