Az Android beérte az iOS-t az appok számában

2012. október 31., 10:24 Módosítva: 2012.11.08 13:14
21

A Google Play alkalmazásboltban már hétszázezer alkalmazás van – ez azt jelenti, hogy az androidos alkalmazások száma elérte az iOS-alkalmazások számát. A Google szóvivője erősítette meg a hírt; egy hónappal korábban még 675 ezer alkalmazás volt, így egy hónap alatt 25 ezer új app került fel a Google Playre.

Az Apple éppen a napokban jelentette, hogy ők is átlépték a hétszázezres számot. Fontos szám ez, hiszen az hogy mennyi alkalmazást lehet letölteni egy-egy platformra, befolyásolhatja a felhasználókat a választásban. Persze ez csak az egyik jellemző, sokkal fontosabb az alkalmazások minősége.

Az iOS és az Android mennyiségben mindenesetre magasan veri a többi operációs rendszerre letölthető alkalmazást, a Microsoft Windows Phone rendszerére például 120 ezer alkalmazás közül lehet választani.

Menetre kész a Windows Phone 8

2012. október 29., 22:15 Módosítva: 2012.10.31 10:12
120

Teljes átalakuláson megy át a világ, mert végre megszabadulhatunk a kényszerből elviselt számítógépektől, hogy helyettük igazán kényelmes módon tudjuk elérni az internetes tartalmakat - tabletekkel, okostelefonokkal és más ügyes eszközökkel. A pc korszakában elkényelmesedett Microsoft kicsit lomhán lépett előre, de most végre megmutatta, hogy nagyon határozott jövőképe van, és ugyanazt tudja nyújtani, mint a riválisai. Vagy bizonyos esetekben azoknál még egy kicsit többet is.

A Windows Phone 8 San Franciscóban megtartott bemutatója az első másodperctől az utolsóig azt sugallta, hogy nem egy belassult óriáscég termékével állunk szemben, hanem egy fürge újítóval, aki majd igyekszik a többiek nyomába eredni. A Google és az Apple rendezvényei általában az öntömjénezéssel indulnak: ennyi miliárdot szereztek, annyi százezer tölthető le. A Microsoftnál nem voltak ilyen szép, kerek számok, hiszen a Windows Phone 8 szó szerint a béka segge alól indul a remélt világhódító útra. Nincs sok júzer, és sok százmillió eladott telefon, talán majd jövő ilyenkor. Azért Joe Belfiore, a redmondi cég mobilguruja elmondta, hogy a Piactérről már 120 ezer alkalmazás tölthető le a telefonokra, ami persze jócskán elmarad az Android és az iOS több mint félmilliós kínálatától. De azért kezdetnek nem rossz.

Arcunkba tolt tartalom

A Windows Phone 8 leginkább abban különbözik a többi rendszertől, hogy a kezelőfelületén ikonok helyett négyszög alakú csempék sorakoznak. Nagy ügy, mondhatnánk, hiszen az ikonok is rácsosan vannak elrendezve, csak nem töltik ki a rendelkezésükre álló területet. Mégis, a Microsoft jó indokot is talált a csempék használatára, azoknak ugyanis az a lényege, hogy információt tudnak megjeleníteni. Hogy volt-e nem fogadott hívásunk, mi a következő bejegyzés a naptárban, és hogy az ismerősünk mit írt a Facebookon. Belfiore hozzátette, hogy a lezárt képernyő is meg tud jeleníteni adatokat, például fotókat, sporteredményeket vagy híreket. A Facebook alkalmazása például mindig frissíteni tudja a képernyőzár hátterét, így akármikor vesszük kézbe a telefonunkat, mindig láthatunk valami meglepetést. Izgalmas lehet például egy üzleti tárgyaláson a hétvégi buli képeivel villogni a többiek előtt.

Joe Belfiore bemutatott néhány új appot is, például Twitter és Angry Birds is lesz az új rendszeren, és a Microsoft úgy írta meg a Skype kliensét, hogy az folyamatosan fusson a háttérben. Ami persze csak akkor jó, ha ezzel nem generál túl nagy adatforgalmat, és nem meríti le gyorsan az akkut. A Microsoft nyitottságára jó példa, hogy a bemutató egyik kiemelt szenzációja egy ígéret volt, hogy 2013-ra elkészül a Pandora nevű zeneszolgáltató appj. Ez a bejelentés azért meglepő, mert Belfiore nem sokkal később a Microsoft saját zeneszolgáltatásáról, az Xbox Musicról beszélt, amely 30 millió dalhoz biztosít hozzáférést a felhasználóknak.

Én, én és az Irén Jessica Alba

A WP8 érdekesebb újítása a Data Sense nevű technológia, amivel bármely alkalmazásról kideríthető, hogy az interneten mennyi adatot forgalmaz. A Data Sense ezen kívül összetömöríti a böngészett weboldalakat, és ennél a műveletnél azt is figyelembe veszi, hogy wifin vagy mobilneten böngészünk. Amikor a letöltésszámláló szerint megközelítettük a havi adatlimitünket, akkor a rendszer figyelmeztet erre minket. De akár szüneteltetni is tudja a szoftverek háttérben zajló automatikus adatfrissítését, hogy ezzel is kímélje a pénztárcánkat, nehogy drágán megfizessünk a sok letöltésért.

A Microsoft azt állítja, hogy Data Sense-nek hála A Windows Phone 8-on 45 százalékkal többet netezhetünk ugyanakkora adatcsomaggal. A megoldás persze csak akkor működik, ha a szolgáltató együttműködik a Microsofttal, és a szervereire feltelepíti az adattömörítő megoldást.

Belfiore ezután személyesebb témák felé vette az irányt, és elmondta, hogy a WP8 fejlesztésekor a felhasználót tartották a legfontosabbnak. Persze a szoftvercég is nagyon jól tudja, hogy egy okostelefon használóinak száma = szülő + gyermekek. Mivel senki sem akarja, hogy a játékok segítségével elnémított gyermek az autó hátsó ülésén nagy titokban hívásokat és sms-eket indítson el véletlenszerű ismerősöknek, a Microsoft összerakott egy biztonságos gyermeksarkot, amellyel letilthatók a telefon bizonyos funkciói. Egyenként kell engedélyezni, hogy a gyermek mely programokhoz férjen hozzá, és erről a védett területről csak jelszóval lehet kilépni.

Egyszer csak Jessica Alba jelent meg a pódiumon, ahol a hírességeknek kijutó szokásos szerepet kellett eljátszania. Vagyis hosszasan taglalhatta, hogy mennyire bejött neki a Windows Phone, ami nagyon meglepő, biztorsan mindenki el is hitte. Különösen a gyermeksarok tetszik neki, mert a lánya kétévesen egy csomó marhaságot posztolt a Twitterére. Aztán egyszer csak elkotyogta, hogy milyen könnyű volt átmenteni az iTunes beállításait a WP8-ra. Ez is micsoda szerepcsere! A Microsoft kampányol azzal, hogy az iPhone-ról egyszerű átállni a WP8-ra, miközben az asztali operációs rendszerek esetében mindig is az Apple próbálta meggyőzni az embereket, hogy a Windowsról könnyen Mac OS X-re tudnak váltani. Ebből is látszik, hogy most ki az erősebb kutya a mobiliparban.

Félgarzon jó kilátással

Apróbb módosítás a korábbi Windows Phone 7.5-höz képest, hogy a kapcsolatok tárolójában lévő csoportokat átnevezték szobáknak. A funkciója nem igazán változott, tehát az itt összegyűjtött ismerősöknek tudunk csoportos üzentet küldeni, vagy csak nekik megosztani fotókat. Talán azt hiszi a Microsoft, hogy a szobákban a júzerek majd otthonosabban érzik magukat.

Belfiore ezután nagy váltással áttért arra, hogy kicsit bemutassa a Microsoft rendszereinek legfőbb erejét, hogy a cég különféle platformjai mind együttműködnek egymással. A Windows 8-as számítógépre és tabletre, az Xbox 360 konzolra és a WP8 okostelefonra egyaránt bejelentkezhetünk Microsoft-fiókunkkal, és akkor könnyen szinkronizálni tudjuk az adatainkat. A Microsoft erre találta ki a Skydrive nevű ingyenes, 7 gigabájtos tárhelyet, amit mélyen a rendszerekbe integrált. A Skydrive nemcsak fotókat és videókat tárol, hanem Word, Excel és PowerPoint fájlokat is, és ha ezeket elkezdjük szerkeszteni az egyik eszközön (mondjuk a tableten), akkor a munkét később a telefonon vagy az asztali gépen is folytathatjuk, természetesen ott, ahol előzőleg abbahagytuk.

Végül a Microsoft legnagyobb sztárvendége lépett a pódiumra: Steve Ballmer, a cégvezér. Ő már nem is a szoftverekről beszélt, hanem arról, hogy  a WP8 milyen menő hardvereken lesz kapható. Három gyártó telefonját mutatta be: a Nokia Lumia 920-nak a tűző napfényben is jól látható kijelzőjét és a kimagasló minőségű kameráját említette meg; a Samsung ATIV S okostelefonnak a hatalmas kijelzőjét és a vékonyságát méltatta, míg a HTC 8X esetében a nagylátószögű első kamerájáról és az erősítővel ellátott spéci fülhallgatóról beszélt. Ezek a mobilok novemberben kerülnek a boltok polcaira.

Hogy sikerül-e betörnie a mobilpiacra a Microsoftnak, vagy örökre lemarad, azt nem most fogjuk megmondani, ehhez előbb meg kell vizsgálnunk a készülékeket. Az biztos, hogy nem a processzor magjainak száma a döntő, hanem hogy a rendszer mennyire szolgálja ki a valós igényeket, és milyen áron lehet megszerezni.

Minden kiderült az új Nexusokról

2012. október 27., 11:00 Módosítva: 2012.10.30 09:59
30

Az egyik legnagyobb brit mobilkereskedő cég, a Carphone Warehouse véletlenül kitette honlapjára az október 29-én bemutatandó Google Nexus mobil specifikációját. Az oldalt azóta törölték, de már későn, mindent tudni az új mobilról.

Azt már régóta tudjuk, hogy a Nexus 4-et az LG fogja gyártani, a pletykák alapján azt is sejteni lehetett, hogy a mobil formája az LG zászlóshajójára, az Optimus G okostelefonra fog hasonlítani. A kiszivárgott specifikációból kiderült, hogy a 4,7 hüvelykes, 1280*768 pixel felbontású kijelzővel szerelt telefonban négymagos, 1,5 GHz-es Snapdragon S4 processzor, 2 gigabájt RAM, és NFC is lesz.

Az idő előtt megjelent termékoldal
Az idő előtt megjelent termékoldal

Maga a mobil 9,1 milliméter vastag lesz, a 8 gigabájtos belső tárhelyet pedig nem lehet SD kártyával bővíteni, ami furcsa korlátozás egy csúcskategóriás mobilnál. A Nexus 4-en a még be nem mutatott Android 4.2 fut majd, ez a Jelly Bean egy továbbfejlesztett, biztonságosabb változata lenne a hírek szerint, valószínű, hogy ennek a verziójú Androidnak nem is lesz saját kódneve. A mobilt hivatalosan hétfőn mutatják be.

Kiszivárgott a készülő tízhüvelykes Google tablet felhasználói kézikönyve is, vagyis igaznak bizonyultak azok a hírek is, amelyek arról szóltak, hogy a Google a tízhüvelykes tabletek piacára is belép még az idén.

Ezen is az Android 4.2 fut majd, 16:10-es arányú kijelzőjének a felbontása 2560*1600 pixel lesz. Annyit tudni még róla, hogy a Samsung gyártja, ami azért érdekes, mert a Nexus 7-et, vagyis a héthüvelykes tabletet az Asus gyártja. Valószínűleg a Nexus 10 névre keresztelt tabletet is október 29-én mutatják be.

Végül a Nexus 7 3G-s változata sem tudott titok maradni a bemutatóig, ezt az FCC oldalán találták meg egy listában. Mint a csak wifis Nexus 7-et, ezt is az Asus gyártja, és ugyanaznap mutatják be, mint az előző két készüléket.

Az Android vagy a Windows Phone nyerő?

2012. október 24., 16:48 Módosítva: 2012.10.24 16:48
22

A Telenor hiánypótló rendezvénysorozatot indított el 2010 végén az Android Workshoppal, amely az okostelefonokban rejlő lehetőségeket mutatta meg az érdeklődő felhasználóknak. Az előadók többek között a tanulás, az egészségügy és a környezetvédelem témáját érintő mobilos alkalmazásokat vették végig.

Az oktató célú program október 25-én este hatkor folytatódik a Millenáris Fogadóban, és a bemutató új platformmal bővül: az érdeklődők a Google Android mellett a Windows Phone újdonságait is megismerhetik. Természetesen nem az a cél, hogy a két platform rajongói egymásnak essenek. A Telenor által meghívott szakértők, bloggerek és fejlesztők barátságos mérközésen hasonlítják össze a két mobil operációs rendszert a felhasználói élmény, a fejlesztői könyezet és az üzleti lehetőségek alapján.

A Windows Phone-t és az Androidot bemutató kerekasztal-beszélgetés után a workshop három helyszínen folytatódik. A fehéröves szekció azoknak a felhasználóknak szól, akik szeretnék jobban kihasználni a készülékükben rejlő lehetőségeket, és szívesen kérdeznek, vagy szeretnék megosztani a tapasztalataikat. A kéköves szekcióban elsősorban azokat a lelkes fejlesztőket és egyetemistákat várja a Telenor, akik már fejlesztettek saját appot, de egyelőre csak hobbi szinten közelítik meg a témát. Az sem hátrány, ha szeretnek a mobillal kapcsoltban okosodni.

A feketeöves szekcióban pedig a tapasztalt fejlesztők, fejlesztőcégek kapnak lehetőséget arra, hogy meghallgassák a felhasználók véleményét, és megosszák velük a mobil technológiákkal kapcsolatos tapasztalataikat. Az Android vs Windows Phone Workshop látogatói okostelefonokat is kipróbálhatnak majd a rendezvényre kitelepülő gyártók standjainál, és a Telenor az eseményre egy felhasználókat és applikációfejlesztőket egyaránt érintő bejelentéssel is készül.

Egymilliárd okostelefon van a világon

2012. október 17., 22:35 Módosítva: 2012.12.21 14:14
20

A Strategy Analytics elemzőcég becslése szerint átlépte az egymilliárdos határt a világszerte használatban levő okostelefonok száma. Az első okostelefonnak általában az 1996-ban megjelent Nokia Communicatort tartják, de a műfaj forradalma majd diadalmenete 2007-ben, az első iPhone piacra kerülésével kezdődött. Azóta hét év telt el, és most a világon minden hetedik ember okostelefont használ.

A növekedés az elemzők szerint egyre gyorsul, a 2011-es harmadik negyedéves adat 708 millió okostelefon volt világszerte, ami idén őszre csaknem a másfélszeresére nőtt. A kétmilliárdos határ átlépését az szakértők három éven belül várják. A piac óriási átalakulás előtt áll, a fejlett nyugati és távol-keleti régiókban az átlagos felhasználók egy-két évente lecserélik az okostelefonjukat egy új modellre, míg három óriási fejlődő piac, Kína, India és Afrika éppen az olcsó okostelefonok robbanásszerű elterjedése előtt áll.

Szörnyeteget épített a Samsung

2012. október 15., 23:59 Módosítva: 2012.12.27 15:26
79

Zavarba hoz a Samsung Galaxy Note II okostelefon. Egyre gyakrabban látok az utcán péklapát méretű mobilra bambuló embereket, többnyire neteznek vagy sorozatot néznek. De hogy ezt miért egy telefonnal teszik, azt nehéz megérteni. Ezekre a feladatokra sokkal alkalmasabbnak tűnik kisebb méretű tablet, amiknek a 7 hüvelykes kijelzője pont videózásra van belőve, a nagyobb felületen a webes tartalmak is jobban látszanak, és szórakozás közben nem a telefonunk akkumulátora merül.

Első blikkre az értintő toll, a stylus is visszalépésnek tűnik, elvégre 5 évvel ezelőtt azt ünnepeltük, hogy végre az ujjainkkal is normálisan kezelni tudjuk az érintőkijelzőket. Ezek a kételyek azonban könnyen félresöpörhetők, mert a Samsung már bizonyított, a Galaxy Note első változatából több mint 10 milliót adott el. A Galaxy Note II is hasonló sikerre számíthat, mert az új tablet-okostelefon hibrid papírforma szerint minden tekintetben jobb lett. Kijelzője már 5,5 hüvelykes, a négymagos 1,6 gigahertzes processzor bitang erős, és a kijelzőt manipuláló toll is sokkal okosabb.

A Note II úgy néz ki, mint egy nagyobbra nőtt Galaxy S III. Lehet vitatkozni azon, hogy mennyire szépek ezek a készülékek, de az biztos, hogy láthatóan és érezhetően műanyagból készültek, ami nem szerencsés a legmagasabb árkategóriában. Az egyszerű burkolat az olcsóbb laptopokéra hajaz, és a fényes felületen jól látszanak az ujjlenyomatok. A készülék ergonómiája elfogadható, a Note II belesimul a tenyerünkbe, és a gombok is jó helyen vannak. De ekkora méretnél jobb lett volna a fülhallgató aljzatát alulra helyezni. Sokan ellenzik ezt, de valószínűleg csak addig, amíg egy előttük elrohanó ember bele nem akad a zsinórba, hogy az óvatlan mozdulattal lerántsa a készüléket a betonra.

A nagyobb méretnek persze vannak hátrányai, az például sokaknak zavaró lehet, hogy gyakorlatilag lehetetlen egy kézzel irányítani a készüléket. A menüket és az ikonokat még nagyméretű férfitenyérrel sem lehet normálisan elérni. Létezik egy beállítás, amivel legalább a tárcsázót és a virtuális billentyűzetet egykezes használathoz tudjuk igazítani, ilyenkor ezek az eszközök a kijelző egyik szélére kerülnek. De ettől még az összes többi programnál fel és alá kell csúsztatni a kezeinket a telefon két pereménél, hogy elérjük a gombokat.

Mivel alapból is csak két kézzel kezelhető a Note II, a használatóságon semmit sem ront a stylus. Sőt, inkább csak előnyökkel jár, amennyiben hozzá tudunk szokni. Különösen izgalmas az a funkció, hogy a toll a kijelző érintése nélkül is képes akciókat indukálni, például a (nem gyári!) Facebook alkalmazásban a kijelző érintése nélkül lehet fel- és lefelé gördíteni, a naptárban pedig elég a tollat az egyik nap fölött lebegtetni, és nagyobb méretben előugrik az aznapi események listája.

A toll sokkal jobban illik a Note II-höz, mint az általunk nemrég letesztelt Galaxy Note 10.1-es táblagéphez. Az 5.5 hüvelykes méretű telefon akkora, mint egy átlagos jegyzettömb, tehát az egyik kezünkkel erősen megragadjuk, miközben a másikban lévő tollal akár állva, ülve vagy fekve is kényelmesen tudunk firkálni a kijelzőjére. Ezzel szemben a Samsung 10,1 hüvelykes táblagépe sokkal inkább profi tervezőknek és grafikusoknak való; rajzolás közben muszáj lapos felületre fektetni, és út közben nem kényelmes a használata.

Az megint más kérdés, hogy nekem valahogy nem esik kézre a toll használata, ezért mindenkinek azt javaslom, hogy vásárlás előtt mindenképpen próbálja ki. Majdnem kétszázezer forintos árával a Note II túl drága ahhoz, hogy legyen egy kényelmetlenül nagy telefonunk, aminek a fő funkcióját nem szeretjük használni. Szövegek írása közben az okozott gondot, hogy az irodában a laptopomon sokkal gyorsabban tudok gépelni, út közben pedig (beleértve a Note II-t is) sokkal pontosabban dolgozik a Swiftkey X virtuális billentyűzet, aminek már tökéletesre fejlesztettem a prediktív szótárát, ezért pillanatok alatt írok be vele mondatokat.

Persze vannak olyan szituációk, amikor praktikus lehet a toll. Például amikor nyilat kellene rajzolni egy térképre, vagy bekarikázva kivágni egy részletet egy weboldal képernyőmentéséből, hogy azt továbbküldjük. De pechemre ezek a szituációk nem nagyon akarnak szembejönni velem. Inkább elküldöm a pontos címet, vagy a Google Maps linkjét, és egyszerűbb elküldeni a teljes képernyőmentést, némi magyarázó szöveggel, mert ehhez nem kell tollat elővenni.

A használatról térjünk át magára a hardverre. A Super AMOLED kijelző fényes, telítettek rajta a színek és nagy szögből látható a megjelenített tartalom. A feketék mély sötétek, ami élvezetessé teszi a mozizást és a játékot. Talán meglepő, hogy a Samsung nem növelte, hanem csökkentette a felbontást – a korábbi 1280*800 helyett csupán 1280*720 pixel látható –, de így pontosan 16:9-es lett a képarány, aminek az előnyét talán senkinek sem kell elmagyarázni. A processzor a korábbi kétmagosról négymagosra erősödött, a memória 2 gigabájtos, míg a beépített háttértár akár 64 gigabájtos is, lehet. Az akkumulátor kapacitása az első Note-hoz képest 20 százalékkal nőtt, és tapasztalataink szerint a Note II lazán kibír több mint 24 órát.

Mivel a Samsung az Android legfrissebb, 4.1-es változatát telepítette fel a készülékre, a Note II beállítási menüje a lehető legkiforrottabb, és már az alaprendszer sok plusz szolgáltatást tartalmaz. A Google Now közvetlenül a lezárt kijelzőről elindítható, pedig a Samsungnak is van egy hanggal vezérelhető megoldása, az S Voice.

A Samsung természetesen a Note II-re is Touchwiz kezelőfelületet rakott, vagyis az Androidot rendesen megpakolta a saját extráival. A rendszer minden egyes szegletében rábukkanhatunk olyan plusz ikonokra, amiket a Samsung rakott oda. Egy részük praktikus, például a legördülő értesítési területen tudjuk ki- és bekapcsolni a telefon számos funkcióját (wifi, bluetooth, ilyesmik), ami azért jó, mert nem kell ehhez külön widgetet rakni a főmenübe. Előfordulnak túlkapások is, a fotókon például másfél tucatnyi parancsot hajthatunk végre, a lista teljesen átláthatatlan. Ezekkel még együtt lehet élni, de azért akadnak érthetetlen megoldások is, mint a képen is látható előugró böngésző, ami gyakorlatilag egy lebutított wapos felületet jelenít, és kitakarja a mögötte futó alkalmazás egy részét.

A gyári hangbeállításoktól pedig a falra lehet mászni. A Samsung azt állítja, hogy a mérnökeit a természet ihlette meg, de ezek a hanghatások inkább emlékeztetnek egy hibás bojlerre, amit sürgősen meg akarunk javíttatni, hogy végre ne csöpögjön.

Nehéz telefonnak tekinteni a Galaxy Note II-t, és a Samsung is egy külön kategóriát talált ki rá: a phone és a tablet angol szavak összekeveréséből jött ki a phablet, amit magyarosan talán tabletfonnak nevezhetünk. Ez a készülék a testet öltött kompromisszum: rengeteg előnyös tulajdonsága van, de nagyon esélyes, hogy valamit kellemetlennek fogunk találni. Mély zsebek kellenek hozzá (átvitt értelemben is), de nagyon jó rajta filmeket nézni. Ha szeretünk firkálva jegyzetelni, akkor a Note II a legjobb választás, de nem tudunk egy harmadik kart növeszteni, hogy a használata közben kapaszkodni is tudjunk a metrón. A legújabb Android és az erős processzor pedig brutális szörnyeteggé teszi a Note II-t, de el kell viselnünk, hogy kinézetre is az.

A Samsung Galaxy Note II-t a speedshop.hu adta kölcsön, hogy ki tudjuk próbálni.

  Galaxy S III Galaxy Note Galaxy Note II
Méret 136,6 x 70,6 x 8,6 mm 146.9 x 83 x 9.7 mm 151.1 x 80.5 x 9.4 mm
Súly 133 g 178 g 180 g
Kijelző 4,8" Super AMOLED,
720 x 1280 px
5,3" Super AMOLED, 800 x 1280 px 5,5" Super AMOLED, 720 x 1280 px
Tárhely 16/32/64 GB + kártya 16/32 + kártya 16/32/64 GB + kártya
Mobilnet HSPA+: 21/5,76 Mbps HSPA+: 21/5,76 Mbps, LTE HSPA+: 21/5,76 Mbps, LTE: 100 Mbps
Wifi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi Direct, hotspot 802.11 a/b/g/n, DLNA,Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot 802.11 a/b/g/n, kétsávos, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot
Bluetooth 4.0 A2DP, EDR 3.0 A2DP, EDR 4.0 A2DP, EDR, LE
NFC van opcionális van
Fő kamera 8 megapixel, 3264x2448 pixel, 1080p@30fps 8 megapixel, 3264x2448 pixel, 1080p@24-30fps 8 megapixel, 3264x2448 pixel,
1080p@30fps
Első kamera 1,9 MP, 720p@30fps 2 megapixel 1,9 MP
Oprendszer Android 4.0.4 Android 4.1-re frissíthető Android 4.1
CPU/GPU négymagos 1.4 GHz,
Mali-400MP
kétmagos 1.4 GHz,
Mali-400MP
négymagos 1.6 GHz,
Mali-400P
Rádió sztereo FM, RDS-sel sztereo FM, RDS-sel sztereo FM, RDS-sel
GPS a-gsp és glonass a-gsp és glonass a-gsp és glonass
Akku 2100 mAh 2500 mAh 3100 mAh
Ár 165-180 ezer forint 110-130 ezer forint körülbelül 200 ezer forint

Óriásfelvásárlás az amerikai mobilpiacon

2012. október 15., 20:11 Módosítva: 2012.10.15 20:11
4

A meghiúsult AT&T-Tmobile összeolvadás óta a legnagyobb felvásárlást jelentették be a mobilszolgáltatók piacán. A japán Softbank (a nevével ellentétben elsősorban telekommunikációs és internetes cég) 20,1 milliárd dollárért vásárolja fel a harmadik legnagyobb amerikai mobilszolgáltatót, a Sprint Nextelt. Az óriási összegért a japán befektetőnek 70 százalékos tulajdonrésze lesz az 55 millió előfizetőt kiszolgáló amerikai cégben.

A húszmilliárdos vételár érdekesen oszlik el, 8 milliárdot kap maga a Sprint a részvényeiért, 5,25 dolláros részvényenkénti áron, míg a külsős résztulajdonosok 12 milliárdot, részvényenként 7,3 dolláros árfolyamon. A Sprint papírjai az üzlet bejelentésekor 5,75 dolláron álltak, vagyis maga a cég áron alul, a külső részvényesek viszont szép prémiummal adják el a részesedésüket. A cég egyébként öt éve veszteségesen üzemel.

A Softbank Japánban az egyik meghatározó mobilpiaci szereplőnek számít (ezt nagyrészt a Vodafone Japan felvásárlásának, illetve a kizárólagos iPhone-forgalmazói mivoltának köszönheti), az LTE hálózatok kiépítésében pedig az élen jár. A felvásárlással valószínűleg a Sprint is jelentősen előre mozdul majd ezen a téren, így felzárkózhat a két vezető amerikai mobilcég, az AT&T és a Verizon mögé. A japán cég lépését több szakértő húszmilliárd dolláros szerencsejátéknak tartja, a vállalat részvényárfolyama 5 százalékos csökkenéssel reagált a kockázatos üzlet bejelentésére.

Hatmilliárd mobilelőfizetés a világon

2012. október 12., 11:53 Módosítva: 2012.10.17 15:19
8

Már nem kell sokat várnunk arra, hogy világszinten is több telefon legyen, mint amennyi ember. Két és fél év alatt egymilliárddal több ember jutott mobiltelefonhoz, derül ki a Nemzetközi Telekommunikációs Szövetség (ITU) csütörtökön kiadott jelentéséből, amiben az áll, hogy az emberiség most már 6 milliárd előfizetéssel lóg a távközlési hálózatokon.

A világ fejlődő régióiban lendületes a fejlődés, mert egyre olcsóbbak a készülékek, és ezekben az országokban a mobil pótolja a számítógépet, a pénztárcát és sok más elektronikus eszközt. India és Kína a mobil távközlési területén olyan gyorsan felzárkózott a fejlett országokhoz, hogy az előfizetések harmada már ebben a két országban van.

Gyorsan terjed a mobilinternet is, az ITU jelentése szerint a fejlődő országokban évente 78 százalékos a növekedés, míg világviszonylatban 40 százalékos. Most már kétszer többen fizetnek elő mobilszélessávra, mint amennyien vezetékesre, pedig az ITU adatai szerint 2008 és 2011 között 75 százalékkal csökkent az otthoni internetelérések átlagára.

Közepes lett a Galaxy S III mini

2012. október 12., 10:18 Módosítva: 2012.10.12 10:18
74

Mostanáig a Samsung Galaxy S III egyértelműen a csúcstechnológiára utalt, a név a dél-koreai mobilgyártó legjobb készülékét takarta. Csütörtökön ez megváltozott, mert megjelent a mobil mini verziója, teljesen átlagos felszereltséggel.

A Samsung szerint Európában sokan akarnak négyhüvelykes okostelefont, és a cég éppen ezért dobta piacra a Galaxy S III minit. De a készüléknek nemcsak a kijelzője zsugorodott négyhüvelykesre, hanem a mögötte lévő hardverek is egy-két fokozattal gyengébbek lettek. Bár a gyártó nem közölt árat és megjelenési dátumot, a mini változat egészen biztosan olcsóbb lesz, mint az eredeti.

A Galaxy S III mini kijelzője 800*480 pixeles, tehát a képpontok sokkal kevésbé sűrűn állnak rajta (233 pixel per hüvelyk), mint a 4,8 hüvelykes és 1280*800 pixeles Galaxy S III-on, amin ez az érték 305,96 pixel hüvelykenként.

Kinézetre a mini ugyanolyan, mint nagyobb testvére, de belül teljesen más. A processzora kétmagos és 1 gigahertzes, amelynek a teljesítménye meg sem közelíti a négyszer 1,5 gigahertzes nagyobb készülékét. Ez nem drámaian rossz a minitől, csak éppen teljesen átlagos. Az eredeti Galaxy S III nyolc megapixeles kameráját ötmegásra cserélték, a kijelző fölötti 1,9 megapixelest VGA felbontásúra, és a mobilhálózaton 14,4/5,76 megabit per másodperc maximális le- és feltöltési sebesség érhető el.

Az jó hír, hogy a bluetooth csatlakozó 4.0-ás, van NFC, és a 8 vagy 16 gigabájtos beépített memória microSD kártyával bővíthető, az akkumulátor 1500 milliamperórás kapacitása azonban kevés lehet ahhoz, hogy egy egész napot átvészeljünk a konnektortól távol. A készülék előnye még, hogy a legfrissebb Android 4.1 fut rajta.

Ettől az apptól a hatóságok is rettegnek

2012. október 11., 11:46 Módosítva: 2012.12.13 10:45
229

A mobiltelefonon átáramló üzenetek, beszélgetések és online tartalmak egyáltalán nincsenek biztonságban. Aki fontos információk birtokában van – legyen szó akár egy kémről, vagy egy szaftos történeteket ismerő sztárról –, azt a hekkerek nagy eséllyel meg is akarják támadni. Sokféle módszer a rendelkezésükre áll, és az a legkellemetlenebb, hogy nem feltétlenül kell feltörni a célszemély telefonját: már a levegőben elcsíphetik a wifin vagy mobilhálózaton sugárzott adatokat.

Magyarán van egy hatalmas biztonsági rés, amit egy elitkatonákból és titkosítási szakértőkből álló csoport igyekszik betömni. A Silent Circle nevű alkalazást fejlesztő csapat egyik tagja Mike Janke, aki a haditengerészet egyik elitalakulata, a Navy SEAL tagja volt, a társa pedig Phil Zimmermann titkosítási guru, a Pretty Good Privacy (PGP) rejtjelező szoftver megalkotója.

A Silent Circle nevű alkalmazás jövő héten jelenik meg az Apple App Store kínálatában, és havi húsz dollárért katonai szintű titkosítással lát el minden hívást, üzenetet, emailt és videót. A rejtjelezési műveletet az iPhone végzi el, így tehát a kormányok és a hatóságok nem tudnak hozzáférni a titkosítatlan adatokhoz. A szoftverben még egy önmegsemmisítő mód is van, amely egy megadott idő után kitöröl minden tartalmat a készülékről. A súlyosabb üldözési mániában szenvedő ügyfelek akár hang- és adatcsomagot is vehetnek az appot fejlesztő cégtől.

Bár a titkosításnak hála a bűnözők is könnyen elbújhatak a hatóságok elől, az alkalmazás nagy segítséget nyújthat azokban az országokban, ahol nem tartják tiszteletben az állampolgárok jogait, és az embereknek kormányzati megfigyeléstől kell rettegniük.

Jön a négyhüvelykes Galaxy S III mini

2012. október 10., 16:15 Módosítva: 2012.10.11 09:09
161

Európában sokan akarnak négyhüvelykes okostelefont, ezért a Samsung úgy döntött, hogy a fél évvel ezelőtt piacra dobott Galaxy S III csúcsmobilnak elkészíti a kicsinyített változatát. Ez jelentős méretcsökkenés, hiszen az eredeti készülék 4,8 hüvelykes, vagyis a legnagyobb méretű okostelefonok közé tartozik.

JK Shin, a Samsung mobilkommunikációs részlegének vezetője szerdán megerősítette azt a régóta keringő pletykát, hogy október 11-én valóban piacra dobják Németországban a készüléket.

Egyelőre nem tudni, hogy méret csökkenése miatt milyen változtatásokat végeztek el a hardveren. A nagyobb méretű Galaxy S III-ban sok csúcstechnológiás alkatrész van, például NFC-olvasó, négymagos 1,4 gigahertzes processzor, 8 megapixeles kamera, a beépített tárhely microSD kártyával bővíthető, és a telefonon az Android egyik legfrissebb változata fut. Félő, hogy ezekből nem fért el minden a kisebb kijelző mögött.

Egyedül az lehet megnyugtató az érdeklődők számára, hogy a Shin közölte: ez nem belépő szintű készülék, hanem csak a mini változata az eredetinek.

Frissítés: A német MobileGeeks portál állítólag megszerezte a kisebb méretű Galaxy S III leírását, és ez alapján mégiscsak gyengébb készülékről van szó. A portál arról ír, hogy a 4 hüvelykes és 800x480 pixeles Super AMOLED kijelző mögött csak kétmagos 1 gigahertzes processzor, 1 GB RAM és egy 5 megapixeles fényképező van. Az ár is kedvezőbb lesz, csupán 399 euró. Annyit azért hozzátennénk, hogy most már nem érdemes figyelni ezekre a pletykákra, mert csütörtökön úgyis minden kiderül.

Satuba fogják a mobilszolgáltatókat

MTI/Index
2012. október 3., 20:51 Módosítva: 2012.10.24 16:03
43

Keményen szembeszállna a távközlési szolgáltatókkal a Fidesz két képviselője azzal a törvénymódosítással, amely több ponton is megváltoztatja az elektronikus hírközlési törvényt. A módosítás egyik sarkallatos pontja, hogy a jövőben az elektronikus hírközlési cégek nem számolhatnak fel külön díjat a szolgáltatás nyújtásával szükségképpen együtt járó dolgokért. Például nem lehet plusz pénzt kérni egy nyomtatott számla kiállításáért, sem azért, ha az előfizető postai csekken akarja befizetni a hívi díjat.

Kedvezményeket persze lehet adni azoknak, akik a költségesebb papíralapú levél helyett csak elektronikus számlát kérnek, illetve azoknak, akik az előfizetési díjat bankkártyával vagy csoportos beszedési megbízással fizetik ki.

Nincs áthárítás

Azokat a plusz adókat és illetékeket sem lehet majd áthárítani a fogyasztókra, amelyeknek az alanya a szolgáltató, vagyis a törvényjavaslat azt is megakadályozná, hogy a nyáron hatályba lépett telefonadó költségét az előfizetőkre terheljék a távközlési cégek (amit két mobilszolgáltató már meg is tett). Ehhez kapcsolódik az a javaslat, hogy az előfizetői szerződés, illetve a szolgáltatás igénybevételére vonatkozó feltételek csak az előfizető számára előnyös módon változhatnak meg.

Ha a módosítás az előfizető számára hátrányos rendelkezéseket tartalmaz, az előfizető az értesítéstől számított 15 napon belül további jogkövetkezmények nélkül jogosult felmondani a határozott időtartamú előfizetői szerződést. Kivéve akkor, ha a határozott időre kötött szerződés kedvezményekkel jár, és a módosítás a kapott kedvezményeket nem érinti.

Amennyiben a módosítás a kapott kedvezményeket érinti, és az előfizető felmondja a határozott időtartamú előfizetői szerződést, a szolgáltató az előfizetőtől nem követelheti a szerződés felmondását követő időszakra eső kedvezmény összegét. Ebben az esetben a szerződés felmondási ideje legfeljebb 8 nap lehet, a szolgáltató az igénybe vett kedvezményeket a felmondási idő lejártáig jogosult felszámítani.

Gyorsított eljárás

Az már csak közvetetten kedvez a felhasználóknak, hogy a módosítás jelentősen egyszerűsíti a frekvenciatendereket követő jogorvoslai eljárást. Emlékezetes eseménye az évnek a kihasználatlan frekvenciák árverése, amely egy új mobilszolgáltató elindulását tette volna lehetővé. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az állami konzorcium pályázatát találta a legjobbnak, de a döntést megtámadták a mobilszolgáltatók, és a bíróság nekik adott igazat: az árverést érvénytelenítették, nem indulhat el a negyedik szolgáltató.

Mivel a jogorvoslat a hatályos törvények miatt két fordulóból állt, az eljárás több mint fél évig elhúzódott, és ez idő alatt nem hasznosult a parlagon heverő frekvencia, amivel a kormány nagyobb árversenyt akart generálni.

A törvénymódosítás alapján a jogorvoslati kérelmet csak a Kúriához lehet majd benyújtani. A háromtagú tanácsnak 90 napon belül kell döntenie a kérelemmel kapcsolatban, és ezután már nincs több fellebbezési lehetőség. Amennyiben igazat adnak a jogorvoslati kérelemnek, az NMHH sokkal hamarabb tudja majd újraindítani a frekvencia értékesítési eljárását.

Feltuningolták a HTC csúcsmobilját

2012. október 3., 07:50 Módosítva: 2012.10.17 12:16
95

Sokan hiányolták az iPhone 5 alternatíváit bemutató cikkünkből a HTC One X csúcsmobilt, de jó okunk volt rá, hogy kihagyjuk az év elején bemutatott készüléket. Kedden ugyanis bejelentették az utódját, az elődjénél is brutálisabb One X+ nevű modellt, amiben nagyobb méretű háttértár, tartósabb akku és frissített operációs rendszer van a péklapát méretű kijelző mögött.

HTC One X+ FRONTON-BLACK

Akit nem érdekelnek a részletes technikai specifikációk, azok most ne figyeljenek ide. A geekek azonban bizonyára értékelik, hogy a Tegra 3 processzor 1,7 gigahertzen pörög, a beépített háttértár 64 gigabájtos, az akku kapacitása 2100 milliamperórára nőtt, az Android pedig a legújabb 4.1-es Jelly Bean verzió, amit Sense 4+ kezelőfelülettel egészített ki a highend piacon nyomuló tajvani gyártó.

HTC One X+ BACK

A nagyon gyorsan exponáló fényképező még mindig 8 megapixeles, de néhány új funkcióval bővült a szoftvere. Például lesz benne egy városnéző mód, amelyben a kamera folyamatosan készenléti módban áll, hogy gyorsan tudjunk fényképezni, amikor elénk kerül valami érdekes. A lencsék rekesznyílása is maradt f/2.0-es. Elvileg nem kell sokat várni rá, hogy kipróbáljuk, mert a hírek szerint a HTC One X+ már novembertől kapható lesz Magyarországon.

  HTC One X HTC One X+
Méret 134.4 x 69.9 x 8.9 mm 134.36 x 69.9 x 8.9mm
Súly 130 g 135 g
Kijelző 4,7" Super IPS LCD2,
16m. szín, 720 x 1280 px
4,7" LCD 2,
16m. szín, 720 x 1280 px
Tárhely 32 GB 32 vagy 64 GB
Mobilnet 21/5,76 Mbps 21/5,76 Mbps
Wifi 802.11 a/b/g/n,
DLNA, Wi-Fi Direct, hotspot
802.11 b/g/n,
DLNA, Wi-Fi Direct, hotspot
Bluetooth v4.0, A2DP v4.0, A2DP, EDR, aptX
NFC van van
Fő kamera 8 MP, 3264x2448 pixel,
1080p@24fps
8 MP, 3264x2448 pixel,
1080p@24fps
Első kamera 1,3 MP, 720p@30fps 1,6 MP, 720p@30fps
Oprendszer Android 4.0 Android 4.1
CPU/GPU négymagos, 1.5 GHz,
ULP GeForce, 416 MHz
négymagos, 1.7 GHz,
ULP GeForce, 520 MHz
Rádió sztereo FM, RDS-sel sztereo FM, RDS-sel
GPS a-gps a-gsp
Akku 1800 mAh 2100 mAh
Ár 140-160 ezer forint ???

Drága a kínai csúcsmobil

2012. október 1., 14:28 Módosítva: 2012.10.05 10:54
10

Kína sohasem a kivételes formatervezésről volt híres, de ha legyártanak egy nyomtatott áramkört, akkor azt egészen biztosan be is tudják vonni műanyaggal. Ez történt az Ascend P1-gyel is. A Huawei nem sokat vacakolt azzal, hogy a kamera nagyobb helyet igényel: kicsit felcsúcsosította a műanyag hátlapot, hogy az pontosan illeszkedjen a kitüremkedő modul felső pereméhez, de nem tervezett köré semmilyen látványos körítést.

De azért fintorogni sem kell a Huawei Ascend P1-re. Pont ugyanolyan fekete tömb, mint néhány Samsung-mobil, a csatlakozók jó helyen vannak. A gombok is kényelmesen használhatók, bár egy kicsit könnyen benyomódnak, és úgy tűnik, nem az örökkévalóságnak készültek. A 4,3 hüvelykes Super AMOLED kijelző azonban gyönyörű, élénkek rajta a színek, jó élmény rajta videókat nézni, játékokat futtatni. Meglepő módon a felbontás csak 540*960 pixel, ami általában elegendő, de a riválisok már 1280*720 pixeles kijelzőkkel rukkoltak elő ebben az árkategóriában.

A Huawei Ascend P1-ben kétmagos 1,5 gigahertzes processzor van 1 gigabájt memóriával és 4 gigabájtos beépített tárhellyel. A tárterületből sajnos keveset kap a felhasználó, ezért aki ki akarja használni az okostelefonját, rögtön vegyen hozzá egy memóriakártyát is. Ez leginkább a szórakoztató funkciókat érinti, hiszen a filmek, a képek és a játékok mind nagy tárhelyet igényelnek. A mobilneten 21 megabites letöltést és 5,76 megás feltöltési sebességet kapunk, ha van hozzá megfelelő adatcsomagunk, e tekintetben nem lehet okunk panaszra.

Ez a hardver bőven elegendő az Android 4.0 futtatásához, a rendszer igen gyors, és akkor is gördülékeny marad, ha a háttérben már tucatnyi alkalmazás fut. A négyes verziójú Android elsőre nagyon furcsa lehet mindazoknak, akik korábban csak a 2.x-es változatokat használták, de mivel az újabb rendszer tele van kényelmes és hasznos funkciókkal, nem okozhat gondot megszokni. Az önmagában piros pontot ér, hogy a Huawei nemcsak az újabb verzióra való frissítés ígéretével dobta piacra a P1-et, hanem azon gyárilag rajta van a modern Android.

A Huawei nem pakolta tele a készüléket fölösleges szoftverekkel. Minden fontos eszköz megtalálható a telefonon, ráadásul az eredeti nevén; úgy látszik a kínai vállalat nem kedveli a saját márkaneveket. Jó példa erre a DLNA kapcsolat, amivel a videót és a fotót sugározhatunk át az okostévékre. A Samsung ezt AllShare néven emlegeti, pedig egy tök szabványos megoldásról van szó, ami nem a dél-koreai vállalat egyedülálló technológiája.

Természtesen a Google szolgáltatásai mind rajta vannak a mobilon, a Youtube, a Gmail, a Térképek és a Google Plusz is rögtön használatba vehető, miután bejelentkeztünk a telefonra az azonosítónkkal.

A Huawei csak olyan apró dolgokat módosított az Androidon, hogy például a lezárt kijelzőről nemcsak a főmenübe tudunk belépni egyetlen mozdulattal. Ezen kívül három lehetőségünk van: gyors telefonhívást tudunk indítani, illetve megnyithatjuk az üzeneteket vagy a kamerát. Ezt a gyorsindító megoldást nem a Huawei találta ki elsőként, de ettől függetlenül jó, hogy elérhető, és ennek a néhány funkciónak az ikonját nem belépés után kell keresgélni.

A kétmagos processzor jól bírja a terhelést, és az Androiddal könnyen kilőhetjük a háttérben futó programokat, ha lassulást érzékelünk. Az akku viszonylag jól bírja a tempót, de én inkább az Ascend P1 kövérebb ikertesóját, a vastagabb P1 LTE modellt választanám, amiben az akku nagyobb.

De arra a kérdésre nem tudom a választ, hogy miért is választanám a Huawei okostelefonját. Az Ascend P1 jó készülék, elvégzi a feladatát, és az Android platform sok százezer alkalmazása közül válogathatunk a Google Play szoftverboltban. De éppen csak annyira jó, mint az a pc, amit a munkaadóm az asztalomra tett: fut rajta a szoftver, van internet, lehet dolgozni. Használom, mert ezt rakták elém. Az Ascend P1 esetében is hasonló érzésem van, hogy ha a kezembe nyomnák, akkor használnám, de ha csak úgy betévednék a sarki gsm-boltba 130 ezer elköltendő forinttal – mert ilyen magas árról van szó! –, nem biztos, hogy erre esne a választásom.

Mit vegyünk az iPhone 5 helyett?

2012. szeptember 27., 11:09 Módosítva: 2012.09.28 15:11
593
Aranyfog? Az egyszerűbb változat 580 euróba ez is belefér, de vannak több ezer dollárosak is.Forrás: uberculture
Aranyfog? Az egyszerűbb változat 580 euróba ez is belefér, de vannak több ezer dollárosak is.
Forrás: uberculture

Igazán vonzó mobil az iPhone 5, de azt a kétszázezer forintot jobban is elkölthetjük. Például elnevezhetünk magunkról egy csillagot, nagyjából 70 ezer forintért, a maradékból pedig még futja egy amatőr csillagászati távcsőre. Ultramenő dolog egy nevünket viselő csillag, de a távoli fényes pont megfigyelésénél sokkal jobb felhasználói nyújt egy távol-keleti körutazás. Az iPhone 5 árából simán kijön repjegy Indonéziába, és odakint már fillérekből megélünk.

Aki pedig feltétlenül almát akar, vegyen a mobil árából két és fél tonna szabolcsit. Amellett hogy az alma egészséges és ízletes, még szórakoztató és készségfejlesztő funkciói is vannak: lehet gurítani, másokat megdobálni célba dobni, sőt, elég sok almával akár számolni is megtaníthatjuk a gyermekünket; nem kell ehhez Indiában olcsón kifejlesztett matekos appot letölteni.

De térjünk vissza az agráriumból az elektronikai iparba, mert a valódi célunk az iPhone 5 néhány alternatívájának bemutatása. A következő bekezdésekben olyan eszközök kerülnek sorra, amik mostanában kerülnek a boltok polcaira, és legalább annyira menők, mint amiket az Apple gyárt.

Egy áráért kettőt kap

A mérések alapján iPhone 5 nagyjából olyan gyors, mint a Google Nexus 7 tablet, tehát a sebesség nem mindent ütő érv az Apple telefonja mellett. Az ár pedig egyértelműen a táblagép felé dönti a mérleget, az iPhone 5 árából a barátnőnknek és magunknak is vehetünk egy-egy Nexus 7-et. A Google első táblagépében négymagos Tegra 3 processzor van 1 gigabájt memóriával, 8 gigabájt beépített tárhellyel, és rengeteg személyre szabható szolgáltatással. Az iPhone 5 elbújhat a Nexus 1280x800 pixeles felbontása mellett, arról nem is beszélve, hogy a héthüvelykes kijelzőn sokkal élvezetesebb böngészni, mozifilmeket nézni, mint egy okostelefonon. A tablet 9-10 óra alatt merül le, és használatával a mobilunk akkuját is kíméljük.

Bírósági kapcsolat

Mi lesz az iPhone 5 legnagyobb ellenfele? A bíróságon egészen biztosan a Samsung, de a dél-koreai gyártónak a készülékei is egészen jók. Csak azt nehéz eldönteni, hogy melyik lesz az ütősebb ajánlat: a féléves Galaxy S III, amiből már eladtak húszmilliót, vagy inkább a friss Galaxy Note II, amiből várhatóan eladnak ugyanannyit. Ha a készülékek felszereltségét nézzük, akkor ölbe tett kézzel agyonverik az iPhone 5-öt: nagyobb a kijelző, a felbontás és a tárhely, az Android személyre szabható, és több extra van a készülékekben. Ilyen például az NFC, amivel pillanatok alatt adatkapcsolat létesíthető két telefon között, illetve a Note II esetében a kijelzőre nyomásérzékeny tollal is tudunk írni.

Az már csak hab a tortán, hogy a csatlakozók mind szabványosak, tehát a felhasználó olcsóbban megússza a kiegészítők beszerzését, mint az Apple-nél (az iPhone 5 miatt minden korábbi adatkábel és adapter mehet a kukába). A Note II körülbelül 200 ezer forintos áron indul, míg a Galaxy III nagyjából 130 ezer forintért vihető, tehát mindketten az Apple-lel egy ligában versenyeznek.

Kockás abrosz

A Windowsban korábban csak Asztal volt, de a Microsoft nemrég felterítette rá a négyzetmintás terítőt - ez a korábban Metro néven ismert kezelőfelület, amin négyszögletes ikonok vannak. A kezdeti vergődés után a Microsoft és legjobb mobilgyártó partnere, a Nokia végre felzárkózott az élmezőnyhöz: a szeptemberben bemutatott Lumia 920 okostelefon már versenyképes ajánlat. A legújabb Windows Phone 8 operációs rendszer fut rajta, és olyan izgalmas kiegészítői vannak, mint a vezeték nélküli töltő. A szuperérzékeny fényképező pedig a Nokia 808 Pureview 41 megapixeles kamerájának a 8 megás kistesója. A kijelző 4,5 hüvelykes és 1280x768 pixeles, ami még laptopban is egész jónak számít. Az iPhone 5-höz hasonlóan ez is száz megabitet tud a 4G LTE mobilhálózatokon, míg a HSPA+ 42 megabiten maxolja a letöltés sebességmérőjét.

Van itt még valami

Az Apple bemutatóin egy időben szokás volt még egy meglepetés újdonsággal előrukkolni a legvégén, de Tim Cook, a cég vezérigazgatója többre értékeli az eladási statisztikákat, mint a látványos hókuszpókuszt. Legalábbis a pletykák szerint csakis azért nem mutatták még be az iPad Minit, nehogy letörjék vele az iPhone 5 szárnyait. A korábbi iPadnél kisebb méretű tablet csökkentheti az okostelefon iránti keresletet, mert ez sokkal izgalmasabb termék. Az iOS rengeteg alkalmazása végre ideális méretű eszközbe lesz csomagolva, amit kényelmesen zsebre vághatunk majd, mint a többi héthüvelykes tabletet. Persze az Apple meghazudtolná önmagát, ha az iPad Mini nem különbözne a riválisaitól: a kijelző képátlója várhatóan 7,85 hüvelyk lesz. Az iPad Mini valószínűleg nem retina-felbontású kijelzővel érkezik, ezért felmerül a kérdés, hogy akkor vajon hány pixeles lesz? Könnyen lehet, hogy az iPhone 5 felbontását kapja meg, hiszen úgy a telefonra kifejlesztett programok rögtön futnának a mini tableten is. Az iPad Mini ára még ismeretlen.

Magas a léc

Az Amazon vadonatúj e-könyv-olvasói kulturált szórakozást kínálnak diszkont áron, és azért is bevettük őket a válogatásba, mert tökéletes karácsonyi ajándékjelöltek. A Kindle Paperwhite elég drága ahhoz, hogy nagyra értékeljék, és nem kell azzal foglalkozni, hogy az illető vajon melyik szerzőket utálja, és olvas-e egyáltalán ponyvát. Kap egy olvasót, vegyen hozzá könyveket.

Az Amazon az előző modellhez képest megnövelte a kijelző felbontását (62 százalékkal több a pixel), és beépített egy lámpát, hogy sötétben is tudjunk olvasni, mások álmának megzavarása nélkül. A Kindle világítása kevéssé befolyásolja az akku merülését, nyolc hét után kell megint konnektorra dugni az olvasót. A wifis változat itthon körülbelül 35 ezer forintba, a 3G-s pedig 50 ezerbe kerül majd.

Nem lehet kihagyni a válogatásból az Amazonnak táblagépeit sem, hiszen a héthüvelykes Kindle Fire HD nagyjából ugyanazt nyújtja, mint a Google Nexus 7. Azzal a lényeges különbséggel, hogy az Amazon igencsak belenyúlt a rendszerbe, az Androidot egy tartalomszállító gépezetté alakította át. Nagy kár, hogy a filmek csak néhány fejlett országban elérhetők, és Magyarország nem tartozik ezek közé. De így is sokat adnak a tüzes tabletek, például az akkujuk tovább bírja, mint a Nexusé, nagyobb a tárhelyük, valamint a wifis csipkészlet a kevésbé telített 5 GHz-es frekvencián is tud kommunikálni. A nagyobb méretű, 8,9 hüvelykes Kindle Fire HD-t kijelzője pedig már full HD felbontású. A 7-es tablet ára várhatóan ugyanannyi lesz, mint a Nexus 7, míg a nagyobb változat 32 gigabájt tárhellyel nagyjából 140-150 ezer forintba kerül majd, tehát még ez is jóval olcsóbb, mint az iPhone 5.

  iPhone 5 Nokia Lumia 920 Samsung Galaxy S III Samsung Galaxy Note II Google Nexus 7 Kindle Fire HD 7 Kindle Fire HD LTE 8,9 iPad mini
Méret  123,8 x 58,6 x 7,6 mm 130,3 x 70,8 x 10,7 mm 136,6 x 70,6 x 8,6 mm 151.1 x 80.5 x 9.4 mm 198.5 x 120 x 10.5 mm 193 x 137 x 10.3 mm 240 x 164 x 8.8 mm ?
Súly 112 g 185 g 133 g 180 g 340 g 395 g 575 g ?
Kijelző 4" IPS TFT, 640 x 1136 px 4,5", IPS TFT, 768 x 1280 4,8" Super AMOLED,
720 x 1280 px
5,5" Super AMOLED, 720 x 1280 px 7" IPS LCD, 800 x 1280 px 7" IPS TFT, 800 x 1280 px 8,9" IPS TFT, 1920 x 1200 px 7,85"
Tárhely 16/32/64 GB 32 GB 16/32/64 GB + kártya 16/32/64 GB + kártya 8/16 GB 16/32 GB 32/64 GB ?
Mobilnet LTE: 100 Mbps, HSPA+: 42 Mbps LTE: 100 Mbps, HSPA+: 42 Mbps HSPA+: 21/5,76 Mbps LTE: 100 Mbps, HSPA+: 21/5,76 Mbps - - LTE, HSPA ?
Wifi Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, kétsávos, Wi-Fi + mobilnet 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi Direct 802.11 a/b/g/n,
DLNA, Wi-Fi Direct, hotspot
802.11 a/b/g/n, kétsávos, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot 802.11 b/g/n 802.11 a/b/g/n, kétsávos 802.11 a/b/g/n, kétsávos ?
Bluetooth  4.0 A2DP  3.1 A2DP, EDR 4.0 A2DP, EDR 4.0 A2DP, EDR, LE van van, A2DP van, A2DP ?
NFC nincs van van van van - - ?
Fő kamera 8 megapixel, 3264x2448 pixel,
1080p@30fps
8 megapixel, 3264x2448 pixel,
1080p@30fps
8 megapixel, 3264x2448 pixel,
1080p@30fps
8 megapixel, 3264x2448 pixel,
1080p@30fps
- 1,3 megapixel 1,3 megapixel ?
Első kamera 1,2 MP, 720p@30fps 1,3 MP 1,9 MP, 720p@30fps 1,9 MP 1,2 MP - - ?
Oprendszer iOS 6 Windows Phone 8 Android 4.0.4 Android 4.1 Android 4.1 Android 4.0 Android 4.0 iOS 6
CPU/GPU Apple A6 kétmagos 1.5 GHz Krait, Ardeno 225 négymagos 1.4 GHz,
Mali-400MP
négymagos 1,6 GHz, Mali-400P négymagos 1,3 GHz, ULP Geforce kétmagos 1,2 GHz, PowerVR SGX540 kétmagos 1,5 GHz, PowerVR SGX544 ?
Rádió nincs nincs sztereo FM, RDS-sel sztereo FM, RDS-sel nincs nincs nincs ?
GPS a-gsp és glonass a-gps és glonass a-gsp és glonass a-gsp és glonass van nincs A-GPS ?
Akku 1440 mAh 2000 mAh 2100 mAh 3100 mAh 4325 mAh Li-ion Li-ion ?
Ár 192-254 ezer forint körülbelül 180-200 ezer forint 165-180 ezer forint körülbelül 200 ezer forint 90-110 ezer forint (16 GB) várhatóan 55-65 ezer forint várhatóan 140-150 ezer forint ?

25 milliárd letöltés Androidra

2012. szeptember 26., 16:59 Módosítva: 2012.10.31 10:10
41

Eddig 500 milió androidos okostelefont és tabletet aktiváltak világszerte, és naponta 1,3 milliót új készüléket adnak el, így tulajdonképpen semmi meglepő nincs abban, hogy a rendszeren futó szoftverbolt újabb letöltési rekordot ért el. A Google bejelentette, hogy a felhasználók már több mint 25 milliárd appot és játékot töltöttek le. Van miből válogatni, mert a Google Play szoftverboltban most 675 000 különféle szoftver található.

A következő 5 napon érdemes lesz benézni a szoftverboltba, mert a Google akciókkal ünnepli meg a sikert. A Gameloft, Electronic Arts, Rovio, Runtastic és Full Fat fejlesztőcégek sok népszerű alkalmazása a normál ár töredékéért, csupán 25 centért lesz kapható.

A Lumia 920 lenyomta az iPhone 5-öt

2012. szeptember 26., 16:40 Módosítva: 2012.09.28 15:04
458

Most már kimondható, hogy a Nokia Lumia 920 okostelefonban van a legjobb képstabilizáló megoldás, ami a készülék különleges kameramoduljának köszönhető. Ebben ugyanis a szenzort egy lencsalapú optikai stabilizátor egészíti ki, míg a riválisok csak digitálisan egyengetik ki a kép hibáit.

Az Engadgetnek megadatott az a lehetőség, hogy Finnországba utazva a világon elsőként hasonlítsa össze a nemrég megjelent iPhone 5-öt és a még csak bejelentett, valamikor idén piacra kerülő Nokia Lumia 920-at. Nagyon egyszerű és praktikus módszert választottak: egy házi készítésű hungarocell tartóba helyezték a két készüléket, és videózás közben tettek egy sétát az egyik közeli parkolóban. Igyekeztek sokat forgolódni, hogy jól megdolgoztassák a képstabilizátort.

nokiapple

A Nokia által készített felvétel kevésbé elmosódott, kevésbé ugrándozik a kép, mint az iPhone 5-tel készített felvételen. Az Engadget a Lumia 920-nak csak egy prototípusát tudta letesztelni, de annak már most is elég jól működik a kamerája. Érdemes átugrani az Engadgetre a videók miatt, mert a Samsung Galaxy S III és a HTC One X is felkerült a tesztelők spéci dokkolójára a Nokia Lumia 920 mellé.

Befolyásos rabbi tiltja az Iphone-t

2012. szeptember 24., 13:00 Módosítva: 2012.09.24 13:00
196

Visszaeshet Izraelben az Apple okostelefonjainak eladása, mivel egy befolyásos ultraortodox rabbi megtiltotta a használatukat a híveknek. Az ortodox lapok címlapján megjelent vallási parancs tiltja az iPhone vásárlását, sőt az öt legbefolyásosabb vallási vezető egyikeként számon tartott Haim Kanievsky rabbi szerint el kell égetni az okostelefonokat. A rabbi szerint a készülék ellentétes a zsidó törvényekkel, és éppen olyan károkat okozhat, mint a háborús fegyverek.

Ultraortodox vallási vezetők az utóbbi időben rendre ostorozták az okostelefonok és az internet használatát, mivel azok hozzáférhetővé teszik a pornográfiát és más tiltott információkat. 
Számos ultraortodoxnak úgynevezett kóser telefonja van, amellyel nem lehet az internethez kapcsolódni vagy szöveges üzeneteket küldeni.

Szeptember közepén egy rabbi a Tel-Aviv melletti Bné Brakban közönség előtt kalapáccsal zúzott szét egy okostelefont, és a szigorúan hagyományőrző zsidók számára megtiltotta azok használatát. Közösségeikben nincsenek televíziók sem, ugyanis mindent elkövetnek, hogy megóvják magukat a külvilág szerintük káros világi hatásaitól.

Osztályzat az iPhone 5-re: ötös alá

2012. szeptember 22., 11:17 Módosítva: 2012.09.24 00:30
162

Péntek este kilenckor egy Steve Jobs-hasonmás meghozta az iPhone 5-öt Münchenből, egy héttel a telefon magyarországi megjelenése előtt. A szolgáltatóknál az első napon elfogytak az előrendelhető készülékek, ami megfelel a nemzetközi trendnek: milliók vágynak az Apple okostelefonjára. Az első benyomásom az, hogy jó okuk van rá. Nagyon jól néz ki a szürkés hátlap és a kidomborodó üveg az elején. Furcsán hosszúkás, de nem vastagabb az előző modellnél, az iPhone 4S-nél.

De a tesztelés nem egyszerű: a gépre kötött iPhone 5 rögtön beszólt, hogy SIM-kártya nélkül nem aktiválható, enélkül pedig nem lehet rá belépni. Ez a dög nano SIM kártyát igényelt, ami pont nem volt kéznél, mert hazánkban most még nehéz beszerezni. A megoldás? Szükség van egy jó leírásra, egy Fiskars ollóra, tonnányi türelemre a vagdosáshoz, és micro SIM kártya pár perc alatt pont jó méretűre zsugorodik.

Beépített zuhanyrózsa

Az iPhone 5 formája az elődök által kijelölt úton halad tovább. Szép és izgalmas anyagokból rakták össze, pontosak az illesztések. Ez megfizethető luxus, többek számára elérhető, mint egy Lexus. A gombok ugyanolyan színűre vannak festve, mint a készülék kerete, szépen beleolvadnak a környezetükbe. Az elhelyezkedésük nem változott a 4S óta, tehát akinek eddig is iPhone-ja volt, az a megszokott mozdulatokkal tudja használni az 5-öst is.

Az egységes eleganciát csak a mobil alján lévő hangszórónyílások törik meg; zuhanyrózsákon vannak ilyen méretű lyukak. A gyári fülhallgató azonban tökéletes: szép a formája, és elég hangos is, meglepően jól dübörögnek a basszusok. Az is előnyös változás, hogy a fülhallgatót most már alul kell csatlakoztatni, így kisebb a veszélye annak, hogy beleakadunk valamibe a zsinórral.

Az iPhone 4 teljes üveg hátlapja gyakori szereplő volt a töréstesztekben, de az Apple szerencsére lecserélte egy szép alumínium lapra. Persze maradt még üveg a hátlapon, ami az antennák miatt előnyös: javítja a telefon adatátviteli képességét. Egyébként az antenna még mindig végigfut a készülék peremén, de egyszer sem sikerült reprodukálni a halálos fogást, amikor a kéz érintésétől egyszer csak elmegy a térerő.

Pixelhalmozás

Eleinte furcsa volt azt hallani, hogy az Apple rászánta magát a kijelző megnövelésére, mert a formatervezők korábban azt hangoztatták, hogy az iPhone 3,5 hüvelykes kijelzője pont ideális. De az Apple okosan bővített 4 hüvelykre: csak a készülék magassága változott. Széltében néhány tizedmilliméterrel keskenyedett, tehát a hüvelykujjunkkal kényelmesen átérjük a kijelzőt. A készülék súlypontja ettől ugyan magasabbra került, de mivel az iPhone 5 elképesztően könnyű lett (csak 112 grammos), ezt észre sem lehet venni.

Természetesen a nagyobb kijelző nagyobb felbontást is jelent, most már 1136x640 pixel fér el a mobilon. Erre azt is mondhatnánk, hogy ezzel vált tökéletessé az iOS felbontása, hiszen ez 16:9 képarányt jelent. Bármi, ami megjelenik a telefon kijelzőjén, ugyanúgy mutatna egy tévén is. Nem kell a videókat konvertálni, levagdosni a széléből (vagy fekete csíkot tenni köré). Az iPhone 5 jól bírja a napfényt, de ebben nem történt nagy változás a 4S óta.

Ha már megemlítettem a videókat, érdemes néhány szót ejteni a kamerákról is. A védőburkolat most már ellenálló zafírkristály, ami mögött f/2.4 rekesznyílású ötrészes lencse és 8 megapixeles szenzor van, ami 1080p felbontású videókat tud rögzíteni. Ez nem nagy változás a 4S kamerájához képest (egy kicsit gyorsabban tudunk exponálni), de a videotelefonáláshoz használt első kamera vga-ról 720p felbontásúra javult, aminek már itt volt az ideje, a riválisok is ezt a minőséget határozták meg minimumként a csúcskategóriás készülékekben. A kamera szoftveresen is bővült, az iOS 6-ban megjelent a panoráma mód, ami a gomb egyszeri megnyomása után automatikusan exponál, ahogy körbeforgatjuk a készüléket.

Villámcsapás után

Mindegyik cég életében eljön az a pillanat, amikor egy nagyon elterjedt, de idővel elavulttá vált alkatrészt muszáj lecserélni. Gondoljunk csak a Nokia-féle pop-portra és az eleinte még nagylyukú, majd később kislyukú töltőre. A finn cég évek alatt szabadult meg tőlük, engedve a micro USB-t támogató szabályozói nyomásnak.

Az Apple szerencsére nem az a cég, amely könnyen meghajol a szabályozó bürökraták előtt. A széles és lapos Dock csatlakozót az ismételten nem szabványos Lightning csatlakozóra cserélte, és ennek a váltásnak lesznek a legsúlyosabb következményei: minden olyan eszközhöz adapter kell, amin beépített Dock csatlakozó van. Márpedig világszerte több mint háromszázmillió ilyen Apple-eszköz van a felhasználóknál, és ki tudja mennyi Dock-csatlakozós erősítő, hangszóró és egyéb ketyere. Ha ezek az emberek iPhone 5-re váltanak, rögtön vehetnek egy 30 dolláros adaptert is, ami jócskán megnöveli a készülék árát. Ugyanakkor a Lightning sokkal könnyebben használható, mint a Dock vagy a microUSB, mert könnyebb csatlakoztatni és ellenállóbbnak tűnik.

Pörögnek a bitek

Egy okostelefonon a jó felhasználói élményhez elméletileg két dolog szükséges: sok megabites letöltési sebesség és sok megahertzes processzor. A megabitekkel nem is lesz gond, hiszen a magyar HSPA+ hálózatokon néhol már 21 vagy 42 megabit per másodperces letöltési sebességet kapunk, ami bőven elég az online zenehallgatáshoz és videózáshoz. A T-Mobile pedig azt ígéri, hogy még az idén elérhetővé teszi az iPhone-okon az LTE-t is. Az iPhone 5-ben a wifin is javítottak, és már 5 GHz-en is csatlakozhatunk a hotspotokra. Van bluetooth 4.0 és gps is, szóval rádiós technológiákban nem érezhetünk hiányt. Ja, hogy nincs NFC az iPhone 5-ben. Ezen nem érdemes lovagolni, mert az NFC beépítésének csak akkor lett volna értelme, ha a lakásunk és az irodánk már tele lenne más NFC-s kütyükkel és címkékkel, és lenne mihez csatlakozni a mobillal. Egy jelenleg fölösleges rádiós csip maradt ki az iPhone 5-ből.

A processzor megabitjeinél azonban nem beszélhetünk ilyen kimagasló értékekről, a Geekbench nevű mérőeszköz csak kétmagos 850 megahertzes ARMv7 processzort, 1 gigabájt memóriát és 16 gigabájt tárhelyet lát az iPhone 5-ben. Az a szerencse, hogy egy tesztben nem a mérőszoftvereket vizsgáljuk, hanem magát a telefont. Abban nem is találtunk hibát, az iPhone 5 ugyanolyan gördülékeny és gyors, mint az elődjei; egyszer 18 program futott a háttérben, amit észre sem lehetett venni, nem lassult be a rendszer. A teljesítményhez ráadásul nagyon jó fogyasztás társul, aktív használattal is simán kibír egy egész napot a készülék, csak éjszakára kell konnektorra dugni.

Az iPhone 5-ön debütál az iOS 6 operációs rendszer is, amiben sok lényeges újítás van az előző verzióhoz képest. A leginkább vitatott változás a Google Maps lecserélése az Apple saját térképszolgáltatására, és ebből az derül ki, hogy nem lehet egyik napról a másikra összerakni a világ legjobb térképét. A magyarországi látnivalókat, éttermeket és utcákat megtalálja, van műholdas és rajzolt nézet, tehát az alapok megvannak.

De ma már ennél sokkal több kell, a rivális Google és a Nokia például tömegközlekedéssel kapcsolatos információkat is közöl, ismeri a menetrendeket, és enélkül nem is érdemes Budapest utcáin barangolni. A lehetőség megvan a bővítésre, a térképhez hozzáilleszthetők más appok. Az Apple térképének 3D nézete is hiányos egyelőre, hazánkban nem találtam egyetlen megrajzolt épületet sem. A Google sokkal több városban felhúzta a virtuális épületeket, ami a szuperközeli fotókkal és az utcanézettel együtt nagy segítséget nyújt a navigációban.

A Passbook nevű kártyatartó alkalmazás most nagyjából annyira hasznos, mint a böngészők 1994-ben. Elvégzi a feladatát, de a tartalom hiányzik. A Passbook különféle hűségkártyák, koncertjegyek, vócserek és beszállókártyák biztonságos tárolására jó, de egyelőre csak annak, aki az iHotel, a Lufthansa, a United vagy az American Airlines szolgáltatásait kívánja igénybe venni. Érdemes lesz figyelemmel követni, hogy milyen ütemben bővül a kínálat, mert a Passbook gyorsabban megvalósíthat sok olyan szolgáltatást, amit mások inkább az NFC-vel szerettek volna bevezetni.

Mire lesz elég?

Kíváncsian várom az Apple negyedéves eladási statisztikáit, mert nem vagyok meggyőződve arról, hogy a bolt polcáról ezt a telefont emelném le. Vannak benne előrelépések, de kisebb visszalépések és kezdetleges megoldások is, amik talán a jövő év elejére válnak használhatóvá. A forma szinte tökéletes, és a beépített szolgáltatások bővülése ellenére egyszerű a használata. Aki már tízezreket költött iOS-es programokra, és szereti ezt a rendszert, annak nagyon ajánlom az iPhone 5-öt. Annak is érdemes kipróbálnia, aki nem elkötelezett Apple-rajongó, és nem zavarja a térkép sok hiányossága. Ez egy tömegtelefon, ezt bizonyítja az a sok millió szavazat, amit a vevők a pénztárcájukkal adtak le az iPhone 5-re.

Minden magyar okostelefont vesz

2012. szeptember 21., 12:38 Módosítva: 2018.06.14 14:50
17

A Magyar Telekom pozitívan tekint a következő negyedévre, nagyon jók a piaci kilátások - mondta a vállalat pénteki sajtótájékoztatóján Chris Mattheisen, a cég vezérigazgatója. Az eladott mobilkészülékek 85 százaléka okostelefon, egy évvel ezelőtt még csak 70 százalék volt ez az arány. Hamarosan a teljes ügyfélbázis 20 százalékának lesz okostelefonja. A cégvezér szerint fontos, hogy az eladott okostelefonok 80 százalékához mobilinternetes díjcsomagot is vásárolnak az ügyfelek.

A lakosság 78,6 százaléka éri el a 3G/HSPA hálózatot, míg a negyedik generációs LTE-re év végén már a lakosság 26,5 százaléka tud majd csatlakozni. Budapest, néhány megyeszékhely és Balaton lesz lefedve LTE-vel, így amikor az iPhone 5 is tud majd az LTE-hálózatra csatlakozni, ki is lehet majd használni ezt a képességét. Az iPhone 5 eleinte nem működik majd a Magyar Telekom LTE-hálózatán, mert a cég nem szeretne olyan problémákba belefutni, amilyenekkel a külföldi hálózatokon találkoztak a mobilozók.

Az iPhone 5 meghatározó lesz a Magyar Telekom életében, pont az LTE miatt. Ez lökést ad majd a többi gyártónak is, hogy LTE-s tableteket és okostelefonokat dobjanak piacra. Amikor elegendő eszköz lesz az LTE-n, az a felhőalapú szolgáltatásokat teszi kényelmesen elérhetővé.

Magentára festhető az ország

Chris Mattheisen elmondta, hogy 280 ezernélt többen fizetnek elő interaktív tévére, és az optikai már 250 ezer háztartásban elérhető, bár ezt még mindig csak néhány tízezren használják ki. A kombinált előfizetés 360 ezer háztartásban van, tehát ennyien vannak, akik legalább 3 szolgáltatást vesznek igénybe a cégtől. A Magyar Telekom energiaszolgáltatására százezren fizettek elő, a biztosítási piacon 250 ezer ügyfelek gyűjtött a társaság.

A mobilszolgáltatás piacán vegyes a helyzet, és a Magyar Telekomnak elsősorban a frekvenciával van gondja. Mivel a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság frekvenciaárverésének eredményét, visszaállt a tender előtti állapot. Magyarán az árverésen győztes mobilszolgáltatók nem tudják használatba venni a megvásárolt frekvenciákat. Ha folytatódik a trend, és az eladott mobilok több mint 80 százaléka okostelefon lesz, nagyon gyorsan nő majd a hálózat használata, és érezhetővé válik a frekvenciahiány - mondta Chris Mattheisen.

Másfelé kacsintgat

Európában lefelé megy a telekomszektor, a hagyományos távközlési piacokon telítődés van - mondta Mattheisen. Magyarországon most 120 százalék körüli penetráció van, de a világ más tájain sem jellemző 130-140 százaléknál magasabb adat. A Magyar Telekom ezért továbbra is azt a stratégiát követi, hogy minél több szolgáltatást ad egy kézből. Igyekeznek hasznosítani az eladási csatornáikat, olyan szolgáltatásokkal, amik nem a távközlési hálózatot terhelik - ilyen az energia, a biztosítás.

Chris Mattheisen meglátása szerint a távközlési operátoroknak ezt a stratégiát kell követniük, mert nagy növekedés várható ezen a területen. Ezen kívül még két piacon vár jelentős bővülést a cég. Egyrészt a gépek közötti kommunikációban, ami magába foglalja a távleolvasós mérőórákat, az e-egészségügyi szolgáltatásokat, valamint a lakásvédelmet. Másrészt az online rendszerek használatában van sok potenciál, például az e-kereskedelemben.

Kérdésünkre Chris Mattheisen elmondta, hogy ezek az új bevételi források hosszú távon kompenzálni tudják a hagyományos telefonszolgáltatási üzletágból származó bevételek csökkenését. A cégvezér szerint ezekben több lehetőség van, mint amennyi csökkenés várható a hagyományos szolgáltatás területén.

Brutális teljesítményt ad az Intel a mobilnak

2012. szeptember 19., 13:25 Módosítva: 2012.09.26 16:55
65

A Motorola bemutatta az első olyan okostelefonját, amit az Intel Atom processzora hajt meg. A korábbi inteles telefonokkal ellentétben a RAZR i nevű modell keményen odaint a rivális tábornak, különösképpen a processzorgyártó ARM-nak. Az okostelefonba ugyanis 2 gigahertzes Intel Medfield processzort építettek, és ilyen magas órajelre még nem volt példa.

Bár az Intel csipje csak egymagos, a Hyper-Threading technológiának köszönhetően egyszerre két feladattal is megbirkózik, amivel állítólag jelentős energiamegtakarítás érhető el.

A Motorola készüléke bizonyos szempontból nagyobb jelentőségű, mint a Lava és a Lenovo szintén Intel-alapú készülékei. Az utóbbiak elsősorban Kínában terjeszkednek, illetve mobilszolgáltatóknál próbálnak szerződéseket kötni a készülékeik forgalmazására. A RAZR azonban inkább az Intel és a Google - a Motorola tulajdonosa - közötti stratégiai szövetség megnyilvánulása.

Az Intel tetemes erőforrást fordít arra, hogy az Atom és az Android a lehető legjobban passzoljon egymáshoz. Az optimalizáció, a jó teljesítmény nagyon fontos ahhoz, hogy az Intel növelni tudja részesedését a mobilcsipek piacát uraló ARM rovására.

Természetesen más inteles mobilok is jönnek majd, a ZTE például Európát vette célba a Grand XIN nevű készülékével. Ez a mobil, a Motorláéhoz hasonlóan, az Android 4.0-t futtatja, de mindkét cég azt ígéri, hogy a készülékek rendszerét frissíti majd a legfrissebb 4.1-es verzióra.

Februárban jön a Samsung Galaxy S4

2012. szeptember 18., 09:52 Módosítva: 2012.09.19 09:18
476

A Samsung a 2013-as barcelonai mobilkiállításon szeretné bemutatni legújabb csúcstelefonját, a Galaxy S4-et, a Korea Times információi szerint egy hónappal később kezdik el árusítani a mobilt.

Az S4-et kilenc hónappal az előd, a nagy sikerű S3 májusi premierje után mutatják be, illetve alig öt hónappal az iPhone 5 után. A magát megnevezni nem kívánó samsungos forrás szerint ez lesz a cég addigi legerősebb okostelefonja hardverileg és szoftverileg egyaránt - bár ez valószínűleg senkit nem ér meglepetésként.

Az új mobilban mindenképpen lesz LTE és négymagos processzor dolgozik majd benne. Előreláthatóan még nagyobb lesz, mint az S3, a jelenlegi 4,8 hüvelykes kijelző 5 hüvelykesre nő majd. Természetesen Android lesz rajta, ahogyan az elődökön.

A Samsung tartani szeretné mostani ütemtervét, hogy évente újítja meg a sorozatot. Az S4-en lesz néhány külső változás is, de alapvetően tartani fogja mostani lekerekített dizájnját. A cég hivatalosan nem kommentálta az értesüléseket.

Elkészült a végleges Windows Phone 8

2012. szeptember 15., 21:15 Módosítva: 2012.09.15 21:15
46

A Microsoft okostelefonjaival foglalkozó WP Central híroldal két forrásból is úgy értesült, hogy elkészült a Windows Phone 8 (WP 8) rendszer gyártásra kész változata. Magyarán megvannak azok a telepítőfájlok, amiket a mobilgyártók - a Nokia, a Samsung és a többiek - felrakhatnak a hamarosan megjelenő készülékeikre.

A rendszert 2011 óta fejlesztik, és nagyon más lesz, mint a tavaly június végén elkészült 7.5-ös verzió, amely a jelenleg kapható windowsos készülékeken fut. A Windows Phone 8 már a többmagos processzorokat, a 720p felbontású kijelzőket és az NFC-csipeket is támogatja, tehát sokkal jobb készülékeket lehet majd gyártani, amelyek végre felvehetik a versenyt az Androidot és iOS-t futtató riválisokkal.

Képernyőfotó 2012-09-15 - 9.13.12 PM.png

De most nem a felhasználóknak kell feszülten figyelniük, hanem az appok fejlesztőinek. A rendszer mélyén is nagy változások történtek, mert a WP 8 már az NT rendszermagra épül, és natív C++ kód futtatására alkalmas. Ahhoz azonban, hogy új szoftverek készüljenek a WP 8-ra, a Microsoftnak ki kellene adnia egy SDK-t, egy fejlesztői csomagot. Ez viszont még nem készült el, és a próbaváltozatát csak néhányan kapták meg.

A következő lépésben a rendszert a gyártók is kezelésben részesítik, például írnak a hardvereikhez optimalizált drivereket, és még találhatnak hibákat a Microsoft kódjaiban, amiket megjelenés előtt ki kell javítani. Ha minden a tervek szerint halad, a Microsoft az október 30-án kezdődő BUILD '12 konferencián leleplezi a Windows Phone 8-at, és novemberben akár már a szolgáltatókhoz is kerülhetnek az új rendszert futtató készülékek.

Nagyjából 36 000 forintot ér az iPhone 5

2012. szeptember 14., 18:15 Módosítva: 2012.09.18 10:14
920

Az iPhone alkatrészei annyit érnek, mint egy olcsó butatelefon, de ez mindig is így volt. Az okostelefonok több mint százezer forintos árában sohasem az alkatrészek költsége volt a meghatározó. A boltban elköltött pénzünk minimális része megy el az alapanyagokra és a sencseni gyári munkások bérére, annál több kerül azonban a kereskedőkhöz, mérnökökhöz, szoftverfejlesztőkhöz, valamint a gyártócég befektetőihez.

Az elektronikai kütyük szétszedésére specializálódott Tech Insight informatikai szakújság előzetes becslése szerint a 16 gigabájtos háttértárral rendelkező iPhone 5 alkatrészei körülbelül 167,5 dollárt, azaz 36 ezer forintot érnek; ez nagyjából 35 dollárral több a hasonló felszereltségű iPhone 4S áránál.

iPhone5 BOM comparison 702

Az iPhone 5 kétéves hűségszerződéssel ugyan 199 dollárért elvihető, de aki szolgáltatótól független változatot akar, annak 649 dollárt kell a kasszánál hagynia. Ez pedig nagyjából százezer forinttal több az alapanyagárnál. A 32 gigás verzió 749 dollárba, míg a 64 gigabájtos 849 dollárba kerül kártyafüggetlenül. Az európai árak ennél jelentősen drágábbak, Németországban és Franciaországban 679, 789, illetve 899 euróért lehet előrendelni a készülék modelljeit. Az Egyesült Királyságban 529, 599, illetve 699 fontot kérnek majd egy iPhone 5-ért.

A megfelelő kártyafüggetlen verzió kiválasztását némiképp megnehezíti, hogy az iPhone 5 – függetlenül a tárhely méretétől – háromféle verzióban kapható: az egyik az amerikai Sprint és Verizon CDMA hálózatán működik, a másik 700 megahertzen tud a 4G LTE hálózatokra csatlakozni, a harmadik pedig az európai és ázsiai LTE-hálózatokat ismeri.

A Tech Insight később még pontosítani fogja az iPhone 5 építési költségéről szóló táblázatát, hiszen a szakértők egyelőre nem szedhették szét a telefont, csak korábbi tapasztalatukra, az általuk jól ismert beszállítói árakra és az Apple bejelentésére támaszkodtak.

Hússzor gyorsabban fogy az iPhone 5

2012. szeptember 14., 15:31 Módosítva: 2012.09.14 18:59
293

Az Egyesült Államokban ottani idő szerint szeptember 14. éjféltől lehetett előrendeléseket leadni az iPhone 5 okostelefonra, de a fanatikusok küzdelme nem tartott sokáig. Az első szállítmányt körülbelül egy óra alatt elkapkodták. Ez rendkívüli érdeklődést jelez, hiszen a tavaly októberben bemutatott iPhone 4S-nek 22 óra, a kétéves iPhone 4-nek 20 óra kellett az induló raktárkészlet kifosztásáig.

Aki most akarja megrendelni a készüléket, az kéthetes várólistára kerül. A telefon iránti érdeklődést jelzi az is, hogy problémák voltak az Apple és a mobilszolgáltatók weboldalain, sokan találkoztak hibaüzenetekkel a szerverek leterheltsége miatt.

A felhajtás azért meglepő, mert az iPhone 5 nem olyan forradalmi előrelépés, mint amire sokan számítottak. Gyorsabb lett, jobb a kamerája, és nagyobb a kijelzője, de sok olyan modern megoldás hiányzik belőle, amit a rivális gyártók már beépítettek a csúcskategóriás készülékeikbe. Ilyen például az NFC, ami adatkapcsolatot létesít az egymás közelében lévő készülékek közt.

Éppen ezért tör az egekbe az Apple részvényárfolyama, mert a vállalat csillivilli újdonságok nélkül is képes milliószámra eladni egy új készüléket. Amiért tömegek állnak sorba, ami miatt összeomlanak a webshopok.

A Google az Alibaba szerint megfenyegette az Acert

2012. szeptember 14., 11:29 Módosítva: 2012.09.17 16:50
26

Az Acer leállította a legújabb mobiljának a bemutatóját, az okostelefonon az Alibaba által fejlesztett operációs rendszer, az Aliyun futott volna. A bemutató lefújásának oka, hogy Az Alibaba szerint a Google megfenyegette őket, hogy megszüntetik az Android operációs rendszerek licencét, ha a konkurens mobilját kezdik el árulni Kínában.

Az Acer eredetileg csütörtökön mutatta volna be az A800 nevű mobilt, melyet kifejezetten a kínai piacra gyártottak. A mobilon az Aliyun futott volna, az Alibaba ezzel szeretné megelőzni a Google-t Kínában. A helyi szolgáltatók közül egyre többen árulnak olyan mobilt, melyen az Aliyun van és most először gyártott volna egy világszerte ismert nagyobb gyártó is ilyen operációs rendszerű mobilt.

Az Acer nem árulta el, miért maradt el a mobil bemutatója, az Alibaba volt az, mely megvádolta a Google-t azzal, hogy megfenyegette az Acert. Az Alibaba szóvivője szerint a Google lépése nem tisztességes a felhasználókkal szemben. A Google nem válaszolt a vádakra, az Acer sem akarta kommentálni az eseményeket. A cég kereskedelmi igazgatója annyit mondott, hogy speciális okok miatt maradt el a bemutató. A mobilt az Alibabát keresztül árulták volna, ára 2999 jüan, vagyis 437 dollár lett volna.

Nem véletlen a háborúskodás és vádaskodás, a gyártók tudják, hogy most lehet kialakítani a stratégiai állásokat a világ legnagyobb és leggyorsabban fejlődő mobilpiacán.

Lelassul az LTE-hálózat az iPhone 5 miatt?

2012. szeptember 14., 10:40 Módosítva: 2012.09.14 16:44
56

Az iPhone első három változata teljesen felborította az Egyesült Államok mobilhálózatainak fejlődési ütemét. Az Apple okostelefonjának megjelenése előtt arra számítottak a szolgáltatók, hogy az előfizetőik csak lassan térnek át az okostelefonokra, és fokozatosan növekszik majd az adathálózat terhelése. De az iPhone-t használók teljesen rákattantak a mobilnetre, hirtelen megugrott a fogyasztás, és az AT&T nem tudta tartani a lépést. Az eredmény katasztrofális volt: megszakadtak hívások, nem mentek el üzenetek, akadozni kezdett a letöltés.

Azóta persze az USA telekommunikációs szervezete eladott a szolgáltatóknak rengeteg új frekvenciasávot, amelyeken elindult a negyedik generációs LTE szolgáltatás. Ezek a frekvenciák még nincsenek túlzsúfolva, mert kevés LTE-s készüléket árulnak, és ennek köszönhetően a felhasználók jó válaszidejű hálózaton, akár 20 megabites sebességgel is böngészhetnek. De vajon meddig? A Verge című technológiai szaklap azt írja, hogy Chicagóban már a Samsung Galaxy S III érkezése is érezhető lassulást produkált, és ehhez kell hozzáadni az iPhone 5-öt, ami várhatóan még elterjedtebb készülék lesz. Ha a múltból indulunk ki, akkor egy idő után hipermodern LTE-n is szívás lesz telefonálni.

A JP Morgan elemzői valamivel árnyaltabban fogalmaznak a várható helyzettel kapcsolatban. Az iPhone 5 megjelenésének egyik legnagyobb nyertese lehet az Ericsson, hiszen a svéd cég látta el LTE-s hálózati berendezésekkel a legnagyobb amerikai mobilszolgáltatókat, a Verizont és az AT&T-t. A szolgáltatók várhatóan még több eszközt - intelligens, önmagukat optimalizáló hálózati eszközöket, forgalmas gócpontokat lefedő mikrocellákat - vesznek majd az Ericssontól. Az iPhone 5 bevezetésének legnagyobb vesztesei a JP Morgan szerint pont a szolgáltatók lesznek, hiszen jelentős beruházásokra lesz szükségük, hogy kiszolgálják az igényeket. Emiatt pedig csökken majd a felhasználókra vetített nyereségük.

Az AT&T szóvivője, Seth Bloom azt nyilatkozta a Verge-nek, hogy tanultak a múltbéli eseményekből, és ez alapján építik fel a 4G LTE hálózatukat, amely sokkal fejlettebb topológiájú, mint amilyen a néhány évvel ezelőtti hálózat volt. Sőt, az LTE használata jelentősen csökkenti majd a 3G HSPA+ hálózatok terheltségét, így azok éppenséggel felgyorsulhatnak, stabilabbá válhatnak az iPhone 5-nek köszönhetően.

Kiegészítőkön nyerészkedhet az Apple

2012. szeptember 13., 11:46 Módosítva: 2012.09.14 10:19
47

Az iPhone 5 bemutatóján az okostelefon látványosabb tulajdonságaira koncentráltunk, de az üveg és alumínium burkolat mögött számos kellemetlen újítás is akad. Az Apple készüléke támogatja a szupergyors LTE mobilhálózatokat, de aki rendszeresen jár külföldre, annak nagyon oda kell figyelnie, hogy melyik modellt választja. Ha a világ összes LTE hálózatán használni szeretnénk az iPhone 5-öt, akkor mindjárt három készüléket kellene vennünk.

Nemcsak a színek és a háttértár mérete alapján lehet különbséget tenni az iPhone 5 modelljei közt, hanem a bennük lévő csipek alapján is. Az A1428 számozású GSM készülék az Egyesült Államokban és Kanadában a 700 megahertzes és AWS frekvenciatartományokban képes LTE hálózatra csatlakozni. A CDMA hálózatokra kiadott A1429 az amerikai Verizon és Sprint hálózatai mellett a japán KDDI hálózatát ismeri, az 1-es, 3-as, 5-ös, 13-as és 25-ös sávokban képes adatot forgalmazni. Végül az A1429-es modell GSM változata főleg az európai LTE hálózatokat kezeli, Németországban és az Egyesült Királyságban is használható, valamint Hongkongban, Dél-Koreában, Japánban és Ausztráliában az 1-es, 3-as és 5-ös LTE-sávokon.

Európa, szabványok

Az Apple vezérei a sajtótájékozatatón többször is büszkén elmondták, hogy a mérnökeik nagyon jól tudnak takarékoskodni a hellyel, szinte mindennek csökkenteni tudták a méretét. Ennek érdekében cserélték le a SIM-kártyát is, az iPhone 5 a korábbi microSIM-nél 40 százalékkal kisebb nanoSIM-kártyákat kezeli. Ez jó hír, a SIM-kártyával a legtöbb felhasználónak nincs semmi dolga. Vásárlás után behelyezzük a készülékbe, és utána legalább két évig hozzá sem kell nyúlni.

Teljes, mini, micro és nano SIM modulok
Teljes, mini, micro és nano SIM modulok
microshit

Annál többször kell azonban használnunk az új Lightning csatlakozót, ami a készülék töltését és adatkapcsolatát biztosítja. A Lightning port harmadakkora, mint a korábbi széles és lapos csatlakozó, és annál sokkal ellenállóbbnak tűnik. De a felhasználóknak nagy árat kell fizetniük a változásért, főleg ha a korábbi iPhone-hoz vagy iPodhoz számos kiegészítőt vettek maguknak. Az új készüléket nem lehet majd rákötni a százezer forintos hangrendszer beépített iPhone-dokkolójára, csak ha közbeiktatunk egy átalakítót. Így azonban a mélyített dokkoló nem támasztja meg a mobilt, az egy pár centis adapteren fog lifegni.

Mivel az Európai Unió nem nézi jó szemmel a szabványtól eltérő csatlakozókat, készült egy microUSB adapter is, ami a fenti képen látható. Az ötezer forintos átalakítóval már szabadon használhatjuk bármelyik százforintos microUSB kábelünket.

Jó üzlet a kiegészítő

Az Apple termékeihez készült kiegészítők nagyon sok profitot termelnek, az NDP Group piackutató cég szerint tavaly csak az Egyesült Államokban kétmilliárd dolláros forgalmat generáltak az iPadhez, iPodhoz és iPhone-hoz készült tokok, hangszórók és adatkábelek.

Egyébként a kiegészítők gyártói sincsenek sokkal jobb helyzetben, mint a vevők, mert az Apple előttük is titkolózik, és emiatt csak az utolsó pillanatban tudják meg, hogy pontosan mekkora tokokat kell készíteniük az éppen bejelentett modellhez.

Persze néhány cég már a kiszivárgott információk alapján elkészítette a tokok és adapterek prototípusait. Amint az Apple hivatalosan is bemutatta az új készüléket, elvégezték rajtuk az utolsó simításokat, hogy amikor a felhasználókhoz kerülnek a drága okostelefonok, rögtön tudjanak hozzá védőtokot venni.

Két hét múlva kapható az iPhone 5

2012. szeptember 12., 21:58 Módosítva: 2012.09.14 10:19
166

Az elmúlt negyedévben az Apple eladásai csökkentek, mert mindenki tudta, hogy már a látóhatáron van az új iPhone. Az előrejelzések azonban nagyon optimisták. A Gartner piackutató cég szerint jövőre 22 százalékról 23,1-re nő az Apple iOS piaci részesedése, a Piper Jeffray elemzője pedig úgy véli, három hét alatt elkel 10 millió új iPhone. Az utóbbi egyáltalán nem lehetetlen, hiszen több mint 30 millió embernek mostanában jár le a hűségnyilatkozata a két éve vett iPhone 4-re, és bizonyára sokan szeretnék lecserélni elavult készüléküket.

Annyira ügyesek voltak a kiszivárogtatók, hogy a hivatalos sajtótájékoztató alig okozott meglepetést. Az iPhone 5 alumíniumból és üvegből készült, és pontosan úgy néz ki, mint a korábban kikerült képeken. Elődjénél 20 százalékkal könnyebb és 18 százalékkal vékonyabb, miközben a kijelző fél hüvelykkel nagyobb lett.

Az Apple azért ragaszkodott a 3,5 hüvelykes képernyőmérethez, mert úgy tartotta, hogy ez a legkényelmesebben kezelhető. Most mégis követi a trendet, megnövelte a méretet 4 hüvelykre, de Phil Schiller marketing-igazgató nem győzte hangsúlyozni, hogy ez is pontosan passzol az emberek tenyerébe. Talán mert a készüléknek a szélességét nem, csak a hosszát növelték. A kijelző ennek köszönhetően 16:9 képarányú lett, ami ideális a mozizáshoz. Pixelre pedig 1136×640 lett a felbontás, ebből is látszik, hogy csak hosszirányú a növekedés (960x640 a korábbi felbontás).

Így most a főmenüben elfér még egy sornyi ikon, és a beépített programok is több információt láttatnak. Mivel sok régi app nincs még az új méretre optimalizálva, azok alul és felül egy-egy fekete sávval, a kijelző közepén fognak futni.

Megabitek százával

Kicsit gyorsabb lett a vezeték nélküli kapcsolat, az LTE akár 100 megabites átviteli sebességet is tud nyújtani. A HSPA+ hálózaton 21 megabiten tölthetünk le, DC-HSDPA hálózaton pedig 42 megabiten (ez utóbbi hálózatot a magyar szolgáltatók egyszerűen 3G, UMTS, HSPA+ vagy DC-HSPA+ néven is emlegetik). Nagyon fontos újítás, hogy a 150 megabites 802.11n-es wifit már nemcsak a túlzsúfolt 2,4 GHz-es frekvenciatartományban, hanem 5 GHz-en is használhatjuk.

Az A6 nevű új csip hajtja meg a készüléket, ami 22 százalékkal kisebb az elődjénél (A5), viszont átlagosan kétszer gyorsabb, és a grafikus teljesítménye is a kétszeresére nőtt. Mindeközben nem nőtt az akku terhelése, sőt, éppenséggel javult a készülék készenléti ideje. Az Apple azt ígéri, hogy böngészni és telefonálni átlagosan 8 órán át lehet, és 10 órán át játszhatunk le videókat.

Eddig viszonylag jónak számított az iPhone kamerája, ami persze nem sokat számít, mert a júzerek többsége úgyis elrontja a képeit az Instagram szűrőivel. Ezen a téren apróbb frissítések történtek, és az Apple a riválisok nyomában halad: lehet például videózás közben fotókat készíteni, amivel a HTC már februárban előrukkolt a One X nevű készülékében. A panoráma mód sem egyedülálló. Az viszont fontos, hogy még gyorsabban lehet exponálni, a speciális szűrők és képjavító algoritmusok pedig a félhomályban való fotózás eredményét javítják.

Javult a hangrendszer, már három mikrofon figyeli a mondanivalónkat: egy a készülék hátulján, egy elöl, egy pedig az alján. A hangszóró pedig 20 százalékkal kisebb lett. A leglátványosabb méretcsökkenésen azonban a töltő ment át: az Apple bevezetett egy újabb nem szabványos megoldást, aminek a neve Lightning. Szép, lapos, állítólag ellenálló, de a világ mobilgyártóinak 99 százaléka microUSB-t használ, és arra sincs sok panasz. Az a legnagyobb baj, hogy egy magas adapterrel lehet az új iPhone-t rákötni a meglévő, korábbi iPhone-aljzatos hifikre és erősítőkre, ami nem túl szép látvány.

Jön az iOS 6

Scott Forstall mutatta be a készüléken futó iOS 6 újításait. A térképek navigációs szolgáltatást is nyújtanak, és távoli kameranézetben repülhetünk körbe városokat, mert állítólag erre is szükség van utazás közben. Ugyanazt mutatják be, amit nyáron a WWDC konferencián.

Az új Safari is nagyon jól néz ki az iPhone 5-ön, teljes kijelzős módba is lehet váltani, és az iCloud ugyanúgy szinkronizálja a megnyitott böngészőfüleket, mint a Chrome. Amit megnyitunk a telefonon, azt néhány kattintással meg tudjuk nyitni az asztali gépünkön is. Elképesztő újítás a levelezőben a VIP mappa, amelyben a fontos személyektől érkező leveleket gyűjthetjük össze. (Ha készítek Gmailben egy VIP nevű szűrőt, akkor vajon beperel az Apple?)

A Passbook ezzel szemben tényleg újszerű alkalmazás, ebben tárolhatjuk virtuális pontgyűjtő kártyáinkat, mint amilyen Magyarországon például a SuperShop. Ez ad helyet a virtuális jegyeknek is, ami szólhat sportmérkőzésre, repülőre vagy más egyébre is. Az iOS 6 frissítés szeptember 19-én érkezik.

Az új iPhone ára változatlan: 199, 299 és 399 dollár. Sajnos a tárhely mérete is változatlan, tehát 16, 32 illetve 64 gigabájtos változatok kaphatók. Szeptember 14-től lehet előrendelni, és leghamarabb 21-én szállítják le. Az első körben az Egyesült Államok és a legfontosabb piacok vannak benne, például az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Japán és Szingapúr. A többi oszágnak, így várhatóan Magyarországnak is, csak szeptember 28-ig kell várnia.

Zene füleinknek

Az Apple nemcsak az iPhone 5-öt mutatta be, hanem néhány új zenelejátszót is. Ezek is kompatibilisek az új Lightning töltővel.

Az iPod nano 5,4 milliméter vékony lett, a multitouch kijelző képátlója 2,5 hüvelyk, és a lejátszó közepén van rajta egy gomb, éppen mint az iPhone-okon. Alkalmazások is futnak rajta, szép színesek az ikonok, de ami a legfontosabb, van beépített FM és bluetooth rádió. Az utóbbinak hála nem kell többé a fülhallgató tekergőző madzagával bajlódni, ha zenére akarunk futni.

Az iPod Touch most megjelenő ötödik generáció csupán 6,1 milliméter vékony, tehát majdnem olyan áramvonalas, mint a nano. Megkapta az iPhone 5 kielzőjét, de ehhez nem társítottak ugyanolyan erős processzort: a korábbi A5 került bele. A kamerája is csak 5 megapixeles, amit ugyanúgy LED vaku, infravörös szűrő és f/2.4 rekesznyílás jellemez, mint az iPhone 5-öt. A szemközti kamerával pedig 720p felbontásban lehet videón csevegni a Facetime alkalmazásban. Ebben is van bluetooth 4.0, valamint a wifi 802.11a/b/g/n szabványon, 2,4 és 5 GHz-en tudunk csatlakozni a hotspotokra.

Az iPod shuffle 49 dollár, az iPod nano 149 dollár, az új iPod touch 299 illetve 399 dollár (32 és 64 GB). Üzleti szempontból ügyes húzás, hogy megmarad a régi iPod touch 199, illetve 249 dolláros áron (16 illetve 32 GB tárhellyel). Hiszen a kedvezőbb árú lejátszó is növeli majd az iOS felhasználói táborát.

Ez minden?

Nem mondhatjuk azt, hogy minden tekintetben az Apple iPhone 5 a legjobb okostelefon a piacon. Láttunk már ilyen és jobb beépített digitális kamerát, vannak nagyobb kijelzőjű készülékek, az Android szabadabb, a Windows Phone modernebb. Az iPhone 5 ugyanakkor egy stabil, magabiztos előrelépés, minden tekintetben egy kicsit jobb az elődjénél. Ez pont elég is lehet ahhoz, hogy az Apple növelni tudja az eladásait, és tartani tudja nehezen kivívott piaci pozícióját.

Azt már megtanultuk a pc-k piacán, hogy a legmodernebb, legnagyobb és legszínesebb alkatrészek agyatlan összedrótozása még nem jelent biztos sikert. El is kell tudni adni azt a terméket, el kell hitetni a felhasználóval, hogy neki ennél újabbra, nagyobbra és színesebbre valójában nincs is szüksége. Az Apple pedig ebben verhetetlen.

Félmilliárd androidos készüléket aktiváltak

MTI/Index
2012. szeptember 12., 17:50 Módosítva: 2012.09.14 10:41

Egészen biztos, hogy a mobilokért rajongó emberek nagy része szerda este az új Apple iPhone bejelentését követi figyelemmel, de ettől még nem mehetünk el szó nélkül a rivális Androidot érintő bejelentés mellett: a Google operációs rendszerét már több mint 500 milliószor aktiválták. A rekordról Hugo Barra, az Android termékfejlesztési igazgatója számolt be a blogján, ahol azt is megírta, hogy naponta 1,3 millióval gyarapodik az akvitált készülékek száma.

Júniusban még csak 400 millió aktivált készülék volt, és a napi növekedés csupán egymilliós volt. Ebből nem az következik, hogy lassul az Android terjedése, mint ahogy azt sokan megjósolták, hanem éppen az ellenkezője történik. A növekedés javarészt az Android nyíltságának és rugalmasságának köszönhető. Ez a rendszer nemcsak csúcskategóriás hardverre telepíthető, hanem egyszerűbb készülékekre is.

A következő hónapokban piacra kerülő új készülékek, például a Motorola új termékcsaládja, a Samsung Galaxy Note 2, valamint a HTC új csúcsmodelljének bemutatása valószínűleg tovább gyorsítja a növekedési ütemet. Ugyanakkor számolni kell a fenyegetésekkel is. Ázsiában van a növekedés motorja, ahol rengeteg olcsó okostelefont és tabletet dobnak piacra Androiddal. Itt a kereskedőportált működtető kínai Alibaba felől érkezik támadás: a cég elhatározta, hogy saját operációs rendszerrel dob piacra készülékeket.

A piac másik végén, a csúcskategóriában pedig ott trónol az Apple, és az elemzők szerint a hamarosan megjelenő új iPhone minden létező eladási rekordot megdönthet.