Friss kommentek

8 megapixellel vág arcon a Huawei

május 8., 15:09

Néhány héten belül kapható lesz a szolgáltatóknál és a boltokban a Huawei Ascend P7 okostelefon, a kínai gyártó legújabb csúcskészüléke, amellyel elsősorban a divatra fogékony réteget akarják megszólítani. Közülük is legalább 10 milliót, ennyit terveznek eladni belőle, ami elég szép ambíció, tekintve hogy az előd P6-ból csak körülbelül 4 millió fogyott.

6 hozzászólás Tovább

Hangulatos csirkeaprítás zöld fényben

május 7., 16:38

Már nem csak milliomosoknak lehet digitálisan vezérelt lakásuk, mert a bluetooth terjedésével egyre több távirányítós lakberendezési eszköz, kiegészítő jelenik meg a boltokban. A legegyszerűbb néhány hangulatfénnyel kezdeni, mert az nem olyan drága, és a lakást sem kell szétfúrni miatta. A magyar fejlesztésű LiteClick izzóját és led-szalagját próbáltuk ki.

Amíg a százwattos izzók uralták a terepet, a lakás megvilágítását egyszerűen ki tudtuk alakítani. Elég volt becsavarni egy-két fényszórót a plafon közepére, és a sarokban megbújó pókok is megvakultak. A halogének és ledek azonban fokozatosan átalakítják a lakberendezési szokásokat, a központi fényforrást kiválthatjuk több, különböző fényerejű és típusú lámpával.

A Liteclick ledjeit tesztelve hamar kiderült, hogy világítás átalakítása nem is olyan egyszerű feladat. Hetekig azon vaciláltam, hova rakjam a tesztlámpákat, mert a méteres led-szalag hosszabb volt a könyvespolcnál, az E27-es foglalatú izzó pedig nem igazán vált be a konyhában, a kopasztott csirke semmivel sem volt szebb zöld fényben, mint normál megvilágításnál. Végül a kredenc alja és egy használaton kívüli olvasólámpa lett a távirányítós fények helye.

teardown orig.png

A fényerő sem számít igazán, mert ezek egyfajta modern gyertyaként, hangulatvilágításként funkcionálnak. Tévézés vagy vacsorázás közben nincs szükség ennél erősebb megvilágításra.

Legyen vörös!

Az izzókat vezérlő LiteClick alkalmazás most Androidon érhető el és iOS-en; a Blackberry és Windows Phone verzión még dolgoznak. Az izzó és a led-szalag tudása néhány szóban összefoglalható: a mobilos appban kiválasztott színben és fényerővel tudnak világítani. Válogathatunk színskála és RGB-csúszkák segítségével, fehér fény esetén be tudjuk állítani a színhőmérsékletet. Egyetlen különlegesebb színbeállítási mód van, amikor az izzó és a led-szalag magától végigszalad a színskálán.

Sok más hasonló izzóval szemben nincs szükség központi vezérlő egységre, mert minden tudás az izzókban, illetve a ledszalag vezérlőegységében van. A telefon közvetlenül, egyszerre több fényforrással kommunikál, és ezzel a módszerrel is megoldható, hogy az izzók egyforma színben világítsanak.

WP 20140409 22 03 57 Pro
Zölden világít a zöld kredenc, középen a ledszalag vezérlőegységévelA LiteClick app pár máspdperc alatt megtalálja a közelünkben lévő izzókat, és be kell jelölnünk, hogy melyiket akarjuk irányítani. A rendszer különlegessége, hogy nemcsak a bluetooth 4.0 szabványt ismeri, hanem a régebbi, és emiatt több okostelefonban megtalálható bluetooth 2.1-et is. A teszt során kiderült, hogy a telefonok csak korlátozott számú bluetooth eszközt kezelnek. Amikor egy karórával és egy hangszóróval is a mobilunkhoz csatlakoztunk, akkor már nem tudtunk egyszerre két lámpát vezérelni.

liteAz alkalmazás egyszerű, csak a színeket tudja állítani, nem kezd villogni egy bejövő hívásra. De ez talán jobb is így. Semmi szükségünk nincs még egy olyan eszközre, amely elvégzendő feladatokkal, bejövő információkkal zaklat minket. Bőven elég, ha egy lámpa szépen világít.

4 hozzászólás Tovább

Érkeznek a 20 dolláros okostelefonok

május 7., 16:30

Bár az okostelefonok forradalmát az iPhone megjelenése robbantotta ki, most már nem az Apple harcol a frontvonalon. A mobilipar legfontosabb eseményei ugyanis rég nem a csúcskategóriában történnek, hanem a legalsó árkategóriában, ahol több milliárd ember vár arra, hogy a tenyeréből is elérje az internetet.

A processzorok fejlődésének köszönhetően most ott tartunk, hogy amiért 2007-ben még 600 dollárt kellett kifizetni (ennyibe került az első iPhone), azt pár hónapon belül 20 dollárért is megvehetjük. Forintban talán még jobban érezhető a különbség: 130 ezer forintról 4500 alá csökkent az ár.

Az okostelefonok processzorait fejlesztő ARM szerint az Androidot futtatni tudó, egymagos Cortex A5 rendszercsipekre épülő mobilok ára 20 dollárnál éri el a padlót, és ez néhány hónapon belül megtörténik. A gyártási költségek miatt az ár ennél lejjebb már nem mehet, vagy csak úgy, hogy a gyártó vállalja a veszteséget.

A Cortex A5 gyorsabb, mint az első iPhone ARM11-es processzora. Az eredeti iPhone nagyon messze van attól, amit egy mai hightech okostelefonban megkapunk, de már ez a hétéves technikai is bőven elég volt a webböngészéshez, emailezéshez, navigációhoz.

Az ARM szerint akkorára nő majd az okostelefonok piaca, hogy 2018-ban már egymilliárd belépő szintű, 150 dollárnál olcsóbb készüléket fognak eladni minden egyes évben.

4 hozzászólás

Megnézné Messi bombagólját 3 pixelen?

május 7., 11:14

Mától indul a TV GO, amellyel a Telekom tévés ügyfelei, legyenek akár kábeltévés vagy iptv-előfizetők, az országban bárhol, bármilyen eszközön ingyen követhetik tizenhat tévécsatorna élő adását. A távközlési cég új szolgáltatása eleinte androidos tableteken és okostelefonokon, valamint laptopokon vehető igénybe (elvileg 11-kor jelenik meg az app a Play Store kínálatában), de pár napon belül az Apple eszközeire is megjelenik a hozzáférést biztosító lejátszó. 

Az ingyenesség persze úgy értendő, hogy a tévécsatornákért nem kell fizetni. Az adatforgalomért viszont igen, úgyhogy aki nem akarja egy futballmérkőzéssel elégetni a teljes havi adatkeretét, az jobban teszi, ha wifire csatlakozik. Vagy laptoppal vezetékre, az mégiscsak stabilabb, így nem fogjuk anyázva felrúgni a gépet, amikor elkezd akadozni a kapcsolat és lemaradunk a gólról. 

A TV GO alkalmazásba a meglévő Telekom-azonosítóval kell bejelentkezni. Eleinte vevőcsalogató üzemmódban működik a mobilos tévé, tehát akár olyan csatornákhoz is hozzáférhet az ügyfél, amely nincs benne a tévés díjcsomagjában. A kezdeti csatornakínálat a későbbiekben bővülni fog a Telekom ígérete szerint, és az a cél, hogy a mobil appon elérhető tartalom pontosan tükrözze a tévés díjcsomag tartalmát. 

Most az ATV, Hír TV, M1, M2, Duna, Duna World, MTV Europe, LifeNetwork, Ozone Network, Sport 1, Story 4, Story 5, TV2 és RTL Klub, Viasat 3 és Viasat 6 adása fogható. 

A szolgáltatás egyik fő előnye, hogy segítségével már a Bajnokok Ligája május 24-i döntője, később pedig a futball-világbajnokság mérkőzései is követhetők lesznek. 

A Telekom-féle TV GO erős konkurenciát teremt a Telenor által korábban bevezetett MyTV-nek, amelynek a kínálata pár ezer forintos havidíjért vehető igénybe, és jelenleg hiányzik a felhozatalból a sport.

8 hozzászólás

Egy napig ingyen lesz a mobilnet

május 6., 15:09

A Telenor mindegyik előfizetője korlátlanul használhatja a mobilinternetet május 10-én, ami egy szombati munkanap (május másodikát, a négy napos hosszú hétvége péntekét dolgozzuk le aznap). A mobilszolgáltató ezzel az akcióval rugalmas munkavégzést akarja népszerűsíteni, hiszen minél több cégnél lehet távolról dolgozni, annál többen vesznek majd mobilnetes hozzáférést.

Apró betűs: Az adatforgalmi korlát eltörlése minden lakossági és üzleti előfizetésre érvényes, internet, Deezer és MyTV használatra, belföldön. Az adatforgalom-számlálást 2014. május 10. 00:00:00-23:59:59-ig érvényesíti a Telenor. Az akcióban kijelölt időszakban és feltételek mellett forgalmazott adatmennyiség nem adódik hozzá az előfizetéshez tartozó adat kerethez, a korlátlan adatmennyiséget az adott tarifacsomaggal elérhető sávszélességgel veheti igénybe minden előfizető, a Telenor sávszélesség-korlátozást nem alkalmaz.

Szólj hozzá! Tovább

Mindenkivel trollkodik a Nokia

május 6., 10:11

Színes bóvlitelefonnak néz ki a Nokia X, pedig a mobilozás kezdeti korszakát meghatározó vállalatnak ez az utolsó izgalmas fejlesztése, mielőtt végleg beolvad a Microsoftba, és a neve is eltűnik a készülékekről. A finn társaság mindig is szeretett furcsa dolgokkal kísérletezni, gondoljunk csak a levél és rúzs alakú telefonokra, vagy a Linux alapú Meego operációs rendszerre, ami furcsa tableteken futott. Szerencsére a végére is tartogattak egy ötletet: a Nokia X úgy kombinálja a Google kedvencének számító Androidot a Microsoft szolgáltatásaival, hogy az igazából senkinek se legyen túl jó. Egyetlen dologban vagyuk száz százalékig biztosak: aki jót akar magának, az inkább eredeti androidos vagy  Windows Phone 8-as mobilt választ.

A Google megszívta

A Nokia X okostelefon Androidra épül, de a cég csak az alaprendszert vette át, a Google szolgáltatásai nélkül. Ez azt jelenti, hogy a Nokia X mobilon nem érjük el a Play Áruházat, a Google Térképet, a Chrome böngészőt és a Google többi appját. Ezeket a Nokia és a Microsoft alkalmazásai helyettesítik.

Az Androidra kiadott appokat a fejlesztők kis módosítással át tudják vinni a Nokia Áruházba. Ezt sokan már megtették, így a Nokia X-en is elérhetők olyan népszerű appok, mint az Astro fájlkezelő, a Viber és a Skype, a Swiftkey billentyűzet és a Plants vs. Zombies 2, hogy csak néhány ismert nevet említsünk. A Google tehát meg lett fosztva a reklámfogyasztó felhasználóktól, valamint a fizetős appok árából levont részesedéstől is.

11 hozzászólás Tovább

Nem lesz több Nexus mobil

április 30., 14:59

Teljesen átalakulhat a Google mobilos stratégiája, új információk kerültek nyilvánosságra a már emlegetett Android Silver projektről. Ezentúl nem lesznek Nexus készülékek, amelyeken a Google gyakorlatilag megmutatta, hogy mire képes az Android.

Ehelyett a csúcskategóriás Silver mobilok veszik át a helyüket. A Google nagy erőkkel készül a változás bejelentésére és népszerűsítésére, hiszen a Nexusok már megtalálták helyüket a piacon, most egy teljesen új márkát kell bevezetniük.

Még egy változással jár az új mobilok bevezetése, a Google sokkal jobban kézben tartja majd a szoftvereket a kiválasztott készülékeken. Ez azt is jelenti, hogy megbízhatóbbá válnak az alkalmazások, mert jobban ellenőrzik a külső fejlesztők által készített appokat. Az Android Silver készülékeken konzisztensebb felhasználó élményt ígérnek.

A programban valószínűleg részt vesz az LG és a Motorola, az első mobilok jövőre jelennének meg. A Samsungot, HTC-t és Sonyt még győzködni kell. Ugyanakkor az is igaz, hogy utóbbi három cégnek van Google Play Edition telefonja. Ha hasonlítani kellene valamihez az Android Silver mobilokat, akkor ezekhez lehetne.

A Google igénye, hogy újrapozicionálja magát a mobilpiacon a csúcskategóriás készülékek között már korábban megjelent. Az idei csúcstelefonoknál, a HTC One és a Samsung Galaxy S5 készülékeknél már megjelent a Powered by Android felirat. A hírek szerint a Google tárgyalt is a Samsunggal arról, hogy kissé fogja vissza az Android átalakítását.

A Google most nagyjából egymilliárd dollárt akar arra költeni, hogy a mobilgyártók meglépjék ezt a változást. Az Android Silver elsősorban az Egyesült Államokat és más fejlett piacokat venne célba, a boltokon belül külön Google-pult árusítaná a készülékeket. Az egyetlen kérdés, hogy mihez kezd a Google a középkategóriás piaccal, amelyben jókora űrt hagynak a kivonuló Nexusok – legalábbis ami az árat illeti. Melyik cég fogja átvenni a helyüket?

Szólj hozzá!

A Microsoft kimaxolja a szelfimobilt

április 28., 16:02

A Microsoft hatalomátvétele utáni egyik első Windows Phone 8.1-es mobil az elülső kamerára fog koncentrálni. Ugye ezek azok a kamerák, amelyeket eddig leginkább önarcképek készítésére lehetett használni.

A Superman fedőnevű mobilnak öt megapixeles lesz ez a kamerája. Nem teljesen egyértelmű, hogy a Microsoft a tökéletes szelfimobilt szeretné-e megalkotni, vagy más célja van vele.

De tény, hogy a piaci trendek inkább 1-2 megapixeles kamerákat szokta a telefon előlapjára tenni. Eddig a HTC One M8 volt olyan bátor, hogy öt megapixeles kamerát tett előre.

A 4,7 hüvelykes kijelzővel bíró Superman valószínűleg az év vége körül kerül a polcokra. Ezzel párhuzamosan a Microsoft a Windows 8.1 frissítésen is dolgozik, amelyek valószínűleg az új készülékekkel együtt jelenik majd meg, ahogy eddig is. A hírek szerint a Goldfinger nevű mobil lesz az, amelyiken bemutatják, mint tud az új operációs rendszer.

Szólj hozzá!

Több száz megabitet is tud a Telekom

április 28., 13:16

Négy éve mutatta be a Telekom a 4G LTE technológiát, amely most Advanced fokozatba lépett. A szolgáltató azt mondja, ők hazánkban az elsők, akik ezzel a modernebb hálózati szabvánnyal is képesek lennének szolgáltatást nyújtani. Az LTE Advanced (LTE-A) komoly előrelépést jelent, különösképp az átviteli sebességben, amelynek a maximuma 3 gigabitre nő. Világszerte számos tesztet elvégeztek ilyen hálózatokon, 300-500 megabites sebességeket elérve, és a Samsung már tavaly júniusban kiadta a Galaxy S4 okostelefon LTE-A változatát.

A Telekom hétfői tesztjében is megálltak néhány száz megánál, ami érthető, mert felmerül egy fontos kérdés: Miért kell majd a felhasználóknak ekkora letöltési sebesség?

 • Miért ne?
 • Túl sok pénzünk van mobilnetre.
 • Hogy az egész lakópark a mi kapcsolatunkon torrentezzen.
 • Mert egyerre akarunk egy drónról és egy kültéri kameráról 4K képet sugározni, miközben letöltjük az egész Wikipédiát.

Na jó, az utolsó valószínűleg csak a Magyar Telekomra igaz, ezen belül is csupán a sajtótájékoztató idejére, ahol ezekkel próbálták demonstrálni, mi mindenre elegendő egy LTE-A kapcsolat. Persze az LTE-A nemcsak egy-egy felhasználónak tud nagy sebességet biztosítani, hanem össz háttérkapacitásban is bővülést jelent majd, amikor elindul a kereskedelmi bevezetése. Chris Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója azonban gyorsan leoltotta a kedélyeket: nem tudja, hogy mikor lesz lehetőségük elindítani az LTE-A-t, mert ehhez több frekvenciára és kompatibilis készülékekre lesz szükség.

Bár Chris Mattheisen a Magyar Telekom érintettsége miatt nem kommentálhatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által nemrég kiírt frekvenciapályázatot, a bemutató egyértelműen arra utal, hogy a társaság érdeklődik az abban eladásra kínált frekvenciablokkok iránt.

10 hozzászólás Tovább

Mobilapp követi a mentőkutyákat

április 28., 09:16

Mentőalakulatok megsegítésére fejlesztett ki alkalmazást a Magyar Vöröskereszt és a Telenor. A szoftver nemcsak a hivatásos mentők számára elérhető, hanem az önkéntesek is fel tudják telepíteni az okostelefonjukra, és ennek köszönhetően az irányítók pontosabb képet kapnak arról, hogy sikerült-e a teljes területet átfésülni az eltűnt személy után kutatva. A vasárnapi bemutatót Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentő szolgálat vezetője irányította, és vele volt Aqua is, a világbajnok mentőkutya.

Szólj hozzá! Tovább

Microsoft Mobile lesz a Nokiából?

április 22., 09:59

A Microsoft hétfői blogposztjában jelentett be, hogy április 25-én, pénteken fejeződik be a Nokia felvásárlása. Innentől a Nokia telefonok és szolgáltatások a Microsoft tulajdonába kerülnek. A 7,2 milliárd dolláros üzletet még 2013 szeptemberében jelentették be.

7 hozzászólás Tovább

Javulni fog a szélessávú mobilnetezés

április 18., 15:22

Rengeteg új frekvenciára pályázhatnak a mobilszolgáltató cégek, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ugyanis közzétette a 800 és 2600 megahertzes új frekvenciasávok, valamint a 900, 1800 MHz-es és a 26 GHz-es sávok maradék blokkjainak eladásáról szóló pályázati dokumentáció tervezetét.

Az érintetteknek húsz napon belül kell megjegyzéseket tenniük a hatóságnál, emailben vagy levélben. A feltételek kedvezőbbek lettek, különösképpen a teljes csomag ára: az NMHH (és a kormány) által várt bevétel a korábbi 125 milliárdról 105 milliárd forintra mérséklődött.

        
A csomag 33,225 milliárd 800 MHz: 2x2x5 Mhz
900 MHz: 2x2x1 Mhz
2600 MHz: 6x2x5 MHz
B csomag 31,725 milliárd 800 MHz: 2x2x5 Mhz
900 MHz: 2x2x1 Mhz
2600 MHz: 4x2x5 MHz
C csomag 27,2 milliárd 800 MHz: 2x2x5 Mhz
900 MHz: 1x2x1 Mhz
2600 MHz: 5x5 MHz
D csomag 2,65 milliárd 1800 MHz: 2x5 MHz
E csomag 2,65 milliárd 1800 MHz: 2x5 MHz
F csomag 2,65 milliárd 1800 MHz: 2x5 MHz
G csomag 3 milliárd 2600 MHz: 4x2x5 MHz
H csomag 850 millió 2600 MHz: 3x5 MHz
I csomag 200 millió 26 GHz: 2x2x28 MHz

Az NMHH közleménye szerint a cél a lakosság és a vállalkozások internetes ellátottságának, online jelenlétének bővítése, az elektronikus kereskedelem fellendítése. A hatóság abban bízik, hogy pályázati kiírással élénkül a verseny.

Továbbra is kérdéses, hogy érdemes-e újabb mobilpiaci szereplőt, egy negyedik, saját hálózattal rendelkező szolgáltató várni a már most is telített hazai piacra. Sokkal drágább lehet nulláról felépíteni egy országos lefedettségű hálózatot és befuttatni egy új márkát, mint a meglévő infrastruktúrákat upgrade-elni a megszerzett új frekvenciablokkok hatékony kihasználásához.    

Gyorsan meg akar szabadulni az NMHH a  frekvenciáktól: május 7-ig lehet véleményezni a dokumentumot, május 22-én hivatalból kiírják a pályázatot, a jelentkezéseket június 16-ig lehet leadni, és a tervek szerint 17-én már ki is bontják a borítékokat.

Szólj hozzá!

Androidról elérjük a számítógépünket

április 17., 16:59

Újabb üzleti területre, a távelérés piacára lépett be a Google az ingyenes Távoli asztal nevű alkalmazással. A Play Áruházból letölthető app segítségével a telefonunk vagy tabletünk kijelzőjén láthatjuk, hogy mi zajlik a számítógépünkön, legyen az akár egy Windowst futtató pc vagy egy Apple Mac rendszer. Állítólag készül egy változat az iOS-re is. 

35 hozzászólás Tovább

Rázhat a Nokia-tablet töltője

április 17., 16:59
Article-image-2520charger-v1-2000x1000-jpg
Fotó: nokia.com

A töltő gyenge minősége miatt felfüggesztették a Nokia Lumia 2520 tablet értékesítését az európai országokban. Körülbelül harmincezer vevőt érint a probléma. A Nokia arra kéri őket, hogy az AC-300  típusú adaptert semmiképpen ne használják.

4 hozzászólás Tovább

Kvantumtelefon a Nokia következő dobása

április 17., 14:29

Mindenki nagy jövőt jósol a kvantumszámításokon alapuló titkosításnak, de eddig csak bankok és más nagy cégek engedhették meg maguknak a rejtjelezéshez szükséges nagy és drága berendezéseket. Ez hamarosan megváltozhat, mert a Bristoli Egyetem a Nokiával együttműködve megépítette az első zsebre vágható kvantumtitkosító eszközt.

Szólj hozzá! Tovább

Nyáron jön az LG szupertelefonja

április 17., 13:19

Már mindenki bemutatta a 2014-es eladási toplistákra szánt csúcstelefonját, csak az LG maradt csöndben mostanáig. A Verge azonban megszerezte egy B2 kódnéven futó készülék, a később G3 néven debütáló okostelefon első fotóját. 

lg-jp-evl
7 hozzászólás Tovább

Itt a 8 gigás iPhone 5C

április 16., 17:18

Rövid szünet után frissült az Apple online boltja, és ez követően még több országban vált elérhetővé az iPhone 5C 8 gigabájtos háttértárral szerelt változata.

A kártyafüggetlen változatot hazánkban 168 ezer forintért árulják, tehát a tavaly ősszel piacra dobott okostelefon – árban legalábbis – a csúcskategóriás készülékekkel versenyez. Nagy hátránya az Android vagy Windows Phone operációs rendszert futtató riválisokkal szemben, hogy azoknak a háttértárát általában microSD kártyával tudjuk bővíteni.

Az eddig megjelent eladási adatok arra utalnak, hogy az 5C modell nem túl népszerű, és aki megteheti, az a jóval drágább 5S-t veszi meg. Kíváncsik vagyunk rá, hogy Európában, ahol jön föl a kedvezőbb áron is beszerezhető Windows Phone, milyen hatása lesz az Apple szerény árcsökkentésének.

5 hozzászólás

Feltörték a Galaxy S5 ujjlenyomat-olvasóját

április 16., 16:12

Komoly biztonsági hibát talált a Samsung Galaxy S5 ujjlenyomat-leolvasó rendszerében egy német kutatócég, amely korábban az iPhone 5S beépített szenzorát is sikeresen feltörte.

Módszerük arra a feltevésre épül, hogy a felhasználó ujjlenyomatát viszonylag könnyű lefényképezi egy általa használt üvegpohárról. Ha ez megvan (a megfelelő ujjról, és nem is túlságosan elmosódott), akkor laboratóriumi technikákkal létre tudnak hozni egy mesterséges lenyomatot, amely egy idegen ember ujjára applikálva belépést biztosít az áldozat telefonjára. 

13 hozzászólás Tovább

Szupertitkosítást tud egy magyar app

április 16., 14:47

A magyar cégek közül a Zybex elsőként szerzett a titkosító eljárására olyan szigorú minősítést, hogy az alkalmazásukat akár az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) munkatársai is használhatnák. A Zybex egy telefonbeszélgetéseket és sms-eket titkosító szoftverre kapta meg az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) üzenetek FIPS 140-2 szintű plecsnijét.

A titkosító rendszer a telefonszámhoz kapcsolja az ellenőrzést, ezzel ugyanis megszűnnek a félreértésekből adódó hibák, amelyek az álnevek és azonosító kódok bediktálásakor előfordulnának. A cég azt állítja, bizalmas információk lopott készülékről sem szivároghatnak ki, mert sem a telefon, sem a rendszer nem tárol adatokat és titkosító kulcsokat.

Most hiába keressük Zybex Secure Phone minősítéséről szóló információkat a NIST oldalán, mert a cég szerint a megjelenésért jelentős összeget kellett volna fizetni, de nekik csak a minősítés megszerzése volt lényeges. A Zybex terméke egyébként az OpenSSL #1747-es minősítése alapján kapott felhatalmazást a FIPS 140-2 logó használatára, és kérdésünkre elmondták, hogy az általuk használt titkosítási modult a múlt héten nyilvánosságra került Heartbleed bug nem érinti.

11 hozzászólás

Tökéletes megfigyelő az Amazon mobilja

április 16., 13:10

Évekig tartó fejlesztőmunkával, tabletek több generációjának tapasztalataira építve idén megjelennek az Amazon első okostelefonjai. Távolról nézve ezek pont olyanok lesznek, mint az összes többi mobil, de nem is a formában kell keresni az újdonságokat, hanem a készülékházban megbúvó elektronikában.

A jól informált BGR szakportál kiderítette, hogy az egyelőre ismeretlen nevű készüléknek egyedi 3D menüje lesz, és a kijelző speciális szemüveg nélkül is állandóan térhatású tartalmat tud megjeleníteni. Ehhez különleges szenzorokat kellett beépíteni, négy infravörös kamerát, amelyek folyamatosan nyomon követik a felhasználó fejének mozgását. Ennek segítségével a megjelenítő mindig a júzerhez tudja igazítani a megjelenített tartalmat.

Szólj hozzá! Tovább

Vérzik az Android szíve is

április 15., 11:14

A felhasználók eszközeit is fenyegeti a Heartbleed bug, tehát nemcsak a rendszergazdák által felügyelt banki és egyéb webes rendszerek válhatnak a támadók áldozatává. Kutatók szerint az Androidban is fellelhető a biztonsági hiba, amely több millió készüléket érint.

Az Android 4.1.1-es verzióját futtató telefonok és tabletek sérülékenysége lehetővé teszi a támadóknak, hogy jelszavakat, üzeneteket és más személyes tartalmakat mentsenek le a készülék memóriájából, állítja a Lookout Mobile vezető kutatója, Marc Rogers. Ezenkívül az Android 4.2.2  bizonyos verziói, melyeket a szolgáltatók vagy a hardvergyártók módosítottak, szintén sérülékenyek. 

Szólj hozzá! Tovább

Megjelent a Windows Phone 8.1

április 14., 15:52

Még nem telt el két hét a Microsoft bejelentésekkel teli konferenciája óta, ahol a Windows Phone 8.1-et is bemutatták, de a fejlesztők máris kipróbálhatják az új operációs rendszert. Az okostelefonokon futó szoftver utoljára másfél éve kapott komolyabb frissítést.

Bár csak egy tizeddel nő a verzió számozása, a 8.1-es rendszerben nagyon komoly újítások vannak, mint például a hangverzérelt Cortana digitális asszisztens és az Androidéhoz hasonló értesítési központ. Némi csinosításon is átmegy a Windows Phone: a csempékre rá tudunk húzni egy képet, és újfajta animációk jelennek meg a képernyőzár kinyitásakor.

A regisztrált Windows Phone-fejlesztők már most frissíteni tudják a készülékeiket, de akik nem fejlesztenek, azok is megpróbálkozhatnak a WP 8.1 telepítésével. Csupán a készülék garanciáját veszíthetik el, és mivel csak a Windows Phone frissül, a gyártó szoftverei nem, egyáltalán nem biztos, hogy minden rendben működik majd. Amíg a gyártók nem publikálják a hivatalos frissítésüket, előfordulhatnak olyan bugok, amelyek miatt lefagy a készülék, vagy nem mennek bizonyos funkciók.

Aki mindezek ellenére kellő bátorsággal és türelemmel rendelkezik a WP 8.1 telepítéséhez, annak csak be kell regisztrálnia magát az App Studio weboldalon (ami momentán folyamatosan kidob), le kell tölteni egy demóprojektet a telefonra, és ezután a kompatibilis 8.0-ás eszközökről elérhetővé válik a 8.1-es telepítése. 

Egyetlen nagy korlátozás van az újdonságok terén: a Cortana eleinte csak az Egyesült Államokban érhető el, az év második felében Kínában és az Egyesült Királyságban is bevezetik, és valamikor 2015-ben aktiválják a többi országban. 

3 hozzászólás

Szürke kijelzővel 5 napot bír a Galaxy S5

április 14., 14:48

Csütörtök reggel 6-kor lehúztam a töltőről a Galaxy S5 okostelefont, átkapcsoltam ultratakarékos módba, és csak hétfő reggel csatalkoztattam megint a konnektrorra, amikor az akkumulátora 19 százalékon állt. Valószínűleg kibírt volna még egy napot.

Ez az eddigi legjobb energiakezelési megoldás, amit egy top okostelefonban megkapunk, de használata során az is kiderült, hogy ennek nem a csúcskategóriában lenne a helye, hanem a legolcsóbb mobilokban.

Mindenre jó

Az ultratakarékos üzemmód olyan érzés, mintha a Samsungnál letétbe helyeztünk volna legalább százezer forintot: ennyivel kevesebbet ér a Galaxy S5, miután a funkcionalitása alapszintre csökken. Fekete-fehér üzemmódban csak néhány alkalmazás működik. Tudunk webet és Facebookot böngészni, csevegni, hangot rögzíteni és számológépezni.

52 hozzászólás Tovább

Berobbant Justin Beiber szelfizős appja

április 14., 11:26

Egymillió letöltésnél jár a biztonságosabb képmegosztást ígérő Shots nevű app, amivel nem számít nagyon elterjedtnek, viszont nagyon érdekes, hogyan jött létre.

Beütött a Bieber-hatás

Az történt ugyanis, hogy Justin Biebernek nagyon megtetszett a RockLive fejlesztőcég Heads up nevű játéka, ezt megírta a Twitteren, és a több ezer rajongója által keltett érdeklődés lefagyasztotta a cég szervereit. Később Bieber felvette a kapcsolatot a RockLive csapatával, hogy szívesen befektetne pénzt, de ők már nem akartak több bugyuta játékot készíteni. Ekkor jött az ötlet, hogy összeraknak közösségi appot, amivel önarcképeket lehet megosztani.

6 hozzászólás Tovább

Itt vannak a legótelefon első részletei

április 10., 13:18

A Google elkezdte beavatni a hardverfejlesztőket az Ara kódnevű projekt részleteibe. Az Ara az a moduláris felépítésű telefon, amitől sokan az iparág teljes megújulását remélik. A most közzétett 81 oldalas, részletes CAD rajzokkal is kiegészített dokumentumban írnak mindarról, ami ahhoz kell, hogy egy, a részegységgyártásban érdekelt cég nekiláthasson az általa elképzelt modul megépítésének.

Képernyőfotó 2014-04-10 - 12.55.22.png

A modul alatt itt most valóban bármi érthető, ami manapság egy okostelefonban megjelenik: lehet kijelző, akkumulátor, nfc- vagy wifi-kapcsolatot biztosító alkatrész, fényképezőgép vagy épp mozgásérzékelő. Illetve hát nagyjából bárilyen elektromos dolog, ami a megadott csatlakozófelületen keresztül képes lesz adatot szolgáltatni.

Project Ara scattered parts.png
Szólj hozzá! Tovább

Akár ötöst is kaphatna a Galaxy S5

április 8., 22:46

Mobilozók százmilliói kántálják ugyanazt a panaszt: Túl hamar lemerül az akku! Az okostelefonok olyan bonyolultak, hogy a céges mobillal megajándékozott dolgozókat lassan már továbbképzésre kell küldeni, hogy maximálisan kihasználják a készülékben rejlő lehetőségeket. Egy kiadós eső több százezer forintos kárt okozhat a zsebünkben. Minderre többféle megoldás kínálkozik, az egyik közülük a Samsung Galaxy S5. A csúcsmobilt tesztelve csak arra tudtunk gondolni, hogy a dél-koreai óriáscégnek van füle, és hallja a felhasználók sóhajait. Sajnos azonban, úgy tűnik, az üzleti világban az ilyen fülnövesztő műtétek drágák, és ez visszaköszön a készülék árában: 180-230 ezer forintot gombolnának le rólunk ezért a telefonért.

41 hozzászólás Tovább

Itt a Samsung legnagyobb tévedése

április 7., 08:38

Régi vágyam lecserélni a pécét valami kompakt eszközre, és erre nagyon jó jelöltnek tűnt a januárban bemutatott Galaxy Note Pro tablet, amit egy adapter segítségével rá tudunk kötni a vezetékes hálózatra, és egérrel meg billentyűzettel is kezelhető. Majdnem olyan, mint egy laptop, csak éppen az érintőkijelzőre hangolt Windows 8 helyett a Samsung alaposan módosított Androidját futtatja.

Töressék kerékbe

A Pro elnevezés is utal rá, hogy a gépet elsősorban céges droidoknak szánják, hogy kényelmesen tudjuk menedzselgetni a naptárainkat, jegyzeteinket és doksijainkat, szünetben nyomkodhassuk a Facebookot vagy Clash of Clanst. És mint minden professzionális eszköz, ez is gigantikus. A Samsungnak valamiért az a mániája, hogy a profi felhasználóknak óriási kijelzőre van szükségük, és ennek hála a péklapát 5,7 colos Note 3 okostelefonhoz megérkezett a hozzá való tepsi is, a Note Pro a maga 12,2 colos kijelzőjével. Hogy pontosan mekkora is ez?

 • iPad Air tablet: 9,45 × 6,67 × 0,30 col
 • Wired magazin: 10,9 × 8 × 0,4 col
 • Galaxy Note Pro: 11,64 × 8,03 × 0,31 col
 • Playboy: 11,5 × 8,1 × 0,6 col

Magyarán a Samsung tabletje körülbelül akkora, mint egy magazin. Megjelenése is hasonló, már ami a képminőséget illeti, hiszen ha valamihez jól ért a Samsung, az a kijelzők gyártása. A Note Pro 2560×1600 pixelén minden gyönyörűen mutat, a szövegek kontrasztosak, és a videók vannak olyan látványosak, mintha egy tévét néznénk. Csak játszani nem igazán jó rajta, mert a kijelző sokkal közelebb van a fejünkhöz, mint amikor egy hasonló méretű laptop elé ülünk le. Adjuk hozzá, hogy sok játéknál forgatni kell a kijelzőt, és már be is készíthetjük magunk mellé a lavórt.

37 hozzászólás Tovább

No, mi a közös Gyurcsányban és Vonában?

április 4., 16:20

Körkérdésünkben a következőkre voltunk kíváncsiak:

 • Milyen telefont használ?
 • Milyen színű a készüléke? (Ez az iPhone esetében fontos kérdés, egy igazi ortodox rajongó fehéret, a divatiphoneosok feketét.)
 • Van-e kedvenc telefonmárkája?
 • Magának választotta, vagy ellátmányba kapta, flottásan?
 • Mióta használja ezt a készüléket?
 • Milyen appokat használ rendszeresen? (Ez kicsit beugratós kérdés volt, igazából arra voltunk kíváncsiak, tudják-e a politikusok, mi az hogy app.)
 • Mennyi a havi telefonszámlája?
 • Nagyjából hány sms-t küld naponta? (Újabb beugratós kérdés, a helyes válasz az lett volna, hogy az sms reménytelen 20. századi csökevény, és tucatnyi ingyenes alternatíva van üzenetküldésre, haladó júzer ma már főleg azokat használja.)
 • Szokta az emailjeit a telefonján olvasni?
 • Hányadik pályán tart a Candy Crush Sagában, és hányadik szintű a Clash of Clansben? (Itt valójában arra voltunk kíváncsiak, ismerik-e legalább címről a jelenlegi legmenőbb mobilos játékokat.)
 • Mit utál a legjobban a telefonjában? (Itt aztán kiderül, hogy a politikusok legalább ebben az egy témában ugyanazokkal gondokkal küzdenek-e, mint a nép egyszerű gyermekei.)

És hogy még érdekesebb legyen a dolog, a válaszok beérkezése előtt összeszedtük az összes előítéletünket és sztereotípiánkat, és megtippeltük, ki mit fog válaszolni az első kérdésre. Már most, jó előre lelőjük a poént: totális kudarcot vallottunk (mielőtt lejjebb görget, bátran tippeljen ön is, biztosan többet fog eltalálni, mint mi). 

Szólj hozzá! Tovább

A Microsoft Office meghódítja az iPadet

április 1., 09:14

Nehéz helyzetbe kerültek azok a vállalati döntéshozók, akik az Office hiánya miatt készültek a céges iPadek lecserélésére, mert most már az Apple platformján is tudunk fejléces szülinapi meghívókat, képletekkel teletűzdelt táblázatokat és hagyományos prezentációkat szerkeszteni a Microsoft szoftvereivel. Azoknak legalábbis alaposabban fontolóra kell venniük, hogy érdemes-e át- vagy visszaállni Windowsra, akiknek márcsak a Word, az Excel és a Powerpoint hiányzott a boldogsághoz.

Egyetlen szóban összefoglalható az Office előnye bármi mással szemben: ismerős. Leülünk elé, végignézzük a menüket, és néhány kattintást után tudjuk, hol vannak a kedvenc függvényeink, hogyan kell képet beilleszteni. Szerencsére az iPaden nemcsak az Office lebutított verzióját kapjuk; rengeteg funkció elérhető, és a Microsoft nem esett túlzásokba, a kezelőfelület átlátható és egyszerű.

Persze a Microsoftnak nagy tapasztalata van az Office átalakításában: a radikálisan felújított pécés Office 2007 menüjét tudományos alapossággal, több milliárd felhasználói interakció mérése alapján hozták létre. Valami ilyesmi történhetett az Office for iPad esetében is, nekünk legalábbis úgy tűnik, hogy az iPaden nem elérhető menüpontok kevés embernek hiányoznának.

5 hozzászólás Tovább

Az Apple és a Samsung a bíróságon folytatja

március 31., 15:21

Folytatódik a két mobilgyártó óriás közötti per, a tét ugyanaz, a kérdések változatlanok. Az Apple-nek és a Samsungnak nem sikerült megállapodnia, így megint az ügyvédeken és a bírón a sor, hogy döntsön a vitás kérdésekben.

Az Apple továbbra is azzal vádolja a dél-koreai Samsungot, hogy szisztematikusan lopott el fontos fejlesztéseket. A Samsung erre azzal vág vissza, hogy  számos megoldásnál játszottak úttörő szerepet, s éppen hogy az Apple volt a másoló fél. A tét kétmilliárd dollár, az Apple ennyit szeretne kapni a Samsungtól. Ez a szám úgy jött ki, hogy negyven dollárt kérnek minden, Samsung által eladott készülék után.

Az Apple által beadott perirat egyik legfontosabb mondata, hogy a cég forradalmasította a piacot, a Samsung pedig ezzel pont ellentétesen járt el, és szisztematikusan másolta az Apple technológiáját, termékeit, szolgáltatását és dizájnját.

Az amerikai gyártó fel is sorolja a legfőbb sérelmeit – a leginkább azt fájlalva, hogy a dél-koreai cég ellopta a képernyő feloldására használt mozdulatot. A másik állítólagos lopás, hogy a weboldalon vagy sms-ben megjelenő telefonszámot egy kattintással fel lehet hívni.

A Samsung ugyanakkor nem ismeri el a lopást, sőt, tovább is mennek. Szerintük ők úttörők voltak a mobilfejlesztésben, pont hogy az Apple másolt le nagyon sok mindent az iPhone, iPod és iPad fejlesztésekor. Saját szabadalom például a média (képek és videók) elrendezése a készülékeken. De ők találták fel azt is, ahogy küldik és fogadják az adatokat szélessávú kapcsolaton.

Akárhogy is, a per nemcsak az Apple-ről és a Samsungról szól, sok piaci elemző szerint az Apple legalább ennyire szeretné bajba sodorni a Google-t is. A perben ugyanis megjelenik az Android is, mint az operációs rendszer, amely a Samsung mobiljain fut. Az egyik beidézett tanú Andy Rubin lehet, aki az Androidért volt felelős a Google-nél.

1 hozzászólás