Friss kommentek

Minden mobilszám 11 jegyű lesz

2009. augusztus 31., 12:00 Módosítva: 2009-12-28 13:00:43
4
214 hozzászólás

Érdemes átírni a bejegyzéseket a telefonkönyvben, mert január közepétől a hétjegyű mobilszámok elérhetetlen lesznek. Egy kormányrendelet áll a változás hátterében, ami a számhordozás miatt született meg.

Hétjegyű szám hívásakor ugyanis nem egyértelmű, hogy az ügyfél kit ér el. Ha valaki úgy vált mobilszolgáltatót, hogy korábban 7 jegyű számokat tárolt a mobil telefonkönyvében, akkor az ismerősei helyett idegeneket fog hívogatni - azokat, akiknek ugyanaz a számuk, csak a szolgáltatót jelző előhívószámuk más.

Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szóvivője azt javasolja, hogy az ügyfelek az adatok módosításakor ne a 06-20-as, 06-30-as vagy a 06-70-es számot üssék be a tárolt 7 számjegy elé, hanem a +3620-ast, a +3630-ast vagy a +3670-est, mert így külföldről is hívhatók a számok.

A kormányrendelet szeptember 15-től hatályos, a szolgáltatóknak pedig december 15-ig kell írásban értesíteniük az ügyfeleket a január 15-én bekövetkező változásokról.

Márton György elmondta azt is, hogy január közepétől a három magyarországi mobilszolgáltató 0-val és 1-sel kezdődő mobilszámot is kiadhat, így 2-2-2 millióval bővül a három mobilcég általkiadható számok összessége.

Az NHH legfrissebb adatai szerint július végén 11 millió 888 ezer ügyfele volt három szolgáltatónak. A három mobilszolgáltató ügyfelei júliusban 3 188 számot hordoztak. A Nemzeti Hírközlési Hatóságadatai szerint a 2004. május 1. óta igénybe vehető számhordozás eddig összesen 279 213 mobilszámot érintett.

214 hozzászólás

Apple: Nem az aksi miatt robban az iPhone

2009. augusztus 30., 17:57 Módosítva: 2009-08-30 17:57:28
2
39 hozzászólás

Fogyasztóvédők is vizsgálják a robbanó iPhone-ok ügyét, miután az utóbbi hetekben több készülék eldurrant, tulajdonosaik szerint nem külső hatás miatt. Az Apple tagad és elszigetelt esetekről beszél.

A spontán eldurranó iPhone-ok ügye kedden került megint az érdeklődés központjába, miután egy ilyen készülék megsebezte gazdája, egy biztonsági őr arcát. A férfi kezében sms-írás közben robbant fel a telefon, amit alig háróm hónapja vett. Nem ő volt az első, eddig tíz hasonló esetről tudnak Franciaországban (bár a tulajdonosok többsége sérülés nélkül megúszta a készülékhibát).

Az Apple most az AP hírügynökségnek eljuttatott egy közleményt, amelyben kijelenti, hogy a franciaországi esetekben nem a túlmelegedő akkumulátor okozta a készülékek hibáját, annak ellenére, hogy több híradás ezt sugallta. A cég szerint a megvizsgált gyanús készülékekről kivétel nélkül kiderült, hogy az iPhone-ok valamilyen külső hatás miatt mentek tönkre. A hírügynökség megkereste az egyik pórul járt tulajdonost, akinek múlt héten ment tönkre a telefonja, és aki visszautasította az Apple állítását. Mint mondta, nem ejtette le a készülékét, és semmilyen durva külső hatásnak nem tette ki, mielőtt az iPhone tönkrement. Az Apple még nem tudta megvizsgálni az említett őr telefonját.

A cég szerint elszigetelt esetekről van szó, hiszen eddig 26 millió iPhone-t adtak el, de a franciák mellett brit, holland és svéd felhasználók is találkoztak már önmegsemmisítő iPhone-okkal. Nem csoda, hogy a fogyasztóvédők is megmozdultak: a francia fogyasztóvédelmi szervezet, a DGCCRF vizsgálódik a telefonok ügyében, és az Európa Tanács 27 országban működő riasztórendszere, a Rapex is jelezte már a problémát.

39 hozzászólás

Teljes Flash lesz a Nokia táblagépén

2009. augusztus 27., 17:06 Módosítva: 2009-09-02 15:58:52
0
14 hozzászólás

Hivatalosan is bemutatta a Nokia az N900 táblagépet, amin Maemo 5 operációs rendszer fut, nem az okostelefonjain megszokott Symbian. Az eszköz a mobilhálózaton másodpercenként 10 megabit adatot tölt le és 2 megabittel tölt fel, de lesz benne gyorsabb wifi is.

Nokia N900 1

A körülbelül kilenc centiméteres kijelző mögött 32 gigabájtos háttértár, ARM Cortex-A8 processzor és 1 gigabájt RAM van. OpenGL ES 2.0 motor gyorsítja a grafikus megjelenítést, és a készülék teljesen Adobe Flash 9.4-kompatibilis. Emellett van a kütyüben qwerty gombkészlet, 5 megapixeles kamera és műholdas navigáció. Mérete 110,9 x 59,8 x 18 milliméter.

A Nokia N900 októberben jelenik meg, adók és kedvezmények nélkül körülbelül 500 euróba kerül majd.

14 hozzászólás

Mobilbankot nyit a Nokia

2009. augusztus 27., 13:43 Módosítva: 2009-08-27 15:32:51
0
2 hozzászólás

Alapvető pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó bankot indít 2010 elején a Nokia, a világ legnagyobb mobilgyártója. A Nokia Money néven megjelenő szolgáltatás segítségével a felhasználók pénzt küldhetnek az ismerőseik telefonszámára (illetve a telefonszámon keresztül egy bankszámlára), vásárolhatnak, számlákat fizethetnek be, és feltölthetik a SIM-kártyájuk egyenlegét.

A szolgáltatások az Obopay nevű cég platformjára épülnek, és jövőre a Nokia már néhány mobiljára előre feltelepíti a pénzügyi tranzakciókat kezelő klienst. A szolgáltatás csak néhány országban lesz elérhető, a részletek a szeptember 2-án megrendezett Nokia World rendezvényen derülnek ki.

Fejlődő országokban egyáltalán nem újdonság, hogy egy mobilcég bankszolgáltatást indít. A Vodafone M-PESA nevű pénzküldő szolgáltatását Afganisztánban, Kenyában és Tanzániában hétmillióan használják, és a mobilszolgáltató más országokban is meg akar jelenni. Ezekben az országokban azért terjedt el gyorsan a mobilos bankolás, mert kevés a hagyományos bank.

A fejlett Japánban is népszerű fizetőeszköz a mobil. A Docomo nevű szolgáltató épp a napokban jelentette be, hogy tízmillió előfizetője rendszeresen vásárol a mobiljába épített hitelkártyával. Ugyanakkor a mobilos vásárlás lassú terjedését jelzi, hogy a Docomo 2006 óta nyújt ilyen pénzügyi szolgáltatást, de még most is csak minden ötödik előfizetője él vele. Annak ellenére, hogy az 55 millió ügyfélből 30 milliónak a mobiljában van pénzügyi tranzakciókat kezelő csip.

2 hozzászólás

Feltörik a mobilhálózat titkosítását

2009. augusztus 25., 16:01 Módosítva: 2009-08-31 14:14:01
0
22 hozzászólás

Hamarosan egy laptop és egy antenna segítségével is lehallgathatók lesznek a telefonhívások, állítja Karsten Nohl informatikai biztonsági szakértő, aki nyilvánosságra akarja hozni a titkosítás feltöréséhez szükséges kódokat. Ehhez az internetezők segítségét is igénybe veszi, nehogy az ellenérdekeltek - például a mobilszolgáltatók - megakadályozzák a törést.

Nem lesz új támadható pontja a mobilok által használt gsm-rendszernek, Nohl csupán egy 15 éve ismert hibát akar bemutatni. A biztonsági hiba körülbelül 3 milliárd embert érint, és jelenleg bűnözők is kihasználják. Meg a titkosszolgálatok, hiszen megvan az ehhez szükséges informatikai hátterük.

A gsm-telefonok által használt A5/1 nevű titkosítás hibája annyira ismert, hogy most is kaphatók lehallgatáshoz szükséges eszközök. Ezek azonban elég drágák, 20-50 millió forintot kérnek egy ilyen eszközért, attól függően, hogy milyen gyorsan kell visszafejteni egy hívás titkosítását.

Karsten Nohl szerint 80 nagy teljesítményű számítógéppel három hónap alatt összerakható a kódok adatbázisa, de a kutató több segítőre számít. Ugyanúgy szétosztja a feladatot, ahogy a Seti@Home projekt keretében szétosztják a rádióteleszkópok által begyűjtött adatokat, hátha a júzerek megtalálják a földönkívüli élet nyomait.

Néhány éve volt egy hasonló törési projekt, de leállt, mielőtt eredménye lett volna. Nohl szerint elképzelhető, hogy egy mobilszolgáltató befolyásolta a kutatókat, ő ezért is akarja szétosztani a feladatokat,a decentralizált kutatócsoportot ugyanis nehezebb befolyásolni.

A gsm-rendszer kódjait tartalmazó adatbázis használata valószínűleg illegális, de birtokolni lehet azt, elvégre cégek nyíltan árulják ezeket az adatokat.

A szolgáltatók átállhatnak 3G-re, aminek erősebb a titkosító algoritmusa, és a felhasználók is biztonságosabbá tehetik a telefonjukat. Ehhez viszont nekik kell megvenniük a szükséges eszközöket, például okostelefonon futó titkosító szoftvereket, de ez a módszer csak akkor működik, ha a vonal mindkét végén ugyanolyan szoftvert használnak.

A titkosítás különösen akkor veszélyes, ha a felhasználó a mobiljával bankol, vagy a bank sms-ben küldi ki a belépéshez szükséges kulcsokat.

Szakértők szerint a gsm feltörésének olyan hatása lehet, mint amikor néhány évvel ezelőtt feltörték a wifi WEP-titkosítását.. Ez felrázta az iparágat, és a gyártócégek hamar előálltak egy ideiglenes erősebb titkosítással, majd bevezettek egy hosszabb távú megoldást.

22 hozzászólás

Vállalatoknak nem jó az iPhone

2009. augusztus 25., 10:57 Módosítva: 2009-08-26 10:03:44
0
8 hozzászólás

Látszólag a cégek is jól ki tudják használni az iPhone képességeit, hiszen több száz üzleti alkalmazás van az App Store nevű online szotverbolt kínálatában. Az Apple azonban arra figyelmeztette az egyik felhasználóját, a boltban csak személyes használatra szánt szoftverek vannak.

A problémát az európai áfa okozza. A cégek ugyanis visszaigényelhetik az áfát, viszont az Apple nem ad olyan számlát, amivel ezt megtehetnék. Ez Európában valószínűleg erősen csökkenti az ügyfélkapcsolatot menedzselő szoftverek és a dokumentumszerkesztők iránti keresletet. Vagy lemaradtunk valamiről, és a WoW után jön a CRM?

8 hozzászólás

Netbookot gyárt a Nokia

2009. augusztus 24., 14:45 Módosítva: 2009-09-02 15:58:52
2
84 hozzászólás

Meglepő újdonsággal állt elő a Nokia, a világ első számú mobilgyártója. Bemutatott egy alumínium netbookot, miközben mindenki arra számított, hogy az Apple dob piacra egy hasonló kütyüt. Az 1,25 kilogrammos Nokia Booklet 3G akkuja állítólag 12 óra alatt merül le, Windows 7 operációs rendszer fut rajta, és a kijelzője 10,1 hüvelykes, mint a legtöbb mai netbooké.

Nokia Booklet 3G Group03 lowres

Az elegáns gép csupán 2 centiméter vastag, tehát Olli-Pekka Kallasvuo is eljátszhatja ugyanazt a trükköt, mint Steve Jobs, amikor egy lezárt borítékból vette elő a Macook Airt.

A gép jól felszerelt, nemcsak wifi, bluetooth és hspa van benne, hanem műholdas navigáció is. A processzora Intel Atom, van rajta három usb-port, sd-kártyaolvasó, webkamera, és hdmi-csatlakozó a nagyfelbontású videók lejátszásához.

Beleintegrálták a Nokia online szolgáltatásait, többek közt a térképeket, a zeneletöltést, a biztonságos VPN-csatlakozást, és menet közben lehet majd cserélni benne a SIM-kártyát - valószínűleg a gép újraindítása nélkül.

A készülék ára és a megjelenés dátuma egyelőre nem ismert, a részletek a jövő héten kezdődő Nokia World rendezvényen derülnek ki.

84 hozzászólás

Megjelenésre kész a Nokia új táblagépe

2009. augusztus 20., 11:52 Módosítva: 2009-08-27 15:32:51
0
17 hozzászólás

Részletes leírás jelent meg a Nokia N900 táblagépről, amin a Linuxra épülő Maemo platform fut, nem a finn gyártó mobiljain elterjedt Symbian. Az táblagép dizájnja kifinomultabb, mint a korábbi modelleké, és jól passzol a Nokia multimédiás N-sorozatába.

Forrás: Mobile Review
Forrás: Mobile Review

A Maemo platform sokat fejlődött az előző verzió óta, és sokkal jobbnak tűnik, mint a Symbian S60. A Nokia kényszeresen próbálja átmenteni a Symbiant az érintőkijelzős mobiljaira, de az S60 kezelőfelülete a legbénábbak közé tartozik, még a Samsung és az LG is jobbat készített az érintős mobiljaihoz, az Android meg egyenesen csúcskategória.

A Maemót viszont a kezdetektől fogva érintőkijelzőn használják, ami látszik is rajta. Kiforrott, összeszedett, szép, praktikus. A Mobile-review képei legalábbis erről árulkodnak - érdemes végignézni a körülbelül száz képpel illusztrált cikket.

Az N900 processzora ARM Cortex-A8 és 32 gigabájt belső memóriával látták el, ami memóriakártyával összesen 64 gigabájtra lesz bővíthető. Majd akkor, amikor megjelennek és megfizethetők lesznek a 32 gigabájtos microSD-kártyák. A mobil várhatóan 550 ezróba kerül majd, de ez még változhat.

17 hozzászólás

Barátságokról beszél a mobilhálózat

2009. augusztus 19., 14:35 Módosítva: 2009-08-19 14:35:26
0
3 hozzászólás

Ha nem bízunk saját ítélőképességünkben, akkor a mobilunk segítségével könnyen kiválaszthatjuk a legjobb barátainkat, derült ki egy amerikai kutatásból. A Santa Fe Intézet munkatársai 94 mobiltelefonra telepítettek kémszoftvereket, hogy megfigyeljék a kísérleti alanyok barátkozási szokásait.

Minden hívásukat rögzítették, folyamatosan figyelték a földrajzi helyzetüket, sőt még azt is megnézték, hogy milyen aktív bluetooth-eszközök vannak a közükben. Végül a mobillal mért adatokat összehasonlították egy szokványos kérdőív válaszaival. Ebből kiderült, hogy az embereknek valójában fogalmuk sincs arról, hogy mennyi időt töltenek el másokkal.

Az emberek sokkal hosszabbnak érezték a barátaikkal eltöltött időt, mint amiről a mobilos mérések árulkodtak. Ugyanakkor rövidebbnek érzékelték azt az időt, amit nem a barátaik, hanem más emberek társaságában töltöttek el. A kutatók egyébként pusztán a mobilos adatokból 95 százalékos pontossággal kitalálták, hogy kik a jó barátok.

Szoros összefüggést találtak a munkával való elégedettség és barátok távolsága közt. Akik sokszor hívták fel a barátait munkaidőben, kevésbé volt elégedettek a munkájukkal. A legszorosabb barátságok pedig a munkatársak közt alakultak ki.

Nathan Eagle és munkatársai folytatják a kutatást, mert az első vizsgálatot csak a Massachusetts Institute of Technology diákjainak a körében végezték el. Épp végeztek egy ezer fős vizsgálattal Helsinkiben, és folyamatban van egy kenyai munka. Kenyában olyan embereknek is adtak mobil, akik korábban sohasem telefonáltak.

A kutatási módszer egyébként a városok tervezését is segítheti. A csoport adatokat rögzített, amikor a Red Sox baseballcsapat bajnokságot nyert, és a győzelem napján mindegyik kísérleti alany viselkedése kiszámíthatatlanná vált. Váratlanul mindenki Boston belvárosába ment. A város vezetése azért kereste meg őket, mert többet akartak tudni arról, hogy az emberek miként használják a városi infrastruktúrákat - mennyien sétáltak a hidakon, mennyien ültek metróra, buszra vagy biciklire.

3 hozzászólás

Nem éri meg a szolgáltatóknak az iPhone

2009. augusztus 18., 12:42 Módosítva: 2009-08-18 14:42:16
0
39 hozzászólás

Rendkívül népszerű az iPhone, de ennek komoly ára van. A dán Strand Consulting vizsgálata szerint nemcsak az amerikai AT&T-nek okoz gondot a készülék, hanem a többi kizárlagos forgalmazónak is. A felmérés szerint egyik mobilszolgáltató sem növelte a piaci részesedését, bevételét vagy a forgalmát az iPhone hatására. Sőt, néhány szolgáltató profitfigyelmeztetést adott ki az iPhone-nal kapcsolatos kiadásai miatt.

A SingTel, Délkelet-Ázsia legnagyobb mobilszolgáltatója azt állítja, hogy az iPhone 3-4 százalékponttal csökkentette a hasznát, míg a Skandináviában piacvezető TeliaSonera egyáltalán nem tudta növelni a felhasználónkénti bevételét az iPhone segítségével, viszont rengeteg pénzt költött a készülék reklámozására.

Az amerikai AT&T vezérigazgatója múlt hónapban arra utalt, hogy a nem túl távoli jövőben véget érhet a kizárólagos forgalmazási joguk. A szolgáltatók olyan rivális készülékgyártókkal szemeznek, amelyek több profitot hagynak náluk, illetve a részvényeseiknél.

Az Apple viszont egyáltalán nem panaszkodhat. Az iPhone annyi bevételt termel, ami bőven ellensúlyozza, hogy a többi termékcsoportnál lelassult a növekedés. Egyszerű használata és kinézete miatt az iPhone hamar elterjedt, a legutóbbi negyedévben már 5,2 millió iPhone talált gazdára, míg egy évvel korábban még csak 717 ezer. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy az elmúlt negyedévben összesen 268 millió mobil fogyott világszerte, tehát az iPhone piaci részesedése még elenyésző.

39 hozzászólás

Webkettes telefonhős

2009. augusztus 17., 09:16 Módosítva: 2009-08-18 16:40:34
0
31 hozzászólás

Nehéz fogást találni a HTC Hero-n, mert nem sokkal a Magic után került hozzám, és a két mobil nagyon hasonló. Szerencsére vannak újdonságok, a Hero ugyanis az első androidos készülék, amelynek a szoftverébe a gyártó is komolyabban belepiszkált. A HTC azzal kezdte, hogy átmentette a Windows Mobile-ra kifejlesztett eszközeit.

A HTC Hero alapfunkcióit fölösleges lenne részletezni, mert a Magic tesztjében leírtak többsége a Hero esetében is igaz. A GSM Arena weboldalán megnézhető, hogy mi a különbség a két készülék hardvere közt, ami jó támpontot adhat egy vásárlás előkészítéséhez. A mobilokat a Speedshoptól kaptuk kölcsön a teszthez.

Összegyűjtöttem néhány fontos változást, ami csak a Hero-ban elérhető: jackes fülhallgatót lehet rádugni, kevésbé praktikus a gombok elrendezése, a kamera nagyobb felbontású lett, 5 megapixeles, de még mindig gyatra videókat rögzít, és a szögletes Hero 16 grammal nehezebb, mint a Magic. És ami a legfontosabb: néhány programban, például a böngészőben és a képnézegetőben, nagyon jól működik a multitouch, azaz a többujjas irányítás. Az Android pedig 1.5-ös, állítólag stabilabb, mint az előző.

Az interfész egyik újítása, hogy nemcsak három kijelzőnyi helyre lehetett ikonokat és miniprogramokat rakni, hanem hétre, tehát szinte mindegyik program ikonja elfér a főmenüben. Ennek nincs túl sok értelme, mert háromszor kell oldalra lapozni, ha el akarjuk érni a legszélső lapokra helyezett ikonokat, és ez sokkal lassabb, mintha egyszerűen megnyitnánk a programok menüjét, és előkeresnénk az adott programot.

Azért sem érdemes túl sok programot rakni a főmenübe, mert így egy kicsit lassabban lehet oldalra lapozni, mint amikor csak ikonok és kisebb miniprogramok vannak a főmenüben.

Okosabb újítás, hogy különböző helyzetekben használható főmenüket lehet elmenteni. Például külön ikonkészlet gyűjthető össze az utazáshoz, amikor általában csak zenelejátszóra, térképre, és esetleg böngészőre van szükség, viszont amikor a csajunkat ölelgetjük a nyári csillagos ég alatt, akkor inkább néhány fotó, videó, és a Google Sky Map dobhatja fel a hangulatot. Amennyiben ehhez feltétlenül mobilos segítség kell.

Ezen kívül a HTC tucatnyi saját miniprogramot készített, például az órájának tizenkét féle kinézete van: a menő csávók brutálisan nagy karóráját és a trükkös japán dizájnórákat is tudja utánozni. Van saját Twitter-kliense, naptára, és elkészítették a Windows Mobile alapú HTC-ken ismert Footprints androidos változatát. Ezzel földrajzi helyekhez kötött fotókat lehet készíteni, és később előkeresni.

Nem magányos

A HTC Hero első indításakor kéri a GMail vagy a Google Apps, illetve az Exchange ActiveSync belépési adatait, és ezután a naptárak, a névjegyek, és az emailek is elérhetővé válnak. A következő lépésben a Facebookra, a Flickrre és a Twitterre lehet belépni. A Hero minden regisztrációt összeköt, amit csak tud, de sajnos nem elég okos. A névjegyek többségéhez nem talált facebookos adatot, és egyenként kellett megmutatni a mobilnak, hogy melyik kihez tartozik. Több száz névjegy és ugyanennyi facebookos ismerős esetén jó kis elfoglaltság.

Érdemes időt áldozni a névjegyek beállítására, mert a Facebook integrálása hasznos. A névjegynél látszik az illető utolsó státuszfrissítése, és ha buliképeket töltött fel a Facebookra, akkor azok is közvetlenül elérhetők. Emellett a Hero letölti a Facebookról az ismerősünk fényképét, és beilleszti a névjegyéhez. Egyébként a Hero folyamatosan az interneten lóg, ezért az értesítések hamar megérkeznek, és a mobilon bepötyögött új névjegyek körülbelül egy perc alatt megjelennek a GMailben. Szóval rögtön készül egy biztonsági másolat.

Az online szolgáltatások a fényképezőből is nagyon könnyen elérhetők. Érdemes a telefon első indításakor regisztrálni, mert akkor a Facebookra, Flickrre, Twitterre, YouTube-ra és Picasára, valamint Gmaillel és IMAP-levelezéssel is gyorsan továbbíthatók a fotók, rögtön az exponálás után. Az Android böngészőjébe is be tudnak települni plusz szolgáltatások. A delicious.com könyvjelzőmegosztó program telepítése ugyanolyan egyszerű volt, mint a Firefoxban.

Zenebolondság

A zenelejátszó könnyen kezelhető, minden albumképet magától megtalált. Viszont zenehallgatás közben elég sok bosszúságot okozott, hogy a Hero kijelzőjén a kép csak balra hajlandó elfordulni. Ez teljesen értelmetlen korlátozás, és ha egy ép eszű termékfelelős a kezébe vette volna a mobilt, akkor biztosan nem így lenne. A mobil tetejébe bedugott fülhallgató ugyanis pont a tenyér közepét találja el, viszont ha jobbra is fordulna a kép, akkor a fülhallgató dugasza pont rásimulna a mutatóujjra. Ezt a hibát sok mobilgyártó elköveti, még mindig nem figyelnek eléggé a dizájnra.

Mint az okostelefonok többsége, a HTC Hero is egyszerre több programot tud futtatni. Elég nagy baj is lenne, ha ez másképp lenne, mert akkor nem kaphatnánk egyszerre értesítést a beérkező emailekről, twitekről, msn-üzenetekről, miközben zenét hallgatunk és böngészünk.

Egyetlen nagyon komoly hibája van a mobilnak: 150 ezer forintba kerül.

31 hozzászólás

Mágneses pálca készül a kapacitív kijelzőkhöz

2009. augusztus 16., 13:08 Módosítva: 2009-08-16 13:08:22
0
7 hozzászólás

Az ujjakkal irányítható kapacitív érintőkijelzők gyorsan kezelhetők és lehetővé teszik a programok többujjas vezérlését, de nem támogatják a kézírást. A HTC azonban megtalálta a megoldást, amit rögtön le is védetett: egy aprócska mágnes segítségével új életet adott a bökőpálcikának. Tehát amíg a régi rezisztív érintőkijelzők a felületükre nehezedő nyomás érzékelték, addig a HTC kijelzője a mágeses térrel vezérli a kurzort.

Így az újabb kijelzőkre is lehet majd írni, ami nagy segítség lesz a bonyolult karakterekkel író ázsiaiaknak, megint lehet majd a pálcikák elvesztése miatt aggódni, és nem kell lemondani a kényelemről sem. Sajnos a technológia még csak papíron létezik, a megvalósítására várni kell.

7 hozzászólás

Okostelefonok pörgetik a mobilpiacot

2009. augusztus 13., 14:27 Módosítva: 2009-08-18 11:11:19
0
62 hozzászólás

A mobiltelefonok világpiaca 6,1 százalékot esett vissza a második negyedévben a tavalyi eredményhez képest, de az okostelefonok eladása nagyon látványosan fellendült, derül ki a Gartner szerdán kiadott piackutatási jelentéséből.

Összesen 286,1 millió mobilt adtak el a július 31-én véget ért negyedévben, ebből 40 millió volt okostelefon, amelyek drágább és több profitot hoznak a gyártóknak, mint a többi készülék.

Forrás: Gartner
Forrás: Gartner

Még mindig a Nokia a piacvezető 105,4 millió eladott készülékkel, a Samsung és az LG a nyomában lohol 55,4 millió illetve 30,4 millió mobil eladásával. Dél-Korea tehát összesítve legalább 85 millió mobilt szállított le, és ebben nincsenek benne a főleg belföldi piacra dolgozó kisebb gyártók. Az biztos, hogy nagyon közel vannak a finnekhez.

Bár a Nokia piaci részesedése az előző negyedévhez képes 36,2 százalékról 36,8 százalékra javult, de meg sem közelíti az egy évvel ezelőtt 39,5 százalékos részesedését. A Samsung ez idő alatt 15,2 százalékról 19,3-ra, az LG 8,8 százalékról 10,7-re erősödött.

Még mindig az iPhone a nyerő

A Gartner adatai szerint a Nokia csúcstelefonjából, az N97-ből a júniusi bemutatkozás óta félmillió fogyott, míg az új iPhone 3GS-ből egyetlen hétvége alatt egymilliót eladtak. Mivel az Apple pont az előző negyedév végén mutatta be az új mobilját, és csökkentette a régi árát, ennek a hatása a következő negyedéves táblázatban lesz látható.

gart smart

Az okostelefonok operációs rendszerét tekintve a Symbian továbbra is domináns 51 százalékos részesedéssel, de egy évvel ezelőtt még 57 százalékon állt. A Windows Mobile részesedése 9 százalékra esett vissza, az Android egyelőre a lábtörlő szintjén van a maga 2 százalékával - a Google által támogatott rendszer csak 2009 végén jelenik meg több készülékben.

62 hozzászólás

Magyarországon drága a mobilozás

2009. augusztus 13., 13:16 Módosítva: 2009-08-13 13:17:22
0
17 hozzászólás

Az OECD országaiban az intenzív mobilozás - 1680 hívás, 660 sms és 12 mms - átlagosan 500 dollárba kerül évente. A szórás azonban igen nagy, Dániában például 200 dollár alatt, Spanyolországban viszont 900 dollár fölött van az éves átlag. Dánia mellett Hollandiában, Svédországban, Finnországban, valamint Ausztriában a legolcsóbb a mobilozás: ott az intenzív használat éves költsége 200 dollár körüli, Ausztriában kevéssé 200 dollár fölötti.

Magyarországon ez a mutató meghaladja a 600 dollárt, ami hasonló nagyságrendű, mint a franciaországi, németországi, portugáliai, belgiumi és görögországi költségszint. Spanyolország mellett 800 dollárnál nagyobb az éves költség a Cseh Köztársaságban és Szlovákiában is.

Az összköltségben nagyon eltérő az előfizetési díj és a többi költségelem (hívás, üzenetek) részaránya. Ausztriában, Svájcban, Portugáliában és Spanyolországban az előfizetési tétel elhanyagolható, csaknem az összes költséget a hívások, illetve üzenetek díja jelenti.

Hollandiában, Finnországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Írországban és Görögországban ellenben szinte a teljes költség az előfizetési díjból keletkezik. A hollandoknál és a finneknél ez 200 dollár körüli, a briteknél 300 dollár körüli, az olaszoknál közel 500 dolláros, az íreknél több mint 500 dolláros, a görögöknél pedig több mint 600 dolláros tételt jelent.

Magyarországon az összköltségen belül nagyjából fele-fele arányú az előfizetések, illetve a hívások-üzenetek költségaránya.

17 hozzászólás

Elbutít az sms

2009. augusztus 12., 13:12 Módosítva: 2010-04-20 11:43:59
0
20 hozzászólás

Gyorsabb és pontatlanabb lesz a gyermek, ha gyakran küld szöveges üzeneteket, állítja egy ausztrál kutatócsoport. A sugárzás esetleges káros hatásait még vizsgálják.

A tudósok háromszáz gyermek vizsgálatával derítették ki, hogy a mobiltelefonok használata gyorsaságra és pontatlanságra szoktatja a gyerekeket. A kutatást Michael Abramson professzor, a Monash Egyetem munkatársa vezette, és szerinte különösen káros a prediktív szövegbevitel, azaz amikor a telefon az első néhány betű lenyomása után az egész szót kitalálja, és gombnyomásra azonnal beilleszti.

Abramson kutatócsoportja 11-14 éves gyermekeket kérdezett meg arról, hogy hetente hányszor telefonálnak és mennyi üzenetet küldenek. A legaktívabb 25 százalék hetente több mint tizenötször telefonált és húsznál több üzenetet küldött. Ezután a tudósok számítógépes tesztekkel mérték meg a gyerekek reakcióidejét és pontosságát, majd összefüggéseket kerestek a mobilhasználat és az agyuk teljesítménye közt.

Azok a tinik, akik gyakrabban használják a telefonjukat, gyorsabban végeztek el néhány tesztet, de pontatlanabbak voltak. Abramson szerint a prediktív szövegbevitel használata arra tanítja a gyermekeket, hogy gyorsan és gondolkodás nélkül reagáljanak.

A tudósokat meglepte, hogy a vizsgált csoportban a gyerekek 94 százaléka használt mobilt, ráadásul 77 százalékuk a sajátját. Munkájuk kezdetekor abban reménykedtek, hogy nagyobb lesz a mobilt nem használók aránya, mert úgy jobban ki tudták volna mutatni a mobilozók és a nem mobilozók közti különbségeket. A kutatást ezért meg akarják ismételni kisiskolásokkal is.

Sugárzástól félnek

A szülők és a szakértők is inkább amiatt aggódnak, hogy a mobiltelefonok sugárzása károsan befolyásolhatja a gyermekek agyának a fejlődését. Erről azonban még kevés tanulmány készült, és nincsenek meggyőző eredmények. Abramson szerint a nemzetközi Interphone tanulmány nem talált kapcsolatot az agytumor kialakulása és a mobilok használata közt. A mobiloknak komoly biztonsági előírásoknak kell megfelelniük, nem fűthetik fel a felhasználó fülét vagy az agyát. A kutatók most újabb vizsgálattal próbálják kideríteni, hogy van-e valamilyen kapcsolat a fiatalokban kifejlődő agytumor és a mobilhasználat közt.

20 hozzászólás

Office fog futni a Nokia telefonjain

2009. augusztus 12., 09:59 Módosítva: 2009-09-21 13:56:45
0
13 hozzászólás

A Nokia és a Microsoft régóta vetélytársaknak számítanak a mobilos piacon (a Symbian és a Windows Mobile operációs rendszerek miatt), most azonban mégis összefognak. Hivatalosan még nem jelentették be, de már kiszivárgott: a két cég összefog, hogy a Nokia telefonjain a Microsoft Office 2010 irodai programcsomagjának speciális, telefonokra kialakított verziója fusson.

Az Office hagyományosan az egyik legjövedelmezőbb üzlet a Microsoftnál, az utóbbi időkben azonban az ingyenes, webes alapú megoldások (elsősorban a Google Docs) komoly veszélyt jelentenek a pozíciójára. Ráadásul a felhasználók egyre többet használják az okostelefonjaikat olyan feladatokra, amiket addig a számítógépen, Office-szal oldottak meg. A mobilok világában pedig a Nokia van a fenyegetett piacvezető szerepében: az iPhone és a Blackberry mellett már a Google Android operációs rendszerét futtató készülékek is fenyegetik.

Bár egyelőre egyik cég sem kommentálta a hírt, úgy néz ki, egyelőre kizárólag az Office mutatja az összefogást, a Windows Mobile Nokiára való betörése (ami sokak szerint a Microsoft célja lenne) egyelőre elmarad. Sőt, a mobilos Office-nak ez lesz az első olyan verziója, ami a Windows Mobile helyett valamilyen más operációs rendszer alatt fut.

13 hozzászólás

Nem hív az a kis disznó

2009. augusztus 9., 01:01 Módosítva: 2009-08-11 11:21:33
4
101 hozzászólás

Gyerekeknek szánt mobiltelefont teszteltünk egy hightech óvodással, és előrehoztuk a kamasznevelés gyötrelmét.

Lányom azon kevesek közé tartozik, akik már oviskorukban jól ismerik az aktuális csúcstechnológiát. Háromévesen közölte, hogy az internetről írja majd a szagdolgozatát (vagy valami olyasmit), és minden kijelzőt az ujjaival akar vezérelni. Most ötévesen pedig azzal nyaggat, hogy amikor nagy lesz, akkor ugye veszek neki ájfónt, mert az a legjobb telefon. Ezek után kicsit félve vittem haza a legújabb tesztkütyüt, a gyermekeknek szánt Picifont, hiszen nincsen rajta se óriási érintőkijelző, se gömböcskés játék.

Az apró szerkezet azonban elsöprő sikert aratott, mert rózsaszín (hableány-faktor), és hátulról egy malackára emlékezetet, apró fehér fülekkel (általános cukiság-faktor). Egyébként meg nagyon hasonlít egy ki tudja hol beszerzett műanyag kvarcjátékra, ami a lányom fantáziájában telefon volt, azon hívta fel a Nagynyuszit. Most viszont már nemcsak a Nagynyuszit lehet elérni, hanem a Nagymamát is.

DSC 2812

A Picifon dizájnja telibe találja a kisgyermekeket, és egyszerű, mint egy darab kő. Csupán kilenc gomb van rajta, ebből kettő állítja a hangerőt, két cicás gomb indítja és állítja le a hívásokat, a négy tappinccsal meg az előre beprogramozott telefonszámokat lehet felhívni. Szemétség lenne a gyermekkel tizenegy jegyű mobilszámokat bemagoltatni és biztonságosabb, hogy nem hívhat fel véletlenszerűen akárkit. Egy fiú biztosan kihívná a mentőket vagy a tűzoltókat, hogy nénózó egyenruhásokat lásson, ami lássuk be, nem annyira jó móka.

Kisméretű kijelzője és a kevés gomb miatt nehéz lenne mindent a készüléken beállítani, de nem kell, mert a Picifon távolról, sms-ben programozható. A megadott kódokkal átprogramozhatók a telefonszámok, letiltható vagy kikapcsolható a mobil. A készüléket 5-10 éves korosztálynak szánják, így jól jön, hogy egy meghatározott időtartamra - amíg a gyermek óvodában vagy iskolában van - letiltható a hívásfogadás.

Gyermek a célkeresztben

Van egy vitatható funkciója is a Picifonnak, ugyanis az aprócska mobil gyermekőr funkciója lehallgatásra is alkalmas. A készülék egy sms-ben elküldött parancsra észrevétlenül hívást indít a szülő telefonjára, és ilyenkor hallhatók a gyermek körüli hangok. Ezt a szülőnek nagyon óvatosan kell kezelnie, mert bűncselekményt követ el, aki másokat a tudtuk nélkül lehallgat. A szülőnek tehát nem szabad aktiválnia a gyermekőrt, amikor a gyermek az óvodában van, mert nem hallgathatja le sem az óvónőket, sem a többi gyermeket, sem másokat.

Én kipróbáltam volna a funkciót, amikor a gyerekek a nagyszoba sarkában csacsogtak, és amúgy is öt lépéssel hallótávolságba kerültem volna. Csakhogy éppen a Picifonnal játszottak, és a gombnyomás azonnal leállítja a gyermekőrt. Már csak emiatt sem érdemes ezzel sokat vacakolni, a lehallgatásra készülő paranoiás szülő valószínűleg csak még idegesebb lesz a kudarctól. A békesség érdekében jobb, ha kizárólag súlyos vészhelyzetben használják a funkciót, vagy amikor biztosan nincs senki más a közelben. Például otthon lehet ellenőrizni, hogy alszanak-e a gyerekek, vagy csak viháncolnak, bár ez a hangra aktiválódó babatelefonokkal kényelmesebben és olcsóbban megoldható.

picifon

Kevésbé tolakodó funkció, hogy a cellainformáció alapján lekérdezhető a gyermek tartózkodási helye. A telefonon hat helyet lehet rögzíteni, és a későbbiekben lekérdezhető, hogy a gyermek megérkezett-e. Az adatok pontossága persze nagyban függ a hálózati lefedettségtől, a Picifon leírása szerint 50-300 méteres pontatlanság is elképzelhető. A teszt során a teraszon bemértem az egyes helyszínt, és akkor kaptam üzenetet a lányom érkezésről, amikor elindultak fagyizni. Ez nem lepett meg, mert a környékünkön elég gyatra a lefedettség.

Fájdalmas valóság

Akárhány éves is a felhasználó, meg kell értetni a vele azt a szomorú tényt, hogy minden pénzbe kerül. Amikor fél órán belül tizedszer kellett elmondanom telefonba, hogy a Túlarúla meg Pinkipáj tényleg jól érzi magát a pónidiszkónak kijelölt villogó dobozban, muszáj volt elmagyaráznom, hogy az eddigi telefonbeszélgetéseink árából már bőven vehettünk volna még egy édibédi szárnyacskával csapkodó Sztárszongot is. Ennek megvolt a hatása, de a biztonság kedvéért lekorlátoztam a hívások hosszát egy percre.

Nehéz lenne megmondani, hogy kinek ajánlható a Picifon. Szülőként jól tudom, hogy egy - általában valami teljesen banális okból - elérhetetlen mobiltelefon csak növeli az aggodalmat, miközben Magyarország békésebb hely annál, mintsem hogy állandóan a gyerek miatt kelljen parázni. A mobil jól jöhet, ha hosszabb időre vidéki rokonhoz vagy táborba utazik a gyermek, vagy ha valamelyik szülő annyit dolgozik, hogy sokszor csak telefonon elérhető. Érezhetően boldogabb a gyerek, ha a saját mobiljáról indíthat hívást.

Én csak azt nem bírom, hogy a lányom egy hete nem hívott, és csak röhigcsélve magyarázkodik, amikor délután hazaérek, hogy már megint elfelejtette. Azt hittem, hogy ezt úgy tíz év múlva kell először átélnem.

101 hozzászólás

Jövőre már olcsó lesz az Android

2009. augusztus 7., 15:51 Módosítva: 2009-08-07 15:51:24
0
10 hozzászólás

A HTC Hero nem éppen tömegeknek szánt mobil, mert a tömegek nem 150 000 forinttal rohannak le a sarki GSM-boltba. Jövőre azonban az Android kap egy kiadós dél-koreai kezelést, és máris bekerül az alsó szegmensbe. A Samsung amerikai termékmékmenedzsere, Casey Ryan legalábbis azt nyilatkozta nemrég, hogy 100 dollárnál olcsóbb, érintőkijelzős, teljes böngészős, androidos mobilokat dobnak piacra 2010-ben.

10 hozzászólás

Mms-ben küldhetünk képet a Facebookra

2009. augusztus 6., 13:19 Módosítva: 2009-09-18 10:02:58
0
1 hozzászólás

A Pannon megoldotta, hogy azok is tudjanak képeket küldeni a Facebookra, akiknek nincs menő okostelefonjuk, amely mobilinterneten éri el a közösségi portált. 2009. augusztus 1-jétől minden djuice-os ügyfél küldhet fotót egy hálózaton belüli mms áráért. Első alkalommal persze regisztrálni kell a szolgáltatást, azaz a Facebook felületén engedélyezni kell a képek fogadását. A fotókat a 06/20-20-20000 telefonszámra, vagy a mobile@facebook.com emailcímre kell elküldeni.

A Pannon egy nyereményjátékkal próbálja aktiválni a júzereket, a Ki a nyarabb? című Facebook-alkalmazásban bárki pályázhat nyári fotójával az értékes nyereményekért. A beküldött fotókra a közösség tagjai szavazhatnak, és a legtöbb pontot elért öt felhasználó kap díjat.

1 hozzászólás

Mobil készült a twitterezőknek

2009. augusztus 4., 13:43 Módosítva: 2009-08-19 12:37:01
2
45 hozzászólás

Amíg a nagy és ismert mobilgyártók saját közösségi hálózatot próbálnak létrehozni, addig az INQ Mobile a meglévő webes szolgáltatásokat építi bele a készülékeibe. Az első INQ1 nevű modell a Facebookra lett kihegyezve, a napokban bemutatott két új készülékbe már a Twittert is integrálták.

Az INQ Chat nevű mobilon teljes qwerty gombkészlet van, míg a kisebbik INQ Minin a szokványos gombokkal kell frissíteni a státuszt.

inq

Az INQ Mobile tervezi a hardvert és a szoftvert is, és megpróbálják úgy integrálni a szolgáltatásokat, hogy a felhasználó nagyjából ugyanazt kapja a mobilon, mint a számítógépén. Az INQ mobiljai nem a csúcskategóriába tartoznak, az INQ1 például 112 dollárba kerül, miközben olyan közösségi szolgáltatást ad, mint a 2-3-szor drágább okostelefonok.

Munkájuk eredményét jól jelzi, hogy az INQ1-júzerek 65 százaléka aktívan használja a Facebookot, és ilyen magas arányt csak az iPhone ér el. A Facebook és a Twitter mellett persze Skype, csevegőkliens és böngésző is van a készülékekben, sőt hsdpa-modemként is működnek.

45 hozzászólás

Összemegy a Nokia N97

2009. július 30., 14:26 Módosítva: 2009-07-30 16:34:36
0
4 hozzászólás

Fotók jelentek meg egy Nokia N97-re nagyon hasonlító mobilról, amelynek kisebb a kijelzője, és a qwerty gombok mellett nincs irányítógomb. Csak egy korai prototípus lehet, mert a szóköz még mindig nem a helyén van (középen), hanem oldalt, és veszélyesen közel vannak hozzá a kurzorirányító nyilacskák.

nokia-n97-mini-11
4 hozzászólás

Üzenettel feltörhető az iPhone

2009. július 30., 14:15 Módosítva: 2009-07-30 14:16:41
0
47 hozzászólás

Másfél hónapja tud az Apple arról a súlyos hibáról, amit az Independent Security Evaluators nevű informatikai cég munkatársai, Charlie Miller és Collin Mulliner fedezett fel az iPhone szoftverében. Az sms-rendszer rosszul kezeli a memóriát, ezt tudják kihasználni a támadók.

Az áldozat mobilján hívást indíthatnak, megnézhetik a telefonkönyvét gyakorlatilag bármit megtehetnek. Mivel sms-t is tudnak küldeni az áldozat nevében a névjegyzékben lévő telefonszámokra, további mobilokat is megtámadhatnak.

Az informatikai biztonságról szóló Black Hat konferencián előadó szakértők a Cnet tudósítójának bemutatták a módszert, de nem tették teljesen tönkre a mobilját, csupán ideiglenesen blokkolták rajta a hívásindítást.

Eddig csak körülményesebb módszerek voltak. A támadónak arra kellett rávennie a célpontot, hogy az iPhone böngészőjében töltsön be egy kártékony kóddal fertőzött weboldalt. Az új módszer azért érdekes, mert az áldozatnak semmit sem kell tennie, a támadónak pedig csak a célpont telefonszámát kell ismernie.

Hasonló támadásról írtunk áprilisban, amikor a Trust Digital nevű cég mutatott be egy Windows Mobile rendszerű okostelefonokon működő módszert. Ez viszont csak akkor működik, ha a megtámadott készüléken van internetkapcsolat, és a mobil úgy van beállítva, hogy a wap push üzenetben érkező kódot automatikusan lefuttassa.

Korábban az Android operációs rendszerre is kidolgoztak egy támadási módszert, ezzel viszont csak a telefonhálózat elérését blokkolták, nem lehetett átvenni a készülék irányítását. Ráadásul a Google pár nap alatt kijavította a hibát.

47 hozzászólás

Érintős pengével támad az LG

2009. július 30., 13:51 Módosítva: 2009-07-30 14:23:08
0
6 hozzászólás

Az LG bemutatta a széles érintőijelzővel felszerelt BL40 mobilt, ami a dizájnsorozat legújabb tagja. A kezelőfelület nagyjából ugyanolyan, mint az Arenán vagy a Viewty 2-n, ami mindenképpen jó irány, mert könnyen kezelhető, átlátható menürendszer. Reméljük ezen is kapacitív érintésérzékeny felület lesz.

lgbl40
6 hozzászólás

A Google fél az Apple-től?

2009. július 28., 13:35 Módosítva: 2009-07-30 13:33:37
0
2 hozzászólás

Az Android fejlesztői hétvégén bemutatták a Donut kódnévre keresztelt csomagot, amelyből az Android operációs rendszer következő változatát rakják össze. Most viszont még csak annyit tudhatunk, hogy nem ez az Android 2.0, azt még nem árulták el, hogy melyik verzió készül a Donut kódjaiból.

Morzsák

Az új kódban például lesz egy program, amellyel a főmenüből átkapcsolható lesz a bluetooth, a wifi, a gsp és az emailek fogadása. Szinte mindenbe beépítik a keresőt, és javítják a rendszer teljesítményét.

Nagyvállalatoknak lesz hasznos a VPN-támogatás, amivel távolról is biztonságosan bejelentkezhetnek majd a belső hálózatukra, és szintén nekik építették be a WPA Enterprise wifis titkosítást. A biztonságot még azzal is fokozzák, hogy a felhasználók automatikus biztonsági másolatot készíthetnek a fájljaikról.

Magyarországon kevésbé lényeges hír, mert csak GSM és 3G mobilhálózataink vannak, az Android globális elterjedését viszont segíti, hogy a rendszer már a CDMA-hálózatokat is támogatja.

Lepattintott pletykák

Bár az Android kódja arra utalt, hogy lesz benne többérintős (multitouch) kezelés, mint az iPhone-on, a Google hivatalosan bejelentette, hogy a Donutban ez nem támogatott. Emiatt azonban nem kell aggódni, mert még tart a Donut fejlesztése, és nem tudni, hogy mi kerül bele a végső verzióba.

A Donut felmásolható a G1-re, de ezt csak a legbátrabbaknak javasolják, mert ezt a változatot egy külső fejlesztő rakta össze és nincs benne hálózati támogatás.

2 hozzászólás

Jobb frekvenciát kap a mobilnet

2009. július 28., 12:00 Módosítva: 2009-08-25 15:50:22
0
4 hozzászólás

Az európai miniszterek tanácsa hétfőn elfogadta a Bizottság javaslatát, hogy a gsm-ként ismert második generációs mobilszolgáltatásnak kiosztott 900MHz-es frekvenciatartományt más technológiák is használhassák.

A távközlési iparág a változásnak köszönhetően több milliárd forintot megtakaríthat, mert 900MHz-es jobban terjed a jel, nagyobb terület lefedhető 3G-vel és mobilinternettel. A döntés azért is fontos, mert visszaszorítja a szabályozást. Ha nincs meghatározva, hogy melyik frekvencián milyen technológiákat lehet használni, akkor a szolgáltatók gyorsabban tudják követni a műszaki fejlődést. Ez például akkor lesz fontos, amikor már a 3G is elavult lesz.

Az EU lépése egyáltalán nem váratlan, hiszen a szolgáltatók évek óta ezért a változtatásért lobbiznak. A Nemzeti Hírközlési Hatóság is készül a frekvencia felszabadítására, de ehhez - amint azt korábban megírtuk - át kell rendezniük a 900MHz-es kiosztást, hogy elférjenek rajta a 3G által igényelt frekvenciablokkok.

Az NHH-nak most már olyan összetett frekvenciastratégiát kell készítenie, amivel rendezi a megbukott mobiltender után megmaradt frekvenciák, valamint a digitális tévé bevezetésével felszabaduló maradék frekvenciák sorsát is.

4 hozzászólás

Párizsban már automatából osztják a mobilnetet

2009. július 27., 15:41 Módosítva: 2009-07-27 15:41:32
0
9 hozzászólás

A francia mobilszolgáltatók már a turistákat próbálják megszólítani az ajánlataikkal. A párizsi reptéren legalábbis az Orange felállított egy automatát, amely a bedobott érmékért cserébe feltöltőkártyát, 3G-modemet vagy telefont ad.

A 3G-modem és két óra internetezés 30 euróba kerül, tehát nem adatmennyiségért kell fizetni, hanem az interneten eltöltött időért, ami a régi modemes időket idézi. Plusz húsz perc 3 euró, egy óra 8 euró, hat óra 25 euró. Ez alapján 1 teljes nap 100 euró lenne, egy hónap 3000 euró, miközben az Orange egy éves hűségnyilatkozattal havi 36,25 eurót kér az előfizetőitől a korlátlan netezésért. Sokat ér a hűség.

9 hozzászólás

Kevés és drága az iPhone 3GS

2009. július 27., 13:10 Módosítva: 2009-07-27 13:33:38
0
98 hozzászólás

Megérkezett az iPhone 3GS a magyar T-Mobile kínálatába, a mobil pénteken kerül a boltokba. Az ünnepélyes premier megint a MOM Parkban lesz reggel 9-kor, és 11-ig csak itt lesz kapható. Az árakat a T-Mobile már közzétette.

Ezt követően csupán tizenegy üzletben lesz iPhone 3GS, mert nagyon kevés érkezett az országba. A mobilszolgáltató számításai szerint az induló készlet körülbelül 2-3 nap alatt elfogy. A régi iPhone 3G-vel persze nincs ilyen gond, a régi modellt 119 üzletben árulják.

Már teszteltük az iPhone 3GS-t, amiben új processzor van, a 600 megahertzes csip nagyjából kétszer gyorsabb a korábbi 412 megahertzesnél, és memóriából is kétszer több lett: 128 megabájt helyett 256-tal dolgozik a telefon. Újdonság a mobilban a videofelvétel, a letöltési sebesség 7,2 megabitre nőtt, a háttértár pedig 16 vagy 32 gigabájtos.

Kiszámoltuk néhány előfizetés teljes díját, amiben a készülék ára mellett az előfizetés havidíja is benne van. A legolcsóbb készülék két év hűséggel vihető el, és a teljes költsége az ötezer forintos havidíjjal 218 750 forint. Aki a boltban csak 18 990 forintos készülékárat akar kifizetni, annak a magasabb havidíj miatt összesen 443 550 forintjába kerül az iPhone 3GS.

Az igazi Apple-rajongó persze csak egy éves hűséget vállal, hiszen jövőre úgyis jön a következő iPhone, és valószínűleg a legjobb aktuális modellt viszi el, a 32 gigabájtos feketét. Ezt a legolcsóbb havidíjjal 223 870 forintba kerül összesen. A legdrágább mobil a legmagasabb havidíjjal 324 270 forintos éves kiadást jelent.

Magas havidíjjal természetesen több lebeszélhető percet, sms-t és adatorgalmat kap az ügyfél.

98 hozzászólás

Július utolsó napján jön az iPhone 3GS

2009. július 24., 14:07 Módosítva: 2009-07-27 12:33:30
0
5 hozzászólás

A korábbi pletykákkal ellentétben ma nincs bemutató, és síri csönd honol a T-Mobile tájékán. A mobilszolgálató pr-gárdájának alaposan össze kell kapnia magát, ha időben be akarja jelenteni a mobil megjelenését, hiszen a hónapból már csak egy hét van hátra. Azt már korábban megtudtuk, hogy az iPhone 3GS júliusban kapható lesz Magyarországon. Az Apple pedig pénteken szereti új cuccokkal feltölteni a boltjait, így kizárásos alapon csak július 31 marad. Ezzel nagyjából egy időben érkezik meg a HTC Hero, úgyhogy nehéz helyzetben lesz, aki mostanában akar modern és drága okostelefont venni.

5 hozzászólás

Fotón a Motorola Androidja

2009. július 23., 14:13 Módosítva: 2009-07-25 17:47:04
0
3 hozzászólás

Viszonylag jó kép készült a Motorola Morrison kódnéven ismert mobilról, és jól látszik, hogy Andriod fut rajta. A dizájnja egész tűrhető, hasonló mobilokal újra megerősödhet a cég.

3 hozzászólás

A Nokia lefoglalja az ábécét

2009. július 20., 23:12 Módosítva: 2009-07-25 17:47:04
0
2 hozzászólás

A finn mobilgyártó levédte a C és az X betűket a -series előtagjaként, tehát a jövőben a multimédiás N-series és az üzleti E-series mellett két új, meghatározó sorozata lesz a gyártónak. Most még mindenki csak találgat, hogy melyik betűhöz milyen készülékek tartoznak majd, talán a szeptemberi Nokia World rendezvényen minden kiderül.

Szerintem a C-sorozatba az erősebb kamerával felszerelt mobilok kerülnek. Ezen a területen a Nokia kicsit lemaradt az LG és a Samsung mögött, a koreai csúcskészlékek ugyanis már vagy 720 pixel széles videókat, vagy 720 pixel magas HD videókat készítenek, míg a Nokia leragadt a 640 pixeles szélességnél. Reménykedjünk benne, hogy az optika minősége is javul, nem csak a megapixelek számát tolják fölfelé. Ha a Nokia erősíti a kamerás mobiljait, akkor az komolyabb képességű mobilokhoz jól jön majd egy külön márkanév.

Az X-Series kicsit rizikós elnevezés az Xperia után, de még mindig jobb, mint ha iSeries jött volna. Azt viszont elképzelni sem tudom, hogy mi áll majd a név mögött. Talán az XpressMusic rövidítése? Vagy csak elütés, és C-t akartak írni?

2 hozzászólás