Friss kommentek

Inforádió

Hipermarketek nyúlják le a hű mobilozókat?

2009. október 5., 08:47 Módosítva: 2009-10-05 08:47:02
0
15 hozzászólás

Magyarországon és az USA-ban is jellemző, hogy az emberek inkább a mobilszolgáltatónál vesznek maguknak készüléket. Így olcsóbb a mobil, de cserébe néhány évig a szolgáltatónál kell maradni. Az USA-ban az elektronikai termékeket forgalmazó Best Buy most még csak a kiskereskedelmi hasznot próbálja elvenni a mobilcégektől, de a folyamat végül akár a hűségszerződések átalakulását is eredményezheti.

A Best Buy először egy online mobilboltot nyit, ahol az ügyfelek megoszthatják egymással a készülékekkel kapcsolatos tapasztalataikat. A második lépésben vásárlást segítő programokat készít a Google segítségével. Az Android operációs rendszeren futtatható szoftverek megmutatják a térképen a Best Buy legközelebbi boltját, és azt is elárulják, hogy a keresett termék van-e raktáron.

A mobilra telepíthető szoftverek később kulcsfontosságúak lehetnek a kereskedelmi láncok stratégiájában. Most a mobilszolgáltatók azért adnak kedvezményt a telefonok árából, mert a következő 1-2 évben az ügyfél sok pénzt elkölt náluk szolgáltatásokra - szöveges és képes üzenetre, mobilnetre, telefonálásra.

Ugyanezt a kereskedők is megtehetik, ha előre feltelepítik a mobilra, és letörölhetetlenné teszik a boltkereső programot, amit bevásárlólistával, akciókra figyelmeztető rendszerrel, és esetleg online bolttal is kiegészítenek. Ez esetben számíthatnak arra, hogy a mobilozók többet költenek náluk kenyérre, tejre, mosógépre. A boltok, bankok és benzinkutak által most is használt pontgyűjtő kártyák is megvalósíthatók mobilon futó szoftverrel.

Mindezt később kiegészíthetik azzal, hogy a SIM-kártyát is a saját márkanevükön árulják, és ezzel virtuális szolgáltatókká válnak. De nem feltétlenül ennek kell lennie az első lépésnek. A szoftvereiket bármilyen okostelefonra feltölthetik, azok mindegyik szolgáltató hálózatán működnek.

15 hozzászólás

Hamarosan jegy nélkül utazhatunk

2009. október 2., 15:10 Módosítva: 2009-10-03 18:30:50
4
61 hozzászólás

Kényelmes lenne, ha egyetlen jeggyel bármilyen vonatra, buszra, metróra vagy hajóra felszállhatnánk. Így nem gyűlnének elhasznált papírfecnik a zsebeinkben, és a közlekedési társaságok is megspórolnák a nyomtatás költségét. A megoldás már elérhető, és úgy tudjuk Pécs érdeklődik iránta.

Pécsett már működik egy modern jegyvásárlási rendszer, az utasok év eleje óta mobilon is vehetnek időalapú jegyeket és bérleteket. A szolgáltatást biztosító Hedz Kft. megújította a technológiát, így hamarosan a diákigazolvány vagy a lakcímkártya is elég lesz az utazáshoz.

A mobilos jegyvásárlás nem feltétlenül a legjobb megoldás, mert lemerülhet az akku, ráadásul a virtuális jegyet megjelenítő program nem futtatható minden létező készüléktípuson. A vonalkód azonban elég egyszerű technológia, és igen elterjedt, hiszen a legfontosabb okmányainkon is van ilyen azonosító. Így az elekronikus jegyvásárlás szélesebb réteghez eljuthat.

Az eTicket néven bemutatott jegyek és bérletek az interneten, a mobilokon, valamint a hagyományos jegypénztárakban és jegyautomatáknál is megvásárolhatók. A rendszernek meg kell adni valamelyik vonalkódos igazolvány azonosítóját, és a diákigazolvány például rögtön azt is bizonyítja, hogy az illető jogosult a diákjegyre.

Jegyellenőrzéskor csupán a regisztrációnál használt igazolványt kell bemutatni, és az ellenőr készléke pillanatok alatt beolvassa az azonosítót, ami alapján kiderül, hogy van-e az illetőnek jegye.

A módszer egyik legnagyobb előnye, hogy egyetlen igazolvány vonalkódját bármely közlekedési vállalat felhasználhatja. Vagyis elképzelhető, hogy a lakcímkártyánkkal utazunk a BKV járatain, majd veszünk rá egy vonatjegyet Veszprémbe, és végül lebuszozunk vele a Balatonhoz.

A vonalkód nemcsak igazolványon jelenhet meg, hanem a mobilok kijelzőjén, vagy akár egy otthon kinyomtatott papíron is. A közlekedési vállalatok megspórolhatják az előre legyártott jegyek terjesztési és nyomtatási költségeit, és modernebb, rugalmasabb szolgáltatást adhatnak utasaiknak.

61 hozzászólás

Drágán lesz olcsóbb a mobilnet

2009. október 1., 17:00 Módosítva: 2009-10-02 15:10:20
0
8 hozzászólás

A Pannon vezérigazgatója földtől elrugaszkodottnak tartja, hogy a jövő évi költségvetés-tervezet a mobilinternet-szolgáltatásra alkalmassá tett 900 MHz-es frekvenciák várható értékesítésétől 20 milliárd forintos bevételt vár. A mobilszolgáltató élére áprilisban kinevezett, a Telenor bangladesi leányvállalatától érkezett Anders Jensen a blogjában azt írja, hogy ez az összeg erősen túlbecsültnek látszik. "Tavaly, amikor ezt a frekvenciát több más frekvenciával együtt meghirdették, az állam által elvárt minimális összeg 100 millió forint volt, ám nem akadt reális piaci szereplő, aki ennyit kínált volna érte.”

A Pannon-vezér minderről annak apropóján ír, hogy megjelent az 1987. évi gsm-irányelv módosítása, mely az Európai Unióban egységesen megteremti a lehetőségét annak, hogy a 900 MHz-es frekvencián a gsm mellett nagy sebességű mobilnetet is lehessen nyújtani. Ez mind a szolgáltatóknak, mind az előfizetőknek előnyös lenne, mert a kedvezőbb hullámterjedési feltételek miatt nagyobb területet tudnak lefedni a bázisállomások. Ez a 3G-lefedettség látványos növekedéséhez és az árak csökkentéséhez vezethet. Emellett 900 MHz-en jobb a beltéri lefedettség is.

A Pannon és a Vodafone Magyarországon tesztelte a 900 MHz-es szélessávot, és a friss uniós direktíva megjelenése után végre használni is tudják majd. Ehhez azonban a nemzeti szakhatóságoknak – beleértve a Nemzetközi Hírközlési Hatóságot (NHH) is – hat hónapon belül alkalmazniuk kell az irányelvet, hogy a gsm-sávok ténylegesen megnyíljanak a harmadik generációs technológiák előtt.

„A tagállamoknak a módosított direktíva hatályba lépését követően hat hónapjuk lesz arra, hogy azt átültessék országaik jogrendjébe, ez nálunk is meg fog történni. Most az NHH egyik legfontosabb feladata az új frekvenciastratégia kidolgozása lesz, melynek ez egy nagyon fontos eleme” – mondta Márton György, az NHH szóvivője. A hatóság azonban nem tett le arról az elképzeléséről sem, hogy egy negyedik mobilszolgáltató számára is biztosítsa a piacra lépés lehetőségét.

Ez is befolyásolja a gsm-sáv megreformálásának terveit, de a hatóságnak figyelembe kell vennie azt is, hogy mobilinternet más új frekvenciákon, többek között 2,6 GHz-en és a földfelszíni műsorszórás digitális átállítása során felszabaduló frekvenciákon is nyújtható. A hazai T-Mobile például – amely, úgy tudjuk, a riválisaival ellentétben inkább ez utóbbiakat részesítené előnyben – azt mondja: „éppen ezért jól átgondolt, széleskörűen elfogadott stratégia mentén célszerű a későbbiekben rendelkezésre álló különböző frekvenciasávok hatékony felhasználásáról dönteni. A legfontosabb, hogy a különböző lehetőségek összehangolása révén a már piacon lévő szolgáltatók is új lehetőségekhez jussanak.”

Tender helyett árverés?

Mindezek tükrében a költségvetési javaslat a tenderből befolyó bevétel számszerűsítésekor indokolatlanul magabiztosnak tűnik, hiszen jelenleg nem csupán az összeg, de még a pályázat tartalma is megjósolhatatlan. Az NHH-szóvivó a büdzsétervezet publikálását követően az MTI-nek óvatosan annyit mondott: „reális esély van” arra, hogy 2010-ben meghirdetik majd a mobil szélessáv lehetőségeit kiterjesztő pályázatot.

A Pannon egyébként nem is tenderben, hanem árverésben gondolkodik. Szerintük a résztvevőket nem korlátozó, egyszerű szabályú és transzparens árveréssel biztosítható, hogy későbbiekben senki se kérdőjelezze meg a nyertes szereplőket. Anders Jensen reméli, hogy a jövőben árverés alakítja ki a korrekt árat.

8 hozzászólás

Magyar a világ egyik legjobb mobilhálózata

2009. október 1., 16:44 Módosítva: 2009-10-12 11:39:45
2
52 hozzászólás

Meglepő hír jelent meg a Rethink Wireless című mobiltechnológiai portálon: az ARCchart felmérése szerint a T-Mobile Hungary 3G hálózata a legjobb a világon. A vizsgálat szerint az átlagos letöltési és feltöltési sebesség 1605 kbps illetve 194 kbps, míg a késleltetés 212 ezredmásodperc. Ezzel a szolgáltató 60 százalékkal jobban teljesít a világátlagnál.

A tanulmányban 103 ország összesen 268 szolgáltatóját vizsgálták, egy okostelefonokon futó szoftver segítségével. Az ARCchart több tízezer felhasználó bevonásával több mint kétmillió mérést tudott elvégezni.

Sajnos a teljes, 149 oldalas tanulmány nagyjából négyszázezer forintba kerül, és a Rethink Wireless híréből kevés érdekes infó derül ki. Említésre méltó, hogy a 10 legjobb szolgáltatóból 8 van Európában, míg egy-egy van Észak-Amerikában és Ázsiában. Egyébként a T-Mobile három, a Telenor két leányvállalatával szerepel a top 10-ben.

52 hozzászólás

10 éves a magyar Vodafone

2009. október 1., 16:43 Módosítva: 2009-10-01 16:43:34
0
6 hozzászólás

A Vodafone 1999. október 8-án írta alá a koncessziós szerződését, amikor a cégcsoportnak még csak 30 millió előfizetője volt világszerte. Azóta a Vodafone a tízszeresére, 303 millióra növelte az ügyfelek számát, és ehhez a magyar leányvállalat több mint kétmillió ügyféllel járult hozzá.

Itt elolvasható a cég történetének néhány fontosabb mérföldköve.

Itt és itt pedig elolvasható, hogy az elmúlt tíz évben mivel akasztották ki a fogyasztókat.

6 hozzászólás

Moha bá beköltözött az iPhone-ba

2009. szeptember 23., 21:00 Módosítva: 2009-10-02 15:15:42
2
0 hozzászólás

Kicsit lassú, kicsit nehézkes, nem különösebben iPhone-os és maradt benne néhány korlátozás is, de a Nav N Go iGO még így is a legjobb navigációs szoftver az Apple mobiljára. A TomTom persze még megszorongathatja, de már készül az 1.1-es verzió, amiben sok hibát kijavítanak.

Az iPhone a 3.0-ás operációs rendszer érkezéséig sem volt rossz készülék, valójában azonban csak hardverek és szoftverek kusza halmaza volt: rengeteg funkció kihasználatlan maradt, mert az Apple korlátozásokat épített a rendszerbe.

Navigáció milliárdosoknak

Az egyik legismertebb lefojtás a GPS csipet érintette, amit alig lehetett valamire használni. A Google Mapset betöltve ugyan meg tudtuk nézni, hogy éppen merre járunk, és az útvonalat beütve láthattuk, hol tartunk a két végpont között, de valódi navigációra alkalmatlan volt a szoftver. Arról nem is beszélve, hogy csak Magyarországon lehetett ingyen használni, a Google Maps ugyanis folyamatosan a hálózatról tölti le a térképadatokat, szóval adatroaminggal egy Budapest-Split útvonalat körülbelül félmillió forintból lehetett volna letudni.

IMG 0302.PNG

Ezért volt nagy dolog, hogy a 3.0-ás operációs rendszerrel a külső fejlesztők is hozzáférést kaptak a GPS-hez. Először talán a TomTom jelentette be saját útvonaltervezőjét, de nem maradt le nagyon a magyar Nav N Go sem, sőt a premierrel már be is előzte konkurensét. A szoftvercég az iGO Amigót pakolta át iPhone-ra. Aki ismeri az alapprogramot, nem fog meglepődni most sem, mert ugyanazt kapja, csak más csomagolásban.

Félig felkészült hardver

Persze a csomagolás sok mindent eldönt, és érdemes egy pillanatra elgondolkozni azon, hogy az iPhone egyáltalán alkalmas-e GPS eszköznek? Hardvere alapján mindenképp, a GPS-csip elég jó minőségű, nagy pontossággal tudja megmondani, hogy épp merre járunk. Adott az érintésérzékeny és nagy kijelző, arról nem is beszélve, hogy a készülék mindig tulajdonosánál van, nyaralás előtt nem kell külön agyterületet szentelni az elpakolására, mint a dedikált GPS-seknél.

IMG 0296.PNG

De vannak bőven hátrányok is: a hangszóró például nem elég erős, éppen ezért zenehallgatás közben nehezebb meghallani Mohabá jótanácsait ("Fordulj meg, ahol tudsz"). Aztán baj van az erőforrásokkal is: az iPhone 3GS pillanatok alatt betölti a szoftvert, egy szűz 3G-s modellel sincs baj, de egy több száz telefonszámot, több ezer sms-t, fényképet, dalt tároló készüléknél már komoly problémák jelentkeznek. Egy rendesen igénybe vett iPhone-nal persze már a kontaktlista megnézése is kész kínszenvedés, képzelhetjük, hogy mi történik, amikor a 2,8 gigabájtos óriást kell elindítania.

Elmondom: szünet. Már a program betöltése is vagy egy percig tart, a menüpontok között lépkedni meg igazi bátorságpróba, amíg az iPhone ki nem takarítja a memóriáját. Másodpercek telnek el, mire a mobil reagál egy virtuális gomb lenyomására, és a település keresésénél a betűk leütése után is várni kell.

Másik probléma, hogy az iPhone valójában nem képes egyszerre több programot futtatni. Ezért történhet meg, hogy ha navigáció közben hívást kapunk, és azt felvesszük, a program kilép, hogy a beszélgetés után újra betöltődjön, És min írtam, hosszú várakozásra kell ilyenkor készülni. Ha képesek vagyunk ellenállni a kísértésnek, akkor viszont nincs baj: a kinyomott hívás után a programban marad az iPhone, nem kell az újraindításra várni.

IMG 0301.PNG

És az utolsó, mobillal kapcsolatos probléma: az iGO veszettül meríti az iPhone-t. Legfeljebb egy óra alatt a teljes akkuteljesítményt leszívja, úgyhogy autós töltő nélkül nem is érdemes nekiindulni az útnak. Szerencsére ilyesmit már kétezer forintért lehet vásárolni.

Mobilcsere

IMG 0297.PNG

A hardverrel kapcsolatos kínok azonban nem általános érvényűek. Aki a legújabb iPhone-t, a 3GS-st választja, az kétszer-háromszor több erőforráshoz jut, úgyhogy várnia sem kell majd a betöltésre, gombokra.

A szoftver pedig egészen jó. Akadnak persze hiányosságok benne, például nem lehet több megállós útvonalat tervezni, cserébe viszont a pozíciót jelző nyilat lecserélhetem tankra, buszra, DeLoreanre, motoros szánra, repülő szőnyegre, vagy nőre.

Furcsa lehet az is, hogy a program felépítése, dizájnja nem emlékeztet a többi iPhone-os alkalmazásra, de ez szerintem nem baj: aki már használt GPS-programot, az iGO indításakor a megszokott képi világot kapja, így egyből otthon érezheti magát.

Az viszont már tényleg gond, hogy az irányítás sem iPhone-os: a térképen például szívesen mozogtam volna úgy, hogy egy területre rábökök az ujjammal, aztán egyszerűen kihúzom azt a képernyőből. Ehelyett csak nyilak vannak, amik leszűkítik a mozgásteret, és még a nagyítás-kicsinyítés sem megy a szokásos gesztusokkal, csak a képernyőre rakott piktogramokkal. További nehézséget jelent, hogy a szoftverben jelenleg még nincs OpenGL-támogatás, így a mozgás nehézkes, döcögős, de Nav N Go-nál állítólag már dolgoznak az ügyön, így rövidesen gördülékenyebb lesz a program.

Megtalálta önmagát

IMG 0299.PNG

A helymeghatározás viszont egész jó, amint bemelegszik a csip. Mert az első egy-két percben előfordul, hogy a készüléknek fogalma sincs, merre járunk (vagy csak a jövőbe lát, mert engem például Párizsba rakott), aztán ha képbe kerül, már nem veszti el többé a fonalat. Hosszú időre legalábbis nem, mert sajnos megesik, hogy az iPhone csak késve küldi a jelet az iGO-nak, és már rég bekanyarodtam, amikor Moha bá még arra figyelmeztet, hogy forduljak balra. Feltéve, hogy figyelmeztet egyáltalán, mert a teszt során megesett, hogy egyszerűen eltűnt a hang, és a kép alapján kellett kitalálnom, merre tovább.

Amikor viszont minden összeáll, kellemes társ az iGO. Ismeri az utcákat, még a legkisebb falvakban is képben van, arról nem is beszélve, hogy egyszer sem akart bevinni házakba. A korábbi navigációs készülékek ugyanis gyakran szólítottak fel a balra kanyarodásra ott, ahol láthatóan évszázadok óta ház állt, ehhez képest a legújabb verzió már tudta, merre jár.

A beállítások kényelmesek. Az úticél beállításánál felbukkanó virtuális billentyűzet csak a még rendelkezésre álló lehetőségeket kínálja fel. Például ha Győrbe szeretnék utazni: a kezdőképernyőn az összes gomb elérhető a Q-t és az Y-t leszámítva, mert Q-val és Y-nal kezdődő magyar város nincs. A G lenyomása után már csak nyolc betű marad, az Y ötre szűkíti a lehetőséget, és így tovább. Ilyen mankóval nehéz melléütni, ráadásul a korábban már begépelt címek előhozhatók. A felépítés átlátható, kényelmes.

Jó az is, hogy az útvonal testre szabható: beállíthatom, hogy a program kihagyja az autópályákat, a fizetős szakaszokat és a földutakat, képes különbséget tenni a gyors, a rövid, a gazdaságos és könnyített útszakaszok között, ráadásul a térkép is kellően egyszerű, átlátható ahhoz, hogy segítsen, és ne akadályozzon a közlekedésben. Nagy boldogság, hogy a program feltünteti a fontosabb táblákat is, ami autópályán jön jól egy-egy nagyobb elágazásnál: sokkal könnyebb úgy tájékozódni, hogy a valóság kicsinyített mása megjelenik kiemelve az iPhone-on. A sematikus felületet ráadásul még tovább cifrázhatjuk tereptárgyakkal, például rádobhatjuk a térképre a Parlamentet és még néhány fontosabb épület 3D-s modelljét, ez azonban csak tovább terheli a rendszert és még szaggatottabb lesz tőle a mozgás.

Okosabb lesz

Az iPhone-os iGO-n van mit javítani, de a mostani csak az 1.0-ás verzió, és még a hibáival együtt is a legjobb navigációs program az Apple telefonjára. Sajnos a problémák egy részét a Nav N Go a legjobb szándék ellenére sem tudja majd kezelni, mert nem tud plusz erőforrást pakolni a program alá, ahogy arra sincs ráhatása, hogy az iPhone képes legyen egyszerre több programszálat kezelni. Azért némi optimalizálással, OpenGL-támogatással gördülékenyebbé lehet tenni a navigációt, és az is öröm, hogy az 1.1-es verzióval már lehetőség lesz több megállós útvonal összeállítására is.

Ráadásul ahhoz képest, hogy csak az iGO-val lesz valódi GPS-eszköz az iPhone-ból, nem is kerül sokba a szoftver: az európai verzió 90 euróért, azaz nagyjából 25 ezer forintért vásárolható meg. Ehhez az összeghez azonban még hozzá kell számolni egy töltő és egy tartó árát, a teljes csomag tehát már vagy 32 ezer forintba kerül. Ez még mindig kevesebb, mintha egy dedikált GPS-készüléket vennénk, de már nem sokkal: ugyanezzel a szoftverrel körülbelül hatvanezer forintot kellene fizetnünk egy Navon N470-ért.

Szólj hozzá!

Mozgásérzékelő fülhallgatók a Sony Ericcsontól

2009. szeptember 23., 12:45 Módosítva: 2009-09-23 12:45:30
0
5 hozzászólás

Fülbe helyezésre bekapcsolódik a Sony Ericsson új fülhallgatója, az egyik felének a kihúzásakor pedig válaszol a beérkező hívásra. Az MH907 típusjelű füles még azt is érzékeli, hogy ténylegesen a fülben, nem pedig a zsebben van. Az árról és a megjelenés idejéről a gyártó részleteket még nem közölt, egyes internetes hírek szerint az Egyesült Államokban várhatóan 55 dollár (tízezer forint) körüli áron lesz majd beszerezhető.

5 hozzászólás

Helymeghatározás műholdak nélkül

2009. szeptember 23., 10:05 Módosítva: 2009-10-02 15:15:42
0
30 hozzászólás

Műholdak nélkül is pontos helymeghatározást ígér a GloPos nevű finn cég. Az általuk kifejlesztett szoftver az olcsóbb mobilokon is futtatható, tehát nem kell okostelefont venni a helyfüggő szolgáltatások használatához.

A GloPos szoftvere beltéri és föld alatti helyeken is működik, ahol nem használható gps, és állítólag 1-40 méteres pontossággal megadja a júzer helyzetét.

A cég még nem árult el sok részletet a szoftver működéséről. A szoftver a helymeghatározáshoz a cellainformációt használja fel, és hagyományos, háromszögeléses technikával dolgozik. Ez egyáltalán nem új ötlet, a rendőrség is alkalmazza a módszert a nyomozások során. A GloPos azonban tanulni és fejlődni is képes. A program egy körülbelül 100 kilobites adatcsomagot küld el egy szervernek, mely milliszekundumok alatt visszaküldi a pontosan meghatározott koordinátákat. Ez viszont a megoldás legnagyobb hátránya is egyben: aki nem vesz magának drága okostelefont, nem feltétlenül szeretne sokat költeni az internetes adatforgalomra.

A GloPos megoldásának nagy piaca lehet, hiszen az eladott mobiloknak csupán az ötödében van gps alapú helymeghatározás. A szabadalmazási eljárás alatt álló technológia fejlesztői azt ígérik, hamarosan új részelteket árulnak el üzleti terveikről.

30 hozzászólás

Képküldés mobilról az Indafotóra

2009. szeptember 22., 15:35 Módosítva: 2009-09-22 15:35:17
0
3 hozzászólás

Mobilról is lehet képeket küldeni az Index képmegosztó szolgáltatására, az Indafotóra. Be kell lépni a jobb felső sarokban elérhető Beállítások menübe, ahol egyedi indafotós emailcímet lehet generálni. A címre elküldött képek automatikusan megjelennek az online tárhelyen. Az email tárgya lesz a kép neve.

Érdemes titokban tartani a címet, nehogy idegenek töltsék meg az albomokat, esetleg oda nem illő képekkel. Aki jobban aggódik a biztonsága miatt, gyakrabban generáljon magának új emailcímet.

Az Indafotó rss-csatornákat hoz létre, tehát a képek viszonylag könnyen közzétehetők a Facebook, a Twitter vagy a Tumblr felületén. Íme egy leírás, amit eszpee rakott össze:

1. Csináljatok egy "mobil fotók" nevű albumot a képrendezőben.

2. Adjátok ezt meg a beállításoknál, hogy a képek ide kerüljenek.

3. Keressétek meg az albumot, valószínűleg az első lesz az Albumaim nevű oldalon. Ott a kis narancssárga rss-ikonnal elmenthető az album címe. Ezt kell a közösségi rendszerekbe becsatornázni.

4.a Tumblr: be kell másolni a címet a http://www.tumblr.com/customize oldalon lévő Services menüben az "RSS feed as Photos"-hoz

4.b Facebook: a saját profillapon a beállításokra kattintva előugrik egy zsáknyi ikon, ott kell megkeresni a narancssárga rss-ikont, és bemásolni az url-t.

fabook

4.c Twitter: nem importál rss-t, de a twitterfeed.com-on megoldható

3 hozzászólás

Fenntartható közösség a mobilon

2009. szeptember 21., 11:40 Módosítva: 2009-10-07 11:40:06
0
26 hozzászólás

Hogyan értesülhetünk a leggyorsabban arról, hogy az egyik kollégánk újramosta a ruháit, a másik nikotinmegvonástól lett agresszív, a harmadik meg egy üveg kovászos uborkát elcserélt egy gyönyörű szódásszifonra? Természetesen a Facebookon, de ezek az információk akkor igazán sokkolóak, ha a vécé magányos csendjében is utolérnek minket. Ehhez pedig mobilon kell kapcsolódni a közösséghez.

Teljesen magától értetődő, hogy a 150 000 forintos okostelefonokba már betelepült a Facebook, de azoknak sem kell kimaradniuk a jóból, akik harmadennyit költenek mobilra. A Pannonnál hatvanezer forintba kerülő Sony Ericsson C901 például elég ügyesen kommunikál a közösségi hálózattal. A mobilos Facebook persze csak akkor működik jól, ha kétirányú, azaz feltölteni és üzeneteket olvasni is könnyű.

Fotózunk, feltöltjük a képet
Fotózunk, feltöltjük a képet

A C901 fényképezője közvetlenül, plusz szoftver telepítése nélkül tud képeket feltölteni a Facebookra. Pontosan négy gombnyomást, és városi hsdpa-hálózaton körülbelül három másodpercet vesz igénybe a művelet, és a fénykép rögtön a mobilos feltöltések mappába kerül. A magyarázat bepötyögésével az idő akár 10 másodpercre is nőhet, ami még mindig elég gyors ahhoz, hogy ebédszünetben teleszemeteljük a Facebook üzenőfalát.

Megírjuk a képhez tartozó szöveget
Megírjuk a képhez tartozó szöveget

Státuszfrissítések olvasásánál már érezhető, hogy hiányzik az a plusz 90 000 forint, amitől okos lesz a telefon, nem csak átlagos mobil. Képekkel nem volt gond, a rakparton rallizó 7-es buszon végig tudtam nézni a kolléga 25 képét a Marmolada megmászásáról, pedig a Gellért-hegy árnyékában kritikán aluli szokott lenni a letöltési sebesség. A YouTube-videóból viszont már csak egy körömnyi indexkép jött át a mobilra, mert nincs beépített lejátszó.

Közösségi funkciójától eltekintve a C901 nagyjából ugyanolyan, mint a Sony Ericsson többi mobilja. Teljesen hagyományos formájú, és a fehér burkolata miatt sokak szerint inkább női kézbe való. A gombjai is kicsit aprók, de legalább nem a leggagyibb műanyagból készültek, tartósnak tűnnek. Az adatkábel és a fülhallgató csatlakozója nem változott: kissé idejét múlt, nem szabványos. A menürendszer a szokásos tizenkét ikonból áll, és gyorsan lehet lépkedni a menüpontok közt.

És már ott is van a kép a Facebookon
És már ott is van a kép a Facebookon

A C901 vonzereje lehet, hogy a Sony Ericcson próbálta csökkenteni a készülék előállítása által okozott környezeti károkat. A papírdoboza sokkal kisebb, mint a többi készüléké, tehát több elfér belőle egy raklapon, és a kamion kevesebb levegőt szállít. A leírását nem nyomtatták ki, hanem felmásolták a mobilra, a fülhallgató legtöbb része újrahasznosított műanyagból készült, a konnektorban felejtett töltő pedig csak 30 milliwattot fogyaszt.

26 hozzászólás

Tikkel a Vodafone netbookja

2009. szeptember 14., 11:10 Módosítva: 2009-09-14 11:16:52
1
41 hozzászólás

Rángatózó kurzor és zsugorodó ikonok nehezítik, ugyanakkor nagy gombok könnyítik a munkát a Dell Mini 10 netbooknál.

A Vodafone által kölcsönadott Dell Mini 10 netbookot élesben teszteltem, és az egyetlen igazán fontos kérdésem az volt, hogy lehet-e a kis géppel menet közben dolgozni. Mivel ennek a cikknek a 90 százalékát a 41-es villamoson zötykölődve írtam meg, a válasz egyértelmű.

Igen, lehet.

Más meg nem számít. Különösen az nem, hogy van a gépen HDMI-csatlakozó, amivel nagyobb méretű lapostévére és monitorra lehet rákötni. Aki letorrentezi a netről a Becstelen brigantik nagyfelbontású verzióját, az valószínűleg nem egy netbookról nézi végig, hanem egy normális médialejátszóról, amin nincs Windows, és távirányítóval vezérelhető. Az Atom processzor asztali számítógépbe gyenge, a júzer jobban jár egy nagyméretű laptoppal. Vagy egy asztali géppel, ha feltétlenül egy helyen akar dolgozni.

DSC 3093

A Dell gépe attól jó, hogy benne van a hspa-modem, tehát nem kell kihúzkodni semmit, amikor a villamosmegállóba érve gyorsan a táskába kell dobni a gépet. A letöltési sebesség 7,2 megabit, a feltöltési 1,45 megabit. A Vodafone feltelepítette rá a kapcsolatkezelő szoftverét, ami a hálózat észlelése után fél perc alatt felcsatlakozik a netre.

A Dell dizájnerei nem tettek meg mindent a kényelmünk érdekében. Az érintésérzékeny tapipad például túl kicsi lett, és semmi sem választja el az egérgomboktól. Emiatt rendszeresen előfordult, hogy miközben a jobb mutatóujjammal a kurzort irányítottam, addig a bal ujjam - a gomb megnyomása helyett - rátévedt az érintésérzékeny felületre. Emiatt úgy ugrált a kurzor. mintha Tourette-kórban szenvedne.

Sokkal jobban megtervezték a klaviatúrát. A nagyméretű gombokkal pontosan és gyorsan lehet gépelni. Az is jó ötlet volt a Delltől, hogy a funkcióbillentyűk csak az Fn gomb megnyomásakor válnak aktívvá. Magyarán alapból nem az F1-F12 érhető el, hanem olyan extra funkciók, mint a fényerő vagy a hangerő állítása, a wifi kapcsolgatása, a zenelejátszó irányítása. Minden laptopon ezt kellene alapbeállítássá tenni.

DSC 3094

A Windows néha furcsa dolgokat művelt. Például amikor lekicsinyítettem az ablakok fejlécét, akkor valamiért a rendszertálcán pislogó ikonok mérete is megváltozott. A végén az ikonok olyan apróvá zsugorodtak össze, hogy két egymás fölött lévő sorba rendeződtek.

Ezen kívül a Mini 10 esetében ugyanazokkal a korlátokkal kell szembenézni, mint a többi netbook esetén: a legtöbb weboldalt és programot nem 1024x600-as felbontásra tervezték, hanem 168 pixellel magasabbra. Jobb lehet a Mini 10 HD, aminek 1366x768 a felbontása.

A Dell gép az 1,3 kilogrammos súlyával könnyen hordozható, lekerekített formája miatt simán becsúsztatható a táskába. A legfőbb vonzereje az ára, ami persze csak abban az esetben igaz, ha a vevő amúgy is elő akart fizetni mobilinternetre. A gép két éves hűségnyilatkozattal és tarifaváltási tilalommal húszezer forintba kerül, a legolcsóbb előfizetés havonta 8000 forint, és havi 2 gigabájtot lehet vele letölteni, a legdrágább 12 ezer forintért 12 gigabájtot ad.

41 hozzászólás

A Motorola telefonjai sugároznak a legtöbbet

2009. szeptember 11., 13:05 Módosítva: 2009-09-11 13:08:44
0
16 hozzászólás

A mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás mértéke és lehetséges hatásai, annak egészségkárosító és rákkeltő mivolta régóta áll tudományos viták kereszttűzében, és ez a rémhírkeltő lánclevelek szerzőinek egyik kedvenc témája is. A tudomány mai álláspontja szerint a mobiltelefonok kibocsátanak egy kevés rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzást, de ez kevés ahhoz, hogy káros hatása legyen a szervezetünkre, még úgy is, hogy a fülünkhöz tartva a telefont, pont az agyunkba küldjük a sugárzást, közvetlen közelről.

A washingtoni székhelyű Environmental Working Group alapítvány szakértői vették a fáradságot, és 1200, Amerikában kereskedelmi forgalomban kapható mobil sugárzási értékeit gyűjtötték be a gyártóktól, illetve mérték le, és egy hatalmas toplistába szedték a telefonokat sugárzás szerint.

Az amerikai szabályozás 1.6 W/kg-ban határozza meg azt a határértéket, ami felett nem kerülhet forgalomba mobiltelefon, mert extrém sok használat esetén veszélyes lehet a sugárzása. Az EWG specialistái szerint a 17 éve hozott szabály mára elavult, hiszen óriásit változtak azóta a telefonálási szokások, más számít sok mobilozásnak, mint számított 1992-ben, illetve ma már a sugárzásra érzékenyebb gyerekek számára is mindennapos a mobilozás.

Az adatok azt mutatták, hogy egyetlen mobil sem érte el a hivatalos határértéket, bár többen megközelítették azt. A lista utolsó három helyezettje, a T-Mobile myTouch 3G, a Motorola MOTO VU204, és a Kyocera Jax S1300 egyaránt 1,55 W/kg értéket mutatott fel, és még 13 készülék volt 1,5-ös érték felett. A legtöbbet sugárzó telefonok top10-es listáját egyébként a Motorola uralja, öt készülékkel.

A lista túlsó oldalán, a legkevésbé sugárzó mobilok között a Samsung a király, szintén öt telefonnal a legjobb tízből. A listavezető a Samsung Impression SGH-a877, 0,35 W/kg értékkel, a dobogóra még a Motorola RAZR V8 és a Samsung SGH-t229 fért fel 0,36, illetve 0,38-as adattal.

Az Environmental Working Group további tudományos kutatásokat sürget a telefonok esetleges veszélyeinek felderítésére, és azt javasolja, korlátozzák a gyerekek mobilozását (ez egyébként több országban, így Franciaországban, Izraelben és Németországban is felvetődött már, de még sehol nem lépett túl a kezdeti viták szakaszán).

16 hozzászólás

Fiatalokra hajt a Palm

2009. szeptember 9., 14:00 Módosítva: 2010-04-12 15:59:14
0
5 hozzászólás

Karácsony előtt megvásárolható lesz a Palm új mobilja, a webOS rendszert futtató Pixi. Ez a nyáron bemutatott Pre gyengébb változata, például nem lesz benne wifi, és a kijelzőjéből is lecsíptek 80 pixelt - a 2,63 hüvelykes megjelenítőn 320x400 képpont fér el. Az érintőkijelző kapacitív.

Elemzők szerint a Palm a fiatalokat akarja célba venni, és bár a gyártó még nem közölte a készülék árát, a becslések szerint két éves hűségnyilatkozattal 100 dollárba kerül majd. Sajnos a Palm meglehetősen elhanyagolja az európai piacait, a Pre után a Pixi is az amerikai Sprint mobilszolgáltatónál jelenik meg először.

pixifon

A qwerty gombokkal felszerelt Pixire szabványos jackes fülhallgató köthető, a kamerája 2 megapixels, az akkuja 1150 mAh-ás. A mobil vékonyabb, mint az iPhone 3GS. Csupán 0,43 hüvelykes, míg az Apple legújabb mobilja 0,48 hüvelyk vastag. A kis méret miatt a Palm a Qualcomm MSM7627 processzort építette a Pixibe, ami kevésbé erős, mint a Pre processzora, és az Engadget tesztje szerint kicsit érezhető is a különbség. Most azonban még korai ítéletet mondani, mert a kütyüblog a Pixi korai, nem végleges változatát próbálhatta ki. 

A Palm körülbelül egymillió Prét adott el az elmúlt három hónapban, ami nem túl sok ahhoz képest, hogy a gyártó mennyire bízik a készüléken futó webOS világmegváltó képességében. Gyakorlatilag a Palm életben maradása függ ettől az új operációs rendszertől, és a verseny elég kemény kezd lenni.

Az Apple iPhone megmutatta a mobilozóknak, hogy mire képes egy okostelefon, és az újabb modelljei is sikeresek. Az iPhone 3GS-ből egyetlen hétvége alatt elment 1 millió. A Palm helyzetét viszont nemcsak az iPhone veszélyezteti, hanem a szintén sikeres RIM Blackberry is, és még ennél is veszélyesebb a Google által támogatott Android.

Év elején az Android még csak a HTC mobiljain volt elérhető, de most már a piacvezető mobilgyártók, az LG és a Samsung is bemutatták a készülékeiket, a Huawei is gyárt egy készüléket a T-Mobile megrendelésére, ami Magyarországon is kapható lesz. Napokon belül megjelenik a Motorola androidos mobilja is.

Ebben az össztűzben kell helyt állnia a Palmnak, ami nem lesz egyszerű.

5 hozzászólás

Olcsóbb Androiddal erősít a HTC

2009. szeptember 8., 16:49 Módosítva: 2009-09-09 10:29:02
0
15 hozzászólás

Alig néhány nappal a Motorola androidos újjászületése előtt a HTC bemutatta a Tattoo nevű készüléket, amely nagyobb tömegeknek teszi elérhetővé a Google fejlett operációs rendszerét. Ezen a mobilon is elérhető lesz a Sense UI, ami a HTC Hero mobilon mutatozott be.

HTC Tattoo silver grey

Kijelzője 2,8 hüvelykes és 240 x 320 pixeles, kamerája 3,2 megapixeles, lesz benne wifi, bluetooth, gps, valamint 7,2 megabites letöltési sebesség. Európában októberben megjelenik, és még nem derült ki, hogy mennyibe kerül.

15 hozzászólás

Az angol T-Mobile-t a France Télécom vásárolhatja fel

2009. szeptember 7., 20:45 Módosítva: 2009-09-07 20:51:32
0
7 hozzászólás

A német T-Mobile túl alacsonynak találja az O2 és a Vodafone hétvégén tett, egyenként több mint 3,5 milliárd fontos ajánlatait brit leánycégére, a T-Mobile UK-re. A cég "kezét" legszívesebben a France Télécomhoz tartozó Orange mobilszolgáltatónak adná, amely ugyancsak érdeklődik a felvásárlási lehetőség iránt - írta a brit The Guardian a T-Mobile-hoz közelálló körökre hivatkozva.

Az Orange-zsal való összeolvadástól több száz millió fontos megtakarítást remélnek, és még akkor is az Orange-ot részesítenék előnyben, ha ez a francia cégnek többségi részt jelentene a jövőbeni közös vállalatban.

7 hozzászólás Tovább

A Vodafone és az O2 ajánlatot tett a T-Mobile brit leánycégére

2009. szeptember 6., 18:00 Módosítva: 2009-09-07 20:51:33
0
0 hozzászólás

Vodafone és az O2 mobilszolgáltatók 3,5 milliárd font feletti ajánlatot tettek a T-Mobile brit leánycégére, írta a Sunday Times. Döntés a következő hetekben születhet az ajánlatokról.

Az értesülést egyelőre sem a Vodafone, sem az O2 nem kommentálta. A T-Mobile UK - amelynek sorsáról már hónapok óta folynak a találgatások - 15 százalékos részesedésével a negyedik brit mobilszolgáltató. Az ajánlattevők bármelyike számára brit piaci elsőséget jelentene a T-Mobile UK megszerzése, de a cég iránt France Télécom is érdeklődik.

Az O2 a spanyol Telefónica mobilszolgáltató leánycége. A T-Mobile brit leányvállalata csökkenő bevétellel és ügyfélvesztéssel küzd a brit piacon.

Szólj hozzá!

Megnyílt a Nokia

2009. szeptember 2., 16:08 Módosítva: 2009-10-21 16:35:06
2
19 hozzászólás

Az ellenfelek keményen küzdenek a Nokiával, a világ vezető mobilgyártójával, és a közelmúltban a cég is elkövetett néhány hibát. Például azt, hogy lassan és rosszul reagált az iPhone megjelenésére, és azt, hogy a júzereket az Ovi.com használatára kényszerítette, miközben az emberek a Facebookra vannak rákattanva. A Nokia most ezeket a hibákat és elmaradásokat pótolja.

Zenetár

Bemutatkozott az új X-sorozat, amelynek az első két tagja az X6 és az X3 nevű zenetelefon. Jó az új elnevezés, mert a négyjegyű számozás már követhetetlenné vált, a korábbi készülékekről szinte lehetetlen megmondani, hogy milyen célcsoportnak szólnak, mik a főbb jellemzőik.

A 450 eurós X6 felszereltsége komolyabb, a 3,2 hüvelykes és 360x640 pixeles érintőkijelző mögött 32 gigabájtos tárhely van, és egy 5 megapixeles fényképező. A mobil rákapcsolódik a Facebookra és a főmenüből húsz ismerősünk életét követhetjük nyomon.

x6x3

A majdnem negyed annyiba, 115 euróba kerülő X3 alapmemóriája kicsi, memóriakártyával kell felszerelni. Ebben az újdonság az, hogy a szerényebb Series 40 operációs rendszer fut rajta, de elérhető rajta az Ovi Store nevű online szoftverbolt. Mindkét mobilra jack-dugós fülhallgató köthető.

Mini, mi?

Megjelent a Nokia N97 kisebb változata is, az N97 Mini, ami 450 euróba kerül majd. Ennek már csak 8 gigabájtos memóriája van, és a kijelzője 3,2 hüvelykes. Van benne gps, és ebben jelenik meg először a Lifecasting with Ovi nevű szolgáltatás, amivel a Facebookra lehet tartalmakat feltölteni. Nemcsak képeket tölt fel a Facebookra, mint a legtöbb mobilos kliens, hanem a földrajzi helyzetünket is közzéteszi, ha erre utasítjuk. Tehát az ismerőseink megtudhatják, hogy melyik étteremben ettünk egy jót, és a megadott koordináták alapján oda is találnak.

Nokia-N97 mini Cherryblack2 lowres

A Facebookkal kötött megállapodás nagy előrelépés, mert a Nokia drága okostelefonjaival alapból csak a Flickr, a Vox, és a Nokia saját webes tárhelyére, az Ovi.com-ra lehet képeket és videókat feltölteni. A Nokia főleg a saját szolgáltatását szeretné népszerűsíteni, és Olli-Pekka Kallasvuo vezérigazgató nemrég azt mondta, hogy a mostani 53 millióról 300 millióra szeretnék növelni az Ovi.com júzereinek a számát. A világ vezető mobilgyártója azonban nem vághatja el a felhasználókat más webes szolgáltatásoktól, hacsak nem akar ugyanolyan ellenszenvet kiváltani a júzerekben, mint a Microsoft a korábbi monopolisztikus lépéseivel.

Új területek

A Stuttgartban megtartott rendezvényen a Nokia nemcsak az elmaradásait pótolta, hanem keményen vissza is vágott a riválisainak. Ráadásul olyan területeken, ahol a legkevésbé számítottak rá. Egy hónappal ezelőtt kevesen gondolták, hogy a mobilcég előáll egy számítógéppel. De itt a Booklet 3G nevű netbook, ami szolgáltatói kedvezmények nélkül körülbelül 200 ezer forintba kerül majd (575 euróra rádobtuk az áfát).

Nokia Booklet 3G01 lowres

Ennyi pénzért a Nokia egy 1,25 kilogramos gépet ad, aminek az akkuja tizenkét óra alatt merül le. Váza alumínium, a 10 hüvelykes kijelzője 1280x720 pixel felbontású és van rajta hdmi kimenet, amivel ráköthető a nagyobb lcd-tévékre. A billentyűk alatt egy Intel Atom Z530 processzor dolgozik, 1 gigabájt memóriával és 120 gigabájtos háttértárral. Természetesen van a gépben hspa-modem, és a legmenőbb 802.11n szabványú wifi.

Nokia N900 20 lowres

Azzal is új frontot nyitott a Nokia, hogy az évek óta fejlődő linuxos táblagépe már telefonként is működik. Ráadásul sokkal erősebb a hardvere, mint a Symbian operációs rendszert használó Nokiáknak. A múlt héten bemutatott N900 háttértára 32 gigabájtos, a processzora 600 MHz-es, amihez 1 GB RAM tartozik, és fejlett OpenGL ES 2.0 motor javítja a gép grafikus teljesítményét. A qwerty gombokkal felszerelt mobilon egy speciális Mozilla-böngésző fut, amely meg tudja jeleníteni az Adobe Flash 9.4-es tartalmakat is.

19 hozzászólás

Lemerült feltöltőkártyák a Pannonnál

2009. szeptember 1., 17:11 Módosítva: 2009-09-18 10:02:58
1
107 hozzászólás

Rémhírrel jelentkezett egy olvasónk, a hétfőn feltöltött Pannonos kártyáján az egyenleg kedd reggelre mínusz 531 forintra zuhant, noha csak egyszer telefonált és egy sms-t küldött. A Pannon közeli üzletében Miskolcon elárulták, hogy reggel óta több ügyfél is hasonló a panasszal fordult hozzájuk. Mást azonban nem mondtak az ügyfélnek.

A Pannon sajtóosztálya az Indexnek elmondta, hogy egy átmeneti technikai probléma miatt néhány feltöltőkártyás ügyfélnél túlszámlázást tapasztaltak.

"Szakembereink kijavították a hibát, és szeretnénk megnyugtatni az érintetteket, hogy megtesszük a szükséges lépéseket az egyenlegük korrigálására. Az esetlegesen okozott kellemetlenségekért ezúton is szíves elnézést kérünk." - mondta Majorosi Emese kommunikációs igazgató.

107 hozzászólás

Mégsem törhető a mobil?

2009. szeptember 1., 10:20 Módosítva: 2009-12-29 11:00:51
0
18 hozzászólás

A napokban egy informatikai biztonsággal foglalkozó kutató bejelentette, hogy feltöri a gsm-hálózat titkosítását, és ezzel minden telefonhívás lehallgathatóvá válik. Mások azonban azt mondják, hogy a rendszer feltörése egyáltalán nem olyan egyszerű, mint ahogy azt a kutató állítja. Egy magyar mobilszolgáltatótól kaptuk meg a szolgáltatókat és gyártókat képviselő GSM Association (GSMA) nevű szervezet írását a törésről, de a szervezet a megkeresésünkre nem válaszolt.

A gsm-hálózatoknál a mobiltelefon és a rádiós bázisállomások közötti kommunikációt az A5/1 nevű titkosítási algoritmus védi. Bár az utóbbi években több elméleti szintű publikáció megjelent az A5/1 feltöréséről, a GSMA szerint gyakorlati megoldás máig nem született.

Egy körülbelül 2 terabájtos keresőtáblázat segítségével feltörhető a hívás, ezt a GSMA is elismeri, de arra hívja fel a figyelmet, hogy a támadáshoz azonosítani és rögzíteni kell a gsm-hívást, és ennek a módszeréről még nem láttak tudományos publikációt. A támadónak vevőberendezésre és jelfeldolgozó szoftverre is szüksége van, és ezek kifejlesztéséhez komoly szaktudás kell. Ha szükséges, a szolgáltatók is gyorsan módosítani tudják a beállításaikat, amivel szintén megnehezíthetik a támadók dolgát.

Azzal persze nem számolt a GSMA, hogy elméletileg a tőzsdézéshez és a pénzügyi befektetések kezeléséhez is sok tudás kell, és meg kell szerezni az emberek bizalmát, mégis kitermelt a világ egy Bernie Madoffot. És ő csak egy szélsőséges példa. A kártyaszámokat is milliószámra lopkodják ki az elméletileg biztonságos pénzügyi rendszerből.

Az A5/1 hatékony és megbízható titkosítás, állítja a GSMA, szemben a korábbi rendszerekkel, amelyek olcsó és könnyen beszerezhető rádiós szkennerekkel lehallgathatók voltak. Már vannak erősebb algoritmusok is, mint például az A5/3 nevű, amit folyamatosan vezetnek be, és végül kiváltja az A5/1-et.

Ráadásul - és erre Karsten Nohl, a gsm feltörésén dolgozó kutató is rámutatott - a modernebb 3G-hálózaton és a csomagkapcsolt gprs-en nem az A5/1 titkosítást használják.

18 hozzászólás

Minden mobilszám 11 jegyű lesz

2009. augusztus 31., 12:00 Módosítva: 2009-12-28 13:00:43
4
213 hozzászólás

Érdemes átírni a bejegyzéseket a telefonkönyvben, mert január közepétől a hétjegyű mobilszámok elérhetetlen lesznek. Egy kormányrendelet áll a változás hátterében, ami a számhordozás miatt született meg.

Hétjegyű szám hívásakor ugyanis nem egyértelmű, hogy az ügyfél kit ér el. Ha valaki úgy vált mobilszolgáltatót, hogy korábban 7 jegyű számokat tárolt a mobil telefonkönyvében, akkor az ismerősei helyett idegeneket fog hívogatni - azokat, akiknek ugyanaz a számuk, csak a szolgáltatót jelző előhívószámuk más.

Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szóvivője azt javasolja, hogy az ügyfelek az adatok módosításakor ne a 06-20-as, 06-30-as vagy a 06-70-es számot üssék be a tárolt 7 számjegy elé, hanem a +3620-ast, a +3630-ast vagy a +3670-est, mert így külföldről is hívhatók a számok.

A kormányrendelet szeptember 15-től hatályos, a szolgáltatóknak pedig december 15-ig kell írásban értesíteniük az ügyfeleket a január 15-én bekövetkező változásokról.

Márton György elmondta azt is, hogy január közepétől a három magyarországi mobilszolgáltató 0-val és 1-sel kezdődő mobilszámot is kiadhat, így 2-2-2 millióval bővül a három mobilcég általkiadható számok összessége.

Az NHH legfrissebb adatai szerint július végén 11 millió 888 ezer ügyfele volt három szolgáltatónak. A három mobilszolgáltató ügyfelei júliusban 3 188 számot hordoztak. A Nemzeti Hírközlési Hatóságadatai szerint a 2004. május 1. óta igénybe vehető számhordozás eddig összesen 279 213 mobilszámot érintett.

213 hozzászólás

Apple: Nem az aksi miatt robban az iPhone

2009. augusztus 30., 17:57 Módosítva: 2009-08-30 17:57:28
2
39 hozzászólás

Fogyasztóvédők is vizsgálják a robbanó iPhone-ok ügyét, miután az utóbbi hetekben több készülék eldurrant, tulajdonosaik szerint nem külső hatás miatt. Az Apple tagad és elszigetelt esetekről beszél.

A spontán eldurranó iPhone-ok ügye kedden került megint az érdeklődés központjába, miután egy ilyen készülék megsebezte gazdája, egy biztonsági őr arcát. A férfi kezében sms-írás közben robbant fel a telefon, amit alig háróm hónapja vett. Nem ő volt az első, eddig tíz hasonló esetről tudnak Franciaországban (bár a tulajdonosok többsége sérülés nélkül megúszta a készülékhibát).

Az Apple most az AP hírügynökségnek eljuttatott egy közleményt, amelyben kijelenti, hogy a franciaországi esetekben nem a túlmelegedő akkumulátor okozta a készülékek hibáját, annak ellenére, hogy több híradás ezt sugallta. A cég szerint a megvizsgált gyanús készülékekről kivétel nélkül kiderült, hogy az iPhone-ok valamilyen külső hatás miatt mentek tönkre. A hírügynökség megkereste az egyik pórul járt tulajdonost, akinek múlt héten ment tönkre a telefonja, és aki visszautasította az Apple állítását. Mint mondta, nem ejtette le a készülékét, és semmilyen durva külső hatásnak nem tette ki, mielőtt az iPhone tönkrement. Az Apple még nem tudta megvizsgálni az említett őr telefonját.

A cég szerint elszigetelt esetekről van szó, hiszen eddig 26 millió iPhone-t adtak el, de a franciák mellett brit, holland és svéd felhasználók is találkoztak már önmegsemmisítő iPhone-okkal. Nem csoda, hogy a fogyasztóvédők is megmozdultak: a francia fogyasztóvédelmi szervezet, a DGCCRF vizsgálódik a telefonok ügyében, és az Európa Tanács 27 országban működő riasztórendszere, a Rapex is jelezte már a problémát.

39 hozzászólás

Teljes Flash lesz a Nokia táblagépén

2009. augusztus 27., 17:06 Módosítva: 2009-09-02 15:58:52
0
14 hozzászólás

Hivatalosan is bemutatta a Nokia az N900 táblagépet, amin Maemo 5 operációs rendszer fut, nem az okostelefonjain megszokott Symbian. Az eszköz a mobilhálózaton másodpercenként 10 megabit adatot tölt le és 2 megabittel tölt fel, de lesz benne gyorsabb wifi is.

Nokia N900 1

A körülbelül kilenc centiméteres kijelző mögött 32 gigabájtos háttértár, ARM Cortex-A8 processzor és 1 gigabájt RAM van. OpenGL ES 2.0 motor gyorsítja a grafikus megjelenítést, és a készülék teljesen Adobe Flash 9.4-kompatibilis. Emellett van a kütyüben qwerty gombkészlet, 5 megapixeles kamera és műholdas navigáció. Mérete 110,9 x 59,8 x 18 milliméter.

A Nokia N900 októberben jelenik meg, adók és kedvezmények nélkül körülbelül 500 euróba kerül majd.

14 hozzászólás

Mobilbankot nyit a Nokia

2009. augusztus 27., 13:43 Módosítva: 2009-08-27 15:32:51
0
2 hozzászólás

Alapvető pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó bankot indít 2010 elején a Nokia, a világ legnagyobb mobilgyártója. A Nokia Money néven megjelenő szolgáltatás segítségével a felhasználók pénzt küldhetnek az ismerőseik telefonszámára (illetve a telefonszámon keresztül egy bankszámlára), vásárolhatnak, számlákat fizethetnek be, és feltölthetik a SIM-kártyájuk egyenlegét.

A szolgáltatások az Obopay nevű cég platformjára épülnek, és jövőre a Nokia már néhány mobiljára előre feltelepíti a pénzügyi tranzakciókat kezelő klienst. A szolgáltatás csak néhány országban lesz elérhető, a részletek a szeptember 2-án megrendezett Nokia World rendezvényen derülnek ki.

Fejlődő országokban egyáltalán nem újdonság, hogy egy mobilcég bankszolgáltatást indít. A Vodafone M-PESA nevű pénzküldő szolgáltatását Afganisztánban, Kenyában és Tanzániában hétmillióan használják, és a mobilszolgáltató más országokban is meg akar jelenni. Ezekben az országokban azért terjedt el gyorsan a mobilos bankolás, mert kevés a hagyományos bank.

A fejlett Japánban is népszerű fizetőeszköz a mobil. A Docomo nevű szolgáltató épp a napokban jelentette be, hogy tízmillió előfizetője rendszeresen vásárol a mobiljába épített hitelkártyával. Ugyanakkor a mobilos vásárlás lassú terjedését jelzi, hogy a Docomo 2006 óta nyújt ilyen pénzügyi szolgáltatást, de még most is csak minden ötödik előfizetője él vele. Annak ellenére, hogy az 55 millió ügyfélből 30 milliónak a mobiljában van pénzügyi tranzakciókat kezelő csip.

2 hozzászólás

Feltörik a mobilhálózat titkosítását

2009. augusztus 25., 16:01 Módosítva: 2009-08-31 14:14:01
0
22 hozzászólás

Hamarosan egy laptop és egy antenna segítségével is lehallgathatók lesznek a telefonhívások, állítja Karsten Nohl informatikai biztonsági szakértő, aki nyilvánosságra akarja hozni a titkosítás feltöréséhez szükséges kódokat. Ehhez az internetezők segítségét is igénybe veszi, nehogy az ellenérdekeltek - például a mobilszolgáltatók - megakadályozzák a törést.

Nem lesz új támadható pontja a mobilok által használt gsm-rendszernek, Nohl csupán egy 15 éve ismert hibát akar bemutatni. A biztonsági hiba körülbelül 3 milliárd embert érint, és jelenleg bűnözők is kihasználják. Meg a titkosszolgálatok, hiszen megvan az ehhez szükséges informatikai hátterük.

A gsm-telefonok által használt A5/1 nevű titkosítás hibája annyira ismert, hogy most is kaphatók lehallgatáshoz szükséges eszközök. Ezek azonban elég drágák, 20-50 millió forintot kérnek egy ilyen eszközért, attól függően, hogy milyen gyorsan kell visszafejteni egy hívás titkosítását.

Karsten Nohl szerint 80 nagy teljesítményű számítógéppel három hónap alatt összerakható a kódok adatbázisa, de a kutató több segítőre számít. Ugyanúgy szétosztja a feladatot, ahogy a Seti@Home projekt keretében szétosztják a rádióteleszkópok által begyűjtött adatokat, hátha a júzerek megtalálják a földönkívüli élet nyomait.

Néhány éve volt egy hasonló törési projekt, de leállt, mielőtt eredménye lett volna. Nohl szerint elképzelhető, hogy egy mobilszolgáltató befolyásolta a kutatókat, ő ezért is akarja szétosztani a feladatokat,a decentralizált kutatócsoportot ugyanis nehezebb befolyásolni.

A gsm-rendszer kódjait tartalmazó adatbázis használata valószínűleg illegális, de birtokolni lehet azt, elvégre cégek nyíltan árulják ezeket az adatokat.

A szolgáltatók átállhatnak 3G-re, aminek erősebb a titkosító algoritmusa, és a felhasználók is biztonságosabbá tehetik a telefonjukat. Ehhez viszont nekik kell megvenniük a szükséges eszközöket, például okostelefonon futó titkosító szoftvereket, de ez a módszer csak akkor működik, ha a vonal mindkét végén ugyanolyan szoftvert használnak.

A titkosítás különösen akkor veszélyes, ha a felhasználó a mobiljával bankol, vagy a bank sms-ben küldi ki a belépéshez szükséges kulcsokat.

Szakértők szerint a gsm feltörésének olyan hatása lehet, mint amikor néhány évvel ezelőtt feltörték a wifi WEP-titkosítását.. Ez felrázta az iparágat, és a gyártócégek hamar előálltak egy ideiglenes erősebb titkosítással, majd bevezettek egy hosszabb távú megoldást.

22 hozzászólás

Vállalatoknak nem jó az iPhone

2009. augusztus 25., 10:57 Módosítva: 2009-08-26 10:03:44
0
8 hozzászólás

Látszólag a cégek is jól ki tudják használni az iPhone képességeit, hiszen több száz üzleti alkalmazás van az App Store nevű online szotverbolt kínálatában. Az Apple azonban arra figyelmeztette az egyik felhasználóját, a boltban csak személyes használatra szánt szoftverek vannak.

A problémát az európai áfa okozza. A cégek ugyanis visszaigényelhetik az áfát, viszont az Apple nem ad olyan számlát, amivel ezt megtehetnék. Ez Európában valószínűleg erősen csökkenti az ügyfélkapcsolatot menedzselő szoftverek és a dokumentumszerkesztők iránti keresletet. Vagy lemaradtunk valamiről, és a WoW után jön a CRM?

8 hozzászólás

Netbookot gyárt a Nokia

2009. augusztus 24., 14:45 Módosítva: 2009-09-02 15:58:52
2
84 hozzászólás

Meglepő újdonsággal állt elő a Nokia, a világ első számú mobilgyártója. Bemutatott egy alumínium netbookot, miközben mindenki arra számított, hogy az Apple dob piacra egy hasonló kütyüt. Az 1,25 kilogrammos Nokia Booklet 3G akkuja állítólag 12 óra alatt merül le, Windows 7 operációs rendszer fut rajta, és a kijelzője 10,1 hüvelykes, mint a legtöbb mai netbooké.

Nokia Booklet 3G Group03 lowres

Az elegáns gép csupán 2 centiméter vastag, tehát Olli-Pekka Kallasvuo is eljátszhatja ugyanazt a trükköt, mint Steve Jobs, amikor egy lezárt borítékból vette elő a Macook Airt.

A gép jól felszerelt, nemcsak wifi, bluetooth és hspa van benne, hanem műholdas navigáció is. A processzora Intel Atom, van rajta három usb-port, sd-kártyaolvasó, webkamera, és hdmi-csatlakozó a nagyfelbontású videók lejátszásához.

Beleintegrálták a Nokia online szolgáltatásait, többek közt a térképeket, a zeneletöltést, a biztonságos VPN-csatlakozást, és menet közben lehet majd cserélni benne a SIM-kártyát - valószínűleg a gép újraindítása nélkül.

A készülék ára és a megjelenés dátuma egyelőre nem ismert, a részletek a jövő héten kezdődő Nokia World rendezvényen derülnek ki.

84 hozzászólás

Megjelenésre kész a Nokia új táblagépe

2009. augusztus 20., 11:52 Módosítva: 2009-08-27 15:32:51
0
17 hozzászólás

Részletes leírás jelent meg a Nokia N900 táblagépről, amin a Linuxra épülő Maemo platform fut, nem a finn gyártó mobiljain elterjedt Symbian. Az táblagép dizájnja kifinomultabb, mint a korábbi modelleké, és jól passzol a Nokia multimédiás N-sorozatába.

Forrás: Mobile Review
Forrás: Mobile Review

A Maemo platform sokat fejlődött az előző verzió óta, és sokkal jobbnak tűnik, mint a Symbian S60. A Nokia kényszeresen próbálja átmenteni a Symbiant az érintőkijelzős mobiljaira, de az S60 kezelőfelülete a legbénábbak közé tartozik, még a Samsung és az LG is jobbat készített az érintős mobiljaihoz, az Android meg egyenesen csúcskategória.

A Maemót viszont a kezdetektől fogva érintőkijelzőn használják, ami látszik is rajta. Kiforrott, összeszedett, szép, praktikus. A Mobile-review képei legalábbis erről árulkodnak - érdemes végignézni a körülbelül száz képpel illusztrált cikket.

Az N900 processzora ARM Cortex-A8 és 32 gigabájt belső memóriával látták el, ami memóriakártyával összesen 64 gigabájtra lesz bővíthető. Majd akkor, amikor megjelennek és megfizethetők lesznek a 32 gigabájtos microSD-kártyák. A mobil várhatóan 550 ezróba kerül majd, de ez még változhat.

17 hozzászólás

Barátságokról beszél a mobilhálózat

2009. augusztus 19., 14:35 Módosítva: 2009-08-19 14:35:26
0
3 hozzászólás

Ha nem bízunk saját ítélőképességünkben, akkor a mobilunk segítségével könnyen kiválaszthatjuk a legjobb barátainkat, derült ki egy amerikai kutatásból. A Santa Fe Intézet munkatársai 94 mobiltelefonra telepítettek kémszoftvereket, hogy megfigyeljék a kísérleti alanyok barátkozási szokásait.

Minden hívásukat rögzítették, folyamatosan figyelték a földrajzi helyzetüket, sőt még azt is megnézték, hogy milyen aktív bluetooth-eszközök vannak a közükben. Végül a mobillal mért adatokat összehasonlították egy szokványos kérdőív válaszaival. Ebből kiderült, hogy az embereknek valójában fogalmuk sincs arról, hogy mennyi időt töltenek el másokkal.

Az emberek sokkal hosszabbnak érezték a barátaikkal eltöltött időt, mint amiről a mobilos mérések árulkodtak. Ugyanakkor rövidebbnek érzékelték azt az időt, amit nem a barátaik, hanem más emberek társaságában töltöttek el. A kutatók egyébként pusztán a mobilos adatokból 95 százalékos pontossággal kitalálták, hogy kik a jó barátok.

Szoros összefüggést találtak a munkával való elégedettség és barátok távolsága közt. Akik sokszor hívták fel a barátait munkaidőben, kevésbé volt elégedettek a munkájukkal. A legszorosabb barátságok pedig a munkatársak közt alakultak ki.

Nathan Eagle és munkatársai folytatják a kutatást, mert az első vizsgálatot csak a Massachusetts Institute of Technology diákjainak a körében végezték el. Épp végeztek egy ezer fős vizsgálattal Helsinkiben, és folyamatban van egy kenyai munka. Kenyában olyan embereknek is adtak mobil, akik korábban sohasem telefonáltak.

A kutatási módszer egyébként a városok tervezését is segítheti. A csoport adatokat rögzített, amikor a Red Sox baseballcsapat bajnokságot nyert, és a győzelem napján mindegyik kísérleti alany viselkedése kiszámíthatatlanná vált. Váratlanul mindenki Boston belvárosába ment. A város vezetése azért kereste meg őket, mert többet akartak tudni arról, hogy az emberek miként használják a városi infrastruktúrákat - mennyien sétáltak a hidakon, mennyien ültek metróra, buszra vagy biciklire.

3 hozzászólás

Nem éri meg a szolgáltatóknak az iPhone

2009. augusztus 18., 12:42 Módosítva: 2009-08-18 14:42:16
0
39 hozzászólás

Rendkívül népszerű az iPhone, de ennek komoly ára van. A dán Strand Consulting vizsgálata szerint nemcsak az amerikai AT&T-nek okoz gondot a készülék, hanem a többi kizárlagos forgalmazónak is. A felmérés szerint egyik mobilszolgáltató sem növelte a piaci részesedését, bevételét vagy a forgalmát az iPhone hatására. Sőt, néhány szolgáltató profitfigyelmeztetést adott ki az iPhone-nal kapcsolatos kiadásai miatt.

A SingTel, Délkelet-Ázsia legnagyobb mobilszolgáltatója azt állítja, hogy az iPhone 3-4 százalékponttal csökkentette a hasznát, míg a Skandináviában piacvezető TeliaSonera egyáltalán nem tudta növelni a felhasználónkénti bevételét az iPhone segítségével, viszont rengeteg pénzt költött a készülék reklámozására.

Az amerikai AT&T vezérigazgatója múlt hónapban arra utalt, hogy a nem túl távoli jövőben véget érhet a kizárólagos forgalmazási joguk. A szolgáltatók olyan rivális készülékgyártókkal szemeznek, amelyek több profitot hagynak náluk, illetve a részvényeseiknél.

Az Apple viszont egyáltalán nem panaszkodhat. Az iPhone annyi bevételt termel, ami bőven ellensúlyozza, hogy a többi termékcsoportnál lelassult a növekedés. Egyszerű használata és kinézete miatt az iPhone hamar elterjedt, a legutóbbi negyedévben már 5,2 millió iPhone talált gazdára, míg egy évvel korábban még csak 717 ezer. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy az elmúlt negyedévben összesen 268 millió mobil fogyott világszerte, tehát az iPhone piaci részesedése még elenyésző.

39 hozzászólás

Webkettes telefonhős

2009. augusztus 17., 09:16 Módosítva: 2009-08-18 16:40:34
0
31 hozzászólás

Nehéz fogást találni a HTC Hero-n, mert nem sokkal a Magic után került hozzám, és a két mobil nagyon hasonló. Szerencsére vannak újdonságok, a Hero ugyanis az első androidos készülék, amelynek a szoftverébe a gyártó is komolyabban belepiszkált. A HTC azzal kezdte, hogy átmentette a Windows Mobile-ra kifejlesztett eszközeit.

A HTC Hero alapfunkcióit fölösleges lenne részletezni, mert a Magic tesztjében leírtak többsége a Hero esetében is igaz. A GSM Arena weboldalán megnézhető, hogy mi a különbség a két készülék hardvere közt, ami jó támpontot adhat egy vásárlás előkészítéséhez. A mobilokat a Speedshoptól kaptuk kölcsön a teszthez.

Összegyűjtöttem néhány fontos változást, ami csak a Hero-ban elérhető: jackes fülhallgatót lehet rádugni, kevésbé praktikus a gombok elrendezése, a kamera nagyobb felbontású lett, 5 megapixeles, de még mindig gyatra videókat rögzít, és a szögletes Hero 16 grammal nehezebb, mint a Magic. És ami a legfontosabb: néhány programban, például a böngészőben és a képnézegetőben, nagyon jól működik a multitouch, azaz a többujjas irányítás. Az Android pedig 1.5-ös, állítólag stabilabb, mint az előző.

Az interfész egyik újítása, hogy nemcsak három kijelzőnyi helyre lehetett ikonokat és miniprogramokat rakni, hanem hétre, tehát szinte mindegyik program ikonja elfér a főmenüben. Ennek nincs túl sok értelme, mert háromszor kell oldalra lapozni, ha el akarjuk érni a legszélső lapokra helyezett ikonokat, és ez sokkal lassabb, mintha egyszerűen megnyitnánk a programok menüjét, és előkeresnénk az adott programot.

Azért sem érdemes túl sok programot rakni a főmenübe, mert így egy kicsit lassabban lehet oldalra lapozni, mint amikor csak ikonok és kisebb miniprogramok vannak a főmenüben.

Okosabb újítás, hogy különböző helyzetekben használható főmenüket lehet elmenteni. Például külön ikonkészlet gyűjthető össze az utazáshoz, amikor általában csak zenelejátszóra, térképre, és esetleg böngészőre van szükség, viszont amikor a csajunkat ölelgetjük a nyári csillagos ég alatt, akkor inkább néhány fotó, videó, és a Google Sky Map dobhatja fel a hangulatot. Amennyiben ehhez feltétlenül mobilos segítség kell.

Ezen kívül a HTC tucatnyi saját miniprogramot készített, például az órájának tizenkét féle kinézete van: a menő csávók brutálisan nagy karóráját és a trükkös japán dizájnórákat is tudja utánozni. Van saját Twitter-kliense, naptára, és elkészítették a Windows Mobile alapú HTC-ken ismert Footprints androidos változatát. Ezzel földrajzi helyekhez kötött fotókat lehet készíteni, és később előkeresni.

Nem magányos

A HTC Hero első indításakor kéri a GMail vagy a Google Apps, illetve az Exchange ActiveSync belépési adatait, és ezután a naptárak, a névjegyek, és az emailek is elérhetővé válnak. A következő lépésben a Facebookra, a Flickrre és a Twitterre lehet belépni. A Hero minden regisztrációt összeköt, amit csak tud, de sajnos nem elég okos. A névjegyek többségéhez nem talált facebookos adatot, és egyenként kellett megmutatni a mobilnak, hogy melyik kihez tartozik. Több száz névjegy és ugyanennyi facebookos ismerős esetén jó kis elfoglaltság.

Érdemes időt áldozni a névjegyek beállítására, mert a Facebook integrálása hasznos. A névjegynél látszik az illető utolsó státuszfrissítése, és ha buliképeket töltött fel a Facebookra, akkor azok is közvetlenül elérhetők. Emellett a Hero letölti a Facebookról az ismerősünk fényképét, és beilleszti a névjegyéhez. Egyébként a Hero folyamatosan az interneten lóg, ezért az értesítések hamar megérkeznek, és a mobilon bepötyögött új névjegyek körülbelül egy perc alatt megjelennek a GMailben. Szóval rögtön készül egy biztonsági másolat.

Az online szolgáltatások a fényképezőből is nagyon könnyen elérhetők. Érdemes a telefon első indításakor regisztrálni, mert akkor a Facebookra, Flickrre, Twitterre, YouTube-ra és Picasára, valamint Gmaillel és IMAP-levelezéssel is gyorsan továbbíthatók a fotók, rögtön az exponálás után. Az Android böngészőjébe is be tudnak települni plusz szolgáltatások. A delicious.com könyvjelzőmegosztó program telepítése ugyanolyan egyszerű volt, mint a Firefoxban.

Zenebolondság

A zenelejátszó könnyen kezelhető, minden albumképet magától megtalált. Viszont zenehallgatás közben elég sok bosszúságot okozott, hogy a Hero kijelzőjén a kép csak balra hajlandó elfordulni. Ez teljesen értelmetlen korlátozás, és ha egy ép eszű termékfelelős a kezébe vette volna a mobilt, akkor biztosan nem így lenne. A mobil tetejébe bedugott fülhallgató ugyanis pont a tenyér közepét találja el, viszont ha jobbra is fordulna a kép, akkor a fülhallgató dugasza pont rásimulna a mutatóujjra. Ezt a hibát sok mobilgyártó elköveti, még mindig nem figyelnek eléggé a dizájnra.

Mint az okostelefonok többsége, a HTC Hero is egyszerre több programot tud futtatni. Elég nagy baj is lenne, ha ez másképp lenne, mert akkor nem kaphatnánk egyszerre értesítést a beérkező emailekről, twitekről, msn-üzenetekről, miközben zenét hallgatunk és böngészünk.

Egyetlen nagyon komoly hibája van a mobilnak: 150 ezer forintba kerül.

31 hozzászólás