Symbianon szépít a Nokia

2011. augusztus 24., 21:29 Módosítva: 2011.08.24 21:29
29

Csapdába esett a Nokia év elején, mert a befektetők megnyugtatása érdekében muszáj volt bejelentenie a Microsofttal való együttműködést, ám a Windows Phone alapú mobilok ígéretével elterelte a vásárlók figyelmét a Symbian alapú készülékeiről. Ez elég nagy baj, mert ebben a helyzetben nehéz elhitetniük az emberekkel, hogy Symbian egyre jobb.

A legújabb, Belle névre keresztelt rendszer három mobilon mutatkozik be, amelyek a harmadik negyedévben jelennek meg. A Belle később azokra a mobilokra is feltelepíthető lesz, amelyeken a Symbian Anna fut (az N8 is megkapja majd), de még nem tudni, mikor jelenik meg a frissítés.

A Belle egyik lényeges és látványos újítása az Androidéhoz hasonló értesítési terület, ahol a wifi, a bluetooth, a mobilnetes adatforgalom és a hangerő kapcsolható. Az fontos, hogy több lap lehet a főmenüben, így több widgetnek jut hely. Ráadásulkülönböző méretűek lehetnek a widgetek, az egészen apró kapcsolóktól a nagy információs táblákig bármi megjelenhet a főmenüben. Lehet zúgolódni, hogy ez mind az Android másolása, de az is tény, hogy a Symbian ettől sokkal használhatóbbá válik.

600, 700, 701
600, 700, 701

A Nokia 700 a legkisebb symbianos okostelefon, csupán 96 grammot nyom, de ebbe is belefért az 1 GHz-es processzor és 2 GB háttértár, ami microSD kártyával bővíthető, és 14,4 megabit a maximum letöltési sebessége. Kijelzője 3,2 hüvelykes, kamerája 5 megapixeles, és van benne NFC csip.

Ez olyan rádiós technológia, mint amivel a Vodafone a mobilos pénztárcát tesztelte a Szigeten, ám a Nokia nem az NFC biztonságos változatát építette a mobilba. Ez korai is lenne, nincs mire használni, még csak kísérleteznek vele. A finn gyártó a nyíltabban open NFC szabványt vetette be, ami többek közt a bluetooth-párosítás megkönnyítésére jó. Az NFC-s fejhallgatót és hangszórót csak oda kell érinteni a mobilhoz, máris összekapcsolódik a két eszköz.

A legolcsóbb új mobil a Nokia 600, amely már beépített antennával fogja az FM rádiót, nem kell bedugni a fejhallgatót. Ez a funkció népszerű lesz az ázsiai országokban, ahová a mobilt szánják, mert ott az utcákon és a boltokban gyakran hallgatnak mobilról kihangosított zenét. A telefon processzora 1 GHz-es, kamerája 5 megapixeles, és 2 GB-os belső háttértára van. Ebben is van NFC, és a mobilhálózaton akár 14 Mbps letöltési sebességre is képes.

A most bejelentett sorozat csúcskészüléke a Nokia 701, amely 3,5 hüvelykes, rendkívül jó fényerejű IPS lcd kijelzőt kapott, ám a felbontása csak 640x360 pixeles. A megjelenítő mögött 1 GHz-es processzor van, 8 megapixeles a kamerája, amivel (a másik két mobilhoz hasonlóan) 720p HD felbontású videókat lehet készíteni. A 8 GB-os beépített háttértár legfeljebb 32 GB-os microSD kártyával bővíthető. Természetesen ez is 14,4 megabiten tölti le az adatokat.

A Nokia 701 irányára 290 euró, a 700-as körülbelül 270 euróba kerül, míg a 600-as pénztárcakímélő 180 eurós áron kerül a boltokba.

Mobilszolgáltatóvá válna a Tesco

2011. augusztus 24., 14:04 Módosítva: 2011.08.31 11:47
303

Mobilszolgáltatás elindítására utaló domaineket védett le a Tesco magyar leányvállalata. Az áruházlánc szóvivője kérdésünkre csak annyit mondott, hogy a vállalat "a jövőbeli üzleti lehetőségek biztosítására foglalt le bizonyos domain neveket". Annyira figyelmesek voltak, hogy még az esetleges elütéseket is próbálják kivédeni a "tecso" kezdetű domainek megszerzésével.

A Tesco először 2005-ben gondolt arra, hogy mobilszolgáltatóként is piacra lép. Bár a vállalat nem kívánta elárulni nekünk a konkrét terveit, márciusban sokat mondó nyilatkozatot tett Roman Sabo, a szlovákiai Tesco Mobile vezetője. A közép-európai régióért, azaz Szlovákiáért, Csehországért, Lengyelországért és Magyarországért felelős cégvezető eltökéltségének adott hangot, és arról beszélt, hogy egy erős mobilszolgáltatót akar létrehozni.

Meglepő a Tesco időzítése, mert az elmúlt években csak sikertelen próbálkozások voltak a mobilszolgáltatói piacon. A Vodafone hálózatán működő Postafon és a Telenor segítségével elindított Red Bull Mobile is a várakozásokon alul teljesített, ráadásul ezek nem valódi virtuális szolgáltatóként működtek, csak részben vették át az ügyfelek kezelését.

A HWSW úgy tudja, a Tesco virtuális szolgáltatásához a Vodafone adja majd a hálózatot, és ezzel a mobilcég a negyedik mobilszolgáltatói licencre kiírt tendert akarja megtorpedózni. Egy leendő negyedik szolgáltatónak a Tesco lehetne az egyik fontos kereskedelmi partnere, aki megkönnyíthetné a piacra lépését. Azonban ha a Tesco saját szolgálatást indít, akkor neki sem lesz érdeke egy negyedik szolgálató megsegítése.

A Tesco Mobile az Egyesült Királyságban és Írországban az O2 hálózatát használja, és virtuális szolgáltatóként egyáltalán nem kell a hálózati lefedettséggel bajlódnia. Ügyfelei ugyanott tudnak telefonálni, ahol az O2 saját ügyfelei is. A vállalat a kedvező árú ajánlatokra koncentrál, de ettől még nem tekinthető fapadosnak, egyik kiemelt ajánlata jelenleg a Samsung Galaxy S II okostelefon, a dél-koreai gyártó legdrágább csúcskészüléke. A Wikipedia szerint a brit területeken idén májusban 2,6 millió ügyfele volt.

Sebességfüggő tarifák a Telenornál

2011. augusztus 22., 12:57 Módosítva: 2011.08.22 12:57
54

Kedden elérhetővé válnak a Telenor új Hipernet tarifacsomagjai, amelyek már kihasználják a felújított hálózat képességeit. A mobilszolgálató a vezetékes szolgáltatókhoz hasonlóan a sebességhez (is) köti az előfizetési díjakat. A hálózaton a letöltési sebesség elméleti maximuma 42 megabit másodpercenként, ez jelenleg Budapesten és környékén, 622 átállított bázisállomás körzetében elérhető.

   Hipernet 5  Hipernet 7  Hipernet 21  Hipernet 42
 Havi előfizetési díj 2 600 Ft 4 990 Ft 5 990 Ft 7 990 Ft
Maximális letöltési sebesség 5 Mbit/s 7 Mbit/s 21 Mbit/s 42 Mbit/s
 Maximális feltöltési sebesség  1 Mbit/s  2 Mbit/s  2 Mbit/s  5 Mbit/s
Korlátlan email és böngészés igen igen igen igen
Emailen és böngészésen felül más forgalomra használható, havidíjba foglalt adatforgalmi keret 2 GB 6 GB 10 GB 20 GB
100 GB extra éjszakai adatforgalom szolgáltatás
(24:00 és 07:00 között)
 -  - igen igen
Telenor Net Pajzs szolgáltatás
1 licenc
 - igen igen igen
Modem ára 0 Ft, 2 éves tarifamegtartás esetén

Sigvart Voss Eriksen, a Telenor Magyarország kereskedelmi vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a fejlesztéssel stabilabbá vált hálózatukon a régi, nem Hipernet-képes eszközöket használók is minőségi javulást tapasztalnak.

A kétéves hűségnyilatkozatot vállalók további extra szolgáltatásokat kapnak. Bármely csomag használatakor korlátlanul böngészhetnek és emailezhetnek, a Hipernet 7 és a nagyobb csomagok mellé pedig vírusvédelem és Telenor Net Pajzs szolgáltatás is jár. Mindez a két legnagyobb, Hipernet 21 és 42 tarifacsomag esetében 100 GB extra, éjszaka felhasználható adatmennyiséggel egészül ki.

A már korábban megismert mobilinternet-csomagok többségéhez hasonlóan az új, Hipernet-tarifák esetében sincs túlhasználati díj belföldön: a keret túllépése esetén a szolgáltató mindössze az internetkapcsolat sebességét csökkenti. A Hipernet tarifacsomagokba foglalt belföldi adatmennyiség kiegészítésére 1000 forintért 1 GB, 2500 forintért 4 GB, 3500 forintért pedig 10 GB belföldi adatmennyiséget vásárolhatnak az ügyfelek.

A Telenor eszközkínálata egyetlen 42 megabites ZTE modemmel bővült, ezen kívül kapható egy maximum 21 megabites modem és egy 21 megabites hordozható wifi hotspot is.

Az Apple kivégezné a Samsungot

2011. augusztus 19., 15:15 Módosítva: 2011.08.23 12:02
446

Brutális jogi támadást indított az Apple a termékeit utánzó Samsunggal szemben. A Németországban benyújtott keresettel is sikerült késleltetnie a Samsung Galaxy Tab 10.1 táblagép piaci bevezetését, ám a Hollandiában benyújtott, az előbbitől független keresetnek sokkal nagyobb hatása lehet.

A hágai bíróságon benyújtott panaszban azt kéri az Apple, hogy az egész Galaxy termékvonalat tiltsák be Európában, beleértve a Galaxy Ace, Galaxy S, Galaxy S II okostelefonokat, a Galaxy Tab 7 és Galaxy Tab 10.1 táblagépeket. Szabadalmai más termékeket is érinthetnek.

Az Apple ráadásul a forgalmazás mellett a készülékek raktározását, importálását és gyártását is betiltatná. A bíróságon megtámadott cégek közt vannak a dél-koreai Samsung hollandiai leányvállalatai, a Samsung Logistics és a Samsung Overeseas is, és ezek kulcsfontosságú szerepet játszanak a Samsung európai tevékenységében - 28 ország piacát ezek a cégek látják el áruval.

A követelések közt van az is, hogy a Samsung minden szabdalomsértő terméket hívjon vissza a kereskedőktől 14 napon belül, és fizesse ki nekik a termék árát és a szállítási költségeket. Ha az eladók nem küldik vissza az árut, ők maguk sértik meg az Apple szabadalmait.

A hágai bíróság szeptember 15-én hozza meg a döntését, és ha Edger Brinkman bíró tiltó határozatot hoz, az  leghamarabb október 13-án lép életbe. Tiltás esetén a Samsungnak gyakorlatilag semmi esélye sem lenne Európában a karácsonyi vásárlási szezonban, hiszen az Apple a fő kereskedelmi útvonalát zárja el.

A Symantec védelmet ad Androidon

2011. augusztus 18., 16:00 Módosítva: 2011.08.18 16:00
20

A Symantec kiadta Norton Mobile Security mobilvédelő alkalmazás végleges változatát Android platformra. A termék ingyenes és előfizetéses verzióban is elérhető, egyelőre angol, francia, olasz, német és spanyol nyelvű felülettel.

Az ingyenes app – mely heti rendszerességgel frissíti magát – egyrészt vírusvédelemként működik: automatikusan ellenőrzi a letöltött alkalmazásokat, valamint véd a böngészőn keresztül érkező webes támadások ellen. Másrészt lehetővé teszi az ellopott okostelefon távoli lezárását egy sms elküldésével, hogy az illetéktelen felhasználók ne férjenek hozzá az azon tárolt információkhoz, és ne tudjanak hívást kezdeményezni vagy üzenetet küldeni vele.

Az éves előfizetési díj fejében megvásárolható teljes verzió további funkciókat kínál. Ezek közé tartozik a készülék tartalmának távoli elérése és törlése, a kéretlen hívások vagy üzenetek blokkolása, illetve olyan adathalász oldalak letiltása, amelyek a személyes adatok vagy pénz ellopására specializálódtak.

A Norton Mobile Security androidos okostelefonokra letölthető az Android Marketből.

Mobilnettől nőtt a China Mobile profitja

2011. augusztus 18., 14:05 Módosítva: 2011.08.18 14:05

A mobilinternetezés gyors terjedése az első félévben tovább növelte a világ előfizetők számát tekintve legnagyobb mobiltársaságának profitját, a China Mobile adózott eredménye 6,3 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Az adózott eredmény 61,3 milliárd jüanra (9,6 milliárd dollár) nőtt, míg a bevételek 8,8 százalékkal, 250,1 milliárd jüanra (39 milliárd dollár) emelkedtek.

A China Mobile az első félévben 32,8 millió új ügyfelet szerzett, és ezzel június végén már 610 millió előfizetője volt. A cég piacvezető a harmadik generációs 3G mobilszolgáltatásban is, június végi állás szerint 35,03 millió előfizetővel.

Előbújtak a mobilnetezők a Telenornál

2011. augusztus 17., 17:20 Módosítva: 2011.08.17 17:20

Nyáron mindenki kimozdul, ezt támasztják alá Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság statisztikái is. Júliusban már 1 millió 668 ezer magyar mobilinetes előfizetés volt, ám ennél is fontosabb az aktív előfizetői tábor növekedése. Az utolsó három hónapban mobilnetező ügyfelek száma az előző havi 1 millió 190 ezerről pontosan tíz százalékkal 1 millió 309 ezerre emelkedett.

A teljes mobilnetes adaforgalom szerényebb mértékű növekedése arra utal, hogy az emberek többsége nem laptoppal rohangált a nyári mezőn, hanem okostelefonnal töltötte le a biteket. A júniusi 1 millió 339 ezer GB után júliusban 1 millió 433 ezer gigabájtnyi adatot forgalmaztak a mobilnetezők, ami fejenként 1,09 GB-ot jelent.

Fordított a Telenor

Az aktív előfizetések alapján a Telenor piaci része 23,50 százalékról 27,72 százalékra nőtt, míg a T-Mobile-é 49,41 százalékról 46,93 százalékra, a Vodafone részesedése pedig 27,09 százalékról 25,35 százalékra csökkent. Ez a váratlan fordulat, amivel a Telenor a második helyre került a mobilnet piacán, elsősorban a Klikk díjcsomagnak köszönhető, amellyel az olcsóbb telefonokon népszerűsítették az internetezést.  A mobilnet-piac 119 ezres növekedéséből több mint 80 ezer a Telenornak köszönhető.

A mobilos internetezés előretörését támasztják alá az adatforgalmi adatok is. A vizsgált hónapban a Telenornál 1,50 GB-ról 1,25 GB-ra csökkent az egy főre jutó adatforgalom, míg a T-Mobile-nál 1,00 GB-ról 1,02 GB-ra, a Vodafone-nál pedig 1,02 GB-ról 1,07 GB-ra nőtt.

Itt az első valódi érintőkijelzős BlackBerry

2011. augusztus 17., 14:14 Módosítva: 2012.01.23 22:13
87

A kanadai Research in Motion piacra dobta a BlackBerry Torch 9850 okostelefont, az első olyan készülékét, amely valamennyire esélyes lehet az iPhone elleni küzdelemben. A telefonnak nincs billentyűzete, nagy méretű érintőkijelzője alatt csak BlackBerry-mobilok legfontosabb gombjai találhatók.

blackberry torch 9850

Ebben már valódi az érintőkijelző, nem úgy, mint a Storm esetében, amelynek szintén nem voltak gombjai, de a felhasználónak be kellett nyomnia a hátrabillenő kijelzőt, amikor kattintani akart. A Torch 9800 pedig még átmenet volt, mert a valódi érintőkijelző mögött kicsúsztatható billentyűzet lapult.

A Torch 9850 vékony és elegáns, a 3,7 hüvelykes kijelző az eddigi legnagyobb méretű a RIM kínálatában. Még az iPhone 4 is elbújhat mellette, bár az is igaz, hogy pixelek számában még az Apple vezet, a Torch 9850 csupán 480x800 képpontos.

A telefon processzora is erős lett, 1,2 GHz-nél a felhasználónak nem lehet sok oka a panaszra. A tesztelők szerint a korábbi BlackBerry-k újraindítása percekig tartott, most ugyanez csak másodperceket vesz igénybe. Ugyanakkor azt is írják, hogy az új BlackBerry nem drámaian gyorsabb, mint az iPhone 4 vagy a modern androidos eszközök.

Ezen a mobilon már a RIM új, 7.0-ás operációs rendszere fut, ami hasonlít az előzőkre. Az igazán izgalmas újítás 2012 elején várható, amikor megjelenik az új generációs QNX operációs rendszer. Sajnos az átmeneti 7.0-ás rendszer egyik hátránya, hogy egyelőre kevés alkalmazás támogatja. A RIM szerint pár ezer program futtatható az új mobilon a BlackBerry App World teljes 35 ezres kínálatából.

Totális bukás a HP TouchPad táblagép

2011. augusztus 17., 10:54 Módosítva: 2011.08.17 13:52
45

Az elektronikai termékekkel kereskedő Best Buy áruházlánc 270 ezer TouchPad táblagépet halmozott fel a raktáraiban, de ebből csak 25 ezret tudott eladni. Hiába csökkentette az árat 100 dollárral, 399 dollárra, még így sem talált elegendő vevőt.

Mivel a Best Buy a raktárait akár olyan áruval is megtölthetné, amelyek vevőre találnak és profitot termelnek, az áruház szeretné visszaküldeni a népszerűtlen tableteket a gyártó HP-nek.

HP-touchpad-01

Az All Things Digital nevű hírportál úgy tudja, a HP az egyik alelnökét szalajtaná el a Best Buy főhadiszállására, hogy türelmet kérjen tőle. Nem lesz könnyű dolga, mert állítólag máshol sem viszik a TouchPadet, a Wal-Mart áruházlánc sem számolt be nagy eladásokról.

Elemzők szerint az iskolakezdési szezon még megmentheti TouchPadet, amennyiben a HP kedvezményes csomagban is piacra dobja. Például aki pc-t vesz, olcsón kap hozzá tabletet.

Kínában startol a Nokia a WP7-tel

2011. augusztus 16., 15:51 Módosítva: 2011.08.16 15:51

A Nokia bejelentette az első szolgáltatói partnerét, amelynél kaphatók lesznek a Windows Phone 7 operációs rendszer futtató új mobiljai. Azt még mindig nem tudjuk, hogy a finn cég mikor dobja piacra a készülékeket.

Egy Pekingben megtartott beszédében Colin Giles alelnök beszélt arról, hogy a vállalat a China Mobile hálózatán vezeti be a Windows Phone 7-es mobilokat. Ez jó választás, hiszen a világ legnagyobb mobilszolgáltatójának több mint 600 milló előfizetője van.

Ugyanakkor az is biztos, hogy az ott piacra dobott telefonok nem kezdenek el Európa felé vándorolni a jól bevált szürkeimport csatornákon, a China Mobile hálózata ugyanis TD-SCDMA rendszerű, és ezt a technológiát csak Kínában használják.

42 megabitre gyorsít a Telenor

2011. augusztus 16., 14:25 Módosítva: 2011.08.16 14:49
205

Ügyfélszám alapján a mobilnetes piacon a harmadik helyre szorult vissza a Telenor, szemben az összes mobiltelefonos előfizető alapján elfoglalt második helyével, és eddig nem vett részt a magyar piacon kialakult gyorsulási versenyben. Úgy látszik a vállalat nemcsak behozni akarja a ki- és lemaradását, hanem rögtön rá is kontráz a két rivális ajánlatára.

A korábban bejelentett Hipernet szolgáltatást eredetileg 21 megabitre akarták beállítani, de a cég úgy döntött, hogy a maximális letöltési sebesség ennek éppen a duplája, 42 megabit lesz. A hálózatfejlesztés keretében 584 bázisállomáson már megtörtént az átállás, és ez a sebesség Budapesten és környékén már elérhető. Azt tudni kell, hogy elméleti maximumról van szó, és a gyakorlatban ennél kisebb sebességeket lehet mérni a készülékekkel.

Pontosabban elérhető lenne, ha a Telenor a bejelentés időpontjára piacra dobott volna 42 megás modemeket és okostelefonokat. A szolgáltató jelenlegi kínálatában egyetlen Hipernet-képes ZTE modem van, ám az még csak 21 megabites sebességen pörgeti a biteket a levegőben.

A Telenor egyelőre nem javasolja az előfizetőknek, hogy más forrásból szerezzenek be 42 megabites modemeket. Ebben nyilván az is benne van, hogy szeretné inkább hűségszerződéssel eladni a modemeket, ugyanakkor az is igaz, hogy még folyamatban van a hálózat optimalizálása. Vannak olyan cellák, amelyekben már a jelenleg kapható, kisebb sebességű eszközökkel is érezhető némi pozitív változás, ám van, ahol csak egy kis idő múlva lesz látványos a javulás.

A hálózatfejlesztés egyébként csak részben szól a sebesség növekedéséről. A nagyobb kapacitású állomások több ügyfél egyidejű, jobb minőségű, stabilabb kiszolgálására alkalmasak - írja a Telenor sajtóközleménye.

Egyelőre nem árulta el a Telenor, hogy mikor és milyen eszközöket vezet be, lesznek-e 42 megabites okostelefonjai és táblagépei, és hogy külön díjcsomag szükséges-e a nagy maximális sebesség eléréséhez.

Mobilos játék gyűjtötte a gyerekek adatait

2011. augusztus 16., 12:12 Módosítva: 2011.08.16 12:12

Most először kerültek mobil alkalmazások az USA kereskedelmi bizottsága, az FTC célkeresztjébe. A gyermekeknek szánt játékokat fejlesztő Broken Thumbs Apps nevű cég ötvenezer dollár büntetést fizetett az amerikai internetes gyermekvédelmi törvények, a COPPA megszegése miatt. Weboldalakat már büntetett az FTC, májusban a Playdom 3 millió dollárt fizetett, mert jogosulatlanul gyűjtött adatokat 13 évnél fiatalabb gyermekektől.

A Broken Thumbs Apps kínálatában elsősorban lányoknak szánt, divattal és öltözködéssel kapcsolatos játékok vannak, mint az Emily's Dress Up és az Emily's Runway High Fashion. A játékokat több mint ötvenezerszer töltötték le. Az okozott gondot, hogy az alkalmazások arra buzdították a gyermekeket, hogy írjanak emailt Emily-nek, és a vállalat gyűjtötte ezeket a leveleket.

A COPPA értelmében azonban 13 évnél fiatalabb gyermekektől semmilyen személyes információ nem gyűjthető a szülők beleegyezése nélkül. Az is rontott a Broken Thumbs Apps megítélésén, hogy egy nyilvános blogot is fenntartott, és arra próbálta rávenni (nem kötelezően) a felhasználókat, hogy saját nevük alatt osszák meg gondolataikat.

A büntetés mellett a cégnek törölnie kell minden adatot, és persze ezentúl nem szeghetik meg a szabályokat.

Júliusban is csökkent a mobilozók száma

2011. augusztus 15., 15:45 Módosítva: 2011.08.15 16:00

Júliusban 3 ezerrel 11,702 millióra csökkent a három mobilszolgáltató teljes ügyfélszáma, miközben a forgalmat generáló előfizetőké 24 ezerrel 10,983 millióra nőtt.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hétfői közleménye szerint július végére a teljes ügyfélszám alapján számolva a T-Mobile részesedése a júniusi 44,50 százalékról 44,52 százalékra, a Vodafone-é 22,59 százalékról 22,66 százalékra nőtt, míg a Telenoré 32,90 százalékról 32,82 százalékra csökkent.

A vizsgált hónap végére az aktív ügyfelek, azaz a havi díjas előfizetéssel rendelkezők és a feltöltőkártyásak közül az utolsó három hónapban hívást indítók vagy fogadók száma alapján a Vodafone piaci része 22,62 százalékról 22,68 százalékra emelkedett, a T-Mobile 45,11 százalékról 45,12 százalékra erősített, míg a Telenor 32,27 százalékról 32,20 százalékra esett vissza.

Tizenegy százalékkal nőtt a Huawei árbevétele

2011. augusztus 15., 15:25 Módosítva: 2011.08.15 15:25

A távközlési berendezéseket gyártó kínai vállalat Huawei technologies árbevétele 11 százalékkal 98,3 milliárd jüanra (15,38 milliárd dollár) nőtt 2011. első félévében az előző év azonos időszakához képest. A vállalat működési eredménye az első hat hónapban 12,4 milliárd jüan volt. A társaság nem közölt előző évi adatot.

A Huawei hétfőn megerősítette idei évre vonatkozó előrejelzését. Ennek értelmében az előző évinél 7 százalékkal magasabb, 199 milliárd jüanos árbevételt érhet el. Az előző évben 24 százalékkal 185,18 jüanra nőtt a társaság árbevétele.

A társaság közleménye szerint megtartotta szélessávú mobilnet piacán az iparági vezető szerepét, a mobiltelefon üzletág pedig 100 százalékos növekedést hozott az első félévben. Utóbbiban az eladás fő hajtóerejét az Android alapú okostelefonok adták, amelynek értékesítési adatai alapján a Huawei a világ 5. legnagyobb gyártója.

Cath Meng, a Huawei pénzügyi igazgatója a vállalat közleményében úgy fogalmazott: "Habár a világgazdaság továbbra is bizonytalan, a Huawei 2011 első félévében nyújtott teljesítménye összhangban volt elvárásainkkal".

Már a gyárban vannak

A Huawei 2004-ben jelent meg Magyarországon, ahol azóta európai ellátó központot hozott létre. Jelenleg Komáromban és Pécsen termeltet, a baranyai megyeszékhelyen a finn Elcoteq gyártóbázisán telekommunikációs hálózati rendszereket készíttet a vállalat mintegy félezer alkalmazottjával.

A Huawei április közepén jelentette be, hogy felfuttatja magyarországi termelését, és a logisztikai szolgáltatások bővítésének köszönhetően Magyarország lesz a Huawei második legnagyobb ellátó központja. 
A Vodafone Magyarország márciusban jelentette be, hogy a Huawei hajtja végre hálózatának korszerűsítését.

Megveszi a Google a Motorolát

2011. augusztus 15., 14:07 Módosítva: 2011.08.19 09:44
513

Felvásárolja a Google a Motorola Mobility mobilgyártó céget, az internetes keresőóriás részvényenként 40 dollárt fizet, ami 60 százalékos prémiumot jelent a pénteki záróárfolyamhoz képest. A tranzakció értéke meghaladja a 12 milliárd dollárt.

A felvásárlás teljesen megváltoztatja a Google szerepét az okostelefonok piacán, amennyiben folytatja a készülékek gyártását, és nem pusztán az Android operációs rendszerre koncentrál.

A Samsung, az LG és a HTC is a Google rendszerével erősítette meg a pozícióját az okostelefonok piacán, és a nagy támogatottságnak hála ma már az Androidnak van a legnagyobb részesedése. Ha a Google folyamatosan ontja majd a jobbnál jobb okostelefonokat, a riválisok bizalma csökkenhet, és Android helyett más rendszert telepítenek jövőbeni készülékeikre. Hiszen így már nemcsak az operációs rendszert szállítaná a Google, hanem hardvergyártóként is versenyezniük kellene vele.

Motorola Backflip - szeretnek kísérletezni a formákkal.
Motorola Backflip - szeretnek kísérletezni a formákkal.

Akkor is jelentősen változik a Google pozíciója, ha leállítja a Motorola készülékek gyártását. Az elmúlt hónapokban sok bajuk volt a gyártóknak az Android használata miatt: az Apple szabadalmi pereket akasztott a nyakukba, és már el is érte, hogy Európában betiltsák a Samsung Galaxy Tab 10.1 nevű táblagép forgalmazását (bár ennek több köze van ahhoz, hogy a Samsung látványosan másolja az Apple dizájnját). A legfrissebb hírek szerint a Motorola Xoom lett volna az Apple következő áldozata.

A Microsoft is betámadta az Androidot használó gyártókat, már több vállalat fizet neki licencdíjat. Elemzők szerint a redmondi szoftvercégnek több pénzt hoz az Androidból származó licencdíj, mint amennyit saját, egyelőre nem olyan népszerű Windows Phone 7 operációs rendszerével keres.

A Motorola felvásárlásával azonban több mint 17 ezer mobilipari szabadalmat szerez a Google, és további 7500 benyújtott kérelem vár elbíráslásra. Ezzel elég jól bebiztosíthatja az Androidot a trollkodó riválisokkal szemben. Csak összehasonlításképpen: a Nokiának körülbelül 10 ezer szabadalma van, az Apple nemrég tette rá a kezét a Nortel 6 ezer szabadalmára, míg az InterDigital nagyjából 9 ezer távközlési szabadalommal házal a védelmet kereső gyártóknál.

A Google délután egy konferenciahívásban megerősítette, hogy meg kívánja védeni az Android köré kiépült üzleti rendszert, és erre nagyon alkalmasak a most megszerzett szabadalmak. Azt is kifejtette a Google képviselője, hogy az Androidtól és a cég fő üzletágától elkülönülten kezelik majd a Motorolát, nem akarják megváltoztatni a helyzetet a mobiliparban.

Motorola Flipout - ez is telefon
Motorola Flipout - ez is telefon

Lassan alakul

Az elmúlt években jelentős piaci részesedést vesztett Motorola igyekezett kiszállni az olcsó készülékek piacáról, és kizárólag az Androidra koncentrált. Az amerikai mobilgyártó hazájában népszerű lett az androidos készülékeivel, a hazánkban Milestone néven ismert Motorola Droid volt az iPhone egyik első komoly kihívója.

A Motorola elsőként mutatta be idén februárban Android Honeycomb rendszert futtató Xoom táblagépet, amely az iPad 2 riválisa, ezzel azonban nem tudott befutni, mert túl magas áron dobták piacra.

Ez elmúlt negyedévben meglepetést okozott a mobilcég, az elemzői várakozásnál jobban teljesített. Új okostelefonjainak hála 40 százalékkal nőtt a forgalma, és a kütyük különösen kelendőek voltak Latin-Amerikában és Kínában - ezekben a régiókban duplájára nőtt a forgalom.

Motorola Atrix - ami telefon és számítógép is egyben
Motorola Atrix - ami telefon és számítógép is egyben

Lassúsága a vállalat egyik legnagyobb hibája. A január 5-én bemutatott Droid Bionic okostelefon csak szeptemberben kerül a boltokba, és a nagy sebességű mobilnetes kapcsolattal felszerelt Xoom tabletnek is már hónapokkal ezelőtt meg kellett volna jelennie.

Ez a tempó azonban bőven elegendő lehet ahhoz, hogy minden évben legyártsák a Google aktuális Nexus készülékét. A Google eddig a Nexus One és Nexus S okostelefonokon mutatta be a legfrissebb technológiáit, amelyeket az adott évben el akar terjeszteni.

Légpárnával védik a mobiltelefont

MTI/Index
2011. augusztus 15., 09:25 Módosítva: 2011.08.15 09:26
22

Most könnyen miszlikbe törnek és használhatatlanná válnak a véletlenül elejtett mobiltelefonok, de az Amazon.com által szabadalmazott légpárna hatékony védelmet nyújthat.

A mobiltelefonok biztonságát a zuhanás közben kibocsátott sűrített levegővel garantálják. Az autók légpárnáitól eltérően, amelyek az ütközést követően a másodperc töredéke alatt fújódnak fel, a mobiltelefonba sebességmérőt, rugókat és sűrített levegős szelepeket építenek be, amelyek korrigálják a készülék zuhanási szögét, és megvédik a képernyőjét.

A találmány levédésére még 2010 februárban adott be kérelmet a 47 éves Jeff Bezos, a világ legnagyobb webáruházának alapítója, és Greg Hart, a cég alelnöke. A védelmi eljárás befejezésére azonban még jócskán várni kell, így nem marad egyelőre más hátra, mint erősen és óvatosan megmarkolni a mobiltelefonokat.

Jeff Bezos szerint a mobilok harmada a használat első évében megsérül vagy elveszik. A javítások legalább 25 dollárba kerülnek, a felhasználók összesen több milliárd dollárt hagynak a szervizekben. Más kérdés, hogy a használt légzsákot valószínűleg újra kell tölteni, tehát a felhasználónak így is lesznek kiadása.

Borulhat az egyensúly a mobilpiacon

2011. augusztus 5., 14:49 Módosítva: 2011.09.20 14:20
17

Játékelméleti elemzések alapján arra a következtetésre jutott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), hogy kombinatorikus árverésen érdemes eladni a maradék mobilszolgáltatói frekvenciákat. Magyarán az árverés résztvevőinek az eladásra kínált frekvenciák kombinációjára kell árajánlatot tenniük. Olyan feltételeket szabott meg a hatóság, hogy az érdeklődők más-más stratégiával indulhassanak a frekvenciákért. Ez azt eredményezi, hogy a következő években a mobilszolgáltatói piacon teljesen megváltozhatnak az erőviszonyok.

Jöhet a negyedik

A pénteken kikiáltott frekvenciatender első körében az új szolgáltatónak szánt 5 MHz-nyi "A" blokkra lehet licitálni, 4 milliárd forint a kikiáltási ár. A vevő 3 évig nem adhatja el a frekvenciát, ám az 1800 MHz-es és 2100 MHz-es ("D" és "E") megszerzett frekvenciákat 2014 december 31. után 5 MHz-es blokkonként eladhatja másnak. Ebben a tartományban fix árak vannak, 5 MHz 1 milliárd forintba kerül. Előfordulhat, hogy a 4. szolgáltató a magasabb tartományban lévő blokkokat későbbi továbbértékesítés céljából veszi meg.

Sok pénzre lesz szüksége egy új szolgáltatónak, mert az NMHH komoly kötelezettségeket írt elő. Legkésőbb 2012. december 31-ig Budapesten el kell indítania a szolgáltatást, majd 2014 végéig minden 30 ezres és nagyobb városban, autópályák, autóutak és egy számjegyű főközlekedési útvonalak mentén lefedettséget kell biztosítania.

Bár az új szolgáltató három éven át barangolhat a meglévő hálózatokon (kötelesek engedni a roamingot, különben nem vehetnek részt az aukción), tehát az országos lefedettség ezzel nagyjából meg is van, 2014. december 31-re a saját bázisállomásainak a felét ki kell építenie.

Kinek kellenek a megabitek?

A jelenlegi szolgáltatóknak később nagyon értékesek lehetnek az 1800 és 2100 MHz-es frekvenciák. Minél nagyobb egybefüggő blokk van egy kézben, az adott szolgáltató annál nagyobb letöltési sebességet tud azon nyújtani. Ez kritikus lehet akkor, ha egy mobilcég fejlett multimédiás szolgáltatásokat, például HD-videotékát akar nyújtani a mobilozó ügyfeleknek.

Aranyosné Dr. Börcs Janka, az NMHH főigazgatója elmondta, az aukciót szándékosan úgy írták ki, hogy a piaci szereplők erejüknek és céljaiknak megfelelően szerezhessenek frekvenciákat. Aki jobb vételi ajánlatot tesz, az előnyösebb helyzetbe kerülhet.

Európában már elterjedt az aszimmetrikus frekvenciakiosztás, amely lehetővé teszik a szolgáltatóknak, hogy más-más üzleti modell szerint működjenek - tette hozzá Illyés Márton, az NMHH módszertani és piacelemzési főosztályának osztályvezetője.

Negyedik nélkül

Az aukció szépségét az adja, hogy az erőviszonyok 4. szolgáltató nélkül is teljesen megváltozhatnak. Ha nem lesz új jelentkező, akkor 900 MHz-es tartományban eladásra kínált, összesen 10,8 MHz-nyi frekvenciából egy szolgáltató akár 7,8-at is megszerezhet, és a többieknek a maradék 3 MHz-en kell osztozkodniuk. (Most a Telenor, a T-Mobile és a Vodafone is 8-8 MHz-cel rendelkezik a 900 MHz-es tartományban). Mint az sokszor elhangzott, a 900 MHz-es jel jó terjedési tulajdonsága elsősorban a vidéki terjeszkedést segíti.

4 milliárdért jöhet be a 4. mobilszolgáltató

2011. augusztus 4., 17:00 Módosítva: 2011.09.20 14:20
66

Árverésen adja el a kormány a negyedik mobilszolgáltatónak félretett frekvenciablokkot, és a licit 4 milliárd forintról indul. A csütörtökön megjelent Magyar Értesítő szerint az árverésen induló cégek először szeptember 27-én konzultálhatnak az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH), az árverésre október 20-ig kell benyújtaniuk a jelentkezésüket, és ha minden jól megy, december 12-én eredményt hirdetnek.

Az árverés legizgalmasabb tétele egy 5 MHz szélességű ("A") frekvenciablokk a 900 MHz-es tartományban. A győztes azonban emellett opciós vételi jogosultságot is szerez kétszer 3 darab 5 MHz szélességű blokkra az 1800 MHz-es illetve a 2100 MHz-es tartományban. Magyarán a negyedik szolgáltató ugyanolyan teljes értékű mobilszolgáltató lehet, mint a Vodafone, a T-Mobile és a Telenor, mert nagyjából annyi frekvenciát vásárolhat meg.

Az árverés első fordulójában az "A" blokkért hajthatnak az érdeklődők, és ezen nem vehetnek részt sem állami vállalatok, sem a három jelenlegi szolgáltató. A második forduló lesz izgalmas a jelenlegi szolgáltatóknak, ebben ugyanis összesen 5 darab 1 MHz-es ("B") valamint egy 0,8 MHz-es ("C") blokkot adnak el az érdeklődőknek. A "B" blokkok kikiáltási ára 700 millió forint, míg a csonka "C" blokk potom 560 millióért elvihető.

A frekvenciahasználati jogosultság idõtartama minden frekvenciablokk esetében a frekvenciahasználati jogosultság megszerzésétõl számított 15 év.

Mint azt korábban megírtuk, a mikrohullámú-, adsl- és műholdas szolgáltatásban érdekelt, magyar tulajdonú Btel szeretné megszerezni ezt a frekvenciát, és elsősorban vállalati ügyfeleket szolgálna ki. Mivel nemzetközi az árverés, még más érdeklődők is felbukkanhatnak.

Lassan áll össze a táblagépes Android

2011. augusztus 3., 21:41 Módosítva: 2011.08.03 21:41
35

Mindig is vágytam egy könnyen hordozható netezőgépre, de a netbook nagy, az okostelefon túl buta az összetettebb feladatokhoz. Az iPad volt az első értelmes jelölt, de az iTunes nevű borzalomtól kiráz a hideg. Az Android okostelefonon jól használható, úgyhogy végül vettem egy Acer A500 tabletet. Nincs benne 3G, de a távközlési cégek szakértői azt súgták a fülembe, hogy a tesztjeiken a többség otthon táblagépezett. Az Acer A500-on Android Honeycomb fut, ami azért is szimpatikus, mert egyfajta Linux, tehát bármit belegányolhatok, ha ahhoz van kedvem.

A Google eleinte azt hitte, jók lesznek az apró widgetek is
A Google eleinte azt hitte, jók lesznek az apró widgetek is

Vigyázz, rajt!

Amikor a Honeycomb 3.0-ás verziója megjelent februárban, még félkész rendszer volt, és hónapokig úgy is maradt. A rendszerben két súlyos bakit követett el a Google. Az egyik a főmenübe települő modulok (magyarul: widgetek) apró mérete volt. A naptár és az email az 1280x800 pixeles főmenüben körülbelül két körömnyi helyet foglalt el. Ha két négyzetcentis naptárat akarok, akkor előveszem a régi Nokia E51-emet, emiatt nem érdemes új táblagépet venni. Próbálkoztam utólag telepíthető naptárakkal, egyik sem vált be. A tablet szoftverboltjában többségben voltak az okostelefonra szánt programok, ezek nem használták ki a tablet nagy kijelzőjét.

Ez a két hiba mára eltűnt, mert megjelent a Honeycomb 3.1. Érezhetően stabilabb lett a rendszer, megjelent egy rakás nagyon jó tabletes program (erről lent részletesebben is), és a programváltóval már tucatnyi háttérben futó szoftverre lehet átlépni. A gyári widgetek is átméretezhetők lettek, az email és a naptár akár egy-egy egész lapot is elfoglalhatnak a főmenüben. A gigantikus widgetek nem lassítják a rendszer működését és hatékony munkaeszközzé teszik a tabletet. Elég ránézni a főmenüre, hogy megtudjuk, mi a helyzet. Sajnos az átméretezés képessége nem jelenik meg automatikusan minden widgetnél, azt beléjük kell programozni. Az utólag telepített programok, például a Facebook és a Springpad widgetjei még nem kapták meg ezt a kezelést.

Végül rájött a Google, hogy nagyobb widgetekkel jobb lesz
Végül rájött a Google, hogy nagyobb widgetekkel jobb lesz

Vásárlói szopások

Az Android Market kezelőfelülete átláthatóbbá vált, a szoftverboltban végre felirat jelzi, ha egy toplistás szoftver már megvan nekünk. Arra is rájött a Google, hogy a reklámszatyorra emlékeztető apró ikonnal aligha szerez vásárlókat, úgyhogy odabiggyesztett mellé egy "Bolt" feliratot, hogy a hülyék is tudják, miről van szó. Az Android Marketen látszik a legjobban, hogy a Google folyamatosan frissíti a rendszert. Amikor elkezdtem írni a cikket, a magyar nyelvű kategórianevek közt még volt egy Editor's Choice is, de ezt átírták A szerkesztők ajánlatára.

Milyenek az ingyenes programok? A Paradise Island is jó példa, mert az ingyenes programok toplistáján kezdte a pályafutását, de most már a legnagyobb bevételt generáló játékok közt van. Még csak nem is reklámbevételről van szó, ami a Google fő biznisze. Ugyanaz az üzleti modell, mint a Zyngáé a Facebookon. Aki nem akar meghalni az unalomtól, az jobban jár, ha valódi euróért vesz virtuális tárgyakat, mert azokkal gyorsabban felépíthető a Paradise Island világa. Így nem agysorvasztóan unalmas lesz a játék, hanem csak simán dögunalmas. A Robotek nevű játék másképp hajt a pénzünkre, tucatnyi kezdő pálya végigjátszása után nagyjából lehetetlen továbbjutni. Nem vettem valódi pénzért pontokat, így a maradék több mint száz pálya - a játék java része - számomra elérhetetlen maradt.

Néhány esetben az volt az érzésem, hogy az én pénzemen zajlik a programok bétatesztelése. A Quickoffice HD nevű szöveg-, táblázat- és powerpoint-szerkesztő két hónappal ezelőtt még jó pontokat kapott a felhasználóktól. Meg is vettem 2700 forintért, hiszen a szövegszerkesztő létfontosságú egy újságírónak. Azt tudni kell, hogy az Android Market 15 percet ad egy program megismerésére, a vevő ez idő alatt visszakérheti a pénzét, utána nem. Ennyi idő még egy tapasztalt tesztelőnek sem elegendő arra, hogy végignézzen egy irodai szoftvert. Csak a sokadik használat után derült ki, hogy a Quickoffice stábja új értelmet adott a vakon gépelésnek – amikor a lap aljára érünk, négy sort kell vakon végigírni, mert a virtuális billentyűzet eltakarja a szöveget. Amatőr hiba. Azóta megvettem a Documents to Go nevű szövegszerkesztőt is, amely nem rejti el a beírt szöveget, és buktam a Quickoffice árát.

Happy hours

Nem igaz, hogy csak a baj van a Honeycombbal szerelt tabletekkel, ezért most nézzük, hogy miben remekelnek. Ábécé sorrendben haladva - a kiváló Angry Birds átugrásával - rögtön a böngészővel kezdhetünk. A brózer kiváló, ezért a tablet nagyon jó netezőgép. A kezelőfelület a Chrome koppintása, van előre és hátra gomb, a csillaggal menthetjük az weboldalt a kedvenceink közé, nyithatunk inkognitólapot anonim böngészéshez. A könyvjelzők a pc-n futó Chrome böngészővel szinkronizálhatók, ha mindkét brózerben megadjuk a Google-számlánk adatait. Simán nyitva lehet egyszerre 8-10 weboldal, a böngészőfülek közt gyorsan válthatunk.

Pont olyan, mint a pc-n
Pont olyan, mint a pc-n

Van Adobe Flash is, erre nagyon büszkék az androidosok, pedig ez az a technológia, amivel minden élmény elrontható. A reklámok szépen megjelennek, de a bonyolultabb programok már nem mindig futnak jól. A Facebookon elérhető CivWorld például darabjaira hullik, mert olyan szarul írták meg, hogy az erős Intel Core 2-es laptopomat is majdnem elfüstölte.

DSC 6266

A Honeycomb naptára jobb, mint amit a weben kapunk a Google-től. Az a trükk, hogy nem havi nézetben kell használni, mert ott az aktív júzerek legfeljebb annyit látnak, hogy rohadt sok dolguk van. Heti nézetre kell váltani. A naptár több fiókot kezel, személyes és munkahelyi eseményeinket egy helyen láthatjuk. A Gmail kezelőfelülete tökéletes, a webes és a mobilos változatnál is átláthatóbb, és ha lehetne, mindig ezt használnám. A címtárnak is van egy jó fícsöre: meghatározhatjuk a névjegyek sorrendjét, és megmondhatjuk, hogy a vezetéknév legyen elöl, ne a keresztnév.

A Google Térkép tabletes verziójáról nehéz visszatérni az okostelefon ötöd akkora kijelzőjére. Ez különösen igaz azóta, hogy a BKV útvonalai, megállói és menetrendjei is megjelennek a térképen, tíz collon nézegethetjük, merre vannak buszvonalak. Már csak az hiányzik, hogy valós időben nyomon követhessük a buszokat, ám erre még 2012-ig várni kell. A térképrészlet letöltése funkcióval (még béta, a Google Labs menüben van) a készülék memóriájában menthetjük el a térképeket, ami külföldön nagyon hasznos, mert netelérés nélkül navigálhatunk. A Clark Ádám térre bökve a nullás kilométerkő 16 kilométeres körzetét menti el a térkép, ezzel egész Budapest offline böngészhetővé válik. Ezt a funkciót még javítani kell, mert nem egyértelmű, hogy a térkép milyen adatokat rögzít. A menetrend és a domborzati térkép például kimarad, pedig ezek is hasznos információk.

A táblagépek elsősorban tartalomfogyasztára valók, és a Google nagyon odafigyelt a médialejátszó alkalmazások kinézetére. A YouTube tabletes szoftvere leiskolázza a webes változatot. A nyitóképernyőn egy hatalmas elforgatható panorámakép jelenik meg, ezen láthatók a legnépszerűbb videók, ami még látványosabb, ha a tabletet rákötjük egy százcentis plazmatévére. Ennél csak rondább és lassabb YouTube-lejátszókat láttam az ötszázezer forintos tévékben.

Offline képtár
Offline képtár

Ezen a tableten a zenék és a filmek lejátszását nem nehezíti meg sem az iTunes, sem más hasonló szoftver. Fájlkezelővel bármi felmásolható a pc-ről a tabletre, és az Android Marketben megtaláljuk a fontosabb fájlformátumokat (például a dvix-et) kezelő lejátszókat. A gyermek nem kér 3D-t, sem plazmatévét, hanem széles vigyorral nézi a kisvakondot, amikor odakint egy hidegfront próbálja elcseszni a családi vakációt.

Iskolakezdésre talán

Még sok a hiba a Honeycomb operációs rendszerben, és alig van olyan program, amit ne lehetne kényszerleállásba hajszolni. A Google arra sem vette a fáradságot, hogy a Google+ közösségi portálhoz kiadjon egy tabletre való klienst. A fejlődés azonban érezhetően felgyorsult a két hónappal ezelőtti állapothoz képest. Hamarosan elérhető lesz a Honeycomb 3.2 még több javítással, és hetente jönnek ki a táblagépre optimalizált programok - a legutóbbi körben a CNN, a Ustream és az IMDB debütált a tableten.

Minden eddigi tapasztalatot összegezve még mindig azt kell mondanom, hogy csak az elvakult kütyümániásoknak ajánlom a Honeycomb alapú gépeket. Két hónap múlva talán már elég sok nagy felbontású program lesz az Android Marketen, és eljut a rendszer arra a fejlettségi szintre, hogy a táblagépek ne csak hordozható netezőgépek legyenek. Mert az iPad mellett ez nem lesz elég a sikerhez.

A héten kiírhatják az új mobiltendert

2011. augusztus 3., 08:28 Módosítva: 2011.08.03 08:28

A Népszabadság több, egymástól független forrásból úgy értesült, hogy még a héten kiírhatják a negyedik mobilszolgáltató elindulását lehetővé tévő frekvenciatendert. A lap szerint a tenderkiírás már csütörtökön megjelenhet, miután az elektronikus hírközlési törvény módosításai szerdán hatályba léptek.

Egy néhány héttel korábbi rendelet szerint első körben egy negyedik szolgáltatónak kell felkínálni egy komplex frekvenciacsomagot, amelynek 900 Mhz-es tartományait második körben akkor lehet állami tulajdonú, vagy a jelenlegi piaci szereplő cégeknek külön értékesíteni, ha az első körben a tender eredménytelen volt. A csomagból valójában a 900 MHz-es spektrum sorsa az érdekes, mivel azon biztosítható országos lefedettség. A magasabb tartományok a kapacitás növelésére alkalmasak.

Kérdés, mekkora bevételt remél az állam a frekvenciacsomagért, ezt pedig meghatározza, hogy egy negyedik szolgáltató indulását, vagy pedig a bevételt tartják fontosabbnak.

Minden második okostelefonon Android fut

2011. augusztus 1., 14:53 Módosítva: 2011.08.03 21:18
81

Az Android uralma egyre nyomasztóbb az okostelefonok piacán, a 46 százalékos részesedése azt jelzi, hogy már majdnem akkora, mint az összes vetélytársa összesen. Az ABI Research piackutató cég friss adatai szerint a 2011 első félévében világszerte eladott 103 millió okostelefonnak majdnem a felén a Google operációs rendszere futott. Ez még a piaci elemzőket is meglepte, akik ugyan az elmúlt hónapokban az Android előretörését jelezték előre, de jóval lassabb ütemben, az 50 százalékos Android-részesedést 2015-2016 környékére várva.

Az Apple hiába mutatott be óriási, 142 százalékos forgalomnövekedést az iPhone-családdal (amit természetesen elsősorban a legújabb verzió, az iPhone 4 hajtott), ez eltörpül a Samsung eredménye mellett: a dél-koreai cég egy év alatt hatszorosára emelte az eladott okostelefonjai számát. És még mindig van hova erősítenie: az 5 milliós eladással büszkélkedő slágerterméke, a Galaxy S2 még nem kapható Amerikában. Az Android szekerét a Samsung mellett a HTC tolta legerősebben 11,5 millió készülékkel.

Az Android növekedése mellett az iOS-es készülékek tartani tudták a piaci részesedésüket, az elmúlt fél év nagy vesztesei a RIM, amit a Blackberry új verziói sem tudnak kihúzni a gödörből, illetve a Nokia, ahol a harmadik hely és a 16,7 millió eladott készülék komoly visszaesésnek számít tavaly óta. A finn cég a Windows Phone 7-et futtató új készülékeiben bízik, és a nagy 2012-es feltámadásban. Szintén nem áll jól a szénája az olyan, pár éve még a legnagyobbak között számon tartott cégeknek, mint a Motorola és a Sony Ericsson.

Elemzők szerint egyébként az okostelefonos piac növekedését (ami 2010 hasonló időszakához képest 62 százalékos) egyre kevésbé a nyugati piacok hajtják, a kereslet növekedése Kínában a leglátványosabb.

Gigahertzen pörög a Nokia

2011. augusztus 1., 13:46 Módosítva: 2011.08.01 13:46
13
nokia500

Néhány kiszivárgott kémfotót leszámítva nincs friss hír arról, hogy a Nokia milyen telefonon vezeti be a Windows Phone 7-et, és azt sem tudni, hogy a menő N9 mikor kerül a magyarországi márkaboltokba. A finn gyártó hétfőn új symbianos sorozatának első tagjáról rántotta le a leplet.

A Nokia 500 egy középkategóriás okostelefon, amelyen a Symbian Anna rendszer fut. Lekerekítették az ikonokat, és érezhető, hogy 1 GHz-es processzor hajtja a gépet, a működése gördülékenyebb. A beépített ingyenes navigációs program már a tömegközlekedési útvonalakat és megállókat is jelzi, ám a menetrend még nem elérhető, mint a legfrissebb Google Térképben.

A böngésző is új, sokkal használhatóbb, mint a korábbi Nokiáké, de a felhasználói élményt korlátozza az alacsony felbontás. A 3,2 hüvelykes, 640x360 pixeles kijelzőn kicsit szögletesek a betűk, a weboldalaknak csak a mobilos nézetét érdemes betölteni. A mobilban 2 GB beépített háttértár van, ami legfeljebb 32 GB-os microSD kártyával bővíthető.

A Nokia 500 olyan mobiltelefonnak tűnik, amellyel a finn gyártó a jelenlegi felhasználóit próbálja megtartani. Megszokott extrák vannak benne, mint az ingyenes navigáció, a hosszú készenléti idő, és a menürendszere is ismerős lesz azoknak, akik láttak már Nokiát.

A készülék irányára 150 euró adók és kedvezmények nélkül, a szolgáltatóknál hűségnyilatkozattal nagyjából negyvenezer forintos áron debütálhat. Messze nem olyan nagy kiadás, mint egy iPhone, de az Android már ilyen alacsony áron is elérhető. A tavaly év végén bemutatott ZTE Blade pont negyvenezer forintba kerül.

Csakhogy az olcsó ZTE és az olcsó Nokia közt van néhány igen lényeges különbség. A kínai telefonnak nagyobb és jobb felbontású a kijelzője, tehát böngészni egészen biztosan jobban lehet rajta. A Nokia 500-nak azonban másfélszer erősebb a processzora, és kétszer gyorsabb az adatátviteli sebessége: a finn mobilon 14,4 megabit a letöltési és 5,76 megabit a feltöltési maximum.

A leírás szerint a Nokia akkuja is kétszer tovább bírja, 500 óra a készenléti ideje és 7 órán át telefonálhatunk vele, míg a ZTE legfeljebb 192 óra várakozást vagy 4 óra csacsogást bír ki egy feltöltéssel.

Van vevő aranyozott Trabantra

2011. július 31., 01:00 Módosítva: 2012.06.01 15:37
31

Többféle iskolája van a műszaki luxustermékek gyártásának. Vannak a tradíciókat követők, a több száz éves manufaktúrákban dolgozó mesterek, akik régi receptek alapján raknak össze kivételesen precíz szerkezeteket. Válogatott alapanyagokkal dolgoznak, minőségi bőröket, ritka fafajtákat, rengeteg aranyat és drágakövet használnak fel. Tudják, hogy mi a luxus.

Van egy másik, modern irány is, amelyben a pimpelő nyikhajok a sarki szakkereskedésben kapható modern szerkezeteket szórják meg arannyal és ezüsttel. Kit érdekel, hogy ízléstelen? Csak csillogjon fényesen, és az árcédulán sok nulla legyen.

A Mobiado pro 105 nevű telefonja, amit az XXL GSM-től kaptunk kölcsön, e két irány közt imbolyog.

Már a csomagoláson látszik a súlyos iránytévesztés. Mindenki tudja, hogy egy gyémánttal kirakott nyakláncot nem lehet papírba csomagolva átadni, mert nagyon esélyes, hogy ajándék lesz. A Mobiado is készített egy szép dobozt, hosszúkás formája nem árulja el, hogy mi van benne. Súlya alapján talán arra gondol az ajándékozott, hogy egy márvány dominókészlettel lett gazdagabb. Valójában attól nehéz a doboz, mert az alkatrészeket egy fekete alumínium tömbben helyezték el.

Most képzeljük el azt, hogy a vevő elszórt egymillió forintot, és várja az átadás tökéletes pillanatát, a felhőtlen örömöt. Mit lát az ajándékozott, amikor kinyitja a dobozt? Egy háttérbe olvadó fekete mobilt, néhány csillogó nejlonzacskót, amiben a kiegészítők vannak, valamint egy feltekert Nokia-adatkábelt. Egy olyan kábelt, amit biztosan csak a takarítók felejthettek ott a biedermeier komódon, és amit fintorogva, kinyújtott kisujjal pottyantanak a szemétkosárba.

A kicsomagolás élménye szerencsére gyorsan elfelejthető, csak egyszer kell a közönséges nejlonzacsikkal bíbelődni. Ennél sokkal fontosabb, hogy használat közben milyen a luxusmobil. A Mobiado pro 105 visszafogottan elegáns, az oldalain lévő félcenti széles faberakás alig látható, a hátlapon lévő aranyszínű sárkány sem túl hivalkodó, és a készülék elő- és hátlapját beborító zafírlapok ugyanolyan koszosak lesznek az ujjlenyomatoktól, mint az iPhone érintőkijelzője. A lekerekített gombok érdekes elrendezése is csak nagyon közelről látszik.

Addig jó, amíg nem kell bekapcsolni a mobilt. A drága burkolat alatt ugyanis közönséges Nokia hardvere található, az évekkel ezelőtt piacra dobott Nokia 6500. Nem okostelefon, egyszerű S40 rendszere leginkább telefonálásra alkalmas. Ugyanazokkal a hibák, mint a többi régi Nokiánál. Mobilnetezésre gyakorlatilag alkalmatlan, a kijelzője kicsi, az Üzenetkezelés ikonja alatt Üz.kezelés, az Alkalmazások ikonja alatt Alkalm.-ok felirat látható. Nagyon elegáns.

A gyártó arra sem vette a fáradságot, hogy lecserélje a bekapcsolás hangját, a millió forintos Mobiado ugyanazzal a jól ismert tüdü-düm-düm-düm szólamra indul, mint a többi egymilliárd Nokia, amely jelenleg használatban van. Még a fülhallgató is gyári Nokia, abból sem a legjobb zajszűrős fajta, ami igazán csóró életérzést ad. Olyan ez a mobil, mintha nem Lamborghinire lenne kereslet, hanem az aranyozott Trabantra.

A Mobiado pro 105 luxusmobil nagyon jól bevált nehezékként. Étteremben a szalvétánkra, az eladói pulton a számlatömbre helyezhetjük, hogy a huzat ne vigye el a papírokat. Esetleg játszatunk azzal, hogy lecsavarozzuk a cocobolo fából készült szuperelegáns oldallapokat, és nagyítóval megnézhetjük, hogy tényleg 0,001 milliméter pontosságúak az illesztések.

Halálra kereshetünk a mobilon

2011. július 29., 16:10 Módosítva: 2011.07.29 16:10

MobileNationHQ csapata kifejlesztette a Halál nevű programot, amellyel Androidon és iPhone-on lehet megkeresni a közelben történt haláleseteket és közlekedési baleseteket. A fejlesztők azt akarták bemutatni, hogy milyen egyszerűen lehet mobilos szoftvert készíteni a MobileNationHQ online eszközeivel. A Halált nyolc óra alatt rakták össze, és a webes alkalmazás mindkét platformon fut. A halálesetek típus szerint kereshetők, ami akár még hasznos is lehet - jó tudni, hol gázolnak el gyakran gyalogosokat.

Megduplázta nyereségét a HTC

2011. július 29., 14:14 Módosítva: 2011.07.29 14:25

A mobilgyártó tajvani HTC a második negyedévben növelte eladásait és megduplázta nyereségét. A június végéig eltelt három hónapban 124 milliárd tajvani dollár értékesítési árbevételen 17,5 milliárd tajvani dollár (607 millió amerikai dollár) nyereséget ért el, 103 százalékkal magasabbat mint egy évvel korábban.

A HTC eladásainak és nyereségének látványos emelkedését elsősorban a Google Android operációs rendszer sikerének tulajdonítja. A HTC termékei iránti kereslet Ázsiában nagyobb mértékben növekedett mint az Egyesült Államokban és Európában.

A HTC a harmadik negyedévre eladásainak 98 százalékos növekedését várja, és 13,5 millió készülék értékesítésére számít az egész évben. Értékesítési árbevétele pedig 80 százalékkal 137 milliárd tajvani dollárra emelkedik majd.

Peter Chou vezérigazgató igyekezett megnyugtatni a részvényeseket. A pénzügyi eremények bejelentésekor azt mondta, az Apple által ellenük indított szabadalmi vitának nem lesz komoly hatása a vállalat életére.

Nem pörög jól a Motorola

2011. július 29., 13:34 Módosítva: 2011.07.29 13:34

Az idén bemutatott új okostelefonoknak hála 40 százalékkal nőtt a Motorola forgalma, és a kütyük különösen kelendőek voltak Latin-Amerikában és Kínában, ahol duplájára nőtt a forgalom. Az elemzők azt várták, hogy csak 4,3 millió androidos mobilt és 300 ezer Xoom táblagépet szállít le a Motorola, de 4,4 millió okostelefon és 440 ezer tablet került a boltokba. Fontos megjelezni, hogy a számok nem eladást jelentenek, hanem csupán a leszállított darabszámot.

Sokat tökölnek

Ennél is jobb eredményt ígér a Motorola a következő negyedévre, de még kérdéses, hogy fenn tudta-e tartani a vevők érdeklődését. Szeptemberben kerül a boltokba a Droid Bionic nevű okostelefon, amit január 5-én mutattak be. Eredetileg a második negyedévben akarták piacra dobni, de először nyárra, majd szeptemberre csúszott a megjelenés.

A Motorola két új táblagépet is ígér, de előbb még le kell szállítani azt a nagy sebességű Xoom tabletet, amely szintén a második negyedévre lett megígérve. Az új, egyelőre névtelen táblagépek egyike a Samsung Galaxy Tab 10,1 riválisa lesz, míg a kisebbik kijelzővel felszerelt modell a HTC Flyerrel versenghet a vevőkért.

3,3 milliárd dolláros második negyedéves forgalmával a Motorola az elemzői várakozások átlagán felül teljesített. A Reuters szerint 3,21 milliárdot vártak a cégtől. Vesztesége 56 millió dollár volt idén, egy évvel ezelőtt 80 milliós nyereséget könyvelt el.

Ötmilliót aladtak a Galaxy S 2-ből

2011. július 28., 15:53 Módosítva: 2011.07.28 15:53

A Samsung csütörtökön bejelentette, hogy a Galaxy S II nevű androidos okostelefonból 85 nap alatt több mint ötmilliót adott el. Ez a készülék 40 nappal korábban érte el az ötmilliós álomhatárt, mint elődje, a Galaxy S. Év végéig még rengeteget eladhatnak a mobilból, amely eleinte csak Dél-Koreában, Japánban és néhány európai országban volt kapható. A készüléket most vezették be a világ legnagyobb piacán, Kínában, és augusztusban dobják piacra az Egyesült Államokban.

A Samsung Galaxy S II-ben 1,2 GHz-es kétmagos processzor van, kijelzője 4,3 hüvelykes, és 8 megapixeles kamerája full HD felbontású videók rögzítésére is alkalmas.

Gyerekeknél nem okoz rákot a mobilozás

2011. július 28., 11:52 Módosítva: 2012.04.10 11:28

Agydaganatos és egészséges gyermekeken vizsgálták meg a mobilozás hatását svájci kutatók. A tanulmányhoz 352, hét és tizenkilenc év közötti gyereket követtek nyomon, akiknél agydaganatot diagnosztizáltak 2004 és 2008 között Norvégiában, Dániában, Svédországban és Svájcban.

A vizsgálatba bevont gyerekeket kikérdezték korábbi telefonálási szokásaikról, és az eredményeket összevetették 646 egészséges gyerek és tizenéves adataival. Mindkét csoportban a gyerekek nagyjából fele használt rendszeresen mobiltelefont.

Az elemzés azt mutatta, hogy azok a gyerekek, akik legalább öt éve elkezdték rendszeresen használni mobiltelefonjukat, nem voltak nagyobb rákkockázatnak kitéve, mint a többiek. Nem okozott számottevő különbséget a hívások száma és időtartama, ahogyan az sem, hogy fejük melyik oldalához szokták emelni a készüléket.

A Svájci Trópusi és Közegészségügyi Intézet kutatói a visszaemlékezésen alapuló adatokat a gyerekek egy alcsoportjánál tudták csak ellenőrizni a telefontársaságoknál. Találtak pár tucat olyan gyereket, akik a rögzített adatok szerint is legkevesebb három éve használtak mobilt. Az ő csoportjukban kis mértékben magasabbnak találták az agydaganat előfordulásának kockázatát.

Elkészült a Windows Phone frissítése

2011. július 27., 14:16 Módosítva: 2011.07.27 14:16
10

Befejeződött a Windows Phone oprendszer első nagyobb frissítésének a fejlesztése, és a kódokat már elküldték a mobilgyártóknak tesztelésre. Ősszel jelennek meg azok a készülékek, amelyeken már az új, Mango néven ismert rendszer fut.

A Mango jelentős előrelépés a Windows Phone jelenlegi verziójához képest. A Facebook mellett beleépítették a Twittert és az elsősorban üzleti célokra használt LinkedIn közösségi szolgáltatásokat is. Javították az Internet Explorer böngészőn és a Live Messenger csevegőkliensen, a térképet pedig rendes navigációs szolgáltatással is kiegészítették.

A Microsoft nemcsak beépítette a közösségi szolgáltatásokat, hanem azokat össze is fűzte. Teljesen mindegy, hogy az ismerősünk melyik webes hálózaton küld üzenetet, minden egy helyen lesz látható.

Az egyik leginkább várt újdonság az, hogy végre több program futhat egyszerre, tehát ha betöltünk a böngészőben egy webes zenelejátszót, akkor az nem hallgat el, miközben ránézünk az emailjeinkre.

Bár a Windows Phone gyártásra kész, a fejlesztők még nem kapták meg a végleges fejlesztői csomagot (SDK), és nem is tudni, hogy az mikorra készül el. Az SDK korábban kiadott béta verziójából még hiányzott néhány funkció, például a Twitter és a LinkedIn integrációja, tehát a Windows Phone-t kedvelő programozók ezekkel még nem kísérletezhettek.

A Mango többféle hardvert is támogat, mint az elődje, például új processzorokat, giroszkópokat, és valószínűleg egy szemközti, videotelefonálásra használható kamerát is. A Microsoft még tette közzé a támogatott hardverek listáját, és az új kameráról nem beszélt - az erre utaló jeleket az SDK-ban találták meg.

Negyvenezer mobilnetezőt hozott a nyár

2011. július 27., 10:50 Módosítva: 2012.02.22 17:39

Júniusban 1 millió 561 ezer mobilinternet-előfizetés volt hazánkban, de az aktív felhasználók száma jócskán elmarad ettől. A szolgáltatást az utolsó három hónapban csupán 1 millió 190 ezren használták, 40 ezerrel többen, mint májusban.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) gyorsjelentése szerint a májusi 1 millió 377 ezer után júniusban csupán 1 millió 339 ezer GB adatot töltöttek le és -fel, az egy aktív ügyfélre jutó átlagos forgalom 1,13 GB-ra csökkent.

Az aktív előfizetések alapján a T-Mobile részesedése 49,00 százalékról 49,41 százalékra nőtt, a Telenoré 23,65 százalékról 23,50 százalékra, míg a Vodafone részesedése 27,36 százalékról 27,09 százalékra csökkent.

Az NMHH által havonta publikált jelentés képet ad a három szolgáltató mobilinternet-lefedettségéről is, százalékosan, valamint térképeken bemutatva a kül- és beltéri lefedettséget. A szolgáltatók általános szerződési feltételeiben (ÁSzF) szereplő eltérő garantált le- és feltöltési sebességek alapján készült lefedettségi térképek az NMHH honlapján érhetőek el (pdf-ben).