Friss kommentek

  • ébrenjáró: korzo: Nyugi, ültesd el csak a kisjányod agyába, hogy az ilyen ímél meg hasonlók burzsuj bolondériák. Ganajtúráshoz angol sem kell. 2016-06-27 19:01
    Angolul azért még tudni kell
  • merengőke: Kipróbáltam, sztem nagyon szuper, nem hiába díjnyertes! 2016-06-27 14:48
    Angolul azért még tudni kell
  • enpera: Kipróbáltam, frusztráló vacak, ipadon is szarul olvasható kicsi fonttal. 2016-06-26 14:03
    Angolul azért még tudni kell

Exponenciálisan nőtt a mobilos videómegosztás

2009. június 29., 20:17 Módosítva: 2009-07-25 17:47:04
0
5 hozzászólás

A YouTube gépházblogja szerint az elmúlt fél évben 1700 százalékkal nőtt a mobilról feltöltött videók száma, és az iPhone 3GS megjelenése óta napi 400 százalékos a növekedés. A számok hűen tükrözik a mobilipar legújabb vívmányait: megjelentek a jó - vagy legalábbis a weben jónak számító - minőségű felvételeket készítő mobilok, amelyekről könnyű feltölteni a multimédiás tartalmakat, és ugyanilyen fontos, hogy a feltöltött videók könnyen közzétehetők a közösségi portálokon, például a Facebookon.

Bár a YouTube-blog szerzői csak az iPhone 3GS-t említik név szerint, a többi gyártó az Apple előtt jár videózásban. A több mint két éves Nokia N95-tel, és sok azóta megjelent Nokiával lehet hasonló felbontású videókat készíteni, a koreai gyártók pedig egyértelműen az élen járnak. Az LG és a Samsung készülékeivel szélesvásznú, nagyobb felbontású videók készíthetők, valamint lassított és gyorsított felvételek. Én a múlt héten a Samsung Omnia HD-ról töltöttem fel HD-videókat, és az 1280x720 pixeles felbontás mellett valószínűleg elbújhatnak az iPhone 3GS 640x480 pixeles képkockái. Íme egy Omnia HD-s videó (és ugyanott több Stockholmból):

A mobilos videómegosztás sem újdonság, de csak mostanra terjedt el a mobilszélessáv, így most már nincs akadálya annak, hogy szélesebb körben elterjedjen. Évek óta használom a Shozu megosztóprogramot (Nokiákon és mezei iPhone 3G-n), amivel a CNN hírügyeletétől kezdve a kevésbé ismert közösségi portálokig tucatnyi különféle helyre lehet feltolni a videókat és képeket.

Sok buktató van azonban, például egyáltalán nem mindegy, hogy a képek feltöltését a telefon kezeli-e, vagy ehhez külön programot kell telepíteni. Elméletileg jobb, ha a készülékben gyárilag van föltöltőkliens, mert az beépülhet a fényképező menüjébe is, így a webes megosztás gyorsabban elintézhető. A Nokiák és a Samsung Omnia HD is így működik. A gyártók azonban nagyon lassan reagálnak a változásokra, ezért a gyakorlatban a gyári megoldás a rosszabb.

A Samsung Omnia HD feltöltési célpontjai közt például nincs ott a YouTube, tehát a videózásra kihegyezett mobil épp csak a legnépszerűbb videómegosztót nem ismeri. Csúnya baki, mert a mobil böngészőjében, a YouTube weboldalán simán működik a feltöltés, ez a megoldás viszont egy fokkal macerásabb, többet kell klikkolni. Nokiákról pedig évek óta csak az Ovira, a Flickrre és a Voxra lehet a gyári menüből föltölteni, amikor már rég a Facebook a menő, ott zajlik a közösségi élet. Még nem láttam embert, aki Ovin vagy Voxon tárolt videó/kép linkjét küldte volna tovább.

Ez pedig csak a jéghegy csúcsa, biztosan sokan csak a hazai közösségi portálokat ismerik, és a Magyarországon megvett Nokiákon, Samsungokon és iPhone-okon is azokat szeretnék elérni. Ti mit gondoltok, éljenenek a globális cégek, vagy (egyenlő) lehetőséget kellene adni a hazai startupoknak is?

5 hozzászólás

Két hét múlva jön a HTC Hero?

2009. június 28., 19:31 Módosítva: 2009-07-25 17:47:04
0
7 hozzászólás

A brit Amazon.com portálon már előrendelhető a HTC Hero, körülbelül 710 dollárért, és a kereskedőportál július 15-i szállítást ígér. Egyelőre nem tudni, hogy az új kezelőfelülettel ellátott androidos mobil mikor lesz kapható más országokban, és bekerül-e a mobilszolgáltatók kínálatába.

A Hero vezeti be a piacra a videón is látható Sense interfészt, amely később felváltja a jelenlegi, Google-féle androidos UI-t. Jól látszik, hogy a HTC az Androidon is megpróbálja megvalósítani a Windows Mobilokon bevezetett egyedi arculatát. Az egységesítés fontos, mert csökkenti a Microsoft és a Google jelentőségét, és növeli a HTC szerepét.

 

7 hozzászólás

Érintésben béna a HTC Touch Pro 2

2009. június 22., 06:00 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
27 hozzászólás

A HTC Touch Pro 2 kiváló telefon. Olyan jók a gombjai, hogy ennek a cikknek a felét begépeltem rajta, és még soha egyetlen mobilon nem MSN-eztem olyan hosszan, mint ezen, húsz perc után a végére már teljesen elfáradtak a hüvelykujjaim. A mérnökök ügyesen ötvözték a szépséget a használhatósággal, minden gomb jó helyen van, a felcsúsztatható kijelző akkor sem zavarja a gépelést, amikor felhajtjuk. Persze elég kínos is lenne, ha egy drága üzleti mobilnak pont a dizájnját szúrták volna el. Egyetlen apró hiba, hogy a fülhallgató dugasza kicsit nehezíti a gépelést, érdemes venni hozzá egy bluetooth-fülhallgatót.

 

A Touch Pro 2 nagy és nehéz, ami egy üzleti mobilnál nem feltétlenül hátrány; látszik, hogy nem bóvli. A súlyához sokat hozzátesz az 1500 mAh-s akku, amivel a mobil elég intenzív használat (folyamatos MSN, böngészés és zenelejátszás, illetve tucatnyi telefonhívás) mellett kibírt másfél napot, ami a mobilinternet áramigényét figyelembe véve elég jó teljesítmény. A 3,6 hüvelykes kijelzőn 800x480 pixel fér el, ezért szépek a rajta megjelenő tartalmak.

További előny a Touch Flo kezelőfelülettel kiegészített Windows Mobile. A Windows Mobile régóta támogatja a programok párhuzamos futtatását, tehát nem okozott gondot, hogy miközben a Twitteren közvetítettem, hogy a kék metró műszaki okok miatt csak az Árpád-hídig jár, ezzel egy időben a blogom adminisztrációs felületén megnéztem néhány statisztikát és azt emailben továbbküldtem az LG sajtósának. Közben persze végig szólt a Pendelum, és a Touch Pro 2 az akadozásnak a legkisebb jelét sem mutatta.

A másolás és a beillesztés is jól működik, ezek mind a Windows Mobile jó alaptulajdonságai. A rossz alaptulajdonságokat pedig a HTC által kifejlesztett TouchFLO interfész elfedi, a felhasználónak nagyon ügyesnek kell lennie ahhoz, hogy eredeti windowsos felületre tévedjen - minden beállítás elintézhető a hüvelykujjal való használatra felkészített interfészen, még a Start menüt is átszabták.

Sajnos a pozitívumok értékét valamelyest csökkenti az érintőkijelző bénasága. Ahhoz, hogy a weben rákattintsak egy linkre az ujjammal, legalább háromszor meg kellett nyomnom a kijelzőt, ebből az egyiknél biztosan elgördült az oldal, a többi egyszerűen csak sikertelen próbálkozás volt. Meg lehet nézni a blogokat, az érintőkijelzős telefonok bejelentésekor mindig az első kérdések közt van: Az érintőfelület kapacitív, vagy még mindig rezisztív? Az utóbbi az, amit igazán jól csak pálcikával lehet böködni, erősen be kell nyomni, amitől az ujjam kicsit letapad és hülye hangot ad ki.

A pálcika kulcsfontosságú Ázsiában, ahol rajzolni kell a betűket, Európában viszont - különösen egy qwerty-s mobilon - teljesen fölösleges az elavult és kényelmetlenebb megoldáshoz ragaszkodni. Két évvel az első iPhone megjelenése után igazán kipróbálhatná a HTC a kapacitív, érintést érzékelő technológiát is.

DSC 2624

A HTC Touch Pro tehát néhány apróságtól eltekintve kiváló készülék. Van benne wifi és gps is, kamerája 3,2 megapixeles. Kártyafüggetlenül 180 ezer forint, tehát igen drága, és kérdéses, hogy tud-e versenyezni a hasonló felépítésű riválisokkal, például a június végén megjelenő Nokia N97-tel.

27 hozzászólás

iPhone 3.0: Az Apple is a rossz sorba állt

2009. június 18., 21:47 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
99 hozzászólás

Amint azt az előző cikk végén is jeleztem, még nem ért véget az iPhone 3.0 tesztelése, nem volt időm végigmenni minden újításon. Ezúton is köszönöm az észrevételeket!

Nagyon várt újítás a tethering megjelenése, ami magyarul annyit tesz, hogy modemként is használható az iPhone. Jelen pillanatban is ezt használom, és töredelmesen bevallom: ilyen egyszerűen működő usb-modemes csatlakozást én még nem láttam, pedig az elmúlt években pár száz mobil megfordult a kezeim közt. Rádugod, működik. Semmi vacakolás a Windows XP katasztrofális tárcsázójával, semmi *99#. Linuxon csak a bluetooth-os megoldást sikerült beüzemelni. Az iPhone elég látványosan jelzi, hogy bluetooth-modemként üzemel, senki nem érhet meglepetés.

A felhasználót korlátozó funkció is nagyon hasznos. A lányom néha elkéri az iPhone-t, és nem lenne jó, ha nem neki való videókat nézne. Külön öröm,  ezzel a megoldással is kivehető az iTunes teljesen fölösleges ikonja. Azt sajnos így sem tudom megakadályozni, hogy az iShiftet megint visszaállítsa a lányom az első pályára.

Nekem fontos újítás, hogy a YouTube kezeli a regisztrációmat, mert már összegyűjtöttem a kedvenc videóimat online. Kicsit tartottam a bejelentkezéstől, de nem kellett csalódnom: elfogadta a gmailes belépőnevemet is, nemcsak az eredeti YouTube-ost, és felajánlotta, hogy egybegyúrja a telefonos és a webes kedvenceimet.

Egyetértek azokkal, akik azt kritizálták, hogy a vízszintes szövegbevitel, ami kényelmesebb, miért nem jelent meg több helyen. Nagyon jó, hogy lehet így sms-t meg jegyzeteket írni, de én annak örülnék igazán, ha minden működne elforgatva, a kereső, a naptár, az óra, az időjárás és a többi beépített program is.

A bluetooth most már sztereó fülhallgatót is kezel, az iPhone 3.0 automatikusan be tud lépni az előfizetős wifikre, de ahhoz sajnos MobileMe kell, hogy megtaláljuk az elveszett vagy annak hitt mobilunkat. Az, hogy rázással lehet véletlenszerűen dalokat lejátszani, a legkevésbé sem érdekel. (A Calendart még külön kipróbálom, míting szervezéséhez kollégák segítségére lesz szükség.)

Miért lett ez a bejegyzés címe? Mert az iPhone 3G mostanra nagyjából elkészült, noha majdnem egy éve kapható. Ugyanezt a szoftverfrissítős szívatást csinálja például a Nokia is, évek óta, és most az Apple is beállt mögé/mellé a sorba.

Valami fontos mégis kimaradt? Írd meg hozzászólásban, más is tudjon róla!

99 hozzászólás

iPhone 3.0: döcögve működik a kopipészt

2009. június 17., 21:41 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
39 hozzászólás

Szerda este hét környékén az iTunes először nem találta az új szoftvert, de néhány perccel később már megjelent, hogy letölthető a 3.0-ás verzió, amivel a majdnem egyéves iPhone teljesen megújul. Az Apple sok újítást ígért, mert súlyos hiányosságokat kellett pótolnia.

Az első szembetűnő változás a Voice Memos megjelenése volt, amivel hangjegyzetet lehet készíteni. Valószínűleg soha nem lesz rá szükségem, de láttam már olyan üzletembert, aki használta. Emiatt teljesen átrendeződtek az ikonok és percek alatt tudtam ismét rendet teremteni a káoszban. Na jó, ehhez a káoszhoz az is hozzájárult, hogy a mobilon Cydia volt, magyarán nem hivatalos szoftvereket lehetett felraknirá, és a segítségével korábban ki volt kapcsolva a fölösleges ikonok, például az iTunes megjelenítése. A T-Mobile-os szolgáltatófüggőség nem volt kiütve.

A másolás és a beillesztés viszonylag ügyesen lett megoldva, de a rendszernek még vannak apróbb hibái. Azzal például nem tudott mit kezdeni, hogy a böngészőben kijelöltem az Index.hu vezető anyagát képpel együtt, és megpróbáltam beilleszteni a jegyzettömbbe. Ésszerű lett volna, ha csak a szöveget veszi át, de ehelyett egy korábbi másolás tartalmát illesztette be.

iphone3.0 011.png

Klikk a képre!

Amikor az Appleblog hozzászólásainál egy link közepén hosszasan lenyomtam az ujjamat, csak szürkével bekeretezte a linket, de amikor a link végénél nyomtam le az ujjamat, akkor megkérdezte: Megnyissa, új lapon megnyissa, vagy inkább másolja a linket? Ugyanitt a hozzászólás mellé kattintva az egész oldalt kijelölte, fél milliméterrel mellette viszont már csak a hozzászólást jelölte ki.

A beépített kereső kiváló, mert gyors és szépen jeleníti meg a találatokat, ráadásul nem felejti el az utolsó keresést. De az is lehet, hogy csak véletlenül nem sikerült telepakolnom a készülék memóriáját, ezért emlékezett.

A mobilon az App Store-ban megjelent egy új menüpont, a Redeem, ahol ajándékkártya vagy más iTunes kód üthető be, ami gondolom azt is jelenti, hogy lehetőség lesz ingyen tesztelni programokat. Nem lesznek egyszerű helyzetben azok a programozók, akiket majd megrohamoz öt(ven)ezer, tesztpéldányt követelő blogger, meg twitter, meg tumblr. Az App Store felületén egyébként még megjelent egy új menüpont, amelyben kijelentkezhetek az aktív hozzáférésemből, illetve megnézhetem a számlám adatait (név, regisztrált kártya, lakcím stb.).

Az MMS küldését talán jobb is, hogy kihagyták a korábbi verzióból. Nálam elég olyan lassan dolgozta fel a képet, hogy legalább öt másodpercig a virtuális blendét bámulhattam, és persze életlen is volt a kép, dobhattam a kukába. Az autofókuszos 3GS talán jobbakat készít.

A böngészőben lényeges változást nem találtam, három oldal betöltése után a negyedik már kiüti az elsőt, amire visszalépve a Safarinak újra kell töltenie az egészet, a kifogyott memória miatt, és ezen a problémán már csak a több RAM-mal felszerelt új hardver segít.

Valami fontosat észrevettél, ami eddig kimaradt? Írd meg hozzászólásban!

39 hozzászólás

Pénteken jön az iPhone 3.0 törése

2009. június 17., 15:12 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
1 hozzászólás

Az iPhone Dev-Team már elkészült az iPhone 3.0-val kompatibilis töréssel, aminek ultrasn0w lesz a neve, írja az Engadget. Ezzel bármilyen most elérhető iPhone feltörhető lesz, de csak pénteken adják ki, mert állítólag nem szeretnék, ha az Apple az utolsó pillanatban módosítana a rendszeren, és megakadályozná a törést. Én mondjuk kétlem, hogy az Apple valóban szetené akadályozni a Dev-Team munkáját, hiszen nekik köszönhetően jutott el az iPhone olyan piacokra, ahová a cég nem tolta be a képét. A Dev-Team azt még nem tudja garantálni, hogy törés az új iPhone 3GS hardverén is működik majd.

1 hozzászólás

Többmagos mobilprocesszorok jönnek 2010-ben

2009. június 16., 17:05 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
1 hozzászólás

Az okostelefonok csipjeit gyártó ARM jövőre dobja piacra a többmagos processzorait, amelyeknek nagyobb teljesítményük lesz, és csúcson pörgetve rengeteg energiát elhasználnak, az átlag fogyasztás mégis csökken a mostani processzorokhoz képest, mert az új csipek hatékonyabbak. Többek közt azért, mert a 65 nanométeres gyártási technológiáról átállnak 45 nanométerre. Grafikában sem lesz lemaradás, a a Texas Instruments többmagos OMAP4 csipkészete az ARM Cortex-9-re épül, és 1080p felbontású videók lejátszására is alkalmas lesz.

1 hozzászólás

A Samsung Jettel támad az LG Arenára

2009. június 16., 16:24 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
1 hozzászólás

Elkészült a Samsung S8000 Jet, ami egyértelműen az otthoni riválisának a csúcsmodelljét, az LG Arenát veszi célba. A Samsung a TouchWiz 2.0 kezelőfelülettel veszi az célba az LG-féle S-class interfészt, de nehéz helyzetből indul, mert az LG Arena már rég kapható.

A Samsung mobiljának a leírás szerint jó a teljesítménye, de amíg nem próbáltam ki, addig csak a termékleírással dobálózhatok: 800MHz-es a processzora, az érintőkijelző 3,1 hüvelykes AMOLED, amin 480x800 pixel fér el, a mobilinternet pedig 7,2 megabites. Memóriában kicsit szerényebb, 500 megabájt a beépített, ami microSD-vel 16 gigabájtig bővíthető. Van benne wifi, gps, a fülhallgató aljzata 3,5 milliméteres, a bluetooth 2.1-es.

 

1 hozzászólás

Megjelent a Nokia E72 és az érintőkijelzős 5530

2009. június 15., 16:02 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
1 hozzászólás

Két sikeres készülékének az utódját mutatta be hétfőn a Nokia. A Nokia E72 az üzleti kategória korábbi csúcskészüléke, az E71 apróbb hiányosságait pótolja, míg az 5530 az érintőkijelzős 5800 olcsóbb követője.

 

A qwerty gomkészlettel felszerelt E72 középső irányítógombját optikai navigációval egészítették ki (ilyen van a Samsung Omnián), így valószínűleg könnyebb lesz navigálni a weboldalakon. A kamerája 5 megapixeles, a fülhallgató csatlakozója pedig 3,5 milliméteres jack. A mobilinternetre 10,2 megabittel kapcsolódik, tehát érdemes lesz a készüléket modemként használni, a navigációt pedig iránytű segíti, és a Nokia ingyen ad gyalogos navigációt. A készülék ősszel jelenik meg és körülbelül 350 euróba kerül.

A Nokia 5530-ről sajnos a legfontosabb kérdésre nincs válasz: Kapacitív a kijelzője, vagy ugyanúgy erősen kell nyomkodni, mint az 5800-at? A mobil egyik fő szoftveres funkciója  a kezdőkijelzőre helyezhető 20 névjegy, amellyekkel az ismerőseink online aktivitása követhető - a legutolsó beszélgetések, online médiamegosztások, Facebook-aktivitás stb. A mobilhoz a Nokia 4GB-os memóriakártyát ad, a 2,9 hüvelykes kijelző 640x360 pixeles, és a fülhallgató zsinórja állítólag nem tud összegubancolódni. Ez is ősszel jön, 199 euróért lesz kapható.

 

 

 

1 hozzászólás

Jön az androidos Samsung Bigfoot

2009. június 12., 13:13 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
1 hozzászólás

Bigfoot kódnéven ismert a Samsung új készüléke, amin a pletykák szerint Android operációs rendszer fut, és az USA-ban az T-Mobilnál lesz kapható. Ez a mobil is a csúcskategóriába tartozik, és AMOLED a kijelzője, mint mostanában a Samsung legtöbb top készülékének. Az érintőfelület kapacitív, tehát nem kell erősen nyomkodni. Kamerája 3 megapixeles, lesz benne hsdpa, és valószínűleg wifi, gps meg bluetooth is, mint minden hasonló kategóriájú mobilban.

1 hozzászólás

Imádnivaló lesz az új iPhone

2009. június 12., 11:29 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
2 hozzászólás

Az Apple igazán mindent megtett azért, hogy a mobilja 2009-2010-ben még jó ajánlatnak számítson, és tovább tudja növelni a piaci részesedését. A legfontosabb újítás a sebesség növelése, amit azzal oldott meg, hogy a korábbi 412 MHz-es processzort 600 MHz-esre cserélte. Ezzel felgyorsul a programokból való kilépés/belépés, és a felhasználókat kevésbé zavarja majd, hogy a szoftverek nem a háttérben futnak.

Ezt még megfejelték egy fejlettebb grafikus gyorsítóval, már csak egy jó FPS-t kell készíteni multiplayer üzemmóddal. A 7,2 megabites kapcsolat, ha a mobilhálózatnak nem nagy a késleltetési ideje, már elég lesz az online játékoknak. Michael Schade, a mobiljátékokat fejlesztő Fishlabs vezérigazgatója azt mondta a PocetGamer híroldalnak, hogy az iPhone új OpenGL ES 2.0-vel az iPhone 3GS grafikai tudása jobb lesz, mint a PlayStation Portable kézikonzolé. Az is az iPhone 3GS mellett szól, hogy amíg egy PSP-játék 40 dollár, addig az iPhone-ra a jobbakat is meg lehet venni 5-12 dollárért.

A másik nélkülözhetetlen fejlődés a memóriákat érinti: egyrészt 256 megabájt RAM biztosítja, hogy ne váljon agyhalottá a készülék 2 db weboldal megnyitásától, másrészt pedig 16 gigabájtos lesz az alapváltozat háttértára, így nem lesz gond sem a több száz megabájtos játékokkal és egyéb szoftverekkel, sem az egész estés mozifilmekkel, amiket a repülőutakra visznek magukkal a leendő júzerek.

A kamera javulása is elkerülhetetlen volt. Az eredeti iPhone egyik legjobb újítása az volt, hogy szép felületen tette elérhetővé a közösségi hálózatokat (Facebook, LinkedIn stb.), viszont a fene akar 2 megapixeles képeket közzétenni. Most már 3 megapixelben lehet bulifotókkal sokkolni a haverokat, és kétirányúvá válik a YouTube - az iPhone 3GS nemcsak vicces videókat nézegetésére jó, hanem a videók gyártására is. A 640x480 pixeles felbontás a weben bőven elegendő.

2 hozzászólás

Színes sms-bajnok Koreából

2009. június 12., 06:46 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
6 hozzászólás

A Gartner mobilpiacról szóló elemzése külön megemlítette az LG üzenetküldésre kihegyezett mobiljait, mint a koreai cég egyik erősségét, ezért muszáj volt kipróbálnom a teljes qwerty gombkészlettel ellátott KS360-at. Az elemzés alapján csúcskategóriás mobilokra gondoltam, de a KS360 inkább az alsó kategória élére helyezhető - kártyafüggetlen 35 ezer forintos ára is jelzi, hogy nem ez a HTC Touch Pro 2 legfőbb riválisa. Az majd a Nokia N97 lesz.

Egy súlyos, és néhány apróbb hibát követett el az LG a KS360 tervezésekor. A zenelejátszó a bóvli kategóriába sorolható: a szoftver nem ismeri fel az albumokat, tehát hiába vannak a fájlok mappákban, és hiába van a metaadatba lementve, hogy melyik dal milyen albumhoz tartozik, utólag kell lejátszási listákat készíteni. A gyári fülhallgató hangereje és minősége rossz. Ez volt a súlyos hiba, annyira nem lehet drága a zenéért felelős chip/szoftver, hogy egy fiataloknak készült mobilba ne valami jobbat rakjanak.

Apróbb hiba, hogy a készülékben nincsenek online közösségi funkciók, noha a tanácsadói fizetésért dolgozó okostojások azt mondják, hogy a fiatal generáció teljesen rágyógyult az MSN-re, Twitterre meg a Facebookra. Az ilyen hiányosságoknál jön elő, hogy a francokat hegyezték ki a készüléket szövegküldésre, raktak rá egy qwerty gombkészletet és ezzel véget is ért az innováció.

Ezeket leszámítva a KS360 erős alsókategóriás mobil. A kisméretű érintőkijelző arra épp elég, hogy az első bekapcsoláskor megadjuk a PIN-kódot, és hogy tárcsázzunk vele, de ezen kívül nincs sok haszna. Az érintőfelület kapacitív, tehát elég megérinteni, nem kell erőszakosan nyomkodni. A qwerty jó ropogós, a gombok határozottan jelzik, hogy sikerült benyomni. Egyetlen gombnyomással indítható az sms-szerkesztő, és némi gyakorlás után megszokható a betűk és a speciális karakterek elrendezése.

Szépnek nem mondanám a KS360-at, de tagadhatatlanul fiatalos, ideális lehet azoknak az alsós iskolásoknak, akik órán az asztal alatt sms-eznek. Kijelzője 240x320 pixeles, kamerája 2 megapixeles és a memóriája microSD kártyával bővíthető.

6 hozzászólás

Minden ötödik finn mobilon internetezik

2009. június 11., 14:41 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
0 hozzászólás

Az ötmillió lakosú Finnországban 2008-ban több mint egymillióan érték el az internetet a mobiljukról. A növekedést fokozta a készülékek cseréje és a mobilhálózat fejlődése, illetve hogy egyre több portált optimalizálnak mobilra, írja a Mobile Monday, és arra hívják fel a figyelmet, hogy mindezek ellenére sem nőtt a mobilos tartalomipar bevétele. A hír tökéletesen passzol a hétfőn Budapesten megtartott Mobile Monday-rendezvény témájához, ahol szintén a mobilos média kilátásairól volt szó.

A budapesti MoMo házigazdája a Sanoma volt, és a kiadóvállalattól Szépvölgyi Tamás mobilmédia-lapigazgató tartott előadást. Most zajlik az internetes tartalmak mobilizálódása (ahogy korábban megtörtént a nyomtatott sajtó webesítése), meg kell találni a mobil saját nyelvét, de a helyzet korántsem egyértelmű. A tartalom ugyanis többféle formátumban lesz elérhető, hiszen az Amazon Kindle e-könyvolvasó is mobilmédiát közvetít, nem csak a mobiltelefonokra kell gondolni.

Releváns és jól fogyasztható tartalomra van szükség - nem is nehéz kitalálnunk, hogy a cikk és a blogbejegyzés inkább a Kindle típusú eszközökön fogyasztható jól, míg a Twitteren, Turulcsiripen és Indaneten bevitt karcok, csiripek és twitek inkább a mobilozókat vehetik célba.

A mobil tartalom fogyasztásához azonban két dolog kell: multimédiás készülékek és átalánydíjas tarifák. Meg használható interfészek, működő számlázási rendszerek és releváns szolgáltatások, ez utóbbiakat kell a kiadóknak megtalálniuk. Ha ez mind megvan, akkor csilingelnek majd az eurók a kiadók pénztárcájában, mondta Szépvölgyi Tamás. Ebben az esetben a hirdetők is megtalálják majd a mobilokat, és a tömegmarketinget felváltja a célzott marketing.

A Sanoma azonban nem vár sokat a mobiloktól, örülnek, ha 3 éven belül a bevételeik 1 százaléka a mobilból jön majd.

Szólj hozzá!

Idegesítő lesz az új iPhone

2009. június 10., 20:01 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
38 hozzászólás

Az iPhone 3GS sok hiányosságot pótol, de az új mobil sem lesz problémamentes. A felhasználókat például azzal szívatják, hogy külön kell adatcsomagot vásárolniuk, ha modemként akarják használni a készüléküket. A BoyGeniusReport szerint az amerikai AT&T ügyfelei havi 70 dollárért kapnak korlátlan adatforgalmat, a brit O2 előfizetői pedig plusz 24 dollárért vehetnek 3 gigabájt modemes adatforgalmat.

Reméljük a magyar mobilozókkal nem bánik el ilyen csúnyán a T-Mobile, egy hasonló húzás nem passzolna a hazai mobilinternetes kultúrához. Tapasztalataim szerint eddig sem okozott gondot, ha a mobilomat modemként használtam.

Nem ez az egyetlen terület, ahol az iPhone 3GS felfordulást okozhat. Az új modell nemcsak gyorsabb, de hardveresen támogatja az OpenGL ES 2.0 szabványt, míg az iPhone 3G csipje csak az OpenGL ES 1.1-et gyorsítja. Eddig is voltak olyan programok, amiket nem lehetett feltelepíteni az iPod Touchra, de mostantól lesznek olyan szoftverek is, amiket csak az iPhone 3GS futtat.

Vagy futnak majd az iPhone 3G-n is, csak rondábbak lesznek. Most nem lennék azoknak a helyében, akik két éves hűségnyilatkozatot írtak alá a mezei iPhone 3G-re. Kíváncsi vagyok, melyik lesz az a játék/szoftver, amitől az iPhone 3G tulajdonosai gagyinak érzik majd a mobiljukat. Pech, hogy az Apple 100 dollárral csökkentette az iPhone 3G értékét.

38 hozzászólás

Jönnek az elektromágneses sugárzással tölthető mobilok

2009. június 10., 15:32 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
17 hozzászólás

A finn mobilgyártó mérnökei kitaláltak egy új akkutöltőt, amihez nincs szükség sem konnektorra, sem napfényre, de még propellert sem kell raknunk a sapkánk tetejére, hogy a szélenergiát gyűjtsünk. A töltő a levegőben terjedő elektromágneses sugárzást hasznosítja. Azt az energiát, ami eljuttatja az adatokat a tévékre, a laptopokra és a mobiltelefonokra.

A futurisztikus rendszer igazából nem túl bonyolult, ugyanúgy működik, mint a vállalati belépőkártyák és a bolti lopásgátlók. Ezekben van egy rádiós csip (úgynevezett RFID-címke), ami a leolvasó által küldött rádiójel energiáját használja fel arra, hogy jelet küldjön vissza a leolvasónak. A Nokia mérnökei egyszerűen kivették a folyamatból az adatok visszaküldését, és megtartották az ingyen energiát. 

Egyetlen hibája van a rendszernek: nagyon kevés energiát nyerhetünk. Ha a minket körülvevő eszközök sok energiát szórnának szét a levegőben, akkor nagyobb lenne a veszélye annak, hogy szétsül az agyunk. A Nokia abba reménykedik, hogy össze tud majd kaparni 50 milliwattot, ami épp csak arra lesz elegendő, hogy késleltessék a készülék lemerülését, vagy hogy egy kikapcsolt mobil lassan feltöltődjön.

A jelenlegi prototípus még csak 5 milliwattot tud összegyűjteni, ami még semmire nem jó, de a vállalat mérnökei azt mondják, hogy 3-4 éven belül a termékeikben is megjelenhet a technológia.

17 hozzászólás

Apple WWDC'09 - megújul az iPhone

2009. június 8., 19:53 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
3 hozzászólás

A bejegyzés folyamatosan frissül, amíg tart az Apple kaliforniai eseménye.

Az Apple hétfőn nagy bejelentésekkel készült, és miután kivesézték az új Snow Leopard operációs rendszert és a megújuló Macbookot, végre rátértek a lényegre, az iPhone-t érintő változásokra. Természetesen önfényezéssel kezdtek, most már 50 000 program van az online szoftverboltban, és a világban negyvenmillió eszközön fut az iPhone OS.

Először az iPhone OS 3.0 újításai hangzottak el az előadásban, a másolás és beillesztés alkalmazások közt is működik, támogatják a parancsok visszavonását (undo), van mms, az elfordított virtuális gombkészlet mindegyik programban elérhető, és lesz beépített kereső. A bejelentéseket az Engadget beszámolója szerint nem igazán tapsolta meg a közönség, hiszen ezekről már fél éve mindenki tud, benne van minden a fejlesztőknek kiadott verziókban.

Mobilszélessávú modemként is használható a mobil, usb-n és bluetoothon át is, és ehhez semmit nem kell telepíteni a számítógépre.

A Safari sokat fejlődött, a javascript kódokat háromszor gyorsabban tölti be, és lehet a böngészőben hangot és videót streamelni. Végre  megjegyzi a böngésző a jelszavainkat, ami persze komoly biztonsági problémát is jelent - még kínosabb lesz a készülék elvesztése, ha a tolvaj még a Facebook-hozzáférésünket is lenyúlhatja. Egy új funkciót kapott azonban a MobileMe szolgáltatás: böngészőből belépve lekérdezhetjük a készülék koordinátáit. Ha ez nem lenne elég, távolról minden adatot törölhetünk a készülékről.

Végre megjelennek a rendes navigációs szoftverek, az Apple a TomTomét mutatta meg, a gyártó még szélvédőre pattintható készüléktartót is készített, hogy az iPhone valóban jól használható legyen az autóban. A program nyáron jelenik meg, gondolom a Nav N Go-nak lesz egy-két szava még ebben a témában, valószínűleg lázasan készítik a saját navigációs szoftverüket.

Végére hagyta az Apple a lényeget, az iPhone 3GS mobilt, amin minden gyorsabb. A hsdpa végre 7,2 megabites, a kamera 3 megapixeles és autofókuszos - tíc centiméter közeli makrót tud, videóban 640x480@30fps. Ez mondjuk már alap, egy LG simán legyalázza videóban, a Nokia is évek óta ezen a szinten áll (vagy inkább toporog).

Az akkuidőről csak annyit tudunk, hogy 5 óra 3G telefonálást és 9 óra wifizést bír konnektortól távol. Nyilván a laborban, majd meglátjuk mit nyújt az életben.

Az alapváltozat 16 gigabájtos és 200 dolcsiba kerül, a 32 gigabájtos verzió háromszáz. Az odabaszás viszont ott kezdődik, hogy az Apple a sima iPhone 3G-t is megtartja, 99 dolláros áron.

3 hozzászólás

Július 1-től olcsóbb az sms külföldön

2009. június 8., 13:25 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
8 hozzászólás

Az EU-tagállamok miniszterei hétfőn elfogadták az adatforgalom és az sms külföldi díjainak az új szabályozását, és ennek köszönhetően július 1-jétől olcsóbban megúszhatjuk a nyaralást. Az Európai Bizottság javaslata szerint az sms-küldés legfeljebb 0,11 euróba kerülhet, ami a mostani árfolyamon körülbelül 30 forint. A bizottság célja, hogy az európai útról hazatérők ne forduljanak le ájultan a kanapéról, amikor a kezükbe veszik a hó végi számlát. A fogyasztók védelmét erősíti, hogy a szolgáltatóknak másodperc alapon kell számlázniuk, ami az MTI szerint a mostani perc alapú elszámoláshoz képest 24 százalékkal csökkentheti a díjakat.

 

8 hozzászólás

Hálózat nélkül is riadóztat a mobil

2009. június 8., 12:59 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
4 hozzászólás

Katasztrófa esetén a kormány a tévében és a rádióban tud üzenni a lakosságnak, de a ennek a rendszernek van egy hibája: egészen biztos, hogy nincs mindenhol bekapcsolva a tévé vagy a rádió. Mobiltelefon viszont ma már szinte mindenkinél van, és a Motorola kidolgozott egy módszert arra, hogy a készülékek miként tudják akár hálózat nálkül is továbbítani a riasztást.

A jövőbeni riadóláncban a mobiltelefonok a riasztás észlelésekor gyorsan p2p-hálózatot hoznak létre, magyarán a készülékek nem az adótornyon át, hanem közvetlen kapcsolaton kommunikálnak egymással. A katasztrófa által érintett terület szélén, ahol még működik az infrastruktúra, a riasztást mobilhálózaton küldik el a mobilokra. Innentől azonban a jel wifin továbbítódik. így nem terhelik a hálózatot, mégis a lehető legtöbb készülékre eljut az üzenet.

4 hozzászólás

Szoftverbolt a Sony Ericssontól

2009. június 5., 15:31 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
2 hozzászólás

A Walkman és a Cyber-shot márkanevek vonzerejét némiképp lecsökkentette, hogy ma már szinte mindegyik mobilban van zenelejátszó és kamera, ezért a Sony Ericssonnak valami mással kellett előrukkolnia. Egy szoftverbolt indításával pedig máris jobb helyzetbe kerülhetett, ráadásul csak utánoznia kellett a riválisait, akik már előrukkoltak a saját boltjukkal.

A PlayNow megújított felületén először a külső fejlesztők Java és Symbian szoftvereit teszik elérhetővé, majd más platformokra is kiterjesztik a szoftverboltot. A fejlesztők július 1-től tölthetnek fel szoftvereket. A PlayNow Arena bolt tizenhárom országban lesz elérhető 38 Sony Ericsson készüléken. A programok árát emelt díjas sms-ben, bankkártyával vagy hó végi számlán lehet majd kifizetni. Ahol nincs PlayNow, ott megmarad a 2003-ban elindított Fun & Downloads tartalomszolgáltatás.

2 hozzászólás

Jövő héten jön a gagyiPhone?

2009. június 5., 13:15 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
0 hozzászólás

Pletykák szerint olcsóbb iPhone érkezik jövő héten, a Worldwide Developers Conference rendezvényen. Az új olcsó mobilban a feltételezések szerint csak 4 gigabájtos tárhely lesz. A tárhely csökkentése elég nagy őrültségnek tűnik, mivel az Apple egyik fő terméke az iPod, viszont az olcsó iPhone 4 gigabájttal a legcsövesebb iPod szintjére kerülne. Nyilván lesz drágább új változat is, kell lennie. Erősebb processzorral, több RAM-mal, gyorsabb wifivel és mobilnettel, a blogok már A-Z-ig mindent megírtak.

Az olcsóbb változat akár azonnal bekerülhetne a boltokba, a drágábbra egészen biztosan várni kell a Wired szerint. A magazin sok fejlesztővel beszélt, akik szerint az iPhone 3.0-ás szoftvere már elég érett állapotban van, de egy kritikus összetevőt, a programon belüli vásárlást még nem lehetett tesztelni. A Wired arra számít, hogy az Apple most csak bejelenti az iPhone 3.0 megjelenésének az idejét, ami július elejére várható.

A szoftvereken belüli vásárlás fontos újítás, mert ezzel a fejlesztők dalokat, fegyvereket, pályákat adhatnak el a játékosoknak.

Szólj hozzá!

Javás szoftverboltot nyit a Sun

2009. június 3., 23:01 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
0 hozzászólás

Egyelőre csak amerikai állampolgárok férhetnek hozzá a Java Store nevű online szoftverbolt béta verziójához, ahol - micsoda meglepetés - Java nyelven megírt szoftverket lehet letölteni, megvásárolni. A dolog jelentőségét nem is kell nagyon magyarázni: ez a világ egyik legelterjedtebb platformja, több százmillió számítógép, mobiltelefon, set top box és egyéb kütyün van Java. Azt mondjuk nem értem, hogy milyen privacy okok miatt nem férhet hozzá a bolthoz senki, aki nem amerikai. Én inkább arra tippelek, hogy a nagy amerikai cég megrezzent a 800 millió potenciális vásárlótól, és igazából arról van szó, hogy nem szerettek volna elcsúszni az első lépésnél, mint a Nokia az Ovi Store debütálásakor.

Szólj hozzá!

Viszi vagy hozza a pénzt a mobil média?

2009. június 3., 22:15 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
0 hozzászólás

Jövő hétfőn megint mobilos hétfő lesz, ezúttal a Sanoma Budapestnél, este 6 és 9 között (Montevideo u. 9). A Vodafone és a Sanoma előadói arra próbálnak választ adni, hogy a mobil média hozza-e a bevételt, vagy az egész csak egy felfújt lufi.

Nekem úgy tűnik, hogy a mobilszolgáltatók vannak jobb helyzetben: adják a csövet, szedik a pénzt az adatforgalomért, a médiacégek meg próbálnak életben maradni a kéthüvelykes kijelzőkön, miközben forgalmat generálnak. Gyakorlott mobilos médiafogyasztóként remélem arról is beszélnek majd, hogy miként változik a mobilos média helyzete. A nagyobb méretű érintőkijelzőkön ugyanis sokan a szokványos portálokat olvassák, viszont a legtöbb esetben működik az automatikus hirdetésszűrés - a mobil vagy nem tudja megjeleníteni a rendes webböngészőkre szabott Flash/JavaScript tartalmakat, vagy nem úgy, hogy az élvezhető legyen, és ne zavaró.

Mobilra célzott reklámokra van szükség a rendes weboldalakon is, a komolyabb hirdetők helyében legalábbis elvárnám, hogy a webes reklámon dolgozó kreatívok gyártsanak mobilra optimalizált bannert is, ami mobilra optimalizált szájtra vezet (ami nem full Flash, nem menürendszerben kell bolyongani, nem 1024x768-as kijelzőre optimalizált képek vannak stb.) Ha nagyon vágynék egy bizonyos típusú autóra, valószínűleg háttérképnek is szívesen letölteném a fotóját - ingyen - miután a hirdetésére kattintottam.

Az pedig már a minimum, hogy egy esetleg érdekes ajánlatot elküldhessünk magunknak emailben, én persze inkább menteném delicious.com-ra, de az talán már túl webkettes lenne. De legalább legyen ott egy rögtön tárcsázható telefonszám.

Szólj hozzá!

Megnyílt a Nokia szoftverboltja

2009. május 26., 11:42 Módosítva: 2009-07-25 17:47:02
0
4 hozzászólás

A Nokia megnyitotta az Ovi Store nevű internetes szoftverboltját, ahonnan körülbelül 50 millió felhasználó vehet magának szoftvereket, háttérképeket, csengőhangokat és egyéb tartalmakat. A finn mobilgyártó az Apple által tavaly beindított App Store nyomában jár. Az Apple szoftverboltjából az iPhone mobiltelefonra és az iPod Touch érintőkijelzős zenelejátszóra lehet programokat venni. Eddig több mint egymilliárd  programot töltöttek le az Apple-júzerek.

Nem csak a Nokia igyekszik az Apple nyomába érni, a Microsoft és a nagyobb globális szolgáltatók, mint a T-Mobile és a Vodafone is saját szoftverbolt indítását tervezik.

A Nokia hétfőn kezdte megnyitni a szoftverboltját, először az ausztrál és a szingapúri felhasználók tölthettek le tartalmakat. Nyolc országban a mobilszámlára terhelik a letöltött tartalmak árát.

4 hozzászólás

Mobilinternetben jön föl a Vodafone

2009. május 21., 17:49 Módosítva: 2009-07-25 17:47:02
0
28 hozzászólás

Áprilisban 18 ezerrel nőtt az internetezésre használt SIM-kártyák száma, de az 566 ezer aktív mobilinternetes előfizetésből csupán 476 ezret használtak az elmúlt három hónapban. Az összes felhasználó áprilisban 743 ezer gigabyte adatforgalmat bonyolított, tehát a márciusi fejenkénti 1,83 gigabájtos átlag visszaesett 1,56 gigabájtra. Ezt könnyű megmagyarázni: annyira rohadtul meleg kezd lenni, hogy most már sokkal jobb a stabil 20°C-ra hűtött irodában dolgozni, vezetékes netről.

A Vodafone a hónap nyertese, majdnem 13 ezerrel növelte a használt előfizetések számát, miközben az összes előfizetés majdnem 18 ezerrel nőtt.

Érdekes jelenség a T-Mobilnál, hogy majdnem 3 ezer aktív előfizetőt szerzett, viszont az összes előfizető száma csak 2 ezerrel nőtt. Magyarán ezer T-mobilos ügyfél, akinek már volt mobilinternetes előfizetése, valamiért elkezdte használni azt.

A Pannon 2200 aktív előfizetőt csábított magához, az előfizetői összlétszám pedig 3700-zal nőtt.

A Pannon a gyenge teljesítménye miatt elveszítette második helyét: az előfizetők száma alapján mért piaci részesedése 24,58 százalékról 24,21 százalékra esett vissza, miközben a Vodafone 23,74 százalékról 25,91 százalékra erősödött. Ezzel a Vodafone még a vezető T-Mobilt is megszorongatta, a piaci részesedése 49,89 százalékra csökkent a márciusi 51,68 százalékról. Na, erre mondja valaki, hogy beállt a mobilszolgáltatók részesedése.

 

28 hozzászólás

Megduplázta részesedését az Apple

2009. május 20., 21:15 Módosítva: 2009-07-25 17:47:02
0
0 hozzászólás

Az okostelefonok piacán egyre komolyabban megszorongatják a Nokiát a feltörekvő riválisok. A finn gyártó piaci részesedése 41,2 százalékra csökkent 2009 első negyedévében az egy évvel korábbi 45,1 százalékról. Ezzel egy időben a RIM Blackberry 19,9 százalékra erősödött 13,3 százalékról, az Apple pedig 10,8 százalékra 5,3-ról.

A HTC 5,4 százalékos részesedése (4 százalékról) nehezen illeszthető a képbe, mert a statisztikát kiadó Gartner csak a saját márkanéven kiadott mobilokat vette számításba, így többek közt a T-Mobile által világszerte terjesztett MDA-k is az egyéb kategóriát erősítik. A piac átrendeződsét jól mutatja, hogy az egyéb gyártók részesedése zuhant a legjobban: 28,1 százalékról 18,8 százalékra. Innen emelkedik ki ismét a Palm, ha végre piacra dobja a Prét.

Arról nem szabad elfeledkezni, hogy a fenti adatok az okostelefonokról szólnak, és tízből nagyjából kilenc mobil ostoba, mint egy telefon. Egészen pontosan 36,4 millió okostelefon kelt el világszerte, ami 12,7 százalékos növekedés egy év alatt, miközben 269,1 millió mobilt (okosat és butát) adtak el összesen, ez pedig 9,4 százalékos visszaesés 2008 első negyedévéhez képest.

A Gartner hosszú elemzést is közöl a legnagyobb gyártókról, jól kiegészítve a korábbi  bejegyzést a második vonalról.

1. Nokia

A válság erősen csökkentette a Nokia-mobilok átlagos eladási árát (18 százalékkal), és 2007 eleje óta először esett 100 millió alá (97,4 millióra) az eladott készülékek darabszáma. A Nokia 5800 sokat hozzátett az okostelefokon piacán elért eredményhez.

2. Samsung

Sikeres negyedév 51,4 millió eladott mobillal, kétszámjegyű profittal, kelendő érintőkijelzős készülékekkel, és ilyenekből hamarosan még többet dob piacra a koreai gyártó.

3. LG

A második koreai cég kisebb növekedést ért el. Sikerét az érintőkijelzős, üzenetküldős és fényképezős modelleknek köszönheti, de a Gartner szerint az okostelefonok szegmensére jobban kell koncentrálnia, mert a vásárlóknak egyre fontosabb, hogy könnyen hozzáférjenek az extra szoftverekhez és szolgáltatásokhoz.

4. Motorola

A cég jól megússza az összedőlést a termékeivel addig, amíg megújítja a kínálatát. A jövőben nagy szerepe lesz az Androidnak, csak az a kérdéses, hogy a Motorola androidos termékei miben lesznek mások, mint a többi gyártó androidos termékei.

5. Sony Ericsson

Fényképezős és zenelejátszós mobiljaival emelkedett fel a nagyok közé, de ha ott is akar maradni, akkor ennél többet kell nyújtania. Ezek az extrák ma már rengeteg telefonban megvannak. Késve reagált az érintőkijelző népszerűségére, és fontos, hogy a Play Now Arena kínálatában a legvonzóbb szolgáltatások és programok legyenek elérhetők, mondja a Gartner.

 

Szólj hozzá!

Tovább töpörödik a magyar mobilpiac

2009. május 19., 22:26 Módosítva: 2009-07-25 17:47:02
0
0 hozzászólás

Áprilisban 121 ezerrel csökkent a három mobilszolgáltató ügyfeleinek a száma. Mondhatom úgy is, hogy szépen alakul a Vodafone jóslata, amiben 3 százalékos visszaesésről volt szó, természetesen az egész iparágra értve. Ha mobilszolgáltató lennék, elkezdenék új díjcsomagokat meg termékeket fejleszteni. Az idén eddig körülbelül 300 ezer fős (vagy: SIM-kártyás) mínuszban vagyunk, és ha egyszer újra beindul a gazdaság meg a mobilbiznisz, akkor ezt talán mind vissza lehet majd szerezni.

Érdekesen alakulnak a számok. A Vodafone nagyjából olyan mértékben növelte az aktív előfizetések számát, amilyen ütemben a nem aktív kártyák száma nőtt.

Telefonálásra valóban használt: 21,91 -> 21,92 (+0,01)
Hívásfogadásra alkalmas: 21,15 -> 21,17 (+0,02)

A Pannon erősebben növelte a bevételt nem hozó kártyák számát, amint az aktívakét.

Telefonálásra valóban használt: 33,36 -> 33,40 (+0,04)
Hívásfogadásra alkalmas: 34,70 -> 34,86 (+0,16)

A T-Mobile a hónap vesztese, de főleg olyan ügyfeleket vesztett, akik az elmúlt három hónapban a fiókban tárolták az előfizetésüket.

Telefonálásra valóban használt: 44,73 -> 44,68 (-0,05)
Hívásfogadásra alkalmas: 44,15 -> 43,97 (-0,18)

Szólj hozzá!

Az alsógatyában is mobilinternet lesz

2009. május 19., 21:44 Módosítva: 2009-07-25 17:47:02
0
3 hozzászólás

Öt évvel ezelőtt hihetetlennek tűnt, hogy még az alsónadrág is az internetre csatlakozik, de most már teljesen normális jövőképnek tűnik. Ha pont a gatyánk nem is, a Strategy Analytics szerint húsz másik eszköztípus egészen biztosan a mobilinterneten lóg majd. Mármint olyan eszközök, amiknek közük nincs a telefonhoz: laptopok, kamerák, gps-ek, játékkonzolok. A megmondócég azt is tudni véli, hogy 2014-ben legalább 100 000 000 nem mobiltelefon lesz majd a mobilhálózaton.

Mertek egy nagyot mondani. A lényeg viszont inkább az lenne, hogy ahol és amiben van mobilinternet, oda/abba toljanak bele egy gps-csipet is, mert anélkül túrót sem ér az egész. Semmire nem jó egy rögzítés után rögtön netre feltöltött videó, ha nem tudni, hol készült. Később még haszontalanabbá válik egy ilyen felvétel, hiszen pont attól lenne jó, hogy ha már közzétették a neten, akkor az adott koordináta felé tartva megnézhessük, hogy mi vár ránk, vagy hogy mi történt ott.

Egyébként még az is lehet, hogy egyszerűbb lesz egy személyes mobilinternetes routert fenntartani, és minden eszköz arra csatlakozik majd, energiatakarékos hozzáférésen. Akkor viszont borulhat a Strategy Analytics számítása.

3 hozzászólás

Az Apple a 8. legnagyobb mobilgyártó

2009. május 18., 15:10 Módosítva: 2009-07-25 17:47:02
0
4 hozzászólás

Mindenki ismeri a világ öt legnagyobb mobilgyártóját, és most azt is megtudhatjuk, hogy hová csúszik majd vissza a Motorola, ha továbbra sem lesz működő üzleti stratégiája. Kevin Burden, az ABI kutatóintézet munkatársa a világ 11 legnagyobb mobilgyártójáról készített elemzést, tehát a listáján olyan cégek is megjelennek, mint a Blackberry, az Apple és az Alcatel. Meg olyan, kevésbé ismert mobilcégek, mint a ZTE, a Huawei és a Kyocera.

A dobogóról lecsúszott gyártók világpiaci részesedése 2009 első negyedévében 22 százalék volt, míg egy évvel ezelőtt még csak 16,5 százalék. Évente több mint 1 milliárd mobiltelefont adnak el világszerte, tehát a statisztikákban csak egyéb kategóriát kiérdemlő cégek tízmilliókkal tudták növelni az eladásaikat.

Az ABI nem a vevőknek eladott, hanem a boltoknak leszállított mennyiséget számolta, és nem vették figyelembe azokat a készülékeket, amiket nem a gyártó logójával adtak el, hanem mondjuk a mobilszolgáltatóéval.

1. Nokia
2. Samsung
3. LG Electronics
4. Motorola
5. Sony Ericsson


6. BlackBerry (Research In Motion)

Korábban csak a nagyvállalati szegmensre koncentrált a kanadai RIM, de sikeresen megjelent a fogyasztói piacon is, most már a vevők 40 százaléka egyéni felhasználó. A Curve nevű mobilja volt a legnépszerűbb készülék az USA-ban 2008-ban. A nemrég bemutatott online szoftverbolt növeli a mobilok értékét, az érintőkijelzős modell pedig komoly belépő a multimédiás mobilok piacára.

7. ZTE

Kína egyik legnagyobb gyártócége, és erősen nyomul a globális piacra. Jelenleg 135 országba szállít termékeket, és 50 országban vannak gyárai, olcsóbb készülékei iránt a fejlődő régiókban (Afrika, India, Kína) nagy az érdeklődés, és megrendelésre is gyárt mobilokat a szolgáltatóknak. (Ha ezeket a mobilokat is figyelembe vette volna az ABI, akkor a ZTE még előkelőbb helyen szerepelne.)

8. Apple

Az amerikai gyártót senkinek sem kell bemutatni, éppen ennek köszönheti viszonylag gyors sikerét. A szoftverbolt beépítésével, a kezelőfelülettel és az új üzleti modell bevezetésével az Apple megmutatta, hogy másképp is lehet okostelefonokat gyártani. Ezeken a területeken a nála sokkal nagyobb gyártók is csak a nyomában járnak.

9. Kyocera

A Kyocera nyolc éve lépett be a mobilgyártásba a Qualcomm mobilgyártó részlegének a megvásárlásával, azóta pedig a Sanyo mobilgyártását is megvette. Elsősorban CDMA-technológiában nyomul, az alsó- és középkategóriában. Növekedését segítheti, hogy aktívan foglalkozik az Androiddal és az LTE, azaz 4G-s technológiával.

10. TCL/Alcatel Mobile Phones

Olcsó készülékei Európában és Latin-Amerikában népszerűek, de a kínai gyártó a hazai piacán nem igazán tudja növelni a részesedését, mert a sok hazai és nemzetközi versenytárssal kell megküzdenie.

11. Huawei

A hálózati infrastruktúrát gyártó kínai cég mindegyik régióban erős, aktívan fejleszti az androidos mobiljait, és az ABI szerint elsősorban a fejlődő piacokon tud majd növekedni, ahol az olcsóbb készülékei népszerűek

Forrás: Fierce Wireless

4 hozzászólás

Kockahasú mobil zeneszeretőknek

2009. május 18., 10:38 Módosítva: 2009-07-25 17:47:02
0
4 hozzászólás

Az LG látványos eredményeket tud felmutatni a mobilgyártásban, ezek közé tartozik az aktuális csúcskategóriás modell, az Arena is. Nem szívesen adtam vissza a pr-ügynökségnek, és nemcsak azért, mert egy esés alkalmával sikerült maradandóan megkarcolni az alumínium keretet (bocs), hanem mert szerettem volna vele még zenét hallgatni, és több családi videókat készíteni.

Az LG egyetlen hibája, hogy túl sokat akar mutatni a tudásából. Az Arenában például két teljes menürendszer van, amiből persze csak az egyik igazán jól használható, a másik meg pont olyan, mint az Asus netbookom hajlatába berakott Swarovski kristály - ízléstelen és teljesen fölösleges. De amíg a kristály egy csavarhúzóval kipattintható a helyéről, addig az LG térhatású menüje mindig ott marad, ahová rakták.

Klikk a képre!

Az LG Arena szebbik menüjében egy kocka négy lapjára feszítettek rá négy almenüt: egy gyorsindítót, ahol a leggyakrabban használt 9 program indítóikonja van, egy widgetes lapot, ahol minialkalmazások jelenhetnek meg, valamint a kedvenc képek és zenék kaptak egy külön lapot, és a kedvenc névjegyek. Az animált menü egyszer, egyetlen percig biztosan vonzza a tekinteteket, de ezután már nem számít, hogy egy kocka forgatásával lehet lapot váltani a menüben.

A hétköznapi használatra ugyanis van egy praktikus és szép ikonos menü, ami elsőre az iPhone-menü koppintásának tűnhet, da annál sokkal fejlettebb, mert mindegyik sort el lehet mozgatni, így mindegyik program gyorsan elérhető. Amikor pedig oldalára döntjük a készüléket, mindegyik ikon megjelenik a kijelzőn.

Klikk a képre!
 

Az LG operációs rendszere elég stabilan működik, két hét alatt egyszer sem fagyott le, viszont olyan következetlenségek vannak benne, amit sürgősen javítani kellene. Például nem mindig egyértelmű, hogy egy programból miként lehet úgy kilépni, hogy tovább fusson a háttérben. Az okostelefonokhoz szokott júzereknek pedig az okozhat csalódást, hogy csak bizonyos programok futhatnak egyszerre. A Java programok például azonnal lelőtték a zenét, márpedig egy multimédiás okostelefontól elvárnám, hogy a zenehallgatás élménye folyamatos legyen.

Már csak azért is, mert az LG Arena elég jól szól. A zajszűrős füldugasszal a 7-es buszon az Ola Kvernberg trió hegedűszólója, vagy éppen a Budapest-Varsó járaton a Pearl Jam zúzása volt hallható, nem a gépszörnyek zöreje. A zenelejátszó kezelőfelülete kicsit ügyetlen, és a böngészőben a kétujjas nagyítás (multitouch, mint az iPhone-ban) még nem elég kifinomult, ennek ellenére jó, hogy van ilyen - legalább foglalkoznak a fejlesztésével. Kicsit meglepő volt, hogy bár a mobil érzékeli, amikor az oldalára döntik, és ennek megfelelően elforgatja a képet, sokszor nem akart jobbra elfordulni.

Az LG Arenát minden jóval megpakolták: 8 gigabájtos memóriája akár 16 gigabájtos microSD kártyával is kibővíthető, 3 hüvelykes kijelzője 480x800 pixeles, az internetre 54 megabites wifin vagy 7,2 megabites hsdpa-n tud csatlakozni, kamerája 5 megapixeles fényképeket vagy 720x480 pixel felbontású videókat tud készíteni, lejátssza a DivX formátumú videókat, és az 1000mAh-ás akku 300 óra készenléti időt biztosít.

A mobil az iPhone piacát ostromolja, a zenehallgatásra és videózásra vágyó, és az almás logóhoz nem ragaszkodó embereknek jó alternatíva. A T-Mobile körülbelül 100 ezer forintért adja előfizetés nélkül.

4 hozzászólás

Wifi hotspot a zsebben

2009. május 14., 17:31 Módosítva: 2009-07-25 17:47:02
0
28 hozzászólás

Az USA-ban a Sprint nevű mobilszolgáltató júniusban piacra dob egy zsebben hordható wifi hotspotot, ami egyszerre öt eszköznek - netbooknak, mp3-lejátszónak, PSP-nek, mobilnak - ad szélessávú mobilinternetet. A MiFi 2200 nevű kütyü attól zseniális, hogy a saját akkujáról 4 órán át osztja a biteket, és 40 óra a készenléti ideje. Maga a kütyü 99 dollárba kerül, és a Sprint kétféle díjcsomagot akar bevezetni: a megfizethetőbb havi 60 dolláros, a másik pedig egy 150 dolláros Simply Everything csomag, ebben viszont korlátlan szöveges, képes és videós üzenetküldés, gps, mobilon korlátlan email és böngészés van, plusz 5 gigabájt internetezés a megosztott kapcsolaton.

Magyarországon is van hasonló, például a Vodafone Office Box, ezzel viszont csak irodai környezetben, konnektor közelében lehet szétosztani a júzerek közt a netet. Nemrég volt nálam teszten, jó eszköz, de mobilitás szempontjából nem tűnt óriási előrelépésnek a korábbi Option Globesurfer III-hoz képest. Átlátható a kezelőfelülete, több számítógép ráköthető vezetékkel és wifin, és hagyományos vezetékes telefon is rádugható. Magyarán inkább arra jó, hogy szélessávot vigyünk oda, ahol nincs adsl vagy kábel.

Ha élesedik a verseny, valószínűleg a zsebben hordható routerek is megjelennek. Ezekkel ugyanis a szolgáltatók ellophatják egymástól az előfizetőket. Hiszen ha van egy T-Mobilos Nokiám, amiben van wifi, akkor akár a Pannontól is vehetek zsebroutert meg mobilnetet. Ha elég jó a wifi, akkor még VoIP is mehet rajta. Ugyanígy az iTouch plusz egy Vodafone zsebrouter majdnem annyit ér, mint a T-Mobile iPhone-ja.

Az eWeek nem írja, hogy milyen kiegészítők vannak a modemhez, de biztosan van autós töltő. Hasznos lenne még egy olyan külső akku, amilyent például a Nokia gyárt a mobiljaihoz (a DC-11 volt is nálam, és elég jól jött, hogy Berlinben városnézés közben teljesen feltölthettem a mobilomat). Kép: Hot Hardware

28 hozzászólás