Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Tudatos gépek, robotkatonák

2002.05.13. 19:58
Sorra döntik a gyorsasági és tárkapacitási rekordokat korunk számítógépei, miközben képességeik is egyre fejlődnek. Optimista szakértők szerint 2029-re már olyan értelmes gépek készülnek, melyek a Turing-teszten egyenértékűnek bizonyulnak az emberi intelligenciával.
Egy japán szuperszámítógép megdöntötte az IBM ASCI White nevű gépe által tartott 7,23 teraflopos gyorsasági világcsúcsot. A kanagawai Tengerészeti Tudományok és Technológia Központban tesztelt gép 35.61 teraflopot produkált.

Holografikus DVD

A Lucent Technologies leányvállalatának számító InPhase Technologies létrehozta az első, kereskedelmi forgalomba kerülő holografikus DVD-felvevőt. A gépezet egy, szimpla CD-méretű lemezen - 1.38 megás hologramok sorozataként - száz giga adat, azaz hozzávetőleg húsz teljes hosszúságú film tárolására képes. Az első termékek 2003 végén kerülnek a piacra, és eleinte főként (professzionális) videó-vágásra használják majd.

Új tudományág született: a Mesterséges Élethez (ALife) hasonló számítógépes technológiákat használó Mesterséges Társadalmak (ASocieties) többek között arra is keresi a választ, hogy a társadalom mely pontjain kutassunk nagyhatású, nem-folyamatos következményekkel járó meglepetések és jelentéktelennek tűnő beavatkozások után.

Terroristcam

A Sandia National Laboratories két és fél millió dolláros program keretében, terroristák felkutatására alkalmas, golflabda-méretű szenzorokat fejleszt. Az egymással kommunikáló szerkezeteket ellenséges területre dobják, ahol azonosítják, és nyomon követik a terroristák ténykedését.

A kaliforniai Evolution Robotics (ERI) cég mérnökei olyan operációs rendszert terveznek, mely a robotikában ugyanazt a szerepet töltené be, mint a DOS és a Windows a személyi számítógépeknél. "Két célunk van: egyrészt, csökkenteni az új robotok fejlesztésének idejét és költségeit, másrészt, hogy a robot-fűnyírók, porszívók vásárlói át is programozhassák a gépeket" - nyilatkozta a projekt vezetője. Megkezdődhet a robot-forradalom.

Nyomozórobot

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma által szponzorált, az MIT-val kapcsolatban álló iRobot cég kutatói Morticia névre hallgató hadászati robotot fejlesztettek. Az alig húsz centi magas, hatvanöt centi hosszú Morticia (a leendő "packbotok" első prototípusa) megmássza a lépcsőket, árkokban kúszik, és azt is túléli, ha nagyjából tíz méter magasból, azaz a harmadik emeletről a mélybe pottyan. Nem bombákat szállít, hanem "fülekkel" és "szemekkel" rendelkezik, a hallottakat-látottakat pedig vezeték nélküli hálózaton továbbítja. "Úttörő is: megmutatja, hogy a következő években a robotok valószínűleg miként integrálódnak munkánkba, hétköznapjainkba" - nyilatkozta Helen Greiner az iRobot igazgatónője.

Az amerikai légierő - gépeiket, például a Predatort a földi központból irányító - pilótái számára új VR-öltözéket fejleszt. A rendszer az öltözékre nyomást gyakorló mágneseket és elektromágneseket alkalmaz, melyeknek a hatására a pilóta a gép mozgásáról kap elképesztően pontos visszacsatolást.

Gépkatonák

A Pentagon katonáit lépésről lépésre érzékelőkkel, távirányított járművekkel és fegyverekkel helyettesíti, legalábbis a hadászati elemzők szerint. 2007-ben X-45 harcigépek támadják az ellenség radar- és légvédelmi rendszerét. Ugyanezek a gépek 2010-re úgy lesznek programozva, hogy emberi beavatkozás nélkül különböztetik meg a barátot az ellenségtől. 2020-ban pedig robot-repülőgépek és földi járművek távirányítják a bombázókat, koordinálják a vezető nélküli konvojokat, robot-tengeralattjárók aknátalanítanak és lövik ki a rakétákat.

Április 8. és 12. között az Arizona állambeli Tucsonban tartották meg a "Tudatosság tudománya felé" konferenciát. Az előadók főként a neuro-, a kognitív-, a számítógépes-tudományok, a biokémia, a gyógyászat és a robotika legújabb vívmányait, uralkodó trendjeit elemezték.

Turing-gépek 2029-ben

A Foresight Intézet által, Palo Alto-ban, április 26. és 28. között rendezett "Exploring the Edges" konferencián több tudós is arra panaszkodott, hogy a Bush-adminisztráció ugyancsak mostohán kezeli a radikálisan új tudományokat, technológiákat, például a nanotechnológiát, vagy a genetikai tervezést. A konferencia főtémája egyébként a Különösség (Szingularitás) volt, olyan szakértő moderátorokkal, mint - többek között - Ray Kurzweil, vagy Eliezer Yudkowsky. Kurzweil fogadást kötött Mitch Kaporral, hogy a legintelligensebb számítógépek 2029-re átmennek a Turing-teszten.

"Hús és gépek: hogyan változtatnak meg minket a robotok?" (Flesh and Machines: How Robots Will Change Us) címmel megjelent a témakör egyik szaktekintélyének számító Rodney Brooks új könyve. Az MIT-n dolgozó tudós szerint a robotok körülbelül húsz év múlva rendelkeznek majd tudatossággal és érzésekkel.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!