Friss kommentek

  • Dr.Korász: Azért az az újságírás csúcsa, hogy meg sem említik a Samsung-ot, pedig nekik majd' két éve van 12+ colos tabletjuk, ráadásul kB. 4-5 éve stylus-szal tudsz jegyzetelni. 2015-09-04 13:42
    Nyakunkon az óriás-iPad
  • grobs_: Az ipad-eket nem szeptemberben szokták bemutatni hanem október végén (újabban). 2015-09-04 13:04
    Nyakunkon az óriás-iPad
  • kulcsarb: kérdés, hogy ez 12 colos iPad mennyivel jobb, mint egy ugyanekkora MacBook Air? akinek ekkora képernyő kell, az nyilván nem kézben fogja tartani, hacsak nem testedzés képpen haszn... 2015-09-04 12:16
    Nyakunkon az óriás-iPad

Beindul az érintőkijelzők háborúja

2008. szeptember 16., 17:31 Módosítva: 2009-07-25 17:46:55
0
1 hozzászólás

Hamarosan megjelenik a Sony Ericsson Xperia, a HTC várhatóan októberben piacra dobja az első androidos készülékét (HTC Dream), és hamarosan kapható lesz még három érintőkijelzős modell, amelyek közül a legjobb a már versenyben lévő Samsung Omniára hasonlít. Emellett az Asus is előrukkolt egy izgalmas újdonsággal, amelyen az érintőkijelzőt a BlackBerry-féle irányítógolyó egészíti ki, az LG pedig nyolc megapixeles ágyúval lő a verébre. Ezek a készülékek természetesen az év végi vásárlási szezont célozzák meg, azaz év végén az eddiginél is erősebb mozgások várhatóak az okostelefonok piacán.

Az ASUS titokzatos új mobilja

Sony Ericssonnak nagyon sokat jelent az Xperia X1, ez a gyártó első Windows Mobile alapú kommunikátora. A napokban az is kiderült, hogy a jövőbeni Xperia modellek nem biztos, hogy a Microsoft operációs rendszerére épülnek majd, mert a brand nem kötődik semmilyen platformhoz. Talán csak nem egy Androidra épülő modellel készülnek? Egyelőre nem tudni, ugyanakkor jól látszik, hogy amíg a Sony Ericsson keményen küzd, hogy figyelmet kapjon az Xperia, addig a piac remegő térddel várja az első Android-alapú mobilt, amelyet a T-Mobile USA fog elsőként leszállítani. Az Amerikában nagyon népszerű RIM is iszonyú tempót diktál, és a gyártó nemcsak a szép BlackBerry Boldtól várhat még nagyobb sikert. Bemutatták az első széthajtható készüléküket, és éppen ma került elő egy videó a BlackBerry Stormról, a RIM első teljesen érintőkijelzős mobiljáról.

Jelenleg csak annyi látszik, hogy a HTC biztosan a győztesek közt lesz. A gyártó a Windows Mobile platformon belül egyre erősebb: 2008 második negyedévében 3,8 millió WinMobile készülék talált gazdára, és a HTC 1,3 millió mobilt adott el, és a cég eladásai éves viszonylatban 120 százalékkal nőttek, miközben a WinMobile csak 20 százalékot nőtt. Emellett ők gyárták az Xperiát, a Dreamet, és övék az egyik leghasználhatóbb éritőkijelzős kezelőfelület, a TouchFLO. A HTC szerint idén 600-700 ezer elkel a Dreamből, de az elemzők óvatosabbak, és csak 300-500 ezer közötti eladásra számítanak.

 

 

1 hozzászólás

Bőrtokos Windows-telefon az LG-től

2008. szeptember 16., 16:00 Módosítva: 2009-07-25 17:46:54
0
4 hozzászólás

Szép telefon az LG KS20, elegáns párost alkot a bőrkötésű telefonregiszteremmel. A telefon önmagában vékony, de az elengedhetetlen védőtokkal együtt már elég vaskos. A mobil felépítése nagyon hasonlít a korábbi LG okostelefonokéra. Fekete műanyag váz, a szélén ezüstösen csillogó műanyaggal, amelyen elszórtan néhány gomb és csatlakozó található. A készülék bal oldalán van a microSD memóriakártya nyílása, az Internet Explorer és a fényképező indítógombja, valamint a bekapcsoló gomb, jobbján pedig a fülhallgató nyílása és a hangerőállító. A fülhallgató még mindig a koreai gyártó saját fejlesztésű csatlakozójában végződik, de a másik végén, a mikrofonnal felszerelt műanyag bumszliba szabványos jack dugós füles is bedugható.

Klikk a képre!

 

A cikk címe a készülék Windows Mobile operációs rendszerének köszönhető. Az LG-n futó változata már részben megfelel az újabb elvárásoknak, de használata közben még mindig könnyen előkerülnek az elavult megoldások, amelyek miatt a Microsoft rendszere inkább a szakértő mobilozóknak való, nem a kényelmet és egyszerűséget igénylő tömegeknek. Az LG KS20 tehát jól mutat bármilyen IT cég bármilyen alkalmazottjának a kezében, mert egyszerre utal a felhasználó szakértelmére és az igényességére.

A főmenü átlátható, és minden fontos információ megjeleníthető rajta: a wifi, bluetooth és a hálózat állapota, a tennivalókon, és a nem fogadott hívások/sms-ek. A startmenü sajnos nem arra van kitalálva, hogy ujjakkal nyomkodjunk rajta, noha ez ma már alapkövetelmény lenne, viszont van egy extra menü, amelyben csak nagyméretű ikonok vannak. Ezeket kell ujjal böködni. A gond csak az, hogy ezzel a menüvel nem elkerüli, hanem csupán elhalasztja a felhasználó a világ egyik legvacakabb eszközének a használatát. Ugyanis amint az sms beírására, egy lejátszandó videó vagy zene kiválasztására, egy originál windowsos menü használatára, vagy bármilyen apróbb beállításra kerül sor, máris elő kell venni a Nevetséges Pálcikát, a stylus-t.

Kattintson a képre!

 

Az LG KS20 rendszere stabil, amíg nálam volt a készülék, egyszer sem fagyott le, a programok is akadozás nélkül működtek. A beépített Media Player kicsit körülményesen használható, mert szokványos menükben klikkelgetve kell kiválasztani a lejátszandó számokat, emellett az Internet Explorer mobilos változata is kissé elavult, a képeken jól látszik, hogy az Opera Mini interfészén mennyivel átláthatóbb a betöltött weboldal, jobb vele a böngészés.

Mindent összegezve a Windows Mobile 6 Pro rendszerével, 400 megahertzes processzorával, 3,6 megabites mobilinternet-hozzáférésével sokat nyújt az LG, de a koreai gyártónak többet hozzá kellett volna tennie a készülék szoftveréhez, hogy használhatóbb legyen. Persze akinek csak egy divatos okostelefonra van szüksége, ezzel is elégedett lehet. A KS20 kisebb mobilkereskedésekben már 65 ezer forintért is megvehető.

4 hozzászólás

Mesterhármas a HTC-től

2008. szeptember 15., 21:52 Módosítva: 2009-07-25 17:46:55
0
0 hozzászólás

Év végén három új készüléket dob piacra a HTC. A Touch HD nagyjából olyan, mint egy átdolgozott Samsung Omnia. A kijelzője 3,8 hüvelykes, WVGA felbontású (480x800), a fülhallgató csatlakozója szabványos 3,5 milliméteres jack, kamerája 5 megapixeles. Processzora 528 megahertzes, 288 megabájt RAM van benne, plusz GPS, wifi, Windows Mobile 6,1 TouchFlo interfésszel, a hsdpa pedig 7,2 megabites.

A Touch 3G valamivel szerényebb. Bár ebben is 7,2 megabites a hsdpa, 528 megahertzes a processzor, és a készüléken Windows Mobile 6.1 fut, plusz van GPS, a kamerája csak 3,2 megapixeles, és a kijelzője is csak 2,8 hüvelykes.

A Touch Viva a legolcsóbb készülék az érintőkijelzős sorozatban. Csak EDGE van benne, 2 megpiexeles kamera, wifi és GPS, ráadásul a TouchFlo-nak is olyan változata fut rajta, amely nem igányel különleges 3D-s gyorsításat.

Szólj hozzá!

Erős mozgások az okostelefonok piacán

2008. szeptember 12., 21:10 Módosítva: 2009-07-25 17:46:54
0
3 hozzászólás

Brutálisan nyomul a HTC, a BlackBerry, erős feltörekvő az iPhone, a Symbian és a Linux ereje csökken. A Gartner piackutató cég szerint több mint 32 millió okostelefont adtak el 2008 második negyedévében, ami 15,7 százalékkal több mint egy évvel ezelőtt. A legnagyobb szállító még mindig a Nokia, mögötte sokkal lemaradva a RIM, még többel lemaradva a HTC, a Sharp és a Fujitsu.

A sorrendnél valamivel izgalmasabb az eladások növekedése, hiszen amíg a Nokia csupán 8,1 százalékot nőtt, addig a második RIM 126,4 százalékot, a HTC pedig 119,6 százalékot.

Még érdekesebben alakult az operációs rendszerek piaca, ahol a Symbian 57 százalékkal vezet, viszont 8,5 százalékkal kisebb lett a részesedése. Ezzel egy időben a RIM jelentősen növelte a részesedését. A Microsoft stagnál, a Linux visszaesett, a Mac OS X pedig a bolhaszellentésnyi részesedését a két és félszeresére növelte - mindezt még az iPhone 3G megjelenése előtt. Forrás: Justamp

3 hozzászólás

Minden mozdulatot megfigyel az iPhone

2008. szeptember 12., 15:55 Módosítva: 2009-07-25 17:46:54
0
5 hozzászólás

Jonathan Zdziarski infobiztonsági szakértő szerint az iPhone ideiglenes képernyőmentéseket készít, gyakorlatilag mindenről, ami a készülék kijelzőjén történik. Magyarán titkos emailek és pikáns képek tárolódnak az iPhone memóriájában, amennyiben a felhasználó ilyesmiket nézeget a készülékén. Az Apple tud erről, állítólag csak esztétikai okokból működik így a készülék. E kijelzőmentések szükségesek a programbezárás látványos képhatásához - becsukásakor az alkalmazás összezsugorodik és eltűnik.

A program bezárásakor a készülék azonnal letörli a képet, de mindenki tudja, hogy a fájl ilyenkor igazából nem törlődik, a memóriában lévő egyesekből és nullákból helyreállítható az adat. Persze ennyi erővel maga az iPhone használata is veszélyezteti az adatainkat, hiszen a csilivili készüléket bármikor kikaphatják a kezünkből, minden fontos adatunkkal együtt. Azt hiszem azt muszáj volt hozzátenni. A Wired meg egyen kaktuszt.

5 hozzászólás

Folytatódhat a Vodafone 900 MHz-es kísérlete

2008. szeptember 12., 14:43 Módosítva: 2009-07-25 17:46:54
0
2 hozzászólás

Újabb három hónapig tesztelheti 900 megahertzen a szélessávú internetet a Vodafone. A tószegi projekt azt bizonyítja, hogy ez a tartomány is alkalmas gyors adatátvitelre, írja az MTI. A Vodafone június elején kezdte meg a tesztet, aminek időtartama a Nemzeti Hírközlési Hatóság engedélye szerint kezdetben három hónap volt. Az időtartamot most újabb három hónappal meghosszabbította a hatóság.

A gyors mobilhálózat a tószegi önkormányzat épületében, a könyvtárban és az iskolában vehető ingyenesen igénybe. A cég szerint a teszt azért fontos, mert Magyarországon több olyan település is van, ahol a mobil internetezésre kijelölt és használt 2100 megahertzes hálózatot nem építik ki azért, mert túlságosan drága lenne a beruházás. Ezzel szemben 900 megahertzen már megérné kiépíteni, mert kevesebbe kerülne és üzletileg is megtérülne. Mindennek hátterében részben az áll, hogy a 2100-as hálózathoz nagyon sűrűn kell bázisállomásokat építeni, míg a másikhoz sokkal ritkábban. Éppen ezért a 900-as hálózat 50-60 százalékkal kevesebbe kerülhet, mint a 2100-as.

Marchhart Pál, a Vodafone vezérigazgató-helyettese reméli, hogy az NHH támogatásával már jövőre lehetővé válik az új technológia kereskedelmi bevezetése. A 900 megahertzes frekvencia tartományt eredetileg hangalapú GSM mobilszolgáltatásra jelölték ki, ahhoz, hogy HSDPA-alapú adatforgalom is mehessen rajta, módosítani kellene az uniós szabályozáson. Brüsszel javasolja a módosítást, ami várhatóan az idén meg is történik. (mti)

2 hozzászólás

Spóravadászat a mobilon

2008. szeptember 12., 10:00 Módosítva: 2009-07-25 17:46:54
0
16 hozzászólás

Az év játékaként beharangozott Spore már a boltokban van, és a számítógépes verzió után nem sokkal a mobilos is megjelent. A játéknak persze csak a töredékét ültették át a kis kijelzőkre, a mobilokon például nem rohangálnak két lábon járó péniszek és más torzszülöttek. Kizárólag a fejlesztők által létrehozott egyszerű lényekkel kell megküzdeni a túlélésért

Először egy Nokia 5320 XpressMusic készüléken teszteltem, és nagyjából másfél nap alatt végigjátszottam, azaz a Spore megfelel a mobiljátékokkal szembeni elvárásoknak. Egyszerű grafikája ellenére tetszett, legalább annyira szórakoztató volt, mint az online játékok.

Az első pályák csak bemutatták a játékot, például kiderült, hogy kisebb lényeket kell elfogyasztani ahhoz, hogy a saját lényem növekedni kezdjen, és javuljon az egészségi állapota, amelyet öt kis szívecske jelez a jobb felső sarokban. Mindegyik pálya akkor ér véget, amikor a kijelző tetején lévő DNS-spirál megtelik, és ehhez elég sokat kell zabálni.

Ahogy növekedett a lényem, úgy tudott egyre nagyobb ellenfeleket lenyelni, így az ellenségek hamar zsákmánnyá váltak. Az egyik legszemetebb ellenfél a jobb oldali képen látható piros tengeri sün, amely csak behúzott tüskével fogyasztható, kitolt tüskékkel nagyot sebez. A megsebzett lényemnek pedig a mérete is csökkent, így a zsákmányok ismét ellenséggé váltak.

Időnként sikerül nagyobbat előrelépni az evolúciós folyamatban, ilyenkor két pálya közt lehetőség van a lény átszerkesztésére. Sajnos nincs túl sok lehetőség, megváltoztatható a szín, a mintázat, de fej-tor-potroh hármas felosztása állandó. Fejleszthető a lény érzékszerve (szemek, csápok), támadó szerve (tüskék, száj), védekező képessége (tüskék, páncél), illetve a mozgása (ostor).

Második lépésként az iPhone szoftverboltjában is megvettem a Spore Originst, nyolc euróért. A játék menete nagyjából ugyanaz, mint a Nokián, csak éppen a grafika nem a C64-et, hanem inkább a Sony PSP konzolt idézte fel bennem. Fontos különbség, hogy amíg a Nokián (és a PSP-n is) gombokkal kell irányítani a játékokat, addig az iPhone-on kizárólag a készülék dőlésszögének a változtatásával lehet mozgatni a lényt. Az iPhone-nal nem érdemes metrón ülve játszani, mert könnyen lefejelhetjük az előttünk állót.

Klikk a képre!

Sajnos az Electronic Arts nem gondolt arra, hogy az iPhone kijelzője magától elhalványul, ha energiatakarékossági okokból így állítja be a felhasználó. Emiatt játék közben többször a kijelzőre kellett böknöm a legnagyobb csaták hevében, ami eléggé idegesítő volt, emiatt ugyanis sokszor elhullott a lényem. A Spore miatt csak nem kezdek a rendszerbeállítások közt turkálni, az EA-nek muszáj lesz megoldást találnia. Ettől eltekintve azonban az iPhone klasszisokkal jobb játékélményt biztosított, mint a Nokia, vagy bármilyen más mobil, amin eddig játszottam.

16 hozzászólás

Júliusban 61 ezerrel nőtt az előfizetések száma

2008. szeptember 11., 15:03 Módosítva: 2009-07-25 17:46:54
0
0 hozzászólás

Július végén 11 millió 601 ezer előfizetés volt a három mobilszolgáltatónál, miután a nyári hónapban 61 ezer újat kötöttek. Így 100 lakosra már 115,5 előfizetés jutott, míg egy évvel korábban még csupán 102,3, derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) csütörtöki sajtóközleményéből. Július végére az aktív SIM-kártyák száma alapján a Pannon piaci részesedése az előző havi 35,22 százalékról 35,20 százalékra, T-Mobile részesedése pedig 44,03 százalékról 43,94 százalékra csökkent, míg a Vodafone részesedése 20,75 százalékról 20,86 százalékra nőtt.

A forgalmazásban részt vevő, azaz az utolsó három hónapban valóban használt előfizetések száma július végén 10 millió 339 ezer volt, 77 ezerrel több, mint egy hónappal előbb. A forgalmazásban részt vevő előfizetések száma alapján a T-Mobile piacrészesedése 45,93 százalékról 44,73 százalékra, a Pannoné 33,27 százalékról 33,17 százalékra csökkent, Vodafone részesedése viszont 21,80 százalékról 22,11 százalékra emelkedett. 

A három mobilszolgáltató ügyfelei 2008 júliusában 3 549 számot hordoztak. A Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint a mobilszámok 2004. május elseje óta igénybe vehető hordozhatósága eddig összesen 223 234 számot érintett.

Szólj hozzá!

Legyen Dell minigép a Vodafone-nál?

2008. szeptember 11., 12:17 Módosítva: 2009-07-25 17:46:54
0
9 hozzászólás

A magyar Vodafone egyelőre hezitál, még nem tudni, hogy piacra dobja-e a Dell csinos kis netbookját. Az Inspiron Mini 9 névre hallgató készülék olcsó, SSD van a vincseszter helyén, és Ubuntu vagy Windows XP ízesítéssel kapható. A Vodás változatban állítólag eleve benne lesz a HSDPA-modem, amivel nagyon megkönnyítik a felhasználók életét, mert nem kell majd az usb-s adaptert kihúzniuk a gép elpakolása előtt. Aki nagyon szeretné, hogy legyen ilyen gép Magyarországon, jelezze itt a blogban, hogy a Vodafone is tudjon róla.

Az új Dell laptop elérhetősége és árazása az egyes országokban a következő hetekben kerül nyilvánosságra. Magyarországon egyelőre elemezzük a piaci igényeket és lehetőségeket, és ezt követően döntünk a forgalmazásról.

9 hozzászólás

Itt a szétnyitható BlackBerry

2008. szeptember 11., 12:08 Módosítva: 2009-07-25 17:46:54
0
1 hozzászólás

A RIM bemutatta a szétnyitható BlackBerry Pearl Flip 8220 mobilt, amely úgy néz ki, mintha egyszerűen csak félbevágták volna az eredeti Pearlt. A billentyűzete ugyanolyan, mint az egybeépített elődjéé, azaz egy gombon két betű van, és az elrendezés qwerty. A készülék szép, csillogó, de kicsit mintha nagy lenne. A RIM-et érintő hírözön azonban itt még nem ér véget. A Pannon a héten vezette be a BlackBerry mobilokat és a RIM szolgáltatását, tehát most már mindhárom szolgáltatónál elérhető az instant email. A nemzetközi hírek azonban arról szólnak, hogy a RIM-et igencsak megszorongatják a riválisa, legfőképpen a Nokia és a Microsoft, a két megacég ugyanis 80 millió symbianos mobilon teszi elérhetővé az Exchange ActivSync szoftvert.

Az ActiveSync segítségével a Nokia készülékei ugyanúgy automatikusan letöltik az emaileket, mint a BlackBerry. A Nokia bejelentése azért nagy horderejű, mert visszamenőlegesen, a korábban eladott Symbian S60 készülékekre is kiterjed a megállapodás. Eddig csak az E-sorozatba tartozó üzleti készülékeken működött az ActiveSync, mostantól azonban a zenelejátszós médiatelefonokon és középkategóriás modelleken is. A Businessweek számításai szerint nagyjából 80 millió ActiveSync-kompatibilis Nokia lehet forgalomban, ami kétszer több, mint amennyi BlackBerry-t a RIM eddig összesen eladott. Az ActiveSync állítólag négy gombnyomással aktiválható.

A Nokia az átlag felhasználóknak is új online szolgáltatásokat indított, mezei halandók - amennyiben jobb készüléket vesznek - szinkronizálhatják névjegyeiket, feladataikat és naptárbejegyzéseiket az Ovi.com portállal. A portál előnye, hogy számítógépről könnyebben kezelhetőek a naptár, mint a készülékak felületéről, és így van egy biztonsági másolat a fontos adatokról.

1 hozzászólás

Nyolc megapixelen az LG

2008. szeptember 10., 12:50 Módosítva: 2009-07-25 17:46:54
0
0 hozzászólás

Novemberben jelenik meg Magyarországon az LG KC910, amely 3 hüvelykes érintőkijelzővel irányítható, és 8 megapixeles kamerával van felszerelve. Az LG Viewty utódjának tekinthető KC910 optikáján a Schneider-Kreuznach nevek olvashatók, van mellette egy xenon vaku, és a képszenzor érzékenysége ISO1600. A kamerában emellett van képstabilizáló, autofókusz, valamint arcfelismerő, amely mosolyt látva azonnal exponál. A beépített GPS-szel az exponálás helye lementhető, így az online térképeken utólag meg lehet nézni, hogy hol készültek a képek. Dolby Mobile rendszer gondoskodik a hangminőségről, a készüléken DivX és Xvid filmek is lejátszhatók, tehát igazi zsebmozit készített a koreai gyártó. Ha mindez még nem lenne elég, a netes hozzáférés maximum sebessége 7,2 megabit, van wifi is, és videó módban másodpercenként akár 120 képkockát is rögzít.

Szólj hozzá!

Szeptember végén jön az Xperia

2008. szeptember 10., 11:01 Módosítva: 2009-07-25 17:46:54
0
0 hozzászólás

Korai örülni, mert a Sony Ericsson új érintőkijelzős készüléke először csak a brit, a német és svéd boltokban jelenik meg szaptember 30-án, a többi országban, így Magyarországon is, valamikor az utolsó negyedévben lesz megvásárolható. A Sony Ericsson szeptember 15-én élő közvetítésben elindítja a visszaszámlálást, hogy jókora felhajtás legyen a készülék körül. Ekkor lesz először bemutató a készülék működéséről. Aki regisztrál az Xperia X1 szájtján, személyesen is feltehet majd kérdéseket az X1 termékmenedzserének, Magnus J Andersonnak.

Plusz infók a készülékről itt, az X1 magyar nyelvű szájtján.

Szólj hozzá!

YouTube-mobil a Sony Ericssontól

2008. szeptember 9., 14:14 Módosítva: 2009-07-25 17:46:54
0
0 hozzászólás

Bemutatkozott a szétcsúsztatható G705, amelybe a Sony Ericsson mérnökei 6 centiméteres kijelzőt, wifit, aGPS-t és 3,2 megapixeles kamerát építettek. Az utóbbival filmek is rögzíthetők, amelyek rögtön feltölthetőek a YouTube-ra, illetve a mobilon meg is nézhetőek a videómegosztón lévő filmek. A stílusos készülék hsdpa-kapcsolaton tölti le a biteket. A készülék DLNA-kompatibilis, tehát elméletileg könnyen összeköthető más hasonló eszközökkel, például tévékkel. A G705-be beleépítették a Google keresőjét, térképszoftverét, emellett van rss-olvasó és html-böngésző, amelynek a képe automatikusan elfordul, ha az oldalára döntik a készüléket.

Szólj hozzá!

Ingyen zenével vág vissza a Vodafone

2008. szeptember 8., 17:29 Módosítva: 2009-07-25 17:46:54
0
0 hozzászólás

Hétfőn új multimédiás tarifákat vezet be a Vodafone, és elindul az Unlimited Music Store névre hallgató wapos zeneáruháza. A bejelentés egyértelműen a T-Mobile iPhone-os díjcsomagjaira ad méltó választ, de a Vodafone exkluzív telefon helyett ingyen zenét ad az ügyfeleinek, illetve minden szolgáltatásból egy kicsit többet, mint a T-Mobile.

Érdemes megnézni a tízezer forintos csomagot, hiszen a T-Mobile alap iPhone-os csomagja is ugyanennyibe kerül. A Vodafone 500 percet és 250 sms-t ad, amelyek bármely belföldi hálózat irányában elhasználhatóak, emellett a csomagban van 3 gigabájt adatletöltés, és hozzáférés a már említett zenebolthoz.

A zenekatalógusból korlátlanul lehet letölteni másolásvédelemmel ellátott zeneszámokat aac+ formátumban, amíg él az előfizetés. Egyébként a zeneszolgáltatásra 900 forintért lehet előfizetni, ami két hétre elegendő. Ha lejár az előfizetés, a dalok elnémulnak, a letöltött számok nem hallgathatóak meg.

A Vodafone azt állítja, hogy a zeneáruháza a legtöbb készüléken problémamentesen fut, nincs szükség külön lejátszó telepítésére.

Szólj hozzá!

Magyarországon is halva születik a mobiltévé?

2008. szeptember 5., 17:56 Módosítva: 2009-07-25 17:46:54
0
22 hozzászólás

Először arról akartam bejegyzést írni, hogy a Nokia N96 hamarosan megérkezik a boltokba, de eszembe jutott a Nemzeti Hírközlési Hatóság mai sajtóközleményére a digitális tévézésről, amit átpasszoltam a médiarovatnak. Hiba volt, mert sok minden kiderül belőle a digitális mobiltévé hazai bevezetéséről. A hírek pedig nem túl jók, sőt, a Nokia N96 hazai piacra dobását gyakorlatilag értelmetlenné teszi az Antenna Hungária tökölése.

A normális digitális tévészolgáltatás (DVB-T) idén decemberben elindul, és már 2008-ban közel hatvan százalékos lesz a lefedettség. Persze a lefedettség nem területre, hanem lakosságra vetítve értendő. Jövőre már 88 százalékra nő a lefedettség, majd 2010 végére 95 százalékos lesz.

Ehhez képest a mobiltévés lefedettség 2008-ban 16 százalékos lesz (Budapest és környéke), 2009 végére már majdnem 30 százalékos, 2012-ben pedig 50 százalékos. Nyilván sokan örömmel megveszik majd az új Nokiát még akkor is, ha annak az egyik legfőbb újdonsága szinte sehol sem használható. A többiek meg kiröhögik őket, és előkapnak egy hordozható DVB-T-s lejátszót, ha nagyon tévézni akarnak.

22 hozzászólás

Dell netbookot is árul a Vodafone

2008. szeptember 5., 14:57 Módosítva: 2009-07-25 17:46:54
0
7 hozzászólás

Még ebben a hónapban megjelenik a szélessávú hozzáféréssel felszerelt Dell Inspiron Mini 9 minigép a Vodafone kínálatában. A megaszolgáltató legfontosabb európai piacain lesz kapható, még nem sikerült kiderítenem, hogy Magyarország is ezek közé tartozik-e. Ezen kívül semmilyen lényeges információ nem derült ki a netbookról. Nem tudni, hogy a HSPA-val felszerelt gépet vajon meg lehet-e majd venni részletre, és hogy hűségnyilatkozattal olcsóbb lesz-e. Az is fontos kérdés, hogy a szolgáltatófüggő HSPA-modul és a SIM-kártya mennyire lesz beleintegrálva: csavarhúzóval, vagy csak metszőollóval lehet majd kiszedni?

Az Inspiron Mini 9 alapára 349 dollár lesz, ebben a modellben 8 gigabájt háttértár, egy gigabájt memória és 1,3 megapixeles kamera lesz, az operációs rendszer meg Ubuntu. A legjobban felszerelt modellhez már Windows XP-t adnak, viszont ez többe, 449 dollárba fog kerülni. A forgalmazás szeptember 16-án indul, a gépet kétféle színben, feketében és fehérben lehet majd kapni, utóbbi 25 dolcsival drágább lesz.

7 hozzászólás

Videón az Xperia

2008. szeptember 4., 15:48 Módosítva: 2009-07-25 17:46:53
0
2 hozzászólás

Miután megjelent a hír, hogy késve jelenik meg az Xperia X1, a Sony Ericsson gyorsan közzétette a készülék SDK-ját, amiből arra lehet következtetni, hogy az X1 hamarosan megjelenik. Természetesen előkerült egy videó is a készülékről, hogy inkább az új csúcsmobil funkcióiról beszéljenek az emberek, ne másról. A három hüvelykes kijelzővel és qwerty gombsorral felszerelt telefonban a Windows Mobile 6.1 robog, és különleges kezelőfelülete van, amelyen panelek segítségével lehet elindítani az alkalmazásokat.

 

2 hozzászólás

Ingyen zene és szinkronizálható naptár a Nokiától

2008. szeptember 2., 16:06 Módosítva: 2009-07-25 17:46:53
0
1 hozzászólás

A szerencsés britek októberben ingyenes dalokkal feltankolt Nokia mobilokra is rátehetik a kezeiket. Náluk debütál ugyanis a Nokia - khm - ingyenes zeneszolgáltatása. A Comes with Music címkével eladott mobilokra annyi zenét letölthetnek a vásárlók, amennyi a memóriakártyájukon elfér, de a számokat csak azon a mobilon játszhaják le, ráadásul csak egy évig. Azután vagy havonta előfizetnek a szolgáltatásra, vagy vesznek egy új Comes with Music készüléket. Persze telefonálni és üzengetni a zeneboltból kitiltott készülékkel is lehet majd.

Most a Universal, Sony és a Warner dalai elérhetők, és a Nokia reméli, hogy még a brit indulás előtt becserkészi az EMI-t is. Körülbelül 2,1 millió dal lesz elérhető induláskor.

Először a Nokia 5310 mobilon lesz zenebutik, utána többön is. A letöltött számokon természetesen lesz másolásvédelem, és nem lesznek lejátszhatóak más eszközön, egészen addig, amíg egy ügyes hekkel fel nem töri a védelmet. Európa többi országában 2009-ben lesz Comes with Music.

Viszonylag friss hír, hogy a Nokia online szolgáltatásait összegyűjtő Ovi.com már a készülékek naptárát és névjegyeit is szinkronizálni tudja. Magyarán minden fontos adatunkat elmenthetjük az Ovi portálon, illetve a böngészőben kényelmesebben szerkeszthetjük a névjegyeket és a naptár bejegyzéseit.

1 hozzászólás

Töretlen a Symbian sikere

2008. szeptember 2., 14:14 Módosítva: 2009-07-25 17:46:53
0
0 hozzászólás

Eddig több mint 225,9 millió symbianos mobiltelefon talált gazdára, és az operációs rendszer 249 különféle mobiltelefonon fut, derül ki a cég aktuális negyedéves jelentéséből, amelyet kedden tett közzé. Az elmúlt három hónapban 19,6 millió symbianos készüléket adtak el, ami az egy évvel korábbi eredménynél 5 százalékkal jobb. Noha mindenki arról beszél, hogy az iPhone, az Android megjelenése, illetve a Windows Mobile továbbfejlődése miatt egyre keményebb a verseny, a Symbiannak nincs miért aggódnia: 2008 második negyedévének a végén hét gyártó 92 új telefontípus fejlesztésén dolgozott. És ha már a nagy számoknál tartunk: jelenleg 9834 alkalmazás érhető el a Symbian platformon, 25 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

A platform terjedése miatt várható volt, hogy csökken a licencdíj: készülékenként átlagosan 3,4 dollárba kerül a rendszer, míg egy évvel ezelőtt még 4,3 dollárba került. Hamarosan azonban értelmetlen lesz licencről beszélni, hiszen a Symbian előbb teljesen a Nokiáé, majd végül teljesen nyílt forráskódú lesz. A symbianos fejlesztők ettől nem fognak éhen halni, mert már most jelentősen növelték a tanácsadásból származó bevételüket, 2,6 millió dollárról 4,2 millióra.

Szólj hozzá!

Mobilinternet laptoppal a Pannontól

2008. szeptember 2., 10:54 Módosítva: 2009-07-25 17:46:53
0
0 hozzászólás

Az iskolakezdésre mobilinternetes akciót indított a Pannon, a 2008. szeptember 2-től november 10-ig kedvező áron vehetnek laptopot, akik kétéves hűségnyilatkozatot írnak alá valamelyik nagyobb - öt vagy tíz gigabájtos - mobilinternetes csomagra. A három konfiguráció nulla forintos kezdőrészlettel is elvihető. A Lenovo ThinkPad R61e Maximum 99 990 forintba, az Acer Aspire 5920G-6A3G16MI és a beépített hsdpa-modemmel felszerelt Fujitsu Siemens Esprimo Mobile D9500 egyaránt 159 990 forintba kerül. A Pannon ezzel egy időben 2008. november 10-ig meghosszabbítja korábban indított mobilinternetes akcióját, az ezen időszak alatt vásárolt új 5GB és 10 GB előfizetések havidíja az első három hónapban 0 Ft.

 

Szólj hozzá!

Késik a Sony Ericsson windowsos mobilja

2008. augusztus 29., 07:52 Módosítva: 2009-07-25 17:46:53
0
18 hozzászólás

Úgy néz ki, hogy a Sony Ericsson régóta várt Windows Mobile-os okostelefonja, az Xperia X1 később jön a vártnál, legalábbis a gyártó honlapja ezt mondja.

Ha ellátogatunk az official e-shopba, és kiválasztjuk a Coming Soon-szekciót, azt az információt kapjuk, hogy az X1 januárban érkezik. Hacsak nem úszott el teljesen a fejlesztés, ennek 2009 januárját kell jelentenie, az mindenesetre biztos, hogy nem 2008 októberére gondoltak a honlap üzemeltetői - pedig sokan ekkorra várták a mobilt.Mindenesetre ha az X1 linkjére kattintunk, már kevesebb információt kapunk, ott azt írja a SE, hogy a megjelenés dátuma még bejelentésre vár.

Az okostelefont idén februárban jelentették be, akkor még csak annyit lehetett tudni, hogy 2008 második felében dobják piacra. Márciusban már arról volt szó, hogy 2009 februárjában jelenik meg az X1, amit aztán tévedésnek minősített az SE.

Mostanában olyan pletykák terjedtek, hogy októberben kerül a boltokba a mobil, 590 fontba kerül majd a szolgáltatófüggetlen mobil, ráadásul a gyártó állítása szerint elkezdte kiküldeni a demokészülékeket, ami arra utal, hogy inkább előbb mint később jelenik meg az X1.

18 hozzászólás

Itt a Nokia N79

2008. augusztus 26., 17:36 Módosítva: 2009-07-25 17:46:53
0
5 hozzászólás

A furcsa kinézetű N78 új társa kifejezetten dögös, mintha csak a Star Warsból lépett volna elő, természetesen a sötét erő oldalán. Öt megapixeles kamerája Carl Zeiss optikával van felszerelve, autofókuszos, támogatja a geotagelést, és videózásban is jól teljesít: VGA felbontásban rögzíti a képkockákat, másodpercenként harmincat. Rengeteg online szolgáltatás működik rajta: képmegosztás, térképek, zeneletöltés, N-Gage játékok. A Nokia Maps térképszoftverhez 3 hónap ingyenes navigáció jár. A készülékhez 4 gigabájtos memóriakártyát ad a Nokia, a készülék akkuja pedig brutális, 1200 mAóra, ami 406 órás készenléti időt jelent. Minden benne van, amit a Nokia egy készülékbe bele tud rakni, és eddig tapasztalataim szerint a Nokia online szolgáltatásai elég megbízhatóan működnek. Októbertől tehetik rá a kezüket az érdeklődők, körülbelül 350 eurónak megfelelő forintért.

 

5 hozzászólás

iPhone: előfizetéssel, vagy feltörve?

2008. augusztus 26., 11:00 Módosítva: 2009-07-25 17:46:53
0
53 hozzászólás

Packard álnevű olvasóm készített Excelben egy díjcsomag kalkulátort, amellyel kideríthető, hogy érdemes-e külföldön vett és feltört iPhone-t használni. A függvényekkel teletűzdelt táblázat a három nagy szolgáltató csomagjait hasonlítja össze, a Pannon és a Vodafone esetében persze bele kell kalkulálni, hogy az 5 gigabájtos mobilinternet csomag több adatforgalmat tartalmaz, mint a T-Mobile iPhone-os csomagjai. A táblázatban egyébként benne van minden: havidíj, éves költség, két éves költség, telefon ára.

A középen lévő színes mezőkbe kell beírni a havonta lebeszélt perceket / elküldött sms-eket.

Remélem nem a T-Mobile szívat, a számok nagyon neki kedveznek. Jó számolgatást!

53 hozzászólás

Szerves támadás a Nokiától

2008. augusztus 25., 18:46 Módosítva: 2009-07-25 17:46:53
0
5 hozzászólás

Két új készüléket mutatott be a Nokia, amelyek közül az N85 2,6 hüvelykes AMOLED kijelzővel van felszerelve. Az alacsony fogyasztású panel 240 x 320 pixelt és 16 millió színt tud megjeleníteni. A színeket 5 megapixeles kamerával lehet összegyűjteni, majd bitenként lementeni a készülék 8 gigabájtos microSDHC memóriakártyájára. Állítólag geotagelni is lehet a képeket, remélem ez egyben azt is jelenti, hogy a Flickr magától a megfelelő földrajzi koordinátára rakja majd a képeket. Tehát van GPS, a Maps 2.0 szoftverrel, N-Gage játékgombok, és tíz előre feltöltött játékdemó, aminek a mobilos játékipar nagykutyái biztosan nagyon örülnek. Emelett HSDPA, wifi és bluetooth, 3,5 milliméteres jack aljzat, és 28 órán át üvölthet a zene, remélem ugyanolyan hangerővel, mint az N81-ből. A másik új készülék az N79, amely az N78 utódja: a kamerája 3,2-ről 5 megapixelre nőtt.

Az N79-ről készült kép gyakorlatilag használhatatlan, de íme az N85.

5 hozzászólás

iPhone launch

2008. augusztus 22., 00:25 Módosítva: 2009-07-25 17:46:53
0
15 hozzászólás

OMG. Ekkora felhajtás egy mobilért? Lehet, hogy más keszülék jobb, szebb, de ilyen marketinget, show-t, ennyi celebet én még nem láttam hazai keszülékbemutatón. Ez önmagaban el tud adni egy mobilt, ami valahol persze szomorú, hiszen nem igazán mérnöki, hanem inkább marketinges teljesítményről van szó. Úgy láttam, hogy a bemutatón a celebek nem igazán mozdultak rá a keszülékre, szegények még csak nem is kaphattak soron kívül, ajándékba, ami tőlünk nyugatabbra szerintem magától értetődő, hiszen sokan a sztárokat majmolják, a celebkézben lévő termék roppant értékes.

Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy ennek az akciónak milyen fogadtatása lesz, a bemutatón valószínűleg tucatnyi blogger megjelent, jönnek majd az ömlengések, hogy az iPhone milyen szuper telefon, beindul a hype. Gondolom a Kisalföld meg a Dunántúli Napló is megírja, hogy itt az ájfón, ha nem írták még meg.

Az iPhone képe pedig ott virít majd az összes T-Mobile bolt kirakatában, és mindeki látja majd, hogy milyen egyedi dizájn. Bőven elég, ha az első hónapokban csak tízezren veszik meg. Ők lesznek azok, akikre százezren irigykednek. Ez a százezer meg majd számolgatja magában, hogy mennyit kell félretennie/milyen devizahitelt kell felvennie, hogy legyen ájfónja, a szintén hitelből vett plazmatévé mellé. Ojvé!

15 hozzászólás

Elvérzik a szoftverein a Nokia?

2008. augusztus 20., 07:05 Módosítva: 2009-07-25 17:46:52
0
42 hozzászólás

Még mindig a Nokia a világ legnagyobb mobilgyártója, de az USA-ban nem túl sikeres, ami egyben azt is jelentheti, hogy a finn óriás alatt kezd ingoványossá válni a talaj. Bizonyára nem kell senkinek elmagyarázni, hogy miért fontos a Szilícium-völgy megmondóembereinek a véleménye: onnan működtetik a világ legnépszerűbb online szolgáltatásait. Facebook, Google, YouTube, Yahoo és még sorolhatnám a meghatározó cégeket. A Forbes friss cikkében pedig az áll, hogy a Szilícium-völgy nagy ívben tesz a Nokiára, szerintük a cég és a mobiljain futó Symbian totálisan irreleváns.

Elég meredeken hangzik, hiszen Symbian fut az okostelefonok többségén, és a rendszer hamarosan nyílt forráskódú lesz, rengeteg nagy támogatóval ( Motorola, Sony Ericsson, NTT DoCoMo, Texas Instruments, Vodafone, Samsung, LG, AT&T). Ez biztosíthatja a Symbian továbbfejlődését és terjedését.

Csakhogy az amcsi webkettes szakértők szerint a többség inkább a RIM BlackBerry és az Apple iPhone által kitaposott utat követné. Még mielőtt megint fellángolna az "utálom az Apple csilivili cuccait" alapgondolatból kiinduló öncélú öklendezés, nézzük meg, hogy miről beszélnek ezek a szakértők.

Kezdem néhány friss tapasztalattal. Nemrég volt nálam a Nokia E71, nagyszerű mobil. Telepítve volt rajta egy Sports Tracker nevű program, amely GPS-en követi, hogy merre futottam, statisztikát készít. Utána hozzám került kipróbálásra egy Nokia 6650, amelyben szintén van GPS, ugyanolyan Symbian fut rajta, de a Sport Tracker nem fut rendesen. Bugos, nem tudom megnézni a korábbi futásaimat. Ugyenez érvényes a Nokia Chat programra, bár ezt még nem fair elővenni, mert béta: az E71-en fut, a másikon nem. De felhozhatom példaként azt is, hogy két N-series mobilnak totálisan eltérő a hangereje (ezt a Nokia sajtósainak a jelenlétében is ellenőriztem), illetve azt, hogy az egyik GPS-es és symbianos Nokia lementi a földrajzi koordinátákat a fényképekbe, a másik viszont nem.

A Nokia magas szinten műveli a felhasználók megzavarását, úgy kell kibogarászni, hogy a ránézésre ugyanazt tudó készülékek közt milyen rejtett eltérések vannak. Ez nagyon veszélyes lehet a Nokia számára. Vajon a szolgáltatók eladói meg tudják mondani az ügyfélnek, hogy melyik symbianos Nokián működik a Sports Tracker? Melyik szól jól, melyik rögzíti a koordinátákat? Kétlem. Jól érzi majd magát a vásárló, ha nem azt tudja a mobilja, amit elvárt? Kétlem.

Ezzel kell szembehelyezni az Apple és a RIM mobiljait, amelyekből nincs sokféle, de éppen ezért a fejlesztők és a vásárlók számára is kiszámíthatóak. Ez a kiszámíthatóság, egyszerű kezelhetőség pedig kulcsfontosságú. Pont úgy, mint a tévé esetében. Amikor az ember otthon belevágja megát a kanapába, nem szeretné egy egzotikus elrendezésű távirányítón kibogarászni, hogy melyik gombbal válthat a sportcsatornára. És a sportcsatornát bárki elérheti, akinek van tévéje és előfizetése.

A mobil is egyre inkább a szórakoztatásról szól, van benne zenelejátszó, fényképező, böngésző, és ezeket a szolgáltatásokat a lehető legegyszerűbben kell leszállítani, mert a buszon kapaszkodva sem akar senki menükben bolyongani. A felhasználók nem akarnak  azzal foglakozni, hogy egy program miért fut a Józsi Nokiáján, a sajátjukon viszont nem.

A Forbes cikke szerint a Nokiának nagyon gyorsan fel kell ébresztenie a fejlesztők érdeklődését, és a sokat emlegetett Tube, az érintőkijelzős-symbianos Nokia talán alkalmas lesz erre. A Nokiának némi előnye is van az oprendszerével, hiszen a Symbian a hozzá tartozó böngésző már most támogatja a Flasht és a Javát, amit az iPhone nem támogat. A sznob amerikai fejlesztők megtörése azonban nem lesz könnyű a Forbes szerint, a Nokia fél év alatt csupán 184 000 okostelefont tudott eladni a több százmilliós országban. Szerencsére ügyesek a finnek, és számos online szolgáltatást beindítottak: van zeneboltjuk, árulnak mobiljátékokat, navigációs programot, amelyek az amerikai operátoroknak is fontosak, mert bevételt termelnek.

Korai lenne leírni a Nokiát, de a cégnek szerintem jobban oda kellene figyelnie a változásokra. Mi a véleményetek, a Nokiának fel kell kötnie a gatyáját, vagy be van biztosítva a jövője?

42 hozzászólás

Minden iPhone elkelt az internetes készletből

2008. augusztus 19., 20:58 Módosítva: 2009-07-25 17:46:52
0
12 hozzászólás

A T-Mobile azzal kérkedik, hogy az összes iPhone 3G elfogyott az online vásárlóknak félretett készletből. Ami legfőképpen akár bármit is jelenthet, mivel nem részletezték, hogy mennyi mobilt tettek félre az online vásárlóknak. A szolgáltató a megrendeléseknél nagyobb számú előregisztrációt is felvett, és további regisztrációra is van lehetőség, de a T-Mobile nem vállal semmilyen garanciát arra, hogy mikor szállítja le a megrendelt telefonokat. A boltokban mindenesetre még megszerezhető a mobil, 2008. augusztus 22-én 0 órakor a MOM Park Bevásárlóközpontban lévő T-Pontban az országban elsőként megkezdődik az iPhone 3G forgalmazása. Ezt követően a cég mind a 102 üzletben lesz készülék, de a T arra számít, hogy egyes helyeken átmenetileg hiánycikk lehet.

Fontos információ, hogy az iPhone 3G mellé megrendelhető két új díjcsomag esetében a hangposta hívások, valamint a belföldi és a külföldi előfizetőkkel folytatott beszélgetések számlázása egyperces egységekben történik. Ezzel szemben "a hangpostából és a tudakozóból indított hívások esetén és egyéb irányokban, ahol nincs külön jelölve, a forgalmi díjak mérése másodperces egységekben történik. A 30 másodperces vagy annál rövidebb hívások esetében 30 másodperc díját kell fizetni, és minden megkezdett egység – tehát a hívások első három másodperce is - díjköteles."

12 hozzászólás

Novemberben jön a Google mobilja

2008. augusztus 19., 15:33 Módosítva: 2009-07-25 17:46:52
0
7 hozzászólás

Hamarosan megjelenhet a Google első mobiltelefonja, az amerikai hírközlési hatóság (FCC) ugyanis jóváhagyta a GPhone és HTC Dream néven ismert készülék bevezetését. A készüléken a nyílt forráskódra épülő Android platform fut, amelynek hétfőn adták ki a legfrissebb 0.9-es verzióját. Ebben már vannak minialkalmazások - vagy ha így jobban tetszik: widgetek -, egy könnyen elérhető és gyorsan reagáló gombbal elérhetőek a legfontosabb alkalmazások, és finomították a kezelőfelület dizájnját.

Noha a 0.9-es verzió már nagyon közel áll az 1.0-hoz, amelyet a végleges programoknak osztanak ki, a Wired által elért szakértők szerint még sokat kell várni az első Google-mobil megjelenésére. Korábban arról pletykáltak a blogok, hogy az amerikai T-Mobile már szeptember 17-én piacra dobja a készüléket, de az FCC dokumentumai alapján inkább a novemberi megjelenés valószerűbb.

Ha valóban szeptemberben jelenik meg a készülék, a Google már csak néhány napig csiszolgathatja a platformot, mert időben oda kell adnia a készülékgyártónak. Máskülönben aligha kerül fel a rendszer a mobilokra. Emellett még a T-Mobile-nak is le kell tesztelnie a mobilt.

Jack Gold elemző szerint a Google, a HTC és a T-Mobile szeptemberben csak bejelenti a készüléket, ahogyan az Apple tette az iPhone 3G-vel, és néhány héttel később kezdik leszállítani a mobilokat. Így korábbi ígéretükhöz hűen 2008 utolsó negyedévében piacra dobják a mobilt. Ugyanakkor a Wired cikke szerint elképzelhető, hogy az első androidos készülékben csupán alapszolgáltatások lesznek, és az extrákra, az igazi újdonságokra még várni kell.

Akit nagyon érdekel az Android 0.9 működése, készítsen magának egy könnyű délutáni kávét, dőljön hátra a székében, és nézze végig az alábbi hétperces videót.

7 hozzászólás

Egy éves hűséggel is vihető az iPhone

2008. augusztus 18., 11:24 Módosítva: 2009-07-25 17:46:52
0
95 hozzászólás

Megjelent a T-Mobile hivatalos árlistája, az iPhone 3G négyféle konstrukcióban vihető haza: 9900 forintos és 16990 forintos havidíjjal, valamint 12 vagy 24 hónapos hűségnyilatkozat aláírásával. A vasárnap megjelent pletyka megalapozott volt, a T-Mobile ikon 400 nevű díjcsomagban valóban 400 lebeszélhető perc, 200 sms, és 2 gigabájt adatforgalom van, a T-Mobile ikon 600 díjcsomagban pedig 600 perc, 400 sms, valamint 4 gigabájt adatforgalom.

Amíg a beszédpercek minden belföldi irányban felhasználhatóak, addig díjcsomagba foglalt sms-ek csak a T-Mobile hálózatán belül küldhetőek el. A Vodafone és a Pannon hálózatába 30 forintért, külföldre 54 forintért küldhetnek üzenetet az előfizetők.

Képeink az iPhone 3G tesztjéből

Aki a legkedvezőbb alapárra hajt, 990 forintért megveheti az iPhone-t, de ebben az esetben csak a 8 gigabájtos háttértárral felszerelt készüléket kapja meg, és 16 990 forintos havidíjat kell fizetnie két éven át. Akinek viszont a kezdőár nem számít, 89 970 forintért megkaphatja a 16 gigabájtos modellt, választhatja fehér modellt is, havonta csupán 9900 forintot kell fizetnie, és egy év múlva lejár a hűségnyilatkozata.

Az iPhone árai alapján egy évnyi hűség 42 ezer forintot ér a T-Mobile-nak, hiszen ennyivel drágább a tizenkét hónapos hűségnyilatkozattal megvehető iPhone. Nagyon jó, hogy egy éves hűséggel is vihető a készülék, mert nem biztos, hogy a kötelezően előírt díjcsomagok mindenkinek megfelelnek.

 

95 hozzászólás

Diszkó a zsebben

2008. augusztus 18., 06:00 Módosítva: 2009-07-25 17:46:51
0
12 hozzászólás

Összezárt állapotban a mobiltelefonokra hasonlít a legkevésbé a Sony Ericsson W980, a Walkman-sorozat aktuális csúcskészüléke. Tükröződő külső borításával simán szerepelhetne a Stargate Atlantisban, lehetne például a teleport távirányítója. Még narancssárgán világító, érintésérzékeny gombok is vannak rajta, amelyekkel egyébként a zenelejátszó kezelhető.

Szétnyitott állapotában inkább steampunk a mobil, a kerek gombok a régi írógépeket idézték fel bennem. Állítólag a Sony Ericsson nem bírja elviselni, ha a készülékek kinézetét kritizálják, de emiatt nem kell aggódnia, dizájnban viszonylag jól teljesít. Viszont jobban odafigyelhetne az anyagválasztáskor, a W980 vékony hátlapja gyenge, hajlékony, nem tűnik ellenállónak.

Klikk a képre!
 

A készülék csatlakozója nem változott, ami bosszantó, muszáj a Sony Ericsson saját kábelét és fülhallgatóját használni. Ez utóbbi a W980 esetében jó minőségű, szépen szól, jó a készülék hangereje, de a zajszűrő, a hallójáratot teljesen bedugaszoló gumiköpeny idegesítően hatékony. Nem tudok hozzászokni ahhoz, hogy telefonálás közben nem hallom a saját hangomat, ezért általában kitépem a fülemből a dugaszokat, és a készüléket a fülemhez emelve hallózok bele a mobilba. A W980 ilyenkor megkérdezi, hogy akarom-e a kihangosítón folytatni a zenelejátszást, tehát nem feltétlenül kell bemutatnom a tömegközlekedőknek a zenei ízlésemet.

A kezelőfelülete is szép, színes, és ettől nem lomha a működése. Nagy hangsúlyt kapott a menüben a zenelejátszó, amely a média menüponton keresztül, és közvetlenül a főmenüből is elérhető. A W980 memóriája nyolc gigabájtos, amit hiába töltöttem fel zenével, az egy hetes teszt során ennek csak a töredékébe hallgattam bele. Kamerája 3 megapixeles, de nem a fényképezés az erőssége, nincs sem autofókusz, sem vaku, ráadásul a lencsét rossz helyre rakták - oda, ahol a mutatóujj tartja meg a készüléket. A fényképeket a térképre is lehet helyezni, de a készülékben nincs GPS, ezért csak a cellainformációkra tud támaszkodni. Ez a megoldás semennyire nem hasznos, a fényképem folyamatosan ugrált a Google Maps térképén, egyszer egészen közeli utcára mutatott nyíl, utána nagyjából öt kilométerrel messzebbre került.

A mobilba épített elmozdulásérzékelőt inkább kikapcsoltam, mert túl érzékeny volt. Akkor is elforgatta a Walkman interfészét, amikor nem kellett volna, és ilyenkor másodperceken át kell billegtetni a mobilt, hogy álló helyzetben legyen az interfész. Ezt az érzékelőt használja a W980 egyik kiegészítő alkalmazása, a háttérben működtethető lépésszámláló is, amellyel megtudhatjuk, hogy mennyit lépünk naponta. Fontos információ. A második leghaszontalanabb eszköz a felhajtható rész végébe épített diszkófény, amely zenehallgatás közben színesen villog - többnyire a zseb mélyén.

A Sony Ericsson W980 kisebb mobilkerekedésekben nagyjából 90 ezer forintba kerül.

12 hozzászólás