Friss kommentek

InfoRádió - Hírek

Itt a majdnem hibátlan tablet

január 20., 17:33

A pc megint vonzó eszköz lehet, de nem a korábbi formájában. Mit keres ez a mondat a Cellanapló mobilblogban? Itt van az asztalomon egy Lenovo Miix 2, amit processzora és operációs rendszere alapján a pc-k halmazában kellene elhelyezni, de az egész alig nagyobb a tenyeremnél.

Ha azt akarom, akkor a nyolchüvelykes érintőkijelzőjét nyomkodom és egyperces játékokkal múlatom az időt, de ráköthetek bluetooth egeret és billentyűzetet is, hogy azokkal végezzem el a dolgomat. Mint például most: cikkírás mobil eszközön még soha nem volt ilyen jó. Sem iPaden, sem Nexus 7-en, sem bármilyen más tableten vagy okostelefonon.

Ez azért van így, mert az Index cikkeit egy összetett online tartalomkezelő (CMS) rendszerbe kell feltölteni, amiben profi képkezelő és grafikonszerkesztő is van, és ez a rendes asztali böngészőket jobban szereti, mint a mobilos átiratokat, amelyek kicsit másképp jelenítik meg a weboldalakat. Ahogy hallottam, más iparágbéli cégek is azzal küzdenek, hogy legalább néhány munkakörben jó lenne tabletet használni a laptopok helyett, de nem akarnak százezreket vagy milliókat a meglévő informatikai rendszerek átalakítására költeni. Persze, nagyon szép az Apple Pages meg a Google Quickoffice szövegszerkesztő, de egyre többen dolgoznak online rendszerekben, tehát sok múlik a böngésző képességein.

Szólj hozzá! Tovább

Videóhívás közben vásárolhatunk

január 17., 13:39

Pár hónap belső tesztelés után péntek délelőtt elindult a Magyar Telekom videós ügyfélkapcsolati rendszere, amellyel telefont, tévét vehetünk, vagy a szerződésünkkel kapcsolatos ügyeket tudjuk elintézni.

Az új szolgáltatás reggel 8-tól este 10-ig üzemel, mindössze három munkaállomással, tehát egészen biztosan sorszámot kell majd húzni, akárcsak a T-Pontoknál. A különbség az, hogy nem egy üzlethelyiségben kell várakozni, hanem otthon vagy az irodában, és nyugodtan böngészhetünk tovább, amíg sorra nem kerülünk. Addig is eldönthetjük, hogy akarjuk-e használni a mikrofon mellett a kamerát is, amit azt jelenti, hogy nemcsak mi látjuk majd az videón bejelentkező ügyfélszolgálatost, hanem ő is minket. Érdemes kulturáltan viselkedni, mert különben rácsapnak a pánikgombra, és máris megy a fotó a minőségbiztosítási csoporthoz.

Szólj hozzá! Tovább

Csak az Apple, csak a Samsung

január 16., 21:02

Az NPD piacelemző cég kiadta legújabb jelentését az amerikai mobilos piacról, ami a világ legfontosabbjának számít, mivel a fontosabb trendek általában innen gyűrűznek át többi kontinensre kisebb-nagyobb késéssel. Az okostelefonok hódításával (Amerikában az aktív mobiloknak már a 60 százaléka ilyen készülék) párhuzamosan az iPhone-család és a Samsung androidos készülékei vették át az uralmat a piacon, és 2013-ban ez a folyamat minden eddiginél erősebb lett.

A tavalyi utolsó negyedév összesített adatai szerint Amerikában továbbra is az Apple a király, az iPhone-ok részesedése az összes aktív amerikai okostelefon között elérte a 42 százalékot (egy évvel előtte még csak 35% volt az arányuk). A Samsung igyekszik lépést tartani az amerikai céggel, a 2012-es 22 százalékos részesedésüket 26%-ra sikerült növelniük.

A piacot nyomasztóan uraló duó (ketten összesen 68 százalékot fednek le!) mellett éppen csak vegetál a konkurencia, és fokozatosan veszítenek a súlyukból. A 2012-es évet még 10 százalék feletti részesedéssel zárta a Motorola és a HTC, most mind a ketten az egyjegyű zónába csúsztak vissza. A Blackberry szelete a tortából már alig látható, az egyetlen gyártó aki a két nagy mellett növekedni tudott, az LG volt, köszönhetően a Google-lel kooperációban megalkotott Nexus telefonoknak, amelyek szolgáltatófüggetlenül kaphatóak, és sokkal olcsóbbak, mint a hasonló feltételek mellett adott többi csúcskészülék.

A felmérés megemlíti, hogy meredeken növekszik a telefonok mobilnetes adatforgalma is, elsősorban a korlátlan zenestreamet kínáló, népszerű onlinerádió-appok miatt. 2012-ben havi 5,5 gigabájtot neteztek el átlagosan az amerikaiak, tavaly már 6,6 giga volt ez a szám. A legnépszerűbb zenés app a Pandora, utána az iHeart Radio következik, majd a nemrég Magyarországon is elindult Spotify.

13 hozzászólás

Péklapáttal kavarja az állóvizet a Sony

január 14., 16:49

Ahogy elcsendesedett a CES 2014 körüli médiazaj, a Sony marketingesei mozgásba lendültek, és két új középkategóriás okostelefont jelentettek be. Az Xperia T2 Ultra hathüvelykes kijelzőjével és közepes felszereltségével a Sony elsősorban a fejlődő országokat veszi célba, Ázsiában és a Közel-Keleten. De talán Európa keleti végére is jut belőle.

15 SCR14 ViewMode

Az 1,4 gigahertzes Snapdragon processzor teljesítménye igen messze lehet attól, amit a Z1-es csúcssorozat több mint 2 gigahertzes procijai tudnak, de a lassú csip és a 3000 milliamperórás akku jó hatással lesz az üzemidőre. Mivel az okostelefon kijelzője 720p felbontású és elég nagy méretű, a készülék jó lesz út közbeni mozizásra.

2 Xperia E1 White Top

A másik kedden bejelentett modell az Xperia E1, amit a zenerajongóknak szánnak. A ma már átlagosnak mondható 4 hüvelykes kijelző mögött egy 100 decibeles hangszórót találunk a hátlapon (ott alul, ahol az a sok lyuk látható), tehát a kihangosított telefonon lebonyolított családi afférunk minden részletét megoszhatjuk a budaörsi Tesco összes látogatójával. A két mobil megjelenésének idejét és fogyasztói árát még nem ismerjük, de legkésőbb február végén, a barcelonai mobilkiállításon minden kiderül.

11 Xperia Z1 Compact White Group

Ezek a telefonok persze a CES sztárjának, a Z1 Compact telefonnak a közelébe sem érnek. A telefon majdnem ugyanazt tudja, mint a tavaly ősszel bemutatott Z1: 20 megapixeles a kamera, akár 150 megabittel is tölthetünk le LTE hálózatokon, 2,2 gigahertes Snapdragon 800 processzor és 2 gigabájt ram van bennük. Csak a Z1 Compact kijelzője kisebb – 4,3 hüvelyk és 720×1280, az eredeti Z1 pedig 5 hüvelykes és 1080×1920 pixeles.

4 hozzászólás

Csak ingyenes appokat töltünk le

január 14., 12:35

Egyre nehezebb lesz pénzt keresni mobilra vagy tabletre kifejlesztett alkalmazásokkal, derül ki a Gartner jóslatából. A piackutató cég szerint 2018-ra a fejlesztéssel foglalkozó fejlesztőknek csupán 0,01 százaléka lesz elégedett a pénzügyi fogalmával.

A bőséges kínálat az oka mindennek. Az Apple és a Google szoftverboltja is már több mint egymillió különböző appot kínál letöltésre, tehát a piac túltelített. Nincs élő ember, aki képes lenne végignézni a teljes katalógust, és mindenki igyekszik gyorsan túltenni magát az appok beszerzésén: letölti azt, amit a toplista elején talál. Emiatt az újdonságok, hiába lennének sokkal jobbak a már elterjedt szoftvereknél, nehezen találnak vevőkre.

A Gartner szerint az emberek egyre inkább az ismerőseik, termékbemutatók és hirdetések alapján választják ki az appokat, tehát a fejlesztőknek is ezeket a csatornákat kell célba venniük, ha eladásokat akarnak generálni. De még így is kérdéses, hogy összejön-e a várt bevétel, mert szinte minden fizetős appnak van ingyenes alternatívája. A Gartner azt jósolja, hogy három év múlva a letöltések 94,5 százaléka ingyenes app lesz. A cég tavaly kiadott előrejelzésében még csak 91 százalék jutott a nulla forintos appokra, tehát gyorsan növekszik az arányuk. 

Ennek két következménye lehet. Egyrészt az, hogy a felhasználók nem a legjobb appokat fogják használni, hanem azokat, amelyek már stabilan megvetették a lábukat az alkalmazásboltban; gyorsan megjelentek, és annyian lájkolták őket, hogy már magától terjed az alkalmazás.

Az a tapasztalatunk, hogy sok ingyenes alkalmazásból pont az a hozzáadott érték hiányzik, amitől valóban hasznos tudna lenni. Néhány esetben pedig az app csak látszólag ingyenes, és a letöltő mindössze egy közepesen hasznos demó változatot kap meg ingyen, és az igazán jó funkciókért – appon belül vásárlással – fizetni kell. Ez nem is elhanyagolható piac, a Gartner szerint 2017-ben az alkalmazások által generált forgalom 48 százaléka appon belüli költésekből származik majd, ami a 2013-ban még csak a forgalom 17 százaléka volt.

2 hozzászólás

Csakazértis lesz billentyűzet a BlackBerryn

január 13., 09:34

A BlackBerry nem hajlandó alávetni magát az érintőkijelzős trendeknek a mobilpiacon, a cég vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy a jövő készülékein lesznek billentyűk.

A közelmúltban kísérleteztek néhány olyan mobillal, amelyen nem volt fizikai billentyűzet, ilyen volt a Z10 és Z30. Most azonban visszanyúlnak a kezdetekhez és olyan mobilokat fejlesztenek, amelyekből nem marad ki ez a hardveres megoldás.

John Chen vezérigazgató maga is szereti a billentyűzetet, így talán nem véletlen a döntés. Azt azonban elárulta, hogy nem csak ilyen készülékeket fejlesztenek, tehát lesznek olyanok is, amelyeken csak szoftveres billentyűzet lesz, de azért a többség a hagyományos BlackBerrykhez hasonlít inkább.

A cég főként a kormányzati és vállalati ügyfeleket célozná meg termékeivel, ahogy eddig is.

10 hozzászólás

Ilyen lehet az androidos Nokia

január 9., 13:04

Nyílt titok, hogy a Nokia androidos mobilt fejleszt Normandy kódnéven. A felhasználói felületről most szivárogtak ki képek, az Evleaks tett ki néhány képet arról, a Nokia hogyan képzeli saját képére alakítani az Androidot.

nokia

Három példát láthatunk, az egyik a kezdőoldalt, a másik a Viberről indított hívást, a harmadik egy alkalmazást, a Skype működését mutat be. A felület olyan, mintha az Asha és a Windows Phone keveréke lenne. Ami érdekes, hogy a hardver állítólag két SIM-kártyát támogat egyszerre.

Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy mikor mutatják be az androidos Nokiát, hiszen a Microsoft felvásárlása beleszólt az addigi tervekbe. Azokba a stratégiai tervekbe, melyek szerint egy ilyen mobillal hódítanák meg az alsó szegmenst. A Microsoft néhány hónapon belül lezárja a Nokia felvásárlását, ekkorra kiderül az is, mi lesz majd a Normandy sorsa.

4 hozzászólás

150 ezret fizet a T-Mobile a hűtleneknek

január 9., 11:40

Azok után, hogy a cég vezérigazgatóját kivezette a rendőrség az AT&T keddi partijáról, sejthető volt, hogy az amerikai T-mobile valami nagy dobásra készül. Szerdán ki is derült, hogy tervezik átalakítani az amerikai piac jelenlegi felállását: 350 dollárt, vagyis mintegy 80 ezer forintot fizetnek minden olyan új előfizetőjüknek, akik a más szolgáltatónál megkötött szerződésüket a hűségidő lejárta előtt bontják fel.

Persze van néhány feltétel. Az egyik, hogy a már meglévő készüléket le kell adni, és új, T-Mobile-os telefont kell venni helyette, új előfizetéssel, és a régi előfizetéshez tartozó telefonszámot is át kell vinni. A 350 dollár pedig valójában csak az a költségplafon, amit az AT&T kifizet az új kliensnek a régi szerződés felmondása miatt felmerülő költségek igazolása után. Az ezzel kapcsolatos számlákat fel kell tölteni a cég honlapján keresztül, és várni a visszatérítést. A beváltott készülékekért (telefonért vagy tabletért) cserébe azonban rögtön fizetnek, a modelltől függően akár 300 dollárt is. ráadásul elkölteni sem kell azonnal, hiszen a cég a legtöbb ajánlatában ingyen adja a készüléket a megfelelő előfizetési csomag mellé.

Az T-Mobile új ötletként reklámozza a dolgot, a reklámkampány szövegezése pedig főleg a szakításra és a Monopoly „Ingyen kijöhetsz a börtönből” kártyájára épül fel. A valóság viszont az, hogy néhány napja még arról szóltak a hírek, hogy az AT&T fizet kétszáz dollárt minden, a T-Mobile-t otthagyó előfizetőnek. A T-Mobile elnöke, John Legere szerint valójában jó dolog az, hogy mindkét cég hajlandó fizetni az új előfizetőkért. „Próbálják ki a mi hálózatunkat, próbálják ki, tetszik-e, ahogy mi intézzük a dolgokat, és ha nem, ezek az idióták még fizetnek is majd, hogy visszamenjen hozzájuk!” – foglalta össze az amerikai mobilpiac pillanatnyi állását az elnök.

2 hozzászólás

Íriszolvasóval jön az új Galaxy S5

január 9., 10:14

A Samsung valószínűleg áprilisban dobja piacra legújabb csúcstelefonját, a Galaxy S5-öt. Mindenáron le akarják körözni az Apple-t, így például íriszolvasót is tesztnek bele.

Az új mobilhoz természetesen hozzá lehet csatlakoztatni a cég okosóráját, a Galaxy Geart is. De nem a most is piacon lévő okosórát kapcsolják hozzá, hanem egy továbbfejlesztett változatát. Az új Galaxy Gearnek váltona a dizájnja és számos új funkciót is beletennének.

A két terméket egyszerre szeretnék bemutatni, ezzel is jelezve összetartozásukat. Március-április környékén mutatják be és nem sokkal később már a polcokon akarják látni a mobilt és az órát.

Lee Young Hee alelnök azt is megígérte, hogy a Samsung legalább egy hordozható kütyüt bemutat még idén. Elképzelhető, hogy ez egy szemüveg lesz, mert a cég Dél-Koreában beadott egy ilyen szabadalmat.

A cég mostani csúcsmobiljának, az S4-nek az eladásai lassultak, miután az Apple bemutatta az iPhone 5s és 5c modelleket. Az 5s-nek ujjlenyomat-olvasója van, erre akar ráígérni a Samsung az írisz olvasóval. Lee nem is tagadta, azt mondta, hogy vizsgálják a lehetőséget.

Teljesen új lesz a dizájn is, miután levonták a megfelelő következtetéseket az S4 fogadtatásáról. Sokan csalódottak voltak az új mobil kinézetével kapcsolatban, mert az alig különbözött az S3-tól. Az S5-nél visszatérnek az alapokhoz, akármit is jelent ez Lee megfogalmazásában.

9 hozzászólás

Ilyen lesz az iPhone 6?

január 7., 14:39

Még fél év sem telt el az iPhone legutóbbi generációjának piacra lépése óta, de már elkezdtek terjedni az első pletykák az Apple-telefon idei modelljéről. Ahogyan eddig is, a hírek Ázsiából szivárognak, ezúttal a dél-koreai ET News híroldal szellőztetett meg információkat, kínai forrásokra hivatkozva. Mivel az Apple a telefonjaihoz az alkatrészeket többek között dél-koreai cégektől szerzi be, és Kínában szerelteti össze, általában ezek a csatornák szokták adni a később helyesnek bizonyuló találgatásokat is a termékeikről.

A koreaiak szerint a várhatóan szeptember körül megjelenő iPhone 6 hivatalos neve iPhone Air lesz, ami a Macbook Air és az iPad Air után nem is lenne különösebben meglepő. A nevet a vékonyságával érdemelné ki a hírek szerint: a kütyü állítólag alig 6 milliméter vastag lesz. Összehasonlításképpen az iPhone 5S 7,6 milliméter vastag, de a 4-es még 9,3 milliméteres volt. A nagy rivális Galaxy S4 7,9 milliméter vastag, a Google Nexus 5-nél ez a méret 8,6 milliméter.

A telefon nemcsak laposabb lesz az eddigieknél, de a képernyője is megnő (ezzel gyakorlatilag ugyanannyi hely marad benne az alkatrészeknek). A hírek 4,7 és 5 hüvelyk közti képátlóról szólnak, vagyis a sokáig a 3,5 hüvelykes mérethez ragaszkodó, majd az iPhone 5-tel a 4 hüvelykes kategóriába lépő Apple tovább követné a Samsung és a többi vetélytárs által diktált trendeket.

A Wall Street Journal értesülései szerint az Apple-nél 6 hüvelykes óriás-iPhone-nal is kísérleteznek, ami már alig kisebb, mint az iPad Mini. Ipad-vonalon szintén méretnövelésről szólnak a pletykák, azt beszélik, hatalmas, 13 hüvelykes modellel készül az idei szezonra az Apple.

24 hozzászólás

Legyen választható a mobilos oprendszer!

január 7., 10:24

A Microsoft már korábban ötletelt azon, hogy mi lenne, ha a felhasználó maga dönthetné el, hogy mobiljára Androidot vagy Windows Phone-t tesz. Most még tovább mennek.

Egy belső levelezésben az az ötletük támadt, hogy a felhasználó először a mobilt választaná ki a boltban. Csak utána választana operációs rendszert. Vagyis a telefonra csak vásárlás után kerülne fel bármilyen operációs rendszer, így tényleg döntési helyzetbe kerülne a felhasználó.

A Microsoft mindent megtesz annak érdekében, hogy népszerűsítse a Windows Phone-t. Ezzel az ötlettel egyértelműen a Google mobilos operációs rendszerének népszerűségét szeretné valahogy visszaszorítani. Alapfelvetése ugyanis az, hogy a felhasználók először eldöntik, hogy Androidot szeretnének, utána választanak hozzá mobilt, így esélyük sincs megismerni a Windows Phone-t.

Ötletüket azonban nem is olyan egyszerű megvalósítani, mint ahogy első hallásra tűnik. Jóval nehezebb így a marketing, a különböző technikai nehézségekről nem is beszélve. Éppen ezért még ebben a belső levelezésben is elismerik a Microsoft szakemberei, hogy egyelőre még messze vannak a megvalósítástól.

8 hozzászólás

Nagyon nem megy a HTC-nek

január 6., 09:11

A HTC már negyedik egymás követő negyedévben okoz csalódást a befektetőknek, kisebb a nyereségük, mint amit várnak tőlük. Az utolsó jelentésben tízmillió dolláros nettó profitot jelentettek, ami nagyjából a fele annak, amit vártak volna.

Ráadásul ez a nyereség nem a működésükből következett, az továbbra is mínuszban van. A befektetők ezt a részvények eladásával jutalmazták, október óta nem volt ilyen alacsonyan a HTC papírjainak árfolyama. A HTC részvényei tavaly 53 százalékot estek, miután 2012-ben 40 százalékkal csökkent az értékük.

A HTC-nek nem jött be a One Max mobil piacra dobása, nem állította meg a régóta tartó hanyatlást. Hiába volt Robert Downey Jr. szerződtetése is, mint a cég reklámarca, a kínai Lenovo és Huawei egyre inkább kiszorítja a piacról a tajvani gyártót.

A cég azonban nem adja fel, a 4G-s készülékükkel próbálnak fordulatot hozni a már három éve tartó mélyrepülésben. Idén év elején ráadásul egy másik csúcsmobilt is bejelentenek, ennek sikerében is bíznak.

5 hozzászólás

Visszatért a bunkofon

2013. december 23., 21:05

A mobilozás hajnalán a féltégla méretű bunkofonról lehetett felismerni a rendkívül fontos bizniszmeneket, akik nem mulaszthattak el egyetlen hívást sem. Azóta több divathullámon átvergődtünk, volt már trendi a qwerty, a szétnyitható acélmobil, sőt, egy különösen zűrös korszakban a vibrátornak álcázott luxusmobil volt a csúcs.

De néhány éve megint a bunkofon a menő. A jó lelkű marketingesek elnevezték phabletnek, amit persze csak úgy lehet jól kimondani, hogy közben a tárgyalópartnerünk arcát is beteríti a sznobságunk. Maradjunk inkább a bunkofonnál.

A Nokia Lumia 1520 a legújabb tagja ennek a csodálatos elitklubnak.

A Nokia óriástelefonján tényleg bitang jól néznek ki a bizniszmenek legfontosabb kellékei, az Excel-grafikonok és a Powerpoint-bemutatók. Ezen a készüléken már a Windows Phone 8 legfrissebb, Update 3 néven ismert változata fut, amit támogatja a 1080p kijelzőket és az erősebb processzorokat. Ezek meg is találhatók a 1520-ban.

A hathüvelykes kijelző természetesen full hd (1080x1920 pixeles), és nagy a betekintési szöge, tehát oldalról is jól látszik, hogy mi van rajta. Az lcd ragyogó, kontrasztos képet ad, de azért nem olyan mélyek a feketék, mint más telefonok AMOLED kijelzőin. A gép teljesítménye is sokkal komolyabb, mint az elődöké. A korábbi Lumiákban lévő kétmagos és 0,8-1,5 gigahertes processzorokat az év egyik legerősebb csipje, a négymagos és 2,2 gigahertzes Snapdragon 800 váltotta le.

Méret 162,8 x 85,4 x 8,7 milliméter és 209 gramm
Kijelző 1080 x 1920 pixel, IPS LCD, 6 hüvelykes, 367 ppi pixelsűrűség
Tárhely 32 GB, akár 64 GB-os kártyával is bővíthető
Processzor négymagos és 2,2 GHz-es Krait 400, 2 GB RAM
Adreno 330 grafikus csip
28 hozzászólás Tovább

Adattárolás a kovászos ubi mellett

2013. december 23., 12:37

Mit tehet az ember, ha nem tud elég nagy online tárhelyet venni, de nagyon fontos lenne megosztani fájlokat? Indít egy saját szervert. Ez ma már nem is olyan nehéz: vannak kulcsrakész házi kiszolgálók, és már a több terabájtos diszkek is megfizethetők. Különösen jó árú a szerver, ha számításba vesszük az online szolgáltatók, a Google és a Microsoft árait: évente 10-12 ezer forintért körülbelül 100 gigabájtos tárhelyet kapunk, pedig ugyanennyiért ötször nagyobb merevlemezt vehetnénk. A mai adattárolók azonban 5-7 évet is kihúznak meghibásodás nélkül (használattól függően), tehát nyugodtan számolhatunk a felhő esetében is hasonló időtartammal és így összesen 60-80 ezer forintos kiadással. De ezt a pénzt okosabban is el tudjuk költeni.

Ha saját adattároló szervert akarunk, a legjobbakat a tajvani Synology kínálatában találjuk meg. A többiek fényévekre vannak tőle, egyetlen komolyan vehető versenytársa a szintémn tajvani Qnap, de nekik itthon nincs olyan komoly képviseletük és rajongói táboruk, mint a Synologynak. A cég legújabb alapszintű adattárolóját, a DiskStation DS114-et próbáltuk ki az elmúlt hetekben, ami egylemezes, otthoni használatra szánt eszköz. Ez merevlemez nélkül 54 ezer forintba kerül, de ezért a pénzért olyan eszközt kapunk, ami helyettesíteni tudja a Google, a Microsoft vagy az Apple felhőszolgáltatását.

Synology-DS114-002 másolat

Maga a hardver rendkívül primitív. A fekete műanyag dobozon van pár usb 3.0 és egy eSata port, hogy kívülről is rá tudjunk kötni vinyókat. Néhány hónapja már a Mac fájlrendszerét is be tudja olvasni, és az windowsos ntfs sem okoz neki gondot. Végül beleteszünk egy merevlemezt, a fekete dobozt rákötjük vezetékkel az otthoni (wifi) routerünkre, és a hardverrel már készen is vagyunk. Érdemes gigabites routert használni, mert érezhetően felgyorsítja a DiskStation elérését.

44 hozzászólás Tovább

Feltörték az iOS7-et

2013. december 23., 09:46

Megjelent az iOS 7 jailbreak, magyarán az iPhone és az iPad legfrissebb operációs rendszerét is meg tudjuk szabadítani a kötöttségektől. Az Evasi0n nevű hekkercsoport által kiadott rendszertörés az iOS 7.0-tól egészen a 7.0.4-ig mindegyik rendszeren pár perc alatt lefuttatható. A törés többek közt azt teszi lehetővé, hogy a készülékeken ne csak az Apple App Store-t tudjuk használni, hanem alternatív szoftverboltokat is. 

Az egyik legismertebb ilyen bolt, a Cydia létrehozója azonban óvatosságra int az Evasi0n-féle jailbreak használatával kapcsolatban, mert elmondása szerint ezt a törést nem tesztelték, úgyhogy fogalma sincs arról, hogy azon a szoftverek rendben működnek-e.

Még egy érdekességet tud az Evasi0n törése: Kínában a rivális Taig szoftverboltot is feltelepíti a készülékekre. Ez többeket felháborított, mert a Taig kínálatában nagyon sok az illegális kalózmásolat. Az Evasi0n azt állítja, hogy a megállapodásukban kikötötték, hogy a Taig ne terjesszen lopott szoftvereket.

13 hozzászólás

Miért szárnyal a BlackBerry 4,4 milliárd dolláros veszteség után?

2013. december 21., 15:38

Amikor a BlackBerry tegnap nyilvánosságra hozta negyedéves jelentését, senki nem számított semmi jóra. A cég vesztesége az utolsó három hónapban 4,4 milliárd dollár volt, több mint egymilliárddal csökkentek a bevételek, jóval kevesebb telefont adtak el, mint korábban. Ráadásul nem is az új mobilok fogynak, hanem a jól bevált régiek.

Ezek után azt gondolnánk, hogy a befektetők temetni kezdik a céget a tőzsdén, folytatódik a BlackBerry papírjainak zuhanása. De nem ez történt. A reggeli kereskedés előtt annak rendje és módja szerint hét százalékot estek a részvények, de a kereskedés egy pillanatában egyszer csak megfordult a trend és hirtelen 15 százalékot ment felfelé a részvényárfolyam.

Döbbenetes fordulat, de megmagyarázható. Az egyik oka, hogy a kereskedők nagy része az esésre játszott, shortolta a papírokat. Abból próbáltak nyereségre szert tenni, hogy esett a részvény. A befektetők másik része azonban figyelt a hírekre és tetszett nekik, hogy a kanadai cég a kínai Foxconnal áll össze. Öt éves megállapodást kötöttek a gyártóval, alsó kategóriás mobilokat akarnak készíteni, amelyeket majd olyan fejlődő piacokon fognak eladni, mint Indonézia és Mexikó. A BlackBerry tehát kezdi belátni, hogy nem tud versenyezni az Apple-lel és a Samsunggal és más irányba kezdett el tapogatózni. A befektetők ezt hálálták meg.

Ráadásul a BlackBerrynek nem is olyan rossz a pénzügyi helyzete, legalábbis ami a készpénzállományt illeti. Most éppen 3,2 milliárd dollárjuk van, részben a korábbi vevőjelölt Fairfax egymilliárd dolláros befektetésének köszönhetően. A befektetők most elhiszik, hogy a cégnek van elég pénze ahhoz, hogy kihúzza a következő néhány évet.

2 hozzászólás

OK Glass. Mutasd a világot!

2013. december 20., 13:44

A laborból az orrodra

A Glass fejlesztése több mint három évvel ezelőtt kezdődött a Google X Lab műhelyében, ahol többek közt a cég önállóan vezető robotautóját rakták össze, és még sok egyéb szupertitkos fejlesztési projekten dolgoznak a mérnökök. Valószínűleg az intelligens szemüveg lesz az első, ami fogyasztói termékként is megjelenik, de egyelőre nem itt tartunk: csak meghívóval lehet hozzájutni, több mint háromszázezer forintba kerül, és elméletileg csak az Egyesült Államokban elérhető. Az informatikai fejlesztésekkel foglalkozó magyar EU Edge mégis tudott venni egyet, és örömmel megmutatták nekünk, hogy mit tud a geekek legmenőbb játékszere.

szemuvegenat
Fotó: Indexvideo

Egyszerű és elegáns a Google Glass, akár a mostani változatát is nyugodtan piacra lehetne dobni. A rápattintható sötétített lencsével nem sokban különbözik egy átlagos napszemüvegtől. Annyiban más, hogy nem lehet a szárát behajtani, ami kicsit megnehezíti a tárolását, és a jobb oldalán van egy kis műanyag szerkezet, ami belóg az ember szeme elé. Ebbe majdnem egy teljes okostelefont beleépítettek, csak a SIM-foglalat és a mobilnetes kapcsolat hiányzik.

17 hozzászólás Tovább

Majdnem nagyon béna lett az Android

2013. december 20., 13:26

A Google laboratóriumában már több mint két éve zajlott az Android fejlesztése, amikor 2007 januárjában Steve Jobs kiállt a színpadra az Apple első okostelefonjával, és ezzel mindent megváltoztatott. Az Atlantic cikke a Google-mérnökök segítségével idézte fel azt az időszakot, amikor az iPhone megjelenése teljesen átalakította a mobilipart.

„Év végén akarunk megjelenni a telefonunkkal, és már hat hónapja megvoltak a prototípusok. Vevőként teljesen lenyűgözött, amit a bemutatón láttam, a Google mérnökeként pedig csak arra tudtam gondolni, hogy az egészet újra kell kezdenünk. Minden amink volt, hirtelen olyan 90-es évekbelinek tűnt” – mondta Chris DeSalvo. Az Android fejlesztőcsapatának vezetője, Andy Rubin is annyira lenyűgözőnek látta az Apple mobilját, hogy félrehúzódott az autópályán végignézni Steve Jobs bemutatóját.

Rossz táptalaj

Amikor az iPhone megjelent, a mobilipart néhány nagy cég uralta, és alig készültek alkalmazások. Lassú volt a mobilinternet, nem volt jó minőségű böngésző, és a szolgáltatók azt találták ki, hogy a gagyi csengőhangokkal fognak piszkosul meggazdagodni.  Hogy az ügyfélnek nem ez a legjobb, látszólag nem érdekelte őket. Ehhez a nagy mobilgyártók is asszisztáltak, gyakorlatilag minden telefonnak másfajta szoftvere volt. Amit megírtak Samsungra, az nem ment a Motorolákon, de még egy-egy gyártó mobiljai közt is óriási különbségek voltak. A Nokiának például több különböző verziója volt a Symbianból, ami valaha a legelterjedtebb mobil operációs rendszer volt.

25 hozzászólás Tovább

Egységes lesz a laptopok töltője

2013. december 19., 14:54

Egységes laptoptöltőhöz készített műszaki specifikációkat a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC), abban bízva, hogy a mobiltelefonok után a hordozható számítógépek is csereszabatosak lesznek. Mint az köztudott, az a mobilok és tabletek nagy része nagyjából 2009 óta micro usb csatlakozóval tölthető, és ugyanezzel a porttal köthetjük össze a kütyüket a számítógépünkkel. Már csak az uniós képviselőket kell meggyőzni arról, hogy muszáj lenne rákényszeríteni a laptopgyártókat is az egységesítésre, hogy ne termeljünk több elektronikai hulladékot. 

A szakminiszterek tanácsa és az Európai Parlamentéppen most csütörtökön arról az irányelvről állapodtak meg, hogy minden rádiós eszköznek, tehát a mobilok mellett az autók távirányítós ajtónyitójának, a wifiroutereknek és modemeknek is egységes töltőt kell kapniuk.

4 hozzászólás Tovább

Ügyfelét próbálta elhallgattatni a Samsung

2013. december 10., 01:06

Először csak a felhasználó okosetlefonja pörkölődött meg töltés közben, de végül a gyártót is elérték a lángok. A Samsung megpróbált elhallgattatni egy hibás telefonról panaszkodó srácot, de a kísérlet balul sült el, mert minderről videók készültek. Így most már félmillió ember tud az esetről, amit el lehetett volna intézni egy gyors garanciális cserével.

Ez egész ott kezdődött, hogy a Ghostlyrich néven publikáló fiatal megosztott egy videót a töltés közben - állítólag minden ok nélkül - megégett Samsung Galaxy S4 okostelefonjáról. Már ebben is elhangzik, hogy a Samsung bizonyítékot kért a telefon hibájáról, ez lett volna a garanciális csere feltétele. Erre a srác nyilvános videón mutatta be a töltő megolvadt nyílását, és felvetette azt is, hogy a hő hatására akár fel is robbanhatott volna a mobil akkuja, ami még nagyobb tüzet tud okozni.

A videót látva a Samsung egy ajánlatot küldött neki: kap egy hasonló modellt, ha letörli az égett telefonról szóló videót a Youtube-ról, és megígéri, hogy később sem tölt föl semmi hasonlót. Csakhogy a srác inkább közzétette a cég által küldött papírt, amellyel ezt a súlyos problémát a szőnyeg alá söpörték volna.

Egy szerencsétlen hongkongi férfi is valami hasonlóval próbálkozott, amikor egy Galaxy S4-es mobil lángolni kezdett a kezei közt, bár nem az nem a szőnyeg, hanem a kanapé alatt kötött ki, miután ijedtében elhajította. Ez sem volt szerencsés húzás, mert a bútor is lángra kapott, ésaz egész lakás leégett.

8 hozzászólás

Megállíthatatlan a mobiltárca

2013. december 7., 16:27

Évek óta megy a küzdelem azért, hogy az okostelefon végre elnyelje a pénztárcánkat is, és a számtalan bank-, kedvezmény-, klub- és belépőkártya helyett egyetlen eszközt használjunk: a telefonunkat. Műszaki szempontból megoldható a felhasználó azonosítása, a személyes adatok titkosítása sem jelent problémát, de ezeken kívül még tucatnyi tényező befolyásolja egy jól működő mobiltárca bevezetését.

Hazánkban augusztus elején indult el a mobiltárca első nagyszabású tesztje, amelyben a három nagy mobilszolgáltató és a vezető lakossági bank, az OTP vett részt. Ezzel a kísérlettel meg akarták ismerni az emberek véleményét a mobilba épített virtuális bankkártyáról, a hosszú távú cél azonban a készpénzmentes gazdaság megteremtése lenne. Négy hónappal a start után úgy tűnik, ez a cél még nagyon messze van, és a hipermodern fizetőeszköz még nem változtatta meg sem a vásárlók, sem a kasszások életét.

A kísérletről annyit kell még tudni, hogy az abban használt okostelefonok pont úgy működnek, mint a műanyag PayPass kártyák, tehát azoknál a kasszáknál tudunk velük fizetni, ahol van érintéssel működő terminál. A bankkártyát egy szoftver helyettesíti, és a telefon egy rövid hatótávolságú rádiós csip (NFC) segítségével tud kapcsolatba lépni a pénztárgép leolvasójával.

6 hozzászólás Tovább

Végre megegyezett az Apple a kínaiakkal

2013. december 5., 10:39

Évekig tartó pletykák, tárgyalások után az Apple végre aláírta a szerződést a világ legnagyobb mobilszolgáltatójával, a China Mobile-lal. A hírt elsőként a Wall Street Journal írta meg, a lap azt is megtudta, hogy az első iPhone-okat még idén meg lehet majd vásárolni hivatalosan is a kínai szolgáltatónál.

Valószínűleg december 18-án jelentik be ezt hivatalosan, ezen a napon tervezi a China Mobile bemutatni új 4G szolgáltatását. A megállapodás fontos az Apple-nek, ezzel egy csapásra 700 millió potenciális előfizetőt érnek el a világ legnagyobb, és legdinamikusabban fejlődő mobilpiacán.

A China Mobile évek óta fontos célpont az Apple-nek. Már két éve is volt arról szó, hogy az akkori iPhone kapható lesz a szolgáltató kínálatában, de nem sikerült megegyezniük. Az iPhone egyébként hivatalosan már kapható Kínában a kisebb rivális mobilszolgáltatóknál, a China Telecomnál és a China Unicomnál.

Az Apple-nek jól megy mostanában a tárgyalás az ázsiai országok szolgáltatóival, nemrég a legnagyobb Japán mobilcéggel sikerült megegyezniük. Az NTT Docomo azért adta be derekát végül, mert előfizetőket kezdett el veszíteni a kisebb konkurensekkel, a SoftBankkal és a KDDI-vel szemben. A két megállapodással az Apple bebiztosította magát Ázsia két legfontosabb piacán.

Szólj hozzá!

Kiírták a mobilos frekvenciapályázatokat

2013. november 29., 18:23

Kiírta a médiahatóság a 800, 900, 1800 és 2600 MHz-es, valamint a 26 GHz-es frekvenciasávok nem használt részeinek hasznosítására a frekvenciapályázatot – közölte az NMHH péntek délután. Emlékeztettek arra, hogy szeptemberben sikeresen zárult a frekvenciahasznosítás első üteme, a 900 és 1800 MHz-es frekvenciajogokat egységesen 2022-ig meghosszabbították.

A pdf-ben itt olvasható dokumentum szerint a majdani eljárásban a kiírást követő 45. és 150. nap között kell döntést hozni, de az eljárás meghosszabbítható egyszer harminc nappal.

Szólj hozzá! Tovább

Tilos az iPhone a német politikusoknak

2013. november 21., 18:09

A németországi koalíciós tárgyalásokon a két nagy német párt megegyezett arról, hogy titkosított telefonvonalakat használnak a jövőben. A leendő kormánykoalícióról folyó megbeszéléseken a CDU és az SDP vezetői a belső kommunikációjuk biztonsága érdekében döntöttek így.

A megállapodás értelmében csak a német szövetségi információs biztonságért felelős szervezet, a BSI által jóváhagyott készülékeket használhatnak majd a vezető politikusok – írja a Bild. Mivel többek között az iPhone az abban használt szoftver miatt nem tartozik ezek közé, azok használatáról is le kell mondaniuk.

1 hozzászólás Tovább

Mobilra költözik a gyerekvédelem

2013. november 20., 15:42

Ha Ön gyermek, szülő, nagyszülő vagy bárki más, akkor töltse lesz a HelpApp nevű mobilos alkalmazást az Unicef weboldaláról, mert tele van jó tanácsokkal a necces élethelyzetekkel kapcsolatban. A gyermekjogok világnapja alkalmából elővett alkalmazás elsősorban a gyerekbántalmazással és a lehetséges megoldásaival foglalkozik, de lefedi a főnök-alkalmazott viszony lehetséges súrlódási pontjait is. Elvére már 15 évesen is dolgozhat valaki, amikor gyakorlatilag még gyermek.

A program könnyen kezelhető pszichológiai kiskáté. Például arra mutat rá, hogy ha szomszéd Pistike rúg, akkor nem feltétlenül visszarúgni kell, meg is lehet beszélni a dolgot. Vele, vagy esetleg egy felnőttel. De ennél komolyabb témák is előkerülnek, mint például a rokonok által elkövetett szexuális zaklatás, az online zsarolás és egyéb galádságok. A HelpApp kifejlesztésének alapötletét az adta, hogy a gyerekek szinte minden írott tartalmat komolyan vesznek, és inkább egy ilyen alkalmazástól kérjenek tanácsot, mint egy véletlenszerűen kiválasztott ismerőstől a Facebookon.

Szólj hozzá! Tovább

Bukás a Samsung okosórája

2013. november 19., 10:45

Sokan ájuldoznak az olyan új technológiák láttán, mint a hajlított kijelző és az okosóra, de amikor a bolti kasszához kéne fáradni, már nem ilyen nagy a lelkesedés. Iparági források szerint a Samsung Galaxy Round mobil és a Galaxy Gear óra iránt is lanyha az érdeklődés Dél-Koreában.

A november 10-én megjelent Galaxy Roundból naponta csak százat adnak el, és eddig összesen tízezer fogyott belőle. Ez még rendben is lenne, mert ezt a mobilt csak próbaképpen dobták a piacra, és nem is sikerült tökéletesre. Mivel a Samsung nem tudott nagy mennyiségben hajlított akkukat gyártani, kicsit vaskos lett a készülék. Nem is gyártanak le belőle sokat, csak 50 ezret. Fanatikus gyűjtőknek és hipsztereknek ideális modell.

Sokkal izgalmasabb azonban a hónapok óta, szeptember 25 óta kapható Galaxy Gear okosóra helyzete. Ez sem mondható népszerűnek, eddig csak ötvenezret adtak el, és naponta 800-900 fogy. Az iparági szakértők sokkal nagyobb érdeklődésre számítottak.

Kedden érkezett egy friss kiegészítés a témához, a fenti dél-koreai számok mellé befutott a globális értékesítési adat: két hónap alatt összesen 800 000 okosóra kelt el. Ez mindenesetre így sem mondható óriási sikernek, hiszen a Galaxy Note 3-ból egy hónap alatt eladtak 5 milliót, és világszerte voltak olyan akciók, amelyekben ingyen adták az órát a csúcskategóriás okostelefon mellé.

David Eun, a Samsung egyik fejlesztőközpontjának vezetője kis zöld paradicsomhoz hasonlította a Galaxy Geart, amely majd tovább fog fejlődni, érett termék lesz belőle. Ami csak azért problémás, mert 300 dollár kicsit sok pénz egy ilyen termékért.

Nemrég nőtt a támogatott eszközök száma, és a kezdetben csak Galaxy Note 3 telefonnal működő Gear már a Round, Galaxy S4 és S3 mobilokkal is használható. Valószínűleg arról van szó, hogy az embereket még mindig jobban érdeklik az okostelefonok, a jövő évi modellek, mint az ilyen drága kiegészítők.

14 hozzászólás

Appok nélkül nem indul be a mobilnet

2013. november 17., 17:15

Egyre kevesebb egy főre jutó átlagos adathasználat. Kisebb lett az érdeklődés a mobilinternet iránt?

Az országos átlag alapján úgy tűnhet, hogy nincs növekedés, de ez nagyon megtévesztő általánosítás, a havi forgalmi adatok ingadozása néha eltér az alapvető trendektől. Az adathasználat mögött látni kell a mobilnetezők számának folyamatos növekedését is. Azoknál a felhasználóknál, akik már régebben előfizettek mobilinternetre és a kezdetektől nagy adatforgalmat generáltak, folyamatosan nő a fogyasztás. Az utóbbi időszakban azonban – az okostelefonok robbanásszerű terjedésével – nagy tömegben jelentek meg azok az ügyfelek, akik csak most ismerkednek a mobilinternettel, és a korábbi átlagnál jóval kisebb adatcsomagra fizetnek elő. Közülük sokan olyan okostelefont vesznek, amin alig néhány alkalmazás van, de a használat során egy idő után elkezdenek mind több appot letölteni, amelyek egyre nagyobb adatforgalmat igényelnek. Előbb plusz gigabájtokat vesznek a kiegészítő csomagokban, később már nagyobb adatcsomagokra fizetnek majd elő, és ez meg fog mutatkozni a forgalomnövekedésben.

Ezért állt össze az iparág az Appra magyar! fejlesztői verseny mögött, hogy növeljék az appok használatát?

Támogatnunk kell a Magyarországon is hasznos alkalmazások fejlődését. Sok olyan app van, ami külföldön népszerű, de itthon nem terjed el. Néhány tartalomszolgáltatás, mint például a Netflix online videotékája, itthon egyáltalán nem elérhető, míg más programok egyszerűen nem hasznosak a magyar lakosság számára. Mindegyik alkalmazás egy meghatározott közösség számára készült. Például az E-bay segítségével az EU-ban lehet vásárolni, de jobbak azok a megoldások, amelyek a helyi kereskedelmet segítik. A jól megtervezett magyar appok kulcsfontosságúak ahhoz, hogy még több szélessávot használjanak az emberek nálunk is.

Szólj hozzá! Tovább

Melyik az ország legjobb alkalmazása?

2013. november 17., 17:14

Ideje lenne meghirdetni a fejlesztői versenyek bajnokságát, mert lassan eljutunk oda, hogy több a megmérettetés, mint a díjat érdemlő alkalmazás. A most futó Appra, magyar! versenyre nagyjából 140 alkalmazás nevezett be, de ezek nagy része klón, vagy nem is alkalmazás, vagy csak szimplán gagyi. Mint a 3D Magyar Zászló és Himnusz nevű androidos app, ami nagyjából annyit tud, mint az alábbi Youtube-videó:

Ezek a programok pontos látleletet adnak a hazai iparágról, mert a nagyszerű ötletek mellett bemutatják a problémákat is. Olyan tipikus hibák láthatók, amelyekről a szakértők évek óta panaszkodnak a workshopokon és konferenciákon. Például arról, hogy gyakran hiányzik a fejlesztőcsapatokból egy marketinges vagy egy dizájner, akik nélkül néhány program nem lesz hasznosabb a kockásfüzetnél.

Szólj hozzá! Tovább

Ráfolyik a képernyő a telefon élére

2013. november 15., 17:09

A Samsung egy partnercégek számára tartott demonstráción bemutatta a hajlított képernyős telefonokhoz használt Youm technológia következő generációját. Ez lehetővé teszi, hogy a telefonok érintőképernyője túlérjen az előlap szélén, és a készülék élén is folytatódjon. Az éleken levő kijelződarabok a fő képernyőtől függetlenül is vezérelhetők, például bekapcsolhatók úgy, hogy a nagy képernyő sötét marad, és például sms-eket vagy csetüzeneteket tudnak megjeleníteni, vagy zenehallgatáskor az éppen játszott szám címét tudja mutatni.

A technológia 2015-ben mutatkozhat be, és megkaphatja a cég okostelefonos ágazatának zászlóshajója, az S-széria, vagy a péklapát-kategóriát sikerre vivő Note-sorozat is. A Youm technológia védjegyeztetési kérelmében egyébként a cég az okostelefonok mellett tévéket, monitorokat, autókat és karácsonyfadíszeket jelölt meg, mint lehetséges felhasználási terület.

Az okostelefonok piacán a Samsung látszik most a leginkább kísérletező kedvű játékosnak. Néhány újdonsága fényesen beválik, mint például a Note-ok hatalmas képernyője, ami a phablet-jelenséget elindította - néha azonban nagyokat tudnak bukni a meredekebb ötletekkel, ilyen volt például a Galaxy Folder, ami idén tavasszal a klasszikus ki-be csukható mobilokat próbálta feltámasztani. Az okostelefonoknál egyébként jelenleg a hajlítható kijelző tűnik a legtöbb cég fantáziáját megmozgató újdonságnak, a Samsung mellett az LG és az Apple is ilyesmivel kísérletezik a hírek szerint.

16 hozzászólás

Csak az Apple és a Samsung keres a mobilokon

2013. november 14., 20:03

Hogy a mobilpiac az elmúlt években kétszereplős versennyé változott, ahol az Apple és a Samsung zsebeli be a nagy pénzt, és a konkurenciának csak morzsák jutnak, azzal nagyjából mindenki tisztában van, aki csak fél szemmel is követi az eseményeket. De hogy a helyzet mennyire drámai, arra csak most világít rá a Canaccord Genuity elemzőcég felmérése.

Az elemzésben a 2013-as harmadik pénzügyi negyedév forgalmi és profitadatait vetették össze, és azt találták, hogy a szektor teljes nyereségének 56 százaléka az Apple, 53 százaléka pedig a Samsung zsebébe került. Az, hogy a két nagy cég összesített eredménye 100 százalék felett van, úgy jöhetett össze, hogy az összes konkurens bukik a telefonos bizniszen, az egy szem Sonyt kivéve, ami éppen csak nullszaldós. Negatív mérleggel zárt viszont a Nokia, a Blackberry, a Motorola, az LG és a HTC is.

Megjegyzendő, hogy a nagy kínai gyártók, a Huawei, a Lenovo, a ZTE, vagy a Coolpad nyereségi adatai nem elérhetőek publikusan, így ebben az összeállításba se kerültek be. Iparági becslések szerint az olcsó készülékekkel a fejlődő piacokra fókuszáló gyártók komoly nyereséget termelnek.

A két óriás dominanciája egyre erősebb a mobilpiacon, a legutóbbi negyedévben még 53 és 49 százalék volt csak a részesedésük a teljes profitból. Az, hogy az Apple növelni tudta az eredményét, azt jelenti, hogy az iPhone 5S és 5C bevezetése nagyon jól indult, a két új készülék ugyanis a negyedév legvégén jelent csak meg.

Az Apple 2009-ben vette át a vezetést a mobilpiacon a profithányadot tekintve. Ekkor jelent meg az iPhone 3GS, és ekkor váltott az addig bukdácsoló Nokia zuhanórepülésbe. A csúcs 2012 volt, akkor a szektor nyereségének 69 százalékát tette zsebre az Apple, vagyis több mint kétszer annyi profitot termelt, mint az összes konkurense együtt. Ezzel egy időben indult be nagyon a Samsung szekere a Samsung Galaxy S3 piacra kerülésével. Két év alatt a dél-koreai gyártó 17 százalékról több mint a háromszorosára növelte a részesedését a szektor teljes profitjából.

Szólj hozzá!