Facebook: az évtized kibocsátása az évtized csalódása?

2012.05.18. 22:51 Módosítva: 2012.05.18. 23:03

Péntek délután, elvben magyar idő szerint 5 órakor tőzsdére ment a Facebook. A piaci kapitalizáció alapján (ez a cég elméleti értéke, amit úgy kapunk meg, hogy a részvényárfolyamot megszorozzuk a részvények számával) a nap végén 82 milliárd dollárt ér a cég, ami nagy csalódásnak tűnik ahhoz képest, hogy pár órája még 100 milliárd dollár fölé értékelte a piac a közösségi oldalt. Az első tőzsdei napon az árfolyam 45 dollárnál tetőzött, zárásra a 38 dolláros kibocsátási szint közelébe esett vissza. A zárás utáni határidős kereskedésben a papír árfolyama még lejjebb került, így lényegében minden cent plusz leolvadt a Facebookról, amit nap közben magára szedett.

Facebookta

Ha ez volt az évtized tőzsdei kibocsátása, ahogy az óriás bankházak beharangozták, akkor a legjobb lenne máris 2020-ra ugrani. De haladjunk időrendben. Már a nyitás rosszul sikerült. A Nasdaq magyar idő szerint 17.05-ös rajtot ígért, ehhez képest 17.30-kor még nem lehetett tudni a tőzsdei nyitóárat sem, mert a rendszer nem volt képes feldolgozni a brókerek ajánlatait. Állítólag az óriási érdeklődés terhelte le az amerikai technikát. (Bele sem merünk gondolni abba, hogy mit tenne a piaccal egy hekkertámadás.)

Aztán úgy tűnt, a Facebook-alapító Mark Zuckerberg legszebb álmai mégis valóra válnak. Amikor fél 6 után a komputerek magukra találtak, már 43 dolláron, a kibocsátási árnál 10,6 százalékkal magasabb szinten állt a papír.

Egészen sokáig, legalább öt percig úgy tűnt, meglódul a dolog, de a 80 millió érdeklődő úgy 80 másodperc alatt szívódott fel, jött a mélyrepülés, az árfolyamot végül csak a kibocsátási ár tartotta meg. És a beépített vásárlók. A CNBC ugyanis arról számolt be, hogy a kibocsátásban jegyzési garanciát vállalók mentették meg az árfolyamot 38 dollárnál (ezek nyilván a bankok, befektetési házak lehettek), nekik köszönhetően nem lett a dologból még nagyobb bukta. Bunda!

Az Index besegít

Bár az IPO-ról minden igyekezetünk ellenére lemaradtunk, az éles kereskedésben egy hajszállal a kibocsátási ár fölött, 38,32 dollárért két darab részvényt is megszereztünk. Amikor késő délután emelkedni kezdett az árfolyam, a 41-42 dollár közötti tartományban közel jártunk ahhoz, hogy a piacra öntsük a részesedésünket. Végül kapzsi énünket legyőzte a még kapzsibb: maradtunk.

Végül számoltunk, és kiderült, hogy nem járnánk túl jól a kiszállással. A jutalékok levonása, az adófizetés és az osztozkodás után 700 forintot sem tettünk volna zsebre 41 dolláros árfolyammal számolva, inkább a piacon maradtunk.

És most már tudjuk, hogy szükség is volt ránk: a Facebook a zárásban 38,23-ig esett vissza, ami 0,6 százalékos nap végi profitot jelent. Bár nem számoltunk utána, de elképzelhetőnek tartjuk, hogy részesedésünk likvidálása a nyitóárhoz még közelebb tolta volna Zuck cégét. Az Index inkább kitartott a bajban a világ elsőszámú közösségi oldala mellett, de azért a piacon tartjuk a szemünket.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM