Feltörték a Windows Phone 7-et

2010. december 2., 12:29 Módosítva: 2010.12.22 12:55

Néhány nap múlva a törőprogramot levették az oldalukról, egy nyilatkozat kíséretében, ami szerint ezentúl a Microsofttal közösen igyekeznek az operációs rendszert mindenki számára hatékonyabbá és kényelmesebbé tenni. Hogy a háttérben jogi fenyegetés, nagyobb összegű készpénz, vagy ezek valamilyen variációja volt, nem tudni.

A ChevronWP7 nevű szoftver fő funkciója az operációs rendszer függetlenítése volt a hivatalosan Windows 7-es mobiltelefonoktól. A feltört rendszerrel anélkül lehetett alkalmazásokat fejleszteni és feltölteni a telefonra, hogy az egyszeri programozó kifizette volna a 99 dolláros fejlesztői licencet, és a Microsoft Marketplace-en keresztül terjesztette volna a programját.

Bár a hekkerek hangsúlyozták, hogy a szabad szoftverfejlesztés lehetőségét akarták csak a programozók kezébe adni, és nem a kalózkodást akarták segíteni (a Windows Phone 7-es alkalmazások másolásvédelméhez nem is nyúl a törőprogram), a ChevronWP7 a hivatalos microsoftos ellenőrző procedúra megkerülésével kiiktatja azokat a teszteket és szűrőket is, amelyek biztosították, hogy vírusos, az operációs rendszerbe belepiszkáló, adatgyűjtő, vagy más rosszindulatú kódot tartalmazó alkalmazás ne kerüljön a Marketplace-re, és onnan a felhasználók telefonjaira.

Bár a törőprogram már nem elérhető a hekkerek weboldalán, az elmúlt néhány napban elterjedt annyira, hogy alternatív forrásokból beszerezhető legyen ezentúl is, némi keresés árán. Viszont a hekkerprogram további fejlesztése már nem várható (legalábbis az eredeti programozóitól biztosan nem), így egy kisebb operációsrendszer-frissítéssel a Microsoft leszámolhat a ChevronWP7 fenyegetésével.

Nyerő a szélessávú hangszolgáltatás

2010. november 30., 17:37 Módosítva: 2010.11.30 17:37
6

Az Orange a szélessávú hangszolgáltatás egyik harcos támogatója. A szolgáltató azt állítja, hogy a HD Voice nevű szolgáltatás használatakor a beszélgetőpartnerek olyan jól hallják egymást, mint ha egy szobában lennének.

Műszaki szempontból a HD Voice annyit jelent, hogy a beszédet kódoló program nem csak a szokványos 300-3400 Hz-es sávból vesz mintát, hanem 50-7000 Hz-ből. Persze ez még mindig messze van az ideálistól, hiszen az emberi hang 80-14000 Hz terjedelmű. Ugyanakkor érthető, hogy a szolgáltatók nem akarnak túlzásba esni, a HD Voice így is nagy sávszélességet igényel, és emiatt csak az Orange 3G-hálózatán elérhető.

Jelenleg fél tucat országban elérhető a HD Voice nevű csomagja, amely hatféle mobillal vehető igénybe (Nokia N8 és E5, Samsung Omnia 7 és B7350, LG A310 és HTC Desire HD). Az Orange azt állítja, hogy a HD Voice miatt nőtt a felhasználónkénti bevétele, és kevesebb ügyfele megy át rivális szolgáltatóhoz.

Egy felmérés szerint az Orange ügyfeleinek 86 százaléka kimondottan olyan új mobilt választana, amelyen van HD Voice, írja a Rethink Wireless. Akik kipróbálták a szolgáltatást, azoknak a 70 százaléka cserélne készüléket a jobb hangminőség érdekében.

Machetével tör be a ZTE a mobilok piacára

2010. november 30., 12:44 Módosítva: 2010.12.29 10:22
27

Egyetlen év alatt nagyjából száz különféle mobilon jelent meg az Android operációs rendszer, és nemcsak a legismertebb márkák használják, hanem a feltörekvő cégek is. Köztük vannak azok a kínai vállalatok is, amelyek a következő években a Nokia, a Sony Ericsson, a Samsung és az LG legkomolyabb kihívói lesznek.

Az Androiddal most az a legnagyobb baj, hogy nagyon eltérőek a készülékek. Márkás telefonokon is látunk csapnivaló kijelzőt, elavult szoftvert, kisebb-nagyobb hibákat. Ilyen körülmények közt az emberek természetesen elgondolkoznak, hogy ehhez a kavalkádhoz mit tud hozzátenni egy kínai gyártó.

Nagyon úgy néz ki, hogy sokat. A ZTE tíz éve fejleszt mobilokat és három éve van jelen Magyarországon. A vállalat nemrég úgy döntött, hogy kilép a szolgáltatók árnyékából, és elkezdi erősíteni saját márkanevét. Elvégre 2009-ben 60 millió mobilt adott el világszerte, ami idén a becslésük szerint 80 millióra nő. A Gartner statisztikáiban éppen azért voltak sokáig láthatatlanok, mert a piackutató cég csak a saját márkanéven eladott mobilokat számolja össze.

ZTE Blade
ZTE Blade

A Blade a ZTE egyik első komoly fegyvere hazánkban. A mobil nagyon alacsony árral landolt a T-Mobile kínálatában, Dominóval 36 ezer forintért adják, előfizetéssel ingyen is a vevő után vágják, amivel a Blade karácsony egyik slágerterméke lehet. Android 2.1-es operációs rendszer fut rajtam és nincs rajta olyan sok extra, mint a HTC vagy a Samsung készülékein. A későbbiekben ez még előny is lehet, mert így hamarabb megjelenhet rajta az Android 2.2-es verziója. Jövő januárra ígérik a Blade szoftverének frissítését, fél éven belül szolgáltatófüggetlen verziót is piacra dobnak.

A ZTE Blade kijelzője 480x800 pixeles, ami 3,5 hüvelykes képátlónál elég jó felbontás. Jól reagál az érintésre, és támogatja a többujjas kezelést, azaz csippentő mozdulattal lehet zoomolni a képet. Természetesen nincs alacsony ár kompromisszumok nélkül, és a ZTE a processzoron spórolt. 600 MHz-es Qualcomm cpu van a mobilban, nem is legfrissebb típus. Az 1 GHz-es Samsung Galaxy S után érezhető, hogy egy kicsit lomhán jelennek meg a menük, de aki életében először vált okostelefonra, ezt nem fogja észrevenni.

P1020562

A Blade másik gyengébb alkatrésze a kamera, ebben a kategóriában a 3,2 megapixel átlagon aluli, és videókamera QVGA felbontása említésre sem érdemes, annyira gyenge.

Hogyan épít márkát a ZTE? Azt mondják, hogy az elfogadható árat és a jó minőséget akarják  kihangsúlyozni, szemben más gyártókkal, amelyeknél fontos a márka imidzse is. Európában idén 4 modellt dobtak piacra, és a következő fél évben még hárommal előrukkolnak, a Carl, a Virgo és a Skate nevű modellel. Az utolsó típus 9,9 milliméter vékony, és a kijelzője 4,3 hüvelykes

Néhány európai országban már ZTE táblagépet is forgalmaz, a 7 hüvelykes készülék 400 grammos, szintén 600 MHz-es a processzora. Az év első felében ez is megjelenhet Magyarországon, erről már tárgyalásokat folytatnak a mobilszolgáltatókkal. Az ára 220 euró körül várható.

Kincsesbánya az Android

2010. november 22., 10:22 Módosítva: 2010.11.22 10:27
13

Berobbant az Android az okostelefonok piacára, és ha a vevők mégsem fogadják jól sem a Nokia által megújított Symbian^3-at, sem a Microsoft által megújított Windows Phone 7-et, akkor hamarosan világelső platform lesz. A sikert nehéz lesz elkerülni, mert az Android két erős lábon rohan felfelé, és ez a két láb egymástól teljesen függetlenül mozog.

Keleti láb

A ZTE, Huawei neve még ismerősen csenghet, de hallotta már a G-Five, Micromax, Spice és Olive márkaneveket? Ezek ázsiai gyártók, akik Androidot (is) használva, elsősorban saját piacukon kívánnak terjeszkedni. Mivel Kínában és Indiában több százmillió mobilozó van, a nyugaton tök ismeretlen gyártók könnyedén biztosítani tudják az Android világelső pozícióját.

Elvétve a hazai piacon is megjelennek e távoli gyártók készülékei, például a Vodafone kínálatában is van egy bóvli kategóriát súroló androidos Huawei. Ilyesmivel le lehet tarolni a piacot, de a darabszám semmit nem ér, ha azt nem lehet beszorozni egy jó nagy összeggel, amiből kijön a gyártó nyeresége. A legnagyobb profitot a csúcskategóriában lehet elérni, és éppen azért erős az Android, mert ebben a szegmensben is jó alapot biztosít. Az operációs rendszer korszerű, ingyenes, illetve szabadon módosítható vagy bővíthető.

Intermezzo

A Google indította el az Androidot, és jelenleg mindegyik mobilon a keresőóriás jelenléte dominál. Alapszolgáltatásnak tekintjük a Google Maps térképeket, a Gmailt, a YouTube-ot és a Picasát. A helyzet viszont az, hogy az Android hivatalosan az Open Handset Alliance kezében van és szabadon módosítható.

Az egyesület egyik tagja, a Verizon (Vodafone-leány) nemrég kitalálta, hogy a beépített Google-kereső helyett Binget rak az egyik mobiljára. Nesze neked Google. Akár a Microsoft teljes szolgáltatási portfoliója átültethető Androidra, vagy ha nagyon viszket Mark Zuckerberg tenyere, legyárthat egy Androidra épülő Facebook-mobilt.

Nyugati láb

A HWSW múlt heti cikke azt feszegeti, hogy egyre kevésbé számít a márkanév, és a mobilgyártók önként bevonulnak a Google ernyője alá. Való igaz, a gyártók egy része kényelmesen elvan a Google szolgáltatásaival, amit megszórnak egy csipet sóval és borssal (Exchange levelezés, Facebook és Twitter), és máris összeállt egy okostelefon, amivel nagyot bukni nem lehet.

Viszont győzni sem. A csúcskategóriában vezető pozícióra törekvő gyártók nemcsak precízen összerakott hardverrel, hanem egyedi szoftverekkel és szolgáltatásokkal próbálják megkülönböztetni magukat a riválisaiktól.

Backflip-flipout

Reszelés

Még a hardverben is komoly lehetőségek vannak, a Motorola Backflip és Flipout egyedi kinézetükkel veszik célba a fiatalokat, míg a Sony Ericsson az apró és színes X10 minivel lő a nők irányába. Ezek jó ötletek, és többet is ki lehet hozni belőlük (például nem érdemes az Android elavult verziót erőltetni).

Üzleti felhasználóknál is fontos a hardver, és egészen apró különbségek dönthetik el a csatát. Például a Motorola Milestone és a vadonatúj HTC Desire Z is négysoros qwerty gombkészletet kapott, látszólag ugyanolyan jók. De nem, mert a Desire Z-nél az érintőkijelzőn kell kiválasztani az ékezetes karaktert, ami kényelmetlen, a Motorolán azonban elég egy gyors mozdulat a jobboldali irányítógombon, és máris lehet tovább jegyzetelni.

Kipécézés

Szoftverben és szolgáltatásban még több lehetőség van arra, hogy a gyártók megmutassák magukat. A számítógépek piacán is jellemző, hogy a gyártók többsége csak minimálisan nyúl hozzá a szoftverekhez. Előre feltelepítenek 90 napig érvényes vírusirtót és néhány ingyenes programot, külön partícióra helyezik a rendszer-helyreállító fájlokat. Ugyanakkor a legnagyobbak, mint például a HP, már különleges kezelőfelülettel és multimédiás szoftverekkel is kiegészítik a Windowst. (Az Apple itt is kakukktojás, éppen úgy, mint az okostelefonok piacán. Az OS X rendszert maga gyártja, és éppen olyan szigorúan őrzi, mint az iPhone-on futó iOS-t.)

Más utakon

Az okostelefonoknál nem a vírusirtó, hanem a Facebook és a Twitter van az alapkészletben, és itt is inkább a vezető gyártókra jellemző, hogy alaposabban beletúrnak a rendszerbe. A Samsung például az iPhone kezelőfelületét utánozza, míg a HTC a saját Sense felületét erőlteti.

Az extra szoftvereknél is nagy különbségek vannak, a HTC az új Desire Z és HD mobilokhoz rendes navigációs szoftvert ad, amely nemcsak böngész(get)ésre alkalmas, mint a gyári Google Maps. Autósoknak ideális. Emellett a tajvani gyártó a biztonsági funkciókon is javított, a júzer lekérdezheti a mobil földrajzi koordinátáját, ha attól tart, hogy azt ellopták tőle.

Egyedik menük, widgetek és szolgáltatások a HTC-nél
Egyedik menük, widgetek és szolgáltatások a HTC-nél

Ezzel szemben a Samsung az általa jobban ismert területen, a szórakoztatásban erősített. A Galaxy S távirányítani tudja a Samsung wifis tévéit. A zenerajongóknak jól jön a jobb minőségű fülhallgató, az 5-ször nagyobb beépített memória, és hogy a lejátszó többféle fájlformátumot ismer.

Jól mutatja az irányt, hogy a HTC és a Samsung is kísérletezik saját szoftverbolttal, bár azok még igen kezdetlegesek. A HTC egy pc-n elérhető portálon tesz elérhetővé szoftvereket, csengőhangokat és témákat, amiket átküldhetünk a mobilra (mondjuk az Angry Birds valamiért nem ment át, de mindegy). Ezzel szemben a Samsung a mobilra rakott egy lassan bővülő szoftvergyűjteményt, amelynek a kínálatában más mobilon nem elérhető programok is vannak.

Aranyásó szerencsevadászok

Látható, hogy a gyártók teljesen egyedi utakon járnak, és a márkahűséget is növelhetik, ha jól kombinálják az extrákat. Igaz, hogy az sokszor az egyedi interfészek miatt késve lehet letölteni a mobilokra az Android újabb verzióit, de a gyártók fordított helyzetet is előidézhetnek, vagyis kiadhatnak olyan extrákat, amelyek a gyári Androidon nem elérhetők. A Samsung Galaxy S például az Android 2.2 nélkül is működik wifi hotspotként, míg a Desire csak az új operációs rendszerrel szerezte meg ezt a képességet.

Az Android versenyt generál, és a csúcskategóriában nem lesznek sikeresek azok a gyártók, akik csak lógatják a lábukat. Olcsóbb mobilokat most még el lehet adni azzal az egyetlen extrával, hogy Android fut rajtuk, és nem valami szutyok elavult rendszer. De ez nem sokáig lesz így, mert ami most hightech, az holnap a középkategóriában is megjelenik, és hoppon maradnak azok, akik csak beálltak a Google ernyője alá.

Forradalom előtt a mobilpiac

2010. november 19., 11:02 Módosítva: 2011.02.17 10:33
14

A GSMA felállított egy munkacsoportot, amelynek 2011 januárjáig meg kell teremtenie az új technológiára vonatkozó szabályokat, és így a távolról aktiválható SIM-kártyák már 2012 elején megjelenhet a kütyükben.

Nehezen vitatható, hogy az Apple sokat profitálhat az új technológiából. Ezzel a lépéssel kiveszi a szolgáltatók kezéből az értékesítést, hiszen a boltjában saját maga aktiválhatja a mobilokhoz tartozó előfizetést. Vagy a felhasználó is megteheti ugyanezt az iTunes online áruházában.

Tehermentesítés

A GSMA eddig nem támogatta a távoli aktiválást, de úgy tűnik, mostanra több lett annak az előnye, mint a hátránya. A következő évek ugyanis arról szólnak majd, hogy az égvilágon mindenbe SIM-kártyákat építenek, jönnek a mobilnetes kamerák, zenelejátszók, ekönyv-olvasók, intelligens vízórák és navigációs eszközök.

Bár a szolgáltatók elbukhatják az eszközeladáson lévő hasznot, eközben óriási tehertől szabadulhatnak meg. Nem kellene több száz - nagyobb országokban több ezer - üzletben tucatnyi vonzó kütyüt kiállítani, nem kellene raktárkészletet fenntartani, és meghibásodott eszközöket sem ők kezelnék. Megvesszük a kütyüt a gyártó márkaboltjában vagy egy elektronikai áruházban, majd választunk hozzá előfizetést.

Versenyélesítés

A szolgáltatók az alapvető feladataikra koncentrálhatnak, a hálózat fejlesztésére és a díjcsomagokra. Érdemes is lesz ezekre nagyon odafigyelni, mert a beépített SIM-kártya igencsak megkönnyíti a szolgáltatóváltást. Ha a gyártó maga választja ki azt a mobilszolgáltatót, amelyre a kütyüi kapcsolódnak, és a vevők neki küldik a havidíjat, akkor egyetlen gombnyomással több millió ügyfelet vihet át más szolgáltatóhoz.

A Kindle ekönyv-olvasóban most is úgy van mobilnet, hogy a felhasználónak nem kell havidíjat fizetnie, mert ezt a gyártó, az Amazon elintézi helyette. Valószínűleg egy globális távközlési szolgáltató adja a hozzáférést, amelyik kialkudott a helyi szolgáltatóknál valamilyen nagykereskedelmi átalánydíjat a mobilnetre, és azt adja el az Amazonnak. Multinacionális vállalatok (Coca cola, Tesco stb.) köreiben és népszerű ez a konstrukció: a vállalat befizet néhány évre pár százmillió dollárt, és nem kell több tízezer dolgozó telefonszámláját kezelnie.

Még annak is van esélye, hogy a távoli aktiválással örökre megszűnik a roaming, amennyiben az Apple, a Sony és a többi elektronikai vállalat nem azzal próbálnak majd nagyobb profitot termelni.

Használat nélkül is számláz a Telenor

2010. november 16., 16:21 Módosítva: 2010.11.16 16:21
48

A HWSW részletes tesztjéből kiderült, hogy az Internet Praktikum díjcsomagnál a szerződéskötéskor figyelmeztette őket az eladó, hogy percdíjas előfizetésről van szó, tehát érdemes lekapcsolódni a hálózatról, amikor nincs adatforgalom. Azt viszont nem közölték, hogy muszáj szoftverrel bontani a kapcsolatot. A tesztelők kihúzták a modemet, és tovább csökkent a feltöltőkártyán lévő összeg. A Praktikum számlaegyenlege online nyomon követhető.

Egy olvasónk videója a jelenségről

Ennek a jelenségnek műszaki oka van, a hálózati erőforrásokkal takarékoskodó szolgáltató viszonylag ritkán kérdezi le a modem állapotát, így a rendszer akár órákig nem észleli, hogy kihúzták a modemet. Amikor a júzer a modemhez adott szoftverrel bontja a kapcsolatot, akkor a program jelet küld a kiszolgáló rendszereknek, hogy véget ért a számlázási ciklus.

A Telenor megmondhatja az előfizetőnek, hogy szerinte mi a mobilnet rendeltetésszerű használata, ami sajnos nem mindig egyezik meg az életszerű használattal. A szolgáltatónak érdemes arra törekednie, hogy a felhasználó természetes viselkedésének megfelelően működjenek a rendszereit, mert akkor kevesebb reklamációt kap.

Jelenleg a Telenor dolgozik a probléma megoldásán, és arra kéri az ügyfeleket, hogy túlszámlázás esetén hívják fel az ügyfélszolgálatot.

Egymillió mobilt fertőzött meg egy vírus

2010. november 12., 16:18 Módosítva: 2010.11.12 16:18

Szeptember közepén indult útjára Kínában az eddigi legfertőzőbb mobilos vírus, adta közre a kínai Xinhua hírügynökség. A magát vírusirtó alkalmazásnak álcázó kártevő összesen 300 000 dollárnyi jüant csal ki naponta a hiszékeny telefontulajokból. Működése igen egyszerű: egy Kínában igen népszerű mobilvédelmi programnak álcázza magát, így könnyen eljut sok készülékre.

A vírus a megfertőzött telefon SIM-kártyájáról és névjegyzékéből elküldi a neveket és telefonszámokat a hekkerek szerverére, majd a rendszer a begyűjtött számokra kétféle spamüzenetet küld. Az egyik fajta sms-ben egy link van, amely magát a vírust tölti le a telefonra. A másik típusú üzenet pedig egy online szoftverboltra visz el, ahol az automatikusan levont pénzért cserébe semmi sem kap a látogató.

A biztonságtechnikai cégek már dolgoznak a fertőzés megállításán, bár a szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a vírus csak emberi közreműködés segítségével képes továbbfertőzni, magától nem. Ezért javasolják, hogy a megbízható számról, de szokatlan címzéssel érkező üzeneteket ne nyissuk meg.

Leleményes hekkerek szinte azonnal elkészítették a vírus módosított másolatait, ezért lehetetlen megtalálni az eredeti forrást. A készülékre érkező programról is nehéz eldönteni, hogy valóban az eredeti biztonsági szoftver-e, vagy az azt utánozó zombi vírus.

Visszatérnek a Microsoft megbukott mobiljai

2010. november 12., 13:14 Módosítva: 2010.11.12 13:15

A Microsoft Kin volt 2010 legnagyobb bukása a mobiliparban, egy júliusi pletyka szerint csak pár százat adtak el belőle, és három hónap után visszahívták a boltokból az árukészletet. Egy kiszivárgott prospektus szerint az amerikai Verizon mobilszolgáltatónál újra felbukkan a Kin One és a Kin Two.

kin kong

A különbség annyi, hogy most már középkategóriás telefonként próbálják eladni, és nem kötelező adatcsomagot venni hozzá. A mobilnet valószínűleg hozzájárult a Kin bukásához, hiszen a célközönség, a középiskolások ennek az árát nehezen tudják kigazdálkodni a zsebpénzükből.

Durván lecsúszott a Nokia

2010. november 11., 15:44 Módosítva: 2010.11.19 16:41
4

Tömegtermék lett a mobiltelefon. Egészen eddig a fejlesztőközpontokat működtető globális gyártócégek határozták meg az iparágat, de az elmúlt egy évben rengeteg ismeretlen cég kezdett mobilt gyártani. A Gartner statisztikájában az egyéb kategória piaci részesedése több mint duplájára, 33 százalékra nőtt. Ezek a tök ismeretlen cégek az elmúlt három hónapban 90 millióval több mobilt adtak el, mint egy évvel ezelőtt. Valószínűleg nem kell sokat várni, és megjelennek a Tesco és mindenféle háztartási gyártók mobilja is. Németországban az RTL-nek van mobilszolgáltatása, miért ne lehetne mobiltelefonja is?

 Vállalat  3Q10 (db.)  3Q10 (%)
 3Q09 (db.)  3Q09 (%)
Nokia 117,461.0 28.2 113,466.2 36.7
Samsung 71,671.8 17.2 60,627.7 19.6
LG 27,478.7 6.6 31,901.4 10.3
Apple 13,484.4 3.2 7,040.4 2.3
RIM Blackberry
11,908.3 2.9 8,522.7 2.8
Sony Ericsson 10,346.5 2.5 13,409.5 4.3
Motorola 8,961.4 2.1 13,912.8 4.5
HTC 6,494.3 1.6 2,659.5 0.9
ZTE 6,003.6 1.4 4,143.7 1.3
Huawei 5,478.1 1.3 3,339.7 1.1
Egyéb 137,797.6 33.0 49,871.1 16.1
 Összesen  417,085.7  100.0  308,894.7  100.0

A korábbi öt élvonalbeli cég - Nokia, Samsung, LG, Sony Ericsson és Motorola - mind részesedést vesztett, és egyedül azok a gyártók nőttek, amelyeknél túlsúlyban vannak az okostelefonok. Az ismet márkák közül az Apple, a RIM és a HTC volt a negyedév győztese, de ők is csak szerényen növelték részesedésüket. A változást jól mutatja, hogy amíg a teljes mobilpiac 35 százalékkal nőtt, addig az okostelefonok piaca 96 százalékkal bővült.

Egyre hihetőbb az a jóslat, hogy az okostelefonok piacán az Android lesz a piacvezető operációs rendszer, mert már csak egy keskeny 9 milliós különbség választja el a Symbiantól. Az elmúlt negyedévben 20 millió androidos mobilt adtak el, szemben az egy évvel korábbi 1,4 millióval.

A Symbiant azonban nem lehet könnyedén átugrani. A Nokia rendszere 18 millióról kapaszkodott fel 29 millióra, és a Gartner által vizsgált negyedévre még nem volt hatással a Nokia új portfoliója. A Symbian^3-as rendszerű N8, E7, C7 és C6 okostelefonok még nagy lendületet adhatnak a Nokiának az utolsó negyedévben.

 Vállalat  3Q10 (db.)  3Q10 (%)  3Q09 (db.)  3Q09 (%)
Symbian 29,480.1 36.6 18,314.8 44.6
Android 20,500.0 25.5 1,424.5 3.5
iOS 13,484.4 16.7 7,040.4 17.1
RIM Blackberry 11,908.3 14.8 8,522.7 20.7
Windows Mobile 2,247.9 2.8 3,259.9 7.9
Linux 1,697.1 2.1 1,918.5 4.7
Other OS 1,214.8 1.5 612.5 1.5
 Összesen  80,532.6  100.0  41,093.3  100.0

A Windows Mobile 7 sikere is csak az év végi adatokból derül ki, az viszont nagyon jól látszik, hogy sem az iPhone, sem a Blackberry nem tudja tartani a lépést, és hiába adtak el több mobilt, részesedésük csökkent.

Krumplit is vehetünk mobillal

MTI/Index
2010. november 11., 15:22 Módosítva: 2010.11.11 15:22
5

Négyszáz Spar, Kaiser's és InterSpar üzlettel bővült a MobilFizetés nevű szolgáltatás elfogadóhelyeinek száma, vagyis most már káposztát, kenyeret és konyakot is lehet venni a mobil segítségével.

A mobilos vásárlás nem bonyolult, a vevő bemondja az azonosítóját (de használhat helyette vonalkódot is, amit a pénztáros egy mozdulattal beolvas), erre ráterhelik az összeget, majd a PIN-kód megadása és a fizetés elfogadása után már húzhat is haza káposztalevest főzni.

A szolgáltatás igénybevételéhez persze nem elég a Sparba járni, számlát kell nyitni az FHB banknál. Csak ez a bank volt vevő a T-Mobile és a Telenor ötletére. A Vodafone ebből kimaradt.

Miért jó a mobilos vásárlás? A vevőnek azért, mert így még többet nyomkodhatja a mobilját, a kereskedőnek pedig azért, mert olcsóbb a bankkártyás fizetésnél. Persze a vevőnek egy sms árát ki kell fizetnie, de nem attól a 20 forinttól lesz drága a vacsora. Egyébként a MobilFizetés rendszerén utalni is lehet, meg sárga csekkeket befizetni, és nem kell hozzá okostelefon.

Helyfüggő rendszer

A szolgálatás hungarikum abban az értelemben, hogy valószínűleg soha nem lépi át az ország határait. Az NFC csipre épülő fizetési szabványos rendszerek lesznek a mai bankkártyák teljes értékű mobilos utódai. Ilyen technológiát használ például az OTP által bevezetett PayPass, amely drótnélküli kapcsolaton olvassa be az adatokat - jelenleg egy kártyáról, de a rádiós csip a mobilokba is simán beültethető a későbbiekben.

Amíg nincs globális NFC-szabvány, és nem terjednek el ezek az eszközök (ami csak hosszú évek múlva várható), addig nagyon jól terjeszkedhet a MobilFizetés. Bőven vannak kiaknázatlan lehetőségek, a kólagéptől az éttermeken át a taxitársaságokig. A mobilcégek keresik is a partnereket, mert ők csak akkor lesznek gazdagabbak, ha sokan náluk hagynak 20-20 forintot vásárlásonként.

Táblagépnek pont jó a Galaxy Tab

2010. november 11., 00:47 Módosítva: 2010.11.11 12:47
29

A héthüvelykes kijelzővel felszerelt Tab passzol a Samsung androidos portfoliójába. Telepakolták minden jóval, a processzora 1 gigaherztes, ehhez jár 512 megabájt RAM és 16 gigabájt belső memória, ami microSD kártyával 48 gigabájtig bővíthető. Wifije ismeri az új 802.11n-es szabványt is, míg a mobilneten 7,2 megabites letöltési és 5,76 megás feltöltési sebességet biztosít. A specifikáció elolvasása után jön a hideg zuhany, amikor a tekintetünk az árcédulára téved. A Galaxy Tab 210-220 ezer forintba kerül. A T-Mobile 32 ezer forintért is hozzánk vágja, de a feltételei kemények: két éven át havi 13 980 forinttal kell a kasszához fáradni. Ez összesen 335 520 Ft, egyharmada a törlesztőrészletre megy el, kétharmada a Relaxnet XL mobilinternetes csomag havidíjára.

Ennyi pénzért kiváló laptopot lehet venni, de ez a legbénább érv a Galaxy Tabbal szemben. Sohasem lesz olyan laptopunk, amit egy laza mozdulattal előrántunk a buszon, hogy megnézzük a Dr. House legújabb epizódját, vagy beleolvassunk a Digitális Magyarország kormánystratégiába. Ez a Samsung Tab egyik legnagyobb előnye az Apple iPaddel szemben is, hiszen a 10 hüvelykes táblagépet sem lehet kabátzsebben tartani.

Sokkal fontosabb kérdés azonban, hogy mennyivel nyújt többet a Samsung táblagépe egy okostelefonnál, megéri-e 80-90 ezer forinttal többet költeni a csupán 3 hüvelykkel nagyobb kijelző miatt.

Egykezes súlyzó

Nem mondanám nehéznek a Samsung Tabot, de a kezem rögtön megkönnyebbült, amikor visszacsúsztattam a zsebembe, és a Galaxy S okostelefonnal folytattam a böngészést. A 380 grammos Tab körülbelül negyed kilóval nehezebb egy okostelefonnál (100-130 gramm), és erősen kell fogni, ha nem akarjuk földre ejteni. A Galaxy Tab használható egy kézzel, de sokkal magabiztosabban tartható két kézzel. Remélem, a későbbi táblagépek is olyan vékonyak lesznek, mint az okostelefonok, nekem még a Tab is túl robusztus.

Két mechanikus nyomógomb van a Tab oldalán, a bekapcsoló és a hangerőállító. A fülhallgatót a tetején kell bedugni, és sajnos a készülék aljára került a sztereó hangszóró, ami kihangosított filmnézés közben zavaró, mert az oldalára fektetett készülék vagy a jobb, vagy a bal fülünk irányába szórja a hangokat.

Az usb csatlakozót is elrontotta a Samsung. Amikor a mobilipar végre átállt a szabványos micro-usb adatkábelre és töltőre (beleértve a Samsungot is), akkor előáll egy lapos, nem szabványos csatlakozóval. Persze érthető, így lehet egyedi és drága kiegészítőket gyártani. Az nem jó magyarázat, hogy a tévés csatlakozó miatt volt szükség speciális csatlakozóra, mert a sokkal kisebb Nokia N8 mobilon is elfért a HDMI mini, és a finn cég még adaptert is ad a mobilhoz.

A Samsung Tab tulajdonosának tehát magával kell cipelnie a Tab gyári töltőjét, és nem elég a drót, mert az a pc usb portjára kötve nem, csak a 230 voltos adapterrel tölti az akkut. A Tab egyébként normál használattal (ami azt jelenti, hogy munkaidőben a vállalati pc-t nyüstöltem, és nem minden percben ezt nyomkodtam) több mint tíz órát kibírt lemerülés nélkül.

Tűéles pixelcunami

A Galaxy Tab kijelzője nem AMOLED, ami meglepő volt a Galaxy S használata után, mert nem vettem észre sok különbséget. Ragyogóak a színek, elég jó fényerő és a felbontás. Ugyanúgy 1024 x 600 pixeles a Tab, mint a netbookok nagy része, csakhogy a képpontokat kisebb helyen zsúfolták össze. A Samsung Tab kapacitív felülete pontosan és gyorsan reagál az érintésre.

A legfontosabb persze az, hogy milyen tartalommal lehet megtölteni a kijelzőt. A Tab egyik fő előnye az lehet, hogy kényelmesen olvashatunk vele dokumentumokat. Nem kell mindent kinyomtatni és lehet kulcsszavakra keresni. A dokumentumkezelés különösen akkor hasznos, ha havonta több száz oldalnyi vállalati iránymutatást, stratégiát, felmérést és egyéb bullshitet kellene kinyomtatni, ágyban, metrón, vécén olvasgatni. Ebben a feladatban az okostelefonok sokkal gyengébben teljesítenek, mint a táblagépek.

Sokkal jobb a beépített naptár, mint a Google Calendar webes kezelőfelülete, mert egyszerre mutatja a havi áttekintést és a következő események listáját. A Tab gyári Gmail kliense ugyanazt tudja, mint az androidos okostelefonoké, de a táblagépen van egy másik levelező is, amelynek szintén osztott a felülete. Ezen egyszerre látható az emailek listája és a megnyitott email tartalma. Természetesen a naptár, az emailek és a kapcsolatok is szerverrel szinkronizálhatók. A Tab nem telefon, de emiatt csak az egyszerű telefonhívásokról kell lemondani. Lehet ugyan telefonálni vele, de nem érdemes, nem arra való. A készülék kezeli az sms-t, mms-t, és videotelefonálni is lehet vele, és ez bőven elég egy táblagéptől.

A Galaxy Tab nagyon jól bevált hordozható médialejátszóként, menet közben néztem sorozatokat és mozifilmeket, és a nagy kijelzőn nem foglalnak el túl sok helyet a feliratok. Csak arra kell figyelni, hogy nagyobb felbontású videók lejátszásakor ne fusson a háttérben túl sok program, mert szaggatni kezdhet a lejátszó.

Szerencsére van a kütyün egy kiváló magyar nyelvű feladatkezelő, amely a főmenüben is jelzi a gép aktuális terheltségét, és rákattintva részletesebben megmutatja, hogy melyik program mennyi RAM-ot és processzoridőt használ el. Egy háttérben megnyitott böngésző például alapjáraton elvan 40-50 megabájt RAM-mal, de egy Index.hu címoldal 100 megát vagy annál többet kér. A pc-n az Opera és a Firefox nagyjából ennyi memóriát használ alapjáraton, és hasonlóan alakul a terhelése az Index.hu megnyitásakor.

Szórakozás3

Akkor kezdett izgalmassá válni a Galaxy Tab, amikor játékszoftvereket is kipróbáltam rajta. Az Angry Birds sokkal élvezhetőbb 7 hüvelykes kijelzőn, mint a feleakkora iPhone-on, és már egészen olyan érzésem volt, hogy egy játékkonzolt tartok a kezemben. Ez a felemelő érzés rögtön elmúlt, amikor kiderült, hogy néhány játék csak 800 x 600 pixeles felbontást támogat, és nem használja ki a teljes kijelzőt.

Az alaposabb szoftvertesztelést akadályozta, hogy a Google még mindig nem tudta elindítani Magyarországon az Android Market fizetős részét, tehát nem vehettem meg a profi fejlesztőstúdiók által készített játékokat. Ez elég nagy szívatás a webes Nagy Testvértől, mert az okostelefonokért és táblagépekért ugyanannyit fizetünk, mint bárki más, mégsem férünk hozzá az Android egyik fontos extrájához. Az nem jó érv, hogy túl kicsi a piac, mert az Európai Unió része vagyunk, a Google nem kezelheti a magyarokat másodrangú felhasználókként.

Az ingyenes játékok piacán sokkal jobb a helyzet, mint más platformokon, mert a Galaxy Tab kezeli a Flash-játékokat. Néhány játék nincs mobilra optimalizálva, ilyenkor érezhető az egér és a billentyűzet hiánya. Sok játékban az objektumokról akkor jelenik plusz meg információ, amikor az egérmutatót föléjük húzzuk, ami érintőkijelzőn nem megoldható. A szövegbeviteli mező sem látható teljes kijelzős módban, csak akkor, amikor normál nézetben, álló helyzetben van a kütyü.

Játék közben nem volt lassú a Flash, de a híroldalak böngészését teljesen elrontják a reklámok. A weboldalak gördítése szaggatottá válik, mintha a Tab grafikus gyorsítócsipje nem bírná a terhelést. Mégis érdemes a Flasht bekapcsolva hagyni, mert azzal elérhetővé válnak a videók. Igaz, azokat is szaggatottan játssza le a Tab, mintha ötből három képkockát egyszerűen átugrana. A tartalom lényege átjön, de nem túl élvezhető formában. (Tök mindegy volt, hogy wifin vagy mobilneten próbáltuk, szaggatott így is, úgy is.)

A Galaxy Tab egyik fölösleges extrája a 3,15 megapixeles hátsó kamera. Nem hiszem, hogy az emberek egy könyv méretű eszközzel akarnak fotózni, sokkal hasznosabb lett volna az 1,3 megapixeles első kamerát feljavítani, hogy videotelefonáláskor kevésbé legyen kockás az ember feje.

Erős indítás

Jelenleg a Samsung vezeti az androidos táblagépek piacát, nem láttam jobb táblagépet ebben a kategóriában. Volt nálunk kipróbálásra egy körülbelül hatvanezer forintos androidos táblagép a Speedshop.hu jóvoltából, de a névtelen kínai kütyü nagyon fapados volt, hiányzottak róla a komoly extrák, viszont volt egy rakás kínai karakteres ikon. Az olcsó kínai kütyü jó lehet arra, hogy programozók kísérletezzenek a platformmal, de hétköznapi használatra teljesen alkalmatlan.

Teljesen egyértelmű, hogy az okostelefonunkat mindig magunknál tartjuk, de ugyanez nem igaz egy táblagépre, még az iPadnál kisebb Galaxy Tabra sem. A kütyü jól bevált az ágyban, ahová laptopot nem szívesen visz az ember, és vonaton is, ahol kevésbé kell a gyorsan elfutó tolvajoktól tartani.

A Samsungnak most még több extrával kell előrukkolnia, hogy lépést tudjon tartani az Apple-lel és maga mögött tartsa a riválisait. A tartalomipart is jobban kell noszogatni, hogy a játékoknak és videóknak elkészüljön a táblagépre optimalizált változata. A Samsung helyében a Google-t is addig zaklatnám, amíg el nem indítja a fizetős szoftverboltot, mert a profi szoftverek nélkül az eszközök Magyarországon kevesebbet érnek, mint máshol. Emellett muszáj lesz letörni a Tab árát, esetleg piacra kell dobni a csak wifis verziót is, mert kevesen fognak kifizetni a kütyüért több mint kétszázezer forintot. Ennyi pénzből meg lehet venni az Apple iPad wifis verzióját és egy jó okostelefont, ami jelenleg jobb vételnek tűnik.

Megjelent az androidos Opera Mobile 10.1

2010. november 10., 17:59 Módosítva: 2010.11.10 17:59

Fontos újítás a hardveres támogatás, az erősebb készülékekben lévő grafikus csip képességeit felhasználó Operával gördülékenyebb a böngészés, az oldalak gyorsan megjelennek és a videók sem szaggatnak. Van Pinch to Zoom nagyítási módszer is, amivel folyamatosan rá lehet közelíteni a weblap tartalmára, és nem az eddig megszokott, lassúbb többlépcsős nagyítást kell használni.

A böngésző az iPhone-os Safarihoz hasonlóan megjeleníti a HTML5 kódolású videókat és animációkat is. Elérhető a java alapú Opera Miniből ismert Turbo mód, ami proxy szerverek segítségével akár 70 százalékkal megnövelheti a böngészési sebességet. A telefonos Opera megkapja a pc-s nagytestvérből ismert Speed Dial funkciót, amivel a böngésző indításakor könnyedén választhatunk a megnézni kívánt, előre összeállított weboldalak listájából.

Megjelent az Opera Link opció is, amivel a különféle Opera változatok között szinkronizálhatjuk a könyvjelzőket és a megnézett lapok előzményeit. Persze a jelszókezelő, a már kötelezőnek számító több tabos böngészés, és a több letöltési szál kezelése sem maradt ki.

Érdekesség a műholdas helymeghatározás, amellyel netezés közben bejelölhetjük a térképen, hogy hol is tartózkodunk jelenleg, és megoszthatjuk a böngészőt használó barátainkkal az információt. A béta indulása alkalmából az Opera háttérképkészítő versenyt hirdetett, amelynek két nyertese egy-egy Samsung Galaxy S-sel lehet gazdagabb. A verseny részletei, a programról több bemutatóvideó és maga az Opera Mobile 10.1 béta is elérhető a fejlesztők honlapjáról.

Tízezer százalékkal nő az okostelefonok adatforgalma

2010. november 10., 12:38 Módosítva: 2010.11.11 12:47

A Nokia Siemens Networks bevallása szerint a világon elsőként olyan új funkciókkal látta el a GSM-hálózatokat, amelyekjobban illeszkednek az okostelefonok képességeihez. Az okos GSM-hálózatok a szolgáltatóknak lehetővé teszik, hogy az eddiginél négyszer több készüléket szolgáljanak ki meglévő hálózataikon.

A készülékárak jelentős csökkenése az okostelefonok előretörését eredményezte szinte minden piacon. Az NSN szerint 2015-re az okostelefonok által generált adatforgalom 10 ezer százalékkal növekszik, és erre világszerte minden szolgáltatónak életbevágóan fontos felkészülnie – nyilatkozta a fejlesztés kapcsán Ésik Róbert, a Nokia Siemens Networks magyarországi ügyvezető igazgatója. Az okostelefonok felhasználóinak ésszerű elvárása a folyamatos hálózati kapcsolat, valamint a magas minőségű hang- és adatszolgáltatás, ha GSM által lefedett területen tartózkodnak. Az új funkciók pontosan ezen igények kielégítését teszik lehetővé a szolgáltatóknak, nagyobb befektetések és a felhasználói élmény megzavarása nélkül - mondta Ésik Róbert.

nokiasiemens

Míg Magyarországon 2005-ben a használatban lévő 9,131 millió mobilból csupán 309 ezer volt okostelefon, ma már az összes – 11,832 millió – mobiltelefonból 1,749 millió az okostelefon. Bár a Nokia Siemens Networks előrejelzései szerint a mobilkészülékek száma már jelentősen nem fog növekedni 2015-ig hazánkban, az okostelefonok aránya ezen belül elérheti az összes mobiltelefon 50%-át.

Az okos készülékek sokkal gyakrabban kapcsolódnak újra és újra a hálózatra, ezzel nagy jelforgalmat generálnak. Így, bár átlagosan a laptopok adatforgalmának egyhatodát produkálják, mégis ezek az okos készülékek a hálózati túlterheltség fő okozói. (Az alábbi grafikon a teljes adatforgalom-növekedést mutatja be, ennek csak egy része az okostelefonok által generált forgalom.)

 

Az okos GSM-hálózat erre is választ ad: megnégyszerezi a jelforgalmi csatorna kapacitását. Ennek következtében egy-egy cellán belül négyszer annyi készüléket tudnak a hálózatok kiszolgálni, mint korábban. Ezen felül az új funkciók növelik a hatékonyságot azáltal, hogy a jelforgalom csökkentésével tehermentesítik a hálózatot. Az okosabb GSM-hálózatok segítségével a felhasználók telefonbeszélgetést is bonyolíthatnak az aktív adatforgalommal egy időben. Korábban aktív adatforgalom idején – például emailek fogadásakor – a bejövő hívásokat a hangpostára irányította a rendszer. Általában ez volt a felhasználói panaszok leggyakoribb oka. Az új GSM okoshálózati megoldás már elérhető, a GSM-hálózatok egy egyszerű szoftverfrissítéssel átalakíthatók.

A Nokia Siemens Networks okostelefonokhoz igazított GSM-funkciói a korábban bemutatott 3G-s okoshálózatok megoldásaira építkeznek, amelyek a szolgáltatók WCDMA/HSPA/HSPA+ felhasználóinál biztosítanak nagyobb le- és feltöltési sebességet, hosszabb akkumulátor-üzemidőt és jobb térerőt.

Mindemellett az okoshálózatok a szolgáltatók működési költségeit is csökkentik. Egy független elemzés eredményei azt mutatják, hogy azon okostelefonoknál, amelyek a vállalat 3G-hálózatán működnek, mintegy 30%-kal hosszabb akkumulátor-élettartam mutatkozik, és mintegy 50%-kal csökken a jelforgalom mennyisége. A most bemutatott megoldás segítségével a szolgáltatók ugyanezt a hatékonyságot és felhasználói élményt kiterjeszhetik GSM hálózataikra is.

Negyvenezer Windows Phone 7 egy nap alatt

2010. november 10., 11:39 Módosítva: 2010.11.11 15:30

Már legalább 100 millió dollárt elköltött a Microsoft az új Windows Phone 7 reklámkampányára, de az amerikai szolgáltatóknál hétfőn bevezetett okostelefonokból az első eladási napon csak negyvenezer fogyott. Ebben természetesen nincs benne az a 89 ezer készülék, amelyet a Microsoft a saját dolgozóinak ad oda.

Az Apple és a Google gyors piachódítása miatt kényszerült arra a Microsoft, hogy megújítsa a Windows Mobile operációs rendszert, és az új Windows Phone 7 viszonylag jól sikerült, bár maradtak benne hibák is, mint például a másolás-beillesztés teljes hiánya. Az adatok pedig egyelőre nem azt mutatják, hogy sikerült utolérni a nagy riválisokat, az Apple 270 000 iPhone-t ad el naponta, és 200 000 androidos készüléket aktiválnak.

A negyvenezres eladás e számok láttán tragikusan alacsonynak tűnhet, de iparági elemzők szerint még semmi sincs veszve. Tény, hogy a Microsoft az egyik legrosszabb napot választotta az induláshoz. Nem véletlen, hogy mások nem hétfőre, hanem péntekre vagy szombatra időzítik a jelentős termékbevezetéseket, leginkább ezeken a napokon mennek az emberek plázázni.

Emellett arról sem szabad elfeledkezni, hogy a riválisok sem indultak nagy lendülettel. A Microsoft esetében a karácsony előtti heteket lesz érdemes megvizsgálni, amikor elkezdenek lejárni az egy-két évvel ezelőtti karácsonyokon megkötött hűségszerződések, és az emberek új telefon után néznek.

A Nokia visszaveszi a Symbian fejlesztését

2010. november 9., 13:27 Módosítva: 2010.11.11 12:47

Másfél évvel a megalapítása után a Nokia megszünteti a The Symbian Foundation alapítványt, amit a mobilpiac több meghatározó szereplőjével közösen azért hozott létre, hogy az okostelefonos operációs rendszer fejlesztése hatékonyabb legyen, és élvezze a nyílt forráskódú rendszerek minden előnyét.

Az elgondolás nem jött be, bár az okostelefonok piaca óriási növekedésen ment keresztül azóta, a Symbian részesedése folyamatosan csökken (leginkább az Android térhódítása miatt), több nagy cég, mint például a Samsung és a Sony Ericsson ki is lépett az alapítványból, aminek a felszámolása a tervek szerint 2011 ápriliására fejeződik be.

A Symbian egyébként eredetileg nem a Nokiáé volt, 1998-ban Psion, a Nokia, a Motorola, és az Ericsson közösen hozta létre a rendszert fejlesztő konzorciumot, amiből azóta a finn cég összesen 264 millió eurós befektetéssel vásárolta ki a társalapítókat.

Bénák az első becsekkolós akciók

2010. november 9., 09:16 Módosítva: 2010.11.15 13:05

A felhasználók alig néhány százaléka használja a mobilját arra, hogy becsekkoljon, bejelentkezzen helyekre. Ezt a gps-es okostelefonokkal lehet megtenni, például a FourSquare nevű szoftver használatával, és az Egyesült Államokban már a Facebook is indított ilyen szolgáltatást, Places néven. (A Facebook androidos kliensében látható a Places ikonja, de rákattintva azt írja ki, hogy a régiónkban még nem elérhető.)

A FourSquare és a Places lekérdezi a földrajzi koordinátákat, megnézi egy online adatbázisban, hogy milyen boltok és egyéb helyek vannak a közelben, és a felhasználó ezek közül választhatja ki, hogy melyikben tartózkodik éppen.

Felhasználói szempontból a lényege az, hogy így megismerhetjük barátaink tartózkodási helyét, és gyakrabban összefuthatunk velük, ha látjuk, hogy a közelünkben járnak. Üzleti haszna sem elhanyagolható, hiszen a Facebookon vagy Twitteren közzétett információ reklámértékű lehet. Ezt az ingyenes reklámot a cégek néha akciókkal díjazzák.

Az Egyesült Államokban a Gap is ilyen akciót indított a Facebookon, az első tízezer bejelentkezőnek ingyenfarmert ajánlott fel. A modern eszközre épülő kampány azonban nem a tervek szerint sült el.

Túl hamar elfogyott a készlet, mert elfelejtették közölni, hogy sok száz üzletükben összesen van tízezer akciós farmer, egy-egy boltba csak néhány tucat jutott belőlük. Ráadásul az emberek nagy részének fogalma sem volt róla, hogy mi az a Places, sőt azt sem értették, hogy mit jelent a becsekkolás vagy a helymegosztás.

Jó ötlet a helymegosztásra épülő kampány, de a szolgáltatóknak - Facebook, FourSquare - több energiát kell fektetniük a felhasználók képzésére, és a kereskedőknek is pontosabban kell megtervezniük a kampányokat, hogy a vevők ne csalódjanak bennük.

Nokia mobiltel. hagy. hülye.

2010. november 8., 07:09 Módosítva: 2010.11.08 07:09
2

Körülbelül másfél éve vettem meg a Nokia E51 mobilomat, amely a definíciók szerint okostelefonnak számít a rajta futó Symbian operációs rendszer miatt. Most itt van előttem egy tesztre kölcsönkapott Nokia X3-02, amely hivatalosan nem okostelefon, mert S40 a szoftvere, de sokkal többet tud a leharcolt E51-emnél. Teljesen értelmetlenné vált a kategorizálás, ha az X3-02 nincs az okostelefonok halmazában, az E51 benne van, miközben a fél világ azon röhög, hogy ezeket az eszközöket egy lapon emlegetik a Nokia N8-cal vagy a Samsung Galaxy S-sel.

A Nokia X3-02 látszólag szokványos mobiltelefon, de már a gombok elárulják, hogy valami nem stimmel. Eltűnt az irányítógomb a kijelző alól. Nincs is rá szükség, mert a viszonylag kisméretű kijelző érintésérzékeny, tehát nem a kurzor mozgatásával kell navigálni, hanem laza ujjmozdulattal gördíthetjük a menüket és a hírszájtokat, és egy mozdulattal rábökhetünk a virtuális gombokra. Az X3-02 kijelzője elég érzékeny, de a menük késéssel reagálnak. Ez nem is olyan nagy baj, a kijelző kis mérete miatt jó, hogy nem egy pillanat alatt érünk a menü végére.

Régi nokiásoknak kihívás lehet, hogy a vicces kedvű finnek átrendezték a gombokat, és a számok alól az oldalsó oszlopba kerültek az extra karakterek. Én az "a" betű helyett sokáig az üzenetküldőt indítottam el, szóköz helyett meg szorgalmasan nyomkodtam a "t" betűt. Nem mehetünk el szó nélkül a gyártó hagyományos hülyesége, a rövidítések mellett sem. A finnek még mindig szeretnek olyanokat írni a kijelzőre, hogy "Gyári beáll. v.áll.", "Saját hivatk.-ok" és "Üz.kezelés.". Mintha felvették volna a Mézgáék köbükijét kezelőf. fordít.-nak.

Intell.igen.cia.

Ma már természetes, hogy egy középkategóriás telefonban van Facebook- és Twitter-kliens, de a Nokia itt nem állt meg. A főmenüben rögtön az Ovi Áruház és a böngésző fogadja a felhasználót, nagyon szeretnék rávenni az embereket a szoftvervásárlásra és az internetezésre. Az áruházban van egy rakás ingyenes játék és egyéb alkalmazás, egészen biztos, hogy a júzerek kipróbálnak párat, és a Nokia villoghat a letöltési statisztikákkal. A beépített nokiás böngésző helyett érdemes az Opera Minit használni, kis kijelzőkön az a legjobb.

Internetezni nem csak a portálok böngészése miatt érdemes az X3-02-vel. A készülék tulajdonosai jól járnak, ha előfizetnek egy kezdő mobilnetes csomagra, és regisztrálnak az ovi.com portálon, mert a telefonhoz jó online szolgáltatások tartoznak. Névjegyeket, naptárbejegyzéseket és tennivalókat lehet szinkronizálni az ovi.com tárhellyel, és ott átlátható felületen kezelhetők ezek a személyes adatok. Az ovi.com elsősorban azoknak lehet előnyös, akik nem használnak céges online rendszereket, Outlookot vagy Google Apps-et, viszont szeretnének modern eszközöket használni.

Hard.ver.

Ha a kapcsolatokról van szó, akkor az X3-02 nemcsak szoftveresen jól felszerelt, hanem hardveresen is. Wifije ismeri a 802.11b/g/n szabványokat, és a mobilneten akár 10 megabites letöltésre és 2 megabites feltöltésre képes. Bár a kamerája 5 megapixeles, ebben az árkategóriában nincs Carl Zeiss lencse, és emiatt a képminőség messze elmarad az N-sorozatban lévő multimédiás mobilokétól. Ez sem tragédia, a 240x320 pixeles kijelzőt nem arra találták ki, hogy a legjobb családi fotóinkat nézegessük rajta, igazolványképnél nagyobb fotót nem érdemes a mobilon tárolni. A tárhelyet is szűken mérte ki a Nokia, az 50 megabájt belső memória szinte semmire nem elég, érdemes microSD memóriakártyával bővíteni.

Vég.e

Azoknak a nokiásoknak, akik éppen új mobilt akarnak, jó továbblépés lehet az X3-02, ha az online szolgáltatások keltették fel az érdeklődésüket. Sajnos a navigáció hiányzik a mobilból, a gps ebben az árkategóriában a Nokia C5-ben elérhető. A Nokia X3-02 szolgáltatófüggetlen verziója ötvenezer forintba kerül.

Másfél méteres iPhone-t fejlesztettek

2010. november 3., 14:40 Módosítva: 2010.11.03 14:40
164

A Table Connect projekt alkotói a Microsoft digitális asztalát, a Surface-t egy jailbreakelt, azaz szoftveresen feltört iPhone-nal kötötték össze egy hagyományos, Apple-termékekhez használt adatkábellel. Írtak egy alkalmazást is, ami a két készülék közti kommunikációt biztosítja. A csatlakoztatás és az alkalmazás futtatása után a Surface 58 hüvelykes (körülbelül másfél méteres) kijelzője teljes értékű iPhone-kijelzőként működik. A több emberes érintésvezérlést is kezeli és megjeleníti a hd-s videókat.

A rendszer csak iPhone 3GS-sel és iPhone 4-gyel működik, normál 3G-s és 2G-s iPhone-okkal a lassú processzorsebesség miatt már nem. A fejlesztők blogján megtekinthető pár fotó, részletes leírás és egy videó is a prototípusról.

Ilyen lesz a Playstation-telefon

2010. október 27., 12:15 Módosítva: 2010.12.10 14:27
27

Az Engadget techblog szerkesztői, az elvesztett (vagy "elvesztett", ha inkább abban akarunk hinni, hogy direkt marketingakció volt) iPhone 4-prototípus után erről a telefonról is megszereztek egy korai fotót, és a készülék technikai paramétereit.

psphone

A Playstation Phone-on Android 3.0 (Gingerbread) fog futni, a kijelzője 3,7 és 4,1 hüvelyk között várható, 512 MB RAM-mal és 1 GB csak olvasható memóriával lesz felszerelve. A telefont 1 GHz-en futó Qualcomm MSM8655-ös processzor hajtja majd. A játékok és más alkalmazások nem a központi Android Marketből lesznek elérhetőek, a Sony Ericcson saját játékforgalmazó szolgáltatást indít hozzá.

A PS Phone kettécsúsztatható, de ilyenkor a megszokott QWERTY billentyűsor helyett a játékok irányítását elősegítő D-pad és a Playstation-kontrollerről ismerős X-négyzet-háromszög-kör gombok kerülnek elő. Szintén a játékélményt hivatott fokozni a multitouch-ra is képes érintőpanel. Változás az eddigi SE mobilokhoz képest, hogy a saját Memoy Stick formátumuk helyett áttérnek a MicroSD támogatásra, a prototípuson csak ilyen csatlakozó van. A megjelenés a pletykák szerint a jövő évre várható, vagyis minimum több hónapos lemaradásban lesz a készülék az Xbox Live-os lehetőségekkel felszerelt Windows 7 mobilokkal szemben.

Internetet visz a tévére a Nokia

2010. október 25., 09:21 Módosítva: 2010.11.19 16:41
33

Gyakran használok tesztmobilokat, és előfordul, hogy telefonálás közben egy szavamat sem hallják. A mobilgyártók annyira csak a multimédiás extrákkal meg a szépen tükröződő üveg előlappal vannak elfoglalva, hogy rossz helyre rakják a mikrofont, és ezzel megölik a telefon alapfunkcióját. A Nokia úgy látszik még foglalkozik a hanggal is, az N8 esetében ugyanis senki sem panaszkodott a hangminőségre. Egyébként tudták, hogy van szabványos fül, és most készítik el a pontosabb háromdimenziós modelljét?

A jó hangminőség - ami a Nokia N8 fülhallgatójára és a zenelejátszójára is igaz - egy átlagos telefon esetében bőven elég indok a vásárlásra. De a Nokia N8 okostelefon, a profi ligában versenyez. A fél éve ismert leírás szerint a Nokia N8 kiváló multimédiás mobil, olyan extrákkal, mint a 12 megapixeles fényképező, a 720p felbontású kamera, a hdmi-csatlakozó, és hogy vele mutatkozik be a vadonatúj Symbian^3 operációs rendszer. De vajon ez mire elég és mire jó?

Pontos illesztés

Most először készített a Nokia olyan telefont, amelynek az akkuját csak szervizben lehet kicserélni. Ez nem zavaró, mert a gyári akku intenzív használattal is kibír egy napot, végső esetben energiatakarékos módba átváltva lehet növelni az üzemidőt. Aki garanciavesztést kockáztatva buherálni akar, torx csavarhúzóval szétkaphatja a mobilt.

Az alumínium ház strapabíró és nincsenek rajta lötyögő alkatrészek. Az érintőkijelző üvege karcmentes, a felületén végighúzott tízforintos nem hagyott semmilyen nyomot. Le merem fogadni, hogy az N8-asok másfél év után is sokkal jobb állapotban lesznek, mint a N95-ök fél év után (láttam néhány szétkopott N95-öt, folyton leeső hátlappal). Reméljük a kamera fedőüvege is ugyanolyan strapabíró, mint a kijelző, mert a zsebben gyakran érintkezik majd kulcsokkal és aprópénzzel, és kár lenne karcolásokkal tönkretenni a kamerát.

Négy csatlakozó van a mobilon, és csak a kislyukú töltő és a fülhallgató aljzata szokványos. Ezen kívül van egy hdmi, amivel tévére vagy monitorra lehet rádugni a mobilt, míg a micro usb-port nemcsak adatátvitelre és töltésre használható, hanem egy adatperrel ide lehet bedugni az usb-adaptert, amellyel az N8 usb-memóriákat tud beolvasni.

Nem pazarol

Szinte mindegyik csúcskategóriás okostelefonban 1 GHz-es processzor és 512 MB RAM van, de a Nokiának elég volt 680 MHz és 256 MB RAM. Ezt úgy értem, hogy valóban nem volt szüksége többre. A hatékonyan működő Symbian memóriája akkor sem telt meg, amikor öt program futott a háttérben, és elkezdtem lejátszani még egy 720p felbontású videót is. Persze a processzort egy grafikus gyorsító csip is kisegíti, amikor játékokat vagy videókat kell megjeleníteni.

Az is számít, hogy a Nokia N8-nak csak 640x360 pixelt kell megjelenítenie, míg az iPhone 4 processzorának majdnem háromszor nagyobb, 960x640 felbontású képen kell kiszámolnia a pixelek helyét. Az N8 alacsony felbontása nem túl praktikus, mert hiába 3,5 hüvelykes a kijelző, nem jó szöveget olvasni rajta. Az apró betűk szögletesek, nehezen olvashatók és rondák.

Sokkal jobb a helyzet a külső megjelenítőkkel. Egy 32 hüvelykes Sony lcd-tévére kötöttem rá a mobilt, a nagy kijelzőn böngésztem, twittereztem, és megnéztem néhány webes National Geographic videót, meg a Big Bang Theory legfrissebb részét (720p felbontás, mkv fájlformátum). A mobil meg sem nyikkant, simán végigvitte a feladatokat.

A legszebb az egészben, hogy nem kellett a tévé mellé bújni. Rákapcsoltam a mobilra egy bluetooth billentyűzetet, és annak a gombjaival lépkedtem a menüben. Két méterre a tévétől és a mobiltól, az ágyban fekve. Persze meg kellett tanulni a mobilos parancsokat, például a Ctrl + jobb és bal kurzor helyettesíti a jobb és bal virtuális menügombokat, és az alt+tab nem programot vált, hanem betölti a főmenüt.

Ha nagyon odafigyeltem a videóra, akkor látszott, hogy a Nokia N8 nem olyan gördülékenyen játssza le a 720p videót, mint a húszezer forintos médialejátszóm. De ha nem figyeltem, akkor csak szimplán röhögtem Sheldon Cooper öröklétre való felkészülésén, a videó minősége ugyanis teljesen elfogadható. A hang meg akár dolby 5.1 is lehet.

Abban biztosak lehetünk, hogy két év múlva az asztali médialejátszók nem sokkal lesznek drágábbak az ipari hulladéknál, és mindenki inkább a mobiljáról játssza majd le a sorozatepizódokat. (Abba most ne menjünk bele, hogy mekkora esélyünk van a népszerű sorozatok eredeti nyelven, a megjelenésükkel egy időben történő legális beszerzésére. Kb. zéró.)

Shooting star

Van olyan tulajdonsága a Nokia N8-nak, ami miatt ajánlanám másoknak, mégpedig a kamerája. Nem, abba se menjünk bele, hogy rendes ember csak tükörreflexes fényképezőgéppel fotografál, mert amikor a nyaraláson az egyik gyerek jobbra, a másik meg balra húz, akkor más sem hiányzik nekem, mint hogy a Nikonomat odaverjem a gyerek fejéhez vagy bármi máshoz.

A pozsonyi állatkert oroszlánja egy felhős őszi napon. Klikk az eredeti képhez!
A pozsonyi állatkert oroszlánja egy felhős őszi napon. Klikk az eredeti képhez!

Hobbifotózáshoz bőven elég egy mobil, és a Nokia igazán kitett magáért, belerakott az N8-ba mindent, amit lehet. Van mechanikus zár, Xenon vaku, Carl Zeiss lencse, 1/1,83 hüvelykes és 12 megapixeles szenzor. Led segíti a fókuszálást, ezért az N8 elég gyorsan a célra élesít és egy pillanat alatt elkészül a fotó. Jó a mobil képszerkesztője is, és az effektek várható hatását osztott képernyőn lehet ellenőrizni, így könnyen kiválasztható a legviccesebb torzító trükk. Kameraként pedig 720p felvételek készíthet, hogy legyen mit lejátszani a tévén.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A Nokia N8 másik vevőcsalogató extrája a sok magyar tartalom. Magazinoknak és hírportáloknak eddig is volt főmenübe helyezhető minialkalmazásuk, az N8-on viszont már tévék is megjelentek. A felhasználók a Magyar Televízió, a Duna TV, a TV2, az AXN és a StartlapTV weben elérhető műsorait nézhetik meg a mobilon. Erre üzleti modellt is felépítettek: a National Geographic videója előtt egy rövid reklámfilmet is leadott a mobil.

A tartalmakat műholdas navigációval is kombinálták, az Est.hu programajánlóját építették be az Ovi Térképek szoftverbe. Néhány kattintással megnézhető, hogy milyen mozifilmeket játszanak a közelben, és mi az, amit valószínűleg éppen elérnénk, ha autóba ülnénk. A FourSquare is letölthető a mobilra, tehát a nokiások sem maradnak ki a legújabb közösségi hóbortból, és megoszthatják ismerőseikkel a földrajzi koordinátáikat. Az Ovi Térképek nem a legfejlettebb, de éppen elég jó navigációs szoftver. Pozsonyban fél perc alatt megtaláltam az állatkerthez vezető utat, mert a mobilon gyárilag rajta van Szlovákia térképe.

Kopott smirgli

A finnek nagyon óvatosan fejlesztették tovább a Symbian platformot. Nem vállalták be a mindent elsöprő forradalmat, mint a Microsoft a Windows Phone 7-tel. A finnek ehelyett kigyomlálták a legbosszantóbb hülyeségeket, de nem érezhető, hogy minden menü és funkció a végső helyére került volna. Praktikus, hogy a zenelejátszó leáll, amikor kihúzzuk a fülhallgatót, és hogy nem kell minden egyes nokiás programban külön-külön megadni az ovi.com-os azonosítót. A böngésző sem figyelmeztet arra minden egyes elindításakor, hogy a böngészés internetes adatforgalommal jár, hanem rögtön csatlakozik a netre. Sőt, ha telepítünk egy Opera Mobile böngészőt (érdemes), akkor megadható, hogy a rendszer azt kezelje alapértelmezettként. A programváltó menü pedig a legjobb, amit mobilon valaha láttam.

Megmaradt néhány bosszantó hülyeség, például az álló helyzetben tartott készüléken nem fért el egy qwerty billentyűzet, és szövegbevitelkor még mindig előugrik egy ablak, tehát nem látszik, hogy hová írunk. Az ember gyakran rossz helyre klikkel, és a jelszó helyére írja a felhasználónevet, vagy fordítva, tehát jó lenne ezen változtatni.

A Nokia N8 egyik leggyengébb része a böngésző. Ha például meg van nyitva egy weboldal, akkor nem lehet egy másikat új ablakban megnyitni. Ez elég nagy baklövés, mert így folyton oda-vissza kell lépkedni, ha egyszerre több weboldalt használnánk. Továbbá gond, hogy a böngésző nem tördeli újra a kinagyított szöveget, tehát jobbra-balra kell lapozni olvasás közben. A nagyításra azonban szükség van, mert a pici betűk - a kijelző már említett kis felbontása miatt - rondák.

A Nokia másik gyengesége az Ovi Áruház nevű szoftverbolt. Ezt áttervezték, a 2.0-ás változat az előzőnél szebb és átláthatóbb lett, de még messze nem tökéletes. Kevés az igazán ütős program; nincs hivatalos és ingyenes Twitter-kliens, az Android 2.2-ben alapszolgáltatás wifi-hotspot itt 2000 forint, és az Angry Birdsnek még csak a demóverziója elérhető. A Nokia értékelési rendszere is szokatlan. Egy spanyol nyelvtanító program 4 embertől kapott értékelést, ebből ketten egyáltalán nem adtak csillagot, csak szövegben dühöngtek, egy ember 1 csillagot, egy másik 5 csillagot adott. A szoftverbolt szerint azonban 4 csillagos a program. Ez elég nagyvonalú átlagolás, és egyértelműen vásárlásra buzdít, miközben az igazság az, hogy a júzerek háromnegyedének nem jött be a program.

Hol a diktátor?

A legutóbbi Nokia csúcsmobil, az N900 kipróbálása után azt a következtetést vontam le, hogy a Nokiának egy erős kezű vezetőre van szüksége, aki nem megy bele kompromisszumokba. Nem kell utánozni sem az Apple-t, sem senki mást, mert a Nokia az Nokia, de a részletekre jobban oda kell figyelni. Jó irányban halad a finn cég, csak egy kicsit lassan. Az N8 a csúcson lett volna fél évvel ezelőtt, de most már inkább átlagosnak mondanám ebben az árkategóriában. Ami még mindig sokkal jobb, mint totálisan lemaradni az átlagtól.

Beszállt a buliba a Windows Phone 7

2010. október 21., 17:54 Módosítva: 2010.10.27 14:21
19

A Microsoft későn érkezett meg a szupertelefonok bulijába, de hozott magával egy csomó piát. Az általunk tesztelt Windows Phone 7-es mobilok kezelőfelületét mindenki megrészegülten lapozgatta, mintha még sohasem lett volna a kezükben okostelefon.

Utoljára az iPhone megjelenésekor láttam hasonló lelkesedést, most viszont még a legnagyobb Apple-fanok is elismerően csettintettek, hogy ez az operációs rendszer végre nem az iPhone huszadik koppintása, hanem valami új. Vállalom a buligyilkos szerepét és már a cikk az elején lelövöm a poént: ebből még összehozhat a Microsoft egy komoly piaci sikert.

Mielőtt rátérünk a Samsung Omnia 7 és az LG Optimus elemzésére, nézzük meg a mobilipari kontextust, amibe a Microsoft is szeretne beleférni. Van az okostelefonok piacán egy megújuló (vagy inkább csak újulgató) Symbian operációs rendszer, amely ismertsége és a Nokia globális jelenléte miatt tartani tudja vezető pozícióját, van egy stabilan teljesítő Blackberry, és még két újonc, a Google Android és az Apple iOS, amelyek őrült tempóban hódítanak. A Windows Mobile volt az első áldozatuk, és a Microsoftnak ezt kell most visszavernie a Windows Phone 7-tel.

Higanyszál

Sokan azzal érvelnek a Windows Phone 7 (WP7) sikere ellen, hogy a Windows Mobile 6.5 és a korábbi elődök elrontották a cég hírét. Ez butaság, mert a WP7-ben egyetlen pixel nem emlékeztet a régi rendszerre, a kezelőfelület leginkább egy divatmagazinra hasonlít. Magyarán a programok kezelőfelülete intuitív, jól olvasható, és az ember ujja úgy siklik végig a menükön, mint higany az üveglapon. Sok szoftver, például a FourSquare és néhány Twitter-kliens is használja a Microsoft által kitalált dizájnt. Valaki ebben csak az egyediség hiányát látja, de a következetes dizájn javítja a kezelhetőséget.

Nem kell leírás a WP7 beüzemeléséhez. Az Omnia 7-et zéró előzetes ismerettel vettem kézbe, és mire a szerkesztőséghez közeli buszmegállóba értem, addigra a Gmail és a Facebook letöltött minden új üzenetet. Két perccel később már a Marketplace nevű szoftverboltból töltöttem le a kedvenc programjaimat, amiket még Androidról és iPhone-ról ismerek. Aki a számítógépén regisztrálni tudott Windows Live csevegőszolgáltatásra, és tudja használni, annak a Windows Phone 7 sem jelenthet gondot.

Beépített barátok

A WP7 legfontosabb menüpontja a People, erre bökve érhető el a levelezés, Facebook és Live Messenger adatbázisaiból összegyúrt telefonkönyv, a Facebook-bejegyzések listája, illetve a legutóbbi hívások látványos fényképes listája. A legjobb haverok fényképe a főmenüben is elhelyezhető, így gyorsabban lehet őket felhívni.

Sajnos a WP7 fényképalbuma csak a telefonon és a Facebookon tárolt fájlokat mutatja meg, noha az Omniát a Samsung programjával össze lehet kötni hat képmegosztóval - (pl. Picasa, Flickr), de csak feltöltés céljából. A Samsung másik saját fejlesztése egy hírgyűjtő program, amellyel időjárás-előrejelzést, részvényárfolyamokat és Reuters-híreket lehet megnézni.

Machine 2 Machine

A WP7 egyik hibája, hogy nem lehet közvetlenül fájlokat másolni rá, a számítógépre telepített Zune segédprogrammal kell szinkronizálni. Nem kedvelem ezt a megoldást, mert a fájlkezelő szerintem kényelmesebb, de a program meglepően gyorsan feltelepült, és máris átdobálhattam a mobilra a kiválasztott zenéket. A telefonon sincs fájlkezelő, sőt, ott semmit nem lehet másolgatni, mert nincs kopipészt sem. Sajnos a számítógép-mobil kapcsolat korlátozott, a WP7 nem használható modemként.

Ha már a hibáknál tartunk, nem mehetünk el szó nélkül az Internet Explorer mellett sem. Egészen jó böngésző lett, nagyon gyors rajta a két ujjal történő nagyítás, lehet duplaklikkel szöveghasábra nagyítani. Könnyen lehet váltani az ablakok közt és új ablakot nyitni. Az Internet Explorer azonban nem támogatja jól a html5 szabványt, az ebben elkészített weboldalak szétesnek. A Flash és a Silverlight sem támogatott.

A műholdas navigáció területén is csak a kötelező minimumot hozta a Microsoft, a Bing Maps nem kiforrott mobilos térképszoftver, mint mondjuk a Nokia Térképek, vagy a pénzért megvehető navigációs programok. Ráadásul a műholdképek kissé avíttak, például a szomszédunkban még egy régi ház áll, noha idén tavasszal állt az új, és a Google térképén már az látható.

Szoftveróriás

A Marketplace a WP7 szoftverboltja, és a Samsung ide is befurakodott, innen is letölthetők a programjai. A Galaxy S nevű androidos mobilján nagyobb a kínálat, például van egy program, amivel wifis Samsung tévéket lehet távirányítani. A Marketplace kínálata elég jó ahhoz képest, hogy csak mostantól kaphatók a mobilok, az iPhone sem százezer szoftverrel indult. A játékokat ki lehet próbálni, a többi programot csak vásárlás után.

Sok múlik azon, hogy milyen programok lesznek a szoftverboltban. Csak a következő hónapokban derül ki, hogy a legizgalmasabb újdonságok rögtön WP7-re is megjelennek-e, vagy a programozók először csak az iPhone és az Android fejlesztőkészleteit veszik elő, és csak utána a Microsoftét.

A Microsoft kezdeti előnye abban van, hogy a WP7 összeköthető az Xbox 360 konzollal (például ha hazafelé a buszon elkezdünk egy játékot, azt otthon az Xboxon be tudjuk fejezni), amit biztosan nagyra értékelnek a gémerek. Illetve alapból képes SharePoint szerverekhez kapcsolódni, és van rajta Word, Excel és PowerPoint, ami a munkahelyen okozhat örömet.

Koreai öröm

Magyarországon az LG és a Samsung hozta be először a Windows Phone 7-et, és a két mobil közt alig találtunk lényeges különbséget. Az Omnia 7 kijelzőjének átlója 0,2 hüvelykkel hosszabb, és Super AMOLED technológiával készült, míg az LG kijelzője TFT lcd. A felbontásuk ugyanakkora, 480x800 pixel. A mobilokban 1 GHz-es processzor van, 5 megapixeles kamera, 720p felbontásban videóznak.

A Windows Phone 7-es mobilokat azoknak ajánlanám, akik profi telefont akarnak, de csak szolidan módosítanák a rendszerét, és az számít nekik, hogy legyen Facebook, Outlook meg Xbox a készüléken.

6,5 billió sms-st küld az emberiség 2010-ben

2010. október 20., 16:38 Módosítva: 2010.10.20 16:44

Az ITU (International Telecommunication Union) felmérése szerint év végéig a telefon-előfizetések száma eléri az 5,3 milliárdot (ebből 3,8 milliárd a fejlődő országokban).  A 3G-piac is sokszorosára bővült: amíg 2005-ben 72 millió ilyen előfizetés élt, ez a szám mára elérte a 940 milliót. A hagyományos szöveges üzenetek mennyisége pedig háromszorosára nőtt az utóbbi három évben. Ma már másodpercenként 200 ezer sms-t küldünk. Ha a rövid üzenetes csevegés a továbbiakban is ugyanilyen kelendő lesz, akkor év végére a számuk elérheti akár 6,1 billió is.

Szexüzenetet cenzúráz az Apple

2010. október 14., 11:31 Módosítva: 2010.10.14 11:31
32

Új fegyverrel bővült az Apple szexellenes arzenálja, már az egyszerű szöveges üzenetekből is kiszűrhetők a trágár szavak. Bár az Apple napokban elfogadott szabadalma - amit 2008-ben nyújtott be a USA szabadalmi hivatalához - nem nevezi nevét a dolgot, itt bizony a szextingről van szó. A szexting szó (angolul sexting) a szex és a texting szavak összevonásával keletkezett, és arra használják, amikor a júzer magáról küld szexi fotót vagy pikáns üzenetet más(ok)nak.

Az a gond, hogy a szexting főleg a tinik körében elterjedt, akik hajlamosak felelőtlenül gondolkodni, aztán pedig meglepődni, hogy a barátjuknak küldött szexi képek nem egy kis lakattal lezárt rózsaszín fotóalbumba kerülnek, hanem a Facebookra.

Ezt a felelőtlenséget próbálja megelőzni az Apple, legalább a szövegek terén, mert a képeket még nem tudja ellenőrizni. Az iPhone-ra szánt szűrő valószínűleg nem lesz hatékony, legfeljebb kreatív nyelvhasználatra készteti majd a tiniket, akik majd szépen körülírják, hogy miért és hogyan szeretnének dugni az üzenet címzettjével. Vagy egyszerűen felhívják az illetőt, és elmondják neki szóban.

400 milliót ért egy iPhone-játékfejlesztő

MTI/Index
2010. október 13., 16:10 Módosítva: 2010.10.13 16:10

Kedden bejelentette a DeNa, hogy 300 millió dollárt oszt szét a Ngmoco résztulajdonosai és munkatársai között. További száz millió dollár kifizetését 2011 végéig meghatározott célok eléréséhez köti. Az ár nagysága jelzi, mekkora lehetőségek vannak az üzletágban, és milyen elvárásokkal kell szembenéznie.

A DeNa a közösségi, például a Facebookon játszható játékokra specializálódott, és világelső akar lenne a mobiljátékok piacán.

Hatalmas összegnek tűnhet a 400 millió dolláros vételár, hiszen a legtöbb Ngmoco-játék ingyen vagy nagyon olcsón (0,99 dollárért) megszerezhető. Ezeknél a játékoknál azonban másban van a nagy üzlet. A felhasználók vásárolhatnak virtuális kiegészítőket, amelyek segítik a játékban való haladást. Vásárlás nélkül is élvezhetők a játékok, de mindig akadnak olyanok, akik hajlandóak pénzt áldozni azért, hogy megelőzzék társaikat. Minél nagyobb a közösség, annál könnyebb benne vevőket találni, és az Ngmoco ezért értékes: játékait eddig 60 milliószor töltötték le.

A Screen Digest piackutató cég becslései szerint a közösségi játékok 2014-re várhatóan 1,5 milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak - szemben a 2009-es 640 millió dollárral.

A Ngomoco eladásával a legjobb üzletet a Kleiner Perkins befektetési cég köti, amely 25 százalékos résztulajdonosként akár 100 millió dollárt is kaphat.

Könnyen törik az iPhone 4 kijelzője

2010. október 13., 15:10 Módosítva: 2010.10.13 15:10
18

A telefon legérzékenyebb része a kijelző, ami könnyen törik, illetve karcolódik – 82 százalékkal volt több az ilyen jellegű sérülés a megjelenés utáni első négy hónapban, mint a 3GS esetében. Az általános, bármilyen hiba miatt visszavitt készülékek aránya is jóval magasabb: az iPhone 4-ek 4,7 százalékát kellett javítani négy hónapon belül, míg a 3GS-nél ez az arány ugyanekkor csak 2,8 százalék volt (ezt persze lehet úgy is értelmezni, hogy a telefonok több mint 95 százalékának semmi baja).

Az iPhone 4 nagyobb felbontású kijelzője fölött egyébként lecserélték az érintésérzékeny üvegborítást is egy új típusúra, amiről azt ígérték ugyan, hogy nem lesz érzékenyebb a réginél, de a gyakorlat nem ezt mutatja. A statisztika szerint, ha a jelenlegi trend folytatódik, az iPhone 4-ek 15 százalékával lesz valami probléma a vásárlás utáni egy évben (ez több mint a duplája a 3GS hasonló adatának).

Forrás: SquareTrade
Forrás: SquareTrade

A problémák nagy része egyébként balesetből fakad, jellemzően vagy leejti a tulajdonos a telefont, vagy vízbe kerül. A nem balesethez köthető meghibásodások aránya mindössze 0,5 százalék körül mozog az új és a régi készüléknél is – vagyis az iPhone 4-re egyszerűen jobban kell vigyázni, mert érzékenyebb a fizikai behatásokra, magyarul kevésbé bírja a strapát, mint az elődei.

iPhone 4 a Vodafone kínálatában

2010. október 13., 11:21 Módosítva: 2010.10.13 11:21
41

Hamarosan még egy szolgáltatónál kapható lesz az iPhone. A Vodafone szűkszavú bejelentéséből csupán annyi derül ki, hogy ők vezetik be másodikként az Apple készülékét, és kérdésünkre azt is elárulták, hogy a korábbi modell, a 3GS is kapható lesz náluk.

Árakról és a kedvezményes díjcsomagokról még nem mondtak egy szót sem, de erre számítani lehetett, hiszen ugyanilyen hírzárlat volt a T-Mobilenál is, az iPhone eddigi kizárólagos forgalmazójánál. (Kizárólagos, amennyiben eltekintünk a szürkeimporttól.)

Nem tudni, hogy az Apple mennyire szól bele az iPhone-nal kapcsolatos hírek kiszivárogtatásának forgatókönyvébe. Ha mindent ők diktálnak, akkor a T-Mobile pletykáinak megjelenéséből kiszámolható, hogy körülbelül két hét múlva érkezik a vodás iPhone 4. Korábbi pletykák is október végi megjelenésről szóltak.

A Nokia őrzi vezető szerepét

2010. október 12., 16:05 Módosítva: 2010.10.12 16:05
4

Az iSuppli piaci tanulmánya szerint az Android operációs rendszer terjedése a Research In Motion (RIM, Blackberry) és Apple piaci részesedését faragta le. Az Android rohamos ütemben terjedt az elmúlt hónapokban, egyre több gyártó mutatott be ilyen rendszert futtató okostelefont. Az iSuppli előrejelzése szerint 2012-re már több mobilon fut Android, mint amennyin Apple iOS.

A Nokia 39,7 százalékra növelte piaci részesedését a második negyedévben az első negyedévi 38,5 százalékról az iSuppli adatai szerint. A rangsor második és a harmadik helyén a RIM és az Apple áll. A RIM piaci részesedése a második negyedévben 18,5 százalékra csökkent az első negyedévi 18,8 százalékról, az Apple piaci részesedése pedig 13,9 százalékra 15,7 százalékról.

A kisebbek, a HTC, a Samsung és a Motorola viszont növelték részesedésüket, és mindhárom gyártónak van androidos mobilja. "Az Android az a titkos fegyver, amivel számos gyártó növelni tudta eladásait 2010-ben" - állapítja meg Tina Teng, az iSuppli vezető elemzője.

Indiába nyomul a Google

2010. október 12., 15:39 Módosítva: 2010.10.12 15:58

A Google elhatározta, hogy megpróbál betörni India rohamosan bővülő piacára, ami nem lesz könnyű feladat, írja a Wall Street Journal. Globális partnerei (HTC, Samsung, Motorola) túl drága kütyüket gyártanak, a helyi vállalatoknál a tapasztalat hiányzik. Csakhogy óriási a kísértés, hiszen Indiában jelenleg 670 millióan mobiloznak, és havonta körülbelül 18 millió új előfizetést adnak el a szolgáltatók.

A népszerű indiai mobilgyártók, mint például a Micromax, a Spice és az Olive, főleg az olcsó készülékek gyártásához értenek. Ez érthető is, India 1,2 milliárd lakosának 42 százaléka napi 1,25 dollárnál kevesebbet keres. Itt nem 400-500 dolláros csúcsmobilokra van igény, valahol 100-200 dollár környékén kell meghúzni a határt, és érdemes inkább a 100 dollárt megcélozni. Még ez is drágának számít, a 30 dolláros mobilokból veszik a legtöbbet.

A Google nem nagyon szól bele a mobilok gyártásába, de igyekszik bátorítani a cégeket, hogy használják az ingyenes operációs rendszerét, és fejlesszenek rá alkalmazásokat. A Micromax például tőzsdézést segítő programot készít, és novemberben piacra akar dobni egy 200 dolláros androidos mobilt.

Megjelent a Windows Phone 7

2010. október 11., 20:15 Módosítva: 2010.10.13 10:49
18

Egyszerű, modern és szép. Ez a három szó jutott az eszembe a Windows Phone 7 rövid kipróbálása után. A szoftvergyártó hétfőn mutatta be az új operációs rendszert, amely az Egyesült Államokban kilencféle készülékén debütált, de Magyarországra már csak az LG Optimus 7 és a Samsung Omnia 7 jutott el az első körben.

Az Optimus 7 először a Vodafone kínálatában lesz, és az árat október 21-ig nem hajlandóak elárulni. Arra viszont többször is felhívták a figyelmet, hogy nagyon komoly hardverről van szó, és nem győzték hangsúlyozni a szolgáltatónál igénybe vehető kamatmentes hitelt. Vagyis nyilván sokba kerül majd a mobil. Az Optimus 7 kijelzője 3,8 hüvelykes, 480x800 pixeles, 720p felbontású videót rögzít és játszik le, 16 GB a memóriája.

Beleépítettek néhány extrát is, például wifin át lehet filmet sugározni a tévére, a ScanSearch nevű program pedig a gps segítségével a közeli helyekről árul el információkat (mint a Layar az Androidon.) A Vodafone exkluzivitása egyébként csak egy hétig tart, utána megjelenik a kártyafüggetlen verzió is.

A T-Mobile a rivális koreai gyártó, a Samsung mobilját dobja piacra. Az Omnia 7 is csúcskategóriás mobil, processzora 1 GHz-es, kijelzője 4 hüvelykes és 480x800 pixeles, videokamerája 720p felbontásban rögzít, lesz 8 és 16 gigabájtos modell.

MetroUiHeader.png

Meglepődtem, amikor rájöttem, hogy a néhány perces teszt után is majdnem tökéletesen eltaláltam a Microsoft jelszavait. A Metro UI nevű kezelőfelületet a fenti szavakkal hirdetik, nekem a letisztultság helyett a szépség jutott eszembe. Ennél bővebb véleményt majd akkor alkotunk, ha alaposabban kipróbáljuk az új rendszert, erre valószínűleg szerdán lesz lehetőségünk.

A Metro UI nemcsak egyszerűen kezelhető, hanem szakít az Apple által diktált egyhangúsággal is. Az elmúlt években szinte mindenki az iPhone menüjét utánozta, és az apróhirdetéseknél is egyhangúbb ikonok után a Windows Phone 7 grafikus menüje olyan, mintha a Microsoft a legjobb divatmagazinokból merített volna ihletet.

Úgy változatos a rendszer dizájnja, hogy közben maximálisan figyeltek a következetességre, és minden programban oldalra lapozva lehet több funkciót elérni. Végigfutottam a beállítások menüpontot is, amely februárban a barcelonai mobilkiállításon még nem volt készen. A rendszernek ez a része is nagyon használhatónak tűnik, a korábbi Windows Mobile 6.5-höz képest óriás az előrelépés.

A sajtótájékoztatón nem volt idő kipróbálni az LG hardverét, az viszont látszott, hogy a kezelőfelület késlekedés nélkül reagál az érintésre, a két ujjal történő zoomolás olyan gyors, mintha egyáltalán nem terhelné a processzort.

Megjelent a moduláris mobil

2010. október 11., 14:52 Módosítva: 2010.10.11 14:52
12

Elkészült a Modu Mobile érintőkijelzős okostelefonja, a világ legkisebb ilyen eszköze. Az izraeli fejlesztőcég azzal az ötlettel tette egyedivé a mobilját, hogy nem épített bele minden létező extrák, ehelyett a parányi vázat különböző hardveres kiegészítőkkel lehet kibővíteni. Az egyik vázban qwerty gombok vannak, a másikban 5 megapixeles fényképező, emellett van hangszóróval egybeépített dokkoló is, amivel otthoni zenelejátszóvá alakítható a mobil.

Forrás: Engadget
Forrás: Engadget

Az okostelefon memóriája 2 GB, ami memóriakártyával 32 GB-ig bővíthető. Van benne rádió, gps, böngésző, csevegőprogram, Twitter, Facebook, YouTube-lejátszó.