Friss kommentek

  • RealPower: Tokba épített akku van androidos mobilhoz is. S4, S5, S6 , S4 mini. Külső akkuknál pedig vigyázni kell ,mert 10-ből 9nek kamu a ráírt kapacitása... 2015-05-25 20:14
    Töltsön egy telefont kedvenceivel!
  • decsidani: A kedvenc részem amúgy ez a cikkben, tipikus Tóth Balázs logika: "A bumszli adapter és a kábel kellemetlen kolonc, főleg amikor zakóban kell flancolni, vagy nyáron elmennénk valah... 2015-05-25 19:55
    Töltsön egy telefont kedvenceivel!
  • decsidani: Az ilyen okosak miatt van állandóan sárdobálás a kommentek között, akik mindenkinél mindetn "jobban" tudnak :DDD "Szabványok 2015. 2015-05-25 19:48
    Töltsön egy telefont kedvenceivel!

InfoRádió - Hírek

Csökkentette az adatroaming árát a T-Mobile

2008. június 24., 14:23 Módosítva: 2009-07-25 17:46:48
0
3 hozzászólás

Július elsejétől néhány országban már csak ötven forintba kerül 100 kilobájtnyi adat letöltése a T‑Mobile ügyfeleinek. Bár ez a tarifa még mindig jóval nagyobb a belföldinél, az árcsökkentés jelentős, hiszen korábban 120 forint alatt nem úszhattuk meg a 100 kilobájtos adatforgalmat. Az új egységes tarifa az EU huszonhat tagállamában, valamint Norvégiában, Liechtensteinben és Izlandon minden partnerhálózaton érvényes. Fontos tudni, hogy roaming esetében minden 100 kilobájtos egység díjköteles. Magyarán ha megszakítás nélkül internetezünk, akkor csak az utolsó egység egy részét bukhatjuk el, viszont ha sokszor töltünk le kevés adatot, akkor minden egyes maradékot elbukunk.

Így ha egyben 1424 kilobájtot töltünk le, 1500 kilobájtért fizetünk, ha viszont nyolc órán át minden órában 178 kilobájtot töltünk le, az össz forgalom hiába 1424 kilobájt, a sok felkerekítés miatt nyolcszor 200 kilobájtot kell kifizetni, azaz összesen 1600 kilobájtért. A Domino kártyás ügyfeleknek még arra is figyelniük kell, hogy legalább 1125 forintnyi egyenlegük legyen, ha külföldön akarnak mobilozni.

3 hozzászólás

Itt az LG Secret

2008. június 24., 13:57 Módosítva: 2009-07-25 17:46:48
0
2 hozzászólás

Sztárokkal felpörgetett bemutatón nézhették meg a magyar sajtómunkások az LG Secret mobiltelefont, amelyben 5 megapixeles kamera van, és kiváló ötletek a gyorsulásmérő hasznosítására. A Secret egyik beépített játéka egy labirintus, amelyben egy golyót kell végiggurítani a kijáratig. Természetesen a golyó arra gurul, amerre megdöntjük a készüléket. Kicsit meglepő volt a játék menüjében a mentés háttérképnek funkció, de tényleg az történt, amit a telefon ígért: a labirintus megjelent háttérképként, és így menükben való bolyongás, illetve a program elindítása nélkül folytathattam a játékot.

 

Ördög Nóra egyébként azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy szerinte a mobil olyan mint a köldökzsínór, és hogy nem szeretné, ha a mobilja alapján ítélkeznének fölötte. Nekem a köldökzsinórról valószínűleg nagyon más élményeim vannak, mint Nórának, nagy szerencsénk, hogy nem mindegyik mobilon lóg egy üvöltéstől kivörösödött fejű csecsemő. Akit pedig egy kütyü alapján ítélnek meg, meg is érdelmi. Az LG Secret olyannyira nem hasonlít semmilyen emberi testrészre, hogy a hátlapján fényes műanyag mögé rejtett szénszálas anyag van, az előlapja pedig edzett üveg. Különlegessége, hogy szükség esetén érintésérzékennyé alakítható a kijelző.

Az LG Secret kijelzője 240x320 pixeles és automatikusan a megfelelő irányba dől, van benne 3,6 megabites hsdpa kapcsolat, belső memóriája 100 megabájt, lejátssza a DivX és YouTube videókat, van rajta Gmail és Google Maps, Word és Excel fájlok megnézhetőek, és a készülék bluetooth kapcsolaton automatikusan szinkronizálni tudja az adatokat a számítógéppel.

2 hozzászólás

Szélessáv és navigáció a laptopon

2008. június 23., 10:33 Módosítva: 2009-07-25 17:46:48
0
7 hozzászólás

A napokban két új usb-s szélessávú modem jelent meg, az egyik a Sony Ericsson MD400g, a másik a Huawei E180. Mindkét kütyü tele van újszerű szolgáltatásokkal. A Sony Ericsson MD400g modemben a 7,2 megabites letöltési és 2 megabites feltöltési sebességet ígér, illetve van benne GPS, amelyet a Google Maps használni tud.  Emellett a kütyüben microSD/M2 memory stick kártyaolvasó van, tehát memóriakulcsként is használható. A Huawei E180 ugyanolyan gyors letöltésben, de a feltöltésben sokkal gyorsabb, 5,76 megabites, amit persze csak akkor lehet kihasználni, ha a szolgáltató is támogatja ezt a sebességet. A távol-keleti gyártó modemje emellett 270 fokkal elforgatható, így könnyebb tárolni - sajnos egyetlen termékfotót sem találtam, csak vigyorgó hostesekről adott ki a cég. Így csak találgatni tudok: gondolom ez azt jelenti, hogy a modem ráhajtható a laptop oldalára, tehát nem feltétlenül kell kihúzni, ha a gépet a táskájába tesszük. Egy MSI Wind vagy egy Eee valószínűleg simán berakható lenne a nagyobb laptopokhoz tervezett táskákba, akár modemmel is. A Huawei modeme is kártyolvasó.

7 hozzászólás

Interjú a Nokia antropológusával

2008. június 20., 15:16 Módosítva: 2009-07-25 17:46:48
0
7 hozzászólás
A New Scientist interjút készített a Nokia egyik kutatójával, Jan Chipchase-zel, aki azt vizsgálja, hogy az emberek miként használják a mobiljukat, majd a látottak alapján tesz javaslatokat a fejlesztőknek. Az interjúban főleg azok a részek érdekesek, ahol a fejlődő országokról beszél Chipchase. Például arról, hogy a gyártó által meghatározott élettartamnál sokkal tovább működőképesek maradnak a mobilok, mert a javítási útmutatók szórólapokon és elektronikus formában is terjednek, angol, hindi és kínai nyelven. Emellett sok olyan szerviz van, ahol a mobilok hekkelésével foglalkoznak, és rengeteg a továbbfejlesztett hamisítvány - például vannak olyan kamu Nokiák, amelyek két SIM-kártyát kezelnek. Merthogy a fejlődő országokban inkább SIM-kártyát cserélnek, ha úgy olcsóbb a hívás.

Persze olyan esetről is beszámol Chipchase, amelyben a Nokia ad jó megoldást egy lokális problémára: Ugandában és Indonéziában gyakori, hogy egy cég alkalmazottai vagy egy egész család ugyanazt a közös mobilt használja, ezért a Nokia olyan készülékeket tervezett, amelyekben több telefonköny van, egymástól jól elkülönítve.

7 hozzászólás

Ötvenmillió mobilinternetes laptop 2013-ra

2008. június 20., 12:24 Módosítva: 2009-07-25 17:46:48
0
0 hozzászólás
A svéd Berg Insight elemzőcég szerint a HSPA/LTE mobilinternetes modullal felszerelt laptopok száma a 2007-es 8,4 millióról 2013-ra 49 millióra nő. Az emberek ugyanis állandó internetkapcsolatra vágynak, magyarázza az elemzőcég. A Berg szerint a mobilinternet nem veszi át a vezetékes kapcsolatok helyét, inkább kiegészíti azt. A következő három-öt évben a laptopok alapfelszerelésének fontos része lesz a HSPA/LTE csipkészlet, tehát a felhasználóknak egyszerűen csak egy SIM-kártyát kell majd a laptopba dugniuk, ha menet közben akarnak internetezni.

A mobilszolgáltatóknak persze komoly kihívásokkal kell szembenézniük. Svédországban félmillióan használják a mobilszélessávot, és ezek a júzerek kétszer jobban leterhelik a hálózatot, mint a többi tízmillió mobilozó. A szolgáltatóknak tehát ügyesen kell egyensúlyozniuk, mert bár a mobilinternetezők nagyobb bevételt hoznak, mint az egyszerű mobilozók, jobban ki is használják az infrastruktúrát, és a terhelés miatt fennáll a veszélye, hogy romlik a szolgáltatás minősége.

Többek között ezért korlátozzák a szolgáltatók az adatforgalmat, és általában ezért lassabb a hálózat a meghirdetett maximumnál.
Szólj hozzá!

Úthenger alá került a Nokia E51

2008. június 18., 17:31 Módosítva: 2009-07-25 17:46:48
0
7 hozzászólás
Kilapultak a gombok, nagyobb lett a kijelző, így jött létre a Nokia E71. Amit mostanában jelentettek be a Nokia E66-tal egy időben. A Nokia egy sajtóközleményben ír a két készülékről, mert nagyjából ugyanazt tudják: van Exchange-támogatás, olvassák a Word, Excel, Powerpoint és PDF fájlokat, ezer emailszolgáltató (pl. Gmail, Hotmail) egyszerűbben beállítható, emellett hsdpa, wifi, gps, 3,2 megapixeles kamera, viszont a jack csatlakozó 2,5 mm-es. Memóriája nyolc gigabájtig bővíthető. A különbség, hogy az E66 szétcsúsztatható, az E71 viszont qwerty. Én az utóbbira vagyok kíváncsi, mert az E51-nek elég jók a gombjai, csak kevés van belőlük.


7 hozzászólás

Androiddal demózott a Google

2008. június 18., 16:43 Módosítva: 2013-04-17 12:22:58
0
0 hozzászólás
Andy Rubin, a Google mobilplatformokért felelős igazgatója újságíróknak tartott előadást az Android platformól, és nem az érintőkijelzős, hanem a szokványos gombokkal felszerelt mobilokon futó változatot mutatta meg. Kiderült, hogy az operációs rendszeren gond nálkül futhat egy időben a Google Maps, a médialejátszó, és a fényképkezelő szoftver. A Cnet Asia riportere azt írja, hogy mások által korábban megvalósított megoldásokat látott viszont az Androidon, de ezt nem lehet hibának tekinteni. A platform úgysem ettől lesz vonzó.
Képek itt.
Szólj hozzá!

Bemutatták a 8 megapixeles Sony Ericsson C905-öt

2008. június 17., 15:41 Módosítva: 2009-07-25 17:46:47
0
33 hozzászólás
Nem okozott nagy meglepetést a Sony Ericsson keddi sajtótájékoztatója, már hetekkel ezelőtt tudni lehetett, hogy 17-én mutatják be a nyolc megapixeles C905 mobilt, amelynek a kameráját xenon vakuval, arcfelismerővel és képstabilizálóval szerelték fel. Egy műteremben lehetett kipróbálni, fotózás előtt legalább fél percen át a menüt nyomkodtam, mire mindent beállítottam, és egy 2,5 megabájtos képet sikerült létrehoznom. A kép jól ábrázolja a mobillal való fotózás alapproblémáját, a parányi kijelzőn ugyanis elég jól nézett ki a felvétel, a számítógép 15,4 hüvelykes kijelzőjén azonban már látszik, hogy a kezem megremegett a megapixelek súlya alatt, és tök homályos lett az egész. Persze tegyük hozzá, hogy ez még csak prototípus, tehát az elkövetkező hónapokban akár minden tulajdonsága megváltozhat. Ha eljön az ideje, újra próbára teszem a mobil fotózási képességeit. (És én sem vagyok profi fotós.)


Itt jobban nézett ki a lány.

Ilyen 2,5 megabájtos képekkel viszont elég gyorsan megtölthetőek a memóriakártyák, és a továbbításuk is némi időt vesz igénybe. Amikor megpróbáltam kinyerni a fotót a készülékből, először hosszasan homokórázott a készülék, mert megpróbálta mms-kompatibilis méretre lefaragni, majd arra várhattam percekig, amíg bluetoothon átmenekült a fájl a zsebemben rejtőző mobilomra.


A C905 egyébként tele van minden jóval. Hsdpa, aGPS és Google Maps, 2,4 hüvelykes QVGA kijelző, A2DP bluetooth, a készülék megdöntésére automatikusan elfordul a kép, van tévékimenet, 2 gigabájtos memóriakártya, wifi, és DLNA, ami annyit jelent, hogy a szintén DLNA-kompatibilis tévékre simán kisugározhatóak a mobilról a fényképek, nincs szükség vezetékes összeköttetésre sem.


A szétcsúsztatható, nagyméretű gombokkal felszerelt mobil az utolsó negyedévben lesz megvásárolható.

Képernyőmentés a 8 megapixeles kép 100 százalékos nagyításáról, Photoshopban. Semmit nem buheráltam bele.
33 hozzászólás

Fizethetünk, ha mobilon felhívnak minket?

2008. június 17., 06:17 Módosítva: 2009-07-25 17:46:47
0
47 hozzászólás
Most teljesen nyugodtan cseveghetünk, ha valaki felhív minket, hiszen a csak a hívó fizeti a percdíjakat. A Financial Times cikke szerint helyzet megváltozhat, Viviane Reding uniós távközlési biztos elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben a hívást fogadó félnek is fizetnie kell majd.

Mielőtt azonban elkezdenénk rettegni a hívásdíjak növekedésétől, érdemes végigvenni, hogy most ki mit fizet a mobilhívásokért, és hogy milyen lehetőségekkel kecsegtet Reding terve.

Jelenleg a mobilhívásokért egyszerre két szolgáltatónak fizetünk, hiszen a hívást fogadó mobilhálózat üzemeltetője pénzt kér a hívást kezdeményező fél mobilszolgáltatójától. Ezt nevezik összekapcsolási díjnak, bele van építve a percdíjakba, mindegyikbe. Az összekapcsolási díj pedig alattomos, erősen torzítja a piacot. Drágább ugyanis más szolgáltató hálózatába telefonálni, tehát az emberek inkább a több ügyféllel rendelkező óriásszolgáltatókat választják, hiszen valószínű, hogy ismerőseik nagy része is ott előfizető.

Viviane Reding a minimumra, néhány eurocentre csökkentené a mobilszolgáltatók egymásnak fizetendő összekapcsolási díjait. Ebben az esetben viszont a szolgáltatók a hívás költségét csak a saját ügyfeleiken vasalhatják be. Tehát fizetni kell akkor is, ha más hív fel minket. Reding szerint ebben az esetben sem kell aggódni, az árak biztosan lefelé mennek.

Ennek a modellnek a legfőbb előnye, hogy a hívásdíj minden részletét az a szolgáltató ellenőrzi, akivel az ügyfél szerződött. A rivális szogáltató egy huncut garasnyit sem tud beleszólni az árképzésbe. Ez pedig rugalmasabb, ötletesebb árazást tesz lehetővé: lehetnek olyan díjcsomagok, amelyekkel fogadni olcsóbb, mint tárcsázni, és lehet fordítva is, amikor telefonálni olcsóbb, mint fogadni. A felhasználók pedig biztosan jobban figyelnek az árakra, hiszen tudják, hogy minden egyes hívásért fizetniük kell, ez pedig nyomást gyakorol a szolgáltatókra, és beindul az árverseny.
47 hozzászólás

Hitelből fejlődik a T-Mobile hálózata

2008. június 16., 21:31 Módosítva: 2009-07-25 17:46:47
0
0 hozzászólás
A Magyar Telekom 50,6 milliárd forint hosszú távú hitel vesz fel az Európai Befektetési Banktól (EIB), az összegből a mobilinternetes projektjeit finanszírozza. A hitel 2015 januárjában jár le és fix kamatozású. A hitelfelvétel célja a hálózat korszerűsítése, a harmadik generációs mobilhálózat lefedettségének és kapacitásának a növelése.

A hírközlésért felelős tárca nem kevesebbet vár a Magyar Telekom hitelfelvételétől, mint hogy 2009 végéig a szélessávú mobilinternet az ország területének legalább a 90 százalékán elérhető legyen. Igen, a Magyar Telekom sajtóközleményében nem a lakosság 90 százaléka szerepel, hanem a terület 90 százaléka, ami egészen más.

Köztudott, hogy amikor a Magyar Telekom 2007 novemberében 7,5 évvel meghosszabbította a 900 MHz-es frekvenciahasználatra vonatkozó mobilkoncessziós szerződését, egyúttal vállalta, hogy a következő két évben az előre betervezett fejlesztések mellett 20 milliárd forintot fordít a mobil szélessáv fejlesztésére Magyarország hat régiójában: Észak-Magyarországon, Észak- és Dél-Alföldön, Közép-, Nyugat- és Dél-Dunántúlon.
Szólj hozzá!

Gyenge hangok, erős közösségek a Nokia N78-cal

2008. június 16., 07:00 Módosítva: 2009-07-25 17:46:47
0
12 hozzászólás
A Nokiának vannak nagyon jó húzásai, ilyen például az elkötelezettsége a szabványos csatlakozók mellett. A kezemben lévő vadonatúj N78 is microUSB kábellel köthető a számítógépre, ilyet bárki gyárthat, pár száz forintért megvehető, szemben a nem szabványos kábelekkel, amelyekért több ezer forintot is elkérnek a pofátlanabb gyártók. Emellett beledughatom a kiváló Bose fülhallgatómat is, de sajnos teljesen fölöslegesen, mert az N78 csak halkan suttog a fülembe, és a metrón utazva teljesen feltekert hangerőn is alig hallok valamit. Márpedig ez a profi fülhallgató a pár nappal ezelőtt visszaküldött N81-gyel még hangosan és szépen szólt.


Elméletileg az N-Series nevű elitklubba a csúcsmobilok, bocsánat, az úgynevezett multimédiás komputerek tartoznak, de úgy látszik az N-Series ugyanolyan semmitmondó plecsni, mint az összes többi humbug márkanév. Tapasztalatom szerint a kilencvenezer forintos N78-at még a harmincezer forintos 5610 is simán elveri hangerőben. Jó lenne, ha az N-es mobilok legalább az olyan alapvető tulajdonságukban, mint a zenehallgatás, megegyeznének (megjegyzem, az N82 is túl halk). Ez a halkság pedig nagy baj, mert épp mobilt vennék, és az újszerű szolgáltatásai miatt eddig szemeztem ezzel a készülékkel. Ezennel kihúzom az N78-at a jelöltjeim listájáról. Még egy példa a következetlenségre: az ezüstszürke gyorsindító gombbal elérhetőek a legújabb N-Gage-es játékok, épp csak maga az N-Gage nem telepíthető a készülékre, mivel a játékplatform csak az N81, N95 és N82 mobilokat támogatja.

Klikk a képre, több is van!

Az újszerű szolgáltatások feltárása előtt vegyük végig az alapokat, és itt azért elég jól látszik, hogy miben nagyon jó a Nokia. Az N78 egyik legfontosabb összetevője a 3,2 megapixeles autofókuszos kamera, amellyel filmezni is lehet, VGA felbontásban másodpercenként 15 képkockát rögzítve. A videók tehát nem a legjobbak, az N95 másodpercenként 30 képkockát rögzít. Szélessávú kapcsolatoknak sincs híján az N78, van benne wifi meg bluetooth meg hsdpa is, valamint műholdas navigáció, de a Nokia valamiért nem a vadonatúj térképszoftverét töltötte fel a készülékre, hanem a sokkal bénább kinézetű korábbi verziót. Szerencsére a Nokia Maps 2.0 ingyen letölthető, képeimen jól látható, hogy érdemes frissíteni.

Első verzió -> Maps 2.0 -> Maps 2.0 hibrid megjelenítéssel

A fenti bekezdésben felsorolt összetevők mind kellenek ahhoz, hogy a Nokia újszerű szolgáltatásai gördülékenyen működjenek. Fényképezéskor az N78 a GPS segítségével rögtön belekódolja a földrajzi koordinátákat a fájlba, amelyet hsdpa kapcsolaton vagy wifin egyetlen gombnyomással fellőhetek egy internetes tárhelyre. Én alapból a Flickr-t használom, de van a Nokiának saját képmegosztó szájtja is, az Ovi. A képmegosztás meglepően kiforrott, miután az Online megosztás nevű menüben regisztráltam a szolgáltatásokat (így jelszó megadása nélkül, automatikusan küldhetők fényképek), a Flickr és az Ovi webtárhelyem linkjei rögtön megjelentek az N78 böngészőjében a kedvencek közt. Természetesen a mobilra optimalizált szájtok linkjei. Így fotóz az N78.

Természetesen nemcsak a saját képeimet nézhetem meg, hanem a haverok, sőt vadidegen emberek nyilvánosan megosztott képeit is, így válik valóban közösségi szolgáltatássá a Nokia N78 képmegosztója. Ha megtetszik egy fotó, írhatok róla megjegyzést, továbbküldhetem a linket üzenetben, vagy lementhetem a fotógyűjtemény linkjét, így nagyobb eséllyel bukkanhatok újabb nagyszerű képre. Lementettem egy libás sorozatot, a gyerekeknek pont jó lesz, ha nagyon nyomkodni akarják majd a mobilt.

Az N78 az első Nokia, amelyik a Symbian S60 3rd Edition Feature Pack 2 rendszert használja. Sok olyan apró újdonság van benne, amely megkönnyíti a használatát, ilyen például az új programváltó menü, az Alt-Tab nokiás megfelelője. Az N78 kezelőfelülete ragyogó, a menü tele van látványos vizuális hatásokkal, viszont borzasztóan lassú. Már megint. Ilyenkor mindig ugyanaz a kérdés jut az eszembe: Vajon ki a felelős azért, hogy ez a készülék így kerül a boltok polcaira? Ha a főmenüben megnyitom az órát vagy az üzeneteket, 2-3 másodpercet kell várnom az alkalmazás elindulására.

Bizonyára mindenkinek feltűnt, hogy az N78-on nem szokványos gombok vannak, hanem csak négy vékony műanyag vonal. A használatuk nem tragikusan nehéz, épp csak elég nehéz. Emellett már tényleg csak hab a tortán a kijelző alatti irányítógomb, amely érintésérzékeny négyszögletes kerékként funkcionál. Akkor volt a leghasznosabb, amikor a menüben próbáltam navigálni, és amikor a rányomtam egy ikonra, az utolsó pillanatban még odébb rántotta a kijelölést, így nem azt programot indítottam el, amelyiket szerettem volna.
12 hozzászólás

Az ott egy Nokia a zsebedben, vagy ennyire örülsz, hogy engem látsz?

2008. június 15., 11:33 Módosítva: 2009-07-25 17:46:47
0
1 hozzászólás
Érdekes tervet dolgoztak ki a Nokia fejlesztői, az alábbi képen látható modellt aligha lehet majd súlyos következmények nélkül zsebre vágni. A hengeres testről még azt gondolnák, hogy egy szemüvegtokot vágtunk zsebre, és köztudott, hogy csak a lúzerek hordják a zsebükben a szemüvegüket. A Cellpassion blogról loptam a képet.

1 hozzászólás

Itt a világ első projektoros mobilja

2008. június 13., 17:07 Módosítva: 2009-07-25 17:46:47
0
11 hozzászólás
Ismét hihetetlen fejelsztéssel állt elő egy kínai mobilgyártó, a ChinaKing nevű cég nem kevesebbet állít, mint hogy elkészítette a világ első proektoros mobilját. Az Engadget tartalomipari szakmunkásai voltak olyan jók hozzánk, hogy elvégezték a piszkos munkát, lefordították a szöveget, amelyből kiderül, hogy a ledes projektor 640x480 pixeles képet tud kivetíteni a falra, 30 hüvelykes képátlóval. Ami még meglepőbb, erre két óra hosszan képes, a beépített brutál erős akkunak köszönhetően. Érdemes a hírt kellő óvatossággal kezelni, egyelőre senki se nyitogassa a pénztárcáját, hogy rendeljen egy készüléket.Még több kép, ha kattint:
11 hozzászólás Tovább

Videó a mobilos Firefoxról

2008. június 13., 15:34 Módosítva: 2009-07-25 17:46:47
0
1 hozzászólás
Állítólag tavaly október óta dolgoznak a Mozilla fejlesztői a Firefox mobilos változatán, és mostanra össze tudtak kódolni egy olyan prototípust, amit már érdemes megmutatni a nagyközönségnek. Az alábbi videót Aza Raskin, az interfészért felelős ember kommentálja. Természetesen a kód még messze van a véglegestől, bármi megváltozhat. Érdemes végignézni, utána elővenni a zsebből a mobilt, majd teljesen átértékelni a mobilos böngészésről alkotott minden eddig véleményt. A forráskóddal itt lehet jétszadozni. A használatot pedig itt lehet begyakorolni.


Firefox Mobile Concept Video from Aza Raskin on Vimeo.
1 hozzászólás

Ezek lennének az iPhone kihívói?

2008. június 12., 22:33 Módosítva: 2009-07-25 17:46:47
0
8 hozzászólás
Nem hiszem. Ezek teljesen másfajta mobilok, hiába írják a kütyüblogok, hogy ilyen meg olyan iPhone-riválisok jönnek, a készülékekről sorra kiderül, hogy pont az iPhone lényeges tulajdonságai hiányoznak belőlük. Maradjunk annyiban, hogy az USA-ban az iPhone miatt mindenki érintőkijelzős mobilokat kezdett piacra dobni. Íme két csodálatos példány, balra az LG Dare 3,2 megapixeles kamerával, GPS-szel, és beépített zenebolttal, jobbra pedig a Samsung Instinct, 200 dolláros árral és ronda ikonokkal. Arra azért kíváncsi vagyok, hogy ha a T-Mobile piacra dobja majd az iPhone-t, akkor a Pannon és a Vodafone mivel rukkol elő. Vannak még menő mobilok, a Nokia N96 és a Sony Ericsson Xperia is elég vonzó kütyü.


8 hozzászólás

Mobilon is beindul a kereskedelem?

2008. június 12., 11:48 Módosítva: 2009-07-25 17:46:47
0
0 hozzászólás
Kereskedelmi cégekről készített tanulmányt a Cisco tanácsadó részlege, és többek között azt vizsgálta, hogy a legjobbak miként hasznosítják a mobiltechnológiát. Észak-Amerika és Európa negyvenöt kiskereskedelmi cégét értékelte a vásárló szemszögéből, az olyan alapvető funkciók alapján, mint a grafikus felhasználói felület, a keresési lehetőség, és a kényelmes vásárlási folyamat.

A tíz legjobb webhely tökéletesen megfelelt az alapvető kritériumoknak, a vásárlást jelentősen megkönnyítette a vásárlók számára. A felmérés szerint a tíz legjobb e-kereskedelmi webhely sorrendben: Amazon.com, Best Buy, Sears, Circuit City, Quelle, Otto, Macy’s, FNAC, Bol.com és Argos Home Retail Group.

A Cisco szerint rövidesen a vásárlók alapvető elvárásai között szerepel majd, hogy mobil eszközökkel is megtalálják az üzleteket, termékeket keressenek, és kezeljék számlájukat. A kiskereskedőknek ezért ki kell alakítaniuk mobil stratégiájukat, amellyel a vásárlók bármikor és bárhonnan hozzáférhetnek a termékek adataihoz.

A kiskereskedők mobil kínálatának legegyszerűbb formája, hogy szöveges üzenetekben kommunikálják akcióikat, megválaszolják a vásárlók kérdéseit, információt szolgáltatnak az elérhető termékekről és aktualizálják a szállítási adatokat. A kiskereskedők 42 százaléka mobilra optimalizált weboldalakkal teszi elérhetővé a termékinformációkat, 15 százalékuk tranzakciókat is engedélyez a mobilokról, (vásárlás, készletek lekérdezése stb.), 10 százalékuk sms-ben válaszol a vásárlók kérdéseire.
Szólj hozzá!

Nyolc megabikszelen a Sony Ericsson

2008. június 11., 15:42 Módosítva: 2009-07-25 17:46:47
0
10 hozzászólás
A Sony Ericsson új Cyber-shot C905 mobilja 8,1 megapixxelt tud lementeni a körömnyi lencsén át beszűrődő fényből, maga a készülék pedig xenonnal és leddel is be tudja világítani a célkeresztben lévő tárgyakat, így fotózni és videózni is lehet sötétben. (Pikszel, bikszel nem mindegy? Csak nagy legyen!)

A mérnökök mertek nagyot álmodni, a C905-ben a megakamera mellett GPS, tévékimenet, és hsdpa is van. Remélem az utóbbi hsupa is, mert a sok megás képekhez sok megás feltöltési sebesség dukál. Az Engadget szerint 17-én jelentik be, ami elég valószínű, mert pont aznap találkozok a cég hazai képviseletével, akik új készülékeket mutatnak be.
10 hozzászólás

Hétmilliárd euró a mobilinternet uniós piaca

2008. június 11., 14:49 Módosítva: 2009-07-25 17:46:47
0
1 hozzászólás
Gyorsan terjed az Európai Unióban a mobilinternet, mert egyre nagyobb területet fednek le a szolgáltatók szélessávval, és ezzel egy időben az árak is csökkennek, írta a GSMA, a mobiliparág nemzetközi szervezetének a hírlevele. Az EU-ban a mobilos adatletöltési piac nagyjából 7 milliárd euróra nőtt 2007-ben, ami 40 százalékos éves növekedést jelent. A mobilszolgáltatók ez idő alatt 20 milliárd eurót költöttek a hálózatuk és a szolgáltatásaik fejlesztésére.

2008 áprilisában már 112 millióan használták a 3G-t az Unióban. A GSMA szerint a felhasználók száma egy év alatt a kétszeresére nőtt, ezzel Európában sokkal gyorsabban terjedt el a 3G, mint a világ bármelyik másik régiójában. Merthogy amíg az EU huszonhét tagállaméban a lakosság 22,5 százaléka használt 3G-t, addig az Egyesült Államokban és Kanadában csupán 18,4 százalék, Ázsia-Óceánia térségében pedig csak 3,7 százalék.

A tanulmány szerint még az adatroaming ára is jelentősen csökkent, ami persze nem jelenti azt, hogy olcsó lett a külföldi mobilnetezés. A tanulmány készítői szerint (Wireless Intelligence, AT Kearney) 2007 utolsó negyedévében átlagosan 5,62 euróba került egy megabájt letöltése, 2008 első negyedévében azonban már csak 5,06 euróba [muhaha].
1 hozzászólás

Steve Jobs kimondta a varázsigét

2008. június 9., 20:43 Módosítva: 2009-07-25 17:46:46
0
10 hozzászólás
"Today we're introducing the iPhone 3G"
Az Apple-fanok másfél órán át tartó kínzása után Steve Jobs bemutatta az iPhone 3G-s változatát, amelynek a hátlapja fekete műanyag. Helyszíni beszámolók szerint a National Geographic szájtja 2,8-szor gyorsabban töltődött be, mint a régi EDGE-es iPhone-on. Ezt azért nem nevezném őrült nagy gyorsulásnak. Akkuja 300 órán át bírja, 2G hálózaton 10 órán át lehet csevegni, 3G hálózaton 5 órát, böngészni 5-6 órát, videózni 7 órát, zenét hallgatni 24 órát lehet. Van benne GPS.

A iPhone ára egyébként a mostani 399 dollárról 199 dollárra csökkent. Ezzel a telefon belépett a középkategóriás mobilok piacára, ahol már nehéz lesz komoly riválist találni. A 16 gigabájtos verzió is csak 299 dollár lesz.

Extra: Magyarországon is kapható lesz. Megnéztem a Jobs bemutatójában is használt nationalgeographic.com szájtot az MDA compact IV-en, körülbelül 12 másodperc alatt jött le. Szemben az iPhone 3G 21 másodpercével. Az MDA elméletileg 7,2 megabitet tud. Persze a lakásban mértem, nem dedikált sávszélességen, miközben ugyanazon a hálózaton lógott a laptopom.

Miért nem 32 gigabájtos lett az iPhone 3G, hanem inkább olcsóbb? Mert az Apple okos:

"Azok az európai vásárlók, akik mégis vettek új mobilt, inkább középkategóriás modelleket választottak, nem a legdrágábbakat." Ezt írtam le alig tíz nappal ezelőtt, a Gartner piackutatóra hivatkozva.
10 hozzászólás

Ötven kérdés és ötven válasz az Androidról

2008. június 6., 22:56 Módosítva: 2009-07-25 17:46:46
0
1 hozzászólás

Már jó ideje véget ért a Google I/O konferencia, de még a ZDNet újságíróinak is csak mostanra sikerült átfogó összeállítást készíteniük az ott elhangzottakról. Az informatikai lap a fejlesztők által föltett kérdéseket és az azokra adott válaszokat gyűjtötte össze. Túlzás lenne mindet lefordítani, akinek ez fontos, nyilván meg is érti.

A válaszokból például kiderül, hogy Az Android alapból nem támogatja az usb eszközök, például a billentyűzetek használatát, ami nagy baj, mert a barcelonai MWC kongresszuson egészen számítógépszerű képességekkel megáldott androidos tesztplatformot mutogattak. Kiderült, hogy a Google a másolásvédelemre is gondolt, illetve arra, hogy egy helyen lesz érdemes terjeszteni a programokat (online bolt), és a szoftvereknek lesz joguk wifit keresni.

A teljes lista a ZDnet szájton itt.
1 hozzászólás

Nyári ajándék: ingyen mobilinternet

2008. június 5., 17:17 Módosítva: 2009-07-25 17:46:46
0
19 hozzászólás
Mobilinternetes akciót indított a Pannon és a Vodafone is. A Pannon június 3 és augusztus 26 között elérhető akciójában a 100 megabájtos, 5 gigabájtos és 10 gigabájtos előfizetés havidíja az első három hónapban 0 forint, ráadásul a Pannon erre a három hónapra megduplázza a letölthető adatok mennyiségét is. Az ajánlat egy éves hűségnyilatkozat vállalásával érvényes belföldön, a Pannon hálózatán belül. A három hónap letelte után a Pannon árlistája szerinti tarifák és feltételek érvényesek, írja a cég közleménye.

A Vodafone ajánlata furfangosabb, a társaság június 5-től vagy kedvezményesen, vagy ingyen kínálja a korlátlan internetelérést biztosító, 6000 forintos csomagját. Ez az, amelyik csak fájlcserélők használata nélkül korlátlan. Meglepő módon a régi előfizetők jobban járnak, a Vodafone meglévő ügyfelei ugyanis három hónapig ingyen internetezhetnek, ha Internet Szabadon előfizetést kötnek. (De komolyan, volt már valaha Magyarországon olyan, hogy meglévő előfizetők jobban jártak? Szerintem soha.) Az új előfizetők csak kedvezményt kapnak, három hónapig fél áron kapcsolódhatnak az internetre.
19 hozzászólás

Még nem elég lila a mobilszolgáltatók feje

2008. június 3., 21:37 Módosítva: 2009-07-25 17:46:46
0
6 hozzászólás
Ezért tovább kell szorítani a nyakukat. Tömören összefoglalva ezt üzente az európai szabályozók csoportja, amely ma adott ki sajtóközleményt arról, hogy sürgősen csökkenteni kell az sms és az adatroaming tarifáját. Az European Regulators Group áttekintette a roamingtarifákat, és megállapította, hogy a külföldi telefonálás ára 2007 szeptembere és 2008 márciusa között az előírt szintre csökkent, de nem lejjebb, és a piacon egyáltalán nem alakult ki árverseny. Csak tudnám, hogy ezen miért csodálkoznak, Magyarországon is főleg plakátverseny folyik, amit a GVH néha kisebb ajándékcsomaggal jutalmaz.

Ráadásul az sms ára még mindig tartja magát, noha a szolgáltatók a valós költségeiknek a többszörösét megfizettetik az ügyfeleikkel, az extrém magas adatroaming árak pedig sok esetben sokkolják az embereket (vagy azok főnökeit). Az ERG ezért azt javasolja az Európai Bizottságnak, hogy tartsa fenn a  telefonálásra bevezetett szabályozást, és azt terjessze ki az sms tarifákra is.

Ugyanakkor - sajnos - az ERG szerint még korai lenne beletenyerelni a mobilinternetes piac közepébe, mert ez a szolgáltatás még épp csak elkezdett terjedni, és nem jó visszafogni egy ilyen ígéretes piac növését. Ezzel szemben én azt mondom, hogy a több országban jelenlévő szolgáltatóknak legalább a saját hálózatukon tisztességes külföldi tarifákkal kellene előállniuk, mert nevetséges, hogy az egyik országban lévő leányvállalatnál az ügyfél X pénzt fizet megabájtonként, a másik országban lévő leányvállalatnál pedig 10X pénzt. Miközben az a pénz csak az egyik zsebből megy át a másikba.

Alkímisták, a semmiből is aranyat csinálnak.
6 hozzászólás

Együttműködik a Nokia és Google térképszoftvere

2008. június 2., 22:29 Módosítva: 2009-07-25 17:46:46
0
4 hozzászólás
Szinte egyszerre újultak meg a Google ésa Nokia térképszoftverei, a Maps és a Maps. Pontosabban a magyar Google Térkép és Nokia Térképek. A Nokia Maps 2.0 azzal újított, hogy egy piros pötty jelzi a felhasználó helyzetét, van már műholdas és hibrid nézet is, emellett továbbfejlesztették a gyalogos módot, amely a megfelelő készülékkel a felhasználó mozgását is követni tudja. Szerintem gyorsabb, és könnyebben kezelhető, mint az előző verzió. A Symbian rendszerű telefonokra szánt Google Maps 2.1 egyik újítása a magar kezelőfelület, én legalábbi úgy emlékszem, hogy egy hete még angol verziót töltöttem le. Meglepő újítás, hogy a Google és a Nokia együtt tud működni, bármelyik programban mentünk le egy kedvenc helyet, az a másik programban is megjelenik.


A magyar nyelvű menük miatt igazán eljött az ideje, hogy a hazai szolgáltatók mind felvegyék ezket az ingyenes térképszoftvereket a nagyon ajánlott programok közé, az Opera Mini mellé. Én a helyükben még reklámoznám is, hogy mobillal lehet navigálni, két programban nemcsak annyi a közös, hogy rajzolt utakon vagy akár műholdas képekmert jelenleg ez az egyetlen killer application a mobilokon. A szolgáltatók többszörösen jól járnak, mert ezek a szoftverek is adatforgalmat generálnak, plusz növelik a felhasználók kötődését a mobilhoz, ráadásul valóban hasznos szolgáltatások.

Még akkor is, ha néhol pontatlanok és hiányosak a térképek. A Nokiánál egyáltalán nem látszanak a buszmegállók, a Google térképén pedig nem ott vannak, ahol valójában, és nem is derül ki, hogy melyik busz megállói.
4 hozzászólás

Webes hírportált indított a Pannon

2008. június 2., 11:00 Módosítva: 2009-07-25 17:46:46
0
0 hozzászólás

Infosarok néven webes portált indított a Pannon, tehát a társaság szakított azzal az elképzelésével, miszerint egy mobilcégnek főleg mobilon kell tartalmat és szolgáltatásokat nyújtania. Ove Fredheim vezérigazgató elmondta, hogy bár az Inforsarok portál a Pannon tulajdonában van, a szerkesztőség teljesen független lesz. Ahogy Albert Dénes főszerkesztő megfogalmazta: ha valamelyik hatóság esetleg megbünteti a Pannont, akkor arról biztosan írnak majd. (Muszáj megjegyeznem, hogy a Pannon az Index.hu egyik alapító támogatója volt.)

A Pannon olyan szájtot akart létrehozni, amelyen a linkek biztosan működnek és biztonságosak. Az Infosarok portálon megtalálhatók a szokásos segédeszközök, meg lehet nézni az aktuális valutaárfolyamot, van online tolmács, kategorizált linkgyűjtemény, műsorújság, blogok, és persze hírek. Ez utóbbit nemcsak a 11 fős szerkesztőség állítja majd elő, az olvasók is küldhetnek majd be cikkeket. Albert Dénes elmondta, hogy csak egyértelműen azonosítható emberek írásait közlik, és remélik, hogy sok helyi hírt kapnak majd az olvasóktól.

Nem árulta el a Pannon, hogy a portálra eddig és a jövőben mennyi pénzt költ, Fredheim csak annyit mondott, hogy néhány százmillió forintos befeketetés volt az Infosarok. Az újság hirdetésekből szerez majd bevételt, és céljuk a vezető hírportálok közé kerülni.

Szólj hozzá!

Két szolgáltató egy mobilban

2008. június 2., 07:00 Módosítva: 2009-07-25 17:46:46
0
26 hozzászólás
Távol-Keleten elterjedtek azok a mobilok, amelyek egyszerre két szolgáltató hálózatán elérhetőek, hazánkba azonban többnyire csak szürkeimporttal jutottak be ilyen modellek. Úgy tudom hamarosan megváltozik a helyzet, és a Samsung hivatalosan is piacra dob két SIM-kártyát kezelő készülékeket, ezért elkértem kipróbálásra egy immár magyar menüvel ellátott Samsung D880-at.

Természetesen már a D880 indításakor meglátszik, hogy két SIM-kártya van a mobilban, hiszen két PIN-kódot kell megadni. Emellett meg kell határozni, hogy melyik kártya legyen az alapértelmezett, a kimenő hívások és üzenetek alapból erről a telefonszámról indulnak majd, ha másképp nem döntünk. A mobil indítóképernyőjén két operátori jelzés látható, illetve a bal és a jobb fölső sarokban egy-egy indikátor jelzi a két szolgáltató térerejét. Szerintem ügyesebben is elhelyezhették volna a jelzőket, például közvetlenül a szolgáltatók neve mellett, de így is jól látható, hogy az adott pillanatban melyik hálózat jobb minőségű.

A SIM-kártyáknak egyedi, legfeljebb ötbetűs nevet lehet adni (nálam Stan és Pan), ami azért fontos, mert e nevek alapján kell később kiválasztani, hogy melyikről induljon a hívás. Tárcsázás közben meg kell nyomni a készülék oldalán lévő SIM-váltó gombot, és máris a másik kártyáról indul a hívás. Bejövő hívás esetén a D880 közli, hogy melyik telefonszámunkat keresik éppen, és persze két kártyához más-más csengőhang rendelhető.

Vicces kedvű kollégák kedvéért kipróbáltam, hogy felhívhatom-e magamat, de természetesen foglalt voltam, és ugyanez történt, amikor az első SIM-kártyáról éppen hívást indítottam, és megpróbáltam felhívni egy másik készülékkel a második SIM-et. Magyarán a telefonban - sajnos - nincs olyan fejlett hívásvárakoztatás, amely egy időben két hívást kezelni tudna.


A D880 alapból ezer telefonszámot tárol, ami a SIM-kártyák kapacitásával kiegészítve elképesztő 1500 bejegyzéses telefonkönyvet eredményez. Még a bélyeg helyett iwiwes ismerősöket gyűjtő nördök is eltárolhatják minden haverjuk telefonszámát. Gyakorlatilag bármit át lehet másolni egyik SIM-ről a másikra. Na most lenne izgalmas, ha az évekkel ezelőtt beharangozott mega-SIM-ek valóban megjelentek volna, és a második kártyahelyre több ezer telefonszám, sms, mms (esetleg csengőhang, zenelicenc és szoftver) tárolására alkalmas, több megabájtos kártyát lehetne bepattintani. Persze tudom, hogy a D880 microSD memóriakártyával bővíthető, de próbálja meg valaki arra átmenteni a szerelmétől kapott üzeneteket, amelyeket évek óta féltve őriz.

A Samsung D880 csak EDGE-en tud böngészni, tehát nem a mobilinternetes kütyük királya, de a jövőben - például egy hsdpa-s utós esetén - hasznos lenne, ha az internetelérést a második SIM-hez is hozzá lehetne rendelni. Nekem csak azért van két előfizetésem, mert egy másik szolgáltatónál volt jó mobilinternetes akció. A D880 azonban mindenáron az elsődleges SIM-kártyát használja internetezéshez. Emellett hasznos lenne, ha az elsődleges SIM-kártyát nemcsak a készülék kikapcsolásával lehetne átállítani, hiszen előfordulhat, hogy valaki a céges mobilszámát kizárólag munkaidőben használja, ezért délután 5 és reggel 9 között az a célszerű, ha alapból minden hívás a privát számáról indul.

A D880 egyébként nem tartalmaz sok újdonságot sem a Samsung többi modelljéhez, sem a riválisokhoz képest. Kijelzője 2,3 hüvelykes és 240x320 pixeles, kamerája 3 megapixeles, van benne bluetooth, és 1200 mAh-s akkuja napokig bírja utántöltés nélkül.
26 hozzászólás

Gyors mobilinternet, belassuló menük a HTC Diamondban

2008. május 30., 06:35 Módosítva: 2009-07-25 17:46:46
0
36 hozzászólás
A HTC ismét bebizonyította, hogy a Windows Mobile operációs rendszert futtató mobilok is lehetnek szépek és könnyen kezelhetőek. A tajvani mobilgyártó és a Deutsche Telekom szerdán Münchenben mutatta be az MDA compact IV mobilkészüléket, amely teljesen ugyanolyan, mint HTC Touch Diamond, csak éppen a menü bugyirózsaszínű.

Egészen meglepő, hogy mi mindent beleépítettek a vékonyka mobilba: 480x640 pixeles érintőkijelzőt, 3,2 megapixeles kamerát, 4 gigabájt memóriát, 528 megahertzes processzort, beluetooth-t, wifit, GPS-t, és az Opera Mobile 9.5 böngésző maximum 7,2 megabit per másodperc sebességű hsdpa-kapcsolaton tudja betölteni a szájtokat.

A készülék elemzése előtt muszáj megjegyeznem, hogy egy prototípust adtak nekünk tesztre, a mobil ugyanis Németországban is csak júliusban jelenik meg, addig a mérnökök próbálják eltüntetni a kisebb hibákat (van mit). A készülék magyarországi megjelenésről pedig a T-Mobile csak annyit mondott, hogy erről egyelőre nem mondanak semmit.

A HTC tavaly dobbantott nagyot a mobiltelefonok piacán az egyedi TouchFlo kezelőfelülettel, az új MDA-n ennek a továbbfejlesztett változata van. Ez annyit jelent, hogy a készülék bekapcsolásakor nem a Windows Mobile oprendszer csúnya indítómenüje jelenik meg, hanem egy szép, laza ujjmozdulatokkal is könnyen kezelhető menürendszer. Ez a kezelőfelület fél nap alatt meg tudott győzni arról, hogy a készülék - a több millió példányban elkelt elődjeihez hasonlóan - bombasiker lesz a windowsos mobilok közt, mert nemcsak a Microsoft-fan geekek, hanem az átlag felhasználók szélesebb köre is kényelmesen tudja használni. Magyarán a HTC elvégezte azt, amit a Microsoftnak kellett volna a siker érdekében.

A főmenüben egy óriási óra van, itt elérhető a legutóbbi hívások listája és a naptár is. A kijelző alján lévő virtuális csúszkát megragadva kell továbblépni a menüben, a második fülön a kedvenc ismerősök, a harmadikon az üzenetek, ezt követik az emailek, a fényképek és videók, a zenék, a kedvenc szájtok, az időjárás-előrejelzés, a fontosabb beállítások, majd végül a kedvenc programok listája. A menüben való navigálást a mérnököknek még tovább kell finomítaniuk, mert a csúszka túl gyorsan mozog. Általában az első fülről rögtön az utolsóra lépett, nagyon oda kellett figyelnem, ha a lista közepén lévő zenelejátszót akartam elindítani. Szerencsére az ikonokra bökve is át lehet ugrani a szomszédos fülre, így gyorsabb és pontosabb a navigálás.

A kedvenc ismerősök menüben fényképeket lapozgatva gyorsan elérhetők a legfontosabb kollégák, haverok és családtagok, és a fényképükre kattintva megnézhető, hogy utoljára mikor beszéltünk az illetővel. Itt sajnos csak az utolsó hívás időpontja jelenik meg, az sms nem, az üzenetek menüpontban pedig csak a beérkező üzenetek látszanak, a kimenő üzenetek nem. Így egy egyszavas "nem" üzenetből nem derül ki rögtön, hogy a válasz mire vonatkozik. A grafikus emailkliens is érdekes megoldás. A legfrissebb emailek először egy szépen megrajzolt borítékban jelentek meg, de ilyenkor épp csak a feladó neve és az email tárgya látszik. Az ujjamat a kijelzőn lefelé húzkodva léphettem a következő mailre, a levelek elolvasásához pedig a borítékra kell kattintani. Ilyekore persze rögtön előkerül a sztenderd Windows Mobile dizájn.

Az MDA 3,2 megapixeles kamerája jó fényképeket készít, a mobillal könnyen lencsevégre kaphattam a müncheni reptéren várakozó Sándor Orsit, a Hal a tortán valóságshow sztárséfjét, akinek az ananászát kedden gusztustalanul megcsócsálta Komár László.

Klikk a képre, van még több is!
A szélessávú kapcsolattal felszerelt MDA beépített Opera Mobile böngészőjében pontosan úgy jelennek meg a weboldalak, mint a számítógép kijelzőjén. Egészen olyan érzésem volt, mintha egy iPhone böngszőjét használtam volna, azzal a különbséggel, hogy az MDA másképp oldja meg a zoomolást. Először távoli nézetben látható a szájt, pont mint az Opera Miniben, és kétszer a kijelzőre bökve lehet kinagyítani a tartalmat. Az Opera a szöveghasábot mindig a kijelzőhöz igazítja, tehát nagyítás közben mindig úgy változik a sortörés, hogy az összes szó látsszon. Az MDA érzékeli, ha a készüléket az oldalára döntik, mindig a megfelelő irányba forgatja el a weboldalakat.

A legmodernebb Windows Mobile 6.1-es oprendszerrel felszerelt MDA-ban van Excel, Word és OneNote, a készülék beépített GPS-e jól használható az előre telepített ingyenes Google Maps térképszoftverrel, vagy más, Windows Mobile-ra telepíthető térképszoftverrel. Kíváncsian várom, hogy milyen lesz a végleges változat, mert a prototípusban időnként belassul az animált kezelőfelület. Ráadásul nem adtak fülhallgatót, így nem derül ki, hogy milyen a készülék hangminősége.
36 hozzászólás

Kevesebben vesznek mobilt Európában

2008. május 29., 15:42 Módosítva: 2009-07-25 17:46:46
0
8 hozzászólás
Megérezték a mobilgyártók a globális gazdaság lassulását, Nyugat-Európában ugyanis 2008 első negyedévében 16 százalékkal kevesebb mobil fogyott, mint a múlt év az első negyedévében. A kontinensen 2001 óta most először csökkent a mobilgyártók forgalma. Azok az európai vásárlók, akik mégis vettek új mobilt, inkább középkategóriás modelleket választottak, nem a legdrágábbakat, írja a Gartner piackutató cég adataira hivatkozva az International Herald Tribune. Persze mindeközben a feltörekvő piacokon nőtt a kereslet, Ázsiában, Kelet-Európában, a Közel-Keleten és Afrikában 14 százalékkal nőttek az eladások, és még Észak-Amerika is csekély 2,4 százalékos növekedést tudott felmutatni.

A piac átalakulásának legnagyobb győztese a Nokia, amelynek a globális piaci részesedése a tavalyi 35,5 százalékról 2008 első negyedévére 39,1 százalékra nőtt. A finn gyártó azt tudta kihasználni, hogy nagyon sokféle terméke van. A Samsung 12,4 százalékról 14,4 százalékra erősödött, a Motorola részesedése 18,4 százalékról 10,2 százalékra zuhant, Az LG pedig 8 százalékon áll a tavalyi 6,2 után. A Sony Ericsson részesedése 7,5 százalék.

A Nokia egyébként nagyobb nyereséget is termel a mobilokkal, mint a riválisai: 20,3 százalékos nyereségkulcsa magasabb, mint a soron következő Samsung és LG 16 illetve 13,9 százalékos nyeresége.
8 hozzászólás

Áprilisban kétszázezer új előfizetést kötöttek

2008. május 29., 14:55 Módosítva: 2009-07-25 17:46:46
0
0 hozzászólás
Áprilisban 208 ezerrel nőtt a magyar mobilszolgáltatók ügyfeleinek száma, így a hónap végén már 11 millió 440 ezer előfizetés volt Magyarországon. Így a Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint 100 főre 113,9 előfizetés jutott.

Az előfizetői szám, azaz a hónap utolsó napján hívás fogadására alkalmas SIM-kártyák száma alapján április végére a Pannon piaci részesedése az előző havi 35,29 százalékról 35,03 százalékra, a Vodafone részesedése pedig 20,83 százalékról 20,77 százalékra csökkent. Az év negyedik hónapjában a T-Mobile részesedése 43,88 százalékról 44,20 százalékra nőtt. A forgalmazásban résztvevő, azaz az utolsó három hónapban hívást vagy sms-t indító, illetve fogadó feltöltéses, valamint az előfizetéses kártyák száma április végén 10 millió 269 ezer volt, ami az előző hónaphoz képest 129 ezres növekedést jelent. A forgalmazásban résztvevő ügyfelek száma alapján a Pannon piaci része a márciusi 33,54 százalékról 33,14 százalékra, a Vodafone részesedése pedig 21,54 százalékról 21,52 százalékra csökkent, a T-Mobile-é viszont 44,91 százalékról 45,34 százalékra nőtt.

A három mobilszolgáltató ügyfelei 2008 áprilisában 4 304 hordoztak. A Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint a mobilszámok 2004. május elseje óta igénybe vehető hordozhatósága eddig összesen 212 510 számot érintett.
Szólj hozzá!

Mire költse a pénzét a Vodafone?

2008. május 29., 11:36 Módosítva: 2009-07-25 17:46:46
0
0 hozzászólás
Rendkívül sikeres évet zárt a Vodafone, a nemzetközi vállalatcsoport éves nettó eredménye 6,7 milliárd angol font, azaz körülbelül kétezer milliárd magyar forint volt. A társaság másik nagy híre, hogy Arun Sarin vezérigazgató lelép a posztjáról, a harmadik érdekesség pedig a Moco News szerint a Financial Timesban olvasható, eszerint a cég felvásárlásokkal erősítené pozícióját az online szolgáltatások piacán.

A Vodafone nemrég vette meg a
közösségi hálózatot fejlesztő dán Zyb nevű céget, 49 millió dollárért, és az FT szerint a jövőbeni felvásárlások is ilyen nagyságrendűek lesznek. A cikkben részletesen kifejtik, hogy miért kell a Vodának agresszíven terjeszkednie: a Nokia már túlvan a bevásárláson, és az Ovi egyre kiforrottabb lesz, és a Google is folyamatosan fejlődik. Vajon melyikük stratégiáját követi a Vodafone? Az online terjeszkedés hatása Magyarországon is érezhető lesz, vagy megint csak mások járnak jól. Például a britek, akik a Vodától az előfizetéshez automatikusan kapnak havi 500 megabájtos letöltési keretet.
Szólj hozzá!

Nokia N81 8 GB + 73 GB

2008. május 28., 07:01 Módosítva: 2009-07-25 17:46:46
0
2 hozzászólás
Ha zenelejátszásról van szó, nem kell félteni a Nokiát. Múlt héten, amíg szabadságon voltam, egy Nokia N81-et próbáltam ki - ismét. Ugyanis szereztem hozzá tesztre egy érdekes kiegészítőt, egy hálózati adattárólót (RaidSonic IB-NAS4220). A NAS-ra feltelepítettem a TwonkyMedia nevű uPnP médiaszervert, amely a hálózaton elérhetővé teszi a zenéket, képeket és videókat.

Összekötöttem a NAS-t egy régi Linksys bridge-dzsel, létrehoztam egy adhoc wifi hálózatot, így az N81 máris el tudta érni a 150 gigabájtos merevlemezemet félig megtöltő mp3-gyűjteményt (jóval nagyobb merevlemezek is beszerelhetők).

A NAS-on tárolt tartalom többféleképpen használható: az N81 alapból távirányítóként próbál működni, azaz egy hálózati zenelejátszón próbálja elindítani a lejátszást - ezt megfelelő eszköz híján nem tudtam kipróbálni. Amúgy is sokkal izgalmasabb volt magát az N81-et használni lejátszóként. A N81-nek a Nokiák közt kimagasló a hangminősége (sokkal jobb, mint az N82-é), és egy jack dugós kábellel simán összeköthető bármilyen házimozi rendszerrel. A lejátszás indításakor az N81 több másodpercig némán várakozott, de később a számváltás már nem okozott problémát.

Miért volt jó otthon mobillal zenét hallgatni? Főleg azért, mert semmiben sem korlátozott a készülék 8 gigabájtos memóriája. Nem kellett tíz percet eltöltenem a Windows bútolására és a fájlok másolására várva, és ha átmentem egy másik szobába, magammal vihettem a lejátszót. Egyébként a Nokia zenével való feltöltése is megoldható számítógép nélkül, a médiszerverről pár perc alatt át lehet másolni néhány albumot.
2 hozzászólás