Friss kommentek

Ingyenes, 8 millió mobilozónak jó lesz, mi az?

február 25., 12:24 Módosítva: 2015-02-26 01:16:51
802
18 hozzászólás

Tavaly év végén kezdett tárgyalni arról a Telekom és a Telenor, hogy a legutóbbi frekvenciapályázaton elnyert 800 MHz-es frekvenciáikat közösen használják ki, és most a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is rábólintott a két cég kölcsönös haszonbérletére. 

18 hozzászólás Tovább

Itt a biztos védelem a lehallgatás ellen

február 25., 08:58 Módosítva: 2015-02-26 10:09:22
689
76 hozzászólás

Ennél jobb időpontban nem törhetett ki a mobiltelefonok lehallgatásával kapcsolatos globális botrány, melyben kiderült, hogy a SIM-kártyákat titkosító kulcsokat elvitték a gyártó Gemalto szervereiről. A magyar Secfone ugyanis kedden nyitotta meg a budapesti Mamut bevásárlóközpontban az első üzletét, ahol kőkemény hardveres titkosítással ellátott telefonszolgáltatást árulnak. Ez ugyanaz a technika, amit a cég hadseregeknek is elad.

Azért nyitott a Secfone a vállalati előfizetők felé, mert a katonaságok száma véges, viszont sok milió cégvezetőnek van szüksége megbízható titkosításra, hogy ne kerüljenek illetéktelen kezekbe az üzleti információik. A mindenről precíz kimutatást vezető németeknek ezt a problémát számokban is ki tudják fejezni: Németország gazdasága évente 50 milliárd euró kárt szenved az ipari kémkedés miatt.

76 hozzászólás Tovább

Erre vár, mióta a gyerek állandóan a tableten lóg

február 24., 20:26 Módosítva: 2015-02-26 10:43:21
596
17 hozzászólás
Szakemberek sora figyelmeztet arra, hogy nem feltétlenül a legjobb ötlet odaadni a tabletet a gyereknek, mert lehet, hogy végre ki tudunk porszívózni, de közben ki tudja, milyen horror helyre jut el a gyerek az interneten. Van egy egész sor program persze, amit feltelepíthetünk, hogy védjük a csemetét, de a legjobban a gyári megoldások működnek. Olyanok, amik eddig a Youtube-nál nem nagyon voltak, most azonban lesznek: itt a Youtube Kids, a gyerekeknek szóló videós app.

Essünk túl a kötelező körökön: nagyon csábító, nagyon egyszerű, mégis talán szerencsésebb elkerülni, hogy a 2–8 éves gyerekünk huzamosabb időt töltsön el a telefonunkat nyomkodva. Most, hogy ezt leírtuk, jöhet az őszinteség, hiszen valószínűleg nem véletlen, hogy a Youtube-on százmilliós nézettséggel pörögnek a gyerekeknek szánt videók. Társaságban persze mindenki tagadja, de tény, hogy nagyon kevesen vannak azok a hippik, akik nem tolták még oda a kütyüt a gyereknek, hogy nézze csak a Youtube-ot, amíg fő az ebéd vagy végeznek az ablakmosással.

Screenshot 2015-02-24-08-48-41.png

Nekem két gyerekem van, egy öt- és egy kétéves, mindketten elég profi youtube-ozók. Nem vagyok rá büszke, időnként komolyan el is határozzuk magunkat a feleségemmel, hogy na, mostantól már csak hétvégén van egy-egy óra, meg egyébként is, fiam, nincs Nexus, nagyapádéknál is inkább a macskát kergesd, ne az iPadet nyomogasd.

Aztán mindig közbejön valami, adót kell bevallani, vagy épp egy hét fekvőgipsz egy durva esés után, és hát hogy máshogy lehet egy helyben tartani egy ötévest, aki egy idő után megunja a színezést, a legót, és még nem elég ügyes a Call of Dutyhoz? Igen, a Youtube-bal.

Hát ezt meg hol tanulta?

Persze nagyon nem mindegy, mit néz a gyerek. Annyira nem, hogy ha démonizált videólejátszót ügyesen adagoljuk, hirtelen feltűnik, hogy a kétéves gyerek angolul számol visszafelé, ismeri a cirill betűket (van abban valami csodálatos, amikor a gyerek ragyogó szemmel mondja, hogy tvjordij znyak), és a Queen legnagyobb rajongója lett. Ez is a saját családomból hozott példa, bár tény, hogy időnként becsúszik fél óra kindertojás-nyitogatós videó is, és csak az nyugtat meg, hogy így legalább tudom, hogy jön össze az ilyeneknek a százmilliós nézettség.

A lényeg, hogy a Youtube-ot korábban igen nehezen lehetett telefonon vagy tableten úgy beállítani, hogy a gyerekek ne fussanak bele valami nem nekik való tartalomba. Most az mindegy, hogy ez a korai Michael Jackson vagy a Happy Tree Friends („apa, a szarvasnak eltört a szeme”), a kifejezetten 18+-os videókon kívül szinte mindent feldobott a kereső, aminek köze lehetett az épp nézett filmhez.

A most kiadott, Youtube Kids (YK) azonban fordít a szemléleten, és csak kifejezetten gyerekeknek szánt tartalmat játszik le. A negyven megabájtos program lényege, hogy a legnépszerűbb, az elmúlt években már igazoltan gyerekbarát csatornák tartalmát ajánlja fel, és a kereső is a minősített tartalomban keres.

17 hozzászólás Tovább

Kiszivárgott a HTC új csúcskészüléke

február 22., 19:13 Módosítva: 2015-09-09 08:36:45
480
25 hozzászólás

Egy hét múlva kezdődik a barcelonai Mobile World Congress, a világ legnagyobb éves expója mobilkommunikációs témában. Valószínűleg első nap előtt gyakorlatilag minden fontos információ eljut majd a sajtónak (már csak azért is, mert a show előtti napokon lesznek sajtótájékoztatók is), most éppen a HTC szivárogtatott egyet.

onem9b2.0

A német Mobilegeeks portál tett ki hivatalosnak tűnő fotókat és részleteket a tajvani cég új csúcskészülékéről, a HTC ONE M9-ről. A mobilban 2 gigahertzes, nyolcmagos Snapdragon 810 processzor ketyeg majd, lesz még benne 3 gigabájt memória, 32 gigás háttértár, microSD olvasó, NFC, elöl 4, hátul 20 megapixeles kamera. Az oprendszer az Android 5.0-ás változata lesz (Lollipop).

onem93bfe.0

A telefon 5 hüvelykes, 1080p-s kijelzővel virít, ami ma már szinte átlagosnak tekinthető – emlékeznek, amikor a cég még Titannak nevezte el a 4,7 collos modelljét, mert annyira nagynak számított? –, és 2900 mAh-s aksin szívja majd magába az elektromos életerőt. Nagyjából 15 dekás és egy centi vastag lesz, amivel kicsit dundi a piacon. A képek tanúsága szerint ezüstös-aranyos és matt fekete változatban lesz elérhető, a portál szerint Németországban 749 euró (230 ezer forint) lesz a bevezető ára a március 1-jén debütáló kütyünek.

Az MWC-n egyébként mi is ott leszünk, a helyszínről tudósítunk, és igyekszünk majd a One M9-et is megtapizni.

25 hozzászólás

Minden telefonbeszélgetésről tudnak a kémek

február 20., 12:03 Módosítva: 2015-02-21 11:36:51
860
37 hozzászólás

Amerikai és brit kémügynökségek betörtek a SIM kártyákat gyártó Gemalto számítógépes rendszerébe, és ellopták onnan a mobilos kommunikáció titkosítására használt kulcsokat. Erről az Intercept című lap írt, aminek Glenn Greenwald az egyik alapító főszerkesztője, a Snowden-botrány egyik kulcsfigurája.

Az amerikai NSA és a brit GCHQ által közösen véghez vitt támadásra egy 2010-es keltezésű, Snowden által kiszivárogtatott dokumentum mutat rá. Ebből az is kiderül, hogy a kémek a hang- és adatkommunikációt egyaránt le tudják hallgatni.

A Gemalto feltörése azért különösen súlyos, mert ez a multinacionális, hollandiai központú cég évente körülbelül 2 milliárd SIM kártyát bocsát ki a világ 450 mobilszolgáltatójának.

37 hozzászólás Tovább

Kamera már van a moduláris mobilhoz

február 17., 10:40 Módosítva: 2015-02-17 14:38:50
61
1 hozzászólás

Amíg a Google igyekszik véglegesíteni a Project Ara nevű moduláris okostelefont, a partnerei is keményen dolgoznak a cserélhető alkatrészek előállításán. A Project Ara telefonok különlegessége, hogy az alkatrészeket mi tudjuk összeválogatni és felpattintani egy különleges kialakítású vázra.

1 hozzászólás Tovább

Magyar játék hasít az amerikai toplistán

február 16., 15:50 Módosítva: 2015-02-17 11:25:26
423
22 hozzászólás

Az autószimulátorokra szakosodott debreceni Invictus újabb menő játékkal jelentkezett, amellyel az Egyesült Államokban meghódította a toplistákat. (Ők csinálták az 1nsane nevű játékot is, aminek egyik fejlesztője korábban a TEREP.EXE-vel ajándékozta meg a gémereket.)

22 hozzászólás Tovább

Pár hét múlva jön az Ubuntut futtató mobil

február 16., 10:28 Módosítva: 2015-02-26 10:09:21
58
14 hozzászólás

A Canonical nagyon lassan jutott el oda, hogy végre piacra dobjon egy Ubuntu Linuxot futtató okostelefont. Az Aquaris E4.5 Ubuntu Edition nevű mobil azonban messze nem olyan menő, mint az Indiegogón megfuttatott Ubuntu Edge, amibe minden létező csúcstechnikát belepakoltak volna.

14 hozzászólás Tovább

Appok átverés nélkül? Jöhetnek!

február 13., 16:10 Módosítva: 2015-02-13 21:02:11
11
4 hozzászólás

A mobilok alkalmazásboltjai tele vannak átverős appokkal, amelyek csak azt hazudják magukról, hogy ingyenesek, és muszáj fizetnünk, ha valóban hasznos funkciókhoz akarunk hozzájutni. Ezeket a demónak is nevezhető alkalmazásokat választja el az Apple a tisztességes ajánlatoktól – azoktól az appoktól, amelyekért csak egyszer kell fizetni.

4 hozzászólás Tovább

Durván árat emel a Telenor

február 12., 14:36 Módosítva: 2015-02-13 12:37:35
317
55 hozzászólás

Egyoldalú szerződésmódosítással árat emelt a Telenor, egy közepes méretű cégnél tízezer forinttal is nőhetnek a költségek – írja a HVG.  Az áremelést az Indexnek is megerősítette a cég, azt írják, hogy „a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján, az üzleti előfizetői szerződésben szereplő előírásoknak megfelelő egyoldalú szerződésmódosítással” éltek.

A Telenor Magyarország február elején  30 ezer tértivevényes levelet küldött az üzleti előfizetőinek, melyben a Christopher Laska vezérigazgató és Mike Michel marketing vezérigazgató arról értesítette a címzetteket, hogy február 19-től egyoldalúan módosítják a velük kötött szerződést, ami legkésőbb március 6-nál minden érintettnél végbe megy. 

55 hozzászólás Tovább

Vigyázat, traffipax a láthatáron!

február 12., 13:02 Módosítva: 2015-04-27 11:05:51
116
25 hozzászólás
Tavaly közönségdíjat nyert a Traffi Hunter az IVSZ által szervezett Appra magyar! versenyen, idén már a fődíjat vitte el. Az autósokat segítő alkalmazás mindhárom mobilos platformon népszerű, több százezren töltötték le. Az alapító Borbély Rolanddal beszélgettünk.

Nem lenne szerencsés, ha a törvény elkerülését díjaznánk

– ez a gondolat is felröppent az Appra magyar versenyen döntőjében, amikor kiválasztottuk 2014 legjobb alkalmazását, és előkerült a Traffi Hunter neve. Úgy véltük, arról van szó, hogy az autósok akár sportot is űzhetnek a traffipaxok elkerüléséből. Aztán jobban kielemeztük a helyzetet, és ezt az appot szavaztuk meg a legjobbnak. A tavalyi közönségdíj, a letöltések számának elképesztő növekedése, valamint a fejlesztőcsapatban rejlő potenciál is alátámasztotta a döntésünket.

25 hozzászólás Tovább

A Prezi betör a cukiság világpiacára

február 10., 12:59 Módosítva: 2015-02-10 17:26:18
178
33 hozzászólás

A Prezi bejelentette a világsikerű prezentációs szoftver mellett fejlesztett új alkalmazását, amivel rövid videókat tudunk összeállítani. A Nutshell nevű app ugyanúgy a történetmesélést segíti, mint a Prezi, csak sokkal tömörebb formátumban. Ezeket a vicces videókat nem a vállalati tárgyalóban fogjuk viszontlátni, hanem a Facebookon, Instagramon és a Twitteren, és a felvételek kisállatokkal meg idióta haverokkal lesznek tele.

Mi a kisállatos tematikát próbáltuk ki; ha Guy Ritchie valaha házinyulakról forgatott volna filmet, annak biztosan így nézne ki az első jelenete. Vagy nem. Döntse el ön. 

33 hozzászólás Tovább

Létezik iPhone-töltő 250 forintért

február 6., 13:14 Módosítva: 2015-02-06 22:05:42
39
45 hozzászólás

Az iPhone és az iPad legújabb, Lightning típusú adatkábele nagyszerű találmány, csak éppen nem túl tartós, és az Apple brutálisan túlárazza. A márkaboltokban akár hatezer forintot is elkérnek egy kábelért, de a mások által gyártott változatok is több ezer forintba kerülnek.

Természetesen volt is kéznél szakadt kábel, amit házibarkács módszerrel megszereltem: levágtam a műanyagból, és összehúztam a burkolat alatti dróthálót. Ez a módszer azonban nem túl megnyugtató, biztonságosabb lenne ép kábeleket használni. 

45 hozzászólás Tovább

A Microsofté a legszebb androidos app

február 5., 09:19 Módosítva: 2015-02-05 17:21:00
15
11 hozzászólás

A kísérleti projektekkel foglalkozó Microsoft Garage kiadta Androidra a Picturesque Lock Screen nevű appot, amivel gyönyörű képeket tudunk megjeleníteni a telefon lezárt képernyőjén,  és emellett még számos hasznos funkciója is van.

11 hozzászólás Tovább

Tízmillió androidos mobil lehet vírusos

február 4., 15:58 Módosítva: 2015-03-18 16:14:44
864
37 hozzászólás

Az Androidot futtató mobilokon kártékony kód lehet - adta ki a figyelmeztetést az Avast biztonsági cég. Szakértőik találtak olyan vírusos appot is, amit tízmillióan töltöttek le világszerte, legalábbis erre utal a Google Play alkalmazásboltban látható számláló. A Google már blokkolta a szóban forgó appok elérését.

37 hozzászólás Tovább

Itt a szabadon összeállítható, személyre szabott mobilos díjcsomag

február 4., 13:23 Módosítva: 2015-02-05 09:08:44
69
31 hozzászólás

Alig kapunk majd levegőt a hirtelen ránk törő szabadságtól, amit a Telenor ad az ügyfeleinek. A szolgáltató vezérigazgatója, Christopher Laska elmondta, hogy előfizetőik többsége a választás szabadságát kérte tőlük, ezért vezetik be a forradalmian új tarifájukat, melyben úgy kombinálhatjuk az sms-ek, telefonhívások és letölthető gigabájtok mennyiségét, ahogyan csak akarjuk.

Ami nagyjából igaz is.

31 hozzászólás Tovább

Brutális erő lesz a mobilokban

február 4., 10:06 Módosítva: 2015-02-05 00:49:37
44
5 hozzászólás

Szinte az összes mobiltelefonban az ARM csipjeit találjuk meg, és a brit társaság kedden bemutatott egy új dizájnt, amely háromszor nagyobb teljesítényre képest a most elterjedt A15 processzorokhoz képest. De talán ennél is fontosabb, hogy az A72 nevére keresztelt új csip azonos terhelés mellett 75 százalékkal kevesebbet fogyaszt.

5 hozzászólás Tovább

Jön a fizetős Tinder Plus

február 3., 13:08 Módosítva: 2015-02-03 16:25:15
78
3 hozzászólás

Hamarosan elérhető lesz a Tinder Plus, a népszerű csajozós/pasizós app fizetős verziója, amelyben visszavonhatjuk az arcképekre leadott lájkokat. Emellett a Passport funkcióval lehetőség nyílik más földrajzi területeken ismerkedni, aminek a naponta ingázók bizonyára örülni fognak. A legutóbbi frissítés leírásából derült ki, hogy milyen prémium funkciók kerülnek az alkalmazásba, de ezek megjelenésére még egy kicsit várni kell.

3 hozzászólás Tovább

Március 1-jén jön a Samsung Galaxy S6

február 3., 09:19 Módosítva: 2015-02-04 08:57:21
199
36 hozzászólás

Hétfőn még semmit sem lehetett tudni arról, hogy a Samsung mikor tart sajtótájékoztatót Barcelonában, az idei Mobil Világkongresszuson. Egészen biztos voltam abban, hogy a nemzetközi sajtóból hamarabb fogom megtudni a részleteket, mint a píárosoktól, és így is lett.

A Samsungra szakosodott Sammobile.com portálon az áll, hogy március 1-jén lesz a következő csúcsmobil bemutatója, ami nagy eséllyel a Galaxy S6 lesz. A csatolt kép kihangsúlyozza a telefon divatosan hajlított formáját.

2793493 unnamed

A mobilnak nagyjából 5 colos kijelzője lesz, és a legújabb, bivalyerős processzort valószínűleg már 4 GB RAM segíti ki. Bízunk benne, hogy az ujjlenyomat-olvasót ezen a modellen már kényelmesebben tudjuk használni, mert az tök ciki a piacvezető Samsungnak, hogy a Huawei is meg tudta valósítani az egyetlen érintéssel (tehát nem az ujj lehúzásával) működő beolvasást.

A szoftverekben is egyszerűsödést várunk, és hogy az Android 5.0 Lollipop egyik legjobb újdonságára, a gyárilag telepített szoftverek törlésére is lesz lehetőség. Ezek a telefonok ugyanis teljesen szűzen, egyetlen saját app telepítése nélkül is elhasználják a memória nagy részét, szűkebb mozgásteret hagyva a felhasználóknak.

Egészen biztosan javul a kamerák minősége, és azt reméljük, hogy nemcsak a hátsó lesz nagyobb felbontású, hanem az előlapon lévő is.

36 hozzászólás

Hogyan lesz egy ötletből sikersztori?

január 21., 09:10 Módosítva: 2015-04-17 14:28:44
3
2 hozzászólás

A Telenor január 21-én tartja meg idei első Okostelefon Akadémiáját, és a magyar sikersztorik lesznek az előadások középpontjában.

Vinnai Balázs, MySis Digital Channels üzletágának vezetője azt meséli el, hogyan került a pénzügyi startup cégük a világ élvonalába, milyen kompetenciák kellettek a mobilra való fejlesztéshez. Ez valójában a mobilbanki szoftver fejlesztő IND Group sikersztorija, amit tavaly év elején felvásárolt a multinacionális MySis. A következő előadásban a szintén világszerte sikeres magyar startup, a Prezi regionális pr-vezetője, Faix Csaba beszél az ötlet keletkezéséről és gondozásáról.

Miként lehet saját magunkat és ötletünket márkává tenni? Hogyan futhatunk be egy jó koncepcióval Youtube-on? Ezekere már a magyar Youtube egyik legnépszerűbb szereplője, Szirmai Gergely, a Hollywood Hírügynökség videóbloggere mondja el a választ. 

Köles Kristóf, a Telenor Magyarország termékmenedzsere pedig azt mutatja be, a mobilszolgáltató miként tudja segíteni a fejlesztőket abban, hogy az ötletből születő termékek eljussanak a felhasználókhoz. 

Az előadások után kihirdetik az IVSZ (Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége) szervezésében zajlott Appra magyar! 2014 verseny nyerteseit, vagyis az év hazai mobilalkalmazásait.

2 hozzászólás

Elfogadna 110 000 forintot a mobilcégektől?

január 16., 09:24 Módosítva: 2015-01-16 11:56:33
6
4 hozzászólás

Tavaly a világ mobiliparának összesen 3,3 billió dolláros forgalma volt, ami azt jelenti, hogy minden egyes földlakóra körülbelül 400 dollár jut. Ettől azonban nem érezhetjük magunkat gazdagabbnak, hiszen a pénz pont az ellenkező irányba áramlik, az emberek zsebéből a szolgáltatókhoz és a gyártókhoz.

4 hozzászólás Tovább

Kínából jön az iPhone 6 új kihívója

január 15., 14:11 Módosítva: 2015-01-27 23:12:08
113
56 hozzászólás

Lei Jun, a Xiaomi vezérigazgatója egészen komolyan gondolja, hogy cége lesz a kínai Apple. Csütörtökön két okostelefont mutatott be Pekingben, és előadásában végig azt hangoztatta, hogy az új modellek miben jobbak az iPhone 6-nál. Például abban, hogy nem dudorodik ki a kamerájuk. Junnak azért lehet ekkora bátorsága az Apple-höz hasonlítani a cégét, mert 2014-ban a világ harmadik legnagyobb okostelefon-gyártója lettek, és ezt a sikert szédületes sebességel érték el. 

Ehhez persze azt is hozzá kell fűzni, hogy a Xiaomi elsősorban az indiai és kínai vevők köreiben népszerű, az ő pénztárcájukhoz vannak hozzáigazítva az árak. Ez viszont kevésbé igaz a most bemutatott modellekre.

Az egyszerűbb Mi Note kijelzője 5,7 colos, kamerája 13 megapixeles, és a felületét hajlított karcálló üveg borítja. A szelfikamera 4 megapixeles, és állítólag félhomályban is jó képeket készít. Ebben Snapdragon 801-es processzor, 3 GB RAM és 3000 mAh-ás akku van. A telefon nem olyan olcsó, mint a Xiaomi többi készüléke: 260 dollárba kerül.

Ennél is drágább a Xiaomi Mi Note Pro, de az 530 dolláros modell már csúcskategóriásnak mondható. A legújabb nyolcmagos Qualcomm Snapdragon 810 processzort és 4 GB RAM-ot tettek bele, és a kijelző 2K felbontású. 

56 hozzászólás

Elkészült a moduláris okostelefon

január 15., 13:45 Módosítva: 2015-01-16 07:09:07
170
42 hozzászólás

A Project Ara okostelefonja attól igazán különleges, hogy nem tudunk róla termékleírást adni. A moduláris telefon egy fix vázból és sok kis modulból áll, tehát olyan minőségű kamerát, kijelzőt, processzort, háttértárat és akkut szerelünk fel rá, amilyet csak akarunk. A fejlesztés a Google laboratóriumában zajlik, és a napokban megtartott konferencián elhangzott: a mobil idén a boltokba kerül.

42 hozzászólás Tovább

Az Ericsson nélkül nem lenne iPhone

január 15., 10:26 Módosítva: 2015-01-27 23:12:09
134
3 hozzászólás

Az Apple már megint a bíróságon harcol, de most talán egy kicsit rázósabb a terep, mint amikor azt kellett bebizonyítani, hogy a Samsung Galaxy S az iPhone klónja. Először az Apple csapott oda azzal, hogy szerinte az 4G LTE vezetéknélkül szabadalmakra nincs szükség, és hogy az Ericsson túl magas licencdíjat akar kérni értük. Most szerdán azonban az Ericcson is panaszt tett, a svéd cég szerint ugyanis az iPhone nem is létezhetne az általa kifejlesztett hálózati technológiák nélkül.

3 hozzászólás Tovább

Árakat emelt az Apple

január 9., 15:10 Módosítva: 2015-01-10 09:32:48
8
6 hozzászólás

Európában és Kanadában árakat emelt az Apple, és az App Store nevű szoftverboltban mostantól legalább 0,79 euróba, 1,19 kanadai dollárba illetve 0,99 brit fontba kerülnek a fizetős appok. 

6 hozzászólás Tovább

Döcög a Telekom önkiszolgáló rendszere

január 8., 13:02 Módosítva: 2015-01-09 12:29:05
25
13 hozzászólás

Máig kapunk olvasói panaszokat arról, hogy nem működik a Magyar Telekom online önkiszolgáló ügyfélszolgálata, és a saját előfizetésünkkel is ugyanezt tapasztaljuk. Szeretnénk kezelni az díjcsomagokat, befizetni a számlákat, de egy hibaüzenet azonnal átdob minket a rendszer az alábbi oldalra, azzal a szöveggel, hogy inkább utaljunk pénzt a bankszámlánkról, vagy látogassuk meg a Telekom egyik üzletét.

Screen Shot 2015-01-08 at 12.41.13 PM.png

Ez az üzenet csak azoknak az ügyfeleknek jelenik meg a Telekom honlapján, akik - még nem tudják elérni az online önkiszolgáló felületet, és mint megtudtuk, csakis a vezetékes szolgáltatások kapcsán.

13 hozzászólás Tovább

Meddig zuhanhat a Samsung?

január 8., 11:10 Módosítva: 2015-01-12 10:08:43
29
0 hozzászólás

2014 utolsó negyedévében is alacsonyabb volt a Samsung Electronics nyeresége, mint az azt megelőző évben – közölte a vállalat szerdán, még mielőtt kiadná az üzleti jelentésének végleges változatát. Ez azt jelzi, hogy az okostelefonok piacán megjelent kínai riválisok, illetve az új erőre kapó Apple nemcsak átmeneti fejfájást okoz a dél-koreai vállalatnak. Ez már az ötödik egymást követő negyedév, amelyben a Samsung a korábbinál szerényebben teljesít.

Megtanulhatták volna: a platformot kell uralni

Úgy is megfogalmazhatjuk, hogy tessenek csak továbbmenni, nincs itt semmi látnivaló. Ugyanaz történik a mobiliparban, mint ami pár évtizeddel korábban az pc-iparban is lejátszódott, csak ott a Microsoft halászta el a nyereség nagy részét a hardvergyártók elől, a mobiliparban pedig már a Google felé áramlanak a milliárdok. Nagy általánosságban még mindig igaz, hogy az USA irányít, Európa kisegíti néhány érdekes új technológiával és szolgáltatással, Ázsia pedig legyártja hozzá a vasakat.

Szólj hozzá! Tovább

Karácsonykor is csak facebookoztunk

január 5., 13:52 Módosítva: 2015-01-05 15:14:48
6
0 hozzászólás

A Vodafone ügyfelei által generált adatforgalom december 31-én és január 1-jén mintegy 60 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit és 130 százalékkal a 2012-es szintet, a karácsony három napjában mért mobilinternet-forgalom pedig 50 százalékkal volt magasabb az előző évinél. A társaság szerint mindez jelzi a közösségi média és online megoldások növekvő súlyát.

Szólj hozzá! Tovább

A telefon, amit soha nem cserélnék el semmilyen iPhone-ra sem

január 3., 15:52 Módosítva: 2015-03-16 09:10:52
3263
75 hozzászólás

Hogy milyen a BlackBerry Passport? Furcsa, olyan. Aki már használt ilyen készüléket, mármint BlackBerry típusút, az nagyjából húsz perc alatt megszokja, és utána kezdi el felfedezni, hogy ebben a telefonban sokkal, de sokkal több van, mint egy egyszerűen csak rémesen idétlen külsejű készülékben, ami csak azért lett olyan, amilyen, mert a cég mérnökei jó dolgukban már tényleg nem tudtak mit kitalálni, és mindent megtettek azért, hogy az ő új játékszerük más legyen. Ilyen jó telefonom viszont még soha nem volt.

Kezdjük a külcsínnel, úgyis ez az, amit először észrevesz az ember, és ebben sikerült nagyot gurítaniuk a BB mérnökeinek: telefon a ma már iparági szabványnak tekinthető téglalap helyett négyzetes alakot kapott, viszont abból jó nagyot, ha már lúd alapon, de az üzleti felhasználók legnagyobb örömére. Ez a készülék ugyanis a BlackBerry eddigi komoly darabjaihoz hasonlóan nem hobbitelefon, hanem munkaeszköz, de erről majd kicsivel később.

A négyzetes képernyő mindennel szembe megy, amit az okostelefonok tervezői eddig sulykoltak a vásárlók agyába, nincs 16:9-es kép, a videók lejátszása nem tartozott az elsődleges szempontok közé. Ezzel nem azt mondom, hogy a Passporton nem lehet fenyőfába ugráló kismacskákról szóló YouTube-videókat nézegetni, mert lehet, csak a képernyő alsó és felső részén fekete csík látható, mint amikor a Color Star tévén először láttam A jó, a rossz és a csúf című pompás westernt.

A felbontása viszont pompás, 1440×1440-es, és sikerült belepréselni annyi pixelt, hogy a konkurens csúcstelefonok mellett sincs szégyellnivalója. A négyzetes alakú képernyő alatt aztán ott van egy háromnegyed részben teljes billentyűzet, amin olyan kiválóan lehet gépelni, hogy ezt a cikket például teljes egészében azon írtam, és ugyan a sebesség még nem az igazi, de már látom a fényt az alagút végén. A BlackBerry telefonokon eddig megszokott négy helyett  három soros billentyűzet gombjainak jobb a nyomáspontjuk, mint amivel a Q10-en találkoztam, a szóköz viszont rövid, csupán két gombnyi, ez egyelőre szokatlan, de nem zavaró. Ha pedig szükség lenne írásjelekre, a felső gombsor felett, az érintőképernyő alsó részén megjelenik egy virtuális gombsor, és máris lehet számokat vagy szmájlikat írni.

75 hozzászólás Tovább

Útdíjat vezettek be a komlói társasházakban

január 2., 08:34 Módosítva: 2015-01-03 09:12:59
2441
78 hozzászólás

Úgy látszik 2015 az útdíjak éve lesz, és már nemcsak az autósokat sarcolják meg, hanem a gyalogosokat is. Komlón legalábbis kiépítettek egy forradalmian új beléptetőrendszert, melyben a tízemeletes társasházak lakói csak telefonhívással tudják elindítani a liftet.

A Népszabadság azt írja, hogy a lifthasználatot korlátozó megoldást hét társasházában vezették be, és az volt a céljuk, hogy a közös költséggel tartozó lakókat fizetésre ösztönözzék. A hét lift átépítése 700 ezer forintba került, de a befektetés máris sokszorosan megtérült: 4 millió forintnyi tartozást sikerült beszedni.

78 hozzászólás Tovább