Kiderült, mikor folytatódhat a lopakodós, patkányos, világvégés kaland

2022. június 29., 06:19 Módosítva: 2022.06.29 15:31

Nagy szerencse, hogy az A Plague Tale: Innocence című lopakodós kalandjáték nem 2018-ban jelent meg, mert biztosan csúnyán eltűnt volna az olyan felkapott videójátékok között, mint a Marvel's Spider-Man, a God of War, vagy éppen a Red Dead Redemption 2. Így viszont, hogy egy évvel később adta ki a Focus Home Interactive minden platformra, megtalálta a közönségét Amicia és Hugo története. Igaz, hogy így is rejtett gyöngyszem maradt, és közel sem volt tökéletes játék, de láthatóan csapott akkora hullámokat a pénztáraknál, hogy a készítőknek megérje a második részt is összekovácsolni.

A-Plague-Tale-Innocence-Launch-Trailer-PS4-YouTube.png
Fotó: PlayStation / YouTube

Az A Plague Tale: Innocence a 14. századi Franciaországba kalauzol, ahol két nemes gyereket ismerhetünk meg. A történetközpontú és nagyrészt lineáris játékban az idősebb tesót, Amiciát irányíthatjuk főképp, miközben öccsével, Hugóval együtt az őket üldöző Inkvizíció elől menekülnek. A világ nemcsak azért hullik darabjaira kettejük körül, mert szüleiket megölik, hanem egy titokzatos járvány is felüti a fejét, magával hozva patkányok áradatát.

Tovább

Ingyenes lett a Fall Guys, milliók kezdtek el vele játszani

2022. június 28., 05:50 Módosítva: 2022.06.28 13:47
17

A Fall Guys a világ legegyszerűbben megérthető játéka, melyben botladozó drazséfigurákat kell irányítani a különböző akadálypályákon, és lehetőleg mindenki mást megelőzve célba érni. Egy viszonylag nehéz platformerről van szó, hiszen a karakterünk tényleg nagyon ügyetlen, ráadásul a legfeljebb 60 játékost egy meccsbe tömörítő battle royale alkotásban az is benne van a pakliban, hogy a többiek belénk csimpaszkodnak, rángatnak, és ezért zuhanunk a halálunkba.

A Mediatonic által fejlesztett videójáték még 2020 augusztusában jelent meg, és a szemfüles PlayStation Plus-előfizetők már jó pár hónappal ezelőtt behúzhatták ingyenesen. Pár napja, június 21-e óta azonban minden platformon egyetlen forint kifizetése nélkül letölthető a Fall Guys, ráadásul Nintendo Switchre és Xbox-konzolokra is megjelent az eddigi PlayStation- és PC-s verziók mellett. A számítógéptulajok figyelmét ugyanakkor felhívjuk arra, hogy Steamen keresztül már nem letölthető a játék, ott nem is érdemes keresni, csak az Epic Games Store-on.

A hektikus játékmenet, a színes-szagos vizualitás és a kompetitív jelleg miatt lehetett rá számítani, hogy megugrik a napokban a játékos bázis. De az még a fejlesztőcsapatot is váratlanul érte, hogy ennyien ugrottak rá a videójátékra.

Tovább

Szemtelenül nosztalgikus a Tini Nindzsa Teknőcök, de pont ezért imádjuk

2022. június 24., 08:27 Módosítva: 2022.06.24 17:06
3

A Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge annyira ügyesen épít a nosztalgiára, hogy bosszankodás helyett inkább jót mosolygunk az egészen. A június 16-án kiadott és a Tribute Games által fejlesztett, oldalnézetes beat 'em upban nem csupán az 1987-es Tini Nindzsa Teknőcök mesesorozat animációs stílusa köszön vissza, hanem azoké az arcade-játékoké is, amelyek a 80-as, 90-es években szemtelenül húzták ki a játéktermekben tobzódó emberek zsebéből az aprót.

Szögezzük le rögtön az elején: a pixelgrafika rettenetesen jól áll ennek a videojátéknak, ránézünk, és a gyerekkorunk pillant ránk vissza ránk. Az alapsztori pofonegyszerű, az intró igényes, és mindezeknek köszönhetően gyorsan belehelyezkedünk a TMNT: Shredder's Revenge világába, ahol Donatello, Leonardo, Michelangelo, Raffaello – valamint a teknőcök mestere, Szecska, a riporter April O'Neil és az extra karakterként megszerezhető Casey Jones bőrébe bújhatunk.

TMNT-Shredder’s-Revenge-Release-Date-Trailer-YouTube (1).png
Fotó: Dotemu / YouTube

A játékmenet pofonegyszerű: nyomkodd a gombokat, és verj szét mindenkit! Ezt kétféle módban lehet megtenni, a sztorit egyfajta bemelegítésként érdemes lenyomni, aztán jöhet az ennél jóval izzasztóbb arcade. Ez utóbbiban meghatározott mennyiségű életünk van, és a játékot egy ültő helyünkben kell kiakasztanunk. Már ha megy. A karakterek egyébként fejleszthetők a TMNT sztorimódjában, amelyben kétfajta pályával találkozhatunk: az egyiken gyalog megyünk elkenni a Fürgeláb Klán száját, a másikon légdeszkákon harcolunk.

Tovább

Máris őrült összegeket költenek az emberek a mobilos Diablóban

2022. június 23., 20:11 Módosítva: 2022.06.24 07:07
21

A Diablo: Immortal úgy vonulhat be a Blizzard történelmébe, mint az óriáscég egyik legrosszabbul fogadott alkotása. A fantasy RPG bejelentése már a 2018-as BlizzConon komoly vihart kavart, mivel a közönség nagyon szerette volna, hogy hírt kapjon a Diablo IV-ről. Ehelyett egy mobiljáték híréhez kellett jó képet vágniuk az embereknek. Ez nem sikerült, tekintve, hogy a rendezvényen készített videót a mai napig sokan azért nézik újra, hogy jót röhögjenek a balfék Blizzardon.

A június 2-án iOS-os és androidos készülékekre, valamint béta-verzióban PC-re is kiadott mobilos Diablót a külföldi szaksajtó rögtön kardélre hányta – a játék túl egyértelműen „pay to win” lett, azaz a végjátékban és PvP-módban aránytalan előnyhöz jutnak azok, akik hajlandók valódi pénzt költeni az Immortalban.

A gamereket azonban láthatóan nem érdekli, hogy a játék létezésének legfőbb célja nem a szórakoztatás, hanem a pénzlehúzás. Az AppMagic adatai szerint az elmúlt röpke két hét alatt, amióta megjelent a Diablo: Immortal, 24 millió dollárt – átszámolva közel 9 milliárd forintot – tapsoltak el rá az emberek világszerte, hogy megszerezzék a legritkább lootokat, és minél táposabb karaktert rakjanak össze maguknak.

Tovább

Több ezer felfedezhető bolygóval csábít ez az új sci-fi

2022. június 22., 16:12 Módosítva: 2022.06.22 18:38
1

A Bethesda Game Studios az elmúlt két évtizedben olyan franchise-okon ügyködött, mint a The Elder Scrolls és a Fallout – nemsoká azonban egy teljesen új, eddig nem látott IP (intellectual property) érkezik a fejlesztőcsapattól. A 2018-as E3-on bejelentett Starfieldről sokáig nem lehetett semmit tudni azon kívül, hogy egy nyílt világú sci-fi lesz. Pár napja derült ki csupán, hogy bár a megjelenés még mindig elég távoli, hiszen 2023 első felében várható, brutálisan ambiciózus alkotásra számíthatunk.

Már most aggódunk, nehogy úgy járjon a Bethesda a Starfielddel, mint a Hello Games a No Man’s Skyjal.

A frissen bemutatott játékmenet-előzetes azonban meggyőzőnek tűnik, a felvételeken olyan, mintha egy mozifilm képsorait látnánk pörögni, pedig ott valaki bizony irányítja azt a szkafanderes karaktert. Tényleg valami döbbenet.

Todd Howard, a játék direktora arról beszélt, hogy testre szabható űrhajók, több száz csillagrendszeren belül pedig ezernyi felfedezhető világ várja majd a gamereket, hogy elmerüljenek a Starfieldben. A kedvcsináló előzetes nem rövid, 15 perces, de van benne mit mutogatni. Végre a történetről is bővebb infók láttak napvilágot: a Starfieldben 2330-ban járunk, a játékosok pedig egy Konstelláció nevű, csillagközi felfedezőkből álló csoportosulás tagjai lesznek. A misszió? Ősi, elveszett és idegenekhez kapcsolódó leleteket kell majd felkutatni benne.

Tovább

Sakkjáték készül A vezércsel című Netflix-sorozatból

2022. június 21., 09:44 Módosítva: 2022.06.21 19:28
37

A Netflix előfizetői hozzászokhattak, hogy hétről hétre új filmek, sorozatok, realityk és animációs tartalmak jönnek a kínálatba. A streamingszolgáltató azonban újabb terepre igyekszik betenni a lábát: a gaming világába. Ez utóbbi törekvés részeként vált elérhetővé például a Stranger Things 3. évadához készített játék, mely nem váltotta meg a világot, de biztosan sok rajongó letöltötte. Ezenfelül május végén jelent meg a Moonlighter című szerepjáték is, ebben nappal egy boltot üzemeltethetünk, éjjelente viszont föld alatti barlangokban kell kalandoznunk, hogy árut lootoljunk.

Ha a Netflix a játékok terén is valami maradandót akar alkotni, akkor muszáj a piacvezető óriáscégnek komolyan vehető, kommersz címeket letennie az asztalra.

A törekvés nagyon úgy tűnik, hogy megvan a Netflixben erre, hiszen a Geeked Week során bejelentették, hogy 2020-as, hatalmas sikert aratott minisorozatukból, a 7 részből álló A vezércselből (Queen's Gambit) sakkjátékot készítenek. A produkcióban Anya Taylor-Joy, Hollywood egyik fiatal üdvöskéje bújt a szupertehetség, Beth Harmon bőrébe, és verte végig az agyalós sportban a legnevesebb férfi sakkozókat. A széria annak idején felkorbácsolta az emberek érdeklődését a sakk iránt, így csak idő kérdése volt, hogy videójáték készüljön belőle.

Tovább

Szerintünk ez lesz a világ legfélelmetesebb videójátéka

2022. június 18., 14:25 Módosítva: 2022.06.19 14:27
15

Ha multiplayer horrorjátékokról van szó, akkor a Gun Media csapatának akad némi tapasztalata a műfajban. A Bloober Teammel együttműködve ők hozták tető alá a Layers of Fear 2-t, de az ő nevükhöz fűződik a Friday The 13th: The Game is, mely egy időben sok gamernek bűnös szórakozást nyújtott. Mégpedig azért, mert a játékban egy player a mániákus Jason Voorhees bőrébe bújhatott, míg a többieknek menekülniük kellett előle. A 80-as évek, a Camp Crystal Lake és a túlélőaspektus miatt egészen 2020-ig ketyegett a horrorfranchise-t adaptáló játék – míg ugyanezen év novemberében le nem kapcsolták a szervereket.

Most megint valami hasonlóval próbálkoznak a készítők, hiszen egy másik ijesztő filmklasszikust, az 1974-es A texasi láncfűrészes mészárlást veszik elő. A Tobe Hooper által rendezett, alacsony költségvetésű slasherben egy ötfős baráti társaságot ismerhettünk meg, akik a vérengző Bőrpofával és őrült családjával kerültek kissé túl közeli ismeretségbe.

A The Texas Chainsaw Massacre érkezését még 2021-ben, a The Game Awardson jelentették be: a Friday The 13th-hez hasonlóan aszimmetrikus horrorjáték lesz: egyvalaki Bőrpofaként berregtetheti majd a láncfűrészt, míg a többiek próbálják megúszni a dolgot. Nemrég a Summer Game Fest keretein belül kapott a videójáték egy új, erősen vérgőzös előzetest, ebben olyan ikonikus karakterek is felbukkannak Bőrpofán kívül, mint a Szakács, a Stoppos és a Nagypapa.

Tovább

Ennyit arról, hogy megússzuk a zombiapokalipszist

2022. június 13., 17:49 Módosítva: 2022.06.14 10:54

Ha van valami, amit a gamerek nehezen unnak meg, akkor a zombijátékok zsánere abszolút ide tartozik. Mindegy, hogy a körítés történetorientált, mint a Telltale-féle The Walking Deadben, parkouros-akciófilmes, mint a Dying Lightban, esetleg keménymotoros-száguldozós, a Days Gone-hoz hasonlóan... láthatóan a világvége mindig sláger marad.

Képernyőfotó 2022-06-10 - 18.26.52.png
Fotó: PlayStation / youtube

Azoknak, akik szeretik ezeket a fajta videójátékokat, rögtön párosával szolgálhatunk jó hírekkel.

Két klasszikus zombijáték is remake-et kap a közeljövőben.

A Capcom amellett, hogy vadonatúj Resident Evil-játékokkal szórakoztatja a horrorkedvelő közönséget, gondolunk itt a Resident Evil 7-re és a Village-re, a japán játékfejlesztő cég nagy erőkkel tatarozza a régebbi felvonásokat is. A Resident Evil 2, melynek eredetije 1998-ban jött ki, a középpontjában a Raccoon Cityből szabadulni vágyó Leon S. Kennedyvel és Claire Redfielddel, 2019-ben kapott modernizált változatot PC-n, Xbox One-on és PS4-en – 2021-ig bezárólag pedig 9 millió példány fogyott belőle. Meghökkentő módon túlszárnyalva az alapul szolgáló játék számait. Az ugyancsak remake-elt Resident Evil 3 egy évvel később már csak feleakkora siker volt, nem csak a pénztáraknál, de a kritikusok se ájultak el Jill Valentine visszatérésétől.

Tovább

Macskaszemmel láthatjuk a világot ebben az új sci-fiben

2022. június 10., 17:58 Módosítva: 2022.06.11 07:19
41

Víz alatti városban bóklászni, és különleges képességeink segítségével irtani az ellenfeleket? Futurisztikus futárként csomagokat szállítani, miközben láthatatlan természetfeletti lények ólálkodnak mindenütt? Robotdinókra lövöldözni íjjal és nyílvesszővel? Androidként lázadni az elnyomó emberek ellen? A videójátékipart nem kell félteni, ha elszállt ötletekről van szó, az előbbieket olyan címek valósították meg, mint sorrendben a BioShock, a Death Stranding, a Horizon Zero Dawn, és a Detroit: Become Human.

Stray-Gameplay-Trailer-Sony-State-of-Play-June-2022-YouTube.png
Fotó: GameSpot / Youtube

Valamiért azonban eddig senkinek nem jutott eszébe, hogy egy aranyos macska főszereplésével készítsen játékot. Mindezidáig, hiszen a BlueTwelve Studio által fejlesztett, idén július 19-én megjelenő Stray pontosan erről szól. A tudományos-fantasztikus történetben egy vörös bundájú kóborcicával kell majd bóklásznunk, és a külsőnézetes kalandban felfedezni a világot.

Tovább

Egy budai villa árát el lehet tapsolni ebben az új mobiljátékban

2022. június 9., 19:28 Módosítva: 2022.06.10 10:27
128

A június 2-án Android- és iOS-okostelefonokra kiadott Diablo: Immortal már a bejelentésekor nagy port kavart a gamerek körében. A 2018-as BlizzConon óbégatás és elégedetlenkedés kísérte a hírt, miszerint a Blizzard következő projektje egy mobiljáték lesz. Ekkor az RPG direktora, Wyatt Cheng kissé ironikus hangvételben azt kérdezte a közönségtől, hogy „mi a gond, nektek nincs telefonotok?”

Diablo-Immortal-Launch-Trailer-YouTube.png
Fotó: Diablo Immortal / YouTube

A Diablo: Immortal végül a vártnál szélesebb körű megjelenést kapott, a PC-s verzió bétája a mobilos megjelenés napján aktiválódott, de ezenkívül elég nagy pofonként élhették meg a franchise visszatérését a rajongók. Bár a Blizzard újdonsága sok tekintetben a vártnál élvezhetőbb lett, és klasszikus diabloélményt ad, egy aspektusa mégis felbőszítette a játékosokat. Mégpedig, hogy sokak félelmének megfelelően a játék, legalábbis az endgame-et tekintve, pay-to-win lett.

Tovább

Hamarosan már a PC-sek is játszhatják a világ legjobb Pókember-játékát

2022. június 7., 07:38 Módosítva: 2022.06.08 06:30
10

A 2018-as év nagyon erős volt videójátékos megjelenések szempontjából, ekkor jött ki a Red Dead Redemption 2 című westernjáték, a God of War, a Shadow of the Tomb Raider, az Assassin's Creed Odyssey, és persze a Marvel's Spider-Man is.

Az Insomniac Games elképesztően magasra rakta ezzel a játékkal a lécet, a szuperhősös zsánerben páratlan lett a Marvel's Spider-Man, melyben a már tapasztaltabb bűnüldöző, Peter Parker bőrébe bújhattunk, és így lengedezhettünk végig New York városán. A harcrendszer igaz, hogy picit a Batman: Arkham-szériát idézte, de a metropoliszban való járás-kelés mindent vitt. Na, és a sztori sem volt utolsó: a főhős és mentora között remekül szőtték az írók a szálakat, mindeközben olyan ismert, képregényes gonoszokat – nem erőltetett módon – behozva, mint Kingpin, Electro, Scorpion, és Rhino. Mister Negative-ot ráadásul úgy tették ördögien fenyegetővé, hogy előtte nagyjából a kutyának nem jutott eszébe ez a Marvel-figura.

A Marvel's Spider-Man három DLC-vel bővült ki, és a PlayStation 4 egyik legjobban fogyó játéka lett, mielőtt 2020-ban a Marvel's Spider-Man: Miles Morales játékkal együtt remaster verzió nem készült belőle.

Tovább

Öt érdekesség, amit a 2022-es Call of Dutyról tudni kell

2022. június 5., 08:52 Módosítva: 2022.06.05 19:35
59

Idén sem maradunk új Call of Duty nélkül, a háborús FPS-t ráadásul az az Infinity Ward fejleszti, akik a három évvel ezelőtt megjelent, Modern Warfare-t is csinálták. Az új játékban, mely ennek a résznek a folytatása lesz, a drogkartellek elleni harcok állnak majd a középpontjában, olyan visszatérő, legendás figurákkal, mint Captain Price, Soap, Gaz, vagy éppen Ghost.

Official “Ultimate Team” Teaser - Call of Duty  Modern Warfare I
Fotó: Call of Duty / Youtube

Igaz, hogy a hivatalos és mindenre kiterjedő leleplezés még várat magára, de már most összeszedtünk öt fontos dolgot, amit az idén érkező Call of Duty: Modern Warfare II-ről tudni érdemes.

1. A megszokottnál picit korábban kerül polcokra

A CoD-fanatikusok ahhoz lehetnek szokva, hogy a lövöldözős játék friss része általában novemberben érkezik a boltokba. A Call of Duty: Modern Warfare II ehhez képest már október 28-án megvásárolható lesz. A gyorsaság oka, hogy a legutóbbi részt, a második világháborúba kalauzoló Vanguardot az Activision bukásnak könyvelte el, ezért mihamarabb tovább akar lépni a kiadó, és javítani a botlást. Apróbb szépséghiba, hogy egyelőre nem tudni, hogy vajon milyen platformokra érkezik az új Call of Duty – gondolunk itt arra, hogy az előző generációs konzolokra, PlayStation 4-re és Xbox One-ra kijön-e, vagy csak PS5-re és Xbox Series X/S-re, PC mellett.

Tovább

A Netflix sorozatot készít az elmúlt évek legütősebb sci-fi-játékából

2022. június 3., 16:20 Módosítva: 2022.06.04 08:45
1

Jönnek a robotdinók a Netflixre, hiszen a piacvezető streamingszolgáltató sorozatot készít a PlayStation egyik legemlékezetesebb sci-fi-játéka, a Horizon Zero Dawn alapján. A fejlesztés még a korai szakaszában jár, de már most elindultak a rajongói találgatások, hogy ki lehetne a tökéletes Aloy.

A Guerilla Games 2017-ben PS4-re, majd három évvel később PC-re is kiadott alkotása egy fiatal íjászlányról szól, aki egy posztapokaliptikus, gépszörnyek által elfoglalt világban igyekszik utánajárni a származásának.

A Horizon Zero Dawn valami olyasmi lett, mint ami a fantasyzsáner kedvelőinek a The Witcher 3 volt: egy óriási, nyílt világ, RPG-elemekkel, számos mellékküldetéssel és felfedezésre váró területekkel. 2022 februárjáig a játékból húszmillió példány kelt el, és a PlayStation 4-es generáció egyik legjobban fogyó címe lett ezáltal. A The Frozen Wilds című letölthető kiegészítőt még az eredeti megjelenés évében közzétette a Guerilla Games csapata, idén februárban pedig megjött PlayStation 4-re és 5-re a Horizon Forbidden West című folytatás, amely a legújabb konzol erejét elég látványosan kihasználta.

Tovább

Új Star Wars-játékot jelentettek be, máris tűkön ülve várjuk

2022. május 31., 21:27 Módosítva: 2022.06.01 10:31
5

A 2022-es Star Wars Celebration négy napja alatt számos újdonságnak örülhettek a messzi-messzi galaxis rajongói: például kiderült, hogy Jude Law-val jön egy új sorozat, előzetes érkezett a Zsivány Egyes spin-offjához, az Andorhoz és a Bad Batch című animációs széria második etapjához, premierdátumot kapott a The Mandalorian harmadik évada – és végre lerántották a leplet a Star Wars Jedi: Fallen Order folytatásáról is.

A Star Wars Jedi: Survivor címmel érkező új játékban visszatér kedvenc padawanunk, Cal Kestis, aki éppen hogy túlélte a 66-os parancsot és a Galaktikus Birodalom felemelkedését, hogy aztán évekkel később, már felnőttként, kénytelen legyen inkvizítorok és fejvadászok elől menekülni.

A trailer, amelyben a Star Wars Jedi: Fallen Order második részébe végre belenézhetünk, rendkívül rövid, de nagyon hangulatos. Látszik, hogy évek teltek már el az előző kalandok óta, ám a jeditanoncnak továbbra sincs nyugta. Erre lehet következtetni a Főinkvizítorra megszólalásig hasonlító figura baljós szavaiból, és a bacta tankban lebegő illetőtől ugyancsak a hideg futkos a hátunkon.

Tovább

Érdemes sietni, pár napig még ingyenes az összes BioShock-játék

2022. május 29., 07:04 Módosítva: 2022.05.29 15:16
22

A 2K horrorisztikus belső nézetes lövöldéje, a BioShock 2007-ben került eredetileg polcokra. A történet 1960-ba kalauzol, egy Jack nevű fickóról szól, aki repülőbalesete után egy vízalatti városra, Rapture-re bukkan. A kőgazdag Andrew Ryan tökéletes utópiának szánta a helyet, ám az ADAM nevű génmódosító és szuperképességeket biztosító szer felfedezése után minden összeomlott. Jack bőrébe bújva a játékban veszélyes Big Daddykkel és őrült lakosokkal kell megküzdenünk, hogy felfedezzük Rapture-t és múltját.

A BioShock második részében már egy Big Daddy páncéljába bújva kalandozhatunk a vízalatti őrületben, majd a trilógia záró darabja, a BioShock: Infinite  a fellegek közé visz – szó szerint, egy lebegő városba, ami bár színesebb Rapture-höz képest, a főszereplőt, Booker DeWittet itt sem látják túlságosan jó szívvel.

Tovább

Ütősnek ígérkezik ez az új stratégiai játék, ráadásul magyar csapat fejleszti

2022. május 28., 05:53 Módosítva: 2022.05.28 18:55
30

A budapesti Kite Gamesnek korábban olyan címeket köszönhettünk, mint a S.W.I.N.E. Remaster és a Sudden Strike 4 – Africa Desert War, most pedig a fejlesztőgárda újabb stratégiai játékon ügyködik: ez lesz a The Valiant, egy középkori akció RTS. Némiképp meglepő fejlemény, hogy a korábbiaktól eltérően a The Valiant nem csak PC-re, hanem jóval szélesebb körben, PS4-re, PS5-re, Xbox One-ra és Xbox Series X/S-re is megjelenik.

A magyar csapat újdonságában az IGN szerint a kisebb ütközeteken, a taktikázáson és a szerepjátékokhoz hasonlóan, különböző lehívható hősökön lesz a hangsúly. Külön érdekesség, hogy a tradicionális stratégiai mechanikák, mint mondjuk a bázisépítés ebben a játékban parlagra kerülnek, valami olyasmit várhatunk, mint a Warhammer 40,000: Dawn of War 2 volt – csak ezúttal középkori lovagokkal a főszerepben.

Tovább

Alig jelent meg, máris hatalmasat tarolt ez az új vámpíros játék

2022. május 27., 16:52 Módosítva: 2022.05.28 15:15
1

Igaz, még csak early accessben játszható, de a Stunlock Studios vámpíros túlélőjátéka, a V Rising máris jókora sikert aratott. Május 17-e óta több mint ötszázezer gamer vásárolta meg a horrorisztikus alkotást, ami azért is nagy szám, mert egyedül Steamen keresztül, PC-re jött ki a Battlerite készítőinek újdonsága.

A V Risingot nem lehet azzal vádolni, hogy ne lenne sokoldalú videójáték: hatalmas nyílt világ vár kemény ellenségekkel, akik beledöngölnek minket a földbe, ha nem vagyunk elég óvatosak, van PvE- és PvP-játékmód is, nyomhatjuk kooperatívan vagy egyedül – szóval kapunk esélyt, hogy kiteljesedjünk benne.

A történet szerint egy olyan vámpír felett vesszük át az irányítást, aki százéves álom után ébred fel, rettenetesen gyenge, és vérre van szüksége. A vérszívót úgy szabjuk testre, ahogy csak szeretnénk, aztán irány Horány: indul a túlélés a veszélyes vadonban, amit mi leginkább a Diablo-franchise-hoz hasonlítanánk, de vannak, akik szerint ez inkább a Valheim távoli rokona, csak vikingek helyett önjelölt Drakulákkal.

Tovább

A Marvel szuperhősei csapnak össze a Hearthstone készítőjének új játékában

2022. május 25., 12:14 Módosítva: 2022.05.25 20:43

Nem elég, hogy a Marvel Filmes Univerzumában elszabadult a multiverzumos őrület, a napokban bejelentettek egy új videójátékot is, ugyanerre az ötletre alapozva. A Marvel Snapben, mely teljesen ingyenes lesz, és okostelefonok mellett PC-re is érkezik, olyan ismert szuperhősök bukkannak fel, és mennek birokra egymással, mint Amerika Kapitány, Groot, America Chavez, Venom, Vasember, Fekete Párduc, Pókember – és sokan mások.

A Marvel Snapet a Second Dinner nevű független stúdió fejleszti, amelyet az a Ben Brode alapított, aki régebben a Magyarországon is népszerű Hearthstone című videójátékon is közreműködött. Ennek megfelelően talán nem meglepő, hogy ez is egy online kártyajáték lesz.

Négy éve készül az új Marvel-játék, és az ígéretek szerint rettenetesen tempós lesz.

A Marvel Snap állítólag egyetlen lélegzetvételnyi szünetet sem enged majd: az egyik legnagyobb különlegessége az lesz, hogy a játékosoknak nem kell kivárniuk a sorukat, egyszerre is léphetnek, a kezükben lévő pakli pedig mindössze 12 kártyából állhat csak. Egy-egy meccs alig 3 perc alatt lezavarható lesz. A játékélményt színesíteni fogja, hogy összesen 50-féle, az MCU filmjeiben is látott helyszíneken csaphatunk össze ellenfeleinkkel, ezek közül hármat választ ki random a játék, ahol a mérkőzéseken dominálni kell.

Tovább

Öt remek lopakodós játék, amit nem szabad kihagyni

2022. május 23., 07:40 Módosítva: 2022.05.24 07:16
30

A többet ésszel, mint erővel elég sok helyzetben alkalmazható. Jó néhány videójátékban is, hiszen amilyen széles körben imádnak rambózni az emberek, legalább annyian vannak, akik inkább a lopakodós stílusban lelik örömüket. Elbújni a bokrokban, megfigyelni az ellenség mozgását, hogy mikor váltják egymást az őrök… nem véletlenül lett népszerű az Assassin's Creed-franchise sem, de az orgyilkos szektán túl is akad élet.

Összeszedtünk most öt olyan remek lopakodós játékot, amelyben lehet, hogy nem viselünk csuklyát és szurkáljuk le titkos pengével áldozatainkat, mégis mindegyik kihagyhatatlan élményt nyújt.

Alien: Isolation

Ritkaságszámba megy, hogy egy filmhez kapcsolódóan épkézláb videójátékot sikerüljön készíteni. Talán ebbe a kategóriába esik az Enter the Matrixon kívül az X-Men Origins: Wolverine. De ezek közül már mindkettő jó régi, az egyiket 2003-ban, a másikat meg 2009-ben adták ki. Jó néhány évet kell visszamennünk a múltba, hogy ebben a kategóriában hasonlóan jó alkotást találjunk, egészen 2014-ig, amikor a Sega polcokra rakta a Creative Assembly által fejlesztett Alien: Isolationt. A lopakodós játék az 1979-es A nyolcadik utas: a Halálhoz kapcsolódik, 15 évvel Ridley Scott produkciója után veszi fel a fonalat, amikor a mérnök Amanda Ripley felkerekedik, hogy a Sevastopol állomáson eltűnt anyját, egy bizonyos Ellen Ripley-t felkutasson. Nyilván kalandja során belebotlik egy rettenetesen veszélyes xenomorphba, néhány őrült emberbe… és kész a baj. A fejlesztőknek sikerült a legendás szörnyeteget olyan okosra programozniuk, hogy konkrétan 45 perc után az embernek végig a torkában dobog a szíve. Ütős horrorról van szó, amiben kétszer is meg kell gondolnunk, hogy hova lépünk, mit csinálunk. Máskülönben brutális halált halunk. Csak erős idegzetűeknek ajánlott, mi szóltunk.

Tovább

Norman Reedus kikotyogta, hogy jön a Death Stranding folytatása

2022. május 22., 12:08 Módosítva: 2022.05.22 19:13
8

A Death Stranding című sci-fi Hideo Kojima első alkotása volt azt követően, hogy a videójáték-producer 2015-ben szakított a Konamival, és a Kojima Productions élén a saját lábára állt. Az eredetileg 2019-ben PlayStation 4-re, aztán 2020 nyarán PC-re és egy bővített kiadás formájában PlayStation 5-re tavaly megjelent Death Stranding a jövő USA-ját mutatja be, amikor egy kataklizmát követően szörnyűséges lények árasztották el a Földet. A játékosok egy bizonyos Sam Porter Bridges felett vehetik át az irányítást, aki futárként vállal lehetetlenbe hajló munkákat.

2022-05-20 21 06 57-DEATH STRANDING DIRECTOR'S CUT - FINAL Trail

A játékból 2021 júliusáig 5 milliónál is több példány kelt el, a benne látható színészi alakítások, zenék és vizuális megoldások miatt pedig rendkívül jó fogadtatást kapott a Death Stranding. Ennek ellenére némiképp meglepő módon Kojimáék semmi konkrétat nem árultak el arról, hogy lesz-e folytatás. Adná magát a dolog, annak ellenére is, hogy sokan mindössze egy tripla A-s sétaszimulátornak bélyegezték a Death Strandinget.

Norman Reedus egy, a Leo Editnek adott terjedelmes interjú során beszélt a The Walking Deadről. Egyik megszólalása azonban kicsit túl beszédes lett, és lerántotta a leplet a Death Stranding 2 érkezéséről is.

Tovább

Kitört a botrány, nem engedték, hogy női főszereplője legyen az új Star Wars-játéknak

2022. május 20., 18:16 Módosítva: 2022.05.21 10:13
163

A Star Wars Jedi: Fallen Order című 2019 őszén kiadott sci-fi kalandjátékkal nagyot kaszált az Electronic Arts. Nem csak a kritikusok imádták az Uncharted és a Dark Souls alapjaira építkező alkotást, vásárlók milliói neveztek be A Sithek bosszúja és az Egy új remény között játszódó sztorira – nem csoda tehát, hogy a folytatás is úton van.

A messzi-messzi galaxist a legtöbben azért imádják, mert sokszínű, és nagyon változatos karaktereknek ad helyet a George Lucas által megálmodott, most már a Disney kezében lévő franchise. Épp ezért annyira megdöbbentő, amivel a Jedi: Fallen Ordert készítő Respawn Entertainment egyik korábbi dolgozója nemrég előállt.

Nora Shramek a Twitteren közzétett posztjában azt állítja, hogy a készítőgárdából többen azért lobbiztak, hogy a videójáték főszereplője hadd legyen fekete és/vagy nő. A Respawn azonban nemet mondott az ötletre, a dolgot azzal indokolták, hogy már van két nagyon fontos színes bőrű karakter is a Fallen Orderben. Ráadásul az új mozitrilógia hősnője, Rey nő... és inkább nem feszítenék tovább a húrt, nehogy felmérgeljék a javára fehér férfiakból álló célközönséget.

Tovább

Sorozat készül minden idők legrémisztőbb horrorjátékából

2022. május 18., 11:20 Módosítva: 2022.05.18 17:56
35

A 2010-ben kiadott Alan Wake-et a mai napig a Remedy Entertainment legjobb játékának tartják. Mindemellett az egyik legijesztőbb is a zsánerben; története egy kreatív válsággal küszködő íróról szól, aki a nejével Bright Falls városába érkezik, hogy kieresszék kicsit a felgyülemlett gőzt. Itt nem telik el sok idő, és az asszonyt elrabolják, Alan pedig egy pisztollyal és zseblámpájával felvértezve kénytelen szembenézni a sötétség erőivel, ha valaha is viszont akarja látni Alice-t.

2022-05-16 17 13 56-Alan Wake 2 Reveal Trailer   Game Awards 202
Fotó: Gamespot trailers / YouTube

A Remedynek nagy álma volt az elmúlt években, hogy a hátborzongató lövöldözős játékot a tévéképernyőre ültesse. Most végre mozgásba lendült a projekt, hiszen az Alan Wake-sorozat az AMC-nél kötött ki. A kábelcsatorna az adaptációk nagy mestere, olyan képregényeket dolgoztak fel sikerrel, mint a The Walking Dead és a Preacher, de a Terror, Dan Simmons regényének sorozatos verziója is hozzájuk fűződik, illetve talán mondani sem kell, hogy a Breaking Bad ugyancsak náluk futott.

Tovább

Szomorú szamurájról szól az év eddigi legkülönlegesebb játéka

2022. május 15., 19:01 Módosítva: 2022.05.16 08:27

Szamurájos fronton legutóbb 2020-ban a Sucker Punch által fejlesztett Ghost of Tsushima vette le a gamereket a lábukról, a PlayStation 4-re és PlayStation 5-re kiadott játékban egy Jin Sakai nevű harcos páncélzatába bújtunk, hogy rengeteg vért kiontva visszahódítsuk a mongolok által elfoglalt japán Cusima szigetét. Egy klasszikus bosszúhadjáratról volt szó, nyílt világgal, összetett harcrendszerrel, emlékezetes karakterekkel.

Sokat kellett vegetálni, hogy a zsáner újabb darabbal bővüljön, de május 5-én befutott végre a Trek to Yomi, ami miatt legfőképp a szamurájfilmek rajongóinak emelkedhetett meg a pulzusa, már az első trailer láttán. A játék bevallottan és szégyentelenül támaszkodik a Kuroszava-korszakra, ez már a külcsínen is tetten érhető, hiszen a Trek to Yomi végig fekete-fehér, nagyon erőszakos és fordulatos.

Képernyőkép 2022-05-13 210545
Fotó: Playstation / YouTube

Totálisan retróélményt kap az, aki beszerzi a Devolver Digital újdonságát, hiszen amellett, hogy egy interaktív szamurájkalandról van szó, a tálalása abból a szempontból sem hétköznapi, hogy a fent említett Ghost of Tsushimához vagy a FromSoftware-féle Sekiróhoz képest oldalnézetes, 2D-s videójátékról van szó. Ez utóbbi ötletet a fejlesztők bevallásuk szerint az 1920-as, 30-as évek némafilmjeiből merítették amúgy.

Tovább

Mégis folytatódik a FIFA-játéksorozat, de nem az Electronic Arts csinálja

2022. május 12., 15:13 Módosítva: 2022.05.13 07:13

Az Electronic Arts lassan harminc éve készíti a világ legismertebb focis játéksorozatát, amely óriási, 150 milliónál is nagyobb rajongói tábort tudhat magáénak. A kiadó nemrég bejelentette, hogy vége szakad a FIFA-val való együttműködésüknek – vélhetően a piszkos anyagiak és a komoly licencviták miatt. Idén megkapjuk még a FIFA 23-at, aztán a jövő évtől az Electronic Arts új néven, EA Sports FC-ként folytatja 1993-ban megkezdett munkáját.

2022-05-11 18 03 57-Window.png
Fotó: Fifa 22 / YouTube

Minden jel arra mutatott, hogy 2024-ben már senki sem fog „fifázgatni”, ám a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség ezt láthatóan másképp gondolja: a FIFA.com-on ugyanis megjelent egy bejegyzés, amelyben az elnök, Gianni Infantino arról nyilatkozik, hogy a FIFA-videójátékok nem mennek sehova, a franchise folytatódik, csak éppen az EA helyett más fejlesztőket bíznak meg a további részekkel.

Tovább

Megszűnik a FIFA-játéksorozat, ez lesz helyette

2022. május 11., 06:28 Módosítva: 2022.05.11 18:51

Egy ideje már pedzegették, most valósággá vált: véget ér az EA és a FIFA közötti, közel harminc éve létező együttműködés, és az ősszel érkező FIFA 23 lesz a népszerű sportjáték-franchise utolsó része. Az EA Sports rövid blogbejegyzésben tájékoztatta a gamereket a fontos változással kapcsolatban:

A 2023-as évtől kezdve nem FIFA, hanem EA Sports FC néven kell keresni a kiadó focis sportjátékát.

Annyit már most megígértek nekünk, hogy az új, független platform az elmúlt években tapasztaltaknál sokkal több fejlődést és újdonságot tesz majd lehetővé. Nagyon reméljük, hogy nem csak üres szavak ezek, mert a FIFA 20 óta az átigazolásoktól és a szebb grafikától eltekintve nem maradt le túl sokról, aki nem vette meg a FIFA 21-et és a 22-t.

chrome-capture (1)
Fotó: EA SPORTS FIFA / YouTube

A FIFA nagy vetélytársa, a PES-sorozat nemrég szintén nevet váltott, és free-to-play modellre állt át a Konami az eFootball 2022-vel kezdve. Ott visszafelé sült el a próbálkozás, bár a focis játék már jobb állapotban van, mint eredetileg volt, nagyon úgy tűnik, hogy azt a márkát a japánok sikerrel elpusztították.

Tovább

Nagy bajban van a Prince of Persia-remake, talán el sem készül

2022. május 10., 16:30 Módosítva: 2022.05.11 10:44

Félelmetes belegondolni, hogy a Prince of Persia: The Sands of Time lassan húsz évvel ezelőtt jelent meg. Mintha tegnap lett volna, hogy belevetettük magunkat az Ubisoft-féle rebootba, amely mesterien épített Az Ezeregyéjszaka meséinek hangulatára. A történet egy névtelen hercegről szól, aki a szultán fondorlatos tanácsadójának javaslatára szabadon engedi az idő homokját. Igen ám, de emiatt a palota népének nagy része szörnyeteggé válik, a főhős előtt pedig adott a feladat: kijavítani a hibát, amelyet elkövetett.

2022-05-09 16 10 05-Window.png
Fotó: Playstation / YouTube

A The Sands of Time, amellett hogy nagyon szép grafikája volt a maga idejében, a főhős fluid mozgásának, a parkourozásnak és az idő-visszapörgetős mechanikának köszönhetően nagy befolyással volt számos később megjelent videójátékra. Ebből a játékból nőtte ki magát például az Assassin’s Creed-széria, de a Batman: Arkham-játékok és a PS4-es Pókember készítői sem tagadhatják le, hogy a Prince of Persia inspirálta őket.

2004-ben Warrior Within címmel folytatást kapott, majd a The Two Thrones című harmadik résszel trilógiává bővült a herceg története. A The Sands of Time-ból mozifilmet is készítettek, ám a Jake Gyllenhaal főszereplésével 2010-ben vászonra került adaptáció remek bevételei ellenére brutális kritikákat kapott, és az időt manipuláló herceg élő szereplős változatban nem is tért vissza többet.

Tovább

A Call of Duty készítői szerint senkit sem érdekel már a második világháború

2022. május 7., 15:21 Módosítva: 2022.05.08 16:19

A legutóbbi Call of Duty, a Vanguard hiába lett 2021 egyik bestsellere – így is bukásnak könyvelték el. A videójátékot kiadó Activision Blizzard pénzügyi jelentéséből kiderül, hogy a franchise mélypontra került, és komoly bevételektől esett el az óriáscég amiatt, mert a lövöldözős FPS a vártnál sokkal rosszabbul teljesített a pénztáraknál.

A Call of Duty: Vanguard nem csupán a Black Ops Cold Warhoz, hanem a Modern Warfare-hez képest is kisebb példányszámban kelt el, és az elmúlt évek egyik legsikertelenebb része lett a játéksorozatban. Mindehhez persze hozzájárult az is, hogy az egyjátékos kampány még a megszokottakhoz képest is rövidebb lett, ráadásul alig akadtak benne izgalmas küldetések. A zombis játékmódot pedig egyöntetűen utálta a közösség. Meglepő, mert ez utóbbi nagy húzóereje szokott lenni az éppen soros Call of Dutynak.

Tovább

Johnny Depp a padlón, de Jack Sparrow mégis visszatér

2022. május 6., 06:04 Módosítva: 2022.05.06 21:56
Milyen lehet kalóznak lenni és Jack Sparrow-ként szelni a habokat?

Az Ubisoft Singapore közel hat éve fejleszti a Skull & Bones című új videójátékát, amelyben hatalmas térképen, a hajónkat külső nézetből irányítva vághatunk neki a veszélyes Indiai-óceánnak. Az egyszemélyes mód mellett legfeljebb öt társunkkal együtt kalózkodhatunk majd a videójátékban, ami a nemrég kiszivárgott, első játékmenet videója alapján nem is néz ki rosszul.

A Skull & Bonest a publikumnak a 2017-es E3-on jelentették be, a projekt a valóságban sokkal régebbre nyúlik vissza. Egészen pontosan az Assassin's Creed IV: Black Flag című játékig, amelyben ugyebár komoly szerepet kapott a hajózás is, a kötelező orvgyilkolás mellett. Olyannyira, hogy a kalózos játék kiegészítőjének szánták a Skull & Bonest eredetileg. Aztán rengeteg variálás következett, volt olyan is, hogy teljes egészében PvP-nek szánta az Ubisoft ezt az új játékot, mire sikerült kitalálnia a kiadónak, hogy mi lehet a helyes irány.

Tovább

Még meg sem jelent, de máris mindenki utálja az Overwatch 2-t

2022. május 5., 07:47 Módosítva: 2022.05.05 21:30

Még mielőtt a Fortnite-tal és a PUBG-vel bedurrant volna a battle royale műfaja a játékiparban, mindent vittek a hőslövöldék. A Team Fortress 2 volt az egésznek az előfutárja, aztán jött a Paladins és az Overwatch. A Blizzard alkotását nem véletlenül tartják minden idők egyik legmeghatározóbb videójátékának, mely szerethető és változatos karaktereivel, animációs videókban bemutatott futurisztikus univerzumával és pörgős játékmenetével vette le a világot a lábáról. Az Overwatchot 2020-ra már 50 milliónál is többen próbálták ki, épp ezért csapott arcon mindenkit az a mélyrepülés, ami ezután következett.

2019 novemberében, a BlizzConon jelentették be, hogy jön az Overwatch 2, a nagy csinnadratta után azonban hosszú szünet következett a játék kommunikációjában. Két évvel később az Overwatch kabalafigurája, a Blizzard egyik legmeghatározóbb szakembere, Jeff Kaplan ráadásul lelépett a cégtől. A Blizzardnak a következő hónapok rémálomszerűen alakultak, zaklatási botrány tört ki, ami még az Overwatchra is hatással volt, hiszen a cowboyhős McCree-t emiatt kellett átnevezni.

Az Overwatch 2-t sokan vádolták eddig is azzal, hogy mindössze egy combosabb kiegészítőnek tűnik, nem teljes értékű folytatásnak. Most, hogy bő egy hete, 2022 áprilisában elindult a játék open béta tesztidőszaka, ez többé-kevésbé megerősítést is nyert. A multiplayer lövölde PvP módja a grafikát tekintve szinte semmit nem változott, és bár kulcsfontosságú játékelemeken módosítottak a fejlesztők, nem látszik még egyáltalán, hogy miért kellett erre ennyit várni.

Tovább

Lesújtó hírt kaptak a Star Wars-rajongók

2022. május 3., 12:43 Módosítva: 2022.05.04 10:46

A Star Wars Jedi: Fallen Order 2019 novemberében jelent meg PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra, egy évvel később PS5-ös és Xbox Series X/S-es frissítést kapott, hogy többé-kevésbé kiszolgálja a nextgen konzolokkal rendelkező játékosok igényeit is. A játék fókuszába egy korábban ismeretlen jeditanítvány, Cal Kestis került, öt évvel A Sith-ek bosszúja után, amikor is a Köztársaság megbukott, a helyét pedig a Palpatine és Darth Vader által vezetett Galaktikus Birodalom vette át.

Régóta lehet tudni, hogy miután sokak új kedvenc padawanja túlélte az inkvizítorokkal való találkozást, felfedezett egy csomó izgalmas bolygót, és hű barátokra talált, a Cameron Monaghan által életre keltett karakter visszatér még – a Respawn Entertainment jelenleg is gőzerővel dolgozik a Fallen Order második részén.

A VentureBeat riportere, Jeff Grubb rántotta le a leplet műsorában, a Grubbsnaxben arról, hogy bár az Electronic Arts és a fejlesztőgárda, a Respawn korábban valóban az idei év végére tervezte a Star Wars-játék folytatásának megjelentetését, dugába dőlt az egész. Biztos tehát, hogy 2023-nál korábban nem kapjuk kézhez Cal Kestis új kalandját.

Tovább