Friss kommentek

Véget ér az iPhone 3G gyártása?

2010. május 26., 10:59 Módosítva: 2010-05-26 16:51:28
0

Kedd óta nem elérhető az iPhone 3G az Apple amerikai weboldalán. Az okostelefon és az ára még látható, de megvásárlásra kiválasztani nem lehet. A változás egyáltalán nem meglepő, hiszen a kétéves, lassabb és szerényebb képességű modellről van szó, nem a tavaly bevezetett 3GS-ről.

Ez is arra utal, hogy a június 7-én kezdődő WWDC fejlesztői konferencián Steve Jobs bemutatja a legfrissebb iPhone 4G-t, amelynek a prototípusát a Gizmodo kütyüblog is megkaparintotta. A legfrissebb pletykák szerint az Apple már az új készülék reklámfilmjeihez keres szereplőket.

A bejelentés után várhatóan a 3GS lesz az olcsóbb verzió. Erre utal az is, hogy az amerikai kereskedelmi lánc, a Wal-Mart 97 dollárra csökkentette a 16 gigabájtos iPhone 3GS árát.

Fellendül az iPad gyártása

Elemzők megvizsgálták az Apple beszállítói hálózatát, és arra a következtetésre jutottak, hogy most havonta körülbelül 1-1,5 millió iPadot gyártanak. A Wall Street Journal arról ír, hogy a gyártás akár havi 2,5 millióra is felpörgethető a szeptemberrel kezdődő negyedévre.

Együtt navigál a Yahoo és a Nokia

2010. május 25., 11:44 Módosítva: 2010-07-29 12:05:56
0

Évek óta jó viszonyban van egymással a Yahoo és a Nokia, a finn mobilgyártó már 2006-ban a Yahoo webes szolgáltatásaival próbálta feltuningolni az okostelefonjait. Az elmúlt években azonban a Nokia is rájött, hogy a web felé kell nyomulnia, ezért létrehozta saját online szolgáltatásait az Ovi.com portálon.

Május 24-én szorosabbá vált a két cég kapcsolata. Bejelentették, hogy ezentúl egymást erősítik azokon a területeken, ahol hiányosságaik vannak: a Yahoo felhasználja a Nokia kiváló térképeit, míg a Nokia az online kommunikácóban profitál a Yahoo tudásából.

A közösen márkázott ajánlatok 2010 második félévében jelenek meg. A Yahoo térképein látható lesz a "powered by Ovi" felirat, miközben az Ovi Mail és Ovi Chat szolgáltatások logója alatt a "powered by Yahoo" lesz olvasható. Az együttműködés része, hogy a felhasználók az Ovi.com portálon regisztrált adataikkal is elérhetik a Yahoo szolgáltatásait.

Abban bízik a Nokia, hogy egy lépéssel közelebb kerülhet az amerikai vevőkhöz, akik nem nagyon érdeklődnek az okostelefonjai iránt. A Yahoo pedig az általa korábban elhanyagolt térképszolgáltatásokba lehel új életet.

A Yahoo nagy erőbedobással lohol az Android operációs rendszerrel felfegyverkezett Google nyomába, és szélesebb felhasználói kört próbál megcélozni. Korábban megállapodott a dél-koreai Samsunggal is, hogy a szolgáltatásait - Yahoo Mail, Messenger, News és Flickr - előre feltelepítik bizonyos készülékekre. A mostani megállapodás értelmében a Yahoo megjelenik a Nokia Symbian és MeeGo rendszerű okostelefonjain is.

Japán emailíró program mobiltelefonra

2010. május 24., 13:42 Módosítva: 2010-05-24 13:43:56
0

Japánban a mobiljaikról nem sms-eznek a felhasználók, hanem az előfizetésükhöz kapott speciális emailcímről leveleket küldenek egymásnak. Így egyrészt bárki küldhet a számítógépéről ingyen sms-t (csak a válaszért kell a címzettnek fizetnie, ha éppen úton van), másrészt hosszúsági limit nélkül írhatnak üzeneteket.

A szigetország egyik legnagyobb mobilszolgáltatója az NTT-Docomo, most egy olyan alkalmazást fejlesztett ki aminek segítségével leegyszerűsödhet a szövegbevitel a mobilról való üzenetküldéskor. A cég által készített program egy animált karakter segítségével, egyfajta varázslóként vezeti végig a felhasználót a folyamaton. A japán kutúrában nagy hagsúlyt kap a társadalmi stáusznak megfelelő kommunikáció, így például az “elnézést, de kések 10 percet” tartalmú üzenetet teljesen eltérő kifejezésekkel és formulákkal mondják a felettesüknek a kollégájuknak vagy a családtagjuknak.

Elég csak két-három szót megadni – például “kések, 10, perc” –, és az alkalmazás a címzett ismeretében megfogalmazza a levelet, kerek mondatokká egészítve ki az általunk bevitt néhány karaktert: megfelelő megszólítással, illedelmes mondatszerkesztéssel, és a címzettnek járó elköszönéssel.

Android: szabadon elrontható

2010. május 20., 22:38 Módosítva: 2010-05-20 22:38:05
1

Az Androidról nem lehet úgy beszélni, mintha egyetlen operációs rendszer lenne. Hiszen éppen az a lényege, hogy mindegyik gyártó és szolgáltató úgy alakítja át, ahogyan neki tetszik. Ráadásul egyszerre több verziója van. Folyamatosan jelennek meg olyan új készülékek, amelyeken a régebbi, 1.6-os Android fut, pedig már a 2.1-es verzió az aktuális. Az új verziók többet tudnak, jobb a kódjuk, mint a régieknek. Hamarosan érkezik a a 2.2-es verzió is, mely a tesztelők szerint néhány feladat elvégzésében több száz százalékkal gyorsabb a jelenlegi, 2.1-es verziónál.

Ugyanakkor nem lehet csak a verziószámokból megítélni egy-egy mobilt, amint ez a tesztünkből is kiderül. Az operációs rendszertől független extrák néha meghatározóbbak, mint az, hogy lehet-e alapból Exchange-kiszolgálóra csatlakozni, vagy működik-e a mobil bluetooth-modemként.

Nézzük, hogy mit hoz ki az Androidból az LG GW620, a Motorola Backflip, és a HTC Dream nevű mobil.

Butából okosat

Profi mobilozó lévén, megőrültem az LG GW620 mobiltól, és az volt az érzésem, hogy az Androidot is nagyon el lehet rontani. Sőt a kicsomagolásakor azt hittem, hogy rossz mobilt küldtek, mert az okostelefon erősen emlékeztetett egy tavalyi modellre, egy hasonlóan mókás és színes gombokkal ellátott butatelefonra.

Nagyon lassan és nehézkesen tudtam használni, aminek a legfőbb oka az érintőkijelzője. A háromhüvelykes kijelzőn nappali fényben szinte semmi sem látszik a tükröződéstől, és ma még kevesen vesznek mobilt kizárólag esős napokra. Ezenkívül az érintésérzékeny felület rezisztív, vagyis az ujj nyomását érzékeli. Vagy inkább érzékelgeti. Gyakran kellett kétszer böknöm, hogy a telefon felfogja az utasításomat.

Rossz ötlet volt néhány ikonnak LG-dizájnt adni, ettől a menüben öt, nagyjából hasonló zöld ikon paca közül kellett kiválasztani a megfelelőt. Ez egy másodpercre lefagyasztja a júzert, amíg elgondolkozik, hogy melyikre is kéne böknie.

A GW620 olyan okostelefon, ami direkt butának álcázza magát. Rengeteg érintőkijelzős, más típusú LG-t látok a metrón és a villamoson, általában fiatal lányok kezében. Többnyire pár tízezer forintos készülékeket (hasonló minőségű érintőkijelzővel), és a GW620 egyértelműen ezekre emlékeztet.

Nem totális katasztrófa az LG mobilja, a gombok például jól kidomborodnak, meg lehet szokni az ötsoros qwerty elrendezését. Sms, twit és Facebook-bejegyzés írásához vagy online csevegéshez pont megfelelő. Az LG jobban odafigyelt a zenelejátszóra, ami külön indítógombot kapott a mobil oldalán, és jó fülhallgató jár a mobilhoz, élmény volt zenét hallgatni vele. Emellett DivX kódolású filmeket is lejátszik a GW620.

Persze az LG is belenyúlt az Androidba, például saját dizájnját használja a kijelzőzár feloldásakor megjelenő menün, és az Android felső értesítősávjában kapcsolható a wifi és a bluetooth. Ezt a funkciót a többi gyártó is utánozhatná, mert nagyon kényelmes.

Ez a mobil lehet a bejárat az Android világába, kártyafüggetlenül nyolcvanezer forint a kezdő ára, miközben a menőbb okostelefonok ennél úgy ötven–nyolcvanezer forinttal drágábbak. Ha a júzerek felfedezik maguknak az androidos szoftverboltot, soha többé nem akarnak majd visszatérni a korábbi egyszerű készülékeikhez.

Mind az öt ujjamat

Egy elbénázott vetkőzés utáni vad szexhez hasonlít a Motorola Backflip használata. Nehéz szétnyitni, hogy elérhetővé váljanak a gombjai és a kijelzője, de amikor ez megvan, akkor két kézzel lehet irányítani, egyszerre elöl és hátul. Persze a mobil nem az üzekedést segíti, hanem inkább az üzenetküldést.

Már a januári bemutatkozáson felfigyeltem a Motorola Backflip furcsa formájára. Ez a készülék védjegye, és azt üzeni, hogy a tulajdonosa az átlagostól eltérő dizájnt kedveli. Összecsukva egyszerre vannak kívül a gombok és a kijelző, szétnyitva elérhetővé válik egy második érintésérzékeny felület is, amivel ugyanúgy irányítható az Android, mint a laptopok a tapipaddal.

A Backflip nemcsak extravagáns, hanem praktikus is: nem kell zsíros ujjlenyomatokat hagyni a kijelző tükröződő felszínén. A hardveres qwerty miatt nincs szükség virtuális gombokra sem, amelyek vagy a fél kijelzőt elfoglalják, vagy külön beviteli ablakban várják, hogy bepötyögjük a gugliba a keresőszavakat. Webböngészés közben lehet a hátsó tapipaddal lapozni, így az ujjak nem takarják el a betűket, miközben olvasunk.

Vannak billentyűkombinációk is olyan parancsokhoz, amelyekhaz a csak érintőkijelzős mobilokon több kattintás kell. A Backflip egyetlen komolyabb hibája, hogy a készülék összehajtásakor nagyon könnyű megérinteni a kijelzőt, nem elég gyors az automatikus képernyőzár.

A nagy qwerty gombok használhatóságáról mindent elárul, hogy egy sajtótájékoztatón lemerült a laptopom, és a mobilon kellett tovább jegyzetelnem. Csak két napja volt nálam a Backflip, de gond nélkül leírtam mindent. Ott jöttem rá, hogy van egy trükkje a Backflip lapos és nagyméretű gombjain való való pötyögésnek: ha egymás mellett lévő betűket kell leírni, akkor a gombokon csúsztatni kell az ujjat. Ez nagyon felgyorsítja az írást. Másfél hét alatt annyira hozzászoktam a Backfliphez, hogy már le sem tudtam tenni a kezemből.

Nehezebben szoktam hozzá a MotoBlur nevű felületéhez, amely élőben mutatja meg a közösségi aktivitásokat, például a Twitterre és Facebookra érkező üzeneteket. A MotoBlur bejegyzéseit rögtön kommentálni is lehet, és amit már láttunk, azt nem mutatja meg még egyszer, így estére nem lesz több száz üzenet a mobil kijelzőjén.

A Motorola Backflip szolgáltatónál egyelőre nem kapható, a kártyafüggetlen változat ára 129 000 forint.

Győz az erőszak?

A HTC Desire nem mókás külsővel próbálja lenyomni a riválisait, hanem puszta erővel. Szappantartóra hasonlít, ugyanúgy, mint sok korábbi HTC, az iPhone, a Nexus One. Úgy látszik, a csúcskategória a legunalmasabb egyenruhát választotta magának, ehhez képest még a konfekcióöltönyös könyvelő is színes figura.

Szerencsére a szürke burkolat alatt a világ legjobb technológiái vannak, nyugodtan kijelenthetjük, hogy most a HTC Desire a mobiltechnológia csúcsa. Brutális 1 GHz-es processzor, fél GB RAM, 480 x 800 pixeles kijelző, 5 megapixeles képeket és 800 x 480 felbontású videókat készítő kamera van benne. Az AMOLED, azaz szerves fénykibocsátó diódákat használó kijelző színei ragyogók, minden jól mutat rajta.

Rajta van a tajvani mobilgyártó összes jellegzetes extrája, kinézetüket évek óta csiszolgatják. Minden pontosan a helyén van, letisztult, szép.

Ennek a mobilnak is van egy apró hibája, és éppen az egyik legfontosabb szoftverben: a böngészőben. A weboldalak szépen jelennek meg, gyorsan betöltődnek. Viszont naponta többször teljesen váratlanul kifagyott a brózer, és újraindításakor a HTC.com weboldala fogadott, nem az utoljára megnyitott oldalak. Kikapcsoltam a Flash lejátszását, és láss csodát, azóta egyszer sem fagyott le.

Nagyon veszélyes azt kiabálni a világba, hogy a Desire lejátssza a Flasht. Nem mindig futtatja, a Desire bizonyos webes videókat lejátszik, másokat nem. Működik rajta a Farmville? Persze, betöltődik. Aki látott már mobilon játékokat, annak rögtön feltűnik, hogy a Flashben futó Farmville grafikája hibás, az egérre optimalizált menüket nehéz használni. Ezzel szemben az Android Market bármelyik letölthető játéka kiváló. A Farmville is jobb lenne szoftverként, azt is össze lehet kötni a Facebookkal.

Egy fejlesztőnek, dizájnernek fontos lehet, hogy a Flash megjelenjen, mert legalább látja, hogy lejött a banner a weboldalán. Legfeljebb szívinfarktust kap, hogy csúnyán jelenik meg, persze fölöslegesen, mert a pc-n semmi gond sincs (lásd fenti képemet a Farmville-ról).

Mondhat bármit az Adobe, nem érdekel a Flash. Évek óta próbálják benyomni a mobilokra, és közben az Apple mindenféle Flash nélkül is összehozott százhatvanezer szoftvert az iPhone platformjára, amit nyolcvanötmillió júzer használ. Az Androidon is több tízezer webes szolgáltatás érhető el mobilra optimalizált szoftverrel. Azok a tartalomszolgáltatók, akik nagyon akarják, Flash nélkül is megoldják a videók mobilos lejátszását. Szerencsére a HTC ránk bízza a döntést, a Flash néhány gombnyomással kikapcsolható.

A HTC Desire a magyar üzletekben 130 000 forintba kerül, tehát nemcsak minőségével, hanem az árával is a legfelső kategóriába tartozik. (Mi a Speedshop.hu-tól kaptuk kölcsön kipróbálásra.)

Néhány szó az Androidról

Az operációs rendszert a Google fejlesztette ki, és az Open Handset Alliance kezeli a kódjait. Persze nem véletlen, hogy még most is a keresőcég rendszeréről beszélünk: mindegyik androidos mobil a Google szolgáltatásaira épül. Néhány gombnyomással elérhető a Gmail, a Google Maps, a YouTube, szinkronizálható a Google Calendarral.

Az USA-ban már néhány szolgáltató lecserélte a Google beépített webkeresőjét Yahoo-ra vagy Bingre, és természetesen a legtöbb készüléken elérhető a Twitter és a Facebook is.

Az Android egyik legfőbb előnye a multitaszk, azaz egyszerre több program futhat rajta. Folyamatosan frissül rajta a Twitter, a Facebook, az emailek azonnal megérkeznek. Mindegyik mobilban van gps, gyors mobilnetezési lehetőség, kiváló böngésző.

Több tízezer kiegészítő szoftver letölthető az Android Market kínálatából, ezért az androidos mobilok tulajdonosai azonnal csatlakozhatnak a legújabb mobilos trendekhez. Ilyen például a tartózkodási helyünk megosztása, a Foursquare vagy a Gowalla segítségével.

Először furcsa lehet, de nagyon hasznos, hogy az Androidon a hasonló funkciót ellátó programok egyenrangúak. Ha Windowson feltelepítünk több böngészőt, akkor csak az alapértelmezett fogja automatikusan megnyitni a weboldalakat. Ezzel szemben Androidon a link megosztásakor az összes lehetséges szoftver megjelenik, és választhatunk, hogy melyik közösségi hálózaton, melyik Twitter-klienssel akarjuk közzétenni a linket.

18 ezer dolláros túlszámlázást engedtek el

2010. május 19., 14:23 Módosítva: 2010-05-19 14:28:02
0

A doveri lakos elhűlt, amikor kiderült, hogy milyen hihetetlen összeget kellene kifizetnie. A probléma az volt, hogy hat hétig használta telefonján a mobilnetet úgy, hogy azt hitte, az ingyenes. Két évig az is volt, azonban lejárt az akció, azonban erről St. Germain nem kapott tájékoztatást a cégtől, így zavartalanul, mit sem sejtve neteztek továbbra is.

A sokkoló számláért St. Germain 26 éves fia, Bryan vállalta a felelősséget, mert az internetet leginkább ő használta a családban. St. Germainék szerint a vállalatnak jeleznie kellett volna, amikor a kétéves akciós, ingyen internetet magába foglaló időszak lejárt.

A család panasza után a Verzion rögtön belement a hatalmas számla felezésébe, azonban a famíliának ez is kifizethetetlen összeg volt, illetve továbbra sem tartották jogosnak a követelést. Végül egy behajtó cég behajthatatlannak nyilvánította a követelést, így a Verizon úgy döntött, hogy eláll a számlában szereplő összeg követelésétől.

Sok a túlszámlázás

Az Amerikai Kommunikációs Bizottság (FCC) is problémásnak találja az esetet, mivel nem ez az első  alkalom, amikor gond támad egy horribilis összegű számlával. Az ilyen irreálisan magas telefon- és mobilnetes számlák esetei sokszor a vállalatok hibáiból keletkeznek. Az FCC egyetért azokkal a kritikus hangokkal, melyek azt szorgalmazzák, hogy magasabb fokú számlázási és tájékoztatási rendszert vezessenek be Amerikában.

Példának hoznak fel egy júniusi EU-s szabályozást, amely kimondja, hogy a szolgáltató küldjön szöveges üzenetet a felhasználónak, amennyiben az eléri az adatkorlátjának határát, vagy kicsúszik bármilyen egyéb limitből. Általában az ilyen adatforgalmi korláton túllépett le -és feltöltések ára sokszorosa az alapdíjnak.

Hasonlóan magas túlszámlázások Európa-szerte is előfordulnak, legtöbbször a félreértelmezett előfizetések miatt. Egy francia orvos negyvenmillió forintosnak megfelelő számlát kapott, miután ő korlátlan 3G-s mobilinternet szolgáltatást értelmezett a szerződésben, míg abban valójában csak a felhasználási idő volt korlátlan.

Magyarországon mindhárom nagy telekommunikációs szolgáltató küld sms-t, amennyiben a felhasználó közelít vagy eléri a mobilinternetes adatcsomagjának határát.

Brutálisan felgyorsul az Android

2010. május 14., 15:53 Módosítva: 2010-05-14 15:53:30
11

Március 19-20-án lesz a Google I/O konferencia, ahol a webes óriáscég körülbelül háromezer fejlesztőnek mutatja meg az újdonságait. Legtöbben az okostelefonokon futó Android operációs rendszer új, 2.2-es verzióját várják, amelyről már nagyon sok részlet kiderült.

Már az Adobe és a Google is elárulta, hogy az Android 2.2 alapból támogatja a Flash 10.1-et, vagyis a telefonok böngészőjében is megjelennek a weboldalak hirdetései és az online játékok is. Egy szakportál kipróbálta az új rendszert, és a mérésük szerint ugyanazon a hardveren a 2.2 bizonyos műveleteket 450 százalékkal gyorsabban végez el, mint a jelenlegi, 2.1-es verzió.

Az új Android alapból támogatja, hogy a készüléket modemként használják, sőt, egyetlen kattintással lehet majd a mobilt wifi hotspottá alakítani. Egyelőre nem derült ki, hogy ezt az extrát a mobilszolgáltatók letilthatják-e - néhány országban ugyanis bevett gyakorlat, hogy a telefon modemként való használatáért plusz havidíjat kérnek.

Egyelőre nem tudni, hogy a 2.2 mikor jelenik meg, és hogy a korábban eladott készülékek rendszerét miként lehet majd az új verzióra frissíteni. Az Androidnak már most is négy különféle verziója van, az 1.5, 1.6, 2.0 és 2.1. A frissítés ütemezése pedig nemcsak a felhasználón múlik, hanem a gyártón és a szolgáltatón is. Sok gyártó ugyanis saját extrákkal egészíti ki az Androidot, például zenelejátszóval, Twitter-klienssel, és a frissítés engedélyezése előtt ezeket le kell tesztelni az új verzióval.

Nagy felháborodást keltett a felhasználók körében, hogy a Google az Android 2.0-ban vezette be a Google Maps navigációs szolgáltatását, és a korábban eladott 1.6-os készülékeken ez a funkció jóval később jelent meg.

Bíróságon háborúznak a mobilgyártók

2010. május 13., 13:27 Módosítva: 2010-05-13 13:27:12
0

Semmi meglepő nincs abban, hogy a mobilcégek szabadalmi perekkel támadják egymást. Az okostelefonok piaca 2009-ben körülbelül 61 milliárd dollárt ért, és az iparági elemzők idén 30 százalékos növekedésre számítanak. Ebből a dagadó pénzes zsákból mindenki nagyot akar markolni. A helyzetet bonyolítja, hogy az okostelefonok egyre jobban hasonlítanak a számítógépekre, tehát a pc-gyártók is beszállhatnak a küzdelembe.

Körbejár a pofon

A legfrissebb hír a HTC által indított eljárás. A tajvani cég azt állítja, hogy az Apple megsértette öt szabadalmukat. Ez persze csak válasz az Apple korábban indított eljárására, amelyben az amerikai cég 20 szabadalom miatt akasztott pert a HTC nyakába. Még látványosabb a Nokia és az Apple csatája, a két cég már öt pert és ellenpert indított egymás ellen. A Microsoft is próbálja behajtani a szabadalmak licencdíját, legutóbb a HTC-ből sajtolt kinémi pénzt.

Arra sem kell sokat várni, hogy a pc-s világ nagyágyúi is belépjenek a ringbe, hiszen a HP a Palm felvásárlásával rengeteg mobilos szabadalomhoz jutott. A számítógépgyártó használni fogja a szabadalmait, ha üzleti érdeke ezt kívánja. Most egyébként az okostelefonok processzorait fejlesztő Qualcomm szedi be a legtöbb licencdíjat, negyedévenként majdnem 1 milliárd dollárt.

A Businessweek összeállítása szerint 41 cég kezében körülbelül nyolcezer olyan szabadalom van, amely érintheti a mobilgyártókat. És mindenki más-más területen erős: a Nokia a kommunikációs technológiákban, a Microsoft a szoftverekben, az Apple pedig az iPhone-szerű eszközök piacra kerülését tudja megnehezíteni az érintőkijelzővel kapcsolatos szabadalmaival.

Felszöknek az árak

Jelenleg a mobilgyártók kiadásainak kevesebb mint 10 százaléka megy el licencdíjakra, de a szabadalmi perek miatt ez az arány jelentősen nőhet. Amikor a pc újdonság volt, az eladási ár 15-20 százaléka fedezte a szabadalmi licencdíjak költségét. A gyártóknak most körülbelül 20 százalék hasznuk van a készülékeken, és ebből valószínűleg nem szeretnének túl sokat veszíteni, vagyis a szabadalmi háború költségeit a vevők fizetik ki.

Az Android lenyomta az iPhone-t

2010. május 11., 16:07 Módosítva: 2010-05-14 12:20:53
54

Az Android így az okostelefonok piacán már a második legnagyobb szereplő volt januárban, 28 százalékos részesedéssel az összes új telefon eladásából, a 36 százalékos RIM (a Blackberry gyártója) mögött, és a 21 százalékos iPhone előtt.

Az összes, aktív előfizetéssel rendelkező készülék között persze az Android még nem áll ennyire jól, 9 százalék a részesedése, és messze elmarad a 42 százalékos Blackberry, a 25 százalékos iPhone, és a 15 százalékos Windows Mobile mögött. A Google rendszerének térhódítása ezzel együtt is nagyon látványos, az egyetlen platform volt, ami az év első hónapjaiban növelni tudta az eladásait a karácsonyi szezon után.

Elemzők ugyanakkor rámutatnak arra is, hogy ez az előretörés nemcsak az Android érdeme, inkább a Verizon Wireless amerikai mobilszolgáltató agresszív marketingkampánya (egyet fizet, kettőt kap akcióban árulták az okostelefonokat az egész első negyedévben) állhat a növekedés hátterében.

Emellett most kezd megmutatkozni az Androidnak az az előnye is, hogy többféle készülék futtatja, és minden jelentősebb szolgáltatónál megtalálható, ellenben a Blackberryvel és az iPhone-nal, ahol csak egy-egy készülék különféle verziói léteznek (utóbbinál ráadásul az AT&T az egyetlen szolgáltató, ahol megvásárolható Amerikában).

Csillagászati összegeket ajánlanak az indiai 3G-tenderen

2010. május 10., 11:56 Módosítva: 2010-05-10 11:56:55
0

Csillagászati összegek repkednek Indiában a 3G mobilhálózatra egy hónapja kiírt tenderen. Április elején a licit 35 milliárd rúpiáról indult (166 milliárd forint), jelenleg pedig egy 120,69 milliárdos (567 milliárd forint) ajánlat a legmagasabb, és a várakozások szerint még ezt is felül fogják múlni.

Az aukción kilenc mobilcég vesz részt, köztük India két legnagyobbja, a Bharti Airtel és a Reliance Communications. A 3G szolgáltatások beindításával a tender nyertese óriási előnyhöz jut a félmilliárd mobiltulajdonost számláló, és havi 20 millióval bővülő piacon.

Elemzők szerint a 3G hálózatba és szolgáltatásokba való befektetés 4-5 év múlva kezdhet el pénzt termelni a nyertesnek.

Csökkent a Pannon profitja

2010. május 5., 10:13 Módosítva: 2010-05-17 13:41:58
0

Kedvező hatással voltak a Pannon működésére az átszervezések, a 250 fős leépítés, és a többi hatékonyságnövelő intézkedés. A cég közleménye szerint emiatt jók a pénzügyi mutatóik.

A vállalat az első negyedévben 39,237 milliárd forint bevételt ért el, ami 4,1 milliárd forinttal marad el az egy évvel korábbi 43,36 milliárdtól. Az EBITDA-ráta 42,1 százalékos, a kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredmény 18,305 milliárd forintról 16,513 milliárd forintra csökkent.

Az egy előfizetésre jutó átlagos havi árbevétel 3470 forintra csökkent az egy évvel ezelőtti 3770 forintról, a csökkenés 12 százalékos. A negyedév végén 3,582 millió pannonos előfizető volt, a vizsgált időszakban 29 ezerrel csökkent az ügyfelek száma.

Norvégiában zuhanó eredmény

A Pannon anyacége, a norvég Telenor az első negyedévben 1,036 milliárd norvég koronás adózott eredményt ért el, 36 százalékkal kevesebbet a tavalyi első negyedévi 1,622 milliárdnál. Az elemzők átlagosan 1,29 milliárd koronára számítottak.

A cég szerdai jelentése szerint a bevétel 2,7 százalékkal 23,952 milliárd koronára apadt a tavaly első negyedévi 24,614 milliárdhoz képest. Egy norvég korona 35,35 forintnak felel meg szerdai árfolyamon.

A RIM és az Apple betört a mobilgyártók élmezőnyébe

2010. április 30., 15:36 Módosítva: 2010-05-10 14:31:08
0

21,7 százalékot nőtt 2009 első negyedévéhez képest az eladott mobiltelefonok száma a világon, derül ki az IDC piacelemző friss jelentéséből. A legnagyobb gyártók listáján a szokásos trió vezet. A Nokia az első: a három hónap alatt a világon eladott 295 millió mobilkészülékből 107,8 milliót a finnek készítettek. A második a Samsung lett 64,3 millió, míg a harmadik az LG 27,1 millió készülékkel.

Öt éven keresztül stabilan az élmezőnyben volt a Motorola és a Sony-Ericsson, de most egyre jobban lemaradnak. Mindkét céget megelőzve az élmezőnybe tört a Blackberry okostelefont gyártó RIM 10,6 millió készülékkel, a 10,5 milliós Sony-Ericssont éppen csak megelőzve. A Motorola, ami 2004-ben még a második legnagyobb gyártó volt, most 8,5 millióra csökkent eladási adattal messze lemaradt az élmezőnytől, még az Apple is megelőzte a maga 8,75 eladott iPhone-jával.

A számok azt mutatják, hogy egyrészt a globális mobilpiac magához tért az ipar legrosszabb hónapjaiként számon tartott 2009 eleji időszak hullámvölgye után, és éves szinten várhatóan 11 százalék körüli növekedést fog produkálni. Másrészt feltűnő, hogy az okostelefonok mennyire agresszív tempóban veszik át a piacot a hagyományos készülékektől: a RIM és az Apple is úgy tud az élmezőnybe kerülni, hogy a kínálatukban mindössze egy telefon néhány verziója található.

Drágul az Android használata

2010. április 29., 17:03 Módosítva: 2010-05-14 12:20:53
0

A HTC már megállapodást kötött a Microsofttal, hogy licencdíjat fizet a szoftvercég néhány szabadalmának használatáért. Ezek a szabadalmak védelmet nyújthatnak a tajvani gyártó Android-alapú készülékeinek, ami jól jöhet a cégnek, mert az Apple márciusban szabadalombitorlás miatt beperelte.

Ugyanakkor az Android jövőjét beárnyékolja a licencmegállapodás. A Microsoft közölte, hogy más Androidot alkalmazó gyártókkal is tárgyal a licencekről.

A Google nem kér pénzt az általa kifejlesztett, de most már az Open Handset Alliance által kezelt operációs rendszerért. A Google ugyanis abban bízik, hogy az okostelefonok használatával, például a böngészőben futtatott Google-keresésekkel és a szoftverekkel elég pénzt kereshet. Most már viszont nem lehet azt mondani, hogy az Android ingyenes.

Elképzelhető, hogy a Microsoft próbálkozásán felbátorodva más cégek is megpróbálnak majd licencdíjat kicsikarni a Google-ből és az androidos mobilok gyártóiból.

Profitot jelentett a Motorola

2010. április 29., 15:33 Módosítva: 2010-05-26 16:51:28
0

Minden várakozás ellenére nyereséges volt a Motorola első negyedéve. Ezt a sikert azonban nem a mobilgyártói teljesítményének köszönheti, hanem a többi, szkennereket, rádiós eszközöket, set top boxokat gyártó részlegeinek.

A Motorola mobilgyártása 192 millió dolláros veszteséget könyvelt el, ami kellemetlen, de sokkal jobb az egy évvel ezelőtti 545 millió dolláros mínusznál.A cég komoly racionalizálásba fogott, és új típusokat dobott piacra, ezek közt a Droid a legsikeresebb, amit Európában Milestone néven dobtak piacra.

A negyedévben összesen 8,5 millió mobilt adott el a cég, és ebből 2,3 millió volt okostelefon.

A Motorola adózott eredménye az idei első negyedévben 69 millió dollár, részvényenként 3 cent volt. A szakértők részvényenként 1 cent veszteséget vártak. Egy évvel korábban 231 millió dollár, részvényenként 13 cent veszteséget jelentett. A vállalat bevétele 6,1 százalékkal 5,04 milliárd dollárra mérséklődött. A szakértők nagyobb, 5,1 milliárd dolláros bevételre számítottak.

Ráncfelvarrást kap a Balckberry

2010. április 28., 14:34 Módosítva: 2010-06-15 10:53:37
0

A Blackberry OS 6.0, amely a harmadik negyedévben jelenik majd meg, a tervek szerint könnyebben kezelhetővé és szórakoztatóbbá teszi majd az eszközt, és főként a webes böngészésre koncentrál majd. A Balcberrynek nagy hibája, hogy igen gyenge a netezésben, amin most azzal próbálnak javítani, hogy a WebKit böngészőmotort használják fel a beépített böngészőhöz, ami az Androidos telefonokon és az iPhone-on is működik.

Az új böngésző támogatja majd a tabok, azaz a fülek megnyitását, ezekből egyszerre négyet lesz majd képes kezelni. Átszabják a kedvencek listájának kinézetét, és könnyebbé teszik a nagyítást is. Az új operációs rendszer támogatja a multitouch alkalmazásokat is.

Javítanak a multimédiás alkalmazások megjelenésén is, a Blackberry új zenelejátszót és képnézegetőt kap. Mindkettő támogatja majd az érintéssel történő vezérlést, a képnéző pedig sokat örököl majd az iPhone-on található testvérétől. Az új főképernyő is átalakul, a jövőben a felhasználó úgy rendszerezheti majd alkalmazásait és kedvenceit, ahogy akarja. Az App World nevű alkalmazás-letöltő program alapból telepítve lesz, ami könnyebbé és gyorsabbá teszi majd a letöltést és a vásárlást. Ezzel az Apple és az Android alkalmazás-boltjainak kihívására válaszolnak.

Az új operációs rendszerről már kiszivárgott néhány screenshot és egy videó is, ami a böngészőt, a multimédiás programokat és a főképernyőt mutatja meg. A hírek szerint a rendszert júliusban teszik majd elérhetővé. A RIM szerint a rendszer minden jelenleg támogatott modellel kompatibilis lesz, ami azt mutatja, hogy más vállalatokkal ellentétben nem szándékuk az érintőképernyős készülékek erőltetése. A régebbi modellek esetében viszont semmi sem garantálja, hogy azokon a rendszer működőképes lesz.

Nagy felbontással újít a Nokia N8

2010. április 27., 22:12 Módosítva: 2010-04-27 22:12:21
2

Egy külföldi mobilszakértőtől nem kapott jó kritikát a Nokia N8, de ez nem akadályozza meg a finn céget abban, hogy megmutassa a világnak az új csúcsmobilját. Főleg  a kamerát fejlesztették, 12 megapixeles fényképeket és 720p felbontású videókat lehet vele készíteni.

Azért a mobil operációs rendszere mellett sem mehetünk el szó nélkül, még akkor is, ha számos iPhone, iPad és androidos eszközök kipróbálása után a Symbian kicsit régimódinak hat. A Nokia ugyanis az N8-ra új rendszert rakott, a Symbian^3-at, amiben már lesz multitouch, kétujjas nagyítás, meg többlapos főmenü, mint az Androidban.

500x nokia-n8-one

A Nokiánál egyáltalán nem újdonság, hogy az okostelefonjain egyszerre több szoftver futhat, és már most is több olyan készüléke van, amelybe beleépítették a Facebookot meg a Twittert - ezeket az N8 is tudja.

Kijelzője 3,5 hüvelykes, beépített memóriája 16 GB, és 2010 harmadik negyedévétől lesz kapható, 370 euróért. Ehhez a mobilhoz is ingyen navigáció jár. A Nokia portálja meg tele van videókkal, amelyek az N8 működését mutatják be.

Szabványosítják a mobilos szoftvereket Japánban

2010. április 26., 11:27 Módosítva: 2010-04-26 11:27:26
0

A Sharp, a Panasonic, a Fujitsu és a NEC újgenerációs telefonjaikban fogják alkalmazni az NTT DoCoMo animáció és zene megjelenítésére fejlesztett szoftvertét. Az egységesített szoftverrel szállított telefonok várhatóan jövő tavasztól kerülnek piacra.

A jelentősebb elektronikai vállalatok saját, egyedi fejlesztésű szoftverkörnyezetet használnak, a szabványosítás bevezetésétől viszont a fejlesztési költségek 50 százalékos csökkenését remélik. Egy új mobiltelefon kifejlesztése általában egy-két évig tart, és 20-30 milliárd jenbe (42-63 milliárd forintba) kerül.

Az egységesítésben részt vevő gyártók azt remélik, hogy a helyi piacok megtartása mellett külföldi jelenlétüket is növelni tudják. A márciusban lezárult gazdasági évben a négy japán elektronikai vállalat összesen 34 millió mobiltelefon értékesített, ezeknek a készülékeknek közel a 70 százaléka japánban talált gazdát.

Kiszivárgott infók a Windows Phone 7-ről

2010. április 22., 09:27 Módosítva: 2010-07-13 15:57:41
0

Hónapokat kell várni a Windows Phone 7-et futtató mobilok megjelenésére, de már elég sokat tudunk a Microsoft új rendszeréről. A holland Tweakers.net hozzájutott egy dokumentumhoz, amelyből újabb részletek derültek ki.

A Microsoft oprendszerét Snapdragon processzorok futtatják, és a gyártóknak muszáj lesz kameraindító és hangerőállító gombokat szerelni a mobiljaikra. Az érintőkijelzőt több ujjal, összetett mozdulatokkal lehet majd irányítani. A csúcskategóriás készülékek felbontása 800x480 pixel lesz, a kisebb teljesítményűek maradhatnak 480x320 pixelen.

Az is kiderült, hogy a Windows Phone 7 használatához szükség lesz Windows Live azonosítóra, vagyis a Microsoft ugyanúgy a saját szolgáltatásai felé tereli a júzereket, mint ahogy az Apple az iPhone OS-be épített iTunes-szal, vagy a Google az androidos mobilokba integrált Gmaillel.

Mivel a Windows Phone 7 már 32 bites operációs rendszer, csak 4 gigabájt RAM-ot tud kezelni - 2 gigabájtot kap a rendszer, 2 gigabájtot a felhasználói alkalmazások. A rendszerben pontosan ugyanaz a Direct3D 11 lesz, ami a számítógépeken is fut.

Két fájlrendszer támogatott, az IMGFS nevű tárolja az operációs rendszer fájljait, míg a TexFAT tárolja a felhasználó adatait. Ez utóbbi partíción 4 GB-nál nagyobb fájlok is lehetnek, tehát nem okoz gondot egy teljes, dvd-minőségű mozifilm tárolása.

Ingyenes továbbképzést ad a Nokia

2010. április 21., 13:24 Módosítva: 2010-04-21 13:24:55
0

Háromnapos fejlesztői találkozót tart Budapesten a Nokia április 27-29. között. Az érdeklődők megismerhetik az Ovi Áruház belső működését, a Qt fejlesztői eszközök funkcióit, és erről nemcsak a nokiások mondják el a véleményüket, hanem a Budapesti Műszaki Egyetem és a Szegedi Egyetem oktatói is.

Azok a fejlesztők, akik előre regisztrálják magukat, megmutathatják készülő alkalmazásukat a Nokia képviselőinek, és tanácsokat is kérhetnek tőlük.

A fogyasztóvédők beperelték a T-Mobile-t

2010. április 20., 14:52 Módosítva: 2010-04-20 14:52:31
2

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) és a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület (KÖFE) beperelte a T-Mobile mobilszolgáltatót tisztességtelen szerződési feltételek alkalmazása miatt.

Közérdekű keresetükben a bíróságtól azt kérték, állapítsa meg, hogy a T-Mobile  tisztességtelen szerződési feltételeket alkalmaz.

A fogyasztói érdekek képviseletét ellátó két társadalmi szervezet szerint azért tisztességtelen a szolgáltató eljárása, mert a fogyasztó hátrányára állapítja meg a feltételeket, mivel egy öt-tíz másodperces hívásért is 30 másodpercet fizettet ki az ügyféllel, vagyis többet, mint amennyit használ.

A fogyasztóvédők diszkriminatívnak is tartják a szolgáltató eljárását, mert míg az üzleti ügyfelek esetében mód van a másodperc alapú számlázásra, addig az egyéni fogyasztóknál ez nem lehetséges.

A közleményben szerepel, hogy a KÖFE korábban levélben fordult a szolgáltatóhoz, hogy módosítsa általános szerződési feltételeit, de a cégtől nem érkezett válasz.

Év végén jön csak a mobilos Flash-lejátszó

2010. április 19., 14:59 Módosítva: 2010-04-21 12:35:28
0

Eredetileg úgy volt, hogy 2009 második felében megjelenik a Flash 10.1 mobilos verziója. Ez a verzió azért nagyon fontos, mert a számítógépes böngészőre tervezett Flash tartalmak nagy részét meg tudja jeleníteni a mobilok kis méretű kijelzőjén.

Az Adobe korábban csak az Androidra és a Palm WebOS rendszerre akarta elkészíteni a lejátszót, és meg is jelent a fejlesztőknek szánt béta verzió. A szoftverfejlesztő azonban úgy döntött, hogy a RIM Blackberry, a Symbian és a Microsoft Windows Phone 7 rendszerekre is elkészíti a Flasht.

Shantanu Narayen, az Adobe vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy az Apple nem műszaki, hanem pusztán üzleti okból nem támogatja a Flasht. Mint az köztudott, az iPhone és az iPad nem tudja lejátszani ezeket a tartalmakat. Narayen állításának viszont ellentmond, hogy ők maguk is képtelen voltak leszállítani egy tökéletesen működő mobilos Flash-lejátszót.

A HTC új csúcskategóriás mobilja, a Desire ugyan lejátssza a Flasht, de azt tapasztaltuk, hogy sok tartalom hibásan jelenik meg, és néhány Flash-alapú webes videolejátszó egyáltalán nem működik a mobilon.

Már nem csak legenda

2010. április 19., 10:14 Módosítva: 2010-04-29 13:55:21
9

Én vagyok az a hülye, aki megveszi a telefont a felhasználói élményért, a forradalmi kezelőfelületért, meg az előremutató technikai megoldásokért. Ja és persze a telekommunikációs innovációért, vagy miért. Persze előtte fórumozok bőszen, és megnézek pár órányi Youtube-videót, amikben kicsomagolják, és bekapcsolják. Elolvasom az első teszteket, és kétszer visszamegyek a boltba, hogy kipróbáljam. Aztán mindig elcseszem.

A HTC Heróval úgy a második hét végén kezdődtek a bajok, amikor először lefagyott, aztán a földhöz vágásig, hajtépésig, vécébe bezárkózva szentségelésig lelassult. Egy idő után már naponta többször merevedett meg a pillanat, hogy amúgy mátrixosan körbejárjon a kamera: kezemben a telefon, arcomon elkeseredettség, száj dühösen ordításra nyílik, de már nincs erőm kiborulni sem. Lefagytam.

legend01.PNG

Mert hiába ígértek a reklámok Twitter- és Facebook-integrációt, Gmaillel frissülő címjegyzéket és naptárat, hiába ismételgették a HTC piárosai, hogy a kezembe tartom a világot, az én kezemben csak egy lassú, akadozó, a szoftverek alatt csendben szenvedő hardver volt. És mielőtt még jönnének a jól belőtt sérójú Apple-hívek, hogy ezért nem kell androidos telefont venni, bezzeg az iPhone, inkább gyorsan közlöm, hogy az első generációs iPhone éppen ugyanígy nyöszörgött a kezemben.

Merthogy én beveszem, hogy a legújabb fejlesztések, meg az innováció nem jelent kompromisszumokat. Pedig frászt nem. Az iPhone a 3G megjelenéséig lassú volt a mindennapi használathoz, sőt a 3GS piacra kerülésével kaptuk csak meg azt az élményt, amit a tévéreklámok ígérnek. Ahol persze minden gombnyomás talál, mindenki mosolyog és soha nem akad meg a görgetőrutin.

A HTC Hero az 1.6-os Androiddal és a Sense kezelőfelülettel ugyanazt kínálja mint az első iPhone: forradalmi felhasználó élményt, de inkább csak elvben. És nem a mindennapokban.

Tökéletesítve

Itt van viszont most a HTC Legend, ami leginkább egy Hero 2, csak a HTC-nél mostanában egyre kevésbé rajonganak a számokért. Ráadásul a Legend nem is olyan nagy előrelépés hardveresen a Heróhoz képest, ez nem egy Desire, nincs benne egy gigahertzes csúcsprocesszor. A Qualcomm 528 megahertzes chipje helyett csak egy 600 megahertzeset tettek bele, és kapott még 96 megabátjnyi rendszermemóriát. És ezzel tulajdonképpen le is tudták a fejlesztést a mérnökök.

Nem nagy előrelépés, még akkor sem, ha vadonatúj amoled-kijelző ragyog bele a képünkbe, és a Hero hajlított, teflonnal bevont műanyag háza helyett most már egyetlen darab alumíniumból vágták ki a Legendet, és az 5 megapixeles kamera mellé most már vaku is jár. A Legend csak a Hero-tulajdonosok kívánságlistáját teljesíti, meg persze a vérnyomásukat emeli meg kicsit: „Baszod, ilyet másfél éve nem tudtatok volna?”

A Legend ugyanis nemcsak sokkal szebb, hanem sokkal jobban is használható, mint a Hero. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy az Android már nem 288 megabájtot nőhet csak be, de az operációs rendszer is sokat fejlődött (a Legenden már a 2.1-es verzió fut), nem is beszélve a HTC saját fejlesztésű Sense felületéről, ami egyetlen ujjal, több desktopon végigpörgethető, minden információt egyenesen a retinánkra éget, és garantált a váu-élmény. Csak eddig inkább lefagyott, mint nem.

Most viszont pofára esés, sőt remegő lábak nélkül fut a Sense, az asztalon tudunk szörfözni a Facebook-bejegyzések, az emailek és az sms-ek között, megnézhetjük a híreket, az időjárást és a naptárat, hogy mégis hol kéne lennünk, ha nem folyton a telefonunk nyomkodnánk. És ezek még csak a widgetek.

A Sense és az Android fejlesztésével ráadásul megoldódott az idegesítő programhibák többsége: a Gmail kontaktlistája ezentúl nem szemeteli tele a névjegyzékünk egy darab emailből álló nevekkel, sőt a telefonon is össze tudunk vonni névjegykártyákat. A Legend most már kezeli a Facebook telefonkönyvét, úgyhogy az általános iskolai osztálytársainkat is felhívhatjuk, akiket utoljára akkor láttunk, amikor mobilt még csak a pasztellrózsaszín öltönyt viselő termékmenedzserek használtak.

Sőt a Legend már arra a bravúrra is képes, hogy kiírja, hogy pontosan mikor volt nem fogadott hívásunk, hiszen a Hero eddig csak a napot adta meg. Today, hát köszönöm szépen. És akkor arról már ne is beszéljünk, hogy a HTC fejlesztői végre rájöttek, hogy nemcsak név, de mondjuk cégnév, vagy foglalkozás alapján is szoktunk keresni a névjegyzékben. Az Android mindenhol kereső keresője, sőt a HTC saját fejlesztésű névjegyzékprogramja is tudja már ezt, így akár párhuzamosan, két külön programmal is rákereshetünk az állatorvosra, vagy hogy mégis hogy hívják azt a nagy mellű, barna hajú csajt annál a most meg nem nevezett pr-ügynökségnél.

legend02.PNG

A HTC ráadásul eddig is híres volt az apró ötleteiről, a Legendbe pedig minden eddiginél több geget pakoltak, és most nem a virtuális szélben lengedező animált pázsitra gondolok. Hanem hogy például finom rezgés jelzi, amikor a vonal másik végén végre felveszik a telefont, így nem kell hallgatnunk ahogy búg az átjátszóállomás, vagy hogy elnémul a telefon, ha megfordítjuk, sőt már attól elhalkul, ha felemeljük. Udvarias, és nem akar a pofánkba üvölteni. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a Legend jobban illik a Mac Book Próhoz mint egy iPhone, meg hogy amúgy is szép és jól összerakott darab, akkor a HTC új telefonjával már csak két apró baj van: Hogy nem Herónak hívják, és nem tavaly tavasszal dobták piacra, amikor éppen telefont cseréltem.

Olcsóbb lesz az adatroaming a Pannonnál

2010. április 16., 17:12 Módosítva: 2010-05-05 10:05:36
0

Pénteken kiadott egy közleményt a Pannon a weboldalán, amiből kiderül, hogy május 18-tól az internetszolgáltatások roamingdíja 0,1 megabájtonként 59 forintra csökken. Mindegyik megkezdett 0,1 MB-os adategységet kiszámlázzák.

Ez jelentős csökkentés, most ugyanis 250 forintot kell fizetni 100 kilobájt adatforgalomért.

Videó a MeeGo operációs rendszerről

2010. április 16., 16:04 Módosítva: 2010-04-20 11:17:29
0

Nagyon a háttérbe húzódva készül a Nokia és az Intel a közös új operációs rendszerük, a MeeGo debütálására. Ez egy Linux, ami az N900 okostelefonon futó Maemo és az Atom processzoros netbookokra szánt Moblin összegyúrásával jön létre. A MeeGo az Androidhoz - és egyre inkább az iPhone OS-hez is - hasonlóan több platformos rendszer, amely telefonokon, táblagépeken és számítógépeken is fut.

Az Intel a pekingi fejlesztői fórumán mutatott be egy videót a MeeGo képességeiről. Ebből kiderül, hogy a MeeGo interfésze nagyon hasonlít a Moblinéra, a felső menüsorban lehet elérni a névjegyeket, a közösségi szolgáltatásokat és a szoftvereket. Megkérdeztem a Nokiát, hogy lehet-e tesztelni a rendszert, de azt mondták, hogy az Intel által bemutatott verzió egyelőre nem elérhető kipróbálásra.

Meglepetésnyereség a Sony Ericsson első negyedévben

2010. április 16., 12:08 Módosítva: 2010-07-16 10:57:03
0

Az adózott eredmény 21 millió euró lett a márciussal zárult három hónapban. A Reuters által megkérdezett elemzők 128 millió euró veszteségre számítottak. A tavalyi első negyedévet 293 millió euró veszteséggel zárta a világ negyedik legnagyobb mobiltelefon-gyártója, amely a svéd Ericsson és a japán Sony Corp tulajdona.

A cég 10,5 millió készüléket adott el az idei első negyedévben átlagosan 134 eurós áron. Tavaly ugyanekkor 14,5 millió készüléket értékesített 120 eurós átlagáron. A cég bevétele 1,4 milliárd euróra csökkent az egy évvel korábbi 1,74 milliárd euróról. A szakértők nagyobb, 1,63 milliárd eurós bevételre számítottak.

A Sony Ericsson az előző hét negyedévet veszteséggel zárta. A cég komoly költségcsökkentési intézkedéseket vezetett be az elmúlt negyedévekben. A szerkezetátalakítási költség ugyanakkor meglepően alacsony, 3 millió euró volt a márciussal zárult negyedévben, a szakértők által várt 51 millió euróval szemben.

A Pannon leállítja a MobilTV-t

2010. április 16., 10:46 Módosítva: 2010-05-05 10:05:36
0

A lap pénteki számában azt írta, hogy a 2005-ben elindított, és akkor technológiai innovációnak számító szolgáltatást május 18-án vezetik ki a szolgáltató rendszeréből. A döntés okát firtató kérdésükre a vállalat annyit közölt, hogy a MobilTV igénybevételéből származó bevétel hosszabb ideje nem érte el a fenntartásának költségeit, ezért döntöttek a leállításról.

A lap saját információira hivatkozva közli, hogy az utóbbi időben már csak százas nagyságrendű volt a MobilTV-felhasználók száma, és a szolgáltatást kipróbáló új felhasználók közül alig akadt visszatérő felhasználó. A döntés szerintük mégis érdekes, mert szembemegy a távközlésben nemzetközileg jelenleg elfogadott három képernyős modellel, amely szerint a tartalomszolgáltatók a tévén, a mobilon és a számítógépen juttatják el a felhasználókhoz a különböző médiatartalmakat.

A Pannonnál azonban az az elfogadott vélemény, hogy a tévécsatornákat a hazai piacon nem igénylik a mobilképernyőn keresztül, arra sokkal inkább otthoni, családi tevékenységként tekintenek.

Indiában több a mobil, mint az illemhely

2010. április 16., 09:09 Módosítva: 2010-04-16 09:09:04
0

A dokumentum szerint a világ második legnépesebb országában csak 366 millió embernek, vagyis a lakosság 31 százalékának adatik meg, hogy illemhelyet használjon. A nyilvántartott mobiltelefonok száma viszont jóval magasabb, 545 millió, ebben valószínűleg közrejátszik az is, hogy sok indiainak két, három vagy akár több készüléke van.

Indiában robbanásszerűen ugrott meg a mobiltelefon-használat: 2000 januárjában 100 indiaira még mindössze 0,35 százalék készülék jutott, most pedig 45. „Keserű irónia, India olyan tehetős, hogy lakossága felének van mobiltelefonja, de sokakat még az a legalapvetőbb dolog és méltóság sem illet meg, hogy vécét használhasson” – hangsúlyozta Zafar Adeel, az ENSZ Egyetem illetékese.

Világszerte 1,1 milliárd ember végzi szükségét a szabadban az ENSZ adatai szerint. A világszervezet millenniumi fejlesztési céljai között a tagállamok 2000-ben azt is elhatározták, hogy 15 éven belül felére csökkentik azoknak az embereknek a számát, akik nem jutnak hozzá az elemi higiéniai létesítményekhez. „Úgy tűnik, hogy Indiában inkább az egymilliárd mobiltelefont érjük el, mintsem a célunkat” – olvasható a jelentésben, amely szerint egy vécé mintegy 300 dollárba (körülbelül 58 ezer forintba) kerülne. Világszerte 358 milliárd dollárt kellene költeni ahhoz, hogy a millenniumi cél teljesüljön.

Szexüzenet küldésére buzdít a Kin reklámja?

2010. április 15., 18:28 Módosítva: 2010-04-15 18:28:23
0

Egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet szerint az új Microsoft Kin mobilok reklámja szexüzenetek küldésére buzdít. Angol nyelvterületen ezt sextingnek nevezik, ami a sex és a texting (üzenetküldés) szavak összevonásával jött létre. Tinik körében elterjedt, hogy erotikus képeket küldenek magukról. Aztán persze jön a pofára esés, amikor kiderül, hogy nemcsak a címzett fiú látta a képet, hanem az összes haverja is, vagy éppen mindenki, mert a kép felkerült valami nyilvános tárhelyre. Valószínűleg az nem tetszik a fogyasztóvédőknek, hogy az egyik jelenetben egy srác a pólója alá villant, és elküldi a fotót a barátnőjének.

Készül az iPad-riválisok rendszere

2010. április 14., 14:04 Módosítva: 2010-04-21 12:35:29
0

Az Intel elkészítette a mobiltelefonokon használt Android operációs rendszer Atom processzorra optimalizált változatát. Legfőbb célja az, hogy a készülő Atom-alapú telefonok is futtatni tudják az egyre népszerűbb Androidot. A mobilok piacán ugyanis a rivális gyártók sokkal erősebbek, az okostelefonok többsége valamilyen ARM processzort használ.

Kipróbáltuk az Androidot netbookon
Kipróbáltuk az Androidot netbookon

Bár a Google eredetileg úgy írta meg az Androidot, hogy RISC-processzorokon legyen futtatható (ilyeneket gyárt az ARM is), a nyílt forráskódú rendszert az Intel szabadon átírhatta, hogy az általa gyártott x86-os processzorokon is fusson. Az Intel egyelőre nem árulta el, hogy mely gyártók adnak ki először androidos és atomos kütyüket, de a legfrissebb pletykák szerint a Google nagyon közel áll ahhoz, hogy bemutassa saját érintőkijelzős táblagépét, amely az Apple iPad riválisa lehet.

Egyébként nem az Intel volt az első cég, amely x86-os Androidot készített, hanem az Acer. A tajvani gyártó tavaly piacra dobott egy netbookot, amelyre a Windows XP mellé Androidot is telepített. Noha az Android nem olyan összetett rendszer, mint az XP, de böngészni jól lehet vele. Gyorsabban bútol, mint az XP, vagyis a felhasználó előtt hamarabb megjelenik a Facebook vagy a Twitter.

Index.hu Androidon, netbookon
Index.hu Androidon, netbookon

Nem hivatalos forrásból is beszerezhető az Android x86-os változata. Hekkerek a szabadidejükben dolgoznak azon, hogy a rendszer bármilyen netbookon futtatható legyen. Egy Asus S101 netbookon kipróbáltuk, gyorsan elindult, működött a wifi, kezelte a tapipadot, és az Index.hu szinte tökéletesen betöltődött.

Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy az Android x86 még csak a kínai hekkerek érdeklődését keltette fel. Alapból van hozzá kínai karakterkészlet, de magyar nincs. Aki hozzászokott a magyar qwertz kiosztáshoz, annak szenvedés a rendszer használata. Néhány ékezetes karakter előcsalogatható, pontosan úgy, mint az androidos mobilokon. Ehhez a virtuális billentyűzetet kell használni, például az A betűt hosszan lenyomva előugrik az Á betű is.

Nincs ékezetes betű
Nincs ékezetes betű

Visszatérve az Intelhez: nem az Android az egyetlen rendszer, amit a gyártó a netbookokra akar rakni. A csipgyártó a Nokiával közösen jelentette be februárban, hogy a mobilos Maemo és Moblin Linux egyesítésével létrehozzák a MeeGo nevű rendszert, amit Atom-processzoros telefonokon, táblagépeken és netbookon lehet majd futtatni. A MeeGo várhatóan májusra készül el.

Olcsó közösségi érzés Skandináviából

2010. április 13., 19:15 Módosítva: 2010-04-14 08:36:41
1

Elképzelni sem tudom, hogy a mobilgyártók mi alapján időzítik a bejelentéseiket, ugyanis a Microsoft után a Nokia és a Sony Ericsson is bemutatott egy rakás telefont. Ráadásul mindegyik csatlakozik a legnépszerűbb közösségi hálózatokra, a Facebookra és a Twitterre. Ez úgy látszik elég hamar általános tulajdonság lesz, mint az, hogy a mobilokkal lehet telefonálni.

C3
C3

A Nokia az alsó kategóriát bővítette a C3, C6 és E5 nevű modellekkel. Mindegyiknek qwerty gombkészlete van, ami ideális a státuszüzenetek frissítéséhez. A C3 különlegessége, hogy ez az első S40 rendszerű qwerty-mobil. A főmenüből eléri a közösségi oldalakat, rögtön lehet kommentálni, fotókat megosztani. Ez áfa és szolgáltatói támogatás nélkül 90 euróba kerül, és bár a mobilhálózaton csak EDGE-et ismer, van benne wifi. A másiodik negyedévben jelenik meg.

C6
C6

Komolyabb eszköz a C6, amelyen Symbian operációs rendszer fut, és a kezelőfelülete az N97-re hasonlít. Érintőkijelzője 3,2 hüvelykes, van rajta GPS ingyenes navigációval, 5 megapixeles a kamerája, és az Ovi Áruházban lehet hozzá extra szoftvereket venni. Ez már 220 euróba kerül, és szintén a második negyedévben érkezik meg a boltokba.

E5
E5

A harmadik mobil az üzleti felhasználóknak szánt Eseries tagja, a Nokia E5. Symbian-alapú, ez az E72 és E63 olcsóbb utódja. Első ránézésre nagyon ronda lett, utoljára a HP kínálatában láttam ehhez hasonló kinézetű üzleti készülékeket. Mentségére szól, hogy a vállalati levelezőrendszerek (Exchange, Lotus stb.) többségét kezeli, 10 megabites letöltési sebességet biztosít, 5 megapixeles a kamerája, ingyenes navigáció jár hozzá, és a közösségi portálokat is beleintegrálták. Mindezért 180 eurót kér a Nokia.

Zenével próbálkoznak a svédek (és a japánok)

Spiro
Spiro

A Sony Ericsson két új Walkman-mobillal rukkolt elő. A Spiro és a Zylo is kommunikál a Twitteren és a Facebookon, és az utóbbi már támogatja a veszteségmentes FLAC formátumot, ami az mp3-nál jobb hangminőséget biztosít.

Zylo
Zylo

Tinédzserekre hajt a Microsoft

2010. április 13., 10:07 Módosítva: 2010-04-13 10:07:47
0

A Microsoft hétfőn bemutatta a korábban Pink projektnek nevezett fejlesztés eredményeit, a Kin One és Kin Two mobilokat. Mindkét eszközzel a fiatalokat akarják megszólítani, ezért a mobilokba beépítették a legnépszerűbb közösségi szolgáltatásokat, a Facebookbot, a Twittert és a MySpace-et.

One
One

A négyzet alakú Kin One és a téglalap alakú Kin Two májustól lesz kapható az Egyesült Államokban, kizárólagos forgalmazója a Verizon Wireless. A mobilszolgáltató társtulajdonosa, a Vodafone a főbb európai piacokon – az Egyesült Királyságban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban – várhatóan ősszel vezeti be a két mobilt.

Az érintőkijelzős és qwerty billentyűzetes telefonokon a Microsoft operációs rendszere fut, amelyről annyit lehet tudni, hogy a Windows Phone 7 alapelemeire épül. A Kin nem okostelefon, nem lehet rá programokat telepíteni, de a közösségi szolgáltatások alapból elérhetők rajta.

Two
Two

Van a mobiloknak néhány hiányossága, amelyek talán átmenetiek: nincs naptáralkalmazás, és nem lehet a mobilra tölteni az Outlook vagy a Google Calendar bejegyzéseit. Nincs azonnali üzenetküldő, és nem lehet lejátszani az online videókat a YouTube-ról vagy a Huluról, és nem lehet képeket vagy videókat feltölteni a Twitterre.