Friss kommentek

Még mindig a Motorola V3 az élen

2008. október 9., 07:20 Módosítva: 2009-07-25 17:46:55
0
16 hozzászólás

Jönnek-mennek az okostelefonok, az új funkciók, a meglepő szövegbeviteli módszerek, ehhez képest az amerikai piacon még mindig egy őskövület, a Motorola RAZR V3-as a legsikeresebb mobil. A penge két és fél éve jelent meg, ami a telefonok között egy örökkévalóságnak tűnik, de még mindig nagyon sikeres, sőt, mostanra az eladott darabszám elérte az ötvenmilliót. A Top 5 többi helyezettje már közel sem ilyen meglepő, ha csak azért nem, mert ezeknek látszólag semmi közül a V3-ashoz: drága okostelefonok következnek. Az ezüstérem az iPhone-é, a bronz a BlackBerry Curve mobilé lett, majd jön az LG Chocolate, végül a BlackBerry Pearl.

16 hozzászólás

Heteken belül itt a mobilos Firefox

2008. október 7., 22:08 Módosítva: 2009-07-25 17:46:55
0
1 hozzászólás

John Lilly, a Mozilla vezérigazgatója arról beszélt egy interjúban, hogy a Mobile Firefox alfa verziója heteken belül megjelenik. Az alapítvány körülbelül egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy mobilos böngésző kifejlesztésén dolgozik. Sajnos az alfa megjelenése után még számos béta és RC verziót kell bemutatni, és alaposan letesztelni, mire megjelenhet a végső változat. Legalább tudjuk, hogy a Mozilla jó úton halad.

1 hozzászólás

Készülhetünk az iPhone szétszedésére

2008. október 7., 21:42 Módosítva: 2009-07-25 17:46:55
0
6 hozzászólás

Az Európai Unió azt szeretné, hogy az összes elektronikai kütyü szétszedhető legyen, de épp csak annyira, hogy a felhasználók bármikor kicserélhessék az akkut. A tervek szerint nem feltétlenül kell olyan borítást tervezni, amely puszta kézzel is kinyitható, és amilyen a mobilok többségén van. Bőven elegendő, ha egy-két csavar kitekerése után lepattintható a borítás. Persze az iPhone alján ott van két kis csavar, de azokat akkor sem merném kicsavarni, ha kényszerítenének rá.

 

6 hozzászólás

GPS és 3G ötezer forintért

2008. október 6., 22:13 Módosítva: 2009-07-25 17:46:55
0
0 hozzászólás

A legjobb hírek akkor jelennek meg, amikor a blogger nyaralni megy, úgyhogy most jön egy kis korrepetálás mobilizációból. Vagy -izmusból. Bocs, a címben szereplő figyelemfelkeltőt a legvégére raktam.

- A Vodafone költségplafont vezet be az üzleti díjcsomagoknál, ami annyit jelent, hogy az október 1. és december 31. között kötött előfizetések esetén a vállalat mostantól – havidíjjal együtt - maximum nettó 12 000 Ft-ot számláz a belföldi adatforgalom után. nagy kár, hogy csak az üzleti előfizetőknek adnak ilyen előnyt, nyilván a gyermeküket mobilinternettel kényeztető szülők is örülnének egy ilyen költségpofonnak. Azaz plafonnak. Egyébként a Vodafone szélessávú hálózata már 195 magyarországi településen érhető el.

- Egyébként a Vodafone október 1-től az Internet 1GB, 5GB, 10GB és Internet Szabadon új előfizetésekat fél áron kínálja, 6 hónapig. Ennek megfelelően például az 1GB-os csomag havidíja fél évig csak 1500 Ft. A cég az első hónapban korlátlan adatfelhasználást biztosít az 1GB-os és 5GB-os csomagoknál, hogy a felhasználók megtapasztalhassák, mekkora az átlagos internetes forgalmuk.

- Nagyon fontos a Pannon múlt heti bejelentése, miszerint az 500 megabájtos díjcsomagjuk 2008. szeptember 23. és 2009. január 31. között 30 napos visszavételi garanciával vásárolható meg. Magyarán aki az adatátviteli eszközt sérülésmentesen, eredeti csomagolásával a Pannonhoz visszajuttatja, annak csak az első hónap havidíját (plusz 500 megán felüli adatforgalom díját) kell kifizetnie, és megszüntetheti az előfizetői szerződést. A Pannon azt mondja, hogy 341 településen van szélessávú hálózata.

- A Nokia első komolyabb érintőkijelzős próbálkozásáról, az XpressMusic 5800-ról írtak a kollégák, csakhogy nem a Cellanaplót gazdagították a hírrel, hanem a techrovatot, meg is kapták a magukét. A hivatalos bemutató 14-én lesz, aki már szerzett készüléket feltétlenül szóljon, hogy hamarabb írhassak egy beszámolót!

 - Az Apple visszavonta korábbi elmebeteg korlátozását, miszerint a fejlesztőknek titoktartási nyilatkoztat kellett aláírniuk. Mostantól azonban megbeszélhetik egymással, hogy miként nem érdemes szoftvert írniuk az iPhone-ra, és miként érdemes. Ettől lesznek jobbak a programok, nem az Apple paranoiájától.

- Amerikában dúl az árverseny, az AT&T 29 dollárért, azaz alig több mint ötezer forintért ad az ügyfeleinek GPS-szel és a 3G-vel felszerelt Pantech telefont, amely microSD kártyáról mp3-akat is lejátszik (és Napster zeneboltból lehet letölteni vele). Nekünk még várnunk kell, hogy ilyen olcsón kapjunk extra szolgáltatásokat.

Szólj hozzá!

Androidra és Nokiára fejleszt a Visa

2008. szeptember 26., 17:08 Módosítva: 2009-07-25 17:46:55
0
2 hozzászólás

A Visa szeretne megjelenni a mobiltelefonokon, és ehhez rögtön két partnert választott magának: a Google Android platformját, valamint a Nokiát. A döntés érthető, amikor üzletről van szó, nem szép kezelőfelületre van szükség. Valószínűleg többet nyom a latba a volumen, a potenciális felhasználók tömege, amiben a Nokia a világelső, és a fejlesztésnél nem utolsó szempont a platform nyíltsága, amit az Android biztosít. Illetve hamarosan a Nokia-féle Symbian is, amely hamarosan nyílt forráskódú lesz.

A T-Mobile G1 (HTC Dream) és a többi androidos készülék leendő tulajdonosai az év végén tölthetik majd le a Visa alkalmazását, amelyben három funkciót valósítnak meg: lesz figyelmeztetés, ajánlatok és egy lokátor. A figyelmeztető a számláról leemelt összegről értesíti a júzert, tehát úgy működik, mint a hazánkban oly népszerű sms-értesítő. Az ajánló és a lokátor segítségével a júzer célzott ajánlatokat kaphat a korábbi vásárlásai alapján, és a mobil segít megtalálni a közeli boltokat vagy ATM-eket. Természetesen a vásárló dönti el, hogy melyik szolgáltatást akarja igénybe venni. Először az USA-ban lesznek elérhetőek.

A Nokiával fejlettebb szolgáltatást vezetne be a Visa, az NFC-olvasóval felszerelt 6212 classic készülékbe építene chipes fizetőrendszert. A felhasználók bankkártyaként használhatják majd a mobiljukat, fizethetnek vele, átutalhatnak, és persze ők is kaphatnak értesítőket. Az NFC úgy működik, mint a céges belépőkártyák, de a chip nem a belépéshez szükséges kódot tárolja, hanem a banki azonosítót. A szolgáltatás hátulütője, hogy a kereskedőknek először új POS-terminálokat kell szerezniük, hogy használni tudják.

Jelenleg Kínában kaphatóak a Nokia NFC-s készülékei, de azokkal nem vásárolnak, hanem információkat töltenek le. Például a beolvasott RFID-címkékkel azonosíthatóak az eredeti Nokia-akkuk, és megnézhető, hogy milyen készülékkel kompatibilisek.

2 hozzászólás

Számítógépen terjeszkedik a Vodafone

2008. szeptember 26., 12:46 Módosítva: 2009-07-25 17:46:55
0
0 hozzászólás

A Vodafone szeptember 8-án elindított zeneboltja, amely most csak mobilról elérhető, októbertől az interneten is hozzáférést biztosít a zenékhez. Az internetes verziót eleinte csak a Vodafone live! oldalain előfizető ügyfelek használhatják majd, ők egy havidíjért kapnak pc-s és mobilos hozzáférést.

Szólj hozzá!

Év végére 4 milliárd mobilozó lesz

2008. szeptember 25., 20:45 Módosítva: 2009-07-25 17:46:55
0
0 hozzászólás

A mobilozók száma idén év végére eléri a négymilliárdot, jelentette be Hamadoun Touré, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) főtitkára csütörtökön New Yorkban. Az előfizetések száma az utóbbi 8 évben évente 25 százalékkal emelkedett. Míg a mobiltelefonok elterjedtségi mutatója 2000-ben csak 12 százalék volt, 2008 végére már meghaladja a 60 százalékot.

Az ITU főtitkárának értékelése szerint a 4 milliárd előfizetés révén lehetővé válik, hogy az egész világ részesülhessen az információs és kommunikációs technológia előnyeiből. A legnagyobb arányú növekedést a gyorsan fejlődő országokban rögzítették, például Brazíliában, Oroszországban, Indiában és Kínában; csak ebben a négy országban az év végére 1,3 milliárd mobil-előfizető lesz.

Touré szerint a mobiltelefon elterjedtségnek ez a szintje katalizátorként hat a Milleniumi Fejlesztési Célok elérésében, amelyek az alábbiak:

1. Véget vetni a súlyos szegénységnek és éhínségnek
2. Mindenkinek alapfokú oktatást biztosítani
3. Előmozdítani a nemek közti egyenlőséget, segíteni a nők felemelkedését
4. Csökkenteni a gyermekhalandóságot
5. Javítani az anyai egészségügyet
6. Küzdeni az AIDS, a malária és más betegségek ellen
7. Biztosítani a környezeti fenntarthatóságot
8. A fejlesztések érdekében globális partnerséget építeni ki

Bővebben itt.

Szólj hozzá!

Fénykép az érintőkijelzős Nokiáról

2008. szeptember 25., 15:03 Módosítva: 2009-07-25 17:46:55
0
5 hozzászólás

Megjelent az első hivatalos fotó a Nokia 5800 XpressMusic készülékről, amely Tube néven vált ismertté. A Mobile.cz portál szerint a mobil érintőkijelzője 640x360 pixeles, van wifi, aGPS, operációs rendszere Symbian S60, és 8 gigabájtos memóriakártyát adnak hozzá.

5 hozzászólás

Sikeres a Prada

2008. szeptember 25., 12:46 Módosítva: 2009-07-25 17:46:55
0
0 hozzászólás

Elég szűkszavú az LG sajtóközleménye, de az kiderült belőle, hogy a Prada mobilok meglehetősen sikeresek, eddig ugyanis egymillió darabot sikerült értékesíteni belőle világszerte. Nem rossz eredmény, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy nem olcsó készülékekről van szó, bár már 2007 márciusa óta megvásárolhatók, szóval idejük is volt bőven. Ennél is érdekesebb, hogy az LG egy új Prada piacra dobását tervezi Európában, a mobil az év utolsó negyedévében fut majd be.

Szólj hozzá!

Késik a Windows Mobile 7

2008. szeptember 24., 07:56 Módosítva: 2009-07-25 17:46:55
0
5 hozzászólás

Nagy szükség lenne az új Windows Mobile megérkezésére, hiszen a hatos verzió 2007 februárjában mutatkozott be, és azóta az egész mobilvilág megváltozott. Tavaly nyáron piacra került az iPhone a Mac OS X módosított változatával, ami persze nem volt hibátlan, de új szintre helyezte a felhasználói élményt. Idén nyáron megjelent a javított verzió, amin még mindig bőven van mit dolgozni, de egyre nyomasztóbbá vált a Windows Mobile lemaradása. A helyzetet tovább súlyosbította, hogy kedden megjelent a Google Android, aminek a komoly próbája még hátra van, de biztos, hogy tovább gyöngíti a Microsoft pozícióit, elég csak a HTC-márkára gondolnunk. Éppen ezért rossz hír a redmondi cég részvényeseinek, hogy a Cnet szerint a Windows Mobile 7-es később mutatkozik be a vártnál. Eredetileg még úgy volt, hogy 2009 első felében piacra kerülhet a szoftver, most azonban úgy tűnik, hogy csak az év második felétől lesz elérhető. Mindez persze nem hivatalos, a Microsoft még nem kommentálta a hírt, pedig ideje lenne megnyilatkoznia a vállalatnak.

5 hozzászólás

Hsdpa lesz a Nokia új táblagépében

2008. szeptember 20., 08:07 Módosítva: 2009-07-25 17:46:55
0
2 hozzászólás

Az új linuxos táblagépéről még keveset mondott a Nokia, de a Maemo platform legfrissebb verziója sok mindent elárul a hardverről. A Maemo 5-ben ugyanis van HSPA támogatás, azaz nagyon valószínű, hogy a kütyübe végre SIM-kártya kerülhet, mobil nélkül is lehet majd vele internetezni. A hírek szerint a telefonhívás egyelőre nem támogatott, de egyrészt nem normális, aki egy műanyag vágódeszkára hasonlíto készüléket akar a füléhez szorítani, másrészt pedig mindenféle VoIP fut a kütyün. Tehát a neten át mégiscsak lehet csevegni az ismerősökkel.

A Maemo 5 platform milyen viszonyban lesz az S60-alapú érintőkijelzős eszközökkel? Szerintem semmilyen viszony nem lesz, mert a linuxos kütyüt inkább geekek veszik, akik talán még programozni is tudják. Ezzel szemben az S60-as gépek egyenesen a tömegpiacot veszik célba.

Ezen kívül még annyit tudunk, hogy a gépben erős TI OMAP3 processzor lesz és nagy felbontású kamera.

2 hozzászólás

Bázisállomás szélenergiával

2008. szeptember 20., 07:28 Módosítva: 2009-07-25 17:46:55
0
0 hozzászólás

Négy év múlva több mint százezer mobil bázisálomást alternatív energiával akar működtetni az iparág egyik legnagyobb szövetsége, a GSM Association (GSMA). Szél- és  napenergia, illetve bioüzemanyag lehet az energiaforrás, és a GSMA becslése szerint ezzel a lépéssel évente körülbelül 2,5 milliárd liter dízelt lehet majd megspórolni. Kár, hogy nem itt, a nagyszabású tervet ugyanis a fejlődő országokban akarják kivitelezni. Huszonöt mobilszolgáltatót látnak el szakmai tanácsokkal.

Jelenleg ezerötszáz bázisállomás megy megújuló energiával, például Indiában, ahol dízel és haszált főzőolaj keverékéből nyernek energiát. Vanuatu szigetén pedig napenergiával és szélkerekekkel fejlesztenek áramot 17 adótoronynál.

A GSMA becslése szerint az alternatív energia használata ötven százalékkal megnöveli a bázisállomás költségét, és általában csak kiegészítésként használják a dízelgenerátor mellett. A Register cikke szerint a szolgáltatók csak akkor fektetik be ilyesmibe a pénzüket, ha két éven belül megtérül a költség, ezért a GSMa próbálja lenyomni a megoldás árát, többek között szakértői segítséggel.

Szólj hozzá!

Aggyal irányíthatóak a mobilok

2008. szeptember 19., 18:14 Módosítva: 2009-07-25 17:46:55
0
5 hozzászólás

Fejre illeszthető irányítórendszer prototípusát mutatta be a San Franciscóban megrendezett CTIA kiállításon az amerikai NeuroSky nevű cég. A készülék az alfa és béta agyhullámokat érzékeli, azaz gondolattal tudja irányítani a mobiltelefonon futó szoftvereket, például játékprogramokat. Az irányítót egy Nokia mobillal mutatták be, az érzékelő bluetooth kapcsolaton küldte el az adatokat a telefonra.

5 hozzászólás

Tizenhat perc az Xperiával

2008. szeptember 19., 16:37 Módosítva: 2009-07-25 17:46:55
0
0 hozzászólás

Az unwired alaposan letesztelte a Sony Ericsson Xperiát, és a weboldalán közzétett egy tizenhat perces videót. Ebből kiderül, hogy a mobil egyetlen pillanat alatt vált a fekvőből álló módba és viszont, illetve hogy végül Opera böngészőt is telepítenek rá, amely sokkal könnyebben használható az érintőkijelzős készüléken, mint az Internet Explorer Mobile.

A videót nem tudtam lelopni átvenni, de ne legyetek lusták kattintani, ha az Xperiáról mindent tudni akartok.

Szólj hozzá!

Qwerty-vel újít a Nokia

2008. szeptember 19., 14:02 Módosítva: 2009-07-25 17:46:55
0
3 hozzászólás

Nyilván véletlenül szivárgott ki egy reklámvideó és néhány kép a Nokia két új üzleti készülékéről. A szétcsúszó E72 és hagyományos formájú E75 is qwerty gombkészlettel van ellátva, és mindkét készüléknek szép színes a borítása. Hír az Engadgetről.

3 hozzászólás

Keserves élet az iPhone-nal

2008. szeptember 19., 11:00 Módosítva: 2009-07-25 17:46:54
0
52 hozzászólás

Három hete forgatom a kezemben az T-Mobile által forgalmazott iPhone 3G-t. Főleg internetezésre és zenehallgatásra használom, telefonálásra kevésbé, hiszen ez egy kiváló netezőgép. Hogyan tudott az iPhone alig több mint egy év alatt 3 százalékos részesedést szerezni az okostelefonok piacán? Egy ügyes pszichológiai trükkel, amelyben kulcsszerepe van az érintőkijelzőnek.

Régóta figyelem, hogy az emberek miként használják a mobiltelefonjaikat. A hagyományos, azaz gombokkal irányítóható készülékek sohasem voltak túl izgalmasak. A mobil imbolyog, miközben a görcsösen behajlított hüvelyujj alatt recsegnek-ropognak a gombok. Vannak szebb, színesebb készülékek, de használaton ez keveset változtat. Az érintőkijelzős készülékek használata közben az egyik kézben a készüléket kell szorongatni, miközben a másik kéz a böködőpálcikával próbálja megcélozni a pixeleket. Pont olyan érzés, mint amikor általános elsőben a töltőtollal nekiestünk a vonalas füzetnek - kemény munka.

Az iPhone operációs rendszerét ezzel szemben nem irányítani kell, hanem vezényelni. Ahogyan Kocsis Zoltán hadonász a filharmonikusoknak, egy ujjmozdulat erre, egy suhintás arra, gördítem a Twittert, lapozom az albumokat. A laza mozdulatok odairányítják a tömegközlekedők szemgolyóit, ettől a júzernek rögtön hatalmasra nő az egója, és amikor bárki kritizálni meri a készülékét, akkor azt azonnal megvédi. Hiszen hogyan is lehetne rossz egy készülék, amikor olyan látványos, ügyes, és az embert a középpontba röpíti? Ez az Apple (egyik) trükkje, amitől a készülék eladja önmagát.

 

Én azonban mégis kritizálnám a készüléket, mert az iPhone nagyon sok szempontból nem a világ legjobb készüléke. Sőt, vannak olyan szempontok, amelyek alapján kifejezetten béna.

52 hozzászólás Tovább

Kétszáz dollár lesz a HTC Dream

2008. szeptember 18., 11:39 Módosítva: 2009-07-25 17:46:55
0
4 hozzászólás

Alig egy hét van hátra az első Google androidos mobil, a HTC Dream premierjéig, most végre ismertté vált a telefon ára is. A start ugye New Yorkban lesz, ennek megfelelően nincs még európai, pláne magyar ár, csak annyit tudunk, hogy a T-Mobile 200 dollárért kezdi meg a forgalmazást. Ehhez persze még hozzájön a két éves előfizetés havidíja, szóval nagyon úgy tűnik, hogy az Európában az iPhone-nal arató T-Mobile az amerikai piacon pont az Apple mobilja ellen küldi harcba az androidos vetélytársat. Az iPhone ugyanis 200 dollárba kerül két éves előfizetéssel az Egyesült Államokban az AT&T kínálatában.

4 hozzászólás

Street View a mobilon

2008. szeptember 18., 10:37 Módosítva: 2009-07-25 17:46:55
0
2 hozzászólás

Utcai nézet került a Google Maps mobilos kliensének új verziójába, a BlackBerryn és javás készülékeken elérhető. Az Apple iPhone tehát nem kapta meg a csilivili funkciót, az Androidban viszont biztosan benne lesz a funkció, hiszen a Google fél évvel ezelőtt az Androidon mutatta be az újítást. A Street View a térképre kattintva aktiválható, a szoftver némi gondolkodás után megmondja, hogy az adott területen készültek-e fényképek az utcákról. A Google promóvideóján látszik, hogy a Street View letöltése némi időt vesz igénybe, nem lehet csak úgy végigfutni a virtuális utcán. A Google Maps itt letölthető.

2 hozzászólás

Eljött a mobilozó gépek korszaka

2008. szeptember 17., 18:46 Módosítva: 2009-07-25 17:46:55
0
13 hozzászólás

Több mint 11 millió mobilelőfizetés van Magyarországon, ami jócskán meghaladja az állampolgárok számát. Ennek ellenére a Pannon szerint még legalább kilencmillió előfizetés eladható hazánkban, de nem embereknek, hanem inkább gépeknek.

Nem csúcstechnológiás humanoid robotokról van szó, hanem teljesen hétköznapi gépekről, amelyek kihasználhatják a mobilhálózatot. A villanyóra távolról leolvasható, gépkocsiflották nyomon követhetők, a kereskedők könnyebben magukkal cipelik a kártyaleolvasót, az orvosok pedig távolról gyógyíthatják és felügyelhetik a betegeket a mobiltechnológia segítségével.

A Pannon azért rángatta elő a témát, mert szerinte most kezd felépülni a piac, és hamarosan elterjednek a gépekbe épített SIM-kártyák. Most több százezer ipari előfizetés van, de a szerdai sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a lakossági felhasználók hozzák majd meg az áttörést. A potenciál már a magyarországi piacon is óriási, hiszen ha hárommillió háztartással, és csak a mérőórákkal számolunk, azaz a gáz-, víz- és villanyórába egyaránt SIM-kártya kerül, akkor az önmagában kilencmillió új előfizetést jelenthet.

Noha mérőórából van a legtöbb, az egészségügyi megoldások sokkal érdekesebbek. A sajtórendezvényen a MOHAnet által kifejlesztett MedCare jelzőrendszer mutatkozott be, amelynek a központi része valamelyik idősgondozó szervezetnél van, ahol diszpécser fogadja a bejövő vészjelzéseket.

Az idős felhasználó a nála lévő kütyüvel risztást adhat ki, ha rosszul érzi magát, illetve a készülék a szenzorával érzékelni tudja a nagyobb eséseket. Segélykérés esetén a diszpécser felhívhatja a megfigyelt személyt, és ha súlyos a gond, azonnal intézkedhet a segítségnyújtásról. Van helymeghatározóval felszerelt készülék is, amely az eltűnt személy megtalálásában segíthet.

A készülék hűségnyilatkozattal már részletre is kapható, mondta el Havasi Zoltán, a MOHAnet fejlesztési igazgatója, és a szolgáltatás ára akár ezer forint alá is szorítható. Elmondása szerint az adatkommunikáció minimális, a telefonbeszélgetések tarfiája pedig attól függ, hogy miként építik ki a távfelügyeleti rendszert. Amennyiben egy nagyobb, több száz kliensből álló rendszerről van szó, a SIM-kártyák lehetnek olyan díjcsomagban, amelynél a flottán belüli hívás ingyenes, így a diszpécserrel folytatott beszélgetések nem jelentek többlet kiadást a felhasználónak.

13 hozzászólás

A Nokia és a Vodafone a legértékesebbek

2008. szeptember 17., 11:12 Módosítva: 2009-07-25 17:46:55
0
0 hozzászólás

Európai márkák értékét vizsgálta meg a Novomatic AG és a Raiffeisen. Az eurobrand2008 tanulmányban huszonnégy ország tizenhat iparágának több mint háromezer kereskedelmi márkáját vették sorra, a rangsort a webre is feltették. Európában első a Nokia, a második legnagyobb mobilos cég pedig a Vodafone, amely a listán az előkelő harmadik helyre került.

Európa legértékesebb cégmárkái:
1. Nokia (EUR 38,283 milliárd),
2. LVMH (EUR 34,907 milliárd),
3. Vodafone (EUR 24,128 milliárd),
4. Telefonica (EUR 22,550 milliárd),
5. Unilever (EUR 21,638 milliárd),
6. Mercedes-Benz (EUR 21,359 milliárd),
7. BMW (EUR 20,061 milliárd),
8. RBS (EUR 19,135 milliárd)
9. France Telecom (EUR 19,123 milliárd),
10. Deutsche Bank (EUR 18,172 milliárd).

A tíz legértékesebb németországi, nagy-britanniai és franciaországi cégmárka együtt 46 százalékát teszi ki a 24 ország összes vizsgált cégmárkája összértékének. További 44 százalékot tesz ki Olaszország, Spanyolország, Svájc, Hollandia, Finnország, Svédország és Ausztria összes cégmárkaértéke. Az EU-tagországokat nemzetközi márkacégek uralják, a nemzeti márkák gyengék.

Németország Európa legnagyobb márkaközpontja, hét iparági vezető cége van. Európa ötven legértékesebb márkacége közül tizenöt német, többségük autó-világmárka. (mti)

Szólj hozzá!

Jövő kedden jön az Android

2008. szeptember 17., 07:07 Módosítva: 2009-07-25 17:46:55
0
7 hozzászólás

Nagyjából eddig is lehetett sejteni, hogy mikor érkezik az első androidos telefon, de most már hivatalos a dátum: a T-Mobile szeptember 23-án mutatja be a Google mobilplatformjára épülő első készüléket, méghozzá jó messze, New Yorkban. A mobil a HTC Dream lesz, és sajtótájékoztatót, mulatságot szerveznek a premier mellé. Az Engadget szerint a T-Mobile, a Google és más fontos cégek vezetői is beszélni fognak a rendezvényen, aztán jöhet a fogdosás, tapogatás, vásárlás. A részletekről természetesen beszámolunk.

Update: A Londonban megtartott Google Developer Day-en bemutatták az androidos mobilt, amiről valaki készített is egy felvételt. Íme, sajnos elég vacak minőségű.

Friss videó!

7 hozzászólás

Beindul az érintőkijelzők háborúja

2008. szeptember 16., 17:31 Módosítva: 2009-07-25 17:46:55
0
1 hozzászólás

Hamarosan megjelenik a Sony Ericsson Xperia, a HTC várhatóan októberben piacra dobja az első androidos készülékét (HTC Dream), és hamarosan kapható lesz még három érintőkijelzős modell, amelyek közül a legjobb a már versenyben lévő Samsung Omniára hasonlít. Emellett az Asus is előrukkolt egy izgalmas újdonsággal, amelyen az érintőkijelzőt a BlackBerry-féle irányítógolyó egészíti ki, az LG pedig nyolc megapixeles ágyúval lő a verébre. Ezek a készülékek természetesen az év végi vásárlási szezont célozzák meg, azaz év végén az eddiginél is erősebb mozgások várhatóak az okostelefonok piacán.

Az ASUS titokzatos új mobilja

Sony Ericssonnak nagyon sokat jelent az Xperia X1, ez a gyártó első Windows Mobile alapú kommunikátora. A napokban az is kiderült, hogy a jövőbeni Xperia modellek nem biztos, hogy a Microsoft operációs rendszerére épülnek majd, mert a brand nem kötődik semmilyen platformhoz. Talán csak nem egy Androidra épülő modellel készülnek? Egyelőre nem tudni, ugyanakkor jól látszik, hogy amíg a Sony Ericsson keményen küzd, hogy figyelmet kapjon az Xperia, addig a piac remegő térddel várja az első Android-alapú mobilt, amelyet a T-Mobile USA fog elsőként leszállítani. Az Amerikában nagyon népszerű RIM is iszonyú tempót diktál, és a gyártó nemcsak a szép BlackBerry Boldtól várhat még nagyobb sikert. Bemutatták az első széthajtható készüléküket, és éppen ma került elő egy videó a BlackBerry Stormról, a RIM első teljesen érintőkijelzős mobiljáról.

Jelenleg csak annyi látszik, hogy a HTC biztosan a győztesek közt lesz. A gyártó a Windows Mobile platformon belül egyre erősebb: 2008 második negyedévében 3,8 millió WinMobile készülék talált gazdára, és a HTC 1,3 millió mobilt adott el, és a cég eladásai éves viszonylatban 120 százalékkal nőttek, miközben a WinMobile csak 20 százalékot nőtt. Emellett ők gyárták az Xperiát, a Dreamet, és övék az egyik leghasználhatóbb éritőkijelzős kezelőfelület, a TouchFLO. A HTC szerint idén 600-700 ezer elkel a Dreamből, de az elemzők óvatosabbak, és csak 300-500 ezer közötti eladásra számítanak.

 

 

1 hozzászólás

Bőrtokos Windows-telefon az LG-től

2008. szeptember 16., 16:00 Módosítva: 2009-07-25 17:46:54
0
4 hozzászólás

Szép telefon az LG KS20, elegáns párost alkot a bőrkötésű telefonregiszteremmel. A telefon önmagában vékony, de az elengedhetetlen védőtokkal együtt már elég vaskos. A mobil felépítése nagyon hasonlít a korábbi LG okostelefonokéra. Fekete műanyag váz, a szélén ezüstösen csillogó műanyaggal, amelyen elszórtan néhány gomb és csatlakozó található. A készülék bal oldalán van a microSD memóriakártya nyílása, az Internet Explorer és a fényképező indítógombja, valamint a bekapcsoló gomb, jobbján pedig a fülhallgató nyílása és a hangerőállító. A fülhallgató még mindig a koreai gyártó saját fejlesztésű csatlakozójában végződik, de a másik végén, a mikrofonnal felszerelt műanyag bumszliba szabványos jack dugós füles is bedugható.

Klikk a képre!

 

A cikk címe a készülék Windows Mobile operációs rendszerének köszönhető. Az LG-n futó változata már részben megfelel az újabb elvárásoknak, de használata közben még mindig könnyen előkerülnek az elavult megoldások, amelyek miatt a Microsoft rendszere inkább a szakértő mobilozóknak való, nem a kényelmet és egyszerűséget igénylő tömegeknek. Az LG KS20 tehát jól mutat bármilyen IT cég bármilyen alkalmazottjának a kezében, mert egyszerre utal a felhasználó szakértelmére és az igényességére.

A főmenü átlátható, és minden fontos információ megjeleníthető rajta: a wifi, bluetooth és a hálózat állapota, a tennivalókon, és a nem fogadott hívások/sms-ek. A startmenü sajnos nem arra van kitalálva, hogy ujjakkal nyomkodjunk rajta, noha ez ma már alapkövetelmény lenne, viszont van egy extra menü, amelyben csak nagyméretű ikonok vannak. Ezeket kell ujjal böködni. A gond csak az, hogy ezzel a menüvel nem elkerüli, hanem csupán elhalasztja a felhasználó a világ egyik legvacakabb eszközének a használatát. Ugyanis amint az sms beírására, egy lejátszandó videó vagy zene kiválasztására, egy originál windowsos menü használatára, vagy bármilyen apróbb beállításra kerül sor, máris elő kell venni a Nevetséges Pálcikát, a stylus-t.

Kattintson a képre!

 

Az LG KS20 rendszere stabil, amíg nálam volt a készülék, egyszer sem fagyott le, a programok is akadozás nélkül működtek. A beépített Media Player kicsit körülményesen használható, mert szokványos menükben klikkelgetve kell kiválasztani a lejátszandó számokat, emellett az Internet Explorer mobilos változata is kissé elavult, a képeken jól látszik, hogy az Opera Mini interfészén mennyivel átláthatóbb a betöltött weboldal, jobb vele a böngészés.

Mindent összegezve a Windows Mobile 6 Pro rendszerével, 400 megahertzes processzorával, 3,6 megabites mobilinternet-hozzáférésével sokat nyújt az LG, de a koreai gyártónak többet hozzá kellett volna tennie a készülék szoftveréhez, hogy használhatóbb legyen. Persze akinek csak egy divatos okostelefonra van szüksége, ezzel is elégedett lehet. A KS20 kisebb mobilkereskedésekben már 65 ezer forintért is megvehető.

4 hozzászólás

Mesterhármas a HTC-től

2008. szeptember 15., 21:52 Módosítva: 2009-07-25 17:46:55
0
0 hozzászólás

Év végén három új készüléket dob piacra a HTC. A Touch HD nagyjából olyan, mint egy átdolgozott Samsung Omnia. A kijelzője 3,8 hüvelykes, WVGA felbontású (480x800), a fülhallgató csatlakozója szabványos 3,5 milliméteres jack, kamerája 5 megapixeles. Processzora 528 megahertzes, 288 megabájt RAM van benne, plusz GPS, wifi, Windows Mobile 6,1 TouchFlo interfésszel, a hsdpa pedig 7,2 megabites.

A Touch 3G valamivel szerényebb. Bár ebben is 7,2 megabites a hsdpa, 528 megahertzes a processzor, és a készüléken Windows Mobile 6.1 fut, plusz van GPS, a kamerája csak 3,2 megapixeles, és a kijelzője is csak 2,8 hüvelykes.

A Touch Viva a legolcsóbb készülék az érintőkijelzős sorozatban. Csak EDGE van benne, 2 megpiexeles kamera, wifi és GPS, ráadásul a TouchFlo-nak is olyan változata fut rajta, amely nem igányel különleges 3D-s gyorsításat.

Szólj hozzá!

Erős mozgások az okostelefonok piacán

2008. szeptember 12., 21:10 Módosítva: 2009-07-25 17:46:54
0
3 hozzászólás

Brutálisan nyomul a HTC, a BlackBerry, erős feltörekvő az iPhone, a Symbian és a Linux ereje csökken. A Gartner piackutató cég szerint több mint 32 millió okostelefont adtak el 2008 második negyedévében, ami 15,7 százalékkal több mint egy évvel ezelőtt. A legnagyobb szállító még mindig a Nokia, mögötte sokkal lemaradva a RIM, még többel lemaradva a HTC, a Sharp és a Fujitsu.

A sorrendnél valamivel izgalmasabb az eladások növekedése, hiszen amíg a Nokia csupán 8,1 százalékot nőtt, addig a második RIM 126,4 százalékot, a HTC pedig 119,6 százalékot.

Még érdekesebben alakult az operációs rendszerek piaca, ahol a Symbian 57 százalékkal vezet, viszont 8,5 százalékkal kisebb lett a részesedése. Ezzel egy időben a RIM jelentősen növelte a részesedését. A Microsoft stagnál, a Linux visszaesett, a Mac OS X pedig a bolhaszellentésnyi részesedését a két és félszeresére növelte - mindezt még az iPhone 3G megjelenése előtt. Forrás: Justamp

3 hozzászólás

Minden mozdulatot megfigyel az iPhone

2008. szeptember 12., 15:55 Módosítva: 2009-07-25 17:46:54
0
5 hozzászólás

Jonathan Zdziarski infobiztonsági szakértő szerint az iPhone ideiglenes képernyőmentéseket készít, gyakorlatilag mindenről, ami a készülék kijelzőjén történik. Magyarán titkos emailek és pikáns képek tárolódnak az iPhone memóriájában, amennyiben a felhasználó ilyesmiket nézeget a készülékén. Az Apple tud erről, állítólag csak esztétikai okokból működik így a készülék. E kijelzőmentések szükségesek a programbezárás látványos képhatásához - becsukásakor az alkalmazás összezsugorodik és eltűnik.

A program bezárásakor a készülék azonnal letörli a képet, de mindenki tudja, hogy a fájl ilyenkor igazából nem törlődik, a memóriában lévő egyesekből és nullákból helyreállítható az adat. Persze ennyi erővel maga az iPhone használata is veszélyezteti az adatainkat, hiszen a csilivili készüléket bármikor kikaphatják a kezünkből, minden fontos adatunkkal együtt. Azt hiszem azt muszáj volt hozzátenni. A Wired meg egyen kaktuszt.

5 hozzászólás

Folytatódhat a Vodafone 900 MHz-es kísérlete

2008. szeptember 12., 14:43 Módosítva: 2009-07-25 17:46:54
0
2 hozzászólás

Újabb három hónapig tesztelheti 900 megahertzen a szélessávú internetet a Vodafone. A tószegi projekt azt bizonyítja, hogy ez a tartomány is alkalmas gyors adatátvitelre, írja az MTI. A Vodafone június elején kezdte meg a tesztet, aminek időtartama a Nemzeti Hírközlési Hatóság engedélye szerint kezdetben három hónap volt. Az időtartamot most újabb három hónappal meghosszabbította a hatóság.

A gyors mobilhálózat a tószegi önkormányzat épületében, a könyvtárban és az iskolában vehető ingyenesen igénybe. A cég szerint a teszt azért fontos, mert Magyarországon több olyan település is van, ahol a mobil internetezésre kijelölt és használt 2100 megahertzes hálózatot nem építik ki azért, mert túlságosan drága lenne a beruházás. Ezzel szemben 900 megahertzen már megérné kiépíteni, mert kevesebbe kerülne és üzletileg is megtérülne. Mindennek hátterében részben az áll, hogy a 2100-as hálózathoz nagyon sűrűn kell bázisállomásokat építeni, míg a másikhoz sokkal ritkábban. Éppen ezért a 900-as hálózat 50-60 százalékkal kevesebbe kerülhet, mint a 2100-as.

Marchhart Pál, a Vodafone vezérigazgató-helyettese reméli, hogy az NHH támogatásával már jövőre lehetővé válik az új technológia kereskedelmi bevezetése. A 900 megahertzes frekvencia tartományt eredetileg hangalapú GSM mobilszolgáltatásra jelölték ki, ahhoz, hogy HSDPA-alapú adatforgalom is mehessen rajta, módosítani kellene az uniós szabályozáson. Brüsszel javasolja a módosítást, ami várhatóan az idén meg is történik. (mti)

2 hozzászólás

Spóravadászat a mobilon

2008. szeptember 12., 10:00 Módosítva: 2009-07-25 17:46:54
0
16 hozzászólás

Az év játékaként beharangozott Spore már a boltokban van, és a számítógépes verzió után nem sokkal a mobilos is megjelent. A játéknak persze csak a töredékét ültették át a kis kijelzőkre, a mobilokon például nem rohangálnak két lábon járó péniszek és más torzszülöttek. Kizárólag a fejlesztők által létrehozott egyszerű lényekkel kell megküzdeni a túlélésért

Először egy Nokia 5320 XpressMusic készüléken teszteltem, és nagyjából másfél nap alatt végigjátszottam, azaz a Spore megfelel a mobiljátékokkal szembeni elvárásoknak. Egyszerű grafikája ellenére tetszett, legalább annyira szórakoztató volt, mint az online játékok.

Az első pályák csak bemutatták a játékot, például kiderült, hogy kisebb lényeket kell elfogyasztani ahhoz, hogy a saját lényem növekedni kezdjen, és javuljon az egészségi állapota, amelyet öt kis szívecske jelez a jobb felső sarokban. Mindegyik pálya akkor ér véget, amikor a kijelző tetején lévő DNS-spirál megtelik, és ehhez elég sokat kell zabálni.

Ahogy növekedett a lényem, úgy tudott egyre nagyobb ellenfeleket lenyelni, így az ellenségek hamar zsákmánnyá váltak. Az egyik legszemetebb ellenfél a jobb oldali képen látható piros tengeri sün, amely csak behúzott tüskével fogyasztható, kitolt tüskékkel nagyot sebez. A megsebzett lényemnek pedig a mérete is csökkent, így a zsákmányok ismét ellenséggé váltak.

Időnként sikerül nagyobbat előrelépni az evolúciós folyamatban, ilyenkor két pálya közt lehetőség van a lény átszerkesztésére. Sajnos nincs túl sok lehetőség, megváltoztatható a szín, a mintázat, de fej-tor-potroh hármas felosztása állandó. Fejleszthető a lény érzékszerve (szemek, csápok), támadó szerve (tüskék, száj), védekező képessége (tüskék, páncél), illetve a mozgása (ostor).

Második lépésként az iPhone szoftverboltjában is megvettem a Spore Originst, nyolc euróért. A játék menete nagyjából ugyanaz, mint a Nokián, csak éppen a grafika nem a C64-et, hanem inkább a Sony PSP konzolt idézte fel bennem. Fontos különbség, hogy amíg a Nokián (és a PSP-n is) gombokkal kell irányítani a játékokat, addig az iPhone-on kizárólag a készülék dőlésszögének a változtatásával lehet mozgatni a lényt. Az iPhone-nal nem érdemes metrón ülve játszani, mert könnyen lefejelhetjük az előttünk állót.

Klikk a képre!

Sajnos az Electronic Arts nem gondolt arra, hogy az iPhone kijelzője magától elhalványul, ha energiatakarékossági okokból így állítja be a felhasználó. Emiatt játék közben többször a kijelzőre kellett böknöm a legnagyobb csaták hevében, ami eléggé idegesítő volt, emiatt ugyanis sokszor elhullott a lényem. A Spore miatt csak nem kezdek a rendszerbeállítások közt turkálni, az EA-nek muszáj lesz megoldást találnia. Ettől eltekintve azonban az iPhone klasszisokkal jobb játékélményt biztosított, mint a Nokia, vagy bármilyen más mobil, amin eddig játszottam.

16 hozzászólás

Júliusban 61 ezerrel nőtt az előfizetések száma

2008. szeptember 11., 15:03 Módosítva: 2009-07-25 17:46:54
0
0 hozzászólás

Július végén 11 millió 601 ezer előfizetés volt a három mobilszolgáltatónál, miután a nyári hónapban 61 ezer újat kötöttek. Így 100 lakosra már 115,5 előfizetés jutott, míg egy évvel korábban még csupán 102,3, derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) csütörtöki sajtóközleményéből. Július végére az aktív SIM-kártyák száma alapján a Pannon piaci részesedése az előző havi 35,22 százalékról 35,20 százalékra, T-Mobile részesedése pedig 44,03 százalékról 43,94 százalékra csökkent, míg a Vodafone részesedése 20,75 százalékról 20,86 százalékra nőtt.

A forgalmazásban részt vevő, azaz az utolsó három hónapban valóban használt előfizetések száma július végén 10 millió 339 ezer volt, 77 ezerrel több, mint egy hónappal előbb. A forgalmazásban részt vevő előfizetések száma alapján a T-Mobile piacrészesedése 45,93 százalékról 44,73 százalékra, a Pannoné 33,27 százalékról 33,17 százalékra csökkent, Vodafone részesedése viszont 21,80 százalékról 22,11 százalékra emelkedett. 

A három mobilszolgáltató ügyfelei 2008 júliusában 3 549 számot hordoztak. A Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint a mobilszámok 2004. május elseje óta igénybe vehető hordozhatósága eddig összesen 223 234 számot érintett.

Szólj hozzá!

Legyen Dell minigép a Vodafone-nál?

2008. szeptember 11., 12:17 Módosítva: 2009-07-25 17:46:54
0
9 hozzászólás

A magyar Vodafone egyelőre hezitál, még nem tudni, hogy piacra dobja-e a Dell csinos kis netbookját. Az Inspiron Mini 9 névre hallgató készülék olcsó, SSD van a vincseszter helyén, és Ubuntu vagy Windows XP ízesítéssel kapható. A Vodás változatban állítólag eleve benne lesz a HSDPA-modem, amivel nagyon megkönnyítik a felhasználók életét, mert nem kell majd az usb-s adaptert kihúzniuk a gép elpakolása előtt. Aki nagyon szeretné, hogy legyen ilyen gép Magyarországon, jelezze itt a blogban, hogy a Vodafone is tudjon róla.

Az új Dell laptop elérhetősége és árazása az egyes országokban a következő hetekben kerül nyilvánosságra. Magyarországon egyelőre elemezzük a piaci igényeket és lehetőségeket, és ezt követően döntünk a forgalmazásról.

9 hozzászólás