Friss kommentek

Hollandiában legális lett a független SIM-kártya

Ha mobilszolgáltatót akarunk váltani, az most rengeteg kellemetlenséggel jár, mert a telefonunk és a SIM-kártyánk egyaránt a lecserélendő vállalathoz tartozik. A telefont ki kell kódoltatni, a kártyát le kell cserélni, ami sok időt és pénzt emészt fel. Hollandiában ez gyökeresen megváltozhat, a hatóságok ugyanis eltávolították az egyik legnagyobb technikai akadályt a szabad piaci verseny elől: engedélyezték a független SIM-kártyákat.

A holland előfizetők ezentúl olyan globális azonosítószámot kaphatnak, amellyel szabadon és könnyedén átmehetnek egyik szolgáltatótól a másikhoz, csupán az előfizetői szerződésben aláírt kötelezettségeknek kell megfelelniük.

Ez nagyon előrelátó döntés volt a holland hatóság részéről, mert küszöbön áll az internet fejlődésének következő fejlődési szakasza, melynek során több milliárd eszköz csatlakozik a világhálóhoz. Képzeljük el azt, hogy ki kell kódolni és SIM-kártyát kell cserélni egy ország ötmillió online gázórájában. Ez euróban számolva is milliárdokba kerülhet. De az okosmosógépben és a testünkre rögzített egészségügyi szenzorban sem akarunk majd SIM-kártyát cserélni. Sokkal egyszerűbb lesz az élet, ha nem kell hozzányúlni a hardverhez, és néhány klikkeléssel szolgáltatót tudunk váltani, amikor találunk egy kedvezőbb díjcsomagot.

Arról egyelőre csak álmodozunk, hogy a SIM-ek világszerte szabadok legyenek, és külföldön az ottani szolgáltatók hálózatára tudjunk csatlakozni, mindenféle roamingdíj nélkül, helyi tarifával, a SIM-kártyánk, készülékünk, sőt akár a hívószámunk megtartásával.     

A gyártóknak is kedvez a változás, mert nem kell minden egyes készülék operációs rendszeréből szolgáltatófüggő verziókat is legyártani – ezek azok a verziók, amelyek általában késéssel frissülnek, mert a gyártón kívül még egy szereplő, a szolgáltató is bele akar nyúlni. A szolgáltatók amúgy is jobban tennék, ha színvonalas munkával csábítanék magukhoz az ügyfeleket, és nem ilyen mesterséges lánccal kötnék őket magukhoz.  

6 hozzászólás

6,4 millió magyar internetelőfizetés van

Az egyre inkább megfizethető mobilinternet miatt dinamikusan nőtt tavaly az internet előfizetések száma - írja az MTI a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzésére hivatkozva. 2013 végén már több mint 6,4 millió hozzáférés volt, ami 19 százalékos éves növekedést jelent.

A vezeték nélküli szegmens egy év alatt több mint 27 százalékkal bővült, és az összes előfizetés 63 százaléka már ebbe a kategóriába tartozott. A mobil hozzáférések részaránya egy év alatt közel 5 százalékponttal lett nagyobb.

Szűkülő kör

Az internetszolgáltatást nyújtó vállalkozások száma csökkent 2013-ban, miután 14 szolgáltató átadta hálózatát egy másik, meglévő vállalkozásnak. A piac egyre inkább koncentrálódik, az előfizetések közel 93 százalékát 7 szolgáltató biztosítja. A társaságok árbevétele azonban nőtt, az utolsó negyedévben megközelítette a 42 milliárd forintot, és az összes árbevétel 35 százaléka a mobilnetezőktől jött. Éves szinten az internetszolgáltatásból származó árbevétel 4,7 százalékkal nőtt.

A mobilhálózat adatforgalma 2013-ban 16 százalékkal nőtt, a változás hátterében az okostelefonok és a mobilinternet terjedése áll. Ezalatt a küldött sms-ek száma 8,9 százalékkal csökkent, az mms-eké pedig mindössze 0,4 százalékkal emelkedett.

A mobiltelefon előfizetések száma 2013 végén 11,7 millió volt, az állomány egy év alatt 97 ezerrel, 0,8 százalékkal bővült. Az év utolsó napján száz lakosra 118 mobiltelefon-előfizetés jutott, négyszer annyi, mint vezetékes. A vezetékes telefon fővonalak száma egy év alatt 100 ezerrel csökkent, 2013 végén 2,8 millió volt.

Szólj hozzá!

50 megapixelt fotóz az Oppo telefonja

Eljött az idő, hogy a Nokia szerényen félrehúzódjon a szerény 42 megapixeles Lumiájával, mert megérkezett a kínai Oppo Find 7 okostelefon, ami már 50 megapixeles fotókat készít. Az Engedget tesztje alapján nem is olyan rosszak azok a képek, főleg amelyiken az utcaképet nagyítják ki. Mi lesz a világ bűnözőivel, ha a biztonsági kamerák is ilyen profi fényképeket készítenek majd?  

oppo-find7

Azt azért hozzá kell tenni, hogy egy szoftveres trükkről van szó, az Oppóban ugyanis csak egy 13 megapixeles Sony IMX214 CMOS szenzor van. Az 50 megás fotó úgy áll össze, hogy a telefon nagyon gyorsan ellő 10 képet, és ezek közül a négy legjobbat összefűzi. A trükközéstől függetlenül jó az Oppo kamerája: az 1/3,06 colos szenzor 4K-felbontásban másodpercenként 30 képkockát tud rögzíteni, f/2.0-ás rekesznyílás jó sok fényt átereszt, és 120 algoritmus javítja a képek minőségét.

  Az androidos okostelefonnak két változata lesz. Az olcsóbb, 500 dolláros Find 7a modell április közepén került a boltokba, a kijelzője 5,5 collos és 1080p felbontású, és 2,3 gigahertzes Snapdragon 800 processzor hajtja meg, ezenkívül 2 giga RAM, 16 gigás háttértár és 2800 milliamperórás akku van benne.

A drágább, 600 dolláros Find 7 kijelzője szintén 5,5 colos, de a felbontása már 2560x1440 pixeles, a processzora 2,5 gigahertzes Snapdragon 801, amit 3 GB RAM, 32 GB tárhely és 3000 milliamperórás akku egészít ki.

11 hozzászólás

Eljött az okosórák korszaka

Nagyot robbantott a Google a hordható eszközök piacán az Android Wear operációs rendszer bejelentésével, amelyet kifejezetten az okosórákhoz és egyéb kiegészítőkhöz igazítottak hozzá. A bejelentés napján két erre épülő terméket, a Motorola és az LG okosóráját is leleplezték, amelyek idén nyáron kerülnek a boltokba.

Az okosórán futó Android Wear rendszer értesítéseket, emlékeztetőket, navigációs utasításokat tud megjeleníteni, és természetesen az eszközökbe épített egészségügyi szenzorokat is vezérelni tudja majd.

m7 verge super wide

Mondhatjuk azt, hogy az okosóra egy igen okos válasz a telefonok akkuproblémájára. Ha a csuklónkon megjelenik a legtöbb értesítés, akkor ritkábban kell elővenni a telefonunkat és bekapcsolni az energiazabáló kijelzőjét. Az is másodlagos kérdés lesz, hogy mekkora a telefonálásra használt eszközünk, hiszen egy bluetooth headsettel kiegészítve az okosóra is kezelni tudja a hívásokat.

Az angolul és más elterjedt nyelveken beszélők megint előnyös helyzetben lesznek, hiszen ők hangosan kimondott parancsokkal is vezérelni tudják majd az órájukat és a telefonjukat, amelyek a beérkező szöveges információkat szépen fel is tudják olvasni.

A Google Wear grafikus interfésze két részre van osztva: az alsó fehér sávban jelennek meg a fontos információk, fönt pedig azzal kapcsolatos képek, vagy bizonyos esetekben kiegészítő információk. Például navigáció közben fönt jelenik meg a térkép. A rendszer kerek és szögletes kijelzőkön egyaránt működik, amire jó példa a Motorola gyönyörű, hagyományos órákra emlékeztet Moto 360 órája, illetve a szögletesebb LG G Watch. 

5 hozzászólás

Ultrahangos tok látássérülteknek

Vakoknak és látássérülteknek készített különleges tokot a Samsung. A Galaxy Core Advance mobilhoz megvehető Ultrasonic Cover két méteres távolságig érzékeli a felhasználó előtt felbukkanó akadályokat, hanggal és rezgéssel figyelmeztet is azok jelenlétére.

US4

A tokon számos nyomógomb is van, amiket könnyebb kitapintani, mint az érintéssel működőket.

A látássérülteknek készült egy szkennelőállvány is, amellyel viszonylag egyszerűen a készülék kamerája elé tudunk helyezni nyomtatott anyagokat. A készülék egy karakterfelismerő (OCR) alkalmazás bevetésével hangosan felolvassa a papír tartalmát.

Szólj hozzá!

Heteken belül indul az iPhone 6 gyártása

Az Apple egyik kínai partnere, a Pegatron újabb területeket nyitott meg a gyárában és munkásokat toboroz, derül ki a Reuters által is közölt hírből, amit egy kínai weboldalról vett át a hírügynökség. A gyártás állítólag a második negyedévben indul. A Pegatron nem az Apple egyedüli partnere, állítólag a Foxconn gyárában készül majd a legtöbb iPhone 6.

Mint minden egyes iPhone megjelenése előtt, most is tele van a web a készülék tulajdonságaival kapcsolatos pletykákkal. Sokan úgy vélik, hogy nagyobb lesz a kijelzője, a hírekben 4,7 és 5,7 hüvelykes méret is megjelent, ami azt jelentené, hogy az Apple is belépne a félig tablet, félig telefon phabletek piacára.

Az is felmerült, hogy az iPhone 6 rengeteg szenzorral lesz telepakolva: a készülékkel légnyomást, páratartalmat és hőmérsékletet is tudunk majd mérni. Akárcsak az egy évvel ezelőtt megjelent Samsung Galaxy S4-gyel. Ez ma már nem olyan meglepő, az Apple jó ideje nem az élen halad, hanem a többi gyártó nyomában halad, ami az új funkciók bevezetését illeti.

Olcsóbb az iPhone 5C

Az Apple a héten egy hivatalos bejelentést is tett: nagyobb európai országokban elérhetővé tette egy 8 gigabájtos iPhone 5C-t, amely körülbelül 15 ezer forinttal olcsóbb a 16 gigabájtos verziónál. Hogy ez a minimális árcsökkentés képes lesz-e felpörgetni a most szerényen teljesítő 5C iránti igényt, az igencsak kérdéses. A készülék kicsiny belső tárhelye reflektorfénybe helyezi azt a problémát, hogy a hasonló kategóriájú androidos készülékekkel szemben az iPhone nem bővíthető microSD kártyával.

Az Apple a legolcsóbb nagyméretű iPadet is lecserélte: eddig a 9,7 colos tablet második verziója volt kapható 400 dollárért, mostantól azonban a nagyobb felbontású (Retina) kijelzővel felszerelt iPad 4 kerül ennyibe. Ezekben a modellekben 16 gigabájtos tárhely van, és természetesen a csak wifis verzió kerül 400 dollárba, a mobilnetesért 530 dollárt kérnek.

Szólj hozzá!

Amikor az állam menti meg a mobilozókat

Világszerte felmerült állami berkekben, hogy heterogén hálózati eszközökkel építsenek alapszolgáltatásokat nyújtó mobilhálózatot. Ez megakadályozná a leállásokat, és biztosítaná az online szolgáltatások folyamatos elérhetőségét.

Mentőövnek készült

A heterogén hálózat fogalmával többször találkoztunk már a távközlési kiállításokon, de az ide tartozó eszközök alapvetően azért készültek el, hogy a mobilszolgáltatók le tudják venni a terhelés egy részét a hálózatuk fő elemeiről. Ehhez többféle eszköz áll a rendelkezésükre, például kisebb cellák, amelyek egy szűkebb területen, például egy zsúfolt megállóban biztosítanak hozzáférést a mobilozóknak. Ezzel csökkentik a nagyobb területet lefedő bázisállomások terheltségét. De ide tartoznak a szolgáltatók által kontrollált wifi hotspotok is, amelyekre a mobilok észrevétlenül rá tudnak csatlakozni, és ezáltal csökken a mobilhálózat terhelése. A wifi által használt frekvencia ingyenes, míg a mobilhálózat frekvenciakészlete szűkös és  drága is.

De már nemcsak mobilszolgáltatók, hanem államok is gondolkoznak egy heterogén infrastruktúra kiépítésén, hogy azzal minimális szintű szolgáltatást tudjanak garantálni a lakosságnak. Hollandia is foglalkozott az ötlettel, hogy automatikus roamingot tudjon nyújtani a hálózatról leszakadó mobilozóknak. Az ötletelést a holland Vodafone hálózatának 2012-es, több napig tartó leállása indította be. Nem lennénk meglepve, ha a hírünk a magyar mobilozókat is telibe találná, miután múlt héten kicsit megzuttyant a Magyar Telekom hálózata.

A Telekom leállása során több olvasónk arra panaszkodott, hogy internet nélkül nem tud elintézni bizonyos határidős ügyeket. Éppen az a lényeg, ami miatt az államnak megéri beszállni. Egyre több közszolgáltatás fut az interneten, és nem szabadna előfordulnia, hogy azokhoz nem fér hozzá a lakosság.

Ugyanakkor azt is tisztán kell látni, hogy amit a magyar állam a legutóbbi frekvenciatenderen próbált megvalósítani, az egyáltalán nem erről szólt. Azon a tenderen egy erős állami (és feltehetően kormányzati) kötelékekkel rendelkező, negyedik piaci szereplőt akartak létrehozni, amely nem a mobilozók mentőöve lett volna, hanem a három meglévő mobilcég mindenre elszánt versenytársa. 

Egyébként nem a Magyar Telekom hálózatának megakadása miatt került elő az állami mobilhálózat témája, hanem mert Szingapúrban a 2015-től induló Infocomm Media Masterplan nevű stratégia részeként egy ilyen rendszer kiépítésén is elgondolkoztak. Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy nem egy zárt ajtók mögött eldöntött határozatról, hanem egy megvitatásra bedobott ötletről van szó, amit Yaacob Ibrahim informatikai miniszter vitt a szingapúri parlament elé. A Masterplan 14 tagú bizottságának ezen kívül még számos ötlete van arra, hogy a következő évtizedben milyen informatikai eszközökkel növeljék nemzetük társadalmi fejlődését és üzleti versenyképességét. Ami már most is a világ élvonalában van.

Szólj hozzá!

Terepen is bizonyított a Windows 8 Pro

Most már ezt is tudjuk, miután a barcelonai mobilkongresszusra nem vittünk mást magunkkal, csak két tabletet, két okostelefont és néhány egyszerű kiegészítőt. Felvételeink a Lumia 1020 extrém felbontású kamerájával készültek, beszélgetéseket péklapát méretű Sony Xperia Z1-en jegyzeteltük le, és a nap végén egy Thinkpad Tablet 8-on szerkesztettük meg a cikkeket. Volt nálunk egy Sony Tap 11 is, de annak marginális szerep jutott, és mindjárt az is kiderül, hogy miért.

12 hozzászólás Tovább

Mi értelme a hajlított mobilnak?

Évek óta pletykálnak a hajlékony kijelzőkről, hajlított telefonokról, az elmúlt néhány év mindig azzal kezdődött, hogy az lesz az áttörés, amikor tényleg piacra dobnak egy hajlított kijelzős mobilt. A hajlított kijelzőn van a lényeg, mert ott még nem tart a technológia, hogy valóban hajlékony is legyen az a kijelző. Csak egy kicsit, de erre visszatérünk később.

Az LG és a Samsung voltak azok a cégek a nagyobb mobilgyártók közül, amelyek meglépték ezt, és megalkották a hajlított kijelzős eszközt, nagyjából egy időben mutatták be a két mobilt.

Az LG G Flex fantázianevű mobilra mindenki döbbenten pillant. Aki még nem látott hathüvelykes mobilt, azért. Aki már látott, az az enyhén ívelt formára csodálkozik rá.

38 hozzászólás Tovább

Bemutatkozik Google Glass és Galaxy S5

A Telenor március 12-én este 6-tól, a budapesti Millenáris központban tartja meg idei első okosakadémiáját, amelyen a dolgok internete lesz a fő téma. Az okostelefonokról és alkalmazásokról szóló előadásokon látható és kipróbálható lesz a Google Glass okosszemüveg, és a vadonatúj Samsung Galaxy S5 okostelefon is bemutatkozik.

A kiállítási területen számos gyártó felsorakoztatja a februári Mobil Világkongresszuson leleplezett újdonságait, várhatóan az Alcatel, a Huawei, az LG, a Samsung, a Sony és a ZTE termékei lesznek láthatók.

Bodnár Csaba, a Mobilaréna szakújságírója az okosórákról tart előadást. Moós Gergely, a Dagadt Köcsög blog szerzője a sportolás során használható szenzorokat és egyéb okos eszközöket mutatja be. A Momentán Társulat pedig megkísérli átültetni a mai világba a márciusi forradalmat, azt a kérdést körbejárva, hogy mi lett volna, ha Petőfiék már mobil eszközön kommunikáltak volna.

Szólj hozzá!

Megakadt a Magyar Telekom hálózata

A hétfő esti csúcsidőszak valószínűleg nem a legszerencsésebb időpont egy hálózati kimaradásra, a Magyar Telekomnak azonban sikerült kifognia ezt az időszakot, amikor a legtöbb ember tévét nézne, rokonokkal telefonálna vagy az interneten fogyasztná a cuki cicás képeket. Fel is robbant a Telekom Facebook-oldala, amelyen az ügyfelek percenként üzennek valami kedveset a cégnek.

A Magyar Telekom közölte, hogy hétfő este 8 óta a mobil szolgáltatásban, az IPTV és internet szolgáltatásban országosan problémát tapasztalhatnak az előfizető. A szolgáltatások bizonytalanul működnek, és nem érintenek mindenkit. A társaság arra figyelmeztetett, hogy a call centerben a ügyfelek hívásai miatt a várakozási idő jelentősen megnövekedett. A kimaradást azonban már nem szükséges jelezni az ügyfélszolgálaton, mert a Telekom tud róla, és a kijavítása folyamatban van.

Az internetes adatforgalmat kezelő BIX grafikonján is látszik a hiba. Azon a szakaszon, ahol normális esetben még növekedne a forgalom, gyorsan alábukik a görbe. Ugyanakkor az is látszik, hogy a hiba nem érint mindenkit: nem esett nullára a mutató. Megnyugtató, hogy már némi növekedést is látunk, tehát kezd helyreállni a kapcsolat.

Képernyőfotó 2014-03-10 - 20.57.02.png

A hiba kivizsgálása és javítása folyamatban. A Telekom ügyfelei megértését és türelmét kéri.

2 hozzászólás

Félmilliárdért vett telefonszámot egy arab

Egy arab üzletember 7,8 millió dirhamot (478 millió forintot) fizetett a 050 7777777 hívószámért, amely iránt sokan mások is érdeklődtek. A szombat este, egy dubaji és egy abu-dzabi luxusszállodában megtartott szimultán aukción tíz különleges hívószámot árvereztek el - írja az MTI. Az Etisalat mobilszolgáltató jótékony célra ajánlja fel az aukció 13,55 millió dirhamos (830 millió forint) bevételének egy részét.

A feltűnő vagy könnyen megjegyezhető telefonszámok és rendszámtáblák státusszimbólumnak számítanak a Perzsa (Arab)-öböl dúsgazdag országaiban. Szaid Abdel Ghaffar Csuri abu-dzabi üzletember 2008-ban hárommilliárd forintnak megfelelő összeget fizetett az "1" jelzésű rendszámtábláért.

A győztes licitálók két évre nyerték el a vágyott telefonszámok használati jogát. Az aranyáron vásárolt telefonszámokhoz előfizetői csomag is tartozik. Az emirátusi hatóságok ugyanakkor néhány nappal az árverés előtt figyelmeztették a potenciális vevőket, hogy az állam bármikor megváltoztathatja a telefonszámokat vagy az előhívókat.

4 hozzászólás

Máris lassul a tabletek terjedése

Lassuló növekedést jósolnak a piackutatók a tabletek piacán. Az IDC szerint idén csak 19,3 százalékos bővülés várható a 2013-as eladásokhoz képest, amely 51,6 százalékkal haladta meg a 2012-es forgalmat. Ennyi volt, csak úri hóbort volt az egész? A pécé visszajön a sírból?

Szó sincs ilyesmiről, az elemzők két kiemelt okot találtak. A tavalyi növekedés nagy részét a névtelen gyártók által piacra dobott, rendkívül olcsó tabletek generálták, de az emberek már nem találják ezeket igazán vonzónak. A harmatgyenge processzorral és elavult Androiddal felszerelt noname gépeket idén nehezebb lesz eladni, ha hihetünk az IDC gurujainak. De az is csökkenti a keresletet, hogy aki már vett magának tabletet, és teljesen boldog vele, az nem akarja máris lecserélni egy újabbra. 

7 hozzászólás Tovább

Nagyot nőtt a mobilnetes adatforgalom

Az Ericsson friss mobilos jelentése szerint a mobil adatátviteli előfizetések száma gyorsan nő, ezzel folyamatosan nő az adatforgalom, sőt az egyes előfizetésekre is egyre több adathasználat jellemző. Az adatok szerint 2013 harmadik és negyedik negyedéve között az adatátviteli forgalom 15 százalékkal nőtt, bár a növekedés a piacok és szolgáltatók szerint eléggé eltérő. A méréseket az Ericsson több éve végzi, kereskedelmi hálózatok jelentős méretű bázisának bevonásával, amelyek együttesen a világ összes térségét lefedik. 

Szólj hozzá! Tovább

Díjmentes Evernote-jegyzet a Telekomnál

A Magyar Telekom a barcelonai mobilkongresszuson fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy ők akarják megmutatni a felhasználóknak, melyek a legjobb mobilos appok. A beszélgetésen elhangzott az Evernote jegyzetmenedzselő app neve is, amit a mobilszolgáltató, úgy látszik, elég jónak tart ahhoz, hogy bevegye a kínálatába.

Most a távközlési cég belföldi előfizetői fél évig ingyen használhatják az Evernote Premium szolgáltatást, ami egyébként havi 5 euróba kerülne. Az Evernote Premium annyival nyújt többet az ingyenes változatnál, hogy a felhasználók meg tudják osztani egymással a jegyzeteiket és havonta akár 1 gigabájtnyi adatot is feltölthetnek.

Az Evernote a jegyzeteinkről mentést készít a felhőbe, és az adatainkat gyakorlatilag minden platformon meg tudjuk jeleníteni a kliensekkel. Van alkalmazásuk Androidra, iOS-re,  Windows Phone-ra, Mac OS X-re és Windows 8-ra is. Az Evernote multifunkciós app: gyorsan össze tudunk dobni vele egy bevásárlólistát, jegyzeteink tartalmában kereshetünk, a böngészőbe épülő modullal pedig egy gombnyomással elmenthetjük magunknak az érdekes cikkeket.

A szerdai bejelentésnek annyi előzménye volt, hogy az anyacég Deutsche Telekom is hasonló konstrukcióban kínál Evernote Premium hozzáférést a német előfizetőknek.

1 hozzászólás

Magyar titkosítás véd a lehallgatástól

Népszerű téma a titkosítás, amióta Edward Snowden leleplezte az amerikai nemzetbiztonsági szolgálat lehallgatási módszereit, és Barcelonában a mobilkongresszuson is volt néhány ezzel kapcsolatos megoldás. A tudósítók többsége a Blackphone nevű kütyüre vetette rá magát, mert mindenkit vonzanak az új okostelefonok, pedig ott volt a kiállításon a Navayo évek óta működő megoldása is, amit már most is világszerte számos kormány és hadsereg használ.

Korlátozott forgalom

A spanyol Geeksphone által gyártott Blackphone pont úgy néz ki, mint egy átlagos androidos készülék, de rátelepítettek egy speciális, biztonságosabb PrivateOS nevű rendszert, amit a gyártó és az amerikai Silent Circle nevű titkosítócég frissítget, a mobilszolgáltató kiiktatásával. A PrivateOS a telepített alkalmazások hozzáférési engedélyeinek kezelésével csökkenti minimálisra az adatok kiszivárgását. Emellett a Blackphone vevői 2 évre szóló előfizetést kapnak a Silent Circle titkosított kommunikációs szolgáltatására, a Spideroak tárhelyszolgáltatásra és a Disconnect VPN-re.

Két gond van a Blackphone készülékkel: az egyik az, hogy amerikai technológia. A Snowden által kirobbantott botrány egyik hozadéka, hogy kevesebben akarnak amerikai titkosítási megoldást venni. Ahogy a kínai, orosz és izraeli megoldások sem túl kelendőek, különösképpen nem azon országok köreiben, ahol pont az említett országok kémjeit szeretnék távol tartani. Az is hátránya, hogy csak egyetlen készülék, és nem biztos, hogy mindegyik cég Androidon akar működni; sokan igényelnének hasonló biztonságot Blacberryn vagy más rendszereken.

4 hozzászólás Tovább

Jönnek a két oprendszeres mobilok

A pc-gyártók egyre jobban támogatják azokat a készülékeket, amelyeken Android és Windows is van. Úgy tűnik, lassan a mobilgyártók is ráállnak erre az útra, hasonló készülékek megjelenése várható idén.

A Microsoft nemrég egy indiai gyártóval kötött szövetséget, a Karbonn Mobiles hamarosan Windows Phone alapú telefonokat kezd árulni, de még idén szeretne olyan mobilt is gyártani, amely az Androidot és a Windows Phone-t is támogatja.

Az nem teljesen világos, mi lenne az előnye a kettős rendszernek, hiszen a két operációs rendszer egymástól függetlenül működik. A célközönség azonban egyértelműen a profi, hozzáértőbb felhasználók.

A Microsoft már egy ideje lobbizik azért, hogy a gyártók fejlesszenek olyan készülékeket, amelyeken mindkét operációs rendszer futhat. A hírek szerint korábban a HTC-t próbálták rávenni erre. A terv az lett volna, hogy az androidos mobilokra alternatívaként kerüljön fel a Windows Phone is.

5 hozzászólás

Rubik-négyzetből lesz a telefon

A belgiumi Hasselt Egyetem egy munkacsoportja olyan mobiltelefon-forma kidolgozásába kezdett bele, ami megoldhatja a folyamatos dizájnproblémákat. Az elképzelés lényege, hogy a telefon külső váza folyamatosan változtatja a formáját aszerint, hogy épp mire szeretnénk használni a készüléket. A készítők szerint a Rubik-féle bűvös négyzet volt az ihlető: a Paddle nevű szerkezet nyolc négyzet formájú darabból áll össze, amikből tetszőleges formákat hajtogathatunk.

A Paddle prototípusa 15 formát tud, de ez a szám folyamatosan növekszik, mondja Raf Ramakers, a kutatócsoport egy tagja. „Ha teljesen széthajtogatjuk, akkora, mint egy iPad, ha összehajtogatjuk, akkora, mint egy iPhone.”

A működés egyelőre külső segítséggel lehetséges csak. A Paddle felületére végül egy projektor vetíti ki a tartalmat, vagyis aktív kijelzőt még nem sikerült hajtogatható állapotba hozni. A működéshez a Paddle-re szerelt infravörös jelölőket nyolc darab infravörös kamera követi, így határozzák meg például a felhasználó ujjainak mozgását is, illetve a Paddle térben betöltött helyzetét és aktuális formáját is. Természetesen az, hogy a készülék egyelőre külső eszközökre szorul, komoly akadálya a piaci bevezetésnek és a mindennapi használatnak, de a kutatók szerint megoldható a rendszer egybeszerelése.

11 hozzászólás

Hivatalosan is jön a G2 mini

Az LG hivatalosan is bejelentette, hogy hamarosan megjelenik mostani csúcsmobiljának kisebb változata, a G2 mini. Bár mini névre hallgat, a mobil egyáltalán nem lesz kicsi 4,7 hüvelykes kijelzőjével.

Külső megjelenésében nem sokban tér el elődjétől, ugyanúgy hátul lesz a navigáláshoz szükséges gombja. A G2 minivel a középkategóriát célozzák meg, négymagos lesz a processzora, 2440mAh-es az akkumulátora.

A G2 mini számos modellje lesz elérhető, lesz például két SIM-kártyás változata is, négy különféle színben kapható majd, lesz csak 3G-s, de lesz LTE-s verziója is. Jövő hónaptól kerül a boltok polcaira világszerte.

Az LG lépése követi a más gyártók által már kitaposott utat, a Samsung és a HTC is sorra adja ki csúcstelefonjainak mini modelljeit. Ezek megjelenésükben hasonlítanak a csúcsmobilhoz, de annál kevesebbet tudnak, és nem utolsósorban olcsóbbak is.

Szólj hozzá!

Nekem volt már mindenem, úgyhogy mindet utálom

Kisregényt tudnánk írni az emberek és a mobilok kapcsolatáról, de a sztori nem lenne túl vidám. Előző cikkünkben arról faggattuk olvasóinkat, hogy mit találnak rossznak, és mit jónak a mobiltelefonjukban, és összesen húszezer szóban fogalmazták meg tapasztalataikat. A több száz emailből és hozzászólásból kigyűjtöttük a tanulságokat, és megkérdeztünk távközlési szakértőket is, hogy milyen folyamatokat látnak a mobilok piacán.

Alsó és középkategóriás telefonokkal bele sem érdemes vágni, csak szívás az egész. Lassú, mint egy teknős, lefagy, rendszerint akkor, amikor nagy szükség lenne rá.

Többen írták ugyanezt, legyen szó akár ZTE Blade III-ről, Samsung Ace-ről vagy más hasonló, olcsóbb és kevésbé erős készülékről. A mobilszolgáltatók szakértői szerint másfél-két évvel ezelőtt még a 60 ezer forintos androidos mobilok voltak a legkelendőbbek, de az emberek mára rájöttek, hogy az olcsó készülékek túl nagy kompromisszummal járnak. Amikor felrakják a huszadik appot, rájönnek, hogy gyorsan lemerül, megtelik, elkezd rosszul viselkedni. Az igazi okostelefon-élményhez mélyebbre kell nyúlni a pénztárcában.

Előző telefonom Galaxy Ace volt. Egy hulladék az, nem telefon. Fő baja, hogy kevés a hardvere, ezért minden akadozott rajta. Viszont ami nagyon sokat segített neki, az a hard reset félévente. Nem mondom, hogy utána jó telefon lett, de mindenesetre használható volt.

Az a félelmetes és szomorú, hogy a 100 ezer forint alatti kategórában nemigen van hibátlan telefon. Az e feletti kategóriából nekünk még nem volt, de az észrevételeket olvasva nem is lesz, mert ablakon kidobott pénz, a csúcsmodellek is gyermekbetegségekkel küzdenek.

Van egy rossz hírünk: ugyanez a folyamat fog lezajlani a tabletek piacán. Tavaly év végén százezer tabletet adtak el, ám ezeknek a legnagyobb része a legalsó árkategóriából kerül ki. Ami természetesen minőségben sem jelent semmi jót.

125 hozzászólás Tovább

Így ne legyen seggfej okosszemüvegben

Tavaly nagy meglepetés volt a Google Glass bejelentése, de ma már nem az a kérdés, hogy az okosszemüveg hasznos eszköz lesz-e. Sokkal inkább az foglalkoztatja a keresőcéget, hogy végre elfogadottá tegye ezt az új platformot. Ehhez pedig meg kell tanítani az embereket a Glass helyes használatára.

A nemrég megjelent etikettben nagyjából mindent megtalálunk ahhoz, hogy ismerőseink ne tekintsenek minket seggfejnek (angolul: glasshole-nak), csak mert egy kamerával és kijelzővel felszerelt kütyüt hordunk a fejünkön. Persze a leírást muszáj volt átszabni, mert a Google sok esetben a Glass tulajdonosát tekinti szenvedő alanynak, amikor sokkal inkább a környezetében lévőknek okozhat fejfájást a kamerás eszköz jelenléte.

Ezt nem szabad:

 • Ne nézzünk pornót, ne olvassunk regényt! A Glass használatához jobbra felfelé kell néznünk, ami pont úgy néz ki, mintha fennakadtak volna a szemeink. Ne nézzük a Glasst perceken át, mert a szemüveget arra találták ki, hogy gyorsan elérjünk vele információkat, és azonnal folytatni tudjuk, amit addig csináltunk.  
 • Extrém sportolás – csak ésszel. Nem biztos, hogy jó ötlet vízisízés vagy ökölvívás közben okosszemüveget hordani. Hacsak nem az a cél, hogy ellenfelünk egy jobbegyenessel beültesse az agyunkba a csúcstechnikás eszközt.
 • Kerüljük azokat a helyeket, ahová az emberek romantikázni járnak, vagy legalább tegyük el a szemüveget! Itt a Google – teljesen érthetetlen módon – azért javasolja a Glass elrejtését, hogy a a viselője a saját romantikus vacsorája közben elkerülje a szemüveg iránt érdeklődő kérdéseket. Mintha nem az lenne a fő probléma, hogy mások romantikus vacsoráját zavarhatja a fejen hordott szemüveg. Senki nem akar kamerák kereszttüzében édelegni a párjával.
 • Ahol tilos kamerát használni, ott a Glass is tiltott eszköz. Ahol ki kell kapcsolni a telefont, ott a Glassnak sincs helye a fejen. Ez eléggé egyértelmű.
 • Ne használd ki a kamera helyzeti előnyét. A Google annyira jólelkű, hogy csak az jutott eszébe, hogy milyen érdekes perspektívából készíthetünk fotókat, és meg sem említi azt, hogy a nők 

Ezt szabad:

 • Fedezzük fel a világot. Keressünk útvonalat, új éttermeket a Glass segítségével. Oké, lapozzunk, ez egyértelmű és unalmas is.
 • Használjuk a Glass hangvezérlését. A Google szerint az okosszemüveget golfozás, főzés vagy más olyan tevékenység közben érdemes használni, amikor mindkét kezünk foglalt. Bármennyire igaz ez a szexre is, az nem tartozik a Glass felhasználási területei közé.
 • Kérjünk engedélyt a használatára. A barátoktól is, mert ezzel talán meggyőzhetők, hogy nem kell idegenkedni a szemüvegtől. 
 • Kapcsoljuk be a képernyőzárat. A jelszó megakadályozza, hogy mások használják a Glassunkat, és hozzáférjenek a titkos felvételeinkhez. A Glassen tárolt fájlok távolról törölhetők.
1 hozzászólás

Komáromban készül az androidos Nokia

A Tech2 kütyüportál értesülése szerint a Nokia komáromi gyárában pár hete elkezdték gyártani a vállalat első androidos okostelefonját, amit hivatalosan csak jövő hétfőn, a barcelonai mobilkiállításon fognak leleplezni. A portálnak nyilatkozó informátorok azt is megerősítették, hogy a mobil pontosan olyan, mint ami kiszivárgott képeken is látható.

Egyben azt is elmondták a tech2-nek, hogy a telefonra a Nokia saját indítómenüt és szoftverboltot telepít a készülékre, és az interfész a Windows Phone csempevilágát idézi majd.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a Nokia melyik kiváló márkanevét alkalmazza majd. Az Ovit sajnos már nem alkalmazza, de a Here Áruházzal még betöltheti azt a piaci űrt, amit angol nyelvterületen a Samsung a fergeteges S Voice-szal ural.

6 hozzászólás

A Samsung kiröhögte az Androidot

Az Android fejlesztését Andy Rubin 2003 októberében indította el, amikor még nem voltak modern okostelefonok, vagy ami volt, arra kínszenvedés volt appokat írni. A Nokiára megírt programok nagy eséllyel nem futott egy Samsungon vagy egy Motorolán, úgyhogy minden egyes készülékre külön-külön verziót kellett kiadni. Ezen a helyzeten akart változtatni Rubin, de egy év alatt kifutott a pénzből, úgyhogy nekiállt befektetőket keresni.

Az akkori piaci erőviszonyok miatt Andy Rubin először a Samsungot kereste meg, hiszen a dél-koreai cég egyre nagyobb volt, de még nem tudta legyőzni a toronymagasan piacvezető Nokiát. Az Android projekt mind a nyolc mérnöke Szöulba utazott, hogy meggyőzzék a Samsung igazgatóit, érdemes pénzt fektetni az új operációs rendszer fejlesztésébe.

Legnagyobb meglepetésükre a 20 fős vezetői zsűri egyáltalán nem lelekesedett, nem is tettek fel kérdéseket. Végül a kínos csöndet egy még kínosabb kérdéssel törték meg: „Milyen hadsereg fogja ezt elkészíteni? Hat embered van. Talán be vagy állva?” – idézte fel a történteket Rubin, hozzátéve, hogy gyakorlatilag kiröhögték a tárgyalóból. Két hét múlva felvásárolta őket a Google 50 millió dollárért, a folytatást pedig mindenki ismeri.

Az is hozzátartozik a történethez, hogy a Google mindig is vevő volt az őrült ötletekre, fejlődő cégként volt lehetősége kockáztatni, a Samsung pedig olyan kész terméket keresett, amivel azonnal harcba tudott volna szállni az okostelefonok piacán. Persze az Android a legjobb kezekbe került, és a Google szolgáltatásai, a profi terképek, a nagy tárhelyű Gmail, az online irodai appok, a képmegosztás és Youtube nélkül nem állt volna össze olyan rendszerré, mint amilyennek most ismerjük.   

9 hozzászólás

Kici, óccó, Zopo

Lassan hat éve már, hogy bojkottálni próbáltuk a Kínából áradó árudömpinget, de már akkor is csak félsikereket tudtunk elérni. Ennek fordítottját tudtuk most kipróbálni: milyen az, amikor nem csak mondjuk, hogy „de hát minek vennél drágát, mikor amúgy is minden kínai”, hanem ki is próbáljuk, mit tud egy telefon, amikor nem nyugati gyártók fizetik a munkásokat a sencseni szalagok mellett.

zopo
Fotó: Twitter

A magyar forgalmazó jóvoltálából három telefont is kaptunk a Zopo márkanevű telefonból. A magyarul nem túl szerencsésen hangzó márka világszinten nem ismeretlen, a Wikipédia tanúsága szerint a 2012-ben alapított kínai ZOPO Mobile volt az első szemüvegmentes 3D-élményt adó, dual SIM-es okostelefon, aztán elsőként vezették be a Sailfish nevű mobilos oprendszert Indiában.

Ezek mondjuk a leghosszabb fogmosás és a „legnagyobb dőlésszögben egykerekű biciklizés hónaljvakarás közben” jellegű Guinness-rekordokra emlékeztető adatok, de tény, hogy nem kezdő gyártóval van dolgunk, ami abból él, hogy egymás mellé legózza a híres márkák sorozatgyártásából megmaradt alkatrészeket. Bár a legújabb telefonjuk nemzetközi megjelenését bejelentő plakátot nem sikerült a kínai sztereotípiákra ráerősítő nyelvtani hiba nélkül lehozni.

Szólj hozzá! Tovább

1500 százalékkal nőtt az adatroaming

Az Európai Bizottság számításai szerint az európai mobiltávközlési szolgáltatók 300 millió előfizetéstől esnek el a magas roamingdíjak miatt, és ez az üzletpolitika más vállalkozásokat is hátrányos helyzetbe hoz. A bizottság megrendelésére készült tanulmány megállapította:

 • a mobilozók 47 százaléka nem használja a mobilinternetet más uniós tagállamban
 • emailt tízből csak egy előfizető kezeli külföldön is az otthon megszokott módon
 • az utazók 28 százaléka külföldön kikapcsolja a mobilját
 • milliók állnak át a szöveges üzenetek használatára a telefonbeszélgetések helyett

Már ez is hatalmas javulást mutat a díjkorlát bevezetésének 2008-as kezdete előtti helyzethez képest. Azóta a hívások és a szöveges üzenetek díja 80 százalékkal csökkent, az adatroaming-díjak pedig egyes esetekben akár 91 százalékkal is alacsonyabbak lettek – írja az MTI. A csökkenő díjaknak köszönhetően 2008 óta az EU-ban megdöbbentő mértékben, 1500 százalékkal nőtt az adatroaming-használat.

„Megdöbbentem az adatok láttán. A felmérés megerősíti, hogy be kell fejeznünk a megkezdett munkát és fel kell számolnunk a roamingdíjakat. A fogyasztók extrém módon korlátozzák telefonhasználatukat, ez pedig a vállalatok számára is rossz hír" - kommentálta a tanulmányt Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke.

Miközben a felhasználók a saját hazájukban egyre jobban kihasználják a mobilinternetet, sokuk külföldön tudatosan nem vesz igénybe távközlési szolgáltatásokat. Ez nemcsak a szolgáltatók számára jelent bevételkiesést, hanem a telefonos alkalmazások fejlesztőinek is. A tét óriási,  éppen a napokban jelent meg egy tanulmány arról, hogy az EU kimagaslóan jó az appok fejlesztésében. Az alkalmazásfejlesztés tavaly egymillió fejlesztőnek, illetve ehhez kapcsolódva körülbelül 800 ezer embernek adott munkát, a vásárlók és a hirdetők pedig 6,1 milliárd eurót költöttek el appokra. Ha folytatódnak a trendek, akkor 2018-ban közvetlenül 2,7 millió, közvetetten 2,1 millió embernek ad majd megélhetést az appok ipara, és a kapcsolódó kiadásokkal együtt 63 milliárd dolláros éves árbevételt generálnak majd az alkalmazások.

Nem csoda, hogy az EU fel akarja számolni a roamindíjakat, hogy ezzel is elősegítse az appok használatát. A Behálózott Kontinens (Connected Continent) bizottsági jogszabály-javaslat az Európai Unió jogalkotóira (az Európai Parlamentre és a Tanácsra) a telefonhívások és az internethasználat egységes piacának megteremtését bízza feladatként. A cél az, hogy legkésőbb 2016-ban a szolgáltatók belföldi díjszabást alkalmazzanak az egész unió területén.

Szólj hozzá!

Hatalmas erőgép lesz a Galaxy S5

A Samsung két hét múlva mutatja be a legújabb csúcstelefonját, a Galaxy S5-öt. A tervek szerint február 24-én lesz egy nagyszabású esemény a barcelonai mobilkongresszuson, a legnagyobb mobilos szakma kiállításon.

samsung-galaxy-s5-concept-1

Ahogy az lenni szokott, ilyenkorra már nagyjából ismerjük a mobil paramétereit, és ilyentájt szoktak megjelenni az első jó minőségű fényképek a termékről. Ez most sincs másként, ezúttal egy holland szakújságnak sikerült szereznie néhány fotót a mobil csomagolásáról. Nem magáról a mobilról, de a dobozon lévő képekből pontosan kiderül, milyen lesz a dizájn.

Ezen felül még a pontos specifikációra is fény derült. Hatalmas és nagyon erős gép lesz, de nagyjából ezt is vártuk. Kijelzője nagyobb lesz a mostaninál, 5,25 hüvelykes méretével a legnagyobb mobilok között lesz. Egy-két éve még phableteknek hívtuk az ekkora készülékeket, úgy tűnik, ez a kategória kezd kikopni.

Super Amoled kijelzőjének felbontása 2K-s lesz, ami jelenleg az egyik a legjobb a piacon. Négymagos processzora 2,5 gigahertzes, 3 gigabájt RAM kerül bele. tesznek még bele egy húsz megapixeles kamerát és egy két megapixeles előlapi kamerát is. Akkumulátora 3000 mAh-es, és természetesen támogatja a 4G LTE hálózatot.

54 hozzászólás

Nem lesz játékkonzol a mobilból

Nagyon jó játékok vannak okostelefonra, és nem az aktuális időelcsesző slágertermékre gondolunk, mint a Flappy Bird, hanem a mobilra átírt klasszikusokra. Leesik az állunk az Androidon futó Need for Speed vagy GTA San Andreas látványos 3D grafikájától, de a játékélmény meg sem közelíti mindazt, amit a konzollal vagy pécével élünk át. A billentyűzet WASD gombjait és a konzol irányítóját pattanásig feszült idegekkel, teljes erőbedobással püföljük és csavarjuk, mintha izmaink erején is múlna, hogy le tudjuk-e küzdeni a legszemetebb főszörnyeket. A mobilokkal nem tehetjük meg ugyanezt, az érintőkijelzőt csak óvatosan szabad simogatni, mert a kijelző széttörne egy erősebb mozdulattól.

Hogy ne menjen tönkre a mobil, és mégis konzolszerű legyen a játékélmény, külső hardveres irányítóval kell kiegészíteni a készüléket. A Sony mobilokhoz pár másodperc alatt hozzáköthető a Playstation 3 Dualshock Sixaxis nevű kontrollere, de azt otthoni használatra tervezték, kb. annyira könnyű becsúsztatni a zsebünkbe, mint egy díjnyertes méretű krumplit. A Samsung azonban kimondottan a mobilozóknak, az androidos Galaxy telefonokhoz készített egy EI-GP20 nevű bluetooth kontrollert, ami szépen belesimul a tenyerünkbe, és még egy kihúzható rugós mechanizmus is van rajta, hogy hozzá tudjuk rögzíteni a mobilunkat. Így biztosan nem ejtjük le a telefont a játék hevében.

8 hozzászólás Tovább

Androiddal újít a Nokia

Váratlan fordulat a Nokia történetében, hogy a Microsoft tulajdonába kerülő mobilgyártó a február 24-én kezdődő barcelonai mobilkiállításon Androidot futtató okostelefonokat mutat be. A készülékeken módosított operációs rendszer lesz, ami tele lesz a Nokia és a Microsoft saját online szolgáltatásaival.

Ha rosszindulatúak akarunk lenni, akkor ezzel a húzással a két cég elismeri, hogy kudarcot vallottak a mobiliparban, hiszen egyelőre nagyon szerény a Windows Phone piaci részesedése. A Windows Phone lassú terjedésének azonban nemcsak a rendszertől való idegenkedés az oka. A Microsoft olyan magas hardverkövetelményeket határozott meg, hogy emiatt a Windows Phone nem tudott nagyon olcsó készülékeken megjelenni. Ez tehát üzleti szempontból valóban bukás, de a márka imidzse és a felhasználók szempontjából (nem kapjuk meg ócska hardveren) nem feltétlenül az.

23 hozzászólás Tovább

Itt gyűlölje a mobilját!

Gyorsan lemerül.

Feladatokat kezel, irányít, oktat, és akár életet is menthet. Sehová nem indulunk el mobiltelefon nélkül, mert ez korunk legfontosabb használati tárgya. Úgyhogy amikor le kell cserélni a régit, egy idegőrlő folyamat veszi kezdetét. Elég szép lesz? Bírja az akkuja? Tudom majd kezelni? És ha a nyúl megrágja, vagy a bringáról lerepülve szikrázó csíkot húz az aszfalton, azt bírja majd?

RONDA! Mindegyik, kivétel nélkül. 

Aztán a tesztek elolvasása, bolti nyomkodás, haverok tanácsa alapján megveszünk valamit, és pár hónap múlva ilyen sérülések lesznek rajta:

szkreccs

Vagy olyan brutális védelmet építünk rá, mintha az autónkat háromlepedőnyi fóliába bugyoláltuk volna be:

Közben nosztalgiával gondolunk vissza a butatelefonunkra, ami egy hét alatt merült le, és ha átmentünk rajta a Suzukival, csak le kellett porolni.

Elejtettem a Nokiámat

Tényleg lehetetlen már jó mobilt venni?

Nem az Android nyíltsága, az iOS egyszerűsége vagy a Windows Phone szépsége a fontos, hanem hogy a legegyszerűbb feladatokkal is szívunk nap mint nap. Ez azonban olyan téma, amiről kevés ismeretünk van. A gyártóknak és a mobilszolgáltatóknak nem ez a kedvenc témájuk, és nem akarnak olyanokat a fülünkbe súgni, hogy mi a leggyakoribb hiba, ahogy azt sem, hogy melyek a legnépszerűbb és melyek a legfölöslegesebb funkciók.

Éppen ezért olvasóinktól szeretnénk megtudni: mit szeretnek és mit gyűlölnek a mobiljukban?

Küldjenek nekünk sztorikat a cikk alatt kommentben, emailben (erre a címre). Jöhetnek képek a lefagyó szoftverekről, furcsa hibaüzenetekről, meglepő sérülésekről. A kijelző összetörése például eléggé általános jelenség, de ha Jézus vagy Stephen Hawking képét rajzolják ki a repedések, az mindenképpen jöhet! Érdekelnek azok a trükkök és appok is, amiket kimondottan hasznosnak tartanak, némi magyarázattal, hogy miért azok.

Aztán levonjuk a tanulságokat, megkérdezünk szakértőket, és persze körülnézünk Barcelonában a mobilkongresszuson, hátha idén végre megtaláljuk a Tökéletes Telefont.

110 hozzászólás Tovább

Elkészült a japán iPhone

Semmi sem jelezheti pontosabban a japán elektronikai ipar lemaradását a dél-koreai mögött, mint az a tény, hogy a Sony négy év késéssel tudta legyártani az iPhone klónját. Lassan véget ér az Apple és a Samsung között évek óta dúló pereskedés, amelyben a dél-koreai céget több százmillió dollár kártérítés megfizetésére kötelezték az Apple szabadalmainak megsértése miatt, erre a Sony váratlanul felébredt a Csipkerózsika-álomból, és piacra dobott egy iPhone 4-szerű okostelefont. De nem olyan pislogósan ébredt fel, mint aki azt sem tudja, hol van, hanem mint akibe intravénásan belepumpáltak tíz gramm tiszta koffeint.

Az Xperia Z1 Compact kézbe fogva, érzésre nagyon iPhone-szerű, főleg a fémkeret miatt, de a kinézete miatt az Apple valószínűleg nem fogja leperelni a cégről az utolsó selyemkimonót is. A Z1 Compact ahhoz túl jól sikerült, sok mindenben különbözik, és tudásával el is veri amerikai riválisát.

Mint a vízfolyás

Szólj hozzá! Tovább