Kétmillióba kerül az androidos luxustelefon

2013. február 12., 11:14 Módosítva: 2017.07.14 11:22
86

6994 brit fontba – mai árfolyamon számolva 2 380 185 forintba – kerül a hampshire-i Church Croockhamben gyártott Vertu Ti nevű luxuskategóriás okostelefon. A titánkerettel és zafírkijelzővel felszerelt androidos telefon az ár és a felhasznált alapanyagok alapján inkább ékszernek mondható; ezt az is alátámasztja, hogy az eszköz még nem 4G-kompatibilis.

Vertu Ti
Vertu Ti

A Vertu tavaly még a Nokiához tartozott; a cég már akkor is luxustelefonokat gyártott, de a Nokia a saját operációs rendszerét, a Symbiant részesítette előnyben. A Vertu vezérigazgatója, Perry Oosting a BBC-nek elmondta, hogy ezúttal azért döntöttek az Android mellett, mert az elterjedtebb a Windows alapú telefonoknál. Oosting fontosnak tartja, hogy az általuk gyártott eszközöket más rendszerekbe is integrálni lehessen; bár a Windows Phone sikeres jövő elé nézhet, még mindig kevésbé népszerű, mint a mobil operációs rendszerek piacának 60 százalékát lefedő Android.

Tovább

Minden tárgyunkat behálózza az NFC

2013. február 10., 00:03 Módosítva: 2013.02.10 00:03
72

Öt évvel ezelőtt dobták be a mobilcégek a köztudatba, hogy a wifi és a bluetooth után jön egy új rádiós megoldás, amivel a telefonunk kapcsolatba tud majd lépni más tárgyakkal. Ez a Near Field Communications, azaz NFC névre hallgató szabvány, aminek rövid a hatótávolsága és kevés áramot fogyaszt.

Így működik az NFC

A rövid hatótávolságú adatkapcsolat a mágneses indukción alapul. A leolvasó egy kis elektromos áramot bocsát ki, aminek a hatására egy mágneses mező hidalja át a két eszköz közötti teret. Ez a kliensben lévő tekercsben elektromos impulzusokká alakul át, ami visszaszállítja a leolvasóba az adatokat. A passzív NFC-címke a leolvasó energiáját használja, hogy visszaküldje az adatokat, míg az aktív eszköznek – például a telefonoknak – saját energiaforrásuk van.

Az eredeti tervek alapján az NFC-nek már át kellett volna vennie az aprópénz és a bankkártyák szerepét, de ez nem történt meg. Ennek sok oka van, a NFC-olvasós bolti pénztárgépek hiányától a biztonsági aggályokon át egészen a felhasználói apátiáig. Bár az adatok védelme titkosítással megoldható, a pénztárgépek lecserélése drága, az érdeklődés felkeltéséhez pedig nem ártana bebizonyítani, hogy a mobil pénztárca egy létező problémára ad megoldást, és nem csak egy újabb technológiát akarnak rásózni a mobilozókra.

Hazánkban létrejött ugyan egy bankokat, mobilszolgáltatókat és fejlesztőket tömörítő egyesület, de tőlük még csak lelkes sajtóközleményeket és néhány kísérletet láttunk. Ilyen például a sok előnnyel és ugyanannyi nyűggel járó fesztiválkártya, ami pótolja a hagyományos fizetőeszközöket.

De még a fejlett nyugaton sem ismerték fel az emberek a mobilba épített pénztárca előnyeit. A ComScore felmérése szerint az amerikai fogyasztók nagy része csak a PayPalról és a Google Walletről hallott, pedig az Egyesült Államokban fél tucat hasonló megoldás van. A Google ráadásul már azon töri a fejét, hogy visszalép a régimódi világba, és kibocsát egy hagyományos formátumú bankkártyát, ami helyettesíteni tudja a high-tech telefonokba épített NFC-csipet.

Tovább

Zsebre vághatjuk a számítógépet?

2013. február 8., 10:48 Módosítva: 2013.05.14 10:24
361

Nem lenne nagy meglepetés, ha a munkaállomások egy halom perifériává redukálódnának, és az okostelefon processzora adná az „eszet” a különböző méretű kijelzőkhöz, mi pedig egérrel és billentyűzettel böködhetnénk tovább a webet. Még a maradi őskövületek sem panaszkodhatnak, mert húsz évvel ezelőtt is volt már olyan, hogy a számítógépet a tévével kellett összedrótozni. Fogtuk a Commodore 64-et, rádugtuk a fadobozos Orion tévére, és izgatottan vártuk a villogó kurzor felbukkanását. Csak annyi lenne a változás, hogy már nem számítógép lenne a tévéből kilógó vezeték végén, hanem okostelefon.

Az eladási adatok azt mutatják, hogy felhasználói érdeklődés a hordozható kütyük felé fordult: 2012-ben világszerte 353 millió pc-t és 712 millió okostelefont adtak el. Elméletileg a hardver készen áll, hogy a mobil megölje a pc-t, mert a négymagos processzorok nagyjából a 10 évvel ezelőtti processzor teljesítményét adják, és a legjobb mai mobilok 1280×720 pixel felbontásúak – akárcsak a laptopom. Idén pedig jönnek a nyolcmagos processzorok, akár 72 grafikus maggal, és az 1920×1080 pixeles mobilkijelzők már a tévével is versenyre kelnek.

Persze tudjuk jól, hogy ezek semmitmondó számok, és amikor le kell ülni dolgozni, akkor nem csak a gigahertzek számítanak. Úgyhogy fogtam egy Galaxy Note 2 okostelefont, és a Samsung spéci dokkolójával termelékenységi erőművé változtattam, ami akár a számítógépet is helyettesíti. Már amennyiben elhisszük azt, ami a gyártó weboldalán olvasható. A telefonra rákötöttem egy nagy led monitort, egeret és billentyűzetet, és elkezdtem rajta dolgozni, mintha a pc-m előtt ülnék.

Tovább

Két cégé a mobilipari profit 103 százaléka

2013. február 7., 10:35 Módosítva: 2013.03.08 12:57
38

A mobilipart tavaly is két cég uralta, az Apple és a Samsung. Bár a Samsung megelőzte eladásokban az Apple-t az okostelefonok piacán és a teljes mobilpiacon, az Apple nagyobb profitra tudott szert tenni. A két társaság együttesen a teljes piac nyereségének 103 százalékát zsebelte be, az Apple 69 százalékot, a Samsung 34 százalékot.

A számok úgy jönnek ki, hogy számos gyártó, például a Motorola, Sony, Nokia veszteséges volt. A Nokia vesztesége a teljes piac nyereségéből két százalékot vett el, a Motorola és a Sony Ericsson (tavaly még együtt volt a két cég) mínusz egy százalékért felelős.

Úgy tűnik tavaly csak a HTC-nek sikerült nyereségesnek lenni, a teljes piac nyereségének egy százaléka került hozzájuk, az LG és a BlackBerry nullán zárták az évet.

A karácsonyi időszakban az Apple még jobban elhúzott, a teljes nyereség 72 százaléka landolt náluk, a Samsungnál 29 százalék. Az elemzők szerint a két cég dominanciája a jövőben is folytatódik, egyelőre nem látni olyan versenytársat, amely megszorongathatná őket.

Milyen telefonja van Kim Dzsongunnak?

2013. február 6., 20:00 Módosítva: 2013.08.12 11:50
95

Vajon milyen márkájú okostelefont használ Kim Dzsongun, az észak-koreai diktátor? - ez a kérdés tartja lázban a fél internetet, mióta Észak-Korea állami hírügynöksége kiadott egy fotót az ország vezetőjéről, amin éppen nemzetbiztonsági vezetőkkel tárgyal, és az asztalon a jegyzetei mellett egy fekete színű telefon látható. A kis felbontású, nem túl jó minőségű fotón nehezen azonosítható a telefon, Észak-Korea pedig nem szokott ilyen ügyekben újságírói kérdésekre reagálni, ezért egyelőre csak tippelgetnek a telefonszakértők.

Az észak-koreai vezető telefonjának márkája elsősorban Dél-Koreában érzékeny kérdés, az ottani média kiemelten foglalkozik az üggyel, miközben az ország nagy telefongyártói, az LG, a Samsung igyekeznek cáfolni, hogy az ő telefonjuk lenne a képen. A Samsung szóvivője amellett hogy kijelentette, a Galaxy-sorozat készülékei nem elérhetők Észak-Koreában, és Kim Dzsongun biztosan nem Samsungot használ, arra tippelt, hogy egy HTC-készülék lehet a fotón. Az ügyben még a dél-koreai hírszerzés szakértői is megszólaltak, ők is a tajvani gyártó egyik telefonjára gyanakszanak.

Bár a józan ész azt diktálná, Kim Dzsongun biztosan nem az ellenségnek tekintett Dél-Koreában gyártott telefont használ (vagy ha igen, azt PR-okokból ennél jobban titkolja), a New York elpusztítását egy amerikai videojátékból lopott képsorokkal illusztráló észak-koreai propagandavideó után ez sem lenne nagy meglepetés.

Észak-Koreában egyébként 2002 óta létezik mobilhálózat, amit 2004-ben betiltottak, majd 2008-ban egy egyiptomi cég segítségével, ezúttal már 3G-s mobilinternettel együtt újra megnyitottak. A legutóbbi hivatalos adatok szerint az észak-koreai állami mobilszolgáltatónak több mint egymillió előfizetője van. Az országból kifelé telefonálni nem lehet, és kizárólag az észak-koreai sim-kártyák működnek a hálózaton - de idén januártól már nem kobozzák el a nyugatiak telefonjait a határon. A mobilinternet azonban működik, a Statcounter statisztikája 2011 óta észlel észak-koreai ip-címekről látogatásokat nyugati weboldalakon, ezek nagy része iPhone-ról és Nokia-készülékekről származik.

Öt év alatt 13-szorosára nő a mobilforgalom

2013. február 6., 16:24 Módosítva: 2013.08.15 11:14
36

A Cisco előrejelzése szerint a világ mobil-adatforgalma a következő öt évben 13-szorosára nő, és 2017-re eléri az évi 134 exabájtot. Ez a 2000-es évben generált teljes IP-forgalom (vezetékes és mobil) 134-szeresének felel meg. A 2012-2017 közötti időszakban a globális mobil adatforgalom növekedési üteme háromszorosa lesz a globális vezetékes adatforgalom növekedésének.

2017-re várhatóan 5,2 milliárd mobilfelhasználó lesz a világon, ez a szám 2012-ben 4,3 milliárd volt. A világ mobilhálózatainak átlagos sebessége a 2012-es érték (0,5 Mb/s) hétszeresére, azaz 3,9 Mb/s-re nő 2017-re. Öt év múlva a mobilvideó-tartalmak teszik ki a világ mobil-adatforgalmának 66 százalékát, 2012-ben ez az arány 51 százalék volt.

A Cisco tanulmánya szerint 2016-ra az okostelefonok és a táblagépek 71 százaléka, összesen 1,6 milliárd eszköz lesz képes IPv6-alapú mobilhálózatokhoz csatlakozni. Ez annyit jelent, hogy 2016-ra a világ több mint négymilliárd mobileszközének 39 százaléka lehet IPv6-kompatibilis.

A közép- és kelet-európai régióban 2012 végén a teljes mobil adatforgalom 68 százalékát adták a felhő alapú alkalmazások. Bár ma még a mobil adatforgalom nagy részét a felhasználók generálják, de ahogy egyre több és több eszköz, érzékelő kapcsolódik az internetre, az adatforgalom egy része gépek között zajlik majd (M2M kommunikáció).

Öt év múlva az okostelefonok, a laptopok és a tabletek fogják generálni a világ mobil adatforgalmának 93 százalékát. Az M2M-forgalom (például az autók GPS-rendszerei, eszközkövető rendszerek, orvosi alkalmazások) a világ mobil adatforgalmának öt százalékát fogja kitenni, a hagyományos mobiltelefonok a mobil adatforgalom fennmaradó 2 százalékát adják ki. A mobilinternet iránti növekvő igény hatására az internetszolgáltatók egyre inkább arra törekednek, hogy az adatforgalmat vezetékes vagy wifi-hálózatokra terheljék át.

A mobil adatforgalom növekedése az elkövetkező időszakban várhatóan a Közel-Keleten és Afrikában lesz a legjelentősebb, amelyet az ázsiai és a csendes-óceáni térség, Latin-Amerika, és Közép- és Kelet-Európa követ. Közép- és Kelet-Európában a mobil adatforgalom 2012-2017 között a 11-szeresére fog növekedni. A növekedés üteme közel kétszer olyan gyors lesz, mint a vezetékes forgalom bővülése.

Nekünk a Nexus 4 is luxus

2013. február 5., 00:12 Módosítva: 2013.02.06 11:05
113

Világszerte hiánycikk az LG által gyártott Google Nexus 4 telefon, amit a keresőcég azzal a céllal dobott piacra, hogy jó áron elérhetővé tegye az Android legfejlettebb változatát, a Jelly Bean névre hallgató 4.2-es verziót. Az LG-nek nagy ritkán sikerül feltöltenie a raktárkészleteket, de az érdeklődés olyan nagy, hogy amikor Ausztráliában a napokban megint kapható lett a mobil, a vevők húsz perc alatt felvásárolták mindet. Mindezek fényében csoda, hogy néhány hozzánk is eljutott. A Nexus 4 január végén a Telenor kínálatában jelent meg, de mire hazánkba ért, valahol rárakódott egy igen komoly felár, aminek nem a rekordmagas magyar áfa az oka.

Tovább

Megint meggondolta magát a HTC

2013. február 4., 16:19 Módosítva: 2013.04.09 10:58

A HTC megint megváltoztatja stratégiáját, ezentúl olcsó mobilokat is gyártanak és a fejlődő országokban adják el ezeket. Chang Chia-Lin pénzügyi vezető a befektetőkkel tartott tárgyalásán jelentette be ezt, 150-300 dolláros készülékeket terveznek gyártani a kínai piacra.

A cég egy évvel ezelőtt még teljesen más stratégiát fogalmazott meg, akkor úgy döntöttek, hogy nem hajlandóak olcsóbb, tömegeknek szánt készülékeket gyártani, mert féltik a renoméjukat. Akkor azt mondták, hogy jobb minőségű anyagokat és prémium szolgáltatásokat adnak, és a felhasználók többségének ez tetszik is.

Tovább

Az iPhone a király Amerikában

2013. február 4., 11:48 Módosítva: 2013.02.04 11:48
20

Az Apple volt a piacvezető az amerikai mobilpiacon 2012 utolsó negyedévében, derül ki a Strategy Analytics piacelemző cég elemzéséből. Az iPhone-család tagjaiból 17,7 milliót dtak el a karácsonyi szezonban, míg a nagy rivális Samsung az összes készülékével csak 16,8 milliót tudott felmutatni. Az amerikai eladásoknak így a bő harmadát, 34 százalékát uralta az iPhone, míg a dél-koreaiak csak 32 százalékot tudtak összehozni. A harmadik helyen az LG áll jócskán lemaradva, 4,7 millió készülékkel, ami a piac 9 százalékára elég. 2011 karácsonyán még a Samsung vezetett 27 százalékos piaci részesedéssel a 25 százalékos Apple és a 14 százalékos LG mögött. A három cég tavaly az amerikai eladások kétharmadát, idén már a háromnegyedét adta össze.

Meghökkentő módon ez az első eset, hogy az Apple piacvezető az amerikai piacon, ahol egyébként 2008 óta folyamatosan a Samsung adja el a legtöbb telefont. Az Apple ezelőtt, az iPhone szinte egyeduralkodó első pár generációjával azért nem tudott piacvezető lenni, mert akkoriban az egész okostelefonos réteg még csak egy nagyon szűk szeletét jelentette az összes eladott készüléknek.

Mára viszont megváltozott a helyzet, míg a mobilok teljes forgalma csökken Amerikában (2011-hez képest egy év alatt 11 százalékot), az okostelefonoké, ha nem is a megszokott drasztikus tempóban, de továbbra is nő, jelenleg évi 4 százalékkal. Ezt a szegmenst nyomasztóan uralja az iPhone és az Android, az eladott okostelefonok 92 százalékán a két rendszer egyike fut.

Mégis együttműködik a Google és a Microsoft

2013. február 1., 12:25 Módosítva: 2013.02.01 12:25
5

A hivatalos Windows blogon megjelent blogbejegyzést szerint a Google 2013. július 31-ig meghosszabbította az Exchange protokoll támogatását a Windows Phone felhasználóinak.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy a keresőcég üzletei érdekeinek védelmében a Windows Phone felemelkedését azzal nehezíti, hogy a Gmailben január 30-án lelövi az Exchange ActiveSync protokoll támogatását, tehát a Microsoft rendszerét futtató okostelefonokkal – ha az említett dátum után aktiváljuk a Google-fiókot – nem lehet majd Exchange-alapon szinkronizálni az emaileket, névjegyeket és naptárakat.

Tovább

Új rendszerrel kaphat erőre a Blackberry

2013. január 30., 19:26 Módosítva: 2014.10.17 06:49
227

Most éppen úgy tűnik, hogy 2013 a visszatérő cégek éve lesz. A kanadai RIM szerdai bemutatóján leleplezte a Blackberry 10 operációs rendszert, valamint a Q10 és Z10 okostelefonokat, amelyek nagyon meggyőzőek: szépek, gyorsak, ügyesen rendszerezik az információkat, és sokkal modernebb benyomást keltenek, mint az Apple iOS. A Z10 kétéves előfizetéssel kétszáz dollárba kerül, tehát az ára is versenyképes. A készülékekről és a rendszerről már sok minden kiszivárgott, de vállalat egy meglepetéssel is készült: eldobja a megjegyezhetetlen Research in Motion (RIM) nevet, az egyszerűség kedvéért mostantól a céget is Blackberrynek hívják.

A Blackberry a kilencvenes évek végén a mobilos emailkliensével tört be az üzleti szférába, és 2009-ban az okostelefonok piacának nagyjából az ötödét uralta. Piaci részesedése mostanra szerény 4,6 százalékra apadt, miután az iPhone elvitte a gazdagabb ügyfeleket, az Android meg mindenki mást. A bejelentést megelőzően mindenhol pesszimista jóslatok láttak napvilágot, kevesen sem bíztak abban, hogy a Blackberry képes lesz újból erőre kapni. Sokan gyártanak okostelefont, és gyilkos a verseny.

Tovább

Telefonokkal támad fel a Sony

2013. január 27., 00:55 Módosítva: 2013.07.29 18:00
208

Tavaly a Sony majdnem megkaparintotta a harmadik helyet az okostelefonok piacán, és egy ideig erről is szóltak a hírek, de a napokban kijött a legfrissebb IDC-jelentés, ami már hátrébb sorolta a japán gyártót, a gyorsan feltörekvő Huawei mögé. Ez csöppet sem előkelő pozíció. A Sony nem tudta utolérni az élmezőnyt, nagyjából 5 százalékos részesedésével épp csak egy kicsit rugaszkodott el a többi lemaradó cégtől.

Bár a Nokia, a HTC és a RIM is a nyomában van, a Sony vezetősége nagyon magabiztosan tekint a jövőre: „Biztos helyet akarunk a nagyok között, a csúcskategóriában” –- mondta nekünk Stephen Sneeden, az Sony Xperia marketing menedzsere még a CES-en. A vállalat új stratégiája, hogy a prémium ügyfeleket veszi célba, és ennek érdekében akár azt is bevállalja, hogy az alsóbb kategóriából kiszállva ügyfeleket veszíthet.

Sneeden szerint a top vevőknek friss verziójú Android, legalább 5 hüvelykes kijelző és 4G/LTE-kapcsolat kell. Persze a 4 magos processzor és a 2 gigabájt RAM is alapkövetelmény. Itt ugyan véget ért a felsorolása, de az Xperia Z-nek van még néhány extrája. Például vízálló, ezért a tesztelés során szívinfarktus nélkül néztem végig, ahogy a buszmegálló rozsdás-lyukas tetejéről lecsöppenő vízcseppek végigszaladnak a kijelzőn. Ami hihetetlenül gyönyörű a full HD felbontásnak köszönhetően.

Felvetődhet kérdésként, hogy mire jó az 1920*1080 pixeles felbontás egy tenyérnyi eszközben, hiszen most ugyanekkora felbontással működnek a 80-200 centis tévék. A jó felbontás az olvasást nagyon segíti, mert kontrasztos a szöveg, nincs egy elmosódott képpont. Az operációs rendszer, a menük és a szoftverek gördülékeny működése alapján abban is egészen biztos vagyok, hogy ugyanez a telefon a százcentis tévére kötve is döcögés nélkül játssza le a full HD tartalmakat, legyen szó akár az általunk felvett caládi videókról, vagy a letölthető hollywoodi kasszasikerekről. Ezt még egy későbbi, hosszabb tesztben kipróbáljuk, a rendelkezésünkre álló hétvégén erre nem volt időnk és lehetőségünk.

Tovább

Ágyba visszük az okostelefont

2013. január 25., 17:56 Módosítva: 2013.01.25 17:56
55

Az okostelefonosok körülbelül 40 százaléka használja készülékét, még mielőtt kikelne az ágyából. A munkába utazás alatt van az adatfelhasználás a csaknem 70 százalékos csúcson, majd a nap további részében is magas marad, mivel a felhasználók rövid, de gyakori időközönként érik el a hálózatot - derül ki a kutatás összegzéséből.

Az összes felhasználó valamivel több mint fele igen elégedett telefonja hálózatának minőségével. Csak nagyon kevesen, 2 százalék állítja azt, hogy rendkívül elégedetlen vele. A fennmaradó körülbelül 45 százalék semleges. Az okostelefonjával szinte mindenkinek voltak már nehézségei alkalmazások használata vagy az internet elérése terén. Az esetek többségében ezek jelentéktelen problémák, és a felhasználók elfogadják, hogy időről időre előfordulhatnak ilyenek. Az okostelefont használóknak csaknem fele azonban ezeket a problémákat hetente tapasztalja, 16 százalékuk pedig naponta találkozik velük. A rendszeresen jelentkező problémákat a felhasználók már kevésbé tartják elfogadhatónak. A legtöbben a technológia fejlődésével a jövőben javulást várnak ezen a téren.

A legtöbb hibajelzés az internetes böngészés és a közösségi hálózatok használata kapcsán érkezik, ezt követi a fájlfeltöltés, illetve fájlletöltés, az üzenetküldés és a videoalkalmazások. Problémák esetén sokan türelmesek, újból megpróbálják, vagy megvárják, amíg a hálózat vagy a készülék betöltődik. Ugyanakkor csaknem 40 százalék elteszi a telefonját, 7 százalék pedig átvált már a telefonon lévő tartalomra. Olyan lépéseket nagyon kevés felhasználó tesz, amelyek az alkalmazás teljes eltávolítását eredményezik.

Az Ericsson ConsumerLab az információit globális szintű kutatási program keretében szerzi, több mint 40 országban és 15 nagyvárosban élő, statisztikailag 1,1 milliárd ember nézeteit reprezentáló interjúk alapján.

Blackberryt gyártana a Lenovo?

2013. január 25., 17:09 Módosítva: 2013.02.12 15:18
11

Felvásárlással erősítené mobilpiaci pozícióját a Lenovo, ami nem is lenne meglepő húzás a kínai cégtől, hiszen korábban is élt ezzel az eszközzel. A nyugati piacokon főleg a laptopjairól és asztali számítógépeiről ismert a Lenovo, és a piaci sikeréhez nagyban hozzájárult, hogy 2005-ben megvette IBM pc-gyártó részlegét; így került a birtokába a patinás Thinkpad márka.

Wong Wai Ming, a Lenovo pénzügyi igazgatója a Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon mondta azt újságíróknak, hogy az üzleti okostelefonok piacán tevékenykedő kanadai RIM-et jó lehetőségnek tekintik arra, hogy a mobiliparban komolyabb szereplővé tudjanak válni.

A pénzügyileg megszorult RIM-nél éppen újragondolják a stratégiát, mert az elmúlt években nagyon lemaradtak a többi telefongyártó, az Apple és a Samsung mögött. A lehetséges kiutak közt szerepel a hardvergyártás lepasszolása, illetve a Blackberry telefonokon futó rendszer licencének értékesítése is, magyarán a Lenovo többféleképpen is hozzájuthat a RIM technológiáihoz.

A Lenovo hivatalos nyilatkozatban pontosította Wai Ming szavait: az igazgató csak általánosságban beszélt az esetleges felvásárlásokkal kapcsolatos statégiájukról, és a RIM nevét a vele interjút készítő újságíró említette meg. Ugyanakkor nem is cáfolták határozottan, hogy a RIM a potenciális jelöltek közt ven.

A RIM egyébként jövő héten mutatja be a Blackberry 10 rendszerét és az azt futtató új okostelefonjait, amelyektől azt reméli, hogy növelik majd a piaci részesedését.

Duplázással lett harmadik a Huawei

2013. január 25., 14:49 Módosítva: 2013.02.04 15:37
12

Tavaly a negyedik negyedévben 482,5 millió mobilt adtak el világszerte, tehát a piac szerény 1,9 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Sokkal nagyobb mértékben, 36,4 százalékkal nőtt az okostelefonok részpiaca, ezekből a készülékekből 219,4 milliót adtak el tavaly év végén. Az eladott mobiloknak már 45,5 százaléka okostelefon. Az éves eladási számok alapján 2012-ban a teljes mobilpiac 0,2 százalékkal 1,712 milliárd darabra zsugorodott, miközben az okostelefonok darabszáma egy év alatt 10,1 százalékkal 545,2 millióra nőtt.

A mobiltelefon eladásokban és okostelefon eladásokban is piacvezető Samsung eladási rekordot ért el a tavalyi negyedik negyedévben és a teljes évben egyaránt. Okostelefonokból 63,7 milliót adott el (76,0 százalékos éves növekedés), piaci részesedése 22,5-ről 29,0 százalékra nőtt. A Samsung így átvette a piaci elsőséget az Apple-től, amely 47,8 millió okostelefont adott el a tavalyi negyedik negyedévben, 29,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, piaci részesedése pedig 23,0 százalékról 21,8 százalékra csökkent.

A tavalyi negyedik negyedév meglepetése a kínai Huawei lett 10,8 milliós, az egy évvel korábbinál 89,5 százalékkal nagyobb okostelefon eladással. A Huawei piaci részesedése 3,5 százalékról 4,9 százalékra emelkedett, a rangsorban pedig az ötödik helyről a harmadikra lépett előre. Az éves okostelefon eladási rangsorban a Huawei a futottak még csoportba tartozott.

Előzés északról

Az év egészét vizsgálva a Samsung 2012-ben 215,8 millió okostelefont értékesített, ami 129,1 százalékkal több a 2011-es eredményénél. Piaci részesedése pedig a 2011-es 19,0 százalékról 39,6 százalékra duzzadt. A második helyen álló Apple mindössze 46,9 százalékkal növelte eladásait 2012-ben: összesen 136,8 milliót adott el, ami 25,1 százalékos piaci részesedésnek felelt meg az előző évi 18,8 százalék után.

Az éves összesítéseben nem a Huawei a harmadik, hanem a Nokia, mert 2012-ben 35,1 millió okostelefont tudott eladni. A finn gyártó eredménye azonban nagyon gyengének mondható, hiszen az eladott készülékek száma 54,6 százalékkal csökkent 2011-hez képest. A piaci részesedése majdnem a harmadára csökkent 15,6 százalékról 6,4 százalékra.

A mobilpiacon a Samsung vezet, az utolsó negyedévben 111,2 millió, a teljes évben pedig 406,0 millió eladott készülékkel. A rangsorban második Nokia 2012 negyedik negyedéve nem volt túl fényes, csupán 86,3 millió készüléket adott el, ami 23,9 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A Nokia tavaly 335,6 millió készüléket adott el. Az a meglepő, hogy a kizárólag okostelefonokat gyártó Apple a teljes mobilpiacon is dobogós a 136,8 millió eladott iPhone-nal.

Kína felzárkózott

A Huawei a mobiltelefon piacon is 2012 negyedik negyedévben jelent meg az első öt között számon tartott piaci tényezőként. Egy évvel korábban, 2011 negyedik negyedévében és a 2012-es év egészében is a futottak még kategóriában jegyezték. A Huawei a tavalyi negyedik negyedévben 15,8 millió mobiltelefon készüléket adott el, ami az ötödik helyet biztosította számára, mivel a ZTE 17,6 milliós eladással megelőzte.

A Nokia él, a Symbian már halott

2013. január 24., 13:02 Módosítva: 2017.07.14 11:22
10

A mobiltelefonok egykori királya csütörtökön közzétette a 2012 utolsó negyedévéről szóló pénzügyi jelentését, amiből néhány lényeges adat korábban kiszivárgott. A finn gyártó 584 millió dollár nyereséget ért el 10,7 milliárd dolláros forgalommal, készpénze pedig 5,86 milliárd dollárra nőtt az előző negyedév 4,53 milliárdjáról.

A Nokia zuhanását jól mutatja, hogy összesen 6,6 millió okostelefont értékesített az év legfontosabb, a karácsonyt is magába foglaló szakaszában, szemben a tavalyi 19,6 milliós eladással. Éves szinten a butatelefonok piacán is 15 százalékkal estek vissza az eladások, a Nokia 79,6 millió ilyen készüléket adott el.

A Symbian rendszerű okostelefonok, amikből korábban több tízmilliót adott el a Nokia, gyakorlatilag eltűntek a piacról. A szerény 2,2 milliós darabszámmal az operációs rendszernek már csak az "egyéb" katagóriát van helye az iparági statisztikákban. A finn cég jövője nem is a halott Symbianon múlik, hiszen azt feláldozta a Microsofttal kötött egymüttműködés kedvéért. (Frissítés: A Nokia hivatalosan megerősítette, hogy a tavaly bemutatott PureView 808 volt az utolsó telefonja Symbian operációs rendszerrel.)

Most mindenki azt találgatja, hogy a Windows Phone 8 mekkora részesedést tud szerezni a csúcskategóriában rendkívül népszerű iPhone és a tömegeknek szánt Android mellett. A negyedévben eladott 4,4 millió Lumia, amiken már Windows Phone fut, nem számít óriási sikernek például az ez idő alatt eladott, közel ötvenmillió iPhone-hoz képest. A Nokiának még a szintén újraéledő RIM-mel is számolnia kell, mert a kanadai cég január 30-án bemutatja a Blackberry 10 rendszert, ami megváltoztathatja a mobilpiac erőviszonyait.

Az elmúlt évben nagy átalakítások voltak a Nokiánál, amely eladta a luxtelefonokat gyártó Vertu márkát, 170 millió euróért megszabadult finnországi központjának tulajdonjogától, és világszerte körülbelül tízezer alkalmazott elbocsátását tűzte ki célul.

Érkezik az első igazi PureView Lumia

2013. január 23., 17:20 Módosítva: 2013.01.24 12:42
23

Nagyon úgy tűnik, hogy a Nokia megint egy fotósoknak szánt szenzációval készül a február végén kezdődő barcelonai mobilkiállításra. A Verge azt írja, hogy a finn mobilgyártó már dolgozik egy Windows Phone 8-as okostelefonon, ami teljes PureView szenzort kap. Az EOS kódnéven futó készülék háza alumíniumból lesz, míg a most kapható modellek egytől egyig polikarbonátba vannak becsomagolva.

A tavalyi mobilkiállításon a Nokia jelentette be a legmegdöbbentőbb újítást, a 41 megapixeles szenzorral felszerelt 808 PureView mobilt. Ez a telefon sajnos az elöregedett Symbian operációs rendszert futtatja, ezért használhatóságban nem tud versenyezni az Androiddal vagy az iOS-szel. Az év végén bemutatott Lumia 920 pedig csak egy lebutított, 8 megapixeles PureView-szenzort kapott.

Korábban megjelent pletykák szerint a Nokia a tabletek piacára is beszáll, és egy Windows RT rendszert futtató táblagépet is bemutat idén.

Ezt veti be a Samsung az iPad Mini ellen

2013. január 22., 19:54 Módosítva: 2013.02.07 10:04
22

A Samsung a tavaszi barcelonai Mobile World Congressz kiállításon tervezi bemutatni az idei évre szánt sztárkészülékeit, amelyekkel a célja egyértelműen az Apple trónfosztása. Az iPhone ellen a Galaxy S4 csúcsmobilt veti be a dél-koreai gyártó, az iPad elleni fegyver pedig a Galaxy Note 8.0 tablet lesz, amiről eddig csak a nevét lehetett tudni (illetve abban a nyolcas számból következtetni a méretére). Most azonban kiszivárogtak a készülék technikai részletei is, egy fotóval megtámogatva. A Twitterre kikerült fotó valószínűleg egy mobilszolgáltató partnereknek szánt brossúrából lett kifényképezve - már ha valódi, az ilyen nagy érdeklődéssel övezett készülékek körüli pletykáknál sosem lehet tudni, hogy nem egy tréfás kedvű Photoshop-profi van-e a háttérben.

samsung-galaxy-note-80

A kiszivárgott információk szerint a Galaxy Note 8.0 nagy lesz, erős, de úgy egyébként semmi extra, nagyjából azt tudja majd mint a hasonló kategóriás tabletek. A 8 hüvelykes, vagyis az iPad Mini - Nexus 7 - Kindle Fire trió által meghatározott kicsi tabletes standardnél valamivel nagyobb képernyő 1280*800-as felbontású, a tabletet egy négymagos, 1,6 gigahertzes processzor hajtja, Android Jelly Bean operációs rendszerrel, 5 megapixeles kamerát, 2 gigabájt memóriát és 16 giga háttértárat kap. Külsőre a Galaxy Note 2 felnagyított testvérének tűnik, és a gömbölyded, lekerekített sarkok miatt összetéveszthetetlen lesz a formája a konkurensekkel. Ez különösen az Apple egymilliárd dolláros pere miatt fontos, amiben többek között azért ítélt meg a bíróság csillagászati összegű kártérítést a cégnek, mert a Samsung táblagépei túlságosan hasonlítanak az iPadekre. A Samsung tagadja a formatervezési ötletek lopását a fellebbezésben, de a jelek szerint a Note 8.0 megalkotásánál azért biztos ami biztos alapon az iPad Minitől erősen elütő külsőt választott.

A hírek szerint a Samsung a Galaxy S4 okostelefonnal egészen új designt vezet be a mobilkészülékeinél, a Note 8.0 lehet a régi formatervezési stílus utolsó követője. A Samsung számára különösen fontos az áttörés a tabletek piacán, ahol egyelőre nem sikerült a Galaxy S2-3-hoz mérhető sikereket elérniük, és az Apple első számú kihívójának címéért is inkább a Google, az Amazon, és egyre inkább a Microsoft versenyez.

Februárban jönnek az új Firefox-mobilok

2013. január 22., 14:20 Módosítva: 2013.05.28 07:59
141

Örülhetnek a nyílt forráskód hívei, mert bejelentették az első Firefox OS-t futtató okostelefonokat. A Mozilla két készüléke a többi gyártó aktuális kínálatához viszonyítva középkategóriásnak mondható, ami nem is baj, mert ezekkel a mobilokkal elsősorban a fejlődő országok piacait akarják célba venni.

A Keon nevű alapmodellnek 3,5 hüvelykes a kijelzője, 3 megapixeles a kamerája, és 1 gigahertzes Snapdragon S1 processzor hajtja meg fél gigabájt memóriával, 4 gigabájt tárhellyel. A telefonban van wifi, 2G és 3G, és a netes kapcsolatra szükség is lesz, mert a Mozilla azt ígéri, hogy küld majd a rendszerfrissítéseket.

firefoxos

A másik modell a Peak, amely már közelebb áll a felső kategóriához: 4,3 hüvelykes kijelző, 8 megapixeles hátsó és 2 megás szemközti kamera, kétmagos 1,2 gigahertzes Snapdragon S4 proci van benne (sajnos ugyanannyi memóriával és tárhellyel, mint a Keonban).

Egyelőre nem tudjuk a készülékek árát, de a Mozilla azt ígéri, hogy az első szállítmányt februárban leszállítja a megrendelőknek.

A Google háborút indít a Microsoft ellen

2013. január 22., 11:39 Módosítva: 2013.01.25 10:44
114

Amikor az üzleti érdekek védelméről van szó, a Google is nagyon kemény ellenfél, és elbánik a feltörekvő riválisaival. A Windows Phone felemelkedését azzal nehezíti meg, hogy a Gmailben január 30-án lelövi az Exchange ActiveSync protokoll támogatását, tehát a Microsoft rendszerét futtató okostelefonokkal – ha az említett dátum után aktiváljuk a Google-fiókot – nem lehet majd Exchange-alapon szinkronizálni az emaileket, névjegyeket és naptárakat.

A Google tavaly nyáron közölte a Microsofttal, megszünteti az Exchange támogatását, de akkor még nem közölte a leállás időpontját. A jó stratégiai érzékkel megáldott Google a karácsonyi szezon kellős közepén jelentette be, hogy az Exchange január végétől nem működik. Így csak másfél hónapot adott a Microsoftnak, hogy megoldja a helyzetet, de valójában ennél is sokkal kevesebbet, mert év végén a szoftvercég mérnökei általában szabadságra mennek.

Persze a csetepaté nem csak arról szól, hogy a Google jól elintézi a Microsoftot. Az Exchange protokoll a Microsoft tulajdonában van, és a szolgáltatóknak licencelniük kell, ha használni akarják. Ennek azonban szabványos, ingyenes alternatívái is vannak, és a Google is ezeket a megoldásokat preferálja. A Verge úgy tudja, hogy a Microsoft is a szabványos CardDAV és CAlDAV protokollok támogatásával akarja majd megoldani a névjegyek és naptárak szinkronizálását.

A fejlesztések elvégzéséhez a Microsoftnak időre van szüksége, és a cég azt kérte a Google-től, hogy hat hónappal halassza el az Exchange kivezetését. Erre a Google nem reagált, és azt sem lehet tudni, hogy a változás miként érinti majd a Gmail felhasználóit, akik továbbra is Windows Phone-ról akarnak emailezni.

Többen is gyárthatnak majd Blackberryt

2013. január 22., 10:24 Módosítva: 2013.01.30 18:50

Tizenhárom hónapja nem látott magasságokba szökkent a kanadai RIM részvényárfolyama, miután a cégvezér Thorsten Heins egy interjúban azt mondta, a Blackberry 10 operációs rendszert akár más gyártók számára is elérhetővé tennék. Az is elképzelhető, hogy a cég eladja a készülékgyártási üzletágát.

Most az a legfontosabb, hogy sikeresen bevezessük a piacra a Blackberry 10-t, mondta Heins. Még folyamatban van a RIM lehetőségeinek vizsgálata, a követő év üzleti statégiájáról később születik döntés. A társaság január 30-án kezdi forgalmazni az új oprendszert futtató okostelefonjait. Heins nyilatkozata lelket öntött a befektetőkbe, és a vállalat részvényárfolyama a csúcsponton 17,6 százalékot erősödött.

A Blackberry készülékek pályafutása tíz évvel ezelőtt kezdődött, nagy sikerük az akkoriban újdonságnak számító beépített emailkliensnek volt köszönhető. A rivális gyártók azonban gyorsan pótolták a hiányt, és a mobilon való levelezés teljesen általánossá vált. A RIM piaci részesedése gyorsan elpárolgott, miután megjelent az Apple Iphone, és azt követően az Android, amelyek a rendszer könnyű használhatóságára helyezték a hangsúlyt.

A RIM részvényárfolyama 2008-ban érte el 150 kanadai dolláros csúcsot, és 2012 őszén érte el a mélypontot 6,10 kanadai dolláros árfolyamával. Most 18 kanadai dollár fölé árazták be a részvényt.

Hatalmas iPhone érkezik idén

2013. január 21., 17:01 Módosítva: 2013.01.21 17:01
82

Kínában is beindult az Apple termékeiről szóló pletykák nagyüzemi gyártása. A China Times nevű hírportál azt állítja, hogy a kaliforniai cég 2013-ban piacra dob egy új modellt iPhone Math néven, és ennek már 4,8 hüvelykes lesz a kijelzője. Korábban arról jelentek meg pletykák, hogy lesz egy olcsóbb, műanyag borítású iPhone.

Állítólag júniusban érkezik a péklapát méretű készülék, és ezzel egy időben az iPhone 5-nek is kijön a frissített változata, amelynek a kamerája 12 megapixeles lesz. A júniusi megjelenés meglepő lenne, mert az elmúlt két évben mindig a harmadik negyedévben jelentek meg az Apple új telefonjai.

Bár ezeket a pletykákat az Apple soha nem erősíti meg, mindkét hír lázban tarthatja az embereket, és akár negatív hatása is lehet az eladásokra. Ázsiában nagyon kedveltek a nagy kijelzős, legalább 5 hüvelykes készülékek, mert azokon sokkal könnyebben tudnak írni. Azt pedig mondani sem kell, hogy ár különösen fontos a fejlődő országokban.

Tulajdonképpen nem lenne meglepő, ha az Apple olyan iPhone-t készítene, ami megfelel a távol-keleti felhasználók különleges igényeinek.

Tízszeres túljelentkezés a Nexus 4 mobilra

2013. január 21., 15:46 Módosítva: 2013.01.21 15:46
59

Folyamatosan támadásoknak van kitéve az LG és a Google, mert soha nincs annyi Nexus 4 okostelefon a boltokban, amennyit az emberek megvennének. A készüléket legyártó LG a partnerét hibáztatja, a dél-koreai társaság szerint a Google jelentős mértékben alábecsülte a Nexus 4 iránti érdeklődést. A legfrissebb adatok szerint Németországban és Nagy Britanniában is a vártnál tízszer nagyobb az érdeklődés.

Cathy Robin, az LG franciaországi vezetője szerint ők annyi mobilt gyártottak le, amennyit a Google rendelt tőlük, és ez a szám a korábbi Nexus készülékek értékesítési statisztikájára épült (ilyen például a tavalyi, Samsung által gyártott Nexus S).

Miért is gondolta volna a Google, hogy népszerű lesz az a mobil, amiben 4,7 hüvelykes hd felbontású kijelző, négymagos processzor, két gigabájt memória és 8/16 gigabájtos háttértár van, ráadásul a legfrissebb Android 4.2 Jelly Bean operációs rendszert fut rajta? Talán elfelejtették belekakulálni a becslésbe, hogy az elmúlt évben nőtt az Andoroid felhasználói köre, és hogy a csúcskategóriás hardver 240 fontos ára – kártyafüggetlenül – igen kedvező.

Az LG szerint másfél hónap kell ahhoz, hogy felgyorsítsa a szállítást, így február közepére elegendő készülék lesz a boltokban.

3D-ben nyomtatható hátlap a Nokiától

2013. január 18., 19:38 Módosítva: 2013.01.24 12:42
32

Tizenöt évvel ezelőtt a mobilok cserélhető hátlapjáról volt híres a Nokia, és a megújuló finn cég ismét belevetette magát a műanyag kiegészítők bizniszébe, természetesen az aktuális trendet követve. A felhasználónak csak egy 3D nyomtatóra van szüksége, hogy a Lumia 820 okostelefonhoz olyan színű, formájú és anyagú hátlapot tudjon készíteni, amilyent csak akar.

Akinek nincs félmillió forintja 3D printerre, az a Nokia által közzétett 3DK fájlokkal besétálhat egy szolgáltatóhoz, amely műanyagba tudja önteni a megtervezett formát. A hátlap és az összes kapcsolódó alkatrész fájljai itt tölthetők le,

A Nokia természetesen azokra is gondolt, akik nem ismerik 3D szerkesztőprogramokat, és nem akarnak ezzel vacakolni. Elérhető néhány kész tervrajz is, köztük erősített hátlapok, és olyanok is, amelyek támogatják a vezeték nélküli töltést.

Videón a Blackberry Z10

2013. január 16., 13:32 Módosítva: 2013.01.22 09:56
38

A RIM feltámadása január 30-án várható, amikor egy New York-i sajtótájékoztatón bemutatkoznak a Blackberry 10 okostelefonok, de az osztrák Telekom-Presse híroldal előre lelőtte a poént a Z10 nevű készüléket bemutató videóval. A kanadai gyártó vagy nem tud titkot tartani, vagy a kiszivárgott képekkel és információkkal akarta fenntartani a rajongók érdeklődését, nehogy átpártoljanak az Apple vagy a Google táborába.

A 125 grammos Blackberry Z10 készülékben kétmagos 1,5 gigahertzes processzor dolgozik, amit két gigabájt RAM-mal és 16 gigabájtos tárhellyel egészítettek ki. Az utóbbi microSD kártyával bővíthető. A telefon 2100 milliamperórás akkuja viszonylag nagy kapacitású, de sem a kijelző 4,2 hüvelykes mérete, 1280*768 pixeles felbontása nem számít nagynak a csúcskategóriában, sem a kamera 8 megapixeles felbontása nem kirívó.

A Telekom Presse stábja a 7 perces videóban végignézi a telefon funkcióit, és német nyelvű cikkükben a kamerát összehasonlítja az iPhone 5-ével. Ezzel kapacsolatban muszáj megjegyezni, hogy a tesztelt készülék egy majdnem végleges prototípus, tehát a végleges változatban lehetnek eltérések.

A Blackberry 10 működése nem hardveres gombokra épül, a kijelzőn elvégzett négy egyszerű gesztussal kell a menürendszerben navigálni. A futó programok, beállítások, feladatok és indítóikonok külön központokban lesznek elérhetők.

Újabb vicces iPhone-hiba bukkant fel

2013. január 15., 18:12 Módosítva: 2013.01.15 18:12
102

A hírhedt hibás térkép után újabb iPhone-hiba borzolja a közvéleményt Amerikában: ezúttal az elveszett telefont GPS-koordináták alapján bemérő alkalmazásról derült ki, hogy sok esetben rossz helyszínt ad meg, egy Las Vegas-i címet. A hiba pontos okát egyelőre nem sikerült kideríteni, de úgy tűnik, csak a Sprint amerikai mobilszolgáltató ügyfeleinél bukkan fel.

A "találd meg a telefonomat" alkalmazást jellemzően ellopott telefonoknál szokták használni a gazdáik, ilyenkor távolról aktiválja az a készülék GPS-ét, és megadja az eltűnt telefon földrajzi koordinátáit. A történet tragikus hőse egy Wayne Dobson nevű nevadai nyugdíjas, a misztikus programhiba ugyanis az ő Las Vegas-i otthonába küldi az ellopott telefonjuk után nyomozó, dühös felhasználókat. Dobson elmondása szerint általában éjjel érkeznek, és az ajtó mellé kiakasztott látványos "nincs nálam a telefonod" tábla ellenére többször kis híján rátörték már az ajtót. Dobson már meg sem próbálj mentegetőzni, egyből a helyi rendőrséget és a Sprint ügyfélszolgálatát hívja, magyarázkodjanak ők helyette.

Szakértők szerint a hiba forrása az lehet, hogy a GPS, ha a szokásos, pár tíz méteres pontossága helyett csak hozzávetőleges koordinátákat tud megállapítani (mert például gyenge a jel, vagy ellentmondanak egymásnak a műholdas, és a mobiltornyokból érkező adatok), nem egy nagy kört rajzol a térképre, hogy valahol ezen a területen belül van a keresett pont, hanem ennek a körnek a középpontját adja meg. Hasonlóan ahhoz, hogy ha például Budapestre keresünk rá a Google Mapsen, a rendszer a város közepére, egy budai címre teszi ki a helyzetjelzőt. A vegasi nyugdíjas végtelen balszerencséjére pont annak a területnek a közepén van a lakása, ami az elveszett telefonoknál a "valahol a nevadai sivatagban" meghatározást jelképezi.

Svédország vezet a mobilnetezésben

2013. január 15., 15:41 Módosítva: 2013.01.15 15:41
4

Az Eurostat jelentése szerint a svédek 70 százaléka internetezik mobiltelefonnal az otthonán és munkahelyén kívül. A második helyen a hollandok állnak 55 százalékkal, és valamivel 50 százalék feletti az arány Finnországban, Luxemburgban, Írországban és Dániában is.

A sereghajtó Románia, ott 5 százalékos a mobillal netezők aránya. Bulgária, Olaszország, Magyarország és Litvánia esetében húsz százalék alatti a hányad.

Svédországban a legmagasabb a szélessávú internetkapcsolattal ellátott háztartások rátája: 87 százalékos. Ez nem sokkal magasabb a 27 EU-tagállam átlagánál, ami 72 százalékos. Ugyanakkor a svédek körében a legalacsonyabb – 20 százalék – azok hányada, akik még sohasem neteztek, a legmagasabb pedig Romániában a mutató, ott a lakosság 48 százaléka maradt ki eddig a világháló használatából.

Az Apple csökkenti alkatrészrendeléseit

2013. január 14., 15:22 Módosítva: 2013.01.14 15:22
22

A Wall Street Journal értesülései szerint kevesebb Iphone-alkatrészt gyártat az Apple, ami a vártnál alacsonyabb kereslet számlájára írható. A céghez közel álló források szerint az Apple januártól márciusig feleannyi kijelzőt gyártat, mint korábban tervezte, és más alkatrészek gyártásánál is legalább ekkora visszaesés figyelhető meg. Az informátorok szerint az Apple már decemberben figyelmeztette a beszállítókat az alkatrészellátás csökkentésére.

A vállalat döntése azt sugallja, hogy az új Iphone iránti kereslet nem találkozott a cég elvárásaival, és a kereslet a későbbiekben tovább csökkenhet. Az Apple-nek ez komoly problémát jelenthet, mivel egyre nagyobb a kereslet a rivális termékek, például a Samsung és a Google androidos telefonjai iránt. 2012 harmadik negyedévében az Apple az okostelefon-piac 14,6 százalékát birtokolta, ami jelentős visszaesésnek mondható: egy évvel korábban még 23 százalékos volt a részesedésük.

Noha az Apple az első Iphone 2007-es piacra dobásával évekre meghatározta az okostelefon-piac trendjeit, a dél-koreai Samsung az Android operációs rendszerrel fölszerelt telefonjaival mostanra a világ piacvezető gyártójává vált. Az ő részesedésük, szemben az Apple-vel, ráadásul növekvő tendenciát mutat: mostanra a piac 31,3 százalékát uralják, holott két évvel korábban csupán 8,8 százalékos volt a részesedésük. Az Apple-nek további nehézséget jelenthet, hogy egyre növekszik a kereslet az olcsó kínai okostelefonok, például a Huawei Technologies termékei iránt. Az Apple illetékesei egyelőre nem kommentálták az értesüléseket.

Ilyen lesz a Galaxy S4

2013. január 5., 21:56 Módosítva: 2014.01.09 16:51
758

Kiszivárogtak az internetre a Samsung 2013-as csúcstelefonjának szánt Galaxy S4 technikai specifikációi, és ráadásnak egy fotó is a prototípusról. Az információkat és a képet a Sammobile.com tette közzé, a weboldal állítása szerint egy Samsungnál dolgozó forrásuk adta ki őket. A fotó elég gyenge minőségű, de annyi látszik rajta, hogy a telefon kijelzője tovább nő, és a képernyő már szinte teljes egészében elfoglalja az előlapot, az egyetlen eddigi gomb is eltűnt a készülék frontoldaláról. A formatervezés nagyon hasonlít a Galaxy S3-ra, illetve a Galaxy Perimeterre.

Ha hihetünk a kiszivárgott információknak, a telefonban egy 2 Ghz-es, négymagos Exynos 5450 processzor lesz, 2 gigabájt memóriával, a kijelző 4,99 hüvelykes super-amoled, 1080*1920 pixeles felbontással. A telefon kamerája 13 megapixeles, a videotelefonáláshoz használható másodlagos kamera 2 megapixeles lesz, és az egészen Android 4.2.1 fog futni.

A telefon bejelentését a következő hetekben, a megjelenését február-március környékére várják az elemzők. A várakozások óriásiak az előd Galaxy S3 sikere (30 milliót adtak el belőle fél év alatt, ráadásul ez még a karácsonyi szezon előtti adat) után. Ez volt az első okostelefon, ami meg tudta előzni eladási adatokban az Apple iPhone-jának éppen aktuális kiadását, és máig annak legfontosabb konkurenciájának számít.

A hivatalos bejelentés és a megjelenés várhatóan olajat önt majd a tűzre a Samsung és az Apple közti jogi háborúskodásban is. A kaliforniai bíróság egymilliárd dolláros kártérítést ítélt meg tavaly az amerikai cégnek, és kimondta, hogy a Samsung szabadalmakat sértett, illetve technológiai és formatervezési ötleteket lopott a telefonjai és táblagépei fejlesztésekor. Az Apple azóta az érintett készülékek kereskedelemből való kitiltását szeretné elérni a bíróságon, valószínűleg a Galaxy S4 is ebbe a körbe tartozik majd.

Éveket kell még várni a hajlékony mobilra

2013. január 5., 21:56 Módosítva: 2013.01.08 14:14
176

A Samsung egy 5,5 hüvelykes hajlékony kijelzőt mutat be a jövő héten kezdődő szórakoztató elektronikai kiállításon, a CES-en. A Samsung Display által fejlesztett kijelző 1280*720 pixeles lesz, vagyis a hajlékony műanyaglap hd felbontású képet tud megjeleníteni. A cég egy 55 hüvelykes tévéképernyőt is bemutat Las Vegasban, de ez és a mobilkijelző is csak prototípus. Az ötletek alapján azonban elképzelhetjük, milyen lehet majd a valódi hajlékony kijelzők világában élni.

Nokia flexible UI 20111026 002 620x496

Hajlékony jövő

Képzeljünk el egy 0,3 milliméter vékony lapot és képzeljük el, hogy ez nem mobilméretű, hanem egy nagy, száz centiméter átmérőjű kijelző. Egy ekkora kijelzőt televízióként is használhatnánk, de a falon gyakorlatilag nem foglalna helyet. Sok ilyen, egymás mellé tett kijelzőt pedig használhatunk akár egy nagy felbontású háttérkép megjelenítésére, mintha éppen egy a tengerparti házban ülnénk – mint ahogy azt a Vissza a jövőbe második részében láthattuk.

Ha továbbgondoljuk az ötletet, akkor azt is elképzelhetjük, hogy ezt a kijelzőt tablet vagy mobil formájúra is össze lehet hajtogatni, így kényelmesen zsebre vághatjuk. Az elképzelt készülék természetesen vezeték nélkül csatlakozik az internethez és egy speciális tapéta tölti fel az akkumulátorát. Nem kell majd hozzá billentyűzet és egér, mert mozdulatokkal és hanggal lehet vezérelni.

Ez a jövő akár néhány évtizeden belül is megvalósulhat, de az is lehet, hogy még több időt kell várnunk rá. A gyártók által már bemutatott koncepciók és prototípusok ugyan ilyen jövőt sejtetnek, de a valóságban még nagyon messze vagyunk attól, hogy akár csak egy hajlékony mobilt vehessünk kézbe.

Vissza a jelenbe

A Samsung már a két évvel ezelőtti CES-en bemutatta hajlékony AMOLED kijelzőjét. A kijelzőn az aktív mátrix alapokat közvetlenül egy vékony műanyagba integrálják, így ez a fajta kijelző ellenállóbb a sérülésekkel, karcolásokkal szemben. A technológia nem új, a Samsung készülékekben már 2010 óta AMOLED-kijelzőket tesznek, de ezeket a kijelzőket merev alapra rögzítik.

Nokia flexible UI 20111026 003 610x488

Bár mindenki a Samsungtól várja az első hajlékony mobil piacra dobását, nem ők az úttörők a területen. A Philips már 2005-ben bemutatott egy felcsavarható kijelzőt. Néhány évvel később már az Amazon Kindle e-könyv-olvasójába is rugalmas kijelzőt tettek, majd a technológia elterjedt a többi olvasót gyártó cég között is. Ma több mint harmincmillió rugalmas e-ink technológiára épülő fekete-fehér kijelző van forgalomban, ezek közül a legrégibb 2006-os.

Felmerül a kérdés, hogy ezeket kijelzőket miért rejtik merev üveg mögé. A válasz egyszerű: költségek és technológia. A hajlékony kijelző ugyanis nem minden, a mögötte lévő alkatrészeknek is hajlékonynak kellene lenniük ahhoz, hogy tényleg felcsavarhassunk egy tabletet. Hiába a kijelző ruganyossága, ha mindez egy merev alapra kerül, mert a mögötte lévő alkatrészek is merevek. Olyan mobilt még nem mutattak be, amelyben a processzor, az akkumulátor vagy akár a SIM-kártya is hajlékony lenne.

Jön a grafén

A hajlékony alkatrészekhez teljesen más technológiát kell majd használni és ez a technológia már létezik: a grafén egyetlen atomnyi vastagságú szénrétegből áll, és szokatlan tulajdonságokkal rendelkezik. A grafént kevesebb mint egy évtizede fedezte fel Andrej Geim és Konsztantyin Novoszjolov, de a felfedezésért 2010-ben máris fizikai Nobel-díjat kaptak.

A sokoldalú anyag felhasználási területeit még kutatják, de annyi bizonyos, hogy eddig elképzelhetetlen technológiai megoldások is lehetővé válhatnak általa. Andrea Ferrari, a Cambridge Egyetem professzora szerint a szilícium helyettesítőjeként is használhatják majd az integrált áramkörökben, érintőkijelzőkben, mobiltelefonokban, átléphető lehetne a szilícium tulajdonságai miatt megszabott mérethatár is – és ami a hajlékony kijelzők szempontjából a legfontosabb, rugalmas, hajlékony anyagról van szó.

AM-AV755 SAMDIS G 20121113123026
Fotó: Samsung

A prototípusok

A professzor elárulta, hogy a Nokia összefogott a Cambridge Egyetem kutatóival a technológia, ezen keresztül a jövő mobiltelefonjainak kifejlesztéséért. A Nokia be is mutatott egy prototípust, amely csak hajlékony, nem lehet teljesen felcsavarni, hanem két marokkal fogva lehet meghajlítani kissé az egész mobilt. A Sony két éve mutatott be egy olyan kijelzőt, amelyet fel lehet csavarni, ennek az OLED kijelzőnek az első változata még csak 4 hüvelykes és 432*240 pixel felbontású volt.

Az LG tavaly tavasszal jelentette be, hogy megkezdte a hajlékony e-ink kijelzők tömegtermelését és hamarosan megjelennek az első olyan termékek, amelyekben ezek vannak. A kijelzők 0,7 milliméteresek, 14 grammosak, és akár negyvenfokos szögből is jól olvashatóak. Még várunk az első ilyen készülékekre.

Hasonló híreket lehetett hallani a Samsungról is, tavaly novemberben a Wall Street Journalnak voltak olyan információi, hogy a dél-koreai cég már a fejlesztés utolsó szakaszában jár, és már jövőre megjelenhetnek a hajlékony kijelzős mobilok a piacon. A fent említett problémák miatt azonban ez még korainak tűnik, valószínűleg kell még néhány évet várni a valódi hajlékony mobilok megjelenéséig.

A jövő mobiljait tehát már fejlesztik, de egyáltalán nem biztos, hogy ez az út vezet a sikerhez. A prototípusok látványosak, a grafénban is nagyon bíznak a szakemberek, de elképzelhető, hogy előbukkan egy olyan technológia, amely minden eddigi elképzelést elsöpör.