Friss kommentek

Bluetooth reklám a reklámszatyor mellé

2008. december 15., 18:21 Módosítva: 2009-07-25 17:46:58
0
20 hozzászólás

Huszonöt Tesco áruház pénztárainál bluetooth kütyüket helyezett el a Landmedia. A vezeték nélküli kapcsolaton vásárlói tájékoztatókat és közérdekű információkat sugároznak a mobilokra, ha a tulajdonos engedélyezi a kapcsolatot, majd elfogadja a letöltést. Eddig elég unalmas volt a sorban állás, így viszont a mobil nyomogatásával kideríthetjük, hogy mi mindent akar még eladni nekünk a teszkó. A Landmedia 2009. január végére ötven áruházra akarja kiterjeszteni a lefedettséget.

20 hozzászólás

Operatőr a zsebben

2008. december 15., 11:45 Módosítva: 2009-07-25 17:46:58
0
7 hozzászólás

Újabb 8 megapixeles mobil érkezett tesztre, az LG Renoir, amely egyike a legjobb érintőkijelzős mobiloknak, noha komoly hiányosságai is vannak. Könnyen használható, érthető a kezelőfelülete, és nagyszerű videókat készítettem vele.

A főmenüben négy ikon van, ezekkel gyorsan elérhetőek a legfontosabb telefonfunkciók - hívás, névjegyalbum, üzenetírás - és a negyedikkel előhívható a többi beépített program. Eddig rendben van, de az LG főmenüjében minialkalmazásokat, úgynevezett widgeteket is elhelyezhetünk. Kipróbáltam, és olyan volt, mintha egy kacatokkal teledobált ridiküllé változott volna a mobil, amiben soha semmit nem talál meg a júzer.

A szabálytalan formájú és méretű widgetek értelmetlenek, átláthatatlanok, a megjelenítésükért felelős függvénykönyvtárakat is letörölném a mobilról. Rendezett ikonokra van szükség. Szerencsére az LG menüjében már csak ilyenek vannak, logikusan négy lapra rendezve, magyar felirattal. A programindító nagyon kényelmesen használható egy kézben tartva a mobilt, hüvelykujjal böködve. Egyetlen hibája, hogy az utólag telepített szoftvereket - Opera Mini, Gmail stb. - a Java menüből kell előguberálni. A kijelzőn elfért volna még egy lap a saját programoknak.

Amikor a Renoir álló helyzetben van, a betűk virtuális számgombokra kerülnek, amik a hagyományos mobilok gombjait utánozzák. Ennek az előnye, hogy a szövegbevitel egyetlen kézzel is megoldható, viszont így elég lassan tudtam írni, mert háromszor kell bökni egy c betűért. Az oldalán fekvő mobilon qwerty elrendezésben jelennek meg a gombok. A mobilhoz adnak böködőpálcát is.

Minden érintőkijelzős mobilból hiányzik a multitouch, a több ujjas vezérlés. Amíg a gyártók nem tudják lemásolni az Apple által kitalált vezérlést, addig a kezelőfelületen plusz gombokat kell elhelyezni a weboldalak és a képek nagyításához, és nem ez a legpraktikusabb megoldás. Az LG esetében is részint emiatt nehézkesebb a böngészés. A Renoirhoz nem véletlenül adnak böködőpálcát, de mivel utálom a használatát, én inkább elkerültem azokat a programokat, amikhez feltétlenül szükséges. Például másfél hét alatt 2-3-szor böngésztem, csak amikor életbevágóan fontos volt.

A multimédia a Renoir egyik erőssége. A nappali fényben készült nyolc megapixeles fotók jó minőségűek, videózni viszont koncertteremben is nagyon jól lehet. Az alábbi felvétel némi nokiás segítséggel készült a léggitározás világbajnokáról, a barcelonai Nokia World esti partiján. A mobil kijelzőjén nézve kiváló minőségű a videó, és számítógépen nézve, az IndaVideo konvertálása után is élvezhető.

DivX-filmeket is lejátszik a Renoir. Az LG által adott konvertáló program valamiért folyton lefagyott a számítógépemen, miközben más ingyenes konvertálók simán elvégezték a rájuk bízott feladatot. A konvertálásra azonban nem is volt szükség. Átmásoltam egy DivX-ben letöltött filmet egy microSD kártyára, és a mobil gond nélkül lejátszotta. Sajnos szabványos csatlakozójú fülhallgatót csak a headsetre lehet rákötni, és így egy méternyi fölösleges zsinórt kell elrejteni a ruha alatt, ami nem túl kényelmes.

A Renoirt a T-Mobile egy éves hűségnyilatkozattal százezer forintért adja, más szolgáltatónál nem kapható.

7 hozzászólás

Vegyes a mobiltévé fogadtatása

2008. december 12., 18:17 Módosítva: 2009-07-25 17:46:58
0
4 hozzászólás

Minden országban másképp fogadták a mobiltévét, ami már nálunk is elérhető. Németországban megbukott a szolgáltatás, de ott ennek műszaki oka volt: náluk a nagyméretű tévékre kifejlesztett DVB-T jele is olyan erős, hogy a mobilok kisebb antennáial is fogható az adás. Ausztriában az A1 és a 3-Austria egy év alatt néhány ezer előfizetőt szedett össze, ami nem túl sok. Ezzel szemben az olaszoknál brutálisan meglódult az üzlet, egymillió előfizető van, és naponta átlagosan egy órán át nézik a mobiljukat. Martin Sauter a blogjában arról ír, hogy bármerre járt Rómában, valaki biztosan focimeccset nézett a DVB-H-s mobilján. Mi viszont még mindig nem tudjuk, hogy milyen adással adják majd el a mobiltévét.

4 hozzászólás

Súlyos hiba az Androidban

2008. december 11., 09:41 Módosítva: 2009-07-25 17:46:58
0
10 hozzászólás

A Google Android platform a piac legújabb operációs rendszere, mely ingyenességével, és fejlett multimédiás képességeivel alaposan felrázta a piacot. Mint minden újdonság esetén, itt is számolni kellett azzal, hogy bizony lesznek majd kisebb-nagyobb hibák, melyek az első vásárlók életét megkeserítiki, még akkor is, ha hamar jön a javítás.

Apróbb hibák már eddig is felbukkantak a platformban, ám annak ellenére, hogy a Google vezetője komolyan kritizálta a Symbian rendszer biztonsági mechanizmusát azért az Android esetén sem minden tökéletes, írta meg a Mobilaréna.

Nemrég kiderült, hogy igen egyszerű trükkel rendszergazdaként is lehet garázdálkodni a készüléken, most pedig egy ennél is súlyosabb, vagy legalábbis költségesebb hibára hívta fel a figyelmet az angol T-Mobile.

A cég egyes ügyfeleit külföldi kiruccanás után rendkívül magas számla fogadott, melyet sokan nem egészen értettek, hiszen nyaralás előtt gondosan letiltották a külföldi internethasználatot.

A T-Mobile hivatalos állásfoglalása szerint az alapszoftver letiltott roaming opció esetén nem kezdeményez adatforgalmat, ugyanakkor az Android Market online katalógusából telepített szoftverek működésére ez a beállítás nincs hatással.

Letöltés előtt a weboldal figyelmeztet ugyan, hogy az adott alkalmazás internet használatot igényel, ám annak letiltására csak akkor van lehetőség, ha azt az alkalmazás valamilyen menüpontja lehetővé teszi.

Sem a T-Mobile sem a Google nem jelezte, hogy az Android platform  súlyos fogyatékosságát mikor kívánják korrigálni. Mindenesetre eléggé különös, hogy az operációs rendszer nem képes kontrollálni, hogy egy-egy utólag telepített alkalmazásnak mikor milyen funkciók eléréséhez van jogosultságuk.

10 hozzászólás

Megerősödött az Android

2008. december 10., 15:56 Módosítva: 2009-07-25 17:46:58
0
3 hozzászólás

Tizennégyen csatlakoztak az Androidot támogató csapathoz, köztük olyan nagyvállalatok, mint a Vodafone, az Ericcson, a Sony Ericsson, a Huawei és az ARM. A Businessweek szerint ebből két dologra következtethetünk. Egyrészt arra, hogy jól fogy a T-Mobile G1, az első androidos készülék. A HTC ebből az év végéig félmilliót szeretne eladni, részeredményekről sajnos még nincsenek adatok. Másrészt a szövetséghez csatlakozó gyártók és szolgáltatók így mutatják ki, hogy elégedetlenek a rivális platformokkal. Az üzleti lap forrásai szerint a fejlesztők egyre kevésbé érdeklődnek a Windows Mobile iránt, a Symbian jövője meg tisztázatlan: a Nokia felvásárolta a platformot. és elkezdi megnyitni a forráskódot, de az átszervezés évekig tarthat.

Most már az Android mögött álló Open Handset Alliance (OHA) tagjai közt vannak az iparág legnagyobb cégei. Érdekes az Asus és a Toshiba csatlakozása, mert a két cég eddig Windows Mobile alapú készülékeket gyártott, és mindketten készítenek netbookokat – régi feltételezés, hogy az Android a miniatűr számítógépeken is megjelenhet, és az is felmerült már, hogy a mobiltelefonok processzorait gyártó ARM is szállítana chipeket e gépekbe. A Vodafone támogatásával pedig 280 millió potenciális felhasználót adhatunk hozzá a szintén tag Chine Mobile 415 milliós és a T-Mobile 101 milliós bázisához.

3 hozzászólás

Skandináviában már 21 megabites lesz a mobilhálózat

2008. december 9., 10:42 Módosítva: 2009-07-25 17:46:58
0
0 hozzászólás

A 3 Scandinavia nevű mobilszolgáltató az északi régió bizonyos területein már 21 megabitre növeli a letöltési sebességet, írja a MobileMonday. A hálózat továbbfejlesztése után a vállalat ügyfelei valószínűleg szívesebben használják majd az online szolgáltatásokat, gyakrabban töltenek le zenéket és videókat. Az Ericsson szállítja az eszközöket, amiket Svédországban és a Dániában telepítenek. A 21 megabites hálózat 2009 első félévében válik elérhetővé.

Egyébként Ausztrália az első ország, ahol a világon először indult be a 21 megabites hálózat. A szupergyors ausztrál hálózat 2009 elejétől lesz széles körben elérhető, írja az IT Wire.

Szólj hozzá!

Közeleg a mobiltévé?

2008. december 8., 18:21 Módosítva: 2009-07-25 17:46:58
0
17 hozzászólás

A héten a Nokia és az Antenna Hungária bemutatja a már működő és tesztelhető mobiltévét, ami azért érdekes, mert nemrég megkérdeztem mindhárom mobilszolgáltatót, és egyikük sem mondott semmi konkrétumot a mobiltévé indulásáról. Vannak is problémák. Hogyan jön a képbe a Nokia? Hamarosan egészen pontosan kiderül, de addig is némi adalékot előrángathatok a mélyről.

Kárpáti Rudolf, az AH műsorterjesztési igazgatója hónapokkal ezelőtt egészen részletesen elmondta nekem, hogy kétféle műsorszóró platform van, az egyik a Nokia mobiljait, a másik a Samsungét támogatja. A Nokia tehát komolyan érdekelt abban, hogy beinduljon a mobiltévé, mégpedig a neki kedvező platformmal. Hiszen az aktuális csúcskészüléke, az N96 töketlen fecske a működő tévészolgáltatás nélkül. A finn cég ráadásul duplán érdekelt, mert a Nokia Siemens Networks is szállít DVB-H rendszereket, amilyenekre az AH-nak is szüksége lesz, ha beltéri lefedettséget akar kiépíteni Budapesten, majd végül az ország területének 50 százalékán.

Semmi meglepő nem lenne abban, ha a hazánkban is piacvezető Nokia nagy erőkkel támogatná a mobiltévé beindulását, vagy akár saját maga venné meg a műsorszórási jogot. Ezzel piacot teremtene a készülékeinek és a berendezéseinek. De ez csak spekuláció, hamarosan jövök a tényekkel.

Már csak az a kérdés, hogy a piac is vevő-e erre a szolgáltatásra. Sajnos eddig nem láttam adatot arról, hogy mennyien használják a T-Mobile online tévészolgáltatását. Az ára horrorisztikus (1900 forint 10 óra tévézésért), ha a kábeltévés árakhoz hasonlítjuk, de nekem úgy tűnik, hogy a 10 órás korlát önmagában nem vészes (szakértők szerint erre a hálózat védelme miatt van szükség, nehogy túlterheljék a tévédzsánkik). Kétlem, hogy az emberek napi 20 percnél többet akarnának tévézni a mobiljukkal, főleg, hogy sok csúcsmobilon a YouTube is elérhető, ami legalább olyan szórakoztató, és több a választási lehetőség. Szóval igazából csak az árat kellene a YouTube szintjére levinni.

17 hozzászólás

Hogyan lesz nyílt forráskódú a Symbian?

2008. december 6., 15:15 Módosítva: 2009-07-25 17:46:58
0
3 hozzászólás

Az előző bejegyzésből kimaradt a Symbianról néhány megjegyzés, amit Tote részben pótolt. A Nokia december elején lezárta a Symbian felvásárlását, amivel egy lépéssel közelebb került a kódok a megnyitásához. Viszont csak most vághat bele az érdemi munkába, hogy a Symbian végül valóban egy közösségi, nyílt forráskódú rendszer legyen. Ez persze nem úgy megy, hogy a CEO hoz egy döntést, és akkor onnantól mindenki szabadon letöltheti minden utolsó kis bitet. A Symbian alapítvány tagjai már jövő év elejétől hozzáférhetnek a Symbian kódjaihoz. Ők azok, akik eddig is, és valószínűleg ezután is a legtöbbet adják majd hozzá a Symbianhoz, mert ők adnak majd fizetést azoknak a programozóknak, akik a kódot rendben tartják.

Miután a Nokia auditálta a kódokat, és megbizonyosodott arról, hogy nem lehetnek licencproblémák (ld.: patent trollok és jogász haverjaik, akiket minden kisebb OS-fejlesztő szeretne nagy ívben elkerülni), a széles nagyközönség is megkapja a forráskódot. Ez az utóbbi folyamat sajnos két évig is eltarthat. Meglátjuk, hogy addigra hová jut az Android.


3 hozzászólás

Harmadik az OS X az okostelefonok piacán

2008. december 4., 17:13 Módosítva: 2009-07-25 17:46:58
0
38 hozzászólás

Csütörtökön megjelent a Gartner jelentése az okostelefonok piacáról. 2008 harmadik negyedévében rekord gyenge volt a növekedés. Világszerte 36,5 millió okostelefont adtak el, csupán 11,5 százalékkal többet, mint egy évvel ezelőtt. Roberta Cozza vezető elemző szerint a globális pénzügyi válság hatása érezhető.

A Nokia 42,4 százalékos piaci részesedéssel megtartotta vezető helyét, de most először csökkent az eladása, egy év alatt 3 százalékkal. Cozza szerint a finn gyártó N-sorozata elég erős, jók a telefonok, de a cég későn reagált az érintőkijelzős mobilok iránti igényre. A napokban bejelentett N97 is csak 2009 júniusában kerül a boltokba, és addig a riválisok még sok új készüléket piacra dobhatnak.

Jelentősen erősödött a Research In Motion (RIM), a BlackBerry gyártója. Bővítette a kínálatot, a típusválasztékot, ami 81,7 százalékos növekedést eredményezett. Az elemzők sokat várnak az érintőkijelzős Storm nevű modelltől, ami csak nemrég jelent meg, tehát az előző negyedév eladásait alig befolyásolta.

Az Apple csak két éve került be az okostelefonok piacára, de máris megszerezte a harmadik pozíciót. Globális piaci részesedése 12,9 százalékos. Az új üzleti modell, az alacsonyabb ár és a globális megjelenés egy év alatt a négyszeresére növelte az Apple eladásait.

Okostelefonok piaca 3Q08
Vállalat 3Q08 eladás 3Q08 részesedés % 3Q07 eladás 3Q07 részesedés % 3Q08-3Q07 növekedés
Nokia 15 472 42,4 15 964 48,7 -3,1
RIM 5 800 15,9 3 192 9,7 81,7
Apple 4 720 12,9 1 104 3,4 327,5
HTC 1 656 4,5 1 315 4,0 25,9
Sharp 1 239 3,4 1 535 4,7 -19,3
Egyéb 7 626 20,9 9 643 29,4 -20,9
Összesen 36 515 100,0 32 753 100,0 11,5

Forrás: Gartner; a HTC-hez csak a saját márkanéven piacra dobott készülékek tartoznak, a szolgáltatóknak gyártott modellek az "egyéb" kategóriát erősítik

Az operációs rendszerek közt még mindig a Symbian vezet 49,8 százalékkal, a részesedése most először zuhant 50 százalék alá. A Gartner szerint a Symbian helyzete tovább romlik a jövőben, de még hosszú ideig megtartja vezető pozícióját. Az iPhone 3G sikere a Mac OS X-et is harmadik helyre emelte az oprendszerek ranglistáján. Rajta kívül csak a RIM tudott növekedést felmutatni, a Linux és a Windows Mobile is jókorát bukott.

Okostelefon oprendszerek piaca 3Q08
Vállalat 3Q08 eladás 3Q08 részesedés % 3Q07 eladás 3Q07 részesedés % 3Q08-3Q07 növekedés
Symbian 18 179 49,8 20 664  63,1 -12,0
RIM  5 800 15,9 3 192 9,7 81,7
Mac OS X 4 720  12,9  1 104 3,4 327,5
Win Mobile 4 053 11,1  4 180 12,8 -3,0
Linux  2 622  7,2 2 884 8,8 -9,1
Palm OS  780  2,1  383 1,2  103,3
Egyéb 361
1,0  345  1,1 4,6
Összesen  36 515 100,0  32 753 100,0 11,5

 

A Gartner kutatói szerint a nyílt forráskódú kezdeményezések, mint az Android és a Symbian, a Windows Mobile licencelési modelljét veszik célba, és a Microsofton az sem segít, hogy a profi felhasználóknak kifejlesztett kezelőfelülete nem igazán vonzó a fogyasztói piacon.

A CNN cikke szerint Európában a Nokia 8 százalékpontot vesztett, de még mindig vezet, ugyanakkor az Apple itt második helyre került 15,6 százalékkal, maga mögé utasítva a HTC-t és a RIM-et is.

 

38 hozzászólás

Megjelent a második Android

2008. december 4., 15:47 Módosítva: 2009-07-25 17:46:58
0
5 hozzászólás

Negyvenezer forintba kerül a második androidos mobiltelefon, amit a Kogan gyárt. A név nekem sem volt ismerős, aminek az a magyarázata, hogy a cég a Föld keleti felén népszerűbb. A 192 dolláros Agora nevű kütyüben 2,5 hüvelykes és 320x240 pixeles érintőkijelző, qwerty gombkészlet, 3G, bluetooth 2.0 és microSD lesz, míg a 256 dolláros Agora Pro változatban emellett még gps, wifi és 2 megapixeles kamera is lesz. A mobilok januárban kerülnek a boltokba.

 

5 hozzászólás

Multimédiás kommunikátorral újít a Nokia

2008. december 2., 10:34 Módosítva: 2009-07-25 17:46:58
0
4 hozzászólás

Eddig tizenötmillió Nokia N95 talált gazdára, de Anssi Vanjoki ügyvezető elnökhelyettes szerint ideje megújítani a készüléket. A barcelonai Nokia World rendezvény főszereplője az új N97, az új multimédiás számítógép, amin 3,5 hüvelykes érintőkijelző van, és szokványos 3,5 milliméteres fülhallgatót lehet rákötni. A beépített memória 32 gigabájt, ami memóriakártyával 48 gigabájtra növelhető. A tárhelyet 5 megapixeles képekkel és 640x480 pixeles videók rögzítésével lehet majd a leggyorsabban megtölteni. A szétnyitható készülék operációs rendszere Symbian S60 5th edition, és a főmenü minialkalmazásokkal egészíthető ki, például Facebook vagy email értesítővel, vagy képmegjelenítővel.

Olli-Pekka Kallasvuo vezérigazgató a szolgáltatásokról beszélt. Az Ovi.com portálon is elérhető lesz a Nokia térképszolgáltatása, amelyen már a domborzati viszonyok is láthatók, valamint a városokban a fontosabb épületek 3D-s rajza.

4 hozzászólás

Linuxot futtat az iPhone

2008. december 1., 20:05 Módosítva: 2009-07-25 17:46:57
0
28 hozzászólás

Hekkereknek feltörték az Apple mobilját, és felpakolták rá a Linux 2.6 kernelt. Jobban tették volna, ha inkább elmennek kirándulni a nyílt terepre, mert a nyílt forráskód ilyen célú felhasználásának semmi értelme nincs. Minek felbuherálni a kódot a hardverre, ha nincs implementálva az érintőkijelző? Emellett a hang és a hálózati funkció is működésképtelen, ráadásul az iPhone csak egy külső eszközről vezérelhető. Láttam már linuxos érintőkjelzős telefont, nem veszítünk sokat, ha iPhone továbbra is az Apple zárt OS X rendszerét futtatja. A Geek Hero meg ismét rátapint a lényegre.

28 hozzászólás

Nokia Barcelona

2008. december 1., 19:40 Módosítva: 2009-07-25 17:46:57
0
1 hozzászólás

A Nokia kedden bejelent valamit Barcelonában, egyesek szerint érintőkijelzős kommunikátor lesz, vagy valami komolyabb. De ha nem is kommunikátor, akkor is valami érintőkijelzős lesz. Meglepő módon éppen a Symbian S60 és az érintőkijelzők témájában sikerült interjút szerveznem egy nokiás szakértővel. Ha lesz korrekt wifi és konnektor, élő tudósítással jelentkezem.

1 hozzászólás

28 forint lesz a külföldi sms

2008. november 26., 21:06 Módosítva: 2009-07-25 17:46:57
0
3 hozzászólás

Átlagosan 62 százalékkal csökkenhet július 1-től a külföldön elküldött szöveges üzenetek ára. Az International Herald Tribune úgy tudja, hogy az Euópai Unió miniszterei elfogadják azt a javaslatot, amelyet Vivane Reding dolgozott ki az sms árának csökkentésére. Az üzenetek 11 euro centbe, azaz jelenlegi árfolyamon körülbelül 28 forintba kerülnek majd. Az európai szolgáltatók igyekeztek megelőzni reding beavatkozását. A GSM szövetség júliusi számításai szerint egy év alatt 18 százalékkal csökkent az sms roaming ára.

Most a magyar szolgáltatók 54-96 gempára vesznek le minket egy gagyi üzenetért.

3 hozzászólás

Leplezzük le a mobilcégeket!

2008. november 26., 12:26 Módosítva: 2009-07-25 17:46:57
0
4 hozzászólás

Megjelent az idei mobilos kérdőívünk, ami azért született, mert senki sem küld nekünk rendszeresen adatokat a mobilgyártók hazai piaci részesedéséről, nem tudjuk, hogy az iPhone tényleg sikeres-e, vagy a HTC simán lenyomja. És gyönyörű grafikonokat lehet készíteni arról, hogy mennyien böngésznek, videóznak meg emaileznek a mobiljukkal.

Lesz értékelő cikk, és itt a blogon jelezhetitek nekem, hogy milyen összefüggésekre vagytok kíváncsiak.

Kezeket az egérre, gyerünk klikkolni!

 

 

4 hozzászólás

Megjelent Opera Mini 4.2

2008. november 25., 18:50 Módosítva: 2009-07-25 17:46:57
0
6 hozzászólás

Besenyő Pista bácsi repesne örömében, ha meg nem bánná, mert végre urduul is lehet Opera Minin szörfölni. Most úgyis aktuális az onyikábogya. De még ennél is fontosabb, hogy megjelent a miniböngésző legújabb verziója, máris lehet letölteni. Az Androidosok is megkapják a magukét, egy bétát, így megszabadulhatnak a T-Mobile G1 beépített böngészőjétől, ha az nem tetszik nekik. Akinek meg az Opera Mini kinézete nem tetszik, átalakíthatja a program interfészét, jól.

6 hozzászólás

Átalakul az Ovi.com?

2008. november 25., 13:53 Módosítva: 2009-07-25 17:46:57
0
0 hozzászólás

A budapesti MobileMonday egyetlen iparágbéli előadója Torsti Tenhunen volt, aki a Nokiánál az EMEA-régió üzletfejlesztési igazgatója. Az Ovi.com közösségi portál volt a téma, ami bemelegítésnek nem rossz. Legalább nem készülékről volt szó, hanem egy viszonylag újszerű szolgáltatásról, ami még csak most fog felfutni. Előadása után megkérdeztem tőle, hogy mi a Nokia célja: lokalizált Ovi portálokkal betörni a helyi piacokra, vagy inkább abban látnak üzleti lehetőséget, hogy a multimédiás Nokiák megosztási funkcióját helyi tartalomgyártók és médiavállalatok is használják. Tenhunen csak annyit árult el, hogy a decemberi Nokia World rendezvényen választ kapok a kérdéseimre. Állítólag lesz valamilyen lokalizáció, és olyan újítások lesznek, amelyek a helyi médiacégeket is érintik majd. Jelenleg csak a Flickr, az Ovi és a Vox szerepel a feltöltési célpontok közt, ami nem biztos, hogy mindenkinek jó. Én legalábbis remélem az Indafotó júzerei nem mennek át a Flickrre csak azért, mert az benne van mobiljukban feltöltési célpontként.

Szólj hozzá!

Megvolt az első MobileMonday Budapesten

2008. november 25., 13:38 Módosítva: 2009-07-25 17:46:57
0
0 hozzászólás

Budapest is bekerült a MobileMonday helyszínei közé. November 24-én volt egy kötetlen rendezvény a Liszt Ferenc téren, amelyen borozás közben, öltöny és nyakkendő nélkül beszélgethettek az iparág szereplői. Jari Tammisto, a MobileMonday elnöke elmondta, hogy a rendezvény legfőbb célja az érdekes mobilos ötletek globális bemutatása. A barcelonai Mobile World Congress a kis cégeknek túlságosan drága, és az óriási rendezvényen nehezen hallathatják a hangjukat, fejtette ki Tammisto, ezzel szemben a MobileMonday helyi rendezvényeire könnyen eljuthatnak. Itt a demókról rövid videókat készítenek, és azokat bemutatják a MobileMonday globális weboldalán. A MoMo portálja eddig is a hírforrásaim közt volt, és látom, hogy külföldi híroldalak is használják.

Sajnos az első magyar MoMón nem találkoztam startup céggel, csak régi ismerősökkel, a MIK-ből, az NSN-től és a Nokiától. Tammisto felvetette, hogy a következő esemény lehetne demo event, ami tényleg a kis cégeknek ad lehetőséget. Ehhez persze össze kell gyűjteni elég sok vállalatot, amelyek nemcsak eladással, hanem fejlesztéssel is foglalkoznak. Én azt mondtam neki, hogy simán lehet a rendezvények nyelve angol. Remélem nem tévedek.

Szólj hozzá!

Hajlítható kijelzővel villog a Samsung

2008. november 24., 09:06 Módosítva: 2009-07-25 17:46:57
0
10 hozzászólás

Nem egyszerű multimédiás mobilokat gyártani, mert ha túl nagy a kijelző, kevés hely marad a gomboknak és minden egyébnek. Márpedig a hirdetők és a tartalomgyártók az emberek csak arra vágynak, hogy zsebkijelzőn nézhessék végig a sorozatokat meg a reklámokat. De nem ám 5 centiméteresen, hanem legalább 10 centisen.

A mobilgyártók régóta ígérik, hogy majd a felcsavarható kijelzők megoldják a problémát, és a Samsung végre bemutatta, hogy ez tényleg lehetséges. Prototípusa összehajtva akkora, mint egy cigisdoboz, szétnyitva viszont tenyérnyi OLED kijelző tárul a júzer elé. Persze a hajtogatós kijelző most még csak arra jó, hogy villogjanak vele, számos lényeges kérdésre kell még választ kapnunk. Például arra, hogy mennyi hajtogatás után fárad el a kijelző anyaga.

 

10 hozzászólás

311 százalékkal nőtt az Opera Mini júzerek száma

2008. november 21., 16:12 Módosítva: 2009-07-25 17:46:57
0
3 hozzászólás

Az Opera rendszeresen közzéteszi a felhasználói szokásokról készült statisztikákat, hogy mindenki jól lássa, mennyire pörgő téma a mobilinternetezés. Októberben 21 millióan használták az Opera Mini böngészőt, ami 10,6 százalékos növekedés szeptemberhez képest, és 311 százalékos növekedés 2007 októberéhez képest.

Októberben a júzerek ötmilliárd weboldalt töltöttek be a mobilos böngészőn, ami felhasználónként átlagosan 242 weboldal. Az Opera júzerei ezzel 73,7 millió megabájtos adatforgalmat generáltak, aminek biztosan nagyon örülnek a mobilszolgáltatók, mert az ügyfeleik nagy része forgalomarányosan fizet. Ha az Opera szerverei nem tömörítenék a letöltött adatokat, a forgalom ennek a tízszerese, 737 millió megabájt lenne. Az adatforgalom 2007 októbere óta 490 százalékkal nőtt. A teljes jelentés az Opera weboldalán elérhető.

3 hozzászólás

Mobile Monday lesz hétfőn Budapesten

2008. november 21., 12:46 Módosítva: 2009-07-25 17:46:57
0
0 hozzászólás

A magyar mobiliparág szakértőit várják az első magyar MobileMonday szervezői a Liszt Ferenc térre, a Barokkóba. A pontosság kedvéért: november 24 lesz délután 6 és 9 között. Lesznek előadók a Nokia finn főhadiszállásáról, lehet netwörkölni, és persze a belépőhöz regisztrálni kell ma délutánig. Bővebb infó a MobileMondayHungary portálon.

Szólj hozzá!

Nyolc megapixel nem minden

2008. november 19., 06:17 Módosítva: 2009-07-25 17:46:57
0
12 hozzászólás

Sokan megrökönyödve nézik a mobilba épített kamerák fejlődését. Most már 8 megapixelnél járunk, és ha hihetünk az Ericsson előrejelzésének, négy éven belül 12-20 megapixel lesz az átlag. Bár a mobilok sohasem lesz olyan jók, mint a tükörreflexes fényképezők, a zsebgépeket simán lenyomhatják. A Sony Ericsson legalábbis a C905-tel tett egy lépést ennek érdekében.

A legjobb mobilok közé tartozik a C905, ha funkciói sokaságát nézzük. Nyolc megapixeles kamerájához xenon vakut adnak, a gps segítségével elmenthető a fénykép földrajzi koordinátája, van műholdas navigáció, emellett wifi, hsdpa (3,6 megabites), karcmentes 2,4 hüvelykes kijelző, bluetooth, usb 2.0, fejlett médialejátszó és SIP szabványra épülő voip-kliens. A kijelző lehetne nagyobb, de legalább szépek a színei. Sajnos hiába vannak megabitek a kamerában, videózásban a C905 nem túl erős, a QVGA felbontású filmek kizárólag kis kijelzőn néznek ki jól.

Ezt a rengeteg tudást nehéz belezsúfolni egy kisméretű testbe. A C905 nagyon vaskos, de a Sony Ericsson szerencsére jól ért a formákhoz, ezt már több csúcskategóriás készülékükkel bebizonyította. A C905 erős anyagokból készült, jól van összerakva, és nem ujjlenyomatgyűjtő a műanyag felülete. Ügyes a lencsét védő mechanizmus, de ebből a tesztből biztosan nem derül ki, hogy mennyi idő alatt romlik el, ha egyáltalán.

A kijelző kontrasztos és elég fényes, azaz napfényben is használható, és jól néznek ki rajta a fényképek. A kijelző fölötti két gombbal elérhető az utolsó fénykép illetve a képgaléria. Ezek a gombok fényképezés közben más funkciót kapnak, mint ahogyan a kijelző alatti irányítógombbal is megnyitható néhány fontos beállítás, többek között a vaku, az időzítő és a fókuszálási mód. Ezek az apró ötletek sokat számítanak, e gomboknak hála nem a szoftveres menüben kell bolyongani fényképezés közben.

A készülék menüje nem okozott nagy meglepetést, évek óta ugyanígy néz ki. Most már a főmenüben van a helymeghatározás, ahol a Google Maps és a WayFinder Navigator elérhető. Jó ötlet, hogy az aGPS funkció külföldön letiltható. Ilyenkor ugyanis a készülék a hálózat adataira támaszkodva keresi meg pozíciónkat, és ez adatforgalmat generál, ami roamingtarifával nem jó móka.

Új névjegy felvételekor öt lapot tölthetünk ki, az elsőn vannak az alap adatok, mint a név és a telefonszámok, a másodikon az online adatok (email, webszájt), a harmadikon a kép és az egyéni csengőhang, a negyediken a levelezési cím, míg az utolsón a születésnapot lehet megadni. Az utóbbi kitöltésekor a készülék magától megkérdezi, hogy felvegye-e a születésnapot a naptárba, és persze megadható, hogy egy nappal előtte szóljon, tehát a felhasználó biztosan nem marad le a fontos évfordulókról. Ennél már csak az lenne jobb, ha a mobilok automatikusan beállítanák az összes nemzeti ünnepnapot.

A Sony Ericsson C905 erős nappali fényben elég jó tájfotókat készített, nagyon meg vagyok elégedve a makró móddal, és a félhomályos lakásban sikerült is kiváló fényképeket rögzíteni. A fényképezős telefon végül is arra találták ki, hogy bárkiről és bármilyen szituációban készíthessünk előnytelen fotókat. Például magunkról. Íme:

 

Klikk a képre!
12 hozzászólás

Megjelent a Toshiba G450 miafene

2008. november 18., 20:55 Módosítva: 2009-07-25 17:46:57
0
2 hozzászólás

Megjelent a Toshiba hogyishívjákja, ami hülyén néz ki, viszont rengeteg dologra képes. Usb memória, ébresztőóra, zenelejátszó, 7,2 megabites hsdpa modem, és még telefonálni is lehet vele, bár erre nyilván nem sokszor fanyalodnak rá a júzerek, mert elég béna a kezelőfelület. Még a végén az lesz, hogy a vékonyabb ExpressCard helyére visszahozzák a pcmcia kártyákat, mert a lapos kütyükbe hordozható tévét lehet építeni.

2 hozzászólás

800 MHz az Asus mobiljában

2008. november 17., 17:28 Módosítva: 2009-07-25 17:46:57
0
8 hozzászólás

Hivatalosan is bemutatkozott a brutális processzorral felszerelt Asus P565. Basszus, ez a gép sokkal erősebb, mint a 2002-es munkahelyi pécém, amiben 400 MHz-es Celeron volt. Az Asus 800 megahertzes processzort, 128 megabájt RAM-ot, Windows Mobile 6.1 oprendszert és 2,8 hüvelykes VGA érintőkijelzőt pakolt a kisméretű tokba. Persze van hsdpa, wifi meg bluetooth és microSD bővítőhely, az interfész az új Glide UI. Már csak az ára kérdéses.

8 hozzászólás

Sávosan díjazó Vodafone hűtleneknek, korlátlan Pannon hűségeseknek

2008. november 13., 14:46 Módosítva: 2009-07-25 17:46:57
0
10 hozzászólás

A Vodafone és a Pannon is újszerű tarifacsomagokkal állt elő az eddigiek helyett, felrúgva az eddigi szokásokat.

A Vodafone feltöltőkártyás csomagot indított, a november 13-tól elérhető VitaMAX Instant Net havidíjtól és hűségidőtől is mentes. A modemet és SIM-kártyát tartalmazó csomag ára 14 970 forint, melyhez 50 megabájt havi forgalom jár.  Minden egyes hónapban jár az 50 megabájtos díjmentes forgalom. Persze az adatmennyiséget túllépve már többet kell fizetni. 50 megabájtot átlépve 1000 forinttal csökken a feltöltőkártya egyenlege, utána 250 megabájt után vonnak le újabb 1000 forintot, majd 500, 750, 1000, 1500 és 2000 megabájt átlépésekor kell kifizetni plusz egy-egy ezrest, a 4 gigabájt és a 15 gigabájt átlépése viszont már plusz 4000 illetve 10000 forintba kerül. Szóval nem éri meg túl sokat letölteni. A sávok átlépése előtt a Vodafone figyelmeztető sms-t küld, de csak akkor, ha a júzer időnként lecsatlakozik az internetről, mert csak így lehet összegezni a forgalmat.

A Pannon két új tarifacsomagot vezetett be. A hatezer forintos Internet Éjjel-nappal csomag forgalmi kerete korlátlan, de tudni kell, hogy a fájlcserélők használatakor a szolgáltató csökkentheti a sávszélességet. A négyezer forintos Pannon Internet Éjszaka-hétvége tarifacsomag munkanapokon 21.00 és 7.00 között, valamint hétvégén és munkaszüneti napokon 0-24 óráig nyújt korlátlan forgalmi keretet, egyéb időszakban 1,8 forintot kell fizetni megabájtonként. Az ügyfelek egy éves hűségnyilatkozattal is igénybe vehetik a szolgáltatást, és így is 0 forintért kapnak modemet. Az akció 2008. november 11. és 2009. február 2. között él.

10 hozzászólás

Berlinben letiltják az ingyenes mobilos menetrendet

2008. november 12., 16:20 Módosítva: 2009-07-25 17:46:57
0
6 hozzászólás

Magyarországon nincs probléma, mert tudtommal még senki nem készített menetrendeket kezelő mobilos szoftvert, a németeknél viszont sokkal rosszabb a helyzet. A Berlin Metro szerzői jogokra hivatkozva letiltott egy ingyenes iPhone-alkalmazást, mert a 21 éves szerző az engedélyük nélkül használta a vonatok menetrendjét, és a pernahajder ezzel még segített is az utasoknak. Skandallum! Biztosan nem gondolt bele a fiatal, hogy ha az emberek kényelmesebben, XXI. századi módszerekkel olvashatják a menetrendet, akkor talán többen ülnek majd vonatra, és a pórul járt Berlin Metrónak rengeteg dolga lesz.

6 hozzászólás

Nokia E63 - qwerty mindenkinek

2008. november 12., 13:47 Módosítva: 2009-07-25 17:46:57
0
5 hozzászólás

A következő hetekben megjelenik a tömegterméknek szánt Nokia E63, a drágább Nokia E71 színesebb és olcsóbb társa. A Symbian S60 rendszerrel felszerelt mobil 199 euróba kerül majd adók és szolgáltatói kedvezmények nélkül. Lesz benne bluetooth és wifi, de nem lesz hsdpa, hanem, csak edge. Szabványos 3,5 milliméteres fülhallgatót lehet beledugni, és az Engadget szerint a Nokia a készülék mellé 1 gigabájtos online tárhelyet ad az Ovi.com portálon. Ide lehet majd feltölteni a vállalati dokumentumokról bulikról készült, legfeljebb 2 megapixeles fotókat. A kijelző 320x240 pixeles, a készenléti idő 432 óra, memóriája microSD kártyával bővíthető. Sajnos a GPS is kimaradt.

5 hozzászólás

Markomban az Xperia

2008. november 11., 20:26 Módosítva: 2009-07-25 17:46:57
0
13 hozzászólás

Kedden egy órára a kezembe vehettem a Sony Ericsson Xperia X1-et, így viszonylag sokat megtudtam gyártó új üzleti csúcskészülékéről. A fém fedlap és hátlap jól néz ki és strapabíró lehet - ez majd a hosszabb teszteken kiderül. Jól használhatóak a kijelző alatti gombok, de nem bírtam megbarátkozni a négyirányú mechanikus irányítógomb közepbe épített optikai joystickkal. Amikor a hardveres gombbal lépkedtem a menüben, a joystick néha a következő menüpontra ugrott. Hosszabb idő alatt nyilván megszokható, de aki képtelen rá, kikapcsolhatja az optikai érzékelőt. Legalábbis ezt mondta a Sony Ericsson embere, aki a mozdulatainkat felügyelte.

Először azt hittem, hogy az apró qwerty gombok nem lesznek kompatibilisek a lapátkezeimmel, de az első pillanattól nagyon jól gépeltem vele. Nem tudom, hogy a gépelést mennyiben segíti, hogy a gombok nem teljesen laposak, hanem tompa szögben meg vannak csiszolva. A képeimen a legjobban talán a Tab gombon látszik, itt:

Klikk a képre!


Az Xperia 3,1 hüvelykes érintőkijelzője nem a legnagyobb, de 800x480 képpont fér el rajta, ezért sok tartalom elfér rajta. Kár volt azonban mélyre süllyeszteni az Xperia kijelzőjét. Érthető, hogy a gyártó ezzel akarja megvédeni az érintésérzékeny felületet a karcolódástól, csakhogy a mobilon futó Windows Mobile egyik ősrégi hibája, hogy pont a kijelző szélénél kell nyamvad kis gombokat nyomkodni. Műkörömmel biztosan nem okoz gondot, de én alig bírtam bepréselni a hüvelykujjamat a kijelző sarkához. Van stylus, de kényelmesebb lenne nélküle.

A Sony Ericsson szerencsére sokféleképpen enyhíti a Windows Mobile bénaságait. Van például külön oké gomb, így nem mindig kell a kijelző sarkában kotorászni, van startmenü-gomb, és a saját fejlesztésű menüjük is külön gombbal elérhető. Az X feliratú gombbal előhozható az úgynevezett X panel, amely kilenc személyes panelt jelenít meg. Az általam kipróbált prototípuson volt egy Google-panel, amely többek között a Maps térképszoftvert (van GPS), a Gmailt vagy a keresőt tudja menyitni, és volt több személyre szabható főmenü. A Sony Ericsson saját panelén tíz helyre lehet gombokat és tartalmakat helyezni. ezek lehetnek órák, naptárak, parancsikonok, rss-hírcsatornák, a tennivalók listája, valamint néhány fontosabb kapcsoló (bluetooth, repülőgép üzemmód, hangerő).

Később várhatóan több panel lesz, a szolgálatók helyében én máris gyártanám az mms-küldő, zeneletöltő, mikroblogoló, videofeltöltő, iwiw-kezelő programokat, és nyilván a Facebook, a MySpace és a többi nemzetközi portálnak is érdemes lesz itt megjelennie. A Sony Ericsson a Walkman-mobilokon ismert multimédiás menürendszert is elkészítette panelként.

Kattints a képre!

Az Xperia egyébként brutális internetezőgép. Az Index.hu nyitóoldala például jól mutatott rajta, de az erről készült fotót elrontottam. Van Opera Mobile, amit felkészítettek az érintőkijelzős használatra, és egyébként is ügyesebb, mint az Explorer. Emellett az X1 letölteni 7,2 megabittel tud, feltölteni meg 2 megabittel. Ez fontos lehet, ha a leendő vállalati felhasználó modemként akarja majd használni a készüléket. Bár a beépített kamera csak 3,2 megapixeles, jól jöhet a gyors feltöltés, ha a júzer percenként akar fényképben tudosítani az életéről.

13 hozzászólás

Több operációs rendszer egy mobilon

2008. november 10., 22:30 Módosítva: 2009-07-25 17:46:57
0
2 hozzászólás

Átolvasás előtt a világ egyik legértelmetlenebb dolgának tűnt a VMware bejelentése, de végül is hasznos lehet a megoldás. A cég azt mondja, hogy a virtualizációs szoftverét jövőre mobilokon is elérhetővé teszi. A virtualizáció többek között arra jó, hogy Linuxot lehessen futtatni Windowson és fordítva; a lényeg az, hogy egyszerre több operációs rendszer futhat ugyanazon a készüléken.

Mobilon ez arra lesz jó, hogy egy készüléken több teljes profilt tárolhatunk majd. Például egy cégest és egy személyest. Előnye abban rejlik, hogy nem kell majd keverni az adatokat, és nyilván a lezárt profil titkosítható, kóddal védhető. A két SIM-kártyás mobilokat már rég feltalálták, tehát akár az is elképzelhető, hogy amíg a céges profil pannonos, addig a privát telefonszám vodás.

A Gartner szerint 2012-re az okostelefonok felén lesz virtualizáció. Addigra nyilván olyan erős processzorok lesznek a mobilokban, mint most a netbookokban, szóval ez egyáltalán nem elképzelhető, hogy bejön az előrejelzés. A VMware szerint azért lesz népszerű a technológia, mert a gyártók csökkenthetik majd a fejlesztési időt és gyorsabban piacra dobhatnak új szolgáltatásokat.

2 hozzászólás

A MobilShow vendége az Android G1

2008. november 7., 15:12 Módosítva: 2009-07-25 17:46:57
0
0 hozzászólás

HTC első androidos telefonját bárki megnézheti a MobilShow nevű rendezvényen. A mobil most még csak az USA-ban kapható, de jövő év elején várhatóan hazánkban is megjelenik. A készülék a HTC hazai disztribútorának a standján, a Speedshopnál nézhető meg közelebbről.

Szólj hozzá!