Friss kommentek

Megnyílt a Java kódja

2006. november 14., 16:38 Módosítva: 2009-07-25 17:46:18
0
Nyílt forráskódú lett a mobilos szoftverfejlesztés egyik alapeszköze, a Java Micro Edition (ME), letölthető a Java.net szájtról. A Java ME-re ezentúl a GPLv2 licenc érvényes, de a Sun egy ügyes trükkel megoldotta, hogy Javát használó fejlesztők szabadon eldönthessék: saját hozzáadott kódjukat szabadon elérhetővé teszik-e, vagy inkább mindent megtartják maguknak.

via ZDnet

Rossz árképzés miatt nincsenek helyfüggő szolgáltatások

2006. november 13., 17:59 Módosítva: 2009-07-25 17:46:18
0
Szorosan az előző bejegyzéshez tartozik, de mindenképpen kiemelt helyet érdemel az infóm arról, hogy miért nem szivárogtak be Magyarországra az izgalmas helyfüggő szolgáltatások.

Az ATM-keresés nem izgalmas, ezzel szemben elég hasznos lehet egy olyan társkereső, amely jelzi a célszemélyek közelben tartózkodását. Jó buli lehet egy olyan közösségi szoftvert használni, amely riaszt, ha a közelben van egy barátunk, sőt azt is jelzi, hogy akar-e éppen bulizni/sörözni. (Hiszen nem lehet mindig mindenkire gondolni.)

Megjelenhetnének olyan helyfüggő, sms vagy mms alapú hirdetések is, amelyeket felmutatva kedvezményt kaphatunk a közeli boltban. Plusz lehetnek még helyfüggő játékok, helyhez kötött blogbejegyzések, és még sorolhatnánk.

Ezek mind a jövő mobilos társadalmának fontos alapeszközei lehetnek, de egyelőre ott tartunk, hogy a Pannon és a T-Mobile az árajánlatokkal bénázik. Ők állítólag azt szeretnék, ha minden egyes helymeghatározásért fizetnénk, ez azonban megölné a mókát, a Metacom ezért inkább a fix havidíjat erőltetné.

(A Vodafone azért kivétel, mert a globál csoporttól kell átvennie mindent, nincs lehetősége helyi bizniszelésre.)

Magyar mobilos YouTube készül, mobilra tart az iwiw

2006. november 13., 16:43 Módosítva: 2009-07-25 17:46:18
0
Mégsem a százforintos mobilháttérképek országa vagyunk, a honi mobilszolgáltatóknak is elég sok mindent szállító M-Factory ugyanis mobilos videomegosztó szoftvert készít. A Videology egy Java szoftver, amellyel videókat lehet majd feltölteni egy weben is elérhető adatbázisba. Várda Eszter fejlesztési vezető Nokia N70-esén megmutatta a szoftvert, egész jól néz ki, könnyen lehet benne címkézni, a videókat lehet kommentálni, magyarán vérbeli webkettes szoftver ez. (Hivatalos bejelentés később lesz, de most már mindegy.)

Még egy fontos hír kipottyant Malcsiner Péter, a Metacom-vezér száján: készül az iwiw mobilos változata, erről azonban részleteket nem tudtunk meg. Persze külön felhívta a figyelmet, hogy ez még nem hivatalos, meg hogy nem nyilatkozhatnak a T-csoport nevében. Nem baj, az a lényeg, hogy mi már tudjuk. (Update: ld. Péter hozzászólását - volt egy kis félreértés, az X-Space nevű játékról volt szó, egyelőre semmi több.)

Az is elhangzott még a sajtótájékoztatón, hogy a régióban - mármint az Ausztria és Bulgária között elterülő hatalmas kies területen - a magyarok költik a legtöbbet mobilos szolgáltatásokra, a telefonálást is beleértve átlag 23 eurót per hó. Csak prémium szolgáltatásra - beleértve az emelt díjas sms-től a mobiltévéig mindent - 15 eurót per hó.

Malcsiner Péter szerint a mobilos tartalom lesz a jövő év nagy dobása, és a helyzet komolyságát jól mutatja az a tény, hogy a barcelonai 3GSM kongresszuson Robert Redford, a Sundance függetlenfilmes fesztivál alapítója mobilfilm-fesztivált rendez.

Update:
Válasz a Webisztán posztjára: Miért lenne nehéz ügy videót küldeni mobilról? A Shozu pontosan ugyanezt csinálja: videót YouTube-ra, fotót Flickr-ra lehet fellőni. Meg még húsz másik célpontra, és a hírértékű videókat akár a BBC meg CNN ügyeletére is postázni lehet.

Az Opera vezére szerint nem kell .mobi domén

2006. november 13., 10:20 Módosítva: 2009-07-25 17:46:18
0
Jon von Tetzschner egy interjúban azt mondta, hogy teljesen fölösleges a .mobi domén, mert egy internet van, és nem lehet minden kütyütípusra külön domént létrehozni. (Vagy ha mégis, akkor követelem a .ultraportable és az .ultramobilepersonalcomputer bevezetését!) Szerintem a .mobi nagyjából ugyanazt üzeni az internetezőnek, mint a wap. előtag: csokker vagy, ezért korlátozott minőségű szolgáltatást kapsz. Ebból köszönöm nem kérek.

Tetzschner  azt is elmondja, hogy a felhasználó kényszerpályára állításánál jóval elegánsabb, ha a szájt felismeri a böngészőt, és ahhoz igazítja a tartalmat. Ezt mintha már olvastam volna valahol.

Skype telefonteszt

2006. november 10., 23:03 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
Nálam van két Skype-telefon, a Netgear SPH101 és az SMC WSKP100. Látszik, hogy a két gyártó nem sok mobiltelefont gyártott eddig, mert nagyon gagyi gombokat használnak, a borítás kellemetlen tapintású műanyagból van, a készülékek nagyok és rondák. Elég gyorsan lemerültek, szerencsére szabványos mini USB-vel tölthetők, és ez a kábel minden modern háztartásban alapkellék. Viszont ingyen telefonálhat az ember, ha van otthon vagy a munkahelyén wifis netelérése. Fizetős wifin nem igazán kedvező a díjazás, legalábbis ha azzal számolok, hogy Berlinben 8 euróért lehet egy órán át használni egy T-Mobile hotspotot, akkor a percdíj 35 forintra jön ki.

A két készülék szoftvere nagyjából ugyanolyan. Fél perc alatt regisztráltam rajtuk egy-egy új felhasználót, és a kollégámat kiküldtem dohányozni az SMC-vel a kezében. Ugyanarra a routerre csatlakoztunk, szerinte nem volt túl tiszta a hangom, de jól értett mindent, szerintem csak egy kicsit halk volt a beszéd, de tökéletesen értető volt. Amikor ma este egy haveromat hívtam föl - ő az Őrs vezér terénél lakik, én Budafok északi  részén, tehát van köztünk távolság, és más a netszolgáltatónk - nagyjából ugyanolyan volt a hangminőség, mint bent a cégnél. (Nála PC+headset kombó volt.)

A két készülék hiánypótló, fene akar pécére kötött telefonokkal vacakolni, ugyanakkor 50-60 ezer forintért többet várok. Az is igaz, hogy jobban örülnék egy S60 kliensnek, ha egyszer WinMobile alá már régóta van Skype.

Készíthetik a PDA koporsóját

2006. november 10., 14:54 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
Kiadott néhány érdekes felmérést az IDC a kézi számítógépekről és az öszvérmobilokról okostelefonokról. Eszerint az év harmadik negyedévében a piacvezető Nokia és a mögötte messze lemaradó második RIM stabilan 20 százalék fölötti növekedést ért el, és eszeveszett piachódításba kezdett a harmadik helyezett HTC, 275 (igen, kétszázhetvenöt) százalékos növekedéssel.

A HP is nagyon jól csinálhat valamit, hiszen sikerült egy év alatt megfeleznie piaci részét, csak így tovább! Mindez Nyugat-Európára értendő. Eközben a kézi számítógépek kamikáze módba váltottak, igaz pont egy japán gyártó, a Sharp tudott csak jelentős növekedést felmutatni.

Őrült diákok, mobilgyűlölő maoisták

2006. november 9., 23:14 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
Új Guiness világrekord született: egyszerre százötven elmebeteg diák öltözött mobiltelefonnak, az akciót a rotterdami Phone House kereskedés szponzorálta. Szerencséjükre éppen nem voltak a közelükben gonosz indiai maoisták, ők ugyanis utálják a mobiltelefonálást. Be is tiltották az általuk ellenőrzött környéken, és akit mobilozáson kapnak, azt valószínűleg felrobbantják. Ezek nem viccelnek.

Közös ló

2006. november 9., 22:59 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
Spanyolország legeldugottabb részein közös 3G hálózatot épít a Vodafone és az Orange, mert így negyven százalékkal kevesebb bázisállomást kell kiépíteniük. Tudtommal a Voda Csehországban is közösködik egy riválisával, ha jól emlékszem a T-Mobillal. Ügyes költségcsökkentés, ami az előfizetőknek is előnyös, mert gyorsabban eljuthat hozzájuk a 3G. Vajon Magyarországon is lesz majd ilyen, vagy mi csak árokásásban meg sárdobálásban vagyunk világbajnokok?

N93, a gyermekgyilkos

2006. november 8., 23:00 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
No, néhány gondolat az N93-ról. A méretét nem kritizálom, mert egy videokamerás telefonnak szerintem ekkorának kell lennnie, így lehet jól megmarkolni videózás közben. Egyébként pont erről a témáról vitatkoztam úgy fél évvel ezelőtt Mike Butlerrel, a Nokia multimédiás részlegének egyik vezetőjével az N93 premierjén, és ő azt mondta, hogy soha nem lesz olyan multimédiás kütyüjük, ami mindenre tökéletes lenne. Ezeket az N-szériás téglafonokat szűk felhasználói körnek tervezik, és a speciális feladatok miatt mindig lesznek kompromisszumok - az N93 esetében az, hogy emberölésre is alkalmas.
(A lányom ráejtette a nagylábujjára, és kb. fél órán át üvöltött szegény.)

Szerintem csak annak szabad N93-at vennie, aki ugyanolyan élvezettel nézegeti az ötven évvel ezelőtt készült, kicsit elmosódott családi fotókat és a kissé kopottas fekete-fehér filmeket, mint a mai 10 megapixeles tűéles képeket. A helyzet persze nem ilyen vészes, csak szürkületben és rosszul megvilágított szobában nem érdemes videózni, mert a gombostűfejnyi optikán nem sok fény jut át. Kicsit lassan lövi el a fényképeket. A felvételeket CRT tévén érdemes lejátszani, mert azon kifejezetten szép. Amikor erősen kételkedő kollégáimnak megmutattam egy felvételt (72 centis tévén), azzal a beszólással ültek vissza a helyükre, hogy "nem is volt vicces, azt hittem röhöghetünk" [a minőségen - a szerk.] Letöltöttem a Google Videóról - természetesen a mobillal az otthoni wifin át - Pixar filmajánlókat is, és az otthoni 52 centis tévén elég jó minőségűek voltak. Más kérdés, hogy a Google szájt alig használható mobilon.

Kipróbáltam milyen lehet Jetsons stílusban videotelefonálni, de a tévékimenetre kötött kép eléggé akadozott. Azt viszont nem tudom, hogy a sávszélességgel közben volt-e baj. A Nokia helyében egyébként készítenék egy tévés videotelefonálásra alkalmas kütyüt, szerintem gazdagabb országokban simán lenne rá vevő. Vicces lenne egy olyan fejlesztés is, amelyben a 3D gyorsítóchip meg a processzor 1024x768-as képet is lazán meg tudna jeleníteni. A tévén az N93 VGA (640x480) képével is viszonylag jól tudtam mobillal netezni.  Nagyobb felbontásnál nem lógnának le a weboldalak a tévé képernyőjéről.

Telefonálni lehet vele, nagyon jók a gombjai, elég gyors, utcai internetezésre kiváló a nagy kijelző miatt, de meg kell tanulni 90 fokban elforgatott gombokon bepötyögni a címeket.
Most egyszerűen nem jut eszembe több, ha van konkrét kérdésetek, írjatok.

update: Most macerás lenne a fentiekről képet készíteni, de pótolni fogom a lemaradást.

Mozijegy a zsebből

2006. november 8., 22:01 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
Pontosan olyan egyszerű és hasznos szolgáltatásokra vágyom, mint amilyent a Mobilo nyújt, de azt hiszem Magyarország most még csak ott tart, hogy a teljesen hasznavehetetlen wapos fitneszajánlónak is örülni kell. De térjünk vissza a Mobile Movie Times szolgáltatásra: egyetlen szoftverbe belegyúrták a mozik listáját, helyét és megközelíthetőségét, bekötötték az éppen játszott filmek adatbázisát. Szóval ha egy kocsmában múzeumban unod az agyad a csajoddal, és inkább moziba mennél, akkor csak felpattintod a RAZR-t, keresel egy filmet, és a mobilodról meg is veszed a jegyet. Pontosítok: mindezt akkor, ha a csajoddal egy amerikai kocsmában üldögélsz, és Sprint vagy Cingular előfizetésed van. (Mondjuk az is igaz, hogy majd valamikor egy év múlva jutok legközelebb moziba, amikor már nem a szaros pelenkák kukába cipelése lesz a legmeghatározóbb napi elfoglaltságom.)

via MobileCrunch

Reklám+Mobil

2006. november 7., 23:16 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
Vajon elviseljük majd a mobilos hirdetéseket? Valószínűleg igen, ha cserébe teljesen ingyen telefonálhatunk, és a Blyk nevű cég pont ilyen szolgáltatást tervez indítani. A Blyk 2007 közepétől indulna először Nagy-Britanniában, majd később más európai országokban is. Az üzleti modell lényege, hogy egy már üzemelő mobilcég hálózatán indítanak virtuális mobilszolgáltatást, ingyenes hívásokat és üzenetküldést ínálnak és a reklámbevételből próbálnak megélni. A célközönség a márkákra fogékony 16-24 éves korosztály lesz. A vállalkozást egyébként a Nokia egyik korábbi elnöke, Pekka Ala-Pietila és egy Antti Ohrling nevű marketingszakértő alapította. Elsősorban azzal próbálják meghatni a potenciális hirdetőket, hogy közvetlenül elérhetik a fiatalokat, és hogy minden hirdetésről azonnali visszajelzést kapnak.

Témába vágó mai hír, hogy grafikus hirdetéseket akar megjelentetni a Yahoo a mobilokon, szerencsére először csak az USA-ban. A vékony reklámcsíkok 150x21 képpontosak lesznek, tehát nem borítják majd be az egész kijelzőt. Feltéve, hogy elég nagy kijelzőkön jelennek meg. A Washinton Post cikke szerint most érdemes mobilos reklámokkal kísérletezni, mert még elég kevesen interneteznek mobilon (USA: 10 százalék néha, 2-3 százalék rendszeresen), és nyilván e szűk kört még lazán meg lehet etetni kellemetlen újításokkal.

Olcsóbb lett a roaming

2006. november 7., 17:07 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
Egy év alatt átlagosan 22 százalékkal csökkentek a roamingtarifák Európában, az AT Kearney tanácsadócég szerint. Eszerint percenként 65 eurocentet fizetünk most, míg tavaly 83 eurocentet fizettünk. Az árat a GSM Association segítségével számolták ki, 19 ország mobilszolgáltatóinak júliusi és augusztusi adatai alapján.

 

Ez mondjuk még nem okozhat túl nagy örömöt Vivane Reding európai távközlési biztos nak, hiszen ő júliusban azt jelentette be, hogy nem szeretne 49 eurócentnél magasabb roamingtarifákat látni, és a hívásfogadás díjának is legfeljebb 16,5 eurócentnek kellene lennie.

Súlyos hülyeség a javás Gmail szoftverben

2006. november 7., 13:44 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
Lecsúsztam ugyan a letölthető javás Gmail szoftver bejelentéséről, de legalább sikerült megoldást találnom arra, hogy miért nem akart működni. Letöltöttem, gond nélkül telepítettem, erre működő gprs kapcsolat mellett beszólt, hogy nincs kapcsolat.

Már a letöltőoldalon gyanús volt, hogy a szöveg végére minden különösebb magyarázat nélkül egy "(US/Canada)" megjegyzést szúrt be a Google, és persze, hogy ez volt a baj oka. A webes Gmail beállításainál "English (US)"-re kell átállítani a nyelvet, és a mobilos szoftver máris betölti a leveleket.

Szergely és kis fejlesztőcsapata megérdemelne körmöst.

(Ha mégsem csúsztam volna le a magyarországi bejelentésről: a gmail.com/app szájtról lehet letölteni, wapon)

Egy hét

2006. november 7., 11:50 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
Tény, hogy kimaradt egy hét, de rá sem bírtam nézni az internetre, mert megszületett második gyermekem. Misi élete első percében természetesen egy menő Nokia N93 optikája előtt pózolt. Ami már csak azért is előnyös volt, mert nem kellett téglaméretű kamerával bohóckodnom a szülőszobában, és a mobilt mindenféle tévékre rákötve az egész családnak meg tudtam megmutatni a kölköt. (Persze Shozuval akár a YouTube-ra is azonnal feltölthettem volna a videót, de a család idősebb tagjai web 0.0-ásak és alighanem már úgy is maradnak.)

Megjelent a SymTorrent

2006. október 27., 00:14 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
A műegyetem fejlesztői készítettek egy ingyenes mobilos BitTorrent klienst. A SymTorrent egyelőre csak Symbian S60 3rd Edition mobilokon fut. (Talán mert a MIK főleg ilyen mobilokat használ, és elkötelezettek a Symbian mellett?) Egyébként ugyanitt készült el a Symella nevű fájlcserélőt is (Gnutella alapokon), amit hajdanán a Nokia multimédiás elnöke is büszkén mutogatott. Ezt elég hosszú ideig nem fejlesztették tovább, de most ennek is elkészült a 3rd Ed változata.

Most csak a SymTorrent kipróbálására volt időm: letöltöttem, Opera Mobile-on rágugliztam a Lessigre, és az otthoni wifi routeremen át letöltöttem a Free Culture pdf változatát. Tévézés közben. Aki meg szeretné kérdezni, hogy mi a francnak kell fájlcserélő egy mobiltelefonra, inkább olvasson Velvetet.

Azért nem ártana egy olyan torrentkereső szájt, amelyen csak mobilon megjeleníthető, legális tartalmak vannak.

Uh, jönnek a Nokia tabletek

2006. október 26., 23:15 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
Elég sok pletyka jelent meg a napokban arról, hogy a Nokia új táblakütyükkel áll elő. A pletykáknak ráadásul lehet is némi alapjuk, hiszen a finn cégnek most már van GPS-cége, és így egészen új termékkategóriával rukkolhat elő.

Az első termék pont úgy néz ki, mint egy átlagos GPS. A T3 szerint 330-as lesz a modellszáma, 3,5 collos a kijelzőe, és lesz benne DivX és mp3 lejátszó is. Íme:
A másik elmosódott talán kamu képen a 770-es táblagép közvetlen leszármazottja látható, amelyet egyesek 870-es, mások 880-as modellszámozással emlegetnek, sőt néhányan azt állítják, hogy valami webkamera is látható rajta. Én semmi ilyesmit nem látok. Viszont ennek ellenére is nagyon szívese megtaperolnám ezt a kütyüt. A 7710-es és a 770 formája is nagyon bejött, mert szélesvásznon jobb netezni.

Ilyen lesz az Apple iPhone

2006. október 25., 17:35 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
Egyszer már leszerepelt az Apple a mobilok piacán, de jövő januárban jön az iPhone, és természetesen mindenki azt találgatja, hogy milyen lesz, és készült is egy átfogó gyűjtemény az eddigi összes fantáziarajzzal. Ennyi jó képet nem volt képem lenyúlni, szóval klikkeljetek!

Opera Minit telepít a Pannon

2006. október 25., 15:15 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
Opera Minit telepít a Pannon az általa eladott mobilokra, írja a cég szerdai sajtóközleménye. A Pannon wapos portáljáról régóta letölthető a böngésző, két helyről is, ami elég szimpatikus gesztus a felhasználók felé. Nem csinálnak úgy, mintha ők tojták volna a webet és a bugyikék színű oldalakon kívül semmi se létezne. Persze írhatnám azt is, hogy utánozni próbálják a T-Mobile web'n'walk-ot, de nem akarok gonoszkodni. Jól van ez így.

Szóval fontos lépés, és ha egy mobilszolgáltató nem kezd el értelmes mobilwebes szolgáltatásokat innoválni/felvásárolni, és azokat nem tolja az ügyfelei arcába, akkor hamarosan eláshatja magát. Ugyanis kit érdekel, hogy ki adja az internetet? Senkit. Jön egy kék/megenta/piros számlalevél hónap végén, bekerül egy mappába a többi mellé, a folyószámláról meg magától átmegy a pénz. Csökken a jelentőségük, miközben azok a cégek, amelyek a tartalmat és a szolgáltatásokat a kezünkbe nyomják - Google, Yahoo, Opera, Nokia, Flickr, stb. - egyre erősebb, meghatározóbb márkanevek.

Telefonvonal otthoni T-Mobile hotspoton

2006. október 25., 10:41 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
Seattle lakosai azon szerencsések közé tartoznak, akik már most kipróbálhatják a telefonálás jövőjét. A jövő pedig nem más, mint a kombinált vezetékes és mobilszolgáltatás, mert jobb otthoni lefedettséget biztosít, és nem kell két készülékkel bajlódni. A T-Mobile Hotspot @ Home előfizetői ötven dollárért kapnak egy UMA-kompatibilis készüléket (Nokia 6136, Samsung T709), meg egy wifi routert, amit meglévő internetelérésükre kell rákötniük. Ezt követően havi húsz dollárért nemcsak saját lakásukban telefonálhatnak ingyen a wifin át, hanem a T-Mobile több mint hétezer (!) amerikai wifi hotspotján is, amelyek főleg Starbucks kávézókban meg más frekventált helyeken vannak.

Még több a mobilos játékokról

2006. október 24., 17:51 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
Hatalmas cikket közölt az AllAboutSymbian a mobilos Nokiás játékok jövőjéről, az N-Gage utódjáról. Korábban is elhangzott már, hogy nem lesz új N-Gage készülék, a következő generációs játékplatform (Next Gen) ugyanis egy rakás Nokia S60 3rd Edition okostelefonból áll majd, mindegyiken futnak majd a játékok. Ezek a mobilok 3-4-szer gyorsabbak leszek, mint az N-Gage, több ram lesz bennük, meg valószínűleg 3D gyorsítócsip és tévékimenet is. Az N-Gage szoftver segítségével lehet majd játékot venni közvetlenül az internetről (3G vagy wifi kapcsolaton), vagy pécéről.

Az AAS cikke szerint a Nokia igyekszik megkerülni a mobilszolgáltatókat, és nemcsak a mobilszámlára lehet majd terhelni a játék árát, hanem bankkártyával, sőt, akár készpénzzel is lehet majd vásárolni. (Állítólag utalványokat lehet majd venni a játékboltokban, amiket játékra lehet majd váltani az N-Gage weboldalán.)

A cikknél is érdekesebb felvetések vannak az olvasói megjegyzések között, például hogy a Nokia totálisan elszúrta az egyik első Next Gen mobilját, az N93-at. A készülék ugyanis egyszerre csak egy gomb lenyomását észleli, azaz nem lehet egyszerre ütni/szúrni/lőni meg kúszni/futni/hiperűrugrani. Elég ciki úgy kiadni egy csúcsgépet, hogy a billentyűzet hibája miatt használhtatlan játékra. Ha valaki kiadna egy ilyen pécét vagy laptopot, azonnal világbotrány lenne.

Hol vannak a játékok?

2006. október 23., 08:01 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
Most csupán a mobilozók 5 százaléka tölt le játékokat, állapítja meg az Informa Telecoms and Media friss tanulmánya, és egyben felhívja a figyelmet arra, hogy az iparág nem alapozhatja a jövőjét e szűk rétegre. Meg kell találni a maradék 95 százalékot is. Ha ez sikerül, akkor az Informa szerint 2011-ben már 7,2 milliárd dolláros lesz a mobilos játékpiac. Most 2,4 milliárdon áll. (A Nokia meg tízmilliárdost remél 2010-re.)

Arra nem tér ki a cikk, hogy a játékok többsége szemétrevaló, Java alapú gagyi, és hogy ezen is kellene változtatni. Majd akkor hiszem el, hogy a mobilos játékok izgalmasak, ha az alábbi két cím egyikét lehozza a világsajtó:

a. Mobillal játszott, elütötte a villamos
b. Kínában ölt az MMMORPG (+1 M a mobil miatt)

Megújult a Google Mobile

2006. október 21., 21:49 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
Szellemi fogyatékosnak kell lenni ahhoz, hogy az ember ne tudjon néhány linket elmenteni a böngészőjében, de a Google még rájuk is gondol: megújította a Google Mobile hómpédzset, és feltette a Google kereső, a letölthető Google Maps (Java), a Gmail, a Google News, a Google SMS és Blogger linkjeit.

Így minden fontos szolgáltatás egy helyen van, írja a MobileCrunch valamivel lelkendezőbb bejegyzése.

Erre a szájtra azonban a Google helyében nem lennék büszke. Mikor lesz ingyenes GTalk csevegőkliens? Mobillal szinkronizálható Calendar? Hát a Gmailben tárolt névjegyeimet hogyan tudom szinkronizálni?

Megadóztatják a tévés mobilokat?

2006. október 20., 15:44 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
Németországban úgy döntöttek, hogy beintenek az internetezőknek: jól megadóztatják a pécéket, mert azokon is foghatóak rádió- és tévécsatornák. Az egésznek az adja az alapját, hogy szerencsétlen németeknek tévéadót kell fizetniük a tulajdonukban lévő tévékészülékek után, ugyanis az így befolyt pénzből tartják el a nemzeti közszolgálati csatornákat. Most a mobiltelefonok még megúszták, de vajon meddig? Amíg elterjedtté nem válik a DVB-H, vagy amíg HSDPA-n nem lehet majd jó minőségű csatornákat nézni?

Azt hiszem a magyar mobilelőfizetők simán a Dunába hajigálnák az összes törvényhozót, ha havi ezerötszáz-ötezer forintot kellene kifizetniük, márpedig nem árt tudni, hogy Magyarországon is érdeklődnek a német modell iránt. Vagy legalábbis a németek próbálják elhitetni velünk, hogy ez jó.

Az új adó 2007 január 1-én lép életbe, és persze mindenki hevesen tiltakozik ellene. Talán hatni tudnak a törvényhozókra, ha hatalmas máglyát raknak régi monitorokból a Reichstag előtt...Telefon süketeknek

2006. október 20., 14:44 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
Elég nagy kihívás lehet süketeknek telefont gyártani, de nem megoldhatatlan feladat. A brit süketek intézete (Royal National Institute for Deaf, RNID) meg egy fejlesztőcég elkészített egy ScreenPhone nevű kütyüt, amelynél telefonálás közben becsatlakozik egy társalgásba egy fordító is, aki minden szót begépel, és a süketnél egy monokróm kijelzőn megjelenik a szöveg. A Screenphone kb. kilencvenezer forint, a fordítás azonban már ingyenes - csak éppen el kell viselni, hogy egy vadidegen ember is lehallgat mindent. Én inkább vennék egy régi laptopot és MSN-eznék.

Jön az iPhone

2006. október 19., 14:02 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
Repes a lelkem attól a hírtől, hogy az Apple januárban várhatóan előrukkol az iPod-mobil öszvérkütyüivel. Végre befoghatják a szájukat azok a hitetlenek, akik beszólnak a mobilba épített zenelejátszóra, mert szerintük mindennek külön kütyüben kell lennie. (Haha, az egekig fogják magasztalni az Apple-t, ha közvetlenül az iPodból is lehet majd számokat letölteni.)


Bár az elmúlt években több tucatnyi látványtervet készítettek már az Apple fanatkius hívei (a képet innen nyúltam), szerintem a kinézete a legkevésbé fontos. Dizájnban az Apple eddig is jó volt.

Sokkal izgalmasabb kérdés, hogy milyen szoftver lesz benne, és hogy milyen hardver, hiszen az Apple semmilyen komoly tapasztalattal nem rendelkezik a mobilgyártásban. (A Motorolás félrelépést jobb elfelejteni.)

Úgy hírlik, hogy lesz egy okostelefon változat, és biztosan nem Windows Mobile fut majd rajta. Az Apple viszont enyhén szólva tökönszúrná magát, ha nem valamelyik meglévő népszerű platformot választaná, mert azokhoz már vannak szoftverek, ismerik a fejlesztők. Szóval marad a Linux (az OS X is egy *nix változatra épül), illetve a Symbian, ami piacvezető és a kezelőfelületét elég könnyen át lehet alakítani a gyártócég kívánságai szerint.

Mit nem hagyhat ki az Apple, ha labdába akar rúgni? Kell hsdpa, wifi, bluetooth, videokimenet, üzenetküldő, emailkliens, böngésző, és beépített iTunes, ami nem tudhat sokkal kevesebbet, mint a Mac OS X verzió.

Vajon a szolgáltatók nem zavarják-e el a véresbe az Apple-t, amiért lenyúlja előlük a mobilos zenebizniszt? Mi lesz az iPoddal, ha az iPhone mellett csak egy elavult kütyü lesz?

Járványmenedzsment mobilon

2006. október 18., 13:01 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
Java alapú mobilszoftverrel próbálják nyomon követni a brutális járványokat okozó vírusok, például a HIV meg a madárinfluenza terjedését, írja a BBC. A klienst most Afrikában meg Indonéziában tesztelik az orvosok: adatokat küldenek egy központi adatbázisba arról, hogy melyik kórt mennyien kapták el, milyen a betegek állapota, milyen gyógyszereket kaptak, és hogy a térségben milyen a gyógyszerellátottság. Így a veszélyeztetett és általában igen szegény országokban viszonylag olcsón felmérhető lesz egészségügyi rendszer állapota, és hogy hová kell erőforrásokat áthelyezni.

Johnny Bravo betör a Nokiákra

2006. október 18., 12:39 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
Cartoon Networkös rajzfilmek, játékok és videoklipek lesznek letölthetők a Nokia Content Discoverer kliens segítségével. Magyarán aki több mint százezer forintért vesz symbianos okostelefont a gyerekének, további havi sok ezer forintot elkölthet idióta rajzfilmekre is. (Na jó, a 2 stupid dogs-t néha én is megnézném.)

Vajon mikor lesz tartalomszűrő a mobilokon? Nyilván senki sem akarja, hogy a gyermeke titokban Rocco Siffredit nézzen Jonny Bravo helyett. Egy letöltéskorlátozó rendszer is jól jönne, nehogy túllépjem a havi limitet. A három éves lányom szerencsére még nem tud semmit letölteni, igaz azt már tudja, hogy mikor "nyomkodom az internetet" a mobilon.

A mobil segít a szegényeken

2006. október 17., 15:34 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
Indiában több millió szegény munkás szerez életbevágóan fontos információkat a mobiljával, írja a Washington Post kiváló cikke. A halászok még hajókázás közben üzletet kötnek a kereskedőkkel, a földet túró parasztok pedig a környékbeli piacokat körbetelefonálva próbálják kideríteni, hogy kitől kapják a legtöbbet a termésért. Indiában, ahol milliók élnek meg napi egy dollárnyi bérből, néhány centnyi különbség is nagyon sokat jelenthet. Persze ehhez olyan percdíjak is kellenek: Indiában lehet a legolcsóbban telefonálni, nagyjából négy forint egy perc beszéd.

Rendhagyó poszt

2006. október 13., 15:30 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
Saját wapoldalt készítettem a mob5.com oldalgyártó szájton. Ha többet akartok tudni a mob5 szolgáltatásról, akkor klikkoljatok ide és regisztráljatok. Ha látni akarjátok a szájtomat, akkor mobilon pötyögjétek be a http://mob5.com/bal_ címet. Ennyi.

A navigáció a 3G gyilkos alkalmazása?

2006. október 13., 13:28 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
Hiába posztoltam az előbb arról, hogy a mobilozók majd jól rákattannak a videofeltöltésre, az In-Stat tanulmánya szerint egyáltalán nem a videó a nyerő 3G-s tartalom. A Cellular News a tanulmányra hivatkozva azt írja, hogy a meglévő és potenciális 3G-ügyfeleket jobban érdeklik a nagyfelbontású térképek meg a navigáció. Ami úgy is olvasható, hogy az emberek jelentős része nem szórakozni akar a mobiljával, hanem inkább hasznos információkat szerezni. (Na ne már.)

A mobilra letölthető ingyenes Google Maps Java kliens szerintem elképesztően kúl, többször segített, amikor eltévedtem. A műholdas felvételeket is meg tudja mutatni, viszont még egyszerű térképes módban is elég nagy adatforgalmat generál, és baromi lassú. Ráadásul Magyarországon nem lehet utcanévre keresni, azaz még egy nyomtatott térképnél is nehezebben használható. Kíváncsi vagyok, hogy az N95 milyen lesz élesben.