Friss kommentek

InfoRádió - Hírek

Mobile Monday lesz hétfőn Budapesten

2008. november 21., 12:46

A magyar mobiliparág szakértőit várják az első magyar MobileMonday szervezői a Liszt Ferenc térre, a Barokkóba. A pontosság kedvéért: november 24 lesz délután 6 és 9 között. Lesznek előadók a Nokia finn főhadiszállásáról, lehet netwörkölni, és persze a belépőhöz regisztrálni kell ma délutánig. Bővebb infó a MobileMondayHungary portálon.

Szólj hozzá!

Nyolc megapixel nem minden

2008. november 19., 06:17

Sokan megrökönyödve nézik a mobilba épített kamerák fejlődését. Most már 8 megapixelnél járunk, és ha hihetünk az Ericsson előrejelzésének, négy éven belül 12-20 megapixel lesz az átlag. Bár a mobilok sohasem lesz olyan jók, mint a tükörreflexes fényképezők, a zsebgépeket simán lenyomhatják. A Sony Ericsson legalábbis a C905-tel tett egy lépést ennek érdekében.

A legjobb mobilok közé tartozik a C905, ha funkciói sokaságát nézzük. Nyolc megapixeles kamerájához xenon vakut adnak, a gps segítségével elmenthető a fénykép földrajzi koordinátája, van műholdas navigáció, emellett wifi, hsdpa (3,6 megabites), karcmentes 2,4 hüvelykes kijelző, bluetooth, usb 2.0, fejlett médialejátszó és SIP szabványra épülő voip-kliens. A kijelző lehetne nagyobb, de legalább szépek a színei. Sajnos hiába vannak megabitek a kamerában, videózásban a C905 nem túl erős, a QVGA felbontású filmek kizárólag kis kijelzőn néznek ki jól.

Ezt a rengeteg tudást nehéz belezsúfolni egy kisméretű testbe. A C905 nagyon vaskos, de a Sony Ericsson szerencsére jól ért a formákhoz, ezt már több csúcskategóriás készülékükkel bebizonyította. A C905 erős anyagokból készült, jól van összerakva, és nem ujjlenyomatgyűjtő a műanyag felülete. Ügyes a lencsét védő mechanizmus, de ebből a tesztből biztosan nem derül ki, hogy mennyi idő alatt romlik el, ha egyáltalán.

A kijelző kontrasztos és elég fényes, azaz napfényben is használható, és jól néznek ki rajta a fényképek. A kijelző fölötti két gombbal elérhető az utolsó fénykép illetve a képgaléria. Ezek a gombok fényképezés közben más funkciót kapnak, mint ahogyan a kijelző alatti irányítógombbal is megnyitható néhány fontos beállítás, többek között a vaku, az időzítő és a fókuszálási mód. Ezek az apró ötletek sokat számítanak, e gomboknak hála nem a szoftveres menüben kell bolyongani fényképezés közben.

A készülék menüje nem okozott nagy meglepetést, évek óta ugyanígy néz ki. Most már a főmenüben van a helymeghatározás, ahol a Google Maps és a WayFinder Navigator elérhető. Jó ötlet, hogy az aGPS funkció külföldön letiltható. Ilyenkor ugyanis a készülék a hálózat adataira támaszkodva keresi meg pozíciónkat, és ez adatforgalmat generál, ami roamingtarifával nem jó móka.

Új névjegy felvételekor öt lapot tölthetünk ki, az elsőn vannak az alap adatok, mint a név és a telefonszámok, a másodikon az online adatok (email, webszájt), a harmadikon a kép és az egyéni csengőhang, a negyediken a levelezési cím, míg az utolsón a születésnapot lehet megadni. Az utóbbi kitöltésekor a készülék magától megkérdezi, hogy felvegye-e a születésnapot a naptárba, és persze megadható, hogy egy nappal előtte szóljon, tehát a felhasználó biztosan nem marad le a fontos évfordulókról. Ennél már csak az lenne jobb, ha a mobilok automatikusan beállítanák az összes nemzeti ünnepnapot.

A Sony Ericsson C905 erős nappali fényben elég jó tájfotókat készített, nagyon meg vagyok elégedve a makró móddal, és a félhomályos lakásban sikerült is kiváló fényképeket rögzíteni. A fényképezős telefon végül is arra találták ki, hogy bárkiről és bármilyen szituációban készíthessünk előnytelen fotókat. Például magunkról. Íme:

 

Klikk a képre!
12 hozzászólás

Megjelent a Toshiba G450 miafene

2008. november 18., 20:55

Megjelent a Toshiba hogyishívjákja, ami hülyén néz ki, viszont rengeteg dologra képes. Usb memória, ébresztőóra, zenelejátszó, 7,2 megabites hsdpa modem, és még telefonálni is lehet vele, bár erre nyilván nem sokszor fanyalodnak rá a júzerek, mert elég béna a kezelőfelület. Még a végén az lesz, hogy a vékonyabb ExpressCard helyére visszahozzák a pcmcia kártyákat, mert a lapos kütyükbe hordozható tévét lehet építeni.

2 hozzászólás

800 MHz az Asus mobiljában

2008. november 17., 17:28

Hivatalosan is bemutatkozott a brutális processzorral felszerelt Asus P565. Basszus, ez a gép sokkal erősebb, mint a 2002-es munkahelyi pécém, amiben 400 MHz-es Celeron volt. Az Asus 800 megahertzes processzort, 128 megabájt RAM-ot, Windows Mobile 6.1 oprendszert és 2,8 hüvelykes VGA érintőkijelzőt pakolt a kisméretű tokba. Persze van hsdpa, wifi meg bluetooth és microSD bővítőhely, az interfész az új Glide UI. Már csak az ára kérdéses.

8 hozzászólás

Sávosan díjazó Vodafone hűtleneknek, korlátlan Pannon hűségeseknek

2008. november 13., 14:46

A Vodafone és a Pannon is újszerű tarifacsomagokkal állt elő az eddigiek helyett, felrúgva az eddigi szokásokat.

A Vodafone feltöltőkártyás csomagot indított, a november 13-tól elérhető VitaMAX Instant Net havidíjtól és hűségidőtől is mentes. A modemet és SIM-kártyát tartalmazó csomag ára 14 970 forint, melyhez 50 megabájt havi forgalom jár.  Minden egyes hónapban jár az 50 megabájtos díjmentes forgalom. Persze az adatmennyiséget túllépve már többet kell fizetni. 50 megabájtot átlépve 1000 forinttal csökken a feltöltőkártya egyenlege, utána 250 megabájt után vonnak le újabb 1000 forintot, majd 500, 750, 1000, 1500 és 2000 megabájt átlépésekor kell kifizetni plusz egy-egy ezrest, a 4 gigabájt és a 15 gigabájt átlépése viszont már plusz 4000 illetve 10000 forintba kerül. Szóval nem éri meg túl sokat letölteni. A sávok átlépése előtt a Vodafone figyelmeztető sms-t küld, de csak akkor, ha a júzer időnként lecsatlakozik az internetről, mert csak így lehet összegezni a forgalmat.

A Pannon két új tarifacsomagot vezetett be. A hatezer forintos Internet Éjjel-nappal csomag forgalmi kerete korlátlan, de tudni kell, hogy a fájlcserélők használatakor a szolgáltató csökkentheti a sávszélességet. A négyezer forintos Pannon Internet Éjszaka-hétvége tarifacsomag munkanapokon 21.00 és 7.00 között, valamint hétvégén és munkaszüneti napokon 0-24 óráig nyújt korlátlan forgalmi keretet, egyéb időszakban 1,8 forintot kell fizetni megabájtonként. Az ügyfelek egy éves hűségnyilatkozattal is igénybe vehetik a szolgáltatást, és így is 0 forintért kapnak modemet. Az akció 2008. november 11. és 2009. február 2. között él.

10 hozzászólás

Berlinben letiltják az ingyenes mobilos menetrendet

2008. november 12., 16:20

Magyarországon nincs probléma, mert tudtommal még senki nem készített menetrendeket kezelő mobilos szoftvert, a németeknél viszont sokkal rosszabb a helyzet. A Berlin Metro szerzői jogokra hivatkozva letiltott egy ingyenes iPhone-alkalmazást, mert a 21 éves szerző az engedélyük nélkül használta a vonatok menetrendjét, és a pernahajder ezzel még segített is az utasoknak. Skandallum! Biztosan nem gondolt bele a fiatal, hogy ha az emberek kényelmesebben, XXI. századi módszerekkel olvashatják a menetrendet, akkor talán többen ülnek majd vonatra, és a pórul járt Berlin Metrónak rengeteg dolga lesz.

6 hozzászólás

Nokia E63 - qwerty mindenkinek

2008. november 12., 13:47

A következő hetekben megjelenik a tömegterméknek szánt Nokia E63, a drágább Nokia E71 színesebb és olcsóbb társa. A Symbian S60 rendszerrel felszerelt mobil 199 euróba kerül majd adók és szolgáltatói kedvezmények nélkül. Lesz benne bluetooth és wifi, de nem lesz hsdpa, hanem, csak edge. Szabványos 3,5 milliméteres fülhallgatót lehet beledugni, és az Engadget szerint a Nokia a készülék mellé 1 gigabájtos online tárhelyet ad az Ovi.com portálon. Ide lehet majd feltölteni a vállalati dokumentumokról bulikról készült, legfeljebb 2 megapixeles fotókat. A kijelző 320x240 pixeles, a készenléti idő 432 óra, memóriája microSD kártyával bővíthető. Sajnos a GPS is kimaradt.

5 hozzászólás

Markomban az Xperia

2008. november 11., 20:26

Kedden egy órára a kezembe vehettem a Sony Ericsson Xperia X1-et, így viszonylag sokat megtudtam gyártó új üzleti csúcskészülékéről. A fém fedlap és hátlap jól néz ki és strapabíró lehet - ez majd a hosszabb teszteken kiderül. Jól használhatóak a kijelző alatti gombok, de nem bírtam megbarátkozni a négyirányú mechanikus irányítógomb közepbe épített optikai joystickkal. Amikor a hardveres gombbal lépkedtem a menüben, a joystick néha a következő menüpontra ugrott. Hosszabb idő alatt nyilván megszokható, de aki képtelen rá, kikapcsolhatja az optikai érzékelőt. Legalábbis ezt mondta a Sony Ericsson embere, aki a mozdulatainkat felügyelte.

Először azt hittem, hogy az apró qwerty gombok nem lesznek kompatibilisek a lapátkezeimmel, de az első pillanattól nagyon jól gépeltem vele. Nem tudom, hogy a gépelést mennyiben segíti, hogy a gombok nem teljesen laposak, hanem tompa szögben meg vannak csiszolva. A képeimen a legjobban talán a Tab gombon látszik, itt:

Klikk a képre!


Az Xperia 3,1 hüvelykes érintőkijelzője nem a legnagyobb, de 800x480 képpont fér el rajta, ezért sok tartalom elfér rajta. Kár volt azonban mélyre süllyeszteni az Xperia kijelzőjét. Érthető, hogy a gyártó ezzel akarja megvédeni az érintésérzékeny felületet a karcolódástól, csakhogy a mobilon futó Windows Mobile egyik ősrégi hibája, hogy pont a kijelző szélénél kell nyamvad kis gombokat nyomkodni. Műkörömmel biztosan nem okoz gondot, de én alig bírtam bepréselni a hüvelykujjamat a kijelző sarkához. Van stylus, de kényelmesebb lenne nélküle.

A Sony Ericsson szerencsére sokféleképpen enyhíti a Windows Mobile bénaságait. Van például külön oké gomb, így nem mindig kell a kijelző sarkában kotorászni, van startmenü-gomb, és a saját fejlesztésű menüjük is külön gombbal elérhető. Az X feliratú gombbal előhozható az úgynevezett X panel, amely kilenc személyes panelt jelenít meg. Az általam kipróbált prototípuson volt egy Google-panel, amely többek között a Maps térképszoftvert (van GPS), a Gmailt vagy a keresőt tudja menyitni, és volt több személyre szabható főmenü. A Sony Ericsson saját panelén tíz helyre lehet gombokat és tartalmakat helyezni. ezek lehetnek órák, naptárak, parancsikonok, rss-hírcsatornák, a tennivalók listája, valamint néhány fontosabb kapcsoló (bluetooth, repülőgép üzemmód, hangerő).

Később várhatóan több panel lesz, a szolgálatók helyében én máris gyártanám az mms-küldő, zeneletöltő, mikroblogoló, videofeltöltő, iwiw-kezelő programokat, és nyilván a Facebook, a MySpace és a többi nemzetközi portálnak is érdemes lesz itt megjelennie. A Sony Ericsson a Walkman-mobilokon ismert multimédiás menürendszert is elkészítette panelként.

Kattints a képre!

Az Xperia egyébként brutális internetezőgép. Az Index.hu nyitóoldala például jól mutatott rajta, de az erről készült fotót elrontottam. Van Opera Mobile, amit felkészítettek az érintőkijelzős használatra, és egyébként is ügyesebb, mint az Explorer. Emellett az X1 letölteni 7,2 megabittel tud, feltölteni meg 2 megabittel. Ez fontos lehet, ha a leendő vállalati felhasználó modemként akarja majd használni a készüléket. Bár a beépített kamera csak 3,2 megapixeles, jól jöhet a gyors feltöltés, ha a júzer percenként akar fényképben tudosítani az életéről.

13 hozzászólás

Több operációs rendszer egy mobilon

2008. november 10., 22:30

Átolvasás előtt a világ egyik legértelmetlenebb dolgának tűnt a VMware bejelentése, de végül is hasznos lehet a megoldás. A cég azt mondja, hogy a virtualizációs szoftverét jövőre mobilokon is elérhetővé teszi. A virtualizáció többek között arra jó, hogy Linuxot lehessen futtatni Windowson és fordítva; a lényeg az, hogy egyszerre több operációs rendszer futhat ugyanazon a készüléken.

Mobilon ez arra lesz jó, hogy egy készüléken több teljes profilt tárolhatunk majd. Például egy cégest és egy személyest. Előnye abban rejlik, hogy nem kell majd keverni az adatokat, és nyilván a lezárt profil titkosítható, kóddal védhető. A két SIM-kártyás mobilokat már rég feltalálták, tehát akár az is elképzelhető, hogy amíg a céges profil pannonos, addig a privát telefonszám vodás.

A Gartner szerint 2012-re az okostelefonok felén lesz virtualizáció. Addigra nyilván olyan erős processzorok lesznek a mobilokban, mint most a netbookokban, szóval ez egyáltalán nem elképzelhető, hogy bejön az előrejelzés. A VMware szerint azért lesz népszerű a technológia, mert a gyártók csökkenthetik majd a fejlesztési időt és gyorsabban piacra dobhatnak új szolgáltatásokat.

2 hozzászólás

A MobilShow vendége az Android G1

2008. november 7., 15:12

HTC első androidos telefonját bárki megnézheti a MobilShow nevű rendezvényen. A mobil most még csak az USA-ban kapható, de jövő év elején várhatóan hazánkban is megjelenik. A készülék a HTC hazai disztribútorának a standján, a Speedshopnál nézhető meg közelebbről.

Szólj hozzá!

Összecsap az N85 és az N96

2008. november 6., 06:08

Sok idő eltelt a Nokia N95 megjelenése óta, már illene új készüléket jelölni a multimédiás számítógép kategória élére. A megtisztelő titulusra két jelölt aspirál, az N96 és az N85. Mindkét készülék szétcsúsztatható, mint az eredeti N95, és felszereltségükben is elődjükre emlékeztetnek.

Nézzük először a közös tulajdonságokat. Kijelzőjük 320x240 pixeles, ami a csúcskategóriában elég szerény. Az élre kerüléshez ma már legalább 400 pixel kell, de egyesek a 800 pixelig is elmerészkednek. Az N96 képátlója fél centiméterrel nagyobb, de az N85 kijelzője sokkal szebb, színesebb. Hiába, az OLED mellett a hagyományos LCD labdába sem rúghat.

 

Klikk a képre!

 

Az N96 fél centiméterrel szélesebb, mint az N85, nagyobbak a gombjai, és emiatt használhatóbbak. A Nokia azonban az N96 előlapját (is) elfuserálta, megint 16 gombot zsúfolt össze a kijelző alatti néhány négyzetcentiméteren. Így elég könnyű rossz gombot nyomni, én játék közben mindig elindítottam a zenelejátszót, vagy egyszerűen kiléptem a piros gombbal. Ez husánggal vágja egyon a játékélményt, csak az egyszerű játékok voltak élvezetőek, mint a Mile High Pinball (ami szemét addiktív, egyszer több órán át nyomkodtam). Az N85 előlapján nincs akkora kupleráj, noha a 12 gombnak kisebb helyen kell elférnie.

Mindkét készülékben öt megapixeles kamera van, Carl Zeiss optikával és dupla leddel, aminek a helyére inkább Xenon vakut kellett volna rakni, mert a led az ultraamatőröknek való. A mobilokkal egyébként 640x480/30 fps felbontásban lehet videót rögzíteni, igazából az a kamerájuk fő erőssége. Ezek a videók a mellékelt RCA kábel segítségével tévén is megnézhetők. A fülhallgató csatlakozója természetesen 3,5 milliméteres.

Csatlakozók terén az N85 vezet, mivel usb porton tölthető. Remélem a Nokia hamarosan búcsút mond a pici pöcöknek, a vezető gyártó mutasson jó példát a többieknek. A nem szabványos töltők és csatlakozók csak a szeméthegyek növelésére alkalmasak.

Az N96 és az N85 egyaránt microSD memóriakártyával bővíthető. Az N85 dobozában 8 gigabájtos kártya lapul, az N96 dobozában semmilyen, viszont a készülék 16 gigabájtos belső memóriája bőven elegendő a filmek és a zenék tárolására. Az N96 további előnye, hogy teljesen usb 2.0 kompatibilis, ami másoláskor érezhető volt. Amíg az N85 1900-2600 kbyte/s sebességgel töltötte a memóriakártyáját, addig az N96 3900-4600 kbyte-on húzta át a biteket.

A két készülék közti lényeges különbség, hogy az N96-ot DVB-T tévétunerrel is ellátták, aminek jelenleg nincs nagy jelentősége, mert nincs elérhető élő adás. Szerintem később sem lesz nagy jelentősége, nem emiatt vesznek majd az emberek új készüléket. Budapesten és környékén lesz lefedettség, de amint elhagyjuk a fővárost, a készülék eme funkciója annyit ér majd, mint az út pora. Valamivel hasznosabb lehet a videoletöltés, az online szolgáltatók közt a YouTube és a Reuters is megtalálható, de vannak spanyol, francia és olasz videocsatornák is. Persze mindez a kártyafüggetlen, gyári készülékre igaz, nem tudni, hogy a szolgáltatók mibe mennyire piszkálnak bele.

 

 

Az N85 és az N96 operációs rendszere hasonló extrákkal van telepakolva: térképek, online képmegosztás, N-Gage. A kezdőképernyő, a naptár, a névjegyalbum, a jegyzetek és a többi gyári alkalmazás nem nagyon változott az elmúlt évben.

Sajnos nem kellett leszednem az N96 hátlapját ahhoz, hogy leleplezzem a rettentően gyenge akkut. A Nokia annyiban javított a helyzeten, hogy fejlettebb energiakezelést épített a készülékbe, ám ez kevés. Az N95 már bebizonyította, hogy a nagy kijelző, a hsdpa és a gps nagy akkut követel, és aki kihasználja a mobilját, hamar lemeríti. Érdekes módon a kisebb méretű N85 akkuja 1200 MAh-ás, míg az N96 csak 950 MAh-t kapott.

Mindent összegezve és a felhasználói élményre támaszkodva én inkább az N85-öt választanám az N95 utódjának. Frissítés: Az eredeti cikkből az az apró tény, hogy az N85 jelentősen olcsóbb is lesz, kimaradt.

6 hozzászólás

Rengeteg videón a HTC Touch HD

2008. november 5., 21:57

A HTC Touch HD holnaptól élőben is megtekinthető a MobilShow kiállításon, a Budapesti Vásárközpontban. A Microsoft standján meg a Windows Mobile újdonságait ismerhetjük meg, aminek köszönhetően már a telefonok is biztosítják, hogy a számítógépen használt szolgáltatások, alkalmazások menet közben a zsebünkben legyenek. - írja a vendégcsalogató meghívó.

Addig is átmásolom ide a Justamp blogon közzétett videókat a készülékről, így mindenki eldöntheti, érdemes lesz-e sorba állni érte.

 

 

 

3 hozzászólás

Észbontó adatok a mobilozókról

2008. november 5., 21:43

Megint kaptunk egy zsáknyi adatot a hírközlési hatóságtól. Eszerint szeptemberben már 11 millió 771 ezer előfizetés volt a mobilszolgáltatóknál, azaz 2007 szeptembere óta az előfizetések száma 1,273 millióval nőtt. Most már igazán elárulhatnák azt is, hogy ebből mennyi a mobilinternet. Közölhetnék havonta, szolgáltatóra lebontva.

A piaci részesedéssel kapcsolatos adatokat kihagyom, mert annyira minimális a változás, hogy a számok begépelése alatt ásítva a billentyűzetre zuhanna a fejem.

Tovább folytatódik a prepaid ügyfélbázis csökkenése, ami most 61,4 százalékos. egy évvel ezelőtt 62,4 százalék volt még. Ha jól számolom valamikor a 2020-as években várható áttörés ezen a téren.

Az emberek még mindig hordoznak számokat.

Fogyasztóvédelmi (-tájékoztatási) alapon érdemes lenne ezt az egyre unalmasabbá váló adatsort újabb területekkel kiegészíteni, engem például nagyon érdekelne a mobilgyártók részesedésének a változása.

Szólj hozzá!

Hatszáz dolgozót kivág a Nokia

2008. november 4., 17:53

A finn gyártó is megérezte a globális válság hatását, de megpróbál előrelépni a fejlődő piacokon, ahol még bőven vannak növekedési lehetőségek. Hét új olcsó készüléket és webes alkalmazásokat jelentett be, és hogy eközben 600 dolgozójától megválik, írta a MocoNews.

Az új szolgáltatások közt különösen érdekes az agrárinformációs és oktatási szolgáltatás, amit Indiában tesztelnek majd. A Reuters Market Light (RML) nevű rendszer időjárási adatokat közöl, árakat, magok, tápszerek és rovarirtók elérhetőségét, és a júzerek megtudhatják a termények aktuális felvásárlási árát. Az oktatási szolgáltatásban nyelvleckék, szótárak és kvízek lesznek. A kompatibilis készülékek 25-90 euróba kerülnek, az internetes szolgáltatások 2009 első negyedévétől lesznek elérhetőek.

 

1 hozzászólás

Pénz áll a mobilhoz

2008. november 3., 23:47

Bár hazánkban még mindig sokan nem szeretnek kártyával fizetni, jön egy új elektronikus fizetési módszer: mobillal is várásolhatunk. A MobilFizetés elnevezésű szolgáltatáshoz a Pannon vagy a T-Mobile adja a SIM-kártyát, az FHB adja a bankszámlát, az MPP pedig az ehhez szükséges technológiai hátteret.

A felhasználók mobillal kezdeményezhetnek fizetési tranzakciókat a szolgáltatás keretében nyitott bankszámlán rendelkezésre álló egyenlegük vagy hitelkeretük erejéig. Nem véletlenül szedtem vastagon azt a fél mondatot, szerintem kérdéses, hogy egy új mobilos szolgáltatásért hajlandóak-e az emberek bankot váltani.

Termékért való fizetés esetén a bolt kezdeményezi a tranzakciót, a vásárlónak vagy a telefonszámát, vagy a regisztrációkor/számlanyitáskor kapott egyedi azonosítóját kell megadnia. A júzer kap egy üzenetet, egy kód megadásával jóváhagyja a fizetést, majd kap egy sms-t, amely visszaigazolja a tranzakció sikerességét. A tranzakció ugyanannyiba kerül, mintha kártyával fizetne a júzer.

Érdekes megoldás, hogy a felhasználók szabadon küldhetnek pénzt egymásnak, és a tranzakciók elszámolása valós időben történik, azaz a hét minden napján 0-24 órában, azonnal megjelenik az összeg a számlaegyenlegen. Én talán 6-7 év múlva használom majd, ha az addigra megnövő lányom mobiltelefonálva kuncsorog majd plusz zsebpénzért. Addig valahogy csak kihúzom a családi számlával meg a bankkártyával.

9 hozzászólás

Korea nagyobb felbontású Omniát kap

2008. november 3., 23:24

A dél-koreai Samsung sokkal jobb Omniát szállít le a hazájában, mint a világ összes többi országában. Az SK Telecom kínálatában a következő hetekben megjelenik a T*Omnia elnevezésű modell, amelynek a kijelzőjén 800x480 képpont kapott helyet, míg a szokványos Omnia csak 400x240 pixeles. A készülékben van wifi, bluetooth, gps és 7,2 megabites hsdpa, valamint műholdas DBM tévétuner, ami jó a koreaiaknak, de nem jó nekünk, mert itt sajnos DVB szabványú lesz a mobiltévé.

Szólj hozzá!

Ezer eszközben van HSDPA

2008. november 3., 06:26

Vigyázat, adatok jönnek! A GSA közzétette a jelentését arról, hogy jelenleg milyen eszközökben van megabites hozzáférés. A mobiliparági szervezet szerint most 963 kütyüben van megabites hsdpa, és ebből 125 támogatja a gyors feltöltést, a hsupa-t.

Ebből 419 mobiltelefon vagy umpc, 128 adatkártya, 208 laptop, 107 usb modem, 92 vezeték nélküli router, 8 hordozható médialejátszó, és 1 kamera. Az eszközök 29 százalékában van wifi, 21 százalékban van gps, és 60 eszközben van mobiltévé.

A kütyük sebességével nincs gond, 559 tölt le legalább 3.6 megabitet másodpercenként, és ennek a fele (264) akár 7.2 megabitet is elér. A hsupa-s modellekből 33 képes akár 5.76 megabittel is feltölteni.

1 hozzászólás

Az Apple nem bírja az Operát

2008. október 31., 18:10

Az Apple biztosan nem engedi meg, hogy Opera Mini fusson a mobilján, mondta a New York Timesnak Jon von Tetzchner, a norvég softverfejlesztő cég vezetője. Ami nagy kár, hiszen az Opera Mini kiváló böngésző. Persze az Apple üzleti modelljét ismerve a hír egyáltalán nem meglepő, az elmúlt néhány hónapban több alkalmazásnak keresztbe tett Steve Jobs. A Netshare nevű programmal az volt a baj, hogy az iPhone modemként funkcionált, a Podcaster meg állítólag túlságosan hasonlított az Apple saját iTunes médialejátszójára a következő 2.2-es firmware már podcastokat is letölt majd.

Bár az iPhone egyik legjobb szoftvere a böngészője, a Safari, az Opera Mini is hasznos lehet, mivel elég gyors. És nem szokott csak úgy összeomlani. Ma olyan csúnyán kifagyott a Safarim, hogy az iPhone csak teljesen újraindítással kelt életre. Eddig csak csendben kilépett a betölthetetlen szájtokról, vagy fél percre megakasztotta a zenelejátszást.

11 hozzászólás

Körtúra az Xperián

2008. október 31., 17:36

Addig sem kell unatkoznunk, amíg nem érkezik meg az Xperia tesztre. Íme egy kiváló minőségű és részletes angol nyelvű videó az Xperia hardveréről. Jól érthető, akit érdekel a készülék, feltétlenül nézze végig.

Szólj hozzá!

Keményen beszólt az EA a Nokiának

2008. október 31., 00:06

Nem kímélte a Nokiát az Electronic Arts két munkatársa, akik az N-Gage Summit megnyitó beszédében mutattak rá a játékelosztó platform néhány hibájára. Permenter pozitívan kezdett, azt mondta, hogy 2007-ben a játékpiac túlszárnyalta a zenepiacot, de hamar korrigált. "Nem a játék az új zene" - mondta, és a beszámolók szerint innentől csak szapulták a finn óriást.

Peter Parmenter beszállítókért felelős igazgató szerint az Apple iPhone jó ökoszisztámét nyújt a minőségi játékok eladásához, miközben az N-Gage ehhez képest elég rozoga élményt nyújt. Szerinte a játékok rossz áron kerülnek a piacra, és "egyszerűbb találkozót szervezni a pápával, mint megszerezni egy játékra a Nokia tanúsítványát". Chris Gibbs a készülékek közti kompatibilitási problémákat emlegette.

Én most csak annyit tennék hozzá, hogy az elmúlt néhány héten többször nehézségem akadt nokiás játékokkal, mert lecsúszott a kezem az irányítógombról, és persze rögtön bekapcsolta a zenelejátszót. Nem volt hülyeség a spéci N-Gage telefon, amin ezeket a problémákat kiküszöbölték, csak jobb mobil kellett volna összerakni. Olyat, amitől egy megrögzött PSP-fan is maga alá rocketlaunchol.

2 hozzászólás

Többet nyomkodjuk az okostelefonokat

2008. október 29., 21:01

Egy érdekes nokiás prezentáció került ki a netre, amelyből kiderül, hogy miként alakult át az okostelefonok használata. Kevesebbet telefonálunk, viszont nőtt az üzenetküldéssel és a multimédiás tartalmakkal eltöltött idő. Legjobban az egyéb tevékenységek kategóriája erősödött, és nyilván nem arról van szó, hogy az emberek kalapácsként kezdték el használni a mobiljaikat. Bár néhány nagyon idegesítő készüléknél ez is elképzelhető.

Szerintem az egyéb kategóriát inkább a beépített GPS erősíti, mert utóbbi években más igazán hasznos újdonság nem jelent meg.

Egyébként összességében is nőtt az okostelefonok használatával töltött idő, Európában 60 százalékkal, napi 48 percre. A kínaiak pedig őrültek, naponta 82 percen át képesek a mobiljukat nyomkodni.

Kíváncsi vagyok, hogy az azóta megjelent érintőkijelzős mobilok hogyan változtattak a szokásokon.

via Mobile Phone Development

7 hozzászólás

Androiddal kelhet fel a földről a Motorola és az Asus

2008. október 29., 20:38

A Wall Street Journal szerint az amerikai mobilgyártó talpra állításával megbízott Sanjay Jha teljesen átformálja a céget. A Motorola 2007 eleje óta több mint 10 000 embert kivágott, és még ezrek kerülhetnek az utcára. A társ-vezérigazgató szerint a cég projektjein két-háromszor több ember dolgozik, mint a riválisoknál, és az eredmények nem a módszer hatékonyságáról árulkodnak. Emellett kukába dobnak tucatnyi telefondizájnt, és csak három operációs rendszert tartanak meg: Androidot kapnak a legmenőbb mobilok, Windows Mobile-t az üzleti készülékek, és P2K-t a gagyi mobilok. Az Engedget a cégvezér sikerdíját is említi: 10 millát kap és 3 százalékos részesedést, ha 2010-re önállóan életképes vállalat lesz a Motorola mobil részlege, és - khm - csak 30 millát, ha nem jár sikerrel.

Bár az Asus helyzete teljesen más, mint a Motoroláé, nála is az Android játszhat fontos szerepet. A mobil iparágban egyelőre szerény részesedésű vállalat állítólag 2009 első félévében mutatja be első androidos készülékét. Érdemes lenne mobiliparban is kihasználni az ismert Eee márkanevet. A mobilszolgáltatók biztosan örülnének, hogy az EeeEee csomaghoz rögtön két mobilinternetes adatcsomagot adhatnak: egyet a mobilhoz, egyet meg a laptophoz. Ki tudja, talán ezzel tör majd előre az Asus a mobiliparban?

1 hozzászólás

Nem gyorsulnak a Nokia okostelefonok?

2008. október 28., 21:21

A Futuremark tesztjei szerint a Nokia Nseries mobilok nem gyorsulnak, hanem ennek éppen az ellenkezője történik. A mérések azt mutatják, hogy még mindig a 2006-ban piacra dobott N93 a sorozat legjobbja. Az N95 frissítések után már az N93 nyomába ér, de az aktuális csúcskészülék, az N96 már mindkét készülék mögé kerül a ranglétrán. A Futuremark szerint az utóbbi különösen gyengén teljesít 3D-s feladatokban, ami igen meglepő, mert nálam van az N96, kipróbáltam rajta a legújabb 3D-s játékokat, és egyáltalán nem tűnt lassúnak.

A MobileMonday blogon egy új platform bevezetésével magyarázzák a visszaesést, az új készülékek ugyanis az ST Microelectronics hardverére épülnek, míg a jobban teljesítő készülékek a Texas Instruments OMAP 2 platformját használják.

Nokia N96 is much slower than 2 year old N93
Bigger is better
Típus N93 N95
(FW 11.0.026)
N96 Samsung L870
SPMark Score, 1) 5362 6381 2253 N/A
3D Score, 2) 9061 6878 898 N/A
System Score, 3) 2205 1635 1895 1950
3D Teljesytmény
3D Game 84.6 71.5 12.7 N/A
3D FillRate 40.8 27.4 2.8 2.3
3D PolyCount 695.6 552.6 69.0 N/A
Rendszertesztek
2D Image 64.2 64.2 64.2 64.2
Image Scaling 6.1 7.4 5.7 5.5
JPEG Encoding 1221 1175 1073 740
Contacts 11.8 10.3 8.7 12.1
Calendar 7.7 7.7 5.1 5.2
Disk Access 34.9 5.7 35.3 44.5


Forrás: Futuremark

1) Összesített pontozás
2) Összesített 3D teljesítmény
3) Összesített rendszerteljesítmény

4 hozzászólás

Kamerának látszó tárgy Japánból

2008. október 27., 15:59

Még mindig Japánból érkeznek a legdöbbenetesebb mobilos hírek, ráadásul olyan cégektől, amelyek Európában alig szerepelnek. A nálunk csak kvarcórás-szintetizátoros Casio például olyan mobilt készül piacra dobni, amelynek a kijelzője 480x800 pixeles OLED, míg a 8,1 megapixeles beépített kamerának külön YouTube-módja van, amelyben másodpercenként harminc vga felbontású képkocka rögzül a microSD memóriakártyára. A lencsék nagy látószögűek, az autofókusz kilencpontos, és a kamera felismeri az arcokat. Persze csak Japánban lesz kapható, november elejétől. via Engadget

瞬間は得る

4 hozzászólás

Nehezen beszerezhető a korlátlan zene

2008. október 27., 06:00

Műszaki szempontból ma már minden adott a mobilról elérhető online zeneboltok beindulásához. A zenehallgatásra optimalizált készülékekben fejlettebb audiochip és 3,5 milliméteres hangkimenet van, amelybe akár csúcskategóriás fülhallgatók is bedughatók. A letöltés sem okozhat gondot, a drágább mobilok 3-4 megabites letöltési sebességre képesek, és a lassabbaknál is a megabites tartományban mozog a sebességmérő mutatója.

Emlékezetes, hogy a mobilszolgáltatók az egyszerű 3G debütálásakor nagy dérrel-dúrral indították be a zeneboltjaikat, de akkoriban még kevés volt a zenemobil, lassú volt a hálózat, és pofátlanul árazták be a dalokat, ami meghatározta a felhasználói élményt. A mobilra letöltött albumok nagyjából annyiba kerültek, mint egy cd, de a számok minősége a tömörítés miatt gyatrább volt.

Hogyan használják ki a mobilcégek a jelenlegi lehetőségeket? A választ a Vodafone nemrég beindított zeneboltja, az Unlimited Music Store segítségével próbáltam megtalálni. A mobilcég az árazás problémájától megszabadult: az ügyfelek korlátlanul tölthetnek le dalokat, amíg él az előfizetésük. 900 forintért két hétig nyitva áll a zenebolt, de van olyan multimédiás díjcsomag is, amelynek a havidíjában benne van a zeneboltos hozzáférés.

Tehát ha két évre aláír a júzer, olcsóbban vehet készüléket, fizeti a fix havidíjat, és közben folyamatosan töltheti le a dalokat. Persze a korábban letöltött számok használhatatlanná válnak, ha az ügyfél már nem fizeti zenebolt díját.

A Vodafone portálja egyetlen kattintással elérhető a mobilról, még egy kattintás a zenebolt megnyitása. A korlátlan zene feliratú gomb még azokat is becsábítja, akik még sohasem hallottak az Unlimited Music Store-ról. A UMS főmenüje fogyasztóbarát, három menüpont foglalkozik a vásárló megsegítésével, aki így könnyen kiderítheti, hogy a mobilja alkalmas-e a zenék lejátszására, és hogy mindez mennyibe fáj majd neki.

Igazi fájdalmat azonban csak a letöltés okozott. A hálózat gyors, hsdpa-n a számok másodpercek alatt letöltődnek, de túl bonyolult válogatás. Én arra számítottam, hogy majd megadom néhány előadó albumának a címét, és tízesével röpülnek majd a telefonomra a dalok. Elvégre az 1-2 megabájtos számokból több ezer elfér a mai mobilok memóriájában.

Először azonban nem találtam semmit, mert a keresett együttesek nem voltak meg a Voda kínálatában. Megpróbáltam népszerűbb előadókkal, így viszont legalább fél órát eltöltöttem egy album levadászásával, mert csak előadóra és a dal címére lehet keresni. A legnagyobb szívás a U2 beszerzése volt, a 239 dalból ugyanis egyszerre csak 10 jelent meg, én pedig csak bizonyos albumokra voltam kíváncsi.

A letöltés így néz ki: előkeresem a dalt, rábökök a címére, rábökök a letöltés gombra, néhány másodperc alatt letöltődik, ezután pedig dönthetek, hogy le akarom-e játszani, van sem. Ha nem, akkor - legalábbis a Samsung Omnián így van - a mobil főmenüjébe kerülök. Innen két kattintással visszaléphetek a böngészőbe, és folytathatom a letöltést.

Háromféleképpen teszteltem a zene minőségét: a Samsung Omnia saját fülhallgatójával, egy Sennheiser fejhallgatóval, valamint egy Pioneer erősítővel. A mobilhoz adott fülhallgatóval kevésbé lehetett érezni a letöltött dal, és a 192 kbps-es mp3 változata közti különbséget, mivel a parányi füldugaszok minősége eleve behatárolt. A fejhallgató javította a zenehallgatás élményét, de érezhetőbb volt a különbség. Az erősítőt pedig csutkára feltekerve teszteltem, aki így szeret zenét hallgatni, elégedett lehet a mobilon tárolt zenékkel is. Általában igaz, hogy a Vodafone zeneboltjából letöltött daloknál a hangok kevésbé voltak tiszták, de aki nem vájtfülű, nem veszi észre. Főleg akkor, ha zajos környezetben, utazás közben hallgat zenét.

A mobilon való zenehallgatásnál mindenképpen kompromisszumos. Aki ragaszkodik a minőséghez, és a saját mp3-at (vagy valamilyen veszteségmentes formátumot) akar hallgatni, kevesebb számot tud tárolni a készülék memóriájában, mintha letöltené azokat. A U2-tól a Walk on című szám a Vodafone boltjában 1,7 MB, az mp3 változata 6,8 MB. Aki viszont a mobilon letöltött dalból akarja kihozni a maximumot, jobban jár egy komolyabb fejhallgatóval. A Vodafone-nak azonban még egyszerűsítenie kellene a letöltés menetét, mert félő, hogy az emberek az időrabló mobilböködés helyett más zeneletöltési lehetőséget keresnek.

14 hozzászólás

Elkészült a Qt az S60 platformra

2008. október 25., 00:28

Megvan a Trolltech felvásárlásának a gyümölcse, a Nokia kiadta a Qt platform Symbian S60 megírt változatát. A Qt többek között arról ismert, hogy a linuxos KDE interfész, a Skype és a Google Eath is ezt használja. A szakértők azt szokták mondani a Qt előnyéről, hogy csak egyszer kell programozni, és utána minden platformon futtatható a kód. Ja, a Nokia PC Suite is a Qt-t használja, mégsincs Linuxra PC Suite.

5 hozzászólás

Az üzetemberek ugyanolyan mobilra vágynak

2008. október 25., 00:15

Hét fejlett ország vállalati előfizetői ugyanazokat a tulajdonságokat kedvelik a mobiltelefonokban, de a szolgáltatások terén eltérő az ízlésük, derül ki az ABI Research jelentéséből. A bluetooth, a kihangosító és a hangutasítások szinte kötelező kellékek, emellett fontos a qwerty gombkészlet, az érintőkijelző, a nagy kijelző, és persze pim/pda funkciók, azaz naptár, emlékeztető, jegyzet.

A szolgáltatásokról kiderült, hogy Dél-Korea és Tajvan rajong a multimédiás tartalmakért és szolgáltatásokért, ezzel szemben a britek a szöveges üzenetekre vannak az átlagnál jobban rákattanva. A mobilokról azonban kevesen próbálják elérni a vállalati adatbázisokat, csupán 12 százalék él a lehetőséggel. Ami valahol érthető is, nehéz lehet egy megabájtos exceltáblában navigálni mobilról.

Az ABi felmérésében egyébként az USA, UK, Franciaország, Németország, Tajvan, Dél-Korea és Japán 1402 vállalati mobilozója vett részt.

1 hozzászólás

Jól kezd az Apple a mobilok piacán

2008. október 22., 22:31

Valószínűleg már mindenki tudja, hogy az Apple túljutott a 2008 végére kitűzött célján, azaz több mint 10 millió iPhone-t adott el. Ahhoz képest, hogy a cég még csak a telefon második verziójánál tart, az eredmény nem rossz. A Symbian már a kilencediket tapossa, a WinMobile pedig a hét felé közelít. Sajnos nem láttam részletes adatot arról, hogy az elmúlt negyedévben eladott 11 millió iPodból mennyi a Touch, ennek ugyanis van hatása az iPhone fejlődésére is. A játékfejleszőket nyilván ösztökéli, hogy szélesebb felhasználói körnek írhatnak programokat, nem csak a mobilozóknak. Tényleg, látott már valaki olyan zenelejátszót/kvarcjátékot amelyen futtathatóak mobilra megírt (pl. javás) játékok?

Steve Jobs zseniális eladó, nyilván működik az újdonság varázsa, a Mac-hívők fanatizmusa, de még kérdéses, hogy az Apple meddig tudja tartani a tempót. A versenytársak hamar utolérhetik, mert túl nagy a tét.

2 hozzászólás

Végre lesz valami a magyar mobiliparban?

2008. október 22., 21:57

Az NHH végre lépett egy nagyot, meghirdette a negyedik mobilszolgáltatói licencet és eladná a 450 MHz-t. Furfangosan alakították ki a pályázati feltételeket, a három szolgáltató kénytelen lesz szóba állni a leendő negyedikkel. Őszintén örülök ennek a fejleménynek, mert már elkezdtem megírni egy blogbejegyzést Patthelyzetben a mobilszolgáltatók munkacímmel. Ezt ma kitöröltem. Most már csak várni kell, hogy a potenciális jelentkezők, akik eddig csak a hangjukat hallatták - Telekom 4, Invitel, Externet stb. - leteszik-e az asztalra azt a bizonyos zsák pénzt, és megvalósítják-e a terveiket. Ha most nem teszik meg, akkor kis hazánkban valószínűleg hosszú éveig nem lesz több mint három mobilszolgáltató.

Szólj hozzá!

Nyílt forráskódú lett az Android

2008. október 21., 20:53

A Google megígérte, hogy az Android platform nyílt forráskódú lesz, amint az első ezzel felszerelt mobil a boltokban kapható lesz, és a keresőóriás nem hazudott. A T-Mobile Android HTC G1 Dream nevű készülék (húzd ki, amelyik nem tetszik) szerdától kapható az amerikai T-Mobile üzleteiben, a Google azonban máris elérhetővé tette a platform teljes foráskódját a source.android.com/download címen.

Kifejezetten örülnék, ha valaki ráültetné a rendszert az iPaq 2210-re, azonnal feltelepíteném a fiókban porosodó kütyüre. Elvégre 400 MHz-es proci van abban is, nem gyenge gép. Esetleg valaki építhetne egy ultraminimalista netbookot, Androiddal.

Az ötletet a WAP Review rövid cikkéből vettem át, ők arra számítanak, hogy az Androidot egy-két hónapon belül átültetik régebbi Symbian S60, Windows Mobile és Palm OS mobilokra.

1 hozzászólás