Laptopon fut az Android

2009. január 3., 22:41 Módosítva: 2009.07.25 17:46
1

Itt az első élő bizonyíték arra, hogy az Android fut hordozható számítógépen. A VentureBeat szakértői négy óra munkával felrakták a rendszert egy Asus Eee 1000H netbookra, és nemcsak belegányolták a kódot, hanem a legtöbb fontos hardvert, így a videocsipet, a hangot és az internetet is beüzemelték.

Milyen előnye van annak, hogy az Android számítógépen is fut? Könnyebb lesz elképzelni, ha nem számítógépként, hanem inkább fejlettebb okostelefonként gondolunk a netbookokra. Persze sokat segítene, ha lenne átfordítható érintőkijelzővel felszerelt netbook. Mondjuk hasolíthatna a HTC Shiftre, amin momentán Windows Vista fut. Hoppá, csak nem az Andriod G1 gyártójának vannak olyan kütyüi évek óta, amelyek átmenetet biztosítanak a notebook és a telefon közt?

Forrás: VentureBeat

Az androidos netbook a felhasználónak azért lehet jó, mert ugyanazokat a szolgáltatásokat és szoftvereket kapja, mint az androidos mobilján. Nem kell azon kínlódni, hogy hol van a beállításokban bizonyos menüpont, hogyan kell képüzenetet küldeni. Ugyanúgy. Illetve valamivel többet kap a júzer a netbookon, hiszen vannak olyan programok, amiket normál méretű billentyűzettel és egérrel érdemes használni (pl. képszerkesztők). Az biztos, hogy a legfontosabb kommunikációs szolgáltatások mindkét gépen vígan futnának.

A fejlesztőknek is jó az androidos netbook, mert a szoftvereik minimális módosítással (négy óra volt PC-re átvinni magát az egész rendszert) több hardveren megjelenhetnek. Emellett jó a mobilszolgáltatónak is, mert magukhoz láncolhatják a júzereket. Úgyis a hsdpa-s netbookoké a jövő, és néhány év hűségnyilatkozattal a gépeket pár tízezer forintért utánunk dobják majd. Ami megint csak a felhasználónak jó, a kör bezárult.

A VentureBeat szerint (sajnos) csak 2010-re lesz androidos netbook. Egyrészt azért, mert előbb egy raklapnyi szoftvert le kell gyártani az Androidra, és a fejlesztők eleinte a mobilos verzió bugjait fogják kiirtani. Majd utána kezdenek el azzal foglalkozni, hogy netbookon is fusson a programjuk.

Én azt is hozzátenném, hogy a netbookoknak is van hová fejlődniük, és arra számítok, hogy a kisméretű céges laptopok után a tablet pc-k lesznek otrombán letámadva, azaz megjelennek az érintőkijelzős olcsó gépek is.

Üzleti szempontból a lényeg az élet minden területére kiterjedő ökoszisztéma kialakítása, azaz hogy minden szituációban egyazon cégnek a termékeit használják a júzerek.

 

Kikódolható az iPhone 3G

2009. január 1., 17:44 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Elkészült az iPhone 3G törése, mostantól nem csak a T-Mobile hálózatán gyülekezhetnek az Apple-fanboyok. A Dev Team nagy meglepetése, hogy a törés kizárólag a legújabb, 2.2-es firmware verzióval működik, tehát azok is törhetik a mobiljukat, akik már frissítették a készüléket. A szoftver egyelőre béta, vannak benne továbbfejlesztésre váró részek, és persze mindenki csak a saját felelősségére használja. A 0.9.1 például még nem támogatja a PIN-kódot. A Dev Team kifejezetten kéri, hogy ne linkeljük közvetlenül a letölthető fájlokat, de a weboldalukon minden elérhető.

Frissítés: Egy kolléga feltörte a készülékét, így most már a pannonos előfizetésével is használni tudja. Felmerült benne a kérdés, hogy ez az egész mégis kinek jó, hiszen az előfizetést úgyis meg kell kötni. A válasz: annak, aki egy nem almabolond T-s rokonára rá tudja sózni az ájfónos előfizetést, míg ő maga megtartja a készüléket. Így végül is a T-Mobile is jól jár, mert 2 évre nála marad valaki, és a fanboy is, mert megkapja a készülékét. Persze így a T nem szerez új ügyfelet, csak megtart egy régit.

Négymilliárd mobilozó van

2008. december 23., 15:39 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Az amerikai mobilipart tömörítő 3G Americas szervezet szerint decemberben a mobil-előfizetések száma meghaladta a négymilliárdot. A GSMA számlálója csak 3,5 milliárdnál jár, de ők csak a GSM és 3GSM szabványú előfizetéseket veszik figyelembe. Az Informa Telecoms & Media kutatócég szerint az emberiség 60 százalékának van mobiltelefonja, ami azt jelenti, hogy még bőven van lehetőség a terjeszkedésre. Az a hátborzongató, hogy a fejlődő országokban az emberek zöme először a mobilján találkozik az internettel. Amíg mi annak örülünk, hogy végre kisebb méretű, kevesebbet fogyasztó netbookokkal is elérhetjük az online szolgáltatásokat, addig több százmillió ember egyetlen zsebkészülékkel elboldogul. Talán még kis is röhögnének minket, ha megtudnák, hogy háromkilós számítógépeket cipelünk magunkkal, csak hogy egy netkávézóban ránézhessünk a levelezésünkre.

Az Informa becslése szerint 415 millióan lógnak 3G-hálózaton, ebből 320 millió az umts/hspa, a maradék cdma ev-do típusú előfizetés. Most több mint száz országban 258 3G-szolgáltató van, és több mint ezerféle hspa-eszköz van (novemberi adat).

Tizennégy megabitre gyorsít a Pannon

2008. december 23., 13:22 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A Pannon folyamatosan kapcsolja be hálózatában a 7,2 megabit per másodperces letöltési sebességet, valamint a nagy feltöltési sebességet biztosító hsupa képességet, írja a cég keddi sajtóközleménye. A Pannon hsdpa-hálózata most 361 településen elérhető, ezzel a lakosság 65 százaka éri el a szolgáltató gyors mobilhálózatát. A Pannon már árul hsupa-kompatibilis modemeket, és elkezdte bevezetni a 14,4 megabites letöltési sebességet is, ami azt jelenti, hogy a vállalat közleménye szerint azt jelenti, hogy ezeknek a bázisállomásoknak a közelében egy időben több ügyfél kaphat gyors hozzáférést.

Videofelvevő és x86-támogatás az Androidban

2008. december 22., 21:34 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Hamarosan új funkciókkal bővül a Google Android platform, például lesz benne videorögzítő mód, ami a feltételezések szerint a felvételek megosztását is lehetővé teszi majd. Sokan abban reménykednek, hogy közvetlenül a YouTube-ra lehet majd felrakni a videókat. Emellett a böngészőben lesz új WebKit motor valamint másolás és beillesztés. Oh, ez hiányzott? Béna. Portolják a Chrome böngésző javascript motorját, támogatja majd a sztereó bluetooth (A2DP) profilt, és a bluetooth távirónyítót (AVRCP).

A legérdekesebb azonban a "basic x86 support" megjegyzés, ami arra utal, hogy az Android erősebb processzorokon is fut majd. Ami talán egy netbookban lesz. Meglátjuk.

Riasztó cukiság

2008. december 22., 07:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Teljesen természetes, hogy a tinik is mobilt akarnak, mert ha apa meg az anya meg a Janika is rendszeresen mobilozik, akkor az annyira rossz nem lehet. Csakhogy én még egy jobb walkmant sem bíznék a kölökre, mert ha nem ő ejti le, veszti el, teszi tönkre, akkor majd egy vadabb iskolatársa megteszi helyette. Az sincs teljesen rendben, hogy a mobillal a gyermek pillanatok alatt elverhet pár ezer forintot. Ugyanakkor a mobil kényelmes, mert vészhelyzetben elér a gyermekem, és én is elérhetem őt.

A Samsung küldött nekem egy gyerekeknek tervezett készüléket, amit állítólag még nyalogatni meg rágni is lehet, mondjuk a ceruzavég helyett, mert a burkolatában nincs mérgező anyag. Biológiailag lebomló műanyagból készül. A Tobi nevű mobilra az ötéves lányom - aki még hosszú ideig biztosan nem kap mobilt, mert a hableány-póni duetten kívül más javakra nem vágyik - egyből rávágta, hogy jajdeédesmiez, meg hogy miiilyencuki.

A kiscsajokat telibe találó hóemberes menün kívül hasznos funkciók is vannak a Tobiban, például elég könnyen korlátozható a hívásindítás (néhány megadott telefonszámra), és letiltható az üzenetküldés. Az utóbbi lehetne kifinomultabb, mert a szöveges üzenetekkel nincs semmi baj, az viszont már aggasztóbb, hogy a felelőtlen tinik meztelen képeket is küldenek magukról, és kapnak is szexuális témájú képüzeneteket, amit érdemes lenne alapból blokkolni.

Emellett a mobilban van egy riasztórendszer, amivel jelezni lehet a szülőnek, ha baj van. Kétféle módszer van, az egyik a mobil oldalán lévő SOS felirítú gombbal aktiválható. Ez teljesen némán hívás tud indítani az előre megadott telefonszámokra. A hangerőálló gomb kitartó nyomkodásával egy előre megírt üzenet megy a megadott telefonszámokra.

A riasztás úgy is beállítható, hogy egy irtózatos szirénahang szólaljon meg, ami vagy elrettenti a támadót, vagy arra ösztönzi, hogy a telefont a földhöz vágva némítsa el, és utána vegye egy a gyermek minden értékét. Én óvatosan használnám a riasztót.

Az üzenetküldést külföldön nem érdemes használni, mert egészen friss tapasztalatom, hogy az sms néha órákkal az elküldés később érkezik meg, noha a szolgáltatók pofátlan áron továbbítják azt a néhány tucat karaktert.

A Samsung Tobi szolgáltatóknál egyelőre nem kapható, a kisebb boltokban napokon belül megjelenik, és nagyjából 30-35 ezer forintba fog kerülni.

Drót nélkül bekötött antennával lassabban merül a mobil

2008. december 19., 18:51 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Egy kanadai feltaláló tizenketted részére csökkentette a mobilok antennarendszerének az áramfogyasztását. Atif Shamim, a Carleton egyetem mérnök PhD hallgatója egyszerűen kiszedte az antennát és az nyomtatott áramköröket összekötő vezetékeket, és vezeték nélküli kapcsolattal helyettesítette. A találmányra máris felfigyelt a szakma, és elég valószínű, a fiatalember egy zsák pénzt kereshet majd vele. hogy  munkában még Muhammad Arsalan és Langis Roy vett részt. Shamim szerint a vezetékekben vész el a legtöbb energia, ezért lehet a megoldással jelentősen csökkenteni a fogyasztást. További előnye, hogy egyszerű megépíteni, mint a hagyományos modult, ezért a rádiós kapcsolat még a mobilok gyártási költségét is csökkenti.

Persze ilyenkor mindenki azzal jön, hogy az iPhone majd lassabban merül le. Viszont a nagy ájfónozásban épp csak azt felejtik el, hogy előbb a nagyméretű kijelzővel kéne valamit kezdeni, mondjuk OLED-re váltani, hogy ne zabálja az áramot.

Last.fm a Vodafone mobiljain

2008. december 19., 18:30 Módosítva: 2010.06.01 14:32

Hazánkban 2009-től lesznek elérhetőek a Last.fm online rádióadása a Vodafone mobiljain. Ehhez majd egy úgy szoftvert kell feltelepíteni az eszközkre. A programban benne lesz az úgynevezett scrobbling funkció, ami figyeli lejátszott zenéket, és ez alapján elkészíti a júzer zenei profilját. A profil segítségével más zenéket ajánl, amik valószínűleg tetszenek majd a júzernek. Így még hasznosabb lesz a Music Store zenebolt.

Életben maradtak

2008. december 17., 21:57 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Eddig úgy tűnt, hogy a Motorola nem tud életben maradni, mert nem sok érdekes mobilt láttam az amcsi gyártótól. Erre kiderül, hogy a cég Kína gigantikus piacán 19 százalékos részesedést szerzett a harmadik negyedévben, ami elég szép teljesítmény. A Boy Genius report meg olyan új készülékeket mutat be, amelyek akár a nyugati világban is sikeresek lehetnek, szóval még korai leírni a Motorolát.

A másik nagy túlélő a Palm lehet. Már indított a cég egy új online szoftverboltot, ahonnan a beszámolók szerint több ezer program letölthető, és már ezerötszáz fejlesztő töltött fel valamit. Érdekes, hogy amíg sokan szidták az Apple üzletpolitikáját, amiért 30 százalékot levesz az eladott programok árából, addig a Palmra fejlesztőknek be kell érniük 50 százalékkal. A RIM partnerei vannak a legjobb helyezetbe, 20 százalékról kell csak lemondaniuk. Emellett a Palm jövőre bemutatja a a Nova platformját, ami állítólag a Blackberry és az iPhone között helyezkedik majd el, bármit is jelentsen ez. Majd a CES-en kiderül.

Nem exkluzív a francia iPhone

2008. december 17., 21:30 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A franciákban még buzog a szabadságvágy. Az Orange és az Apple 13 hónapig zárkózott össze, de a francia versenyhivatal úgy látta, hogy ebből semmi jó nem sül ki, jogszerűtlennek nyilvánította a kapcsolatukat. Egy gyümölcssalátában jól mutattak volna együtt, de a mobiliparban nem szerencsés az ilyen összefogás. A versenyhivatalnak nem tetszett, hogy a két cég exkluzív megállapodása érezhetően befolyásolta a francia mobilpiacot, ahol amúgy sem volt túl erős verseny. Az ítélet, még ha ideiglenes is, éppen elég ahhoz, hogy a rivális szolgáltatók ellássák az iPhone-ra vágyó előfizetőiket.

Egyesül az Android, az OS X és a Symbian platform?

2008. december 16., 17:31 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A vásárló szempontjából teljesen mindegy, hogy egy mobiltelefon operációs rendszere mennyire nyílt, ha azt vizsgáljuk, hogy miként lehet átmigrálni egyik készülékről a másikra. Elköltöttél 100 dollárt Windows Mobile programokra, és kipróbálnád az Andoidot? Megszívtad. Elmúlt a csilivili iPhone hatása, és komolyabb symbianos mobilra váltanál? Irány a szoftverbolt! A platformok simán magukhoz láncolják azokat a felhasználókat, akik sok pénzt költenek extra szoftverekre.

Ezen az helyzeten próbál segíteni az Ericsson, mégpedig az Apple, Google, Microsoft és Nokia rivális platformjainak az egyesítésével. A vállalat olyan közös API-kat akar készíteni, amelyekkel különböző készülékekre elkészíthetőek lesz egy szoftver vagy egy szolgáltatás. Az Ericsson azt szeretné, ha ugyanolyan gyorsan lehetne mobilra fejleszteni, mint az internetre, ami elég ambíciózus célkitűzés.

Az EE Times szerint az Ericsson sok iparági céggel beszélt a kezdeményezésről, amit tavasszal szeretne útnak indítani. Kérdés, hogy ehhez mit szólnak majd a platformok gyártói, akiknek - függetlenül attól, hogy a rendszerük nyílt-e, vagy zárt - egyetlen érdekük van: a felhasználók magukhoz láncolása.

Az új környezet terészetesen tartalmaz majd némi Javát, és webes API-kat.

Bluetooth reklám a reklámszatyor mellé

2008. december 15., 18:21 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Huszonöt Tesco áruház pénztárainál bluetooth kütyüket helyezett el a Landmedia. A vezeték nélküli kapcsolaton vásárlói tájékoztatókat és közérdekű információkat sugároznak a mobilokra, ha a tulajdonos engedélyezi a kapcsolatot, majd elfogadja a letöltést. Eddig elég unalmas volt a sorban állás, így viszont a mobil nyomogatásával kideríthetjük, hogy mi mindent akar még eladni nekünk a teszkó. A Landmedia 2009. január végére ötven áruházra akarja kiterjeszteni a lefedettséget.

Operatőr a zsebben

2008. december 15., 11:45 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Újabb 8 megapixeles mobil érkezett tesztre, az LG Renoir, amely egyike a legjobb érintőkijelzős mobiloknak, noha komoly hiányosságai is vannak. Könnyen használható, érthető a kezelőfelülete, és nagyszerű videókat készítettem vele.

A főmenüben négy ikon van, ezekkel gyorsan elérhetőek a legfontosabb telefonfunkciók - hívás, névjegyalbum, üzenetírás - és a negyedikkel előhívható a többi beépített program. Eddig rendben van, de az LG főmenüjében minialkalmazásokat, úgynevezett widgeteket is elhelyezhetünk. Kipróbáltam, és olyan volt, mintha egy kacatokkal teledobált ridiküllé változott volna a mobil, amiben soha semmit nem talál meg a júzer.

A szabálytalan formájú és méretű widgetek értelmetlenek, átláthatatlanok, a megjelenítésükért felelős függvénykönyvtárakat is letörölném a mobilról. Rendezett ikonokra van szükség. Szerencsére az LG menüjében már csak ilyenek vannak, logikusan négy lapra rendezve, magyar felirattal. A programindító nagyon kényelmesen használható egy kézben tartva a mobilt, hüvelykujjal böködve. Egyetlen hibája, hogy az utólag telepített szoftvereket - Opera Mini, Gmail stb. - a Java menüből kell előguberálni. A kijelzőn elfért volna még egy lap a saját programoknak.

Amikor a Renoir álló helyzetben van, a betűk virtuális számgombokra kerülnek, amik a hagyományos mobilok gombjait utánozzák. Ennek az előnye, hogy a szövegbevitel egyetlen kézzel is megoldható, viszont így elég lassan tudtam írni, mert háromszor kell bökni egy c betűért. Az oldalán fekvő mobilon qwerty elrendezésben jelennek meg a gombok. A mobilhoz adnak böködőpálcát is.

Minden érintőkijelzős mobilból hiányzik a multitouch, a több ujjas vezérlés. Amíg a gyártók nem tudják lemásolni az Apple által kitalált vezérlést, addig a kezelőfelületen plusz gombokat kell elhelyezni a weboldalak és a képek nagyításához, és nem ez a legpraktikusabb megoldás. Az LG esetében is részint emiatt nehézkesebb a böngészés. A Renoirhoz nem véletlenül adnak böködőpálcát, de mivel utálom a használatát, én inkább elkerültem azokat a programokat, amikhez feltétlenül szükséges. Például másfél hét alatt 2-3-szor böngésztem, csak amikor életbevágóan fontos volt.

A multimédia a Renoir egyik erőssége. A nappali fényben készült nyolc megapixeles fotók jó minőségűek, videózni viszont koncertteremben is nagyon jól lehet. Az alábbi felvétel némi nokiás segítséggel készült a léggitározás világbajnokáról, a barcelonai Nokia World esti partiján. A mobil kijelzőjén nézve kiváló minőségű a videó, és számítógépen nézve, az IndaVideo konvertálása után is élvezhető.

DivX-filmeket is lejátszik a Renoir. Az LG által adott konvertáló program valamiért folyton lefagyott a számítógépemen, miközben más ingyenes konvertálók simán elvégezték a rájuk bízott feladatot. A konvertálásra azonban nem is volt szükség. Átmásoltam egy DivX-ben letöltött filmet egy microSD kártyára, és a mobil gond nélkül lejátszotta. Sajnos szabványos csatlakozójú fülhallgatót csak a headsetre lehet rákötni, és így egy méternyi fölösleges zsinórt kell elrejteni a ruha alatt, ami nem túl kényelmes.

A Renoirt a T-Mobile egy éves hűségnyilatkozattal százezer forintért adja, más szolgáltatónál nem kapható.

Vegyes a mobiltévé fogadtatása

2008. december 12., 18:17 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Minden országban másképp fogadták a mobiltévét, ami már nálunk is elérhető. Németországban megbukott a szolgáltatás, de ott ennek műszaki oka volt: náluk a nagyméretű tévékre kifejlesztett DVB-T jele is olyan erős, hogy a mobilok kisebb antennáial is fogható az adás. Ausztriában az A1 és a 3-Austria egy év alatt néhány ezer előfizetőt szedett össze, ami nem túl sok. Ezzel szemben az olaszoknál brutálisan meglódult az üzlet, egymillió előfizető van, és naponta átlagosan egy órán át nézik a mobiljukat. Martin Sauter a blogjában arról ír, hogy bármerre járt Rómában, valaki biztosan focimeccset nézett a DVB-H-s mobilján. Mi viszont még mindig nem tudjuk, hogy milyen adással adják majd el a mobiltévét.

Súlyos hiba az Androidban

2008. december 11., 09:41 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A Google Android platform a piac legújabb operációs rendszere, mely ingyenességével, és fejlett multimédiás képességeivel alaposan felrázta a piacot. Mint minden újdonság esetén, itt is számolni kellett azzal, hogy bizony lesznek majd kisebb-nagyobb hibák, melyek az első vásárlók életét megkeserítiki, még akkor is, ha hamar jön a javítás.

Apróbb hibák már eddig is felbukkantak a platformban, ám annak ellenére, hogy a Google vezetője komolyan kritizálta a Symbian rendszer biztonsági mechanizmusát azért az Android esetén sem minden tökéletes, írta meg a Mobilaréna.

Nemrég kiderült, hogy igen egyszerű trükkel rendszergazdaként is lehet garázdálkodni a készüléken, most pedig egy ennél is súlyosabb, vagy legalábbis költségesebb hibára hívta fel a figyelmet az angol T-Mobile.

A cég egyes ügyfeleit külföldi kiruccanás után rendkívül magas számla fogadott, melyet sokan nem egészen értettek, hiszen nyaralás előtt gondosan letiltották a külföldi internethasználatot.

A T-Mobile hivatalos állásfoglalása szerint az alapszoftver letiltott roaming opció esetén nem kezdeményez adatforgalmat, ugyanakkor az Android Market online katalógusából telepített szoftverek működésére ez a beállítás nincs hatással.

Letöltés előtt a weboldal figyelmeztet ugyan, hogy az adott alkalmazás internet használatot igényel, ám annak letiltására csak akkor van lehetőség, ha azt az alkalmazás valamilyen menüpontja lehetővé teszi.

Sem a T-Mobile sem a Google nem jelezte, hogy az Android platform  súlyos fogyatékosságát mikor kívánják korrigálni. Mindenesetre eléggé különös, hogy az operációs rendszer nem képes kontrollálni, hogy egy-egy utólag telepített alkalmazásnak mikor milyen funkciók eléréséhez van jogosultságuk.

Megerősödött az Android

2008. december 10., 15:56 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Tizennégyen csatlakoztak az Androidot támogató csapathoz, köztük olyan nagyvállalatok, mint a Vodafone, az Ericcson, a Sony Ericsson, a Huawei és az ARM. A Businessweek szerint ebből két dologra következtethetünk. Egyrészt arra, hogy jól fogy a T-Mobile G1, az első androidos készülék. A HTC ebből az év végéig félmilliót szeretne eladni, részeredményekről sajnos még nincsenek adatok. Másrészt a szövetséghez csatlakozó gyártók és szolgáltatók így mutatják ki, hogy elégedetlenek a rivális platformokkal. Az üzleti lap forrásai szerint a fejlesztők egyre kevésbé érdeklődnek a Windows Mobile iránt, a Symbian jövője meg tisztázatlan: a Nokia felvásárolta a platformot. és elkezdi megnyitni a forráskódot, de az átszervezés évekig tarthat.

Most már az Android mögött álló Open Handset Alliance (OHA) tagjai közt vannak az iparág legnagyobb cégei. Érdekes az Asus és a Toshiba csatlakozása, mert a két cég eddig Windows Mobile alapú készülékeket gyártott, és mindketten készítenek netbookokat – régi feltételezés, hogy az Android a miniatűr számítógépeken is megjelenhet, és az is felmerült már, hogy a mobiltelefonok processzorait gyártó ARM is szállítana chipeket e gépekbe. A Vodafone támogatásával pedig 280 millió potenciális felhasználót adhatunk hozzá a szintén tag Chine Mobile 415 milliós és a T-Mobile 101 milliós bázisához.

Skandináviában már 21 megabites lesz a mobilhálózat

2008. december 9., 10:42 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A 3 Scandinavia nevű mobilszolgáltató az északi régió bizonyos területein már 21 megabitre növeli a letöltési sebességet, írja a MobileMonday. A hálózat továbbfejlesztése után a vállalat ügyfelei valószínűleg szívesebben használják majd az online szolgáltatásokat, gyakrabban töltenek le zenéket és videókat. Az Ericsson szállítja az eszközöket, amiket Svédországban és a Dániában telepítenek. A 21 megabites hálózat 2009 első félévében válik elérhetővé.

Egyébként Ausztrália az első ország, ahol a világon először indult be a 21 megabites hálózat. A szupergyors ausztrál hálózat 2009 elejétől lesz széles körben elérhető, írja az IT Wire.

Közeleg a mobiltévé?

2008. december 8., 18:21 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A héten a Nokia és az Antenna Hungária bemutatja a már működő és tesztelhető mobiltévét, ami azért érdekes, mert nemrég megkérdeztem mindhárom mobilszolgáltatót, és egyikük sem mondott semmi konkrétumot a mobiltévé indulásáról. Vannak is problémák. Hogyan jön a képbe a Nokia? Hamarosan egészen pontosan kiderül, de addig is némi adalékot előrángathatok a mélyről.

Kárpáti Rudolf, az AH műsorterjesztési igazgatója hónapokkal ezelőtt egészen részletesen elmondta nekem, hogy kétféle műsorszóró platform van, az egyik a Nokia mobiljait, a másik a Samsungét támogatja. A Nokia tehát komolyan érdekelt abban, hogy beinduljon a mobiltévé, mégpedig a neki kedvező platformmal. Hiszen az aktuális csúcskészüléke, az N96 töketlen fecske a működő tévészolgáltatás nélkül. A finn cég ráadásul duplán érdekelt, mert a Nokia Siemens Networks is szállít DVB-H rendszereket, amilyenekre az AH-nak is szüksége lesz, ha beltéri lefedettséget akar kiépíteni Budapesten, majd végül az ország területének 50 százalékán.

Semmi meglepő nem lenne abban, ha a hazánkban is piacvezető Nokia nagy erőkkel támogatná a mobiltévé beindulását, vagy akár saját maga venné meg a műsorszórási jogot. Ezzel piacot teremtene a készülékeinek és a berendezéseinek. De ez csak spekuláció, hamarosan jövök a tényekkel.

Már csak az a kérdés, hogy a piac is vevő-e erre a szolgáltatásra. Sajnos eddig nem láttam adatot arról, hogy mennyien használják a T-Mobile online tévészolgáltatását. Az ára horrorisztikus (1900 forint 10 óra tévézésért), ha a kábeltévés árakhoz hasonlítjuk, de nekem úgy tűnik, hogy a 10 órás korlát önmagában nem vészes (szakértők szerint erre a hálózat védelme miatt van szükség, nehogy túlterheljék a tévédzsánkik). Kétlem, hogy az emberek napi 20 percnél többet akarnának tévézni a mobiljukkal, főleg, hogy sok csúcsmobilon a YouTube is elérhető, ami legalább olyan szórakoztató, és több a választási lehetőség. Szóval igazából csak az árat kellene a YouTube szintjére levinni.

Hogyan lesz nyílt forráskódú a Symbian?

2008. december 6., 15:15 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Az előző bejegyzésből kimaradt a Symbianról néhány megjegyzés, amit Tote részben pótolt. A Nokia december elején lezárta a Symbian felvásárlását, amivel egy lépéssel közelebb került a kódok a megnyitásához. Viszont csak most vághat bele az érdemi munkába, hogy a Symbian végül valóban egy közösségi, nyílt forráskódú rendszer legyen. Ez persze nem úgy megy, hogy a CEO hoz egy döntést, és akkor onnantól mindenki szabadon letöltheti minden utolsó kis bitet. A Symbian alapítvány tagjai már jövő év elejétől hozzáférhetnek a Symbian kódjaihoz. Ők azok, akik eddig is, és valószínűleg ezután is a legtöbbet adják majd hozzá a Symbianhoz, mert ők adnak majd fizetést azoknak a programozóknak, akik a kódot rendben tartják.

Miután a Nokia auditálta a kódokat, és megbizonyosodott arról, hogy nem lehetnek licencproblémák (ld.: patent trollok és jogász haverjaik, akiket minden kisebb OS-fejlesztő szeretne nagy ívben elkerülni), a széles nagyközönség is megkapja a forráskódot. Ez az utóbbi folyamat sajnos két évig is eltarthat. Meglátjuk, hogy addigra hová jut az Android.


Harmadik az OS X az okostelefonok piacán

2008. december 4., 17:13 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Csütörtökön megjelent a Gartner jelentése az okostelefonok piacáról. 2008 harmadik negyedévében rekord gyenge volt a növekedés. Világszerte 36,5 millió okostelefont adtak el, csupán 11,5 százalékkal többet, mint egy évvel ezelőtt. Roberta Cozza vezető elemző szerint a globális pénzügyi válság hatása érezhető.

A Nokia 42,4 százalékos piaci részesedéssel megtartotta vezető helyét, de most először csökkent az eladása, egy év alatt 3 százalékkal. Cozza szerint a finn gyártó N-sorozata elég erős, jók a telefonok, de a cég későn reagált az érintőkijelzős mobilok iránti igényre. A napokban bejelentett N97 is csak 2009 júniusában kerül a boltokba, és addig a riválisok még sok új készüléket piacra dobhatnak.

Jelentősen erősödött a Research In Motion (RIM), a BlackBerry gyártója. Bővítette a kínálatot, a típusválasztékot, ami 81,7 százalékos növekedést eredményezett. Az elemzők sokat várnak az érintőkijelzős Storm nevű modelltől, ami csak nemrég jelent meg, tehát az előző negyedév eladásait alig befolyásolta.

Az Apple csak két éve került be az okostelefonok piacára, de máris megszerezte a harmadik pozíciót. Globális piaci részesedése 12,9 százalékos. Az új üzleti modell, az alacsonyabb ár és a globális megjelenés egy év alatt a négyszeresére növelte az Apple eladásait.

Okostelefonok piaca 3Q08
Vállalat 3Q08 eladás 3Q08 részesedés % 3Q07 eladás 3Q07 részesedés % 3Q08-3Q07 növekedés
Nokia 15 472 42,4 15 964 48,7 -3,1
RIM 5 800 15,9 3 192 9,7 81,7
Apple 4 720 12,9 1 104 3,4 327,5
HTC 1 656 4,5 1 315 4,0 25,9
Sharp 1 239 3,4 1 535 4,7 -19,3
Egyéb 7 626 20,9 9 643 29,4 -20,9
Összesen 36 515 100,0 32 753 100,0 11,5

Forrás: Gartner; a HTC-hez csak a saját márkanéven piacra dobott készülékek tartoznak, a szolgáltatóknak gyártott modellek az "egyéb" kategóriát erősítik

Az operációs rendszerek közt még mindig a Symbian vezet 49,8 százalékkal, a részesedése most először zuhant 50 százalék alá. A Gartner szerint a Symbian helyzete tovább romlik a jövőben, de még hosszú ideig megtartja vezető pozícióját. Az iPhone 3G sikere a Mac OS X-et is harmadik helyre emelte az oprendszerek ranglistáján. Rajta kívül csak a RIM tudott növekedést felmutatni, a Linux és a Windows Mobile is jókorát bukott.

Okostelefon oprendszerek piaca 3Q08
Vállalat 3Q08 eladás 3Q08 részesedés % 3Q07 eladás 3Q07 részesedés % 3Q08-3Q07 növekedés
Symbian 18 179 49,8 20 664  63,1 -12,0
RIM  5 800 15,9 3 192 9,7 81,7
Mac OS X 4 720  12,9  1 104 3,4 327,5
Win Mobile 4 053 11,1  4 180 12,8 -3,0
Linux  2 622  7,2 2 884 8,8 -9,1
Palm OS  780  2,1  383 1,2  103,3
Egyéb 361
1,0  345  1,1 4,6
Összesen  36 515 100,0  32 753 100,0 11,5

 

A Gartner kutatói szerint a nyílt forráskódú kezdeményezések, mint az Android és a Symbian, a Windows Mobile licencelési modelljét veszik célba, és a Microsofton az sem segít, hogy a profi felhasználóknak kifejlesztett kezelőfelülete nem igazán vonzó a fogyasztói piacon.

A CNN cikke szerint Európában a Nokia 8 százalékpontot vesztett, de még mindig vezet, ugyanakkor az Apple itt második helyre került 15,6 százalékkal, maga mögé utasítva a HTC-t és a RIM-et is.

 

Megjelent a második Android

2008. december 4., 15:47 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Negyvenezer forintba kerül a második androidos mobiltelefon, amit a Kogan gyárt. A név nekem sem volt ismerős, aminek az a magyarázata, hogy a cég a Föld keleti felén népszerűbb. A 192 dolláros Agora nevű kütyüben 2,5 hüvelykes és 320x240 pixeles érintőkijelző, qwerty gombkészlet, 3G, bluetooth 2.0 és microSD lesz, míg a 256 dolláros Agora Pro változatban emellett még gps, wifi és 2 megapixeles kamera is lesz. A mobilok januárban kerülnek a boltokba.

 

Multimédiás kommunikátorral újít a Nokia

2008. december 2., 10:34 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Eddig tizenötmillió Nokia N95 talált gazdára, de Anssi Vanjoki ügyvezető elnökhelyettes szerint ideje megújítani a készüléket. A barcelonai Nokia World rendezvény főszereplője az új N97, az új multimédiás számítógép, amin 3,5 hüvelykes érintőkijelző van, és szokványos 3,5 milliméteres fülhallgatót lehet rákötni. A beépített memória 32 gigabájt, ami memóriakártyával 48 gigabájtra növelhető. A tárhelyet 5 megapixeles képekkel és 640x480 pixeles videók rögzítésével lehet majd a leggyorsabban megtölteni. A szétnyitható készülék operációs rendszere Symbian S60 5th edition, és a főmenü minialkalmazásokkal egészíthető ki, például Facebook vagy email értesítővel, vagy képmegjelenítővel.

Olli-Pekka Kallasvuo vezérigazgató a szolgáltatásokról beszélt. Az Ovi.com portálon is elérhető lesz a Nokia térképszolgáltatása, amelyen már a domborzati viszonyok is láthatók, valamint a városokban a fontosabb épületek 3D-s rajza.

Linuxot futtat az iPhone

2008. december 1., 20:05 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Hekkereknek feltörték az Apple mobilját, és felpakolták rá a Linux 2.6 kernelt. Jobban tették volna, ha inkább elmennek kirándulni a nyílt terepre, mert a nyílt forráskód ilyen célú felhasználásának semmi értelme nincs. Minek felbuherálni a kódot a hardverre, ha nincs implementálva az érintőkijelző? Emellett a hang és a hálózati funkció is működésképtelen, ráadásul az iPhone csak egy külső eszközről vezérelhető. Láttam már linuxos érintőkjelzős telefont, nem veszítünk sokat, ha iPhone továbbra is az Apple zárt OS X rendszerét futtatja. A Geek Hero meg ismét rátapint a lényegre.

Nokia Barcelona

2008. december 1., 19:40 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A Nokia kedden bejelent valamit Barcelonában, egyesek szerint érintőkijelzős kommunikátor lesz, vagy valami komolyabb. De ha nem is kommunikátor, akkor is valami érintőkijelzős lesz. Meglepő módon éppen a Symbian S60 és az érintőkijelzők témájában sikerült interjút szerveznem egy nokiás szakértővel. Ha lesz korrekt wifi és konnektor, élő tudósítással jelentkezem.

28 forint lesz a külföldi sms

2008. november 26., 21:06 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Átlagosan 62 százalékkal csökkenhet július 1-től a külföldön elküldött szöveges üzenetek ára. Az International Herald Tribune úgy tudja, hogy az Euópai Unió miniszterei elfogadják azt a javaslatot, amelyet Vivane Reding dolgozott ki az sms árának csökkentésére. Az üzenetek 11 euro centbe, azaz jelenlegi árfolyamon körülbelül 28 forintba kerülnek majd. Az európai szolgáltatók igyekeztek megelőzni reding beavatkozását. A GSM szövetség júliusi számításai szerint egy év alatt 18 százalékkal csökkent az sms roaming ára.

Most a magyar szolgáltatók 54-96 gempára vesznek le minket egy gagyi üzenetért.

Leplezzük le a mobilcégeket!

2008. november 26., 12:26 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Megjelent az idei mobilos kérdőívünk, ami azért született, mert senki sem küld nekünk rendszeresen adatokat a mobilgyártók hazai piaci részesedéséről, nem tudjuk, hogy az iPhone tényleg sikeres-e, vagy a HTC simán lenyomja. És gyönyörű grafikonokat lehet készíteni arról, hogy mennyien böngésznek, videóznak meg emaileznek a mobiljukkal.

Lesz értékelő cikk, és itt a blogon jelezhetitek nekem, hogy milyen összefüggésekre vagytok kíváncsiak.

Kezeket az egérre, gyerünk klikkolni!

 

 

Megjelent Opera Mini 4.2

2008. november 25., 18:50 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Besenyő Pista bácsi repesne örömében, ha meg nem bánná, mert végre urduul is lehet Opera Minin szörfölni. Most úgyis aktuális az onyikábogya. De még ennél is fontosabb, hogy megjelent a miniböngésző legújabb verziója, máris lehet letölteni. Az Androidosok is megkapják a magukét, egy bétát, így megszabadulhatnak a T-Mobile G1 beépített böngészőjétől, ha az nem tetszik nekik. Akinek meg az Opera Mini kinézete nem tetszik, átalakíthatja a program interfészét, jól.

Átalakul az Ovi.com?

2008. november 25., 13:53 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A budapesti MobileMonday egyetlen iparágbéli előadója Torsti Tenhunen volt, aki a Nokiánál az EMEA-régió üzletfejlesztési igazgatója. Az Ovi.com közösségi portál volt a téma, ami bemelegítésnek nem rossz. Legalább nem készülékről volt szó, hanem egy viszonylag újszerű szolgáltatásról, ami még csak most fog felfutni. Előadása után megkérdeztem tőle, hogy mi a Nokia célja: lokalizált Ovi portálokkal betörni a helyi piacokra, vagy inkább abban látnak üzleti lehetőséget, hogy a multimédiás Nokiák megosztási funkcióját helyi tartalomgyártók és médiavállalatok is használják. Tenhunen csak annyit árult el, hogy a decemberi Nokia World rendezvényen választ kapok a kérdéseimre. Állítólag lesz valamilyen lokalizáció, és olyan újítások lesznek, amelyek a helyi médiacégeket is érintik majd. Jelenleg csak a Flickr, az Ovi és a Vox szerepel a feltöltési célpontok közt, ami nem biztos, hogy mindenkinek jó. Én legalábbis remélem az Indafotó júzerei nem mennek át a Flickrre csak azért, mert az benne van mobiljukban feltöltési célpontként.

Megvolt az első MobileMonday Budapesten

2008. november 25., 13:38 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Budapest is bekerült a MobileMonday helyszínei közé. November 24-én volt egy kötetlen rendezvény a Liszt Ferenc téren, amelyen borozás közben, öltöny és nyakkendő nélkül beszélgethettek az iparág szereplői. Jari Tammisto, a MobileMonday elnöke elmondta, hogy a rendezvény legfőbb célja az érdekes mobilos ötletek globális bemutatása. A barcelonai Mobile World Congress a kis cégeknek túlságosan drága, és az óriási rendezvényen nehezen hallathatják a hangjukat, fejtette ki Tammisto, ezzel szemben a MobileMonday helyi rendezvényeire könnyen eljuthatnak. Itt a demókról rövid videókat készítenek, és azokat bemutatják a MobileMonday globális weboldalán. A MoMo portálja eddig is a hírforrásaim közt volt, és látom, hogy külföldi híroldalak is használják.

Sajnos az első magyar MoMón nem találkoztam startup céggel, csak régi ismerősökkel, a MIK-ből, az NSN-től és a Nokiától. Tammisto felvetette, hogy a következő esemény lehetne demo event, ami tényleg a kis cégeknek ad lehetőséget. Ehhez persze össze kell gyűjteni elég sok vállalatot, amelyek nemcsak eladással, hanem fejlesztéssel is foglalkoznak. Én azt mondtam neki, hogy simán lehet a rendezvények nyelve angol. Remélem nem tévedek.

Hajlítható kijelzővel villog a Samsung

2008. november 24., 09:06 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Nem egyszerű multimédiás mobilokat gyártani, mert ha túl nagy a kijelző, kevés hely marad a gomboknak és minden egyébnek. Márpedig a hirdetők és a tartalomgyártók az emberek csak arra vágynak, hogy zsebkijelzőn nézhessék végig a sorozatokat meg a reklámokat. De nem ám 5 centiméteresen, hanem legalább 10 centisen.

A mobilgyártók régóta ígérik, hogy majd a felcsavarható kijelzők megoldják a problémát, és a Samsung végre bemutatta, hogy ez tényleg lehetséges. Prototípusa összehajtva akkora, mint egy cigisdoboz, szétnyitva viszont tenyérnyi OLED kijelző tárul a júzer elé. Persze a hajtogatós kijelző most még csak arra jó, hogy villogjanak vele, számos lényeges kérdésre kell még választ kapnunk. Például arra, hogy mennyi hajtogatás után fárad el a kijelző anyaga.