Friss kommentek

Ha nincs vírus, akkor van kémprogram meg SMiShing

2006. szeptember 4., 13:08 Módosítva: 2009-07-25 17:46:16
0

Nem, még mindig nem hiszem el, hogy mobilra is kell vírusirtó. Hiába próbálkozik az F-Secure, nem jött be a számítása: hiánycikk a kiirtandó kártevő. Talán épp ezért talált a finn cég új célpontot, a kémprogramokat. Szakértői több hetes kutatómunkával kiderítették, hogy a kémszoftverek szabadon megvásárolhatóak, ami nem meglepő, hiszen ilyesmire mindig van vevő, gondoljunk csak a paranoiás cégvezetőkre és házastársakra. Kémprogramra kitűnő példa az ötven dollárba kerülő FlexySPY, ami okostelefonokon fut, és adminja távolról megnézheti az áldozat készülékén tárolt üzeneteket, névjegyeket, illetve a híváslistát.

Persze semmit sem érne az F-Secure figyelemfelhívása, ha nem ösztönözné vásárlásra az olvasót. Íme az  beetetés: mobilos vírusirtójuk megtalálja az Acallno.A nevű kémprogramot, amely mindegyik küldött és beérkező sms-t továbbítja egy megadott telefonszámra.

Érdekes módon az amerikai McAfee is talált mobilos témát a napokban: felfedezte az sms phishinget, amit szerintük SMiShing kellene nevezni. (Ha feltétlenül hülye szavakat kell gyártani, akkor legyen inkább moshing.) Hogyan működik? A legújabb kártevő, a spanyol mobilozókat támadó Eliles.A Symbian mobilokra küld sms-t, amelyben egy ingyenes vírusirtó telepítését ajánlja fel áldozatoknak, és persze a letöltött szoftver egy vírus.

Korábban Izlandon és Ausztráliában történt hasonló átverés. A szerencsétlen júzerek kaptak egy sms-t, amiben arról értesítették őket, hogy feliratkoztak egy napi két dollárba kerülő társkereső szájtra. A gonosz támadók azt használták ki, hogy havi 60 dollárnyi kiadást senki sem intéz el egy laza vállrándítással. A júzerek tehát felkeresték a mobiljukról a cég szájtját, ami viszont feltelepített a kütyüjükre egy trójait.

Legyen az a tanulság, hogy soha senkinek ne adjunk oda a mobilunkat, és ne telepítsünk ismeretlen eredetű szoftvereket, töröljük az ismeretlen sms-t. A mobilos vírusirtókat meg egyelőre hanyagoljuk.

Támad a Yahoo!

2006. szeptember 1., 16:27 Módosítva: 2009-07-25 17:46:16
0
Azzal örvendeztette meg a világot a Yahoo, hogy elkészítette a Yahoo! Go for Mobile szoftvercsomag Windows Mobile oprendszeren futó változatát. Plusz a felhasználók a világ bármely pontjáról bejelentkezhetnek. (Eddig hiába próbálkoztam britnek hazudva magamat, a regisztráció során valami sms-t akart küldeni, ezért megakadt a folyamat.)

A Microsoft-függő mobilosok tehát könnyebben elérhetik a Yahoo levelezőjét, keresőjét, onlájn névjegyalbumát, naptárát, híreit, satöbbi satöbbi, és nem kell sokat várni az S60 3rd Edition rendszereken futó változatra sem. A Nokia közleménye szerint szeptember közepén megjelenik a Nokia N80i mobil, és azon gyárilag lesz a Yahoo! Go.

A Yahoo cuccai egyébként a jövőben a Nokia, a Motorola meg a RIM is gyárilag felpakolja bizonyos mobiljaira. Mikor lesz végre Google Talk a mobilokon? És Skype a Symbianon?

Wifiben utazik a Linksys

2006. szeptember 1., 15:47 Módosítva: 2009-07-25 17:46:16
0
Európában piacra dobott a Linksys egy használhatónak tűnő VoIP mobilt, a WIP330 802.11b/g-t. Wifin csatlakozik az internetre, nem úgy, mint az asztalomon heverő otroba doboz (SPA921). Elfogadnám, de az is igaz, hogy szerkesztőségünkben nem praktikus ilyen apró készülékeket használni. Drága kütyüink elég hamar eltűnnek az újsághalmok alatt, vagy egy penészedő csirkepaprikás árnyékában.

Egyetlen nagy hibája van ennek a készüléknek: nincs rajta Skype. Márpedig a Linksys nagyon jól tenné, ha gyorsan lecserélné aktuális Skype-telefonját, a CIT200-at, valami hasonlóan szépre. A CIT200-at elkértem tesztre a magyar píártól, de nem volt szívem írni róla, mert nagyon béna, hogy csak a számítógépes kliens hardveres toldaláka.

Viszont legalább egy hónapig a fiókom mélyén tároltam (ld. első bekezdés), így más sem tesztelhette.

Európában első a mobil

2006. szeptember 1., 08:43 Módosítva: 2009-07-25 17:46:16
0
Mindig örülök a vezetékes vonalak bukását előrejelző tanulmányoknak, az Európai Bizottság is kiadott egyet nemrég, amit a Cellular News most megtalált. A jelentés szerint az uniós háztartások 80 százaléka rendelkezik mobillal, de csupán 78 százalék van bedrótozva. Litvániában kirívóan magas a csak mobillal rendelkező aránya, 48 százaléknak egyáltalán nincs vezetékes telefonja, nyilván mert ócska vezetékes infrastruktúrát örököltek az előző rendszertől. Meglepő módon Magyarország is belefért a top tízbe a maga 30 százalékával, az Unió legjavát maga mögött hagyva. A hazai helyzet persze egyáltalán nem meglepő, hiszen folyamatosan csökken a modemezők száma, és amúgy is szánalmasan kevesen interneteznek. Ja, és már telefonvonal nélkül is lehet adsl-t venni.


Mms-ben árul vonatjegyet a Die Bahn

2006. augusztus 25., 15:11 Módosítva: 2009-07-25 17:46:16
0

A német nemzeti vasúttársaságnál csütörtöktől mobiltelefonnal is lehet jegyet vásárolni. Az ügyfelek a vásárlásról multimédiás üzenetben kapnak visszaigazolást, amit az ellenőrök egy speciális szkennerrel tudnak beolvasni (szeptember közepéig mindegyik kalauzt megkapja az új kütyüjét).

Legkésőbb tíz perccel a vonat indulása előtt lehet mobilról jegyet váltani, és csak azok használhatják a szolgáltatást, akik korábban regisztrálták magukat a cég szájtján. Hol tart ehhez képes a MÁV? Van neki wapos meg webes menetrendje. Siralmas.

Nyolc giga a mobilban

2006. augusztus 24., 15:50 Módosítva: 2009-07-25 17:46:15
0
Hiába fitogtatja a SanDisk az erejét a nyolc gigabájtos Sansa zenelejátszójával. A Korea Times szerint a Samsung ugyanekkora kapacitású lejátszót épített a napokban piacra dobott SCH-B570 kódjelű, egyébként csak Super Music Phone néven emlegetett mobiljába. Persze a több mint nyolcszáz dolláros csúcskészüléket a Samsung főleg belföldi piacra szánja, legalábbis erre utal, hogy a beépített tévétunere a Dél-Koreában elterjedt T-DMB digitális műsorszórási szabványt támogatja. Magyarországon meg DVB-T lesz.

Szoftverfrissítés az éteren át

2006. augusztus 24., 15:17 Módosítva: 2009-07-25 17:46:15
0

Jó irányba mozdult a mobilóriás Nokia: végre valahára megoldotta, hogy az S60 készüléket használó ügyfelek saját maguk peccselhessenek. Két lehetőségük van: "over the air", azaz közvetlenül az internetről, vagy számítógépről, usb kábellel tölthetik le a mobilra a javítófájlokat. Eléggé megtépázhatta a cég imidzsét, hogy a százezer forintos okostelefonjai idegesítő hibákkal vannak teli, és a szoftvert csak márkaszervizekben lehetett lecserélni, pénzért. Tehát a lépés logikus, és talán más cégek is követik majd a finn példát.

Sajnos egyelőre csak az az S60 2nd edition-ig bezárólag érhetők el a frissítések (pl. 6680, N70), tehát N80-asom még egy ideig bugos marad. Állítólag hamarosan bővül a támogatott készülékek köre, és talán abban is reménykedhetünk, hogy a hibák 99 százalékát kijavítják.