Friss kommentek

  • Hurrá Torpedó: Ha kp-re veszed akkor nem, egyébként meg de: pl HTC one (m8) részletre All in XL 2 évre 17990+1908/hó + 1×41990: azaz összesen: 519542 Ft pl HTC one (m8) részletre All in L 2 évre ... 2014-09-19 10:35
    Végre iPhone-on is ad 4G-t a Telenor
  • enpera: Aki részletre vesz telefont, amúgy is idióta. Amúgy nem félmilla egy telefon. 2014-09-19 07:39
    Végre iPhone-on is ad 4G-t a Telenor
  • dumdidum42: az a baj az iphone 4g kombóval hogy aki fél milliós telefon hitelének a kamatait fizetgeti vissza már nem tud előfizetni erre 2014-09-19 06:38
    Végre iPhone-on is ad 4G-t a Telenor

Keményen beszólt az EA a Nokiának

2008. október 31., 00:06

Nem kímélte a Nokiát az Electronic Arts két munkatársa, akik az N-Gage Summit megnyitó beszédében mutattak rá a játékelosztó platform néhány hibájára. Permenter pozitívan kezdett, azt mondta, hogy 2007-ben a játékpiac túlszárnyalta a zenepiacot, de hamar korrigált. "Nem a játék az új zene" - mondta, és a beszámolók szerint innentől csak szapulták a finn óriást.

Peter Parmenter beszállítókért felelős igazgató szerint az Apple iPhone jó ökoszisztámét nyújt a minőségi játékok eladásához, miközben az N-Gage ehhez képest elég rozoga élményt nyújt. Szerinte a játékok rossz áron kerülnek a piacra, és "egyszerűbb találkozót szervezni a pápával, mint megszerezni egy játékra a Nokia tanúsítványát". Chris Gibbs a készülékek közti kompatibilitási problémákat emlegette.

Én most csak annyit tennék hozzá, hogy az elmúlt néhány héten többször nehézségem akadt nokiás játékokkal, mert lecsúszott a kezem az irányítógombról, és persze rögtön bekapcsolta a zenelejátszót. Nem volt hülyeség a spéci N-Gage telefon, amin ezeket a problémákat kiküszöbölték, csak jobb mobil kellett volna összerakni. Olyat, amitől egy megrögzött PSP-fan is maga alá rocketlaunchol.

2 hozzászólás

Többet nyomkodjuk az okostelefonokat

2008. október 29., 21:01

Egy érdekes nokiás prezentáció került ki a netre, amelyből kiderül, hogy miként alakult át az okostelefonok használata. Kevesebbet telefonálunk, viszont nőtt az üzenetküldéssel és a multimédiás tartalmakkal eltöltött idő. Legjobban az egyéb tevékenységek kategóriája erősödött, és nyilván nem arról van szó, hogy az emberek kalapácsként kezdték el használni a mobiljaikat. Bár néhány nagyon idegesítő készüléknél ez is elképzelhető.

Szerintem az egyéb kategóriát inkább a beépített GPS erősíti, mert utóbbi években más igazán hasznos újdonság nem jelent meg.

Egyébként összességében is nőtt az okostelefonok használatával töltött idő, Európában 60 százalékkal, napi 48 percre. A kínaiak pedig őrültek, naponta 82 percen át képesek a mobiljukat nyomkodni.

Kíváncsi vagyok, hogy az azóta megjelent érintőkijelzős mobilok hogyan változtattak a szokásokon.

via Mobile Phone Development

7 hozzászólás

Androiddal kelhet fel a földről a Motorola és az Asus

2008. október 29., 20:38

A Wall Street Journal szerint az amerikai mobilgyártó talpra állításával megbízott Sanjay Jha teljesen átformálja a céget. A Motorola 2007 eleje óta több mint 10 000 embert kivágott, és még ezrek kerülhetnek az utcára. A társ-vezérigazgató szerint a cég projektjein két-háromszor több ember dolgozik, mint a riválisoknál, és az eredmények nem a módszer hatékonyságáról árulkodnak. Emellett kukába dobnak tucatnyi telefondizájnt, és csak három operációs rendszert tartanak meg: Androidot kapnak a legmenőbb mobilok, Windows Mobile-t az üzleti készülékek, és P2K-t a gagyi mobilok. Az Engedget a cégvezér sikerdíját is említi: 10 millát kap és 3 százalékos részesedést, ha 2010-re önállóan életképes vállalat lesz a Motorola mobil részlege, és - khm - csak 30 millát, ha nem jár sikerrel.

Bár az Asus helyzete teljesen más, mint a Motoroláé, nála is az Android játszhat fontos szerepet. A mobil iparágban egyelőre szerény részesedésű vállalat állítólag 2009 első félévében mutatja be első androidos készülékét. Érdemes lenne mobiliparban is kihasználni az ismert Eee márkanevet. A mobilszolgáltatók biztosan örülnének, hogy az EeeEee csomaghoz rögtön két mobilinternetes adatcsomagot adhatnak: egyet a mobilhoz, egyet meg a laptophoz. Ki tudja, talán ezzel tör majd előre az Asus a mobiliparban?

1 hozzászólás

Nem gyorsulnak a Nokia okostelefonok?

2008. október 28., 21:21

A Futuremark tesztjei szerint a Nokia Nseries mobilok nem gyorsulnak, hanem ennek éppen az ellenkezője történik. A mérések azt mutatják, hogy még mindig a 2006-ban piacra dobott N93 a sorozat legjobbja. Az N95 frissítések után már az N93 nyomába ér, de az aktuális csúcskészülék, az N96 már mindkét készülék mögé kerül a ranglétrán. A Futuremark szerint az utóbbi különösen gyengén teljesít 3D-s feladatokban, ami igen meglepő, mert nálam van az N96, kipróbáltam rajta a legújabb 3D-s játékokat, és egyáltalán nem tűnt lassúnak.

A MobileMonday blogon egy új platform bevezetésével magyarázzák a visszaesést, az új készülékek ugyanis az ST Microelectronics hardverére épülnek, míg a jobban teljesítő készülékek a Texas Instruments OMAP 2 platformját használják.

Nokia N96 is much slower than 2 year old N93
Bigger is better
Típus N93 N95
(FW 11.0.026)
N96 Samsung L870
SPMark Score, 1) 5362 6381 2253 N/A
3D Score, 2) 9061 6878 898 N/A
System Score, 3) 2205 1635 1895 1950
3D Teljesytmény
3D Game 84.6 71.5 12.7 N/A
3D FillRate 40.8 27.4 2.8 2.3
3D PolyCount 695.6 552.6 69.0 N/A
Rendszertesztek
2D Image 64.2 64.2 64.2 64.2
Image Scaling 6.1 7.4 5.7 5.5
JPEG Encoding 1221 1175 1073 740
Contacts 11.8 10.3 8.7 12.1
Calendar 7.7 7.7 5.1 5.2
Disk Access 34.9 5.7 35.3 44.5


Forrás: Futuremark

1) Összesített pontozás
2) Összesített 3D teljesítmény
3) Összesített rendszerteljesítmény

4 hozzászólás

Kamerának látszó tárgy Japánból

2008. október 27., 15:59

Még mindig Japánból érkeznek a legdöbbenetesebb mobilos hírek, ráadásul olyan cégektől, amelyek Európában alig szerepelnek. A nálunk csak kvarcórás-szintetizátoros Casio például olyan mobilt készül piacra dobni, amelynek a kijelzője 480x800 pixeles OLED, míg a 8,1 megapixeles beépített kamerának külön YouTube-módja van, amelyben másodpercenként harminc vga felbontású képkocka rögzül a microSD memóriakártyára. A lencsék nagy látószögűek, az autofókusz kilencpontos, és a kamera felismeri az arcokat. Persze csak Japánban lesz kapható, november elejétől. via Engadget

瞬間は得る

4 hozzászólás

Nehezen beszerezhető a korlátlan zene

2008. október 27., 06:00

Műszaki szempontból ma már minden adott a mobilról elérhető online zeneboltok beindulásához. A zenehallgatásra optimalizált készülékekben fejlettebb audiochip és 3,5 milliméteres hangkimenet van, amelybe akár csúcskategóriás fülhallgatók is bedughatók. A letöltés sem okozhat gondot, a drágább mobilok 3-4 megabites letöltési sebességre képesek, és a lassabbaknál is a megabites tartományban mozog a sebességmérő mutatója.

Emlékezetes, hogy a mobilszolgáltatók az egyszerű 3G debütálásakor nagy dérrel-dúrral indították be a zeneboltjaikat, de akkoriban még kevés volt a zenemobil, lassú volt a hálózat, és pofátlanul árazták be a dalokat, ami meghatározta a felhasználói élményt. A mobilra letöltött albumok nagyjából annyiba kerültek, mint egy cd, de a számok minősége a tömörítés miatt gyatrább volt.

Hogyan használják ki a mobilcégek a jelenlegi lehetőségeket? A választ a Vodafone nemrég beindított zeneboltja, az Unlimited Music Store segítségével próbáltam megtalálni. A mobilcég az árazás problémájától megszabadult: az ügyfelek korlátlanul tölthetnek le dalokat, amíg él az előfizetésük. 900 forintért két hétig nyitva áll a zenebolt, de van olyan multimédiás díjcsomag is, amelynek a havidíjában benne van a zeneboltos hozzáférés.

Tehát ha két évre aláír a júzer, olcsóbban vehet készüléket, fizeti a fix havidíjat, és közben folyamatosan töltheti le a dalokat. Persze a korábban letöltött számok használhatatlanná válnak, ha az ügyfél már nem fizeti zenebolt díját.

A Vodafone portálja egyetlen kattintással elérhető a mobilról, még egy kattintás a zenebolt megnyitása. A korlátlan zene feliratú gomb még azokat is becsábítja, akik még sohasem hallottak az Unlimited Music Store-ról. A UMS főmenüje fogyasztóbarát, három menüpont foglalkozik a vásárló megsegítésével, aki így könnyen kiderítheti, hogy a mobilja alkalmas-e a zenék lejátszására, és hogy mindez mennyibe fáj majd neki.

Igazi fájdalmat azonban csak a letöltés okozott. A hálózat gyors, hsdpa-n a számok másodpercek alatt letöltődnek, de túl bonyolult válogatás. Én arra számítottam, hogy majd megadom néhány előadó albumának a címét, és tízesével röpülnek majd a telefonomra a dalok. Elvégre az 1-2 megabájtos számokból több ezer elfér a mai mobilok memóriájában.

Először azonban nem találtam semmit, mert a keresett együttesek nem voltak meg a Voda kínálatában. Megpróbáltam népszerűbb előadókkal, így viszont legalább fél órát eltöltöttem egy album levadászásával, mert csak előadóra és a dal címére lehet keresni. A legnagyobb szívás a U2 beszerzése volt, a 239 dalból ugyanis egyszerre csak 10 jelent meg, én pedig csak bizonyos albumokra voltam kíváncsi.

A letöltés így néz ki: előkeresem a dalt, rábökök a címére, rábökök a letöltés gombra, néhány másodperc alatt letöltődik, ezután pedig dönthetek, hogy le akarom-e játszani, van sem. Ha nem, akkor - legalábbis a Samsung Omnián így van - a mobil főmenüjébe kerülök. Innen két kattintással visszaléphetek a böngészőbe, és folytathatom a letöltést.

Háromféleképpen teszteltem a zene minőségét: a Samsung Omnia saját fülhallgatójával, egy Sennheiser fejhallgatóval, valamint egy Pioneer erősítővel. A mobilhoz adott fülhallgatóval kevésbé lehetett érezni a letöltött dal, és a 192 kbps-es mp3 változata közti különbséget, mivel a parányi füldugaszok minősége eleve behatárolt. A fejhallgató javította a zenehallgatás élményét, de érezhetőbb volt a különbség. Az erősítőt pedig csutkára feltekerve teszteltem, aki így szeret zenét hallgatni, elégedett lehet a mobilon tárolt zenékkel is. Általában igaz, hogy a Vodafone zeneboltjából letöltött daloknál a hangok kevésbé voltak tiszták, de aki nem vájtfülű, nem veszi észre. Főleg akkor, ha zajos környezetben, utazás közben hallgat zenét.

A mobilon való zenehallgatásnál mindenképpen kompromisszumos. Aki ragaszkodik a minőséghez, és a saját mp3-at (vagy valamilyen veszteségmentes formátumot) akar hallgatni, kevesebb számot tud tárolni a készülék memóriájában, mintha letöltené azokat. A U2-tól a Walk on című szám a Vodafone boltjában 1,7 MB, az mp3 változata 6,8 MB. Aki viszont a mobilon letöltött dalból akarja kihozni a maximumot, jobban jár egy komolyabb fejhallgatóval. A Vodafone-nak azonban még egyszerűsítenie kellene a letöltés menetét, mert félő, hogy az emberek az időrabló mobilböködés helyett más zeneletöltési lehetőséget keresnek.

14 hozzászólás

Elkészült a Qt az S60 platformra

2008. október 25., 00:28

Megvan a Trolltech felvásárlásának a gyümölcse, a Nokia kiadta a Qt platform Symbian S60 megírt változatát. A Qt többek között arról ismert, hogy a linuxos KDE interfész, a Skype és a Google Eath is ezt használja. A szakértők azt szokták mondani a Qt előnyéről, hogy csak egyszer kell programozni, és utána minden platformon futtatható a kód. Ja, a Nokia PC Suite is a Qt-t használja, mégsincs Linuxra PC Suite.

5 hozzászólás

Az üzetemberek ugyanolyan mobilra vágynak

2008. október 25., 00:15

Hét fejlett ország vállalati előfizetői ugyanazokat a tulajdonságokat kedvelik a mobiltelefonokban, de a szolgáltatások terén eltérő az ízlésük, derül ki az ABI Research jelentéséből. A bluetooth, a kihangosító és a hangutasítások szinte kötelező kellékek, emellett fontos a qwerty gombkészlet, az érintőkijelző, a nagy kijelző, és persze pim/pda funkciók, azaz naptár, emlékeztető, jegyzet.

A szolgáltatásokról kiderült, hogy Dél-Korea és Tajvan rajong a multimédiás tartalmakért és szolgáltatásokért, ezzel szemben a britek a szöveges üzenetekre vannak az átlagnál jobban rákattanva. A mobilokról azonban kevesen próbálják elérni a vállalati adatbázisokat, csupán 12 százalék él a lehetőséggel. Ami valahol érthető is, nehéz lehet egy megabájtos exceltáblában navigálni mobilról.

Az ABi felmérésében egyébként az USA, UK, Franciaország, Németország, Tajvan, Dél-Korea és Japán 1402 vállalati mobilozója vett részt.

1 hozzászólás

Jól kezd az Apple a mobilok piacán

2008. október 22., 22:31

Valószínűleg már mindenki tudja, hogy az Apple túljutott a 2008 végére kitűzött célján, azaz több mint 10 millió iPhone-t adott el. Ahhoz képest, hogy a cég még csak a telefon második verziójánál tart, az eredmény nem rossz. A Symbian már a kilencediket tapossa, a WinMobile pedig a hét felé közelít. Sajnos nem láttam részletes adatot arról, hogy az elmúlt negyedévben eladott 11 millió iPodból mennyi a Touch, ennek ugyanis van hatása az iPhone fejlődésére is. A játékfejleszőket nyilván ösztökéli, hogy szélesebb felhasználói körnek írhatnak programokat, nem csak a mobilozóknak. Tényleg, látott már valaki olyan zenelejátszót/kvarcjátékot amelyen futtathatóak mobilra megírt (pl. javás) játékok?

Steve Jobs zseniális eladó, nyilván működik az újdonság varázsa, a Mac-hívők fanatizmusa, de még kérdéses, hogy az Apple meddig tudja tartani a tempót. A versenytársak hamar utolérhetik, mert túl nagy a tét.

2 hozzászólás

Végre lesz valami a magyar mobiliparban?

2008. október 22., 21:57

Az NHH végre lépett egy nagyot, meghirdette a negyedik mobilszolgáltatói licencet és eladná a 450 MHz-t. Furfangosan alakították ki a pályázati feltételeket, a három szolgáltató kénytelen lesz szóba állni a leendő negyedikkel. Őszintén örülök ennek a fejleménynek, mert már elkezdtem megírni egy blogbejegyzést Patthelyzetben a mobilszolgáltatók munkacímmel. Ezt ma kitöröltem. Most már csak várni kell, hogy a potenciális jelentkezők, akik eddig csak a hangjukat hallatták - Telekom 4, Invitel, Externet stb. - leteszik-e az asztalra azt a bizonyos zsák pénzt, és megvalósítják-e a terveiket. Ha most nem teszik meg, akkor kis hazánkban valószínűleg hosszú éveig nem lesz több mint három mobilszolgáltató.

Szólj hozzá!

Nyílt forráskódú lett az Android

2008. október 21., 20:53

A Google megígérte, hogy az Android platform nyílt forráskódú lesz, amint az első ezzel felszerelt mobil a boltokban kapható lesz, és a keresőóriás nem hazudott. A T-Mobile Android HTC G1 Dream nevű készülék (húzd ki, amelyik nem tetszik) szerdától kapható az amerikai T-Mobile üzleteiben, a Google azonban máris elérhetővé tette a platform teljes foráskódját a source.android.com/download címen.

Kifejezetten örülnék, ha valaki ráültetné a rendszert az iPaq 2210-re, azonnal feltelepíteném a fiókban porosodó kütyüre. Elvégre 400 MHz-es proci van abban is, nem gyenge gép. Esetleg valaki építhetne egy ultraminimalista netbookot, Androiddal.

Az ötletet a WAP Review rövid cikkéből vettem át, ők arra számítanak, hogy az Androidot egy-két hónapon belül átültetik régebbi Symbian S60, Windows Mobile és Palm OS mobilokra.

1 hozzászólás

Színekkel támad a Samsung

2008. október 20., 22:36

Hagyományos formákkal is lehet még szépet alkotni, a Samsung például egy ragyogó, 2,6 hüvelykes AMOLED kijelzővel próbálja magára irányítani a szemgolyókat. Bár a kijelző nem óriási, a mobilban van DivX dekóder, és biztosan jól mutatnak rajta az 5 megapixeles beépített kamerával lőtt fotók is. Az i7710 típusjelű mobilon S60 oprendszer fut, és van benne hsdpa, gps, bluetooth, wifi, az 50 megabájtos beépített memóriát pedig microSD kártyával lehet elfogadható méretűvé hízlalani. Az AMOLED egyébként szerves kijelzőtechnológia, amely állítólag legküzdötte egyik csúfos gyermekbetegségét, amely miatt élettartama igen kurta volt, alig 1-2 ezer órás. A TMDisplay nevű gyártó már kifejlesztett egy 60000 órás élettartamú panelt, reméljük a Samsungé is hasonlóan tartós.  via Engadget

Szólj hozzá!

A mobilozás erősítheti a családi kapcsokat

2008. október 20., 22:22

Az internet és a mobiltelefon használata egy friss amerikai tanulmány szerint sok esetben erősíti a családi kapcsokat, írja az MTI. Az amerikaiak 60 százaléka szerint a netezés és a mobilozás nem befolyásolta a családi kapcsolatok szorosságát, 25 százalék a kapcsok erősödéséről számolt be, és csak 11 százalék érez lazulást a viszonyokban, derült ki a Pew intézet felméréséből.

A felmérés szerint a kétszülős amerikai családokban elterjedt az internet és a mobil használata, függetlenül a keresettől, képzettségtől, munkahelytől, faji vagy etnikai származástól. Az ilyen háztartások 94 százalékában legalább egy felnőtt, valamint a gyerekek 84 százaléka rendszeresen internetezik. A felnőttek 47 százalékának az a véleménye, hogy a mobilozás javított a családi kommunikáción.

Azoknak a családoknak a 42 százalékában, ahol 7-17 éves gyerekek vannak, a szülők naponta legalább egyszer gyerekükre csörögnek mobilon. A szülők 35 százaléka vonalas telefont használ, 7 százalék sms-ezik gyerekeivel.

Még szerencse, hogy senki sem a Second Life-ban beszélget a gyermekével. De vajon hányan videotelefonálnak?

Szólj hozzá!

Jön a Motorola utolsó rúgása?

2008. október 20., 21:44

Az élről a mélybe csúszott Motorola minden menő kulcsszóval megpróbálkozik, hogy az emberek felfigyeljenek rá: közösségi, androidos, érintőkijelzős és qwerty gombkészletes mobilt tervez piacra dobni. Sajnos az amerikai gyártó következő gyilkos mobilja csak 2009 második negyedévében várható, és addigra más gyártóktól annyiféle kombinációban készítenek majd közösségi, androidos, érintőkijelzős és qwerty gombkészletes mobilokat, hogy azokat szívlapáttal lehet majd a vásárlók zsebébe önteni. A Motorolának eléggé össze kell kapnia magát, ha feljebb akarja tornászni a piaci részesedését. A Businessweek cikkéből szerencsére az is kiderül, hogy a Motorola árfolyama október közepén egy penny-vel erősödött, és ami az 5,62 dolláros mélyponton nagyon szép teljesítmény. Még van remény.

Szólj hozzá!

A Vodafone rámozdul a 14,4 megabitre

2008. október 20., 11:37

Még meg sem szokhattuk a 7,2 megabites letöltési sebességet, a Vodafone máris megduplázná. A szolgáltató nem győzi kihangsúlyozni a sajtóközleményeiben, hogy mennyire elégedett a Huawei hálózati berendezéseivel, ami végülis érthető, ezek a készülékek teszik lehetővé, hogy a cég 14,4 Mbit/s-os névleges letöltési sebességre álljon át. Először persze csak laborban próbálják ki a gyorsítást, október végétől, és ha sikeres lesz a teszt, az élő hálózaton is benyomják a nitrót.

Jelenleg a Vodafone 203 magyarországi településen nyújt szélessávú elérést, ami 55 százalékos lakossági lefedettséget jelent.

5 hozzászólás

Elkészült a mobilos Firefox

2008. október 18., 11:55

Nem kell tovább várni a Firefox Mobile böngészőre, mert elkészült az alfa verziója, amely szabadon letöltheti bárki. Amennyiben van Nokia N810 táblagépe, amely ugyan nem mobiltelefon, de mégiscsak egy hordozható eszköz. Nyilván egyszerűbb volt a linuxos gépre ráültetni a böngészőt, mint valami zártabb platformra. Szimpatikus, hogy a nyílt forráskódú böngésző először egy nyílt platformon jelenik meg, nem úgy, mint a szintén ópensz Google Chrome, amely Windowson debütált. Persze hamarosan várható a Windows Mobile-ra megírt Firefox Mobile is, amelyről már lehetett látni képeket.

5 hozzászólás

Kiütést okozhat a mobiltelefon

2008. október 17., 11:36

Mobiltelefon burkolata által okozott nikkelallergiára utalhat, ha valakinek a fülén, arcán, netán az ujjbegyén piros, viszkető kiütés jelenik meg - figyelmeztet a Brit Bőrgyógyászok Szövetségének csütörtöki közleménye. Sok mobiltelefon burkolatában van nikkel-tartalmú ötvözet, ezért ha hosszasan az arcunk, fülünk bőréhez érintjük beszélgetés közben, a szakorvosok véleménye szerint úgynevezett kontakt bőrallergia alakulhat ki. Ez hasonló a fémből készült ékszerek, karórák, övcsatok által okozott dermatitiszhez. Nemrégiben Lionel Bercovitch, a Rhode Island-i Brown Egyetem munkatársa kutatócsoportjával nyolc gyártó 22 közkedvelt kézibeszélőjét vizsgálta meg, melyek közül tízben találtak nikkelt. (mti

Frissítés: Lionel Bercovitch korábbi vizsgálatáról találtam egy cikket a WEBbeteg portálon, itt felsorolják a nikkeles mobilokat.

Blackberry 8700c    Hangszóró, hátlap
Blackberry Pearl    Nem tartalmaz
Kyocera KX444    Nem tartalmaz
LG Verizon VX8300    Nem tartalmaz
Motorola L2    Márkajelzés a hangszórónál
Motorola Razr    Márkajelzés a hangszórónál
Motorola Slvr    Márkajelzés a hangszórónál
Motorola Q    Márkajelzés a hangszórónál
Motorola i580    Nem tartalmaz
Motorola i870    Nem tartalmaz
Nokia 6061    Nem tartalmaz
Nokia 6062    Nem tartalmaz
Nokia 6820    Nem tartalmaz
Nokia 6230    Nem tartalmaz
Nokia 6682    Nem tartalmaz
Palm Treo 650    Nem tartalmaz
Samsung e105    A kijelző fémkerete, menünavigációs gomb
Samsung d807    Menünavigációs gomb
Sony Ericsson W600i    Menünavigációs gomb
Sony Ericsson W810i    Menünavigációs gomb
Sony Ericsson T610    Az egész telefon, ha lekopik a festés
Sony Z520a    Nem tartalmaz
Plantronics Explorer 320 (bluetooth headset)    Nem tartalmaz

7 hozzászólás

Fizetnél, hogy vezetés közben senki ne hívjon fel?

2008. október 15., 21:01

Kanadában kifejlesztettek egy szolgáltatást, amely vezetés közben automatikusan a hangpostára irányítja a bejövő hívásokat. A szoftver érzékeli a mobil mozgását, és ez alapján dönti el, hogy a felhasználó fogadni tudja-e a hívást. Az Aegis Mobility abban reménykedik, hogy havidíjas szolgáltatásként eladhatja a megoldást.

Az alapötlet addig jó, hogy a mozgás valamilyen módon befolyásolja a mobil működését, de ez a szolgáltatás teljesen értelmetlen. Mivel buszon, vonaton ülve, vagy éppen autó utasaként is gyorsan mozgunk, muszáj beépíteni egy kapcsolót, amellyel minden utazás előtt aktiválható/deaktiválható a szolgáltatás. Ennyi erővel a júzer lehalkíthatja a mobilt, és bedobhatja a csomagtartóba, hiszen ha nem akar hívást fogadni, akkor út közben úgysem lesz rá szüksége.

Én a hsdpa-túrán inkább olyan alkalmazásnak örültem volna, amely felismeri, hogy mögöttem 1 méter követési távolságot tart egy donorjelölt motoros, lefotózza, és a képet automatikusan elküldi a rendőrség ügyeletére.

9 hozzászólás

Újpesten épít kutatóközpontot a Bonn Hungary

2008. október 15., 20:25
Több mint 2 milliárd forintból megépülő, 7 500 négyzetméter hasznos alapterületű elektrotechnikai K+F központ alapkövét rakták le Újpesten. Az egyik beruházó-építtető cég a BHE Bonn Hungary Kft., amely többek között 3G, GSM és TETRA jelismétlőket és egyéb ipari berendezéseket gyárt. Kazi Károly ügyvezető igazgató az MTI-nek elmondta, hogy az EL-TECH Center névre keresztelt épületegyüttes várhatóan 2010 tavaszára készül el. A tervek szerint a központ 8-10 technológiai cégnek ad majd otthont.
2 hozzászólás

Mobilra támadnak a gonosz hekkerek

2008. október 15., 17:46

A Georgia Tech kutatói azt állítják, hogy a mobiltelefonok hekkertámadások célpontjai lehetnek, és szerintük ezeken a készülékeken elég gyenge a védelem. Nyilván azokra a mobilokra gondolnak, amelyeken nem csak digitálisan aláírt programok futtatható, ahol nem csak a gyártó által elfogadott programok kerülhetnek be a szoftverboltba, illetve azokra a platformokra, amelyeken a szoftverek külön engedélykérés nélkül hozzáférhetnek olyan alapfunkciókhoz, mint a telefonhívás vagy az sms-küldés. Ezek a kutatók még azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a zsebkészülékek is részt vesznek majd a DDOS-támadásokban, és folyamatosan ontják majd a spameket. A fertőzött telefonok emellett emeltdíjas számokat is hívogathatnak. Mondjuk azt is megjegyezném, hogy az emelt díjas számok hívása sok szolgáltatónál alapból letiltható, és a mobilcégek gyorsan letilthatják a fertőző mobilokat. Emellett a magyar mobilozók kétharmada feltöltőkártyás, tehát ha túl gyorsan lemerül a keret, gyanakodni kezdenek majd. Szóval jöjjenek csak azok a hekkerek, sok sikert a próbálkozáshoz.

4 hozzászólás

Mobillal fizethetünk a távfűtésért

2008. október 15., 14:36

A Főtáv ügyfelei mobillal is kifizethetik a távfűtés havidíját a mo-bill elnevezésű rendszer segítségével. A rendszer egyik előnye, hogy az ügyfél maga döntheti el, hogy melyik napon fizeti be a díjat, és ehhez nem kell a postán sorban állnia. A Hedz Kft. által kifejlesztett szolgáltatás bármely mobilszolgáltató hálózatából, bármely hazai banknál vezetett bankszámlával igénybe vehető.

Új számla érkezését a mo-bill alapesetben sms-ben jelzi, amelyre kattintva előkerülnek a számla részletes adatai. Itt az ügyfél azonnal kifizetheti a díjat, vagy megadhat egy fizetési határidőt. A fizetendő összeget az ügyfél bankszámlájáról utalják át a szolgáltató számlájára, és a Hedz sajtóközleménye szerint az ügyfélnek minden tranzakciót jóvá kell hagynia. A mobilos rendszer használatához ki kell tölteni egy regisztrációs űrlapot, amelyet a Főtávhoz kell eljuttatni .

A szolgáltatás költsége megegyezik egy banki csoportos beszedés díjával, ami számos banknál ingyenes. A mo-bill használatának is van költsége: az sms használata esetén alapdíjas sms-t kell kifizetni, de olcsóbb a wap (mobilinternet) használata, főleg ha az ügyfélnek már van valamilyen adatcsomagja.

4 hozzászólás

Hetvenmillió navigációs mobil lesz 2014-re

2008. október 10., 21:06

A Berg Insight szerint a mobiltelefonnal navigálók száma 2014-re eléri a hetvenmilliót, a svéd kutatócég legalábbis ezt számolta ki a növekedési rátából. Jelenleg 16 millióan navigálnak mobillal, az előfizetésekből és hirdetésekből befolyó bevétel pedig körülbelül 177 millió euró. A bevétel hét év múlva 597 millió euró lesz. André Malm elemző szerint az iparág komoly kihívás előtt áll, mert a felhasználók többsége csak az ingyenes tesztidőszakban használja a szolgáltatást. Valahogyan meg kell győzniük az embereket, hogy váljanak fizető ügyféllé. Ehhez azonban megbízható szolgáltatás kell, amely nem lesz használhatatlan, ha nincs szélessávú lefedettség.

1 hozzászólás

Olcsó lesz az egyik LG

2008. október 10., 16:40

A gazdasági válság megfertőzte az LG marketingeseit, derült ki a cég pénteki sajtóközleményéből. Az írás szerint jövőre megjelenik egy nagyon olcsó érintőkijelzős okostelefon, az LG KP500. Persze benne lesz minden vonzó technológia, meg állítólag könnyen kezelhető lesz, mégis kíméli majd a pénztárcát. Mennyire kíméli? Nos, a lényeget kihagyták a közleményből, magyar árat majd 2009-ben mondanak, amikor a készülék hazánkban is megjelenik. Google jóbarátunk 300 és 700 dollár közé helyezi a mobilt, szóval az LG még az olcsó szó pontosabb definíciójával is adósunk.

 

2 hozzászólás

Még mindig a Motorola V3 az élen

2008. október 9., 07:20

Jönnek-mennek az okostelefonok, az új funkciók, a meglepő szövegbeviteli módszerek, ehhez képest az amerikai piacon még mindig egy őskövület, a Motorola RAZR V3-as a legsikeresebb mobil. A penge két és fél éve jelent meg, ami a telefonok között egy örökkévalóságnak tűnik, de még mindig nagyon sikeres, sőt, mostanra az eladott darabszám elérte az ötvenmilliót. A Top 5 többi helyezettje már közel sem ilyen meglepő, ha csak azért nem, mert ezeknek látszólag semmi közül a V3-ashoz: drága okostelefonok következnek. Az ezüstérem az iPhone-é, a bronz a BlackBerry Curve mobilé lett, majd jön az LG Chocolate, végül a BlackBerry Pearl.

16 hozzászólás

Heteken belül itt a mobilos Firefox

2008. október 7., 22:08

John Lilly, a Mozilla vezérigazgatója arról beszélt egy interjúban, hogy a Mobile Firefox alfa verziója heteken belül megjelenik. Az alapítvány körülbelül egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy mobilos böngésző kifejlesztésén dolgozik. Sajnos az alfa megjelenése után még számos béta és RC verziót kell bemutatni, és alaposan letesztelni, mire megjelenhet a végső változat. Legalább tudjuk, hogy a Mozilla jó úton halad.

1 hozzászólás

Készülhetünk az iPhone szétszedésére

2008. október 7., 21:42

Az Európai Unió azt szeretné, hogy az összes elektronikai kütyü szétszedhető legyen, de épp csak annyira, hogy a felhasználók bármikor kicserélhessék az akkut. A tervek szerint nem feltétlenül kell olyan borítást tervezni, amely puszta kézzel is kinyitható, és amilyen a mobilok többségén van. Bőven elegendő, ha egy-két csavar kitekerése után lepattintható a borítás. Persze az iPhone alján ott van két kis csavar, de azokat akkor sem merném kicsavarni, ha kényszerítenének rá.

 

6 hozzászólás

GPS és 3G ötezer forintért

2008. október 6., 22:13

A legjobb hírek akkor jelennek meg, amikor a blogger nyaralni megy, úgyhogy most jön egy kis korrepetálás mobilizációból. Vagy -izmusból. Bocs, a címben szereplő figyelemfelkeltőt a legvégére raktam.

- A Vodafone költségplafont vezet be az üzleti díjcsomagoknál, ami annyit jelent, hogy az október 1. és december 31. között kötött előfizetések esetén a vállalat mostantól – havidíjjal együtt - maximum nettó 12 000 Ft-ot számláz a belföldi adatforgalom után. nagy kár, hogy csak az üzleti előfizetőknek adnak ilyen előnyt, nyilván a gyermeküket mobilinternettel kényeztető szülők is örülnének egy ilyen költségpofonnak. Azaz plafonnak. Egyébként a Vodafone szélessávú hálózata már 195 magyarországi településen érhető el.

- Egyébként a Vodafone október 1-től az Internet 1GB, 5GB, 10GB és Internet Szabadon új előfizetésekat fél áron kínálja, 6 hónapig. Ennek megfelelően például az 1GB-os csomag havidíja fél évig csak 1500 Ft. A cég az első hónapban korlátlan adatfelhasználást biztosít az 1GB-os és 5GB-os csomagoknál, hogy a felhasználók megtapasztalhassák, mekkora az átlagos internetes forgalmuk.

- Nagyon fontos a Pannon múlt heti bejelentése, miszerint az 500 megabájtos díjcsomagjuk 2008. szeptember 23. és 2009. január 31. között 30 napos visszavételi garanciával vásárolható meg. Magyarán aki az adatátviteli eszközt sérülésmentesen, eredeti csomagolásával a Pannonhoz visszajuttatja, annak csak az első hónap havidíját (plusz 500 megán felüli adatforgalom díját) kell kifizetnie, és megszüntetheti az előfizetői szerződést. A Pannon azt mondja, hogy 341 településen van szélessávú hálózata.

- A Nokia első komolyabb érintőkijelzős próbálkozásáról, az XpressMusic 5800-ról írtak a kollégák, csakhogy nem a Cellanaplót gazdagították a hírrel, hanem a techrovatot, meg is kapták a magukét. A hivatalos bemutató 14-én lesz, aki már szerzett készüléket feltétlenül szóljon, hogy hamarabb írhassak egy beszámolót!

 - Az Apple visszavonta korábbi elmebeteg korlátozását, miszerint a fejlesztőknek titoktartási nyilatkoztat kellett aláírniuk. Mostantól azonban megbeszélhetik egymással, hogy miként nem érdemes szoftvert írniuk az iPhone-ra, és miként érdemes. Ettől lesznek jobbak a programok, nem az Apple paranoiájától.

- Amerikában dúl az árverseny, az AT&T 29 dollárért, azaz alig több mint ötezer forintért ad az ügyfeleinek GPS-szel és a 3G-vel felszerelt Pantech telefont, amely microSD kártyáról mp3-akat is lejátszik (és Napster zeneboltból lehet letölteni vele). Nekünk még várnunk kell, hogy ilyen olcsón kapjunk extra szolgáltatásokat.

Szólj hozzá!

Androidra és Nokiára fejleszt a Visa

2008. szeptember 26., 17:08

A Visa szeretne megjelenni a mobiltelefonokon, és ehhez rögtön két partnert választott magának: a Google Android platformját, valamint a Nokiát. A döntés érthető, amikor üzletről van szó, nem szép kezelőfelületre van szükség. Valószínűleg többet nyom a latba a volumen, a potenciális felhasználók tömege, amiben a Nokia a világelső, és a fejlesztésnél nem utolsó szempont a platform nyíltsága, amit az Android biztosít. Illetve hamarosan a Nokia-féle Symbian is, amely hamarosan nyílt forráskódú lesz.

A T-Mobile G1 (HTC Dream) és a többi androidos készülék leendő tulajdonosai az év végén tölthetik majd le a Visa alkalmazását, amelyben három funkciót valósítnak meg: lesz figyelmeztetés, ajánlatok és egy lokátor. A figyelmeztető a számláról leemelt összegről értesíti a júzert, tehát úgy működik, mint a hazánkban oly népszerű sms-értesítő. Az ajánló és a lokátor segítségével a júzer célzott ajánlatokat kaphat a korábbi vásárlásai alapján, és a mobil segít megtalálni a közeli boltokat vagy ATM-eket. Természetesen a vásárló dönti el, hogy melyik szolgáltatást akarja igénybe venni. Először az USA-ban lesznek elérhetőek.

A Nokiával fejlettebb szolgáltatást vezetne be a Visa, az NFC-olvasóval felszerelt 6212 classic készülékbe építene chipes fizetőrendszert. A felhasználók bankkártyaként használhatják majd a mobiljukat, fizethetnek vele, átutalhatnak, és persze ők is kaphatnak értesítőket. Az NFC úgy működik, mint a céges belépőkártyák, de a chip nem a belépéshez szükséges kódot tárolja, hanem a banki azonosítót. A szolgáltatás hátulütője, hogy a kereskedőknek először új POS-terminálokat kell szerezniük, hogy használni tudják.

Jelenleg Kínában kaphatóak a Nokia NFC-s készülékei, de azokkal nem vásárolnak, hanem információkat töltenek le. Például a beolvasott RFID-címkékkel azonosíthatóak az eredeti Nokia-akkuk, és megnézhető, hogy milyen készülékkel kompatibilisek.

2 hozzászólás

Számítógépen terjeszkedik a Vodafone

2008. szeptember 26., 12:46

A Vodafone szeptember 8-án elindított zeneboltja, amely most csak mobilról elérhető, októbertől az interneten is hozzáférést biztosít a zenékhez. Az internetes verziót eleinte csak a Vodafone live! oldalain előfizető ügyfelek használhatják majd, ők egy havidíjért kapnak pc-s és mobilos hozzáférést.

Szólj hozzá!

Év végére 4 milliárd mobilozó lesz

2008. szeptember 25., 20:45

A mobilozók száma idén év végére eléri a négymilliárdot, jelentette be Hamadoun Touré, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) főtitkára csütörtökön New Yorkban. Az előfizetések száma az utóbbi 8 évben évente 25 százalékkal emelkedett. Míg a mobiltelefonok elterjedtségi mutatója 2000-ben csak 12 százalék volt, 2008 végére már meghaladja a 60 százalékot.

Az ITU főtitkárának értékelése szerint a 4 milliárd előfizetés révén lehetővé válik, hogy az egész világ részesülhessen az információs és kommunikációs technológia előnyeiből. A legnagyobb arányú növekedést a gyorsan fejlődő országokban rögzítették, például Brazíliában, Oroszországban, Indiában és Kínában; csak ebben a négy országban az év végére 1,3 milliárd mobil-előfizető lesz.

Touré szerint a mobiltelefon elterjedtségnek ez a szintje katalizátorként hat a Milleniumi Fejlesztési Célok elérésében, amelyek az alábbiak:

1. Véget vetni a súlyos szegénységnek és éhínségnek
2. Mindenkinek alapfokú oktatást biztosítani
3. Előmozdítani a nemek közti egyenlőséget, segíteni a nők felemelkedését
4. Csökkenteni a gyermekhalandóságot
5. Javítani az anyai egészségügyet
6. Küzdeni az AIDS, a malária és más betegségek ellen
7. Biztosítani a környezeti fenntarthatóságot
8. A fejlesztések érdekében globális partnerséget építeni ki

Bővebben itt.

Szólj hozzá!