Friss kommentek

A Sony Ericsson szabadalmaztatta a távirányítót

2007. március 5., 15:33 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Elég régóta van távirányító a Sony Ericsson mobiljaiban, amellyel például a pécét lehet irányítani, a mobilgyártó azonban most egy lépéssel továbbmegy: olyan mobilos táirányítót szabadalmaztatott, amely az irányítandó eszközről letölti a parancskészletet. Ehhez szerintem elég fontos lenne, hogy a tévékben, erősítőkben és dvd-lejátszókban is bluetooth legyen infra helyett, hogy ne kelljen csak a távirányítás miatt infrát rakni a mobilokba. Az Engadget szerint 2005 augusztusában nyújtották be a szabadalmat.

Nagyjából ugyanezt tudta az iPaq zsebgépem, igaz ahhoz - ha jól emlékszem - a netről kellett az eszközinformációkat letölteni. És nem is igazán vált be, távirányítónak túl nagy volt.

Jönnek a javás vírusok

2007. március 4., 15:10 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Fejlettebb mobilos oprendszerekre - Symbian és Windows Mobile - azért nem készülnek igazán ütős vírusok, mert még elég kevesen használják ezeket a platformokat, nehezen térül meg a vírusok létrehozásába fektetett tudás és idő. Bezzeg mennyivel jobb a helyzet a javával, amely szinte minden mobilon megtalálható.

Persze a java védelmi mechanizmusai elég jók, még az ártalmatlan Opera Mini is mindig megkérdezi, hogy használhatja-e az internetelérésemet, de pont ez egyáltalán nem számít, ha az átlag júzer biztonságáról van szó. Azok úgyis rákattintanak bármire, ami mozog. A hekkerek meg jól elveszik a banki adataikat, mobilos jelszavaikat, és megnövelik a havi számlájukat. Most éppen a Kaspersky Labs riogatott az Abirón.

Bejött a Nokia Maps

2007. március 1., 22:40 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Valamiért nem tudok képernyőmentést készíteni a Nokia Maps szoftveről, pedig de jó lenne mutogatni. Az elmúlt év legütősebb szoftvere Symbianra, még GPS nélkül is, az elmúlt két héten négyszer kerestem meg rajta budapesti címeket, 100 százalékos sikerrel. A Google Maps mobilos kliens piskóta ehhez képest, mert azon soha semmit sem találtam meg, mivel nem lehetett magyar címekre keresni. A falusi utcaneveket ugyan a Nokia Maps sem ismeri, de legalább a falut magát megtalálja és útvonalat lehet oda tervezni. Szórakozóhely nevére keresve a listán az adott helyhez legközelebb lévőt dobja elő, de a lista végére akár ezer kilométerre lévő éttermek is felkerülhetnek. Viszont elég érdekes, hogy a Ráday utcában a térkép szerint semmi sincs, csak ATM meg egy Hotel.

Ehhez elég szorosan kapcsolódik a WSJ cikke, miszerint a Nokia csak GPS és térkép beépítésével tudja szinten tartani a mobilok árát. (Tudjátok mennyibe kerül egy GPS csip? Egy, azaz 1 dollárba. Ezt a 3GSM-en ordibálta egy gyártó miközben prezentálta a terméket.) Szóval hiába baromi olcsó a csip, az emberek ahhoz szoktak hozzá, hogy a hordozható GPS-ért 300-500 eurót fizetnek, így valószínűleg a szemrebbenés nélkül veszik majd meg drágán a csúcskategóriás mobilokat. A piac pedig iszonyatos tempóval nő, 2006 első három negyedévében több mint kétszer annyi GPS kelt el, mint 2005 első három negyedévében. A legjobb, hogy a Nokia térképe alapól ingyenes, de a Moconews szerint teljes Európára 118 euróba kerül majd egy évre a hangutasításos navigáció, a turisták meg egyszeri 10 euróért vehetnek majd mobilos útikönyveket például a Berlitztől.

Projektor mobilra

2007. március 1., 21:57 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Értelmetlen fejlesztésekel Dunát lehetne rekeszteni, íme a legújabb: mobil kijelzőjére szerelhető kivetítő. Lényege, hogy a mobilon megjelenő pici képet 19 colosra lehet nagyítani. Dícsérendő a Neochroma leleményessége, hogy mindenféle extra kábel nélkül megoldották a feladatot, de lássuk be, hogy ennek az égvilágon semmi értelme nincs addig, amíg a mobilok kijelzőjén ilyen rohadtul kevés pixel fér el. Tegye fel a kezét, aki még ma is 640x480-as felbontáson internetezik! Ha feltette, akkor hagyja is úgy, és ne próbáljon ide beírogatni.


Akkor már inkább legyen kábel, tuszkoljanak bele a mobilba egy rendes grafikus csipet 1024x768-as tévékimenet támogatással, készítsenek lokalizált bluetooth billentyűzetet, és lehessen a mobilról tévén vagy kivetítőn netezni, emailt írni, prezentálni satöbbi.

Restart

2007. március 1., 21:40 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Nem arról van szó itt kéremszépen, hogy az elmúlt hónapban nem voltak mobilos hírek, hanem arról, hogy a gyárban tartósult hiányzások miatt a munkamorálom - mert persze én nem szoktam hiányozni - a béka segge alá esett.

Pedig időközben kiderült, hogy az átkozott Linuxon is működik a hsdpa, ha üresen hagyott jelszó helyett az ember beírja t-email felhasználónevét és jelszavát. A még jobban átkozott Windows Vistára meg hiába pakoltam fel a Nokia Phone Update programot, kifagy, ezért az N80-asomra nem tudom feltölteni az N80ie szoftverét. Pedig Darla szerint ez hivatalosan is lehetséges. Vistán egyelőre egyik Globetrotter hsdpa adatkártyámat sem sikerült elindítanom.

Most egyébként egy Motorola V3xx hsdpa mobilt böködök, és egy-két apróságtól eltekintve nagyon tetszik. Ilyen apróság: rövid a gyári fülhallgató kábele, így állandóan kimászik a fülemből a dugasz. A Linux nem ismeri fel a mobilt. Vicc egy olyan gyártótól, amely egyébként ontja magából a linuxos mobilokat. Ami bejön: szabvány usb kábel, tölti is, az aksi sokáig bírja. Kicsit gyerekes, hogy a pécés szoftver a mobil kinézetét utánozza, de ezt leszámítva elég jól használható. Működik Vistán.

Az érintőkijelző minek?

2007. február 21., 07:37 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Jó, tudom, hogy ciki állandóan a nem megjelent Apple-mobilról beszélni, de tény, hogy a koncepció szöget ütött a fejembe. Munkás Pityu (c) bejelentése óta azon jár az agyam, hogy vajon az új interfész mennyire működőképes. A Nokia N800 tesztje azt sugallta, hogy az érintésérzékeny felületen jól lehet gépelni, ha elég nagy a kijelező. A 3GSM-en a DoCoMo standjánál az derült ki, hogy nagyon fontos a visszajelzés. Ha a virtuális gomb lenyomásakor egy kicsit megrezeg a mobil, akkor az agyunk rögtön tudja, hogy a gombnyomás sikeres volt, nem kell tovább nyomorgatni a műanyagot. Az LG Prada tesztje ugyanakkor azt mutatta meg, hogy az új generációs érintőkijelzők, amelyek kemény műanyagra vannak feszítve, elég nehézkesen használhatóak, az ujjbegyem egyszerűen megakadt a felületen. Ezt az újfajta értőkijelzőt pont olyan, mint a Samsung P310 vagy a Z560 érintésérzékeny gombjai, csak éppen az egész felület ilyen. Teljesen más érzés a használta, mint a WinMobile kijelzőké.

Szerintem nem válik be.

A pingvin kinyírta a memóriakártyát

2007. február 20., 22:02 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Óvatosan azokkal a drága memóriakártyákkal, a 2 gigabájtos pretec miniSD kártyám kevesebb mint egy évet élt meg. Haláltusája akkor kezdődött, amikor bedugtam a laptopomba, felmásoltam rá egy albumot, aztán lecsatoltam a tárolót, ugyanis mindez Ubuntu Linuxon történt, és ott ilyen baromságokkal kell szórakozni a memóriakártya kivétele előtt.

Aztán hazafelé menet elég ideges lettem, hogy a felmásolt albumot nem játssza le a mobilom. Aztán otthon még idegesebb lettem, mivel semmit sem tudtam lemásolni a kártyáról. Az egész elromlott, most már a Windows nem tudja befejezni rajta a formatálást, nem lehet rá írni. Dobhatom a kukába, pedig nem volt olcsó.

Jó tanácsok:

- lehetőleg ne használjatok Linuxot, mert szívás
- ne vegyetek túl nagy memóriakártyát, mert sok pénzt bukhattok, ha tönkremegy
- várjátok meg a Seagate DAVE megjelenését, mert az aztán hiperkúl kiegészítő

67 milliárd dolláros rablás

2007. február 20., 21:46 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0

A 3GSM akkora sokkot okozott, hogy azt hittem soha többé egyetlen szót sem tudok majd mobilokról írni. Ez a hír azonban egy pillanat alatt felpupálta az agyamba a vért. Az előrejelzés szerint 2012-ben már évi 67 milliárd dollárt kaszálnak majd a világ mobilszolgáltatói a szöveges üzeneteken. Ez ugyebár az egyik ok, amiért páros lábbal kéne őket seggberúgni.

Egyébként a 3GSM egyik legérdekesebb elemzése az volt (az Informától), hogy a mobilszolgáltatóknak el kéne gondolkozniuk a DRM-mentes zenelatöltésen, mert a DRM totális szívás. Például elég ciki, hogy az Orange online zeneboltja nem kompatibilis a saját mobilos zeneboltjával. Azt ne kérdezzétek, hogy ezt miért ebbe a bejegyzésbe raktam. Csak.

Felcsavarható kijelző az olaszoknál

2007. február 6., 22:42 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Az Index nagyjából két hete megírta, hogy jól halad a felcsavarható kijelzők fejlesztése. A Telecom Italia a napokban bejelentette, hogy beszállna a buliba, és Olaszországban piacra dobná a világ első felcsavarható kijalzőjét - a világ többi részét pedig meghagyná a technológiában élen járó holland Polymer Visionnek. Jó hír, hogy a kütyü kint lesz a 3GSM-en, én meg addig nyüzsgök majd a standjuk körül, amíg a kezembe nem nyomják, és megírom jól, hogy milyen.

Távirányítót a mobilba

2007. február 6., 22:04 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Gondolom ezért pakolnak a koreai mobilokba digitális tévét, bacilusölő burkolatot, brutálszélessávú internetelérést, csevegőprogramot, avatárokat, sok megapixeles fényképezőt, mert az ottani emberek már rohadtul unják a mobilelefonálást. Most például kitalálták, hogy legyen a mobilban távirányító is az otthoni tévéhez meg a házimozihoz, írja az Überphones. Mondjuk ennyi erővel foglalkozhatnának egy kicsit azzal is, hogy szép mobilokat gyártsanak, mert ezek egyszerűen randák.

Az EU az ellen is véd

2007. február 6., 21:51 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Az ejropunnyó kidolgozna egy keretrendszert gyermekeink védelme érdekében, és az ötletet tizenöt nagy uniós mobilszolgáltató is támogatja. A kezdeményezés lényege, hogy a fiatalok ne érhessenek el nem nekik való tartalmakat. Persze aki a nettel együtt nőtt fel, az tudja, hogy ez mekkora baromság, mert ha a gyerek pornót akar, akkor úgyis megszerzi. Ha meg nem akar, akkor úgyis tudja, hogy hová nem kell klikkolni. Remélem jó sok pénzt elköltenek rá, jól.

Keményre fújja a Cisco az iPhone-lufit

2007. február 4., 22:15 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
A Gizmodo friss bejegyzése szerint a Cisco egészoldalas NY Times hirdetéssel próbálja felhívni magára a világ figyelmét, az iPhone márkanevet érintő vita kapcsán. Szerintem az Apple és a Cisco már rég lerendezte az egész ügyet, csak csinálják itt a felhajtást, hogy még többet írjanak róluk az újságok. Az emberek megtudják, hogy mi a rákfenét csinál a Cisco, az Apple meg örülhet, hogy az összes cikkhez az általuk készített iPhone képét hozzák le, mert az milyen szép és forradalmi, meg vannak rajta ikonok is. Broáf, az egész kezd nevetségessé válni, le is szállok a témáról.

Egyébként szerintem az Apple jobban járna az Apple név használatával, mint az i[drága cucc fehér műanyagban] elnevezésekkel, mert ez utóbbiból úgysem tudnak mindent levédeni, az Apple nehezebben koppintható.

Hétvégi horror

2007. február 4., 21:56 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Egy Marlon Brando Gill nevű ember azért áll a kansasi bíróság előtt, mert sikeresen letuszkolt egy mobiltelefont a nője torkán. A Seattlepi cikkéből sajnos nem derült ki, hogy milyen típusról van szó, de hasznos lenne tudni, hiszen a megfelelő készülék akár életet is menthet. A nő ugyanis fulladhatott volna, de szerencséje volt, átment a torkán a mobil, és az orvosok ki is tudták szedni belőle. Az elborult agyú férfi hét évet kaphat, és remélem egy időre eltiltják a mobiltelefonálástól.

Del.icio.us Opera Minire

2007. február 2., 17:14 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Végre megvan hogyan lehet a mobilon betöltött weboldalak linkjét lementeni a webre. Így a hosszabb cikkeket csak otthon vagy az irodában, rendes számítógépen kell végigolvasni. Opera Mini és Opera Mobile böngészőkön garantáltan működik, kipróbáltam.

A leírást a Wap-Review szájton olvastam, és egy kicsit hosszadalmas a módszer.

1. Betöltöd az Opera Minibe az http://o.yeswap.com/ címet.
2. Ráböksz a Quick del.icio.us Post feliratú linkre.
3. Újratölti ugyanazt az oldalt, te meg ezt lemented könyvjelzőnek (#7), de a címet megszerkeszted úgy, hogy az alábbi részt kitörlöd az elejéről:

http://o.yeswap.com/?

Magyarán javascript: legyen a link eleje, semmi http meg ilyenek.

4. Bekattintod a Display on start page mellett a négyzetet. Nem tudom a magyar verzióban mi a szöveg. Ez az egyetlen bekattintható négyzet.
5. Betöltesz egy bármilyen weboldalt, előkeresed a lementett linket, ráböksz, beírod a del.icio.us azonosítódat és jelszavadat. Voilá.

Nekem néha furán viselkedik, például nem egészen értem, hogy az Opera Mini mennyi időre jegyzi meg a del.icio.us belépést. Most úgy tűnik, mintha mostantól örökre be lennék jelentkezve.

Kínában már van iPhone

2007. február 2., 08:55 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
A szorgos kínai dizájnerek elkészítették az iPhone látszólag pontos másolatát, sőt egy kicsit fel is turbózták.  Azt nem tudni, hogy a Meizu M8 is elforgatja-e a képét, ha oldalra fordítják, a dapreview azonban tudja (vagy tudni véli), hogy WinCE 6.0 oprendszer fut rajta, három megapixeles a kamerája, 3,3 colos kijelzőjén 720x480 képpont fér el, és van rajta tévékimenet. A képek inkább tűnnek rendereltnek, mintsem valódi fotónak, de ez mindegy is. Az iPhone megjelenéséig bőven lesz ideje a Meizunak arra, hogy elkészítse és piacra dobja az M8-at, és talán Steve Jobsnak is lesz elég ideje arra, hogy szénné perelje őket.

Vízálló telefonok

2007. február 1., 17:32 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Harminc percig víz alatt lehet tartani a Fujitsu F703i mobilt, a világ - állítólag - legvékonyabb mobilját. Van rajta kamera, sőt microSD bővítőhely is. A Laptop Logic cikke szerint három évig tartott a fejlesztése, és hivatalosan csak Japánban lesz kapható. Naná, a világ többi részén az elavult japán technika is újdonság.


Csak hogy ne legyen ilyen rövid a bejegyzés, beszúrok ide még egy vízálló vezetékest is. A NY Timesban bemutatott Uniden WXI477 házi rádiótelefon alapból lebeg a vízen, de egy méter mélyen és a zuhany alatt is kibírja. Az nem tudom, hogy van-e benne rezgő mód. Töltője mágneses indukcióval viszi be az áramot, szóval nincsenek kilógó fém alkatrészek.

Külső vincsi mobilhoz

2007. január 31., 22:57 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Ha találkozom valaha azzal a fejlesztővel, aki a Seagate usb, wifi és bluetooth 2.0 csatolóval felszerelt merevlemezét kitalálta, én esküszöm leborulok előtte, és elmormolok egy random áldást. Na jó, nem sok igazi áldást tudok, kb. tíz évesen jöttem rá, hogy keresztbe tett fákat imádni hülyeség, pedig a nagymamám igazán mindent megtett, hogy jó katolikus legyek.Visszatérve a tárgyra: a 10 vagy 20 gigabájtos külső merevlemez neve DAVE, írtak már hozzá kezelőszoftver Symbianra, WinMobilra meg Javára is, és néhány hónapon belül kapható lesz. Mire jó? Ezen lehet majd tárolni/lementeni a mobilon lejátszandó/rögzített zenéket, fotókat és videókat. A Wired blogja szerint 150 dollártól lesz kapható, azaz árban simán lenyomja a jóval kisebb kapacitású memóriakártyákat. Mondjuk az is igaz, hogy a divergencia ezen a szinten már kicsit túlzásnak tűnik, mert a franc akar húsz különböző eszköz töltőjével és adatkábelével szórakozni. Viszont arra még jó sokat várhatunk, hogy ilyen áron kapjunk ilyen nagy kapacitású flash memóriákat. A DAVE egyébként egy feltöltéssel 14 napon át várakozik a zsebünkben, és körülbelül 10 órán át aktívan használható, ami bőven elegendő lehet mindenre.

A  nap kérdése:

N800 + DAVE + bluetooth billentyűzet + GPS + mobil = __________?

(Erről majdnem elfeledkeztem: azért áldom a Seagate mérnökét, mert két éve szeretnék olcsón nagy adattárolót venni a fiók mélyén fekvő iPaqomhoz. Az aksija már nem sokat bír, ezért PDA-ként nem használható, viszont mp3-lejátszónak még elmegy. Egész jól szól.)

Kínában van lopásgátlós mobil

2007. január 31., 22:11 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Egyrészt nem árt minél hamarabb hozzászokni a hülye kínai terméknevekhez, egyszer úgyis eljutnak hazánkba is ezek a távol-keleti csodák. Itt van például a Tianyu B832 nevű modell, amelyben elég kifinomult beépített lopásgátló van, szóval nem is lenne rossz, ha beszivárogna ide néhány példány belőle. Én meg jól kipróbálhatnám.

Ha a tolvaj belerakja saját SIM-kártyáját, akkor a Ti Anyutok automatikusan küld egy sms-t a régi SIM-kártya számára. Nem árt gyorsan pótolni a lopott kártyát. (Persze ha tényleg meg akarnák szívatni a tolvajt, akkor azonnal ötszáz sms-t is küldhetnének automatikusan, hiszen a tolvajnak kell kifizetnie.) Emellett a telefon egy számítógép segítségével távolról letiltható a hálózatról.

Ezt a trükköt a vezető mobilgyártók is bele implementálhatnák a mobil termináljaikba, jól.

Titkos megbeszélés volt a Nokia új játékplatformjáról

2007. január 31., 22:00 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
A Pocket Gamer szerint múlt héten Santa Monicában titkos megbeszélés volt a Nokia új generációs játékplatformjáról, és ami igazán meglepő, az a résztvevők listája. Gondolom az EA, Disney, Sega, Sony, Universal, Glu Mobile, Namco és Vivendi nevek mondanak valamit az esemény súlyáról. A cikk állítása szerint már szétosztották a fejlesztői csomagokat, szóval nyáron debütálhat a rendszer, és karácsonykor már elég játék lesz a piacon, amit érdemes lesz agyonreklámozni. Jövő héten Európában lesz találkozó, ami már nagyon közel lesz a 3GSM-hez. Talán Barcelonában kiderül valami erről is.

Egyre több brit használja a mobilinternetet

2007. január 30., 20:08 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Tavaly decemberben 15,9 milliószor használták a britek a mobilinternetet, egymillióval többször, mint egy hónappal korábban, írja a BBC. A Jupiter Research elemzőcég ugyanakkor arra gyanakszik, hogy csupán az ajándékozási szezon miatt interneteztek többen, nyilván mindenki kipróbálta karácsonykor kapott új mobilját. Az Informa Telecoms and Media azt jósolja, hogy 2007 végére majdnem nyolcszázmillió böngészős mobil lesz a piacon. Arról viszont még nem olvastam sem jóslatokat, sem elemzéseket, hogy mennyi mobilon is használható weboldal létezik világszerte. Pedig hiába vannak böngészők a mobilokban, ha nincs mit böngészni.

A Vodafone nyit a nyílt forráskód felé

2007. január 29., 21:31 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Pont a Vodafone? Többször is elolvastam a hírt, és azóta sem hiszem el, hogy pont a Vodafone nyit közösségi portált a fejlesztőknek, amelyen keresztül könnyen eljuttathatják szoftvereik és szolgáltatásaik próbaváltozatait a júzerekhez. A portál neve Betavine lesz, és persze a fejlesztők megtarthatják majd a jogaikat a szellemi termékeikhez, de lesz egy nyílt forráskódú szekció is.

Jó minőségű renderelt képek a HTC Vox-ról

2007. január 29., 10:56 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
A korábban már említett HTC Vox okostelefonról, a homályos kémfotók után, végre kikerültek jó minőségű renderelt képek is. Ezeken jól látszik, hogy a telefon a Microsoft új, mobilokba szánt operációs rendszerét a Windows Mobile Crossbow-t használja. A teljes QWERTY billentyűzet mellett lesz még benne wifi és 2 megapixeles kamera is. Nem rossz, egy ilyen kis méretű telefontól.

Fizetős videomegosztást indít a Vodafone

2007. január 26., 08:36 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Márciusban elindul a Vodafone Live! portálon egy videomogosztó szolgáltatás, amely elég ügyesen ösztönzi majd a felhasználókat a tartalommegosztására: pénzt kaphatnak, ha mások is megnézik az általuk feltöltött videókat.

Carlo Longino, a Mobhappy bloggere szerint ez jól mutatja, hogy milyen óriási lehetőségek vannak a mobilszolgáltatók kezében. Bár a YouTube a webes videózás központja, a mobilon való megjelenését igencsak elszúrta, amikor lepaktált a Verizon nevű szolgáltatóval. A díl értelmében most csak a Verizon előfizetői férhetnek hozzá a YouTube tartalmaihoz, abból is csak egy válogatáshoz. Eközben a YouTube keményen fellép azon cégek ellen, amelyek a nyilvános YouTube szájtot próbálják mobilra optimalizálni.

Magyarán a YouTube elkövette azt a hibát, amit általában a mobilszolgáltatók szoktak: áthatolhatatlan falat húzott fel a szolgáltatás és mobilos felhasználók tömege közé. (Ugyanez történt, amikor egyes szolgáltatók csak a saját wapoldalaikra engedték ki az ügyfeleiket, mondván, hogy ez a mobilinternet. Aztán valahogy mégiscsak rájöttek, hogy ez mekkora baromság.)

Persze a mobilszolgáltatók biztosan félnek attól, hogy majd a pornó lesz a legnépszerűbb tartalom, de most még semmit sem tudunk arról, hogy a Vodafone milyen konstrukcióban adja majd a videókat. A nézők vajon csak az adatforgalomért fizetnek majd, vagy a videókért is? Cenzúrázzák majd az erotikus és szerzői jogilag védett tartalmakat? Majd meglátjuk.

Sms-ben írt regényt

2007. január 26., 08:27 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
A finn Hannu Luntiala 332 oldalas regényt írt nagyjából ezer rövid szöveges üzenetből. A sztori egy informatikai cég vezetőjéről szól, aki kilép a cégétől, elutazik Indiába, és eközben sms-ben tartja a kapcsolatot a barátaival. Több nyelvre is lefodítanák, ami elég nagy kihívás lehet, mivel a szöveg direkt tele van helyesírási hibákkal, és sms-ben használt rövidítésekkel.

Motofone húszért

2007. január 26., 08:18 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Amikor kipróbáltam a Motofonét, még nem láttam sehol, a Motorola is azt mondta, hogy csak néhány hónap múlva lesz kapható. Persze nincs is időm végignézni a mikroszkopikus GSM boltok kínálatát. Egy szemfüles olvasó azonban látta 20 000 forintért kártyafüggetlenül a Fortuna GSM-nél. Amikor megnéztem már nem volt egy sem. Ez mindenesetre elég jó ár egy ilyen telefonért, gondolom hűségnyilatkozattal nulla forintért elvihető lesz.

Itt a világ legkisebb LED-je

2007. január 25., 09:27 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Mi másra lehetne használni a világ legkisebb fénykibocsátó diódáit, mint a mobilok nevetséges elcsúfítására? Most is sokan ragasztanak színes vackokat a készülékükre, de vajon mi lesz akkor, ha kiotói Rohm apró diódái milliószámra kerülnek majd a világpiacra? A PicoLED 1x0,8x0,2 milliméteres, talán száz is elférne belőle a mobilok előlapján/hátlapján. Ezzel aztán tényleg villoghatnának a suhancok. Szerencsére még elég drága, tíz darab 8,3 dollár.

Gyémántborítással kísérletezik a Nokia

2007. január 25., 09:18 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Ellenálló, nehezen koszolódó, olcsó és biológiailag lebomló védőréteget próbál szabadalmaztatni a Nokia. A különleges anyag grafitból készül, és a különleges eljárás során száz nanométer vastag gyémántszerű védőréteg jön létre a telefon műanyag burkolatán. A gyártási technológia szobahőmérsékleten működik, tehát a legvacakabb műanyagokat is meg lehet majd erősíteni ezzel a módszerrel. A bevonat erős, ugyanakkor sima tapintású, és távol tartja a koszt.

A Sony Ericsson nem utánozza az Apple-t

2007. január 22., 22:00 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Miles Flint - a Sony Ericsson elnöke - vasárnap a MidemNet-en elmondta, hogy bár mindig is támogatta az innovációt, bárhonnan is érkezzék az, nem valószinű, hogy a jövőben az Apple iPhone-hoz hasonló, billentyűzet nélküli mobilokat dobjanak piacra. Hozzátette, szerinte fontos, hogy a felhasználók minél több módon tudják bevinni az információt a telefonba. Tehát az esetleges érintőképernyő mellett (amihez stylus-t (böködő) is mellékelnek, mert sok felhasználó igényli), marad a billentyűzet is. Az innováció pedig megmarad az Apple-nek.

Nem mindenki akar adatot a mobilra

2007. január 22., 20:13 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Tévedés, hogy mindenkit érdekel a mobilos adatletöltés, írja Michael Mace, a Rubicon Consulting vezetője, egy több mint tízezer főn elvégzett felmérésre hivatkozva. A valóság az, hogy az emberek 35 százaléka fizetne mobilos tartalomért, 65 százalékuk azonban vagy csak nagyon keveset, vagy semmit. (Nyilván az utóbbiak miatt terjednek majd el nagyon a reklám alapú tartalomterjesztési modellek.)

A Nyugat-Európára és az Egyesült Államokra kiterjedő kutatásukban három felhasználói csoportot határoztak meg az adatletöltést igénylő csoporton belül. Az egyik csoportba azok az emberek tartoznak, akiknek a kommunikáció fontos, például az email, a chat és a konferenciázás (nekik való mobilok: Nokia Communicator, Palm Treo, Blackberry, Windows Mobile).

A másodikban csoportban azok az emberek vannak, akik videókra, játékokra és zenére vágynak (Nekik lehet jó az iPhone). A harmadikba végül pedig azok, akiknek az információ hatékonyabb menedzselése fontos, például adatbázisok elérése, dokumentumok kezelése és a jegyzetelés (Windows Mobile, PDA-k, Sony Ericsson P900).

Amitől megkímél minket a Nokia

2007. január 22., 19:33 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Darla Mack körülnézett a Nokia kínai és hongkongi weboldalain, és csomó újdonságot talált, amiket a Nokia valamiért sem odaát az USÁ-ban, sem itt Magyarországon nem mutatott be. A Hot Sites és az Email Sites nem annyira érdekes, mert csak weboldalak linkjeit jelenítik meg látványosabban. Az viszont nagyon érdekelne, hogy vajon a kínaiaknak miért jár MSN Messenger, és nekünk miért nem?