Friss kommentek

Webes hírportált indított a Pannon

2008. június 2., 11:00 Módosítva: 2009-07-25 17:46:46
0
0 hozzászólás

Infosarok néven webes portált indított a Pannon, tehát a társaság szakított azzal az elképzelésével, miszerint egy mobilcégnek főleg mobilon kell tartalmat és szolgáltatásokat nyújtania. Ove Fredheim vezérigazgató elmondta, hogy bár az Inforsarok portál a Pannon tulajdonában van, a szerkesztőség teljesen független lesz. Ahogy Albert Dénes főszerkesztő megfogalmazta: ha valamelyik hatóság esetleg megbünteti a Pannont, akkor arról biztosan írnak majd. (Muszáj megjegyeznem, hogy a Pannon az Index.hu egyik alapító támogatója volt.)

A Pannon olyan szájtot akart létrehozni, amelyen a linkek biztosan működnek és biztonságosak. Az Infosarok portálon megtalálhatók a szokásos segédeszközök, meg lehet nézni az aktuális valutaárfolyamot, van online tolmács, kategorizált linkgyűjtemény, műsorújság, blogok, és persze hírek. Ez utóbbit nemcsak a 11 fős szerkesztőség állítja majd elő, az olvasók is küldhetnek majd be cikkeket. Albert Dénes elmondta, hogy csak egyértelműen azonosítható emberek írásait közlik, és remélik, hogy sok helyi hírt kapnak majd az olvasóktól.

Nem árulta el a Pannon, hogy a portálra eddig és a jövőben mennyi pénzt költ, Fredheim csak annyit mondott, hogy néhány százmillió forintos befeketetés volt az Infosarok. Az újság hirdetésekből szerez majd bevételt, és céljuk a vezető hírportálok közé kerülni.

Szólj hozzá!

Két szolgáltató egy mobilban

2008. június 2., 07:00 Módosítva: 2009-07-25 17:46:46
0
26 hozzászólás
Távol-Keleten elterjedtek azok a mobilok, amelyek egyszerre két szolgáltató hálózatán elérhetőek, hazánkba azonban többnyire csak szürkeimporttal jutottak be ilyen modellek. Úgy tudom hamarosan megváltozik a helyzet, és a Samsung hivatalosan is piacra dob két SIM-kártyát kezelő készülékeket, ezért elkértem kipróbálásra egy immár magyar menüvel ellátott Samsung D880-at.

Természetesen már a D880 indításakor meglátszik, hogy két SIM-kártya van a mobilban, hiszen két PIN-kódot kell megadni. Emellett meg kell határozni, hogy melyik kártya legyen az alapértelmezett, a kimenő hívások és üzenetek alapból erről a telefonszámról indulnak majd, ha másképp nem döntünk. A mobil indítóképernyőjén két operátori jelzés látható, illetve a bal és a jobb fölső sarokban egy-egy indikátor jelzi a két szolgáltató térerejét. Szerintem ügyesebben is elhelyezhették volna a jelzőket, például közvetlenül a szolgáltatók neve mellett, de így is jól látható, hogy az adott pillanatban melyik hálózat jobb minőségű.

A SIM-kártyáknak egyedi, legfeljebb ötbetűs nevet lehet adni (nálam Stan és Pan), ami azért fontos, mert e nevek alapján kell később kiválasztani, hogy melyikről induljon a hívás. Tárcsázás közben meg kell nyomni a készülék oldalán lévő SIM-váltó gombot, és máris a másik kártyáról indul a hívás. Bejövő hívás esetén a D880 közli, hogy melyik telefonszámunkat keresik éppen, és persze két kártyához más-más csengőhang rendelhető.

Vicces kedvű kollégák kedvéért kipróbáltam, hogy felhívhatom-e magamat, de természetesen foglalt voltam, és ugyanez történt, amikor az első SIM-kártyáról éppen hívást indítottam, és megpróbáltam felhívni egy másik készülékkel a második SIM-et. Magyarán a telefonban - sajnos - nincs olyan fejlett hívásvárakoztatás, amely egy időben két hívást kezelni tudna.


A D880 alapból ezer telefonszámot tárol, ami a SIM-kártyák kapacitásával kiegészítve elképesztő 1500 bejegyzéses telefonkönyvet eredményez. Még a bélyeg helyett iwiwes ismerősöket gyűjtő nördök is eltárolhatják minden haverjuk telefonszámát. Gyakorlatilag bármit át lehet másolni egyik SIM-ről a másikra. Na most lenne izgalmas, ha az évekkel ezelőtt beharangozott mega-SIM-ek valóban megjelentek volna, és a második kártyahelyre több ezer telefonszám, sms, mms (esetleg csengőhang, zenelicenc és szoftver) tárolására alkalmas, több megabájtos kártyát lehetne bepattintani. Persze tudom, hogy a D880 microSD memóriakártyával bővíthető, de próbálja meg valaki arra átmenteni a szerelmétől kapott üzeneteket, amelyeket évek óta féltve őriz.

A Samsung D880 csak EDGE-en tud böngészni, tehát nem a mobilinternetes kütyük királya, de a jövőben - például egy hsdpa-s utós esetén - hasznos lenne, ha az internetelérést a második SIM-hez is hozzá lehetne rendelni. Nekem csak azért van két előfizetésem, mert egy másik szolgáltatónál volt jó mobilinternetes akció. A D880 azonban mindenáron az elsődleges SIM-kártyát használja internetezéshez. Emellett hasznos lenne, ha az elsődleges SIM-kártyát nemcsak a készülék kikapcsolásával lehetne átállítani, hiszen előfordulhat, hogy valaki a céges mobilszámát kizárólag munkaidőben használja, ezért délután 5 és reggel 9 között az a célszerű, ha alapból minden hívás a privát számáról indul.

A D880 egyébként nem tartalmaz sok újdonságot sem a Samsung többi modelljéhez, sem a riválisokhoz képest. Kijelzője 2,3 hüvelykes és 240x320 pixeles, kamerája 3 megapixeles, van benne bluetooth, és 1200 mAh-s akkuja napokig bírja utántöltés nélkül.
26 hozzászólás

Gyors mobilinternet, belassuló menük a HTC Diamondban

2008. május 30., 06:35 Módosítva: 2009-07-25 17:46:46
0
36 hozzászólás
A HTC ismét bebizonyította, hogy a Windows Mobile operációs rendszert futtató mobilok is lehetnek szépek és könnyen kezelhetőek. A tajvani mobilgyártó és a Deutsche Telekom szerdán Münchenben mutatta be az MDA compact IV mobilkészüléket, amely teljesen ugyanolyan, mint HTC Touch Diamond, csak éppen a menü bugyirózsaszínű.

Egészen meglepő, hogy mi mindent beleépítettek a vékonyka mobilba: 480x640 pixeles érintőkijelzőt, 3,2 megapixeles kamerát, 4 gigabájt memóriát, 528 megahertzes processzort, beluetooth-t, wifit, GPS-t, és az Opera Mobile 9.5 böngésző maximum 7,2 megabit per másodperc sebességű hsdpa-kapcsolaton tudja betölteni a szájtokat.

A készülék elemzése előtt muszáj megjegyeznem, hogy egy prototípust adtak nekünk tesztre, a mobil ugyanis Németországban is csak júliusban jelenik meg, addig a mérnökök próbálják eltüntetni a kisebb hibákat (van mit). A készülék magyarországi megjelenésről pedig a T-Mobile csak annyit mondott, hogy erről egyelőre nem mondanak semmit.

A HTC tavaly dobbantott nagyot a mobiltelefonok piacán az egyedi TouchFlo kezelőfelülettel, az új MDA-n ennek a továbbfejlesztett változata van. Ez annyit jelent, hogy a készülék bekapcsolásakor nem a Windows Mobile oprendszer csúnya indítómenüje jelenik meg, hanem egy szép, laza ujjmozdulatokkal is könnyen kezelhető menürendszer. Ez a kezelőfelület fél nap alatt meg tudott győzni arról, hogy a készülék - a több millió példányban elkelt elődjeihez hasonlóan - bombasiker lesz a windowsos mobilok közt, mert nemcsak a Microsoft-fan geekek, hanem az átlag felhasználók szélesebb köre is kényelmesen tudja használni. Magyarán a HTC elvégezte azt, amit a Microsoftnak kellett volna a siker érdekében.

A főmenüben egy óriási óra van, itt elérhető a legutóbbi hívások listája és a naptár is. A kijelző alján lévő virtuális csúszkát megragadva kell továbblépni a menüben, a második fülön a kedvenc ismerősök, a harmadikon az üzenetek, ezt követik az emailek, a fényképek és videók, a zenék, a kedvenc szájtok, az időjárás-előrejelzés, a fontosabb beállítások, majd végül a kedvenc programok listája. A menüben való navigálást a mérnököknek még tovább kell finomítaniuk, mert a csúszka túl gyorsan mozog. Általában az első fülről rögtön az utolsóra lépett, nagyon oda kellett figyelnem, ha a lista közepén lévő zenelejátszót akartam elindítani. Szerencsére az ikonokra bökve is át lehet ugrani a szomszédos fülre, így gyorsabb és pontosabb a navigálás.

A kedvenc ismerősök menüben fényképeket lapozgatva gyorsan elérhetők a legfontosabb kollégák, haverok és családtagok, és a fényképükre kattintva megnézhető, hogy utoljára mikor beszéltünk az illetővel. Itt sajnos csak az utolsó hívás időpontja jelenik meg, az sms nem, az üzenetek menüpontban pedig csak a beérkező üzenetek látszanak, a kimenő üzenetek nem. Így egy egyszavas "nem" üzenetből nem derül ki rögtön, hogy a válasz mire vonatkozik. A grafikus emailkliens is érdekes megoldás. A legfrissebb emailek először egy szépen megrajzolt borítékban jelentek meg, de ilyenkor épp csak a feladó neve és az email tárgya látszik. Az ujjamat a kijelzőn lefelé húzkodva léphettem a következő mailre, a levelek elolvasásához pedig a borítékra kell kattintani. Ilyekore persze rögtön előkerül a sztenderd Windows Mobile dizájn.

Az MDA 3,2 megapixeles kamerája jó fényképeket készít, a mobillal könnyen lencsevégre kaphattam a müncheni reptéren várakozó Sándor Orsit, a Hal a tortán valóságshow sztárséfjét, akinek az ananászát kedden gusztustalanul megcsócsálta Komár László.

Klikk a képre, van még több is!
A szélessávú kapcsolattal felszerelt MDA beépített Opera Mobile böngészőjében pontosan úgy jelennek meg a weboldalak, mint a számítógép kijelzőjén. Egészen olyan érzésem volt, mintha egy iPhone böngszőjét használtam volna, azzal a különbséggel, hogy az MDA másképp oldja meg a zoomolást. Először távoli nézetben látható a szájt, pont mint az Opera Miniben, és kétszer a kijelzőre bökve lehet kinagyítani a tartalmat. Az Opera a szöveghasábot mindig a kijelzőhöz igazítja, tehát nagyítás közben mindig úgy változik a sortörés, hogy az összes szó látsszon. Az MDA érzékeli, ha a készüléket az oldalára döntik, mindig a megfelelő irányba forgatja el a weboldalakat.

A legmodernebb Windows Mobile 6.1-es oprendszerrel felszerelt MDA-ban van Excel, Word és OneNote, a készülék beépített GPS-e jól használható az előre telepített ingyenes Google Maps térképszoftverrel, vagy más, Windows Mobile-ra telepíthető térképszoftverrel. Kíváncsian várom, hogy milyen lesz a végleges változat, mert a prototípusban időnként belassul az animált kezelőfelület. Ráadásul nem adtak fülhallgatót, így nem derül ki, hogy milyen a készülék hangminősége.
36 hozzászólás

Kevesebben vesznek mobilt Európában

2008. május 29., 15:42 Módosítva: 2009-07-25 17:46:46
0
8 hozzászólás
Megérezték a mobilgyártók a globális gazdaság lassulását, Nyugat-Európában ugyanis 2008 első negyedévében 16 százalékkal kevesebb mobil fogyott, mint a múlt év az első negyedévében. A kontinensen 2001 óta most először csökkent a mobilgyártók forgalma. Azok az európai vásárlók, akik mégis vettek új mobilt, inkább középkategóriás modelleket választottak, nem a legdrágábbakat, írja a Gartner piackutató cég adataira hivatkozva az International Herald Tribune. Persze mindeközben a feltörekvő piacokon nőtt a kereslet, Ázsiában, Kelet-Európában, a Közel-Keleten és Afrikában 14 százalékkal nőttek az eladások, és még Észak-Amerika is csekély 2,4 százalékos növekedést tudott felmutatni.

A piac átalakulásának legnagyobb győztese a Nokia, amelynek a globális piaci részesedése a tavalyi 35,5 százalékról 2008 első negyedévére 39,1 százalékra nőtt. A finn gyártó azt tudta kihasználni, hogy nagyon sokféle terméke van. A Samsung 12,4 százalékról 14,4 százalékra erősödött, a Motorola részesedése 18,4 százalékról 10,2 százalékra zuhant, Az LG pedig 8 százalékon áll a tavalyi 6,2 után. A Sony Ericsson részesedése 7,5 százalék.

A Nokia egyébként nagyobb nyereséget is termel a mobilokkal, mint a riválisai: 20,3 százalékos nyereségkulcsa magasabb, mint a soron következő Samsung és LG 16 illetve 13,9 százalékos nyeresége.
8 hozzászólás

Áprilisban kétszázezer új előfizetést kötöttek

2008. május 29., 14:55 Módosítva: 2009-07-25 17:46:46
0
0 hozzászólás
Áprilisban 208 ezerrel nőtt a magyar mobilszolgáltatók ügyfeleinek száma, így a hónap végén már 11 millió 440 ezer előfizetés volt Magyarországon. Így a Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint 100 főre 113,9 előfizetés jutott.

Az előfizetői szám, azaz a hónap utolsó napján hívás fogadására alkalmas SIM-kártyák száma alapján április végére a Pannon piaci részesedése az előző havi 35,29 százalékról 35,03 százalékra, a Vodafone részesedése pedig 20,83 százalékról 20,77 százalékra csökkent. Az év negyedik hónapjában a T-Mobile részesedése 43,88 százalékról 44,20 százalékra nőtt. A forgalmazásban résztvevő, azaz az utolsó három hónapban hívást vagy sms-t indító, illetve fogadó feltöltéses, valamint az előfizetéses kártyák száma április végén 10 millió 269 ezer volt, ami az előző hónaphoz képest 129 ezres növekedést jelent. A forgalmazásban résztvevő ügyfelek száma alapján a Pannon piaci része a márciusi 33,54 százalékról 33,14 százalékra, a Vodafone részesedése pedig 21,54 százalékról 21,52 százalékra csökkent, a T-Mobile-é viszont 44,91 százalékról 45,34 százalékra nőtt.

A három mobilszolgáltató ügyfelei 2008 áprilisában 4 304 hordoztak. A Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint a mobilszámok 2004. május elseje óta igénybe vehető hordozhatósága eddig összesen 212 510 számot érintett.
Szólj hozzá!

Mire költse a pénzét a Vodafone?

2008. május 29., 11:36 Módosítva: 2009-07-25 17:46:46
0
0 hozzászólás
Rendkívül sikeres évet zárt a Vodafone, a nemzetközi vállalatcsoport éves nettó eredménye 6,7 milliárd angol font, azaz körülbelül kétezer milliárd magyar forint volt. A társaság másik nagy híre, hogy Arun Sarin vezérigazgató lelép a posztjáról, a harmadik érdekesség pedig a Moco News szerint a Financial Timesban olvasható, eszerint a cég felvásárlásokkal erősítené pozícióját az online szolgáltatások piacán.

A Vodafone nemrég vette meg a
közösségi hálózatot fejlesztő dán Zyb nevű céget, 49 millió dollárért, és az FT szerint a jövőbeni felvásárlások is ilyen nagyságrendűek lesznek. A cikkben részletesen kifejtik, hogy miért kell a Vodának agresszíven terjeszkednie: a Nokia már túlvan a bevásárláson, és az Ovi egyre kiforrottabb lesz, és a Google is folyamatosan fejlődik. Vajon melyikük stratégiáját követi a Vodafone? Az online terjeszkedés hatása Magyarországon is érezhető lesz, vagy megint csak mások járnak jól. Például a britek, akik a Vodától az előfizetéshez automatikusan kapnak havi 500 megabájtos letöltési keretet.
Szólj hozzá!

Nokia N81 8 GB + 73 GB

2008. május 28., 07:01 Módosítva: 2009-07-25 17:46:46
0
2 hozzászólás
Ha zenelejátszásról van szó, nem kell félteni a Nokiát. Múlt héten, amíg szabadságon voltam, egy Nokia N81-et próbáltam ki - ismét. Ugyanis szereztem hozzá tesztre egy érdekes kiegészítőt, egy hálózati adattárólót (RaidSonic IB-NAS4220). A NAS-ra feltelepítettem a TwonkyMedia nevű uPnP médiaszervert, amely a hálózaton elérhetővé teszi a zenéket, képeket és videókat.

Összekötöttem a NAS-t egy régi Linksys bridge-dzsel, létrehoztam egy adhoc wifi hálózatot, így az N81 máris el tudta érni a 150 gigabájtos merevlemezemet félig megtöltő mp3-gyűjteményt (jóval nagyobb merevlemezek is beszerelhetők).

A NAS-on tárolt tartalom többféleképpen használható: az N81 alapból távirányítóként próbál működni, azaz egy hálózati zenelejátszón próbálja elindítani a lejátszást - ezt megfelelő eszköz híján nem tudtam kipróbálni. Amúgy is sokkal izgalmasabb volt magát az N81-et használni lejátszóként. A N81-nek a Nokiák közt kimagasló a hangminősége (sokkal jobb, mint az N82-é), és egy jack dugós kábellel simán összeköthető bármilyen házimozi rendszerrel. A lejátszás indításakor az N81 több másodpercig némán várakozott, de később a számváltás már nem okozott problémát.

Miért volt jó otthon mobillal zenét hallgatni? Főleg azért, mert semmiben sem korlátozott a készülék 8 gigabájtos memóriája. Nem kellett tíz percet eltöltenem a Windows bútolására és a fájlok másolására várva, és ha átmentem egy másik szobába, magammal vihettem a lejátszót. Egyébként a Nokia zenével való feltöltése is megoldható számítógép nélkül, a médiszerverről pár perc alatt át lehet másolni néhány albumot.
2 hozzászólás

Koncertjegy a mobilon

2008. május 27., 22:07 Módosítva: 2009-07-25 17:46:46
0
3 hozzászólás
Magyarországon is megjelenik a brit Mobiqa, a Ticketportal segítségével árul majd mobilos jegyeket a koncertekre, színházba, moziba vagy más egyéb rendezvényre. A felhasználók a belépőjegyet csak a mobiljukra kapják meg, ezzel megspórolják a sorban állást a kasszánál. A jegyértékesítő weboldalán megvett jegy vonalkód és egyedi azonosítószám formájában érkezik meg a készülékre. Az egyedi vonalkódot a rendezvény helyszínén egy szkennerrel olvassák be. A módszert eddig egyszer használtam a barcelonai 3GSM-en, jól működött. A magyar júzerek július 21-én a Whitesnake koncertjén próbálhatják ki a technológiát. A cég sajtóközleménye azt írja, hogy a technológiát szabadalmaztatták. Azért remélem, hogy a különböző vastagságú fekete csíkok mobilkijelzőn való megjelenítése önmagában nem érdemel semmilyen szabadalmat, és csak az egész rendszerük koppintása szabadalombitorlás.

3 hozzászólás

Bluetooth lesz az Asus Eee 901-ben?

2008. május 19., 13:43 Módosítva: 2009-07-25 17:46:46
0
11 hozzászólás
Az Asus Eee PC 901 állítólag bluetooth-szal lesz felszerelve, ami jó hír, mert így sokkal könnyebb lesz vele internetezni. A Register szerezte az infót, a brit lap szerint WiMax helyett lesz bluetooth, mert most teljesen fölösleges lenne WiMaxot építeni a laptopba - egyelőre nincs hol használni.

Nemrég kipróbáltam az Asus mini laptopjának első változatát, telepítettem rá Windowst, és összekötöttem az Asus P750 mobillal, amely meg tudja osztani a netelérését. Tudtam böngészni, de nem volt kényelmes megoldás - otthon használható, utcán viszont nem, mert lógó kábellel lehetetlen közlekedni. A kis méret + Windows + bármilyen, bluetooth modemként használható mobil kombinációja ideális hordozható számítógéppé alakítja majd az Eee-t, amely böngészésre és levelezésre bőven elegendő. Most már csak kezem méretét kellene a felére csökkentenem, hogy ügyesebben tudjak rajta gépelni.
11 hozzászólás

Leleplező fotók a HTC Touch Diamondról

2008. május 16., 23:00 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
7 hozzászólás
Részletes fotósorozatot készített egy távol-keleti szájt a HTC sokak által várt új készülékéről, a Diamondról. A mobil gyönyörű, én is szívesen húznék elő egy ilyes formás plasztikdarabot a farzsebemből. A legfontosabb beállítások is elérhetők a HTC saját menürendszerében, de persze a startmenü és a többi kis jelzőikon megmaradt. Vajon melyik szépen megtervezett ikonra kell rábökni ahhoz, hogy előkerüljön a valódi Windows Mobile?

7 hozzászólás

Van megfizethető adatroaming

2008. május 16., 20:53 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
7 hozzászólás
Szerencsések a britek, mert náluk van tisztességes roaming tarifa. Martin Sauter mobilszakértő Oxfordban járva vett a Three nevű társaságnál egy prepaid SIM-kártyát, amellyel tíz brit fontért - nagyjából háromezer forintért - havi 1 gigabájtos mobilinternetes csomagra tudott előfizetni. Blogjában azt írja: teljesen mindegy, hogy az előfizető az 1 gigabájtot melyik országban használja el, ha a Three hálózatán barangol, nincs semmilyen felár. Mivel a Three Olaszországban is jelen van, Martin a szicíliai nyaralásán is elfogadható áron internetezhetett. Ilyen az, amikor a szolgáltató nem kirabolni akarja az ügyfelét, hanem szolgáltatást akar neki nyújtani.

Remélem Vivane Reding kisasszonyhoz is eljut ennek a megoldásnak a híre. A nemzetközi mobilszolgáltatóknak ne okozzon már problémát, hogy a saját hálózatukon a saját ügyfeleik pénzt akarnak elkölteni.
7 hozzászólás

GPS és mobilinternet lesz a Dell laptopjaiban

2008. május 15., 17:44 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
2 hozzászólás
Integrált HSPA modullal is megrendelhetőek lesznek a Dell laptopjai 2008 második negyedévétől, a chipet az Ericsson szállítja le a számítógépgyártónak. Így tehát a gyors mobilinternetezéshez csak egy SIM-kártyára lesz szükség, és persze megfelelő HSPA-lefedettségre. A HSPA technológiát egekig magasztaló bla-bla szerencsére nem terelte el a figyelmemet arról a fél mondatról, hogy a "modul GPS-vevővel is rendelkezik". Ami az Ericsson szerint helymeghatározási alkalmazásokkal használható.
2 hozzászólás

Pentiumos számítógép lesz a pesti taxikban

2008. május 15., 14:05 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
1 hozzászólás
A Vodafone elárulta, hogy mi van a budapesti taxikba beépített érintőkijelző mögött. Ezzel a mobilinternetre kötött kütyüvel lehet híreket olvasni a taxiban, mint azt megírtam egy hete.

Én arra tippeltem, hogy Windows Mobile / WinCE alapú a kütyü, de nem, a panel mögött valódi számítógép van, Nano ITX alaplapon Pentium 3 processzorral. Az operációs rendszer Linux, saját fejlesztésű grafikus kezelőfelülettel. A tesztidőszak után a processzort Pentium 4-re cserélik, amit laboratóriumi körülmények között, minimális ráfordítással körülbelül 25-30 fokra tudtak lehűteni, tehát nem sül majd oda a fejtámlához az első ülésen utazók tarkója.
1 hozzászólás

Egy hónapig bírja a Philips érintőkijelzős mobilja

2008. május 14., 12:00 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
26 hozzászólás
Nagyon eredeti iPhone-klónt készített a Philips, ha egyáltalán beszélhetünk klónozásról. A napokban bejelentett X800 típusjelű mobil ugyanis csak annyiban hasonlít az Apple mobiljára, hogy érintőkijelzővel kell vezérelni, és látványos a kezelőfelülete. Viszont olyannyira nem az internetezésre van kihegyezve, hogy nincs benne semmilyen szélessávú csatlakozó: sem wifi, sem hsdpa, sőt még majdnemszélessávú edge sincs, csak gprs, valamint bluetooth, hogy legalább vezeték nélküli fülhallgatót csatlakoztatni lehessen a készülékhez.

Az X800 nagyon jól néz ki, 2,9 hüvelykes kijelzőjén 240x400 képpont jeleníthető meg, médialejátszója kezeli az mp3, mpeg4, wav és aac formátumokat, a memóriája pedig microSD kártyával bővíthető. A Philips X800 nem annyira a multimédiás extrák, hanem inkább az akkuja miatt érdekes készülék, a cég szerint ugyanis 850 óra, azaz 35 nap a készenléti ideje, és egy huzamban 8 órán át telefonálhatunk vele. Sokan nem is vágynak többre, mint egy hosszú ideig működőképes mobilra. Ezt hamarosan díszcsomagolásba burkolva leszállítja a Philips.
26 hozzászólás

Számítógépeken terjeszkedik a Nokia

2008. május 14., 07:21 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
1 hozzászólás
A finn mobilgyártó nemcsak úgy mondta, hogy internetes céggé kíván válni, hanem rögtön meg is tette a következő logikus lépéseket. Egyrészt a sok milliárd dollárért megvett térképei szeptembertől online is elérhetőek lesznek, és az Ovi regisztrált felhasználói az interneten tervezhetnek magukat útvonalat. Ezeket eltárolhatják, illetve átmenthetik majd a készülékükre. Vagy a júzerek a mobiljukba épített GPS segítségével menet közben megjelölhetik majd az érdekesebb koordinátákat, és a számítógépükön utánanézhetnek, hogy egészen pontosan mit láttak. Én az Ovi szolgáltatásai közül leginkább a Syncet várom, amellyel online naptárat és névjegyzéket lehet majd szinkronizálni a mobillal. A symbianos Shozu képfeltöltő program egyik leghasznosabb megoldása a névjegyzék online szinkronizálása volt - amíg ki nem vették a programból.

A pécés terjeszkedés másik fontos állomása a Nokia Music PC Client, amely az iTunes zenelejátszó klónja. A korai béta állapotban lévő szoftver segítségével a számítógépen tárolt zenei gyűjteményt lehet kezelni, számokat lehet átmásolni a mobilokra, illetve a későbbiekben várásolni lehet majd a Nokia online zeneboltjából.
1 hozzászólás

Mobilinternet kezdőknek

2008. május 13., 11:43 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
0 hozzászólás
Hamarosan megjelenik a Dummies sorozat új része, amely a mobilinternetről szól, kíváncsi vagyok, hogy a könyv mi újat tud mondani e téren. (Ha jól tudom a brit Amazon szállít Magyarországra.) Az ajánló szerint a könyv segít kiválasztani a legjobb mobilos böngészőt, mobilra optimalizált szájtot gyártani, megfelelő készüléket választani, emailt beállítani. Olyan szolgáltatásokat mutat meg az amatőr júzernek, amire önmagától egészen biztosan nem gondolna, például segít mobilon tévézni (ehhez megfelelő nagyítót választani?), és mobilos weboldallal pénzt keresni. Ez utóbbi mondjuk elég veszélyes terület, mert ha a könyv részletesen végigveszi, hogyan lehet öt perc alatt háttérképet vagy csengőhangot készíteni, összedőlhet egy iparág.
Szólj hozzá!

Gyenge böngésző az iPhone-szerű Samsungban

2008. május 13., 07:00 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
8 hozzászólás

Nagy nehezen sikerült szerezni a Samsung hazai képviseletétől egy relatíve friss modellt, az F490-es érintőkijelzős multimédiás csúcsmobilt, amely látszólag az iPhone riválisa, de valójában a két készüléket nem érdemes egymáshoz hasonlítani. Amíg a zenelejátszásra és böngészésre kihegyezett iPhone új termékkategóriát alkot, addig a Samsung F490 inkább egy teljesen szokványos mobil, érintőkijelzővel és látványos kezelőfelülettel.

Klikk a képre!

A Samsung F490 dizájnja jól sikerült, a hatalmas – 3,3 hüvelykes – kijelzőre jó ránézni, a készülék vékony és elegáns. A tervezők elkövettek egy aprócska bakit, egy ilyen készüléken nem szabadna a fülhallgató és a töltő csatlakozóját ronda lifegő műanyaggal lefedni. Érdekes egyébként, hogy a Samsung a lapos töltőcsatlakozó mellé (amelybe a gyári mikrofonos headset is bedugható) szabványos jack aljzatot is tett, így akinek van jobb minőségű fülhallgatója, annak nem kell átalakítóval szenvednie. Innen már csak egy lépés lenne, hogy az újabb modellekben a töltő és az adatkábel is szabványos legyen, mondjuk micro USB.

A kijelző alatt három érintésérzékeny gomb van, a készülék oldalán pedig a fényképező exponáló gombja, a hangerőállító, a készüléket bekapcsoló és az érintőfelületet lezáró csúszka, és a legfontosabb programok gyorsindító gombja van.

Legnagyobb bánatom, hogy bár az F490 akár 3,6 megabittel is tud szörfölni, a beépített böngésző bénasága miatt nem érdemes internetezéssel próbálkozni. Az Index.hu nyitóoldalán rengeteg hibás, értelmezhetetlen karakter jelent meg, és nagyon nehéz volt navigálni. Fájdalmasan lassan gördültek az oldalak, ráadásul az ujjammal nem abba az irányba kellett suhintanom, amerre logikus lett volna. Úgy fogom fel az érintőfelületet, mintha a tartalmak egy papírlapon lennének, tehát ha felfelé tolom az ujjamat, akkor kellene láthatóvá válnia a szájt aljának. Ehhez képest a Samsung kezelőfelülete úgy működik, mintha az oldalsó gördítősávot tologatnám az ujjammal, tehát ha lefelé tolom az ujjamat, akkor látom meg a weboldal alját.


 

A gördítés problémájától eltekintve a Samsung kezelőfelülete nagyon jó, és nagy segítség, hogy minden egyes érintést rezgéssel visszaigazol a készülék, így az ember agya nem terheli magát azzal, hogy vajon sikeres volt-e az ujjmozdulat. A prediktív szövegbevitel segítségével viszonylag gyorsan lehet üzenetet írni, annak ellenére, hogy a virtuális gombsor nem qwerty leosztású, hanem a szokványos számgombokat szimulálja.

A nagy, 16:9 képarányú kijelző videózásra is jól használható. Lehetne. Ha az F490 támogatna olyan elterjedt formátumokat, mint a DivX és az Xvid. A Nokia N82-vel felvett VGA videókat persze jól lejátszotta, de sajnos ezek 4:3 képarányúak, ezért mindkét oldalon vastag fekete csík éktelenkedett. Az F490 saját videófelvevője szóra sem érdemes, a másodpercenként 15 képkocka QVGA felbontásban szánalmas. A fényképező is főleg izomból, pontosabban a megapixelek számával próbálja lenyűgözni a felhasználót.

A Samsung úgy látszik próbál megfelelni az aktuális divatnak, amely szerint az érintőkijelzős készülékek a menők, de az F490 olyan, mintha különösebb koncepció nélkül belelapátoltak volna egy rakás csúcstechnológiát. Ajánlható annak, aki szép, divatos mobilt szeretne, amellyel főleg telefonálni akar. Azért a telefonálásnak is vannak kisebb buktatói: mivel a gombok érintésérzékenyek, először aktiválni kell a gombokat, és csak azután lehet beszélni.


8 hozzászólás

Drágább az sms, mint adatot letölteni az űrből

2008. május 12., 20:39 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
5 hozzászólás
Egészen biztos, hogy ha léteznek marslakók, nem sms-ben küldenek majd életjelet magukról. Brit tudósok ugyanis kiszámolták, hogy sokkal többe kerül a mobilhálózaton szöveges üzenetet küldeni, mint amennyit a kutatók fizetnek azért, hogy adatot tölthessenek le a majdnem hatszáz kilométeres magasságban lebegő Hubble űrteleszkópról. A Leicesteri egyetem tudósai az sms árát 5 penny-ben, azaz körülbelül 15 forintban határozták meg, ez alapján egy megabájtnyi adat forgalmazása 117868 forintba kerül. A Physorg tudományos híroldal azt írja, hogy még a legpesszimistább becslés szerint is legalább 4,4-szer drágább az sms, mint az űrrel való kommunikáció.
5 hozzászólás

Bemutatkozott a Blackberry Bold

2008. május 12., 20:16 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
0 hozzászólás
Hétfőn bemutatkozott a Research in Motion (RIM) új BlackBerryje, amelynek a kijelzőjén rengeteg pixel elfér, emellett van benne navigáció és gyors mobilinternet is, a wifije pedig 802.11 a, b és g szabványon működik. Meseszép készülék. Bár elsősorban üzleti szolgáltatásai miatt népszerű a gyártó, a Boldból a szórakoztató funkciók sem hiányoznak, a kamerájával például videókat is lehet rögzíteni, fél VGA, azaz 480x320 pixeles kijelzőjén videóket lehet lejátszani, és a 624 megahertzes processzora elég erős lehet a multimédiás tartalmak lejátszásához. A fülhallgató csatlakozója szabványos jack, bár jobb lenne, ha nem a készülék oldalán lenne, mert ha ebbe egyenes jacket dugnak, nem lehet zsebre vágni a mobilt. (Ugyanezt a hibát követte el a Nokia az N95-nél.) A BlackBerry Media Sync szoftver segítségével az iTunesról lehet zenéket áttolni a mobilra. Ideális eszköz a titkárnőknek, mert telefonon csevegés közben is lehet vele internetezni, emaileket küldeni, vagy dokumentumokat szerkeszteni. Még a hátlapja is más színűre cserélhető, így mindig passzolhat a mobil a körömlakkhoz.
Szólj hozzá!

Internetes céggé alakulna át a Nokia

2008. május 9., 16:41 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
5 hozzászólás
A Nokia éves gyűlésén Olli-Pekka Kallasvuo cégvezér arról beszélt, hogy a társaságnak nem annyira hagyományos gyártóként, hanem inkább internetes cégként kell működnie a jövőben. Ez elég nagy változás, hiszen a Nokia momentán a világ legnagyobb mobilgyártója, sok százmillió kézzel fogható hardver eladásából szerzi a bevételét, az interneten pedig más cégek marakodnak a dobogós helyekért. Persze a finn cég a gumicsizmától a műholdas eszközökön át mindenfélét gyártott már, szóval a vállalat már átélt néhány nagy fordulatot.

"Az Apple, a Google és a Microsoft nem a hagyományos versenytársaink, de olyan ngy erők, amelyekkel számolnunk kell. Ezekre a kihívásokra komolyan és agresszíven válaszolunk" - mondta Kallasvuo az Ars Technika beszámolója szerint.

A Nokia már rég megtette az első lépéseket, például átalakította a cég strukturáját, így létrejött egy szolgáltatásokért felelős üzletág. Ezt az üzletágat pedig már fel is töltötte, van online tartalommegosztó portálja (ovi), digitális térképei, zenei szolgáltatása. Kérdéses, hogy mindezek birtokában hogyan tud majd megbirkózni a már említett három nagy riválissal, amelyek szemből támadnak, a Google Androiddal és az Apple iPhone-nal.
5 hozzászólás

Budapesti taxikba költözik a Vodafone

2008. május 8., 14:39 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
4 hozzászólás
Mobilinternetre csatlakozó információs panelt épít a budapesti taxikba a Vodafone. A  Taxitelly elnevezésű rendszeren hirdetések jelennek majd meg, és az érintőkijelzőt nyomkodó utasok híreket olvashatnak, illetve információt szerezhetnek programokról, látnivalókról. A turistáknak is szánt szolgáltatás eleinte magyar és angol nyelvű lesz később pedig német kezelőfelületet is készítenek. Az adatok természetesen a Vodafone
hsdpa hálózatán jutnak majd el a járművekre. Az MTI hírügynökség hírei kétóránként frissülnek, a kulturális és egyéb programokat szintén folyamatosan frissítik, hogy az utasok naprakész információkat szerezhessenek.

A csütörtöktől induló új szolgáltatás sikerességét, a hardverek alkalmasságát és a szoftver használhatóságát negyven City-taxiban teszteli a Vodafone a következő 1 hónapban, június 7-ig. A sikeres tesztidőszak után június közepétől megkezdődik a szolgáltatás kiterjesztése, az év végéig várhatóan közel ezer, 2009 év végéig pedig kétezer ötszáz autóba szerelik be az új, érintőképernyős hirdetési felületeket.

Izgalmas lenne lenne, ha a felhasználók menet közben vehetnének vonatjegyet, mozijegyet,  az éttermekben asztalt foglalhatnának le. A Vodafone helyében azon is elgondolkodnék, hogy miként lehetne a jövőben mobiltévézésre használni a méretes kijelzőt.
4 hozzászólás

Sok százmillió gép lesz a mobilhálózatokon

2008. május 6., 21:40 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
0 hozzászólás
Ha az embereknek nincs is elég pénzük arra, hogy egyszerre több mobiltelefont tartsanak, a gépek majd gondoskodnak a folyamatos növekedésről. A Berg Insight jóslata szerint 2012-ben már 186 millió gép lóg majd a világ mobilhálózatain. Az elemzőcég hírlevele szerint a fejlett országokban most az előfizetések 1-3 százaléka tartozik gépekhez, de például Svédországban és Finnországban a gépi kommunikációs részesedése közelebb van a 10 százalékhoz, mert a mobilinterneten olvassák le a gázórákat, villanyórákat. A Berg Insight azonban úgy látja, hogy a jövőben az autókba épített eszközök veszik át a vezető szerepet a gépi - machine to machine - kommunikációban. Természetesen nem az autós telefonokról van itt szó, hanem a beépített segélyhívókról, az autók műszaki állapotának távellenőrzéséről, illetve a lopásgátlásról.
Szólj hozzá!

A Vodafone-nal haverkodik az Apple

2008. május 6., 12:07 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
1 hozzászólás
Friss hír, hogy a Vodafone tíz országban kezdi meg az iPhone forgalmazását, köztük az első kelet-európaiban, Csehországban is. Ezen kívül az ausztrál, az egyiptomi, a görög, az olasz, az indiai, a portugál, az új-zélandi, a dél-afrikai és a török felhasználók is megkapják a mobilt, bár arról nincs hír, hogy a Live felmászik-e ezekre is, ahogy azt sem lehet tudni, hogy pontosan mikor kerülnek a boltokba a mobilok. Az biztos, hogy még 2008-ban.
1 hozzászólás

Ráncfelvarráson ment át a HTC?

2008. május 5., 17:02 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
2 hozzászólás
Az Engadget szerint elképzelhető, hogy a HTC e heti nagy bejelentése a Touch Diamond készülék lesz, amely végre némi színt vihet a Windows Mobile operációs rendszert futtató készülékek kissé szürke világába. Ez még akkor is jó hír, ha az új szín csak egy nagyon nagyon sötét szürke fekete.

Ha pontos az Engadget által megszellőztetett hír, akkor a mobil érintőkijelzője 2,8 hüvelykes és VGA felbontású, operációs rendszere WinMo 6.1 Pro, van benne wifi, bluetooth 2.0, eGPS, FM rádió, 7,2 megabites hsdpa, 4 gigabájtos háttértár, ami microSD kártyával bővíthető, 528 megahertzes processzor, 3,2 megapixeles kamera, valamint gyorsulásmérő. Még úgy tűnik kérdéses, hogy a kijelő mögött van-e qwerty gombkészlet, és ha ilyesmi még kérdéses, érdemes kellő óvatossággal kezelni a hírt. Engem főleg az érdekel, hogy mennyire sikerült egységesre gyúrni a kezelőfelületet. A bonyolult Windows Mobile nem passzol ehhez a szép műanyag tokhoz.
2 hozzászólás

Maratoni gyilkolás a mobilon

2008. május 5., 07:00 Módosítva: 2013-11-25 14:25:38
0
5 hozzászólás
Az Electronic Arts küldött egy rakás játékot, én pedig jól kipróbáltam mindet. Többségük ismert pécés játék miniatürizált változata (Sims 2, C&C3 Tiberium Wars), de mind közül a legütősebb a direkt mobilra kifejlesztett Orcs & Elves 2. Másfél évtizeddel ezelőtti pécés játékaim jutottak eszembe róla. Bevallom sokáig kételkedtem abban, hogy mobilokon a tetrisznél bonyolultabb játékoknak is van létjogosultságuk, de az Orcs & Elves rendesen rácáfolt erre, tizenöt órán át kaszaboltam a patkányokat és a kétfejű szörnyeket, mire a kinetikus íjammal, jó sok varázslat segítségével levadászhattam a fő ellenséget.

A Valin nevű főhős egy beszélő, és néha egyszerűbb poénokat eleresztő Ellon nevű varázspálca és egy egér társaságában járja be a városokat és erdőket. Az akció körökre osztott, ami nagyon fontos: így nincs szükség olyan gyors ujjmozdulatokra, amelyek a mobil parányi gombjain nem kivitelezhetők. Minden lépés megfontolható. Az alap fegyverkészlet is jól van összeválogatva, a késsel és a varázspálcával messzebbről el lehet kezdeni az ellenség aprítását, a varázsgömbökkel pedig lefagyaszthatóak a komolyabb ellenfelek, így ha kevés az életerő, el meg lehet lépni előlük.

A méretes pályákon sokat kell mászkálni, és bár a nevetségesen parányi kijelzőn egyáltalán nem olyan rémisztőek szörnyek, mint mondjuk a pécés Doomban, legalább jól vannak megrajzolva. Aki szerette az RPG-ket, annak ezzel érdemes elütnie a BKV-n eltöltött unalmas perceket.

Egészen más volt a helyzet a Sims 2 Hajótöröttek esetében, a humanoid tamagocsi irányítása nem ingerelte nagyon az idegsejtjeimet. Ugyanúgy, mint a pécés változatnál, itt is ügyelni kell a főhős lelki egyensúlyára, enni és aludni kell, és ha büdös a főhős, elzavarják fürdeni. A játék persze nem a majd' harmincas férfiakat, hanem inkább az max. tizenéves lányokat célozza meg. Nekem az ötéves lányom miatt kellett végigjátszanom, mert reggelente azzal kelt fel, hogy ugye játszunk még emberkést. (Szerencsére elég hamar visszaálltunk a játékról a meseolvasásra.)

A Simsben egyáltalán nincs erőszak, csak ugyanazt a néhány alapanyagot - inda, uszadékfa, pálmalevél stb. - kell különféle kombinációkban leszállítani a többi szigetlakónak. A főhős meghalni sem tud, mert igazán nem nagy kunszt nem ráklikkelni a halálfejjel jelzett futóhomokra vagy a darázsfészkes fára. A játék fő hibája, hogy a sztori nagyon lineáris, a küldetések egymásra épülnek, ráadásul az összes szereplő egy helyben áll. A Sims 2 előnyére válna, ha kevesebbet kellene gyűjtögetni, és lenne alternatív végkifejlet.


Nagyon nagy Command & Conquer-rajongónak kell lenni ahhoz, hogy az ember a mobilján is kipróbálja a híres stratégiai játékot, mert már a pécés változatban is felismerhetetlenül apró volt a gyalogság. A C&C3 Tiberium Warsban két részre bontották a játékot: minden egyes küldetésben először csak építkezhetünk, egységeket fejleszthetünk, ezután kell összecsapni a támadókkal. Mivel nem tudunk egy laza egérmozdulattal néhány katonát és tankot az ellenségre küldeni, még az építkezés fázisban meg kell határozni a két ötfős csapat összetételét. Harc közben a change gombra nyomva lehet egyik csapatról a másikra váltani, amihez elég nehéz volt hozzászokni.

5 hozzászólás

Minden mobil függetleníthető

2008. április 30., 22:30 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
11 hozzászólás
A 24/7 Mobile Solutions 26 dolláros kiegészítő chipjével könnyen függetleníthetők a mobilok a szolgáltatótól, ráadásul a garancia elvesztése nélkül, ugyanis egyáltalán nem kell módosítani a készülék szoftverét. A lapkával elég sok csúcskategóriás Nokia, Samsung, Sony Ericsson és Motorola függetleníthető, az iPhone - sajnos - nincs rajta a listán.

Némi forgácsolásra szükség van, először lyukat kell fúrni a kiválasztott SIM-kártyára, esetleg egy kicsit vagdosni is (itt a leírás, pdf), majd a vékony lapkát és a SIM-kártyát egymásra helyezve be kell rakni a mobilba. Ennyi. A lapka kivétele után a mobil ugyanúgy szolgáltatófüggő lesz, mint előtte. A SIMable nevű lapka közvetlenül a 24/7 Mobile Solutions-tól megrendelhető.
11 hozzászólás

Egybegyúrják a Javát és a Flasht

2008. április 30., 21:35 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
0 hozzászólás
A Sony Ericsson jövő héten bemutatja a Project Capuchint, amely a Flasht kombinálja a Javával. Ez annyit tesz, hogy a fejlesztők olyan mobilszoftvereket készíthetnek, amelyek egyszerre használják a Java ME és az Adobe Flash Lite részeit. A vállalat készít API-kat, meg az év második felében lesz egy SDK. Ezek hozzák össze a két technológiát.

Ez a technológiai kutyulás többek között arra lesz jó, hogy a fejlesztők szép kezelőfelületeket készítsenek Flashben, és a Javával intézzék el a bonyolultabb feladatokat. A programozók akár teljesen szokványos Java vagy Flash alkalmazásokat is készíthetnek, de bármikor igénybe vehetik a másik technológiát, ha szükségük van rá. Ezt a technológiát a tucattermékekbe építik bele, nem a fejlett operációs rendszert futtató csúcskategóriás modellekbe. A készülékek az év második felében, a fejlesztői csomagok valamivel hamarabb jelennek meg.
Szólj hozzá!

Forgalmi információ a Nokiákon

2008. április 29., 21:01 Módosítva: 2009-07-25 17:46:45
0
0 hozzászólás
Valósidejű forgalmi adatokhoz juthatnak a Nokia Maps felhasználói, ha hajlandóak fizetni érte. A Nokia az ARC Transistance nevű céggel közösen nyújtja majd a szolgáltatást, amely a Nokia Maps 2.0 és a jövőbeni verziókon lesz elérhető. 16 európai országban lesznek csak forgalmi adatok, ami elenyészően kevés ahhoz képest, hogy a Nokia Maps egyébként 150 országot fed le, és ebből 70-ben navigálni is lehet.
Szólj hozzá!

Három hónap alatt 200 ezer új előfizető

2008. április 29., 12:58 Módosítva: 2009-07-25 17:46:44
0
4 hozzászólás
Márciusban 67 ezerrel, az év első három hónapjában több mint 200 ezerrel nőtt a három mobilszolgáltató ügyfeleinek száma, így márcus végén 11 millió 232 ezer előfizető volt Magyarországon. Ezzel a a mobilpenetráció 111,8 százalékra nőtt.

A március utolsó napján hívás fogadására alkalmas (aktív) SIM-kártyák száma alapján a Pannon piaci részesedése az előző havi 35,39 százalékról 35,29 százalékra csökkent, a T-Mobile részesedése 43,80 százalékról 43,88 százalékra, a Vodafone részesedése pedig 20,80 százalékról 20,83 százalékra emelkedett. (Mint azt megírtuk, a T-Mobile éppen ma jelentette be, hogy a részesedése 44 százalékra nőtt. Az NHH majd két hónap múlva megírja, hogy tényleg így van-e.)


Persze a valóban használt kártyák száma kevesebb, március végén csupán 10 millió 140 ezer volt, ami az előző hónaphoz képest ezres csökkenést, 2007 végéhez képest 10 ezres, 2007 márciusához képest pedig közel 776 ezres növekedést jelent. A forgalmazásban résztvevő ügyfelek száma alapján a Pannon piaci része a februári 33,62 százalékról 33,54 százalékra, a Vodafone részesedése pedig 21,55 százalékról 21,54 százalékra csökkent, a T-Mobile-é viszont 44,83 százalékról 44,91 százalékra nőtt.

A három mobilszolgáltató ügyfelei 2008 első negyedévében 13 742 számot hordoztak.
4 hozzászólás

Ötmillió SIM-kártya a T-Mobile-nál

2008. április 29., 10:13 Módosítva: 2009-07-25 17:46:44
0
3 hozzászólás
Winkler János kedden bejelentette, hogy megvan az ötmilliomodik ügyfelük, pontosabban ötmillió aktív SIM-kártyájuk van forgalomban, és ezzel nagyjából 44 százalékos a piaci részesedésük van.

Amikor elkezdtük építeni a piacot, nem tudtuk elképzelni, hogy ez összejöhet. Hárommilliónál úgy gondoltuk, hogy négymillió biztosan nem jöhet össze. Most egy kicsit szolidabban ünneplünk, mint a korábbi mérföldköveknél, megszoktuk a milliókat. Azt sem merem mondani, hogy nem lesz meg a hatodik
- mondta Winkler széles mosollyal az arcán.

Kétségtelenül nagy eredmény ez, bár - ki tudja - lehet, hogy ebben a pillanatban 4999999 előfizetőjük van csak, gyorsan mozog a piac. Azt persze nem árulták el, hogy az ügyfeleik mennyi SIM-kártyát használnak főleg vagy kizárólag internetezésre.
3 hozzászólás