Friss kommentek

Inforádió

Az Apple viszontperli a Nokiát

2009. december 14., 15:35 Módosítva: 2010-02-24 14:44:38
0

Az Apple viszontkeresettel válaszolt a Nokia által októberben elindított szabadalombitorlási perre.

Az iPhone gyártója azt állítja, hogy nem ők használják jogosulatlanul a finn mobiltelefongyártó fejlesztéseit, hanem éppenséggel a Nokia teszi ezt tizenhárom Apple-szabadalommal. Az Apple szerint a finn cég az iPhone felhasználói felületének lemásolásával próbálja lefaragni a hátrányát az okostelefonok szegmensében.

Minták, színek, csipek

Az Apple szerint a Nokia azért veszített a részesedéséből az okostelefonok piacán, mert a régi típusú modelleket erőltette egy olyan időszakban, amikor az újszerű interfészek egyre népszerűbbé váltak. Szerinte a Nokia többek között a telefon és a számítógép összekötését, a telekonferenciát, az érintőképernyős menüket, a csipek energiafogyasztásának csökkentését, valamint a grafikus felhasználói felületen a minták és színek absztrakcióját leíró szabadalmakat sérti.

A Nokia októberben tíz, alapvető mobilkommunikációs technológiákat (gsm, 3G) leíró szabadalom megsértése miatt indított pert. A finn gyártó szerint az Apple többszöri megkeresés ellenére sem volt hajlandó megvenni a technológiák felhasználási jogát, és ingyen akar élősködni a Nokia fejlesztésein.

Adok-kapok

A szabadalombitorlási pereket gyakran csak arra használják a cégek, hogy nyomást gyakoroljanak a riválisaikra, ha zátonyra futottak a tárgyalások. Viszontkereset esetén általában peren kívül megegyeznek. A Nokia egyelőre nem kommentálta a hírt, csupán annyit közöltek, hogy tanulmányozzák a periratot, és „kellő időben” reagálni fognak.

Elkészült a Google mobilja

2009. december 14., 11:39 Módosítva: 2009-12-15 15:34:55
9

Korábban cáfolta a Google, hogy saját mobiltelefont készít, most mégis előkerült néhány raklapnyi készülék. Az első szállítmányból ugyan csak a keresőcég mérnökei kaptak, hogy a mobillal való játszadozás közben felderítsék a hibákat, de 2010 elején mások is hozzájuthatnak.

Pénteken megjelent néhány kép egy titokzatos mobilról, amin Android fut, és hamar felbukkantak a Twitteren a készülékről szóló bejegyzések. A rövid megjegyzések többnyire a Google alkalmazottjaitól érkeztek, mert most még csak ők férnek hozzá a mobilhoz. Ez az ajándékozás a Google fejlesztési politikájának a része: megeszik, amit főztek, azaz a mobillal lehetőséget adnak a dolgozóiknak, hogy kipróbálják az általuk fejlesztett Androidot, teszteljék a rajta futó szolgáltatásokat.

nexusone1

A Wall Street Journal kiderítette, hogy a Google mobilját - amit évek óta vár a nagyközönség - jövőre piacra dobják Nexus One néven. A név valószínűleg nem végleges, hanem csak egy fejlesztői kódnév, és a Blade runner című film droidjaira utal. Az üzleti napilap szerint a hardvert a tajvani HTC gyártja, ami nem meglepő, hiszen ők készítették el a világ első androidos mobilját, a T-Mobile G1-et is.

Akáminek is hívják a Google mobilját, a legfontosabb összetevője a szoftver lesz. Állítólag minden egyes részét a Google tervezte meg, a programok kódjától egészen az interfész dizájnjáig.

Sokan azt várják, hogy a Google csúcskategóriás mobilja olcsó lesz, mert reklámok is megjelennek rajta. Ezt a feltételezést részben alátámasztja, hogy a Google nemrég megvette a mobilreklámmal foglalkozó AdMob nevű céget, és a saját mobilján szabadabban garázdálkodhat a hirdetésekkel. Az epés megjegyzések szerint félperces reklámblokkot kell majd végignézni minden egyes telefonhívás előtt. Ez nem valószínű, mint ahogy az sem, hogy a Google egyedül küzd majd a vevőkért. Az All Things Digital úgy tudja, hogy a keresőcég mobilszolgáltatókkal is együttműködik, és az USA-ban a T-Mobile lesz a partnere.

nexusone2

Kevés információ szivárgott ki a hardverről. A Google-mobil vékonyabb az iPhone-nál, és öt megapixeles a kamerája. A TechCrunch szerint Snapdragon processzor van benne, ennek az 1 GHz-es változata van többek közt a HTC HD2-ben is. A nagyfelbontású OLED-kijelző 3,7 hüvelykes, felülete kapacitív, azaz a finom érintés érzékeli, Még nem biztos, hogy több ujjal vezérelhető, mint az iPhone. Nincsenek rajta gombok, de aki nem szeret virtuális billentyűzeten gépelni, az akár diktálhat is a beszédfelismerővel felszerelt mobilnak.

Két mikrofon van rajta, amelyekből az egyik a környezeti zajokat érzékeli. Ezzel a módszerrel kiszűrhetők a zajok, és javítani lehet a telefonhívások minőségét. A mobilban természetesen lesz műholdas navigáció, wifi, bluetooth, digitális iránytű. Ellentmondásos hírek érkeztek arról, hogy az Android melyik verziója fut rajta. Egyes feltételezések szerint ugyanaz, mint az USA-ban piacra dobott Motorola Droidon (2.0.1), míg mások szerint egy még nem nyilvános verzió, a 2.1-es fut a készüléken.

Jobb a nagypofájú Windows Mobile

2009. december 14., 09:30 Módosítva: 2009-12-15 15:34:55
0

Emlékeznek a Wintel elnevezésre? A mozaikszó a Windows és az Intel közti kapcsolatra utal, ami körülbelül abból állt, hogy minden új Windows megvásárlásakor az emberek rohanhattak a boltba új Intel processzorokat venni. Az operációs rendszer ugyanis egyre erősebb processzort és több memóriát igényelt.

A gyengébb gépeken is futó Windows 7 véget vetett ennek az esztelen rohanásnak, de csak a számítógépeken. Most az okostelefonoknál hasonló az operációs rendszer és a hardver közti kapcsolat. A helyzet annyival bonyolultabb, hogy az extra szoftverek és szolgáltatások is növelik a rendszer erőforrásigényét.

Windows biturbó

Tesztünk alanya, a HTC HD2 megmutatta, hogy a Windows Mobile 6.5 operációs rendszer sokkal jobb is lehet, ha jó mellette a köret. Rögtön a megjelenésekor kipróbáltam a Windows Mobile 6.5-ot, de nem ájultam el tőle. Az új HTC HD2 egészen más reakciót váltott ki, az első pillanattól azt éreztem, hogy ezen az erős gépen még az ósdi alapokra épülő Windows Mobile is elég jól pörög, szerethető. Ez nem a Microsoft érdeme, a hardvert összerakó HTC szoftvereivel is sokat hozzáadott az felhasználói élményhez.

A 180 ezer forintos mobil szinte bármilyen élethelyzetben a szemgolyóink elé tudja vetíteni a weben lévő tartalmakat, a reggeli kávé szürcsölgetése közben végigolvashatók rajta a reggeli újságok. Az Index néhány másodperc alatt betöltődik, a Facebookon pedig megnézhetjük, hogy ki mivel töltötte az előző estét. A gigantikus 4,3 hüvelykes kapacitív érintőkijelzőn és a 800x480 pixeles felbontáson élmény a tartalomfogyasztás.

Vannak persze hibák is, például a weboldalakon a legördülő menük kezelhetetlenek. A Portfolión például nem tudtam kiválasztani a megfelelő befektetési alapot, a Google News felületén nem lehetett magyarról amerikai hírekre váltani. A nagy felbontás miatt teljes nézetben túl szögletesek a betűk, igaz, a cikkekre nagyítva már szépek.

Sajnos a Flash alapú videókról le kell mondani, a YouTube külön kliensprogramban fut, más videós portál pedig sehogyan nem elérhető. Plusz egy csapás a videózni vágyó júzerre, hogy a Windows Mobile nem kezel alapból minden formátumot. A linuxos Nokia N900-nak meg sem kottyant egy dvd-ről lementett, átkonvertált videófájl, de a HTC HD2 nem tudta lejátszani. Úgy kell levadászni a kódolókat.

Sárkányos csapás

A HTC HD2 az operációs rendszere alapján közelebb áll a mobilokhoz, mint a számítógépekhez, de a hardvere alapján egyértelműen a zsebszámítógépnek nevezett N900 versenytársa. Processzora 1 GHz-es Snapdragon, aminek mindig érezhető az ereje.

Egyáltalán nem akadozik a menü megjelenítése attól, hogy az időjárásjelző modulon mozognak a felhők és borús időben potyognak a virtuális esőcseppek. A képnézegetőben tologatható képek azonnal reagálnak az érintésre, pontosan követik az ujj mozdulatát. Korábbi modelleken is voltak ilyen látványos hatások, de másodperces késéssel mozdultak el a képek.

A júzer minden parancsára azonnal reagál a készülék. Van benne 448 megabájt RAM, ennek köszönhetően egyszer sem sikerült kifogyni a memóriából, a HD2 tárhelye viszont csak akkora, amekkora microSD kártyát veszünk hozzá.

Hasonmásverseny

A HD2 nem attól jó, hogy Windows fut rajta, hanem attól, hogy HTC fut rajta. A tajvani gyártó kényelmesen használható, Sense nevű kezelőfelületén minden fontos funkció elérhető, csak a hardveres Windows-gomb és a start menü jele hívja fel a figyelmet arra, hogy a mobilhoz a Microsoftnak is van némi köze.

Nagyon okos döntés volt a HTC-től, hogy elkezdtek foglalkozni a kezelőfelülettel, mert ezzel tudja megához kötni a fogyasztót. Még ennél is jobb húzás volt, hogy az Androidon és a Windows Mobilon lévő kezelőfelülete egyre jobban hasonlít egymásra. Ezzel ugyanis a HTC csökkenti az operációs rendszer jelentőségét, és nem a Microsofthoz vagy a Google-höz, hanem magához köti a júzereket.

A Microsoft szempontjából viszont rossz hír, hogy a HTC már elkészítette a HD2 androidos verzióját, ami jövő januárban megjelenik.

Erőtlenül támad a mobilos Firefox

2009. december 11., 09:55 Módosítva: 2009-12-11 09:57:05
0

A számítógépeken a Firefox a második legnépszerűbb az Internet Explorer után, de a mobilokon késve jelenik meg a nyílt forráskódú böngésző. A norvég fejlesztésű Opera Mini az olcsóbb mobilokon népszerű, míg az okostelefonokon a Webkit-alapú brózerek vannak többségben: ilyen az iPhone, az Android és a Nokiák böngészője is.

Jay Sullivan, aki a Mozilla mobilos fejlesztéseit irányítja, december közepére k ígérte a mobilos Firefox kiadásra jelölt változatának a megjelenését (ez az RC, azaz Release Candidate). A Mozilla nem támad teljes erőbedobással, a brózer eleinte csak az új Nokia N900 zsebszámítógépen lesz futtatható. Windows Mobilon jövőre jelenik meg, az androidos verzió fejlesztését pedig nemrég kezdték el.

A mobilos Firefox nagyon hasonlít a számítógépeken futó Firefox 3.6-ra, mert ugyanarra a kódra épül. A kapcsolatot erősíti, hogy a Weave nevű kiegészítővel elméletileg szinkronban lehet tartani a mobilon és a pc-n lévő könyvjelzőket, jelszavakat, sőt még a megnyitott böngészőfüleket is. A Firefoxra több mint 30 kiegészítőt telepíthető, ilyen például a hirdetéseket blokkoló AdBlock Plus és a No Script.

Erre a két kiegészítőre nagy szükség lesz, mert a Firefox bétaváltozata még a Nokia N900 erős hardverén is iszonyúan lassú, ha az Index.hu reklámokkal tarkított nyitóoldalát töltjük be rajta. Az oldalt 30-40 másodperc alatt tölti be, és ezután is hosszú másodpercek alatt lehet csak lejjebb gördíteni. Reklámok nélkül megy minden, mint a karikacsapás, feleannyi idő alatt betöltődött az Index.

Kipróbáltam a Weave szinkronját, de egyelőre nem működött jól: a mobilos Firefox azt hazudta, hogy nincs szinkronizálható tartalom, pedig öt perccel előtte kézzel szinkronizáltam a pc-s böngészőt a Weave szerverével.Remélem a végleges változat jobb lesz a bétánál, mert jelenleg az N900 eredeti böngészője, ami szintén a Firefox kódjára épül, sokkal gyorsabb és használhatóbb.

A több jobb?

Természetesen sok műszaki újdonság van a Firefoxban, például össze tudja kötni a weboldalakat a telefonba épített GPS-szel, így például könnyebb lesz megtalálni a közeli éttermeket.

Jövőre belekerül a többujjas vezérlés támogatása, a mobil kamerájának a vezérlése, és a WebGL gyorsítja majd a 3D grafikákat. A könyvjelzőket szinkronizáló Weave már nem kiegészítő lesz, hanem beépítik a böngészőbe,  és gyorsabban futnak majd a JavaScript programok.

Kérdés, hogy ha a Firefox bétája a Nokia csúcsgépén küzd az animált reklámokkal, akkor milyen erős hardver kell majd az extrákkal kibővített böngésző futtatásához.

Kirúgták a twitterező Vodafonost

2009. december 9., 16:34 Módosítva: 2009-12-16 10:11:34
405

A Vodafone menedzsere lett a Twitter első ismert magyar áldozata. Mint megírtuk, a T-Mobile a pénteki leállása alatt nem tudott kommunikálni, így egész délelőtt fogalma sem volt az országnak arról, hogy a szolgáltató hálózatán miért csak akadozva lehet telefonálni. A T-Mobile egy Twitter-üzenetben közölte: "A hálózati problémával kapcsolatban lesz hivatalos tájékoztatás. Türelmeteket kérjük!"

Frappánsan reagált erre a Vodafone hivatalos Twitterét kezelő marketinges: "OK, csörögjetek ránk ;) RT"

Gondolom a poént nem kell elmagyarázni senkinek, ezúton is köszönjük a Vodafonnak a szórakoztató perceket. Még a Google hirdetéseiben is megjelent, hogy a leállás alatt Vodafonnál lehet telefonálni.

Óvatosnál is óvatosabb

A Vodafone délután hivatalosan közölte, hogy nincs köze a válaszokhoz. Viszont szívesen adnak segítséget a T-Mobile-nak.

Először azt hittem, hogy ez is a poén része. Nyilvánvaló, hogy a T-Mobile a hálózata közelébe sem engedi a rivális Vodafone embereit, még akkor sem, ha segítenének. A vállveregetés ilyenkor nem segít, de a Vodafone Twitteres válasza talán egy fanyar (na jó: igen fanyar) mosolyt kicsalt a T-Mobile kommunikációs gárdájából. Egy null oda, visszakapjátok - gondolhatták a T-Mobile sajtósai.

Aki figyeli az amerikai mobilszolgáltatók hirdetéseit, ennél sokkal élesebb támadásokat láthat, nemrég például a Verizon ment neki az AT&T-nek, és a balhé a bíróságot is megjárta. A megtámadott AT&T végül inkább visszavonult.

A Vodafone úgy értékelte, hogy a twitterező menedzser engedély nélkül és sportszerűtlenül nyilatkozott a versenytárs problémájáról. A viselkedése ellentétes a tisztességes versennyel, és úgy ítéltük meg, hogy ezért elbocsátás jár, mondta az Indexnek Suba János a cég kommunikációs igazgatója.

Most már a tartalomra kell koncentrálni

2009. december 9., 10:30 Módosítva: 2009-12-17 10:41:39
0

Magyarországon és az Európai Unióban jó az infrastruktúra, mondta Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke. Szerinte a politikának most már főleg a tartalomszolgáltatás segítésével kell foglalkoznia, mert még mindig sok embert nem érdekel az internet. Közben persze meg kell teremteni a következő európai sikertörténetet, a 4G-s szolgáltatást.

Fontos időszakot zárt le az Európai Unió, amikor két év munka után minden szinten elfogadták az új hírközlési keretrendszert, valamint több más fontos lépést. Ezzel egységesebbé vált az európai távközlési piac, jövőtálló lett a szabályozás, és megteremtődött a negyedik generációs mobilhálózatok alapja.

Nagy siker, hogy az összes európai ország támogatta a digitális televíziózás bevezetésével felszabaduló frekvenciasáv felszabadítását, mondta Pataki Dániel. Ebből ugyanis egy 72 MHz szélességű sáv akár a negyedik generációs mobiltechnológia, az LTE bevezetésére is felhasználható lesz. Ez lehet az EU következő sikertörténete, ha ugyanúgy sikerül világszerte elterjeszteni, mint a most több milliárd ember által használt gsm-et.

A következő időszak európai szinten a szabályozásban csendesebb lesz, hiszen most kezdődik az a 18 hónapos időszak, amikor a tagállamok a saját jogrendjükbe ültetik át a most meghozott szabályokat , emellett ebben az időben áll majd fel az új európai távközlési hatóság is, immár várhatóan az új biztos, Neelie Kroes irányításával.

A következőkben pedig nem elsősorban  az infrastruktúra szabályozásán lesz a fókusz, hanem a tartalmakon és a fogyasztókon.

pataki daniel

Pataki Dániel szerint Európa és Magyarország is nagyon az infrastruktúrára koncentrált az elmúlt időszakban, de hiába van viszonylag nagy kapacitású szélessáv az otthonokban elérhető áron, ha a fogyasztók jelentős része nem használja ezeket a szolgáltatásokat, ha nem érdeklődnek az internet és az internetes lehetőségek iránt.

Ezt  a helyzetet mindenképpen kezelni kell, hasznos és motiváló tartalmakkal, oktatással.

Még mindig a sáv

Magyarországon viszont most a legforróbb téma még mindig az infrastruktúra, ezen belül is a GSM-szolgáltatásra használt 900MHz-es sáv újrahasznosítása. Az EU ugyanis már megengedi, hogy ezen a frekvencián is működhessen 3G, és így olcsóbban lehet hálózatot építeni.

Ezzel kapcsolatban Pataki Dániel elmondta, hogy a következő időszakban sok frekvencia  áll majd a szélessávú technológiák rendelkezésére, hiszen a 900MHz-en és a digitális tévé bevezetésekor felszabaduló 800MHz-en kívül még a 2,6 GHz-es tartományban is lesz szabad frekvencia. Viszont ezzel egy időben a mobilnet sávszélessége és vele együtt az  igények is nőnek. Az NHH feladata egy stabil, kiszámítható szabályozási terv megalkotása, ami továbbra is fenntartja a versenyhelyzetet.

Nagyon sok feladata van a magyar kormánynak és az NHH-nak, a frekvencia használatát ugyanis a szomszéd országokkal is egyeztetni kell, emellett át kell tekinteni a hazai frekvenciadíjak rendszerét is és az egyes blokkok távközléspiaci szerepét és lehetőségét.

Pataki Dániel szerint a mostani frekvenciadíjrendszer egy korábbi távközlési világban alakult ki, és változtatásra szorul, mert a jelenlegi modell nem ösztönzi kellően a szélessávú hálózatok fejlesztését, ez pedig nem segíti elő a növekedést, a vidéki területekre való benyomulást. Az NHH ezért azon gondolkozik, hogy miként lehet kiszámítható, a beruházásokat és a fenntartható versenyt ösztönző díjstruktúrát kialakítani.

Bicskával megyünk a dzsungelbe

2009. december 8., 10:25 Módosítva: 2010-03-24 12:09:40
3

Tíz évre szóló kutatási stratégiát készített a magyar mobiltechnológiai cégeket tömörítő Mobilitás és Multimédia Klaszter. A terveket kedden mutatják be a Nemzeti Kutatási Technológiai Hivatalnak (NKTH), és nem mellékesen olyan nemzetközi befektetőknek, akik úgy 50 milliárd forintnyi tőkét képviselnek. Lemák Gábor, a klaszter igazgatója elmondta, hogyan készülnek 2020-ra.

Több mint hatvan cég tagja a klaszternek, hogyan lesz ebből közös statégia?

A gazdasági válság közepette nehéz megmondani, hogy 2020-ig minek kell megtörténnie. Nem vagyunk hozzászokva. Bármennyire is a magyar mobiltechnológiai cégek krémjéről van szó, egy kezemen meg tudom számolni, hogy a 62 tagból mennyinek van két évnél hosszabb időre szóló stratégiája. Naivan azt hittük, hogy összeülünk, a nagyok megmondják, hogy mi a jövő, a kicsik megmondják, hogy tudnak-e csatlakozni. Ehhez képest a legtöbben a napi túlélésre vannak felkészülve, hogy holnap kifizetik a Mancikát.

Mi ennek az oka?

Lemák Gábor (fotó: Barakonyi Szabolcs)
Lemák Gábor (fotó: Barakonyi Szabolcs)

Ma Magyarországon nem létezik a vállalkozói kultúra. A vállalkozások valószínűleg több mint 90 százaléka lelkesedésből létrejön, megcsinálják az ötletet, de megáll a sztori, amikor ezt el is kellene adni. Nincs hasznosítás, mert nem értünk a piacelemzéshez. Rengetegen jöttek, hogy van egy ötletük, és sokszor meg kellett kérdezni: a Google.com-ot ismered? Beírná legalább magyarul a keresőkifejezéseket, egy csomó magyar cikket kapna, hogy az ötletet már nem kell feltalálni. Vagy ha mégis szétnézett, akkor nem tudja megmondani, hogy mennyi pénzre van szüksége. Rávágja, hogy százmillióra, de azt nem tudja megmondani, hogy miért.

Csak ezek után jön a kérdés, hogy miként tervezi a következő két évet, amikor megjelennek a versenytársak is, és lemásolják. Meg kell tudni mondani,  hogy mitől fogsz túlélni, és nem három hónapos sztorivá válni, mint egy zenei album. Sajnos nem jött létre az az intézményrendszer, ami a világpiacra tudna kipörgetni magyar sikereket. Az elmúlt öt évben 40 milliárdot osztottak ki regionális tudásközpontoknak, és nincs világpiaci eredmény.

Lemák Gábor

Ezért ilyen távoli időpontra, 2020-ra határozták meg a célokat? Kell idő, amíg egyáltalán képesek leszünk 5 éves stratégiát készíteni?

Négy év alatt nem lehet semmit sem csinálni. Az izraeli technológiai inkubációs program, ami a második legjobb a Szilícium-völgy után, 8 évig veszteséges volt. Két évvel ezelőtt még nem volt MM Klaszter. Az egész irodát, menedzsmentet 100 millió forintból finanszíroztuk, felét a tagok, felét az állam fizette. Most 10 olyan nagy projektünk van, aminek a teljes értéke 4 milliárd forint, ennyibe kerül a megvalósításuk. Nagyon remélem, hogy újabb 2 év alatt eljutunk oda, hogy ebből a 10 projektből 8-at sikeresen megvalósítunk, és sikeres lesz, piacra lehet vinni. Az utána a következő két évben ebből szeretnénk elérni 10 milliárdos árbevételt. Ez 6 év, ennyire szükség van.

Lehet jövőbiztosan tervezni? Rengeteg más ország kutatói dolgozhatnak hasonló projekteken.

Azt vettük észre, hogy 2020 nagyon közel van. Az Európai Unió, bármennyire is bürokratikus és lomha, egy valamit jól csinált. A Future Emerging Technologies programban összegyűjtötte azokat az alapkutatásokat, amiket ma kell elindítani, hogy 10 év múlva termék legyen belőlük. Amikkel megverhetjük USA-t, Japánt. Megnézték, hogy miben vagyunk a legjobbak, és ezeket elkezdték finanszírozni. A stratégia megalkotásakor mi is megnéztük, hogy az EU a milyen programokba fektetett súlyos eurómilliókat, ilyen például az agyinterfész, a kontextustudatos technológiák. Aki az iparágunkban nem veszi figyelembe a FET-et, az széllel szembe pisil, és ez vagy bejön, vagy nem. Az esetek többségében nem jön be.

Lemák Gábor

Ezen belül kell olyan területeket keresni, amit még nem vittek el mások?

Nem tudunk mást csinálni, innen nem tudjuk alakítani a fő irányzatokat, a mainstreamet. Nézni kell, hogy a világban meghatározó kutatóhelyek, mint az MIT, vagy az ázsiai fejlesztőközpontok min dolgoznak, és a tudományos disszertációkból ki kell találni, hogy merre megy az USA, Kína, Japán. Ez nagyon kemény meló, viszont megkerülhetetlen. Nekünk azt kell keresni, hogy mivel mehetünk oda a svédekhez, milyen pici részre tudjuk azt mondani, hogy ebben jobbak lehetünk, és hozzá tudnánk adni a tudásunkat.

Egy éve feltették ezt a kérdést a svédek, erre Magyarország adott egy több oldalas anyagot arról, hogy mi találtuk fel az infokommunikációt, és hogy mi mindent tanítunk az egyetemeken. Na ekkor kiestünk. Nem tudtuk megmondani, hogy Magyarország miben jó. Mindent finanszíroztunk, a repülőgépgyártástól a kompzit anyagok feltalálásán át a géntechnológiáig.

Minden egy kicsit beindult, és kihullottak az életképtelen dolgok?

Az a gond, hogy mindenkinek kevés pénzt tudtunk adni, ezzel fragmentálttá vált a finanszírozási politika. Erre tavaly kitalálta az állam, hogy legyenek húzóágazatok, és az NKTH a platfomok közül kiválasztotta a legjobbakat. Végre eljutottunk oda, hogy meg tudjuk mondani, miben vagyunk jók. Mi is azzal kezdtünk foglalkozni, hogy mi az a kicsi, amiben a saját területünkön belül jók vagyunk. Voltak például prototípusversenyek is, ami olyan mint a Megasztár. A fejlesztő tíz percben elmondhatja, hogy mi a terve, és a fejesek elmondják, hogy mehet-e a következő fázisba. Négy prototípus eljutott oda, hogy közösen hasznosítják, háromnál pedig már van szerződés is.

Ezeket mikor láthatjuk kész termékként?

Már zajlik a tesztelés, az egyiket idén év végén bevezetik.

Ez a prototípusverseny végül nyilvános is lesz, mint a tévés Megasztár, és bevonják a társadalmat is a fejlesztésbe? Ilyesmiről is van szó a stratégiai összefoglalóban.

Ma a fejlesztők a pénzosztóhoz mennek kilincselni, aki néhány hónap múlva talán utánajár, hogy mi lett az ötletből. Erre kap egy papírt vagy egy cd-t, valami forráskóddal, és vakarhatja a fejét, hogy ez hogyan működik. Hol a termék? Na, az nincs, csak valami alfa verzió. Ezt el kell törölni. Azt szeretnénk, hogy ne adjanak előre pénzt. Működő dolgokat, béta verziókat díjazzanak.

Nem kell feltalálni a spanyolviaszt, példának jó az Xprize. Ebben először 10 millió dollárt adtak az első magánűrhajósnak, és kellett 10 év, hogy megvalósuljon. Nem lapátolták a pénzt egy kutatóközpontba, hanem annak utalták át a pénzt, aki végül megcsinálta. Iszonyúan sokan rámozdultak, és mi lett az eredménye? Most már van tíz hasonló díj, a Google is beszállt.

Lemák Gábor

Ezt akarjuk megvalósítani kicsiben?

A mi méreteinkhez igazítva, egy-egy meghatározott területen. Már látjuk, hogy mik az előnyeink, milyen területeken kellene megmozdulni. A verseny szólhat középiskolásoknak, egyetemistáknak, induló cégeknek is. Emellett kell nekik inkubációs intézmény is, ahová bemehetnek, segítenek nekik, és figyelmeztetik őket, hogy ezt majd el kell adni, kell marketing, üzleti terv. Ezen kívül kellenek pénzügyi igazgatók, akik gatyába tudják rázni a fejlesztőcégeket. Az ötletember kalandozik, eladósodik, nem tudja fizetni a számláit. A pénzügyi igazgató lecsupaszítja az álmodozást, és elmondja, hogy mennyi pénzből kell megcsinálni.

Vannak alulról jövő kezdeményezések is, mint a Fogasház, AKKU, Tűzraktér. Ezeket az Y generáció rakta össze, és nem magyar találmány, a világon mindenhol jól működnek. Ezekben a feltalálók és a művészek egymást segítve maszatolnak. Nagy dolgokat még nem raktak le, de nem szabad bántani, jó kezdeményezés.

És nyakunkon a Z generáció, akik már online videoszerkesztőt használnak, zeneszerkesztőt, és így kommunikálnak egymással. Ők már nem fognak versesköteteket bújni, de készítenek egy animált montázst, és azzal mondják el a másiknak, hogy szeretik. Halvány fogalmunk sincs, hogy ez a generáció milyen dolgokat fog lerakni, de nekik kell termékeket fejlesztenünk. Legszívesebben már az óvodába bevinnénk a Lego Mindstorms robotprogramozást. A lényeg a kreativitás, hogy a fiatalok új technológiákban tudjanak gondolkodni. Természetesen erősíteni kell a reáltudományokat, a PhD képzést, és meg kell adni az infrastrukturális hátteret.

Mennyi pénz kell minderre?

2010-2015 között körülbelül 12 milliárdot kell elkölteni, hogy 2020-ra legyen egy-két magyar hightech termék. A teljes magyar költségvetésben ez semmi.

Mik azok az irányok, ahol lehet esélyünk nagyot dobbantani?

Már majdnem mindenkinek olyan telefonja van, ami tele van szenzorral, mindegyikben van kamera, fényérzékelő, terjed a gps és a mozgásérzékelők. Öt év múlva még több ilyen telefon lesz, és az egész világ be lesz szórva szenzorokkal. Iszonyatos mennyiségű adat keletkezik, és ezeket az adatokat fel kell dolgozni. Ebben világelsők vagyunk,a Gravity például nemzetközi szinten az élen teljesített.

Nem hiányzik egy nagy multicég, aki kiviszi a magyar fejlesztést a világba?

Nem állunk rosszul, nemrég csatlakozott hozzánk a Nav n Go, amelynek vannak jó kapcsolatai. Be lehet jutni a nagyokhoz. Az a lényeg, hogy nem a levegőbe beszélünk, hogy majd mi fejlesztjük le a netbook 3.0-át. Sokan mondanak ilyet, aminek nincs alapja. Szerényen meg kell mondani, hogy mire vagyunk képesek, mit tudunk. Egy ilyen projektet kell végigcsinálni, egyszer kell nagyot dobbantani. Tudjuk, hogy bicskánk van és a dzsungelbe megyünk, de nagyon lelkesen.

Hatóság vizsgálja a T-Mobile üzemzavarát

2009. december 7., 19:21 Módosítva: 2009-12-08 19:44:35
1

A Magyar Telekom hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy a hiba mértéke nem haladta meg a vállalt 99,8 százalékos rendelkezésre állási mutatót, ezért nem keletkezett kötbérfizetési kötelezettség. A Magyar Telekom az általános szerződési feltételeiben a probléma jellegének megfelelő hiba kijavítására vállalt határidőt nem lépte túl.

Pataki Dániel, a hatóság elnöke elmondta: az ászf alapján 6-7 eset is vonatkozik a szolgáltatás ideiglenes szüneteltetésére és a hálózati hibákra, ezért egyelőre nem tud többet mondani az esetről. Mivel egy ilyen leállás nagyon sok ember életét megkeseríti, az NHH egyeztetést kezdeményez a szolgáltatókkal arról, miképpen lehet a legjobban kezelni egy ilyen üzemzavart.

A Magyar Telekom az MTI-nek azon kérdésére, hogy összesen hány előfizetőt érintett az üzemzavar, nem tudott pontos számot mondani, mivel a hiba nem állt fenn folyamatosan, és bizonyos, elsősorban a hálózaton belüli hívásokat érintett. Közölték, hogy az ügyfélszolgálat a probléma észlelését követően azonnal megkezdte a tájékoztatást, de a hiba tartalmának, kiterjedésének pontosítása időt igényelt.

Az NHH két hét múlva tájékoztat a részletekről.

Pénteken hívásindítási problémák voltak a Magyar Telekom mobilhálózatában - elsősorban a hálózaton belül -, ami csak délutánra szűnt meg. A T-Mobile előfizetői pénteken azt tapasztalták, hogy a hívott fél nem elérhető, mintha ki lenne kapcsolva, így sok esetben a hangposta jelentkezett be. Átmenetileg zavar volt az sms-ek továbbításában is. A Magyar Telekom a fennakadásokat kora délután egy előre tervezett éjszakai munka során keletkezett váratlan szoftverproblémával magyarázta.

A Telekom pénteki közlése szerint minden szükséges lépést megtett, és a hálózati hibából eredő kötelezettségeit is megvizsgálta. Bár a szolgáltatás kiesése miatt kötbérfizetési kötelezettsége nem áll fenn, az ügyfeleknek okozott kényelmetlenség miatt előfizetőnként 10, hálózaton belül lebeszélhető percet biztosít díjmentesen.

Az NHH októberi adatai szerint 11,696 millió mobil ügyfél volt Magyarországon, ennek 44,28 százaléka, csaknem 5,2 millió volt T-Mobile előfizető.

Instant pénzszórás wifivel

2009. december 7., 09:05 Módosítva: 2009-12-09 15:37:27
0

Egy modern embernél legalább két olyan hordozható eszköz van, amivel eléri az internetet. Menet közben böngészhetünk játékkonzollal, netbookkal, laptoppal, mobillal és médialejátszóval, vagy novellákat tölthetünk le a könyvolvasóra. Csakhogy nem használhatjuk több SIM-kártyán ugyanazt a korlátlan mobilnetes díjcsomagot, és a gyártók is inkább a wifit részesítik előnyben. Ha egyetlen előfizetéssel, de több kütyüvel akarunk netezni, akkor muszáj közbeiktatni valamit.

Ideális jelölt erre a feladatra a Novatel MiFi, ami öt másik eszközt tud ellátni hozzáféréssel, és saját akkuja van. Négy órán át bírja a terhelést, és körülbelül 40 óra készenléti időt biztosít.

A Mifi felcsatlakozik a mobilnetre, míg a laptop, a mobil és a többi kütyü wifin csatlakozik a Mifire. Ez sokkal egyszerűbb, mint a bluetooth, mert nem kell párosítani és hitelesíteni a hálózat tagjait, és a Windows sem akar eszközmeghajtót telepíteni. Beírjuk a laptopon a kódot, és máris van internet.

MiFi2352 BlK MiFi TRANSLORES.png

Van WEP-WPA2 titkosítás, és lehet kód nélkül is nyomulni, amennyiben nem gond, hogy a villamoson még négyen ezzel a hozzáféréssel fészbukolnak majd. Tapasztalatból mondom: modern embertársaink azonnal megtalálják a szabad hotspotot és rácsatlakoznak.

mifi01.PNG

A Mifi nem lassította a hozzáférést, a Pannon hálózatán átlagosan 3,28 megabites letöltési sebességet és 1,14 megabites feltöltést mértem, 101 ezredmásodperces késleltetéssel. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a kütyüvel lehetett játszani a World of Warcraft online játékban, és a mobilos böngészés sem lett érezhetően lassabb. A Mifit a Pannon árulja, egy éves Éjjel-Nappal Flexi előfizetéssel 40 ezer forintért.

Pénzégetők

Mobilból is lehet hotspot, és a legegyszerűbb megoldással a HTC vadonatúj Touch HD2 mobilján találkoztam. A 180 ezer forintos okostelefon pár kattintással hotspottá alakul, és máris lehet szörfölni a netbookon vagy a laptopon. Ezzel a telefonnal átlagosan 2,51 megabites letöltési sebességet és 1,04 megabites feltöltés mértem, ugyanolyan késleltetéssel.

A mobilos megosztás nem újdonság, a Nokia E51-emen fél éve használom a JoikuSpot nevű szoftvert, ami a Symbiant futtató mobilokat alakítja át hotspottá. Innen tudom, hogy a szoftveres megoldások használatakor nem szabad otthon felejteni a töltőt, mert gyorsan lemerül az akku, amit a kis kijelzős, alkalmi mobilnetezésre készítettek fel. A mobil ráadásul nem vágható zsebre, mert eléggé felforrósodik.

A Joiku fejlesztői itt nem álltak meg, már készül az új JoikuBoost, amivel lazán elszórhatjuk minden pénzünket mobilnetezésre. A szoftver a mobilos hotspot ötletének pont a fordítottja, mert nem egy eszköz ad többnek hozzáférést, hanem több eszköz egynek. Ezzel a szoftverrel akár öt mobil láncba köthető, tehát ha van öt mobilnetes előfizetésünk, akkor mindet egyszerre használhatjuk, és (elméletileg) összeadódik a sávszélességük.

Drágán gyorsítják a netet
Drágán gyorsítják a netet

Két mobilt kötöttem össze, egy Nokia E51 Pannonon, egy Nokia E97 T-Mobilon kapcsolódott a netre. A béta állapotú program nagyon kezdetleges, ugyanis csak 1,7 megabites letöltési sebességet és 0,5 megabites feltöltést mértem, aminél az E51 még egymagában is jobb volt. Nagyon úgy tűnik, hogy nem ez lesz a mobilnet jövője, persze még kifejlődhet belőle a wifi jövője, majd ha a gyártók mindenbe SIM-kártyát raknak, mi viszont csak egyetlen eszközzel akarunk netre csatlakozni.

Szexi lesz a Symbian

2009. december 4., 10:59 Módosítva: 2009-12-04 10:59:10
0

Most még csak papíron léteznek a Nokia új érintőkijelzős eszközei, amelyek az iPhone-hoz hasonlóan működnek, de legfeljebb egy évet kell várni a megjelenésükre. A Nokia egy befektetőknek tartott fejtágításon elmondta, hogy nem a Symbiannal vannak problémák, hanem annak a kezelőfelületével, ami nagyon pontos felismerés.

A Nokia még nagyobb lendülettel fejleszti tovább a Symbiant. 2010-ben ujjal vezérelhető (multitouch) érintőkijelzős mobilokat dob piacra, és csökkenti a legfontosabb funkciók eléréséhez szükséges lépések számát, írja az Engadget kütyüblog. Kedvenc zenéinket és videóinkat például a mostani nyolc helyett két érintéssel elérjük majd.

Háromszor gyorsabb lesz az interfész, mint a mostani symbianos csúcskészülékeknél, és eltávolítanak 350 utálatos, fölösleges és zavaró figyelmeztetést, amelyekkel most agyonvágják a felhasználói élményt.

Teljesen átalakul a portfolió, és jövőre búcsút mondhatunk a szokványos felépítésű, azaz 9 számgombbal vezérelhető mobiloknak. Most a Nokiák több mint fele ilyen, 2010 végére kevesebb, mint negyede lesz szokványos. Helyüket érintőkijelzős és qwerty gombos mobilok veszik át. A Nokiák negyede lesz egyszerre érintőkijelzős és qwerty-s.

Árkartell miatt perel a Nokia

2009. december 2., 16:05 Módosítva: 2009-12-14 12:21:12
0

A Nokia szerint 1996 és 2006 között túl magas árat fizetett az lcd-kijelzőkért, mert a gyártók összejátszottak. A mobilcég ezért pert indított a Philips, Samsung, Sharp, Toshiba, Hitachi, LG, Seiko Epson és a Chungwa Picture Tubes ellen. A Nokia közleményben tudatta, hogy kártérítést követel, de a várt összeget nem árulta el.

Nem a finn mobilcég találta ki az árkartellt, az LG, a Sharp és a Chungwa Tubes az USA igazságügyi minisztériuma által indított perben elismerte, hogy rögzítették az áraikat. Emiatt 585 millió dolláros büntetést kellett befizetniük. Az amerikai AT&T mobilszolgáltató is kártérítést követel a cégektől.

nokia

Elméletileg olcsóbbak lehetnek a mobilok, ha a gyártók alacsonyabb áron jutnak hozzá az alkatrészekhez, például az lcd-kijelzőkhöz. A Nokia akciójának azonban már nem lesz hatása a jelenlegi árakra. A lcd-kartell ugyanis 2006-ig működött.

A Nokia ügyvédhadserege igen elfoglalt mostanában, a cég nemrég az Apple-t is beperelte. Ebben az ügyben az állítják, hogy az iPhone sérti a szabadalmaikat, és az Apple nem fizet azok használatáért.

Osztrák cég a magyar mobilpiacon

2009. december 2., 11:15 Módosítva: 2012-05-08 12:04:28
0

A Világgazdaság szerint az 1991-ben alapított linzi családi vállalkozás saját fejlesztésű készülékeit a világ 22 országában, főként Európában forgalmazza, és az idén a tervek szerint félmillió darabot ad el belőlük.

Eveline Pupeter-Feller, a cég tulajdonos-ügyvezetője szerint a következő két évben a négyszeresére nőhet az eladható mennyiség, mivel az európai népességen belül nagy ütemben nő az idősek aránya.

A cég által fejlesztett telefonok menü nélkül működnek, kevés funkcióval bírnak, kijelzőjük nagyobb, csengőhangjuk erőteljesebb, mint a más korosztályoknak szánt készülékeké. Az időseknek szánt készülékek termékfejlesztésére az Emporia 2010-ig mintegy 14 millió eurót fordít.

Több millió mobil némult el Indiában

2009. december 1., 15:40 Módosítva: 2009-12-01 15:40:44
0

Érvénytelen, illetve nem létező IMEI-azonosítószámok miatt milliós nagyságrendben tiltottak le mobiltelefonokat Indiában hatósági parancsra a múlt éjjel. A beavatkozásra azért van szükség, mert a helyi hírszerző források vizsgálata szerint terrorista csoportok pontosan ilyen készülékekről vezénylik támadásaikat az ország területén. A 15 számjegyű, minden eszköz esetében egyedi IMEI azonosító (International Mobile Equipment Identity) hiánya lehetetlenné teszi a hívó fél vagy a telefon helyzetének meghatározását, illetve a hívásinformációkhoz sem lehet egyértelműen hozzáférni – közölték a hatóságok.

Az azonosító hiánya egyáltalán nem újdonság a világ második legnépesebb országában. Az érvénytelen vagy semmiféle IMEI-számmal nem rendelkező mobilokat helyben gyártják, vagy Kínából importálják. A márkajelzés nélküli eszközök olcsók, így nem véletlen, hogy becslések alapján körülbelül 25 millió gagyimobil forog közkézen Indiában. Ez a teljes értékesített darabszám akár 30 százalékát is jelenti. Minden hónapban több millió új előfizető csatlakozik a szolgáltatókhoz, ezzel az állam a világ leggyorsabban növekvő mobilkészülékes piaca.

Rengeteg előfizető panaszkodik a hatóságok lépése miatt, mivel az ügyfelek vásárláskor nem kaptak arról tájékoztatatást, hogy a készülékeknek feltétlenül rendelkezniük kell (érvényes) IMEI-számmal.

Mobilszolgáltató lesz a Google?

2009. december 1., 12:25 Módosítva: 2009-12-14 10:59:23
3

Kemény játékos a Google, és ha valóban piacra dobja a saját mobiltelefonját, akkor a világ legnagyobb cégei fogják egy pillanat alatt megutálni. Egy szemtanú már látta a készüléket, és a Google már vett magának telefonszolgáltatáshoz szükséges technológiákat.

Öles léptekkel menetel előre a Google a mobiliparban, és a keresőcégből viszonylag könnyen globális mobilszolgáltató lehetne. Az Android kezdetnek jó volt, de a pletykák szerint már készül a következő nagy dobás, egy saját márkanéven piacra dobott telefon. A Gizmodo kütyüblog megbízható forrásból úgy értesült, hogy valóban létezik ilyen mobil, és az Android új, Flan kódnéven ismert verziója fut a készüléken.

A következő hetekben Androiddal feltöltött mobilok érkeznek majd a Google főhadiszállására, folytatja a jóslást a Gizmodo. Ezek közt lesznek nagy érintőkijelzős mobilok, és egy laptop is. Nem a kijelző mérete a fontos, hanem a készülékeken elérhető szoftverek. Egy Ashok Kumar nevű elemző például azt ejtette ki a száján, hogy a mobilban erős grafikus csip lesz, ami fontos a minőségi játékok futtatásához.

Ezek elég merész találgatások, de a Google korábbi felvásárlásai jó alapot biztosítanak az ilyen pletykáknak. A Google az Androiddal szolgáltatásokat akar eladni, és egy területre még nem tört be: nincs saját mobilszolgáltatása. Viszont már megvannak az ehhez szükséges technológiái.

A 2007-ben felvásárolt GrandCentral 2009 márciusában született újjá Google Voice néven, ez egy USA-ban elérhető internetes telefonszolgáltatás. A Google Voice összeköthető a hagyományos telefonszámokkal, és sok extrával kiegészítették. A hangposta üzenetei például számítógépről is meghallgathatók, és a felvételek elmenthetők. A hívások országon belül ingyenesek, nemzetközi irányban is csak néhány centet kell fizetni. Persze csak félig ingyenes a Google Voice, az internetért ugyanis fizetni kell (ahogy a Skype esetében is).

Ezt a szolgáltatást jól kiegészíti a Google által nemrég felvásárolt Gizmo5, amivel a Google Voice más internetes telefonhálózatokkal is összeköthető.

A Times cikke szerint a Google a világon elsőként építhet ki olyan mobilcéget, amely a rendszer minden egyes elemét irányítja - hardvert, az operációs rendszert, a szolgáltatásokat, a telefonszámokat.

Valami azt súgja, hogy a közeljövőben ez nem fog megvalósulni. Ha a Google saját mobilt gyártana, akkor a rivális hardvergyártók nem állnának szóba vele, esetleg az Androidból egy mozdulattal kihajítanák a Google szolgáltatásait. Ha mobilszolgáltatást indítana, akkor a készüléke biztosan nem kerülne be a többi szolgáltató kínálatába, és a riválisok kétszer is meggondolnák, hogy bármilyen más androidos mobilra adjanak-e vásárlási kedvezményt. Irreális lenne elvárni, hogy egy másik szolgáltatót segítsenek talpra állni.

Szexshop nyílt az Androidon

2009. november 30., 14:25 Módosítva: 2009-12-01 11:33:37
0

A Google szabályzata nem teszi lehetővé, hogy az Android hivatalos szoftverboltjában erotikus tartalmak is megjelenjenek. Csakhogy a nyílt operációs rendszerre nem hivatalos forrásból is lehet szoftvereket telepíteni, amit külön engedélyezni lehet a beállításoknál.

Tehát a Google igazából nem korlátoz semmit, és ennek köszönhetően tudott a MiKandi nevű cég pornószoftverboltot indítani.

A MiKandival ingyenes és fizetős tartalmak is elérhetők, és valószínűleg ország szerint válogatják a tartalmakat. Szigorúan szakmai szemmel megnéztük a kínálatot, és a két kategóriában - erotika, közösség - csak egy-egy ingyenes szoftvert találtunk. Ezzel szemben a Phandroid.com androidos híroldal képein hat kategória van, mind tele szoftverekkel.

Az egyik Magyarországon is elérhető program a Dildroid, amivel vibrátort lehet irányítani, és sms-ben lehet vibráló masszázst küldeni. A szoftverboltban elérhető leírás szerint az Android logóját föl-le húzkodva lehet elérni a megfelelő hatást. A másik a My iPlayground nevű szoftver, amivel pornóoldalakra lehet előfizetni.

Már tesztelik a negyedik generációs iPhone-t

2009. november 30., 12:10 Módosítva: 2009-12-01 11:33:37
0

Már az éles hálózaton tesztelik a várhatóan jövő nyáron megjelenő új iPhone-modellt, legalábbis erre utal, hogy több hálózati forgalmat figyelő szoftver is új, magát iPhone 3.1 néven azonosító készülékeket fedezett fel San Francisco körzetében.

Az Apple-nek szokása az iPhone-verziószámokat csak akkor megemelni, amikor az új telefon kereskedelmi forgalomba kerül, a jelenlegi legfrissebb modell, a 3GS először 2.1-es számozással került tesztüzembe. Ezt a mostani esethez hasonlóan vették észre idén januárban. Az Apple hagyományosan nyáron dobja piacra a telefon új verzióját, ehhez mérten reális lenne, ha most kezdték volna azt tesztelni a kereskedelmi hálózaton.

A pletykák szerint ezzel a verzióval fog az Apple szakítani az eddigi, egy szolgáltatóhoz kötött modellel (Európában több országban elérték ezt már, de Amerikában továbbra is az AT& T-é a kizárólagosság), és egyelőre annyi szivárgott ki a fő újdonságokról, hogy a beépített térképalkalmazást szeretnék erősen feljavítani.

Az iPhone jelenleg a Google Mapset használja a gps-es tájékozódáshoz, de a szolgáltatásai jóval gyengébbek, mint az Android, vagy a Motorola Droid navigációja. Pár hónapja az Apple felvásárolt egy online térképes alkalmazásokat fejlesztő céget, és visszadobta a Google ajánlatát, hogy a Latitude szolgáltatást építsék be a telefonba.

Szintén a szoftveres támogatás megerősítésére utal, hogy az Apple csúcskategóriás játékfejlesztőkkel tárgyal, hogy azok ne az App Store-on keresztül, külső fejlesztőként készítsenek iPhone-játékokat, hanem a céggel szoros együttműködésben dolgozva, eredeti, kimondottan a telefonra specializált játékokat írjanak, amelyek akár a szériatartozékként, alapban telepítve is megjelenhetnek a következő generációs iPhone-on.

Megjelent az érintőkijelzős Nokia X6

2009. november 27., 13:56 Módosítva: 2009-11-27 13:56:27
0

Finnországban és Nagy-Britanniában elkezdték leszállítani az előrendelt  a Nokia X6 zenemobilokat. Ezen a Nokián van először kapacitív érintésérzékeny felület, tehát a 3,2 hüvelykes kijelző érzékenyebben reagál a csupasz ujjak érintésére, mint a korábbi, rezisztív érintőkijelzők.

A csúcskészülékben 32 gigabájtos háttértár, 5 megapixeles kamera, tévékimenet, és multimédiás feladatokra felkészített interfész van. Mindez 450 euróba kerül, de az árban benne van a Nokia korlátlan zeneszolgáltatása is.

nokiax6

Feléledt a Pannon

2009. november 25., 14:00 Módosítva: 2009-12-17 10:41:39
0

Egyre nagyobb adatforgalmat generálnak a mobilnetezők, októberben összesen 978 ezer gigabájt adatot mozgattak meg a hálózaton. Az egy főre jutó adatforgalom a szeptemberi 1,43 GB-ról októberre 1,56 GB-ra nőtt. Ezzel egy időben az előfizetői kör is bővült, 767 ezerről októberben 803 ezerre nőtt az ügyfelek száma.

Persze nagyon sokan nem használják az előfizetésüket: az aktív, tehát az utolsó három hónapban adatot forgalmazó kártyák száma csupán 627 ezerre nőtt az előző havi 605 ezerről.

Ha a felhasználóknál lévő SIM-kártyák számát vizsgáljuk, akkor a T-Mobile piaci részesedése a szeptemberi 47,11 százalékról 46,70 százalékra a Vodafoné pedig 27,44 százalékról 26,61 százalékra csökkent, míg a Pannoné 25,45 százalékról 26,69 százalékra nőtt. Ha viszont az aktív kártyákat nézzük, akkor a Pannon részesedése 24,19 százalékról 24,74 százalékra nőtt, míg a T-Mobile részesedése 48,68 százalékról 48,59 százalékra, a Vodafoné pedig 27,13 százalékról 26,66 százalékra csökkent.

Az adatforgalom alapján a T-Mobile piaci része az egy hónappal korábbi 43,30 százalékról 44,30 százalékra, a Pannoné 23,10 százalékról 24,09 százalékra nőtt, míg a Vodafoné 33,93 százalékról 31,61 százalékra csökkent.

Októberben a T-Mobile ügyfelei a szeptemberi 372 ezer GB után 433 ezer GB adatot forgalmaztak. A Pannon ügyfeleinek forgalma a szeptemberi 200ezer GB-ról 235 ezer GB-ra emelkedett, míg a Vodafone ügyfeleinek forgalma 294 ezer GB-ról 309 ezer GB-ra emelkedett.

A forgalmazásban résztvevő  előfizetések alapján számított egy előfizetőre jutó adatforgalom mindhárom szolgáltatónál emelkedett. A Pannon esetében 1,37 GB-ról 1,52 GB-ra, a Vodafonnál 1,79 GB-ról 1,85 GB-ra, a T-Mobile-nál pedig a 1,26 GB-ról 1,42 GB-ra. A forgalmazásban résztvevő ügyfelekre jutó átlagos adatforgalom a szeptemberi 1,43 GB-ról 1,56 GB-ra nőtt októberben.

A szolgáltatók általános szerződési feltételeiben (ÁSzF) szereplő, eltérő garantált le- és feltöltési sebességek alapján készült lefedettségi térképek az NHH weboldalán érhetők el.

Wapon terjed a pornó Kínában

2009. november 25., 11:01 Módosítva: 2010-04-30 17:18:41
0

Mobilszolgáltatásokra is kiterjesztették az online pornó elleni kampányt Kínában. A közbiztonsági tárca illetékese közölte, hogy a szankciókkal záruló, szervezett vizsgálatok az év végéig tartanak, mivel a mobiltelefonról elérhető pornószájtokat gyakran nehezen követhető láncolatban, külföldi források alkalmazásával jelenítik meg, ami nehezíti a hatóságok munkáját.

A célterületek Sanghaj és Peking, illetve Kuangtung, Csöcsiang és Anhuj tartományok, mert ezeken a területeken van a legtöbb regisztrált wapszájt.

A wapos pornóval kapcsolatos bejelentések száma egyre növekszik. Eddig 1200 embert vettek őrizetbe, és hétezer weboldalt, illetve online rovatot zárattak be. Közülük 586 volt mobilos portál.

Korai Androidokon is van navigáció

2009. november 24., 13:04 Módosítva: 2009-11-30 11:23:31
0

Néhány hete a Google is betört a navigációs piacra a Maps Navigation szoftverrel, ami eleinte csak az Android 2.0-ás verzióján volt elérhető. A Google most az 1.6-os verzión is elérhetővé tette a műholdas navigációt, igaz, még mindig csak az USA területén.

Sajnos nem mindegyik funkció működik, az 1.6-os verzióban például nem használható a "navigate to" hangutasítás. Vannak azonban rétegek, amelyekkel különféle adatok - például a Wikipedia cikkei - helyezhetők el a térképen.

Az új szolgáltatás béta állapotban van, tehát számítani lehet hibákra.

Botnetet épít az új iPhone-féreg

2009. november 24., 10:30 Módosítva: 2009-11-24 10:35:46
0

Megjelent az iPhone-ra az első kártékony féreg, ami hátsó kaput nyit a multimédiás mobilon. A rosszindulatú program észrevétlenül terjed, egyedi azonosítót ad a készüléknek, és összeköti azt egy litván szerverrel. Eltávolítását azzal akadályozza meg, hogy átírja a készüléken a rendszergazda jelszavát.

Akkor érdemes fertőzésre gyanakodni, ha az iPhone a megszokottnál gyorsabban lemerül, miközben wifire csatlakozik. Ilyenkor ugyanis a féreg nagyon sok online kapcsolatot létesít, azaz aktívan használja a hálózati erőforrásokat.

Popsztárból bankrabló

Az első iPhone-féreg még viszonylag ártalmatlan volt, csupán a 80-as években híressé vált Rick Astley fotójával riogatta a felhasználókat. A második, nemrég megjelent féreg azonban lenyúlja a szöveges üzeneteket, és van benne egy szkript, ami a bankok által kiküldött mTAN azonosítókat keresi meg. Ezt az egyszer használható azonosítót sms-ben küldik el a bankok, amikor az ügyfél be akar lépni a webes banki rendszerbe.

A régi és az új féreg is csak a feltört iPhone-okon terjed, amelyeken elérhető az SSH, és nem változtatták meg a root jelszót. A féreg magától terjed, a hálózaton át felismeri a támadható mobilokat, és észrevétlenül feltelepül rájuk. Az SSH arra jó, hogy távolról is be lehessen jelentkezni a rendszerbe. Általában rendszergazdák használják, akiknek így távolról tudják kezelni a rájuk bízott rendszereket. Ők biztosan tudják, hogy tilos meghagyni a gyári jelszót.

Az informatikai biztonsággal foglalkozó szakértők mindenkinek azt javasolják, hogy telepítsék vissza az iPhone gyári operációs rendszerét.

Középre lő az Android

2009. november 23., 08:25 Módosítva: 2009-11-30 11:23:31
1

Többen megismerhetik a Google operációs rendszerét, mert a szolgáltatók kínálatában olcsóbb androidos mobilok is megjelentek. A keresőcégnek ez fontosabb lehet, mint a top kategória meghódítása.

Egy évvel ezelőtt gyengén indult az Android, de gyorsan felvette a mobilipar tempóját. A nyáron megjelent HTC Hero meggyőzött arról, hogy a Google operációs rendszerének van helye a csúcskategóriában. Azóta egy újabb csúcskészüléken, a Motorola Droidon megjelent az Android 2.0, tele újításokkal. Néhány szakértő szerint ez a telefon képes lesz kirángatni a Motorolát a béka segge alól, ahová az elmúlt években lecsúszott.

De egyáltalán nem az a Google célja, hogy a Motorolát az élre emelje. A keresőóriás a mobilipart akarja térdre kényszeríteni, és ehhez nem a csúcson, hanem a középkategóriában, majd a legalsó szegmensben kell nagyot durrantania. Az jelent sikert, ha a Symbian, Windows Mobile és más mobil operációs rendszerek helyett az Android lesz az uralkodó.

02

Magyarországon két androidos mobil próbálja meghódítani az átlagos felhasználókat: a Samsung Galaxy Spica és a T-Mobile Pulse. A Samsung Galaxy Spica a nagyjából 95 ezer forintos induló árával (előfizetés nélkül) jelenleg közelebb áll a felső kategóriához, de az árak néhány hónap alatt több tízezer forinttal csökkennek. Az is segítheti a Galaxy Spica terjedését, ha a szolgáltatók is felveszik a kínálatukba. Erre van esély, mert ez az első magyar nyelvű androidos mobil.

A T-Mobile Pulse nevéből nem derül ki, hogy a Huawei gyártotta, a kínai cég ugyanis a megrendelő, a Deutsche Telekom utasításait követte, és csak T-Mobile logók vannak a műanyag borításon. Ez a mobil listaáron 77 ezer forint, de hűségnyilatkozattal körülbelül 50 ezer forintért elvihető.

Szépségszalon

Rugalmasan alakítható az Android, a mobilgyártók és a szolgáltatók könnyen a saját imidzsükhöz igazíthatják. A Samsung azonban nem tett túl sok egyedi elemet a Spicába, épp csak a legfontosabbakat. A dél-koreai mobilok szinte kivétel nélkül lejátsszák a DivX kódolású videókat, ezért nem meglepő, hogy a Spica is képes erre. Fontosabb, hogy a Samsung magyar nyelvű kezelőfelületet készített. A T-Mobile nem volt képes erre, pedig korábban az iPhone kapcsán is elmondták, hogy a magyar nyelvű kezelőfelület hiánya nehezíti az eladásokat.

A Spicából teljesen hiányoznak azok a saját gyártású programok, amelyek például a HTC Hero kezelőfelületét egyedivé teszik. Ez nem feltétlenül baj, mert a Google által kitalált kezelőfelület sokkal jobb, mint amit a Samsung erőltet, például a Jet nevű mobilján. Az Androidon is lehet apró programokat - widgeteket - helyezni a menübe, de van egy nagyon lényeges különbség. A Samsung más mobiljain a widgetek össze-vissza elhelyezhetők, átfedhetik egymást, kilóghatnak a kijelzőről. Totális káosz. Az Androidon viszont minden widgetnek konkrét helyigénye van, és ha nincs elég szabad hely, akkor nem rakható le. Minden rendben tartható.

Részben az magyarázza a Spica magasabb árát, hogy erős a hardvere. RAM-ból csak 128 megabájt került bele, de a processzora 800 MHz-es, ami érezhetően gördülékennyé teszi a használatát. A Samsung az apróbb részletekre is figyelt, a fülhallgató szokványos 3,5 milliméteres jacken csatlakozik a mobilhoz, és a gyári füldugasz is jó minőségű. A Spica jó minőségű anyagokból készült, az akku jól bírja a terhelést.

A világ rózsaszínben

A Samsunggal ellentétben a T-Mobile teljesen áttervezte az Android interfészét, és a dizájnerek gyakran merítettek az ecsetükkel a magentás festékesvödörbe. A főmenü hat kijelzőnyi területet foglal el, tehát kétszer több ikon, widget és névjegy fér el, mint a gyári Androidon. Saját ötletük az a virtuális gomb, amellyel a legfontosabb névjegyeket lehet elérni, és a programok menüjét is másképp kell előhívni: egy gombnyomással rögtön megjelennek az ikonok, és nem a kijelző aljáról kell felhúzni a menüt, mint a Google által tervezett rendszeren.

Hat kijelzőnyi felület, és a főmenü
Hat kijelzőnyi felület, és a főmenü

Áttervezték az ikonokat, a böngésző természetesen a web'n'walk márkanevet kapta, és rögtön a T-Mobile portálja jön be rajta.

Rögtön az iPhone jutott az eszembe, amikor először a kezembe fogtam a Pulse-t. Ugyanakkora a kijelző mérete, felbontása, tehát a T-Mobile portáljait egyszer kell méretre optimalizálni. Hasonlóan lekerekített a formája, de kopogósabb műanyagból van. A processzora gyengébb, ettől a mobil lassabban reagál a parancsokra, mint a Spica.

A kisméretű jack csatlakozó önmagában még nem katasztrófa, mert a csomagban van egy átalakító. Sokkal nagyobb hiba, hogy egy gagyi műanyag lifegő izé védi a csatlakozót. Ha megvenném a mobilt, rögtön kitépném a helyéről, ne fityegjen ott semmi. Ugyanakkor jó ötlet volt megtartani a kijelző alatti irányítógolyót, ami az első androidos mobilon, a G1-en is van. Ez nagy segítség, amikor egy kézzel kell használni a mobilt, és szerintem kényelmesebb, mint a Samsung Spica négyirányú gombja.

01

Iparági szakértők szerint 2010 lesz az Android nagy éve. A barcelonai Mobile World Congress szakvásáron Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója is beszédet tart, és az óvatosabb becslések szerint is legalább húsz új mobilt mutatnak ott be az operációs rendszerükkel. Kíváncsian várom a januári CES-t is, mert - ahogy másfél évvel ezelőtt megjósoltam - nemcsak mobilokon lesz Android, hanem tévéken, set top boxokon, képkereteken és médialejátszókon is.

Diktátor kell a Nokiának

2009. november 20., 18:44 Módosítva: 2009-12-02 10:37:33
6

Kipróbáltuk az N900 zsebszámítógépet, a Nokia eddigi legjobb okostelefonját. A hardver erős, és a nyílt forráskódú szoftverben sok lehetőség van, de a finn cég könnyen elcseszheti, ha nem figyel.

Ritkán készül olyan mobil, ami a legjobbak közt is meghatározó jelenség, a Nokia pedig szépen átaludta az elmúlt éveket. Nem arról van szó, hogy a finn gyártó vacak mobilokat készít, mert sok jó készüléke van. Viszont nehéz kiválasztani egyet, amit mindenki másnak utánoznia kell. Pedig ez lenne a csúcskészülékek szerepe, és ki másnak kellene utat mutatni, ha nem a világ legnagyobb gyártójának? Ezt a szerepet azonban rég elvették tőle, videózásban, fényképezésben, webezésben és az interfész kezelhetőségében is megelőzték, vagy legalábbis utolérték a riválisok.

Csalódtam a nyáron bemutatott N97-ben is, mert kevés újdonság volt benne a Nokia korábbi érintőkijelzős mobiljához képest. Egyáltalán nem éreztem, hogy ez az érintőkijelzős mobilok csúcsa. A Symbian csetlik-botlik az érintőkijelző mögött. Itt van viszont az új Maemo platform, amit a Nokia először egy ipari modulnak álcázott eszközön mutatott be, négy évvel ezelőtt. Ez hajtja a vadonatúj N900-at is, amelynek már divatos a borítása, és a műanyag burok alatt lévő rendszer több szempontból követendő példa lehet.

Géphadsereg

Kezdjük a hardverrel, ami elég erős ahhoz, hogy az N900-at zsebszámítógépnek nevezzük. Összesen 1 gigabájt RAM van benne, persze egy kis csalással, mert a memóriacsip csak 256 megabájtos, amit kiegészítettek 768 megabájt virtuális memóriával. Egy gigabájt memóriával fut a Windows 7 a netbookomon, szóval ennek bőven elégnek kell lennie. Akármilyen kitartóan terheltem a kütyüt, nem ugrott elő a memóriahiányt jelző hibaüzenet.

A 600 MHz-es ARM Cortex A8 processzor is erős, de szélsőséges használattal kifektethető. Amikor jobb minőségű (veszteségmentes) zene hallgatása közben egyszerre megnyitottam hat hírportált, tele Flash alapú hirdetésekkel, és közben folyamatosan fent lógtam a Skype, GTalk és Ovi.com csevegőhálózatán, akkor már az email érkezését jelző üzenet is megakasztotta a rendszert. Két hét alatt egyszer indult újra a mobil, egy külföldi hírportál betöltése közben. Valószínűleg egy hibás hirdetés okozott gondot, amelyek gyakran néha még az erősebb számítógépeket is megbénítják.

Amikor mp3-at hallgattam, és csak 3-4 weboldal volt megnyitva, akkor nem észleltem lassulást. Ez közelebb áll az átlagos használathoz, és ilyenkor az N900 fürgén futott. A weboldalak, a képek és a videók gyorsan betöltődnek, a kezelőfelület látványos effektjei szépen megjelentek.

A felhasználói élményt azonban nagyon meghatározza az érintőkijelző. Elég kölcsönadni az N900-at néhány iPhone- vagy Android-júzernek, és röhögve adják vissza egy perc múlva, mert lassúnak találják. Nem elég a gyors processzor, ha a felület lassú. Az N900 rezisztív felülete a nyomást érzékeli, és az ujj érintésére nem reagál olyan gyorsan, mint a rivális kapacitív technológia (az iPhone és az Androidok ez utóbbit használják). A rezisztív érintőfelületnek persze van előnye is: működik rajta az bökőpálca, azaz lehet kínai és más speciális karaktereket rajzolni. Vagy szamárfület a főnökünk portréjára.

Rendszert oszt a finn Robin Hood

Bármely rivális gyártó összerakhat ugyanilyen erős hardvert, de a Nokiának van még egy lövedéke a tárban, a Maemo platform. A rendszer nyílt forráskódú, a kódot bárki elveheti, módosíthatja, fejlesztheti. Az Android is Linuxra épül, mint a Maemo, de az utóbbi sokkal közelebb áll a számítógépeken futó Linuxokhoz.

Ez annyit jelent, hogy a számítógépes Linuxon futó szoftverek viszonylag könnyen átültethetők a Maemóra. Nemcsak webszerver és parancssor van a Linuxon, hanem médialejátszók, irodai programcsomagok és játékok is, több ezer kisebb-nagyobb szoftver. Ennek azonban van egy hátránya, és a Nokiának keménykezűnek kell lennie, ha nem akar totális kudarcot.

Lehet, hogy egy javítgatott, foltozgatott linuxos program jól fut a számítógépen, csakhogy az N900-ra nem lehet bármit felrakni. Végletesen optimalizált kód kell, nehogy a processzor túlterhelésével gyorsan lemerítse az akkut. Emellett a kezelőfelületet is mobilra kell megtervezni. Az N900-on nem egérrel kattintanak 1 pixelre, hanem különböző méretű és alakú ujjbegyekkel nyomnak rá egy 20 négyzetpixeles területre.

Sajnos nagyon rossz példa az N900 gyári böngészője, ami a Mozilla Firefoxra épül. A népszerű brózert olyan jól átültették a zsebszámítógépre, hogy még a Flash is kiválóan fut rajta. Sőt, még a böngésző kiegészítései is feltelepíthetők. Aprócska gond, hogy egyetlen kiegészítőt sem tudtam használni. A könyvjelzőket szinkronizáló delicious.com ikonja nem jelenik meg a menüben, a Flash Blocker nem is települ fel, de a legcikibb az, hogy a Nokia által is beválogatott AdBlocker Plus beállítása lehetetlen feladat. Lehetetlen szerkeszteni a tiltólistát, ami alapján ki tudná szűrni a hirdetéseket.

Ha már a hibáknál tartunk, muszáj megemlíteni a Nokia Maps navigációs szoftvert is. A symbianos Nokiák az egyik legnagyobb előnye, hogy még a gps nélküli modellekre is felrakható a térképszoftver, és a memóriakártyára felmásolhatók az ingyenes térképek. Ha pedig van gps, bármikor megnézhetjük, hogy hol vagyunk, és merre kell menni. Ehhez képes az N900-on a térképszoftver egy percig csak tölt, a térképeket pedig az internetről szedi, tehát külföldi hálózaton nem érdemes használni.

Vannak nagyon jó szoftverek is, amelyek azt bizonyítják, hogy a Maemo platform nyíltsága előnyös. A gyári szoftverek közül jó az üzenetküldő és csevegőprogram, amely egyszerre több hozzáférést kezel. Én két GTalk, egy Ovi.com és egy Skype felhasználónévvel regisztráltam, de a Jabber és a SIP is támogatott. Az emailkliens is egyszerre több postafiókot kezel, a Facebook pedig beépül a fényképezőbe is, és rögtön lehet feltölteni képeket.

A dalszövegeket lejátszó Tunewikit azonnal telepítettem, mert ezzel lehet jól megtanulni a dalszövegeket (karaoke-fanoknak kötelező), és csupán egy 136 kilobájtos kodekkel kellett kiegészíteni a rendszert ahhoz, hogy a már említett veszteségmentes zenéimet is hallgathassam. Az iPhone-tulajdonosok örülhetnek, hogy lyuk van fülükön, az N900-zal meg szinte bármi lejátszható.

Amikor a céges wifire csatlakoztam, a médialejátszó magától észlelte, hogy megosztott mappák vannak a hálózaton, és néhány gombnyomás után lejátszhattam egy kolléga zenéit.

Diktátor nélkül nem lehet diktálni

Látszik, hogy a Linuxban sok a lehetőség. Az utólag telepített programok is mélyen beépülhetnek a rendszerbe, kiegészíthetik, javíthatják. Előnyös, hogy a fejlesztők viszonylag szabadon dolgozhatnak. De valakinek ki kellene vágnia a francba a nem működő szoftvereket, és kiemelten támogatnia kell az igényes munkákat. Az AdBlocker például a Maemo portálján 3 csillagot kapott az 5-ből, ami azt sugallja, hogy megérni kipróbálni. Én 1 csillagot adnék (ha tudnám, hogyan lehet), mert a gyakorlatban használhatatlan. A Nokia másik lehetősége, hogy beismeri: a gagyi terjedését is támogatja. Elég furán nézne ki egy ezt beismerő sajtóközlemény.

Az N900 nem iPhone 3GS, és a Nokia hardvere sok mindenben jobb. Nagyobb a kijelzőjének a felbontása (800x480 pixel vs. 480x320) erősebb a kamerája (5 megapixeles fotó és 848x480 pixeles videó vs. 3,2 megapixel és 640x480-as videó), kártyával bővíthető a memóriája, kivehető az akkuja, szabványos az adatkábele és a töltője, sztereó a hangszórója, alapból jár hozzá kábel, amivel a tévére köthető.

Az első iPhone-nak, sőt még az iPhone 3G-nek is rengeteg hibája volt, amiket az Apple időközben javított. A Nokia az N900-zal és a Maemóval nagy lehetőség előtt áll, de ha nem akar orral a földbe állni, akkor gyorsan ki kell javítania a hibákat.

Tartja magát a Vodafone

2009. november 18., 14:24 Módosítva: 2009-11-18 15:55:17
0

Október is gyászos hónap volt a magyar mobiliparban, az előfizetések száma tovább csökkent. Tavaly év végén 430 ezerrel több előfizetés volt, közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH). Száz főre 116,7 hívásfogadásra alkalmas SIM-kártya jutott, míg 2008 december végén - az eddigi legjobb hónapban - 121,8 előfizetés volt.

Ha a hívásfogadásra alkalmas előfizetéseket nézzük, akkor a Vodafone piaci részesedése 21,37 százalékról 21,60 százalékra, a T-Mobilé 44,19 százalékról 44,28 százalékra nőtt, míg a Pannoné 34,44 százalékról 34,12 százalékra csökkent.

Az elmúlt három hónapban aktívan használt előfizetéseknél persze más a helyzet. Ezek száma októberben csupán 8 ezerrel csökkent, 10 millió 646 ezerre. A forgalmat generáló ügyfelek száma 2008 végéhez képest 351 ezerrel csökkent.

Az aktív előfizetők száma alapján a Vodafone részesedése a szeptemberi 22,10 százalékról 22,16 százalékra, a T-Mobile részesedése pedig 44,66 százalékról 44,71 százalékra emelkedett, míg a Pannoné 33,25 százalékról 33,13 százalékra csökkent.

mobszolg.PNG

Az NHH adatai szerint a Vodafone viszonylag jól átvészelte az elmúlt fél évet, és az elmúlt két hónapban a többiekkel ellentétben nőtt az előfizetők száma. Beck György, a Vodafone vezérigazgatója elmondta, hogy főleg a családi kedvezményük, a mobilinternettel árult netbook, és a bolthálózat megújítása áll a jó eredményeik mögött.

A Magyar Postával való együttműködésükről nem akart többet elárulni, pénteken sajtótájékoztatón mutatják be az új szolgáltatást.

Elnémulhatnak a mobilozó gépeink

2009. november 17., 13:25 Módosítva: 2009-11-25 13:56:01
14

Egy kormányrendelet szerint 2010. január 16. 00.00 órától a mobilszámokat csak mind a 11 számjegy bepötyögésével lehet felhívni. Tehát akkor sem lehet lehagyni a +3620, +3630 és +3670 előtéteket, ha hálózaton belül telefonálunk. Sms és mms küldésénél is csak ez a formátum lesz használható.

A három hazai mobilszolgáltatónak majdnem 12 millió ügyfele van, és ez a szám a következő években várhatóan tovább nő. Csakhogy kevés a kiosztható hívószám, ezért módosították a vonatkozó kormányrendeletet. Mivel megszűnik a hálózaton belüli hét számjegyes hívás és üzenetküldés lehetősége, újabb számmezők szabadulnak fel, kiadhatóvá válnak a 0-ás és 1-es számmal kezdődő hétjegyű előfizetői hívószámok is.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH), a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője (HFJK), a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone arra kér minden mobiltelefon-felhasználót, hogy már a januári változás előtt nézzék át a telefonban tárolt számokat, és mindet írják át a 11 számjegyes formátumra.

A cégek és a hatóság közös sajtóközleménye külön kiemeli, hogy nem csak a mobilokban kell megváltoztatni a telefonszámokat, ugyanis nagyon sok riasztó, távvezérelt kazán, lift, autó és egyéb gépek is képesek a mobilhálózaton kommunikálni.

Fontos, hogy 2010. január 16. 00.00 órától a hét számjegy használata esetén a hívás sikertelen lesz, illetve az így küldött üzenetek nem érkeznek meg a címzettekhez. A sikertelen hívási kísérletről hangbemondás tájékoztatja az előfizetőket, míg a csak hét számjeggyel küldött sms-ek és mms-ek nem fognak megérkezni a címzetthez.

Lejtmenetben a Windows Mobile és a Symbian

2009. november 17., 07:41 Módosítva: 2009-12-04 10:42:59
0

Sem a Microsoftnak, sem a Symbiannak nem kedveznek a Gartner piackutató cég frissen publikált számai: 2008 és 2009 harmadik negyedéve között a Windows Mobile globális részesedése az okostelefonok szegmenségben 11 százalékról 7,9 százalékra csökkent, míg az utóbbi platform esetében 49,7-ről 44,6 százalékra esett vissza a használati arány.

Ugyanekkor az iPhone 12,9-ről 17,1 százalékra tudott növekedni, a RIM pedig 15,9-ról 20,8 százalékra erősödött; ráadásul megjelent a nyílt forrású Android operációs rendszer is a színen a Google jóvoltából, és azonnal 3,9 százalékon nyitott.

Megemlíthetjük még a Palm WebOS-t a maga 1,1 százalékával, illetve más, Linux-bázisú platformokat, melyek összességében 4,7 százalékon álltak 2009 harmadik negyedévében.

Roberta Cozza, a Gartner illetékes elemzője a Zdnet UK lapnak kiemelte, hogy a Windows Mobile részesedését egyre inkább támadják más platformok, elsősorban azért, mert a piac a nyílt forrás felé látszik elmozdulni.

A szakértő azt várja, hogy 2012-re a teljes szegmens 62 százaléka válik nyílt rendszerűvé; az Apple és a RIM zárt platformjai körül legyeskedő Microsoftnak pedig komolyan el kell gondolkodnia a jövőbeli modellről.

Itt a zenerádió 2.0

2009. november 16., 08:21 Módosítva: 2010-01-27 09:33:41
2

Október közepén indult el a PlayNow Plus mobilos zeneszolgáltatás, amellyel a mobilozók fix havidíjért bármennyi zenét letölthetnek. A T-Mobile hálózatán elérhető, havi 2400 forintba kerül, és most még csak a Sony Ericsson W595, W705 és W995 mobilokon működik. Az árban benne van az adatforgalom díja is, tehát nem muszáj mobilinternetre is előfizetni. Egy W995 mobillal próbáltam ki a végtelenített lejátszási listát.

Eredetileg nagyon kételkedtem a zeneszolgáltatásban, de be kell látni, hogy a PlayNow Plus végre értéket is ad a Walkman márkanévhez. A Walkman név teljesen semmitmondóvá vált, mert senkit sem érdekel, hogy húsz éve a Sony találta ki a Walkmant, és a mobiljaira is rányomta ezt a plecsnit. Már rég az iPod uralkodik, jó zenelejátszója meg a Nokiának, a Samsungnak, az LG-nek és a többi gyártónak is van. Sőt, nekem már a kazettás lejátszóm is Panasonic volt, és kiváló volt.

Ennek az új zeneszolgáltatásnak meglepően sok köze van a kazettákhoz. Amikor belevágtam a tesztbe, megpróbáltam régebbi dalokat letölteni, hátha nincsenek benne az adatbázisban. Sikerült letöltenem az Arrested Developmenttől a Zingalamaduni című albumot, amit utoljára tíz éve hallgattam, még kazettáról. Valaki kölcsönkérte lenyúlta, én meg lusta voltam letorrentezni a dalokat.

Anarki kolléga naivan azt hitte, hogy az ügyvédhadsereggel dolgozó David Bowie biztosan nem lesz a kínálatban. Remélem ennél nagyobbat már nem téved az életében, mert a szerzői jogait féltő művésznek nagyjából a teljes diszkográfiája arra vár, hogy letöltsék a PlayNow Plusszal. Persze szép számmal vannak, akik kimaradtak, nincs például Tool és Me first and the gimme gimmes, ráadásul a Madnesstől sem azok a dalok elérhetők, amiket kerestem. Viszont van művérben gazdag trash metál, és megtaláltam a Ninjatune kiadó legjobbjait.

Találóan jellemezte a szolgáltatást az októberi bemutatón Winkler János, a T-Home igazgatója. A letöltött fájlok hangminőségét firtató kérdésemre azt válaszolta, ez a zenebolt arról szól, hogy bármely pillanatban elérhető több millió dal.

És valóban, teljesen rá lehet kattanni arra, hogy szinte minden elérhető. Az elmúlt héten minden nap 6-8 teljes albumot letöltöttem, most nagyjából 400 dal van a memóriakártyán. Volt olyan is, hogy elindítottam egy dalt, és a lejátszási listát folyamatosan bővítettem a frissen letöltött dalokkal. Mintha online rádióznék, és én magam lennék a zenei szerkesztő. Az akku pedig simán bírta a terhelést, ma nyolc teljes album letöltése, másfél óra zenehallgatás és némi böngészés után is csak az energia negyede fogyott el.

A spontaneitás, a zene elérhetősége tehát valóban élvezhető, viszont a dalok egy része sajnos élvezhetetlen. A tömörítés miatt az énekhang elkenődik, a basszus összefolyik, és a dobolást meg inkább puttyogásnak nevezném. Persze nem mindegyik csapnivaló.

Gyors zenéknél, például fejszaggató metálnál sírva fakadt a dobhártyám az összefolyó riffektől, és Amon Tobin meg Yann Tiersen is jobban tenné, ha imidzsromlás veszélye miatt inkább kivetetné a kínálatból a számait. Viszont Eminem, Dre, a nyavajgós-basszusos R&B-sek, a nem túl összetett dzsesszek (pl. az Ole Kvernberg Trio hegedűs számai), és Palya Bea is elég jó hangminőségben dalolt.

Meglepő, de a Sony Ericsson saját bumszlivégű füldugasza, ami brutális merénylet a W995 dizájnjával szemben, jobban szólt, mint a Sennheiser fejhallgatóm. A másolásvédett zene egyik fő hátránya, hogy nagyon a mobilhoz kötődik. Bár a W995-ben van DLNA-funkció, amivel a mobilon tárolt média wifin keresztül is lejátszható a szintén DLNA-kompatibilis tévéken, hifiken, az egyetlen ilyen eszközünkkel, egy Samsung tévével nem tudtuk megosztani a dalokat. A saját fotóink simán átmentek a tévére, tehát a DLNA működött, de a védett zene nem. Jack dugóval persze ráköthető a mobil egy erősítőre, de arra is rá kellett jönnünk, hogy sárból nem lehet várat építeni. Ami rossz minőségű, az erősítővel is az marad.

Gazdagokat őrjít, szegényeket gyógyít a Nokia

2009. november 12., 20:15 Módosítva: 2009-11-20 10:56:08
5

Ebben a pillanatban körülbelül 1,1 milliárd embernek van Nokia mobilja, ezért érdemes odafigyelni, amikor a cég mérnökei a jövőről beszélnek. A vállalat finn főhadiszállásán mutatta meg az újságíróknak azokat a technológiákat és szolgáltatásokat, amelyek a következő években fontosak lesznek.

A Nokia nagy piaci részesedése annak köszönhető, hogy a cég egyszerre két vasat tart a tűzben: az egyikkel egy márványkandalló parazsában turkál, a másikat pedig szárított teveszarból rakott tábortűzbe lógatja.

Vannak egyrészt a csúcsmobilok, mint az N900, amit kedden elkezdtek leszállítani a boltokba. A Nokia az N900 fejlesztésekor azokra a netfüggőkre gondolt, akik egyszerre 4-8 programot futtatnak, és a brózer megnyitásakor nem bírnak várni a Facebook meg a Twitter betöltésére. A csúcsmobilt hamarosan leteszteljük, addig is a cikkben azokról a fejlesztésekről írunk, amelyek még nem elérhetők, de zajlanak a tesztek, és hamarosan megjelenhetnek.

Több úri huncutságot bemutatott a Nokia, és elég sok kutató foglalkozik a kiterjesztett valósággal, amiben a fizikai környezetünk digitális tartalmakkal keveredik. Készítettek például egy varázsbotszerű eszközt, ami iránytűvel és műholdas helymeghatározással érzékeli, hogy a júzer hol van, és merre mutat. Amikor például egy dzsesszkocsma került az eszköz elé, akkor elkezdett rezegni, zenét játszott le, és közölte az napi műsort.

Ez a fejlesztési irány több szempontból veszélyes. Elvész a felfedezés öröme, hiszen mindent a mobiltól tudhatunk meg, másrészt pedig úgy lehet majd kommentelni helyeket, mint most a blogbejegyzéseket. Az utóbbival kapcsolatban pedig vannak rossz tapasztalataink. Jó esetben a kütyüvel az olvasható be egy étteremnél, hogy valaki evett ott egy jó somlóit, rossz esetben viszont az, hogy gyurcsányorbán monnyonle.

Szerencsére csak a távoli jövőben fogunk megőrülni a kommentelt világtól. A Nokia ezzel a kütyüvel ugyanis csak demonstrálta a lehetőségeket, és egy aprócska láncszem még hiányzik: először irdatlan sok adatot kell felvinni a netre, és csak utána érdemes beolvasókat gyártani.

Vertikális ökoszisztémák

A távolabbi jövőben sokkal vadabb dolgokra számíthatunk. A következő nagy dobás az lesz, amikor úgy guglizhatjuk meg a saját testünkben lévő betegségeket, mint most ahogyan most a weben keresünk, mondta Leo Kärkkäinen, aki eleinte a mobilok akusztikájával foglalkozott a Nokiánál, de most már az egyik fő tudományos tanácsadó és jövőkutató a cégnél. Sajnos a diagnózishoz szükséges – feltehetően nanotechnológiára épülő - eszközök még nem készültek el, és egy egész vertikális ökoszisztémát fel kell építeni, a hardverektől a mérés módszerén és az adatok tárolásán át az egészségügyi szolgáltatásokig, mondta Kärkkäinen.

A tudós kedvenc területe azonban nem a gyógyászat, hanem a felhasználók interakciója alapján önmaguktól változó interfészek. És nem arra kell gondolni, hogy megváltozik a kijelzőn megjelenő kép, mert olyan már van. Kärkkäinen szerint különösen érdekes lenne egy alakját változtató érintőkijelző, amin akár valódi gombok is kinőhetnek, és újra kilapulna a kijelző, amikor nincs szükség gombokra. Elképzelhető, hogy elektroaktív polimerekkel ez megoldható, és a jövő interfészében nagy szerepe lesz a többrétegű graféneknek (ez utóbbiból készülnek például a szén nanocsövek). Még folynak a kutatások, ezért nehéz megmondani, hogy mikor látunk ilyen eszközöket.

Nyitott kérdés

A csúcstechnikás újdonságok fejlesztése sok energiát és pénzt emészt fel, de már a felhasználók közössége is beleszólhat a fejlesztésbe, hiszen a Nokia a nyílt forráskód egyik nagy pártolója lett. Az okostelefonokon futó Symbian platform néhány éven belül lesz teljesen nyílt, míg az N900-on futó Maemo platform már most is az.

A Nokia, a Motorola és más cégóriások együtt építgetik a Maemo (és egyben az Android) lelkét, a mobilokon futó Linux kernelt. A nyílt forráskód emellett az egyéni ötleteket is becsatornázza, csak az a gond, hogy nem tud bárki szoftvereket írni. Kärkkäinen szerint a mobilokhoz is olyan keretrendszert kellene készíteni, mint amilyent a Lego a Mindstorms robotkészlethez ad, azzal ugyanis még a középiskolások is elboldogulnak.

Szubkontinentális ökoszisztémák

Eddig csak a fejlett világnak szánt fejlesztésekről volt szó, csakhogy a Nokia-júzerek nagyobbik része nem azt várja a mobiljától, hogy alakot váltson. Több százmillió embernek az életben maradáshoz, a nyomorból való kiemelkedéshez kell valamilyen kommunikációs eszköz.

A fejlődő országokban pedig egészen mások a kihívások, mint a fejlett országokban. A havidíj túlságosan nagy egyszeri kiadás az embereknek, ezért a Nokia itt inkább heti díjat kér a szolgáltatásaiért. Gondot okoz a lefedettség és a mobilnet hiánya is, ezért sok szolgáltatást nem online, hanem sms-ben kell nyújtani.

Meglepően nagy hatást lehet elérni néhány tucat mobiltelefonnal. A Nokia Data Gathering nevű rendszer például egészen egyszerű, mobilokon megszerkesztett kérdőíveket lehet vele szétosztani, és a felhasználók feltölthetik a kutatási eredményeket egy szerverre. Egy ilyen apróság is életeket menthet, a Nokia legalábbis azt mondja, hogy Brazília egyik régiójában 93 százalékkal csökkentették a halálos dengue-lázas esetek számát.

Korábban is vizsgálták a szakértők, hogy a betegséget terjesztő szúnyoglárvák hol szaporodtak el, de az adatok lassan jutottak el a központba. A gps-es okostelefonokkal azonban pontosan megadható a fertőzés helye, és célzottan tudnak permetezni. A Nokia ingyen odaadja a szoftvert a civil szervezetek, mégis jól jár, hiszen a szoftver csak Nokiákon fut.

Hasonló elven működik a Nyugat-Indiában tesztelt HealthRadar. Ott is az okoz gondot, hogy csak hetente érkeznek adatok az egészségügyi hatósághoz, és nem jut idő a megelőzésre. A mobilos rendszerrel azonnal beküldhetők az adatok, és a helyi orvosok lekérdezhetik a statisztikákat. A parányi kijelzőn megjelenő térképen jól látszik, hogy mely szomszédos tartományokban és megyékben milyen betegségek terjednek. A félmilliós populációt lefedő tesztprojekthez elég volt egy szerver, 23 legolcsóbb típusú mobil, és 33 okostelefon, amiből tízet az egészségügyi hatóságok kaptak.

Persze a fejlődő világban is rengeteg pénzt lehet keresni a szolgáltatásokkal. Kínában a munkások havi 1 dollárért regisztrálhatnak egy álláskereső szolgáltatásra, ami ottani viszonylatban sem túl drága. Csakhogy a rendszert ötmillióan használják, és a havi ötmillió dollár egyáltalán nem rossz bevétel.

Ezekben az országokban a finn cég következő nagy dobása a Nokia Money nevű pénzügyi szolgáltatás lesz, ami 2010 elején indul el. Elemzőcégek szerint 2014-ben a mobilon való bankolás 18 milliárd dolláros piac lesz, és a növekedést az hajtja előre, hogy sok fejlődő országban egyáltalán nincs bankrendszer, százmilliók dugják el a pénzüket a párna alá.

A Nokia nem az első ezen a piacon, a Vodafone például már nyújt ilyen szolgáltatást Kenyában. Teppo Paavola, a Nokia pénzügyi szolgáltatásokért felelős igazgatója elmondta, hogy Kenyában az útonállók ellen is mobillal védekeznek az emberek: utazás előtt elküldik a pénzüket maguknak, és csak a célállomáson vesznek fel belőle. A szolgáltatáshoz mindenképpen kellenek olyan üzletek, ahol készpénz is felvehető, és a Nokia ebben látja az előnyét. Stratégiájának mindig is fontos része volt a több százezer boltból álló hálózata, és ezek egyben kifizetőhelyek is lehetnek.

Nincs keveredés

Az előadásokon tézisként hangzott el, hogy a csúcskategóriás élmény nem keveredik az alsó kategóriás élménnyel, de ez vitatható. Az a része érthető, hogy a fejlődő országokban kevesebben vesznek százezer forintnál drágább mobilokat, de a fejlődő országokban tesztelt új szolgáltatásokat a fejlett világ is tudná hasznosítani. A gps-es adatgyűjtő eszköz bárhol alkalmazható a környezetvédelemben, HealthRadar pedig hasznos lehet a fejlődő országokban is, különösen H1N1-járvány idején, és ott, ahol a háziorvosok nem értik vagy nem szeretik a számítógépeket.

Az Apple keres a legtöbbet a mobilokon

2009. november 12., 08:01 Módosítva: 2009-11-23 14:20:49
0

A világ két legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a Nokia és a Samsung is közzétette a pénzügyi jelentését a legutóbbi negyedévről, amiből elemzők azt a következtetést vonták le, hogy hiába uralja a két cég összesen a piac 60 százalékát, az Apple mindkettőt lenyomja nyereségben.

Az Apple-nek nem szokása a tőzsdei jelentésében részletezni, hogy az egyes üzletágai mennyivel járultak hozzá a cég teljes eredményéhez, mindenesetre a szakértők az idei harmadik negyedévre 1,6 milliárd dollárra becsülték az iPhone által termelt profitot. A Nokia hiába adott el ezalatt sokkal több telefont (108,5 millió a 7,4 millió iPhone mellett), hiába generáltak ezek nagyobb forgalmat neki (10,36 milliárd dollár az iPhone 4,5 milliárdja mellett), a nyeresége végül csak 1,1 milliárd lett, főként a gazdasági válság fékező hatása miatt.

Bár a teljes mobilpiac stagnál, az okostelefonok szárnyalnak, 20-30 százalékos növekedést felmutatva eladási adatokban tavalyhoz képest. A trend nagy nyertesei az Apple, a research in Motion (a Blackberry gyártója), és a HTC. Két nagy kissé késve próbál felkapaszkodni melléjük: A Nokia most mutatta be az N900 okostelefont, ami Linux Mameo rendszert futtat, és nagyon sokat vár tőle a finnek vezérkara, a Samsung pedig egy saját operációs rendszerrel állt elő Bada néven. Elemzők szerint nagy kérdés (és a karácsonyi piac vélhetően meg is fogja válaszolni), hogy szükség van-e még új platformokra és operációs rendszerekre a mobilok piacán, vagy csak még jobban összezavarják ezzel a gyártók a vásárlókat.

99 dolláros iPhone-nal megy az Apple a Motorola ellen

2009. november 10., 13:35 Módosítva: 2009-11-10 13:38:14
0

Aki eddig kételkedett volna abban, hogy az iPhone-nal kapcsolatos pletykákat és rajongói találgatásokat legalább részben az Apple marketingesei fűtik, újabb megdöbbentő parajelenségnek lehet tanúja. Véletlenül éppen azon a napon, amikor az új iPhone-gyilkosnak kikiáltott, és eddig egész jó kritikákat kapott Motorola-telefon, a Droid megjelent, terjedt el a hír internetszerte az Apple nagy karácsonyi árcsökkentő akciójáról.

Konkrétan arról lenne szó, hogy az Apple a karácsonyi szezonnak egy 99 dollárra lehúzott árú iPhone 3GS-sel futna neki, amivel éppen a Droid árának a felére megy le. Bár a pletykákat természetesen nem erősítették meg hivatalos helyről, a lépés egészen logikus lenne az Apple-től, és a cég eddig sem idegenkedett különösebben a meredek árcsökkentő akcióktól, amikor úgy értékelték a szakértői, hogy az eredeti áron már sokkal több telefont nem tudnak teríteni a piacon.

Az idei karácsony azért is fontos az érintőképernyős telefonok piacán, mert mostanában járnak le az első generációs iPhone-ok kétéves hűségszerződései, és rengeteg, a legújabb technológiákra vágyó fogyasztó választ majd új telefont. Ráadásul a hírek szerint lassan lejár az AT&T telefontársaság kizárólagossága is az iPhone amerikai forgalmazására, így érthető lenne, hogy egy utolsó rohammal megpróbál a cég minél több előfizetőt begyűjteni, amíg csak nála elérhető a telefon.

A második generációs, tavaly megjelent iPhone 3G legkisebb verzióját már most 99 dollárért lehet megvenni, így ha a csúcsmodell 3GS-t is leviszik erre az árszintre, az valószínűleg a 3G piacról kivezetésével is jár majd. Hogy az esetleges árcsökkentés mikor és hogyan gyűrűzhet át majd az Amerikán kívüli piacokra, arra egyelőre tippelni sem próbálnak az elemzők.