Friss kommentek

Halló? Itt a fikusz beszél, öntözzél már meg!

2007. január 3., 19:16 Módosítva: 2009-07-25 17:46:19
0
Most már nemcsak becézgetni és simogatni lehet a növényeket, hanem akár rájuk is lehet csörögni, hogy megtudjuk milyen gondozást igényelnek. A botanicalls nevű eszement szolgáltatás segítségével a növények akár emberi segítséget is kérhetnek, ha kezdenek kiszáradni. A növénysegítő kütyü mindenféle érzékelőkre épül, egy php szkript és a nyílt forráskódú Asterisk telefonrendszer segít a kommunikációban.
A rendszert Robert Faludi, Kate Hartman, Kati London és Rebecca Bray találta ki.

Európába jön az LG Shine

2007. január 3., 13:57 Módosítva: 2009-07-25 17:46:19
0
Az LG 'Black Label' ál-luxus sorozatában eddig se szokványos nevű készülékeket dobott piacra (gondoljunk csak a Chocolate-re), úgyhogy semmi meglepő nincs abban, hogy új telefonját egyszerűen csak Shine-nak (fényesség) nevezte el. A rozsdamentes acélból készült készülékbe az LG mérnökei belepakoltak egy két megapixeles kamerát LED-es segédfénnyel, valamint 1 gb memóriát a zenekedvelőknek. Ez egyébként microSD kártyával bővíthető.

Most még csak Koreában kapható, de hamarosan az egészen világon elérhető lesz. Természetesen nem tükör van rajta, az ott a kijelző.

Internetszolgáltatás autósoknak

2007. január 3., 06:45 Módosítva: 2009-07-25 17:46:19
0
A világ első autós internetszolgáltatását indította el az amerikai Autonet Mobile, legalábbis ezt állítja magáról. Valószínűleg az amcsi kamionosokat veszik célba, a hosszú napokon át magányosan vezető sofőröknek biztosan jól jön majd a p2p, meg a webtévék, sőt talán hamarosan nem rádión, hanem webkamerával tartják majd a kapcsolatot egymással és családtagjaikkal (Amit aztán jól betiltanak, mert eltereli a figyelmüket).Visszatérve az Autonetre: elég nyilvánvaló, hogy csupán egy teljesen hétköznapi mobilos adatkártyát kötöttek össze egy teljesen hétköznapi wifi routerrel, így oldották meg, hogy minden kütyü rácsatlakozhasson az internetre. Az Autonet wifis eszköze 400 dollárba kerül, havi ötven dollárért az USA úthálózatának 95 százalékán biztosítja a netelérést, és az Engadget szerint a Verizon szélessávú EV-DO hálózatát használja.

Google-mobil a Samsungtól

2007. január 2., 12:22 Módosítva: 2009-07-25 17:46:19
0
A Samsung bemutatta új hsdpa-mobilját, az Ultra Edition 13.8-át, ami Z720 néven lesz kapható. A mindössze 13,8 mm vastagságú készüléket várták az első igazi Google-mobilnak, de nem lesz az, mert ez csak egy Google-szoftverekkel felturbózott Samsung telefon, Orange előfizetőknek. A szoftverek - pl. Gmail, Google Maps - eddig is letölthetőek voltak bármilyen javás telefonra, igaz most már előre telepítve vannak a készülékre, és ezzel a keresőóriás újabb nagy lépést tett a mobil üzletág meghódításához.

A telefon egyébként mindössze 80 grammos, ami iszonyatosan jónak számít a hsdpa-t tudó készülékek között. Találunk benne egy 3 megapixeles autófokuszos kamerát, plusz egy másodlagosat videótelefonáláshoz. Memóriáját microSD kártyával bővíthetjük, és természetesen bluetoothon és usb kábelen keresztül is tud kommunikálni számítógépünkkel.
Ja, a hsdpa csak alapszintű, 1,8 megabites.

A készülék támogatja a Samsung két vadiúj találmányát a uGo-t és uTrack-et is. Az utóbbi arra képes, hogy ha illetéktelenek belepiszkálnak a telefon SIM kártyájába, akkor egy előre meghatározott számra értesítést küld erről, valamint a telefon hollétéről is. Ezzel nagyban megkönnyíti az elvesztett vagy ellopott telefonok megtalálását.

Tévéadás otthonról

2006. december 20., 23:07 Módosítva: 2009-07-25 17:46:19
0
A Makayama készített egy kiegészítő szoftvert a Windows Media Center médialejátszóhoz, amely a számítógép tévétunerével felvett adásokat automatikusan átalakítja a megadott mobilos formátumra. Nemcsak Pocket PC, Palm, Nokia, Sony Ericsson és Motorola mobilokat támogat, hanem az iPodot és a PSP-t is, több mint ötszáz eszközt.

Persze Magyarországon most még nem túl elterjedt a Media Center, de a Vista jobb változataiban alapból benne lesz, így csak tévékártyát kell majd beszereznie annak, aki feltétlenül mobilról akar tévézni

iWiw + mobil - második felvonás

2006. december 20., 22:04 Módosítva: 2009-07-25 17:46:19
0
Érdekes tény, hogy az iWiw tulajdonosa megvette azt a céget, amely az iWiwen futó játékot készítette szolgáltatja, és amely nemrég tagadta, hogy készülne az iWiw mobilra szánt változata. Sajnos csak ma jutott el hozzám a Metacom sajtóközleménye, miszerint a mobilos szolgáltatásokat gyártó MFactory céget megvette tőlük a Magyar Telekom, noha az MT már 13-án kiadta. (Fogalmam sincs, hogy mit csináltam aznap. Mármint azon kívül, hogy lecsúsztam a bejelentésről). Malcsiner Péter Metacom-vezér ma elmondta nekem, hogy a Telekom részéről a T-Online-nál érdemes kapirgálni infókért. Nem, nem a T-Mobilnál. Nyilván azért áll közelebb a T-Online az MFactory bizniszéhez, mert neki van jó tartalmi  portfoliója (IPTV, Origo, zenebolt), amelyet érdemes lenne mobilra szabni. (A hivatalos T-álláspont szerint most nincs mit mondaniuk.)
A sikeres regionális terjeszkedést követően új tulajdonossal zárja a 2006-os évet az M Factory Kft., a Metacom Holding Zrt. leányvállalata, a regionális piacvezető tartalomfejlesztő és szolgáltató vállalat. A Magyar Telekom NyRt. szerződést írt alá az M Factory 75,05%-os tulajdonrészének megvásárlásáról, továbbá egy 2009-től élő opciós jogot szerzett a cégben lévő tulajdonrészének 100%-ra történő növelésére.

Kína rendet tesz a mobilgyártásban

2006. december 19., 23:16 Módosítva: 2009-07-25 17:46:19
0
Igen szimpatikus lépésre készül Kína nagyhatalmú kormánya: szabványos mobiltöltő használatára akarják kötelezni a gyátókat. A rendelet természetesen a Nokiától kezdve a Samsungig mindenkire érvényes lesz, szóval ha ezek a gyártók továbbra is jelen akarnak lenni a kínai piacon, ahol most 450 millió potenciális ügyfél van, akkor ugyanolyan töltőket kell használniuk.

Mit szólnak vajon a miniusb-hez, ami most is hegyekben áll az asztalomon?
Ja, hogy azt nem tudják eladni 5-10 ezer forintért?
Akasszák föl magukat az egyedi kábeleikre, jól.

A kínai informatikai minisztérium még nem tudja, hogy mikor vezeti be a szabályozást, de azt már tudja, hogy Kína ezzel évente 306 millió dollárt spórolna meg. A szabványos áramadapter használata az egész világra pozitív hatással lenne, hiszen az elavuló modellek töltői nem kerülnének a kukába, sőt az usb szabvány használatával több eszközhöz elegendő lenne egy töltő.

Újabb bizonyíték: a szolgáltatók gyilkolják a tartalombizniszt

2006. december 18., 16:29 Módosítva: 2009-07-25 17:46:19
0
A mobilszolgáltatások 95 százaléka megbukik a piacon, mondta a Registernek Steve Dietch, a kommunikációs szoftvereket készítő HP OpenCall csoport group marketingese. Magyarázatot is ad erre: Dél-Koreával és Japánnal ellentétben az európai mobilszolgáltatók arra törekednek, hogy minél többet - 70 százalékot - lenyúljanak a tartalmak árából. Aztán meg csodálkoznak, hogy mindent elönt a gagyi. A legjobb az egészben, hogy mindezek ellenére gátlástalanul hirdetik a wapozást meg a mobilinternetezést. Dietch szerint a szolgáltatók túl sokat foglalkoztak azzal, hogy betörjenek a tartalomiparba, miközben saját tudásukat - azt, hogy ismerik ügyfeleiket, tudják merre járnak, és hogy mikor elérhetőek - rohadtul nem használják ki.

Egy szabadúszó mobilfejlesztő mindezek kapcsán azt írja blogjában, hogy egyre kevesebben keresik meg új ötletekkel, amire céget lehetne alapítani, és miközben tavaly még kisebb cégeknek segített talpra állni, idén főleg mamutcégeknek dolgozott.

Narancsízű lesz a Google-telefon

2006. december 18., 15:58 Módosítva: 2009-07-25 17:46:19
0
Az Observer szerint a Google és az Orange mobilszolgáltató több milliárd dollár értékben összebeszéltek, aminek az lesz a kézzel fogható eredménye, hogy piacra dobnak egy Orange-logós és Google-szolgáltatásokkal felszerelt HTC-mobilt. A lényeg persze itt is a helyfüggő szolgáltatásokon lesz, azaz többek között környékbeli éttermeket lehet majd keresni, és nemcsak szöveges módban, hanem a Google online térképein. Mondjuk a GigaOM szerint csak 2008-ban lesz kapható.

Személyre szabott hirdetések a mobiltévén

2006. december 15., 16:46 Módosítva: 2009-07-25 17:46:19
0
Nem fog ki rajtam az IndaPass, akkor is fellövöm ide ezt a postot. Szóval a mobilszolgáltatók elég sokat tudnak az ügyfeleikről (nemüket, korukat, plusz ismerhetik a mobilwebes tartalomfogyasztásukat meg a kedvenc helyeiket is), ezért nincs mit csodálkozni azon, hogy egy norvég mobilcég személyre szabott hirdetésekkel próbálkozik. Az előfizetők két hónapig láthatnak érdeklődésükhöz passzoló reklámokat mobiltévézés közben. Két tévécsatorna és négy rádióadó vesz részt a kísérletben.

A BBC cikke szerint most körülbelül 44 millióan néznek tévét mobilon, de számuk évente megduplázodik, így hamarosan sok százmillióan lesznek (eMarketer stat). Gondolom ez akkor lesz így, ha a mobilkijelzők mérete és felbontása hasonló ütemben nő majd.

Telerúd koncepció

2006. december 14., 22:29 Módosítva: 2009-07-25 17:46:19
0
Érdekes minimalista koncepciótelefon rajzolt meg egy feldühödött dizájner, akinek elege lett a funkciókkal telepakolt mobilokból. A készülék akkora, mint egy nagyobb mp3 lejátszó (vagy mint egy kisebb műpénisz), kijelzője kihajtható és alig vannak rajta gombok. Támogatom az elképzelést, szükség van olyan mobilokra, amelyekkel csak telefonálni lehet.


Már írtam, hogy mennyire kúl mobil szerintem a MOTOFONE, de igazából arra vágyok, hogy az adatátviteli hardver (hang + adat) teljesen elkülönüljön a multimédiás hardverektől. Így lehetne egy iszonyú vékony, akár hetekig működőképes telefon minimális kijelzővel, plusz egy vagy több hozzáköthető kijelző a multimédiás funkcióknak. Ja, ez olyan, mint a telefon+PDA kombináció? Nem egészen.

Sajnos nincs olyan mobil, amely pusztán telefonként és adatelosztókéntműködne, azaz  egyszerű a kinézete, nincs benne semmi multimédiás izé, viszont benne van az összes fejlett adatátviteli funkció, mint például a wifi, hsdpa, blutooth stb. Emellett a PDA-k sem kifejezetten a multiméiára meg a böngészésre vannak kihegyezve, ehhez ugyanis minimum 800x600-as, vagy inkább 1024x768 felbontású kijelző kéne, plusz a flash és az ajax kezelése. Meg sok egyéb. A Nokia 770 ötlete bejött, de még nem kiforrott eszköz.

Mi a franc az a Mobil 2.0?

2006. december 12., 22:28 Módosítva: 2009-07-25 17:46:19
0
Azt mindenki tudja, vagy legalábbis tudni véli, hogy mit jelent a web 2.0, de mégis mit jelent a mobil 2.0? Egyáltalán van értelme erről beszélni? Már attól zavaros a kifejezés, hogy 3G hálózatok vannak mindenütt, a kutatók meg már arról beszélnek, hogy milyen jó lesz a 4G. Háromszor futottam neki a Read/Write Weben közölt cikkméretű bejegyzésnek, amely a mobil 2.0-ról szól, de nem lettem sokkal okosabb.

Íme egy gyönyörű bullshit:

The idea is that the mobile web will become the dominant access method in many countries of the world, with devices that become more hybrid and networks that become more powerful - everywhere in the next decade to come.
A cikk szerint olcsó szolgáltatás, nyitottság, többféle kommunikációs csatorna, meg helyfüggő szolgáltatások kellenek a mobil 2.0 állapot eléréséhez, ami a szolgáltatók jelenlegi törekvéseit, illetve a szakértő startup cégek csekély számát tekintve nem jön össze egyhamar. Abban viszont már igazuk van, hogy akinek N-Series Nokiája van, az már megtapasztalhatott valamit a mobil 2.0-ból a web 2.0 mobilos megjelenéséből. Van például podcast kereső, rss hírolvasó, meg a Shozu segítségével fotókat lehet feltölteni a Flickrre. Mondjuk az is igaz, hogy a megoldások nincsenek igazán a mobilok kijelzőjére szabva, például sok podcast, tévéadás, videó kis felbontású mobilra van belőve, azaz jobb kijelzőn élvezhetetlenek. A Nokia podcast keresője meg olyan buta, hogy sokszor nem a jó videókat töltené le, hanem a brutál méretű, mobilon lejátszhatatlan formátumú fájlokat. (Franc fog mobilböngészőn finomhangolással vacakolni.) Emellett nincs igazán jól összedrótozva a web és a mobil. Például elég valószínű, hogy mobilon nem olvasok végig egy hosszú cikket, de ha már rátaláltam az Opera Miniben (vagy más mobilos böngészőben), akkor jó lenne az url-t átmenteni a PC-re. Szinkronizálni. Így már össze lenne gyűjtve a reggeli olvasnivaló, mire beérek a munkahelyemre.

Ingyenes a Mobile Office

2006. december 11., 22:55 Módosítva: 2009-07-25 17:46:19
0
Szabadon letölthető az OpenDocument fájlokat megjelenítő Mobile Office. Symbian S60 2nd edition oprendszerű mobilokon fut. Remélem továbbfejlesztik, örülnék egy ingyenes Ooo szerkesztőnek, főleg ha S60 3rd edition változatra is megírják. Még jobb lenne, ha a Google Docs lenne mobilon elérhető, vagy ha legalább le tudnám onnan menteni a fájljaimat a mobilomra.

280 megabit mobilon

2006. december 11., 22:38 Módosítva: 2009-07-25 17:46:19
0
Végre megvan, hogy mi lesz a következő nagy áttörés a mobil adatátvitelben: az Ultra Mobile Broadband. Maximális adatátviteli sebessége 280 megabit másodpercenként, ami többnek tűnik, mint amennyire valaha szükségünk lehet. Most persze még csak az UMB márkanév van meg, megvalósítására 2009-ig várni kell. Addig meg gondolom kitalálnak még nyolc rivális márkanevet, meg lesznek csúszások is. Szóval örüljünk az új hárombetűsnek, és próbáljuk nem összekeverni az UWB-vel.
 

Reklámplakátok + wap

2006. december 8., 07:59 Módosítva: 2009-07-25 17:46:18
0
Elképesztő közösségépítő megoldást talált ki a mob5, melynek wapoldalgyártó szolgáltatásáról már korábban beszámoltam. Most mindegyik személyes szájt kapott egy úgynevezett ShotCode aznosítót, ami egy fekete fehér kép. Ezt a képet le kell fotózni egy mobilon futó kliensprogrammal, és a kliens automatikusan betölti a hozzá tartozó szájtot. Ha az utcai plakátokon/hirdetőtáblákon elhelyeznének ilyen ábrákat, az érdeklődő azonnal be tudná tölteni a reklámozott termék wapoldalát. Olcsóbb, mint bluetooth-szal telepakolni a hirdetéseket.

Ennél persze sokkal izgalmasabb lenne, ha a ShotCode-ot helyek felcímkézésre használnánk, és minden egyes címke az adott helyhez kötődő nyilvános blogra/közösségi szájtra vinne. Nem nyújtanak a magyar szolgáltatók helyfüggő szolgáltatásokat? Matricázzuk tele a várost meg a szórakozóhelyeket apró jelekkel, készítsünk személyes wapoldalakat, jöjjön létre valami mobil underground. (Bazz, de öreg vagyok én már ehhez. Ha nem a munkahelyem és két gyermekem közt ingáznék minden nap, akkor biztosan ráhuppannék erre.)

Töltsétek le a klienst innen, irányítsátok a kliens keresőjét az itt lévő képre, várjátok meg a piros célkereszt megjelenését, és klikk, már indul is a mobil böngészője. Nálam működött. Írjátok meg, ha nem sikerült, és hogy milyen készüléken.

2007 az olcsó 3G éve lesz?

2006. december 7., 23:30 Módosítva: 2009-07-25 17:46:18
0
Az Ericsson szerint jövőre akár 70 dolláros 3G-mobilok is simán megjelenhetnek, ha az alkatrészgyártók leegyszerűsítik a készülékeket. Az InfoWorld cikke szerint az olcsó mobilokkal lehet majd internetezni, de a csórók nem kapják meg az összes jó multimédiás funkciót. A mobiltévés, nagy memóriával felszerelt okostelefonok jövőre is több mint százezer forintba kerülnek majd.

Persze az InfoWorld is a cikke végére hagyja a csattanót, miszerint nem a bolti ár lesz 70 dollár, hanem az előállítási költség.

Itt a Flash Lite 2.1, de minek?

2006. december 7., 07:54 Módosítva: 2009-07-25 17:46:18
0
Kiadta az Adobe a Flash Lite 2.1-es verzióját, ingyen letölthető S60 2nd és 3rd edition és WinMobile 5.0 készülékekhez is. Adobe ID-vel, vagy egy gyors regisztráció után. Csak azt nem tudom mire használjam. Látott már valaki hasznos és jól használható, Flash alapú programokat mobilon? Vajon lesz YouTube lejátszó, vagy ehhez mérhető nagy dobás Flashben?

Mégsem leszünk rákosak a mobiltól (de csakazértis)

2006. december 6., 22:15 Módosítva: 2009-07-25 17:46:18
0
Gigantikus tanulmányt készítettek Dániában a mobilok egészségre gyakorolt hatásáról, és kiderítették, hogy a rádiohullámok nem okoznak rákot. Tudósok 420 ezer mobilhasználót figyeltek meg, közülük 52 ezren több mint tíz éve mobiloznak, sőt egyesek 21 évvel ezelőtt vették a kezükbe az első mobiljukat. Megnézték a dániai rákos betegeket tartalmazó adatbázist, és kiderült, hogy a mobilosok körében nem gyakoribb a rák előfordulása, mint a többi ember körében.

Persze még maguk a dán tudósok is kételkednek abban, hogy a tanulmány meggyőzheti a kétkedőket, ezért azt tervezik, hogy legalább 30 évig figyelik a mobilozókat. Addig folytathatjuk a huhogást az agysorvadásról, meg hogy a Nokia biztos több tonna pénzzel támogatta a kutatókat.

Skizó mobilt készít az Apple

2006. december 5., 16:26 Módosítva: 2009-07-25 17:46:18
0

Két memória és két aksi lesz az iPhone mobilban, ha hihetünk a Register cikkének, mivel az Apple nem szeretné, hogy a sok mobilozás miatt lemerüljön a zenelejátszó. Vagy fordítva. Nem magenta változattal debütálnak, azaz a kütyüt nem csak egy bizonyos szolgáltatónál lesz kapható. A cikk szerint 4 és 8 gigabájtos kapacitású iPhone lesz, 249 és 449 dollárért.

Most már csak az a kérdés hogyan fog kinézni.

Könyvtár a zsebben

2006. december 4., 08:11 Módosítva: 2009-07-25 17:46:18
0
Ezt a könyvet garantáltan nem lehet megunni, és csak akkor kerül vissza a polcra, ha lemerült. Természetesen a Sony PRS-500 elektronikus könyvről van szó, amit a MobileTechReview nemrég letesztelt. Arról híres e kütyü, hogy elektronikus papírból kivágott 600x800-as kijelző van benne, ami elég szépen jeleníti meg a betűket, de nincs háttérvilágítása. Hiszen papír. Belső memóriája 64 mega, de SD és MStick kártyával is bővíthető. Amellett, hogy rtf, word, txt és pdf formátumú szövegeket kezel, mp3-lejátszóként is működik. Egy feltöltéssel 7500 oldalt lapozhatunk át, tehát az akkuja elég jól teljesít. A PRS-500 körülbelül hetvenezer forintba (350 usd) kerül, és a Sony könyvesboltjában 3-15 dollárért lehet könyveket venni (más boltban vett könyvek drm-jét nem kezeli).

MobilShow mi?

2006. december 3., 20:43 Módosítva: 2009-07-25 17:46:18
0
Voltam pénteken a MobilShow nevű rendezvényen, bár ne lettem volna. Nem akarok senkit sem megbántani, de ha 2006-ban a WLine chat a legnépszerűbb wapos szolgáltatás hazánkban, akkor ideje megválasztani 2006 legjobb DOS-os programját is. Tíz évvel ezelőtti webes vívmányok kicsinyített másolata a Wline, semmi több. Utálom, hogy a világ fényévekkel előttünk jár.

Lássuk mi volt még.

Kedvencem az a hölgy volt, aki a töppedt kiállítóterem egyik sarkában elektroszmogot szűrő erszényt népszerűsített. Azzal butította a mellettem állókat, hogy a kifejlesztésén egy egész tudóscsoport dolgozott. Majdnem szétestem a magamba folytott röhögéstől, nem tudtam elképzelni, hogy vajon a hímzés, a vászon, vagy a beleszőtt rézháló kifejlesztéséhez kellett-e a tudócsoport.


Az átellenes sarokban helyezkedett el a második legviccesebb kiállító, az AkkuFresh. Ott egy cicababa elmagyarázta, hogy a nanokerámiás matrica felragasztásával akár 200 százalékkal is megnőhet mobilaksim élettartama. Azt mondta, hogy van is nála egy "ionmérő", amivel ezt bizonyítani tudná, csak éppen ő nem tudja beindítani. Ez olyan ordas ostobaságnak tűnt, hogy fél óra múlva visszatértem, és vettem egyet. Az eladó srác még arra is felhívta a figyelmemet, hogy a leíráson lévő ID number segítségével majd regisztráljak a weboldalukon (amint elkészül), és "adjam meg az adataimat". Vajon a 000000001527-es ID azt jelenti, hogy eddig ennyien vettek belőle? Uhh. A csillogó nanomuhahából kivágam egy kis darabot, felragasztottam a mobil kijelzője alá, és 3 éves lányomnak rögtön megtetszett, hogy csillog a papi mobilja. Ezerötszázért. Jessz.

A MobilShow egyetlen jó pontja a MIK kiállítóstandja volt, ahol értelmes egyetemistákkal beszélgettem. Megmutatták nekem egy bluetooth és internet alapú társkereső (Szympi) nem publikus bétáját, meg egy szenzorhálózatot ellenőrző robotot, amely sms-sel irányítható. Plusz megtudtam, hogy a Symella és Symtorrent fájlcserélőkből van újabb verzió.

Volt még kint néhány repedtsarkú (CKM, ha jól emlékszem), a mobilgyártók hozták a bemutatótermi kínálatot, a tv2 szennyadó mobizódjai mellett meg úgy mentem el, hogy oda se sandítottam. Hazafelé a Hellbats Fast n Heavy formatálta agysejtjeimet. Biztonsági óvintézkedés.

Kémkedés trójaival sms-ben

2006. november 30., 08:03 Módosítva: 2009-07-25 17:46:18
0
A Kaspersky Labs kiadott szerdán egy tipikus bullshit közleményt teljesen semmitmondó jelentést arról, hogy sms-ben is jöhetnek vírusok. Húha! Valami konkrétum?

Egészen kis kutatómunkával sikerült rátalálnom a Techworld szájtján egy sms alapú támadásról szóló cikkre. Wilfried Hafner német biztonsági szakértő rájött, hogy jól megfaragott üzenetekkel bele lehet buherálni az emberek mobiljába (ne feledjük, hogy az sms-t eredetileg nem kommunikációs eszköznek szánták, hanem hálózati bütykölésre használták). Szerinte úgy is át lehet programozni a készülékeket, hogy minden egyes telefonhívásnál automatikusan - és észrevétlenül - konferenciahívást indítson a mobil, azaz lehallgatható legyen a hívás. A készülékek ugyanis nem ellenőrzik, hogy honnét származnak a speciális sms-ek, és hogy hitelesek-e. A szakértő készített egy minta trójait is, amely kihasználja ezt a hbát, ráadásul tovább tudja küldeni a káros sms-t a megtámadott mobil névjegyalbumában szereplő telefonszámokra. A módszert azonban még csak saját mobiljain mutatta be Hafner, és más még nem igazolta, hogy valóban működik a támadás.

A cikk kitér arra, hogy az sms-ek ellen senki sem tud hatékony védekezést, illetve arra az apróságra, hogy
Hafner cége (SecurStar) véletlenül pont hívástitkosító szoftvereket árul, amelyekkel a lehallgatás megakadályozható. Hafner tehát érdekelt abban, hogy létezzen ilyen trójai, azaz ismét előkerülhet az összeesküvés-elmélet arról, hogy valójában kik írják a vírusokat...

Bluetooth hálózat épül Ausztráliában

2006. november 29., 22:31 Módosítva: 2009-07-25 17:46:18
0
Csengőhangokat, interjúkat és más extra mobilos tartalmakat kínál a 20th Century Fox azoknak, akik letöltenek a mobiljukra egy 10 dolláros kedvezményes mozijegy-utalványt (gy.k.: vócsert). Ezt egy héten belül fel kell használni. A mozilátogatók az Aura Interactive által kiépített  bluetooth hálózatra csatlakozva tudnak hozzáférni a tartalmakhoz, eleinte Sidney és Melbourne négy mozijában. A vócsert letöltők olcsóbban vehetnek ételt meg italt a moziban, amivel az akciót elindító Hoyst mozihálózat azt szeretné elérni, hogy az emberek gyakrabban menjenek moziba.

Opera Mini 3

2006. november 29., 22:15 Módosítva: 2009-07-25 17:46:18
0
Gyorsan lehoztam a bejegyzést az Opera Mini 3 bétáiról, erre majdnem lecsúsztam a végleges változat megjelenéséről. Nem leszek pofátlan infótolvaj, kattintsatok át az Opera Blogra a részletekért. Én azért annyit hozzátennék, hogy a nem túl gyenge N80 mobilomon majdnem olyan lassan indul a Mini, mint a jóval komolyabb Opera Mobile. Az előző bétában talált hibát úgy tűnik sikerült kijavítaniuk, a Mini simán be tudja hozni a kamera keresőjét a fotóblogolás menüpontban.

Megérkezett a Motofone

2006. november 29., 22:00 Módosítva: 2009-07-25 17:46:18
0
Végre egy mobilgyártó, amely telefont is tud gyártani. Valljuk be őszintén, az elmúlt években nem sok telefon készült, csak mindenféle okoskodótelefonok, minél több funkcióval, annál több hibával. Persze ettől én még szeretem a multimédiás ketyeréket meg a mobilinternetet, de ha szükségem lenne egy telefonra, csakis ezt venném meg, mert nincs benne semmi, 9 milliméter vékony, és a kijelzője elektronikus papír, tehát áram nélkül is megtartja a képet.Kár, hogy az indiaiaknak szánják meg a többi fejlődő országnak, és egyelőre nem hallottam bíztató híreket arról, hogy nálunk forgalmazzák-e. Pedig micsoda eladásokat hozna, szerintem nagyon megdöbbetené a mobilpiaci okoskodókat, hogy mennyi embernek van szüksége ilyesmire. Ha másra nem is, második telefonnak a multimédiás ketyere mellé.

A Linuxdevices szerint Linux fut rajta, állítólag 400 órás a készenléti ideje, 450 percet lehet rajta beszélni, és 50 dollárba kerül minden kedvezmény nélkül.

Itt a mobilos YouTube

2006. november 28., 20:18 Módosítva: 2009-07-25 17:46:18
0
Először az amerikai Verizon Wireless ügyfelei nézegethetnek YouTube-videókat mobilon, sőt akár saját videóikat is feltölthetik a készülékeikről mms-ben. A mobilos YouTube december elejétől lesz előrhető a Verizon V Cast szolgáltatás részeként, ami havi 15 vagy napi 3 dollárba kerül. Ezen felül nem kell extra díjat fizetni a videókért, és nincsenek a szájton reklámok. A Reuters szerint YouTube mobilos csatornáján a legnépszerűbb videók lesznek láthatók, tehát egyáltalán nem biztos, hogy amit az ügyfelek feltöltenek, azt egyhamar meg is tudják nézni (hacsak nem házipornót küldenek be, az biztos hamar az élre kerül). A NY Times cikke szerint azonban csak a Verizon szerkesztői által válogatott tartalmak kerülhetnek majd fel a mobilos csatornára, ami viszont kizárja a pornót.

Bitháborúra készülnek a mobilszolgáltatók?

2006. november 27., 07:33 Módosítva: 2009-07-25 17:46:18
0
Néhány mobilszolgáltató azért lobbizik a Google-nél, hogy a keresőóriás ne tegye elérhetővé az ügyfeleik számára a Google Maps szoftvert. Ezt Chris Sacca mondta, aki a Google speciális projektjeiért felel. Mint tudjuk a Google Maps nagyjából ugyanazt tudja, mint a webes változata, Budapesten például egész jól lehet vele tájékozódni, noha nem is lehet utcanévre keresni. Úgy tűnik a mobilszolgáltatók betojtak attól, hogy a Google ingyen ad hasznos megoldásokat az ügyfeleiknek (amivel talán még pénzt is tud keresni, pl. helyhez kapcsolódó hirdetésekkel), miközben ők leragadtak annál, hogy mobiltévét meg más bődületes baromságokat próbáljanak rásózni az emberekre, nem sok sikerrel.

Sacca bejelentése ugyanakkor azért is érdekes, mert a mobilszolgáltatók elég brutális fegyvert kaptak a Nokiától. Olyan hálózati szoftvereket, amelyekkel bizonyos szolgáltatásoknak nagyobb sávszélesség garantálható, mint a többinek. Azaz megoldható, hogy a Google cuccai bitenként töltődjenek le, miközben a mobiltévé ezerrel pörög.
"The Nokia Peer-to-peer Traffic Control solution now gives operators the means to analyse and manage such traffic.  It allows them to apply their business models by prioritizing the traffic of preferred services and partners, maximize their return on network investment, and avoid becoming only bit pipes for other content providers."
Szóval el akarják kerülni, hogy ugyanolyan sors várjon rájuk, mint az internetszolgáltatókra. Nem tetszik nekik a bitszállítói munkakör. Miért, mi máshoz értenek? A kapzsi és öntelt mobilcégek ne mondják meg nekem, hogy milyen szolgáltatásokat és tartalmakat akarok gyorsan elérni. Főleg amíg annyira ostobák, hogy hasznos szoftvereket akarnak blokkolni, és gagyit árusítanak aranyáron.

Mobispine: videoblog, rss

2006. november 26., 14:56 Módosítva: 2009-07-25 17:46:18
0
Egyedülálló videoblogoló szolgáltatást indított a Mobispine, legalábbis ezt írta a sajtóközleményük, ezért kipróbáltam jól. Ismét egy félig webes, félig mobilos megoldásról van szó: a szájton kell mindenfélét beállítani, a mobilos klienssel meg a kiválasztott tartalmakat fogadni/küldeni. A klienssel lehet instant üzengetni és chatelni (saját hálózat, nem icq vagy msn), rss hírcsatornákat olvasni, illetve videóval vagy képpel kiegészített blogbejegyzéseket gyártani.

Illett volna odabiggyeszteni a szájt fejlécére egy "béta" feliratot, én legalábbis remélem, hogy még továbbfejlesztik. A weboldalon nagyon nehezen tudtam navigálni, és nem túl könnyű beállítani a mobilon megjelenítendő rss csatornákat. A Java kliens kezelőfelülete is elég kezdetleges, kevés a testreszabási lehetőség, és csak 15 gombnyomással tudtam videót feltölteni a mobispine-os blogomba. Ugyanakkor jár nekik egy jó pont, amiért a blogba feltöltöt videók nemcsak számítógépen lejátszhatók (flash playerrel), hanem a mobilon is (letöltve a fájlt).

Amerikában feltörhetők a mobilok

2006. november 23., 22:47 Módosítva: 2009-07-25 17:46:18
0
Bárki leszedheti mobiljáról a szoftveres korlátozásokat, magyarán az egyik szolgáltatónál megvásárolt mobilok szabadon átvihetők egy másik szolgáltatóhoz. Az új törvény azért született meg, mert az amerikai szerzői jogi hivatal rájött: eddig súlyosan kiszúrtak a mobilszolgáltatók az ügyfeleikkel. Például azzal, hogy a felhasználók nem tudják használni a készülékek bizonyos funkcióit, meg azzal, hogy a hűségnyilatkozat lejárta után sem lehet a  készüléket csak úgy átvinni egy másik szolgáltatóhoz.

Mivel a szoftveres korlátozások feltörése a szerzői jogot sérti, a szerzői jogi hivatal adhatott törési engedélyt a felhasználóknak, és meg is tette. Amerika néha lenni jó.

N73 és K800i párharc a Flickr-en

2006. november 22., 16:40 Módosítva: 2009-07-25 17:46:18
0
Pillanatok alatt felmászott a csúcsra a Flickr kamerahasználati statisztikájában a Sony Ericsson K800i és a Nokia N73, most éppen a svéd-japán kamerafon vezet. A K750i és az N70 feltehetően azért van a topon, mert már baromi sokat eladtak belőlük, egyébként meg látszik, hogy már csak a szintet tartják.