Multitouchosra hekkelték a Nexus One-t

2010. január 22., 16:30 Módosítva: 2010.07.19 10:13
3

Egy hackerkörökben népszerű, Cyanogen fedőnevű ismeretlen feltörte a Google Nexus One okostelefonját, ráadásul hasznos funkcióval bővítette azt: a telefon érintőképernyője multitouchos a törés futtatása után.

Cyanogen szerdán tette közzé a Nexus One-ból multitouchos kütyüt varázsoló szoftverét – erre azután került sor, hogy a Google a telefon operációs rendszerét, az Android 2.1-es verzióját nyílt forráskódúvá tette, zöld utat adva a házi barkácsmegoldásoknak.

A multitouch, azaz a többérintős funkció az iPhone egyik nagy erőssége, az Apple telefonja debütálása óta tudja ezt. A funkció lehetővé teszi, hogy a felhasználó egyszerre több helyen is manipulálja a kijelző tartalmát, például két ujjával kinagyítson egy képet. Bár azt a Nexus One megjelenése előtt mindenki biztosra vette, hogy a Google telefonja technikailag képes lesz a multitouchra, a készülék Amerikában úgy jelent meg, hogy a Google letiltotta saját alkalmazásaiban a funkciót – állítólag azért, mert korábban megegyezett erről az Apple-lel.

Ennek ellenére létezik olyan böngésző – a Dolphin browser –, amivel már használható a multitouch funkció, de Cyanogen az alapböngészőt tette multitouchossá, megkerülve a Google letiltásait.

Kólával működik a környezetbarát mobiltelefon

2010. január 22., 16:00 Módosítva: 2010.01.22 16:00
4

Kólával tölthető, környezetbarát mobiltelefon-akkumulátort tervezett egy londoni egyetemista, aki szerint ötlete azért nem keltette fel a gyártók érdeklődését, mert az ilyen eszközöket túl futurisztikusnak találják.

A diák, Cseng Daizi a Central Saint Martins College of Art and Design képzőművészeti iskola szakdolgozataként olyan, biológiailag lebomló akkumulátort tervezett, amely a hagyományos lítiumionos elemekhez képest négyszer tovább bírja, kimerülésekor pedig mindössze víz és oxigén marad hátra. A környezetbarát telep az üdítőital cukortartalmából enzimek segítségével generál elektromos áramot.

A bioelem prototípusa ígéretesnek tűnik, de a Nokia a közeljövőben még nem tervezi a kólával töltött elemek és akkumulátorok gyártását. Cseng szerint a finn távközléstechnikai vállalat valami újjal akart előrukkolni az elkövetkezendő két évben, de a bioelem ötletét egyelőre még túl futurisztikusnak találták – adta hírül a SkyNews brit hírcsatorna.

Négy százalékkal nőtt tavaly a kínai távközlési ipar

2010. január 22., 13:32 Módosítva: 2010.01.22 13:32

Közel négy százalékos bevételnövekedést értek el a kínai távközlési ipar főbb ágazataiban tavaly a vállalatok, miközben 2009-ben 106 millióval bővült az mobiltelefon előfizetők száma – közölte az információs minisztérium pénteken a honlapján.

Az iparág bevétele 2009-ben meghaladta a 842 milliárd jüant (123 milliárd dollár), ami 3,9 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A hálózat nélküli kommunikáció ebből 60 százalékot meghaladóan részesül, míg a bevétel közel 28 százaléka a vezetékes üzletághoz köthető. Mintegy 12 százalék származik az adatforgalmazásból – derül ki a minisztérium honlapján közölt statisztikából.

Az új mobiltelefon-előfizetők száma tavaly meghaladta a 106 milliót, és ezzel az előfizetők száma 747 millióra emelkedett. Tavaly 27 millió ügyfél mondta le a vezetékes telefonhasználatra szóló előfizetését, így számuk az év végére 313,68 millióra esett.

NHH: Emelt díjas sms-t csak az kaphat, aki kéri

2010. január 21., 12:30 Módosítva: 2010.01.26 13:55
4

A mobilhasználat biztonságának növelése érdekében a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) megszigorította a fogadott emelt díjas sms-ek küldésének rendjét.

Az elmúlt években igen népszerű mobiltelefonos szolgáltatássá, egyben több milliárd forintos üzletté vált a csengőhangok, játékok, videoklipek, hírek, szöveges tartalmak fogadott emelt díjas sms-sel való megvásárlása. A fogadott emelt díjas sms-ekre az erre szakosodott tartalomszolgáltatóknál lehet előfizetni, azonban a szolgáltatás igénybevételének feltételei sok esetben nem tisztázottak. A felhasználók sokszor nincsenek, nem lehetnek, lehettek tisztában azzal, hogy egy megrendeléssel folyamatos szolgáltatásra, akár heti több sms-re fizetnek elő, és ez akár hetente több ezer forintba is kerülhet – írja a hivatal csütörtöki sajtóközleményében.

Az elmúlt időszakban az NHH a számos beérkezett panasz alapján mindhárom mobilszolgáltatónál vizsgálta a fogadott emelt díjas sms-szolgáltatásról szóló tájékoztatást, az általános szerződési feltételek vonatkozó szakaszait és az ellenőrzés nyomán mindhárom szolgáltatót arra kötelezte, változtasson gyakorlatán.

A hatóság a fogyasztók biztonsága érdekében előírta, hogy alapbeállításként azt rögzítsék az előfizetésekben, hogy ilyen típusú szolgáltatás automatikusan nem vehető igénybe. Előírta továbbá, hogy a harmadik félnél megrendelt fogadott emelt díjas sms-t a mobilszolgáltató csak abban az esetben továbbíthatja, ha a felhasználó a saját mobilszolgáltatójánál előzetesen egyértelműen jelezte és engedélyezte, hogy ilyen típusú szolgáltatásokat igénybe akar venni. Az NHH várakozásai szerint a lépés nagymértékben javítja majd a jogbiztonságot, és csökkenti a fogyasztók kiszolgáltatottságát, ha mindhárom mobilszolgáltató esetében jogerőssé válik a határozat és bevezetik a korlátozást.

A három szolgáltató esetében különböző időben zárultak le az eljárások. A szolgáltatónál történő előzetes regisztrációt jelenleg még csak a T-Mobile-nál vezethették be, ugyanis a másik két mobiltársaság bírósághoz fordult a hatóság döntése ellen. Kereseteik elbírálása még folyamatban van, de az NHH várakozása szerint a közeljövőben náluk is bevezethetik a hatóság által elvárt gyakorlatot.

A hírközlési fogyasztói jogok képviselője, és a Magyar Mobilmarketing és Tartalomipari Egyesület (MMTE) által létrehozott, valamint a mobilszolgáltatók által támogatott, a tudatos mobiltelefon-használat érdekében létrehozott MobilozzOkosan.hu weboldal az üzemeltetők szándékai szerint a fogyasztókat a mobiltelefónia szinte minden területéről tájékoztatni fogja, első lépésben többek között az emelt díjas szolgáltatásokról nyújt átfogó ismereteket. Az oldal folyamatosan bővülő adatbázisa alapján könnyen meg lehet találni az emelt díjas számokhoz tartozó szolgáltatói ügyfélszolgálatok elérhetőségét és az adott számhoz tartozó díjszabást is, mely hozzájárul az emelt díjas szolgáltatásokat igénybe vevő felhasználók tájékozottságának növeléséhez.

Ingyenes navigációt ad a Nokia

2010. január 21., 11:46 Módosítva: 2010.01.29 12:15
14

Több mint két évvel ezelőtt, rengeteg pénzért vette meg a Nokia a térképészeti szolgáltatásokat fejlesztő Navteq vállalatot. A cég rendszereinek továbbfejlesztésével jött létre az Ovi Maps navigációs program. Eddig csak a szoftver és a térképek voltak ingyenesek, és a hangalámondásos navigációért kellett fizetni. A felhasználók emellett a Lonely Planet és más partnerek ajánlóit is megvásárolhatták.

Az ingyenes szolgáltatás először a Nokia tíz okostelefonján, többek közt a Nokia N97 minin, Nokia 5800-on és Nokia E72-ők lesz elérhető, de később az összes gps-es Nokián ingyenessé válik a navigáció. Márciustól új gps-es Nokiák is megjelennek, amelyeken rajta lesz a szoftver és a térképek is.

A navigáció halott, éljen a navigáció

Ez a második nagy csapás a különálló navigációs eszközöket fejlesztő cégekre, például a Garminra és a TomTomra. Néhány hónappal ezelőtt a Google épített rendes navigációt a korábban is ingyenes térképszoftverébe.

Most körülbelül 27 millióan navigálnak a mobiljukkal, de a Nokia szerint az ingyenes szolgáltatás akár 50 millióra is növelheti ezt a számot. Igaz, hogy a Nokia részesedése csökkent a csúcskategóriás készülékek piacán, de összességében még mindig vezeti az eladási listákat, és most már középkategóriás készülékein is van navigáció.

A legnagyobb különbség a Google és a Nokia navigációja közt, hogy a Google csak egyetlen országban, az USA területén nyújt navigációt. A Google Maps az internetről tölti le a térképadatokat, a Nokia készülékeire viszont egyben felmásolható minden térkép, tehát külföldön nem kell a mobilnetet használni a navigációhoz.

A Nokia 74 országban, 46 nyelven, és 10 országban forgalmi adatok is megjeleníthetők a térképein. A Nokia egyébként olyan módszerek kifejlesztésén is dolgozik, amely a felhasználók mobilja segítségével pontosítja a forgalmi adatokat.

Nexus One egy ringben a Microsofttal

2010. január 21., 00:26 Módosítva: 2010.07.19 10:13
32

Egy percig sem gondolkoztunk azon, hogy ki legyen a Nexus One ellenfele. Csakis a HTC HD2 jöhetett szóba. A HTC rakta össze a Google mobilját is, mindegyikben 1 GHz-es Snapdragon processzor és nagyjából fél gigabájt ram van. Az egyiken a Google legújabb Android rendszere, a másikon viszont a HTC extráival feltuningolt Windows Mobile 6.5 fut.

Bemelegítés

A mérkőzés kezdete előtt megtettük a szükséges óvintézkedéseket, mindkét készüléket feltöltöttük, visszaállítottuk a gyári adatokat, és beléjük toltunk egy-egy SIM-kártyát. Az első menetben azt vizsgáltuk, hogy a két mobil mennyire segíti a kezdő felhasználót.

Meglepő az eredmény, az első menetet a HD2 simán megnyerte. A Nexus One csak egy leírással mutatta meg, hogyan kell a virtuális billentyűzeten gépelni, a HD2-vel ki is lehetett próbálni. A Windows ráadásul jó sorrendben végezte el a beállításokat. Először csatlakozott a wifire, és utána állította be az online szolgáltatásokat. Elég béna, hogy a webes vénával megáldott Google fordítva próbálkozik, először internetre menne, aztán észleli, hogy nincs is kapcsolat. Persze amibe a HTC belenyúl, az máshogyan működik: a tesztben nem szereplő HTC Hero is jó sorrendben végzi el a beállításokat.

A HTC HD2 rögtön beállíttatja a júzerrel a levelezést, majd a Facebook-, Twitter- és YouTube-hozzáféréseket, és csak ezután lép be a rendszerbe. A Nexus One esetében egy különálló programmal kellett csatlakozni a Facebookra, Twitterezni meg a böngészőben lehet. (Vagy később klienst telepíteni.)

Minden a helyére kerül

A második menetben azt ellenőriztük, hogy minden beállítás rendben van-e. Itt már keményebbek voltak az ütések. A HD2 másodpercekkel a belépés után jelezte, hogy új email érkezett, a Nexus One - noha egy Google Apps postafiókról van szó - ugyanazt a levelet két perc múlva észlelte.

Ezután mindkét mobil kapott egy-egy pofont: egyiknél sem volt jó a mobilinternet beállítása. A Nexus One azt sem tudta, hogy tennie kéne valamit, kézzel kellett megadni a Pannon APN-jét a csatlakozáshoz. A HD2 viszont nem jó Vodafone APN-t adott meg, át kellett írni a mobilhálózaton való netezéshez.

A második menetet már a Nexus One nyerte, fölényesen, mert az emailen kívül az interneten tárolt névjegyeket letöltötte, és az online naptárakat is beállította. A HD2-n a szinkronizáció beállítása nehézkes volt, és a névjegyalbum rossz sorrendben mutatja a család- és keresztneveket.

Kapnak a képükre

Megvannak a névjegyek, naptárbejegyzések és csatlakoztunk az online közösségekhez, most jöhet az interfész. A Nexus One hozzáfért minden adathoz, mégsem kötötte orromra, hogy valakinek pont ma van születésnapja. Ha tudni akarom, legyek szíves kirakni egy naptár-widgetet a főmenübe. Egyébként ebből sem derült ki, a Nexus csak egy hétvégi eseményre figyelmeztetett. A HD2 Sense nevű interfésze sokkal informatívabb, a mobil készenléti módban és a főmenüben is közölte az adott nap egyetlen eseményét.

Ebben a menetben nehéz pontot osztani, mert mindkét rendszer interfésze nagyon profi. Igaz, hogy a HTC Sense kevésbé személyre szabható, cserébe viszont nagyon logikusan rendezett, szép, és minden lényeges információt megjelenít. A Nexus One kezelőfelületét mindenki egyedi módon állíthatja be, de a Google által kínált widgetek elég egyszerűek. De a HTC Hero nevű androidos mobilon a miniprogramok jobban ki vannak dolgozva.

Persze a programok belső kezelőfelületén nagy a Nexus One előnye, mert az Android menüstruktúrája egyszerűbb, átláthatóbb, mint az évekkel ezelőtt kitalált, mára elavult Windows Mobilé. A pontot a Nexus kapja.

Kezdődhet a bunyó

A leghosszabb menetben a Nexus One és a HD2 legfontosabb szoftvereit hasonlítottuk össze. Nagyon fontos, hogy egy csúcskategóriás mobilban hibátlan video- és zenelejátszó, böngésző, levelező és képkezelő legyen, mert ezek határozzák meg a felhasználói élményt.

Böngésző: A két mobil hasonlóan tölti be a weboldalakat, és egyiken sem jelennek meg az Index.hu videói. Apróbb különbségek vannak a böngésző kezelésében. A Nexus One egyetlen ujjmozdulatra végigfut a hosszú hírportálok aljáig, tehát meg kell állítani a gördítést, ha az oldal közepén van a keresett tartalom. A HD2 oldalanként gördít, az Index.hu címlapját nyolc ujjmozdulattal lehet végignézni.

A Nexus One a weboldalak képét is elmenti a könyvjelző mellé (ha már volt megnyitva az adott oldal), a HD2 csak az oldal nevét menti el. Távlati nézetben furcsa, hogy a Nexus One felére összehúzott szöveghasábot mutat. Ez pont elfér a kijelzőn, amikor ránagyítunk a szövegre. A HTC az eredeti nézetet mutatja, és nagyításkor egy pillanat alatt elintézi a szöveg méretre igazítását.

Email: Jó a Nexus One levelezője, de még a Google emailszolgáltatását sem kezeli tökéletesen. A képekkel telerakott, html-formázású emailek szépen megjelennek, a Gmail minden funkciója elérhető. Ugyanakkor zavaró, hogy nem lehet sorrendbe állítani a címkéket, vagy letiltani azokat a mappákat, amiket a mobilon nem akarunk látni. A HD2 emailezése kiforrottabb, mert a legfrissebb emailek szövege a menüből elovasható. A kliensprogram kezelőfelülete csúnyább, de a nagy kijelző miatt kényelmesebben kezelhetők a mappák.

Zenelejátszó: Érthetetlen, hogy a Nexus One főmenübe helyezhető  miniprogramja miért lett ilyen egyszerű, ugyanis kevesebbet tud, mint a gyári fülhallgatón lévő háromgombos vezérlő. A miniprogrammal csak előre, az utóbbival viszont mindkét irányban lehet számot léptetni. A lejátszók egyébként nagyon hasonlóak, jól kezelhetők.

Képkezelő: A Nexus One simán lenyomja a HD2-t azzal, hogy a képgalériában nemcsak a készülék memóriájában tárolt fotók jelennek meg, hanem a Picasaweb tárhelyen lévő albumok is. A Nexus One arra is képes, hogy egy Google-hozzáférésből az emaileket ne, csak a képeket szinkronizálja, így elég egy helyre feltölteni a közös családi fotókat.

Azért a HD2-ben is van olyan funkció, ami a Nexus One-ból hiányzik. A Nexus One például beválogatja a képek közé a zenei albumok borítóképét is, ami idegesítően béna dolog. A HD2 képkezelője csak a kedvenc albumunk képeit mutogatja, nincs keveredés.

Extrák: A Nexus One ebben már veri a riválisát, mert a Google sok okos kiegészítőt belerakott a mobilba. Magyarul sajnos nem tud a hangfelismerő, de angolul lehet a mobilnak sms-t vagy webes keresést diktálni. Van egy Car Home nevű program, ami összegyűjti az autóban szükséges eszközöket, hogy vezetés közben kényelmesen lehessen navigációra váltani és telefonálni.

Ami nincs meg a Nexus One-ban, pillanatok alatt letölthető az Android Market nevű online szoftverboltból. Húszezer programból lehet válogatni, ezek közül a legjobbak a rádióban szóló zenét felismerő Shazam, a termékeket felismerő, közeli boltok irányát megmutató Google Goggles, a dalok szövegét letöltő TuneWiki. És persze van Twitter-kliens is, mint a Twindroid és a Swift.

Hajszállal vezet a Google

A HD2 és a Nexus One összehasonlítása jól mutatja, hogy a Google Android sok szempontból a Windows Mobile előtt  jár. A Microsoft csak februárban mutatja be az új Windows Mobile 7-et, ami felveszi a versenyt az Androiddal, és nem tudni, hogy mikor lesz kész a végleges verzió, tehát a Google tovább növelheti az előnyét. Persze az is kiderült, hogy a kevéssé ismert tajvani HTC az Androiddal és a Windows Mobillal is jól tud bánni, és bármelyikkel modern okostelefont készít.

A Nexus One a Speedshop.hu segítségével jutott el hozzánk.

Szárnyal a mobilinternet Magyarországon

2010. január 20., 16:50 Módosítva: 2010.01.20 16:54

A teljes előfizetői táboron belül az aktív (az utolsó három hónapban használt) kártyák száma 666 ezerről 715 ezerre nőtt. Ez egy évvel korábban 415 ezer volt, így a mobilinternet-szolgáltatást aktívan használók száma több mint 70 százalékkal nőtt 2009-ben, derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság gyorsjelentéséből.

Decemberben a felhasználók 1 millió 110 ezer gigabájt adatot forgalmaztak, 93 ezerrel többet, mint az előző hónapban. Az adatforgalom egy év alatt az aktív felhasználók számához hasonlóan 70 százalékkal nőtt.

Az összes előfizetőt tekintve a T-Mobile piaci részesedése 46 százalék, a Vodafoné 25 százalék (mindkettő csökkent a legutóbbi mérés óta), míg a Pannoné 29 százalékra emelkedett.  Az egy előfizetőre jutó átlagos adatforgalom 1,55 gigabájt volt. Ez az érték éves szinten alig változott, ugyanakkor jelentősen csökkent a különbség a három szolgáltató előfizetőinek átlaga között, ami Pannon esetében 1,45 GB-ról 1,61 gigabájtra nőtt, a Vodafonnál 1,79-ről 1,72-re csökkent, a T-Mobile-nál pedig maradt a novemberi 1,43 GB-os szinten. Egy évvel korábban az egy előfizetőre jutó adatforgalom a három szolgáltatónál 1 és 2,97 gigabájkt közötti szórást mutatott

Kétféle Windows Mobile 7 jöhet

2010. január 20., 09:29 Módosítva: 2010.01.28 09:54

Egyelőre csak annyi biztosat tudunk a Windows Mobile 7 operációs rendszerről, hogy már készül, van belőle egy korai fejlesztői változat, és a Microsoft februárban a világ legnagyobb mobilkiállításán több embernek is megmutatja az új platformot. A Windows Mobile platformmal foglalkozó WMExperts portál azonban összeszedte az eddig nyilvánosságra került részleteket, amelyek nagy része álmodozás, névtelen forrásokból származó feltételezés.

winmob250

Az egyik legérdekesebb pletyka arról szól, hogy kétféle Windows Mobile 7 lesz: egy üzleti Business Edition és egy tömegpiacra szánt Media Edition. A dolgozóknak szánt verzióban fejlett szinkronizálási képességek lesznek, és több felhasználó jelentkezhet be egy készülékre. Ezt a verziót úgy alakítják ki, hogy a mobilgyártók könnyen átalakíthassák a saját igényeik szerint, például egyedi kezelőfelületet rakhassanak rá.

Nem nehéz kitalálni, hogy mi lesz a Media Edition erőssége - HD videók lejátszása, tévézés, közösségi hálózatok egyszerűbb elérése, zenelejátszás, és kapcsolat az Xbox Live-val. A hírek szerint az Orion kódnéven ismert újfajta navigációs rendszer is belekerül, ami javítja a GPS teljesítményét. A pletykák szerint a Windows Mobile 7 programjainak legalább 800x480 pixeles interfészt kell készíteni, tehát a jelenlegi legnagyobb felbontás lesz a minimum.

Más mobilgyártók is elkülönítik egymástól a vállalati és a multimédiás mobiljaikat, a Nokia például az E sorozatot szánja a dolgozóknak, az N sorozatot pedig a szórakozni vágyóknak. Ennek a megoldásnak a hibái is ismertek, hiszen kevesen engedhetnek meg maguknak két mobiltelefont és két előfizetést, viszont aki reggel 9-től délután 5-ig vállalati környezetben használja a mobilját, az a maradék 16 órában ugyanúgy fejlett multimédiás képességekre vágyik, mint a többi mobilozó. Éppen ezért kíváncsian várom, hogy igaz-e a hír, és hogy a Microsoft miként oldja meg ezt a problémát.

Windows Mobile 7-et futtató jövőbeni eszközökről is megjelentek információk. Az egyik az LG Apollo, a másik a HTC Obsession. Az LG mobiljában 3,8 hüvelykes, 1280x720 pixel felbontású AMOLED-kijelző, tíz megapixeles fényképező lesz, és a rendszer gördülékeny működését 1,3 GHz-es processzor és 1 gigabájt ram segíti.

Valamivel szerényebb lesz a HTC mobilja, amit 3,7 hüvelykes kijelzővel, öt megapixeles kamerával, 1 GHz-es processzorral és 512 MB rammal látnak el.

Magyar segélyvonal a haiti károsultaknak

2010. január 19., 14:15 Módosítva: 2010.01.19 18:30
96

Magyarországon is elindult egy segélyvonal, amellyel a haiti mentési munkálatokat lehet támogatni. A megadott telefonszám a Pannon, a T-Mobile és a T-Home, valamint a Vodafone hálózatából működik. A támogatók vagy felhívják a 1749-es számot, vagy ugyanerre a számra elküldik sms-ben a „HAITI” szót.

Az ügyfelek 200 forintot adományoznak az ENSZ Gyermekalapjának, az UNICEF-nek, amit a szervezet többek között a családok súlyos ivóvízproblémájának megoldására használ fel. Az UNICEF minden hívás és sms díjából 100 darab vízfertőtlenítő tablettát tud venni, ami 400 liter tiszta ivóvizet jelent a földrengés gyermekáldozatai számára. Az összegből emellett az UNICEF takarókat, élelmiszert, gyógyszereket is biztosíthat a bajba jutott családoknak.

Az UNICEF a beérkező adományok teljes összegét megkapja; a távközlési cégek semmilyen külön díjat nem számolnak fel az sms-ek és hívások után.

Kínában elhalasztják a Nexus One bevezetését

2010. január 19., 13:57 Módosítva: 2010.01.19 13:57

A Google elhalasztotta Android rendszert futattó mobiltelefonjának kínai bevezetését, miután vitába került az ázsiai ország kormányával. A bejelentésre azután került sor, hogy a kínai kormány jelezte: a vállalatnak alkalmazkodnia kell a kínai törvényekhez és szokásokhoz. Ez volt a kínai kormány első reakciója a Google-nak arra a figyelmeztetésére, hogy elhagyhatja az országot a cenzúra és az elektronikus levelezések feltörése miatt. 

Sötét erővel támad a Motorola

2010. január 19., 09:37 Módosítva: 2010.04.29 14:54

Késéssel érkezett meg Magyarországra a Motorola Milestone, amit az USA-ban Droid néven került a boltokba. Az óceán túloldalán nagy felzúdulást keltett, mert a Google ezen a mobilon mutatta be az Android 2.0 újdonságait, és a Motorolának hosszú évek óta ez volt az első komoly készüléke.

Azóta viszont a Google is bemutatta a saját Nexus One okostelefonját, a még újabb Android 2.1 újdonságaival, nagyjából másfélszer erősebb hardverrel. De számít ez a Milestone szempontjából? Aligha.

A szürke és lekerekített Google Nexus One-ban nincs semmi különleges. Ezzel szemben a Motorola Milestone szép és extravagáns. A tervezők bevállalták a furcsa szögletességet, jól passzolna Darth Vader sisakjához. A fekete, fém és műanyag kasznit csak néhol bolondították meg aranyozott hatású részekkel.

Sajnos ennél tovább nem merészkedett a Motorola dizájnkommandója, a Milestone szoftveres interfésze egyáltalán nem emlékeztet az univerzum sötét erőire. A készenléti állapot kékes-zöldes háttere a Windows Vistára hajaz, a programindító menü pedig egy Photoshop-tanfolyam középhaladó kurzusának mintái közt is elférne.

Gomb vagy kijelző?

Felmérések szerint a mobilos interfészek nagy átalakuláson mennek át, a szokványos számgombok helyét átveszi az érintőkijelző és qwerty. A Motorola semmit nem bízott a véletlenre, nem választott a két lehetőség közül, mindkettőt beépítette a mobiljába. A Milestone még így is csak másfél milliméterrel vastagabb (13,7 mm), mint az iPhone (12,3 mm).

A Milestone nemcsak egy hardveres billentyűzettel nyújt többet az almalogós riválisánál. A 3,7 hüvelykes kijelzőjén 854x480 képpont fér el, ami rengeteg, az Index.hu mobilon való olvasásához ideális. Mivel a böngészőben távoli nézetben jelennek a weboldalak, a struktúrájuk és a tartalmuk jól áttekinthető. A kijelző fizikai mérete lehetne nagyobb, de elfoglalja a helyet négy érintőgomb, amelyek a menü megnyitásához, a programban/weboldalon való visszalépéshez, a főmenübe ugráshoz,  illetve a keresés indításához szükségesek.

A kijelző mögött vannak a gombok, és nem segíti rugós mechanizmus a készülék szétnyitását. Kis erőkifejtéssel kell a helyére tolni a kijelzőt. A Milestone jól kézben tartható, és a hüvelykujjakkal elérhető a kijelző, ha valamire rá kell bökni. Nekem kicsit zsúfolt volt a klaviatúra, egyetlen hét alatt nem tudtam hozzászokni, de két hét múlva valószínűleg már könnyedén kezelném. Persze jobb lett volna kihagyni, vagy legalább kisebbre tervezni a qwerty mellett lévő ötirányú gombot, hogy a betűknek több hely maradjon.

Okostelefonok körében teljesen átlagosnak mondható a Milestone hardvere: processzora 600MHz-es, amihez 256 megabájt ram jár, van rajta szabványos jack aljzat a fülhallgatónak, micro usb-vel tölthető, és öt megapixeles a kamerája. A Motorola azonban egy sokak által elfeledett területen adott extrát a készülékhez: kiváló a hangminősége. Eleinte olyan volt, mint ha nem is telefonon beszélnék az ismerőseimmel, de a jóhoz hamar hozzászoktam.

A Google-élmény

Lényeges, hogy a Milestone az úgynevezett Google Experience készülékek körébe tartozik, azaz nincs rajta egyedi interfész. Minden program a Google tervei szerint készült. Ez praktikus a frissítések szempontjából, hiszen ha a Google előáll egy hibajavítással, akkor az rögtön átvehető. Valószínűleg ennek is szerepe van abban, hogy a Milestone hamarosan megkapja a 2.0.1-es frissítést, majd a 2.1-est, tehát szoftveresen felzárkózik a Nexus One-hoz.

Már a 2.0-ban is megjelent néhány újítás a korábbi Androidokhoz képest. Több szolgáltatóval lehet névjegyeket, naptárat és teendőket szinkronizálni, és a rendszer Exchange-szerverekkel is együttműködik. A névjegyekre bökve például nemcsak sms-t és emailt lehet küldeni, hanem Facebook-üzenetet is, amennyiben az ismerősünk regisztrált a közösségi portálon. Jobb lett a rendszer grafikus gyorsítása, és persze vannak új szemkápráztató animációk is, hogy legyen mivel villogni a haverok előtt.


Hat androidos mobil kipróbálása után már teljesen természetesnek tűnnek azok a funkciók, amelyek miatt a Google ingyenes, Linuxra épülő operációs rendszere egyike a legjobb platformoknak. Nagyon jól lehet vele szinkronizálni az interneten tárolt információkat, legyen szó akár vállalati, vagy személyes adatokról. A brózerben eddig is szépen jelentek meg a weboldalak, most a html5-támogatás beépítésével a böngészési élmény még közelebb került ahhoz, amit a számítógépeken megszoktunk.

Navigáció is van a mobilon, és nemcsak a gyári Google Maps, ami folyamatosan a netről tölti le a térképadatokat, hanem ráraktak egy iGo-klónt is. Kipróbálni sajnos nem tudtam, mert a tesztkészüléken nem volt rajta a magyarországi térképadat.

Most a Motorola Milestone körülbelül 110-120 ezer forintért vehető meg a legolcsóbban, a szolgáltatóknál még nem kapható. A vásárlásnál viszont azt is figyelembe kell venni, hogy egy ilyen okostelefon mobilinternet nélkül agyhalott, és a sok adatszinkronizálás miatt érdemes hozzá több gigabájtos csomagot venni.

Tavaly megállt a mobilpiac növekedése

2010. január 18., 15:11 Módosítva: 2010.01.26 13:55

Az elmúlt évben megtört a magyarországi mobilpiac növekedése. A három szolgáltató ügyfeleinek száma éves szinten közel 432 ezerrel 11 millió 792 ezerre csökkent, de az ügyfélszámon belül 363 ezerrel emelkedett a havi előfizetéssel rendelkezők száma, közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) hétfői sajtóközleményében.

2009-ben, a februári minimális emelkedést nem számítva, egyedül decemberben nőtt a teljes ügyfélszám, de akkor is jóval kisebb mértékben, mint egy évvel korábban. 2008 decemberében a növekedés 275 ezres, 2009 decemberében pedig 105 ezres volt. Az elmúlt év folyamán így a 100 főre jutó előfizetések, azaz a hívásfogadásra alkalmas kártyák száma a 2008. decemberi 121,83-as rekord értékről november végre 116,65-re csökkent, majd a mutató az évet 117,7-en zárta.

Decemberben a teljes ügyfélszám, azaz a hívásfogadásra alkalmas SIM-kártyák alapján számítva a Vodafone piaci részesedése 21,87 százalékról 22,07 százalékra, a Pannoné pedig 34,18 százalékról 34,52 százalékra emelkedett, míg a T-Mobilé 43,95 százalékról 43,41 százalékra csökkent. A 2008 végi állapothoz képest piaci részesedését egyedül a Vodafone növelte, 1,03 százalékponttal, míg a T-Mobile részesedése 0,45 százalékponttal, a Pannoné pedig 0,57 százalékponttal csökkent.

Kicsit nőtt a Vodafone részesedése

A forgalmazásban résztvevők, azaz az előfizetéssel rendelkezők és az utolsó három hónapban hívást indítók, vagy fogadók száma 2009 utolsó negyedévében folyamatosan emelkedett, ezen belül decemberben 219 ezerrel, így éves szinten ez a mutató a teljes ügyfélszámnál sokkal kisebb mértékben, alig 66 ezerrel csökkent. 2009. december végén összesen 10 millió 931 ezer kártya vett részt a forgalmazásban.

A forgalmazásban résztvevők száma alapján decemberben a Vodafone a novemberi 22,27 százalékról 22,54 százalékra növelte piaci részét, míg a T-Mobile részesedése 44,64 százalékról 44,43 százalékra, a Pannoné pedig 33,08 százalékról 33,03 százalékra csökkent. 12 hónap alatt a Vodafone piaci része 0,68 százalékponttal, a T-Mobilé 0,22 százalékponttal nőtt, a Pannoné pedig 0,9 százalékponttal csökkent.

Kevesebb pre-paid kártya

2009-ben folytatódott a havi előfizetések arányának növekedése, illetve a feltöltőkártyák részesedésének a csökkenése. 2009 végén a teljes ügyfélszám 56,7 százaléka használt feltöltőkártyát, míg egy évvel korábban ez az arány még 61,2 százalékos volt. Az úgynevezett pre-paid kártyák részesedése 2003 első negyedévében volt a legmagasabb, akkor ennek az aránya a teljes ügyfélszámon belül 78,82 százalékos volt.

2008-ban a pre-paid kártyák száma és a havi előfizetéseké is közel 600 ezerrel nőtt. 2009-ben a havi előfizetéssel rendelkező ügyfelek száma 363 ezerrel emelkedett, a hívásfogadásra alkalmas feltöltő kártyák száma pedig 795 ezerrel csökkent 2008 végéhez képest, így az év végén az előfizetéssel rendelkezők száma 5 millió 106 ezer volt az egy évvel korábbi 4 millió 743 ezer után. A hívásfogadásra alkalmas pre-paid kártyák száma a 2008 év végi szinthez képest 795 ezerrel 6 millió 686 ezerre esett.

A három mobilszolgáltató ügyfelei decemberben 6148 számot, 2009-ben pedig 63060 számot hordoztak. A Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint a 2004. május 1. óta igénybe vehető számhordozás eddig összesen 309233 mobilszámot érintett.

A Windows Mobile 7 szakít az őseivel?

2010. január 17., 19:07 Módosítva: 2010.01.19 12:27
1

Most már mindenki jól ismeri az Androidot, és az iPhone is a könyökünkön jön ki, de a Microsoft még tartogat néhány meglepetést. A szoftvercég cáfolta Windows Mobile 7 későbbre tolt megjelenéséről szóló híreket, és az új operációs rendszert Barcelonában a világ legnagyobb mobilkiállításán bemutatja. Sajnos a hírek szerint csak a cég néhány partnere láthatja a még fejlesztés alatt álló rendszert.

Eldar Murtazin, az orosz Mobile-review portál szakértője azonban már több olyan mobilt kipróbált, amelyen az új rendszer korai fejlesztői verziója fut. Nagyon keveset írt az élményeiről. Twitterén közölte, hogy a Windows Mobile rendszert az alapoktól újraírták, a 7-es verzión egyetlen korábbi, 6.x-es verzióra megírt program sem működik. A felhasználói élményről csupán annyit árult el, hogy többször kell oldalirányban navigálni a rendszerben, és a Windows Mobile 7 ebben nagyon hasonlít az Androidra meg az iPhone-ra.

Egyelőre nem tudni, hogy az általa leírtakból mi lesz igaz, amikor megjelenik a végleges rendszer, talán a kompatibilitási problémát is megoldják a fejlesztők. A Microsoft még csak annyit közölt a rendszerről, hogy nem csupán egy kisebb előrelépés, evolúció lesz a korábbi verziókhoz képest.

Hangüzenet figyelmeztet a +36-ra

2010. január 16., 12:19 Módosítva: 2010.01.16 12:19
6

Szombattól nem működnek a hétjegyű mobilszámok, már minden telefonszám elé tárcsázni kell a 0620, 0630, 0670-es előhívót vagy a +3620, +3630, +3670-es számot. Hangüzenetben figyelmeztetik az új szabályra azokat, akik mégsem használnák mind a tizenegy számjegyet.

Tovább

Nem fogy a Nexus One

2010. január 14., 19:00 Módosítva: 2010.07.19 10:13
4

Hatalmas hiszti, forradalmi hangulat, a rajongók az egekig magyasztalták a Nexus One okostelefont. A vevők meg úgy látszik nagy ívben tojtak az egészre.

A Flurry elemzőcég becslése szerint a Google mobilját húszezer ember vette meg az első héten, ami azért érdekes, mert az óriáscég gyártja a rajta futó, viszonylag sikeres Android operációs rendszert is. Sőt, annak a legújabb, 2.1-es verziója került a készülékre. A Motorola 12,5-szer több okostelefont adott el az első héten, és az ismert amerikai mobilgyártó Droid – Európában Milestone – nevű mobilján ugyanúgy a Google által gyártott Android fut. Igaz, csak a 2.0-ás verzió.

Ahhoz, hogy pontos képet kapjunk a Google által keltett hisztéria nagyságáról, egy harmadik cég eladási adatait is ismernünk kell: az Apple a legutóbbi bemutatója után egy hét alatt 1,6 millió iPhone-t adott el. Több nagyságrendbéli a különbség.

Egyáltalán nem aról van szó, hogy a Nexus One rossz telefon. Sőt, ez most az egyik legjobb telefon, amin Android fut. De nincs benne semmi különleges, egy jó telefon a sok közül. Inkább az új értékesítési modellel vannak gondok, mert az USA-ban mindenki a szolgáltatótól vesz mobilt. A magasabb előfizetési díjért és a több éves hűségnyilatkozatért cserébe a telefon szinte fillérekbe kerül.

A vevők pedig zavarba jöttek, nem tudják, hogy kit keressenek fel a panaszaikkal – mint kiderült, a Google nyújt terméktámogatást, és 48 órán belül válaszol a vevők emailjeire. Az is bonyolítja a helyzetet, hogy a T-Mobile USA a Google egyetlen szolgáltatói partnere, tehát az amerikai vevőknek az inkább egy T-Mobile-mobil, mintsem Google-mobil.

Szombattól nem működnek a hétjegyű mobilszámok

2010. január 14., 15:52 Módosítva: 2010.01.14 17:32
7

Január 16-án, szombaton nulla órától a mobiltelefon-szolgáltatók hálózatán belüli hívásoknál, illetve a hálózaton belüli SMS, MMS küldésnél mind a 11 számjegy, azaz a teljes mobiltelefon-szám tárcsázására lesz szükség.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság és a három nagy mobilszolgáltató arra kéri felhasználókat, hogy ha eddig nem tették, most nézzék át a telefonmemóriában tárolt számokat, és a csak hét számjeggyel beírtakat írják át a 11 számjegyes formátumra. A számokat mindenkinek a saját szolgáltatója előhívója alapján (0620; 0630; 0670, vagy ugyanez +36-tal) kell kiegészítenie, mintha másik szolgáltató hálózatába telefonálna, vagy külföldről akarna magyar számot hívni.

A három hazai szolgáltató ügyfeleinek száma november végén 11 millió 687 ezer volt, és ez a szám a következő években várhatóan tovább növekszik. A rendelkezésre álló, kiosztható hívószámok azonban korlátozottan állnak rendelkezésre. A hívószámok bővítése volt a cél a változással: mivel megszűnik a hálózaton belüli hétszámjegyes hívás és üzenetküldés lehetősége, újabb számmezők szabadulnak fel, kiadhatóvá válnak a nullás és egyes számmal kezdődő hétjegyű előfizetői hívószámok, így közel hatmillió telefonszámmal bővül a kiosztható tartomány.

A szolgáltatók adatai szerint az elmúlt hetekben mindhárom szolgáltató hálózatában jelentősen csökkent a hétjegyű előfizetői szám megadásával indított hívások, illetve üzenetek száma, de látható, hogy sokan még ezt a formátumot használják. Szombattól az ilyen hívásoknál hangbemondással figyelmeztetik az ügyfeleket a helyes tárcsázásra. Ezek a hívások ingyenesek lesznek, ahogy a hétszámjegyes számra küldött, és így célba nem érő SMS-ek és MMS-ekért sem számláznak.

A telefonszámok az átállással nem változnak meg, a változás nem érinti a mobilhálózatból vezetékesbe, vagy vezetékesből mobilba irányuló hívásokat és a rövid számok (például a segélykérő 112-es szám) hívását sem.

A szolgáltatók külön felhívják a figyelmet, hogy ellenőrizzük a SIM kártyával működő riasztók, liftek távvezérelhető kazánok, és egyéb berendezések beállítását, hogy azok január 16-tól is zavartalanul üzemeljenek. Célszerű ellenőrizni az olyan számítógépes szoftverek beállításait, ahol tárcsázáshoz vagy üzenetküldéshez hívószám van rögzítve.

További kérdésekre a Pannonnál a 1747 és 1220, a T-Mobile-nál a 1430, a Vodafone-nál pedig a 1270-es ingyenes telefonszámon válaszolnak az ügyfélszolgálatok.

Elindult a Nokia N900 szoftverboltja

2010. január 14., 14:01 Módosítva: 2010.01.29 12:15

Hónapokkal a Nokia N900 megjelenése után elindult a hozzá tartozó online szoftverbolt is. Az Ovi Store kínálata egyelőre szerény, és a profi júzerek enélkül is találtak friss szoftvereket.

November óta fölöslegesen foglalta a helyet az N900 interfészén az Ovi Store ikonja, mert az nem az online szoftverboltra, hanem egy "hamarosan jön" üzenetre mutatott. A hét elején azonban érkezett egy szoftverfrissítés, és szerdán megjelent a link mögött az Ovi Store béta változata.

Nem számoltam össze, de legfeljebb néhány tucat program, kép, videó és egyéb tartalom lehet a bolt kínálatában. A bolt interfésze ugyanolyan, mint a Symbianon, és letölteni is ugyanúgy lehet: be kell jelentkezni a Ovi.com-os júzernévvel és jelszóval. Az Index.hu wifijére csatlakozó mobillal pillanatok alatt tudtam egyik menüpontról a másikra lépni, és programokat letölteni.

Két hónapig volt nálam az N900, és nem nehéz összegezni a tapasztalatokat. Különféle androidos mobilok is voltak nálam összesen két hónapot, és több mint egy éve van iPhone 3G-m. A Nokia N900 az egyetlen, amelynek a működése a számítógépre emlékeztet. A megállapítás nem feltétlenül pozitív, mert sokan kevesebb szolgáltatást és kevesebb nyűgöt várnak egy olyan eszköztől, ami alapvetően telefonálásra való.

Az N900 egyik legfőbb előnye, hogy Linux fut rajta. És mint minden rendes Linuxra, erre is fel lehet telepíteni korai fázisban lévő programokat, amivel a fejlesztő is még csak kísérletezik. Például van torrentkliens, a böngészője pedig bármilyen fájlt letölt, nemcsak azokat, amiket a gyártó engedélyezett. Otthagyhattam a készüléket éjszakára, hogy mentse le nekem - wifin, otthoni hálózaton - az OpenSuse Moblin Linux telepítőjét. Reggelre ott is volt az N900-on az 1,4 gigabájtos fájl.

Már az Ovi Store megjelenése előtt rengeteg programot letöltöttem a mobilra, a Maemo Linux telepítőforrásaiban olyan programok voltak az N900-ra, mint az OpenArena nevű Quake-klón, támogatás az MSN-csevegőhálózathoz, illesztőprogram bluetooth egérhez és billentyűzethez. Nagy részük az átlagos júzert nem érdekli, hogy aki egy kicsit is otthonosan mozog a Linuxon, sok érdekes programot talál magának.

Az Ovi Store megjelenése azt jelenti, hogy elkészült a Nokia szűrője, ami jól el lehet választani a Linux-rajongóknak szánt programokat a tömegpiacra szánt programoktól. Az utóbbi halmazba csak a végleges, jobb minőségű programok kerülhetnek be. Már csak azt kell elérni valahogy, hogy a bolt kínálatában ne több tucat, hanem több ezer program legyen.

Fogyóznak az áramzabáló mobilhálózatok

2010. január 13., 15:27 Módosítva: 2010.02.24 14:10

Az Alcatel-Lucenthez tartozó Bell Labs kutatóközpont megalapította a Green Touch nevű konzorciumot, amelyhez hálózati és számítástechnikai eszközöket gyártó cégek csatlakozhatnak. Fő céljuk, hogy közösen dolgozzanak ki fogyasztáscsökkentő módszereket. Első körben 2015-ig 99,9 százalékkal csökkenteni akarják a globális telefonhálózatok energiahasználatát.

Most a telefonhálózatok, az internet és a mobilhálózatok összesen 300 millió tonna szén-dioxid kibocsátásért felelősek, ami ötvenmillió autó kibocsátásával egyenértékű. A fejlődő országokban, például Indiában és Kínában robbanásszerűen fejlődik a távközlés, a lakosság egyre nagyobb részének van internetelérése és mobilja. A fejlett országokban is nő az internetes forgalom, és többek közt a 3D TV elterjedése miatt megnő az egy főre jutó áramigény.

A Bell Labs többek közt Claude Shannon egyik elmélete alapján próbál kifejleszteni kis fogyasztású hálózatokat. Most az optikai és a rádiós hálózatok is erős jel sugárzásával gondoskodnak arról, hogy célba érjenek a hívások és az üzenetek. Ezzel szemben Shannon elmélete arról szól, hogy megfelelő kódolással a zajosabb, kis áramfogyasztású  csatornákon is jól lehet kommunikálni.

A Green Touch konzorciumhoz az AT&T, a China Mobile és a Telefonica szolgáltatók, a Samsung, a Freescale, és egyetemek is csatlakoztak. Mindenki más-más feladatot vállalt: a Samsung például a kijelzők és a memóriák fogyasztását, a melbourne-i egyetem a készenléti állapotban való áramfogyasztást csökkentenék, az MIT kutatói pedig az adatok útvonalát szabályoznák. Fontos, hogy más cégek is csatlakozzanak a kezdeményezéshez, hiszen a Nokia Siemens Networks és az Ericcson, az iparág vezető gyártócégei is sok fejlesztésükkel csökkentik a hálózatok fogyasztását.

Sok mobilgyártó próbálja megváltoztatni a felhasználói szokásokat. A Nokia új mobiljai például szólnak, hogy húzzuk ki a töltőt a konnektorból. Az Android operációs rendszer pedig részletesen közli, hogy a felhasználó milyen tevékenységgel merítette le az akkuját, így könnyebb megtalálni azt a beállítást, ami megnöveli a mobil üzemidejét.

Késik a Windows Mobile 7?

2010. január 12., 17:21 Módosítva: 2010.01.19 12:27

Nemrég jelent meg a Windows Mobile 6.5, de a Microsoft elismerte, hogy ennél komolyabb frissítésre lenne szükség. Korábbi hírek még arról szóltak, hogy a barcelonai mobilkiállításon debütál a Windows Mobile 7, de a legfrissebb hírek szerint 2011-re halasztotta a bemutatót.

Most mindenhol a Google Androidja van műsoron, elemzők szerint ez lesz az év slágere. A gyártók még csak most kezdik bevezetni a készülékeiken a Linuxra épülő operációs rendszert, ami főleg azért népszerű, mert ingyenes.

Eredetileg úgy volt, hogy a Windows Mobile 7 még 2009-ben megjelenik, majd a Microsoft 2010-re tolta a bevezetést, a nagy változtatásokra hivatkozva. Később azonban már olyan pletykák is megjelentek, hogy a Microsoft hagyja veszni az egész Windows Mobile platformot.

Múlt héten a CES-en szó sem volt a Windows Mobile 7-ről, sőt, a Microsoft és partnerei által bemutatott hordozható kütyükön a Windowsnak nem a mobilos verziója futott, hanem a pc-s Windows 7. Ugyanezek a cégek a kevésbé erős hardvereikre Androidot raktak.

Piackutatások szerint a Windows Mobile részesedése egyre csökken, miközben az Apple iPhone, a RIM BlackBerry és a már említett Android hónapról hónapra előre tör. Ha a Microsoft valóban elhalasztja a Windows Mobile 7 megjelenését, azzal csökkenti a rendszer körül a felhajtást, és elveszti a rajongók meg a gyártók érdeklődését.

A Microsoft még adott ki hivatalos közleményt a mobilos rendszer érkezéséről, úgyhogy a rajongók reménykedhetnek, talán lesz valami újdonság Barcelonában.

Panaszkodnak a Google mobiljára

2010. január 12., 12:10 Módosítva: 2010.01.14 10:28

A Google által szupertelefonnak nevezett Nexus One bemutatóján hatalmas volt a felhajtás, mindenki azt hangoztatta, hogy ez nem csak egy új okostelefon, és nem is csupán egy új androidos mobil. Ez az első Google-mobil, sőt ezen futott először az Android 2.1-es verziója, és az USA-ban újdonságként hatott, hogy a gyártó a saját boltjában dobja piacra a mobilt.

A bemutató után feléledtek a Google-fanok, akik az Apple hűséges követőihez hasonlóan minden kritikát megtámadtak. Aztán megjelentek azok a felhasználók és fejlesztők is, akiknek a Nexus One megvásárlása nem okozott végtelen örömöt.

Sokak szerint a Nexus One nem kezeli hibátlanul 3G-s kapcsolatokat. Néhányan egyáltalán nem tudtak 3G-re csatlakozni, másoknál a 3G és az EDGE között ugrált a készülék. Ez viszont csak a kisebb gond, sokkal többen panaszkodtak a hibaelhárításra. A júzerek nem tudták, hogy kihez forduljanak tanácsért: a mobilkereskedővé vált Google, vagy pedig a szolgáltató oldja meg a problémákat?

A Google csak emailben fogad panaszokat, és két napon belül igér választ. Egy felhasználó szerint a T-Mobile USA – a Nexus One első hivatalos forgalmazója – ügyfélszolgálatosa azzal zavarta el, hogy nem kaptak semmilyen terméktámogatási dokumentációt a Google-től.

Pénz a szoftverben

Egy ideig a fejlesztők is panaszkodtak, mert a Nexus One bemutatójára nem készültek el az új Android 2.1-es platformhoz való eszközök. Ezt a hiányosságot a Google azóta pótolta, megjelent a 2.1-es fejlesztői csomag, az SDK.

Mindenesetre látszik, hogy a Google másképp gondolkozik a szoftverekről, mint az Apple. Mindegyik új iPhone bemutatóján az Apple legjobb szoftverfejlesztő partnerei mutathatják meg, hogy milyen újdonságokat találtak ki a legfrissebb készülékre. A Google ezzel szemben titkolózott, és magára akarta irányítani a figyelmet.

Szakértők szerint az alkalmazásokon múlik a mobilplatformok sikere, és az Android Market online szoftverkereskedés még húszezer elérhető szoftverrel is messze elmarad az Apple App Store több mint százezres kínálatától. Meglepő a különbség, hiszen az Apple-nél minden program szigorú engedélyezési procedúrán megy át, az Android Marketre szabadabban lehet programokat feltölteni.

Ennek a szabadságnak azonban más hátrányai is vannak: a Computerworld arról ír, hogy december végén egy banki adatokat lopó program jelent meg. A BayPort Credit Union ügyfeleit támadó szoftver azt hazudta, hogy megkönnyíti a bankba való bejelentkezést. A gyanú szerint a szoftver készítői ugyanúgy csak a belépési adatokat akarták lenyúlni, mint akik a Erste, az OTP és más bankok nevében küldenek hamis emaileket.

A Google törölte a BayPortot támadó programot, de vagy ötven hasonló program van az Android Marketen. Az informatikai biztonsággal foglalkozó cégek még nem elemezték a szoftver kódját, ezért nem biztosak abban, hogy kártékony. A szakértők azonban úgy vélik, meg fognak jelenni a kártékony programok az Androidon.

Összetörték az összetörhetetlen telefont

2010. január 11., 15:55 Módosítva: 2010.07.29 17:08
17

A kaliforniai Sonim cég a túlélőtelefonokra specializálódott, készülékei vízállóak, ütésállóak, és 1500 óráig bírják egy feltöltéssel, ha nem telefonálunk sokat (ha igen, 18 óra beszélgetést szolgál ki az akku). Elsősorban veszélyes üzemben dolgozóknak és hegymászóknak ajánlják őket, és a CES-en mutatták be a legújabb modelljüket, az XP3 Quest Prot.

A bemutató kicsit félresikerült amikor a BBC riportere a kamerák előtt próbálta demonstrálni a telefon elpusztíthatatlanságát. Miközben a cég marketingese azt ecsetelte, hogy a mobil órákat kibír a víz alatt, le lehet ejteni tíz emelet magasból, vagy akár egy szöget beverni vele, Dan Simmons a BBC Click című magazinjának műsorvezetője fél perc alatt betörte a törhetetlen telefon képernyőjét, amiért – udvarias brit lévén – hosszasan bocsánatot is kért.

A Sonim illetékesei azt ígérik, hogy aki Danhez hasonlóan elbánik a telefonnal, ingyekap egy másikat, míg tart a három éves garancia.

Mobilokra támad az Intel

2010. január 11., 12:08 Módosítva: 2010.01.11 12:25

Paul Ottelini, az Intel vezérigazgatója is beszélt a cég mobilpiaci terveiről, és megmutatta a CES közönségének az LG GW990 mobilt, amiben kis fogyasztású Atom processzor van, az 5 hüvelykes kijelző felbontása 1024x480 pixel, az operációs rendszere pedig Moblin Linux 2.1, amit bárki kipróbálhat a netbookján.

A látványos, de igen felszínes bemutató után a Cnet testközelből is megnézte a mobilt (videó is van a Cneten). Az informatikai portál tudósítója szerint meglepően kiforrott a rendszer ahhoz képest, hogy csak 2010 második felében dobják piacra. A GW990-en a Moblin Linuxot kiegészítették az LG látványos S-Class interfészével. A mobil nagyfelbontású (720p) videókat is lejátszik, és ráköthető a tévére.

gw990.PNG

Nyáron már tudni lehetett, hogy megjelenik az Intel új mobilos processzora, ami más, mint a netbookokban lévő Atom processzorok. A mobilos csip a Moorestown-családba tartozik, és sokkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a szokványos Atomok. A nagyfelbontású videókat lejátszásakor körülbelül negyedannyi energiát fogyaszt a Moorestown. A processzor képes arra, hogy ideiglenesen kikapcsolja a nem használt részeit, pont úgy, mint amikor a lakásunkban csak a szükséges lámpákat kapcsoljuk fel, és nem az összeset.

A jövővel kapcsolatban annyit érdemes még megjegyezni, hogy az Intel nemcsak az LG-vel dolgozik együtt a Moorestown bevezetésén, hanem a Nokiával is. A finn gyártónak is van egy zsebszámítógépe, az N900, amin Maemo Linux fut. A kiegészítő szoftvereket készítő programozók munkája egyszerűbb lehet az Intel processzorával, mert a meglévő linuxos programok is Intel architektúrára készültek.

Mobillal irányítható az autó és a helikopter

2010. január 8., 13:14 Módosítva: 2010.01.08 15:29

Tucatnyi új okostelefont és mobilos szolgáltatást mutattak be Las Vegasban, és nem a Google az egyetlen, aki Androidot futtat a mobilján. A legmenőbb telefonok elindítják az autót, és körbevisznek egy játékhelikoptert a szobán.

Miután kihevertük a Nexus One által okozott óriási meglepetést, érdemes megnézni, hogy a Google hol máshol hagyta ott a kézjegyét Las Vegasban, a világ legnagyobb elektronikai kiállításán. Az Android operációs rendszert ugyanis nem csak a Google használja, hanem még tucatnyi másik cég, és nem is csak mobiltelefonokon.

Az amerikai AT&T mobilszolgáltató például azt jelentette be, hogy öt új androidos mobilt vesz fel a kínálatába, ezek közt van egy Motorola, egy Dell, és néhány HTC.

A MIPS Technologies nevű cég egy Androidot futtató IPTV set top box prototípusát mutatta be, ami igazán távol áll a mobilok világától. A Dell és a HP nem okozott akkora meglepetést, ők egy androidos táblagép és egy laptopszerű eszköz koncepciójával álltak elő.

Jöjjenek a telefonok

A Motorola Backflip androidos mobiljában van a legtöbb új ötlet. Ebbe is ugyanazok az összetevők kerültek, mint a legtöbb mai okostelefonba: van benne, wifi, bluetooth, gps, 2 gigabájtos belső memória, 5 megapixeles kamera. A rajta futó Android csak 1.5-ös verzió, de később a legfrissebb 2.1-esre frissíthető. Ez fut a Nexus One-on is. Az igazi újítás az Androidon kívül van: a qwerty gombkészlet nem a kijelzővel szemben van, hanem a mobil hátán.

A Motorola azt mondja, hogy a gombok elég strapabírók, nem mennek tönkre attól, hogy ráállítják a mobilt. Amikor pedig teljesen szétnyitják a készüléket, pont kézre esnek a gombok, legalábbis a fotókból ez derül ki.

Emellett van egy tapipad is a mobilon, olyasmi, mint laptopokon, de ez sem szokványos helyre került: a Backflip hátoldalán van, és a mobil nyitott állapotában aktív. Érdekes lehet úgy kezelni egy mobilt, hogy a júzer nem látja a saját ujjait. Persze a 3,1 hüvelykes érintőkijelzőt is használhatják, akik a szokványosabb módszert kedvelik.

Androidot futtat a Lenovo új okostelefonja, a Kínában piacra dobott LePhone is. Kijelzője 3,7 hüvelykes, 480x800 pixel felbontású, és a processzora ugyanúgy 1 GHz-es Snapdragon, mint ami a Nexus One-t hajtja. Teljesen egyedi az interfésze, beleintegrálták a Twittert és a Facebookot, és a kizáróleg érintőkijelzővel ellátott mobilra külső billentyűzet csatolható.

Droidmentes élet

A BlackBerry okostelefonjaira egy Viper SmartStart nevű szoftver jelent meg, amivel a tulajdonos kinyithatja az autója ajtaját, elindíthatja a pánikszirénát, sőt még gyújtást is bekapcsolja. A programmal több autó kezelhető, és többszintű védelem gondoskodik arról, hogy egy lopott telefonnal a tolvajok ne tudják elvinni a kocsikat is. A szoftver ingyenes, de az autóba építendő eszközök 50-100 ezer forintba kerülnek, attól függően, hogy van-e már az autóban hagyományos Viper távirányító, vagy nincs.

Az iPhone segítségével egy játék helikoptert lehet irányítani. A beépített Linuxszal vezérelt négyrotoros gép wifin fogadja a jeleket, és a kamerájával felvett fotókat el tudja küldeni a távirányítóra. Gyártója, a Parrot, a CES-en közzétette a gép forráskódját, így bárki írhat vezérlő szoftvert. Az idén megjelenő játék árát még nem közölte a gyártó.

Érdekes kiegészítő a WiPower drótnélküli töltője, ami pont úgy néz ki, mint egy egéralátét. Az integrált adapterrel felszerelt mobilokat, zenelejátszókat és kamerákat csak rá kell rakni a lapra, hogy feltöltődjenek. Az indukciós töltő alkalmazkodik a ráhelyezett eszközökhöz, és mindegyiknek annyi energiát küld, amennyire szükségük van - a kameráknak többet, az mp3-lejátszóknak kevesebbet.

Az USA-ban a digitális tévécsatornák sikeres bevezetése után már a mobillal fogható tévécsatornák bevezetésére készülnek, és a CES-en megjelentek az ehhez szükséges kiegészítől. Egy Tivit nevű átjátszó azokra a mobilokra és laptopokra is eljuttatja a tévécsatornákat, amelyekben nincs tévétuner. Az eszköz a saját antennájával fogja a jelet, és wifin továbbítja a műsorokat. Blackberry, iPhone és Windowst futtató pc-k köthetők össze a 90-120 dolláros Tivittel.

Lefelé bővít a HTC, felfelé a Palm

A tajvani cég - a Nexus One és számos más androidos mobil gyártója - bemutatta a HTC Smart nevű készülékét, amelynek a kezelőfelülete olyan, mint ami a cég okostelefonjain van. Ebben az olcsó készülékben azonban nem Android van, hanem a középkategóriás mobilokon elterjedt BREW platform. A processzora 300MHz-es, érintőkijelzője 2,8 hüvelykes, és microSD memóriakártyával bővíthető.

Két újítást jelentett be a Palm - a Pre új változatában a Pre Plusban megduplázták a memóriát 16 gigabájtra, és alapból mellékelik hozzá az indukciós töltőhöz tartozó adaptert, amit eddig kiegészítőként lehetett megvenni. A Pixi Plus-t pedig wifivel egészítették ki.

Kezünkben a Nexus One

2010. január 7., 20:11 Módosítva: 2010.01.08 10:14

Nagyjából mindent leírtunk már arról, hogy mire képes a Google Nexus One, de most tíz percig testközelből megvizsgálhattam egy ismerősöm példányát. Amiről tilos volt fotókat vagy videókat készíteni.

Sok minden hiányzik ahhoz, hogy a Nexus One legyen a kommunikáció forradalma. A készülék belső tulajdonságairól már mindent megírtam, de egy mobiltelefonnál nem csak a tudás számít. Legalább ilyen fontos a külső, hiszen a nyugat-európaiak egy-másfél éven át, a keletebbre élők két vagy több éven át ugyanazt húzzák elő a zsebükből, ha mobilozni akarnak. Amíg le nem cserélik jobbra, szebbre.

nexusone

A Nexus One üzleties külsőt kapott, unalmasan kimért, mint egy hétköznapi öltöny. De legalább jó anyagokból készült, jó a tapintása, a tenyérbe simul. Ugyanolyan élvezetes a kézbe venni, mint egyik fő riválisát, az iPhone-t. Viszont pont úgy néz ki, mint egy kavics, amit felkapunk a Duna partján, és jó messzire elhajítjuk. Ízlésen persze lehet vitatkozni, nekem jobban bejött a HTC Hero szögletessége, az legalább jellegzetes. A Nexus One már egy sima metálkék fényezéssel is jelenség lenne, magára vonná a figyelmet.

Ugyanakkor nem volt igazuk azoknak a külföldi tesztelőknek, akik szerint a kijelző alatti gombok használata nehézkes. A Nexus One-nal együtt legalább hat androidos mobil volt eddig a kezemben, és szerintem azok a gombok pont jó helyen vannak, pont eléggé érzékenyek. Hamar rááll az ember keze, hogy mikor hová kell nyomni.

Ilyen rövid idő alatt a Nexus One rendszeréről és a kiegészítő szoftverek működéséről keveset tudtam meg. A menü gyorsan reagál, és amikor kikapcsoltam az animációkat, akkor még gyorsabban reagált. A hangfelismerő - ami angolul ért, magyarul nem - felismerte azt a szót, hogy Google, és kicsit zavaró volt, hogy a képgaléria elfoglalja a teljes kijelzőt, azaz eltűnt az Androidra jellemző felső információs sáv.

Videók a Nexus One-ról a YouTube-on.

Képek a Nexus One-ról a Flickr-en.

Ennél többet csak akkor írhatok, amikor végre megérkezik a saját tesztkészülékünk. Hamarosan újra jelentkezünk.

Nem csinált forradalmat a Nexus One

2010. január 6., 11:25 Módosítva: 2010.01.14 10:28
2

Igazán kiváló okostelefont készített a Google, ennek megállapításához elég megnézni a készülék leírását. Aztán érdemes megnézni a HTC HD2 leírását is, és hogy ki gyártotta le a Nexus One készüléket. Ha a Google logója van egy dobozra nyomtatva, attól mindenki felizgul?

Félre ne értsenek, a Google Nexus One nagyon fontos készülék, sőt, az amerikai újságírók tudósítása szerint ez most a legjobb okostelefon, amin Android operációs rendszer fut. Ők pedig igazán tudhatják, mert náluk vezették be korábbi csúcstartót, a Motorola Droidot is. Viszont a mobil jelentőségét sokan eltúlozzák, attól még nem történt forradalom, hogy a dobozra a Google logója került.

A vas

A Nexus One egyik nagy előnye a rivális okostelefonokhoz képest, hogy rettenetesen erős a hardvere. Ezt viszont pofátlanság lenne a Google-nek tulajdonítani. Az okostelefonok fejlesztésében nem a Google csinál forradalmat, hanem a HTC, ugyanis ez a tajvani cég gyártja a Nexus One-t, és emellett még a legtöbb kiváló androidos készüléket is.

nexusone

Ezek megjelenési sorrendben a T-Mobile G1, a HTC Magic, és a HTC Hero. A Google és a HTC szoros együttműködéséről a Wired.com írt egy kiváló cikket. Ebből kiderül, hogy a HTC három évvel az első androidos mobil megjelenése előtt mérnököket és kutatókat bízott meg azza, hogy létrehozzák a vadonatúj Androiddal jól működő hardvert.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a HTC hónapokkal ezelőtt piacra dobta a HD2 nevű mobilját, amely szinte pontosan megegyezik a Nexus One-nal. (Összehasonlító táblázat a GSMArena.com-on.) Mindkét mobilban ugyanolyan 1 GHz-es Snapdragon processzor van, ami tapasztalatom szerint még az Androidnál elavultabb Windows Mobile oprendszert is jól használhatóvá teszi. Ami szintén javarészt a HTC-nek köszönhető, hiszen a tajvani cég készített használható interfészt a HD2-nek.

Egy kezemen meg tudom számolni a két készülék közti hardveres különbségeket: a Nexus One kijelzőjének az átlója másfél centiméterrel rövidebb, viszont a Nexus One az LCD helyett a színesebb és szebb képet adó AMOLED technológiát használja. Vannak apróbb eltérések a RAM méretében, a kamera felbontásában, és a Nexus One wifije már támogatja a gyorsabb, 802.11n nevű szabványt.

Noha a Nexus One akkuja nagyobb kapacitású, mint a HD2-é, a Google mobiljának rövidebb a készenléti ideje. Ez részben amiatt van, hogy az Android szinte folyamatosan használja a mobilinternetet, ami hamar elfogyasztja a rendelkezésre álló energiát. A TechCruch azt írja, érdemes a mobillal a konnektor közelében maradni, mert intenzív használattal akár másfél óra alatt is lemeríthető.

A szoftver

A Google innovációja a szoftverek kódjában van, a Nexus One ugyanis az óriáscég által kifejlesztett Androidot futtatja, annak is a legújabb, 2.1-es verzióját. Sajnos a készüléket hetek óta tesztelő amerikai újságírók ezen a területen is olyan újítást emelnek ki, ami Magyarországon momentán fabatkát sem ér. A Nexus One-ba mélyen beépítették a Google Voice nevű telefonszolgáltatást, ami hazánkban nem elérhető. A Google Voice összeköthető a hagyományos telefonszámokkal, és sok extrával kiegészítették. A hangposta üzenetei például számítógépről is meghallgathatók, és a felvételek elmenthetők. A hívások országon belül ingyenesek, nemzetközi irányban is csak néhány centet kell fizetni.

Nagyon várom a készüléket, mert a tesztelők ódákat zengenek a Voice Keyboard nevű funkcióról is. Ez teljesen helyettesíteni tudja az ujjakkal való gépelést, minden szövegmezőben minden szöveget hangutasításokkal lehet bevinni. A TechCruch szerint csendes környezetben 90 százalékos a pontossága, autóban már csak 70 százalék, viszont senki nem ír arról, hogy a magyar akcentust hogyan kezeli. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a magyar nyelvű hangfelismerés vajon működik-e. Jelenleg egyetlen androidos mobilnak van gyári magyar kezelőfelülete, a Samsung Galaxy Spicának.

Az újítások többsége apró finomítás, például a három asztal helyett ötön lehet ikonokat és miniprogramokat elhelyezni, a háttérképek mozognak, látványosabbak a rendszer használata közben megjelenő képi hatások, az óra pedig autómatikusan megjelenik, amikor a dokkolóba kerül a készülék. A mobillal készített fotókat pedig automatikusan fel lehet tölteni a Picasa nevű online képtárhelyre.

A pénz

A Nexus One egyik lényeges újítása arról szól, hogy a Google a saját online boltjában árulja a készüléket. Ez az USA-ban forradalmi újításnak tekinthető, mert ott szinte kizárólag a szolgáltatók árulnak mobilokat, Magyarországon viszont minden tizedik sarkon van egy gsm-bolt, ahol szolgáltatófüggetlen készülékek kaphatók, és minden nagy gyártónak van legalább egy márkaboltja.

Erick Tseng, a Google vezető termékmenedzsere bemutatja a Nexus One-t
Erick Tseng, a Google vezető termékmenedzsere bemutatja a Nexus One-t

Európában tavasszal jelenik meg a Nexus One, a Vodafone kínálatában. Még nem tudni, hogy az esetleges Magyarországi megjelenéssel együtt a fizetős szoftverboltot is aktiválják-e. Bár már most is többféle androidos mobil kapható hazánkban, az Android Market fizetős része nem elérhető.

Most a Nexus One kikódolva 529 dollárba kerül, de a Google nem szállít Magyarországra. A telefon kizárólag a fejlett piacokon kapható, például az USA-ban, Hongkongban és Nagy-Britanniában. Az USA-ból megrendelt készülékre rájön még a vám és az áfa, hazánkban így máris nem olyan olcsó.

A T-Mobile USA két éves előfizetéssel 179 dollárért árulja, de ehhez 80 dolláros előfizetést kell kötni. Ez átszámítva nagyjából 33 ezer forint, havi 15 ezer forintos előfizetéssel. Magyarországon tehát jóval olcsóbb lehet, mint az iPhone 3GS legjobb verziója, amely két éves hűséggel 20 ezer forint, de a T-Mobile a hasonló ikon 600 előfizetése 2600 forinttal drágább, ami két év alatt összesen hatvanezer forintnyi különbséget jelent.

Bemutatták a Google mobiltelefonját

2010. január 5., 21:14 Módosítva: 2010.01.06 10:58

A Google kedden bemutatta Nexus One elnevezésű első mobiltelefonját, amelyet online fog árusítani.

Tovább

Kedden jön a Google mobiltelefonja

2010. január 4., 16:16 Módosítva: 2010.01.05 21:14
7

A várva várt Googlephone-ról hivatalosan szinte semmit nem lehet tudni, nem hivatalosan viszont szinte mindent. Kedden mutatják be, kétéves előfizetéssel 180 dollárba kerül majd, és okos lesz. Hogy Európába mikor jön, nem tudni.

Most már szinte biztos, hogy a Google keddre meghirdetett sajtótájékoztatóján végre bemutatja a Nexus One-t, a Googlephone-nak is nevezett készüléket, amelyet persze nem a kaliforniai cég, hanem a tajvani HTC gyárt. A telefont, amely alaphelyzetben a T-Mobile hálózatát használja majd, nem a mobilszolgáltató, hanem maga a Google árulja majd, sőt az is lehet, hogy a cég szokásos módszereihez híven eleinte csak meghívásos alapon lehet hozzájutni.

Kémfotón a Nexus One. Forrás: Engadget
Kémfotón a Nexus One. Forrás: Engadget

Az Engadgeten, a Gizmodón és a PC World-ön megjelent értesülésekés találgatások alapján a Nexus One-on a Google mobil operációs rendszerének legfrissebb változata, az Android 2.1 fut majd. A készülék kétéves előfizetéssel várhatóan 180 dollárba (kb. 34 000 Ft), kártyafüggetlenül 530 dollárba (kb. 100 000 Ft) kerül majd, vagyis egy kicsit olcsóbb lesz, mint vetélytársa, az Amerikában legnépszerűbb androidos mobil, a Motorola verizonos Droidja (200, illetve 560 dollár).

Havi 80 dollárért a tulajdonosok 500 lebeszélhető percet, korlátlan adat- és sms-küldési lehetőséget kapnak majd a T-Mobile-tól, legalábbis az Egyesült Államokban – a Nexus One európai terjesztéséről és az árakról egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a cég valószínűleg a világ több országában is forgalmazza majd a telefont.

Gomb nem lesz, kopipészt lesz

A Google még tavaly év végén kiosztott a munkatársak között telefonokat tesztelésre, és az így kiszivárgott kémfotókon látszik, hogy a Nexus One az iPhone-hoz hasonlóan érintőképernyős lesz, vagyis nem lesznek rajta nyomógombok, mint a konkurens Droidon. Processzora viszont kétszer erősebb (állítólag 1 GHz-es Snapdragon) lesz, mint a Droidé, és kétszer annyi memória is kerül bele, 256 helyett 512 MB.

A kiszivárgott specifikációk ezen kívül 3.5 mm-es fülhallgató-kimenetre, sztereó bluetoothra, mikro-usb-s adatátvitelre, 5 megapixeles kamerára és cserélhető, 1400 mAH-s akkumulátorra engednek következtetni. A Nexus One lejátssza majd az összes népszerű zeneformátumot az mp3-tól a wav-ig, lesz benne iránytű és gyorsulásmérő szenzor is, sőt az iPhone-tulajdonosoknak a 3.0-ás frissítés előtti nagy fájdalmára, a kopipészt hiányára is gyógyírt nyújt majd.

Abban viszont még a bennfentesek sem biztosak, hogy lesz-e a Google telefonjában hangtárcsázás, jegyzetelő és irodai alkalmazás, lehet-e videót rögzíteni a kamerával és lejátssza-e majd a YouTube-videókat, de mivel a korábbi Droid mindezt tudja, jó eséllyel a Google saját androidos mobilja sem marad majd el a vetélytárs mögött.

Jövő héten bemutathatják a Google telefonját

2009. december 30., 14:14 Módosítva: 2010.01.04 16:09

A New York Times szerint a Google január 5-én mutathatja be a Nexus One elnevezésű első mobiltelefonját.

A keresőszolgáltatásáról ismertté vált óriáscég a készülék megjelenéséről részleteket nem közölt, azonban erre az időpontra összehívott egy sajtóértekezletet, amelyre az Android mobileszközökre szánt operációs rendszerrel kapcsolatban küldte ki a meghívókat. A Nexus One telefonról az első találgatások december elején jelentek meg az interneten, ezek szerint a telefon gyártója a tajvani HTC lesz, és az Android új verziója fut majd rajta.

A felsőkategóriás készüléket az amerikai felhasználók közvetlenül a Google-től vásárolhatják majd meg. Ez az üzleti modell ellenkezik az Apple stratégiájával, amely szerint az iPhone-t egy-egy kiválasztott mobiltársaság szolgáltatásaihoz kapcsolva lehet csak beszerezni.

A napilap szerint a legfontosabb kérdés, hogy a Google milyen stratégiával kíván betörni a piacra, mert a Nexus One elterjedését jelentősen hátráltathatja, ha a készüléket magas áron próbálja értékesíteni. Elemzők szerint, ha készülékkel kapcsolatos költségeket a hirdetési bevételekből kívánja finanszírozni, vagy a szolgáltatókkal összefogva kedvező előfizetési stratégiát dolgoz ki, méltó ellenfele lehet Amerika legkedveltebb mobiltelefonjainak.

A Nokia megint perli az Apple-t

2009. december 30., 09:18 Módosítva: 2009.12.30 09:18

A Nokia az év utolsó napjaiban újabb frontot nyitott az okostelefonok piacán folytatott háborújukban az Apple ellen: az októberi támadás után kedden újra szabadalomsértési pert indítottak az amerikai cég ellen.

Két hónapja a Nokia azzal vádolta meg az Apple-t, hogy több, a finn cég által kifejlesztett technológiát használ jogtalanul, és a Nokia szerint az Apple többszöri megkeresés ellenére sem volt hajlandó ezek felhasználási jogainak megvásárlására. Az Apple nem hagyta ezt szó nélkül, nem sokkal később viszontvádakkal éltek. Azt állítják, hogy nem ők használják jogosulatlanul a finn mobiltelefongyártó invencióit, hanem éppenséggel az teszi ezt 13 Apple-szabadalommal.

A mostani keresetet a finnek az amerikai székhelyű Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsághoz (ITC) nyújtották be, ebben azt állítják, hogy az Apple hét olyan kulcsfontosságú védett technológiát használ jogtalanul, melyet a Nokia fejlesztett ki. A Nokia szóvivője szerint az ITC-nek harminc napja van annak eldöntésére, hogy indítanak-e az ügyben eljárást, ám ha ez így is történik, és az Apple-t el is marasztalják, legkorábban 2011 elején léphetnek érvénybe a szankciók.

Az Apple egyelőre nem reagált a keresetre.

666 ezer magyar használ mobilinternetet

2009. december 29., 13:23 Módosítva: 2010.01.26 13:55
9

Novemberben az októberi 803 ezerről 865 ezerre nőtt a három magyar szolgáltatónál a mobilinternet-előfizetések száma, de ebből csak 666 ezer előfizetést használtak aktívan. Az egy előfizetőre jutó adatforgalom az októberi 1,56 GB-ról 1,53 GB-ra csökkent – írja a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) kedden kiadott gyorsjelentése.

Miközben az összes előfizetés száma több mint hatvanezerrel nőtt, az aktív, vagyis az az utolsó három hónapban használt mobilnet-előfizetések száma kevesebb, mint negyenezerrel nőtt novemberben (627 ezerről 666 ezerre).

Novemberben a felhasználók mintegy 1 millió 17 ezer GB adatot forgalmaztak (közel 40 ezerrel többet, mint az előző hónapban), az egy előfizetőre jutó átlagos adatforgalom kismértékben, 1,56 GB-ról 1,53 GB-ra csökkent.

Előz a Pannon

Az összes előfizetőt tekintve a T-Mobile piaci részesedése az októberi 46,70 százalékról 46,39 százalékra, a Vodafoné pedig 26,61 százalékról 25,57 százalékra csökkent, míg a Pannoné 26,69 százalékról 28,04 százalékra emelkedett.

A forgalmazásban résztvevő  előfizetések alapján a Pannon részesedése az októberi 24,74 százalékról 25,04 százalékra, a T-Mobile részesedése 48,59 százalékról 48,89 százalékra nőtt, a Vodafoné pedig 26,66 százalékról 26,08 százalékra csökkent.

Az adatforgalom alapján a T-Mobile piaci része az egy hónappal korábbi 44,30 százalékról 45,78 százalékra emelkedett, míg a Pannoné 24,09 százalékról 23,73 százalékra, a Vodafoné pedig 31,61 százalékról 30,49 százalékra csökkent.

Novemberben a T-Mobile ügyfelei az októberi 433 ezer GB után 466 ezer GB adatot forgalmaztak. A Pannon ügyfeleinek forgalma az októberi 235 ezer GB-ról 241 ezer GB-ra emelkedett, míg a Vodafone ügyfeleinek forgalma 309 ezer GB-ról 310 ezer GB-ra nőtt.

A forgalmazásban résztvevő  előfizetések alapján számított egy előfizetőre jutó adatforgalom a Pannon esetében 1,52 GB-ról 1,45 GB-ra, a Vodafonnál 1,85 GB-ról 1,79 GB-ra csökkent, a T-Mobile-nál pedig 1,42 GB-ról 1,43 GB-ra nőtt.