Natália
-3 °C
7 °C

Cyberia 2001. november

2001.12.11. 16:00
Kiberlemezlovas, komputerrel felszerelt focista, DNS-számítógép, fotonmanipuláló kapcsoló, nanoprizma és nanokristály, új robotok - Cyberiában novemberben sem tétlenkedtek...
A Hewlett-Packard bristoli laboratóriumában dolgozó Dave Cliff a közönséggel - visszacsatolás útján - interaktív viszonyban álló számítógépes lemezlovast (HPDJ) fejleszt. A HPDJ azt figyeli, hogy a táncolók miként viszonyulnak a különböző számokhoz, majd a reakciók alapján az elvárásoknak megfelelő darabokkal kedveskedik.

Az elképzelések szerint minden partizó kapna egy, a viselkedését (térbeli elhelyezkedés, szívritmus, izzadásszint, aktivitás mértéke, stb.) tanulmányozó karkötőt, amely vezeték nélküli kapcsolatban (Bluetooth) állna a HPDJ-jel. Azaz, visszajelezné, hogy az adott szám tetszik, vagy sem. A számok különböző trackekből állnak össze: dobpatternek, basszusvonalak, billentyűs illetve vokális elemek és így tovább.

A táncoló robotkutya
A HPDJ - a táncparkett felől érkező "kritikákra" reagálva - bőséges hangkönyvtárból választaná ki a megfelelő trackeket, majd, egy genetikai algoritmus programot használva, azok közül is a legéletképesebbeket. A szoftver egy CD-hez lenne kapcsolva, mely rögzítené az ideális, a közönség segítségével létrehozott kompozíciókat. Ez egyben azt is jelenti, hogy a partizók, mielőtt elhagyják a klubot, megkaphatnák a frissen írott CD-t.

Focistát mér a mez

Az angliai Birmingham Egyetem kutatói miniszámítógéppel felszerelt futballmezt (Sensevest) készítettek. A számítógép a labdarúgó mozgását, gyorsulását követné nyomon. Az adatokat rádióhálózaton keresztül továbbítaná. A jelenlegi modell még nem alkalmazható, ugyanis némileg akadályozza a mozgásban a sportolót.

Az Egyesült Államok hivatalos szervei úgy döntöttek, hogy a jövőben a gyanús levelek vizsgálatát és elemzését speciális robottal végeztetik. Azt még nem tudni, hogyan dolgozik majd a robot, és azt sem, hogy hol állították elő.

Az izraeli Weizmann Intézet kutatói DNS-molekulákból álló, nanoméretű számítógépet építettek. Ez a világ első computere, melyben az input, az output, a szoftver és a hardver egyaránt szerves molekulákból áll. Sokan a DNS-alapú gépekben látják a jövőt: potenciálisan sokkal gyorsabbak, és a miniatürizációt is jobban "tűrik", mint a hagyományos számítógépek.

A Torontó Egyetemen egy, a fotonok manipulálására alkalmas "kapcsolót" fedeztek fel. A felfedezés új korszakot nyithat a kvantumszámítógépek történetében. "Ez a kapcsoló lehetővé teszi egy foton számára, hogy úgy befolyásolja a többi foton áramlását, mint ahogy a PC tranzisztorai ellenőrzik az elektronok mozgását" - nyilatkozta Aephraim Steinberg professzor.

Nanoprizma, kvantumpontok

Az Északnyugati Egyetem (Evanston, Illinois) tudósai a biodetektorokat tökéletesítő, azaz a biológiai hadviselés elleni védekezés hatékonyságát fokozó nanoprizmát hoztak létre.
A Texas Egyetem (Austin) kutatói emberi neuronokhoz kapcsolható nanokristályokat ("kvantumpontokat") fejlesztenek. Ha sikerrel járnak, új távlatok nyílnak meg a biolektronikus eszközök (agybeültetések, neurális számítógépek, stb.) történetében.

Az Intel november 15-én bejelentette, hogy - saját rekordját megdöntve - tizenöt nanométer hosszúságú tranzisztort gyártott. A tranzisztor a jövő szupergyors chipjeinek alapegysége lesz. Az ilyen tranzisztorral készült processzorok első generációja 2009-re várható.

A központosított rádióhálózat és a Mesh radio

2002 elején, Cardiffben (Wales) egy új típusú, rendkívül gyors (4 megabájt/sec), vezeték nélküli hálózat, "Mesh radio" kezdi meg működését. És akkor se lassul le, ha sokan használják egyidőben - állítják a fejlesztők.
A következő generációs robotkarokat a polip karjai alapján modellezik - nyilatkozta Tom McKenna, az amerikai Tengerészeti Hivatal Kutatási Programja keretében futó projekt menedzsere. Minden egyes kar független periférikus idegrendszerrel és az agyból érkező utasításokat továbbító neurális áramkörrel bírna.

A Sony bemutatta híres robotállatának, Aibónak legújabb, táncoló modelljét, az ERS-220-at. Ezerötszáz dollárba kerül.

A 2001 Űrodisszea megvalósult találmányai

HAL szeme
Az Egyesült Államokban november 27-én mutatták be David G. Stork "2001: HAL öröksége" című dokumentumfilmjét, mely a 2001 - Űrodisszeia képeit és a mai toplaborokban (MIT, IBM, Intel, Cycorp, Bell) folyó kutatásokat veti össze. A Stork "HAL's Legacy: 2001's Computer as Dream and Reality" című könyvén alapuló filmben Ray Kurzweil és Arthur C. Clarke is nyilatkozik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!