Mobilon is beindul a kereskedelem?

2008. június 12., 11:48 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Kereskedelmi cégekről készített tanulmányt a Cisco tanácsadó részlege, és többek között azt vizsgálta, hogy a legjobbak miként hasznosítják a mobiltechnológiát. Észak-Amerika és Európa negyvenöt kiskereskedelmi cégét értékelte a vásárló szemszögéből, az olyan alapvető funkciók alapján, mint a grafikus felhasználói felület, a keresési lehetőség, és a kényelmes vásárlási folyamat.

A tíz legjobb webhely tökéletesen megfelelt az alapvető kritériumoknak, a vásárlást jelentősen megkönnyítette a vásárlók számára. A felmérés szerint a tíz legjobb e-kereskedelmi webhely sorrendben: Amazon.com, Best Buy, Sears, Circuit City, Quelle, Otto, Macy’s, FNAC, Bol.com és Argos Home Retail Group.

A Cisco szerint rövidesen a vásárlók alapvető elvárásai között szerepel majd, hogy mobil eszközökkel is megtalálják az üzleteket, termékeket keressenek, és kezeljék számlájukat. A kiskereskedőknek ezért ki kell alakítaniuk mobil stratégiájukat, amellyel a vásárlók bármikor és bárhonnan hozzáférhetnek a termékek adataihoz.

A kiskereskedők mobil kínálatának legegyszerűbb formája, hogy szöveges üzenetekben kommunikálják akcióikat, megválaszolják a vásárlók kérdéseit, információt szolgáltatnak az elérhető termékekről és aktualizálják a szállítási adatokat. A kiskereskedők 42 százaléka mobilra optimalizált weboldalakkal teszi elérhetővé a termékinformációkat, 15 százalékuk tranzakciókat is engedélyez a mobilokról, (vásárlás, készletek lekérdezése stb.), 10 százalékuk sms-ben válaszol a vásárlók kérdéseire.

Nyolc megabikszelen a Sony Ericsson

2008. június 11., 15:42 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Sony Ericsson új Cyber-shot C905 mobilja 8,1 megapixxelt tud lementeni a körömnyi lencsén át beszűrődő fényből, maga a készülék pedig xenonnal és leddel is be tudja világítani a célkeresztben lévő tárgyakat, így fotózni és videózni is lehet sötétben. (Pikszel, bikszel nem mindegy? Csak nagy legyen!)

A mérnökök mertek nagyot álmodni, a C905-ben a megakamera mellett GPS, tévékimenet, és hsdpa is van. Remélem az utóbbi hsupa is, mert a sok megás képekhez sok megás feltöltési sebesség dukál. Az Engadget szerint 17-én jelentik be, ami elég valószínű, mert pont aznap találkozok a cég hazai képviseletével, akik új készülékeket mutatnak be.

Hétmilliárd euró a mobilinternet uniós piaca

2008. június 11., 14:49 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Gyorsan terjed az Európai Unióban a mobilinternet, mert egyre nagyobb területet fednek le a szolgáltatók szélessávval, és ezzel egy időben az árak is csökkennek, írta a GSMA, a mobiliparág nemzetközi szervezetének a hírlevele. Az EU-ban a mobilos adatletöltési piac nagyjából 7 milliárd euróra nőtt 2007-ben, ami 40 százalékos éves növekedést jelent. A mobilszolgáltatók ez idő alatt 20 milliárd eurót költöttek a hálózatuk és a szolgáltatásaik fejlesztésére.

2008 áprilisában már 112 millióan használták a 3G-t az Unióban. A GSMA szerint a felhasználók száma egy év alatt a kétszeresére nőtt, ezzel Európában sokkal gyorsabban terjedt el a 3G, mint a világ bármelyik másik régiójában. Merthogy amíg az EU huszonhét tagállaméban a lakosság 22,5 százaléka használt 3G-t, addig az Egyesült Államokban és Kanadában csupán 18,4 százalék, Ázsia-Óceánia térségében pedig csak 3,7 százalék.

A tanulmány szerint még az adatroaming ára is jelentősen csökkent, ami persze nem jelenti azt, hogy olcsó lett a külföldi mobilnetezés. A tanulmány készítői szerint (Wireless Intelligence, AT Kearney) 2007 utolsó negyedévében átlagosan 5,62 euróba került egy megabájt letöltése, 2008 első negyedévében azonban már csak 5,06 euróba [muhaha].

Steve Jobs kimondta a varázsigét

2008. június 9., 20:43 Módosítva: 2009.07.25 17:46
"Today we're introducing the iPhone 3G"
Az Apple-fanok másfél órán át tartó kínzása után Steve Jobs bemutatta az iPhone 3G-s változatát, amelynek a hátlapja fekete műanyag. Helyszíni beszámolók szerint a National Geographic szájtja 2,8-szor gyorsabban töltődött be, mint a régi EDGE-es iPhone-on. Ezt azért nem nevezném őrült nagy gyorsulásnak. Akkuja 300 órán át bírja, 2G hálózaton 10 órán át lehet csevegni, 3G hálózaton 5 órát, böngészni 5-6 órát, videózni 7 órát, zenét hallgatni 24 órát lehet. Van benne GPS.

A iPhone ára egyébként a mostani 399 dollárról 199 dollárra csökkent. Ezzel a telefon belépett a középkategóriás mobilok piacára, ahol már nehéz lesz komoly riválist találni. A 16 gigabájtos verzió is csak 299 dollár lesz.

Extra: Magyarországon is kapható lesz. Megnéztem a Jobs bemutatójában is használt nationalgeographic.com szájtot az MDA compact IV-en, körülbelül 12 másodperc alatt jött le. Szemben az iPhone 3G 21 másodpercével. Az MDA elméletileg 7,2 megabitet tud. Persze a lakásban mértem, nem dedikált sávszélességen, miközben ugyanazon a hálózaton lógott a laptopom.

Miért nem 32 gigabájtos lett az iPhone 3G, hanem inkább olcsóbb? Mert az Apple okos:

"Azok az európai vásárlók, akik mégis vettek új mobilt, inkább középkategóriás modelleket választottak, nem a legdrágábbakat." Ezt írtam le alig tíz nappal ezelőtt, a Gartner piackutatóra hivatkozva.

Ötven kérdés és ötven válasz az Androidról

2008. június 6., 22:56 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Már jó ideje véget ért a Google I/O konferencia, de még a ZDNet újságíróinak is csak mostanra sikerült átfogó összeállítást készíteniük az ott elhangzottakról. Az informatikai lap a fejlesztők által föltett kérdéseket és az azokra adott válaszokat gyűjtötte össze. Túlzás lenne mindet lefordítani, akinek ez fontos, nyilván meg is érti.

A válaszokból például kiderül, hogy Az Android alapból nem támogatja az usb eszközök, például a billentyűzetek használatát, ami nagy baj, mert a barcelonai MWC kongresszuson egészen számítógépszerű képességekkel megáldott androidos tesztplatformot mutogattak. Kiderült, hogy a Google a másolásvédelemre is gondolt, illetve arra, hogy egy helyen lesz érdemes terjeszteni a programokat (online bolt), és a szoftvereknek lesz joguk wifit keresni.

A teljes lista a ZDnet szájton itt.

Nyári ajándék: ingyen mobilinternet

2008. június 5., 17:17 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Mobilinternetes akciót indított a Pannon és a Vodafone is. A Pannon június 3 és augusztus 26 között elérhető akciójában a 100 megabájtos, 5 gigabájtos és 10 gigabájtos előfizetés havidíja az első három hónapban 0 forint, ráadásul a Pannon erre a három hónapra megduplázza a letölthető adatok mennyiségét is. Az ajánlat egy éves hűségnyilatkozat vállalásával érvényes belföldön, a Pannon hálózatán belül. A három hónap letelte után a Pannon árlistája szerinti tarifák és feltételek érvényesek, írja a cég közleménye.

A Vodafone ajánlata furfangosabb, a társaság június 5-től vagy kedvezményesen, vagy ingyen kínálja a korlátlan internetelérést biztosító, 6000 forintos csomagját. Ez az, amelyik csak fájlcserélők használata nélkül korlátlan. Meglepő módon a régi előfizetők jobban járnak, a Vodafone meglévő ügyfelei ugyanis három hónapig ingyen internetezhetnek, ha Internet Szabadon előfizetést kötnek. (De komolyan, volt már valaha Magyarországon olyan, hogy meglévő előfizetők jobban jártak? Szerintem soha.) Az új előfizetők csak kedvezményt kapnak, három hónapig fél áron kapcsolódhatnak az internetre.

Még nem elég lila a mobilszolgáltatók feje

2008. június 3., 21:37 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Ezért tovább kell szorítani a nyakukat. Tömören összefoglalva ezt üzente az európai szabályozók csoportja, amely ma adott ki sajtóközleményt arról, hogy sürgősen csökkenteni kell az sms és az adatroaming tarifáját. Az European Regulators Group áttekintette a roamingtarifákat, és megállapította, hogy a külföldi telefonálás ára 2007 szeptembere és 2008 márciusa között az előírt szintre csökkent, de nem lejjebb, és a piacon egyáltalán nem alakult ki árverseny. Csak tudnám, hogy ezen miért csodálkoznak, Magyarországon is főleg plakátverseny folyik, amit a GVH néha kisebb ajándékcsomaggal jutalmaz.

Ráadásul az sms ára még mindig tartja magát, noha a szolgáltatók a valós költségeiknek a többszörösét megfizettetik az ügyfeleikkel, az extrém magas adatroaming árak pedig sok esetben sokkolják az embereket (vagy azok főnökeit). Az ERG ezért azt javasolja az Európai Bizottságnak, hogy tartsa fenn a  telefonálásra bevezetett szabályozást, és azt terjessze ki az sms tarifákra is.

Ugyanakkor - sajnos - az ERG szerint még korai lenne beletenyerelni a mobilinternetes piac közepébe, mert ez a szolgáltatás még épp csak elkezdett terjedni, és nem jó visszafogni egy ilyen ígéretes piac növését. Ezzel szemben én azt mondom, hogy a több országban jelenlévő szolgáltatóknak legalább a saját hálózatukon tisztességes külföldi tarifákkal kellene előállniuk, mert nevetséges, hogy az egyik országban lévő leányvállalatnál az ügyfél X pénzt fizet megabájtonként, a másik országban lévő leányvállalatnál pedig 10X pénzt. Miközben az a pénz csak az egyik zsebből megy át a másikba.

Alkímisták, a semmiből is aranyat csinálnak.

Együttműködik a Nokia és Google térképszoftvere

2008. június 2., 22:29 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Szinte egyszerre újultak meg a Google ésa Nokia térképszoftverei, a Maps és a Maps. Pontosabban a magyar Google Térkép és Nokia Térképek. A Nokia Maps 2.0 azzal újított, hogy egy piros pötty jelzi a felhasználó helyzetét, van már műholdas és hibrid nézet is, emellett továbbfejlesztették a gyalogos módot, amely a megfelelő készülékkel a felhasználó mozgását is követni tudja. Szerintem gyorsabb, és könnyebben kezelhető, mint az előző verzió. A Symbian rendszerű telefonokra szánt Google Maps 2.1 egyik újítása a magar kezelőfelület, én legalábbi úgy emlékszem, hogy egy hete még angol verziót töltöttem le. Meglepő újítás, hogy a Google és a Nokia együtt tud működni, bármelyik programban mentünk le egy kedvenc helyet, az a másik programban is megjelenik.


A magyar nyelvű menük miatt igazán eljött az ideje, hogy a hazai szolgáltatók mind felvegyék ezket az ingyenes térképszoftvereket a nagyon ajánlott programok közé, az Opera Mini mellé. Én a helyükben még reklámoznám is, hogy mobillal lehet navigálni, két programban nemcsak annyi a közös, hogy rajzolt utakon vagy akár műholdas képekmert jelenleg ez az egyetlen killer application a mobilokon. A szolgáltatók többszörösen jól járnak, mert ezek a szoftverek is adatforgalmat generálnak, plusz növelik a felhasználók kötődését a mobilhoz, ráadásul valóban hasznos szolgáltatások.

Még akkor is, ha néhol pontatlanok és hiányosak a térképek. A Nokiánál egyáltalán nem látszanak a buszmegállók, a Google térképén pedig nem ott vannak, ahol valójában, és nem is derül ki, hogy melyik busz megállói.

Webes hírportált indított a Pannon

2008. június 2., 11:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Infosarok néven webes portált indított a Pannon, tehát a társaság szakított azzal az elképzelésével, miszerint egy mobilcégnek főleg mobilon kell tartalmat és szolgáltatásokat nyújtania. Ove Fredheim vezérigazgató elmondta, hogy bár az Inforsarok portál a Pannon tulajdonában van, a szerkesztőség teljesen független lesz. Ahogy Albert Dénes főszerkesztő megfogalmazta: ha valamelyik hatóság esetleg megbünteti a Pannont, akkor arról biztosan írnak majd. (Muszáj megjegyeznem, hogy a Pannon az Index.hu egyik alapító támogatója volt.)

A Pannon olyan szájtot akart létrehozni, amelyen a linkek biztosan működnek és biztonságosak. Az Infosarok portálon megtalálhatók a szokásos segédeszközök, meg lehet nézni az aktuális valutaárfolyamot, van online tolmács, kategorizált linkgyűjtemény, műsorújság, blogok, és persze hírek. Ez utóbbit nemcsak a 11 fős szerkesztőség állítja majd elő, az olvasók is küldhetnek majd be cikkeket. Albert Dénes elmondta, hogy csak egyértelműen azonosítható emberek írásait közlik, és remélik, hogy sok helyi hírt kapnak majd az olvasóktól.

Nem árulta el a Pannon, hogy a portálra eddig és a jövőben mennyi pénzt költ, Fredheim csak annyit mondott, hogy néhány százmillió forintos befeketetés volt az Infosarok. Az újság hirdetésekből szerez majd bevételt, és céljuk a vezető hírportálok közé kerülni.

Két szolgáltató egy mobilban

2008. június 2., 07:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Távol-Keleten elterjedtek azok a mobilok, amelyek egyszerre két szolgáltató hálózatán elérhetőek, hazánkba azonban többnyire csak szürkeimporttal jutottak be ilyen modellek. Úgy tudom hamarosan megváltozik a helyzet, és a Samsung hivatalosan is piacra dob két SIM-kártyát kezelő készülékeket, ezért elkértem kipróbálásra egy immár magyar menüvel ellátott Samsung D880-at.

Természetesen már a D880 indításakor meglátszik, hogy két SIM-kártya van a mobilban, hiszen két PIN-kódot kell megadni. Emellett meg kell határozni, hogy melyik kártya legyen az alapértelmezett, a kimenő hívások és üzenetek alapból erről a telefonszámról indulnak majd, ha másképp nem döntünk. A mobil indítóképernyőjén két operátori jelzés látható, illetve a bal és a jobb fölső sarokban egy-egy indikátor jelzi a két szolgáltató térerejét. Szerintem ügyesebben is elhelyezhették volna a jelzőket, például közvetlenül a szolgáltatók neve mellett, de így is jól látható, hogy az adott pillanatban melyik hálózat jobb minőségű.

A SIM-kártyáknak egyedi, legfeljebb ötbetűs nevet lehet adni (nálam Stan és Pan), ami azért fontos, mert e nevek alapján kell később kiválasztani, hogy melyikről induljon a hívás. Tárcsázás közben meg kell nyomni a készülék oldalán lévő SIM-váltó gombot, és máris a másik kártyáról indul a hívás. Bejövő hívás esetén a D880 közli, hogy melyik telefonszámunkat keresik éppen, és persze két kártyához más-más csengőhang rendelhető.

Vicces kedvű kollégák kedvéért kipróbáltam, hogy felhívhatom-e magamat, de természetesen foglalt voltam, és ugyanez történt, amikor az első SIM-kártyáról éppen hívást indítottam, és megpróbáltam felhívni egy másik készülékkel a második SIM-et. Magyarán a telefonban - sajnos - nincs olyan fejlett hívásvárakoztatás, amely egy időben két hívást kezelni tudna.


A D880 alapból ezer telefonszámot tárol, ami a SIM-kártyák kapacitásával kiegészítve elképesztő 1500 bejegyzéses telefonkönyvet eredményez. Még a bélyeg helyett iwiwes ismerősöket gyűjtő nördök is eltárolhatják minden haverjuk telefonszámát. Gyakorlatilag bármit át lehet másolni egyik SIM-ről a másikra. Na most lenne izgalmas, ha az évekkel ezelőtt beharangozott mega-SIM-ek valóban megjelentek volna, és a második kártyahelyre több ezer telefonszám, sms, mms (esetleg csengőhang, zenelicenc és szoftver) tárolására alkalmas, több megabájtos kártyát lehetne bepattintani. Persze tudom, hogy a D880 microSD memóriakártyával bővíthető, de próbálja meg valaki arra átmenteni a szerelmétől kapott üzeneteket, amelyeket évek óta féltve őriz.

A Samsung D880 csak EDGE-en tud böngészni, tehát nem a mobilinternetes kütyük királya, de a jövőben - például egy hsdpa-s utós esetén - hasznos lenne, ha az internetelérést a második SIM-hez is hozzá lehetne rendelni. Nekem csak azért van két előfizetésem, mert egy másik szolgáltatónál volt jó mobilinternetes akció. A D880 azonban mindenáron az elsődleges SIM-kártyát használja internetezéshez. Emellett hasznos lenne, ha az elsődleges SIM-kártyát nemcsak a készülék kikapcsolásával lehetne átállítani, hiszen előfordulhat, hogy valaki a céges mobilszámát kizárólag munkaidőben használja, ezért délután 5 és reggel 9 között az a célszerű, ha alapból minden hívás a privát számáról indul.

A D880 egyébként nem tartalmaz sok újdonságot sem a Samsung többi modelljéhez, sem a riválisokhoz képest. Kijelzője 2,3 hüvelykes és 240x320 pixeles, kamerája 3 megapixeles, van benne bluetooth, és 1200 mAh-s akkuja napokig bírja utántöltés nélkül.

Gyors mobilinternet, belassuló menük a HTC Diamondban

2008. május 30., 06:35 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A HTC ismét bebizonyította, hogy a Windows Mobile operációs rendszert futtató mobilok is lehetnek szépek és könnyen kezelhetőek. A tajvani mobilgyártó és a Deutsche Telekom szerdán Münchenben mutatta be az MDA compact IV mobilkészüléket, amely teljesen ugyanolyan, mint HTC Touch Diamond, csak éppen a menü bugyirózsaszínű.

Egészen meglepő, hogy mi mindent beleépítettek a vékonyka mobilba: 480x640 pixeles érintőkijelzőt, 3,2 megapixeles kamerát, 4 gigabájt memóriát, 528 megahertzes processzort, beluetooth-t, wifit, GPS-t, és az Opera Mobile 9.5 böngésző maximum 7,2 megabit per másodperc sebességű hsdpa-kapcsolaton tudja betölteni a szájtokat.

A készülék elemzése előtt muszáj megjegyeznem, hogy egy prototípust adtak nekünk tesztre, a mobil ugyanis Németországban is csak júliusban jelenik meg, addig a mérnökök próbálják eltüntetni a kisebb hibákat (van mit). A készülék magyarországi megjelenésről pedig a T-Mobile csak annyit mondott, hogy erről egyelőre nem mondanak semmit.

A HTC tavaly dobbantott nagyot a mobiltelefonok piacán az egyedi TouchFlo kezelőfelülettel, az új MDA-n ennek a továbbfejlesztett változata van. Ez annyit jelent, hogy a készülék bekapcsolásakor nem a Windows Mobile oprendszer csúnya indítómenüje jelenik meg, hanem egy szép, laza ujjmozdulatokkal is könnyen kezelhető menürendszer. Ez a kezelőfelület fél nap alatt meg tudott győzni arról, hogy a készülék - a több millió példányban elkelt elődjeihez hasonlóan - bombasiker lesz a windowsos mobilok közt, mert nemcsak a Microsoft-fan geekek, hanem az átlag felhasználók szélesebb köre is kényelmesen tudja használni. Magyarán a HTC elvégezte azt, amit a Microsoftnak kellett volna a siker érdekében.

A főmenüben egy óriási óra van, itt elérhető a legutóbbi hívások listája és a naptár is. A kijelző alján lévő virtuális csúszkát megragadva kell továbblépni a menüben, a második fülön a kedvenc ismerősök, a harmadikon az üzenetek, ezt követik az emailek, a fényképek és videók, a zenék, a kedvenc szájtok, az időjárás-előrejelzés, a fontosabb beállítások, majd végül a kedvenc programok listája. A menüben való navigálást a mérnököknek még tovább kell finomítaniuk, mert a csúszka túl gyorsan mozog. Általában az első fülről rögtön az utolsóra lépett, nagyon oda kellett figyelnem, ha a lista közepén lévő zenelejátszót akartam elindítani. Szerencsére az ikonokra bökve is át lehet ugrani a szomszédos fülre, így gyorsabb és pontosabb a navigálás.

A kedvenc ismerősök menüben fényképeket lapozgatva gyorsan elérhetők a legfontosabb kollégák, haverok és családtagok, és a fényképükre kattintva megnézhető, hogy utoljára mikor beszéltünk az illetővel. Itt sajnos csak az utolsó hívás időpontja jelenik meg, az sms nem, az üzenetek menüpontban pedig csak a beérkező üzenetek látszanak, a kimenő üzenetek nem. Így egy egyszavas "nem" üzenetből nem derül ki rögtön, hogy a válasz mire vonatkozik. A grafikus emailkliens is érdekes megoldás. A legfrissebb emailek először egy szépen megrajzolt borítékban jelentek meg, de ilyenkor épp csak a feladó neve és az email tárgya látszik. Az ujjamat a kijelzőn lefelé húzkodva léphettem a következő mailre, a levelek elolvasásához pedig a borítékra kell kattintani. Ilyekore persze rögtön előkerül a sztenderd Windows Mobile dizájn.

Az MDA 3,2 megapixeles kamerája jó fényképeket készít, a mobillal könnyen lencsevégre kaphattam a müncheni reptéren várakozó Sándor Orsit, a Hal a tortán valóságshow sztárséfjét, akinek az ananászát kedden gusztustalanul megcsócsálta Komár László.

Klikk a képre, van még több is!
A szélessávú kapcsolattal felszerelt MDA beépített Opera Mobile böngészőjében pontosan úgy jelennek meg a weboldalak, mint a számítógép kijelzőjén. Egészen olyan érzésem volt, mintha egy iPhone böngszőjét használtam volna, azzal a különbséggel, hogy az MDA másképp oldja meg a zoomolást. Először távoli nézetben látható a szájt, pont mint az Opera Miniben, és kétszer a kijelzőre bökve lehet kinagyítani a tartalmat. Az Opera a szöveghasábot mindig a kijelzőhöz igazítja, tehát nagyítás közben mindig úgy változik a sortörés, hogy az összes szó látsszon. Az MDA érzékeli, ha a készüléket az oldalára döntik, mindig a megfelelő irányba forgatja el a weboldalakat.

A legmodernebb Windows Mobile 6.1-es oprendszerrel felszerelt MDA-ban van Excel, Word és OneNote, a készülék beépített GPS-e jól használható az előre telepített ingyenes Google Maps térképszoftverrel, vagy más, Windows Mobile-ra telepíthető térképszoftverrel. Kíváncsian várom, hogy milyen lesz a végleges változat, mert a prototípusban időnként belassul az animált kezelőfelület. Ráadásul nem adtak fülhallgatót, így nem derül ki, hogy milyen a készülék hangminősége.

Kevesebben vesznek mobilt Európában

2008. május 29., 15:42 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Megérezték a mobilgyártók a globális gazdaság lassulását, Nyugat-Európában ugyanis 2008 első negyedévében 16 százalékkal kevesebb mobil fogyott, mint a múlt év az első negyedévében. A kontinensen 2001 óta most először csökkent a mobilgyártók forgalma. Azok az európai vásárlók, akik mégis vettek új mobilt, inkább középkategóriás modelleket választottak, nem a legdrágábbakat, írja a Gartner piackutató cég adataira hivatkozva az International Herald Tribune. Persze mindeközben a feltörekvő piacokon nőtt a kereslet, Ázsiában, Kelet-Európában, a Közel-Keleten és Afrikában 14 százalékkal nőttek az eladások, és még Észak-Amerika is csekély 2,4 százalékos növekedést tudott felmutatni.

A piac átalakulásának legnagyobb győztese a Nokia, amelynek a globális piaci részesedése a tavalyi 35,5 százalékról 2008 első negyedévére 39,1 százalékra nőtt. A finn gyártó azt tudta kihasználni, hogy nagyon sokféle terméke van. A Samsung 12,4 százalékról 14,4 százalékra erősödött, a Motorola részesedése 18,4 százalékról 10,2 százalékra zuhant, Az LG pedig 8 százalékon áll a tavalyi 6,2 után. A Sony Ericsson részesedése 7,5 százalék.

A Nokia egyébként nagyobb nyereséget is termel a mobilokkal, mint a riválisai: 20,3 százalékos nyereségkulcsa magasabb, mint a soron következő Samsung és LG 16 illetve 13,9 százalékos nyeresége.

Áprilisban kétszázezer új előfizetést kötöttek

2008. május 29., 14:55 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Áprilisban 208 ezerrel nőtt a magyar mobilszolgáltatók ügyfeleinek száma, így a hónap végén már 11 millió 440 ezer előfizetés volt Magyarországon. Így a Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint 100 főre 113,9 előfizetés jutott.

Az előfizetői szám, azaz a hónap utolsó napján hívás fogadására alkalmas SIM-kártyák száma alapján április végére a Pannon piaci részesedése az előző havi 35,29 százalékról 35,03 százalékra, a Vodafone részesedése pedig 20,83 százalékról 20,77 százalékra csökkent. Az év negyedik hónapjában a T-Mobile részesedése 43,88 százalékról 44,20 százalékra nőtt. A forgalmazásban résztvevő, azaz az utolsó három hónapban hívást vagy sms-t indító, illetve fogadó feltöltéses, valamint az előfizetéses kártyák száma április végén 10 millió 269 ezer volt, ami az előző hónaphoz képest 129 ezres növekedést jelent. A forgalmazásban résztvevő ügyfelek száma alapján a Pannon piaci része a márciusi 33,54 százalékról 33,14 százalékra, a Vodafone részesedése pedig 21,54 százalékról 21,52 százalékra csökkent, a T-Mobile-é viszont 44,91 százalékról 45,34 százalékra nőtt.

A három mobilszolgáltató ügyfelei 2008 áprilisában 4 304 hordoztak. A Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint a mobilszámok 2004. május elseje óta igénybe vehető hordozhatósága eddig összesen 212 510 számot érintett.

Mire költse a pénzét a Vodafone?

2008. május 29., 11:36 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Rendkívül sikeres évet zárt a Vodafone, a nemzetközi vállalatcsoport éves nettó eredménye 6,7 milliárd angol font, azaz körülbelül kétezer milliárd magyar forint volt. A társaság másik nagy híre, hogy Arun Sarin vezérigazgató lelép a posztjáról, a harmadik érdekesség pedig a Moco News szerint a Financial Timesban olvasható, eszerint a cég felvásárlásokkal erősítené pozícióját az online szolgáltatások piacán.

A Vodafone nemrég vette meg a
közösségi hálózatot fejlesztő dán Zyb nevű céget, 49 millió dollárért, és az FT szerint a jövőbeni felvásárlások is ilyen nagyságrendűek lesznek. A cikkben részletesen kifejtik, hogy miért kell a Vodának agresszíven terjeszkednie: a Nokia már túlvan a bevásárláson, és az Ovi egyre kiforrottabb lesz, és a Google is folyamatosan fejlődik. Vajon melyikük stratégiáját követi a Vodafone? Az online terjeszkedés hatása Magyarországon is érezhető lesz, vagy megint csak mások járnak jól. Például a britek, akik a Vodától az előfizetéshez automatikusan kapnak havi 500 megabájtos letöltési keretet.

Nokia N81 8 GB + 73 GB

2008. május 28., 07:01 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Ha zenelejátszásról van szó, nem kell félteni a Nokiát. Múlt héten, amíg szabadságon voltam, egy Nokia N81-et próbáltam ki - ismét. Ugyanis szereztem hozzá tesztre egy érdekes kiegészítőt, egy hálózati adattárólót (RaidSonic IB-NAS4220). A NAS-ra feltelepítettem a TwonkyMedia nevű uPnP médiaszervert, amely a hálózaton elérhetővé teszi a zenéket, képeket és videókat.

Összekötöttem a NAS-t egy régi Linksys bridge-dzsel, létrehoztam egy adhoc wifi hálózatot, így az N81 máris el tudta érni a 150 gigabájtos merevlemezemet félig megtöltő mp3-gyűjteményt (jóval nagyobb merevlemezek is beszerelhetők).

A NAS-on tárolt tartalom többféleképpen használható: az N81 alapból távirányítóként próbál működni, azaz egy hálózati zenelejátszón próbálja elindítani a lejátszást - ezt megfelelő eszköz híján nem tudtam kipróbálni. Amúgy is sokkal izgalmasabb volt magát az N81-et használni lejátszóként. A N81-nek a Nokiák közt kimagasló a hangminősége (sokkal jobb, mint az N82-é), és egy jack dugós kábellel simán összeköthető bármilyen házimozi rendszerrel. A lejátszás indításakor az N81 több másodpercig némán várakozott, de később a számváltás már nem okozott problémát.

Miért volt jó otthon mobillal zenét hallgatni? Főleg azért, mert semmiben sem korlátozott a készülék 8 gigabájtos memóriája. Nem kellett tíz percet eltöltenem a Windows bútolására és a fájlok másolására várva, és ha átmentem egy másik szobába, magammal vihettem a lejátszót. Egyébként a Nokia zenével való feltöltése is megoldható számítógép nélkül, a médiszerverről pár perc alatt át lehet másolni néhány albumot.

Koncertjegy a mobilon

2008. május 27., 22:07 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Magyarországon is megjelenik a brit Mobiqa, a Ticketportal segítségével árul majd mobilos jegyeket a koncertekre, színházba, moziba vagy más egyéb rendezvényre. A felhasználók a belépőjegyet csak a mobiljukra kapják meg, ezzel megspórolják a sorban állást a kasszánál. A jegyértékesítő weboldalán megvett jegy vonalkód és egyedi azonosítószám formájában érkezik meg a készülékre. Az egyedi vonalkódot a rendezvény helyszínén egy szkennerrel olvassák be. A módszert eddig egyszer használtam a barcelonai 3GSM-en, jól működött. A magyar júzerek július 21-én a Whitesnake koncertjén próbálhatják ki a technológiát. A cég sajtóközleménye azt írja, hogy a technológiát szabadalmaztatták. Azért remélem, hogy a különböző vastagságú fekete csíkok mobilkijelzőn való megjelenítése önmagában nem érdemel semmilyen szabadalmat, és csak az egész rendszerük koppintása szabadalombitorlás.

Bluetooth lesz az Asus Eee 901-ben?

2008. május 19., 13:43 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Az Asus Eee PC 901 állítólag bluetooth-szal lesz felszerelve, ami jó hír, mert így sokkal könnyebb lesz vele internetezni. A Register szerezte az infót, a brit lap szerint WiMax helyett lesz bluetooth, mert most teljesen fölösleges lenne WiMaxot építeni a laptopba - egyelőre nincs hol használni.

Nemrég kipróbáltam az Asus mini laptopjának első változatát, telepítettem rá Windowst, és összekötöttem az Asus P750 mobillal, amely meg tudja osztani a netelérését. Tudtam böngészni, de nem volt kényelmes megoldás - otthon használható, utcán viszont nem, mert lógó kábellel lehetetlen közlekedni. A kis méret + Windows + bármilyen, bluetooth modemként használható mobil kombinációja ideális hordozható számítógéppé alakítja majd az Eee-t, amely böngészésre és levelezésre bőven elegendő. Most már csak kezem méretét kellene a felére csökkentenem, hogy ügyesebben tudjak rajta gépelni.

Leleplező fotók a HTC Touch Diamondról

2008. május 16., 23:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Részletes fotósorozatot készített egy távol-keleti szájt a HTC sokak által várt új készülékéről, a Diamondról. A mobil gyönyörű, én is szívesen húznék elő egy ilyes formás plasztikdarabot a farzsebemből. A legfontosabb beállítások is elérhetők a HTC saját menürendszerében, de persze a startmenü és a többi kis jelzőikon megmaradt. Vajon melyik szépen megtervezett ikonra kell rábökni ahhoz, hogy előkerüljön a valódi Windows Mobile?

Van megfizethető adatroaming

2008. május 16., 20:53 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Szerencsések a britek, mert náluk van tisztességes roaming tarifa. Martin Sauter mobilszakértő Oxfordban járva vett a Three nevű társaságnál egy prepaid SIM-kártyát, amellyel tíz brit fontért - nagyjából háromezer forintért - havi 1 gigabájtos mobilinternetes csomagra tudott előfizetni. Blogjában azt írja: teljesen mindegy, hogy az előfizető az 1 gigabájtot melyik országban használja el, ha a Three hálózatán barangol, nincs semmilyen felár. Mivel a Three Olaszországban is jelen van, Martin a szicíliai nyaralásán is elfogadható áron internetezhetett. Ilyen az, amikor a szolgáltató nem kirabolni akarja az ügyfelét, hanem szolgáltatást akar neki nyújtani.

Remélem Vivane Reding kisasszonyhoz is eljut ennek a megoldásnak a híre. A nemzetközi mobilszolgáltatóknak ne okozzon már problémát, hogy a saját hálózatukon a saját ügyfeleik pénzt akarnak elkölteni.

GPS és mobilinternet lesz a Dell laptopjaiban

2008. május 15., 17:44 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Integrált HSPA modullal is megrendelhetőek lesznek a Dell laptopjai 2008 második negyedévétől, a chipet az Ericsson szállítja le a számítógépgyártónak. Így tehát a gyors mobilinternetezéshez csak egy SIM-kártyára lesz szükség, és persze megfelelő HSPA-lefedettségre. A HSPA technológiát egekig magasztaló bla-bla szerencsére nem terelte el a figyelmemet arról a fél mondatról, hogy a "modul GPS-vevővel is rendelkezik". Ami az Ericsson szerint helymeghatározási alkalmazásokkal használható.

Pentiumos számítógép lesz a pesti taxikban

2008. május 15., 14:05 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Vodafone elárulta, hogy mi van a budapesti taxikba beépített érintőkijelző mögött. Ezzel a mobilinternetre kötött kütyüvel lehet híreket olvasni a taxiban, mint azt megírtam egy hete.

Én arra tippeltem, hogy Windows Mobile / WinCE alapú a kütyü, de nem, a panel mögött valódi számítógép van, Nano ITX alaplapon Pentium 3 processzorral. Az operációs rendszer Linux, saját fejlesztésű grafikus kezelőfelülettel. A tesztidőszak után a processzort Pentium 4-re cserélik, amit laboratóriumi körülmények között, minimális ráfordítással körülbelül 25-30 fokra tudtak lehűteni, tehát nem sül majd oda a fejtámlához az első ülésen utazók tarkója.

Egy hónapig bírja a Philips érintőkijelzős mobilja

2008. május 14., 12:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Nagyon eredeti iPhone-klónt készített a Philips, ha egyáltalán beszélhetünk klónozásról. A napokban bejelentett X800 típusjelű mobil ugyanis csak annyiban hasonlít az Apple mobiljára, hogy érintőkijelzővel kell vezérelni, és látványos a kezelőfelülete. Viszont olyannyira nem az internetezésre van kihegyezve, hogy nincs benne semmilyen szélessávú csatlakozó: sem wifi, sem hsdpa, sőt még majdnemszélessávú edge sincs, csak gprs, valamint bluetooth, hogy legalább vezeték nélküli fülhallgatót csatlakoztatni lehessen a készülékhez.

Az X800 nagyon jól néz ki, 2,9 hüvelykes kijelzőjén 240x400 képpont jeleníthető meg, médialejátszója kezeli az mp3, mpeg4, wav és aac formátumokat, a memóriája pedig microSD kártyával bővíthető. A Philips X800 nem annyira a multimédiás extrák, hanem inkább az akkuja miatt érdekes készülék, a cég szerint ugyanis 850 óra, azaz 35 nap a készenléti ideje, és egy huzamban 8 órán át telefonálhatunk vele. Sokan nem is vágynak többre, mint egy hosszú ideig működőképes mobilra. Ezt hamarosan díszcsomagolásba burkolva leszállítja a Philips.

Számítógépeken terjeszkedik a Nokia

2008. május 14., 07:21 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A finn mobilgyártó nemcsak úgy mondta, hogy internetes céggé kíván válni, hanem rögtön meg is tette a következő logikus lépéseket. Egyrészt a sok milliárd dollárért megvett térképei szeptembertől online is elérhetőek lesznek, és az Ovi regisztrált felhasználói az interneten tervezhetnek magukat útvonalat. Ezeket eltárolhatják, illetve átmenthetik majd a készülékükre. Vagy a júzerek a mobiljukba épített GPS segítségével menet közben megjelölhetik majd az érdekesebb koordinátákat, és a számítógépükön utánanézhetnek, hogy egészen pontosan mit láttak. Én az Ovi szolgáltatásai közül leginkább a Syncet várom, amellyel online naptárat és névjegyzéket lehet majd szinkronizálni a mobillal. A symbianos Shozu képfeltöltő program egyik leghasznosabb megoldása a névjegyzék online szinkronizálása volt - amíg ki nem vették a programból.

A pécés terjeszkedés másik fontos állomása a Nokia Music PC Client, amely az iTunes zenelejátszó klónja. A korai béta állapotban lévő szoftver segítségével a számítógépen tárolt zenei gyűjteményt lehet kezelni, számokat lehet átmásolni a mobilokra, illetve a későbbiekben várásolni lehet majd a Nokia online zeneboltjából.

Mobilinternet kezdőknek

2008. május 13., 11:43 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Hamarosan megjelenik a Dummies sorozat új része, amely a mobilinternetről szól, kíváncsi vagyok, hogy a könyv mi újat tud mondani e téren. (Ha jól tudom a brit Amazon szállít Magyarországra.) Az ajánló szerint a könyv segít kiválasztani a legjobb mobilos böngészőt, mobilra optimalizált szájtot gyártani, megfelelő készüléket választani, emailt beállítani. Olyan szolgáltatásokat mutat meg az amatőr júzernek, amire önmagától egészen biztosan nem gondolna, például segít mobilon tévézni (ehhez megfelelő nagyítót választani?), és mobilos weboldallal pénzt keresni. Ez utóbbi mondjuk elég veszélyes terület, mert ha a könyv részletesen végigveszi, hogyan lehet öt perc alatt háttérképet vagy csengőhangot készíteni, összedőlhet egy iparág.

Gyenge böngésző az iPhone-szerű Samsungban

2008. május 13., 07:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Nagy nehezen sikerült szerezni a Samsung hazai képviseletétől egy relatíve friss modellt, az F490-es érintőkijelzős multimédiás csúcsmobilt, amely látszólag az iPhone riválisa, de valójában a két készüléket nem érdemes egymáshoz hasonlítani. Amíg a zenelejátszásra és böngészésre kihegyezett iPhone új termékkategóriát alkot, addig a Samsung F490 inkább egy teljesen szokványos mobil, érintőkijelzővel és látványos kezelőfelülettel.

Klikk a képre!

A Samsung F490 dizájnja jól sikerült, a hatalmas – 3,3 hüvelykes – kijelzőre jó ránézni, a készülék vékony és elegáns. A tervezők elkövettek egy aprócska bakit, egy ilyen készüléken nem szabadna a fülhallgató és a töltő csatlakozóját ronda lifegő műanyaggal lefedni. Érdekes egyébként, hogy a Samsung a lapos töltőcsatlakozó mellé (amelybe a gyári mikrofonos headset is bedugható) szabványos jack aljzatot is tett, így akinek van jobb minőségű fülhallgatója, annak nem kell átalakítóval szenvednie. Innen már csak egy lépés lenne, hogy az újabb modellekben a töltő és az adatkábel is szabványos legyen, mondjuk micro USB.

A kijelző alatt három érintésérzékeny gomb van, a készülék oldalán pedig a fényképező exponáló gombja, a hangerőállító, a készüléket bekapcsoló és az érintőfelületet lezáró csúszka, és a legfontosabb programok gyorsindító gombja van.

Legnagyobb bánatom, hogy bár az F490 akár 3,6 megabittel is tud szörfölni, a beépített böngésző bénasága miatt nem érdemes internetezéssel próbálkozni. Az Index.hu nyitóoldalán rengeteg hibás, értelmezhetetlen karakter jelent meg, és nagyon nehéz volt navigálni. Fájdalmasan lassan gördültek az oldalak, ráadásul az ujjammal nem abba az irányba kellett suhintanom, amerre logikus lett volna. Úgy fogom fel az érintőfelületet, mintha a tartalmak egy papírlapon lennének, tehát ha felfelé tolom az ujjamat, akkor kellene láthatóvá válnia a szájt aljának. Ehhez képest a Samsung kezelőfelülete úgy működik, mintha az oldalsó gördítősávot tologatnám az ujjammal, tehát ha lefelé tolom az ujjamat, akkor látom meg a weboldal alját.


 

A gördítés problémájától eltekintve a Samsung kezelőfelülete nagyon jó, és nagy segítség, hogy minden egyes érintést rezgéssel visszaigazol a készülék, így az ember agya nem terheli magát azzal, hogy vajon sikeres volt-e az ujjmozdulat. A prediktív szövegbevitel segítségével viszonylag gyorsan lehet üzenetet írni, annak ellenére, hogy a virtuális gombsor nem qwerty leosztású, hanem a szokványos számgombokat szimulálja.

A nagy, 16:9 képarányú kijelző videózásra is jól használható. Lehetne. Ha az F490 támogatna olyan elterjedt formátumokat, mint a DivX és az Xvid. A Nokia N82-vel felvett VGA videókat persze jól lejátszotta, de sajnos ezek 4:3 képarányúak, ezért mindkét oldalon vastag fekete csík éktelenkedett. Az F490 saját videófelvevője szóra sem érdemes, a másodpercenként 15 képkocka QVGA felbontásban szánalmas. A fényképező is főleg izomból, pontosabban a megapixelek számával próbálja lenyűgözni a felhasználót.

A Samsung úgy látszik próbál megfelelni az aktuális divatnak, amely szerint az érintőkijelzős készülékek a menők, de az F490 olyan, mintha különösebb koncepció nélkül belelapátoltak volna egy rakás csúcstechnológiát. Ajánlható annak, aki szép, divatos mobilt szeretne, amellyel főleg telefonálni akar. Azért a telefonálásnak is vannak kisebb buktatói: mivel a gombok érintésérzékenyek, először aktiválni kell a gombokat, és csak azután lehet beszélni.


Drágább az sms, mint adatot letölteni az űrből

2008. május 12., 20:39 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Egészen biztos, hogy ha léteznek marslakók, nem sms-ben küldenek majd életjelet magukról. Brit tudósok ugyanis kiszámolták, hogy sokkal többe kerül a mobilhálózaton szöveges üzenetet küldeni, mint amennyit a kutatók fizetnek azért, hogy adatot tölthessenek le a majdnem hatszáz kilométeres magasságban lebegő Hubble űrteleszkópról. A Leicesteri egyetem tudósai az sms árát 5 penny-ben, azaz körülbelül 15 forintban határozták meg, ez alapján egy megabájtnyi adat forgalmazása 117868 forintba kerül. A Physorg tudományos híroldal azt írja, hogy még a legpesszimistább becslés szerint is legalább 4,4-szer drágább az sms, mint az űrrel való kommunikáció.

Bemutatkozott a Blackberry Bold

2008. május 12., 20:16 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Hétfőn bemutatkozott a Research in Motion (RIM) új BlackBerryje, amelynek a kijelzőjén rengeteg pixel elfér, emellett van benne navigáció és gyors mobilinternet is, a wifije pedig 802.11 a, b és g szabványon működik. Meseszép készülék. Bár elsősorban üzleti szolgáltatásai miatt népszerű a gyártó, a Boldból a szórakoztató funkciók sem hiányoznak, a kamerájával például videókat is lehet rögzíteni, fél VGA, azaz 480x320 pixeles kijelzőjén videóket lehet lejátszani, és a 624 megahertzes processzora elég erős lehet a multimédiás tartalmak lejátszásához. A fülhallgató csatlakozója szabványos jack, bár jobb lenne, ha nem a készülék oldalán lenne, mert ha ebbe egyenes jacket dugnak, nem lehet zsebre vágni a mobilt. (Ugyanezt a hibát követte el a Nokia az N95-nél.) A BlackBerry Media Sync szoftver segítségével az iTunesról lehet zenéket áttolni a mobilra. Ideális eszköz a titkárnőknek, mert telefonon csevegés közben is lehet vele internetezni, emaileket küldeni, vagy dokumentumokat szerkeszteni. Még a hátlapja is más színűre cserélhető, így mindig passzolhat a mobil a körömlakkhoz.

Internetes céggé alakulna át a Nokia

2008. május 9., 16:41 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Nokia éves gyűlésén Olli-Pekka Kallasvuo cégvezér arról beszélt, hogy a társaságnak nem annyira hagyományos gyártóként, hanem inkább internetes cégként kell működnie a jövőben. Ez elég nagy változás, hiszen a Nokia momentán a világ legnagyobb mobilgyártója, sok százmillió kézzel fogható hardver eladásából szerzi a bevételét, az interneten pedig más cégek marakodnak a dobogós helyekért. Persze a finn cég a gumicsizmától a műholdas eszközökön át mindenfélét gyártott már, szóval a vállalat már átélt néhány nagy fordulatot.

"Az Apple, a Google és a Microsoft nem a hagyományos versenytársaink, de olyan ngy erők, amelyekkel számolnunk kell. Ezekre a kihívásokra komolyan és agresszíven válaszolunk" - mondta Kallasvuo az Ars Technika beszámolója szerint.

A Nokia már rég megtette az első lépéseket, például átalakította a cég strukturáját, így létrejött egy szolgáltatásokért felelős üzletág. Ezt az üzletágat pedig már fel is töltötte, van online tartalommegosztó portálja (ovi), digitális térképei, zenei szolgáltatása. Kérdéses, hogy mindezek birtokában hogyan tud majd megbirkózni a már említett három nagy riválissal, amelyek szemből támadnak, a Google Androiddal és az Apple iPhone-nal.

Budapesti taxikba költözik a Vodafone

2008. május 8., 14:39 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Mobilinternetre csatlakozó információs panelt épít a budapesti taxikba a Vodafone. A  Taxitelly elnevezésű rendszeren hirdetések jelennek majd meg, és az érintőkijelzőt nyomkodó utasok híreket olvashatnak, illetve információt szerezhetnek programokról, látnivalókról. A turistáknak is szánt szolgáltatás eleinte magyar és angol nyelvű lesz később pedig német kezelőfelületet is készítenek. Az adatok természetesen a Vodafone
hsdpa hálózatán jutnak majd el a járművekre. Az MTI hírügynökség hírei kétóránként frissülnek, a kulturális és egyéb programokat szintén folyamatosan frissítik, hogy az utasok naprakész információkat szerezhessenek.

A csütörtöktől induló új szolgáltatás sikerességét, a hardverek alkalmasságát és a szoftver használhatóságát negyven City-taxiban teszteli a Vodafone a következő 1 hónapban, június 7-ig. A sikeres tesztidőszak után június közepétől megkezdődik a szolgáltatás kiterjesztése, az év végéig várhatóan közel ezer, 2009 év végéig pedig kétezer ötszáz autóba szerelik be az új, érintőképernyős hirdetési felületeket.

Izgalmas lenne lenne, ha a felhasználók menet közben vehetnének vonatjegyet, mozijegyet,  az éttermekben asztalt foglalhatnának le. A Vodafone helyében azon is elgondolkodnék, hogy miként lehetne a jövőben mobiltévézésre használni a méretes kijelzőt.

Sok százmillió gép lesz a mobilhálózatokon

2008. május 6., 21:40 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Ha az embereknek nincs is elég pénzük arra, hogy egyszerre több mobiltelefont tartsanak, a gépek majd gondoskodnak a folyamatos növekedésről. A Berg Insight jóslata szerint 2012-ben már 186 millió gép lóg majd a világ mobilhálózatain. Az elemzőcég hírlevele szerint a fejlett országokban most az előfizetések 1-3 százaléka tartozik gépekhez, de például Svédországban és Finnországban a gépi kommunikációs részesedése közelebb van a 10 százalékhoz, mert a mobilinterneten olvassák le a gázórákat, villanyórákat. A Berg Insight azonban úgy látja, hogy a jövőben az autókba épített eszközök veszik át a vezető szerepet a gépi - machine to machine - kommunikációban. Természetesen nem az autós telefonokról van itt szó, hanem a beépített segélyhívókról, az autók műszaki állapotának távellenőrzéséről, illetve a lopásgátlásról.