Friss kommentek

  • raskym: Sziasztok! Évek óta vagyok UPC előfizető - először egy Balaton parti kistelepülésen, aztán most egy megyeszékhelyen - TRIÓ XL csomaggal, ami ugye nem kevés előfizetést jelent. Első... 2016-05-28 07:58
    Egy megabitben elfér a távközlés jövője
  • Tomasz_a_gozmozdony: @Hóhér: ha valaki arra kiváncsi mekkorát szartam akkor én nem sajnálom senkitől. Nyugodtan megnézheti bárki, ezentúl majd posztolom az instagramra is, hátha jó lesz :D 2016-05-27 23:06
    Óriási siker a demenciakutató mobiljáték
  • onlame: Medgar: Az a szitu, hogy az Amtel behúzza a saját kábeleit a házba, és az új szabályozás csak a ház faláig ér. 2016-05-27 10:57
    Megszűnnek a társasházi netmonopóliumok

Inforádió

Szoftverbolt a Sony Ericssontól

2009. június 5., 15:31 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
2 hozzászólás

A Walkman és a Cyber-shot márkanevek vonzerejét némiképp lecsökkentette, hogy ma már szinte mindegyik mobilban van zenelejátszó és kamera, ezért a Sony Ericssonnak valami mással kellett előrukkolnia. Egy szoftverbolt indításával pedig máris jobb helyzetbe kerülhetett, ráadásul csak utánoznia kellett a riválisait, akik már előrukkoltak a saját boltjukkal.

A PlayNow megújított felületén először a külső fejlesztők Java és Symbian szoftvereit teszik elérhetővé, majd más platformokra is kiterjesztik a szoftverboltot. A fejlesztők július 1-től tölthetnek fel szoftvereket. A PlayNow Arena bolt tizenhárom országban lesz elérhető 38 Sony Ericsson készüléken. A programok árát emelt díjas sms-ben, bankkártyával vagy hó végi számlán lehet majd kifizetni. Ahol nincs PlayNow, ott megmarad a 2003-ban elindított Fun & Downloads tartalomszolgáltatás.

2 hozzászólás

Jövő héten jön a gagyiPhone?

2009. június 5., 13:15 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
0 hozzászólás

Pletykák szerint olcsóbb iPhone érkezik jövő héten, a Worldwide Developers Conference rendezvényen. Az új olcsó mobilban a feltételezések szerint csak 4 gigabájtos tárhely lesz. A tárhely csökkentése elég nagy őrültségnek tűnik, mivel az Apple egyik fő terméke az iPod, viszont az olcsó iPhone 4 gigabájttal a legcsövesebb iPod szintjére kerülne. Nyilván lesz drágább új változat is, kell lennie. Erősebb processzorral, több RAM-mal, gyorsabb wifivel és mobilnettel, a blogok már A-Z-ig mindent megírtak.

Az olcsóbb változat akár azonnal bekerülhetne a boltokba, a drágábbra egészen biztosan várni kell a Wired szerint. A magazin sok fejlesztővel beszélt, akik szerint az iPhone 3.0-ás szoftvere már elég érett állapotban van, de egy kritikus összetevőt, a programon belüli vásárlást még nem lehetett tesztelni. A Wired arra számít, hogy az Apple most csak bejelenti az iPhone 3.0 megjelenésének az idejét, ami július elejére várható.

A szoftvereken belüli vásárlás fontos újítás, mert ezzel a fejlesztők dalokat, fegyvereket, pályákat adhatnak el a játékosoknak.

Szólj hozzá!

Javás szoftverboltot nyit a Sun

2009. június 3., 23:01 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
0 hozzászólás

Egyelőre csak amerikai állampolgárok férhetnek hozzá a Java Store nevű online szoftverbolt béta verziójához, ahol - micsoda meglepetés - Java nyelven megírt szoftverket lehet letölteni, megvásárolni. A dolog jelentőségét nem is kell nagyon magyarázni: ez a világ egyik legelterjedtebb platformja, több százmillió számítógép, mobiltelefon, set top box és egyéb kütyün van Java. Azt mondjuk nem értem, hogy milyen privacy okok miatt nem férhet hozzá a bolthoz senki, aki nem amerikai. Én inkább arra tippelek, hogy a nagy amerikai cég megrezzent a 800 millió potenciális vásárlótól, és igazából arról van szó, hogy nem szerettek volna elcsúszni az első lépésnél, mint a Nokia az Ovi Store debütálásakor.

Szólj hozzá!

Viszi vagy hozza a pénzt a mobil média?

2009. június 3., 22:15 Módosítva: 2009-07-25 17:47:03
0
0 hozzászólás

Jövő hétfőn megint mobilos hétfő lesz, ezúttal a Sanoma Budapestnél, este 6 és 9 között (Montevideo u. 9). A Vodafone és a Sanoma előadói arra próbálnak választ adni, hogy a mobil média hozza-e a bevételt, vagy az egész csak egy felfújt lufi.

Nekem úgy tűnik, hogy a mobilszolgáltatók vannak jobb helyzetben: adják a csövet, szedik a pénzt az adatforgalomért, a médiacégek meg próbálnak életben maradni a kéthüvelykes kijelzőkön, miközben forgalmat generálnak. Gyakorlott mobilos médiafogyasztóként remélem arról is beszélnek majd, hogy miként változik a mobilos média helyzete. A nagyobb méretű érintőkijelzőkön ugyanis sokan a szokványos portálokat olvassák, viszont a legtöbb esetben működik az automatikus hirdetésszűrés - a mobil vagy nem tudja megjeleníteni a rendes webböngészőkre szabott Flash/JavaScript tartalmakat, vagy nem úgy, hogy az élvezhető legyen, és ne zavaró.

Mobilra célzott reklámokra van szükség a rendes weboldalakon is, a komolyabb hirdetők helyében legalábbis elvárnám, hogy a webes reklámon dolgozó kreatívok gyártsanak mobilra optimalizált bannert is, ami mobilra optimalizált szájtra vezet (ami nem full Flash, nem menürendszerben kell bolyongani, nem 1024x768-as kijelzőre optimalizált képek vannak stb.) Ha nagyon vágynék egy bizonyos típusú autóra, valószínűleg háttérképnek is szívesen letölteném a fotóját - ingyen - miután a hirdetésére kattintottam.

Az pedig már a minimum, hogy egy esetleg érdekes ajánlatot elküldhessünk magunknak emailben, én persze inkább menteném delicious.com-ra, de az talán már túl webkettes lenne. De legalább legyen ott egy rögtön tárcsázható telefonszám.

Szólj hozzá!

Megnyílt a Nokia szoftverboltja

2009. május 26., 11:42 Módosítva: 2009-07-25 17:47:02
0
4 hozzászólás

A Nokia megnyitotta az Ovi Store nevű internetes szoftverboltját, ahonnan körülbelül 50 millió felhasználó vehet magának szoftvereket, háttérképeket, csengőhangokat és egyéb tartalmakat. A finn mobilgyártó az Apple által tavaly beindított App Store nyomában jár. Az Apple szoftverboltjából az iPhone mobiltelefonra és az iPod Touch érintőkijelzős zenelejátszóra lehet programokat venni. Eddig több mint egymilliárd  programot töltöttek le az Apple-júzerek.

Nem csak a Nokia igyekszik az Apple nyomába érni, a Microsoft és a nagyobb globális szolgáltatók, mint a T-Mobile és a Vodafone is saját szoftverbolt indítását tervezik.

A Nokia hétfőn kezdte megnyitni a szoftverboltját, először az ausztrál és a szingapúri felhasználók tölthettek le tartalmakat. Nyolc országban a mobilszámlára terhelik a letöltött tartalmak árát.

4 hozzászólás

Mobilinternetben jön föl a Vodafone

2009. május 21., 17:49 Módosítva: 2009-07-25 17:47:02
0
28 hozzászólás

Áprilisban 18 ezerrel nőtt az internetezésre használt SIM-kártyák száma, de az 566 ezer aktív mobilinternetes előfizetésből csupán 476 ezret használtak az elmúlt három hónapban. Az összes felhasználó áprilisban 743 ezer gigabyte adatforgalmat bonyolított, tehát a márciusi fejenkénti 1,83 gigabájtos átlag visszaesett 1,56 gigabájtra. Ezt könnyű megmagyarázni: annyira rohadtul meleg kezd lenni, hogy most már sokkal jobb a stabil 20°C-ra hűtött irodában dolgozni, vezetékes netről.

A Vodafone a hónap nyertese, majdnem 13 ezerrel növelte a használt előfizetések számát, miközben az összes előfizetés majdnem 18 ezerrel nőtt.

Érdekes jelenség a T-Mobilnál, hogy majdnem 3 ezer aktív előfizetőt szerzett, viszont az összes előfizető száma csak 2 ezerrel nőtt. Magyarán ezer T-mobilos ügyfél, akinek már volt mobilinternetes előfizetése, valamiért elkezdte használni azt.

A Pannon 2200 aktív előfizetőt csábított magához, az előfizetői összlétszám pedig 3700-zal nőtt.

A Pannon a gyenge teljesítménye miatt elveszítette második helyét: az előfizetők száma alapján mért piaci részesedése 24,58 százalékról 24,21 százalékra esett vissza, miközben a Vodafone 23,74 százalékról 25,91 százalékra erősödött. Ezzel a Vodafone még a vezető T-Mobilt is megszorongatta, a piaci részesedése 49,89 százalékra csökkent a márciusi 51,68 százalékról. Na, erre mondja valaki, hogy beállt a mobilszolgáltatók részesedése.

 

28 hozzászólás

Megduplázta részesedését az Apple

2009. május 20., 21:15 Módosítva: 2009-07-25 17:47:02
0
0 hozzászólás

Az okostelefonok piacán egyre komolyabban megszorongatják a Nokiát a feltörekvő riválisok. A finn gyártó piaci részesedése 41,2 százalékra csökkent 2009 első negyedévében az egy évvel korábbi 45,1 százalékról. Ezzel egy időben a RIM Blackberry 19,9 százalékra erősödött 13,3 százalékról, az Apple pedig 10,8 százalékra 5,3-ról.

A HTC 5,4 százalékos részesedése (4 százalékról) nehezen illeszthető a képbe, mert a statisztikát kiadó Gartner csak a saját márkanéven kiadott mobilokat vette számításba, így többek közt a T-Mobile által világszerte terjesztett MDA-k is az egyéb kategóriát erősítik. A piac átrendeződsét jól mutatja, hogy az egyéb gyártók részesedése zuhant a legjobban: 28,1 százalékról 18,8 százalékra. Innen emelkedik ki ismét a Palm, ha végre piacra dobja a Prét.

Arról nem szabad elfeledkezni, hogy a fenti adatok az okostelefonokról szólnak, és tízből nagyjából kilenc mobil ostoba, mint egy telefon. Egészen pontosan 36,4 millió okostelefon kelt el világszerte, ami 12,7 százalékos növekedés egy év alatt, miközben 269,1 millió mobilt (okosat és butát) adtak el összesen, ez pedig 9,4 százalékos visszaesés 2008 első negyedévéhez képest.

A Gartner hosszú elemzést is közöl a legnagyobb gyártókról, jól kiegészítve a korábbi  bejegyzést a második vonalról.

1. Nokia

A válság erősen csökkentette a Nokia-mobilok átlagos eladási árát (18 százalékkal), és 2007 eleje óta először esett 100 millió alá (97,4 millióra) az eladott készülékek darabszáma. A Nokia 5800 sokat hozzátett az okostelefokon piacán elért eredményhez.

2. Samsung

Sikeres negyedév 51,4 millió eladott mobillal, kétszámjegyű profittal, kelendő érintőkijelzős készülékekkel, és ilyenekből hamarosan még többet dob piacra a koreai gyártó.

3. LG

A második koreai cég kisebb növekedést ért el. Sikerét az érintőkijelzős, üzenetküldős és fényképezős modelleknek köszönheti, de a Gartner szerint az okostelefonok szegmensére jobban kell koncentrálnia, mert a vásárlóknak egyre fontosabb, hogy könnyen hozzáférjenek az extra szoftverekhez és szolgáltatásokhoz.

4. Motorola

A cég jól megússza az összedőlést a termékeivel addig, amíg megújítja a kínálatát. A jövőben nagy szerepe lesz az Androidnak, csak az a kérdéses, hogy a Motorola androidos termékei miben lesznek mások, mint a többi gyártó androidos termékei.

5. Sony Ericsson

Fényképezős és zenelejátszós mobiljaival emelkedett fel a nagyok közé, de ha ott is akar maradni, akkor ennél többet kell nyújtania. Ezek az extrák ma már rengeteg telefonban megvannak. Késve reagált az érintőkijelző népszerűségére, és fontos, hogy a Play Now Arena kínálatában a legvonzóbb szolgáltatások és programok legyenek elérhetők, mondja a Gartner.

 

Szólj hozzá!

Tovább töpörödik a magyar mobilpiac

2009. május 19., 22:26 Módosítva: 2009-07-25 17:47:02
0
0 hozzászólás

Áprilisban 121 ezerrel csökkent a három mobilszolgáltató ügyfeleinek a száma. Mondhatom úgy is, hogy szépen alakul a Vodafone jóslata, amiben 3 százalékos visszaesésről volt szó, természetesen az egész iparágra értve. Ha mobilszolgáltató lennék, elkezdenék új díjcsomagokat meg termékeket fejleszteni. Az idén eddig körülbelül 300 ezer fős (vagy: SIM-kártyás) mínuszban vagyunk, és ha egyszer újra beindul a gazdaság meg a mobilbiznisz, akkor ezt talán mind vissza lehet majd szerezni.

Érdekesen alakulnak a számok. A Vodafone nagyjából olyan mértékben növelte az aktív előfizetések számát, amilyen ütemben a nem aktív kártyák száma nőtt.

Telefonálásra valóban használt: 21,91 -> 21,92 (+0,01)
Hívásfogadásra alkalmas: 21,15 -> 21,17 (+0,02)

A Pannon erősebben növelte a bevételt nem hozó kártyák számát, amint az aktívakét.

Telefonálásra valóban használt: 33,36 -> 33,40 (+0,04)
Hívásfogadásra alkalmas: 34,70 -> 34,86 (+0,16)

A T-Mobile a hónap vesztese, de főleg olyan ügyfeleket vesztett, akik az elmúlt három hónapban a fiókban tárolták az előfizetésüket.

Telefonálásra valóban használt: 44,73 -> 44,68 (-0,05)
Hívásfogadásra alkalmas: 44,15 -> 43,97 (-0,18)

Szólj hozzá!

Az alsógatyában is mobilinternet lesz

2009. május 19., 21:44 Módosítva: 2009-07-25 17:47:02
0
3 hozzászólás

Öt évvel ezelőtt hihetetlennek tűnt, hogy még az alsónadrág is az internetre csatlakozik, de most már teljesen normális jövőképnek tűnik. Ha pont a gatyánk nem is, a Strategy Analytics szerint húsz másik eszköztípus egészen biztosan a mobilinterneten lóg majd. Mármint olyan eszközök, amiknek közük nincs a telefonhoz: laptopok, kamerák, gps-ek, játékkonzolok. A megmondócég azt is tudni véli, hogy 2014-ben legalább 100 000 000 nem mobiltelefon lesz majd a mobilhálózaton.

Mertek egy nagyot mondani. A lényeg viszont inkább az lenne, hogy ahol és amiben van mobilinternet, oda/abba toljanak bele egy gps-csipet is, mert anélkül túrót sem ér az egész. Semmire nem jó egy rögzítés után rögtön netre feltöltött videó, ha nem tudni, hol készült. Később még haszontalanabbá válik egy ilyen felvétel, hiszen pont attól lenne jó, hogy ha már közzétették a neten, akkor az adott koordináta felé tartva megnézhessük, hogy mi vár ránk, vagy hogy mi történt ott.

Egyébként még az is lehet, hogy egyszerűbb lesz egy személyes mobilinternetes routert fenntartani, és minden eszköz arra csatlakozik majd, energiatakarékos hozzáférésen. Akkor viszont borulhat a Strategy Analytics számítása.

3 hozzászólás

Az Apple a 8. legnagyobb mobilgyártó

2009. május 18., 15:10 Módosítva: 2009-07-25 17:47:02
0
4 hozzászólás

Mindenki ismeri a világ öt legnagyobb mobilgyártóját, és most azt is megtudhatjuk, hogy hová csúszik majd vissza a Motorola, ha továbbra sem lesz működő üzleti stratégiája. Kevin Burden, az ABI kutatóintézet munkatársa a világ 11 legnagyobb mobilgyártójáról készített elemzést, tehát a listáján olyan cégek is megjelennek, mint a Blackberry, az Apple és az Alcatel. Meg olyan, kevésbé ismert mobilcégek, mint a ZTE, a Huawei és a Kyocera.

A dobogóról lecsúszott gyártók világpiaci részesedése 2009 első negyedévében 22 százalék volt, míg egy évvel ezelőtt még csak 16,5 százalék. Évente több mint 1 milliárd mobiltelefont adnak el világszerte, tehát a statisztikákban csak egyéb kategóriát kiérdemlő cégek tízmilliókkal tudták növelni az eladásaikat.

Az ABI nem a vevőknek eladott, hanem a boltoknak leszállított mennyiséget számolta, és nem vették figyelembe azokat a készülékeket, amiket nem a gyártó logójával adtak el, hanem mondjuk a mobilszolgáltatóéval.

1. Nokia
2. Samsung
3. LG Electronics
4. Motorola
5. Sony Ericsson


6. BlackBerry (Research In Motion)

Korábban csak a nagyvállalati szegmensre koncentrált a kanadai RIM, de sikeresen megjelent a fogyasztói piacon is, most már a vevők 40 százaléka egyéni felhasználó. A Curve nevű mobilja volt a legnépszerűbb készülék az USA-ban 2008-ban. A nemrég bemutatott online szoftverbolt növeli a mobilok értékét, az érintőkijelzős modell pedig komoly belépő a multimédiás mobilok piacára.

7. ZTE

Kína egyik legnagyobb gyártócége, és erősen nyomul a globális piacra. Jelenleg 135 országba szállít termékeket, és 50 országban vannak gyárai, olcsóbb készülékei iránt a fejlődő régiókban (Afrika, India, Kína) nagy az érdeklődés, és megrendelésre is gyárt mobilokat a szolgáltatóknak. (Ha ezeket a mobilokat is figyelembe vette volna az ABI, akkor a ZTE még előkelőbb helyen szerepelne.)

8. Apple

Az amerikai gyártót senkinek sem kell bemutatni, éppen ennek köszönheti viszonylag gyors sikerét. A szoftverbolt beépítésével, a kezelőfelülettel és az új üzleti modell bevezetésével az Apple megmutatta, hogy másképp is lehet okostelefonokat gyártani. Ezeken a területeken a nála sokkal nagyobb gyártók is csak a nyomában járnak.

9. Kyocera

A Kyocera nyolc éve lépett be a mobilgyártásba a Qualcomm mobilgyártó részlegének a megvásárlásával, azóta pedig a Sanyo mobilgyártását is megvette. Elsősorban CDMA-technológiában nyomul, az alsó- és középkategóriában. Növekedését segítheti, hogy aktívan foglalkozik az Androiddal és az LTE, azaz 4G-s technológiával.

10. TCL/Alcatel Mobile Phones

Olcsó készülékei Európában és Latin-Amerikában népszerűek, de a kínai gyártó a hazai piacán nem igazán tudja növelni a részesedését, mert a sok hazai és nemzetközi versenytárssal kell megküzdenie.

11. Huawei

A hálózati infrastruktúrát gyártó kínai cég mindegyik régióban erős, aktívan fejleszti az androidos mobiljait, és az ABI szerint elsősorban a fejlődő piacokon tud majd növekedni, ahol az olcsóbb készülékei népszerűek

Forrás: Fierce Wireless

4 hozzászólás

Kockahasú mobil zeneszeretőknek

2009. május 18., 10:38 Módosítva: 2009-07-25 17:47:02
0
4 hozzászólás

Az LG látványos eredményeket tud felmutatni a mobilgyártásban, ezek közé tartozik az aktuális csúcskategóriás modell, az Arena is. Nem szívesen adtam vissza a pr-ügynökségnek, és nemcsak azért, mert egy esés alkalmával sikerült maradandóan megkarcolni az alumínium keretet (bocs), hanem mert szerettem volna vele még zenét hallgatni, és több családi videókat készíteni.

Az LG egyetlen hibája, hogy túl sokat akar mutatni a tudásából. Az Arenában például két teljes menürendszer van, amiből persze csak az egyik igazán jól használható, a másik meg pont olyan, mint az Asus netbookom hajlatába berakott Swarovski kristály - ízléstelen és teljesen fölösleges. De amíg a kristály egy csavarhúzóval kipattintható a helyéről, addig az LG térhatású menüje mindig ott marad, ahová rakták.

Klikk a képre!

Az LG Arena szebbik menüjében egy kocka négy lapjára feszítettek rá négy almenüt: egy gyorsindítót, ahol a leggyakrabban használt 9 program indítóikonja van, egy widgetes lapot, ahol minialkalmazások jelenhetnek meg, valamint a kedvenc képek és zenék kaptak egy külön lapot, és a kedvenc névjegyek. Az animált menü egyszer, egyetlen percig biztosan vonzza a tekinteteket, de ezután már nem számít, hogy egy kocka forgatásával lehet lapot váltani a menüben.

A hétköznapi használatra ugyanis van egy praktikus és szép ikonos menü, ami elsőre az iPhone-menü koppintásának tűnhet, da annál sokkal fejlettebb, mert mindegyik sort el lehet mozgatni, így mindegyik program gyorsan elérhető. Amikor pedig oldalára döntjük a készüléket, mindegyik ikon megjelenik a kijelzőn.

Klikk a képre!
 

Az LG operációs rendszere elég stabilan működik, két hét alatt egyszer sem fagyott le, viszont olyan következetlenségek vannak benne, amit sürgősen javítani kellene. Például nem mindig egyértelmű, hogy egy programból miként lehet úgy kilépni, hogy tovább fusson a háttérben. Az okostelefonokhoz szokott júzereknek pedig az okozhat csalódást, hogy csak bizonyos programok futhatnak egyszerre. A Java programok például azonnal lelőtték a zenét, márpedig egy multimédiás okostelefontól elvárnám, hogy a zenehallgatás élménye folyamatos legyen.

Már csak azért is, mert az LG Arena elég jól szól. A zajszűrős füldugasszal a 7-es buszon az Ola Kvernberg trió hegedűszólója, vagy éppen a Budapest-Varsó járaton a Pearl Jam zúzása volt hallható, nem a gépszörnyek zöreje. A zenelejátszó kezelőfelülete kicsit ügyetlen, és a böngészőben a kétujjas nagyítás (multitouch, mint az iPhone-ban) még nem elég kifinomult, ennek ellenére jó, hogy van ilyen - legalább foglalkoznak a fejlesztésével. Kicsit meglepő volt, hogy bár a mobil érzékeli, amikor az oldalára döntik, és ennek megfelelően elforgatja a képet, sokszor nem akart jobbra elfordulni.

Az LG Arenát minden jóval megpakolták: 8 gigabájtos memóriája akár 16 gigabájtos microSD kártyával is kibővíthető, 3 hüvelykes kijelzője 480x800 pixeles, az internetre 54 megabites wifin vagy 7,2 megabites hsdpa-n tud csatlakozni, kamerája 5 megapixeles fényképeket vagy 720x480 pixel felbontású videókat tud készíteni, lejátssza a DivX formátumú videókat, és az 1000mAh-ás akku 300 óra készenléti időt biztosít.

A mobil az iPhone piacát ostromolja, a zenehallgatásra és videózásra vágyó, és az almás logóhoz nem ragaszkodó embereknek jó alternatíva. A T-Mobile körülbelül 100 ezer forintért adja előfizetés nélkül.

4 hozzászólás

Wifi hotspot a zsebben

2009. május 14., 17:31 Módosítva: 2009-07-25 17:47:02
0
28 hozzászólás

Az USA-ban a Sprint nevű mobilszolgáltató júniusban piacra dob egy zsebben hordható wifi hotspotot, ami egyszerre öt eszköznek - netbooknak, mp3-lejátszónak, PSP-nek, mobilnak - ad szélessávú mobilinternetet. A MiFi 2200 nevű kütyü attól zseniális, hogy a saját akkujáról 4 órán át osztja a biteket, és 40 óra a készenléti ideje. Maga a kütyü 99 dollárba kerül, és a Sprint kétféle díjcsomagot akar bevezetni: a megfizethetőbb havi 60 dolláros, a másik pedig egy 150 dolláros Simply Everything csomag, ebben viszont korlátlan szöveges, képes és videós üzenetküldés, gps, mobilon korlátlan email és böngészés van, plusz 5 gigabájt internetezés a megosztott kapcsolaton.

Magyarországon is van hasonló, például a Vodafone Office Box, ezzel viszont csak irodai környezetben, konnektor közelében lehet szétosztani a júzerek közt a netet. Nemrég volt nálam teszten, jó eszköz, de mobilitás szempontjából nem tűnt óriási előrelépésnek a korábbi Option Globesurfer III-hoz képest. Átlátható a kezelőfelülete, több számítógép ráköthető vezetékkel és wifin, és hagyományos vezetékes telefon is rádugható. Magyarán inkább arra jó, hogy szélessávot vigyünk oda, ahol nincs adsl vagy kábel.

Ha élesedik a verseny, valószínűleg a zsebben hordható routerek is megjelennek. Ezekkel ugyanis a szolgáltatók ellophatják egymástól az előfizetőket. Hiszen ha van egy T-Mobilos Nokiám, amiben van wifi, akkor akár a Pannontól is vehetek zsebroutert meg mobilnetet. Ha elég jó a wifi, akkor még VoIP is mehet rajta. Ugyanígy az iTouch plusz egy Vodafone zsebrouter majdnem annyit ér, mint a T-Mobile iPhone-ja.

Az eWeek nem írja, hogy milyen kiegészítők vannak a modemhez, de biztosan van autós töltő. Hasznos lenne még egy olyan külső akku, amilyent például a Nokia gyárt a mobiljaihoz (a DC-11 volt is nálam, és elég jól jött, hogy Berlinben városnézés közben teljesen feltölthettem a mobilomat). Kép: Hot Hardware

28 hozzászólás

Megduplázzák az iPhone memóriáját

2009. május 12., 20:27 Módosítva: 2009-07-25 17:47:02
0
13 hozzászólás

Kiszivárgott néhány adat az iPhone készülő új verziójáról, tehát hamarosan tele lesznek használt iPhone 3G-vel a hulladéklerakók és a sarki GSM-boltok. Az AppleInsider szerint ugyanis megduplázzák a RAM-ot, tehát a csilivili kijelzőtelefon egyre jobban hasonlítani kezd az okostelefonokra. Így valószínűleg többé nem lesznek olyan kínos bugok, hogy bár a böngésző meg tud nyitni vagy fél tucat weboldalt, már a második oldal betöltésekor teljesen kiüti a memóriájából az elsőt, mert az nem fér el.

Állítólag másfélszeresére nő a processzor teljesítménye, a kamera 3,2 megapixeles lesz, a memória tárhely 32 gigabájt, és lesz benne iránytű. Remélem a GSM/3G csipet is lecserélik valami modernebbre, mert botrány, hogy a jajfón milyen lassan találja meg a rádiójeleket, ha egyszer elveszíti. Roaming területen kiérsz a repülőtérről, mire az iPhone észhez tér, és addigra az Apple-fanok által lecikizett Nokiákkal meg LG-kkel a többiek már rég elintézik a rutinszerű hazatelefonálást.

A jövőbeni iPhone-ról persze most még könnyű nagyokat és okosakat mondani, nyilván lesznek a fentieknél vadabb elképzelések is. Én megelégednék ezekkel is.

13 hozzászólás

Szoftverboltot indít a Vodafone

2009. május 12., 17:27 Módosítva: 2009-07-25 17:47:02
0
0 hozzászólás

A távközlési óriás kedden bejelentette, hogy egy új szoftverrel segíti a külső fejlesztők munkáját. A szoftverrel állítólag könnyebben legyárthatnak olyan programokat, amelyek a Vodafone 289 millió ügyfele által használt mobilok nagy részén futnak. Korábban nagy gondot jelentett a fejlesztőknek, hogy minden egyes készüléktípuson ki kellett próbálniuk a szoftvereiket. Az Apple azonban jól megmutatta a világnak, hogy egy relatíve jó készülékkel meg egy jól felépített üzleti modellel akár egymilliárd szoftvert is rá lehet sózni a mobilozókra (más kérdés, hogy ki mennyit törölt 5 perc után, és hogy ebből mennyi volt ingyenes).

Sok előnye lehet annak, hogy valaki nem a készülékgyártónak, hanem a mobilhálózat működtetőjének fejleszt programot: a Vodafone hálózattal kapcsolatos adatokat is megoszthat a partnereivel, például a cellainformációt. A Voda egyébként az Apple megosztási modelljét másolja, 70 százalékot ad a szoftverfejlesztőnek, és szintén ad fizetési megoldást, a jól bevált hóvégi mobilszámlán gyűjtik be a programok árát.

A MocoNews szerint a britek, az olaszok, spanyolok, hollandok, görögök, portugálok és írek tölthetnek le először programokat. Magyarország nyilván véletlenül maradt le a listáról.

Szólj hozzá!

Külsőben erősít az androidos mobil

2009. május 11., 12:28 Módosítva: 2009-07-25 17:47:02
0
2 hozzászólás

Miközben egymást érik az új iPhone-nal kapcsolatos pletykák, van két mobil, ami szintén izgalomban tartja a világot. Az egyik a Palm Pre, amiről szinte már minden fontos részletet megtudhattunk az elmúlt hetekben, a másik pedig a világ első Google androidos mobiljának a frissített verziója. Bár a T-Mobile G1 v2 csak egy ráncfelvarrott mobilnak tűnhet a közelmúltban bemutatott G2 mellett, valójában nem az: előbbi az első modell új verziója, míg utóbbi egy másik célközönségnek szól.

Ráadásul nincs már messze a premier, legalábbis erre utal, hogy a TMOToday megszerezte a Wal-Mart tervezett termékbejelentéseit, amiből kiderül, hogy az áruházlánc várhatóan már ősszel megkezdi a telefon forgalmazását.
 
Amíg megérkeznek az első példányok, pletykákból és kamufotókból kell megélniük az Android rajongóinak. Ezek alapján a v2 vékonyabb lesz elődjénél, ami már csak azért sem baj, mert a G1 egyik legnagyobb problémája pont a vastagság volt. A méretcsökkenés ellenére a v2-n is lesz elcsúsztatható QWETRY-billentyűzet, ami a G2-ről hiányozni fog. A két mobil tehát várhatóan egymás mellett létezik majd, hogy egészen másfajta igényeket elégítsenek ki.
 
Vannak hírek az árról is, ezek alapján a G1 v2 148 dollárba kerül majd kétéves előfizetéssel. Az árban tehát nem lesz drasztikus változás, hiszen jelenleg 179 dollárért lehet megvenni az amerikai T-Mobile-tól az androidos mobil első verzióját, míg a konkurens iPhone legalább 200 dollárba kerül. Más kérdés, hogy a pletykák szerint az Apple egy olcsóbb telefont tervez piacra dobni, amire nyilván a konkurenciának is reagálnia kéne némi árcsökkentéssel, de az iPhone nanóról már vagy egy éve lehet híreket olvasni, megbízható adat azonban még nem volt.
 
Persze sokat még a v2-ről sem lehet tudni, az egyetlen többé-kevésbé megbízható információ, hogy jön, és hogy várhatóan a G1 és a G2 előnyös tulajdonságait ötvözi majd: egyszerre kerül majd bele minden elérhető csúcstechnika, miközben vékony, elegáns házat kap. A szakma mindenesetre bízik abban, hogy a v2-vel és a Prével az iPhone végre erős konkurenst kap.
 
A pletykák szerint az új készüléket nem is a HTC gyártja, hanem a Motorola.
2 hozzászólás

Óriási szoftverbolttal indít a Nokia

2009. május 8., 13:03 Módosítva: 2009-07-25 17:47:02
0
1 hozzászólás

A finn mobilgyártó valamikor májusban elindítja a mobilon elérhető online szoftverboltját, ahol a Forbes üzleti lap szerint rögtön 20 000 különféle tartalom lesz elérhető. Az Apple, a RIM és a Google sokkal kevesebb szoftverrel indították el a saját boltjaikat. A Nokia száma kicsit félrevezető: a szoftverek mellett más digitális tartalmak is elérhetők lesznek, például mobizódok és más médiafájlok. A szoftverbolt eléréséhez szükséges program a nem túl régi Nokiákra is feltelepíthető lesz, és az N97 az első modell, amelyre gyárilag feltelepítik.

Természetesen a fejlesztők és a kiadók dönthetik el, hogy mennyi pénzt kérnek a szoftverekért és a tartalmakért. A Nokia azt nyilatkozta a Forbesnak, hogy a szoftvereknek lesz ingyenes lite verziójuk, tehát a júzerek vásárlás előtt kipróbálhatják azokat. A szoftverbolt beindítását megnehezítette, hogy a Nokia mindenképpen globális indulást akart, és sok országban nem működik vagy nem túl népszerű a bankkártyás online vásárlás, ezért a mobilgyártónak rengeteg szolgáltatóval kellett megállapodást kötnie.

A Nokia két újdonságot épített bele az Ovi Store nevű boltba: a felhasználó szokásai és beállításai, illetve a GPS-es mobilokon a földrajzi koordinátája alapján javasol majd letölthető tartalmakat. Tehát ha valaki Budapestre utazik, akkor letöltheti a város útikönyvét, vagy mondjuk képeket a Lánchídról.

1 hozzászólás

Kitartóan zuhan a Motorola

2009. május 7., 15:48 Módosítva: 2009-07-25 17:47:02
0
0 hozzászólás

Az amerikai mobilgyártó ismét veszteségről számolt be, a negyedévben 231 millió dollárt bukott, míg egy évvel korábban még csak 194 millió dollárt veszített. Az értékesítés 5,4 milliárd dollárra esett vissza a 2008 első negyedéves 7,4 milliárdról. Az elmúlt fél évben 7500 embert rúgtak ki a cégnél, főleg a mobilgyártó részlegtől. A Motorola 14,7 millió mobilt adott el a negyedévben, alig többet, mint a mögötte felzárkózó Sony Ericsson.

Szólj hozzá!

Egy hónapig bírja a Nokia E52

2009. május 6., 12:10 Módosítva: 2009-07-25 17:47:02
0
45 hozzászólás

A Nokia bemutatta az eddigi legvékonyabb okostelefonját, a 9,9 milliméter vastag E52-t. A mobil készenléti ideje egy hónap, és nyolc órán át lehet vele telefonálni. Zajszűrő beépítésével javítottak a hangminőségen, hogy az utcán vagy a reptéri tömegben jobban lehessen telefonálni. Egyetlen kattintással használható hsdpa-modemként, szintén egyetlen kattintással használható usb-memóriaként, és van a mobilban GPS is. 245 euróért lesz kapható, amiben persze még nincs benne sem a szolgáltatói kedvezmény, sem az áfa, és 2009 harmadik negyedévéig kell várni ahhoz, hogy letesztelhessem az akku teljesítményét.

Az üzleti mobil használható SAP, Lotus és Microsoft Exchange nagyvállalati rendszerekkel, de beleraktak olyan szórakoztató extrákat is, mint az Share on Ovi, amivel többek közt a Nokia online tárhelyére lehet fényképeket feltölteni.

A Nokia szerint az üzleti mobilok főleg azért népszerűek, mert elérhetővé teszik az email poastafiókokat. A finn mobilgyártó felmérése szerint az email postafiókok alig 5 százaléka mobilizált, miközben az emberek több mint háromnegyede szeretne mobilról emailezni.

A Varsóban megtartott sajtótájékozatatón azért beszéltek hosszasan az emailszolgáltatásról, mert a Nokia tavaly decemberben mutatta be a Messaging nevű szolgáltatást, ami a RIM Blackberryken elérhető push email szolgáltatáshoz hasonlóan működik - automatikusan átküldi a készülékre a beérkező emaileket.

2009 első negyedévében már 3 millió emailcímet kezelt a Nokia, és a gyors növekedésben fontos szerepe volt annak, hogy nemcsak a globális szolgáltatókat - Yahoo, Hotmail, Google stb. - támogatják, hanem a helyi szolgáltatókat is. Magyarországon például az Index tulajdonában lévő Indamail is elérhető a Nokia Messaging segítségével.

45 hozzászólás

Elkerülhető a mobilinternetes túlszámlázás

2009. április 28., 17:30 Módosítva: 2009-07-25 17:47:02
0
23 hozzászólás

fogyasztóvédelem szerint a mobilozók egyre gyakrabban kapnak a hónap végén sokkoló számlát, részben a mobilinternet miatt, mert a kezdő díjcsomagok adatforgalmi korlátján átlépve ugyanis már elég sokba kerül a letöltés. Szerencsére a szolgáltatók sem bíznak mindent a véletlenre, többféleképpen ellenőrizhető és kordában tartható a mobilos adatfogyasztás.

A Vodafone ügyfelei sms-ben lekérdezhetik, hogy az adott hónapban mennyi adatot forgalmaztak, mondta Török Péter, a Vodafone mobilszélessávval foglalkozó üzletágvezetője. A mobilcég azzal is segít az ügyfeleinek, hogy az első hónap korlátlan, így mindenki megtapasztalhatja, hogy mennyi fér bele a díjcsomagjába, vissza kell-e fognia magát az online videózásban. A Vodafone szakértője szerint a távolabbi jövőben az átalánydíj megoldja ezt a problémát, és elmondta, hogy előfizetőik 70-80 százaléka korlátlan adatforgalmú csomagot használ, aminek a költsége elég egyszerűen kiszámítható.

A Pannon sms-alapú védelmi rendszere nem bízza a felhasználóra az adatforgalom figyelését: amikor az ügyfél eléri a csomagban foglalt adatforgalmi keret 80 százalékát, a rendszer automatikusan figyelmeztetést küld. Ezután a 100 százalék elérésekor is kap egy sms-t az ügyfél. Hasonló a T-Mobile módszere, de a cég először 50 százaléknál küld tájékozató üzenetet, majd legközelebb már csak a 100 százalék elérésekor.

23 hozzászólás

Itt a Samsung androidos mobilja

2009. április 27., 12:19 Módosítva: 2009-07-25 17:47:02
0
7 hozzászólás

A Samsung az elsők közt csatlakozott az Andoid operációs rendszert fejlesztő Open Handset Alliance közösséghez, és most végre bemutatta az első androidos mobilját. Az I7500 típusjelű készüléken 3,2 hüvelykes AMOLED érintőképernyő van, a mobilinternet 7,2 megabites, de wifin is elérhető az internet. Az Androidon természetesen elérhető a Google összes fontos szolgáltatása, a kereső, a térképek, a GMail, a YouTube, a GTalk csevegőhálózat és a naptár is. Kamerája 5 megapixeles, 8 gigabájtos alapmemóriája 40 GB-ig bővíthető.

A Samsung sajtóközleménye szerint a design is szemet gyönyörködtető. Képet nem küldtek róla, de itt egy kép az Unwired blogról.

 

7 hozzászólás

Tudathasadásos üzletelő Finnországból

2009. április 27., 06:00 Módosítva: 2009-07-25 17:47:02
0
45 hozzászólás

A Nokia E75 többszemélyűségben szenved: egyszerre hasonlít a csúcskategóriás kommunikátorra és az egyszerűbb E51-re, multimédiával és üzleti szolgáltatásokkal is teletömték, állítva és fektetve is jól használható, az akkuja már tölthető a microusb-kábellel, de még a vékony pöcökkel is. Végül pedig egyszerre menő és béna.

Kétéves hűségnyilatkozattal 100 000 forintba került az E75, ez most az üzleti E-sorozat legfrissebb csúcskészüléke. Ebben a mobilban debütál a Nokia Messaging emailkliens, ami valamivel jobb a Nokia korábbi próbálkozásainál. Kétsoros nézetben jól látszik a feladó, a tárgy, csoportosítani lehet a leveleket dátum, feladó és prioritás szerint, és a gombok gyorsindítóként funkcionálnak: például az új üzenet a C gomb, a keresés az S gomb megnyomására ugrik elő. A mobil a GoogleMail postafiókot az emailcím és a jelszó megadásával magától beállította, a Google Apps esetében viszont trükközni kell.

Klikk a képre!
 

A mobil másik legjobb üzleti szolgáltatása a Files on Ovi, amihez jár 1 gigabájt online tárhely, de ha az irodában bekapcsolva hagyjuk a gépet, akkor az összes dokumentumunkat elérhetjük. Wifire csatlakozva kevesebb mint egy perc alatt lemásoltam a mobilra ötven megabájtnyi dokumentumot, amit a pc-n futó kliens ügyesen zipbe csomagolt, hogy gyorsabb legyen a letöltés. Mivel az E75-ön is van zip tömörítőprogram, simán meg tudtam nyitni a letöltött fájlt, viszont a gyárilag telepített QuickOffice nem tudta megnyitni a Word 2007-ben létrehozott docx formátumú fájlokat. A QuickOffice programból elindítottam egy frissítést, telepítettem az 5.0-ás verzió ingyenes változatát, és máris megnyílt a docx. Sajnos az OpenOffice fájljait az új verzió sem nyitja meg, ami elég ciki, hiszen egy szabványos dokumentum-formátumról van szó.

A cégek emellett örülhetnek annak, hogy SyncML segítségével - a szerver képességeitől függően - szinkronizálhatók a névjegyek, naptárbejegyzések, jegyzetek, üzenetek és a könyvjelzők is. Emellett van VPN a vállalati rendszer biztonságos eléréséhez és SIP a szabványos VoIP-telefon beállításához.

Olyan sok multimédiás funkció van az E75-ben, hogy akár az N-sorozatba is tartozhatna. Rendes méretű jackdugós fülhallgatókat lehet beledugni, 4 gigabájtos memóriakártyát adnak hozzá (legalábbis a tesztpéldányban ekkora volt), a 3,2 megapixeles kamera tűrhető minőségű képeket készít és a fotók megoszthatók az Ovi.com vagy a Flickr portálon. A zenelejátszó egész jó, de a metróban már nem elég hangos, érdemes zajszűrős fülhallgatóval használni. Még az N-Gage programot is beleépítették, hátha valaki ráfanyalodik a mobilos játékokra.

Klikk a képre!
 

Az E75 azonban a készülék kialakítása miatt nem igazán alkalmas a játszásra. A Nokia ismét elkövette azt a hibát, hogy kis területen zsúfolt össze rengeteg gombot. Emiatt a kijelző alatti gomboknál - menüindító, törlés, naptár, névjegyek, hívásfogadás és kikapcsolás - rendszeresen rosszat nyomtam meg, legtöbbször a menübe léptem ki az opciók megnyitása helyett. A dizájnerek igazán megnézhették volna az E51 felületét, ott a gombok kiemelésével és süllyesztésével elég jól megoldották a problémát. A mobil szétcsúsztatásakor előkerülő qwerty gombkészlettel már nem volt gond, viszonylag hamar megtanultam az ékezetes betűk helyét, és hogy melyik hüvelykujjam meddig ér el a miniatűr klaviatúrán. Gyorsan tudtam csetelni az ingyen letölthető MSN-klienssel és a Facebookon is.

A Nokia böngészőjére ma már nem lehet mást mondani, mint hogy kimondottan béna. Ehhez szorosan hozzátartozik, hogy a kijelző felbontása csupán 240x320 pixel, amin kevés tartalom fér el. Emiatt gyakran kell gördíteni az weboldalakat, ami érintőkijelző híján kicsit nehézkes. Rettenetesen sokszor kell megnyomkodni az irányítógombot, hogy egy portál tetejére érjünk. A Nokia brózere csúcs volt két évvel ezelőtt, ma már inkább a wap fílingjét hozza, még akkor is, ha rendes weboldalakat töltünk be rajta. Nem megyünk sokra a Flash animációkal, ha csak a negyedük fér ki a kijelzőre.

Tapasztalt nokiásoknak, akik régebbi (mondjuk másfél éves) készülékről állnak át az E75-re, kicsit zavaró lehet, hogy megváltozott az ikonok kinézete, neve és elrendezése. Először két percig néztem a Vezérlőpult ikonjait, hogy vajon mit hol találok, körülbelül 5 nap után jöttem rá, hogy a Telefon feliratú ikon nem egyenlő a Beállítások/Telefon menüvel, és nem egészen értem, hogy a jegyzet és a Files on Ovi miért nem az irodai szolgáltatások közé került. Szerencsére az ikonok átrendezhetők - én mindegyik Nokiámon kreálok egy Junk mappát, és abba kerül a legtöbb programikon.

Az E75 jól néz ki, erős kialakítású, vlaamint a fém hátlapon és a kereten szépen megcsillan a fény. Olyan súlyos, hogy akár fegyverként is használható. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy bárki pont emiatt választaná ezt a mobilt.

45 hozzászólás

Az LG túléli a válságot

2009. április 21., 16:13 Módosítva: 2009-07-25 17:47:02
0
5 hozzászólás

Valamit nagyon elszúrtak Európában, mert amíg a Nokia és a Sony Ericsson keményen koppant az előző negyedévben, addig a koreai mobilgyártó csak kisebbet esett, mert a középkategóriás mobiljai - például a Cookie - jól fogynak. Még mindig az LG a világ harmadik legnagyobb mobilgyártója, és a mobiliparból származó negyedéves bevétele 23 százalékkal, 2,78 milliárd dollárra nőtt a tavalyi első negyedévhez képest. A profitja viszont 41 százalékkal 193 millió dollárra csökkent, de ezt érdemes összevetni a világelső Nokia profitja 157,7 millió dolláros (122 millió eurós) nyereségével, és máris látszik, hogy ki volt a nyerő az év első hónapjaiban.

Az LG eladásai 7 százalékkal csökkentek, tehát 22,6 millió mobilt adott el a negyedévben. Az eladások Nokiánál 19 százalékkal, a Sony Ericssonnál 35 százalékkal csökkentek az adott időszakban.

Kíváncsi vagyok az LG Arena mobilra, ami a napokban debütált Magyarországon, és hamarosan a tesztpéldányok is elérhetők lesznek - ez lehet az idén a további növekedés motorja, persze csak ha valóban jó kütyü. Barcelonában nyomogattam néhány percen át, és tetszett, hogy a menüje egy virtuális kockára van ráfeszítve.

5 hozzászólás

Régi Nokiákat keresnek a hackerek

2009. április 21., 14:54 Módosítva: 2009-07-25 17:47:01
0
3 hozzászólás

Egy holland szakértő szerint bizonyos kelet-európai bűnözők akár 25 ezer eurót is fizetnek egy régi Nokiáért – írja az Inquirer. A csalások felderítésére specializálódott Frank Engelsman elmondta, hogy 2003 egyik legnépszerűbb telefonja, a Nokia 1100 népszerű a hackerek körében, mégpedig azok a készülékek, amelyeket a németországi Bochumban gyártottak, és amelyek egy 2002-es, biztonság résekkel bíró szoftverrel rendelkeznek. Ilyen készülékkel ugyanis könnyen „elfoghatók” a banki tranzakcióknál használt egyszeri jelszavak, és némi átprogramozással elérhető, hogy az átutalt összeg a bűnözőket gazdagítsa.

3 hozzászólás

Mobilakku töltése hővel

2009. április 21., 00:28 Módosítva: 2009-07-25 17:47:01
0
1 hozzászólás

Teljesen logikus lenne az autók motorja által termelt hőt újrahasznosítani, mégsem tesszük. Akinek van kedve és ideje barkácsolni, az instructables.com videói segítségével építhet magának egy töltőt. Az alábbi videó csak kedvcsináló, a portálon tíz lépésben magyarázzák el a technológia hátterét. 

1 hozzászólás

Cirkáló érkezett Tajvanról

2009. április 20., 06:00 Módosítva: 2009-07-25 17:47:01
0
2 hozzászólás

Pocsék volt a HTC első negyedéve 2009-ben, mert a válság miatt kevesen vesznek drága okostelefont, és a HTC főleg ilyeneket gyárt. A nemrég bemutatott Touch Cruise 2 sem kivétel, a százhúszezer forintos mobil nem a pénzügyi diétázásra kényszerülőknek készült. A jobb anyagi helyzetben lévők közt is azokat veszi célba, akik még a szomszédjukat is autóval látogatják meg, és szenvedélyesen szeretik a Windows Mobile operációs rendszert.

A Cruise 2-t ugyanis műholdas navigáció és az ehhez kapcsolódó extrák emelik ki többi okostelefon közül. Adnak hozzá autós töltőt és egy tapadókorongos tartókart, amit brutális erővel kell hajlítgatni, attól féltem, hogy egyszer csak kiemelem a helyéről a szélvédőt. Van még a  mobilon Tom Tom navigációs szoftver kelet-európai előfizetéssel, Google Maps, az új Footprints (lábnyomok) program segítségével pedig néhány gombnyomással a térképre menthetjük a kedvenc helyeink fényképét, így azokat később is könnyen megtaláljuk.

A kijelző alatt lévő két gombbal a Tom Tom és a Footprints indítható el. Mindkét program gyorsan startol, és fél másodperc alatt átválthatunk az egyikről a másikra, amikor már a háttérben futnak. A középső eltekerhető kerek gombbal vezetés közben is kényelmesen lehet lépkedni a programok menüjében.

Két erősen kifogásolható eleme van a hardvernek. Az egyik a nem teljesen szabványos mini usb csatlakozó. A mobilhoz adott kábelt és a töltőt nem lehet beledugni más mini usb-s kütyükbe, tehát a HTC hibbantsága miatt a többi eszköz kábelét is mindig magunkkal kell cipelnünk. A másik az érintőfelület, amit a felhasználónak kell kalibrálnia (ősrégi Microsoft-féle szívatás), másrészt pedig kicsit nyomni kell a kijelzőt, hogy érzékelje az ujjmozdulatot, ami kevésbé kényelmes, mint az iPhone felületén való suhintás.

A Touch Cruise kijelzője elég fényes, de a 240x320 pixeles felbontás miatt kevesebb tartalom fér el rajta jól olvashatóan, mint a csúcskategóriás Touch modellek 640x480 vagy 800x600 pixeles kijelzőjén. A Windows Mobile 6.1 operációs rendszert jótékonyan eltakarja a HTC által kifejlesztett TouchFlo 2D interfész. Ezen a főmenü, névjegyek, üzenetek, emailek, footprints, internet, fotók és videók, zene, időjárás, térképes kereső, beállítások és programok menüpontok érhetők el egy ujjmozdulattal - nagyjából minden, amire az átlag felhasználónak szüksége van. Ezek közül csak a Footprints és a térképen kereső menü új, a többi mind megtalálható a korábbi HTC Touch mobilokon.

A Footprints menüjében olyan képek vannak, amik egy földrajzi koordinátához kapcsolódnak. A gyárban föltöltötték néhány híres épület képét, újabb képeket a kijelző alatt lévő gomb megnyomásával lehet készíteni. Én például lefotóztam a Deák Ferenc téren lévő Le Meridien hotelt, és elmentettem a bőrönddel jelzett mappába. Külön lehet gyűjteni az éttermek és a boltok képét is, megadható a telefonszámuk, és a képre bökve arra utasítható a mobil, hogy azonnal navigáljon oda. A kép rögzítésének a helyszíne a Google Mapsen is megjeleníthető, és innen sms-ben továbbküldető a koordináta. Sajnos a kép nem küldhető tovább, tehát az ismerőseinknek írásban kell elmagyarázni, hogy melyik házban van a keresett bolt.

Elég erős a Cruise hardvere, az 528 MHz-es processzorral és a 256 MB RAM-mal nem okozott gondot egyszerre 8-10 program futtatása. A Cruise 2 hangminősége telefonáláskor jó, a zenék azonban a gyári fülhallgatóval kicsit tompák. A zenelejátszó menürendszere átlátható, könnyű az albumok közt lépkedni, ami nagyon fontos, mert a Windows Mobilba épített Media Playernél bénább mobilos médialejátszót én még életemben nem láttam. Az akku a leírás szerint 3G-hálózaton 6,25 óra telefonálásra elegendő, a tesztidőszak alatt persze összesen nem beszéltem ennyit, viszont a gps, a kamera és az internet használata mellett oda kellett figyelni, nehogy lemerüljön a Cruise.

A Cruise a Windows Mobile alapú mobilok közt a jobbak közé tartozik, mert a legfontosabb menük ujjal is használhatóak, jó a kialakítása, a felszereltsége. Csak a beállításoknál kell elővenni a bökőpálcikát, amikor a Windows Mobile eredeti menüibe kerül a júzer, ahol parányiak a gombok. Illetve akkor, amikor gyorsan kell szöveget írni - elképzelhető, hogy a felhasználók inkább rászoknak az mms-re, csak hogy ne kelljen a virtuális billentyűzettel bajlódniuk. A HTC ügyes szolgáltatásokat talált ki a gps-hez, de még így is kérdéses, hogy a válság kellős közepén mindezzel elég vevőt talál-e a mobiljaira.

2 hozzászólás

Veszteséges a Sony Ericsson

2009. április 17., 11:26 Módosítva: 2009-07-25 17:47:01
0
0 hozzászólás

A várakozásoknak megfelelően 370 millió euró adózás előtti veszteséggel zárta 2009 első negyedévét a világ negyedik legnagyobb mobilgyártója, a Sony Ericsson. A vállalat kétezer dolgozóját kirúgja. Az elemzők 371 millió eurós negyedéves veszteségre számítottak. A vállalat bevétele 1,74 milliárd euróra esett vissza az egy évvel korábbi 2,7 milliárd euróról.

A vállalat világszerte 14,5 millió készüléket adott el, 35 százalékkal kevesebbet, mint 2008 első három hónapjában. A Sony Ericsson piaci részesedése így 8-ról 6 százalékra zsugorodott. A készülékek átlagára 1 euróval 120 euróra csökkent. (A Nokiánál az átlagár 71 euróról 65-re csökkent). A mobilgyártó népszerűsége főleg a latin-amerikai, indiai és afrikai piacon csökkent, ott ugyanis inkább olcsó készülékekre vágynak a mobilozók.

A társaság a korábban bejelentett 480 millió eurós takarékossági program mellett tovább farag a költségekből: megválik kétezer, részmunkaidőben foglalkoztatott dolgozótól.

A Sony Ericsson előrejelzése szerint a mobilok világpiaca elgalább 10 százalékkal szűkül. (MTI)

Szólj hozzá!

Tovább zuhant a Nokia profitja

2009. április 16., 16:17 Módosítva: 2009-07-25 17:47:01
0
8 hozzászólás

Csütörtökön gyászos gyorsjelentést adott a Nokia az előző negyedév eredményeiről, a profitja 90 százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt.A világ vezető mobilgyártója az első negyedévben 122 millió eurós nyereséget könyvelhetett el, míg egy évvel korábban még 1,2 milliárd eurót vágott zsebre. Az árbevétel 9,28 milliárd euróra esett vissza a 2008 első negyedévi 12,7 milliárd euróról. Ezen belül a készülékek eladása 33 százalékkal 6,2 milliárd euróra csökkent.

A piaci elemzők sokkal jobb negyedévre számítottak, az adózott nyereséget 232 millió euróra, az árbevételt 9,80 milliárd euróra becsülték.

Világszerte összesen 93,2 millió Nokia mobil kelt el az első negyedévben, ami 19 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban és 18 százalékkal kevesebb a 2008 utolsó  negyedévében elért mennyiségnél. A készülékek átlagára 71 euróról 65-re csökkent.

Az érintőkijelzős Nokia 5800 a gyártó egyik sikeres készüléke, a novemberi bemutatása óta több mint 3 milliót adtak el belőle. Néhány elemző szerint a középkategóriás, viszonylag olcsó multimédiás mobil kétélű fegyver: káros hatással lehet az N-sorozatba tartozó csúcskategóriás készülékek piacára, tovább csökkentheti a mobilok átlagárát.

Tavaly egész évben a Nokia adózott eredménye 44 százalékkal 4 milliárd euróra csökkent a 2007-es 7,2 milliárdról, a forgalma 0,8 százalékkal 50,722 milliárd euróra apadt 51,108 milliárdról. A világszerte 130 ezer embert foglalkoztató finn cég március közepén bejelentette, hogy megválik 1700 dolgozójától. (MTI)

8 hozzászólás

Három hónap alatt eltűnt 112 000 előfizetés

2009. április 16., 15:04 Módosítva: 2009-07-25 17:47:01
0
10 hozzászólás

Lehangoló gyorsjelentést küldött a Nemzeti Hírközlési Hatóság a magyar mobilszolgáltatói piac helyzetéről. Márciusban az előző havinál 69 ezerrel kevesebb, összesen 12 millió 112 ezer előfizetés volt a három magyarországi mobilszolgáltatónál. 2009 első negyedévében a T-Mobile, a Pannon és a Vodafone ügyfelek száma összesen 112 ezerrel csökkent.

A valóban használt előfizetések száma drámaibban csökkent: márciusban 123 ezerrel, az első negyedévben 195 ezerrel csökkent az aktív SIM-kártyák száma (az aktivitás azt jelenti, hogy az utolsó három hónapban hívást indítottak vagy fogadtak a kártyán). Március végén összsen 10 millió 802 ezer ügyfél generált forgalmat a három szolgáltatónál.

Ha csak az ügyfélszámot, tehát a hívásfogadásra alkalmas SIM-kártyák számát vizsgáljuk, akkor a Vodafone piaci részesedése 21,27 százalékról 21,15 százalékra csökkent, míg a T-Mobile részesedése 44,10 százalékról 44,15 százalékra, a Pannon részesedése pedig 34,63 százalékról 34,70 százalékra nőtt. Ha viszont az aktívan használt előfizetések számát nézzük, akkor a Vodafone részesedése a februári 22,09 százalékról 21,91 százalékra, a Pannoné 33,37 százalékról 33,36 százalékra csökkent. Ugyanakkor a T-Mobile részesedése az előző havi 44,54 százalékról 44,73 százalékra emelkedett.

10 hozzászólás

Kezemben a Nokia E75

2009. április 14., 17:10 Módosítva: 2009-07-25 17:47:01
0
13 hozzászólás

Nem sokkal a sajtóbemutató után ma megkaptam tesztre a Nokia legújabb üzleti mobilját, amiről csupán azért tudósítok itt a blogban, mert tesztelem a blogolási képességét. Eddig kb. háromszor kellett belejavítani elütés miatt, és csak az ö betű helyét nem tudtam rögtön megjegyezni.

Frissítés 1: A fenti rövid bejegyzést plusz egy twittet sikerült összehoznom menet közben a metrón, de arra sajnos már nem volt időm, hogy menet közben beállítsam a Shozu képmegosztót, így most nem lesz képes illusztráció. Ennyit a qwerty éles szituációban nyújtott előnyéről.

Első benyomásom, hogy a qwerty gombok kényelmesen használhatóak, viszont a kijelző alatti funkciógombok túlságosan kis helyre lettek összezsúfolva, többször előfordult, hogy egyszerre megnyomtam az "opciók" és a "főmenü" gombokat. Valószínűleg hozzá lehet szokni, a következő két hétben kiderül.

Ehhez a mobilhoz is ad 1GB ingyen tárhelyet a Nokia, a próbaidőszak egy évig tart. Remélem nem a következő tesztelő elől happoltam el a gigabájtot. Így most már összesen 1+2+30+25GB online tárhelyem van, aminek a nagy részét momentán semmire nem használom. Kicsit körülményes volt megszerezni az ingyen gigát: először elindítottam a Files on Ovit programot a mobilon, megadtam az emailemet, majd a számítógépen elovastam az emailt, letöltöttem és feltelepítettem a Files on Ovi programot a számítógépre, majd bejelentkeztem az Ovi.com-os azonosítómmal.

Végül oda jutottam, hogy a Files on Ovira csatlakozó Eee laptopom merevlemezén tárolt fájljaim közt böngészhettem a mobilról, és az Eee böngészőjéből is. A mobilról sajnos nem tudtam a files.ovi.com-ra feltölteni fájlt, csak a share.ovi.com-ra, a médiamegosztó portálra. Az E75-ben való turkálást még folytatom.

13 hozzászólás

A mobilpiac 11 százalékot zuhan 2009-ben

2009. április 9., 17:55 Módosítva: 2009-07-25 17:47:01
0
0 hozzászólás

A mobilipar valószínűleg már túljutott az év legrosszabb hónapjain. A Reuters által megkérdezett elemzők szerint az idei első negyedév 18 százalékkal alulmúlta tavalyit, és 2009 egészében várhatóan 11 százalékkal kevesebb mobilt adnak el, mint 2008-ban. Viszont még korai örülni, mert a piac lassan tér magához, írja a Rethink Wireless legfrissebb hírlevele.
Persze az okostelefonok még mindig 10-20 százalékos növekedésre számítanak az elemzők. Eddig csak a RIM erős negyedévéről érkezett jelentés, a Nokia április 17-én közli az eredményeit, az LG április 21-én, a Motorola pedig 30-án. A Reuters felmérése szerint a Samsung és az LG javítja a piaci részesedését, a Nokia azonban 37,5 százalékra is visszaeshet.

Szólj hozzá!