Hová tűnt hatszázezer iPhone?

2008. január 26., 00:27 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Valami nagyon nem stimmel az Apple számaival. A Cnet szépen végigzongorázza a iPhone-nal kapcsolatos bejelentéseket:

Az Apple azt mondta, hogy 2007-ben 3,7 millió iPhone kelt el. Az AT&T hálózatán év végéig nagyjából kétmillió aktivált iPhone-t aktiváltak, Európában összesen körülbelül 0,4 millió iPhone fogyott. Marad tehát 1,3 millió iPhone, de ebből még levonhatjuk a feltört készülékek számát, ami nagyjából az összes eladott iPhone húsz százaléka, így végül marad körülbelül hatszázezer.

Hol vannak ezek a készülékek?

A szakértők szerint raktárkészleten, a több mint 4400 iPhone-kereskedés közt szétosztva. Ebből azt a következtetést vonják le, hogy az érdeklődés kissé megcsappant, ami nem meglepő, hiszen mindenki szeretné látni végre, hogy milyen új programok készülnek a mobilra, és persze még többen várják a 3G/HSDPA változatot.

Romániai munkát ajánl a Nokia a németeknek

2008. január 25., 23:23 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Egyes hírforrások szerint a Nokia új munkalehetőséggel próbálja elsimítani a bochumi gyárbezárás ügyét: Romániában ajánl munkát a német dolgozóknak. A német IG Metall szakszervezet nem tud erről a lehetőségről, és inkább tovább tárgyalna a munkások kárpótlásáról. A ZDNet azt is megírta, hogy Romániában hol lesz a Nokia új gyára. Egy Jucu Nemeszsúk nevű falucska mellett, ahol most többnyire mindenféle zöldségeket termesztenek. A cikk szerint a falunak nincs saját orvosa, iskolája, és hatvan házba még a víz sincs bekötve. Ugyanakkor van olcsó munkaerő.

YouTube (még több) mobilon

2008. január 24., 21:57 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Jelenleg az interneten bárki ingyen megnézheti a YouTube videóit, de a mobilokon valószínűleg reklámok megtekintésével kell majd fizetni a szórakoztatásért, derül ki a Google csütörtöki bejelentéséből. A YouTube szélesíti azon mobiloknak a körét, amelyeken elérhetőek a videói. Az kisebb kijelzőre optimaizált m.youtube.com portál szabadon kipróbálható, de a lejátszó java változata egyelőre csak néhány újabb Sony Ericssonon és Nokián (N73, N95, E65, 6110, 6120, K800 és W880) működik stabilan. A YouTube először el akarja érni, hogy az emberek hozzászokjanak a mobilon való videózáshoz, és csak azután gondolkodik el a reklámok bevezetésén.

Oktatni kell a mobilozást?

2008. január 24., 12:09 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Japánban a mobiltelefónia eljutott arra a szintre, hogy az állam mobilszakértőket akar kiképezni, írta az MTI. A mobiltanárok többek között azt mutatják meg az embereknek, hogy az egyre bonyolultabb készülékek menüjében mit hol találnak. Emellett persze segítenek majd megfelelő előfizetést választani, a szülőknek pedig tippeket adnak, miként tudják felügyelni a műszakilag képzettebb gyermekük internethasználatát. Kérdés, hogy vajon Magyarország is eljutott-e arra a szintre, hogy akár a középiskolai számtech órákon tisztázzák a mobiltelefonokkal kapcsolatos kérdéseket?

Nemrég volt egy érdekes bejegyzés a Webisztánon a Google-generációról, miszerint a fiatalok értenek a technológiához, de nem használják szakszerűen. A mobilhasználatról még nem láttam hasonló elemzést, noha fontos lehet, mert amíg a webes keresés többnyire ártalmatlan, addig a helytelen mobilhasználatnak súlyos anyagi vonzata lehet.

A fiatalok hogyan választanak készüléket? Milyen előfizetést? Tudják, mi mennyibe kerül? Vajon mennyien tudnak a Symbian és más fejlett operációs rendszereket fenyegető férgekről (a napokban is találtak egyet). Betartanak-e valamilyen alapvető etikettet, vagy beleüvöltenek a mikrofonba, titokban a haver számlájára telefonálnak, zsarolnak stb.? Hányan vásárolnak abban a hiszemben háttérképet, hogy egy nyamvadt háttérképért fizettek, holott a valóságban előfizettek egy szolgáltatásra, amit utólag kell lemondani?

Az alapvető dolgokat érdemes lenne a gyerekek fejébe verni, erre elég egy-két tanóra. Nem kellene elfelejtenie az államnak, hogy momentán több telefon van, mint amennyi magyar, és még sokkal több, mint amennyi számítógép. A mobil legalább annyira meghatározó része a modern digitális kultúrának, mint a pécé. És biztosan fontosabb, mint az ócsó digitális fényképező és nyomtató, amiket a Sulinet Expressznek hála ingyen megvehettünk. Szóval erre is lehetne áldozni, ha pénzt nem is, akkor legalább néhány tanórát. Sőt, be lehetne mutatni fejlettebb szolgáltatásokat, szoftvereket, és még jobb lenne, ha mobilra/mobilwebre is programoznának a diákok, ha egyébként is foglalkoznak programozással a tanórákon (vagy a fakultációkon).

Nem a passzívan mobiltévéző tömegekből lesznek mobilszakértők.

A Nokia uralja a piac 40 százalékát

2008. január 24., 10:47 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Hiába az iPhone a téma mindenhol, a Nokia tovább erősített pozícióját a mobilok globális piacán. A Strategy Analytics nevű elemzőcég szerint amíg az Apple 2,3 millió mobilt adott el 2007 utolsó negyedévében, addig a nagyok közé tartozó LG pont tízszer többet, 23,7 milliót. A Sony Ericsson 30,8 milliót, a Motorola 40,9 milliót, a Samsung 46,4 milliót, a Nokia pedig 133,5 milliót. Ezzel a finn mobilóriás 40,2 százalékos részesedést szerzett, amire még nem volt példa. A Samsungé 14 százalék, a Motoroláé 12,3 százalék, a Sony Ericsson 9,3 százalékot jegyez, az LG pedig 7,1 százalékot. Az Apple 0,6 százalékkal jelenleg az egyéb kategóriát erősíti.

Még egy lapáttal:

A Motorola és a Nokia év végi jelentéséhez is passzol az alábbi kiegészítés a MocoNewsról, ugyanis a Nokia adataival támasztja alá, hogy a Motorolának nem újabb RAZR-utód telefonra van szüksége, hanem minden piaci szegmenst lefedő termékkínálatra. Bár a Nokia tavaly őszig nagyjából 4 millió N95-öst adott el (évvégéig valószínűleg még néhány milliót), ez egészen parányi töredéke a 2007-ben általa eladott 437 millió mobilnak. Még a 60,5 millió Nokia okostelefonon, illetve a 38 millió N-series mobilon belül is igen kicsiny a csúcsmodell részesedése. Tehát kulcsfontosságú a kínálat sokszínűsége. (Nem, ez nem azt jelenti, hogy rózsaszín meg bugyilila iPhone is kell, ha az Apple eredményesen akar versenyezni.)

Kristályprizma a Nokiától

2008. január 24., 10:34 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Pár hónapon belül megérkezik a Nokia műanyag dizájnsorozatának következő tagja, a 7900 Crystal Prism, amely adók és kedvezmények nélkül százezer forintba kerülm, adókkal és kedvezményekkel pedig feltehetően egy árnyalatnyival többe. A meghökkentő színű burkolat 3G-mobilt takar, öt centiméteres kijelzője OLED, két megapixeles kamerája CMOS.

Ajjaj, Motorola

2008. január 23., 19:59 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Nincs mit szépíteni, 2007 nem a Motorola éve volt. Több mint egymilliárdos veszteséget termelt, kicsapták a vezérigazgatót, és a befektetők legnagyobb bánatára az új vezérigazgató sem számolt be túl jó hírekről. Greg Brown azt mondta, hogy a talpraállás a vártnál egy kicsit több időt vesz igénybe, a mobiltelefonok globális piacán még mindig csökken a cég részesedése, mert Kínában és más feltörekvő országokban nem szerepelnek túl jól, és nincs elég 3G-készülékük.

A mobilüzletág az év utolsó negyedévében 388 millió dolláros veszteséget hozott, és az év legfontosabb időszakában csupán 40,9 millió Motomobil kelt el, ami nagyon szerény.

Képek a széthajtogatható mobilról

2008. január 22., 14:02 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A holland Polymer Vision egy év hallgatás után ismét bemutatta elektronikus papírra épülő hírolvasóját. A tavalyi 3GSM kongresszuson a cég szakértői még azzal az vad ötlettel sokkoltak, hogy kütyüre a mobiltévés DVB-H rendszeren lehet letölteni az adatokat. Most újra felbukkant a cég, és egyes értesülések szerint a kütyü már 3G/HSDPA-hálózaton tölti le az adatokat. A Readius névre keresztelt eszköz felcsavarható kijelzője öt hüvelykes,  fekete-fehér, és egyetlen feltöltéssel állítólag harminc órán át működik.


Böngészni nem lehet rajta, mert furcsa alakja miatt elég nehéz lenne bepötyögni a weboldalak címét. Számítógépen kell konfigurálni, és miután beállítottuk az emailcímet, illetve a blogok és a híroldalak rss-ét, a Readius magától frissíti a megadott forrásokat.

A ZDNet szerint a készülék 2008 közepétől lesz megvásárolható, és nagyjából annyiba kerül majd, mint a csúcskategóriás mobiltelefonok. Telefonálni is lehet a Readiussal, persze csak a névjegyalbumban lévő számokat lehet feltárcsázni. Memóriája microSD kártyával bővíthető, és van benne zenelejátszó is.

Gyorsítana a Pannon a 900 MHz-en

2008. január 22., 12:12 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Tavaszra vagy nyár elejére kiderül, hogy hazánkban miként lehet a 900 MHz-es GSM sávon nagy sebességű mobilinternet. A Pannon egyelőre laboratóriumi körülmények közt teszteli az Ericsson berendezéseit, így kiderül, hogy az elvárt tulajdonságok mennyire teljesülnek ideális körülmények között. Ezt követően nyílt terepen folytatódik a vizsgálat, valós körülmények között. A teszt választ ad arra, hogy a 3G/HSDPA által használt 2100MHz-nél jóval alacsonyabb 900MHz használatából milyen előnyök adódnak.

Várhatóan az év első negyedévében tartanak a tesztek és a második negyedévre elkészülnek a kiértékelések, nyilatkozta lapunknak Dr. Majorosi Emese, a Pannon sajtó- és információs igazgatója.

A Pannon reméli, hogy az uniós és a magyar szabályozás hamarosan lehetővé teszi az UMTS technológia alkalmazását is a 900 MHz-es sávban, és megszűnik a jelenlegi GSM technológiához való kötöttség.

Iparági szakértők szerint sok mobil tudná használni a 900 MHz-es 3G-hálózatot, a bennük lévő csipben csak azért nem kapcsolják be ezt a funkciót, mert még nincs ilyen hálózat. (Kivétel: a finn Elisa és a Nokia 6121 classic.) A 900 MHz-es fejlesztés azért izgalmas lehetőség, mert alacsonyabb frekvencián több emberhez olcsóbban lehet eljuttatni a szélessávú mobilinternet.

Kevesebb iPhone fogyott a vártnál

2008. január 22., 07:11 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Az O2 mobilszolgáltatónak nem jött össze a tervezett mennyiség, az előzetesen számoltnál kevesebb iPhone-t tudott csak értékesíteni a társaság. Igaz, nem jelentős az elmaradás: abban bíztak, hogy kétszázezer iPhone-t adnak el az első két hónapban, ezzel szemben csak 190 ezer fogyott, azonban bizalmas információk szerint ezzel a számmal is nagyon elégedettek a szolgáltatónál. Világszerte négymilliót vettek a készülékből, derült ki Steve Jobs múlt heti beszámolójából.

Alvászavart okoz a mobil

2008. január 21., 22:11 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Svéd és amerikai kutatók hetvenegy ember vizsgálata után kijelentették, hogy a mobilhasználat alvászavarokat okozhat. A tanulmányt mobiltársaság szponzorálták, írta az MTI.

A svéd Karolinska Intézet és az amerikai Wayne Állami Egyetem kísérletében 35 férfi és 36 nő vett részt, a 18-45 éves korosztályból. Néhányukat olyan sugárzásnak tettek ki, amely mobilozás közben éri az embert, mások hasonló körülmények között csupán színlelt sugárzást kaptak. Akiket valóban ért sugárzás, lassabban jutottak el az alvás első mély szakaszához, és kevesebb ideig maradtak mélyalvásban.

Az egyik szerző szerint az agyban lévő stresszrendszer aktiválásáért és irányításáért felelős területekben bekövetkező sajátos elváltozásokkal hozható összefüggésbe a mobilhasználat, mások szerint a sugárzás a test belső ritmusát szabályozó melatonin hormon termelését zavarja.

A kísérletben szereplő emberek fele vallotta magát az elektromosságra különösen érzékenynek, ők arról számoltak be, hogy a mobilozástól megfájdul a fejük, illetve csökken az észlelőképességük. Azt persze nem tudták felismerni, hogy a kísérlet során mikor voltak kitéve sugárzásnak.

A tanulmány opponensei szerint a dolgozat megállapításai nincsenek összhangban a korábbi kutatásokkal. Tavaly Nagy-Britanniában hatéves tudományos kutatás eredményét hozták nyilvánosságra, amely arra a határozott következtetésre jutott, hogy a mobilhasználat rövidtávon nem jelent veszélyt az agyra. A tudósok azonban nem tudták kizárni a hosszú távú károsodás, az esetleges rák kialakulásának kockázatát.

A svéd-amerikai dolgozat konklúziója arra figyelmeztet, hogy az ördög nem alszik: jobb, ha nem használjuk a mobilunkat lefekvés előtt, és nem is tartjuk az éjjeliszekrényen. Az elalvás előtti időszakban beszéljünk inkább a régi, vonalas távbeszélőn (ha lenne, ugye, ha lenne).

Rányomul a Nokia a Facebookra

2008. január 21., 14:19 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Jól értesültek szerint a Facebook lesz a Nokia fő közösségi szolgáltatása, olyannyira, hogy a népszerű szájtnak talán még külön ikonja is lesz a készülékek menüjében. A források szerint a Nokia akár részesedést is szerezhet a Facebookban a szájt reklámozásáért cserébe. Jelenleg csak annyi biztos, hogy a két cég partneri megállapodásról folytat tárgyalásokat. A Nokia termékbemutatóin évek óta emlegetik a nagy webes cégeket: sok mobilra letölthető a Yahoo!Go szoftvercsomag, a multimédiás telefonokról képeket lehet feltölteni a Flickr tárhelyére, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy a Facebook is előkerült.

A Nokia saját maga is próbált megkapaszkodni a weben, tavaly indította el a MOSH nevű közösségi szolgáltatását, amely nem lett túl sikeres, igaz a Nokia valamiért nem is integrálta a készülékeibe. (Ki tudja, talán nem merték, nehogy a Monopolsoft sorsára jussanak.) Tavaly vettek térképkészítő céget (Navteq), kisebb fájlmegosztókat (Avvenu, Twango), mobilhirdetéssel is foglalkoznak (Enpocket), és hozzáférést vettek a Universal zenei katalógusához. Magyarán a Nokia nagyon próbálja összerakni, hogy a júzernek mire van szüksége.

Kétmillió HTC Touch kelt el

2008. január 21., 13:39 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Az okostelefonokat gyártó HTC bejelentette, hogy eddig kétmillió Touch készüléket adott el, ami azért nagy szám, mert a tajvani cég nincs az öt legnagyobb mobilgyártó közt. Három Touch mobil van, mindegyik Windows Mobile operációs rendszert futtat speciális érintésérzékeny interfésszel. Tavaly októberben még csak nyolcszázezernél tartottak, biztosan sok karácsonyfa alá került Touch. A HTC eladásai és bevételei egy év alatt 12 százalékkal nőttek.

A Nokia feltalálta a szögletes kereket

2008. január 21., 06:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A Nokia az N81 zenemobil szórakoztató készülék, használata csupa móka és kacagás. A fröccsöntött műanyagba kódolt viccek közül a legjobb a Navi kerék, ami négyszögletes. Az ezüstszürke érintésérzékeny felület körkörös simogatásával lehet végiglapozni az új multimédiás menüt, illetve így gyorsabban lehet végiggörgetni a zenelejátszó számlistáját. A poéngyilkos finnek azonban az iPod tárcsáját utánzó Navi kereket igencsak alulméretezték, ezért túl sokszor kell körbesimogatni görgetés közben. Csak azért nem ér panaszkodni, mert a Navi kikapcsolható, ilyenkor a szürke keret szokványos négyirányú gombként működik.


Tovább

Novemberben a T-Mobile győzött

2008. január 18., 11:34 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Tavaly novemberben 131 ezerrel 10 millió 710 ezerre nőtt a három hazai mobilszolgáltató ügyfeleinek száma, így hazánkban száz lakosra 106,5 előfizetés jutott a hónap végén. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) közleménye szerint a SIM-kártyák száma alapján a Pannon piaci részesedése 34,96 százalékról 35,12 százalékra emelkedett, míg a T-Mobile-é 44,02 százalékról 43,97 százalékra, a Vodafone részesedése pedig 21,02 százalékról 20,91 százalékra csökkent.

A fenti számok alapján a Pannont kellett volna kihirdetni győztesnek, csakhogy mást a ténylegesen használt kártyák száma. A felmérést megelőző három hónapban használt kártyák száma csupán 90 ezerrel nőtt, a Pannon piaci része az októberi 33,38 százalékhoz képest nem változott. a Vodafone részesedése 21,58 százalékról 21,52 százalékra csökkent, a T-Mobile része pedig az előző havi 45,04 százalékról 45,10 százalékra emelkedett.

A három mobilszolgáltató ügyfelei 2007 novemberében 4 179 számot hordoztak. A Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint a 2004. május elseje óta igénybe vehető számhordozás összesen 188 692 mobilszámot érintett.

Az ASUS majdnem megcsinálta

2008. január 16., 22:04 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Mindenki ismeri a Nokia kommunikátorait, és úgy tűnik az ASUS megpróbált létehozni valami hasonlót. A képen látható készülék látszólag tényleg olyan, mint a Nokia E90, de a tudása...

Ha hihetünk az Engadget információinak, az ASUS pont a lényeget nem fogta föl. Azt, hogy a belső kijelző elsősorban a mérete, másodsorban pedig a ngy felbontása miatt jó. Elférnek rajta a weboldalak, és sok, sok szöveg, tehát jól lehet rajta böngészni, írni, olvasni. Az ASUS erre beletosz az M930 típusjelű E90-klón-wannabe készülékébe egy 400x240 képpontos kijelzőt, mintha az jó lenne bármire is. A külső kijelző QVGA, ami képpontban nem sokkal kisebb.

Persze van qwerty gombkészlet, 256 megabájt belső tár, és 64 megabájt RAM (ez is elég kevés), wifi és bluetooth, meg egy Windows Mobile 6 Smartphone operációs rendszer. Stylus szerencsére nincs, pedig tényleg csak az hiányzik a tökélyhez. Állítólag a CeBIT-en bemutatják.

Erősödött a Sony Ericsson

2008. január 16., 21:42 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Kilenc százalékra növelte világpiaci részesedését a Sony Ericsson, az elmúlt év utolsó negyedévében ugyanis 18 százlékkal több mobiltelefont tudott eladni, mint 2006 utolsó negyedévében. Ez több mint százmillió mobiltelefont jelent, ami a nagy gyártók sorának végén kullogó társaságtól szép eredmény. De. Az elmúlt évben csökkent a készülékek átlagára, ezért bár darabszámban jók voltak, pénzgyűjtésben kevésbé: egy évvel korábbi 3,782 milliárd eurós bevételük 3,771 milliárdra csökkent. Még messze van a cég attól, hogy utolérje a 13,1 százalékos részesedésen álló Motorolát, de egy év alatt pont utolérheti, hiszen 2007-ben 2 százalékot ugrott előre.

Norvégiában repülőn lehet telefonálni és netezni

2008. január 16., 13:53 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Norwegian Air Shuttle fapados légitársaság utasai hamarosan a levegőben is telefonálhatnak. Az új fedélzeti szolgáltatást valamikor az év végén indítják el, az árakról és a felhasználás feltételeiről egyelőre semmit sem közöltek. A lépés azért érdekes, mert hiába utazik majd valaki a norvég cég repülőjén, az ország határánál valószínűleg így is ki kell majd kapcsolnia a készülékét, hiszen minden ország maga dönt arról, hogy mit lehet megtenni a légterében. A Yahoo News szerint szélessávú internet és mobilbankolás is lesz majd az Norwegian járatain.

Félmilliárd embernek lesz GPS-e 2012-ben

2008. január 16., 07:08 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A következő három évben a háromszorosára nő a műholdas navigációs rendszerrel felszerelt mobiltelefonok száma, írja a svéd Berg Insight elemzőcég előrejelzése. A kedden kiadott jelentés szerint 2012-ben már 560 millió eszközben lesz GPS, míg most csak 175 millióan rohangálnak az utakon lcd-kijelzőre gúvadó szemekkel.

Jelenleg főleg az Egyesült Államokban elterjedt a GPS, ami érthető is, az ő rendszerük, de most már a mobilgyártók - különösképpen a Nokia - támogatásának köszönhetően Európában is gyorsan terjed a technológia. Meglepő adat, hogy 2007-ben csak ötmillió GPS-es készülék volt, ami 2012-re kilencvenmillióra nő, mivel a csúcskategóriás készülékek vásárlói elvárják majd a GPS meglétét.

A Berg Insight szerint a GPS és a gyors mobilinternet kombinációja rengeteg új helyfüggő szolgáltatás megjelenését eredményezi majd. A szokványos navigáció mellett lesz lokális keresés, helyfüggő közösségi szolgáltatások. A cég előrejelzése szerint a Nokia és a Google lesz ennek a trendnek éllovasai.

Fontos kiegészítés az előrejelzéshez, hogy ezek szerint négy éven belül már több mint félmilliárd ember pontos koordinátáit tudhatják majd meg a nemzetbiztonsági szolgálatok és más hárombetűs szervezetek, vagy még rosszabb esetben az ügyes hekkerek, ha nagyon akarják.

Alig vásárolnak mobilról zenét

2008. január 15., 17:11 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Most még kevesen hallgatnak zenét mobilon, és az emberek többsége nem közvetlenül a készülékéről vásárol számokat. Az M:Metrics felmérése szerint a zenék 83 százalékát számítógépről töltik fel a mobil memóriájába. A második legnépszerűbb zenebeszerzési forrás a baráti kör, az emberek szívesen osztják meg egymással a slágereket. A vizsgált országok közül csak az Egyesült Államokban és Spanyolországban népszerűbb a mobilról vásárlás, mint a fájlcsere. (Az M:Metrics a fentieken kívül Franciaországban, Olaszországban, Németországban és Nagy Britanniában vizsgálódott tavaly novemberben.)

Az Egyesült Államokban az összes előfizető alig 5,7 százaléka hallgatott zenét mobilon, tehát az arányokat tekintve az USA csehül állt a spanyol 20 százalékhoz és a brit 18,9 százalékhoz képest. Persze az amerikai piac óriási, és ez a szerény 5,7 százalék 12,4 millió mobilos zenehallgatót jelent, amivel az USA az egész EU-n túltesz.

Egyéb mobilos adatok
 USAEU
Hírkeresés böngészőben12,69,1
Letöltött mobiljátékot9,18,7
Nézett videót4,25,1
Letöltött szoftvert4,22,6
Küldött videót vagy fotót20,527,5
Fogadott sms-hirdetést20,653,3

Qwerty lesz az új LG Prada

2008. január 15., 15:22 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Örülök, hogy az LG meghallgatta a kritikákat, és a januárban megjelenő új ezüstszínű Pradában már nem a szokványos kilenc számgomb virtuális képét kell majd nyomkodni, hanem virtuális qwerty gombokat. Az új mobil ráadásul szebb is, díjazom, hogy végre valaki elrugaszkodik a jajdeelegáns fekete műanyagtól. via Engadget


Kinek hoz pénzt a Google Android?

2008. január 14., 18:01 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Fontos kérdéseket feszeget cikkében Oliver Starr a csodaplatformnak kikiáltott Google Androiddal kapcsolatban: Ki hogyan jut majd pénzhez?

A Google Android egyik legfontosabb előnye a nyíltság, segítségével a fejlesztők a hardver összes lényeges elemét közvetlenül elérhetik, nem úgy, mint a legelterjedtebb mobilos rendszerek esetében. Mivel Linuxra (és Javára) épül a platform, valószínűleg elég sokan tudnak majd kódot írni az Androidot futtató mobilokra.

Ez a népszerűség azonban a platformnak előnyös, a fejlesztőnek kevésbé. Hiába próbál majd egy kis cég valami nagy újdonsággal előállni, ha kínai/indiai/brit programozók hada dolgozik ugyanazon a problémán, és valószínűleg gyorsabban le is szállítják a megoldást. Amikor pedig már a huszadik megoldást szállítják le gyorsabban, és elég népszerűek, a többiek lehúzhatják a rolót. Nem az Android vs. Symbian verseny lesz izgalmas, a kis fejlesztők közti verseny sokkal kiélezettebb lesz. A nagy verseny árversenyhez vezet, azaz kevés lesz a haszon a fejlesztéseken. Mennyiért is adja a Google a szoftvereit? Ingyen? Na ezzel kell majd versenyezni.

Ki dönt majd arról, hogy milyen szoftverek legyenek gyárilag a szolgáltatók által forgalmazott mobilokon? Igen, még mindig a szolgáltatók. Meg akarják majd különböztetni magukat a riválisaiktól, és valószínűleg a lehető legolcsóbban akarják majd megúszni a fejlesztést. Persze utólag is lehet majd szoftvereket telepíteni Androidra, de a mobilozók egyelőre nem arról híresek, hogy tucatjával vennének mobilszoftvereket. Sokan inkább lopják szoftvert, vagy maradnak a gyári konfigurációnál, mert lusták vagy hülyék mást keresni.

Az is lehet, hogy a szoftver csak a keret lesz az online szolgáltatásokhoz. Aki másik szoftvert vesz, gyakorlatilag a YouTube-ot akarja majd lecserélni másra. Ezen a ponton viszont már mindegy, hogy Android fut-e a háttérben, vagy valami más, a lényeg az, hogy nagyon jó szerződéseket kell kötni a tartalomgyártókkal, jogtulajdonosokkal, és labdába rúghatnak még a saját tartalmat gyártó cégek.

Jelenleg azonban még a mobilon elérhető fizetőrendszerek is a szolgáltatók kezébe adják a hatalmat. Az óriások nyerésre állnak.

Megvan az ékezet a táblagépen!

2008. január 14., 16:05 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Egy olvasóm szólt nemrég, hogy a Nokia N810 táblagépen - tesztbéli állításommal ellentétben - megtalálható az összes ékezetes betű. Mégiscsak leírható rajta, hogy az N810 kitűnő. Elnézést kérek, amiért logikusan megtervezett interfészt vártam a Nokiától.

A bal oldalt található Chr gomb egyszeri rövid megnyomására előugró virtuális betűkészleten valóban nem jelenik meg magy ábécé betűinek többsége. Ez alapján csak arra tudtam gondolni, hogy a készüléken nincs áőí stb., hiszen amúgy is csak nyugati nyelveken készítették el az interfészt. Ellenben kiderült, hogy amikor az ember a Chr gombot nyomva tartja, és közben a másik kezével nyomkodja például az e betűt, akkor egy idő után ott lesz az é betű is. Meg az a-nál az á is.



Tehát az a virtuális betűkészlet annyit ér, mint halottnak a rózsavíz.

Elég suta megoldás, hogy miközben bal kézzel a Chr gombot nyomva tartom, a szintén bal oldalon lévő e gombot kell nyomkodni jobb kézzel, és nem is egyszer, hanem vagy ötször. Egy elektronikai eszköz szövegbeviteli rendszere ne ügyességi játék legyen!

Amíg szinte mindegyik szerencsétlen kis Linux disztribúciót használhatom magyar interfésszel, addig a profi Nokia szintén Linuxos táblagépének harmadik változatán nemhogy nincs gyárilag magyar nyelvű interfész, de még azt sem tudják megoldani, hogy magyar nyelvű bevitelt választva az e megnyomása után rögtön az é következzen, ne valami krikszkraksz izé.

iPhone-klónt készít az iRiver

2008. január 10., 22:08 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A médialejátszóiról ismert iRiver Las Vegasban bemutatta készülő mobiltelefonjának a prototípusát, amely természetesen egészen úgy néz ki, mint az iPhone. A mobil várhatóan az év végén jelenik meg, 3 hüvelykes az érintőkijelző, 480x272 a felbontása, gombok nincsenek. Linux fut rajta, memóriája 4 gigabájt, lesz benne GPS, Adobe Flash, 3G, talán wifi is, és egészen biztosan sokkal olcsóbb lesz, mint az iPhone. Kíváncsi vagyok, hogy a távol-keleti gyártócégeknek vajon milyen rohamot kell kiállniuk. Szerintem mindegyik utolsó kis kütyügyártó ott nyüzsög kürülöttük, iPhone-utánzatot követelve.

Kémtelefonná alakítható Nokiák

2008. január 10., 21:57 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A SkyeSpy nevű program segítségével simán kémeszközzé alakítható bármilyen Symbian S60 3rd Edition rendszerű Nokia. (Vagy babatelefonná, vagy riasztóvá, de ezek kevésbé izgalmasak.) A lényeg, hogy telepítés után a programot párosítani kell egy másik telefonnal, és a megfigyelt területen kell hagyni a kémkészüléket. Megadható, hogy milyen hangerő esetén küldjön riasztást: a készülék automatikusan rögzít hatvan másodpercnyi hangot, amit el tud küldeni a párosított eszközre mms-ben. Emellett persze az élő lehallgatás is működik, a SkyeSpy magától elfogadja a hívást, és csendben lehet fülelni. Persze elég rizikós otthagyni egy drága S60-as készüléket valahol, hacsak nincs nagyon jól elrejtve. A szoftver egyébként csak 18 dollárba kerül.

Új Neonode mobil jön

2008. január 10., 17:55 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Az általunk is nemrég letesztelt Neonode hamarosan új mobilokat mutat be. Az Engadget szerint az Earth névre hallgató készülék olyan lesz, mint az iPhone, igaz csupán 2,9 hüvelykes érintőkijelzővel, de az legalább 16:9 arányú lesz. Emellett - mintha szakítottak volna az N2-ben megtestesülő korábbi minimalista elveikkel - az új mobilban HSPA kapcsolat lesz, öt különböző frekvencián lehet majd mobiltelefonálni, az interfészen pedig widget-szerű ikonok lesznek, amelyeken élőben frissülnek az időjárási információk, az rss-csatornák, az emailek listája. Bár a különleges érintőkijelzőt még mindig egy kézzel kell majd irányítani, az Engadget szerint lesz teljes virtuális qwerty gombkészlet is. Remélem jönnek Barcelonába!

CES: Csontátviteles headset, usb jelerősítő

2008. január 8., 21:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Az amerikai CES-en természetesen rengeteg olyan bejelentés volt, ami nemhogy Magyarországon, de még úgy általában az óceán innenső oldalán sem túl izgalmas. Például, hogy Amerikában is elindult a Nokia Music Store, ami Angliában már működik. Na jó, ez azért érdekes lesz, hiszen a rettegett iTunes lesz a fő ellenfele, és a DRM nélküli zenék megjelenése is eléggé felforgatta a zeneletöltés piacát. Az LG és a Motorola új mobiljaitól nem kaptam a szívemhez, igaz a Motorola másik két új mobilja, az E8 és a Z10 megütötte a mércét, hogy bekerülhessenek a lapba.


A világ legkisebb bluetooth füleseivel nem foglalkozom, mert úgyis néhány havonta kijön egy még kisebb headset. Sokkal izgalmasabb az Invisio Q7, ami csonton át érzékeli az ember hangját, mikrofon nélkül, és - ha jól értem a Cnet leírását - emiatt a környezet zajaiból semmit sem vesz át, csak a felhasználó hangját továbbítja. Emellett kizárja a külvilág zajait, hogy a használója is értse, amit mondanak neki.



Nagy szívfájdalmam, hogy idehaza még nem találkoztam legálisan megvásárolható jelerősítővel, az amerikai lapok azonban már többet is bemutattak. (Jónapot, kedves szolgáltatók, a jelerősséggel azért itt is vannak néha gondok!) A CES-en bemutatott MoGo 50dB-t tesz hozzá a szolgáltatók jeléhez, van otthoni és autós változata.


CES: Mobilon nyerő helyzetben lesz a Yahoo?

2008. január 8., 18:03 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A CES egyik legfontosabb mobilos eseménye a Yahoo! bejelentése volt, a webes cég ugyanis - a Google nyomában loholva - megpróbálja egyetlen platformra becsatornázni a webes fejlesztéseket. Ez annyit jelent, hogy a mobilokra ingyen letölthető Yahoo!Go szoftvercsomagra nemcsak a Yahoo!, hanem más cégek is elkészíthetik beépülő moduljaikat, úgynevezett Widget-jeiket. Az első az eBay, a MySpace és az MTV News, de beállhat a sorba a Facebook, sőt a Google és a Microsoft, vagy akár az Inda és az iWiw is. És nemcsak a nagyok, hanem bárki.

Fontos különbség a Google Android és a Yahoo!Go között, hogy az előbbi teljesen új operációs rendszer, az utóbbi pedig csak egy köztes szoftver, amely más mobilos oprendszerekre települ. Ez némiképp megnehezíti a Yahoo dolgát, hiszen rengeteg különféle oprendszerhez hozzá kell igazítani a szoftvert, de az eddigiek szerint a Yahoo-nak ez nem okoz különösebb problémát: számos középkategóriás Nokián is találkoztam már a Y!Go korábbi változataival.

Miért roppant ügyes a Yahoo lépése? Egyrészt kihasználhatja saját legfőbb riválisát, hiszen az Android nyílt rendszerén bárki megjelenhet, és nehéz lenne pont a Yahoo-t kitúrni. A legfrissebb hírek szerint a cég nem is kíván távol maradni, és amint a Y!Go rátelepült az Androidra, és máris a Yahoo-é a fontosabb szerep.

Ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy a Yahoo roppant egyszerűen használható környezetet biztosít a Widget-fejlesztőknek (mobile.yahoo.com/developers): semmi JavaScript, és a Blueprint elnevezésű nyelvhez elég némi xhtml-tudás. Mivel a Blueprint lényegében csak szöveg, kép és webes formok megjelenítésére képes, szakértők szerint elég gyorsan össze lehet dobni a Widgeteket. Magyarán az erőforrás-hiánytól szenvedő, mobilon csak kísérletképpen megjelenő cégek feltehetően előbb írnak Widgetet, mint Androidra bármit.

Igyekszem rajta maradni a témán, és figyelni a Widgeteket.

Bluetooth joystick mobilokhoz

2008. január 4., 14:50 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Készül a Nokia új mobiljátékos platformja, és a finn gyártó egyes készülékei ráköthetők a tévére, tehát akár otthoni játékkonzolként is működnek. Mielőtt bárki félreértene: nem gondolom, hogy a mobilok felvehetik a versenyt a szupererős játékgépekkel. Ugyanakkor tény, hogy egy konzolos játék árából körülbelül tíz mobiljátékot lehet venni. A mobil bőven elegendő lehet mindazoknak, akik jól elvannak a tetrisszel, a pasziánsszal, az unaloműző online flashjátékokkal, és nem akarnak külön eszközt (pl. Nintendo DS-t) venni csak azért, hogy néha játsszanak.

A mobilokat azonban nem játékra tervezték, gombjaik csúsznak, picik, vagy rossz helyen vannak, simán meg lehet nyomni a kilépést a kanyarodás helyett. És senki sem szeretne doomozás közben lyukat szúrni az érintőkijelzőbe. Ezen a problémán segít a Zeetoo bluetooth-os távirányítója, amely a Nintendo Wii nuncsakujára hasonlít. Az ötletet egyébként 6,9 millió dolláros támogatással díjazták a befektetők.

Fejlesztőknek: a cég API-ja elérhető, az SDK J2ME-kompatibilis, és a mobilnak támogatnia kell a JSR-82-t.

A Motorolának tizenegy centiméteres

2008. január 3., 18:55 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A mobiltévéje. Az amerikai mobilgyártó ugyanis telefonnal nem egybeépített hordozható DVB-H készülékkel állt elő, hiszen az óceán túlsó felén már tombol a digitálistévé-láz. A kütyü kijelzője 11 centis, amelyen másodpercenként 25 képkockát tud megjeleníteni. Egyetlen feltöltéssel négy óra hosszan működik a DH01 akkuja, és a műsorokat SD-kártyára lehet  rögzíteni. Kezdetnek nem rossz, remélem Barcelonában is bemutatják februárban. Támogatom az ilyen ötleteket, nem hiszem, hogy feleekkora mobilkijelzőkön sikeres lehet a mobiltévé. A telefonok tévézés nélkül is elég gyorsan le tudnak merülni. Persze nem lenne rossz, ha ezen a kijelzőn divX filmeket is lejátszhatnák.