Friss kommentek

99 dolláros iPhone-nal megy az Apple a Motorola ellen

2009. november 10., 13:35 Módosítva: 2009-11-10 13:38:14
0

Aki eddig kételkedett volna abban, hogy az iPhone-nal kapcsolatos pletykákat és rajongói találgatásokat legalább részben az Apple marketingesei fűtik, újabb megdöbbentő parajelenségnek lehet tanúja. Véletlenül éppen azon a napon, amikor az új iPhone-gyilkosnak kikiáltott, és eddig egész jó kritikákat kapott Motorola-telefon, a Droid megjelent, terjedt el a hír internetszerte az Apple nagy karácsonyi árcsökkentő akciójáról.

Konkrétan arról lenne szó, hogy az Apple a karácsonyi szezonnak egy 99 dollárra lehúzott árú iPhone 3GS-sel futna neki, amivel éppen a Droid árának a felére megy le. Bár a pletykákat természetesen nem erősítették meg hivatalos helyről, a lépés egészen logikus lenne az Apple-től, és a cég eddig sem idegenkedett különösebben a meredek árcsökkentő akcióktól, amikor úgy értékelték a szakértői, hogy az eredeti áron már sokkal több telefont nem tudnak teríteni a piacon.

Az idei karácsony azért is fontos az érintőképernyős telefonok piacán, mert mostanában járnak le az első generációs iPhone-ok kétéves hűségszerződései, és rengeteg, a legújabb technológiákra vágyó fogyasztó választ majd új telefont. Ráadásul a hírek szerint lassan lejár az AT&T telefontársaság kizárólagossága is az iPhone amerikai forgalmazására, így érthető lenne, hogy egy utolsó rohammal megpróbál a cég minél több előfizetőt begyűjteni, amíg csak nála elérhető a telefon.

A második generációs, tavaly megjelent iPhone 3G legkisebb verzióját már most 99 dollárért lehet megvenni, így ha a csúcsmodell 3GS-t is leviszik erre az árszintre, az valószínűleg a 3G piacról kivezetésével is jár majd. Hogy az esetleges árcsökkentés mikor és hogyan gyűrűzhet át majd az Amerikán kívüli piacokra, arra egyelőre tippelni sem próbálnak az elemzők.

Jól kell időzíteni a frekvenciadöntést

MTI/Index
2009. november 9., 16:45 Módosítva: 2009-11-09 16:51:24
0

Anders Jensen, a Pannon vezérigazgatója hétfőn elmondta, hogy a válság hatása már érezhető, de még mindig kevésbé, mint más iparágakban.

Az árbevétel éves összehasonlításban 7,9 százalékkal csökkent, és 2009 harmadik negyedévében 44,88 milliárd forint volt, míg az üzemi szintű nyereség 14,98 milliárd forintot tett ki, 5,7 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Kedvező viszont az, hogy az egy előfizetőre jutó átlagos havi árbevétel második negyedévhez képest 2 százalékponttal nőtt.

A Pannon a válság hatását az üzemi költségek csökkentésével és a hatékonyság növelésével próbálta ellensúlyozni. Anders Jensen elmondta, hogy a fő növekedési terület a mobilszélessáv, ahol az elmúlt három hónapban folyamatos növekedést tudtak felmutatni. A Pannon ezen a területen azonban lemaradt a Vodafone és a T-Mobile mögött, a harmadik helyen áll a mobilnetes piaci részesedésben. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy a Pannon a mobilok kijelzőjén való netezésre fordított nagyobb hangsúlyt, és ennek az eredménye bíztató.

Megmentő 900 MHz

Ha egy éven belül nem lesz előrelépés a 900 MHz-es mobilnet ügyében, akkor baj van, mondta Anders Jensen. Ismeretes, hogy a 900MHz-es frekvencia, amit most a gsm-szolgáltatás használ, különösen alkalmas lenne a gyors mobilnetezésre. Nagyobb területen, olcsóbban lehetne szélessávú hozzáférést biztosítani. Az igazgató szerint a 900 MHz-es frekvencia megnyitásáról 2010 év első két negyedévében dönteni kell, de nagyon fontos az időzítés. Nem lenne jó, ha a döntést esetleg a választások után megváltoztatnák.

A Pannon a harmadik negyedévben 2,86 milliárd forintot fordít beruházásokra, elsősorban hálózatfejlesztésre, 22,2 százalékkal kevesebbet, mint 2008 harmadik negyedében.

14 millió mobiltöltőt hív vissza a Nokia

2009. november 9., 15:20 Módosítva: 2009-11-20 10:56:08
0

Áramütés veszélye miatt ingyenesen visszacserél 14 millió darab mobiltelefon-töltő készüléket a Nokia.

A finn társaság közleménye szerint a főként Európában és Észak-Amerikában árusított, idén június 15. és október 25. között gyártott, AC-3E, AC-3U és AC-4U jelzésű töltők műanyag burkolata meglazulhat és leválhat, az így hozzáférhetővé váló belső alkatrészek pedig áramütést idézhetnek elő, ha a töltő csatlakozik az elektromos hálózathoz.

A Nokia közölte: mostanáig nem értesült a hibás berendezések okozta sérülésről vagy balesetről. A csere költségeit a készülékeket gyártó kínai székhelyű beszállító, a BYD viseli. A csereprogram részleteit a külön erre a témára épített weboldalon ismerteti a társaság.

A Nokia az első számú mobilgyártó a világon, 38 százalékos piaci részesedéssel. Az idei harmadik negyedévben 108,5 millió mobiltelefont adott el. Tavaly egész évben 468 millió Nokia telefon kelt el, ami 7 százalékos növekedés 2007-hez képest.

Szívbeteg fotós, korlátolt tinédzser, kétarcú zenész

2009. november 7., 13:11 Módosítva: 2009-11-07 13:11:25
0

A mobilgyártók rohamtempóban mozdultak rá az érintőkijelzős technológiára, de a nagy sietségben a modern készülékekbe is átültették néhány rossz régi elképzelésüket. A Sony Ericsson, a Samsung, a Nokia és az LG mobiljain mutatjuk be az iPhone-on és Androidon túli világot.

Az iPhone egyetlen év alatt teljesen megváltoztatta a mobilozási szokásaimat, de a készülék nem sokáig maradt nálam. Először a lányom vetette rá magát a modern kvarcjátékra, végül a feleségem zsebében landolt. Hat program letörlése és nyolc újabb feltelepítése után az üzleti férfimobilból családi nőmobil lett.

Ebben a gyors átalakulásban az érintőkijelzőé a főszerep, hiszen ami csak virtuálisan létezik, azt pillanatok alatt az ellenkezőjére lehet változtatni. Hasonlóan egyszerű az átváltozás az Android operációs rendszerrel. A csúcskategória alatt viszont egészen más a helyzet. A gyártók úgy építik meg a készülékeket, hogy általában csak bizonyos funkciók használhatók jól.

A nagy nagyképű

Enyhe megalomániára utaló tünetek láthatók a Sony Ericsson legújabb fényképezős készülékén. Mint amikor az ovisok vitatkoznak, hogy kinek hány danos feketeöves az apukája, úgy halmozza a svéd–japán gyártó a megapixeleket.

A Satióban már tizenkét megapixeles kamera van, amire az egyszerű vásárló azt mondja, hogy hű, és már rakja is be a kosarába. Arra persze nem gondol, hogy még a legmenőbb full HD felbontású plazmatévéken is legfeljebb két megapixel fér el (1920*1080 pixel). A Satio teljes méretre nagyított fotóin meg szemcsék látszanak, és csak erősebb fényben tudtam igazán jó minőségűt fotózni. Ennyit arról, hogy érdemes-e halmozni a megákat, a lencse és a szenzor minőségének javítása helyett. A vakuja tűrhető, mobil létére legalábbis.

Maga a készülék egy mélytengeri búvárra hasonlít: nagy és gyorsan merül. Zsebbe csúsztatás közben a kiálló lencsevédő fedél néha kinyílt, és rögtön elindította a kamera szoftverét. Az akkuja meg nagyjából fél napot bír ki. Én akkor adtam fel a Satióval való próbálkozást, amikor a Gellért téri kanyarban zsebre vágtam a félig feltöltött mobilt, és a Batthyány téren már se kép, se hang, kifogyott belőle az energia.

Symbian fut rajta, mint a Nokia érintőkijelzős mobiljain, de a Sony Ericsson kiegészítette egy saját főmenüvel. Ez jól sikerült, könnyen elérhetők vele a legfontosabb névjegyek, képek, a kedvenc weboldalak és programok. Az érintőkijelzőn a gombnyomásokat általában többször meg kellett ismételni, mire a készülék felfogta az utasítást. Ennek a százhatvanezer forintos mobilnak több a hibája, mint a jó tulajdonsága, legfeljebb a panaszfórumokon lesz sláger.

Sokkal jobb a Sony Ericsson Aino nevű készüléke. Jó példa arra, hogy néhány egyszerű ötlet is elég egy kiváló zenemobil megalkotásához. Bár a Sony Ericsson az Ainóra is a saját csatlakozóját rakta (a szabványos micro-usb helyett), a gyártó nem kényszeríti a júzereket bumszliban végződő fülhallgatóinak használatára. Ad a mobilhoz egy bluetooth-adaptert, amibe bármilyen fülhallgató bedugható. Ez egyben távvezérlő is, lépteti a számokat, állítja a hangerőt, és az benne a legjobb, hogy laptophoz csatlakoztatható, és a Windows 7 médialejátszóját is tudja vezérelni.

Az Ainónak két különálló menürendszere van, ami elsőre szokatlan, de jól használható. Összecsukva kizárólag a multimédiás funkciók vezérelhetők az érintőkijelzővel, ami jól és gyorsan reagál az érintésre. Szétnyitva az érintésérzékeny felület kikapcsol, és megjelenik a szokványos, a gombokkal vezérelhető Sony Ericsson-menü.

A Sony Ericsson tehát megspórolta a virtuális gombok kifejlesztését, és ez így van jól. A kijelzőjén a virtuális gombok nem lettek volna elég nagyok ahhoz, hogy ujjal kényelmesen vezéreljük, a böködőpálca meg nagyon 20. századi megoldás lett volna. A mobilért körülbelül százezer forintot kérnek el a boltban.

Vezérváltás

Teljes átalakulás előtt áll a Nokia, a csúcskategóriát ugyanis elfoglalta a frissebb Maemo platform, ami az N900 zsebszámítógépen debütál. A régebbi Symbian lecsúszott a középkategóriába, erre jó példa az érintőkijelzős 5530, ami memóriakártya nélkül ötvenezer forintért, nyolc gigabájtos kártyával hatvanezerért megszerezhető.

Érthető, hogy a Nokia új platformot vezet be, a Symbian nem a legjobb érintőkijelzős rendszer. Viszont elég letisztult, nincs benne annyi csicsa, mint a koreai mobilokban, kezelése is könnyen megtanulható. Legfőbb hibája, hogy az interfészen sok a kihasználatlan terület, és néha az elviselhetőnél többet kell nyomkodni. A böngészőben például tíz-tizenkét érintéssel lehet megfelelő méretűre nagyítani az weboldalakat.

Meglepő módon pont a zenelejátszásnál követett el furcsa bakikat a Nokia, pedig az 5530 egy XpressMusic kategóriába tartozó zenetelefon. Elméletileg előnyös, hogy az új fülhallgató zsinórja a széles metéltre hasonlít, mert így kevésbé tud összegabalyodni. Csakhogy a zsinór olyan merev, hogy simán kitolta a fülemből a füldugaszt. Igyekeztem mereven előre nézni, mint az apósom, akinek platinacsavarok fogják össze a nyakcsigolyáit. Néha még a hangerőállító is vacakolt – hol működik, hol nem.

Premierplán

Az LG-nek még mindig az Arena a vezető készüléke, de a koreai gyártó a divat területén is próbál előretörni. Az Arena kezelőfelületét örökölte a nemrég bemutatott BL40 Chocolate is- Leginkább egy csúcstechnikás távirányítóra hasonlít, de nem a vezérlés, hanem a tartalmak lejátszása a fő erőssége.

Most az egyik legjobb mobilos médiaközpont az LG BL40. Ragyogóan színes kijelzőjén élvezhetők a filmek, és az akkuja jól bírja a terhelést. Simán lejátszotta a Big Bang Theory két húszperces epizódját, és bőven maradt benne energia, majdnem kibírt egy napot. A hangminőség a Dolbynak köszönhetően kiváló, akár a gyári füldugaszt, akár egy minőségi Sennheiser fejhallgatót kötöttem rá.

Sajnos a divatmobil hű a nevéhez, az interfésze tele van fölösleges csicsákkal. A menük animáltan nyílnak meg, az ikonok meg túlságosan hasonlítanak egymásra, van középen egy narancssárga folt, mellette jobbra egy kék vonal, balra egy pirosas alakzat, néhol zöld, lila és rikító kék foltok. Kell két másodperc gondolkodási idő, mielőtt kitalálom, hogy hová is kéne bökni.

A webet sajnos elég csúnyán jeleníti meg a BL40, az Index.hu címlapján szkrollozva gyakran szürke-fehér négyzetrács jelenik meg a tartalom helyett. A processzor lehet a ludas, valószínűleg nem tudja időben kiszámolni, hogy mit kellene a kijelzőre raknia. Néha a galéria betöltésekor is belassul a mobil. A BL40 kamerája homályos felvételeket készít, tartalomfogyasztásban jobb, mint tartalomgyártásban.

Elveszett részletek

Nem nagyon érthető a Samsung stratégiája. A koreai gyártónak van Windows Mobile-, Symbian-, Android-alapú mobilja, de az aktuális csúcsmobilján – a Jeten – a saját rendszere fut. A mobil a nevéhez hűen gyors, de a menürendszere szerencsétlenül van összerakva, túl csicsás, nem jó benne navigálni. A SIM kártyát elég hamar átraktam egy másik tesztkészülékbe.

Ugyanis sokkal érdekesebb az egyszerű Samsung Corby, amit a tiniknek szánnak. Ezért lehet kapni citromsárga hátlappal is. Ennek is vannak buta hibái, például a főmenüben a miniprogramok (widgetek) néha saját életet élnek. Néha egy bökés hatására átugrottak a kijelző sarkába, és nehezen lehetett visszarángatni őket a helyükre.

A most 43-45 ezer forintért árult Corby előnye, hogy beleépítették a fiataloknak fontos szolgáltatásokat, egyszerűen lehet vele képeket feltölteni az ismert közösségi portálokra, például a Facebookra, a Picasára, a Flickrre. Sajnos kispórolták belőle a sebességet, hsdpa helyett csak edge van benne.

Útelágalazódás

A középkategóriás mobilokban is benne vannak azok az újítások, amelyek nélkül ma már ciki lenne megjelenni. Legfőbb hibájuk, hogy még mindig hajlamosak ész nélkül összekalapálni ezeket a funkciókat. Ennek is szerepe lehet abban, hogy az emberek nagy része nem akar érintőkijelzős mobilt. A Canalys felmérése szerint az érintőkijelzős mobilt használók ötvenhárom százaléka nem akar megint érintőkijelzős mobilt venni. A brit, német és francia júzerek körében elvégzett felmérés szerint az Apple és a HTC ügyfelei közül az átlagnál többen ragaszkodnak az érintésvezérléshez, ez a két cég viszont főleg csúcskategóriás mobilokat gyárt.

Elkészült a 4G-s mobilhálózat szabványa

2009. november 6., 10:20 Módosítva: 2010-02-24 16:15:47
0

Az ágazat 12 meghatározó vállalata bejelentette, hogy elkészült az úgynevezett LTE (Long Term Evolution) mobilhálózaton megvalósított hangátvitel és üzenetküldés egységes műszaki profilja. Az LTE a jelenleg használt gsm és 3G utódja.

Most, hogy megvannak a legfontosabb szabványok, a szolgáltatók és a mobilgyártók elkezdhetnek alkalmazásokat kifejleszteni, derül ki az Ericsson, Alcatel-Lucent, Nokia Siemens Networks, Sony Ericsson és Vodafone közös közleményéből.

Az LTE-nek azonban nem az sms és a telefonálás lesz a legfontosabb szolgáltatása, hanem a nagy adatátviteli sebesség. Akár 100 megabites letöltési sebesség is elérhető az LTE-hálózatokon, ami elősegíti, hogy a mobiltelefonok nagy teljesítményű mobil számítógépekké váljanak.

Az Európai Unió 2004 és 2007 között 25 millió euróval támogatta az LTE-alapú negyedik generációs (4G) mobilhálózatokat megalapozó kutatásokat, jövőre pedig további 18 millió eurót fordít erre a célra.

A technológia először Svédországban és Norvégiában lesz elérhető 2010 első felében.

A Nav N Go fejlesztésbe menekül

2009. november 5., 13:30 Módosítva: 2009-12-08 10:37:58
0

Múlt héten komoly felfordulást okozott a Google azzal, hogy az ingyenes térképszoftverével ezentúl navigálni is lehet, és ennek hatására több navigációs cég részvényárfolyama megzuhant. A magyar Nav N Go azonban nem rettent meg a webes óriástól, derült ki a cég csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Google új ingyenes szolgáltatásának főleg az USA piacán lesz hatása, és a cég egyelőre nem közölte, hogy miként termel majd bevételt az ingyenes navigációval. Vahl Tamás, a Nav N Go ügyvezető igazgatója úgy látja, hogy az okostelefonok piaca még nagyon kiszámíthatatlan, és a cégek most tesztelik az üzleti modelleket.

A következő években fog kiderülni, hogy a felhasználók veszik-e a navigációs programokat, fizetnek-e a frissítésekért, hajlandók-e extrákat letölteni. Vahl Tamás szerint két éven belül kialakul egy egységes üzleti modell, amit a piaci szereplők többsége követ.

Új lábat növesztenek

A Nav n Go komoly magyar sikertörténet, 2005-ben 100 millió forint befektetésével jött létre, és pusztán a megrendeléseiből akkorát tudott előrelépni, hogy ma már 8-9 milliárd forintos forgalmuk van. Még egy hasonló ugráshoz azonban már nekik is komoly segítség kell, mondta Vahl Tamás. Nemcsak anyagi forrásokra van szükségük, hanem szellemi tőkére is, és éppen ezért csatlakozott a cég a Mobilitás és Multimédia Klaszterhez.

Az MMKlaszter két évvel ezelőtt jött létre, és célja a tagok együttműködésére, a közös tudásra épülő fejlesztések elősegítése - természetesen a nevében is szereplő területeken, a mobiltechnológiában és a multimédiában.

Az innovációs klaszter 62 tagja eddig 26 terméket állított elő, 7 kutatási-fejlesztési projekt fut. Olyan cégek csatlakozhatnak, amelyeknek konkrét fejlesztési terveik vannak, és meg tudják határozni, hogy a tagokkal együttműködve milyen új projektbe tudnának belevágni.

A klaszter akkor sikeres, ha exportálható termékeket tud létrehozni, mondta el Lemák Gábor, a szervezet igazgatója. Az eddig elért eredményeiket december 8-án be is mutatják az Millenárison az Innovációs Tech Show keretében.

Két lábon járó hotspot a Pannontól

2009. november 4., 17:12 Módosítva: 2009-12-01 16:26:40
0
device front.png

Magyarországon is megjelent a MiFi, a zsebben hordható mobil hotspot. A Novatel MiFi2352 nevű eszköz elsősorban azoknak jöhet jól, akiknek nincs a laptopjukban beépített hspa-modemük, és nem akarnak - vagy terepen végzett munkájuk miatt nem tudnak - kilógó usb-s modemet használni.

A MiFi 7,2 Mbps letöltési és 5,76 Mbps feltöltésiet biztosít, és egyszerre öten csatlakozhatnak rá wifin. Beépített akkuja 40 óra készenléti időt biztosít, illetve 4 órán át használható netezésre. Egy microSD kártya is a MiFibe rakható, és a  felhasználók elérhetik a rajta lévő fájlokat. Az eszköz hatótávolsága 10 méter

A kütyü negyvenezer forintba kerül a Pannon Internet Éjjel- nappal Flexi tarifacsomaggal, 1 vagy 2 éves hűséggel.

21 megabitre gyorsít a Vodafone

2009. november 4., 16:40 Módosítva: 2009-11-04 16:53:25
0

Kevés konkrétum derült ki arról, hogy a Vodafone mikor és hol akarja bevezetni a hálózatán 21 megabites letöltési sebességet.

A Vodafone belevágott a HSPA+ technológia műszaki tesztelésébe, amit az irodaházuk mélyén lévő laborban szerdán be is mutattak. A cég laptopjain a letöltési sebességet mérő Speedtest.net mutatója nagyjából a 20 megabitnél állt meg, a hálózat ennyi adatot tud továbbítani másodpercenként.

Mikor lesz elérhető a technológia? Egyelőre nem tudni. Beck György, a Vodafone vezérigazgatója a sajtóbeszélgetésen annyit árult el, hogy a 21 megabites kapcsolathoz szükséges nagyberuházásokat valamikor jövőre kezdik el, és a csúcssebesség ott lesz elérhető, ahol igény is van rá. Például aki csézik, vagy más online játékot játszana a mobilneten, az valószínűleg szeretne gyorsítást. A laborban 30 ezredmásodperces késleltetés jött ki, ami már elég jó, és a játékoknál ez az érték mindennél fontosabb.

Azt is megmagyarázták, hogy miért nem vezetik be 21 megabitet mind a 377 hspa-val lefedett településen. Beck György úgy fogalmazott, hogy a létező kapacitásaikat hamar kihasználják az ügyfelek, és ismét szó volt a 900 MHz-es frekvencia újrahasznosításáról. Ha ugyanis a Nemzeti Hírközlési Hatóság újrarendezné a 900MHz-es frekvenciatartományt, és azon - a korábbi uniós döntésnek megfelelően - végre gyors HSPA-hálózatot is lehetne működtetni, akkor olcsóbban lehetne mobilnetes hálózatot építeni. Ez egyben azt is jelenti, hogy a mobilinternet kisebb településekre is eljutna.

Beck György kritizálta a szélessáv elterjesztésére irányuló állami törekvéseket. Sok pénz jut vezetékes szélessávra, de nem elég a mobilra, mondta a cégvezér, aki szerint a drótnélküli hozzáférés is szerepet játszhatna az elmaradott régiók felzárkóztatásában.

Rámozdult az Androidra a Sony Ericsson

2009. november 3., 17:10 Módosítva: 2009-11-03 21:14:40
0

A Sony Ericsson nem siette el az Android bevezetését, de legalább a fejlesztők nem csak malmoztak, hanem megpróbáltak összerakni egy egyedi készüléket.

Az Xperia X10-ben 8 megapixeles kamera van, mosolyfelismerővel, 16x-os digitális zoommal, képstabilizálóval. A tízcentis kijelzőn 480x854 pixel fér el, és külföldi források szerint kapacitív, mint az iPhone. A mobilt 1GHz-es Snapdragon processzor hajtja, és 8 gigabájtos memóriakártyát adnak hozzá.

A Sony Ericsson interfészét úgy alakították ki, hogy gyorsan elérhetők legyenek a közösségi portálok, például a Facebook és a MySpace. Emellett van egy médiarendszerező interfész, amellyel a zenéket, videókat és képeket lehet rendszerezni.

A mobilban van wifi, támogatja a sztereo bluetooth fülhallgatókat, van gps és Google Maps, és szabványos fülhallgatót lehet rákötni. A megjelenéséről most még csak annyit lehet tudni, hogy bizonyos országokban 2010 elején megjelenik.

Szinkronizálási gond az iPhone-nal

2009. november 3., 15:33 Módosítva: 2009-11-06 14:19:32
0

A technikai problémában érintett felhasználók hamar kiderítették, hogy mindannyiuk alaplapján az Intel P55 Express lapkakészlete található. Az Intel eddigi nyilatkozatai alapján az alaplap BIOS-ához vagy rossz rendszerkonfigurációs beállításhoz is kapcsolható a probléma. Az Intel szóvivője szerint tovább vizsgálják az ügyet.

Múlt vasárnap az Apple egy munkatársa arra kérte a fórumon problémájukkal hozzászólókat, hogy küldjék el emailben rendszerkonfigurációjuk leírását, továbbá azt is, milyen iPhone modellt használnak, illetve a konkrét jelenséget is írják le. A fórumon egyesek azt írták, hogy visszatértek az iTunes régebbi verziójához, mások a Windows XP-hez, és ezekkel a félmegoldásokkal sikerült megoldani a problémát.

Tesztelhető az Opera Mobile 10

2009. november 3., 12:18 Módosítva: 2009-11-03 12:18:20
0

Az Opera Software kedden kiadta a kifejezetten okostelefonokra írt Opera Mobile 10 böngésző Nokia és egyéb Symbian/S60 rendszert futtató készülékekre szánt változatának bétáját. Az új verzióban az Opera Mini 5 előzetesébe beépített szolgáltatások köszönnek vissza: többek között az áttervezett grafikus felület, az asztali verzióban már bevált tabos böngészés és a gyorshívó, valamint a jelszavakat megjegyző password manager. Az új kiadás mind érintésvezérelt, mind billentyűzetet használó modelleken működik.

A fejlesztés során a teljesítmény javítása kiemelt cél volt. A cég közleménye szerint a 10-es verzió kétszer olyan gyors, mint az elődje, a gyorsulás az oldalak megjelenítésekor, a nagyításnál és kicsinyítésnél a legszembetűnőbb. Ebbe a kiadásba belekerült az asztali változatban már megismert Opera Turbo is, amely a grafikai elemek szerveroldali tömörítésével gyorsítja a böngészés sebességét. Az Opera Mobile 10 bétája Symbian/S60 rendszert futtató Nokia, Sony Ericsson és Samsung készülékekre letölthető a norvég fejlesztő weboldaláról számítógépre vagy közvetlenül a mobilra

Végleg bezár az N-Gage

2009. november 1., 15:04 Módosítva: 2009-11-20 10:56:08
1

A Nokia bejelentette, hogy rövidesen végleg bezárja az N-Gage szolgáltatást. A játékosok 2010 szeptemberéig vehetnek új játékokat az N-Gage Arenában, de a szolgáltatás az év végén megszűnik. Az Ovi Store lesz az egyetlen szoftverbolt.

Hat évvel ezelőtt jelent meg az N-Gage, ami először csak egy nevetséges formájú mobil volt, amit később újraterveztek. Végül a Nokia összes multimédiás mobilján elérhetővé vált a játékplatform. Az alapötlet jó volt: a játékosok az N-Gage Arena felületén megoszthatták eredményeiket, versenghettek egymással.

Csakhogy a fejlesztőket eléggé megszívatták azzal, hogy egy játékot tucatnyi különböző mobilra kellett optimalizálniuk, míg a játékélményt az rontotta, hogy a telefonok gombjai nem kimondottan játékra valók.

A Nintendo DS és a PSP mellett eleve nehéz dolga volt a Nokiának, de amikor még az iPhone is megjelent, már nem volt kérdés az N-Gage bukása. Az Apple mobiljára sáskaként vetődtek rá a fejlesztők, ami lenyomta az árakat, miközben az élvezeti érték - a nagy kijelző és a multitouch miatt - nagyobb volt, mint a gombos mobilokon.

Nagy hiba lenne a Nokiától, ha ilyen egyszerűen lemondana a játékbizniszről, mert rengeteg pénz van benne. Az N-Gage életéből hátra lévő egy évben a Nokia igazán megpróbálhatna legyártani egy konzolt, kapacitív érintőkijelzővel, Maemo platformon. Még a végén kiderül, hogy nem is muszáj megölni az N-Gage márkát.

Robbant a Google navigációs bombája

2009. október 30., 10:50 Módosítva: 2009-11-05 13:18:58
30

A navigációs készülékeket és szoftvereket fejlesztő holland TomTom és az amerikai Garmin részvényeinek árfolyama a héten mélyrepülésbe kezdett: előbbié közel 21, utóbbié több mint 16 százalékot bukott. A lejtmenet előidézője a Google Maps Navigation bejelentése volt.

Az, hogy a Google közvetlen versenytársukká válik, önmagában is fenyegető hír a navigációs piacon érdekelt vállalatok – köztük a magyar Nav N Go Kft. – számára, de az internetbirodalom által bejelentett termék ráadásul könnyen alááshatja e szegmens tradicionális üzleti modelljét. A Google Maps Navigation ugyanis ingyenes, ráadásul mindig a legfrissebb térképadatokat és információkat tölti le a vállalat szervereiről. Tehát nem kell frissítések megvásárlásával aktualizálni.

Az egyelőre béta-állapotú szoftver része az Android 2.0 operációs rendszernek, amit az USA-ban piacra dobott Motorola Droid használ elsőként. Működéséhez – mivel az adatokat valós időben tölti le a Google szervereiről – folyamatos internetkapcsolatra van szükség.

Alapszolgáltatásai közé tartozik a hangfelismerésen alapuló hangvezérlés, a valós idejű közlekedési információ, valamint a műholdas és utcai nézet. A Google azt állítja, hogy a szoftver akkor is kitalálja a pontos címet, ha a felhasználó nem ismeri, csupán egy cég- vagy étteremnevet, vagy egy látványosság nevét adja meg. A Google Maps Navigation a folymatos netkapcsolatnak köszönhetően mindig a legfrissebb adatokkal dolgozik – természetesen a vállalat ugyanúgy lehetőséget ad a felhasználóinak a hibás térképadatok bejelentésére, mint a riválisai.

A vállalat azt is elárulta, hogy készül a szoftver iPhone-ra írt változata. Azt pedig, hogy milyen módon fog pénzt keresni az ingyenes alkalmazással, majd kitalálják, mondta Eric Schmidt Google-vezér a bemutatón, hozzátéve, hogy az ingyenesség nekik is és a fogyasztóknak is tetszik.

Csütörtöktől kapható a T-Mobile droidja

2009. október 28., 15:23 Módosítva: 2009-10-28 15:23:48
0
pulset

Október 29-én Magyarországon is megjelenik a T-Mobile saját androidos mobilja, a Pulse. A Huawei által kifejlesztett készülék kamerája 3,2 megapixeles, az érintőkijelző 8,89 centiméteres képátlóján 480x320 pixel fér el, míg a hspa kapcsolat 7,2 megabit letöltési és 5,76 feltöltési sebességget biztosít. Van benne bluetooth, wifi és gps is. Az operációs rendszere Android 1.5, akkuja 1500 mAh-ás.

Megérkezett az Android 2.0

2009. október 28., 14:40 Módosítva: 2009-11-03 17:09:57
0

Androidos fejlesztők készítettek egy videót a mobilos operációs rendszer újdonságairól. A névjegyek több szerverrel szinkronizálhatók, tehát a felhasználó mindegyik postafiókját naprakészen tarthatja. A névjegyhez tartozó képre bökve jelenik meg a Quick Contact nevű funkció, amivel minden lehetséges módon elérhetők az ismerősök. Lehet velük levelezni, telefonálni és csevegni is, és ezt a funkciót bármilyen utólag telepített program kihasználhatja. Magyarán az Microsoft vagy a Yahoo Messenger is beépülhet, nemcsak a Google Talk.

Emellett lehet keresni az sms-ek szövegében, teljesen támogatottá vált a többujjas vezérlés, javult a virtuális billentyűzet, és továbbfejlesztették a böngészőt. A hardverek támogatását is fejlesztették, az Android 2.0 teljesen kompatibilis a bluetooth 2.1-gyel, és nagyobb kijelzőkön is megjeleníthető - 800x480 és 854x480 pixeles felbontáson is fut a rendszer.

Szélesvásznú érintőmobil az LG-től

2009. október 28., 13:57 Módosítva: 2009-10-28 14:18:51
0

Kedden az LG megmutatta a Black Label divatmobilok sorozának új tagjait, a BL40-et és BL20-at. Az utóbbi az első Chocolate nevű készülék kicsit megújított változata, nincs rajta túl sok izgalmas újdonság.

A BL40 azonban egyedi az érintőkijelzős mobilok közt. Kijelzője 10 centiméter széles, és elfér rajta egy 800 pixeles weboldal. A 21:9-es képarányt főleg videók nézésekor lehet kihasználni.

A szokványos programokat is úgy alakították át, hogy kihasználják a széles kijelzőt: amíg az egyik oldalon a emailek listája látható, addig a másik oldalon a kiválasztott üzenet szövege olvasható el. A mobilt hamarosan letesztelem.

Elfogadta az egységes mobiltöltőszabványt az ENSZ

2009. október 23., 17:53 Módosítva: 2009-10-23 19:56:22
11

Jóváhagyta a mobiltelefon-töltők egységes jövőbeni szabványát pénteken a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU).

A nagyobb mobiltelefon-gyártók már június 29-én kötelezettséget vállaltak arra, hogy egységesítik töltőiket, és bár az ENSZ genfi székhelyű szakosított szervezete által jóváhagyott nemzetközi szabvány elfogadása nem kötelező, attól általában nem szoktak eltérni.

Így a jövőben várhatóan minden mobiltelefon majd egy mikro-USB csatlakozó segítségével lesz feltölthető. Az ITU közlése szerint egyes gyártók várhatóan lecsatolható adapterrel árusítják majd a szabványtöltőt, amely így az USB-porton akár a számítógéphez is csatlakoztatható lesz, bár a számítógépen át történő feltöltés több időt vesz igénybe, mint a fali konnektor használata.

Jelenleg több tucatnyi különböző mobiltöltő van forgalomban, ezek nem csereszabatosak, sok kényelmetlenséget okozva a felhasználóknak. Az ITU szerint a töltők egységesítése akár 50 százalékkal is csökkentheti a készenléti áramfelhasználást, és ennek eredményeként 13,6 millió tonnával kevesebb üvegházhatást okozó gáz kerülhet a légtérbe.

Beperelte a Nokia az Apple-t szabadalomsértés miatt

2009. október 22., 18:00 Módosítva: 2009-11-03 12:11:08
0

A világ legnagyobb mobilgyártója, a finn Nokia csütörtök délután sajtóközleményben közölte, hogy beperelte az Apple-t. A cég szerint az Apple tíz szabadalmat is megsértett.

A Nokia azt állítja a közleményben, hogy az Apple semmit nem fizet neki azért, hogy a Nokia által kitalált technológiákat használja, és az Apple „szabadon akar evezni a Nokia újításainak farvizén”. A cég Delaware állam szövetségi bíróságán nyújtotta be a keresetet.

A Nokia szerint az Apple tíz, a Nokia birtokában levő szabadalmat sértett meg, amik olyan technológiákat írnak le, amelyek alapvetőek egy vagy több GSM, UMTS és drót nélküli LAN szabványokkal kompatibilis készülékek fejlesztésénél. A tíz szabadalom többek között drótnélküli adattovábbítással, beszédkódolással, valamint biztonsággal és titkosítással kapcsolatos eljárásokat ír le. A vád az összes iPhone-modellt érinti.

A finn cég körülbelül negyven céggel, köztük a legtöbb mobilgyártóval kötött korábban megállapodást arról, hogy engedélyezi nekik a Nokia által fejlesztett technológiák használatát, nyilván nem ingyen. Az Apple nem írt alá ilyen egyezséget. „A mobiliparban alapelv, hogy a technológiai szabványok fejlesztésében együttműködő cégeket a többi vállalat kompenzálja” - fogalmaz Ilkka Rahnasto, a Nokia szellemi tulajdoni jogokért felelős alelnöke. „Az Apple-nek is követnie kell ezt az elvet.” Rahnasto azt is megjegyzi, hogy az elmúlt húsz évben a Nokia körülbelül 40 milliárd eurót költött kutatásra és fejlesztésre.

Az Apple egyelőre még nem reagált a vádakra. A cég részvénye zuhanni kezdett, miután a Nokia megtette bejelentését.

Zeneszolgáltatást indít a Google?

2009. október 21., 20:22 Módosítva: 2009-10-21 20:22:56
0

Mindegyik nagy gyártó készített Androidot futtató mobilt, de állítólag maga a Google is össze akar rakni egyet. Sok éve pletykálják, hogy a keresőóriás saját mobilt akar, de az Android 2007-es megjelenése a cég bejelentette, hogy nem egy telefon lesz, hanem ezer. Ehhez adták ők az ingyenes operációs rendszert.

Most ismért előkerült a gPhone neve, mert egy Ashok Kumar nevű elemző, aki a Northeast Securities nevű cégnél dolgozik,állítólag beszélt néhány tervezővel, akik ismerik a Google terveit. Egy ismert gyártó készíti el az okostelefont, de a Google saját márkanevén kerül forgalomba, és nem szolgáltatóknál, hanem boltokban lesz kapható.

Ha a Google valóban piacra dobna egy olcsó, webezésre alkalmas, érintőkijelzős mobilt, azzal kirúgná a sámlit a Motorola, a Samsung és a Dell alól, akik az Androiddal akarnak magasabbra kapaszkodni.

A TechCrunch szerint a Google a zenekiadókkal is tárgyal, valószínűleg egy saját zeneszolgáltatás indítására készül. Azt még nem lehet tudni, hogy a dalokat online lejátszani, vagy letölteni lehet-e majd.

Már készül az iPhone 4G?

2009. október 19., 12:20 Módosítva: 2009-10-20 10:54:27
4

Az Apple marketinggépezete megint jól kitolt a konkurenciával: hiába jelentette be a Motorola az új csúcstelefonját, a Droidot, hiába jelentek meg az első előzetesek a Goolge-féle Android 2.0 okostelefon-operációsrendszerről, a fél internet mégis azon csámcsog, hogy jön a 4G-s iPhone. A pletyka eredete a Verizon (az egyik legnagyobb amerikai mobilszolgáltató) egyik vezetőjének tavaszi nyilatkozatáig követhető vissza, aki a Wall Street Journalnak azt mondta, jól haladnak a következő generációs mobilnet, a 4G kiépítésével, és szívesen látnák az azt kihasználó első készülékek között az iPhone-t is.

Úgy tűnik, az Apple is vevő volt az ötletre, több forrás szerint is súlyos tárgyalásokban van a cég hónapok óta, Lowell McAdam Verizon-nagyfőnököt többet látni az Apple-főhadiszálláson, mint otthon. A meg nem erősített hírek szerint az üzlet már össze is jött, és a menetrend szerint az előző modell után egy évvel, 2010 nyár közepén megjelenő új iPhone Amerikában szolgáltatót vált, és az AT&T helyett a Verizonnál lesz elérhető, a cég addigra teljesen beüzemelt 4G mobilinternetes hálózatát fogja használni. Több forrás is beszámol arról, hogy a kísérleti 4G-hálózaton már tesztelik az új iPhone-t, sőt, a rejtélyes, hivatalosan továbbra sem létező Apple Tabletet is.

A 4G hálózat a jelenlegi 3G-nél nagyjából tízszer nagyobb sávszélességet biztosít, stabil és gyors elérést, és biztonságos adatforgalmat. Az ígéretek szerint Amerikában a Verizon lesz kész először vele valamikor 2010-ben, és akár hd-felbontású tévéadásokat is lehet majd vele a telefonokra streamelni valós időben. Japánban már egy ideje működnek tesztüzemben 4G-hálózatok, hogy Európába mikor ér el a technológia, az egyelőre rejtély, bár jó jel, hogy a Verizon a Vodafone-nal közösen fejleszti a saját hálózatát.

KITT, maradj a kocsiban!

2009. október 18., 14:09 Módosítva: 2009-12-17 15:47:20
0

Aki látta annak idején a Knight Ridert, az pontosan tudja, miért menő karórába beszélni. Az elmúlt húsz évben turbo boost funkció ugyan csak az Intel processzoraiba került, az óránkkal azonban már nyugodtan felhívhatjuk ismerőseinket.

Nincs SIM1, nincs SIM2, panaszkodik a Wathcmobile márkájú karóramobil, és bár a készülék nem szóban, hanem írásban üzen, én tisztán hallom, hogy valójában azt mondja: NINC!

Zöld halál

Egész Kína itt van a csuklómon. Sőt rögtön három Kína van a csuklómon, a forgalmazótól ugyanis három óramobilt kaptunk, úgy húzzák le a karomat, mintha négymilliárd ember kapaszkodna bele.

A három termékből egyiknek sincs istenigazából márkaneve, csak típusszámuk van: az egyiket Watch Phone-nak, a másikat WatchMobile M860-nak, a harmadikat meg Watch Mobile V2-nek hívják. Nincs itt koncepció, valószínűleg az történt, hogy a területi megbízott kedden kitalálta, hogy szerdától nukleáris robbanófej helyett inkább mobilórákat kell gyártani, és úgy lett.

Az alapötlet egyébként logikus, a régebbi mobilok kijelzője pont ráfér egy ordenáré nagy karórára, és ami a kétezres évek elején elég volt, az miért ne felelhetne meg az évtized végén is? Főleg, hogy közben rengeteget fejlődött a technika, a miniatürizációnak hála sokkal kisebb helyen elférnek egymás mellett az áramkörök, karórát meg a többség úgyis visel. Jobban belegondolva, ahogy István korában a templomba járásra, úgy kéne kötelezni a lakosságot a karóramobilra, aki meg hagyományos telefont használ, azt verjék el, és nyírják kopaszra!

Egy baj van csak: a készülékek rosszak. Nagyon szórakoztató módon, de rosszak. Az anyaghasználat például tragikus, az órákat a legbénább műanyagokból rakták össze, a szíj alatt nem lélegzik a bőr, a fémnek tűnő felületek lefújt plasztikok, pillanatok alatt lekopik róluk a bevonat.

Az elektronikával elsőre nincs nagy baj, a kijelzők például simán hozzák a három-négy évvel ezelőtti átlagmobil-színvonalat, ami szükség esetén ma is elég. Ráadásul még érintésérzékenyek is, egyrészt kényszerből, másrészt sajnos: nyilván nem lehet teljes billentyűzetet rakni egy karórára, de kimondottan megerőltető az apró stylus-szal böködni a kicsi lcd-t. Képzeljük el például, hogy sms-t akarunk írni: egy kézen meg lehet számolni, hogy hány pixel jut egy karakterre.

Extralista

A V2-es modell azért kivétel, mert azon valódi billentyűzet is van, igaz, a szíjon. Így aztán vagy a kijelzőt nézzük, vagy a gombokat, a kettő együtt nem megy. Ennél nagyobb baj, hogy a V2-es merev szíjszerkezete szögletes gyerekkarra lett tervezve, még a legvékonyabb kollégák is csak úgy tudták felcsatolni, hogy becsípte a bőrüket a szíj, a négy merev, egyenes felületből álló keretet valószínűleg olyanok tervezték, akik még sosem hallottak az emberi anatómiáról.

Szerencsére az érintésérzékeny felületek egész pontosak, drágább mobilok is csak ritkán követik le ilyen hibátlanul a stílus mozgását, feltéve, hogy minden rendben működik. Az egyik készülék, a V2-es egyszer csak megőrült, és attól fogva akárhol böktem meg a kijelzőt, körülbelül egy centivel elvétette. Ha az sms-menüpontra böktem, bejött az FM-rádió. Ha telefonálni akartam, megtudtam a pontos időt.

Ráadásul a rejtélyes újraindulás után már csak olaszul volt hajlandó kommunikálni, és a hosszú menürendszerben a folyton tévedő érintésérzékeny felülettel egyszerűen el sem tudtam jutni odáig, hogy beállíthassam újra a magyar nyelvet.

Maradt a telefonálás, ami viszont felemásra sikerült: néha például megesik a készülékekkel, hogy elfelejtik aktivizálni a kijelzőt, ilyenkor ugyan tudjuk fogadni a hívást, de csak a headseten, mert az érintésérzékeny felületre pakolt kihangosításgomb már használhatatlan. Máskor meg váratlanul engedélyezi a készülék a kijelző nyomogatását, kicsit olyan ez, mint az orosz rulett, vagy sikerül kihangosítani a hívást, vagy fejbe lövöm magam.

Kihangosítás után viszont leckét kapunk abból, hogy milyen lenne, ha valaki egy multifunkciós reszelővel a torkában üvöltözne egy zacskóból. Alig érthető a hang, túl erős, túl recsegős. A headset persze segít, de aki látott már Knight Ridert, az pontosan tudja, hogy az ismert univerzum legmenőbb húzása közvetlenül az óránkba beszélni. Még akkor is, ha a túloldalról nem KITT, hanem csak az urológusunk válaszol (egyébként tudták, hogy Devon már tíz éve halott?).

Ütközőzóna

További probléma az akkuteljesítmény. Már az gyanús volt, hogy kicsomagoláskor mindegyik mobil mellett két telepet találtam. Ekkor még nem sejtettem, hogy szükség is lesz rájuk, aztán a teszt alatt kiderült, hogy másfél-két óra átlagos használat után már vége is a teljesen feltöltött akkumulátornak, lehet cserélni. Az üzemidő tehát drámaian rövid, még szerencse, hogy a csere egyszerűen megy, az M860-ashoz például nehéz úgy hozzáérni, hogy ne dobja le magáról az akkut, gondolom valami energiaelnyelő zóna lehet az apró műanyagdarab, mint az autóknál a motortér.

A készülékek egyébként jelentős hasonlatosságokat mutatnak, csak néhány apróságban van eltérés. A kijelző minősége, az alkalmazások száma hasonló, mindegyik képes mp3-akat és a videókat lejátszani, van ébresztés, bluetooth, polifónikus csengőhang, a szokásos pakk.

A legegyszerűbb, a Watch Phone már huszonötezer forintért elvihető, és ezért cserébe, ha mobilozni csak nehézkesen is lehet vele, arra biztosan alkalmas, hogy általános negyedikig irigységet váltsunk ki vele osztálytársainkból. A készülék elvileg ebookkompatibilis, szóval duplán alkalmas diákoknak, nemcsak a Háború és békét lehet 1,3 colos kijelzőjén kiválóan elolvasni utazás közben, de simán feltölthetünk rá puskákat is.

Az M860-as kétszer ennyibe, ötvenezer forintba kerül, cserébe két SIM-et lehet belerakni. Főleg azoknak jön jól ez a funkció, akik gyakran utaznak külföldre, és nem akarják folyton cserélgetni a kártyát a mobilban, de gyanítom, hogy ők nem szívesen mutatkoznának a karóramobillal. Ettől függetlenül én ilyen jó duál-SIM-es megoldást még nem nagyon láttam, indításkor mindkét hálózatba bejelentkezik, csak annyi a dolgunk, hogy a telefonszám bepötyögése után a megfelelő ikonra bökve döntsük el, melyik SIM-et akarjuk használni. Nincs várakozási idő, minden olyan olajozottan megy, mint egy hagyományos készüléken. Volt már persze hasonlóra példa átlagos mobiloknál, de meglepő, hogy ilyen apró méretben is működőképes a modell.

A harmadik mobil, a V2-es főleg hagyományos billentyűzete miatt érdekes, de csak emiatt nem éri meg tízezer forinttal többért, mint a két hálózatba is bejelentkező M860-as. Főleg, hogy kamera mindkettőbe került, remek kémfelvételeket tudunk készíteni velük. Aztán majd a CSI kitisztítja a képet, ha kell.

A mobilokat a NeoDigitől kaptuk tesztelésre.

Súlyos veszteség a Nokiánál

2009. október 15., 15:36 Módosítva: 2012-10-18 14:07:54
0

A harmadik negyedévben 559 millió euró veszteséget szenvedett el a finn Nokia, részben eladásai 20 százalékos csökkenése, részben az egyszeri leírások miatt. A világ vezető mobiltelefon-gyártója egy évvel korábban még 1,09 milliárd euró nyereséget ért el.

A nettó eladások 9,81 milliárd euróra estek a július-szeptember időszakban, az egy évvel korábbi 12,2 milliárd euróról. A Nokia korábbi közleménye szerint az adózott eredménye 380 millió euró volt a második évnegyedben az egy évvel korábbi 1,1 milliárd eurót követően. A működési eredmény 427 millió euróra esett 1,47 milliárdról. A bevétel 25 százalékkal 9,91 milliárd euróra csökkent.

A gyenge eredmények ismeretében a világ vezető mobiltelefon-gyártója feladta idei piacnövelési terveit, és arra számít, hogy a tavalyival megegyező, 38 százalék körüli részesedése lesz a világpiacon. A Nokia világszerte 103 millió készüléket adott el a második negyedévben, 15 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Eközben a készülékek átlagára 62 euróra csökkent 74-ről. A cég most javuló kilátásokat közölt: eladásait már csak 7 százalékkal várja csökkenni az év egészében, a korábbi 10 százalékos előrejelzés helyett.

Zenefolyam ömlik a mobilból

2009. október 14., 21:51 Módosítva: 2009-10-14 21:51:27
0

Egy év után Magyarországra is eljutott a Sony Ericsson zeneletöltő szolgáltatása, a PlayNow Plus. A mobilgyártó partnere a T-Mobile, a szolgáltató ügyfelei havi 2400 forintért bármennyi zenét letölthetnek. A négy nemzetközi zenekiadó és több tucat magyar kiadó kínálata elérhető, több millió dalból lehet válogatni. Letöltésnél nincs külön adatforgalmi díj.

A szolgáltatatás most csak három mobilon elérhető, és a T-Mobile részletfizetéssel könnyíti a készülékek beszerzését. A legolcsóbb Sony Ericsson W595 teljes ára 19 800 forint, de 990 forintos kezdőrészlettel, és 19 havi törlesztéssel is elvihető. Ehhez persze két éves hűségnyilatkozatot kell aláírni.

Ez az olcsó műanyagborítású mobil passzol a legjobban a szolgáltatáshoz, a letölthető dalok ugyanis nem a hangzás minőségére, hanem a letöltés gyorsaságára vannak optimalizálva. A zeneboltot beépítették a készülékekbe, rögtön a főmenüből elérhető. Elég rákeresni egy előadóra vagy egy dalcímre, néhány másodperc után indul a letöltés, és fél percen belül meghallgatható az új dal.

A szerdai sajtótájékoztatón szerzett tapasztalataim alapján a PlayNow jól helyettesíti a rádiót, amennyiben a mobil memóriáját több ezer zenével pakolják tele. Zeneértők előtt azonban nem érdemes ezekkel a dalokkal villogni, mert nagyon érezhető a tömörítés. Érthetetlen, hogy mit keres a T-Mobile zeneletöltős kínálatában a 80 ezer forintos W995, aminek jó a minősége, jack dugós fejhallgató is ráköthető. Ehhez nem a PlayNow agyontömörített zenéi valók, hanem a minimum 192kbps bitrátájú mp3, vagy valamilyen veszteségmentes formátum.

A dalokon másolásvédelem van, ami a Sony Ericsson mobiljaihoz köti a zenéket. Ők hozták össze a zeneboltot, joggal várják el, hogy csak az ő mobiljukon működjön. Más kérdés, hogy a júzerek valószínűleg nem csak három mobil közül akarnak választani. Év végére állítólag már öt mobil lesz, de még ez sem nevezhető bőséges kínálatnak.

Hat hónap után a júzer 100 kedvenc száma, amiket a leggyakrabban hallgatott, másolásvédelem nélkül is elérhetővé válnak, és ezután minden hónapban 17 számmal bővül a lista. Ezeket a számokat az előfizetés lemondása után is meg lehet hallgatni.

Egészen biztosan vannak olyan zenehallgatók, akiknek az olcsó mobil és a közepes hangminőség is megfelel, és nem akarják lemásolni a zenéket, mert esetleg nincs is mire. De nem biztos, hogy van havi 2400 forintjuk zenére, főleg hogy a rádiókból ingyen ömlenek a slágerek.

Felvarrták a Windows Mobile arcát

2009. október 14., 00:01 Módosítva: 2009-12-09 15:37:27
1

Mintha hónapokig hordott frottírzoknit vettek volna a kezükbe, olyan undor ült néhány kollégám arcára a Windows Mobile 6.5 láttán. Az első pillanatban még érdeklődtek, de néhány kattintás után előkerültek a felszín alatt megbúvó dohos kacatok.

Ennek a cikknek a végigolvasását csak azoknak ajánlom, akiket egy gonosz nagyvállalat a Windows Mobile használatára kényszerít, vagy akiknek néhány szoftver miatt kellett leragadniuk ennél az elavult rendszernél. A többiek nyugodtan vegyenek másfajta okostelefont, például amin Android vagy iPhone OS fut, nem fognak lemaradni semmiről.

Szétszórt programok

Miután kilőttük a kölcsönkapott HTC mobilon futó kiváló TouchFlo kezelőfelületet, előkerült a WinMobile 6.5 saját főmenüje. Egész jó lett. Ujjakkal is kényelmesen kezelhető, érthető, gördülékeny. Mindegyik sorban oldalra lépkedve is lehet navigálni, a zenelejátszónál így kell másik dalra váltani, illetve megnézhetők a naptár eseményei és a korábbi az üzenetek is.

Lapozunk a zenelejátszó és a böngésző könyvjelzői közt
Lapozunk a zenelejátszó és a böngésző könyvjelzői közt

Teljesen átalakult a startmenü is. A Microsoft biztosan nagyon büszke rá. Máskülönben nem követelné meg a gyártóktól, hogy külön startmenügombot rakjanak mindegyik WinMobile 6.5-öt futtató mobiljukra. Azt sajnos nem sikerült megfejteni, hogy miért büszkék.

A programindító ikonok kezelését például teljesen elszúrták: vagy a lista tetejére küldjük az ikont, vagy vissza az eredeti helyére. Idegesítő és unalmas az a tilitoli játék, amivel beállítható a megfelelő sorrend. Miután felküldtem a menü tetejére a Facebookot, az Opera böngészőt, a YouTube-lejátszót, a Google Mapset és a Messengert, még sorba is kellett rendeznem őket, végül újra fel kellett küldeni a lista élére az onnan letaszított fontosabb programokat, például a névjegyalbumot meg az üzenetkezelőt. Egyszerűbb lenne megragadni és a helyükre húzni az ikonokat.

Új start menü, új belső menü. Ujjakkal könnyen kezelhető.
Új start menü, új belső menü. Ujjakkal könnyen kezelhető.

Erőltetett, fölösleges és zavaró, hogy az ikonokat cikkcakkban rendezték el. Emiatt csak kilenc ikon fér el teljesen a kijelzőn. Négyzetrácsos elrendezéssel és az ikonok közti távolság csökkentésével lenne hely tizenkettőnek is. Azaz kevesebbet kellene gördíteni, és az egész menü átláthatóbb lenne.

Előtörő lábszag

A korábbinál egy árnyalatnyival látványosabb interfész mögött bújik meg az igazi kosz, amit a Microsoft évek óta képtelen feltakarítani. A programok belső menüi is könnyebben kezelhetők ujjakkal, mert minden egy kicsit nagyobb, tágasabb lett. Ez viszont csak akkora fejlesztés, mint a Windows XP alatt átállítani az ablakkeret méretét. A menük struktúrája, átláthatósága és kinézete nem lett modernizálva, hogy ne csak az it-adminisztrátorok igazodjanak el benne, hanem a multimédiára éhes átlagos felhasználók is. A Windows Mobile 6.5 sok része túlságosan emlékeztet az iPaq 2210-esemre, amit körülbelül hat éve vettem, és négy éve a fiókban hever.

Új szoftverbolt elnagyol interfésszel, régi médialejátszó
Új szoftverbolt elnagyol interfésszel, régi médialejátszó

Megújult a böngésző, az Internet Explorer Mobile már 6-os verzió, ami a pc-ken futó Internet Explorer 7 megfelelője. A brózer kezelőfelülete megközelíti a riválisokét, és lejátssza a flashalapú tartalmakat. Csak éppen ennek az égvilágon semmi értelme nincs. Senki sem fog meghatódni attól, hogy a weboldalakon hirdetések villognak, az viszont bosszantó, hogy az online videólejátszók elég könnyen elfogyasztják a rendelkezésre álló memóriát. A nálunk lévő HTC Touch 2 legalábbis képtelen volt a böngészőben videókat lejátszani. A különálló YouTube-kliens jól működött, de ezzel más videószájtok tartalmát nem lehet elérni. A Media Player pedig még mindig a kínaipiacos bóvli hifikre hasonlít.

Szoftverpiac, biztonság

Most már a Microsoftnak is van online szoftverboltja, mint mindenki másnak. A Marketplace kínálata egyelőre szerény, kevés az ingyenprogram. Néhányan még mindig képesek húsz dollárt elkérni egy olyan játékért, amiért ép eszű ember legfeljebb két dollárt adna. Egy iPhone-júzer meg valószínűleg ingyen megszerezheti az Apple szoftverboltjából. Később valószínűleg csökkennek az árak, mert az online szoftverboltokban beindul a verseny a programozók között, és az újoncok ugyanolyan eséllyel indulnak a vevők kegyeiért, mint az ismert fejlesztőcégek.

Nagyon hasznos a My Phone nevű újítás, amely az adatok biztonságát növeli. Az ellopott mobilról távolról letörölhetők az adatok, lekérdezhető a mobil földrajzi helyzete, és ami a legjobb: távolról átállítható a profil némáról csengetésre. Azaz biztosan megtaláljuk a mobilt, ha becsúszott a kanapé mögé. Biztonsági mentés is készíthető az adatokról, akár minden nap online tárhelyre menthetjük a névjegyeket, találkozókat, dokumentumokat és üzeneteket.

Új kollekció

Szakértői becslések szerint év végére körülbelül harminc mobilon lesz WinMobile 6.5, de elemzők szerint kevés lesz teljesen új modell. Ugyanis korábbi mobilokra is feltelepíthető lesz az új Windows. A váltás azonban nem lesz égetően sürgős, mert a két legérdekesebb újítás, a Marketplace és a My Phone a korábbi WinMobile verziókon is elérhető lesz, a gyártók meg úgyis saját menürendszert készítenek. A HTC például komoly munkát végzett, a tajvani cég nem véletlenül tarolta le a WinMobile-alapú mobilok piacát.

Új és régi együtt
Új és régi együtt

Steve Ballmer, a Microsoft vezére is becsmérlően nyilatkozott a mobilos operációs rendszerről, amin csöppet sem csodálkozunk, úgyhogy inkább vele együtt megvárjuk a Windows Mobile 7-et, hátha jobb lesz.

A HTC Touch 2 mobilt a Speedshop.hu adta kölcsön a teszthez.

Szelektív hulladékgyűjtő használt mobiloknak

2009. október 7., 16:50 Módosítva: 2010-02-23 09:16:30
0

Egy amerikai cég ígéretes megoldást dolgozott ki, amely nemcsak számukra termelhet jövedelmet, de segítheti az e-szemét mértékének csökkentését is.

Új probléma a mobil digitális eszközök igen gyors cseréje miatt fellépő környezetszennyezés. Egy amerikai cég erre kínál megoldást: építettek egy automatát, amelybe a felhasználó bedobálhatja a már üzemen kívüli készüléket, és ezért akár még pénzt is kaphat vissza.

Az automata Omahában üzembe helyezett prototípusa a felkínált mobilt megvizsgálja, és ha az adott típusnak még van mérhető piaci értéke, akkor az ügyfél kaphat a készülékért vásárlásra jogosító kupont, utalványt, ha pedig már nem számít eladhatónak, akkor az ügyfél dönthet úgy, hogy gép helyezze az elektronikus szemetek közé, amelyeket a cég újrafeldolgozásra szállít el.

Az ötletgazda, az EcoATM nevű cég ezzel a szeptember 21. óta működő géppel kívánja tesztelni, hogy egy ilyen megoldás életképes-e, mivel ha kedvezőek az eredmények, akkor technológiájukat nagyobb méretekben is próbára teszik. Ha sikeres lesz a vállalkozás, akkor jövőre az EcoATM mind a keleti, mind a nyugati parti államokban elkezdi az átfogóbb tesztelést. A fejlesztés is tovább folyik, mivel az a cél, hogy a gép ne csak mobiltelefonokat, hanem egyéb eszközöket (mp3-lejátszók, kamerák, notebookok, nyomtatók, háttértárolók) is képes legyen felismerni.

Azt maguk a gyártók is elismerik, hogy egy gép sosem lesz képes tökéletesen megbecsülni egy használt eszköz értékét. Ám egy ilyen technológia véleményük szerint része lehet az e-szeméttel kapcsolatos mind súlyosabb problémák enyhítésének. Csak az Egyesült Államokban évente több mint 100 millió mobiltelefon kerül a kukába.

A cég vezetői arra alapoznak, hogy bár törődniük kell az automatákba kerülő, szemétnek minősített eszközök sorsával, de az ezekhez képest még valódi értékkel rendelkező (újra eladható vagy felújítható) szerkezetek elegendő jövedelmet termelnek majd számukra. A cég alelnöke a használt autók piacát hozta fel példaként, ahol már régóta jól működik az, hogy újrahasznosításból, -értékesítésből komoly jövedelemhez lehet jutni.

Tartalommegosztás ingyen, mobilon

2009. október 5., 16:50 Módosítva: 2009-10-05 16:54:46
0

Egy ausztrál-szingapúri kutatás olyan technológiát szeretne létrehozni, melyben a mobil eszközök maguk építenek fel hálózatot.

Ausztrál és szingapúri kutatók közös projektet jelentettek be, amelynek célja egy olyan drót nélküli, „ad hoc mesh-hálózat” technológiájának létrehozása mobil eszközökre, amely lehetővé tenné, hogy a speciális wifi- vagy bluetooth-hálózat akár HD-videókat is képes legyen kezelni, mindezt természetesen szolgáltatói közreműködés nélkül.

A mesh-hálózat egy különleges megoldás, mely abban különbözik a hagyományos, a mobil eszközök kapcsolatát biztosító rendszerektől, hogy szakértelem nélkül üzemeltethető, nagy területet lefedő, lehetőség szerint olcsó eszközökből álló hálózat kiépítését teszi lehetővé (nagy sportesemények, rendezvények idején, egy sürgősségi szolgálat kommunikációjakor, vagy ha az a cél, hogy a mobilhálózat üzemzavarakor is elérjék egymást a résztvevők). Ezt – erősen leegyszerűsítve – úgy érik el, hogy nagy központi adók helyett sok kisebb rútert kapcsolnak össze, amelyeken egy-egy speciális mesh-szoftver fut. A sűrű kapcsolati háló miatt egyrészt át lehet hidalni a távolságokat, másrészt kevésbé válik sérülékennyé a kommunikáció. Emellett ezek a hálózatok szinte teljesen automatikusak, maguk keresik meg azokat az útvonalakat, melyeken elérhetik a célgépet: a mesh rugalmasságát éppen előre meg nem tervezettsége adja.

A mostani fejlesztést a National ICT Australia és a szingapúri A*STAR Institute for Infocomm Research végzi, a befejezés határideje 2011. A kutatók legfőbb célja, hogy a felhasználók a mesh segítségével valójában a saját készülékeikből felépített hálózaton keresztül osszanak meg tartalmakat, ne pedig a szolgáltató által kínált sávszélességen.

Az még kérdés, hogy ha nagy méretben is működőképesnek bizonyul a rendszer, a nagy szolgáltatók mit fognak majd szólni hozzá, hiszen a rúterként működő mobileszközök az egymásnak átadott adatmennyiségért nem fognak számlát benyújtani.

Mobilra megy a Adobe Flash

2009. október 5., 11:15 Módosítva: 2009-10-07 11:00:27
1

Kulcsfontosságú webes technológia a Flash, hiszen ezen a szoftveren fut az online videolejátszók és játékok nagy része. A mobilokon most egy korlátozott verzió elérhető, de jövőre megjelenik a Flash Player 10.1 teljes, hardveresen gyorsított verziója.

Az Adobe bejelentette, hogy jövőre megjelenik a mobilokon az új Flash Player 10.1 technológia, amit sok nagy gyártó támogat, mint például a Motorola, a RIM, a Google és a Palm, illetve a mobilos csipeket gyártó Qualcomm és az Nvidia. Az Adobe egyik fő célja, hogy a mobilok hardveresen támogassák a Flash futtatását, mert csak ezzel biztosítható az online videók gördülékeny lejátszása.

Kíváncsian várjuk az eredményt, mert a Flash segítségével kiváló játékok és idegesítő, böngészőt lefagyasztó hirdetések is létrehozhatók. A felhasználók szempontjából előnyös lenne, ha nem az utóbbiak terjednének el a Flash megjelenésekor. Az is kérdéses, hogy szükség van-e a YouTube, a Facebook és a népszerű híroldalak teljes megjelenítésére, a Flasht is beleértve. A komolyabb portáloknak ugyanis van mobilos verziójuk.

Azt is fontosnak tartja az Adobe, hogy a fejlesztők hozzáférjenek a mobilokon futó Flash platformhoz, erről gondoskodik az Open Screen Project. A részvevő cégek ingyen megkapják a készülékekre telepíthető lejátszót, ha cserébe vállalják, hogy a fejlesztőknek hozzáférést biztosítanak.

A nyílt Android platformot támogató Google már csatlakozott az Open Screen Projecthez, de az Apple érthető módon távol maradt. Az iPhone gyártójának egyáltalán nem érdeke, hogy megjelenjen a készülékén egy nyílt fejlesztői platform, mert az rivalizálna a mobilon futó App Store online szoftverbolttal.

Még az idén megjelenik a Flash 10.1 nyilvános fejlesztői bétája a Windows Mobile és a Palm WebOS rendszerekre, míg az Androidon és a Nokiák által használt Symbianon 2010 elején lesz elérhető. Egyébként a Flash 10.1 már kezeli a több ujjas vezérlést, és automatikusan elforgatja a képet, ha az oldalára döntik a készüléket. A szervereken is vannak fejlesztések: a rendszerek felismerik, ha mobilon töltik le a videókat, és nem sugároznak nagyobb felbontást, mint amekkorát a készülék meg tud jeleníteni.

Hipermarketek nyúlják le a hű mobilozókat?

2009. október 5., 08:47 Módosítva: 2009-10-05 08:47:02
0

Magyarországon és az USA-ban is jellemző, hogy az emberek inkább a mobilszolgáltatónál vesznek maguknak készüléket. Így olcsóbb a mobil, de cserébe néhány évig a szolgáltatónál kell maradni. Az USA-ban az elektronikai termékeket forgalmazó Best Buy most még csak a kiskereskedelmi hasznot próbálja elvenni a mobilcégektől, de a folyamat végül akár a hűségszerződések átalakulását is eredményezheti.

A Best Buy először egy online mobilboltot nyit, ahol az ügyfelek megoszthatják egymással a készülékekkel kapcsolatos tapasztalataikat. A második lépésben vásárlást segítő programokat készít a Google segítségével. Az Android operációs rendszeren futtatható szoftverek megmutatják a térképen a Best Buy legközelebbi boltját, és azt is elárulják, hogy a keresett termék van-e raktáron.

A mobilra telepíthető szoftverek később kulcsfontosságúak lehetnek a kereskedelmi láncok stratégiájában. Most a mobilszolgáltatók azért adnak kedvezményt a telefonok árából, mert a következő 1-2 évben az ügyfél sok pénzt elkölt náluk szolgáltatásokra - szöveges és képes üzenetre, mobilnetre, telefonálásra.

Ugyanezt a kereskedők is megtehetik, ha előre feltelepítik a mobilra, és letörölhetetlenné teszik a boltkereső programot, amit bevásárlólistával, akciókra figyelmeztető rendszerrel, és esetleg online bolttal is kiegészítenek. Ez esetben számíthatnak arra, hogy a mobilozók többet költenek náluk kenyérre, tejre, mosógépre. A boltok, bankok és benzinkutak által most is használt pontgyűjtő kártyák is megvalósíthatók mobilon futó szoftverrel.

Mindezt később kiegészíthetik azzal, hogy a SIM-kártyát is a saját márkanevükön árulják, és ezzel virtuális szolgáltatókká válnak. De nem feltétlenül ennek kell lennie az első lépésnek. A szoftvereiket bármilyen okostelefonra feltölthetik, azok mindegyik szolgáltató hálózatán működnek.

Hamarosan jegy nélkül utazhatunk

2009. október 2., 15:10 Módosítva: 2009-10-03 18:30:50
4

Kényelmes lenne, ha egyetlen jeggyel bármilyen vonatra, buszra, metróra vagy hajóra felszállhatnánk. Így nem gyűlnének elhasznált papírfecnik a zsebeinkben, és a közlekedési társaságok is megspórolnák a nyomtatás költségét. A megoldás már elérhető, és úgy tudjuk Pécs érdeklődik iránta.

Pécsett már működik egy modern jegyvásárlási rendszer, az utasok év eleje óta mobilon is vehetnek időalapú jegyeket és bérleteket. A szolgáltatást biztosító Hedz Kft. megújította a technológiát, így hamarosan a diákigazolvány vagy a lakcímkártya is elég lesz az utazáshoz.

A mobilos jegyvásárlás nem feltétlenül a legjobb megoldás, mert lemerülhet az akku, ráadásul a virtuális jegyet megjelenítő program nem futtatható minden létező készüléktípuson. A vonalkód azonban elég egyszerű technológia, és igen elterjedt, hiszen a legfontosabb okmányainkon is van ilyen azonosító. Így az elekronikus jegyvásárlás szélesebb réteghez eljuthat.

Az eTicket néven bemutatott jegyek és bérletek az interneten, a mobilokon, valamint a hagyományos jegypénztárakban és jegyautomatáknál is megvásárolhatók. A rendszernek meg kell adni valamelyik vonalkódos igazolvány azonosítóját, és a diákigazolvány például rögtön azt is bizonyítja, hogy az illető jogosult a diákjegyre.

Jegyellenőrzéskor csupán a regisztrációnál használt igazolványt kell bemutatni, és az ellenőr készléke pillanatok alatt beolvassa az azonosítót, ami alapján kiderül, hogy van-e az illetőnek jegye.

A módszer egyik legnagyobb előnye, hogy egyetlen igazolvány vonalkódját bármely közlekedési vállalat felhasználhatja. Vagyis elképzelhető, hogy a lakcímkártyánkkal utazunk a BKV járatain, majd veszünk rá egy vonatjegyet Veszprémbe, és végül lebuszozunk vele a Balatonhoz.

A vonalkód nemcsak igazolványon jelenhet meg, hanem a mobilok kijelzőjén, vagy akár egy otthon kinyomtatott papíron is. A közlekedési vállalatok megspórolhatják az előre legyártott jegyek terjesztési és nyomtatási költségeit, és modernebb, rugalmasabb szolgáltatást adhatnak utasaiknak.

Drágán lesz olcsóbb a mobilnet

2009. október 1., 17:00 Módosítva: 2009-10-02 15:10:20
0

A Pannon vezérigazgatója földtől elrugaszkodottnak tartja, hogy a jövő évi költségvetés-tervezet a mobilinternet-szolgáltatásra alkalmassá tett 900 MHz-es frekvenciák várható értékesítésétől 20 milliárd forintos bevételt vár. A mobilszolgáltató élére áprilisban kinevezett, a Telenor bangladesi leányvállalatától érkezett Anders Jensen a blogjában azt írja, hogy ez az összeg erősen túlbecsültnek látszik. "Tavaly, amikor ezt a frekvenciát több más frekvenciával együtt meghirdették, az állam által elvárt minimális összeg 100 millió forint volt, ám nem akadt reális piaci szereplő, aki ennyit kínált volna érte.”

A Pannon-vezér minderről annak apropóján ír, hogy megjelent az 1987. évi gsm-irányelv módosítása, mely az Európai Unióban egységesen megteremti a lehetőségét annak, hogy a 900 MHz-es frekvencián a gsm mellett nagy sebességű mobilnetet is lehessen nyújtani. Ez mind a szolgáltatóknak, mind az előfizetőknek előnyös lenne, mert a kedvezőbb hullámterjedési feltételek miatt nagyobb területet tudnak lefedni a bázisállomások. Ez a 3G-lefedettség látványos növekedéséhez és az árak csökkentéséhez vezethet. Emellett 900 MHz-en jobb a beltéri lefedettség is.

A Pannon és a Vodafone Magyarországon tesztelte a 900 MHz-es szélessávot, és a friss uniós direktíva megjelenése után végre használni is tudják majd. Ehhez azonban a nemzeti szakhatóságoknak – beleértve a Nemzetközi Hírközlési Hatóságot (NHH) is – hat hónapon belül alkalmazniuk kell az irányelvet, hogy a gsm-sávok ténylegesen megnyíljanak a harmadik generációs technológiák előtt.

„A tagállamoknak a módosított direktíva hatályba lépését követően hat hónapjuk lesz arra, hogy azt átültessék országaik jogrendjébe, ez nálunk is meg fog történni. Most az NHH egyik legfontosabb feladata az új frekvenciastratégia kidolgozása lesz, melynek ez egy nagyon fontos eleme” – mondta Márton György, az NHH szóvivője. A hatóság azonban nem tett le arról az elképzeléséről sem, hogy egy negyedik mobilszolgáltató számára is biztosítsa a piacra lépés lehetőségét.

Ez is befolyásolja a gsm-sáv megreformálásának terveit, de a hatóságnak figyelembe kell vennie azt is, hogy mobilinternet más új frekvenciákon, többek között 2,6 GHz-en és a földfelszíni műsorszórás digitális átállítása során felszabaduló frekvenciákon is nyújtható. A hazai T-Mobile például – amely, úgy tudjuk, a riválisaival ellentétben inkább ez utóbbiakat részesítené előnyben – azt mondja: „éppen ezért jól átgondolt, széleskörűen elfogadott stratégia mentén célszerű a későbbiekben rendelkezésre álló különböző frekvenciasávok hatékony felhasználásáról dönteni. A legfontosabb, hogy a különböző lehetőségek összehangolása révén a már piacon lévő szolgáltatók is új lehetőségekhez jussanak.”

Tender helyett árverés?

Mindezek tükrében a költségvetési javaslat a tenderből befolyó bevétel számszerűsítésekor indokolatlanul magabiztosnak tűnik, hiszen jelenleg nem csupán az összeg, de még a pályázat tartalma is megjósolhatatlan. Az NHH-szóvivó a büdzsétervezet publikálását követően az MTI-nek óvatosan annyit mondott: „reális esély van” arra, hogy 2010-ben meghirdetik majd a mobil szélessáv lehetőségeit kiterjesztő pályázatot.

A Pannon egyébként nem is tenderben, hanem árverésben gondolkodik. Szerintük a résztvevőket nem korlátozó, egyszerű szabályú és transzparens árveréssel biztosítható, hogy későbbiekben senki se kérdőjelezze meg a nyertes szereplőket. Anders Jensen reméli, hogy a jövőben árverés alakítja ki a korrekt árat.