Friss kommentek

Nem lesz több Nexus mobil

április 30., 14:59

Teljesen átalakulhat a Google mobilos stratégiája, új információk kerültek nyilvánosságra a már emlegetett Android Silver projektről. Ezentúl nem lesznek Nexus készülékek, amelyeken a Google gyakorlatilag megmutatta, hogy mire képes az Android.

Ehelyett a csúcskategóriás Silver mobilok veszik át a helyüket. A Google nagy erőkkel készül a változás bejelentésére és népszerűsítésére, hiszen a Nexusok már megtalálták helyüket a piacon, most egy teljesen új márkát kell bevezetniük.

Még egy változással jár az új mobilok bevezetése, a Google sokkal jobban kézben tartja majd a szoftvereket a kiválasztott készülékeken. Ez azt is jelenti, hogy megbízhatóbbá válnak az alkalmazások, mert jobban ellenőrzik a külső fejlesztők által készített appokat. Az Android Silver készülékeken konzisztensebb felhasználó élményt ígérnek.

A programban valószínűleg részt vesz az LG és a Motorola, az első mobilok jövőre jelennének meg. A Samsungot, HTC-t és Sonyt még győzködni kell. Ugyanakkor az is igaz, hogy utóbbi három cégnek van Google Play Edition telefonja. Ha hasonlítani kellene valamihez az Android Silver mobilokat, akkor ezekhez lehetne.

A Google igénye, hogy újrapozicionálja magát a mobilpiacon a csúcskategóriás készülékek között már korábban megjelent. Az idei csúcstelefonoknál, a HTC One és a Samsung Galaxy S5 készülékeknél már megjelent a Powered by Android felirat. A hírek szerint a Google tárgyalt is a Samsunggal arról, hogy kissé fogja vissza az Android átalakítását.

A Google most nagyjából egymilliárd dollárt akar arra költeni, hogy a mobilgyártók meglépjék ezt a változást. Az Android Silver elsősorban az Egyesült Államokat és más fejlett piacokat venne célba, a boltokon belül külön Google-pult árusítaná a készülékeket. Az egyetlen kérdés, hogy mihez kezd a Google a középkategóriás piaccal, amelyben jókora űrt hagynak a kivonuló Nexusok – legalábbis ami az árat illeti. Melyik cég fogja átvenni a helyüket?

Szólj hozzá!

A Microsoft kimaxolja a szelfimobilt

április 28., 16:02

A Microsoft hatalomátvétele utáni egyik első Windows Phone 8.1-es mobil az elülső kamerára fog koncentrálni. Ugye ezek azok a kamerák, amelyeket eddig leginkább önarcképek készítésére lehetett használni.

A Superman fedőnevű mobilnak öt megapixeles lesz ez a kamerája. Nem teljesen egyértelmű, hogy a Microsoft a tökéletes szelfimobilt szeretné-e megalkotni, vagy más célja van vele.

De tény, hogy a piaci trendek inkább 1-2 megapixeles kamerákat szokta a telefon előlapjára tenni. Eddig a HTC One M8 volt olyan bátor, hogy öt megapixeles kamerát tett előre.

A 4,7 hüvelykes kijelzővel bíró Superman valószínűleg az év vége körül kerül a polcokra. Ezzel párhuzamosan a Microsoft a Windows 8.1 frissítésen is dolgozik, amelyek valószínűleg az új készülékekkel együtt jelenik majd meg, ahogy eddig is. A hírek szerint a Goldfinger nevű mobil lesz az, amelyiken bemutatják, mint tud az új operációs rendszer.

Szólj hozzá!

Több száz megabitet is tud a Telekom

április 28., 13:16

Négy éve mutatta be a Telekom a 4G LTE technológiát, amely most Advanced fokozatba lépett. A szolgáltató azt mondja, ők hazánkban az elsők, akik ezzel a modernebb hálózati szabvánnyal is képesek lennének szolgáltatást nyújtani. Az LTE Advanced (LTE-A) komoly előrelépést jelent, különösképp az átviteli sebességben, amelynek a maximuma 3 gigabitre nő. Világszerte számos tesztet elvégeztek ilyen hálózatokon, 300-500 megabites sebességeket elérve, és a Samsung már tavaly júniusban kiadta a Galaxy S4 okostelefon LTE-A változatát.

A Telekom hétfői tesztjében is megálltak néhány száz megánál, ami érthető, mert felmerül egy fontos kérdés: Miért kell majd a felhasználóknak ekkora letöltési sebesség?

 • Miért ne?
 • Túl sok pénzünk van mobilnetre.
 • Hogy az egész lakópark a mi kapcsolatunkon torrentezzen.
 • Mert egyerre akarunk egy drónról és egy kültéri kameráról 4K képet sugározni, miközben letöltjük az egész Wikipédiát.

Na jó, az utolsó valószínűleg csak a Magyar Telekomra igaz, ezen belül is csupán a sajtótájékoztató idejére, ahol ezekkel próbálták demonstrálni, mi mindenre elegendő egy LTE-A kapcsolat. Persze az LTE-A nemcsak egy-egy felhasználónak tud nagy sebességet biztosítani, hanem össz háttérkapacitásban is bővülést jelent majd, amikor elindul a kereskedelmi bevezetése. Chris Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója azonban gyorsan leoltotta a kedélyeket: nem tudja, hogy mikor lesz lehetőségük elindítani az LTE-A-t, mert ehhez több frekvenciára és kompatibilis készülékekre lesz szükség.

Bár Chris Mattheisen a Magyar Telekom érintettsége miatt nem kommentálhatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által nemrég kiírt frekvenciapályázatot, a bemutató egyértelműen arra utal, hogy a társaság érdeklődik az abban eladásra kínált frekvenciablokkok iránt.

10 hozzászólás Tovább

Mobilapp követi a mentőkutyákat

április 28., 09:16

Mentőalakulatok megsegítésére fejlesztett ki alkalmazást a Magyar Vöröskereszt és a Telenor. A szoftver nemcsak a hivatásos mentők számára elérhető, hanem az önkéntesek is fel tudják telepíteni az okostelefonjukra, és ennek köszönhetően az irányítók pontosabb képet kapnak arról, hogy sikerült-e a teljes területet átfésülni az eltűnt személy után kutatva. A vasárnapi bemutatót Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentő szolgálat vezetője irányította, és vele volt Aqua is, a világbajnok mentőkutya.

Szólj hozzá! Tovább

Microsoft Mobile lesz a Nokiából?

április 22., 09:59

A Microsoft hétfői blogposztjában jelentett be, hogy április 25-én, pénteken fejeződik be a Nokia felvásárlása. Innentől a Nokia telefonok és szolgáltatások a Microsoft tulajdonába kerülnek. A 7,2 milliárd dolláros üzletet még 2013 szeptemberében jelentették be.

7 hozzászólás Tovább

Javulni fog a szélessávú mobilnetezés

április 18., 15:22

Rengeteg új frekvenciára pályázhatnak a mobilszolgáltató cégek, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ugyanis közzétette a 800 és 2600 megahertzes új frekvenciasávok, valamint a 900, 1800 MHz-es és a 26 GHz-es sávok maradék blokkjainak eladásáról szóló pályázati dokumentáció tervezetét.

Az érintetteknek húsz napon belül kell megjegyzéseket tenniük a hatóságnál, emailben vagy levélben. A feltételek kedvezőbbek lettek, különösképpen a teljes csomag ára: az NMHH (és a kormány) által várt bevétel a korábbi 125 milliárdról 105 milliárd forintra mérséklődött.

        
A csomag 33,225 milliárd 800 MHz: 2x2x5 Mhz
900 MHz: 2x2x1 Mhz
2600 MHz: 6x2x5 MHz
B csomag 31,725 milliárd 800 MHz: 2x2x5 Mhz
900 MHz: 2x2x1 Mhz
2600 MHz: 4x2x5 MHz
C csomag 27,2 milliárd 800 MHz: 2x2x5 Mhz
900 MHz: 1x2x1 Mhz
2600 MHz: 5x5 MHz
D csomag 2,65 milliárd 1800 MHz: 2x5 MHz
E csomag 2,65 milliárd 1800 MHz: 2x5 MHz
F csomag 2,65 milliárd 1800 MHz: 2x5 MHz
G csomag 3 milliárd 2600 MHz: 4x2x5 MHz
H csomag 850 millió 2600 MHz: 3x5 MHz
I csomag 200 millió 26 GHz: 2x2x28 MHz

Az NMHH közleménye szerint a cél a lakosság és a vállalkozások internetes ellátottságának, online jelenlétének bővítése, az elektronikus kereskedelem fellendítése. A hatóság abban bízik, hogy pályázati kiírással élénkül a verseny.

Továbbra is kérdéses, hogy érdemes-e újabb mobilpiaci szereplőt, egy negyedik, saját hálózattal rendelkező szolgáltató várni a már most is telített hazai piacra. Sokkal drágább lehet nulláról felépíteni egy országos lefedettségű hálózatot és befuttatni egy új márkát, mint a meglévő infrastruktúrákat upgrade-elni a megszerzett új frekvenciablokkok hatékony kihasználásához.    

Gyorsan meg akar szabadulni az NMHH a  frekvenciáktól: május 7-ig lehet véleményezni a dokumentumot, május 22-én hivatalból kiírják a pályázatot, a jelentkezéseket június 16-ig lehet leadni, és a tervek szerint 17-én már ki is bontják a borítékokat.

Szólj hozzá!

Androidról elérjük a számítógépünket

április 17., 16:59

Újabb üzleti területre, a távelérés piacára lépett be a Google az ingyenes Távoli asztal nevű alkalmazással. A Play Áruházból letölthető app segítségével a telefonunk vagy tabletünk kijelzőjén láthatjuk, hogy mi zajlik a számítógépünkön, legyen az akár egy Windowst futtató pc vagy egy Apple Mac rendszer. Állítólag készül egy változat az iOS-re is. 

35 hozzászólás Tovább

Rázhat a Nokia-tablet töltője

április 17., 16:59
Article-image-2520charger-v1-2000x1000-jpg
Fotó: nokia.com

A töltő gyenge minősége miatt felfüggesztették a Nokia Lumia 2520 tablet értékesítését az európai országokban. Körülbelül harmincezer vevőt érint a probléma. A Nokia arra kéri őket, hogy az AC-300  típusú adaptert semmiképpen ne használják.

4 hozzászólás Tovább

Kvantumtelefon a Nokia következő dobása

április 17., 14:29

Mindenki nagy jövőt jósol a kvantumszámításokon alapuló titkosításnak, de eddig csak bankok és más nagy cégek engedhették meg maguknak a rejtjelezéshez szükséges nagy és drága berendezéseket. Ez hamarosan megváltozhat, mert a Bristoli Egyetem a Nokiával együttműködve megépítette az első zsebre vágható kvantumtitkosító eszközt.

Szólj hozzá! Tovább

Nyáron jön az LG szupertelefonja

április 17., 13:19

Már mindenki bemutatta a 2014-es eladási toplistákra szánt csúcstelefonját, csak az LG maradt csöndben mostanáig. A Verge azonban megszerezte egy B2 kódnéven futó készülék, a később G3 néven debütáló okostelefon első fotóját. 

lg-jp-evl
7 hozzászólás Tovább

Itt a 8 gigás iPhone 5C

április 16., 17:18

Rövid szünet után frissült az Apple online boltja, és ez követően még több országban vált elérhetővé az iPhone 5C 8 gigabájtos háttértárral szerelt változata.

A kártyafüggetlen változatot hazánkban 168 ezer forintért árulják, tehát a tavaly ősszel piacra dobott okostelefon – árban legalábbis – a csúcskategóriás készülékekkel versenyez. Nagy hátránya az Android vagy Windows Phone operációs rendszert futtató riválisokkal szemben, hogy azoknak a háttértárát általában microSD kártyával tudjuk bővíteni.

Az eddig megjelent eladási adatok arra utalnak, hogy az 5C modell nem túl népszerű, és aki megteheti, az a jóval drágább 5S-t veszi meg. Kíváncsik vagyunk rá, hogy Európában, ahol jön föl a kedvezőbb áron is beszerezhető Windows Phone, milyen hatása lesz az Apple szerény árcsökkentésének.

5 hozzászólás

Feltörték a Galaxy S5 ujjlenyomat-olvasóját

április 16., 16:12

Komoly biztonsági hibát talált a Samsung Galaxy S5 ujjlenyomat-leolvasó rendszerében egy német kutatócég, amely korábban az iPhone 5S beépített szenzorát is sikeresen feltörte.

Módszerük arra a feltevésre épül, hogy a felhasználó ujjlenyomatát viszonylag könnyű lefényképezi egy általa használt üvegpohárról. Ha ez megvan (a megfelelő ujjról, és nem is túlságosan elmosódott), akkor laboratóriumi technikákkal létre tudnak hozni egy mesterséges lenyomatot, amely egy idegen ember ujjára applikálva belépést biztosít az áldozat telefonjára. 

13 hozzászólás Tovább

Szupertitkosítást tud egy magyar app

április 16., 14:47

A magyar cégek közül a Zybex elsőként szerzett a titkosító eljárására olyan szigorú minősítést, hogy az alkalmazásukat akár az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) munkatársai is használhatnák. A Zybex egy telefonbeszélgetéseket és sms-eket titkosító szoftverre kapta meg az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) üzenetek FIPS 140-2 szintű plecsnijét.

A titkosító rendszer a telefonszámhoz kapcsolja az ellenőrzést, ezzel ugyanis megszűnnek a félreértésekből adódó hibák, amelyek az álnevek és azonosító kódok bediktálásakor előfordulnának. A cég azt állítja, bizalmas információk lopott készülékről sem szivároghatnak ki, mert sem a telefon, sem a rendszer nem tárol adatokat és titkosító kulcsokat.

Most hiába keressük Zybex Secure Phone minősítéséről szóló információkat a NIST oldalán, mert a cég szerint a megjelenésért jelentős összeget kellett volna fizetni, de nekik csak a minősítés megszerzése volt lényeges. A Zybex terméke egyébként az OpenSSL #1747-es minősítése alapján kapott felhatalmazást a FIPS 140-2 logó használatára, és kérdésünkre elmondták, hogy az általuk használt titkosítási modult a múlt héten nyilvánosságra került Heartbleed bug nem érinti.

11 hozzászólás

Tökéletes megfigyelő az Amazon mobilja

április 16., 13:10

Évekig tartó fejlesztőmunkával, tabletek több generációjának tapasztalataira építve idén megjelennek az Amazon első okostelefonjai. Távolról nézve ezek pont olyanok lesznek, mint az összes többi mobil, de nem is a formában kell keresni az újdonságokat, hanem a készülékházban megbúvó elektronikában.

A jól informált BGR szakportál kiderítette, hogy az egyelőre ismeretlen nevű készüléknek egyedi 3D menüje lesz, és a kijelző speciális szemüveg nélkül is állandóan térhatású tartalmat tud megjeleníteni. Ehhez különleges szenzorokat kellett beépíteni, négy infravörös kamerát, amelyek folyamatosan nyomon követik a felhasználó fejének mozgását. Ennek segítségével a megjelenítő mindig a júzerhez tudja igazítani a megjelenített tartalmat.

Szólj hozzá! Tovább

Vérzik az Android szíve is

április 15., 11:14

A felhasználók eszközeit is fenyegeti a Heartbleed bug, tehát nemcsak a rendszergazdák által felügyelt banki és egyéb webes rendszerek válhatnak a támadók áldozatává. Kutatók szerint az Androidban is fellelhető a biztonsági hiba, amely több millió készüléket érint.

Az Android 4.1.1-es verzióját futtató telefonok és tabletek sérülékenysége lehetővé teszi a támadóknak, hogy jelszavakat, üzeneteket és más személyes tartalmakat mentsenek le a készülék memóriájából, állítja a Lookout Mobile vezető kutatója, Marc Rogers. Ezenkívül az Android 4.2.2  bizonyos verziói, melyeket a szolgáltatók vagy a hardvergyártók módosítottak, szintén sérülékenyek. 

Szólj hozzá! Tovább

Megjelent a Windows Phone 8.1

április 14., 15:52

Még nem telt el két hét a Microsoft bejelentésekkel teli konferenciája óta, ahol a Windows Phone 8.1-et is bemutatták, de a fejlesztők máris kipróbálhatják az új operációs rendszert. Az okostelefonokon futó szoftver utoljára másfél éve kapott komolyabb frissítést.

Bár csak egy tizeddel nő a verzió számozása, a 8.1-es rendszerben nagyon komoly újítások vannak, mint például a hangverzérelt Cortana digitális asszisztens és az Androidéhoz hasonló értesítési központ. Némi csinosításon is átmegy a Windows Phone: a csempékre rá tudunk húzni egy képet, és újfajta animációk jelennek meg a képernyőzár kinyitásakor.

A regisztrált Windows Phone-fejlesztők már most frissíteni tudják a készülékeiket, de akik nem fejlesztenek, azok is megpróbálkozhatnak a WP 8.1 telepítésével. Csupán a készülék garanciáját veszíthetik el, és mivel csak a Windows Phone frissül, a gyártó szoftverei nem, egyáltalán nem biztos, hogy minden rendben működik majd. Amíg a gyártók nem publikálják a hivatalos frissítésüket, előfordulhatnak olyan bugok, amelyek miatt lefagy a készülék, vagy nem mennek bizonyos funkciók.

Aki mindezek ellenére kellő bátorsággal és türelemmel rendelkezik a WP 8.1 telepítéséhez, annak csak be kell regisztrálnia magát az App Studio weboldalon (ami momentán folyamatosan kidob), le kell tölteni egy demóprojektet a telefonra, és ezután a kompatibilis 8.0-ás eszközökről elérhetővé válik a 8.1-es telepítése. 

Egyetlen nagy korlátozás van az újdonságok terén: a Cortana eleinte csak az Egyesült Államokban érhető el, az év második felében Kínában és az Egyesült Királyságban is bevezetik, és valamikor 2015-ben aktiválják a többi országban. 

3 hozzászólás

Szürke kijelzővel 5 napot bír a Galaxy S5

április 14., 14:48

Csütörtök reggel 6-kor lehúztam a töltőről a Galaxy S5 okostelefont, átkapcsoltam ultratakarékos módba, és csak hétfő reggel csatalkoztattam megint a konnektrorra, amikor az akkumulátora 19 százalékon állt. Valószínűleg kibírt volna még egy napot.

Ez az eddigi legjobb energiakezelési megoldás, amit egy top okostelefonban megkapunk, de használata során az is kiderült, hogy ennek nem a csúcskategóriában lenne a helye, hanem a legolcsóbb mobilokban.

Mindenre jó

Az ultratakarékos üzemmód olyan érzés, mintha a Samsungnál letétbe helyeztünk volna legalább százezer forintot: ennyivel kevesebbet ér a Galaxy S5, miután a funkcionalitása alapszintre csökken. Fekete-fehér üzemmódban csak néhány alkalmazás működik. Tudunk webet és Facebookot böngészni, csevegni, hangot rögzíteni és számológépezni.

52 hozzászólás Tovább

Berobbant Justin Beiber szelfizős appja

április 14., 11:26

Egymillió letöltésnél jár a biztonságosabb képmegosztást ígérő Shots nevű app, amivel nem számít nagyon elterjedtnek, viszont nagyon érdekes, hogyan jött létre.

Beütött a Bieber-hatás

Az történt ugyanis, hogy Justin Biebernek nagyon megtetszett a RockLive fejlesztőcég Heads up nevű játéka, ezt megírta a Twitteren, és a több ezer rajongója által keltett érdeklődés lefagyasztotta a cég szervereit. Később Bieber felvette a kapcsolatot a RockLive csapatával, hogy szívesen befektetne pénzt, de ők már nem akartak több bugyuta játékot készíteni. Ekkor jött az ötlet, hogy összeraknak közösségi appot, amivel önarcképeket lehet megosztani.

6 hozzászólás Tovább

Itt vannak a legótelefon első részletei

április 10., 13:18

A Google elkezdte beavatni a hardverfejlesztőket az Ara kódnevű projekt részleteibe. Az Ara az a moduláris felépítésű telefon, amitől sokan az iparág teljes megújulását remélik. A most közzétett 81 oldalas, részletes CAD rajzokkal is kiegészített dokumentumban írnak mindarról, ami ahhoz kell, hogy egy, a részegységgyártásban érdekelt cég nekiláthasson az általa elképzelt modul megépítésének.

Képernyőfotó 2014-04-10 - 12.55.22.png

A modul alatt itt most valóban bármi érthető, ami manapság egy okostelefonban megjelenik: lehet kijelző, akkumulátor, nfc- vagy wifi-kapcsolatot biztosító alkatrész, fényképezőgép vagy épp mozgásérzékelő. Illetve hát nagyjából bárilyen elektromos dolog, ami a megadott csatlakozófelületen keresztül képes lesz adatot szolgáltatni.

Project Ara scattered parts.png
Szólj hozzá! Tovább

Akár ötöst is kaphatna a Galaxy S5

április 8., 22:46

Mobilozók százmilliói kántálják ugyanazt a panaszt: Túl hamar lemerül az akku! Az okostelefonok olyan bonyolultak, hogy a céges mobillal megajándékozott dolgozókat lassan már továbbképzésre kell küldeni, hogy maximálisan kihasználják a készülékben rejlő lehetőségeket. Egy kiadós eső több százezer forintos kárt okozhat a zsebünkben. Minderre többféle megoldás kínálkozik, az egyik közülük a Samsung Galaxy S5. A csúcsmobilt tesztelve csak arra tudtunk gondolni, hogy a dél-koreai óriáscégnek van füle, és hallja a felhasználók sóhajait. Sajnos azonban, úgy tűnik, az üzleti világban az ilyen fülnövesztő műtétek drágák, és ez visszaköszön a készülék árában: 180-230 ezer forintot gombolnának le rólunk ezért a telefonért.

41 hozzászólás Tovább

Itt a Samsung legnagyobb tévedése

április 7., 08:38

Régi vágyam lecserélni a pécét valami kompakt eszközre, és erre nagyon jó jelöltnek tűnt a januárban bemutatott Galaxy Note Pro tablet, amit egy adapter segítségével rá tudunk kötni a vezetékes hálózatra, és egérrel meg billentyűzettel is kezelhető. Majdnem olyan, mint egy laptop, csak éppen az érintőkijelzőre hangolt Windows 8 helyett a Samsung alaposan módosított Androidját futtatja.

Töressék kerékbe

A Pro elnevezés is utal rá, hogy a gépet elsősorban céges droidoknak szánják, hogy kényelmesen tudjuk menedzselgetni a naptárainkat, jegyzeteinket és doksijainkat, szünetben nyomkodhassuk a Facebookot vagy Clash of Clanst. És mint minden professzionális eszköz, ez is gigantikus. A Samsungnak valamiért az a mániája, hogy a profi felhasználóknak óriási kijelzőre van szükségük, és ennek hála a péklapát 5,7 colos Note 3 okostelefonhoz megérkezett a hozzá való tepsi is, a Note Pro a maga 12,2 colos kijelzőjével. Hogy pontosan mekkora is ez?

 • iPad Air tablet: 9,45 × 6,67 × 0,30 col
 • Wired magazin: 10,9 × 8 × 0,4 col
 • Galaxy Note Pro: 11,64 × 8,03 × 0,31 col
 • Playboy: 11,5 × 8,1 × 0,6 col

Magyarán a Samsung tabletje körülbelül akkora, mint egy magazin. Megjelenése is hasonló, már ami a képminőséget illeti, hiszen ha valamihez jól ért a Samsung, az a kijelzők gyártása. A Note Pro 2560×1600 pixelén minden gyönyörűen mutat, a szövegek kontrasztosak, és a videók vannak olyan látványosak, mintha egy tévét néznénk. Csak játszani nem igazán jó rajta, mert a kijelző sokkal közelebb van a fejünkhöz, mint amikor egy hasonló méretű laptop elé ülünk le. Adjuk hozzá, hogy sok játéknál forgatni kell a kijelzőt, és már be is készíthetjük magunk mellé a lavórt.

37 hozzászólás Tovább

No, mi a közös Gyurcsányban és Vonában?

április 4., 16:20

Körkérdésünkben a következőkre voltunk kíváncsiak:

 • Milyen telefont használ?
 • Milyen színű a készüléke? (Ez az iPhone esetében fontos kérdés, egy igazi ortodox rajongó fehéret, a divatiphoneosok feketét.)
 • Van-e kedvenc telefonmárkája?
 • Magának választotta, vagy ellátmányba kapta, flottásan?
 • Mióta használja ezt a készüléket?
 • Milyen appokat használ rendszeresen? (Ez kicsit beugratós kérdés volt, igazából arra voltunk kíváncsiak, tudják-e a politikusok, mi az hogy app.)
 • Mennyi a havi telefonszámlája?
 • Nagyjából hány sms-t küld naponta? (Újabb beugratós kérdés, a helyes válasz az lett volna, hogy az sms reménytelen 20. századi csökevény, és tucatnyi ingyenes alternatíva van üzenetküldésre, haladó júzer ma már főleg azokat használja.)
 • Szokta az emailjeit a telefonján olvasni?
 • Hányadik pályán tart a Candy Crush Sagában, és hányadik szintű a Clash of Clansben? (Itt valójában arra voltunk kíváncsiak, ismerik-e legalább címről a jelenlegi legmenőbb mobilos játékokat.)
 • Mit utál a legjobban a telefonjában? (Itt aztán kiderül, hogy a politikusok legalább ebben az egy témában ugyanazokkal gondokkal küzdenek-e, mint a nép egyszerű gyermekei.)

És hogy még érdekesebb legyen a dolog, a válaszok beérkezése előtt összeszedtük az összes előítéletünket és sztereotípiánkat, és megtippeltük, ki mit fog válaszolni az első kérdésre. Már most, jó előre lelőjük a poént: totális kudarcot vallottunk (mielőtt lejjebb görget, bátran tippeljen ön is, biztosan többet fog eltalálni, mint mi). 

Szólj hozzá! Tovább

A Microsoft Office meghódítja az iPadet

április 1., 09:14

Nehéz helyzetbe kerültek azok a vállalati döntéshozók, akik az Office hiánya miatt készültek a céges iPadek lecserélésére, mert most már az Apple platformján is tudunk fejléces szülinapi meghívókat, képletekkel teletűzdelt táblázatokat és hagyományos prezentációkat szerkeszteni a Microsoft szoftvereivel. Azoknak legalábbis alaposabban fontolóra kell venniük, hogy érdemes-e át- vagy visszaállni Windowsra, akiknek márcsak a Word, az Excel és a Powerpoint hiányzott a boldogsághoz.

Egyetlen szóban összefoglalható az Office előnye bármi mással szemben: ismerős. Leülünk elé, végignézzük a menüket, és néhány kattintást után tudjuk, hol vannak a kedvenc függvényeink, hogyan kell képet beilleszteni. Szerencsére az iPaden nemcsak az Office lebutított verzióját kapjuk; rengeteg funkció elérhető, és a Microsoft nem esett túlzásokba, a kezelőfelület átlátható és egyszerű.

Persze a Microsoftnak nagy tapasztalata van az Office átalakításában: a radikálisan felújított pécés Office 2007 menüjét tudományos alapossággal, több milliárd felhasználói interakció mérése alapján hozták létre. Valami ilyesmi történhetett az Office for iPad esetében is, nekünk legalábbis úgy tűnik, hogy az iPaden nem elérhető menüpontok kevés embernek hiányoznának.

5 hozzászólás Tovább

Az Apple és a Samsung a bíróságon folytatja

március 31., 15:21

Folytatódik a két mobilgyártó óriás közötti per, a tét ugyanaz, a kérdések változatlanok. Az Apple-nek és a Samsungnak nem sikerült megállapodnia, így megint az ügyvédeken és a bírón a sor, hogy döntsön a vitás kérdésekben.

Az Apple továbbra is azzal vádolja a dél-koreai Samsungot, hogy szisztematikusan lopott el fontos fejlesztéseket. A Samsung erre azzal vág vissza, hogy  számos megoldásnál játszottak úttörő szerepet, s éppen hogy az Apple volt a másoló fél. A tét kétmilliárd dollár, az Apple ennyit szeretne kapni a Samsungtól. Ez a szám úgy jött ki, hogy negyven dollárt kérnek minden, Samsung által eladott készülék után.

Az Apple által beadott perirat egyik legfontosabb mondata, hogy a cég forradalmasította a piacot, a Samsung pedig ezzel pont ellentétesen járt el, és szisztematikusan másolta az Apple technológiáját, termékeit, szolgáltatását és dizájnját.

Az amerikai gyártó fel is sorolja a legfőbb sérelmeit – a leginkább azt fájlalva, hogy a dél-koreai cég ellopta a képernyő feloldására használt mozdulatot. A másik állítólagos lopás, hogy a weboldalon vagy sms-ben megjelenő telefonszámot egy kattintással fel lehet hívni.

A Samsung ugyanakkor nem ismeri el a lopást, sőt, tovább is mennek. Szerintük ők úttörők voltak a mobilfejlesztésben, pont hogy az Apple másolt le nagyon sok mindent az iPhone, iPod és iPad fejlesztésekor. Saját szabadalom például a média (képek és videók) elrendezése a készülékeken. De ők találták fel azt is, ahogy küldik és fogadják az adatokat szélessávú kapcsolaton.

Akárhogy is, a per nemcsak az Apple-ről és a Samsungról szól, sok piaci elemző szerint az Apple legalább ennyire szeretné bajba sodorni a Google-t is. A perben ugyanis megjelenik az Android is, mint az operációs rendszer, amely a Samsung mobiljain fut. Az egyik beidézett tanú Andy Rubin lehet, aki az Androidért volt felelős a Google-nél.

1 hozzászólás

Feltámadhat a BlackBerry

március 31., 09:36

A BlackBerry meglepte a befektetőket, amikor jobban teljesített az eleve alacsony elvárásoknál. Az adatok sem annyira lehangolóak, mint korábban, ráadásul a cég részvényeinek árfolyama az elmúlt három hónapban 24 százalékkal nőtt.

A cég vezérigazgatója, John Chen nagyjából ötven százalékos esélyt ad annak, hogy a BlackBerry visszatérhet. De úgy tűnik, a befektetők egy része bízik Chenben, arra számítanak, hogy helyrerázza a vállalatot, mint azt tette korábbi cégével, a Sybase-zel.

A BlackBerry a költségcsökkentésre koncentrált az elmúlt időszakban. Ezen kívül stratégiai megállapodást kötöttek a kínai Foxconn céggel, hogy olcsóbb BlackBerry mobilokat gyártsanak és ezzel új piacra lépjenek be. Az ázsiai és latin-amerikai feltörekvő piacokat szeretnék meghódítani készülékeikkel.

Persze az észak-amerikai piacot sem adják fel, Chen új felsőkategóriás okostelefonokat tervez piacra dobni, de egyelőre még nem tudni, melyik gyártóval szövetkeznek ennek érdekében.

Az elemzők azonban egyelőre szkeptikusak, Michael Genovese, az MKM Partners elemzője szerint John Chennek nagyjából egy éve van eredményeket felmutatni. Hasonlóan gondolkodik Roger Entnet, a Recon Analytics mobilpiaci szakértője. Szerinte a cég olyan sok pénzt vesztett az elmúlt években és olyan sok döntő pillanatról maradtak le, hogy nehéz lesz visszakapaszkodniuk.

Ted Schadler, a Forrester Research elemzője azonban úgy gondolja, hogy a BlackBerry olyan mélyen beleásta magát az üzleti- és kormányzati világba, hogy még sokáig jelen lesz a piacon. Még az sem nagy baj, hogy a fejlesztők nem készítenek a BlackBerry plattformra alkalmazásokat, mert az androidos alkalmazások viszonylag egyszerűen átemelhetőek.

Szólj hozzá!

Elkészült az okostelefonok Aston Martinja

március 27., 09:40

Mindenkinek fel kell kötnie a gatyáját, ha a HTC-vel versenyre akar kelni, mert az új One M8 az eddig megjelent legszebb okostelefon, nem csupán a tavalyi modell herevasalt változata. A külalakja hibátlan, a szálcsiszolt fém hátlapon megcsillanó fénynek olyan a hatása, mint amikor egy elegáns veterán sportautó lökhárítójáról a szemünkre pattannak a felkelő nap első sugarai. Jó érzés kézbe venni, nagyon finoman belesimul az ember tenyerébe. Londonban megállítják az embert az utcán, hogy ugye ez AZ, amit itt már a napilapokban egészoldalas hirdetésekben promóznak, és hogy egyébként tetszik-e. Lelövöm a poént: a válaszom igen.

A HTC One M8 nanoSIM kártyával működik, microSD memóriakártyával bővíthető, a hátlapját nem tudjuk levenni, és a fülhallgatót alul kell beledugni. Valószínűleg nem fért el a viszonylag nagy méretű jack aljzat a készülék felső részén, amit telepakoltak kamerákkal. Egy apró tervezési hiba itt becsúszott: a második kameraszenzor pont oda került, ahol az ember megfogná a telefont fényképezés közben. De legalább szól a kamera szoftvere, hogy tegyük odébb az ujjainkat, ha jó minőségű képet akarunk készíteni. A kijelző alatt és fölött lévő hangszóró jobb helyen nem is lehetne, hiszen a One így sztereóban szól, amikor az oldalára fektetett mobilon videókat nézünk.

61 hozzászólás Tovább

Közeleg az ingyenes telefonálás korszaka

március 26., 18:43

Most lehet izgalmas indonéz halásznak, kongói pásztornak vagy indiai földművesnek lenni, mert a technológiai cégek mind azért küzdenek, hogy ki tudják szolgálni a fejlődő országokban élő emberek alapvető információs igényeit. Ezzel jelentős mértékben nő majd az életminőségük, de azt is látni kell, hogy szó sincs jótékonykodásról. Mindegyik vállalat a fogyasztói piac utolsó jelentős növekedési lehetőségét akarja kihasználni, hogy amikor a következő ötmilliárd földlakót is sikerül rákötni az internetre, akkor az ő szolgáltatásaikat használják.

Van azonban egy viszonylag független társaság is, amely ugyanezt a célt tűzte ki: a Mozilla. A Firefox böngészőről ismert nonprofit szervezet a barcelonai mobilkongresszuson jelentette be, hogy kínai gyártókkal együttműködve megpróbálja áttörni először az 50 dolláros határt, hogy a szélsőségesen árérzékeny országokban ennél olcsóbb okostelefonok is kaphatók legyenek. Végül azonban 25 dollár alá szorítaná le a készülékek árát, ami magyar szemmel már szinte ingyen van. A Mozilla e cél érdekében tette közzé a Firefox OS okostelefon platformot, amivel egyre több mobilgyártó kísérletezik. Ha a Firefox OS világszerte elterjed, akkor a Mozilla nemcsak okostelefonhoz juttatja a fejlődő országok lakóit, hanem egyben fel is számolhatja a hagyományos mobilok piacát. 

22 hozzászólás Tovább

Mélységet is lát az új HTC One

március 25., 17:40

A HTC One kapta meg a barcelonai mobilkongresszuson az iparág egyik legrangosabb díját, ez lett az év legjobb készüléke, és azóta mindenki izgatottan várta a tajvani cég következő nagy bejelentését, amit március 25-re időzítettek. A keddi londoni sajtótájékoztatón nem okozott nagy meglepetést a tajvani gyártó, mert hetek óta minden kütyüblog az új One készülékről kiszivárgó információkkal volt tele.

A telefon végül a One M8 nevet kapta, és a csúcskategóriában az iPhone 5S és a Galaxy S5 riválisa lesz, ami így, egy mondatban elég furcsán hangzik. Mármint az 5S és az S5. A One kinézete szerencsére nem nagyon változott, megmaradt a sokak által dicsért dizájn, és most már a készülék 90 százalékát fém borítja. A HTC One M8 első benyomásunk alapján jól van összerakva, akárcsak az elődje. Az egyik leglátványosabb különbség a hátlapon találhat dupla kamera.

16 hozzászólás Tovább

A Pebble nem fél az androidos okosóráktól

március 21., 15:20

A Google által bejelentett Android Wear operációs rendszer, illetve az LG és a Motorola által bemutatott első erre épülő okosórák nagy lökést adhatnak a hordható internetes eszközök piacának. A Pebble azonban csöppet sem aggódik emiatt, sőt a cég vezérigazgatója, Eric Migicovsky még örül is annak, hogy újabb érdekes megoldások látnak majd napvilágot.

PebbleWatch

A Pebble most jó helyzetben van, mert tavaly 400 ezer órát adott el, amivel nagyjából 60 millió dollár volt a forgalma, és a cég egyik befektetője szerint ezt idén meg fogják duplázni. Most több mint ezer app elérhető a Pebble-re, és ez a szám egészen biztosan növekedni fog, ezt a 12 ezer regisztrált fejlesztő garantálja.

A vállalat növekedésének ütemét mutatja, hogy a januári 45 főről mára 70-re nőtt az alkalmazottak száma, és már az Apple-től és más mobilipari gyártóktól csábítottak át magukhoz vezetőket. 

Az okosórák egyre zsúfoltabbá váló piacán most előnyt jelenthet a Pebble számára, hogy az órája viszonylag olcsó a riválisokéhoz képest, és finom formájával a nők szemében is vonzó, ami a szögletes és nagyobb méretű órákról nem mondható el. Migicovsky csapata most azon dolgozik, hogy a termékei ne csak az új technológiára fogékonyak körében terjedjen el, és az óra központi szerepet kapjon az emberek életében: ezzel vezéreljük akár az autónkat és a lakásunkat is.

1 hozzászólás

Hollandiában legális lett a független SIM-kártya

március 20., 13:25

Ha mobilszolgáltatót akarunk váltani, az most rengeteg kellemetlenséggel jár, mert a telefonunk és a SIM-kártyánk egyaránt a lecserélendő vállalathoz tartozik. A telefont ki kell kódoltatni, a kártyát le kell cserélni, ami sok időt és pénzt emészt fel. Hollandiában ez gyökeresen megváltozhat, a hatóságok ugyanis eltávolították az egyik legnagyobb technikai akadályt a szabad piaci verseny elől: engedélyezték a független SIM-kártyákat.

A holland előfizetők ezentúl olyan globális azonosítószámot kaphatnak, amellyel szabadon és könnyedén átmehetnek egyik szolgáltatótól a másikhoz, csupán az előfizetői szerződésben aláírt kötelezettségeknek kell megfelelniük.

Ez nagyon előrelátó döntés volt a holland hatóság részéről, mert küszöbön áll az internet fejlődésének következő fejlődési szakasza, melynek során több milliárd eszköz csatlakozik a világhálóhoz. Képzeljük el azt, hogy ki kell kódolni és SIM-kártyát kell cserélni egy ország ötmillió online gázórájában. Ez euróban számolva is milliárdokba kerülhet. De az okosmosógépben és a testünkre rögzített egészségügyi szenzorban sem akarunk majd SIM-kártyát cserélni. Sokkal egyszerűbb lesz az élet, ha nem kell hozzányúlni a hardverhez, és néhány klikkeléssel szolgáltatót tudunk váltani, amikor találunk egy kedvezőbb díjcsomagot.

Arról egyelőre csak álmodozunk, hogy a SIM-ek világszerte szabadok legyenek, és külföldön az ottani szolgáltatók hálózatára tudjunk csatlakozni, mindenféle roamingdíj nélkül, helyi tarifával, a SIM-kártyánk, készülékünk, sőt akár a hívószámunk megtartásával.     

A gyártóknak is kedvez a változás, mert nem kell minden egyes készülék operációs rendszeréből szolgáltatófüggő verziókat is legyártani – ezek azok a verziók, amelyek általában késéssel frissülnek, mert a gyártón kívül még egy szereplő, a szolgáltató is bele akar nyúlni. A szolgáltatók amúgy is jobban tennék, ha színvonalas munkával csábítanék magukhoz az ügyfeleket, és nem ilyen mesterséges lánccal kötnék őket magukhoz.  

6 hozzászólás