Friss kommentek

Egy hónapig bírja a Philips érintőkijelzős mobilja

2008. május 14., 12:00 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
26 hozzászólás
Nagyon eredeti iPhone-klónt készített a Philips, ha egyáltalán beszélhetünk klónozásról. A napokban bejelentett X800 típusjelű mobil ugyanis csak annyiban hasonlít az Apple mobiljára, hogy érintőkijelzővel kell vezérelni, és látványos a kezelőfelülete. Viszont olyannyira nem az internetezésre van kihegyezve, hogy nincs benne semmilyen szélessávú csatlakozó: sem wifi, sem hsdpa, sőt még majdnemszélessávú edge sincs, csak gprs, valamint bluetooth, hogy legalább vezeték nélküli fülhallgatót csatlakoztatni lehessen a készülékhez.

Az X800 nagyon jól néz ki, 2,9 hüvelykes kijelzőjén 240x400 képpont jeleníthető meg, médialejátszója kezeli az mp3, mpeg4, wav és aac formátumokat, a memóriája pedig microSD kártyával bővíthető. A Philips X800 nem annyira a multimédiás extrák, hanem inkább az akkuja miatt érdekes készülék, a cég szerint ugyanis 850 óra, azaz 35 nap a készenléti ideje, és egy huzamban 8 órán át telefonálhatunk vele. Sokan nem is vágynak többre, mint egy hosszú ideig működőképes mobilra. Ezt hamarosan díszcsomagolásba burkolva leszállítja a Philips.
26 hozzászólás

Számítógépeken terjeszkedik a Nokia

2008. május 14., 07:21 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
1 hozzászólás
A finn mobilgyártó nemcsak úgy mondta, hogy internetes céggé kíván válni, hanem rögtön meg is tette a következő logikus lépéseket. Egyrészt a sok milliárd dollárért megvett térképei szeptembertől online is elérhetőek lesznek, és az Ovi regisztrált felhasználói az interneten tervezhetnek magukat útvonalat. Ezeket eltárolhatják, illetve átmenthetik majd a készülékükre. Vagy a júzerek a mobiljukba épített GPS segítségével menet közben megjelölhetik majd az érdekesebb koordinátákat, és a számítógépükön utánanézhetnek, hogy egészen pontosan mit láttak. Én az Ovi szolgáltatásai közül leginkább a Syncet várom, amellyel online naptárat és névjegyzéket lehet majd szinkronizálni a mobillal. A symbianos Shozu képfeltöltő program egyik leghasznosabb megoldása a névjegyzék online szinkronizálása volt - amíg ki nem vették a programból.

A pécés terjeszkedés másik fontos állomása a Nokia Music PC Client, amely az iTunes zenelejátszó klónja. A korai béta állapotban lévő szoftver segítségével a számítógépen tárolt zenei gyűjteményt lehet kezelni, számokat lehet átmásolni a mobilokra, illetve a későbbiekben várásolni lehet majd a Nokia online zeneboltjából.
1 hozzászólás

Mobilinternet kezdőknek

2008. május 13., 11:43 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
0 hozzászólás
Hamarosan megjelenik a Dummies sorozat új része, amely a mobilinternetről szól, kíváncsi vagyok, hogy a könyv mi újat tud mondani e téren. (Ha jól tudom a brit Amazon szállít Magyarországra.) Az ajánló szerint a könyv segít kiválasztani a legjobb mobilos böngészőt, mobilra optimalizált szájtot gyártani, megfelelő készüléket választani, emailt beállítani. Olyan szolgáltatásokat mutat meg az amatőr júzernek, amire önmagától egészen biztosan nem gondolna, például segít mobilon tévézni (ehhez megfelelő nagyítót választani?), és mobilos weboldallal pénzt keresni. Ez utóbbi mondjuk elég veszélyes terület, mert ha a könyv részletesen végigveszi, hogyan lehet öt perc alatt háttérképet vagy csengőhangot készíteni, összedőlhet egy iparág.
Szólj hozzá!

Gyenge böngésző az iPhone-szerű Samsungban

2008. május 13., 07:00 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
8 hozzászólás

Nagy nehezen sikerült szerezni a Samsung hazai képviseletétől egy relatíve friss modellt, az F490-es érintőkijelzős multimédiás csúcsmobilt, amely látszólag az iPhone riválisa, de valójában a két készüléket nem érdemes egymáshoz hasonlítani. Amíg a zenelejátszásra és böngészésre kihegyezett iPhone új termékkategóriát alkot, addig a Samsung F490 inkább egy teljesen szokványos mobil, érintőkijelzővel és látványos kezelőfelülettel.

Klikk a képre!

A Samsung F490 dizájnja jól sikerült, a hatalmas – 3,3 hüvelykes – kijelzőre jó ránézni, a készülék vékony és elegáns. A tervezők elkövettek egy aprócska bakit, egy ilyen készüléken nem szabadna a fülhallgató és a töltő csatlakozóját ronda lifegő műanyaggal lefedni. Érdekes egyébként, hogy a Samsung a lapos töltőcsatlakozó mellé (amelybe a gyári mikrofonos headset is bedugható) szabványos jack aljzatot is tett, így akinek van jobb minőségű fülhallgatója, annak nem kell átalakítóval szenvednie. Innen már csak egy lépés lenne, hogy az újabb modellekben a töltő és az adatkábel is szabványos legyen, mondjuk micro USB.

A kijelző alatt három érintésérzékeny gomb van, a készülék oldalán pedig a fényképező exponáló gombja, a hangerőállító, a készüléket bekapcsoló és az érintőfelületet lezáró csúszka, és a legfontosabb programok gyorsindító gombja van.

Legnagyobb bánatom, hogy bár az F490 akár 3,6 megabittel is tud szörfölni, a beépített böngésző bénasága miatt nem érdemes internetezéssel próbálkozni. Az Index.hu nyitóoldalán rengeteg hibás, értelmezhetetlen karakter jelent meg, és nagyon nehéz volt navigálni. Fájdalmasan lassan gördültek az oldalak, ráadásul az ujjammal nem abba az irányba kellett suhintanom, amerre logikus lett volna. Úgy fogom fel az érintőfelületet, mintha a tartalmak egy papírlapon lennének, tehát ha felfelé tolom az ujjamat, akkor kellene láthatóvá válnia a szájt aljának. Ehhez képest a Samsung kezelőfelülete úgy működik, mintha az oldalsó gördítősávot tologatnám az ujjammal, tehát ha lefelé tolom az ujjamat, akkor látom meg a weboldal alját.


 

A gördítés problémájától eltekintve a Samsung kezelőfelülete nagyon jó, és nagy segítség, hogy minden egyes érintést rezgéssel visszaigazol a készülék, így az ember agya nem terheli magát azzal, hogy vajon sikeres volt-e az ujjmozdulat. A prediktív szövegbevitel segítségével viszonylag gyorsan lehet üzenetet írni, annak ellenére, hogy a virtuális gombsor nem qwerty leosztású, hanem a szokványos számgombokat szimulálja.

A nagy, 16:9 képarányú kijelző videózásra is jól használható. Lehetne. Ha az F490 támogatna olyan elterjedt formátumokat, mint a DivX és az Xvid. A Nokia N82-vel felvett VGA videókat persze jól lejátszotta, de sajnos ezek 4:3 képarányúak, ezért mindkét oldalon vastag fekete csík éktelenkedett. Az F490 saját videófelvevője szóra sem érdemes, a másodpercenként 15 képkocka QVGA felbontásban szánalmas. A fényképező is főleg izomból, pontosabban a megapixelek számával próbálja lenyűgözni a felhasználót.

A Samsung úgy látszik próbál megfelelni az aktuális divatnak, amely szerint az érintőkijelzős készülékek a menők, de az F490 olyan, mintha különösebb koncepció nélkül belelapátoltak volna egy rakás csúcstechnológiát. Ajánlható annak, aki szép, divatos mobilt szeretne, amellyel főleg telefonálni akar. Azért a telefonálásnak is vannak kisebb buktatói: mivel a gombok érintésérzékenyek, először aktiválni kell a gombokat, és csak azután lehet beszélni.


8 hozzászólás

Drágább az sms, mint adatot letölteni az űrből

2008. május 12., 20:39 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
5 hozzászólás
Egészen biztos, hogy ha léteznek marslakók, nem sms-ben küldenek majd életjelet magukról. Brit tudósok ugyanis kiszámolták, hogy sokkal többe kerül a mobilhálózaton szöveges üzenetet küldeni, mint amennyit a kutatók fizetnek azért, hogy adatot tölthessenek le a majdnem hatszáz kilométeres magasságban lebegő Hubble űrteleszkópról. A Leicesteri egyetem tudósai az sms árát 5 penny-ben, azaz körülbelül 15 forintban határozták meg, ez alapján egy megabájtnyi adat forgalmazása 117868 forintba kerül. A Physorg tudományos híroldal azt írja, hogy még a legpesszimistább becslés szerint is legalább 4,4-szer drágább az sms, mint az űrrel való kommunikáció.
5 hozzászólás

Bemutatkozott a Blackberry Bold

2008. május 12., 20:16 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
0 hozzászólás
Hétfőn bemutatkozott a Research in Motion (RIM) új BlackBerryje, amelynek a kijelzőjén rengeteg pixel elfér, emellett van benne navigáció és gyors mobilinternet is, a wifije pedig 802.11 a, b és g szabványon működik. Meseszép készülék. Bár elsősorban üzleti szolgáltatásai miatt népszerű a gyártó, a Boldból a szórakoztató funkciók sem hiányoznak, a kamerájával például videókat is lehet rögzíteni, fél VGA, azaz 480x320 pixeles kijelzőjén videóket lehet lejátszani, és a 624 megahertzes processzora elég erős lehet a multimédiás tartalmak lejátszásához. A fülhallgató csatlakozója szabványos jack, bár jobb lenne, ha nem a készülék oldalán lenne, mert ha ebbe egyenes jacket dugnak, nem lehet zsebre vágni a mobilt. (Ugyanezt a hibát követte el a Nokia az N95-nél.) A BlackBerry Media Sync szoftver segítségével az iTunesról lehet zenéket áttolni a mobilra. Ideális eszköz a titkárnőknek, mert telefonon csevegés közben is lehet vele internetezni, emaileket küldeni, vagy dokumentumokat szerkeszteni. Még a hátlapja is más színűre cserélhető, így mindig passzolhat a mobil a körömlakkhoz.
Szólj hozzá!

Internetes céggé alakulna át a Nokia

2008. május 9., 16:41 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
5 hozzászólás
A Nokia éves gyűlésén Olli-Pekka Kallasvuo cégvezér arról beszélt, hogy a társaságnak nem annyira hagyományos gyártóként, hanem inkább internetes cégként kell működnie a jövőben. Ez elég nagy változás, hiszen a Nokia momentán a világ legnagyobb mobilgyártója, sok százmillió kézzel fogható hardver eladásából szerzi a bevételét, az interneten pedig más cégek marakodnak a dobogós helyekért. Persze a finn cég a gumicsizmától a műholdas eszközökön át mindenfélét gyártott már, szóval a vállalat már átélt néhány nagy fordulatot.

"Az Apple, a Google és a Microsoft nem a hagyományos versenytársaink, de olyan ngy erők, amelyekkel számolnunk kell. Ezekre a kihívásokra komolyan és agresszíven válaszolunk" - mondta Kallasvuo az Ars Technika beszámolója szerint.

A Nokia már rég megtette az első lépéseket, például átalakította a cég strukturáját, így létrejött egy szolgáltatásokért felelős üzletág. Ezt az üzletágat pedig már fel is töltötte, van online tartalommegosztó portálja (ovi), digitális térképei, zenei szolgáltatása. Kérdéses, hogy mindezek birtokában hogyan tud majd megbirkózni a már említett három nagy riválissal, amelyek szemből támadnak, a Google Androiddal és az Apple iPhone-nal.
5 hozzászólás

Budapesti taxikba költözik a Vodafone

2008. május 8., 14:39 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
4 hozzászólás
Mobilinternetre csatlakozó információs panelt épít a budapesti taxikba a Vodafone. A  Taxitelly elnevezésű rendszeren hirdetések jelennek majd meg, és az érintőkijelzőt nyomkodó utasok híreket olvashatnak, illetve információt szerezhetnek programokról, látnivalókról. A turistáknak is szánt szolgáltatás eleinte magyar és angol nyelvű lesz később pedig német kezelőfelületet is készítenek. Az adatok természetesen a Vodafone
hsdpa hálózatán jutnak majd el a járművekre. Az MTI hírügynökség hírei kétóránként frissülnek, a kulturális és egyéb programokat szintén folyamatosan frissítik, hogy az utasok naprakész információkat szerezhessenek.

A csütörtöktől induló új szolgáltatás sikerességét, a hardverek alkalmasságát és a szoftver használhatóságát negyven City-taxiban teszteli a Vodafone a következő 1 hónapban, június 7-ig. A sikeres tesztidőszak után június közepétől megkezdődik a szolgáltatás kiterjesztése, az év végéig várhatóan közel ezer, 2009 év végéig pedig kétezer ötszáz autóba szerelik be az új, érintőképernyős hirdetési felületeket.

Izgalmas lenne lenne, ha a felhasználók menet közben vehetnének vonatjegyet, mozijegyet,  az éttermekben asztalt foglalhatnának le. A Vodafone helyében azon is elgondolkodnék, hogy miként lehetne a jövőben mobiltévézésre használni a méretes kijelzőt.
4 hozzászólás

Sok százmillió gép lesz a mobilhálózatokon

2008. május 6., 21:40 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
0 hozzászólás
Ha az embereknek nincs is elég pénzük arra, hogy egyszerre több mobiltelefont tartsanak, a gépek majd gondoskodnak a folyamatos növekedésről. A Berg Insight jóslata szerint 2012-ben már 186 millió gép lóg majd a világ mobilhálózatain. Az elemzőcég hírlevele szerint a fejlett országokban most az előfizetések 1-3 százaléka tartozik gépekhez, de például Svédországban és Finnországban a gépi kommunikációs részesedése közelebb van a 10 százalékhoz, mert a mobilinterneten olvassák le a gázórákat, villanyórákat. A Berg Insight azonban úgy látja, hogy a jövőben az autókba épített eszközök veszik át a vezető szerepet a gépi - machine to machine - kommunikációban. Természetesen nem az autós telefonokról van itt szó, hanem a beépített segélyhívókról, az autók műszaki állapotának távellenőrzéséről, illetve a lopásgátlásról.
Szólj hozzá!

A Vodafone-nal haverkodik az Apple

2008. május 6., 12:07 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
1 hozzászólás
Friss hír, hogy a Vodafone tíz országban kezdi meg az iPhone forgalmazását, köztük az első kelet-európaiban, Csehországban is. Ezen kívül az ausztrál, az egyiptomi, a görög, az olasz, az indiai, a portugál, az új-zélandi, a dél-afrikai és a török felhasználók is megkapják a mobilt, bár arról nincs hír, hogy a Live felmászik-e ezekre is, ahogy azt sem lehet tudni, hogy pontosan mikor kerülnek a boltokba a mobilok. Az biztos, hogy még 2008-ban.
1 hozzászólás

Ráncfelvarráson ment át a HTC?

2008. május 5., 17:02 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
2 hozzászólás
Az Engadget szerint elképzelhető, hogy a HTC e heti nagy bejelentése a Touch Diamond készülék lesz, amely végre némi színt vihet a Windows Mobile operációs rendszert futtató készülékek kissé szürke világába. Ez még akkor is jó hír, ha az új szín csak egy nagyon nagyon sötét szürke fekete.

Ha pontos az Engadget által megszellőztetett hír, akkor a mobil érintőkijelzője 2,8 hüvelykes és VGA felbontású, operációs rendszere WinMo 6.1 Pro, van benne wifi, bluetooth 2.0, eGPS, FM rádió, 7,2 megabites hsdpa, 4 gigabájtos háttértár, ami microSD kártyával bővíthető, 528 megahertzes processzor, 3,2 megapixeles kamera, valamint gyorsulásmérő. Még úgy tűnik kérdéses, hogy a kijelő mögött van-e qwerty gombkészlet, és ha ilyesmi még kérdéses, érdemes kellő óvatossággal kezelni a hírt. Engem főleg az érdekel, hogy mennyire sikerült egységesre gyúrni a kezelőfelületet. A bonyolult Windows Mobile nem passzol ehhez a szép műanyag tokhoz.
2 hozzászólás

Maratoni gyilkolás a mobilon

2008. május 5., 07:00 Módosítva: 2013-11-25 14:25:38
0
5 hozzászólás
Az Electronic Arts küldött egy rakás játékot, én pedig jól kipróbáltam mindet. Többségük ismert pécés játék miniatürizált változata (Sims 2, C&C3 Tiberium Wars), de mind közül a legütősebb a direkt mobilra kifejlesztett Orcs & Elves 2. Másfél évtizeddel ezelőtti pécés játékaim jutottak eszembe róla. Bevallom sokáig kételkedtem abban, hogy mobilokon a tetrisznél bonyolultabb játékoknak is van létjogosultságuk, de az Orcs & Elves rendesen rácáfolt erre, tizenöt órán át kaszaboltam a patkányokat és a kétfejű szörnyeket, mire a kinetikus íjammal, jó sok varázslat segítségével levadászhattam a fő ellenséget.

A Valin nevű főhős egy beszélő, és néha egyszerűbb poénokat eleresztő Ellon nevű varázspálca és egy egér társaságában járja be a városokat és erdőket. Az akció körökre osztott, ami nagyon fontos: így nincs szükség olyan gyors ujjmozdulatokra, amelyek a mobil parányi gombjain nem kivitelezhetők. Minden lépés megfontolható. Az alap fegyverkészlet is jól van összeválogatva, a késsel és a varázspálcával messzebbről el lehet kezdeni az ellenség aprítását, a varázsgömbökkel pedig lefagyaszthatóak a komolyabb ellenfelek, így ha kevés az életerő, el meg lehet lépni előlük.

A méretes pályákon sokat kell mászkálni, és bár a nevetségesen parányi kijelzőn egyáltalán nem olyan rémisztőek szörnyek, mint mondjuk a pécés Doomban, legalább jól vannak megrajzolva. Aki szerette az RPG-ket, annak ezzel érdemes elütnie a BKV-n eltöltött unalmas perceket.

Egészen más volt a helyzet a Sims 2 Hajótöröttek esetében, a humanoid tamagocsi irányítása nem ingerelte nagyon az idegsejtjeimet. Ugyanúgy, mint a pécés változatnál, itt is ügyelni kell a főhős lelki egyensúlyára, enni és aludni kell, és ha büdös a főhős, elzavarják fürdeni. A játék persze nem a majd' harmincas férfiakat, hanem inkább az max. tizenéves lányokat célozza meg. Nekem az ötéves lányom miatt kellett végigjátszanom, mert reggelente azzal kelt fel, hogy ugye játszunk még emberkést. (Szerencsére elég hamar visszaálltunk a játékról a meseolvasásra.)

A Simsben egyáltalán nincs erőszak, csak ugyanazt a néhány alapanyagot - inda, uszadékfa, pálmalevél stb. - kell különféle kombinációkban leszállítani a többi szigetlakónak. A főhős meghalni sem tud, mert igazán nem nagy kunszt nem ráklikkelni a halálfejjel jelzett futóhomokra vagy a darázsfészkes fára. A játék fő hibája, hogy a sztori nagyon lineáris, a küldetések egymásra épülnek, ráadásul az összes szereplő egy helyben áll. A Sims 2 előnyére válna, ha kevesebbet kellene gyűjtögetni, és lenne alternatív végkifejlet.


Nagyon nagy Command & Conquer-rajongónak kell lenni ahhoz, hogy az ember a mobilján is kipróbálja a híres stratégiai játékot, mert már a pécés változatban is felismerhetetlenül apró volt a gyalogság. A C&C3 Tiberium Warsban két részre bontották a játékot: minden egyes küldetésben először csak építkezhetünk, egységeket fejleszthetünk, ezután kell összecsapni a támadókkal. Mivel nem tudunk egy laza egérmozdulattal néhány katonát és tankot az ellenségre küldeni, még az építkezés fázisban meg kell határozni a két ötfős csapat összetételét. Harc közben a change gombra nyomva lehet egyik csapatról a másikra váltani, amihez elég nehéz volt hozzászokni.

5 hozzászólás

Minden mobil függetleníthető

2008. április 30., 22:30 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
11 hozzászólás
A 24/7 Mobile Solutions 26 dolláros kiegészítő chipjével könnyen függetleníthetők a mobilok a szolgáltatótól, ráadásul a garancia elvesztése nélkül, ugyanis egyáltalán nem kell módosítani a készülék szoftverét. A lapkával elég sok csúcskategóriás Nokia, Samsung, Sony Ericsson és Motorola függetleníthető, az iPhone - sajnos - nincs rajta a listán.

Némi forgácsolásra szükség van, először lyukat kell fúrni a kiválasztott SIM-kártyára, esetleg egy kicsit vagdosni is (itt a leírás, pdf), majd a vékony lapkát és a SIM-kártyát egymásra helyezve be kell rakni a mobilba. Ennyi. A lapka kivétele után a mobil ugyanúgy szolgáltatófüggő lesz, mint előtte. A SIMable nevű lapka közvetlenül a 24/7 Mobile Solutions-tól megrendelhető.
11 hozzászólás

Egybegyúrják a Javát és a Flasht

2008. április 30., 21:35 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
0 hozzászólás
A Sony Ericsson jövő héten bemutatja a Project Capuchint, amely a Flasht kombinálja a Javával. Ez annyit tesz, hogy a fejlesztők olyan mobilszoftvereket készíthetnek, amelyek egyszerre használják a Java ME és az Adobe Flash Lite részeit. A vállalat készít API-kat, meg az év második felében lesz egy SDK. Ezek hozzák össze a két technológiát.

Ez a technológiai kutyulás többek között arra lesz jó, hogy a fejlesztők szép kezelőfelületeket készítsenek Flashben, és a Javával intézzék el a bonyolultabb feladatokat. A programozók akár teljesen szokványos Java vagy Flash alkalmazásokat is készíthetnek, de bármikor igénybe vehetik a másik technológiát, ha szükségük van rá. Ezt a technológiát a tucattermékekbe építik bele, nem a fejlett operációs rendszert futtató csúcskategóriás modellekbe. A készülékek az év második felében, a fejlesztői csomagok valamivel hamarabb jelennek meg.
Szólj hozzá!

Forgalmi információ a Nokiákon

2008. április 29., 21:01 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
0 hozzászólás
Valósidejű forgalmi adatokhoz juthatnak a Nokia Maps felhasználói, ha hajlandóak fizetni érte. A Nokia az ARC Transistance nevű céggel közösen nyújtja majd a szolgáltatást, amely a Nokia Maps 2.0 és a jövőbeni verziókon lesz elérhető. 16 európai országban lesznek csak forgalmi adatok, ami elenyészően kevés ahhoz képest, hogy a Nokia Maps egyébként 150 országot fed le, és ebből 70-ben navigálni is lehet.
Szólj hozzá!

Három hónap alatt 200 ezer új előfizető

2008. április 29., 12:58 Módosítva: 2009-07-25 17:46:44
0
4 hozzászólás
Márciusban 67 ezerrel, az év első három hónapjában több mint 200 ezerrel nőtt a három mobilszolgáltató ügyfeleinek száma, így márcus végén 11 millió 232 ezer előfizető volt Magyarországon. Ezzel a a mobilpenetráció 111,8 százalékra nőtt.

A március utolsó napján hívás fogadására alkalmas (aktív) SIM-kártyák száma alapján a Pannon piaci részesedése az előző havi 35,39 százalékról 35,29 százalékra csökkent, a T-Mobile részesedése 43,80 százalékról 43,88 százalékra, a Vodafone részesedése pedig 20,80 százalékról 20,83 százalékra emelkedett. (Mint azt megírtuk, a T-Mobile éppen ma jelentette be, hogy a részesedése 44 százalékra nőtt. Az NHH majd két hónap múlva megírja, hogy tényleg így van-e.)


Persze a valóban használt kártyák száma kevesebb, március végén csupán 10 millió 140 ezer volt, ami az előző hónaphoz képest ezres csökkenést, 2007 végéhez képest 10 ezres, 2007 márciusához képest pedig közel 776 ezres növekedést jelent. A forgalmazásban résztvevő ügyfelek száma alapján a Pannon piaci része a februári 33,62 százalékról 33,54 százalékra, a Vodafone részesedése pedig 21,55 százalékról 21,54 százalékra csökkent, a T-Mobile-é viszont 44,83 százalékról 44,91 százalékra nőtt.

A három mobilszolgáltató ügyfelei 2008 első negyedévében 13 742 számot hordoztak.
4 hozzászólás

Ötmillió SIM-kártya a T-Mobile-nál

2008. április 29., 10:13 Módosítva: 2009-07-25 17:46:44
0
3 hozzászólás
Winkler János kedden bejelentette, hogy megvan az ötmilliomodik ügyfelük, pontosabban ötmillió aktív SIM-kártyájuk van forgalomban, és ezzel nagyjából 44 százalékos a piaci részesedésük van.

Amikor elkezdtük építeni a piacot, nem tudtuk elképzelni, hogy ez összejöhet. Hárommilliónál úgy gondoltuk, hogy négymillió biztosan nem jöhet össze. Most egy kicsit szolidabban ünneplünk, mint a korábbi mérföldköveknél, megszoktuk a milliókat. Azt sem merem mondani, hogy nem lesz meg a hatodik
- mondta Winkler széles mosollyal az arcán.

Kétségtelenül nagy eredmény ez, bár - ki tudja - lehet, hogy ebben a pillanatban 4999999 előfizetőjük van csak, gyorsan mozog a piac. Azt persze nem árulták el, hogy az ügyfeleik mennyi SIM-kártyát használnak főleg vagy kizárólag internetezésre.
3 hozzászólás

Zajszűrővel és térképpel támad a Nokia

2008. április 28., 22:00 Módosítva: 2009-07-25 17:46:44
0
0 hozzászólás
A fröccsöntő és polírozó iparágakban még bőven vannak tartalékok, ezt bizonyítja a Nokia három új készüléke is. A Nokia 3600 egyik fontos újítása a háttérzajszűrő, de én nem ezért tenném zsebre, hanem az előre telepített Nokia Maps miatt. A készülékhez adott 512 megabájtos microSD kártyán jó sok térkép elfér, érdemes is előre felmásolni mindent, ami fontos lehet, mert az EDGE hozzáférésen lassan jönnek le az adatok. A Nokia 3600 kamerája 3,2 megapixeles képeket és VGA felbontású videókat készít, és van a készüléken tévékimenet. Adók és kedvezmények nélküli ára 175 euró. A GPS-t persze külön kell megvenni.

A Nokia egyre nagyobb zavart csinál a készülékek nevével, hiszen a 6600 korábban egy szappantartószerű S60-as készülék volt, az új 6600 slide és 6600 fold viszont S40 rendszert futtat. Tényleg csak hab a tortán, hogy a laikus júzereknek (márpedig ők vannak többségben) komoly kihívást jelenthet a készülékek összehasonlítása. Az európai szájton az összehasonlító oldalon az egyik készüléknél csak S40-et ír, a másiknál S40 3rd Edition-t, a harmadiknál S40 7.2 van, össze-vissza írnak a megapixelekről és a frekvenciákról. Az Opera Mini pedig S60 Opera 8 Browserként szerepel a listán.

Természetesen a két 6600-as modellen is van Nokia Maps, GPS nélkül. A slide változatban is 3,2 megapixeles a kamera, VGA a videó, és 512 megabájtos a memóriakártya (275 euró). Az izgalmasabb fold változatnak csak 2 megapixel jutott, viszont a kijelzője 16 millió szín megjelenítésére alkalmas OLED, az adatkapcsolat 3G, és a külső rejtett kijelző a fedél böködésével aktiválható (250 euró).


Szólj hozzá!

Alaptalan pletyka volt a műanyag iPhone

2008. április 28., 09:47 Módosítva: 2009-07-25 17:46:44
0
4 hozzászólás
A Gizmodo leleplezte legfőbb riválisát, az Engadgetet, amely a meglévő iPhone egyik kiegészítőjével illusztrálta a nyáron megjelenő 3G iPhone-ról szóló cikkét. Így bizony nehéz elhinni, hogy igazat írt a neves kütyüblog, miszerint GPS is lesz a iPhone második változatában. Maradjunk annyiban, hogy majd úgyis kiderül. (Azóta az Engadget is elismerte, hogy nem a 3G iPhone-ról készült fotóval illusztrálta a hírt, de fenntartja, hogy az értesülése alapján a 3G iPhone nagyjából így nézhet ki.)

4 hozzászólás

3G iPhone: vastagabb, fekete, van benne GPS

2008. április 26., 16:49 Módosítva: 2009-07-25 17:46:44
0
33 hozzászólás
Már jó ideje tesztelik az Apple iPhone második változatát, és az Engadget szinte mindent kiderített a sokak által várt mobilról. A korábbi híresztelésekkel ellentétben a 3G iPhone ugyanolyan felépítésű, mint az elődje, kicsit vastagabb, és a telefon hátulját nem fém borítja, hanem csillogó fekete műanyag. Az akku még mindig nem kivehető, a fülhallgató bemenete viszont nincs bemélyítve. A háttértár kapacitásáról és az akku üzemidejéről egyelőre nem ír az Engadget. Viszont nagyszerű hír, hogy a készülékben van GPS, így végre értelmet nyer a Google Maps - feltéve persze, hogy továbbra is ez lesz az iPhone térképszoftvere.

Kép forrása: iPod Observer
33 hozzászólás

Tizennégy százalékkal nőtt a mobilpiac

2008. április 25., 15:55 Módosítva: 2009-07-25 17:46:44
0
0 hozzászólás

2008 első negyedévében 282 millió mobilt adtak el, ami 14 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A Nokia tartotta 40 százalék feletti részesedését, az LG és a Samsung is nagy tempóban növelte szállításait, utóbbi a világpiac kettes számú szereplője lett 16,4 százalékos részesedéssel. Az idei első negyedév a mobilpiac növekedésében öt év óta a legjobb volt, az úgynevezett felzárkózó országok tartós keresletnövekedésének köszönhetően. A Motorola még a mobilpiac hármas számú szereplője (csaknem 10 százalékos részesedéssel), de csillaga lefelé tart. Hasonló helyzetben van a Sony Ericsson és az Apple, mert a piaci igények az alacsonyabb áru termékek felé tolódnak. A kereslet elsősorban az ázsiai és az afrikai kontinens országaiban növekszik ütemesen. (mti)

Szólj hozzá!

Elkészült a Skype mobilkliense

2008. április 25., 14:55 Módosítva: 2009-07-25 17:46:44
0
38 hozzászólás
Megjelent a Skype hivatalos javás kliense, ezzel a népszerű telefonos cég rendesen odavág a riválisainak. Érdekes módon a mobilos kliens csak a jelenlétinformáció frissítésére és a csevegéshez használja az internetet, a hívásokat viszont a szokványos telefonhálózaton bonyolítja le, nem az interneten (például wifi kapcsolaton). Ami azt jelenti, hogy minden hívásért fizetni kell. A Skype weboldalán (www.skype.com/m) az ország, a telefonszám, és a telefon típusának megadása után lehet letölteni a programot, de a listán nincs rajta mindegyik mobil - én a nálam lévő N82 helyett az N95-öt választottam.

A program kezelőfelülete a Nokia nagy kijelzőjén kifejezetten szép, élvezetesebb ezt használni, mint a mobil beépített VoIP kliensét. Kollégám bejelentkezésekor megrezdült a telefon, és máris elkezdhettünk csetelni. Aztán jól lefagyott, ami egyelőre elfogadható, hiszen ez csak béta válozat (Hancu kollégám épp azt tesztelte, hogy tud-e a mobilomra fájlt küldeni. Nem tudott.). A csevegésnél nem tűnik túl kiforrott megoldásnak, hogy
38 hozzászólás Tovább

Még jobban megroppant a Motorola

2008. április 24., 16:40 Módosítva: 2009-07-25 17:46:44
0
9 hozzászólás
A Motorola csütörtökön 194 millió dolláros negyedéves veszteségről számolt be, ami valamivel több mint az egy évvel korábbi 181 millió dolláros negyedéves veszteség. A hírek szerint a cégnek nem igazán sikerült még átszerveznie a mobilüzletágát, mielőtt azt teljesen leválasztaná a cégről. A cég forgalma 7,45 milliárd dollár volt, míg egy évvel ezelőtt még 9,43 milliárd volt. Ezen belül a mobilos részleg 3,3 millárdos eladást tudott felmutatni, 39 százalékkal kisebbet, mint egy évvel korábban. Ez a részleg 418 millió dolláros veszteséget jelentett. A vállalat három hónap alatt 27,4 millió készüléket adott el.
9 hozzászólás

Androiddal erősít a T-Mobile

2008. április 24., 15:35 Módosítva: 2009-07-25 17:46:44
0
3 hozzászólás
A Deutsche Telekom még az idén piacra dob egy Android operációs rendszerrel felszerelt mobiltelefont, írja az Engadget. A mobilszolgáltatók arra számítanak, hogy a nyílt platformon rengeteg új ötlet megvalósul, és teljesen megváltozik majd, hogy az emberek mit várnak el egy mobiltelefontól. A német távközlési cég először gyanakodva nézett az Androidra, mivel a nyílt rendszer radikális változásokat ígér, de végül beállt a támogatók közé. Mobilos leányvállalata, a T-Mobile jelenleg is tagja a Google által vezetett Open Handset Alliance szervezetnek, amely az Android fejlődését felügyeli. Most már igazán csak egy dolgot kellene elárulnia valakinek:
Egészen pontosan milyen lesz az első androidos mobil?3 hozzászólás

Teljesen más lesz a 3G iPhone

2008. április 24., 11:52 Módosítva: 2009-07-25 17:46:44
0
2 hozzászólás
A Times Online úgy tudja, hogy az iPhone következő generációja teljesen másképp néz majd ki, mint a mostani készülék. A cikk ipari forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy szétcsúsztatható és teljes qwerty illentyűzetes, vagy széthajtható lehet az új 3G iPhone. Így a kijelző még nagyobb lehet. A cikk szerint az Apple már megrendelt 200 ezer példányt belőle, és a júniusi megjelenésre kétmillió lesz készleten.
2 hozzászólás

Billentyűzet a nadrágon

2008. április 23., 21:19 Módosítva: 2009-07-25 17:46:44
0
14 hozzászólás
A Yanko Desing gatyába épített vezeték nélküli billentyűzetet, csak arra kell vigyázni, hogy az alsógatya igazgatása közben ne nyomódjon be az enter. Talán mobillal is működik. Csak sms írása közben ne nézzenek perverznek.

14 hozzászólás

MicroSD kártyába építettek wifi-adaptert

2008. április 22., 15:58 Módosítva: 2009-07-25 17:46:44
0
12 hozzászólás

Sok neves mobilgyártó elköveti azt a hibát, hogy a komolyabb felszereltségű készülékeibe nem rak wifit. Hiába gyors a hsdpa-kapcsolat, ha a wifi ingyenes, és sokaknak ez többet ér, mint a teljes városi lefedettség. Most egyszerűen pótolható lesz eme hiány, a phonenews híre szerint a Spectec tavaly augusztusban bejelentett microSD wifiadaptere májusban elkészül, és júliusban a boltok polcaira kerül.

12 hozzászólás

Olasz 3G iPhone bevételmegosztás nélkül?

2008. április 21., 21:55 Módosítva: 2009-07-25 17:46:44
0
1 hozzászólás
Már mindenki tudja, hogy nyáron megjelenik a 3G iPhone, és az olasz La Reppublica értesülése szerint több újdonságot is tartogat az Apple. Az újság értesülése szerint a 3G iPhone hamarosan megjelenik a Telecom Italia kínálatában, az Apple nem kap részesedést a felhasználók által generált bevételből, és a szolgáltató sem kap hosszú időre szóló exkluzivitást. Viszont a Cnet szerint a mobil drágább lesz, mint máshol.

1 hozzászólás

Online telefonálhatnak mobilról a japánok

2008. április 21., 16:19 Módosítva: 2009-07-25 17:46:44
0
1 hozzászólás
Internetes protokollon alapuló telefonszolgáltatást indít Japánban egy vezeték nélküli adathozzáférést nyújtó cég, a Japan Communications Inc. Az internetes mobiltelefonok akár már nyáron megjelenhetnek. Fix havidíj lesz, ezen felül semmit sem kell fizetni a hívásokért. A Japan Communications egyébként az NTT DoCoMo mobilhálózatát használja. Ezzel a lépéssel még erősebb lesz az árverseny Japánban.

Miért érdekes mindez? Magyarországon a vezetékes hálózatok egykori monopol társaságok kezében vannak, és csak a hatóság kényszerítő erejének köszönhető, hogy a saját magukon kívül más rivális internetszolgáltatók, majd később más rivális - VoIP - telefonszolgáltatók is megjelenhettek a piacon. Az erősődő verseny természetesen árcsökkenést eredményezett. Ehhez képest a magyar mobilhálózaton nincsenek rivális hangszolgáltatók, nincsenek rivális internetszolgáltatók.
1 hozzászólás

Mobilról tölthető a mobil

2008. április 21., 15:00 Módosítva: 2009-07-25 17:46:44
0
8 hozzászólás
Saját mobilunkról is feltölthetjük lemerült mobiltelefon-egyenlegünket, de csak akkor, ha már feltelepítettük a mobiltelefonunkra az iziSHOP nevű mobil fizetőrendszert. Az ingyenes szoftver úgy működik, mint az online fizetőrendszerek: a felhasználó megadja Visa vagy MasterCard típusú bankkártyájának a számát, és a bankszámlájáról kifizeti a szolgáltatás díját. (Egyszer muszáj volt kipróbálnom az iziSHOP a megoldását, mivel külföldre utaztam, és az utolsó utáni pillanatban jutott eszembe, hogy elfelejtettem biztosítás kötni. Letöltéssel együtt kb. öt perc alatt elintéztem, és nem kellett bekapcsolnom a már becsomagolt laptopomat.) Az egyenlegfeltöltéshez a feltöltendő telefonszámot és a feltöltés összegét kell megadni, majd végül a kártyaszámot. A vásárlásokról számlát is kérhet a felhasználó, ha a Számla menüpontban megadja a kívánt cégadatokat. A számlát levélben küldik ki.

Az új egyenlegfeltöltési szolgáltatást egyelőre csak a T-mobile ügyfelei érhetik el, de a szoftvert kifejlesztő Hedz Kft. bízik benne, hogy a Pannon és a Vodafone is engedélyezi majd az online szolgáltatást.

A fizetés és a bankkártyaadatok biztonságát az iziSHOP szoftverben használt technológiák és a vállalat partnere, a CIB Bank szavatolja, írja vállalat hétfői közleménye. A kártyaadatokat elegendő csupán egyszer megadni, ugyanis az első vásárlást követően azok a felhasználó által megadott kód segítségével biztonságosan, titkosított formában eltárolhatók a készüléken.
8 hozzászólás