Friss kommentek

InfoRádió - Hírek

GPS lesz minden mobilban

2009. április 8., 16:38 Módosítva: 2009-07-25 17:47:01
0
6 hozzászólás

Elismerem, hogy csak hosszú távon igaz a címben szereplő állítás, de a Berg Insight szerdán kiadott hírlevelében nagyjából ez derül ki. Azt matekozták ki a mobilpiaci jósok, hogy 2014-ben már 770 millió GPS-es mobilt adnak el világszerte. Meg az is kiderült, hogy 2008-ban 178,6 százalékkal, 78 millióra nőtt a beépített GPS-szel eladott mobilok száma. Most még főleg okostelefonokban van GPS, de a Berg arra számít, hogy a műholdas navigáció még az idén megjelenik a középkategóriában. Szerintem 2014-re minden laptopban, karórában és tamagocsiban is GPS lesz.

6 hozzászólás

A Symbian fejlesztői szeretik a nyílt forráskódot

2009. április 8., 16:27 Módosítva: 2009-07-25 17:47:01
0
2 hozzászólás

Emlékezetes, hogy a Nokia 410 millió dollárt fizetett a Symbian mobil operációs rendszert gyártó cégért, hogy végül mindent odaadjon a közösségnek azzal, hogy nyílttá teszi a forráskódot. A MocoNews érdekes beszámolót írt arról, hogy hol tart a folyamat, és hogy a cégen belül miként élik meg az átállást. Röviden összefoglalva: jól.

A múlt héten a Symbian alapítvány megkapta a márkához kapcsolódó doméneket és a márkaneveket, és bemutatta új logóját, a sárga szívet, ami olyan, mintha egy óvodás rajza lenne. Ez persze nem baj, már-már cuki az új logó.

David Wood kutatási igazgató arról beszélt, hogy a cég dolgozói nagyon örültek az átállásnak, mert a nyílt forráskód rengeteg előnnyel jár. Korábban sokszor falba ütköztek, például csak korlátozottan tudtak segíteni a fejlesztőknek, hiszen a forráskód védett volt, nem beszélhettek meg velük minden műszaki részletet.

Az igazi kérdés persze az, hogy a Symbiant használó gyártók miként tudják majd pénzre váltani ezt a nyíltságot? Érdekli-e a júzert, hogy a fejlesztő most már bármit megbeszélhet a symbianos kollégáival?

Máris vannak, akik hibásan értelmezik a Symbian nyílt forráskódra váltását - Wood egyik nyilvános beszédében a mozgalom szót használta, erre sokan lehurrogták, attól féltek, hogy most már a Symbiannál is olyan agyatlan fanboyokat akarnak látni, mint amilyenek az Apple holdudvarában szép számban előfordulnak. Tisztelet a kivételnek, nem akarom megsérteni a racionális Apple-júzereket. Wood azonban megmagyarázta, hogy csupán tájékozott, intelligens szenvedélyt várnak a résztvevőktől, és hogy tudják, mit csinálnak.

2 hozzászólás

Szakít a másolásvédelemmel a Vodafone

2009. március 16., 14:10 Módosítva: 2009-07-25 17:47:01
0
3 hozzászólás

A Vodafone bejelentette, hogy ezentúl másolásvédelem nélkül adja el a dalokat az előfizetőinek, tehát az Unlimited Music Store előfizetői több mint egymillió dalhoz férnek majd hozzá mindenféle megkötés nélkül. A mobilcég a világ legnagyobb zenei kiadóival - Universal, EMI, Sony - kötött erről megállapodást.

Jó húzás, hogy aki korábban védett wma formátumban vett tőlük zenét, most extra költségek nélkül mp3-formátumra változtathatja azokat, igaz ezt eddig is bárki megtehette, a bittorrent segített a bajba jutott vásárlókon. Én tavalyelőtt egy online zeneboltban vettem egy wma formátumú albumot, de mivel egyetlen hordozható zenekütyün sem tudtam lejátszani, hamarosan letorrenteztem mp3-ban. Az megint más kérdés, hogy az internetről levadászható vagy otthon cd-ről grabbelt mp3 (V0) vagy a flac milyen extra hangminőséget ad az agyontömörített változatokhoz képest.

A Vodafone egyébként nyár elején szakít a másolásvédelemmel.

 

3 hozzászólás

Még mindig a Nokia vezet az okostelefonjaival

2009. március 12., 12:00 Módosítva: 2009-07-25 17:47:01
0
6 hozzászólás

A finn gyártó adta el a legtöbb okostelefont 2008-ban, de a piaci részesedése csökkent az egyre erősödő verseny miatt. A Gartner adatai szerint az Apple és a Research In Motion (RIM) növekedése volt a legnagyobb, és a HTC is szép eredménnyel zárta az évet.

A kutatócég szerint a Nokia 60,9 millió okostelefont adott el 2008-ban, amivel 43,7 százalékos a piaci részesedése. Egy évvel korábban az okostelefonok 49,4 százaléka volt Nokia. Persze még így is több mint kétszer jobban állnak a finnek, mint a mögöttük kullogó kanadaiak: a RIM 16,6 százalékkal érdemelete ki a második helyezést. Ők 2007-ben még csak 9,6 százalékon álltak.

Nagy volt az Apple növekedése is, a piaci részesedése 2,7 százalékról 8,2 százalékra nőtt, a vállalat eladása 245,7 százalékkal ugrott meg - 3,3 millióról 11,1 millióra. A Gartner szerint főleg a multimédiás csúcstelefonok körében erős a verseny, az okostelefonok alsóbb szegmensében (pl. olcsóbb üzleti okostelefonok) jobb helyzetben van a Nokia.

A HTC részesedése 3 százalékról 4,2-re nőtt, ami szerény ahhoz képest, hogy a gyártó rendkívül erős a Windows Mobile alapú készülékek piacán, és egyedül gyárt Androidot futtató mobilt.


6 hozzászólás

Mindent megtudhatunk a mobilkódról

2009. március 9., 19:17 Módosítva: 2009-07-25 17:47:01
0
7 hozzászólás

Holnap kiderül, hogy a Pannon, a T-Mobile és a Sanoma milyen lehetőségeket lát a mobilkódban, ami már hazánkban is működik, marketing céllal. Biztosan megmutatják, hogy milyen bikinis csajok közt lehet mobilkódot találni. A National Geographic márciusi számában nem találtam, de lehet, hogy én vagyok vak.

Bízzunk benne, hogy a marketingen túl is látnak lehetőséget a technológiában, amitől a felhasználó élete jobb lesz. Például az sms-es parkolás kényelmi díjáért cserébe kényelmessé tehetnék a parkolást azzal, hogy a számok bepötyögése helyett a kód beolvasásával indíthassuk és állíthassuk le az órát. Minél több helyen lehet használni a mobilkódot, annál előkelőbb helye kerül a beolvasó program ikonja a mobilom menüjében. Ha csak reklám lesz, akkor megette a fene az egészet.

Egyébként a Nokia weboldalán pofátlanul egyszerűen lehet kódot generálni, be is raktam a Cellanapló linkjét az oldalsó menübe. A Nokia E51-em azonnal beolvasta, és egy kattintás után töltötte a böngésző a blogot. De ilyet is lehet:

(Csak sok értelme nincs.)

7 hozzászólás

A Vertu elbújhat az Ulysse Nardin mögött

2009. március 9., 19:08 Módosítva: 2009-07-25 17:47:01
0
1 hozzászólás

Egészen biztos, hogy az Ulysse Nardin a közeljövőben nem nyit telefonboltot Budapesten, mint tette azt a Vertu tavaly novemberben, de nem is lesz ilyesmire szüksége. Aki meg tudja venni magának, annak úgyis van pénze repülőjegyre, elmehet érte Svájcba. Javaslom, hogy már most lefoglaljon egy első osztályú helyet, mert a Chairman nevű mobilból csak 1846 darab készül. Ha nem ér oda időben, elviszik az összeset.

Az óragyártónál nem csak marketingfogás, hogy a készülék úgy működik, mint az óra: teljesen működképes kinetikus rotor van benne, ami menet közben tölti a mobilt. Ha jól tudom, akkor száz éves hűségnyilatkozattal sem lehet majd elvinni 99 dollárért. A remekmű március 26-án mutatkozik be a Baselworld óra- és ékszerkiállításon.

1 hozzászólás

Forradalmi újítás, sms segítségével parkolhatunk

2009. március 2., 22:45 Módosítva: 2009-07-25 17:47:01
0
13 hozzászólás

Csodálatos a három hazai mobilszolgáltató együttműködési képessége, ha kényelmi szolgáltatásokról, életminőségünk javításáról van szó. Mai bejelentésük, hogy Budapesten, és az ország 20 másik nagyvárosában már mobiltelefonnal is megvehetjük a parkolójegyet. Ezentúl nem kell apró után kotorászni a válság miatt amúgy is kilapult pénztárcában (a bankkártyát meg ebben az országban fölösleges keresgélni), mert elég elküldeni sms-ben a telefonszámunkat a parkolóórán megadott telefonszámra, és máris ketyeg az óra, egészen addig, amíg le nem állítjuk. Illetve választhatunk adott idejű parkolást is, azaz kifizetünk pontosan 30 percet.

Nincs szükség előzetes regisztrációra, és az első sms-es fizetés után telefonhívással is aktiválható és leállítható a parkolási díj számlálója. A parkolóőrök online ellenőrizhetik a díj befizetését.

Elfogadom, hogy az sms a XX. század egyik legzseniálisabb találmánya, de jelezném, hogy már a XXI. század több mint 8 százalékát is elfogyasztottuk, érdemes lenne egy kicsit továbblépni. Nagyon örülnék, ha valaki hobbiból, PhD-nek vagy pénzért kifejlesztene egy intelligensebb mobilszoftvert, aminek az alábbiakat kell tudnia:

1. PIN-kód védje a díjfizető rendszert. A jelenlegi megoldással bárki kaparintja meg az ember telefonját (tolvaj, kisgyermek, hülye haver, rosszindulatú rokon stb.), néhány gombnyomással elköltheti a pénzünket.

2. Mérje be a parkoló földrajzi helyzetét, hogy ne kelljen parkolóórát keresgélni. Lehet a mérés cella alapú, de ha van GPS a telefonban, akkor azt használja. Az emiatt fölöslegessé váló parkolóórákat meg alakítsák át óvszerautomatává, vagy szoborrá. Ahogy tetszik.

3. Legyenek extra szolgáltatások, például meghatározott idejű parkolás esetén riasszon, ha lejár az idő, és rögtön ajánlja fel a hosszabbítást. Még jobb lenne, ha nem is lenne határozott idejű parkolás. Ehelyett megadhatnánk, hogy nagyjából mennyi időt maradunk, és azt, hogy az időtartam lejárta után mi történjen: automatikusan leállítsa a fizetést, az idő lejárta előtt hanggal riasszon vagy rezegjen.

4. Kezelje az esti, hétvégi ingyenes időszakokat, hogy ne fizessünk fölöslegesen. (Úgy  rémlik, hogy érmével vettem már parkolási időt két nappal későbbre, mert a parkolóóra az ingyenes hétvégét átugorva hétfőre fizetett be a maradék forintokból.)

A szoftver akár sms-t is használhat, tulajdonképpen a szolgáltatók rendszerét kellene automatizálni, biztonságosabb és modernebb formába önteni.

13 hozzászólás

Divatismeretből egyest kap az LG

2009. március 2., 06:00 Módosítva: 2009-07-25 17:47:01
0
6 hozzászólás

A koreai gyártó jövőre újra vizsgázhat, ha piacra dob még egy harmadik Prada-telefont is. A divatmobil aktuális, második verziója túlságosan hasonlít az előzőre, amiből több mint egymilliót adtak el az elmúlt másfél évben. A felhasználók kénytelenek lesznek szétcsúsztatni a készüléket, mert csak az elővillanó qwerty gombokkal tudják bebizonyítani a divatértő ismerőseiknek, hogy nem a tavalyi modellel rohangálnak. Hivatkozhatnak arra is, hogy az új készülék az előzőnél 5 milliméterrel vastagabb és ötven százalékkal nehezebb lett. Vagy megmutathatják, hogy az LG milyen csúcstechnikával tömte tele a mobilt.

Az első Prada a kezelőfelületét a pokolba kívántam, de a Prada 2 használata közben szinte kisimult az idegrendszerem, annyira zökkenőmentesen működött. A qwerty gombok közt elég nagy a távolság, ezért nehéz mellényúlni, jól tudtam üzenetet írni. Persze hozzá kell szokni a gombok elrendezéséhez, mert mindegyik gyártó másképp osztja be a rendelkezésre álló helyet. Az elütések viszonylag gyorsan javíthatóak, mert a négy nyíllal könnyen elmozdítható a kurzor. Erre sajnos gyakran volt szükségem, mert a szoftverek kezelőfelülete néhol suta, például a böngészőben a címbeviteli mezőben rendszeresen kitöröltem egy / jelet a http: mögül.

Az érintőkijelző jól reagál az érintésre, és egyszerre több ujj mozdulatát kezeli, igaz nem olyan kifinomultan, mint az iPhone. A böngészőben az oldal nagyításakor általában többször kellett nagyítanom illetve kicsinyítenem, mire eltaláltam a megfelelő méretet. A Prada 2 érintőkijelzőjének a javulása leginkább a menüben érzékelhető. Rendkívül gyorsan lehet lapozni a programindító menüben, a bluetooth például egy másodperc alatt bekapcsolható, noha az ikonja az utolsó lapon van elrejtve. Az interfész egyetlen komoly hibája, hogy egy divattelefonhoz képest kevés téma elérhető: vagy fehér minden, vagy pedig fekete. Ráadásul az alap képernyővédőn férfiasnak nem mondható modellfiúcskák és nőiesnek nem mondható modellnőcskék mutogatják a divatos ruhákat, ami elég béna.

Ott kezdődne az innováció, hogy a ruhákat nem egy flash animációban mutogatják, hanem egy mobilra telepített ruharendelő szoftverben, amivel meg is lehetne rendelni mindet. Vagy legalább útba igazíthatna a legközelebbi Prada márkaboltba.

Az internet hsdpa- és wifi-kapcsolaton elérhető. Bluetooth hsdpa-modemként sokszor használtam a Pradát, a számítógépre telepíthető szoftvere jól kezelte, gyorsan betöltődött, csak minden rendszerindításnál – fölöslegesen – zavart azzal, hogy új készüléket akart csatlakoztatni. Erre nem volt szükség, a korábban beállított netkapcsolatot két gombnyomással aktiválni tudtam. Műholdas navigáció nincs a mobilban, és nincs a készüléken 3,5mm-es fülhallgató aljzat. A kamerája erős nappali fényben szép fotókat készítettem, de a szobában készült fotóim mind elmosódtak, amire egy Xenon vaku lenne a megoldás. Kártyafüggetlenül 140 000 forintba kerül.

6 hozzászólás

Fej-fej mellett a magyar szolgáltatók

2009. február 27., 17:17 Módosítva: 2009-07-25 17:47:01
0
2 hozzászólás

Ezen a héten több olyan emailt kaptam, ami legalább két hazai mobilszolgáltató együttműködéséről szól. Pénteken arról értesített a Pannon meg a T-Mobile, hogy a segítségükkel mobilról is befizethetőek a sárga csekkek. Jövő héten arról tartanak sajtótájékoztatót, hogy a a Pannon, a T-Mobile, a Vodafone ügyfelei több városban fizethetnek majd mobillal a parkolásért. Végül az NHH jövő kedden bemutatja az első mobilinternet-gyorsjelentést, ami eddig azért nem valósulhatott meg, mert a három mobilcégnek teljesen más elképzelése volt arról, hogy mi számít mobilnak, szélesnek, sávnak. Úgy látszik megállapodtak a részletekben, ideje volt.

Ha már a három mobilcégről van szó, beollózok néhány érdekes adatot a barcelonai mobilkongresszuson kiadott Mobile World Focus kiadványból, ami az Informa Telecoms kutatását használta fel. 3G-előfizetők, darabszám.

 '08 szeptember% növekedés '06 szeptember óta'07 szeptember
Pannon13680071,6479700
T-Mobile13680060,5685200
Vodafone13530076,4076700
Magyarország40890069,25241600
2 hozzászólás

A Nokia belevetné magát a laptopüzletbe

2009. február 26., 19:06 Módosítva: 2009-07-25 17:47:01
0
14 hozzászólás

Amíg az Ericsson T18 Laptopokat ígérő lánclevél csak egy ordas nagy kamu, addig a Nokia valóban azon agyal, hogy beléphetne a laptopbizniszbe. Erről maga Olli-Pekka Kallasvuo beszélt, a finn cég verzérigazgatója, bár szerintem egy picit túlfűszerezte a média azt a kijelentést, hogy a Nokia "nagyon aktívan vizsgálja ezt a lehetőséget". 

Ugyanakkor tény, hogy a Nokia már tett bizonyos lépéseket a számítógépek irányába, ott van például a linuxos táblagépe, amit csak egy komolyabb billentyűzettel, nagyobb kijelzővel, erősebb processzorral, nagyobb memóriával, különféle szabványos csatlakozóval és perifériákkal kellene kiegészíteni ahhoz, hogy végre ne telefon és internetbigyó legyen a termék, hanem számítógép. Én a helyükben a 10"-es méret alá nem mennék méretben, és elég jó dobás lenne tőlük, ha a notebookjukon is elérhető lenne a térképszoftverük, és lenne beépített gps.

És ha már ott tartanak, hogy szemet vetettek a mobilnál sokkal kevésbé nyereséges számítógépiparra, akkor azon is elgondolkozhatnának, hogy miként lehetne leegyszerűsíteni a gép, az internet és a mobil kapcsolatát. Erre gondolok, és a startmenüben kétszer ennyi ikon van:


14 hozzászólás

Az iPhone jobb, mint az Android?

2009. február 20., 09:33 Módosítva: 2009-07-25 17:47:01
0
7 hozzászólás

Ha szeretnél választ kapni a kérdésre, akkor gyere el február 23-án hétfőn a következő MobileMonday rendezvényre. Este 6 és 9 között három előadás lesz hallható a Nokia S60, a Google Android és az Apple iPhone rendszerekről, az általuk nyújtott fejlesztői és üzleti lehetőségekről. Szó lesz arról is, hogy a műszaki újdonságok, mint például az érintőkijelzők és a mobilról elérhető szoftverboltok, miként befolyásolhatják a szolgáltatók üzleti modelljét. Regisztrálni február 20-ig lehet a registrations@mobilemondayhungary.com címen.

Helyszín:

Magyar Tudósok körútja 2, 019-es szoba.

Előadók:

  • Veres János - iPhone
  • Nagy Dániel – Android
  • Török Gábor – Symbian S60
7 hozzászólás

Mobilinternetezésben Európa lenyomja Amerikát

2009. február 10., 20:27 Módosítva: 2009-07-25 17:47:01
0
9 hozzászólás

A Cisco tanulmánya szerint a következő 5 évben minden évben megduplázódik a mobilos adatforgalom, és a hardcore júzerek többsége Európában lesz. Kontinensünkön 2013-ban még a legprimitívebb, 3G nélküli mobilokon is 18 megabájtot töltenek majd le havonta, kétszer többet mint az amerikaiak. Tavaly 800 illetve 400 kilobájt letöltés volt az átlagos ebben a körben.

A leggyorsabb okostelefonokat birtokló európaiak 1,18 gigabájtot fogyasztanak majd havonta, míg az amcsik csak 739 megabájtot. Tavaly ebben a körben 73 illetve 32 megabájt volt az átlagos havi fogyasztás. A Cisco arra a nem túl meglepő következtetésre jutott, hogy a laptoppal mobilnetezők töltik majd le a legtöbbet, 5 illetve 4,3 gigabájtot a két kontinensen, ami tavaly még csak 610 illetve 528 megabájt volt.

Én az elmúlt nyolc napon csak 77 megabájtot forgalmaztam két mobiltelefonon, de mostanában nem töltöttem le videót. Nyolc nappal ezelőtt 1,3 gigabájtnál lőttem le a számlálót.

 

 

9 hozzászólás

Extrákkal megpakolt zenetelefon a Nokia 5800, de nem több

2009. február 10., 20:06 Módosítva: 2009-07-25 17:47:00
0
0 hozzászólás

Rosszkor érkezett a Nokia 5800, mert éppen állt a bál a mobiltender miatt, éls túl hamar távozott, de végre sikerült lejegyeznem a benyomásaimat. A Nokia első újgenerációs érintőkijelzős mobilja elég jól átviszi a Symbian S60 világát az érintőkijelzőre, ezért egyáltalán nem kellett törnöm a fejemet, hogy a manüben mit hol találok, mit hol tudok beállítani. Ez nagyon fontos, hiszen a vállalatnak nemcsak az új felhasználókra kell gondolnia, hanem arra a több mint százmillió emberre is, akik az elmúlt évek során Nokia okostelefont használtak.

Az 5800 gyors, a szoftverek és a menük hamar betöltődtek. Néha azonban az volt az érzésem, hogy a Nokia nem tud mihez kezdeni a megnövekedett kijelzőfelülettel. A böngészőben például elég hülyén néz ki, hogy a mobilt az oldalára fordítva jobb oldalon ujjnyi széles gombok foglalják el a helyet, és csak több gombnyomással lehet teljes kijelzős módra váltani. Egyáltalán nem jó, hogy külön gomb kell a nagyításhoz, az iPhone multitouch sokkal kényelmesebb.

Persze a multitouch csak akkor működik jól, ha az érintőkijelző az érintésre reagál, és nem kell határozottan odanyomni az ujjat a kijelzőre. A Nokia viszont az utóbbi megoldást használja, ami jobban utánozza a mechanikus gombokat, de lassítja az irányítást és a szövegbevitelt, hiszen az embernek hosszabb ideig kell az adott virtuális gombon tartania az ujját.

Az irányításnak 10-ből 7 pontot adnék, mert a nyomásra jól reagált a kijelző, megszokható a hsználata. A stylus és a pengető mankó, protézis, szükségtelen rossz.

A böngészője a korábbi Nokiákéhoz képest valamivel jobb, hiszen a nagyfelbontású kijezőn több tartalm fér el, ugyanakkor rosszabb, mert a nagy felbontás miatt kis méretűek a gombok, a linkek, és ezeket néha nehéz volt eltalálni. A navigáció még akkor is viszonylag gyors volt, amikor a térképek nem voltak előre letöltve a mobil memóriájába. Szerintem a Nokiák egyelőre alkalmasabbak a gyalogos utcai navigációra, mint az autósra, mert az utóbbihoz elég kicsiny a kijelzőjük, még az 5800-é is. (Nem véletlen, hogy még a végtelenül egyszerű kilométeróra is akkora, amekkora. Vezetés közben csak az óriási kijelzők praktikusak.) A Google Maps is megy rajta, jól tudtam kezelni.

A szoftverletöltés meglehetősen furcsa volt. Kicsit sokáig homokórázott, mire betöltötte a programokat, noha a kínálat elég szegényes. Az Apple App Store-hoz viszonyítva nulla, egy semmi. Kicsit meglepődtem, hogy a kínálatban mindenre ingyenes írt, ami a letöltésre és a telepítésre még igaz volt, de a futtatásra már nem. A szoftverek (pl. JoikuSpot) rögtön elődobták, hogy mennyibe kerül a licenc, demo telefonra meg inkább nem vettem semmit. Ezen a területen a Nokiának mindenképpen javítania kell, mert ha közvetlenül a készülékről sok szoftver letölthető, akkor a júzer már csak unalmában is letölt néhányat.

Az emaillel szerencsés helyzetben vagyok, mert két éve egy web2.0-ás cikk miatt átirányíttattam a céges emailemet Gmailre, és azóta soha semmilyen gondom nem volt a mobilon való emailkezeléssel. Én még nem láttam olyan beépített telefonos klienst, ami a Google mobilos kliensét megközelítette volna. A Gmailt be tudom kötni IMAP-ként is, de a Google saját kliensével 4,7 gigabájtnyi emailemben kereshetek, telefonhívást indíthatok a névjegyekkel, és még a Google Calendar funkciót is használhatom, mert mindenre beállítok email értesítést. A többi kliens béna. Most már egyébként a Nokiák SyncML funkciójával szinkronizálhatóak a Gmailben tárolt névjegyek, valószínűleg a Calendar is elérhető lesz így.

A Nokia 5800 egy szép zenetelefon, és ha így közelítjük meg, akkor a hozzáadott extrák miatt megéri a pénzét. Ha viszont üzleti telefonként, játékplatformként, GPS-ként, vagy böngészőplatformként tekintünk a készülékre, akkor el kell fogadnunk a kompromisszumokat. Ahhoz képest elég jó az 5800, hogy a Nokia első érintőkijelzős telefonja, telefonálásra jól használható, szép és elég erős a burkolata. Kíváncsi vagyok, hogy Barcelonában a mobilkiállításon milyen érintőkijelzős újdonságok kerülnek a pultokra.

Szólj hozzá!

Névjegyeket már szinkronizál a Gmail

2009. február 10., 13:38 Módosítva: 2009-07-25 17:47:01
0
0 hozzászólás

A Google megoldotta, hogy fél perc bíbelődés után a SyncML-kompatibilis mobilok és az iPhone is szinkronizálni tudják a GMailben lementett névjegyeket. Az iPhone még a Google naptárát is kezeli, nyilván a Nokiákon is sem kell sokat várni erre, hiszen a lehetőség a készülékekben adott.

Korábban úgy gondoltam, hogy névjegyet áthelyezni olyan, mint máglyahalált halni egy túlhevült mobiltelefon miatt felgyulladó lakásban. A névjegyeim el voltak mentve CSV formátumban, de egyetlen szoftver sem kezelte normálisan. Egyedül a GMail olvasta be jól az adatokat, még a duplikációkat is kiszűrte, de sem a Windows Vista, sem a Nokia névjegykezelője nem tudott épkézláb, magyar ékezetes névjegyeket importálni a fájlból. Mostantól élmény a szinkronizálás.

Itt minden megtudható a szolgáltatásról.

Szólj hozzá!

Budapesten is jön a mobiljegy

2009. február 9., 19:13 Módosítva: 2009-07-25 17:47:01
0
4 hozzászólás

A tervek szerint nyártól mobillal lehet jegyet venni a BKV járataira, írta az MTI. A technikai részletekről még nem döntött a fővárosi önkormányzat. A közgyűlés tavaly decemberben fogadta el az sms-jegyet, amellyel 499 forintért hétköznap 60 percet, hétvégén és éjszaka pedig 90 percet lehetne utazni. A fővárosi közgyűlés márciusban vagy áprilisban dönthet a technikai paraméterről, a BKV pedig a közbeszerzési eljárás lefolytatása után akár már nyáron életbe léptetheti a mobiljegyet. Mi, vásárlók valószínűleg azzal járnánk a legjobban, ha nem egy, hanem többféle megoldás versenyezne egymással. Elvégre a nyomtatott jegyet is árulhatják bérletpénztárban és újságosnál is.

Én elvárom, hogy a bérletet is megvehessem mobillal, a hűséges tömegközlekedő megérdemel ennyi kényelmet. Szívesen veszek bérletet otthon, indulás előtt, ha már bankkártyával nem fizethetek bárhol.

Az MTI szerint a BKV-nak kétmillió forintért kell mobilokat vennie a jegyellenőröknek. A cég számításai szerint az első évben a jegyek három százalékát vennék meg mobillal, ami a féléves tesztidőszakban 340 ezer jegyértékesítést jelentene. A mobilszolgáltató ebből 25 millió forint jutalékot kapna.

4 hozzászólás

Bemutatkozott a Samsung Touch Ultra

2009. február 9., 16:05 Módosítva: 2009-07-25 17:47:00
0
5 hozzászólás

Egészen biztos, hogy a Samsung már megint valami furcsa rekord felállítására törekszik a Touch Ultra mobillal, mert a vékony eszköz tömve van csúcstechnológiával. Talán ez lesz a világ első mobiltelefonja, amelynek a 12,7 milliméter vékony testében 2,8 hüvelykes és 240x400 pixeles AMOLED érintőkijelző, hagyományos számgombok, 8 megapixeles és mosolyfelismerős kamera, LED megvilágítás, GPS, VGA videofelvevő, 7,2 megabites internetkapcsolat, DivX, Xvid, H.263, H.264, WMV9 és mpeg4, fm rádió, bluetooth 2.0, 80 megabájtos belső memória és 16 gigabájtig bővíthető microSD-támogatás van. Tegye fel a kezét, aki minden funkciót megjegyzett! Ha nincs senki, akkor jövő héten újra leírom az egészet, miután a Mobile World Congress 2009-en megfogdosom a mobilt.

 

5 hozzászólás

Mobilon vehetünk buszjegyet Pécsett

2009. február 5., 17:32 Módosítva: 2009-07-25 17:47:00
0
15 hozzászólás

Pécs alaposan megelőzte Budapestet, helyi buszjegyeket és bérleteket ugyanis már mobilon is lehet venni. A telefon egyik előnye, hogy elkerülhető a sorban állás, bárhol megvehetőek a jegyek, és az ellenőrnek csak fel kell mutatni a mobil kijelzőjét. Persze figyelni kell, hogy ne merüljön le a mobil, de a XXI. században ez igazán nem lehet gond. A vásárlás az iziShop rendszerében történik, bankkártyáról, azaz nincs külön sms-díj, kényelmi kutyafüle, csak jegyár. Amiben - ha jól tudom - eleve benne van az eladói jutalék, ugyanúgy, mint amikor az újságos árulja a jegyet. Adatforgalmi díj van, de vegyük figyelembe, hogy Magyarországon majdnem félmillió embernek van havidíjas mobilnet-előfizetése, akiknek egy ilyen adatforgalom fillérekbe kerül.

A rendszert külföldiek is használhatják, a vásárlás ugyanis angolul, németül és horvátul is lebonyolítható. Ha nem dől be a kulturális főváros projekt, akkor jó próbája lesz a rendszernek. Ahhoz azonban, hogy a külföldiek használni tudják, hatékonyan és célzottan kell majd kommunikálni a lehetőséget, és nem lesz egyszerű lenyeletni velük a roamingtarifát. (Azt végképp nem értem, hogy a mobilszolgáltatók miért nem innoválnak rövid lejáratú, kifejezetten turistáknak szóló, adatroamingot és ehhez hasonló szolgáltatásokat is tartalmazó csomagokat, SIM-kártyával, bérelhető mobillal, stb. Mondjuk más országokban sem tolják a turisták arcába a prepaid előfizetéseket. Domino, anyone?)

15 hozzászólás

Windows Mobile Windows Mobile hátán

2009. február 5., 09:41 Módosítva: 2009-07-25 17:47:00
0
3 hozzászólás

Elég sok pletyka látott az utóbbi időkben napvilágot a Windows Mobile 6.5-ös verziójával kapcsolatban, ami többnyire annak a jele, hogy a piac nagyon várja már az adott terméket. Nem is csoda: a Windows Mobile 6.0 napokon belül két éves lesz, azóta csak egy nagyobb kiegészítés jelent meg, a 6.1-es, de áttörést az sem hozott. Pedig az eltelt időben piacra került az iPhone a Mac OS X-szel és a T-Mobile G1 az Androiddal, a WM lemaradása tehát egyre feltűnőbb, éppen ezért sokan örülhetnek a hírnek, hogy az új rendszer bemutatására a következő pár hétben sor kerülhet.

Ez nem jelent konkrét megjelenést, a Microsoft szerint legkorábban 2009 harmadik negyedévében jelennek meg a 6.5-ös rendszerrel szállított telefonok. A ZDNet azonban azt állítja, hogy 2009. novemberében már a 7.0-ás bétája is megjelenhet, a teljesen új Windows Mobile viszont várhatóan csak 2010 áprilisában kerül forgalomba.

3 hozzászólás

Korlátossá válik a mobilinternet

2009. február 4., 21:07 Módosítva: 2009-07-25 17:47:00
0
17 hozzászólás

A mobilinternet rendkívüli népszerűségének az lett a következménye, hogy a nagy lendülettel előre törő szolgáltatóknak be kellett húzniuk a vészféket. Már tavaly megírtam, hogy a szolgáltatók korlátozzák a letöltési sebességet a fájlcserélő alkalmazások használatakor, de a HWSW cikke szerint a mobilhálózaton internetezők a közeljövőben sokkal drámaibb korlátozásra számíthatnak.

A Vodafone rugalmasan korlátozza a sebességet, ami annyit jelent, hogy 5 gigabájt adatforgalom felett csak csúcsidőben, 10 gigabájt után azonban folyamatossá válik a korlátozás. A T-Mobile március elsejétől változtat a szerződési feltételeken, az új szabályok szerint túlzott mértékű használatnak számít, ha valaki hét egymást követő nap alatt több mint 20 gigabájt adatot forgalmaz. Ez esetben a T-Mobile tizennégy napra lelassíthatja az előfizető letöltési sebességét. Korábban a Vodafone és a T-Mobile is csak a fájlcserélő szoftverek használatakor élt a lassítással.

A Pannon másképp korlátoz: befejezte a korlátlan díjcsomagok forgalmazását. Azaz most már megint csak olyan adatcsomagokat árul, amelyek havonta 5 illetve 10 gigabájtos adatforgalmat tartalmaznak.

Az NHH-tól azt tudtam meg nemrég, hogy tavaly nyáron körülbelül 120 ezer havi 5-10 gigabájtot forgalmazó előfizető, és 60 ezer korlátlan előfizető volt. Ez pedig irtózatosan sok, nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan felfut Magyarországon a mobilnet. A bővülés olyan gyors, hogy minden elismerésem annak a mobilcégnek, amelyik fel tudja mérni, hogy hová kell még plusz kapacitást vinni. Képzeljetek el 180 ezer mobilnetezőt, akik hangya módjára rohangásznak körbe az országban, és teljesen véletlenszerűen összejöhet, hogy hirtelen a tízszeresére nő egy cellában a kapacitásigény. (És adjatok hozzá még 100 ezer mobilról netező, <100 megabájtot forgalmazó hangyát.)

Én gondoskodtam arról, hogy a mobilszolgáltatóm érzékelje az igény növekedését: a szomszédokat is áttérítettem a vezetékesről a mobilnetre. Nincs is gond a megabitekkel, itt a mobil kétszer gyorsabb, mint amilyen a vezetékes net volt.

A szolgáltatók azt hangoztatják, hogy a felhasználók védelme érdekében kell korlátozásokat bevezetniük, mert a kevés nagyletöltő veszélyezteti a többiek böngészési élményét, a HWSW szerint inkább az üzleti érdek sérülése az ok. Csak azt nem értem, hogy ha ennyire fáj a szolgáltatóknak a letöltés, miért nem innoválnak nagyletöltőknek való drága csomagokat? Legalább tudnánk, hogy mi a hardcore mobilnetezés pontos ára.

17 hozzászólás

Sárkánnyal erősít a Toshiba

2009. február 3., 17:43 Módosítva: 2009-07-25 17:47:00
0
22 hozzászólás

Bemutatkozott a Toshiba TG01, a Qualcomm Snapdragon csippel felszerelt érintőkijelzős mobil. Az 1 centiméternél egy paraszhajszállal vékonyabb mobilban 10,41 centiméteres és 800x480 pixeles érintőkijelző mögött HSDPA, GPS, wifi, microSD bővítőhely lapul, valamint egy Windows Mobile 6.1, amit megpróbáltak ügyesen elrejteni az egyedi 3D-s kezelőfelület mögé. Amint a pocket-lint.com képein is látszik, ez utóbbi nem lett túl szép. Egyébként a Snapdragon 1GHz-es, nyilván jól tekeri a DivX filmeket.

22 hozzászólás

Megzakkant a Motorola

2009. február 3., 17:00 Módosítva: 2009-07-25 17:47:00
0
5 hozzászólás

A Motorola 3,6 milliárd dolláros veszteséget ért el az utolsó negyedévben, és e három hónapban a mobilrészleg csupán 19,2 millió készüléket szállított le, ami nagyjából 6,5 százalékos piaci részesedést jelent. Az amerikai cég a világranglistán a második helyről az ötödikre csúszott le. A gyenge teljesítményt okaként a gazdasági válságot, valamint a hiányos termékkínálatot nevezték meg a MocoNews híre szerint. A Motorola ugyanakkor bízik a jövőben, az operációs rendszerek terén meg az Androidban, hiszen a vállalat korábban is dolgozott linuxos-javás mobilokkal, jól ismerik a rendszert. Különösen nagy figyelmet akarnak fordítani a közösségi szolgáltatásokra. Nagyon bíznak a Windows Mobilban is, de a Windows 7 verzió megjelenéséig az Androidra koncentrálnak.

5 hozzászólás

Játék kell az okostelefonokra

2009. február 2., 18:43 Módosítva: 2009-07-25 17:47:00
0
3 hozzászólás

Mobilipari szakértők szerint nagyon úgy néz ki, hogy a játékok lesznek a legfontosabb szoftverek az okostelefonokon. A comScore felmérése szerint az USA-ban a múlt novemberben a mobiljátékot letöltők 34 százalékának volt okostelefonja, míg egy évvel korábban még csak 10 százaléknak. Nem ettől a kijelentéstől fog az állam nagyot koppanni a szerkesztőség linóleum padlóján, elég nyilvánvaló volt, hogy a játék meghatározó lesz a mobilokon. A legkevésbé sem geek csajom többször panaszkodott, hogy nincs játék a mobilján, és előfordult már, hogy hajnal ötkor lenyúlta a párnám mellől az ájfónt, mert nem tudott aludni (és persze rögtön megdöntötte a Brain Tuner rekordomat).

A mobiljátékot letöltők száma 17 százalékkal nőtt egy év alatt, és az okostelefonok állnak az élen. Tavaly egyetlen okostelefon sem volt a legnagyobb letöltők toplistáján, idén viszont az első tízben hat mobil volt okostelefon. Az letöltések 14 százalékát iPhone-ról indították, és az összes iPhone-júzer 32,4 százaléka töltött le játékot a vizsgált hónapban.

3 hozzászólás

12 megapixelre gyúr a Samsung

2009. február 2., 15:45 Módosítva: 2009-07-25 17:47:00
0
18 hozzászólás

A Samsung jelenti be a vilgá első 12 megapixeles mobilját, ha hihetünk a Telecoms Korea hírének. A hírforrás szerint a két hét múlva kezdődő barcelonai Mobile World Congress 2009-en lesz a bemutató, és még február vége előtt megkezdik a mobil gyártását. Egyelőre semmit sem tudni a mobilról, pedig igazából az lenne érdekes, hogy vajon csak a megabixelek halmozásáról van-e szó, vagy a kamera egyéb tulajdonságait is javítják.

18 hozzászólás

A nyolc legfontosabb mobiltechnológia

2009. január 30., 14:48 Módosítva: 2009-07-25 17:47:00
0
2 hozzászólás

A Gartner megnevezte azt a nyolc technológiát, amely a következő két évben érdemes lesz figyelni, mert jelentős szerepet játszanak majd a mobiliparág átalakításában.

A piackutató vállalat elemzői szerint a kezelőfelület lesz az egyik olyan technológia, amellyel a gyártók megpróbálnak kiemelkedni a tömegből. A kijelzők terén még egy fontos trendet említ a Gartner: elterjednek a miniatűr projektorok, amelyek a mobilon megjelenő tartalmakat ki tudják vetíteni a falra, vagy bármilyen más lapos felületre.

Természetesen folytatódik a mobilinternet terjedése, a hspa sok régióban kiszorítja majd a wifi hotspotokat. A mobilwebnek pedig azért lesz nagy jelentősége, mert viszonylag olcsón elérhetővé teszi az online szolgáltatásokat.

A GPS-es mobilok terjedéséből az online közösségi szolgáltatások profitálnak majd, illetve a szoftverek és a szolgáltatások a felhasználó földrajzi helyzete alapján működnek majd, és emiatt sokkal hasznosabbak lesznek.

A Gartner nagyon bízik a bluetooth 3.0-ban, és a wifi 802.11n jelű változatában, amely már egyenrangú a vezetékes ethernet kapcsolattal. Végül az NFC is felkerült a Gartner listájára, az a technológia, amellyel a mobilokba lehetne építeni a bankkártyákat. A Gartner szerint először nem a fejlett piacokon vezetik be, hanem a fejlődő országokban. Ennek nagyon egyszerű oka lehet: sokkal drágább átállni az új technológiára ott, ahol már kiépítették az ATM-ek és kártyaleolvasók infrastruktúráját, mint azokban az országokban, ahol a nulláról kell építkezni.

2 hozzászólás

A Nokia 500 000 000 telefont gyártott Komáromban

2009. január 27., 18:07 Módosítva: 2009-07-25 17:47:00
0
3 hozzászólás

Ötszázmillió. A rekordról beszámoló sajtóközlemény szerint itt készült a Nokia 2760, a Nokia 6300 és a legújabb zenemobil, az érintőkijelzős Nokia 5800 XpressMusic is. A Nokia komáromi üzeme látszólag ontotta megából a mobilokat, de a finn gyártó nem sokkal kevesebb mobilt ad el 1 év alatt, mint amennyit itt 8 év alatt gyártottak le.

Most nincs kéznél az összes gyorsjelentés, amit a Nokia az elmúlt 10 évben kiadott, de egy elemző a blogjában rettentően hosszú bejegyzést írt a Nokia teljesítményéről, és a számok egyszerűen lenyűgözőek. Ebből kiderül, hogy a Nokia az elmúlt tíz évben körülbelül 2 milliárd mobiltelefont adott el, és ebben a pillanatban körülbelül 1,25 milliárd embernek van valamilyen Nokia-mobilja. Minden ötödik embernek van egy Nokiája. Nagyjából ugyanennyi emberek van vezetékes telefonja.

Érdekes összehasonlítás, hogy az Apple eddig összesen 200 millió iPodot adott el, és elég valószínű, hogy rengetegen vettek belőle többet, mert elavult vagy elromlott a régi. A finn óriáscég csak 2008-ban körülbelül 468 millió mobilt adott el, és most körülbelül 500 millió embernek van mp3-lejátszására alkalmas Nokiája. Nem szeretnék fölösleges vitát arról, hogy mennyien használják zenelejátszásra a mobiljukat, nyilván nagyon sokan nem. Egészen olcsó mobilokban is van zenelejátszó, nem túl jó minőségű, ezeknek a használói talán jobban járnak egy iPoddal - amennyiben van rá pénzük.

A Nokia a converged devices kategóriába tartozó mobilokból 60 millót adott el, de az N-series multimédiás mobilból csupán 36 millió fogyott 2008-ban. (A Nokia jelentéséből nem derül ki, hogy az N-series a 60 milliós halmazba tartozik-e. Valószínűleg igen, mert a Gartner adatai alapján a Nokia körülbelül 60 millió symbianos okostelefont ad el 2008-ban.) Az Apple körülbelül 55 millió iPodot és 13,7 millió iPhone-t értékesített. Csak annyit állítok, hogy az okostelefonok terjedése, és a Nokia épp' csak beindult zeneszolgáltatása miatt érdemes lesz figyelni, hogy miként alakul majd a zenelejátszók piaca. A Nokia is erősen kezdett az érintőkijelzős mobiljával, 2008 októbere óta 1 millió 5800 Tube kelt el.

Hasonlóan érdekes történet alakult ki a fényképezőgépek piacán. Az IDC szerint 2008-ban 111 millió digitális kamerát adtak el, miközben a teljes mobilipar 900 millió kamerás mobilt szállított le, és ebből a Nokia része 340 millió. A filmes kamerák piacáról kissé avítt számokat adott meg a forrásom: 2004-ben 120 millió tekercs film fogyott, és 2006-ban a filmes fényképezőgépek a teljes piac alig 4 százalékát tették ki. Persze így is egyértelmű, hogy a filmre fényképező emberek száma elenyésző, és hogy a mobilok vezetnek a fényképezőgépek piacán.

Ennél többet nem veszek át a forrástól. Akit érdekel a Nokia története, a különböző iparágak összefonódása stb., olvassa végig az elemzést.

3 hozzászólás

Érintőkijelzős mobil kisigényűeknek

2009. január 26., 06:00 Módosítva: 2009-07-25 17:47:00
0
16 hozzászólás

Az LG a drága Prada divattelefonnal indította el az érintőkijelzős mobilok új generációját, most viszont az olcsóbb KP500 Cookie nevű modellel próbálja célba vennie a válság miatt elvékonyodott pénztárcákat. A Cookie esetében az árcsökkenés a küllemen nem érszevehető, de a mobilnak nincs olyan extra tulajdonsága, amivel kiemelkedne a középkategóriás mobilok, vagy akár az érintőkijelzősők közül. Ilyen esetekben kell előrángatni a sztárokat, akik eladják a terméket - a koreai mobilgyártó eddig is szívesen tett a plakátjaira hírességeket.

A KP500 egyik legnagyobb hibája, hogy a kijelzője nem a puha érintésre reagál, hanem az erős nyomásra. A marketingesek ezt a hiányosságot azzal szokták szépíteni, hogy az érintőkijelző így jobban emlékeztet a szokványos gombokra, sőt a mobil még rezgéssel is jelzi, hogy sikeres volt a gombnyomás. A napi használat során azonban számtalanszor előfordul, hogy az ember nem nyomja be eléggé a kijelzőt, például amikor gyorsan akar bepötyögni egy üzenetet. Ilyen esetekben inkább az az érzés alakult ki bennem, hogy a mobil lassan reagál, nem érzékel. Érdemes fellapozni a pszichológiakönyveket a külső önigazolás fejezetnél, az ember először mindig másban keresi a hibát, az ego szent és sérthetetlen. Ennek pedig az lehet a hosszú távú következménye, hogy a júzer más gyártónál próbál majd szerencsét.

A nagy méretű kijelző alatt három mechanikus gomb van, ezekkel lehet a leggyorsabban hívás indítani, vonalat bontani. A Cookie az érintőkijelző bénasága ellenére is jól működött telefonként, a híváslista átlátható, jól kezelhető. Egyetlen kolléga panaszkodott rendszeresen, hogy rosszul hallja a hangomat, mások nem tapasztaltak hasonlót. A legfontosabb ismerősök elérését segíti, hogy az egyik alapkijelzőn nyolc arcképes ikont lehet elhelyezni, amelyekkel hívást lehet indítani. A másik alapkijelzőre oldalirányú húzással lehet átlépni, és amint az első benyomásoknál is írtam, itt érezhető, hogy a készülékben nincs elég szufla: a mozdulat után egy kis késéssel történik meg a váltás. A második kijelzőre widgeteket lehet rakni, például még egy órát, meg emlékeztetőt, de ezek úgy néznek ki, mintha kacatokat dobáltak volna egymásra, és nem is kezelhetőek kényelmesen.

Szerencsére a KP500 menürendszere a korábbi modellekhez - például a Renoirhoz - hasonló, azaz átlátható, érthető, kényelmesen kezelhető.

Háromféle szövegbevitelre van lehetőség, de a kézírás felismerését nem használtam, mert nincs harmadik kezem, amivel a pálcikával való rajzolgatás közben kapaszkodni tudnék a metrón. A qwerty gombkészlet az ujjaimhoz túl piciny volt, ezért többnyire a 9 virtuális számgombbal pötyögtem be az üzeneteket. De inkább nem írtam semmit, mert a fent részletezett okokból sokszor hibáztam.

A multimédiás képességek mindent elárulnak arról, hogy mitől olcsó ez a mobil. Nincs benne DivX-támogatás, mint az LG drágább készülékeiben, tehát nem igazán alkalmas videózásra. Az MS Office és pdf dokumentumok csak megnyithatóak, és a böngésző nem tölti be rendesen a weboldalakat, leginkább wapozásra használható. Ami nem is baj, mert az EDGE-dzsel elég lassan töltődnek be a rendes weboldalak. Wifi, gps, hsdpa nincs. A zenelejátszó egyszerű, és a gyári fülhallgató nem szabványos 3,5 milliméteres jackben végződik, tehát nem dughatjuk rá a mobilra a saját fülhallgatónkat. A kamera 3 megapixeles, és a KP500 képnézegető szoftvere elég jó.

A KP500 Cookie nem az iPhone versenytársa, inkább azoknak való, akik olcsón szeretnék követni az érintőkijelzőt előnyben részesítő trendet. A mobil előfizetés és hűségnyilatkozat nélkül 55 ezer forintba kerül.

16 hozzászólás

Samsung 8 megapixeles dudorral

2009. január 25., 20:44 Módosítva: 2009-07-25 17:47:00
0
7 hozzászólás

Telefonként nem nagy durranás a Samsung Pixon, fel lehet hívni más embereket. Fényképezős mobilként viszont ott a helye a legjobbjak közt. Komolyabb kinézetű, mint az LG Renoir, de a mobil hátán a lencsét körülvevő dudor enyhén szólva pofátlanság. Ilyesmi a kompakt kamerákon szokott lenni, csakhogy azoknál a dudor halk zümmögés közepette tízszeresére növeli a méretét, és van bennük rendes optikai zoom is, a Pixonnál viszont szó sincs ilyesmiről.

 

A Pixon sok mindenben hasonlít az LG Renoirra. Az érintőkijelzője hasonló érzékenységű, azaz ennél láttam már jobbat is. A kezelőfelület is ugyanarra az alapelvre épül: az alapképernyőn négy ikon van a kijelző alján, a menüben pedig több ikon, amelyekkel gyorsan elérhetőek a legfontosabb programok és beállítások. A fő különbség, hogy a menürendszer mélyebb rétegeiben már nem ikonok vannak, hanem listák, amit valamivel nehezebb kezelni, mert gyakrabban kell gördíteni.

A Pixon böngészője ugyanolyan csapnivaló, mint az érintőkijelzős mobilok többségének. Valószínűleg csak kipipálták a kihagyhatatlan összetevők listáján, és nem igazán foglalkoztak azzal, hogy használható legyen. Az Index.hu nyitóoldalát mindenféle ákombákom karakterekkel hozta be, és nem találtam olyan menüpontot, ahol a karakterkódolás gyorsan átállítható lett volna, ezért inkább felhagytam a próbálkozással.

Képkezelésben és fényképezésben viszont elég jó a mobil, nem véletlenül Pixon a neve. A képnézegetőben például oldalra csúsznak a képek, amikor megdöntik a készüléket. Sokak szerint fölösleges extra, szerintem praktikus. Főleg akkor, ha olyan ismerősünknek akarunk képeket mutogatni, aki mobilozásban nagyon 1.0-ás. A készülék megdöntését még egy bölcsis is felfogja. Teszteltem, így van. (Mondjuk a kétéves kísérleti alany először két ujjal próbált kicsinyíteni meg nagyítani, de ez más kérdés.)

 

A másik kiváló ötlet a Shozu nevű képmegosztó program beépítése. Több mint két éve használom a programot, részint ezért nem értem, hogy miért kell annyit görcsölni, ha nincs MMS egy mobilban. Képet küldeni telefonszámra? A Shozuval küldhetek előre megadott emailekre, Facebookra, Flickrre, Ovira(-ba, -be), vagy akár a CNN hírügyeletének. Magyarországi célpontok még nincsenek, aminek anyagi okai lehetnek, mert ha jól tudom dollárban ötszámjegyű összeggel lehet felkerülni a listára.

Az átlag felhasználónak persze halvány elképzelése sincs arról, hogy mi az a Shozu sem lesz arról, hogy a menüben mi az a Shozu, de attól talán már nem rettennek meg az emberek, hogy a képek feltöltéséhez a mobilinternetet kell használni. Wifi nincs, de van hsdpa.

A Pixon hatalmas kijelzőjén lejátszhatóan DivX és Xvid kódolású filmek, és egész tűrhető a zenelejátszó, az viszont idegesítő, hogy a szabványos fülhallgatómat nem közvetlenül a készülékbe, hanem a fejhallgató adapterébe kell beledugni, mert így fél méterrel több zsinór tekereg a zsebemben, mint amennyi praktikus volna.

A Pixon körülbelül 110 ezer forintba kerül, azaz elég drága, persze ezért az árért tűrhető zenelejátszót, videolejátszót és viszonylag jó fényképezőt szerezhetünk.

7 hozzászólás

Drámai volt az utolsó negyedév

2009. január 23., 16:52 Módosítva: 2009-07-25 17:47:00
0
0 hozzászólás

Valóra váltak a nem túl bizakodó jóslatok, azaz 2008 utolsó negyedéve a gyártóknak rettenetes volt. Csupán 295 millió mobilt adtak el világszerte, míg egy évvel korábban még 329 milliót, legalábbis ezt állítja a Strategy Analytics. Az elemzőcég szerint 2001 óta nem volt ilyen gyenge az utolsó negyedév. Az eladások így alakultak:

Nokia113 millió
Samsung53 millió
LG26 millió
Sony Ericsson24,2 millió
Motorola19 millió*
Apple4,4 millió

Úgy tudom a Motorola február 2-án teszi közzé a jelentését, meglátjuk, hogy valósak-e az adatok. Emellett várom a RIM jelentését, mert mivel a kanadai gyártó eddig az Apple előtt járt eladásban, és sokan úgy látják, hogy továbbra is ott marad. A legjobb viszont a Gartner legfrissebb jelentése lesz az okostelefonok piacáról, amit - ha jól számolom - pont a barcelonai Mobile World Congress idején publikálnak.

Szólj hozzá!

Az LG a harmadik legnagyobb mobilgyártó

2009. január 21., 13:18 Módosítva: 2009-07-25 17:47:00
0
0 hozzászólás

A Motorola tartós zuhanásának köszönhetően az LG állhatott fel a dobogó harmadik fokára. A DigiTimes szerint a koreai gyártó alig előzte meg amerikai riválisát: az LG 100 millió, a Motorola 99,9 millió mobilt szállított le. A mobiltelefonok piaca elég gyorsan átalakult, három egymást követő évben a Motorola gyártotta az USA kedvenc mobilját, csakhogy a vékony RAZR elavult, és az USA-ban ma már az iPhone áll az élen.

Sokat elárul Dél-Korea gazdaságpolitikájáról, hogy néhány év alatt két cég, a Samsung és az LG is az élre került a világ egyik legnagyobb elektronikai iparágában. Valamit nagyon jól csinálnak.

Szólj hozzá!

Vonalkód a japán sírokon

2009. január 20., 19:07 Módosítva: 2009-07-28 11:38:18
0
17 hozzászólás

Japán tele van újító ötletekkel, és olyan hibbantakkal, akik azokat meg is valósítják. Más magyarázata nem lehet annak, hogy újabban QR kódokat, azaz mobilok által is leolvasható vonalkódokat raknak a sírkövekre. A temetőbe látogatók beolvassák a sírról a kódot, és mindent megtudhatnak az elhunytról. Még vendégkönyv is van, ahová bejegyzéseket írhatnak.

Képzeljük el, ahogy a blogokon megismert egységsugarú júzerek végigjárják a temetőket, hogy mindegyik sírnál első hozzászólást írjanak. A moderálási alapelv egyértelmű: halottakról jót vagy semmit. Az ötlet simán továbbfejleszthető, a halottak egy közösségi hálózat részei lehetnének, ahol ugyan a senki sem üzengetne egymásnak, de legalább kiderülne, hogy ki kit ismert.

Az alábbi videón látható, ahogy a nagyon laza japán fiatalok elhunyt társukat gyászolják.


17 hozzászólás