Diktátor kell a Nokiának

2009. november 20., 18:44 Módosítva: 2009.12.02 10:37
6

Kipróbáltuk az N900 zsebszámítógépet, a Nokia eddigi legjobb okostelefonját. A hardver erős, és a nyílt forráskódú szoftverben sok lehetőség van, de a finn cég könnyen elcseszheti, ha nem figyel.

Ritkán készül olyan mobil, ami a legjobbak közt is meghatározó jelenség, a Nokia pedig szépen átaludta az elmúlt éveket. Nem arról van szó, hogy a finn gyártó vacak mobilokat készít, mert sok jó készüléke van. Viszont nehéz kiválasztani egyet, amit mindenki másnak utánoznia kell. Pedig ez lenne a csúcskészülékek szerepe, és ki másnak kellene utat mutatni, ha nem a világ legnagyobb gyártójának? Ezt a szerepet azonban rég elvették tőle, videózásban, fényképezésben, webezésben és az interfész kezelhetőségében is megelőzték, vagy legalábbis utolérték a riválisok.

Csalódtam a nyáron bemutatott N97-ben is, mert kevés újdonság volt benne a Nokia korábbi érintőkijelzős mobiljához képest. Egyáltalán nem éreztem, hogy ez az érintőkijelzős mobilok csúcsa. A Symbian csetlik-botlik az érintőkijelző mögött. Itt van viszont az új Maemo platform, amit a Nokia először egy ipari modulnak álcázott eszközön mutatott be, négy évvel ezelőtt. Ez hajtja a vadonatúj N900-at is, amelynek már divatos a borítása, és a műanyag burok alatt lévő rendszer több szempontból követendő példa lehet.

Géphadsereg

Kezdjük a hardverrel, ami elég erős ahhoz, hogy az N900-at zsebszámítógépnek nevezzük. Összesen 1 gigabájt RAM van benne, persze egy kis csalással, mert a memóriacsip csak 256 megabájtos, amit kiegészítettek 768 megabájt virtuális memóriával. Egy gigabájt memóriával fut a Windows 7 a netbookomon, szóval ennek bőven elégnek kell lennie. Akármilyen kitartóan terheltem a kütyüt, nem ugrott elő a memóriahiányt jelző hibaüzenet.

A 600 MHz-es ARM Cortex A8 processzor is erős, de szélsőséges használattal kifektethető. Amikor jobb minőségű (veszteségmentes) zene hallgatása közben egyszerre megnyitottam hat hírportált, tele Flash alapú hirdetésekkel, és közben folyamatosan fent lógtam a Skype, GTalk és Ovi.com csevegőhálózatán, akkor már az email érkezését jelző üzenet is megakasztotta a rendszert. Két hét alatt egyszer indult újra a mobil, egy külföldi hírportál betöltése közben. Valószínűleg egy hibás hirdetés okozott gondot, amelyek gyakran néha még az erősebb számítógépeket is megbénítják.

Amikor mp3-at hallgattam, és csak 3-4 weboldal volt megnyitva, akkor nem észleltem lassulást. Ez közelebb áll az átlagos használathoz, és ilyenkor az N900 fürgén futott. A weboldalak, a képek és a videók gyorsan betöltődnek, a kezelőfelület látványos effektjei szépen megjelentek.

A felhasználói élményt azonban nagyon meghatározza az érintőkijelző. Elég kölcsönadni az N900-at néhány iPhone- vagy Android-júzernek, és röhögve adják vissza egy perc múlva, mert lassúnak találják. Nem elég a gyors processzor, ha a felület lassú. Az N900 rezisztív felülete a nyomást érzékeli, és az ujj érintésére nem reagál olyan gyorsan, mint a rivális kapacitív technológia (az iPhone és az Androidok ez utóbbit használják). A rezisztív érintőfelületnek persze van előnye is: működik rajta az bökőpálca, azaz lehet kínai és más speciális karaktereket rajzolni. Vagy szamárfület a főnökünk portréjára.

Rendszert oszt a finn Robin Hood

Bármely rivális gyártó összerakhat ugyanilyen erős hardvert, de a Nokiának van még egy lövedéke a tárban, a Maemo platform. A rendszer nyílt forráskódú, a kódot bárki elveheti, módosíthatja, fejlesztheti. Az Android is Linuxra épül, mint a Maemo, de az utóbbi sokkal közelebb áll a számítógépeken futó Linuxokhoz.

Ez annyit jelent, hogy a számítógépes Linuxon futó szoftverek viszonylag könnyen átültethetők a Maemóra. Nemcsak webszerver és parancssor van a Linuxon, hanem médialejátszók, irodai programcsomagok és játékok is, több ezer kisebb-nagyobb szoftver. Ennek azonban van egy hátránya, és a Nokiának keménykezűnek kell lennie, ha nem akar totális kudarcot.

Lehet, hogy egy javítgatott, foltozgatott linuxos program jól fut a számítógépen, csakhogy az N900-ra nem lehet bármit felrakni. Végletesen optimalizált kód kell, nehogy a processzor túlterhelésével gyorsan lemerítse az akkut. Emellett a kezelőfelületet is mobilra kell megtervezni. Az N900-on nem egérrel kattintanak 1 pixelre, hanem különböző méretű és alakú ujjbegyekkel nyomnak rá egy 20 négyzetpixeles területre.

Sajnos nagyon rossz példa az N900 gyári böngészője, ami a Mozilla Firefoxra épül. A népszerű brózert olyan jól átültették a zsebszámítógépre, hogy még a Flash is kiválóan fut rajta. Sőt, még a böngésző kiegészítései is feltelepíthetők. Aprócska gond, hogy egyetlen kiegészítőt sem tudtam használni. A könyvjelzőket szinkronizáló delicious.com ikonja nem jelenik meg a menüben, a Flash Blocker nem is települ fel, de a legcikibb az, hogy a Nokia által is beválogatott AdBlocker Plus beállítása lehetetlen feladat. Lehetetlen szerkeszteni a tiltólistát, ami alapján ki tudná szűrni a hirdetéseket.

Ha már a hibáknál tartunk, muszáj megemlíteni a Nokia Maps navigációs szoftvert is. A symbianos Nokiák az egyik legnagyobb előnye, hogy még a gps nélküli modellekre is felrakható a térképszoftver, és a memóriakártyára felmásolhatók az ingyenes térképek. Ha pedig van gps, bármikor megnézhetjük, hogy hol vagyunk, és merre kell menni. Ehhez képes az N900-on a térképszoftver egy percig csak tölt, a térképeket pedig az internetről szedi, tehát külföldi hálózaton nem érdemes használni.

Vannak nagyon jó szoftverek is, amelyek azt bizonyítják, hogy a Maemo platform nyíltsága előnyös. A gyári szoftverek közül jó az üzenetküldő és csevegőprogram, amely egyszerre több hozzáférést kezel. Én két GTalk, egy Ovi.com és egy Skype felhasználónévvel regisztráltam, de a Jabber és a SIP is támogatott. Az emailkliens is egyszerre több postafiókot kezel, a Facebook pedig beépül a fényképezőbe is, és rögtön lehet feltölteni képeket.

A dalszövegeket lejátszó Tunewikit azonnal telepítettem, mert ezzel lehet jól megtanulni a dalszövegeket (karaoke-fanoknak kötelező), és csupán egy 136 kilobájtos kodekkel kellett kiegészíteni a rendszert ahhoz, hogy a már említett veszteségmentes zenéimet is hallgathassam. Az iPhone-tulajdonosok örülhetnek, hogy lyuk van fülükön, az N900-zal meg szinte bármi lejátszható.

Amikor a céges wifire csatlakoztam, a médialejátszó magától észlelte, hogy megosztott mappák vannak a hálózaton, és néhány gombnyomás után lejátszhattam egy kolléga zenéit.

Diktátor nélkül nem lehet diktálni

Látszik, hogy a Linuxban sok a lehetőség. Az utólag telepített programok is mélyen beépülhetnek a rendszerbe, kiegészíthetik, javíthatják. Előnyös, hogy a fejlesztők viszonylag szabadon dolgozhatnak. De valakinek ki kellene vágnia a francba a nem működő szoftvereket, és kiemelten támogatnia kell az igényes munkákat. Az AdBlocker például a Maemo portálján 3 csillagot kapott az 5-ből, ami azt sugallja, hogy megérni kipróbálni. Én 1 csillagot adnék (ha tudnám, hogyan lehet), mert a gyakorlatban használhatatlan. A Nokia másik lehetősége, hogy beismeri: a gagyi terjedését is támogatja. Elég furán nézne ki egy ezt beismerő sajtóközlemény.

Az N900 nem iPhone 3GS, és a Nokia hardvere sok mindenben jobb. Nagyobb a kijelzőjének a felbontása (800x480 pixel vs. 480x320) erősebb a kamerája (5 megapixeles fotó és 848x480 pixeles videó vs. 3,2 megapixel és 640x480-as videó), kártyával bővíthető a memóriája, kivehető az akkuja, szabványos az adatkábele és a töltője, sztereó a hangszórója, alapból jár hozzá kábel, amivel a tévére köthető.

Az első iPhone-nak, sőt még az iPhone 3G-nek is rengeteg hibája volt, amiket az Apple időközben javított. A Nokia az N900-zal és a Maemóval nagy lehetőség előtt áll, de ha nem akar orral a földbe állni, akkor gyorsan ki kell javítania a hibákat.

Tartja magát a Vodafone

2009. november 18., 14:24 Módosítva: 2009.11.18 15:55

Október is gyászos hónap volt a magyar mobiliparban, az előfizetések száma tovább csökkent. Tavaly év végén 430 ezerrel több előfizetés volt, közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH). Száz főre 116,7 hívásfogadásra alkalmas SIM-kártya jutott, míg 2008 december végén - az eddigi legjobb hónapban - 121,8 előfizetés volt.

Ha a hívásfogadásra alkalmas előfizetéseket nézzük, akkor a Vodafone piaci részesedése 21,37 százalékról 21,60 százalékra, a T-Mobilé 44,19 százalékról 44,28 százalékra nőtt, míg a Pannoné 34,44 százalékról 34,12 százalékra csökkent.

Az elmúlt három hónapban aktívan használt előfizetéseknél persze más a helyzet. Ezek száma októberben csupán 8 ezerrel csökkent, 10 millió 646 ezerre. A forgalmat generáló ügyfelek száma 2008 végéhez képest 351 ezerrel csökkent.

Az aktív előfizetők száma alapján a Vodafone részesedése a szeptemberi 22,10 százalékról 22,16 százalékra, a T-Mobile részesedése pedig 44,66 százalékról 44,71 százalékra emelkedett, míg a Pannoné 33,25 százalékról 33,13 százalékra csökkent.

mobszolg.PNG

Az NHH adatai szerint a Vodafone viszonylag jól átvészelte az elmúlt fél évet, és az elmúlt két hónapban a többiekkel ellentétben nőtt az előfizetők száma. Beck György, a Vodafone vezérigazgatója elmondta, hogy főleg a családi kedvezményük, a mobilinternettel árult netbook, és a bolthálózat megújítása áll a jó eredményeik mögött.

A Magyar Postával való együttműködésükről nem akart többet elárulni, pénteken sajtótájékoztatón mutatják be az új szolgáltatást.

Elnémulhatnak a mobilozó gépeink

2009. november 17., 13:25 Módosítva: 2009.11.25 13:56
14

Egy kormányrendelet szerint 2010. január 16. 00.00 órától a mobilszámokat csak mind a 11 számjegy bepötyögésével lehet felhívni. Tehát akkor sem lehet lehagyni a +3620, +3630 és +3670 előtéteket, ha hálózaton belül telefonálunk. Sms és mms küldésénél is csak ez a formátum lesz használható.

A három hazai mobilszolgáltatónak majdnem 12 millió ügyfele van, és ez a szám a következő években várhatóan tovább nő. Csakhogy kevés a kiosztható hívószám, ezért módosították a vonatkozó kormányrendeletet. Mivel megszűnik a hálózaton belüli hét számjegyes hívás és üzenetküldés lehetősége, újabb számmezők szabadulnak fel, kiadhatóvá válnak a 0-ás és 1-es számmal kezdődő hétjegyű előfizetői hívószámok is.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH), a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője (HFJK), a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone arra kér minden mobiltelefon-felhasználót, hogy már a januári változás előtt nézzék át a telefonban tárolt számokat, és mindet írják át a 11 számjegyes formátumra.

A cégek és a hatóság közös sajtóközleménye külön kiemeli, hogy nem csak a mobilokban kell megváltoztatni a telefonszámokat, ugyanis nagyon sok riasztó, távvezérelt kazán, lift, autó és egyéb gépek is képesek a mobilhálózaton kommunikálni.

Fontos, hogy 2010. január 16. 00.00 órától a hét számjegy használata esetén a hívás sikertelen lesz, illetve az így küldött üzenetek nem érkeznek meg a címzettekhez. A sikertelen hívási kísérletről hangbemondás tájékoztatja az előfizetőket, míg a csak hét számjeggyel küldött sms-ek és mms-ek nem fognak megérkezni a címzetthez.

Lejtmenetben a Windows Mobile és a Symbian

2009. november 17., 07:41 Módosítva: 2009.12.04 10:42

Sem a Microsoftnak, sem a Symbiannak nem kedveznek a Gartner piackutató cég frissen publikált számai: 2008 és 2009 harmadik negyedéve között a Windows Mobile globális részesedése az okostelefonok szegmenségben 11 százalékról 7,9 százalékra csökkent, míg az utóbbi platform esetében 49,7-ről 44,6 százalékra esett vissza a használati arány.

Ugyanekkor az iPhone 12,9-ről 17,1 százalékra tudott növekedni, a RIM pedig 15,9-ról 20,8 százalékra erősödött; ráadásul megjelent a nyílt forrású Android operációs rendszer is a színen a Google jóvoltából, és azonnal 3,9 százalékon nyitott.

Megemlíthetjük még a Palm WebOS-t a maga 1,1 százalékával, illetve más, Linux-bázisú platformokat, melyek összességében 4,7 százalékon álltak 2009 harmadik negyedévében.

Roberta Cozza, a Gartner illetékes elemzője a Zdnet UK lapnak kiemelte, hogy a Windows Mobile részesedését egyre inkább támadják más platformok, elsősorban azért, mert a piac a nyílt forrás felé látszik elmozdulni.

A szakértő azt várja, hogy 2012-re a teljes szegmens 62 százaléka válik nyílt rendszerűvé; az Apple és a RIM zárt platformjai körül legyeskedő Microsoftnak pedig komolyan el kell gondolkodnia a jövőbeli modellről.

Itt a zenerádió 2.0

2009. november 16., 08:21 Módosítva: 2010.01.27 09:33
2

Október közepén indult el a PlayNow Plus mobilos zeneszolgáltatás, amellyel a mobilozók fix havidíjért bármennyi zenét letölthetnek. A T-Mobile hálózatán elérhető, havi 2400 forintba kerül, és most még csak a Sony Ericsson W595, W705 és W995 mobilokon működik. Az árban benne van az adatforgalom díja is, tehát nem muszáj mobilinternetre is előfizetni. Egy W995 mobillal próbáltam ki a végtelenített lejátszási listát.

Eredetileg nagyon kételkedtem a zeneszolgáltatásban, de be kell látni, hogy a PlayNow Plus végre értéket is ad a Walkman márkanévhez. A Walkman név teljesen semmitmondóvá vált, mert senkit sem érdekel, hogy húsz éve a Sony találta ki a Walkmant, és a mobiljaira is rányomta ezt a plecsnit. Már rég az iPod uralkodik, jó zenelejátszója meg a Nokiának, a Samsungnak, az LG-nek és a többi gyártónak is van. Sőt, nekem már a kazettás lejátszóm is Panasonic volt, és kiváló volt.

Ennek az új zeneszolgáltatásnak meglepően sok köze van a kazettákhoz. Amikor belevágtam a tesztbe, megpróbáltam régebbi dalokat letölteni, hátha nincsenek benne az adatbázisban. Sikerült letöltenem az Arrested Developmenttől a Zingalamaduni című albumot, amit utoljára tíz éve hallgattam, még kazettáról. Valaki kölcsönkérte lenyúlta, én meg lusta voltam letorrentezni a dalokat.

Anarki kolléga naivan azt hitte, hogy az ügyvédhadsereggel dolgozó David Bowie biztosan nem lesz a kínálatban. Remélem ennél nagyobbat már nem téved az életében, mert a szerzői jogait féltő művésznek nagyjából a teljes diszkográfiája arra vár, hogy letöltsék a PlayNow Plusszal. Persze szép számmal vannak, akik kimaradtak, nincs például Tool és Me first and the gimme gimmes, ráadásul a Madnesstől sem azok a dalok elérhetők, amiket kerestem. Viszont van művérben gazdag trash metál, és megtaláltam a Ninjatune kiadó legjobbjait.

Találóan jellemezte a szolgáltatást az októberi bemutatón Winkler János, a T-Home igazgatója. A letöltött fájlok hangminőségét firtató kérdésemre azt válaszolta, ez a zenebolt arról szól, hogy bármely pillanatban elérhető több millió dal.

És valóban, teljesen rá lehet kattanni arra, hogy szinte minden elérhető. Az elmúlt héten minden nap 6-8 teljes albumot letöltöttem, most nagyjából 400 dal van a memóriakártyán. Volt olyan is, hogy elindítottam egy dalt, és a lejátszási listát folyamatosan bővítettem a frissen letöltött dalokkal. Mintha online rádióznék, és én magam lennék a zenei szerkesztő. Az akku pedig simán bírta a terhelést, ma nyolc teljes album letöltése, másfél óra zenehallgatás és némi böngészés után is csak az energia negyede fogyott el.

A spontaneitás, a zene elérhetősége tehát valóban élvezhető, viszont a dalok egy része sajnos élvezhetetlen. A tömörítés miatt az énekhang elkenődik, a basszus összefolyik, és a dobolást meg inkább puttyogásnak nevezném. Persze nem mindegyik csapnivaló.

Gyors zenéknél, például fejszaggató metálnál sírva fakadt a dobhártyám az összefolyó riffektől, és Amon Tobin meg Yann Tiersen is jobban tenné, ha imidzsromlás veszélye miatt inkább kivetetné a kínálatból a számait. Viszont Eminem, Dre, a nyavajgós-basszusos R&B-sek, a nem túl összetett dzsesszek (pl. az Ole Kvernberg Trio hegedűs számai), és Palya Bea is elég jó hangminőségben dalolt.

Meglepő, de a Sony Ericsson saját bumszlivégű füldugasza, ami brutális merénylet a W995 dizájnjával szemben, jobban szólt, mint a Sennheiser fejhallgatóm. A másolásvédett zene egyik fő hátránya, hogy nagyon a mobilhoz kötődik. Bár a W995-ben van DLNA-funkció, amivel a mobilon tárolt média wifin keresztül is lejátszható a szintén DLNA-kompatibilis tévéken, hifiken, az egyetlen ilyen eszközünkkel, egy Samsung tévével nem tudtuk megosztani a dalokat. A saját fotóink simán átmentek a tévére, tehát a DLNA működött, de a védett zene nem. Jack dugóval persze ráköthető a mobil egy erősítőre, de arra is rá kellett jönnünk, hogy sárból nem lehet várat építeni. Ami rossz minőségű, az erősítővel is az marad.

Gazdagokat őrjít, szegényeket gyógyít a Nokia

2009. november 12., 20:15 Módosítva: 2009.11.20 10:56
5

Ebben a pillanatban körülbelül 1,1 milliárd embernek van Nokia mobilja, ezért érdemes odafigyelni, amikor a cég mérnökei a jövőről beszélnek. A vállalat finn főhadiszállásán mutatta meg az újságíróknak azokat a technológiákat és szolgáltatásokat, amelyek a következő években fontosak lesznek.

A Nokia nagy piaci részesedése annak köszönhető, hogy a cég egyszerre két vasat tart a tűzben: az egyikkel egy márványkandalló parazsában turkál, a másikat pedig szárított teveszarból rakott tábortűzbe lógatja.

Vannak egyrészt a csúcsmobilok, mint az N900, amit kedden elkezdtek leszállítani a boltokba. A Nokia az N900 fejlesztésekor azokra a netfüggőkre gondolt, akik egyszerre 4-8 programot futtatnak, és a brózer megnyitásakor nem bírnak várni a Facebook meg a Twitter betöltésére. A csúcsmobilt hamarosan leteszteljük, addig is a cikkben azokról a fejlesztésekről írunk, amelyek még nem elérhetők, de zajlanak a tesztek, és hamarosan megjelenhetnek.

Több úri huncutságot bemutatott a Nokia, és elég sok kutató foglalkozik a kiterjesztett valósággal, amiben a fizikai környezetünk digitális tartalmakkal keveredik. Készítettek például egy varázsbotszerű eszközt, ami iránytűvel és műholdas helymeghatározással érzékeli, hogy a júzer hol van, és merre mutat. Amikor például egy dzsesszkocsma került az eszköz elé, akkor elkezdett rezegni, zenét játszott le, és közölte az napi műsort.

Ez a fejlesztési irány több szempontból veszélyes. Elvész a felfedezés öröme, hiszen mindent a mobiltól tudhatunk meg, másrészt pedig úgy lehet majd kommentelni helyeket, mint most a blogbejegyzéseket. Az utóbbival kapcsolatban pedig vannak rossz tapasztalataink. Jó esetben a kütyüvel az olvasható be egy étteremnél, hogy valaki evett ott egy jó somlóit, rossz esetben viszont az, hogy gyurcsányorbán monnyonle.

Szerencsére csak a távoli jövőben fogunk megőrülni a kommentelt világtól. A Nokia ezzel a kütyüvel ugyanis csak demonstrálta a lehetőségeket, és egy aprócska láncszem még hiányzik: először irdatlan sok adatot kell felvinni a netre, és csak utána érdemes beolvasókat gyártani.

Vertikális ökoszisztémák

A távolabbi jövőben sokkal vadabb dolgokra számíthatunk. A következő nagy dobás az lesz, amikor úgy guglizhatjuk meg a saját testünkben lévő betegségeket, mint most ahogyan most a weben keresünk, mondta Leo Kärkkäinen, aki eleinte a mobilok akusztikájával foglalkozott a Nokiánál, de most már az egyik fő tudományos tanácsadó és jövőkutató a cégnél. Sajnos a diagnózishoz szükséges – feltehetően nanotechnológiára épülő - eszközök még nem készültek el, és egy egész vertikális ökoszisztémát fel kell építeni, a hardverektől a mérés módszerén és az adatok tárolásán át az egészségügyi szolgáltatásokig, mondta Kärkkäinen.

A tudós kedvenc területe azonban nem a gyógyászat, hanem a felhasználók interakciója alapján önmaguktól változó interfészek. És nem arra kell gondolni, hogy megváltozik a kijelzőn megjelenő kép, mert olyan már van. Kärkkäinen szerint különösen érdekes lenne egy alakját változtató érintőkijelző, amin akár valódi gombok is kinőhetnek, és újra kilapulna a kijelző, amikor nincs szükség gombokra. Elképzelhető, hogy elektroaktív polimerekkel ez megoldható, és a jövő interfészében nagy szerepe lesz a többrétegű graféneknek (ez utóbbiból készülnek például a szén nanocsövek). Még folynak a kutatások, ezért nehéz megmondani, hogy mikor látunk ilyen eszközöket.

Nyitott kérdés

A csúcstechnikás újdonságok fejlesztése sok energiát és pénzt emészt fel, de már a felhasználók közössége is beleszólhat a fejlesztésbe, hiszen a Nokia a nyílt forráskód egyik nagy pártolója lett. Az okostelefonokon futó Symbian platform néhány éven belül lesz teljesen nyílt, míg az N900-on futó Maemo platform már most is az.

A Nokia, a Motorola és más cégóriások együtt építgetik a Maemo (és egyben az Android) lelkét, a mobilokon futó Linux kernelt. A nyílt forráskód emellett az egyéni ötleteket is becsatornázza, csak az a gond, hogy nem tud bárki szoftvereket írni. Kärkkäinen szerint a mobilokhoz is olyan keretrendszert kellene készíteni, mint amilyent a Lego a Mindstorms robotkészlethez ad, azzal ugyanis még a középiskolások is elboldogulnak.

Szubkontinentális ökoszisztémák

Eddig csak a fejlett világnak szánt fejlesztésekről volt szó, csakhogy a Nokia-júzerek nagyobbik része nem azt várja a mobiljától, hogy alakot váltson. Több százmillió embernek az életben maradáshoz, a nyomorból való kiemelkedéshez kell valamilyen kommunikációs eszköz.

A fejlődő országokban pedig egészen mások a kihívások, mint a fejlett országokban. A havidíj túlságosan nagy egyszeri kiadás az embereknek, ezért a Nokia itt inkább heti díjat kér a szolgáltatásaiért. Gondot okoz a lefedettség és a mobilnet hiánya is, ezért sok szolgáltatást nem online, hanem sms-ben kell nyújtani.

Meglepően nagy hatást lehet elérni néhány tucat mobiltelefonnal. A Nokia Data Gathering nevű rendszer például egészen egyszerű, mobilokon megszerkesztett kérdőíveket lehet vele szétosztani, és a felhasználók feltölthetik a kutatási eredményeket egy szerverre. Egy ilyen apróság is életeket menthet, a Nokia legalábbis azt mondja, hogy Brazília egyik régiójában 93 százalékkal csökkentették a halálos dengue-lázas esetek számát.

Korábban is vizsgálták a szakértők, hogy a betegséget terjesztő szúnyoglárvák hol szaporodtak el, de az adatok lassan jutottak el a központba. A gps-es okostelefonokkal azonban pontosan megadható a fertőzés helye, és célzottan tudnak permetezni. A Nokia ingyen odaadja a szoftvert a civil szervezetek, mégis jól jár, hiszen a szoftver csak Nokiákon fut.

Hasonló elven működik a Nyugat-Indiában tesztelt HealthRadar. Ott is az okoz gondot, hogy csak hetente érkeznek adatok az egészségügyi hatósághoz, és nem jut idő a megelőzésre. A mobilos rendszerrel azonnal beküldhetők az adatok, és a helyi orvosok lekérdezhetik a statisztikákat. A parányi kijelzőn megjelenő térképen jól látszik, hogy mely szomszédos tartományokban és megyékben milyen betegségek terjednek. A félmilliós populációt lefedő tesztprojekthez elég volt egy szerver, 23 legolcsóbb típusú mobil, és 33 okostelefon, amiből tízet az egészségügyi hatóságok kaptak.

Persze a fejlődő világban is rengeteg pénzt lehet keresni a szolgáltatásokkal. Kínában a munkások havi 1 dollárért regisztrálhatnak egy álláskereső szolgáltatásra, ami ottani viszonylatban sem túl drága. Csakhogy a rendszert ötmillióan használják, és a havi ötmillió dollár egyáltalán nem rossz bevétel.

Ezekben az országokban a finn cég következő nagy dobása a Nokia Money nevű pénzügyi szolgáltatás lesz, ami 2010 elején indul el. Elemzőcégek szerint 2014-ben a mobilon való bankolás 18 milliárd dolláros piac lesz, és a növekedést az hajtja előre, hogy sok fejlődő országban egyáltalán nincs bankrendszer, százmilliók dugják el a pénzüket a párna alá.

A Nokia nem az első ezen a piacon, a Vodafone például már nyújt ilyen szolgáltatást Kenyában. Teppo Paavola, a Nokia pénzügyi szolgáltatásokért felelős igazgatója elmondta, hogy Kenyában az útonállók ellen is mobillal védekeznek az emberek: utazás előtt elküldik a pénzüket maguknak, és csak a célállomáson vesznek fel belőle. A szolgáltatáshoz mindenképpen kellenek olyan üzletek, ahol készpénz is felvehető, és a Nokia ebben látja az előnyét. Stratégiájának mindig is fontos része volt a több százezer boltból álló hálózata, és ezek egyben kifizetőhelyek is lehetnek.

Nincs keveredés

Az előadásokon tézisként hangzott el, hogy a csúcskategóriás élmény nem keveredik az alsó kategóriás élménnyel, de ez vitatható. Az a része érthető, hogy a fejlődő országokban kevesebben vesznek százezer forintnál drágább mobilokat, de a fejlődő országokban tesztelt új szolgáltatásokat a fejlett világ is tudná hasznosítani. A gps-es adatgyűjtő eszköz bárhol alkalmazható a környezetvédelemben, HealthRadar pedig hasznos lehet a fejlődő országokban is, különösen H1N1-járvány idején, és ott, ahol a háziorvosok nem értik vagy nem szeretik a számítógépeket.

Az Apple keres a legtöbbet a mobilokon

2009. november 12., 08:01 Módosítva: 2009.11.23 14:20

A világ két legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a Nokia és a Samsung is közzétette a pénzügyi jelentését a legutóbbi negyedévről, amiből elemzők azt a következtetést vonták le, hogy hiába uralja a két cég összesen a piac 60 százalékát, az Apple mindkettőt lenyomja nyereségben.

Az Apple-nek nem szokása a tőzsdei jelentésében részletezni, hogy az egyes üzletágai mennyivel járultak hozzá a cég teljes eredményéhez, mindenesetre a szakértők az idei harmadik negyedévre 1,6 milliárd dollárra becsülték az iPhone által termelt profitot. A Nokia hiába adott el ezalatt sokkal több telefont (108,5 millió a 7,4 millió iPhone mellett), hiába generáltak ezek nagyobb forgalmat neki (10,36 milliárd dollár az iPhone 4,5 milliárdja mellett), a nyeresége végül csak 1,1 milliárd lett, főként a gazdasági válság fékező hatása miatt.

Bár a teljes mobilpiac stagnál, az okostelefonok szárnyalnak, 20-30 százalékos növekedést felmutatva eladási adatokban tavalyhoz képest. A trend nagy nyertesei az Apple, a research in Motion (a Blackberry gyártója), és a HTC. Két nagy kissé késve próbál felkapaszkodni melléjük: A Nokia most mutatta be az N900 okostelefont, ami Linux Mameo rendszert futtat, és nagyon sokat vár tőle a finnek vezérkara, a Samsung pedig egy saját operációs rendszerrel állt elő Bada néven. Elemzők szerint nagy kérdés (és a karácsonyi piac vélhetően meg is fogja válaszolni), hogy szükség van-e még új platformokra és operációs rendszerekre a mobilok piacán, vagy csak még jobban összezavarják ezzel a gyártók a vásárlókat.

99 dolláros iPhone-nal megy az Apple a Motorola ellen

2009. november 10., 13:35 Módosítva: 2009.11.10 13:38

Aki eddig kételkedett volna abban, hogy az iPhone-nal kapcsolatos pletykákat és rajongói találgatásokat legalább részben az Apple marketingesei fűtik, újabb megdöbbentő parajelenségnek lehet tanúja. Véletlenül éppen azon a napon, amikor az új iPhone-gyilkosnak kikiáltott, és eddig egész jó kritikákat kapott Motorola-telefon, a Droid megjelent, terjedt el a hír internetszerte az Apple nagy karácsonyi árcsökkentő akciójáról.

Konkrétan arról lenne szó, hogy az Apple a karácsonyi szezonnak egy 99 dollárra lehúzott árú iPhone 3GS-sel futna neki, amivel éppen a Droid árának a felére megy le. Bár a pletykákat természetesen nem erősítették meg hivatalos helyről, a lépés egészen logikus lenne az Apple-től, és a cég eddig sem idegenkedett különösebben a meredek árcsökkentő akcióktól, amikor úgy értékelték a szakértői, hogy az eredeti áron már sokkal több telefont nem tudnak teríteni a piacon.

Az idei karácsony azért is fontos az érintőképernyős telefonok piacán, mert mostanában járnak le az első generációs iPhone-ok kétéves hűségszerződései, és rengeteg, a legújabb technológiákra vágyó fogyasztó választ majd új telefont. Ráadásul a hírek szerint lassan lejár az AT&T telefontársaság kizárólagossága is az iPhone amerikai forgalmazására, így érthető lenne, hogy egy utolsó rohammal megpróbál a cég minél több előfizetőt begyűjteni, amíg csak nála elérhető a telefon.

A második generációs, tavaly megjelent iPhone 3G legkisebb verzióját már most 99 dollárért lehet megvenni, így ha a csúcsmodell 3GS-t is leviszik erre az árszintre, az valószínűleg a 3G piacról kivezetésével is jár majd. Hogy az esetleges árcsökkentés mikor és hogyan gyűrűzhet át majd az Amerikán kívüli piacokra, arra egyelőre tippelni sem próbálnak az elemzők.

Jól kell időzíteni a frekvenciadöntést

MTI/Index
2009. november 9., 16:45 Módosítva: 2009.11.09 16:51

Anders Jensen, a Pannon vezérigazgatója hétfőn elmondta, hogy a válság hatása már érezhető, de még mindig kevésbé, mint más iparágakban.

Az árbevétel éves összehasonlításban 7,9 százalékkal csökkent, és 2009 harmadik negyedévében 44,88 milliárd forint volt, míg az üzemi szintű nyereség 14,98 milliárd forintot tett ki, 5,7 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Kedvező viszont az, hogy az egy előfizetőre jutó átlagos havi árbevétel második negyedévhez képest 2 százalékponttal nőtt.

A Pannon a válság hatását az üzemi költségek csökkentésével és a hatékonyság növelésével próbálta ellensúlyozni. Anders Jensen elmondta, hogy a fő növekedési terület a mobilszélessáv, ahol az elmúlt három hónapban folyamatos növekedést tudtak felmutatni. A Pannon ezen a területen azonban lemaradt a Vodafone és a T-Mobile mögött, a harmadik helyen áll a mobilnetes piaci részesedésben. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy a Pannon a mobilok kijelzőjén való netezésre fordított nagyobb hangsúlyt, és ennek az eredménye bíztató.

Megmentő 900 MHz

Ha egy éven belül nem lesz előrelépés a 900 MHz-es mobilnet ügyében, akkor baj van, mondta Anders Jensen. Ismeretes, hogy a 900MHz-es frekvencia, amit most a gsm-szolgáltatás használ, különösen alkalmas lenne a gyors mobilnetezésre. Nagyobb területen, olcsóbban lehetne szélessávú hozzáférést biztosítani. Az igazgató szerint a 900 MHz-es frekvencia megnyitásáról 2010 év első két negyedévében dönteni kell, de nagyon fontos az időzítés. Nem lenne jó, ha a döntést esetleg a választások után megváltoztatnák.

A Pannon a harmadik negyedévben 2,86 milliárd forintot fordít beruházásokra, elsősorban hálózatfejlesztésre, 22,2 százalékkal kevesebbet, mint 2008 harmadik negyedében.

14 millió mobiltöltőt hív vissza a Nokia

2009. november 9., 15:20 Módosítva: 2009.11.20 10:56

Áramütés veszélye miatt ingyenesen visszacserél 14 millió darab mobiltelefon-töltő készüléket a Nokia.

A finn társaság közleménye szerint a főként Európában és Észak-Amerikában árusított, idén június 15. és október 25. között gyártott, AC-3E, AC-3U és AC-4U jelzésű töltők műanyag burkolata meglazulhat és leválhat, az így hozzáférhetővé váló belső alkatrészek pedig áramütést idézhetnek elő, ha a töltő csatlakozik az elektromos hálózathoz.

A Nokia közölte: mostanáig nem értesült a hibás berendezések okozta sérülésről vagy balesetről. A csere költségeit a készülékeket gyártó kínai székhelyű beszállító, a BYD viseli. A csereprogram részleteit a külön erre a témára épített weboldalon ismerteti a társaság.

A Nokia az első számú mobilgyártó a világon, 38 százalékos piaci részesedéssel. Az idei harmadik negyedévben 108,5 millió mobiltelefont adott el. Tavaly egész évben 468 millió Nokia telefon kelt el, ami 7 százalékos növekedés 2007-hez képest.

Szívbeteg fotós, korlátolt tinédzser, kétarcú zenész

2009. november 7., 13:11 Módosítva: 2009.11.07 13:11

A mobilgyártók rohamtempóban mozdultak rá az érintőkijelzős technológiára, de a nagy sietségben a modern készülékekbe is átültették néhány rossz régi elképzelésüket. A Sony Ericsson, a Samsung, a Nokia és az LG mobiljain mutatjuk be az iPhone-on és Androidon túli világot.

Az iPhone egyetlen év alatt teljesen megváltoztatta a mobilozási szokásaimat, de a készülék nem sokáig maradt nálam. Először a lányom vetette rá magát a modern kvarcjátékra, végül a feleségem zsebében landolt. Hat program letörlése és nyolc újabb feltelepítése után az üzleti férfimobilból családi nőmobil lett.

Ebben a gyors átalakulásban az érintőkijelzőé a főszerep, hiszen ami csak virtuálisan létezik, azt pillanatok alatt az ellenkezőjére lehet változtatni. Hasonlóan egyszerű az átváltozás az Android operációs rendszerrel. A csúcskategória alatt viszont egészen más a helyzet. A gyártók úgy építik meg a készülékeket, hogy általában csak bizonyos funkciók használhatók jól.

A nagy nagyképű

Enyhe megalomániára utaló tünetek láthatók a Sony Ericsson legújabb fényképezős készülékén. Mint amikor az ovisok vitatkoznak, hogy kinek hány danos feketeöves az apukája, úgy halmozza a svéd–japán gyártó a megapixeleket.

A Satióban már tizenkét megapixeles kamera van, amire az egyszerű vásárló azt mondja, hogy hű, és már rakja is be a kosarába. Arra persze nem gondol, hogy még a legmenőbb full HD felbontású plazmatévéken is legfeljebb két megapixel fér el (1920*1080 pixel). A Satio teljes méretre nagyított fotóin meg szemcsék látszanak, és csak erősebb fényben tudtam igazán jó minőségűt fotózni. Ennyit arról, hogy érdemes-e halmozni a megákat, a lencse és a szenzor minőségének javítása helyett. A vakuja tűrhető, mobil létére legalábbis.

Maga a készülék egy mélytengeri búvárra hasonlít: nagy és gyorsan merül. Zsebbe csúsztatás közben a kiálló lencsevédő fedél néha kinyílt, és rögtön elindította a kamera szoftverét. Az akkuja meg nagyjából fél napot bír ki. Én akkor adtam fel a Satióval való próbálkozást, amikor a Gellért téri kanyarban zsebre vágtam a félig feltöltött mobilt, és a Batthyány téren már se kép, se hang, kifogyott belőle az energia.

Symbian fut rajta, mint a Nokia érintőkijelzős mobiljain, de a Sony Ericsson kiegészítette egy saját főmenüvel. Ez jól sikerült, könnyen elérhetők vele a legfontosabb névjegyek, képek, a kedvenc weboldalak és programok. Az érintőkijelzőn a gombnyomásokat általában többször meg kellett ismételni, mire a készülék felfogta az utasítást. Ennek a százhatvanezer forintos mobilnak több a hibája, mint a jó tulajdonsága, legfeljebb a panaszfórumokon lesz sláger.

Sokkal jobb a Sony Ericsson Aino nevű készüléke. Jó példa arra, hogy néhány egyszerű ötlet is elég egy kiváló zenemobil megalkotásához. Bár a Sony Ericsson az Ainóra is a saját csatlakozóját rakta (a szabványos micro-usb helyett), a gyártó nem kényszeríti a júzereket bumszliban végződő fülhallgatóinak használatára. Ad a mobilhoz egy bluetooth-adaptert, amibe bármilyen fülhallgató bedugható. Ez egyben távvezérlő is, lépteti a számokat, állítja a hangerőt, és az benne a legjobb, hogy laptophoz csatlakoztatható, és a Windows 7 médialejátszóját is tudja vezérelni.

Az Ainónak két különálló menürendszere van, ami elsőre szokatlan, de jól használható. Összecsukva kizárólag a multimédiás funkciók vezérelhetők az érintőkijelzővel, ami jól és gyorsan reagál az érintésre. Szétnyitva az érintésérzékeny felület kikapcsol, és megjelenik a szokványos, a gombokkal vezérelhető Sony Ericsson-menü.

A Sony Ericsson tehát megspórolta a virtuális gombok kifejlesztését, és ez így van jól. A kijelzőjén a virtuális gombok nem lettek volna elég nagyok ahhoz, hogy ujjal kényelmesen vezéreljük, a böködőpálca meg nagyon 20. századi megoldás lett volna. A mobilért körülbelül százezer forintot kérnek el a boltban.

Vezérváltás

Teljes átalakulás előtt áll a Nokia, a csúcskategóriát ugyanis elfoglalta a frissebb Maemo platform, ami az N900 zsebszámítógépen debütál. A régebbi Symbian lecsúszott a középkategóriába, erre jó példa az érintőkijelzős 5530, ami memóriakártya nélkül ötvenezer forintért, nyolc gigabájtos kártyával hatvanezerért megszerezhető.

Érthető, hogy a Nokia új platformot vezet be, a Symbian nem a legjobb érintőkijelzős rendszer. Viszont elég letisztult, nincs benne annyi csicsa, mint a koreai mobilokban, kezelése is könnyen megtanulható. Legfőbb hibája, hogy az interfészen sok a kihasználatlan terület, és néha az elviselhetőnél többet kell nyomkodni. A böngészőben például tíz-tizenkét érintéssel lehet megfelelő méretűre nagyítani az weboldalakat.

Meglepő módon pont a zenelejátszásnál követett el furcsa bakikat a Nokia, pedig az 5530 egy XpressMusic kategóriába tartozó zenetelefon. Elméletileg előnyös, hogy az új fülhallgató zsinórja a széles metéltre hasonlít, mert így kevésbé tud összegabalyodni. Csakhogy a zsinór olyan merev, hogy simán kitolta a fülemből a füldugaszt. Igyekeztem mereven előre nézni, mint az apósom, akinek platinacsavarok fogják össze a nyakcsigolyáit. Néha még a hangerőállító is vacakolt – hol működik, hol nem.

Premierplán

Az LG-nek még mindig az Arena a vezető készüléke, de a koreai gyártó a divat területén is próbál előretörni. Az Arena kezelőfelületét örökölte a nemrég bemutatott BL40 Chocolate is- Leginkább egy csúcstechnikás távirányítóra hasonlít, de nem a vezérlés, hanem a tartalmak lejátszása a fő erőssége.

Most az egyik legjobb mobilos médiaközpont az LG BL40. Ragyogóan színes kijelzőjén élvezhetők a filmek, és az akkuja jól bírja a terhelést. Simán lejátszotta a Big Bang Theory két húszperces epizódját, és bőven maradt benne energia, majdnem kibírt egy napot. A hangminőség a Dolbynak köszönhetően kiváló, akár a gyári füldugaszt, akár egy minőségi Sennheiser fejhallgatót kötöttem rá.

Sajnos a divatmobil hű a nevéhez, az interfésze tele van fölösleges csicsákkal. A menük animáltan nyílnak meg, az ikonok meg túlságosan hasonlítanak egymásra, van középen egy narancssárga folt, mellette jobbra egy kék vonal, balra egy pirosas alakzat, néhol zöld, lila és rikító kék foltok. Kell két másodperc gondolkodási idő, mielőtt kitalálom, hogy hová is kéne bökni.

A webet sajnos elég csúnyán jeleníti meg a BL40, az Index.hu címlapján szkrollozva gyakran szürke-fehér négyzetrács jelenik meg a tartalom helyett. A processzor lehet a ludas, valószínűleg nem tudja időben kiszámolni, hogy mit kellene a kijelzőre raknia. Néha a galéria betöltésekor is belassul a mobil. A BL40 kamerája homályos felvételeket készít, tartalomfogyasztásban jobb, mint tartalomgyártásban.

Elveszett részletek

Nem nagyon érthető a Samsung stratégiája. A koreai gyártónak van Windows Mobile-, Symbian-, Android-alapú mobilja, de az aktuális csúcsmobilján – a Jeten – a saját rendszere fut. A mobil a nevéhez hűen gyors, de a menürendszere szerencsétlenül van összerakva, túl csicsás, nem jó benne navigálni. A SIM kártyát elég hamar átraktam egy másik tesztkészülékbe.

Ugyanis sokkal érdekesebb az egyszerű Samsung Corby, amit a tiniknek szánnak. Ezért lehet kapni citromsárga hátlappal is. Ennek is vannak buta hibái, például a főmenüben a miniprogramok (widgetek) néha saját életet élnek. Néha egy bökés hatására átugrottak a kijelző sarkába, és nehezen lehetett visszarángatni őket a helyükre.

A most 43-45 ezer forintért árult Corby előnye, hogy beleépítették a fiataloknak fontos szolgáltatásokat, egyszerűen lehet vele képeket feltölteni az ismert közösségi portálokra, például a Facebookra, a Picasára, a Flickrre. Sajnos kispórolták belőle a sebességet, hsdpa helyett csak edge van benne.

Útelágalazódás

A középkategóriás mobilokban is benne vannak azok az újítások, amelyek nélkül ma már ciki lenne megjelenni. Legfőbb hibájuk, hogy még mindig hajlamosak ész nélkül összekalapálni ezeket a funkciókat. Ennek is szerepe lehet abban, hogy az emberek nagy része nem akar érintőkijelzős mobilt. A Canalys felmérése szerint az érintőkijelzős mobilt használók ötvenhárom százaléka nem akar megint érintőkijelzős mobilt venni. A brit, német és francia júzerek körében elvégzett felmérés szerint az Apple és a HTC ügyfelei közül az átlagnál többen ragaszkodnak az érintésvezérléshez, ez a két cég viszont főleg csúcskategóriás mobilokat gyárt.

Elkészült a 4G-s mobilhálózat szabványa

2009. november 6., 10:20 Módosítva: 2010.02.24 16:15

Az ágazat 12 meghatározó vállalata bejelentette, hogy elkészült az úgynevezett LTE (Long Term Evolution) mobilhálózaton megvalósított hangátvitel és üzenetküldés egységes műszaki profilja. Az LTE a jelenleg használt gsm és 3G utódja.

Most, hogy megvannak a legfontosabb szabványok, a szolgáltatók és a mobilgyártók elkezdhetnek alkalmazásokat kifejleszteni, derül ki az Ericsson, Alcatel-Lucent, Nokia Siemens Networks, Sony Ericsson és Vodafone közös közleményéből.

Az LTE-nek azonban nem az sms és a telefonálás lesz a legfontosabb szolgáltatása, hanem a nagy adatátviteli sebesség. Akár 100 megabites letöltési sebesség is elérhető az LTE-hálózatokon, ami elősegíti, hogy a mobiltelefonok nagy teljesítményű mobil számítógépekké váljanak.

Az Európai Unió 2004 és 2007 között 25 millió euróval támogatta az LTE-alapú negyedik generációs (4G) mobilhálózatokat megalapozó kutatásokat, jövőre pedig további 18 millió eurót fordít erre a célra.

A technológia először Svédországban és Norvégiában lesz elérhető 2010 első felében.

A Nav N Go fejlesztésbe menekül

2009. november 5., 13:30 Módosítva: 2009.12.08 10:37

Múlt héten komoly felfordulást okozott a Google azzal, hogy az ingyenes térképszoftverével ezentúl navigálni is lehet, és ennek hatására több navigációs cég részvényárfolyama megzuhant. A magyar Nav N Go azonban nem rettent meg a webes óriástól, derült ki a cég csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Google új ingyenes szolgáltatásának főleg az USA piacán lesz hatása, és a cég egyelőre nem közölte, hogy miként termel majd bevételt az ingyenes navigációval. Vahl Tamás, a Nav N Go ügyvezető igazgatója úgy látja, hogy az okostelefonok piaca még nagyon kiszámíthatatlan, és a cégek most tesztelik az üzleti modelleket.

A következő években fog kiderülni, hogy a felhasználók veszik-e a navigációs programokat, fizetnek-e a frissítésekért, hajlandók-e extrákat letölteni. Vahl Tamás szerint két éven belül kialakul egy egységes üzleti modell, amit a piaci szereplők többsége követ.

Új lábat növesztenek

A Nav n Go komoly magyar sikertörténet, 2005-ben 100 millió forint befektetésével jött létre, és pusztán a megrendeléseiből akkorát tudott előrelépni, hogy ma már 8-9 milliárd forintos forgalmuk van. Még egy hasonló ugráshoz azonban már nekik is komoly segítség kell, mondta Vahl Tamás. Nemcsak anyagi forrásokra van szükségük, hanem szellemi tőkére is, és éppen ezért csatlakozott a cég a Mobilitás és Multimédia Klaszterhez.

Az MMKlaszter két évvel ezelőtt jött létre, és célja a tagok együttműködésére, a közös tudásra épülő fejlesztések elősegítése - természetesen a nevében is szereplő területeken, a mobiltechnológiában és a multimédiában.

Az innovációs klaszter 62 tagja eddig 26 terméket állított elő, 7 kutatási-fejlesztési projekt fut. Olyan cégek csatlakozhatnak, amelyeknek konkrét fejlesztési terveik vannak, és meg tudják határozni, hogy a tagokkal együttműködve milyen új projektbe tudnának belevágni.

A klaszter akkor sikeres, ha exportálható termékeket tud létrehozni, mondta el Lemák Gábor, a szervezet igazgatója. Az eddig elért eredményeiket december 8-án be is mutatják az Millenárison az Innovációs Tech Show keretében.

Két lábon járó hotspot a Pannontól

2009. november 4., 17:12 Módosítva: 2009.12.01 16:26
device front.png

Magyarországon is megjelent a MiFi, a zsebben hordható mobil hotspot. A Novatel MiFi2352 nevű eszköz elsősorban azoknak jöhet jól, akiknek nincs a laptopjukban beépített hspa-modemük, és nem akarnak - vagy terepen végzett munkájuk miatt nem tudnak - kilógó usb-s modemet használni.

A MiFi 7,2 Mbps letöltési és 5,76 Mbps feltöltésiet biztosít, és egyszerre öten csatlakozhatnak rá wifin. Beépített akkuja 40 óra készenléti időt biztosít, illetve 4 órán át használható netezésre. Egy microSD kártya is a MiFibe rakható, és a  felhasználók elérhetik a rajta lévő fájlokat. Az eszköz hatótávolsága 10 méter

A kütyü negyvenezer forintba kerül a Pannon Internet Éjjel- nappal Flexi tarifacsomaggal, 1 vagy 2 éves hűséggel.

21 megabitre gyorsít a Vodafone

2009. november 4., 16:40 Módosítva: 2009.11.04 16:53

Kevés konkrétum derült ki arról, hogy a Vodafone mikor és hol akarja bevezetni a hálózatán 21 megabites letöltési sebességet.

A Vodafone belevágott a HSPA+ technológia műszaki tesztelésébe, amit az irodaházuk mélyén lévő laborban szerdán be is mutattak. A cég laptopjain a letöltési sebességet mérő Speedtest.net mutatója nagyjából a 20 megabitnél állt meg, a hálózat ennyi adatot tud továbbítani másodpercenként.

Mikor lesz elérhető a technológia? Egyelőre nem tudni. Beck György, a Vodafone vezérigazgatója a sajtóbeszélgetésen annyit árult el, hogy a 21 megabites kapcsolathoz szükséges nagyberuházásokat valamikor jövőre kezdik el, és a csúcssebesség ott lesz elérhető, ahol igény is van rá. Például aki csézik, vagy más online játékot játszana a mobilneten, az valószínűleg szeretne gyorsítást. A laborban 30 ezredmásodperces késleltetés jött ki, ami már elég jó, és a játékoknál ez az érték mindennél fontosabb.

Azt is megmagyarázták, hogy miért nem vezetik be 21 megabitet mind a 377 hspa-val lefedett településen. Beck György úgy fogalmazott, hogy a létező kapacitásaikat hamar kihasználják az ügyfelek, és ismét szó volt a 900 MHz-es frekvencia újrahasznosításáról. Ha ugyanis a Nemzeti Hírközlési Hatóság újrarendezné a 900MHz-es frekvenciatartományt, és azon - a korábbi uniós döntésnek megfelelően - végre gyors HSPA-hálózatot is lehetne működtetni, akkor olcsóbban lehetne mobilnetes hálózatot építeni. Ez egyben azt is jelenti, hogy a mobilinternet kisebb településekre is eljutna.

Beck György kritizálta a szélessáv elterjesztésére irányuló állami törekvéseket. Sok pénz jut vezetékes szélessávra, de nem elég a mobilra, mondta a cégvezér, aki szerint a drótnélküli hozzáférés is szerepet játszhatna az elmaradott régiók felzárkóztatásában.

Rámozdult az Androidra a Sony Ericsson

2009. november 3., 17:10 Módosítva: 2009.11.03 21:14

A Sony Ericsson nem siette el az Android bevezetését, de legalább a fejlesztők nem csak malmoztak, hanem megpróbáltak összerakni egy egyedi készüléket.

Az Xperia X10-ben 8 megapixeles kamera van, mosolyfelismerővel, 16x-os digitális zoommal, képstabilizálóval. A tízcentis kijelzőn 480x854 pixel fér el, és külföldi források szerint kapacitív, mint az iPhone. A mobilt 1GHz-es Snapdragon processzor hajtja, és 8 gigabájtos memóriakártyát adnak hozzá.

A Sony Ericsson interfészét úgy alakították ki, hogy gyorsan elérhetők legyenek a közösségi portálok, például a Facebook és a MySpace. Emellett van egy médiarendszerező interfész, amellyel a zenéket, videókat és képeket lehet rendszerezni.

A mobilban van wifi, támogatja a sztereo bluetooth fülhallgatókat, van gps és Google Maps, és szabványos fülhallgatót lehet rákötni. A megjelenéséről most még csak annyit lehet tudni, hogy bizonyos országokban 2010 elején megjelenik.

Szinkronizálási gond az iPhone-nal

2009. november 3., 15:33 Módosítva: 2009.11.06 14:19

A technikai problémában érintett felhasználók hamar kiderítették, hogy mindannyiuk alaplapján az Intel P55 Express lapkakészlete található. Az Intel eddigi nyilatkozatai alapján az alaplap BIOS-ához vagy rossz rendszerkonfigurációs beállításhoz is kapcsolható a probléma. Az Intel szóvivője szerint tovább vizsgálják az ügyet.

Múlt vasárnap az Apple egy munkatársa arra kérte a fórumon problémájukkal hozzászólókat, hogy küldjék el emailben rendszerkonfigurációjuk leírását, továbbá azt is, milyen iPhone modellt használnak, illetve a konkrét jelenséget is írják le. A fórumon egyesek azt írták, hogy visszatértek az iTunes régebbi verziójához, mások a Windows XP-hez, és ezekkel a félmegoldásokkal sikerült megoldani a problémát.

Tesztelhető az Opera Mobile 10

2009. november 3., 12:18 Módosítva: 2009.11.03 12:18

Az Opera Software kedden kiadta a kifejezetten okostelefonokra írt Opera Mobile 10 böngésző Nokia és egyéb Symbian/S60 rendszert futtató készülékekre szánt változatának bétáját. Az új verzióban az Opera Mini 5 előzetesébe beépített szolgáltatások köszönnek vissza: többek között az áttervezett grafikus felület, az asztali verzióban már bevált tabos böngészés és a gyorshívó, valamint a jelszavakat megjegyző password manager. Az új kiadás mind érintésvezérelt, mind billentyűzetet használó modelleken működik.

A fejlesztés során a teljesítmény javítása kiemelt cél volt. A cég közleménye szerint a 10-es verzió kétszer olyan gyors, mint az elődje, a gyorsulás az oldalak megjelenítésekor, a nagyításnál és kicsinyítésnél a legszembetűnőbb. Ebbe a kiadásba belekerült az asztali változatban már megismert Opera Turbo is, amely a grafikai elemek szerveroldali tömörítésével gyorsítja a böngészés sebességét. Az Opera Mobile 10 bétája Symbian/S60 rendszert futtató Nokia, Sony Ericsson és Samsung készülékekre letölthető a norvég fejlesztő weboldaláról számítógépre vagy közvetlenül a mobilra

Végleg bezár az N-Gage

2009. november 1., 15:04 Módosítva: 2009.11.20 10:56
1

A Nokia bejelentette, hogy rövidesen végleg bezárja az N-Gage szolgáltatást. A játékosok 2010 szeptemberéig vehetnek új játékokat az N-Gage Arenában, de a szolgáltatás az év végén megszűnik. Az Ovi Store lesz az egyetlen szoftverbolt.

Hat évvel ezelőtt jelent meg az N-Gage, ami először csak egy nevetséges formájú mobil volt, amit később újraterveztek. Végül a Nokia összes multimédiás mobilján elérhetővé vált a játékplatform. Az alapötlet jó volt: a játékosok az N-Gage Arena felületén megoszthatták eredményeiket, versenghettek egymással.

Csakhogy a fejlesztőket eléggé megszívatták azzal, hogy egy játékot tucatnyi különböző mobilra kellett optimalizálniuk, míg a játékélményt az rontotta, hogy a telefonok gombjai nem kimondottan játékra valók.

A Nintendo DS és a PSP mellett eleve nehéz dolga volt a Nokiának, de amikor még az iPhone is megjelent, már nem volt kérdés az N-Gage bukása. Az Apple mobiljára sáskaként vetődtek rá a fejlesztők, ami lenyomta az árakat, miközben az élvezeti érték - a nagy kijelző és a multitouch miatt - nagyobb volt, mint a gombos mobilokon.

Nagy hiba lenne a Nokiától, ha ilyen egyszerűen lemondana a játékbizniszről, mert rengeteg pénz van benne. Az N-Gage életéből hátra lévő egy évben a Nokia igazán megpróbálhatna legyártani egy konzolt, kapacitív érintőkijelzővel, Maemo platformon. Még a végén kiderül, hogy nem is muszáj megölni az N-Gage márkát.

Robbant a Google navigációs bombája

2009. október 30., 10:50 Módosítva: 2009.11.05 13:18
30

A navigációs készülékeket és szoftvereket fejlesztő holland TomTom és az amerikai Garmin részvényeinek árfolyama a héten mélyrepülésbe kezdett: előbbié közel 21, utóbbié több mint 16 százalékot bukott. A lejtmenet előidézője a Google Maps Navigation bejelentése volt.

Az, hogy a Google közvetlen versenytársukká válik, önmagában is fenyegető hír a navigációs piacon érdekelt vállalatok – köztük a magyar Nav N Go Kft. – számára, de az internetbirodalom által bejelentett termék ráadásul könnyen alááshatja e szegmens tradicionális üzleti modelljét. A Google Maps Navigation ugyanis ingyenes, ráadásul mindig a legfrissebb térképadatokat és információkat tölti le a vállalat szervereiről. Tehát nem kell frissítések megvásárlásával aktualizálni.

Az egyelőre béta-állapotú szoftver része az Android 2.0 operációs rendszernek, amit az USA-ban piacra dobott Motorola Droid használ elsőként. Működéséhez – mivel az adatokat valós időben tölti le a Google szervereiről – folyamatos internetkapcsolatra van szükség.

Alapszolgáltatásai közé tartozik a hangfelismerésen alapuló hangvezérlés, a valós idejű közlekedési információ, valamint a műholdas és utcai nézet. A Google azt állítja, hogy a szoftver akkor is kitalálja a pontos címet, ha a felhasználó nem ismeri, csupán egy cég- vagy étteremnevet, vagy egy látványosság nevét adja meg. A Google Maps Navigation a folymatos netkapcsolatnak köszönhetően mindig a legfrissebb adatokkal dolgozik – természetesen a vállalat ugyanúgy lehetőséget ad a felhasználóinak a hibás térképadatok bejelentésére, mint a riválisai.

A vállalat azt is elárulta, hogy készül a szoftver iPhone-ra írt változata. Azt pedig, hogy milyen módon fog pénzt keresni az ingyenes alkalmazással, majd kitalálják, mondta Eric Schmidt Google-vezér a bemutatón, hozzátéve, hogy az ingyenesség nekik is és a fogyasztóknak is tetszik.

Csütörtöktől kapható a T-Mobile droidja

2009. október 28., 15:23 Módosítva: 2009.10.28 15:23
pulset

Október 29-én Magyarországon is megjelenik a T-Mobile saját androidos mobilja, a Pulse. A Huawei által kifejlesztett készülék kamerája 3,2 megapixeles, az érintőkijelző 8,89 centiméteres képátlóján 480x320 pixel fér el, míg a hspa kapcsolat 7,2 megabit letöltési és 5,76 feltöltési sebességget biztosít. Van benne bluetooth, wifi és gps is. Az operációs rendszere Android 1.5, akkuja 1500 mAh-ás.

Megérkezett az Android 2.0

2009. október 28., 14:40 Módosítva: 2009.11.03 17:09

Androidos fejlesztők készítettek egy videót a mobilos operációs rendszer újdonságairól. A névjegyek több szerverrel szinkronizálhatók, tehát a felhasználó mindegyik postafiókját naprakészen tarthatja. A névjegyhez tartozó képre bökve jelenik meg a Quick Contact nevű funkció, amivel minden lehetséges módon elérhetők az ismerősök. Lehet velük levelezni, telefonálni és csevegni is, és ezt a funkciót bármilyen utólag telepített program kihasználhatja. Magyarán az Microsoft vagy a Yahoo Messenger is beépülhet, nemcsak a Google Talk.

Emellett lehet keresni az sms-ek szövegében, teljesen támogatottá vált a többujjas vezérlés, javult a virtuális billentyűzet, és továbbfejlesztették a böngészőt. A hardverek támogatását is fejlesztették, az Android 2.0 teljesen kompatibilis a bluetooth 2.1-gyel, és nagyobb kijelzőkön is megjeleníthető - 800x480 és 854x480 pixeles felbontáson is fut a rendszer.

Szélesvásznú érintőmobil az LG-től

2009. október 28., 13:57 Módosítva: 2009.10.28 14:18

Kedden az LG megmutatta a Black Label divatmobilok sorozának új tagjait, a BL40-et és BL20-at. Az utóbbi az első Chocolate nevű készülék kicsit megújított változata, nincs rajta túl sok izgalmas újdonság.

A BL40 azonban egyedi az érintőkijelzős mobilok közt. Kijelzője 10 centiméter széles, és elfér rajta egy 800 pixeles weboldal. A 21:9-es képarányt főleg videók nézésekor lehet kihasználni.

A szokványos programokat is úgy alakították át, hogy kihasználják a széles kijelzőt: amíg az egyik oldalon a emailek listája látható, addig a másik oldalon a kiválasztott üzenet szövege olvasható el. A mobilt hamarosan letesztelem.

Elfogadta az egységes mobiltöltőszabványt az ENSZ

2009. október 23., 17:53 Módosítva: 2009.10.23 19:56
11

Jóváhagyta a mobiltelefon-töltők egységes jövőbeni szabványát pénteken a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU).

A nagyobb mobiltelefon-gyártók már június 29-én kötelezettséget vállaltak arra, hogy egységesítik töltőiket, és bár az ENSZ genfi székhelyű szakosított szervezete által jóváhagyott nemzetközi szabvány elfogadása nem kötelező, attól általában nem szoktak eltérni.

Így a jövőben várhatóan minden mobiltelefon majd egy mikro-USB csatlakozó segítségével lesz feltölthető. Az ITU közlése szerint egyes gyártók várhatóan lecsatolható adapterrel árusítják majd a szabványtöltőt, amely így az USB-porton akár a számítógéphez is csatlakoztatható lesz, bár a számítógépen át történő feltöltés több időt vesz igénybe, mint a fali konnektor használata.

Jelenleg több tucatnyi különböző mobiltöltő van forgalomban, ezek nem csereszabatosak, sok kényelmetlenséget okozva a felhasználóknak. Az ITU szerint a töltők egységesítése akár 50 százalékkal is csökkentheti a készenléti áramfelhasználást, és ennek eredményeként 13,6 millió tonnával kevesebb üvegházhatást okozó gáz kerülhet a légtérbe.

Beperelte a Nokia az Apple-t szabadalomsértés miatt

2009. október 22., 18:00 Módosítva: 2009.11.03 12:11

A világ legnagyobb mobilgyártója, a finn Nokia csütörtök délután sajtóközleményben közölte, hogy beperelte az Apple-t. A cég szerint az Apple tíz szabadalmat is megsértett.

A Nokia azt állítja a közleményben, hogy az Apple semmit nem fizet neki azért, hogy a Nokia által kitalált technológiákat használja, és az Apple „szabadon akar evezni a Nokia újításainak farvizén”. A cég Delaware állam szövetségi bíróságán nyújtotta be a keresetet.

A Nokia szerint az Apple tíz, a Nokia birtokában levő szabadalmat sértett meg, amik olyan technológiákat írnak le, amelyek alapvetőek egy vagy több GSM, UMTS és drót nélküli LAN szabványokkal kompatibilis készülékek fejlesztésénél. A tíz szabadalom többek között drótnélküli adattovábbítással, beszédkódolással, valamint biztonsággal és titkosítással kapcsolatos eljárásokat ír le. A vád az összes iPhone-modellt érinti.

A finn cég körülbelül negyven céggel, köztük a legtöbb mobilgyártóval kötött korábban megállapodást arról, hogy engedélyezi nekik a Nokia által fejlesztett technológiák használatát, nyilván nem ingyen. Az Apple nem írt alá ilyen egyezséget. „A mobiliparban alapelv, hogy a technológiai szabványok fejlesztésében együttműködő cégeket a többi vállalat kompenzálja” - fogalmaz Ilkka Rahnasto, a Nokia szellemi tulajdoni jogokért felelős alelnöke. „Az Apple-nek is követnie kell ezt az elvet.” Rahnasto azt is megjegyzi, hogy az elmúlt húsz évben a Nokia körülbelül 40 milliárd eurót költött kutatásra és fejlesztésre.

Az Apple egyelőre még nem reagált a vádakra. A cég részvénye zuhanni kezdett, miután a Nokia megtette bejelentését.

Zeneszolgáltatást indít a Google?

2009. október 21., 20:22 Módosítva: 2009.10.21 20:22

Mindegyik nagy gyártó készített Androidot futtató mobilt, de állítólag maga a Google is össze akar rakni egyet. Sok éve pletykálják, hogy a keresőóriás saját mobilt akar, de az Android 2007-es megjelenése a cég bejelentette, hogy nem egy telefon lesz, hanem ezer. Ehhez adták ők az ingyenes operációs rendszert.

Most ismért előkerült a gPhone neve, mert egy Ashok Kumar nevű elemző, aki a Northeast Securities nevű cégnél dolgozik,állítólag beszélt néhány tervezővel, akik ismerik a Google terveit. Egy ismert gyártó készíti el az okostelefont, de a Google saját márkanevén kerül forgalomba, és nem szolgáltatóknál, hanem boltokban lesz kapható.

Ha a Google valóban piacra dobna egy olcsó, webezésre alkalmas, érintőkijelzős mobilt, azzal kirúgná a sámlit a Motorola, a Samsung és a Dell alól, akik az Androiddal akarnak magasabbra kapaszkodni.

A TechCrunch szerint a Google a zenekiadókkal is tárgyal, valószínűleg egy saját zeneszolgáltatás indítására készül. Azt még nem lehet tudni, hogy a dalokat online lejátszani, vagy letölteni lehet-e majd.

Már készül az iPhone 4G?

2009. október 19., 12:20 Módosítva: 2009.10.20 10:54
4

Az Apple marketinggépezete megint jól kitolt a konkurenciával: hiába jelentette be a Motorola az új csúcstelefonját, a Droidot, hiába jelentek meg az első előzetesek a Goolge-féle Android 2.0 okostelefon-operációsrendszerről, a fél internet mégis azon csámcsog, hogy jön a 4G-s iPhone. A pletyka eredete a Verizon (az egyik legnagyobb amerikai mobilszolgáltató) egyik vezetőjének tavaszi nyilatkozatáig követhető vissza, aki a Wall Street Journalnak azt mondta, jól haladnak a következő generációs mobilnet, a 4G kiépítésével, és szívesen látnák az azt kihasználó első készülékek között az iPhone-t is.

Úgy tűnik, az Apple is vevő volt az ötletre, több forrás szerint is súlyos tárgyalásokban van a cég hónapok óta, Lowell McAdam Verizon-nagyfőnököt többet látni az Apple-főhadiszálláson, mint otthon. A meg nem erősített hírek szerint az üzlet már össze is jött, és a menetrend szerint az előző modell után egy évvel, 2010 nyár közepén megjelenő új iPhone Amerikában szolgáltatót vált, és az AT&T helyett a Verizonnál lesz elérhető, a cég addigra teljesen beüzemelt 4G mobilinternetes hálózatát fogja használni. Több forrás is beszámol arról, hogy a kísérleti 4G-hálózaton már tesztelik az új iPhone-t, sőt, a rejtélyes, hivatalosan továbbra sem létező Apple Tabletet is.

A 4G hálózat a jelenlegi 3G-nél nagyjából tízszer nagyobb sávszélességet biztosít, stabil és gyors elérést, és biztonságos adatforgalmat. Az ígéretek szerint Amerikában a Verizon lesz kész először vele valamikor 2010-ben, és akár hd-felbontású tévéadásokat is lehet majd vele a telefonokra streamelni valós időben. Japánban már egy ideje működnek tesztüzemben 4G-hálózatok, hogy Európába mikor ér el a technológia, az egyelőre rejtély, bár jó jel, hogy a Verizon a Vodafone-nal közösen fejleszti a saját hálózatát.

KITT, maradj a kocsiban!

2009. október 18., 14:09 Módosítva: 2009.12.17 15:47

Aki látta annak idején a Knight Ridert, az pontosan tudja, miért menő karórába beszélni. Az elmúlt húsz évben turbo boost funkció ugyan csak az Intel processzoraiba került, az óránkkal azonban már nyugodtan felhívhatjuk ismerőseinket.

Nincs SIM1, nincs SIM2, panaszkodik a Wathcmobile márkájú karóramobil, és bár a készülék nem szóban, hanem írásban üzen, én tisztán hallom, hogy valójában azt mondja: NINC!

Zöld halál

Egész Kína itt van a csuklómon. Sőt rögtön három Kína van a csuklómon, a forgalmazótól ugyanis három óramobilt kaptunk, úgy húzzák le a karomat, mintha négymilliárd ember kapaszkodna bele.

A három termékből egyiknek sincs istenigazából márkaneve, csak típusszámuk van: az egyiket Watch Phone-nak, a másikat WatchMobile M860-nak, a harmadikat meg Watch Mobile V2-nek hívják. Nincs itt koncepció, valószínűleg az történt, hogy a területi megbízott kedden kitalálta, hogy szerdától nukleáris robbanófej helyett inkább mobilórákat kell gyártani, és úgy lett.

Az alapötlet egyébként logikus, a régebbi mobilok kijelzője pont ráfér egy ordenáré nagy karórára, és ami a kétezres évek elején elég volt, az miért ne felelhetne meg az évtized végén is? Főleg, hogy közben rengeteget fejlődött a technika, a miniatürizációnak hála sokkal kisebb helyen elférnek egymás mellett az áramkörök, karórát meg a többség úgyis visel. Jobban belegondolva, ahogy István korában a templomba járásra, úgy kéne kötelezni a lakosságot a karóramobilra, aki meg hagyományos telefont használ, azt verjék el, és nyírják kopaszra!

Egy baj van csak: a készülékek rosszak. Nagyon szórakoztató módon, de rosszak. Az anyaghasználat például tragikus, az órákat a legbénább műanyagokból rakták össze, a szíj alatt nem lélegzik a bőr, a fémnek tűnő felületek lefújt plasztikok, pillanatok alatt lekopik róluk a bevonat.

Az elektronikával elsőre nincs nagy baj, a kijelzők például simán hozzák a három-négy évvel ezelőtti átlagmobil-színvonalat, ami szükség esetén ma is elég. Ráadásul még érintésérzékenyek is, egyrészt kényszerből, másrészt sajnos: nyilván nem lehet teljes billentyűzetet rakni egy karórára, de kimondottan megerőltető az apró stylus-szal böködni a kicsi lcd-t. Képzeljük el például, hogy sms-t akarunk írni: egy kézen meg lehet számolni, hogy hány pixel jut egy karakterre.

Extralista

A V2-es modell azért kivétel, mert azon valódi billentyűzet is van, igaz, a szíjon. Így aztán vagy a kijelzőt nézzük, vagy a gombokat, a kettő együtt nem megy. Ennél nagyobb baj, hogy a V2-es merev szíjszerkezete szögletes gyerekkarra lett tervezve, még a legvékonyabb kollégák is csak úgy tudták felcsatolni, hogy becsípte a bőrüket a szíj, a négy merev, egyenes felületből álló keretet valószínűleg olyanok tervezték, akik még sosem hallottak az emberi anatómiáról.

Szerencsére az érintésérzékeny felületek egész pontosak, drágább mobilok is csak ritkán követik le ilyen hibátlanul a stílus mozgását, feltéve, hogy minden rendben működik. Az egyik készülék, a V2-es egyszer csak megőrült, és attól fogva akárhol böktem meg a kijelzőt, körülbelül egy centivel elvétette. Ha az sms-menüpontra böktem, bejött az FM-rádió. Ha telefonálni akartam, megtudtam a pontos időt.

Ráadásul a rejtélyes újraindulás után már csak olaszul volt hajlandó kommunikálni, és a hosszú menürendszerben a folyton tévedő érintésérzékeny felülettel egyszerűen el sem tudtam jutni odáig, hogy beállíthassam újra a magyar nyelvet.

Maradt a telefonálás, ami viszont felemásra sikerült: néha például megesik a készülékekkel, hogy elfelejtik aktivizálni a kijelzőt, ilyenkor ugyan tudjuk fogadni a hívást, de csak a headseten, mert az érintésérzékeny felületre pakolt kihangosításgomb már használhatatlan. Máskor meg váratlanul engedélyezi a készülék a kijelző nyomogatását, kicsit olyan ez, mint az orosz rulett, vagy sikerül kihangosítani a hívást, vagy fejbe lövöm magam.

Kihangosítás után viszont leckét kapunk abból, hogy milyen lenne, ha valaki egy multifunkciós reszelővel a torkában üvöltözne egy zacskóból. Alig érthető a hang, túl erős, túl recsegős. A headset persze segít, de aki látott már Knight Ridert, az pontosan tudja, hogy az ismert univerzum legmenőbb húzása közvetlenül az óránkba beszélni. Még akkor is, ha a túloldalról nem KITT, hanem csak az urológusunk válaszol (egyébként tudták, hogy Devon már tíz éve halott?).

Ütközőzóna

További probléma az akkuteljesítmény. Már az gyanús volt, hogy kicsomagoláskor mindegyik mobil mellett két telepet találtam. Ekkor még nem sejtettem, hogy szükség is lesz rájuk, aztán a teszt alatt kiderült, hogy másfél-két óra átlagos használat után már vége is a teljesen feltöltött akkumulátornak, lehet cserélni. Az üzemidő tehát drámaian rövid, még szerencse, hogy a csere egyszerűen megy, az M860-ashoz például nehéz úgy hozzáérni, hogy ne dobja le magáról az akkut, gondolom valami energiaelnyelő zóna lehet az apró műanyagdarab, mint az autóknál a motortér.

A készülékek egyébként jelentős hasonlatosságokat mutatnak, csak néhány apróságban van eltérés. A kijelző minősége, az alkalmazások száma hasonló, mindegyik képes mp3-akat és a videókat lejátszani, van ébresztés, bluetooth, polifónikus csengőhang, a szokásos pakk.

A legegyszerűbb, a Watch Phone már huszonötezer forintért elvihető, és ezért cserébe, ha mobilozni csak nehézkesen is lehet vele, arra biztosan alkalmas, hogy általános negyedikig irigységet váltsunk ki vele osztálytársainkból. A készülék elvileg ebookkompatibilis, szóval duplán alkalmas diákoknak, nemcsak a Háború és békét lehet 1,3 colos kijelzőjén kiválóan elolvasni utazás közben, de simán feltölthetünk rá puskákat is.

Az M860-as kétszer ennyibe, ötvenezer forintba kerül, cserébe két SIM-et lehet belerakni. Főleg azoknak jön jól ez a funkció, akik gyakran utaznak külföldre, és nem akarják folyton cserélgetni a kártyát a mobilban, de gyanítom, hogy ők nem szívesen mutatkoznának a karóramobillal. Ettől függetlenül én ilyen jó duál-SIM-es megoldást még nem nagyon láttam, indításkor mindkét hálózatba bejelentkezik, csak annyi a dolgunk, hogy a telefonszám bepötyögése után a megfelelő ikonra bökve döntsük el, melyik SIM-et akarjuk használni. Nincs várakozási idő, minden olyan olajozottan megy, mint egy hagyományos készüléken. Volt már persze hasonlóra példa átlagos mobiloknál, de meglepő, hogy ilyen apró méretben is működőképes a modell.

A harmadik mobil, a V2-es főleg hagyományos billentyűzete miatt érdekes, de csak emiatt nem éri meg tízezer forinttal többért, mint a két hálózatba is bejelentkező M860-as. Főleg, hogy kamera mindkettőbe került, remek kémfelvételeket tudunk készíteni velük. Aztán majd a CSI kitisztítja a képet, ha kell.

A mobilokat a NeoDigitől kaptuk tesztelésre.

Súlyos veszteség a Nokiánál

2009. október 15., 15:36 Módosítva: 2012.10.18 14:07

A harmadik negyedévben 559 millió euró veszteséget szenvedett el a finn Nokia, részben eladásai 20 százalékos csökkenése, részben az egyszeri leírások miatt. A világ vezető mobiltelefon-gyártója egy évvel korábban még 1,09 milliárd euró nyereséget ért el.

A nettó eladások 9,81 milliárd euróra estek a július-szeptember időszakban, az egy évvel korábbi 12,2 milliárd euróról. A Nokia korábbi közleménye szerint az adózott eredménye 380 millió euró volt a második évnegyedben az egy évvel korábbi 1,1 milliárd eurót követően. A működési eredmény 427 millió euróra esett 1,47 milliárdról. A bevétel 25 százalékkal 9,91 milliárd euróra csökkent.

A gyenge eredmények ismeretében a világ vezető mobiltelefon-gyártója feladta idei piacnövelési terveit, és arra számít, hogy a tavalyival megegyező, 38 százalék körüli részesedése lesz a világpiacon. A Nokia világszerte 103 millió készüléket adott el a második negyedévben, 15 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Eközben a készülékek átlagára 62 euróra csökkent 74-ről. A cég most javuló kilátásokat közölt: eladásait már csak 7 százalékkal várja csökkenni az év egészében, a korábbi 10 százalékos előrejelzés helyett.

Zenefolyam ömlik a mobilból

2009. október 14., 21:51 Módosítva: 2009.10.14 21:51

Egy év után Magyarországra is eljutott a Sony Ericsson zeneletöltő szolgáltatása, a PlayNow Plus. A mobilgyártó partnere a T-Mobile, a szolgáltató ügyfelei havi 2400 forintért bármennyi zenét letölthetnek. A négy nemzetközi zenekiadó és több tucat magyar kiadó kínálata elérhető, több millió dalból lehet válogatni. Letöltésnél nincs külön adatforgalmi díj.

A szolgáltatatás most csak három mobilon elérhető, és a T-Mobile részletfizetéssel könnyíti a készülékek beszerzését. A legolcsóbb Sony Ericsson W595 teljes ára 19 800 forint, de 990 forintos kezdőrészlettel, és 19 havi törlesztéssel is elvihető. Ehhez persze két éves hűségnyilatkozatot kell aláírni.

Ez az olcsó műanyagborítású mobil passzol a legjobban a szolgáltatáshoz, a letölthető dalok ugyanis nem a hangzás minőségére, hanem a letöltés gyorsaságára vannak optimalizálva. A zeneboltot beépítették a készülékekbe, rögtön a főmenüből elérhető. Elég rákeresni egy előadóra vagy egy dalcímre, néhány másodperc után indul a letöltés, és fél percen belül meghallgatható az új dal.

A szerdai sajtótájékoztatón szerzett tapasztalataim alapján a PlayNow jól helyettesíti a rádiót, amennyiben a mobil memóriáját több ezer zenével pakolják tele. Zeneértők előtt azonban nem érdemes ezekkel a dalokkal villogni, mert nagyon érezhető a tömörítés. Érthetetlen, hogy mit keres a T-Mobile zeneletöltős kínálatában a 80 ezer forintos W995, aminek jó a minősége, jack dugós fejhallgató is ráköthető. Ehhez nem a PlayNow agyontömörített zenéi valók, hanem a minimum 192kbps bitrátájú mp3, vagy valamilyen veszteségmentes formátum.

A dalokon másolásvédelem van, ami a Sony Ericsson mobiljaihoz köti a zenéket. Ők hozták össze a zeneboltot, joggal várják el, hogy csak az ő mobiljukon működjön. Más kérdés, hogy a júzerek valószínűleg nem csak három mobil közül akarnak választani. Év végére állítólag már öt mobil lesz, de még ez sem nevezhető bőséges kínálatnak.

Hat hónap után a júzer 100 kedvenc száma, amiket a leggyakrabban hallgatott, másolásvédelem nélkül is elérhetővé válnak, és ezután minden hónapban 17 számmal bővül a lista. Ezeket a számokat az előfizetés lemondása után is meg lehet hallgatni.

Egészen biztosan vannak olyan zenehallgatók, akiknek az olcsó mobil és a közepes hangminőség is megfelel, és nem akarják lemásolni a zenéket, mert esetleg nincs is mire. De nem biztos, hogy van havi 2400 forintjuk zenére, főleg hogy a rádiókból ingyen ömlenek a slágerek.