Friss kommentek

Inforádió

Jövőre már olcsó lesz az Android

2009. augusztus 7., 15:51 Módosítva: 2009-08-07 15:51:24
0
10 hozzászólás

A HTC Hero nem éppen tömegeknek szánt mobil, mert a tömegek nem 150 000 forinttal rohannak le a sarki GSM-boltba. Jövőre azonban az Android kap egy kiadós dél-koreai kezelést, és máris bekerül az alsó szegmensbe. A Samsung amerikai termékmékmenedzsere, Casey Ryan legalábbis azt nyilatkozta nemrég, hogy 100 dollárnál olcsóbb, érintőkijelzős, teljes böngészős, androidos mobilokat dobnak piacra 2010-ben.

10 hozzászólás

Mms-ben küldhetünk képet a Facebookra

2009. augusztus 6., 13:19 Módosítva: 2009-09-18 10:02:58
0
1 hozzászólás

A Pannon megoldotta, hogy azok is tudjanak képeket küldeni a Facebookra, akiknek nincs menő okostelefonjuk, amely mobilinterneten éri el a közösségi portált. 2009. augusztus 1-jétől minden djuice-os ügyfél küldhet fotót egy hálózaton belüli mms áráért. Első alkalommal persze regisztrálni kell a szolgáltatást, azaz a Facebook felületén engedélyezni kell a képek fogadását. A fotókat a 06/20-20-20000 telefonszámra, vagy a mobile@facebook.com emailcímre kell elküldeni.

A Pannon egy nyereményjátékkal próbálja aktiválni a júzereket, a Ki a nyarabb? című Facebook-alkalmazásban bárki pályázhat nyári fotójával az értékes nyereményekért. A beküldött fotókra a közösség tagjai szavazhatnak, és a legtöbb pontot elért öt felhasználó kap díjat.

1 hozzászólás

Mobil készült a twitterezőknek

2009. augusztus 4., 13:43 Módosítva: 2009-08-19 12:37:01
2
45 hozzászólás

Amíg a nagy és ismert mobilgyártók saját közösségi hálózatot próbálnak létrehozni, addig az INQ Mobile a meglévő webes szolgáltatásokat építi bele a készülékeibe. Az első INQ1 nevű modell a Facebookra lett kihegyezve, a napokban bemutatott két új készülékbe már a Twittert is integrálták.

Az INQ Chat nevű mobilon teljes qwerty gombkészlet van, míg a kisebbik INQ Minin a szokványos gombokkal kell frissíteni a státuszt.

inq

Az INQ Mobile tervezi a hardvert és a szoftvert is, és megpróbálják úgy integrálni a szolgáltatásokat, hogy a felhasználó nagyjából ugyanazt kapja a mobilon, mint a számítógépén. Az INQ mobiljai nem a csúcskategóriába tartoznak, az INQ1 például 112 dollárba kerül, miközben olyan közösségi szolgáltatást ad, mint a 2-3-szor drágább okostelefonok.

Munkájuk eredményét jól jelzi, hogy az INQ1-júzerek 65 százaléka aktívan használja a Facebookot, és ilyen magas arányt csak az iPhone ér el. A Facebook és a Twitter mellett persze Skype, csevegőkliens és böngésző is van a készülékekben, sőt hsdpa-modemként is működnek.

45 hozzászólás

Összemegy a Nokia N97

2009. július 30., 14:26 Módosítva: 2009-07-30 16:34:36
0
4 hozzászólás

Fotók jelentek meg egy Nokia N97-re nagyon hasonlító mobilról, amelynek kisebb a kijelzője, és a qwerty gombok mellett nincs irányítógomb. Csak egy korai prototípus lehet, mert a szóköz még mindig nem a helyén van (középen), hanem oldalt, és veszélyesen közel vannak hozzá a kurzorirányító nyilacskák.

nokia-n97-mini-11
4 hozzászólás

Üzenettel feltörhető az iPhone

2009. július 30., 14:15 Módosítva: 2009-07-30 14:16:41
0
47 hozzászólás

Másfél hónapja tud az Apple arról a súlyos hibáról, amit az Independent Security Evaluators nevű informatikai cég munkatársai, Charlie Miller és Collin Mulliner fedezett fel az iPhone szoftverében. Az sms-rendszer rosszul kezeli a memóriát, ezt tudják kihasználni a támadók.

Az áldozat mobilján hívást indíthatnak, megnézhetik a telefonkönyvét gyakorlatilag bármit megtehetnek. Mivel sms-t is tudnak küldeni az áldozat nevében a névjegyzékben lévő telefonszámokra, további mobilokat is megtámadhatnak.

Az informatikai biztonságról szóló Black Hat konferencián előadó szakértők a Cnet tudósítójának bemutatták a módszert, de nem tették teljesen tönkre a mobilját, csupán ideiglenesen blokkolták rajta a hívásindítást.

Eddig csak körülményesebb módszerek voltak. A támadónak arra kellett rávennie a célpontot, hogy az iPhone böngészőjében töltsön be egy kártékony kóddal fertőzött weboldalt. Az új módszer azért érdekes, mert az áldozatnak semmit sem kell tennie, a támadónak pedig csak a célpont telefonszámát kell ismernie.

Hasonló támadásról írtunk áprilisban, amikor a Trust Digital nevű cég mutatott be egy Windows Mobile rendszerű okostelefonokon működő módszert. Ez viszont csak akkor működik, ha a megtámadott készüléken van internetkapcsolat, és a mobil úgy van beállítva, hogy a wap push üzenetben érkező kódot automatikusan lefuttassa.

Korábban az Android operációs rendszerre is kidolgoztak egy támadási módszert, ezzel viszont csak a telefonhálózat elérését blokkolták, nem lehetett átvenni a készülék irányítását. Ráadásul a Google pár nap alatt kijavította a hibát.

47 hozzászólás

Érintős pengével támad az LG

2009. július 30., 13:51 Módosítva: 2009-07-30 14:23:08
0
6 hozzászólás

Az LG bemutatta a széles érintőijelzővel felszerelt BL40 mobilt, ami a dizájnsorozat legújabb tagja. A kezelőfelület nagyjából ugyanolyan, mint az Arenán vagy a Viewty 2-n, ami mindenképpen jó irány, mert könnyen kezelhető, átlátható menürendszer. Reméljük ezen is kapacitív érintésérzékeny felület lesz.

lgbl40
6 hozzászólás

A Google fél az Apple-től?

2009. július 28., 13:35 Módosítva: 2009-07-30 13:33:37
0
2 hozzászólás

Az Android fejlesztői hétvégén bemutatták a Donut kódnévre keresztelt csomagot, amelyből az Android operációs rendszer következő változatát rakják össze. Most viszont még csak annyit tudhatunk, hogy nem ez az Android 2.0, azt még nem árulták el, hogy melyik verzió készül a Donut kódjaiból.

Morzsák

Az új kódban például lesz egy program, amellyel a főmenüből átkapcsolható lesz a bluetooth, a wifi, a gsp és az emailek fogadása. Szinte mindenbe beépítik a keresőt, és javítják a rendszer teljesítményét.

Nagyvállalatoknak lesz hasznos a VPN-támogatás, amivel távolról is biztonságosan bejelentkezhetnek majd a belső hálózatukra, és szintén nekik építették be a WPA Enterprise wifis titkosítást. A biztonságot még azzal is fokozzák, hogy a felhasználók automatikus biztonsági másolatot készíthetnek a fájljaikról.

Magyarországon kevésbé lényeges hír, mert csak GSM és 3G mobilhálózataink vannak, az Android globális elterjedését viszont segíti, hogy a rendszer már a CDMA-hálózatokat is támogatja.

Lepattintott pletykák

Bár az Android kódja arra utalt, hogy lesz benne többérintős (multitouch) kezelés, mint az iPhone-on, a Google hivatalosan bejelentette, hogy a Donutban ez nem támogatott. Emiatt azonban nem kell aggódni, mert még tart a Donut fejlesztése, és nem tudni, hogy mi kerül bele a végső verzióba.

A Donut felmásolható a G1-re, de ezt csak a legbátrabbaknak javasolják, mert ezt a változatot egy külső fejlesztő rakta össze és nincs benne hálózati támogatás.

2 hozzászólás

Jobb frekvenciát kap a mobilnet

2009. július 28., 12:00 Módosítva: 2009-08-25 15:50:22
0
4 hozzászólás

Az európai miniszterek tanácsa hétfőn elfogadta a Bizottság javaslatát, hogy a gsm-ként ismert második generációs mobilszolgáltatásnak kiosztott 900MHz-es frekvenciatartományt más technológiák is használhassák.

A távközlési iparág a változásnak köszönhetően több milliárd forintot megtakaríthat, mert 900MHz-es jobban terjed a jel, nagyobb terület lefedhető 3G-vel és mobilinternettel. A döntés azért is fontos, mert visszaszorítja a szabályozást. Ha nincs meghatározva, hogy melyik frekvencián milyen technológiákat lehet használni, akkor a szolgáltatók gyorsabban tudják követni a műszaki fejlődést. Ez például akkor lesz fontos, amikor már a 3G is elavult lesz.

Az EU lépése egyáltalán nem váratlan, hiszen a szolgáltatók évek óta ezért a változtatásért lobbiznak. A Nemzeti Hírközlési Hatóság is készül a frekvencia felszabadítására, de ehhez - amint azt korábban megírtuk - át kell rendezniük a 900MHz-es kiosztást, hogy elférjenek rajta a 3G által igényelt frekvenciablokkok.

Az NHH-nak most már olyan összetett frekvenciastratégiát kell készítenie, amivel rendezi a megbukott mobiltender után megmaradt frekvenciák, valamint a digitális tévé bevezetésével felszabaduló maradék frekvenciák sorsát is.

4 hozzászólás

Párizsban már automatából osztják a mobilnetet

2009. július 27., 15:41 Módosítva: 2009-07-27 15:41:32
0
9 hozzászólás

A francia mobilszolgáltatók már a turistákat próbálják megszólítani az ajánlataikkal. A párizsi reptéren legalábbis az Orange felállított egy automatát, amely a bedobott érmékért cserébe feltöltőkártyát, 3G-modemet vagy telefont ad.

A 3G-modem és két óra internetezés 30 euróba kerül, tehát nem adatmennyiségért kell fizetni, hanem az interneten eltöltött időért, ami a régi modemes időket idézi. Plusz húsz perc 3 euró, egy óra 8 euró, hat óra 25 euró. Ez alapján 1 teljes nap 100 euró lenne, egy hónap 3000 euró, miközben az Orange egy éves hűségnyilatkozattal havi 36,25 eurót kér az előfizetőitől a korlátlan netezésért. Sokat ér a hűség.

9 hozzászólás

Kevés és drága az iPhone 3GS

2009. július 27., 13:10 Módosítva: 2009-07-27 13:33:38
0
98 hozzászólás

Megérkezett az iPhone 3GS a magyar T-Mobile kínálatába, a mobil pénteken kerül a boltokba. Az ünnepélyes premier megint a MOM Parkban lesz reggel 9-kor, és 11-ig csak itt lesz kapható. Az árakat a T-Mobile már közzétette.

Ezt követően csupán tizenegy üzletben lesz iPhone 3GS, mert nagyon kevés érkezett az országba. A mobilszolgáltató számításai szerint az induló készlet körülbelül 2-3 nap alatt elfogy. A régi iPhone 3G-vel persze nincs ilyen gond, a régi modellt 119 üzletben árulják.

Már teszteltük az iPhone 3GS-t, amiben új processzor van, a 600 megahertzes csip nagyjából kétszer gyorsabb a korábbi 412 megahertzesnél, és memóriából is kétszer több lett: 128 megabájt helyett 256-tal dolgozik a telefon. Újdonság a mobilban a videofelvétel, a letöltési sebesség 7,2 megabitre nőtt, a háttértár pedig 16 vagy 32 gigabájtos.

Kiszámoltuk néhány előfizetés teljes díját, amiben a készülék ára mellett az előfizetés havidíja is benne van. A legolcsóbb készülék két év hűséggel vihető el, és a teljes költsége az ötezer forintos havidíjjal 218 750 forint. Aki a boltban csak 18 990 forintos készülékárat akar kifizetni, annak a magasabb havidíj miatt összesen 443 550 forintjába kerül az iPhone 3GS.

Az igazi Apple-rajongó persze csak egy éves hűséget vállal, hiszen jövőre úgyis jön a következő iPhone, és valószínűleg a legjobb aktuális modellt viszi el, a 32 gigabájtos feketét. Ezt a legolcsóbb havidíjjal 223 870 forintba kerül összesen. A legdrágább mobil a legmagasabb havidíjjal 324 270 forintos éves kiadást jelent.

Magas havidíjjal természetesen több lebeszélhető percet, sms-t és adatorgalmat kap az ügyfél.

98 hozzászólás

Július utolsó napján jön az iPhone 3GS

2009. július 24., 14:07 Módosítva: 2009-07-27 12:33:30
0
5 hozzászólás

A korábbi pletykákkal ellentétben ma nincs bemutató, és síri csönd honol a T-Mobile tájékán. A mobilszolgálató pr-gárdájának alaposan össze kell kapnia magát, ha időben be akarja jelenteni a mobil megjelenését, hiszen a hónapból már csak egy hét van hátra. Azt már korábban megtudtuk, hogy az iPhone 3GS júliusban kapható lesz Magyarországon. Az Apple pedig pénteken szereti új cuccokkal feltölteni a boltjait, így kizárásos alapon csak július 31 marad. Ezzel nagyjából egy időben érkezik meg a HTC Hero, úgyhogy nehéz helyzetben lesz, aki mostanában akar modern és drága okostelefont venni.

5 hozzászólás

Fotón a Motorola Androidja

2009. július 23., 14:13 Módosítva: 2009-07-25 17:47:04
0
3 hozzászólás

Viszonylag jó kép készült a Motorola Morrison kódnéven ismert mobilról, és jól látszik, hogy Andriod fut rajta. A dizájnja egész tűrhető, hasonló mobilokal újra megerősödhet a cég.

3 hozzászólás

A Nokia lefoglalja az ábécét

2009. július 20., 23:12 Módosítva: 2009-07-25 17:47:04
0
2 hozzászólás

A finn mobilgyártó levédte a C és az X betűket a -series előtagjaként, tehát a jövőben a multimédiás N-series és az üzleti E-series mellett két új, meghatározó sorozata lesz a gyártónak. Most még mindenki csak találgat, hogy melyik betűhöz milyen készülékek tartoznak majd, talán a szeptemberi Nokia World rendezvényen minden kiderül.

Szerintem a C-sorozatba az erősebb kamerával felszerelt mobilok kerülnek. Ezen a területen a Nokia kicsit lemaradt az LG és a Samsung mögött, a koreai csúcskészlékek ugyanis már vagy 720 pixel széles videókat, vagy 720 pixel magas HD videókat készítenek, míg a Nokia leragadt a 640 pixeles szélességnél. Reménykedjünk benne, hogy az optika minősége is javul, nem csak a megapixelek számát tolják fölfelé. Ha a Nokia erősíti a kamerás mobiljait, akkor az komolyabb képességű mobilokhoz jól jön majd egy külön márkanév.

Az X-Series kicsit rizikós elnevezés az Xperia után, de még mindig jobb, mint ha iSeries jött volna. Azt viszont elképzelni sem tudom, hogy mi áll majd a név mögött. Talán az XpressMusic rövidítése? Vagy csak elütés, és C-t akartak írni?

2 hozzászólás

Szexre épül a mobilos zombihálózat

2009. július 17., 15:56 Módosítva: 2009-07-29 11:08:01
0
4 hozzászólás

Eddig csak mesékben találkoztunk mobilos kártevőkkel, de sajnos a történet kezd valósággá válni. A New Scientist azt írja, hogy gonosz bűnözők mobilokos szotverekkel építenek zombihálózatot, amit végül spamek klésére vagy portálok megtámadására használhatnak.

A Symantec szerint egy Sexy Space nevű szoftver egy sms-t küld "A very sexy girl, Try it now!" szöveggel, és az üzenetben lévő linkre kattintva a júzernek egy szoftver letöltését ajánlják fel. A szoftver a telepítés után a mobilban lévő összes címre továbbítja az sms-t.

Korábban is voltak sms-ben terjedő kártevők, de a Sexy Space annyiban új, hogy egy központi szerverrel is kommunikál, tehát a létrehozói távolról irányítani tudják. A Symantec még nem tudja, hogy a Sexy Space mire használja a központi szervert.

 

 

 

 

4 hozzászólás

A mobilok harmadában lesz mozgásérzékelő

2009. július 12., 23:57 Módosítva: 2009-07-25 17:47:04
0
4 hozzászólás

Tavaly tizenegy telefonból egyben volt valamilyen mozgásérzékelő technológia, 2009 végére minden ötödikben, jövőre minden már harmadik mobilban lesz, derül ki az iSuppli jelentéséből. A játékfejlesztők biztosan lobbiznak a technológia használatáért, hiszen a készülék mozgatásával sokkal élvezetesebbek a játékok, mint amikor a nyomorult kis gombokat kell nyomkodni.

Az iSuppli szerint kevesen tudják, hogy mi a gyorsulásmérő, de azt értik, hogy a mobil rázásával számot tudnak váltani, és hogy a készülék megdöntésekor kanyarodik a virtuális versenyautó.

Egyébként a SonyEricsson idén bemutatott 19 készülékéből 18-ban van gyorsulásmérő, míg a Nokia az idén megjelent mobiljainak a 38 százalékába rakott, de az iSuppli szerint még így is a technológia második legaktívabb használója.


4 hozzászólás

Nagyfelbontás a zsebben

2009. július 6., 06:00 Módosítva: 2009-07-25 17:47:04
0
19 hozzászólás

A Samsung aktuális csúcskészüléke, a 8910i Omnia HD legalább annyira forradalmi, mint amennyire az első iPhone az volt. Persze másképp, mert az Omnia HD kezelőfelülete  kicsit kuszább, nincs rajta szoftverbolt és nem lehet egyszerre két helyen nyomkodni a kijelzőt. Viszont nagyon jól kiszolgálja a weben aktív életet élő emberek igényeit. Ha a benne lévő extrákat végigsoroljuk, akkor felmerül a kérdés: Hová tűnt a telefon?

Az Omnia HD az a mobil, amiből akár ki is hagyhatták volna a telefont, és akkor kaptunk volna egy web 2.0-ás igényekre szabott zenelejátszót, amibe még egy kompakt videokamerát is beleépítettek.

Az Omnia HD 7,2 megabittel tud letölteni, de ennél sokkal fontosabb, hogy 5,6 megabittel tud feltölteni. A készülék ugyanis 8 megapixeles képeket készít, viszonylag jókat, és ezek 5-6 gombnyomással feltöltölthetők képmegosztó portálokra, vagy a Facebookra. A rendszerben benne van minden lényeges: címkézni és feliratozni lehet a képeket, illetve kiválasztható, hogy melyik mappába legyenek elmentve. Videózásban még erősebb az Omnia HD, az 1280x720 pixeles felbontás megfelel a tévés körökben 720p néven ismert szabványnak. Megnéztem a felvételeket egy 82 centis lcd-tévén, ezek eddig a legjobb minőségű családi videóim.

 

 

Telefonként alig-alig használtam az Omnia HD-t, aminek részben az lehet az oka, hogy a hangszórója kicsit halk. Inkább folyamatos internetezéssel, fényképezéssel és videózással terheltem a mobilt, és az intenzív használattal egy nap alatt ki lehet fektetni az akkuját. Annak ellenére, hogy a mobil idegesítően gyakran lekapcsolja a kijelzőjét, hogy energiát takarítson meg. Az embernek arra sincs ideje, hogy végignézzen egy weboldalt.

A teszt ideje alatt sokan tettek megjegyzéseket az Omnia HD-re, hogy milyen óriási, ami teljesen jogos. Az ragyogóan színes AMOLED kijelző 3,7 hüvelykes képátlója átlagon fölüli. A Samsung szerencsére rájött, hogy nyomásérzékeny kijelzővel kiröhögnék, ezért érintésre érzékeny (kapacitív) kijelzőt rakott a csúcsmobilra. Ennek köszönhetően gyorsan lehet navigálni a menüben, könnyű szöveget írni. A szövegirást kicsit nehezíti, hogy a szövegboxba klikkelve megnyílik egy külön szövegbeviteli ablak, mert így például nem lehet néhány betű bevitele után legördülő megnüből kiválasztani a jó megoldást. (Mint Firefoxban a cím beírásakor.) Az ékezetek bevitele viszont ötletesen lett megoldva: az á betűhöz először meg kell nyomni a ' jelet, majd az a betűt, és a mobil ezekből kirakja az á-t.

Képaláírás

A 640x360 pixeles kijelző mögött Symbian operációs rendszer fut, hasonló, mint a Nokia 5800-on. Emiatt hasonlóak a virtuális gombok, qwerty mellett a számgombokra leosztott (és T9 szótárral támogatott), egy kézzel használható elrendezés is van a készülékben. Ugyanaz a böngésző, de a nokiásokat zavarhatja, hogy a menüpontoknak más a nevük, a Persze ebbe a mobilba nem a Nokia-féle Ovi Share került, hanem saját megoldás, és talán ennek köszönhető, hogy a Facebook is a feltöltési célpontok közt van. (És nem a Vox, vagy mi a fene.)

Az Omnia HD böngészője nem tökéletes, főleg a nagyítás miatt. Ezt úgy oldották meg, hogy hosszabban lenyomva kell tartani az ujjunkat, és utána fölfelé húzva nagyítunk, lefelé kicsinyítünk. Néha akkor is elindul a nagyító, amikor csak gördítenénk a weboldalt, és ilyenkor általában oldalra csúszik a betöltött weboldal képe, meg kell igazítani. Ezt leszámítva jól lehet a brózerben böngészni, Twitterezni, YouTube-ra feltölteni, videót lejátszani. A gyári fülhallgató jó, kiszűri a zajt és kényelmesen hordható, viszont néhány zenénél teljes hangerőn összemosódtak a hangok.

Bár az Omnia HD nem kimondottan üzleti mobil, pdf-et és doksikat megnyit. Egyetlen nagyon bosszantó hiányosságot találtam: ha már ilyen jól kommunikál a webes közösségi portálokkal, igazán megoldhatták volna, hogy a Google Apps-ban tárolt naptáramat és névjegyeimet is át tudjam szinkronizálni a mobilra, számítógép közbeiktatása nélkül.

A Samsung mobilja 150-160 ezer forintért kapható kártyafüggetlenül.

19 hozzászólás

Exponenciálisan nőtt a mobilos videómegosztás

2009. június 29., 20:17 Módosítva: 2009-07-25 17:47:04
0
5 hozzászólás

A YouTube gépházblogja szerint az elmúlt fél évben 1700 százalékkal nőtt a mobilról feltöltött videók száma, és az iPhone 3GS megjelenése óta napi 400 százalékos a növekedés. A számok hűen tükrözik a mobilipar legújabb vívmányait: megjelentek a jó - vagy legalábbis a weben jónak számító - minőségű felvételeket készítő mobilok, amelyekről könnyű feltölteni a multimédiás tartalmakat, és ugyanilyen fontos, hogy a feltöltött videók könnyen közzétehetők a közösségi portálokon, például a Facebookon.

Bár a YouTube-blog szerzői csak az iPhone 3GS-t említik név szerint, a többi gyártó az Apple előtt jár videózásban. A több mint két éves Nokia N95-tel, és sok azóta megjelent Nokiával lehet hasonló felbontású videókat készíteni, a koreai gyártók pedig egyértelműen az élen járnak. Az LG és a Samsung készülékeivel szélesvásznú, nagyobb felbontású videók készíthetők, valamint lassított és gyorsított felvételek. Én a múlt héten a Samsung Omnia HD-ról töltöttem fel HD-videókat, és az 1280x720 pixeles felbontás mellett valószínűleg elbújhatnak az iPhone 3GS 640x480 pixeles képkockái. Íme egy Omnia HD-s videó (és ugyanott több Stockholmból):

A mobilos videómegosztás sem újdonság, de csak mostanra terjedt el a mobilszélessáv, így most már nincs akadálya annak, hogy szélesebb körben elterjedjen. Évek óta használom a Shozu megosztóprogramot (Nokiákon és mezei iPhone 3G-n), amivel a CNN hírügyeletétől kezdve a kevésbé ismert közösségi portálokig tucatnyi különféle helyre lehet feltolni a videókat és képeket.

Sok buktató van azonban, például egyáltalán nem mindegy, hogy a képek feltöltését a telefon kezeli-e, vagy ehhez külön programot kell telepíteni. Elméletileg jobb, ha a készülékben gyárilag van föltöltőkliens, mert az beépülhet a fényképező menüjébe is, így a webes megosztás gyorsabban elintézhető. A Nokiák és a Samsung Omnia HD is így működik. A gyártók azonban nagyon lassan reagálnak a változásokra, ezért a gyakorlatban a gyári megoldás a rosszabb.

A Samsung Omnia HD feltöltési célpontjai közt például nincs ott a YouTube, tehát a videózásra kihegyezett mobil épp csak a legnépszerűbb videómegosztót nem ismeri. Csúnya baki, mert a mobil böngészőjében, a YouTube weboldalán simán működik a feltöltés, ez a megoldás viszont egy fokkal macerásabb, többet kell klikkolni. Nokiákról pedig évek óta csak az Ovira, a Flickrre és a Voxra lehet a gyári menüből föltölteni, amikor már rég a Facebook a menő, ott zajlik a közösségi élet. Még nem láttam embert, aki Ovin vagy Voxon tárolt videó/kép linkjét küldte volna tovább.

Ez pedig csak a jéghegy csúcsa, biztosan sokan csak a hazai közösségi portálokat ismerik, és a Magyarországon megvett Nokiákon, Samsungokon és iPhone-okon is azokat szeretnék elérni. Ti mit gondoltok, éljenenek a globális cégek, vagy (egyenlő) lehetőséget kellene adni a hazai startupoknak is?

5 hozzászólás

Két hét múlva jön a HTC Hero?

2009. június 28., 19:31 Módosítva: 2009-07-25 17:47:04
0
7 hozzászólás

A brit Amazon.com portálon már előrendelhető a HTC Hero, körülbelül 710 dollárért, és a kereskedőportál július 15-i szállítást ígér. Egyelőre nem tudni, hogy az új kezelőfelülettel ellátott androidos mobil mikor lesz kapható más országokban, és bekerül-e a mobilszolgáltatók kínálatába.

A Hero vezeti be a piacra a videón is látható Sense interfészt, amely később felváltja a jelenlegi, Google-féle androidos UI-t. Jól látszik, hogy a HTC az Androidon is megpróbálja megvalósítani a Windows Mobilokon bevezetett egyedi arculatát. Az egységesítés fontos, mert csökkenti a Microsoft és a Google jelentőségét, és növeli a HTC szerepét.

 

7 hozzászólás

Érintésben béna a HTC Touch Pro 2

2009. június 22., 06:00 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
27 hozzászólás

A HTC Touch Pro 2 kiváló telefon. Olyan jók a gombjai, hogy ennek a cikknek a felét begépeltem rajta, és még soha egyetlen mobilon nem MSN-eztem olyan hosszan, mint ezen, húsz perc után a végére már teljesen elfáradtak a hüvelykujjaim. A mérnökök ügyesen ötvözték a szépséget a használhatósággal, minden gomb jó helyen van, a felcsúsztatható kijelző akkor sem zavarja a gépelést, amikor felhajtjuk. Persze elég kínos is lenne, ha egy drága üzleti mobilnak pont a dizájnját szúrták volna el. Egyetlen apró hiba, hogy a fülhallgató dugasza kicsit nehezíti a gépelést, érdemes venni hozzá egy bluetooth-fülhallgatót.

 

A Touch Pro 2 nagy és nehéz, ami egy üzleti mobilnál nem feltétlenül hátrány; látszik, hogy nem bóvli. A súlyához sokat hozzátesz az 1500 mAh-s akku, amivel a mobil elég intenzív használat (folyamatos MSN, böngészés és zenelejátszás, illetve tucatnyi telefonhívás) mellett kibírt másfél napot, ami a mobilinternet áramigényét figyelembe véve elég jó teljesítmény. A 3,6 hüvelykes kijelzőn 800x480 pixel fér el, ezért szépek a rajta megjelenő tartalmak.

További előny a Touch Flo kezelőfelülettel kiegészített Windows Mobile. A Windows Mobile régóta támogatja a programok párhuzamos futtatását, tehát nem okozott gondot, hogy miközben a Twitteren közvetítettem, hogy a kék metró műszaki okok miatt csak az Árpád-hídig jár, ezzel egy időben a blogom adminisztrációs felületén megnéztem néhány statisztikát és azt emailben továbbküldtem az LG sajtósának. Közben persze végig szólt a Pendelum, és a Touch Pro 2 az akadozásnak a legkisebb jelét sem mutatta.

A másolás és a beillesztés is jól működik, ezek mind a Windows Mobile jó alaptulajdonságai. A rossz alaptulajdonságokat pedig a HTC által kifejlesztett TouchFLO interfész elfedi, a felhasználónak nagyon ügyesnek kell lennie ahhoz, hogy eredeti windowsos felületre tévedjen - minden beállítás elintézhető a hüvelykujjal való használatra felkészített interfészen, még a Start menüt is átszabták.

Sajnos a pozitívumok értékét valamelyest csökkenti az érintőkijelző bénasága. Ahhoz, hogy a weben rákattintsak egy linkre az ujjammal, legalább háromszor meg kellett nyomnom a kijelzőt, ebből az egyiknél biztosan elgördült az oldal, a többi egyszerűen csak sikertelen próbálkozás volt. Meg lehet nézni a blogokat, az érintőkijelzős telefonok bejelentésekor mindig az első kérdések közt van: Az érintőfelület kapacitív, vagy még mindig rezisztív? Az utóbbi az, amit igazán jól csak pálcikával lehet böködni, erősen be kell nyomni, amitől az ujjam kicsit letapad és hülye hangot ad ki.

A pálcika kulcsfontosságú Ázsiában, ahol rajzolni kell a betűket, Európában viszont - különösen egy qwerty-s mobilon - teljesen fölösleges az elavult és kényelmetlenebb megoldáshoz ragaszkodni. Két évvel az első iPhone megjelenése után igazán kipróbálhatná a HTC a kapacitív, érintést érzékelő technológiát is.

DSC 2624

A HTC Touch Pro tehát néhány apróságtól eltekintve kiváló készülék. Van benne wifi és gps is, kamerája 3,2 megapixeles. Kártyafüggetlenül 180 ezer forint, tehát igen drága, és kérdéses, hogy tud-e versenyezni a hasonló felépítésű riválisokkal, például a június végén megjelenő Nokia N97-tel.

27 hozzászólás

iPhone 3.0: Az Apple is a rossz sorba állt

2009. június 18., 21:47 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
99 hozzászólás

Amint azt az előző cikk végén is jeleztem, még nem ért véget az iPhone 3.0 tesztelése, nem volt időm végigmenni minden újításon. Ezúton is köszönöm az észrevételeket!

Nagyon várt újítás a tethering megjelenése, ami magyarul annyit tesz, hogy modemként is használható az iPhone. Jelen pillanatban is ezt használom, és töredelmesen bevallom: ilyen egyszerűen működő usb-modemes csatlakozást én még nem láttam, pedig az elmúlt években pár száz mobil megfordult a kezeim közt. Rádugod, működik. Semmi vacakolás a Windows XP katasztrofális tárcsázójával, semmi *99#. Linuxon csak a bluetooth-os megoldást sikerült beüzemelni. Az iPhone elég látványosan jelzi, hogy bluetooth-modemként üzemel, senki nem érhet meglepetés.

A felhasználót korlátozó funkció is nagyon hasznos. A lányom néha elkéri az iPhone-t, és nem lenne jó, ha nem neki való videókat nézne. Külön öröm,  ezzel a megoldással is kivehető az iTunes teljesen fölösleges ikonja. Azt sajnos így sem tudom megakadályozni, hogy az iShiftet megint visszaállítsa a lányom az első pályára.

Nekem fontos újítás, hogy a YouTube kezeli a regisztrációmat, mert már összegyűjtöttem a kedvenc videóimat online. Kicsit tartottam a bejelentkezéstől, de nem kellett csalódnom: elfogadta a gmailes belépőnevemet is, nemcsak az eredeti YouTube-ost, és felajánlotta, hogy egybegyúrja a telefonos és a webes kedvenceimet.

Egyetértek azokkal, akik azt kritizálták, hogy a vízszintes szövegbevitel, ami kényelmesebb, miért nem jelent meg több helyen. Nagyon jó, hogy lehet így sms-t meg jegyzeteket írni, de én annak örülnék igazán, ha minden működne elforgatva, a kereső, a naptár, az óra, az időjárás és a többi beépített program is.

A bluetooth most már sztereó fülhallgatót is kezel, az iPhone 3.0 automatikusan be tud lépni az előfizetős wifikre, de ahhoz sajnos MobileMe kell, hogy megtaláljuk az elveszett vagy annak hitt mobilunkat. Az, hogy rázással lehet véletlenszerűen dalokat lejátszani, a legkevésbé sem érdekel. (A Calendart még külön kipróbálom, míting szervezéséhez kollégák segítségére lesz szükség.)

Miért lett ez a bejegyzés címe? Mert az iPhone 3G mostanra nagyjából elkészült, noha majdnem egy éve kapható. Ugyanezt a szoftverfrissítős szívatást csinálja például a Nokia is, évek óta, és most az Apple is beállt mögé/mellé a sorba.

Valami fontos mégis kimaradt? Írd meg hozzászólásban, más is tudjon róla!

99 hozzászólás

iPhone 3.0: döcögve működik a kopipészt

2009. június 17., 21:41 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
39 hozzászólás

Szerda este hét környékén az iTunes először nem találta az új szoftvert, de néhány perccel később már megjelent, hogy letölthető a 3.0-ás verzió, amivel a majdnem egyéves iPhone teljesen megújul. Az Apple sok újítást ígért, mert súlyos hiányosságokat kellett pótolnia.

Az első szembetűnő változás a Voice Memos megjelenése volt, amivel hangjegyzetet lehet készíteni. Valószínűleg soha nem lesz rá szükségem, de láttam már olyan üzletembert, aki használta. Emiatt teljesen átrendeződtek az ikonok és percek alatt tudtam ismét rendet teremteni a káoszban. Na jó, ehhez a káoszhoz az is hozzájárult, hogy a mobilon Cydia volt, magyarán nem hivatalos szoftvereket lehetett felraknirá, és a segítségével korábban ki volt kapcsolva a fölösleges ikonok, például az iTunes megjelenítése. A T-Mobile-os szolgáltatófüggőség nem volt kiütve.

A másolás és a beillesztés viszonylag ügyesen lett megoldva, de a rendszernek még vannak apróbb hibái. Azzal például nem tudott mit kezdeni, hogy a böngészőben kijelöltem az Index.hu vezető anyagát képpel együtt, és megpróbáltam beilleszteni a jegyzettömbbe. Ésszerű lett volna, ha csak a szöveget veszi át, de ehelyett egy korábbi másolás tartalmát illesztette be.

iphone3.0 011.png

Klikk a képre!

Amikor az Appleblog hozzászólásainál egy link közepén hosszasan lenyomtam az ujjamat, csak szürkével bekeretezte a linket, de amikor a link végénél nyomtam le az ujjamat, akkor megkérdezte: Megnyissa, új lapon megnyissa, vagy inkább másolja a linket? Ugyanitt a hozzászólás mellé kattintva az egész oldalt kijelölte, fél milliméterrel mellette viszont már csak a hozzászólást jelölte ki.

A beépített kereső kiváló, mert gyors és szépen jeleníti meg a találatokat, ráadásul nem felejti el az utolsó keresést. De az is lehet, hogy csak véletlenül nem sikerült telepakolnom a készülék memóriáját, ezért emlékezett.

A mobilon az App Store-ban megjelent egy új menüpont, a Redeem, ahol ajándékkártya vagy más iTunes kód üthető be, ami gondolom azt is jelenti, hogy lehetőség lesz ingyen tesztelni programokat. Nem lesznek egyszerű helyzetben azok a programozók, akiket majd megrohamoz öt(ven)ezer, tesztpéldányt követelő blogger, meg twitter, meg tumblr. Az App Store felületén egyébként még megjelent egy új menüpont, amelyben kijelentkezhetek az aktív hozzáférésemből, illetve megnézhetem a számlám adatait (név, regisztrált kártya, lakcím stb.).

Az MMS küldését talán jobb is, hogy kihagyták a korábbi verzióból. Nálam elég olyan lassan dolgozta fel a képet, hogy legalább öt másodpercig a virtuális blendét bámulhattam, és persze életlen is volt a kép, dobhattam a kukába. Az autofókuszos 3GS talán jobbakat készít.

A böngészőben lényeges változást nem találtam, három oldal betöltése után a negyedik már kiüti az elsőt, amire visszalépve a Safarinak újra kell töltenie az egészet, a kifogyott memória miatt, és ezen a problémán már csak a több RAM-mal felszerelt új hardver segít.

Valami fontosat észrevettél, ami eddig kimaradt? Írd meg hozzászólásban!

39 hozzászólás

Pénteken jön az iPhone 3.0 törése

2009. június 17., 15:12 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
1 hozzászólás

Az iPhone Dev-Team már elkészült az iPhone 3.0-val kompatibilis töréssel, aminek ultrasn0w lesz a neve, írja az Engadget. Ezzel bármilyen most elérhető iPhone feltörhető lesz, de csak pénteken adják ki, mert állítólag nem szeretnék, ha az Apple az utolsó pillanatban módosítana a rendszeren, és megakadályozná a törést. Én mondjuk kétlem, hogy az Apple valóban szetené akadályozni a Dev-Team munkáját, hiszen nekik köszönhetően jutott el az iPhone olyan piacokra, ahová a cég nem tolta be a képét. A Dev-Team azt még nem tudja garantálni, hogy törés az új iPhone 3GS hardverén is működik majd.

1 hozzászólás

Többmagos mobilprocesszorok jönnek 2010-ben

2009. június 16., 17:05 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
1 hozzászólás

Az okostelefonok csipjeit gyártó ARM jövőre dobja piacra a többmagos processzorait, amelyeknek nagyobb teljesítményük lesz, és csúcson pörgetve rengeteg energiát elhasználnak, az átlag fogyasztás mégis csökken a mostani processzorokhoz képest, mert az új csipek hatékonyabbak. Többek közt azért, mert a 65 nanométeres gyártási technológiáról átállnak 45 nanométerre. Grafikában sem lesz lemaradás, a a Texas Instruments többmagos OMAP4 csipkészete az ARM Cortex-9-re épül, és 1080p felbontású videók lejátszására is alkalmas lesz.

1 hozzászólás

A Samsung Jettel támad az LG Arenára

2009. június 16., 16:24 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
1 hozzászólás

Elkészült a Samsung S8000 Jet, ami egyértelműen az otthoni riválisának a csúcsmodelljét, az LG Arenát veszi célba. A Samsung a TouchWiz 2.0 kezelőfelülettel veszi az célba az LG-féle S-class interfészt, de nehéz helyzetből indul, mert az LG Arena már rég kapható.

A Samsung mobiljának a leírás szerint jó a teljesítménye, de amíg nem próbáltam ki, addig csak a termékleírással dobálózhatok: 800MHz-es a processzora, az érintőkijelző 3,1 hüvelykes AMOLED, amin 480x800 pixel fér el, a mobilinternet pedig 7,2 megabites. Memóriában kicsit szerényebb, 500 megabájt a beépített, ami microSD-vel 16 gigabájtig bővíthető. Van benne wifi, gps, a fülhallgató aljzata 3,5 milliméteres, a bluetooth 2.1-es.

 

1 hozzászólás

Megjelent a Nokia E72 és az érintőkijelzős 5530

2009. június 15., 16:02 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
1 hozzászólás

Két sikeres készülékének az utódját mutatta be hétfőn a Nokia. A Nokia E72 az üzleti kategória korábbi csúcskészüléke, az E71 apróbb hiányosságait pótolja, míg az 5530 az érintőkijelzős 5800 olcsóbb követője.

 

A qwerty gomkészlettel felszerelt E72 középső irányítógombját optikai navigációval egészítették ki (ilyen van a Samsung Omnián), így valószínűleg könnyebb lesz navigálni a weboldalakon. A kamerája 5 megapixeles, a fülhallgató csatlakozója pedig 3,5 milliméteres jack. A mobilinternetre 10,2 megabittel kapcsolódik, tehát érdemes lesz a készüléket modemként használni, a navigációt pedig iránytű segíti, és a Nokia ingyen ad gyalogos navigációt. A készülék ősszel jelenik meg és körülbelül 350 euróba kerül.

A Nokia 5530-ről sajnos a legfontosabb kérdésre nincs válasz: Kapacitív a kijelzője, vagy ugyanúgy erősen kell nyomkodni, mint az 5800-at? A mobil egyik fő szoftveres funkciója  a kezdőkijelzőre helyezhető 20 névjegy, amellyekkel az ismerőseink online aktivitása követhető - a legutolsó beszélgetések, online médiamegosztások, Facebook-aktivitás stb. A mobilhoz a Nokia 4GB-os memóriakártyát ad, a 2,9 hüvelykes kijelző 640x360 pixeles, és a fülhallgató zsinórja állítólag nem tud összegubancolódni. Ez is ősszel jön, 199 euróért lesz kapható.

 

 

 

1 hozzászólás

Jön az androidos Samsung Bigfoot

2009. június 12., 13:13 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
1 hozzászólás

Bigfoot kódnéven ismert a Samsung új készüléke, amin a pletykák szerint Android operációs rendszer fut, és az USA-ban az T-Mobilnál lesz kapható. Ez a mobil is a csúcskategóriába tartozik, és AMOLED a kijelzője, mint mostanában a Samsung legtöbb top készülékének. Az érintőfelület kapacitív, tehát nem kell erősen nyomkodni. Kamerája 3 megapixeles, lesz benne hsdpa, és valószínűleg wifi, gps meg bluetooth is, mint minden hasonló kategóriájú mobilban.

1 hozzászólás

Imádnivaló lesz az új iPhone

2009. június 12., 11:29 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
2 hozzászólás

Az Apple igazán mindent megtett azért, hogy a mobilja 2009-2010-ben még jó ajánlatnak számítson, és tovább tudja növelni a piaci részesedését. A legfontosabb újítás a sebesség növelése, amit azzal oldott meg, hogy a korábbi 412 MHz-es processzort 600 MHz-esre cserélte. Ezzel felgyorsul a programokból való kilépés/belépés, és a felhasználókat kevésbé zavarja majd, hogy a szoftverek nem a háttérben futnak.

Ezt még megfejelték egy fejlettebb grafikus gyorsítóval, már csak egy jó FPS-t kell készíteni multiplayer üzemmóddal. A 7,2 megabites kapcsolat, ha a mobilhálózatnak nem nagy a késleltetési ideje, már elég lesz az online játékoknak. Michael Schade, a mobiljátékokat fejlesztő Fishlabs vezérigazgatója azt mondta a PocetGamer híroldalnak, hogy az iPhone új OpenGL ES 2.0-vel az iPhone 3GS grafikai tudása jobb lesz, mint a PlayStation Portable kézikonzolé. Az is az iPhone 3GS mellett szól, hogy amíg egy PSP-játék 40 dollár, addig az iPhone-ra a jobbakat is meg lehet venni 5-12 dollárért.

A másik nélkülözhetetlen fejlődés a memóriákat érinti: egyrészt 256 megabájt RAM biztosítja, hogy ne váljon agyhalottá a készülék 2 db weboldal megnyitásától, másrészt pedig 16 gigabájtos lesz az alapváltozat háttértára, így nem lesz gond sem a több száz megabájtos játékokkal és egyéb szoftverekkel, sem az egész estés mozifilmekkel, amiket a repülőutakra visznek magukkal a leendő júzerek.

A kamera javulása is elkerülhetetlen volt. Az eredeti iPhone egyik legjobb újítása az volt, hogy szép felületen tette elérhetővé a közösségi hálózatokat (Facebook, LinkedIn stb.), viszont a fene akar 2 megapixeles képeket közzétenni. Most már 3 megapixelben lehet bulifotókkal sokkolni a haverokat, és kétirányúvá válik a YouTube - az iPhone 3GS nemcsak vicces videókat nézegetésére jó, hanem a videók gyártására is. A 640x480 pixeles felbontás a weben bőven elegendő.

2 hozzászólás

Színes sms-bajnok Koreából

2009. június 12., 06:46 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
6 hozzászólás

A Gartner mobilpiacról szóló elemzése külön megemlítette az LG üzenetküldésre kihegyezett mobiljait, mint a koreai cég egyik erősségét, ezért muszáj volt kipróbálnom a teljes qwerty gombkészlettel ellátott KS360-at. Az elemzés alapján csúcskategóriás mobilokra gondoltam, de a KS360 inkább az alsó kategória élére helyezhető - kártyafüggetlen 35 ezer forintos ára is jelzi, hogy nem ez a HTC Touch Pro 2 legfőbb riválisa. Az majd a Nokia N97 lesz.

Egy súlyos, és néhány apróbb hibát követett el az LG a KS360 tervezésekor. A zenelejátszó a bóvli kategóriába sorolható: a szoftver nem ismeri fel az albumokat, tehát hiába vannak a fájlok mappákban, és hiába van a metaadatba lementve, hogy melyik dal milyen albumhoz tartozik, utólag kell lejátszási listákat készíteni. A gyári fülhallgató hangereje és minősége rossz. Ez volt a súlyos hiba, annyira nem lehet drága a zenéért felelős chip/szoftver, hogy egy fiataloknak készült mobilba ne valami jobbat rakjanak.

Apróbb hiba, hogy a készülékben nincsenek online közösségi funkciók, noha a tanácsadói fizetésért dolgozó okostojások azt mondják, hogy a fiatal generáció teljesen rágyógyult az MSN-re, Twitterre meg a Facebookra. Az ilyen hiányosságoknál jön elő, hogy a francokat hegyezték ki a készüléket szövegküldésre, raktak rá egy qwerty gombkészletet és ezzel véget is ért az innováció.

Ezeket leszámítva a KS360 erős alsókategóriás mobil. A kisméretű érintőkijelző arra épp elég, hogy az első bekapcsoláskor megadjuk a PIN-kódot, és hogy tárcsázzunk vele, de ezen kívül nincs sok haszna. Az érintőfelület kapacitív, tehát elég megérinteni, nem kell erőszakosan nyomkodni. A qwerty jó ropogós, a gombok határozottan jelzik, hogy sikerült benyomni. Egyetlen gombnyomással indítható az sms-szerkesztő, és némi gyakorlás után megszokható a betűk és a speciális karakterek elrendezése.

Szépnek nem mondanám a KS360-at, de tagadhatatlanul fiatalos, ideális lehet azoknak az alsós iskolásoknak, akik órán az asztal alatt sms-eznek. Kijelzője 240x320 pixeles, kamerája 2 megapixeles és a memóriája microSD kártyával bővíthető.

6 hozzászólás

Minden ötödik finn mobilon internetezik

2009. június 11., 14:41 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
0 hozzászólás

Az ötmillió lakosú Finnországban 2008-ban több mint egymillióan érték el az internetet a mobiljukról. A növekedést fokozta a készülékek cseréje és a mobilhálózat fejlődése, illetve hogy egyre több portált optimalizálnak mobilra, írja a Mobile Monday, és arra hívják fel a figyelmet, hogy mindezek ellenére sem nőtt a mobilos tartalomipar bevétele. A hír tökéletesen passzol a hétfőn Budapesten megtartott Mobile Monday-rendezvény témájához, ahol szintén a mobilos média kilátásairól volt szó.

A budapesti MoMo házigazdája a Sanoma volt, és a kiadóvállalattól Szépvölgyi Tamás mobilmédia-lapigazgató tartott előadást. Most zajlik az internetes tartalmak mobilizálódása (ahogy korábban megtörtént a nyomtatott sajtó webesítése), meg kell találni a mobil saját nyelvét, de a helyzet korántsem egyértelmű. A tartalom ugyanis többféle formátumban lesz elérhető, hiszen az Amazon Kindle e-könyvolvasó is mobilmédiát közvetít, nem csak a mobiltelefonokra kell gondolni.

Releváns és jól fogyasztható tartalomra van szükség - nem is nehéz kitalálnunk, hogy a cikk és a blogbejegyzés inkább a Kindle típusú eszközökön fogyasztható jól, míg a Twitteren, Turulcsiripen és Indaneten bevitt karcok, csiripek és twitek inkább a mobilozókat vehetik célba.

A mobil tartalom fogyasztásához azonban két dolog kell: multimédiás készülékek és átalánydíjas tarifák. Meg használható interfészek, működő számlázási rendszerek és releváns szolgáltatások, ez utóbbiakat kell a kiadóknak megtalálniuk. Ha ez mind megvan, akkor csilingelnek majd az eurók a kiadók pénztárcájában, mondta Szépvölgyi Tamás. Ebben az esetben a hirdetők is megtalálják majd a mobilokat, és a tömegmarketinget felváltja a célzott marketing.

A Sanoma azonban nem vár sokat a mobiloktól, örülnek, ha 3 éven belül a bevételeik 1 százaléka a mobilból jön majd.

Szólj hozzá!

Idegesítő lesz az új iPhone

2009. június 10., 20:01 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
38 hozzászólás

Az iPhone 3GS sok hiányosságot pótol, de az új mobil sem lesz problémamentes. A felhasználókat például azzal szívatják, hogy külön kell adatcsomagot vásárolniuk, ha modemként akarják használni a készüléküket. A BoyGeniusReport szerint az amerikai AT&T ügyfelei havi 70 dollárért kapnak korlátlan adatforgalmat, a brit O2 előfizetői pedig plusz 24 dollárért vehetnek 3 gigabájt modemes adatforgalmat.

Reméljük a magyar mobilozókkal nem bánik el ilyen csúnyán a T-Mobile, egy hasonló húzás nem passzolna a hazai mobilinternetes kultúrához. Tapasztalataim szerint eddig sem okozott gondot, ha a mobilomat modemként használtam.

Nem ez az egyetlen terület, ahol az iPhone 3GS felfordulást okozhat. Az új modell nemcsak gyorsabb, de hardveresen támogatja az OpenGL ES 2.0 szabványt, míg az iPhone 3G csipje csak az OpenGL ES 1.1-et gyorsítja. Eddig is voltak olyan programok, amiket nem lehetett feltelepíteni az iPod Touchra, de mostantól lesznek olyan szoftverek is, amiket csak az iPhone 3GS futtat.

Vagy futnak majd az iPhone 3G-n is, csak rondábbak lesznek. Most nem lennék azoknak a helyében, akik két éves hűségnyilatkozatot írtak alá a mezei iPhone 3G-re. Kíváncsi vagyok, melyik lesz az a játék/szoftver, amitől az iPhone 3G tulajdonosai gagyinak érzik majd a mobiljukat. Pech, hogy az Apple 100 dollárral csökkentette az iPhone 3G értékét.

38 hozzászólás