Friss kommentek

No, mi a közös Gyurcsányban és Vonában?

április 4., 16:20

Körkérdésünkben a következőkre voltunk kíváncsiak:

 • Milyen telefont használ?
 • Milyen színű a készüléke? (Ez az iPhone esetében fontos kérdés, egy igazi ortodox rajongó fehéret, a divatiphoneosok feketét.)
 • Van-e kedvenc telefonmárkája?
 • Magának választotta, vagy ellátmányba kapta, flottásan?
 • Mióta használja ezt a készüléket?
 • Milyen appokat használ rendszeresen? (Ez kicsit beugratós kérdés volt, igazából arra voltunk kíváncsiak, tudják-e a politikusok, mi az hogy app.)
 • Mennyi a havi telefonszámlája?
 • Nagyjából hány sms-t küld naponta? (Újabb beugratós kérdés, a helyes válasz az lett volna, hogy az sms reménytelen 20. századi csökevény, és tucatnyi ingyenes alternatíva van üzenetküldésre, haladó júzer ma már főleg azokat használja.)
 • Szokta az emailjeit a telefonján olvasni?
 • Hányadik pályán tart a Candy Crush Sagában, és hányadik szintű a Clash of Clansben? (Itt valójában arra voltunk kíváncsiak, ismerik-e legalább címről a jelenlegi legmenőbb mobilos játékokat.)
 • Mit utál a legjobban a telefonjában? (Itt aztán kiderül, hogy a politikusok legalább ebben az egy témában ugyanazokkal gondokkal küzdenek-e, mint a nép egyszerű gyermekei.)

És hogy még érdekesebb legyen a dolog, a válaszok beérkezése előtt összeszedtük az összes előítéletünket és sztereotípiánkat, és megtippeltük, ki mit fog válaszolni az első kérdésre. Már most, jó előre lelőjük a poént: totális kudarcot vallottunk (mielőtt lejjebb görget, bátran tippeljen ön is, biztosan többet fog eltalálni, mint mi). 

Szólj hozzá! Tovább

A Microsoft Office meghódítja az iPadet

április 1., 09:14

Nehéz helyzetbe kerültek azok a vállalati döntéshozók, akik az Office hiánya miatt készültek a céges iPadek lecserélésére, mert most már az Apple platformján is tudunk fejléces szülinapi meghívókat, képletekkel teletűzdelt táblázatokat és hagyományos prezentációkat szerkeszteni a Microsoft szoftvereivel. Azoknak legalábbis alaposabban fontolóra kell venniük, hogy érdemes-e át- vagy visszaállni Windowsra, akiknek márcsak a Word, az Excel és a Powerpoint hiányzott a boldogsághoz.

Egyetlen szóban összefoglalható az Office előnye bármi mással szemben: ismerős. Leülünk elé, végignézzük a menüket, és néhány kattintást után tudjuk, hol vannak a kedvenc függvényeink, hogyan kell képet beilleszteni. Szerencsére az iPaden nemcsak az Office lebutított verzióját kapjuk; rengeteg funkció elérhető, és a Microsoft nem esett túlzásokba, a kezelőfelület átlátható és egyszerű.

Persze a Microsoftnak nagy tapasztalata van az Office átalakításában: a radikálisan felújított pécés Office 2007 menüjét tudományos alapossággal, több milliárd felhasználói interakció mérése alapján hozták létre. Valami ilyesmi történhetett az Office for iPad esetében is, nekünk legalábbis úgy tűnik, hogy az iPaden nem elérhető menüpontok kevés embernek hiányoznának.

5 hozzászólás Tovább

Az Apple és a Samsung a bíróságon folytatja

március 31., 15:21

Folytatódik a két mobilgyártó óriás közötti per, a tét ugyanaz, a kérdések változatlanok. Az Apple-nek és a Samsungnak nem sikerült megállapodnia, így megint az ügyvédeken és a bírón a sor, hogy döntsön a vitás kérdésekben.

Az Apple továbbra is azzal vádolja a dél-koreai Samsungot, hogy szisztematikusan lopott el fontos fejlesztéseket. A Samsung erre azzal vág vissza, hogy  számos megoldásnál játszottak úttörő szerepet, s éppen hogy az Apple volt a másoló fél. A tét kétmilliárd dollár, az Apple ennyit szeretne kapni a Samsungtól. Ez a szám úgy jött ki, hogy negyven dollárt kérnek minden, Samsung által eladott készülék után.

Az Apple által beadott perirat egyik legfontosabb mondata, hogy a cég forradalmasította a piacot, a Samsung pedig ezzel pont ellentétesen járt el, és szisztematikusan másolta az Apple technológiáját, termékeit, szolgáltatását és dizájnját.

Az amerikai gyártó fel is sorolja a legfőbb sérelmeit – a leginkább azt fájlalva, hogy a dél-koreai cég ellopta a képernyő feloldására használt mozdulatot. A másik állítólagos lopás, hogy a weboldalon vagy sms-ben megjelenő telefonszámot egy kattintással fel lehet hívni.

A Samsung ugyanakkor nem ismeri el a lopást, sőt, tovább is mennek. Szerintük ők úttörők voltak a mobilfejlesztésben, pont hogy az Apple másolt le nagyon sok mindent az iPhone, iPod és iPad fejlesztésekor. Saját szabadalom például a média (képek és videók) elrendezése a készülékeken. De ők találták fel azt is, ahogy küldik és fogadják az adatokat szélessávú kapcsolaton.

Akárhogy is, a per nemcsak az Apple-ről és a Samsungról szól, sok piaci elemző szerint az Apple legalább ennyire szeretné bajba sodorni a Google-t is. A perben ugyanis megjelenik az Android is, mint az operációs rendszer, amely a Samsung mobiljain fut. Az egyik beidézett tanú Andy Rubin lehet, aki az Androidért volt felelős a Google-nél.

1 hozzászólás

Feltámadhat a BlackBerry

március 31., 09:36

A BlackBerry meglepte a befektetőket, amikor jobban teljesített az eleve alacsony elvárásoknál. Az adatok sem annyira lehangolóak, mint korábban, ráadásul a cég részvényeinek árfolyama az elmúlt három hónapban 24 százalékkal nőtt.

A cég vezérigazgatója, John Chen nagyjából ötven százalékos esélyt ad annak, hogy a BlackBerry visszatérhet. De úgy tűnik, a befektetők egy része bízik Chenben, arra számítanak, hogy helyrerázza a vállalatot, mint azt tette korábbi cégével, a Sybase-zel.

A BlackBerry a költségcsökkentésre koncentrált az elmúlt időszakban. Ezen kívül stratégiai megállapodást kötöttek a kínai Foxconn céggel, hogy olcsóbb BlackBerry mobilokat gyártsanak és ezzel új piacra lépjenek be. Az ázsiai és latin-amerikai feltörekvő piacokat szeretnék meghódítani készülékeikkel.

Persze az észak-amerikai piacot sem adják fel, Chen új felsőkategóriás okostelefonokat tervez piacra dobni, de egyelőre még nem tudni, melyik gyártóval szövetkeznek ennek érdekében.

Az elemzők azonban egyelőre szkeptikusak, Michael Genovese, az MKM Partners elemzője szerint John Chennek nagyjából egy éve van eredményeket felmutatni. Hasonlóan gondolkodik Roger Entnet, a Recon Analytics mobilpiaci szakértője. Szerinte a cég olyan sok pénzt vesztett az elmúlt években és olyan sok döntő pillanatról maradtak le, hogy nehéz lesz visszakapaszkodniuk.

Ted Schadler, a Forrester Research elemzője azonban úgy gondolja, hogy a BlackBerry olyan mélyen beleásta magát az üzleti- és kormányzati világba, hogy még sokáig jelen lesz a piacon. Még az sem nagy baj, hogy a fejlesztők nem készítenek a BlackBerry plattformra alkalmazásokat, mert az androidos alkalmazások viszonylag egyszerűen átemelhetőek.

Szólj hozzá!

Elkészült az okostelefonok Aston Martinja

március 27., 09:40

Mindenkinek fel kell kötnie a gatyáját, ha a HTC-vel versenyre akar kelni, mert az új One M8 az eddig megjelent legszebb okostelefon, nem csupán a tavalyi modell herevasalt változata. A külalakja hibátlan, a szálcsiszolt fém hátlapon megcsillanó fénynek olyan a hatása, mint amikor egy elegáns veterán sportautó lökhárítójáról a szemünkre pattannak a felkelő nap első sugarai. Jó érzés kézbe venni, nagyon finoman belesimul az ember tenyerébe. Londonban megállítják az embert az utcán, hogy ugye ez AZ, amit itt már a napilapokban egészoldalas hirdetésekben promóznak, és hogy egyébként tetszik-e. Lelövöm a poént: a válaszom igen.

A HTC One M8 nanoSIM kártyával működik, microSD memóriakártyával bővíthető, a hátlapját nem tudjuk levenni, és a fülhallgatót alul kell beledugni. Valószínűleg nem fért el a viszonylag nagy méretű jack aljzat a készülék felső részén, amit telepakoltak kamerákkal. Egy apró tervezési hiba itt becsúszott: a második kameraszenzor pont oda került, ahol az ember megfogná a telefont fényképezés közben. De legalább szól a kamera szoftvere, hogy tegyük odébb az ujjainkat, ha jó minőségű képet akarunk készíteni. A kijelző alatt és fölött lévő hangszóró jobb helyen nem is lehetne, hiszen a One így sztereóban szól, amikor az oldalára fektetett mobilon videókat nézünk.

61 hozzászólás Tovább

Közeleg az ingyenes telefonálás korszaka

március 26., 18:43

Most lehet izgalmas indonéz halásznak, kongói pásztornak vagy indiai földművesnek lenni, mert a technológiai cégek mind azért küzdenek, hogy ki tudják szolgálni a fejlődő országokban élő emberek alapvető információs igényeit. Ezzel jelentős mértékben nő majd az életminőségük, de azt is látni kell, hogy szó sincs jótékonykodásról. Mindegyik vállalat a fogyasztói piac utolsó jelentős növekedési lehetőségét akarja kihasználni, hogy amikor a következő ötmilliárd földlakót is sikerül rákötni az internetre, akkor az ő szolgáltatásaikat használják.

Van azonban egy viszonylag független társaság is, amely ugyanezt a célt tűzte ki: a Mozilla. A Firefox böngészőről ismert nonprofit szervezet a barcelonai mobilkongresszuson jelentette be, hogy kínai gyártókkal együttműködve megpróbálja áttörni először az 50 dolláros határt, hogy a szélsőségesen árérzékeny országokban ennél olcsóbb okostelefonok is kaphatók legyenek. Végül azonban 25 dollár alá szorítaná le a készülékek árát, ami magyar szemmel már szinte ingyen van. A Mozilla e cél érdekében tette közzé a Firefox OS okostelefon platformot, amivel egyre több mobilgyártó kísérletezik. Ha a Firefox OS világszerte elterjed, akkor a Mozilla nemcsak okostelefonhoz juttatja a fejlődő országok lakóit, hanem egyben fel is számolhatja a hagyományos mobilok piacát. 

22 hozzászólás Tovább

Mélységet is lát az új HTC One

március 25., 17:40

A HTC One kapta meg a barcelonai mobilkongresszuson az iparág egyik legrangosabb díját, ez lett az év legjobb készüléke, és azóta mindenki izgatottan várta a tajvani cég következő nagy bejelentését, amit március 25-re időzítettek. A keddi londoni sajtótájékoztatón nem okozott nagy meglepetést a tajvani gyártó, mert hetek óta minden kütyüblog az új One készülékről kiszivárgó információkkal volt tele.

A telefon végül a One M8 nevet kapta, és a csúcskategóriában az iPhone 5S és a Galaxy S5 riválisa lesz, ami így, egy mondatban elég furcsán hangzik. Mármint az 5S és az S5. A One kinézete szerencsére nem nagyon változott, megmaradt a sokak által dicsért dizájn, és most már a készülék 90 százalékát fém borítja. A HTC One M8 első benyomásunk alapján jól van összerakva, akárcsak az elődje. Az egyik leglátványosabb különbség a hátlapon találhat dupla kamera.

16 hozzászólás Tovább

A Pebble nem fél az androidos okosóráktól

március 21., 15:20

A Google által bejelentett Android Wear operációs rendszer, illetve az LG és a Motorola által bemutatott első erre épülő okosórák nagy lökést adhatnak a hordható internetes eszközök piacának. A Pebble azonban csöppet sem aggódik emiatt, sőt a cég vezérigazgatója, Eric Migicovsky még örül is annak, hogy újabb érdekes megoldások látnak majd napvilágot.

PebbleWatch

A Pebble most jó helyzetben van, mert tavaly 400 ezer órát adott el, amivel nagyjából 60 millió dollár volt a forgalma, és a cég egyik befektetője szerint ezt idén meg fogják duplázni. Most több mint ezer app elérhető a Pebble-re, és ez a szám egészen biztosan növekedni fog, ezt a 12 ezer regisztrált fejlesztő garantálja.

A vállalat növekedésének ütemét mutatja, hogy a januári 45 főről mára 70-re nőtt az alkalmazottak száma, és már az Apple-től és más mobilipari gyártóktól csábítottak át magukhoz vezetőket. 

Az okosórák egyre zsúfoltabbá váló piacán most előnyt jelenthet a Pebble számára, hogy az órája viszonylag olcsó a riválisokéhoz képest, és finom formájával a nők szemében is vonzó, ami a szögletes és nagyobb méretű órákról nem mondható el. Migicovsky csapata most azon dolgozik, hogy a termékei ne csak az új technológiára fogékonyak körében terjedjen el, és az óra központi szerepet kapjon az emberek életében: ezzel vezéreljük akár az autónkat és a lakásunkat is.

1 hozzászólás

Hollandiában legális lett a független SIM-kártya

március 20., 13:25

Ha mobilszolgáltatót akarunk váltani, az most rengeteg kellemetlenséggel jár, mert a telefonunk és a SIM-kártyánk egyaránt a lecserélendő vállalathoz tartozik. A telefont ki kell kódoltatni, a kártyát le kell cserélni, ami sok időt és pénzt emészt fel. Hollandiában ez gyökeresen megváltozhat, a hatóságok ugyanis eltávolították az egyik legnagyobb technikai akadályt a szabad piaci verseny elől: engedélyezték a független SIM-kártyákat.

A holland előfizetők ezentúl olyan globális azonosítószámot kaphatnak, amellyel szabadon és könnyedén átmehetnek egyik szolgáltatótól a másikhoz, csupán az előfizetői szerződésben aláírt kötelezettségeknek kell megfelelniük.

Ez nagyon előrelátó döntés volt a holland hatóság részéről, mert küszöbön áll az internet fejlődésének következő fejlődési szakasza, melynek során több milliárd eszköz csatlakozik a világhálóhoz. Képzeljük el azt, hogy ki kell kódolni és SIM-kártyát kell cserélni egy ország ötmillió online gázórájában. Ez euróban számolva is milliárdokba kerülhet. De az okosmosógépben és a testünkre rögzített egészségügyi szenzorban sem akarunk majd SIM-kártyát cserélni. Sokkal egyszerűbb lesz az élet, ha nem kell hozzányúlni a hardverhez, és néhány klikkeléssel szolgáltatót tudunk váltani, amikor találunk egy kedvezőbb díjcsomagot.

Arról egyelőre csak álmodozunk, hogy a SIM-ek világszerte szabadok legyenek, és külföldön az ottani szolgáltatók hálózatára tudjunk csatlakozni, mindenféle roamingdíj nélkül, helyi tarifával, a SIM-kártyánk, készülékünk, sőt akár a hívószámunk megtartásával.     

A gyártóknak is kedvez a változás, mert nem kell minden egyes készülék operációs rendszeréből szolgáltatófüggő verziókat is legyártani – ezek azok a verziók, amelyek általában késéssel frissülnek, mert a gyártón kívül még egy szereplő, a szolgáltató is bele akar nyúlni. A szolgáltatók amúgy is jobban tennék, ha színvonalas munkával csábítanék magukhoz az ügyfeleket, és nem ilyen mesterséges lánccal kötnék őket magukhoz.  

6 hozzászólás

6,4 millió magyar internetelőfizetés van

március 20., 09:23

Az egyre inkább megfizethető mobilinternet miatt dinamikusan nőtt tavaly az internet előfizetések száma - írja az MTI a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzésére hivatkozva. 2013 végén már több mint 6,4 millió hozzáférés volt, ami 19 százalékos éves növekedést jelent.

A vezeték nélküli szegmens egy év alatt több mint 27 százalékkal bővült, és az összes előfizetés 63 százaléka már ebbe a kategóriába tartozott. A mobil hozzáférések részaránya egy év alatt közel 5 százalékponttal lett nagyobb.

Szűkülő kör

Az internetszolgáltatást nyújtó vállalkozások száma csökkent 2013-ban, miután 14 szolgáltató átadta hálózatát egy másik, meglévő vállalkozásnak. A piac egyre inkább koncentrálódik, az előfizetések közel 93 százalékát 7 szolgáltató biztosítja. A társaságok árbevétele azonban nőtt, az utolsó negyedévben megközelítette a 42 milliárd forintot, és az összes árbevétel 35 százaléka a mobilnetezőktől jött. Éves szinten az internetszolgáltatásból származó árbevétel 4,7 százalékkal nőtt.

A mobilhálózat adatforgalma 2013-ban 16 százalékkal nőtt, a változás hátterében az okostelefonok és a mobilinternet terjedése áll. Ezalatt a küldött sms-ek száma 8,9 százalékkal csökkent, az mms-eké pedig mindössze 0,4 százalékkal emelkedett.

A mobiltelefon előfizetések száma 2013 végén 11,7 millió volt, az állomány egy év alatt 97 ezerrel, 0,8 százalékkal bővült. Az év utolsó napján száz lakosra 118 mobiltelefon-előfizetés jutott, négyszer annyi, mint vezetékes. A vezetékes telefon fővonalak száma egy év alatt 100 ezerrel csökkent, 2013 végén 2,8 millió volt.

Szólj hozzá!

50 megapixelt fotóz az Oppo telefonja

március 19., 16:11

Eljött az idő, hogy a Nokia szerényen félrehúzódjon a szerény 42 megapixeles Lumiájával, mert megérkezett a kínai Oppo Find 7 okostelefon, ami már 50 megapixeles fotókat készít. Az Engedget tesztje alapján nem is olyan rosszak azok a képek, főleg amelyiken az utcaképet nagyítják ki. Mi lesz a világ bűnözőivel, ha a biztonsági kamerák is ilyen profi fényképeket készítenek majd?  

oppo-find7

Azt azért hozzá kell tenni, hogy egy szoftveres trükkről van szó, az Oppóban ugyanis csak egy 13 megapixeles Sony IMX214 CMOS szenzor van. Az 50 megás fotó úgy áll össze, hogy a telefon nagyon gyorsan ellő 10 képet, és ezek közül a négy legjobbat összefűzi. A trükközéstől függetlenül jó az Oppo kamerája: az 1/3,06 colos szenzor 4K-felbontásban másodpercenként 30 képkockát tud rögzíteni, f/2.0-ás rekesznyílás jó sok fényt átereszt, és 120 algoritmus javítja a képek minőségét.

  Az androidos okostelefonnak két változata lesz. Az olcsóbb, 500 dolláros Find 7a modell április közepén került a boltokba, a kijelzője 5,5 collos és 1080p felbontású, és 2,3 gigahertzes Snapdragon 800 processzor hajtja meg, ezenkívül 2 giga RAM, 16 gigás háttértár és 2800 milliamperórás akku van benne.

A drágább, 600 dolláros Find 7 kijelzője szintén 5,5 colos, de a felbontása már 2560x1440 pixeles, a processzora 2,5 gigahertzes Snapdragon 801, amit 3 GB RAM, 32 GB tárhely és 3000 milliamperórás akku egészít ki.

11 hozzászólás

Eljött az okosórák korszaka

március 19., 10:12

Nagyot robbantott a Google a hordható eszközök piacán az Android Wear operációs rendszer bejelentésével, amelyet kifejezetten az okosórákhoz és egyéb kiegészítőkhöz igazítottak hozzá. A bejelentés napján két erre épülő terméket, a Motorola és az LG okosóráját is leleplezték, amelyek idén nyáron kerülnek a boltokba.

Az okosórán futó Android Wear rendszer értesítéseket, emlékeztetőket, navigációs utasításokat tud megjeleníteni, és természetesen az eszközökbe épített egészségügyi szenzorokat is vezérelni tudja majd.

m7 verge super wide

Mondhatjuk azt, hogy az okosóra egy igen okos válasz a telefonok akkuproblémájára. Ha a csuklónkon megjelenik a legtöbb értesítés, akkor ritkábban kell elővenni a telefonunkat és bekapcsolni az energiazabáló kijelzőjét. Az is másodlagos kérdés lesz, hogy mekkora a telefonálásra használt eszközünk, hiszen egy bluetooth headsettel kiegészítve az okosóra is kezelni tudja a hívásokat.

Az angolul és más elterjedt nyelveken beszélők megint előnyös helyzetben lesznek, hiszen ők hangosan kimondott parancsokkal is vezérelni tudják majd az órájukat és a telefonjukat, amelyek a beérkező szöveges információkat szépen fel is tudják olvasni.

A Google Wear grafikus interfésze két részre van osztva: az alsó fehér sávban jelennek meg a fontos információk, fönt pedig azzal kapcsolatos képek, vagy bizonyos esetekben kiegészítő információk. Például navigáció közben fönt jelenik meg a térkép. A rendszer kerek és szögletes kijelzőkön egyaránt működik, amire jó példa a Motorola gyönyörű, hagyományos órákra emlékeztet Moto 360 órája, illetve a szögletesebb LG G Watch. 

5 hozzászólás

Ultrahangos tok látássérülteknek

március 19., 08:42

Vakoknak és látássérülteknek készített különleges tokot a Samsung. A Galaxy Core Advance mobilhoz megvehető Ultrasonic Cover két méteres távolságig érzékeli a felhasználó előtt felbukkanó akadályokat, hanggal és rezgéssel figyelmeztet is azok jelenlétére.

US4

A tokon számos nyomógomb is van, amiket könnyebb kitapintani, mint az érintéssel működőket.

A látássérülteknek készült egy szkennelőállvány is, amellyel viszonylag egyszerűen a készülék kamerája elé tudunk helyezni nyomtatott anyagokat. A készülék egy karakterfelismerő (OCR) alkalmazás bevetésével hangosan felolvassa a papír tartalmát.

Szólj hozzá!

Heteken belül indul az iPhone 6 gyártása

március 18., 15:09

Az Apple egyik kínai partnere, a Pegatron újabb területeket nyitott meg a gyárában és munkásokat toboroz, derül ki a Reuters által is közölt hírből, amit egy kínai weboldalról vett át a hírügynökség. A gyártás állítólag a második negyedévben indul. A Pegatron nem az Apple egyedüli partnere, állítólag a Foxconn gyárában készül majd a legtöbb iPhone 6.

Mint minden egyes iPhone megjelenése előtt, most is tele van a web a készülék tulajdonságaival kapcsolatos pletykákkal. Sokan úgy vélik, hogy nagyobb lesz a kijelzője, a hírekben 4,7 és 5,7 hüvelykes méret is megjelent, ami azt jelentené, hogy az Apple is belépne a félig tablet, félig telefon phabletek piacára.

Az is felmerült, hogy az iPhone 6 rengeteg szenzorral lesz telepakolva: a készülékkel légnyomást, páratartalmat és hőmérsékletet is tudunk majd mérni. Akárcsak az egy évvel ezelőtt megjelent Samsung Galaxy S4-gyel. Ez ma már nem olyan meglepő, az Apple jó ideje nem az élen halad, hanem a többi gyártó nyomában halad, ami az új funkciók bevezetését illeti.

Olcsóbb az iPhone 5C

Az Apple a héten egy hivatalos bejelentést is tett: nagyobb európai országokban elérhetővé tette egy 8 gigabájtos iPhone 5C-t, amely körülbelül 15 ezer forinttal olcsóbb a 16 gigabájtos verziónál. Hogy ez a minimális árcsökkentés képes lesz-e felpörgetni a most szerényen teljesítő 5C iránti igényt, az igencsak kérdéses. A készülék kicsiny belső tárhelye reflektorfénybe helyezi azt a problémát, hogy a hasonló kategóriájú androidos készülékekkel szemben az iPhone nem bővíthető microSD kártyával.

Az Apple a legolcsóbb nagyméretű iPadet is lecserélte: eddig a 9,7 colos tablet második verziója volt kapható 400 dollárért, mostantól azonban a nagyobb felbontású (Retina) kijelzővel felszerelt iPad 4 kerül ennyibe. Ezekben a modellekben 16 gigabájtos tárhely van, és természetesen a csak wifis verzió kerül 400 dollárba, a mobilnetesért 530 dollárt kérnek.

Szólj hozzá!

Amikor az állam menti meg a mobilozókat

március 18., 09:06

Világszerte felmerült állami berkekben, hogy heterogén hálózati eszközökkel építsenek alapszolgáltatásokat nyújtó mobilhálózatot. Ez megakadályozná a leállásokat, és biztosítaná az online szolgáltatások folyamatos elérhetőségét.

Mentőövnek készült

A heterogén hálózat fogalmával többször találkoztunk már a távközlési kiállításokon, de az ide tartozó eszközök alapvetően azért készültek el, hogy a mobilszolgáltatók le tudják venni a terhelés egy részét a hálózatuk fő elemeiről. Ehhez többféle eszköz áll a rendelkezésükre, például kisebb cellák, amelyek egy szűkebb területen, például egy zsúfolt megállóban biztosítanak hozzáférést a mobilozóknak. Ezzel csökkentik a nagyobb területet lefedő bázisállomások terheltségét. De ide tartoznak a szolgáltatók által kontrollált wifi hotspotok is, amelyekre a mobilok észrevétlenül rá tudnak csatlakozni, és ezáltal csökken a mobilhálózat terhelése. A wifi által használt frekvencia ingyenes, míg a mobilhálózat frekvenciakészlete szűkös és  drága is.

De már nemcsak mobilszolgáltatók, hanem államok is gondolkoznak egy heterogén infrastruktúra kiépítésén, hogy azzal minimális szintű szolgáltatást tudjanak garantálni a lakosságnak. Hollandia is foglalkozott az ötlettel, hogy automatikus roamingot tudjon nyújtani a hálózatról leszakadó mobilozóknak. Az ötletelést a holland Vodafone hálózatának 2012-es, több napig tartó leállása indította be. Nem lennénk meglepve, ha a hírünk a magyar mobilozókat is telibe találná, miután múlt héten kicsit megzuttyant a Magyar Telekom hálózata.

A Telekom leállása során több olvasónk arra panaszkodott, hogy internet nélkül nem tud elintézni bizonyos határidős ügyeket. Éppen az a lényeg, ami miatt az államnak megéri beszállni. Egyre több közszolgáltatás fut az interneten, és nem szabadna előfordulnia, hogy azokhoz nem fér hozzá a lakosság.

Ugyanakkor azt is tisztán kell látni, hogy amit a magyar állam a legutóbbi frekvenciatenderen próbált megvalósítani, az egyáltalán nem erről szólt. Azon a tenderen egy erős állami (és feltehetően kormányzati) kötelékekkel rendelkező, negyedik piaci szereplőt akartak létrehozni, amely nem a mobilozók mentőöve lett volna, hanem a három meglévő mobilcég mindenre elszánt versenytársa. 

Egyébként nem a Magyar Telekom hálózatának megakadása miatt került elő az állami mobilhálózat témája, hanem mert Szingapúrban a 2015-től induló Infocomm Media Masterplan nevű stratégia részeként egy ilyen rendszer kiépítésén is elgondolkoztak. Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy nem egy zárt ajtók mögött eldöntött határozatról, hanem egy megvitatásra bedobott ötletről van szó, amit Yaacob Ibrahim informatikai miniszter vitt a szingapúri parlament elé. A Masterplan 14 tagú bizottságának ezen kívül még számos ötlete van arra, hogy a következő évtizedben milyen informatikai eszközökkel növeljék nemzetük társadalmi fejlődését és üzleti versenyképességét. Ami már most is a világ élvonalában van.

Szólj hozzá!

Terepen is bizonyított a Windows 8 Pro

március 17., 22:08

Most már ezt is tudjuk, miután a barcelonai mobilkongresszusra nem vittünk mást magunkkal, csak két tabletet, két okostelefont és néhány egyszerű kiegészítőt. Felvételeink a Lumia 1020 extrém felbontású kamerájával készültek, beszélgetéseket péklapát méretű Sony Xperia Z1-en jegyzeteltük le, és a nap végén egy Thinkpad Tablet 8-on szerkesztettük meg a cikkeket. Volt nálunk egy Sony Tap 11 is, de annak marginális szerep jutott, és mindjárt az is kiderül, hogy miért.

12 hozzászólás Tovább

Mi értelme a hajlított mobilnak?

március 13., 00:16

Évek óta pletykálnak a hajlékony kijelzőkről, hajlított telefonokról, az elmúlt néhány év mindig azzal kezdődött, hogy az lesz az áttörés, amikor tényleg piacra dobnak egy hajlított kijelzős mobilt. A hajlított kijelzőn van a lényeg, mert ott még nem tart a technológia, hogy valóban hajlékony is legyen az a kijelző. Csak egy kicsit, de erre visszatérünk később.

Az LG és a Samsung voltak azok a cégek a nagyobb mobilgyártók közül, amelyek meglépték ezt, és megalkották a hajlított kijelzős eszközt, nagyjából egy időben mutatták be a két mobilt.

Az LG G Flex fantázianevű mobilra mindenki döbbenten pillant. Aki még nem látott hathüvelykes mobilt, azért. Aki már látott, az az enyhén ívelt formára csodálkozik rá.

38 hozzászólás Tovább

Bemutatkozik Google Glass és Galaxy S5

március 10., 22:16

A Telenor március 12-én este 6-tól, a budapesti Millenáris központban tartja meg idei első okosakadémiáját, amelyen a dolgok internete lesz a fő téma. Az okostelefonokról és alkalmazásokról szóló előadásokon látható és kipróbálható lesz a Google Glass okosszemüveg, és a vadonatúj Samsung Galaxy S5 okostelefon is bemutatkozik.

A kiállítási területen számos gyártó felsorakoztatja a februári Mobil Világkongresszuson leleplezett újdonságait, várhatóan az Alcatel, a Huawei, az LG, a Samsung, a Sony és a ZTE termékei lesznek láthatók.

Bodnár Csaba, a Mobilaréna szakújságírója az okosórákról tart előadást. Moós Gergely, a Dagadt Köcsög blog szerzője a sportolás során használható szenzorokat és egyéb okos eszközöket mutatja be. A Momentán Társulat pedig megkísérli átültetni a mai világba a márciusi forradalmat, azt a kérdést körbejárva, hogy mi lett volna, ha Petőfiék már mobil eszközön kommunikáltak volna.

Szólj hozzá!

Megakadt a Magyar Telekom hálózata

március 10., 20:54

A hétfő esti csúcsidőszak valószínűleg nem a legszerencsésebb időpont egy hálózati kimaradásra, a Magyar Telekomnak azonban sikerült kifognia ezt az időszakot, amikor a legtöbb ember tévét nézne, rokonokkal telefonálna vagy az interneten fogyasztná a cuki cicás képeket. Fel is robbant a Telekom Facebook-oldala, amelyen az ügyfelek percenként üzennek valami kedveset a cégnek.

A Magyar Telekom közölte, hogy hétfő este 8 óta a mobil szolgáltatásban, az IPTV és internet szolgáltatásban országosan problémát tapasztalhatnak az előfizető. A szolgáltatások bizonytalanul működnek, és nem érintenek mindenkit. A társaság arra figyelmeztetett, hogy a call centerben a ügyfelek hívásai miatt a várakozási idő jelentősen megnövekedett. A kimaradást azonban már nem szükséges jelezni az ügyfélszolgálaton, mert a Telekom tud róla, és a kijavítása folyamatban van.

Az internetes adatforgalmat kezelő BIX grafikonján is látszik a hiba. Azon a szakaszon, ahol normális esetben még növekedne a forgalom, gyorsan alábukik a görbe. Ugyanakkor az is látszik, hogy a hiba nem érint mindenkit: nem esett nullára a mutató. Megnyugtató, hogy már némi növekedést is látunk, tehát kezd helyreállni a kapcsolat.

Képernyőfotó 2014-03-10 - 20.57.02.png

A hiba kivizsgálása és javítása folyamatban. A Telekom ügyfelei megértését és türelmét kéri.

2 hozzászólás

Félmilliárdért vett telefonszámot egy arab

március 10., 18:14

Egy arab üzletember 7,8 millió dirhamot (478 millió forintot) fizetett a 050 7777777 hívószámért, amely iránt sokan mások is érdeklődtek. A szombat este, egy dubaji és egy abu-dzabi luxusszállodában megtartott szimultán aukción tíz különleges hívószámot árvereztek el - írja az MTI. Az Etisalat mobilszolgáltató jótékony célra ajánlja fel az aukció 13,55 millió dirhamos (830 millió forint) bevételének egy részét.

A feltűnő vagy könnyen megjegyezhető telefonszámok és rendszámtáblák státusszimbólumnak számítanak a Perzsa (Arab)-öböl dúsgazdag országaiban. Szaid Abdel Ghaffar Csuri abu-dzabi üzletember 2008-ban hárommilliárd forintnak megfelelő összeget fizetett az "1" jelzésű rendszámtábláért.

A győztes licitálók két évre nyerték el a vágyott telefonszámok használati jogát. Az aranyáron vásárolt telefonszámokhoz előfizetői csomag is tartozik. Az emirátusi hatóságok ugyanakkor néhány nappal az árverés előtt figyelmeztették a potenciális vevőket, hogy az állam bármikor megváltoztathatja a telefonszámokat vagy az előhívókat.

4 hozzászólás

Máris lassul a tabletek terjedése

március 7., 17:03

Lassuló növekedést jósolnak a piackutatók a tabletek piacán. Az IDC szerint idén csak 19,3 százalékos bővülés várható a 2013-as eladásokhoz képest, amely 51,6 százalékkal haladta meg a 2012-es forgalmat. Ennyi volt, csak úri hóbort volt az egész? A pécé visszajön a sírból?

Szó sincs ilyesmiről, az elemzők két kiemelt okot találtak. A tavalyi növekedés nagy részét a névtelen gyártók által piacra dobott, rendkívül olcsó tabletek generálták, de az emberek már nem találják ezeket igazán vonzónak. A harmatgyenge processzorral és elavult Androiddal felszerelt noname gépeket idén nehezebb lesz eladni, ha hihetünk az IDC gurujainak. De az is csökkenti a keresletet, hogy aki már vett magának tabletet, és teljesen boldog vele, az nem akarja máris lecserélni egy újabbra. 

7 hozzászólás Tovább

Nagyot nőtt a mobilnetes adatforgalom

március 6., 15:15

Az Ericsson friss mobilos jelentése szerint a mobil adatátviteli előfizetések száma gyorsan nő, ezzel folyamatosan nő az adatforgalom, sőt az egyes előfizetésekre is egyre több adathasználat jellemző. Az adatok szerint 2013 harmadik és negyedik negyedéve között az adatátviteli forgalom 15 százalékkal nőtt, bár a növekedés a piacok és szolgáltatók szerint eléggé eltérő. A méréseket az Ericsson több éve végzi, kereskedelmi hálózatok jelentős méretű bázisának bevonásával, amelyek együttesen a világ összes térségét lefedik. 

Szólj hozzá! Tovább

Díjmentes Evernote-jegyzet a Telekomnál

március 5., 15:28

A Magyar Telekom a barcelonai mobilkongresszuson fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy ők akarják megmutatni a felhasználóknak, melyek a legjobb mobilos appok. A beszélgetésen elhangzott az Evernote jegyzetmenedzselő app neve is, amit a mobilszolgáltató, úgy látszik, elég jónak tart ahhoz, hogy bevegye a kínálatába.

Most a távközlési cég belföldi előfizetői fél évig ingyen használhatják az Evernote Premium szolgáltatást, ami egyébként havi 5 euróba kerülne. Az Evernote Premium annyival nyújt többet az ingyenes változatnál, hogy a felhasználók meg tudják osztani egymással a jegyzeteiket és havonta akár 1 gigabájtnyi adatot is feltölthetnek.

Az Evernote a jegyzeteinkről mentést készít a felhőbe, és az adatainkat gyakorlatilag minden platformon meg tudjuk jeleníteni a kliensekkel. Van alkalmazásuk Androidra, iOS-re,  Windows Phone-ra, Mac OS X-re és Windows 8-ra is. Az Evernote multifunkciós app: gyorsan össze tudunk dobni vele egy bevásárlólistát, jegyzeteink tartalmában kereshetünk, a böngészőbe épülő modullal pedig egy gombnyomással elmenthetjük magunknak az érdekes cikkeket.

A szerdai bejelentésnek annyi előzménye volt, hogy az anyacég Deutsche Telekom is hasonló konstrukcióban kínál Evernote Premium hozzáférést a német előfizetőknek.

1 hozzászólás

Magyar titkosítás véd a lehallgatástól

március 3., 14:51

Népszerű téma a titkosítás, amióta Edward Snowden leleplezte az amerikai nemzetbiztonsági szolgálat lehallgatási módszereit, és Barcelonában a mobilkongresszuson is volt néhány ezzel kapcsolatos megoldás. A tudósítók többsége a Blackphone nevű kütyüre vetette rá magát, mert mindenkit vonzanak az új okostelefonok, pedig ott volt a kiállításon a Navayo évek óta működő megoldása is, amit már most is világszerte számos kormány és hadsereg használ.

Korlátozott forgalom

A spanyol Geeksphone által gyártott Blackphone pont úgy néz ki, mint egy átlagos androidos készülék, de rátelepítettek egy speciális, biztonságosabb PrivateOS nevű rendszert, amit a gyártó és az amerikai Silent Circle nevű titkosítócég frissítget, a mobilszolgáltató kiiktatásával. A PrivateOS a telepített alkalmazások hozzáférési engedélyeinek kezelésével csökkenti minimálisra az adatok kiszivárgását. Emellett a Blackphone vevői 2 évre szóló előfizetést kapnak a Silent Circle titkosított kommunikációs szolgáltatására, a Spideroak tárhelyszolgáltatásra és a Disconnect VPN-re.

Két gond van a Blackphone készülékkel: az egyik az, hogy amerikai technológia. A Snowden által kirobbantott botrány egyik hozadéka, hogy kevesebben akarnak amerikai titkosítási megoldást venni. Ahogy a kínai, orosz és izraeli megoldások sem túl kelendőek, különösképpen nem azon országok köreiben, ahol pont az említett országok kémjeit szeretnék távol tartani. Az is hátránya, hogy csak egyetlen készülék, és nem biztos, hogy mindegyik cég Androidon akar működni; sokan igényelnének hasonló biztonságot Blacberryn vagy más rendszereken.

4 hozzászólás Tovább

Jönnek a két oprendszeres mobilok

március 3., 11:14

A pc-gyártók egyre jobban támogatják azokat a készülékeket, amelyeken Android és Windows is van. Úgy tűnik, lassan a mobilgyártók is ráállnak erre az útra, hasonló készülékek megjelenése várható idén.

A Microsoft nemrég egy indiai gyártóval kötött szövetséget, a Karbonn Mobiles hamarosan Windows Phone alapú telefonokat kezd árulni, de még idén szeretne olyan mobilt is gyártani, amely az Androidot és a Windows Phone-t is támogatja.

Az nem teljesen világos, mi lenne az előnye a kettős rendszernek, hiszen a két operációs rendszer egymástól függetlenül működik. A célközönség azonban egyértelműen a profi, hozzáértőbb felhasználók.

A Microsoft már egy ideje lobbizik azért, hogy a gyártók fejlesszenek olyan készülékeket, amelyeken mindkét operációs rendszer futhat. A hírek szerint korábban a HTC-t próbálták rávenni erre. A terv az lett volna, hogy az androidos mobilokra alternatívaként kerüljön fel a Windows Phone is.

5 hozzászólás

Rubik-négyzetből lesz a telefon

március 3., 09:14

A belgiumi Hasselt Egyetem egy munkacsoportja olyan mobiltelefon-forma kidolgozásába kezdett bele, ami megoldhatja a folyamatos dizájnproblémákat. Az elképzelés lényege, hogy a telefon külső váza folyamatosan változtatja a formáját aszerint, hogy épp mire szeretnénk használni a készüléket. A készítők szerint a Rubik-féle bűvös négyzet volt az ihlető: a Paddle nevű szerkezet nyolc négyzet formájú darabból áll össze, amikből tetszőleges formákat hajtogathatunk.

A Paddle prototípusa 15 formát tud, de ez a szám folyamatosan növekszik, mondja Raf Ramakers, a kutatócsoport egy tagja. „Ha teljesen széthajtogatjuk, akkora, mint egy iPad, ha összehajtogatjuk, akkora, mint egy iPhone.”

A működés egyelőre külső segítséggel lehetséges csak. A Paddle felületére végül egy projektor vetíti ki a tartalmat, vagyis aktív kijelzőt még nem sikerült hajtogatható állapotba hozni. A működéshez a Paddle-re szerelt infravörös jelölőket nyolc darab infravörös kamera követi, így határozzák meg például a felhasználó ujjainak mozgását is, illetve a Paddle térben betöltött helyzetét és aktuális formáját is. Természetesen az, hogy a készülék egyelőre külső eszközökre szorul, komoly akadálya a piaci bevezetésnek és a mindennapi használatnak, de a kutatók szerint megoldható a rendszer egybeszerelése.

11 hozzászólás

Hivatalosan is jön a G2 mini

február 21., 15:55

Az LG hivatalosan is bejelentette, hogy hamarosan megjelenik mostani csúcsmobiljának kisebb változata, a G2 mini. Bár mini névre hallgat, a mobil egyáltalán nem lesz kicsi 4,7 hüvelykes kijelzőjével.

Külső megjelenésében nem sokban tér el elődjétől, ugyanúgy hátul lesz a navigáláshoz szükséges gombja. A G2 minivel a középkategóriát célozzák meg, négymagos lesz a processzora, 2440mAh-es az akkumulátora.

A G2 mini számos modellje lesz elérhető, lesz például két SIM-kártyás változata is, négy különféle színben kapható majd, lesz csak 3G-s, de lesz LTE-s verziója is. Jövő hónaptól kerül a boltok polcaira világszerte.

Az LG lépése követi a más gyártók által már kitaposott utat, a Samsung és a HTC is sorra adja ki csúcstelefonjainak mini modelljeit. Ezek megjelenésükben hasonlítanak a csúcsmobilhoz, de annál kevesebbet tudnak, és nem utolsósorban olcsóbbak is.

Szólj hozzá!

Nekem volt már mindenem, úgyhogy mindet utálom

február 20., 16:44

Kisregényt tudnánk írni az emberek és a mobilok kapcsolatáról, de a sztori nem lenne túl vidám. Előző cikkünkben arról faggattuk olvasóinkat, hogy mit találnak rossznak, és mit jónak a mobiltelefonjukban, és összesen húszezer szóban fogalmazták meg tapasztalataikat. A több száz emailből és hozzászólásból kigyűjtöttük a tanulságokat, és megkérdeztünk távközlési szakértőket is, hogy milyen folyamatokat látnak a mobilok piacán.

Alsó és középkategóriás telefonokkal bele sem érdemes vágni, csak szívás az egész. Lassú, mint egy teknős, lefagy, rendszerint akkor, amikor nagy szükség lenne rá.

Többen írták ugyanezt, legyen szó akár ZTE Blade III-ről, Samsung Ace-ről vagy más hasonló, olcsóbb és kevésbé erős készülékről. A mobilszolgáltatók szakértői szerint másfél-két évvel ezelőtt még a 60 ezer forintos androidos mobilok voltak a legkelendőbbek, de az emberek mára rájöttek, hogy az olcsó készülékek túl nagy kompromisszummal járnak. Amikor felrakják a huszadik appot, rájönnek, hogy gyorsan lemerül, megtelik, elkezd rosszul viselkedni. Az igazi okostelefon-élményhez mélyebbre kell nyúlni a pénztárcában.

Előző telefonom Galaxy Ace volt. Egy hulladék az, nem telefon. Fő baja, hogy kevés a hardvere, ezért minden akadozott rajta. Viszont ami nagyon sokat segített neki, az a hard reset félévente. Nem mondom, hogy utána jó telefon lett, de mindenesetre használható volt.

Az a félelmetes és szomorú, hogy a 100 ezer forint alatti kategórában nemigen van hibátlan telefon. Az e feletti kategóriából nekünk még nem volt, de az észrevételeket olvasva nem is lesz, mert ablakon kidobott pénz, a csúcsmodellek is gyermekbetegségekkel küzdenek.

Van egy rossz hírünk: ugyanez a folyamat fog lezajlani a tabletek piacán. Tavaly év végén százezer tabletet adtak el, ám ezeknek a legnagyobb része a legalsó árkategóriából kerül ki. Ami természetesen minőségben sem jelent semmi jót.

125 hozzászólás Tovább

Így ne legyen seggfej okosszemüvegben

február 19., 10:43

Tavaly nagy meglepetés volt a Google Glass bejelentése, de ma már nem az a kérdés, hogy az okosszemüveg hasznos eszköz lesz-e. Sokkal inkább az foglalkoztatja a keresőcéget, hogy végre elfogadottá tegye ezt az új platformot. Ehhez pedig meg kell tanítani az embereket a Glass helyes használatára.

A nemrég megjelent etikettben nagyjából mindent megtalálunk ahhoz, hogy ismerőseink ne tekintsenek minket seggfejnek (angolul: glasshole-nak), csak mert egy kamerával és kijelzővel felszerelt kütyüt hordunk a fejünkön. Persze a leírást muszáj volt átszabni, mert a Google sok esetben a Glass tulajdonosát tekinti szenvedő alanynak, amikor sokkal inkább a környezetében lévőknek okozhat fejfájást a kamerás eszköz jelenléte.

Ezt nem szabad:

 • Ne nézzünk pornót, ne olvassunk regényt! A Glass használatához jobbra felfelé kell néznünk, ami pont úgy néz ki, mintha fennakadtak volna a szemeink. Ne nézzük a Glasst perceken át, mert a szemüveget arra találták ki, hogy gyorsan elérjünk vele információkat, és azonnal folytatni tudjuk, amit addig csináltunk.  
 • Extrém sportolás – csak ésszel. Nem biztos, hogy jó ötlet vízisízés vagy ökölvívás közben okosszemüveget hordani. Hacsak nem az a cél, hogy ellenfelünk egy jobbegyenessel beültesse az agyunkba a csúcstechnikás eszközt.
 • Kerüljük azokat a helyeket, ahová az emberek romantikázni járnak, vagy legalább tegyük el a szemüveget! Itt a Google – teljesen érthetetlen módon – azért javasolja a Glass elrejtését, hogy a a viselője a saját romantikus vacsorája közben elkerülje a szemüveg iránt érdeklődő kérdéseket. Mintha nem az lenne a fő probléma, hogy mások romantikus vacsoráját zavarhatja a fejen hordott szemüveg. Senki nem akar kamerák kereszttüzében édelegni a párjával.
 • Ahol tilos kamerát használni, ott a Glass is tiltott eszköz. Ahol ki kell kapcsolni a telefont, ott a Glassnak sincs helye a fejen. Ez eléggé egyértelmű.
 • Ne használd ki a kamera helyzeti előnyét. A Google annyira jólelkű, hogy csak az jutott eszébe, hogy milyen érdekes perspektívából készíthetünk fotókat, és meg sem említi azt, hogy a nők 

Ezt szabad:

 • Fedezzük fel a világot. Keressünk útvonalat, új éttermeket a Glass segítségével. Oké, lapozzunk, ez egyértelmű és unalmas is.
 • Használjuk a Glass hangvezérlését. A Google szerint az okosszemüveget golfozás, főzés vagy más olyan tevékenység közben érdemes használni, amikor mindkét kezünk foglalt. Bármennyire igaz ez a szexre is, az nem tartozik a Glass felhasználási területei közé.
 • Kérjünk engedélyt a használatára. A barátoktól is, mert ezzel talán meggyőzhetők, hogy nem kell idegenkedni a szemüvegtől. 
 • Kapcsoljuk be a képernyőzárat. A jelszó megakadályozza, hogy mások használják a Glassunkat, és hozzáférjenek a titkos felvételeinkhez. A Glassen tárolt fájlok távolról törölhetők.
1 hozzászólás

Komáromban készül az androidos Nokia

február 18., 14:32

A Tech2 kütyüportál értesülése szerint a Nokia komáromi gyárában pár hete elkezdték gyártani a vállalat első androidos okostelefonját, amit hivatalosan csak jövő hétfőn, a barcelonai mobilkiállításon fognak leleplezni. A portálnak nyilatkozó informátorok azt is megerősítették, hogy a mobil pontosan olyan, mint ami kiszivárgott képeken is látható.

Egyben azt is elmondták a tech2-nek, hogy a telefonra a Nokia saját indítómenüt és szoftverboltot telepít a készülékre, és az interfész a Windows Phone csempevilágát idézi majd.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a Nokia melyik kiváló márkanevét alkalmazza majd. Az Ovit sajnos már nem alkalmazza, de a Here Áruházzal még betöltheti azt a piaci űrt, amit angol nyelvterületen a Samsung a fergeteges S Voice-szal ural.

6 hozzászólás