Kié a leggyorsabb mobilnet?

2011. február 24., 14:30 Módosítva: 2011.02.24 14:30
11

Csütörtökön megjelent egy T-Mobile hirdetés, amelyben a piacvezető mobilcég azt állítja, Magyarországon ők garantálják a legnagyobb letöltési sebességet.

tmobile.png

Ezzel szemben a Vodafone azt állítja, hogy az ő adathálózatukban érhető el a legnagyobb letöltési és feltöltési sebesség, ráadásul webböngészésben is ők a legjobbak.

vodafone.png

Felszínesen átfutva a hirdetéseket legfeljebb a reklámok nagy betűkkel kiemelt címe ragad meg a fejünkben, de az apróbb betűs szöveg rámutat néhány különbségre. A T-Mobile a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) küldött mérési eredményekre hivatkozik, a Vodafone viszont egy független cég felmérésére.

vodafone2.png

Nem csak reklámokkal támad egymásra a mobilinternetes piac két vezető szereplője (ügyfélszám alapján), már oda fajult a vitájuk, hogy a T-Mobile vizsgálat lefolytatására kérte meg a Gazdasági Versenyhivatalt. Szeretnék megtudni, a Vodafone állíthat-e olyat magáról, hogy övé a leggyorsabb mobilnet. Fontos leszögezni, hogy a GVH nem megállapítja meg, melyik hálózat gyorsabb, legfeljebb azt dönti el, hogy a reklámokban szereplő állítások megalapozottak, vagy alkalmasak a fogyasztók megtévesztésére.

MMORPG

Csikai Attila, a Vodafone jogi igazgatója elmondta, hogy állításuk a P3 Communications nevű európai mérnöki iroda mérésein alapul, és a cég a távközlési iparban elfogadott ETSI szabvány szerint dolgozik. A mérést a Vodafone Csoport nemzetközi központja rendelte meg, és az összes olyan országban elvégzik, ahol szolgáltat a Vodafone.

Magyarországon mindegyik szolgáltató hálózatán 2900 mérést végeznek el. Külön vizsgálják az FTP típusú forgalmat, a böngészés sebességét és a hálózat egyéb jellemzőit. A P3 szabványos méréseit és véleményét bírósági tárgyaláson is elfogadják, és külföldi szakújságok is velük készíttetnek összehasonlító méréseket - mondta az igazgató.

Ezzel szemben a T-Mobile egy olyan mérésre hivatkozik, ami a három szolgáltató megegyezésével jött létre. Az NMHH-nak mindegyik szolgáltató küld adatokat, a méréseket maguk végzik el. A három szolgáltató meghatározott húszezer mérési pontot (ebben szántóföld közepe és városi terület egyaránt van), és ezek közül minden évben százötven helyet vizsgálnak.

A Vodafone azt mondja, az NMHH előírásai miatt elvégzett mérésnek nem célja a sebességbeli sorrend meghatározása, csupán azt vizsgálja, hogy a mobilszolgáltatók teljesítik-e a felhasználói szerződésekben garantált minimum le- és feltöltési sebességeket. A T-Mobile viszont azt mondja, hogy a magyar mérés a teljes lefedettségi területet reprezentálja, nem korlátozódik néhány nagyvárosra. Ők azt hangsúlyozzák ki, hogy a 3G/HSPA-hálózattal lefedett területeken 2 Mbps feletti letöltési sebességet garantálnak ügyfeleinek, ami tízszer több, mint amit a versenytársaik vállalnak.

A T-Mobile elismerte a P3 tevékenységét, és elárulta, hogy német anyacégük, a Deutsche Telekom is dolgozik velük. Ugyanakkor azt mondják, hogy nem ugyanazt a módszertant használják, mint a Vodafone. A T-Mobile arra hívta fel a figyelmet, hogy a Vodafone mérésben mérései 8 nagyvárosban és az ezeket összekötő utakon történtek, azaz nem a teljes szolgáltatási területet vizsgálták.

Mobilnet-szolgáltatást indít a TV2

2011. február 21., 16:54 Módosítva: 2011.02.21 16:55
21

Titokzatos meghívót küldött a Vodafone egy február 28-án várható sajtótájékoztatóra, egyetlen szóval sem említve a bejelentés részleteit, de sajnos a HWSW.hu lelőtte a poént. A teches hírportál megírta, hogy a mobilszolgáltató megint magához csábított egy márkát, márciustól a TV2 márkanéven is kapható lesz a netszolgáltatása. A TV2-től úgy tudjuk, hogy a SIM-kártyákat a Tescóban lehet majd megvásárolni.

A TV2 díjcsomagjai egyelőre nem ismertek, de a kereskedelmi partner alapján valószínűsíthető, hogy fapados szolgáltatás lesz. A megállapodás részleteit nem kötötték az orrunkra, de úgy tudjuk a mobilcég kedvezőbb hirdetési feltételeket is kap a tévécsatornától. A Vodafone így sok százezer embert ér el, és talán nagyobb sikerrel növelheti előfizetőinek a számát, mint a Postafonnal, amelyre a HWSW szerint nagyjából tízezren fizettek elő, noha ennek a sokszorosa volt a cél.

Az viszont kevésbé érthető, hogy a TV2 mit vár a mobilnettől. Nincsenek saját boltjaik, tehát a bevétel egy részét a kereskedőnél kell hagyniuk. Úgy tudjuk, hogy a csomagban nincs hangszolgáltatás, tehát nem tudnak ingyen hívást biztosítani bizonyos műsorokhoz, ami esetleg még vonzó is lehet a fanatikus tévénézők szemében. Ha nincs telefonálás, akkor valószínűleg mobilokat sem árulnak, és nehezebben tudnak prémium szolgáltatásokat kapcsolni az előfizetéshez.

A kétmillió előfizetővel sikeresnek mondható francia M6 tévécsatorna egészen más stratégiával, nagyobb kreativitással lépett be mobiliparba. Előfizetőik a nap 24 órájában nézhetik a sorozatepizódok ismétlését, cseveghetnek, blogolhatnak, játékokban vehetnek részt, és a mobil a rajongókkal való kapcsolattartás fontos eszköze.

Hollandiában is a Vodafone adott hálózati hozzáférést az egyik tévétársaságnak, az RTL-nek. A tévétársaság ott sem fapados üzleti modellben gondolkozik, hanem extrákkal próbál előfizetőket szerezni, például az ügyfelek cseveghetnek a tévés vetélkedők szereplőivel.

Eddig információink alapján a magyar TV2-Vodafone megállapodás csupán egy meglévő szolgáltatás átöltöztetése. A Vodafone nem akarta kommentálni az értesülésünket, tehát meg kell várnunk 28-át, hogy kiderüljenek a tarifák.

Robotok foglalták el Barcelonát

2011. február 17., 14:21 Módosítva: 2011.02.28 13:03
116

Egyetlen év alatt erőre kapott a mobilipar, és az utolsó szögeket is beverte a pc koporsójába. Ezt olyan fondorlatos módon tette meg, hogy még a megszokott eszközeinkről sem kell lemondanunk, ezentúl is monitor előtt görnyedve klikkolhatunk az egérrel és laptoppal tarthatjuk melegen a combjainkat. A különbség csupán annyi, hogy az egyszerűbb feladatokat az okostelefonunk, a komolyabbakat hatalmas szerverek végzik el.

Döbbenetes volt élőben látni, ahogy a Motorola munkatársa megfogja az Atrix nevű telefont, bedugja egy dokkolóba, és onnantól a kütyü asztali számítógépként működik. Kihúzza és átdugja egy laptopszerű dokkolóba, ami valójában csak akkuból, monitorból és billentyűzetből áll, és a telefon máris laptoppá változik. Nem helyhez kötött, egyszerűbb munkákhoz jó eszköz az Atrix, amely nagyjából annyit tud, mint egy netbook.

Sokan azzal érvelnek a pc mellett, hogy a számításigényes feladatok nem végezhetők el a hordozható eszközökön. Már ez sem igaz, az Ericsson csarnokában a saját szememmel láttam, ahogy egy nagyon ócska netbook 5 másodperc alatt bebútolt és néhány másodperccel később elindult a Microsoft Word. Persze a Windows és a Word nem a gépen, hanem egy távoli szerveren futott. Ebben a technológiában óriási lehetőség van, mert a szerverre komolyabb szoftverek is feltelepíthetők, és a felhasználónak nem kell a hardver folyamatos bővítésével, karbantartásával bajlódnia.

A távoli szoftverek eléréséhez egy 512 kilobites kapcsolat is elegendő, persze nem árulok el sok újdonságot azzal, hogy a gyorsabb kapcsolat és a jó válaszidő javítja a felhasználói élményt. 5-10 megabites kábelneten és a jobb HSPA+ mobilhálózatokon nem lehet gond a szoftverek távoli futtatásával.

Az Ericsson szolgáltatása nagyon hasonlít arra, amit a Navigátor Informatika kínál, de amíg a magyar cég vállatoknak adja el a virtuális Windowst, addig a svéd cég az egyszerű felhasználókat veszi célba. A szolgáltatás elsődleges piaca India és a többi fejlődő ország, ahol kevesen engedhetnek meg maguknak egy drága, nagy teljesítményű számítógépet.

Tovább

Készülhetünk a gigabites mobilnetre

2011. február 14., 10:29 Módosítva: 2011.02.14 16:23
11

Már a januári CES-en kiderült, hogy 2011 egyik hangsúlyos témája az LTE, a mobilhálózatok negyedik generációja, amely a jelenlegi 3G-nél sokkal nagyobb letöltési sebességet biztosít. A jövőbeni lehetőségekről sokat elárul az NSN új eszköze, amit a barcelonai kongresszuson fog bemutatni - a Flexi Multiradio 10 bázisállomás összesen 10 gigabit/másodpercnyi kapacitást tud szétosztani az ügyfelek között, vagyis egy cellában akár 200 előfizető is kaphat 50 Mbps-t. A berendezés már az LTE Advanced szabványt is támogatja, vagyis egy előfizető 1 gigabit per másodperces hozzáférést is kaphat. Ennek a brutális sebességnek azonban előfeltétele, hogy az LTE-szolgáltatás 100 MHz széles sávon működjön. Egyelőre nem biztos, hogy Magyarországon valaha lesz ilyen.

Helló, modern dizájn

Kevés szó volt róla, hogy az LTE teljesen ip-alapú technológia, amelyből hiányzik a hagyományos vonalkapcsolt telefonálás. Eleinte a megnövekedett adatforgalomra ad majd megbízható megoldást, ami a teljes ip-alapú telefonálás bevezetéséig – részben az NSN magyar mérnöki fejlesztésének köszönhetően – kiegészül egy hívásátléptető funkcióval, mely az LTE hálózat alatt indított és fogadott hanghívásokat automatikusan átirányítja a párhuzamos 2G vagy 3G hálózatokra.

A Voice over LTE lesz a következő lépés, amely már ip-alapú, és a gyártók közötti verseny arról szól, ki tud elsőként teljes körű megoldást letenni az asztalra, mondta Ésik Róbert, az NSN ügyvezető igazgatója.

Kényelmi funkciókat is bemutatnak a gyártók, ilyen például az okostelefonok távoli kezelése, amelynek a fejlesztése részben Magyarországon zajlik. Ennek segítségével a mobilszolgáltató távolról funkciókat állíthat be, konfigurálhatja a készüléket, elmentheti és visszaállíthatja a felhasználó adatait telefoncsere esetén. Természetesen senki sem nyúlhat bele a telefonba úgy, hogy azt az előfizető nem engedélyezi, mondta Ésik Róbert, és kihangsúlyozta, hogy az újítást elsősorban az ügyfélszolgálatok illetve a vállalati ügyfelek tudják hasznosítani.

Ötszáz villám

A közép-kelet-európai régiónak további érdekes téma a vasúti kommunikáció, amely több országban bevezetés alatt áll. Magyarország szempontjából pedig azért is fontos, mert az NSN az elmúlt hónapokban vett fel nagyjából száz magyar mérnököt, akik ezeket a technológiákat fejlesztik tovább, mondta Gyenes Péter,az NSN K+F részlegének üzleti kapcsolatokért felelős vezetője. Jelenleg a GSM-R szabványú rendszert használják a vasúttársaságok a világ túlnyomó részén, és a fejlesztőknek többek közt azt kell megoldaniuk, hogy gördülékeny legyen az átállás a későbbi LTE-R rendszerre.

A GSM-R ugyanúgy működik, mint a nyilvános GSM, de a vasúttársaságok biztonsági okokból egy nekik dedikált frekvenciát használnak. Erre azért van szükség, mert a GSM-R hálózat továbbítja vészhívásokat, szolgáltatja az adatátvitelt a vasútbiztonsági berendezéseknek. A rendszer kialakításából fakadóan nagy hibatűrésű, például a kettős rádiós lefedettség révén akkor is folyamatos ellátást biztosít, ha egy bázisállomás kiesik.

A vasúti telefonszolgáltatás extráit a vasúttársaságok igényei szerint fejlesztették. Van például funkcionális címzés, tehát ha akarják hívni a Szeged-Budapest vonal aktuális mozdonyvezetőjét, akkor nem kell tudni, hogy ki dolgozik éppen, illetve melyik mozdonyt fogták a szerelvény elé - mindenképpen a szolgálatban lévő mozdonyvezetőnél csörög a telefon, nem a szabadságon lévő kollégájánál. Van helyfüggő címzés is, tehát ha a mozdonyvezető el akar érni egy diszpécsert, és Cegléd közelében van, akkor a rendszer nem a budapesti diszpécsert hívja fel. Lehet telefonon szétküldeni közleményeket, és a sürgősségi hívások megszakítanak bármilyen folyamatban lévő, alacsonyabb prioritású beszélgetést.

A GSM-R szabványban az is benne van, hogy 500 kilométer per órás sebességig lehetővé kell tenni a kommunikációt. Mi kell ehhez? Nyilván olyan vonatok, amelyek képesek 500 km/órával haladni, amire Magyarországon egyelőre nincs sok esély. Ahol viszont van gyors vonat, ott a bázisállomások speciális kiegyenlítő szűrővel (equalizer) felszereltek, mert enélkül a Doppler-csúszás megakadályozná az adó és a vevő közti kommunikációt.

Emellett olyan sűrűn kell kiépíteni a bázisállomásokat, hogy a vonatnak legyen ideje folyamatban lévő hívás közben is átállni egyik bázisállomásról a másikra. A TGV és az ICE esetében például kilométeres átfedési terület kell két bázisállomás között, míg egy lassú bányavonatnál akár száz méter is elegendő. A GSM-R bázisállomások antennái sem szokványosak, 120 fok helyett 30 fok a nyílásszögük, mert nem egy széles területet kell lefedni, hanem a kígyózó vonalon kell végiglőni a rádiójeleket.

A pénz miatt

Nemcsak a mozdonyok és a sorompók hívhatják fel egymást mobilhálózaton, hanem hétköznapi eszközök is. Az idei Mobil Világkogresszuson is népszerű téma lesz a gépek közti kommunikáció, az úgynevezett machine2machine, legyen szó akár egy intelligens mérőóráról, amely automatikusan értesíti a központot a vízfogyasztásunkról, vagy egy okos kólagépről, amely emelt díjas sms-ért ad cukrozott löttyöket. Az NSN azt mondja, hogy idén jellemző lesz a komplex, teljes számlázási rendszert tartalmazó rendszerek világszerte terjedő bevezetése, tehát ezekre is érdemes lesz odafigyelni a kiállításon.

3D és tabletek a barcelonai mobilparádén

2011. február 13., 21:56 Módosítva: 2011.02.28 13:03
16

Alig maradtak izgalmas hírek a Mobile Világkongresszus első napjaira, a legjelentősebb cégek már múlt héten bejelentettek minden fontosat. Így nem maradt más hátra, mint a leírásokkal és idealizált fényképekkel bemutatott kütyük megtapogatása. Nagyjából három napom lesz körülnézni, és az olvasókat arra kérem, ne tartsák magukban a kérdéseiket. Aki egy mobiltelefonról vagy egy szolgáltatásról többet szeretne megtudni, küldjön ide egy twitet vagy oda egy emailt. Igyekszem minden feltett kérdésre választ találni.

Facepalm, féreglyuk

Mindent megírtunk arról, hogy  a HP feléleszti a Palm által kifejlesztett webOS operációs rendszert, és hamarosan piacra dobja a táblagépét, néhány új okostelefon társaságában. Remélem a HP nem bánik olyan mostohán az újságírókkal, mint a Palm. A cég tavalyelőtt elvitte a Prét a kiállításra, de nem lehetett hozzányúlni, csak a hosztesz kezelhette. Talán a HP nemcsak elviszi Barcelonába a Touchpad tabletet, de ki is adja a kezéből.

Ha hihetünk a kémek jelentésének, akkor az Intel standjánál egy hatalmas csillagkapun át a jövőbe léphetünk át, és kipróbálhunk egy kütyüt, ami nincs. A Nokia vezérigazgatója azt mondta, hogy egy ideig jegeli az Intellel közösen megalkotott Meegót, de az Intel pont egy ilyen eszközt hirdet a standján kifeszített molinón. Még az is lehet, hogy a Windows Phone 7-tel elfoglalt Nokia nélkül is piacra kerül a Meego? Hamarosan meglátjuk.

Forrás: Engadget
Forrás: Engadget

Térben hatnak ránk

Azok a mobilgyártók, amelyek múlt héten egyetlen újdonságot sem jelentettek be, vasárnap este gyorsan bepótolták a lemaradásukat. A Sony Ericsson három új készülékről rántotta le a leplet, ezek közül a legizgalmasabb a korábban Playstation-mobilként ismert Xperia Play. Kijelzője 4 hüvelykes, szétnyitott állapotban megjelennek a játszáskor használható irányítógombok, az operációs rendszere Android 2.3. Már korábban kiderült, hogy lesz ilyen készülék, és hogy Playstation-játékok futnak majd az androidos mobilokon. Most már azt is tudjuk, hogy a briteknél áprilisban lesz kapható.

Sokkal kevesebbet hallottunk eddig az Xperia Pro és Neo készülékekről. Mindkét okostelefonnak 3,7 hüvelykes kijelzője van, amellyel 854x480 pixelen 16,7 millió színt tudnak megjeleníteni. A mobilokat 1 GHz-es Snapdragon processzorral, Android 2.3-as rendszerrel, 320 MB belső memóriával,  és 8 megapixeles, HD-videózásra alkalmas kamerával szerelték fel.

A Samsung a Galaxy Tab és a Galaxy S utódjait mutatta be vasárnap. A Galaxy Tab 2 táblagépnek már 10,1 hüvelykes a kijelzője, a legújabb Android 3.0 Honeycomb operációs rendszer fut rajta, és a kamerájával 8 megapixeles fényképek vagy HD videók rögzíthetők.

Samsung Galaxy Tab 2
Samsung Galaxy Tab 2

A májusban megjelenő Galaxy S II a beszámolók szerint már nem az iPhone koppintása, hanem inkább a Nexus S-re hasonlít, amit egyébként szintén a Samsung gyárt. Kijelzője 4,3 hüvelykes maradt, és a processzora még mindig 1 GHz-es, de már kétmagos, ezért nem okoz neki gondot egy 1080p felbontású videó lejátszása.

Ennél valamivel többet tud a rivális LG Optimus 3D nevű mobilja, amely a háromdimenziós filmeket is lejátssza, és a nézőnek a térhatású élmény érdekében nem kell szemüveget hordania. Az LG ezen kívül az Optimus Tab nevű táblagépét is megmutatja, amelyet az Nvidia Tegra 2 processzor kétszer 1 GHz-en hajt meg. A kijelzője csupán 8,9 hüvelyekes, amihez rendkívül nagy, 1280x720 (egyes források szerint 1280x768) pixeles felbontás társul, plusz egy 3D kamera, amelynek a felvételeit 3D tévén lehet megnézni, vagy a YouTube 3D portálra lehet feltölteni.

Minden eddiginél nagyobb

A Mobile World Congress idén nagyobb lesz, mint valaha. Idén 1361 cég mutatja be újdonságait, és összesen 3885 percnyi beszéd hangzik majd el a konferencián. Körülbelül ötvenezer látogatóra számítanak, ami elég sok ahhoz képest, hogy a sajtón kívül csak az iparág képviselői juthatnak be a kiállításra, és nekik igen borsos árú belépőjegyet kell vásárolniuk. A kiállítás folyamatos bővülése persze egyáltalán nem meglepő, hiszen már több mobilt adnak el, mint amennyi pc-t.

Megy a Symbian, itt a Windows, jön a Meego

2011. február 11., 12:54 Módosítva: 2011.02.11 12:54
81

A Windows Phone az elsődleges okostelefon platformunk - mondta Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója, és ezt többször megismételte, amikor a londoni sajtótájékoztatón az újságírók más platformokról, a S40-ről, Symbianról és Meegóról faggatták. A Microsoft és a Nokia megállapodása nem kizárólagos, tehát más is készíthet telefonokat Windows Phone 7-tel, és a Nokia is használ más platformokat.

Stephen Elop elmondta, hogy az okostelefonok piacán a Symbiant fokozatosan leépítik, és minden erejükkel azon dolgoznak, hogy a fejlesztők ezentúl a Windows Phone platformra készítsenek új szoftvereket és szolgáltatásokat. A butatelefonok piacán meghagyják az S40-et, és nagyobb támogatást adnak neki. A Meego megmarad, de ezzel csak kísérletezni fognak, és talán a jövőben ez lesz a saját platformjuk.

Óriáscég + óriáscég = ???

Steve Ballmer Microsoft-vezér szerint a Nokiával kötött megállapodás abban segíthet nekik, hogy a Windows Phone 7 gyorsabban megjelenjen más árkategóriákban is. Most az operációs rendszer csak a csúcskategóriában van jelen. A cégvezérek nem árulták el, hogy mikor lesz kapható az első Windows Phone 7-es Nokia, de állították, hogy minden eddiginél gyorsabban a piacra viszik a készüléket.

Miért nem az Androidot választotta a Nokia? Stephen Elop elmondta, hogy természetesen megvizsgálták ezt a lehetőséget is, de arra jöttek rá, hogy abban az ökoszisztémában nehezebben tudták volna megkülönböztetni magukat a többiektől. Ráadásul a versenyzők nagyon gyorsan nyomják le az árakat, és az androidos értéklánc fő nyertese a Google.

Egy újságíró felvetette, hogy a Windows Phone 7 jövőbeni sikerére sincs még bizonyíték. Elop azt válaszolta, hogy olyan kimagasló minőségű hardverekre van szükség, amilyeneket ők akarnak legyártani, valamint egy olyan jó szoftverre, mint a Windows Phone 7, és persze a szolgáltatók és a fejlesztők támogatására.

Windows Phone 7 lesz a Nokiákon

2011. február 11., 09:15 Módosítva: 2011.02.11 12:32
432

A Nokia bejelentette, hogy az okostelefonjain ezentúl a Windows Phone 7 operációs rendszer fog futni, a Microsoft Bing keresőmotor hajtja majd a szolgáltatásait, és a Nokia szoftverboltját beépítik a Microsoft Marketplace-be. Cserébe a Nokia Maps lesz a Microsoft térképeinek az alapja, valószínűleg beleintegrálják a Bing Mapsbe és az adCenter hirdetési platformba is.

Stephen Elop a Nokia és Steve Ballmer a Microsoft vezére
Stephen Elop a Nokia és Steve Ballmer a Microsoft vezére

A döntés nem volt váratlan, hiszen a héten Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója hosszú levélben figyelmeztette az alkalmazottait a vállalatban uralkodó krízisre, és hogy csak drasztikus beavatkozással tudnak csak talpon maradni a kiélezett versenyben.

A Symbian operációs rendszer elavult, nem volt versenyképes az iPhone-nal és az androidos telefonokkal szemben, az új Meego rendszerük pedig még nem elég fejlett.

Bármilyen fájdalmasan érinti is a a döntés a Nokia rajongóit, Stephen Elopnak sok szempontból igaza van. Azzal, hogy nem az Androidot karolta fel, hanem a jelenleg még sokkal gyengébb riválisát, kiegyensúlyozza az erőviszonyokat az okostelefonok piacán. Miközben az Android száguld a csúcs felé, és az Apple is gyorsan növekszik, a tavaly év végén bemutatott Windows Phone 7 még nem tudott felmutatni számottevő növekedést.

Széleskörű stratégiai megállapodást kötött a Nokia a Microsofttal.
Széleskörű stratégiai megállapodást kötött a Nokia a Microsofttal.

A Nokia jelentős gyártói kapacitással tud a platform mögé állni, és kihasználhatja, hogy a képalkotás terén piacvezető. A Nokia N8 kamerája például sokkal profibb, mint a sikeresebb riválisaié. A Windows Phone 7 elterjedését nagyban elősegíti a Nokia terjesztői hálózata, világszerte több ezer márkaboltban árulják a termékeit. Ez a Nokiának is komoly előnyt biztosít azon riválisaival szemben, amelyek szintén gyártanak Windows Phone 7-es telefonokat.

Táblagépet villantott a HP

2011. február 10., 11:35 Módosítva: 2011.08.17 10:47
22

Elkészült a HP második modern táblagépe, a Palm által kifejlesztett webOS rendszert használó Touchpad. Szerencsétlen a névválasztás, a Google erre a szóra a laptopok tapipadjával kapcsolatos cikkeket és fórumbejegyzéseket dobja elő. A gép viszont elég ütős lett, Apple-fan szakújságírók is olvadoztak érte, szóval van esély arra, hogy előkelő helyre kerüljön. Nemcsak a Google-ön, hanem az eladási toplistákon is.

touchpad.png

A Touchpad pontosan az iPadet veszi célba - nagyjából akkora és olyan nehéz. Kijelzője 9,7 hüvelykes és 1024x768 pixel felbontású, első kamerája 1,3 megapixeles. Kétféle méretű, 16 és 32 GB-os tárhellyel lesz kapható, a processzora pedig kétmagos 1,2 GHz-es Snapdragon. Ennek is lesz csak wifis és wifi plusz 3G verziója, és csak az utóbbiban lesz műholdas navigáció. Nyárra várható a megjelenése.

A HP Touchpadhez is kapható lesz Touchstone dokkoló, amely vezeték nélkül tudja tölteni a kütyüt. A webOS-alapú készülékek a beépített Touchstone segítségével egymással is tudnak kommunikálni. A Touchpad például meg tudja jeleníteni a Pre 3 okostelefonra érkező sms-eket, értesítéseket, és ha a Pre 3-mal megérintik a táblagép alját, akkor az automatikusan átküldi rá az éppen megnyitott weboldal címét.

tpad tstone.png

Adobe Flash is lesz a Touchpaden, a Quickoffice irodai szoftvercsomag a Google Docs, a Dropbox és a Box.net tárhelyére is tud fájlokat menteni, vezeték nélküli kapcsolaton lehet nyomtatni, és Skype segítségével lehet videohívásokat lebonyolítani. Az új webOS operációs rendszer egyszerre több programot tud futtatni.

Milliókhoz kerül

A HP nem egy eszközt mutatott be, hanem a saját brutális méretét kihasználva teljesen felforgatja az operációs rendszerek piacát, legyen szó akár pc-kről, okostelefonokról vagy táblagépekről. WebOS fut a Touchpaden, és szintén most bemutatott HP Veer és Pre 3 okostelefonokon, és a HP idén elkezdi feltelepíteni a rendszert az összes általa gyártott laptopra és számítógépre.

HP Veer
HP Veer

Ez azt jelenti, hogy a webOS évente nagyjából 100 millió eszközön kerülhet a felhasználók kezei közé. A számítógépeken a webOS valószínűleg a Windowsra lesz feltelepítve, noha a Windows mellé telepítve, gyorsan bútoló második rendszerként (is) hasznos lenne, különösen a laptopokon és a netbookokon. A HP így is kifogja a szelet a Microsoft vitorlájából, hiszen a fejlesztők abban lesznek érdekeltek, hogy a webOS platformra készítsék el a programjaikat.

Közeleg a Nokia nagy napja

2011. február 9., 20:01 Módosítva: 2011.02.10 09:24
103

Brutális törésteszt előtt áll a Nokia, és ezúttal nem egy ütésálló mobil a történet főszereplője, hanem a 40 milliárd dollár értékű cég, a világ vezető mobilgyártója. Stephen Elop, a finn mobilcég vezére azonban nem olyan embernek tűnik, aki ezt hagyja. Kemény hangú levelet írt az alkalmazottainak, amelyből világosan kiderül, hogy brutális változások lesznek a cég életében.

Durva dolgokról írt Elop. A Nokiának nincs népszerű terméke a prémium szegmensben, ahol az Apple két év alatt 25 százalékról 61 százalékra növelte a piaci részesedését. A csúcskategóriában megjelent Android erősen szorongatja a Nokiát a középkategóriában, és már az alsó szegmensbe is betört. Az alsó kategóriában még veszélyesebbek azok a kínai gyártók, akik "befejezik a gyártást, mire a Nokia elvégzi az utolsó simításokat az új készülékről szóló PowerPoint prezentációján".

Stephen Elop
Stephen Elop

Jövő Symbian nélkül?

Rengeteg jóslat megjelent arról, hogy Elop miről beszél majd 11-én az iparági elemzőknek, és hogy milyen kütyük jelennek meg a barcelonai Mobil Világkongresszuson (MWC). Nehéz lesz kukába dobni a Symbiant, talán nem is lehet teljesen, de az is valószínű, hogy az Intellel összerakott Meego nagyobb hangsúlyt, és több támogatást kap. Felmerültek pletykák arról is, hogy esetleg Windows Phone 7 vagy Android kerül a Nokia mobiljaira, de a helyzet nem ilyen egyszerű.

A szolgáltatók nagyon nem szeretnék, ha a Nokia teljesen az Android mögé állna, márpedig a szolgáltatóknak elég nagy a beleszólásuk: világszerte ők adják el a legtöbb készüléket. Az Android és iOS páros erős dominanciája csökkentené a versenyt. A szolgáltatóknak kedvezőbb lenne egy szerényebb piaci részesedésű platform felkarolása, mint amilyen a Windows Phone 7. De ilyen a Meego is.

A Nokia néhány huszárvágással is megoldhatja a helyzetet, mégpedig úgy, hogy bevezeti a Qt programozási környezetet Androidra, és ráülteti a Myriad által készített Turbo Dalvik rendszert a Meegora. Magyarán a Nokia Ovi szolgáltatások a Qt segítségével megjelenhetnek idegen készülékeken, az Androidra megírt programok pedig a Dalvik segítségével simán átkonvertálhatók lesznek a Meegora. Ezzel gyorsabban felépíthető lenne a Meego ökoszisztémája, rengeteg szoftver elérhető lenne a Nokiákon.

Irány a Szilícium-völgy?

Egy magyar szakértő úgy gondolja, a drámai változások része lesz még egy nagyobb leépítés is, a korábban bejelentett kétezer fős kirúgást megfejelik még nyolcezerrel. Egyesek szerint a Nokia vezetői a Meego fejlesztőivel együtt az USA-ba költöznek, hiszen a napsütötte Szilícium-völgy a Google és az Apple, vagyis fő rivális Android és iOS otthona is.

Mobilra váltanak a kiberbűnözők is

2011. február 4., 11:51 Módosítva: 2011.02.04 11:51

Még korai lenne azt mondani, hogy sikerült elbánni a spamelőkkel, mert 2010-ben csak kicsit sikerült csökkenteni a kéretlen reklámlevelek számát. A Cisco pénteken bemutatott jelentése szerint 2009-ben összesen 108 ezer milliárd spamet küldtek, amit 2010-re csupán 100 ezer milliárdra sikerült leszorítani.

Egyes fejlett országokban, mint például Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban, ahol egyre nagyobb teret nyer a szélessávú internet, növekedett a spam mennyisége: 2009 és 2010 között az Egyesült Királyságban például majdnem 100 százalékkal nőtt a levélszemét forgalom.

Ugyanakkor Brazíliában, Kínában és Törökországban, amelyek még az előző jelentésben a spam által leginkább fertőzött országok közé tartoztak, 2010-ben jelentősen csökkent ez a szám. Különösen igaz ez Törökországra, ahol 87 százalékos visszaesés volt tapasztalható.

Magyarországon 43 százalékkal csökkent a spamforgalom: míg 2009-ben több mint 3 800 milliárd spamet szállítottak a hálózatok, addig 2010-ben már csak 2 300 milliárdot. 2009 és 2010 decemberét összehasonlítva átlagosan napi 1,5 milliárdról 200 millióra csökkent a kéretlen levelek száma.

Ács György, a Cisco regionális biztonsági szakértője szerint a magyarországi csökkenés főleg annak tudható be, hogy több spam-vezérlő állomást izoláltak és választottak le tűzfalakkal az internetes hálózatról. Világszerte jellemző, hogy a netszolgáltatók korlátozzák a szélessávú hálózatokból küldött rosszindulatú emailek forgalmát, és a hatóságok is komolyabban veszik a spameket, lekapcsolják a legarcátlanabb bűnözőket.

Haldoklik a pc?

Az internetes bűnözés fordulóponthoz érkezett., mondta Ács György. Míg a támadások kereszttüzében korábban a Windows alapú pc-k álltak, mára más operációs rendszerek és platformok is előtérbe kerültek, beleértve az okostelefonokat, a táblaszámítógépeket és általában véve a mobil platformokat.

Az internetes pénzmosás és bűnözés egyre bővül, és a bűnözők mind több pénzügyi azonosító adathoz jutnak hozzá. Ezért egyre több "money mule"-ra, azaz olyan emberre van szükség, akik bankszámlákat nyitnak, vagy akár a saját bankszámlájukat használják arra, hogy a csalókat kifizessék, vagy pénzmosásban vegyenek részt. Az ilyen "money muling" ügyletek egyre kifinomultabbak lesznek és egyre több országra terjednek ki. A Cisco biztonsági szakértői szerint 2011-ben ez lesz az internetes bűnözők legfőbb beruházási területe.

A szakértő kifejtette, az internetes bűnözés igazi alapja nem a technológia, hanem az a nagyon is emberi tulajdonság, hogy könnyen megbízunk idegenekben, akik sokszor a szexuális csábítással próbálkoznak, nyereménnyel hitegetnek, új barátként mutatkoznak be, vagy éppen karitatív gyűjtést színlelnek.

Másodpercenként 5 játékot adott el a Gameloft

2011. február 3., 15:34 Módosítva: 2011.02.03 15:34

A Gameloft 39,7 millió eurós negyedévers bevétellel zárta 2010-et, ami 25 százalékkal jobb eredmény a tavalyinál. Egész évben 141 millió euró volt a cég forgalma, ez 16 százalékkal haladja meg a 2009-es évet. A Gameloft a vezető játékgyártók közt van az Apple iOS platformon, az iPhone és iPad készülékeken 63 százalékkal nőttek az eladásai, írja a cég sajtóközleménye.

A cég bizakodó 2011-et illetően, mert számos nagy teljesítményű okostelefon jelenik meg, és a játékaik hamarosan intelligens tévéken is futtathatók lesznek.

Tesztelők kezében az Android Honeycomb

2011. február 3., 14:20 Módosítva: 2011.02.03 14:20
1

A Google szerdán bemutatta az Android 3.0 Honeycomb kódnevű operációs rendszerét, amelyet az iPad-rivális táblagépekre szán. Már a CES-en látható volt az új rendszer, de most megmutattak néhány igazán ütős újítást, például a főmenübe helyezhető minialkalmazásokat és a rendszer továbbfejlesztett 3D motorját.

A Honeycomb elsőként a Motorola Xoom tableten jelenik meg, majd az LG is tavasszal piacra dobja a G-Slate nevű eszközét, és ezeken kívül még több tucat tablet megjelenése várható idén. A Google azt mondja, hogy az androidos telefonokra kifejlesztett programok a táblagépeken ugyanúgy futtathatók, amit az Amerikában megtartott sajtótájékoztatón a népszerű Fruit Ninja játékkal demonstrált.

Szöveget szerkeszt ő

Mechanikus gombok helyett a kijelző tetején megjelenő menüből lehet előcsalogatni az éppen futó szoftver beállításait. A böngészőben például itt lehet más ablakra váltani, a videoszerkesztőben pedig itt lehet megnyitni a videofájlokat. A szövegszerkesztés közben itt jelennek meg a másolás és a beillesztés gombjai is.

Az első tesztelők szerint a rendszer jól használható, és elég gyorsan megszokja az ember, hogy a beállításokat a kijelző tetején kell keresni. Ebben persze semmi meglepő nincs, a pc-n évtizedek óta így működnek az operációs rendszerek, volt honnan ötletet meríteni. A Motorola Xoom erős hardverén szépen futottak a programok a beszámolók szerint.

Nem egészen iPad

Néhány újságíró éppen azt nehezményezi, hogy az Android Honeycomb inkább a számítógépekre hasonlít, és nem az iPadre. Az Apple táblagépe azért rendkívül sikeres, mert ugyanolyan egyszerűen használható, mint az iPhone. Nincs mit megtanulni a kezelésén, a felhasználó egyszerűen megnyomja a kijelző mellett lévő gombot, és máris visszalépett a menübe.

Ezzel szemben az Honeycomb interfészén három virtuális gomb van, amelyek másképp viselkednek röviden és hosszan nyomva, és ez megzavarhatja azokat a felhasználókat, akik kevésbé értik a számítógépes rendszerek működését.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a szakértő felhasználóknak az iPadhez képest felüdülés lehet a személyre szabható Android. A rendszer asztalán programok tucatjait helyezhetik el, a táblagépek nagy kijelzőjén rengeteg hely jut a widgeteknek.

Webről a zsebbe

A Google az Android Market szoftverbolt webes verzióját is bemutatta, tehát mostantól számítógépen böngészve lehet programokat venni az androidos táblagépekre és okostelefonokra. Korábban csak az eszközökre telepített szoftferboltból lehetett ezt megtenni, és a kisebb kijelzőn nehezebb végignézni a kínálatot.

Ha a felhasználó bejelentkezik a webes szoftverboltba a telefonján is használt gmail-címével, akkor két kattintással telepíthet programokat. Nem kell rákötni a kütyüt a pc-re, nincs semmi szinkronizáció, és a telefonon nem kell külön jóváhagyni a telepítést. Mire elővesszük a mobilt a zsebünkből, addigra már feltelepült rá a weben kiválasztott program.

Ez persze akkor lenne igazán hasznos, ha a Google végre minden országban árulna fizetős programokat. A magyar felhasználók jelenleg csak buherálással férhetnek hozzá a pénzért árult szoftverekhez, egy Market Enabler nevű program segítségével azt kell hazudni, hogy más országban tartózkodunk. Ez azért is meglepő, mert a magyar nyelvű rendszer láthatóan készen van: vásárláskor magyar nyelvű megrendelési bizonylatot küld ki a Google, és elfogadja a magyar bankkártyákat is. A Market Enabler csak a telefonon segít, a webes Marketben nem lehet pénzért vásárolni.

A Google bejelentette, hogy tavasszal már szoftverekből is lehet vásárlást kezdeményezni, amivel az alkalmazásokhoz könnyen lehet hozzáadni új funkciókat.

Elszámolták az Android piaci részesedését

2011. február 3., 11:17 Módosítva: 2011.02.03 11:17

A korábbi hírekkel ellentétben még nem biztos, hogy az Android átvette a Symbian vezető pozícióját a mobil operációs rendszerek piacán. A Canalys piackutató cég számításva vett olyan Android-alapú operációs rendszereket is, amelyek valóban az Android alapjaira épülnek, de annak valójában a riválisai.

Ilyen operációs rendszer például a China Mobile által kifejlesztett OMS. Ez a kínai TD-SCDMA hálózaton használható, és a platformot úgy kívánják továbbfejleszteni, hogy Symbianra és Windows Mobilra megírt programok is fussanak rajta. Az OMS nem kompatibilis az androidos alkalmazásokkal, és saját fejlesztői készlet tartozik hozzá. Hasonló a helyzet a Tapas OS-szel, amelyen nem a Google szolgáltatásai futnak, hanem kínai szolgáltatások.

Egyelőre nem tudni, hogy az Androidnak számolt készülékekből mennyi az OMS és Tapas verzió, és mennyi a rendes Android, amelyet a HTC, a Motorola és a Samsung használ a nyugati piacokon. Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy a problémát az AppleInsider vetette fel, tehát Steve Jobs követői fújták föl az ügyet.

VIP-vendégek lehetünk a sarki közértben

2011. február 2., 13:40 Módosítva: 2011.02.02 13:40

Havonta tízmillión használják a Google Latitude szolgáltatást, hogy megosszák ismerőseikkel a tartózkodási helyüket, de mostanáig csak a földrajzi koordinátákat lehetett rögzíteni. Az Androidra szerdán kiadott Google Maps 5.1 és a hozzá tartozó Latitude már lehetővé teszi a helyekre való bejelentkezést is.

SC20110202-120249.png

Reggel bejelentkezhetünk a munkahelyünkre, este a kedvenc éttermünkbe, ha meg akarjuk osztani ezeket az információkat az ismerőseinkkel. A helyekhez fényképek csatolhatók, és kritikát írhatunk a kiszolgálásról. A gyakran látogatott helyekre akár automatikusan is be lehet jelentkezni, így nem kell telefonnyomkodással megszakítani a tejeskávé szürcsölését. Amikor elhagyjuk a helyet, a Latitude magától kijelentkezik, tehát az ismerőseink nem fogják azt hinni, hogy még mindig ott vagyunk.

Hasonló szolgáltatást nyújt a FourSquare, de sokkal játékosabb formában. A Google is lehetővé teszi, hogy az emberek Regular, VIP vagy Guru státuszt szerezzenek az általuk leggyakrabban látogatott helyeken, így talán hitelesebb az adott helyről írt kritikájuk. A Foursquare viszont azért is kioszt plecsniket, ha valaki egy éjszaka alatt több kocsmába ellátogat, vagy rendszeresen megfordul a repülőtereken, és a közösségi plecsnigyűjtő verseny izgalmasabbá teszi a szolgáltatás használatát.

fsqbdg.png

3D kijelzős mobillal újít az LG

2011. február 2., 11:15 Módosítva: 2011.02.02 11:15

A két hét múlva kezdődő Mobil Világkongresszuson mutatja be az LG az első 3D okostelefonját. Még nem árulta el a részleteket, de egyes hírforrások szerint ebben is kétmagos Tegra 2 processzor lesz, mint a többi idei csúcskészülékben. Állítólag ezen is Android fut, és a kijelzője 4 hüvelykes.

Az LG az egész mobilt 3D-re optimalizálta,kétlencsés kamerával lehet majd 3D videókat rögzíteni, és a kijelző szemüveg nélkül jeleníti meg a háromdimenziós képet. A tartalmakat HDMI és DLNA kapcsolaton lehet megosztani lcd-tévékkel és médialejátszókkal.

Az Android lenyomta a Symbiant

2011. február 1., 16:10 Módosítva: 2011.02.01 16:10
46

Évtizedes sikertörténet ért véget az elmúlt év utolsó negyedévében, amikor a sokáig piacvezető, ám a Nokia mostani mostoha sorsában osztozó mobilos operációs rendszer, a Symbian hátrányba került a már indulásakor is nagy reményekkel kecsegtető, a Google gépezete által erősen megtámogatott feltörekvő platformmal, az Androiddal szemben.

A Symbian sorsa még mindig kérdéses, mivel innovációban és marketingtevékenységben mind az Apple, mind a Google termékei jelentősen elhagyták az okostelefonok szegmensében. A Canalys piackutató adatai szerint 2010 utolsó üzleti negyedévében a gyártók összesen 33,3 millió (32,9 százalék) androidos készüléket adtak el globálisan, és ez több mint hatszor annyi, mint az előző év hasonló időszakában, ugyanakkor e három hónap alatt a Symbiannal szállított eszközök száma „csak” 31 millió volt (30,6 százalék).

Az eladási adatok egyébként mindenképp a Google elképesztő terjeszkedését jelzik, hiszen a döbbenetes sikerű Apple iPhone sem tudott ekkora növekedést felmutatni: e készülék forgalma a 2009-es 8,7 millióról 16,2 millióra nőtt, ami mind arányaiban, mind számában elmarad az ingyenes Android sikerétől – igaz, itt egyetlen cégről van szó, nem pedig egy operációs rendszerről, melyet sok gyártó kínál. A kitörés oka nyilvánvalóan az, hogy a Google minőségi terméket kínál a gyártóknak térítésmentesen – az Androidnak e körülmények között minden esélye megvan arra, hogy kvázi szabványmegoldásként erősödjön meg.

Az nagy kérdés, hogy a saját megoldásokkal előálló konkurensek, mint az Apple, a RIM, a Nokia mit lépnek erre a nyomásra. Arról már szállingóznak híresztelések, hogy Stephen Elop, a Microsofttól a Nokiához igazolt vezető február elején valami nagyon újjal, egy radikálisan átszabott Nokia-stratégiával kíván előállni (ebbe akár még az is beleférhet, hogy feladva a saját platformot, a cég érdekében valamiféle együttműködés jöhet létre a Google-lal).

A Google felpörgeti az Android fejlesztését

2011. január 31., 16:18 Módosítva: 2011.02.01 12:51

Hatezer fővel bővíti a létszámát a Google, és olyan szakértőket is keres, akik értenek az okostelefonhoz és más hordozható eszközökhöz. Magyarán a Google nem nézi ölbe tett kézzel, hogy az iPhone App Store majdnem háromszor több szoftvert kínál, mint az Android Market.

A Google azért eredt az Apple nyomába, mert hatalmas üzlet van a szoftverekben. A Gartner piackutató cég szerint idén háromszorosára, 15,1 milliárd dollárra bővül a mobilszoftverek piaca. A másik ok az lehet, hogy jó minőségű szoftverekkel javítani tudja az Android megítélését is.

Eddig körülbelül két tucat programot készített a Google, de a legtöbb csak az ismert webes szolgáltatások - Google Maps, Gmail - mobilos változata. A Wall Street Journal úgy tudja, hogy több szoftverfejlesztő csapat lesz, amelyek készítenek majd játékokat, és FourSquare-hez hasonló helymegosztó programokat is.

A mobilszoftverek piaca túlzsúfolt, egyre nehezebb feltűnést kelteni, de a Google nagy segítséget nyújthat a fejlesztőknek, ha felkarolja a projektjüket.

Lekapcsolt antennákkal olcsóbb a mobilozás?

2011. január 31., 12:41 Módosítva: 2011.01.31 13:56
5

Rendes lefedettség és térerő kell ahhoz, hogy telefonálás közben jól halljuk beszélgetőpartnerünk hangját, ám a minőségi szolgáltatás jelentősen megnöveli a hálózatok áramfogyasztását. Sok áram kell ahhoz, hogy a mobil térerőjelző ikonján 4-5 pálcika legyen látható. Még nagyobb gond, hogy a kevésbé aktív időszakokban, például az éjszaka közepén is folyamatosan sugározni kell a jelet. Egy nemzetközi kutatatócsoport szerint a pazarlás megakadályozható, ha a szolgáltatók megosztják egymással az eszközeiket.

Michela Meo és Marco Marsan szimulátoron modellezték a mobilhálózatokat, és a rendszerükbe beépítettek egy mechanizmust, amely a hálózati aktivitás csökkenésével párhuzamosan lekapcsolja az antennákat. Végül mindegyik szolgáltató egyetlen antennán osztozkodott, és amikor megint nőtt a forgalom, akkor a szoftver újra bekapcsolta az eszközöket. A módszer logikusnak tűnik, hiszen otthon is lekapcsoljuk azokat a kütyüket, amiket nem használunk.

Forrás: Ericcson
Forrás: Ericcson

A kutatók számítása szerint ezzel a módszerrel a mobilszolgáltatók energiahasználatának 20 százaléka megspórolható. Ez elég komoly összeg lenne, mert a világ négymillió bázisállomásának összesen 10 milliárd dollár az energiaszámlája, és 59 millió tonna szén-dioxid kibocsátásért felelnek, írja a New Scientist.

Kapcsolási hiba

Iparági szakértők szerint az elmélet kitűnő, de az antennák közös használata nehezen megoldható. Nem elég átállítani a szoftvereket, a szolgáltatóknak üzleti megállapodásokat kell kötniük egymással, részletesen tisztázva, hogy a kevésbé aktív időszakban mely eszközöket kapcsolják le. Emellett a mobiltelefonoknak automatikusan csatlakozniuk kell az egyetlen ébren maradt adótoronyra, és az idegen hálózaton történő barangolás nem növelheti a felhasználó kiadásait. A hálózatnak akkor is hibátlanul kell működnie, amikor valaki mentőt hívna éjjel 1-kor.

A mobilszolgáltatók természetesen foglalkoznak az energiafogyasztás kérdésével, hiszen a hálózat működtetési költségének akár a 80 százaléka is elmehet az áramra. Az eszközgyártók, mint például az Ericsson és a Nokia Siemens Networks egyre intelligensebb eszközöket készítenek, amelyek csökkentik a fogyasztást, ha kevesebben telefonálnak.

Ezek a berendezések nem tudnak 20 százalékot megtakarítani, a Telefónica O2 egy korábbi kísérletben csupán 7 százakkal csökkentette a fogyasztását. A kísérletek ráadásul azt is kimutatták, hogy komoly problémák merülhetnek fel az eszközök visszakapcsolásakor, az antennák nem tudták követni a hálózati forgalom növekedését.

Szélmalomharc

Van példa a szolgáltatók közti együttműködésre, az Egyesült Királyságban például az Orange és a T-Mobile UK bizonyos helyeken egymás adótornyait használják. Ha van olyan területen, ahol egyikük jobb vételt biztosít, akkor mindkét cég ügyfelei a nagyobb kapacitású toronyra csatlakoznak. Ez a megoldás azonban globálisan nem terjedt el, és nem is nagyon fog. A verseny arra készteti a mobilszolgáltatókat, hogy a hálózatuk fejlesztésével kerekedjenek riválisaik fölé, és jobb minőségű szolgáltatással próbálnak úgy ügyfeleket szerezni.

Ekkora ellenszélben egyáltalán nem meglepő, hogy Meo és Marsan még nem talált olyan mobilszolgáltatók, amely tesztelné az ötletüket.

Spórolás a végeken

Az alacsony hálózati forgalomra nemcsak a berendezések kikapcsolása lehet jó válasz, hanem a felhasználók bekapcsolása, aktiválása is. A dél-afrikai MTN akár 95 százalékkal is csökkenti a percdíjakat azokban a cellákban, ahol nem használják ki eléggé a rendszer erőforrásait. Ilyen kedvezményes árral megváltoztathatók a telefonálási szokások, és ezt támasztja alá az is, hogy az MTN díjcsomagjára 10 hónap alatt 4,5 millióan fizettek elő.

Az antennákon kívül még rengeteg eszközzel elérhető megtakarítás. Az Ericsson arra mutatott rá, hogy az eszközök egybeépítése, a miniatürizáció jelentősen növeli az energiahatékonyságot. Van olyan alaphálózati eszköz, amelynek a modernebb változata 90 százalékkal kisebb helyen elfér és előfizetőnként 60 százalékkal kisebb a fogyasztása. Az Ericsson azt mondja, hogy bizonyos rádiós adó-vevő egységek forgalomtól függő gyors ki- és bekapcsolása már 2003 óta megoldható. A kéménycsőre hasonlító Tower Tube bázisállomás pedig a berendezések hűtésének költségét csökkenti, sőt, az adótorony szélerőműként is tud működni, ha szerelnek rá turbinákat.

tower tube fig2

Jelentős megtakarítás érhető el a mobilok fejlesztésével is. Előfordul, hogy egy telefon a beépített wifi használatakor tízszer több áramot fogyaszt, mint amikor 3G-n csatlakozik az internetre, ám a technika finomhangolásával eltüntethető ez a drámai különbség. Az is csökkenti a hálózatok terhelését, ha a telefon csak akkor tölt le adatokat, amikor arra valóban szükségünk van.

Még nem állt talpra a Nokia

2011. január 27., 15:33 Módosítva: 2011.02.01 12:51
61

A Nokia csütörtökön bejelentette, hogy a december 31-én véget ért utolsó negyedévében 745 millió euró nyeresége volt, ami komoly visszaesés az egy évvel korábbi 948 millió eurós nyereséghez képest. Az elemzők ennél sokkal rosszabbra, csupán 529 millió euróra számítottak a Bloomberg szerint. A negyedév bevétele 12,651 milliárd euró volt. A hálózati berendezéseket gyártó Nokia Siemens Networks és a mobilokat gyártó részleg nyeresége csökkent az előző évhez képest, ugyanakkor a műholdas navigációval foglalkozó Navteq majdnem megduplázta a profitját (ez a részleg viszont a bevételnek csupán 2 százalékáért felel, nem meghatározó).

Stephen Elop
Stephen Elop

A Nokia részesedése az okostelefonok piacán 31 százalékra esett vissza, noha az előző negyedévben még 38 százalékon állt. A következő hónapok sem lesznek kiugróan jók, a Nokia 2011 első negyedévében csupán 6,8-7,3 milliárd euró bevételre számít a telefonok és szolgáltatások piacán.

Szánkópályára ültek

A Nokia még mindig a világ legnagyobb mobilgyártója, naponta egymillió készüléket ad el. Egész éves bevételét azonban 2010-ben csak másfél milliárd euróval tudta növelni, és a profitja csak 873 millió euróval nagyobb, mint 2009-ban. Elgondolkodtató, hogy a sokkal kevesebb készüléket eladó Apple az elmúlt negyedévben körülbelül 10 milliárd dollárt keresett a telefonjaival, vagyis megközelítette a Nokia szintjét. Úgy is mondhatjuk, hogy az Apple nem megközelítette a Nokiát, hanem kiütötte a nyeregből és átvette a helyét. Január elején világszerte arról írtak a lapok, hogy az Apple 300 milliárd dollárt ér, és ezzel a világ második legértékesebb vállalata lett. Ezzel szemben a Nokia nagyjából 40 milliárd dolláros vállalat, azaz árnyéka régi önmagának. 2000-ben még a Nokia is hihetetlen magasságokban járt, nagyjából 300 milliárd eurót ért.

Mi okozta a Nokia visszaesését? A választ egy finn újság, a Helsingin Sanomat négy részből álló cikkében találtam meg (angol nyelvű, érdemes végigolvasni). Mikko-Pekka Heikkinen tizenöt korábbi alkalmazott, gyári dolgozók és magas beosztású vezetők megkérdezésével fejtette meg a titkot.

Az 1990-es években még a Nokia is csak évente egy-két telefont dobott piacra. Dedikált csoportok dolgoztak a termékek fejlesztésén, akik csak a kezeik közt készülő mobiltelefonra koncentráltak. Később változott a helyzet, évente 40-50 modell készült, és másfajta fejlesztési módszerre volt szükség. Olyan munkacsoportokat hoztak létre, amelyek nem egy termékre, hanem egy funkcióra fókuszáltak. Például voltak, akik a kamera fejlődéséért feleltek, mások pedig a hangminőségért.

Innentől a mobilok úgy készültek, hogy a csoportok aktuális alkatrészkínálatából kiválogatták a szükséges funkciókat. Az elmúlt években az látszott, hogy a Nokia puszta izomerővel próbálja lenyomni a riválisait, mintha az erős hardver garancia lenne a sikerre. A vonzó funkciókat bonyolult menürendszer mögé rejtették, amit igazán csak a geekek láttak át. Ezt próbálják most feltakarítani a Symbian továbbfejlesztésével.

A Helsingin Sanomat azt írja, hogy a fejlesztők hónapokig adogatták egymásnak a labdát, hogy eldöntsék, melyik termékben milyen újításokat használjanak fel. Néha azért nem alkalmazták a legújabb fejlesztéseket, mert akkor a termék versenyzett volna egy másik Nokia telefonnal. Felosztották a funkciókat, az üzleti extrákat a vállalati szegmensnek szánt modellekre, a legjobb multimédiás funkciókat a zenemobilokra telepítettek, noha azok simán elfértek volna egymás mellett. A tesztek során gyakran elfogott a hiányérzet, tudva azt, hogy egy másik Nokiában jobb a lejátszó, vagy egyszerűbben kezelhetők az emailek.

Előbb szétcsúsztak, azután le

Mindez egy korábbi vezérigazgatói döntésnek köszönhető. Jorma Olilla 2003-ban átalakította a cég struktúráját, és három részleget hozott létre. A Mobile Phones nevű részleg ontotta magából a széles közönségnek szánt mobilokat, a Multimedia részleg felelt a képalkotásra és játékra kihegyezett vonzó készülékekért, míg az Enterprise Solutions a vállalatoknak fontos megoldásokra koncentrált. A részlegek egymással küzdöttek a fejlesztési erőforrásokért, és nem volt a cégnél egy erős kezű vezető, aki a teljes képet átlátja, és rendet teremt a termékfejlesztésben. A Helsingin Sanomat elemzése szerint 2006 után, amikor már Olli Pekka Kallasvuo vezette a céget, már senki nem tudta, hogy miről ki hozza a döntéseket.

Egy korábbi nokiás menedzser szerint a vállalatnál nagyjából háromszáz alelnök és hasonló beosztású vezető dolgozik, de hiányzik a látnoki képesség és az elszántság, hogy egy jó termékötlet a terveik szerint megvalósuljon. Ilyen körülmények közt nem meglepő, hogy a Nokia csúnyán elmulasztott lehetőségeket. 2004-ben jelent meg a nagy érintőkijelzővel felszerelt Nokia 7700, azaz három évvel megelőzte az iPhone-t, de nem volt sikeres termék, és a finn cég ezután hosszú ideig nem foglalkozott az érintőkijelzőkkel.

A Nokia a mobilra telepített alkalmazásboltjával is megelőzte az Apple-t, de először azt is elbaltázta, a játékok terjesztésére kihegyezett N-Gage másfél év után bezárt, miközben az iPhone App Store a világ legnagyobb online szoftverboltja lett, és sikerét javarészt a játékoknak köszönheti. Talán az Ovi Store utoléri az Apple-t.

Betömik a réseket?

Talán a változtatásra való készséget jelzi, hogy a Nokia tavaly április és június között 737 millió eurót költött termékfejlesztésre. Ez a hatalmas összeg valószínűleg az idén megjelenő termékekre ment el, de az is lehet, hogy a nagy része elfolyt az alosztályok közti repedésekben. Az Apple feleennyit költ, mégis össze tud rakni évente egy-két csúcskategóriás, világszerte népszerű terméket. Stephen Elop, az új vezérigazgató mindenesetre azt ígérte tavaly októberben, hogy rendet tesz a fejlesztésekben, és ki is vág 1800 dolgozót.

Három hét múlva, a barcelonai mobilkiállításon egyértelműen kiderül, hogy a Nokia milyen esélyekkel vág neki a 2011-es évnek. Tavaly jelentette be a Nokia, hogy az Intellel közösen fejleszt termékeket, tehát idén már be kell mutatnia ennek az együttműködésnek a gyümölcseit. Az Atom processzorral és Meego operációs rendszerrel felszerelt N9-ről már jelentek meg homályos képek, de ennél többre lesz szükség. Táblagépek, iPhone 4 vagy Samsung Galaxy S szintű érintőkijelzős okostelefonok szükségesek ahhoz, hogy a Nokia hárítani tudja az Apple és az Android támadását, és megtartsa jelenlegi pozícióját a mobiliparban.

Törökbálintot elfoglalta a kínai hightech

2011. január 24., 13:29 Módosítva: 2011.03.17 11:19
101

Téli hétvégéken a normális emberek magas hegycsúcsokról csúsznak le léceken egyensúlyozva, de én lécek helyett acél létrát ragadva felmásztam egy vidéki irodaház tetejére, hogy a süvöltő szélben megfigyeljem a mobilhálózatok fejlődésének egyik fontos mozzanatát. A Telenor hívott meg a Törökbálinton lévő székházába, ami a szolgáltató országos hálózatmodernizációs programjának az első állomása.

Korai kezdés
Korai kezdés

Szombaton általában üresen kong a Telenor irodaháza, ahol az intelligens klímatechnika a szóbeszéd szerint mindig úgy állítja át a redőnyöket, hogy a nap az ember szemébe süssön. A páratartalomra is fittyet hány az okosnak mondott gép, az iroda fülledt levegője ugyanis mindent elárult a rendkívüli hétvégi műszak intenzitásától. A ZTE és a Telenor mérnökei talán az éjszakát is ott töltötték, hogy felkészüljenek a szombat hajnalban kezdődő átállásra.

IMG 5922

Délután érkeztem meg a székházhoz, ekkor már a ZTE új eszközein futott a GSM-szolgáltatás, és éppen a 3G-t készítették elő a váltásra. Az alagsorban kínai és magyar mérnökök maceráltak üvegszálakat, hálózati elosztókat, az első emeleten ötvenen görnyedtek a laptopjuk előtt, néhányan már a földön ülve, lankadó tekintettel. Szerencsére pont a legizgalmasabb pillanatban másztam fel a tetőre, amikor egy elegánsabb utcai ruhába öltözött kínai és két munkaruhás magyar együtt rángatták a helyére az alagsorban végződő üvegszálat. Ezután a markos magyar legények nagy nehezen lekapták a korábbi elektronika súlyos dobozát, és felrakták a helyére a ZTE feleakkora kütyüjét.

A 3G-re való átállás előtt futottam össze Huszlicska Józseffel, a Telenor hálózatmodernizációs programigazgatójával, aki az esemény hátterét is elmesélte. A mobilszolgáltató fél éve jelentette be, hogy az egész hálózatát lecseréli, és a kínai ZTE szállítja neki az eszközöket. Állítólag túl drága lett volna lépésenként bővíteni a hálózatot, a jelenlegi beszállítókkal. Azért a székházban kezdték el az új hálózat felépítését, mert itt elég komplikált a bázisállomás, tizenhét cella van, illetve sok kültéri és beltéri antenna. Az itt megszerzett tapasztalatok sok más helyen hasznosíthatók.

Egy hét tesztelés után gyorsabb fokozatba kapcsol a Telenor, és még egy rakás bázisállomást lecserél, majd egy alaposabb tesztelés után, amikor meggyőződtek arról, hogy a ZTE rendszere megfelelően működik, elindul az országos hálózatépítés. A kínai cég terméke ígéretes, az egyik dolgozó szerint egy nagyságrenddel nagyobb kapacitást biztosít, mint a korábbiak, és kisebb a helyigénye.

Újságíró a tetőn
Újságíró a tetőn

Ha minden a Telenor tervei szerint alakul, akkor körülbelül másfél év múlva az összes bázisállomásában ZTE-eszköz lesz. Az új hálózatnak gyorsabb lesz a válaszideje, mint a mostaninak, tehát jobb élmény lesz telenoros mobilneten böngészni a webet. Huszlicska József elmondta, hogy a ZTE eszközei a HSPA+ és az LTE szolgáltatásokkal is kompatibilisek, és csak egy kártyát kell behelyezni a bázisállomásokba, hogy elindíthassák rajtuk a legmodernebb negyedik generációs (4G) szolgáltatást. Ehhez persze a magyar kormánynak is engedélyeznie kell az LTE használatát, és elérhetővé kell tenni az ehhez szükséges frekvenciákat.

12 millió mobilelőfizetés van az országban

2011. január 20., 11:32 Módosítva: 2011.01.20 11:32

2009 végén a teljes előfizetői szám 11,792 millió, a forgalmazásban résztvevők száma pedig 10,931 millió volt.

Az NMHH gyorsjelentése szerint 2010 decemberében a hívásfogadásra alkalmas kártyák száma alapján 100 főre 120,2 SIM-kártya jutott. Novemberben ez az érték 119,0, egy évvel korábban pedig 117,7 volt.

A teljes előfizetői körből a T-Mobile részesedése 43,36 százalék, a Telenoré 34,26, míg a Vodafoné 22,38 százalék, voszont előbbi kettőé lassan csökken, utóbbié pedig nő.

Új telefonokkal támad a Blackberry

2011. január 14., 16:06 Módosítva: 2011.01.14 16:06
46
Dakota

Fotók és leírások szivárogtak ki a RIM új okostelefonjairól a Boy Genius Report portálon. A Blackberry Dakota nagyon hasonlít a Boldra, de ennek már érintőkijelzője van a qwerty gombok fölött. Ez lesz az a mobil, amit nemcsak üzletembernek szánnak, az irodában legalábbis ritkán van igény nagy felbontású videofelvevőre, 5 megapixeles fényképezőre és vakura.

A Dakota kijelzője 640x480 pixeles, tehát e tekintetben nem veszi fel a versenyt az androidos csúcsmodellekkel és az iPhone 4-gyel. A Blackberry OS 6.1-gyel érkezik, és a programok futtatását 768 megabájt RAM segíti. Működik hotspotként, 2,4 és 5 gigahertzes wifi hálózatokra egyaránt tud csatlakozni, van benne NFC-olvasó is. A beépített memóriája 4 gigabájtos. A szétcsúsztatható Torch 2 is erős lesz, a processzora 1,2 gigahertzes, a mobilhálózaton 14,4 megabites letöltési sebességre képes, és az érintőkijelző felbontását 640x480-ra növelték. Az Engadget úgy tudja, hogy a mobil az év harmadik negyedévében jelenik meg.

A kanadai székhelyű, Magyarországon is gyártó cégnek nagy tervei vannak a Playbook nevű tablettel is. Ebből 2011 első negyedévében egymilliót akarnak leszállítani, noha a csak wifis verzió a negyedév végén, márciusban jelenik meg, és csak ezután lesz mobilnetes típus, amelyre ugyanúgy folyamatosan érkeznek az emailek, mint a Blackberry mobilokra.

Barcelonában mutatják be a Galaxy S utódját

2011. január 13., 15:36 Módosítva: 2011.02.08 14:31
4

Idén hatvanmillió okostelefont akar eladni a Samsung, és e cél eléréséhez kiváló készülékeket kell piacra dobnia. A Galaxy S sikere és a Nexus S bemutatása után nagy várakozás előzi meg a barcelonai mobilkiállítást, ahol mindegyik gyártó bemutatja az új modelljeit, de a Samsung szerencsére már elárult egy-két részletet.

Shin Jong-Kyun, a Samsung mobilos divíziójának vezetője elárulta, hogy a február 14-én kezdődő kiállításon leplezik le a Galaxy S utódját. Kétmagos processzora lesz, a kijelzője Super AMOLED Plus, az operációs rendszere pedig Android 2.3.

galaxys

Fantomadat szivárog a Windows Phone 7-ből

2011. január 13., 14:38 Módosítva: 2011.01.26 14:02
28

A WP7-tulajdonosok tucatjai számolnak be az interneten egy különös jelenségről: a frissen vásárolt telefonjuk körülbelül december vége óta akkor is adatot forgalmaz a hálózaton, amikor egyáltalán nem használják.

A problémát súlyosbítja, hogy viszonylag nagy adatmennyiségről van szó: a beszámolók szerint körülbelül 30-50 megabájtot forgalmaz a készülék naponta. Ráadásul, hiába képes a Microsoft készüléke a wifi használatára, elérhető vezeték nélküli hálózat esetén is a 3G-t veszi igénybe a folyamat.

Az USA-ban jelenleg általában 2 GB-os adatforgalmi korlátot tartalmazó csomagokkal szállítják az okostelefonokat, melyet a Windows Phone hibája miatt elég gyorsan túllépnek a tulajdonosok, a további forgalom után pedig már fizetniük kell.

A Microsoft szóvivője bejelentette, hogy – a felhasználók jelzései alapján - nyomoznak a probléma gyökere után.

Okostelefonról is vásárlunk

2011. január 13., 14:29 Módosítva: 2011.06.17 14:59

A GKIeNET és a T-Mobile közös felmérése szerint 2009-ben 99 milliárd forintért vásároltunk termékeket az interneten, és az elemzőcég becslése szerint ez a szám 2010-ben 135 milliárd forint felett lesz. A pontos adatok májusban lesznek elérhetők. A turisztikai és biztosítási szolgáltatásokat nem vették figyelembe, mert nagyon torzítaná a mintát, és a felmérés elsősorban a kiskereskedelmet, az online boltok forgalmát vizsgálta.

Tavaly nagyjából 1,2-1,4 millióan vásároltak a neten termékeket, és egyre többen ellenőrzik a mobiljukon a kiválasztott termék árát, a webáruházak kínálatát. Egy éve még mérhető sem volt, de a 2010-ben már 1,5 százalék körüli volt a mobilról kezdeményezett vásárlások aránya a teljes online forgalmon belül.

Okosodunk

A teljes magyar mobiltelefon állomány 15 százaléka, azaz körülbelül 1,5 millió telefon tekinthető okostelefonnak,  és az arány hónapról hónapra változik. A 2010. évi karácsonyi szezonban már minden harmadik eladatott új telefon ebbe a kategóriába tartozott, ahogy a világ számos más országában is. Tavaly a negyedik negyedévben az internetes tartalmak valamivel több mint 1 százalékát már mobiltelefonról érték el Magyarországon.

A Comscore adatai szerint az Egyesült Államok lakossága a 2010-es karácsonyi szezonban 32,6 milliárd dollárt kötött el online, és több olyan nap volt, amikor a netes boltok forgalma megközelítette az egymilliárd dollárt. A piacelemző cég szerint a mobilos vásárlás is nagyon felpörgött az USA-ban. A nagy kereskedőcégek, mint például a Walmart, a Best Buy és a Target mobilra optimalizált weboldalát vagy mobilos alkalmazását átlagosan 1,8-2,8 millió egyedi látogató kereste fel egy hónap alatt.

Napi 200 millió YouTube-videót néznek mobilon

2011. január 13., 13:12 Módosítva: 2011.01.13 13:12

Napi 200 millió YouTube-videót okostelefonnal vagy más, internetkapcsolattal rendelkező mobileszközzel töltenek le a felhasználók.

A Google tulajdonában lévő portál mérföldkőnek tekintett eredményével együtt jelentette be Andrey Doronichev, a YouTube mobiltermékekért felelős vezetője, hogy az Észak-Amerikából elérhető Vevo tartalmának jelentős része a videomegosztó oldalán is megjelenik.

Ezzel a lépéssel az Egyesült Államokon és Kanadán kívül élő zenerajongók többek között olyan sztárok, mint Lady Gaga, vagy a U2 zenei videóit Android alapú mobiltelefonokon is megnézhetik.

Februártól kapható az iPhone 4 a Verizonnál

2011. január 12., 11:56 Módosítva: 2011.01.12 11:56

Bár Magyarországon nem sok vizet zavar, hogy az iPhone 4 februártól az amerikai Verizonnál is kapható, mi mégis megemlékezünk erről, mert emiatt jelentősen nőhet az Apple részesedése az okostelefonok piacán. Az új iPhone 4 azért is fontos, mert CDMA-hálózatokon használható, tehát Azerbajdzsántól Venezueláig még tucatnyi más mobilszolgáltatónál megjelenhet az Apple csúcsmodellje.

Sajnos a CDMA verzió nem lett tökéletes, az Apple által használt műszaki megoldások és a Verzion hálózatának kialakítása miatt a felhasználók nem tudnak egyszerre telefonálni és internetezni. Ettől függetlenül az elemzők arra számítanak, hogy idén csak a Verizon 5-13 millió iPhone 4-et ad el.

Idén már egymilliárd mobilinternetező lesz

MTI/Index
2011. január 11., 13:27 Módosítva: 2011.01.11 13:27

Magyarországon hamarosan egymillió aktív mobilinternetező lesz, és ha hihetünk az Ericsson jóslatának, akkor globális szinten csak minden ezredik mobilnetező lesz magyar. A svéd távközlési gyártó keddi közleménye szerint 2010-ben a mobil szélessávú előfizetések száma meghaladta a félmilliárdot, ami 2011 vége előtt meg fog duplázódni, majd 2015-re eléri a 3,8 milliárdot.

2011-ben a legtöbb előfizető - körülbelül 400 millió - várhatóan az ázsiai-csendes-óceáni térségben lesz, ezt követi Észak-Amerika és Nyugat-Európa, mindkettő több mint 200-200 millió előfizetéssel.

A mobil szélessáv elfogadottsága felgyorsult, mert a legújabb mobiltelefonok hatalmas színes kijelzőjén is kényelmesen lehet böngészni a világhálót. Emellett megjelentek a táblagépek is, amelyek hosszabb távon átvehetik a nyomtatott sajtótermékek szerepét.

Gyorsan nő a globális adatforgalom is, az Ericsson tavaly augusztusban jelentette be, hogy a mobilhálózatok háromszor több adatot forgalmaznak, mint egy évvel korábban. A rivális Nokia Siemens Networks tavaly év végén arról számolt be, hogy 2015-re az okostelefonok által generált adatforgalom 10 ezer százalékkal növekszik, és erre a mobilszolgáltatóknak időben fel kell készülniük.

Erejét fitogtatja a Motorola

2011. január 6., 18:23 Módosítva: 2011.01.09 19:32
52

Nagyot ugrott előre a Motorola a tavalyi modellekhez képest, mert a legújabb készülékei már az amerikai 4G-hálózatra is tudnak csatlakozni, és kétszer gyorsabb a processzoruk. A Bionic nevű mobil kétmagos processzora 2x1 GHz-es, amit fél gigabájt RAM-mal egészített ki. A telefon olyan gyors, hogy le tud játszani 1080p felbontású videókat is, és nemcsak a saját 4,3 hüvelykes kijelzőjén, hanem a HDMI-csatlakozóval rákötött plazmatévén is. Sőt, a mobilon és a plazmán egyszerre nézhetjük a mozifilmeket. Sok értelme nincs, de legalább elmondhatja a Motorola, hogy ilyet is tud. A kamera csupán 8 megapixeles.

Motorola Bionic
Motorola Bionic

A Bionic beépített wifije hotspotként is működik, egyszerre 5 eszközzel csatlakozhatunk a telefonra. A telefonra alapból az Android 2.2-es verzióját telepítik fel, ami később 2.3-ra frissíthető. A Motorola rakott a Bionicba vállalati felhasználóknak kedvező extrákat is, például külön otthoni és munkahelyi profilt lehet beállítani, illetve távolról kitörölhetők az adatok a telefonról, ha azt ellopják vagy elvesztik. A Bionic ára egyelőre ismeretlen, de nem kell sokat várni rá: nyár előtt megjelenik.

Hasonlóan komoly eszköz az Atrix nevű modell. Ebben is 2 darab 1 GHz-es processzormag van, de ebben már 1 GB RAM van. Szükség is van a memóriára, mert az Atrixot nemcsak tévére lehet rákötni, hanem egy laptopszerű vázba is dokkolható, tehát az okostelefon néhány másodperc alatt netbookká alakítható át. A Backflip és Flipout után nem meglepő, hogy a Motorola megint valami szokatlan dologgal kísérletezik.

Motorola Atrix a laptopszerű dokkolóra kötve
Motorola Atrix a laptopszerű dokkolóra kötve

Amikor az Atrixot telefonként használják, akkor Android fut rajta, amikor netbooként, akkor a Motorola egyedi Linux operációs rendszere. A PC Mag azt írja, hogy a Linux elég különleges, mert csak egy fájlkezelő és egy Firefox fut rajta, valamint az Android ablakban. A felhasználó viszonylag nagy kijelzőn, rendes méretű billentyűzettel emailezhet és játszhat, de a tesztelők azt írják, hogy az Angry Birds játék szaggatott a gépen - talán azért, mert nem a telefon Tegra processzorára optimalizálták.

Az Atrix saját kijelzője 4 hüvelykes és ugyanúgy 960x540 pixel felbontású, mint a Bionicé, a laptopszerű dokkoló 11,6 hüvelykes, egy másik dokkolóval azonban bármilyen szabványos monitor, egér és billentyűzet a mobilra köthető. Az Atrix és a Bionic belső memóriája 16 gigabájt, ami kártyával 48 gigabájtra bővíthető.

Trójai támad az Androidon

2010. december 30., 10:17 Módosítva: 2013.07.04 13:27
39

Megjelent egy kártékony program az Androidot futtató készülékeken, elsősorban Kínában észleltek fertőzéseket. A Geinimi névre keresztelt trójai távolról küldött utasításoknak is engedelmeskedni tud, tehát a támadók átvehetik a telefon irányítását.

A Geinimi legális programok, főleg játékok módosított kalózmásolataiban terjed. Nem a hivatalos Android Marketen lehet elkapni a fertőzést, hanem más kínai szoftverboltokban. A fertőzött programok több rendszerösszetevőhöz kérnek hozzáférést, mint az eredetiek. Egyelőre nem világos, hogy mi a trójai célja, mert a távoli irányítás egy hirdetési rendszer működtetéséhez is szükséges lehet, de a szakértők arra gyanakodnak, hogy a támadók botnetet akarnak építeni az okostelefonok segítségével.

A háttérben futó Geinimi begyűjti a készülék IMEI-kódját, a SIM-kártyán lévő felhasználó-azonosító kódot (IMSI), és ezeket megpróbálja átküldeni egy távoli szerverre. Emellett a trójai el tudja küldeni a készülék földrajzi koordinátáit, program telepítésére vagy törlésére bírhatja rá a felhasználót, és elküldheti a szervernek a telepített programok listáját.

A kártékony program a magyar felhasználókat is érintheti, hiszen biztosan vannak, akik nem hivatalos forrásból, ingyen próbálnak megszerezni pénzbe kerülő játékprogramokat és egyéb szoftvereket. Emellett hazánkban is kaphatók olyan androidos táblagépek, amelyeken egyáltalán nem fut az Android Market, viszont különféle nem hivatalos forrásokból (jellemzően kínai szoftverboltokból) lehet programokat letölteni.