Friss kommentek

 • Hurrá Torpedó: Ha kp-re veszed akkor nem, egyébként meg de: pl HTC one (m8) részletre All in XL 2 évre 17990+1908/hó + 1×41990: azaz összesen: 519542 Ft pl HTC one (m8) részletre All in L 2 évre ... 2014-09-19 10:35
  Végre iPhone-on is ad 4G-t a Telenor
 • enpera: Aki részletre vesz telefont, amúgy is idióta. Amúgy nem félmilla egy telefon. 2014-09-19 07:39
  Végre iPhone-on is ad 4G-t a Telenor
 • dumdidum42: az a baj az iphone 4g kombóval hogy aki fél milliós telefon hitelének a kamatait fizetgeti vissza már nem tud előfizetni erre 2014-09-19 06:38
  Végre iPhone-on is ad 4G-t a Telenor

Hivatalosan is jön a G2 mini

február 21., 15:55

Az LG hivatalosan is bejelentette, hogy hamarosan megjelenik mostani csúcsmobiljának kisebb változata, a G2 mini. Bár mini névre hallgat, a mobil egyáltalán nem lesz kicsi 4,7 hüvelykes kijelzőjével.

Külső megjelenésében nem sokban tér el elődjétől, ugyanúgy hátul lesz a navigáláshoz szükséges gombja. A G2 minivel a középkategóriát célozzák meg, négymagos lesz a processzora, 2440mAh-es az akkumulátora.

A G2 mini számos modellje lesz elérhető, lesz például két SIM-kártyás változata is, négy különféle színben kapható majd, lesz csak 3G-s, de lesz LTE-s verziója is. Jövő hónaptól kerül a boltok polcaira világszerte.

Az LG lépése követi a más gyártók által már kitaposott utat, a Samsung és a HTC is sorra adja ki csúcstelefonjainak mini modelljeit. Ezek megjelenésükben hasonlítanak a csúcsmobilhoz, de annál kevesebbet tudnak, és nem utolsósorban olcsóbbak is.

Szólj hozzá!

Nekem volt már mindenem, úgyhogy mindet utálom

február 20., 16:44

Kisregényt tudnánk írni az emberek és a mobilok kapcsolatáról, de a sztori nem lenne túl vidám. Előző cikkünkben arról faggattuk olvasóinkat, hogy mit találnak rossznak, és mit jónak a mobiltelefonjukban, és összesen húszezer szóban fogalmazták meg tapasztalataikat. A több száz emailből és hozzászólásból kigyűjtöttük a tanulságokat, és megkérdeztünk távközlési szakértőket is, hogy milyen folyamatokat látnak a mobilok piacán.

Alsó és középkategóriás telefonokkal bele sem érdemes vágni, csak szívás az egész. Lassú, mint egy teknős, lefagy, rendszerint akkor, amikor nagy szükség lenne rá.

Többen írták ugyanezt, legyen szó akár ZTE Blade III-ről, Samsung Ace-ről vagy más hasonló, olcsóbb és kevésbé erős készülékről. A mobilszolgáltatók szakértői szerint másfél-két évvel ezelőtt még a 60 ezer forintos androidos mobilok voltak a legkelendőbbek, de az emberek mára rájöttek, hogy az olcsó készülékek túl nagy kompromisszummal járnak. Amikor felrakják a huszadik appot, rájönnek, hogy gyorsan lemerül, megtelik, elkezd rosszul viselkedni. Az igazi okostelefon-élményhez mélyebbre kell nyúlni a pénztárcában.

Előző telefonom Galaxy Ace volt. Egy hulladék az, nem telefon. Fő baja, hogy kevés a hardvere, ezért minden akadozott rajta. Viszont ami nagyon sokat segített neki, az a hard reset félévente. Nem mondom, hogy utána jó telefon lett, de mindenesetre használható volt.

Az a félelmetes és szomorú, hogy a 100 ezer forint alatti kategórában nemigen van hibátlan telefon. Az e feletti kategóriából nekünk még nem volt, de az észrevételeket olvasva nem is lesz, mert ablakon kidobott pénz, a csúcsmodellek is gyermekbetegségekkel küzdenek.

Van egy rossz hírünk: ugyanez a folyamat fog lezajlani a tabletek piacán. Tavaly év végén százezer tabletet adtak el, ám ezeknek a legnagyobb része a legalsó árkategóriából kerül ki. Ami természetesen minőségben sem jelent semmi jót.

125 hozzászólás Tovább

Így ne legyen seggfej okosszemüvegben

február 19., 10:43

Tavaly nagy meglepetés volt a Google Glass bejelentése, de ma már nem az a kérdés, hogy az okosszemüveg hasznos eszköz lesz-e. Sokkal inkább az foglalkoztatja a keresőcéget, hogy végre elfogadottá tegye ezt az új platformot. Ehhez pedig meg kell tanítani az embereket a Glass helyes használatára.

A nemrég megjelent etikettben nagyjából mindent megtalálunk ahhoz, hogy ismerőseink ne tekintsenek minket seggfejnek (angolul: glasshole-nak), csak mert egy kamerával és kijelzővel felszerelt kütyüt hordunk a fejünkön. Persze a leírást muszáj volt átszabni, mert a Google sok esetben a Glass tulajdonosát tekinti szenvedő alanynak, amikor sokkal inkább a környezetében lévőknek okozhat fejfájást a kamerás eszköz jelenléte.

Ezt nem szabad:

 • Ne nézzünk pornót, ne olvassunk regényt! A Glass használatához jobbra felfelé kell néznünk, ami pont úgy néz ki, mintha fennakadtak volna a szemeink. Ne nézzük a Glasst perceken át, mert a szemüveget arra találták ki, hogy gyorsan elérjünk vele információkat, és azonnal folytatni tudjuk, amit addig csináltunk.  
 • Extrém sportolás – csak ésszel. Nem biztos, hogy jó ötlet vízisízés vagy ökölvívás közben okosszemüveget hordani. Hacsak nem az a cél, hogy ellenfelünk egy jobbegyenessel beültesse az agyunkba a csúcstechnikás eszközt.
 • Kerüljük azokat a helyeket, ahová az emberek romantikázni járnak, vagy legalább tegyük el a szemüveget! Itt a Google – teljesen érthetetlen módon – azért javasolja a Glass elrejtését, hogy a a viselője a saját romantikus vacsorája közben elkerülje a szemüveg iránt érdeklődő kérdéseket. Mintha nem az lenne a fő probléma, hogy mások romantikus vacsoráját zavarhatja a fejen hordott szemüveg. Senki nem akar kamerák kereszttüzében édelegni a párjával.
 • Ahol tilos kamerát használni, ott a Glass is tiltott eszköz. Ahol ki kell kapcsolni a telefont, ott a Glassnak sincs helye a fejen. Ez eléggé egyértelmű.
 • Ne használd ki a kamera helyzeti előnyét. A Google annyira jólelkű, hogy csak az jutott eszébe, hogy milyen érdekes perspektívából készíthetünk fotókat, és meg sem említi azt, hogy a nők 

Ezt szabad:

 • Fedezzük fel a világot. Keressünk útvonalat, új éttermeket a Glass segítségével. Oké, lapozzunk, ez egyértelmű és unalmas is.
 • Használjuk a Glass hangvezérlését. A Google szerint az okosszemüveget golfozás, főzés vagy más olyan tevékenység közben érdemes használni, amikor mindkét kezünk foglalt. Bármennyire igaz ez a szexre is, az nem tartozik a Glass felhasználási területei közé.
 • Kérjünk engedélyt a használatára. A barátoktól is, mert ezzel talán meggyőzhetők, hogy nem kell idegenkedni a szemüvegtől. 
 • Kapcsoljuk be a képernyőzárat. A jelszó megakadályozza, hogy mások használják a Glassunkat, és hozzáférjenek a titkos felvételeinkhez. A Glassen tárolt fájlok távolról törölhetők.
1 hozzászólás

Komáromban készül az androidos Nokia

február 18., 14:32

A Tech2 kütyüportál értesülése szerint a Nokia komáromi gyárában pár hete elkezdték gyártani a vállalat első androidos okostelefonját, amit hivatalosan csak jövő hétfőn, a barcelonai mobilkiállításon fognak leleplezni. A portálnak nyilatkozó informátorok azt is megerősítették, hogy a mobil pontosan olyan, mint ami kiszivárgott képeken is látható.

Egyben azt is elmondták a tech2-nek, hogy a telefonra a Nokia saját indítómenüt és szoftverboltot telepít a készülékre, és az interfész a Windows Phone csempevilágát idézi majd.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a Nokia melyik kiváló márkanevét alkalmazza majd. Az Ovit sajnos már nem alkalmazza, de a Here Áruházzal még betöltheti azt a piaci űrt, amit angol nyelvterületen a Samsung a fergeteges S Voice-szal ural.

6 hozzászólás

A Samsung kiröhögte az Androidot

február 18., 13:38

Az Android fejlesztését Andy Rubin 2003 októberében indította el, amikor még nem voltak modern okostelefonok, vagy ami volt, arra kínszenvedés volt appokat írni. A Nokiára megírt programok nagy eséllyel nem futott egy Samsungon vagy egy Motorolán, úgyhogy minden egyes készülékre külön-külön verziót kellett kiadni. Ezen a helyzeten akart változtatni Rubin, de egy év alatt kifutott a pénzből, úgyhogy nekiállt befektetőket keresni.

Az akkori piaci erőviszonyok miatt Andy Rubin először a Samsungot kereste meg, hiszen a dél-koreai cég egyre nagyobb volt, de még nem tudta legyőzni a toronymagasan piacvezető Nokiát. Az Android projekt mind a nyolc mérnöke Szöulba utazott, hogy meggyőzzék a Samsung igazgatóit, érdemes pénzt fektetni az új operációs rendszer fejlesztésébe.

Legnagyobb meglepetésükre a 20 fős vezetői zsűri egyáltalán nem lelekesedett, nem is tettek fel kérdéseket. Végül a kínos csöndet egy még kínosabb kérdéssel törték meg: „Milyen hadsereg fogja ezt elkészíteni? Hat embered van. Talán be vagy állva?” – idézte fel a történteket Rubin, hozzátéve, hogy gyakorlatilag kiröhögték a tárgyalóból. Két hét múlva felvásárolta őket a Google 50 millió dollárért, a folytatást pedig mindenki ismeri.

Az is hozzátartozik a történethez, hogy a Google mindig is vevő volt az őrült ötletekre, fejlődő cégként volt lehetősége kockáztatni, a Samsung pedig olyan kész terméket keresett, amivel azonnal harcba tudott volna szállni az okostelefonok piacán. Persze az Android a legjobb kezekbe került, és a Google szolgáltatásai, a profi terképek, a nagy tárhelyű Gmail, az online irodai appok, a képmegosztás és Youtube nélkül nem állt volna össze olyan rendszerré, mint amilyennek most ismerjük.   

9 hozzászólás

Kici, óccó, Zopo

február 18., 11:13

Lassan hat éve már, hogy bojkottálni próbáltuk a Kínából áradó árudömpinget, de már akkor is csak félsikereket tudtunk elérni. Ennek fordítottját tudtuk most kipróbálni: milyen az, amikor nem csak mondjuk, hogy „de hát minek vennél drágát, mikor amúgy is minden kínai”, hanem ki is próbáljuk, mit tud egy telefon, amikor nem nyugati gyártók fizetik a munkásokat a sencseni szalagok mellett.

zopo
Fotó: Twitter

A magyar forgalmazó jóvoltálából három telefont is kaptunk a Zopo márkanevű telefonból. A magyarul nem túl szerencsésen hangzó márka világszinten nem ismeretlen, a Wikipédia tanúsága szerint a 2012-ben alapított kínai ZOPO Mobile volt az első szemüvegmentes 3D-élményt adó, dual SIM-es okostelefon, aztán elsőként vezették be a Sailfish nevű mobilos oprendszert Indiában.

Ezek mondjuk a leghosszabb fogmosás és a „legnagyobb dőlésszögben egykerekű biciklizés hónaljvakarás közben” jellegű Guinness-rekordokra emlékeztető adatok, de tény, hogy nem kezdő gyártóval van dolgunk, ami abból él, hogy egymás mellé legózza a híres márkák sorozatgyártásából megmaradt alkatrészeket. Bár a legújabb telefonjuk nemzetközi megjelenését bejelentő plakátot nem sikerült a kínai sztereotípiákra ráerősítő nyelvtani hiba nélkül lehozni.

Szólj hozzá! Tovább

1500 százalékkal nőtt az adatroaming

február 17., 16:31

Az Európai Bizottság számításai szerint az európai mobiltávközlési szolgáltatók 300 millió előfizetéstől esnek el a magas roamingdíjak miatt, és ez az üzletpolitika más vállalkozásokat is hátrányos helyzetbe hoz. A bizottság megrendelésére készült tanulmány megállapította:

 • a mobilozók 47 százaléka nem használja a mobilinternetet más uniós tagállamban
 • emailt tízből csak egy előfizető kezeli külföldön is az otthon megszokott módon
 • az utazók 28 százaléka külföldön kikapcsolja a mobilját
 • milliók állnak át a szöveges üzenetek használatára a telefonbeszélgetések helyett

Már ez is hatalmas javulást mutat a díjkorlát bevezetésének 2008-as kezdete előtti helyzethez képest. Azóta a hívások és a szöveges üzenetek díja 80 százalékkal csökkent, az adatroaming-díjak pedig egyes esetekben akár 91 százalékkal is alacsonyabbak lettek – írja az MTI. A csökkenő díjaknak köszönhetően 2008 óta az EU-ban megdöbbentő mértékben, 1500 százalékkal nőtt az adatroaming-használat.

„Megdöbbentem az adatok láttán. A felmérés megerősíti, hogy be kell fejeznünk a megkezdett munkát és fel kell számolnunk a roamingdíjakat. A fogyasztók extrém módon korlátozzák telefonhasználatukat, ez pedig a vállalatok számára is rossz hír" - kommentálta a tanulmányt Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke.

Miközben a felhasználók a saját hazájukban egyre jobban kihasználják a mobilinternetet, sokuk külföldön tudatosan nem vesz igénybe távközlési szolgáltatásokat. Ez nemcsak a szolgáltatók számára jelent bevételkiesést, hanem a telefonos alkalmazások fejlesztőinek is. A tét óriási,  éppen a napokban jelent meg egy tanulmány arról, hogy az EU kimagaslóan jó az appok fejlesztésében. Az alkalmazásfejlesztés tavaly egymillió fejlesztőnek, illetve ehhez kapcsolódva körülbelül 800 ezer embernek adott munkát, a vásárlók és a hirdetők pedig 6,1 milliárd eurót költöttek el appokra. Ha folytatódnak a trendek, akkor 2018-ban közvetlenül 2,7 millió, közvetetten 2,1 millió embernek ad majd megélhetést az appok ipara, és a kapcsolódó kiadásokkal együtt 63 milliárd dolláros éves árbevételt generálnak majd az alkalmazások.

Nem csoda, hogy az EU fel akarja számolni a roamindíjakat, hogy ezzel is elősegítse az appok használatát. A Behálózott Kontinens (Connected Continent) bizottsági jogszabály-javaslat az Európai Unió jogalkotóira (az Európai Parlamentre és a Tanácsra) a telefonhívások és az internethasználat egységes piacának megteremtését bízza feladatként. A cél az, hogy legkésőbb 2016-ban a szolgáltatók belföldi díjszabást alkalmazzanak az egész unió területén.

Szólj hozzá!

Hatalmas erőgép lesz a Galaxy S5

február 13., 08:06

A Samsung két hét múlva mutatja be a legújabb csúcstelefonját, a Galaxy S5-öt. A tervek szerint február 24-én lesz egy nagyszabású esemény a barcelonai mobilkongresszuson, a legnagyobb mobilos szakma kiállításon.

samsung-galaxy-s5-concept-1

Ahogy az lenni szokott, ilyenkorra már nagyjából ismerjük a mobil paramétereit, és ilyentájt szoktak megjelenni az első jó minőségű fényképek a termékről. Ez most sincs másként, ezúttal egy holland szakújságnak sikerült szereznie néhány fotót a mobil csomagolásáról. Nem magáról a mobilról, de a dobozon lévő képekből pontosan kiderül, milyen lesz a dizájn.

Ezen felül még a pontos specifikációra is fény derült. Hatalmas és nagyon erős gép lesz, de nagyjából ezt is vártuk. Kijelzője nagyobb lesz a mostaninál, 5,25 hüvelykes méretével a legnagyobb mobilok között lesz. Egy-két éve még phableteknek hívtuk az ekkora készülékeket, úgy tűnik, ez a kategória kezd kikopni.

Super Amoled kijelzőjének felbontása 2K-s lesz, ami jelenleg az egyik a legjobb a piacon. Négymagos processzora 2,5 gigahertzes, 3 gigabájt RAM kerül bele. tesznek még bele egy húsz megapixeles kamerát és egy két megapixeles előlapi kamerát is. Akkumulátora 3000 mAh-es, és természetesen támogatja a 4G LTE hálózatot.

54 hozzászólás

Nem lesz játékkonzol a mobilból

február 11., 17:40

Nagyon jó játékok vannak okostelefonra, és nem az aktuális időelcsesző slágertermékre gondolunk, mint a Flappy Bird, hanem a mobilra átírt klasszikusokra. Leesik az állunk az Androidon futó Need for Speed vagy GTA San Andreas látványos 3D grafikájától, de a játékélmény meg sem közelíti mindazt, amit a konzollal vagy pécével élünk át. A billentyűzet WASD gombjait és a konzol irányítóját pattanásig feszült idegekkel, teljes erőbedobással püföljük és csavarjuk, mintha izmaink erején is múlna, hogy le tudjuk-e küzdeni a legszemetebb főszörnyeket. A mobilokkal nem tehetjük meg ugyanezt, az érintőkijelzőt csak óvatosan szabad simogatni, mert a kijelző széttörne egy erősebb mozdulattól.

Hogy ne menjen tönkre a mobil, és mégis konzolszerű legyen a játékélmény, külső hardveres irányítóval kell kiegészíteni a készüléket. A Sony mobilokhoz pár másodperc alatt hozzáköthető a Playstation 3 Dualshock Sixaxis nevű kontrollere, de azt otthoni használatra tervezték, kb. annyira könnyű becsúsztatni a zsebünkbe, mint egy díjnyertes méretű krumplit. A Samsung azonban kimondottan a mobilozóknak, az androidos Galaxy telefonokhoz készített egy EI-GP20 nevű bluetooth kontrollert, ami szépen belesimul a tenyerünkbe, és még egy kihúzható rugós mechanizmus is van rajta, hogy hozzá tudjuk rögzíteni a mobilunkat. Így biztosan nem ejtjük le a telefont a játék hevében.

8 hozzászólás Tovább

Androiddal újít a Nokia

február 11., 13:43

Váratlan fordulat a Nokia történetében, hogy a Microsoft tulajdonába kerülő mobilgyártó a február 24-én kezdődő barcelonai mobilkiállításon Androidot futtató okostelefonokat mutat be. A készülékeken módosított operációs rendszer lesz, ami tele lesz a Nokia és a Microsoft saját online szolgáltatásaival.

Ha rosszindulatúak akarunk lenni, akkor ezzel a húzással a két cég elismeri, hogy kudarcot vallottak a mobiliparban, hiszen egyelőre nagyon szerény a Windows Phone piaci részesedése. A Windows Phone lassú terjedésének azonban nemcsak a rendszertől való idegenkedés az oka. A Microsoft olyan magas hardverkövetelményeket határozott meg, hogy emiatt a Windows Phone nem tudott nagyon olcsó készülékeken megjelenni. Ez tehát üzleti szempontból valóban bukás, de a márka imidzse és a felhasználók szempontjából (nem kapjuk meg ócska hardveren) nem feltétlenül az.

23 hozzászólás Tovább

Itt gyűlölje a mobilját!

február 10., 17:06

Gyorsan lemerül.

Feladatokat kezel, irányít, oktat, és akár életet is menthet. Sehová nem indulunk el mobiltelefon nélkül, mert ez korunk legfontosabb használati tárgya. Úgyhogy amikor le kell cserélni a régit, egy idegőrlő folyamat veszi kezdetét. Elég szép lesz? Bírja az akkuja? Tudom majd kezelni? És ha a nyúl megrágja, vagy a bringáról lerepülve szikrázó csíkot húz az aszfalton, azt bírja majd?

RONDA! Mindegyik, kivétel nélkül. 

Aztán a tesztek elolvasása, bolti nyomkodás, haverok tanácsa alapján megveszünk valamit, és pár hónap múlva ilyen sérülések lesznek rajta:

szkreccs

Vagy olyan brutális védelmet építünk rá, mintha az autónkat háromlepedőnyi fóliába bugyoláltuk volna be:

Közben nosztalgiával gondolunk vissza a butatelefonunkra, ami egy hét alatt merült le, és ha átmentünk rajta a Suzukival, csak le kellett porolni.

Elejtettem a Nokiámat

Tényleg lehetetlen már jó mobilt venni?

Nem az Android nyíltsága, az iOS egyszerűsége vagy a Windows Phone szépsége a fontos, hanem hogy a legegyszerűbb feladatokkal is szívunk nap mint nap. Ez azonban olyan téma, amiről kevés ismeretünk van. A gyártóknak és a mobilszolgáltatóknak nem ez a kedvenc témájuk, és nem akarnak olyanokat a fülünkbe súgni, hogy mi a leggyakoribb hiba, ahogy azt sem, hogy melyek a legnépszerűbb és melyek a legfölöslegesebb funkciók.

Éppen ezért olvasóinktól szeretnénk megtudni: mit szeretnek és mit gyűlölnek a mobiljukban?

Küldjenek nekünk sztorikat a cikk alatt kommentben, emailben (erre a címre). Jöhetnek képek a lefagyó szoftverekről, furcsa hibaüzenetekről, meglepő sérülésekről. A kijelző összetörése például eléggé általános jelenség, de ha Jézus vagy Stephen Hawking képét rajzolják ki a repedések, az mindenképpen jöhet! Érdekelnek azok a trükkök és appok is, amiket kimondottan hasznosnak tartanak, némi magyarázattal, hogy miért azok.

Aztán levonjuk a tanulságokat, megkérdezünk szakértőket, és persze körülnézünk Barcelonában a mobilkongresszuson, hátha idén végre megtaláljuk a Tökéletes Telefont.

110 hozzászólás Tovább

Elkészült a japán iPhone

február 10., 10:17

Semmi sem jelezheti pontosabban a japán elektronikai ipar lemaradását a dél-koreai mögött, mint az a tény, hogy a Sony négy év késéssel tudta legyártani az iPhone klónját. Lassan véget ér az Apple és a Samsung között évek óta dúló pereskedés, amelyben a dél-koreai céget több százmillió dollár kártérítés megfizetésére kötelezték az Apple szabadalmainak megsértése miatt, erre a Sony váratlanul felébredt a Csipkerózsika-álomból, és piacra dobott egy iPhone 4-szerű okostelefont. De nem olyan pislogósan ébredt fel, mint aki azt sem tudja, hol van, hanem mint akibe intravénásan belepumpáltak tíz gramm tiszta koffeint.

Az Xperia Z1 Compact kézbe fogva, érzésre nagyon iPhone-szerű, főleg a fémkeret miatt, de a kinézete miatt az Apple valószínűleg nem fogja leperelni a cégről az utolsó selyemkimonót is. A Z1 Compact ahhoz túl jól sikerült, sok mindenben különbözik, és tudásával el is veri amerikai riválisát.

Mint a vízfolyás

Szólj hozzá! Tovább

A Windows 8 a mobilitás ellenszéruma

február 7., 00:43

A Windows 8 rendszert már sokféle gépen teszteltük, és most azért került elő újra, mert megjelentek a boltokban az Intel Bay Trail processzorokra épülő tabletek. Ezek a korábbi Atom processzoroknál kicsit erősebbek, de ez nem megy az üzemidő rovására. Nemrég járt nálunk egy Lenovo Miix 2, de muszáj volt még egy kört futni a Toshibával, mert az ő gépükben HDMI kimenet is található, tehát azt rá tudjuk kötni az irodai monitorra. Ez van a gépben:

 • Operációs rendszer: Windows 8 Pro
 • Intel Atom Z3740 processzor, 1.33 GHz
 • 2 GB RAM
 • 32 GB háttértár
 • Fő kamera: 8 megapixel, 1080p
 • Második kamera: 2 megapixel
 • Extrák: microSD foglalat, microHDMI
 • Akkuról ennyit bír: körülbelül 8,5 óra

Mitől Toshiba?

„Igen, az a jellegtelen, teknő formájú műanyag hátlap jó lesz, és maradjunk a szürkénél, az mindenhez passzol. Csak legyen már valami a webshop kínálatában” – gondolhatta a Toshiba illetékes munkatársa, miközben rábólintott a tervekre. Az Encore olyan, mintha a termékmenedzser csukott szemmel rábökött volna egy referenciadizájnra valamelyik kínai beszállító katalógusában. Nincs a gépben semmiféle karakter, vagy olyan extra, amit a Toshibával tudnánk azonosítani. Ha nem a japán cég neve lenne rányomtatva az előlapra, hanem mondjuk Acer, Asus, Fujitsu vagy Dell, azt is elhinnénk.

7 hozzászólás Tovább

Kezdünk rákapni a mobilinternetre

február 6., 16:22

Észak-Amerikában egy év alatt a majdnem a kétszeresére nőtt a mobilnetezők átlagos adatforgalma, és havi 1,38 gigabájttal a világ vezető régiójává váltak, derül ki a Cisco friss kutatásából. A toplistán Japán az első helyezett havi 1,87 gigabájtos átlaggal, őket az USA követi 1,41 gigával, majd Dél-Korea jön 1,25-tel. Ezek szerint a világ legfejlettebb digitális társadalmának tartott Dél-Korea alig jobb a magyar Telenor ügyfeleinél, akik havonta 1,22 gigabájt adatot forgalmaznak fejenként és átlagosan.

A Cisco adatsorából az is látszik, hogy a 2013 decemberi magyar átlag 0,99 GB nemcsak a régióban őrülten kimagasló, de még Nyugat-Európa is irigykedve nézhet ránk. Lehet, hogy érdemes lenne hazánk országimázsában ilyen részletekre is kitérni, nehogy már azt higgyék, hogy itt csak olcsó sörök, szélsőséges tahók meg zsíros kaják vannak.

screen-shot-2014-02-04-at-11-10-37-pm.png

Tavaly állítólag a kezdő mobilnetezők miatt esett vissza az átlagos forgalom. Sokan eleinte csak kisebb adatfogalmú díjcsomagra fizetnek elő, és ahogy megtapasztalják a mobilnet hasznosságát, úgy váltanak több gigabájtos hozzáférésre.   

Képernyőfotó 2014-02-06 - 14.06.55.png

A mobilinternet piacán történt fordulatot a Kutatócentrum adatai is megerősítik: reprezentatív felmérésük szerint a 18-59 éves internetezők körében többségbe kerültek az okostelefonok a hagyományos készülékekkel szemben. 2013 végén a mobilok 56 százaléka volt okos. Ennél is nagyobb mértékben befolyásolhatja a mobilnetes adatforgalmat a tabletek terjedése. Tavaly már a lakosság 17 százalékának volt ilyen készüléke. Az sajnos nem derül ki, hogy ezen belül mekkora az aránya a saját SIM-kártyával mobilnetre csatlakozó tableteknek.

Az Index látogatási statisztikája azt mutatja, hogy tavaly majdnem duplájára nőtt okostelefonról böngésző olvasók száma. 2013 elején portálunk forgalmának 16-18 százaléka jött mobilról, ma már körülbelül 30 százaléka. A tableteknél másfélszeres volt a bővülés, de ilyen eszközökről ma még sokkal kevesebben olvasnak minket, mint amennyien okostelefonról. 

1 hozzászólás

Új Lumiát ad használt iPhone-ért a Microsoft

február 6., 12:18

A Microsoft nagyon szeretné, ha a felhasználók lecserélnék más operációs rendszerű mobiljaikat, és áttérnének Windows Phone-ra. Ennek érdekében már korábban is hajlandóak voltak mindenféle áldozatra, még pénzt is fizettek azoknak, akik leadják iPadjeiket, iPhone-jaikat és csúcskategóriás androidos mobiljaikat.

A cég nem adja fel, legújabb akciójában terméket ad termékért. A felhasználók bevihetik iPhone 4, iPhone 4s vagy Galaxy2 mobiljaikat és Lumia 1020-at vagy Lumia 1520-at kapnak helyette. Azért érdekes ez az akció, mert nem a legújabb telefonokat kéri be a Microsoft, hanem néhány éves készülékekért hajlandó új Lumiákat adni.

Az akció egy hónapig, március 2-ig érvényes, vagy ameddig a készlet tart. Van még néhány feltétel, például a leadott mobilnak működőképesnek kell lennie, nem lehet törött, repedt kijelzős, jelszóval védett és az eredeti töltőt is mellékelni kell. És persze csak az Egyesült Államokban vagy Kanadában érvényes az ajánlat.

Régebbi készülékeket is be lehet cserélni, de ilyenkor alsóbb kategóriás Lumiát kapnak a felhasználók. Nem rossz stratégia a Microsofttól, világosan mutatja, mennyire szeretnének új felhasználókat magukhoz kötni és nem riadnak vissza a legvadabb ötletektől sem ennek érdekében.

3 hozzászólás

Az Apple feltámasztja az iPhone 4-et

február 6., 09:08

Az Apple megint gyártani kezdi a korábban már a piacról kivont iPhone 4-et. A hírek szerint három óriási, fejlődő piacon szeretné megint bevezetni a régebbi típust, ezek India, Indonézia és Brazília. Az iPhone 4-et már szeptember óta nem lehet kapni, a gyártását is régen leállították már.

A lépéssel az Apple gyakorlatilag beismeri, hogy nem úgy sikerült az olcsónak mondott iPhone 5c bevezetése, mint azt szerették volna. Nem adtak el annyit belőle, mint tervezték. Persze az olcsóság relatív, hiszen az iPhone 5c jó 150 dollárral drágább, mint például a Google csúcsmobilja, a Nexus 5.

Nem egyszerű okostelefonokat árulni a fejlődő piacokon, itt nem annyira elterjedt a két éves hűségnyilatkozat, amivel  olcsóbban adhatók az egyébként drága mobilok. Az itt élők általában kénytelenek kifizetni a teljes árat. Az Apple nulla százalékos kamattal is próbálkozott és visszavásárlási modelleket is alkotott, de ez sem segített.

Az iPhone 5c ezt a problémát oldotta volna meg, egy teljesen új modellt adott volna a régiek áráért. De a fejlődő országokban az olcsónak mondott iPhone is drágának bizonyult. Meglepő módon sokkal jobban fogott a tényleg drágának számító iPhone 5s. Ezzel a helyzettel szeretett volna valamit kezdeni az Apple.

Az indiai piac amúgy is nagyon fontos, a felmérések szerint 2014-ben 225 millió okostelefont fognak itt eladni, ezek 92 százaléka első alkalommal vesz okostelefont. Érthető. hogy az Apple sem akar kimaradni ebből. Az iPhone 4-et állítólag 320 dollár körüli áron lehet majd megvásárolni az említett országokban. Ez már versenyképesnek mondható egy okostelefonért, bár az androidos okostelefonok még ennél is olcsóbbak még a nagyobb gyártóktól is, mint a Samsung vagy az LG.

32 hozzászólás

Újratervezi a telefonjait a HTC

február 5., 11:01

A HTC átalakítja néhány telefonját, miután egy német bíróságon pert vesztettek a Nokiával szemben. A perben a vezeték nélküli szabadalmak voltak érintve.

A bíróság szerint a tajvani cég megsértette a Nokia EP1579613 számú szabadalmát. A HTC nem használhatja a módszert a telefonjaiban a jövőben, így át kell alakítaniuk készülékeiket, hogy ne sértsék a szabadalmat.

Az említett szabadalom arról szól, hogy a modern készülékek hogyan tudják használni a régebbi hálózatokat. A Nokia közleményben üdvözölte a HTC döntését, és azt is megemlítették, hogy ez a negyedik per, amit német bíróságokon nyernek a HTC ellen szabadalmi ügyben. Az első pert még 2012-ben indították.

2 hozzászólás

Két modell jön a Galaxy S5-ből

február 4., 09:12

A Samsung már kiküldte a meghívókat a sajtónak a február 24-ei eseményre, amelynek az Unpack 5 nevet adták, arra utalva ezzel, hogy ekkor mutatják be a következő csúcstelefonjukat, a Galaxy S5-öt. A bemutatót a barcelonai mobilkongresszusra időzítik, amikor a szakma legfontosabb szereplői összegyűlnek.

A Samsung Unpack eseményeit csak nagyszabású bemutatókra szokták használni, ezért gondolják sokan azt, hogy a Galaxy S5-ről lehet szó. Az 5-ös szám is ezt erősíti meg. A Samsung még januárban megerősítette, hogy március-április körül dobják piacra a mobilt.

A hírek szerint a dél-koreai gyártó két változatát mutatja be a Galaxy S5-nek, mindkettőnek 5,2 hüvelykes lesz a kijelzője és műanyag a háza. A Prime modell kijelzőjének 1440*2560 pixeles lesz a felbontása, a Standard modellnek 1080*1920 pixeles. A Prime-ba 32 bites nyolcmagos Samsung Exynos 5430 processzor, a Standardba 32 bites négymagos Snapdragon 800 kerül.

Mindkét változatba ujjlenyomat-olvasót, 3G RAM-ot, 16 megapixeles kamerát és 2 megapixeles előlapi kamerát tesznek, támogatni fogják a 3D mozdulatokkal való navigációt, valamint 2850 mAh-es lesz az akkumulátoruk.

21 hozzászólás

Mi lesz a Nokiával a mobilok nélkül?

január 24., 13:57

A Nokia tavaly év végén 7 százalékkal kevesebb okostelefont adott el, mint egy évvel korábban, a mobilos részleg forgalma 2,6 milliárd euróra csökkent és 201 millió eurós veszteséget könyvelt el. A zuhanásból tavaly növekedési pályára álló mobilgyártó 2013 utolsó negyedévében 8,2 millió Lumiát értékesített, ami nem horribilis eredmény, bár azt is figyelembe kell venni, hogy ezeknek a zöme Lumia 520 volt, ami egy elég olcsó készülék. De emiatt már fájjon a feje a Microsoftnak, aki 7,4 milliárd dollárért megvette a Nokia mobilgyártását.

Ami miatt a Nokia részvényesei aggódhatnak, az a többi részleg teljesítménye: a tavalyi 193 millió euró nyereség helyett most 25 milliós veszteséget termeltek. A Nokia térképeivel foglalkozó részleg gyengébb teljesítménye összefügg a Lumia mobilok iránti kereslet csökkenésével is. A cég az autóiparnak legnagyobb térképészeti beszállítója, de ezen a piacon egyre több a riválisa, mert a sok kisebb szereplő mellé még a Google és az Apple is beszállna a versenybe.

A hálózati berendezéseket gyártó részlegnek pedig jó szerződéseket elhappoló, erősödő kínai konkurensekkel (Huawei, ZTE), valamint lanyha vásárlói érdeklődéssel is szembe kell néznie; nem pörögnek jól a hálózatépítési projektek. Elemzők szerint a Nokiának erre a részlegre, az NSN-re kell fókuszálnia, hiszen a mobilgyártás eladása után ebből származik majd bevételének 90 százaléka. A nemrég lezajlott átszervezéssel az NSN több mint 21 ezer dolgozójától megszabadult, és azt pletykálják, hogy a finnek most árgus szemekkel figyelik a rivális Alcatel-Lucent lépéseit, egy esetleges felvásárlásban reménykedve.

2 hozzászólás

Hivatalos: hülyén járunk sms-ezés közben

január 24., 10:52

Teljesen egyértelmű, hogy a mobil nyomkodása megnehezíti a közlekedést, függetlenül attól, hogy egy autó volánja mögött ülünk, vagy csak gyalogosan próbálunk előre haladni. Az is egészen biztos, hogy előbb vagy utóbb belemegyünk valamibe. Erről már volt is egy tanulmánya az online viselkedési formákat kutató amerikai Pew Intézetnek: a felnőttek 53 százaléka nyilatkozta azt, hogy koccant valakivel, amikor sétálás közben mobilozott.

Az ausztrál Queenslandi Egyetem munkatársai által kiadott elemzésből az is kiderül, hogy mit csinálunk rosszul. A Plos One tudományos portálon megjelent tanulmány azt részletezi zavarbaejtő tudományossággal, hogy miként változik meg testtartásunk kinematikája.

A kutatók 26 egészséges embert kértek meg arra, hogy háromszor sétáljanak végig egy rövid (8,5 méteres), bekamerázott folyosón. Az egyik szituációban normálisan haladtak, a másikban szöveget olvastak, a harmadikban nekik kellett szöveget írniuk. A kamerákat úgy helyezték el, hogy nyomon tudják követni a vizsgált személyek sebességét, mozgását és testrészeik pozícióját.

Itt nem részleteznénk, hogy a pelvis és a thorax mikor hány fokos szögben fordul el sms-ezés közben a normális járásunkhoz képest, mert ennél egyszerűbben is összefoglalható a tanulmány legfontosabb megállapítása: mozgásunkat nem arra optimalizáljuk, hogy ne essünk pofára, hanem hogy a telefon ne essen ki a kezünkből, és a kijelzője a látóterünk középpontjában maradjon.

Mozgásunkban kulcsfontosságú szerepe lenne a himbálózó karoknak, amelyek segítenek egyensúlyban maradni, de azokat erősen az oldalunkhoz szorítjuk, hogy meg tudjuk tartani a mobilt. A kijelzőre való fókuszálás érdekében nyakunk merev, fejünket leszegjük. Mindez azt eredményezi, hogy képtelenek vagyunk mobilozás közben egyenesen haladni.

Türelmetlenül várjuk azokat a kutatásokat, amelyek a nagyobb méretű tabletek és az okosszemüvegek mozgáskoordinációra gyakorolt hatását leplezik le.

1 hozzászólás

Dél-Korea milliárdokat pumpál az 5G-be

január 23., 15:47

Dél-Korea tudományos minisztériuma elhatározta, hogy másfél milliárd dollárt fektet a jövő mobilhálózati technológiája, az ötödik generációs (5G) szolgáltatás kifejlesztésébe. Magyar szemmel persze furcsának tűnhet, hogy egy kormánynak tudományos minisztériuma van, és az a jövőbe fektet pénzt, de Korea híresen fejlett: szinte mindenkinek van okostelefonja, és a száz megabites internetelérés ott annyira hétköznapi, mint nekünk az, hogy víz folyik a csapból.

Messze van még az 5G bevezetése, nagyjából 2020-ra várható, éppen ezért akar most lépni az ázsiai ország vezetősége, szeretnék ugyanis megelőzni a konkurenciát. A Samsunggal és az LG-vel a kliensek oldalán már vezetnek, övék a készülékpiac harmada, a távközlési berendezések globális piacán azonban csak 4,4 százalék a részesedésük, és nagyon keveset termelnek exportra. Szöul ezt legalább 20 százalékra szeretné feltornászni.

Az 5G technológia segítségével egy mozifilmet egyetlen másodperc alatt le tudunk majd tölteni a telefonunkra. Miért is jó ez? Például amikor egy 500 kilométer per órával száguldó vonaton ülünk (amihez szintén nem a hazai viszonyokat kell elképzeni), és az állomáson pár perc hezitálás után végre eldöntöttük, hogy melyik filmet akarjuk megnézni az úton, akkor jól jön majd a gyors letöltés. De az 5G akár út közben, 500 kilométeres sebességnél is hozzáférést biztosít a mobilozóknak, szemben a mostani 300 km/órás maximummal, amit a 4G tesz lehetővé.

3 hozzászólás

Magyarország kiábrándult az iPhone-ból

január 22., 14:59

Világszinten még nem beszélhetünk a Windows Phone elsöprő sikeréről, de már van 24 olyan ország, ahol a platform népszerűbb az Apple iPhone-nál. Az Office és Windows monopóliumában ellustult Microsoft nagyon lassan mozdult rá a mobil eszközök piacára, és a Windows 8-cal nem ért el komoly sikereket, de az okostelefonjai sokak szemében vonzóak.

A Microsoft részletes listát közölt azokról az országokról, ahol eladásokban sikerült az Apple elé kerülnie: Csehország, Chile, Dél-Afrika, Ecuador, az Egyesült Arab Emirátusok, Egyiptom, Finnország, Görögország, India, Kenya, Kolumbia, Kuvait, Lengyelország, Magyarország, Malajzia, Mexikó, Nigéria, Olaszország, Pakisztán, Peru, Szaúd-Arábia, Thaiföld, Ukrajna és Vietnam szereti a Windowst a telefonján.

72 hozzászólás Tovább

Itt a majdnem hibátlan tablet

január 20., 17:33

A pc megint vonzó eszköz lehet, de nem a korábbi formájában. Mit keres ez a mondat a Cellanapló mobilblogban? Itt van az asztalomon egy Lenovo Miix 2, amit processzora és operációs rendszere alapján a pc-k halmazában kellene elhelyezni, de az egész alig nagyobb a tenyeremnél.

Ha azt akarom, akkor a nyolchüvelykes érintőkijelzőjét nyomkodom és egyperces játékokkal múlatom az időt, de ráköthetek bluetooth egeret és billentyűzetet is, hogy azokkal végezzem el a dolgomat. Mint például most: cikkírás mobil eszközön még soha nem volt ilyen jó. Sem iPaden, sem Nexus 7-en, sem bármilyen más tableten vagy okostelefonon.

Ez azért van így, mert az Index cikkeit egy összetett online tartalomkezelő (CMS) rendszerbe kell feltölteni, amiben profi képkezelő és grafikonszerkesztő is van, és ez a rendes asztali böngészőket jobban szereti, mint a mobilos átiratokat, amelyek kicsit másképp jelenítik meg a weboldalakat. Ahogy hallottam, más iparágbéli cégek is azzal küzdenek, hogy legalább néhány munkakörben jó lenne tabletet használni a laptopok helyett, de nem akarnak százezreket vagy milliókat a meglévő informatikai rendszerek átalakítására költeni. Persze, nagyon szép az Apple Pages meg a Google Quickoffice szövegszerkesztő, de egyre többen dolgoznak online rendszerekben, tehát sok múlik a böngésző képességein.

Szólj hozzá! Tovább

Videóhívás közben vásárolhatunk

január 17., 13:39

Pár hónap belső tesztelés után péntek délelőtt elindult a Magyar Telekom videós ügyfélkapcsolati rendszere, amellyel telefont, tévét vehetünk, vagy a szerződésünkkel kapcsolatos ügyeket tudjuk elintézni.

Az új szolgáltatás reggel 8-tól este 10-ig üzemel, mindössze három munkaállomással, tehát egészen biztosan sorszámot kell majd húzni, akárcsak a T-Pontoknál. A különbség az, hogy nem egy üzlethelyiségben kell várakozni, hanem otthon vagy az irodában, és nyugodtan böngészhetünk tovább, amíg sorra nem kerülünk. Addig is eldönthetjük, hogy akarjuk-e használni a mikrofon mellett a kamerát is, amit azt jelenti, hogy nemcsak mi látjuk majd az videón bejelentkező ügyfélszolgálatost, hanem ő is minket. Érdemes kulturáltan viselkedni, mert különben rácsapnak a pánikgombra, és máris megy a fotó a minőségbiztosítási csoporthoz.

Szólj hozzá! Tovább

Csak az Apple, csak a Samsung

január 16., 21:02

Az NPD piacelemző cég kiadta legújabb jelentését az amerikai mobilos piacról, ami a világ legfontosabbjának számít, mivel a fontosabb trendek általában innen gyűrűznek át többi kontinensre kisebb-nagyobb késéssel. Az okostelefonok hódításával (Amerikában az aktív mobiloknak már a 60 százaléka ilyen készülék) párhuzamosan az iPhone-család és a Samsung androidos készülékei vették át az uralmat a piacon, és 2013-ban ez a folyamat minden eddiginél erősebb lett.

A tavalyi utolsó negyedév összesített adatai szerint Amerikában továbbra is az Apple a király, az iPhone-ok részesedése az összes aktív amerikai okostelefon között elérte a 42 százalékot (egy évvel előtte még csak 35% volt az arányuk). A Samsung igyekszik lépést tartani az amerikai céggel, a 2012-es 22 százalékos részesedésüket 26%-ra sikerült növelniük.

A piacot nyomasztóan uraló duó (ketten összesen 68 százalékot fednek le!) mellett éppen csak vegetál a konkurencia, és fokozatosan veszítenek a súlyukból. A 2012-es évet még 10 százalék feletti részesedéssel zárta a Motorola és a HTC, most mind a ketten az egyjegyű zónába csúsztak vissza. A Blackberry szelete a tortából már alig látható, az egyetlen gyártó aki a két nagy mellett növekedni tudott, az LG volt, köszönhetően a Google-lel kooperációban megalkotott Nexus telefonoknak, amelyek szolgáltatófüggetlenül kaphatóak, és sokkal olcsóbbak, mint a hasonló feltételek mellett adott többi csúcskészülék.

A felmérés megemlíti, hogy meredeken növekszik a telefonok mobilnetes adatforgalma is, elsősorban a korlátlan zenestreamet kínáló, népszerű onlinerádió-appok miatt. 2012-ben havi 5,5 gigabájtot neteztek el átlagosan az amerikaiak, tavaly már 6,6 giga volt ez a szám. A legnépszerűbb zenés app a Pandora, utána az iHeart Radio következik, majd a nemrég Magyarországon is elindult Spotify.

13 hozzászólás

Péklapáttal kavarja az állóvizet a Sony

január 14., 16:49

Ahogy elcsendesedett a CES 2014 körüli médiazaj, a Sony marketingesei mozgásba lendültek, és két új középkategóriás okostelefont jelentettek be. Az Xperia T2 Ultra hathüvelykes kijelzőjével és közepes felszereltségével a Sony elsősorban a fejlődő országokat veszi célba, Ázsiában és a Közel-Keleten. De talán Európa keleti végére is jut belőle.

15 SCR14 ViewMode

Az 1,4 gigahertzes Snapdragon processzor teljesítménye igen messze lehet attól, amit a Z1-es csúcssorozat több mint 2 gigahertzes procijai tudnak, de a lassú csip és a 3000 milliamperórás akku jó hatással lesz az üzemidőre. Mivel az okostelefon kijelzője 720p felbontású és elég nagy méretű, a készülék jó lesz út közbeni mozizásra.

2 Xperia E1 White Top

A másik kedden bejelentett modell az Xperia E1, amit a zenerajongóknak szánnak. A ma már átlagosnak mondható 4 hüvelykes kijelző mögött egy 100 decibeles hangszórót találunk a hátlapon (ott alul, ahol az a sok lyuk látható), tehát a kihangosított telefonon lebonyolított családi afférunk minden részletét megoszhatjuk a budaörsi Tesco összes látogatójával. A két mobil megjelenésének idejét és fogyasztói árát még nem ismerjük, de legkésőbb február végén, a barcelonai mobilkiállításon minden kiderül.

11 Xperia Z1 Compact White Group

Ezek a telefonok persze a CES sztárjának, a Z1 Compact telefonnak a közelébe sem érnek. A telefon majdnem ugyanazt tudja, mint a tavaly ősszel bemutatott Z1: 20 megapixeles a kamera, akár 150 megabittel is tölthetünk le LTE hálózatokon, 2,2 gigahertes Snapdragon 800 processzor és 2 gigabájt ram van bennük. Csak a Z1 Compact kijelzője kisebb – 4,3 hüvelyk és 720×1280, az eredeti Z1 pedig 5 hüvelykes és 1080×1920 pixeles.

4 hozzászólás

Csak ingyenes appokat töltünk le

január 14., 12:35

Egyre nehezebb lesz pénzt keresni mobilra vagy tabletre kifejlesztett alkalmazásokkal, derül ki a Gartner jóslatából. A piackutató cég szerint 2018-ra a fejlesztéssel foglalkozó fejlesztőknek csupán 0,01 százaléka lesz elégedett a pénzügyi fogalmával.

A bőséges kínálat az oka mindennek. Az Apple és a Google szoftverboltja is már több mint egymillió különböző appot kínál letöltésre, tehát a piac túltelített. Nincs élő ember, aki képes lenne végignézni a teljes katalógust, és mindenki igyekszik gyorsan túltenni magát az appok beszerzésén: letölti azt, amit a toplista elején talál. Emiatt az újdonságok, hiába lennének sokkal jobbak a már elterjedt szoftvereknél, nehezen találnak vevőkre.

A Gartner szerint az emberek egyre inkább az ismerőseik, termékbemutatók és hirdetések alapján választják ki az appokat, tehát a fejlesztőknek is ezeket a csatornákat kell célba venniük, ha eladásokat akarnak generálni. De még így is kérdéses, hogy összejön-e a várt bevétel, mert szinte minden fizetős appnak van ingyenes alternatívája. A Gartner azt jósolja, hogy három év múlva a letöltések 94,5 százaléka ingyenes app lesz. A cég tavaly kiadott előrejelzésében még csak 91 százalék jutott a nulla forintos appokra, tehát gyorsan növekszik az arányuk. 

Ennek két következménye lehet. Egyrészt az, hogy a felhasználók nem a legjobb appokat fogják használni, hanem azokat, amelyek már stabilan megvetették a lábukat az alkalmazásboltban; gyorsan megjelentek, és annyian lájkolták őket, hogy már magától terjed az alkalmazás.

Az a tapasztalatunk, hogy sok ingyenes alkalmazásból pont az a hozzáadott érték hiányzik, amitől valóban hasznos tudna lenni. Néhány esetben pedig az app csak látszólag ingyenes, és a letöltő mindössze egy közepesen hasznos demó változatot kap meg ingyen, és az igazán jó funkciókért – appon belül vásárlással – fizetni kell. Ez nem is elhanyagolható piac, a Gartner szerint 2017-ben az alkalmazások által generált forgalom 48 százaléka appon belüli költésekből származik majd, ami a 2013-ban még csak a forgalom 17 százaléka volt.

2 hozzászólás

Csakazértis lesz billentyűzet a BlackBerryn

január 13., 09:34

A BlackBerry nem hajlandó alávetni magát az érintőkijelzős trendeknek a mobilpiacon, a cég vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy a jövő készülékein lesznek billentyűk.

A közelmúltban kísérleteztek néhány olyan mobillal, amelyen nem volt fizikai billentyűzet, ilyen volt a Z10 és Z30. Most azonban visszanyúlnak a kezdetekhez és olyan mobilokat fejlesztenek, amelyekből nem marad ki ez a hardveres megoldás.

John Chen vezérigazgató maga is szereti a billentyűzetet, így talán nem véletlen a döntés. Azt azonban elárulta, hogy nem csak ilyen készülékeket fejlesztenek, tehát lesznek olyanok is, amelyeken csak szoftveres billentyűzet lesz, de azért a többség a hagyományos BlackBerrykhez hasonlít inkább.

A cég főként a kormányzati és vállalati ügyfeleket célozná meg termékeivel, ahogy eddig is.

10 hozzászólás

Ilyen lehet az androidos Nokia

január 9., 13:04

Nyílt titok, hogy a Nokia androidos mobilt fejleszt Normandy kódnéven. A felhasználói felületről most szivárogtak ki képek, az Evleaks tett ki néhány képet arról, a Nokia hogyan képzeli saját képére alakítani az Androidot.

nokia

Három példát láthatunk, az egyik a kezdőoldalt, a másik a Viberről indított hívást, a harmadik egy alkalmazást, a Skype működését mutat be. A felület olyan, mintha az Asha és a Windows Phone keveréke lenne. Ami érdekes, hogy a hardver állítólag két SIM-kártyát támogat egyszerre.

Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy mikor mutatják be az androidos Nokiát, hiszen a Microsoft felvásárlása beleszólt az addigi tervekbe. Azokba a stratégiai tervekbe, melyek szerint egy ilyen mobillal hódítanák meg az alsó szegmenst. A Microsoft néhány hónapon belül lezárja a Nokia felvásárlását, ekkorra kiderül az is, mi lesz majd a Normandy sorsa.

4 hozzászólás

150 ezret fizet a T-Mobile a hűtleneknek

január 9., 11:40

Azok után, hogy a cég vezérigazgatóját kivezette a rendőrség az AT&T keddi partijáról, sejthető volt, hogy az amerikai T-mobile valami nagy dobásra készül. Szerdán ki is derült, hogy tervezik átalakítani az amerikai piac jelenlegi felállását: 350 dollárt, vagyis mintegy 80 ezer forintot fizetnek minden olyan új előfizetőjüknek, akik a más szolgáltatónál megkötött szerződésüket a hűségidő lejárta előtt bontják fel.

Persze van néhány feltétel. Az egyik, hogy a már meglévő készüléket le kell adni, és új, T-Mobile-os telefont kell venni helyette, új előfizetéssel, és a régi előfizetéshez tartozó telefonszámot is át kell vinni. A 350 dollár pedig valójában csak az a költségplafon, amit az AT&T kifizet az új kliensnek a régi szerződés felmondása miatt felmerülő költségek igazolása után. Az ezzel kapcsolatos számlákat fel kell tölteni a cég honlapján keresztül, és várni a visszatérítést. A beváltott készülékekért (telefonért vagy tabletért) cserébe azonban rögtön fizetnek, a modelltől függően akár 300 dollárt is. ráadásul elkölteni sem kell azonnal, hiszen a cég a legtöbb ajánlatában ingyen adja a készüléket a megfelelő előfizetési csomag mellé.

Az T-Mobile új ötletként reklámozza a dolgot, a reklámkampány szövegezése pedig főleg a szakításra és a Monopoly „Ingyen kijöhetsz a börtönből” kártyájára épül fel. A valóság viszont az, hogy néhány napja még arról szóltak a hírek, hogy az AT&T fizet kétszáz dollárt minden, a T-Mobile-t otthagyó előfizetőnek. A T-Mobile elnöke, John Legere szerint valójában jó dolog az, hogy mindkét cég hajlandó fizetni az új előfizetőkért. „Próbálják ki a mi hálózatunkat, próbálják ki, tetszik-e, ahogy mi intézzük a dolgokat, és ha nem, ezek az idióták még fizetnek is majd, hogy visszamenjen hozzájuk!” – foglalta össze az amerikai mobilpiac pillanatnyi állását az elnök.

2 hozzászólás