Friss kommentek

Agyrákkal a mellrák ellen

2006. október 13., 11:47 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
Aki november 15-ig pink színű Motorola V3 vagy V3x mobilt vesz a T-Mobilnál, és beteszi a készüléket a melltartójába, annak állítólag nem lesz mellrákja. Az újszerű megoldás tudományos hátteréről semmilyen megbízható információt nem tudtunk összeszedni, de az biztos, hogy a készülék árának 5 százalékát az Egészség Hídja Összefogás kapja, amely a mellrák ellen küzd.

Arra nem tért ki a Motorola és a T-Mobile közös sajtóközleménye, hogy a mobil okoz-e agyrákot. A tudomány erre sem adott még elfogadható választ.

Házi zene a Nokiától

2006. október 12., 17:19 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
Bejelentette a Nokia, hogy a novemberben megjelenő N80 internetes változatába beleintegrálja az Orb Mycasting szoftvert, amellyel az otthoni számítógépen tárolt zenéket, képeket és videókat le lehet játszani a mobilon. A fájlokat a mobil böngészőjével lehet majd elérni. Ha van az otthoni pécében tévékártya, akkor a szoftvert arra is utasítani lehet, hogy vegye fel a Barátok köztet. Persze jó nagy lesz a júzerek mobilszámlája, meg a villanyszámlájuk, mivel a számítógépnek folyamatosan bekapcsolva kell lennie.
via Yahoo!


Symbain helyett jön a Linux?

2006. október 12., 17:00 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
Megjelent az ARCChart weboldalán egy tanulmány a mobilos operációs rendszerekről és más mobilos platformokról. Ide tartozik például az Adobe Flash Lite is.

Néhány érdekesség:

Mivel a Symbian irányítása gyakorlatilag a Nokia kezében van, a rivális mobilgyártók nem szívesen használják ezt az oprendszert. Viszont a Nokia lepaktál a mobilszolgáltatókkal, hogy könnyebben át tudják alakítani Voda-pirosra, T-Magentára stb.

A szerzők szerint elképzelhető, hogy a Nokia valamilyen formában átáll Linuxra, mert évente körülbelül 100 millió dollárt kell kifizetnie a Symbiannak. Szerintük vagy az S60 fut majd Linuxon, vagy a Nokia 770 táblakütyüre kifejlesztett Maemo platformot továbbfejleszti a cég, és elkezdenek majd megjelenni a csak Linuxos készülékek.

A Microsoft a riválisával szemben igyekszik megtartani a Windows Mobile arculatát, ami nem véletlen: nem a mobilon futó szoftverekkel akar meggazdagodni, hanem inkább a hozzájuk kapcsolódó szervertermékek és médiaszolgáltatások eladásából. Magyarán a Microsoftnak fontos, hogy a felhasználók a Windows ismert ikonjait lássák, ne valami Vodás szörnyűséget.


A teljes pdf regisztráció után ingyen megszerezhető.

Csökkent a 3G népszerűsége

2006. október 11., 22:04 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
A mobilgyártók minden próbálkozása ellenére - mert a mobilszolgáltatók szánalmas vergődéséről inkább ne is beszéljünk - a harmadik generációs technológia kezdi elveszíteni a vonzerejét. A költségek miatt. A TNS piackutató cég éves tanulmánya, a Global Technology Insight szerint egy év alatt alig nőtt a 3G-szolgáltatásokat használók száma, mert a többség szerint a mobiltévé meg a mobilos netezés egyszerűen baromság. (Na jó, ezt ők nem egészen így írták.)

Globálisan az emberek 23 százaléka a magas ár miatt nem használja ki a 3G-t, 21 százalék az arak miatt nem vásárol zeneszámokat, 23 százalék a magas díjak miatt nem mobilinternetezik. Milyen meglepő.

Egyébként nem értem, hogy hova a francba rohannak a mobilszolgáltatók, mi a fenéért akarnak rögtön mobiltévét meg mindenféle multimédiás hülyeséget megetetni velünk. Ha alaposabban megnézték volna, hogy mely technológiák voltak hosszú hosszú évekig a legnépszerűbbek az interneten, akkor talán még bele sem vágtak volna ebbe a multimédiás cirkuszba. Persze most már a YouTube meg a blogok körül forog minden, de a netezők többsége nem ezen nőtt fel. Hanem egyszerű szöveges kommunikáción. Közösségekben, fórumokon. Ha a mobilosok - a lehetőségeiket figyelembe véve - végigjárták volna ugyanazokat a lépcsőfokokat, mint a netes cégek, akkor talán már nem gagyi sms lenne a mobilokban, hanem email meg instant üzenetküldés, jelenlétszolgáltatással és természetesen rákapcsolódva a meglévő internetes hálózatokra (MSN, ICQ stb.) Az mms-t meg egyszerűen csatolt képfájlnak neveznénk. Nem lett volna olyan nagy kunszt ezeket megoldani.

Nyilván kialakult volna, hogy mobilról rövid emaileket küldünk, aztán meg szépen lassan (az árcsökkenés hatására) elkezdtünk volna képeket küldeni, mint ahogy a kedvező betárcsázós internetelérésen is sokan heti 168 órán át letöltöttek. whatever.

via mobile europe

Csúcstechnika = permanens tanulás

2006. október 10., 22:53 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
Hagyományos osztálytermek nélküli iskolát terveznek Sydneyben, ami elsőre jól hangzik, aztán meg nem annyira. A 40 millió ausztrál dollárból létrjövő suli ugyanis 24 órán át nyitva lesz, tehát a diákok bármikor tanulhatnak, laptopok meg mobilok segítségével. Szerencsére ezzel nem szűnnek meg a diákközösségek, lesznek ugyanis közös tanulóhelyek, és a diákok konzultálhatnak majd a tanárokkal, akiket inkább tanulási tanácsadónak neveznek.  

Virtuális életet kezd a Vodafone

2006. október 10., 22:17 Módosítva: 2009-07-25 17:46:17
0
A 3pointD blog értesülése szerint a Vodafone saját szigetet vett a Second Life virtuális világában, amelyet idén év végén, vagy jövő év elején nyit meg a nagyközönség előtt. A szigeten különféle események lesznek, és a telkó állítólag valamilyen újszerű kommunikációs megoldással is előrukkol majd. A blog szerint a Second Life lakói valamilyen instant üzenetküldő segítségével léphetnek majd kapcsolatba egymással, illetve más onlájn és mobilos hálózatokkal. Vajon ez csak egy ügyes reklámkampány, amitől kúlabb márkának tűnik majd a Voda a geekek köreiben, vagy a telkó tényeg valami innovatív kommunikációs megoldáson töri a fejét? Vagy esetleg emelt díjas sms-sel lehet majd virtuális javakat vásárolni?

Okostelefon kell a népnek

2006. október 10., 21:54 Módosítva: 2009-07-25 17:46:16
0
2005-höz képest 75 százalékkal nőtt az okostelefonok eladása, de a PDA-k piaca eközben csak 5 százalékkal nőtt, tehát a kapcsolat nélküli kütyük korszaka hamarosan végleg véget ér. (Pont azon gondolkodtam a napokban, hogy mi a fenéhez kezdjek az igencsak lestrapált iPaq 2210-emmel, ha nem eladni, hanem inkább hasznosítani szeretném. Valószínűleg másodlagos kijelző lesz belőle, egy érintőképernyős távvezérlő, így.)

A lényeg, hogy telefon nélkül nem sokat érnek a kézi kütyük. Pedig milyen elszántan próbáltam bebizonyítani a kollégáknak, ogy a Nokia 770-ből nem hiányzik a telefon...

Egyébként az okostelefonok piacát a Nokia uralja 42 százalékos résszel, de a Motorola nő a leggyorsabban, egy év alatt 100 százalékkal megerősödve most 5,3 százalékon áll.

Tíz megapixelen a Samsung

2006. október 10., 17:01 Módosítva: 2009-07-25 17:46:16
0
Tíz megapixeles mobilt dobott piacra a Samsung, messze lekörözve versenytársait. Lehet hápogni, hogy telefonba nem való kamera. Viszont amikor azt olvassa az ember, hogy a tíz megapixeles, háromszoros optikai zoomos mobil 6 milliméterrel vékonyabb és 10 grammal könnyebb, mint az előző csúcstartó, a 7 megapixeles, ráadásul még műholdas mobiltévé tuner (DMB), mp3 lejátszó meg tévékimenet is van benne, akkor azért érezhető, hogy van itt fejlődés. Illetve hogy van még hova fejlődni. Persze az SCH-B600 csak Koreában kapható. (Tudom, hogy ezt már tavasszal bemutatták, de más dolog egy protót lobogtatni, mint sorozatban legyártani ugyanazt.)

A rádiózás jövőjéről

2006. október 9., 22:22 Módosítva: 2009-07-25 17:46:16
0
Találtam az AllAboutSymbian portálon egy cikket a rádiózásról, de nem érdemes végigolvasni, mert elképsztően hosszú és unalmas. Viszont a témafelvetés elég jó, és sajnos ez is rámutat egy csomó hazai hiányosságra, töketlenségre.

Egyrészt már az olcsóbb mobilokban is van FM rádió, ami jó, mert olcsón szórakoztat. A fejlettebb mobilokban meg van vizuális rádió, ami abból áll, hogy mindenféle tartalmat kapcsolnak a rádióadáshoz, amiket letölt a kliens, a júzer meg örül a sok multimédiának. (Alapvetően nem akkora hülyeség, mint amilyennek látszik. Engem például sokszor érdekelne, hogy melyik zenekar melyik albuma megy éppen, a szolgáltatókat meg talán az érdekelheti, hogy a rádió összeköthető lenne egy onlájn zenebolttal.)

Sokat nyernénk, ha az ócska fm-ről átállnánk a digitálisra műsorszórásra, és tőlem akár műholdról is jöhetne a jel. Ha lenne itthon olyanunk, mint Amerikában az XM Radio, azonnal előfizetnék rá. Kétszáz reklámmentes tematikus csatorna megérne nekem havi háromezer forintot, főleg ha nem kell egyetlen sötét műsorvezetőt sem hallgatnom.  Ha nem kellene külön kütyüt vennem, mert a vevő bele lenne építve a mobilba, akkor még inkább vevő lennék a szolgáltatásra, és ha mindez még vizuális is lenne, akkor már tényleg semmi sem hiányozna.

Cell lesz a mobilokban

2006. október 9., 21:52 Módosítva: 2009-07-25 17:46:16
0
A PlayStation 3 erejét adó Cell processzort mobiltelefonokba is beépítené a Toshiba. A cég a Japánban megrendezett Ceatec kiállításon hozta nyilvánosságra a fejlesztési terveit, eszerint lesz még egy erősebb Cell, egy közepes, valamikor 2010-ben meg elkészül egy mobilokba szánt verzió is, amelynek kisebb lesz az áramfogyasztása. Mivel elemzők szerint 2010-re tízmilliárd dollárosra nőhet a mobiljátékok piaca, teljesen érthető a Toshiba érdeklődése. Csak nehogy a Sony is beszálljon a buliba a hülye ötleteivel, mert a végén semmi sem lesz az egészből, csak egy újabb halvaszületett formátum. (A Cell fejlesztésben ugyebár a Toshiba, az IBM meg a Sony is nyakig benne van.)

Borotválkozótükör a Nokiától

2006. október 9., 21:30 Módosítva: 2009-07-25 17:46:16
0
A Nokia K+F csapata érdekes koncepciótelefonnal állt elő. Az Aeon szinte teljes felülete érintésérzékeny kijelző, nagyjából úgy, mint a Benq-Siemens által nemrég bemutatott Black Boxnál. Viszont a mobilcégek anyagi helyzetét figyelembe véve a Nokiának momentán több esélye van a terveinek megvalósítására, mint a Siemensnek. Nem hiszem, hogy bármelyik mobilcég súlyos kompromisszumok nélkül meg tudna létre tudna hozni egy ilyen kütyüt, de majd meglátjuk. Nagyfelbontású képeket a Nokia szájtján keressetek.

Gyorsan fejlődnek a mobilvírusok

2006. október 8., 00:28 Módosítva: 2009-07-25 17:46:16
0
Nem maradt egyetlen józan vírusirtó cég sem, szinte mindegyik előrukkolt valamilyen jóslattal a mobilos kártevőkkel kapcsolatban. Most a Kaspersky találta ki, hogy ideje egy kicsit ráijeszteni az emberekre: szakértőik kitalálták, hogy a mobilon futó rosszindulatú kódok tízszer gyorsabban fejlődnek, mint a számítógépes vírusok. Jelentésük szerint már harmincegy vírustörzs százhetven variánsa fertőz telefont, pda-t meg mindenféle wifis kütyüket. Juj! Szóljanak, ha ideértek azok a csúnya gonosz vírusok, majd akkor kitalálunk valami okosat.

Soha a büdös életben nem etetik meg velem, hogy vírusirtó szoftvert kell vásárolnom a mobilomra. Egyrészt bízom benne, hogy a mobilgyártók ügyesebben készítenek oprendszert, mint a Microsoft. (Ooops, szorri Windows Mobile.) Ha nem így lesz, akkor a körmükre koppintunk. Másrészt meg az adatok - különösképpen a telepítőfájlok - általában a számítógépen is átmennek, ahol a vírusirtó simán kiszűrhetné a mobilos vírusokat is. Harmadrészt meg a szolgáltatók végre tehetnének a felhasználókért valami értelmeset, például blokkolhatnák a gonosz hekkereket meg a kódjaikat.

Lopott mobil howto 0.9

2006. október 6., 08:00 Módosítva: 2009-07-25 17:46:16
0
Mi a helyzet a lopott mobilokkal? - kérdezte a T. Homár egyik olvasója, a választ hamarosan megtudhatjátok. Addig is - lássátok, hogy nem lustálkodom - nézzük meg, hogy mi a helyzet Nagy-Britanniában. A legutóbbi barcelonai 3GSM kongresszuson ugyanis pont lopott mobilokról beszélgettem egy londoni rendőrrel, bizonyos Gordon Kinggel. (Még vicces bilikalap is volt nála.)

Az Immobilise nevű szolgáltatás lényege, hogy a júzerek felvihetik a mobil azonosítóit és személyes adataikat egy adatbázisba, amelyet nemcsak az ország összes rendőre használhat, de még a londoni tömegközlekedési vállalat és más hasonló cégek talált tárgyak osztálya is. Mondjuk a brit rendőrbácsi elmondta, hogy a rendszer semmit sem ér akkor, ha a mobilt kiviszik az országból, mert nincs nemzetközi együttműködés. Márpedig ha drága a mobil, akkor garantáltan kiviszik az országból, ha viszont olcsóbb típus, akkor a tolvajok általában csak addig beszélnek vele, amíg le nem tiltják, aztán meg kidobják a legközelebbi kukába.

A helyzetről sok mindent elárul az Index.hu másfél évvel ezelőtti cikke is, amelyben két részt érdemes figyelemesen elolvasni. Egyik:
"A telefon használat nélküli mozgása, vagyis a készülék puszta hurcolása legtöbbször semmilyen releváns információval nem bír a szolgáltató számára...Tekintettel arra, hogy nyolcmillió mobil van itthon, óriási tárkapacitást venne el, ha felesleges adatokat őriznének"
Azaz bármelyik szolgáltató inkább gagyi mobilvideókat tárol a szerverein, mint  - most még - értéktelen koordinátákat. Ez talán megváltozik, ha üzleti érdekük lesz a koordináták követése, azaz lesznek helyfüggő szolgáltatások.

"ha szükség is van arra, hogy egy-egy telefont beazonosítsanak, akkor ehhez a titkosszolgálatoknak nem kell feltétlenül igénybe venniük a szolgáltatók segítségét"
A hatóságok nyilván csak azt a mobilt figyelnek, amelyeiket érdemes, mondjuk egy már folyamatban lévő nyomozáshoz. Ha lenne adatbázisuk a lopott mobilokról, mint a briteknek, akkor talán a mobilokat is figyelnék.

Hasdpa matek

2006. október 5., 19:57 Módosítva: 2009-07-25 17:46:16
0
A Pannon, a Vodafone, és a T-Mobile kimutathatóan megnövelheti a részesedését az internetszolgáltatási piacon a következő 1-2 évben, persze csak ha igyekszik lenyomni az árait, ami viszont elkerülhetetlen lesz. Valószínűleg a T-Mo elég jó helyzetben lesz, mert már most elég jól nyomul a hsdpa-val. Szerintem elég sok embernek fontosabb a mobilitás, mint az, hogy havi 8 tonna lopott szoftvert/pr0nót/zenét tudjon letölteni. (Ezek beszerzéséhez egyébként is elég egy haver meg egy hordozható vincseszter.)

Most jöjjön a matek: van egy 3 giga korlátos adsl és egy 250 megás gprs előfizetésem. Havi 11 ezer forintom bánja, miközben a havi adatforgalmam csak 750 illetve 180-200 megabájt. Ha T-Onlájnnál veszek 1 giga korlátos adsl-t egy éves hűséggel (havi 3900 Ft), meg a Pannonnál Mobiladat 500-at (7000 Ft), vagy egy szupergyors T-Mo Net 300-at (6000 Ft), akkor nagyjából ugyanannyit fizetek, mint most, viszont kevésbé vagyok dróthoz kötve. Most már csak jó laptopra van szükségem.

Mobilok is felkerültek a digitális kamerák toplistájára

2006. október 5., 17:36 Módosítva: 2009-07-25 17:46:16
0
A Bighugelabs időnként megnézi a Flickr adatbázisában tízezer feltöltött kép (azaz a napi forgalom 1-2 százalékának) EXIF adatát, amiből kiderül, hogy a képek milyen digitális kamerával készültek. Így biztosan nem kapunk pontos infókat a digitális kamerák világpiaci részesedéséről, de az alábbi felsorolásból egyértelműen kiderül, hogy elég népszerű segédeszközök a kamerás mobilok.

A készülékek listáján a jó régen piacra dobott Nokia N70 az első mobil, a 28. helyen áll. Ami igazán érdekes, hogy a második mobil az alig néhány hónapja megvásárolható Nokia N73. Csak kilenc hellyel van lemaradva az N70 mögött, és egy hét alatt öt helyet lépett előre (37.).

Mi az alapvető különbség a két mobil között? Az N73 autofókuszos, 3,2 megapixeles kamerával van felszerelve, és bele van építve egy Flickr feltöltőprogram.

Egyébként furcsa, hogy a
Sony Ericsson K750i csak a 26. helyről a 38.-ra esett vissza, és a szintén jobb fényképezővel felszerelt Sony Ericsson K800i a 62. helyen toporog.


Top gyártók

1 1 Canon
2 2 Nikon
3 3 Sony
4 4 Olympus
5 5 FujiFilm
6 6 Kodak
7 7 Panasonic
8 8 Casio
9 9 Nokia
10 10 Sony Ericsson

Rss a mobilon

2006. október 4., 17:23 Módosítva: 2009-07-25 17:46:16
0
A Nokia műhelyében június óta faragják a fejlesztőmérnökök WidSets nevű gyönyörű rss olvasót, amely most hivatalosan is elindult. A szolgáltatás ingyenes és béta. A Widsets Java MIDP2 technológiával készült, azaz a legtöbb modern mobilon futtatható. Nem csak Nokián. A felüleleten megjelenő hírcsatornákat a Widsets weboldalán kell beállítani. Az alapkínálat is elég bőséges, és egyéni rss-ek is készíthetők, amelyek megoszthatók a közösséggel.

Mobilshow lesz Budapesten

2006. október 3., 15:26 Módosítva: 2009-07-25 17:46:16
0
December elején mobilos show lesz Syma rendezvényközpontban, amivel elég nyilvánvalóan karácsonyi mobilvásárlásra akarják majd buzdítani a népet. A kiadott sajtóanyag szerint bemutatják a "mobiltelefonok és hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások jelenét és jövőjét". Magyarán bemutatják azokat a még übergagyi kezdetleges technológiákat, amelyekkel már most tömérdek pénzt akarnak kisajtolni a fogyasztókból.

Látványos színpadi programok a videotelefonálásról? Röhögnöm kell.

Vibri a Nokiától

2006. október 3., 15:06 Módosítva: 2009-07-25 17:46:16
0

Új drótnélküli kommunikációs technológiával állt elő a Nokia, így mostantól a bluetooth, uwb, wifi, wimax és wibro mellett wibree is lesz. A wibree a bluetooth tesója abban az értelemben, hogy rövid távú drótnélküli kapcsolatok létesítésére alkalmas. A különbség, hogy állítólag tizedannyi energiát használ. A Nokia szerint a wibree kifejezetten alkalmas lesz arra, hogy alacsony fogyasztású headseteket, órákat meg érzékelőket kössünk össze a mobilunkkal.

Tökéletesen érthető a Nokia törekvése, alacsony fogyasztású rádiós kommunikációra szükség van. Más kérdés, hogy a szerencsétlen júzerek meg fognak őrülni attól, hogy a mobiljukon az összes rádiós izét folyton ki-be kell kapcsolgatniuk. Vajon a wibree kiüti az infrát? Mikor lesz bluetooth/wibree távirányító a tévékhez és hifikhez? A rivális mobilgyártók is használják majd, vagy minden mobilhoz más kiegészítőket kell majd venni?

R.I.P. Siemens Mobile

2006. október 3., 14:42 Módosítva: 2009-07-25 17:46:16
0
Egyetlen zseniális Siemens mobilt ismerek, a C25-öt. Utána jöttek a kínai játékokra emlékeztető fröccsöntött gagyik. Most egy lúzerrel kevesebb lesz a mobil iparágban.

Itt a bullshit.mobi

2006. szeptember 27., 20:01 Módosítva: 2016-10-11 16:39:56
0

Ujjé, mától lehet .mobi doménvégződéssel címeket regisztrálni, két évre 25 zöldhasúért. Azért én nem sietnék a doménhivatalba.

Az égvilágon semmi értelme nincs a .mobi-nak, azt leszámítva, hogy a regisztrátorok így több pénzt tudnak kisajtolni a vállalatokból, és nő a káosz: senki sem jegyzi majd meg a pontos címeket.

Most akkor cnn.com/wap, wap.cnn.com, cnn.mobi, vagy inkább wap.cnn.com.mobi/wap/index.wml? Na ne szórakozzunk már!

Akik neteznek mobilról, azok továbbra is automatikusan a .com, .net .org stb. végződésekkel próbálkoznak majd, hiszen ehhez szoktak hozzá, akik meg először neteznek mobilon, azok megpróbálják betölteni a pécén megismert szájtokat az eredeti nevükkel, hátha működnek.

És itt jön a nagy csoda: működnek. A csak pécére optimalizált szájtokat kisebb kompromisszumokkal zökkenőmentesen átkonvertálják a mobilos webböngészők (Opera, Nokia Browser), a mobilos és pécés változattal is rendelkező szájtokon meg simán megoldható, hogy a megfelelő változat töltődjön be. (Meg lehet próbálni pl. a Soonr-t.)

Ingyenes DivX lejátszó Symbianra

2006. szeptember 27., 16:00 Módosítva: 2009-07-25 17:46:16
0
Soha többé nem kell az S60 mobilokra átkonvertálni a videókat, a DivX ugyanis kiadott egy hivatalos S60 lejátszót. Egyébként van UIQ, Windows Mobile és Palm verzió is. Letöltés előtt regisztrálni kell, és a portálon vannak bemutató videók is.

Update:
Megnéztem a Flyboys trailerét, zizis volt és akadozott. Nem vagyok biztos abban, hogy a mai mobilok alkalmasak/felkészültek a DivX-re.

Update2:
Ingyenes dvd-konverter vajon van-e már?

Zenében erősít a Nokia

2006. szeptember 27., 15:31 Módosítva: 2009-07-25 17:46:16
0
Bár a mobilgyártók még mindig elég messze vannak attól, hogy a digitális kamerák piacát annektálják, a zenelejátszók piacán elég előrehaladott állapotban vannak, és a Sony Ericsson után végre a Nokia is bevetette a tömegpusztító fegyvereit. A nyolc gigás N91, a zenelejátszós N70 és N73, és a jövő évi csodafegyver, az N95 hamarosan nagyon nagyot fog kaszálni. (Olvassatok róluk sokat itt, itt meg itt. Vagy itt.)

Pontosan azokat a fícsöröket rakták bele az N95-be, amiket a N80-amból hiányolok, és abban reménykedek, végre megértették a finn gigacég szakértői: a francnak sincs szüksége az idióta pop-portra meg mindenféle átalakítókra, szabványos csatlakozók kellenek. Mini usb, jack és társaik.

Update:
A Nokia a pórnépről átlag keresetűekről sem feledkezett meg, ráadásul ők sokkal színesebb kütyüket vehetnek majd (gondolom véletlenül ránéztek a fejlesztők néhány cool Walman mobilra). A max. 2 gigabájtos memóriakártyával bővíthető Nokia 5200 zenemobil körülbelül 50-60 ezer forintba kerül majd, és szebb lett a 3250 is.

Még mindig rövid az sms

2006. szeptember 26., 14:29 Módosítva: 2009-07-25 17:46:16
0
Másfél évvel ezelőtt a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségtől kezdve az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottságáig mindenki megvizsgálta az ékezetes betűk használata miatt megrövidülő sms problémáját, és nem találtak jogsértést. Ami persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy nincs nagy baj. Például nem értem, hogy felhasználók miért nem intettek be egy nagyot a szolgáltatóknak. Elmehetnének a sunyiba a néhány száz karakteres üzenetek röhejesen magas ára miatt.

Talán jó megoldás lenne, ha a csak szöveges mms olcsóbb lenne, mint a képes meg a videós, vagy ha a felhasználókat megtanítanák mobilon emailezni. Még jobb lenne, ha áttérnénk azonnali üzenetküldésre, jelenlétszolgáltatással. Más javaslat?

USB az akkuban

2006. szeptember 26., 13:29 Módosítva: 2009-07-25 17:46:16
0
Kicsit kamugyanús az USB töltővel felszerelt mobilakku és ceruzaelem, de az ötlet zseniális. Ha megvalósulna, soha többé nem kellene töltőkábelt magunkkal cipelnünk. Persze az USB-csatoló és a kábel helyigénye miatt valószínűleg kisebb lenne az akku kapacitása, azaz gyakrabban kellene tölteni. Ördögi kör.
Valamivel egyszerűbb lenne a helyzet, ha az összes mobilgyártó mindegyik készüléke USB-n is tölthető lenne.

Egyébként most pusztítottam el egy Nokia AC-4E töltőt, fél évig használtam. Félig szakadt a zsinórja, kilóg az egyik fémszál. Életveszélyes, én a Nokia helyében visszahívnám mindet, mert ócska. Pedig nem is a Sony gyártja.

Zöld hírek

2006. szeptember 26., 09:04 Módosítva: 2009-07-25 17:46:16
0
Egyrészt visszatértem a zöld alpesi legelők, tehenek és tehenészlányok köreiből a lerobbant újpestre, és persze ismét bebizonyosodott, hogy bőven elegendő egy jó mobiltelefonnal fényképezni a tájat. Főleg ha a nyaralást akarom élvezni, és nem a fotózást.

Az igazi zöld hír azonban a Nokia bejelentése, miszerint egy maroknyi ismert mobilcég (Nokia, Motorola, Panasonic, Vodafone, Orange stb.) csökkenteni akarja a mobilok által okozott környezeti károkat. Felvázolták elképzeléseiket:

- csökkentik a káros anyagok felhasználását
- csökkentik a készülékek energiahasználatát
- növelik a régi telefonok újrahasznosítását

A Nokia példának elmondta, hogy egy csomó áramot megspórolhatnánk, ha a teljesen feltöltött készülékből azonnal kihúznánk a töltőt. Azért reménykedjünk abban, hogy nem csak dumálnak, és ennél komolyabb energiacsökkantő technológiákat is kitalálnak.

N-Gage nélkül is van N-Gage

2006. szeptember 13., 14:33 Módosítva: 2009-07-25 17:46:16
0
Az éltelefonálás a múlt homályába vész, mivel a következő N-Gage nem egy újabb vicces telefon, hanem S60-mobilokon futtatható szoftver lesz. Kattintson ide a Mobilecrunch tudósításához, van videójuk is! Aki nem akar kattintani, annak leírom a lényeget: a főoldalon játékokról jelennek meg hírek, és itt lehet nyomon követni, hogy a megkezdett játékokban meddig jutottunk. A második lapon a már megvett teljes játékokat és letöltött demókat lehet elindítani.

Vajon a Nokia csak a hardvertervezés nyűgétől akart megszabadulni, vagy a szoftverrel próbálja majd kordában tartani a szoftvergyártókat? Annyi biztos, hogy a finn óriáscég elég nagy erőkkel nyomul a tartalombizniszben: megvette a LoudEye zeneterjesztő platformot, szövetkezett a Warnerral navigációs céget, becsatornázta a Yahoo szolgáltatásait.

Tartalom van, de nincs rá vevő

2006. szeptember 11., 14:33 Módosítva: 2009-07-25 17:46:16
0
Hatalmas cikket közölt a Reuters a mobilos tartalomipar bénázásáról. Tartalomban nincs hiány, csak éppen alig van vevő, ezért most az értékesítési módszerek továbbfejlesztésére kell koncentrálni. Az M:Metrics júliusi tanulmánya szerint a teljes felhasználói bázis alig 10 százaléka vásárol csengőhangokat, játékokra 2 százalék költ, 0,4 százalék nézett pénzért videót, és 0,2 százalék vásárolt zenét.

Egyesek szerint csomagban kellene árulni a tartalmakat, mert aki letölt egy csengőhangot nam feltétlenül tudja, hogy az előadó fényképét is megveheti háttérképnek. Ehhez persze elfogadható árak kellenek, ami viszont most nem létező fogalom a mobilszolgáltatóknál.

Most nézzünk néhány érdekes adatot Magyarországról.

Az M Factory-tól megtudtam, hogy a Sziget és a Parádé wapos oldalait 34 ezren illetve 8,5 ezren látták (nem csak az események ideje alatt), és a látogatók összesen 447 ezer wapoldalt néztek meg. A legnépszerűbb valódi csengőhangot azonban csak 480-an töltötték le (Yonderboi: Were you thinking of me). A két wapoldal adatforgalma összesen 186 megabájt volt, ami röhejesen kevésnek tűnik. Mobilom gprs-számlálója most 140 megabájton áll, mondjuk az is igaz, hogy szinte sohasem wapozok, csak webezek meg emailezek.

Mobilbarát Digg - Read only

2006. szeptember 9., 22:21 Módosítva: 2009-07-25 17:46:16
0
A digg elindította a mobilra optimalizált weboldalát, írja a Mobilecrunch. A diggriver Nokia Browserben nagyon szép, viszont van benne egy óriási hiba: a szájt teljesen web egypontnullás. Nincs meg benne a digg.com egyetlen használható fícsöre sem: nem lehet kommentelni, diggelni, blogolni, nem érhetem el a profilomat, és még egy nyomorult emailt sem küldhetek magamnak a sztori linkjével.

Pedig a gprs adatletöltési tarifák miatt elég gyakran előfordul, hogy egy útközben talált cikket nem akarok betölteni a mobilomon, viszont otthon szívesen elolvasnám. Egyébként a mobilos bookmarkok szinkronizálására tudtommal még senki sem gondolt.

Rohadtul csalódott vagyok.

Töpörödött kamerák jönnek

2006. szeptember 9., 18:47 Módosítva: 2009-07-25 17:46:16
0
Háromszoros optikai zoom, autofókusz és 3 megapixeles érzékelő van a Samsung új kameramoduljában. Egész jó lehet a mostani felhozatalhoz képest. Ja, kihagytam a lényeget: az egész pakk csupán 9 milliméter vastag vékony. A modul állítólag ütésálló is, és kevesebb áramot fogyaszt, mint a mostaniak. Más fontos részletet nem sikerült kiderítenem, mert a fejlesztésről beszámoló Telecoms Korea pénzért adja a cikkeit.

Hétvégi barkácsolás

2006. szeptember 9., 16:02 Módosítva: 2009-07-25 17:46:16
0
A pimasz szolgáltatók szeretik elcsúfítani a mobilokat a logóikkal, de az instructable blog leírását követve könnyen keresztbe tehetünk nekik. A posztoló szerint kristálycukorral könnyen ledörzsölhetők a műanyagra/fémre festett/ragasztott logók. A szemcsék ugyanis elég erősek, mégsem karcolják össze a borítást. A szájton van részletes leírás, videó meg kép is, érdemes megnézni.
(Az instructable posztolója egy MDA-ról kaparta le a T-Mobile feliratot.)

Természetesen semmilyen felelősséget nem vállalok, ha tökreteszed a mobilod, akkor megszívtad. Aki tud jobb megoldást, szóljon!