Friss kommentek

Fiatalságot fejlesztett a Pannon

2010. április 9., 16:17 Módosítva: 2010-05-05 10:05:36
21

Egy kis csapat - élén Biró Balázs marketingvezetővel - elhatározta, hogy markáns, fiatalos, pörgős márkát csinálnak a djuice-ból. Ezt pedig úgy próbálják megvalósítani, hogy a Pannon (nemsokára Telenor) világvégén lévő székházából beköltöznek Budapest közepére, a Nyugati mellé, és bevezetnek egy új üzleti modellt, amilyent Magyarországon még senki sem látott.

Az egyik legfontosabb kritérium a már említett 26 éves korhatár. Ezt azért találták ki, hogy a díjcsomagjaikat és szolgáltatásaikat pontosabban a 15 és 26 év közötti korosztály igényeihez tudják igazítani. Biró Balázs a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a fiatalok egyáltalán nem érdeklődnek a tartalomszolgáltatások iránt, nem akarnak zenét vásárolni, viszont olcsón akarnak telefonálni.

A djuice jelenlegi előfizetőiknek nem kell aggódniuk, ha elmúltak 26 évesek, mert megtarthatják meglévő előfizetésüket. Viszont új előfizetést és kedvezményes készüléket már nem vehetnek. Nekik át kell migrálniuk a Pannonhoz.

Négy díjcsomag lesz, a számlás előfizetésnél 20, a feltöltőkártyásnál 29 forint a percdíj. Ezen kívül lesz olyan tarifacsomag, amelyben a MyVIP közösségi hálózat tagjai ingyen felhívhatják egymást.

Van olyan mobilnetes hozzáférésük, amelynél nem havi keret van (amit akkor is ki kell fizetni, ha annak csak a töredékét használjuk el), hanem lehet megabájtonként 5 forintért is netezni. Biró Balázs szerint a fiataloknál ez praktikusabb lehet, mert vizsgaidőben, vagy a nyári szünet alatt sokat neteznének mobilon, máskor viszont egyáltalán nem, mert a koleszban és otthon van vezetékes hozzáférésük.

A djuice egyik újdonsága még, hogy felhasználóik 15-20 százalékkal olcsóbban vásárolhatnak a partner divatüzletekben, sportkereskedésekben, olcsóbban szerezhetnek meg bizonyos koncertjegyeket. A mobilokhoz adnak majd egy RFID-csipet, ez helyettesíti a szokványos csipkártyákat, ezzel lehet majd kedvezménypontokat gyűjteni.

Biró Balázs szerint fontos, hogy a djuice mögött álló csapat mindössze 18-20 fős, mert így gyorsabban, rugalmasabban tudnak dolgozni, mint a nagy mobilcégek. Nemcsak a Vodafone és a T-Mobile lesz a versenytársuk, hanem a Pannon is. Az anyacégüknek is lesznek olyan díjcsomagjai, amelyek ugyanezt a korosztályt célozzák meg.

Most körülbelül félmillió djuice-előfizető van, ezt év végére 100-200 ezerrel akarják növelni.

Gyorsan nő az Android

2010. április 9., 09:26 Módosítva: 2010-04-11 08:00:10
0

Az elmúlt három hónapban jelentősen megerősödött az USA-ban az Android operációs rendszer. A ComScore piackutató cég szerint a Google által bevezetett, sok gyártó által támogatott Android piaci részesedése 5,2 százalékponttal 9 százalékra nőtt.

Ha ilyen ütemben folytatja a növekedést, akkor hamar utolérheti a Windows Mobile-t, amely most 15,11 százalékon áll, az 5,4 százalékon megrekedt Palmot pedig állva hagyta a rajtvonalnál. Amerikában még mindig a RIM Blackberry a legerősebb 42,1 százalékkal, az Apple iPhone pedig 25,4 százalékkal második.

A szoftverfejlesztők is felvették a ritmust, januárban 4458 új programot írtak, februárban 5532-őt, márciusban viszont 9331 programot tettek közzé az Andrloid Marketen. Most nagyjából 30 ezer program futtatható a platformon, ami még mindig nagyon messze van az iPhone szoftverboltjának 160 ezres kínálatától. Viszont ha az Androidra fejlesztők is egyre aktívabbak lesznek, akkor a havi növekedés öt számjegyű lesz, és hamar utolérik a nagy riválist.

Fokozhatja a fejlesztők lelkesedését, hogy a februári Mobile World Congress óta szinte hetente megjelenik egy új androidos mobil, azaz folyamatosan bővül a felhasználók köre.

Mozgó célpontra lő az Apple

2010. április 8., 21:39 Módosítva: 2010-04-09 09:39:58
0

Néhány háromdimenziós játéknál eddig is érezni lehetett, hogy azok inkább az új iPhone 3GS erősebb hardverére készültek. Ezek a programok a régebbi modelleken percek alatt töltődnek be, és élvezhetetlenek. Ha ez még volt elég ok a régi készülék kidobására, akkor érdemes végignézni, hogy az Apple milyen újításokat vezet be az iPhone 4 operációs rendszerben. Ennek ugyanis a legfontosabb funkciója, ami a programok háttérben való futtatását teszi lehetővé, kizárólag a 3GS modellen és az iPod Touch legfrissebb, harmadik generációján működnek majd.

Feltalálták a duplaklikket

Roppant egyszerűen működik majd a programváltás: kétszer kell megnyomni a kijelző alatti gombot, és ilyenkor előgördül az éppen futó programok ikonja. Ha kilépünk egy programból, mondjuk egy játékból, akkor visszalépve ugyanott folytathatjuk.

Hét olyan folyamat lesz, ami a háttérben tovább futhat, amíg a júzer más programokkal szórakoztatja magát. A zenelejátszók (például a Pandora) folytatják a dalok lejátszását, a Skype és más VoIP-szoftverek a háttérben is fogadnak telefonhívásokat, és lesznek helyi értesítések, azaz egy tévéműsorszoftver szólhat, ha kezdődik a Joshi Barat vagy a Barátok közt. Az elkezdett folyamatok, például a letöltések és feltöltések is befejeződnek a háttérben.

Ügyesen oldották meg, hogy a navigációs programok is fussanak a háttérben, mégse merítsék le pillanatok alatt az iPhone akkuját. A szoftverek érzékelik, hogy egy másik adótorony közelébe ér (azaz cellát vált a júzer), és csak akkor kapcsolják be a gps-t, hogy pontosan bemérjék a helyzetét. Ennek nem az autós navigációnál lesz előnye, amikor mindig a legpontosabb koordinátákra van szükség. Inkább a közösségi helyfüggő szoftverknél, amelyekkel például azt lehet figyelni, hogy van-e a közelben bolt, ismerős, buszmegálló.

Apró szépítés, hogy az ikonokat mappába lehet rendezni, a levelező több Exchange-fiókot kezel és a mobilon is lesz iBook online könyvesbolt. A vállalati júzerek nekik fontos funkciókat kapnak, például központilag lehet szoftvereket telepíteni a készülékekre, az átlag júzerek meg egy Game Center nevű közösségi szolgáltatással mérkőzhetnek meg, hogy ki a jobb/gyorsabb a játékokban.

Mozgó célpontok

Steve Jobs legkomolyabb fegyvere az iAds hirdetési platform volt, amit megpróbált úgy eladni a sajtótájékoztatón, hogy ez mennyire jó lesz mindenkinek. Azzal érvelt, hogy gagyik a reklámok, bezzeg ami az iPhone-on jelenik meg, az mindenkinek tetszik majd. Az érzelmek és az interaktivitás volt a két kulcsszó.

Csak nehogy idegesség legyen az érzelem, és az off gomb nyomkodása meg Jobs anyázása legyen az interakció. Elhangzott ugyanis, hogy hány csilliárd hirdetést lehet majd eladni, ha 3 percenként megjelenik egy reklámspot. Talán az a taktika, hogy ezzel majd a fizetős és reklámmentes programok felé hajtják a júzereket.

Szétszedik a tábort

A fejlesztők csütörtöktől játszhatnak az új rendszerrel, a felhasználók nyáron jutnak hozzá, az iPadre pedig ősszel adják ki. Természetesen csak a sajtótájékoztató legvégén közölték a rossz hírt, hogy mindebből az iPhone 3G és a régebbi iPod touch felhasználói kimaradnak. Az első iPhone-t meg sem említették. Tehát a most bemutatott, régóta várt újítások még több részre osztják a felhasználók táborát. A 3G és a 3GS-ben már csak a hátlap lesz ugyanolyan, nem a használat élménye.

Megakadt a mobilnet növekedése

2010. április 8., 13:11 Módosítva: 2010-04-09 14:09:55
0
nhh feb.png

Tavaly februárban még tízezer új mobilinternetes ügyfelet szerezett a három magyar mobilszolgáltató, idén év elején azonban már nem tudtak ilyen dinamikusan bővülni. A Nemzeti Hírközlési Hatóság legfrissebb gyorsjelentése szerint 2010 februárjában csupán 2559-cel nőtt az aktív mobilnetes előfizetések száma. Az NHH grafikonján jól látszik az év eleji megtorpanás, valamint az is, hogy 220 ezer előfizetést nem használnak.

Ez nem a Pannon hónapja volt, a szolgáltatónál ugyanis január vége óta  hatezerrel csökkent az aktív előfizetők száma. A cégnél az összes előfizető száma is csökkent, igaz csak ötszázzal. Anders Jensen, a vállalat vezérigazgatója február elején jelentette be, hogy a mobilnet fejlesztésére akarnak koncetrálni, úgy látszik ennek a hatása még nem érezhető.

A Vodafone sem szárnyalt, 127 mobilnetezőt szerzett, és kevesebb mint ezerrel növelte az összes előfizető számát.

Februárban a T-Mobile volt a nyertes, hiszen egyetlen hónap alatt több mint egy százalékkal növelte a piaci részesedését. A 49,38 százalékkal piacvezető mobilcég 8757 aktív mobilnetezőt szerzett, az összes előfizetés számát pedig 11861-gyel bővítette.

Nem használt internet minek van?

Látványos a különbség az összes előfizető és az aktív ügyfelek száma közt. Ez azzal magyarázható, hogy nagyon sok kedvezményes díjcsomaghoz része az internetszolgáltatás is, és előfordulhat, hogy erre az ügyfélnek semmi szüksége nincs. Emellett sokan mobilnetes díjcsomaggal vesznek kedvezményes laptopot vagy drága okostelefont.

Ingyenes navigáció a Nokia E71-en és E66-on is

2010. április 6., 15:35 Módosítva: 2010-04-06 15:35:20
1

A Nokia az E71 és E66 mobilokon is elérhetővé teszi az ingyenes gyalogos és autós navigációt, ami több más modellen január óta elérhető. A finn gyártó szerint az Ovi Térképek legújabb verzióját nem volt egyszerű feladat elkészíteni a korábbi készülékekre is. Az S60 3.1-es és korábbi verzióit futtató készülékek közül ez a kettő az utolsó, amelyeken használható lesz az Ovi Térképek aktuális verziója. A jövőben megjelenő Nokia okostelefonok azonban már ingyenes navigációval érkeznek.

Az Ovi Térképekkel a Nokia N97, Nokia N97 mini, Nokia 5800 XpressMusic, Nokia 5800 Navigation Edition, Nokia E52, Nokia E55, Nokia E72, Nokia 5230, Nokia 6710 Navigator, Nokia 6730 classic, Nokia X6, Nokia N86 8MP, illetve eltérő funkciókkal a Nokia E71, és a Nokia E66 kompatibilis

Frissül az iPhone operációs rendszere

2010. április 6., 12:50 Módosítva: 2010-04-06 12:50:38
0

Az Apple csütörtökön mutatja be az iPhone legújabb generációjához készült, várhatóan a nyáron megjelenő készülékekre szabott operációs rendszerét. Az előzetes tájékoztatás szerint az Apple cupertinói központjába szervezett eseményen engednek betekintést a több mint 40 milliós darabszámban értékesített okostelefon negyedik generációs kiadására optimalizált operációs rendszerbe.

Internetes találgatások szerint elsősorban a telefon gyorsaságában és az akkumulátor üzemidejében várható jelentős változás. Az Engadget pedig azt sugallja, hogy a videotelefonálás támogatására előlapi kamerát is szerelnek az új 4G-s telefonokba.

Itt a szénanáthát gyógyító csengőhang

2010. április 6., 10:53 Módosítva: 2010-04-06 10:53:11
0

A japán szigeteken ezekben a napokban kezdődik a cseresznyevirágzás szezonja, amely egybeesik a virágpor-allergiák jelentkezésével. A tokiói cég szerint az új csengőhang csökkenti az allergiás panaszokat, ha a telefont az orruk alá helyezik a páciensek.

A feltaláló, Szuzuki Macumi szerint a csengőhang olyan hullámokat kelt, amelyek eltávolítják az orrlyukakban lerakódott pollenszemcséket. A forgalmazó Index Corporation cég azonban figyelmeztet, hogy az egyes használóknál az eredmény eltérő lehet. „Semmilyen garancia nincs a tényleges egészségjavulásra” – jelentette ki a cég szóvivője. Az új terméket máris háromszor annyian töltik le, mint a cég katalógusában szereplő többi csengőhangot, noha a beígért hatásokat tekintve azok is csábítónak tűnnek. A már említetteken kívül vannak közöttük fogyást segítő, a dohányzásról való lemondást előmozdító, hátfájást csökkentő változatok is.

Korábban már nagy feltűnést keltett az országban a Bowlingual nevű szerkentyűje: ez állítólag azt jelzi a tulajdonosnak, hogy mit akarna kifejezni emberi nyelven kutyája, amikor ugat. A Takary Tomy nevű játékgyár által 2002 óta forgalmazott berendezés egy mobiltelefonos segédprogramból és egy mikrofonból áll, amelyet a kutya nyakörvére helyeznek. Az ugatás módja alapján a tulajdonos ebe hat lelkiállapotáról értesülhet. Ezek közé tartozik az öröm, a bánat és a csalódás, vagy az olyan egyszerű felszólítás is, mint a „Játsszál velem!” Ugyanez a tolmácsgép macskaváltozatban is létezik.

Twitter és Facebook bárkinek, bárhová

2010. április 4., 21:02 Módosítva: 2010-04-08 15:47:11
25

A Sony Ericson 2007-ben több mint 100 millió mobilt adott el, de 2009-ben már csak 55 milliót. Mi okozta ezt a nagy visszaesést?

Az elmúlt években minden a feje tetejére állt, a mobilok képességeivel kapcsolatos elvárások óriásiak lettek. Emögött azonban még mindig nincs nagy számú felhasználó. Érdemes megnézni, hogy a magyar mobilszolgáltatóknál milyen feltöltőkártyás ajánlatok vannak, ezek fogynak tömegesen. Ugyanakkor a csúcskategóriás mobilok nagyon meghatározzák a döntéseket és a márkákhoz való viszonyt. Kicsit belassult nálunk az innováció, ráadásul a Sony Ericsson erőssége a középkategória volt, és a világgazdasági válság ezt a kategóriát sújtotta a legjobban.

Hogyan próbálnak újra talpra állni?

Volt egy döntés másfél éve, hogy a szórakoztató kommunikációra koncentrálunk, és ennek az eredménye az új X10 család, a Vivaz és a Greenheart sorozat.

Nem okoz gondot, hogy a mobilok sok fontos alkotóeleme, például az operációs rendszer, nincs a Sony Ericsson kezében? A Symbian a rivális Nokia tulajdona, a Windows Phone fejlődését a Microsoft irányítja, az Androidot a Google adja ki.

Ez is egy jó megközelítés, de szerintem inkább az a kérdés, hogy amikor megfogod a készüléket, akkor minek érzed. Az X10 például Android OS platformot használ, de ez nem egy Android-mobil, hanem egy Sony Ericsson. Nem a rendszer fontos, hanem az élmény. Ha bármilyen mobil a kezedbe kerül, és azon elmosolyodsz, akkor végigmész a rendszer elemein. A WAP mögött is komoly rendszerek voltak, de kevesen mosolyodtak el az elején, nem is lett sikeres. Az érintőkijelző is csak egy illúzió marad, ha nem töltik fel értelmes tartalommal.

Valamennyire azért megköti a kezüket, hogy milyen rendszert használnak.

Ez egy tévhit, hogy a platform a legfontosabb. A magasabb kategóriás telefonok nagyon nagy része Symbian alapú, de a Symbian csak egy eszköz, hogy működjön a telefon. A platformok arra jók, hogy lehetővé tegyenek bizonyos multimédiás funkciókat. Az Android például a webes dolgokban nyújt sokat, és ennek köszönhetően az X10 felületén is végignézheti az ismerősei twitjeit és a barátok Facebook-bejegyzéseit, az emailjeit. Olyan, mintha egy Magyar Nemzet vagy egy Népszabadság lenne a farzsebében, és folyamatosan cserélődnének rajta a betűk azzal, ahogy időben cserélődnek rajta az információk. Más népszerű, csúcskategóriás készülékeken offline a felület, és csak akkor történik valami, ha a felhasználó elég sokat klikkel.

Mondhatjuk, hogy Android kell a jó webes telefonhoz?

Az Android körül óriási a felhajtás, de tény, hogy a webre van optimalizálva. Viszont más operációs rendszerrel is nézhet ki ugyanúgy egy telefon, mint egy androidos. A kijelző közepére ugyanolyan digitális óra rakható, aminek ugyanúgy gördül le a számlapja, és lehetnek rajta widgetek is. Mindezek mellett vannak androidos telefonok, amelyek egyáltalán nem lettek sikeresek. Szépen, kényelmesen kell tálalni a tartalmakat, a legfontosabb az, hogy mit lát a felhasználó, amikor a kezébe veszi a mobilját.

Top 5 a Sony Ericssontól
Top 5 a Sony Ericssontól

Innentől a teszttel folytatjuk, két készüléken néztük meg, hogy a Sony Ericsson miként váltja valóra az elképzeléseit.

Már februárban, a barcelonai mobilkiállításon megnéztem a Sony Ericsson teljes idei kínálatát, de hosszabb ideig tartó tesztre egyelőre csak két modellt kaptunk kölcsön, a csúcskategóriás Xperia X10-et és a középkategóriás Elmet. Azért vágtam bele a dupla tesztbe, mert az X10 szolgáltatófüggetlen változata körülbelül 150 ezer forintba kerül, míg az Elm csupán 50 ezerbe, de a legfontosabb webes szolgáltatások mindkét mobilon elérhetők. (Részletes adatok a GSMArena portálon.)

Idén a Sony Ericsson mobilok legfőbb ismertetőjele a hajlított hátlap, csak a kamera nyílása és a cég logója töri meg az ívet. Az X10 hátlapja egy nagy, tenyérbe simuló felület, ami elegánsabb, mint az Elm fémet és műanyagot kombináló hátlapja. Szemből még nagyobb a különbség, hiszen az X10-en csak három gomb és egy hatalmas, 4 hüvelykes kijelző látható, míg az Elm kijelzője csupán 2,2 hüvelykes, és a felület nagy részét a 12 számgomb és néhány vezérlőgomb foglalja el.

A kijelző aktiválásakor mindkét mobil mutatja az időt és a dátumot, de meglepő módon az olcsóbb Elm még a Facebook vagy a Twitter legfrissebb bejegyzéseit is megjeleníti. Ezzel szemben az X10 csak annyit árul el, hogy új email és sms érkezett, és hogy volt-e nem fogadott hívásunk.

A billentyűzár/kijelző feloldása után az X10 is megmutatja a legfrissebb twiteket, és rögtön kiderül az is, hogy ez miért Sony Ericsson mobil, és nem egy átlagos androidos készülék. Az X10 főmenüje teljesen egyedi, az innen elérhető információkezelő és médialejátszó programok is a Sony Ericsson saját fejlesztései.

Kétféleképpen lehet beállítani a főmenüt. Az alapbeállításnál csak a legfrissebb esemény látszik, és erre kattintva lehet megjeleníteni az összes többit. Ez inkább a nyugis felhasználóknak ajánlott, nem zúdul a szemük elé nyomasztó információs cunami. A digitális bennszülötteknek, akiknek az ereikben is bitek áramlanak vér helyett, a másik beállítás való. Ez időrendben mutat minden friss Twitter- és Facebook-bejegyzést, üzenetet, telefonhívást, valamint a nemrég meghallgatott dalokat és megnézett videókat. Nagyjából a teljes digitális életüket nyomon követhetik az eseménylistával, aminek a neve Timescape.

Aki igazán aktív digitális életet él, annak hamar átláthatatlanná válhat az eseménylistája. A Timescape azonban könnyen kezelhető, mert az események szétválogathatók forrás szerint. Azaz vannak olyan listák, amelyeken csak a telefonhívások, csak az sms-ek, csak a bejegyzések jelennek meg. További könnyítés, hogy a Twitter- és Facebook-profilok hozzáfűzhetők a névjegyekhez. Kézzel kell megadni, hogy melyik névhez milyen Twitter tartozik, ami biztonságosabb megoldás. Sok mobil ugyanis magától összeköti a Facebookot a névjegyekkel, és szépen át is írja a névjegyeket. Aztán kereshetjük az Apu meg Anyu néven elmentett telefonszámokat, a szülők becses nevénél.

Van még egy multimédiás kezelőfelület is, a Mediascape. Ez is élő felület, nem ábécésorrendben mutatja a mobilon tárolt zenéket, hanem a legutolsó lejátszás ideje alapján állítja sorba őket. Ha engedélyezzük, akkor a Sony Ericsson PlayNow zeneáruháza is megjelenik a kijelző alján, így megismerhetjük a legnépszerűbb dalokat. Ezeket meg is lehet venni dalonként 475 forintért. Azt nyugodt szívvel kimondhatjuk, hogy ez az ár nem sok embert fog vásárlásra ösztönözni, bár az is igaz, hogy néhány éve még ugyanennyi pénzért lehetett kapni röhejesen gagyi háttérképeket, és a biznisz virágzott.

A videóknál csak a készüléken tárolt felvételek jelennek meg, de a fényképek menüje ismét aktív, a mobillal készített fotók alatt a Facebookon és a Picasán tárolt albumjaink is láthatók.

Persze a felszín alatt az X10 ugyanolyan androidos mobil, mint a többi. Magyarán jól kezeli az emaileket, könnyen kezelhető a böngészője, és több tízezer különféle szoftvert lehet rá letölteni az Android Market nevű szoftverboltból.

Az Elm utcában

Sokkal kevésbé interaktív az Elm. A mobil főmenüjében szintén a legfrissebb események láthatók, persze sokkal egyszerűbb felületen, mint az X10-nél. A kijelző kis mérete miatt vagy a Twitter, vagy a Facebook legfrissebb eseményei jelennek meg, és sokkal többet kell nyomkodni a gombokat azért, hogy végignézhessük mindegyik ismerősünk hozzászólásait. Viszont még ezzel az olcsó mobillal sem maradhatunk le semmilyen szöveges bejegyzésről. Csak azokról az internetes videókról, amelyek nem a YouTube-on vannak, hanem mondjuk az IndaVideón, mert az Elm csak a YouTube tartalmát tudja lejátszani.

Mediascape helyett az Elm a Sony Ericsson évekkel ezelőtt bevezetett médiakezelőjével lehet böngészni a zenéket, képeket és videókat. Az Elm bizonyos szempontból többet is tud, mint a drága X10. A webes albumokat ugyanis a Flickrről a Picasáról és a Bloggerről is betölthetjük, a videók közt nemcsak a memóriában tárolt felvételek láthatók, hanem a YouTube is. Persze hozzá kell tenni, hogy az Elm parányi, 240x320 pixeles kijelzőjén nem akkora élmény képeket és videókat nézegetni, mint az X10 több mint ötször nagyobb felbontású, 480*854 pixeles megjelenítőjén.

Ugyanakkor az Elmről is elmondható, hogy az árához képest tele van extrákkal (gps alapú navigáció, wifi is van benne), és szerintem már ezen a mobilon is érdemes előfizetni egy havi 100-500 MB-os mobilinternet csomagra. Lehet olvasgatni az ismerősök státuszüzentetét, twitelni és képeket feltölteni, és vásárláskor nem ürül ki teljesen a pénztárcánk, ami ebben a válságos időben fontos szempont lehet.

Gombok, vagy mégsem?

Nehéz eldönteni, hogy melyik mobilon lehet kényelmesebben bejegyzéseket gyártani, mert gépelésben egyik sem áll a helyzet magaslatán. (Erre inkább a qwerty gombkészletes Vivas Pro és a X10 Mini Pro lehet alkalmas). Az X10 érintőkijelzőjén rendszeresen mellényomtam, kihagytam betűket, a Elmen pedig a rengeteg gombnyomással fárasztott, és a T9 a szavak többségét nem ismeri. A szókincs hiánya pedig elég nagy baj egy olyan mobilnál, aminek az egy fő extrája a Twitter.

Fotózásban mindkét mobil egész jól teljesített, de másképp. Az X10 felismerte a fotón az emberek arcát, és rögtön címkézni lehetett a képet, hogy ki látható rajta. Az Elmmel viszont könnyebb képet feltölteni a Facebookra vagy a Twitterre, mert rögtön a fotózás után megoszthatók a képek.

Ha nagyon hiányzik valamilyen információ, írj Twitteren, válaszolok és töltök föl még képeket!

140 000 terabájt fölött a világ mobilos adatforgalma

2010. március 31., 14:42 Módosítva: 2010-03-31 14:42:15
0

Az USA saját nagy mobilkiállításán, a CTIA Wireless kongresszuson elhangzott, hogy 2009 decemberében a világ mobilos adatforgalma meghaladta a hangátviteli forgalmat. Az Ericsson mérései szerint az adatforgalom globális szinten az elmúlt két évben 280-280%-kal nőtt, és az elkövetkező öt évben várhatóan évente megduplázódik.

Az adat körülbelül havi 140 000 terabájtos értéknél előzte meg a hangot. A rekord jelentőségét jól érzékelteti, hogy körülbelül 400 millió mobilnetes előfizetés jelenleg nagyobb adatforgalmat generál, mint a világ összes, 4,6 milliárd mobilelőfizetésének hangátviteli forgalma.

Az Ericsson közleménye szerint jelentős mobilos adatforgalomért felelősek a közösségi oldalak - több mint 100 millió aktív felhasználó éri el a mobiljával a Facebookot.

Nincs fejlődés a mobilszogáltatás piacán

2010. március 31., 12:40 Módosítva: 2010-05-31 08:41:18
0

A magyar mobilpiac tavaly a becslések szerint értékben 6-8 százalékkal csökkent 2008-hoz képest, az iparági előrejelzések szerint várhatóan 2009-hez hasonlóan alakul a helyzet az idén is, és csak valamikor 2010 végén stabilizálódik a piac. A növekedést meghatározza, hogy a munkanélküliekkel jelentősen megnőtt azoknak a száma, akik lemondanak a mobil használatáról, mondta Beck György, a Vodafone vezérigazgatója a társaság szerdai sajtótájékoztatóján.

Beck György április 1-től a magyar leánycégnél az igazgatóság elnöki tisztét is betölti, és elmondta, hogy korábbi szerződését 2010 elején újabb három évre meghosszabbították a Vodafonnal.

A társaság áprilistól létrehozza a körülbelül 25 fős üzletfejlesztési részlegét, amelynek a feladata az új piaci lehetőségek feltárása lesz. Ennek a csoportnak az élére kerül Simó György, aki korábban a rivális Magyar Telekomnál dolgozott, és az Origo hírportál egyik alapítója.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a globális Vodafone csoporton belül a magyar leányvállalat kimondottan jól teljesít, aminek az egyik következménye, hogy sok alkalmazottat átcsábítanak más országok leányvállalataihoz. Ugyanakkor hazánkban is várható bővülés, a Vodafone Miskolcra telepített regionális ügyfélközpontjában és a budapesti pénzügyi központban. Az utóbbinál most körülbelül háromszázan dolgoznak, de az idén nagyjából kétszáz munkatársat vesznek fel. A miskolci központban  százötvenen dolgoznak, és év végre a tervek szerint a számuk megduplázódik vagy még ennél is nagyobbra nő.

A vezérigazgató a március végén lezáruló pénzügyi évről az anyavállalat előírásaik miatt nem nyilatkozott, az adatokról csak később beszélhet. Beck György csupán annyit mondott, hogy a cég  teljes piacra kivetített részesedése 22,07 százalék, míg a csak aktív ügyfelek esetében 22,70 százalék, az árbevételt nézve pedig 23 százalék feletti, mert a társaságnál a legmagasabb az egy főre eső átlagos költés.

A több mint 2,6 millió ügyfelet kiszolgáló társaság a mobilinternet piacán egy év alatt kétszeresére növelte az aktív előfizetők számát, most több mint 187 ezer ilyen ügyfele van. Év végére a számuk a tervek szerint eléri a 250 ezret.

Fejlesztői verseny Nokiára

2010. március 31., 11:57 Módosítva: 2010-03-31 11:57:50
0

Június 10-ig lehet jelentkezni a Forum Nokia által meghirdetett Calling All Innovators globális fejlesztői versenyre. A világ vezető mobilgyártója ezzel a kezdeményezéssel próbálja felpiszkálni a fejlesztők érdeklődését. A verseny keretében elkészülő új programok természetesen bekerülnek az Ovi Áruház szoftverboltba, hiszen a Nokia célja az, hogy újdonságokkal bővítse a Symbian platform szoftveres kínálatát.

A legjobb magyar szoftver fejlesztője 1 millió forintot kap, a második és harmadik helyezett modern Nokia készüléket. Aki a szoftverét angol nyelven is elkészíti, részt vehet a globális versenyen is. Az eredményeket szeptemberben hirdetik ki.

Lassan döcög előre a Postafon

2010. március 26., 11:27 Módosítva: 2011-09-20 14:20:18
0

Évekig azt szajkózta a három mobilszolgáltató, hogy nincs szükség virtuális mobilszolgáltatókra. Ezek olyan mobilcégek, amelyeknek nincs saját hálózatuk, ettől virtuálisak. A meglévő három szolgáltatóktól vesznek nagykereskedelmi áron telefonszolgáltatást, és azt adják el az előfizetőiknek, saját percdíjakkal. Tavaly november 20-án azonban váratlanul megjelent a Postafon, aki a Vodafone hálózatán szolgáltat, megcélozta a vidéki lakosságot, és majdnem fél évig egy szót sem szólt arról, hogy sikerült-e elérnie a célját.

Ambíciózus tervekkel indultak, 2009 végére ötezer előfizetőt akartak magukhoz csábítani. Ez nem jött össze, kérdésünkre elmondták, hogy most van körülbelül háromezer előfizetőjük. Igaza volt a három nagynak, és tényleg nincs itt helye egy virtuális negyediknek?

Az újdonság erőtlensége

A Magyar Posta elismeri, hogy merész tervei voltak, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy az indulást nem segítette nagy és drága reklámkampány. Tény, hogy háromezer vásárló a riválisok több millió ügyfeléhez képest semmi, de mielőtt ítéletet mondanánk a Postafonról, érdemes egy pillantást vetni a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) piaci adataira.

nhh februar.png

A grafikonból látszik, hogy a Vodafone folyamatosan növelte ügyfeleinek számát, és 2009 utolsó két hónapjában is erős növekedést könyvelt el. Eközben a piacvezető T-Mobile nemhogy plusz háromezer ügyfelet nem szerzett, hanem folyamatosan ügyfeleket vesztett 2009 végéig, és csak 2010 februárjában ért el minimális növekedést. A Pannon hamarabb összeszedte magát, decemberben kimagaslóan teljesített, és azóta is a pozitív tartományban van. Ezen a terepen kellett a Postafonnak új ügyfeleket szereznie.

Kimásznak a slamasztikából?

Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője elmondta, hogy az előfizetők száma egyre jobban nő, és a vevők érdeklődését jobban felkeltette az új készülékük. A Posta március elején vett fel a kínálatába egy új modellt, amely már nem a világ legegyszerűbb mobilja, van benne VGA kamera és bluetooth is.

Azt is hozzá kell tenni, hogy az emberek húsz éve nem a Postától rendelik meg a telefonjukat, hiszen 1990 elején kivált a cégből a Matáv, a mai Magyar Telekom elődje. Idő kell ahhoz, hogy az új mobilszolgáltató beépüljön a köztudatba. A nagy mobilszolgáltatóknak is több mint egy évtizedük volt arra, hogy felépítsék milliós ügyfélbázisukat.

Nehéz megjósolni, hogy mi lesz a Postafon sorsa. Más országokban vannak jól menő virtuális mobilszolgáltatók, de még több olyan, amely hosszú kínszenvedés után bedőlt, bezárt.

Forrás: NHH 2010-es munkaterv
Forrás: NHH 2010-es munkaterv

Biztató, hogy az NHH adatai alapján a Postafon egy létező piaci résre nyomult be. A háztartások csupán 83 százalékának van mobil előfizetése, a vezetékes telefonvonalak száma pedig zuhan, mint a kő (2002-2009-ig vannak adatok a táblázatban). A Postafon ráadásul több száz olyan településen is elad szolgáltatást, ahol korábban nem volt kapható mobil, és nem volt helyben ügyintézés.

Kérdéses, hogy a Magyar Posta miként tud ismét megkapaszkodni a távközlés piacán, ahol csökken a telefonálásból származó profit, erősödik a verseny, és a hangsúly inkább a mobilinternetre helyeződik át.

Böngészőből feltörhető az iPhone

2010. március 25., 15:10 Módosítva: 2010-04-06 12:50:38
0

Mindegyik ismert böngészőt feltörték a CanSecWest biztonsági konferencia Pwn2Own nevű játékán. A Firefox, az Windowson futó Internet Explorer 8 és a Mac beépített Safarija is korábban ismeretlen biztonsági hibákkal vált a hekkerek áldozatává.

Az esemény csúcspontja azonban Vincenzo Iozzo és Ralf-Philipp Weinmann törése volt, mert ők a védettnek hitt iPhone böngészőjét törték meg.

"Módosított weboldalunk ellopja a látogatók sms-adatbázisát, és feltölti egy általunk irányított szerverre" – magyarázta Weinmann, aki a luxemburgi egyetem 32 éves munkatársa. Kollégájával, az olasz Zynamics cég 22 éves kutatójával találták ki a támadási módszert. Az egész folyamat – a támadható pont felfedezésétől a hibát kihasználó program megírásáig – mindössze két hetet vett igénybe.

Az Apple viszonylag jó megoldásokkal próbálja védeni a mobilt, de a védelem nem elég erős, mondta Halvar Flake infóbiztonsági szakértő, aki segített a párosnak a támadás bemutatásában.

Beküldték az Opera Minit az Apple-nek

2010. március 23., 14:21 Módosítva: 2010-03-24 11:16:47
0

Kedden hivatalosan is beküldték a világszerte népszerű Opera Mini böngészőt az Apple-nek, így az hamarosan megjelenhet a iPhone App Store nevű szoftverboltjában. A böngésző állítólag hatszor gyorsabban tölti le a weboldalakat, mint az iPhone gyári Safari böngészője, ugyanis az Opera szerverei tömörítik az adatokat.

Egészen biztos, hogy az Opera Minire van igény, hiszen most is több mint 50 millióan használják. Mégis, az Apple simán elutasíthatja a rivális böngészőt. Ez azonban újabb bizonyíték lenne arra, hogy az amerikai mobilgyártó kénye-kedve szerint bánik a fejlesztőkkel, és akár a legnépszerűbb programokat is távol tartja a készülékeitől.

Kiszórtak több tízezer fölösleges SIM-kártyát

2010. március 22., 12:36 Módosítva: 2010-03-22 12:36:09
0

A januári 42 ezres növekedés után a magyar mobilpiac teljes ügyfélszáma februárban újabb 48 ezerrel, 11 millió 883 ezerre nőtt. Csakhogy egyre kevesebb az aktív ügyfél. Januárban 19 ezerrel, februárban 28 ezerrel csökkent az aktív előfizetők száma, ami február végén már csak 10 millió 922 ezer volt.

Ha a nem használt SIM-kártyákat is figyelembe vesszük, akkor a a Vodafone megtartotta a januári 22,09 százalékos piaci részesedését, a Pannon 34,68 százalékról 34,81 százalékra ugrott, míg a T-Mobile 43,23 százalékról 43,10 százalékra esett vissza.

A piac 2009-es szűkülésének hatására a teljes ügyfélszám február végén 299 ezerrel elmaradt a 12 hónappal korábbi szinttől, de az aktív előfizetések száma az utolsó három hónapban csak 4 ezerrel csökkent egy év alatt. Ennek az oka a Nemzetközi Hírközlési Hatóság grafikonjából kiderül.

 

Február végén 10 millió 922 ezer aktív előfizetés volt, és a Vodafone 22,61 százalékról 22,75 százalékra növelte piaci részesedését, míg a Pannon részesedése 33,04 százalékról 32,96 százalékra, a T-Mobile részesedése pedig 44,36 százalékról 44,29 százalékra csökkent.

A három mobilszolgáltató ügyfelei februárban összesen 4 954 számot hordoztak. A Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint a 2004. május 1. óta igénybe vehető számhordozás eddig összesen 319 696 mobilszámot érintett.

Linuxok háborúznak a mobilozókért

2010. március 18., 22:53 Módosítva: 2010-03-18 22:53:06
11

Képzeljenek el egy nyílt ökoszisztémát, ahol izgalmas felhasználói élmények jöhetnek létre. Ugye önök is egy zöld rétet látnak maguk előtt, amin jókat lehet hancúrozni? Ezt az idilli képet vetítette elém a Nokia és az Intel a sajtóközleményében, de nem pajzán gondolatok jártak a fejükben. A MeeGo nevű operációs rendszerről mondtak ilyeneket, ami állítólag netbookon, táblagépeken és okostelefonokon is jól fut majd. Ezzel akarják meghódítani mobilipar csúcskategóriás szegmensét, arról viszont nem nagyon beszéltek, hogy ez mikor válik valósággá, és a MeeGo mire lesz jó.

Most még csak ennyit tudunk a MeeGóról. Hasonlít a Moblinra.
Most még csak ennyit tudunk a MeeGóról. Hasonlít a Moblinra.

Mi a MeeGo?

A világ legnagyobb mobilcége és a világ legnagyobb processzorgyártója egy operációs rendszert mutatott be, amit két Linuxból gyúrtak össze. Az egyik donor a Nokia által kifejlesztett Maemo, ami az N900 mobilon fut, a másik pedig az Intel által támogatott Moblin, amit most is bárki kipróbálhat a számítógépén.

A MeeGo fejlesztését koordináló Valtteri Halla a napokban jelentette be a blogjában, hogy a vártnál gyorsabban, március végére elkészülhet a MeeGo első fejlesztői változata. Ebből néhány hónap alatt összeraknak egy stabil verziót, amit az egyszerű felhasználók is nyugodtan feltelepíthetnek a netbookjaikra.

De miért akarna bárki MeeGo Linuxot telepíteni a Moblin helyett?

Mindent bele

Hargitai Zsolt, a Novell üzletfejlesztési igazgatója szerint a MeeGo sokkal teljesebb lehet bármelyik jelenlegi asztali Linuxnál, mert a Nokia és az Intel szoftverboltjaival az ügyfelek több értékes tartalomhoz és szolgáltatáshoz férnek hozzá. A Nokia a mobiltelefonjain bevezetett Ovi Áruházzal, az Intel a tavaly év végén bemutatott AppUp Centerrel ad el szoftvereket.

Azért fordultunk a kérdéseinkkel a Novellhez, mert a cég jól ismeri a Linux világát: 2003-ban vette meg a népszerű Suse Linuxot, és elsőként raktak előre telepített Moblint az MSI netbookjára. Hargitai Zsolt szerint nagyon fontos, hogy megmaradjon a MeeGo integritása, azaz ne jöjjenek létre egymástól eltérő verziók. Ennek az oka igen egyszerű: ha a készülékeken más-más MeeGo verzió lenne, akkor minden egyes szoftverből többféle verziót kellene legyártani, ami megnöveli a fejlesztés költségét és idejét.

A Nokiát is megkerestem, hogy áruljanak el többet a MeeGo Linuxról, de kevés konkrét tény hangzott el. Például még nem lehet tudni, hogy a rivális gyártók milyen feltételekkel telepíthetik a MeeGót, ugyanakkor kiderült, hogy a rendszerre más cégek is szabadon feltelepíthetik majd a szoftvereiket és a szolgáltatásaikat.

Egészen biztos, hogy a Nokia-mobilok legfontosabb szoftverei és szolgáltatásai (Ovi.com, Exchange alapú levelezés) a MeeGo Linuxon is elérhetők lesznek. A már létező linuxos programok is futnak rajta, ami nem jelenti azt, hogy e programokat érdemes is futtatni. A kezelőfelületük jobban passzol a számítógépek nagy kijelzőjéhez, mint a zsebre vágható okostelefonokhoz.

Kjúti, az aranyos középút

Ezt a problémát a Nokia a Qt nevű multiplatform fejlesztői környezettel akarja megoldani. A Qt a szoftverek működését meghatározó forráskódot lefordítja az operációs rendszer nyelvére, és nagyon sok platformot támogat. A programozók által megírt forráskódból a pc-s Windows, a Linux, a Mac OS X, a Windows Mobile, a Symbian, és a Maemo Linux rendszerekre is lehet szoftvereket gyártani.

A Qt segítségével tehát megoldható, hogy egy program a mobilon, a tévén, és a számítógépeken is fusson, és csak a kezelőfelületet kell az eszközök kijelzőjére optimalizálni.

Ennél is fontosabb, hogy a Qt már a kilencvenes években megjelent, és a használatát jelenleg is tanítják. Charaf Hassan, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai tanszékének docense elmondta, hogy a Linux-programozás kurzuson 7-8 éve foglalkoznak a Qt-vel, és évente körülbelül százhúsz hallgató ismeri meg ezt a fejlesztői eszközt.

Charaf Hassan szerint aki Qt-ben tud számítógépre programot írni, az pár nap alatt átáll a mobilra való programozásra. Miután a Nokia megvette a Qt-t fejlesztő céget, a Trolltechet, a fejlesztőeszközt kiegészítette egy Mobility API nevű csomaggal. Ebben vannak benne azok a programozási összetevők, amelyek - legalábbis most még - főleg a mobilokon használhatók. Ilyen például az üzenetek, kontaktok elérése vagy a beépített multimédiás eszközök kezelése.

"Nagy dobás lehet, hogy Qt-hez elég sokan értenek, és nem kell agysebésznek lenni egy egyszerűbb program megírásához" - mondta az informatikai docens. Szerinte a Qt mobil kiegészítője néhol kicsit hiányos, de ez néhány hónap alatt pótolható. Charaf Hassan úgy látja, hogy a MeeGo stabil alapokra épül, és azzal, hogy a rendszerben megjelenik az Intel processzorok támogatása, fellendülhet a szoftverek gyártása, egyszerűbb lesz mobilra átültetni a programokat.

A Nokia az új Microsoft?

Lesz tehát egy új operációs rendszer, ami mindenféle eszközön fut, és könnyen kibővíthető programokkal. Most lehetetlen megjósolni, hogy sikeres lesz-e, mert nagyon sok múlik a felhasználói interfészen.

A Nokia és az Intel bejelentése előtt hónapokig teszteltem a MeeGo alapjául szolgáló két rendszert, az N900-on futó Maemót, illetve a Moblin különböző verzióit is feltelepítettem a netbookomra (a hivatalos 2.0-át, 2.1-et, és a Novell által gyártott OpenSuse Moblint) .

A Nokia ügyesebben integrálta a Maemóba az online szolgáltatásokat, ami nem meglepő: ezt a mobilokon ma már kötelező megoldani. Például az N900-zal készült képeket azonnal fel lehet tölteni a Facebookra, az adatok szinkronizálható a Gmaillel és más online szolgáltatásokkal, a névjegyalbumot és a csevegőprogramot szépen integrálták a rendszerbe.

A Moblin ideális rendszer a netbookra, amennyiben az ember nem egy szélsőségesen ostoba windowsos gépet akar használni (értsd: semmire nem jó, de legalább megtalálom rajta a start menüt, mert azt már felismerem). A Moblin interfészét kis kijelzőre optimalizálták, és nagyon jó az a főmenü, ahol a teendőket, twiteket és legfrissebb képeket lehet megtekinteni. De vannak gyerekbetegségei, például csak a Twittert meg a Last.fm-et integrálták bele a több száz népszerű online szolgáltatásból, és néhány programnak nem tervezték át a kezelőfelületét. A Nokia megoldásai jól kiegészítenék.

A cikk első bekezdésében emlegetett zöld rét egyébként létezik, majdnem egy évtizeden át uralta az informatika világát. Fejlesztők tízezreit vonzotta magához, de mára elavult, nem elég nyílt, és csak a foltok tartják egyben. Íme:

winxppro.png

Ha a MeeGo Linux ügyesen integrálja a Nokia kiforrott szolgáltatásait, és egy kommunikációra meg böngészésre kihegyezett, leegyszerűsített kezelőfelületű operációs rendszer jön létre, akkor a világ vezető mobilgyártója nemcsak az okostelefonok piacán erősítheti pozícióját, hanem a Windows XP utolsó menedékét, a netbookokat is meghódíthatja.

Persze a bizonyos szempontból előrébb járó Android célja is ugyanez. A Google rendszere már több mobilon fut, sok tízezer alkalmazást írtak rá, és az Android idén megjelenik táblagépeken és más hardvereken is. Kíváncsian várjuk, hogy a webes óriás Google, vagy a mobilok piacán toronymagasan vezető Nokia vonzza-e jobban a vevőket.

A Djuice teljesen elválik a Telenortól

2010. március 18., 18:05 Módosítva: 2010-04-09 14:09:55
9
Anders Jensen

Kevés konkrétum hangzott el azzal kapcsolatban, hogy mi áll a névváltoztatás mögött, de van néhány ismert cégnév, amiből lehet következtetéseket levonni. Említi például a Telenor Connexion márkanevet, illetve a Multi Alarmot, amely egy magyar vagyonvédelmi cég, riasztókat üzemeletet.

A névváltoztatásnak több oka van. Nem arról van szó, hogy megjavítunk valamit, ami elromlott, hanem egy jól működő dolgot akarunk még jobbá tenni. A Telenor névvel könnyebben és hatékonyabban tudunk csatlakozni a Telenor-csoport kezdeményezéseihez. A Telenor Connexion például a globális megoldásunk a gépek közti kommunikációra [M2M, ide tartozik a mérőóra-leolvasás is]. Ezt vezetjük be a különböző országokban.

Egyszerűbb átültetni a meglévő globális szolgáltatásokat, ha nem Pannon, hanem Telenor a cég neve?

Ez a névválasztás átláthatóvá teszi az ajánlatokat, és egyben jelzi azt is, hogy hosszú ideig e szolgáltatások mögött fogunk állni. A vállalatok olyan telekommunikációs partnert keresnek, akivel évekig együttműködhetnek, és a Telenor márkanév nagyobb bizalmat kelt. Ugyanakkor helyi cégekkel akarjuk bevezetni az új szolgáltatásokat, azaz globálisan gondolkozunk, de helyben cselekszünk.

Pontosan mikortól felejthetjük el a Pannon nevet? Talán még nincs is meg a dátum?

Nagyon pontosan tudjuk, hogy mikortól nem lesz többé Pannon, de ezzel kapcsolatban még nagyon sok a tennivaló, és lesz pár meglepetésünk is, amelyekről egyelőre nem szeretnék beszélni. Csak annyit mondhatok, hogy az első félévben megtörténik a váltás.

A Pannontól a hetekben kirúgtak kétszáz dolgozót. Nem fog így üresen kongani az új székház? Az új befeketetések miatt van szükség a helyre?

Egyrészt egy székház tervezésekor nehéz előre kitalálni, hogy pontosan mennyi helyre lesz szükség a későbbiekben. Tény, hogy elkezdtük csökkenteni a létszámot, és nagyon sok megtakarítás jön abból, hogy a menedzsment hierarchiájából sok szintet kivettünk, és emiatt hatékonyabban dolgozunk. A felszabadult helyre szükség lehet az új partnerek miatt, akikkel szorosan együttműködünk, és elképzelhető, hogy más platformokba és szolgáltatásokba is befektetünk a jövőben, és kell majd hely a bővüléshez.

Úgy tudom a Djuice is kiköltözik a székházból, azaz még több szabad hely lesz.

A Djuice márkával sokkal célzottabban koncentrálunk a fiatal korosztályra, és teljesen elkülönítjük a Pannontól, illetve a Telenortól. Már most is teljesen más a Djuice imidzse, más a logója, és a jövőben Djuice-márkaboltok is lesznek. Tehát aki betéved egy Telenor-boltba, nem is találkozik majd a Djuice márkával.

A Pannon nagyobb hangsúlyt fektetne a szélessávra, az adatszolgáltatásra, és ezzel kapcsolatban a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak is sok a tennivalója. Csakhogy választások lesznek, és több döntést már a következő kormánynak kell meghoznia.

Meg tudjuk mutatni mind a jelenlegi, mind a jövőbeni kormánynak, hogy miként látjuk a dolgokat. Ezért beszélünk inkább a 2010 és 2020 közötti időszakban várható változásokról, és nem csupán a 2010-es évről, a választások évéről. Nagyon optimista vagyok a jelenlegi és a lehetséges jövőbeni kormánytagokkal, illetve az NHH-val folytatott beszélgetések alapján. Mindenki elismeri, hogy változásokra van szükség. Megvan a szakértelem, a változásra való igény, ami nekünk mint külföldi befektetőknek elég ahhoz, hogy továbbra is bízzunk a magyar piacban.

Hogyan tevezik növelni a szélessáv vidéki lefedettségét? Ezt a folyamatot fel lehet gyorsítani?

A gyorsaság a kulcsfontosságú. Fokozni kell a 3G/hspa kiépítését a következő években, de ez most drága a frekvenciadíjak miatt. Ha a hatóság megváltoztatja a díjazást, és bevezethetjük a 3G/hspa szolgáltatást a 900 MHz-en, akkor olcsóbban terjeszkedhetünk, és jobb lesz a felhasználói élmény. Ez óriási mértékben megnövelné a szélessáv elérhetőségét a vidéki területeken. A távolabbi jövőben pedig a 4G mindenkinek elérhetővé teszi a szélessávú internetet.

Pénzügyi körökből nemrég hallani lehetett olyan pletykákat, hogy a Pannon eladásának előkészítése folyik. Ezek szerint szó sincs ilyesmiről?

Nem. Akkor nem tennénk ilyen befektetéseket, mi hosszú távú jelenlétben gondolkozunk. Természetesen nem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő, de jelenleg nincsenek ilyen terveink.

Megváltoztatja a nevét a Pannon

MTI/Index
2010. március 18., 09:39 Módosítva: 2010-03-18 17:48:09
126

A Pannon GSM Távközlési Zrt. a magyar GSM-mobiltávközlési piacon 1994-ben elsőként indította el szolgáltatását. A társaság jelenleg a norvég Telenor 100 százalékos tulajdonában van. Az anyacég jelenleg a világ hatodik legnagyobb mobilszolgáltatója, Skandináviában, Kelet-Európában és Ázsiában a legerősebb, összesen 172 millió előfizetője van.

A magyar távközlési piacon már történt névváltás, 2004-ben a Westel vette fel a T-Mobile nevet. Ez a váltás piaci információk szerint 2-4 milliárd forintba került. A Pannon arculatváltása nem ennyire hirtelen: 2006-ban már lecserélték a régi piros-fehér-zöld Pannon GSM feliratú logójukat a Telenor emblémájára, a közismert világoskék propellerre. A teljes arculatváltás néhány hónapot vesz majd igénybe.

A cég bejelentette a Digitális Magyarország koncepció iránti elkötelezettségét is, amely gazdasági és társadalmi téren is segít kiaknázni a mobilinternetes kommunikációban rejlő lehetőségeket. A Telenor által ma közzétett felmérés eredményei szerint az internet terjedése növelheti a GDP-t azáltal, hogy 88 ezer új munkahelyet teremt a hagyományos és új, kreatív iparágakban, és akár 44 ezer új vállalkozás elindításához is vezethet a 2020-ig tartó időszakban.

A Pannon GSM Távközlési Zrt. az elmúlt évben 73,4 milliárd forint kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el, ami 3,6 milliárd forinttal kevesebb a 2008. évinél. A társaság bevétele tavaly 177 milliárd forint volt, ami 11,3 milliárddal forinttal kisebb az egy évvel korábbinál.

Magyarországon januárban 11 millió 834 ezer mobilelőfizető volt. A teljes ügyfélszám alapján számítva a Vodafone piaci részesedése 22,09 százalék, a Pannoné 34,68 százalék, a T-Mobile-é pedig 43,23 százalék volt.

Kipróbáltuk a valódi 4G mobilszolgáltatást

2010. március 18., 08:15 Módosítva: 2010-03-18 17:48:09
5

Kiállításokon és a gyártócégek házi bemutatóin már sokszor láttam, hogy mire képes az LTE nevű mobilhálózati technológia, amelynek a letöltési sebessége a leggyorsabb vezetékes hálózatokéhoz mérhető. Ezek a bemutatók azonban elég hiteltelenek. Előre legyártott kezelőfelületen demonstrálnak, előre kiválasztott videókat játszanak le, és a kérdésekre előre legyártott válaszokat adnak. Amik általában szó szerint visszaolvashatók a sajtóközleményekből.

Szerencsére a jövő mobilhálózatát Magyarországon is tesztelik, és sikerült bejutni a T-Mobile egyik irodaépületébe, ahol élő hálózaton, boltban kapható eszközökkel, bármilyen weboldallal kipróbálhattam az LTE-t.

11032010553

A teszt azzal kezdődött, hogy az Ericsson által delegált szakemberek betöltötték a kedvenc sebességmérő szájtomat (speedtest.net), és elindítottak egy mérést. Ugyanazt az LTE-modemet használtuk, amit a skandináv TeliaSonera árul az LTE-előfizetőinek.

"Húha!" - mondam én.
"Hú, de rossz!" - mondták ők.

Miközben nagyon jól tudtuk, hogy sokan kezüket-lábukat törnék egy 20 ezredmásodperces pingért és a 35 megabites letöltési sebességért. Ezután mértek még egyet, és a 25 ezredmásodperc láttán nagyon csóválták a fejüket, majd harmadjára összejött a várt 10 ezredmásodperc és a 46 megabites letöltés.

Mik ezek az ezeredmásodpercek? Bár a szolgáltatók inkább a megabitekről beszélnek, a ping, vagyis a hálózat válaszideje ma már sokkal fontosabb tulajdonság. A most elérhető 3-5 megabites letöltési sebességgel ugyanis jól futnak az online videók is.

Böngészésnél azonban fontosabb a ping. Az Index.hu weboldala például sok kis elemből áll, a számítógépnek sokszor kell adatokat lekérnie a szerverről, és a rossz válaszidő miatt még az 5 megabites 3G/hspa-hálózaton is örülhetünk, ha a böngésző összehoz 300 kilobit per másodperces valódi letöltési sebességet. Ez amiatt van, hogy az általunk jelenleg használt 3G/hspa-hálózatnak rosszabb a válaszideje. A szakértők szerint 70-80 ezredmásodperc a válaszidő, szerintem gyakran inkább 120 vagy még rosszabb.

Ehhez képest az LTE-n az Index.hu szó szerint azonnal megjelent a böngészőben. Hasonlóan gyors volt az internetre való felcsatlakozás. A hspa-modemek körülbelül 3 másodpercig vacakolnak az internetelérés aktiválásával, az LTE-n mire felengedtük az egér gombját, már a hálózaton volt a laptop. Persze hozzá kell tenni, hogy a kísérleti mobilhálózat garantáltan nem volt túlterhelve: az egész LTE-rendszerre egyetlen laptop kapcsolódott, a mienk.

Azt is elárulták a szakértők, hogy az LTE sebességénél már nem a mobilhálózat lesz a szűk keresztmetszet, hanem a számítógép és a böngésző renderelési képessége. Vagyis az válik érezhetővé, lassító tényezővé, hogy a gép milyen gyorsan tudja kirajzolni a kijelzőre a betűket, a videókat és a képeket. Állítólag a Windows 7 és a Vista között is nagy a különbség, Linuxokat viszont még nem próbáltak.

Játszanak a frekvenciákkal

A T-Mobile és az Ericsson szakértői többféle tesztet elvégeznek. Faraday-kalitkával leárnyékolva is figyelik a rádiójelet, de fontosabbak a nyílt terepen végzett kísérletek. Ezekben például megnézik, hogy a lefedett zóna határán milyen letöltési értékeket kapnak, hogyan változik a kapcsolat minősége, és mi történik akkor, amikor kilépnek a lefedett területről.

Egyik legfontosabb cél, hogy a mérnökök megismerjék az új hálózati eszközöket, megtanulják a rendszer finomhangolását. Azt nem akarták elárulni, hogy mennyi ideig tart az ismerkedés, de megemlítették, hogy a svéd TeliaSonera 2009 januárjában még csak tesztelt, december közepén viszont már elindította a svéd és norvég fővárost lefedő LTE-hálózatát. Az egyetlen kapható LTE-modemmel jók a tapasztalataik: ami kiolvasható volt az LTE-szabványból, hogy mit kellene tudnia egy ilyen készüléknek, azt tudta is.

Néhány nagyon szakmai részletet is elárultak az LTE újításairól, olyan műszaki újításokról, amelyek alapvetően befolyásolják a felhasználói élményt. A mostani mobilhálózatokon telefonáláskor a hálózat dönti el, hogy milyen kódolással, milyen minőségben továbbítódjon a hang. Ezzel szemben az LTE-n a hálózati eszközök nem szólnak bele a minőségbe, erről a felhasználónál futó telefon-kliens dönt.

Rendezgetett sávok

Még izgalmasabb, hogy az LTE milyen módszerrel osztja ki a felhasználóknak a sávszélességet. Korábbi cikkemben megírtam, hogy ideális esetben a mobilszolgáltatók egy 20 MHz szélességű sávot kapnak majd az LTE-nek kijelölt frekvenciatartományban. A T-Mobile kísérletében a 2,6 GHz-es tartományban zajlik a teszt és jelenleg 10MHz sávszélességen működik a rendszer.

Az LTE az úgynevezett Orthogonal Frequency-Division Multiplexing (OFDM) technológiát használja, ami szörnyen hangzik, de elég egyetlen kép ahhoz, hogy minden érthetővé váljon.

ofdm2.PNG


Arról van szó, hogy a rendelkezésre álló teljes frekvenciasávot (ami a T-Mobile kísérletében 10 MHz széles) aszerint osztják szét a felhasználók közt, hogy mekkora a pillanatnyi sávszélességigényük. A képen a három szín három felhasználót jelez, és látszik, hogy az idő elteltével hogyan változik a nekik kiosztott sáv szélessége. Az LTE ezredmásodpercenként végzi el a sávszélesség újraosztását.

Először a piros és a kék felhasználó 3-3, a zöld 2 egységnyi sávszélességet kap, majd a következő lépésben a zöld sávszélessége megduplázódik - mondjuk elkezd letölteni egy videót, amíg a többiek csak böngésznek. Az ábra utolsó lépésében a piros júzer már nem forgalmaz adatot, viszont a kék valami komolyabb letöltésbe kezdett, mert a 8 egységből 5 neki jut, a zöld pedig csak 3-mat kap.

Az OFDM használata miatt rugalmasabban lehet kezelni a frekvenciát, és az aktuális használat alapján lehet szétosztani a sávszélességet. A jelenlegi 3G/hspa-mobilhálózaton nem OFDM van, hanem úgynevezett W-CDMA, azaz Wideband Code Division Multiple Access technológia. Ez teljesen másként működik, eltérő kódolással választják el egymástól a júzerek adatforgalmát.

Mobilkémhálózatot építettek

2010. március 8., 12:32 Módosítva: 2010-03-08 12:39:03
13

Másfél évvel ezelőtt arra figyelmeztettek a Georgia Tech kutatói, hogy az okostelefonok alkalmasak lehetnek botnetek létrehozására. Azaz mobilokból is létrehozható olyan globális hálózat, amelyet a hekkerek távolról irányítanak, és a fertőzött eszközökkel spamet küldenek, banki adatokat lopnak, vagy szervereket támadnak meg.

Az elmélet mára valósággá vált, a TippingPoint nevű informatikai cégnél dolgozó Derek Brown és Danny Tijerina egy szoftverrel bebizonyította, hogy az iPhone és az Android veszélyes programokat futtathat.

Kísérletükben készítettek egy WeatherFist nevű időjárás-előrejelző szoftvert, amit feltöltöttek több online szoftverboltba. Néhány hónap alatt 7800-an töltötték le az ártalmatlannak tűnő programot. Senki sem vette észre, hogy egy szerver rendszeresen lekérdezte a felhasználók földrajzi helyzetét, és elmentette a telefonszámukat.

Készítettek egy második verziót is WeatherFistBadMonkey néven, ezt viszont már csak a saját mobiljaikra telepítették. Ez már a telefonban tárolt névjegyeket is elküldte a szerverre, de írhattak volna olyan programot is, amely fájlokat nyúl le, és elmenti az összes gombnyomást, beleértve a bepötyögött jelszavakat is.

Az iPhone-júzerek jobban védve vannak az ilyen támadásoktól, amennyiben csak az Apple hivatalos szoftverboltját használják. Csakhogy Brown és Tijerina a ModMyi nevű szoftverboltba töltötte fel a programot. Innen azok tölthetnek le programokat, akik módosították az iPhone-jukat, hogy alternatív szoftverforrásokat is használhassanak. (Ez az úgynevezett jailbreak, amit az Apple nagyon nem javasol a júzereknek.)

Egyszerűbb volt a dolguk az Androidon. Itt a felhasználókra bízzák a kártékony programok kiszűrését, és az alternatív telepítési források használatához nem kell módosítani a telefon szoftverét. A WeatherFist felhasználóinak 90 százaléka Androidot használ.

Persze a program jól álcázza a működését: helyi időjárás-jelentést ad, ezért a júzerek nem kezdenek gyanakodni, hogy a program miért használja a műholdas helymeghatározást.

A rosszindulatú hekkerek lépéselőnyben vannak, mert még nem épült be a köztudatba, hogy a mobilokon is vírusirtót vagy tűzfalat kellene használni, sőt az sem, hogy veszélyben lehetnek a készüléken tárolt adatok. A felhasználók többsége pedig nem ért annyira a mobiljához, hogy leleplezze a hekkereket.

Playstation-mobilt készít a Sony

2010. március 5., 10:53 Módosítva: 2010-03-24 15:48:17
0

Névtelen forrásokra hivatkozva azt írja a Wall Street Journal, hogy a Sony újabb frontokon próbálja letámadni amerikai riválisát, az Apple-t. A pletyka szerint a japán cég új hordozható eszközöket készít, például egy táblagépet, amely egyszerre lesz elektronikus könyvolvasó, játékkonzol és netbook. Ez a válasza az Apple iPadra.

A cég az Ericssonnal közösen olyan okostelefont is fejleszt, amelyen futnak a Playstation-játékok. Még nem derült ki, hogy mi lesz az új mobil operációs rendszere, de az tudható, hogy a Sony Ericsson egyre több készülékére telepít Androidot és Symbiant. Bármelyik rendszert választják, az eladásokra jótékony hatással lenne, ha a játékok nemcsak a Sony Ericsson mobiljain, hanem a riválisok androidos vagy symbianos készülékein is futnának.

Készül az iTunes bolt riválisa is, a Sony Online Service (SOS?) felületén lehet majd zenéket, mozifilmeket, játékokat és tévésorozatokat letölteni.

48 megabitet tesztel a T-Mobile

2010. március 4., 16:17 Módosítva: 2010-03-04 16:17:34
2

Egyértelműen a nagy sávszélességnek köszönhető a mobilinternet elterjedése, de néhány éven belül a mostaninál sokkal gyorsabb hálózatokra lesz szükség, mondja a T-Mobile, aki szerint a jövőbeni multimédiás igényeket a LTE (Long Term Evolution) technológiával lehet majd jól kiszolgálni. Már készülnek a bevezetésére.

Még nem tudni, hogy Magyarországon mikor indul be az LTE-szolgáltatás, ehhez ugyanis ki kell osztani plusz frekvenciákat, amelyeken nagyobb adatátviteli sebesség érhető el. A T-Mobile mindenesetre már 2009 októberében elkezdte kiépíteni a teszthálózatát a Szerémi úti központjában. Az Ericsson eszközeit használják, és idén január közepétől valós körülmények között kísérleteznek az LTE-vel.

Az Ericssontól elárulta, hogy a svéd TeliaSonera LTE-hálózatán is használt usb-modemekkel, és különböző prototípus eszközökkel csatlakoznak az LTE-bázisállomásra. A próbákhoz a Nemzeti Hírközlési Hatóságtól kaptak egy 20 MHz széles sávot a 2,6 GHz-es frekvenciatartományban. Ez nem zavarja a már működő mobilszolgáltatásokat, ami a 900MHz-es, 1800MHz-es és 2,1GHz-es tartományban van.

A jelenlegi 3G-rendszerénél négyszer nagyobb sávszélességű rádiócsatornán már 48 megabites letöltési sebességet is mértek, de később 100 megabites maximális letöltési sebesség is elérhető lesz.

Skype került a Nokiákra

2010. március 3., 20:30 Módosítva: 2010-08-10 13:19:46
7

Régi ígéretét váltotta valóra a Nokia, hiszen évekkel ezelőtt szó volt egy Skype-kliens megjelenéséről. A szerdán  bejelentett szoftver ingyen letölthető az Ovi szoftverboltjából, és nemcsak wifin, hanem mobilneten, 3G és EDGE hálózaton is lehet vele telefonálni. Vannak Skype-Skype közti ingyenes hívások, olcsó nemzetközi sms,kép, videó és fájlmegosztás.

A támogatott készülékek listája már most is elég hosszú, és a Skype hamarosan a Symbiant használó Sony Ericsson mobilokra is elkészül. A legjobb, hogy az esetleg fiók mélyén heverő, 2-2,5 éves készülékek is Skype-mobillá alakíthatók.

Ezeken már most fut: Nokia N97, Nokia N97 mini, Nokia X6, Nokia 5800 XpressMusic és Nokia 5530, valamint a nem érintőkijelzős modellek közül a Nokia E72, Nokia E71, Nokia E90, Nokia E63, Nokia E66, Nokia E51, Nokia N96, Nokia N95, Nokia N95 8Gb, Nokia N85, Nokia N82, Nokia N81, Nokia N81 8 Gb, Nokia N79, Nokia N78, Nokia 6220 classic, Nokia 6210 Navigator, Nokia 5320.

Készülhetünk a 100 megabitre

2010. március 2., 09:54 Módosítva: 2010-03-11 10:05:15
0

Skandináviában tavaly decemberben elindították a negyedik generációs mobilszolgáltatást (4G), az USA-ban az AT&T jövőre vezeti be. Mindkét országban az új LTE (Long Term Evolution) technológiát használják. Úgy tűnhet, hogy megint súlyosan lemaradunk, hiszen Magyarországon csak 3,5G van - ez a HSPA-technológia, amelyen most 7-14Mbps a letöltési sebesség. A Pannon áprilistól kísérletezik az LTE-vel, amit várhatóan 2012-ben vezet be, és a Vodafone is csak néhány utcát fed le 21 megabites HSPA+ szolgáltatással.

HSPA gyorstalpaló

A szolgáltatók eleinte HSDPA-szolgáltatást vezettek be, amiben a D betű a downlink szót jelöli. Vagyis ez még csak gyors letöltést nyújtott. Később jött a HSUPA, amiben az U betű az uplink, azaz gyors feltöltés. Innentől érdemes volt a technológiát egyszerűen HSPA-nak nevezni. A HSPA továbbfejlesztése a még nagyobb sebességet biztosító HSPA+.

A mobilhálózatok generációiról pedig annyit kell tudni, hogy a GSM volt a második generáció (2G), a valamivel gyorsabb EDGE-technológia hozta el a 2,5G-t. A harmadik generációs szolgáltatás (3G) már alkalmas volt videotelefonálásra, de a letöltési sebesség még csak 384 kilobit volt másodpercenként. Ennek a továbbfejlesztése a HSPA, amit 3,5G-s szolgáltatásnak nevezünk.

Barcelonában a mobilkiállításon egyértelműen a 4G és az LTE volt a menő, a Nokia Siemens Networks például 100 Mbps-es élő adatkapcsolatot mutatott be, az Ericsson pedig egyetlen másodperc alatt 1 Gb adatot tolt át a rádiós interfészén. Ehhez képest mire jó a HSPA+ huszonvalahány megabitje? Jobban járunk, ha meghúzzuk magunkat a sarokban?

Kétpetéjű ikrek

net250

Valójában szó sincs óriási lemaradásról, az általunk használt HSPA+ technológia és a vadonatúj LTE közt több a hasonlóság, mint a különbség, mondja az Ericsson, amely mindkét technológia fejlődésében érdekelt. Mindkét technológia a legújabb rádiótechnológiai eszközöket használja, az LTE és a HSPA+ fejlettségi szintje azonos. Az európai 3G-szolgáltatók kényelmes helyzetben vannak, mert a HSPA+ technológiával még jó ideig lépést tudnak tartani a piaci igényekkel. Amerikában viszont égető az LTE bevezetése, mert ott a 3G másik, CDMA-2000 szabványú változatát használják, és az nem fejlődik tovább. (Az Ericsson az AT&T LTE-házatának egyik fő beszállítója.)

A HSPA+ nemcsak a szolgáltatók szempontjából előnyös, a felhasználók is jól járnak azzal, hogy a technológia régóta elérhető. A készülékek árát ugyanis az határozza meg, hogy mekkora a mobilok, modemek és csipek piaca. A HSPA-eszközök ára mára jelentősen lecsökkent, míg az LTE esetében még be kell indulnia a gyártásnak, és idő kell a gazdaságos mennyiség eléréséhez. Az Ericsson a világszerte négymilliárd ember által használt GSM technológiát említette példaként: azért lehet Afrikában is mindenkinek mobilja, mert olcsó a GSM-csipek tömeges gyártása.

Hosszabb távon persze az LTE az előnyös, mert sokkal egyszerűbb a hálózat felépítése, és teljesen IP-alapú. Ennek az előnyét a felhasználók is észreveszik, az Ericsson elmondta, hogy az LTE-hálózat válaszideje 10 ezredmásodperc, míg a HSPA+ a legjobb esetben is csak 40 ezredmásodpercig tud lemenni. A válaszidő nagyon fontos az online videojátékoknál, de az Index Rocketjump-ügyi Szakbizottsága szerint az átlagjátékos ezt a különbséget nem veszi majd észre. Tehát a HSPA+ is elegendő lesz a Counter Strike és a Starcraft 2 rajongóinak.

Egyébként az LTE-re való felkészülés is megvalósítható fokozatosan. A Pannon például elkezdte IP-alapúvá alakítani a meglévő hálózatát, és elmondták, hogy már az LTE bevezetése előtt arra számítanak, hogy ettől csökken a késleltetés, nő a sebesség és a sávszélesség, azaz javul a felhasználói élmény.

Gyorsulási verseny?

2001-ben nevetséges 384 kbps letöltési sebességgel és videotelefonálással debütált a 3G, két éve van 7,2 megabites elérés, és már világszerte terjed a 21 megabites sebesség. Az antennák számának a növelésével és a kódolási technikák javításával eddig lehet elmenni azon az 5MHz szélességű frekvenciasávon, amit a mobilszolgáltatók használnak.

net451

Ha a szolgáltatók kétszer nagyobb sávot, 10MHz-et kapnának, akkor először 42 megabitre, majd 84 megabitre lehet növelni az átviteli sebességet, mondja az Ericsson. Amennyiben 20 MHz-es sávot kapnak a szolgáltatók, akkor 168 megabit a HSPA+ felső határa.

Eleinte a HSPA+ agyonveri az újabb LTE-t, mert az LTE 10 MHz-es sávon csupán 73 megabitre, 20MHz-es 150 megabitre képes. Végül azonban 2014-ben megjelenik a mobilhálózatok szabványának 10-es verziója, a 4G csúcsa, amelyen 1000 megabites sebesség érhető el.

Útelágazódáshoz érkeztek

Az Ericsson arra hívta fel a figyelmünket, hogy a letöltési csúcssebesség az elsődleges marketingeszköz, de a júzereknek és a szolgáltatóknak legalább ilyen fontos a rádiócellák kapacitása. Vagyis a reklámokban a sebességgel kampányolnak majd, de akinek nem lesz jó hálózata, annál mindegy, hogy hány megabit a maximum, úgyis akadozni fog az internetelérés.

A HSPA és az LTE teljesítménye összemérhető, és az Ericsson szerint a berendezéseikkel működő hálózatok bármelyik irányba könnyen továbbfejleszthetőek.

net450

Jól látszik azonban, hogy a 4G beindításához igen komoly feladat hárul a Nemzeti Hírközlési Hatóságra (NHH). Jövőálló megoldást kell találnia a GSM (2G) által használt 900MHz-es blokk újraosztására, hiszen a fenti példából is látszik, hogy szolgáltatónként 10-10MHz még a régebbi HSPA+ technológiával is nagy sebességet biztosít.

Emellett dönteni kell az analóg tévéadás leállásakor (2012-ben) felszabaduló 800MHz környéki frekvenciablokkról, amely 5-10MHz-es sávokkal jól lefedheti a vidéket, és még a sebesség sem lesz túl alacsony. Az Ericsson szerint a városi sok száz megabites kapcsolatokra jó lesz az új 2,6 GHz-es sáv, ahol 20 MHz-es sávokat lehet majd kiosztani a szolgáltatóknak.

Az NHH-nak azt is mérlegelnie kell, hogy mennyire fontos a nagy sebesség. Jól hangzik a 80 megabit, de azt tapasztaltam, hogy egy YouTube-HD-videó 5 megabites vezetékes kapcsolaton is jól fut. Egyelőre nehéz elképzelni, hogy a mobilneten - menet közben, laptoppal vagy mobiltelefonnal - ennél többre lesz szükségünk.

Dél-Korea elfoglalja a mobilipart?

2010. február 26., 17:57 Módosítva: 2010-04-11 08:00:10
2

Nagy átrendeződés várható a mobiliparban a készülékek piacán. A Gartner piackutató cég adatai szerint az elmúlt 6 évben csak két dél-koreai tigris, a Samsung és az LG nőtt megállás nélkül. Mindkét cég szinte megháromszorozta az eladásait, így nagy lendülettel közelítenek a piacvezető Nokiához, amely ez idő alatt csupán duplázni tudott.

Az elmúlt 6 év legnagyobb vesztese a Motorola és a Sony Ericsson. Ha megnézzük, hogy évente mennyi mobilt adtak el, akkor láthatjuk, hogy a Motorola a 2006-os csúcsteljesítményének csak a harmadát hozta 2009-ben. A Sony Ericsson egy évvel később, 2007-ben érte el a rekordját, de piacának majdnem a felét elbukta 2009-re. Persze a legnagyobb lúzer a Benq/Siemens volt, a cég 2006-ban kiszállt a mobiliparból.

Kattintson a képre a nagyításhoz!
Kattintson a képre a nagyításhoz!

Ész is kell a hódításhoz

A Gartner csak két éve figyeli külön az okostelefonok piacát, ahol nem a gyártók eladásit követi nyomon, hanem az operációs rendszerek részesedését. Szerencsére így is kiderül, hogy az Apple és a Research In Motion (RIM) piaci részesedése a teljes piacon is kimutatható. Tavaly az Apple iPhone szerezte meg az eladások 2,05 százalékát, míg a RIM által gyártott Blackberry mobilok 2,85 százalékos részesedést szereztek.

Az okostelefonok piacán három operációs rendszer verseng az élen: a Symbian, az iPhone OS és a Blackberry. Mindháromról elmondható, hogy a gyártó irányítja a felhasználói élmény fejlesztését: az operációs rendszer, a készülékek és a kulcsfontosságú szolgáltatások kialakítását. Ez utóbbi a Nokiánál az adatszinkronizációt, térképeket, képmegosztást, zenét és szoftvereket kínáló Ovi.com, az Apple iPhone esetében az App Store és az iTunes Store, a Blackberry pedig a vállalati levelezőjét adja a mobiljaihoz.

Kattintson a képre a nagyításhoz!
Kattintson a képre a nagyításhoz!

Persze nemcsak szigorú kontrollal lehet sikeres egy mobilcég. A Google-féle Androidot bárki szabadon felhasználhatja, és a rendszer úgy szerzett 3,9 százalékos részesedést, hogy 2009-ben alig néhány mobilon volt kapható. A februárban megtartott barcelonai mobilkiállításon rengeteg androidos mobil debütált, és a többségük áprilisban vagy később kerül a boltokba.

Az Android terjedését csupán az nehezíti, hogy a szolgáltatók és a gyártók is tartanak a Google hatalmától. A webes behemótnak meg kell nyugtatnia a versenytársait, mert ha rossz lépéseket tesz, akkor a szolgáltatók és a gyártók ellenségnek fogják tekinteni, és kizárják a soraikból.

smart piac.PNG

Az okostelefonok piacának is van egy nagy vesztese, a Palm. A cég kis híján eltűnt, és mindent a Palm Pre mobilon bemutatott webOS operációs rendszerre tett fel. Bármilyen ígéretesnek is tűnt webbel összekapcsolt interfész, a cég csak 0,7 százalékos részesedést tudott kiharcolni magának. Éppen csak megelőzi az egyéb kategóriát. Szakértők szerint nagyon kérdéses, hogy a Palm meddig tudja folytatni.

Beásták magukat

Nagyon nehéz megítélni, hogy a Nokia milyen év előtt áll. A Gartner szerint az erős középkategóriás portfoliója miatt megtartja a részesedését, de a csúcskategóriában továbbra is sokat veszít. A Barcelonában bemutatott Symbian^3 rendszer - ami már teljesen nyílt forráskódú - valószínűleg csak nyáron jelenik meg a piacon, és a csúcstelefonokra szánt új MeeGo Linux platformról még semmi sem derült ki. Csak annyit tudunk, hogy a Moblin és a Maemo rendszerek egyesítésével hozzák létre, és az Intel is támogatja.

Az LG is támogatja a MeeGo rendszert, egy fejlesztés alatt lévő táblagépen ennek az elődjét, a Moblin operációs rendszert futtatja. A Samsung ezzel szemben a saját Linux-alapú rendszerével, a Badával akarja meghódítani az okostelefonok szegmensét. A Motorola mindent az Androidra tett fel, és a cég már nem akar alsó kategóriás mobilokkal foglalkozni, csak a magasabb profitot hozó okostelefonokkal. Kérdéses, hogy miként tud versenyezni az Android fejlesztésénél is bábáskodó HTC-vel, a tajvani cég ugyanis elég jó és széles kínálattal rukkolt elő a mobilkiállításon.

Több száz rémhírterjesztő sms-ezőt büntettek meg Kínában

2010. február 26., 16:00 Módosítva: 2010-04-20 11:43:59
0

Két embert őrizetbe vettek, míg a többiek „adminisztratív büntetést” kaptak, miután az egyhetes munkaszüneti időszakban a Hszincsiang területén és azon kívülre is küldött, illetve továbbküldött üzenetekkel pánikot keltettek. A bűnösök több mint a fele diák vagy egyéni vállalkozó volt – állapította meg a rendőrség, hozzátéve, hogy sokan közülük tréfának gondolták az üzenet továbbítását. A beszámoló, amelyet a China Daily című lap közöl, nem tér ki részletesen arra, mi volt az üzenetek szövege, tartalma.

Egy másik esetben a rendőrség pénzbírsággal sújtott a terület székhelyén, Urumcsiban két személyt, akik „lőfegyverrel kapcsolatos” rémhíreket találtak ki, illetve terjesztettek. Büntetésük egyenként 50 jüan volt, ami kevesebb mint 1500 forintnak felel meg. A tavaly július 5-i, 197 halálos áldozattal járó urumcsi zavargások kezdetétől számított 24 óra múlva a térségben felfüggesztették a mobiltelefonokra küldhető sms-szolgáltatást, amit a hatóságok azzal indokoltak, hogy a szervezők annak segítségével irányították a különböző helyszíneken elkövetett erőszakos cselekményeket.

A belföldi sms-szolgáltatást idén január 17-én állították helyre Hszincsiangban. Minden egyes mobilszám-tulajdonos legfeljebb húsz üzenetet küldhet naponta, a kvóta maradványa nem vihető át más napokra. Az ünnep időszakára a küldhető üzenetek számát ötvenre emelték. A hszincsiangi hatóságok korábban felhívták a lakosság figyelmét arra, hogy például a betegségekkel, terrorista szervezkedéssel kapcsolatos lázító, zavarkeltő üzenetek küldőit felelősségre fogják vonni.

Hétfőtől felső határt szabhatunk mobilnetünk roamingköltségeinek

2010. február 26., 12:36 Módosítva: 2010-06-09 16:03:03
0

Az Európai Parlament és a Tanács 2009. júniusi rendelete szerint a szolgáltatók több korlátot is megállapíthatnak, akár összegben, akár adatforgalomban meghatározva a limitet. A megállapított limitek közül az úgynevezett alapértelmezett összeghatár a számlázási időszakban nem haladhatja meg a nettó 50 eurót, azaz a rendelet hatálybalépésekor megállapított árfolyamon számítva a mintegy bruttó 17710 forintot.

Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője szerint ez a megoldás nagyban javítja a fogyasztók helyzetét és hozzájárul ahhoz, hogy ne legyenek sokkoló számlák, azaz a jövőben ne fordulhasson elő, hogy valaki egy néhány napos külföldi tartózkodás és átlagos internetezés után több tíz- vagy esetleg százezer forintos mobilinternet-roaming számlával szembesüljön.

Takács ezért felhívja az Európai Unió tagállamaiba utazók figyelmét arra, hogy éljenek a lehetőséggel, kérjék szolgáltatójuktól a megfelelő határérték beállítását, egyben elvárja a szolgáltatóktól, hogy mielőbb, minél szélesebb körben tájékoztassák ügyfeleiket a lehetőségről, illetve annak igénybe vételi módjáról.

Adatmennyiségben is megadható

A rendelet szerint a szolgáltatók a korlátot adatmennyiségben is kifejezhetik, feltéve, hogy az ügyfeleket előre tájékoztatják a megfelelő pénzügyi vonzatokról. Amennyiben a szolgáltató a határt adatmennyiségben szabja meg, akkor sem lehet az egyik felkínált határ a nettó 50 eurós alapértelmezett értéknél magasabb.

A rendelet értelmében július 1-jétől az 50 eurós határ beállítását minden olyan ügyfélnél alkalmazni kell, aki nem választott más értéket. A szolgáltatóknak utazó ügyfeleiket sms-sel, emaillel vagy a számítógépen felugró ablakkal tájékoztatniuk kell arról, hogy elérték a pénzügyi vagy adatforgalmi korlát 80 százalékát. Biztosítani kell az ügyfelek számára a jogot, hogy kérjék szolgáltatójuktól az ilyen értesítések küldésének megszüntetését, illetve hogy bármikor díjmentesen kérjék a szolgáltatás visszaállítását.

Ha az ügyfél forgalma túllépi a pénzben, vagy adatban megállapított korlátot, akkor a szolgáltatónak szintén üzenetet kell küldenie, és jeleznie kell, hogy a felhasználó hogyan kérheti a szolgáltatás folytatását, illetve fel kell tüntetni a határértéken felüli egységekhez kapcsolódó költségeket. Amennyiben az ügyfél nem válaszol a kézbesített értesítésnek megfelelően, a szolgáltatónak haladéktalanul meg kell szüntetnie a barangolásos adatátviteli szolgáltatás nyújtását, nem számolhat fel további díjat, kivéve, ha és ameddig az ügyfél kéri a szolgáltatások további vagy újbóli nyújtását.

Csak EU-országokban

2010. november 1-jétől, amennyiben az ügyfél pénzügyi vagy adatforgalomra vonatkozó limit-funkciót igényel, vagy annak megszüntetését kéri, a váltásnak a kérelem kézhezvételét követő egy munkanapon belül, ingyenesen kell megtörténnie, és nem köthető az előfizetés más részeire vonatkozó feltételekhez és korlátozásokhoz.

Az uniós rendelet hatálya csak az EU tagállamokra, valamint Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre terjed ki, ezért Takács Péter a más országokba utazóknak azt javasolja, hogy indulás előtt minden esetben érdeklődjenek a roaming, ezen belül a mobilinternet (adatroaming) tarifákról az NHH megfelelő oldalán, illetve szolgáltatójuknál.

Lehallgatják, lenyomozzák, lemerítik a mobilt

2010. február 25., 16:16 Módosítva: 2010-02-25 16:16:16
11

Ismét kongatják a vészharagot mobilbiztonsági téren, ezúttal az amerikai hadsereg tudományos alapítványának támogatásával folytatott kutatás eredményeit vázolták fel a Rutgers Egyetem szakértői a napokban véget érő HotMobile 2010 konferencián. A prezentációban olyan támadási metódusokat ismertettek, melyek egyaránt fenyegetik a személyi számítógépeket és a teljes értékű operációs rendszereket futtató okostelefonokat is. A kutatók a rootkites fertőzésekben találtak közös pontra: amennyiben e rendkívül nehezen detektálható kártékony szoftverek utat találnak maguknak a mobil lelkébe, rendkívül súlyos következményekkel járó problémákat okozhatnak.

A rootkitek felfedezése és kiirtása azért is körülményes az okostelefonok esetében, mert ezeket a kártevőket jórészt csak külső rendszer bevonásával detektálhatjuk. Ennek oka, hogy a rootkit mélyre ásó változatai képesek a platform magját támadni, beépülni a rendszerfolyamatok közé, elrejteni kulcsfontosságú információkat, így az ugyanazon a platformon futó szkenner egyszerűen nem lát át az álcán. Éppen ezért szokás kívülről (praktikusan egy másik operációs rendszerről) rootkitek után vadászni, de gyakran szóba kerül a virtualizált környezetből történő szkennelés is – ilyen megoldások minden további nélkül működnek asztali gépekről, de egy mobil számítási kapacitása már kevés az optimális eredmények eléréséhez.

Mivel a mobiltelefonok különös ismertetőjele, hogy szinte minden percben a felhasználó közvetlen közelségében tartózkodnak, az okostelefonok ellen irányuló rootkites támadások bizony súlyosabb következményekkel járhatnak, mint a pc-t eltérítő manőverek. A kutatók többféle tesztet is végrehajtottak. Az egyik demonstrációban egy láthatatlan üzent elküldésével hívást indítottak az áldozat készülékéről, természetesen távolról bekapcsolták a készülék mikrofonját is, így kényelmesen le tudták hallgatni a teremben folyó beszélgetést a felhasználó tudta nélkül.

Egy másik esetben a mobil GPS-egységét utasították arra, hogy rendszeresen tájékoztassa a távoli állomást a telefon tartózkodási helyéről. Végezetül a rootkitek hardveres manipulációs képességeit mutatták be: a szoftver egyszerre bekapcsolta a mobil GPS-vevőjét és Bluetooth-vezérlőjét, így viszonylag gyorsan lemerítette az akkumulátort.

A kutatók fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy a fenti tesztek nem egy bizonyos márka vagy platform sérülékenységére mutatnak rá, hanem általánosságban hívják fel a figyelmet a védelmi rendszerek kidolgozásának szükségszerűségére. Ez minden gyártó elemi érdeke, hiszen rootkitek az összes népszerű környezet alá írhatóak.

Januárban nőtt a mobilinetes előfizetések száma

2010. február 24., 15:40 Módosítva: 2010-02-24 15:40:34
0

A három mobilszolgáltató  együttműködésén alapuló gyorsjelentés szerint januárban a felhasználók mintegy 1 millió 176 ezer igagábjt adatot forgalmaztak, 66 ezerrel többet, mint az előző hónapban. A felhasználók átlagos adatforgalma mindhárom hálózatban nőtt, így az egy aktív ügyfélre jutó adatforgalom januárban a decemberi 1,55 gigabájtról a 1,6 gigabájtra nőtt.

Az összes előfizetőt tekintve a T-Mobile piaci részesedése a decemberi 45,93 százalékról 46,38 százalékra, a Vodafoné pedig 24,72 százalékról 25,04 százalékra emelkedett, míg a Pannoné 29,35 százalékról 28,58 százalékra csökkent januárban. A forgalmazásban részt vevő, aktív előfizetések alapján a Pannon részesedése a decemberi 25,32 százalékról 25,36 százalékra, a Vodafoné pedig 26,11 százalékról 26,28 százalékra emelkedett, míg a T-Mobile részesedése 48,57 százalékról 48,36 százalékra csökkent. A mobilinternet-szolgáltatásra előfizetők száma 2009 januárjában 508 ezer, az aktív felhasználók száma pedig 424 ezer volt.

Az adatforgalom alapján a T-Mobile piaci része az egy hónappal korábbi 44,71 százalékról 43,52 százalékra, a Vodafoné pedig 29,01 százalékról 28,49 százalékra csökkent, míg a Pannoné 26,27 százalékról 27,99 százalékra emelkedett. Az egy előfizetőre jutó adatforgalom januárban a Pannon esetében 1,61 gigabájtról 1,76 gigabájtra, a Vodafonnál 1,72 gigabájtról 1,73 gigabájtra, a T-Mobile-nál pedig 1,43 gigabájtól 1,44 gigabájtra emelkedett.

Januárban a T-Mobile ügyfelei a decemberi 496 ezer gigabájt után 512 ezer gigabájt adatot forgalmaztak, a Pannon ügyfeleinek forgalma 292 ezer gigabájtról 329 ezer gigabájtra nőtt, a Vodafone ügyfelei pedig a decemberi 322 ezer gigabájt után januárban 335 ezer gigabájt adatot töltöttek le, illetve fel.

Az NHH által havonta publikált jelentés képet ad a három szolgáltató mobilinternet-lefedettségéről is, mind százalékosan, mind pedig térképeken bemutatva a kül- és beltéri lefedettséget. A szolgáltatók általános szerződési feltételeiben (ÁSzF) szereplő, eltérő garantált le- és feltöltési sebességek alapján készült lefedettségi térképek az NHH honlapján érhetőek el.

Évi tízszázalékos fizetéscsökkentés Kína legnagyobb mobilszolgáltatójánál

2010. február 24., 14:45 Módosítva: 2010-02-24 14:45:21
0

A lépésre az állami vagyont felügyelő és irányító bizottság (SASAC) kötelezte a China Mobile-t; e szervezet hatáskörébe összesen 128 állami tulajdonú vállalat tartozik. A fizetések csökkentésére már január hónaptól sor került. Az évi tízszázalékos megvonást öt egymást követő éven át kell végrehajtania a cég vezetésének.

A lap információi szerint a döntést megelőzően a SASAC 2004-ben és 2007-ben már kérte a vállalatot alkalmazottai bérének visszafogására azt követően, hogy feltűnést keltettek a túlzó munkabérek. Tavaly decemberben nagy figyelmet keltett, amikor „súlyos gazdasági ügyek és fegyelemsértés” miatt leváltották a China Mobil párttitkárát, egyben alelnökét, az 51 éves Csang Csun-csiangot.

A távközlési ágazatban 2009 végére lezajlott legutóbbi átalakulások következtében a korábbi hat szolgáltató vállalatból az egyesülések következtében három lett: a China Moblie, a China Unicom és a China Telecom.