Friss kommentek

Egyre több az iPhone-os biztosítási csalás

2010. február 17., 10:37 Módosítva: 2010-02-17 14:39:45
1

A probléma oka az lehet, hogy a legtöbben biztosítást kötnek a drága készülékre, így amikor új iPhone jelenik meg a piacon, akkor olcsóbb a biztosítócégen keresztül beszerezni az új típust, mint megvenni azt. Ezért sokan cselhez folyamodnak, szándékosan tönkreteszik saját iPhone-jukat, majd mondvacsinált okokkal bejelentik kárigényüket. A Supercover Insurance biztosítócég állítása szerint ezek az esetek ötven százalékkal gyakrabban fordulnak elő, amikor az Apple új modellt jelentet meg az iPhone-ból. Nem meglepő, hogy az ilyen időszakokban a cég tízből négy kárigényt gyanúsnak talál.

Carmi Korine, a Supercover Insurance igazgatója szerint az iPhone fanatikusok az új modellek megjelenésekor úgy érzik, hogy egy okostelefon-generációval le vannak maradva. Ilyenkor az emberek bemagyarázzák maguknak, hogy ha nem jutnak hozzá a legújabb iPhone modellekhez, akkor örökre elveszítik a hitelességüket az Apple világában, és az iPhone-os barátok is kirekesztik őket.

A Supercover technikuscsapata elmondta, hogy találkoztak olyan esettel, amikor a mobiltelefon láthatóan kalapácsütéstől sérült meg. Más alkalommal az egyik telefontulajdonos azt állította, hogy elejtette a mobilját, és egy autó áthajtott rajta. Mivel egy iPhone-ban nehéz olyan nagy kárt okozni, hogy egyáltalán ne működjön, ezért a totálkáros telefonok egyértelműen csalásra utalnak. Ha a biztosítási cég úgy ítéli meg, hogy szándékos károkozás miatt akarja valaki lecseréltetni a mobilját, akkor elutasítja a kérelmet. Eddig a kártérítési követelések több mint negyedét utasította vissza a cég.

A svédországi idősek használják a legtöbb mobiltelefont

2010. február 16., 14:22 Módosítva: 2010-02-16 14:22:27
0

Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban négyből három nyugdíjas rendelkezik mobiltelefonnal, Franciaországban azonban csak az idősek 41 százalékának van mobilja.

A Synovate piackutató cég öt országban kétezer 65 év feletti személy megkérdezésével próbálta kideríteni az idősek mobiltelefon-használati szokásait. Erre pedig az a brit Doro mobiltelefon-gyártó vállalat adott felkérést, amely kifejezetten az idősebb felhasználók számára készít az átlagosnál nagyobb kijelzővel és egyszerűbb kezelői felülettel szerelt készülékeket.

A felmérés szerint Svédországban a 65 és 74 év közötti korosztály közel 90 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal, míg a 75 év felettieknél ez az arány kétharmadra csökken.

A mobillal rendelkező nyugdíjasok 56 százaléka maga választja ki telefonját, Franciaországban viszont az idősek 73 százaléka dönt egyedül arról, hogy milyen készüléket használjon. Ezek alapján pedig már nem meglepő, hogy a mobilozó idős franciák azok, akik a legtöbbet használják készülékeiket: 96 százalékuk indított vagy kapott hívást az utóbbi két hétben. Ugyanebben az időszakban az amerikai idősek 85, a svédek 81 és a németek 73 százaléka használta a mobilját.

Linux és Windows a mobilipar új sztárjai

2010. február 16., 12:02 Módosítva: 2010-02-17 12:18:18
0

Fagypont közelében Barcelona nem a világ legjobb helye, de ebben a hidegben is muszáj volt odautaznunk, mert itt zajlik a világ legnagyobb mobilkiállítása, a Mobile World Congress.

Idén ráadásul az MWC-n rengeteg szupersztárt fellép, Steve "25 billion hángériön forinc" Ballmertől egészen a Duran Duranig. A vásár jelentőségét csökkenti, hogy a gyártók már a januári CES-en bemutatták a legjobb készülékeiket. A barcelonai rendezvénynek egyetlen előnye van: nem kell olyan messzire utazni azért, hogy megfogdossunk néhány okostelefont és kifaggassuk a mobilipar okostojásait.

Bármilyen meglepő, a Nokia idén távol maradt a rendezvénytől, és a kiállítás területén kívül tartott egy sajtótájékoztatót. Nagyszerű ötlet volt, mert a több száz újságíró háromnegyed órás várakozással tudott bejutni. Végül mit mutattak be? Semmit.

Egyetlen nagy bejelentésük az volt, hogy az N900-on lévő Maemo Linux egyesül az Intel-féle Moblin Linuxszal, az új operációs rendszer neve pedig MeeGo lesz. A helyszínen a rendszert nem mutatták be, és a MeeGo.com portálon jelenleg 0 projekt érhető el. A világ legnagyobb mobilcége nem erőltette meg magát.

A másik Linux

Jól látható azonban a Google-féle Linux, az Android erőteljes nyomulása. A Sony Ericsson egészen zseniális módon alkalmazza az operációs rendszert az Xperia X10 mini és X10 mini pro mobilokon. Ezek az apró készülékek érintőkijelzővel vezérelhetők, de a pro változaton van qwerty gombkészlet is, méretéhez képest meglepően jó minőségű. Mindkét készülék a tinilányokat célozza meg a kinézetével és a közösségi szolgáltatásaival.

Nagyon jó móka volt a CES-en bemutatott Motorola Backflip különleges kezelőfelülete. A mobil nagyméretű qwerty gombkészlete az alján van, az öt megapixeles kamera a gombok közt van elrejtve, és az érintőkijelző mögött is van egy érintőfelület. Ezzel a felülettel úgy lehet irányítani a mobilt (még duplaklikk is van), hogy közben nem takarjuk ki az ujjainkkal a megjelenő képet.

Jól sikerült mobilnak tűnt Garmin Nüviphone androidos verziója. Egy gombnyomással át lehet váltani a szokványos menüről a navigációs szoftver kezelőfelületére, amit vezetés közben magabiztosabban lehet nyomkodni.

A másik Microsoft

Szándékosan a végére tartogattam a show nagy meglepetését, a Microsoft ugyanis szédítően jó operációs rendszert mutatott be. Ha előreveszem, el sem olvassák az androidos részt. A Windows Phone 7 - nagyon helyesen - nem próbálja imitálni az Apple iPhone rendszerét, hanem hatalmas lendülettel túllép azon.

Nem nyomorult kis ikonokból áll a felhasználói élmény, hanem nagyon látványos, egyszerű felépítésű menükkel a júzer arcába tolják a Facebookon és más online szolgáltatásokon megosztott infókat, az emaileket és mindent, ami egy mobilon fontos lehet. Joe Belfiore, a Windows Phone fejlesztésével megbízott alelnök persze nem ment be a menük mélyére, de állította, hogy mindent nagyon egyszerűen, néhány gombnyomással lehet majd beállítani.

A kijelzőn élő ikonok lesznek, amelyek megmutatják a beérkező üzeneteket, hogy mi történt az ismerősünkkel, hogy milyen zenéket hallgattunk legutóbb. A naptár nagyon dögös lett, és magától felismeri a bejegyzésekben szereplő címeket, telefonszámokat. Egy címre kattintva megjelenik a térkép, először vektorgrafikus nézetben, és utcaszintű nagyításban magától átvált műholdfelvételes nézetre.

Több központba szervezték a Windows Phone 7 szolgáltatásait, a People menü például alapból a legutóbb keresett ismerőseink listáját mutatja, egy kicsit oldalra lapozva látható az összes ismerős, tovább lapozva pedig megnézhető, hogy mi történt mostanában a haverokkal. Vagyis itt van a beépített Facebook.

Van külön fotóközpont, ahol a telefonon és az interneten tárolt képek jelennek meg, ide lehet bekötni a Picasát vagy a Flickrt. A zene és videó központjában nemcsak bekötni, hanem vásárolni is lehet ilyen tartalmakat, de gyanítjuk, hogy Magyarországon ezt sem vezetik be. Egy szűkebb közönség meg annak örülhet, hogy az Xbox Live bizonyos szolgáltatásai is benne lesznek a rendszerben.

Mindez 2010 karácsonyára jelenik meg a mobiltelefonokon, úgyhogy a Windows-fanoknak lesz idejük gyűjtögetni.

A másik világ

Ázsiában egészen furcsa dolgokat művelnek az okostelefonokkal, van például vékony projektoros készülék, amely 800x480 pixeles felbontású videót vetít a falra, a Docomo mobilszolgáltató pedig kifejlesztett egy fülhallgatót, ami szemmel vezérelhető. Ha például a júzer jobbra, le, balra majd felfelé néz a szemével, akkor számot léptethet a zenelejátszóban.

A Samsung nem ilyen badarságot mutatott be, hanem a Bada nevű mobil-operációsrendszerét, a Wave nevű mobilon. Az interfész gyors, a ragyogó amoled-kijelzőn gyönyörűen néz ki, de egyelőre nem merünk többet írni róla - éppen az orrunk előtt matricáztak fel a mobilok alá egy üzenetet, hogy még nem végleges a termék, és sokat javulhat.

Legyőzte az iPhone a Nexust

2010. február 16., 09:44 Módosítva: 2010-02-17 14:39:45
7

Amióta piacra került a Google telefonja a Snapdragon processzorral, kérdés, hogy milyen sebesség elérésére képes az iPhone-hoz képest. A mobilok világában az eltérő platformok miatt nincsenek olyan egyértelmű tesztek, mint a pc-k között, ezért a harccal meg kell várni, amíg megjelennek a több platformra optimalizált alkalmazások.

A Distinctivegame készített egy ilyet, amivel remekül összemérhetővé vált a két készülék hardvere. A rengeteg poligonból álló grafika leterheli a mobilok grafikus gyorsítóját és igény esetén processzorát is, hogy kiderítse, mennyit bírnak a készülékek.

Elsőre az látszik, hogy az iPhone valamivel többet: amikor két mozgó tárgy (harcosnő) áll a virtuális terem közepén, az Apple mobilja másodpercenként 60, míg a Google-é alig 30-35 képkocka kirajzolására képes. Nyolc mozgó tárgy kirajzolása már jobban megviselte a mobilokat, a Nexus mutatója 21-re esett vissza, míg az iPhone-é 29-re, ami alig rosszabb, mint a konkurens két mozgó tárggyal felmutatott eredménye. Az Apple előnye itt 38 százalékos.

A két készülék hardverét elnézve ugyanakkor nem tisztességes az összehasonlítás, hiszen míg az iPhone kijelzője 480x320 pixeles, addig a Nexusnak 480x800 pixelt, két és félszer annyit kell kirajzolnia. A Distinctivegame ezért lecsökkentette a képméretet, hogy megnézze a változást, ami viszont elmaradt a várakozásoktól: két karakterrel 30-ról 40-re ugrott a kirajzolt képkockák száma, de nyolc alkalmazással már ugyanúgy 21-re esett vissza, mint amikor még 480x800 pixellel küzdött a mobil.

Nem volt érdemi változás akkor sem, amikor elkezdték ki és bekapcsolgatni a cpu-t, tehát magára maradt vagy segítséget kapott a grafikus gyorsító. A legoptimálisabb beállítás mellett ugyan faragott valamennyit hátrányából a Nexus One, de megelőzni egyszer sem tudta az iPhone 3GS-t.

Mivel a Google mobilja elvileg erősebb hardvert kapott, mint konkurense, és főleg a grafikus teljesítményben van eltérés a két hardver között, valószínűleg az Android optimalizálásával lesz a gond, a jelenség tehát szoftveresen kezelhető.

Akit érdekelnek a pontos részletek, illetve hogy milyen programnyelveket használtak a teszt megírásához, az a Distinctivegame-en több információhoz juthat.

Kétszáz dolgozót kirúg a Pannon

2010. február 12., 10:55 Módosítva: 2010-03-18 17:48:09
0

A Pannon pénteken bejelentette, hogy a személyi költségeken 1,9 milliárd forintot akar spórolni, és az elbocsátásokról konzultációt kezdeményez a dolgozóival. Az  lépés körülbelül 200 munkatársat és 50 egyéb, nem pannonos alkalmazottat érint majd.

Már szerdán, a több mint 70 milliárd forintos eredmény bejelentésekor tudni lehetett, hogy a Pannon 3 milliárd forinttal csökkenteni akarja a kiadásait, de csak most derült ki, hogy ennek a nagy részét kirúgásokkal érik el.

A Pannon azt írja a sajtóközleményében, hogy a kirúgással elért  megtakarítást a termékeinek és szolgáltatásainak fejlesztésére fordítja. Ezen belül nagy hangsúlyt fektet a mobil szélessáv és a jövőbeli LTE-hálózat fejlesztésére. A mobilszolgáltató szerint ezzel a lépéssel javulnak a hosszú távú üzleti kilátásai, és a vállalat a gyorsan változó telekommunikációs piac élvonalába kerülhet.

Anders Jensen, a Pannon vezérigazgatója közölte, hogy az érintett dolgozók végkielégítési csomagot kapnak, és gondoskodnak arról, hogy megfelelő támogatást kapjanak a munkakereséshez.

Opera Mini jön az iPhone-ra

2010. február 11., 15:15 Módosítva: 2010-02-17 15:47:02
1

Az Opera bejelentette, hogy a barcelonai Mobile World Congress kiállításon megmutatja a nagyközönségnek a böngészője iPhone-on futó  változatát. A szoftver még nem letölthető, a norvég fejlesztőcég éppen a nyilvánosság erejével próbál nyomást gyakorolni az Apple-re, hogy rakja be a böngészőt a szoftverboltjába.

Sok újdonság nincs az Opera érveiben, amivel a böngészőt népszerűsítik, hiszen a világszerte elterjedt program az iPhone-on is ugyanazt adja majd, mint a többi mobilon. Nemcsak ingyenes, de még a webezés költségét is csökkentheti, mert az Opera szerverei tömörítéssel csökkentik a letöltött adatmennyiséget (például a képminőség rontásával, ami a mobilon valóü böngészésben nem okoz gondot).

Az Opera Miniben sok kényelmi funkció is van: a böngésző gyorsindítójával a júzer  egyetlen gombnyomással elérheti 9 kedvenc weboldalát, lehet a weboldalon keresni, elmenthetők a jelszavak, és átállítható a betűméret.

100 megabittel kísérletezik a Pannon

MTI/Index
2010. február 10., 12:30 Módosítva: 2010-02-24 16:15:47
0

Tavalyi teljesítményéről tartott sajtótájékoztatót a Pannon szerdán, az Astoriánál lévő kiemelt szaküzletében. Anders Jensen vezérigazgató szerint 2009 kemény év volt, és emiatt 11,3 milliárd forinttal csökkent a bevételük, 177 milliárdra. Az eredményük 73,4 milliárd forint volt, ami csupán 3,6 milliárd forinttal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. A legnagyobb növekedést természetesen a mobilinternettel érték el, a szélessávú szolgáltatásból származó bevételük 87 százalékkal nőtt.

Anders Jensen elmondta, hogy 2010-ben is a mobil szélessáv piacán akarnak remekelni, céljuk a piacvezető pozíció megszerzése. Jensen elismerte, hogy ez a célkitűzés igen ambiciózus. Ehhez kapcsolódik, hogy a Pannon már áprilisban elkezdi tesztelni az 3G utódjának számító LTE technológiát. Ez a negyedik generációs mobilszolgáltatás, amellyel akár 100 megabites letöltési és 50 megabites feltöltési sebesség is elérhető. A tervek szerint 2012-ben indul a szolgáltatás.

A Pannon egy feltörekvő kínai eszközgyártó céggel, a ZTE Corporationnel együtt teszteli majd az új technológiát. Arra a kérdésre, hogy miért nem a hagyományos európai beszállítókkal dolgoznak együtt, Anders Jensen elmondta, hogy a kínai cég árban nagyon versenyképes, és a választással nyomást tudnak gyakorolni a többi gyártóra.

Elhangzott, hogy a mobilinternet fejlődése alatt nem csak a laptopozó és mobilon böngésző emberekre kell gondolni, ugyanilyen fontos terület a gépek közti kommunikáció. A Pannon főleg a mérőórák automatikus leolvasásában lát nagy piacot, de a SIM-kártyák számos más területen, például autók beépített segélykérő rendszerében is megjelenhetnek.

Rövid távon nem számít sok jóra a Pannon, ugyanakkor bíznak abban, hogy az év második felére már talpra áll a gazdaság. A szolgáltató 2010-ben húsz százalékkal több pénzt költ befektetésre, de a cég óvatosságát jelzi, hogy ezzel egy időben 3 milliárd forinttal csökkenteni akarja a kiadásait. Anders Jensen nem zárta ki a létszámcsökkentést, és a szerződéseiket is átnézik, hogy hol tudnak spórolni.

84 megabiten az Ericsson mobilhálózata

2010. február 8., 15:40 Módosítva: 2010-02-08 15:40:47
2

Nem a hálózati eszközöket gyártó cégek bemutatói a leglátványosabbak a barcelonai Mobile World Congress mobiltechnológiai kiállításon. Ők viszont könnyen megérthető számokkal vonzzák magukhoz az érdeklődőket: mindenki tudja, hogy mit jelent 84 megabites kapcsolaton letölteni. Az Ericsson ilyen sebességet ígér a vevőinek, a tőle rendelő mobilszolgáltatóknak.

A svéd gyártó közleménye szerint elsőként a 3 Scandinaviánál lesz 84 Mbps HSPA, ami a Dunakorzón áprilisra elkészülő, turistacsalogatónak szánt 21 megabites hozzéférésnél pont négyszer gyorsabb. A skandináv szolgáltató persze csak 2011 közepére készül el az Dániát és négy svéd nagyváros lefedő gyors hálózattal, de azért jól érezhető, hogy lépéselőnyben vannak.

21 megabites lesz a belváros

2010. február 4., 16:41 Módosítva: 2010-03-31 12:32:59
0

Látványos videóval demonstrálta Beck György, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója a belvárosban kiépített új szolgáltatásukat. A 21 megabites hálózaton akadozás nélkül lejátszották a YouTube-ról az Avatar rövid bemutatóját, 720p HD minőségben.

A Közép-Európában egyedülálló letöltési sebességet persze nem csak azért vezették be, hogy a belvárosiak naphosszat videózzanak. Rogán Antal, a Belváros-Lipótváros polgármestere arra számít, hogy a nagy sávszélesség jól jön majd azoknak a politikusoknak és üzletembereknek, akik hazánk uniós elnöksége alatt Budapestre látogatnak.

Most még csak a Dunakorzón van 21 megabites internet, de áprilisig bevezetik a szélessávot az új főutcában, a Kálvin tér és a Szabadság tér között is. Ezen kívül a csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a hálózat felén akarnak gyorsítani a következő időszakban, a bővítések helyét azonban nem árulták el.

Ha a turisták ki akarják használni a gyors hálózatot, akkor érdemes lesz helyi előfizetés kötniük. A jelenlegi roaming tarifákkal ugyanis a 21 megabites letöltés több mint 20 euró per másodperces kiadást jelenthet, ha valaki egy külföldi SIM-kártyával kezd mobilnetezni. Ennyi pénzért pedig egymás után többször is megnézhető az Avatar, és nem a YouTube-on, hanem IMAX-moziban.

Hárman ülnek a mobilpiac trónján

2010. február 1., 12:19 Módosítva: 2010-02-01 12:19:54
0

Rekordott döntöttek az okostelefonok 2009 utolsó negyedévében: 53 millió készülék repült le a boltok polcairól. Ez 30 százalékos növekedés 2008 végéhez képest, ami nagyon jó eredmény, mert a teljes mobilpiac csupán 12 százalékkal bővült. Kevesen jártak jól a sikerrel, a Strategy Analytics piackutató cég szerint csak a három legnagyobb gyártó növelte jelentősen az eladásait, a többiek részesedése csökkent.

A Symbian és Maemo platformot támogató Nokia, az iPhone OS X rendszert használó Apple, és Blackberry okostelefonokat gyártó RIM uralja a piac háromnegyedét. A Nokia és a RIM gyengébben teljesített: a Nokia 37 százalékról 39,2 százalékra javított, a RIM 18,6 százalékról 20,2 százalékra. Háromszor nagyobbat ugrott előre az Apple: 10,8 százalékról 16,4 százalékra növelte a részesedését.

Az utolsó negyedévben a Nokia 20,8 millió okostelefont adott el, szemben a 2008 végi 15,1 millióval, a RIM 10,7 millió Blackberry-t adott el, míg 2008 végén csak 7,6 milliót. Az Apple majdnem duplázott, 4,4 millióról 8,7 millióra. Az összes többi gyártó csupán 12,8 millió okostelefont adott el, míg 2008 végén még 13,7 milliót.

Ha 2009 egészét vizsgáljuk, akkor a Nokia 39 százalékos piaci részesedést ért el, a RIM 19,8 százalékot, az Apple pedig 14,4 százalékot. A maradéknak 26,7 százalék jutott.

Az adatokból még nem derül ki, hogy az Android operációs rendszer mennyivel járult hozzá az okostelefonok terjedéséhez. Iparági elemzők szerint a Google rendszere 2010-ben ugrik előre nagyot, mert egyre több gyártó mutat be ilyen készülékeket. Az okostelefonok piacán 2010-ben kemény háború lesz, mert a világ második és harmadik legnagyobb gyártója, az Samsung és az LG is jelentősen növelni akarja a részesedését, és a kisebb játékosok is láthatóvá akarnak válni.

Nőtt a Nokia profitja

MTI/Index
2010. január 29., 12:26 Módosítva: 2010-02-01 10:46:35
0

Nagyon meglepte az elemzőket a Nokia csütörtökön kiadott pénzügyi jelentése, a finn cég ugyanis 948 millió eurós eredményről számolt be. Az iparági szakértők csupán 620 millió euróra számítottak, ami elég apró előrelépés lett volna a tavalyi 576 millió eurós profit után. A cég bevétele 5,3 százalékkal 12,0 milliárd euróra csökkent 2008 utolsó negyedévében elért 12,7 milliárdról.

A cég jó eredményeihez hozzájárult az is, hogy az átalakítási költségeket is tartalmazó egyszeri tételek a tavalyi negyedik negyedévben jelentősen alacsonyabbak voltak, mint 2008 utolsó negyedében.

A Nokia 2009 harmadik negyedében 559 millió euró veszteséget szenvedett el (ez volt egy évtizede az első veszteséges negyede), részben eladásai 20 százalékos csökkenése, részben az egyszeri leírások miatt. A nettó bevételek 9,81 milliárd euróra estek a július-szeptember időszakban, az egy évvel korábbi 12,2 milliárd euróról.

Egy évvel korábban 37 százalék volt a Nokia világpiaci részesedése, de az új okostelefonoknak, az N900-nak és N97-nek köszönhetően sikerült 39 százalékra növelnie a részét. A Nokia egyébként 127 million mobilt adott az év utolsó három hónapjában, 63 eurós átlagáron, míg egy évvel korábban még csak 113 milliót, viszont az átlagár jóval magasabb, 71 euró volt.

A Nokia részesedése tavaly 38 százalék körül volt a világpiacon, közel megegyezően 2008. évivel. A cég az idén több mint 500 millió mobiltelefon készülék eladását vette tervbe, többet a korábbi elemzői várakozásoknál.

A Nokia tizenegy éve az első számú mobiltelefon-gyártó.

Korbácsolás kamerás mobilért

2010. január 25., 08:52 Módosítva: 2010-01-25 09:27:27
2

Kilencven korbácsütésre és két hónapi börtönbüntetésre ítéltek Szaúd-Arábiában egy fiatal lányt, aki tanárára támadt, miután az rajtakapta, hogy kamerás mobil van nála.

Az ügyben eljáró bíró hétvégi sajtónyilatkozatában azt állította, hogy a lány tudomásul vette a büntetést, és nem kíván fellebbezni. Bár az al-Vatan című, nagy példányszámú napilap az iskola igazgatójára hivatkozva azt írta, hogy az elítélt húsz év körüli, az Amnesty International emberjogi szervezet úgy tudja, hogy a lány még csak tizenhárom éves. A sajtóbeszámolóból nem derül ki, pontosan mi is történt, sem az, hogy a tanár milyen sérüléseket szenvedett az incidensben, ha egyáltalán. A sivatagi királyságban tilos kamerás mobilkészülékkel megjelenni az iskolákban.

Az Amnesty International felszólította Abdallah bin Abdel-Aziz királyt, hogy késedelem nélkül lépjen közbe, és semmisítse meg az ítéletet. A szervezet általában is sürgette – kegyetlennek és embertelennek minősítve – a korbácsolásnak mint büntetési formának a beszüntetését, különösen gyerekek esetében. Ha az uralkodó nem cselekszik, az ítéletet két napon belül végrehajtják.

Multitouchosra hekkelték a Nexus One-t

2010. január 22., 16:30 Módosítva: 2010-07-19 10:13:39
3

Egy hackerkörökben népszerű, Cyanogen fedőnevű ismeretlen feltörte a Google Nexus One okostelefonját, ráadásul hasznos funkcióval bővítette azt: a telefon érintőképernyője multitouchos a törés futtatása után.

Cyanogen szerdán tette közzé a Nexus One-ból multitouchos kütyüt varázsoló szoftverét – erre azután került sor, hogy a Google a telefon operációs rendszerét, az Android 2.1-es verzióját nyílt forráskódúvá tette, zöld utat adva a házi barkácsmegoldásoknak.

A multitouch, azaz a többérintős funkció az iPhone egyik nagy erőssége, az Apple telefonja debütálása óta tudja ezt. A funkció lehetővé teszi, hogy a felhasználó egyszerre több helyen is manipulálja a kijelző tartalmát, például két ujjával kinagyítson egy képet. Bár azt a Nexus One megjelenése előtt mindenki biztosra vette, hogy a Google telefonja technikailag képes lesz a multitouchra, a készülék Amerikában úgy jelent meg, hogy a Google letiltotta saját alkalmazásaiban a funkciót – állítólag azért, mert korábban megegyezett erről az Apple-lel.

Ennek ellenére létezik olyan böngésző – a Dolphin browser –, amivel már használható a multitouch funkció, de Cyanogen az alapböngészőt tette multitouchossá, megkerülve a Google letiltásait.

Kólával működik a környezetbarát mobiltelefon

2010. január 22., 16:00 Módosítva: 2010-01-22 16:00:24
4

Kólával tölthető, környezetbarát mobiltelefon-akkumulátort tervezett egy londoni egyetemista, aki szerint ötlete azért nem keltette fel a gyártók érdeklődését, mert az ilyen eszközöket túl futurisztikusnak találják.

A diák, Cseng Daizi a Central Saint Martins College of Art and Design képzőművészeti iskola szakdolgozataként olyan, biológiailag lebomló akkumulátort tervezett, amely a hagyományos lítiumionos elemekhez képest négyszer tovább bírja, kimerülésekor pedig mindössze víz és oxigén marad hátra. A környezetbarát telep az üdítőital cukortartalmából enzimek segítségével generál elektromos áramot.

A bioelem prototípusa ígéretesnek tűnik, de a Nokia a közeljövőben még nem tervezi a kólával töltött elemek és akkumulátorok gyártását. Cseng szerint a finn távközléstechnikai vállalat valami újjal akart előrukkolni az elkövetkezendő két évben, de a bioelem ötletét egyelőre még túl futurisztikusnak találták – adta hírül a SkyNews brit hírcsatorna.

Négy százalékkal nőtt tavaly a kínai távközlési ipar

2010. január 22., 13:32 Módosítva: 2010-01-22 13:32:57
0

Közel négy százalékos bevételnövekedést értek el a kínai távközlési ipar főbb ágazataiban tavaly a vállalatok, miközben 2009-ben 106 millióval bővült az mobiltelefon előfizetők száma – közölte az információs minisztérium pénteken a honlapján.

Az iparág bevétele 2009-ben meghaladta a 842 milliárd jüant (123 milliárd dollár), ami 3,9 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A hálózat nélküli kommunikáció ebből 60 százalékot meghaladóan részesül, míg a bevétel közel 28 százaléka a vezetékes üzletághoz köthető. Mintegy 12 százalék származik az adatforgalmazásból – derül ki a minisztérium honlapján közölt statisztikából.

Az új mobiltelefon-előfizetők száma tavaly meghaladta a 106 milliót, és ezzel az előfizetők száma 747 millióra emelkedett. Tavaly 27 millió ügyfél mondta le a vezetékes telefonhasználatra szóló előfizetését, így számuk az év végére 313,68 millióra esett.

NHH: Emelt díjas sms-t csak az kaphat, aki kéri

2010. január 21., 12:30 Módosítva: 2010-01-26 13:55:44
4

A mobilhasználat biztonságának növelése érdekében a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) megszigorította a fogadott emelt díjas sms-ek küldésének rendjét.

Az elmúlt években igen népszerű mobiltelefonos szolgáltatássá, egyben több milliárd forintos üzletté vált a csengőhangok, játékok, videoklipek, hírek, szöveges tartalmak fogadott emelt díjas sms-sel való megvásárlása. A fogadott emelt díjas sms-ekre az erre szakosodott tartalomszolgáltatóknál lehet előfizetni, azonban a szolgáltatás igénybevételének feltételei sok esetben nem tisztázottak. A felhasználók sokszor nincsenek, nem lehetnek, lehettek tisztában azzal, hogy egy megrendeléssel folyamatos szolgáltatásra, akár heti több sms-re fizetnek elő, és ez akár hetente több ezer forintba is kerülhet – írja a hivatal csütörtöki sajtóközleményében.

Az elmúlt időszakban az NHH a számos beérkezett panasz alapján mindhárom mobilszolgáltatónál vizsgálta a fogadott emelt díjas sms-szolgáltatásról szóló tájékoztatást, az általános szerződési feltételek vonatkozó szakaszait és az ellenőrzés nyomán mindhárom szolgáltatót arra kötelezte, változtasson gyakorlatán.

A hatóság a fogyasztók biztonsága érdekében előírta, hogy alapbeállításként azt rögzítsék az előfizetésekben, hogy ilyen típusú szolgáltatás automatikusan nem vehető igénybe. Előírta továbbá, hogy a harmadik félnél megrendelt fogadott emelt díjas sms-t a mobilszolgáltató csak abban az esetben továbbíthatja, ha a felhasználó a saját mobilszolgáltatójánál előzetesen egyértelműen jelezte és engedélyezte, hogy ilyen típusú szolgáltatásokat igénybe akar venni. Az NHH várakozásai szerint a lépés nagymértékben javítja majd a jogbiztonságot, és csökkenti a fogyasztók kiszolgáltatottságát, ha mindhárom mobilszolgáltató esetében jogerőssé válik a határozat és bevezetik a korlátozást.

A három szolgáltató esetében különböző időben zárultak le az eljárások. A szolgáltatónál történő előzetes regisztrációt jelenleg még csak a T-Mobile-nál vezethették be, ugyanis a másik két mobiltársaság bírósághoz fordult a hatóság döntése ellen. Kereseteik elbírálása még folyamatban van, de az NHH várakozása szerint a közeljövőben náluk is bevezethetik a hatóság által elvárt gyakorlatot.

A hírközlési fogyasztói jogok képviselője, és a Magyar Mobilmarketing és Tartalomipari Egyesület (MMTE) által létrehozott, valamint a mobilszolgáltatók által támogatott, a tudatos mobiltelefon-használat érdekében létrehozott MobilozzOkosan.hu weboldal az üzemeltetők szándékai szerint a fogyasztókat a mobiltelefónia szinte minden területéről tájékoztatni fogja, első lépésben többek között az emelt díjas szolgáltatásokról nyújt átfogó ismereteket. Az oldal folyamatosan bővülő adatbázisa alapján könnyen meg lehet találni az emelt díjas számokhoz tartozó szolgáltatói ügyfélszolgálatok elérhetőségét és az adott számhoz tartozó díjszabást is, mely hozzájárul az emelt díjas szolgáltatásokat igénybe vevő felhasználók tájékozottságának növeléséhez.

Ingyenes navigációt ad a Nokia

2010. január 21., 11:46 Módosítva: 2010-01-29 12:15:58
14

Több mint két évvel ezelőtt, rengeteg pénzért vette meg a Nokia a térképészeti szolgáltatásokat fejlesztő Navteq vállalatot. A cég rendszereinek továbbfejlesztésével jött létre az Ovi Maps navigációs program. Eddig csak a szoftver és a térképek voltak ingyenesek, és a hangalámondásos navigációért kellett fizetni. A felhasználók emellett a Lonely Planet és más partnerek ajánlóit is megvásárolhatták.

Az ingyenes szolgáltatás először a Nokia tíz okostelefonján, többek közt a Nokia N97 minin, Nokia 5800-on és Nokia E72-ők lesz elérhető, de később az összes gps-es Nokián ingyenessé válik a navigáció. Márciustól új gps-es Nokiák is megjelennek, amelyeken rajta lesz a szoftver és a térképek is.

A navigáció halott, éljen a navigáció

Ez a második nagy csapás a különálló navigációs eszközöket fejlesztő cégekre, például a Garminra és a TomTomra. Néhány hónappal ezelőtt a Google épített rendes navigációt a korábban is ingyenes térképszoftverébe.

Most körülbelül 27 millióan navigálnak a mobiljukkal, de a Nokia szerint az ingyenes szolgáltatás akár 50 millióra is növelheti ezt a számot. Igaz, hogy a Nokia részesedése csökkent a csúcskategóriás készülékek piacán, de összességében még mindig vezeti az eladási listákat, és most már középkategóriás készülékein is van navigáció.

A legnagyobb különbség a Google és a Nokia navigációja közt, hogy a Google csak egyetlen országban, az USA területén nyújt navigációt. A Google Maps az internetről tölti le a térképadatokat, a Nokia készülékeire viszont egyben felmásolható minden térkép, tehát külföldön nem kell a mobilnetet használni a navigációhoz.

A Nokia 74 országban, 46 nyelven, és 10 országban forgalmi adatok is megjeleníthetők a térképein. A Nokia egyébként olyan módszerek kifejlesztésén is dolgozik, amely a felhasználók mobilja segítségével pontosítja a forgalmi adatokat.

Nexus One egy ringben a Microsofttal

2010. január 21., 00:26 Módosítva: 2010-07-19 10:13:40
32

Egy percig sem gondolkoztunk azon, hogy ki legyen a Nexus One ellenfele. Csakis a HTC HD2 jöhetett szóba. A HTC rakta össze a Google mobilját is, mindegyikben 1 GHz-es Snapdragon processzor és nagyjából fél gigabájt ram van. Az egyiken a Google legújabb Android rendszere, a másikon viszont a HTC extráival feltuningolt Windows Mobile 6.5 fut.

Bemelegítés

A mérkőzés kezdete előtt megtettük a szükséges óvintézkedéseket, mindkét készüléket feltöltöttük, visszaállítottuk a gyári adatokat, és beléjük toltunk egy-egy SIM-kártyát. Az első menetben azt vizsgáltuk, hogy a két mobil mennyire segíti a kezdő felhasználót.

Meglepő az eredmény, az első menetet a HD2 simán megnyerte. A Nexus One csak egy leírással mutatta meg, hogyan kell a virtuális billentyűzeten gépelni, a HD2-vel ki is lehetett próbálni. A Windows ráadásul jó sorrendben végezte el a beállításokat. Először csatlakozott a wifire, és utána állította be az online szolgáltatásokat. Elég béna, hogy a webes vénával megáldott Google fordítva próbálkozik, először internetre menne, aztán észleli, hogy nincs is kapcsolat. Persze amibe a HTC belenyúl, az máshogyan működik: a tesztben nem szereplő HTC Hero is jó sorrendben végzi el a beállításokat.

A HTC HD2 rögtön beállíttatja a júzerrel a levelezést, majd a Facebook-, Twitter- és YouTube-hozzáféréseket, és csak ezután lép be a rendszerbe. A Nexus One esetében egy különálló programmal kellett csatlakozni a Facebookra, Twitterezni meg a böngészőben lehet. (Vagy később klienst telepíteni.)

Minden a helyére kerül

A második menetben azt ellenőriztük, hogy minden beállítás rendben van-e. Itt már keményebbek voltak az ütések. A HD2 másodpercekkel a belépés után jelezte, hogy új email érkezett, a Nexus One - noha egy Google Apps postafiókról van szó - ugyanazt a levelet két perc múlva észlelte.

Ezután mindkét mobil kapott egy-egy pofont: egyiknél sem volt jó a mobilinternet beállítása. A Nexus One azt sem tudta, hogy tennie kéne valamit, kézzel kellett megadni a Pannon APN-jét a csatlakozáshoz. A HD2 viszont nem jó Vodafone APN-t adott meg, át kellett írni a mobilhálózaton való netezéshez.

A második menetet már a Nexus One nyerte, fölényesen, mert az emailen kívül az interneten tárolt névjegyeket letöltötte, és az online naptárakat is beállította. A HD2-n a szinkronizáció beállítása nehézkes volt, és a névjegyalbum rossz sorrendben mutatja a család- és keresztneveket.

Kapnak a képükre

Megvannak a névjegyek, naptárbejegyzések és csatlakoztunk az online közösségekhez, most jöhet az interfész. A Nexus One hozzáfért minden adathoz, mégsem kötötte orromra, hogy valakinek pont ma van születésnapja. Ha tudni akarom, legyek szíves kirakni egy naptár-widgetet a főmenübe. Egyébként ebből sem derült ki, a Nexus csak egy hétvégi eseményre figyelmeztetett. A HD2 Sense nevű interfésze sokkal informatívabb, a mobil készenléti módban és a főmenüben is közölte az adott nap egyetlen eseményét.

Ebben a menetben nehéz pontot osztani, mert mindkét rendszer interfésze nagyon profi. Igaz, hogy a HTC Sense kevésbé személyre szabható, cserébe viszont nagyon logikusan rendezett, szép, és minden lényeges információt megjelenít. A Nexus One kezelőfelületét mindenki egyedi módon állíthatja be, de a Google által kínált widgetek elég egyszerűek. De a HTC Hero nevű androidos mobilon a miniprogramok jobban ki vannak dolgozva.

Persze a programok belső kezelőfelületén nagy a Nexus One előnye, mert az Android menüstruktúrája egyszerűbb, átláthatóbb, mint az évekkel ezelőtt kitalált, mára elavult Windows Mobilé. A pontot a Nexus kapja.

Kezdődhet a bunyó

A leghosszabb menetben a Nexus One és a HD2 legfontosabb szoftvereit hasonlítottuk össze. Nagyon fontos, hogy egy csúcskategóriás mobilban hibátlan video- és zenelejátszó, böngésző, levelező és képkezelő legyen, mert ezek határozzák meg a felhasználói élményt.

Böngésző: A két mobil hasonlóan tölti be a weboldalakat, és egyiken sem jelennek meg az Index.hu videói. Apróbb különbségek vannak a böngésző kezelésében. A Nexus One egyetlen ujjmozdulatra végigfut a hosszú hírportálok aljáig, tehát meg kell állítani a gördítést, ha az oldal közepén van a keresett tartalom. A HD2 oldalanként gördít, az Index.hu címlapját nyolc ujjmozdulattal lehet végignézni.

A Nexus One a weboldalak képét is elmenti a könyvjelző mellé (ha már volt megnyitva az adott oldal), a HD2 csak az oldal nevét menti el. Távlati nézetben furcsa, hogy a Nexus One felére összehúzott szöveghasábot mutat. Ez pont elfér a kijelzőn, amikor ránagyítunk a szövegre. A HTC az eredeti nézetet mutatja, és nagyításkor egy pillanat alatt elintézi a szöveg méretre igazítását.

Email: Jó a Nexus One levelezője, de még a Google emailszolgáltatását sem kezeli tökéletesen. A képekkel telerakott, html-formázású emailek szépen megjelennek, a Gmail minden funkciója elérhető. Ugyanakkor zavaró, hogy nem lehet sorrendbe állítani a címkéket, vagy letiltani azokat a mappákat, amiket a mobilon nem akarunk látni. A HD2 emailezése kiforrottabb, mert a legfrissebb emailek szövege a menüből elovasható. A kliensprogram kezelőfelülete csúnyább, de a nagy kijelző miatt kényelmesebben kezelhetők a mappák.

Zenelejátszó: Érthetetlen, hogy a Nexus One főmenübe helyezhető  miniprogramja miért lett ilyen egyszerű, ugyanis kevesebbet tud, mint a gyári fülhallgatón lévő háromgombos vezérlő. A miniprogrammal csak előre, az utóbbival viszont mindkét irányban lehet számot léptetni. A lejátszók egyébként nagyon hasonlóak, jól kezelhetők.

Képkezelő: A Nexus One simán lenyomja a HD2-t azzal, hogy a képgalériában nemcsak a készülék memóriájában tárolt fotók jelennek meg, hanem a Picasaweb tárhelyen lévő albumok is. A Nexus One arra is képes, hogy egy Google-hozzáférésből az emaileket ne, csak a képeket szinkronizálja, így elég egy helyre feltölteni a közös családi fotókat.

Azért a HD2-ben is van olyan funkció, ami a Nexus One-ból hiányzik. A Nexus One például beválogatja a képek közé a zenei albumok borítóképét is, ami idegesítően béna dolog. A HD2 képkezelője csak a kedvenc albumunk képeit mutogatja, nincs keveredés.

Extrák: A Nexus One ebben már veri a riválisát, mert a Google sok okos kiegészítőt belerakott a mobilba. Magyarul sajnos nem tud a hangfelismerő, de angolul lehet a mobilnak sms-t vagy webes keresést diktálni. Van egy Car Home nevű program, ami összegyűjti az autóban szükséges eszközöket, hogy vezetés közben kényelmesen lehessen navigációra váltani és telefonálni.

Ami nincs meg a Nexus One-ban, pillanatok alatt letölthető az Android Market nevű online szoftverboltból. Húszezer programból lehet válogatni, ezek közül a legjobbak a rádióban szóló zenét felismerő Shazam, a termékeket felismerő, közeli boltok irányát megmutató Google Goggles, a dalok szövegét letöltő TuneWiki. És persze van Twitter-kliens is, mint a Twindroid és a Swift.

Hajszállal vezet a Google

A HD2 és a Nexus One összehasonlítása jól mutatja, hogy a Google Android sok szempontból a Windows Mobile előtt  jár. A Microsoft csak februárban mutatja be az új Windows Mobile 7-et, ami felveszi a versenyt az Androiddal, és nem tudni, hogy mikor lesz kész a végleges verzió, tehát a Google tovább növelheti az előnyét. Persze az is kiderült, hogy a kevéssé ismert tajvani HTC az Androiddal és a Windows Mobillal is jól tud bánni, és bármelyikkel modern okostelefont készít.

A Nexus One a Speedshop.hu segítségével jutott el hozzánk.

Szárnyal a mobilinternet Magyarországon

2010. január 20., 16:50 Módosítva: 2010-01-20 16:54:19
0

A teljes előfizetői táboron belül az aktív (az utolsó három hónapban használt) kártyák száma 666 ezerről 715 ezerre nőtt. Ez egy évvel korábban 415 ezer volt, így a mobilinternet-szolgáltatást aktívan használók száma több mint 70 százalékkal nőtt 2009-ben, derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság gyorsjelentéséből.

Decemberben a felhasználók 1 millió 110 ezer gigabájt adatot forgalmaztak, 93 ezerrel többet, mint az előző hónapban. Az adatforgalom egy év alatt az aktív felhasználók számához hasonlóan 70 százalékkal nőtt.

Az összes előfizetőt tekintve a T-Mobile piaci részesedése 46 százalék, a Vodafoné 25 százalék (mindkettő csökkent a legutóbbi mérés óta), míg a Pannoné 29 százalékra emelkedett.  Az egy előfizetőre jutó átlagos adatforgalom 1,55 gigabájt volt. Ez az érték éves szinten alig változott, ugyanakkor jelentősen csökkent a különbség a három szolgáltató előfizetőinek átlaga között, ami Pannon esetében 1,45 GB-ról 1,61 gigabájtra nőtt, a Vodafonnál 1,79-ről 1,72-re csökkent, a T-Mobile-nál pedig maradt a novemberi 1,43 GB-os szinten. Egy évvel korábban az egy előfizetőre jutó adatforgalom a három szolgáltatónál 1 és 2,97 gigabájkt közötti szórást mutatott

Kétféle Windows Mobile 7 jöhet

2010. január 20., 09:29 Módosítva: 2010-01-28 09:54:05
0

Egyelőre csak annyi biztosat tudunk a Windows Mobile 7 operációs rendszerről, hogy már készül, van belőle egy korai fejlesztői változat, és a Microsoft februárban a világ legnagyobb mobilkiállításán több embernek is megmutatja az új platformot. A Windows Mobile platformmal foglalkozó WMExperts portál azonban összeszedte az eddig nyilvánosságra került részleteket, amelyek nagy része álmodozás, névtelen forrásokból származó feltételezés.

winmob250

Az egyik legérdekesebb pletyka arról szól, hogy kétféle Windows Mobile 7 lesz: egy üzleti Business Edition és egy tömegpiacra szánt Media Edition. A dolgozóknak szánt verzióban fejlett szinkronizálási képességek lesznek, és több felhasználó jelentkezhet be egy készülékre. Ezt a verziót úgy alakítják ki, hogy a mobilgyártók könnyen átalakíthassák a saját igényeik szerint, például egyedi kezelőfelületet rakhassanak rá.

Nem nehéz kitalálni, hogy mi lesz a Media Edition erőssége - HD videók lejátszása, tévézés, közösségi hálózatok egyszerűbb elérése, zenelejátszás, és kapcsolat az Xbox Live-val. A hírek szerint az Orion kódnéven ismert újfajta navigációs rendszer is belekerül, ami javítja a GPS teljesítményét. A pletykák szerint a Windows Mobile 7 programjainak legalább 800x480 pixeles interfészt kell készíteni, tehát a jelenlegi legnagyobb felbontás lesz a minimum.

Más mobilgyártók is elkülönítik egymástól a vállalati és a multimédiás mobiljaikat, a Nokia például az E sorozatot szánja a dolgozóknak, az N sorozatot pedig a szórakozni vágyóknak. Ennek a megoldásnak a hibái is ismertek, hiszen kevesen engedhetnek meg maguknak két mobiltelefont és két előfizetést, viszont aki reggel 9-től délután 5-ig vállalati környezetben használja a mobilját, az a maradék 16 órában ugyanúgy fejlett multimédiás képességekre vágyik, mint a többi mobilozó. Éppen ezért kíváncsian várom, hogy igaz-e a hír, és hogy a Microsoft miként oldja meg ezt a problémát.

Windows Mobile 7-et futtató jövőbeni eszközökről is megjelentek információk. Az egyik az LG Apollo, a másik a HTC Obsession. Az LG mobiljában 3,8 hüvelykes, 1280x720 pixel felbontású AMOLED-kijelző, tíz megapixeles fényképező lesz, és a rendszer gördülékeny működését 1,3 GHz-es processzor és 1 gigabájt ram segíti.

Valamivel szerényebb lesz a HTC mobilja, amit 3,7 hüvelykes kijelzővel, öt megapixeles kamerával, 1 GHz-es processzorral és 512 MB rammal látnak el.

Magyar segélyvonal a haiti károsultaknak

2010. január 19., 14:15 Módosítva: 2010-01-19 18:30:30
96

Magyarországon is elindult egy segélyvonal, amellyel a haiti mentési munkálatokat lehet támogatni. A megadott telefonszám a Pannon, a T-Mobile és a T-Home, valamint a Vodafone hálózatából működik. A támogatók vagy felhívják a 1749-es számot, vagy ugyanerre a számra elküldik sms-ben a „HAITI” szót.

Az ügyfelek 200 forintot adományoznak az ENSZ Gyermekalapjának, az UNICEF-nek, amit a szervezet többek között a családok súlyos ivóvízproblémájának megoldására használ fel. Az UNICEF minden hívás és sms díjából 100 darab vízfertőtlenítő tablettát tud venni, ami 400 liter tiszta ivóvizet jelent a földrengés gyermekáldozatai számára. Az összegből emellett az UNICEF takarókat, élelmiszert, gyógyszereket is biztosíthat a bajba jutott családoknak.

Az UNICEF a beérkező adományok teljes összegét megkapja; a távközlési cégek semmilyen külön díjat nem számolnak fel az sms-ek és hívások után.

Kínában elhalasztják a Nexus One bevezetését

2010. január 19., 13:57 Módosítva: 2010-01-19 13:57:22
0

A Google elhalasztotta Android rendszert futattó mobiltelefonjának kínai bevezetését, miután vitába került az ázsiai ország kormányával. A bejelentésre azután került sor, hogy a kínai kormány jelezte: a vállalatnak alkalmazkodnia kell a kínai törvényekhez és szokásokhoz. Ez volt a kínai kormány első reakciója a Google-nak arra a figyelmeztetésére, hogy elhagyhatja az országot a cenzúra és az elektronikus levelezések feltörése miatt. 

Sötét erővel támad a Motorola

2010. január 19., 09:37 Módosítva: 2010-04-29 14:54:29
0

Késéssel érkezett meg Magyarországra a Motorola Milestone, amit az USA-ban Droid néven került a boltokba. Az óceán túloldalán nagy felzúdulást keltett, mert a Google ezen a mobilon mutatta be az Android 2.0 újdonságait, és a Motorolának hosszú évek óta ez volt az első komoly készüléke.

Azóta viszont a Google is bemutatta a saját Nexus One okostelefonját, a még újabb Android 2.1 újdonságaival, nagyjából másfélszer erősebb hardverrel. De számít ez a Milestone szempontjából? Aligha.

A szürke és lekerekített Google Nexus One-ban nincs semmi különleges. Ezzel szemben a Motorola Milestone szép és extravagáns. A tervezők bevállalták a furcsa szögletességet, jól passzolna Darth Vader sisakjához. A fekete, fém és műanyag kasznit csak néhol bolondították meg aranyozott hatású részekkel.

Sajnos ennél tovább nem merészkedett a Motorola dizájnkommandója, a Milestone szoftveres interfésze egyáltalán nem emlékeztet az univerzum sötét erőire. A készenléti állapot kékes-zöldes háttere a Windows Vistára hajaz, a programindító menü pedig egy Photoshop-tanfolyam középhaladó kurzusának mintái közt is elférne.

Gomb vagy kijelző?

Felmérések szerint a mobilos interfészek nagy átalakuláson mennek át, a szokványos számgombok helyét átveszi az érintőkijelző és qwerty. A Motorola semmit nem bízott a véletlenre, nem választott a két lehetőség közül, mindkettőt beépítette a mobiljába. A Milestone még így is csak másfél milliméterrel vastagabb (13,7 mm), mint az iPhone (12,3 mm).

A Milestone nemcsak egy hardveres billentyűzettel nyújt többet az almalogós riválisánál. A 3,7 hüvelykes kijelzőjén 854x480 képpont fér el, ami rengeteg, az Index.hu mobilon való olvasásához ideális. Mivel a böngészőben távoli nézetben jelennek a weboldalak, a struktúrájuk és a tartalmuk jól áttekinthető. A kijelző fizikai mérete lehetne nagyobb, de elfoglalja a helyet négy érintőgomb, amelyek a menü megnyitásához, a programban/weboldalon való visszalépéshez, a főmenübe ugráshoz,  illetve a keresés indításához szükségesek.

A kijelző mögött vannak a gombok, és nem segíti rugós mechanizmus a készülék szétnyitását. Kis erőkifejtéssel kell a helyére tolni a kijelzőt. A Milestone jól kézben tartható, és a hüvelykujjakkal elérhető a kijelző, ha valamire rá kell bökni. Nekem kicsit zsúfolt volt a klaviatúra, egyetlen hét alatt nem tudtam hozzászokni, de két hét múlva valószínűleg már könnyedén kezelném. Persze jobb lett volna kihagyni, vagy legalább kisebbre tervezni a qwerty mellett lévő ötirányú gombot, hogy a betűknek több hely maradjon.

Okostelefonok körében teljesen átlagosnak mondható a Milestone hardvere: processzora 600MHz-es, amihez 256 megabájt ram jár, van rajta szabványos jack aljzat a fülhallgatónak, micro usb-vel tölthető, és öt megapixeles a kamerája. A Motorola azonban egy sokak által elfeledett területen adott extrát a készülékhez: kiváló a hangminősége. Eleinte olyan volt, mint ha nem is telefonon beszélnék az ismerőseimmel, de a jóhoz hamar hozzászoktam.

A Google-élmény

Lényeges, hogy a Milestone az úgynevezett Google Experience készülékek körébe tartozik, azaz nincs rajta egyedi interfész. Minden program a Google tervei szerint készült. Ez praktikus a frissítések szempontjából, hiszen ha a Google előáll egy hibajavítással, akkor az rögtön átvehető. Valószínűleg ennek is szerepe van abban, hogy a Milestone hamarosan megkapja a 2.0.1-es frissítést, majd a 2.1-est, tehát szoftveresen felzárkózik a Nexus One-hoz.

Már a 2.0-ban is megjelent néhány újítás a korábbi Androidokhoz képest. Több szolgáltatóval lehet névjegyeket, naptárat és teendőket szinkronizálni, és a rendszer Exchange-szerverekkel is együttműködik. A névjegyekre bökve például nemcsak sms-t és emailt lehet küldeni, hanem Facebook-üzenetet is, amennyiben az ismerősünk regisztrált a közösségi portálon. Jobb lett a rendszer grafikus gyorsítása, és persze vannak új szemkápráztató animációk is, hogy legyen mivel villogni a haverok előtt.


Hat androidos mobil kipróbálása után már teljesen természetesnek tűnnek azok a funkciók, amelyek miatt a Google ingyenes, Linuxra épülő operációs rendszere egyike a legjobb platformoknak. Nagyon jól lehet vele szinkronizálni az interneten tárolt információkat, legyen szó akár vállalati, vagy személyes adatokról. A brózerben eddig is szépen jelentek meg a weboldalak, most a html5-támogatás beépítésével a böngészési élmény még közelebb került ahhoz, amit a számítógépeken megszoktunk.

Navigáció is van a mobilon, és nemcsak a gyári Google Maps, ami folyamatosan a netről tölti le a térképadatokat, hanem ráraktak egy iGo-klónt is. Kipróbálni sajnos nem tudtam, mert a tesztkészüléken nem volt rajta a magyarországi térképadat.

Most a Motorola Milestone körülbelül 110-120 ezer forintért vehető meg a legolcsóbban, a szolgáltatóknál még nem kapható. A vásárlásnál viszont azt is figyelembe kell venni, hogy egy ilyen okostelefon mobilinternet nélkül agyhalott, és a sok adatszinkronizálás miatt érdemes hozzá több gigabájtos csomagot venni.

Tavaly megállt a mobilpiac növekedése

2010. január 18., 15:11 Módosítva: 2010-01-26 13:55:44
0

Az elmúlt évben megtört a magyarországi mobilpiac növekedése. A három szolgáltató ügyfeleinek száma éves szinten közel 432 ezerrel 11 millió 792 ezerre csökkent, de az ügyfélszámon belül 363 ezerrel emelkedett a havi előfizetéssel rendelkezők száma, közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) hétfői sajtóközleményében.

2009-ben, a februári minimális emelkedést nem számítva, egyedül decemberben nőtt a teljes ügyfélszám, de akkor is jóval kisebb mértékben, mint egy évvel korábban. 2008 decemberében a növekedés 275 ezres, 2009 decemberében pedig 105 ezres volt. Az elmúlt év folyamán így a 100 főre jutó előfizetések, azaz a hívásfogadásra alkalmas kártyák száma a 2008. decemberi 121,83-as rekord értékről november végre 116,65-re csökkent, majd a mutató az évet 117,7-en zárta.

Decemberben a teljes ügyfélszám, azaz a hívásfogadásra alkalmas SIM-kártyák alapján számítva a Vodafone piaci részesedése 21,87 százalékról 22,07 százalékra, a Pannoné pedig 34,18 százalékról 34,52 százalékra emelkedett, míg a T-Mobilé 43,95 százalékról 43,41 százalékra csökkent. A 2008 végi állapothoz képest piaci részesedését egyedül a Vodafone növelte, 1,03 százalékponttal, míg a T-Mobile részesedése 0,45 százalékponttal, a Pannoné pedig 0,57 százalékponttal csökkent.

Kicsit nőtt a Vodafone részesedése

A forgalmazásban résztvevők, azaz az előfizetéssel rendelkezők és az utolsó három hónapban hívást indítók, vagy fogadók száma 2009 utolsó negyedévében folyamatosan emelkedett, ezen belül decemberben 219 ezerrel, így éves szinten ez a mutató a teljes ügyfélszámnál sokkal kisebb mértékben, alig 66 ezerrel csökkent. 2009. december végén összesen 10 millió 931 ezer kártya vett részt a forgalmazásban.

A forgalmazásban résztvevők száma alapján decemberben a Vodafone a novemberi 22,27 százalékról 22,54 százalékra növelte piaci részét, míg a T-Mobile részesedése 44,64 százalékról 44,43 százalékra, a Pannoné pedig 33,08 százalékról 33,03 százalékra csökkent. 12 hónap alatt a Vodafone piaci része 0,68 százalékponttal, a T-Mobilé 0,22 százalékponttal nőtt, a Pannoné pedig 0,9 százalékponttal csökkent.

Kevesebb pre-paid kártya

2009-ben folytatódott a havi előfizetések arányának növekedése, illetve a feltöltőkártyák részesedésének a csökkenése. 2009 végén a teljes ügyfélszám 56,7 százaléka használt feltöltőkártyát, míg egy évvel korábban ez az arány még 61,2 százalékos volt. Az úgynevezett pre-paid kártyák részesedése 2003 első negyedévében volt a legmagasabb, akkor ennek az aránya a teljes ügyfélszámon belül 78,82 százalékos volt.

2008-ban a pre-paid kártyák száma és a havi előfizetéseké is közel 600 ezerrel nőtt. 2009-ben a havi előfizetéssel rendelkező ügyfelek száma 363 ezerrel emelkedett, a hívásfogadásra alkalmas feltöltő kártyák száma pedig 795 ezerrel csökkent 2008 végéhez képest, így az év végén az előfizetéssel rendelkezők száma 5 millió 106 ezer volt az egy évvel korábbi 4 millió 743 ezer után. A hívásfogadásra alkalmas pre-paid kártyák száma a 2008 év végi szinthez képest 795 ezerrel 6 millió 686 ezerre esett.

A három mobilszolgáltató ügyfelei decemberben 6148 számot, 2009-ben pedig 63060 számot hordoztak. A Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint a 2004. május 1. óta igénybe vehető számhordozás eddig összesen 309233 mobilszámot érintett.

A Windows Mobile 7 szakít az őseivel?

2010. január 17., 19:07 Módosítva: 2010-01-19 12:27:10
1

Most már mindenki jól ismeri az Androidot, és az iPhone is a könyökünkön jön ki, de a Microsoft még tartogat néhány meglepetést. A szoftvercég cáfolta Windows Mobile 7 későbbre tolt megjelenéséről szóló híreket, és az új operációs rendszert Barcelonában a világ legnagyobb mobilkiállításán bemutatja. Sajnos a hírek szerint csak a cég néhány partnere láthatja a még fejlesztés alatt álló rendszert.

Eldar Murtazin, az orosz Mobile-review portál szakértője azonban már több olyan mobilt kipróbált, amelyen az új rendszer korai fejlesztői verziója fut. Nagyon keveset írt az élményeiről. Twitterén közölte, hogy a Windows Mobile rendszert az alapoktól újraírták, a 7-es verzión egyetlen korábbi, 6.x-es verzióra megírt program sem működik. A felhasználói élményről csupán annyit árult el, hogy többször kell oldalirányban navigálni a rendszerben, és a Windows Mobile 7 ebben nagyon hasonlít az Androidra meg az iPhone-ra.

Egyelőre nem tudni, hogy az általa leírtakból mi lesz igaz, amikor megjelenik a végleges rendszer, talán a kompatibilitási problémát is megoldják a fejlesztők. A Microsoft még csak annyit közölt a rendszerről, hogy nem csupán egy kisebb előrelépés, evolúció lesz a korábbi verziókhoz képest.

Hangüzenet figyelmeztet a +36-ra

2010. január 16., 12:19 Módosítva: 2010-01-16 12:19:34
6

Szombattól nem működnek a hétjegyű mobilszámok, már minden telefonszám elé tárcsázni kell a 0620, 0630, 0670-es előhívót vagy a +3620, +3630, +3670-es számot. Hangüzenetben figyelmeztetik az új szabályra azokat, akik mégsem használnák mind a tizenegy számjegyet.

Tovább

Nem fogy a Nexus One

2010. január 14., 19:00 Módosítva: 2010-07-19 10:13:40
4

Hatalmas hiszti, forradalmi hangulat, a rajongók az egekig magyasztalták a Nexus One okostelefont. A vevők meg úgy látszik nagy ívben tojtak az egészre.

A Flurry elemzőcég becslése szerint a Google mobilját húszezer ember vette meg az első héten, ami azért érdekes, mert az óriáscég gyártja a rajta futó, viszonylag sikeres Android operációs rendszert is. Sőt, annak a legújabb, 2.1-es verziója került a készülékre. A Motorola 12,5-szer több okostelefont adott el az első héten, és az ismert amerikai mobilgyártó Droid – Európában Milestone – nevű mobilján ugyanúgy a Google által gyártott Android fut. Igaz, csak a 2.0-ás verzió.

Ahhoz, hogy pontos képet kapjunk a Google által keltett hisztéria nagyságáról, egy harmadik cég eladási adatait is ismernünk kell: az Apple a legutóbbi bemutatója után egy hét alatt 1,6 millió iPhone-t adott el. Több nagyságrendbéli a különbség.

Egyáltalán nem aról van szó, hogy a Nexus One rossz telefon. Sőt, ez most az egyik legjobb telefon, amin Android fut. De nincs benne semmi különleges, egy jó telefon a sok közül. Inkább az új értékesítési modellel vannak gondok, mert az USA-ban mindenki a szolgáltatótól vesz mobilt. A magasabb előfizetési díjért és a több éves hűségnyilatkozatért cserébe a telefon szinte fillérekbe kerül.

A vevők pedig zavarba jöttek, nem tudják, hogy kit keressenek fel a panaszaikkal – mint kiderült, a Google nyújt terméktámogatást, és 48 órán belül válaszol a vevők emailjeire. Az is bonyolítja a helyzetet, hogy a T-Mobile USA a Google egyetlen szolgáltatói partnere, tehát az amerikai vevőknek az inkább egy T-Mobile-mobil, mintsem Google-mobil.

Szombattól nem működnek a hétjegyű mobilszámok

2010. január 14., 15:52 Módosítva: 2010-01-14 17:32:51
7

Január 16-án, szombaton nulla órától a mobiltelefon-szolgáltatók hálózatán belüli hívásoknál, illetve a hálózaton belüli SMS, MMS küldésnél mind a 11 számjegy, azaz a teljes mobiltelefon-szám tárcsázására lesz szükség.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság és a három nagy mobilszolgáltató arra kéri felhasználókat, hogy ha eddig nem tették, most nézzék át a telefonmemóriában tárolt számokat, és a csak hét számjeggyel beírtakat írják át a 11 számjegyes formátumra. A számokat mindenkinek a saját szolgáltatója előhívója alapján (0620; 0630; 0670, vagy ugyanez +36-tal) kell kiegészítenie, mintha másik szolgáltató hálózatába telefonálna, vagy külföldről akarna magyar számot hívni.

A három hazai szolgáltató ügyfeleinek száma november végén 11 millió 687 ezer volt, és ez a szám a következő években várhatóan tovább növekszik. A rendelkezésre álló, kiosztható hívószámok azonban korlátozottan állnak rendelkezésre. A hívószámok bővítése volt a cél a változással: mivel megszűnik a hálózaton belüli hétszámjegyes hívás és üzenetküldés lehetősége, újabb számmezők szabadulnak fel, kiadhatóvá válnak a nullás és egyes számmal kezdődő hétjegyű előfizetői hívószámok, így közel hatmillió telefonszámmal bővül a kiosztható tartomány.

A szolgáltatók adatai szerint az elmúlt hetekben mindhárom szolgáltató hálózatában jelentősen csökkent a hétjegyű előfizetői szám megadásával indított hívások, illetve üzenetek száma, de látható, hogy sokan még ezt a formátumot használják. Szombattól az ilyen hívásoknál hangbemondással figyelmeztetik az ügyfeleket a helyes tárcsázásra. Ezek a hívások ingyenesek lesznek, ahogy a hétszámjegyes számra küldött, és így célba nem érő SMS-ek és MMS-ekért sem számláznak.

A telefonszámok az átállással nem változnak meg, a változás nem érinti a mobilhálózatból vezetékesbe, vagy vezetékesből mobilba irányuló hívásokat és a rövid számok (például a segélykérő 112-es szám) hívását sem.

A szolgáltatók külön felhívják a figyelmet, hogy ellenőrizzük a SIM kártyával működő riasztók, liftek távvezérelhető kazánok, és egyéb berendezések beállítását, hogy azok január 16-tól is zavartalanul üzemeljenek. Célszerű ellenőrizni az olyan számítógépes szoftverek beállításait, ahol tárcsázáshoz vagy üzenetküldéshez hívószám van rögzítve.

További kérdésekre a Pannonnál a 1747 és 1220, a T-Mobile-nál a 1430, a Vodafone-nál pedig a 1270-es ingyenes telefonszámon válaszolnak az ügyfélszolgálatok.

Elindult a Nokia N900 szoftverboltja

2010. január 14., 14:01 Módosítva: 2010-01-29 12:15:58
0

Hónapokkal a Nokia N900 megjelenése után elindult a hozzá tartozó online szoftverbolt is. Az Ovi Store kínálata egyelőre szerény, és a profi júzerek enélkül is találtak friss szoftvereket.

November óta fölöslegesen foglalta a helyet az N900 interfészén az Ovi Store ikonja, mert az nem az online szoftverboltra, hanem egy "hamarosan jön" üzenetre mutatott. A hét elején azonban érkezett egy szoftverfrissítés, és szerdán megjelent a link mögött az Ovi Store béta változata.

Nem számoltam össze, de legfeljebb néhány tucat program, kép, videó és egyéb tartalom lehet a bolt kínálatában. A bolt interfésze ugyanolyan, mint a Symbianon, és letölteni is ugyanúgy lehet: be kell jelentkezni a Ovi.com-os júzernévvel és jelszóval. Az Index.hu wifijére csatlakozó mobillal pillanatok alatt tudtam egyik menüpontról a másikra lépni, és programokat letölteni.

Két hónapig volt nálam az N900, és nem nehéz összegezni a tapasztalatokat. Különféle androidos mobilok is voltak nálam összesen két hónapot, és több mint egy éve van iPhone 3G-m. A Nokia N900 az egyetlen, amelynek a működése a számítógépre emlékeztet. A megállapítás nem feltétlenül pozitív, mert sokan kevesebb szolgáltatást és kevesebb nyűgöt várnak egy olyan eszköztől, ami alapvetően telefonálásra való.

Az N900 egyik legfőbb előnye, hogy Linux fut rajta. És mint minden rendes Linuxra, erre is fel lehet telepíteni korai fázisban lévő programokat, amivel a fejlesztő is még csak kísérletezik. Például van torrentkliens, a böngészője pedig bármilyen fájlt letölt, nemcsak azokat, amiket a gyártó engedélyezett. Otthagyhattam a készüléket éjszakára, hogy mentse le nekem - wifin, otthoni hálózaton - az OpenSuse Moblin Linux telepítőjét. Reggelre ott is volt az N900-on az 1,4 gigabájtos fájl.

Már az Ovi Store megjelenése előtt rengeteg programot letöltöttem a mobilra, a Maemo Linux telepítőforrásaiban olyan programok voltak az N900-ra, mint az OpenArena nevű Quake-klón, támogatás az MSN-csevegőhálózathoz, illesztőprogram bluetooth egérhez és billentyűzethez. Nagy részük az átlagos júzert nem érdekli, hogy aki egy kicsit is otthonosan mozog a Linuxon, sok érdekes programot talál magának.

Az Ovi Store megjelenése azt jelenti, hogy elkészült a Nokia szűrője, ami jól el lehet választani a Linux-rajongóknak szánt programokat a tömegpiacra szánt programoktól. Az utóbbi halmazba csak a végleges, jobb minőségű programok kerülhetnek be. Már csak azt kell elérni valahogy, hogy a bolt kínálatában ne több tucat, hanem több ezer program legyen.

Fogyóznak az áramzabáló mobilhálózatok

2010. január 13., 15:27 Módosítva: 2010-02-24 14:10:02
0

Az Alcatel-Lucenthez tartozó Bell Labs kutatóközpont megalapította a Green Touch nevű konzorciumot, amelyhez hálózati és számítástechnikai eszközöket gyártó cégek csatlakozhatnak. Fő céljuk, hogy közösen dolgozzanak ki fogyasztáscsökkentő módszereket. Első körben 2015-ig 99,9 százalékkal csökkenteni akarják a globális telefonhálózatok energiahasználatát.

Most a telefonhálózatok, az internet és a mobilhálózatok összesen 300 millió tonna szén-dioxid kibocsátásért felelősek, ami ötvenmillió autó kibocsátásával egyenértékű. A fejlődő országokban, például Indiában és Kínában robbanásszerűen fejlődik a távközlés, a lakosság egyre nagyobb részének van internetelérése és mobilja. A fejlett országokban is nő az internetes forgalom, és többek közt a 3D TV elterjedése miatt megnő az egy főre jutó áramigény.

A Bell Labs többek közt Claude Shannon egyik elmélete alapján próbál kifejleszteni kis fogyasztású hálózatokat. Most az optikai és a rádiós hálózatok is erős jel sugárzásával gondoskodnak arról, hogy célba érjenek a hívások és az üzenetek. Ezzel szemben Shannon elmélete arról szól, hogy megfelelő kódolással a zajosabb, kis áramfogyasztású  csatornákon is jól lehet kommunikálni.

A Green Touch konzorciumhoz az AT&T, a China Mobile és a Telefonica szolgáltatók, a Samsung, a Freescale, és egyetemek is csatlakoztak. Mindenki más-más feladatot vállalt: a Samsung például a kijelzők és a memóriák fogyasztását, a melbourne-i egyetem a készenléti állapotban való áramfogyasztást csökkentenék, az MIT kutatói pedig az adatok útvonalát szabályoznák. Fontos, hogy más cégek is csatlakozzanak a kezdeményezéshez, hiszen a Nokia Siemens Networks és az Ericcson, az iparág vezető gyártócégei is sok fejlesztésükkel csökkentik a hálózatok fogyasztását.

Sok mobilgyártó próbálja megváltoztatni a felhasználói szokásokat. A Nokia új mobiljai például szólnak, hogy húzzuk ki a töltőt a konnektorból. Az Android operációs rendszer pedig részletesen közli, hogy a felhasználó milyen tevékenységgel merítette le az akkuját, így könnyebb megtalálni azt a beállítást, ami megnöveli a mobil üzemidejét.