Dupla processzort kapnak a mobilok

2011. október 20., 11:56 Módosítva: 2011.10.20 11:56
13

Az okostelefonok processzorait tervező ARM szerdán bemutatta az új, ultrahatékony Cortex-A7 chipet, ami két-három év múlva már 100 dolláros okostelefonokban is megtalálható lesz. A kétmagos A7 ötször hatékonyabban használja fel az energiát, mint az ARM jelenlegi A8 processzora, és méretre is ötödakkora.

biglittle.png

Az ARM kifejlesztett egy új eljárást is, amellyel a hatékony Cortex-A7 egybeépíthető a nagyobb teljesítményű A15 processzorral. A két kétmagos processzor egy tokba kerül, és mindig az dolgozik, amelyikre éppen szükség van. A kisebb teljesítményt igénylő háttérfeladatokat az A7 látja el, míg videók lejátszásakor és böngészéskor az A15 aktív.

A mobilok és tabletek gyártói csak az ehhez hasonló fejlesztésekre számíthatnak, ha növelni akarják az eszközök működési idejét. Az akkuk nagyon lassan fejlődnek, de a processzorokra érvényes Moore- törvény gondoskodik arról, hogy egyre kisebb és kevesebb áramot fogyasztó csipek kerüljenek a hordozható eszközökbe.

Egyesült a tabletes és a telefonos Android

2011. október 19., 13:37 Módosítva: 2014.09.19 13:27
42

A Google sok mindent megváltoztatott az Android kezelőfelületén, de a felhasználóknak nem kell aggódniuk, mert az operációs rendszer ugyanolyan kezelhető lesz, mint eddig.

Az Ice Cream Sandwich lezárt képernyője a táblagépeken futó 3.0-ás Android megoldására hasonlít, egy lakat alakú ikont kell a körülötte megjelenő kör peremére húzni, ha be akarunk lépni a főmenübe. A nem fogadott hívásokkal, beérkezett üzenetekkel és más eseményekkel kapcsolatos rendszerüzenetek a képernyőzár feloldása nélkül is elérhetők.

Tábláról a telefonra

A főmenü nem változott, balra és jobbra lapozhatunk az asztalon, amelyen widgeteket és ikonokat helyezhetünk el. Megjelent egy állandó alsó sáv (az Apple iPhone mintájára), ahová a kedvenc alkalmazásaink indítóikonjait helyezhetjük el. A sáv alatt látható a Honeycomb rendszerből átvett három gomb, a visszalépés, a főmenüt megnyitó, és a futó programok közt váltó gomb. Azért van ezekre szükség, mert sok telefonnak egyáltalán nincsenek különálló gombjai, mindent a kijelzőn kell vezérelni

android401.png

Az összes telepített program listája leginkább a Honeycombéra hasonlít, jobbra és balra lapozhatunk rajta (a telefonos Androidon eddig fel és le kellett lapoznunk). A widgetek külön listára kerültek, hogy könnyebben kiválaszthassuk azokat, amelyekre szükségünk van. Végre mappákba rendezhetők az ikonok, a Google ezt az ötletet is a Apple-től nyúlta le. A mappákat ugyanúgy lehet létrehozni, mint az iPhone-on, tehát ha egy ikont ráhúzzunk egy másikra, akkor létrejön a mappa, amelyben mindkét program indítóikonja megtalálható.

Háttérfolyamatok

A programváltó ikon megnyomására előugrik a háttérben futó alkalmazások listája, bélyegképek mutatják a programok aktuális állapotát. A bélyegképet oldalra húzva zárhatjuk be az adott alkalmazást. Ugyanezt a mozdulatot kell alkalmazni az értesítési területen is, ha el akarunk távolítani onnan egy figyelmeztetést.

Jobb oldalon: külön lapon a programok és a widgetek.Bal oldalon: átméretezhetők a widgetek
Jobb oldalon: külön lapon a programok és a widgetek.
Bal oldalon: átméretezhetők a widgetek

Az Android 4.0 jelszó helyett akár arcfelismeréssel is be tudja engedni a felhasználót a rendszerbe, de ezzel óvatosan kell bánni, ha nem jók a fényviszonyok.

Érzékeny menük

Fontos újítások kerültek a kiegészítő szoftverekbe is. A Gmailben megjelent egy Action Bar nevű kontextusérzékeny menü, amely mindig az aktuális tevékenységünkhöz passzoló parancsokat teszi elérhetővé. A beérkező levelek listájának olvasása közben a keresést és új levél írását ajánlja fel, míg amikor több levelet kijelölünk, akkor törölni és archiválni tudunk. Újdonság még, hogy az elmúlt harminc nap levelezésében netkapcsolat nélkül is kereshetünk.

Egyszerű képszerkesztő is van az Android 4.0-ban
Egyszerű képszerkesztő is van az Android 4.0-ban

Úgy látszik sokszor kerülnek a mobilozók szorult helyzetbe, amikor nincs jó mobilnetes kapcsolat, mert a Google a böngészőbe is beépített egy új offline funkciót. Elmenthetjük a weboldalakat, így azokat bármikor el tudjuk olvasni. Ezen kívül megjelent a számítógépes böngészőkben elterjedt inkognitó mód, tehát úgy böngészhetünk, hogy annak a rendszerben semmilyen nyoma nem marad. Emellett a telefonon is kényelmessé válik a böngészőfülek kezelése, a listán bélyegképek mutatják a megnyitott weboldalakat.

Közeli kapcsolatok

Teljesen átalakult a névjegyeket kezelő alkalmazás, ismerőseinkről egy hatalmas méretű fotót menthetünk el, nem csak egy apró igazolványképet. A névjegyben gyorsan megnézhetjük az ismerősünk legfrissebb Twitter-bejegyzését, és persze beintegrálták a rendszerbe a Google+ közösségi hálózatot is.

Nagyobb hangsúlyt kap a Near Field Communiations (NFC) technológia, amire többek közt a mobilba épített pénztárca épül. A Google készített egy Android Beam nevű alkalmazást, amellyel a felhasználók névjegyeket, weboldalak címét, földrajzi koordinátákat vagy alkalmazásokat adhatnak át egymásnak, és csak össze kell érinteni a két NFC-s készüléket. Jó ötlet, de még éveknek kell eltelnie ahhoz, hogy mindenkinek a telefonjában ott legyen az NFC csip.

Az Android 4.0 nagyon fontos rendszerfrissítés, de egyelőre nem tudni, hogy a készülékgyártók mikor teszik elérhetővé. Elsősorban rajtuk, a Samsungon, Aceren, Lenovón, HTC-n,  LG-n és a többieken múlik, hogy a meglévő készülékek tulajdonosai mikortól élvezhetik az Ice Cream Sandwichet.

Nagyobb nyereséget vártak az iPhone-tól

2011. október 19., 01:29 Módosítva: 2011.10.19 01:29

Csalódást keltett az amerikai Apple kedden, a tőzsdezárás után nyilvánosságra hozott negyedéves gyorsjelentésével, a cégnek mind a bevétele, mind a nyeresége elmaradt az elemzői várakozásoktól az okostelefonok (iPhone) vártnál kisebb számú eladása miatt.

Tovább

Egy hónapnyi zene egy sör áráért

2011. október 18., 17:29 Módosítva: 2011.10.19 01:29
148

A ZeneCenter egy zenefolyam (streaming) szolgáltatás, tehát a dalokat nem letölteni, hanem csak meghallgatni tudjuk a számítógép böngészőjében, androidos okostelefonon, és hamarosan iPhone-on is. Nem egy általunk kiválasztott albumot játszhatunk le, hanem megadjuk a stílust vagy a hangulatunkat, és a gép összeállítja nekünk a lejátszási listát. Vannak előre beállított stílusok, mint a progresszív és a house, és felhasználók által összerakott listák (úgynevezett mood-ok).

A ZeneCenter havidíját bankkártyával és emelt díjas sms-ben fizethetjük ki, tehát a használatához nem kell a T-Home vagy a T-Mobile előfizetőjének lenni. Kipróbáltam a Telenor hálózatán, és ugyanolyan minőségben működött, mint a szerkesztőség nagy sebességű wifijén. A zenefolyam kódolási minősége csak 128 kilobit per másodperc, ennek ellenére a hangminőség elég jónak tűnt. Sokkal jobbnak, mint amilyenek a T-Mobile korábbi mobilos zeneletöltő kísérletei voltak.

nyito.png

Mind a négy nagy zenekiadó (EMI, Universal, Sony és Warner) művei megtalálhatók a ZeneCenter rendszerében, de még nem teljes a kínálat, jelenleg egymillió dal elérhető el. Fülöp Gábor, a Telekom munkatársa folyamatos frissítést ígér, és hamarosan ismert magyar rádiósok, zenei szerkesztők is készítenek majd zenei toplistákat. Egészen biztos, hogy kisebb kiadókkal és a saját műveiket kiadó szerzőkkel is szerződést kell majd kötni, ha a Magyar Telekom sikerre akarja vinni a szolgáltatást.

Kis cég indította

A ZeneCenter elindulása kis magyar sikertörténet. A portál kezelőfelülete már 2010 decemberében látható volt az Innovációs Techshow nevű rendezvényen, mert ott mutatta be 3G Multimédia Kft. A magyar startup cég ügyvezetője, Sziklay-Pap Ferenc már akkor is úgy képzelte el a szolgáltatás bevezetését, hogy ők csak a műszaki hátteret biztosítják, a megrendelő adja hozzá a márkanevét és az arculatát.

Azért csak most, háromnegyed évvel később indult el a ZeneCenter, mert sok feltételnek teljesülnie kellett – mondja Fülöp Gábor. A fejlesztés önmagában nem elegendő, a jogkezelőkkel is megállapodásokat kellett kötni a dalok használatáról, valamint megbízhatóvá és biztonságossá kellett tenni a platformot. Azt is meg kellett várni, hogy elég sok okostelefon legyen a magyar mobilozóknál, és az időzítést az is befolyásolta, hogy közeleg a karácsonyi vásárlási szezon.

Androidon már működik
Androidon már működik

Torrent helyett

A Magyar Telekom egyik célja az volt, hogy megtisztítsa a zenei piacot, ami csak úgy lehetséges, ha megfizethető alternatívát állít a torrentezésnek. A háromszáz forintos ár jelképes összeg, egy pohár sör ára. Igazán nem sok egy hónap korlátlan zenehallgatásért.

Arra a kérdésemre, hogy a szolgáltatás mikor lesz elérhető a T-Home IPTV-s vagy kábeles tévészolgáltatásán, Fülöp Gábor csak annyit mondott, hogy a Magyar Telekomnak stratégiai célja a képernyők – a mobil, az internet és a tévé – közti átjárhatóság biztosítása. Tehát hamarosan elérhető lesz az internettévéken és a set top boxok segítségével is, de azt még nem árulják el, hogy pontosan mikor.

Közösséget épít

A Magyar Telekom másik célja valószínűleg az lehetett, hogy a Facebook mellett vigaszágon vergődő iwiw mellett létrehozzon egy zenerajongói közösséget is. A ZeneCenteren nyilvánossá tehetjük a profilunkat, tehát másoknak is megmutathatjuk, milyen zenéket kedvelünk, milyen hangulatú listákat hallgatun gyakran, és mely számokat utáljuk. A portál e tekintetben még nem olyan kiforrott, mint a Last.fm, de a Magyar Telekom azt mondja, várja a felhasználói véleményeket, és azokat is figyelembe véve fejleszti tovább a portált.

BlackBerry nélkül kevesebb a baleset

2011. október 17., 12:58 Módosítva: 2012.01.23 22:13
156

Jelentősen csökkent a közlekedési balesetek száma azon a három napon, amikor nem működött a BlackBerry online üzenetküldő szolgáltatása. A szokatlan fejleményről az arab lapok számoltak be, és bizonyára azért volt kimutatható a hálózati hiba hatása, mert Közel-Kelet gazdag államaiban igen népszerű a Research in Motion által gyártott üzleti okostelefon.

Dubajban egy átlagos napon hárompercenként történik egy közúti baleset, míg Abu-Dzabiban kétnaponta meghal valaki az utakon. A BlackBerry leállása idején Dubajban húsz százalékkal csökkent a balesetek száma, Abu-Dzabiban 40 százalékkal, és egyelten halálos baleset sem volt.

A BlackBerry email, messenger és internet szolgáltatások október 11-én váltak elérhetetlenné a Közel-Keleten, Afrikában és Európában, miután a mobilcég hálózata meghibásodott.

Az emirátusok rendőrsége abban bízik, hogy az emberek lassan ráébrednek, veszélyes menet közben mobilozni. Az pedig különösen örömteli, hogy végre nem egy mobilozás miatt történt tragédia a bizonyíték, hanem sikerült pozitív példát állítani a sofőrök elé.

Néhány hete az Egyesült Arab Emirségek egyik válogatott futballistája, Theyab Amana vesztette életét egy balesetben. Ő is BlackBerry használata közben karambolozott a sztrádán.

Amerikában több mobil van, mint ember

2011. október 13., 10:28 Módosítva: 2011.10.13 10:28
10

A legfrissebb statisztikák szerint az USA-ban túllépte az aktív mobilos előfizetések mennyisége a lakosság számát. 312 millió amerikaira 327 millió mobileszköz jut, utóbbi szám tavaly óta 9 százalékos növekedést mutatott. A növekedés hátterében szakértők az okostelefonok és táblagépek népszerűségét sejtik, ezeknek a száma a másfélszeresére emelkedett egy év alatt. Jelenleg 95 millió okostelefont és 15 millió tabletet használnak az amerikaiak.

A mobilok használati módja is erősen átalakulóban van: míg a telefonhívások összideje csak egy százalékot emelkedett 2010 óta, az elküldött sms-ek száma 16 százalékot, a mobilok internetes adatforgalma pedig 111 százalékot. Ez komoly kihívás elé állítja a szolgáltatókat is, akik az elmúlt 12 hónapban 27 milliárd dollárt fektettek hálózatfejlesztésbe, hogy bírjanak a megnövekedett adatforgalommal.

A száz százalék feletti mobilos penetrációt először a skandináv országok érték el a kétezres évek elején, de Magyarország is évekkel ezelőtt átlépte ezt a határt, amit Amerika csak most. Magyarországon jelenleg száz emberre 117 aktív mobil-előfizetés jut, úgy, hogy ez az arány lassú csökkenést mutatott az utóbbi hónapokban.

A Samsung áttervezi a mobiljait

2011. október 12., 20:51 Módosítva: 2011.10.18 10:26
25

Az Apple által indított kereset miatt a Samsung frissíti a Galaxy S, Galaxy S II és Ace okostelefonokat, hátha Hollandiában sikerül megelőznie azok betiltását. A dél-koreai vállalat szóvivője azt mondta, hogy az Apple által kifogásolt technológiai problémákat megoldották, és a készülékek hamarosan megjelennek a boltokban.

A Samsungnak azért kellett változtatnia az okostelefonjain, mert egy holland bíróság megállapította, hogy a szóban forgó modellek sértik a felperes Apple egyik szoftveres szabadalmát. A bíróság október 14-ig adott haladékot a Samsungnak, hogy megoldja a helyzetet. Ha ezt nem tenné meg, akkor ideiglenesen betilthatnák a szabadalomsértő eszközök forgalmazását.

Augusztusban még nem volt egyértelmű, hogy mit lép a Samsung, csak annyit közölt a cég, hogy az okostelefonjai biztosan kaphatók lesznek Hollandiában.

Mobilba építik a magyar pénztárcákat

2011. október 10., 17:07 Módosítva: 2011.11.17 14:42
119

A magyar mobilszolgáltatók júliusban jelentették be, hogy egyesületbe tömörülve népszerűsítik a mobilba épített pénztárcát, de közleményük kiadása után hónapokig nem foglalkoztak a témával. Csak olyan önálló projektek voltak, mint például a Vodafone kísérlete a Sziget fesztiválon.

A Mobil Tárca Egyesület hétfői nagyszabású sajtótájékoztatóján, ahol a Marriott szálloda konferenciatermének minden négyzetméterére 1,21 topmenedzser jutott, még mindig csak annyi hangzott el, hogy most már iszonyatosan belevágnak a mobiltárca fejlesztésébe. A bevezetésről annyit tudunk, hogy valamikor 2012 második felében lesz.

"2012 lesz a mobilfizetés éve, Magyarországon is. Most kell megragadni a lehetőséget, és hazánk az elsők között lehet, akinek tényleg sikerül bevezetnie a mobilfizetési megoldást" – mondta Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója. A cégvezető szerint eddig töredezett volt a piac, sokan indítottak el különféle projekteket, de mostanra letisztultak a szabványok, és megjelentek az NFC-s telefonok.

NFC, ABC, OMG

Van egy bűvszó, az NFC, ami a mobiltárca technológiai alapját jelzi, de az embereknek az égvilágon semmit nem mond arról, hogy mire lehet használni – fogalmazott Drozdy Győző, a Telenor stratégiai tanácsadója. A mobilba épített NFC (Near Field Communication) tulajdonképpen egy rádiós csip, amely fizikai kontaktus nélkül tud kommunikálni a leolvasóval. A pénztárgép titkosított adatkapcsolatot hoz létre a mobil és a bank között, így lehet fizetni az áruért.

Az a cél, hogy az emberek mindent megtudjanak a technológiáról. Az egyesület neve is arra utal, hogy a tárcánkban hordott dolgokat gyűjthetjük majd össze a telefonunkban. A műanyag kártya helyett mobilos szoftverrel kezelhetjük a bankszámláinkat, kuponokat és kedvezménypontjainkat.

"A cél az, hogy egy év múlva az előfizetők tudatosan olyan mobilt válasszanak, amelyben benne van a mobiltárca funkció" – mondta Drozdy. Ehhez egy gazdaságilag működőképes, egységes rendszert kell kialakítani, és ezen belül valósulhat meg a szolgáltatók közti verseny. Az egyesület egyébként várja az új tagokat, tehát ha lesz negyedik és ötödik magyar mobilszolgáltató, akkor azok is beszállhatnak. A jövőre induló Tesco Mobile egészen biztosan ebben érdekelt, hiszen mobilra tudná ültetni a népszerű kedvezménykártyáját.

A mobilfizetés területén eddig is együttműködtek a szolgáltatók, 2009 elején közösen indították el a mobilparkolást, ami bombasiker lett. Beck György, a Vodafone elnöke elmondta, hogy ügyfeleik körében két és fél év alatt tízszeresére nőtt a mobillal parkolók száma.

OTP, IND, STB

Nagy tervekkel álltak elő a szolgáltatók, és ott van a támogatóik közt a Mastercard és az OTP is, ám ők nem bíznak mindent a mobilcégekre. Sőt, éppen azon ügyködnek, hogy a szolgáltatók kihagyásával is megvalósíthassák a mobilos fizetést.

Az OTP eddig ötvenezer érintésnélküli PayPass bankkártyát bocsátott ki, amely gyakorlatilag úgy működik, mint az NFC-s mobilok, csak nincs kijelzője. Pénteken a kártya az új változatát is bevezették, egy matricát, amit az ügyfél felragaszthat a telefon hátlapjára. A PayPass matricával való fizetés úgy történik, hogy az ügyfél elhúzza a mobilját a bolti pénztárgép leolvasója előtt, és már ki is fizette a kenyeret meg a tejet. Ebben a bizniszben mobilszolgáltatók nem kapnak szerepet.

D  FO20090924003
Fotó: Földi Imre

Ettől függetlenül a mobilosoknak nem kell aggódniuk, az OTP szóvivője az Indexnek elmondta, hogy a PayPass matricát elsősorban az ügyfelek mobiltelefonjának hátlapjára helyezik el, amely az első lépést jelenti a mobilfizetés felé. Az OTP úgy gondolja, hogy először a mobillal való fizetés ötletét kell elterjeszteni, és utána lehet szó arról, hogy a kártya valóban bekerüljön a mobil belsejébe.

A bankoknak nem azért izgalmas a mobilfizetés, mert így nem kell majd műanyag kártyákat nyomtatniuk. A készpénzforgalom kiváltására hajtanak, hogy a számukra jelenleg elérhetetlen pénzügyi tranzakciókból is részesedést szerezzenek. Az érmével működő italautomaták forgalmából például nem sokat látnak a bankok. Az OTP április óta tesztel PayPass-os automatákat két budapesti irodaházában, és egyértelmű forgalomnövekedést okozott a kártyás fizetési megoldás bevezetése.

Most körülbelül kétezer PayPass elfogadóhely van Magyarországon, és az OTP év végéig további ezer terminált telepít a boltokban. A bank tapasztalatai szerint a kereskedők egyre nyitottabbak az új fizetőeszközök elfogadására, mert látják, hogy a PayPass-júzerek többet költenek.

A felhasználóknak több szempontból is kényelmesebb lesz a vásárlás, ha mobilt használnak. Egyetlen eszközzel helyettesíthetnek több tucat kártyát, tehát nem kell nagy tárcát magukkal cipelniük. Nem jó élmény elveszíteni a bankkártyákat, és a hagymányos kártyák ebben is rosszabbak: elvesztésük után tucatnyi különböző helyen kell letltani a régieket, és újakat igényelni. A mobil esetében a készülék pótlása után csak le kell tölteni a telefonra a kártyák szoftverét.

A banki szoftvernek egyszerűnek kell lennie, hogy a júzer megértse. Olyan új szolgáltatások is megjelenhetnek, mint a két mobil összeérintésével aktivált pénzátutalás.
A banki szoftvernek egyszerűnek kell lennie, hogy a júzer megértse. Olyan új szolgáltatások is megjelenhetnek, mint a két mobil összeérintésével aktivált pénzátutalás.

Nagyon sok múlik azon, hogy miként jelenítik meg a banki információkat - mondta az Indexnek Nyíri József, a pénzügyi szoftvereket fejlesztő IND Group technológiai igazgatója. Ők a közösségi hálózatok mintájára hírfolyamként jelenítik meg az eseményeket, tehát egy helyen láthatjuk a költéseinket, valamit a beérkezett közüzemi számlákat. Ez utóbbiakat néhány kattintással be is fizethetjük.

A szoftverbe költésfigyelő modult is be lehet építeni, amely elárulja, hogy havonta mennyit költünk ételre, és mennyit ruhára. Így amikor mínuszba kerülünk fizetésnap előtt, rögtön tudjuk, hová tűntek a forintjaink. Ezek az extrák Nyíri József szerint növelik az ügyfél és a bank közötti interakciók számát, és jobb élmény lesz egy bank ügyfelének lenni.

Egymillió iPhone 4S előrendelés egy nap alatt

2011. október 10., 16:57 Módosítva: 2011.10.10 16:57
99

A hivatalos bejelentés után 24 óra leforgása alatt túllépte az egymillió előrendelést az Apple új okostelefonja, az iPhone 4S, ami a cég összes termékének hasonló adatát messze lekörözi. Az előző rekordot az iPhone legutóbbi, négyes számú generációja tartotta 600 ezer előrendeléssel az első napon, ezt majdnem sikerült most megduplázni.

Persze ez az összehasonlítás nem teljesen fair, hiszen az iPhone 4 idején még élt az AT&T telefontársaság exkluzív szerződése, és az USA-ban csak náluk lehetett iPhone-t kapni – a 4S azonban már elérhető a Verizon és a Sprint előfizetői számára is.

Az előrendelési adatok még Steve Jobs halálhíre előttről származnak. A szakértők szerint a cégvezér halála a céggel szembeni szimpátiát, és impulzusvásárlásokat fog generálni, ami még jobban megdobhatja az új telefon előrendeléseit.

Steve Jobs miatt halasztották el a Nexus Prime bejelentését

2011. október 10., 14:32 Módosítva: 2011.10.21 16:18
20

Az új androidos csúcstelefont az Apple-vezér halála miatt később ismerheti meg a nagyközönség. A Samsung és az Apple perli egymást, közben azért milliárdos üzleteket is kötnek.

A Samsung Steve Jobs halálára tekintettel elhalasztotta a Google referenciatelefon, a Nexus Prime bemutatását. A cég szerint nem lett volna szerencsés időzítés a telefont akkor bemutatni, amikor a világ éppen a tiszteletét rója le az Apple társalapítója előtt, aki a múlt héten halt meg. A Nexus Prime-ot, az első telefont, amely az Android 4.0-ás verziójával kerül forgalomba, San Diegóban, október 11-én mutatták volna be. Új időpontot még nem jelentettek be.

A Samsung különös viszonyban van jelenleg az Apple-lel, hiszen a cég egyik legnagyobb beszállítója, de jelenleg perben is állnak számos szabadalom miatt az Egyesült Államokban és Európában is.

Az Apple többek közt elérte, hogy a Galaxy Tabot jelenleg nem lehet Németországban forgalmazni, a Samsung okostelefonokra vonatkozó kereskedelmi tilalom októbertől Hollandiában is jogerős lesz, és emellett a Samsungnak el kellett halasztania tabletje ausztráliai bemutatását a pereskedés miatt. Ennek fényében még gálánsabb a Samsung bejelentése.

Pedig a két cég között egyre erősebb a verseny, a Nielsen szerint 2011 augusztusában az Apple az amerikai piac 19,25 százalékát birtokolta, míg a Samsung részesedése elérte a 16,2 százalékot.

A heves vita ellenére a Samsung egyezséget kötött egyébként az Apple-lel, így továbbra is a dél-koreai cég marad az Iphone- és az IPad-képernyők gyártója.  A Samsung 7,8 milliárd dollár értékben szállít a megállapodás szerint árut az Apple-nek.

4G szolgáltatást indít a T-Mobile

2011. október 7., 10:55 Módosítva: 2011.10.18 16:13
74

Nyolcvan bázisállomáson, több száz ügyfél bevonásával elindul a Magyar Telekom negyedik generációs hálózatának a tesztelése, és a gyors mobilnetet nyújtó szolgáltatás 2012 január 1-én bárki számára elérhetővé válik. Eleinte körülbelül Budapest egyharmadán lesz elérhető a 4G, a III., IV., V., VI., XII. és XIII. kerületekben. A 4G bázisállomások számát 2012 végére megháromszorozzák, és ezzel a főváros teljes területén lesz lefedettség.

A szolgáltatást az új Net&Roll 4G díjcsomaggal lehet igénybe venni, amely 40 GB-nyi adatforgalmat tartalmaz 11990 forintos havidíjért, és a garantált letöltési sebessége 4 megabit per másodperc lesz. A szolgáltatás használatához természetesen szükség van negyedik generációs hálózati eszközökre.

A most bevezetett 4G technológia egyik érzékelhető előnye a kisebb késleltetési idő lesz. A szolgáltató is profitál a modernizációból, mert a hálózatot könnyebb lesz üzemben tartani, kisebb területen elférnek az eszközök. A  tornyokon és tetőkön elhelyezett rádiós berendezések egyszerre kezelik a második generációs GSM, a harmadik generációs HSPA+ és a negyedik generációs LTE kapcsolatokat.

A Magyar Telekom májusban indította el a hálózatmodernizációs projektjét, amelynek a keretében elsősorban a harmadik generációs hálózat gyorsítására koncentrált. Ennek eredményeként ma már 380 bázisállomás körzetében elérhető a 21 megabit per másodperces letöltési sebesség.

Nem volt meglepő, hogy a Magyar Telekom lép elsőként a 4G irányába, hisze a cég elsőként mutatta be nekünk a negyedik generációs teszthálózatát. A későbbi bővítéseket nagyban befolyásolja, hogy a jelenleg is zajló frekvenciatenderen milyen spektrumot tud venni a cég.

A most elindított 4G/LTE szolgáltatás 1800 MHz-es frekvencián működik (ezen eddig GSM és 3G működhetett), a vidéki terjeszkedéshez azonban szükség lehet a frekvenciatenderen meghirdetett alacsonyabb, 900 MHz-es frekvenciákra.

Pletykagép az új Windows Phone

2011. október 6., 23:54 Módosítva: 2011.10.06 23:54
29

Tizenegy hónappal ezelőtt született meg a Windows Phone rendszer, és a hipszter ájfónosoktól a hagyományőrző nokiásokig mindenki egyetértett abban, hogy a Microsoft egyedi rendszert épített. Az interfész valóban gyönyörű lett, de nem tudta elfedni a háttérben lévő hiányosságokat. Az első változatban nem lehetett egyszerre több appot futtatni, illetve egyik programból közvetlenül a másikba átlépni, nem tudtunk szöveget másolni és beilleszteni. Az emailben lefolytatott párbeszédeket pedig nem fűzte össze a rendszer, ami kezelhetetlenné tette a céges levelezőlistákat.

A napokban megjelent 7.5-ös verzió pótolja a korábbi hiányosságokat, így most már élvezetes a rendszer használata. Az Androidnak és az iPhone-nak is kellett legalább egy év, ha nem több, amíg elfogadható minőségűvé váltak. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az elmúlt 11 hónap alatt e két rivális rendszer is továbbfejlődött, újabb funkciók jelentek meg, tehát a Microsoftnak sokkal nagyobb léptekkel kell előre haladnia.

Próbaidő lejárt

Az ötszáz újítás ellenére a Windows Phone kezelőfelülete alig változott, mert a Microsoft ragaszkodik az általa bevezetett dizájnhoz. A főmenüben két oszlopba rendezett csempék sorakoznak, és egy lapozással lehet elérni a tőlük jobbra lévő programindító ikonokat.

Akkor lehet észrevenni az újításokat, ha tudjuk, hogy mit keresünk. Eddig a gyári programok csempéi elnyomták az utólag telepítetteket, de most a külső fejlesztők több lehetőséget kaptak. Egyetlen programnak több csempéje lehet, ami sok esetben hasznos. Kirakhatjuk a menübe két cég részvényárfolyamát, vagy az összes olyan árut, amire az eBayen licitálunk. A hírportálok pedig mindegyik rovatuknak külön értesítő csempét készíthetnek.

Most már az utólag telepített programok csempéi is dinamikusan változó tartalmat jeleníthetnek meg, így a főmenü megtelik élettel. Ehhez persze legalább egy hétvégét el kell tölteni a rendszer behangolásával, hogy meglegyenek a legfontosabb programok, és fent legyünk minden fontos közösségi hálózaton.

Csoportos kedvezmény

Amikor elkezdjük használni a Windows Phone 7.5-ös készüléket, rögtön érdemes bejelentkezni az általunk használt közösségi portálokra, mert ettől lesz izgalmas a készülék. Ha ezt megtettük, akkor hamarosan elérhetővé válnak az ismerőseink a jobb felső oldalon lévő People központban. Egyetlen listán jelenik meg mindenki, akit az email postafiókunk, a Facebook, a Twitter, az MSN Messenger vagy a Linkedin címjegyzékében nyilvántartunk.

Az ismerős nevére bökve üzenetet küldhetünk neki, és nem is akárhogyan. Folyamatos élő párbeszédet folytathatunk barátainkkal, mert a Windows Phone egy oldalon jelenít meg minden üzenetet, még akkor is, ha reggel elkezdünk Facebookon írogatni, majd nap közben sms-ben folytatjuk. Egy helyre került minden üzenet, bár a rendszer akkor lenne igazán teljes, ha ide lehetne becsatornázni a Google Talkon folytatott csevegéseket is.

A következő briliáns funkció az ismerősök csoportba szervezése. Ez nagyjából úgy működik, mint a Google+ ismerősi körei, csakhogy a Windows Phone nem egyetlen portálra alkalmazza a csoportosítási szabályokat, hanem több közösségre: a Facebook, Linkedin, Twitter, email és MSN rendszeréven tárolt kapcsolatokra.

Ismerőseinket aszerint válogathatjuk szét, hogy ki rokon, ki kolléga. Így szűrten nézhetjük a családtagok bejegyzéseit és fényképeit, nem kell a Facebookon begyűjtött ötszáz (nem is annyira közeli) ismerős vicces bejegyzéseit kerülgetni. A mobilon létrehozott csoportokat külön csempeként kihelyezhetjük a főmenübe, és a tagoknak küldhetünk csoportos emailt vagy sms-t.

A Windows Phone és a közösségi portálok szoros kapcsolatában az tetszik a legjobban, hogy az ismerősök bejegyzései a névjegyben is láthatók. Tehát amikor fel akarom hívni egy régen látott barátomat, vagy az édesanyámat, akkor a hívás gomb megnyomása előtt gyorsan végignézem a Twitter- és Facebook-bejegyzéseiket, és biztosan találok ott valami jó témát.

Két másik kedvenc újításom a levelezőben történt. Több postafiókot jeleníthetünk meg egy mappában, ami megkönnyíti a dolgunkat, ha több címről levelezünk. A rivális mobil platformokon is így van, de a WP7.5-ön eldönthetjük, hogy mely postafiókokat akarjuk összefűzni, és melyeket nem. Így nem kell a vállalati levelek közé keverni a személyes dolgainkat. Egyébként a postafiókunk bármely mappája kihelyezhető a főmenübe, hogy egyetlen gombnyomással elérjük a legfontosabb emaileket.

Csörög a zsebben

Az apróbb változások közé tartozik az Internet Explorer 9 frissítése, a böngésző már hardveres gyorsítással segíti a weboldalak grafikus megjelenítését, és a JavaScript-motor is tempósabban pörög. A böngésző legjobb újítása a címsor alulra helyezése, mert ennek köszönhetően az a 4,3 hüvelykes óriáskijelzőkön is kézre esik. Az IE9-ből egy gombnyomással oszthatunk meg linkeket, és azt is kiválaszthatjuk, hogy melyik közösségi portálokon jelenjen meg a hozzászólásunk. Nyilván senki nem akar bulvárhíreket terjeszteni a munkakapcsolatokat kezelő Linkedin-en.

Szépen oldotta meg a Microsoft a programok közti váltást. A futó programok listája akkor jelenik meg, ha hosszan lenyomva tartjuk a "vissza" gombot. Látványos a módszer, de nem tökéletes. A zenelejátszó rendszeresen eltűnt a listáról, holott egészen biztosan futott, éppen a fülemben duruzsolt a mobil. Szerettem volna másik albumot indítani, de a gyors programváltás helyett a főmenüből kellett átlépni a lejátszóra.

Sokkal több gondom volt a naptárral, amiben valószínűleg a Google a hibás. Csak egy bonyolult körüljárással sikerült megoldani, hogy a GMail postafiókomból ne csak az alapértelmezett naptárat szinkronizálja le a készülék, hanem a megosztott naptárakat is. A Facebook-naptár kezelése kiváló, letilthatjuk a nem elfogadott események megjelenítését.

A Microsoft online szoftverboltja, a Marketplace annyiban változott, hogy elérhetővé vált egy webes felületen is, amit a pc böngészőjében is betölthetünk. Így a számítógépről tudunk appokat küldeni a telefonra, anélkül, hogy madzagon kellene összekötni a két eszközt. A boltban már 30 ezer program kapható, de ez még mindig elmarad az Android és az iOS több százezres kínálatától.

Irodai sztárok

Ha van olyan terület, ahol igazán kínos volt a Microsoft lemaradása, akkor az a telefonos Office volt, hiszen ez a Microsoft egyik fő bevételi forrása. A WP 7-ben nem volt rendes Exchange és Skydrive támogatás, és emiatt az Office csak egy primitív dokumentumkezelő volt. A rivális irodai programcsomagok, mint a Quickoffice és a Documents to Go régóta tudnak online tárhelyre menteni. A Microsoft összeszedte magát, és WP 7.5 alatt az Office-ban megjelent egy Locations menüpont, és a doksikat a Skydrive 25 gigabájtos tárhelyén is elmenthetjük. Van vagy az Office 365 és Sharepoint támogatás is, de ezek csak vállalatoknak érdekesek.

Az Office 365-ből emaileket, naptárbejegyzéseket, névjegyeket és feladatokat is a mobilra lehet szinkronizálni, illetve a Lync segítségével egyszerre több kollégával cseveghetünk, és naptárbejegyzésből lehet csatlakozni egy vállalati konferenciahíváshoz. Az Exchange segítségével pedig olyan emailekben és csatolt fájlokban lehet keresni, amelyek már nincsenek meg a telefonon, csak a szerveren.

Első, második

Vannak még olyan hiányosságok, amiket a Microsoftnak gyorsan pótolnia kellene. Először is a Binget pontosabbá, hasznosabbá kell tennie. Érthető módon a Windows Phone nem a Google szolgáltatásaival van tele, és azt még a Microsoft is elismeri, hogy hazánkban nem elég pontos a Bing. Emiatt például a Local Scout nevű funkció egyáltalán nem használható, pedig ezzel gyorsan lehetne megkeresni a tartózkodási helyünkhöz közeli boltokat, éttermeket és látnivalókat.

Elméletileg a Windows Phone 7.5-tel a telefonok wifi hotspotként is működnek, ám ez attól is függ, hogy milyen wificsip van a készülékben, és ha megfelelő, akkor a gyártó vajon méltóztatja-e leszállítani hozzá a mobilnet megosztásához szükséges drivereket. A kipróbálásra kölcsönkért HTC Trophy például nem ismeri ezt a funkciót.

Verdikt

Vegyesek az érzelmeim a Windows Phone 7.5-tel kapcsolatban. Bátran merem ajánlani azoknak a felhasználóknak, akik még csak ismerkednek az okostelefonokkal, megelégednek a jó mobilos böngészővel és a közösségi hálózatok kényelmes elérésével. Azok is jól ki tudják használni, akik amúgy is a Microsoft rendszereiben tárolják a dokumentumaikat, akár otthoni, akár céges felhasználóként. Ugyanakkor az Android és az iPhone legprofibb júzerei biztosan találnak olyan alkalmazásokat, amelyek nincsenek meg a Windows Phone platformon, vagy nem úgy, ahogyan hozzászoktak.

Megállt a Windows Phone zuhanása

2011. október 6., 16:18 Módosítva: 2011.10.06 16:18

Az augusztusban véget ért negyedévben a Microsoft mobil platformjainak 5,7 százalékos piaci részesese volt az Egyesült Államokban az okostelefont használó előfizetők körében - állítja a Comscore kutatócég. Ez nagyjából egy szinten van az előző negyedévben mért 5,8 százalékkal.

Sokkal komolyabb gondjai vannak a Blackberry gyártójának: az üzleti telefon részesedése 24,7 százalékról 19,7 százalékra esett. Eközben a Google Android 38,1 százalékról 43,7 százalékra ugrott.

Az USA-ban 84,5 millió embernek volt okostelefonja augusztus végén, ami 10 százalékos növekedés az előző negyedévhez képest.

A Microsoft abban bízik, hogy a Windows Phone 7.5-ös verziójával, amely Mango néven is ismert, és rengeteg hasznos újítás van benne az előző verzióhoz képest, sikerül majd megfordítani a trendet, és újra növekedési pályára állhat.

Tanulni is segít az Android

2011. október 6., 15:09 Módosítva: 2011.10.06 15:09
55

A magyar valóság az, hogy még a gépek is hiányoznak a termekből, és nagyon messze vagyunk még attól, hogy a diákok mobilra vagy tabletre jegyzeteljenek, mondta Koren Balázs, aki civilben tanár és a Goldenblog-győztes Android Portal blog szerzője. Ebből a szerencsés egybeesésből a diákok is profitálnak, mert a hírportálnak kipróbálásra küldött kütyüket ők is megismerhetik.

Tanórán általában tilos a mobilozás, de Koren Balázs úgy látja, jobb lenne inkább használni ezeket az eszközöket. Nagyon sok matekos szoftver van, a Math Formulary például a függvénytáblázatot helyettesíti, és annyi extra előnye van, hogy a diák kénytelen megismerkedni az egyenletek angol nevével is.

A Math Attack inkább alsósoknak hasznos, a felhasználók egyszerű műveleteket – osztást, kivonást, összeadást – gyakorolhatnak vele. A Math Maniac ugyanezt tudja, de színesebb a kezelőfelülete és szórakoztatóbb feladatokkal edzi az agysejteket. Koren Balázs válogatásába még a Slice it is belefért, ami szerintem inkább játék, mint oktatóprogram, de az is biztos, hogy geometriai tudás nélkül lehetetlen végigmenni a pályákon.

Végül egy addiktív, felnőtteket is simán magába szippantó programot mutatott be Koren Balázs: a MathDoku hasonlít a Sudokura, de többet kell agyalni a megoldáson.

Jönnek az appok

Most kevés a magyar nyelvű mobilos app, amin az Egyszervolt.hu és a Breona fejlesztőcsapata már belevágtak a fejlesztésbe, és hamarosan két szoftverük is megjelenik az Android Marketen, valamivel később pedig az iPhone App Store-ban is.

A meseportálnak több mint száz számítógépes oktatószoftvere van, ezek közül a 20-30 legnépszerűbbet szeretnénk átültetni a mobilra – mondta Pintér R. Róbert, az Egyszervolt.hu tulajdonos-igazgatója. Lesznek ingyenes változatok, de a teljes verzió pénzbe kerül majd. A cég nem csak a kis méretű magyar piacon akar megjelenni, ezért mindegyik app elérhető lesz angol, francia és olasz nyelven is.

Y U no speak english?

Az angol appok letöltése sem okozhat gondot, mert a British Council segítségével játékosan tanulhatjuk meg a nyelvet. A brit kulturális intézetnek négy androidos szoftvere van. A Learn English Elementary húsz, egyenként húszperces hanganyagában Tess és Ravi beszélget fociról, zenéről és más aktuális témákról. A Johnny Grammar's Quizmasterben nyelvtani kvízek vannak, a Big City Small World egy angol nyelvű audio szappanopera, amelyben egyszerre olvashatjuk és hallgathatjuk a szöveget. A Wordshake pedig egy játék, amelyben a megjelenített 16 betűből kell minél több angol szót kirakni, mielőtt lejár az idő.

Újabb kötvényeket bocsát ki a BTel

2011. október 6., 11:21 Módosítva: 2012.02.08 16:13

A Business Telecom (BTel) rábocsátással folytatja júniusban megkezdett kötvényprogramját, melynek keretében 14,5 százalékos hozamú, 2014 augusztusi lejáratú kötvények jegyezhetők október 6-13. között. A kötvényprogram előző szakaszában a minimális jegyzési limitet háromszorosan meghaladó összegben, összesen 302 millió forint értékben jegyeztek hazai egyéni befektetők a társaság kötvényeiből.

A mobilszolgáltatói piacra lépést tervező, kecskeméti székhelyű, magyar magántulajdonban lévő társaság a kötvényprogramból befolyt forrásokat fejlesztésekre és piaci akvizíciók finanszírozására fordítja. Elsősorban saját, független mikrohullámú távközlési hálózatát bővíti, amelynek országos kiépítését 2015-re tervezi.

A társaság kötvényei a Budapesti Értéktőzsdén forognak, és tervezi a közeljövőben részvényeinek tőzsdei megjelenését is.

A BTel árbevétele tavaly 1 milliárd forint volt, szemben az előző évi 819 millió forinttal. Az üzemi szintű nyereség 52 millió forintra csökkent az előző évi 163 millió forintról, míg a nettó nyereség elérte az 50 millió forintot, szemben az egy évvel korábbi 144 millióval. A BTel 2010. évi mérlegének főösszege 1,082 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi 617 millió forintról.

Megabites mobilnet lesz a metróalagútban

2011. október 5., 12:14 Módosítva: 2012.03.21 10:39
45

Több száz kilométernyi optikai kábel tekereg a budapesti metró alagútjaiban, és a végpontokon lévő nagyvállalati ügyfelek akár 10 gigabites hálózatra is rácsatlakozhatnak. A forgalmasabb állomásokon minden nap egy kisvárosnyi embertömeg halad át, de mit kapnak ők a gigabitekből? Pár száz kilobitet másodpercenként. Ez arra sem elég, hogy letöltsük az emaileket és státuszt frissítsünk a fészbúkon.

Az Index több egymástól független mobilipari forrásból arról értesült, hogy hónapokon belül a metróalagutakban is lesz megabites adatátviteli sebesség a mobilhálózaton. A Telenor megerősítette a hírt, és közölte, hogy a földalatti, a kettes és a hármas vonalon is elkezdte lecserélni a saját tulajdonú berendezéseit. A bérelt hálózati elemek cseréjéhez először meg kell állapodnia a többi szolgáltatóval, ezért a Hipernet csak a jövő év első negyedévében lesz elérhető a föld alatt.

Forrásaink szerint a Vodafone is gyorsításra készül, de ők nem nyilatkoztak a terveikről.

Csavarhúzó sem maradhat

Az alagutakban csak az NSN Trafficom építhet ki vezetékes hálózatokat, mert több mint egy évtizeddel ezelőtt kizárólagos telepítési jogot szerzett a metróra és más kötöttpályás vonalakra (eredetileg a Trafficom nyerte el a jogot, majd a céget később megvette a Siemens, ami egyesült a Nokia berendezésgyártó részlegével).

A Trafficomnak Budapesten és környékén alépítményekben 350 kilométer optikai kábele van, valamint 150 km légkábele, amelyen a BKV-nak nyújtanak kommunikációs szolgáltatást, és emellett körülbelül 100 üzleti ügyfél bérli a nagy sebességű gerinchálózatot. Ezekre a vonalakra csatlakoznak a mobilszolgáltatók is.

Az alagútban nem egyszerű a mobilhálózat bővítése, mert szigorú előírásokat kell betartani. Egy esetleges bővítés előtt a szolgáltatóknak egyeztetniük a Trafficommal arról, hogy nem fogják zavarni a már ott lévő rendszerek működését. Addig nem mehet szerelő az alagútba, amíg járnak a metrók, és egy csavarhúzó sem maradhat ott, ahol utasok is járnak.

Helyzeti előny

A Trafficom kizárólagos joga ellenére a Vodafone építette ki azt a sugárzókábelt, amely végigfut az alagutak tetején. Ez a különleges antenna gondoskodik arról, hogy végig erős legyen jel, ne csak az állomások körzetében. Több ilyen antennát is el lehetne helyezni az alagútban, de csak egy optimális hely van, éppen az, amit a Vodafone elfoglalt. Az alagút oldalában futó kábel könnyen bekoszolódna, a karbantartása igen körülményes lenne. Feltehetően ez az egyik olyan infrastruktúra, amelyet a Telenor bérbe szeretne venni a riválisától.

Elkészült az Apple iPhone 4S

2011. október 4., 21:28 Módosítva: 2012.01.25 22:09
243

Tim Cook először mutatott be új termékeket, mióta átvette Steve Jobs helyét az Apple élén. Laza bemelegítéssel kezdte a sajtótájékoztatót, adatokkal próbálta bizonyítani az Apple rendkívüli teljesítményét. A Mac gépekre szánt OS X Lion például nagyon jól fogy, két hét alatt a júzerek tíz százaléka frissítette a rendszerét. Tim Cook arra mutatott rá, hogy a Windows 7 csak húsz hét alatt érte el a felhasználók tíz százalékát. Más kérdés, hogy az Apple csak 60 millió felhasználóval büszkélkedhet, ami a maga módján szép szám, de ennél azért sokkal szebb a Microsoft Windows 7 450 milliója.

A kis kitérő után Cook áttért a telefonokra, és elmondta, hogy az eddig eladott iPhone-okból minden második iPhone 4. Ez valóban szép eredmény, és a Gartner számai is jók: az iPhone 125 százalékkal nőtt 2011 második negyedévében, amíg a teljes okostelefon piac csupán 74 százalékkal bővült. Az App Store szoftverbolt kínálatában már 500 ezer program van, ebből 140 ezer fut iPaden, és a felhasználók havonta 1 milliárd appot töltenek le.

Innen-onnan

Október 12-én kedden jelenik meg az iOS 5, az iPhone, iPad és iPod Touch operációs rendszerének legújabb változata. Ebben van egy iMessage üzenetküldő platform, amivel a Blackberry Messengert akarják kinyírni, és a rendszerbe integrálták Twittert, amivel az iOS 5 a rivális Windows Phone 7 működését utánozza (persze a Microsoft azóta a Facebookot és a Linkedint is integrálta, ez majd talán az iOS 6-ban benne lesz).

Emellett lesz helyfüggő emlékeztető, és az újságosstandon lehet előfizetni lapokra. Az Apple a rivális Androidtól is ellesett néhány ötletet, ilyen például a Safari böngészőben megjelenő Reader gomb, amivel olvashatóvá válnak a weboldalak. Az Androidon alapértelmezett a weboldal nagyításkor átméreteződnek a hasábok, és a böngésző újratördeli a szöveget, hogy olvashatóbb legyen a webes tartalom.

Állj, állj, iPodok

Sokan arra fogadtak az Apple sajtótájékoztatója előtt, hogy most aztán megölik az iPod zenelejátszókat, mert az iPhone is jó zenelejátszó, de nem így lett. Megjelentek a 8 és 16 GB-os iPod nanók, valamint az iOS 5 rendszert futtató iPod touch, amelynek a 8 GB-os változata 200 dollár, a 32 GB-os 300 dollár, a 64 GB-os 400 dollár lesz.

Sok találgatás volt arról, hogy melyik iPhone jelenik meg, és most sokan csalódottak, hogy az iPhone 5 helyett a szerencsétlenebb jelölésű 4S debütált. Nem lehet megkülönböztetni az elődjétől, pedig ebben már az iPad 2-ben is megtalálható, kétmagos A5 processzor dolgozik. Kétszer gyorsabb, mint az iPhone 4 processzora, a letöltési sebességet is 14,4 megabitre duplázták, és az akku 8 órán át bírja, ha folyamatosan 3G hálózaton telefonálunk. A kamera érzékenysége f2,4, és sokkal gyorsabb lett: az első képet 1,1 másodperc alatt, a másodikat már fél másodperc alatt készíti el. A szenzor 8 megapixeles fotót vagy 1080p videókat tud rögzíteni.

Akár a 4-es Iphone képét is betehettük volna, nem venné észre a különbséget
Akár a 4-es Iphone képét is betehettük volna, nem venné észre a különbséget

Az okostelefon hangvezérlést is kapott, de nem valószínű, hogy sok magyar felhasználó kezd majd angolul, németül vagy franciául beszélni a mobiljához. Azt sem tudni egyelőre, hogy a skót akcentust kezeli-e. Pedig nem lenne rossz, ha magyarul is használhatnánk, mert a Siri névre keresztelt hangvezérlő kérdésekre is tud válaszolni, jegyzetel és naptárbejegyzést rögzít.

Az iPhone 4S Magyarországon október 28-tól lesz kapható. A magyar árak még nem ismertek, az USA-ban a 16 gigabájtos 200 dollárba, a 32 gigabájtos háromszázba, míg a 64 gigabájtos négyszáz dollárba kerül.

Táblagép öltönyben és nyakkendőben

2011. október 4., 10:26 Módosítva: 2013.10.28 11:51
14

Informatikai vezetők kedvence lehet az Androidot futtató Lenovo Thinkpad Tablet, mert tele van céges környezetben használható szoftveres extrákkal, és a hardvere sem gyenge. Mármint olyan értelemben nem az, hogy kevésbé kell tartani a fizikai sérülésektől, mert a gép védőtok nélkül is ellenálló.

Kijelzőjét karcálló üveg védi, a matt fekete hátlap felülete gumírozott, ezért nem kell attól tartani, hogy a tablet kicsúszik az ölünkből. Fedlap mögé rejtették az usb-portot és a memóriakártya nyílását is, ám a dokkoló, a micro usb töltő, a hdmi és a fülhallgató csatlakozója csupaszon maradt, ezeken át még kerülhet piszok a gép belsejébe.

Felhasználóként már nehezebb szerelmes álmokat szőni a tablet köré, mert olyan nagy és nehéz, mintha egy vékonyka Samsung Galaxy Tab 10.1-et bújtattak volna rinocérosz bőrbe.

Copy-paste

Négy mechanikus gomb van a táblagép rövidebb oldalán, pont kézre állnak, csak egy kicsit nehezen benyomhatók. A legfontosabb a böngészőt indító gomb, amely egy mozdulattal betölti a kezdőlapnak beállított Index.hu-t, és éppen ilyen fontos a főmenübe lépő gomb, amivel háttérbe tolható az Angry Birds, amikor belép a főnökünk a tárgyalóba.

A Thinkpad Tablet portjaira teljes méretű sd-kártyát, usb-merevlemezt és memóriakulcsot is ráköthetünk. Sajnos a Lenovo figyelmetlen volt, és csak egy USB File Copy nevű programot telepített gépre, ami épp csak arra elég, hogy átmásoljunk fájlokat a belső memóriába. A felhasználóra (vagy maradva a céges példánál: az informatikai igazgatókra) bízták annak a fájlkezelőnek a kiválasztását, amelyre nyugodtan rábízhatók a bizalmas céges állományok. Az Astro File Manager jó választásnak tűnik, hiszen számos gyártónak ők készítenek fájlkezelő appot, de fekete pont jár a Lenovónak, amiért nem foglalkozott a kérdéssel.

A Thinkpad márkanév értékesebb annál, hogy a Lenovo csak egy átlagos Android Honeycomb operációs rendszert rakjon a tabletre. A kínai gyártó egyik legjobb újítása az, hogy a programváltás közben megjelenő bélyegképek sarkában van egy piros x feliratú gomb, amellyel rögtön kilőhető a háttérben futó program. Más tableteken csak utólag telepített feladatkezelővel, vagy a beállítások menüben állíthatók le a futó programok. A Lenovo a szoftverek elindítását is segíti. A főmenü közepén lévő widgettel a böngésző, a zene- és videolejátszó, a Zinio ekönyvolvasó és az emailkliens elérhető, míg a kijelző alján középen lévő ikon segítségével hat kedvenc alkalmazásunkat indíthatjuk el.

Saját szoftverboltot is telepített a Lenovo, de a kínálat egyelőre szerény. A cégeknek szánt Business kategóriában semmi nincs az értékesítési kategóriában, a projektvezetés és számlázás mappájában is csak egy naptár és egy személyes kiadásfigyelő app található. Szerintem nem ilyesmit szeretnének látni az SAP-t és más bonyolult rendszereket használó céges júzerek.

Jegyzetelésre kihegyezett cerka

Tartalomfogyasztó eszközként tekintünk a számítógépekhez képest korlátozott tudású táblagépekre, de a Lenovo megpróbálkozott a lehetetlennel, vagyis azzal, hogy a Thinkpad Tabletet a tartalomgyártásra is felkészítse. A készülékhez venni lehet teljes billentyűzetes tokot, amit sajnos nem tudtam kipróbálni, ezért csak tollal próbáltam alkotni. Firkálni egészen jól lehet, amihez mindenkinek ajánlom az Autodesk Sketchbook Pro rajzprogram kipróbálását. Öt dollárba kerül, de megéri.

A Lenovo azonban nem kezdő grafikusoknak szánta a gépét, hanem öltönyös-nyakkendős vállalati felhasználóknak. A tollhoz egy jegyzetelő app tartozik, amelynek a rajztudása igen korlátozott, és nem is ez a lényeg, hanem a beépített kézírás-felismerő. Gyorsan leírunk valamit, a gép felismeri a szöveget, kisatírozzuk és újraírjuk a rosszul értelmezett betűket, és ezt megismételjük párszor, mert annyira azért nem pontos a felismerő. Ékezetes betűkkel könnyen megbolondítható. Végül bekarikázzuk a legjobb részeket, és két mozdulattal továbbküldjük emailben. Csak akkor van gond, amikor egy készülő pdf-doksit vagy egy fotót kellene szerkeszteni, mert a Notes Mobile erre nem alkalmas.

Számos egyéb eszköz áll még a profi felhasználók rendelkezésére. A PrinterShare segítségével wifis vagy felhőalapú nyomtatóra lehet fájlokat küldeni, a Documents to Go teljes változatával Microsoft Office táblázatok, doksik és bemutatók szerkeszthetők. A Mobility Manager az eszköz távmenedzsmentjét teszi lehetővé, ami tartalmazza a tablet tárhelyének távolból történő teljes törlését, távol tartva a tolvajokat a titkos tartalmaktól. Emellett megváltoztatható a jelszó, monitorozni lehet a hibás bejelentkezéseket, és a tablet memóriája titkosítható.

A Citrix Receiver klienssel a felhasználó távolról bejelentkezhet egy virtuális rendszerbe, és ezzel a tablet kijelzőjén akár egy Microsoft Office 2010 is megjelenhet. Szándékosan nem azt írtam, hogy akár Wordöt is használhatunk, mert az érintőkijelzőn rendkívül nehézkesen lehetett kezelni a Citrixszel betöltött programokat - nehéz lapozni, lassan reagálnak a menük, túl körülményes a tartalom szerkesztése. Akinek távoli elérésre van szüksége, jobban jár egy laptoppal, amihez rendes billentyűzet és egér tartozik.

Összelapátoltak mindent

Nvidia Tegra 2 processzorral és 1 GB RAM-mal a Thinkpad Tablet nagyjából ugyanazt a teljesítményt nyújtja, mint a többi androidos tablet. Kijelzője 10,1 hüvelykes és 1280x800 pixeles. Gyorsan lehet vele böngészni, doksikat olvasni, lejátssza a hd videókat, és az Android Market szoftverboltban rengeteg játék kapható, amelyekkel az unalmas tárgyalásokon és a repülőutakon jól el lehet ütni az időt. A gép nem tűnik annyira összeszedettnek, mint a jó öreg Thinkpad laptopok, és afelől is kétségeim vannak, hogy az 1 GHz-es gyenge gépen mennyire érdemes a tartalomgyártást erőltetni.

A tablet alap változata, csak wifis kapcsolattal, toll nélkül és 16 GB-os belső memóriával körülbelül 130 ezer forintba kerül majd, ami nem kimagasló ár, a többi gyártó is nagyjából ennyit kér az alapmodellért. A legdrágább változat, amiben 64 GB háttértár, toll, wifi és mobilnet is van, nagyjából kétszázezer forintba kerül, és ehhez érdemes megvenni a húszezer forintos billentyűzetet is.

Ennyi pénzért viszont már olyan laptopot kapunk, amelyen sokkal jobban fut a Word, az Excel és a többi program. Az érintőkijelzőt jó üzleti szoftverek híján nehéz kihasználni, így a tabletnek csak komolyabb előnye maradt: a hordozhatóság, valamint az akku üzemideje, hiszen akár 6-7 órán át is olvasgathatjuk rajta a doksikat.

A Nokia hivatalosan is dobta a Symbiant

2011. október 3., 13:16 Módosítva: 2011.10.03 13:18
334

A Nokia idén februárban váltott stratégiát, amikor a hatalmas piaci visszaesés hatására úgy döntött, megállapodást köt a Microsofttal, melynek értelmében a redmondi cég Windows Phone nevű mobil operációs rendszere fut majd a gyártó új telefonjain.

A Symbian eladását még áprilisban jelentették be, a megállapodást pedig júniusban véglegesítették az Accenture-ral. A döntés értelmében 2300 alkalmazott került át a másik céghez, 500-an pedig a Nokián belül kaptak új feladatkört. A megegyezés szerint 2016-ig mindenképpen lesz még támogatás a Symbiant futtató telefonokhoz.

Mobilszolgáltató lesz az Auchan is?

2011. szeptember 22., 15:34 Módosítva: 2012.02.28 11:15
14

Az Auchan Magyarország weboldalán a feltöltőkártyás termékek közt a három hazai mobilszolgáltató, a Vodafone, a Telenor és a T-Mobile neve mellett felbukkant egy Auchan MVNO bejegyzés is, ami arra utal, hogy a francia kiskereskedelmi vállalatból is virtuális mobilszolgáltató lehet. Próbáltuk elérni az Auchan sajtószóvivőjét, ám megkeresésünkre még nem reagált.

Délután a szóvivő cáfolta, hogy az áruházláncnak ilyen tervei lennének. Az Auchan MVNO bejegyzés megjelenését azzal magyarázta, hogy egy az egyben a francia weboldalt fordították le magyarra, és véletlenül ottmaradt egy fölösleges sor.

auchanmvno.PNG

Mindenesetre az Auchannak nem lenne teljesen új terület a mobilipar. Franciaországban 2006 óta működik az Auchan Telecom, amely nem a saját hálózatán szolgáltat, hanem bérli az infrastruktúrát. Az Auchan teljes szolgáltatási csomagokat kínál, amelyek mobil- és vezetékes telefon- internet- és tévészolgáltatást is tartalmaznak. Egyik ilyen csomagja korlátlan belföldi hívást, sms-t és adatforgalmat biztosít havi 70 euróért.

Mint azt a napokban megírtuk,a Tesco és a Vodafone már egészen konkrét tervekkel állt elő, és 2012 első félévében Tesco Mobile néven elindítanak egy közös mobilszolgáltatót, amelynek saját előhívószáma lesz, és mindhárom jelenlegi szolgáltatóval versenyezni fog az előfizetőkért.

Saját előhívószámmal indul a Tesco Mobile

2011. szeptember 21., 15:05 Módosítva: 2012.02.28 11:15
487

Megállapodást kötött a Tesco Áruházak és a Vodafone Magyarország egy közösen szolgáltató létrehozásáról - jelentette be a két cég szerdán sajtótájékoztatón. A Tesco Mobile a két vállalat 50-50 százalékos tulajdona lesz, és a szolgáltató a Vodafone hálózatán működik majd.

Komoly és meghatározó szereplő lesz a magyar piacon a Tesco Mobile - mondta Beck György, a Vodafone vezérigazgatója. A virtuális mobilszolgáltató létrehozását azzal magyarázta a cégvezér, hogy harmadikként érkeztek a magyar piacra, ezért folyamatosan keresniük kell a lehetőségeket, hogy jobb pozíciót tudjanak szerezni.

Egyszerű, átlátható szolgáltatást és verhetetlen árat akarunk bevezetni Magyarországon - mondta Gerry Gray, a Tesco Áruházak vezetője. A vegyesvállalat építhet a Tesco klubkártyára, amelyet tavaly szeptemberben indítottak el, de már 1,3 millió aktív felhasználója van, akik az összes eladás 60 százalékát hozzák a cégnek.

Beck György elmondta, hogy a cégnek új előhívószáma lesz (nem 70-es), nem lesz Vodafone logó a SIM-kártyákon, az ügyfelek jogi és technika szempontból is a Tesco Mobile-lal állnak majd kapcsolatban. Az ügyfélszolgálatot a Vodafone nyújtja majd, de csak a rendelkezésre álló erőforrásokat használják fel, a Tesco Mobile nevében lépnek kapcsolatba az ügyfelekkel. Beck György persze reméli, hogy az új céghez nem a Vodafone-tól mennek majd át a legtöbben, hanem a riválisoktól.

A vegyesvállalat 2012 első félévében indul el. Egyelőre korai az árakról beszélni, és Beck György kihangsúlyozta, hogy ez egy külön cég, saját marketing igazgatóval, saját árképzéssel, "nem az lesz, hogy bekiabáljuk nekik az árakat". Gerry Gray elmondta, az indulásig kidolgozzák a megoldást arra, hogy miként tudnak versenyképesek maradni a magyar piacon.

2012-ben jön a Tesco Mobile

2011. szeptember 20., 14:29 Módosítva: 2012.02.28 11:15
683

Hónapokon belül négy mobilszolgáltató lesz Magyarországon, de nem a kormány által meghirdetett mobiltendernek köszönhetően, hanem mert elindul a Tesco Mobile. Infomációnk szerint ez a vállalat lesz hazánk első igazi virtuális mobilcége (MVNO), amely nem saját, hanem mástól bérelt hálózaton nyújt szolgáltatást. Neve elhallgatását kérő informátorunk megerősítette azt a korábbi pletykát, hogy az áruházlánc partnere a Vodafone lesz. Suba János, a Vodafone kommunikációs igazgatója ezt az értesülésünket nem erősítette meg, ám nem is cáfolta.

A Vodafone eddig is aktívan kereste a partnereket, volt egy kevésbé sikeres próbálkozása a Postafonnal, és a TV2-vel közösen árul mobilnetet. Emellett még öt kábelszolgáltató forgalmazza a mobilnetes szolgáltatását, általában tévével, vezetékes telefonnal és internettel kombinált csomagokban. A Tesco sem új a távközlés területén, hiszen Angliában, Írországban és Szlovákiában már működtet virtuális mobilszolgáltatást. A nemzetközi nagyvállalat anyaországában, Angliában a legsikeresebb, ahol már 2,6 millió ügyfelet szolgál ki.

A szolgáltatás sikere az egyszerűségének, a jó ár/érték aránynak és a Tesco Klubkártya pontok felhasználhatóságának köszönhető, amellyel minden mobilszolgáltatásra elköltött font után Klubkártya-pontokat kapnak az előfizetők. Magyarországon is ez lehet a siker alapja, jelenleg ugyanis 1,3 millió Klubkártya tulajdonos van.

Virtuális verseny

Világszerte több mint hatszáz virtuális szolgáltató van, és az Európai Bizottság kimondottan támogatja ezt az üzleti modellt. Jelenlétük fokozza az előfizetőkért folyó versenyt, ráadásul anélkül, hogy emiatt új szereplőknek kellene frekvenciákat eladni.

A pletykák szerint a Vodafone éppen azért vágott bele a MVNO-s projektbe, hogy megakadályozza egy új szereplő megjelenését, vagy legalábbis elvegye a kedvét a próbálkozóknak. A magyar kormány által kiírt frekvenciatender miatt van némi esélye annak, hogy egy negyedik szereplő megpróbáljon frekvenciát szerezni. A Vodafone (és vele együtt a Magyar Telekom meg a Telenor is) nyilvánvalóan jobban szeretné, ha maguk szerezhetnék meg az eladásra kínált frekvenciákat, azzal ugyanis a jelenleginél jobb minőségű szolgáltatást tudnak nyújtani.

Egy saját frekvenciával induló negyedik mobilszolgáltató valószínűleg az MVNO-k segítségével tudna gyorsan piacot hódítani. A Tesco több száz üzletét kihasználva rengeteg embert el lehet érni, és egy új piaci szereplőnek éppen erre van szüksége. Ezt azonban a Vodafone fogja kihasználni, így valamivel kevesebb lehetőség marad.

Persze sokféle ötletre épült már MVNO. Vannak olyanok is, amelyek csak egy szűkebb célcsoportnak nyújtanak szolgáltatást. A Finnországban, Hollandiában és Indiában működő Blyk ingyenes sms-küldést és hálózaton belüli telefonálást nyújt 16-24 év közötti ügyfeleinek, reklámüzenetek megtekintéséért cserébe.

Persze nem mindenki jár sikerrel, az USA-ban például a Helio a modern fiatal geekekre specializálódott, de 2008-ban, alig 170 ezer felhasználóval, beolvadtak egy nagyobb szolgáltatóba. Az Egyesült Királyságban operáló Globalcell Mobile a kelet-európai bevándorlókat célozta meg azáltal, hogy minden ügyfélszolgálati tevékenységet anyanyelvükön, azaz lengyelül, oroszul, litvánul vagy szlovákul intézhettek, de ez a cég is lehúzta a rolót 2010-ben.

Elindult a Google mobilos pénztárcája

2011. szeptember 20., 11:37 Módosítva: 2011.11.17 14:42
48

Nagyon egyszerűen működik a Google Wallet. Vásárláskor a mobilt el kell húzni a kasszánál lévő rádiós leolvasó előtt, amely titkosított adatkapcsolatot épít ki a mobil és a bank között. A folyamat során a rendszer ellenőrzi az ügyfél egyenlegét, és a PIN-kód beütése után levonja a kártyáról a megfelelő összeget. A kereskedő visszajelzés kap arról, hogy megtörtént a tranzakció, és mindenki boldog.

Na jó, a mindenki erős túlzás volt, mert a Google Walletet kevés helyen fogadják el, New York és a San Francisco környékén működik, és csak azok tudják igénybe venni, akik a Sprint mobilszolgáltató ügyfelei és Nexus S 4G mobiljuk van. A felhasználók vagy a Citinél regisztrálnak egy megfelelő típusú Mastercard kártyát, vagy a Google Prepaid Card nevű feltöltőkártyára raknak pénzt, és arról költenek. Az elérhető bankok száma később bővül, hiszen a Visa, a Discover és az American Express is bejelentette, hogy támogatja az új fizetési rendszert.

A Google Wallet ugyanarra a technológiára épít, amely itthon az OTP Mastercard Paypass bankkártyákban található meg. A mobilokban és a speciális kártyákban egy rövid hatótávolságú - úgynevezett NFC, azaz Near Field Communication - rádiós csip van, amely fizikai kontaktus nélkül tud kommunikálni a leolvasóval. Világszerte nagyjából százmillió érintésnélküli PayPass kártya van forgalomban, és az elfogadóhelyek száma meghaladja a háromszázezret. Persze ebből csak néhány száz van Magyarországon.

wallet

Hazánkban az eddigi legnagyobb érintésnélküli fizetési rendszer a Sziget fesztiválon volt kiépítve. Körülbelül 250 távközlési szakértő és újságíró fizethetett mobillal a sörért meg a lángosért, és a tapasztalataink jók voltak. A telefonos fizetés gyorsabb, mint a hagyományos bankkártyás megoldás. A többi fesztiválozó nem mobillal, hanem érintésnélküli kártyával vásárolhatott, amely nem a Mastercard-féle PayPass volt, hanem egy speciális fesztiválkártya.

A Szigeten érvényes fesztiválkártya egyenlegét előre kellett feltölteni, ami körülményessé tette a használatát, ám jövőre már ezzel sem kell bajlódni. A Mastercard augusztusban bejelentette, hogy a 2012-es fesztiválokon már a bankok által kibocsátott PayPass kártyákat is elfogadják.

Nagybevásárlás a mobilos nagybevásárlásért

Az érintésnélküli kártyák és a mobilos pénztárcák elterjedésének egyik gátja, hogy sok vállalat vesz részt minden egyes tranzakcióban. A kereskedőnek telepítenie kell egy érintésnélküli POS terminált, és a kassza gyártójától valószínűleg szoftverfrissítést kell kérnie, hogy használni tudja az új kártyaolvasót. A folyamatban részt vesz a kártyatársaság (Mastercard, Visa), a kártyát kibocsátó bank, és bizonyos esetekben a mobilszolgáltatónak is jut némi szerep.

A közzétett videók alapján látványos és ügyes a Google Wallet, de Magyarországon még sokáig nem lesz ugyanilyen mobilos rendszer. Most csak a csúcskategóriás okostelefonokban van beépített NFC csip, és ebben a borús gazdasági helyzetben nem valószínű, hogy emberek százezrei vesznek százezer forintos mobilt e kényelmi szolgáltatás kedvéért. A kereskedőket sem lesz egyszerű rávenni, hogy új POS terminálokat, szoftverfrissítéseket vegyenek minden egyes kasszához. Egyelőre annak örüljünk, hogy egyre több helyen fizethetünk normál bankkártyával.

Ha lesz bármilyen előrelépés hazánkban, akkor az érintésnélküli kártyák elterjedésének nagyobb az esélye. A kereskedő (vagy a bank) nem tudja megúszni befektetés nélkül, de legalább a fogyasztónak nem kell költenie azért, hogy költhessen. Egy magyar fejlesztés pedig azt is megoldja, hogy a kártyák kapcsolatban álljanak a mobilokkal - gyakorlatilag bármilyen készülékkel.

A hazai mobilos fizetésben úttörő szerepű Cellum (a sztrádamatricával debütáltak sok évvel ezelőtt) a napokban mutatja be az NFC World Congress szakmai rendezvényen azt az egyedülálló újítását, amely extra hardver nélkül lehetővé teszi az NFC-s kártyák mobilos adminisztrációját.

A Cellum rendszerében sms-sel lehet utasítást küldeni a banknak, hogy töltsék fel az NFC-s kártya egyenlegét, tehát nem kell emiatt a bankfiókba rohanni. A feltöltött összeg akkor kerül a kártyára, amikor azt a bolti kasszánál leolvassák. A bolti dolgozó természetesen nem szerez tudomást a feltöltésről, és nem is kell közbeavatkoznia, a tranzakció automatikusa megtörténik - mondta Ács Zoltán, a cég fejlesztési igazgatója.

Többféle kártyatípus van, az olcsóbb változat 6-7 különböző banki vagy pontgyűjtő kártyát tud tárolni, a nagyobb kapacitású két tucatot. Magyarán a plasztik lappal is megoldható, hogy egy eszközben egyesüljenek a kártyáink. Csak a drága színes kijelzőről kell lemondani, amit a Google Wallet kínál a Nexus S mobilt használó ügyfeleknek.

Mobilbank a Citibanktól

2011. szeptember 13., 17:19 Módosítva: 2011.11.09 12:30

A Citibank Magyarország bevezette a mobilbank szolgáltatását, gyakorlatilag egy mobilra optimalizált weboldalt, amelyen elérhetők a számlainformációk, a banki utalások, van saját számlák közti átvezetés, bankon belüli és azon kívüli utalás, lekérdezhetők a valuta- és devizaárfolyamok, és tartalmaz egy bankfiók- és ATM-keresőt. A Citibank nem tárol pénzügyi adatokat a telefonon, és a kapcsolat 128 bites titkosítással jön létre az ügyfél böngészője, valamint a bank szererei közt. A weboldal Opera Mini és az Opera Mobile böngészőkkel nem érhető el.

Így lesz a Samsung a mobilipar császára

2011. szeptember 9., 17:15 Módosítva: 2011.10.03 13:07
245

Több éve szeretném megírni, hogy a Samsung miként lett a világ egyik legnagyobb mobilgyártója, és néhány hete úgy éreztem, itt a megfelelő alkalom. A számok nagy sikerről árulkodnak, a vállalat már több mint egymilliárd mobiltelefont gyártott le, és eddig semmi sem tudta lelassítani a növekedését. De az Apple elrontotta a tervemet.

Felfelé a csúcsra

A Samsung 2006-ban még harmadik volt a mobiliparban, harmadakkora, mint a Nokia. A piacvezető finnek 344 millió mobilt adtak el egy évben, a feltörekvő dél-koreai vállalat 116 milliót.

 

Négy év alatt a Samsung sokat ledolgozott a hátrányából, 2010-ben már 281 millió készüléket értékesített, miközben a Nokia 461 milliót. Minden eladást számba véve a Samsung kétharmadakkora, mint a Nokia. A Strategy Analytics becslése szerint az okostelefonok piacán le is hagyta nagy finn riválisát. Az elemzőcég szerint 2011 második negyedében az Apple vezetett 20,3 millió okostelefonnal, a második a Samsung 19,2 millióval, míg a Nokia a harmadik 16,7 millióval.

Másolás mesterfokon

Ironikus módon a Nokia egyik volt vezetője, Anssi Vanjoki mondta azt egy iPhone-szerű készülék bemutatásakor, hogy büszkén lemásolják a jó megoldásokat. Azóta kiderült, a Nokia semennyire nem ért a másoláshoz, és el is indult lefelé a lejtőn. A Samsung viszont bajnok kopipésztelőként jutott fel a csúcsra, emiatt be is perelte az Apple.

Éppen ez az Apple–Samsung-párbaj gátolta a cikkem megjelenését; a naponta változó helyzetben nem lehetett kijelenteni, hogy a Samsung lesz a mobilipar vezető ereje. Először betiltották a Galaxy Tab készülékek európai forgalmazását, majd Németországra korlátozták a tilalmat, aztán Hollandiában is elindult az ügy, amely már a tableteket és a mobilokat is érintette. Jelenleg a bíróság végleges döntésére várnak a cégek, és a Samsungot már Japánban is támadja az Apple. A kaliforniai cég győzelme esetén előfordulhat, hogy le kell venni a koreai óriás termékeit a boltok polcairól, bár elemzők szerint erre nincs sok esély.

Samsung Galaxy S vs. iPhone 3G
Samsung Galaxy S vs. iPhone 3G

Hogyan jutott el oda a Samsung, hogy magára haragította az Apple-t? A Galaxy S volt a Samsung első igazán sikeres okostelefonja, több mint tízmilliót eladtak belőle. Nehéz lenne tagadni, hogy az interfész tervezésekor az iPhone volt a minta. Az alkalmazások menüjében ugyanolyan az elrendezés, ugyanúgy oldalra kell lapozni, és mindkét készüléken négy rögzített ikon van az alsó sorban. Én is egy iPhone 3G után váltottam a Samsungra, és a modell kiválasztásánál sokat nyomott a latba a két készülék közti hasonlóság. Persze nem lehet elhallgatni, hogy a Galaxy S többet nyújt, mint az iPhone, hiszen a lemásolt ikongyűjtemény mellett van egy widgetekkel telepakolható főmenü is, és ez lényeges a felhasználói élmény szempontjából.

Mindenesetre a Samsung annyira belejött a másolásba, hogy már saját magát is klónozza. Idén nyáron jelent meg a Samsung Galaxy S Plus, amely pontosan úgy néz ki, mint a tavalyi sláger, a Galaxy S. Persze sok minden változott, az eredeti Galaxy S induló ára 130 ezer forint volt, míg az új Galaxy S Plus 100 ezerért kapható. Nemcsak olcsóbb, jobb is. A mobilnetes letöltési sebesség 7,2 megabitről 14,4-re nőtt, a processzor 1 GHz helyett 1,4 GHz, az akku 10 százalékkal nagyobb kapacitású, és a legújabb Android fut rajta.

Az új modell más szempontból is jobb vásárnak tűnik, mint az előző. Egy mobilt is gyártó vállalat vezetője mondta, semmilyen eszközből nem venne a gyártás első évében (kijelentését nem a nyilvánosságnak szánta). Állítását azzal támasztotta alá, hogy a fejlesztőcégek gyártás közben gyakran belepiszkálnak az alkatrészekbe, frissítik a csipeket, lépésenként tüntetik el a kisebb hibákat.

 

A Samsung az új csúcsmodellnek, a Galaxy S II-nek is elkészítette az olcsóbb klónját. Ez a Galaxy R, amelynek szintén kétmagos processzora van, de alacsonyabb az órajele, kisebb a kijelzője, gyengébb a kamerája, és nehezebb. Valószínűleg a Galaxy S II és az S Plus közé árazzák be. A drága Galaxy S II-ből is eladtak bő két hónap alatt ötmilliót, tehát az olcsóbb klón is sikeres.

A Samsung már több tucat mobilt és táblagépet dobott piacra Galaxy márkanéven, és folyamatosan frissíti a kínálatát. A második grafikonon jól látszik, hogy a stratégia bejött, a cég hatalmas lendülettel megy előre. A berlini IFA-n két új tablet jelent meg a Samsungtól, a Tab 7.7 és a Tab Note, amelyeket nem lehet a mobiloktól elkülönítve kezelni. Egy jó táblagép nagy hatással lehet az okostelefonjainak a sikerére.

Galaxy Tab és Dávid-2

Problémás szabadalom

Csupán a szabadalmi háború okoz némi gondot, a mobiliparban szinte mindenkit pereskedik valamelyik riválisával. Az Apple az egyik legkeményebb játékos, és úgy általában az Android sikere is szúrja a szemét. A támadások által érintett mobilgyártók szabadalmak vásárlásával próbálnak védekezni.

Az Androidot fejlesztő Google lecsúszott a csődbe ment Nortel szabadalmi hagyatékáról, mert elhappolta előle egy rivális konzorcium (Apple, EMC, Ericsson, Microsoft, RIM és Sony), de megvette helyette a Motorolát, annak 17 000 meglévő és 7500 bejegyzés alatt álló szabadalmával együtt. A Google már bebizonyította, hogy a megszerzett szabadalmakkal kisegíti az androidos gyártókat: a tajvani HTC-nek már átadott néhányat, hogy a mobilgyártó meg tudja védeni magát az Apple-lel szemben.

Ezzel még nem ért véget a történet. A Samsung figyelmét az InterDigital eladásra kínált 9000 távközlési szabadalma is felkeltette, amely iránt az Apple és a Google is érdeklődést mutatott. A Samsung az InterDigital mobilos technológiáinak használatáért 400 millió dolláros licencdíjat fizetett 2009-ben, ám a portfolió felvásárlása ennek sokszorosába, elemzői becslések szerint 5 milliárd dollárba kerülne.

Ha a Samsung hajlandó fizetni, igen komoly fegyverarzenál kerül az androidos tábor birtokába, és a riválisok kétszer is meggondolják, érdemes-e velük kekeckedni. Egyébként a dél-koreai cég nemcsak vásárol, tavaly 4551 szabadalmat védett le az USA-ban, amíg az Apple csak 563-at.

Ráadásul a Samsung több stabil lábon áll. Nemrég jelent meg az általa kifejlesztett Bada második verziója, és már ennek az operációs rendszernek is 1,9 százalékos részesedése van az okostelefonok piacán. A dél-koreai cég a Windows Phone 7 operációs rendszert is használja, és a legfrissebb hírek szerint ő gyártja majd az első Windows 8-as táblagépet.

Végső érvként pedig azt hozható fel a Samsung várható győzelme mellett, hogy a cég a világ legnagyobb memóriachipgyártója, a második legnagyobb beszállító a félvezetőiparban, és a kijelzőgyártásban is jó a pozíciója. Nagyon sok elektronikai gyártó, például az Apple is a Samsung által készített alkatrészeket építi be a kütyüiba. A Samsung azt is megtehetné, hogy elhallgat egy újítást, és azt a saját eszközeiben mutatja be először. Ezt pedig az Apple biztosan szeretné elkerülni.

Megtámadta az amerikai kormány az AT&T és a T-Mobile USA egyesülését

2011. szeptember 1., 16:51 Módosítva: 2011.09.01 16:51
4

Az AT&T, az amerikai piac második legnagyobb mobilszolgáltatója 39 milliárd dollárt ajánlott fel a negyedik legnagyobb mobilszolgáltatóért, a Deutche Telekom tulajdonában lévő  T-Mobile USA-ért.

Az Obama-kormány az egyesülés megtámadásával a legnagyobb szabású trösztellenes fellépését indította el, amelynek tárgyalása akár évekig is elhúzódhat.

A dallasi központú AT&T, amely szerdán a per miatt "meglepetésének és csalódottságának" adott hangot, bejelentette, hogy kész a bíróságon megvédelmezni az ajánlatát.

Az amerikai kormány James Cole igazságügyi miniszter-helyettes által kifejtett álláspontja szerint a két mobilkommunikációs óriás egybeolvadása megnövelné a szolgáltatások árát, hátráltatná az innovációt és a párhuzamos pozíciók leépítse miatt csökkentené a munkahelyek számát. Az AT&T és a T-Mobile USA szerint ennek éppen az ellenkezője az igaz.

Az amerikai kormány a legutóbb májusban helyezett kilátásba trösztellenes eljárást, amikor a Nasdaq OMX Group 11,3 milliárd dolláros ajánlatot tett a NYSE Euronextre, aminek következtében egyesült volna az Egyesült Államok két legnagyobb tőzsdéje. A Nasdaq elállt a vásárlási szándékától.

Üstökös vagy hullócsillag a Microsoft?

2011. augusztus 30., 22:10 Módosítva: 2012.05.03 14:17
66

Minden jelenleg ismert adatból arra lehet következtetni, hogy a Nokia és a Microsoft csoportos öngyilkosságot követ el azzal, hogy összefognak. A Gartner kutatása szerint az okostelefonok piacán mindkét vállalat részesedése esett az elmúlt évben. A Nokia által favorizált Symbian piacrésze 40,9 százalékról 22,1 százalékra zuhant, átengedve a terepet a Hale-Bopp üstökösként ragyogó Androidnak, amíg a Microsoft az amúgy sem túl magas 4,9 százalékról 1,6 százalékra töpörödött, és udvariasan maga elé engedte még a fiatal Samsung Badát is.

 

Mégis, a két óriásvállalat munkatársai nagy önbizalommal beszélnek a változásokat hozó jövőről. Képtelenség letörölni az arcukról a széles mosolyt, ami a Gartner számai alapján teljesen érthetetlen. Igaz, pár hónappal ezelőtt azt jósolta az IDC, hogy 2015-ben már a Windows Phone lesz a második legnépszerűbb mobil operációs rendszer, ami okot adhat némi optimizmusra, de aki 4 évre előre tud jósolni, az vagy őrült, vagy zseni.

Meg akartam fejteni a Microsoft és a Nokia titkát, ezért majdnem egy hónapon át játszadoztam egy - még a Mango nevű frissítést nélkülöző - Windows Phone 7-es mobillal. Ezt követően leültem beszélgetni Bátorfi Zsolttal, a Microsoft platformtechnológiai gurujával, így megismerhettem a WP7 őszre ígért frissítése, a Mango újdonságait.

A Windows Mobile 6-on még látszott a HTC egyedi arca
A Windows Mobile 6-on még látszott a HTC egyedi arca

A Pokol Tornáca

Tesztemből azt a következtetést tudom levonni, hogy a Nokia és a Microsoft azt kapta a piactól, amit megérdemelt. A Symbian elavult, a Windows Phone pedig még nem mutatta meg, mire képes.

Nagyon örültem, hogy a tajvani HTC egyik mobilját, a HD7-t kaptam kölcsön a teszthez, mert a cég az egyedi interfészével vált ismertté. Már a Windows Mobile 6-ot is módosította, hogy használhatóbb legyen. A cég védjegyévé vált a nagy digitális óra, ami az időjárást is jelzi, és esős időben virtuális vízcseppek borítják be a kijelzőt. Mindebből a Windows Phone 7-en semmi sem látszik, eldugták az órát egy menüben, a Microsoft elnyomta a gyártó egyediségét. Mi lesz így a dizájnban erős Nokiával?

A Windows Phone 7-es HTC már kevésbé egyedi, a többi WP7-es mobilon ugyanilyen négyzetek vannak
A Windows Phone 7-es HTC már kevésbé egyedi, a többi WP7-es mobilon ugyanilyen négyzetek vannak

A WP7 jelenlegi verziója kezdetlegesnek is tűnt a legfrissebb Androidhoz képest. A rivális Google szoftverpiacán nagyobb a kínálat és több az ingyenes program, a Microsoft Marketplace viszont inkább fizetős programokkal van tele. A Google Térkép már megmutatja a buszok menetrendjét és ingyen navigál, a Bing Maps csak az utcákat mutatja.

A WP7 főmenüjében látható programindító csempéket nem használják ki a programok. Izgő-mozgó, folyamatosan státuszriportoló csempék is lehetnének ott, de a legtöbb csak egy színes négyzet. A WP7 jelenlegi állapotán az Android és az iPhone már rég túljutott.

A Mennyország Kapuja

Egészen más felhasználói élményt nyújt a Windows Phone 7 ősszel érkező, Mango nevű frissítése, amit Bátorfi Zsolt mobilján láttam működés közben. Az újítás alapja a Metro névre keresztelt vizuális és interakciós rendszer, amely a WP7 mostani verziójában is jelen van, de ott még csak nyomokban látható. A látvány egységesítését már megvalósította a Microsoft, most jön az új interakciós rendszer kiteljesítése.

“Az iPhone és az Android közti különbség alig látható, mindkét rendszer ugyanazokra az alapelvekre épül. A felhasználó letölt sok programot, ezeket egyesével, ikonnal kell elindítania, mint a pc-s operációs rendszerekben. Áthoztak a mobiliparba egy régi világot.”  - mondta Bátorfi Zsolt.

Ezzel szemben a Metro egybegyúrja a programokat, és a felhasználó észre sem veszi, hogy alkalmazások közt lépked. Bátorfi Zsolt ezt bizonyítandó elindította a Coldplay egyik dalát, és a lejátszó menüjében rányomott a “lyrics”, azaz dalszöveg feliratra. Úgy nézett ki, mintha ez a menü a gyári lejátszóhoz tartozna, pedig egy utólag telepített program indult el. Kattintás után néhány másodperccel már a Viva la Vida szövege futott a kijelzőn. A zenelejátszóval együttműködő program felismerte a számot, és tudta, hogy a hányadik másodpercnél tartunk.

A Mangóban egymásra épülnek az alkalmazások, egymástól hívnak le adatokat, és úgy lépkedünk közöttük, mintha a weben navigálnánk - mondta Bátorfi Zsolt. “Az egész a telefonnal indul, de sokkal nagyobb hatása lesz, ugyanezek az alapelvek érvényesülnek majd a Windows 8 operációs rendszerben és az Xbox 360 konzolon is.” - tette hozzá a szakember.

A Mangoban élő csempék mutatják a legfrissebb információkat
A Mangoban élő csempék mutatják a legfrissebb információkat

Thor Kalapácsa

Mutatós és izgalmas a rendszer, ilyen szoros együttműködést nem tapasztaltam az Androidon futó programok esetében, és még kevésbé az Apple iOS-en. De vajon elég lesz a sikerhez? Bátorfi Zsolt szerint a késésből előnyt lehet kovácsolni, és itt kap szerepet a Nokia. Innen számítva egy év múlva megjelennek az új generációs SoC (system on a chip) lapkák, és nagy változást hoznak a hardvergyártásban. Ezeken a csipeken egy teljes operációs rendszer fut, DirectX 11-gyel kompatibilis, kétmagos, 1,5-2 GHz-es processzoron. A Microsoft szakértője úgy fogalmazott, “ez lehetővé teszi majd a Windows Phone 7 széles körű, kompromisszumok nélküli bevezetését.”

Ezek az új csipek olcsó technológiai alapot adnak a mobiloknak. Az alacsonyabb árú okostelefonokban esetleg kevesebb szenzor lesz, kisebb órajelen pörög a processzor, silányabb műanyagból készül a házuk, de a rendszer mindegyik telefonon ugyanazt nyújtja majd. Bátorfi Zsolt szerint elképzelhető, hogy egy év múlva a legolcsóbb Windows Phone 7-es mobilok ára 150 dollár lesz. Az új csipekhez persze az Apple és az Androidot használó gyártók is hozzáférnek majd, a Microsoft ezért teszi a tétjeit az egyedi Metro dizájnra, amivel megkülönbözteti magát a többiektől.

Égig Érő Fa

A Windows Phone 7 rendszerhez tartozó internetes szolgáltatások, a Skydrive 25 gigabyte-os online tárhelye, a fotótár, a Hotmail, a Messenger, az Office 365 már elérhetők. Izgalmasabb, hogy milyen multimédiás szolgáltatások, zene- és filmvásárlás lesz a készülékeken, de Bátorfi Zsoltot erre sejtelmesen csak annyit mondott, szeretnének meglepetést okozni.

“A Mango magyarországi indulása nagyon hasonló lesz ahhoz, ahogyan a Windows 7 és az Office piacra került. Teljes lokalizáltság, integrált szolgáltatások. Nagyon fontos, hogy amikor a vevő megtalálja a telefont, azon számára érdekes tartalmak is legyenek, sporthírek, időjárás, tömegközlekedési információk. Sok múlik a Bing részlegen is, bizonyos dolgok azért nincsenek Magyarországon, mert olyan online szolgáltatásra épülnek, amit itt még nem vezettek be. Ilyen például az útvonaltervező, a vizuális kereső, és a webkereső relevanciája sem olyan, mint az USA-ban.” - mondta a Microsoft szakembere.

Újratervezés, újratervezés

Arra a kérdésemre, hogy a jövőben a telefonon is Windows 8 lesz-e, Bátorfi Zsolt annyit válaszot, hogy a távoli jövőben, a Windows 8 piacra kerülésének időszakában láthatók bizonyos közös pontok a telefonok, táblagépek és pc-k életében. Most még korai erről beszélni. A Nokia és a Microsoft partneri kapcsolata egyelőre csak a telefonokra terjed ki, ám Bátorfi Zsolt úgy fogalmazott, a táblagépekkel kapcsolatban érdemes lesz figyelni a híreket szeptember 13-án, a fejlesztőknek megtartott Build konferencia idején.

Felpörgeti a propellereket a Telenor

2011. augusztus 30., 12:43 Módosítva: 2011.08.30 12:43
108

Javában zajlik a Telenor hálózatának modernizációja, melynek során hatezer bázisállomást cserélnek le és ötszáz újat építenek, az utóbbit azért teszik, hogy javítsák a beltéri lefedettséget. A projekt jövő nyáron ér véget, és mindenhol lesz 42 megabites adatátviteli sebesség, ahol most 3G hálózat van. Jelenleg Budapesten és környékén, 637 bázisállomás körzetében történt meg a hálózat gyorsítása, 2011-ben az ország nyugati fele lesz lefedve, jövőre pedig a keleti régió.

Dupla csatornán megy

A Hipernet a harmadik generációs hálózat által használt 2,1 GHz-es frekvencián működik, kétszer 5 MHz szélességű adatátviteli csatornán. Ez kell ahhoz, hogy a mobilinterneten 42 megabit per másodperc legyen a maximális sebesség. “Az antennarendszerek átalakításával körülbelül 80 megabit per másodperces sebesség is elérhető a hálózaton a jelenleg alkalmazott HSPA+ technológiával” - mondta Huszlicska József, a Telenor vezérigazgató-helyettese, aki a szolgáltatónál többek közt a folyamatban lévő hálózati modernizációt felügyeli.

Nagyobb sebességet az úgynevezett MIMO (multiple in, multiple out) technológiával lehet elérni - fejtette ki a szakember -, ami azt jelenti, hogy az adatátvitelben egyszerre több antenna vesz részt. A Telenor és a hálózati eszközöket szállító kínai ZTE által megkötött szerződés nem tartalmazza az antennarendszer cseréjét.

A gyerekek megszívják


A Hipernet bevezetésével egy időben a bolthálózat is teljesen megújul, az első átlakított üzlet a Pólus Center bevásárlóközpontban található. Érintőkijelzőn lehet elérni az információkat, és a digitális árcímkék segítségével könnyebben megváltoztathatják az árakat, mintha nyomtatni kellene a címkéket. A szolgáltató és kiskereskedő partnerei 230 boltot alakítanak át 2012 tavaszáig, és a Telenor három új saját tulajdonú üzletet is megnyit.

Ezen a területen is nagyszerű újításokkal áll elő a Telenor, például ezentúl nem kell szaloncukorral kedveskednie az ügyfeleknek karácsony előtt, mert elegendő lesz zöld hangulatfényt bekapcsolni, valamint fenyő és mézeskalács illattal beszórni az üzletek légterét. A gyereksarokban a kölkök rajzolhatnak majd maguknak szaloncukrot, ha nagyon vágynak rá.

Ügyesen bespájzoltak

Jelenleg a 900, 1800 és 2100 MHz-es frekvenciákat használhatják a magyar mobilszolgáltatók. Ezek közül a 900 MHz a legalkalmasabb a vidéki lefedettség növelésére. Ebben a tartományban azonban nincs elegendő felszabadítható frekvencia, amelyen szélessávú szolgáltatást lehetne nyújtani. A lefedettség növelését nagyban elősegíti majd a digitális tévé bevezetésével felszabaduló 800 MHz-es tartomány.

Bár most még csak HSPA+ hálózatok vannak hazánkban, mindegyik szolgáltató a negyedik generációsnak kikiáltott LTE-ben látja a jövőt. A Telenor egyelőre nem kíván beszélni ezen terveiről, mert folyamatban van a kormány által kiírt mobiltender, amelyen a mobilcég plusz frekvenciákat is szerezhet.

A Telenornak azonban már most is minden képessége megvan arra, hogy bevezesse az LTE-t. Egy nyári kormányhatározat értelmében a korábban csak GSM-re használt frekvenciákon, 3G és LTE hálózatot is kiépíthetnek. A gyakorlati felkészülés is megtörtént, az új ZTE eszközökön szoftveresen beállítható, hogy melyik frekvencián milyen technológiával működjön a szolgáltatás.

Köztudott, hogy a Telenor az egyetlen magyar szolgáltató, akinek már most a birtokában van egy egybefüggő, 20 MHz széles frekvenciablokk, és ezen a sávszélességen az LTE maximálisan kihasználható, akár 100 megabites letöltési sebességre is képes. Az LTE egyik legnagyobb újdonsága az lesz, hogy jelentősen csökken a hálózat válaszideje. A Telenor Hipernet kipróbálásakor 46-88 ezredmásodperces válaszidőt mértem, ami nagyjából megfelel annak, amit Huszlicska József mondott a most használt HSPA+ hálózat képességeiről - a szakember szerint 30-60 ezredmásodperc körüli értékek érhetők el. Ezzel szemben az LTE válaszideje akár 10 ezredmásodpercig lemehet.

A válaszidő a komplikált weboldalak letöltésekor és az online játékok esetében fontosak. Az utóbbiak alatt nem a Facebookon elérhető farmépítő játékokat kell érteni, hanem az olyan netes szolgáltatásokat, mint az OnLive (tesztünk itt olvasható). Ez a cég szerveren futtatja a pc-s játékokat, így azokkal szinte bármilyen eszközön, táblagépen, netbookon vagy Mac gépeken is lehet játszani. Ahhoz, hogy a játékban szereplő virtuális katona akkor lőjön, amikor a játékos megnyomja az egér gombját, a hálózatnak rendkívül gyorsan kell reagálnia a parancsokra.

Agyhalott mobil sok gombbal

2011. augusztus 30., 10:46 Módosítva: 2012.04.21 11:45
12

Éppen csak végeztem a szövegelésben erős Sony Ericsson Mini Pro okostelefon tesztjével, amikor a gyártó már küldte is a következő csevegős mobilt. A txt pro háromhüvelykes kapacitív érintőkijelzője nehezen karcolódik, van a telefonban wifi, mobilnet, és beépített alkalmazással nézhetjük meg barátaink bejegyzéseit a közösségi hálózatokon. Az interfész pedig úgy néz ki, mintha Android futna rajta.

De nem az fut rajta, ami elég nagy baj.

A txt pro nem okostelefon, hanem egy olcsó, harmincezer forintos utánzat. Apró és könnyű, a burkolata és az illesztések ellenállónak tűnnek, de a hátlap leszedésének hangja olyan, mint amikor szétnyitjuk a Kinder tojás sárgáját, hogy megnézzük a fröccsöntött meglepetést. Senkit se tévesszen meg a txt pro elnevezés, mert ez a telefon csöppet sem professzionális, inkább olyan, mint egy tiniknek szánt játéktelefon.

On, off, on, mégis inkább off

A közösségi szolgáltatásokat egy Ismerősök elnevezésű alkalmazás kezeli, eléggé ostobán. Itt nagyon észrevehető, hogy a txt bro síkhülye telefon, mert a regisztált közösségi portálokról meg sem próbálja letölteni az adatokat. Egy telefon többek közt attól lesz okos, hogy amikor letöltünk rá egy közösségi alkalmazást (Facebook, Twitter, FourSquare, LinkedIn), akkor azonnal felajánlja a segítséget. Ha azt kérjük tőle, akkor leszívja a netről az ismerőseink minden adatát, és elmenti azokat a telefon memóriájában.

Mit tesz ezzel szemben a txt pro? Előbb be kell vinni minden egyes ismerősünk nevét, telefonszámát és emailcímét a névjegyalbumba. Ezek alapján már keresést indíthatunk, hátha ott van az illető valamelyik közösségben. Bepötyögtem egy nevet, kézzel megadtam a Twitter-azonosítóját, megpróbáltam letölteni a bejegyzéseit, erre a telefon lefagyott, újraindult, újra csatlakozni kellett a korábban elmentett wifire, és úgy 3 perccel az első próbálkozás után már el is olvashattam a haverom bejegyzéseit. Igazán kényelmes megoldás!

SIM-kártyán nem érdemes adatot tárolni, mert a mobillal együtt mindent elveszthetünk. Ráadásul nem fér el rajta elég információ. Név, cím, cégnév, beosztás, telephely, ugye, lenne mit kitölteni, de a SIM-kártya kapacitása erre nem elég. Ugyanakkor a Google Mailben vagy más levelezőben elmenthetők ezek az adatok, és már a négy évvel ezelőtti, hasonló árú Nokiák és Sony Ericssonok is tudtak névjegyet szinkronizálni. Látszik, hogy évtizedek tapasztalata gyűlt össze ebben a profi készülékben.

A txt pro beépített Google Mail ikonja csak a böngészőben nyitja meg az online emailszolgáltatást, ezért érdemes mellé feltelepíteni a Gmail mobilon futtatható alkalmazását is. A beépített böngészőt is érdemes kiegészíteni egy Opera Minivel, mert azzal nemcsak a weboldalak mobil nézetét láthatjuk, hanem azoknak a teljes, pc-re szánt változatát is.

Kevés vas, sok lítium

Igazából nincs min csodálkozni a telefon képességeit illetően, hiszen egy olcsó, gyenge teljesítményű hardverről van szó. A 240x400 pixeles kijelző csupán 256 ezer különféle színt tud megjeleníteni. A mobilnet csak EDGE-hálózatra csatlakozik, azaz legfeljebb 236 kbps sebességgel lehet letölteni. A belső memória 100 MB, igaz ezt akár 32 GB-os microSD kártyával is bővíthetünk.

Két előnyt tud felmutatni a txt pro. Az akkuja lassan merül, több napos üzemidőt biztosít, és ez elég nagy szó, amikor az okostelefonokat naponta (akár többször is) töltőre kell kötni. A qwerty gombkészlet segíti az üzenetek írását, és ezt nagyon jól kihasználhatjuk, amikor sms-t akarunk írni. Aki a mobilon böngészni, emailezni, Facebookra vagy Twitterre bejegyzéseket küldeni akar, az inkább vegyen egy olcsó androidos okostelefont.

20 megabit majdnem megvolt

2011. augusztus 26., 16:47 Módosítva: 2012.03.05 15:38
119

Fürjtojást lehetett volna sütni a torrentezéssel tesztelt Telenor Hipernet modemen, annyira felforrósodott ebben a kibírhatatlan kánikulában. A mobilszolgáltató a napokban jelentette be, hogy Budapesten és környékén több mint ötszáz bázisállomást már átállított a legmodernebb technológiára, aminek 42 megabites sebességre van belőve a maximuma.

Természetesen nincs a Telenornak egyetlen olyan fizető ügyfele sem, aki ezen a hálózaton képes lenne 42 megabites sebességet mérni, mert a hasznos adatok mellett egy rakás hulladék bit is utazik a hálózaton. A Telenor is csak annyit állít, hogy ez az elméleti maximum. Mivel a szolgáltató nem árulta el, hogy a felhasználók a valóságban milyen sebességeket láthatnak, futottunk egy kört a városban egy 42 megabites modemmel.

Forradalmi eszköz

Főnököm azzal a felkiáltással zavart el mobilinternetet mérni, hogy vissza ne menjek a szerkesztőségbe 20 megabites eredmény nélkül, de sajnos ez nem jött össze. 19,56 megabit volt a csúcs, a Gödörnél mértem, és annyira lelkes lettem a jó eredménytől, hogy egy életszerű tesztet is lefuttattam: frissítettem az Ubuntu Linuxomat. 183 megabájtnyi fájlt kellett letölteni, amivel a gépem 3 perc 18 másodperc alatt végzett. A rendszer sebességmérője 6,5-9,6 megabit közötti értékeket mutatott, ami pár éve még vezetékes hálózaton is elég jónak számított.

Persze egészen más a helyzet egy tágas téren és a belvárosi házak közt, ezért következő mérési helyszínem a Vas utcában lévő Casa de la Musica hostel volt. A magas házakkal körülvett belső udvaron tíz megabitnél lassabb volt a letöltési sebesség. Valamivel jobb volt a hálózat válaszideje, a legjobb érték 46 ezredmásodperc volt.

A hostel napsütötte udvarán elindítottam egy torrentet is, a Fedora Linux telepítője 5,3-7,1 megabites sebességgel töltődött a gépemre. Nem olyan rossz, hiszen ennél a sebességnél a 3,4 gigabájtos fájl körülbelül másfél óra alatt megvan.

Helyszín válaszidő letöltés feltöltés
III. ker. Szentlélek tér 76,6 ms 10,16 Mbps 1,98 Mbps
III. ker. Flórián tér (épületben) 79,3 ms 13,98 Mbps 2,15 Mbps
V. ker. Erzsébet tér 75,3 ms 18,16 Mbps 2,32 Mbps
VII. ker. Wesselényi utca (épület) 60,3 ms 11,90 Mbps 2,81 Mbps
VIII. ker. Vas utca 61,3 ms 8,19 Mbps 2,76 Mbps
XIV. ker. Bosnyák tér 55 ms 2,99 Mbps 0,65 Mbps

Made in China

Nem lehetett kihagyni a Hungária körúton kívüli területet, ezért a kínai netbookkal és a kínai ZTE modemmel felfegyverkezve kerestem egy kínai büfét a Bosnyák tér közelében, hogy megmérjem a szintén ZTE által gyártott hálózatot.

Itt kaptam a legfurcsább eredményeket, mert a letöltési sebességek arra utaltak, hogy a Telenor hálózatépítő mérnökei még nem jártak a környéken. A Speedtest mutatója 4 megabitnél többet egyszer sem mutatott, és a mérések átlaga ennél sokkal rosszabb. Ugyanakkor itt volt a legjobb a hálózat válaszideje, a 48 ezredmásodperces csúcs és az 55 ezredmásodperces átlag már majdnem olyan jó, mint amit a külföldi LTE hálózatokon mértem.