Friss kommentek

Inforádió

Elindult a Nokia N900 szoftverboltja

2010. január 14., 14:01 Módosítva: 2010-01-29 12:15:58
0

Hónapokkal a Nokia N900 megjelenése után elindult a hozzá tartozó online szoftverbolt is. Az Ovi Store kínálata egyelőre szerény, és a profi júzerek enélkül is találtak friss szoftvereket.

November óta fölöslegesen foglalta a helyet az N900 interfészén az Ovi Store ikonja, mert az nem az online szoftverboltra, hanem egy "hamarosan jön" üzenetre mutatott. A hét elején azonban érkezett egy szoftverfrissítés, és szerdán megjelent a link mögött az Ovi Store béta változata.

Nem számoltam össze, de legfeljebb néhány tucat program, kép, videó és egyéb tartalom lehet a bolt kínálatában. A bolt interfésze ugyanolyan, mint a Symbianon, és letölteni is ugyanúgy lehet: be kell jelentkezni a Ovi.com-os júzernévvel és jelszóval. Az Index.hu wifijére csatlakozó mobillal pillanatok alatt tudtam egyik menüpontról a másikra lépni, és programokat letölteni.

Két hónapig volt nálam az N900, és nem nehéz összegezni a tapasztalatokat. Különféle androidos mobilok is voltak nálam összesen két hónapot, és több mint egy éve van iPhone 3G-m. A Nokia N900 az egyetlen, amelynek a működése a számítógépre emlékeztet. A megállapítás nem feltétlenül pozitív, mert sokan kevesebb szolgáltatást és kevesebb nyűgöt várnak egy olyan eszköztől, ami alapvetően telefonálásra való.

Az N900 egyik legfőbb előnye, hogy Linux fut rajta. És mint minden rendes Linuxra, erre is fel lehet telepíteni korai fázisban lévő programokat, amivel a fejlesztő is még csak kísérletezik. Például van torrentkliens, a böngészője pedig bármilyen fájlt letölt, nemcsak azokat, amiket a gyártó engedélyezett. Otthagyhattam a készüléket éjszakára, hogy mentse le nekem - wifin, otthoni hálózaton - az OpenSuse Moblin Linux telepítőjét. Reggelre ott is volt az N900-on az 1,4 gigabájtos fájl.

Már az Ovi Store megjelenése előtt rengeteg programot letöltöttem a mobilra, a Maemo Linux telepítőforrásaiban olyan programok voltak az N900-ra, mint az OpenArena nevű Quake-klón, támogatás az MSN-csevegőhálózathoz, illesztőprogram bluetooth egérhez és billentyűzethez. Nagy részük az átlagos júzert nem érdekli, hogy aki egy kicsit is otthonosan mozog a Linuxon, sok érdekes programot talál magának.

Az Ovi Store megjelenése azt jelenti, hogy elkészült a Nokia szűrője, ami jól el lehet választani a Linux-rajongóknak szánt programokat a tömegpiacra szánt programoktól. Az utóbbi halmazba csak a végleges, jobb minőségű programok kerülhetnek be. Már csak azt kell elérni valahogy, hogy a bolt kínálatában ne több tucat, hanem több ezer program legyen.

Fogyóznak az áramzabáló mobilhálózatok

2010. január 13., 15:27 Módosítva: 2010-02-24 14:10:02
0

Az Alcatel-Lucenthez tartozó Bell Labs kutatóközpont megalapította a Green Touch nevű konzorciumot, amelyhez hálózati és számítástechnikai eszközöket gyártó cégek csatlakozhatnak. Fő céljuk, hogy közösen dolgozzanak ki fogyasztáscsökkentő módszereket. Első körben 2015-ig 99,9 százalékkal csökkenteni akarják a globális telefonhálózatok energiahasználatát.

Most a telefonhálózatok, az internet és a mobilhálózatok összesen 300 millió tonna szén-dioxid kibocsátásért felelősek, ami ötvenmillió autó kibocsátásával egyenértékű. A fejlődő országokban, például Indiában és Kínában robbanásszerűen fejlődik a távközlés, a lakosság egyre nagyobb részének van internetelérése és mobilja. A fejlett országokban is nő az internetes forgalom, és többek közt a 3D TV elterjedése miatt megnő az egy főre jutó áramigény.

A Bell Labs többek közt Claude Shannon egyik elmélete alapján próbál kifejleszteni kis fogyasztású hálózatokat. Most az optikai és a rádiós hálózatok is erős jel sugárzásával gondoskodnak arról, hogy célba érjenek a hívások és az üzenetek. Ezzel szemben Shannon elmélete arról szól, hogy megfelelő kódolással a zajosabb, kis áramfogyasztású  csatornákon is jól lehet kommunikálni.

A Green Touch konzorciumhoz az AT&T, a China Mobile és a Telefonica szolgáltatók, a Samsung, a Freescale, és egyetemek is csatlakoztak. Mindenki más-más feladatot vállalt: a Samsung például a kijelzők és a memóriák fogyasztását, a melbourne-i egyetem a készenléti állapotban való áramfogyasztást csökkentenék, az MIT kutatói pedig az adatok útvonalát szabályoznák. Fontos, hogy más cégek is csatlakozzanak a kezdeményezéshez, hiszen a Nokia Siemens Networks és az Ericcson, az iparág vezető gyártócégei is sok fejlesztésükkel csökkentik a hálózatok fogyasztását.

Sok mobilgyártó próbálja megváltoztatni a felhasználói szokásokat. A Nokia új mobiljai például szólnak, hogy húzzuk ki a töltőt a konnektorból. Az Android operációs rendszer pedig részletesen közli, hogy a felhasználó milyen tevékenységgel merítette le az akkuját, így könnyebb megtalálni azt a beállítást, ami megnöveli a mobil üzemidejét.

Késik a Windows Mobile 7?

2010. január 12., 17:21 Módosítva: 2010-01-19 12:27:10
0

Nemrég jelent meg a Windows Mobile 6.5, de a Microsoft elismerte, hogy ennél komolyabb frissítésre lenne szükség. Korábbi hírek még arról szóltak, hogy a barcelonai mobilkiállításon debütál a Windows Mobile 7, de a legfrissebb hírek szerint 2011-re halasztotta a bemutatót.

Most mindenhol a Google Androidja van műsoron, elemzők szerint ez lesz az év slágere. A gyártók még csak most kezdik bevezetni a készülékeiken a Linuxra épülő operációs rendszert, ami főleg azért népszerű, mert ingyenes.

Eredetileg úgy volt, hogy a Windows Mobile 7 még 2009-ben megjelenik, majd a Microsoft 2010-re tolta a bevezetést, a nagy változtatásokra hivatkozva. Később azonban már olyan pletykák is megjelentek, hogy a Microsoft hagyja veszni az egész Windows Mobile platformot.

Múlt héten a CES-en szó sem volt a Windows Mobile 7-ről, sőt, a Microsoft és partnerei által bemutatott hordozható kütyükön a Windowsnak nem a mobilos verziója futott, hanem a pc-s Windows 7. Ugyanezek a cégek a kevésbé erős hardvereikre Androidot raktak.

Piackutatások szerint a Windows Mobile részesedése egyre csökken, miközben az Apple iPhone, a RIM BlackBerry és a már említett Android hónapról hónapra előre tör. Ha a Microsoft valóban elhalasztja a Windows Mobile 7 megjelenését, azzal csökkenti a rendszer körül a felhajtást, és elveszti a rajongók meg a gyártók érdeklődését.

A Microsoft még adott ki hivatalos közleményt a mobilos rendszer érkezéséről, úgyhogy a rajongók reménykedhetnek, talán lesz valami újdonság Barcelonában.

Panaszkodnak a Google mobiljára

2010. január 12., 12:10 Módosítva: 2010-01-14 10:28:56
0

A Google által szupertelefonnak nevezett Nexus One bemutatóján hatalmas volt a felhajtás, mindenki azt hangoztatta, hogy ez nem csak egy új okostelefon, és nem is csupán egy új androidos mobil. Ez az első Google-mobil, sőt ezen futott először az Android 2.1-es verziója, és az USA-ban újdonságként hatott, hogy a gyártó a saját boltjában dobja piacra a mobilt.

A bemutató után feléledtek a Google-fanok, akik az Apple hűséges követőihez hasonlóan minden kritikát megtámadtak. Aztán megjelentek azok a felhasználók és fejlesztők is, akiknek a Nexus One megvásárlása nem okozott végtelen örömöt.

Sokak szerint a Nexus One nem kezeli hibátlanul 3G-s kapcsolatokat. Néhányan egyáltalán nem tudtak 3G-re csatlakozni, másoknál a 3G és az EDGE között ugrált a készülék. Ez viszont csak a kisebb gond, sokkal többen panaszkodtak a hibaelhárításra. A júzerek nem tudták, hogy kihez forduljanak tanácsért: a mobilkereskedővé vált Google, vagy pedig a szolgáltató oldja meg a problémákat?

A Google csak emailben fogad panaszokat, és két napon belül igér választ. Egy felhasználó szerint a T-Mobile USA – a Nexus One első hivatalos forgalmazója – ügyfélszolgálatosa azzal zavarta el, hogy nem kaptak semmilyen terméktámogatási dokumentációt a Google-től.

Pénz a szoftverben

Egy ideig a fejlesztők is panaszkodtak, mert a Nexus One bemutatójára nem készültek el az új Android 2.1-es platformhoz való eszközök. Ezt a hiányosságot a Google azóta pótolta, megjelent a 2.1-es fejlesztői csomag, az SDK.

Mindenesetre látszik, hogy a Google másképp gondolkozik a szoftverekről, mint az Apple. Mindegyik új iPhone bemutatóján az Apple legjobb szoftverfejlesztő partnerei mutathatják meg, hogy milyen újdonságokat találtak ki a legfrissebb készülékre. A Google ezzel szemben titkolózott, és magára akarta irányítani a figyelmet.

Szakértők szerint az alkalmazásokon múlik a mobilplatformok sikere, és az Android Market online szoftverkereskedés még húszezer elérhető szoftverrel is messze elmarad az Apple App Store több mint százezres kínálatától. Meglepő a különbség, hiszen az Apple-nél minden program szigorú engedélyezési procedúrán megy át, az Android Marketre szabadabban lehet programokat feltölteni.

Ennek a szabadságnak azonban más hátrányai is vannak: a Computerworld arról ír, hogy december végén egy banki adatokat lopó program jelent meg. A BayPort Credit Union ügyfeleit támadó szoftver azt hazudta, hogy megkönnyíti a bankba való bejelentkezést. A gyanú szerint a szoftver készítői ugyanúgy csak a belépési adatokat akarták lenyúlni, mint akik a Erste, az OTP és más bankok nevében küldenek hamis emaileket.

A Google törölte a BayPortot támadó programot, de vagy ötven hasonló program van az Android Marketen. Az informatikai biztonsággal foglalkozó cégek még nem elemezték a szoftver kódját, ezért nem biztosak abban, hogy kártékony. A szakértők azonban úgy vélik, meg fognak jelenni a kártékony programok az Androidon.

Összetörték az összetörhetetlen telefont

2010. január 11., 15:55 Módosítva: 2010-07-29 17:08:01
17

A kaliforniai Sonim cég a túlélőtelefonokra specializálódott, készülékei vízállóak, ütésállóak, és 1500 óráig bírják egy feltöltéssel, ha nem telefonálunk sokat (ha igen, 18 óra beszélgetést szolgál ki az akku). Elsősorban veszélyes üzemben dolgozóknak és hegymászóknak ajánlják őket, és a CES-en mutatták be a legújabb modelljüket, az XP3 Quest Prot.

A bemutató kicsit félresikerült amikor a BBC riportere a kamerák előtt próbálta demonstrálni a telefon elpusztíthatatlanságát. Miközben a cég marketingese azt ecsetelte, hogy a mobil órákat kibír a víz alatt, le lehet ejteni tíz emelet magasból, vagy akár egy szöget beverni vele, Dan Simmons a BBC Click című magazinjának műsorvezetője fél perc alatt betörte a törhetetlen telefon képernyőjét, amiért – udvarias brit lévén – hosszasan bocsánatot is kért.

A Sonim illetékesei azt ígérik, hogy aki Danhez hasonlóan elbánik a telefonnal, ingyekap egy másikat, míg tart a három éves garancia.

Mobilokra támad az Intel

2010. január 11., 12:08 Módosítva: 2010-01-11 12:25:23
0

Paul Ottelini, az Intel vezérigazgatója is beszélt a cég mobilpiaci terveiről, és megmutatta a CES közönségének az LG GW990 mobilt, amiben kis fogyasztású Atom processzor van, az 5 hüvelykes kijelző felbontása 1024x480 pixel, az operációs rendszere pedig Moblin Linux 2.1, amit bárki kipróbálhat a netbookján.

A látványos, de igen felszínes bemutató után a Cnet testközelből is megnézte a mobilt (videó is van a Cneten). Az informatikai portál tudósítója szerint meglepően kiforrott a rendszer ahhoz képest, hogy csak 2010 második felében dobják piacra. A GW990-en a Moblin Linuxot kiegészítették az LG látványos S-Class interfészével. A mobil nagyfelbontású (720p) videókat is lejátszik, és ráköthető a tévére.

gw990.PNG

Nyáron már tudni lehetett, hogy megjelenik az Intel új mobilos processzora, ami más, mint a netbookokban lévő Atom processzorok. A mobilos csip a Moorestown-családba tartozik, és sokkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a szokványos Atomok. A nagyfelbontású videókat lejátszásakor körülbelül negyedannyi energiát fogyaszt a Moorestown. A processzor képes arra, hogy ideiglenesen kikapcsolja a nem használt részeit, pont úgy, mint amikor a lakásunkban csak a szükséges lámpákat kapcsoljuk fel, és nem az összeset.

A jövővel kapcsolatban annyit érdemes még megjegyezni, hogy az Intel nemcsak az LG-vel dolgozik együtt a Moorestown bevezetésén, hanem a Nokiával is. A finn gyártónak is van egy zsebszámítógépe, az N900, amin Maemo Linux fut. A kiegészítő szoftvereket készítő programozók munkája egyszerűbb lehet az Intel processzorával, mert a meglévő linuxos programok is Intel architektúrára készültek.

Mobillal irányítható az autó és a helikopter

2010. január 8., 13:14 Módosítva: 2010-01-08 15:29:44
0

Tucatnyi új okostelefont és mobilos szolgáltatást mutattak be Las Vegasban, és nem a Google az egyetlen, aki Androidot futtat a mobilján. A legmenőbb telefonok elindítják az autót, és körbevisznek egy játékhelikoptert a szobán.

Miután kihevertük a Nexus One által okozott óriási meglepetést, érdemes megnézni, hogy a Google hol máshol hagyta ott a kézjegyét Las Vegasban, a világ legnagyobb elektronikai kiállításán. Az Android operációs rendszert ugyanis nem csak a Google használja, hanem még tucatnyi másik cég, és nem is csak mobiltelefonokon.

Az amerikai AT&T mobilszolgáltató például azt jelentette be, hogy öt új androidos mobilt vesz fel a kínálatába, ezek közt van egy Motorola, egy Dell, és néhány HTC.

A MIPS Technologies nevű cég egy Androidot futtató IPTV set top box prototípusát mutatta be, ami igazán távol áll a mobilok világától. A Dell és a HP nem okozott akkora meglepetést, ők egy androidos táblagép és egy laptopszerű eszköz koncepciójával álltak elő.

Jöjjenek a telefonok

A Motorola Backflip androidos mobiljában van a legtöbb új ötlet. Ebbe is ugyanazok az összetevők kerültek, mint a legtöbb mai okostelefonba: van benne, wifi, bluetooth, gps, 2 gigabájtos belső memória, 5 megapixeles kamera. A rajta futó Android csak 1.5-ös verzió, de később a legfrissebb 2.1-esre frissíthető. Ez fut a Nexus One-on is. Az igazi újítás az Androidon kívül van: a qwerty gombkészlet nem a kijelzővel szemben van, hanem a mobil hátán.

A Motorola azt mondja, hogy a gombok elég strapabírók, nem mennek tönkre attól, hogy ráállítják a mobilt. Amikor pedig teljesen szétnyitják a készüléket, pont kézre esnek a gombok, legalábbis a fotókból ez derül ki.

Emellett van egy tapipad is a mobilon, olyasmi, mint laptopokon, de ez sem szokványos helyre került: a Backflip hátoldalán van, és a mobil nyitott állapotában aktív. Érdekes lehet úgy kezelni egy mobilt, hogy a júzer nem látja a saját ujjait. Persze a 3,1 hüvelykes érintőkijelzőt is használhatják, akik a szokványosabb módszert kedvelik.

Androidot futtat a Lenovo új okostelefonja, a Kínában piacra dobott LePhone is. Kijelzője 3,7 hüvelykes, 480x800 pixel felbontású, és a processzora ugyanúgy 1 GHz-es Snapdragon, mint ami a Nexus One-t hajtja. Teljesen egyedi az interfésze, beleintegrálták a Twittert és a Facebookot, és a kizáróleg érintőkijelzővel ellátott mobilra külső billentyűzet csatolható.

Droidmentes élet

A BlackBerry okostelefonjaira egy Viper SmartStart nevű szoftver jelent meg, amivel a tulajdonos kinyithatja az autója ajtaját, elindíthatja a pánikszirénát, sőt még gyújtást is bekapcsolja. A programmal több autó kezelhető, és többszintű védelem gondoskodik arról, hogy egy lopott telefonnal a tolvajok ne tudják elvinni a kocsikat is. A szoftver ingyenes, de az autóba építendő eszközök 50-100 ezer forintba kerülnek, attól függően, hogy van-e már az autóban hagyományos Viper távirányító, vagy nincs.

Az iPhone segítségével egy játék helikoptert lehet irányítani. A beépített Linuxszal vezérelt négyrotoros gép wifin fogadja a jeleket, és a kamerájával felvett fotókat el tudja küldeni a távirányítóra. Gyártója, a Parrot, a CES-en közzétette a gép forráskódját, így bárki írhat vezérlő szoftvert. Az idén megjelenő játék árát még nem közölte a gyártó.

Érdekes kiegészítő a WiPower drótnélküli töltője, ami pont úgy néz ki, mint egy egéralátét. Az integrált adapterrel felszerelt mobilokat, zenelejátszókat és kamerákat csak rá kell rakni a lapra, hogy feltöltődjenek. Az indukciós töltő alkalmazkodik a ráhelyezett eszközökhöz, és mindegyiknek annyi energiát küld, amennyire szükségük van - a kameráknak többet, az mp3-lejátszóknak kevesebbet.

Az USA-ban a digitális tévécsatornák sikeres bevezetése után már a mobillal fogható tévécsatornák bevezetésére készülnek, és a CES-en megjelentek az ehhez szükséges kiegészítől. Egy Tivit nevű átjátszó azokra a mobilokra és laptopokra is eljuttatja a tévécsatornákat, amelyekben nincs tévétuner. Az eszköz a saját antennájával fogja a jelet, és wifin továbbítja a műsorokat. Blackberry, iPhone és Windowst futtató pc-k köthetők össze a 90-120 dolláros Tivittel.

Lefelé bővít a HTC, felfelé a Palm

A tajvani cég - a Nexus One és számos más androidos mobil gyártója - bemutatta a HTC Smart nevű készülékét, amelynek a kezelőfelülete olyan, mint ami a cég okostelefonjain van. Ebben az olcsó készülékben azonban nem Android van, hanem a középkategóriás mobilokon elterjedt BREW platform. A processzora 300MHz-es, érintőkijelzője 2,8 hüvelykes, és microSD memóriakártyával bővíthető.

Két újítást jelentett be a Palm - a Pre új változatában a Pre Plusban megduplázták a memóriát 16 gigabájtra, és alapból mellékelik hozzá az indukciós töltőhöz tartozó adaptert, amit eddig kiegészítőként lehetett megvenni. A Pixi Plus-t pedig wifivel egészítették ki.

Kezünkben a Nexus One

2010. január 7., 20:11 Módosítva: 2010-01-08 10:14:25
0

Nagyjából mindent leírtunk már arról, hogy mire képes a Google Nexus One, de most tíz percig testközelből megvizsgálhattam egy ismerősöm példányát. Amiről tilos volt fotókat vagy videókat készíteni.

Sok minden hiányzik ahhoz, hogy a Nexus One legyen a kommunikáció forradalma. A készülék belső tulajdonságairól már mindent megírtam, de egy mobiltelefonnál nem csak a tudás számít. Legalább ilyen fontos a külső, hiszen a nyugat-európaiak egy-másfél éven át, a keletebbre élők két vagy több éven át ugyanazt húzzák elő a zsebükből, ha mobilozni akarnak. Amíg le nem cserélik jobbra, szebbre.

nexusone

A Nexus One üzleties külsőt kapott, unalmasan kimért, mint egy hétköznapi öltöny. De legalább jó anyagokból készült, jó a tapintása, a tenyérbe simul. Ugyanolyan élvezetes a kézbe venni, mint egyik fő riválisát, az iPhone-t. Viszont pont úgy néz ki, mint egy kavics, amit felkapunk a Duna partján, és jó messzire elhajítjuk. Ízlésen persze lehet vitatkozni, nekem jobban bejött a HTC Hero szögletessége, az legalább jellegzetes. A Nexus One már egy sima metálkék fényezéssel is jelenség lenne, magára vonná a figyelmet.

Ugyanakkor nem volt igazuk azoknak a külföldi tesztelőknek, akik szerint a kijelző alatti gombok használata nehézkes. A Nexus One-nal együtt legalább hat androidos mobil volt eddig a kezemben, és szerintem azok a gombok pont jó helyen vannak, pont eléggé érzékenyek. Hamar rááll az ember keze, hogy mikor hová kell nyomni.

Ilyen rövid idő alatt a Nexus One rendszeréről és a kiegészítő szoftverek működéséről keveset tudtam meg. A menü gyorsan reagál, és amikor kikapcsoltam az animációkat, akkor még gyorsabban reagált. A hangfelismerő - ami angolul ért, magyarul nem - felismerte azt a szót, hogy Google, és kicsit zavaró volt, hogy a képgaléria elfoglalja a teljes kijelzőt, azaz eltűnt az Androidra jellemző felső információs sáv.

Videók a Nexus One-ról a YouTube-on.

Képek a Nexus One-ról a Flickr-en.

Ennél többet csak akkor írhatok, amikor végre megérkezik a saját tesztkészülékünk. Hamarosan újra jelentkezünk.

Nem csinált forradalmat a Nexus One

2010. január 6., 11:25 Módosítva: 2010-01-14 10:28:56
2

Igazán kiváló okostelefont készített a Google, ennek megállapításához elég megnézni a készülék leírását. Aztán érdemes megnézni a HTC HD2 leírását is, és hogy ki gyártotta le a Nexus One készüléket. Ha a Google logója van egy dobozra nyomtatva, attól mindenki felizgul?

Félre ne értsenek, a Google Nexus One nagyon fontos készülék, sőt, az amerikai újságírók tudósítása szerint ez most a legjobb okostelefon, amin Android operációs rendszer fut. Ők pedig igazán tudhatják, mert náluk vezették be korábbi csúcstartót, a Motorola Droidot is. Viszont a mobil jelentőségét sokan eltúlozzák, attól még nem történt forradalom, hogy a dobozra a Google logója került.

A vas

A Nexus One egyik nagy előnye a rivális okostelefonokhoz képest, hogy rettenetesen erős a hardvere. Ezt viszont pofátlanság lenne a Google-nek tulajdonítani. Az okostelefonok fejlesztésében nem a Google csinál forradalmat, hanem a HTC, ugyanis ez a tajvani cég gyártja a Nexus One-t, és emellett még a legtöbb kiváló androidos készüléket is.

nexusone

Ezek megjelenési sorrendben a T-Mobile G1, a HTC Magic, és a HTC Hero. A Google és a HTC szoros együttműködéséről a Wired.com írt egy kiváló cikket. Ebből kiderül, hogy a HTC három évvel az első androidos mobil megjelenése előtt mérnököket és kutatókat bízott meg azza, hogy létrehozzák a vadonatúj Androiddal jól működő hardvert.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a HTC hónapokkal ezelőtt piacra dobta a HD2 nevű mobilját, amely szinte pontosan megegyezik a Nexus One-nal. (Összehasonlító táblázat a GSMArena.com-on.) Mindkét mobilban ugyanolyan 1 GHz-es Snapdragon processzor van, ami tapasztalatom szerint még az Androidnál elavultabb Windows Mobile oprendszert is jól használhatóvá teszi. Ami szintén javarészt a HTC-nek köszönhető, hiszen a tajvani cég készített használható interfészt a HD2-nek.

Egy kezemen meg tudom számolni a két készülék közti hardveres különbségeket: a Nexus One kijelzőjének az átlója másfél centiméterrel rövidebb, viszont a Nexus One az LCD helyett a színesebb és szebb képet adó AMOLED technológiát használja. Vannak apróbb eltérések a RAM méretében, a kamera felbontásában, és a Nexus One wifije már támogatja a gyorsabb, 802.11n nevű szabványt.

Noha a Nexus One akkuja nagyobb kapacitású, mint a HD2-é, a Google mobiljának rövidebb a készenléti ideje. Ez részben amiatt van, hogy az Android szinte folyamatosan használja a mobilinternetet, ami hamar elfogyasztja a rendelkezésre álló energiát. A TechCruch azt írja, érdemes a mobillal a konnektor közelében maradni, mert intenzív használattal akár másfél óra alatt is lemeríthető.

A szoftver

A Google innovációja a szoftverek kódjában van, a Nexus One ugyanis az óriáscég által kifejlesztett Androidot futtatja, annak is a legújabb, 2.1-es verzióját. Sajnos a készüléket hetek óta tesztelő amerikai újságírók ezen a területen is olyan újítást emelnek ki, ami Magyarországon momentán fabatkát sem ér. A Nexus One-ba mélyen beépítették a Google Voice nevű telefonszolgáltatást, ami hazánkban nem elérhető. A Google Voice összeköthető a hagyományos telefonszámokkal, és sok extrával kiegészítették. A hangposta üzenetei például számítógépről is meghallgathatók, és a felvételek elmenthetők. A hívások országon belül ingyenesek, nemzetközi irányban is csak néhány centet kell fizetni.

Nagyon várom a készüléket, mert a tesztelők ódákat zengenek a Voice Keyboard nevű funkcióról is. Ez teljesen helyettesíteni tudja az ujjakkal való gépelést, minden szövegmezőben minden szöveget hangutasításokkal lehet bevinni. A TechCruch szerint csendes környezetben 90 százalékos a pontossága, autóban már csak 70 százalék, viszont senki nem ír arról, hogy a magyar akcentust hogyan kezeli. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a magyar nyelvű hangfelismerés vajon működik-e. Jelenleg egyetlen androidos mobilnak van gyári magyar kezelőfelülete, a Samsung Galaxy Spicának.

Az újítások többsége apró finomítás, például a három asztal helyett ötön lehet ikonokat és miniprogramokat elhelyezni, a háttérképek mozognak, látványosabbak a rendszer használata közben megjelenő képi hatások, az óra pedig autómatikusan megjelenik, amikor a dokkolóba kerül a készülék. A mobillal készített fotókat pedig automatikusan fel lehet tölteni a Picasa nevű online képtárhelyre.

A pénz

A Nexus One egyik lényeges újítása arról szól, hogy a Google a saját online boltjában árulja a készüléket. Ez az USA-ban forradalmi újításnak tekinthető, mert ott szinte kizárólag a szolgáltatók árulnak mobilokat, Magyarországon viszont minden tizedik sarkon van egy gsm-bolt, ahol szolgáltatófüggetlen készülékek kaphatók, és minden nagy gyártónak van legalább egy márkaboltja.

Erick Tseng, a Google vezető termékmenedzsere bemutatja a Nexus One-t
Erick Tseng, a Google vezető termékmenedzsere bemutatja a Nexus One-t

Európában tavasszal jelenik meg a Nexus One, a Vodafone kínálatában. Még nem tudni, hogy az esetleges Magyarországi megjelenéssel együtt a fizetős szoftverboltot is aktiválják-e. Bár már most is többféle androidos mobil kapható hazánkban, az Android Market fizetős része nem elérhető.

Most a Nexus One kikódolva 529 dollárba kerül, de a Google nem szállít Magyarországra. A telefon kizárólag a fejlett piacokon kapható, például az USA-ban, Hongkongban és Nagy-Britanniában. Az USA-ból megrendelt készülékre rájön még a vám és az áfa, hazánkban így máris nem olyan olcsó.

A T-Mobile USA két éves előfizetéssel 179 dollárért árulja, de ehhez 80 dolláros előfizetést kell kötni. Ez átszámítva nagyjából 33 ezer forint, havi 15 ezer forintos előfizetéssel. Magyarországon tehát jóval olcsóbb lehet, mint az iPhone 3GS legjobb verziója, amely két éves hűséggel 20 ezer forint, de a T-Mobile a hasonló ikon 600 előfizetése 2600 forinttal drágább, ami két év alatt összesen hatvanezer forintnyi különbséget jelent.

Bemutatták a Google mobiltelefonját

2010. január 5., 21:14 Módosítva: 2010-01-06 10:58:54
0

A Google kedden bemutatta Nexus One elnevezésű első mobiltelefonját, amelyet online fog árusítani.

Tovább

Kedden jön a Google mobiltelefonja

2010. január 4., 16:16 Módosítva: 2010-01-05 21:14:57
7

A várva várt Googlephone-ról hivatalosan szinte semmit nem lehet tudni, nem hivatalosan viszont szinte mindent. Kedden mutatják be, kétéves előfizetéssel 180 dollárba kerül majd, és okos lesz. Hogy Európába mikor jön, nem tudni.

Most már szinte biztos, hogy a Google keddre meghirdetett sajtótájékoztatóján végre bemutatja a Nexus One-t, a Googlephone-nak is nevezett készüléket, amelyet persze nem a kaliforniai cég, hanem a tajvani HTC gyárt. A telefont, amely alaphelyzetben a T-Mobile hálózatát használja majd, nem a mobilszolgáltató, hanem maga a Google árulja majd, sőt az is lehet, hogy a cég szokásos módszereihez híven eleinte csak meghívásos alapon lehet hozzájutni.

Kémfotón a Nexus One. Forrás: Engadget
Kémfotón a Nexus One. Forrás: Engadget

Az Engadgeten, a Gizmodón és a PC World-ön megjelent értesülésekés találgatások alapján a Nexus One-on a Google mobil operációs rendszerének legfrissebb változata, az Android 2.1 fut majd. A készülék kétéves előfizetéssel várhatóan 180 dollárba (kb. 34 000 Ft), kártyafüggetlenül 530 dollárba (kb. 100 000 Ft) kerül majd, vagyis egy kicsit olcsóbb lesz, mint vetélytársa, az Amerikában legnépszerűbb androidos mobil, a Motorola verizonos Droidja (200, illetve 560 dollár).

Havi 80 dollárért a tulajdonosok 500 lebeszélhető percet, korlátlan adat- és sms-küldési lehetőséget kapnak majd a T-Mobile-tól, legalábbis az Egyesült Államokban – a Nexus One európai terjesztéséről és az árakról egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a cég valószínűleg a világ több országában is forgalmazza majd a telefont.

Gomb nem lesz, kopipészt lesz

A Google még tavaly év végén kiosztott a munkatársak között telefonokat tesztelésre, és az így kiszivárgott kémfotókon látszik, hogy a Nexus One az iPhone-hoz hasonlóan érintőképernyős lesz, vagyis nem lesznek rajta nyomógombok, mint a konkurens Droidon. Processzora viszont kétszer erősebb (állítólag 1 GHz-es Snapdragon) lesz, mint a Droidé, és kétszer annyi memória is kerül bele, 256 helyett 512 MB.

A kiszivárgott specifikációk ezen kívül 3.5 mm-es fülhallgató-kimenetre, sztereó bluetoothra, mikro-usb-s adatátvitelre, 5 megapixeles kamerára és cserélhető, 1400 mAH-s akkumulátorra engednek következtetni. A Nexus One lejátssza majd az összes népszerű zeneformátumot az mp3-tól a wav-ig, lesz benne iránytű és gyorsulásmérő szenzor is, sőt az iPhone-tulajdonosoknak a 3.0-ás frissítés előtti nagy fájdalmára, a kopipészt hiányára is gyógyírt nyújt majd.

Abban viszont még a bennfentesek sem biztosak, hogy lesz-e a Google telefonjában hangtárcsázás, jegyzetelő és irodai alkalmazás, lehet-e videót rögzíteni a kamerával és lejátssza-e majd a YouTube-videókat, de mivel a korábbi Droid mindezt tudja, jó eséllyel a Google saját androidos mobilja sem marad majd el a vetélytárs mögött.

Jövő héten bemutathatják a Google telefonját

2009. december 30., 14:14 Módosítva: 2010-01-04 16:09:11
0

A New York Times szerint a Google január 5-én mutathatja be a Nexus One elnevezésű első mobiltelefonját.

A keresőszolgáltatásáról ismertté vált óriáscég a készülék megjelenéséről részleteket nem közölt, azonban erre az időpontra összehívott egy sajtóértekezletet, amelyre az Android mobileszközökre szánt operációs rendszerrel kapcsolatban küldte ki a meghívókat. A Nexus One telefonról az első találgatások december elején jelentek meg az interneten, ezek szerint a telefon gyártója a tajvani HTC lesz, és az Android új verziója fut majd rajta.

A felsőkategóriás készüléket az amerikai felhasználók közvetlenül a Google-től vásárolhatják majd meg. Ez az üzleti modell ellenkezik az Apple stratégiájával, amely szerint az iPhone-t egy-egy kiválasztott mobiltársaság szolgáltatásaihoz kapcsolva lehet csak beszerezni.

A napilap szerint a legfontosabb kérdés, hogy a Google milyen stratégiával kíván betörni a piacra, mert a Nexus One elterjedését jelentősen hátráltathatja, ha a készüléket magas áron próbálja értékesíteni. Elemzők szerint, ha készülékkel kapcsolatos költségeket a hirdetési bevételekből kívánja finanszírozni, vagy a szolgáltatókkal összefogva kedvező előfizetési stratégiát dolgoz ki, méltó ellenfele lehet Amerika legkedveltebb mobiltelefonjainak.

A Nokia megint perli az Apple-t

2009. december 30., 09:18 Módosítva: 2009-12-30 09:18:35
0

A Nokia az év utolsó napjaiban újabb frontot nyitott az okostelefonok piacán folytatott háborújukban az Apple ellen: az októberi támadás után kedden újra szabadalomsértési pert indítottak az amerikai cég ellen.

Két hónapja a Nokia azzal vádolta meg az Apple-t, hogy több, a finn cég által kifejlesztett technológiát használ jogtalanul, és a Nokia szerint az Apple többszöri megkeresés ellenére sem volt hajlandó ezek felhasználási jogainak megvásárlására. Az Apple nem hagyta ezt szó nélkül, nem sokkal később viszontvádakkal éltek. Azt állítják, hogy nem ők használják jogosulatlanul a finn mobiltelefongyártó invencióit, hanem éppenséggel az teszi ezt 13 Apple-szabadalommal.

A mostani keresetet a finnek az amerikai székhelyű Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsághoz (ITC) nyújtották be, ebben azt állítják, hogy az Apple hét olyan kulcsfontosságú védett technológiát használ jogtalanul, melyet a Nokia fejlesztett ki. A Nokia szóvivője szerint az ITC-nek harminc napja van annak eldöntésére, hogy indítanak-e az ügyben eljárást, ám ha ez így is történik, és az Apple-t el is marasztalják, legkorábban 2011 elején léphetnek érvénybe a szankciók.

Az Apple egyelőre nem reagált a keresetre.

666 ezer magyar használ mobilinternetet

2009. december 29., 13:23 Módosítva: 2010-01-26 13:55:44
9

Novemberben az októberi 803 ezerről 865 ezerre nőtt a három magyar szolgáltatónál a mobilinternet-előfizetések száma, de ebből csak 666 ezer előfizetést használtak aktívan. Az egy előfizetőre jutó adatforgalom az októberi 1,56 GB-ról 1,53 GB-ra csökkent – írja a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) kedden kiadott gyorsjelentése.

Miközben az összes előfizetés száma több mint hatvanezerrel nőtt, az aktív, vagyis az az utolsó három hónapban használt mobilnet-előfizetések száma kevesebb, mint negyenezerrel nőtt novemberben (627 ezerről 666 ezerre).

Novemberben a felhasználók mintegy 1 millió 17 ezer GB adatot forgalmaztak (közel 40 ezerrel többet, mint az előző hónapban), az egy előfizetőre jutó átlagos adatforgalom kismértékben, 1,56 GB-ról 1,53 GB-ra csökkent.

Előz a Pannon

Az összes előfizetőt tekintve a T-Mobile piaci részesedése az októberi 46,70 százalékról 46,39 százalékra, a Vodafoné pedig 26,61 százalékról 25,57 százalékra csökkent, míg a Pannoné 26,69 százalékról 28,04 százalékra emelkedett.

A forgalmazásban résztvevő  előfizetések alapján a Pannon részesedése az októberi 24,74 százalékról 25,04 százalékra, a T-Mobile részesedése 48,59 százalékról 48,89 százalékra nőtt, a Vodafoné pedig 26,66 százalékról 26,08 százalékra csökkent.

Az adatforgalom alapján a T-Mobile piaci része az egy hónappal korábbi 44,30 százalékról 45,78 százalékra emelkedett, míg a Pannoné 24,09 százalékról 23,73 százalékra, a Vodafoné pedig 31,61 százalékról 30,49 százalékra csökkent.

Novemberben a T-Mobile ügyfelei az októberi 433 ezer GB után 466 ezer GB adatot forgalmaztak. A Pannon ügyfeleinek forgalma az októberi 235 ezer GB-ról 241 ezer GB-ra emelkedett, míg a Vodafone ügyfeleinek forgalma 309 ezer GB-ról 310 ezer GB-ra nőtt.

A forgalmazásban résztvevő  előfizetések alapján számított egy előfizetőre jutó adatforgalom a Pannon esetében 1,52 GB-ról 1,45 GB-ra, a Vodafonnál 1,85 GB-ról 1,79 GB-ra csökkent, a T-Mobile-nál pedig 1,42 GB-ról 1,43 GB-ra nőtt.

A mobilszolgáltatók felkészültek a szilveszteri rohamra

2009. december 29., 11:05 Módosítva: 2009-12-29 11:05:44
0

A magyarországi előfizetők legszívesebben sms-ben küldik el karácsonyi jókívánságaikat, szilveszter éjszakáján azonban a legtöbben felhívják családtagjaikat, ismerőseiket – derül ki a Napi Gazdaság körképéből.

Mindhárom szolgáltatónál úgy nyilatkoztak, hogy a szokásosnál jóval nagyobb forgalom lebonyolításához hálózati többletkapacitásokra van szükség. 
A Pannon már december elején tesztelte hálózatát, s ezért zökkenőmentes forgalomra számít az év végén is. A Vodafone is már jóval az ünnepi szezon kezdete előtt felkészítette hálózatát a forgalomnövekedésre, átmeneti bővítésekkel erősítette meg a szolgáltatás műszaki hátterét. Jelentősen forgalomnövekedésről számolt be a T-Mobile is: az előfizetők egy átlagos naphoz képest ötször több szöveges és multimédiás üzenetet küldtek december 24-én.

Feltörték a mobilhálózatok titkosítását

2009. december 29., 10:36 Módosítva: 2013-07-08 23:56:34
4

Karsten Nohl titkosítási szakértő hétfőn bejelentette, hogy elkészült a 3,5 milliárd ember által használt GSM-technológia törése, és a telefonhívások mostantól könnyebben lehallgathatók. A kutató ezzel az akcióval csak a mobiltechnológia hibájára akarta felhívni a figyemet, és újításra akarja ösztönözni a szolgáltatókat.

Másfél évtizede ismert a GSM mobilhálózat biztonsági hiányossága, és most már mindenki hozzáférhet azokhoz a kódokhoz, amelyek a telefonbeszélgetések lehallgatásához szükségesek. Karsten Nohl informatikai szakértő a berlini Chaos Computer Congress hekkertalálkozón hatszáz ember előtt mutatta be a GSM töréséhez szükséges információkat.

Az úgynevezett A5/1 titkosítási technológiát kifejlesztő GSM Association szerint nincsenek veszélyben a mobilhívások. Más szakértők is úgy látják, hogy a kiadott kódkönyv önmagában nem veszélyes, de a kormányoknak és a vállalatoknak meg kell győződniük arról, hogy az általuk használt telefonhálózatok biztonságosak-e.

Védett vonalak

Nohlnak nem ez az első ilyen akciója. 2008-ban az otthoni vezetéknélküli telefonok titkosítását vizsgálta, és annak frissítésére akarta rávenni a gyártókat. Világszerte körülbelül 800 millióan használnak rádiós telefonokat. Persze a GSM feltörése sokkal nagyobb dobás, mert ez a világ legelterjedtebb mobilkommunikációs technológiája: körülbelül 3,5 milliárd ember használja.

Augusztusban Nohl egy amszterdami hekkertalálkozónbeszélt a tervéről, hogy fel akarja törni a GSM-et. Arra kérte a kollégáit, hogy segítsenek neki, és huszonnégyen beszálltak a projektbe. Nohl mindvégig igyekezett a törvényesség határán belül maradni, azaz pusztán tudományos célból célból törte fel az algoritmust, a kutatás eredményét közzétette, és az információt egyszer sem használta hívás feltörésére.

Nem is javasolja senkinek, hogy megpróbálja kihasználni ezt az új ismeretet, hiszen a lehallgatás törvénysértő. A GSM-algoritmus kódkönyve egyébként felkerült a fájlcserélő hálózazatokra, bár Nohl maga nem tette közzé azt a tárhelyet, ahol az adat elérhető.

Elkészült az ellenszérum

A feltört A5/1 algoritmusról azt érdemes tudni, hogy egy 64 bites bináris kód, és a 3G-hálózatok már 128 bites titkosítást használnak. Az A5/3-as algoritmus 128 bites, és készen áll arra, hogy leváltsa az elavult A5/1-et.

A titkosítási kulcs önmagában nem elegendő a hívás rádiós lehallgatásához, mert a bázisállomáson folymatban lévő több ezer hívás közül ki kell tudni választani a megfelelő digitális jelfolyamot. Ez bonyolult feladat, mert a hívások 60 frekvencián ugrándoznak, hogy a szolgáltatók a lehető legjobban ki tudják használni a rendelkezésükre álló sávszélességet.

A kémkedésre készülő hekkereknek szükségük van rádiós eszközökre és szoftverekre is. Egyes szakéretők szerint a nyilvánosságra hozott kód felkeltheti a bűnözők érdeklődését, és a gazdagabbak kifejleszthetik maguknak a szükséges eszközöket. A hívások feltörésének ideje hetekről órákra csökkenhet, mondta Simon Bransfield-Garth, a titkosításra szakosodott Cellcrypt nevű cég igazgatója.

Kezdenek talpra állni a mobilszolgáltatók

2009. december 17., 11:35 Módosítva: 2009-12-17 11:35:54
0

Novemberben 9 ezerrel csökkent az előfizetések száma, mégis 66 ezerrel több lett a mobilozó, közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH).

Folytatódik a piac tisztulása, az emberek kivonják a forgalomból nem használt SIM-kártyákat, és csak azokat az előfizetéseket tartják meg, amelyekre valóban szükségük van. Ennek köszönhető, hogy novemberben 9 ezerrel csökkent az előfizetések száma.

Ugyanakkor a szolgáltatók mintha kezdenének talpra állni a év elejére jellemző visszaesés után. Az aktív, tehát az utolsó három hónapban hívást indító, vagy fogadó SIM-kártyák száma október után novemberben is nőtt. A forgalmat generáló ügyfelek száma a novemberi 66 ezres növekedés ellenére 59 ezerrel maradt el az egy évvel korábbi és 285 ezerrel a 2008 végén mért értéktől.

Ennél sokkal nagyobb mértékben csökkent a nem használt SIM-kártyák száma: tavaly november óta 262 ezerrel, 2008 vége óta pedig 537 ezerrel.

Az összes SIM-kártyát számítva a Vodafone piaci részesedése az októberi 21,60 százalékról 21,87 százalékra, a Pannoné pedig 34,12 százalékról 34,18 százalékra nőtt, míg a T-Mobilé 44,28 százalékról 43,95 százalékra csökkent. Ha csak az aktív előfizetéseket nézzük, akkor a Vodafone 22,16 százalékról 22,27 százalékra növelte piaci részét, míg a T-Mobile részesedése 44,71 százalékról 44,64 százalékra, a Pannoné pedig 33,13 százalékról 33,08 százalékra csökkent.

A három mobilszolgáltató ügyfelei novemberben 5846 számot hordoztak. A Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint a 2004. május 1. óta igénybe vehető számhordozás eddig összesen 303 085 mobilszámot érintett.

Húszezer program van Androidra

2009. december 16., 15:31 Módosítva: 2009-12-16 15:31:29
0

Öt hónap alatt megduplázódott az Android Marketben elérhető szoftverek száma, és meghaladta a húszezret. Ez még mindig nagyon távol van az Apple App Store százezres kínálatától. A legnagyobb fejlesztői aktivitás novemberben volt, amikor az USA-ban megjelent a Motorola Droid.

Biztosan folytatódik a növekedés, mert jövőre még több mobilon lesz Android, jelentősen bővül a szoftverek piaca. A fejlesztőknek persze jól jönne, ha a fizetős programok több országban lennének elérhetők.

Az Android Market kínálatának 37,7 százaléka fizetős, a programok 62,3 százaléka ingyenes.

Szorításra és rázásra reagál a jövő mobilja

2009. december 16., 11:23 Módosítva: 2009-12-16 11:23:15
0

Szinte mindenki lemásolta már az Apple által bevezetett érintőkijelzőt, tehát ideje továbblépni. A Synaptics prototípuson mutatta be a jövő mobilos interfészét.

Ismerős lehet a Synaptics neve, ők gyártják a laptopok érintőpadját, valamint az okostelefonok érintésérzékeny felületét is. A vállalat szerint hamarosan a mobilok egész felülete tapogatásra érzékeny lesz, és a készülékeket szorongatással, rázással és forgatással is irányíthatjuk.

A Fuse nevű prototípushoz - ami hangsúlyozottan nem létező mobil, hanem csak egy kísérleti eszköz - az Astonishing Tribe készített háromdimenziós kezelőfelületet. Ők készítették az Android interfészét, és mindegyik nagy mobilgyártóval dolgoztak már projekteken.

fuse

Érdekes újítás a készülék hátoldalán lévő érintőfelület, amivel úgy lehet lapozni a weboldalakon, hogy közben nem takarjuk el a kijelzőt. A szorongatással való vezérlésből pedig az következik, hogy a jövő mobiljainak a burkolata ruganyos lesz, mint a radírgumi.

700 millióba került a T-Mobile leállása

2009. december 16., 10:11 Módosítva: 2009-12-16 16:41:09
1

Drágán megfizetett a T-Mobile a két héttel ezelőtti hálózati problémáért. A közvetlen kár is százmilliós nagyságrendű, de még ennél is többe kerülnek a cégnek azok az ajándékpercek, amivel az ügyfeleit kárpótolja.

Emlékezetes esemény a magyar távközlés történetében a T-Mobile december 4-i leállása. "Nagyon kínos történet volt, nagy erőpróba egy szolgáltató számára" - mondta Winkler János, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese szerdán a cég évzáró sajtótájékoztatóján.

A hálózati probléma 160 millió forint közvetlen kárt okozott, a teljes költség 700 millió forint, amiben már benne vannak a felhasználóknak adott ajándékpercek is.

Winkler János nem mondott sok újat az akadozás okáról: egy hibás szoftver feltöltése okozta a hálózati problémát. A hiba kijavítása több órán keresztül tartott, a leállás nem volt teljes, a forgalom 28-30 százalékkal esett vissza.

Hangsúlyozta, hogy a hálózat nem omlott össze, de sokan nem tudták használni a telefonjukat. Winkler János elmondta, hogy minél jobban belemegy a mobilipar az informatika világába, az ilyen jellegű hiba a szakértők szerint annál gyakrabban előfordulhat.

Skandináviában 100 megabites a mobilnet

2009. december 15., 15:45 Módosítva: 2010-02-24 16:15:47
0

A világon elsőként Norvégiában és Svédországban indították be a negyedik generációs mobilszolgáltatást. Finnországban jövőre indul a tesztüzem.

A TeliSonera skandináv mobilszolgáltató bejelentette, hogy a stockholmi és az oslói városközpontokban elkészült a negyedik generációs mobilhálózata, amely az úgynevezett LTE (Long Term Evolution) technológiára épül. Ezzel elvileg akár 100 megabit per másodperces letöltési sebesség is elérhető, de a TeliSonera a hirdetéseiben csupán 20–80 megabitet ígér.

Az előfizetőknek már csatlakozhatnak, de egyelőre egy usb-s Samsung-modemet használhatnak, ami csak a 4G-s hálózatra tud csatlakozni. Jövőre jelennek meg azok az eszközök, amelyek a 4G-t és a 3G-t is ismerik.

Az akciós időszakban (2010. július elsejéig) Svédországban a havi előfizetési díj 4 korona (105 forint) és a modem ingyen jár, július 1. után a 30 gigabájtnyi letöltést biztosító szolgáltatásért 599 koronát (körülbelül 15 800 forintot) kell fizetni havonta, és a modemért is külön kell fizetni. Norvégiában drágább lesz az akció után, ott közel húszezer forintnak megfelelő norvég korona lesz a havi díj.

A stockholmi hálózatot az Ericsson, az oslóit a Huawei adja. Az ígéretek szerint jövőre már összesen 25 svéd és 4 norvég városban, illetve turistaközpontban lesz elérhető a szolgáltatás. A TeliSonerának egyébként megvan a 4G-s licence Finnországra is, ahol 2010. elején indul a tesztüzem.

Az LTE nagy ugrás előtt áll jelenleg: 2010-ben világszerte tizenhét 4G-s hálózat indul el, többek között az Egyesült Államokban, Kanadában, Dél-Koreában, Dél-Afrikában, Örményországban és az említett Finnországban.

Az Apple viszontperli a Nokiát

2009. december 14., 15:35 Módosítva: 2010-02-24 14:44:38
0

Az Apple viszontkeresettel válaszolt a Nokia által októberben elindított szabadalombitorlási perre.

Az iPhone gyártója azt állítja, hogy nem ők használják jogosulatlanul a finn mobiltelefongyártó fejlesztéseit, hanem éppenséggel a Nokia teszi ezt tizenhárom Apple-szabadalommal. Az Apple szerint a finn cég az iPhone felhasználói felületének lemásolásával próbálja lefaragni a hátrányát az okostelefonok szegmensében.

Minták, színek, csipek

Az Apple szerint a Nokia azért veszített a részesedéséből az okostelefonok piacán, mert a régi típusú modelleket erőltette egy olyan időszakban, amikor az újszerű interfészek egyre népszerűbbé váltak. Szerinte a Nokia többek között a telefon és a számítógép összekötését, a telekonferenciát, az érintőképernyős menüket, a csipek energiafogyasztásának csökkentését, valamint a grafikus felhasználói felületen a minták és színek absztrakcióját leíró szabadalmakat sérti.

A Nokia októberben tíz, alapvető mobilkommunikációs technológiákat (gsm, 3G) leíró szabadalom megsértése miatt indított pert. A finn gyártó szerint az Apple többszöri megkeresés ellenére sem volt hajlandó megvenni a technológiák felhasználási jogát, és ingyen akar élősködni a Nokia fejlesztésein.

Adok-kapok

A szabadalombitorlási pereket gyakran csak arra használják a cégek, hogy nyomást gyakoroljanak a riválisaikra, ha zátonyra futottak a tárgyalások. Viszontkereset esetén általában peren kívül megegyeznek. A Nokia egyelőre nem kommentálta a hírt, csupán annyit közöltek, hogy tanulmányozzák a periratot, és „kellő időben” reagálni fognak.

Elkészült a Google mobilja

2009. december 14., 11:39 Módosítva: 2009-12-15 15:34:55
9

Korábban cáfolta a Google, hogy saját mobiltelefont készít, most mégis előkerült néhány raklapnyi készülék. Az első szállítmányból ugyan csak a keresőcég mérnökei kaptak, hogy a mobillal való játszadozás közben felderítsék a hibákat, de 2010 elején mások is hozzájuthatnak.

Pénteken megjelent néhány kép egy titokzatos mobilról, amin Android fut, és hamar felbukkantak a Twitteren a készülékről szóló bejegyzések. A rövid megjegyzések többnyire a Google alkalmazottjaitól érkeztek, mert most még csak ők férnek hozzá a mobilhoz. Ez az ajándékozás a Google fejlesztési politikájának a része: megeszik, amit főztek, azaz a mobillal lehetőséget adnak a dolgozóiknak, hogy kipróbálják az általuk fejlesztett Androidot, teszteljék a rajta futó szolgáltatásokat.

nexusone1

A Wall Street Journal kiderítette, hogy a Google mobilját - amit évek óta vár a nagyközönség - jövőre piacra dobják Nexus One néven. A név valószínűleg nem végleges, hanem csak egy fejlesztői kódnév, és a Blade runner című film droidjaira utal. Az üzleti napilap szerint a hardvert a tajvani HTC gyártja, ami nem meglepő, hiszen ők készítették el a világ első androidos mobilját, a T-Mobile G1-et is.

Akáminek is hívják a Google mobilját, a legfontosabb összetevője a szoftver lesz. Állítólag minden egyes részét a Google tervezte meg, a programok kódjától egészen az interfész dizájnjáig.

Sokan azt várják, hogy a Google csúcskategóriás mobilja olcsó lesz, mert reklámok is megjelennek rajta. Ezt a feltételezést részben alátámasztja, hogy a Google nemrég megvette a mobilreklámmal foglalkozó AdMob nevű céget, és a saját mobilján szabadabban garázdálkodhat a hirdetésekkel. Az epés megjegyzések szerint félperces reklámblokkot kell majd végignézni minden egyes telefonhívás előtt. Ez nem valószínű, mint ahogy az sem, hogy a Google egyedül küzd majd a vevőkért. Az All Things Digital úgy tudja, hogy a keresőcég mobilszolgáltatókkal is együttműködik, és az USA-ban a T-Mobile lesz a partnere.

nexusone2

Kevés információ szivárgott ki a hardverről. A Google-mobil vékonyabb az iPhone-nál, és öt megapixeles a kamerája. A TechCrunch szerint Snapdragon processzor van benne, ennek az 1 GHz-es változata van többek közt a HTC HD2-ben is. A nagyfelbontású OLED-kijelző 3,7 hüvelykes, felülete kapacitív, azaz a finom érintés érzékeli, Még nem biztos, hogy több ujjal vezérelhető, mint az iPhone. Nincsenek rajta gombok, de aki nem szeret virtuális billentyűzeten gépelni, az akár diktálhat is a beszédfelismerővel felszerelt mobilnak.

Két mikrofon van rajta, amelyekből az egyik a környezeti zajokat érzékeli. Ezzel a módszerrel kiszűrhetők a zajok, és javítani lehet a telefonhívások minőségét. A mobilban természetesen lesz műholdas navigáció, wifi, bluetooth, digitális iránytű. Ellentmondásos hírek érkeztek arról, hogy az Android melyik verziója fut rajta. Egyes feltételezések szerint ugyanaz, mint az USA-ban piacra dobott Motorola Droidon (2.0.1), míg mások szerint egy még nem nyilvános verzió, a 2.1-es fut a készüléken.

Jobb a nagypofájú Windows Mobile

2009. december 14., 09:30 Módosítva: 2009-12-15 15:34:55
0

Emlékeznek a Wintel elnevezésre? A mozaikszó a Windows és az Intel közti kapcsolatra utal, ami körülbelül abból állt, hogy minden új Windows megvásárlásakor az emberek rohanhattak a boltba új Intel processzorokat venni. Az operációs rendszer ugyanis egyre erősebb processzort és több memóriát igényelt.

A gyengébb gépeken is futó Windows 7 véget vetett ennek az esztelen rohanásnak, de csak a számítógépeken. Most az okostelefonoknál hasonló az operációs rendszer és a hardver közti kapcsolat. A helyzet annyival bonyolultabb, hogy az extra szoftverek és szolgáltatások is növelik a rendszer erőforrásigényét.

Windows biturbó

Tesztünk alanya, a HTC HD2 megmutatta, hogy a Windows Mobile 6.5 operációs rendszer sokkal jobb is lehet, ha jó mellette a köret. Rögtön a megjelenésekor kipróbáltam a Windows Mobile 6.5-ot, de nem ájultam el tőle. Az új HTC HD2 egészen más reakciót váltott ki, az első pillanattól azt éreztem, hogy ezen az erős gépen még az ósdi alapokra épülő Windows Mobile is elég jól pörög, szerethető. Ez nem a Microsoft érdeme, a hardvert összerakó HTC szoftvereivel is sokat hozzáadott az felhasználói élményhez.

A 180 ezer forintos mobil szinte bármilyen élethelyzetben a szemgolyóink elé tudja vetíteni a weben lévő tartalmakat, a reggeli kávé szürcsölgetése közben végigolvashatók rajta a reggeli újságok. Az Index néhány másodperc alatt betöltődik, a Facebookon pedig megnézhetjük, hogy ki mivel töltötte az előző estét. A gigantikus 4,3 hüvelykes kapacitív érintőkijelzőn és a 800x480 pixeles felbontáson élmény a tartalomfogyasztás.

Vannak persze hibák is, például a weboldalakon a legördülő menük kezelhetetlenek. A Portfolión például nem tudtam kiválasztani a megfelelő befektetési alapot, a Google News felületén nem lehetett magyarról amerikai hírekre váltani. A nagy felbontás miatt teljes nézetben túl szögletesek a betűk, igaz, a cikkekre nagyítva már szépek.

Sajnos a Flash alapú videókról le kell mondani, a YouTube külön kliensprogramban fut, más videós portál pedig sehogyan nem elérhető. Plusz egy csapás a videózni vágyó júzerre, hogy a Windows Mobile nem kezel alapból minden formátumot. A linuxos Nokia N900-nak meg sem kottyant egy dvd-ről lementett, átkonvertált videófájl, de a HTC HD2 nem tudta lejátszani. Úgy kell levadászni a kódolókat.

Sárkányos csapás

A HTC HD2 az operációs rendszere alapján közelebb áll a mobilokhoz, mint a számítógépekhez, de a hardvere alapján egyértelműen a zsebszámítógépnek nevezett N900 versenytársa. Processzora 1 GHz-es Snapdragon, aminek mindig érezhető az ereje.

Egyáltalán nem akadozik a menü megjelenítése attól, hogy az időjárásjelző modulon mozognak a felhők és borús időben potyognak a virtuális esőcseppek. A képnézegetőben tologatható képek azonnal reagálnak az érintésre, pontosan követik az ujj mozdulatát. Korábbi modelleken is voltak ilyen látványos hatások, de másodperces késéssel mozdultak el a képek.

A júzer minden parancsára azonnal reagál a készülék. Van benne 448 megabájt RAM, ennek köszönhetően egyszer sem sikerült kifogyni a memóriából, a HD2 tárhelye viszont csak akkora, amekkora microSD kártyát veszünk hozzá.

Hasonmásverseny

A HD2 nem attól jó, hogy Windows fut rajta, hanem attól, hogy HTC fut rajta. A tajvani gyártó kényelmesen használható, Sense nevű kezelőfelületén minden fontos funkció elérhető, csak a hardveres Windows-gomb és a start menü jele hívja fel a figyelmet arra, hogy a mobilhoz a Microsoftnak is van némi köze.

Nagyon okos döntés volt a HTC-től, hogy elkezdtek foglalkozni a kezelőfelülettel, mert ezzel tudja megához kötni a fogyasztót. Még ennél is jobb húzás volt, hogy az Androidon és a Windows Mobilon lévő kezelőfelülete egyre jobban hasonlít egymásra. Ezzel ugyanis a HTC csökkenti az operációs rendszer jelentőségét, és nem a Microsofthoz vagy a Google-höz, hanem magához köti a júzereket.

A Microsoft szempontjából viszont rossz hír, hogy a HTC már elkészítette a HD2 androidos verzióját, ami jövő januárban megjelenik.

Erőtlenül támad a mobilos Firefox

2009. december 11., 09:55 Módosítva: 2009-12-11 09:57:05
0

A számítógépeken a Firefox a második legnépszerűbb az Internet Explorer után, de a mobilokon késve jelenik meg a nyílt forráskódú böngésző. A norvég fejlesztésű Opera Mini az olcsóbb mobilokon népszerű, míg az okostelefonokon a Webkit-alapú brózerek vannak többségben: ilyen az iPhone, az Android és a Nokiák böngészője is.

Jay Sullivan, aki a Mozilla mobilos fejlesztéseit irányítja, december közepére k ígérte a mobilos Firefox kiadásra jelölt változatának a megjelenését (ez az RC, azaz Release Candidate). A Mozilla nem támad teljes erőbedobással, a brózer eleinte csak az új Nokia N900 zsebszámítógépen lesz futtatható. Windows Mobilon jövőre jelenik meg, az androidos verzió fejlesztését pedig nemrég kezdték el.

A mobilos Firefox nagyon hasonlít a számítógépeken futó Firefox 3.6-ra, mert ugyanarra a kódra épül. A kapcsolatot erősíti, hogy a Weave nevű kiegészítővel elméletileg szinkronban lehet tartani a mobilon és a pc-n lévő könyvjelzőket, jelszavakat, sőt még a megnyitott böngészőfüleket is. A Firefoxra több mint 30 kiegészítőt telepíthető, ilyen például a hirdetéseket blokkoló AdBlock Plus és a No Script.

Erre a két kiegészítőre nagy szükség lesz, mert a Firefox bétaváltozata még a Nokia N900 erős hardverén is iszonyúan lassú, ha az Index.hu reklámokkal tarkított nyitóoldalát töltjük be rajta. Az oldalt 30-40 másodperc alatt tölti be, és ezután is hosszú másodpercek alatt lehet csak lejjebb gördíteni. Reklámok nélkül megy minden, mint a karikacsapás, feleannyi idő alatt betöltődött az Index.

Kipróbáltam a Weave szinkronját, de egyelőre nem működött jól: a mobilos Firefox azt hazudta, hogy nincs szinkronizálható tartalom, pedig öt perccel előtte kézzel szinkronizáltam a pc-s böngészőt a Weave szerverével.Remélem a végleges változat jobb lesz a bétánál, mert jelenleg az N900 eredeti böngészője, ami szintén a Firefox kódjára épül, sokkal gyorsabb és használhatóbb.

A több jobb?

Természetesen sok műszaki újdonság van a Firefoxban, például össze tudja kötni a weboldalakat a telefonba épített GPS-szel, így például könnyebb lesz megtalálni a közeli éttermeket.

Jövőre belekerül a többujjas vezérlés támogatása, a mobil kamerájának a vezérlése, és a WebGL gyorsítja majd a 3D grafikákat. A könyvjelzőket szinkronizáló Weave már nem kiegészítő lesz, hanem beépítik a böngészőbe,  és gyorsabban futnak majd a JavaScript programok.

Kérdés, hogy ha a Firefox bétája a Nokia csúcsgépén küzd az animált reklámokkal, akkor milyen erős hardver kell majd az extrákkal kibővített böngésző futtatásához.

Kirúgták a twitterező Vodafonost

2009. december 9., 16:34 Módosítva: 2009-12-16 10:11:34
405

A Vodafone menedzsere lett a Twitter első ismert magyar áldozata. Mint megírtuk, a T-Mobile a pénteki leállása alatt nem tudott kommunikálni, így egész délelőtt fogalma sem volt az országnak arról, hogy a szolgáltató hálózatán miért csak akadozva lehet telefonálni. A T-Mobile egy Twitter-üzenetben közölte: "A hálózati problémával kapcsolatban lesz hivatalos tájékoztatás. Türelmeteket kérjük!"

Frappánsan reagált erre a Vodafone hivatalos Twitterét kezelő marketinges: "OK, csörögjetek ránk ;) RT"

Gondolom a poént nem kell elmagyarázni senkinek, ezúton is köszönjük a Vodafonnak a szórakoztató perceket. Még a Google hirdetéseiben is megjelent, hogy a leállás alatt Vodafonnál lehet telefonálni.

Óvatosnál is óvatosabb

A Vodafone délután hivatalosan közölte, hogy nincs köze a válaszokhoz. Viszont szívesen adnak segítséget a T-Mobile-nak.

Először azt hittem, hogy ez is a poén része. Nyilvánvaló, hogy a T-Mobile a hálózata közelébe sem engedi a rivális Vodafone embereit, még akkor sem, ha segítenének. A vállveregetés ilyenkor nem segít, de a Vodafone Twitteres válasza talán egy fanyar (na jó: igen fanyar) mosolyt kicsalt a T-Mobile kommunikációs gárdájából. Egy null oda, visszakapjátok - gondolhatták a T-Mobile sajtósai.

Aki figyeli az amerikai mobilszolgáltatók hirdetéseit, ennél sokkal élesebb támadásokat láthat, nemrég például a Verizon ment neki az AT&T-nek, és a balhé a bíróságot is megjárta. A megtámadott AT&T végül inkább visszavonult.

A Vodafone úgy értékelte, hogy a twitterező menedzser engedély nélkül és sportszerűtlenül nyilatkozott a versenytárs problémájáról. A viselkedése ellentétes a tisztességes versennyel, és úgy ítéltük meg, hogy ezért elbocsátás jár, mondta az Indexnek Suba János a cég kommunikációs igazgatója.

Most már a tartalomra kell koncentrálni

2009. december 9., 10:30 Módosítva: 2009-12-17 10:41:39
0

Magyarországon és az Európai Unióban jó az infrastruktúra, mondta Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke. Szerinte a politikának most már főleg a tartalomszolgáltatás segítésével kell foglalkoznia, mert még mindig sok embert nem érdekel az internet. Közben persze meg kell teremteni a következő európai sikertörténetet, a 4G-s szolgáltatást.

Fontos időszakot zárt le az Európai Unió, amikor két év munka után minden szinten elfogadták az új hírközlési keretrendszert, valamint több más fontos lépést. Ezzel egységesebbé vált az európai távközlési piac, jövőtálló lett a szabályozás, és megteremtődött a negyedik generációs mobilhálózatok alapja.

Nagy siker, hogy az összes európai ország támogatta a digitális televíziózás bevezetésével felszabaduló frekvenciasáv felszabadítását, mondta Pataki Dániel. Ebből ugyanis egy 72 MHz szélességű sáv akár a negyedik generációs mobiltechnológia, az LTE bevezetésére is felhasználható lesz. Ez lehet az EU következő sikertörténete, ha ugyanúgy sikerül világszerte elterjeszteni, mint a most több milliárd ember által használt gsm-et.

A következő időszak európai szinten a szabályozásban csendesebb lesz, hiszen most kezdődik az a 18 hónapos időszak, amikor a tagállamok a saját jogrendjükbe ültetik át a most meghozott szabályokat , emellett ebben az időben áll majd fel az új európai távközlési hatóság is, immár várhatóan az új biztos, Neelie Kroes irányításával.

A következőkben pedig nem elsősorban  az infrastruktúra szabályozásán lesz a fókusz, hanem a tartalmakon és a fogyasztókon.

pataki daniel

Pataki Dániel szerint Európa és Magyarország is nagyon az infrastruktúrára koncentrált az elmúlt időszakban, de hiába van viszonylag nagy kapacitású szélessáv az otthonokban elérhető áron, ha a fogyasztók jelentős része nem használja ezeket a szolgáltatásokat, ha nem érdeklődnek az internet és az internetes lehetőségek iránt.

Ezt  a helyzetet mindenképpen kezelni kell, hasznos és motiváló tartalmakkal, oktatással.

Még mindig a sáv

Magyarországon viszont most a legforróbb téma még mindig az infrastruktúra, ezen belül is a GSM-szolgáltatásra használt 900MHz-es sáv újrahasznosítása. Az EU ugyanis már megengedi, hogy ezen a frekvencián is működhessen 3G, és így olcsóbban lehet hálózatot építeni.

Ezzel kapcsolatban Pataki Dániel elmondta, hogy a következő időszakban sok frekvencia  áll majd a szélessávú technológiák rendelkezésére, hiszen a 900MHz-en és a digitális tévé bevezetésekor felszabaduló 800MHz-en kívül még a 2,6 GHz-es tartományban is lesz szabad frekvencia. Viszont ezzel egy időben a mobilnet sávszélessége és vele együtt az  igények is nőnek. Az NHH feladata egy stabil, kiszámítható szabályozási terv megalkotása, ami továbbra is fenntartja a versenyhelyzetet.

Nagyon sok feladata van a magyar kormánynak és az NHH-nak, a frekvencia használatát ugyanis a szomszéd országokkal is egyeztetni kell, emellett át kell tekinteni a hazai frekvenciadíjak rendszerét is és az egyes blokkok távközléspiaci szerepét és lehetőségét.

Pataki Dániel szerint a mostani frekvenciadíjrendszer egy korábbi távközlési világban alakult ki, és változtatásra szorul, mert a jelenlegi modell nem ösztönzi kellően a szélessávú hálózatok fejlesztését, ez pedig nem segíti elő a növekedést, a vidéki területekre való benyomulást. Az NHH ezért azon gondolkozik, hogy miként lehet kiszámítható, a beruházásokat és a fenntartható versenyt ösztönző díjstruktúrát kialakítani.

Bicskával megyünk a dzsungelbe

2009. december 8., 10:25 Módosítva: 2010-03-24 12:09:40
3

Tíz évre szóló kutatási stratégiát készített a magyar mobiltechnológiai cégeket tömörítő Mobilitás és Multimédia Klaszter. A terveket kedden mutatják be a Nemzeti Kutatási Technológiai Hivatalnak (NKTH), és nem mellékesen olyan nemzetközi befektetőknek, akik úgy 50 milliárd forintnyi tőkét képviselnek. Lemák Gábor, a klaszter igazgatója elmondta, hogyan készülnek 2020-ra.

Több mint hatvan cég tagja a klaszternek, hogyan lesz ebből közös statégia?

A gazdasági válság közepette nehéz megmondani, hogy 2020-ig minek kell megtörténnie. Nem vagyunk hozzászokva. Bármennyire is a magyar mobiltechnológiai cégek krémjéről van szó, egy kezemen meg tudom számolni, hogy a 62 tagból mennyinek van két évnél hosszabb időre szóló stratégiája. Naivan azt hittük, hogy összeülünk, a nagyok megmondják, hogy mi a jövő, a kicsik megmondják, hogy tudnak-e csatlakozni. Ehhez képest a legtöbben a napi túlélésre vannak felkészülve, hogy holnap kifizetik a Mancikát.

Mi ennek az oka?

Lemák Gábor (fotó: Barakonyi Szabolcs)
Lemák Gábor (fotó: Barakonyi Szabolcs)

Ma Magyarországon nem létezik a vállalkozói kultúra. A vállalkozások valószínűleg több mint 90 százaléka lelkesedésből létrejön, megcsinálják az ötletet, de megáll a sztori, amikor ezt el is kellene adni. Nincs hasznosítás, mert nem értünk a piacelemzéshez. Rengetegen jöttek, hogy van egy ötletük, és sokszor meg kellett kérdezni: a Google.com-ot ismered? Beírná legalább magyarul a keresőkifejezéseket, egy csomó magyar cikket kapna, hogy az ötletet már nem kell feltalálni. Vagy ha mégis szétnézett, akkor nem tudja megmondani, hogy mennyi pénzre van szüksége. Rávágja, hogy százmillióra, de azt nem tudja megmondani, hogy miért.

Csak ezek után jön a kérdés, hogy miként tervezi a következő két évet, amikor megjelennek a versenytársak is, és lemásolják. Meg kell tudni mondani,  hogy mitől fogsz túlélni, és nem három hónapos sztorivá válni, mint egy zenei album. Sajnos nem jött létre az az intézményrendszer, ami a világpiacra tudna kipörgetni magyar sikereket. Az elmúlt öt évben 40 milliárdot osztottak ki regionális tudásközpontoknak, és nincs világpiaci eredmény.

Lemák Gábor

Ezért ilyen távoli időpontra, 2020-ra határozták meg a célokat? Kell idő, amíg egyáltalán képesek leszünk 5 éves stratégiát készíteni?

Négy év alatt nem lehet semmit sem csinálni. Az izraeli technológiai inkubációs program, ami a második legjobb a Szilícium-völgy után, 8 évig veszteséges volt. Két évvel ezelőtt még nem volt MM Klaszter. Az egész irodát, menedzsmentet 100 millió forintból finanszíroztuk, felét a tagok, felét az állam fizette. Most 10 olyan nagy projektünk van, aminek a teljes értéke 4 milliárd forint, ennyibe kerül a megvalósításuk. Nagyon remélem, hogy újabb 2 év alatt eljutunk oda, hogy ebből a 10 projektből 8-at sikeresen megvalósítunk, és sikeres lesz, piacra lehet vinni. Az utána a következő két évben ebből szeretnénk elérni 10 milliárdos árbevételt. Ez 6 év, ennyire szükség van.

Lehet jövőbiztosan tervezni? Rengeteg más ország kutatói dolgozhatnak hasonló projekteken.

Azt vettük észre, hogy 2020 nagyon közel van. Az Európai Unió, bármennyire is bürokratikus és lomha, egy valamit jól csinált. A Future Emerging Technologies programban összegyűjtötte azokat az alapkutatásokat, amiket ma kell elindítani, hogy 10 év múlva termék legyen belőlük. Amikkel megverhetjük USA-t, Japánt. Megnézték, hogy miben vagyunk a legjobbak, és ezeket elkezdték finanszírozni. A stratégia megalkotásakor mi is megnéztük, hogy az EU a milyen programokba fektetett súlyos eurómilliókat, ilyen például az agyinterfész, a kontextustudatos technológiák. Aki az iparágunkban nem veszi figyelembe a FET-et, az széllel szembe pisil, és ez vagy bejön, vagy nem. Az esetek többségében nem jön be.

Lemák Gábor

Ezen belül kell olyan területeket keresni, amit még nem vittek el mások?

Nem tudunk mást csinálni, innen nem tudjuk alakítani a fő irányzatokat, a mainstreamet. Nézni kell, hogy a világban meghatározó kutatóhelyek, mint az MIT, vagy az ázsiai fejlesztőközpontok min dolgoznak, és a tudományos disszertációkból ki kell találni, hogy merre megy az USA, Kína, Japán. Ez nagyon kemény meló, viszont megkerülhetetlen. Nekünk azt kell keresni, hogy mivel mehetünk oda a svédekhez, milyen pici részre tudjuk azt mondani, hogy ebben jobbak lehetünk, és hozzá tudnánk adni a tudásunkat.

Egy éve feltették ezt a kérdést a svédek, erre Magyarország adott egy több oldalas anyagot arról, hogy mi találtuk fel az infokommunikációt, és hogy mi mindent tanítunk az egyetemeken. Na ekkor kiestünk. Nem tudtuk megmondani, hogy Magyarország miben jó. Mindent finanszíroztunk, a repülőgépgyártástól a kompzit anyagok feltalálásán át a géntechnológiáig.

Minden egy kicsit beindult, és kihullottak az életképtelen dolgok?

Az a gond, hogy mindenkinek kevés pénzt tudtunk adni, ezzel fragmentálttá vált a finanszírozási politika. Erre tavaly kitalálta az állam, hogy legyenek húzóágazatok, és az NKTH a platfomok közül kiválasztotta a legjobbakat. Végre eljutottunk oda, hogy meg tudjuk mondani, miben vagyunk jók. Mi is azzal kezdtünk foglalkozni, hogy mi az a kicsi, amiben a saját területünkön belül jók vagyunk. Voltak például prototípusversenyek is, ami olyan mint a Megasztár. A fejlesztő tíz percben elmondhatja, hogy mi a terve, és a fejesek elmondják, hogy mehet-e a következő fázisba. Négy prototípus eljutott oda, hogy közösen hasznosítják, háromnál pedig már van szerződés is.

Ezeket mikor láthatjuk kész termékként?

Már zajlik a tesztelés, az egyiket idén év végén bevezetik.

Ez a prototípusverseny végül nyilvános is lesz, mint a tévés Megasztár, és bevonják a társadalmat is a fejlesztésbe? Ilyesmiről is van szó a stratégiai összefoglalóban.

Ma a fejlesztők a pénzosztóhoz mennek kilincselni, aki néhány hónap múlva talán utánajár, hogy mi lett az ötletből. Erre kap egy papírt vagy egy cd-t, valami forráskóddal, és vakarhatja a fejét, hogy ez hogyan működik. Hol a termék? Na, az nincs, csak valami alfa verzió. Ezt el kell törölni. Azt szeretnénk, hogy ne adjanak előre pénzt. Működő dolgokat, béta verziókat díjazzanak.

Nem kell feltalálni a spanyolviaszt, példának jó az Xprize. Ebben először 10 millió dollárt adtak az első magánűrhajósnak, és kellett 10 év, hogy megvalósuljon. Nem lapátolták a pénzt egy kutatóközpontba, hanem annak utalták át a pénzt, aki végül megcsinálta. Iszonyúan sokan rámozdultak, és mi lett az eredménye? Most már van tíz hasonló díj, a Google is beszállt.

Lemák Gábor

Ezt akarjuk megvalósítani kicsiben?

A mi méreteinkhez igazítva, egy-egy meghatározott területen. Már látjuk, hogy mik az előnyeink, milyen területeken kellene megmozdulni. A verseny szólhat középiskolásoknak, egyetemistáknak, induló cégeknek is. Emellett kell nekik inkubációs intézmény is, ahová bemehetnek, segítenek nekik, és figyelmeztetik őket, hogy ezt majd el kell adni, kell marketing, üzleti terv. Ezen kívül kellenek pénzügyi igazgatók, akik gatyába tudják rázni a fejlesztőcégeket. Az ötletember kalandozik, eladósodik, nem tudja fizetni a számláit. A pénzügyi igazgató lecsupaszítja az álmodozást, és elmondja, hogy mennyi pénzből kell megcsinálni.

Vannak alulról jövő kezdeményezések is, mint a Fogasház, AKKU, Tűzraktér. Ezeket az Y generáció rakta össze, és nem magyar találmány, a világon mindenhol jól működnek. Ezekben a feltalálók és a művészek egymást segítve maszatolnak. Nagy dolgokat még nem raktak le, de nem szabad bántani, jó kezdeményezés.

És nyakunkon a Z generáció, akik már online videoszerkesztőt használnak, zeneszerkesztőt, és így kommunikálnak egymással. Ők már nem fognak versesköteteket bújni, de készítenek egy animált montázst, és azzal mondják el a másiknak, hogy szeretik. Halvány fogalmunk sincs, hogy ez a generáció milyen dolgokat fog lerakni, de nekik kell termékeket fejlesztenünk. Legszívesebben már az óvodába bevinnénk a Lego Mindstorms robotprogramozást. A lényeg a kreativitás, hogy a fiatalok új technológiákban tudjanak gondolkodni. Természetesen erősíteni kell a reáltudományokat, a PhD képzést, és meg kell adni az infrastrukturális hátteret.

Mennyi pénz kell minderre?

2010-2015 között körülbelül 12 milliárdot kell elkölteni, hogy 2020-ra legyen egy-két magyar hightech termék. A teljes magyar költségvetésben ez semmi.

Mik azok az irányok, ahol lehet esélyünk nagyot dobbantani?

Már majdnem mindenkinek olyan telefonja van, ami tele van szenzorral, mindegyikben van kamera, fényérzékelő, terjed a gps és a mozgásérzékelők. Öt év múlva még több ilyen telefon lesz, és az egész világ be lesz szórva szenzorokkal. Iszonyatos mennyiségű adat keletkezik, és ezeket az adatokat fel kell dolgozni. Ebben világelsők vagyunk,a Gravity például nemzetközi szinten az élen teljesített.

Nem hiányzik egy nagy multicég, aki kiviszi a magyar fejlesztést a világba?

Nem állunk rosszul, nemrég csatlakozott hozzánk a Nav n Go, amelynek vannak jó kapcsolatai. Be lehet jutni a nagyokhoz. Az a lényeg, hogy nem a levegőbe beszélünk, hogy majd mi fejlesztjük le a netbook 3.0-át. Sokan mondanak ilyet, aminek nincs alapja. Szerényen meg kell mondani, hogy mire vagyunk képesek, mit tudunk. Egy ilyen projektet kell végigcsinálni, egyszer kell nagyot dobbantani. Tudjuk, hogy bicskánk van és a dzsungelbe megyünk, de nagyon lelkesen.

Hatóság vizsgálja a T-Mobile üzemzavarát

2009. december 7., 19:21 Módosítva: 2009-12-08 19:44:35
1

A Magyar Telekom hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy a hiba mértéke nem haladta meg a vállalt 99,8 százalékos rendelkezésre állási mutatót, ezért nem keletkezett kötbérfizetési kötelezettség. A Magyar Telekom az általános szerződési feltételeiben a probléma jellegének megfelelő hiba kijavítására vállalt határidőt nem lépte túl.

Pataki Dániel, a hatóság elnöke elmondta: az ászf alapján 6-7 eset is vonatkozik a szolgáltatás ideiglenes szüneteltetésére és a hálózati hibákra, ezért egyelőre nem tud többet mondani az esetről. Mivel egy ilyen leállás nagyon sok ember életét megkeseríti, az NHH egyeztetést kezdeményez a szolgáltatókkal arról, miképpen lehet a legjobban kezelni egy ilyen üzemzavart.

A Magyar Telekom az MTI-nek azon kérdésére, hogy összesen hány előfizetőt érintett az üzemzavar, nem tudott pontos számot mondani, mivel a hiba nem állt fenn folyamatosan, és bizonyos, elsősorban a hálózaton belüli hívásokat érintett. Közölték, hogy az ügyfélszolgálat a probléma észlelését követően azonnal megkezdte a tájékoztatást, de a hiba tartalmának, kiterjedésének pontosítása időt igényelt.

Az NHH két hét múlva tájékoztat a részletekről.

Pénteken hívásindítási problémák voltak a Magyar Telekom mobilhálózatában - elsősorban a hálózaton belül -, ami csak délutánra szűnt meg. A T-Mobile előfizetői pénteken azt tapasztalták, hogy a hívott fél nem elérhető, mintha ki lenne kapcsolva, így sok esetben a hangposta jelentkezett be. Átmenetileg zavar volt az sms-ek továbbításában is. A Magyar Telekom a fennakadásokat kora délután egy előre tervezett éjszakai munka során keletkezett váratlan szoftverproblémával magyarázta.

A Telekom pénteki közlése szerint minden szükséges lépést megtett, és a hálózati hibából eredő kötelezettségeit is megvizsgálta. Bár a szolgáltatás kiesése miatt kötbérfizetési kötelezettsége nem áll fenn, az ügyfeleknek okozott kényelmetlenség miatt előfizetőnként 10, hálózaton belül lebeszélhető percet biztosít díjmentesen.

Az NHH októberi adatai szerint 11,696 millió mobil ügyfél volt Magyarországon, ennek 44,28 százaléka, csaknem 5,2 millió volt T-Mobile előfizető.

Instant pénzszórás wifivel

2009. december 7., 09:05 Módosítva: 2009-12-09 15:37:27
0

Egy modern embernél legalább két olyan hordozható eszköz van, amivel eléri az internetet. Menet közben böngészhetünk játékkonzollal, netbookkal, laptoppal, mobillal és médialejátszóval, vagy novellákat tölthetünk le a könyvolvasóra. Csakhogy nem használhatjuk több SIM-kártyán ugyanazt a korlátlan mobilnetes díjcsomagot, és a gyártók is inkább a wifit részesítik előnyben. Ha egyetlen előfizetéssel, de több kütyüvel akarunk netezni, akkor muszáj közbeiktatni valamit.

Ideális jelölt erre a feladatra a Novatel MiFi, ami öt másik eszközt tud ellátni hozzáféréssel, és saját akkuja van. Négy órán át bírja a terhelést, és körülbelül 40 óra készenléti időt biztosít.

A Mifi felcsatlakozik a mobilnetre, míg a laptop, a mobil és a többi kütyü wifin csatlakozik a Mifire. Ez sokkal egyszerűbb, mint a bluetooth, mert nem kell párosítani és hitelesíteni a hálózat tagjait, és a Windows sem akar eszközmeghajtót telepíteni. Beírjuk a laptopon a kódot, és máris van internet.

MiFi2352 BlK MiFi TRANSLORES.png

Van WEP-WPA2 titkosítás, és lehet kód nélkül is nyomulni, amennyiben nem gond, hogy a villamoson még négyen ezzel a hozzáféréssel fészbukolnak majd. Tapasztalatból mondom: modern embertársaink azonnal megtalálják a szabad hotspotot és rácsatlakoznak.

mifi01.PNG

A Mifi nem lassította a hozzáférést, a Pannon hálózatán átlagosan 3,28 megabites letöltési sebességet és 1,14 megabites feltöltést mértem, 101 ezredmásodperces késleltetéssel. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a kütyüvel lehetett játszani a World of Warcraft online játékban, és a mobilos böngészés sem lett érezhetően lassabb. A Mifit a Pannon árulja, egy éves Éjjel-Nappal Flexi előfizetéssel 40 ezer forintért.

Pénzégetők

Mobilból is lehet hotspot, és a legegyszerűbb megoldással a HTC vadonatúj Touch HD2 mobilján találkoztam. A 180 ezer forintos okostelefon pár kattintással hotspottá alakul, és máris lehet szörfölni a netbookon vagy a laptopon. Ezzel a telefonnal átlagosan 2,51 megabites letöltési sebességet és 1,04 megabites feltöltés mértem, ugyanolyan késleltetéssel.

A mobilos megosztás nem újdonság, a Nokia E51-emen fél éve használom a JoikuSpot nevű szoftvert, ami a Symbiant futtató mobilokat alakítja át hotspottá. Innen tudom, hogy a szoftveres megoldások használatakor nem szabad otthon felejteni a töltőt, mert gyorsan lemerül az akku, amit a kis kijelzős, alkalmi mobilnetezésre készítettek fel. A mobil ráadásul nem vágható zsebre, mert eléggé felforrósodik.

A Joiku fejlesztői itt nem álltak meg, már készül az új JoikuBoost, amivel lazán elszórhatjuk minden pénzünket mobilnetezésre. A szoftver a mobilos hotspot ötletének pont a fordítottja, mert nem egy eszköz ad többnek hozzáférést, hanem több eszköz egynek. Ezzel a szoftverrel akár öt mobil láncba köthető, tehát ha van öt mobilnetes előfizetésünk, akkor mindet egyszerre használhatjuk, és (elméletileg) összeadódik a sávszélességük.

Drágán gyorsítják a netet
Drágán gyorsítják a netet

Két mobilt kötöttem össze, egy Nokia E51 Pannonon, egy Nokia E97 T-Mobilon kapcsolódott a netre. A béta állapotú program nagyon kezdetleges, ugyanis csak 1,7 megabites letöltési sebességet és 0,5 megabites feltöltést mértem, aminél az E51 még egymagában is jobb volt. Nagyon úgy tűnik, hogy nem ez lesz a mobilnet jövője, persze még kifejlődhet belőle a wifi jövője, majd ha a gyártók mindenbe SIM-kártyát raknak, mi viszont csak egyetlen eszközzel akarunk netre csatlakozni.